facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 29 Αυγούστου 2023

Τραγωδία στην Πάτρα: Νεκρό 8χρονο κορίτσι – Είχε μεταφερθεί χωρίς τις αισθήσεις του στο Νοσοκομείο από την «Κιβωτό της αγάπης»

Έχασε τη μάχη να κρατηθεί στη ζωή 8 χρόνο κοριτσάκι που αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και είχε μεταφερθεί από το Ίδρυμα «Κιβωτός της αγάπης» στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων της Πάτρας.

Παρά τις προσπάθειες των γιατρών η μικρούλα δεν τα κατάφερε. Το απόγευμα είχε διακομισθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα βρέθηκε και η αστυνομία προκειμένου να εξετάσει τις συνθήκες θανάτου του παιδιού.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τραγωδία στην Πάτρα: Νεκρό 8χρονο κορίτσι – Είχε μεταφερθεί χωρίς τις αισθήσεις του στο Νοσοκομείο από την «Κιβωτό της αγάπης»"

Σάμος: 76 μετανάστες περισυνέλεξε το Λιμενικό σε τρεις διαφορετικές επιχειρήσεις - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Το Λιμενικό εντόπισε και έσωσε 76 μετανάστες στη Σάμο, σε τρεις διαφορετικές επιχειρήσεις, σήμερα Τρίτη (29/8).

Όπως αναφέρει στις ανακοινώσεις του:

- λέμβος με 36 μετανάστες εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου, πλησίον του οικισμού «Κοκκάρι».

- λέμβος με 27 μετανάστες εντοίστηκε στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου έναντι Καρλοβάσου.

- λέμβος με 13 μετανάστες εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Σάμου, πλησίον Καρλοβάσου.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού για τους 36 μετανάστες:

Πρωινές ώρες σήμερα, Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή βόρεια ν. Σάμου, πλησίον του οικισμού «ΚΟΚΚΑΡΙ», ακινητοποιημένη λέμβο με ικανό αριθμό επιβαινόντων.

Το ανωτέρω Περιπολικό σκάφος προέβη στην περισυλλογή τριάντα έξι (36) αλλοδαπών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον λιμένα Μαλαγαρίου Σάμου και είναι καλά στην υγεία τους. Η λέμβος στην οποία επέβαιναν ανωτέρω αλλοδαποί καταστράφηκε. Στη συνέχεια παραδόθηκαν σε στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σάμου, για να μεταφερθούν σε Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Σάμου.

Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Σάμου.



samos

Η ανακοίνωση του Λιμενικού για τους 27 μετανάστες:

Πρωινές ώρες σήμερα, Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στο πλαίσιο περιπολίας του στη θαλάσσια περιοχή βόρεια ν. Σάμου έναντι Καρλοβάσου, πνευστή λέμβο με ικανό αριθμό επιβαινόντων.

Άμεσα το πλήρωμα του Π.Α.Θ./Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη στην ασφαλή περισυλλογή 27 συνολικά αλλοδαπών και τους μετέφερε με ασφάλεια στον λιμένα Μαλαγαρίου ν. Σάμου, ενώ τρεις εκ των ανωτέρω διακομίστηκαν με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου για παροχή πρώτων βοηθειών.

Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Σάμου, ενώ η λέμβος καταστράφηκε.



samos22

samos2

Η ανακοίνωση του Λιμενικού για τους 13 μετανάστες:

Πρωινές ώρες σήμερα, Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά ν. Σάμου, πλησίον «ΚΑΡΛΟΒΑΣΟΥ» ακινητοποιημένη λέμβο με ικανό αριθμό επιβαινόντων.

Το ανωτέρω Περιπολικό σκάφος προέβη στην περισυλλογή δεκατριών (13) αλλοδαπών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον λιμένα Μαλαγαρίου ν. Σάμου και είναι καλά στην υγεία τους.

Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Σάμου, ενώ η λέμβος καταστράφηκε.

samos3

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σάμος: 76 μετανάστες περισυνέλεξε το Λιμενικό σε τρεις διαφορετικές επιχειρήσεις - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες"

Επιδότηση €15 ανά μεγαβατώρα για τον Σεπτέμβριο

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει τη συνέχιση των μέτρων στήριξης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στον Σεπτέμβριο, οι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, διαμορφώνονται ως εξής:

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500kWh, η ενίσχυση αυξάνεται σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και ανέρχεται σε 15€/MWh. Η κατηγορία αυτή καταλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
  • Την ίδια ενίσχυση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.
  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η ενίσχυση ανέρχεται στα 50 €/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης και απορροφά το 100% του αυξημένου κόστους.

Επιπλέον για τους αγρότες, ανεξαρτήτως ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης, η ενίσχυση αυξάνεται σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και ανέρχεται σε στα 15€/MWh, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Η αξία της ενίσχυσης του ρεύματος για νοικοκυριά και αγρότες, τον Σεπτέμβριο, ξεπερνά, συνολικά, τα 21,4 εκατ. ευρώ.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιδότηση €15 ανά μεγαβατώρα για τον Σεπτέμβριο"

Χανιά: Σε διαθεσιμότητα ο 53χρονος αξιωματικός της αστυνομίας και ο ειδικός φρουρός για τους εκβιασμούς

Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν ο αξιωματικός της ελληνικής αστυνομίας και ο ειδικός φρουρός στα Χανιά. Ο 53χρονος και ο 29χρονος γιος του κατηγορούνται για εκβιασμούς επιχειρηματιών.

Με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ο 53χρονος αξιωματικός, που συνελήφθη την Κυριακή (27.08.2023), καθώς και ο 29χρονος γιος του, ειδικός φρουρός, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα για την υπόθεση των εκβιασμών επιχειρηματιών στα Χανιά.

Ο 53χρονος κατηγορείται για «εκβίαση, δωροληψία υπαλλήλου που αντίκειται στα καθήκοντά του και παράβαση καθήκοντος», και ο 29χρονος ειδικός φρουρός, ο οποίος είναι γιος του αξιωματικού, συνελήφθη για συνέργεια σε εκβίαση.

Παράλληλα σε βάρος τους διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

Οι υπολογιστές στο γραφείο και το σπίτι του 53χρονου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. ερευνώνται σχολαστικά, καθώς η δράση του φέρεται να είχε ξεφύγει από τα στενά υπηρεσιακά όρια.

Ειδικότερα, φέρεται να εμπλέκεται σε πολλά περιστατικά εκβιασμού, με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να αναφέρει στην επίσημη ανακοίνωσή του ότι «εκβίαζε συστηματικά ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος της περιοχής (σ.σ. Χανιά), απαιτώντας και λαμβάνοντας χρηματικά ποσά».

Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας απήγγειλε τις κατηγορίες της εκβίασης κατ’ επάγγελμα (σε βαθμό κακουργήματος), της δωροληψίας και της παράβασης καθήκοντος στον 53χρονο, αλλά και της συνέργειας στην εκβίαση στον γιο του.

Οι δύο άνδρες θα οδηγηθούν ενώπιον της ανακρίτριας Χανίων στις 9:30 το πρωί της Τετάρτης, 30 Αυγούστου.

Σημειώνεται πως για τη σύλληψη του 53χρονου κινητοποιήθηκε η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων και μάλιστα χρειάστηκε να πραγματοποιηθεί άρση απορρήτου των επικοινωνιών.

Η ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.:

«Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν, με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ο αξιωματικός, που συνελήφθη την Κυριακή (27/8) στην Κρήτη κατηγορούμενος για εκβίαση, δωροληψία υπαλλήλου που αντίκειται στα καθήκοντά του και παράβαση καθήκοντος, καθώς και ο ειδικός φρουρός που συνελήφθη για συνεργεία σε εκβίαση».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Χανιά: Σε διαθεσιμότητα ο 53χρονος αξιωματικός της αστυνομίας και ο ειδικός φρουρός για τους εκβιασμούς"

Ιός Δυτικού Νείλου: Συνολικά 11 θάνατοι - Έκκληση από τον ΕΟΔΥ στους πολίτες να προσέχουν

Από την αρχή της περιόδου 2023, μέχρι σήμερα, έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί συνολικά 89 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 74 κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 15 κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, διαγνώσθηκαν/ δηλώθηκαν 31 νέα κρούσματα. Έχουν καταγραφεί 11 θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό και με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ, ηλικίας άνω των 64 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων= 82 έτη).

Τα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν καταγραφεί σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Πιερίας, Κιλκίς, Σερρών, Καβάλας, Δράμας, Ροδόπης, Καστοριάς και Άρτας.

Θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, αναφέρει ο ΕΟΔΥ και καλεί τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ /protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ιός Δυτικού Νείλου: Συνολικά 11 θάνατοι - Έκκληση από τον ΕΟΔΥ στους πολίτες να προσέχουν"

Καιρός αύριο: Τοπικές βροχές στα δυτικά – Η θερμοκρασία σε πτώση

Δύο όψεις θα έχει ο καιρός αύριο Τετάρτη, 30 Αυγούστου. Στη Δυτική Ελλάδα θα σημειωθούν βροχές, η θερμοκρασία θα καταγράψει πτώση και οι άνεμοι θα είναι νότιοι.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή όμβρους, που από αργά το απόγευμα βαθμιαία θα σταματήσουν. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις αρχικά στα βόρεια και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα υπόλοιπα ηπειρωτικά. Τοπικοί όμβροι θα εκδηλωθούν στα βόρεια ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα φτάσει στα δυτικά ηπειρωτικά και τη νησιωτική χώρα τους 29 με 32 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 31 με 35 βαθμούς.

Καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 33 βαθμούς Κελσίου.
 
Καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος με τοπικές νεφώσεις στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στις υπόλοιπες περιοχές με τοπικούς όμβρους στα ορεινά. Πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων τις πρωινές ώρες στα ανατολικά.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 και από το απόγευμα στα θαλάσσια παραθαλάσσια έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 34 και τοπικά έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι έως και τις απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Δυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 32 και τοπικά στα νότια έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5, στα κεντρικά και νότια τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά στην Κρήτη έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 30 και στην Κρήτη έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 και από το απόγευμα τοπικά 5 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα δυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Τοπικές βροχές στα δυτικά – Η θερμοκρασία σε πτώση"

Φορολογικά έσοδα 600 εκατ. ευρώ από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακίνητων

«Ταμείο»... κάνει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με την φορολόγηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων! Οι εννιά στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων είναι συνεπής στις υποχρεώσεις τους δηλαδή, πληρώνουν φόρους κανονικά όπως παραδέχτηκε στη Βουλή ο υφυπουργός οικονομικών κ Χάρης Θεοχάρης. Εκτίμησε ότι τα συνολικά έσοδα για το 2022 θα φτάσουν τα 600 εκατομμύρια ευρώ, πολύ πιο πάνω από τα 50 εκατομμύρια που εισέπραττε πριν λίγα χρόνια.

Στο πλαίσιο τοποθέτησής του, κατά την επεξεργασία το νομοσχεδίου για τις ψηφιακές πλατφόρμες από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης ανέφερε πως «ξεκινήσαμε με έσοδα 50 εκατ. ευρώ από τις πλατφόρμες τύπου Booking, AirBnB κ.ά. και τώρα έχουμε ξεπεράσει τα 500 εκατ. Δηλαδή έχουμε φτάσει πλέον δέκα φορές πάνω. Έχω, δε, την αίσθηση -θα το επιβεβαιώσουμε όταν ολοκληρωθούν οι φορολογικές δηλώσεις- ότι για το 2022 θα ξεπεράσουμε τα 600 εκατ. ευρώ».

Εξάλλου ο κ. Θεοχάρης είπε, μεταξύ άλλων, «τα στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων που εφαρμόζει η κυβέρνηση και που ενισχύονται από το νέο νομοσχέδιο είναι επαρκή, δε χρειάζεται περισσότερη μελέτη. Μάλιστα, η οδηγία 2021/514 που καλούμαστε να ψηφίσουμε, είναι αποτέλεσμα και των δικών μας ενεργειών. Διότι, ήδη από την προηγούμενη τετραετία, ως κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχαμε ήδη κατορθώσει να πείσουμε τις πλατφόρμες διαμοιρασμού να συνεργαστούν με την ΑΑΔΕ και να μας δώσουν στοιχεία. Τις αναγκάσαμε να συμμορφωθούν, επί ποινή αποχώρησης από την Ελλάδα. Γι' αυτό και συμμορφώθηκαν».

Επιπλέον, ο υφυπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «υπολογίζουμε πως το 90% όσων ιδιοκτητών παραχωρούν ακίνητα για τέτοιου είδους μίσθωση στην Ελλάδα, φορολογούνται κανονικά, κάτι που αποτελεί μία από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη, ως προς την αντιμετώπιση αυτού του είδους της φοροδιαφυγής. Η Οδηγία 2021/514, λοιπόν, έρχεται να επεκτείνει το επιτυχημένο μοντέλο της χώρας μας στην υπόλοιπη Ε.Ε.».

Γενικότερα για το δεύτερο νομοσχέδιο το οποίο εισηγείται προς ψήφιση στη Βουλή το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μέσα σε μόλις δύο μήνες μετά από τις εθνικές εκλογές, ο κ. Θεοχάρης παρατήρησε ότι «μία λέξη χαρακτηρίζει το δεύτερο σ/ν -δικαιοσύνη. Φορολογική δικαιοσύνη κυρίως, η οποία εδράζεται στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στη δεύτερη τετραετία, να πατάξει τη φοροδιαφυγή. Για εμάς η φοροδιαφυγή είναι μια αντικοινωνική συμπεριφορά. Και η δικαιοσύνη μέσω της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, θα επιτρέψει την αύξηση των εισοδημάτων, διότι οδηγεί στην εξυγίανση της οικονομικής δραστηριότητας, αυξάνοντας πολύ πιο ουσιαστικά και πιο γρήγορα το ΑΕΠ».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Φορολογικά έσοδα 600 εκατ. ευρώ από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακίνητων"

Φωτιά στον Έβρο: Αναζωπυρώσεις σε Λευκίμμη, Τρεις Βρύσες, Λεπτοκαρυά – Εντολή εκκένωσης της Κοτρωνιάς

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις της φωτιάς στον Έβρο είναι οι πυροσβεστικές δυνάμεις. 

Στον Έβρο, αναζωπυρώσεις της φωτιάς εντοπίζονται στις περιοχές Λευκίμμη, Τρεις Βρύσες, Λεπτοκαρυά και Κοτρωνιά. Μάλιστα, στις 6.26 το απόγευμα της Τρίτης (29.08.2023) ήχησε το 112 για τους κατοίκους της Κοτρωνιάς, οι οποίοι εγκαταλείπουν προς Γιαννούλη. 

Στην Πάρνηθα, επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις και αντιμετωπίζουν διάσπαρτες μικρές καύσεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής

Συνολικά, αντιμετωπίζουν 87 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια, την ώρα που το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 44 νέες δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών παρέχουν δυνάμεις από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα η Κύπρος με ένα αεροσκάφος που επιχειρεί στη Αλεξανδρούπολη και 31 πυροσβέστες που επιχείρησαν στα Λυκομάγουλα Έβρου, η Γερμανία με δύο αεροσκάφη που επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή της Φυλής στην Αττική, η Γαλλία με δύο αεροσκάφη που επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης, η Τσεχία με ένα ελικόπτερο που επιχειρεί στο Δίστομο Βοιωτίας και 30 πυροσβέστες με 6 οχήματα που επιχειρούν στην Κοτρωνιά Έβρου, η Ρουμανία με 53 πυροσβέστες με 10 οχήματα που επιχειρούν στην Κίρκη Αλεξανδρούπολης, η Βουλγαρία με 36 πυροσβέστες και πέντε οχήματα που επιχειρούν στη Λεπτοκαρυά Έβρου, η Σλοβακία με 39 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα που επιχειρούν στη Λευκίμμη Αλεξανδρούπολης, η Σερβία με 16 πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα που επιχειρούν στο Παπίκιο Κομοτηνής. Επίσης μέσω διακρατικής συμφωνίας η Αλβανία με 46 πυροσβέστες με πέντε οχήματα που επιχειρούν στο δάσος της Δαδιάς.

Ακόμη, συνδρομή παρέχουν μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών, σημειώνεται επίσης από την Πυροσβεστική.

Για αύριο Τετάρτη 30/08/2023 παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας. Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της επικράτειας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Τέλος, το Πυροσβεστικό Σώμα καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στον Έβρο: Αναζωπυρώσεις σε Λευκίμμη, Τρεις Βρύσες, Λεπτοκαρυά – Εντολή εκκένωσης της Κοτρωνιάς"

Καματερό: Δεκαπεντάχρονος έπεσε θύμα bullying από ανήλικο – Του έριξε μπουνιά για να «λύσουν» παρεξήγηση

Τα χτυπήματα σε 15χρονο μαθητή από συμμαθητή του καταγράφονται από κινητό τηλέφωνο, με τους υπόλοιπους στο σημείο να παρακολουθούν με απάθεια, δίχως να κάνουν το παραμικρό για να μπει ένα τέλος στα όσα συμβαίνουν μπροστά τους.

Ένα από τα άτομα, μάλιστα, φροντίζει να βρίσκεται στο κατάλληλο σημείο για να έχει μπροστά του όλο το σκηνικό του βίαιου bullying που δέχεται ο 15χρονος.

Η μητέρα του παιδιού που τραυματίστηκε μίλησε στο Live News και περιέγραψε τον εφιάλτη του γιου της, εξιστορώντας πώς ξεκίνησε η επίθεση, αλλά και τι της είπε ο ανήλικος δράστης όταν τον συνάντησε.

«Πρήστηκε όλο το πρόσωπο του παιδιού, του έχωσε μία αγκωνιά και μετά τον πέταξε κάτω και του έδωσε και σφαλιάρες και συνέχισε και μετά να τον χτυπάει στο κεφάλι. Σε ένα προαύλιο σχολείου, που κάθονται εκεί πέρα και μαζεύονται ουσιαστικά τα παιδιά για να μην είναι στο δρόμο», δήλωσε η μητέρα του 15χρονου.

Δεν είπε τίποτα στους γονείς του, το έμαθαν από βίντεο

Όλα συνέβησαν πριν από περίπου ένα μήνα σε σχολείο του Καματερού. Δύο παρέες έχουν μπει για να παίξουν, αλλά ξαφνικά τα πράγματα βγήκαν εκτός ελέγχου.

Όπως είπε η μητέρα του 15χρονου τραυματία, ο δράστης έφτασε στο σημείο δήθεν για να υπερασπιστεί ένα φίλο του. Ο γιος της, όπως τόνισε, δεν απείλησε κανέναν και ξαφνικά βρέθηκε να δέχεται χτυπήματα στο κεφάλι.

Το παιδί ζαλίζεται από τις γροθιές, αλλά αρχικά δεν λέει τίποτα στους γονείς του.

«Ήταν τρία παιδιά μαζί, αλλά τα άλλα δεν συμμετείχαν, μόνο αυτός που τον χτύπησε. Δεν μου το είπε καν, ήταν πρησμένο το μάγουλό του, δεν μου είπε τίποτα, μου ψιλοκρυβόταν, τάχα μου ότι κοιμόταν, τάχα μου ότι φεύγει. Εγώ το βίντεο το ανακάλυψα δύο εβδομάδες μετά», ανέφερε η μητέρα του ανήλικου θύματος.

Το βίντεο της επίθεσης αρχίζει να διακινείται και κάποια στιγμή το βλέπει και η μητέρα του 15χρονου.

«Μία συγγνώμη δεν θα μου τον γύριζε πίσω, αν τον σκότωνε»

«Ήταν στενοχωρημένος, φαινόταν ότι κάτι είχε, αλλά δεν ήθελε να μου πει, γιατί απ’ ό,τι κατάλαβα τον απειλούσαν κιόλας, ότι εάν το μάθουν οι δικοί σου θα έχουμε θέμα», προσέθεσε.

Το θέμα προκαλεί αναστάτωση στην τοπική κοινωνία και μετά από μέρες ενημερώνεται και η αστυνομία.

«Συναντηθήκαμε και με το παιδί και με τη μητέρα του, να ζητήσει συγγνώμη υποτίθεται από τον γιο μου. Του εξήγησα ότι με μία συγγνώμη, εάν μου το άφηνε στον τόπο, δεν θα μου το γύριζες πίσω για κανέναν λόγο. Μου είπε πως δεν το έχει ξανακάνει, δεν ξέρει πώς θόλωσε…», ανέφερε η μητέρα του 15χρονου.

Η συγγνώμη του ανήλικου δράστη θα μπορούσε, όπως λέει η μητέρα του θύματος στο MEGA, να μην έχει καμία σημασία. Αυτό το χτύπημα θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο ακόμα και για τη ζωή του γιου της.

Τα βίαια επεισόδια με πρωταγωνιστές ανήλικα παιδιά συνεχίζονται ακόμα και μέσα σε σχολεία, με γονείς, εκπαιδευτικούς και αστυνομικούς να παρακολουθούν ανήσυχοι την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

in

Διαβάστε Περισσότερα » "Καματερό: Δεκαπεντάχρονος έπεσε θύμα bullying από ανήλικο – Του έριξε μπουνιά για να «λύσουν» παρεξήγηση"

«Να αποφεύγουμε τα χάρτινα καλαμάκια όσο μπορούμε» – Επιστήμονες εξηγούν στο «Live News»

Επιστήμονες μίλησαν στην εκπομπή “Live News” του Νίκου Ευαγγελάτου για τα χάρτινα καλαμάκια και πόσο βλαβερά είναι για την υγεία μας, σύμφωνα με μελέτες.

“Τα χάρτινα καλαμάκια περιέχουν σε 90% των αναλύσεων τις ουσίες PFAS ή όπως τα λέμε στην καθομιλουμένη τα αιώνια χημικά”, ανέφερε ο Ιωάννης Κατσογιάννης, πρόεδρος Ελλήνων χημικών.

Αυτές οι χημικές ουσίες λοιπόν –όπως προκύπτει από τις έρευνες- όχι απλά μολύνουν το περιβάλλον αλλά σε μεγάλες ποσότητες είναι βλαβερές για την υγείας μας.

“Μπορεί να προκαλέσει μορφές καρκίνου, νεογνά με χαμηλότερο βάρος και αύξηση χοληστερίνης”, σημείωσε ο κ. Κατσογιάννης.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής χημείας Ιωάννης Κατσογιάννης, τα χάρτινα καλαμάκια μπορεί να εμπεριέχουν μικρή ποσότητα PFAS ωστόσο η καθημερινή χρήση τους σε καφέδες, ποτά και άλλα ροφήματα τα καθιστά ιδιαίτερα βλαβερά για την υγεία μας.

“Το θέμα είναι ότι επειδή δεν βιοδιασπώνται συσσωρεύονται άρα και η μικρή ποσότητα PFAS που παίρνουμε από το χάρτινο καλαμάκι έρχεται και αθροίζεται με τις υπόλοιπες”.
Πού υπάρχουν οι ουσίες PFAS

Η έρευνα έδειξε ότι οι ουσίες PFAS ήταν σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στα καλαμάκια από χαρτί, ενώ καταγράφηκαν στο 80% όσων ήταν φτιαγμένα από μπαμπού, στο 75% από πλαστικό και στο 40% από τα γυάλινα καλαμάκια. Μόνο τα καλαμάκια από ανοξείδωτο ατσάλι δεν περιείχαν καθόλου PFAS.

Στην εκπομπή “Live News” μίλησε και η Χρύσα Σαρδέλη. Η αναπληρώτρια καθηγήτρια κλινικής φαρμακολογίας ΑΠΘ τόνισε ότι “πρέπει να αποφεύγουμε τα χάρτινα καλαμάκια, εφόσον μπορούμε”, προτιμώντας τα μεταλλικά, ωστόσο “να μην αισθανόμαστε μεγάλο φόβο, όταν τα χρησιμοποιούμε”.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "«Να αποφεύγουμε τα χάρτινα καλαμάκια όσο μπορούμε» – Επιστήμονες εξηγούν στο «Live News»"

Ανεπανόρθωτη η καταστροφή στο δάσος της Δαδιάς από τη φωτιά – «Χρειάζεται περισσότερα από 150 χρόνια για να επανέλθει»

Μη αναστρέψιμη είναι η οικολογική καταστροφή που υπέστη το γνωστό για τη μοναδικότητά του δάσος της Δαδιάς στον Έβρο και το καταφύγιο προστατευόμενων αρπακτικών πουλιών, καθώς η χλωρίδα της περιοχής αποτελείτο από έναν σπάνιο συνδυασμό γηραιών δέντρων και ιδιαίτερου ανάγλυφου, που το πιθανότερο είναι να μην καταφέρουν ποτέ να αναγεννηθούν.

Παρά την ικανότητα του φυσικού περιβάλλοντος να εμφανίζει ξανά ζωή μέσα από τις στάχτες, στην περίπτωση του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, οι εκτιμήσεις των ειδικών είναι δυσοίωνες, προμηνύοντας καταστροφικές συνέπειες για τα πουλιά που φώλιαζαν στις κορφές των δέντρων αλλά και για ολόκληρο το δασικό οικοσύστημα. Ο καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος αναλύει στο Τhesstoday.gr το μέγεθος της απώλειας του καταφυγίου, χαρακτηρίζοντας το ως “την μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή της φετινής αντιπυρικής περιόδου”.

Η εικόνα που παρουσιάζει μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές το άλλοτε μοναδικό στο είδος του δάσος της Δαδιάς και κατοικία του μαυρόγυπα, είναι αποκαρδιωτική και πόσο μάλλον αν σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για προστατευόμενη περιοχή. “Πέρσι τον Ιούνιο και φέτος τον Αύγουστο, καταφέραμε να το καταστρέψουμε”, υπογραμμίζει ο καθηγητής. “Η φύση αποκαθίσταται μόνη της και χρειάζεται τον χρόνο της. Τα καμένα πευκοδάση και οι θαμνώνες αείφυλλων πλατύφυλλων στην Ελλάδα χρειάζονται από 10 έως 30 χρόνια μέχρι να αναγεννηθούν. Ωστόσο, η Δαδιά δε θα αναγεννηθεί ποτέ, δεδομένου ότι οι μαύρες πεύκες ήταν πολύ γηραιά δέντρα και στις κορφές τους έκαναν φωλιές πολλά αρπακτικά, χρειάζονται περισσότερα από 150 -και αν- τα καταφέρουν”. Το καταφύγιο ήταν τεράστιας περιβαλλοντικής αξίας, καθώς “ήταν μοναδικό στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη και στον κόσμο. Είχε το ιδανικό περιβάλλον βλάστησης, τοπογραφίας και ανάγλυφου και βόλευε πολύ τα αρπακτικά γιάυτό και ήταν προστατευόμενη περιοχή”, εξηγεί ο κ. Δημητρακόπουλος.

Κλιματική κρίση και εκλογές, το “κοκτέιλ” που έφερε την καταστροφή

Ένας συνδυασμός κλιματικών συνθηκών και ανθρώπινων δραστηριοτήτων σε… χρονιά εκλογών είναι το “κοκτέιλ” που οδήγησε στις εκτεταμένες και καταστροφικές πυρκαγιές που καίνε έως και σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με τον καθηγητή. “Οι κοινοί παράγοντες είναι δύο, αφενός ότι φέτος είχαμε τον θερμότερο Ιούλιο στην ιστορία της γης, με υψηλές θερμοκρασίες, παρατεταμένους καύσωνες -στην Ελλάδα κράτησε μια εβδομάδα- και αφετέρου ανθρώπινες δραστηριότητες, που όπως έχει αποδειχτεί επιστημονικά, σε χρονιές εκλογών, οδηγούν σε αυξημένες δασικές πυρκαγιές και καμένες εκτάσεις”, σημειώνει ο καθηγητής, που με τις θλιβερές εξελίξεις επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη που είχε κάνει μέσω του Τhesstoday.gr ήδη από τον Μάιο.

“Αν δε βελτιωθούμε στην κατάσβεση των φωτιών, θα έχουμε ανάλογες καμένες εκτάσεις και τα επόμενα χρόνια”

Παράλληλα, η κλιματική κρίση επιφυλάσσει ανάλογους καύσωνες διαρκείας για τα επόμενα καλοκαίρια και ο κ. Δημητρακόπουλος προειδοποιεί ότι ότι σχεδιασμός της αντιπυρικής περιόδου απαιτεί σοβαρές αναβαθμίσεις ώστε να αποφευχθούν όσο είναι νωρίς, οι πυρκαγιές του 2024. “Λόγω κλιματικής κρίσης, το κλίμα γίνεται θερμότερο και ξηρότερο και αν δε βελτιωθούμε εμείς στην κατάσβεσή τους, να περιμένουμε ανάλογες πυρκαγιές και ανάλογες καμένες εκτάσεις”, σημειώνει ο καθηγητής.

Όσο καίνε πυρκαγιές, ανεβαίνει ο μαύρος αριθμός καμένων στρεμμάτων

Ο θλιβερός απολογισμός των πυρκαγιών -μέχρι στιγμής- ξεπερνάει τα 1.400.000 καμένα στρέμματα δασικών εκτάσεων, αριθμός που μέχρι τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, συνεχίζει να ανεβαίνει. “Πρόκειται για την δεύτερη μεγαλύτερη καταστροφή σε ολόκληρη τη χώρα και αφού τελειώσει η αντιπυρική περίοδος θα γίνει ο λογαριασμός, εκτιμάμε ότι τα καμένα είναι ακόμη περισσότερα. Μόνο το 2007 είχαμε περισσότερες καμένες εκτάσεις, κι’ αυτό με ερωτηματικό”, εξηγεί ο κ. Δημητρακόπουλος.

thesstoday 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανεπανόρθωτη η καταστροφή στο δάσος της Δαδιάς από τη φωτιά – «Χρειάζεται περισσότερα από 150 χρόνια για να επανέλθει»"

Βοτανικός: Το μεγαλύτερο πάρκο της Αθήνας συνολικής έκτασης 215 στρεμμάτων – Φωτογραφίες από τον «πράσινο Παράδεισο»

Το μεγαλύτερο πάρκο της Αθήνας συνολικής έκτασης 215 στρεμμάτων δημιουργείται στον Βοτανικό στο πλαίσιο της Διπλής Ανάπλασης. «Βήμα – βήμα θωρακίζουμε την Αθήνα απέναντι στους κινδύνους της κλιματικής κρίσης», τόνισε ο δήμαρχος, Κώστας Μπακογιάννης.

Τα σχέδια και τη μελέτη για τη διαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου στην περιοχή του Βοτανικού, στο πλαίσιο του έργου της Διπλής Ανάπλασης, ενέκρινε ομόφωνα απόψε το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας.

Η διαμόρφωση των χώρων πρασίνου στον Ελαιώνα είναι ένα έργο θεμελιώδους σημασίας για την πόλη με υπερτοπική σπουδαιότητα που θα οδηγήσει στην οικολογική και αισθητική αναβάθμιση της υποβαθμισμένης πρώην βιομηχανικής περιοχής, με την «επανένταξη της φύσης» στον αστικό ιστό της Αθήνας.

Στον πυρήνα του σχεδίου βρίσκεται η δημιουργία του μεγαλύτερου αστικού πάρκου που έχει δημιουργηθεί στην Αθήνα τα τελευταία περίπου εκατό χρόνια. Πρόκειται για 215 στρέμματα πρασίνου σε μία συνολική έκταση 260 στρεμμάτων.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του πάρκου, σημειώνεται ότι το Πεδίον του Άρεως που είχε διαμορφωθεί το 1934, είναι έκτασης 277 στρεμμάτων (μαζί με τον Λόφο Φινόπουλου).

Με τη δημιουργία του συγκεκριμένου πάρκου στα δυτικά της Αθήνας, συμπληρώνεται ο νοητός κύκλος των πράσινων μεγάλων «πνευμόνων» της πόλης (Λυκαβηττός, Εθνικός Κήπος, Ακαδημία Πλάτωνος κλπ.) συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο καθοριστικά στη θωράκιση και ανθεκτικότητα της Αθήνας έναντι των συνεπειών της κλιματικής κρίσης και των επιπτώσεων από την καταστροφή του φυσικού πλούτου της Πάρνηθας.

Βοτανικός – Κώστας Μπακογιάννης: «Δύο πολύ σημαντικοί πνεύμονες οξυγόνου»

«Βήμα – βήμα θωρακίζουμε την -μέχρι πρότινος- ανοχύρωτη πόλη απέναντι στους κινδύνους που δημιουργεί η κλιματική κρίση και οι επιπτώσεις της. Το έργο της Διπλής Ανάπλασης με “όχημα” το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό θα προσφέρει με την ολοκλήρωσή του στην Αθήνα δύο πολύ σημαντικούς πνεύμονες οξυγόνου. Στη βιομηχανική περιοχή του Ελαιώνα και στην πυκνοδομημένη περιοχή της Αλεξάνδρας. Οι δεσμεύσεις μας τηρούνται, τα λόγια γίνονται έργα», τόνισε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο νέος μεγάλος αστικός πνεύμονας σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη αναβάθμιση των υποδομών (έργα οδοποιίας, κατασκευής δικτύων, πεζοδρόμια κ.ά.), συνθέτουν την ολιστική ανάπλαση της περιοχής του Ελαιώνα και δημιουργούν ένα αυθεντικό τοπίο, ανθεκτικό στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Αστικών και Κτιριακών Υποδομών και Σχεδίου Πόλεως, Βασίλης Αξιώτης, τόνισε:

«Είχαμε πει ότι το έργο του γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό θα είχε διπλό στόχο για εμάς. Να επεκτείνουμε την πόλη, και να μεγαλώσουμε τον Παναθηναϊκό. Αυτή ακριβώς τη δέσμευση κάνουμε πράξη με τη σημερινή έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων της μελέτης για τη διαμόρφωση χώρων πρασίνου στην περιοχή της Διπλής Ανάπλασης και την ευρύτερη περιοχή του Ελαιώνα. Επεκτείνουμε την πόλη στην «ξεχασμένη» για χρόνια γειτονιά του Βοτανικού. Το νέο σύγχρονο Μητροπολιτικό πάρκο είναι η παρακαταθήκη μας για τις επόμενες γενιές της Αθήνας».

Βοτανικός: 3.563 νέα δέντρα, 102.000 θάμνοι, κήποι βροχής, τεχνητοί λόφοι και μια λίμνη 950 τ.μ.

Eιδικότερα ο σχεδιασμός του νέου πάρκου διέπεται από τις πλέον σύγχρονες αρχές αειφορίας, επιτυγχάνοντας τη βελτίωση του μικροκλίματος και συμβάλλοντας στη μείωση του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας.

Κατά τη διαμόρφωσή του, θα φυτευτούν 3.563 μεγάλα αειθαλή και φυλλοβόλα δέντρα, 102.000 θάμνοι. Παράλληλα, θα τοποθετηθούν 18.520 τ.μ. χλοοτάπητα, 1.560 τ.μ. μεσογειακού λιβαδιού, 800 τ.μ. κήπων βροχής, ενώ θα δημιουργηθεί και μια λίμνη 950 τ.μ. που θα λειτουργήσει ως κοιτίδα βιοποικιλότητας.

Προτάσσονται η αναβίωση του ιστορικού ελαιώνα, η ενίσχυση της αστικής βιοποικιλότητας και η δημιουργία χώρων φωλεοποίησης για την αστική ορνιθοπανίδα, η δημιουργία οικολογικών θώκων για την εξασφάλιση συνθηκών φυσικής αναγέννησης νέων φυταρίων από σπόρους.

Το πάρκο έχει σχεδιαστεί ώστε να διασφαλίζει τις κατάλληλες μικροκλιματικές συνθήκες, δημιουργώντας ένα δροσερό φυσικό περιβάλλον στο οποίο οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαύσουν τον περίπατό τους και να χαλαρώσουν μέσα στην πόλη.

Αυτοφυή φυτά της ελληνικής χλωρίδας, μεσογειακοί θαμνώνες, αυτόνομοι χώροι φυσικής αναγέννησης, κήποι βροχής (rain gardens) σε προσδιορισμένα σημεία για την διευθέτηση των ομβρίων, κοινοτικές καλλιέργειες, αστικά δάση και νησίδες πρασίνου, λίμνη, καθώς και πολλαπλά άλλα στοιχεία νερού, συνθέτουν ένα πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης των επισκεπτών. Ταυτόχρονα, βασική μέριμνα αποτελεί η ενίσχυση της βιοποικιλότητας, τόσο της χλωρίδας όσο και της πανίδας της περιοχής.

Στο πάρκο θα δημιουργηθούν λόφοι, που θα προκύψουν από τη χρήση των μπάζων και αδρανών του έργου και οι οποίοι θα συμβάλλουν στο θετικό οικολογικό αποτύπωμα των νέων επιφανειών πρασίνου, καθώς θα περιορίσουν και τις μεταφορές για την απομάκρυνση των υλικών από τον χώρο του έργου.

Οι χώροι στους οποίους θα δημιουργηθούν οι κεντρικές πλατείες και τα πλατώματα που θα φιλοξενούν αναψυκτήρια, θα είναι ελάχιστες με έμφαση στη χρήση βιοκλιματικών και φιλικών προς το περιβάλλον υλικών, που χαρακτηρίζονται τόσο από υδατοδιαπερατότητα, όσο και από φυσικότητα.

Το σύγχρονο αστικό πάρκο του Ελαιώνα θα δίνει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να αποδράσουν από την καθημερινότητα, και ανάλογα με τον χρόνο που διαθέτουν να αξιοποιούν τις διαφορετικές βιωματικές δυνατότητες που προσφέρει.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Βοτανικός: Το μεγαλύτερο πάρκο της Αθήνας συνολικής έκτασης 215 στρεμμάτων – Φωτογραφίες από τον «πράσινο Παράδεισο»"

«Τελεσίγραφο» στη Wagner μετά τον θάνατο του Πριγκόζιν – «Η ομάδα θα πάψει να υπάρχει»

Στενός συνεργάτης του Βλαντιμίρ Πούτιν διεμήνυσε ότι σύντομα η μισθοφορική οργάνωση Wagner θα πάψει να υφίσταται, καθώς πέθανε ο αρχηγός της Γεβγκένι Πριγκόζιν σε αεροπορικό δυστύχημα.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής Δούμας, Βίκτορ Σομπόλεφ, τόνισε πως «η ομάδα Wagner θα πάψει να υπάρχει» και είπε ότι «οι μαχητές θα μπορούν να ακολουθήσουν πολιτική ζωή ή να υπογράψουν συμβόλαιο με το υπουργείο Άμυνας. Αυτός είναι ένας παράνομος ένοπλος σχηματισμός. Δεν πρέπει να υπάρχουν κάποιοι ένοπλοι που δεν είναι υποτελείς του κράτους. Αυτό, τελικά, οδήγησε σε ανταρσία. Ήμασταν στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου».

Υπενθυμίζεται πως η συντριβή του αεροσκάφους του Πριγκόζιν πυροδότησε πλήθος σεναρίων μεταξύ των οποίων, το πιο συνομοσιολογικό, αναφερόταν στο ενδεχόμενο ενός σκηνοθετημένου δυστυχήματος, ώστε ο αρχηγός της Wagner να μπορέσει να διαφύγει από το φονικό κλοιό του Κρεμλίνου αλλά και των υπόλοιπων εχθρών που είχε δημιουργήσει με τη δράση του.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "«Τελεσίγραφο» στη Wagner μετά τον θάνατο του Πριγκόζιν – «Η ομάδα θα πάψει να υπάρχει»"

Βρετανικό Μουσείο: «Φέρτε πίσω τα κλεμμένα» φωνάζουν Νιγηρία και Κίνα - Η στάση της Ελλάδας

Πληθαίνουν και δυναμώνουν οι φωνές, από διάφορες γωνιές του πλανήτη, που ζητούν επιτακτικά από το Βρετανικό Μουσείο  να επιστρέψει στις χώρες προέλευσής τους τα παρανόμως αποκτηθέντα πολιτιστικά αγαθά που φιλοξενεί στις συλλογές του μετά την αποκάλυψη της κλοπής περίπου 2000 πολύτιμων αντικειμένων από τις αποθήκες του. Δεν είναι εξάλλου μόνον η Ελλάδα που διεκδικεί επί δεκαετίες τα Γλυπτά του Παρθενώνα αλλά και αρκετές ακόμη χώρες όπως η Νιγηρία και η Κίνα ανεκτίμητοι πολιτιστικοί θησαυροί των οποίων βρίσκονται «αιχμάλωτοι» στο μεγάλο μουσείο του Λονδίνου η αξιοπιστία του οποία έχει πλέον κλονιστεί σημαντικά.

Benin_Bronzes

Τα Μπρούτζινα του Μπενίν
 
«Είναι σοκαριστικό να ακούς ότι οι χώρες και τα μουσεία που μας έλεγαν ότι τα Μπρούτζινα του Μπενίν δεν θα ήταν ασφαλή στη Νιγηρία, έχουν κλοπές να συμβαίνουν εκεί» δήλωσε εμφατικά ο Διευθυντής της Εθνικής Επιτροπής Μουσείων και Μνημείων της Νιγηρίας Abba Isa Tijani προσθέτοντας με νόημα: « Αποτελούν αντικείμενο λεηλασίας. Μεταφέρθηκαν παράνομα από τη χώρα. Πρόκειται για κλεμμένα αντικείμενα και πρέπει να επιστραφούν στη Νιγηρία στις κοινότητες στις οποίες ανήκουν».


Ο κ. Tijani μάλιστα προανήγγειλε επίσημη παρέμβαση του υπουργού Πολιτισμού της χώρας ο οποίος θα απαιτήσει, μέσω επιστολής, τον άμεσο επαναπατρισμό των Μπρούτζινων του Μπενίν.

Τα Μπρούτζινα του Μπενίν, κορυφαία δείγματα καλλιτεχνικής δημιουργίας, είναι περίτεχνες μπρούτζινες πλάκες που χρονολογούνται από τον 13ο έως τον 16ο αιώνα. Το 1897, τα μπρούτζινα και ορειχάλκινα γλυπτά, εκλάπησαν από ένοπλες βρετανικές δυνάμεις, που λεηλάτησαν την πόλη του Μπενίν, σε επίθεση-απάντηση για μια εμπορική διαμάχη και εν συνεχεία πωλήθηκαν στο Λονδίνο, από τον στρατό, για να πληρώσει τα έξοδα της πολεμικής εκστρατείας.

Trend στα κινεζικά social media το σύνθημα «Επιστρέψτε τα αντικείμενα στον ιδιοκτήτη τους»

Τεράστιο θέμα έχει γίνει και στην Κίνα με τον επαναπατρισμό πολιτιστικών αγαθών από το Βρετανικό Μουσείο, μετά το πρόσφατο σκάνδαλο των κλοπών. Στο σημερινό κεντρικό άρθρο της, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Global Times επισημαίνει πως ο μακροχρόνιος ισχυρισμός ότι τα ξένα πολιτιστικά αντικείμενα προστατεύονται καλύτερα στο Βρετανικό Μουσείο έχει πλέον καταρρεύσει ενώ η πλειοψηφία των κρατικών μέσων ενημέρωσης ζητούν την επιστροφή των αντικειμένων της κινεζικής πολιτιστικής κληρονομιάς χωρίς κανένα απολύτως αντάλλαγμα.

«Ζητάμε επίσημα από το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει δωρεάν στην Κίνα όλα τα κινεζικά πολιτιστικά κειμήλια που αποκτήθηκαν μέσω ακατάλληλων καναλιών» αναφέρει στο σημερινό της editorial η Global Times και καλεί το Βρετανικό Μουσείο να σταματήσει επιτέλους την παρατεταμένη επιπόλαια στάση του.

Στο ίδιο δημοσίευμα το Ηνωμένο Βασίλειο κατηγορείται για την «αιματοβαμμένη, άσχημη και επαίσχυντη αποικιακή ιστορία του» ενώ καλείται «να αποπληρώσει τα δικά του ιστορικά χρέη και να αναλάβει την πρωτοβουλία να έρθει σε επαφή και να συζητήσει με τις χώρες που έχουν υποφέρει από την αποικιακή του παραβίαση για τον τρόπο επιστροφής τα ιστορικά λάφυρα το συντομότερο δυνατό».

Αξίζει να σημειωθεί πως μέσα σε λίγες μόλις ώρες το χάσταγκ «Το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει τις κινεζικές αρχαιότητες» έγινε Νο 1 trend στο δημοφιλέστερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης της χώρας.

British_Museum_-_Admonitions_of_the_Instructress_to_the_Court_Ladies

Ο πίνακας «Admonitions of the Instructress to the Court Ladies» ζωγραφισμένος σε μετάξι

Το Βρετανικό Μουσείο κατέχει περίπου 23.000 πολύτιμα αντικείμενα από την Κίνα μεταξύ των οποίων και ο αφηγηματικός πίνακας, ζωγραφισμένος σε μετάξι, «Admonitions of the Instructress to the Court Ladies», ο οποίος χρονολογείται μεταξύ 400 και 700 μ.Χ. και θεωρείται ως ένα από τα κορυφαία αριστουργήματα του κινεζικού πολιτισμού. Η κινεζική συλλογή του Βρετανικού Μουσείου εκτείνεται από τη νεολιθική εποχή έως σήμερα και περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα αντικειμένων.

Η ελληνική πλευρά, επισήμως τουλάχιστον, συνεχίζει να κρατά χαμηλούς τόνους καθώς από κυβερνητικής πλευράς δεν έχει γίνει καμία απολύτως επιθετική δήλωση εναντίον του Βρετανικού Μουσείου. Πλην της αρχικής, προ ημέρων αντίδρασης της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη η οποία χαρακτήρισε την υπόθεση των κλοπών «εξαιρετικά λυπηρή και σοβαρή» συμπληρώνοντας πως «το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού παρακολουθεί με πολύ μεγάλη προσοχή τηn εξέλιξή της» δεν έχει υπάρξει κάποιο άλλο σχόλιο. Η στάση αυτή μεταφράζεται από βρετανικά δημοσιεύματα ως ένδειξη της καλής πορείας των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν πέρσι ανάμεσα στις δυο πλευρές για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα, όλα αυτά όμως είναι μόνον εικασίες που δεν επιβεβαιώνονται.

Αντιθέτως η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα,ήτανμ πιο αιχμηρή, υπογραμμίζοντας πως ένα από βασικά επιχειρήματα των των Βρετανών έχει καταπέσει καθώς «δεν μπορούν πλέον να πουν, ότι η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά προστατεύεται περισσότερο στο Βρετανικό Μουσείο»

Είναι σαφές πάντως πως μετά από τέτοιο φιάσκο οι εκπρόσωποι του Βρετανικού Μουσείου δεν θα μπορούν να εμφανίζονται, από δω και στο εξής, σε διαπραγματεύσεις από θέση ισχύος ούτε να εκφράζουν παράλογες απαιτήσεις ως ανταλλάγματα για την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Βρετανικό Μουσείο: «Φέρτε πίσω τα κλεμμένα» φωνάζουν Νιγηρία και Κίνα - Η στάση της Ελλάδας"

Ποινική δίωξη σε τέσσερα πρώην στελέχη του ΟΣΕ για την τραγωδία στα Τέμπη

Ποινική δίωξη σε τέσσερα πρώην στελέχη του ΟΣΕ άσκησε σήμερα ο εφέτης ανακριτής Λάρισας, αναφορικά με την υπόθεση του πολύνεκρού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Η δίωξη αφορά δύο πρώην προέδρους και διευθύνοντες σύμβουλους του ΟΣΕ, έναν πρώην διευθύνοντα σύμβουλο και ένα εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΣΕ.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι κατηγορίες αφορούν τα αδικήματα της διατάραξης ασφάλειας των συγκοινωνιών και της ανθρωποκτονίας, της βαριάς σωματικής βλάβης και ελαφράς σωματικής βλάβης από αμέλεια κατά συρροή. Οι κατηγορούμενοι αναμένεται να απολογηθούν στις 5 Σεπτεμβρίου.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ποινική δίωξη σε τέσσερα πρώην στελέχη του ΟΣΕ για την τραγωδία στα Τέμπη"

Ελαιόλαδο: Σε εξωφρενικά ύψη η τιμή του τενεκέ!

Η μειωμένη φετινή παραγωγή, η έλλειψη αποθεμάτων, λόγω του δύσκολου χειμώνα που προηγήθηκε και η ξηρασία, που έχει καταγραφεί στις χώρες – παραγωγούς του ελαιόλαδου είναι οι βασικοί παράγοντες, που εκτοξεύουν την τιμή του στα ύψη.

Ωστόσο όμως τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο άσχημα. Οι πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού, που ήταν μεγάλης διάρκεια και διάσπαρτες σε ολόκληρη τη χώρα, κατέστρεψαν, εκτός των άλλων, ένα σημαντικό μέρος του ελληνικού ελαιώνα. Eτσι, σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις η αναμενόμενη παραγωγή θα πιεστεί ακόμα περισσότερο και θα κυμανθεί στους 200.000 με 210.000 τόνους.

Στα 130 ευρώ ένας τενεκές λάδι στην Αχαΐα

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ από τον ελαιώνα Αχαΐας, φέτος, λόγω των καιρικών συνθηκών – της έντονης ξηρασίας- δεν υπάρχει καρπός… “Θα πούμε το λάδι λαδάκι”, δηλώνουν χαρακτηριστικά οι παραγωγοί, που βρίσκονται σε απόγνωση. Οι φωτιές, όπως λένε, επιδείνωσαν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Αυτή τη στιγμή το ελαιόλαδο φεύγει από τον παραγωγό της Αχαΐας προς 8 με 10 ευρώ το κιλό, τη στιγμή που τον Δεκέμβριο η τιμή παραγωγού ήταν στα 4,20 με 4,30 ευρώ/κιλό.
“Θα πούμε το λάδι λαδάκι” λένε οι παραγωγοί

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι μέσες τιμές παραγωγού του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην ΕΕ στα μέσα του Ιουλίου ξεπερνούσαν σημαντικά τα 6,5 ευρώ ανά κιλό, με τη μέση τιμή στην Ελλάδα να διαμορφώνεται μεταξύ 7,2 – 7,5 ευρώ φτάνοντας μέχρι και τα 8 – 8,2 ευρώ, κατά την τρέχουσα εμπορική περίοδο, η οποία ολοκληρώνεται τον επόμενο μήνα.

Μάλιστα, η αγορά αναμένει περαιτέρω εκτόξευση των τιμών του ελληνικού λαδιού, με το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο να συνεχίζει να σπάει «ρεκόρ».

Αξίζει να σημειωθεί πως οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση της τιμής του έξτρα παρθένου νέας σοδειάς ακόμα και στα 9 ευρώ το κιλό στην Ελλάδα.

Όσον αφορά τις τιμές στα σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, μέσα σε έναν χρόνο οι τιμές του λαδιού σημείωσαν αύξηση κατά 10,6%, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat τον Ιούνιο η τιμή του είχε αυξηθεί κατά 21,9% σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Ειδικότερα, η λιανική τιμή στα ράφια του σούπερ μάρκετ κυμαίνεται από 6,5 ευρώ τα ιδιωτικής ετικέτας το λίτρο έως και τα 14 ευρώ, σε ορισμένες περιπτώσεις επώνυμου εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου.

Την ίδια ώρα παράγοντες της εγχώριας αγοράς δεν βλέπουν να σταματάει σύντομα το ανοδικό ράλι, αφού η φετινή παραγωγή σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Τουρκία είναι μειωμένη.

Η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, μετά την Ιταλία και την Ισπανία.. Στο έδαφός της καλλιεργούνται περισσότερα από 132 εκατομμύρια ελαιόδενδρα, από τα οποία παράγονται σε χρονιές κανονικές, περίπου 300.000 τόνοι ελαιολάδου ετησίως, εκ των οποίων το 82% ανήκει στην κατηγορία «εξαιρετικά παρθένο», ενώ της Ισπανίας μόνο το 25%-30% και της Ιταλίας το 40%-45% χαρακτηρίζονται έτσι. Περίπου η μισή από την ετήσια ελληνική παραγωγή ελαιολάδου εξάγεται προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι πιο σημαντικές ελαιοπαραγωγικές περιοχές στην Ελλάδα είναι η Πελοπόννησος, η οποία παράγει το 65% της συνολικής παραγωγής, καθώς επίσης και η Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Ελαιόλαδο: Σε εξωφρενικά ύψη η τιμή του τενεκέ! "

Φάρ ουέστ σε πανηγύρι στο Μενίδι: Τραυματίας πήρε το όπλο του δράστη και τον πυροβόλησε στο κεφάλι

Ένας καυγάς για ασήμαντη αφορμή, που έλαβε χώρα σε πανηγύρι στο Μενίδι, έγινε αιτία για να βγάλει ένας άντρας αλβανικής καταγωγής όπλο και να ξεκινήσει αιματηρό επεισόδιο με δύο τραυματίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iΕidiseis, όλα ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο όταν ο Αλβανός εμφανίστηκε στο πανηγύρι την ώρα που οι εργαζόμενοι μαζεύανε τους πάγκους. Εκεί ξέσπασε καυγάς μεταξύ του Αλβανού και δύο ανδρών.

Στον καυγά επενέβη 35χρονος Έλληνας (εργαζόμενος σε παγωτατζίδικο), ο οποίος χτύπησε στο πρόσωπο τον Αλβανό και τον έριξε κάτω. Το επεισόδιο έληξε, ωστόσο, θα είχε «συνέχεια» δύο ημέρες αργότερα.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, τα ξημερώματα ο άντρας αλβανικής καταγωγής πήγε -έχοντας πάνω του όπλο- ξανά στο πανηγύρι και άρχισε να βρίζει και να απειλεί, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Εκεί φώναξε τον 35χρονο για να λύσουν την παρεξήγηση του περασμένου Σαββάτου, ωστόσο, όταν ήρθαν κοντά έβγαλε όπλο και τον πυροβόλησε στο πόδι, με συνέπεια να πέσει κάτω αιμόφυρτος.

Κατά τη διαφυγή του ο δράστης έπεσε πάνω σε διερχόμενο πολίτη, με αποτέλεσμα να πέσει κάτω το όπλο του. Τότε ο 35χρονος το πήρε στα χέρια του και τον πυροβόλησε στο κεφάλι (σύμφωνα πάντα με τις πρώτες μαρτυρίες).

Και οι δύο τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. Ο 35χρονος δεν διατρέχει κίνδυνο για τη ζωή του, σε αντίθεση με τον άντρα αλβανικής καταγωγής που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση με τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι. Ο σοβαρά τραυματισμένος είναι γνώριμος των Αρχών για μία σειρά από βαριά αδικήματα και έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης. Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφυλακίστηκε πρόσφατα.

Η έρευνα της Ασφάλειας συνεχίζεται, καθώς όλα τα παραπάνω προκύπτουν από μαρτυρίες. Οι αστυνομικοί θα αναζητήσουν υλικό από κάμερες ασφαλείας που θα εξακριβώνει όλα όσα συνέβησαν.

ieidiseis 

Διαβάστε Περισσότερα » " Φάρ ουέστ σε πανηγύρι στο Μενίδι: Τραυματίας πήρε το όπλο του δράστη και τον πυροβόλησε στο κεφάλι "

Αναδασωτέα τα καμένα σε Έβρο και Πάρνηθα – Άμεσα τα αντιπλημμυρικά, τι συμφωνήθηκε στην κυβερνητική σύσκεψη

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη λήψη άμεσων μέτρων στον Έβρο και στην Πάρνηθα πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η σύσκεψη κινήθηκε σε τρία μέτωπα: τα άμεσα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τον Έβρο και την Πάρνηθα, την πορεία των μέτρων για τις προηγούμενες πυρκαγιές και το θέμα της πρόληψης και προστασίας των δασών.
 
Με βάση τις αποφάσεις που ελήφθησαν:

-Η δασική υπηρεσία κηρύσσει άμεσα τις περιοχές σε Έβρο και Πάρνηθα αναδασωτέες.
-Ξεκινούν οι διαδικασίες για τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στις λεκάνες απορροής που έχουν επηρεαστεί.
-Ξεκινάει ο καθαρισμός των ρεμάτων στις περιοχές αυτές, με ευθύνη των Περιφερειών.
-Ειδική φροντίδα λαμβάνεται για την άγρια πανίδα, με ζωοτροφές και νερό.
 
Σε χρόνο παράλληλο διαμορφώνεται η στρατηγική της επόμενης ημέρας στην πολιτική προστασία. Ανάμεσα στις κινήσεις βρίσκονται:

-Η τρίτη εξέλιξη του προγράμματος  ΑntiNero για τον καθαρισμό εκτάσεων, τη συντήρηση και διάνοιξη δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών.
ενίσχυση των μέσων πυρόσβεσης, με έμφαση στις εναέριες δυνάμεις. Προγραμματίζεται η προμήθεια σύγχρονων μέσων πυρόσβεσης με ελικόπτερα και drones, ώστε να αξιοποιηθεί η τεχνολογία για τη προστασία των δασών. Σύμφωνα με πληροφορίες η χώρα θα προμηθευτεί τέσσερις διαφορετικούς τύπους drones.
ειδική μέριμνα για την προστασία των αρχαιολογικών χώρων. Σε είκοσι αρχαιολογικούς χώρους, μέσω του Προγράμματος “Αιγίς” και πάλι, του Ταμείου Ανάκαμψης, θα υπάρξουν ειδικά συστήματα έγκαιρης παρατήρησης και παρέμβασης σε απόσταση 10 χιλιομέτρων.

Μετα τη σύσκεψη ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στην κυβερνητική σύσκεψη που έγινε συζητήθηκαν τα άμεσα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τον Έβρο και την Πάρνηθα, η πορεία των μέτρων για τις προηγούμενες πυρκαγιές και γενικότερα το θέμα της πρόληψης και προστασίας των δασών μας.

Η δασική υπηρεσία κηρύσσει άμεσα, με διοικητικές πράξεις, τις περιοχές αυτές αναδασωτέες. Λαμβάνουμε φροντίδα για την άγρια πανίδα, να έχουν δηλαδή τα ζώα που επιβίωσαν ζωοτροφές και νερό για το διάστημα των επόμενων μηνών. Και -το πιο σημαντικό- ξεκινούν οι διαδικασίες και εδώ, όπως και για τις προηγούμενες πυρκαγιές, για τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στις λεκάνες απορροής που έχουν επηρεαστεί. Κορμοφράγματα δηλαδή και άλλα τεχνικά έργα, που έχουν απόλυτη προτεραιότητα.

Επίσης, απόλυτη προτεραιότητα έχει ο καθαρισμός των ρεμάτων στις περιοχές αυτές, με ευθύνη των Περιφερειών. Για τους πληγέντες στις περιοχές αυτές ανακοίνωσε ήδη χθες, από την Αλεξανδρούπολη, το κυβερνητικό κλιμάκιο όπου πήγε εκεί τα μέτρα που λαμβάνονται για αυτές τις περιπτώσεις».

Ενεργοποίηση του νέου θεσμού των «αναδόχων αποκατάστασης»

Επισημαίνεται πως για την υλοποίηση των τεχνικών έργων που αναφέρονται πιο πάνω αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του νέου θεσμού των «αναδόχων αποκατάστασης» ενώ θα αξιοποιηθούν και οι δασικοί συνεταιρισμοί.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, οι Υπουργοί Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, Άκης Σκέρτσος και Μάκης Βορίδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο Γενικός Γραμματέας Δασών Ευστάθιος Σταθόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Περιβάλλοντος Πέτρος Βαρελίδης, ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ Βαγγέλης Γκουντούφας, η Γενική Γραμματέας Συντονισμού Εύη Δραμαλιώτη και ο Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναδασωτέα τα καμένα σε Έβρο και Πάρνηθα – Άμεσα τα αντιπλημμυρικά, τι συμφωνήθηκε στην κυβερνητική σύσκεψη"

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Η μεγαλύτερη παγκόσμια απειλή για την ανθρώπινη υγεία

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι πιο επικίνδυνη για την παγκόσμια υγεία από ό,τι το κάπνισμα ή η κατανάλωση αλκοόλ με την απειλή αυτή να επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες περιοχές του πλανήτη, όπως η Νότια Ασία και η Αφρική, όπως προκύπτει από έρευνα που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.

Ωστόσο, το ύψος των κονδυλίων που αφιερώνεται στην αντιμετώπιση του προβλήματος είναι πολύ μικρότερο από εκείνο που προορίζεται για την αντιμετώπιση των μολυσματικών ασθενειών, όπως αναφέρεται στην έρευνα του Ινστιτούτου Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου του Σικάγο (EPIC).

Η ετήσια έκθεσή του με τίτλο Δείκτης Ζωής για την Ποιότητα του Αέρα (AQLI) δείχνει ότι η ρύπανση από λεπτά αιωρούμενα σωματίδια--που προκαλείται από τις βιομηχανικές εκπομπές, από τις εκπομπές των οχημάτων, από τις δασικές πυρκαγιές και από άλλους παράγοντες - παραμένει η "σοβαρότερη εξωγενής απειλή για την δημόσια υγεία".

Αν η παγκόσμια κοινότητα μείωνε δια παντός αυτούς τους ρύπους ώστε να επιτύχει το όριο που θέτουν οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τότε ο μέσος άνθρωπος θα πρόσθετε 2,3 χρόνια στο προσδόκιμο ζωής του, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το EPIC το 2021.

Τα αιωρούμενα σωματίδια συνδέονται με νόσους των πνευμόνων, καρδιακές νόσους, εγκεφαλικά και καρκίνο.

Συγκριτικά, η χρήση προϊόντων καπνού μειώνει το παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής κατά 2,2 χρόνια ενώ ο παιδικός και ο μητρικός υποσιτισμός ευθύνονται για μια μείωση 1,6 ετών.

Η Ασία και η Αφρική είναι εκείνες που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα έχοντας μάλιστα τις χειρότερες υποδομές για να παρέχουν στους πολίτες εγκαίρως και με ακρίβεια ενημερωτικά στοιχεία. Επιπλέον, λαμβάνουν πολύ μικρό --από το ήδη περιορισμένο--μερίδιο από την παγκόσμια "φιλανθρωπική πίτα".

Για παράδειγμα, ολόκληρη η αφρικανική ήπειρος λαμβάνει λιγότερο από 300.000 δολάρια για την αντιμετώπιση της ρύπανσης του αέρα.

"Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο πού παρατηρείται η χειρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση και πού, συλλογικά και παγκοσμίως, χρησιμοποιούμε πόρους για να διορθώσουμε το πρόβλημα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Κρίστα Χάζενκοπφ, διευθύντρια προγραμμάτων ποιότητας του αέρα στο EPIC.

Ενώ υπάρχει μια διεθνής χρηματοδοτική σύμπραξη που ονομάζεται Παγκόσμιο Ταμείο και η οποία εκταμιεύει 4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για το HIV/AIDS, την ελονοσία και την φυματίωση, δεν υπάρχει κάτι ανάλογο για την ατμοσφαιρική ρύπανση.

«Ωστόσο, η ατμοσφαιρική ρύπανση στερεί περισσότερα χρόνια από τη ζωή του μέσου ανθρώπου στη ΛΔΚονγκό και στο Καμερούν από το HIV/AIDS, την ελονοσία και άλλες απειλές για την υγεία», αναφέρει η έκθεση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Ατμοσφαιρική ρύπανση: Η μεγαλύτερη παγκόσμια απειλή για την ανθρώπινη υγεία"

Πλημμύρες από τη σφοδρή κακοκαιρία στην Ιταλία – Χωρίς σιδηροδρομική σύνδεση με τη Γαλλία λόγω κατολίθησης

Kύμα κακοκαιρίας πλήττει τη βορειοδυτική Ιταλία με έντονες βροχοπτώσεις που προκαλούν πλημμύρες σε πόλεις όπως η Γένοβα και το Μιλάνο και μια κατολίσθηση που διακόπτει τη σιδηροδρομική κυκλοφορία μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας μέσω της σήραγγας Frejus στο Piedmont. Κατολίσθηση στο Μπλένιο, στις όχθες της λίμνης Κόμο, προκλήθηκαν φθορές στο Δικαστήριο του ΜΙλάνο και έπεσαν 79 χιλιοστά βροχής σε μία μέρα – ποσότητα που συνήθως πέφτει σε 2 μήνες.

Σε ένα ασυνήθιστο για την καλοκαιρινή σεζόν ‘υψηλό νερό’, η Βενετία αναγκάστηκε να προβεί στην άνοδο του κινητού φράγματος MOSE για πρώτη φορά τον Αύγουστο. Η κακοκαιρία ανέβασε τη στάθμη του νερού στα 119 εκατοστά, γεγονός που θέτει εν ενεργεία το κινητό φράγμα. Η Πλατεία Σαν Μάρκο πλημμύρισε κατά μερικά εκατοστά λίγες ώρες πριν την 80η Έκθεση του Κινηματογράφου. 

Η σφοδρή καταιγίδα, που έπληξε την πόλη της Γένοβας (βορειοδυτικά) χθες το βράδυ, προκάλεσε πλημμύρες σε αρκετές περιοχές πέφτοντας περίπου 100 χιλιοστά βροχής σε λιγότερο από μία ώρα και εκατοντάδες κεραυνοί. Σήμερα αποφασίστηκε να κλείσει το αεροδρόμιο.

«Δεν υπήρξαν τραυματισμοί και αυτή είναι η πιο σημαντική είδηση, αλλά οι επεμβάσεις των πυροσβεστών στην περιοχή της Λιγουρίας ήταν περισσότερες από 200, συγκεντρωμένες κυρίως στην επαρχία της Γένοβας λόγω των πολυάριθμων πλημμυρών. Προς το παρόν υπάρχει πιθανότητα ακόμη και ισχυρών καταιγίδων, ειδικά στο κεντρικό τμήμα της ημέρας στα κεντροανατολικά, γι’ αυτό συνεχίζω να συνιστώ τη μέγιστη προσοχή σε όλους», δήλωσε ο πρόεδρος της Λιγουρίας Τζιοβάνι Τότι.

Εν τω μεταξύ, η σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας θα παραμείνει κλειστή μετά από κατολίσθηση στη γαλλική πλευρά που διέρχεται από τη σήραγγα Frejus στο Πιεμόντε και είναι ανοιχτή μόνο για οχήματα βάρους κάτω των 3,5 τόνων.

Η περιοχή του Πιεμόντε βρίσκεται σε πορτοκαλί συναγερμό λόγω υδρογεωλογικού κινδύνου, ειδικά στην πεδιάδα του Τορίνο και στις κοιλάδες Belbo και Bormida.

Οι έντονες βροχοπτώσεις που έπεσαν στοΜιλάνο χθες το βράδυ προκάλεσαν αρκετές πλημμύρες σε σταθμούς του μετρό και σε άλλες περιοχές και συνεχίζουν να παρακολουθούνται οι ποταμοί Σεβέσο και Λάμπρο, οι οποίοι στις 21:45 έφτασαν στο πρώτο κρίσιμο κατώφλι.

Η κακοκαιρία επηρέασε την Τοσκάνη με 80 χιλιοστά βροχής σε λίγες ώρες, ριπές έως και 120 χιλιομέτρων την ώρα και 13.230 κεραυνούς. «Οι πορτοκαλοκίτρινοι συναγερμοί είναι ακόμα ενεργοί, τις επόμενες ώρες πιθανή νέα όξυνση των φαινομένων», ανακοίνωσε ο πρόεδρος της περιφέρειας Ευγένιο Τζιάνι.

euronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πλημμύρες από τη σφοδρή κακοκαιρία στην Ιταλία – Χωρίς σιδηροδρομική σύνδεση με τη Γαλλία λόγω κατολίθησης"

Πέντε πράγματα που μάθαμε για τον Stefanos που πάει για αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, η Goldman Sachs και τα καράβια, ο Δρακόπουλος και ο Μητσοτάκης

Μεγάλωσε από πλούσια οικογένεια στην Εκάλη, αλλά οι γονείς του έμπλεξαν στο παραδικαστικό και χρεοκόπησαν - Ξαφνικά βρέθηκε με υποτροφία του διαχειριστή της περιουσίας του Νιάρχου σε πανάκριβο σχολείο της Αμερικής και από εκεί κατευθείαν στην πιο διαπλεκόμενη και ισχυρή τράπεζα του κόσμου. Εμαθε όμως το... κακό Κεφάλαιο στην Goldman Sachs, έφυγε και με δάνειο που πήρε (!!!) αγόρασε καράβια κι έτσι γνώρισε και την καλή πλευρά του Κεφαλαίου - Ο Stefanos, πλάι στο σύντροφό του Tyler, δηλώνει (ο ίδιος) ότι ξέρει καλύτερα αγγλικά και οικονομικά από τον Μητσοτάκη (σίγουρα έχει καλύτερη προφορά στα αγγλικά από τον Τσίπρα και στα ελληνικά από τον Τσακαλώτο) και καλεί τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να τον ψηφίσουν και να τους ξανακάνει εξουσία


Μια διαδρομή από το Μαρούσι μέχρι την Νέα Υόρκη και την «σύγχρονη Αριστερά» καλύπτει σε 4:21 λεπτά η δήλωση της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ: «Με λένε Στέφανο και έμαθα τι θα πει Κεφάλαιο στην Goldman Sachs». Μετά πήρε ένα δάνειο με προσωπική εγγύηση, όπως είπε, και αγόρασε καράβια (!) οπότε είδε... και την καλή πλευρά του κεφαλαίου.

Ο Κασσελάκης διεκδικεί ήδη με αξιώσεις τον τίτλο του Παντελή Παντελίδη της Αριστεράς: Όπως ο αείμνηστος καλλιτέχνης έγινε γνωστός στο πανελλήνιο από τα βιντεάκια με τα τραγούδια του που ανέβαζε στο youtube, έτσι και ο Στέφανος παίρνει εσωκομματικούς πόντους μέσα από ένα βίντεο «γνωριμίας», εφάμιλλο αυτών που συνοδεύουν τις καμπάνιες υποψήφιων γερουσιαστών των ΗΠΑ ή ακόμη ανώτατων στελεχών σε εταιρικές παρουσιάσεις. Σαν ένα πολιτικό LinkedIn με φόντο ενίοτε την Ακρόπολη και με την μουσική να κάνει παύση στις κορυφώσεις της «πρόζας», ο κ. Κασσελάκης συστήθηκε στην ελληνική κοινωνία, περιγράφοντας τους σημαντικούς σταθμούς της ζωής του, σε μία δήλωση υποψηφιότητας που με μικρές αλλαγές, θα μπορούσε να αφορά σχεδόν όλα τα κόμματα.

Οι αναφορές στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο, πολλές: Η ζωή εδειξε στον Στέφανο το καλό της πρόσωπο στην αρχή – σπίτι στην Εκάλη, ζωή στα πούπουλα. Μετά, το παραδικαστικό κύκλωμα του στέρησε τα πάντα (σ.σ. εδώ θέλει ρεπορτάζ από τον Λυκουρέζο για να μάθουμε τι έγινε...): «Έτσι, στα 14 μου βρέθηκα μόνος μου στην Αμερική. Όχι για πολυτέλεια. Από ανάγκη. Ήμουν τυχερός που ένα από τα παλαιότερα σχολεία των ΗΠΑ μού έδωσε πλήρη υποτροφία. Και αργότερα, η υποτροφία Ανδρέα Δρακόπουλου (σ.σ. και όχι από το Ιδρυμα Νιάρχος;) μού επέτρεψε να φοιτήσω στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια» ανέφερε στο οπτικοποιημένο μήνυμα του, υπογραμμίζοντας με έμφαση το στοιχείο του αυτοδημιούργητου επιχειρηματία ως ταυτοτικό του χαρακτηριστικό, προλαβαίνοντας από τα πρώτα λεπτά τυχόν ερωτήματα για τον «πρότερο βίο» του.

Υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Νίκου Σούλη και συνοδεία επικής μουσικής, ο 35χρονος επιχειρηματίας ανέλυσε βήμα βήμα την επαγγελματική του διαδρομή, ως μάλλον «αιρετική», αν όχι ασύμβατη, με την ορθοδοξία της Κουμουνδούρου. Η σχέση του με την Αριστερά, άλλωστε, προκύπτει ως εργασιακή εμπειρία και επικαθορίζεται από το… «Κεφάλαιο», όπως επισημαίνει: «Tο 2009, στα 21 μου, εν μέσω οικονομικής κρίσης, βρήκα δουλειά στην Goldman Sachs και είδα από κοντά τι είναι Κεφάλαιο. Το να αγοράζεις τον κόπο του άλλου φτηνά. Το πόση αλαζονεία φέρνει το χρήμα. Γι’ αυτό και άφησα αυτήν τη δουλειά», γυρίζοντας κατόπιν την πλάτη στον χρηματοπιστωτικό καπιταλισμό. Κάπως σαν το «όχι άλλο κάρβουνο», στο «Ορατότης μηδέν».

Σε κάθε περίπτωση, τα μηνύματα του Κασσελάκη απευθύνονται σε πολλές και διάφορες κοινωνικές ομάδες, που δεν είναι ορατές με την πρώτη θέαση του βίντεο κλιπ της υποψηφιότητάς του. Υπογραμμίζει, για παράδειγμα, το προσωπικό ρίσκο «όλο το 24ωρο», αλλά και το άγχος διαχείρισης ενός δανείου με προσωπική εγγύηση, «δείχνοντας» προς το μέρος χιλιάδων Ελλήνων δανειοληπτών, αυτός, ένας winner της ποντοπόρου ναυτιλίας. Βεβαίως, δεν δίνει κάποια εξήγηση για το πώς «εκείνοι που αγοράζουν τον κόπο του άλλου φθηνά», έδωσαν σε ένα νέο παιδί  χωρίς καμία εμπειρία - και το κυριότερο, χωρίς Κεφάλαιο, μιας και η οικογένειά του είχε χρεωκοπήσει  - ένα προσωπικό δάνειο κάποιων εκατομμυρίων δολαρίων για να ασχοληθεί με τα ναυτιλιακά και να αριστεύσει.  

Φιλελεύθερος, επιτυχημένος πλέον στα αμερικανικά καπιταλιστικά συμφραζόμενα παρά την σκληρή όψη του «Κεφαλαίου», αλλά και διαθέτοντας μια «οικονομική ανάσα» μετά τα 30 του χρόνια, ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εκθέτει το status της προσωπικής του ζωής, διηγούμενος την συνάντηση με το σύντροφό του.

«Γνώρισα τον Τάιλερ στα 31 μου. Νοσοκόμος στις ΜΕΘ, ξαγρυπνούσε δίπλα στους ασθενείς, ενώ έκανε το διδακτορικό του με το φως της ημέρας. Και όπως είχα δει από τους γονείς μου στα εύκολα και στα δύσκολα, όταν βρίσκεις έναν άνθρωπο καλύτερο από σένα, κάνεις ό,τι μπορείς να τον κρατήσεις, ό,τι και να λένε οι άλλοι» περιέγραψε ο κ. Κασσελάκης σπεύδοντας να διευκρινίσει πως «δεν έχω γκέι ατζέντα. Έχω ανθρώπινη ατζέντα. Με προτάσεις που τις διαβάσατε πριν από μερικές μέρες, που άλλοι φοβούνται να τις πουν», αφιερώνοντας αρκετό χρόνο στην προσωπική του ζωή, παρότι διεκδικεί την ηγεσία σε ένα κόμμα εξοικειωμένο, σε επίπεδο διακήρυξης, με τα ατομικά δικαιώματα.

Σε μικρότερη έκταση, σταχυολογεί τις βασικές του προγραμματικές θέσεις, ήτοι:
«Προνόμια για λίγους και εκλεκτούς τέλος, διαφάνεια παντού, τομές σε υγεία, παιδεία, εργασία, δικαιοσύνη, διαχωρισμός Κράτους - Εκκλησίας, κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας στον στρατό», για να υποδείξει τον δρόμο προς το «ελληνικό όνειρο», αν και χωρίς «κομματική προϋπηρεσία». «Η προϋπηρεσία μου είναι στην εργασία και στην κοινωνική ζωή» απαντά εμμέσως στους εσωκομματικούς επικριτές του και επιμένει πως για την επίτευξη του «American dream» αλά Ελληνικά, «πρέπει να νικήσουμε όσους ωφελούνται από μία Ελλάδα άγονο χωράφι και όχι Ευρώπη στην πράξη».

Με αυτό το πρόταγμα, «Θέλουμε να βάλουμε απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη κάποιον που θα τον νικήσει;» διερωτάται ο κ. Κασσελάκης απευθυνόμενος στην κοινωνία, για να απαντήσει πως «εγώ έχω όρεξη, δεν έχω καμία απολύτως εξάρτηση, δεν μπορούν να με εξαγοράσουν, όπως δεν μπόρεσαν να εξαγοράσουν τον Αλέξη», κάνοντας την πρώτη και μοναδική εγκωμιαστική αναφορά στον απερχόμενο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα.

Η αλήθεια είναι δεν χρειάστηκε η αναφορά του στον Κυριάκο Μητσοτάκη για να συζητηθεί το όνομά του στον πρωινό καφέ του Μεγάρου Μαξίμου - μιας και ο Stefanos έχει αρχίσει να απασχολεί πολύ έντονα ολόκληρη την πολιτική σκηνή, ενώ οι υποστηρικτές του στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο βουλευτής Κιλκίς Πέτρος Παππάς,  αρχίζουν να δημοσιοποιούν την επιλογή τους. 

Πάντως, ο Κασσελάκης μόνον στο τέλος του βίντεό του και μόνον για δύο φορές, μετά από σχεδόν τέσσερα λεπτά προσωπικής αφήγησης επικαλείται τον ΣΥΡΙΖΑ, σαν η προσωπικότητα του να υπερβαίνει τα στενά κομματικά τείχη του ενός και μόνου κόμματος, για να καταλήξει: «πάμε μαζί με σχέδιο. Το Ελληνικό Όνειρο δεν έχει χαθεί. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Καιρός να αναγεννηθούμε. Καιρός ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει και πάλι νικητής». Αυλαία...

Δείτε το βίντεο με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του:

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πέντε πράγματα που μάθαμε για τον Stefanos που πάει για αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, η Goldman Sachs και τα καράβια, ο Δρακόπουλος και ο Μητσοτάκης"

Νέα Φιλαδέλφεια: Πέντε συλλήψεις για τη βίαιη επίθεση και τραυματισμό 16χρονου

Συνελήφθησαν, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, πρώτες πρωινές ώρες χθες (28-8- 2023) στη Νέα Φιλαδέλφεια, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνος και της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, πέντε άτομα (τέσσερις ημεδαποί ηλικίας 16, 17 και 19 ετών καθώς και 17χρονος αλλοδαπός) για επικίνδυνη σωματική βλάβη.

Ειδικότερα, η ομάδα των κατηγορουμένων βρίσκονταν στην Πλατεία Μιαούλη στη Νέα Φιλαδέλφεια, όταν συναντήθηκαν τυχαία με 16χρονο ημεδαπό που κινούνταν πεζός με συνομηλίκους του. Απρόκλητα του απηύθυναν υβριστικές εκφράσεις και κινήθηκαν απειλητικά εναντίον του.

Ο 16χρονος απομακρύνθηκε άμεσα από την πλατεία Μιαούλη, με τους κατηγορούμενους να τρέχουν διαρκώς πίσω του, έως ότου τον ακινητοποίησαν σε κοντινό σημείο.

Εκεί, του επιτέθηκαν με γροθιές και λακτίσματα στο σώμα και στο κεφάλι, με επακόλουθο τον τραυματισμό του και την μεταφορά του σε νοσοκομείο.

Λίγες ώρες μετά την επίθεση, ανωτέρω αστυνομικοί αναζήτησαν και εντόπισαν τους ανωτέρω κατηγορούμενους και τους προσήγαγαν στο Τμήμα Ασφαλείας Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας για το σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος τους.

Οι συλληφθέντες οδηγούνται στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα Φιλαδέλφεια: Πέντε συλλήψεις για τη βίαιη επίθεση και τραυματισμό 16χρονου"

Ολοήμερα σχολεία: Αλλάζει το ωράριο για το 2023 - 2024

Με ανακοίνωσή του το υπ. Παιδείας αναφέρει πως θα υπάρξει φέτος για τη σχολική χρονιά 2023 – 2024 μία αλλαγή στο ωράριο των ολοήμερων σχολείων.

Συγκεκριμένα αφορά στην ώρα αποχώρησης των μαθητών. Τα παιδιά θα μπορούν πλέον να αποχωρούν νωρίτερα από ότι πέρυσι.

Πλέον για το 2023 – 2024 οι μαθητές των ολοήμερων θα μπορούν να αποχωρούν εκτός από τις 3.50 μμ και 5.30 μμ και στις 2.55 μμ.

Τρεις οι ζώνες του ολοήμερου σχολείου

Στην πρώτη ζώνη, «Μεσημβρινό Γεύμα – Διατροφική αγωγή», διάρκειας μίας (1) διδακτικής ώρας καθημερινά, εντάσσεται το διδακτικό αντικείμενο της διατροφικής αγωγής, το οποίο ανατίθεται, κατά προτεραιότητα, στους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν τη δεύτερη ώρα (14.10 έως 14.55).

Στη δεύτερη ζώνη, «Μελέτη-Προετοιμασία», διάρκειας δύο (2) διδακτικών ωρών, εντάσσεται, τουλάχιστον για μια (1) διδακτική ώρα καθημερινά, το γνωστικό αντικείμενο της «Μελέτης -Προετοιμασίας» στη γλώσσα και τα μαθηματικά, το οποίο ανατίθεται σε εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ70 – Δασκάλων. Στη ίδια ζώνη δύναται να εντάσσεται μία (1) διδακτική ώρα με αντικείμενο ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα: αγγλικά, αθλητισμός, εικαστικά, μουσική, θεατρική αγωγή και τεχνολογία πληροφορίας και επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.), τα οποία ανατίθενται σε εκπαιδευτικούς του αντίστοιχου κλάδου.

Στην τρίτη ζώνη, «Σχολικοί Μαθητικοί Όμιλοι», εντάσσονται, για συνεχόμενο δίωρο καθημερινά, με ενδιάμεσο ολιγόλεπτο διάλειμμα, οι σχολικοί μαθητικοί όμιλοι, στο πλαίσιο λειτουργίας των οποίων δύναται να προσφέρεται δράση, δημιουργική απασχόληση, ελεύθερη έκφραση και ψυχαγωγία με αντικείμενα σχετιζόμενα με τον αθλητισμό, τα ομαδικά αθλήματα, τους παραδοσιακούς ή μοντέρνους χορούς, τη χοροκινητική έκφραση, τις εικαστικές τέχνες, τις χειροτεχνίες και κατασκευές, την εκμάθηση μουσικών οργάνων, την εκπαιδευτική ρομποτική, τα πνευματικά παιχνίδια και παζλ, τα παραδοσιακά παιχνίδια, τις επιστημονικές κατασκευές – πειράματα, τα μαθηματικά παιχνίδια, τη ρητορική τέχνη και δημιουργική γραφή, το ασφαλές και δημιουργικό διαδίκτυο, τη διαπολιτισμική παιδεία, την πολιτειότητα και πολιτότητα, τον εθελοντισμό, την παιδική επιχειρηματικότητα, τη δημιουργία εφημερίδας.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Ολοήμερα σχολεία: Αλλάζει το ωράριο για το 2023 - 2024 "

Κρήτη: 8 συλλήψεις μετά από καβγά έξω από Κέντρο Υγείας που ξέσπασε για μια προσπέραση

Σε 8 συλλήψεις προχώρησε η Αστυνομία για τον άγριο καυγά μεταξύ οικογενειών έξω από το Κέντρο Υγείας Μοιρών το μεσημέρι της Δευτέρας 28 Αυγούστου 2023. Συνελήφθησαν 4 άτομα από τη μια οικογένεια και άλλα 4 από την άλλη. Ειδικότερα ο πατέρας και οι 3 γιοι από τη μια πλευρά ηλικιών 54 ετών, 25 ετών, 23 ετών και 21 ετών αντιστοίχως.

Από την άλλη πλευρά συνελήφθησαν άλλα τέσσερα άτομα όλα αδέλφια μεταξύ τους ηλικιών 29 ετών, 28 ετών, 23 ετών και 19 ετών. Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αλληλομηνύθηκαν μεταξύ τους και είναι όλοι παθόντες, δράστες και φυσικά συλληφθέντες. Παράλληλα με τις συλλήψεις βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο μαχαίρια, ένα σφυρί και ένα σπρέι πιπεριού.

Ο άγριος καυγάς που οδήγησε μάλιστα και δύο άτομα να νοσηλευτούν σημειώθηκε έξω από το Κέντρο Υγείας Μοιρών ωστόσο είχε ξεκινήσει νωρίτερα σε δρόμο στο χωριό Γαλιά όταν δύο νεαροί από κάθε οικογένεια ένας 25χρονος και ένας 19χρονος καυγάδισαν για μια προσπέραση με τα αυτοκίνητα. Στο επεισόδιο συμμετείχε και ο πατέρας. Λίγο αργότερα οι νεαροί συναντήθηκαν στο Κέντρο Υγείας λόγω τραυματισμού τους από τον καυγά.

Όταν ο ένας «έπεσε» πάνω στον άλλο έξω από το Κέντρο Υγείας τότε ο καυγάς αναζωπυρώθηκε και η κάθε πλευρά κάλεσαν για ενισχύσεις με αποτέλεσμα να καταφθάσουν μέλη των οικογενειών από Γαλιά και Βορίζια όπου έγινε το «σώσε».

neakriti

Διαβάστε Περισσότερα » "Κρήτη: 8 συλλήψεις μετά από καβγά έξω από Κέντρο Υγείας που ξέσπασε για μια προσπέραση"

Μητροπολίτης Δωδώνης για νέες ταυτότητες: Αστεία πράγματα αυτά για τα τσιπάκια – Δεν έλεγε τέτοια πράγματα ο Άγιος Παΐσιος

Την άποψή του για τις νέες ταυτότητες εξέφρασε μιλώντας στην εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί» ο Μητροπολίτης Δωδώνης, Χρυσόστομος. «Όποιος έχει το Θεό μέσα του, δεν φοβάται κανέναν. Αν είμαστε χριστιανοί δεν φοβόμαστε τίποτα απολύτως», είπε ο Χρυσόστομος, τονίζοντας ότι εκφράζει την προσωπική του άποψη, καθώς η άποψη της Εκκλησίας θα εκφραστεί από την Ιερά Σύνοδο.

Ερωτηθείς για το αν στο ποίμνιό του υπάρχουν αντιδράσεις για τις ταυτότητες, είπε πως, δεν πρόκειται για καθολικές αντιδράσεις, αλλά «υπάρχουν λίγοι δεξιά και αριστερά, αυτά περί τσιπάκια είναι αστεία πράγματα».

Όσο για εκείνους που επικαλούνται τον Άγιο Παΐσιο για τις ταυτότητες, τόνισε ότι, «τον Άγιο Παΐσιο τον γνώρισα εγώ στο Σινά, δεν έλεγε ποτέ τέτοια πράγματα, αυτά είναι κουβέντες του πεζοδρομίου».

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι, «βεβαίως θα πάω να πάρω τη νέα ταυτότητα. Δεν είναι για σοβαρές κουβέντες αυτά τα πράγματα».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητροπολίτης Δωδώνης για νέες ταυτότητες: Αστεία πράγματα αυτά για τα τσιπάκια – Δεν έλεγε τέτοια πράγματα ο Άγιος Παΐσιος"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news