facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022

Συζήτηση Ν. Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου: Στο επίκεντρο η επικαιροποίηση της συμφωνίας Κύπρου-Λιβάνου για οριοθέτηση της ΑΟΖ

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι είχε το απόγευμα (6/11)  ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στο Σαρμ ελ Σέιχ, όπου μετέβη σήμερα για να συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής COP27, που θα πραγματοποιηθούν στις 7 και 8 Νοεμβρίου.

Η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου πραγματοποιήθηκε παρουσία της Υπουργού Ενέργειας Νατάσας Πηλείδου, του κυβερνητικού εκπροσώπου Μάριου Πελεκάνου, της Πρέσβειρας της Δημοκρατίας στην Αίγυπτο Πόλυς Ιωάννου και υπηρεσιακών παραγόντων.

Οπως αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, κατά τη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε ένα εξαιρετικά φιλικό κλίμα, συζητήθηκαν οι άριστες σχέσεις των δύο χωρών που, όπως διαπιστώθηκε εκατέρωθεν, μπορούν να αναβαθμιστούν δημιουργώντας πολλαπλά οφέλη και για τις δύο χώρες.

Ένα από σημαντικότερα θέματα που αναπτύχθηκαν κατά τη συνάντηση είναι η επικαιροποίηση της συμφωνίας των δύο χωρών για την οριοθέτηση της ΑΟΖ. Συζητήθηκε, επίσης, η συνεργασία των δύο χωρών αναφορικά με το θέμα αξιοποίησης των φυσικών τους πόρων και οι δυνατότητες που διαφαίνονται στον τομέα αυτό ως απόρροια της σχετικής συμφωνίας, περιλαμβανομένων του φυσικού αερίου και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Συζητήθηκε, επίσης, το ενδεχόμενο ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών.

Από πλευράς του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε τον Πρωθυπουργό Μικάτι ότι η Κύπρος θα αναλάβει πρωτοβουλία εντός της ΕΕ, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη οικονομική στήριξη προς τον Λίβανο για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει και η Κύπρος, λόγω της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία.

Ο κος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου για την παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό, ενώ συζητήθηκε και η κατάσταση που επικρατεί στον Λίβανο.

Ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου επανέλαβε τη διαχρονική στήριξη της χώρας του στο Κυπριακό στη βάση αρχών και αξιών.

Τέλος, εξέφρασε ευχαριστίες για τη συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στις δύο χώρες αναφορικά με το θέμα αμοιβαίας παροχής βοήθειας για κατάσβεση πυρκαγιών.

Αύριο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συμμετάσχει στη Σύνοδο COP27, όπου αναμένεται να λάβουν μέρος συνολικά 120 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, ενώ στο περιθώριο της θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την πρωτοβουλία της Κύπρου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής την οποία θα παρουσιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σημειώνεται ότι η Κύπρος ανέλαβε τα τελευταία χρόνια σχετική πρωτοβουλία για ενίσχυση του συντονισμού και της περιφερειακής συνεργασίας των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, με στόχο την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Αξιοποιώντας τις άριστες σχέσεις που έχει αναπτύξει η Κύπρος με τις χώρες της περιοχής, η πρωτοβουλία αφορά, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη ενός Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης με τη συμβολή διακεκριμένων επιστημόνων.

Στην εν λόγω Σύνοδο για την πρωτοβουλία της Κύπρου θα προεδρεύσουν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου κ. Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ενώ αναμένεται να παραστούν αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων και άλλοι αξιωματούχοι ξένων κυβερνήσεων.

Στη Σύνοδο θα τεθούν οι βάσεις για την υλοποίηση των δράσεων που έχουν αποφασιστεί και για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν στην Αίγυπτο ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Παντελής Παντελίδης, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Νιόβη Παρισινού και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στη Σύνοδο για την Πρωτοβουλία της Κύπρου θα παραστεί και θα μιλήσει, επίσης, ο Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα Κλιματικής Αλλαγής Δρ Κώστας Παπανικόλας.

Επίσης, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να έχει επαφές με ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί αύριο, 7 Νοεμβρίου, το μεσημέρι στην εναρκτήρια τελετή της Συνόδου, ενώ το βράδυ θα παραστεί σε δεξίωση που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Αιγύπτου προς τιμή των ηγετών των κρατών και κυβερνήσεων που συμμετέχουν στη Σύνοδο.

Την Τρίτη, 8 Νοεμβρίου, στις 10πμ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση για την πρωτοβουλία της Κύπρου, στον χώρο της διεξαγωγής της COP27.

Ακολούθως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αρμενίας Βαχάν Κχατσιατουριάν κατά τη διάρκεια της οποίας θα υπογραφεί από τους αντίστοιχους αρμόδιους Υπουργούς των δύο χωρών, στην παρουσία των δύο Προέδρων, Μνημόνιο Συναντίληψης για συνεργασία στον τομέα της Περιβαλλοντικής Προστασίας.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προβεί σε Παρέμβαση στις εργασίες της Συνόδου COP27.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Συζήτηση Ν. Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου: Στο επίκεντρο η επικαιροποίηση της συμφωνίας Κύπρου-Λιβάνου για οριοθέτηση της ΑΟΖ"

Το διπλό μήνυμα των Κ. Μπακογιάννη και Ε. Ιμάμογλου από Κωνσταντινούπολη

Ένα διπλό κοινό μήνυμα έστειλαν σήμερα κατά τη διάρκεια εγκαινίων πάρκου στην Κωνσταντινούπολη, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, υπό το βάρος της χθεσινής πρόκλησης των τουρκικών αρχών να μην επιτρέψουν στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα να αποβιβαστεί στη Σμύρνη, όπου θα προήδρευε στην Ευρωμεσογειακή διάσκεψη ARLEM. Το κοινό μήνυμα αφορούσε την ενδυνάμωση της συνεργασίας και αλληλεγγύης των λαών που θα λειτουργεί ως ανάχωμα στην επιθετικότητα και τον κυνικό εθνικισμό.

Στην ομιλία του, ο Κώστας Μπακογιάννης, σημείωσε ότι είναι εύκολο να γκρεμίζεις, αλλά δύσκολο να χτίζεις, επισημαίνοντας ότι οι πόλεις μπορούν να λειτουργούν ως πρέσβεις των κοινών αξιών, της πραγματικότητας των πολιτών και της ισχύος των λαών:

«Το απαιτούν και οι ταραχώδεις καιροί που βιώνουμε. Στις πολλαπλές και αλλεπάλληλες κρίσεις, η απάντησή μας δεν μπορεί να είναι η απομάκρυνση και η αποξένωση. Αλλά η αλληλεπίδραση και η αλληλεγγύη.[…] Αυτή είναι η απάντησή μας και σε εκείνους που εργαλειοποιούν τις εθνικές μας ευαισθησίες. Ας μάς ακούσουν από εδώ. Ας μάς ακούσουν από την Κωνσταντινούπολη. Από το σταυροδρόμι των πολιτισμών. Έλληνες, Τούρκοι, Βούλγαροι, Βόσνιοι, Κροάτες και τόσοι άλλοι που δεν μπόρεσαν να είναι κοντά μας σήμερα. Ενώνουμε τώρα εδώ τις φωνές μας και στέλνουμε ένα καθαρό μήνυμα: Όχι στον μυωπικό πολιτικό οπορτουνισμό. Όχι στο κυνικό εθνικισμό. Όχι στην επιθετικότητα και την πολεμοκαπηλεία. Αυτά που μάς ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μάς χωρίζουν».

Οι δύο δήμαρχοι -που τα τελευταία χρόνια έχουν χτίσει μια ισχυρή “γέφυρα” συνεργασίας για να ενδυναμωθεί η ελληνοτουρκική φιλία, σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο- αναφέρθηκαν στον σημαντικό ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης για την ενίσχυση της ειρήνης και της αλληλεγγύης, τονίζοντας πως οι δήμοι αποτελούν τον πλησιέστερο δημοκρατικό θεσμό προς την κοινωνία.

Μπακογιάννης και Ιμάμογλου για το χθεσινό επεισόδιο με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας στη Σμύρνη

«Αναίτιες και ανούσιες προκλήσεις, όπως η χθεσινή εις βάρους του φίλου και συναδέλφου αυτοδιοικητικού Περιφερειάρχη Μακεδονίας, είναι λυπηρές. Όμως, ενισχύουν την αποφασιστικότητά μας. Και ας κολυμπάμε ενάντια στο ρεύμα. Έτσι, θα χαρώ πολύ να ανταποδώσω, εντός του έτους, την επίσκεψη του φίλου Δημάρχου Σμύρνης στην Αθήνα, που αναγκαστικά τώρα αναβάλλω, μαζί με τον Εκρέμ Ιμάμογλου» είπε ο κ. Μπακογιάννης σχετικά με το χθεσινό επεισόδιο στη Σμύρνη εις βάρους του Απόστολου Τζιτζικώστα και πρόσθεσε: «Σήμερα, επιλέγουμε να ακολουθήσουμε ένα διαφορετικό μονοπάτι. Όχι εκείνο του φόβου, του εξτρεμισμού και της διχόνοιας, αλλά της ελπίδας, της μετριοπάθειας και της ενότητας. Βαδίζουμε στο μονοπάτι που χάραξαν ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, όταν το 1934, μετά από χρόνια βίας και αιματοχυσίας, ο Βενιζέλος πρότεινε να δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης στον Ατατούρκ. Επιλέγουμε την ειρήνη και τη φιλία. Συνειδητά. Ξεκάθαρα».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης επέλεξε να σχολιάσει το χθεσινό συμβάν με έναν ιδιαίτερο τρόπο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αυτό που στεναχώρησε τον αγαπητό μου φίλο Κώστα, στεναχώρησε κι εμένα»:

«Ο αξιότιμος προσκεκλημένος μας, ο οποίος ήρθε για ένα πρόγραμμα που διοργάνωσε ο Δήμαρχος της Σμύρνης, κ. Τουντς Σογιέρ, δυστυχώς, από μία παρεξήγηση κι ένα τεχνικό πρόβλημα, που είχε ως αποτέλεσμα να μην του δοθεί άδεια (εισόδου) μάς στενοχώρησε κι εμάς. Ελπίζω οι προθέσεις, που κρύβονται πίσω από αυτό το περιστατικό και σκοπό έχουν να χαλάσουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, να μην προβούν και σε διαφορετικά βήματα. Η χθεσινή μεταχείριση προς τον κ. Τζιτζικώστα είναι απαράδεκτη. Ελπίζω οι αρχές και των δύο χωρών να μην επιτρέψουν να ξανασυμβούν τέτοια ζητήματα. Επειδή υπάρχει ανάγκη για φιλία, αδελφοσύνη και συνεργασία και στις δύο όχθες του Αιγαίου. Υπάρχει απόλυτη ανάγκη για ειρήνη στο Αιγαίο».

Η παρουσία και δημόσια ομιλία του Δημάρχου Αθηναίων για πρώτη φορά σε ανοιχτό δημόσιο χώρο στην Κωνσταντινούπολη, προκάλεσε θερμή ανταπόκριση από τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι επικρότησαν με τη στάση τους το κεντρικό μήνυμα του Κώστα Μπακογιάννη για την ανάγκη ενίσχυσης των δεσμών ανάμεσα στους δύο λαούς.

«Χαίρομαι που βρίσκομαι σήμερα στην Κωνσταντινούπολη. Σε αυτή την υπέροχη και μοναδική πόλη, της οποίας η πλούσια και ένδοξη ιστορία κάνει τις καρδιές πολλών σε όλο τον κόσμο, ιδιαιτέρως εμάς τους Ελλήνων, να χτυπάνε λίγο πιο γρήγορα. […] Εμείς οι δήμαρχοι αγωνιζόμαστε για πόλεις πιο ανοιχτές, πιο πράσινες, πιο φιλικές, πιο δίκαιες, πιο ανθρώπινες. […] Δεν είναι, όμως, αυτό άλλο ένα πάρκο, όπως δεν είναι αυτή άλλη μια τελετή εγκαινίων. Συγκεντρωθήκαμε σήμερα γύρω από το δέντρο της αδελφοσύνης, που είναι σύμβολο της φιλίας και της αλληλεγγύης των πόλεων των Βαλκανίων».

Η σκυτάλη στην Αθήνα για τη Σύνοδο του Δικτύου Β40

Τον ερχόμενο Ιανουάριο, η Αθήνα θα φιλοξενήσει την πρώτη σύνοδο του B40 Balkan Cities Network που ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2021 στην Κωνσταντινούπολη, με στόχο την ενίσχυση της ειρήνης και της δημοκρατίας στην περιοχή των Βαλκανίων, καθώς και της συνεργασίας των μελών του στους τομείς της οικονομίας, της καινοτομίας, της βιώσιμης ανάπτυξης και του πολιτισμού.

Χθες, οι Δήμαρχοι Αθήνας και Κωνσταντινούπολης, πραγματοποίησαν προπαρασκευαστική συνάντηση, κατά την οποία συζήτησαν τις λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή της πρώτης Συνόδου στην Αθήνα.

Στα εγκαίνια του Πάρκου, συμμετείχαν και οι δήμαρχοι από τις πόλεις Πούλα της Κροατίας, Σαράγεβο και Λάκτασι της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Σόφια, Πλόβντιβ, Σβίλενγκραντ  και Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας. 

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Το διπλό μήνυμα των Κ. Μπακογιάννη και Ε. Ιμάμογλου από Κωνσταντινούπολη "

Καιρός αύριο: Βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές και στην Αττική – Αναλυτική πρόγνωση

Βροχερός θα παραμείνει ο καιρός αύριο, Δευτέρα (07.11.2022) στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα, τα οποία τις πρώτες πρωινές ώρες στα Δωδεκάνησα θα είναι κατά τόπους ισχυρά, βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιορισθούν στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ και μόνο στα νοτιοανατολικά τις πρωινές ώρες θα πνέουν νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο στα κεντρικά και βόρεια και η μέγιστη τιμή της θα φτάσει τους 20 με 22 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αρχικά νεφώσεις με τοπικές βροχές, γρήγορα όμως τα φαινόμενα θα σταματήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 4 και πρόσκαιρα το πρωί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες, οπότε πιθανώς να σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές στα νοτιότερα τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά κατά τόπους αυξημένες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Τις πρωινές ώρες νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στην Κρήτη, ενώ στις Κυκλάδες ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και βαθμιαία τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα, τα οποία θα είναι κατά τόπους ισχυρά στα Δωδεκάνησα τις πρώτες πρωινές ώρες, γρήγορα θα περιοριστούν στα νότια, θα εξασθενήσουν και το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Στα νότια νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ, από το μεσημέρι θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Τις πρωινές ώρες νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές και στην Αττική – Αναλυτική πρόγνωση"

Απ. Τζιτζικώστας: «Αστειότητες όσα αναφέρθηκαν για σύμπτωση με άλλο όνομα»

Αστειότητες χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, όσα αναφέρθηκαν για σύμπτωση του ονόματός του με κάποιο άλλο όνομα ατόμου στο οποίο δεν επιτρέπεται η είσοδος στην Τουρκία.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, με αφορμή το χθεσινό περιστατικό με την απαγόρευση εισόδου του στην Τουρκία, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε: «δεν μπορώ να γνωρίζω τι σκέφτονται οι Τούρκοι. Μπορώ όμως να σας πω ότι αυτή η πράξη ήταν μια πράξη ακραίας προκλητικότητας απέναντι όχι μόνο σε έναν Έλληνα αξιωματούχο αλλά και σε έναν Ευρωπαίο αξιωματούχο γιατί βρισκόμουν εκεί με την ευρωπαϊκή μου ιδιότητα». Παράλληλα ανέφερε: «οι Τουρκικές αρχές έλεγξαν την ταυτότητά μου, το διαβατήριό μου αλλά και όλα μου τα διπλωματικά ευρωπαϊκά έγγραφα. Δεν έχουν απολύτως καμία δικαιολογία, γιατί από την ώρα του εξονυχιστικού ελέγχου μέχρι την ώρα που ανακοινώθηκε ότι θα αρθεί η απαγόρευση εισόδου μου στην Τουρκία μεσολάβησαν 6 με 7 ώρες».

Κατά το χρονικό διάστημα των ωρών αυτών, όπως είπε, βρισκόταν σε ένα γραφείο του τελωνείου στο λιμάνι της Σμύρνης και στο πλοίο. Για τη στάση των τουρκικών αρχών σε όλη τη διάρκεια αυτού του συμβάντος επισήμανε ότι δεν ήταν προκλητική, όμως υπογράμμισε ότι «ήταν ξεκάθαρη καθώς απαγορευόταν η είσοδος ενός Έλληνα Ευρωπαίου πολίτη και αξιωματούχου στη χώρα». Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι μόλις του ανακοίνωσαν οι Τουρκικές αρχές ότι υπάρχει απαγόρευση εισόδου του στην Τουρκία αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Περιγράφοντας αναλυτικά με λεπτομέρειες το περιστατικό, ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε: «χθες το πρωί, γύρω στις 10, έφτασα με τη νέα ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης, με το πλοίο, στο λιμάνι της Σμύρνης. Κατά τον έλεγχο των διαβατηρίων μου ανακοινώθηκε από τις τουρκικές αρχές ότι υπάρχει απαγορευτικό εισόδου μου στην Τουρκία και μάλιστα χωρίς να δοθεί καμία απολύτως εξήγηση. Επικοινώνησα αμέσως με τον Έλληνα πρωθυπουργό, με τον υπουργό Εξωτερικών αλλά και με τις προξενικές και διπλωματικές αρχές, τόσο της Ελλάδος όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί στην περιοχή βρισκόμουν ως προεδρεύοντας της Ευρωμεσογειακής συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών. Μετά από αρκετές ώρες παραμονής μου σε γραφείο του τελωνείου του λιμανιού της Σμύρνης και μετά από την πίεση που άσκησαν όλες οι πλευρές, η τουρκική κυβέρνηση και οι αρχές που βρίσκονταν εκεί μου ανακοίνωσαν ότι έχει αρθεί η απαγόρευση εισόδου μου στην Τουρκία. Παρ όλα αυτά είχα ήδη αποφασίσει ότι μετά από αυτή την προκλητικότατη στάση της Τουρκίας θα αποχωρούσα και θα επέστρεφα στην Ελλάδα».

Ο ίδιος τόνισε: «όταν είμαστε σε αποστολή στο εξωτερικό δεν εκπροσωπούμε τους εαυτούς μας, εκπροσωπούμε όλους τους Έλληνες. Και σας διαβεβαιώ ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτώ ποτέ καμία προσβολή σε βάρος οποιουδήποτε Έλληνα, γιατί για μένα η αξιοπρέπεια των Ελλήνων είναι αδιαπραγμάτευτη». Παράλληλα ευχαρίστησε, για τη στήριξή τους, την ελληνική κυβέρνηση, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια με τον οποίο επέστρεψε από τη Σμύρνη, τις διπλωματικές και προξενικές αρχές της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία και τα πολιτικά κόμματα που εξέδωσαν σχετικές ανακοινώσεις.

Σχετικά με τη στάση της Τουρκίας ανέφερε: «αυτές οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας βαθαίνουν το χάσμα που τη χωρίζει με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς ως Περιφέρειες, ως Δήμοι είμαστε εδώ για να λειτουργούμε ως γέφυρες μεταξύ των λαών, να χτίζουμε συνεργασίες προς όφελος των πολιτών. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

Απαντώντας, άλλωστε, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σημείωσε ότι επικοινώνησαν μαζί του ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης και ο δήμαρχος της Σμύρνης, κάτι που, όπως είπε, «πραγματικά δείχνει ότι στην Τουρκία υπάρχει και ένα άλλο πρόσωπο». Μάλιστα επισήμανε ότι οι άνθρωποι του δημάρχου της Σμύρνης που ήταν εκεί από την πρώτη στιγμή για να τον υποδεχθούν, καθότι ανταποκρίθηκε σε δική τους πρόσκληση, τον στήριξαν σε όλη αυτή τη δύσκολη πορεία αυτών των 6 – 7 ωρών που βρισκόταν μεταξύ ενός γραφείου στο τελωνείο της Σμύρνης και του πλοίου.

Κοινές δηλώσεις Ιμάμογλου και Μπακογιάννη

Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, είχε δεσμευτεί να προβεί από κοινού με τον δήμαρχο Αθηναίων σε σχετική δήλωση στη δημόσια εκδήλωση εγκαινίων ενός πάρκου αφιερωμένο στο δίκτυο B40:

«Ο πρόεδρος της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας της Ελλάδας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, εξέφρασε τη λύπη του για ό,τι του συνέβη. Αυτό που στεναχώρησε τον αγαπητό μου φίλο Κώστα στεναχώρησε και εμένα. Όπως μόλις ανέφερα, ο αξιότιμος προσκεκλημένος μας, ο οποίος ήρθε για ένα πρόγραμμα που διοργάνωσε ο δήμαρχος της Σμύρνης, ο κ. Τουντς Σογιέρ, δυστυχώς, από μία παρεξήγηση κι ένα τεχνικό πρόβλημα, που είχε ως αποτέλεσμα να μην του δοθεί άδεια (εισόδου) μας στενοχώρησε κι εμάς. Ελπίζω οι προθέσεις, που κρύβονται πίσω από αυτό το περιστατικό και σκοπό έχουν να χαλάσουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, να μην προβούν και σε διαφορετικά βήματα. Η χθεσινή μεταχείριση του κ. Τζιτζικώστα είναι φυσικά απαράδεκτη. Ελπίζω οι αρχές και των δύο χωρών να μην επιτρέψουν να ξανασυμβούν τέτοια ζητήματα. Επειδή υπάρχει ανάγκη για φιλία, αδελφοσύνη και συνεργασία και στις δύο όχθες του Αιγαίου. Υπάρχει μία απόλυτη ανάγκη για ειρήνη στο Αιγαίο».

Ο Κώστας Μπακογιάννης τόνισε, με τη σειρά του:

«Όχι στον μυωπικό πολιτικό οπορτουνισμό. Όχι στον κυνικό εθνικισμό. Όχι στην επιθετικότητα και την πολεμοκαπηλία. Διότι αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Και οι ιστορικοί μας δεσμοί είναι πολύ βαθύτεροι. Αναίτιες και ανούσιες προκλήσεις όπως η χθεσινή εις βάρος του φίλου και συναδέλφου Διοικητικού Περιφερειάρχη Μακεδονίας είναι λυπηρές. Όμως ενισχύουμε την αποφασιστικότητά μας. Και ας κολυμπάμε ενάντια στο ρεύμα. Έτσι λοιπόν θα χαρώ πολύ εντός του έτους την επίσκεψη του φίλου δημάρχου Σμύρνης στην Αθήνα, επίσκεψη που αναγκαστικά έπρεπε να αναβάλω, μαζί ελπίζω με τον φίλο μου τον Εκρέμ τον Ιμάμογλου».

ΕΡΤ, ΑΠΕ/ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Απ. Τζιτζικώστας: «Αστειότητες όσα αναφέρθηκαν για σύμπτωση με άλλο όνομα»"

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Δεν προετοιμάζουμε καμία εκκένωση» λένε οι αρχές του Κιέβου

Η κατάσταση στο Κίεβο είναι υπό έλεγχο και δεν υπάρχει προς το παρόν λόγος να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης και εκκένωση του πληθυσμού. Οι αρχές της πόλης κάνουν τα πάντα για να ελαχιστοποιήσουν τις συνέπειες των συνεχών επιθέσεων της Ρωσίας σε κρίσιμες υποδομές για τους κατοίκους της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Αυτή ήταν η θέση που εξέφρασε η Κρατική Διοίκηση της πόλης του Κιέβου, μέσω δήλωσης του διευθυντή του Τμήματος Δημοτικής Ασφάλειας, Ρόμαν Τκατσούκ, διαψεύδοντας τις πληροφορίες που διαδίδονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι το Κίεβο σχεδιάζει εκκένωση.

Ο Τκατσούκ εξήγησε ότι στο πλαίσιο της προετοιμασίας του συστήματος πολιτικής άμυνας, η διοίκηση της πόλης αναγκάζεται να εξετάσει όλες τις πιθανές επιλογές δράσης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Ειδικότερα, σε περίπτωση «πλήρους και μακροχρόνιας απουσίας της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και θερμότητας. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η προετοιμασία για διάφορα σενάρια εξέλιξης των γεγονότων αποτελεί ένα από τα στοιχεία της πολιτικής προστασίας» τόνισε..

«Το σύστημα πολιτικής προστασίας πρέπει να είναι έτοιμο για διάφορες επιλογές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ετοιμαζόμαστε τώρα για τη διενέργεια εκκένωσης. Για να αντιδράσουμε σωστά, πρέπει να έχουμε ένα σχέδιο για όλες τις πιθανές περιπτώσεις», ξεκαθάρισε ο Ουκρανός αξιωματούχος.

Επιπλέον, ανέφερε πως οι αρχές της πόλης «κάνουν τα πάντα για να ελαχιστοποιήσουν τις συνέπειες των συνεχών επιθέσεων της Ρωσίας σε κρίσιμα αντικείμενα υποδομής για τους κατοίκους. Σε κάθε συνοικία του Κιέβου, θα προετοιμαστούν κατά μέσο όρο 100 σημεία θέρμανσης, τα οποία θα λειτουργούν σε περίπτωση έκτακτων καταστάσεων το χειμώνα. Τα σημεία αυτά είναι εξοπλισμένα με όλα τα απαραίτητα: θέρμανση, φωτισμό, μπάνια, τραπεζαρίες, χώρους ανάπαυσης, αποθήκες με ζεστά ρούχα και ζεστές κουβέρτες. Επιπλέον, τα σημεία θα είναι εξοπλισμένα με γεννήτριες έκτακτης ανάγκης και συσκευές θέρμανσης. Εάν χρειαστεί, το προσωπικό έκτακτης ανάγκης θα βρίσκεται σε κοντινή απόσταση».

Στο μεταξύ, ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη το Σάββατο, ότι η πόλη έχει αναπτύξει ένα απόθεμα καυσίμων ντίζελ, ηλεκτρικών γεννητριών, τροφίμων και πόσιμου νερού.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: «Δεν προετοιμάζουμε καμία εκκένωση» λένε οι αρχές του Κιέβου"

Δρόμος Τρίπολη – Καλαμάτα: Κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στο ύψος των Παραδεισίων μέχρι την Τσακώνα

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου, ανακοινώνεται, ότι έχουν προγραμματιστεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, σε τμήμα του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος- Τρίπολη- Καλαμάτα και κλάδο Λεύκτρο- Σπάρτη, λόγω εκτέλεσης εργασιών συντήρησης από την κατασκευάστρια εταιρεία.

Οι ρυθμίσεις αυτές, περιλαμβάνουν, το τμήμα μεταξύ των χιλιομετρικών θέσεων 198,3 (Ανισόπεδος Κόμβος Παραδεισίων) έως και 210 (Ανισόπεδος Κόμβος Τσακώνας) και ειδικότερα:

• Από τη Δευτέρα (7.11.2022), έως και την Τετάρτη (9.11.2022), λόγω αποκλεισμού του πιο πάνω τμήματος, η κυκλοφορία των οχημάτων, στην κατεύθυνση προς Καλαμάτα, θα εκτρέπεται στην παλαιά Εθνική Οδό Τρίπολης-Καλαμάτας.

• Επίσης, στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, θα παραμείνει κλειστός και ο κλάδος εισόδου, του κόμβου Παραδεισίων, στην κατεύθυνση προς Καλαμάτα.

Η κυκλοφορία των οχημάτων, όσο θα γίνονται οι εργασίες, θα διεξάγεται, σύμφωνα με όλες τις προσωρινές πληροφοριακές και ρυθμιστικές πινακίδες και σύμφωνα με τα υπόλοιπα μέσα της οδικής σήμανσης που θα τοποθετηθούν.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δρόμος Τρίπολη – Καλαμάτα: Κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στο ύψος των Παραδεισίων μέχρι την Τσακώνα"

Τανζανία: Στους 19 οι νεκροί από την πτώση αεροσκάφους στη λίμνη Βικτόρια

Στους 19 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την αναγκαστική προσθαλάσσωση σήμερα ενός επιβατικού αεροπλάνου με 43 επιβαίνοντες στη λίμνη Βικτόρια της Τανζανίας εξαιτίας της κακοκαιρίας, λίγο πριν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της πόλης Μπουκόμπα, όπως δήλωσε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός της χώρας.

"Θρηνώ μαζί με όλους τους Τανζανούς για τους 19 αυτούς ανθρώπους...που έχασαν τη ζωή τους", είπε στους δημοσιογράφους στην Μπουκόμπα ο πρωθυπουργός Κασίμ Ματζαλίουα.

Ο περιφερειακός επίτροπος Άλμπερτ Σαλαμίλα διευκρίνισε πως 43 άνθρωποι, από τους οποίους 39 επιβάτες, οι δύο πιλότοι και δύο μέλη πληρώματος, επέβαιναν στην πτήση που είχε αναχωρήσει από το Νταρ ελ Σαλάμ, την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, με προορισμό την Μπουκόμπα, μια πόλη στην όχθη της λίμνης, η οποία είναι η μεγαλύτερη της Αφρικής και από την οποία πηγάζει ο Νείλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, το αεροπλάνο ήταν ένα ATR 42. Το μοντέλο αυτό κατασκευάζεται από τη γαλλοϊταλική εταιρεία ATR.

Η Precision Air είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική αεροπορική εταιρεία της Τανζανίας.

Ο στόλος της αποτελείται από εννέα αεροπλάνα, από τα οποία 3 ATR 42-500, 1 ATR 42-600 και 5 ATR 72-500. Δεν έχει γίνει γνωστό ποιο από τα ATR 42 έχει συντριβεί.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τανζανία: Στους 19 οι νεκροί από την πτώση αεροσκάφους στη λίμνη Βικτόρια"

Τζιτζικώστας - Τα βάζουν με τον Ιμάμογλου οι Τούρκοι: «Στηρίζει τον Έλληνα προβοκάτορα»

Η αντίδραση του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου στην απαγόρευση εισόδου του Απόστολου Τζιτζικώστα στη Σμύρνη και η δήλωσή του πως θα ενημερώσει για το συμβάν την κοινή γνώμη και τις βαλκανικές πόλεις, δεν άρεσε στους Τούρκους. Αυτό φαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Aksam», το οποίο φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Ο Ιμάμογλου υπερασπίστηκε τον Έλληνα προβοκάτορα».

Στη συνέχεια, το κείμενο της τουρκικής εφημερίδας αναφέρει: «Έλληνας περιφερειάρχης προκάλεσε το τεχνικό πρόβλημα κατά την είσοδό του στην Τουρκία και ο Εκρέμ Ιμάμογλου ήταν αυτός που τον υποστήριξε.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας της Ελλάδας, έφτασε στη Σμύρνη με πλοίο για να συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης της Ευρωμεσογειακής Συνέλευσης Περιφερειών και Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ARLEM). Ο Τζιτζικώστας, ο οποίος υποβλήθηκε σε έλεγχο ταυτότητας μαζί με άλλους επιβάτες κατά τη διάρκεια των τελωνειακών διαδικασιών, κρατήθηκε για λίγο από τις τοπικές αρχές λόγω ενός τεχνικού προβλήματος που προέκυψε από την ομοιότητα του ονόματός του με ένα άτομο με περιορισμούς εισόδου.

imamoglou_tzitzikostas

Αφού λύθηκε το πρόβλημα της ομοιότητας του ονόματος, οι υπάλληλοι είπαν στον Τζιτζικώστα ότι μπορούσε να εισέλθει στη Σμύρνη. Ωστόσο, αν και το πρόβλημα λύθηκε μέσα σε 15-20 λεπτά, ο Τζιτζικώστας, ο οποίος μετέτρεψε το περιστατικό... σε δράμα, είπε στις αρχές ότι παραιτήθηκε από το δικαίωμα εισόδου στην Τουρκία.

Οι ισχυρισμοί περί "προβοκάτσιας" των ελληνικών ειδησεογραφικών ιστότοπων διαψεύστηκαν από την τουρκική πλευρά.

Κάνοντας δηλώσεις στην ελληνική τηλεόραση, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου είπε: "Κατάφερα να πάρω μια πολύ σύντομη ενημέρωση από τον φίλο μου Κώστα (Μπακογιάννη) για το περιστατικό που έλαβε χώρα σήμερα. Αφού μάθω τις λεπτομέρειες του περιστατικού, θα ενημερώσω αύριο τόσο το κοινό όσο και όλες τις βαλκανικές πόλεις».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τζιτζικώστας - Τα βάζουν με τον Ιμάμογλου οι Τούρκοι: «Στηρίζει τον Έλληνα προβοκάτορα»"

Βέλγιο: Το ΕΛΚ καταδικάζει την Τουρκία για την απαγόρευση εισόδου στον Απόστολο Τζιτζικώστα

«Το EΛΚ καταδικάζει αυτή την αδικαιολόγητη πρόκληση» επισημαίνεται με ανάρτηση του στο twitter για την απαγόρευση εισόδου από την Τουρκία στον Α’ Αντιπρόεδρο της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ και Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.

Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σημειώνει: «Ενώ φαινομενικά τηρεί τις αξίες της ΕΕ ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, η Τουρκία κράτησε εχθές και απαγόρευσε την είσοδο στον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ, Απόστολο Τζιτζικώστα.

«Το EΛΚ καταδικάζει αυτή την αδικαιολόγητη πρόκληση».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit
 

Διαβάστε Περισσότερα » "Βέλγιο: Το ΕΛΚ καταδικάζει την Τουρκία για την απαγόρευση εισόδου στον Απόστολο Τζιτζικώστα"

Ανδρουλάκης: Ερώτηση στην Κομισιόν για την τουρκική πρόκληση με Τζιτζικώστα

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, στην Τουρκία.

Ο κ. Ανδρουλάκης επισημαίνει ότι «η Τουρκία συνεχίζει ακάθεκτη τις ακραίες προκλήσεις και έφτασε στο σημείο χωρίς λόγο να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα σε έναν Ευρωπαίο πολίτη, που επρόκειτο να συμπροεδρεύσει στην Ευρωμεσογειακή Περιφερειακή και Τοπική Συνέλευση - ARLEM.»

Ο κ. Ανδρουλάκης περιγράφει τα γεγονότα αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι ο κ. Τζιτζικώστας, παρέμεινε στο πλοίο με το οποίο μετέβαινε στη Σμύρνη, καθώς οι τουρκικές αρχές αρνήθηκαν την αποβίβασή του και την είσοδό του στη γειτονική χώρα.

«Δεν έλαβε επίσημη ενημέρωση για τους λόγους απαγόρευσης εισόδου, ενώ ο ίδιος κάλεσε τις ελληνικές αρχές για να τις ενημερώσει σχετικά», επισημαίνει.

Προσθέτει ότι η μετάβαση του κ. Τζιτζικώστα στην Τουρκία ήταν στο πλαίσιο ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων και επιπλέον η χώρα εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να είναι υποψήφια προς ένταξη με όλα τα προνόμια που συνεπάγεται η θέση αυτή΄. Ο Νικος Ανδρουλάκης ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

-Είναι σύμφωνη με τη στρατηγική της θετικής ατζέντας η απαγόρευση εισόδου σε έναν Ευρωπαίο πολίτη χωρίς συγκεκριμένο λόγο;

-Πώς θα προστατεύσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το δικαίωμα των Ευρωπαίων πολιτών στην ελευθερία μετακίνησης από ανάλογες καταχρηστικές αποφάσεις της Τουρκίας; 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ανδρουλάκης: Ερώτηση στην Κομισιόν για την τουρκική πρόκληση με Τζιτζικώστα"

Λαμία: 14μελής οικογένεια αγριογούρουνων έκανε βόλτα στην πόλη - Εισβάλλουν σε καλλιέργειες, βολτάρουν σε χωριά - ΒΙΝΤΕΟ

Ήταν 3:00΄ τα ξημερώματα όταν οδηγός, που κινούταν στον περιφερειακό της πόλης από το ΚΕΥΠ προς Άγιο Λουκά, είχε μια απρόσμενη συνάντηση.

Όπως θα δείτε και στο βίντεο που έστειλε στο LamiaReport ακριβώς στον κόμβο, που βρίσκεται το σχολικό συγκρότημα του 5ου Γυμνασίου και του 12ου Δημοτικού, μια πολυμελής οικογένεια αγριογούρουνων έκανε χαλαρά τη βόλτα της.

Μετρήσαμε 12 μικρά και δυο γονείς!

Δείτε το βίντεο :



Στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Λουκά και στον περιφερειακό είναι πάρα πολύ συχνές οι εμφανίσεις αγριογούρουνων γι αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τους οδηγούς, κυρίως τις νυχτερινές ώρες.

Αγριογούρουνα, ο βραδινός «εφιάλτης» της πόλης – Εισβάλλουν σε καλλιέργειες, βολτάρουν σε χωριά – «Όταν βλέπουν άνθρωπο, επιτίθενται»

Αυξάνεται συνεχώς ο πληθυσμός των αγριόχοιρων στην περιοχή της Λαμίας με τα όποια μέτρα που έως σήμερα έχουν ληφθεί να μην αποδίδουν τα προσδοκώμενα. Είναι πια καθημερινό φαινόμενο αγέλες να «εισβάλλουν» σε καλλιέργειες, να «βολτάρουν» σε χωριά ακόμη και και στις περιφερειακές συνοικίες της Λαμίας, ενώ λίγους μήνες πριν το φαινόμενο ήταν μάλλον περιορισμένο σε συγκεκριμένες περιοχές.

«Μέρα-νύχτα τα βλέπουμε στους δρόμους, στις καλλιέργειες, στα χωριά και μετράμε ζημιές. Προσπαθούμε να προστατευτούμε. Παλαιότερα, όταν άκουγαν ανθρώπινη φωνή έφευγαν. Τώρα, πλέον, δεν τους “ενδιαφέρει…”», αναφέρει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Μακρακώμης Πάνος Κοντογιώργος, ο οποίος αρκετές φορές μέχρι σήμερα, ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες, έχει έρθει τετ-α-τετ με αγέλες αγριόχοιρων σε δρόμους και χωριά. Τα παράπονα των αγροτών καθημερινά, για τις καταστροφές που προκαλούν στις καλλιέργειές τους και έντονες οι ανησυχίες και οι διαμαρτυρίες των κατοίκων, οι οποίοι δεν ξέρουν πού να απευθυνθούν. Περιφερειακά της πόλης οι κάτοικοι τα βλέπουν ακόμη και στις αυλές των σπιτιών τους, ενώ τα μέτρα που έχουν ληφθεί για να αποτρέψουν την παρουσία τους αποδεικνύονται “αδύναμα” να συγκρατήσουν τους αγριόχοιρους.

«Δυτικά της πόλης υπάρχει μία προστατευόμενη από τους κυνηγούς περιοχή χιλιάδων στρεμμάτων. Εκεί έχει αναπτυχθεί ένας τεράστιος πληθυσμός από αγριόχοιρους», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος, τονίζοντας παράλληλα πως «όποια μέτρα κι αν ελήφθησαν μέχρι τώρα δεν μπόρεσαν να ελέγξουν τον πληθυσμό. Ο γρήγορος πολλαπλασιασμός τους έχει αυξήσει τον αριθμό τους σε εκατοντάδες».

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Γιάννης Καρέλλης διαπιστώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «οι προσπάθειες να συγκροτηθούν συνεργεία με την ευθύνη των κυνηγετικών συλλόγων αλλά και του Δασαρχείου ναυάγησε, μιας και πρόκειται για απαγορευμένη περιοχή και δίπλα στον αστικό ιστό». Σημειώνει επίσης πως «ακόμα και επιτρέπονταν με κάποιο τρόπο το κυνήγι, δεν υπάρχει κυνηγός που θα πάει εκεί, καθώς κινδυνεύει ο ίδιος, τα σκυλιά του αλλά και οι κάτοικοι…». Αναφέρει μάλιστα ότι έχουν χαθεί δεκάδες σκυλιά κυνηγών το τελευταίο διάστημα, συμπληρώνοντας πως «ακόμα και στην περίπτωση που κάποιες ομάδες κυνηγών θα έμπαιναν με σκυλιά για να διώξουν από εκεί, είναι ανώφελο καθώς είναι εκατοντάδες και θα γυρίσουν πίσω… Είναι αδιέξοδο».

Οι κυνηγοί που σχολούνται χρόνια με το κυνήγι τους διαπιστώνουν πως «οι αγριόχοιροι έχουν αγριέψει ιδιαίτερα και αυτό γιατί έχουν σχεδόν σε καθημερινή βάση μάχη με αγέλες από λύκους που κι αυτοί βρίσκονται σε υπερπληθυσμό. Έτσι, όταν βλέπουν άνθρωπο ή σκυλιά επιτίθενται…». Όπως λένε οι ίδιοι «μόνο στις περιοχές που έχουν αναπτυχθεί πολλοί λύκοι έχουν περιοριστεί οι αγριόχοιροι».

Την ίδια στιγμή δεκάδες καταγγελίες καταφθάνουν στο δημαρχείο της Λαμίας για να ληφθούν μέτρα περιμετρικά της πόλης, με τον δήμο να έχει σηκώσει “τα χέρια ψηλα”, ζητώντας από τις δασικές υπηρεσίες να δραστηριοποιηθούν προς την κατεύθυνση αυτή.

«Αν το επόμενο διάστημα δεν γίνει κάτι για να ελέγξουμε τον πληθυσμό είναι μαθηματικά βέβαιο ότι την επόμενη χρονιά οι αγέλες από τους αγριόχοιρους θα φτάσουν στις κεντρικές πλατείες της Λαμίας. Δυστυχώς, ως δήμος είμαστε αδύναμοι να λάβουμε μέτρα. Ζητάμε από τους αρμόδιους συνεχώς άλλα τίποτα ακόμη…» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λαμίας Θύμιος Καραΐσκος, θέλοντας έτσι να επισημάνει την αναγκαιότητα άμεσης λήψης μέτρων.

Οι αναφορές και οι εκκλήσεις συσσωρεύονται και στις δασικές υπηρεσίες. Όχι μόνο για τη Λαμία αλλά για όλη τη κοιλάδα του Σπερχειού. «Γνωρίζουμε ότι υπάρχει θέμα. Οι δυνατότητες όμως περιορισμένες, καθώς πρόκειται για περιοχή που απαγορεύεται η οποιαδήποτε κυνηγετική δραστηριότητα και είναι πολύ κοντά στον αστικό ιστό», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής Δασών στη Φθιώτιδα Ανδρέας Παπανδρέου. Σε ό,τι αφορά άλλες πιθανές λύσεις του προβλήματος ο κ. Παπανδρέου σημειώνει: «Ήδη φτάνουν αιτήματα να ανασταλεί η απαγόρευση στη συγκεκριμένη περιοχή για ένα διάστημα 1 με 2 χρόνια για να υπάρξει μία ισορροπία. Έχουμε μελετήσει διάφορα σενάρια αλλά πρόκειται για περιοχή δίπλα στα σπίτια».

Κάθε βράδυ οι κυνηγετικοί σύλλογοι περιπολούν στην περιοχή για να αποτρέψουν τις αγέλες να κινηθούν προς την πόλη, ενώ για τον ίδιο λόγο τα περιπολικά της αστυνομίας κινούνται συνέχεια στους περιφερειακούς δρόμους. «Ο υπερπληθυσμός δεν μπορεί να ελεγχθεί με ευχές. Ακόμη κι αν επιτραπεί το κυνήγι δεν θα βρεθεί λύση, καθώς οι κυνηγοί δεν είναι διατεθιμένοι αφού κινδυνεύουν….», προσθέτει ο πρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγου της Λαμίας Γιάννης Καρέλλης, καταδεικνύοντας το αδιέξοδο για την αντιμετώπιση του προβλήματος τόσο στο περιαστικό περιβάλλον της πόλης της Λαμίας όσο και στα χωριά του κάμπου, όπου οι αγριόχοιροι έχουν μετατραπεί σε εφιάλτη.

Διαβάστε Περισσότερα » " Λαμία: 14μελής οικογένεια αγριογούρουνων έκανε βόλτα στην πόλη - Εισβάλλουν σε καλλιέργειες, βολτάρουν σε χωριά - ΒΙΝΤΕΟ "

ΕΛ.ΑΣ.: Προκαταρκτική Εξέταση για τα επεισόδια στο Περιστέρι μετά το Ατρόμητος-Άρης - Βίντεο

Επεισόδια ανάμεσα σε οπαδούς του Άρη και δυνάμεων των ΜΑΤ σημειώθηκαν χθες το βράδυ στο Περιστέρι, μετά το τέλος του αγώνα ανάμεσα στους «κίτρινους» και στον Ατρόμητο. Αρχικά, κυκλοφόρησε η πληροφορία πως οπαδοί διαπληκτίζονταν μεταξύ τους και παρενέβη η αστυνομία να τους χωρίσει, ωστόσο λίγες ώρες αργότερα. η ΠΑΕ Άρης ανέφερε πως οπαδοί της ομάδας της Θεσσαλονίκης δέχτηκαν αναίτια επίθεση από τους αστυνομικούς, ενώ αποχωρούσαν από το γήπεδο του Περιστερίου.

Μάλιστα, σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media, διακρίνονται αστυνομικοί να έχουν συγκεντρώσει οπαδούς σε ένα πεζοδρόμιο και να τους χτυπούν.

Με αφορμή το βίντεο αυτό, η ΕΛ.ΑΣ. έκανε γνωστό το μεσημέρι της Κυριακής πως «διατάχθηκε η διενέργεια Προκαταρκτικής Διοικητικής Εξέτασης για περιστατικό», ενώ «εμπλεκόμενος αστυνομικός μετακινήθηκε από την Υπηρεσία του».

Συγκεκριμένα, αναφέρεται: «Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι, διατάχθηκε η διενέργεια Προκαταρκτικής Διοικητικής Εξέτασης για περιστατικό, το οποίο αναπαράγεται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδες του διαδικτύου, στο πλαίσιο λήψης μέτρων τάξης σε χθεσινό (Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2022) ποδοσφαιρικό αγώνα στο Περιστέρι Αττικής και εμπλεκόμενος αστυνομικός μετακινήθηκε από την Υπηρεσία του».

Από την πλευρά της, η ΠΑΕ Άρης ξεκαθάρισε ότι ήδη συγκεντρώνει οπτικό υλικό και σκοπεύει να αποταθεί στη δικαιοσύνη χαρακτηρίζοντας προκλητική τη στάση της Αστυνομίας και των ΜΑΤ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΕΛ.ΑΣ.: Προκαταρκτική Εξέταση για τα επεισόδια στο Περιστέρι μετά το Ατρόμητος-Άρης - Βίντεο"

ΗΠΑ: Ανοικτό το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας-Λιβύης

Ανοικτό εμφανίζεται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο ενδεχόμενο να υπάρξει ενεργειακή διασύνδεση μεταξύ της Ελλάδας και της Λιβύης.

Όπως σημείωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, οι ΗΠΑ γενικά συνεχίζουν να υποστηρίζουν έργα που προωθούν την ενεργειακή διασύνδεση της Ανατολικής Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής με την Ευρώπη.

Το αμερικανικό υπουργείο διευκρινίζει ότι δίνει ιδιαίτερα έμφαση στις συνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς εκτιμά ότι βοηθούν στην διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης και ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια.

Ο επικεφαλής της Εθνικής Επιχείρησης Πετρελαίου της Λιβύης Φαρχάτ Μπενγκντάρα δήλωσε ότι η χώρα εξετάζει την δημιουργία δύο αγωγών φυσικού αερίου προς την Ελλάδα και την αιγυπτιακή πόλη Νταμιέτα.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με το ενδεχόμενο της δημιουργίας ενός αγωγού που θα συνδέει την Ελλάδα με την Λιβύη, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι «είναι μακροχρόνια πεποίθησή μας ότι η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή. Γενικά, εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε ενεργειακά έργα που θα διασυνδέσουν φυσικά ζωτικές ενεργειακές αγορές, όπως η Ανατολική Μεσόγειος και η Βόρεια Αφρική, με την Ευρώπη, και ιδιαίτερα τις διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας που βοηθούν στην προετοιμασία για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια που ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια και βιωσιμότητα».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " ΗΠΑ: Ανοικτό το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας-Λιβύης"

Οι δικαστές θέτουν θέμα επαναφοράς δώρων και επιδομάτων για τους δημοσίους υπαλλήλους

…Ο δικαιολογητικός λόγος της κατάργησης των επιδομάτων εορτών και αδείας πρέπει να θεωρηθεί ότι έχει εκλείψει μετά την είσοδο της χώρας στη λεγόμενη «μεταμνημονιακή εποχή», σύμφωνα με τις επίσημες θέσεις των κυβερνήσεων τα τελευταία έτη. Τα επιδόματα εορτών και αδείας θα πρέπει να χορηγηθούν εκ νέου σε όλους τους κλάδους εργαζομένων”.

Με αυτή τη διατύπωση η μειοψηφία του ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων εισέρχεται με πρόταση άμεσης διεκδίκησης της επαναφοράς δώρων και επιδομάτων αδείας που καταργήθηκαν το 2012. Ζητεί να ληφθεί σχετική απόφαση από το ΔΣ , να τεθεί επισήμως το ζήτημα και αν δεν υπάρξει κυβερνητική ανταπόκριση να προχωρήσουν οι δικαστές σε ομαδικές προσφυγές στη Δικαιοσύνη.

Οι δικαστές άλλωστε έχουν δυο δεδομένα, πάνω στα οποία μπορούν να “πατήσουν”:

-Πρώτον ότι διανύουμε προεκλογική περίοδο

-Δεύτερον πως υπάρχει το προηγούμενο της διεκδίκησης της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης που ευοδώθηκε, μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού πως θα καταργηθεί συνολικά το 2023.

Σχολή Δικαστικών Υπαλλήλων

freepik

Αίτημα

Το αίτημα διεκδίκησης της επαναφοράς των Δώρων και των επιδομάτων αδείας στον Δημόσιο Τομέα υποβλήθηκε στο Δ.Σ. της Ε.Δ.Ε. την 4.11.2022 απο τους

Χριστόφορο Σεβαστίδη, ΔΝ Εφέτη, Χαράλαμπο Σεβαστίδη, Εφέτη, Παντελή Μποροδήμο, Πρωτοδίκη, Μιχάλη Τσέφα, Πρόεδρο Πρωτοδικών, Ιωάννη Ασπρογέρακα, Πρόεδρο Πρωτοδικών, Έφης Κώστα, Ειρηνοδίκη:

“Στο Δ.Σ. της 6ης Φεβρουαρίου 2021 έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία η εισήγηση της ομάδας μας ως προς το θέμα της ανάδειξης και προβολής του αιτήματος για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στον δημόσιο τομέα και επαναφοράς των Δώρων και επιδομάτων αδείας. Τέθηκε ως μεσοπρόθεσμος στόχος της Ένωσης και ανατέθηκε στο Προεδρείο η διενέργεια επαφών με τις λοιπές Δικαστικές Ενώσεις και άλλους φορείς του Δημοσίου προκειμένου τα αιτήματα αυτά να λάβουν μαζικότερη στήριξη. Μειοψήφησαν τότε τα μέλη του Δ.Σ., Μ. Στενιώτη, Χ. Μαυρίδης, Ε. Κώνστα, Κ. Βουλγαρίδης, Δ. Φούκας Μ. Φωτάκης, Ν. Βελίας, δηλαδή ουσιαστικά η σημερινή πλειοψηφούσα ομάδα.

Το προεδρείο τότε υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της απέναντι στους συναδέλφους διεκδίκησε την επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης για τα έτη 2021 και 2022, ζήτησε την κατάργησή της με επιστολές στον Πρωθυπουργό και πραγματοποίησε επαφές με τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης αναθέτοντας σε δικηγορικό γραφείο την σύνταξη δικογράφων τα οποία στη συνέχεια κοινοποίησε στα μέλη της. Φτάσαμε έτσι στην επιτυχία του αρχικού σκοπού μας και ήδη ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε την κατάργησή της για το επόμενο έτος.

Είναι πλέον καιρός να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του δεύτερου στόχου που αποφασίσαμε. Στην επαναφορά των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και του επιδόματος αδείας. Με τα άρθρα 1 παρ. 2 και 9, 2 παρ. 1 και 20 παρ. 1 του ν. 3833/2010 επιβλήθηκε αναδρομική μείωση των επιδομάτων εορτών και αδείας κατά 30%. Αμέσως μετά με το άρθρο 38 παρ. 5 του ν. 3986/2011 αποσυνδέθηκε το ύψος των επιδομάτων εορτών και αδείας από το βασικό μισθό, προβλέφθηκε για καθένα από τα επιδόματα αυτά ένα πάγιο, ιδιαίτερα μικρό και εκ των προτέρων καθορισμένο ποσό, ενώ θεσπίστηκε μέγιστο όριο συνολικών αποδοχών για την επιτρεπτή καταβολή τους.

Αδυναμία αποπληρωμής δανείων

freepik

Ακολούθως, με την περ. 1 της υποπαρ. Γ.1 της παρ. Γ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 καταργήθηκαν πλήρως, από 1.1.2013, τα επιδόματα εορτών και αδείας για όλους τους λειτουργούς και υπαλλήλους που αμείβονται από το δημόσιο ταμείο.

Η κατάργηση των επιδομάτων εορτών και αδείας δικαιολογήθηκε από την ανάγκη περιορισμού των ελλειμμάτων της Χώρας σε μία χρονική περίοδο, μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης του 2009, κατά την οποία, όπως δέχθηκε το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ, «η επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών της Ελληνικής Δημοκρατίας απειλούσε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα τόσο της ιδίας όσο και της ζώνης του ευρώ εν γένει» (βλ. απόφαση Γενικού Δικαστηρίου ΕΕ Τ-531/14, Λεϊμονιά Σωτηροπούλου κατά Συμβουλίου Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Με αρθρογραφία από τον Ιανουάριο του 2021 του Χριστόφορου Σεβαστίδη, Βασίλη Φαϊτά και Βανέσας Ντέγκα, καταδείξαμε ότι μία κατάκτηση των ανθρώπων της εργασίας και της επιστήμης που έχει ηλικία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο περί τους δύο αιώνες και η οποία αποσκοπούσε στην ικανοποίηση των ιδιαίτερων αναγκών τους, δεν νοείται να θεωρείται οριστικά διαγραμμένη. Ο δικαιολογητικός λόγος της κατάργησης των επιδομάτων εορτών και αδείας πρέπει να θεωρηθεί ότι έχει εκλείψει μετά την είσοδο της χώρας στη λεγόμενη «μεταμνημονιακή εποχή», σύμφωνα με τις επίσημες θέσεις των κυβερνήσεων τα τελευταία έτη. Τα επιδόματα εορτών και αδείας θα πρέπει να χορηγηθούν εκ νέου σε όλους τους κλάδους εργαζομένων στη βάση της λογικής του ν. 1082/1980.

Καλούμε όλα τα μέλη του ΔΣ να εργαστούμε στην κατεύθυνση αυτή. Να διεκδικήσουμε την επαναφορά των παραπάνω επιδομάτων με επαφές που πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα με τα αρμόδια Υπουργεία. Σε περίπτωση που η Κυβέρνηση αρνηθεί να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας να διερευνηθεί η δυνατότητα προσφυγής στα αρμόδια Δικαστήρια και σύνταξης των σχετικών δικογράφων με επιμέλεια της Ένωσης.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να στηρίξουν μια τέτοια προσπάθεια”.

dikastiko

Διαβάστε Περισσότερα » " Οι δικαστές θέτουν θέμα επαναφοράς δώρων και επιδομάτων για τους δημοσίους υπαλλήλους"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σχέδιο πλήρους εκκένωσης του Κιέβου αν συνεχίσουν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί

Καθώς αγωνίζονται να διατηρήσουν ένα ηλεκτρικό δίκτυο που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από ρωσικούς πυραύλους, αξιωματούχοι στην ουκρανική πρωτεύουσα, Κίεβο, λένε ότι έχουν αρχίσει να σχεδιάζουν μια κάποτε αδιανόητη πιθανότητα: ένα πλήρες μπλακ άουτ που θα απαιτούσε την εκκένωση της πόλης που αριθμεί τρία εκατομμύρια κατοίκους.

Η κατάσταση όπως αποκαλύπτουν οι New York Times, είναι ήδη δύσκολη με το 40% της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας να έχει υποστεί ζημιά ή να έχει καταστραφεί. Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, η πόλη ετοιμάζει 1.000 θερμαινόμενα καταφύγια που μπορούν επίσης να προστατεύσουν τους αμάχους από τους ρωσικούς πυραύλους. Τα περισσότερα βρίσκονται εντός εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων, αλλά οι αρχές ζήτησαν να μην αναφέρονται οι ακριβείς τοποθεσίες τους για να μην γίνουν εύκολοι στόχοι.

Για να αποτρέψει την πλήρη αποτυχία του δικτύου, η εθνική εταιρεία ενέργειας της Ουκρανίας δήλωσε το Σάββατο ότι θα συνεχίσει να επιβάλλει κυλιόμενες διακοπές ρεύματος σε επτά περιοχές. Η τεράστια πίεση στην ικανότητα της Ουκρανίας να παρέχει ισχύ είναι το αποτέλεσμα του εκτεταμένου βομβαρδισμού από τις ρωσικές δυνάμεις κρίσιμων ενεργειακών υποδομών σε ολόκληρη τη χώρα, μια τακτική που σύμφωνα με τους αναλυτές έχει καταφύγει ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν της Ρωσίας καθώς τα στρατεύματά του έχουν υποστεί επανειλημμένες αποτυχίες στο πεδίο της μάχης.

kievo-4658
 

Οι ζημιές που προκλήθηκαν από τα ρωσικά πλήγματα έχουν προκαλέσει νέα ταλαιπωρία στους πολίτες της Ουκρανίας και ανάγκασαν τους αξιωματούχους να αναλογιστούν την πιθανότητα περαιτέρω ζημιάς να τους καταστήσει ανίκανους να παρέχουν βασικές υπηρεσίες.

«Κατανοούμε ότι εάν η Ρωσία συνεχίσει τέτοιες επιθέσεις, μπορεί να χάσουμε ολόκληρο το ηλεκτρικό μας σύστημα», δήλωσε ο Ρομάν Τκατσούκ, διευθυντής ασφαλείας της δημοτικής κυβέρνησης του Κιέβου, σε συνέντευξή του, μιλώντας για την πόλη. Οι αξιωματούχοι της πρωτεύουσας έχουν ενημερωθεί ότι είναι πιθανό να έχουν τουλάχιστον 12 ώρες ειδοποίηση ότι το δίκτυο ήταν στα πρόθυρα της αποτυχίας. Εάν φτάσει σε αυτό το σημείο, είπε ο κ. Τκατσούκ, «θα αρχίσουμε να ενημερώνουμε τους ανθρώπους και να τους ζητάμε να φύγουν».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Σχέδιο πλήρους εκκένωσης του Κιέβου αν συνεχίσουν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί"

Τανζανία: Αεροπλάνο της Precision Air συνετρίβη στη λίμνη Βικτόρια – Βίντεο από τις διασωστικές επιχειρήσεις

Ένα αεροπλάνο της εταιρείας Precision Air συνετρίβη στη λίμνη Βικτόρια στην Τανζανία ενώ προσπαθούσε να προσγειωθεί σε αεροδρόμιο στην Μπουκόμπα, μετέδωσε σήμερα το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της Τανζανίας TCB.

Σύμφωνα με το TCB, 15 άνθρωποι έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής. Η πτήση ξεκίνησε από το Νταρ Ες Σαλάμ και μετέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες 49 επιβάτες.Δεν είναι γνωστό αν υπάρχουν νεκροί.

Το αεροπλάνο, το οποίο είχε απογειωθεί από την οικονομική πρωτεύουσα Νταρ Ελ Σαλάμ, «έπεσε σήμερα το πρωί στη λίμνη Βικτόρια εξαιτίας ισχυρής καταιγίδας», μετέδωσε το TBC.
Ο αστυνομικός αξιωματούχος Ουίλιαμ Μουαμπαγάλε δήλωσε σε δημοσιογράφους πως το αεροπλάνο έπεσε στο νερό σε απόσταση 100 μέτρων από το αεροδρόμιο.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης είναι σε εξέλιξη.  Φωτογραφίες και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν το αεροπλάνο σχεδόν πλήρως βυθισμένο, με ορατή πάνω από το νερό μόνο την ουρά του.

Σωστικά σκάφη έχουν αναπτυχθεί και διασώστες συνεχίζουν τις προσπάθειες για τη διάσωση παγιδευμένων επιβατών, πρόσθεσε το TBC.

Η πρόεδρος της Τανζανίας Σαμία Σουλούχου Χάσαν απηύθυνε έκκληση για ηρεμία καθώς συνεχίζεται η επιχείρηση διάσωσης.
«Πληροφορήθηκα με θλίψη την είδηση για το ατύχημα με το αεροπλάνο της Precision Air», έγραψε στο Twitter. «Ας παραμείνουμε ήρεμοι τη στιγμή που διασώστες συνεχίζουν την αποστολή διάσωσης και ας προσευχόμαστε στον Θεό να μας βοηθήσει».

Το αεροδρόμιο της Μπουκόμπα βρίσκεται στις όχθες της Λίμνης Βικτόρια, της μεγαλύτερης λίμνης της Αφρικής.
Η Precision Air είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική αεροπορική εταιρεία της Τανζανίας.

Reuters/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τανζανία: Αεροπλάνο της Precision Air συνετρίβη στη λίμνη Βικτόρια – Βίντεο από τις διασωστικές επιχειρήσεις"

Γεωργιάδης για παρακολουθήσεις: «Δεν είχε άλλη δουλειά ο Μητσοτάκης από το να παρακολουθεί την Ευγενία...»

«Δεν είχε άλλη δουλειά ο Μητσοτάκης από το να παρακολουθεί την Ευγενία (σ.σ. την σύζυγό του Μανωλίδου) ή την Πόπη (σ.σ. Καλαϊτζή, σύζυγο Χατζηδάκη). Αυτά είναι γελοιότητες» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο οποίος σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ήταν στην λίστα παρακολούθησης με το Predator, έκανε λόγο για εξοργιστικά στοιχεία, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, χωρίς κανένα απολύτως ντοκουμέντο. Αν έχει στοιχεία να τα παραθέσει είπε, για να προσθέσει: «Μου θυμίζει τη σκευωρία της υπόθεσης Novartis όπου κατηγόρησαν δέκα πολιτικά πρόσωπα επίσης με τις ίδιας ποιότητας "στοιχεία"».

«Αυτά τα αδιάσειστα στοιχεία είναι δύο πηγές που λέει ότι έχει και εγώ απαντώ ότι έχω τέσσερις πηγές και λέω ότι ο Τσίπρας παρακολουθούσε άλλους 500», σημείωσε προσθέτοντας πως «ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ευθύνη γι' αυτό που συμβαίνει στη χώρα από το πάθος τους να γυρίσουν στις καρέκλες στην εξουσία σπρώχνουν τη χώρα στη λάσπη και το βούρκο. Ο Τσίπρας έχει ευθύνη».

Ο υπουργός μίλησε ακόμα και για το «καλάθι του νοικοκυριού», εξαγγέλλοντας την έκδοση διορθωτικής ΚΥΑ τη Δευτέρα. 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Γεωργιάδης για παρακολουθήσεις: «Δεν είχε άλλη δουλειά ο Μητσοτάκης από το να παρακολουθεί την Ευγενία...»"

Επιτροπή Περιφερειών της ΕΕ: Πλήρης αλληλεγγύη στον Α. Τζιτζικώστα (video)

Για «απαράδεκτη» κατάσταση έκανε λόγω ο Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ, Βάσκο ‘Αλβες Κορντέιρο σχετικά με την απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και Α’ Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Απόστολου Τζιτζικώστα στην Τουρκία.

«Πλήρης αλληλεγγύη στον πρώτο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών στον οποίο απαγορεύτηκε η είσοδος στην Τουρκία για να συμπροεδρεύσει στην Ευρωμεσογειακή Περιφερειακή και Τοπική Συνέλευση – ARLEM» αναφέρει με ανάρτησή του στο τουίτερ ο κ.Κορντέιρο. «Ευχαριστούμε την Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Τουρκία για την υποστήριξη. Αυτή η κατάσταση είναι απλώς απαράδεκτη. Ζήτησα από το Προεδρείο της ARLEM να το εξετάσει στην επόμενη συνεδρίαση ενόψει της κατάλληλης απάντησης» προσέθεσε.

O περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, παρέμεινε για ώρες «εγκλωβισμένος» στο λιμάνι της Σμύρνης από τις τουρκικές Αρχές που δεν του επέτρεψαν την είσοδο στη χώρα.

Ο κ. Τζιτζικώστας ταξίδεψε με τη νέα ακτοπλοϊκή γραμμή που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη Σμύρνη, προκειμένου να προεδρεύσει στη 13η Γενική Συνέλευση Ευρώπης – Μεσογείου, ωστόσο λίγο μετά την άφιξή του κρατήθηκε σε ένα γραφείο από τις Αρχές.

Τέλος καλό όλα καλά, έγραψε σε ανάρτησή του , αφού το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε και ο Νίκος Δένδιας προσγειώθηκε στην Ελευσίνα.

“Απαράδεκτη και καταχρηστική” χαρακτηρίζει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών την απαγόρευση εισόδου και ζήτησε άμεσα εξηγήσεις από τις τουρκικές αρχές.

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος έκανε γνωστό ότι εξέφρασε την αγανάκτησή του για «την περιπέτεια στην οποία υποβάλλεται από το πρωί από τις τουρκικές αρχές» ο Απόστολος Τζιτζικώστας, μετά από επικοινωνία που είχε μαζί του.

Στο ίδιο tweet ο κ. Θεοδωρικάκος τονίζει ότι «η προκλητικότητα του καθεστώτος της γειτονικής χώρας ξεπερνά κάθε όριο, απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και στην Ε.Ε.».

Για σοβαρό περιστατικό έκανε λόγο ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ανακοινώνοντας ότι θα ενημερώσει την τουρκική κοινή γνώμη.

Οι τουρκικές αρχές υποστηρίζουν ότι έγινε τεχνικό λάθος και ήραν την απαγόρευση, όμως ο κ. Τζιτζικώστας αρνήθηκε να κατέβει στη Σμύρνη και δήλωσε πως θα επιστρέψει στην Ελλάδα.

Επείγουσα ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φέρνει το «διπλωματικό επεισόδιο που σημειώθηκε με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, στη Σμύρνη», η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη, καταθέτοντας επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν για τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Η ερώτηση της κ. Σπυράκη, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, έχει ως εξής:

«Απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας στην Τουρκία.

Οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν σήμερα το πρωί (χθες, Σάββατο) την είσοδο στη χώρα χωρίς καμία νόμιμη αιτία στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος έφτασε στο λιμάνι της Σμύρνης με τη νέα ακτοπλοϊκή γραμμή που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τα τουρκικά παράλια, για να προεδρεύσει στη 13η Γενική Συνέλευση Ευρώπης – Μεσογείου.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Πως σχολιάζει το γεγονός της απαγόρευσης εισόδου ενός Ευρωπαίου πολίτη, ο οποίος μάλιστα κατέχει θεσμική θέση, από τις τουρκικές αρχές;

2. Τί μέτρα προτίθεται να λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έναντι της Τουρκίας, δεδομένης της ιδιότητας της ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας, για τον έλεγχο και την πάταξη πρακτικών που παραβιάζουν θεμελιώδεις αρχές της Ένωσης;»

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιτροπή Περιφερειών της ΕΕ: Πλήρης αλληλεγγύη στον Α. Τζιτζικώστα (video)"

Απόστολος Τζιτζικώστας: Στην Ελλάδα μετά το μπλόκο των Τούρκων - Τον παρέλαβε με αεροσκάφος από τη Σμύρνη ο Δένδιας

Επέστρεψε στην Ελλάδα ο Απόστολος Τζιτζικώστας μετά την απαράδεκτη ενέργεια των τουρκικών αρχών να του απαγορεύσουν την είσοδο στη Σμύρνη όπου και είχε πάει για να συμμετάσχει ως Αντιπρόεδρος της επιτροπής των περιφερειών και Πρόεδρος της Ευρωμεσογειακής Επιτροπής ARLEM, στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των περιφερειαρχών.

Ο κ. Τζιτζικώστας ο οποίος είχε βρεθεί στην Τουρκία από τη Θεσσαλονίκη μέσω του πλοίου «Smyrna di Levante», επέστρεψε τελικά στην Ελλάδα με κυβερνητικό αεροσκάφος της Ελλάδας στο οποίο επέβαινε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας προερχόμενο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Αντιδράσαμε από την πρώτη στιγμή στην καταχρηστική κράτηση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και στην απαράδεκτη απαγόρευση εισόδου από τις τουρκικές αρχές και κινητοποιηθήκαμε για την παροχή αρωγής», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε ανάρτησή του στο twitter.

Το αεροσκάφος παρέλαβε τον κ. Τζιτζικωστα και τους συνεργάτες του στην Ελευσίνα. Θα αναχωρήσει μετά το μεσημέρι από Αθήνα.

Δείτε την ανάρτηση του Απόστολου Τζιτζικώστα: Προφάσεις της Άγκυρας μετά την κατακραυγή - Στην Κομισιόν το συμβάν

Αντιμέτωπος με μια αδιανόητη τουρκική πρόκληση βρέθηκε χθες ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στον οποίο απαγορεύτηκε η είσοδος στη γειτονική Τουρκία χωρίς να υφίσταται συγκεκριμένος λόγος και παρά την θεσμική - ευρωπαϊκή - του ιδιότητα.

Σημειωτέον ότι ήταν η πρώτη φορά που ο Απόστολος Τζιτζικώστας επιχείρησε να επισκεφθεί τη γειτονική χώρα με την ευρωπαϊκή του ιδιότητα, για να συμμετάσχει ως Αντιπρόεδρος της επιτροπής των περιφερειών και Πρόεδρος της Ευρωμεσογειακής Επιτροπής ARLEM, στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των περιφερειαρχών.

Για τις παραπάνω ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις, ο κ. Τζιτζικώστας μετέβαινε χθες ακτοπλοϊκώς στην Σμύρνη από τη Θεσσαλονίκη, με την νέα ακτοπλοϊκή γραμμή που εγκαινιάστηκε προ μηνός, ως επιβάτης του πλοίου «Smyrna di Levante», μόνο που το ταξίδι του προς τα τουρκικά παράλια δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και χωρίς να δοθούν επαρκείς απαντήσεις, αναφορικά με την αίτια του «μπλόκου» στον Περιφερειάρχη.

Αντίθετα, ο κ. Τζιτζικώστας ανέμενε τουλάχιστον επτά ώρες, παραμένοντας στην κυριολεξία εγκλωβισμένος από τις 10 χθες το πρωί, όταν το πλοίο προσέγγισε το τουρκικό λιμάνι, δεδομένου ότι με την άφιξή του, οι τουρκικές Αρχές τον ενημέρωσαν ότι δεν μπορεί να αποβιβαστεί, καθώς υπήρχε στο πρόσωπό του απαγόρευση εισόδου στη γειτονική χώρα, χωρίς ωστόσο να του δίνουν μια σαφή απάντηση για την αιτία της απαγόρευσης.

Σημειωτέον ότι ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ενημέρωσε τη διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ, τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα, Χριστόδουλο Λάζαρη, όπως και την πρόξενο στη Σμύρνη, Δέσποινα Μπαλκίζα. Για το πρωτοφανές περιστατικό, ο κ. Τζιτζικώστας ενημέρωσε αυτονόητα και αμέσως την ελληνική κυβέρνηση, ενώ ο ίδιος θεώρησε μεγάλη προσβολή την απαγόρευση της εισόδου του.

Αιτούμενος σταθερά να πληροφορηθεί τα κίνητρα της επιθετικής αυτής κίνησης της Άγκυρας εναντίον του, ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε παράλληλα και τις ευρωπαϊκές Αρχές. Όταν, όμως, ο Πρέσβης της ΕΕ στην Τουρκία τηλεφώνησε στο τουρκικό Υπουργειο Εξωτερικών για να ζητήσει το λόγο, ούτε και εκείνος έλαβε κάποια ικανοποιητική απάντηση εκ μέρους της τουρκικής διπλωματίας.

Κατόπιν αυτών, άμεση υπήρξε η απάντηση της Αθήνας, με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να εκφράζει την καταδίκη του για το συμβάν, κάνοντας λόγο για «παράνομη και καταχρηστική κράτηση». Δηλωτική του κλίματος που επικρατούσε στην Αθήνα μετά το απερίγραπτο συμβάν υπήρξε η χρήση του όρου «κράτηση» από τη Βασιλίσσης Σοφίας, αντανακλώντας την έντονη ελληνική δυσφορία για την νέα τουρκική πρόκληση.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

Καταδικάζουμε απερίφραστα την απαράδεκτη και εντελώς καταχρηστική κράτηση και απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη νωρίτερα σήμερα.

Αναμένουμε από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να δοθούν άμεσα εξηγήσεις και τις καλούμε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Η ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα, καθώς και το Γενικό Προξενείο στη Σμύρνη κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή προβαίνοντας σε σχετικές παραστάσεις προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Υπουργική συμπαράσταση

Εκτός από το επίπεδο της καταδίκης της εμπρηστικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, στο επίπεδο της ανθρώπινης συμπαράστασης, τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Τζιτζικώστα είχε χθες το απόγευμα, ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, όπως και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος δήλωσε αγανακτισμένος πως «επικοινώνησα με τον Απόστολο Τζιτζικώστα για να εκφράσω την αγανάκτησή μου για την περιπέτεια στην οποία υποβάλλεται από το πρωί, από τις τουρκικές αρχές».

«Είναι σαφές οτι η προκλητικότητα του καθεστώτος της γειτονικής χώρας ξεπερνάει κάθε όριο, απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση», κατέληξε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Τουρκικά πυρά έσωθεν

Μετά την απαγόρευση εισόδου στον κ. Τζιτζικώστα, εξοργισμένος εμφανίστηκε και ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου. Μιλώντας στην ανταποκρίτρια του Open TV στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Ιμάμογλου είπε ότι «κατάφερα να πάρω μια πολύ σύντομη ενημέρωση για το περιστατικό που έγινε σήμερα από τον φίλο μου Κώστα (σ.σ. Μπακογιάννη). Αφού δω τις λεπτομέρειες του περιστατικού, θα ενημερώσω αύριο τόσο την κοινή γνώμη όσο και όλες τις βαλκανικές πόλεις».

Οι Τούρκοι, από πλευράς τους, επιβεβαιώνουν το περιστατικό, προτάσσοντας όμως τις δικές τους δικαιολογίες. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι ο κ. Τζιτζικώστας κρατήθηκε από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη λόγω «τεχνικού προβλήματος», καθώς υπήρξε, κατά τα λεγόμενα της τουρκικής πλευράς, ομοιότητα του ονόματός του με άτομο, στο οποίο έχει απαγορευθεί η είσοδος στη χώρα.

Σε μια προσπάθεια, ωστόσο, να διασκεδάσει τις καταιγιστικές εντυπώσεις, «μετά την επίλυση του προβλήματος θα μπορούσε να μπει στη Σμύρνη ακολουθώντας το πρόγραμμά του» συμπλήρωσε το Anadolu, αποδίδοντας και πάλι το θέμα που προέκυψε σε «τεχνικό πρόβλημα», το οποίο επιλύθηκε στη συνέχεια.

Την καταδίκη του εξέφρασε για το περιστατικό και ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Ο τελευταίος, έχοντας στο πλευρό του τον Δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου δήλωσε πως «μου είναι πραγματικά αδιανόητο να φανταστώ, μου είναι πολύ δύσκολο να καταλάβω πως μπορεί να απαγορεύεται η ελεύθερη είσοδος σε μία χώρα, ενός αυτοδιοικητικού, ενός περιφερειάρχη. Ενός ανθρώπου, που μεταξύ άλλων, έχει διατελέσει και πρόεδρος της επιτροπής των περιφερειών της ΕΕ». Και πρόσθεσε: «Θέλω να πιστεύω πως θα δοθούν οι αναγκαίες εξηγήσεις, αλλά και οι απαραίτητες συγγνώμες».

Την ίδια ώρα, στην Κομισιόν φέρνει το θέμα με επείγουσα ερώτησή της, η Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη. «Το πρωτοφανές περιστατικό απαγόρευσης εισόδου και κράτησης στη Σμύρνη του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα από τις αρχές της Τουρκίας, προστίθεται στη μακρά λίστα της συστηματικής παραβίασης των κανόνων Διεθνούς Δικαίου από τη γειτονική χώρα» περιγράφει η ευρωβουλευτής, ρωτώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «τι μέτρα προτίθεται να λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έναντι της Τουρκίας, δεδομένης της ιδιότητας της ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας, για τον έλεγχο και την πάταξη πρακτικών που παραβιάζουν θεμελιώδεις αρχές της Ένωσης;».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Απόστολος Τζιτζικώστας: Στην Ελλάδα μετά το μπλόκο των Τούρκων - Τον παρέλαβε με αεροσκάφος από τη Σμύρνη ο Δένδιας"

Μαρία Σπυράκη: Επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν για το περιστατικό με τον Τζιτζικώστα

Ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φέρνει το «διπλωματικό επεισόδιο που σημειώθηκε με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, στη Σμύρνη», η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη, καταθέτοντας επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν για τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Σχολιάζοντας το επεισόδιο η κ. Σπυράκη σημείωσε:    

«Κατέθεσα απόψε (σ.σ. χθες Σάββατο) επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν. Το πρωτοφανές περιστατικό απαγόρευσης εισόδου και κράτησης στη Σμύρνη του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, από τις αρχές της Τουρκίας, προστίθεται στη μακρά λίστα της συστηματικής παραβίασης των κανόνων (του) διεθνούς δικαίου από τη γειτονική χώρα».

«Οι δικαιολογίες της Τουρκίας δεν πείθουν πλέον κανέναν», αναφέρει και προσθέτει: «Η τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Είναι προφανές πως τέτοιες τακτικές εκφοβισμού και δημοκρατικής οπισθοδρόμησης όπως η σημερινή, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές και για το λόγο αυτό με επείγουσα ερώτηση μου καλώ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει θέση. Η παραβίαση θεμελιωδών ευρωπαϊκών αρχών, όπως η ελευθερία κυκλοφορίας και μετακινήσεων, δεν καθιστά απλώς προβληματική την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αποδεικνύει ότι η γειτονική χώρα δεν ενσωματώνει τους ευρωπαϊκούς κανόνες και δεν προχωρά στην εφαρμογή τους».

Η ερώτηση της κ. Σπυράκη, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, έχει ως εξής:

«Απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας στην Τουρκία.

Οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν σήμερα το πρωί (χθες, Σάββατο) την είσοδο στη χώρα χωρίς καμία νόμιμη αιτία στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος έφτασε στο λιμάνι της Σμύρνης με τη νέα ακτοπλοϊκή γραμμή που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τα τουρκικά παράλια, για να προεδρεύσει στη 13η Γενική Συνέλευση Ευρώπης – Μεσογείου.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Πως σχολιάζει το γεγονός της απαγόρευσης εισόδου ενός Ευρωπαίου πολίτη, ο οποίος μάλιστα κατέχει θεσμική θέση, από τις τουρκικές αρχές;

eleftherostypos

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαρία Σπυράκη: Επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν για το περιστατικό με τον Τζιτζικώστα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news