facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 26 Απριλίου 2022

Ρωσία: Ανακοίνωσε διακοπή φυσικού αερίου και στη Βουλγαρία

Η ρωσική Gazprom ενημέρωσε τη βουλγαρική κρατική εταιρεία διανομής φυσικού αερίου Bulgargaz για την διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από αύριο Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας.

Το βουλγαρικό υπουργείο αναφέρει έχει λάβει μέτρα για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων σε ό,τι αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου και τη διαχείριση της κατάστασης.

Υπογραμμίζει ότι στην παρούσα φάση δεν απαιτούνται περιορισμοί στην κατανάλωση φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, η οποία καλύπτει πάνω από το 90% των αναγκών της με τις εισαγωγές από την Gazprom, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Νωρίτερα σήμερα, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός είχε ενημερώσει την πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου PGNiG ότι διακόπτει την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal από τις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδος) της Τετάρτης.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρωσία: Ανακοίνωσε διακοπή φυσικού αερίου και στη Βουλγαρία"

Ισχυρός σεισμός 5 Ρίχτερ στην Πάφο

Σεισμική δόνηση έντασης 5,07 βαθμών στη κλίμακα Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο μετά τις 10 το βράδυ νότια της Πάφου.

Η δόνηση έγινε αισθητή σε αρκετές περιοχές της Κύπρου, ενώ στην Πάφο που είναι κοντά στο επίκεντρο προκλήθηκε ανησυχία.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές ή τραυματισμούς.

IMG_20220426_221722
Διαβάστε Περισσότερα » " Ισχυρός σεισμός 5 Ρίχτερ στην Πάφο"

Ο Βλ. Πούτιν συμφωνεί «επί της αρχής» για την απομάκρυνση αμάχων από το Azovstal με τη συνδρομή ΟΗΕ και ΔΕΕΣ

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησε «επί της αρχής» για την απομάκρυνση αμάχων από το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal, στη Μαριούπολη, με τη συνδρομή του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

«Θα ακολουθήσουν συζητήσεις μεταξύ του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων και του ρωσικού υπουργείου Άμυνας», αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση που είχε στη Μόσχα ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Πούτιν φέρεται να εξέφρασε στον Γκουτέρες την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις με την ουκρανική πλευρά θα έχουν «θετικό αποτέλεσμα».

Νωρίτερα ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών είχε καλέσει τη Μόσχα και το Κίεβο να εργαστούν σε συντονισμό με τον ΟΗΕ για το άνοιγμα «ανθρωπιστικών διαδρόμων» στην Ουκρανία, με σκοπό την απομάκρυνση του άμαχου πληθυσμού από περιοχές όπου μαίνονται οι εχθροπραξίες.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε πρόταση του Κιέβου για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών στη Μαριούπολη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Βλ. Πούτιν συμφωνεί «επί της αρχής» για την απομάκρυνση αμάχων από το Azovstal με τη συνδρομή ΟΗΕ και ΔΕΕΣ"

Κομισιόν: Και επίσημα πράσινο φως σε Ισπανία και Πορτογαλία για πλαφόν στο φυσικό αέριο

Το πράσινο φως στην Ισπανία και την Πορτογαλία για την αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου από αυτή της ηλεκτρικής ενέργειας για τους επόμενους 12 μήνες έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την Τρίτη.

Η συμφωνία επιτρέπει τη δημιουργία ενός προσωρινού μηχανισμού που θα θέτει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου κατά μέσο όρο στα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αυτό εκτιμάται πως θα οδηγήσει στη μείωση στο μισό των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας για περίπου το 40% των Ισπανών και Πορτογάλων καταναλωτών με ρυθμισμένες τιμές.

Η αρχική πρόταση των κυβερνήσεων της Ισπανίας και της Πορτογαλίας ήταν για την επιβολή πλαφόν 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Και επίσημα πράσινο φως σε Ισπανία και Πορτογαλία για πλαφόν στο φυσικό αέριο"

Gazprom: Ενημέρωσε τη Βαρσοβία για τη διακοπή της ροής φυσικού αερίου – Ασφαλής ο ενεργειακός εφοδιασμός μας, λέει η Πολωνία

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ενημέρωσε την πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου PGNiG ότι διακόπτει την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal από τις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδος) της Τετάρτης, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η PGNiG.

Η πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου αναφέρει ότι θα λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της ροής φυσικού αερίου, υπογραμμίζοντας ότι η διακοπή της συνιστά αθέτηση των όρων της σύμβασης.

Προαναγγέλλει, μάλιστα, πως έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει αποζημίωση για την αθέτηση των όρων της σύμβασης.

Καθησυχαστική η κυβέρνηση της Πολωνίας

Ο ενεργειακός εφοδιασμός της Πολωνίας είναι ασφαλής, διαβεβαίωσε η υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος Άννα Μόσκβα. Όπως είπε η υπουργός, δεν υπάρχει ανάγκη άντλησης φυσικού αερίου από τα αποθέματα, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι Πολωνοί καταναλωτές δεν θα μείνουν χωρίς φυσικό αέριο.

Οι ροές από άλλες πηγές θα αντικαταστήσουν τις προμήθειες της Gazprom, τόνισε από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός για την Ενεργειακή Ασφάλεια της Πολωνίας Πιοτ Ναΐμσκι, συμπληρώνοντας πως ούτως ή άλλως η σύμβαση για τον αγωγό Yamal επρόκειτο να λήξει τον Δεκέμβριο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Gazprom: Ενημέρωσε τη Βαρσοβία για τη διακοπή της ροής φυσικού αερίου – Ασφαλής ο ενεργειακός εφοδιασμός μας, λέει η Πολωνία"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Προβοκάτσια κατά της Ρωσίας στη Μπούτσα, είπε ο Πούτιν

Η Ρωσία, ως μία από τις ιδρυτικές χώρες του ΟΗΕ, υποστήριζε ανέκαθεν τον οργανισμό αυτό, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, την Τρίτη.

«Η Ρωσία, ως μία από τις ιδρυτικές χώρες των Ηνωμένων Εθνών και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, υποστήριζε πάντα αυτόν τον παγκόσμιο οργανισμό. Και πιστεύουμε ότι δεν είναι απλώς παγκόσμιος, αλλά μοναδικός στο είδος του», δήλωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει άλλος τέτοιος οργανισμός στη διεθνή κοινότητα».

«Υποστηρίζουμε σθεναρά τις αρχές στις οποίες βασίζεται και σκοπεύουμε να το κάνουμε και στο μέλλον», διαβεβαίωσε ο Πούτιν.


Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε και στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Ουκρανούς, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στην Τουρκία, τονίζοντας πως «μετά τα όσα συμφωνήσαμε στην Τουρκία, η Ρωσία ήρθε αντιμέτωπη με μια προβοκάτσια στην πόλη Μπούτσα. Δεν έχουμε καμία σχέση με όλα αυτά και γνωρίζουμε καλά ποιος έκανε τι στην Μπούτσα».

Και συνέχισε, αναφέροντας πως «η θέση του Κιέβου σχετικά με την επίλυση της κατάστασης στην Ουκρανία έχει αλλάξει, έχουν απομακρυνθεί από τις προηγούμενες προθέσεις τους και έχουν θέσει εκτός πλαισίου τα ζητήματα ασφαλείας της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης»


Ο Πούτιν δήλωσε ακόμα ότι η Ρωσία αναγκάστηκε να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ προκειμένου «να σταματήσει τη γενοκτονία του τοπικού πληθυσμού, που οργανώθηκε από το Κίεβο. Αυτό συνέβη μετά την άρνηση του Κιέβου να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες του Μινσκ».

«Γνωρίζω την ανησυχία σας σχετικά με τη ρωσική επιχείρηση στην Ουκρανία, ωστόσο όλα τα προβλήματα ξεκίνησαν μετά το πραξικόπημα του 2014» ανέφερε ο Πούτιν στον Γκουτέρες. 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Προβοκάτσια κατά της Ρωσίας στη Μπούτσα, είπε ο Πούτιν"

Παγκόσμια Τράπεζα: Το σοκ από την ακρίβεια σε τρόφιμα και καύσιμα δεν θα λήξει πριν το 2025

Εφιαλτική πρόβλεψη από την Παγκόσμια Τράπεζα. Εκτιμά πως η ανοδική πορεία στις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων θα διαρκέσει τουλάχιστον τρία χρόνια!

Στην πιο πρόσφατη έκθεσή της για τις προοπτικές της αγοράς εμπορευμάτων (Commodities Market Outlook), η Παγκόσμια Τράπεζα διευκρίνισε ακόμη ότι το σοκ που συνδέεται με τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, αυξάνει τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού.

Στην πρώτη συνολική ανάλυσή της για τον αντίκτυπο του πολέμου στις αγορές εμπορευμάτων, η Παγκόσμια Τράπεζα, που παρέχει δάνεια και επιχορηγήσεις σε χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος, ανέφερε πως ο κόσμος αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο σοκ στις αγορές εμπορευμάτων από τη δεκαετία του 1970!

Επιδεινώνεται, αναφέρει, από τους περιορισμούς στο εμπόριο τροφίμων, καυσίμων και λιπασμάτων που επιτείνουν τις ήδη αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις σε όλον τον κόσμο.

«Οι διαμορφωτές πολιτικής θα πρέπει να εκμεταλλευθούν κάθε ευκαιρία προκειμένου να αυξήσουν την οικονομική μεγέθυνση στη χώρα τους και να αποφύγουν ενέργειες που πλήττουν την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο Ίντερμιτ Τζιλ, αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Δίκαιη Ανάπτυξη, τον Χρηματοπιστωτικό Τομέα και τους Θεσμούς.

Παγκόσμια Τράπεζα: Πώς θα κινηθούν οι τιμές της Ενέργειας

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο εξαγωγέας φυσικού αερίου και λιπασμάτων και ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου. Μαζί με την Ουκρανία, αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, το 19% των εξαγωγών καλαμποκιού και στο 80% των εξαγωγών ηλιελαίου.

Η παραγωγή και εξαγωγή αυτών και άλλων εμπορευμάτων έχει διαταραχθεί αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ως αποτέλεσμα, η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένει πως οι τιμές της ενέργειας θα αυξηθούν πάνω από 50% το 2022 προτού μετριαστούν το 2023 και 2024, ενώ οι τιμές μη ενεργειακών εμπορευμάτων, περιλαμβανομένων εκείνων της γεωργίας και των μετάλλων, θα αυξηθούν σχεδόν 20% το 2022 προτού αρχίσουν να μειώνονται.

Η τράπεζα ανέφερε πως οι τιμές των εμπορευμάτων θα υποχωρήσουν ελαφρά μόνο και θα παραμείνουν πολύ πάνω από τον πλέον πρόσφατο μέσο όρο πέντε ετών μεσοπρόθεσμα.

«Σε περίπτωση παρατεταμένου πολέμου, ή επιπρόσθετων (δυτικών) κυρώσεων στη Ρωσία, οι τιμές θα μπορούσαν να είναι ακόμη υψηλότερες και πιο ασταθείς απ΄ ό,τι προβλέπεται τώρα», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά την απόκριση της πολιτικής στην κρίση, η Παγκόσμια Τράπεζα ξεχωρίζει τις φορολογικές ελαφρύνσεις και τις επιδοτήσεις που, όπως αναφέρει, τείνουν να επιτείνουν τις ελλείψεις στην προσφορά και τις αυξήσεις των τιμών, καλώντας αντ’ αυτού για προγράμματα σχολικών γευμάτων, καθώς και μεταβιβάσεις μετρητών και προγράμματα δημόσιας απασχόλησης για ευάλωτες ομάδες.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Παγκόσμια Τράπεζα: Το σοκ από την ακρίβεια σε τρόφιμα και καύσιμα δεν θα λήξει πριν το 2025"

Η Αυστραλία υποστηρίζει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα

Με τις δύο Εθνικές Επιτροπές  της Αυστραλίας που εργάζονται συστηματικά για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα συναντήθηκε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη η οποία βρίσκεται ταξίδεψε στη μακρινή ήπειρο με αφορμή τα εγκαίνια της αρχαιολογικής έκθεσης «Ανοιχτοί Ορίζοντες» στο Μουσείο της Μελβούρνης

Η Υπουργός είχε μακρά συνεργασία με τον David Hill και τον George Vardas, Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο της Australian Parthenon Association, καθώς και με τον Emmanuel Comino, Πρόεδρο της International Organising Committee - Australia for the Restitution of the Parthenon Marbles. Η ίδια ενημέρωσε εκτενώς τις δύο Επιτροπές για τις πρόσφατες εξελίξεις, μετά την  σημαντική απόφαση  της 29ης  Σεπτεμβρίου της UNESCO, σε ό,τι αφορά το αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την επικείμενη συνάντηση των ανά τον κόσμο Εθνικών Επιτροπών, τον προσεχή Σεπτέμβριο στην Αθήνα, για τη λήψη αποφάσεων για  τον συντονισμό των Επιτροπών σε κοινές δράσεις πίεσης προς τη βρετανική πλευρά. Η Λίνα Μενδώνη ευχαρίστησε τους Προέδρους και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των δύο Επιτροπών για τη διαρκή τους στήριξη και τις άοκνες προσπάθειες τους για τη διεθνή προβολή του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.
 Στο μεταξύ, θέματα που απασχολούν την ελληνική ομογένεια του Σίδνεϊ στην προσπάθεια της να  προωθήσει τον ελληνικό πολιτισμό, να επεκτείνει τις καλλιτεχνικές δράσεις της και να διοργανώσει πολιτιστικά γεγονότα ποιότητας, συζήτησε με τις ομογενειακές κοινότητες η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού. Συγκεκριμένα συναντήθηκε στο Σίδνεϊ με τα μέλη της Κυθηραϊκής Ένωσης Αυστραλίας και τον Πρόεδρο της, Εμμανουήλ Αλφιέρη και συζήτησε διεξοδικά  θέματα που αφορούν την προβολή του ελληνικού πολιτισμού από την ομογένεια. Η Υπουργός ακούγοντας τις εισηγήσεις της κυθηραϊκής κοινότητας πρότεινε τη συνεργασία της κοινότητας με το Υπουργείο Πολιτισμού για τη δημιουργία, στην Καμπέρα, Μουσείου Ακριβών Αντιγράφων από έργα που εκτίθενται στα ελληνικά μουσεία, από την αρχαιότητα μέχρι τους μεταβυζαντινούς χρόνους. Στόχος είναι η ίδρυση μόνιμης εστίας του ελληνικού πολιτισμού για την προβολή του σε όλους τους πολίτες, Αυστραλούς και ομογενείς, αλλά και η υποστήριξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τη νεότερη γενιά των ομογενών. Η πρόταση έγινε αμέσως δεκτή.
Η Υπουργός ενημερώθηκε επίσης, από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Νέας Νότιας Ουαλίας και τον πρόεδρο της Χάρη Δανάλη, σχετικά με το Ελληνικό Φεστιβάλ του Σίδνεϊ. Η Λίνα Μενδώνη πρότεινε τρόπους αναβάθμισης του Φεστιβάλ, αλλά και την στήριξη του με καλλιτέχνες και καλλιτεχνικά σχήματα από την Ελλάδα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του αρχαιότερου εκτός Ελλάδος παραρτήματος του Λυκείου Ελληνίδων Σίδνεϊ και η Πρόεδρός του Λιάνα Βερτζάγια παρέθεσαν γεύμα εργασίας στην Υπουργό και της εξέθεσαν εκτενώς τις δράσεις και τα προβλήματα που απασχολούν τον φορέα τους. Η Λίνα Μενδώνη παρουσίασε  τρόπους στήριξης του Λυκείου, που έγιναν αμέσως αποδεκτές.
 Το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ  και την Έδρα Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών, καθώς και το Αυστραλιανό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο επισκέφθηκε η Λίνα Μενδώνη.  Είχε ευρεία συζήτηση με τον επικεφαλής της έδρας Νεοελληνικών σπουδών καθηγητή Βρασίδα Καραλή –με την συμμετοχή και εκπροσώπων των φοιτητών- ο οποίος την ενημέρωσε  ότι το τμήμα νεοελληνικών σπουδών είναι το μοναδικό που απέμεινε στην ανώτατη εκπαίδευση της Αυστραλίας από επτά τμήματα που λειτουργούσαν και σε άλλα πανεπιστήμια της χώρας,  ως το 2011. Η Λίνα Μενδώνη συμφώνησε το ΥΠΠΟΑ να στηρίξει τις δραστηριότητες του Τμήματος με αποστολή εκδόσεων νεοελληνικής λογοτεχνίας, καθώς και προσκλήσεις συγγραφέων και καλλιτεχνών, προκειμένου να παρουσιάσουν την δουλειά τους σε πλαίσιο σεμιναριακών μαθημάτων. Ενημερώθηκε επίσης, από τον  επικεφαλής του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου καθηγητή Σταύρο Πασπαλά  για τις δραστηριότητές του. Στη συνέχεια η Υπουργός ξεναγήθηκε στο Μουσείο Chau Chak του Πανεπιστημίου, το οποίο διαθέτει σημαντικές συλλογές, ανάμεσά τους και σημαντική αρχαιοελληνική.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Η Αυστραλία υποστηρίζει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα"

Ρωσία: Πρόστιμο στο TikTok γιατί δεν αφαίρεσε αναρτήσεις που προωθούν την «προπαγάνδα ομοφυλοφιλικών σχέσεων»

Δικαστήριο της Μόσχας επέβαλε σήμερα στην κινεζικής ιδιοκτησίας διαδικτυακή εφαρμογή ανάρτησης βίντεο TikTok πρόστιμο 2 εκατομμυρίων ρουβλίων (27.239,79 δολαρίων), επειδή δεν διέγραψε αναρτήσεις, τις οποίες η Ρωσία έχει απαγορεύσει ως «προπαγάνδα ομοφυλοφιλικών σχέσεων», μετέδωσαν πρακτορεία ειδήσεων.

Ένας ρωσικός νόμος του 2013, που επικρίθηκε από τις χώρες της Δύσης ως κρατικά επιβαλλόμενη μισαλλοδοξία, απαγορεύει την «προώθηση μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων σε ανηλίκους».

Το TikTok δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα να σχολιάσει το ζήτημα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσία: Πρόστιμο στο TikTok γιατί δεν αφαίρεσε αναρτήσεις που προωθούν την «προπαγάνδα ομοφυλοφιλικών σχέσεων»"

Οι Γερμανοί στέλνουν στην Ουκρανία 50 αντιαεροπορικά συστήματα «Cheetah»

Η αμερικανική κυβέρνηση χαιρέτισε σήμερα την απόφαση της Γερμανίας να στείλει, για πρώτη φορά, βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία.

«Νομίζω πως είναι σημαντικό ότι η Γερμανία ανακοίνωσε πως πρόκειται να παραδώσει 50 συστήματα Cheetah», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ύστερα από τις συνομιλίες που είχε με ομολόγους του στο Ραμστάιν της Γερμανίας, αποκαλώντας τα αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά συστήματα Gepard με την αγγλική ονομασία τους.

Ο αμερικανός υπουργός εκτίμησε ότι τα συγκεκριμένα αντιαεροπορικά συστήματα θα ενισχύσουν σημαντικά την άμυνα της Ουκρανίας.

«Όσον αφορά στο τι άλλο ενδεχομένως θα κάνει η Γερμανία στο μέλλον, θα ξαναπώ ότι αυτή είναι μία κυρίαρχη απόφαση που θα λάβει η γερμανική ηγεσία και δεν θέλω να κάνω εικασίες για αυτό», συμπλήρωσε ο Όστιν.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Οι Γερμανοί στέλνουν στην Ουκρανία 50 αντιαεροπορικά συστήματα «Cheetah»"

Μόσχα: Προειδοποιεί τη Βρετανία για «ανάλογη απάντηση» αν συνεχίσει να προκαλεί την Ουκρανία να πλήξει στόχους επί ρωσικού εδάφους

Η Ρωσία προειδοποίησε σήμερα την Βρετανία ότι αν συνεχίσει να προκαλεί την Ουκρανία να πλήξει στόχους στην Ρωσία τότε θα υπάρξει μια άμεση «ανάλογη απάντηση», μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το πρακτορείο RIA το οποίο με τη σειρά του επικαλείται το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων Τζέιμς Χίπι, είναι απολύτως νόμιμο η Ουκρανία να πλήττει τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού και τις προμήθειες καυσίμων.

Ο Βρετανός υπουργός παραδέχθηκε ότι τα όπλα που η διεθνής κοινότητα παρέχει τώρα έχουν βεληνεκές που μπορούν να πλήξουν στόχους στη Ρωσία.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μόσχα: Προειδοποιεί τη Βρετανία για «ανάλογη απάντηση» αν συνεχίσει να προκαλεί την Ουκρανία να πλήξει στόχους επί ρωσικού εδάφους"

Καιρός αύριο: Ήλιος και ζέστη σε Αττική, Θεσσαλονίκη – Πού θα βρέξει

Καλοκαιρινός θα είναι ο καιρός αύριο, Τετάρτη (27.04.2022) στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας. «Φλερτάρει» με τους 30 βαθμούς ο υδράργυρος.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Γενικά αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα τις περισσότερες ώρες. Στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στη Μακεδονία και τη Θράκη κυρίως στα ορεινά.

Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε σχετικά υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα φτάσει τους 25 με 26 και τοπικά στα ηπειρωτικά τους 27 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα γύρω ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και τις πρωινές ώρες στα ανατολικά βορειοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 και στο Ιόνιο τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα ορεινά της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και τοπικά στα κεντρικά και νότια έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ήλιος και ζέστη σε Αττική, Θεσσαλονίκη – Πού θα βρέξει"

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου για άδειες ΑΠΕ, παραγωγή-αποθήκευση ρεύματος

Το σχέδιο νόμου που αφορά στον εκσυγχρονισμό της αδειοδοτικής διαδικασίας έργων ΑΠΕ και στην αδειοδότηση παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας παρουσιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), σε ενημερωτικό σημείωμα.

Αναλυτικά σύμφωνα με το ΥΠΕΝ:

Με το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ επιτυγχάνεται η περαιτέρω απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας για νέα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για έργα αποθήκευσης ενέργειας.

Τα νέα έργα ΑΠΕ και τα συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας συμβάλλουν στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, στην ενίσχυση της επάρκειας ισχύος και της ενεργειακής ανταγωνιστικότητας και στην αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής με τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

H επιτάχυνση της διείσδυσης των ΑΠΕ θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση του κόστους ενέργειας, καθώς η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο είναι πολύ φθηνότερη σε σύγκριση με την παραγωγή από ορυκτά καύσιμα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δραστική μείωση του χρόνου ανάπτυξης και υλοποίησης έργων ΑΠΕ και τη θεσμοθέτηση του κατάλληλου πλαισίου για την ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ενέργειας.

Οι βασικοί στόχοι της νομοθετικής πρωτοβουλίας συνοψίζονται ως εξής:

  • Μείωση του μέσου χρόνου αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ σε 14 μήνες από 5 χρόνια που είναι τώρα.
  • Ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με εγκατεστημένη ισχύ τουλάχιστον 3,5 GW έως το 2030.
  • Αύξηση της χωρητικότητας στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας για την ένταξη περισσότερων μονάδων ΑΠΕ και την προώθηση του ενεργειακού συμψηφισμού.

Οι παρεμβάσεις αυτές θα συμβάλλουν καθοριστικά στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για το 2030:

  • Αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας στο 35%.
  • Συμμετοχή 70% των ΑΠΕ στην εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Απλοποίηση αδειοδοτικής διαδικασίας έργων ΑΠΕ

Ο εκσυγχρονισμός της αδειοδοτικής διαδικασίας θα επιτευχθεί μέσα από την απλοποίηση, την ψηφιοποίηση και την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών, καθώς πλέον όλες οι ενέργειες για την απόκτηση αδειών θα διενεργούνται ψηφιακά, τα δικαιολογητικά που θα απαιτείται να καταθέτουν οι επενδυτές μειώνονται δραστικά και περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα, ενώ διαδικασίες που μέχρι τώρα ήταν σειριακές πλέον γίνονται παράλληλες μειώνοντας σημαντικά τους χρόνους υλοποίησης, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ.

Στρατηγικός στόχος έως το 2030 είναι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ, να ανέλθει σε 25 GW, από 8,62 GW που είναι σήμερα. Για την υλοποίηση νέων επενδύσεων ΑΠΕ συνολικής ισχύος άνω των 12 GW εκτιμάται ότι θα χρειαστούν επενδύσεις 10 δισ. ευρώ.

Οι κύριες παρεμβάσεις του σχεδίου νόμου είναι:

  1. Τα στάδια της αδειοδοτικής διαδικασίας μειώνονται σε 5 από 7.
  2. Ο χρόνος αδειοδότησης των έργων μειώνεται σε 14 μήνες, από 5 χρόνια που φτάνει και πολλές φορές ξεπερνά σήμερα.
  3. Ο αριθμός των απαιτούμενων δικαιολογητικών, μειώνεται από 91 σε 54, με την υποβολή αυτών να είναι πλέον τυποποιημένη και ψηφιακή.
  • Επιταχύνεται η διαδικασία αδειοδότησης των έργων καθώς: μειώνονται οι περιπτώσεις όπου απαιτείται τροποποίηση των αδειών δίνοντας δυνατότητα απλής ενημέρωσης - επικαιροποίησης των φακέλων των επενδυτών. Μέχρι σήμερα, κατά την διάρκεια της αδειοδότησης και λόγω αλλαγής του σχεδιασμού του έργου, χρειάζεται τροποποίηση των αδειών δύο με τρεις φορές και συνεπώς επανάληψης όλης της αδειοδοτικής διαδικασίας από την αρχή.
  • Τίθεται συγκεκριμένο ορόσημο (3ο) στους επενδυτές για την άμεση και γρήγορη υλοποίηση των έργων τους.
  • Απαλλάσσονται από διοικητικό φόρτο οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι Διαχειριστές, με τον έλεγχο του ιδιοκτησιακού καθεστώτος να γίνεται πλέον από εξωτερικούς δικηγόρους.
  • Ελέγχεται η οικονομική φερεγγυότητα των επενδυτών με προσκόμιση εγγυητικής επιστολής κατά την αίτηση στον Διαχειριστή για τον ηλεκτρικό χώρο και όχι κατά την δέσμευση αυτού, περιορίζοντας το πλήθος αιτημάτων.
  • Περιορίζονται οι προθεσμίες υλοποίησης των έργων σύνδεσης από τους Διαχειριστές, με την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση καθυστερήσεων.
  • Ενέργειες και άδειες που ήταν άμεσα συνδεδεμένες και υποχρεωτικά σειριακές, πλέον πραγματοποιούνται διακριτά και παράλληλα όπως η Σύμβαση Σύνδεσης σε σχέση με την Άδεια Εγκατάστασης. Δίνεται η απαραίτητη ευελιξία στους επενδυτές ως προς την αδειοδότηση έργων σε δασικές εκτάσεις, θέτοντας παράλληλα την εγκεκριμένη μελέτη αναδάσωσης από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες ως προϋπόθεση για την ηλέκτριση και σύνδεση των έργων.
  • Δημιουργείται Υπηρεσία μιας Στάσης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα παρακολουθεί και θα εποπτεύει όλη την αδειοδοτική διαδικασία, από τη λήψη της πρώτης άδειας (Βεβαίωση παραγωγού), μέχρι και τη λειτουργία του έργου (Άδεια Λειτουργίας). Προβλέπεται η δημιουργία πληροφοριακού συστήματος που θα διαλειτουργεί με όλα τα επιμέρους πληροφοριακά συστήματα και τις βάσεις δεδομένων των αρμόδιων αδειοδοτικών φορέων. Δηλαδή με τη ΡΑΕ, τις Περιβαλλοντικές Διευθύνσεις, τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, τους Διαχειριστές Συστήματος και Δικτύου, και τον ΔΑΠΕΕΠ. Με τον τρόπο αυτόν διασφαλίζονται:
    1. Η επικοινωνία μεταξύ επενδυτών και των αρμόδιων φορέων αδειοδότησης και
    2. Η άμεση ενημέρωση των επενδυτών με πλήρη διαφάνεια και σαφήνεια ως προς την πληροφορία.
Θεσμικό πλαίσιο για τους σταθμούς αποθήκευσης ενέργειας

Στόχος της χώρας, είναι έως το τέλος της δεκαετίας να έχουν τεθεί σε λειτουργία σταθμοί αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας τουλάχιστον 3,5 GW, επιπλέον των υδροηλεκτρικών. Τα έργα αποθήκευσης θα συμβάλλουν στην αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ και ως εκ τούτου στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και την ενίσχυση της επάρκειας ισχύος και της ενεργειακής ανταγωνιστικότητας της χώρας. Θα συμβάλλουν, επίσης, στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030, σύμφωνα με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, μειώνοντας συνεπώς το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τους τελικούς καταναλωτές.

Έως το τέλος του 2025, βάσει των προβλέψεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), θα έχουν εγκατασταθεί σταθμοί αποθήκευσης συνολικής ισχύος περί τα 1500 MW εκ των οποίων τα 800-900 MW θα προέρχονται κυρίως από συστήματα αποθήκευσης περιορισμένης χωρητικότητας (π.χ. συσσωρευτές) και περί τα 700 MW από συστήματα αποθήκευσης μεγάλης χωρητικότητας (π.χ. σταθμοί αντλησιοταμίευσης). Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα μεταξύ των χωρών της ΕΕ που κοινοποίησε στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού καθεστώς ενίσχυσης των σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι κύριες παρεμβάσεις του σχεδίου νόμου είναι:

  • Αναμόρφωση της αδειοδοτικής διαδικασίας για την εγκατάσταση μεμονωμένων σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Εισαγωγή προβλέψεων σχετικά με την αδειοδότηση σταθμών παραγωγής ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ με ενσωματωμένη αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, που είτε έχουν τη δυνατότητα να απορροφούν ενέργεια από το σύστημα μεταφοράς ή το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, είτε όχι.
  • Μεταβατικές διατάξεις για τη συμμόρφωση των υφιστάμενων αδειών και εκκρεμών αιτήσεων για την αδειοδότηση σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με το νέο πλαίσιο.

Τα συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

  1. Έργα αμιγούς αποθήκευσης, δηλαδή μεμονωμένοι σταθμοί αποθήκευσης για τα οποία η άδεια αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας θα χορηγείται κατ’ αναλογία με τις απαιτήσεις που υφίστανται για τα Ειδικά Έργα ΑΠΕ.
  2. Έργα αποθήκευσης που συνδυάζονται με σταθμούς ΑΠΕ.

Ειδικότερα, στην περίπτωση έργων αποθήκευσης που συνδυάζονται με σταθμούς ΑΠΕ, ο σταθμός αποθήκευσης θα λειτουργεί είτε μόνο υποστηρικτικά του σταθμού ΑΠΕ (η αποθήκη είναι πίσω από τον σταθμό ΑΠΕ - κατάντη του μετρητή) και δεν θα απορροφά ενέργεια από το δίκτυο, οπότε και θα λαμβάνει Βεβαίωση Παραγωγού όπως τα συνήθη έργα ΑΠΕ και θα έχει δυνατότητα να λάβει λειτουργική ενίσχυση. Είτε θα μπορεί να απορροφά ενέργεια από το δίκτυο, οπότε και θα λαμβάνει Βεβαίωση Παραγωγού Ειδικών Έργων ΑΠΕ χωρίς να έχει τη δυνατότητα να λάβει λειτουργική ενίσχυση.

Αύξηση χωρητικότητας στο ηλεκτρικό δίκτυο για την ένταξη νέων μονάδων ΑΠΕ και την προώθηση του ενεργειακού συμψηφισμού

Οι Διαχειριστές του συστήματος μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούν να επιβάλλουν περιορισμούς στην έγχυση ηλεκτρισμού στο δίκτυο, οι οποίοι δεν θα υπερβαίνουν το 5% της ετήσιας δυνατότητας παραγωγής ενέργειας των σταθμών ΑΠΕ και Σ.Η.Θ.Υ.Α. της εκάστοτε περιοχής.

Το ποσοστό αυτό μπορεί να αυξηθεί με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), κατόπιν εισήγησης των Διαχειριστών που θα βασίζεται σε μελέτη κόστους – οφέλους και θα λαμβάνει υπόψη το επίπεδο διείσδυσης ενέργειας που επιτυγχάνεται από έργα ΑΠΕ. Με την εφαρμογή περιορισμών έγχυσης, δίνεται η δυνατότητα ένταξης στο ηλεκτρικό δίκτυο περισσότερων μονάδων ΑΠΕ.

Επίσης, προβλέπεται ότι μέσα σε 45 ημέρες από την ψήφιση του σχεδίου νόμου, ο ΔΕΔΔΗΕ υπολογίζει τα διαθέσιμα περιθώρια ισχύος όλων των Υποσταθμών στο δίκτυο διανομής. Για τους υποσταθμούς όπου τα περιθώρια είναι έως 10 MW, τότε αυτά διατίθενται αποκλειστικά για αυτοπαραγωγή, ενεργειακό συμψηφισμό και πρόγραμμα φωτοβολταϊκών στις στέγες.

Τα νέα περιθώρια προτείνεται να κατανεμηθούν ως εξής:

  • Νοικοκυριά – 30%
  • Αγρότες – 30%
  • Βιομηχανία και μεταποίηση – 30%
  • Ανεξάρτητοι παραγωγοί – 10%

Για τους υποσταθμούς όπου τα νέα περιθώρια υπερβαίνουν τα 10 MW, η πλεονάζουσα ισχύς άνω των 10 ΜW προτείνεται να κατανεμηθεί ως εξής:

  • Σε ποσοστό τουλάχιστον 30% στις παραπάνω τέσσερις κατηγορίες (νοικοκυριά, αγρότες, βιομηχανία και μεταποίηση, ανεξάρτητοι παραγωγοί).
  • Σε ποσοστό τουλάχιστον 70% για την εγκατάσταση λοιπών σταθμών ΑΠΕ.

Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας δύναται να επανακαθορίζονται οι κατηγορίες σταθμών, καθώς και τα ποσοστά κατανομής των διαθέσιμων περιθωρίων ισχύος ανά Υποσταθμό και γεωγραφική περιοχή».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Τι περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου για άδειες ΑΠΕ, παραγωγή-αποθήκευση ρεύματος"

Τουρκία: Τέλος η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους

Η Τουρκία είναι έτοιμη να άρει όλους τους περιορισμούς που σχετίζονται με την πανδημία κορονοϊού, δήλωσε οΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  ανακοινώνοντας παράλληλα ότι η χρήση προστατευτικής μάσκας δεν θα είναι πλέον υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους.

Επεσήμανε, ωστόσο, ότι η χρήση μάσκας θα παραμείνει υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα νοσοκομεία έως ότου υποχωρήσει κάτω από το φράγμα των 1.000 ο αριθμός των ημερήσιων νέων κρουσμάτων.

Τις τελευταίες ημέρες οι νέες μολύνσεις κυμαίνονται κατά μέσο όρο κάτω από τις 3.000 έναντι περίπου 15.000 στα τέλη του προηγούμενου μήνα. Χθες Δευτέρα είχαν καταγραφεί 2.604 νέα κρούσματα κορονοϊού και 15 θάνατοι ασθενών με Covid-19 σε διάστημα 24 ωρών.

Από την έναρξη του προγράμματος για τον μαζικό εμβολιασμού του πληθυσμού κατά της Covid-19, στην Τουρκία έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα περισσότερες από 147,4 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Τέλος η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους"

Ουκρανία: Η Μόσχα χτύπησε στα σύνορα με τη Μολδαβία – Ζημιές σε γέφυρα στον ποταμό Δνείστερο

Η Μολδαβία έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, καθώς έχει δεχτεί ρωσικά πλήγματα στο έδαφός της.

Μάλιστα η κατάσταση δείχνει εξαιρετικά δύσκολη μετά και τον βομβαρδισμό γέφυρας στρατηγικής σημασίας στον ποταμό Δνείστερο, στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Μολδαβία.

Πρόκειται για μια γέφυρα που αποκόβει την περιφέρεια της Οδησσού τόσο οδικώς όσο και σιδηροδρομικώς.

Οι κάτοικοι που ζουν στην περιοχή επιβεβαίωσαν τον βομβαρδισμό της γέφυρας στη Zatoka με τα ερωτήματα να είναι πολλά για τους σκοπούς της Ρωσίας, ειδικότερα για τη Μολδαβία και τη στρατηγική θέση που κατέχει για την Οδησσό και συνολικότερη την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Οι επιθέσεις στην Υπερδνειστερία οδηγούν στην Ουκρανία

Ο επικεφαλής της μολδαβικής αποσχισθείσας περιοχής της Υπερδνειστερίας δήλωσε ότι οι επιθέσεις στο έδαφος αυτό θα μπορούσαν να εντοπιστούν πίσω στην Ουκρανία, μετέδωσε σήμερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

“Τα ίχνη αυτών των επιθέσεων οδηγούν στην Ουκρανία”, μεταδίδει το TASS επικαλούμενο δήλωση του Βαντίμ Κρασνοσέλσκι, του αυτοαποκαλούμενου προέδρου της αποσχισθείσας περιοχής.

“Υποθέτω ότι αυτοί που οργάνωσαν την επίθεση αυτή έχουν στόχο να σύρουν την Υπερδνειστερία στη σύγκρουση”.

Η Υπερδνειστερία δέχτηκε σειρά επιθέσεων τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, αφότου στοχοποιήθηκε μια στρατιωτική μονάδα, εκρήξεις κατέστρεψαν το αρχηγείο κρατικής ασφάλειας της Υπερδνειστερίας και δύο εκρήξεις κατέστρεψαν κεραίες ραδιοφώνου από τη σοβιετική εποχή.

Η πρόεδρος της Μολδαβίας δήλωσε σήμερα ότι οι επιθέσεις στην υποστηριζόμενη από τη Ρωσία περιοχή ήταν μια προσπάθεια από ομάδες εντός του εδάφους αυτού να αυξήσουν τις εντάσεις και το Κρεμλίνο εξέφρασε σοβαρή ανησυχία.

Το Κρεμλίνο παρακολουθεί στενά τα γεγονότα στην Υπερδνειστερία

Το Κρεμλίνο παρακολουθεί στενά τα γεγονότα στην αποσχισθείσα από την Μολδαβία φιλορωσική περιοχή της Υπερδνειστερίας δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι τα νέα που έρχονται από την περιοχή συνιστούν λόγο σοβαρής ανησυχίας.

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα ήθελε να αποφύγει ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Μόσχα θα έπρεπε να επέμβει στην περιοχή της Υπερδνειστερίας, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το πρακτορείο RIA.

Στην Μολδαβία συνήλθε εκτάκτως σήμερα το συμβούλιο ασφαλείας της χώρας, μετά τα περιστατικά που σημειώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, μια επίθεση στο υπουργείο Εσωτερικών της Υπερδνειστερίας και η καταστροφή δύο κεραιών μέσω των οποίων εκπέμπει το ρωσικό ραδιόφωνο.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Η Μόσχα χτύπησε στα σύνορα με τη Μολδαβία – Ζημιές σε γέφυρα στον ποταμό Δνείστερο"

Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας για την γιορτή της Πρωτομαγιάς – Απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών

Τα αυξημένα μέτρα τροχαίας που εφάρμοσε η ΕΛΑΣ κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου του Πάσχα, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, θα συνεχιστούν με την ίδια ένταση εν όψει και της εορταστικής περιόδου της Πρωτομαγιάς.

Καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων, θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα τόσο το προσωπικό όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας Αστυνόμευσης. Συγκεκριμένα, θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της χώρας.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της ΕΛΑΣ τα μέτρα περιλαμβάνουν:

– Αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής.

– Αυξημένη αστυνομική παρουσία και στοχευμένη αστυνόμευση στα σημεία του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.

 – Αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων.

– Ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης.

– Συγκρότηση συνεργείων γενικών και ειδικών τροχονομικών ελέγχων, εστιάζοντας την προσοχή στη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων (υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, κλπ), καθώς και παραβάσεων που βάσει στατιστικών στοιχείων ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων (χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση).

– Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική συγκέντρωση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κλπ).

– Κατά τόπο κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, στις οποίες θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις.

– Παρουσία τροχονόμων στους Σταθμούς Διοδίων της Χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες.

– Ενημέρωση των πολιτών μέσω των Υπηρεσιών Επικοινωνίας, σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων.

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών άνω των 3,5 τόνων κατά την εορτή της Πρωτομαγιάς

Επιπρόσθετα εκτός των παραπάνω μέτρων και για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων και τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας κατά την εορτή της Πρωτομαγιάς, εκτός των μέτρων διευκόλυνσης της κυκλοφορίας που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, θα ισχύσει και απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μεγίστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων.

Συγκεκριμένα για το ρεύμα εξόδου η απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών θα ισχύει την Παρασκευή (29/4) από τις 16:00 έως τις 22:00 και το Σάββατο(30/4) από τις 08:00 έως τις 13:00.

Για το ρεύμα εισόδου η απαγόρευση θα ισχύει από τη Δευτέρα (2/5) από τις 16:00 έως τις 23:00.

 mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας για την γιορτή της Πρωτομαγιάς – Απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών"

ΣτΕ: Μειώνονται οι θέσεις στάθμευσης σε Ελληνικό - Άγιο Κοσμά ως κίνητρο για τη χρήση μέσων μεταφοράς

Ως κίνητρο για να χρησιμοποιεί το κοινό τα μέσα μαζικής μεταφοράς μειώνονται οι θέσεις στάθμευσης στην Αθηναϊκή Ριβιέρα (Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού – Αγίου Κοσμά) με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο κρίθηκε νόμιμο από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Ενδεικτικά, οι θέσεις στάθμευσης σε ακτίνα 500 μέτρων από τον σταθμό μετρό, μειώνονται κατά 60%.

Ειδικότερα, κατατέθηκε στο ΣτΕ για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία σχέδιο Π.Δ. για την «αναθεώρηση του από 28-2-2018 Π.Δ. “έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά Αττικής”.

Από «πολιτικής άποψης» -σύμφωνα πάντα με το σχέδιο Π.Δ.- οι επίμαχες ρυθμίσεις αποσκοπούν «στην αύξηση της χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, σε χρήσεις γης και πόλους έλξης σημαντικού αριθμού μετακινήσεων, κυρίως εργαζομένων, όπως είναι ο Μητροπολιτικός Πόλος Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, μέσω της εφαρμογής παγιωμένων διεθνών πρακτικών και εμπειριών σε σχέση με τις πολιτικές στάθμευσης», ενώ από νομικής απόψεως, οι επίμαχες ρυθμίσεις προτείνονται «ως πρώτη εφαρμογή της αρχής της βιώσιμης κινητικότητας».

Όπως αναφέρεται στο σχέδιο Π.Δ., η αναθεώρηση του ΣΟΑ - στο πλαίσιο αξιοποίησης του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού - αφορά στον αριθμό θέσεων στάθμευσης για κάθε κτιριακή χρήση πλην της κατοικίας στην περιοχή του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το σχέδιο Π.Δ., με την προτεινόμενη τροποποίηση σκοπείται η εφαρμογή, το πρώτον, στην έκταση του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, να εφαρμοστούν οι διατάξεις του νεότερου περιβαλλοντικού νόμου 4685/2020 και ειδικά εκείνη με την οποία παρέχεται «η δυνατότητα καθορισμού του αριθμού των απαιτούμενων θέσεων στάθμευσης, σε όλες τις περιοχές που καλύπτονται από Τοπικά και Ειδικά Χωρικά Σχέδια, ΣΟΑ, ΕΣΧΑΣΕ και ΕΣΧΑΔΑ, ανά κάθε προβλεπόμενη κτιριακή χρήση και κατά παρέκκλιση των οριζόμενων στο Π.Δ. 111/2004, εφόσον διαπιστώνεται ότι το ακίνητο εξυπηρετείται από μέσα σταθερής τροχιάς σε ακτίνα 500 μέτρων από τον σταθμό των μέσων αυτών και η επιχειρούμενη ρύθμιση αιτιολογείται καταλλήλως από την απαιτούμενη κυκλοφοριακή μελέτη».

Ειδικότερα, επέρχεται «μείωση του αριθμού των θέσεων στάθμευσης ανάλογα με τον βαθμό προσπελασιμότητας των μέσων μαζικής μεταφοράς και αφορά τόσο στα νέα κτίρια που πρόκειται να κατασκευαστούν στην έκταση του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού, κ.λπ.», όσο και όλες τις χρήσεις, πλην κατοικίας.

Οι προτεινόμενοι συντελεστές μείωσης του αριθμού των θέσεων στάθμευσης διαφοροποιούνται κατά ποσοστό με βάση τις ακόλουθες συνιστώσες ανάλογα:

α) Με το αν πρόκειται για χρήσεις που εξυπηρετούνται από σταθμό μετρό, το οποίο εμφανίζει, συγκριτικά, καλύτερο επίπεδο εξυπηρέτησης, ή από στάση τραμ, το οποίο χαρακτηρίζεται από χαμηλή επιβατική κίνηση και μειωμένη συχνότητα δρομολογίων σε σχέση με το μετρό και

β) Με την ακτινική απόσταση των χρήσεων από σταθμό μετρό ή στάση τραμ.

Αναλυτικότερα, “για χρήσεις, οι οποίες απέχουν έως και 500 μέτρα από τον σταθμό μετρό, οι θέσεις στάθμευσης μειώνονται κατά ποσοστό 60%. Για χρήσεις, οι οποίες απέχουν: έως και 300 μέτρα από στάση τραμ, οι θέσεις στάθμευσης μειώνονται κατά ποσοστό 30%, ενώ από 301 μέτρα έως και 450 μέτρα από στάση τραμ, οι θέσεις στάθμευσης μειώνονται κατά ποσοστό 20% και από 451 μέτρα έως και 500 μέτρα από στάση τραμ, οι θέσεις στάθμευσης μειώνονται κατά ποσοστό 15%”.

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που παρασχέθηκαν από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, όπως αναφέρεται στο σχέδιο Π.Δ., οι διαφοροποιήσεις αυτές υπαγορεύθηκαν «από την ελκυστικότητα του κάθε μέσου, η οποία εξαρτάται από την ταχύτητά του, την επίδραση της κυκλοφορίας στην κίνησή του και την πυκνότητα των δρομολογίων», ενώ ελήφθη υπόψη σχετική κυκλοφοριακή μελέτη.

Τελικά, το Ε' Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Μαργαρίτα Γκορτζολίδου και εισηγήτρια την πάρεδρο Θεοδώρα Ζιάμου, με την υπ΄ αριθμ. 53/2022 γνωμοδότησή της έκρινε νόμιμο το σχέδιο Π.Δ. και έκανε ορισμένες παρατηρήσεις.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΣτΕ: Μειώνονται οι θέσεις στάθμευσης σε Ελληνικό - Άγιο Κοσμά ως κίνητρο για τη χρήση μέσων μεταφοράς"

Κορωνοϊός: Στα 4.727 τα νέα κρούσματα, 41+2 θάνατοι από Covid

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου(άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 4.727.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.290.895 (ημερήσια μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων 48.9% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 121 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 121.432(3.6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Σήμερα πραγματοποιήθηκαν 63.665 τεστ με τη θετικότητα να ενισχύεται στο 7,4%. 

Aπό τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 1.715 στην Αττική (3.114 χθες).
  • 543 στη Θεσσαλονίκη (976 χθες)

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 218 από την Ανατολική Αττική (441 χθες).
  • 269 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (558 χθες).
  • 57 από τη Δυτική Αττική (98 χθες).
  • 244 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (370 χθες).
  • 491 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (787 χθες).
  • 218 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (418 χθες).
  • 168 από τον Πειραιά (353 χθες).
  • 50 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (89 χθες).

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 64 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής: 

  • 77 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 8 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 46 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 46 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 36 στην ΠΕ Άρτας.
  • 77 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 60 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 7 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 21 στην ΠΕ Δράμας.
  • 54 στην ΠΕ Έβρου.
  • 115 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 5 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 14 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 60 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 86 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 100 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 1 την ΠΕ Θάσου.
  • 21 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 19  στην ΠΕ Θήρας.
  • 5 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 4 στην ΠΕ Ικαρίας
  • 83 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 35 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 22 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 47 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 2 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 26 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 48 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 3 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 21 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 34 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 81 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 13 στην ΠΕ Κω.
  • 50 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 140 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 50 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 25 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 18 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 10 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 120 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 66 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 10 στην ΠΕ Μήλου.
  • 9 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 25 στην ΠΕ Νάξου.
  • 23 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 7 στην ΠΕ Πάρου.
  • 48 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 68 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 49 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 18 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 15 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 76 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 3 στην ΠΕ Σάμου.
  • 86 στην ΠΕ Σερρών.
  • 8 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 6 στην ΠΕ Σύρου.
  • 1 στην ΠΕ Τήνου.
  • 39 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 94 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 14 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 16 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 27 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 74 στην ΠΕ Χανίων.
  • 29 στην ΠΕ Χίου.
  • 86 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (134 προχθές).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 41, δυο ακόμη θάνατοι ενσωματώθηκαν με καθυστέρηση στο μητρώο ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 28.976 θάνατοι. Το 95.5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 267 (66.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 έτη. To 92.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 144 (53.93%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 123 (46.07%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.593 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 167 (ημερήσια μεταβολή +11.33%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 182 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

euro2day 

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Στα 4.727 τα νέα κρούσματα, 41+2 θάνατοι από Covid"

Τι είπαν Γκουτέρες και Λαβρόφ

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες βρίσκεται σήμερα από τη Μόσχα, όπου συναντιέται με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν

Κατά τη συνάντησή του με τον Λαβρόφ, ο Γκουτέρες σημειώσε ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν το συντομότερο δυνατόν συνθήκες για μια κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία. «Ενδιαφερόμαστε ιδιαιτέρως για να βρούμε τρόπους προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες για αποτελεσματικό διάλογο, να δημιουργηθούν οι συνθήκες για κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν, να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια ειρηνική λύση», δήλωσε. 

«Ξέρω ότι έχουμε... διαφορετικές ερμηνείες για το τι συμβαίνει στην Ουκρανία. Αυτό δεν περιορίζει τη δυνατότητα να έχουμε έναν πολύ σοβαρό διάλογο για το πώς μπορούμε να εργαστούμε καλύτερα για να ελαχιστοποιήσουμε τα δεινά των ανθρώπων», πρόσθεσε ο Γκουτέρες.

Από την πλευρά του ο Λαβρόφ υποδεχόμενος τον Γκουτέρες είε ότι «ανταποκρίθηκε γρήγορα» στην πρωτοβουλία του «να υπάρξει μια νέα επαφή για μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης σίγουρα της κατάστασης γύρω από την Ουκρανία, η οποία έχει γίνει καταλύτης για μια σειρά προβλημάτων». 

"Εκτιμούμε την επιθυμία σας να πραγματοποιήσετε έναν ακόμη γύρο συνομιλιών σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», είπε, προσθέτοντας ότι οι «πολυμερείς αρχές» του ΟΗΕ «επιδεικνύονται από τη Δύση». Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα συζητήσουν για «οποιοδήποτε ζήτημα» θεωρεί σημαντικό ο Γκουτέρες.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Τι είπαν Γκουτέρες και Λαβρόφ"

Γιώργος Στάσσης: Στο μικροσκόπιο της Αρχής Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος για η βίλα στην Τζια

Στο μικροσκόπιο της Αρχής Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος μπαίνουν τα δημοσιεύματα και οι αποκαλύψεις της εφημερίδας «Δημοκρατία», για την υπερπολυτελή έπαυλη, που χτίζει στην Τζια ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ικανότατος και πολύ έμπειρος Πρόεδρος της Αρχής για την Καταπολέμηση Μαύρου Χρήματος ε.τ. Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, μελετάει τα σχετικά δημοσιεύματα, για να ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση της βίλλας Στάση.

Παράλληλα, αναμένεται η υπόθεση, να ελεγχθεί και για πόθεν έσχες.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Γιώργος Στάσσης: Στο μικροσκόπιο της Αρχής Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος για η βίλα στην Τζια "

Μαγιορκίνης για οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Ο ιός κατά 99% βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα

Για την οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά αλλά και πόσα κρούσματα περιμένουμε στην χώρα μας μίλησε ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης.

καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, μιλώντας στην ΕΡΤ, εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι με βάση όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής δεν είναι κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Τι είναι ο οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά

Όπως εξηγεί ο κ. Μαγιορκίνης πρόκειται για μία φλεγμονή του ήπατος η οποία χαρακτηρίζεται συνήθως από κιτρίνισμα.

Συνήθως κιτρινίζει το λευκό του ματιού, το παιδί έχει υψηλό πυρετό και αυτό είναι καμπανάκι ότι το παιδί πρέπει να πάει στο νοσοκομείο για εξετάσεις.

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για έναν πολύ εκτεταμένο ιό, στον οποίο μάλλον κάποια παιδιά έχουν μια γενετική ευαισθησία και αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο. Πρόκειται για μία σπάνια επιπλοκή ενός πολύ διαδεδομένου ιού.

Μιλάμε για τον αδενοϊό 41, κατά πάσα πιθανότητα, που έχει απομονωθεί στο 77% των παιδιών που έχουν εξεταστεί για αυτό, χωρίς να σημαίνει ότι το 23% δεν τον είχε, απλά δεν τον ανίχνευσαν.

Ο κ. Μαγιορκίνης είπε ακόμα ότι από όσο γνωρίζει μεταμοσχεύσεις ήπατος σε παιδιά δεν γίνονται στην Ελλάδα, και τέτοιες περιπτώσεις πήγαιναν στο εξωτερικό, γιατί είναι σπάνιες περιπτώσεις και δεν υπάρχει αυτή η ειδικότητα στην Ελλάδα. Συνήθως στα παιδιά γίνονται από ζωντανό δότη, που σημαίνει ότι ο πατέρας, αν είναι συμβατός, να δώσει μέρος από το ήπαρ του στο παιδί.

Όσον αφορά στα συμπτώματα, τόνισε ότι ένας πυρετός δεν χρειάζεται να ανησυχήσει τους γονείς, βασικό σύμπτωμα είναι το κιτρίνισμα του δέρματος και το κιτρίνισμα του ματιού.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαγιορκίνης για οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Ο ιός κατά 99% βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα"

Ηράκλειο: Πλημμύρισε το Εργαστήριο Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης – Ζημιές σε πανάκριβα μηχανήματα

Ζημιές ανυπολόγιστου ύψους σε πανάκριβα μηχανήματα προκάλεσε πλημμύρα στο Εργαστήριο Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Οι υπάλληλοι του εργαστηρίου βρέθηκαν σήμερα το πρωί μπροστά στην εικόνα της καταστροφής που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, προκλήθηκε από σπασμένο σωλήνα νερού υψηλής πίεσης που χρησιμοποιούνταν για πυρόσβεση.

Τα νερά υπό πίεση προκάλεσαν ζημιές στην ψευδοροφή από όπου έπεφταν στο πάτωμα και στα μηχανήματα. Σύμφωνα με τα όσα είπε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο διευθυντής του Εργαστηρίου, καθηγητής Τοξικολογίας, Αριστείδης Τσατσάκης, πλημμύρισαν και οι τέσσερις αίθουσες, με αποτέλεσμα να προκληθεί τεράστια καταστροφή στα μηχανήματα αξίας εκατομμυρίων ευρώ, ανάμεσά τους και εξοπλισμός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Ήδη, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Κοντάκης, η ζημιά απομονώθηκε και στο σημείο έχουν σπεύσει τόσο η Πυροσβεστική όσο και οι υπάλληλοι της Τεχνικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου, προκειμένου να αποτιμήσουν την κατάσταση. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι σε κάθε περίπτωση η ζημιά θα αποκατασταθεί και το Εργαστήριο Τοξικολογίας θα επαναλειτουργήσει.

Εκτιμάται ότι η ζημιά στον σωλήνα είναι πιθανόν να προκλήθηκε από φθορά λόγω παλαιότητα, δεδομένου ότι οι εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι παλιές και χρήζουν αναβάθμισης. Ήδη, από την Πρυτανεία έχει υποβληθεί πρόταση αναβάθμισης των εγκαταστάσεων της Ιατρικής Σχολής ύψους 3,7 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ παράλληλα έχει κινηθεί η διαδικασία για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του Πανεπιστημίου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηράκλειο: Πλημμύρισε το Εργαστήριο Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης – Ζημιές σε πανάκριβα μηχανήματα"

Γκάγκα: Κανένα ύποπτο κρούσμα ηπατίτιδας στην Ελλάδα – Με μάσκα η επιστροφή στα σχολεία

Στην Ελλάδα δεν έχουμε παιδιά με ύποπτα συμπτώματα ηπατίτιδας, διαβεβαίωσε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας και ιατρός Μίνα Γκάγκα.

Η κ. Γκάγκα, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, εξήγησε ότι στην Αγγλία εντοπίστηκαν πάνω από 100 περιστατικά και από τις εξετάσεις προέκυψε ότι δεν είναι κάποιος από τους γνωστούς ιούς.

Πρόκειται για κάποιον αδενοϊό που προσβάλλει κυρίως μικρά παιδάκια αλλά δεν νοσούν όλα το ίδιο. Επίσης, δεν συνδέεται με τον κορονοϊό, επιβεβαίωσε η κ, Γκάγκα.

Τόνισε, ότι στη χώρα μας αυτή τη στιγμή δεν είναι κανένα παιδί άρρωστο και πως αν εντοπιστεί, αντιμετωπίζεται με συγκεκριμένη διατροφή και τις περισσότερες φορές τα παιδιά γίνονται καλά.

Επιστροφή στα σχολεία

Ενόψει της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία μετά το Πάσχα χωρίς self test, η κ. Γκάγκα δεν απέκλεισε να σταματήσει η υποχρέωση της χρήσης μάσκας, αλλά όχι ακόμη, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλλει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρόσφατή επίσκεψή του σε σχολείο της Σύρου.

«Θεωρούμε ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε με μάσκα και να δούμε πως προχωράμε με τον καιρό. Νομίζω ότι αυτό που θα μας δείξει πως προχωράμε, είναι η επιδημιολογική επιτήρηση. Αν την επόμενη εβδομάδα δεν έχουμε πολλά κρούσματα, δεν καταγράφονται, μπορούμε να το συζητήσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Γκάγκα: Κανένα ύποπτο κρούσμα ηπατίτιδας στην Ελλάδα – Με μάσκα η επιστροφή στα σχολεία"

Συναγερμός στην Μολδαβία – Συγκαλείται το Συμβούλιο Ασφαλείας λόγω Ουκρανίας

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αρχίζει να έχει άσχημες συνέπειες και για γειτονικά κράτη. Στην Μολδαβία, έχει σημάνει συναγερμός καθώς έχουν σημειωθεί πολλά πλήγματα στο έδαφός της. 

Η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάια Σαντού συγκαλεί το Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας μετά τα «περιστατικά» που σημειώθηκαν στην αποχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας, ανακοίνωσε η προεδρία.

Ταυτόχρονα, το Συμβούλιο Ασφαλείας της Υπερδνειστερίας ανακοίνωσε «τρομοκρατική επίθεση» κατά στρατιωτικής μονάδας κοντά στο Τιρασπόλ.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνέλθει το μεσημέρι και στην συνέχεια η πρόεδρος θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

Οι αρχές της Υπερδνειστερίας, αυτονομιστικής περιοχής της Μολδαβίας, είχαν ανακοινώσει προηγουμένως ότι εκρήξεις σημειώθηκαν σήμερα σε πύργο του ραδιοφώνου κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Τις πρώτες ώρες της Τρίτης, δύο εκρήξεις ακούστηκαν από το χωριό Μαϊάκ», αναφέρεται σε ανακοίνωση του τοπικού υπουργείου Εσωτερικών της αυτόκλητης «δημοκρατίας».  Έπληξαν τον πύργο του ραδιοφώνου του χωριού, που βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων περίπου από το Τιρασπόλ, «πρωτεύουσα» της Υπερδνειστερίας. Οι δύο κεραίες τέθηκαν εκτός λειτουργίας.

Χθες, οι αρχές της Υπερδνειστερίας ανακοίνωσαν ότι η έδρα του υπουργείου Δημόσιας Ασφαλείας στο Τιρασπόλ έγινε στόχος επίθεσης με χειροβομβίδες, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Τα «περιστατικά» σημειώνονται την ώρα που οι αρχές της Μολδαβίας φοβούνται άνοιγμα παράπλευρου μετώπου της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Η ανησυχία ενισχύθηκε την περασμένη εβδομάδα όταν ρώσος στρατηγός δήλωσε ότι η Μόσχα επιδιώκει να καταλάβει την νότια Ουκρανία, που συνορεύει με την Υπερδνειστερία, ώστε να διασφαλίσει απευθείας πρόσβαση στον αυτονομιστικό θύλακα που η Μόσχα υποστηρίζει οικονομικά και στρατιωτικά.

Ο στρατηγός Ρουστάμ Μινεκάιεφ, υποδιοικητής των δυνάμεων της Κεντρικής Ρωσικής Διοίκησης, δήλωσε επίσης ότι ο ρωσόφωνος πληθυσμός της Μολδαβίας είναι «θύμα καταπίεσης». Το πρόσχημα αυτό επικαλείται συστηματικά η Μόσχα για τις στρατιωτικές της επεμβάσεις. Την «υπεράσπιση της ρωσικής μειονότητας» επικαλέσθηκε και για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η Μολδαβία κάλεσε τον ρώσο πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί για τις απειλητικές δηλώσεις αυτές, καλώντας την Μόσχα «να σεβαστεί την εδαφική της ακεραιότητα».

Η Υπερδνειστερία αποσχίσθηκε από το κράτος της Μολδαβίας έπειτα από σύντομη εμφύλια σύρραξη μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης. Ο θύλακας, με πληθυσμό 500.000 κατοίκων, εξαρτάται σχεδόν πλήρως από την Μόσχα, η οποία χορηγεί δωρεάν φυσικό αέριο και έχει αναπτύξει εκεί δύναμη 1.500 στρατιωτών.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Συναγερμός στην Μολδαβία – Συγκαλείται το Συμβούλιο Ασφαλείας λόγω Ουκρανίας"

Μόσιαλος για οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά: Τι γνωρίζουμε έως τώρα – Αιτίες και συμπτώματα

Στα νεότερα δεδομένα για τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο και στα πιθανά αίτια αναφέρεται ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, με ανάρτησή του στο facebook. Από την 1η Ιανουαρίου 2022 έχουν καταγραφεί 114 περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας αδιευκρίνιστης αιτιολογίας, που εντοπίστηκαν σε παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών.

Ο κ. Μόσιαλος παραθέτει στοιχεία έκθεσης των βρετανικών υγειονομικών Αρχών αναφορικά με την πρόοδο και τις εξελίξεις της διερεύνησης της αδιευκρίνιστης αιτιολογίας οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά.

Επιδημιολογικά στοιχεία και συμπεράσματα από την αναφορά

- Οι ασθενείς είναι -κατά κύριο λόγο- κάτω των 5 ετών.

- Τα παιδιά είναι -κατά κύριο λόγο- ηλικίας μεταξύ 3 και 5 ετών (53: 65,4%), με διάμεση ηλικία τα 3 έτη και το 54,3% αφορά κορίτσια.

- Η κλινική εικόνα ξεκινά συχνά με συμπτώματα τύπου γαστρεντερίτιδας, συχνά ακολουθούμενα από την εμφάνιση ίκτερου.

- Από τα διαθέσιμα στοιχεία, στην Αγγλία, 43 από τα παιδιά έχουν αναρρώσει και 38 συνεχίζουν να νοσηλεύονται.

- Oι περιπτώσεις δεν σχετίζονται μεταξύ τους.

- H γεωγραφική διασπορά δεν περιορίζεται σε κάποια περιοχή αλλά αφορά όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

- Δέκα παιδιά χρειάστηκαν μεταμόσχευση.

- Δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι μεταξύ αυτών των περιπτώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επιπλέον, και αναφορικά με τα πιθανά αίτια της ηπατίτιδας

- Έχει ανιχνευθεί κορονοϊός σε 10 από τους 60 ασθενείς που ελέγχθηκαν, επί του παρόντος.

- Επτά από αυτά τα παιδιά είχαν επίσης διαγνωστεί θετικά ως προς τον κορονοϊό κάποια στιγμή μέσα στις προηγούμενες 6 εβδομάδες, πριν νοσηλευτούν.

- Σαράντα από τα 53 παιδιά που έχουν ελεγχθεί για αδενοϊό βρέθηκαν θετικά.

- Η προκαταρκτική ανάλυση του αδενοϊού δείχνει πως συνήθως απαντάται ο τύπος 41F (11 περιπτώσεις έχουν χαρακτηριστεί επιτυχώς) αλλά η αλληλούχηση ολόκληρου του γονιδιώματος από πολλαπλές περιπτώσεις είναι απαραίτητη προτού επιβεβαιωθεί ο τύπος του ιού.

- Τα επίπεδα DNA του αδενοϊού στα δείγματα αίματος/ορού στα παιδιά που υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος ήταν περίπου 12 φορές υψηλότερα έναντι αυτών που δεν χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος (αν και ο χρόνος λήψης των δειγμάτων διαφέρει ως προς την έναρξη και την επιδείνωση των συμπτωμάτων).

- Τα ενδελεχή ερωτηματολόγια για το ιστορικό της νόσησης δεν έχουν αποκαλύψει εμφανή αίτια κοινής έκθεσης σε τοξίνες ή άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Όπως αναφέρει ο κ. Μόσιαλος, οι υγειονομικοί φορείς επεξεργάζονται τα δεδομένα λοίμωξης με κορονοϊό και άλλους μικροοργανισμούς και διερευνώνται οι αλληλεπιδράσεις για να κατανοηθεί εάν η μόλυνση με αδενοϊό στον γενικό παιδιατρικό πληθυσμό έχει προηγηθεί της μόλυνσης με κορονοϊό, αν συνυπάρχει, αν ήταν δευτερογενής λοίμωξη εντός 27 ημερών ή καθυστερημένη δευτερογενής μόλυνση έως 59 ημέρες μετά από λοίμωξη από κορονοϊό. Τα δεδομένα επί του παρόντος δείχνουν ότι μεταξύ Οκτωβρίου 2020 και Μαρτίου 2022 υπήρξε αύξηση τόσο των προηγούμενων όσο και των δευτερογενών λοιμώξεων σε παιδιά κάτω των 10 ετών. (Παρόμοιες αυξήσεις έχουν επίσης παρατηρηθεί και για άλλες παιδικές λοιμώξεις).

Ο καθηγητής προσθέτει πως και στο Ισραήλ διερευνάται η χρονική συσχέτιση της ηπατίτιδας και της λοίμωξης του κορονοϊού στα παιδιά. Έχει αναφερθεί ότι μεγάλο ποσοστό των παιδιών που εμφάνισαν οξεία ηπατίτιδα είχαν νοσήσει 3,5 μήνες πριν με κορονοϊό.

Επίσης, αν και η πλειονότητα των περιστατικών που έχει καταγραφεί αφορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, μεταμοσχεύσεις ήπατος σε παιδιά που νόσησαν με οξεία ηπατίτιδα αδιευκρίνιστης αιτιολογίας, επί του παρόντος, έχουν αναφερθεί και στην Ολλανδία (3), στην Αμερική (2), στην Ιταλία (2) και στην Ισπανία (1).

Συμπερασματικά, οι υποθέσεις εργασίας των βρετανών ερευνητών, σύμφωνα με την έκθεση (με σειρά από την πιθανότερη προς τη λιγότερο πιθανή) με τα ισχύοντα δεδομένα, είναι οι εξής:

1. Κάποιος -ακόμα αδιευκρίνιστος- παράγοντας που επηρεάζει τα μικρά παιδιά, που ή καθιστά τις λοιμώξεις από αδενοϊό πιο σοβαρές από ό,τι συνήθως ή προκαλεί την προκειμένη ανοσοπαθολογία. Αυτός ο ενισχυτικός παράγοντας μπορεί να είναι:

Α. H ευαισθησία, για παράδειγμα, λόγω έλλειψης προηγούμενης έκθεσης στο παθογόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Β. Προηγούμενη λοίμωξη κορονοϊού ή άλλη λοίμωξη.

Γ. Διπλή / ταυτόχρονη λοίμωξη π.χ. με κορονοϊό.

Δ. Έκθεση σε τοξίνη/ες, φάρμακα ή άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

2. Μία νέα παραλλαγή αδενοϊού με ή χωρίς συνεισφορά από κάποιον ενισχυτικό παράγοντα.

3. Ένα νέο παθογόνο που είτε δρα μόνο του είτε ως ταυτόχρονη λοίμωξη

4. Μία νέα παραλλαγή του κορονοϊού.

Αναμένουμε νεότερα σύντομα και ελπίζουμε σε αντίστοιχα λεπτομερή στοιχεία ιστορικού και νόσησης και από τις άλλες χώρες που έχουν επίσης ταυτοποιήσει περιπτώσεις ηπατίτιδας στα παιδιά, καταλήγει ο κ. Μόσιαλος.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Μόσιαλος για οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά: Τι γνωρίζουμε έως τώρα – Αιτίες και συμπτώματα"

Επιδότηση καυσίμων: Πάνω από 62.000 αιτήσεις σε λίγη ώρα στο vouchers.gov.gr για το Fuel Pass

Πως και πως περιμέναν οι πολίτες την πλατφόρμα vouchers.gov.gr προκειμένου να κάνουν αίτηση για να πάρουν την επιδότηση καυσίμων για τους επόμενους 3 μήνες.

Το vouchers.gov.gr άνοιξε το πρωί της Τρίτης (26.04.2022) και μέσα από την πλατφόρμα αυτή και με βάση το ΑΦΜ τους, οι δικαιούχοι μπορούν να κάνουν αίτηση για την επιδότηση καυσίμων, λαμβάνοντας τα χρήματα είτε στην άυλη κάρτα Fuel Pass είτε στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Η επιδότηση καυσίμων αφορά στους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο

Από τη στιγμή που άνοιξε η πλατφόρμα και μέχρι το μεσημέρι είχαν γίνει 62.500 αιτήσεις, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Λίγο νωρίτερα, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ και την εκπομπή Συνδέσεις ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, οι αιτήσεις ήταν σχεδόν 30.000.

Πάντως, ήδη έχουν παρατηρηθεί κάποια ζητήματα με δικαιούχους που είτε λόγω αναπηρίας δεν πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας είτε έχουν μοτοποδήλατα, τα οποία επίσης δεν έχουν τέλη κυκλοφορίας και οι αιτήσεις απορρίπτονται. Ο γγ Πληροφοριακών Συστημάτων είπε πως όλα τα θέματα θα αντιμετωπιστούν.

Οι δικαιούχοι

Το vouchers.gov.gr απευθύνεται σε περισσότερους από 3 εκατομμύρια δικαιούχους και αφορά στην ενίσχυση για το κόστος κατανάλωσης καυσίμων κίνησης των μηνών Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου 2022. Το ποσό της ενίσχυσης κυμαίνεται από 30 έως 50 ευρώ και εξαρτάται από τον τύπο του οχήματος και την κύρια κατοικία του δικαιούχου. 

Δικαιούχοι του Fuel Pass είναι όλοι οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα το 2020 έως 30.000 ευρώ. Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα ΙΧ όχημα ή μοτοσυκλέτα – μοτοποδήλατο, υπό την προϋπόθεση το συγκεκριμένο μέσο μετακίνησης να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται γι’ αυτό τέλη κυκλοφορίας. Το φυσικό πρόσωπο θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον ένα ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του οχήματος, ή αυτό να βρίσκεται σε καθεστώς leasing.

Η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ των πολιτών. Σήμερα, Τρίτη 26 Απριλίου θα μπορούν να κάνουν αίτηση οι πολίτες των οποίων οι ΑΦΜ λήγουν σε 0, 1 και 2. Έως την Παρασκευή 29 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για όλους τους δικαιούχους πολίτες με βάση το λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ τους, και οι οποίοι θα ενημερώνονται με ανακοινώσεις.

Πως λειτουργεί το vouchers.gov.gr

Η λειτουργία της πλατφόρμας είναι ιδιαίτερα απλή. Ο πολίτης εισέρχεται στο Fuel Pass χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet είτε απευθείας μέσω του vouchers.gov.gr, είτε από το gov.gr, στην ενότητα «Πολίτης και Καθημερινότητα» και την υποενότητα «Μετακινήσεις». Ταυτόχρονα, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής της αίτησης μέσω ΚΕΠ. Όλα τα στοιχεία του πολίτη αντλούνται αυτόματα, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης. Η οικονομική ενίσχυση μπορεί να γίνει κατ’ επιλογή κάθε δικαιούχου με δυο τρόπους:

  • είτε εκδίδοντας άυλη ψηφιακή κάρτα (Fuel Pass) την οποία οι δικαιούχοι χρησιμοποιούν για να πληρώνουν μέσω του έξυπνου κινητού τους την αγορά υγρού καυσίμου,
  • είτε μέσω απευθείας καταβολής του ποσού επιδότησης σε IBAN του δικαιούχου, για όσους δεν διαθέτουν έξυπνη συσκευή ή δεν επιθυμούν να τη χρησιμοποιήσουν σε αυτή τη διαδικασία.
Ερωτήσεις κι απαντήσεις για το Fuel Pass

Τι είναι το Fuel Pass;

Το Fuel Pass αποτελεί μέτρο ενίσχυσης φυσικών προσώπων και ελεύθερων επαγγελματιών για την αντιμετώπιση της αύξησης κόστους καυσίμων κίνησης.

Η ενίσχυση αφορά μόνο ΙΧ οχήματα;

Ναι, η δράση αφορά μόνο οχήματα ιδιωτικής χρήσης.

Ποιοι είναι δικαιούχοι;

Κάθε φυσικό πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων και ελευθέρων επαγγελματιών, που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ, με σκοπό την συμβολή στην κάλυψη του κόστους κατανάλωσης καυσίμων κίνησης των μηνών Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου 2022.

Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα και μοτοσυκλέτα- μοτοποδήλατο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το όχημα και μοτοσυκλέτα- μοτοποδήλατο να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται γι’ αυτό τέλη κυκλοφορίας. Το φυσικό πρόσωπο θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον ένα ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του οχήματος, ή αυτό να βρίσκεται σε καθεστώς leasing.

Σε περίπτωση που ένα ζευγάρι πληροί τα κριτήρια με την κοινή φορολογική του δήλωση, δικαιούνται και οι δύο την ενίσχυση σε περίπτωση κατοχής δύο ξεχωριστών οχημάτων από τον καθένα εξ αυτών;

Ναι, το κάθε μέλος θα πρέπει να κάνει χωριστή αίτηση και να αναφέρει το δικό του όχημα στην αίτησή του. Το μέλος που κάνει το αίτημα θα πρέπει να έχει την ιδιοκτησία ή την συνιδιοκτησία του οχήματος.

Πώς εκδίδω το Fuel Pass;

Οι δικαιούχοι του προγράμματος υποβάλλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά στον παρακάτω σύνδεσμο, με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Taxisnet). Ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου. Εφόσον επιλεγεί ως μέθοδος χορήγησης η «Κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό», απαιτείται και η συμπλήρωση του IBAN του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού που ο δικαιούχος είναι συνδικαιούχος. Οι αιτήσεις των φυσικών προσώπων στην ειδική εφαρμογή γίνονται τμηματικά ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ τους.

Επίσης, οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους από τα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

Πώς γίνεται η καταβολή του ποσού;

H καταβολή του ποσού γίνεται με δύο τρόπους:

  • Μέσω έκδοσης άυλης ψηφιακής κάρτας που χρησιμοποιείται με κατάλληλο smartphone.
  • Μέσω κατάθεσης σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό που κατέχει ο δικαιούχος ή σε λογαριασμό που ο δικαιούχος είναι συνδικαιούχος.

Ποιο είναι το ποσό της ενίσχυσης;

Το ποσό ενίσχυσης καθορίζεται βάσει του άρθρου 81 του ν. 4916/2022. Ειδικότερα, για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο 2022, η πίστωση ανέρχεται στα ακόλουθα ποσά:

  • 50 ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών-μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη Νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη Νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,
  • 40 ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα,
  • 35 ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών – μοτοποδηλάτων, με κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,
  • 30 ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Για τους δικαιούχους που επιλέγουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά πέντε ευρώ.

Πότε γίνεται η κατάθεση της ενίσχυσης;

Η πίστωση της ενίσχυσης, είτε στην άυλη ψηφιακή κάρτα, είτε στον επιλεγμένο τραπεζικό λογαριασμό, γίνεται εντός δύο εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία έγκρισης της αίτησης του δικαιούχου.

Πού και πώς το χρησιμοποιώ;

To Fuel Pass χρησιμοποιείται (μέσω του smartphone στο οποίο θα εγκατασταθεί) σε όλα τα πρατήρια καυσίμων της χώρας, μέσω των POS, όπως οποιαδήποτε κάρτα. Το ποσό κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό χρησιμοποιείται μέσω συνδεδεμένων χρεωστικών καρτών με τον λογαριασμό ή μέσω ανάληψης σε μετρητά.

Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το διαθέσιμο υπόλοιπό σας μέχρι την 31/07/2022. Επισημαίνεται ότι το Fuel Pass δεν υποστηρίζει ανάληψη του ποσού ή συναλλαγές σε εμπόρους του εξωτερικού.

Είμαι επιχειρηματίας-πρατηριούχος. Πώς λειτουργεί ως προς την επιχείρησή μου το Fuel Pass και πότε θα λάβω τα χρήματα;

Η χρήση της άυλης κάρτας Fuel Pass είναι πανομοιότυπη με οποιαδήποτε άλλη κάρτα χρησιμοποιείται μέσω POS.

Πού μπορώ να απευθυνθώ για διευκρινίσεις για την λειτουργία της πλατφόρμας;

Για τυχόν διευκρινίσεις μπορείτε να απευθυνθείτε στο 215 560 5150.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιδότηση καυσίμων: Πάνω από 62.000 αιτήσεις σε λίγη ώρα στο vouchers.gov.gr για το Fuel Pass"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news