Τη δημιουργία μιας «μεγάλης δημοκρατικής παράταξης», χαρακτηρίζοντας ως πρώτο βήμα συνεννόησης των προοδευτικών δυνάμεων τη στήριξη της κυβέρνησης από την πλευρά των σοσιαλδημοκρατών, προτείνει ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Κουρουμπλής αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση έχει καθαρή εντολή τετραετίας, θεωρεί συμπαγή την κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών, μιλά για το νέο δίπολο που διαμορφώνεται και ανοίγει τα χαρτιά του για τον νέο εκλογικό νόμο. «Το μπόνους, αν θα υπάρξει στον νέο εκλογικό νόμο, πρέπει να συνδέεται με ένα ποσοστό το οποίο θα πιάσει είτε το πρώτο κόμμα ή ο συνασπισμός κομμάτων - για παράδειγμα το 40%» αποκαλύπτει ο υπουργός Εσωτερικών και ανακοινώνει την κάρτα-κλειδί που θα «φέρει επανάσταση κατά της γραφειοκρατίας» μέχρι το τέλος του χρόνου.
Κύριε υπουργέ, η κυβέρνηση βρίσκεται εκ των πραγμάτων μπροστά σε σοβαρά διλήμματα που προκύπτουν από τον νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί χωρίς καθυστερήσεις. Οι εταίροι όμως ζητούν μειώσεις συντάξεων, «ρήτρα» προσλήψεων στο Δημόσιο και γενικώς ρυθμίσεις που προκαλούν αντιδράσεις από τις κοινωνικές ομάδες. Εχετε και ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές»;
Η κυβέρνηση, ως όφειλε, έθεσε ως «κόκκινη γραμμή» την υπεράσπιση των κύριων συντάξεων, οι οποίες μειώθηκαν τα τελευταία χρόνια 11 φορές. Αυτοί που τις μείωσαν οφείλουν να στηρίξουν -έστω και τώρα- στο ιερό αυτό ζήτημα της κύριας σύνταξης τη γραμμή της κυβέρνησης. Μια γραμμή που είναι εθνική.
Η κυβέρνησή σας έστησε τρεις φορές σε λίγους μήνες εθνικές κάλπες. Θα το επαναλάβει αν υπάρξει αδιέξοδο με τους εταίρους;
Η κυβέρνηση έχει λάβει καθαρή εντολή τετραετίας. Διαθέτει το ηθικό πλεονέκτημα ότι προεκλογικά είπε την αλήθεια στον λαό. Οσοι ονειρεύονται εκλογές και υπονοούν αποστασίες, αν και είναι χειμώνας, βλέπουν όνειρα θερινής νυκτός.
Τα περί οικουμενικής κυβέρνησης έχουν τελειώσει;
Αν λάβουμε υπόψη μας το εγχείρημα Παπαδήμου, τότε δεν μένει κανένα περιθώριο για πολιτικές διαστροφές.
Για τους γνωρίζοντες η εκάστοτε αλλαγή του εκλογικού νόμου αναδεικνύει τη στρατηγική κατ' αρχάς του κυβερνώντος κόμματος. Πήρατε απόφαση αλλαγής του υπάρχοντος; Κατάργηση ή μείωση του μπόνους για το πρώτο κόμμα;
Ο εκλογικός νόμος θα πρέπει να υπηρετεί τρεις αρχές:
Πρώτον, την απαραίτητη εμπιστοσύνη που πρέπει να καλλιεργηθεί ανάμεσα στα κόμματα - άρα δεν πρέπει να υπάρξει αιφνιδιασμός.
Δεύτερον, να διασφαλίσουμε την πλειοψηφία των 200 ψήφων, άρα να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, στο τέλος της τετραετίας.
Τρίτον, η νέα ριζική, δημοκρατική, θεσμική του παρέμβαση να προκαλέσει το ενδιαφέρον των πολιτών, προτρέποντας και όχι αποτρέποντας το 40% του ελληνικού λαού -ιδιαίτερα των νέων- που αδιαφορούν και αποστρέφουν το πρόσωπό τους από την πολιτική.
Θα μπορεί να έχει πρόσβαση στο μπόνους και ένας συνασπισμός κομμάτων και Κινήσεων, ένας νέος... ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή;
Το μπόνους, αν θα υπάρξει στον νέο εκλογικό νόμο, πρέπει να συνδέεται με ένα ποσοστό το οποίο θα πιάσει είτε το πρώτο κόμμα ή ο συνασπισμός κομμάτων. Για παράδειγμα το 40%. Τότε μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι ο ελληνικός λαός θέλει να κυβερνήσει αυτό το κόμμα ή αυτός ο συνασπισμός. Τότε, ενδεχομένως, δικαιολογείται ένα κάποιο μπόνους.
Γιατί δεν εμφανίζεστε στα μπλόκα των αγροτών;
Εμφανίστηκα στα μπλόκα των αγροτών στην Κρήτη. Και οι αγρότες ξέρουν ποιος τους οδήγησε στη σημερινή, τραγική, κατάσταση, ξέρουν ποιοι ψήφισαν τους όρους της νέας ΚΑΠ. Εκείνο που βαρύνει εμάς είναι να προετοιμαστούμε αρκούντως, ώστε στην ενδιάμεση αναδιάρθρωση του 2017 να πετύχουμε εκείνες τις ρυθμίσεις που θα προστατεύουν πραγματικά τον πρωτογενή τομέα και τους αγρότες και να τον απαλλάξουν από τις βδέλλες των μεσαζόντων. Και εκεί θα κριθούμε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν γίνει κυβέρνηση, είχε υποσχεθεί πολλά, αλλά τελικά έπραξε άλλα. Δεν είχατε μετρήσει σωστά τις δυνάμεις σας ή συνειδητά πλειοδοτήσατε σε υποσχέσεις για να γίνετε κυβέρνηση;
Τον Σεπτέμβριο θέσαμε στην κρίση του ελληνικού λαού μια σκληρή πραγματικότητα. Κι είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, ένα πρόγραμμα που να καλείται η κυβέρνηση να υλοποιήσει την επόμενη ημέρα.
Ομως η κυβέρνηση δεν θα κριθεί στους πρώτους 4 μήνες διακυβέρνησης. Θα κριθεί από το τι θα κάνει όλη την τετραετία. Και είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνηση με πείσμα και υπομονή, ενεργοποιώντας τα θερμογόνα δημιουργικά ιαματικά κοιτάσματα της ψυχής των Ελλήνων, όχι μόνο θα βγάλει τη χώρα από αυτή την οικονομική τρικυμία, όχι μόνο θα αντιμετωπίσει το μεγάλο προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα, αλλά στο βάθος της τετραετίας θα έρθουν και μέρες κοινωνικού κράτους. Γιατί εμείς έχουμε όραμα που συνδυάζεται με δράσεις. Οταν το όραμα δεν έχει δράσεις, είσαι ένας απλός ονειροπόλος. Οταν η δράση δεν έχει όραμα είναι εφιάλτης.
Για το Προσφυγικό τα πράγματα είναι δύσκολα. Τι προέκυψε από τη συνάντησή σας με τους ομολόγους σας υπουργούς Εσωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας με τους οποίους συναντηθήκατε την Παρασκευή;
Συμφωνήσαμε με τους κ. Μπερνάρ Καζνέβ και Τόμας Ντε Μεζιέρ στην ανάγκη αλληλεγγύης, στην ανάγκη αποσαφήνισης των διαδικασιών και των συμφωνιών, στην ανάγκη να προχωρήσουμε αναγνωρίζοντας την Τουρκία ως τρίτη χώρα ασφαλούς διέλευσης. Οπως τόνισαν και οι ίδιοι οι υπουργοί Εσωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας, θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα, να βρούμε κοινές λύσεις και όχι να αναδείξουν τις όποιες ελλείψεις είτε εδώ είτε στην Ευρώπη.
Πιστεύω ότι σε ένα πνεύμα κατανόησης, συνεννόησης, τη δύσκολη αυτή στιγμή δεν θα προβεί η Ευρώπη σε βεβιασμένες αποφάσεις που οδηγούν στο να κλειστεί στον εαυτό της.
Ως πολίτης Ευρωπαίος, ως άνθρωπος που πιστεύω και πίστεψα στο ευρωπαϊκό όραμα, ζήτησα από τους ομολόγους μου να συμβάλουν και αυτοί από την πλευρά τους ώστε το Βραβείο Νόμπελ να δοθεί στους Ηρωες του Αιγαίου, στους ανθρώπους που διέσωσαν, με τη συμπεριφορά τους την πανανθρώπινη, την ιστορία των τεσσάρων χιλιάδων χρόνων που κουβαλούν, στους ανθρώπους που δικαίωσαν την αγάπη και τις αναφορές των Ευρωπαίων, Γερμανών και Γάλλων φιλοσόφων στην Ελλάδα, τους ανθρώπους που με τον ηρωισμό τους διέσωσαν την αξιοπρέπεια της Ευρώπης.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ
Η στήριξη της κυβέρνησης στο θέμα των συντάξεων θα είναι το πρώτο βήμα συνεννόησης των προοδευτικών δυνάμεων
Είναι ενδιαφέρον ότι ο κ. Τσίπρας επιμένει στο να καταγραφεί το προοδευτικό πρόσημο στις διάφορες μεταρρυθμίσεις. Εσείς προέρχεστε από τον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας. Είστε από τους υποστηρικτές της άποψης προσέγγισης όμορων χώρων, όπως το ΠΑΣΟΚ κ.ά.; Δηλαδή και συγκυβέρνηση π.χ. με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη;
Υπερασπίζομαι την ανάγκη δημιουργίας μιας μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Η στήριξη της κυβέρνησης στο μείζον θέμα των συντάξεων από πλευράς των σοσιαλδημοκρατών θα είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα για το άνοιγμα ενός δρόμου συνεννόησης μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων.
Διαμορφώνεται ένα νέο δίπολο; Και ποιοι χωρούν στο ένα και στο άλλο;
Η υπό τον κύριο Μητσοτάκη Νέα Δημοκρατία αποσαφηνίζει ιδεολογικά τη νεοφιλελεύθερη ταυτότητά της. Απέναντι στις πολιτικές επιλογές της κατεδάφισης κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους θα συστρατευθούν όλες οι προοδευτικές δυνάμεις με επίκεντρο τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Οσοι αγνοούν αυτήν τη νέα πραγματικότητα που δημιουργείται θα μείνουν απολιθώματα της Ιστορίας.
Τελικά είστε κυβέρνηση της Αριστεράς ή έχετε μετατραπεί σε κάτι άλλο;
Στην τελευταία τοποθέτηση στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή αποσαφηνίστηκαν οι πολιτικές και ιδεολογικές θέσεις του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα. Ολοι γίναμε κοινωνοί τού τι υπερασπίζεται ο καθένας τους. Τοποθετήθηκαν οι ιδεολογικές διαχωριστικές γραμμές. Εκείνη που υπερασπίζεται την πλουτοκρατία και εκείνη που νοιάζεται για τα κοινωνικά δικαιώματα και την κοινωνική αλληλεγγύη. Δύο διαφορετικές κοσμοθεωρίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτω από τις δεδομένες πολιτικοϊδεολογικές συνθήκες μιας συντηρητικής Ευρώπης, τολμά και υπερασπίζεται κοινωνικά αγαθά που αφορούν τους απλούς ανθρώπους. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για ανθρώπους και οι άλλοι μιλούν για αριθμούς. Αυτό είναι η Αριστερά σήμερα.
Κάποιοι λένε ότι στο πολιτικό γραφείο σας βλέπουν πάντα τις εικόνες του Ανδρέα Παπανδρέου, του Γιώργου Γεννηματά, του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Νικολάου Πλαστήρα. Ποια μηνύματα στέλνετε, αλήθεια;
Γεννήθηκα και ανδρώθηκα σε μια οικογένεια με αντιδεξιό πρόσημο. Τιμώ την ιστορία μου αυτή. Και αν βλέπει από ψηλά ο Ανδρέας Παπανδρέου, για κάποιους θα είναι περήφανος και για κάποιους θα λυπάται.
Θα ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης στη Βουλή από την κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών;
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των ΑΝΕΛ αποδεικνύεται όλο και περισσότερο συμπαγής, γιατί η προσπάθειά μας έχει όραμα την «Ιθάκη» της Ελλάδος και γιατί υπηρετούμε τον ελληνικό λαό και απολογούμεθα μόνο σε αυτόν. Γι' αυτό και όλο το κατεστημένο έχει φρυάξει.
ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
H κάρτα-κλειδί με τις βάσεις δεδομένων του Δημοσίου θα είναι μια επανάσταση κατά της γραφειοκρατίας
Παρακολουθώντας τις ανακοινώσεις σας είδα ότι ετοιμάζετε τη νέα κάρτα για κάθε πολίτη. Ισχύει ή είναι ένα ακόμη πυροτέχνημα; Ολα τα στοιχεία, ΑΜΚΑ, αριθμός ταυτότητας κ.ά. μαζί; Και με ποιο χρονοδιάγραμμα; Διότι η κυβέρνηση φαίνεται ότι ασχολείται κυρίως με τις μνημονιακές υποχρεώσεις...
Κυρία Γιωτάκη, στον απόηχο της πολιτικής παρακμής των τελευταίων χρόνων, η σημερινή κυβέρνηση είναι σε θέση να υλοποιήσει το όραμα για μια Ελλάδα με καινοτόμους και ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς. Η μεταρρύθμιση του κράτους είναι απαραίτητη συνθήκη για να μπορέσει η Ελλάδα να απελευθερώσει τις εγκλωβισμένες δημιουργικές της δυνάμεις και να κερδίσει το στοίχημα της πραγματικής ανάπτυξης που θα ωφελεί το σύνολο της κοινωνίας και θα εξασφαλίζει τη μείωση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων.
Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε τη διαλειτουργικότητα των μεγαλύτερων βάσεων δεδομένων του Δημοσίου -ό,τι έπρεπε να έχει γίνει εδώ και 15 χρόνια- για να φτάσουμε σε μια κάρτα-κλειδί. Αυτό σημαίνει επανάσταση κατά της γραφειοκρατίας.
Αυτό σημαίνει πολυεπίπεδη αποκέντρωση, με αποσαφηνισμένες αρμοδιότητες, χωρίς αλληλοεπικαλύψεις που κυρίως πλήττουν την επιχειρηματικότητα και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Η διαλειτουργικότητα των Μητρώων θα είναι πλέον το βασικό μέσο για την ταχεία ηλεκτρονική διεκπεραίωση υπηρεσιών με το Δημόσιο. Παράλληλα, θα μειώσει τις μετακινήσεις των πολιτών για τις συναλλαγές τους με τις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ τα οικονομικά οφέλη από την πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, καθώς και από την ελαχιστοποίηση των δαπανών λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης με τη μείωση της γραφειοκρατίας που απορροφά περίπου το 6% του ΑΕΠ, θα καταστήσουν το κράτος πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό.
Θα δεχθείτε ρήτρα προσλήψεων στο Δημόσιο;
Προσλήψεις θα γίνουν με επίκεντρο την Παιδεία, την Υγεία και υπηρεσίες αιχμής, όπως είναι το ΣΔΟΕ και οι οικονομικοί εισαγγελείς.
Και σχετικά με την αποκομματικοποίηση του κράτους έχετε βρει ασφαλιστικές δικλίδες;
Οταν ακούω - κυρίως τη Δεξιά - να αναφέρεται σε κομματικές προσλήψεις, με καταλαμβάνει κλαυσίγελως. Το νομοσχέδιο που προωθούμε για την αξιοκρατία και την αξιολόγηση δεν συνάντησε ούτε ένα ψευδεπίγραφο επιχείρημα εναντίον του.
ethnos