facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 22 Μαΐου 2021

Λαμία: Aναστάτωση και συνωστισμός στο εμβολιαστικό του Νοσοκομείου / Ευθύνες αναζητά η Διοίκηση (ΒΙΝΤΕΟ)

Διάχυτος εκνευρισμός, συνωστισμός και ταλαιπωρία συνθέτουν από νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου, την εικόνα, στο εμβολιαστικό κέντρο του Νοσοκομείου Λαμίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ όλα ξεκίνησαν όταν στα ραντεβού που είχαν προγραμματιστεί από την ιστοσελίδα των εμβολιασμών, προστέθηκαν εμβόλιμα και ραντεβού ενδιαφερομένων που ειδοποιήθηκαν τηλεφωνικά χθες το βράδυ να σπεύσουν σήμερα το μεσημέρι για το εμβόλιο τους.

Έτσι δυναμιτίστηκε η ομαλή εξυπηρέτηση και περίπου 100 άτομα βρέθηκαν να περιφέρονται στους διαδρόμους και  στο προαύλιο. Συνωστισμός, ταλαιπωρία αλλά και εκνευρισμός επικράτησε για αρκετές ώρες αφού πλέον δεν υπήρχε καμία σειρά και κανείς δεν γνώριζε πόση ή πόσες ώρες θα χρειαστεί να περιμένει προκειμένου να εμβολιαστεί. Ανάμεσα σε αυτούς,  ηλικιωμένοι, άνθρωποι με προβλήματα υγείας ή κινητικά προβλήματα.

Την έκρυθμη κατάσταση που δημιουργήθηκε περιγράφει μιλώντας στο LamiaNow, ο γνωστός δικηγόρος Γιώργος Νίκας, επισημαίνοντας ότι θα καταθέσει και εγγράφως την καταγγελία του προκειμένου να αναζητηθούν ευθύνες και ο υπεύθυνος να λογοδοτήσει.

Πράγματι δημιουργήθηκε αναστάτωση στο σημερινό πρόγραμμα των εμβολιασμών, παραδέχεται από την πλευρά του ο Διοικητής του Νοσοκομείου Λαμίας Ανδρέας Κολοκυθάς, αποδίδοντας το πρόβλημα σε ανθρώπινο παράγοντα. Αναζήτησα τις ευθύνες από την πρώτη στιγμή και η έρευνα θα συνεχιστεί δηλώνει ο κ. Κολοκυθάς διαβεβαιώνοντας ότι αυτή η κατάσταση δεν θα επαναληφθεί.

lamianow

Διαβάστε Περισσότερα » "Λαμία: Aναστάτωση και συνωστισμός στο εμβολιαστικό του Νοσοκομείου / Ευθύνες αναζητά η Διοίκηση (ΒΙΝΤΕΟ)"

Αναστασιάδης: Αδιανόητο να αναμένει η Τουρκία λύση μακριά και έξω από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ

Είναι αδιανόητο να αναμένει η Τουρκία ότι μπορεί να επιτύχει λύση πέραν, μακριά και έξω από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών ή τους όρους εντολής του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του προσερχόμενος στην κεντρική συγκέντρωση του ΔΗΣΥ στο Σκαλί Αγλαντζιάς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθείς να σχολιάσει τις σημερινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, είπε ότι «για άλλη μια φορά αποδεικνύεται η αδιαλλαξία, αλλά και οι στόχοι που πάντοτε έθετε η Άγκυρα. Εκείνο που θέλω να διαμηνύσω εξίσου, είναι ότι είναι αδύνατο ή αδιανόητο να αναμένουν ότι μπορεί να επιτύχουν λύση πέραν, μακριά, έξω από τα ψηφίσματα των ΗΕ ή τους όρους εντολής του ΓΓ. Χωρίς αμφιβολία προκαλείται για άλλη μια φορά μια νέα κρίση, μια κρίση που αφορά και ενδιαφέρει όχι μόνο εμάς στην Κύπρο, αλλά και τους Ευρωπαίους εταίρους και τα ΗΕ και, βεβαίως, τον ΓΓ των ΗΕ. Από τον ίδιο (τον ΓΓ των ΗΕ) εξαρτάται, από την προετοιμασία και την προεργασία που θα γίνει, κατά πόσο είναι δυνατόν να τεθεί ή ακόμα και η σκέψη να υπάρξει, ότι μπορεί να ικανοποιηθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο η Τουρκία».

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μήνυμά του, που μεταδόθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, σε τελετή για τα εγκαίνια νέου αρδευτικού συστήματος στα κατεχόμενα, ισχυρίστηκε ότι αν πρόκειται να υπάρξει μια νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό δεν θα πρέπει να είναι πλέον μεταξύ δύο κοινοτήτων, αλλά μεταξύ «δύο κρατών». Υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να αναγνωριστούν το «κυρίαρχο καθεστώς και η ισότητα» των Τουρκοκυπρίων.

ΑΠΕ ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναστασιάδης: Αδιανόητο να αναμένει η Τουρκία λύση μακριά και έξω από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ"

Κυπελλούχος Ελλάδας ο ΠΑΟΚ νίκησε με 2-1 τον Ολυμπιακό και πανηγυρίζει το 8ο τρόπαιο της ιστορίας του

Με γκολ του Κρμέντσικ στο 90′ ο ΠΑΟΚ νίκησε με 2-1 τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ και είναι κυπελλούχος Ελλάδας για 8η φορά στην ιστορία του.

Μετά το πρώτο 10λεπτο στο οποίο οι δύο ομάδες προσπαθούσαν να βρουν ρυθμό, ήρθαν και οι καλές φάσεις. Η πρώτη ήταν για τους ερυθρόλευκους με τον Μπρούμα στο 13′ αλλά ο Πασχαλάκης έκανε μεγάλη επέμβαση, τα δεδομένα άλλαξαν στο 25’… Ο Παπασταθόπουλος δεν μπορούσε να συνεχίσει και άφησε τη θέση του στον Ρέαμπτσουκ, με την άμυνα των Πειραιωτών να μοιάζει μπερδεμένη. Και αυτό το μπέρδεμα προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν και το κατάφεραν οι Θεσσαλονικείς…

Αφού προειδοποίησαν στο 26′ με το δοκάρι στην κεφαλιά του Σφιντέρσκι, «χτύπησαν» ένα 10λεπτο μετά: Ο Σβαμπ πήρε τη μπάλα και ανατράπηκε από τον Εμβιλά, με τον διαιτητή να δείχνει το σημείο του πέναλτι, από όπου ο Βιεϊρίνια έκανε το 0-1. Όλα πήγαιναν καλά, επομένως, για τον ΠΑΟΚ, ο οποίος είχε απέναντι του έναν Ολυμπιακό με δύο παίκτες στην άμυνα που δεν είναι στόπερ (Εμβιλά, Χολέμπας).

Ισοφάρισε ο Ολυμπιακός και κυριάρχησε

Ο Πέδρο Μαρτίνς αποφάσισε να κάνει αλλαγή με το ξεκίνημα της επανάληψης βγάζοντας τον Μπρούμα για να βάλει τον Φορτούνη και αμέσως φάνηκε διαφορά: Από κόρνερ του Έλληνα άσου στο 50′ ο Εμβιλά με δυνατό σουτ από κοντά, αφού η άμυνα των Θεσσαλονικέων κόλλησε, έκανε το 1-1, ενώ στο 56′ από σέντρα του Φορτούνη ο Μασούρας με κεφαλιά πήγε για το 2-1 αλλά ο Πασχαλάκης έκανε εκπληκτική απόκρουση.

Και αφού δεν σκόραραν οι Πειραιώτες, λίγο έλειψε δευτερόλεπτα μετά, στην αντεπίθεση, να σκοράρει ο ΠΑΟΚ, αλλά ο Σα μπλόκαρε μετά το τακουνάκι του Σφιντέρσκι. Ο τελικός, με λίγα λόγια, είχε εκπληκτικό ρυθμό εκείνη τη στιγμή, με τον Ολυμπιακό να απειλεί και στο 59′ με νέα κεφαλιά του Μασούρα. Οι ερυθρόλευκοι ήταν ανεβασμένοι και αυτό φάνηκε και στη συνέχεια της αναμέτρησης, αφού ήταν συνεχώς μπροστά και είχαν περιορίσει σε παθητικό ρόλο την ομάδα του Πάμπλο Γκαρσία που κοιτούσε να μη δεχθεί δεύτερο γκολ και όχι να βγει μπροστά για να απειλήσει.

Χρυσή αλλαγή ο Κρμέντσικ

Μετά το 70′-75′, όμως, ο δικέφαλος του βορρά κατάφερε να ρίξει τον ρυθμό του παιχνιδιού, το ισορρόπησε και στο 84′, μέσα σε δύο δευτερόλεπτα, είχε δύο πολύ μεγάλες ευκαιρίες με τον Κρμέντσικ για το 1-2. Μικρό το κακό, όμως, για τον ΠΑΟΚ, αφού ο Τσέχος το έβαλε τελικά το γκολ στο 90′ μετά τη μαγική ασίστ του Ζίβκοβιτς με τακουνάκι, δίνοντας στους Θεσσαλονικείς το 8ο κύπελλο της ιστορίας τους!

Ολυμπιακός: Σα, Εμβιλά, Παπασταθόπουλος (25′ Ρέαμπτσουκ), Σεμέδο, Ανδρούτσος, Καμαρά (91′ Βαλμπουενά), Μπουχαλάκης, Χολέμπας, Μπρούμα (46′ Φορτούνης), Ελ Αραμπί, Μασούρας (86′ Χασάν).

ΠΑΟΚ: Πασχαλάκης, Ροντρίγκο, Βιεϊρίνια, Βαρέλα, Κρέσπο, Μπάμπα (94′ Μιχάι), Αουγκούστο, Σβαμπ, Ουάρντα (80′ Τσιγγάρας), Ζίβκοβιτς, Σφιντέρσκι (80′ Κρμέντσικ).

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυπελλούχος Ελλάδας ο ΠΑΟΚ νίκησε με 2-1 τον Ολυμπιακό και πανηγυρίζει το 8ο τρόπαιο της ιστορίας του"

Κορωνοϊός - Κύπρος: 91 κρούσματα και ένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο

Έναν θάνατο και 91 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας Κύπρου.

Νοσηλεύονται 115 ασθενείς COVID-19, εκ των οποίων οι 44 σε σοβαρή κατάσταση.

Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 61.609 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

Το ποσοστό θετικότητας ανέρχεται στο 0,15%. Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κύπρο είναι 71.836, ενώ ο συνολικός αριθμός θανάτων 353.

ΑΠΕ - ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός - Κύπρος: 91 κρούσματα και ένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο"

Πύργος: Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στη Βροχίτσα

Οριοθετημένη είναι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά που εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι σε δασική έκταση στην περιοχή Βροχίτσα, του Πύργου.

Στο σημείο εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, αποτελούμενες από 41 πυροσβέστες με 11 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά και να προλάβουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Πύργος: Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στη Βροχίτσα"

Στην κανονικότητα επιστρέφει σταδιακά η Κάλυμνος από Δευτέρα

Λαμβάνοντας υπόψη τα βελτιωμένα επιδημιολογικά δεδομένα στη νήσο Κάλυμνο της Π.Ε. Καλύμνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από τη Δευτέρα 24-05-2021 και ώρα 06:00, αίρεται η εφαρμογή των ειδικών περιοριστικών μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού που ισχύουν στο νησί από 5 Μαΐου.

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σημειώνει όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: 

«Η Κάλυμνος πέρασε μια δύσκολη δοκιμασία. Από τη Δευτέρα επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα, μετά από μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλλαν όλο αυτό διάστημα οι κάτοικοί της – τους ευχαριστούμε για την υπομονή και την επιμονή τους, όπως ευχαριστούμε και όλους τους τοπικούς φορείς για τη συνεργασία και την προσήλωσή τους στην πιστή τήρηση των μέτρων. Απευθύνω για άλλη μια φορά έκκληση σε όλους - από τη Δευτέρα ας παραμείνουμε δυο φορές πιο προσεκτικοί κι ας αποφύγουμε κάθε συνάθροιση που μπορεί να προκαλέσει και πάλι πρόβλημα στο νησί. Ας προστατέψουμε την τουριστική περίοδο που ξεκινάει, την τοπική οικονομία, προπαντός όμως την υγεία μας και τους συνανθρώπους μας».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Στην κανονικότητα επιστρέφει σταδιακά η Κάλυμνος από Δευτέρα"

Φωτιά στην Κορινθία: Αυτές είναι οι αποζημιώσεις που θα λάβουν οι πυρόπληκτοι

Για το πώς θα βοηθήσει το κράτος τους πυρόπληκτους στην Κορινθία, μίλησε το πρωί του Σαββάτου (22/5) στο MEGA ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας. Οι αποζημιώσεις ενδεικτικά, όπως είπε, μπορεί να φτάσουν έως 6.000 ευρώ για τις ζημιές στα σπίτια και 8.000 για τις επιχειρήσεις. 

«Αυτό που προέχει είναι να τερματιστεί η φωτιά και να ελεγχθούν οι τελευταίες εστίες αναζωπύρωσης. Μετά, θα έχουμε μία πλήρη αποτίμηση. Πάνω από 40.000 στρέμματα έχουν καεί. Είμαστε ήδη σε έναν άτυπο συντονισμό, περιμένοντας να ελέγξουμε πλήρως την πυρκαγιά στο πεδίο, ώστε να είμαστε έτοιμοι αμέσως μετά και να επισκεφθούμε την περιοχή, αλλά και να συνδράμουμε τους πληγέντες» είπε ο κ. Πέτσας.

«Η συνδρομή είναι σε δύο επίπεδα. Πρώτον, σε επίπεδο των προσώπων που έχουν πληγεί, είτε πρόκειται για φυσικά πρόσωπα, είτε για επιχειρήσεις και το δεύτερο επίπεδο σχετίζεται με τη συνδρομή προς τους δήμους, οι οποίοι θα κληθούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές που έχει υποστεί η περιοχή εντός των ορίων τους» εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών. 

Από 600 έως και 8.000 ευρώ οι αποζημιώσεις

«Στο πρώτο επίπεδο, της αποζημίωσης φυσικών και νομικών προσώπων, ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι -μεταξύ άλλων- συνδράμει αφενός το υπουργείο Εσωτερικών για τις πρώτες ανάγκες, που είναι οι ανάγκες της κοινωνικής προστασίας -με 600 ευρώ για τις άμεσες δαπάνες και με έως 6.000 ευρώ για τις δαπάνες οικοσκευής, μετά την καταγραφή η οποία γίνεται από τις αρμόδιες τριμελείς επιτροπές των δήμων- και αφετέρου συνδράμει το Υπουργείο Υποδομών για την αποκατάσταση σε επιχειρήσεις, η οποία κυμαίνεται από 5.000 έως 8.000 ευρώ, μετά την καταγραφή των ζημιών» ανέφερε.

«Μας ενδιαφέρει το θέμα της πρόληψης»

«Μία βασική τομή που έκανε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν να αποσυνδέσουμε την πολιτική επιρροή από το επιχειρησιακό πεδίο. Και στο επιχειρησιακό πεδίο, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει την πλήρη ευθύνη και, επομένως, περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις, μετά τις ενέργειες της Πυροσβεστικής και την ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας. Δεν θα ήθελα, λοιπόν, αυτή τη στιγμή να υπεισέρθω στο ζήτημα των ευθυνών», σημειώνει.

Και προσθέτει: «Εμάς μας ενδιαφέρει πώς θα ελέγξουμε καλύτερα το θέμα της πρόληψης, αλλά και της κατάσβεσης. Στο θέμα της πρόληψης -όπως ξέρετε- έχουμε διάφορες δράσεις σε εξέλιξη. Θα αναφερθώ σε δύο μόνο από αυτές: στην προμήθεια, για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια, πτητικών μέσων για την κατάσβεση των πυρκαγιών και κυρίως στην πρόληψη στο επίπεδο της χρήσης νέων τεχνολογιών. Για να αναφερθώ, λοιπόν πιο ειδικά, στο δικό μου χαρτοφυλάκιο, στο Υπουργείο Εσωτερικών, μέσα από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» χρηματοδοτούμε «έξυπνες» δράσεις και για την πυροπροστασία, όπως τοποθέτηση αισθητήρων, καμερών, σύνδεση σε πραγματικό χρόνο με τα κέντρα ελέγχου των δασών μας, αλλά και άλλες δράσεις που έχουν να κάνουν με την έγκαιρη χρηματοδότηση για την αντιπυρική περίοδο, όπως κάναμε φέτος -για παράδειγμα- με 17 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη δοθεί στους δήμους για κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας».

«Ήταν λογικό να υπάρξουν κάποια προβλήματα»

«Συμφωνώ ότι το βασικό είναι να μην υπάρξει καταπάτηση των εκτάσεων που έχουν καεί. Και για αυτό είναι τόσο σημαντικό να ολοκληρωθεί, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, η διαδικασία με το κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες. Ήταν λογικό να υπάρξουν κάποια προβλήματα, όταν επί πολλές δεκαετίες δεν είχε γίνει κάτι. Εκτιμώ, όμως, ότι με τις τελευταίες παρατάσεις που έχουν δοθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει για να έχουμε σωστή αποτύπωση, θα ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία, ώστε να μην μπαίνει καν στο μυαλό κάποιου ότι θα μπορούσε να καταπατήσει την οποιαδήποτε έκταση και μετά να τη νομιμοποιήσει» σημείωσε ο κ. Πέτσας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στην Κορινθία: Αυτές είναι οι αποζημιώσεις που θα λάβουν οι πυρόπληκτοι"

Ο Ερντογάν δημιουργεί αδιέξοδο: Νέες συνομιλίες για την Κύπρο στη βάση δύο κρατών, όχι δύο κοινοτήτων

«Αν πρόκειται να γίνουν νέες συνομιλίες για την Κύπρο, αυτές δεν θα πρέπει πλέον να γίνονται μεταξύ των δύο κοινοτήτων, αλλά μεταξύ των δύο κρατών» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την τελετή εγκαινίων μίας σήραγγας υδροδότησης των Κατεχομένων.

Ο Ερντογάν έθεσε ως προαπαιτούμενο για την έναρξη νέων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό την αναγνώριση «ισότιμου καθεστώτος» και  «κυριαρχικής ισότητας» των Τουρκοκυπρίων, όπως μετέδωσε το  Anadolu.

Για την  Πενταμερή που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, ανέφερε πως οι συνομιλίες κατέληξαν σε αδιέξοδο εξαιτίας της «αδιάλλακτης στάσης της ελληνικής πλευράς», που είναι, όπως είπε, «αποσπασμένη από τα γεγονότα στο νησί».

Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία έχει εφοδιάσει, σε ετήσια βάση, με  75 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού τα Κατεχόμενα μέσω υποθαλάσσιου αγωγού, είπε ότι «η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να μην αφήσει την τουρκική Κύπρο στην ανάγκη άλλων».

Υπενθυμίζεται ότι κατά τις εργασίες της Πενταμερούς, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, κατέθεσε και εγγράφως πρόταση λύσης στη βάση δύο κρατών -για πρώτη φορά μετά το 1977- και την έναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ήταν σαφέστατος προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα και την Τουρκία ότι η επιζητούμενη από αυτές λύση δεν υπάρχει περίπτωση να αναγνωριστεί ούτε από τα Ηνωμένα Έθνη, ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, διαμήνυσε κατόπιν της λήξης της Πενταμερούς ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή σε ενδεχόμενη προσπάθεια νέων τετελεσμένων εκ μέρους της τουρκικής πλευράς, και μία τέτοια απόπειρα θα συνιστούσε αιτία μη συμμετοχής του σε μελλοντικές προσπάθειες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Ερντογάν δημιουργεί αδιέξοδο: Νέες συνομιλίες για την Κύπρο στη βάση δύο κρατών, όχι δύο κοινοτήτων"

Κορωνοϊός: Άρση πατέντων για εμβόλια και άλλα ιατρικά υλικά ζήτησαν 60 χώρες από τον ΠΟΕ

Περίπου εξήντα χώρες ζήτησαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) μια ευρύτερη άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και όχι μόνο για τα εμβόλια κατά της Covid-19, προκειμένου να συμπεριλάβει τα ιατρικά εργαλεία που είναι απαραίτητα στη μάχη κατά της πανδημίας, ανέφεραν σήμερα ΜΚΟ.

Σύμφωνα με τους Γιατρούς χωρίς σύνορα (Médecins sans frontières -MSF) και τη Knowledge Ecology International (KEI), περισσότερες από 60 χώρες παρουσίασαν στον ΠΟΕ μια αναθεωρημένη έκδοση του κειμένου τους για την παραίτηση από την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια κατά της Covid-19 και άλλα ιατρικά εργαλεία.

Ζητούν εξαίρεση σε μία σειρά υλικών

Η KEI δημοσιοποίησε το αναθεωρημένο κείμενο, που απαιτεί η εξαίρεση να είναι ευρεία και μακράς διάρκειας.

Ο ΠΟΕ δεν ήταν σε θέση προσώρας να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα του εγγράφου, όμως δυτικός διπλωμάτης που πρόσκειται στις συνομιλίες για την άρση των πατεντών δήλωσε στο AFP πως πρόκειται για αυθεντικό κείμενο και πως έχει διανεμηθεί σε όλα τα μέλη του ΠΟΕ.

Σύμφωνα με το κείμενο αυτό, η εξαίρεση θα πρέπει να περιλαμβάνει, εκτός από τα εμβόλια, τις θεραπείες, τα διαγνωστικά μέσα, τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και τους εξοπλισμούς προστασίας, καθώς και τα υλικά και τα απαραίτητα συστατικά για την παραγωγή τους.

Το κείμενο υπογραμμίζει επίσης πως οι εξαιρέσεις θα πρέπει να διαρκέσουν «τουλάχιστον τρία χρόνια», από την ημερομηνία εφαρμογής του κειμένου, μετά το τέλος των οποίων το Γενικό Συμβούλιο του ΠΟΕ θα πρέπει να αποφασίσει αν οι εξαιρέσεις πρέπει να αρθούν ή να παραταθούν

«Κρίσιμης σημασίας οι κυβερνήσεις να διαθέτουν ευελιξία»

«Είμαστε ευτυχείς που βλέπουμε τις κυβερνήσεις που υιοθέτησαν την πρόταση εξαίρεσης από τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας Covid-19 να δηλώνουν πως η εξαίρεση έχει στόχο να καταργήσει τους μονοπωλιακούς φραγμούς για όλα τα ιατρικά εργαλεία (...) που είναι απαραίτητα στη μάχη κατά της πανδημίας αυτής», ανέφερε η Λίνα Μανγκάνεϊ, επικεφαλής των MSF Νότιας Ασίας, σε μια ανακοίνωση.

«Με την τρομακτική αύξηση των μολύνσεων και των θανάτων στις αναπτυσσόμενες χώρες, και με δυνητικά ελπιδοφόρες θεραπείες να αναπτύσσονται, είναι κρίσιμης σημασίας οι κυβερνήσεις να διαθέτουν κάθε απαραίτητη ευελιξία προκειμένου να καταπολεμήσουν αυτήν την πανδημία», πρόσθεσε.

Από τον Οκτώβριο, η Ινδία και η Νότια Αφρική έχουν καλέσει τον ΠΟΕ να καταργήσει προσωρινά την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, κίνηση η οποία, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της, θα τόνωνε την παραγωγή στις αναπτυσσόμενες χώρες και θα αντιμετώπιζε τις κατάφωρες ανισότητες σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στα εμβόλια.

Αντιδρούν οι φαρμακευτικοί κολοσσοί

Η ιδέα αυτή προσκρούει εδώ και πολύ καιρό στην εντονότατη αντίδραση των φαρμακευτικών κολοσσών και των χωρών όπου λειτουργούν, αλλά οι θέσεις φάνηκαν να εξελίσσονται στις αρχές του μήνα, όταν η Ουάσινγκτον τάχθηκε υπέρ μιας παγκόσμιας εξαίρεσης των πατεντών για τα εμβόλια, ενώ άλλοι αντιτιθέμενοι επί μακρόν δήλωσαν έτοιμοι να συζητήσουν το θέμα.

Οι ευρωβουλευτές κάλεσαν αυτή την εβδομάδα την ΕΕ να υποστηρίξει ενώπιον του ΠΟΕ την άρση των πατεντών.

Με τη νέα αναθεώρηση πάνω στο τραπέζι, οι MSF κάλεσαν τις «κυβερνήσεις περάσουν αμέσως σε διαπραγματεύσεις βάσει του κειμένου», επιμένοντας ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Σύμφωνα με τους MSF, περισσότερες από 100 χώρες υποστηρίζουν στο εξής την πρόταση, της Κίνας και της Ρωσίας συμπεριλαμβανομένων.

Συνολικά 62 χώρες υποστηρίζουν στο εξής την πρόταση, με την Ινδονησία, τα Φίτζι, το Βανουάτου και τη Ναμίμπια να έχουν προστεθεί σε αυτές τις τελευταίες εβδομάδες.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Άρση πατέντων για εμβόλια και άλλα ιατρικά υλικά ζήτησαν 60 χώρες από τον ΠΟΕ"

Καιρός αύριο: Ανεβαίνει η θερμοκρασία την Κυριακή – Αναλυτική πρόγνωση

Διαβάστε πώς θα είναι ο καιρός αύριο, Κυριακή 23 Μαΐου 2021, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός την Κυριακή. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 2 με 4, στο Αιγαίο βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νοτιοανατολικά 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο σε όλη τη χώρα και θα φτάσει κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 32 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός: Η πρόγνωση για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ και τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες τοπικά νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός. Πρόσκαιρες αραιές νεφώσεις τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες τοπικά νότιοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 29 βαθμούς Κελσίου, στα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και βαθμιαία δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στo εσωτερικό της Ηπείρου 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες αραιές νεφώσεις στα βόρεια τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι 3 με 5 και στα Δωδεκάνησα βορειοδυτικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ανεβαίνει η θερμοκρασία την Κυριακή – Αναλυτική πρόγνωση"

Κορωνοϊός: 1.505 κρούσματα - 737 στην Αττική και 141 στη Θεσσαλονίκη

Επιπλέον 1.505 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ,. Το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν 37 ασθενείς, με το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας στους 11.734, ενώ 586 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Επιπλέον, το τελευταίο 24ωρο οι εισαγωγές στα νοσοκομεία όλης της χώρας ήταν 267.

Στην Αττική εντοπίστηκαν 737 νέες μολύνσεις, εκ των οποίων  226 στο κέντρο της Αθήνας, 111 στα Δυτικά και 101 κρούσματα στον Πειραιά. Στη Θεσσαλονίκη ανιχνεύθηκαν 141 νέα κρούσματα, στην Αιτωλοακαρνανία 33, στην Αχαΐα 43, στο Ηράκλειο 39, στη Λάρισα 48 και στη Μαγνησία 32. 

Αναλυτικά, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε: 

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.505, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 388.929 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 33 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.328 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 37, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.734 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 586 (61.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 83.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.342 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 267 (ημερήσια μεταβολή +2.69%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 295 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Γεωγραφική κατανομή των 1.505 νέων κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ είναι η εξής:

77 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής
86 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών
31 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής
111 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών
226 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών
94 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών
101 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς
11 κρούσματα στην Π.Ε.Νήσων

141 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

33 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

10 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Αρτας

43 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

28 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

14 κρούσματα στην Π.Ε Δράμας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

25 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

7 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

10 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

39 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θάσου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ικαρίας

25 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

8 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας

3 κρούσματα στην Π.Ε Καλύμνου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρπάθου

5 κρούσματα στην Π.Ε Καστοριάς

5 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

16 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

16 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

48 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου

32 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου

10 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

9 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

4 κρούσματα στην Π.Ε Ροδόπης

7 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου

10 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

1 κρούσμα στην Π.Ε. Τήνου

12 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

14 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

2 κρούσματα στην Π.Ε.Φωκίδας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

14 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

3 κρούσματα στην Π.Ε.Χίου

78 κρούσματα υπό διερεύνηση

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: 1.505 κρούσματα - 737 στην Αττική και 141 στη Θεσσαλονίκη"

Κόντρα Πυροσβεστικής - Περιφερειών για την ευθύνη των αντιπυρικών ζωνών

«Βροχή» αντιδράσεων προκάλεσαν στο χώρο της Αυτοδιοίκησης οι ανακριβείς ισχυρισμοί του εκπροσώπου τύπου της Πυροσβεστικής Σ. Βαθρακογιάννη σε ραδιοφωνική εκπομπή, πως δήθεν οι Περιφέρειες έχουν, κατά κύριο λόγο, την αρμοδιότητα των αντιπυρικών ζωνών.

Με αφορμή τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς, η Ενωση Περιφερειών Ελλάδος, μετά από ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της Ένωσης, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ξεκαθαρίζει πως οι αντιπυρικές ζώνες, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των Δασαρχείων, τα οποία υπάγονται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση της επισημαίνει μεταξύ άλλων:

« Προς αποκατάσταση της αλήθειας και βάσει του κείμενου κανονιστικού πλαισίου για την αντιπυρική προστασία, όπως αυτό αποτυπώνεται στην υπ. αριθ. 3752/25.05.2018 Εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και τα υπ’ αριθμ. 8797/06.12.2019 και 2876/12.04.2021 έγγραφα του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, η αρμοδιότητα καθαρισμού, βελτίωσης και διάνοιξης δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών με σκοπό την αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιών είναι αποκλειστική ευθύνη των Δασαρχείων, τα οποία υπάγονται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Ως εκ τούτου, είναι αυτονόητο ότι ουδεμία ευθύνη ή αρμοδιότητα επί του συγκεκριμένου αντικειμένου βαρύνει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις Περιφέρειες».

Παράλληλα, η ΕΝΠΕ ζητά την άμεση ανάκληση της δήλωσης του κ. Βαθρακογιάννη, όπως και την έκδοση ανακοίνωσης με την οποία θα αποκαθίσταται δημοσίως η αλήθεια.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κόντρα Πυροσβεστικής - Περιφερειών για την ευθύνη των αντιπυρικών ζωνών"

Κελέτσης για μήνυση Παππά: Δεν έχει γίνει καμία αλλοίωση πρακτικών

Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προσήλθε ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς, συνοδευόμενος από τους συνηγόρους του Γιάννη Μαντζουράνη και Βαγγέλη Γεωργακόπουλο, και κατέθεσε μήνυση σε βάρος του προέδρου, της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, Σταύρου Κελέτση.

Ειδικότερα, ο κ. Παππάς εγκαλεί τον κ. Κελέτση για αλλοίωση των πρακτικών της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, υποστηρίζοντας ότι έχουν αφαιρεθεί από τα πρακτικά ουσιώδεις δηλώσεις του Χρήστου Καλογρίτσα περί sms. Ο κ. Παππάς με τη μήνυσή του, αποδίδει στον κ. Κελέτση, τα αδικήματα, της ψευδούς βεβαίωσης, πλαστογραφίας και παράβαση καθήκοντος και ζητεί να ελεγχθεί ποινικά ο πρόεδρος της επιτροπής.

Μιλώντας σήμερα στον ΘΕΜΑ 104,6  fm, ο Σταύρος Κελέτσης, είπε πως «δεν έχει γίνει καμία αλλοίωση πρακτικών. Η κατάθεση του μάρτυρα είναι αυτούσια και αμιγής. Η μεταφορά είναι απόλυτα πιστή», για να υπογραμμίσει στη συνέχεια: 

«Τηρώ τον κανονισμό της Βουλής. Αυτή η επιτροπή, παρότι έχει μία ιδιομορφία, ασκεί εισαγγελικά χρέη, λειτουργεί σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής. Εφαρμόζεται ο κανονισμός της Βουλής που λέει ότι ο πρόεδρος έχει την ευθύνη όταν γίνονται παρεμβάσεις, διακοπές κάποιων που δεν έχουν το λόγο να λέει ''σταματήστε, δεν έχετε τον λόγο, δεν καταγράφονται στα πρακτικά αυτά που λέτε''. Την ημέρα που κατέθεσε ο κ. Καλογρίτσας, ο μόνος που είχε το δικαίωμα να του κάνει διευκρινιστικές ερωτήσεις ήμουν εγώ. Παρενέβαινε συστηματικά η κ. Τζάκρη και ο κ. Πολάκης. Δεν είχε πάρει τον λόγο σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής. Δεν μπορούσα  να κρατήσω μία διαδικασία και να αφήσω να αναπτυχθεί έτσι, όπως θέλει ο καθένας και να καταγράφεται ό,τι θέλει ο καθένας. Εκείνη την ημέρα κατέθετε ο κ. Καλογρίτσας. Ό, τι κατέθεσε είναι καταγεγραμμένο, ό,τι διευκρινιστικές ερωτήσεις έγιναν από εμένα και ό,τι απαντήσεις δόθηκαν είναι καταγεγραμμένες. Δεν μπορώ να αφήσω τη διαδικασία να γίνει εκεί μέσα ''Τέξας''».

Για μήνυση Νίκου Παππά, σχολίασε: 

«Θεωρώ ότι η συγκεκριμένη κατάθεση έφερε σε δύσκολη θέση τον κ. Παππά και προκειμένου να απαντηθεί επικοινωνιακά αυτό το θέμα, βρήκαμε το πυροτέχνημα της υποβολής μήνυσης στον πρόεδρο για να πάει εκεί η κουβέντα. Είναι ένα ''πυροτέχνημα'' επικοινωνιακό για να καλύψουν άλλα πράγματα.
Όταν τελειώσει η συζήτηση, δεν είναι δυνατόν να διασύρομαι, θα υπερασπιστώ και θα αμυνθώ. Θα υπερασπιστώ τον εαυτό μου».

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κελέτσης για μήνυση Παππά: Δεν έχει γίνει καμία αλλοίωση πρακτικών"

Κορωνοϊός: Δημοσιεύθηκε η νέα ΚΥΑ με τα μέτρα έως 31 Μαΐου (ΦΕΚ)

Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα, 24 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 31 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00

 Άρθρο 2
Υποχρέωση χρήσης μάσκας

1. Υπό την επιφύλαξη τυχόν ειδικότερων διατάξεων, επιβάλλεται η υποχρέωση χρήσης μη ιατρικής μάσκας, σε όλη την επικράτεια, σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου.
2. Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας κατά την παρούσα εξαιρούνται: α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.

Άρθρο 3
Περιορισμός νυχτερινής κυκλοφορίας

1. Από τις 00.30 έως τις 5.00 σε όλη την Επικράτεια επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών για τους ακόλουθους, περιοριστικά αναφερόμενους, λόγους: α) Μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας, β) μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία) και γ) ατομική κίνηση με κατοικίδιο ζώο.

2. Για την πιστοποίηση των λόγων κατ’ εξαίρεση μετακίνησης εφαρμόζονται τα εξής:
Για την μετακίνηση της περ. (α) της παρ. 1 πρέπει ο πολίτης να φέρει υποχρεωτικά μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και βεβαίωση κίνησης (βεβαίωση τύπου Α), σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή. Η βεβαίωση κίνησης παρέχεται, με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος, από τον εργοδότη ή, σε περίπτωση νομικού προσώπου, από τον νόμιμο εκπρόσωπό του ή, σε περίπτωση αυτοαπασχολούμενου, ελεύθερου επαγγελματία ή επιτηδευματία από τον ίδιο, περιέχει δε το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του, λαμβανομένης υπόψη και τυχόν αναγκαίας υπερωριακής απασχόλησης. Η βεβαίωση του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να αποκτάται με έναν από τους ακόλουθους τρόπους:

α) Αναφορικά με τους υπαλλήλους του Δημοσίου μέσω της εφαρμογής του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου στην ιστοσελίδα apografi.gov.gr και κατ’ εξαίρεση μέσω εντύπου που συμπληρώνεται με ευθύνη του αρμόδιου προϊστάμενου προσωπικού.

β) Αναφορικά με τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα η βεβαίωση χορηγείται στον εργαζόμενο για τη μετακίνησή του από τον υπόχρεο εργοδότη, κατόπιν υποβολής αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α’ 75) του εργοδότη στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Κατά την υποβολή της αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης για τη χορήγηση της εν λόγω βεβαίωσης από τον εργοδότη, διασταυρώνεται αυτόματα και πιστοποιείται από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» η εργασιακή σχέση του εργαζόμενου με τον αιτούντα εργοδότη και κατόπιν παρέχεται η βεβαίωση από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ». Η βεβαίωση χορηγείται σε κάθε περίπτωση στον εργαζόμενο το αργότερο πριν από τη μετακίνησή του και ισχύει για όσο διάστημα ο εργαζόμενος απαιτείται να μετακινηθεί από και προς την εργασία του, κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, βάσει του ωραρίου εργασίας του. Εναλλακτικά μπορεί να λαμβάνεται πάγια βεβαίωση κίνησης (τύπου Α) από την ηλεκτρονική σελίδα forma.gov.gr. Η βεβαίωση της παρούσας περίπτωσης μπορεί να ισχύει για χρονικό διάστημα έως δεκατεσσάρων (14) ημερών.

γ) Στην περίπτωση αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών συμπληρώνεται ηλεκτρονικά από τους ίδιους η αντίστοιχη υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» με τους κωδικούς TAXISNET ή πάγια βεβαίωση κίνησης (τύπου Α) που λαμβάνεται από την ηλεκτρονική σελίδα forma.gov.gr. Η συμπλήρωση της υπεύθυνης δήλωσης ή της βεβαίωσης κίνησης πρέπει να λάβει χώρα το αργότερο πριν από τη μετακίνησή τους και να επιδεικνύεται, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα μαζί με εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας ή αντίστοιχη ηλεκτρονική απεικόνιση. Ειδικώς οι επιστήμονες – αυτοαπασχολούμενοι που διαθέτουν επαγγελματική ταυτότητα, η οποία εκδίδεται από επαγγελματικό σύλλογο με τη μορφή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, δεν απαιτείται, προς πιστοποίηση της ιδιότητάς τους, να φέρουν την απαιτούμενη από το προηγούμενο εδάφιο εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS ή αντίστοιχη ηλεκτρονική απεικόνιση, εφόσον επιδεικνύουν την επαγγελματική ταυτότητα του συλλόγου τους.

δ) Βεβαίωση κίνησης κατ’ εφαρμογή της παρούσας δεν χορηγείται πάντως σε εργαζόμενο ή υπάλληλο που δεν προσέρχεται στην εργασία, ιδίως λόγω του ότι τελεί σε καθεστώς τηλεργασίας ή αναστολής σύμβασης εργασίας.

Για τις περ. (β) και (γ) της παρ. 1 η βεβαίωση κίνησης αφορά κάθε μεμονωμένη κίνηση και μόνο αυτή, υπογράφεται από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, με προσωπική του ευθύνη, και περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης (Βεβαίωση τύπου Β). Οι βεβαιώσεις του προηγούμενου εδαφίου μπορούν να λαμβάνονται από την ηλεκτρονική σελίδα forma.gov.gr και να συμπληρώνονται από τον πολίτη ή να αντιγράφονται έντυπα ή ιδιογράφως κατά το περιεχόμενο του οικείου υποδείγματος που αναρτάται στον ιστότοπο forma.gov.gr

Άρθρο 12
Ισχύς – Ειδικές και καταργούμενες διατάξεις

1. Η παρούσα ισχύει από τη Δευτέρα, 24 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 31 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00, με την επιφύλαξη του σημείου 26 του πίνακα της παρ. 1 του άρθρου 1 που ισχύει από το Σάββατο, 22 Μαΐου 2021.

2. Όπου στην παρούσα απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού, αυτό εκδίδεται μέσω της ιστοσελίδας

https://www.gov.gr/ipiresies/ugeia-kai-pronoia/koronoios-covid-19/pistopoietiko-emboliasmou

ή, εφόσον πρόκειται για αλλοδαπό, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ. 29925/13.5.2021 (Β’ 1969) κοινή υπουργική απόφαση, όπως εκάστοτε ισχύει.

3. Η εφαρμογή της παρούσας δεν θίγει τη διεξαγωγή δραστηριοτήτων που συνδέονται με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Χώρας.

4. Κατά την εφαρμογή της παρούσας, οι αρμόδιες αρχές και τα όργανα ελέγχου οφείλουν να μεριμνούν για την παροχή κάθε διευκόλυνσης στα άτομα με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους.

5. Καταργείται από την έναρξη ισχύος της παρούσας κατά την παρ. 1 η υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.29922/13.5.2021 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Μετανάστευσης και Ασύλου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Αγροτικής Ανάπτυξης
και Τροφίμων, Επικρατείας και του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από την Παρασκευή, 14 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 24 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00» (Β’ 1944)

Δείτε αναλυτικά την απόφαση σε ΦΕΚ.

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Δημοσιεύθηκε η νέα ΚΥΑ με τα μέτρα έως 31 Μαΐου (ΦΕΚ)"

Αυτές είναι οι 10+2 ανατροπές που θα ισχύσουν φέτος στις φορολογικές δηλώσεις

Μεγάλες αναμένεται να είναι οι αλλαγές που επέρχονται φέτος στον υπολογισμό και στον τρόπο εξόφλησης των φόρων στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων.

Η πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας των εισοδημάτων του 2020 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός της επομένης εβδομάδας.

Συνολικά 8,9 εκατ. φορολογούμενοι αναμένεται να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις τους για τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους. Φέτος όμως τα πράγματα αναμένεται να είναι εντελώς διαφορετικά ως προς τα αποτελέσματα της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.

Κι αυτό διότι με νόμους που ψηφίστηκαν τα έτη 2019 και 2020 επήλθαν σημαντικές αλλαγές στις παραμέτρους υπολογισμού των φόρων, όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών, η μη εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης και του μέτρου των e-αποδείξεων, καθώς και η προσωρινή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2020 που δεν προέρχονται από μισθούς ή συντάξεις. Πρόσφατα εξάλλου νομοθετήθηκε και η μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 100% στο 55%.

Με δεδομένη και τη σημαντική μείωση την οποία έχουν υποστεί τα φορολογητέα εισοδήματα των περισσοτέρων φυσικών προσώπων, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόστηκαν από τον Μάρτιο έως τον Δεκέμβριο του προηγουμένου έτους, για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, οι φορολογούμενοι φέτος, στη συντριπτική τους πλειονότητα, είτε δεν θα πληρώσουν καθόλου φόρο είτε θα καταστούν δικαιούχοι είσπραξης επιστροφών φόρου είτε θα κληθούν να πληρώσουν ποσά φόρων σημαντικά μειωμένα σε σύγκριση με αυτά που εκλήθησαν να καταβάλουν πέρυσι.

Τι αλλάζει

1. Μειώσεις φορολογικών συντελεστών για τα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματικές και αγροτικές δραστηριότητες. Στην κλίμακα εκκαθάρισης του φόρου για τα εισοδήματα αυτά επέρχονται οι ακόλουθες αλλαγές:

* Μείωση εισαγωγικού (ελάχιστου) φορολογικού συντελεστή από 22% στο 9% για τις πρώτες 10.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος.

* Μείωση του συντελεστή από το 29% στο 28% για εισοδήματα από 20.000,01 έως τις 30.000 ευρώ,.

* Μείωση του συντελεστή από το 37% στο 36%. για εισοδήματα 30.000,01 έως 40.000 ευρώ,

* Μείωση του συντελεστή από το 45% στο 44% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ

2. Αύξηση των αφορολογήτων ορίων. Για όσους μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ’ επάγγελμα αγρότες βαρύνονται με εξαρτώμενα τέκνα, το αφορολόγητο όριο εισοδήματος αυξάνεται:

* από 8.863,63 ευρώ σε 9.000 ευρώ για όσους βαρύνονται με ένα εξαρτώμενο τέκνο,

* από 9.090,90 ευρώ σε 10.000 ευρώ για όσους βαρύνονται με δύο εξαρτώμενα τέκνα,

* από 9.545,45 ευρώ σε 11.000 ευρώ για όσους βαρύνονται με τρία εξαρτώμενα τέκνα,

* από 9.545,45 ευρώ σε 12.000 ευρώ για όσους βαρύνονται με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα.

3. Προσωρινή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2020 που δεν προέρχονται από μισθούς και συντάξεις. Στους φορολογούμενους που απέκτησαν το 2020 εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ προερχόμενα μόνο από μισθούς ή και συντάξεις θα επιβληθεί και φέτος, κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, ειδική εισφορά αλληλεγγύης υπολογιζόμενη κλιμακωτά ως εξής:

* 2,2% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από τις 12.001 έως τις 20.000 ευρώ,

* 5% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 20.001 ως 30.000 ευρώ,

* 6,5% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 30.001 ως 40.000 ευρώ,

* 7,5% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 40.001 ως και 65.000 ευρώ,

* 9% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 65.001 ως και 220.000 ευρώ και

* 10% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος πάνω από τις 220.000 ευρώ.

Τα εισοδήματα του 2020 από όλες τις άλλες πηγές, δηλαδή από επιχειρηματικές και αγροτικές δραστηριότητες, από ακίνητα, από μερίσματα, από τόκους, από υπεραξίες μετοχών και άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων κ.λπ., δεν θα επιβαρυνθούν φέτος με ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

4. Θα απαλλαγούν πλήρως από τα τεκμήρια διαβίωσης οι παρακάτω κατηγορίες φορολογουμένων:

* Οσοι ασκούν ατομικές εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις, ατομικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ελευθέρια επαγγέλματα και κατά τη διάρκεια του 2020 είτε αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία των καταστημάτων είτε θεωρούνται απλά «πληττόμενοι» από την πανδημία.

* Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες των παραπάνω περιπτώσεων, εφόσον οι συμβάσεις εργασίας τους τέθηκαν σε αναστολή για οποιοδήποτε χρονικό κατά τη διάρκεια του 2020.

* Οι εργαζόμενοι που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος.

* Οι ναυτικοί των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης ανεστάλη για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα μέσα στο 2020.

* Οι ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων που υποχρεώθηκαν να εισπράξουν ενοίκια μειωμένα κατά 40% έστω και για έναν από τους μήνες Μάρτιο έως Αύγουστο 2020 ή και Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2020, καθώς και όσοι εξαναγκάστηκαν να εισπράξουν ενοίκια μειωμένα τουλάχιστον κατά 30% έστω και σε έναν από τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2020. Προϋπόθεση είναι να έχει γίνει αποδεκτή έστω και μία δήλωση COVID που υπέβαλαν το 2020 μέσω του ΤΑΧΙSnet.

Οι 5 παραπάνω κατηγορίες φορολογουμένων θα φορολογηθούν φέτος αποκλειστικά με βάση τα πραγματικά εισοδήματα που απέκτησαν το 2020, έστω κι αν τα τεκμήρια διαβίωσης προσδιορίζουν σε υψηλότερο επίπεδο τα φορολογητέα εισοδήματά τους, εφόσον πληρούνται οι παρακάτω 3 προϋποθέσεις:

* εφόσον τουλάχιστον σε ένα από τα δύο προηγούμενα χρόνια, το 2019 και το 2020, δεν φορολογήθηκαν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης,

* εφόσον δεν υπήρξε αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης το φορολογικό έτος 2020 σε σύγκριση με το 2019,

* εφόσον τυχόν δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων που πραγματοποίησαν το 2020 (για αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, μετοχών κ.λπ.) δεν υπερβαίνουν το πραγματικό τους εισόδημα ή το υπερβαίνουν, αλλά η επιπλέον διαφορά δικαιολογείται

Για κάθε φορολογούμενο που δεν πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις και στη φετινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος, που θα υποβάλει για το φορολογικό έτος 2020, τα τεκμήρια διαβίωσης θα προσδιορίσουν το φορολογητέο εισόδημά του σε επίπεδο υψηλότερο του πραγματικού δηλωθέντος, θα ληφθεί υπόψη ως τεκμαρτό εισόδημα το μικρότερο ποσό τεκμηρίων διαβίωσης μεταξύ των φορολογικών ετών 2018, 2019 και 2020, εφόσον όμως μεταξύ των φορολογικών ετών 2019 και 2020 δεν σημειώθηκε αύξηση του συνολικού ποσού των τεκμηρίων διαβίωσης.

5. Επιπλέον, όσοι υπάγονται στις παραπάνω 5 κατηγορίες πληγέντων, καθώς επίσης και όσοι έκλεισαν μέχρι και τις 31-12-2019 το 60ό έτος της ηλικίας τους, εφόσον δεν έχουν καταφέρει να καλύψουν ποσοστό 30% του ατομικού ετήσιου εισοδήματος του 2020 με δαπάνες εξοφληθείσες μέσω ηλεκτρονικών μεθόδων πληρωμής, δεν θα επιβαρυνθούν καθόλου με επιπλέον φόρο εισοδήματος επί του ακάλυπτου ποσού.

6. Για όσους φορολογούμενους δεν εμπίπτουν στις παραπάνω πρόσθετες εξαιρέσεις, αλλά κατά τη διάρκεια του 2020 εξόφλησαν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δαπάνες που αντιστοιχούν σε ποσοστό μεταξύ 20% και 30% ατομικού ετήσιου εισοδήματος του 2020, ο επιπλέον φόρος εισοδήματος με τον οποίο θα επιβαρυνθούν λόγω μη κάλυψης του 30% θα υπολογιστεί επί του ποσού που παρέμεινε ακάλυπτο, με συντελεστή μειωμένο κατά 50%, δηλαδή με 11% αντί με 22%.

7. Επιπλέον, για όλους τους φορολογούμενους που υπόκεινται στην υποχρέωση να έχουν εξοφλήσει με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δαπάνες συνολικού ποσού ίσου με το 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος του 2020, τα έκτακτα εισοδήματα που απέκτησαν το 2020 δεν θα συνυπολογιστούν στο ετήσιο αυτό εισόδημα.

8. Η προκαταβολή φόρου εισοδήματος έναντι του επόμενου έτους θα υπολογιστεί φέτος για τους φορολογούμενους με εισοδήματα από επιχειρηματικές και αγροτικές δραστηριότητες με συντελεστή μειωμένο από το 100% στο 55% του κύριου φόρου εισοδήματος.

9. Στους ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων οι οποίοι δεν εισέπραξαν ενοίκια από τους μισθωτές τους το 2020, η απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος για τα ανείσπρακτα αυτά ποσά θα χορηγηθεί με μόνη προϋπόθεση την κοινοποίηση εξωδίκων στους μισθωτές. Η κοινοποίηση του εξωδίκου πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι τις 27 Αυγούστου 2021.

10. Όποιοι υποβάλουν τις δηλώσεις τους μέχρι τις 28 Ιουλίου θα έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν το φόρο εισοδήματος και τις λοιπές επιβαρύνσεις που θα προκύψουν σε 8 μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα πρέπει να εξοφληθεί έως τις 30 Ιουλίου και κάθε μία από τις επόμενες 7 δόσεις μέχρι τα τέλη των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου 2021, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2022.

11. Εναλλακτικά, οι φορολογούμενοι αυτοί θα μπορούν να εξοφλήσουν τα ποσά των φόρων και των λοιπών επιβαρύνσεων εφάπαξ, με έκπτωση 3%, μέχρι τις 30 Ιουλίου.

12. Για όσους φορολογούμενους δεν καταφέρουν να υποβάλουν τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος μέχρι τις 28 Ιουλίου, δεν θα ισχύσει πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής. Και αυτοί οι φορολογούμενοι θα θεωρούνται εμπρόθεσμοι, εφόσον υποβάλουν τις δηλώσεις τους μέχρι τις 27 Αυγούστου. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα είναι ωστόσο υποχρεωμένοι να καταβάλουν μέχρι τις 30 Αυγούστου μαζεμένες τις δύο πρώτες δόσεις των φόρων που θα έχουν προκύψει από την εκκαθάριση των δηλώσεών τους.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτές είναι οι 10+2 ανατροπές που θα ισχύσουν φέτος στις φορολογικές δηλώσεις"

Ηλεία: Μεγάλη φωτιά σε δάσος – Μάχη της Πυροσβεστικής για να μην ξεφύγει το πύρινο μέτωπο (pics)

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για δασική πυρκαγιά στην περιοχή Αγ. Γεώργιος κοντά σε Κορυφή και Βροχίτσα

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην περιοχή. Η φωτιά ξεκίνησε σύμφωνα με πληροφορίες από αγροτική έκταση και επεκτάθηκε σε πρανές λόφου και πήρε διαστάσεις. Οι δυνάμεις επιχειρούν στην περιοχή, όπου πνέουν μέτριας έντασης άνεμοι.

Ενισχύονται οι δυνάμεις με οχήματα και πεζοπόρα τμήματα.

Η φωτιά κάνει κηλιδώσεις και αναζωπυρώσεις.

Στο μέτωπο συνδράμουν η Πολιτική Προστασία του δήμου Πύργου με οχήματα και προσωπικό και υδροφόρες της Π.Ε. Ηλείας.

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συμμετέχουν 24 πυροσβέστες με 9 οχήματα και μια ομάδα πεζοπόρου.

fotia vroxitsa 2

fotia vroxitsa 3

fotia vroxitsa 5

fotia vroxitsa 6

fotia vroxitsa 7

fotia vroxitsa 8

ilialive

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηλεία: Μεγάλη φωτιά σε δάσος – Μάχη της Πυροσβεστικής για να μην ξεφύγει το πύρινο μέτωπο (pics)"

Φωτιά στα Γεράνεια Όρη - Αρχηγός πυροσβεστικής: «Δεν ξεκίνησε από αμέλεια η πυρκαγιά»

Για την μεγάλη φωτιά στα  Γεράνεια Όρη μίλησε το πρωί του Σαββάτου ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής.

Όπως είπε ο Στέφανος Κολοκούρης, «ήταν μια από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές των τελευταίων 20-30 ετών σε τέτοιο μήνα, που καλά-καλά δεν έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος. Η φωτιά ήταν σε περιοχή που ήταν εξαιρετικά δυσπρόσιτη, ωστόσο από την δεύτερη ημέρα καταφέραμε να την έχουμε σε ύφεση».

Σε ότι αφορά στα αίτια της φωτιάς, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής ανέφερε ότι «Το μόνο σίγουρο είναι ότι η φωτιά ξεκίνησε από καύση κλαδιών. Δεν μπορεί να είναι από αμέλεια, όταν ξέρεις ότι η αντιπυρική περίοδος ξεκινά την 1η Μαΐου και από τότε δεν πρέπει να χρησιμοποιείται φλόγα, επειδή μπορεί να προκληθεί πυρκαγιά».

«Αυτό που έπαιξε μεγάλο ρόλο ήταν η μεγάλη ισχύς των ανέμων που έφτασαν τα 8 μποφόρ, που ανέβασαν την πυρκαγιά στο βουνό και εκεί δεν είχαν πρόσβαση οι επίγειες δυνάμεις», είπε ο κ. Κολοκούρης, απαντώντας στην κριτική για τον αριθμό των εναέριων μέσων που υπήρχαν διαθέσιμα, συμπληρώνοντας «Η πυρκαγιά ξεκίνησε νύχτα και επομένως δεν υπήρχε δυνατότητα παρέμβασης από εναέρια μέσα. Οι επίγειες δυνάμεις, που έφτασαν εγκαίρως, κατάφεραν να ελέγξουν το μεγαλύτερο μέρος της πυρκαγιάς, όμως από κάποιο σημείο ξέφυγε η φωτιά προς την χαράδρα, σε ένα σημείο που δεν υπήρχαν δρόμοι και θα ήταν επικίνδυνο για κάθε άνθρωπο να πλησιάσει, καθώς δεν θα είχε οδό διαφυγής σε περίπτωση αλλαγής φοράς του ανέμου».

Σε ότι αφορά την εικόνα στο μέτωπο με το πρώτο φως της ημέρας, είπε ότι υπάρχει μια βασική εστία, η οποία είναι σε πεδινό σημείο, προσβάσιμο από επίγειες δυνάμεις, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις και από εναέρια μέσα.

Ακόμη, ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής είπε ότι είναι πολύ σημαντικό πως από μια τέτοια πυρκαγιά δεν υπήρξε απώλεια ανθρώπινης ζωής.

Για τον εμβολιασμό της ΕΜΑΚ

Ερωτηθείς για την απόφαση του, περί υποχρεωτικού εμβολιασμού όσων στελεχώνουν την ΕΜΑΚ, ο κ. Κολοκούρης απάντησε «Έχω υπηρετήσει επί πολλά χρόνια στην ΕΜΑΚ, εκ των οποίων 4 έτη ως διοικητής και έχω βρεθεί σε πολλές περιοχές του κόσμου. Σκεφθείτε να χτυπήσει το τηλέφωνο στη μία τη νύχτα και να μου πουν «60 άτομα στο C-130 για την Αρμενία, διότι έχουμε ανθρώπους εγκλωβισμένους σε κτήρια από σεισμό». Αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει εφεδρεία στην ΕΜΑΚ, λόγω της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου και δεν δουλεύουν εκ περιτροπής, 50%-50% τα μέλη της, για να προφυλαχθούν αυτοί κι η υπηρεσία. Τι θα κάνουμε; Δεν θα τους σώσουμε αυτούς τους ανθρώπους; Ρητορικό το ερώτημα. Αυτό λέω σε όλους ότι θα πρέπει να είναι προστατευμένα τα στελέχη της ΕΜΑΚ. Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει θέμα επ΄ αυτού με τα στελέχη της ΕΜΑΚ, που είναι τα καλύτεροι και πιο εκπαιδευμένα του του Σώματος».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Φωτιά στα Γεράνεια Όρη - Αρχηγός πυροσβεστικής: «Δεν ξεκίνησε από αμέλεια η πυρκαγιά»"

«Βόμβα» από την Πολωνία: Αγοράζει 24 τουρκικά drones TB2 Bayraktar [pic]

Πριν από λίγη ώρα γνωστοποιήθηκε το «deal» προμήθειας τουρκικών μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων τύπου TB2 Bayraktar από την Πολωνία, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Υπουργός Άμυνας της χώρας σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό, αποκαλύπτοντας παράλληλα και σχετικές πληροφορίες για τη συμφωνία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πολωνός Υπουργός Άμυνας Mariusz Błaszczak είχε κάνει μια σχετικά «αινιγματική» ανάρτηση στο Twitter στις 19 Μαΐου, με μια φωτογραφία ενός drone του ίδιου τύπου, που έφερε την σημαία της Πολωνίας, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν οι φήμες περί αγοράς των τουρκικών drones, κάτι που βέβαια επιβεβαίωσε ο ίδιος σήμερα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης, η Πολωνία θα αγοράσει 24 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα TB2 Bayraktar, ενώ η πρώτη «παρτίδα» που θα παραληφθεί, θα τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία από τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μέσα στο 2022. Επίσης, ο Υπουργός Άμυνας της χώρας τόνισε ότι στη σύμβαση προβλέπεται και ένα «πακέτο» για την υποστήριξη των drones και κατάρτισης προσωπικού ως προς τον χειρισμό και τη χρήση τους..

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφωνία αυτή έγινε δίχως διαγωνισμό, με τη δικαιολογία της «επείγουσας επιχειρησιακής ανάγκης», ενώ η Πολωνία θα είναι ο το πρώτο κράτος – μέλος του NATO που αγοράζει το τουρκικό drone, ενώ είναι ένα κράτος με καθόλου καλές σχέσεις με τη Ρωσία, όπως και η Ουκρανία, που έχει επίσης εξοπλιστεί με τα ίδια drones.

onalert

Διαβάστε Περισσότερα » "«Βόμβα» από την Πολωνία: Αγοράζει 24 τουρκικά drones TB2 Bayraktar [pic]"

Ενοχλήθηκε ξανά η Τουρκία και «ξεσπά» στην Ελλάδα για τους μουφτήδες [pics]

Μετά την έκθεση «κόλαφο» των ΗΠΑ για την θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία, όπου ασκείται σκληρή κριτική για περιπτώσεις όπως η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, η Άγκυρα αποφάσισε να «παίξει το θύμα» δείχνοντας το τι κάνει, δήθεν, η Ελλάδα στο ζήτημα των θρησκευτικών ελευθεριών, φέρνοντας ως παράδειγμα τους μουφτήδες.

Χθες η ομοσπονδιακή επιτροπή των ΗΠΑ για την διεθνή θρησκευτική ελευθερία έβγαλε ανακοίνωση για τα 50 χρόνια από το κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ενώ στη συνέχεια δημοσίευσε δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, κάτι που ενόχλησε πάρα πολύ την Άγκυρα.

https://twitter.com/i/web/status/1395730740139200520

Αυτό φαίνεται πως είχε ως αποτέλεσμα, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών να κάνει ανάρτηση πριν από λίγη ώρα στο Twitter, στην οποία «επιτίθεται» κατά της Ελλάδας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Έχουν περάσει 31 χρόνια από τότε που η Ελλάδα στέρησε από την τουρκική μουσουλμανική μειονότητα το δικαίωμά της να εκλέγει θρησκευτικούς ηγέτες κατά παράβαση διεθνών και διμερών συνθηκών. Η Ελλάδα διόρισε αξιωματούχους ως θρησκευτικούς ηγέτες ενάντια στη θέληση και τη σαφή αντίρρηση της τουρκικής μειονότητας».

Αυτό που έχει επίσης σημασία σε αυτή την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας είναι ότι έχει κάνει επισήμανση τόσο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου όσο και την αμερικανική ομοσπονδιακή επιτροπή για τη διεθνή θρησκευτική ελευθερία. Και αυτό δεν το κάνει τυχαία, καθώς αποτελεί την γνωστή πρακτική που εφαρμόζει η Άγκυρα όποτε δέχεται βάσιμη κριτική, να «ξεσπάσει» στην Ελλάδα, σε μια προσπάθεια συμψηφισμού.

onalert

Διαβάστε Περισσότερα » "Ενοχλήθηκε ξανά η Τουρκία και «ξεσπά» στην Ελλάδα για τους μουφτήδες [pics]"

Πανελλαδικές 2021: Τι θα γίνει φέτος με Μηχανογραφικά, Βάσεις, εισακτέους - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Λίγο περισσότερο από τρεις εβδομάδες μένει από την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τους πάνω από 100.000 φετινούς υποψήφιους όλων των κατηγοριών. Το διάστημα 14-22 Ιουνίου θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων και από 15 μέχρι 28 Ιουνίου των Επαγγελματικών Λυκείων.

Η χρονιά που πέρασε ήταν δύσκολη και απαιτητική λόγω των ιδιαιτέρων συνθηκών της πανδημίας. Γι’ αυτό, το υπουργείο Παιδείας προχώρησε στη μείωση της εξεταστέας ύλης και δημιούργησε τηλεφωνικές γραμμές παροχής πληροφοριών για τις εξετάσεις και ψυχοκοινωνικής στήριξης των μαθητών. Οδηγίες, παράλληλα, είχαν δοθεί στους εκπαιδευτικούς για την ομαλή προσαρμογή των μαθητών κατά την επιστροφή τους στα θρανία.

Η κατάθεση δυο μηχανογραφικών, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), η αύξηση του αριθμού των εισακτέων σε κάποιες σχολές, η μείωση σε άλλες, η ενημέρωση των υποψηφίων με SMS, αποτελούν κάποιες από τις αλλαγές του υπουργείου. Επίσης, επανέρχονται οι Συντελεστές Βαρύτητας του 2019 για τον υπολογισμό των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Κατάθεση δυο μηχανογραφικών

Δίνεται για πρώτη φορά φέτος, η δυνατότητα για υποβολή παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου για τη φοίτηση σε δημόσιο Ι.Ε.Κ. Συνεπώς, ένας/μια υποψήφιος μπορεί να υποβάλει παράλληλα μηχανογραφικό για είσοδο σε ΑΕΙ, βάσει της επίδοσής του/της στις Πανελλαδικές εξετάσεις και μηχανογραφικό για εγγραφή σε δημόσιο ΙΕΚ βάσει του απολυτηρίου του/της και επιπλέον κριτηρίων, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των ΙΕΚ.

«Μέλημα της ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ είναι οι νέοι να έχουν επιλογές, να έχουν εναλλακτικές και να ακολουθούν εκπαιδευτικές διαδρομές, που υπηρετούν τις κλίσεις, τις δεξιότητες και τις προτιμήσεις τους. […][Επίσης], προβλέφθηκαν οι προϋποθέσεις για την ουσιαστική αναβάθμιση των δομών αυτών και την καλύτερη σύνδεσή τους με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το υπουργείο.

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Το υπουργείο προχώρησε στη θέσπιση Συντελεστών Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων, καθώς και Συντελεστών Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) ειδικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών για την εισαγωγή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Οι συντελεστές ορίστηκαν από το εκάστοτε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα για κάθε Τμήμα/Σχολή του, βάσει των οποίων προέκυψε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ). Για την εισαγωγή υποψηφίων σε ΑΕΙ απαιτείται η επίτευξη στις πανελλαδικές εξετάσεις βαθμολογικής επίδοσης ίσης ή μεγαλύτερης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ανά Σχολή, Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση. Η ΕΒΕ διαμορφώνεται από το μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο, ο οποίος πολλαπλασιάζεται με συντελεστή. Ο συντελεστής βρίσκεται εντός του διαστήματος ελάχιστης και μεγίστης τιμής, που έχει διαμορφωθεί στο εύρος μεταξύ 0,80% και 1,20%, ενώ ως ελάχιστη και μέγιστη τιμή του συντελεστή της ΕΒΕ των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών έχουν οριστεί οι τιμές 0,70% και 1,10% αντιστοίχως.

Προκρίθηκε η ΕΒΕ σε ποσοστό και όχι σε απόλυτο μέγεθος, π.χ. 10, εξηγεί το υπουργείο, «για να μην εξαρτάται το ποσοστό επιτυχόντων/αποτυχόντων κάθε χρόνο από την εκάστοτε ευκολία/δυσκολία των θεμάτων». Επίσης, δεν είναι η ίδια η ΕΒΕ για όλα τα τμήματα, γιατί «τα προγράμματα σπουδών διαφέρουν, και χρειάζεται να μπορούν να διαφοροποιηθούν οι ακαδημαϊκές προϋποθέσεις εισαγωγής σ' αυτά», προσθέτει μεταξύ άλλων το υπουργείο.

Αριθμός εισακτέων, αύξηση σε κάποιες σχολές, μείωση σε άλλες

Ο συνολικός αριθμός εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, ανέρχεται σε 77.415, μειωμένος κατά 550 θέσεις σε σχέση με πέρυσι. Αύξηση θέσεων σημειώνεται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και σε Τμήματα «με αναμενόμενη αύξηση της απορρόφησης των αποφοίτων τους από την αγορά εργασίας», όπως π.χ. στα Τμήματα Επιστημών Αγωγής στην Πρώιμη και Παιδική Ηλικία, στα Τμήματα Νηπιαγωγών, στα Τμήματα Πληροφορικής, στην Κτηνιατρική, επισημαίνει το υπουργείο.

Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στο Πανεπιστήμιο Πατρών, από 7.020 πέρυσι στις 6.283 θέσεις, λόγω συγχωνεύσεων τμημάτων του.

Μείωση εξεταστέας ύλης, επαναφορά Συντελεστών Βαρύτητας

Λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας, από τις αρχές του 2021 το υπουργείο επανακαθόρισε την εξεταστέα ύλη με μείωση σε όλα τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα στην Γ' τάξη. Επιπλέον, είχαν σταλεί κατά τη διάρκεια της χρονιάς αναλυτικές οδηγίες σχετικά με τα κεντρικά σημεία της ύλης μαθημάτων όλων των τάξεων.

Για τον προσδιορισμό του συνόλου των μορίων κάθε υποψηφίου θα υπολογίζονται τα μαθήματα και οι Συντελεστές Βαρύτητας τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού (ΟΠ) που ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, όπως ίσχυε και το 2019. Για παράδειγμα, στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών) Αρχαία Ελληνικά Προσανατολισμού με συντελεστή 1,3 και Ιστορία Προσανατολισμού με συντελεστή 0,7. Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο: θετικές και τεχνολογικές επιστήμες (ΟΠ Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Μαθηματικά Προσανατολισμού με συντελεστή 1,3 και Φυσική Προσανατολισμού με συντελεστή 0,7. Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο: επιστήμες υγείας και ζωής (ΟΠ Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Βιολογία Προσανατολισμού με συντελεστή 1,3 και Χημεία Προσανατολισμού με συντελεστή 0,7. Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο: επιστήμες οικονομίας και πληροφορικής (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής), Μαθηματικά Προσανατολισμού με συντελεστή 1,3 και Οικονομία Προσανατολισμού με συντελεστή 0,7.

Τι προβλέπεται για όσους θα είναι άρρωστοι

Εάν ασθενήσει κάποιος υποψήφιος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, θα του δοθεί η δυνατότητα να εξεταστεί τον Σεπτέμβριο. Αναμένεται αναλυτικό πρωτόκολλο, όταν συζητηθεί με την αρμόδια επιτροπή των ειδικών. Επίσης, οι συνθήκες διεξαγωγής των Πανελλαδικών θα ανακοινωθούν όσο πλησιάζει ο καιρός των εξετάσεων, καθώς θα καθοριστεί από την πορεία της πανδημίας.

Ενημέρωση υποψηφίων Πανελλαδικών Εξετάσεων με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους

Από φέτος θα γίνεται ενημέρωση των υποψηφίων Πανελλαδικών Εξετάσεων με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους για τη βαθμολογία τους και για το τμήμα ή σχολή επιτυχίας τους.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πανελλαδικές 2021: Τι θα γίνει φέτος με Μηχανογραφικά, Βάσεις, εισακτέους - Όσα πρέπει να γνωρίζετε"

Το κινέζικο «Ζουρόνγκ» πάτησε στον πλανήτη Άρη – Εντυπωσιακές εικόνες

Ένα τηλεκατευθυνόμενο κινεζικό μηχανοκίνητο ρομποτικό όχημα εξερεύνησης (ρόβερ) κατέβηκε σήμερα τη ράμπα της κάψουλας προσεδάφισης μέχρι την επιφάνεια του πλανήτη Άρη.

Η Κίνα γίνεται έτσι η πρώτη χώρα που έθεσε σε τροχιά, προσεδάφισε και ανέπτυξε ένα χερσαίο όχημα στη διάρκεια της πρώτης αποστολής της στον Άρη.

Το «Ζουρόνγκ», που έχει πάρει το όνομά του από τον θεό της φωτιάς στην κινεζική μυθολογία, κατέβηκε από τη ράμπα στην επιφάνεια του Άρη στις 10:40 π.μ. (ώρα Πεκίνου, 05:40 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του ρόβερ στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Κίνα έγινε αυτό το μήνα η πρώτη, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, χώρα που ανέπτυξε χερσαίο όχημα στο Άρη. Η Σοβιετική Ένωση είχε προσεδαφίσει ένα σκάφος το 1971, αλλά είχε χάσει την επικοινωνία μαζί του μερικά δευτερόλεπτα αργότερα.

Το «Ζουρόνγκ», το οποίο ζυγίζει 240 κιλά και έχει έξι επιστημονικά εργαλεία, ανάμεσα στα οποία μια υψηλής ευκρίνειας τοπογραφική κάμερα, θα μελετήσει το επιφανειακό έδαφος και την ατμόσφαιρα του πλανήτη.

Κατά την εξερεύνηση της επιφάνειας του Άρη, που θα διαρκέσει 90 ημέρες, το κινεζικό όχημα, το οποίο λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια, θα αναζητήσει επίσης σημάδια αρχαίας ζωής, όπως νερό και πάγο κάτω από την επιφάνεια, χρησιμοποιώντας ένα ραντάρ που «διεισδύει» στο υπέδαφος.

Το μη επανδρωμένο κινεζικό διαστημόπλοιο Τιανγουέν-1 είχε εκτοξευθεί πέρυσι τον Ιούλιο από το νότιο κινεζικό νησί Χαϊνάν. Έπειτα από ταξίδι άνω των έξι μηνών, το Τιανγουέν-1 έφθασε το Φεβρουάριο στον Κόκκινο Πλανήτη, γύρω από τον οποίο βρίσκεται έκτοτε σε τροχιά.

Στις 15 Μαΐου, η κάψουλα προσεδάφισης, που μετέφερε το ρόβερ, αποσπάσθηκε από το Τιανγουέν-1 και προσεδαφίσθηκε σε μια εκτεταμένη πεδιάδα γνωστή με την ονομασία Utopia Planitia.

Οι πρώτες εικόνες που τραβήχτηκαν από το ρόβερ δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη από την κινεζική διαστημική υπηρεσία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Το κινέζικο «Ζουρόνγκ» πάτησε στον πλανήτη Άρη – Εντυπωσιακές εικόνες"

ΟΑΕΔ: Ανανέωση όλων των δελτίων ανεργίας των Δήμων Μεγαρέων και Λουτρακίου–Περαχώρας–Αγ. Θεοδώρων

Την αυτόματη ανανέωση όλων των δελτίων ανεργίας των εγγεγραμμένων ανέργων των Δήμων Μεγαρέων και Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγ. Θεοδώρων που έληξαν ή λήγουν στο χρονικό διάστημα από 19 έως και 31 Μαΐου αποφάσισε η διοίκηση του ΟΑΕΔ.

Με αυτό τον τρόπο, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι δεν χρειάζεται να προχωρήσουν σε καμία ενέργεια ανανέωσης.

Επιπλέον, δεν θα υπάρξει επίπτωση στην καταβολή των επιδομάτων για τους επιδοτούμενους ανέργους των παραπάνω Δήμων που πρέπει να δηλώσουν την παρουσία τους κατά το ίδιο χρονικό διάστημα και δεν προβούν στην απαραίτητη δήλωση.

Παράλληλα, ο ΟΑΕΔ εκφράζει τη συμπαράστασή του στους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΟΑΕΔ: Ανανέωση όλων των δελτίων ανεργίας των Δήμων Μεγαρέων και Λουτρακίου–Περαχώρας–Αγ. Θεοδώρων"

Κρήτη: Εγκεφαλικά νεκρή η 44χρονη που εμβολιάστηκε με AstraZeneca

Δυσάρεστα είναι τα νέα για τη 44χρονη που νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, αφού υπέστη θρόμβωση, 15 ημέρες μετά το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού.  

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του Creta24, η άτυχη γυναίκα είναι εγκεφαλικά νεκρή, καθώς η κλινική της εικόνα παρουσίασε νέα επιδείνωση. Ήδη οι θεράποντες γιατροί έχουν ενημερώσει την οικογένεια της 44χρονης.

Η 44χρονη Γλυκερία, είναι μητέρα τριών παιδιών. Οι γονείς της ήταν μετανάστες στη Γερμανία, εκεί όπου έμεινε μέχρι τα φοιτητικά της χρόνια. Επέστεψε στην Ελλάδα, έκανε οικογένεια και τώρα δίνει τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής της, η οποία δυστυχώς, όπως όλα δείχνουν δεν έχει αίσια έκβαση.

Το χρονικό

Υπενθυμίζεται πως η 44χρονη μητέρα 3 παιδιών, είχε εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca πριν από 15 ημέρες. Περίπου μια εβδομάδα μετά, παρουσίασε θρομβοπενία και μεταφέρθηκε για νοσηλεία στο Βενιζέλειο, ωστόσο όταν εμφάνισε θρόμβωση στον εγκέφαλο μεταφέρθηκε εσπευσμένα στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ, πριν από δύο ημέρες. Την επόμενη ημέρα της μεταφοράς της εκεί, παρουσίασε και εγκεφαλική αιμορραγία σημαίνοντας «συναγερμό» στο ιατρικό προσωπικό του πανεπιστημιακού νοσοκομείου.

Χθες, η 44χρονη υποβλήθηκε σε έκτακτο χειρουργείο, καθώς η αξονική τομογραφία έδειξε ένα μεγάλωμα αιμάτωμα στο κεφάλι.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κρήτη: Εγκεφαλικά νεκρή η 44χρονη που εμβολιάστηκε με AstraZeneca"

Σε λειτουργία και πάλι το Τελωνείο Κρυσταλλοπηγής

Επαναλειτουργεί και πάλι από σήμερα, Σάββατο, 22 Μαϊου, το τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής καθώς δόθηκε λύση σε συνέχεια των συναντήσεων του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη με τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς και η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας ανταποκρινόμενες άμεσα σε αίτημα του ΕΟΔΥ, διέθεσαν τέσσερα άτομα προσωπικό και στελεχώνουν τις κινητές μονάδες ελέγχου του ΕΟΔΥ που βρίσκονται στο μεθοριακό σταθμό.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι εργάτες γης θα μπορούν να εισέρχονται στη χώρα μας, διαθέτοντας όλα τα απαραίτητα έγγραφα που προβλέπει η Πολιτεία (plf-φόρμα εντοπισμού επιβατών, αρνητικό μοριακό τεστ τις τελευταίες 72 ώρες, ή αποδεικτικό εμβολιασμού), ενώ προσπάθειες γίνονται από την περιφερειακή αρχή ώστε να επιλυθεί και το θέμα της διέλευσης των εμπορευμάτων.

 ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε λειτουργία και πάλι το Τελωνείο Κρυσταλλοπηγής"

Συμβουλές από Έλληνες γιατρούς για μετά τον εμβολιασμό – Πώς προλαμβάνονται οι θρόμβοι

Ανάμεσα σε εκατομμύρια εμβολιασμούς κατά της Covid-19 σε όλο τον κόσμο, οι ανεπιθύμητες ενέργειες παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα και οι επιστήμονες είναι πλέον απόλυτα πεπεισμένοι ότι τα εμβόλια κατά της Covid-19 είναι απόλυτα ασφαλή. 'Eλληνες ειδικοί, ωστόσο, μιλώντας στο iatropedia.gr δίνουν πολύτιμες συμβουλές για να μειώσετε ακόμη περισσότερο τις χαμηλές αυτές πιθανότητες μετά τον εμβολιασμό.
 
Όλα τα εμβόλια κατά της Covid-19 έχουν την τάση να αυξάνουν την πηκτικότητα του αίματος, χωρίς, όμως, καμία επίπτωση στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού που εμβολιάζεται.

Ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με θρόμβους εμφανίζονται σε μικρότερο ποσοστό στα mRNA εμβόλια (Pfizer – Moderna) και σε λίγο μεγαλύτερο -σύμφωνα με τη βιβλιογραφία- στα εμβόλια που χρησιμοποιούν την τεχνολογία του αδενοϊού (AstaZeneca – Johnson & Johnson).

Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε, όμως, μετά τον εμβολιασμό μας, ώστε να μειώσουμε ακόμη περισσότερο τις απειροελάχιστες πιθανότητες εμφάνισης θρόμβων;

Η καλή ενυδάτωση και η σωματική δραστηριότητα αποτελούν διαχρονικά δύο προληπτικές ενέργειες που συμβάλλουν στην απομάκρυνση της πιθανότητας εμφάνισης θρομβοεμβολικών επεισοδίων, όπως τονίζουν μιλώντας στο iatropedia.gr δύο κορυφαίοι επιστήμονες, ο ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Γεώργιος Χρούσος και ο αν. Καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Μετά τον εμβολιασμό: Πολλά υγρά και κυρίως με την άνοδο της θερμοκρασίας

Η λήψη άφθονων υγρών μετά τον εμβολιασμό μας συμβάλλει στην καλύτερη διάλυση του αίματος και την απομάκρυνση της πιθανότητας εμφάνισης θρόμβων, τονίζει ο Καθηγητής κ. Γεώργιος Χρούσος:

“Πρέπει να πούμε στους ανθρώπους που εμβολιάζονται μια συμβουλή. Πολλά νερά και κίνηση. Είναι αυτονόητο, αλλά καμιά φορά τα αυτονόητα δεν λέγονται. Αυτά τα επεισόδια είναι σπάνια, αλλά ακόμη κι όταν συμβαίνουν, συμβαίνουν γιατί κάπου λιμνάζει το αίμα. Το αίμα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο διαλυμένο, κι αυτό σημαίνει νερό και υγρά”, σημειώνει ο ειδικός.

Η συμβουλή αυτή, έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία με την άνοδο της θερμοκρασίας αυτήν την εποχή και ακόμη περισσότερο μέσα στο καλοκαίρι, τονίζει ο κ. Χρούσος και συμπληρώνει:

“Ιδίως τώρα με τη ζέστη δεν πρέπει να είμαστε καθόλου αφυδατωμένοι. Δύο με δυόμιση λίτρα νερό πρέπει ούτως ή άλλως όλοι να πίνουμε καθημερινά”.

Την ίδια συμβολή δίνει και ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης: “Υγρά όταν είσαι αφυδατωμένος. Μπορεί λόγω της αφυδάτωσης να συμπυκνωθεί το αίμα και ο αγγειακός χώρος και να δημιουργηθούν συνθήκες συσσώρευσης αιμοπεταλίων και θρόμβοι. Άρα μετά τον εμβολιασμό καλό είναι να ενυδατωνόμαστε σωστά, δηλαδή να μην αφυδατωνόμαστε, να μην γυμναζόμαστε χωρίς να πίνουμε νερά, να μην δουλεύουμε και να ιδρώνουμε χωρίς να  πίνουμε νερά”.

Μετά τον εμβολιασμό: Αυξημένη σωματική δραστηριότητα

Η δεύτερη σημαντική ενέργεια -εκτός από τη σωστή ενυδάτωση- που βοηθά τον οργανισμό μας μετά τον εμβολιασμό μας κατά της Covid-19 είναι η κίνηση και η αύξηση της σωματικής μας δραστηριότητας.

Ο Καθηγητής Τζανάκης, εξηγεί πως η ακινησία είναι παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση θρόμβων, ακόμη και χωρίς τον εμβολιασμό:

“Γι’ αυτό συμβαίνουν θρομβώσεις μετά τα χειρουργεία, δηλαδή εξαιτίας του κλινοστατισμού, όταν δηλαδή κάποιος παραμένει καιρό ακίνητος στο κρεβάτι. Αν έχεις μάλιστα και κάποιο ανοικτό τρήμα στην καρδιά, μπορεί οι θρόμβοι να περάσουν και να πάνε στην αριστερή καρδιά και να εμβολίσουν το κεφάλι. Υπάρχουν τέτοια επεισόδια”.

Ο φαινόμενο της ακινησίας και του συσχετισμού της με την εμφάνιση θρόμβων έχει περιγραφεί, ως σύνδρομο της οικονομικής θέσης στο αεροπλάνο (economic class syndrome).

O κ. Νίκος Τζανάκης εξηγεί: “Όταν είσαι αφυδατωμένος και δεν κινείσαι, υπάρχει το λεγόμενο «economic class syndrome», δηλαδή το σύνδρομο της οικονομικής θέσης στο αεροπλάνο. Αν πας υπερατλαντικό ταξίδι και κάθεσαι δεκατρείς και δώδεκα ώρες στο αεροπλάνο ακίνητος, τότε μπορεί στα κάτω άκρα να μαζευτεί το αίμα να πήξει και να δημιουργήσει θρόμβους, που μπορεί να δημιουργήσουν κυρίως πνευμονική εμβολή, αλλά ακόμη και θρομβώσεις στα αγγεία των ποδιών κλπ”.

Τα παραπάνω συνυπογράφει και ο Καθηγητής Γεώργιος Χρούσος:

“Χρειάζεται να κινούμαστε ώστε το αίμα να κυκλοφορεί στα πόδια, στο κεφάλι και παντού. Δεν μπορείς να μένεις ξαπλωμένος σε ένα κρεβάτι. Και γι’ αυτό οι άνθρωποι συχνά μετά τα χειρουργεία παθαίνουν θρομβώσεις, επειδή ακινητοποιούνται πολύ στο κρεβάτι. Έτσι μετά τον εμβολιασμό χρειάζεται κίνηση και όχι παρατεταμένο ξάπλωμα σε καναπέδες και κρεβάτια”, σημειώνει.

Μετά τον εμβολιασμό: Ποιο είναι το επίμαχο διάστημα για την εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών

Σύμφωνα με τον Καθηγητή και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Γεώργιο Χρούσο, οι πολύ σπάνιες αυτές επιπλοκές μετά τον εμβολιασμό συνήθως εμφανίζονται μέρες αργότερα από τη λήψη του εμβολίου.

“Αργούν να εμφανιστούν οι ανεπιθύμητες ενέργειες γιατί αργεί το αυτοαντίσωμα να δημιουργηθεί στον οργανισμό μετά τον εμβολιασμό. Ασφαλής θεωρείται κάποιος όταν έχουν περάσει μέρες μετά τον εμβολιασμό του”.

Συγκεκριμένα, στα εμβόλια που είναι κατασκευασμένα με αδενοϊούς (Johnson & Johnson και AstraZeneca) οι ανεπιθύμητες ενέργειες εμφανίζονται από την 6η μέχρι την 21η μέρα μετά τον εμβολιασμό, δηλαδή από μία έως τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με τον κ. Χρούσο, ενώ στα mRNA εμβόλια (Pfizer, Moderna), οι ανεπιθύμητες ενέργειες εμφανίζονται συνήθως τις πρώτες δέκα μέρες.

“Επειδή δημιουργείται το αυτο – αντίσωμα, χρειάζεται χρόνος μέχρι να γίνει η ευαισθητοποίηση του οργανισμού και η παραγωγή των αντισωμάτων”, καταλήγει ο επιστήμονας.

iatropedia

Διαβάστε Περισσότερα » "Συμβουλές από Έλληνες γιατρούς για μετά τον εμβολιασμό – Πώς προλαμβάνονται οι θρόμβοι"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news