facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

Επίθεση Ρουβίκωνα στο πολιτικό γραφείο του Πλεύρη: «Σώζετε παπάδες, σκοτώνετε παιδιά» έγραψαν στους τοίχους

Επίθεση στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, στο Κολωνάκι έκαναν μέλη του Ρουβίκωνα το απόγευμα της Πέμπτης (12/1).

Σε τοίχο του κτηρίου όπου βρίσκεται το γραφείο έγραψαν «Σώζετε παπάδες σκοτώνετε παιδιά».

Αφορμή ήταν το περιστατικό με το θάνατο ενός αγοριού 6 ετών από τα Γρεβενά. Παράλληλα τα μέλη του Ρουβίκωνα ανήρτησαν κείμενο σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

«Απ’ ό,τι φαίνεται για ακόμη μια φορά, οι εταιρείες, ακόμα και αυτές που το αντικείμενο τους ακουμπάει σε κρίσιμα ζητήματα όπως αυτό της υγείας μας, υπηρετούν τον μοναδικό σκοπό της ύπαρξής τους, το χρήμα. Καθώς η κοινωνική μας σύνθεση ακόμα είναι δομημένη πάνω στην κυριαρχία του κεφαλαίου που πρέπει να τραφεί πάση θυσία, η ανθρώπινη δραστηριότητα περιορίζεται στην απόκτηση χρήματος και την συσσώρευσή του και όλα τ’ αλλά έρχονται σε δεύτερη μοίρα.

Μέσα στην γενικευμένη ακρίβεια, λοιπόν, οι φαρμακοβιομηχανίες νιώθουν ριγμένες. Το παγκόσμιο καρτέλ των φαρμάκων δεν έχει συνηθίσει να μένει πίσω στα υπερκέρδη. Την ξεκάθαρη έγνοια τους μονάχα για χρήμα την έχουμε δει πολλάκις, όπως στην περίπτωση του Covid-19, στην περιπτώση φαρμάκων αντιμετώπισης του AIDS, όπως και άλλα πανάκριβα φάρμακα σε φαρμακοεξαρτώμενες ασθένειες, σε χρηματισμούς πολιτικών, κτλ.

Η συνεργασία μεταξύ τους αλλά και με τα κράτη στοχεύει απλά και μόνο στο κέρδος. Στο πεδίο της έρευνας, της ευρεσιτεχνίας, της καινοτομίας είναι ο καθένας μόνος του και ισχύουν οι νόμοι του ανταγωνισμού. Και τώρα, εν μέσω μιας νέας γενικευμένης πληθωριστικής κρίσης, έφτασε και η στιγμή των ξαφνικών ελλείψεων. Δεν υπάρχουν δραστικές ουσίες, έκδοχα και υλικά για να φτιαχτούν κάψουλες, όπως δεν υπήρχαν υποτίθεται πρώτες ύλες και την περίοδο ακριβώς πριν ξεσπάσουν τα απανωτά κύματα ακρίβειας που συνεχίζουν ακόμα και 2 χρόνια μετά. Οπότε, τα ψέματα τους όπως και το τι έρχεται είναι ορατό. Μας το λένε από θέση ισχύος και κοστίζει αδικοχαμένες ζωές», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο που δημοσιεύθηκε.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση Ρουβίκωνα στο πολιτικό γραφείο του Πλεύρη: «Σώζετε παπάδες, σκοτώνετε παιδιά» έγραψαν στους τοίχους"

Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Τουρκικές προκλήσεις προς την Ελλάδα λόγω εθνικιστικής ατζέντας εν όψει εκλογών

Την ώρα που η Άγκυρα στήνει μεθοδικά σκηνικό έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θέτει την Τουρκία προ των ευθυνών της, καταγγέλλοντας τις προκλήσεις, στις οποίες αποδίδει εθνικιστικά χαρακτηριστικά.

«Πίσω από την κλιμάκωση των εντάσεων με την Ελλάδα, με επίκεντρο την υποτιθέμενη στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών που βρίσκονται κοντά στην Τουρκία, υποκρύπτεται μια εδραιωμένη διαμάχη για τα θαλάσσια σύνορα, το καθεστώς της Κύπρου και την πρόσβαση στα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Η διαμάχη εξυπηρετεί επίσης την εγχώρια εθνικιστική ατζέντα πριν από τις εκλογές», αναφέρεται στην Έκθεση του Παρατηρηρίου.

Η έκθεση όμως είναι καταπέλτης και για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις οποίες προβαίνει συστηματικά το καθεστώς Ερντογάν.

Νέο έμμεσο κάλεσμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Άγκυρα να απέχει από τις προκλήσεις με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό στο Φαρμακονήσι.

«Πιστεύουμε ότι η εδαφική κυριαρχία και ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή και να προστατεύεται […] Καλούμε όλους τους συμμάχους μας να αποφεύγουν τις απειλές και την προκλητική ρητορική που μόνο τις εντάσεις θα αυξήσουν και δεν θα βοηθήσουν κανέναν», αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τουρκολιβυκό μνημόνιο: Αμφισβήτηση εκ των έσω

Την ίδια ώρα αμηχανία προκαλεί στην Άγκυρα η απόφαση δικαστηρίου της Λιβύης, με βάση την οποία το φιλοτουρκικό καθεστώς της Τρίπολης οφείλει να «παγώσει» την εφαρμοστική συμφωνία του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, για έρευνες υδρογονανθράκων. Εν τω μεταξύ στην Τρίπολη βρίσκεται ο διευθυντής της CIA.

Σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις, απαιτεί ο Νίκος Δένδιας.

«Μια προσωρινή κυβέρνηση νομίζω ότι δεν μπορεί να σχολιάζει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Αυτό τουλάχιστον ισχύει σε όλες τις προηγμένες χώρες», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Σε αντίθεση με τη σκληρή γραμμή του πρωθυπουργού Ντιμπέιμπα, ο υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης εμφανίζεται διαλλακτικός όσον αφορά την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και με την Ελλάδα, αποδεχόμενος το δικαίωμα κάθε χώρας να επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της στα 12 ναυτικά μίλια.

«Όσον αφορά την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων υπάρχουν πραγματικές δυνατότητες εξεύρεσης φιλικών λύσεων με χώρες, όπως η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Κύπρος», ανέφερε ο Μοχάμεντ Αούν.

«Υπάρχει ένας χώρος κοινού ενδιαφέροντος οριοθέτησης των ζωνών, που αφορά μια σειρά από χώρες, ανάμεσα στις οποίες σίγουρα δεν είναι η Τουρκία. Νομίζω ότι είναι μια θετική εξέλιξη», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Θερμή ήταν υποδοχή του Νίκου Δένδια, στο ελληνικό σχολείο του Αγίου Νικολάου στην Άκρα της Γκάνας. Λίγη ώρα αργότερα ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με την Γκανέζα ομόλογό του.

«Η Γκάνα είναι ένας φυσικός εταίρος της Ελλάδας που έχει υπογράψει τη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Είναι μια χώρα που πιστεύει στην προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών», τόνισε ο κ. Δένδιας.

Τηλεφωνική συνομιλία με το νέο υπουργό Άμυνας του Ισραήλ είχε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, όπου και επιβεβαιώθηκε η στρατηγική σχέση των δύο χωρών.

Στην υπογραφή της διακήρυξης για την κατασκευή του νέου φράχτη στον Έβρο, μήκους 35 χιλιομέτρων προχώρησε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Τουρκικές προκλήσεις προς την Ελλάδα λόγω εθνικιστικής ατζέντας εν όψει εκλογών"

Εύα Καϊλή: «Δεν μπορώ να εξηγήσω τα χρήματα, αλλά το έκανε ο άντρας μου» - Η πρώτη της κατάθεση στον Βέλγο ανακριτή

Όλα όσα υποστήριξε στις βελγικές αρχές κατά την πρώτη της κατάθεση για το Qatargate η Εύα Καϊλή, αμέσως μετά τη σύλληψή της, έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, στην κατάθεσή της στις 10 Δεκεμβρίου 2022, προσπάθησε να δικαιολογήσει στον ανακριτή τις κινήσεις της αμέσως μετά τη σύλληψη του συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της, αλλά και στη βαλίτσα που μετέφερε ο πατέρας της, ενώ παραδέχτηκε δύο συναντήσεις της ίδιας και του Ιταλού συντρόφου της με τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, η Εύα Καϊλή αναφέρει ότι τηλέφώνησε στον πατέρα της για τη βαλίτσα, λέγοντας ότι άνοιξε τόσο αυτή όσο και το χρηματοκιβώτιο. «Ξέρω ότι κρατούσε κάτι για το παλιό του αφεντικό, τον Παντσέρι, και ίσως και για το τωρινό του αφεντικό, τον Αντρέα Κοτσολίνο» τονίζει, αναφερόμενη στον Φραντσέσκο Τζιόρτζι.

Πρώτα προσπάθησα να τηλεφωνήσω στον Παντσέρι, αλλά δεν τον βρήκα, λέει η κυρία Καϊλή, τονίζοντας ότι στη συνέχεια μίλησε με τους ευρωβουλευτές Μαρκ Ταραμπέλα και Μαρί Αρενά, οι οποίοι της είπαν ότι δεν ήξεραν γιατί δεν απαντούσε ο Παντσέρι. Η ίδια εξηγεί ότι ο Ιταλός «εγκέφαλος» του σκανδάλου χρηματισμού από το Κατάρ, όπως έχει χαρακτηριστεί από τις βελγικές αρχές, δεν μιλάει αγγλικά και προτιμάει να επικοινωνεί μαζί του μέσω των φίλων του, γιατί τα δικά της ιταλικά δεν είναι καλά.

Ερωτηθείσα για το πώς βρέθηκαν τόσα χρήματα στο σπίτι της, η Εύα Καϊλή απαντά: «Δεν μπορώ να το εξηγήσω, αλλά το έκανε ο άντρας μου». Στη συνέχεια περιγράφει τη συνεργασία του Παντσέρι με αφρικανικές χώρες, καθώς και την επικοινωνία που έχει εκείνος με τον Τζιόρτζι, καθώς τον εμπιστεύεται 100%. «Εμπιστευόταν πιο πολύ το διαμέρισμά του (σ.σ. του Τζιόρτζι). Δεν ξέρω αν έχει να κάνει με την ασυλία μου» σημειώνει, ενώ αμέσως μετά ο ανακριτής την ρωτάει γιατί έδωσε τη βαλίτσα στπν πατέρα της.

«Στις 10:30 συνέλαβαν τον Φραντσέσκο» απαντά. «Νόμιζα ότι ήταν σε τροχαίο. Δεν ήξερα τίποτα. Μόλις μου είχαν πει ότι ο άντρας μου είχε συλληφθεί και το αυτοκίνητό του κατασχέθηκε. Ο πατέρας μου είχε πάει την κόρη μου μια βόλτα. Του τηλεφώνησα να επιστρέψει αμέσως. Μάζεψα τα πράγματα και τα έβαλα σε μια βαλίτσα. Έβαλα και το μπιμπερό για το μωρό. Πήρα μόνο τα πράγματα του Αντόνιο Παντσέρι. Δεν ήξερα σε ποιον ανήκει το PC και το κινητό τηλέφωνο, αλλά ήταν κοντά στη βαλίτσα κι έστι τα έβαλα μέσα, θεωρώντας ότι ανήκαν στον Παντσέρι. Ο πατέρας μου σε καμία περίπτωση δεν έχει σχέση και αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Ενήργησε με την ιδιότητα του παππού. Δεν γνωρίζει τίποτα. Υποθέτω ότι άνοιξε τη βαλίτσα στο ξενοδοχείο».

Στη συνέχεια, ο ανακριτής επικαλείται στοιχεία της έρευνας για τις επαφές του δικτύου Παντσέρι με αξιωματούχους του Κατάρ. Αναφέρει στην Εύα Καϊλή ότι, όπως προκύπτει, η ίδια με τον σύντροφό της έχει πάει δύο φορές σε ένα ξενοδοχείο, στη λεωφόρο Louise Steingenberger, όπου ήρθαν σε επαφή με αντιπροσωπεία από το Κατάρ. Ζητάει να πληροφορηθεί ποιους γνώρισε εκεί η Εύα Καϊλή και ποιος ήταν ο σκοπός των συναντήσεων. «Συνάντησα τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ» λέει η Ελληνίδα ευρωβουλευτής και προσθέτει ότι η συζήτηση αφορούσε την επίσκεψη του υπουργού στην Ευρωβουλή. «Ήθελε να κατανοήσει το διαδικαστικό της ψηφοφορίας για τις βίζες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» λέει, ξεκαθαρίζοντας ότι ο Παντσέρι δεν ήταν μαζί της σε αυτές τις συναντήσεις: «Νομίζω ότι τους γνώρισε, αλλά χωρίς εμένα και είχαν άλλες συζητήσεις».

Αμέσως μετά, η Εύα Καϊλή «σκιαγραφεί» στον ανακριτή τη σχέση Παντσέρι- Τζιόρτζι.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Τετάρτης η Εύα Καϊλή έδωσε νεά κατάθεση στον Βέλγο ανακριτή. Παράλληλα, σήμερα αναβλήθηκε το αίτημα αποφυλάκισης του Φραντσέσκο Τζιόρτζι, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία Βρυξελλών. Η Εύα Καϊλή θα βρεθεί ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου στις 19 Ιανουαρίου, το οποίο θα αποφασίσει αν θα συνεχιστεί ή όχι η προφυλάκισή της.

Όλοι οι διάλογοι της πρώτης κατάθεσης Καϊλή

«Αφού συνελήφθη ο άντρας μου, πήγα στο γραφείο του. Έψαξα τα πράγματά του για να καταλάβω γιατί συνελήφθη. Βρήκα τον υπολογιστή του και το τηλέφωνό του. Κάλεσα λοιπόν τον πατέρα μου που ήταν με το μωρό. Του ζήτησα να έρθει να πάρει τη βαλίτσα» αναφέρει η ίδια.

- Ανακριτής: Ήξερες τι έχει μέσα;
Εύα Καϊλή: Άνοιξα τη βαλίτσα. Άνοιξα και το χρηματοκιβώτιο. Ξέρω ότι κρατούσε κάτι για το παλιό του αφεντικό, τον Παντσέρι, και ίσως και το τωρινό του αφεντικό, τον Αντρέα Κοτσολίνο. Πρώτα προσπάθησα να τηλεφωνήσω στον Παντσέρι αλλά δεν τον βρήκα. Μετά προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον Ταραμπέλα και μετά με την Μαρί Αρένα. Απάντησαν ότι δεν ξέρουν γιατί δεν απαντάει ο Πάντσερι. Ο Πάντσερι δεν μιλάει αγγλικά, προτιμώ να επικοινωνώ μαζί του μέσω των φίλων του γιατί τα ιταλικά μου δεν είναι καλά.

- Ανακριτής: Πώς εξηγείς ότι βρέθηκαν τέτοια χρηματικά ποσά στο σπίτι σας;
Εύα Καϊλή: Δεν μπορώ να εξηγήσω, αλλά το έκανε ο άντρας μου. Ο Αντόνιο Παντσέρι συνεργάζεται πολύ με αφρικανικές χώρες σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Καλέι τον Φραντσέσκο όποτε θέλει να κάνει κάτι γι αυτό ή για οτιδήποτε θέλει να μεταφέρει. Τον εμπιστεύεται 100%. Εμπιστευόταν πιο πολύ το διαμέρισμά του. Δεν ξέρω αν είχε να κάνει με την ασυλία μου.

- Ανακριτής: Γιατί έδωσες τη βαλίτσα στον πατέρα σου;
Εύα Καϊλή: Στις 10:30 συνέλαβαν τον Φραντσέσκο. Νόμιζα ότι ήταν σε τροχαίο. Δεν ήξερα τίποτα. Μόλις μου είχαν πει ότι ο άντρας μου είχε συλληφθεί και το αυτοκίνητό του κατασχέθηκε. Ο πατέρας είχε πάει την κόρη μου βόλτα. Του τηλεφώνησα να επιστρέψει αμέσως. Μάζεψα τα πράγματα και τα έβαλα σε μια βαλίτσα. Έβαλα και μπιμπερό για το μωρό. Πήρα μόνο τα πράγματα του Αντόνιο Παντσέρι. Δεν ήξερα σε ποιον ανήκει το PC και το κινητό τηλέφωνο, αλλά ήταν κοντά στη βαλίτσα και έτσι τα έβαλα μέσα, θεωρώντας ότι ανήκαν στον Παντσέρι. Ο πατέρας μου σε καμία περίπτωση δεν έχει σχέση και η αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Ενήργησε με την ιδιότητα του παππού. Δεν γνωρίζει τίποτα. Υποθέτω ότι άνοιξε τη βαλίτσα στο ξενοδοχείο.

- Ανακριτής: Σε αυτόν τον φάκελο υπάρχουν πολλά ανακριτικά στοιχεία για διαφορετικά πρόσωπα. Από αυτά τα στοιχεία, μπορούμε να δούμε ότι πήγατε δύο φορές σε ένα ξενοδοχείο στη λεωφόρο Louise STEINGENBERGER με τον σύντροφό σας. Είδαμε ότι ήρθατε σε επαφή, σ'αυτές τις συναντήσεις, με αντιπροσωπεία από το Κατάρ. Πείτε ποιον γνωρίσατε και ποιος ήταν ο σκοπός αυτών των συναντήσεων;
Εύα Καϊλή: Συνάντησα τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ που συνήθως μιλάει αραβικά και η μετάφραση γίνεται στα γαλλικά. Ο Φραντσέσκο μετέφρασε από τα γαλλικά στα αγγλικά για μένα. Αφορούσε την επίσκεψη του υπουργού στην Ευρωβουλή. Ήθελε να κατανοήσει το διαδικαστικό της ψηφοφοριας για τις βίζες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Παντσέρι δεν ήταν μαζί μου σε αυτές τις επισκέψεις. Νομίζω ότι τους γνώρισε αλλά χωρίς εμένα και είχαν άλλες συζητήσεις.

«Δεν ξέρω τα μυστικά της σχέσης Παντσέρι και Φραντσέσκο, μιλούν ιταλικά ή γαλλικά. Βλέπονται και κάνουν παρέα μαζί αλλά εκτός από το ότι λένε "πώς είσαι;", δεν μίλησαν ποτέ για κάτι συγκεκριμένο. Πριν από αυτό, δεν σκέφτηκα ποτέ από πού προήλθαν αυτά τα χρήματα. Δεν έλεγξα τον υπολογιστή του ή τα πράγματά του μέχρι χθες. Χθες (9/12) κοίταξα γιατί ήξερα ότι ο Αντόνιο του είχε δώσει ένα χαρτοφύλακα και τώρα ήταν μεγαλύτερος. Ο Αντόνιο ερχόταν για καφέ ακόμα κι όταν δεν ήμουν στο σπίτι. Ο Αντόνιο και ο Φραντσέσκο έχουν πολύ στενή σχέση. Εμπιστεύτηκα τον Φραντσέσκο γιατί ήταν πάντα πολύ προσεκτικός και πολύ ακριβής. Μου είχαν προτείνει δύο ή τρεις φορές πολύ καλύτερα αμειβόμενες δουλειές, αλλά το βασικό κριτήριο για μένα δεν είναι ο μισθός» κατέληξε στην κατάθεσή της η Εύα Καϊλή.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εύα Καϊλή: «Δεν μπορώ να εξηγήσω τα χρήματα, αλλά το έκανε ο άντρας μου» - Η πρώτη της κατάθεση στον Βέλγο ανακριτή"

Ηλεκτρονική απάτη: Αποζημίωση των καταναλωτών-θυμάτων από τις τράπεζες

Σήμερα ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχετικά με την αποζημίωση των καταναλωτών από τις τράπεζες σε περίπτωση που πέσουν θύματα ηλεκτρονικής απάτης μέσω καρτών ή κλοπής των προσωπικών δεδομένων τους και κωδικών e-banking.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εκτιμά ότι το εν λόγω νομοσχέδιο θα ψηφιστεί εντός του Ιανουαρίου στην Βουλή και θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση είναι απολύτως συμβατή με την Οδηγία 2015/2366/ΕΕ.

Η νέα διάταξη που αφορά στο άρθρο 22 του νομοσχεδίου με τίτλο “Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2020/1828 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Νοεμβρίου 2020 σχετικά με τις αντιπροσωπευτικές αγωγές για την προστασία των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών και για την κατάργηση της οδηγίας 2009/22/ΕΚ, ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών, ρυθμιστικό πλαίσιο για την παλαίωση οίνων και άλλες επείγουσες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης”, προβλέπει ότι σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας τραπεζικής κάρτας και εφόσον πραγματοποιηθούν συναλλαγές μέχρι το μπλοκάρισμά της από την τράπεζα α υπάρχει αποζημίωση για ζημιά άνω των 50 ευρώ. Δηλαδή εφόσον κλαπεί η κάρτα κάποιου καταναλωτή και με αυτήν πραγματοποιηθούν αγορές 300 ευρώ, πριν μπλοκαριστεί από την τράπεζα, η τράπεζα θα καλύπτει τα 250 ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει γίνει δήλωση απώλειας της κάρτας.

Ανάλογες υποχρεώσεις θα υπάρχουν και στην περίπτωση απάτης μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών. Εάν υπάρξει υποκλοπή κωδικών του e-banking ενός καταναλωτή ή των στοιχείων της κάρτας του, για ζημιά έως 1.000 ευρώ θα είναι υπεύθυνος ο καταναλωτής ενώ για τα επιπλέον ποσά θα αναλαμβάνουν το κόστος οι τράπεζες.

Οι ρυθμίσεις εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν τις τράπεζες σε αύξηση των ασφαλιστικών δικλίδων για την αποτροπή τέτοιων φαινομένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε επιστολή της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, εκφράζει τον σκεπτικισμό της για την διάταξη, αναφέροντας ότι θα οδηγήσει σε περιορισμό των ορίων συναλλαγών και επιβράδυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

ΑΜΠΕ/ naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηλεκτρονική απάτη: Αποζημίωση των καταναλωτών-θυμάτων από τις τράπεζες"

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Τη Δευτέρα η εξόδιος ακολουθία στη Μητρόπολη – Νωρίτερα φόρος τιμής στο παρεκκλήσι Αγ. Ελευθερίου

Την Δευτέρα, στις 12.00 το μεσημέρι, θα γίνει η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στην Μητρόπολη, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Στην τελετή θα παραστεί σύσσωμη η ισπανική βασιλική οικογένεια και αλλά μέλη των βασιλικών οίκων της Ευρώπης, γεγονός που προσελκύει το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ. Οι συγγενείς του εκλιπόντος επισκέφτηκαν το Τατόι, όπου θα γίνει η ταφή του, δίπλα από τους τάφους των προγόνων του.

Οι εργασίες, στο Τατόι συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς. Μπουλντόζες και συνεργεία, απομακρύνουν τους κορμούς καμμένων δέντρων.

Όπως φαίνεται από τις εικόνες που έχει καταγράψει το Associated Press οι προετοιμασίες στην άλλοτε θερινή κατοικία της βασιλικής οικογένειας στο Τατόι, στο σημείο όπου θα πραγματοποιηθεί η ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, δίπλα στους γονείς του, Παύλο και Φρειδερίκη, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας

«Υψηλού επιπέδου» τα μέτρα της αστυνομίας για τους υψηλούς καλεσμένους – μέλη των εν ενεργεία βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης – που θα φθάσουν στη χώρα μας. Επι ποδός θα βρίσκεται η αντιτρομοκρατική και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής αστυνομίας ενώ στην Αθήνα θα βρίσκονται και πολυάριθμες φρουρές των βασιλικών οικογενειών.

Ήδη τα μέτρα είναι αυξημένα στο Τατόι λόγω των εργασιών που γίνονται. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα υπάρξουν στους δρόμους γύρω από τη Μητρόπολη ενώ μέτρα προστασίας θα ληφθούν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος κατά την άφιξη των επισήμων αλλά και γύρω από τα ξενοδοχεία που θα διαμένουν.

Ωστόσο οι τελευταίες λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες όταν η οικογένεια ενημερώσει ποιοι θα παραστούν στη κηδεία του τεως βασιλιά καθώς τα πρωτόκολλα ασφαλείας διαφέρουν ανάλογα με το αξίωμα του κάθε προσώπου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ανέφερε: «Ο τέως Βασιλιάς κηδεύεται ως ιδιώτης. Είναι ένα δημόσιο πρόσωπο και είναι πολύ πιθανό στην εξόδιο ακολουθία του να είναι παρόντες αρχηγοί ξένων κρατών. Θα τηρηθεί πλήρως το πρωτόκολλο που προβλέπεται στις περιπτώσεις αυτές. Όλα θα γίνουν με αξιοπρέπεια, με σεβασμό στους θεσμούς». με την ωριμότητα που έχουμε και που μας επιτρέπει να διαχειριζόμαστε την κατάσταση αυτή η ελληνική Δημοκρατία».

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την ερχόμενη Δευτέρα στην Μητρόπολη Αθηνών, σύμφωνα με πληροφορίες στις 12 το μεσημέρι. Νωρίτερα η σορός του τεώς βασιλιά θα βρίσκεται στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου για οποίον επιθυμεί να αποτίσει φόρο τιμής.

Ο θάνατος ενός πρώην Ανώτατου Άρχοντα, πέρα από την ανθρώπινη πλευρά – έχει συμβολική σημασία, σημειώνει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια: «Οι Δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους. Μόνο τα αυταρχικά καθεστώτα συνηθίζουν να “σβήνουν φωτογραφίες” και σελίδες ολόκληρες… Η Δημοκρατία είχε πει κάποτε ο Μιτεράν είναι, τελικά, η διαχείριση των συμβόλων. Και η Δημοκρατία στην Ελλάδα δεν κινδυνεύει».

«Δεν είναι καιρός να αναζητήσουμε ή να καλλιεργήσουμε εντάσεις, εσωστρέφεια και διχασμούς, με αναφορά στο παρελθόν», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το πολιτειακό ζήτημα στη χώρα μας έκλεισε οριστικά με την αμετάκλητη απόφαση των Ελλήνων στο δημοψήφισμα του 1974 και ο τέως βασιλιάς έχει κριθεί ήδη από την Ιστορία, επεσήμανε χθες στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετήθηκαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ.

Τη διαφωνία του με την ταφή στο Τατόι εξέφρασε ο Γιάννης Βαρουφάκης, για έλλειψη σοβαρότητας έκανε λόγο ο Κυριάκος Βελόπουλος.

«Πριν από ένα χρόνο που πέθανε στη φυλακή ο ψευδομουφτής ο οποίος μιλούσε για διάσπαση της Ελλάδος και ανεξαρτησία της Θράκης έγινε λαϊκό προσκύνημα. Κανείς δεν μίλησε από όλους αυτούς που σήμερα διαμαρτύρονται για τον τέως βασιλιά» σχολίασε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Οι προετοιμασίες στο Τατόι θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Τη Δευτέρα η εξόδιος ακολουθία στη Μητρόπολη – Νωρίτερα φόρος τιμής στο παρεκκλήσι Αγ. Ελευθερίου"

Μήνυμα Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Τουρκία για Φαρμακονήσι: Να αποφεύγονται οι προκλήσεις

Στο πρόσφατο περιστατικό που σημειώθηκε στο Φαρμακονήσι όπου σκάφος του Λιμενικού δέχθηκε παρενόχληση από τουρκική ακταιωρό, αναφέρθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Όπως υπογραμμίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να είναι σεβαστές και να προστατεύονται.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία τα χωρικά ύδατα των νησιών που βρίσκονται στο ανατολικό Αιγαίο, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών επανέλαβε τη πάγια αμερικανική θέση που καλεί όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «δεν υπάρχει αλλαγή στη μακροχρόνια θέση των ΗΠΑ. Πιστεύουμε ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να είναι σεβαστές και να προστατεύονται. Ως θέση αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύουν τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης ειρηνικά σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Ενώ γενικά οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παίρνουν θέση για τις διαφορές στα θαλάσσια σύνορα άλλων κρατών, καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από όλες τις ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους και τους εταίρους μας να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο. Προτρέπουμε όλους τους συμμάχους μας να αποφύγουν τις απειλές και την προκλητική ρητορική που μόνο θα αυξήσουν την ένταση και δεν θα βοηθήσουν κανέναν».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυμα Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Τουρκία για Φαρμακονήσι: Να αποφεύγονται οι προκλήσεις"

Επίθεση σε άνδρες της ΔΙ.ΑΣ. στην Πανεπιστημιούπολη – Τραυματίστηκε αστυνομικός (εικόνα & βίντεο)

Επίθεση με βόμβες με μολότοφ κατά ανδρών της ΔΙ.ΑΣ. στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου, με τραυματία αστυνομικό σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης (12/1).

Οι δράστες βγήκαν από Πανεπιστημιούπολη και πέταξαν 4 μολότοφ σε εν κινήσει οχήματα της ΔΙ.ΑΣ. που κλήθηκε στο σημείο μετά από σήμα για φθορές σε λεωφορείο, με αποτέλεσμα να καεί η μηχανή και να υποστεί εγκαύματα στα πόδια ένας αστυνομικός.

Αυτή την ώρα ο τραυματίας αστυνομικός της ΔΙ.ΑΣ μεταφέρεται στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο, ενώ πραγματοποιούνται έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση σε άνδρες της ΔΙ.ΑΣ. στην Πανεπιστημιούπολη – Τραυματίστηκε αστυνομικός (εικόνα & βίντεο)"

Ειδικό Δικαστήριο: «Zήτησαν από τον Καλογρίτσα να τους βοηθήσει να στηθεί κανάλι και εφημερίδα»

Καθοδηγούμενο από τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά και τον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις ενέργειες που αφορούσαν την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας, εμφάνισε τον Χρήστο Καλογρίτσα καταθέτοντας στο Ειδικό Δικαστήριο η γραμματέας του επιχειρηματία, Ευθαλία Διαμαντή, ενώ το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα της πλευράς του κατηγορούμενου επιχειρηματία να καλέσει ως μάρτυρες τους αδελφούς Χούρι στις 20 Ιανουαρίου.

Η μάρτυρας, αφού εξήγησε πως βρίσκεται στο πλευρό του κατηγορούμενου επιχειρηματία περισσότερα από 40 χρόνια, υποστήριξε πως «αν και υπήρξε σε όλη του τη ζωή καθοδηγητής, στη συγκεκριμένη περίπτωση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών υπήρξε καθοδηγούμενος, για να βοηθήσει την ομάδα των ανθρώπων που ήθελαν αυτό το εγχείρημα». Η μάρτυρας αναφέρθηκε στο παρασκήνιο των ημερών το 2015, λέγοντας πως ο κατηγορούμενος στην υπόθεση πρώην υπουργός Νίκος Παππάς βρισκόταν καθημερινά στο γραφείο του επιχειρηματία, προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιο της δημιουργίας καναλιού, τα στελέχη του οποίου ήταν δικής του επιλογής.

«Άρχισαν να έρχονται πολιτικά στελέχη στο γραφείο μας μαζί με τον κ. Παππά για τη δημιουργία καναλιού και εφημερίδας. Ο κ Παππάς ήταν επικεφαλής αυτών των 10-15 ατόμων. Ομάδα Παππά την ονομάζαμε. Του ζήτησαν να τους βοηθήσει να στηθεί κανάλι και εφημερίδα χρηματοδοτώντας αυτό το εγχείρημα, αν και γνώριζαν, ότι ήταν σε δύσκολη θέση οικονομικά, καθώς τα περιουσιακά του στοιχεία ήταν δεσμευμένα. Ήθελαν όχι μόνο οικονομική στήριξη, αλλά να καθοδηγήσει και να στηρίξει το εγχείρημα», κατέθεσε η κ. Διαμαντή, η οποία σημείωσε, ότι ο πρώην υπουργός μπορεί να πήγαινε ακόμη και δυο φορές την ημέρα στα γραφεία τους, πριν πάει στο Μαξίμου, ενώ και ο Χρήστος Καλογρίτσας από την πλευρά του έκανε επισκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όταν η μάρτυρας κλήθηκε να απαντήσει, ως τι κλήθηκε ο κατηγορούμενος να βοηθήσει, εκείνη απάντησε: «Να δανείσει το όνομά του, να φαίνεται ότι το εγχείρημα ήταν δικό του».

Πρόεδρος: Να δώσει και χρήματα;

Μάρτυρας: Όχι, γιατί χρήματα τότε δεν είχε ο ίδιος. Ο σχεδιασμός ήταν, ότι χρήματα υπάρχουν και θα δοθούν σε αυτό το εγχείρημα. Ήταν γνωστό, ότι οι λογαριασμοί του κ. Καλογρίτσα ήταν δεσμευμένοι.

Πρόεδρος: Τότε, γιατί προτάθηκε σε αυτόν και όχι σε άλλον επιχειρηματία με οικονομική δυνατότητα;

Μάρτυρας: Αυτό δεν το γνωρίζω. Μπορεί να ήθελαν να χρησιμοποιήσουν την εμπειρία του στον εκδοτικό χώρο και στο χώρο της Αριστεράς. Αυτό συμπεραίνω.

Η μάρτυρας τόνισε πως «το κανάλι θα ήταν του κόμματος». «Το κόμμα θα έκανε κουμάντο, ο κ. Παππάς» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Αυτά είναι πράγματα που άκουγα και έβλεπα και συζητούσα με τον κ. Καλογρίτσα. Η πόρτα κατά τις συναντήσεις τους ήταν ανοιχτή». Η μάρτυρας πρόσθεσε, ότι στα γραφεία του κ. Καλογρίτσα απασχολούνταν πολλά άτομα για το υπό ίδρυση κανάλι. «Οι δημοσιογράφοι, οι τεχνικοί, οι δικηγόροι και άλλοι, ήταν επιλεγμένοι από τον κ. Παππά, όχι από τον κ. Καλογρίτσα. Αμείβονταν από τον κ. Καλογρίτσα, αλλά ο κ. Παππάς έλεγε, ότι θα τακτοποιηθεί το οικονομικό θέμα» υποστήριξε και πρόσθεσε: «Υπήρχαν και άλλα χρήματα, που έφευγαν σε φακέλους και πήγαιναν προς το κόμμα».

Μάλιστα, η μάρτυρας κατέθεσε, πως ο γιος του επιχειρηματία αν και δεν συμφωνούσε, από σεβασμό και πειθαρχεία στον πατέρα του ενεπλάκη στην υπόθεση. «Επέλεξε τον γιο του, γιατί ήταν ο λιγότερο χρεωμένος. Με δάνειο εξοφλήθηκαν τα χρέη του τότε. Εκείνος δεν ήταν ποτέ παρών στις συναντήσεις…» τόνισε. Η γραμματέας του Χρήστου Καλογρίτσα υποστήριξε, ότι ο επιχειρηματίας δεν είχε καμία επαφή με την οικογένεια Χούρι πριν από τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.

«Με τους Χούρι δεν είχε σχέσεις ούτε με τη CCC. Γνωρίστηκαν μέσω του κόμματος, κλείστηκε ένα ραντεβού στο Πόρτο Χέλι με σκοπό να βρει βοήθεια για τα 3 εκατομμύρια της εγγυητικής επιστολής. Δεν ξέρω μετά, γιατί οι Χούρι έκαναν πίσω» κατέθεσε η μάρτυρας και συμπλήρωσε, ότι όταν ήρθε η ώρα της καταβολής της πρώτης δόσης και δεν υπήρχαν χρήματα, ο Νίκος Παππάς διαβεβαίωνε τον επιχειρηματία, ότι θα βρεθούν. «Πες του ότι τα χρήματα υπάρχουν, έλεγε ο κ. Παππάς και είχε πει και στον κ. Αρτέμη Αρτεμίου να του το επιβεβαιώσει. Αυτό έγινε μετά τον διαγωνισμό και πριν την καταβολή της πρώτης δόσης. Χρονικά δεν ξέρω αν ήταν πριν ή μετά τα ραντεβού με τους Ευ. Μαρινάκη και Δ. Κοντομηνά» τόνισε.

Η μάρτυρας αναφέρθηκε και στον Αρτέμη Αρτεμίου, ο οποίος όπως είπε, άρχισε να έρχεται στην Αθήνα από την Κύπρο, λέγοντας ότι θα βοηθήσει οικονομικά για το στήσιμο του καναλιού. Μάλιστα, όπως κατέθεσε η μάρτυρας, σε κάποια στιγμή που υπήρξε κάποια ένταση του Χρήστου Καλογρίτσα και του Νίκου Παππά για τη χρηματοδότηση, ο τότε υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε στον κ. Αρτεμίου, για να του πει: «Αρτέμη πες και εσύ στον Χρήστο, τα χρήματα υπάρχουν ή στην Κύπρο ή στην Ελβετία».

Ανδρέας Λοβέρδος (συνήγορος υπεράσπισης Χρ. Καλογρίτσα): Τι εννοούσατε, όταν είπατε για χρήματα για το κόμμα;

Μάρτυρας: Κάποια από τα άτομα που έρχονταν στο γραφείο το 2016, έπαιρναν χρήματα από εμάς για το κόμμα. Έφευγαν πολλά χρήματα Ενίσχυε οικονομικά το συγκεκριμένο κόμμα.

Α. Λοβέρδος: Άρα ο λόγος που επέλεξαν Καλογρίτσα, ήταν γιατί ήταν αριστερός ή και «χορηγός» για να του έχουν εμπιστοσύνη;

Μάρτυρας: Του είχαν απόλυτη εμπιστοσύνη.

Α. Λοβέρδος: Ο Αρτέμιος Αρτεμίου πως προέκυψε;

Μάρτυρας: Εγώ δεν τον γνώριζα, ούτε ο κ. Καλογρίτσας. Είχε πει, ότι θα βοηθήσει οικονομικά, να βρεθούν τα πολλά χρήματα, όχι για τα 3 εκατομμύρια ευρώ.

Α. Λοβέρδος: Ο Χρήστος Καλογρίτσας έβλεπε και τον πρωθυπουργό;

Μάρτυρας: Δεν θα σας απαντήσω, γιατί ο κ. Καλογρίτσας έχει πει, ότι δεν αναμειγνύουμε πρωθυπουργούς σε αυτές τις συζητήσεις.

Σε δήλωση τους οι συνήγοροι υπεράσπισης του Νίκου Παππά, Γ. Μαντζουράνης, Θ. Μαντάς και Β. Γεωργακόπουλος αναφέρουν:

«Η μάρτυρας και υπάλληλος του κ. Χρήστου Καλογρίτσα, κυρία Θάλεια Διαμαντή, κατέθεσε πως ο εργοδότης της "ήθελε" να δημιουργήσει και να ηγηθεί τηλεοπτικού σταθμού και επένδυσε "πάρα πολλά χρήματα, επταψήφιο ποσό" στη συμμετοχή του γιου του στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και στη δημιουργία και απασχόληση δημοσιογραφικής ομάδας.

Επιβεβαίωσε, δηλαδή, ότι ο κ. Καλογρίτσας δεν έβαλε απλά και μόνο το όνομά του στη διεκδίκηση μιας τηλεοπτικής άδειας, ότι δεν ήταν ένας "μπροστινός", αφου επένδυε οικονομικά και ήλεγχε την προετοιμασία και τη συμμετοχή της οικογένειάς του στον διαγωνισμό.

Επεσήμανε, ακόμα, ότι ο κ. Καλογρίτσας επένδυσε χρόνο και κατέβαλε προσωπική προσπάθεια για την εξεύρεση εταίρου.

Και πως, χρόνια μετά, αποφάσισε να κινηθεί δικαστικά εναντίον της οικογένειας Χούρι, όταν ο ίδιος κλήθηκε -μετά από δικαστική απόφαση- να επιστρέψει τα 3 εκατ. ευρώ της μεταξύ τους συναλλαγής.

Η κυρία Διαμαντή, απαντώντας σε ερωτήσεις της εισαγγελέως, παραδέχθηκε ότι οι αναφορές της είναι αποτέλεσμα της "κρίσης" της και ενημέρωσης που είχε από μια... μισάνοιχτη πόρτα. Χωρίς, βεβαίως, να συμμετέχει σε συναντήσεις και χωρίς να έχει ίδια γνώση των θεμάτων που εξετάζονται. Όπως παραδέχθηκε, "δεν άκουγα όλες τις συζητήσεις, άκουγα ως ένα όριο. Δεν ήμουν πάντα παρούσα".

Η ίδια αναφέρθηκε ακόμα στον μεγάλο κύκλο γνωριμιών του κ. Καλογρίτσα και τις επαφές του με πολιτικούς από πολλούς πολιτικούς χώρους, επιχειρηματίες, κ.ά. Με αδιαμφισβήτητο δεδομένο τη σχέση εξαρτημένης εργασίας της κυρίας Διαμαντή από τον κ. Καλογρίτσα και πιθανό τον επηρεασμό της από τον εργοδότη της, στη συνεδρίαση δεν προέκυψε τίποτα νεότερο.

Αυτά που κυριάρχησαν ήταν οι προσωπικές κρίσεις, οι ατεκμηρίωτες "πληροφορίες" και κάποια ευφυολογήματα για τη δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων. Αυτό που αναδείχθηκε, ήταν ότι ο κ. Καλογρίτσας επιχείρησε να αποκτήσει τηλεοπτική άδεια, αλλά η αδυναμία του να καταβάλει την πρώτη δόση τον κήρυξε έκπτωτο. Με απόφαση της αρμόδιας επιτροπής».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ειδικό Δικαστήριο: «Zήτησαν από τον Καλογρίτσα να τους βοηθήσει να στηθεί κανάλι και εφημερίδα»"

Σουηδία: Κούρδοι κρέμασαν ομοίωμα του Ερντογάν στην Στοκχόλμη

Τον πρεσβευτή της Σουηδίας κάλεσε η Τουρκία μετά τη διαδήλωση που πραγματοποίησαν Κούρδοι στην Στοκχόλμη όπου κρέμασαν ανάποδα ομοίωμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πλάνα που δημοσίευσαν φιλοκυβερνητικά τουρκικά μέσα ενημέρωσης έδειχναν υποστηρικτές του PKK, όπως ανέφεραν, να κρεμούν ένα ομοίωμα του Τούρκου ηγέτη σε διαδήλωση έξω από το δημαρχείο της Στοκχόλμης.

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος του Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν, δήλωσε ότι η Τουρκία καταδίκασε το βίντεο «με τον πιο έντονο τρόπο».

Ο ίδιος έγραψε στο Twitter: «Καλούμε τις σουηδικές αρχές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα κατά των τρομοκρατικών ομάδων χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση».
Η ανάρτηση του Αλτούν

Το βίντεο από τη Σουηδία
Ο Στάφαν Χέρστρομ, ο πρεσβευτής της Σουηδίας στην Τουρκία, κλήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών, ανέφερε το Reuters επικαλούμενο τουρκική διπλωματική πηγή.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη πηγή από τη μεριά της Άγκυρας τονίστηκε η προσδοκία ότι πρέπει να εντοπιστούν οι δράστες του περιστατικού, να διεξαχθούν οι απαραίτητες διαδικασίες και η Σουηδία να τηρήσει τις υποσχέσεις της.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Τομπάιας Μπίλστρομ, δήλωσε ότι η Στοκχόλμη καταδίκασε το περιστατικό, αλλά δεν αναφέρθηκε άμεσα σε καμία χώρα.

Γράφοντας στο Twitter, ο Μπίλστρομ ανέφερε: «Η κυβέρνηση προστατεύει την ανοιχτή συζήτηση για τις πολιτικές επιλογές, αλλά παίρνει σθεναρά αποστάσεις από τις απειλές και το μίσος εναντίον πολιτικών εκπροσώπων. Το να απεικονίζεται ένας εκλεγμένος από τον λαό πρόεδρος ως εκτελεσμένος έξω από το Δημαρχείο είναι αποτρόπαιο. Θυμίζουμε ότι η Σουηδία επιδιώκει την έγκριση της Τουρκίας για την υποψηφιότητά της ως μέλους του ΝΑΤΟ, την οποία ζήτησε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι. Η Άγκυρα έχει δηλώσει ότι η Στοκχόλμη πρέπει να πατάξει τις κουρδικές ομάδες, τις οποίες θεωρεί «τρομοκρατικές».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Σουηδία: Κούρδοι κρέμασαν ομοίωμα του Ερντογάν στην Στοκχόλμη "

Μαρτυρία ψαρά από τη Χίο για τις τουρκικές παρενοχλήσεις – «Καθημερινό φαινόμενο εδώ και 25 χρόνια» (video)

Δύο ημέρες μετά την επιστολή του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Zοζέπ Μπορέλ με αφορμή την εργαλειοποίηση από την Τουρκία των αλιευτικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο στην ΕΡΤ μίλησε ο Στέφανος Ζαννίκος, ψαράς από τη Χίο, για τα περιστατικά παρενοχλήσεων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες αλιείς από την τουρκική ακτοφυλακή.

«Το φαινόμενο αυτό δεν είναι τωρινό. Απλά έγινε τώρα το συμβάν με το λιμενικό και βγήκε στην επιφάνεια» δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο κ. Ζαννίκος τονίζοντας ότι οι τουρκικές προκλήσεις απέναντι στους Έλληνες ψαράδες «άρχισαν πριν από 25 ολόκληρα χρόνια».

Είναι εξόρυξη αλιευτικού πλούτου

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ οι ψαράδες από την πρώτη στιγμή διαμαρτυρήθηκαν για το ότι οι Τούρκοι έμπαιναν μέσα στα δικά μας χωρικά ύδατα και αλιεύαν τότε, όπως και τώρα, παράνομα και άναρχα. «Επειδή είναι πάρα πολλές οι τουρκικές μηχανότρατες και τα γρι – γρι ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαννίκο σήμερα υπάρχουν περίπου 1.200 με 1.400 τουρκικά αλιευτικά μόνο γύρω από τη Σάμο και τη Μυτιλήνη, ενώ τα ελληνικά είναι περίπου είκοσι.

Ερωτηθείς για το εάν οι Έλληνες ψαράδες νιώθουν ότι απειλούνται και εαν πλέον οι τουρκικές προκλήσεις απέναντι στα αλιευτικά σκάφη των ακριτών μας έχουν φτάσει σε εκτός ορίων σημεία απάντησε καταφατικά.

«Ναι, έχουμε ενοχληθεί πολλές φορές. Αυτά τα πράγματα δεν τα λέμε, διότι όπως λένε οι Τούρκοι είναι αιτία πολέμου. Είναι εξόρυξη αλιευτικού πλούτου, όπως είναι και η εξόρυξη πετρελαίου. Αυτά τα πράγματα προσπαθούν οι αρμόδιοι να μην εμφανίζονται στον αέρα, αλλά εμείς τα ζούμε καθημερινά» δήλωσε στην ΕΡΤ.

Καθημερινά τα περιστατικά τουρκικής παρενόχλησης

Συνεχίζοντας τις καταγγελίες για την στάση των Τούρκων ο κ. Ζαννίκος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έρχονται με τα όπλα δίπλα μας, μας απειλούν. Είτε είμαστε στην παραμεθόριο, είτε όταν έχουν ασκήσεις και μας βγάζουν δια της βίας από τα αλιευτικά μας πεδία που πολλές φορές είμαστε μέσα στα στα ελληνικά νερά και όχι στα διεθνή».

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς εκδηλώνεται αυτή η πρόκληση απέναντι στους αλιείς μας διευκρίνισε ότι είναι κυρίως το τουρκικό Λιμενικό και όχι οι Τούρκοι αλιείς που παρενοχλούν τις ελληνικές ψαρόβαρκες. «Δεν είναι τωρινό το φαινόμενο. Δεν έδιναν σημασία οι αρμόδιες αρχές πριν από 25 χρόνια. Τώρα όμως ο κόμπος έφτασε στο χτένι και τα πράγματα έχουν πάρει αυτή την άσχημη εξέλιξη και να δούμε που θα καταλήξει» συμπλήρωσε ο κ. Ζαννίκος.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαρτυρία ψαρά από τη Χίο για τις τουρκικές παρενοχλήσεις – «Καθημερινό φαινόμενο εδώ και 25 χρόνια» (video)"

Άσαντ: Να τερματιστεί η τουρκική κατοχή εδαφών στη Συρία

Οι συναντήσεις που είναι σε εξέλιξη μεταξύ αξιωματούχων της Συρίας και της Τουρκίας, που γίνονται υπό την αιγίδα της Ρωσίας, θα πρέπει να έχουν ως στόχο «το τέλος της κατοχής» από την Αγκυρα συριακών εδαφών για «να είναι καρποφόρες» ανέφερε ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Ασαντ.

Αυτό είναι το πρώτο σχόλιο του Άσαντ, ο οποίος δέχθηκε τον Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ, ειδικό απεσταλμένο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για τη Συρία, με αντικείμενο τις πρόσφατες συναντήσεις μεταξύ Τούρκων και Σύρων αξιωματούχων που έγιναν έπειτα από πάνω από μια δεκαετία.

Μια τριμερής συνάντηση πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο στη Μόσχα μεταξύ των υπουργών Άμυνας της Τουρκίας, της Συρίας και της Ρωσίας, η πρώτη από την έναρξη του πολέμου στη Συρία το 2011.

Ο Σύρος πρόεδρος κρίνει ότι «αυτές οι (τριμερείς) συναντήσεις, για να είναι καρποφόρες, πρέπει να βασίζονται σε προηγούμενο συντονισμό και σχεδιασμό μεταξύ Συρίας και Ρωσίας» και να έχουν στόχο «τον τερματισμό της (τουρκικής) κατοχής (στη Συρία) και της υποστήριξης στην τρομοκρατία».

Νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος βρίσκεται στη Ρουάντα, δήλωσε ότι μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών θα πραγματοποιηθεί «το συντομότερο δυνατό, ίσως στις αρχές Φεβρουαρίου».

Στα μέσα Δεκεμβρίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι θα μπορούσε να συναντήσει τον Σύρο ομόλογό του με τον οποίο είχε καλές σχέσεις πριν από το 2011.

Γείτονας της Συρίας, η Τουρκία είναι για περισσότερο από μια δεκαετία η πιο σημαντική πολιτική και στρατιωτική δύναμη υποστήριξης της συριακής αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένων ισλαμιστικών ομάδων, τις οποίες η Δαμασκός χαρακτηρίζει «τρομοκράτες».

Η Τουρκία έχει εξαπολύσει τρεις επιθέσεις στο συριακό έδαφος από το 2016 κατά των κουρδικών δυνάμεων στο βορρά, οι οποίες της επέτρεψαν να θέσει υπό έλεγχο μια συνοριακή λωρίδα, μια «κατοχή» όπως καταγγέλλει η Δαμασκός.

ΑΠΕ ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Άσαντ: Να τερματιστεί η τουρκική κατοχή εδαφών στη Συρία"

Καιρός αύριο: Πού θα βρέχει το πρωί της Παρασκευής (13/01) – Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα είναι πιθανό στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα να είναι κατά διαστήμα ισχυρά.
Από το μεσημέρι τα φαινόμενα στα βόρεια θα εξασθενήσουν και βαθμιαία θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα και από τα δυτικά θα αυξηθούν.
Τις πρωινές ώρες και βραδινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη στα ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα βόρεια τους 10 με 12 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 13 με 16 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί τοπικά κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες. 

Ο καιρός αύριο: Η πρόγνωση της ΕΜΥ για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς στα θαλάσσια – παραθαλάσσια να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ με εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ με εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, από το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και στο Ιόνιο βόρειοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα θαλάσσια- παραθαλάσσια θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στις Σποράδες είναι πιθανό κατά διαστήματα να είναι ισχυρά. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα που κατά διαστήματα είναι πιθανό να είναι ισχυρά από το βράδυ θα περιοριστούν στην Κρήτη.
Άνεμοι: Βόρειοι 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα νότια θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στα Δωδεκάνησα από το μεσημέρι είναι πιθανό να είναι κατά διαστήματα ισχυρά.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και στα νότια ανατολικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα που είναι πιθανό κατά διαστήματα να είναι ισχυρά από το μεσημέρι βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Πού θα βρέχει το πρωί της Παρασκευής (13/01) – Η πρόγνωση της ΕΜΥ"

Προφυλακίστηκε η Πισπιρίγκου και για τους θανάτους Μαλένας και Ίριδας – Ξέσπασε σε κλάματα η 34χρονη!

Προφυλακιστέα και για τους θανάτους των δυο μικρότερων κοριτσιών της κρίθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (12/1) η 34χρονη Ρούλα Πισπιρίγκου.

Η κατηγορούμενη ολοκλήρωσε την επεισοδιακή απολογία της και αμέσως μετά ανακρίτρια και εισαγγελέας την έκριναν προσωρινά κρατούμενη.

Ξέσπασε σε κλάματα η Πισπιρίγκου

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ρούλα Πισπιρίγκου στο άκουσμα της απόφασης για προφυλάκισή της ξέσπασε σε κλάματα. Υπενθυμίζεται ότι η 34χρονη μητέρα είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενη -και ήδη έχει ξεκινήσει η δίκη της -και για τον θάνατο της πρωτότοκης κόρης της Τζωρτζίνας.

Μάλιστα, χθες δια του δικηγόρου της Αλέξη Κούγια κατέθεσε αίτημα εξαίρεσης της ανακρίτριας εγκαλώντας την για μεροληψία σε βάρος της. Η αίτηση εξαίρεσης κατά της ανακρίτριας απερρίφθη και η απολογία της κατηγορουμένης για τους θανάτους της Ίριδας και της Μαλένας συνεχίστηκε σήμερα. Αμέσως μετά αποφασίστηκε η προφυλάκιση της.

Κούγιας: «Ετέθησαν στην Πισπιρίγκου ερωτήματα σε επίπεδο κουτσομπολιού»

Υπενθυμίζουμε πως την Τετάρτη η απολογία της 34χρονης δεν ολοκληρώθηκε με τον συνήγορό της Αλέξη Κούγια να δηλώνει ότι ενδέχεται να προβεί σε νέα αίτηση εξαίρεσης της ανακρίτριας. Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Κούγιας ανέφερε: «Έχει δημιουργηθεί μια πολύ σοβαρή εμπλοκή. Της ετέθησαν ερωτήματα σε επίπεδο κουτσομπολιού. Γι’ αυτά που κατέθεσαν οι ιατροδικαστές καμία ερώτηση».

«Ζήτησα κι έκανα μια δήλωση στην ανακρίτρια, της είπα ότι αποδεικνύει τη μεροληπτικότητα της και πως μετά τις καταθέσεις των ιατροδικαστών, αρνήθηκε την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση τους» είπε ο δικηγόρος.

«Η απολογία διεκόπη από την ίδια την κυρία ανακρίτρια πριν υπογράφει από την κατηγορουμένη. Αγνόησε το προσωπικό μου πρόβλημα αποδεικνύοντας της μεροληπτικότητα της. Είμαι σε παρά πολύ δύσκολη θέση» συνέχισε ο συνήγορος Πισπιρίγκου.

Διακόπηκε για τις 31 Γενάρη η δίκη Πισπιρίγκου για την Τζωρτζίνα

Το πρωί, η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τη δολοφονία της 9χρονης κόρης της, Τζωρτζίνας, διεκόπη για τις 31 Ιανουαρίου.

Λίγο μετά τις 8 το πρωί της Τετάρτης (11/1) έφτασε στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων η 34χρονη από την Πάτρα, για να απολογηθεί για τους θανάτους των δύο μικρότερων παιδιών της.

Οι βασικοί άξονες της υπερασπιστική της γραμμής είναι ότι είναι αθώα, ότι τα παιδιά της δεν δολοφονήθηκαν, ότι πέθαναν και τα δύο μικρότερα παιδιά της από παθολογικά αίτια.

Η 34χρονη αμφισβητεί ευθέως το πόρισμα Καρακούκη και Καλόγρηα που κάνει λόγο για ασφυξία ως αιτία θανάτου για τα μικρότερα παιδιά και για αυτό άλλωστε ο κ. Κούγιας το προηγούμενο διάστημα είχε ζητήσει να καταθέσουν στην ανακρίτρια μία σειρά από ιατροδικαστές, προκειμένου να υποστηρίξουν όπως νομίζουν τη θέση τους ότι τα παιδιά δεν κατέληξαν μετά από εγκληματική ενέργεια αλλά από παθολογικά αίτια.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Προφυλακίστηκε η Πισπιρίγκου και για τους θανάτους Μαλένας και Ίριδας – Ξέσπασε σε κλάματα η 34χρονη!"

Μείωση κρουσμάτων γρίπης στα παιδιά, αύξηση στους μεγάλους - 9 θάνατοι [γράφημα]

Τρεις ακόμη άνθρωποι έχασαν την τελευταία εβδομάδα τη ζωή τους από επιπλοκές γρίπης. Το ίδιο διάστημα, ο ιός προσέβαλε λιγότερα παιδιά και περισσότερους εφήβους και ενηλίκους έως 64 ετών. 

Τα παραπάνω προκύπτουν από την επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την 53η εβδομάδα της περιόδου (2 έως 8 Ιανουαρίου), η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Η θετικότητα στα δείγματα που έχουν ελεγχθεί κυμαίνεται και στην παρούσα έκθεση, με το ποσοστό να είναι από 12% στα μοριακά τεστ έως 41% στον έλεγχο των "ύποπτων" δειγμάτων που έστειλαν για ανάλυση νοσοκομειακοί και γιατροί Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση:

  • Στις γριπώδεις συνδρομές και καταγράφηκε μικρή μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στην κοινότητα, με εξαίρεση την ομάδα 15 - 64 ετών.
  • Καταγράφηκαν 7 νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τύπου Α, που αφορούσαν νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ και 2 νέοι θάνατοι (σ.σ. η διαφορά από τους 6 θανάτους του προηγούμενου δελτίου δίνει 3 νέους θανάτους).
  • Από τον Οκτώβριο έως και τις 8 Ιανουαρίου, έχουν νοσηλευθεί 36 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 9 θάνατοι ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.
  • Το ίδιο διάστημα, ανιχνεύτηκαν 221 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης, εκ των οποίων τα 218 (99%) ήταν στελέχη τύπου Α και τα 3 (1%) ήταν στελέχη τύπου Β.
  • Από τα 215 στελέχη τύπου Α, τα 209 (97%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 6 (3%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.
  • Η θετικότητα στον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) δεν παρουσίασε σημαντική μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα σε δείγμα από μαζικές δειγματοληψίες στην κοινότητα (non-sentinel δείγματα).

Την τελευταία εβδομάδα ελήφθησαν 75 δείγματα από τους εργαστηριακούς παρατηρητές του δικτύου Sentinel της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εκ των οποίων τα 7 (9%) ήταν θετικά για SARS-CoV-2, τα 31 (41%) ήταν θετικά για γρίπη και τα 4 (5%) ήταν θετικά για RSV.

Επισκέψεις σε γιατρό με γριπώδη συνδρομή (συνολικά)

Επισκέψεις σε γιατρό 

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, την πρώτη εβδομάδα του έτους υπήρξε μείωση στις επισκέψεις ασθενών σε γιατρό με γριπώδη συνδρομή. Η τάση αποτυπώνεται στο παραπάνω γράφημα.

Η γριπώδης συνδρομή ορίζεται σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) ως αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων που περιλαμβάνουν τουλάχιστον ένα συστηματικό σύμπτωμα (πυρετό, καταβολή, κεφαλαλγία, μυαλγίες) και τουλάχιστον ένα σύμπτωμα από το αναπνευστικό σύστημα (βήχας, πονόλαιμος, δύσπνοια).

Στο ακόλουθο γράφημα φαίνεται η τάση με τον αριθμό των επισκέψεων ανά ηλικιακή ομάδα. Είναι σαφής η υποχώρηση στις μικρότερες ηλικίες και η αύξηση στις μεγαλύτερες. Μείωση παρατηρείται και στις ηλικίες άνω των 65 ετών.

Επισκέψεις σε γιατρό με γριπώδη συνδρομή (ανά ηλικία)

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Μείωση κρουσμάτων γρίπης στα παιδιά, αύξηση στους μεγάλους - 9 θάνατοι [γράφημα]"

Χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων: 20 συχνές ερωτήσεις και οι απαντήσεις τους

Στην δημοσιότητα έδωσε η ΑΑΔΕ 20 συχνές ερωτήσεις και τις σχετικές απαντήσεις για το θέμα της ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης που μπορούν να κάνουν όσα ζευγάρια το επιθυμούν, καθώς άνοιξε, πριν από λίγο  η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσα από την οποία  θα πρέπει κάτι τέτοιο να δηλωθεί έως και τις 28 Φεβρουαρίου.

Ακόμη και όσοι υπέβαλαν το 2022 χωριστή φορολογική δήλωση θα πρέπει να δηλώσουν και εφέτος ότι ο κάθε σύζυγος θα υποβάλει τη δική του φορολογική δήλωση. Σε περίπτωση που κανείς από τους συζύγους δεν γνωστοποιήσει το σχετικό αίτημα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου τότε θα πρέπει να υποβάλουν φέτος κοινή φορολογική δήλωση.

Να σημειωθεί παράλληλα ότι εφόσον γίνει η αίτηση δεν υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής της επιλογής.

Οι 20 συχνότερες ερωτήσεις με τις απαντήσεις τους

1. Πώς μπορώ να γνωστοποιήσω την επιλογή μου να υποβάλω χωριστή δήλωση φορολογίας εισοδήματος;

Η γνωστοποίηση γίνεται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής στον διαδικτυακό τόπο www.aade.gr, στον σύνδεσμο: https://www.aade.gr/polites/eisodima/gnostopoiisi-horistis-dilosis είτε από εσάς με τους δικούς σας κωδικούς πρόσβασης είτε, από ειδικά για τον σκοπό αυτό εξουσιοδοτημένο λογιστή – φοροτεχνικό, με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης.

2. Αν κανείς από τους συζύγους δεν γνωστοποιήσει την επιλογή υποβολής χωριστής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2022, τι θα συμβεί;

Στην περίπτωση αυτή οι σύζυγοι θα υποβάλουν κοινή δήλωση για το φορολογικό έτος 2020.

3. Στις περιπτώσεις κοινής δήλωσης Φ.Ε. συζύγων, θα γίνεται συμψηφισμός φόρου μεταξύ συζύγων και βεβαίωση στο όνομα του συζύγου;

Όχι, θα γίνεται χωριστή βεβαίωση φόρου και δεν θα γίνεται συμψηφισμός χρεωστικού και πιστωτικού ποσού μεταξύ των συζύγων.

4. Επηρεάζεται η χορήγηση επιδομάτων στις χωριστές δηλώσεις συζύγων;

Όχι, δεν επηρεάζεται η χορήγηση των επιδομάτων από την υποβολή χωριστών δηλώσεων Φ.Ε. από τους συζύγους.

5. Είναι απαραίτητο να υποβάλλονται χωριστές δηλώσεις Φ.Ε. συζύγων που έχουν διαφορετική φορολογική κατοικία;

Όχι, δεν είναι απαραίτητη η υποβολή χωριστών δηλώσεων Φ.Ε. διότι προβλέπεται ήδη χωριστή φορολογική αντιμετώπιση στις κοινές δηλώσεις συζύγων που έχουν διαφορετική φορολογική κατοικία.

6. Πώς δηλώνεται στο Ε1 η κύρια κατοικία στις περιπτώσεις χωριστών δηλώσεων;

Η κύρια κατοικία δηλώνεται στον πίνακα 5 του εντύπου Ε1 στους αντίστοιχους κωδικούς κύριας κατοικίας. Ο κάθε σύζυγος συμπληρώνει το ποσοστό ιδιοκτησίας του σε περίπτωση ιδιόκτητης κατοικίας, το ποσοστό του ως μισθωτής σε περίπτωση μισθωμένης κατοικίας και το ποσοστό της δωρεάν παραχώρησης, αντίστοιχα.

7. Στις περιπτώσεις χωριστών δηλώσεων Φ.Ε. πώς δηλώνεται στο Ε1 η κύρια κατοικία όταν ένας εκ των δύο συζύγων δεν διαθέτει καθόλου ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης;

Ο σύζυγος που δεν διαθέτει καθόλου ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης, συμπληρώνει στον πίνακα 6 την ένδειξη «συνοίκηση με σύζυγο». Ο άλλος σύζυγος δεν συμπληρώνει καμία ένδειξη.

8. Πώς αναγράφονται τα τέκνα ως εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου στις χωριστές δηλώσεις Φ.Ε.;

Τα τέκνα που προέρχονται από κοινό γάμο καθώς και τα αναγνωρισμένα τέκνα δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη και από τους δύο συζύγους.

9. Ποιος δηλώνει το εισόδημα ανήλικου τέκνου που προέρχεται από τον κοινό γάμο στις χωριστές δηλώσεις Φ.Ε. όταν αυτό δεν έχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης Φ.Ε.;

Το εισόδημα του ανηλίκου τέκνου που δεν φορολογείται στο όνομα του τέκνου, προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα και δηλώνεται μόνο από αυτόν τον γονέα.

10. Ποιος βαρύνεται με τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης στις χωριστές δηλώσεις Φ.Ε. συζύγων;

Στις χωριστές δηλώσεις Φ.Ε. συζύγων δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των επιμέρους τεκμηρίων καθενός εκ των συζύγων, καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά. Όσον αφορά τη δυνατότητα κάλυψης τεκμηρίων με ανάλωση κεφαλαίου, δεν μπορεί να γίνει επίκληση εισοδημάτων από τη χωριστή δήλωση του άλλου συζύγου.

11. Στις χωριστές δηλώσεις Φ.Ε. υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς υπολειπόμενου ποσού αποδείξεων από τον ένα σύζυγο στον άλλο;

Όχι, δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

12. Ποια είναι η προθεσμία γνωστοποίησης της επιλογής για χωριστή δήλωση Φ.Ε. συζύγων;

Η καταληκτική ημερομηνία είναι η 28η Φεβρουαρίου κάθε έτους.

13. Μετά τις 28 Φεβρουαρίου η επιλογή για χωριστή δήλωση Φ.Ε. μπορεί να ανακληθεί;

Όχι, δεν ανακαλείται για το έτος στο οποίο αφορά.

14. Ποιος από τους δύο συζύγους μπορεί να γνωστοποιήσει την επιλογή για χωριστή δήλωση Φ.Ε.;

Οποιοσδήποτε από τους δύο συζύγους ή και οι δύο.

15. Πρέπει η γνωστοποίηση της επιλογής για υποβολή χωριστής δήλωσης Φ.Ε. να γίνεται κάθε έτος μέχρι την 28η Φεβρουαρίου;

Ναι, θα πρέπει να επικαιροποιείται κάθε έτος από τουλάχιστον έναν εκ των δύο συζύγων μέχρι την προθεσμία αυτή, διαφορετικά θα υποβάλλεται κοινή δήλωση.

16. Πρόκειται να τελέσω γάμο τον Μάρτιο του 2022 (μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της γνωστοποίησης). Μπορώ να υποβάλω χωριστή δήλωση Φ.Ε. για το φορολογικό έτος 2020;

Ναι. Ειδικά για αυτές τις περιπτώσεις η εφαρμογή θα μείνει ανοιχτή ως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της εμπρόθεσμης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

17. Πρόκειται να τελέσω γάμο τον Φεβρουάριο 2022 και θα δηλώσω τον γάμο στο μητρώο της Δ.Ο.Υ. μετά τις 28 Φεβρουαρίου 2022. Μπορώ να υποβάλω χωριστή δήλωση Φ.Ε. για το φορολογικό έτος 2020;

Ναι. Ειδικά για αυτές τις περιπτώσεις η εφαρμογή θα μείνει ανοιχτή ως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της εμπρόθεσμης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

18. Πόσες φορές μπορώ να αλλάξω την επιλογή δήλωσης χωριστών δηλώσεων Φ.Ε. στην περίπτωση που τελέσω γάμο μετά τις 28 Φεβρουαρίου 2022;

Η δήλωση γίνεται άπαξ ανά έτος.

19. Εισέρχονται στην εφαρμογή των χωριστών δηλώσεων Φ.Ε. τα μέρη συμφώνου συμβίωσης;

Όχι, δεν εισέρχονται στην εφαρμογή των χωριστών δηλώσεων καθόσον εκ του νόμου τους έχει δοθεί εξαρχής η δυνατότητα για υποβολή κοινών ή χωριστών δηλώσεων.

20. Πρέπει και οι δύο σύζυγοι να διαθέτουν δικούς τους κωδικούς πρόσβασης προκειμένου να υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις Φ.Ε.;

Ναι, η σύζυγος που δεν έχει μέχρι τώρα κωδικούς πρόσβασης, οφείλει να αποκτήσει προκειμένου και αυτή να μπορέσει να υποβάλει τη δική της δήλωση.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων: 20 συχνές ερωτήσεις και οι απαντήσεις τους"

6 κρούσματα Κράκεν στην Ελλάδα - Πού και πότε εντοπίστηκαν - 21 θάνατοι την ημέρα από CoViD

Τα  6 πρώτα κρούσματα της παραλλαγής ΧΒΒ.1.5, γνωστής και ως Κράκεν, καταγράφηκαν στην πρώτη εβδομάδα του χρόνου.

Τα 3 προέκυψαν από αναδρομικό έλεγχο σε δείγματα που είχαν ληφθεί από τα μέσα Νοεμβρίου έως τα μέσα Δεκεμβρίου και τα άλλα τρία καταγράφηκαν στο τέλος του έτους. Το σύνολο των κρουσμάτων της νέας παραλλαγής έχει εντοπιστεί στην Αττική και συγκεκριμένα στον Βόρειο και στον Δυτικό Τομέα.

Η νέα υποπαραλλαγή έχει εμφανιστεί μαζικά στις ΗΠΑ, ενώ έχει εκδώσει και σχετική έκθεση το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Στο δελτίο δεν καταγράφεται και πάλι συνολικός αριθμός κρουσμάτων (η τελευταία καταμέτρηση  ήταν 47.497) του εν λόγω χρονικού διαστήματος, ούτε τα συνολικά κρούσματα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ που περιλαμβάνονται στο σημερινό επιδημιολογικό δελτίο, καταγράφηκαν 128 νέες διασωληνώσεις ασθενών με λοίμωξη CοViD-19 (119 την προηγούμενη εβδομάδα), και 149 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 85 έτη (την προηγούμενη φορά ήταν 141).

Οι διασωληνώσεις λοιπόν αυξήθηκαν την εβδομάδα που μας πέρασε όπως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας.

Η ηλικία των διασωληνωμένων πάντως εξακολουθεί να πέφτει. Στα μέσα Δεκεμβρίου, η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είχε φτάσει τα 77 έτη, υποχωρώντας σταδιακά στα 75 έτη.

Το στοιχείο δείχνει πως η αύξηση των διασωληνώσεων αφορά ολοένα και μικρότερες ηλικίες.

Παραλλαγές

Η υπο-παραλλαγή ΒΑ.5 εξακολουθεί να είναι η συχνότερη υπο-παραλλαγή της Όμικρον, ενώ η ποσοστιαία αναλογία των δύο υπο-παραλλαγών ΒQ.1 και BQ.1.1 παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με τις υπόλοιπες υπο-παραλλαγές του στελέχους ΒΑ.5..

Μεταξύ των στελεχών BA.2, η συχνότερα αναγνωριζόμενη υπο-παραλλαγή είναι η BA.2.75, ακολουθούμενη από την υπο-παραλλαγή XBB.

Κατά την εβδομάδα 53/2023, πραγματοποιήθηκαν 626 δράσεις δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας, στις οποίες διενεργήθηκαν συνολικά 44.699 έλεγχοι .

Ακολουθεί ο πίνακας με τα καταγεγραμμένα στοιχεία:

  2 - 9 Ιανουαρίου 2023

26 Δεκεμβρίου  2022 - 1 Ιανουαρίου 2023

Νέοι θάνατοι   149* 141*
Διασωληνωμένοι 128 119
Νέες εισαγωγές 1.632 1.519
Δειγματοληπτικοί έλεγχοι 626 548
Συνολικοί έλεγχοι 44.699

   36.079         

Θετικά δείγματα
17%

14%

*Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ 

Υπερβάλλουσα θνητότητα

Ο ΕΟΔΥ εξακολουθεί να δίνει χαμηλό αριθμό θνητότητας παρά το γεγονός ότι η Εurostat εμφάνιζε πρόσφατα την Ελλάδα πρώτη σε υπερβάλλουσα θνητότητα.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, σε ό,τι αφορά την επιτήρηση θνητότητας - θανάτων κατά την εβδομάδα 53/2022, το z-score (μέγεθος μέτρησης θανάτων) για την Ελλάδα ήταν για άλλη μια φορά χαμηλότερο του 4 που χαρακτηρίζεται από το EuroMOMO ως χαμηλή υπερβάλλουσα θνησιμότητα. 

Η αύξηση στην υπερβάλλουσα θνησιμότητα θεωρείται μέτρια όταν είναι μεγαλύτερη από 4 και μικρότερη ή ίση με 7 τυπικές αποκλίσεις, υψηλή όταν είναι μεγαλύτερη από 7 και μικρότερη ή ίση με 10 τυπικές αποκλίσεις, πολύ υψηλή όταν είναι μεγαλύτερη από 10 και μικρότερη ή ίση με 15 τυπικές αποκλίσεις, και ασυνήθιστα πολύ υψηλή όταν είναι μεγαλύτερη από 15 τυπικές αποκλίσεις.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "6 κρούσματα Κράκεν στην Ελλάδα - Πού και πότε εντοπίστηκαν - 21 θάνατοι την ημέρα από CoViD"

Πυρκαγιά στο Μάτι: Λευκά τριαντάφυλλα και μαύρες σημαίες στη δίκη – Νέες συγκλονιστικές καταθέσεις

Με λευκά τριαντάφυλλα μπήκαν στη δικαστική αίθουσα συγγενείς ενός βρέφους 6 μηνών, το οποίο κάηκε στην πυρκαγιά στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018, όπου έχασε τη ζωή της και η μητέρα του.

Ο πατέρας του μωρού, Ανδρέας Δημητρίου, πυροσβέστης ο ίδιος, συγκλόνισε με την κατάθεσή του το ακροατήριο.

«Μου ήρθε μήνυμα από την υπηρεσία μου για να πάω στη φωτιά στην Κινέττα. Γύρω στις 7 προσπαθούσα να επικοινωνήσω με τη γυναίκα μου. Βρισκόταν σε πανικό. Πίστευα ότι είχαν βρει ασφαλές καταφύγιο στην παραλία με το παιδί. Δέχομαι κλήση από τον πεθερό μου να είμαι προετοιμασμένος ότι τα πράγματα δεν είναι καλά. Έφτασα και είδα τον μικρό σε έναν άγνωστο που προσπαθούσε να δώσει πρώτες βοήθειες. Η σύζυγός μου βρισκόταν καθισμένη στην παραλία. Ήταν με τα μάτια κλειστά. Εκείνη τη στιγμή την πήρα αγκαλιά. Εντόπισα ένα πυροσβεστικό όχημα και τους είπα να πάρουν τον μικρό μαζί με τον κύριο που έκανε προσπάθειες ανάνηψης».

Φτάνοντας στο Παίδων, από το ύφος των γιατρών κατάλαβε πως το παιδάκι του δεν τα είχε καταφέρει. «Μου είπαν ότι δεν κατέστη δυνατόν να τον συνεφέρουν. Εκεί του είπα το τελευταίο αντίο. Μετά έπρεπε να πάω στη Μαργαρίτα, που δεν ήξερα ότι ήταν τόσο σοβαρά. Φτάνοντας στο νοσοκομείο, διαπιστώνω ότι έχει διασωληνωθεί και είναι σοβαρά. Ζορίστηκα να την αναγνωρίσω. Όλο της το πρόσωπο ήταν με εγκαύματα. Σαν να βλέπω άλλον άνθρωπο. Την έβλεπα πέντε λεπτά την ημέρα μέχρι να φύγει…» είπε ο Ανδρέας Δημητρίου. 

«Ακούγαμε αμάξια να “σκάνε”»

Μόνοι τους πάλευαν με την πύρινη λαίλαπα, όπως καταθέτουν πυρόπληκτοι, οι οποίοι περιγράφουν τις στιγμές φρίκης που έζησαν.

«Γύρω στις 17:30 ο ουρανός σκοτείνιαζε και άρχισαν να φτάνουν αποκαΐδια. Ήμουν σίγουρη ότι δεν έρχεται σε εμάς η φωτιά, γιατί κανείς δεν μας είχε ειδοποιήσει. Περίπου στις 18:10 ήρθε η φίλη μου με αυτοκίνητο για να φύγουμε. Στα 200 μέτρα είχαν μποτιλιαριστεί όλα τα αυτοκίνητα. Εκεί έγινε χαμός. Ερχόντουσαν αμάξια από όλες τις κατευθύνσεις. Τρέξαμε στη θάλασσα. Το θερμικό κύμα εκείνη την ώρα με έκανε νιώθω πως θα πεθάνω 40 μέτρα από τη θάλασσα. Μπήκαμε στη θάλασσα. Γινόταν πόλεμος. Ακούγαμε αμάξια να σκάνε. Εκρήξεις. Το μαγαζί στην Αργυρά Ακτή να έχει εκρήξεις, να πέφτουν στην θάλασσα ξύλα, τέντες μέσα στη θάλασσα κι εμείς να πηγαινοερχόμαστε να μη καούμε. Βγήκαμε νεκροί – ζωντανοί. Βγάλαμε τις μπλούζες και τις κάναμε μάσκα. Τα ουρλιαχτά από τους καμένους ανθρώπους δε θα τα ξεχάσω ποτέ. Παιδάκια ούρλιαζαν, σκυλιά έκλαιγαν» είπε η κ. Δήμητρα Γουναρίδη.

Η μάρτυρας περιέγραψε φρικιαστικές εικόνες στις 6 ώρες που έμεινε στη θάλασσα. «Δίπλα μου ήταν η Μαργαρίτα με το μωράκι της το νεογέννητο. Καμένη εκείνη, καμένο και το μωρό. Το θήλαζε για να το έχει στη ζωή. Μια γυναίκα δεν είχε αντοχές να βγει από τη θάλασσα. Πήγαμε να τη βοηθήσουμε και μας έμειναν στα χέρια οι σάρκες της» ανέφερε και ολοκλήρωσε την κατάθεσή της λέγοντας πως ακόμα και όταν έφτασε στο λιμάνι, κατέγραψαν το όνομά της πάνω σε μια εφημερίδα και δεν υπήρχε καμία οργάνωση, ούτε μια κουβέρτα να δώσουν στα θύματα της τραγωδίας. 

«Η κόρη μου κάηκε στα 140 βήματα από τη θάλασσα»

Στην παντελή έλλειψη ενημέρωσης και συντονισμού αναφέρθηκε και ο Άγγελος Σιαπκαράς, ο οποίος έχασε την κόρη του. «Εκείνη την μέρα η κόρη μου ξύπνησε τον γαμπρό μου από τους καπνούς, ο οποίος πήρε το παιδί του κι έφυγε προς τη θάλασσα. Η κόρη μου κάηκε… Εκατόν σαράντα βήματα δικά μου ήταν η θάλασσα και μέχρι να φύγουν από το σπίτι, είχε πάρει φωτιά. Δεν μπορώ να διανοηθω πώς έγινε και κάηκε η κόρη μου σε ένα σπίτι δίπλα στη θάλασσα. Αν κάποιος τους ειδοποιούσε πιο νωρίς ως όφειλε, θα είχε σωθεί η κόρη μου και τόσοι άλλοι. Το παιδί αναπολεί τη μαμά του. «Θα ήθελα να μην είχε πεθάνει» έγραψε σε μια εργασία του στο σχολείο. Τώρα στις γιορτές μου είπε “παππού να πάμε να πούμε τα κάλαντα στη μαμά και πήγαμε πάνω από τον τάφο της να πούμε τα κάλαντα. Ξυπνάμε και κοιμόμαστε με αυτό…». 

Μαύρες σημαίες

Συγγενείς θυμάτων και πυρόπληκτοι έχουν κρεμάσει στα κάγκελα του εφετείου μαύρες σημαίες.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυρκαγιά στο Μάτι: Λευκά τριαντάφυλλα και μαύρες σημαίες στη δίκη – Νέες συγκλονιστικές καταθέσεις"

Ηράκλειο: Απειλούν με παραιτήσεις και κινητοποιήσεις γιατροί και λοιποί εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ

Με κινητοποιήσεις και παραιτήσεις των αναισθησιολόγων και άλλων ειδικοτήτων προειδοποιούν οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Οι σχετικές αποφάσεις ελήφθησαν στη διάρκεια γενικής συνέλευσης και εντάσσονται στο πλαίσιο των κλιμακούμενων αντιδράσεων απέναντι στη διοίκηση του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Κρήτης, της οποίας την αποπομπή ζητούν.

Αφορμή για τον αναβρασμό που επικρατεί και απειλεί να τινάξει στον αέρα τα προγράμματα των εξωτερικών ιατρείων και των χειρουργείων, αποτέλεσαν οι πρόσφατες αποφάσεις της διοίκησης για την αντικατάσταση του διευθυντή του ΤΕΠ και την κατ’ οίκον επίσκεψη από ιατρό εργασίας σε τρεις αναισθησιολόγους που νόσησαν από κορονοϊό, ο οποίος τους ζήτησε να υποβληθούν σε rapid test.

Μάλιστα, το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, ζήτησε χθες τη μη ανανέωση της θητείας της διοίκησης του νοσοκομείου και την άμεση απομάκρυνσή της. «Σε κάθε άλλη περίπτωση σας προειδοποιούμε ότι θα υπάρξει κύμα παραιτήσεων από τους αναισθησιολόγους και πολλές άλλες ειδικότητες και θα συνεχίσουμε τον αγώνα με τη συμπαράσταση της κοινωνίας της Κρήτης» αναφέρουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων απευθυνόμενοι στον υπουργό.

Οι επίμαχες αποφάσεις της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, συζητήθηκαν αναλυτικά στην γενική συνέλευση που έγινε στο νοσοκομείο το πρωί της Τετάρτης. Εκεί, όπως ανέφερε στο ertnews ο πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ Κυριάκος Θεοδοσάκης, διατυπώθηκε η απόφαση από το σύνολο των αναισθησιολόγων να παραιτηθούν, εφόσον ανανεωθεί η θητεία των διοικούντων. Παράλληλα, αποφασίστηκε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, η μορφή και ο χρόνος των οποίων θα αποφασίζεται από επόμενες συνελεύσεις. Στο τραπέζι βρίσκονται ήδη, εκτός από τις απειλούμενες παραιτήσεις, αμεσότεροι σχεδιασμοί για κυλιόμενες στάσεις εργασίας, οι οποίες εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν κυρίως τα τακτικά ραντεβού και τα προγραμματισμένα χειρουργεία.

Στο πλαίσιο αυτό, την ερχόμενη Τρίτη (17/1) το πρωί θα γίνει νέα στάση εργασίας και συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου, ενώ στις 6.30 το απόγευμα συγκαλείται ευρεία σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο του Ηρακλείου, στην οποία καλούνται να συμμετάσχουν τα συλλογικά όργανα εργαζομένων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, φορείς της πόλης (δήμος, περιφέρεια, επιμελητήρια), προκειμένου να ενημερωθούν για την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο ΠΑΓΝΗ, αλλά και στα υπόλοιπα νοσηλευτικά ιδρύματα του νησιού, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ.

Στην ίδια ανακοίνωση περιγράφονται οι λόγοι που οδήγησαν τους εργαζομένους σε αυτές τις αποφάσεις. Κατηγορούν την διοίκηση του νοσοκομείου για “τρομοκρατική, αντιδεοντολογική και απαράδεκτη συμπεριφορά”.

Όπως αναφέρουν: «… Από τις απαγορεύσεις της για να μην κάνουμε δηλώσεις στα ΜΜΕ οι εκλεγμένοι του σωματείου και η τριμελής επιτροπή των γιατρών, την απαξιωτική και απειλητική συμπεριφορά απέναντι σε όποιον εργαζόμενο διαμαρτυρηθεί, τα συνεχή εντέλλεσθε των μετακινήσεων και τις ανακλήσεις των αδειών. Φυσικά σε όλα αυτά προστίθεται και η αυθαίρετη καρατόμηση και επιλογή προϊσταμένων όλο το προηγούμενο διάστημα αλλά και διευθυντών τμημάτων, όπως και τώρα του Διευθυντή των ΤΕΠ».

Καλούν, ακόμη, την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και την διοίκηση της 7ης ΥΠΕ «να πάρουν άμεσα αποφάσεις για την αλαζονική και παράνομη συμπεριφορά της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ» που, όπως υποστηρίζουν, “επανειλημμένως προσβάλλει και μειώνει τους μάχιμους υγειονομικούς και προκαλεί την κοινωνία και τους ασθενείς”.

Επίσης, καλούν τα θεσμικά όργανα του νοσοκομείου (μέλη ΔΣ, Επιστημονικού Συμβουλίου) να πάρουν θέση για τα τεκταινόμενα και ζητούν την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου «που δίνει υπερεξουσίες στον εκάστοτε διοικητή».

Σημειώνεται πως την απομάκρυνση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ ζητά με ανακοίνωση και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, ενώ ανακοίνωση κατά της στάσης του διοικητή του νοσοκομείου Γ. Χαλκιαδάκη εξέδωσε και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Το θέμα συζητήθηκε σε πρόσφατη γενική συνέλευση της Ιατρικής Σχολής, που συγκλήθηκε με απόφαση του κοσμήτορα Γ. Κοχιαδάκη, ενώ τέθηκε και από την διοίκηση της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ νομού Ηρακλείου προς τον διοικητή της ΥΠΕ Κρήτης Νεκτάριο Παπαβασιλείου, στη συνάντηση που είχαν χθες.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηράκλειο: Απειλούν με παραιτήσεις και κινητοποιήσεις γιατροί και λοιποί εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ"

ΗΠΑ: Καταιγίδες και πλημμύρες στην Καλιφόρνια – 18 νεκροί και ένα παιδί αγνοούμενο

Κατολισθήσεις, πλημμύρες και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν στην Καλιφόρνια, από τον ισχυρό κυκλώνα που πλήττει την περιοχή. Ήδη, 18 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ ένας 5χρονος αγνοείται.

Οι αρχές της Καλιφόρνια φοβούνται ότι οι πλημμύρες θα επιδεινωθούν, καθώς το έδαφος δεν μπορεί πλέον να απορροφήσει τον όγκο του νερού, ενώ έχουν προκληθεί εκτεταμένες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, πλημμύρες, έχουν ξεριζωθεί δέντρα και έχουν κοπεί μεγάλες οδικές αρτηρίες, με τα νερά πολλές φορές να παρασέρνουν οχήματα.

Σε κάποιες περιοχές της Καλιφόρνιας έχει καταγραφεί ρεκόρ βροχοπτώσεων, το υψηλότερο ποσοστό εδώ και 150 χρόνια.

«Ένας τεράστιος κυκλώνας στα ανοικτά των δυτικών ακτών θα προκαλέσει νέες έντονες βροχοπτώσεις και σφοδρές ριπές ανέμου (την Τετάρτη), αυτή τη φορά στη βόρεια Καλιφόρνια», είχε ανακοινώσει η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία (NWS), προειδοποιώντας ότι στην περιοχή ενδέχεται να πέσουν κατά τόπους έως και 18 εκατοστά βροχής.

Χθες το απόγευμα περισσότερα από 55.000 νοικοκυριά δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας Γκάβιν Νιούσομ μετέβη την Τρίτη στην κομητεία Σάντα Κρουζ, μία από τις πλέον πληγείσες από τις αλλεπάλληλες καταιγίδες. Προειδοποίησε μάλιστα για νέα ακραία καιρικά φαινόμενα, λιγότερα ισχυρά αλλά εξίσου επικίνδυνα.

«Αναμένουμε ότι αυτές οι καταιγίδες θα συνεχιστούν τουλάχιστον ως τις 18 Ιανουαρίου», τόνισε.

Αγνοούμενος 5χρονος

Σύμφωνα με το γραφείο του Νιούσομ, από τις καταιγίδες έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους 18 άνθρωποι, αριθμός «διπλάσιος σε σχέση με τα θύματα από τις πυρκαγιές των δύο τελευταίων ετών».

Στο Πάσο Ρόμπλες, στην κεντρική Καλιφόρνια, ένα παιδί 5 ετών παρασύρθηκε από τα νερά τη Δευτέρα την ώρα που η μητέρα του το πήγαινε με το αυτοκίνητο στο σχολείο. Μέχρι χθες αγνοούνταν.

Οι έρευνες συνεχίζονται «και θα τις συνεχίσουμε (…) μέχρι να το βρούμε», διαβεβαίωσαν οι υπηρεσίες του σερίφη της κομητείας Σαν Λούις Ομπίσπο.

Η Καλιφόρνια υφίσταται αυτή την περίοδο «μια επίθεση χωρίς τέλος από ατμοσφαιρικά ποτάμια», ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο από το 2005, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία.

Αν και είναι δύσκολο να βρεθεί σαφής σύνδεση μεταξύ των καταιγίδων αυτών και της κλιματικής αλλαγής, οι επιστήμονες εξηγούν ότι η υπερθέρμανση της Γης εντείνει τη συχνότητα και την ένταση των ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ: Καταιγίδες και πλημμύρες στην Καλιφόρνια – 18 νεκροί και ένα παιδί αγνοούμενο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news