facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

Απατεώνες παριστάνουν τους τεχνικούς της ΔΕΗ για να μπαίνουν σε σπίτια και να τα «ξαφρίζουν»

Συμμορία απατεώνων τα μέλη της οποίας προφασίζονται ότι είναι υπάλληλοι της ΔΕΗ και «εισβάλουν» σε σπίτια φέρεται να δρα τις τελευταίες ημέρες στη Βορειοανατολική Αττική.

Ειδικότερα, οι επιτήδειοι προφασιζόμενοι ότι είναι υπάλληλοι της ΔΕΗ και ντυμένοι με στολές που μοιάζουν με αυτές των τεχνικών της επιχείρησης καταφέρνουν να μπαίνουν στα σπίτια και να τα «αδειάζουν».

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το πιο πρόσφατο χτύπημα καταγράφηκε στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής και συγκεκριμένα σε ένα διαμέρισμα πολυκατοικίας στην οδό Σπετσών, όπου μέλη της σπείρας ακολούθησαν μία ηλικιωμένη γυναίκα στο σπίτι της, μπήκαν στο ασανσέρ μαζί της και όταν τους άνοιξε την πόρτα, την ακινητοποίησαν και άρχισαν να ψάχνουν το σπίτι της από το οποίο πήραν κάποια χρήματα και εξαφανίστηκαν.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει τουλάχιστον τρία με τέσσερα παρόμοια περιστατικά και είναι σε εξέλιξη έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για τον εντοπισμό τους.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Απατεώνες παριστάνουν τους τεχνικούς της ΔΕΗ για να μπαίνουν σε σπίτια και να τα «ξαφρίζουν»"

«Αλληλεγγύη για όλους»: Αντιπολεμική συναυλία στα Προπύλαια – Μεγάλη η συμμετοχή πολιτών (video – φωτογραφίες)

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή του κόσμου στην αντιπολεμική Συναυλία για την Ειρήνη, που διαργάνωσε η πρωτοβουλία «Αλληλεγγύη για Όλους» στα Προπύλαια, στην οποία συμμετείχαν 40 καλλιτέχνες.

Το «παρών» στη συναυλία έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε συγκέντρωση τροφίμων και φαρμάκων.

Διαβάστε Περισσότερα » "«Αλληλεγγύη για όλους»: Αντιπολεμική συναυλία στα Προπύλαια – Μεγάλη η συμμετοχή πολιτών (video – φωτογραφίες)"

Ο ηγέτης της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» εξετάζει την ένωση της περιοχής με τη Ρωσία

Ο Ντένις Πουσίλιν, επικεφαλής της μίας από τις δύο αυτοανακηρυχθείσες «δημοκρατίες» των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας, της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», προχώρησε σε μια δήλωση που… ταράζει τα νερά.

Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε ότι μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να ενωθεί με τη Ρωσία μόλις θέσει υπό έλεγχο όλη την περιοχή του Ντονέτσκ της Ουκρανίας, ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο των αυτονομιστών.

«Ο κύριος στόχος είναι να φτάσουμε στα συνταγματικά σύνορα της δημοκρατίας. Τότε θα το καθορίσουμε», δήλωσε ο Πουσίλιν σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται το Πρακτορείο Ειδήσεων του Ντονέτσκ. 

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ηγέτης της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» εξετάζει την ένωση της περιοχής με τη Ρωσία"

Ο Πούτιν απαιτεί να καταθέσουν τα όπλα οι Ουκρανοί για να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις που υπερασπίζονται τη Μαριούπολη, αυτό το στρατηγικής σημασίας λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα, που πολιορκείται εδώ και εβδομάδες από τον ρωσικό στρατό, θα πρέπει να παραδοθούν ώστε να μπορέσει να φτάσει βοήθεια για τους αμάχους που βρίσκονται εκεί.

«Για να βρεθεί μια λύση για τη δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση σε αυτήν την πόλη, οι Ουκρανοί εθνικιστές μαχητές πρέπει να σταματήσουν την αντίσταση και να καταθέσουν τα όπλα» ανέφερε ο Πούτιν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ρώσος πρόεδρος με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, σημειώνεται στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν επίσης την κατάσταση στην Ουκρανία, τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες που διεξήχθησαν νωρίτερα σήμερα στην Κωνσταντινούπολη αλλά και την απόφαση της Ρωσίας να απαιτήσει να πληρώνεται σε ρούβλια για το αέριο με το οποίο εφοδιάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ο Πούτιν απαιτεί να καταθέσουν τα όπλα οι Ουκρανοί για να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη"

Μικολάγιφ: Τουλάχιστον 9 νεκροί και 28 τραυματίες από πλήγμα ρουκέτας στο κτίριο της περιφερειακής διοίκησης

Ρωσική ρουκέτα έπληξε σήμερα το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης στη νότια ουκρανική πόλη Μικολάγιφ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον εννιά άνθρωποι και να τραυματιστούν 28, ανακοίνωσαν τοπικές αρχές, σε νεότερο απολογισμό που έδωσε το γραφείο της ουκρανικής εισαγγελίας.

Διασώστες ανέσυραν 18 από τους τραυματίες από τα συντρίμμια. Οι επιχειρήσεις των διασωστών συνεχίζονται, σύμφωνα με την ουκρανική υπηρεσία άμεσης βοήθειας.

Μια φωτογραφία που αναρτήθηκε από τον τοπικό κυβερνήτη Βιτάλι Κιμ εικονίζει μια μεγάλη τρύπα στο πλευρό του κτιρίου. Ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα κατευθύνονται στο κτίριο, η περιοχή του οποίου έχει αποκλειστεί.

«Κατέστρεψαν το μισό κτίριο», είπε ο Κιμ.

Ο ίδιος πρόσθεσε όμως ότι το πλήγμα έχει ένα θετικό στοιχείο – δείχνει ότι η Ρωσία έχει παραιτηθεί από την προσπάθεια να καταλάβει την πόλη.

Ο Κιμ υποστήριξε ότι το πλήγμα υποδηλώνει ότι η Ρωσία εγκαταλείπει την προσπάθεια να καταλάβει την πόλη.

«Σύμφωνα με τις έρευνες (…), οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση» εναντίον αυτού του κτιρίου, «αυτή τη στιγμή έχουν καταγραφεί 9 νεκροί και 28 τραυματίες», ανακοίνωσε η Ιρένα Βενεντίκτοβα, εκπρόσωπος της εισαγγελίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι λίγες ώρες νωρίτερα είχε δώσει απολογισμό 7 νεκρών και 22 τραυματιών.

Κανένας στρατιωτικός στόχος δεν στοχοποιήθηκε, «οι κάτοικοι του Μικολάγιφ δεν αποτελούν απειλή για τη Ρωσία. Και παρά το γεγονός αυτό, όπως όλοι οι Ουκρανοί, έγιναν στόχος ρωσικών στρατιωτών», είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο κοινοβούλιο της Δανίας.

Μετά από πολλές ημέρες στρατιωτικής ανάπαυλας, η ρωσική επίθεση σήμερα το πρωί αιφνιδίασε τον πληθυσμό αυτής της πόλης μισού εκατομμυρίου κατοίκων εν καιρό ειρήνης, η οποία βρίσκεται πάνω τον δρόμο που οδηγεί στην Οδησσό, το μεγαλύτερο λιμάνι της Ουκρανίας, στο Νότο.

Η γραμμή του μετώπου στην περιοχή έχει μετατοπιστεί πρόσφατα νοτιοανατολικά από το Μικολάγιφ, γύρω από τη Χερσώνα, τη μόνη μεγάλη πόλη που η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει καταλάβει πλήρως από την έναρξη της εισβολής της 24ης Φεβρουαρίου, που είναι τώρα στόχος μιας ουκρανικής αντεπίθεσης.

 mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μικολάγιφ: Τουλάχιστον 9 νεκροί και 28 τραυματίες από πλήγμα ρουκέτας στο κτίριο της περιφερειακής διοίκησης"

Δημοσκόπηση Alco: «Τρομάζουν» ακρίβεια και πόλεμος – Η ελληνική στάση στο Ουκρανικό και η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Η εκτόξευση των τιμών τόσο στην ενέργεια όσο και στα τρόφιμα προβληματίζει έντονα τους πολίτες όπως αποτυπώνεται αυτό στη δημοσκόπηση της Alco για το Open TV.

Παράλληλα μεγάλη ανησυχία επικρατεί σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Alco και για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία ενώ θετικά βλέπουν τη στάση της χώρας στο θέμα.

Στο πολιτικό κομμάτι η Νέα Δημοκρατία διατηρεί διψήφιο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ενώ καταλληλότερος ως πρωθυπουργός παραμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην ερώτηση για το αν σαν ανησυχούν οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στην ελληνική οικονομία το 60% λέει πολύ, το 33% αρκετά, το 4% λίγο και το 2% καθόλου.

Για το αν οι πολίτες ανησυχούν πως θα ενισχυθεί ο ρόλος της Τουρκίας λόγω του πολέμου το 38% λέει αρκετά, το 33% πολύ, το 16% λίγο και το 9% καθόλου.

Για τη θέση της Ελλάδας απέναντι στην Ουκρανία και αν αυτό υπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα το 38% λέει αρκετά, το 27% καθόλου, το 17% πολύ και το 10% λίγο ενώ ένα 8% δεν ξέρω δεν απαντώ.

Θα τους λογαριασμούς ρεύματος,πετρελαίου και φυσικού αερίου και το κατά πόσο και αν τα νοικοκυριά μπορούν να τους καλύψουν το 55% λέει πως μπορεί με μεγάλη δυσκολία, το 29% με μικρή δυσκολία, το 10% δεν μπορεί και ένα 6% εύκολα.

Στο ερώτημα της Alco για το αν τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας βοηθούν τον οικογενειακό προϋπολογισμό το 46% λέει καθόλου, το 29% λίγο, το 17% αρκετά και το 2% πολύ.

Για τον εκλογικό νόμο και το αν πρέπει να αλλάξει για να είναι πιο εύκολη η αυτοδυναμία κάποιου κόμματος επικρατεί ισοπαλία με 39% ανάμεσα στους υπέρ και κατά ενώ το 22% απάντησε δεν ξέρω.

Στο ερώτημα για το ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο ως πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα ο πρωθυπουργός προηγείται με 36% και ακολουθεί ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με 23%.

Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 31,1% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 22,2%. Το ΚΙΝΑΛ έχει ποσοστό 13%, το ΚΚΕ με 5,8%, η Ελληνική Λύση με 4,5%, το ΜεΡΑ25 με 2,8% ενώ οι αναποφάσιστοι έχουν ένα ποσοστό 14,2%.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Alco: «Τρομάζουν» ακρίβεια και πόλεμος – Η ελληνική στάση στο Ουκρανικό και η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ"

Στάσεις εργασίας ηλεκτροδηγών την Τετάρτη στο Τραμ

Στάσεις εργασίας θα πραγματοποιήσουν αύριο, Τετάρτη 30 Μαρτίου, οι εργαζόμενοι στο Τραμ από την έναρξη της βάρδιας ως τις 6:00 π.μ. και από τις 00:00 έως τη λήξη της βάρδιας. Λόγω της στάσης εργασίας οι συρμοί θα ξεκινήσουν σταδιακά τα δρομολόγιά τους στις 6 το πρωί και θα αρχίσουν σταδιακά να αποσύρονται στις 10:30 το βράδυ, σύμφωνα με ενημέρωση της ΣΤΑΣΥ.

Το Σωματείο Ηλεκτροδηγών Τραμ σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για θέματα ασφαλείας των επιβατών, των πεζών των εργαζομένων και του τροχαίου υλικού από την προβληματική λειτουργία των φρένων στους νέους συρμούς ΤΡΑΜ.

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Στάσεις εργασίας ηλεκτροδηγών την Τετάρτη στο Τραμ"

Πολιτική Προστασία: Μέχρι 30 Απριλίου ο καθαρισμός των οικοπέδων που βρίσκονται σε οικισμούς

Δύο σημαντικά ζητήματα που αφορούν στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση πυρκαγιών, τακτοποιήθηκαν τις τελευταίες μέρες με διατάξεις του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, για την οποία γίνεται αγώνας δρόμου προκειμένου να είναι έτοιμος ο μηχανισμός στο μέγιστο βαθμό.

Ειδικότερα, με τροπολογία στον νόμο «Εκσυγχρονισμός του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς… και άλλες διατάξεις» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που ψηφίστηκε στη Βουλή και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, πέρασε άρθρο για τη χρήση φωτιάς ως κατασβεστικού μέσου υπαίθριων πυρκαγιών, μέθοδο γνωστή με τον όρο «αντιπύρ».

Παράλληλα, υπογράφηκε από τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελο Τουρνά, πυροσβεστική διάταξη, με την οποία ορίζεται πλέον καταληκτική ημερομηνία η 30η Απριλίου για τον καθαρισμό των ιδιόκτητων οικοπέδων μέσα σε οικισμούς, ενώ αποσαφηνίζεται αναλυτικά τι ακριβώς πρέπει να περιλαμβάνει ο καθαρισμός, ώστε να μην υπάρχει το παραμικρό κενό ή ασάφεια, καθορίζονται οι υποχρεώσεις και ευθύνες των ιδιοκτητών και των δήμων, αλλά και τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται σε όσους δεν συμμορφώνονται.

Όσον αφορά το «αντιπύρ» (μέθοδο πολυσυζητημένη τα τελευταία χρόνια, η οποία δεν μπορούσε να εφαρμοστεί, καθώς δεν υπήρχε το νομικό πλαίσιο), νομιμοποιείται πλέον με συγκεκριμένο άρθρο του νόμου, το οποίο αναφέρει:

«Σε περίπτωση υπαίθριας εν εξελίξει πυρκαγιάς, η οποία λαμβάνει διαστάσεις ή ενέχει κίνδυνο περαιτέρω εξάπλωσης, εξαιτίας της οποίας υφίσταται κοινός κίνδυνος για πρόσωπα, πράγματα ή το φυσικό περιβάλλον και κρίνεται επιχειρησιακά αναγκαίο, επιτρέπεται η χρήση φωτιάς από το Πυροσβεστικό Σώμα για την κατάσβεσή της, υπό τους ειδικότερους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται με κοινή απόφαση των υπουργών Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας».

Το τελευταίο σημαίνει ότι το θέμα δεν έχει τελειώσει, καθώς πρέπει να καθοριστούν ακριβώς οι λεπτομέρειες για την χρήση του παραπάνω τρόπου αντιμετώπισης μεγάλων και επικίνδυνων πυρκαγιών, αλλά και αυτών που θα μπορούν να εφαρμόσουν την μέθοδο και οι οποίοι θα πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι και να έχουν σχετική πιστοποίηση.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει συσταθεί τεχνική επιτροπή, με επικεφαλής τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιώργο Μάριο Καραγιάννη και μέλη ένα έμπειρο στέλεχος της πυροσβεστικής και ένα από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους επιστημονικούς τους συμβούλους, οι οποίοι θα καθορίσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες, για το πότε, πού, με ποιόν τρόπο και από ποιους θα μπορεί να γίνει «αντιπύρ».

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών και με βάση το πόρισμα της επιτροπής, θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία θα καθορίζονται αυστηρά οι συγκεκριμένες προδιαγραφές και προϋποθέσεις.

Πηγές του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ανέφεραν ότι στόχος είναι να είναι έτοιμη η ΚΥΑ μέσα στην φετινή αντιπυρική περίοδο και να συνδυαστεί με την λειτουργία του Σώματος Δασοκομάντος που υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμο στις αρχές Ιουνίου, και θα έχει, εκτός των άλλων, εκπαιδευτεί και στην χρήση του «αντιπύρ», μαζί και με πυροσβέστες άλλων υπηρεσιών.

Καθαρισμοί οικοπέδων και πρόστιμα

Όσον αφορά στο δεύτερο ζήτημα, του καθαρισμού των ιδιόκτητων οικοπέδων μέσα σε οικισμούς, η διάταξη που υπέγραψε ο υφυπουργός κ. Τουρνάς, αναφέρει ρητά ότι αυτό θα πρέπει να έχει γίνει από τους ιδιοκτήτες μέχρι τις 30 Απριλίου, δηλαδή μια μέρα πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, προς αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.

Ως «καθαρισμός», ορίζεται λεπτομερώς η απομάκρυνση σπασμένων δένδρων και κλαδιών, ξερά χόρτα, φύλλα κλπ., σε απόσταση τουλάχιστον 3 μέτρα από κτίσματα, το κλάδεμα των φυτών και πώς θα γίνεται αυτό, η απομάκρυνση εύφλεκτων υλικών, καθώς και των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Εάν οι ιδιοκτήτες δεν πραγματοποιήσουν τον καθαρισμό μέχρι τις 30 Απριλίου, οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να τους ενημερώσουν ότι πρέπει να το πράξουν εντός 10 ημερών, αλλιώς τον καθαρισμό αναλαμβάνει αυτεπαγγέλτως ο δήμος, ο οποίος χρεώνει με πρόστιμο τους ιδιοκτήτες.

Εάν πρόκειται για εγκαταλειμμένους χώρους, ή αγνώστων ιδιοκτητών, περιφραγμένους και ασφαλισμένους, ο δήμος καλεί την Πυροσβεστική για να βεβαιώσει τον κίνδυνο πυρκαγιάς και κατόπιν παραβιάζει τον χώρο με εισαγγελική παραγγελία για να τον καθαρίσει.

Στο κεφάλαιο «καθορισμός υποχρεώσεων», τονίζεται ότι οι ιδιοκτήτες οφείλουν να πραγματοποιούν τον καθαρισμό και να δέχονται τον έλεγχο από τους δήμους, την πυροσβεστική και άλλες αρμόδιες αρχές, ενώ για τους δήμους η διάταξη αναφέρει:

«Οι οικείοι δήμοι οφείλουν να διενεργούν τους τακτικούς ή έκτακτους ελέγχους ύστερα από καταγγελία ή και αυτεπαγγέλτως, για διαπίστωση εκπλήρωσης ή μη των υποχρεώσεων των υπόχρεων, προσηκόντως και με τη δέουσα επιμέλεια».

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων για τον καθαρισμό, τους επιβάλλεται πρόστιμο που ανέρχεται σε 0,50 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, πάνω στο οποίο υπάρχει προσαύξηση, εφόσον το έργο πραγματοποιήσει ο δήμος.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πολιτική Προστασία: Μέχρι 30 Απριλίου ο καθαρισμός των οικοπέδων που βρίσκονται σε οικισμούς"

Ενισχύονται οι δυνάμεις στην πυρκαγιά της Σάμου – Μεταβαίνουν ακτοπλοϊκώς 14 πυροσβέστες με 7 επιπλέον οχήματα

Ενισχύονται οι δυνάμεις αντιμετώπισης της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει από νωρίς το μεσημέρι σε δασική και χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Νεράκι, κοντά στη Μονή Βροντά, στους Βουρλιώτες της ανατολικής Σάμου.

Στην πυρκαγιά της Σάμου επιχειρούν 49 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 12 οχήματα, 3 Α/Φ και 1 Ε/Π για εναέριο συντονισμό, ενώ μεταβαίνουν ακτοπλοϊκώς από Πειραιά 14 πυροσβέστες με 7 επιπλέον οχήματα για ενίσχυση. Συνδρομή παρέχουν 40 εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Π.Ε. Σάμου έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή, ενώ προσήχθη ηλικιωμένο άτομο ως υπαίτιος πρόκλησης της πυρκαγιάς.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ενισχύονται οι δυνάμεις στην πυρκαγιά της Σάμου – Μεταβαίνουν ακτοπλοϊκώς 14 πυροσβέστες με 7 επιπλέον οχήματα"

Η Ρουμανία θα διανείμει δωρεάν χάπια ιωδίου στους πολίτες – Γιατί προχωρά σε αυτή την κίνηση

Η Ρουμανία, που συνορεύει με την Ουκρανία, θα διανείμει δωρεάν την επόμενη εβδομάδα χάπια ιωδίου στους κατοίκους της χώρας.

Στόχος αυτής της κίνησης είναι να τους «προετοιμάσει» για ένα ενδεχόμενο πυρηνικό συμβάν που θα συνδέεται με τη ρωσική εισβολή, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση στη Ρουμανία.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε εντελώς» αυτόν τον κίνδυνο και «γνωρίζουμε πως σε περίπτωση ενός ατυχήματος, δεν θα έχουμε τον χρόνο να διανείμουμε χάπια», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Αλεξάντρου Ραφίλα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

«Δεν πρέπει να τα πάρει κανείς για προληπτικό λόγο», υπογράμμισε, ανακοινώνοντας την επικείμενη έναρξη μιας ενημερωτικής εκστρατείας.

Οι γιατροί παθολόγοι θα επιφορτιστούν να κατανείμουν τις δόσεις στη Ρουμανία με τις μνήμες από την καταστροφή στο Τσέρνομπιλ να παραμένουν στη μνήμη του πληθυσμού.

Από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στις 24 Φεβρουαρίου, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας προειδοποιεί έναντι των κινδύνων αυτού του πολέμου, του πρώτου που εκτυλίσσεται σε μια χώρα, η οποία διαθέτει ένα τεράστιο συγκρότημα πυρηνικών εγκαταστάσεων, το οποίο περιλαμβάνει 15 αντιδραστήρες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ρουμανία θα διανείμει δωρεάν χάπια ιωδίου στους πολίτες – Γιατί προχωρά σε αυτή την κίνηση"

Κορωνοϊός-Εμβόλια: «Πράσινο φως» στις ΗΠΑ για τέταρτη δόση στους άνω των 50 ετών

Τη δεύτερη ενισχυτική δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό ενέκρινε σήμερα ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών.
Ετσι, όσοι το επιθυμούν, θα μπορούν να λάβουν ακόμη μία ενισχυτική δόση των εμβολίων της Pfizer ή της Moderna, αρκεί να έχουν παρέλθει τέσσερις μήνες από την πρώτη ενισχυτική δόση -ή την τρίτη συνολικά.

Σύμφωνα με την Washington Post, η κίνηση αυτή έχει ως στόχο την ενίσχυση της προστασίας από βαριά νόσηση με λοίμωξη Covid-19.

Η τέταρτη δόση στις ΗΠΑ κρίθηκε απαραίτητη, καθώς τώρα αυξάνονται στη χώρα τα κρούσματα της μετάλλαξης Omicron και καθώς δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο για την εν λόγω παραλλαγή, η αύξηση των αντισωμάτων μέσω των εμβολίων που κυκλοφορούν, είναι ο μοναδικός τρόπος για να προστατευτούν τα άτομα υψηλού κινδύνου.

Παρ' όλα αυτά, δεν είναι όλοι οι ειδικοί πεπεισμένοι ότι τα οφέλη της τέταρτης δόσης μέσα σε έναν χρόνο είναι ξεκάθαρα, ενώ ορισμένοι είχαν αντιρρήσεις για το όριο ηλικίας, καθώς υπήρξαν πιέσεις η τέταρτη δόση να είναι διαθέσιμη μόνο σε άτομα άνω των 60 ετών, που διατρέχουν στατιστικά μεγαλύτερο κίνδυνο βαριάς νόσησης ή θανάτου.

Υπό αυτό το πρίσμα, έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι το εμβόλιο θα είναι προαιρετικό και όσοι επιθυμούν να το κάνουν, θα πρέπει να συμβουλευτούν πρώτα τον γιατρό τους και να σταθμίσουν τους κινδύνους και τα οφέλη.

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) δεν έχει ακόμα δώσει έγκριση για τέταρτη δόση. 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός-Εμβόλια: «Πράσινο φως» στις ΗΠΑ για τέταρτη δόση στους άνω των 50 ετών"

Ρωσία: Απειλεί ξανά την Google με πρόστιμο 8 εκατ. ρούβλια

Η ρωσική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών Roskomnadzor ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη την κοινοποίηση δύο διοικητικών υποθέσεων κατά της εταιρείας Alphabet Inc’s, μητρικής εταιρείας της Google, επειδή δεν απομάκρυνε από την πλατφόρμα της απαγορευμένες πληροφορίες, κατηγορώντας την ότι προωθεί ολοφάνερα ψευδείς ειδήσεις.

Η Roskomnadzor ανακοίνωσε ότι στην Google μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο 8 εκατομμυρίων ρουβλίων (91.533 δολαρίων) ή πρόστιμο που θα αναλογεί στο 20% του ετήσιου κύκλου εργασιών στη Ρωσία για επανειλημμένες παραβιάσεις.

Ανακοίνωσε επίσης ότι το You Tube έχει γίνει μια από τις κύριες πλατφόρμες που έχει εμπλακεί στον «ενημερωτικό πόλεμο» κατά της Ρωσίας.

Η Google δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε σχετικό αίτημα που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) για να σχολιάσει το ζήτημα.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσία: Απειλεί ξανά την Google με πρόστιμο 8 εκατ. ρούβλια"

Καιρός αύριο: Ανεβαίνει η θερμοκρασία, επιμένει η αφρικανική σκόνη

Αραιή συννεφιά θα «δώσει» ο καιρός αύριο Τετάρτη (30.03.2022) με την θερμοκρασία να ανεβαίνει, ενώ θα υπάρχει και μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται αραιή συννεφιά, που γρήγορα στα δυτικά και από το μεσημέρι βαθμιαία στα κεντρικά και βόρεια θα πυκνώσει και το βράδυ στο Ιόνιο και την Ήπειρο θα σημειωθούν βροχές. Τις πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι περιορισμένη και θα σχηματιστούν κατά τόπους ομίχλες.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 και από το απόγευμα στο Ιόνιο και το βόρειο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει κατά τόπους στους 22 βαθμούς Κελσίου.
 
Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις, οι οποίες από το απόγευμα θα πυκνώσουν.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και το απόγευμα νοτιοανατολικοί 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώσουν από το μεσημέρι στη δυτική Μακεδονία και αργότερα και στις υπόλοιπες περιοχές. Τη νύχτα στη δυτική Μακεδονία είναι πιθανόν να σημειωθούν τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 2 με 4 και από το απόγευμα 4 με 5 και στο Θρακικό τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που γρήγορα στα βόρεια και από το απόγευμα και στις υπόλοιπες περιοχές θα πυκνώσουν και το βράδυ στα νησιά του Ιονίου και την Ήπειρο θα σημειωθούν βροχές.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 2 με 4 και από το απόγευμα 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά θα πυκνώσουν.
Άνεμοι: Νότιοι 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα στην Κρήτη αυξημένες.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Νότιοι 3 με 4 και από το απόγευμα στα βόρεια 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που από το απόγευμα θα πυκνώσουν.
Άνεμοι: Νότιοι 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ανεβαίνει η θερμοκρασία, επιμένει η αφρικανική σκόνη"

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον μαθητή Σαϊντού Καμαρά

Με τον μαθητή της τρίτης Λυκείου, Σαϊντού Καμαρά, ο οποίος αντιμετωπίζει τον κίνδυνο απέλασης από την Ελλάδα, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Σαϊντού Καμαρά εξέφρασε το προσωπικό ενδιαφέρον του για την υπόθεσή του και τον ενημέρωσε για τις κινήσεις της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την ενίσχυση του φακέλου του με υλικό σχετικά με τη συμμετοχή και την απόδοσή του στο σχολικό περιβάλλον με βάση τις εισηγήσεις του τμήματος παρακολούθησης της εκπαίδευσης προσφύγων, που λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2019.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την προσδοκία του, η απόφαση της αρχής προσφυγών να είναι τέτοια που θα επιτρέψει στον Σαϊντού Καμαρά να κάνει την Ελλάδα τη δεύτερη πατρίδα του.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον μαθητή Σαϊντού Καμαρά"

Πόλεμος στην Ουκρανία: H Johnson & Johnson σταματά τις πωλήσεις στη Ρωσία

Η αμερικανική εταιρεία Johnson & Johnson ανακοίνωσε σήμερα πως θα σταματήσει την πώληση προϊόντων υγιεινής και προσωπικής φροντίδας στη Ρωσία.

Η Johnson & Johnson αποφάσισε να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων εταιρειών που περιόρισαν τις επιχειρηματικές δραστηριότητές τους στη Ρωσία σε απάντηση για την εισβολή στην Ουκρανία.

Παράλληλα σημείωσε πως θα συνεχίσει να εφοδιάζει τη ρωσική αγορά με φάρμακα και ιατρικές συσκευές, καθώς αυτά τα είδη δεν περιλαμβάνονται στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση.

Όμως δεν πρόκειται να εγγράψρι άλλους ασθενείς στις κλινικές δοκιμές φαρμάκων που διεξάγει στη Ρωσία. Η εταιρεία, το 1% των πωλήσεων της οποίας προέρχεται από τη Ρωσία, είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι το 50% της δραστηριότητάς της στη Ρωσία αφορά τα φαρμακευτικά προϊόντα.

Η Johnson & Johnson είναι μια από τις μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες παγκοσμίως. Έχει επίσης ένα ευμεγέθες τμήμα προϊόντων προσωπικής υγιεινής και περιποίησης (είδη στοματικής φροντίδας, περιποίησης δέρματος, ομορφιάς κλπ) που πωλούνται με τις επωνυμίες Neutrogena, Aveeno και Listerine.

Η εταιρεία AbbVie, στην οποία ανήκει η αντιρυτιδική θεραπεία Botox, είχε ανακοινώσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι διακόπτει προσωρινά τη δραστηριότητά της στη Ρωσία, όπου δεν θα διαθέτει πλέον κανένα προϊόν αισθητικής.

Άλλες εταιρείες, όπως οι κολοσσοί PepsiCo Inc, Procter & Gamble Co και Nestle SA έχουν δηλώσει ότι θα διατηρήσουν την παρουσία τους στη Ρωσία, όπου θα παρέχουν μόνο τα βασικά είδη διατροφής και υγιεινής. Οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες Eli Lilly & Co και Pfizer προτίθενται να αποσύρουν τις επενδύσεις τους από τη Ρωσία αλλά δεσμεύτηκαν ότι θα συνεχίσουν να εφοδιάζουν τη ρωσική αγορά με φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: H Johnson & Johnson σταματά τις πωλήσεις στη Ρωσία"

Ιικό φορτίο λυμάτων: Ποιες περιοχές «άγγιξαν» αύξηση πάνω από 200%

Στην εξάπλωση της ποικιλία BA.2 της Όμικρον αποδίδει ο ΕΟΔΥ την αύξηση κατά 41% που καταγράφεται στα τέλη Μαρτίου στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της Αττικής.

Μακράν πιο μεγάλη είναι ωστόσο η άνοδος κατά 233% που καταγράφεται στο Ηράκλειο (291%) και στον Άγιο Νικόλαο (233%) Κρήτης, ενώ σε Ρέθυμνο (13%) και Χανιά (29%) η αύξηση είναι μικρότερη.

Υπερδιπλασιασμός του ιικού φορτίου (108%) του κοροναϊού καταγράφεται και στα Ιωάννινα.

Τα αποτελέσματα αυτά προκύπτουν από τους εργαστηριακούς ελέγχους του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την εβδομάδα 21-27 Μαρτίου, σε σχέση με τα αποτελέσματα της προηγούμενης εβδομάδας.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Ιικό φορτίο λυμάτων: Ποιες περιοχές «άγγιξαν» αύξηση πάνω από 200% "

Ουκρανία: Απότομη προσγείωση από Μπλίνκεν – «Δεν βλέπω σοβαρότητα από την Ρωσία στις διαπραγματεύσεις»

Φρένο σε όσους έχουν μεγάλες προσδοκίες από τις διαπραγματεύσεις που έγιναν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία, βάζει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν. 

Όπως δήλωσε, «Υπάρχουν αυτά που λέει η Ρωσία και αυτά που πράττει. Εμείς, επικεντρωνόμαστε στο δεύτερο» προσθέτοντας ότι δεν έχει δει σημάδια ότι ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία προχωρούν με αποτελεσματικό τρόπο καθώς δεν έχει δει κάτι που να του δείχνει ότι η Μόσχα αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τις διαπραγματεύσεις. 

Ο Μπλίνκεν, σημείωσε ότι το να λέει η Ρωσία πως μειώνει τις εχθροπραξίες γύρω από το Κίεβο μπορεί να σημαίνει ότι προσπαθεί να στρέψει αλλού την προσοχή και να εξαπατήσει τους Ουκρανούς κάνοντάς τους να πιστεύουν ότι θα το πράξει στ’ αλήθεια.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, κάλεσε την Ρωσία να σταματήσει τώρα τις επιθέσεις, να σταματήσει να σφυροκοπάει την Ουκρανία και να συζητήσει σοβαρά.

Την ίδια ώρα, η Ουκρανία και άλλες χώρες μη μέλη του ΝΑΤΟ κλήθηκαν από την συμμαχία να συμμετάσχουν στην διήμερη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στις 7 Απριλίου.

Οι υπουργοί Εξωτερικών συνέρχονται για δεύτερη φορά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Απότομη προσγείωση από Μπλίνκεν – «Δεν βλέπω σοβαρότητα από την Ρωσία στις διαπραγματεύσεις» "

Σχολικό συγκρότημα Γκράβας – Πατήσια: 17χρονος μαχαίρωσε και λήστεψε 16χρονο έξω από το σχολείο

Με την κατηγορία ότι μαχαίρωσε και λήστεψε 16χρονο, έξω από σχολείο του σχολικού συγκροτήματος Γκράβας στην Αθήνα, συνελήφθη ένας 17χρονος, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.

Πιο συγκεκριμένη, σύμφωνα με την Αστυνομία, το μεσημέρι της Δευτέρας, έξω από σχολικό συγκρότημα, ένας 17χρονος Αλβανός πλησίασε τον 16χρονο και με τη χρήση μαχαιριού τον τραυμάτισε και του αφαίρεσε το κινητό τηλέφωνό του, ενώ αμέσως μετά τράπηκε σε φυγή.

Ακολούθως, το θύμα διακομίστηκε σε νοσοκομείο για παροχή πρώτων βοηθειών. Από την προανακριτική έρευνα ταυτοποιήθηκε ο 17χρονος και μετά από αναζητήσεις, εντοπίστηκε και συνελήφθη.

Κατόπιν, και σε αστυνομική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πέντε συσκευές κινητών τηλεφώνων, μεταξύ των οποίων και το κλεμμένο από τον 16χρονο.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα, κατηγορούμενος για ληστεία, επικίνδυνες σωματικές βλάβες και παράβαση του νόμου περί όπλων.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σχολικό συγκρότημα Γκράβας – Πατήσια: 17χρονος μαχαίρωσε και λήστεψε 16χρονο έξω από το σχολείο"

Eurostat: Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης

Η Eurostat ανακοίνωσε ότι η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής της ΕΕ για φυσικό αέριο, πετρέλαιο και άνθρακα. Το 2020, οι ρωσικές εισαγωγές έφτασαν το 24,4% των ενεργειακών αναγκών της ΕΕ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη (29.03.2022), η ΕΕ εισήγαγε το 58% της ενέργειας που κατανάλωσε το 2020, καθώς η δική της παραγωγή ικανοποιούσε μόνο το 42% των αναγκών της.

Το ενεργειακό μείγμα της ΕΕ το 2020 αποτελούνταν από 35% πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου, 24% φυσικό αέριο, 17% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, 13% πυρηνική ενέργεια και 11% στερεά ορυκτά καύσιμα. Η Ρωσία είναι ο κορυφαίος προμηθευτής της ΕΕ για φυσικό αέριο, πετρέλαιο και άνθρακα, που αποτελούν τα κύρια ενεργειακά προϊόντα του ενεργειακού μείγματος της ΕΕ. Το 2020, οι εισαγωγές ρωσικής ενέργειας έφτασαν το 24,4% των ενεργειακών αναγκών της ΕΕ.

Το φυσικό αέριο, ένα σημαντικό καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τη θέρμανση στην ΕΕ, ήταν το καύσιμο με την υψηλότερη έκθεση στις εισαγωγές από τη Ρωσία. Το 2020, η ΕΕ έλαβε το 46% των εισαγωγών φυσικού αερίου της από τη Ρωσία, ικανοποιώντας το 41% της ακαθάριστης διαθέσιμης ενέργειας που προέρχεται από φυσικό αέριο.

Το αργό πετρέλαιο, βασικό αγαθό για την παραγωγή καυσίμων μεταφορών και της πετροχημικής βιομηχανίας, ήταν το καύσιμο με τη δεύτερη μεγαλύτερη έκθεση σε εισαγωγές από τη Ρωσία. Το 2020, η ΕΕ βασίστηκε στη Ρωσία για το 26% των εισαγωγών αργού πετρελαίου της, οι οποίες ικανοποίησαν το 37% των ενεργειακών αναγκών της ΕΕ.

Τέλος, τα στερεά ορυκτά καύσιμα (όπως ο άνθρακας) είχαν τη χαμηλότερη εξάρτηση από τις εισαγωγές από τη Ρωσία, η οποία παρείχε το 19% της χρήσης στερεών ορυκτών καυσίμων στην ΕΕ. Το 2020, η ΕΕ εισήγαγε το 53% σκληρού άνθρακα από τη Ρωσία, που αντιστοιχούσε στο 30% της κατανάλωσης στην ΕΕ.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Eurostat: Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης"

Κορωνοϊός: Νέα άνοδος με 28.933 κρούσματα, 49+2 θάνατοι, αύξηση διασωληνωμένων

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 28.933, εκ των οποίων 32 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.986.882, εκ των οποίων 49,2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 166 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.226 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Το τελευταίο 24ωρο έγιναν συνολικά 434.502 τεστ, τα 33,165 μοριακά και τα 401.337 rapid. Στο σύνολο η θετικότητα φτάνει το 6,66% έναντι 24,13% χθες αλλά με μόνο 114 χιλιάδες τεστ.

Aπό τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 11.207 στην Αττική (10.054 χθες).
  • 2.827 στη Θεσσαλονίκη (2.634 χθες)

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 1.437 από την Ανατολική Αττική (1.328 χθες).
  • 2.113 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (1.883 χθες).
  • 405 από τη Δυτική Αττική (297 χθες).
  • 1.254 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (1.200 χθες).
  • 3.208 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (2.688 χθες).
  • 1.425 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (1.281 χθες).
  • 1.174 από τον Πειραιά (1.176 χθες).
  • 191 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (201 χθες).

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 65 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 596 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 34 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 262 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 224 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 112 στην ΠΕ Άρτας.
  • 542 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 270 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 66 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 149 στην ΠΕ Δράμας.
  • 237 στην ΠΕ Έβρου.
  • 604 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 32 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 58 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 343 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 293 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 1.052 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 36 στην ΠΕ Θάσου.
  • 69 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 106 στην ΠΕ Θήρας.
  • 3 στην ΠΕ ΙΘάκης.
  • 72 στην ΠΕ Ικαρίας.
  • 300 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 262 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 133 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 250 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 5 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 94 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 11 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 307 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 50 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 164 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 409 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 416 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 85 στην ΠΕ Κω.
  • 323 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 739 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 301 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 163 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 55 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 60 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 459 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 481 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 28 στην ΠΕ Μήλου.
  • 20 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 62 στην ΠΕ Νάξου.
  • 145 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 68 στην ΠΕ Πάρου.
  • 233 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 186 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 115 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 173 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 133 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 243 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 65 στην ΠΕ Σάμου.
  • 340 στην ΠΕ Σερρών.
  • 78 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 144 στην ΠΕ Σύρου.
  • 49 στην ΠΕ Τήνου.
  • 355 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 487 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 110 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 66 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 241 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 469 στην ΠΕ Χανίων.
  • 157 στην ΠΕ Χίου.
  • 669 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (659 χθες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 49, ενώ εκ των υστέρων καταγράφηκαν δυο ακόμα θάνατοι. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 27.392 θάνατοι. Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 351 (χθες 342). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 91,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 205 (58,4%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 146 (41,6%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.439 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 453 (ημερήσια μεταβολή +2,72%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 419 ασθενείς.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Νέα άνοδος με 28.933 κρούσματα, 49+2 θάνατοι, αύξηση διασωληνωμένων"

Ρώσος ιδιοκτήτης ξενοδοχείου φιλοξενεί δωρεάν Ουκρανούς πρόσφυγες στη Σερβία

Ο Ρώσος ιδιοκτήτης ξενοδοχείου Μιχαήλ Γκολουμπτόφ δηλώνει ότι ήταν εν μέρει η ντροπή που νιώθει για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που έπεισε τον ίδιο και την οικογένειά του να δεχτούν Ουκρανούς που διέφυγαν από τις συνεχιζόμενες μάχες στην εμπόλεμη Ουκρανία, που έχουν φτάσει την 34η τους μέρα.

Ο Ρώσος πρώην πολιτικός μηχανικός άφησε τη χώρα του το 2014 λόγω της “απαράδεκτης” προσάρτησης της Κριμαίας από τη Μόσχα, και τώρα διευθύνει ένα λιτό αλλά άνετο και φιλόξενο ξενοδοχείο στους καταπράσινους λόφους της κεντρικής Σερβίας.

Πριν από την έναρξη της ρωσικής “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης” στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, οι πελάτες του ξενοδοχείο του Γκουλουμπτόφ ήταν κυρίως κάτοικοι της πόλης που πήγαιναν ταξίδι τα Σαββατοκύριακα στην ύπαιθρο. Τώρα στα περισσότερα δωμάτια μένουν Ουκρανοί πρόσφυγες, οι οποίοι μπορούν να μείνουν στο ξενοδοχείο δωρεάν, για όσο χρόνο χρειαστούν.

“Τα πρώτα επτά άτομα έφτασαν επειδή ένας φίλος του τους έδωσε τη διεύθυνση,… τώρα απλά διαρκώς καταφτάνουν”, είπε ο Γκολουμπτόφ, 58 ετών, καθώς πήγαινε βραστά φρούτα και σοκολάτες σε παιδιά που έπαιζαν με σκυλιά στον ήλιο.

“Στην αρχή (μετά την έναρξη της εισβολής), ήμουν σε σοκ και ντρεπόμουν τόσο πολύ. Αυτό που μπορώ να κάνω τώρα είναι να βοηθήσω με κάποιο τρόπο τους Ουκρανούς”, είπε.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη 3,8 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν καταφύγει στο εξωτερικό από την έναρξη του πολέμου, οι περισσότεροι από αυτούς στην Πολωνία και τη Ρουμανία. Μόνο περίπου 2.500 έχουν έρθει στη Σερβία μέχρι στιγμής, σε έναν κυρίως ενδιάμεσο σταθμό στο ταξίδι τους στη δυτική Ευρώπη.

Μία από τις καλεσμένες του Γκουλουμπτόφ ήταν η Άννα Νιζεγκοροντόβα 46, Ρωσίδα παντρεμένη με έναν Ουκρανό, οι οποίοι που ζούσαν στο Κίεβο τα τελευταία 15 χρόνια. Μαζί τους ήταν και τα δύο παιδιά της ηλικίας εννέα και 16 ετών.

Η Νιζεγκοροντόβα είπε ότι μετά από αρκετές ημέρες στα καταφύγια βομβών στο Κίεβο, αυτή και η Ουκρανή φίλη της Όλγα Μανμάρ, καθηγήτρια αγγλικών και μητέρα τριών παιδιών, αποφάσισαν να φύγουν, μαζεύοντας όλα τα υπάρχοντά τους σε δύο αυτοκίνητα και ενώθηκαν με πομπή προσφύγων που κατευθύνονταν προς τη Ρουμανία.

Μετά από μέρες, η ομάδα κατέληξε στο ξενοδοχείο του Γκολουμπτόφ κοντά στην πόλη Μπατοτσίνα, περίπου 100 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Βελιγραδίου.

“Δεν ένιωθα τίποτα” όταν έφτασε, είπε

“Σκεπτόμενη καταλαβαίνεις ότι τα πάντα γύρω σου είναι πολύ όμορφα και πολύ ήσυχα, αλλά… απλά θέλεις να σκεπαστείς με μια κουβέρτα”, είπε.

Η Μανμάρ, 39 ετών, ξέσπασε σε κλάματα όταν περιέγραψε πώς οι ουκρανικές οικογένειες αναγκάστηκαν να χωρίσουν στα ρουμανικά σύνορα. Η Ουκρανία απαγόρευσε σε άνδρες σε μάχιμη ηλικία να φύγουν από τη χώρα.

“(Όταν) διασχίζεις τα σύνορα,… είσαι ασφαλής,… αλλά λυπάσαι για όσους δεν το μπόρεσαν”, είπε μιλώντας στα αγγλικά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρώσος ιδιοκτήτης ξενοδοχείου φιλοξενεί δωρεάν Ουκρανούς πρόσφυγες στη Σερβία"

Απεργία 6 Απριλίου: Η ΠΝΟ στο πλευρό της ΓΣΕΕ

Δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας θα παραμείνουν τα πλοία την ερχόμενη Τετάρτη 6 Απριλίου, καθώς η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, αποφάσισε τη συμμετοχή της στην κηρυχθείσα 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ για τη συγκεκριμένη ημέρα. Η απεργία αφορά όλες τις κατηγορίες πλοίων και είναι πανελλαδική.

«Όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας ανεξάρτητα από ειδικότητες και διαχωρισμούς, επιθυμούν και επιδιώκουν σταθερή απασχόληση με αξιοπρεπείς όρους εργασίας και αμοιβής σε ένα ποιοτικό, ασφαλές και υγιεινό περιβάλλον. Αυτοί, εξάλλου, είναι και οι άξονες πάνω στους οποίους εγκρίθηκε από το πρόσφατο Γενικό μας Συμβούλιο ο Προγραμματισμός της δράσης μας για το 2022.» αναφέρεται στην ανακοίνωσή της η ΠΝΟ.

Το συνδικαλιστικό σωματείο των ναυτικών ζητεί την κατάργηση του νόμου για τις οργανικές συνθέσεις των επιβατηγών πλοίων και να επανακαθοριστεί ο αριθμός κάθε ειδικότητας, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των πλοίων ώστε να επιτυγχάνεται όπως τονίζεται η ασφάλεια των δρομολογίων, των επιβατών και του πληρώματος.

Επίσης ζητεί επανεξέταση των συνθέσεων των ταχυπλόων, με ρητή πρόβλεψη και καθιέρωση των διπλών πληρωμάτων, ώστε να τηρούνται πιστά τα όρια και οι ώρες απασχόλησης, τόσο σε ημερήσια όσο και σε εβδομαδιαία βάση, είναι κύρια υποχρέωση της Πολιτείας.

«Απαιτείται η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την άμεση αντιμετώπιση και καταπολέμηση της “μαύρης” ανασφάλιστης εργασίας με ταυτόχρονη καθιέρωση πάγιου συστήματος οικονομικής ενίσχυσης και προστασίας των ανέργων ναυτικών με άμεση αύξηση του προβλεπόμενου επιδόματος ανεργίας και εξασφάλισης δωρεάν περίθαλψης στους ίδιους και στις οικογένειες τους» υπογραμμίζει η ΠΝΟ.

Προστίθεται επίσης ότι η συνδικαλιστική ομοσπονδία των ναυτικών εμμένει στις θέσεις της για διατήρηση, αναβάθμιση του δημόσιου χαρακτήρα και της δωρεάν εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης με άμεση κάλυψη των ελλείψεων εκπαιδευτικού και λοιπού αναγκαίου προσωπικού.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργία 6 Απριλίου: Η ΠΝΟ στο πλευρό της ΓΣΕΕ"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επιστρέφουν στη Μόσχα οι Ρώσοι, μέσω βίντεο θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις

Με τηλεδιάσκεψη θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών, στην προσπάθεια να επιτευχθεί οριστική συμφωνία που θα τερματίσει τον πόλεμο στα ουκρανικά εδάφη.

Αυτό ανέφερε πηγή από τη ρωσική αντιπροσωπεία στο πρακτορείο RIA Novosti. «Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέσω βιντεοδιασκέψεων» ανέφερε η πηγή, προσθέτοντας πως οι Ρώσοι θα αναχωρήσουν σήμερα απο την Κωνσταντινούπολη και θα επιστρέψουν στη Μόσχα.

Στο μεταξύ, στις δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος των συζητήσεων ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Βλάντιμιρ Μεντίνσκι, επανέλαβε πως ο Πούτιν δεν είναι αρνητικός να συναντηθεί με τον Ζελένσκι, αλλά αυτό θα γίνει για την υπογραφή της τελικής συμφωνίας.

Ακόμα, είπε πως οι προτάσεις του Κιέβου αποτελούν ένα εποικοδομητικό βήμα προς τον συμβιβασμό και η Μόσχα θα τις λάβει σοβαρά υπόψιν. Επιπλέον, ανέφερε πως οι Ουκρανοί υποσχέθηκαν ότι δεν θα εισχωρήσουν σε καμία στρατιωτική ένωση, ενώ οι στρατιωτικές ασφάλειες που ζητά η Ουκρανία δεν σχετίζονται με τα εδάφη Κριμαίας και Ντονμπάς.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Επιστρέφουν στη Μόσχα οι Ρώσοι, μέσω βίντεο θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις"

Ηλεκτρονικά η δήλωση ονοματοδοσίας και η δήλωση βάπτισης

Τη δυνατότητα να δηλώνουν το όνομα του παιδιού τους, τη βάπτιση του, καθώς και να παραλαμβάνουν ηλεκτρονικά την επικαιροποιημένη ληξιαρχική πράξη έχουν από σήμερα οι πολίτες. Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών Μαυρουδή Βορίδη και Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, η νέα υπηρεσία παρέχεται με πολύ απλό τρόπο στο gov.gr, μέσα από την ενότητα «Οικογένεια» και την υποενότητα «Γέννηση».

Ειδικότερα, ο πολίτης συνδέεται μέσω των κωδικών Taxisnet ή με τους κωδικούς web banking και υποβάλλει τις δηλώσεις ηλεκτρονικά. Η δήλωση ονοματοδοσίας πραγματοποιείται συνδυαστικά και από τους δύο γονείς. Με την έγκριση και του δεύτερου γονέα, την δήλωση την παραλαμβάνει ηλεκτρονικά ο Ληξίαρχος του Δήμου όπου δηλώθηκε η γέννηση του παιδιού και προχωρά στην ονοματοδοσία.

Μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας, η επικαιροποιημένη ληξιαρχική πράξη αποστέλλεται ηλεκτρονικά στη θυρίδα του πολίτη, ο οποίος ταυτόχρονα ειδοποιείται με SMS και email, ώστε να εντοπίσει και να αποθηκεύσει ή να εκτυπώσει το έγγραφο μέσω του my.gov.gr. Το αντίγραφο ενσωματώνει όλα τα χαρακτηριστικά ασφαλείας (Κωδικός QR, Κωδικός ασφαλείας, Προηγμένη ηλεκτρονική σφραγίδα) και μπορεί να προσκομιστεί για κάθε νόμιμη χρήση.

Τη δυνατότητα ηλεκτρονικής δήλωσης βάπτισης έχει οποιοσδήποτε γονέας ή ο ανάδοχος, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία. Ο Ληξίαρχος, με τον ίδιο τρόπο, την καταχωρίζει και ο πολίτης ενημερώνεται αντίστοιχα.

Όλα τα στοιχεία του πολίτη για την υποβολή των δηλώσεων αντλούνται αυτόματα από το Μητρώο Πολιτών μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας.

Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη της υπηρεσίας έγινε από το Υπουργείο Εσωτερικών, το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ - GRNET), τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Οι δηλώσεις ονοματοδοσίας και βάπτισης έρχονται να προστεθούν στις κοινές δράσεις που σχεδιάζουν και υλοποιούν τα δύο τελευταία χρόνια τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών για την ψηφιοποίηση υπηρεσιών των Δήμων.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν προηγηθεί και ήδη παρέχονται ψηφιακά μέσω του gov.gr οι ακόλουθες υπηρεσίες:

· Ψηφιακή δήλωση γέννησης στο μαιευτήριο

· Έκδοση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης

· Έκδοση πιστοποιητικού γέννησης

· Έκδοση πιστοποιητικού ιθαγένειας

· Έκδοση πιστοποιητικού εγγυτέρων συγγενών

· Έκδοση ληξιαρχικής πράξης γέννησης

· Έκδοση ληξιαρχικής πράξης γάμου

· Έκδοση ληξιαρχικής πράξης συμφώνου συμβίωσης

· Έκδοση ληξιαρχικής πράξης θανάτου

· Καταχώρηση ληξιαρχικών πράξεων των αποδήμων από τα Προξενεία

Περαιτέρω, σημαντική μείωση του γραφειοκρατικού βάρους θα επιτευχθεί και με την παροχή θυρίδων του gov.gr στους Δήμους τον επόμενο μήνα. Οι Δήμοι μέσω των θυρίδων θα υποδέχονται ηλεκτρονικά αιτήματα των πολιτών για δημοτικές υπηρεσίες και θα εκδίδουν πιστοποιητικά, απαντώντας άμεσα, μέσα από ένα φιλικό περιβάλλον εργασίας με την ασφάλεια και την αξιοπιστία του gov.gr Έτσι, οι πολίτες θα ολοκληρώνουν της υποθέσεις τους χωρίς να προσέρχονται με φυσική παρουσία στον οικείο Δήμο.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηλεκτρονικά η δήλωση ονοματοδοσίας και η δήλωση βάπτισης"

Τουρκάλα κολυμβήτρια πάτησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας την σημαία της Ρωσίας

Σάλο έχει προκαλέσει η κίνηση της Βικτόρια Γκιουνές να πατήσει την σημαία της Ρωσίας και ν' ανεβάσει την φωτογραφία στα social media.

Η 23χρονη πρωταθλήτρια της κολύμβησης με σημαντικές επιτυχίες σε επίπεδο γυναικών και νεάνιδων αγωνίζεται για την Τουρκία από το 2015 ενώ πριν εκπροσωπούσε την χώρα της την Ουκρανία.

rosiki 

Η Γκιουνές θέλησε να δείξει πως η ρωσική σημαία είναι για να σκουπίσει κανείς τα πόδια του. Διαμαρτυρήθηκε μ' αυτό τον τρόπο για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και προκάλεσε αντιδράσεις.

Η εν λόγω κολυμβήτρια γεννήθηκε το 1998 στην Πολτάβα και το 2014 σε ηλικία 14 ετών εγκατέλειψε την Ουκρανία μετά από την εισβολή της Ρωσίας. Βρήκε καταφύγιο στην Τουρκία και από την επόμενη χρονιά αγωνίζεται με τα χρώματα της.

Η κίνηση της να πατήσει την σημαία της Ρωσίας προκάλεσε αντιδράσεις σε Ρώσους αθλητές που ζητούν από την FINA να την τιμωρήσει. Οι Βλάντισλαβ Γκρίνεφ και Τατιάνα Μπελογκόφ, σχολίασαν χαρακτηριστικά: «Αλήθεια, υπάρχουν όρια στην επιτρεπόμενη συμπεριφορά αθλητών; Αν αποφασίσατε ότι δεν είναι απάνθρωπο να αποβάλλεται Ρώσους αθλητές από τους αγώνες, το ίδιο πρέπει να κάνετε και τώρα. Ο εθνικισμός είναι απαράδεκτος σε κάθε περίπτωση».

Ο Ρώσος υπουργός αθλητισμού, Ντμίτρι Σβίσεφ, χαρακτήρισε "αηδιαστική" και ζήτησε την τιμωρία της: «Θέλω να πιστεύω ότι η Διεθνής Ομοσπονδία Κολύμβησης, όπως και οι άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς, θα τιμωρήσουν την κολυμβήτρια για τη συμπεριφορά της. Τέτοιες προκλήσεις πρέπει να τιμωρούνται, ανεξάρτητα από τη χώρα που στοχεύει και τη χώρα καταγωγής του αθλητή που τις διαπράττει. Νομίζω ότι πρέπει να ζητήσουμε από τη FINA να διερευνήσει αυτό το θέμα».

Η FINA αρκέστηκε στο παρακάτω σχόλιο: «Καλούμε τους αθλητές να συμπεριφέρονται με αξιοπρέπεια και σεβασμό».

Η Γκιουνές κατέκτησε το 2021 στο Ευρωπαϊκό 25αρας του Καζάν το χρυσό μετάλλιο στα 400μ μικτή ατομική. Το ουκρανικό της επίθετο είναι Σόλντσεβα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τουρκάλα κολυμβήτρια πάτησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας την σημαία της Ρωσίας"

Πράσινο φως από ΕΕ στο κοκτέιλ αντισωμάτων της AstraZeneca

Το Evusheld της AstraZeneca (tixagevimab συσκευασμένο με cilgavimab), ένας συνδυασμός αντισωμάτων μακράς δράσης, έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για την προφύλαξη πριν από την έκθεση (πρόληψη) της Covid-19 σε ευρύ πληθυσμό ενηλίκων και εφήβων ηλικίας 12 ετών και άνω, με βάρος τουλάχιστον 40 kg. Η πλήρης ανακοίνωση της εταιρείας είναι διαθέσιμη εδώ. 

Τα άτομα που δεν προστατεύονται επαρκώς από ένα εμβόλιο κατά της Covid-19 μπορούν να ωφεληθούν ιδιαίτερα από την προφύλαξη πριν από την έκθεση με το Evusheld. Αυτός ο πληθυσμός περιλαμβάνει περίπου τρία εκατομμύρια άτομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι ανοσοκατεσταλμένα ή λαμβάνουν θεραπεία με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. 

Η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βασίστηκε σε αποτελέσματα από την ανάπτυξη του κλινικού προγράμματος του Evusheld, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων από τη μελέτη προφύλαξης πριν από την έκθεση PROVENT Φάσης III, τα οποία έδειξαν μείωση κατά 77% στον κίνδυνο εμφάνισης συμπτωματικής Covid-19 σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο στην αρχική ανάλυση και μείωση κατά 83% σε μια διάμεση ανάλυση έξι μηνών, με την προστασία από τον ιό να διαρκεί τουλάχιστον έξι μήνες. Το Evusheld ήταν γενικά καλά ανεκτό στη μελέτη. 

Η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος AstraZeneca Ελλάδας & Κύπρου κα Έλενα Χουλιάρα δήλωσε: «Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Evusheld αποτελεί μια επιβράβευση της προσπάθειας που καταβάλλουμε στην AstraZeneca όλο αυτό το διάστημα. Το Evusheld μπορεί να αποτελέσει μία ουσιαστική λύση για τους ευάλωτους πληθυσμούς, όπως ανοσοκατεσταλμένα άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο και που δεν μπορούν να ανταποκριθούν επαρκώς σε ένα εμβόλιο για την Covid-19».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Πράσινο φως από ΕΕ στο κοκτέιλ αντισωμάτων της AstraZeneca"

Ρωσικό σούπερ-γιοτ αξίας 38 εκατ. λιρών πέρασε στα «χέρια» της Βρετανίας - Δείτε βίντεο

Η Βρετανία συνέλαβε ένα ρωσικής ιδιοκτησίας σούπερ-γιοτ, δήλωσε σήμερα Τρίτη ο εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον

«Το υπουργείο Μεταφορών συνεργάσθηκε στενά με την Εθνική Υπηρεσία Δίωξης Εγκλήματος και το Γραφείο Θαλάσσιων Ερευνών των Συνοριακών Δυνάμεων για να δεσμεύσουν το σούπερ γιοτ» δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Θα συνεχίσουμε να ενεργούμε αυστηρά εναντίον καθενός που επωφελείται από ρωσικές διασυνδέσεις».

Ο εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες για τον ιδιοκτήτη του σούπερ-γιοτ, αξίας 38 εκατομμυρίων λιρών που έχει την ονομασία ‘Phi’.


protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρωσικό σούπερ-γιοτ αξίας 38 εκατ. λιρών πέρασε στα «χέρια» της Βρετανίας - Δείτε βίντεο"

Πόσα επιπλέον χρήματα και γιατί θα λαμβάνουν οι ντελιβεράδες

Το ύψος της αποζημίωσης των διανομέων που συνεργάζονται με ψηφιακές πλατφόρμες με συμβάσεις ανεξαρτήτων υπηρεσιών/έργου και χρησιμοποιούν δικά τους μέσα προστασίας (κράνη) ή οχήματα, καθορίζεται με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης.

Ειδικότερα για το κράνος το ποσό που καταβάλλεται αντί της παροχής του προστατευτικού κράνους, ορίζεται σε 120 ευρώ το οποίο αποδίδεται σε 12 ισόποσες δόσεις και συγκεκριμένα καταβάλλεται από την πλατφόρμα προς τον διανομέα – πάροχο υπηρεσιών, κάθε μήνα, το 1/12 του ως άνω ποσού και για όσο χρόνο διαρκεί η μεταξύ των μερών σύμβαση ανεξαρτήτων υπηρεσιών ή έργου.

Επίσης όταν οι πάροχοι υπηρεσιών χρησιμοποιούν μοτοσικλέτα ή μοτοποδήλατο δικής τους ιδιοκτησίας, οι ψηφιακές πλατφόρμες αποδίδουν στους παρόχους ανά μήνα πρόσθετη αποζημίωση χρήσης και συντήρησης του οχήματος, η οποία ανέρχεται κατά μέγιστο σε ποσοστό 15% επί του νομοθετημένου κατώτατου μισθού.

Το περιεχόμενο της Υπουργικής Απόφασης

Άρθρο 1

Σκοπός

Σκοπός της παρούσας απόφασης είναι ο καθορισμός, σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 71 του ν. 4808/2021 (Α’ 101), του ποσού που αποδίδεται για το προστατευτικό κράνος και του ποσού που αντιστοιχεί στο 15% επί του νομοθετημένου κατώτατου μισθού σε περίπτωση χρήσης ιδίου μέσου.

Άρθρο 2

Πεδίο εφαρμογής

Οι διατάξεις της παρούσας απόφασης εφαρμόζονται σε ψηφιακές πλατφόρμες του άρθρου 68 του ν.4808/2021, με τις οποίες οι διανομείς – πάροχοι υπηρεσιών συνδέονται με συμβάσεις ανεξαρτήτων υπηρεσιών ή έργου.

Άρθρο 3

Προσαύξηση αντί της παροχής προστατευτικού κράνους

H ψηφιακή πλατφόρμα υποχρεούται να παρέχει προς τον διανομέα – πάροχο υπηρεσιών το προστατευτικό κράνος που είναι απαραίτητο για την εργασία του. Εναλλακτικώς, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της σχέσης μεταξύ παρόχου υπηρεσιών και ψηφιακής πλατφόρμας, αν ο διανομέας – πάροχος υπηρεσιών συμφωνεί να κάνει χρήση δικού του προστατευτικού κράνους, η ψηφιακή πλατφόρμα, εφόσον διαπιστώσει ότι διαθέτει κατάλληλο κράνος, υποχρεούται να του αποδώσει ορισμένο χρηματικό ποσό, υπό τις προϋποθέσεις του παρόντος άρθρου. Το περιεχόμενο της μεταξύ των μερών συμφωνίας περιλαμβάνεται στη μεταξύ των μερών σύμβαση, όπου προσαρτάται και υπεύθυνη δήλωση του διανομέα ότι διαθέτει τέτοιο κράνος.

Το ποσό που καταβάλλεται, σύμφωνα με την παρ. 1, αντί της παροχής του προστατευτικού κράνους, ορίζεται σε εκατόν είκοσι (120) ευρώ. Το ποσό αυτό αποδίδεται τμηματικά, σε 12 ισόποσες δόσεις, και συγκεκριμένα καταβάλλεται από την πλατφόρμα προς τον διανομέα – πάροχο υπηρεσιών, κάθε μήνα, το 1/12 του ως άνω ποσού και για όσο χρόνο διαρκεί η μεταξύ των μερών σύμβαση ανεξαρτήτων υπηρεσιών ή έργου, κατά μέγιστο μέχρις απόδοσης του συνόλου του ποσού της παρούσας παραγράφου.

Το ποσό της παρ. 2 δεν υπόκειται σε κρατήσεις ασφαλιστικών εισφορών, αποτυπώνεται διακριτά στα σχετικά παραστατικά αμοιβής και εξόφλησης ή σε διακριτό παραστατικό και καταβάλλεται στον ίδιο τραπεζικό λογαριασμό όπως και η αμοιβή του δικαιούχου, αποκλειστικά αντί της παροχής του προστατευτικού κράνους.

Άρθρο 4

Προσαύξηση σε περίπτωση χρήσης ιδίου μέσου

Όταν οι πάροχοι υπηρεσιών χρησιμοποιούν μοτοσικλέτα ή μοτοποδήλατο δικής τους ιδιοκτησίας, νομής ή κατοχής, οι ψηφιακές πλατφόρμες αποδίδουν στους παρόχους ανά μήνα πρόσθετη αποζημίωση χρήσης και συντήρησης του οχήματος, η οποία ανέρχεται κατά μέγιστο σε ποσοστό 15% επί του νομοθετημένου κατώτατου μισθού, σύμφωνα με τις προβλέψεις της παρ. 2. Η εν λόγω προσαύξηση αποδίδεται κάθε μήνα, και για όσο χρόνο διαρκεί η μεταξύ των μερών σύμβαση.

Η πρόσθετη αποζημίωση χρήσης και συντήρησης του οχήματος ανέρχεται σε 15% επί του νομοθετημένου κατώτατου μισθού, εφόσον ο διανομέας – πάροχος υπηρεσιών πραγματοποιήσει τουλάχιστον τριακόσιες (300) διανομές ή μεταφορές εντός του ίδιου ημερολογιακού μήνα και για την ίδια ψηφιακή πλατφόρμα. Σε περίπτωση πραγματοποίησης μικρότερου αριθμού διανομών ή μεταφορών, το ως άνω ποσό της πρόσθετης αποζημίωσης χρήσης και συντήρησης του οχήματος μειώνεται αναλογικώς (pro rata).

Η πρόσθετη αποζημίωση χρήσης και συντήρησης του οχήματος δεν υπόκειται σε κρατήσεις ασφαλιστικών εισφορών, αποτυπώνεται διακριτά στα σχετικά παραστατικά αμοιβής και εξόφλησης ή σε διακριτό παραστατικό,  καταβάλλεται στον ίδιο τραπεζικό λογαριασμό όπως και η αμοιβή του δικαιούχου, αποκλειστικά για την κάλυψη των αναγκών συντήρησης και χρήσης του μεταφορικού μέσου του παρόχου και δεν περιλαμβάνει τα έξοδα κίνησης του μέσου.

Άρθρο 5

Έναρξη ισχύος

Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από την δημοσίευση της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.»

newsauto

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόσα επιπλέον χρήματα και γιατί θα λαμβάνουν οι ντελιβεράδες"

Μητσοτάκης για διανομείς: Υποχρεωτική η παροχή μοτοσικλέτας και κράνους

«Αποκαθιστούμε, σήμερα, μία πολύχρονη αδικία σε βάρος των εργαζόμενων στον κλάδο της διανομής. Στο εξής, οι ψηφιακές πλατφόρμες οφείλουν να τους παρέχουν την μοτοσικλέτα και το προστατευτικό κράνος για τις μετακινήσεις τους. Και ακόμη, αδιάβροχη προστασία, γάντια και ανακλαστικό γιλέκο. Ενώ, αν οι ίδιοι θέλουν να χρησιμοποιούν δικό τους μέσο και εξοπλισμό, θα δικαιούνται ειδική αποζημίωση» τονίζει σε ανάρτησή του στο facebook ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επισημαίνει ότι την εργοδοτική αυτή υποχρέωση ορίζει ο Νόμος για την Προστασία της Εργασίας, τον οποίο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ψήφισε η κυβέρνηση παρά τη δημαγωγία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η εφαρμογή του είναι η απάντηση μιας Πολιτείας που νοιάζεται για τον εργαζόμενο. Και που, σε δύσκολους καιρούς, με τους μισθούς χαμηλούς ακόμη στην Ελλάδα, προσπαθεί να ανακουφίζει την καθημερινότητά του, διευρύνοντας τα δικαιώματά του. Με πράξεις!» προσθέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ant1news 

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης για διανομείς: Υποχρεωτική η παροχή μοτοσικλέτας και κράνους"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news