facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024

Π. Μαρινάκης: Εξαντλήθηκαν τα περιθώρια σε σχέση με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τα αιτήματα των αγροτών

Τη θέση του ότι ο Πρωθυπουργός απάντησε στα μεγάλα αιτήματα των αγροτών, ήτοι στα αυξημένα κόστη στο πετρέλαιο και το ρεύμα εξέφρασε σε συνέντευξη του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha και το δημοσιογράφο, Αντώνη Σρόιτερ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. Ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση ακούει τις ανάγκες της κοινωνίας χωρίς να εκτροχιάζει τα δημοσιονομικά. Απαριθμώντας, δε, τις συνολικά 6 παρεμβάσεις, που εξήγγειλε νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η κυβέρνηση εξήντλησε τα περιθώρια σε σχέση με τις παρεμβάσεις για τα αιτήματα των αγροτών διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ακολουθεί μία πολιτική τόνωσης του διαθέσιμου εισοδήματος.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακούσαμε τον πρωθυπουργό να εξαγγέλλει ένα πακέτο μέτρων πάνω από 200 εκατομμύρια το συνολικό πακέτο. Οι πρώτες αντιδράσεις από τα μπλόκα κ. Μαρινάκη, δεν έχουμε επίσημες τοποθετήσεις, δεν είναι θετικές. Οι αγρότες εμφανίζονται ότι δεν είναι ικανοποιημένοι και λένε ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, καταρχάς να υπενθυμίσουμε ότι τα μέτρα ο πρωθυπουργός τα ανέλυσε διεξοδικά και ήταν πολύ συγκεκριμένος σε όσα είπε. Είναι άλλη μία φορά που η κυβέρνηση ακούει τις ανάγκες της κοινωνίας και των κοινωνικών ομάδων και χωρίς να εξαγγέλλει περισσότερα από όσα μπορεί να κάνει και χωρίς να εκτροχιάζει τα δημόσια οικονομικά απαντάει σε αυτές. Και νομίζω σήμερα ο πρωθυπουργός σε συνέχεια όσων έγιναν τις προηγούμενες ημέρες απάντησε στη συντριπτική πλειοψηφία των βασικών αιτημάτων των αγροτών στα μεγάλα τους αιτήματα, δηλαδή, στα αυξημένα κόστη που είναι το πετρέλαιο και το ρεύμα. Έχουμε για τρίτη φορά επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης ογδόντα δύο εκατομμύρια ευρώ, είναι ένα από τα βασικά τους διαχρονικά αιτήματα και μετά…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πλήρη απαλλαγή φορολογίας στο πετρέλαιο, στα καύσιμα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι ένα μεγάλο αίτημα η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Βασικά, η εξοικονόμηση χρημάτων, η μείωση του κόστους και το πετρέλαιο είναι από τα βασικά αιτήματα. Στο ρεύμα έχουμε έκπτωση 10%.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε στο αποτέλεσμα. Δεν γίνονται δεκτά με ικανοποίηση τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, δεν σταματούν οι κινητοποιήσεις. Τι γίνεται από δω και πέρα; Και το βασικό ερώτημα είναι, αν η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να βάλει το χέρι στην τσέπη περισσότερο, να προσφέρει περισσότερα και να ικανοποιήσει τους αγρότες.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχοντας απαντήσει και στα ζητήματα αρωγής και στα ζητήματα ρεύματος και πολλά άλλα πέραν της έκπτωσης 10% για τους κρίσιμους μήνες, και σε θέματα διακανονισμού του ρεύματος, για την απαγόρευση διακοπής για τη Θεσσαλία και όλα τα υπόλοιπα χρόνια, οφείλουμε να δηλώσουμε ξεκάθαρα ότι εξαντλήθηκαν τα περιθώρια σε σχέση με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τα αιτήματα των αγροτών. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι και οι αγρότες και το σύνολο των Ελλήνων πολιτών, γιατί δεν είναι μόνον τα αιτήματα των αγροτών, λόγω των πολλών εισαγόμενων κρίσεων, μία κατάσταση που δεν τη ζει μόνον η χώρα μας, τη ζει όλη η Ευρώπη μετά από όλα όσα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια. Αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε την πολιτική μας συνολικά για τόνωση του εισοδήματος, μία πολιτική η οποία θα εφαρμοστεί με βάση το πρόγραμμά μας για αυστηρούς ελέγχους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας διακόπτω. Αυτή την ώρα έχουμε τη συνεδρίαση, την παναγροτική στην ουσία, όπου λαμβάνονται αποφάσεις. Πιθανόν, οι παραγωγοί εκεί μας ακούνε. Λέτε ξεκάθαρα ότι, ως εδώ ήταν. Η κυβέρνηση, ακόμη και αν δεν ικανοποιούνται οι αγρότες, δεν πρόκειται να προχωρήσει σε νέες παροχές.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έγινε μία πάρα πολύ οργανωμένη και συντονισμένη προσπάθεια, γιατί η κυβέρνηση αυτή μετά το 2019, όπως και όλες οι υπόλοιπες κυβερνήσεις των κρατών που διαχειρίστηκαν κρίσεις, της έμελλε να διαχειριστεί πολλές κρίσεις. Πολλά απρόβλεπτα. Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ούτε την πανδημία, ούτε την πληθωριστική κρίση…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν μου απαντάτε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, απαντώ και λέω λοιπόν, ότι το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι αυτά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον πρωθυπουργό, άρα αυτά είναι τα μέτρα, δεν υπάρχει κάτι περισσότερο. Αυτό μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση με βάση τα δημόσια οικονομικά, τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας. Είναι δεδομένο ότι θα πέσουμε πάνω σε ακόμα περισσότερους ελέγχους γι’ αυτό το οποίο λένε οι αγρότες «από το χωράφι στο ράφι» και αυτό δεν αφορά μόνο τους αγρότες, αφορά και τους καταναλωτές. Θα συνεχίσουμε τους ελέγχους, θα αφοσιωθούμε ακόμα περισσότερο στην αντιμετώπιση των παράνομων ελληνοποιήσεων προϊόντων. Είναι δεδομένο, ότι θα εφαρμοστεί το πρόγραμμά μας όπως έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια. Αλλά τα μέτρα ήταν αυτά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε ξεκάθαρος ότι για την Κυβέρνηση αυτά ήταν τα μέτρα, δεν υπάρχουν άλλα, και το ερώτημα είναι αν ληφθεί απόφαση να προχωρήσουν και να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις, έχουμε Σαββατοκύριακο μπροστά μας, αν αποφασίσουν οι αγρότες να κλείσουν την Εθνική οδό, αυτό θα το επιτρέψει η Κυβέρνηση ή όχι;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θεωρώ, ότι, και με δεδομένα και όσα εξήγγειλε σήμερα ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής και όλα όσα εξαγγέλθηκαν από τους συναρμόδιους υπουργούς, τις τελευταίες μέρες, δεν θα φθάσουμε σε αυτό το σημείο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν φθάσουμε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σε σχέση με ότι συμβαίνει και σε άλλες χώρες, έχουμε ένα γενναίο πακέτο στήριξης. Εμείς πιστεύουμε ότι μέσα από τον διάλογο και μέσα από την ικανοποίηση πολλών αιτημάτων θα εκτονωθεί η κατάσταση και σε κάθε περίπτωση, πρέπει να δούμε και την μεγάλη εικόνα, που είναι η αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών και αυτό είναι μία πρώτιστη προτεραιότητα της Κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ‘Αρα θα επιτρέψει ή όχι η Κυβέρνηση κλείσιμο της Εθνικής Οδού;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εμείς θέλουμε να αποφύγουμε να βρεθούμε σε ένα σημείο τόσο δυσάρεστο, πιστεύουμε ότι δεν θα βρεθούμε, γιατί είναι σημαντικά τα αιτήματα κάθε επαγγελματικής ομάδας, αλλά είναι πάρα πολύ σημαντική και η διασφάλιση των δικαιωμάτων του συνόλου των πολιτών και έχει καθήκον σε αυτό η Κυβέρνηση. Πιστεύουμε ότι μία σχέση ειλικρινής που έχει ξεκινήσει από το 2019 και με τους αγρότες, με σημαντικά μέτρα τα οποία εφαρμόστηκαν και σε επίπεδο μείωσης της φορολογίας και πολλά ακόμα για να μην καταχραστώ τον χρόνο σας, αυτή η σχέση είναι ένα θεμέλιο δυνατό, παρά τις δυσκολίες που περνάμε, για να προχωρήσουμε πάρα κάτω και να δούμε στο άμεσο μέλλον, εφαρμόζοντας το πρόγραμμα μας, πως θα έχουμε ακόμα καλύτερες μέρες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κρατάω ότι η Κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει κλείσιμο της Εθνικής Οδού…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: …είναι καθήκον της Κυβέρνησης να προστατέψει τα δικαιώματα του συνόλου των πολιτών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών. Η Εκκλησία πιέζει τους βουλευτές όλων των κομμάτων επίσημα και ανεπίσημα με επιστολές που εστάλησαν και στο Κοινοβούλιο. Θέλω να ρωτήσω αν αυτό δεν είναι παρέμβαση της Εκκλησίας στην πολιτική πραγματικότητα, τότε τι είναι;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς θα μου επιτρέψετε ένα σχόλιο, το νιώθω ως ανάγκη, μετά από νομίζω τις πολλές ερωτήσεις που έχουμε απαντήσει για αυτό το θέμα, όπως έχουμε υποχρέωση. Νομίζω ότι είναι ένα ζήτημα για το οποίο έχουμε απαντήσει στις περισσότερες ερωτήσεις, έχει αναλυθεί περισσότερο, ενδεχομένως και από όσο αναλογεί σε ένα Νομοσχέδιο, σημαντικό, γιατί υπάρχουν και πολλά άλλα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και με σημαντικές παρεμβάσεις προσπαθεί να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση. Αλλά για να απαντήσω σε αυτό που με ρωτάτε, η Εκκλησία έχει κάθε δικαίωμα να εκφράζει τις θέσεις της, είναι απολύτως σεβαστές. Έχει διαδραματίσει έναν σπουδαίο ρόλο στην στήριξη της κοινωνίας. Από εκεί και πέρα όμως, η ψήφος των βουλευτών, προφανώς είναι κατά συνείδηση, με βάση τη δική του συνείδηση ο κάθε βουλευτής θα ψηφίσει και σε αυτό το Νομοσχέδιο. Μάλιστα στην δική μας Κοινοβουλευτική Ομάδα, κατ’ ακολουθία μίας διαχρονικής παράδοσης για ζητήματα δικαιωμάτων, δεν υπάρχει και κομματική πειθαρχία, αισιοδοξούμε ότι θα ψηφιστεί ένα σημαντικό Νομοσχέδιο. Έχουμε ξεκαθαρίσει, έχουμε κάνει σαφές τι κάνει και τι δεν κάνει (το νομοσχέδιο) και μάλιστα πολλά από αυτά, η γνωστή προπαγάνδα έλεγε, δεν τα κάνει. Μιλάμε για πολιτικό γάμο, για ισότητα στον πολιτικό γάμο και για αναγνώριση των δικαιωμάτων των παιδιών, τα οποία ήδη μεγαλώνουν δύο άνδρες ή δύο γυναίκες. Ένας άνδρας μπορεί να υιοθετήσει από μόνος του ένα παιδί από το 1946. Είναι σημαντικό οι πολίτες να ξέρουν ξεκάθαρα τι θέλει να κάνει η Κυβέρνηση και να προχωρήσουμε όλοι μαζί παρά κάτω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να δούμε πως θα προχωρήσουν και πως δε θα προχωρήσουν σε όλο αυτό. Θα πάμε και στη ψηφοφορία βεβαίως. Πάμε και στο θέμα των καταλήψεων στις σχολές. Θέλω να ρωτήσω, ποια είναι η αίσθησή σας. Τι πληροφορίες έχει η κυβέρνηση, τι αίσθηση έχει. Δε βλέπω να σπάνε οι καταλήψεις. Και από την άλλη, το να δώσουν εξετάσεις οι μαθητές, όπως δώσουν διαδικτυακά, χωρίς στην ουσία να λειτουργούν τα πανεπιστήμια της χώρας μας, δεν ξέρω αν είναι λύση.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε να δείτε. Με τα πολλά προβλήματα, τα οποία ακόμα πρέπει να επιλυθούν σ΄ αυτή τη χώρα, 50 χρόνια από τη μεταπολίτευση, αποδεικνύεται τελικά, ότι σε μια από τις μεγαλύτερες παθογένειες και ίσως και τη μεγαλύτερη εκκρεμότητα της χώρας σε σχέση με τις άλλες χώρες, αποδεικνύεται ότι υπάρχει ελπίδα. Αν μου έλεγε κανείς όταν ήμουν φοιτητής στη Νομική Κομοτηνής και είχα χάσει κι εγώ εξάμηνα, γιατί τότε δεν μπορούσαμε να συμφωνήσουμε, όπως και όλα τα υπόλοιπα χρόνια στα βασικά, ότι μια κυβέρνηση μετά από κάποια χρόνια θα νομοθετήσει μη κρατικά πανεπιστήμια, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο για τα δημόσια πανεπιστήμια, γιατί το 70% των άρθρων του νομοσχεδίου αυτού, αφορούν την ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου. Μάλιστα 1 δις θα λάβουν τα δημόσια πανεπιστήμια και θα πάρουν ελευθερίες που δεν τις είχαν για πάρα πολλά χρόνια. Θα περάσει λοιπόν αυτό το νομοσχέδιο, θα εξασφαλιστούν οι εξεταστικές για τους φοιτητές, αυτός είναι ο δεύτερος μεγάλος στόχος, το ίδιο σημαντικός με το να ψηφιστεί ο νόμος της κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή έχετε διατελέσει φοιτητής βεβαίως, θα πρέπει να συμφωνείτε, ότι ο σκοπός των πανεπιστημίων, δεν είναι να δίνουμε εξετάσεις. Ο σκοπός των πανεπιστημίων είναι και να διδάσκονται οι φοιτητές και με κλειστά πανεπιστήμια οι φοιτητές δεν διδάσκονται, αλλιώς θα ήταν όλα τα πανεπιστήμια δι΄ αλληλογραφίας και θα δίναμε εξετάσεις.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν θα κρύψουμε τα λόγια μας. Θεωρώ ότι αν και έχουμε διανύσει πολύ σημαντική απόσταση σε μια χώρα που υπήρχε η νομιμότητα παντού και υπήρχαν εξαιρέσεις δυστυχώς για πολλά χρόνια μόνο στα πανεπιστήμια, έχει γίνει ένα θλιβερό φαινόμενο πολλών δεκαετιών. Έχουμε διανύσει σημαντική απόσταση, έχουν γίνει εκκενώσεις πολλών καταλήψεων. Και οι 2 επιχειρήσεις στο Μετσόβιο και στο Αριστοτέλειο των τελευταίων ημερών, αλλά και πολλές άλλες. Αναφέρθηκα αναλυτικά στην τελευταία ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Σίγουρα πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Και θα το πούμε ξεκάθαρα. Δεν υπάρχει νόμιμη κατάληψη. Και δυστυχώς υπάρχουν κοινοβουλευτικά κόμματα που κατά συνέχεια των ιδεοληψιών είναι σαν ας πούμε, κάτι τους έχει μείνει, ως απωθημένο όλα αυτά τα χρόνια να το λένε. Προσοχή όμως. Προσοχή. Εμείς τι θέλουμε; Θέλουμε , πρώτον, να μη ρίξουμε νερό στο μύλο της προβοκάτσιας της αριστεράς και της ευρύτερης αριστεράς που επενδύει στο χάος. Δεν θα τους το κάνουμε το χατίρι. Θα διασφαλίσουμε την εξεταστική για τους φοιτητές. Βέβαια, θα κάνουμε ό,τι άλλο χρειαστεί για να μην είναι καν είδηση η εκκένωση μιας κατάληψης και το να οδηγείται στη δικαιοσύνη όχι μόνο σε ένα πανεπιστήμιο, οπουδήποτε στη χώρα, ο οποιοσδήποτε τελεί μια παράνομη πράξη. Το ξαναλέω, υπάρχει δρόμος ακόμα, έχει διανυθεί δρόμος που δε διανύθηκε για ολόκληρες δεκαετίες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κρατάω ότι διαπιστώνετε ότι οι καταλήψεις δεν είναι νόμιμες, είναι και ο νόμος άλλωστε που το διαπιστώνει αυτό…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καλό είναι και οι πρυτάνεις και όσοι έχουν την ευθύνη, αντιλαμβανόμενοι και εμείς τη δυσκολία των χειρισμών πολλές φορές, να καλούν τις αρχές και να επιβάλλεται ο νόμος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Π. Μαρινάκης: Εξαντλήθηκαν τα περιθώρια σε σχέση με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τα αιτήματα των αγροτών"

Κύκλωμα συνδικαλιστών της ΕΛ.ΑΣ: Εβαζαν και πληρώνονταν πλασματικές υπερωρίες

Δεκάδες συνδικαλιστές της ΕΛΑΣ «ξεσκονίζονται» με εντολή Εισαγγελέα για απάτη κατά του Δημοσίου με εκατοντάδες πλασματικές υπερωρίες.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, αστυνομικοί που κινούνται στο χώρο του συνδικαλισμού, φέρεται να έβαζαν πλασματικές υπερωρίες και πενθήμερα στον εαυτό τους με σκοπό να καρπώνονται οικονομικό όφελος σε βάρος του Δημοσίου. Οι εν λόγω αποζημιώσεις αντιστοιχούν σε χιλιάδες ευρώ.

Συνδικαλιστής με 600 πενθήμερα

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει συνδικαλιστής, που φέρεται να είχε «χρεωμένα» 600 πενθήμερα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις συνδικαλιστών, φέρονται να μην έχουν πατήσει το πόδι τους καν σε υπηρεσία.

Το Εσωτερικών Υποθέσεων καλεί δεκάδες συνδικαλιστές της αστυνομίας από όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται από τις 21 Σεπτεμβρίου 2023, κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών προς διακρίβωση τέλεσης αξιόποινων πράξεων προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις.

Κατηγορούνται για τα αδικήματα της «παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή βεβαίωση κατ’ εξακολούθηση».

Το iEidiseis επικοινώνησε με συνδικαλιστή αστυνομικό, ο οποίος έχει κληθεί. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι όχι μόνο δεν έχει λάβει παράνομες αποζημιώσεις για πλασματικές υπερωρίες, αλλά αντίθετα έχει καταγγείλει στην ίδια υπηρεσία, περιστατικά αυθαιρεσίας και πλασματικών υπερωριών που έχουν λάβει συνάδελφοί του συνδικαλιστές από τον Μάρτιο του 2023.

Το επόμενο διάστημα αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Κύκλωμα συνδικαλιστών της ΕΛ.ΑΣ: Εβαζαν και πληρώνονταν πλασματικές υπερωρίες "

Λαμία: Κυνηγητό και σύλληψη τριών μικρών κλεφτών

Μία ντουζίνα συλλήψεις το προηγούμενο 24ωρο στη σε όλη τη Στερεά…

Ολοένα και μεγεθύνεται το πρόβλημα με τους μικρούς Ρομά που μπαίνουν σε καταστήματα και δημιουργούν προβλήματα στους επαγγελματίες, ακόμα και κλέβοντας πράγματα, όπως συνέβη το μεσημέρι της Πέμπτης (1/2) σε αθλητικό κατάστημα.

Τρεις Ρομά από 5 μέχρι 11 ετών έκλεψαν είδη ρουχισμού και σκορπίστηκαν σε διάφορες κατευθύνσεις εντός της πόλης.

Πληρώματα της ΔΙΑΣ και άλλων συναδέλφων τους της Άμεσης Δράσης, με το συντονισμό του «100», κατάφεραν να τους εντοπίσουν σε τρία διαφορετικά μέρη και να τα οδηγήσουν στο Τμήμα.

Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος των μανάδων τους για παραμέληση της εποπτείας τους, ενώ τα προϊόντα επιστράφηκαν στο κατάστημα.

Αυτές δεν ήταν οι μοναδικές συλλήψεις του προηγούμενου 24ωρου στη Στερεά Ελλάδα, καθώς συνολικά έφτασαν τις 12.

Συνελήφθησαν ακόμη, 4 άτομα στη Βοιωτία, 3 στην Εύβοια και 2 στη Φωκίδα, κατά περίπτωση για ναρκωτικά, παραβάσεις Κ.Ο.Κ., καταδικαστικές Αποφάσεις και παραμέληση εποπτείας ανηλίκου, ενώ σε δύο περιπτώσεις αφορούσαν παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Κατασχέθηκαν, μικροποσότητες ηρωίνης και ακατέργαστης κάνναβης, ενώ βεβαιώθηκαν συνολικά 203 παραβάσεις περί Κ.Ο.Κ., ήτοι, 61 για υπερβολική ταχύτητα,1 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, 1 για μέθη, 4 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας, 3 για Κ.Τ.Ε.Ο. και 133 λοιπές παραβάσεις. Ακινητοποιήθηκαν τέλος και 8 οχήματα.

lamiareport

Διαβάστε Περισσότερα » " Λαμία: Κυνηγητό και σύλληψη τριών μικρών κλεφτών "

ΕΛΑΣ: Απαγόρευση των συγκεντρώσεων το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα

Απαγορεύονται οι συναθροίσεις το Σαββατοκύριακο (03-04/02/2024) στην Αθήνα όπως ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ λόγω συγκεντρώσεων μελών της Χρυσής Αυγής και ομάδων του χώρου της Αριστεράς.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛΑΣ «με απόφαση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, απαγορεύεται η πραγματοποίηση κάθε υπαίθριας δημόσιας συνάθροισης, από ώρα 06:00’ της 3-2-2024 έως 06:00’ της 4-2-2024 στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς-λεωφόρους: Λεωφ. Βασιλέως Κωνσταντίνου – Ριζάρη – Λεωφ. Βασ. Σοφίας – Βασιλέως Γεωργίου Α’ – Πλατεία Συντάγματος – Όθωνος – Λεωφ. Βασ. Αμαλίας – Λεωφ. Βασ. Όλγας.

Η ανωτέρω απαγόρευση επιβάλλεται καθώς εγκυμονείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια λόγω πιθανής διάπραξης σοβαρών αδικημάτων και απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής στην εν λόγω περιοχή, ενόψει της πραγματοποίησης εξαγγελθεισών συναθροίσεων».

Να σημειωθεί πως αύριο Σάββατο στις 19.00 (03/02/2024) μέλη της Χρυσής Αυγής έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση για τα Ίμια, ενώ ομάδες του χώρου της Αριστεράς έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στις 14:00 και 17:00 το απόγευμα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΛΑΣ: Απαγόρευση των συγκεντρώσεων το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα"

Αίγινα: Από «βατραχάνθρωπους» η 4η δολιοφθορά στον υποθαλάσσιο αγωγό ύδρευσης

Για τέταρτη φορά προκλήθηκε δολιοφθορά στον υποθαλάσσιο αγωγό ύδρευσης ο οποίος συνδέει την Αίγινα με τη Σαλαμίνα, με αποτέλεσμα τη διακοπή της απευθείας υδροδότησης του νησιού από τις 24 Ιανουαρίου, γεγονός που οδήγησε τον περιφερειάρχη  Αττικής Νίκο  Χαρδαλιά να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου  στην Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Πειραιά.

Η δολιοφθορά έγινε με εκρηκτικό μηχανισμό σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από το Πέρανι της Σαλαμίνας, σε βάθος 48 μέτρων, ενώ όπως ανέφερε ο ΣΚΑΪ, η μέθοδος που ακολουθήθηκε παραπέμπει τις Αρχές να εκτιμούν ότι ο δράστης ή οι δράστες είχαν εκπαίδευση Ειδικών Δυνάμεων.

«Δεν θα μείνουμε απλοί θεατές σε αυτό που συμβαίνει, με τις συνεχείς δολιοφθορές, σε μια κρίσιμη υποδομή» δήλωσε ο περιφερειάρχης, μετά την κατάθεση της μυνητήριας αναφοράς.

«Να γνωρίζουν όλοι -όσο κι αν προσπαθούν να κρυφτούν- ότι όλα θα βγουν στο φως. Ποιοι μπορεί να έχουν δόλο ή ποιοι μπορεί να αισθάνονται ότι έχουν να κερδίσουν μέσα από αυτή τη διαδικασία, δεν θα το πούμε εμείς, θα το πει η Δικαιοσύνη μετά την έρευνα που θα κάνει» τόνισε επίσης.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Αίγινα: Από «βατραχάνθρωπους» η 4η δολιοφθορά στον υποθαλάσσιο αγωγό ύδρευσης"

ΑΑΔΕ: Άνοιξε η ψηφιακή πλατφόρμα για μείωση του ΕΝΦΙΑ – Είκοσι ερωταπαντήσεις με οδηγίες για την αίτηση

Άνοιξε η ψηφιακή πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων σχετικά με τη χορήγηση μείωσης ΕΝΦΙΑ για ασφαλισμένες κατοικίες, με βάση τα δεδομένα που απέστειλαν στην ΑΑΔΕ οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις για τις κατοικίες, το κεφάλαιο ασφάλισης και τα είδη ασφαλισμένων κινδύνων (σεισμός, πυρκαγιά, πλημμύρα).

Οι αιτήσεις (αρχικές ή τροποποιητικές) υποβάλλονται έως τις 22/02/2024, μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), ακολουθώντας τη διαδρομή: Εφαρμογές / Δημοφιλείς Εφαρμογές / myPROPERTY / Μείωση ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών.

Επισημαίνεται ότι, κατά τη δημιουργία της αίτησης, οι λήπτες της ασφάλισης μπορούν να εντοπίσουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που έχουν δηλωθεί στον ΑΦΜ τους και να:

• τα συσχετίσουν με τις ασφαλισμένες κατοικίες τους (ασφάλιση ιδίου)

• δηλώσουν τους ΑΦΜ των συνιδιοκτητών, όταν για την ασφαλισμένη κατοικία υπάρχουν περισσότεροι συνιδιοκτήτες (ασφάλιση ιδίου και για λογαριασμό τρίτων)

• δηλώσουν τους ΑΦΜ των τρίτων προσώπων που έχουν δικαίωμα επί της ασφαλισμένης κατοικίας, όταν οι ίδιοι δεν έχουν δικαίωμα επ’ αυτής (ασφάλιση για λογαριασμό τρίτων).

Οι φορολογούμενοι, που θα περιληφθούν στην αίτηση ως συνιδιοκτήτες ή τρίτα πρόσωπα, θα ενημερωθούν μέσω μηνύματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, το οποίο θα αναρτηθεί και στην προσωπική τους θυρίδα, στη διαδρομή myAADE / Μητρώο & Επικοινωνία / Τα μηνύματά μου. Για να τους χορηγηθεί η μείωση ΕΝΦΙΑ, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, πρέπει να υποβάλουν και οι ίδιοι αίτηση, προκειμένου να συσχετίσουν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο με την ασφαλισμένη κατοικία τους.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν ειδικότερα, μέσω του σχετικού καταλόγου Συχνών Ερωτήσεων & Απαντήσεων καθώς και του Οδηγού Χρήσης της νέας πλατφόρμας που είναι αναρτημένα στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ, καθώς και μέσω του Κέντρου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ: +30 213 162 1000, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 07:30 – 17:00.

Είκοσι ερωτήσεις – απαντήσεις με οδηγίες για την υποβολή αιτήσεων

Η ΑΑΔΕ προχώρησε στην δημοσιοποίηση 20 ερωτήσεων – απαντήσεων με οδηγίες για την συμπλήρωση της αίτησης που θα πρέπει να υποβάλουν οι φορολογούμενοι.

Συγκεκριμένα:

  1. Ποιοι δικαιούνται μείωση του ΕΝΦΙΑ για τις ασφαλισμένες κατοικίες;

Μείωση του ΕΝΦΙΑ δικαιούνται μόνο Φυσικά Πρόσωπα που έχουν δικαίωμα σε κατοικία, η οποία περιλαμβάνεται στη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) και είναι ασφαλισμένη. Μείωση του ΕΝΦΙΑ χορηγείται και σε περίπτωση που λήπτης της ασφάλισης είναι νομικό πρόσωπο, αλλά δικαίωμα επί της ασφαλισμένης κατοικίας έχει φυσικό πρόσωπο.

  1. Σε ποιες είναι οι προϋποθέσεις χορήγησης μείωσης του ΕΝΦΙΑ;

α) Η κατοικία να είναι ασφαλισμένη σε ασφαλιστική επιχείρηση που είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, που τηρείται στη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος,

β) Η ασφάλιση της κατοικίας να καλύπτει σωρευτικά τους ασφαλιστικούς κινδύνους σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών (3) μηνών εντός του ίδιου έτους,

γ) Η ασφάλιση να καλύπτει το σύνολο της αξίας ανακατασκευής του κτίσματος ή των κτισμάτων που αποτελούν την κατοικία. Η αξία ανακατασκευής της κατοικίας ορίζεται σε εννιακόσια (900) ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Παράδειγμα 1:

Κατοικία με κύριους χώρους: 100 τ.μ.

Αξία ανακατασκευής της κατοικίας = 90.000 ευρώ (100 τ.μ. * 900Euro/τ.μ.)

Ασφαλισμένη αξία στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο = 100.000Euro

Χορηγείται μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Παράδειγμα 2:

Κατοικία με κύριους χώρους: 100 τ.μ.

Αξία ανακατασκευής της κατοικίας = 90.000 Euro (100 τ.μ. * 900Euro/τ.μ.)

Ασφαλισμένη αξία στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο = 80.000Euro

Δεν χορηγείται μείωση του ΕΝΦΙΑ, επειδή η ασφαλισμένη αξία υπολείπεται της αξίας ανακατασκευής της κατοικίας.

  1. Για ποιο έτος θα πρέπει να είναι ασφαλισμένη η κατοικία;

Για τη χορήγηση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει η κατοικία να είναι ασφαλισμένη εντός του προηγούμενου έτους από το έτος εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ.

Παράδειγμα: Για τη χορήγηση μείωσης του ΕΝΦΙΑ του έτους 2024, θα πρέπει η κατοικία να είναι ασφαλισμένη εντός του έτους 2023 και να πληρούνται οι προϋποθέσεις που αναφέρονται στην ερώτηση 2.

  1. Πόσο μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ;

Εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις και η διάρκεια της ασφάλισης είναι ετήσια, χορηγείται μείωση σε ποσοστό 10% στον ΕΝΦΙΑ για την ασφαλισμένη κατοικία του φυσικού προσώπου. Αν η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη του ενός (1) έτους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρμόζεται αναλογικά.

  1. Πώς χορηγείται η μείωση του ΕΝΦΙΑ;

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ χορηγείται μέσω κεντρικής εκκαθάρισης μετά από αίτηση του φορολογούμενου και διασταύρωση των δηλωθέντων στοιχείων. Για τις κατοικίες που είναι ασφαλισμένες εντός του έτους 2023, η μείωση ΕΝΦΙΑ θα χορηγηθεί μέσω της πρώτης κεντρικής εκκαθάρισης έτους 2024, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις.

  1. Τι γίνεται όταν δεν χορηγείται κεντρικά μείωση ΕΝΦΙΑ;

Στις περιπτώσεις στις οποίες δεν είναι δυνατή η χορήγηση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ μέσω της κεντρικής εκκαθάρισης, αυτή χορηγείται από τον αρμόδιο προϊστάμενο ΔΟΥ.

O φορολογούμενος υποβάλλει αίτηση στην αρμόδια ΔΟΥ μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), στην εφαρμογή Τα Αιτήματά μου, στη διαδρομή Νέο αίτημα / Φορολογία / Κεφάλαιο / Αίτηση για χορήγηση μείωσης ή απαλλαγής στον ΕΝΦΙΑ, συνυποβάλλοντας συμπληρωμένο το έντυπο «Δ500 Αίτηση – Δήλωση για τη χορήγηση απαλλαγής, έκπτωσης ή για την επανεκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ».

Για τη χορήγηση της μείωσης αυτής απαιτείται επίσης η υποβολή του/ των ασφαλιστηρίου/ων συμβολαίου/ων και των τυχόν ανανεώσεων ή τροποποιήσεων αυτού/ών, καθώς και υπεύθυνη δήλωση σύμφωνα με το ν. 1599/1986 (Α’ 75), ότι τα στοιχεία της αίτησης είναι ακριβή και αληθή.

  1. Πώς υποβάλλει αίτηση ο φορολογούμενος για να δηλώσει την ασφαλισμένη του κατοικία;

Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), ακολουθώντας τη διαδρομή Εφαρμογές / Δημοφιλείς Εφαρμογές / myPROPERTY / Μείωση ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών .

  1. Με ποιους κωδικούς εισέρχεται ο φορολογούμενος στην πλατφόρμα για να υποβάλει αίτηση χορήγησης μείωσης ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών;

Η είσοδος των φυσικών προσώπων στην ψηφιακή πύλη πραγματοποιείται με τους προσωπικούς κωδικούς TAXISnet. Αν ο λήπτης ασφάλισης είναι νομικό πρόσωπο, στην πλατφόρμα εισέρχεται ο νόμιμος εκπρόσωπος με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης.

  1. Σε ποιες ενέργειες πρέπει να προβεί ο φορολογούμενος εάν δεν εμφανίζεται η ασφαλισμένη κατοικία στην πλατφόρμα;

Ο φορολογούμενος θα πρέπει να επιβεβαιώσει ότι έχει προηγουμένως αναγραφεί η ασφαλισμένη κατοικία στη δήλωση στοιχείων ακινήτων του (Ε9), καθώς αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση μείωσης του ΕΝΦΙΑ.

  1. Ο ασφαλισμένος (λήπτης της ασφάλισης) είναι ο μόνος που έχει δικαίωμα επί της ασφαλισμένης κατοικίας. Ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσει;

Ο ασφαλισμένος (λήπτης ασφάλισης) θα πρέπει να συσχετίσει κάθε ΑΤΑΚ ακινήτου του με το αντίστοιχο ασφαλιστήριο συμβόλαιο, ως εξής:

• Εισέρχεται στην ψηφιακή πύλη myAADE και ακολουθεί τη διαδρομή:

Εφαρμογές / Δημοφιλείς Εφαρμογές / myPROPERTY / Μείωση ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών.

• Επιλέγει «Δημιουργία νέας αίτησης / Προβολή αιτήσεων» και στη συνέχεια την καρτέλα «Οι κατοικίες μου», όπου εμφανίζονται ανά ΑΤΑΚ οι κατοικίες, όπως αυτές αναγράφονται στη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9). Στη γραμμή που αντιστοιχεί σε κάθε ΑΤΑΚ στη στήλη ασφαλιστήρια συμβόλαια» επιλέγει το εικονίδιο .

• Στην οθόνη που ανοίγει, με το σύμβολο + επιλέγει από το σύνολο των ασφαλιστηρίων συμβολαίων που τον αφορούν, αυτό που συσχετίζεται με το δικαίωμα (ΑΤΑΚ) που κατέχει επί της ασφαλισμένης κατοικίας και το προσθέτει στην αίτηση. Θα πρέπει να επιλεχθούν και να προστεθούν στην αίτηση όλα τα ασφαλιστήρια συμβόλαια με τα οποία συσχετίζεται η κατοικία.

Η παραπάνω διαδικασία επαναλαμβάνεται για κάθε ΑΤΑΚ ασφαλισμένης κατοικίας.

  1. Ο ασφαλισμένος (λήπτης της ασφάλισης) έχει δικαίωμα επί της ασφαλισμένης κατοικίας αλλά υπάρχουν και άλλοι συνιδιοκτήτες. Ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσει;

Ο λήπτης της ασφάλισης, μέσω της καρτέλας «Οι κατοικίες μου», αφού πρώτα συσχετίσει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο με το δικαίωμα που κατέχει επί της ασφαλισμένης κατοικίας (βλ. ερώτημα 10), προβαίνει στις παρακάτω ενέργειες:

• Επιλέγει την καρτέλα «Ασφαλιστήρια συμβόλαιά μου, Δήλωση συνιδιοκτητών/τρίτων» και εμφανίζονται τα ασφαλιστήρια συμβόλαια στα οποία είναι λήπτης ασφάλισης.

• Επιλέγει το εικονίδιο στη στήλη «Συνιδιοκτήτες / Τρίτα πρόσωπα» και στη συνέχεια με το σύμβολο + συμπληρώνει τον/ους ΑΦΜ του/ων συνιδιοκτητών που κατέχουν δικαίωμα επί της ασφαλισμένης κατοικίας που αφορά το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Η διαδικασία επαναλαμβάνεται για κάθε ασφαλιστήριο συμβόλαιο που υπάρχουν συνιδιοκτήτες.

  1. Ο λήπτης της ασφάλισης δεν έχει δικαίωμα επί του ακινήτου και η ασφάλιση είναι για λογαριασμό τρίτου προσώπου. Ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσει;

Ο λήπτης της ασφάλισης προβαίνει στις παρακάτω ενέργειες:

• Επιλέγει την καρτέλα «Ασφαλιστήρια συμβόλαιά μου, Δήλωση συνιδιοκτητών/τρίτων» και εμφανίζονται τα ασφαλιστήρια συμβόλαια στα οποία είναι λήπτης ασφάλισης.

• Επιλέγει το εικονίδιο στη στήλη «Συνιδιοκτήτες/Τρίτα πρόσωπα» και στη συνέχεια με το σύμβολο + συμπληρώνει τον/ους ΑΦΜ του/ων τρίτων προσώπων που κατέχουν δικαίωμα επί της ασφαλισμένης κατοικίας που αφορά το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Η διαδικασία επαναλαμβάνεται για κάθε ασφαλιστήριο συμβόλαιο που αφορά σε τρίτα πρόσωπα που κατέχουν δικαίωμα επί ασφαλισμένης κατοικίας.

  1. Σε ποιες ενέργειες πρέπει να προβεί ο φορολογούμενος που δηλώθηκε από τον λήπτη της ασφάλισης ως Συνιδιοκτήτης/Τρίτος της ασφαλισμένης κατοικίας;

Ο φορολογούμενος που θα περιληφθεί στην αίτηση του λήπτη της ασφάλισης, ως Συνιδιοκτήτης/Τρίτο πρόσωπο, ενημερώνεται γι’ αυτό από την ΑΑΔΕ μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος. Στη συνέχεια, ο φορολογούμενος υποβάλλει αίτηση ώστε να συσχετίσει το/α ασφαλιστήριο/α συμβόλαιο/α που δηλώθηκε/αν από τον λήπτη της ασφάλισης με την ασφαλισμένη κατοικία του.

Συγκεκριμένα, μέσω της καρτέλας «Οι κατοικίες μου», το/α συμβόλαιο/α που δηλώθηκε/αν από τον λήπτη της ασφάλισης, εμφανίζεται/ονται ανά ΑΤΑΚ, ώστε ο φορολογούμενος να μπορεί να το/α επιλέξει, με τη διαδικασία που περιγράφεται στην ερώτηση 10.

Επισημαίνεται ότι, μέσω της καρτέλας «Ασφαλιστήρια συμβόλαια που δηλώθηκαν για εμένα» εμφανίζονται, προς ενημέρωση, το/α ασφαλιστήριο/α συμβόλαιο/α και το ονοματεπώνυμο του λήπτη αυτού/ών, που δήλωσε τα στοιχεία του ιδιοκτήτη/συνιδιοκτήτη σε ασφαλισμένη κατοικία.

  1. Ποια διαδικασία ακολουθείται όταν στην κατοικία αντιστοιχούν περισσότερα του ενός ΑΤΑΚ στο Ε9;

Κάθε ΑΤΑΚ που αντιστοιχεί στην ασφαλισμένη κατοικία, θα πρέπει να συσχετιστεί με το αντίστοιχο/α ασφαλιστήριο/α συμβόλαιο/α.

  1. Σε ποιες ενέργειες πρέπει να προβεί ο φορολογούμενος όταν δεν εμφανίζεται το ασφαλιστήριο συμβόλαιο που αφορά την κατοικία του;

Αν ο φορολογούμενος είναι ο «λήπτης» ασφάλισης, θα πρέπει να επικοινωνήσει με την ασφαλιστική εταιρία, η οποία εξέδωσε το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, ώστε να αποστείλει στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία του.

Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν είναι ο «λήπτης» της ασφάλισης, αλλά έχει δικαίωμα στην ασφαλισμένη κατοικία (π.χ. συνιδιοκτήτης), θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον λήπτη της ασφάλισης, ώστε ο τελευταίος να εισέλθει στην πλατφόρμα και να τον συσχετίσει με το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

  1. Σε ποιες ενέργειες πρέπει να προβεί ο λήπτης ασφάλισης όταν δεν εμφανίζονται ορθά τα στοιχεία του ασφαλιστηρίου συμβολαίου που αφορά την ασφαλισμένη κατοικία;

Όταν δεν εμφανίζονται ορθά τα στοιχεία του ασφαλιστηρίου συμβολαίου (έναρξη – λήξη, ασφαλισμένοι κίνδυνοι κ.λπ.), θα πρέπει ο λήπτης της ασφάλισης να επικοινωνήσει με την ασφαλιστική εταιρία έκδοσής του, ώστε να αποστείλει τα ορθά στοιχεία.

  1. Ποια η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης χορήγησης μείωσης ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένης/ων κατοικίας/ων για το έτος 2024;

Ο φορολογούμενος μπορεί να υποβάλλει αίτηση για το έτος 2024 έως και τις 22 Φεβρουαρίου 2024.

  1. Μέσω της πλατφόρμας υπάρχει δυνατότητα τροποποίησης / συμπλήρωσης της αρχικά υποβληθείσας αίτησης;

Ναι, υπάρχει η δυνατότητα ο φορολογούμενος να τροποποιήσει ή να συμπληρώσει την αίτησή του έως και την καταληκτική προθεσμία υποβολής.

• Εισέρχεται στην ψηφιακή πύλη myAADE και ακολουθεί τη διαδρομή:

Εφαρμογές / Δημοφιλείς Εφαρμογές / myPROPERTY / Μείωση ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών.

• Επιλέγει «Δημιουργία νέας αίτησης / Προβολή αιτήσεων» και στη συνέχεια το εικονίδιο στο πεδίο «Προβολή Αίτησης».

• Στην οθόνη που ανοίγει, στο πεδίο «Επιλογές» πάνω δεξιά, παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας τροποποιητικής δήλωσης, επισκόπησης του ιστορικού των δηλώσεων και εκτύπωσης της αίτησης.

19. Πώς ενημερώνεται ο φορολογούμενος για την πορεία της αίτησής του;

Στην αρχική σελίδα της πλατφόρμας, ο φορολογούμενος επιλέγει το πεδίο «Αποτελέσματα αιτήσεων» και ενημερώνεται ανά ακίνητο για το στάδιο επεξεργασίας της αίτησής του, καθώς και για την έγκριση ή μη της χορήγησης μείωσης ΕΝΦΙΑ.

  1. Ποια απόφαση ισχύει για την χορήγηση μείωσης ΕΝΦΙΑ για τις ασφαλισμένες κατοικίες των φυσικών προσώπων;

Κατ’ εφαρμογή της παρ. 7Ζ του άρθρου 3 του ν. 4223/2013, εκδόθηκε και ισχύει η Α.1014/2024 κοινή απόφαση του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του Διοικητή της ΑΑΔΕ

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΑΔΕ: Άνοιξε η ψηφιακή πλατφόρμα για μείωση του ΕΝΦΙΑ – Είκοσι ερωταπαντήσεις με οδηγίες για την αίτηση"

Αγρότες: Εξαπλώνονται οι κινητοποιήσεις στην Ευρώπη – Μπλόκα σε δρόμους και λιμάνια

Εκτός από την Ελλάδα, οι αγρότες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Αγρότες απέκλεισαν τα σύνορα Ολλανδίας- Βελγίου σήμερα, την ώρα που οι Πολωνοί συνάδελφοί τους ανακοίνωσαν σχέδια για να κλείσουν μεθοριακά περάσματα με την Ουκρανία, καθώς οι κινητοποιήσεις εξαπλώνονται.

Την ώρα που οι Γάλλοι αγρότες άρχισαν να διαλύουν τα μπλόκα σήμερα, αφότου η κυβέρνηση προχώρησε σε περαιτέρω παραχωρήσεις, οι Βέλγοι και Ολλανδοί αγρότες εμπόδισαν την κυκλοφορία σε αυτοκινητοδρόμους σε συνοριακά περάσματα μεταξύ των δύο χωρών.

Σε ένα μπλόκο, ο Ολλανδός χοιροτρόφος Γιόχαν Φαν Ένκεφορτ, ηλικίας 25 ετών, προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους Ολλανδούς πολιτικούς που βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης να μην αγνοούν τις ανάγκες των αγροτών.

«Διαθέτουμε πολύ ωραία προϊόντα εδώ στην ΕΕ και θέλουμε να συνεχίσουμε να παράγουμε αυτά τα προϊόντα. Όμως, πρέπει να γίνεται με δίκαιο και αξιοπρεπή τρόπο, και όχι με τόσους πολλούς κανόνες. Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι», τόνισε.

Η αγανάκτηση κορυφώθηκε αυτήν την εβδομάδα στις Βρυξέλλες, όπου οι αγρότες πέταξαν αυγά και πέτρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εκτόξευσαν πυροτεχνήματα, ενώ ζητούσαν από τους Ευρωπαίους ηγέτες να κάνουν περισσότερα για να τους βοηθήσουν.

«Η Κοινή Αγροτική Πολιτική μετατράπηκε σταδιακά σε Κοινή Περιβαλλοντική Πολιτική, χωρίς καμία αναγνώριση για εμάς τους παραγωγούς», αναφέρει σε μια ανακοίνωση η βελγική αγροτική ένωση ABS.

Στο λιμάνι Ζέεμπρουγκε του Βελγίου οι αγρότες συνεχίζουν να εμποδίσουν τα φορτηγά από το να εισέρχονται ή να εξέρχονται.

Πορτογαλία

Στην Πορτογαλία, όπου οι αγρότες χρησιμοποίησαν χθες τρακτέρ για να αποκλείσουν τουλάχιστον τρεις δρόμους που συνδέουν την Πορτογαλία με την Ισπανία, ένας αυτοκινητόδρομος στην περιοχή Αλεντέζου, κοντά στα σύνορα με την Ισπανία, παρέμεινε κλειστός σήμερα, ενώ αγρότες πραγματοποίησαν πορείες με τρακτέρ σε διάφορες περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα.

Ισπανία

Στην Ισπανία, οι τρεις μεγαλύτερες αγροτικές συνδικαλιστικές ενώσεις ανακοίνωσαν σήμερα πως θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μετά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Γεωργίας, ενώ προανήγγειλαν σειρά διαδηλώσεων τις επόμενες εβδομάδες στη χώρα, μεταξύ άλλων στη Βαρκελώνη, στις 13 Φεβρουαρίου.

Ιταλία

Στην Ιταλία κάλεσμα απευθύνεται να συγκεντρωθούν οι αγρότες στη Ρώμη και μια κινητοποίηση έχει προγραμματιστεί για αύριο στα βόρεια περίχωρα της ιταλικής πρωτεύουσας.

Στη Σικελία, ένα κονβόι από τρακτέρ διαδήλωσε σήμερα στην πόλη Ραγκούσα και στη Σαρδηνία αγρότες και εκτροφείς συνεχίζουν τον αποκλεισμό του λιμανιού του Κάλιαρι τουλάχιστον έως τη Δευτέρα, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Στο μεταξύ, οι Γάλλοι αγρότες διαλύουν σήμερα μπλόκα σε δεκάδες σημεία στη χώρα, μεταξύ άλλων αίρουν τους αποκλεισμούς σε αυτοκινητοδρόμους που οδηγούν στο Παρίσι, καθώς αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους αφότου έλαβαν περισσότερες κυβερνητικές δεσμεύσεις.

Ορισμένες μεμονωμένες ομάδες αγροτών συνεχίζουν, εντούτοις, τις κινητοποιήσεις, ιδίως στο Ιζέρ (νοτιοανατολικά) όπου τρακτέρ και διαδηλωτές παραμένουν στα μπλόκα. «Δεν λάβαμε αυτό για το οποίο μαχόμαστε: ένα αξιοπρεπές εισόδημα», εξήγησε η Ιζαμπέλ Ντουιγιόν, μια αγρότισσα που βρέθηκε εκεί.

Πολωνία

Οι Πολωνοί αγρότες σχεδιάζουν γενική απεργία, αποκλεισμό των ουκρανικών συνόρων

Οι Πολωνοί αγρότες από τη συνδικαλιστική ένωση Solidarity σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν γενική απεργία αρχής γενομένης από την ερχόμενη Παρασκευή, με αποκλεισμούς συνοριακών περασμάτων μεταξύ της Πολωνίας και της Ουκρανίας, όπως λένε, συμμετέχοντας με τη σειρά τους στις κινητοποιήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι Πολωνοί αγρότες εκφράζουν ιδιαίτερα την ανησυχία τους για τον αντίκτυπο των φθηνών εισαγωγών τροφίμων από τη γειτονική Ουκρανία.

«Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί. Η θέση των Βρυξελλών την τελευταία ημέρα του Ιανουαρίου του 2024 είναι απαράδεκτη για ολόκληρη την αγροτική κοινότητα», αναφέρει η συνδικαλιστική ένωση σε μια ανακοίνωση, με ημερομηνία 1/2/2024.

«Επιπλέον, η αδράνεια των πολωνικών αρχών… σχετικά με την εισαγωγή γεωργικών προϊόντων και διατροφικών προϊόντων από την Ουκρανία δεν μας αφήνει άλλη επιλογή παρά να κηρύξουμε γενική απεργία».

Η ένωση Solidarity επισήμανε πως, εκτός των μπλόκων στα συνοριακά περάσματα με την Ουκρανία, σχεδιάζει να αποκλείσει την κυκλοφορία σε δρόμους σε ολόκληρη τη χώρα, το διάστημα μεταξύ 9ης Φεβρουαρίου και 10ης Μαρτίου.

Μάλτα

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας πήγε ο ίδιος σε κινητοποίηση αγροτών για να ακούσει τα παράπονά τους

Οι αγρότες στη Μάλτα, που διαδήλωναν σήμερα κατά των αγροτικών πολιτικών της ΕΕ, στο πλαίσιο των ευρύτερων κινητοποιήσεων στη Ευρώπη, εξεπλάγησαν όταν είδαν τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Αμπέλα να εμφανίζεται για ακούσει ο ίδιος τα παράπονά τους.

Οι αγρότες οδήγησαν τα τρακτέρ τους και τα φορτηγά τους από μια λαχαναγορά στο κεντρικό τμήμα της νήσου στη Φλοριάνα, μια πόλη κοντά στην πρωτεύουσα Βαλέτα, κρατώντας πανό και πλακάτ, με συνθήματα όπως η ΕΕ «σκοτώνει τους αγρότες της».

«Χωρίς αγρότες, δεν υπάρχουν τρόφιμα, δεν υπάρχει μέλλον», ήταν το σύνθημα που αναγραφόταν σε ένα πλακάτ, το οποίο είχε τοποθετηθεί πάνω σε ένα τρακτέρ. Ένα άλλο πλακάτ έγραφε: «Ο βιοπορισμός μας κινδυνεύει».

Η ένωσή τους ανέφερε πως διαμαρτύρονταν, όπως οι αγρότες σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για τους κανόνες που περιορίζουν τη χρήση παρασιτοκτόνων, τη μείωση της κρατικής βοήθειας, τους εμπορικούς φραγμούς και το υψηλό κόστος.

Ο Μαλτέζος πρωθυπουργός εμφανίστηκε λίγο προτού οι αγρότες παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου και άκουσε τα παράπονά τους, θέτοντας που και που ερωτήματα, αν και δεν έκανε καμία δημόσια δήλωση.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγρότες: Εξαπλώνονται οι κινητοποιήσεις στην Ευρώπη – Μπλόκα σε δρόμους και λιμάνια"

Έρευνα της ΕΡΤ για τους δρόμους – παγίδες θανάτου: Προσωπικές ιστορίες γονέων που έχασαν τα παιδιά τους από κακοτεχνίες

Εγκληματικές κακοτεχνίες στους δρόμους, λακούβες, σπασμένα φρεάτια αποτελούν σε καθημερινή βάση αιτίες τραυματισμού ακόμη και θανάτου. 

Γονείς νέων που έχασαν την ζωή τους λόγω παρανομιών και παραλείψεων στους δρόμους μίλησαν στην ΕΡΤ

Ο ένας μάλιστα διεκδίκησε αποζημίωση την οποία και έλαβε, υπογραμμίζοντας πως είναι σημαντική αλλά δεν μπορεί να επαναφέρει τις χαμένες ζωές.

Ήταν 19 Δεκεμβρίου του 2005 όταν ο 25χρονος εγκληματολόγος Γιάννης Σταυρουλάκης “καρφώθηκε” σε μία παράνομη διαφημιστική πινακίδα που ήταν τοποθετημένη στην Κηφισίας, αφού πρώτα είχε προσκρούσει σε μερικά κολονάκια. Κατέληξε στο νοσοκομείο. Σήμερα, τα κολονάκια παραμένουν στραβωμένα, ετοιμόρροπα για να θυμίζουν ότι εκεί χάθηκε μία ζωή επειδή κάποιοι δεν εφάρμοσαν τον νόμο.

Μετά από λίγες μέρες συνειδητοποίησα το έγκλημα που είχε γίνει εδώ, διαβάζοντας τη νομοθεσία, μια άριστη νομοθεσία που είχε η ελληνική πολιτεία για το θέμα της υπαίθριας διαφήμισης” τόνισε ο πατέρας του θύματος.

Η αναγνώριση του πόνου που προκλήθηκε στην οικογένειά του ήταν βασική για την απονομή δικαιοσύνης αν μία κοινωνία θέλει να αποκαλείται ευνομούμενη. Στην περίπτωση αυτή, ο Δήμος Αμαρουσίου αναγνώρισε το λάθος.

Μετά από 13 χρόνια δικαστικής διαμάχης, ο αγώνας για τον πατέρα του αδικοχαμένου νέου δικαιώθηκε. Ωστόσο, οι 480.000 ευρώ που του επιδίκασε το δικαστήριο και η τιμής ένεκεν μετονομασία του δρόμου σε οδό Γιάννη Σταυρουλάκη αποτελεί ηθική δικαίωση για έναν άνθρωπο που έχασε το παιδί του επειδή κάποιος ή κάποιοι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους;

Η δική μου ικανοποίηση δεν είναι ότι δικαιώθηκα στα δικαστήρια και πήρα κάποια αποζημίωση. Αυτό δεν μου λέει τίποτα. Τι αποζημίωση μπορεί να επαναφέρει αυτά που έχασα στη ζωή μου εγώ;” τόνισε στην ΕΡΤ ο Μανώλης Σταυρουλάκης.

Λίγο πιο μακριά στην οδό Σπύρου Λούη, ο Μιχάλης Σφυράκης οδηγώντας το μηχανάκι του, έπεσε αρχικά σε φρεάτιο και κατέληξε να καρφωθεί σε μεταλλικά κολονάκια.

Δεν είναι δυνατόν σε έναν τέτοιο δρόμο από τη μία μεριά να έχει μπάρα προστατευτική και από την άλλη κολονάκια. Κολονάκια δολοφόνους ουσιαστικά” δήλωσε ο πατέρας του θύματος, Γιάννης Σφυράκης.

Το φρικτό δυστύχημα έγινε πριν από δύο χρόνια και, σύμφωνα με την οικογένεια του νέου, μέχρι τώρα όλοι δηλώνουν αναρμόδιοι. Ο εισαγγελέας καλείται να προσωποποιήσει τις ευθύνες.

Αγωγή θα κατατεθεί σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ας κρίνει το δικαστήριο εν τέλει ποιος είναι ο αρμόδιος. Δεν θα το αφήσω, το χρωστάω στο παιδί μου” είπε ο πατέρας.

Τα πινάκια των διοικητικών δικαστηρίων είναι γεμάτα από αγωγές κατά δήμων κάτι που δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά.

Στην Ελλάδα η ανάληψη ευθύνης είναι πολύ δύσκολη υπόθεση από τον κεντρικότερο φορέα, από τις κυβερνήσεις μέχρι τον δήμαρχο. Κυρίως το ποινικό φοβούνται. Δεν φοβούνται εμάς, φοβούνται ότι αν πει ένας δήμαρχος ότι “ναι δεν είχαμε συντηρήσει εκεί τον δρόμο” θα έχει και ποινικές ευθύνες. Μπορεί να πάει και φυλακή” δήλωσε στην ΕΡΤ ο Πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, Παναγιώτης Δανιάς.

Ο πολίτης σε περίπτωση τραυματισμού ή φθοράς στο όχημά του λόγω κακοτεχνιών, μπορεί να αποζημιωθεί με μερικά απλά βήματα:

  • Φωτογραφίες της κακοτεχνίας όσο και του τραύματος
  • Να καλέσει την τροχαία και το ΕΚΑΒ
  • Αναλυτικό ιατρικό πιστοποιητικό του τραυματισμού
  • Διατήρηση κάθε απόδειξης ιατρικών δαπανών
  • Πλήρες τιμολόγιο αποκατάστασης ζημιών

Οι λεγόμενοι οργανισμοί κοινής ωφέλειας δηλαδή – λεγόμενοι λέω – ΔΕΗ, ΟΤΕ, φυσικό αέριο, εταιρείες με οπτικές ίνες σκάβουν κάνουν τομές προκειμένου να συντηρήσουν ή να τοποθετήσουν εξαρχής τα δίκτυά τους. Στη συνέχεια ή αποκαθιστούν καθυστερημένα ή αποκαθιστούν κακώς ενώ υποχρεούνται να αποκαταστήσουν κατά το νόμο και κατά τον κοινό νου στην προτέρη κατάσταση. 0:03:00 Ποιος πληρώνει το μάρμαρο στην τελική; Ο δήμος γιατί κάποιος που θα σκοντάψει και θα πέσει κάτω εξαιτίας μίας κακοτεχνίας θα στραφεί εναντίον του δήμου” δήλωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυριζόγλου.

Και οι λεγόμενες υποθέσεις αστικής ευθύνης ταλαιπωρούνται από το φόρτο εργασίας των δικαστηρίων με αποτέλεσμα να απαιτούνται αρκετά χρόνια μέχρι να τελεσιδικήσουν.

Όποιος προσφεύγει στο Διοικητικό Δικαστήριο και σε οποιοδήποτε δικαστήριο αυτή τη στιγμή, για μένα θα πρέπει να έχει υπομονή. Δηλαδή αυτή την αποζημίωση που θα διεκδικήσει δεν θα πρέπει να την υπολογίζει σε ένα χρόνο ή σε δύο χρόνια θα καταθέσει ό,τι είναι να καταθέσει την προσφυγή του, την αγωγή του και να την ξεχάσει” σημείωσε στην ΕΡΤ η δικηγόρος, Αναστασία Μήλιου.

Σύμφωνα με τον αστικό κώδικα, το όριο παραγραφής είναι τα πέντε χρόνια από το έτος τέλεσης του περιστατικού.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Έρευνα της ΕΡΤ για τους δρόμους – παγίδες θανάτου: Προσωπικές ιστορίες γονέων που έχασαν τα παιδιά τους από κακοτεχνίες"

Αστυνομικός της ΕΛΑΣ έφυγε από το σώμα με 3,5 εκατ. ευρώ σε καταθέσεις!

Μια πολύ σοβαρή αποκάλυψη έκανε το MEGA καθώς αστυνομικός αποχώρησε από την ΕΛ.ΑΣ. με καταθέσεις… 3,5 εκατομμυρίων ευρώ!

Μάλιστα, ο ίδιος είχε ποστάρει στα social media πως «έμεινε με ψιλά», όπως ανέφερε, δείχνοντας το συγκεκριμένο ποσό. Να σημειωθεί δε, πως ο εν λόγω αστυνομικός είχε αποχωρήσει από το Σώμα πριν από δυο μήνες.

Τέλος, σύμφωνα με το MEGA, ο συγκεκριμένος αστυνομικός στο παρελθόν είχε εμπλακεί σε έρευνα από το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων, αναφορικά με απάτες με σκοπευτικούς ομίλους.

Ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί εάν πρόκειται για έναν πραγματικό λογαριασμό ή για αποτέλεσμα μοντάζ.


Διαβάστε Περισσότερα » "Αστυνομικός της ΕΛΑΣ έφυγε από το σώμα με 3,5 εκατ. ευρώ σε καταθέσεις!"

Τροποποιήσεις κυκλοφορίας στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν στην Αθηνών-Κορίνθου από την Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου έως το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου, καθ΄ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, λόγω εκτέλεσης ασφαλτικών εργασιών.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν από το 23,2ο χλμ εως το 24,2ο χλμ, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κόρινθο, περιοχής δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας, ως εξής:

  • Φάση Α’: Αποκλεισμός της αριστερής λωρίδας κυκλοφορίας. Η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από την δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας και τη Λ.Ε.Α..
  • Φάση Β’: Αποκλεισμός της δεξιάς λωρίδας κυκλοφορίας και της Λ.Ε.Α.. Η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από την αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας. Επισημαίνεται ότι η δεύτερη φάση θα εκκινήσει την επόμενη ημερολογιακή ημέρα του πέρατος της πρώτης φάσης. Η τροχαία απευθύνει έκκληση στους οδηγούς των οχημάτων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την διέλευσή τους από τα σημεία των εργασιών και να ακολουθούν την υπάρχουσα οδική σήμανση.

 ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τροποποιήσεις κυκλοφορίας στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου"

Θεσσαλονίκη: “Μπλόκο” της ΕΛ.ΑΣ. σε αγρότες που βγήκαν με τα τρακτέρ τους στα Μάλγαρα (φωτο & video)

Δεκάδες αγρότες βγήκαν πριν από λίγη ώρα από τον αγροτικό συνεταιρισμό των Κυμίνων, στη Θεσσαλονίκη και κινήθηκαν προς τη γέφυρα στη είσοδο των Μαλγάρων.

Εκεί συνάντησαν φραγμό από δυνάμεις των ΜΑΤ.

Όπως τονίζουν οι αγρότες, πρόθεσή τους δεν ήταν να κλείσουν τον δρόμο αλλά να παρατάξουν τα τρακτέρ τους συμβολικά στη γέφυρα, δεξιά και αριστερά του οδοστρώματος.

Οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στο σημείο δεν τους επέτρεψαν και αυτή την ώρα βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις.

“Εμείς δεν κλείνουμε τον δρόμο, τον κλείνει η Αστυνομία”, σημειώνουν από την πλευρά τους οι αγρότες.

thestival

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: “Μπλόκο” της ΕΛ.ΑΣ. σε αγρότες που βγήκαν με τα τρακτέρ τους στα Μάλγαρα (φωτο & video) "

Καιρός αύριο: Συννεφιά και μικρή πτώση της θερμοκρασίας το Σάββατο

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός αύριο Σάββατο (03/02/2024) σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ).

Ο καιρός στη Χαλκιδική, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά και την Κρήτη επιφυλάσσει νεφώσεις με τοπικές βροχές μέχρι το μεσημέρι.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4, στα ανατολικά από βόρειες 4 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά. Θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 8 με 11 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 12 με 15 βαθμούς Κελσίου και στη νησιωτική χώρα τους 14 με 16 βαθμούς Κελσίου. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ανατολικά και τα βόρεια με μικρή πιθανότητα για λίγα χιόνια ή χιονόνερο νωρίς το πρωί στην Πάρνηθα. Από το μεσημέρι γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ, πρόσκαιρα στα ανατολικά έως 5 μποφόρ. Από αργά το απόγευμα μεταβλητοί ασθενείς 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στη Χαλκιδική όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Από το μεσημέρι σχεδόν αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Από το μεσημέρι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος καιρός, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στην δυτική Πελοπόννησο.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4, και από το μεσημέρι βορειοδυτικοί στο Ιόνιο τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στα ανατολικά τμήματα.Τοπικές βροχές μέχρι το μεσημέρι θα σημειωθούν στην Εύβοια και στα ανατολικά και τα βόρεια της ανατολικής Στερεάς.
Ανέμου: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ και από το μεσημέρι ασθενείς μεταβλητοί.
Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στην Κρήτη, όπου μέχρι το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στην ανατολική Κρήτη έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 16 βαθμούς Κελσίου.Στην Κρήτη η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Από το μεσημέρι θα πνέουν βορειοδυτικοί με βαθμιαία εξασθένηση στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στις Σποράδες, όπου μέχρι το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4, πρόσκαιρα το πρωί στις Σποράδες έως 5 μποφόρ. Το απόγευμα μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 12 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Συννεφιά και μικρή πτώση της θερμοκρασίας το Σάββατο"

Η Πυροσβεστική προειδοποεί για τους κινδύνους της ηλεκτρικής κουβέρτας – Τι να προσέξετε (βίντεο)

Συχνή αιτία ηλεκτροπληξίας αλλά και εκδήλωσης πυρκαγιάς αποτελεί η χρήση ηλεκτρικού υποστρώματος, όπως επισημαίνει η Πυροσβεστική με ανάρτησή της σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Στην ανάρτηση της η Πυροσβεστική υπογραμμίζει τους κινδύνους που ελλοχεύει η χρήση της ηλεκτρικής κουβέρτας ενώ δίνει παράλληλα και συμβουλές για τη σωστή χρήση της.

Για την ασφάλεια των καταναλωτών, πρέπει να σποσυνδέουμε πάντα το προϊόν από την πρίζα όταν δεν είναι σε χρήση. Επίσης θα πρέπει να ποφεύγουμε να κοιμόμαστε με το ηλεκτρικό υπόστρωμα σε λειτουργία. Ενώ, θα πρέπει και να ελέγχουμε την συσκευή σε τακτά χρονικά διαστήματα για σημάδια φθοράς ή αλλοίωσης σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Δείτε την ανάρτηση της Πυροσβεστικής:

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Πυροσβεστική προειδοποεί για τους κινδύνους της ηλεκτρικής κουβέρτας – Τι να προσέξετε (βίντεο)"

ΣτΕ: Συνταγματική η επιβολή του τέλους επιτηδεύματος

Από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκε συνταγματική και σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου η επιβολή του τέλους επιτηδεύματος.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 148/2024 απόφασή της (πρόεδρος η Ευαγγελία Νίκα και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Ευσταθία Σκούρα), έκρινε ότι η επιβολή του τέλους επιτηδεύματος, δεν παραβιάζει τις διατάξεις των άρθρων 4 παρ. 1 και 5, 17, 25 παρ. 1 και 78 του Συντάγματος, τις αρχές της καθολικότητας και της ισότητας του φόρου, την αρχή της αναλογικότητας, καθώς και το άρθρο 1 του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν συνταγματική την επιβολή του επίμαχου τέλους, λόγω του χαμηλού ύψους του (ανέρχεται στα 650 ευρώ ετησίως), την πρόβλεψη εξαιρέσεων στον νόμο και το μαχητό χαρακτήρα του τεκμηρίου, ώστε να απαλλάσσονται οι φορολογούμενοι για τους οποίους προκύπτει ότι δεν έχει πράγματι κτηθεί το αντίστοιχο εισόδημα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΣτΕ: Συνταγματική η επιβολή του τέλους επιτηδεύματος"

«Άλλος άνθρωπος»: Διενέργεια ποινικής έρευνας αποφάσισε η Εισαγγελία για τον Πολυχρονόπουλο και συγγενείς του

Αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας αποτελεί πλέον ο δημιουργός της κοινωνικής κουζίνας «Άλλος Άνθρωπος» και οι συγγενείς του.

Πριν από λίγο ο προϊστάμενος της εισαγγελέας Πρωτοδικών Αντ. Ελευθεριάνος διέταξε ποινική έρευνα τόσο για τον Κ. Πολυχρονόπουλο όσο και για τα συγγενικά του πρόσωπα σε λογαριασμούς των οποίων κατατεθεί συγκεκριμένα χρηματικά ποσά. Τα αδικήματα για τα οποία θα ελεγχθεί ο κ. Πολυχρονόπουλος και οι συγγενείς του είναι εγκληματική οργάνωση ξέπλυμα μαύρου χρήματος αλλά και συνέργεια σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε διάστημα δύο ετών φέρεται στους επίμαχους λογαριασμούς να έχουν κατατεθεί ένα εκατομμύριο ευρώ. Από αυτούς στη συνέχεια γίνονται αναλήψεις διαφόρων ποσών ,εκ των οποίων τα 600.000 ευρώ, κατά τις ίδιες πληροφορίες,  επενδύονται σε στοιχημάτισε εταιρίες χωρίς να είναι γνωστή η πορεία τους, αν δηλαδή χάνονται ή αποδίδουν κέρδη.

Αφορμή για την διενέργεια της έρευνας αποτέλεσε το πόρισμα που συντάχθηκε από την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος υπό τον επικεφαλής της ,επίτιμο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπο Βουρλιώτη.

Η διενέργεια της έρευνας στο Τμήμα Προστασίας από Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλειας.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "«Άλλος άνθρωπος»: Διενέργεια ποινικής έρευνας αποφάσισε η Εισαγγελία για τον Πολυχρονόπουλο και συγγενείς του"

Θύμα ληστείας οδηγός ταξί στην Αργυρούπολη

Θύμα ληστείας έπεσε χθες το βράδυ  οδηγός ταξί στην περιοχή της Αργυρούπολης από τρία άτομα που εμφανίστηκαν ως πελάτες.

Ειδικότερα λίγο πριν από τις 10 την νύχτα οι άγνωστοι δράστες επιβιβάστηκαν στο ταξί στην οδό Μπουμπουλίνας στην Αργυρούπολη. Μετά την επιβίβασή τους στο όχημα, οι τρεις δράστες απείλησαν με αιχμηρό αντικείμενο τον οδηγό και αφαίρεσαν άγνωστο ποσό, προσωπικά αντικείμενα καθώς και τα κλειδιά του οχήματος.

Στην συνέχεια εξαφανίστηκαν και αναζητούνται από την αστυνομία.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Θύμα ληστείας οδηγός ταξί στην Αργυρούπολη"

Η Μαρία Καρυστιανού καταγγέλλει την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου: Μου είπε «αυτά συμβαίνουν, να πάτε στην… Εκκλησία»

Σε νέες απίστευτες καταγγελίες προχώρησε η Μαρία Καρυστιανού, μετά το δριμύ «κατηγορώ» που εξαπέλυσε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά το έγκλημα των Τεμπών. Η μητέρα της 20χρονης Μάρθης Ψαροπούλου, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή στο σιδηδροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών των θυμάτων, παραχώρησε μια καθηλωτική συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio984 του Ηρακλείου.

Η κ. Καρυστιανού αποκάλυψε ότι επισκέφθηκε τον Άρειο Πάγο για να μεταφέρει στην Εισαγγελέα τα όσα γνώριζε και όσα κατάφερε να συγκεντρώσει μετά την αδιάκοπη έρευνά της και της είπε «αυτά συμβαίνουν» και να πάει να επισκεφθεί μια εκκλησία για να τη βοηθήσει.

«Είναι δυνατόν να πηγαίνω στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και να της λέω αυτά τα πράγματα και αντί να μου πει «Ναι, είναι μεμπτό, δεν είναι μεμπό, είναι ποινικά κολάσιμο», ή οτιδήποτε να μου λέει: ‘Τι να κάνουμε; Αυτά συμβαίνουν. Πάτε στην εκκλησία να σας βοηθήσει. Κοιτάξτε μπροστά τη ζωή σας’»;, είπε ντροπιασμένη για τη χώρα, όπως χαρακτηριστικά, είπε η κ. Καρυστιανού, αποκαλύπτει παράλληλα μια σειρά πρωτοφανών μεθοδεύσεων συγκάλυψης ευθυνών σε όλα τα επίπεδα.

Αποκάλυψε, επίσης, ότι όταν ρώτησε τον εισαγγελέα Λάρισας ποιος υπέγραψε για να γίνει το μπάζωμα στο σημείο «μηδέν», με αποτέλεσμα να χαθούν πολύτιμα για την έρευνα στοιχεία, απάντησε πως «δεν υπάρχει τέτοιο χαρτί, μου το είπαν στο τηλέφωνο ότι οι πραγματογνώμονες ολοκλήρωσαν την έρευνά τους».

Η πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών των θυμάτων των Τεμπών είπε πως ζήτησαν ανεπιτυχώς άρση ασυλίας, καθώς υπήρχαν στοιχεία που ενοχοποιούν πολιτικούς και κυβερνητικούς παράγοντες πέρα από τις ευθύνες υπηρεσιακών, διοικητικών και εκπροσώπων της ιδιωτικής εταιρείας του τρένου. «Αυτό το θέμα δεν έχει συζητηθεί στη Βουλή. Μήπως γιατί θα αποκαλύπτονταν ότι ο τότε αρμόδιος Υπουργός Μεταφορών είχε υποπέσει σε κακουργηματικές πράξεις και παραλείψεις, πλέον της αδιαφορίας του για την ασφάλεια των τρένων, όπως το να φροντίσει για τη σύσταση της επιτροπής διερεύνησης αεροπορικών και σιδηροδρομικών ατυχημάτων ως όφειλε και να θεσπίσει τους εθνικούς κανόνες ασφάλειας που έχουν όλα τα κράτη από το 2016. Δεν είχαμε ούτε ένα σύστημα λειτουργίας», είπε και πρόσθεσε:

«Δεν θα βάζαμε τα παιδιά μας στο τρένο αν ξέραμε το χάλι που επικρατούσε. Εγώ η ίδια προέτρεπα την αδικοχαμένη κόρη μου να χρησιμοποιεί το τρένο ως πιο ασφαλές από τα ΚΤΕΛ ή το Ι.Χ. Όλοι οι υπεύθυνοι ήξεραν, αλλά ρισκάρανε με τα δικά μας παιδιά, που θα μπορούσαν να είναι τα παιδιά οποιουδήποτε γονιού, αφού εμπιστευόμασταν τις δηλώσεις των αρμοδίων, πως είναι το πιο ασφαλές μέσο το τρένο. Όπως και η Hellenic Train που μας έδειχνε την τηλεδιοίκηση της Ιταλίας. Τους πιστέψαμε. Και τον υπουργό πιστέψαμε. Είμαι μόνη μου, αλλά δεν είμαι. Φανταστείτε 57 ανθρώπους δίπλα μου και τις οικογένειές τους. 180 τραυματίες και τις οικογένειες τους. Φανταστείτε κάθε άνθρωπο που ανέβηκε πάνω στο τρένο όλα αυτά τα χρόνια. Κάποιοι πολλές φορές. Ήταν τυχεροί. Εκτέθηκαν σε κίνδυνο απώλειας της ζωής τους γιατί κάποιοι δεν έκαναν τη δουλειά τους. Σε αυτό το έγκλημα η απόδοση δικαιοσύνης είναι μονόδρομος. Και μόνη να μείνω…το ‘Έγκλημα στα Τέμπη δεν θα συγκαλυφθεί’».

«Οι βουλευτές της πλειοψηφίας», αναρωτήθηκε η κ. Καρυστιανού, «υποκαθιστούν τη δικαστική εξουσία και τελικά υπάρχει κάτι τελικά το ακαταδίωκτο όποιου κερδίζει τις εκλογές με άλλοθι το 41% που στη ουσία είναι μια σχετική πλειοψηφία της τάξης του 21% στο 54% που ψηφίζουν;».

«Το έγκλημα των Τεμπών περιλαμβάνει τα πάντα. Οικονομική απληστία, εξευτελισμό της ανθρώπινης αξίας και κατάχρηση εξουσίας. Έχει φίμωση των ΜΜΕ, φίμωση της Δικαιοσύνης αλλά και περίεργη στάση δικαστών και πλήρη κατάργηση της έννοιας του κράτους δικαίου».

«Δεν τους ενδιαφέρει τι παρανομίες και παραλείψεις διαπίστωσαν οι ευρωπαίοι για να καταλήξουν σε κακουργηματικές διώξεις; Δεν είναι ντροπή σε ένα τέτοιο κοινωνικό έγκλημα η σχετική δικογραφία να βρίσκεται στο γραφείο του προέδρου της Βουλής και όχι στο υλικό που έχει υποβληθεί και είναι στη διάθεση των μελών της εξεταστικής για να μελετηθεί; Ακόμη χειρότερα που απαγορεύεται στα μέλη της Επιτροπής να λάβουν αντίγραφο του πορίσματος αυτό παρά μόνο να αναγνώσουν χίλιες σελίδες, χωρίς καν σημειώσεις;», συνέχισε.

Όπως υπογράμμισε η Μαρία Καρυστιανού: «Είναι προσβλητικό, μας συμπεριφέρονται σαν να είμαστε χαζοί, πολιτικοί, υπηρεσιακοί παράγοντες ακόμη και κάποιοι δικαστές».

«Ζω καθημερινά σε μια ισορροπία που εύχομαι κανείς γονιός να μην την ζήσει ποτέ. Από τη μια ο πόνος για το παιδί μου που χάθηκε εξαιτίας των ευθυνών όλων αυτών, αλλά αυτό αφορά εμένα και από την άλλη με τη δύναμη και την ελπίδα της απόδοσης δικαιοσύνης. Η ελπίδα υπάρχει αν όλοι μαζί αποφασίσουμε να αλλάξουμε τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας, δεν μας αξίζουν, πρέπει να απαιτούμε το κράτος δικαίου και τα νέα παιδιά πρέπει να κυνηγήσουν το όνειρο τους, όπως θα ήθελα και για το δικό μου παιδί αν ζούσε, αλλάζοντας τον κόσμο προς το καλύτερο».

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Η Μαρία Καρυστιανού καταγγέλλει την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου: Μου είπε «αυτά συμβαίνουν, να πάτε στην… Εκκλησία» "

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες – Ζητούν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό

Παραταγμένα έξω από τη ΔΕΘ, όπου διοργανώνεται η έκθεση «Αgrotica», εξακολουθούν να βρίσκονται εκατοντάδες τρακτέρ, με τους αγρότες να δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα και να ενισχύσουν τα μπλόκα, ενώ αύριο Σάββατο (3/2) αναμένεται το μεγάλο παναγροτικό συλλαλητήριο.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών συνεδριάζουν προκειμένου να αποφασίσουν ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις τους, ενώ την ίδια ώρα τα 360 περίπου τρακτέρ που έχουν κατακλύσει το κέντρο της Θεσσαλονίκης παραμένουν στα σημεία.

Οι αγρότες που βρίσκονται στην πλατεία της ΧΑΝΘ δεν ικανοποιήθηκαν από τα όσα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής και δηλώνουν ότι προτίθεται να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Μάλιστα όταν επιστρέψουν στα μπλόκα θα γίνουν συνελεύσεις και αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ενώ ζητούν συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη.

Νωρίτερα, μετά τις πρώτες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για τους πληγέντες του Θεσσαλικού Κάμπου, οι αγρότες είχαν δηλώσει στη ρεπόρτερ της ΕΡΤ, Λία Χριστάρα, ότι «τα μέτρα αφορούν κυρίως τους αγρότες της Θεσσαλίας». «Μέχρι στιγμής τα όσα άκουσαν δεν τους ικανοποίησαν. Υπάρχει μια έντονη αντίδραση» είπε η Λία Χριστάρα αναφέροντας ότι οι συγκεντρωμένοι αγρότες ως μια συμβολική διαμαρτυρία αποφάσισαν να κλείσουν μια από τις πύλες της Διεθνούς Έκθεσης που ξεκίνησε χθες στη Θεσσαλονίκη.

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες – Ζητούν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό

Οι αγρότες διαμαρτύρονται για  το υψηλό κόστος παραγωγής και τις φυσικές καταστροφές, ενώ τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα παραμένουν στα μπλόκα και οι αγρότες του Θεσσαλικού κάμπου ζητούν την καταβολή αποζημιώσεων για τις ζημιές που υπέστησαν από την κακοκαιρία του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο περιθώριο της έκθεσης Agrotica οι Υπουργοί Αγροτικής Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κι Ενέργειας εξειδίκευασαν τα μέτρα στήριξης των αγροτών

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες – Ζητούν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό

Στη Θεσσαλονίκη «χτυπάει η καρδιά» των αγροτικών κινητοποιήσεων της χώρας

Τα 360 περίπου τρακτέρ που έχουν κατακλύσει το κέντρο της Θεσσαλονίκης, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, έξω από τις εγκαταστάσεις της έκθεσης της Θεσσαλονίκης προέρχονται κυρίως από τη Δυτική Μακεδονία. «Σε λίγο αναμένεται οι εκπρόσωποί τους να συνεδριάσουν για να αποφασίσουν ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις τους».

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες – Ζητούν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα

Οι δοκιμαζόμενοι από το υψηλό κόστος παραγωγής και τις φυσικές καταστροφές αγρότες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις από άκρη σε άκρη στη χώρα. Με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη όπου διεξάγεται η 30 με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα οι αγρότες από το Δέλτα του Πηνειού ζητώντας την καταβολή αποζημιώσεων για τις ζημιές που υπέστησαν από την κακοκαιρία του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Μια μέρα μετά την εξαγγελία του υπουργού Αγροτικής Αναπτυξης για τη λειτουργία τους αγροτικού 112 oι αγρότες της χώρας πραγματοποιούν δυναμικές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες – Ζητούν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό

Στον κόμβο του Πυργετού διαμαρτύρονται σήμερα οι αγρότες από το Δέλτα του Πηνειού

Στα Τρίκαλα οι αγρότες θα κλείσουν συμβολικά σήμερα (2/2), στη μία το μεσημέρι, την εθνική οδό Τρικάλων – Λάρισας, στο Ζάρκο. Η συντονιστική επιτροπή τους προγραμματίζει παράλληλα συλλαλητήριο για το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας, έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητα Τρικάλων.

Κινητοποιήσεις πραγματοποιούν επίσης και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Λέσβου, οι οποίοι από τις 12 το μεσημέρι παρατάχθηκαν στον κόμβο της Λάρσου με τα οχήματά τους για να διαμαρτυρηθούν για την οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες – Ζητούν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό"

Στέγνωσε η Βαρκελώνη: Η χειρότερη ξηρασία εδώ και 1.200 χρόνια - Σκληρές απαγορεύσεις στο νερό

Αντιμέτωπη με τη χειρότερη ξηρασία εδώ και 1.200 χρόνια βρίσκεται η Βαρκελώνη και γενικότερα η περιφέρεια της Καταλονίας, η οποία χθες Πέμπτη (1/2) τέθηκε σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» καθώς τα αποθέματα νερού βρίσκονται σε κρίσιμο επίπεδο.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της καταλονικής περιφερειακής κυβέρνησης Πέρε Αραγονές προχώρησε σε εξαγγελίες αυστηρών μέτρων με στόχο τον δραστικό περιορισμό της κατανάλωσης νερού.

katalonia_xirasia_bdb53.jpg

Τα μέτρα αφορούν περίπου 200 χωριά, κωμοπόλεις και πόλεις, περιλαμβανομένης της Βαρκελώνης. Υιοθετήθηκαν καθώς το επίπεδο στους ταμιευτήρες νερού έπεσε στο 16% της χωρητικότητάς τους.

Σκληρά μέτρα στη χρήση νερού – Οι αγρότες πρέπει να ρίξουν κατά 80% την κατανάλωση

Τα νέα μέτρα, που τίθενται από σήμερα Παρασκευή (2/2) σε ισχύ, προβλέπουν ότι οι κάτοικοι θα πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση νερού κατά 5% και, μεταξύ άλλων, πλέον θα απαγορεύεται να πλένουν τα αυτοκίνητά τους ή να γεμίζουν τις πισίνες τους, παρά μόνον με την αποδεδειγμένη χρήση ανακυκλωμένου νερού. Οι αγρότες πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση νερού κατά 80% και οι κτηνοτρόφοι κατά 50% για το πότισμα των ζώων τους.

Με βάση την πρώτη δέσμη των μέτρων, τα οποία αργότερα ενδέχεται να αυστηροποιηθούν αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση, η ημερήσια κατανάλωση νερού κατ’ άτομο στην Καταλονία θα πρέπει να μειωθεί στα 200 λίτρα από 210 λίτρα που ήταν μέχρι τώρα.

katalonia_xirasia_1_c3893.jpg

Οι πισίνες σε ιδιωτικές κατοικίες, ξενοδοχεία και θέρετρα θα επιτρέπεται να είναι γεμάτες μόνον εφόσον διαθέτουν συστήματα φιλτραρίσματος και ανακύκλωσης του νερού και οι ιδιοκτήτες τους δεν θα μπορούν πλέον να τις αδειάζουν και να τις ξαναγεμίζουν. Του μέτρου θα εξαιρεθούν οι πισίνες σε υπαίθρια κλαμπ, υπό την προϋπόθεση ότι θα κλείσουν τις ντουζιέρες.

katalonia_xirasia_3_40b3e.jpg

Τα κάμπινγκ διερευνούν τρόπους για τη χρήση θαλασσινού νερού προκειμένου να γεμίζουν τις πισίνες, ώστε να αποφύγουν τα περιοριστικά μέτρα, μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα The Telegraph.

katalonia_xirasia_2_87ea4.jpg

Σκέψεις για εισαγωγή νερού- Η χειρότερη ξηρασία στην Καταλονία εδώ και 1.200 χρόνια

Μολονότι τα περισσότερα νοικοκυριά στην Καταλονία ξοδεύουν κάτω από το όριο αυτό, έρευνα του 2016 έδειξε ότι η κατανάλωση νερού σε πεντάστερα ξενοδοχεία με σπα και αρκετές πισίνες μπορεί να υπερβεί τα 540 λίτρα κατ’ άτομο ημερησίως.

katalonia_xirasia_8_7bf60.jpg

Αξιωματούχοι εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο εισαγωγής νερού, καθώς η ξηρασία στην Ιβηρική χερσόνησο είναι σύμφωνα με εκτιμήσεις η χειρότερη εδώ και 1.200 χρόνια. Το γεγονός αυτό έχει ωθήσει αξιωματούχους στην Καταλονία να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν νερό στη Βαρκελώνη με πλοία, ένα μέτρο που εφαρμόστηκε το 2008, όταν το επίπεδο νερού στους ταμιευτήρες είχε πλησιάσει το 20% της χωρητικότητάς τους, ενώ υπήρχαν λιγότερα εργοστάσια αφαλάτωσης.

katalonia_xirasia_4_6c190.jpg

Στον ορίζοντα και νέα μέτρα για την ξηρασία

Αν οι βροχοπτώσεις τον χειμώνα και την ερχόμενη άνοιξη δεν ενταθούν, η κυβέρνηση της Καταλονίας θα επιβάλλει άλλες δύο δέσμες περιοριστικών μέτρων, που πιθανώς θα περιλαμβάνουν ολιγόλεπτα ντους στα γυμναστήρια και ημερήσιο όριο κατανάλωσης νερού στα 160 λίτρα κατ’ άτομο.

katalonia_xirasia_10_c70ae.jpg

Ο πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, Πέρε Αραγονές, έκανε λόγο για μια «νέα κλιματική πραγματικότητα».

katalonia_ksirasia_3_af579.jpg

«Η ξηρασία θα περάσει, αλλά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια νέα κλιματική πραγματικότητα, όπου είναι πιθανότερες νέες και πιο έντονες ξηρασίες», δήλωσε.

katalonia_xirasia_5_41aef.jpg

katalonia_xirasia_6_49645.jpg

katalonia_xirasia_7_2a7d3.jpg

katalonia_xirasia_9_3819e.jpg

katalonia_ksirasia_5_67ffc.jpg

katalonia_ksirasia_7_ea7ff.jpg

katalonia_ksirasia_6_48cf6.jpg

katalonia_ksirasia_2_fa7f2.jpg

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Στέγνωσε η Βαρκελώνη: Η χειρότερη ξηρασία εδώ και 1.200 χρόνια - Σκληρές απαγορεύσεις στο νερό "

Αίγινα: Μηνυτήρια αναφορά του Νίκου Χαρδαλιά για την δολιοφθορά στον αγωγό ύδρευσης

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τη δολιοφθορά στον υποθαλάσσιο αγωγό ύδρευσης της Αίγινας κατέθεσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς στην Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Πειραιά.

Ο Περιφερειάρχης κατέθεσε στην Εισαγγελία υποστηρικτικό της μηνυτήριας αναφοράς υλικό από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, καθώς και σχετικές εκθέσεις επιθεώρησης, ώστε να ξεκινήσει με ταχείες διαδικασίες, η διερεύνηση για την τέλεση τυχόν αξιόποινων πράξεων κατά παντός υπευθύνου.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την τέταρτη ενέργεια δολιοφθοράς στον συγκεκριμένο αγωγό, ο οποίος συνδέει την Αίγινα με τη Σαλαμίνα, με αποτέλεσμα τη διακοπή της απευθείας υδροδότησης του νησιού από τις 24 Ιανουαρίου.

Το ζήτημα απασχόλησε και το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε το σώμα για τα πορίσματα των αρμόδιων υπηρεσιών και για τις επικείμενες νομικές ενέργειες της διοίκησης.

«Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια. Και αν κάποιοι πιστεύουν ότι θα παίζουν με την υγεία των πολιτών είναι γελασμένοι. Όλα θα βγουν στο φως», δήλωσε μετά την κατάθεση της αναφοράς ο Περιφερειάρχης Αττικής, τονίζοντας ότι γνωστοποίησε στην Εισαγγελία κάθε διαθέσιμο στοιχείο, ζητώντας προκαταρκτική εξέταση για να αποκαλυφθούν όλοι όσοι εμπλέκονται στο ζήτημα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αίγινα: Μηνυτήρια αναφορά του Νίκου Χαρδαλιά για την δολιοφθορά στον αγωγό ύδρευσης"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news