facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 6 Απριλίου 2021

Δυσάρεστη έκπληξη για φαρμακοποιό που παρέλαβε τα πρώτα self test

Μια δυσάρεστη έκπληξη επιφύλαξε σε φαρμακοποιό η παραλαβή των πρώτων self test

Όπως αναφέρει ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Facebook, δεν παρέλαβε έτοιμα τα κιτ που θα πρέπει να δίνει στους πελάτες του, παρά το κάθε κομμάτι του τεστ ξεχωριστά. 

Ως εκ τούτου, οι φαρμακοποιοί καλούνται να φτιάξουν το κάθε «πακετάκι» από μόνοι τους, βάζοντας στο καθένα όλα τα μέρη του τεστ, προκειμένου να δοθεί πλήρες στους πελάτες. 

Αυτό, όπως τονίζει ο φαρμακοποιός, ενδέχεται να οδηγεί σε λάθη που θα ταλαιπωρούν, τόσο τους φαρμακοποιούς, όσο και τους πελάτες, οι οποίοι θα πρέπει να επιστρέφουν στο φαρμακείο για να διορθωθεί η κατάσταση. 

«Τι έχουμε να ζήσουμε…», λέει χαρακτηριστικά ο φαρμακοποιός.   

Δείτε τη δημοσίευσή του: 

SELF TEST

 ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Δυσάρεστη έκπληξη για φαρμακοποιό που παρέλαβε τα πρώτα self test "

Αναστολή δοκιμών του εμβολίου AstraZeneca στα παιδιά από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις δοκιμές σε παιδιά και εφήβους του εμβολίου κατά της covid-19 που ανέπτυξε μαζί με τη βρετανο-σουηδική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca, αναμένοντας τη γνωμοδότηση της αρμόδιας βρετανικής ρυθμιστικής αρχής.

«Παρότι δεν υπάρχει ανησυχία όσον αφορά την ασφάλεια της παιδιατρικής κλινικής δοκιμής», στο πλαίσιο μελέτης στη Βρετανία, «αναμένουμε συμπληρωματικές πληροφορίες από τη Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA), για τα σπάνια κρούσματα θρόμβωσης που αναφέρθηκαν σε ενήλικες, πριν προχωρήσουμε σε νέους εμβολιασμούς στην κλινική δοκιμή», αναφέρει το βρετανικό πανεπιστήμιο σε ανακοίνωση, συμπληρώνει όμως πως «γονείς και παιδιά θα πρέπει να συνεχίσουν να μεταβαίνουν στις προγραμματισμένες επισκέψεις και μπορούν να επικοινωνούν με τις εγκαταστάσεις όπου διεξάγεται η δοκιμή αν έχουν ερωτήσεις».

Η MHRA ερευνά αναφορές για θρόμβους αίματος σε ασθενείς που έλαβαν το εμβόλιο AstraZeneca. Επτά περιπτώσεις με θανάτους καταγράφηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο από συνολικά 30 περιπτώσεις που εντοπίστηκαν, είχε ανακοινώσει το Σάββατο η ρυθμιστική αρχή, ενώ πάνω από 18 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου AstraZeneca χορηγήθηκαν στη Βρετανία. Η υπεύθυνη της MHRA, δρ Τζουν Ρέιν, δήλωσε έκτοτε ότι οι άνθρωποι πρέπει «να συνεχίσουν να εμβολιάζονται όταν καλούνται να το κάνουν».

«Η διεξοδική και λεπτομερής εξέτασή μας βρίσκεται σε εξέλιξη σε σχέση με τις αναφορές πολύ σπάνιων και ειδικών τύπων θρόμβων αίματος με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων μετά το εμβόλιο κατά της Covid-19 της AstraZeneca», ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι «δεν έχει ληφθεί ακόμη καμιά απόφαση ως προς μια ενδεχόμενη κανονιστική δράση».

Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Ροτζέριο Πίντο ντε Σα Γκασπάρ, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι το ισοζύγιο κινδύνου/οφέλους συνεχίζει να είναι «σε μεγάλο βαθμό» υπέρ της χρήσης του εμβολίου κατά της Covid της AstraZeneca.

Αντίθετα, αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) μίλησε για την ύπαρξη «σχέσης» μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca και των περιπτώσεων θρόμβωσης που παρατηρήθηκαν μετά τη χορήγησή του, σε συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero που δημοσιεύτηκε σήμερα. Ο ευρωπαϊκός οργανισμός διευκρίνισε στη συνέχεια ότι η επιτροπή ασφαλείας συνεδριάζει και «δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμπέρασμα και (ότι) η εξέταση βρίσκεται σε εξέλιξη». Αποφάσεις αναμένονται αργά την Τετάρτη το βράδυ ή την Πέμπτη. 

ΑΜΠΕ, AFP, Reuters/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναστολή δοκιμών του εμβολίου AstraZeneca στα παιδιά από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης"

Δένδιας: Η Ελλάδα θα στηρίξει την ανασυγκρότηση της Λιβύης

Την διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα στηρίξει τον λαό της Λιβύης στη διαδικασία ανασυγκρότησης της χώρας, δίνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τίπολη και την επαναλειτουργία της Ελληνικης πρεσβείας.

Σε αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ΥΠΕΞ ανέφερε:

«H Ελλάδα επιθυμεί να ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις με τη Λιβύη και ως διαχρονικά καλός γείτονας και μέλος της ΕΕ, να στηρίξει τον λαό της στην ανασυγκρότηση της χώρας.

Η επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη και η επανασύσταση του Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη θα συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Δένδιας: Η Ελλάδα θα στηρίξει την ανασυγκρότηση της Λιβύης"

AstraZeneca: Θάνατος 60χρονης από εγκεφαλική θρόμβωση -Της έκοψαν & το πόδι -Μαρτυρίες ΣΟΚ

Μία 60χρονη γυναίκα από τα νότια προάστια φαίνεται να είναι θύμα των παρενεργειών του εμβολίου της AstraZeneca. 

 Όπως μεταδόθηκε το απόγευμα της Τρίτης από το Mega, η 60χρονη έκανε το εμβόλιο, έπαθε εγκεφαλική θρόμβωση και μετά από ένα μήνα έφυγε από τη ζωή, αφού πρώτα έδωσε μάχη για μέρες στην εντατική.

Να θυμίσουμε πως στην ενημέρωση της Δευτέρας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου υποστήριζε πως «έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ, με τον οποίο βρισκόμαστε σε συνεργασία σε σταθερή βάση, ένα επεισόδιο που έχει χαρακτηριστεί ως πιθανό» αποκαλύπτοντας το πρώτο περιστατικό θρόμβωσης στη χώρα μας, σε κοντινό χρόνο από το εμβόλιο, σε σύνολο 346.000 εμβολιασμένων με την AstraZeneca και συμπλήρωνε πως «σύμφωνα με τον ΕΜΑ δεν έχει τεκμηριωθεί αιτιώδης συσχέτιση με το εμβόλιο, αλλά ο οργανισμός συγκεντρώνει όλα τα δεδομένα από όλες τις χώρες και διερευνά μία προς μία όλες τις περιπτώσεις».

Τι συνέβη

Για την υπόθεση της 60χρονης μίλησε και ο γαμπρός της λέγοντας ότι το περιστατικό έχει γνωστοποιηθεί στον ΕΟΦ.

«Μας έχει μείνει η πικρία ότι πήγε κάτι να κάνει να τη βοηθήσει και αυτό που θα τη βοηθούσε, δυστυχώς είχε αυτή την τραγική κατάληξη για εμάς.

Μέχρι να κάνει το εμβόλιο ήταν μια υγιέστατη κυρία δεν είχε κανένα θέμα υγείας. Μάλιστα προσφάτως είχε κάνει και τσεκ- απ», δηλώνει.

Στις 22 Φεβρουαρίου, η 60χρονη πήγε σε κέντρο υγείας των νοτίων προαστίων προκειμένου να εμβολιαστεί.

Όπως ισχυρίζεται η οικογένεια της, 10 ημέρες μετά, παρουσίασε έντονους πονοκεφάλους και θόλωση της όρασης, συμπτώματα που την οδήγησαν στο νοσοκομείο.

«Πήγε στο νοσοκομείο με εγκεφαλικό.

Η γυναίκα πήγε εκεί είχε τις αισθήσεις της. Μίλαγε. Είχε ραγδαία επιδείνωση στην πορεία.

Εμφάνισε και δεύτερο θρόμβο στο πόδι κάτι που μας είπαν οι ίδιοι οι γιατροί ότι είναι πολύ σπάνιο», επισήμανε.

Οι γιατροί προχώρησαν τελικά σε ακρωτηριασμό του ποδιού της.

Η 60χρονη παρέμεινε διασωληνωμένη για 18 ημέρες στη μονάδα εντατικής θεραπείας όπου και κατέληξε.

«Της έκαναν μεταγγίσεις αιμοπεταλίων τίποτα. Συνεχώς τα αιμοπετάλια πέφτανε. Αυτός ήταν ένας προβληματισμός των γιατρών που τους οδήγησε να κάτσουν να ψάξουν διάφορα αυτοάνοσα νοσήματα, καρκίνο.

Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν βρήκαν. Αρχίζουν και οι γιατροί να ψυλλιάζονται ότι κάτι συμβαίνει», είπε ακόμη.

Και άλλο περιστατικό; 

 Ένα περιστατικό θρόμβωσης που ενδέχεται να συνδέεται με το εμβόλιο της AstraZeneca, αλλά δεν εξετάστηκε ποτέ από τις αρμόδιες αρχές αποκαλύπτει επίσης το LIVE NEWS.

Υποβασταζόμενη από τον γιο της, η Γαρυφαλιά Καπετάνη μετά βίας σηκώνεται από τον καναπέ, καθώς οι γιατροί διέγνωσαν -τέσσερις ημέρες μετά τον εμβολιασμό της με Astra Zeneca- θρόμβωση στο κάτω άκρο.

«Τι χρωστάω τώρα που είμαι σε αυτή την κατάσταση που εγώ δεν είχα πρόβλημα στη ζωή μου ποτέ» σημειώνει μιλώντας στο LIVE NEWS η κυρία Γαρυφαλλιά Καπετάνη.

Στις 31 Μαρτίου, η 63χρονη προσήλθε στο νοσοκομείο του Πύργου για να εμβολιαστεί με σκεύασμα της Astra Zeneca.

«Η μητέρα μου σαν νομοταγής πολίτης και αυτή με όλα αυτά που ακούει φοβήθηκε, να προστατεύσει εμάς, το εαυτό της… Έκλεισε ραντεβού και πήγε να το κάνει η γυναίκα» ανέφερε η κόρη της 63χρονης Κωνσταντίνα Καπετάνη.

Τα πρώτα συμπτώματα δεν άργησαν να φανούν. Από την 1η κιόλας μέρα ένιωσε ατονία, μούδιασμα στα χείλη και άλγος στ’ άκρα που την οδήγησε εκ νέου στο νοσοκομείο.

«Της κάνανε κάποιο triplex, είδανε ότι έχει κάνει θρόμβωση στο κάτω άκρο, στο ένα της πόδι, της δώσανε μία αγωγή και τη διώξανε. Της δώσανε μία φαρμακευτική αγωγή η οποία θα κάνει ενέσεις αντιθρομβωτικές» πρόσθεσε η Κωνσταντίνα Καπετάνη.

Η 63χρονη Κωνσταντίνα σήμερα έχει πάντα δίπλα της τις αντιπηκτικές ενέσεις που της συνταγογράφησαν. Στο άκουσμα της ιατρικής γνωμάτευσης, η ίδια δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυα της.

«Φόβηθηκα, έκλαιγα, ζήτησα στο γιο μου να γυρίσουμε σπίτι. Παίρνω την κόρη μου με ρωτάει μα καλά δεν σου είπαν τίποτα να συμπληρώσεις; όχι τίποτα» πρόσθεσε η κυρία Καπετάνη.

Η κόρη της 63χρονης αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε ο ΕΟΦ για το περιστατικό. «Η κυρία που ήτανε στο εμβολιαστικό κέντρο μου είπε ότι έπρεπε να γίνει κάποια κίτρινη κάρτα, και της λέω και γιατί δεν το κάνατε; Μου λέει “δεν μπορούμε να το κάνουμε εμείς, πρέπει ο πολίτης να το κάνει”. “Τι λέτε κυρία μου;” λέω, Εγώ μπήκα και διάβασα ο πολίτης έχει δικαίωμα να το κάνει, ο γιατρός έχει υποχρέωση να το κάνει» τόνισε.

Όπως καταγγέλλουν στο LIVE NEWS, παρότι η 63χρονη ενημέρωσε τους γιατρούς πως είχε εμβολιαστεί 4 ημέρες πριν από την εμφάνιση της θρόμβωσης, οι γιατροί δεν συμπλήρωσαν, ως όφειλαν, την κίτρινη κάρτα ώστε να ενημερωθεί ο ΕΟΦ.

«Τους είπα έχω αυτό κι αυτό. Δεν μου είπε κανένας τίποτα. Δεν μου είπε κανένας για κίτρινη κάρτα. Τίποτα» υπογράμμισε.

«Δύο πράγματα μπορώ να υποθέσω, ή ότι θέλανε να το αποκρύψουνε, ή ότι δεν ξέρουν να κάνουνε καλά τη δουλειά τους και δεν είναι σωστά εκπαιδευμένοι και ενημερωμένοι για το τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις» σημείωσε η κόρη της 63χρονης για τη στάση των γιατρών, ενώ σε επικοινωνία που είχε το LIVE NEWS με τη διοίκηση του νοσοκομείου Πύργου, δεν θέλησε να προβεί σε καμία δήλωση, παραπέμποντας μας στον ΕΟΦ που είναι αρμόδιος για ύποπτα περιστατικά θρομβώσεων.

aftodioikisi 

Διαβάστε Περισσότερα » "AstraZeneca: Θάνατος 60χρονης από εγκεφαλική θρόμβωση -Της έκοψαν & το πόδι -Μαρτυρίες ΣΟΚ"

Άνω - κάτω ο ΕΦΚΑ: Απεργία κατά της πρόθεσης της κυβέρνησης για την εισδοχή ιδιωτών στους προσωπικούς φακέλους

Απεργία κήρυξαν στις 6 και 7 Απριλίου οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, θέλοντας να αποτρέψουν κάθε διαδικασία μερικής ή ολικής ιδιωτικοποίησης της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σήμερα, πρώτη ημέρα της 48ωρης απεργίας, πραγματοποίησαν το πρωί συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας. Κάλεσμα απηύθυνε η Νότα Βασιλοπούλου, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου ΟΓΑ (ΟΠΕΚΑ-ΕΦΚΑ Αγροτών), ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων, Τάσος Ζερβός, κατήγγειλε το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης, με την επίκληση των εκκρεμών συντάξεων. Το λόγο στη συγκέντρωση πήραν, επίσης, εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ και εκπρόσωποι Συνταξιουχικών Σωματείων.

Τελευταία, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αξιοποιήσει τις υπηρεσίες πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών, οι οποίοι έχουν γνώση και επαφή με το αντικείμενο.

«Θέλουμε να το προχωρήσουμε και δεν είναι κάτι πρωτότυπο, γίνεται ήδη στις πολεοδομίες με τους μηχανικούς από το 2010», έγραψε ο υπουργός Εργασίας, για να αναρωτηθεί: «Τι στο καλό έχει πια η έννοια ''ιδιωτικό'' στην Ελλάδα, που ορισμένοι έχουν φάει αυτό το κόλλημα και δεν μπορούν να δεχτούν τη συμμετοχή των ιδιωτών; Δεν μπορεί ό,τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον ιδιωτικό τομέα να είναι σωστό και ό,τι κάνουμε εμείς λάθος».

 pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Άνω - κάτω ο ΕΦΚΑ: Απεργία κατά της πρόθεσης της κυβέρνησης για την εισδοχή ιδιωτών στους προσωπικούς φακέλους"

Μητσοτάκης: Στήριξη στη «νέα Λιβύη» και σαφή μηνύματα για το παράνομο μνημόνιο με την Τουρκία

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την στήριξή του στη «νέα Λιβύη» κατά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ ελ Μένφι, σήμερα αργά το απόγευμα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους μετέφερε στον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης το μήνυμα στήριξης της Ελλάδας, όπως έκανε και νωρίτερα κατά τη συνάντησή του με τον Λίβυο ομόλογό του.

Επίσης -σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη- “υπογράμμισε την ετοιμότητα της χώρας μας να σταθεί αρωγός και παραστάτης διμερώς αλλά και στο πλαίσιο της ΕΕ και των Ηνωμένων Εθνών, στο δύσκολο έργο να οδηγηθεί η χώρα σε αξιόπιστες, συμπεριληπτικές εκλογές και στη συνέχεια στην πολιτική ομαλότητα που θα οδηγήσει στην ανασυγκρότησή της με την πεποίθηση, πάντα, ότι σύντομα θα αφεθούν οριστικά πίσω όσα δοκίμασαν τις σχέσεις των δύο χωρών το προηγούμενο διάστημα”

Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε στον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, ότι η Ελλάδα θέτει από σήμερα σε λειτουργία την Πρεσβεία της Τριπόλεως, ενώ σύντομα θα προχωρήσει και στη λειτουργία Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη, μόλις οριστικοποιηθούν και οι τελευταίες διευθετήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό -σύμφωνα με τα ίδια στελέχη- υπογραμμίστηκε πως τόσο η επαναλειτουργία της Πρεσβείας μας στην Τρίπολη, πρωτίστως, όσο και η επανασύσταση του Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη θα συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση της διμερούς μας συνεργασίας σε όλους τους τομείς με αιχμή μιας τέτοιας συνεργασίας τον τομέα των οικονομικών και εμπορικών συναλλαγών.

Επίσκεψη στην ελληνική πρεσβεία της Τρίπολης

Με την τελετή της επίσημης επαναλειτουργίας της Ελληνικής Πρεσβείας στην Τρίπολη ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λιβύη.

Την παρουσία των Ελλήνων ομογενών στη Λιβύη εξήρε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στην ελληνική πρεσβεία της Τρίπολης, η οποία επαναλειτουργεί επίσημα από σήμερα. Με την παρουσία του στην τελετή επίσημης επαναλειτουργίας της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη, στην οποία βρέθηκαν εκπρόσωποι των ελληνικών κοινοτήτων, ο κ. Μητσοτάκης ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στη Λιβύη.

«Η χαρά μου είναι διπλή, διότι είναι μαζί μας και πρόεδροι των Ελληνικών Κοινοτήτων και μέλη της Ελληνικής Κοινότητας, εδώ, στην Τρίπολη, που άντεξαν μεγάλες δυσκολίες και κακουχίες, και είμαι σίγουρος ότι και εσείς προσδοκάτε σε καλύτερο μέλλον για τη Λιβύη. Εσείς είστε εκείνοι που, σε δύσκολες συνθήκες, κρατήσατε ζωντανή τη φωνή της πατρίδας μας, όταν τα πάντα γύρω σας συνταράσσονταν από πολυετή εμφύλιο, από τον σπαραγμό, κυριολεκτικά, που διέλυσε τις υποδομές και τον κοινωνικό ιστό της χώρας αυτής» σημείωσε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους προέδρους και τα μέλη της ελληνικής κοινότητας στην Τρίπολη. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η τελετή ήταν λιτή και συγκινητική, και ο κ.Μητσοτάκης κατά τον σύντομο χαιρετισμό του τόνισε ότι το ταξίδι αυτό έχει πολλαπλή στόχευση. «Την επισφράγιση της επανέναρξης των διμερών μας σχέσεων με τη “νέα” Λιβύη. Την έκφραση της στήριξής μας στο δύσκολο αλλά και συνάμα συναρπαστικό εγχείρημα: Η χώρα να σηκωθεί όρθια από τις στάχτες του πολέμου και να γιατρέψει, επιτέλους, τις πληγές της. Και, προπαντός, τη ρητή δήλωση ότι στο πρόσωπο της Ελλάδας, ο λιβυκός λαός θα βρει έναν ειλικρινή φίλο, ειλικρινή συμπαραστάτη. Τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, θα είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια ο τόπος αυτός να επιστρέψει στην πολιτική ομαλότητα και στην οικονομική ευημερία».

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι σύντομα «η χώρα μας θα έχει και δεύτερη διπλωματική εκπροσώπηση στη Λιβύη, με τη λειτουργία του Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη. Έτσι, μαζί με την πρεσβεία μας, εδώ, στην Τρίπολη -που ανασυστάθηκε, θυμίζω, ουσιαστικά εκ του μηδενός- θα διαμορφωθούν δύο ισχυροί βραχίονες για να γεφυρώσουν τις όποιες αποκλίσεις υπήρχαν στο παρελθόν μεταξύ των δύο κρατών. Αλλά και να οικοδομήσουν νέους δεσμούς συνεργασίας και κοινής προόδου».

Ο πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, ότι η χώρα μας έχει μακροχρόνιους δεσμούς με την περιοχή και κατανοεί, περισσότερο από άλλους, την ιστορία της Λιβύης, «η οποία από αποικιακή κατάκτηση πέρασε στη συντηρητική μοναρχία και, έπειτα, σε ένα αυταρχικό καθεστώς για να ακολουθήσει ένας πολυετής αιματηρός εμφύλιος». Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, «είναι καιρός, λοιπόν, όπως είχα την ευκαιρία να τονίσω και στον κ. Πρόεδρο και στον κ. πρωθυπουργό, να σταθεί στα πόδια της ανεξάρτητη. Χωρίς κηδεμόνες και δίχως παρεμβάσεις τρίτων, που προσπάθησαν να δεσμεύσουν το μέλλον της με “συμφωνίες” που αντιβαίνουν στο Διεθνές Δίκαιο. Και, ασφαλώς, να σταθεί στα πόδια της, χωρίς ξένα στρατεύματα και χωρίς μισθοφόρους, η παρουσία των οποίων υπονομεύει την κυριαρχία και την ειρήνη».

Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με το προσωπικό της πρεσβείας που αναλαμβάνει καθήκοντα, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για τις πολύτιμες υπηρεσίες που θα προσφέρουν σε όλους όσοι τις αναζητήσουν στο «σπίτι» της Ελλάδος στη Λιβύη, όπου «η ελληνική καρδιά θα χτυπά πιο δυνατά». «Οι ευχές μας θα σας συνοδεύουν στο απαιτητικό σας έργο», τόνισε.

Στην πρεσβεία παραβρέθηκαν Έλληνες που διαβιούν και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στη Λιβύη, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας στην Τρίπολη, Δημήτρης Αναστασίου αλλά και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της Βεγγάζης, Κανάκης Μανδαλιός.

Στις διευρυμένες συνομιλίες από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, ο ειδικός απεσταλμένος ΥΠΕΞ για θέματα Λιβύης, πρέσβης Χριστόδουλος Λάζαρης, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή και ο επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Τρίπολη, Ιωάννης Σταματέκος.

Μητσοτάκης: «Χαιρετίζω τη διάθεση να συζητήσουμε για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών»

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση και με τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Λιβύης, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, στην Τρίπολη. «Αισθάνομαι μεγάλη χαρά που η παρουσία μου στη Λιβύη συνδυάζεται με μια διπλή επανεκκίνηση: το νέο ξεκίνημα της ίδιας χώρας και των διμερών μας σχέσεων» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός. 

 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά για «τη γόνιμη συζήτηση» και υπογράμμισε: «Βασικός μου σκοπός να αναδείξω την επαναλειτουργία πρεσβείας ως ορόσημο της δυναμικής επανεκκίνησης των ελληνολιβυκών σχέσεων και να μεταφέρω μήνυμα στήριξης στις προσπάθειες της Λιβύης για ειρήνη και για πρόοδο στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΟΗΕ».

Επίσης, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως η Ελλάδα θα σταθεί δίπλα σας στο δρόμο για ελεύθερες εκλογές μακριά από ξένα στρατεύματα και με πυξίδα την ευημερία στη Μεσόγειο και έστειλε το μήνυμα: «Καιρός να μείνουν πίσω μας όσα δοκίμασαν τις σχέσεις μας τον προηγούμενο χρονικό διάστημα. Η συνεργασία μας μπορεί να προωθηθεί με γρήγορους ρυθμούς». Παρατήρησε ότι αναζωπυρώνεται το επιχειρηματικό ενδιαφέρον για ενέργεια, τουρισμό, Υγεία και κατασκευές.

Περαιτέρω, ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές πως θεμέλιο της νέας αφετηρίας στις σχέσεις μας είναι η ειλικρίνεια, η διάθεση διαλόγου και η πίστη στις αρχές της διεθνούς νομιμότητας, και αυτό σημαίνει να σβήσουμε τα λάθη της προηγούμενης περιόδου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στο παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο και διαμήνυσε πως «προϋπόθεση κάθε προόδου είναι η άμεση και πλήρης αποχώρηση ξένων στρατευμάτων από το έδαφος σας και για εμάς είναι πολύ σημαντικό η ακύρωση παράνομων εγγράφων που κάποιοι εμφανίζουν ως διεθνείς συμφωνίες, αλλά για εμάς δεν έχουν καμία νομική ισχύ».

«Χαιρετίζω τη διάθεση σας να συζητήσουμε για την οριοθέτηση των θαλασσίων μας ζωνών» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Λιβύης.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως οι φίλοι της Λιβύης είναι κοντά της και εν τέλει η γεωγραφία καθορίζει τις σχέσεις των δύο χωρών και όχι οι γραμμές, που χαράσσουν κάποιοι πάνω σε χάρτες».

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: Στήριξη στη «νέα Λιβύη» και σαφή μηνύματα για το παράνομο μνημόνιο με την Τουρκία"

Μήνυμα υπέρ της Ελλάδας από την Άγκυρα έστειλε η ευρωπαϊκή ηγεσία

Σαφή τοποθέτηση υπέρ της Ελλάδας στο μεταναστευτικό αλλά και κατά των μονομερών ενεργειών της Τουρκίας έναντι τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου έκανε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από την Άγκυρα, μετά τη συνάντηση που είχαν μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αναφερόμενη στο μεταναστευτικό που αποτέλεσε ένα από τα κύρια θέματα των συζητήσεων με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, είπε ότι η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016 παραμένει ισχυρή και αναμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της που περιλαμβάνουν την πρόληψη παράνομων αναχωρήσεων καθώς και την επανεκκίνηση επιστροφών από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία χωρίς καμία καθυστέρηση.

«Ήρθαμε στην Τουρκία για να δώσουμε μια ώθηση στις σχέσεις μας και απ’ αυτή την άποψη είχαμε μια ενδιαφέρουσα συνομιλία με τον Πρόεδρο Ερντογάν», είπε η πρόεδρος της Επιτροπής, δίνοντας το κλίμα της συνάντησης, κατά την οποία συζητήθηκαν σε βάθος τέσσερις τομείς θεμάτων, «στα οποία η ΕΕ και η Τουρκία θα έχουν αμοιβαίο όφελος αν συνεργαστούν».

Ο πρώτος τομέας είναι η ενίσχυση των οικονομικών δεσμών, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ. Η ΕΕ είναι ο πρώτος εταίρος της Τουρκίας στις εξαγωγές και τις εισαγωγές, οι ευρωπαϊκές εταιρίες είναι σοβαρή πηγή επενδύσεων στην Τουρκία.

Ως προς την Τελωνειακή Ένωση η η πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι «για να ενισχύσουμε περαιτέρω το εμπόριο πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που αναμφίβολα έχουμε στην εφαρμογή της τελωνειακής ένωσης» και προσέθεσε ότι «θα εργαστούμε για να εκσυγχρονίσουμε το πλαίσιο της τελωνειακής ένωσης που είναι μοναδικό, με καινοτόμο τρόπο αλλά να ενισχύσουμε επίσης τη συνεργασία μας στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα εστιάζοντας στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση».

Ως δεύτερο τομέα συζήτησης ανέφερε τον διάλογο υψηλού επιπέδου. Με πρώτο θέμα την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της και τη δημόσια υγεία, σχετικά με την οποία συζήτησαν για την πρόοδο των εμβολιασμών, τις μεταλλάξεις αλλά και το ψηφιακό πιστοποιητικό.

Τρίτο αντικείμενο συζήτησης, σύμφωνα με την κ. φον ντερ Λάιεν είναι η ανεύρεση τρόπων εκ μέρους της Κομισιόν για την ενίσχυση των επαφών μεταξύ των λαών και για την κινητικότητα. Σημείωσε δε τη συμμετοχή της Τουρκίας σε ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το Εράσμους+ και το Horizon που αποδείχθηκαν πολύ χρήσιμα στο παρελθόν και όπως τόνισε «θέλουμε να τα επεκτείνουμε τα προσεχή χρόνια προς όφελος και των δύο».

Κρίσιμης σημασίας η επανεκκίνηση επιστροφών από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία χωρίς καμία καθυστέρηση

Ο τέταρτος τομέας συζήτησης αφορούσε τους πρόσφυγες και εν γένει το μεταναστευτικό. Η Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016 παραμένει σε ισχύ, είπε η πρόεδρος της Επιτροπής, με θετικά αποτελέσματα, αλλά προσέθεσε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το trafficking και το λαθρεμπόριο. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στις υποχρεώσεις της Τουρκίας, λέγοντας ότι αναμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της περιλαμβανομένης της πρόληψης παράνομων αναχωρήσεων καθώς και την επανεκκίνηση επιστροφών από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία χωρίς καμία καθυστέρηση.

«Αυτό για μας είναι κρίσιμης σημασίας και θα είναι ένα σημαντικό δείγμα καλής θέλησης ότι η συνεργασία μας στο μεταναστευτικό λειτουργεί», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά μας, τόνισε, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους πρόσφυγες προκειμένου να καλύπτουν τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες, με την εκπαίδευση και την υγεία να αποτελούν προτεραιότητες αλλά και προκειμένου να δοθούν καλύτερες ευκαιρίες για τη ζωή των προσφύγων. «Δεσμεύομαι να συνεχίσω τη χρηματοδότηση της ΕΕ γι’ αυτά τα θέματα και η στήριξή μας είναι ένδειξη αλληλεγγύης προς την Τουρκία και επένδυση προς την σταθερότητα», είπε επίσης η κ. φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι αυτά απασχολούν και άλλες χώρες, όπως ο Λίβανος και η Ιορδανία την οποία θα επισκεφθεί απόψε προκειμένου να συζητήσει με τον Ιορδανό βασιλιά. Η Ευρωπαία αξιωματούχος δεσμεύτηκε επίσης ότι η Κομισιόν θα κάνει σύντομα πρόταση με βάση αυτές τις αρχές.

Η ΕΕ δεν θα σταματήσει να επισημαίνει τις αρνητικές εξελίξεις και αυτό ισχύει και «για τις μονομερείς πράξεις έναντι των κρατών μελών της ΕΕ όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος»

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν τόσο η πρόεδρος της Επιτροπής όσο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για τις οποίες εξέφρασαν «βαθιά ανησυχία».

«Υπογράμμισα πολύ καθαρά ότι ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων και το κράτος δικαίου είναι κρίσιμης σημασίας για την ΕΕ. Αυτό αποτελεί μέρος της σχέσης μας και πρέπει να γίνονται σεβαστοί οι διεθνείς κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως η χώρα έχει δεσμευτεί ως ιδρυτικό μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης», είπε για το θέμα η πρόεδρος της Κομισιόν και έκανε ιδιαίτερη μνεία για την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης που αφορά την προστασία των γυναικών και των παιδιών από τη βία. «Αυτό είναι λάθος σημάδι αυτή τη στιγμή», είπε και προσέθεσε κλείνοντας τη δήλωσή της ότι η ΕΕ δεν θα σταματήσει να επισημαίνει τις αρνητικές εξελίξεις και αυτό ισχύει και «για τις μονομερείς πράξεις έναντι των κρατών μελών της ΕΕ όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος».

«Προσβλέπουμε τέλος σε μια έντιμη συνεργασία και αυτό σημαίνει ότι μας επιτρέπει να ενισχύσουμε ότι μας φέρνει πιο κοντά αλλά για να είμαστε πολύ ειλικρινείς να αντιμετωπίσουμε και τι μας χωρίζει», είπε η κ. φον ντερ Λάιεν προσθέτοντας μια νότα αισιοδοξίας ότι «επιθυμούμε να πάμε μπροστά για καλύτερες σχέσεις στο μέλλον αλλά είμαστε στην αρχή αυτού του δρόμου».

Σαρλ Μισέλ: Η ΕΕ θέλει σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Αν. Μεσόγειο

Απλώνουμε το χέρι μας με τη θετική μας ατζέντα και είναι στο χέρι της Τουρκίας να αδράξει αυτή την ευκαιρία με σταθερό και ισχυρό τρόπο, είπε από την πλευρά του ο Σαρλ Μισέλ, εκφράζοντας την προσδοκία να καταγραφεί πρόοδος στη σύνοδο του Ιουνίου.

Ο κ. Μισέλ αναφέρθηκε στην Αν. Μεσόγειο λέγοντας ότι η ΕΕ θέλει σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην περιοχή και αμοιβαία επωφελή και θετική σχέση με την Τουρκία.

Καλωσόρισε τις διερευνητικές επαφές μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας καθώς και την επικείμενη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία

Αναφερόμενος στις συζητήσεις για τα περιφερειακά θέματα είπε ότι οι διαφορές παραμένουν αλλά αναδύονται νέες ευκαιρίες για ειρήνη και σταθερότητα και ιδίως στη Λιβύη.

«Στείλαμε ένα κρίσιμο μήνυμα σχετικά μ’ αυτό, όλα τα ξένα στρατεύματα πρέπει να αποχωρήσουν από το λιβυκό έδαφος», είπε ο κ. Μισέλ.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Μήνυμα υπέρ της Ελλάδας από την Άγκυρα έστειλε η ευρωπαϊκή ηγεσία"

Κορωνοϊός – Κύπρος: Δύο θάνατοι και 559 νέα κρούσματα

Το Κυπριακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι δύο άτομα έχουν αποβιώσει από κορωνοϊό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων στην Κύπρο σε 264.

Παράλληλα εντοπίστηκαν 559 νέα θετικά περιστατικά κορωνοϊού από τα μοριακά τεστ (PCR) και τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 48.837. 

Το ποσοστό θετικότητας ανέρχεται σε 1,13%. Σήμερα συνολικά 49.383 τεστ ανίχνευσης.Συνολικά, 205 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 46 σε σοβαρή κατάσταση.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός – Κύπρος: Δύο θάνατοι και 559 νέα κρούσματα"

Έκκληση του Κοντοζαμάνη στους ιδιώτες γιατρούς της Κοζάνης να συνεργαστούν με το ΕΣΥ

Το ενδεχόμενο να αξιοποιηθούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις της ιδιωτικής κλινικής «Euromedica Ζωοδόχος Πηγή» στην Κοζάνη προκειμένου να εξυπηρετηθούν περιστατικά ελεύθερα από covid, εξετάστηκε σήμερα κατά την διάρκεια της ευρείας σύσκεψης που έγινε στο νοσοκομείο Κοζάνης παρουσία του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, του διοικητή του νοσοκομείου Κοζάνης Στέργιου Γκανάτσιου και του διοικητή της 3ης ΥΠΕ.

Ο κ. Κοντοζαμάνης σημείωσε ότι «έχουμε σχεδιάσει ακόμη και τα πιο ακραία σενάρια για την πίεση που δέχεται σήμερα η Κοζάνη» και πρόσθεσε ότι συζητήθηκε με την διοίκηση και τα στελέχη του νοσοκομείου «ποια θα ήταν η καλύτερη δυνατή επιλογή στην παρούσα κατάσταση».

Υπογράμμισε ότι το νοσοκομείο τόσο τον Νοέμβριο κατά την διάρκεια του δεύτερου κύματος όσο και σήμερα με το τρίτο κύμα «δέχεται πολύ μεγάλη πίεση αλλά καταφέρνει να διαχειρίζεται τα περιστατικά covid στην πολύ καλά οργανωμένη Παθολογική κλινική αλλά και στην ΜΕΘ που ανέπτυξε γι’ αυτό το σκοπό κατά την διάρκεια της πανδημίας».

Παραδέχθηκε ότι «το σύστημα υγείας βρίσκεται στο κόκκινο, στα όριά του» αλλά συμπλήρωσε ότι «όχι μόνο στην Κοζάνη αλλά και σε όλη την Ελλάδα καταφέρνει να στέκεται όρθιο κι αντιμετωπίζει όλα τα περιστατικά». Έκανε ειδική μνεία στους πολίτες που δεν πάσχουν από covid και προσέρχονται στις υγειονομικές δομές γιατί έχουν ανάγκη από υπηρεσίας υγείας δηλώνοντας ότι «δεν πρόκειται να αφήσουμε κανένα συμπολίτη μας να μείνει πίσω και να είστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε».

Τριμελής επιστημονική ομάδα από το νοσοκομείο Κοζάνης πραγματοποίησε σήμερα επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της ιδιωτικής κλινικής προκειμένου να συντάξει πόρισμα για το είδος των περιστατικών που θα μπορούσε να ανταποκριθεί καθώς και για τον αριθμό των ασθενών. Το πόρισμα αναμένεται έως αύριο το μεσημέρι να έχει διαβιβαστεί στο γραφείο του Υπουργού προκειμένου να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο επιστράτευσης ιατρικού προσωπικού ο κ. Κοντοζαμάνης δήλωσε ότι «ο δημόσιος τομέας είναι σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα αλλά και με τις ένοπλες δυνάμεις» που συμμετέχουν στην προσπάθεια της πανδημίας με τις δικές τους δομές. Απηύθυνε έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς να συνεργαστούν με το ΕΣΥ υπογραμμίζοντας ότι «σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτό η πολιτεία έχει όλα τα όπλα στην διάθεση της προκειμένου να διασφαλίσει την υγεία των πολιτών».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ, κάλεσε τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί να το κάνουν για να προστατεύσουν όχι μόνο τον εαυτό τους αλλά και τους συμπολίτες μας που προσέρχονται στα νοσοκομεία ενώ ζήτησε από τους πολίτες να τηρούν με ευλάβεια τους κανόνες και τα μέτρα ατομικής προστασίας διότι όπως ανέφερε «αυτά είναι που θα μας δώσουν την δυνατότητα να επιστρέψουμε στην κανονικότητα».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας επισκέφθηκε στην συνέχεια το Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας όπου συναντήθηκε με την διοίκηση και τα υπηρεσιακά στελέχη του νοσοκομείου, ενώ συνοδευόμενος από τον διοικητή του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου περιηγήθηκε στην συνέχεια στις εγκαταστάσεις του ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη.

 news

Διαβάστε Περισσότερα » " Έκκληση του Κοντοζαμάνη στους ιδιώτες γιατρούς της Κοζάνης να συνεργαστούν με το ΕΣΥ"

Νέα καταγγελία 63χρονης για θρόμβωση μετά το εμβόλιο της AstraZeneca

Ένα περιστατικό θρόμβωσης που ενδέχεται να συνδέεται με το εμβόλιο της AstraZeneca, κατήγγειλε 63χρονη και η οικογένειά της στην εκπομπή live news του Mega. 

Η 63χρονη και η οικογένειά της υποστήριξαν ότι η περίπτωσή της δεν εξετάστηκε ποτέ από τις αρμόδιες αρχές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η 63χρονη γυναίκα σηκώνεται από τον καναπέ με τη βοήθεια του γιου της καθώς τέσσερις μέρες μετά τον εμβολιασμό της με το εμβόλιο της AstraZeneca οι γιατροί διέγνωσαν ότι είχε υποστεί θρόμβωση στο κάτω άκρο.  «Τι χρωστάω τώρα που είμαι σε αυτή την κατάσταση που εγώ δεν είχα πρόβλημα στη ζωή μου ποτέ;», διερωτάται μιλώντας στο MEGA η κυρία Γαρυφαλλιά Καπετάνη.

Όλα ξεκίνησαν στις 31 Μαρτίου, όταν η γυναίκα πήγε στο νοσοκομείο του Πύργου για αν εμβολιαστεί. Η κόρη της τόνισε πως «η μητέρα μου σαν νομοταγής πολίτης και αυτή με όλα αυτά που ακούει φοβήθηκε, να προστατεύσει εμάς, τον εαυτό της… Έκλεισε ραντεβού και πήγε να το κάνει η γυναίκα».

Τα πρώτα συμπτώματα δεν άργησαν να φανούν. Από την πρώτη κιόλας μέρα ένιωσε ατονία, μούδιασμα στα χείλη και άλγος στ’ άκρα με αποτέλεσμα να οδηγηθει και πάλι  στο νοσοκομείο. «Της έκαναν κάποιο triplex, είδαν ότι έχει κάνει θρόμβωση στο κάτω άκρο, στο ένα της πόδι, της έδωσαν μία αγωγή και την έδιωξαν. Της έδωσαν μία φαρμακευτική αγωγή η οποία λέει ότι θα κάνει αντιθρομβωτικές ενέσεις», πρόσθεσε η Κωνσταντίνα Καπετάνη.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ  του Mega η 63χρονη έχει πάντα δίπλα της τις αντιπηκτικές ενέσεις που της συνταγογράφησαν. Στο άκουσμα της ιατρικής γνωμάτευσης, η ίδια δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυα της. «Φoβήθηκα, έκλαιγα, ζήτησα στο γιο μου να γυρίσουμε σπίτι. Παίρνω την κόρη μου με ρωτάει μα καλά δεν σου είπαν τίποτα να συμπληρώσεις; όχι τίποτα», ανέφερε η κυρία Καπετάνη.

Από την άλλη πλευρά η κόρη της στάθηκε και στο γεγονός ότι ο ΕΟΦ δεν είχε καμία ενημέρωση για το περιστατικό. «Η κυρία που ήτανε στο εμβολιαστικό κέντρο μου είπε ότι έπρεπε να γίνει κάποια κίτρινη κάρτα, και της λέω και γιατί δεν το κάνατε; Μου λέει “δεν μπορούμε να το κάνουμε εμείς, πρέπει ο πολίτης να το κάνει”. “Τι λέτε κυρία μου;” λέω. Εγώ μπήκα και διάβασα ο πολίτης έχει δικαίωμα να το κάνει, ο γιατρός έχει υποχρέωση να το κάνει», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Ακόμη η κόρη της 63χρονης καταγγέλλει μέσω του MEGA, ότι παρότι η μητέρα της ενημέρωσε τους γιατρούς πως είχε εμβολιαστεί τέσσερις ημέρες πριν από την εμφάνιση της θρόμβωσης εκείνοι δεν συμπλήρωσαν, ως όφειλαν, την κίτρινη κάρτα ώστε να ενημερωθεί ο ΕΟΦ. «Τους είπα έχω αυτό κι αυτό. Δεν μου είπε κανένας τίποτα. Δεν μου είπε κανένας για κίτρινη κάρτα. Τίποτα"», υπογράμμισε.

«Δύο πράγματα μπορώ να υποθέσω, ή ότι ήθελαν να το αποκρύψουν, ή ότι δεν ξέρουν να κάνουν καλά τη δουλειά τους και δεν είναι σωστά εκπαιδευμένοι και ενημερωμένοι για το τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις», σημείωσε η κόρη της 63χρονης για τη στάση των γιατρών. Σημειώνεται πως σε επικοινωνία που είχε το ΜEGA με τη διοίκηση του νοσοκομείου Πύργου, δεν θέλησε να προβεί σε καμία δήλωση, ενώ παραπέμποντας στον ΕΟΦ που είναι αρμόδιος για ύποπτα περιστατικά θρομβώσεων.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέα καταγγελία 63χρονης για θρόμβωση μετά το εμβόλιο της AstraZeneca"

Κορωνοϊός: Καμπανάκι Τσιόδρα για τις ηλικίες 20-50 ετών

Kαμπανάκι κινδύνου για τις ηλικίες 20-50 ετών έκρουσε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας στη διάλεξη με θέμα «Πανδημία SARS-COV-2: Η επιστήμη συνοδοιπόρος με την αβεβαιότητα στην αναζήτηση της αλήθειας», της Ακαδημίας Αθηνών.

Αναλυτικότερα, επεσήμανε ο κορωνοϊός το τελευταίο διάστημα προσβάλει τις ηλικίες 20 έως 50 ετών ενώ τόνισε πως θα συνεχίσουμε να έχουμε μέτρα μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα του εμβολιασμού.

Όπως εξήγησε πρόκειται για τοπική επιδημία που δεν πορεύεται πάντα με τον ίδιο αριθμό και ενδεικτικά παρέθεσε πως την τελευταία εβδομάδα στη Δυτική Μακεδονία παρατηρούνται περισσότερα από 1.000 ενεργά κρούσματα.

Αναφερόμενος στα εμβόλια ξεκαθάρισε πως δεν φέρουν τον ιό, αλλά διδάσκουν την άμυνα μας πως θα τον εξουδετερώσει, μεταδίδει ο ΣΚΑΪ.

Επιπλέον επεσήμανε ότι τα εμβόλια βοηθούν στη μείωση των περιστατικών και θανάτων που αποδίδονται στον κοροναϊό και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο παράδειγμα του Ισραήλ.

Αναφορικά με τις θεραπευτικές επιλογές είπε ότι δυστυχώς ακόμα δεν έχουμε αντιικό φάρμακο που θα χορηγούνταν στην αρχή της νόσου. «Ακόμα, ένα χρόνο μετά,  ερευνούμε ποια φάρμακα βοηθούν», είπε χαρακτηριστικά.

Τα εμβόλια είναι η ορατή λύση για τον περιορισμό της νόσου πρόσθεσε τονίζοντας πως μετά το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η δεύτερη χώρα που έχει προχωρήσει στους εμβολιασμούς.

«Όσο περισσότεροι εμβολιασμοί τόσο καλύτερα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόρδας.

Αναφερόμενος στα μέτρα περιορισμού, ο καθηγητής δήλωσε πως «Το lockdown είναι σφυριά στο κεφάλι» και υπογράμμισε τις συνέπειες σε όλους του τομείς, κοινωνικούς, οικονομικούς, πνευματικούς κ.α.

Σύμφωνα με τον Λοιμωξιολόγο, το τρίτο κύμα της πανδημίας είναι εδώ και χτυπά περισσότερο την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική.

Το μέλλον εξαρτάται τον εμβολιασμό, είπε και τόνισε ότι η ανοσία θα επιτευχθεί σε ποσοστό 45% έως 85%  σε μια κοινωνία όπου δεν εμβολιάζονται τα παιδιά.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Καμπανάκι Τσιόδρα για τις ηλικίες 20-50 ετών"

Κορωνοϊός: Στα 4.309 τα νέα κρούσματα - 751 οι διασωληνωμένοι, 79 θάνατοι

Τη δεύτερη χειρότερη «επίδοση» από την έναρξη της πανδημίας στρην χώρα μας με 4.309 νέα κρούσματα κορωνοϊού  ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ο ΕΟΔΥ. Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Μαρτίου ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει 4.340 νέα κρούσματα.

Από τα 4.309 νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα 1.883 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική εκ των οποίων 486 στο κέντρο της Αθήνας, 296 στον Πειραιά και 269 στην Ανατολική Αττική. Ανεξέλεγκτη είναι η διασπορά στη Θεσσαλονίκη όπου καταγράφηκαν 622 νέα κρούσματα ενώ την ραγδαία αυξηση των λοιμώξεων καταγράφει και η αυξηση κατά 56% στο ιικό φορτίο της πόλης την εβδομάδα 29 Μαρτίου – 4 Απριλίου 2021.

Τα νέα κρούσματ εντοπίστηκαν σε 75.182 τεστ που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο 24ωρο. Από αυτά, τα 24.543 ήταν μοριακά και τα υπόλοιπα 50.639 rapid.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 94 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.773 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 79, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.532 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 751 (64.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.788 ασθενείς. Οι εισαγωγές  νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 526 (ημερήσια μεταβολή +20.09%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 511 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος
0.2 έως 103 έτη).

Καλπάζει και το ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη

Την εβδομάδα 29 Μαρτίου - 4 Απριλίου 2021 παρατηρήθηκαν σταθεροποιητικές ή πτωτικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα
22-28 Μαρτίου 2021 στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των 7 από τις 11 περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. Οι πτωτικές τάσεις κυμαίνονται από –2% στην Περιφέρεια Αττικής μέχρι –94% στα Χανιά. Επισημαίνεται, όμως, ότι σταθερές παραμένουν ουσιαστικά οι συγκεντρώσεις του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Αττικής (-2%) και της Πάτρας (-5%), καθώς στις δύο αυτές περιοχές οι μεταβολές εμπίπτουν στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας. Αντίθετα, αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στις πόλεις του Βόλου (+112%), της Ξάνθης (+88%) και της Θεσσαλονίκης (+56%).

Η γεωγραφική κατανομή των 4.309 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

269 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής

208 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών

289 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών

144 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής

486 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών

176 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών

296 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

15 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

622 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

38 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

23 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

135 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

65 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

17 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

29 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

43 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

42 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

46 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

34 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

86 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιθάκης

46 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

45 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

26 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

46 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρπάθου

24 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

10 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

36 κρούσματα στην Π.Ε Κιλκίς

98 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

32 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

30 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

12 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

108 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

11 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

40 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Μήλου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

14 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

90 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

21 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

19 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

32 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

17 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

9 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου

55 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

29 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

34 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

36 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

22 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

12 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

1 κρούσμα στο Άγιο Όρος

140 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 4.309 τα νέα κρούσματα - 751 οι διασωληνωμένοι, 79 θάνατοι"

Παραλία Θεσσαλονίκης: Η κοσμοσυρροή έφερε… 600 σακούλες σκουπιδιών

Περισσότερες από 600 σακούλες απορριμμάτων μαζεύουν πλέον καθημερινά από το πλακόστρωτο της παραλίας οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης οι οποίοι δίνουν μάχη για να διατηρήσουν την πόλη καθαρή – τη στιγμή που χιλιάδες πολίτες, με σύμμαχο τον καλό καιρό και την άρση της απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων τα σαββατοκύριακα, επιλέγουν το παραλιακό μέτωπο για τη βόλτα τους.

Αγοράζοντας καφέ, ποτά αλλά και φαγητό από καταστήματα take away, ο κόσμος “πλημύρισε” τις τελευταίες ημέρες την παραλία της πόλης και ιδιαίτερα το σαββατοκύριακο που υπήρχε η δυνατότητα να μετακινηθεί από δήμο σε δήμο. Άλλοι περπατώντας, άλλοι καθισμένοι σε παγκάκια, πεζούλια, ακόμα και στα γρασίδια του Λευκού Πύργου και στα ξύλινα ντεκ της Νέας Παραλίας, απόλαυσαν την έξοδό τους και στιγμές χαλάρωσης, αφήνοντας πίσω τους, ωστόσο, χιλιάδες άδειες συσκευασίες ροφημάτων, τροφίμων, πακέτων από τσιγάρα και άλλα σκουπίδια.

Ενδεικτικό είναι άλλωστε ότι σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης, Νίκο Ζεϊμπέκη, ο κόσμος που υπολογίζεται ότι επισκέφτηκε το παραλιακό μέτωπο το σαββατοκύριακο, από πολλούς δήμους της Θεσσαλονίκης, ήταν περίπου 120.000, με αποτέλεσμα να υπάρξουν εκατοντάδες λίτρα σκουπιδιών, τα οποία ήταν τριπλάσια σε σχέση με την προ-κορωνοιού εποχή που καθημερινά συλλέγονταν 200 σακούλες απορριμμάτων, ενώ τώρα ο αριθμός “εκτινάχθηκε” ξεπερνώντας τις 600.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μεγάλη αύξηση που καταγράφεται, ο κ. Ζεϊμπέκης εξηγεί στο GRTimes.gr, ότι γίνεται συνεχής επίβλεψη από την υπηρεσία, διαρκές άδειασμα των καλαθιών που βρίσκονται κατά μήκος του παραλιακού μετώπου αλλά και συλλογή των… όσων σκουπιδιών αφήνουν οι πολίτες διασκορπισμένα. Επιπλέον, πέρα από τους υπαλλήλους που κινούνται πεζοί και καθαρίζουν σε μόνιμη βάση, για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες που έχουν προκύψει, έχουν επιστρατευτεί τρίκυκλα αλλά και οχήματα του Δήμου που κάνουν συχνές διελεύσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραλία της Θεσσαλονίκης δεν είναι το μόνο μέρος που καθημερινά συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό κόσμου τις τελευταίες εβδομάδες, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα να δίνουν αγώνα καθημερινά για να προλάβουν να καθαρίσουν και σε άλλες περιοχές, πάρκα, πλατείες και διάφορα άλλα σημεία τα οποία γεμίζουν από επισκέπτες αλλά και από σκουπίδια που αφήνουν πίσω φεύγοντας, μέσα και έξω από τους κάδους απορριμμάτων.

Θυμίζουμε ότι, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης έχουν δεχθεί πολλάκις συγχαρητήρια από τους πολίτες μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα και ομάδες πολιτών που τους βλέπουν να βρίσκονται νυχθημερόν στο δρόμο και να φροντίζουν ούτως ώστε η πόλη να είναι σε καλή κατάσταση. Ακόμα και σε καταστάσεις που πέφτουν χημικά κατά τη διάρκεια επεισοδίων μεταξύ διαδηλωτών – αστυνομίας, σε ελάχιστο χρόνο καταφέρνουν να… συμμαζέψουν την κατάσταση.

grtimes 

Διαβάστε Περισσότερα » " Παραλία Θεσσαλονίκης: Η κοσμοσυρροή έφερε… 600 σακούλες σκουπιδιών"

Υπόθεση Φουρθιώτη: Η κυβέρνηση στέλνει τώρα το θέμα στον εισαγγελέα

Στη Δικαιοσύνη παραπέμπεται άμεσα, με κυβερνητική πρωτοβουλία, η «υπόθεση Φουρθιώτη» - που αφορά τα μέτρα φύλαξης που είχαν ληφθεί για την ασφάλειά του, με απόφασση του αρχηγού της Ελληνικης Αστυνομίας.  Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα ζητηθεί η πλήρης διερεύνηση όλων των πτυχών της υπόθεσης.

«Τον λόγο έχει πλέον η Δικαιοσύνη», τόνιζαν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας ότι το υπουργείο Εργασίας θα στείλει τον φάκελο της υπόθεσης στην Εισαγγελία.  Όπως είναι γνωστό, έχουν υπάρξει δημοσιεύματα, αλλά και δηλώσεις από τον τότε υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση , για προσπάθεια του Φουρθιώτη να εισπράξει μεγάλα ποσά μέσω των μέτρων στήριξης των εργαζομένων στην πανδημία, με την δήλωση μισθού που έφτανε ως τις 80.000 ευρώ μηνιαίως, πράγμα που οδήγησε το υπουργείο να βάλει «πλαφόν» στην μισθολογική στήριξη.

Ήδη, στην υπόθεση έχει παρέμβει και ο οικονομικός εισαγγελέας.

Εν τω μεταξύ, ο Μένιος (Μαίνανδρος) Φουρθιώτης ζητάει από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η πράξη του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. με την οποία μειώθηκε η φρούρησή του και η φρούρηση της κατοικίας του σε 24ώρη βάση από αστυνομικούς και άνδρες της Ασφαλείας, κ.λπ.

Ειδικότερα, ο 36χρόνος μέσω του δικηγόρου του και Καθηγητή Πανεπιστημίου Πάνου Λαζαράτου, κατέθεσε στο ΣτΕ αίτηση και ζητάει να ακυρωθεί η από 31.3.2021 πράξη του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. με την οποία μειώθηκαν τα μέτρα ασφαλείας που του είχαν διατεθεί, με αποτέλεσμα , όπως υποστηρίζει, να υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την ζωή του.

Όπως υποστηρίζει ο Μένιος Φουρθιώτης με πράξη του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. (13.1.2021) διατέθηκαν για την ασφάλειά του:

1) Τρεις αστυνομικοί και μια συνοδευτική υπηρεσιακή μοτοσυκλέτα με αστυνομικό σε καθημερινή και 24ώρη βάση και

2) Αυστηρή επιτήρηση όλο το 24ώρο, όλων των χώρων εργασίας του, δηλαδή, Ρ/Σ Party F.M. 104, εφημερίδα «Αποκαλυπτικά», Τ/Σ EPSILON T.V. και Stoudio Alfa- EPSILON T.V., με περιπολίες της Αστυνομίας και της Ασφάλειας.

Την 18η Μαρτίου 2021 με νεότερη πράξη του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. τα μέτρα ασφαλείας για τον Μένιο Φουρθιώτη αυξήθηκαν. Έτσι, του διατέθηκαν 4 αστυνομικοί (αντί των 3) και εκτός από την συνοδευτική μοτοσυκλέτα, διατέθηκε και ένα αυτοκίνητο. Επίσης, αντί της επιτήρησης της κατοικίας του και των χώρων εργασίας του, διατάχθηκε η φρούρησή τους καθημερινά και σε 24ώρη βάση. Τα νέα αυξημένα μέτρα ασφαλείας επρόκειτο να επανεξεταστούν την 19η Ιουνίου 2021, σύμφωνα με την πράξη του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.

Τα μέτρα ασφαλείας αυξήθηκαν κατά τους ισχυρισμούς του, καθώς υπήρχε πληθώρα επιθέσεων τόσο προσωπικών όσο και στην κατοικία του, καθώς και στους χώρους εργασίας του. Ακόμη, επισημαίνει ότι υπήρξε έκρηξη βόμβας στο χώρο εργασίας του, εμπρηστική-δολοφονική επίθεση στο σπίτι του και βομβιστική επίθεση στον Τ/Σ EPSILON T.V.

Στην συνέχεια με την προσβαλλόμενη πράξη του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., δεν διατίθενται πλέον για την φρούρησή του οι 4 αστυνομικοί, το υπηρεσιακό αυτοκίνητο και η συνοδευτική μοτοσυκλέτα, ενώ έπαυσε η φρούρηση της κατοικίας του.

Στην αίτηση ακύρωσης, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστηρίζει ότι η τελευταία πράξη του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. (προσβαλλόμενη) είναι αντισυνταγματική και παράνομη. Και αυτό, γιατί δεν τηρήθηκε το γράμμα της διάταξης του άρθρου 20 του Συντάγματος, αφού δεν κλήθηκε σε ακρόαση πριν την έκδοση της προσβαλλόμενης πράξης με την οποία μειώθηκαν τα μέτρα ασφαλείας.

Ακόμη, ισχυρίζεται ότι η επίμαχη πράξη του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. πάσχει από έλλειψη αιτιολογίας, καθώς δεν αναφέρει σε ποίους κανόνες και αρχές βασίστηκε η έκδοσή της, που να δικαιολογούν την δραστική μείωση της προστασίας του Μένιου Φουρθιώτης.

Τέλος, αναφέρει ότι η προσβαλλόμενη πράξη εκδόθηκε πριν την συμπλήρωση του χρόνου εκπνοής της προηγούμενης πράξης με την οποία αυξήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Υπόθεση Φουρθιώτη: Η κυβέρνηση στέλνει τώρα το θέμα στον εισαγγελέα"

Καιρός αύριο: Έρχονται βροχές και καταιγίδες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα

Άστατος θα είναι ο καιρός αύριο, Τετάρτη (07.04.2021). Σε αρκετές περιοχές  θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες, αλλά σε άλλες θα υπάρχει ηλιοφάνεια.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Τοπικές βροχές προβλέπονται στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια.

Μεμονωμένες καταιγίδες πιθανώς θα εκδηλωθούν στα βόρεια.
Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος.
Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Από το μεσημέρι στα δυτικά και τα βόρεια θα επικρατήσουν βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι 5 με 6 μποφόρ.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός, με αραιές νεφώσεις από το απόγευμα.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Αργά το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το μεσημέρι θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 στρεφόμενοι απο το μεσημέρι σε βόρειους με την ίδια ένταση και ενισχυόμενοι τη νύχτα τοπικά σε 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα από τα δυτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στη δυτική και κεντρική Μακεδονία και από το μεσημέρι στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ τη νύχτα στα ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις βραδινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ στρεφόμενοι από το απόγευμα και από τα δυτικά σε βόρειους 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες αρχικά στα βόρεια και από το μεσημέρι και στις υπόλοιπες περιοχές. Τη νύχτα χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στο νότιο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ. Το μεσημέρι θα στραφούν στα βόρεια και από το βράδυ στα υπόλοιπα, σε βόρειους βορειοδυτικούς 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 και στα βόρεια έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στη Θεσσαλία λίγες νεφώσεις που μετά το μεσημέρι θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις μετά το μεσημέρι.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 στρεφόμενοι το βράδυ σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις από το απόγευμα.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και από το μεσημέρι 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Στα βόρεια νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και από το μεσημέρι 5 με 7 μποφόρ. Στα νότια δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Έρχονται βροχές και καταιγίδες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα"

Δημήτρης Λιγνάδης: Νεαρός κατήγγειλε στην Κύπρο ότι ο ηθοποιός τον βίασε στα 15 του

Κατάθεση στους ανακριτές του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων του αρχηγείου της Κυπριακής Αστυνομίας έδωσε σήμερα 23χρονος, ο οποίος κατήγγειλε ότι τον Φεβρουάριο του 2013 υπέστη βιασμό από τον σκηνοθέτη Δημήτρη Λιγνάδη.

Ο νεαρός υποστήριξε ότι σε ηλικία 15 ετών είχε πάει να παρακολουθήσει στη Λευκωσία παράσταση την οποία σκηνοθετούσε ο Λιγνάδης.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, ο σκηνοθέτης τον προσέγγισε λέγοντας του ότι μπορεί να κάνει καριέρα ως ηθοποιός και ο ίδιος μπορούσε να τον βοηθήσει να γνωρίσει σημαντικούς ανθρώπους του χώρου. Από το θέατρο, πήγαν σε χώρο που είχε παραχωρήσει ο ΘΟΚ (Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου) στον Λιγνάδη για να διαμένει. Στο δωμάτιο όταν βρέθηκαν μόνοι τους, ο Λιγνάδης, όπως κατήγγειλε ο νεαρός τον εβάλε να του κάνει μασάζ για να χαλαρώσει και στη συνέχεια τον βίασε.

Αστυνομικές πηγές ανέφεραν στο protothema.gr ότι η καταγγελία θα εξεταστεί και θα ζητηθεί η συμβολή των ελληνικών αρχών, καθώς ο Δ. Λιγνάδης είναι προφυλακισμένος.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δημήτρης Λιγνάδης: Νεαρός κατήγγειλε στην Κύπρο ότι ο ηθοποιός τον βίασε στα 15 του"

Λύματα: «Εκτίναξη» του κορονοϊού σε Βόλο και Θεσσαλονίκη – Ποια η εικόνα της Αττικής

Σταθεροποιητικές ή πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στο ιικό φορτίο του κορονοϊού στα αστικά λύματα των 7 από τις 11 περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 29 Μαρτίου – 4 Απριλίου, σε σχέση με την εβδομάδα 22-28 Μαρτίου.

Οι πτωτικές τάσεις κυμαίνονται από -2% στην Περιφέρεια Αττικής μέχρι -94% στα Χανιά. Επισημαίνεται, όμως, ότι σταθερές παραμένουν ουσιαστικά οι συγκεντρώσεις του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Αττικής (-2%) και της Πάτρας (-5%), καθώς στις δύο αυτές περιοχές οι μεταβολές εμπίπτουν στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας.

Αντίθετα, αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στις πόλεις του Βόλου (+112%), της Ξάνθης (+88%) και της Θεσσαλονίκης (+56%).

Αναλυτικά η εικόνα από τα λύματα

Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου Κρήτης, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου, της Πάτρας, της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης και τα αποτελέσματα του ελέγχου είναι τα εξής:

Περιφέρεια Αττικής: Την τελευταία εβδομάδα, 29/3-4/4/2021, στην Περιφέρεια Αττικής η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα δεν παρουσίασε σημαντική διακύμανση (-2%) σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα και παραμένει ουσιαστικά σταθερή και σε υψηλά επίπεδα.

Θεσσαλονίκη: Την τελευταία εβδομάδα, 29/3-4/4/2021, παρατηρήθηκε αύξηση (+56%) στον σχετικό ρυθμό έκκρισης του ιικού φορτίου, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 22-28/3/2021. Η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.

Λάρισα: Την τελευταία εβδομάδα, 29/3-4/4/2021, παρατηρήθηκε μείωση (-38%) στη συγκέντρωση του γενετικού υλικού του ιού στα αστικά λύματα σε σχέση με την εβδομάδα 22-28/3/2021.

Βόλος: Την τελευταία εβδομάδα, 29/3-4/4/2021, παρατηρήθηκε αύξηση (+112%) στη συγκέντρωση του γενετικού υλικού του ιού στα αστικά λύματα σε σχέση με την εβδομάδα 22-28/3/2021. Έπειτα από τη μείωση που παρατηρήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα (22-28/3/2021), οι συγκεντρώσεις επανήλθαν σε πρότερα επίπεδα, αντίστοιχα της περιόδου 1 έως 21 Μαρτίου 2021.

Ηράκλειο: Την τελευταία εβδομάδα, 29/3-4/4/2021, παρατηρήθηκε πτωτική τάση (-94%) σε σχέση με την εβδομάδα 22-28/3/2021 στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα λύματα της πόλης του Ηρακλείου. Παρά τη μείωση, η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα εξακολουθεί να είναι υψηλή.

Χανιά: Την τελευταία εβδομάδα, 29/3-4/4/2021, παρατηρήθηκε πτωτική τάση (-87%) σε σχέση με την εβδομάδα 22-28/3/2021 στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα λύματα της πόλης των Χανίων. Παρά τη μείωση, η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα εξακολουθεί να είναι υψηλή.

Ρέθυμνο: Την τελευταία εβδομάδα, 29/3-4/4/2021, παρατηρήθηκε πτωτική τάση (-93%) σε σχέση με την εβδομάδα 22-28/3/2021 στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα λύματα της πόλης του Ρεθύμνου.

Αγ. Νικόλαος: Την τελευταία εβδομάδα, 29/3-4/4/2021, παρατηρήθηκε πτωτική τάση (-82%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου του ιικού φορτίου στα λύματα της πόλης του Αγίου Νικολάου, σε σύγκριση με αυτόν της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας.

Πάτρα: Την τελευταία εβδομάδα, 29/3-2/4/2021, στην Πάτρα δεν παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη μεταβολή (-5%) στον σχετικό ρυθμό έκκρισης του ιικού φορτίου, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, 22-28/03/2021.

Ξάνθη: Την τελευταία εβδομάδα, 29/3-4/4/2021, παρατηρήθηκε αύξηση (+88%) της συγκέντρωσης του γενετικού υλικού του ιού στα αστικά λύματα, αλλά οι συγκεντρώσεις κυμαίνονται ακόμα σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Αλεξανδρούπολη: Την τελευταία εβδομάδα, 29/3-4/4/2021, ανιχνεύθηκε γενετικό υλικό του ιού στα αστικά λύματα, σε αντίθεση με την εβδομάδα 22-28/3/2021, οπότε ο ιός δεν ήταν ανιχνεύσιμος. Η συγκέντρωση χαρακτηρίζεται ως πολύ χαμηλή.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Λύματα: «Εκτίναξη» του κορονοϊού σε Βόλο και Θεσσαλονίκη – Ποια η εικόνα της Αττικής"

Εξώδικο νοσηλευτών κατά του καθηγητή Βασιλακόπουλου για τους εμβολιασμούς

Με εξώδικη δήλωση διαμαρτυρίας απάντησαν οι εκπρόσωποι των νοσηλευτών ΕΣΥ, η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Νοσηλευτών ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ), στις «προσβλητικές» και «επαίσχυντες» όπως τις χαρακτηρίζουν, θέσεις του καθηγητή Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, κ. Θεόδωρου Βασιλακόπουλου σχετικά με το χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης έναντι του κορωνοιού των νοσηλευτών στα νοσοκομεία.

Χωρίς να παίρνει θέση για το μεγάλο ποσοστό άρνησης εμβολιασμού του νοσηλευτικού προσωπικού του ΕΣΥ, το προεδρείο της ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ ζητεί από τον καθηγητή να ανακαλέσει τις δηλώσεις του διότι καταλόγισε στους νοσηλευτές «σημαντικό έλλειμμα γνώσης και μόρφωσης, που δήθεν τους οδηγεί στην αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας ή της ασφάλειας των εμβολίων, στη δεισιδαιμονία και στις θεωρίες συνωμοσίας».

Ειδικότερα, αναφέρονται σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον σταθμό Μega, στις 20 Μαρτίου, στη διάρκεια της οποίας τοποθετούμενος επί του ζητήματος της διενέργειας εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού ανέφερε τα εξής, «επαίσχυντα» όπως υπογραμμίζουν ότι «...το ποσοστό αποδοχής στους ιατρούς είναι πολύ πολύ μεγαλύτερο απ’ότι στους νοσηλευτές που σημαίνει ότι όσο μεγαλύτερη είναι η μόρφωση τόσο λιγότερη είναι η αμφισβήτηση, η δεισιδαιμονία και οι θεωρίες συνωμοσίας και πρέπει να σοβαρευτούμε κάποτε…».

«Οι επίμαχες δηλώσεις σας είναι τουλάχιστον προσβλητικές για τον κλάδο των νοσηλευτών. Επί της ουσίας αμφισβητείτε την μόρφωση και το επίπεδο σπουδών των νοσηλευτών. Οι απόψεις σας αυτές ουδέν έρεισμα ευρίσκουν επί της πραγματικότητας, ούτε, βέβαια, τεκμηριώνονται με ικανά στοιχεία, που να αποδεικνύουν έστω και σε μικρό βαθμό την όποια βασιμότητά τους. Αντιστρόφως η τοποθέτησή σας στηρίζεται στην εσφαλμένη προϋπόθεση, ότι η μόρφωση των ιατρών είναι «μεγαλύτερη» εν σχέσει με την αντίστοιχη μόρφωση των νοσηλευτών», τονίζουν στην εξώδικη διαμαρτυρία τους οι νοσηλευτές.

Η ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ υπενθυμίζει στον καθηγητή ότι η παρεχόμενη νοσηλευτική εκπαίδευση στην χώρα είναι ανωτάτου επιπέδου και ήδη πανεπιστημιακή, όπως ακριβώς συμβαίνει και με την ιατρική εκπαίδευση, γεγονός που «καταμαρτυρά την προχειρότητα της σκέψης σας και την παραγνώριση (ή ενδεχομένως την πλήρη άγνοια) του εν Ελλάδι ισχύοντος θεσμικού – εκπαιδευτικού πλαισίου».

Επιπλέον, θεωρούν «αισχρό εν μέσω μιας πανδημίας, κατά την διάρκεια της οποίας οι Νοσηλευτές πρώτοι στηρίζουν με την ψυχή και το σώμα τους (και φυσικά τις επιστημονικές τους γνώσεις) το ΕΣΥ, παρέχοντας εξαιρετικά υψηλού επιπέδου υπηρεσίες φροντίδας και υγείας στους νοσηλευομένους με Covid-19 ασθενείς, να δέχονται τέτοιου είδους αήθη και απρόκλητη επίθεση, που φτάνει μέχρι του σημείου να τους χαρακτηρίζει αμόρφωτους". Αλλά και "θλιβερό ότι η επίθεση και οι χαρακτηρισμοί προέρχονται από πρόσωπο, που φέρει την ιδιότητα του μέλους της ακαδημαϊκής κοινότητας».

Καταλήγοντας, αναφέρουν ότι «αντίστοιχου είδους, φύσεως και περιεχομένου δηλώσεις, πέραν του ότι δεν συνάδουν με την ιδιότητα καθηγητή πανεπιστημίου, προσβάλλουν με βάναυσο τρόπο την προσωπικότητα, την επαγγελματική φήμη και την ηθική υπόσταση των Νοσηλευτών της χώρας μας», για αυτό και ζητούν από τον κ. Βαςιλακόπουλο «να προβείτε άμεσα στην ανεπιφύλακτη ανάκλησή τους».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εξώδικο νοσηλευτών κατά του καθηγητή Βασιλακόπουλου για τους εμβολιασμούς"

Συγκλονίζει καθηγητής στο «Παπανικολάου»: «Όποιος λέει ότι κουράστηκε ας έρθει μια βόλτα από τα νοσοκομεία»

Τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης λόγω του κορονοϊού περιγράφει ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Λοιμωξιολογίας του «Παπανικολάου» Ιωάννης Κιουμής τονίζοντας «μπορεί να μην βρισκόμαστε στα όρια της απόγνωσης του περασμένου Νοεμβρίου, ωστόσο η εικόνα μεταβάλλεται επιβαρυντικά μέρα με τη μέρα και υπάρχει φόβος».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», επεσήμανε πως αυτό που κρατάει «ζωντανές» τις ΜΕΘ είναι το γεγονός ότι οι γιατροί καταφέρνουν και «βγάζουν ασθενείς», ωστόσο «τα κρεβάτια καταλαμβάνονται και πάλι σε ελάχιστο διάστημα».

«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, όμως οι πολίτες να γνωρίζουν πως δυνατότητα δεν είναι απεριόριστη», ανέφερε χαρακτηριστικά υποστηρίζοντας πως οι αρχικές προβλέψεις για σταδιακή μείωση των κρουσμάτων μέσα στην εβδομάδα δεν επαληθεύονται κι αυτό οφείλεται στα «κορονοπάρτι που πολλαπλασιάστηκαν και στην παραβατικότητα των κανόνων προφύλαξης από μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού».

«Ακούω συχνά το επιχείρημα ότι οι νέοι μας κουράστηκαν. Τα ακούω με κατανόηση μεν, όσοι όμως λένε ότι κουράστηκαν επειδή δεν μπορούν να κάνουν πάρτι, να καθίσουν στην καφετέρια ή το μπαράκι, παρακαλώ να κάνουν μια βόλτα στα νοσοκομεία και να δουν γιατρούς, νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό που παλεύουν να σώσουν τους αρρώστους. Εκεί θα καταλάβουν πραγματικά τι σημαίνει κούραση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε πως σε αυτή τη φάση της πανδημίας έχει αλλάξει η ηλικιακή ομάδα των ασθενών και από τον περασμένο Νοέμβριο, που στις ΜΕΘ ήταν ασθενείς άνω των 80 ετών, σήμερα υπάρχουν ηλικίες από 40+ έως και 70. «Δεν υπάρχουν άτρωτοι σε αυτή τη μάχη», συμπλήρωσε ο κ. Κιουμής.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Συγκλονίζει καθηγητής στο «Παπανικολάου»: «Όποιος λέει ότι κουράστηκε ας έρθει μια βόλτα από τα νοσοκομεία»"

Θεσσαλονίκη: 75 self test για κάθε φαρμακείο – Πότε θα διατεθούν στους πολίτες

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη διανομή των self test στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, καθώς από αύριο θα ξεκινήσει η παραλαβή τους και από την Πέμπτη το πρωί θα διατίθενται στο κοινό της πόλης ξεκινώντας με μαθητές και καθηγητές Λυκείου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ThessToday.gr ήδη η εταιρεία που έχει αναλάβει τη μεταφορά έχει μοιράσει σε αποθήκες ανά την επικράτεια πάνω από μισό εκατομμύριο self test, ενώ έως την Παρασκευή ο αριθμός θα ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και σε συνδυασμό με την πλατφόρμα που θα είναι στον «αέρα» από το απόγευμα της Τετάρτης, η προμήθεια των self test στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης θα ξεκινήσει από την Τετάρτη και από την Πέμπτη το πρωί θα διατίθενται στο κοινό.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης εξήγησε στο ThessToday.gr ότι είναι σημαντική η άμεση παραλαβή των self test από μαθητές – εκπαιδευτικούς, καθώς αφενός υπάρχει ο φόβος άμεσης εξάντλησής τους και αφετέρου η δημιουργία συνωστισμού στα εφημερεύοντα φαρμακεία του Σαββατοκύριακου από τους υπόλοιπους πολίτες. «Υπάρχουν θέματα προς επίλυση, όπως να προλάβουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί να ενημερωθούν εγκαίρως και να παραλάβουν τα self test την Πέμπτη και την Παρασκευή. Έχουμε την ενημέρωση ότι τα φαρμακεία θα παραλάβουν τα self test αύριο Τετάρτη, οπότε και το απόγευμα προς βράδυ θα ανοίξει και η πλατφόρμα», τόνισε ο κ. Ευγενίδης, συμπληρώνοντας παράλληλα πώς κάθε φαρμακείο προβλέπεται να παραλάβει 75 τεμάχια.

Στο άγνωστοι οι φαρμακοποιοί 

Φαρμακοποιοί μιλώντας στο ThessToday.gr δηλώνουν ανενημέρωτοι για την παραλαβή των προσωπικών self test, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία τους ότι η διαδικασία καταμέτρησης και μεταφοράς στα καταστήματα θα ολοκληρωθεί την άλλη εβδομάδα. «Δεν μας έχει ενημερώσει κανείς πότε θα παραλάβουμε τα self test. Μόνο ό,τι διαβάζουμε στις ιστοσελίδες. Είμαστε στο άγνωστο. Προσωπικά δεν γνωρίζω πόσα self test θα παραλάβω στο φαρμακείο μου και πώς θα τα δώσω. Πρέπει να ενημερώσω τον κόσμο ότι αν δεν ανοίξει η πλατφόρμα δεν γίνεται να χορηγήσω το self test», τόνισε η Μαρία Παπαδοπούλου, που διατηρεί φαρμακείο στην περιοχή της Κάτω Τούμπας.

Να σημειωθεί πως, μετά τους καθηγητές και μαθητές Λυκείων, σειρά θα πάρουν οι πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18-67 ετών και τέλος, στους άνω των 67.

Στο self-testing.gov.gr η δήλωση θετικού αποτελέσματος

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, οι πολίτες θα πρέπει να το δηλώνουν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Στη συνέχεια, οι πολίτες θα λαμβάνουν μία βεβαίωση ή θα τους αποστέλλεται SMS για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας, είτε σε δημόσια, είτε σε ιδιωτική δομή.

Πώς γίνονται τα self test

Τα βήματα για το ρινικό τεστ είναι τα εξής:

  • Τοποθετείτε την μπατονέτα περίπου 4 εκατοστά μέσα στο ρουθούνι, κοιτώντας ψηλά και περιστρέφουμε 5-6 φορές.
  • Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία στο άλλο ρουθούνι.
  • Τοποθετείτε τον στυλεό μέσα στο υγρό και περιστρέφουμε για 15 δευτερόλεπτα.
  • Πιέζετε τον στυλεό μέσα στο φιαλίδιο με το υγρό.
  • Ρίχνετε τέσσερις σταγόνες στην πρώτη ειδική θέση της δοκιμαστικής πλακέτας και αφήνουμε 10 με 15 λεπτά μέχρι να φανεί το αποτέλεσμα.

Σε ό,τι αφορά το τεστ σάλιου, η διαδικασία είναι η ίδια, με τη διαφορά ότι το δείγμα λαμβάνεται από το στόμα μέσα στην ειδική χοάνη, η οποία συνδέεται με το φιαλίδιο με το υγρό. Ανακινείτε το φιαλίδιο, το αφήνετε ένα λεπτό και μεταφέρετε τέσσερις σταγόνες στην πλακέτα.

thesstoday

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: 75 self test για κάθε φαρμακείο – Πότε θα διατεθούν στους πολίτες"

Παραδοχή από αξιωματούχο του EMA: Υπάρχει σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με τις θρομβώσεις

Για σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με τα περιστατικά θρομβώσεων κάνει λόγο ο επικεφαλής εμβολιασμών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), Μάρκο Καβαλέρι σε συνέντευξή του στην ιταλική Il Messaggero.

Ο αξιωματούχος του ΕΜΑ υποστήριξε ακόμη ότι η σύνδεση θα επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες από τον ίδιο τον ΕΜΑ.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής εμβολίων του ΕΜΑ, Μάρκο Καβαλέρι, δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero:

«Κατά τη γνώμη μου μπορούμε ήδη να πούμε ότι είναι ξεκάθαρο πώς υπάρχει μια σύνδεση με το εμβόλιο. Τι ακριβώς όμως προκαλεί αυτή την αντίδραση δεν το γνωρίζουμε ακόμη.

Οι περιπτώσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες και η σχέση οφέλους-κινδύνων παραμένει πάντα υπέρ των εμβολίων. Αλλά τώρα είναι είναι ολοένα δυσκολότερο να επιβεβαιώσουμε ότι δεν υπάρχει μια σχέση αιτίου-αποτελέσματος ανάμεσα στον εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca και πολύ σπάνιες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρομβώσεων στο αίμα, που συνδέονται με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων».

Σ’ αυτή τη φάση, η διαδικασία αξιολόγησης του ΕΜΑ «απέχει πολύ από το να έχει ολοκληρωθεί», σημείωσε, προσθέτοντας πως στη διάρκεια της εβδομάδας θα δοθούν «προκαταρκτικά στοιχεία», αλλά «δύσκολα θα μπορέσουμε να αναφερθούμε σε ηλικιακά όρια [για τη χρήση του εμβολίου] όπως έχουν κάνει κάποιες χώρες».

Ο αξιωματούχος του ΕΜΑ τόνισε ότι είναι αναγκαίο να εξεταστούν κατά περίπτωση οι διάφορες ηλικιακές ομάδες, π.χ. «οι νεαρές γυναίκες, συχνά πρωταγωνίστριες κρουσμάτων θρομβώσεων, υποφέρουν λιγότερο από τις επιπτώσεις της Covid-19 και ως εκ τούτου θα πρέπει να αξιολογήσουμε την αναλογία κινδύνου-οφέλους γι’ αυτές», επειδή τα σπάνια περιστατικά αφορούν κυρίως γυναίκες κάτω των 50, «αν και υπήρξαν και περιπτώσεις στις ηλικίες 50-60, αλλά και σε άντρες, περίπου 20%. Η μέση ηλικία είναι γύρω στα 45-47 έτη».

«Πολλοί», κατέληξε ο Καβαλέρι, «περιμένουν από τον ΕΜΑ να λύσει το θέμα αυτό για όλους, αλλά δεν είναι τόσο απλό»… «Σίγουρα θα επικαιροποιηθούν οι πληροφορίες για το σκεύασμα, δηλώνοντας ότι οι ανεπιθύμητες παρενέργειες σχετίζονται με το εμβόλιο. Θα δηλωθεί σαφώς».

Το AFP σε tweet του αναφέρει: «Κορυφαίος αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ΕΜΑ, είπε ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca και των θρομβώσεων, αλλά η αιτία δεν είναι ξεκάθαρη».

 mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Παραδοχή από αξιωματούχο του EMA: Υπάρχει σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με τις θρομβώσεις"

Κορονοϊός: «Θλιβερό» ρεκόρ – Ξεπέρασαν τα τρία εκατομμύρια οι νεκροί παγκοσμίως

Θερίζει ζωές ο κορονοϊός σε όλο τον κόσμο και σήμερα μάλιστα γράφτηκε ένα θλιβερό ρεκόρ την ώρα μάλιστα που υπάρχει και αύξηση των κρουσμάτων.

Ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με την covid-19 παγκοσμίως ξεπέρασε σήμερα το φράγμα των τριών εκατομμυρίων, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Reuters, καθώς η τελευταία αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού που παρατηρείται ανά τον κόσμο εμποδίζει τις εκστρατείες εμβολιασμού σε όλο τον πλανήτη. 

Ο αριθμός των θανάτων από επιπλοκές της COVID-19 αυξάνεται για μια ακόμη φορά, ειδικά στη Βραζιλία και την Ινδία.

Αξιωματούχοι του τομέα υγείας αποδίδουν αυτή την αύξηση στις περισσότερο μεταδιδόμενες παραλλαγές του ιού, που ταυτοποιήθηκαν για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Νότια Αφρική, σε συνδυασμό με την κόπωση του παγκόσμιου πληθυσμού από τα λοκντάουν και από τα άλλα περιοριστικά μέτρα.

Σύμφωνα με έναν απολογισμό του Reuters, χρειάστηκε πάνω από ένα χρόνο για τον παγκόσμιο απολογισμό νεκρών από covid-19 να φθάσει τα δύο εκατομμύρια.

Το επόμενο ένα εκατομμύριο θανάτων προστέθηκε στον παγκόσμιο απολογισμό μέσα σε περίπου τρεις μήνες.

Η Βραζιλία βρίσκεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως ως προς τον μέσο όρο ημερήσιων νέων θανάτων από covid-19 και αναλογεί σε έναν στους τέσσερις θανάτους παγκοσμίως καθημερινά, σύμφωνα με μια ανάλυση του Reuters.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναγνώρισε την δύσκολη υγειονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα λέγοντας ότι η Βραζιλία βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση με το υγειονομικό της σύστημα να είναι υπερφορτωμένο.

Κρίσιμη η κατάσταση στη Βραζιλία

“Πράγματι, είναι πολύ σοβαρή η κατάσταση αυτή τη στιγμή στην Βραζιλία, όπου υπάρχουν πολλές πολιτείες σε κρίσιμη κατάσταση”, είχε δηλώσει στην ενημέρωση του Τύπου την περασμένη Πέμπτη η επιδημιολόγος του ΠΟΥ Μαρία Βαν Κερκχόβε προσθέτοντας ότι πολλές ΜΕΘ νοσοκομείων έχουν πληρότητα άνω του 90%.

Η Ινδία ανέφερε χθες αύξηση ρεκόρ κρουσμάτων και έγινε έτσι η δεύτερη χώρα μετά τις ΗΠΑ που ανέφερε πάνω από 100.000 νέα κρούσματα μέσα σε μια ημέρα.

Το κρατίδιο που έχει πληγεί περισσότερο στην Ινδία, το Μαχαράστρα, ξεκίνησε χθες να κλείνει εμπορικά κέντρα, κινηματογράφους, μπαρ, εστιατόρια και τόπους λατρείας καθώς τα νοσοκομεία του είναι υπερπλήρη.

Η περιοχή της Ευρώπης, η οποία περιλαμβάνει 51 χώρες, έχει τον υψηλότερο συνολικό αριθμό νεκρών που πλησιάζει το 1,1 εκατομμύριο.

Πέντε ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ρωσίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας καταγράφουν περίπου το 60% του συνολικού αριθμού θανάτου από τον ιό στην Ευρώπη.

Στους 555.000 οι νεκροί στις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ έχουν τον υψηλότερο αριθμό θανάτων παγκοσμίως –555.000–που αναλογεί στο περίπου 19% όλων των θανάτων λόγω της COVID-19 στον κόσμο.

Τα κρούσματα έχουν αυξηθεί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, αλλά οι υγειονομικές αρχές εκτιμούν ότι η ταχεία εκστρατεία εμβολιασμού στη χώρα πιθανόν να αποτρέψει και την αύξηση των θανάτων.

Ένα τρίτο του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Τουλάχιστον 370,3 εκατομμύρια άνθρωποι ή σχεδόν το 4,75% του παγκόσμιου πληθυσμού είχε μέχρι την Κυριακή εμβολιαστεί με την πρώτη δόση, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της εταιρείας Our World in Data.

Ωστόσο, ο ΠΟΥ κάνει έκκληση στις χώρες να παραχωρήσουν περισσότερες δόσεις εγκεκριμένων εμβολίων για να βοηθήσουν τις πιο ευάλωτες ομάδες στις φτωχότερες χώρες να ικανοποιήσουν τον στόχο εμβολιασμού.

ΑΠΕ ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: «Θλιβερό» ρεκόρ – Ξεπέρασαν τα τρία εκατομμύρια οι νεκροί παγκοσμίως"

Λοβέρδος: Άγνωστες οι ωφέλειες -αν υπάρχουν- της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ερώτηση για τα αποτελέσματα και τις ωφέλειες -αν υπάρχουν- για την Ελλάδα από την Συμφωνία των Πρεσπών κατέθεσε ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος προς το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής υπογραμμίζει πως «δύο έτη και πλέον μετά από την κύρωση από τη Βουλή των Ελλήνων της Συμφωνίας των Πρεσπών παραμένουν άγνωστα τα επί της ουσίας αποτελέσματά της, εάν υπάρχουν» για να προσθέσει πως «Εάν, όμως, δεν υπάρχουν αποτελέσματα, τότε η κριτική που ασκείται σε εκείνους που υπέγραψαν και κύρωσαν τη συμφωνία, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα χάρισε το όνομα στους γείτονές της και μετά αδιαφόρησε για τα υπόλοιπα θέματα είναι βάσιμη».

Παράλληλα, ο κ. Λοβέρδος υπενθυμίζει πως «σε αρκετές περιπτώσεις η Συμφωνία αναφέρεται γενικώς σε "ενθάρρυνση", πχ ανταλλαγή επισκέψεων κ.λπ, ενώ σε άλλα σημεία είναι πολύ πιο συγκεκριμένη και προβλέπει τη συγκρότηση και λειτουργία οργάνων/επιτροπών που θα παράξουν επιμέρους πορίσματα, όπως για παράδειγμα:

Άρθρο 8 Παρ. 5. Εντός ενός μηνός από την υπογραφή της παρούσης Συμφωνίας, τα Μέρη θα συγκροτήσουν με ανταλλαγή διπλωματικών διακοινώσεων, σε ισομερή βάση, μία Κοινή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων σε ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα, για να εξετάσει την αντικειμενική, επιστημονική ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων βασισμένη σε αυθεντικές, τεκμηριωμένες και επιστημονικά στέρεες ιστορικές πηγές και αρχαιολογικά ευρήματα. Οι εργασίες της Επιτροπής θα τελούν υπό την επίβλεψη των Υπουργείων Εξωτερικών των Μερών σε συνεργασία με άλλες αρμόδιες εθνικές αρχές. Η Επιτροπή θα εξετάσει και, εφόσον το κρίνει απαραίτητο, θα αναθεωρήσει οιαδήποτε σχολικά εγχειρίδια και βοηθητικό σχολικό υλικό όπως χάρτες, ιστορικούς άτλαντες, οδηγούς διδασκαλίας που χρησιμοποιούνται σε έκαστο από τα Μέρη, σύμφωνα με τις αρχές και τους σκοπούς της ΟΥΝΕΣΚΟ και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή θα θέσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ώστε να διασφαλισθεί ότι σε έκαστο από τα Μέρη κανένα σχολικό εγχειρίδιο ή βοηθητικό σχολικό υλικό σε χρήση το έτος μετά την υπογραφή της παρούσης Συμφωνίας δεν περιέχει αλυτρωτικές/αναθεωρητικές αναφορές. Η Επιτροπή επίσης θα εξετάσει οιεσδήποτε νέες εκδόσεις σχολικών εγχειριδίων και βοηθητικού σχολικού υλικού όπως προβλέπεται σε αυτό το Άρθρο. Η Επιτροπή θα συνεδριάζει τακτικά, τουλάχιστον δυο φορές ετησίως, και θα υποβάλει μία Ετήσια Έκθεση για τις δραστηριότητες και τις συστάσεις της προκειμένου να εγκριθούν από το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, όπως αυτό θα συσταθεί κατ’ εφαρμογή του Άρθρου 12.

Άρθρο 12, Παρ. 3. Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας ΑΣΣ θα συνέρχεται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο (έγινε;) και θα είναι το αρμόδιο όργανο για τη σωστή και αποτελεσματική εφαρμογή αυτής της Συμφωνίας και του απορρέοντος εξ αυτής Σχεδίου Δράσης. Το ΑΣΣ θα λαμβάνει αποφάσεις και θα προωθεί δράσεις και μέτρα για τη βελτίωση και την αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας (όπως;) μεταξύ των Μερών και θα αντιμετωπίζει όλα τα ζητήματα που τυχόν προκύψουν κατά την εφαρμογή της παρούσας Συμφωνίας και του απορρέοντος εξ αυτής Σχεδίου Δράσης, με στόχο την επίλυσή τους.

Άρθρο 14, Παρ. 9. Τα Μέρη θα θεσπίσουν μία Κοινή Υπουργική Επιτροπή (ΚΥΕ) για να επιτύχουν την καλύτερη δυνατή συνεργασία στους ανωτέρω τομείς της οικονομικής εταιρικής σχέσης, περιλαμβανομένης της οργάνωσης μεικτών επιχειρηματικών fora. H ΚΥΕ, που θα συνέρχεται μία φορά το χρόνο τουλάχιστον, θα καθοδηγεί την πορεία της διμερούς οικονομικής συνεργασίας, τη συνολική εφαρμογή των σχετικών τομεακών δράσεων, συμφωνιών, πρωτοκόλλων και συμβατικών πλαισίων, καθώς και όλες τις σχετικές μελλοντικές συμφωνίες. Τα Μέρη ενθαρρύνουν τη στενότερη δυνατή επικοινωνία μεταξύ των Εμπορικών Επιμελητηρίων τους.

Άρθρο 16, Παρ. 2. Τα Μέρη θα συνεργάζονται στενά στον τομέα πολιτικής προστασίας, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη και διαχείριση φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών και στην ανακούφιση από τις συνέπειες των καταστροφών. Έκαστο Μέρος μπορεί να κάνει χρήση της ειδικής εκπαίδευσης και εμπειρογνωμοσύνης του άλλου Μέρους και οποτεδήποτε είναι αναγκαίο και δυνατόν κάθε Μέρος θα παράσχει στο άλλο την ειδική υποδομή του, ειδικότερα στην πυρόσβεση. Τα Μέρη δύνανται να εξετάσουν την ίδρυση σχετικού μηχανισμού για συνδρομή στην εφαρμογή του παρόντος Άρθρου και τέλος ειδικά για το θέμα των εμπορικών σημάτων με το Άρθρο 1, παρ.3, (θ) προβλέπεται η λειτουργία σχετικής Επιτροπής, με ορίζοντα τριετίας».

Υπό αυτά τα δεδομένα ρωτά:

1. Η Ελλάδα ενασκεί τον δέοντα έλεγχο για την τήρηση των συμπεφωνημένων;

2. Υπάρχουν μέχρι στιγμής συγκεκριμένα αποτελέσματα;

3. Με βάση τη μέχρι τώρα εφαρμογή της Συμφωνίας προκύπτουν ωφέλειες για τη χώρα μας; Και αν ναι, ποιες είναι αυτές;

4. Η κριτική που ασκείται τόσο στην προηγούμενη όσο και στη δική σας κυβέρνηση πως υπεγράφη, κυρώθηκε και επικυρώθηκε η συμφωνία και έκτοτε η ηγεσία της χώρας αδιαφορεί για την εφαρμογή της, αφού όμως «έδωσε» το όνομα, είναι ανυπόστατη;

5. Επειδή το Υπουργείο Εξωτερικών είναι αρμόδιο για την εποπτεία της εφαρμογής της συμφωνίας, πώς εξηγείτε το γεγονός ότι ουδέποτε ενημερώθηκε σχετικώς η Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής;

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Λοβέρδος: Άγνωστες οι ωφέλειες -αν υπάρχουν- της Συμφωνίας των Πρεσπών"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news