facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 21 Ιουλίου 2024

Ο Τζο Μπάιντεν αποσύρει την υποψηφιότητά του για την προεδρία των ΗΠΑ

Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την κούρσα για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Οι πιέσεις προς το πρόσωπό του τις τελευταίες ημέρες είχαν αυξηθεί, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να αρνείται να αποσυρθεί. 

Όμως, πλέον οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, αφού ο ίδιος ο Μπάιντεν έκανε γνωστό ότι παραιτείται, με ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter).

«Αν και ήταν πρόθεσή μου να επιδιώξω την επανεκλογή μου, πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον του κόμματός μου και της χώρας να παραιτηθώ και να επικεντρωθώ αποκλειστικά στην εκπλήρωση των καθηκόντων μου ως προέδρου για το υπόλοιπο της θητείας μου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Τζο Μπάιντεν στην επιστολή παραίτησης.

«Θα μιλήσω στο Έθνος μέσα στην εβδομάδα με περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την απόφασή μου», ανέφερε σε άλλο σημείο της επιστολής του ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η επιστολή παραίτησης του Τζο Μπάιντεν:

Συμπολίτες μου Αμερικανοί,

Τα τελευταία τριάμισι χρόνια, έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο ως Έθνος. Σήμερα, η Αμερική έχει την ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο.

Κάναμε ιστορικές επενδύσεις στην ανοικοδόμηση του έθνους μας, στη μείωση του κόστους των συνταγογραφούμενων φαρμάκων για τους ηλικιωμένους και στην επέκταση της προσιτής υγειονομικής περίθαλψης σε αριθμό ρεκόρ Αμερικανών. Παρέχουμε την απαραίτητη περίθαλψη σε ένα εκατομμύριο βετεράνους που εκτέθηκαν σε τοξικές ουσίες.

Ψηφίσαμε τον πρώτο νόμο για την ασφάλεια των όπλων εδώ και 30 χρόνια. Διορίσαμε την πρώτη Αφροαμερικανίδα στο Ανώτατο Δικαστήριο. Και περάσαμε τον πιο σημαντική νομοθεσία για το κλίμα στην ιστορία του κόσμου. Η Αμερική δεν ήταν ποτέ καλύτερη σε θέση να ηγηθεί από ό,τι σήμερα.

Ξέρω ότι τίποτα από αυτά δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς εσάς, τον αμερικανικό λαό. Μαζί, εμείς ξεπεράσουμε μια πανδημία που συμβαίνει μια φορά τον αιώνα και τη χειρότερη οικονομική κρίση από τη Μεγάλη Ύφεση. Προστατέψαμε και διαφυλάξαμε τη Δημοκρατία μας.

Και αναζωογονήσαμε και ενισχύσαμε τις συμμαχίες μας σε όλο τον κόσμο. Ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου να υπηρετήσω ως πρόεδρός σας. Και ενώ ήταν η δική μου πρόθεση να διεκδικήσω την επανεκλογή μου, πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον του κόμματός μου και της χώρας για μένα να παραιτηθώ και να επικεντρωθώ αποκλειστικά στην εκπλήρωση των καθηκόντων μου ως Πρόεδρος για το υπόλοιπο της θητείας μου.

Θα μιλήσω στο Έθνος αργότερα αυτή την εβδομάδα με περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την απόφασή μου. Προς το παρόν, επιτρέψτε μου να εκφράσω τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μου σε όλους εκείνους που εργάστηκαν τόσο σκληρά για να με δουν να επανεκλεγώ.

Θέλω να ευχαριστήσω την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις που ήταν ένας εξαιρετικός συνεργάτης σε όλες τις σε όλη αυτή τη δουλειά. Και επιτρέψτε μου να εκφράσω την εγκάρδια εκτίμησή μου στον αμερικανικό λαό για την πίστη και την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν.

Πιστεύω σήμερα αυτό που πάντα πίστευα: ότι δεν υπάρχει τίποτα που η Αμερική δεν μπορεί να κάνει - όταν το κάνουμε μαζί. Πρέπει απλώς να θυμόμαστε ότι είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Στηρίζει την Καμάλα Χάρις ο Τζο Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι στηρίζει την Κάμαλα Χάρις για υποψήφια των Δημοκρατικών στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, λίγο μετά την ανακοίνωση ότι τερμάτισε την εκστρατεία επανεκλογής του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε το... χρίσμα του στην αντιπρόεδρό του, όμως πλέον όλοι περιμένουν τις εξελίξεις στους Δημοκρατικούς.

Η νέα ανάρτηση Μπάιντεν:

«Aποφάσισα να μην αποδεχθώ την υποψηφιότητα και να επικεντρώσω όλες μου τις δυνάμεις στα καθήκοντά μου ως Πρόεδρος για το υπόλοιπο της θητείας μου. Η πρώτη μου απόφαση ως υποψήφιος του κόμματος το 2020 ήταν να επιλέξω την Κάμαλα Χάρις ως αντιπρόεδρό μου. Και ήταν η καλύτερη απόφαση που πήρα.

Σήμερα θέλω να προσφέρω την πλήρη υποστήριξή μου στην Κάμαλα για να είναι η υποψήφια του κόμματός μας φέτος. Δημοκρατικοί - ήρθε η ώρα να ενωθούμε και να νικήσουμε τον Τραμπ. Ας το κάνουμε».

Ντόναλντ Τραμπ: «Ο Τζο Μπάιντεν ο χειρότερος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ»

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν ότι παραιτείται από την κούρσα για την προεδρία των ΗΠΑ, καταγράφηκε η πρώτη αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο υποψήφιος για την προεδρία (και πρώην πρόεδρος) Ντόναλντ Τραμπ, σε τηλεφωνική επικοινωνία με το CNN, αναφέρθηκε στον Τζο Μπάιντεν, τον οποίο χαρακτήρισε ως «τον χειρότερο πρόεδρο μακράν στην ιστορία της χώρας μας».

Πλέον όλοι περιμένουν να δουν ποιος θα είναι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, με τον Τραμπ να πιστεύει ότι η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις θα είναι πιο εύκολο να ηττηθεί από ό,τι ο Μπάιντεν. 

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Ο Τζο Μπάιντεν αποσύρει την υποψηφιότητά του για την προεδρία των ΗΠΑ "

30 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα

Από Ω/18:00/20-07-2024 έως Ω/18:00/21-07-2024 εκδηλώθηκαν 30 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες οι 25 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη πέντε (5).

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Παρακαλούμε όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Διαβάστε Περισσότερα » "30 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα"

Καιρός αύριο: Στους 41 βαθμούς η θερμοκρασία

Ο καιρός αύριο Δευτέρα (22/07/2024) θα έχει πολύ υψηλές θερμοκρασίες κυρίως στην ηπειρωτική χώρα σύμφωνα με την ΕΜΥ.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ αναφέρει πως ο καιρός αύριο Δευτέρα (22/07/2024) θα είναι γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά και πιθανώς να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονία και της Θράκης.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια πελάγη τοπικά 6 μποφόρ.Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει:
α.στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40 και τοπικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.
β.στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου.
γ.στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 34 με 37 βαθμούς Κελσίου.
δ.στην Αττική τους 39 με 40 βαθμούς και στο νομό Θεσσαλονίκης τους 38 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες νότιοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και πιθανώς να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονία και της Θράκης.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στο Ιόνιο βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 37 με 40 και τοπικά 41 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και τοπικά στα νότια βαθμιαία δυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 34 με 37 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα νότια πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 38 με 40 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 41 βαθμούς Κελσίου και στις Σποράδες έως 36 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Στους 41 βαθμούς η θερμοκρασία"

Μύκονος: Πλοίο της γραμμής σήκωσε υψηλό κυματισμό και τραυμάτισε δύο λουόμενους – Συνελήφθη ο πλοίαρχος

Χαμός επικράτησε στην παραλία του Αγίου Στεφάνου, στη Μύκονο το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν πλοίο της γραμμής σήκωσε μεγάλα κύματα. Ως αποτέλεσμα, παρασύρθηκαν και τραυματίστηκαν δύο λουόμενοι.

Μάλιστα, βίντεο από λουόμενο που αναρτήθηκε στα social media, δείχνει τη στιγμή του υψηλού κυματισμού, ενώ έχει περάσει το “FAST FERRIES ANDROS”, το οποίο και δεν εμφανίζεται στο πλάνο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού, λόγω των μεγάλων κυμάτων, παρασύρθηκαν ξαπλώστρες, αλλά και προσωπικά αντικείμενα των ανθρώπων που έκαναν το μπάνιο τους.

Με τον κατάπλου του πλοίου στο λιμάνι της Ραφήνας, στελέχη του Λιμεναρχείου Ραφήνας προέβησαν στη σύλληψη του πλοιάρχου του «FAST FERRIES ANDROS», για παράβαση των άρθρων 291 παρ. 3 «Επικίνδυνες παρεμβάσεις στη συγκοινωνία μέσων σταθερής τροχιάς, πλοίων και αεροσκαφών« και 314 «Σωματική βλάβη από αμέλεια» του Π.Κ.

Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Μυκόνου.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Μύκονος: Πλοίο της γραμμής σήκωσε υψηλό κυματισμό και τραυμάτισε δύο λουόμενους – Συνελήφθη ο πλοίαρχος"

Θεσσαλονίκη: Απότομη αύξηση του ιικού φορτίου του SARS-CoV2 δείχνουν οι μετρήσεις του ΑΠΘ στα λύματα

Απότομη αύξηση του ιικού φορτίου του SARS-CoV2 (λοίμωξη COVID-19) στη Θεσσαλονίκη δείχνουν οι μετρήσεις στα αστικά απόβλητα της πόλης, που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με την Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ, αν και η μέση εβδομαδιαία αύξηση στην τιμή του φορτίου από την ISO WEEK 27/2024 στην εβδομάδα 28/2024 (σ.σ. χάρτης επίπτωσης των τελευταίων δύο εβδομάδων) -όπως κοινοποιήθηκε την προηγούμενη Τετάρτη στον ΕΟΔΥ- ήταν μόλις 24%, η τιμή που μετρήθηκε τη Δευτέρα 15/7/2024 ήταν 66% μεγαλύτερη από την αμέσως προηγούμενη μέτρηση.

Θεσσαλονίκη: Απότομη αύξηση του ιικού φορτίου του SARS-CoV2 δείχνουν οι μετρήσεις του ΑΠΘ στα λύματα

Όπως διευκρινίζεται από την ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ, «τέτοια απότομη αύξηση είχε καιρό να παρατηρηθεί και αν επιβεβαιωθεί από τις μετρήσεις στις επόμενες ημέρες θα πρόκειται για μίια σημαντική αύξηση στη διασπορά του ιού».

Με βάση την πιο πρόσφατη μέτρηση στα λύματα της Θεσσαλονίκης, ο ρυθμός διπλασιασμού των φορτίων είναι ανά 18 ημέρες. Με χρόνο γενιάς (μέσος χρόνος που μεσολαβεί από τη μόλυνση ενός ατόμου μέχρι να μολύνει αυτό με τη σειρά του τα δευτερογενή κρούσματα) τις 2,8 ημέρες ο ενεργός ρυθμός αναπαραγωγής των κρουσμάτων (Rt) εκτιμάται στο 1.115. «Το κύμα αυτό εξελίσσεται αργά από τα μέσα Μαΐου και η Θεσσαλονίκη καθυστέρησε σε σχέση με άλλες πιο τουριστικές περιοχές της χώρας. Δεν αποκλείεται βέβαια να δούμε και απότομες αυξήσεις στη διασπορά, καθώς η κινητικότητα και ο τουρισμός μεταβάλλονται σημαντικά όσο προχωράει το καλοκαίρι», σημειώνεται.

Θεσσαλονίκη: Απότομη αύξηση του ιικού φορτίου του SARS-CoV2 δείχνουν οι μετρήσεις του ΑΠΘ στα λύματα

 ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Απότομη αύξηση του ιικού φορτίου του SARS-CoV2 δείχνουν οι μετρήσεις του ΑΠΘ στα λύματα"

ΕΛΑΣ: Προειδοποίηση προς τους πολίτες για ψεύτικο μήνυμα που δήθεν αποστέλλεται από τον Αρχηγό της αστυνομίας

Η ΕΛ.ΑΣ. σε ανακοίνωσή της εφιστά την προσοχή των πολιτών για νέο διακινούμενο ψευδεπίγραφο-απατηλό μήνυμα που αποστέλλεται με την υπογραφή του Αρχηγού της αστυνομίας.

Οι δράστες χρησιμοποιούν τα στοιχεία του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγου Δημήτριου Μάλλιου, ενώ στην προσπάθειά τους να προσδώσουν «αληθοφάνεια» στη σχετική επιστολή χρησιμοποιούν το λογότυπο της Ελληνικής Αστυνομίας. Η ΕΛ.ΑΣ. προειδοποιεί τους ανυποψίαστους πολίτες για την προσπάθεια των επιτήδειων να τους εξαπατήσουν.

Αναλυτικά, οι δράστες, προσποιούμενοι τις αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές, διακινούν επιστολή μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και προσπαθούν να εξαπατήσουν του πολίτες-χρήστες του διαδικτύου με το πρόσχημα ότι ο αποδέκτης τους εμπλέκεται σε υπόθεση πορνογραφίας και άλλων αδικημάτων.

Η ΕΛ.ΑΣ. υπογραμμίζει ότι ο συγκεκριμένο μήνυμα είναι καταφανώς ψευδεπίγραφο και απατηλό και αποστέλλεται από δράστες που επιχειρούν προφανώς να εξαπατήσουν-παραπλανήσουν τους πολίτες και ακολούθως να αποκομίσουν παράνομο οικονομικό όφελος.

Παράλληλα, η Αστυνομία απευθύνει έκκληση στους πολίτες να μην ανταποκρίνονται και να διαγράφουν το συγκεκριμένο μήνυμα, καθώς και «να μην ανοίγουν» τα συνημμένα αρχεία για αποφυγή προσβολής από κακόβουλο λογισμικό.

Υπενθυμίζεται ότι περισσότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.astynomia.gr), στην ενότητα «Οδηγός του πολίτη/Χρήσιμες συμβουλές», ενώ επιπλέον πληροφορίες και συμβουλές για περιστατικά ηλεκτρονικών απατών υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος www.cyberalert.gr.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΛΑΣ: Προειδοποίηση προς τους πολίτες για ψεύτικο μήνυμα που δήθεν αποστέλλεται από τον Αρχηγό της αστυνομίας"

Απειλούν οι Χούτι: Χωρίς «κόκκινες γραμμές» η επίθεση που θα εξαπολύσουμε εναντίον του Ισραήλ

Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούτι της Υεμένης θα συνεχίσουν να επιτίθενται στο Ισραήλ και δεν θα τηρούν κανέναν κανόνα εμπλοκής, δήλωσε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Μοχάμεντ Αμπντουλσαλάμ στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera την Κυριακή, μία ημέρα μετά την επίθεση του Ισραήλ σε στρατιωτικούς στόχους των Χούτι κοντά στο λιμάνι αλ Χουντάιντα σε αντίποινα για μια επίθεση με drone στο Τελ Αβίβ την Παρασκευή κατά την οποία σκοτώθηκε ένας άνθρωπος.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, ο Αμπντουλσαλάμ είπε ότι δεν θα υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» στην απάντηση των Χούθι στο Ισραήλ. «Όλες οι ευαίσθητες τοποθεσίες θα είναι στόχος για εμάς», είπε.

Νωρίτερα σήμερα, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούτι, δήλωσε ότι η «απάντησή μας στην ισραηλινή επίθεση εναντίον της χώρας μας έρχεται αναπόφευκτα και θα είναι τεράστια».

Σύμφωνα με τις IDF, οι Χούτι της Υεμένης τους τελευταίους εννέα μήνες έχουν εκτοξεύσει πάνω από 220 βαλλιστικούς πυραύλους, πυραύλους κρουζ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά του Ισραήλ - κυρίως προς την νοτιότερη πόλη Εϊλάτ - σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Λωρίδα της Γάζας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Απειλούν οι Χούτι: Χωρίς «κόκκινες γραμμές» η επίθεση που θα εξαπολύσουμε εναντίον του Ισραήλ"

Ιδού πώς φτάσαμε στην τραγωδία της Κύπρου: Οι Τούρκοι βομβάρδιζαν το νησί και το Γενικό Επιτελείο ζητούσε αυτοσυγκράτηση!

Είναι απόγευμα της 19ης Ιουλίου 1974. Ο τουρκικός στόλος που ναυλοχεί σε βάσεις απέναντι από την Κύπρο, βρίσκεται σε εγρήγορση και αναμένει εντολές.
  • του Γεώργιου Σαρρή

Μόλις οι δείκτες των ρολογιών δείχνουν 17:00, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων δίνει από τα Άδανα τη σχετική διαταγή. «Ξεκινήστε!», Τα πλοία λύνουν κάβους και με την ημισέληνο να κυματίζει στους ιστούς, κατευθύνονται προς τη Μεγαλόνησο. Η στρατιωτική επιχείρηση που έμελλε να αποτελέσει μια από τις καταστροφικότερες σελίδες του νησιού, μόλις έχει αρχίσει. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η βρετανική τηλεόραση σε εκπομπή της στις 17:30 το απόγευμα, παρουσίασε την αναχώρηση των πολεμικών πλοίων από τη Μερσίνα.

Τι επιδίωκαν πραγματικά οι Τούρκοι

Παρά το γεγονός ότι οι Τούρκοι θέλουν να την παρουσιάσουν προς τα έξω ως μια… ειρηνευτική διαδικασία, που πραγματοποιείται για να προστατευτούν οι Τουρκοκύπριοι από το πραξικόπημα που έχει επιβάλλει στη Λευκωσία η Χούντα των Αθηνών, λαμβάνει την κωδική ονομασία «Αττίλας», προς τιμήν του βιαιότερου ηγέτη της αυτοκρατορίας των Ούννων που είχε πεθάνει 1521 χρόνια νωρίτερα, τον Απρίλιο του 453 μ.Χ. Ήταν ο κύριος εχθρός της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και κατέστρεψε τμήμα της Ευρώπης. Οι εξ ανατολών γείτονές μας θεωρούν ότι συνδέονται μαζί του, λόγω της καταγωγής του από την κεντρική Ασία.

Στην πραγματικότητα αυτό που επιδιώκει η Τουρκία είναι να παρεμποδίσει την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, καταλαμβάνοντας παράλληλα όσο γίνεται μεγαλύτερο τμήμα εδάφους από το νεοπαγές κράτος (σ.σ. η Κυπριακή Δημοκρατία είχε αποκτήσει την ανεξαρτησία της μόλις 14 χρόνια νωρίτερα, τον Αύγουστο του 1960). Πριν καταγράψουμε όμως τα δραματικά γεγονότα εκείνου του καλοκαιριού
που άλλαξαν ριζικά τη γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, πάμε να δούμε ακροθιγώς και με απλά λόγια, πώς φτάσαμε ως εδώ.

Από την ανεξαρτησία στην ένταση μεταξύ των δύο κοινοτήτων

Η Κυπριακή Δημοκρατία συγκροτήθηκε σε κράτος το 1960 μετά από έναν μακροχρόνιο αγώνα ενάντια στην βρετανική αποικιοκρατία. Το πρώτο Σύνταγμα του νησιού, ήταν αρκετά πολύπλοκο, προϊόν μιας λεπτής ισορροπίας μεταξύ των Ελληνοκυπρίων που αποτελούσαν την συντριπτική πλειοψηφία και των Τουρκοκυπρίων, δύο κοινοτήτων με διαφορετικές πολιτικές προσδοκίες και εθνικές ταυτότητες.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών ξεκίνησαν από νωρίς. Νοέμβριο του 1963 ο Κύπριος πρόεδρος (και συνάμα αρχιεπίσκοπος της αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου), Μακάριος Γ’, προτείνει μια σειρά αλλαγών στο Σύνταγμα, που έμειναν γνωστές ως τα «Δεκατρία Σημεία». Η Άγκυρα και κατόπιν οι ίσιοι οι Τουρκοκύπριοι, απορρίπτουν τις προτάσεις. Ακολουθούν αιματηρά επεισόδια. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας οι Τουρκοκύπριοι αξιωματούχοι (αντιπρόεδρος, υπουργοί,
βουλευτές, δημόσιοι υπάλληλοι), αποχωρούν από όλα τα κυβερνητικά όργανα και τις δημόσιες θέσεις δημιουργώντας έναν δικό τους διοικητικό μηχανισμό. Παράλληλα, 20.000 με 25.000 εξ αυτών (που αντιστοιχούν περίπου στο ¼ της κοινότητάς τους) μετακινούνται σε 115 αμιγώς τουρκοκυπριακούς θύλακες διασκορπισμένους στο έδαφος της Κύπρου.

Χαράσσεται η «πράσινη» γραμμή στη Λευκωσία

Μετά τις συγκρούσεις του 1963 αναπτύσσεται στο έδαφος του νησιού ειρηνευτική δύναμη υπό το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με το ομόφωνο Ψήφισμα 186 του Συμβουλίου η αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι αυτή που έχει «την ευθύνη για τη διατήρηση και αποκατάσταση της τάξης και του νόμου». Μάλιστα τον Δεκέμβριο του
1963 χαράσσεται η λεγόμενη «πράσινη γραμμή» στη Λευκωσία (πήρε αυτή την ονομασία εξαιτίας του γεγονότος ότι η έγινε με πράσινο μαρκαδόρο πάνω σε έναν χάρτη) που χώριζε τον ελληνικό από τον τουρκικό τομέα της πόλης.

Ο πόθος της Ένωσης με την Ελλάδα

Οπότε από τις αρχές του 1964 ο κρατικός μηχανισμός περνά αποκλειστικά στα χέρια των Ελληνοκυπρίων. Η Αθήνα εκτιμά πως έχει έρθει η ώρα να ενωθεί η Ελλάδα με την Κύπρο. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως ως εθνικό ύμνο η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υιοθετήσει εκείνη την εποχή τον ελληνικό εθνικό ύμνο. Τόσο τους στίχους όσο και τη μελοποίηση – κάτι που ισχύει έως και σήμερα. Για να υπάρξει όμως Ένωση θα έπρεπε να υπάρχει και η συγκατάθεση της Άγκυρας η οποία θα δεχόταν κάτι τέτοιο μονάχα με εδαφικά ανταλλάγματα. Εάν δηλαδή και η ίδια έπαιρνε ένα τμήμα της Κύπρου.

Με την επιβολή της δικτατορίας στην Ελλάδα, τον Απρίλιο του 1967, οι συνταγματάρχες των Αθηνών συνεχίζουν να προωθούν το σενάριο της Ένωσης. Ιανουάριο του 1968 ωστόσο ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος προβαίνει σε επίσημη αλλαγή της στοχοθεσίας, δηλώνοντας πως η Ένωση ήταν μεν «επιθυμητή», αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες «πιθανή» ήταν η διατήρηση της ανεξαρτησίας και της
κρατικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό προκάλεσε τη μήνιν των φανατικών ενωτικών της Κύπρου, που άρχισαν να οργανώνονται σε αντιμακαριακές παρακρατικές ομάδες, στενά διασυνδεδεμένες με Ελλαδίτες αξιωματικούς που υπηρετούσαν στο νησί.

Το πραξικόπημα της Χούντας στην Κύπρο: Η αρχή της καταστροφής

Η Χούντα των Αθηνών, προκειμένου να πετύχει την ένωση της Ελλάδας με την Κύπρο, πραγματοποιεί το πρωινό της 15 ης Ιουλίου 1974 πραξικόπημα κατά του Μακάριου. Σε συνεργασία με μονάδες της Εθνικής Φρουράς στη Μεγανόνησο, ανατρέπουν τον εκλεγμένο Πρόεδρο. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο επίσημο
πόρισμα της Βουλής των Ελλήνων για τα γεγονότα εκείνης της περιόδου («Φάκελος
της Κύπρου»), «είναι έξω από κάθε αμφιβολία ότι εκείνο το μοιραίο για την Κύπρο
πραξικόπημα αποφασίστηκε από τους:

  1. Φαίδωνα Γκιζίκη, «Πρόεδρο της Δημοκρατίας»,
  2. Αδαμάντιο Ανδρουτσόπουλο, «Πρωθυπουργό»,
  3. Δημήτριο Ιωαννίδη, Αρχηγό της Χούντας και
  4. Γρηγόριο Μπονάνο, «Αρχηγό Ενόπλων Δυνάμεων»

με ειδικότερη εισήγηση του Δημ. Ιωαννίδη, που επίμονα υποστήριζε ότι ο Μακάριος
ήταν εθνικά απαράδεκτος και επικίνδυνος. Είχαν προηγηθεί επανειλημμένες διαβουλεύσεις των τεσσάρων της Χουντικής ηγεσίας, που αναφέρονται πιο πάνω, στο σπίτι του Ανδρουτσόπουλου. Οι διαβουλεύσεις τους αυτές άρχισαν σύμφωνα με την κατάθεση Μπονάνου, το Φεβρουάριο μήνα του 1974, σύμφωνα δε με την κατάθεση του Γκιζίκη τον Απρίλιο μήνα του ίδιου χρόνου».

Σε μία από αυτές τις συναντήσεις τους, αναφέρεται στα έγγραφα, είχε συζητηθεί και το ενδεχόμενο να γίνει η ανατροπή του Μακαρίου και της Κυβέρνησής του το Μάη μήνα, όταν αυτός σχεδίαζε να πραγματοποιήσει επίσημο ταξίδι στην Κίνα».

Ο Δημήτριος Ιωαννίδης, ο ουσιαστικός «αρχηγός» της Χούντας εκείνη την περίοδο είχε αποδεχθεί και είχε αναλάβει την ευθύνη για το πραξικόπημα αυτό στην Κύπρο. Το είχε αποκάλεσε μάλιστα… στρατιωτική ενέργεια, όπως επίσης και όποια άλλη π ράξη (φόνους Ελλήνων κλπ.) έλαβε χώρα στο
πλαίσιο αυτού του πραξικοπήματος.

«Βάλε μια γραβάτα και άντε να ορκιστείς Πρόεδρος»

Ο φιλοχουντικός συνταγματάρχης καταδρομών Κωνσταντίνος Κομπόκης, ήταν αυτός που στην ουσία είχε αναλάβει επικεφαλής του πραξικοπήματος στην Κύπρο. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας που κατελήφθη η εξουσία στην Κύπρο, 15 Ιουλίου του 1974, είδε σε κάποιο γραφείο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς να περιφέρεται ο 39χρονος Νίκος Σαμψών. Δημοσιογράφος, μέλος του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ και πάλαι ποτέ φιλομακαριακός που τα κατοπινά χρόνια έγινε
φανατικός εχθρός του.

Πιεζόμενοι οι πραξικοπηματίες από την ανάγκη να ορκίσουν ένα «πρόεδρο», χωρίς προηγουμένως να συνεννοηθεί με την Αθήνα, όπως θα κατέθεσε μερικά χρόνια αργότερα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, του είπε: «Πήγαινε βάλε μια γραβάτα και έλα να σε ορκίσουμε πρόεδρο». Αυτό και έγινε! Μετά την ορκωμοσία του, ο Σαμψών διάβασε το διάγγελμα που είχε ετοιμάσει η Χούντα των Αθηνών και σχημάτισε την «κυβέρνησή» του. Ήταν η τέλεια αφορμή που ζητούσε η Τουρκία για να εισβάλλει στην Κύπρο, ως εγγυήτρια δύναμη (σ.σ. με τις Συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου το 1959, προβλεπόταν η ίδρυση του ανεξάρτητου κυπριακού κράτους, έχοντας όμως ως εγγυήτριες δυνάμεις της εδαφικής ακεραιότητας, της ασφάλειας και του σεβασμού του Συντάγματος, την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Μεγάλη Βρετανία. Κάθε μια εκ των τριών είχε το δικαίωμα μονομερούς παρέμβασης εάν διασαλευόταν η καθεστηκυρία τάξη. Εκεί «πάτησε» η Άγκυρα για να εισβάλει στην Κύπρο αν και δεν είχε το δικαίωμα στρατιωτικής δράσης, πολλώ δε μάλλον κατοχής εδάφους).

Η στιγμή της εισβολής: «Δείξτε αυτοσυγκράτηση, θέλουν απλώς να μας εκφοβίσουν»

Στις 4:30 με 4:45 το πρωί της 20ής Ιουλίου ο εχθρικός στόλος κάνει την εμφάνισή του σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από την Κυρήνειας. Παρά το γεγονός ότι τα πλοία είχαν εντοπιστεί εγκαίρως από τα ελληνικά ραντάρ, δεν δόθηκε εντολή να χτυπηθούν. Στις αγωνιώδεις εκκλήσεις των υπερασπιστών της Κύπρου να αμυνθούν η σταθερή απάντηση του Γενικού Επιτελείου Στρατού στην Αθήνα ήταν να υπάρξει «αυτοσυγκράτηση» διότι επρόκειτο για… παραπλανητικές τουρκικές κινήσεις έξω από τις κυπριακές ακτές που είχαν αποκλειστικό στόχο την επίδειξη δυνάμεως και τον εκφοβισμό.

Το παράδοξο είναι πως η εντολή παραμένει ίδια ακόμη και όταν η τουρκική αεροπορία προβαίνει στους πρώτους βομβαρδισμούς. Ωστόσο, μεταξύ 5:05 και 5:15 π.μ., οι Τούρκοι βυθίζουν δύο κυπριακές τορπιλακάτους που είχαν σταλεί προς αναγνώριση των εχθρικών σκαφών.

Στις 05:15 το πρωί τουρκικά αεροσκάφη προβαίνουν στη ρίψη τουλάχιστον 2.500 αλεξιπτωτιστών στον τουρκοκυπριακό θύλακο της Λευκωσίας. Την ίδια ώρα, τα τα τουρκικά πλοία που είχαν προσεγγίσει την ακτή στο Πεντεμίλι, κοντά στην Κερύνεια, άρχιζαν ανενόχλητα την… αποβίβαση στρατιωτών και υλικού. Δεν μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε «απόβαση» καθώς δεν υπήρχε καμία αντίσταση. Λόγω του πραξικοπήματος που είχε γίνει στην Κύπρο πέντε ημέρες νωρίτερα, οι ελληνικές
στρατιωτικές δυνάμεις που έπρεπε να αποκρούσουν τους εισβολείς, βρίσκονταν σε άλλα σημεία και φύλαγαν κρατικά κτήρια στη Λευκωσία.

Απόλυτος αιφνιδιασμός στην Αθήνα: Χάος με την επιστράτευση

Όπως αναφέρουν ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Άγγελος Συρίγος, με τον καθηγητή του Μεταπολεμικού Κόσμου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ευάνθη Χατζηβασιλείου στο νέο τους κατατοπιστικό βιβλίο, υπό τον τίτλο «Μεταπολίτευση 1974 – 1975 – 50 ερωτήματα και απαντήσεις» (εκδόσεις «Πατάκης»), η στρατιωτική ηγεσία στην
Αθήνα έδειξε απολύτως αιφνιδιασμένη από την τουρκική εισβολή και αντέδρασε σπασμωδικά και αμήχανα.

Όπως αναφέρουν: «Η πρώτη εντολή για άμυνα δόθηκε από το Αρχηγείο Ενόπλων Δυνάμεων στην Αθήνα στις 8:40 το πρωί, τέσσερις ώρες μετά την έναρξη των πρώτων τουρκικών επιθέσεων. Την 20ή Ιουλίου 1974 κηρύσσεται γενική επιστράτευση στην Ελλάδα. Αντί η επιστράτευση όμως να γίνει διαδοχικά και κλιμακωτά σε βάθος κάποιων ημερών, εκλήθησαν στον στρατό ταυτοχρόνως όλοι οι
επίστρατοι. Αυτό προκάλεσε χάος στην οργάνωση του ελληνικού στρατού. Η αποτυχία της επιστρατεύσεως κατέδειξε το χάος στο οποίο είχαν οδηγήσει οι στρατιωτικοί τις Ένοπλες Δυνάμεις».

Ανεκπαίδευτος ο τουρκικός στρατός: Βύθισε δικό του πλοίο και έπληξε άλλα δύο

Παρά την ανυπαρξία συστηματικής ελληνικής άμυνας στην Κύπρο. οι τουρκικές δυνάμεις δυσκολεύθηκαν σοβαρά τα δύο πρώτα εικοσιτετράωρα, από μεμονωμένα τμήματα που πρόβαλλαν άμυνα. Ήταν εμφανής η έλλειψη οργανώσεως και εκπαιδεύσεως του τουρκικού στρατού, σε μία επιχείρηση που υποτίθεται ότι προετοίμαζε για χρόνια και η οποία εξελισσόταν χωρίς πλήρως οργανωμένη αντίσταση. Όπως σημειώνουν οι καθηγητές κ.κ. Άγγελος Συρίγος και Ευάνθης Χατζηβασιλείου, «αντιπροσωπευτικό στοιχείο της κακής οργανώσεως ήταν ότι τα αποβατικά πλοία που έπρεπε στις 20 Ιουλίου 1974 να πάνε στο Πεντεμίλι, έκαναν αρχικώς λάθος και προσέγγισαν άλλη ακτή, για να κατευθυνθούν στη συνέχεια ανενόχλητα στη σωστή. Επίσης, μία ημέρα μετά την εκδήλωση της εισβολής, η τουρκική αεροπορία βύθισε εκ λάθους ένα τουρκικό αντιτορπιλικό, το Κοτζάτεπε, και έπληξε σοβαρά δύο άλλα αντιτορπιλικά, εκλαμβάνοντας αυτά ως τμήμα ελληνικής
νηοπομπής που υποτίθεται ότι έσπευδε προς βοήθεια στην Κύπρο. Καταλυτικό ρόλο στην έκβαση του πολέμου έπαιξε η απόλυτη τουρκική κυριαρχία στους αιθέρες. Ωστόσο, από τη στιγμή που οι τουρκικές δυνάμεις εγκατέστησαν και εδραίωσαν το προγεφύρωμά τους αποκρούοντας την ελληνική αντεπίθεση τη νύχτα της 20ής προς 21η Ιουλίου, ο αγώνας είχε ουσιαστικά κριθεί εις βάρος της ελληνικής πλευράς».

Κατάπαυση πυρός

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το ομόφωνο Ψήφισμα 353 της 20ής Ιουλίου 1974, καλεί όλα τα κράτη να σεβαστούν την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου. Ζήτησε επίσης να σταματήσει η ξένη στρατιωτική επέμβαση και να αποχωρήσουν οι ξένες δυνάμεις που βρίσκονταν εκεί κατά παράβαση των διεθνών συμφωνιών. Τέλος, κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να προχωρήσουν σε άμεση κατάπαυση ου πυρός. Την 22α Ιουλίου 1974, μετά από παρέμβαση και των ΗΠΑ, συμφωνήθηκε εκεχειρία. Ενδεικτικό της χαοτικής καταστάσεως που επικρατούσε στην Ελλάδα, είναι ότι από όλη την κυβέρνηση και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ο μόνος που βρισκόταν στη θέση του για να διαπραγματευθεί την εκεχειρία ήταν ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού, Πέτρος Αραπάκης,

Από το 5% στο 37% του εδάφους

Σε εκείνη τη φάση οι Τούρκοι κατείχαν το 5% του κυπριακού εδάφους. Απείχαν από τους στόχους της επεμβάσεως. Είχαν όμως δημιουργήσει ένα ισχυρό προγεφύρωμα στο βόρειο τμήμα του νησιού. Κατείχαν πλέον εδαφική βάση που τους έδινε το δικαίωμα να μεταφέρουν χωρίς πρόβλημα στρατιωτικές ενισχύσεις διά θαλάσσης, βοηθούμενη και από την απόλυτη επικράτηση στους αιθέρες. Κι αυτό θα κάνουν. Η συμφωνία καταπαύσεως του πυρός δεν τηρήθηκε. Σχεδόν αμέσως οι Τούρκοι
άρχισαν να επεκτείνουν εκ νέου τα όρια του προγεφυρώματός τους. Η επόμενη ημέρα της ανακωχής, η 23η Ιουλίου 1974, ήταν η τελευταία για τη δικτατορία στην Ελλάδα και τον «αχυράνθρωπό» της στην Κύπρο, Νικόλαο Σαμψών. Στην Ελλάδα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας και συγκρότησε αμέσως κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας. Η Τουρκία ήταν μία από τις πρώτες χώρες που έσπευσαν να στείλουν συγχαρητήριο τηλεγράφημα στη νέα κυβέρνηση, ενώ ως προεδρεύων της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέλαβε, σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Γλαύκος Κληρίδης.

«Αττίλας 2» παραμονή του Δεκαπενταύγουστου

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ «τορπιλίζει» τις ειρηνευτικές συνομιλίες και στις 14 Αυγούστου ξεκινά η δεύτερη στρατιωτική επιχείρηση (Αττίλας 2») με 40.000 άνδρες και περίπου 230 άρματα, που θα κρατήσει τρεις ημέρες. Οι λίγες ελληνικές δυνάμεις (26 τάγματα πεζικού της Εθνικής Φρουράς, ΕΛΔΥΚ και ένοπλοι πολίτες) είχαν να αντιμετωπίσουν έναν άρτια εξοπλισμένο ΝΑΤΟϊκό στρατό με βαριά τεθωρακισμένα και αεροπορική κάλυψη. Το δε ηθικό των υπερασπιστών του νησιού ήταν καταρρακωμένο. Αποτέλεσμα ήταν να καταληφθεί συνολικά το 37.06% του κυπριακού εδάφους, να σκοτωθούν τουλάχιστον 2.000 άτομα, να αγνοούνται περίπου 1.500, να εκτοπιστούν από τα σπίτια τους 192.000 Ελληνοκύπριοι και να παραμείνουν εγκλωβισμένοι στις περιοχές υπό τουρκική κατοχή 20.000 άλλοι. Μάλιστα 2.000 αιχμάλωτοι μεταφέρθηκαν στην Τουρκία και κρατήθηκαν σε τουρκικές φυλακές. Σημειώθηκαν επίσης πολυάριθμες βιαιοπραγίες, μαζικές δολοφονίες, βιασμοί, βιαιοπραγίες, μαζικές δολοφονίες, καθώς και λεηλασίες περιουσιών.

  • Ο Γεώργιος Σαρρής είναι δημοσιογράφος – μέλος της ΕΣΗΕΑ, τιμηθείς από τον
    Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το Βραβείο Αθ. Μπότση για την αντικειμενική και με
    πληρότητα παρουσίαση ιστορικών πολιτικών θεμάτων.

 newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιδού πώς φτάσαμε στην τραγωδία της Κύπρου: Οι Τούρκοι βομβάρδιζαν το νησί και το Γενικό Επιτελείο ζητούσε αυτοσυγκράτηση!"

Ζάκυνθος: Χιλιάδες αμπούλες με αέριο γέλιου βρέθηκαν κατά τη διάρκεια ελέγχων της ΕΛ.ΑΣ. στον Λαγανά

Στοχευμένοι αστυνομικοί έλεγχοι σε καταστήματα στην περιοχή του Λαγανά στη Ζάκυνθο

Κατασχέθηκαν, κατά τις έρευνες των αστυνομικών, σε δύο καταστήματα και άλλους χώρους, μεγάλος αριθμός αμπουλών αερίου γέλιου, μπαλόνια και μηχανισμοί χρήσης

Συνελήφθησαν, δύο αλλοδαποί, ιδιοκτήτης και υπεύθυνος καταστήματος, αντίστοιχα, ενώ σε ένα από αυτά βεβαιώθηκε και παράβαση για ηχορύπανση

Συνεχίζονται οι στοχευμένοι αστυνομικοί έλεγχοι σε καταστήματα, στο Λαγανά Ζακύνθου, στο πλαίσιο υλοποίησης ειδικού σχεδιασμού που έχει εκπονηθεί από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ιονίων Νήσων και τη Διεύθυνση Αστυνομίας Ζακύνθου, με στόχο την ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού.

Αποτέλεσμα των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (20.07.2024), από αστυνομικούς Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ζακύνθου σε δύο καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην περιοχή του Λαγανά, ήταν κατασχεθεί μεγάλος αριθμός αμπουλών αερίου γέλιου, μπαλόνια και μηχανισμοί χρήσης.

Συγκεκριμένα, σε έρευνες στους χώρους των καταστημάτων, σε αποθηκευτικό χώρο και σε όχημα, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν: -2.341- αμπούλες αερίου γέλιου, εκ των οποίων -1.030- χρησιμοποιημένες, -243- μπαλόνια και -4- μηχανισμοί χρήσης.

Για τις παραπάνω υποθέσεις, συνελήφθησαν, αντίστοιχα, ο υπεύθυνος και ο ιδιοκτήτης των καταστημάτων, ενώ σε ένα από αυτά βεβαιώθηκε και παράβαση ηχορύπανσης, διότι κατά διενεργηθείσα ηχομέτρηση, διαπιστώθηκε ότι η μουσική υπερέβαινε το ανώτατο επιτρεπτό όριο. 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ζάκυνθος: Χιλιάδες αμπούλες με αέριο γέλιου βρέθηκαν κατά τη διάρκεια ελέγχων της ΕΛ.ΑΣ. στον Λαγανά"

Πανώλη στα αιγοπρόβατα: Κλείνουν μέχρι την Παρασκευή τα σφαγεία της Θεσσαλίας – Τι προβλέπει η απόφαση Κουρέτα

Σειρά μέτρων για την πρόληψη μετάδοσης της πανώλης των αιγοπροβάτων στη Θεσσαλία προβλέπει η απόφαση που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας, μετά την εμφάνιση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Η απόφαση προβλέπει μεταξύ άλλων την απαγόρευση σφαγής αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων στα σφαγεία της περιφέρειας μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024. Επίσης, προβλέπεται απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων σε όλη την Περιφέρεια, μέχρι να ολοκληρωθεί η επιδημιολογική διερεύνηση της νόσου και να εκδοθεί νέα απόφαση.

Παράλληλα, απαγορεύεται η για κάθε λόγο είσοδος στη Θεσσαλία αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων προέλευσης από τη Ρουμανία, ενώ αποφασίστηκε η απομόνωση όλων των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων πάχυνσης αιγοπροβάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας μέχρι την ολοκλήρωση της επιδημιολογικής διερεύνησης της νόσου και τουλάχιστον για 21 ημέρες. Επιπρόσθετα λαμβάνεται Απόφαση Απομόνωσης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων βοοειδών που συνυπάρχουν με κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων πάχυνσης, διαθέτουν το ίδιο προσωπικό και χρησιμοποιούν κοινά οχήματα και εξοπλισμό.

Με την ίδια απόφαση, απαγορεύεται η για κάθε λόγο μετακίνησης βοοειδών από και προς τις Περιφερειακές Ενότητες Τρικάλων και Λάρισας, μέχρι την ολοκλήρωση της επιδημιολογικής και κλινικής διερεύνησης της νόσου.

Τι προβλέπεται για το νωπό γάλα

Παράλληλα, η απόφαση προβλέπει ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό 2020/687 Παράρτημα VII, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, ο μετριασμός του κινδύνου από το νωπό γάλα από την απαγορευμένη ζώνη για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών μπορεί να γίνει με τις παρακάτω μεθόδους επεξεργασίας:

1. Θερμική επεξεργασία UHT (υπερυψηλή θερμοκρασία): τουλάχιστον 132°C για τουλάχιστον 1 δευτερόλεπτο,

2. Θερμική επεξεργασία παστερίωσης HTST (σύντομης διαρκείας παστερίωση σε υψηλή θερμοκρασία), εάν το pH του γάλακτος είναι
α) χαμηλότερο του 7, τουλάχιστον 72°C για ελάχιστη περίοδο 15 δευτερολέπτων,
β) 7 ή υψηλότερο του 7, τουλάχιστον 72°C για ελάχιστη περίοδο 15 δευτερολέπτων, δύο φορές.

Διαβάστε αναλυτικά την απόφαση ΕΔΩ

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πανώλη στα αιγοπρόβατα: Κλείνουν μέχρι την Παρασκευή τα σφαγεία της Θεσσαλίας – Τι προβλέπει η απόφαση Κουρέτα"

Πύργος: 15χρονη κατήγγειλε 29χρονο - συγγενικό της πρόσωπο - για βιασμό κατ’ εξακολούθηση

Τα όσα συνέβαιναν τους τελευταίους μήνες πίσω από τους τοίχους του σπιτιού, σε χωριό του Δήμου Πύργου, κατήγγειλε μια 15χρονη κοπέλα.

Το κορίτσι δεν άντεξε και κατήγγειλε άτομο του στενού συγγενικού της περιβάλλοντος ως τον βιαστή της.

Ο 29χρονος λόγω της συγγενικής σχέσης με τη 15χρονη μπορούσε να είναι στο περιβάλλον της και φέρεται με βάση τα καταγγελλόμενα να βίασε αρκετές φορές το προηγούμενο διάστημα την κοπέλα.

Την υπόθεση έχει αναλάβει και χειρίζεται με διακριτικότητα η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πύργου, ενώ η 15χρονη έχει μεταφερθεί στην κατάλληλη δομή για την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης.

ilialive

Διαβάστε Περισσότερα » " Πύργος: 15χρονη κατήγγειλε 29χρονο - συγγενικό της πρόσωπο - για βιασμό κατ’ εξακολούθηση "

Αρκαδία: Ξυλοκόπησε τον 64χρονο μέχρι θανάτου σε βάφτιση επειδή θεώρησε ότι φλέρταρε τη γυναίκα του

Σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινότητα του Αγίου Πέτρου του δήμου Βόρειας Κυνουρίας στην Αρκαδία από τη δολοφονία του 64χρονου συγχωριανού τους, Νίκου Μαστραντώνη, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου στην πλατεία του χωριού τα ξημερώματα από ένα ζευγάρι μετά το τέλος μιας βάφτισης όπου ήταν όλοι καλεσμένοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και με αυτόπτη μάρτυρα , ο οποίος μιλάει στο protothema.gr όλα ξεκίνησαν όταν το θύμα φλέρταρε τη γυναίκα του δράστη με αποτέλεσμα ο δράστης σε κατάσταση μέθης να τον ξυλοκοπήσει μέχρι θανάτου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ενώ οι δράστες αρχικά εγκατέλειψαν για λίγα λεπτά το θύμα αιμόφυρτο στην πλατεία, στη συνέχεια γύρισαν και τον αποτελείωσαν.

photo-2

photo-1

«Χθες το μεσημέρι έγινε μια βάφτιση στο χωριό μας και το γλέντι κράτησε 12 ολόκληρες ώρες. Οι καλεσμένοι ξεκίνησαν να τρώνε και να πίνουν από το μεσημέρι και σηκώθηκαν να φύγουν από το τραπέζι στις 02.00 τη νύχτα. Ήταν αναμενόμενο ότι κάτι κακό θα συμβεί γιατί ήταν πολύς ο κόσμος,μεγάλο το γλέντι και οι περισσότεροι ήταν μεθυσμένοι.Κατά τις 02.00 τη νύχτα έφυγε μια παρέα από το γλέντι και πήγε προς το καφενείο της πλατείας για να πιουν καφέ και να συνέλθουν από το μεθύσι.

Εκεί , λοιπόν , το θύμα προφανώς φλέρταρε με μια γυναίκα από την παρέα κι ο άντρας της ενοχλήθηκε κι άρχισε να τον γρονθοκοπεί . Εκτός από τον άντρα της γυναίκας , σηκώθηκε κι άλλος από την παρέα και τον χτυπούσε κι εκείνος . Κάποια στιγμή τον άφησαν τον άνθρωπο μισολιπόθυμο στην πλατεία ενώ το θύμα είχε τις αισθήσεις του ακόμα , γιατί κάτι ψέλιζε.

Αφού τον παράτησαν για λίγα λεπτά γιατί η γυναίκα του δράστη ήταν φοβισμένη και του φώναζε να σταματήσει και του ζητούσε να φύγουν,στη συνέχεια ξαναγύρισαν και τον αποτελείωσαν.

Μάλιστα, ο δράστης όταν είδε το θύμα χωρίς τις αισθήσεις του, κατάλαβε τι έχει κάνει κι άρχισε να του φωνάζει να σηκωθεί. Ο άνθρωπος βέβαια είχε ήδη πεθάνει. Από όσο γνωρίζω , η γυναίκα με τον άντρα της έχουν αναλάβει την ευθύνη για το θάνατο του Νίκου αλλά ήταν κι άλλος από την παρέα που τον χτύπησε…» λέει στο photothema.gr άνθρωπος που ήταν μπροστά στο τραγικό συμβάν.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αρκαδία: Ξυλοκόπησε τον 64χρονο μέχρι θανάτου σε βάφτιση επειδή θεώρησε ότι φλέρταρε τη γυναίκα του"

Καζάνι που βράζει το Άγιο Όρος: «Ταμπουρώνονται» μοναχοί στη Μονή Εσφιγμένου – Ετοιμάζει επιχείρηση η ΕΛΑΣ

«Μπαρούτι» μυρίζει σε όλη την Αθωνική χερσόνησο μετά από πληροφορίες ότι η Ελληνική Αστυνομία ζήτησε άδεια από την Ιερά Επιστασία ώστε να προχωρήσει σε επιχείρηση έξωσης στην Ιερά Μονή Εσφιγμένου. Την ίδια στιγμή ο Ηγούμενος Μεθόδιος, ένας από τους γέροντες της παλιάς αδελφότητας μιλά στο ThessToday μέσα από τη Μονή και δηλώνει «ετοιμοπόλεμος», αλλά και ότι θα υπερασπιστούν το Μοναστήρι, «μέχρι θανάτου».

Ένα έγγραφο του Αστυνομικού Σταθμού Καρυών που εστάλη την περασμένη Τρίτη προς την Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους ήταν αρκετό ώστε να κινητοποιήσει και τους 118 γέροντες της ιστορικής Ιεράς Μονής Εσφιγμένου. Ένα έγγραφο με το οποίο ζητούν άδεια ώστε να εκκινήσει ευρείας κλίμακας επιχείρηση έξωσης σε χώρους του Άθω, με τη συνδρομή ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και βαρέων οχημάτων – μετά από αίτημα που υπέβαλε δικαστικός επιμελητής.

Η επικείμενη επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας θορύβησε τους μοναχούς που διαβιούν εδώ και δεκαετίες στη Μονή Εσφιγμένου. Πρόκειται για γέροντες οι οποίοι από το 1972 κρατούν σκληρή στάση έναντι της ηγεσίας της Ορθοδοξίας και έκοψαν κάθε σύνδεση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, διαφωνώντας για τις συναντήσεις με εκπροσώπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Από την περίοδο εκείνη, στο μοναστήρι κυματίζει το λάβαρο «Ορθοδοξία ή θάνατος». Ένα σύνθημα το οποίο για τους ίδιους, αποτελεί στάση ζωής. Από το 2002 η παλιά αδελφότητα κηρύχτηκε «παράνομη» και έως και σήμερα για την ελληνική δικαιοσύνη, οι μοναχοί της Μονής Εσφιγμένου χαρακτηρίζονται ως «καταληψίες» και τους ζητήθηκε να αποχωρήσουν από το Μοναστήρι. Την ίδια ώρα έχουν αποκλειστεί από τους κρατικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας εδώ και σχεδόν 20 χρόνια αναγνωρίζει επίσημα ως νόμιμη τη νέα αδελφότητα της Εσφιγμένου, η οποία έχει έδρα τις Καρυές, αφαιρώντας κάθε δικαίωμα ή προνόμιο από τα παλιά μέλη.

Ο γέροντας Μεθόδιος -ένας από τους καταδικασθέντες για τα εκτεταμένα επεισόδια του 2013- μιλά στο ThessToday.gr και δηλώνει ότι σε περίπτωση αστυνομικής επιχείρησης, δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια.

«Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε το μοναστήρι μέχρι θανάτου, εδώ είναι η πνευματική μας πατρίδα. Εδώ γεννηθήκαμε πνευματικά και εδώ θα πεθάνουμε. Οι αστυνομικοί το μόνο που κάνουν είναι υπάλληλοι, δεν τους παρεξηγώ. Είναι υποχρεωμένοι να κάνουν αυτό που τους λένε. Και κυνηγούν εμάς. Εμείς έχουμε γεροντάκια που ζουν εδώ 50, 60,70 χρόνια. Μάς απαγορεύουν να μπούμε από το μοναστήρι να πάμε να πάρουμε τρόφιμα. Κουβαλάμε πράγματα στην πλάτη και περπατάμε 1,5 χιλιόμετρο. Να αφήσουμε τα γεροντάκια να πεθάνουν επειδή το θέλουν δύο άτομα; Προς Θεού, πού βρισκόμαστε;» διερωτάται.

«Ας έρθουν»

Σύμφωνα με τον γέροντα Μεθόδιο, «εάν οι Πατέρες των Μονών και οι αστυνομικοί έρχονται εδώ ώστε οι Έλληνες να πολεμήσουν τους Έλληνες μοναχούς, να το βγάλουν από τη μετάνοιά τους. Ας έρθουν. Και ό,τι θέλει ας γίνει. Άμα οι αστυνομικοί με τραβάνε και με σέρνουν, θα κάτσουν οι μοναχοί με δεμένα τα χέρια; Ή αν δουν κάποιος αξιωματικός να χτυπά κάποιον μοναχό, θα καθίσουν οι πατέρες να τους βλέπουν; Θα γίνουν εγκλήματα και αυτά τα παρακινούν οι Μοναχοί αυτοί που δεν έχουν σκοπό».

«Εμείς δεν πειράξαμε ποτέ κανέναν – Λένε ψέματα»

Τόσο το 2006 όσο και το 2013 το Άγιο Όρος αμαυρώθηκε από εικόνες εκτεταμένων επεισοδίων και εντάσεων με αστυνομικές δυνάμεις, με τον γέροντα Μεθόδιο να υποστηρίζει ότι η Μονή έχει στοχοποιηθεί. «Δεν έχουμε κάτι ούτε με την Ιερά Κοινότητα ούτε με το Πατριαρχείο. Τα έχουμε με τους ανθρώπους. Εμείς δεχόμαστε μόνο αυτά που άφησαν οι Άγιοι Πατέρες. Μας κατηγορούν για πράγματα που δεν ισχύουν, ότι εμείς εκπαιδεύουμε Ρώσους. Εμείς όποιος και να έρθει θα τον φιλοξενήσουμε, θα του δώσουμε ένα κομμάτι ψωμί να φάει. Και Τούρκος να είναι, θα του προσφέρουμε ένα ποτήρι νερό. Και αυτό γίνεται με τον δικό μας τον κόπο, γιατί μας έχουν πάρει τα πάντα. Πολλές φορές δεν έχω ούτε 5 ευρώ να πάρω κάτι για το γεροντάκι. Υποχρεώνω τους άλλους αδελφούς που μας βοηθάνε», αναφέρει.

Και συμπληρώνει: «Τί ήρθαν να κάνουν στο Άγιο Όρος; Εδώ δεν ήρθαμε να μαζέψουμε χρήματα όπως αυτοί, να παίρνουν όλα τα έσοδα της Μονής δύο άτομα. Τί τα κάνουν; Εμένα με έχουν δικάσει 65 φορές. Είναι αυτό κατά Θεόν; Είναι αυτοί Μοναχοί στο Άγιο Όρος; Εμείς δεν πειράξαμε ποτέ κανέναν. Απλώς λέμε αυτά που λέμε. Αυτοί κάθε λίγο λένε ψέματα, ότι δήθεν κρύβουμε τον Νίκο Παππά (σ.σ. καταδικασμένο μέλος της Χρυσής Αυγής), ότι εκπαιδεύουμε Ρώσους κομάντος, αν είναι δυνατόν. Και τα λένε στον κόσμο και μετά πηγαίνουν έξω και μιλάνε περί αγάπης. Ποια είναι η αγάπη; Δηλαδή όταν δεν μπορώ να πείσω τον άλλον να έρθει μαζί μου, να τον κάνω να πεθάνει από την πείνα; Αυτή είναι μοναχική – χριστιανική αγάπη; Προς θεού. Αν είναι έτσι το Άγιο Όρος, λυπάμαι».

Κύμα στήριξης από υποστηρικτές της Μονής

Σύμφωνα με πληροφορίες του ThessToday.gr το πρωί υποστηρικτές της Ιεράς Μονής θα συγκεντρώσουν τρόφιμα για τους μοναχούς, για περίπτωση έκτακτης ανάγκης. «Ο κόσμος μάς στηρίζει πάρα πολύ και το μήνυμά μου που δίνω, είναι: Να μείνουμε Έλληνες και Ορθόδοξοι και να επιστρέψουμε στα ήθη και στα έθιμά μας. Και να μπορέσουμε να ζήσουμε σαν έθνος – γιατί κάθε έθνος που καταστρέφει και τα ήθη και τα έθιμα, είναι προδιαγεγραμμένο για αφανισμό», καταλήγει.

thesstoday

Διαβάστε Περισσότερα » "Καζάνι που βράζει το Άγιο Όρος: «Ταμπουρώνονται» μοναχοί στη Μονή Εσφιγμένου – Ετοιμάζει επιχείρηση η ΕΛΑΣ"

Ερντογάν: Θρασύς και απρεπής ο Δένδιας, ο Μητσοτάκης να τον βάλει στη θέση του

Με επιθετική διάθεση ήταν και οι νέες δηλώσεις που πραγματοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιστρέφοντας στην Τουρκία από τα Κατεχόμενα όπου βρέθηκε το Σάββατο (20.7.24) για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που στη «φιέστα» στα Κατεχόμενα δήλωσε πως στην Κύπρο δεν γίνεται να υπάρξει ομοσπονδιακή λύση, επιστρέφοντας στην Τουρκία και μιλώντας σε δημοσιογράφους, συνέχισε στον ίδιο προκλητικό τόνο. Επιτέθηκε στον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια, καλώντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να τον βάλει στη θέση του.

«Δεν μπορεί να υπάρξει πιο θρασύς και απρεπής έκφραση από το να σηκώνεται και να λέει ότι οι Τούρκοι είναι κατακτητές εκεί. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να βάλει στη θέση του αυτόν τον υπουργό, έτσι κι αλλιώς δεν χρειάζεται να μιλάμε άλλο. Έχουμε ήδη μιλήσει γι’ αυτά που θα μιλήσουμε. Συνεχίζουμε την πορεία μας ακριβώς με τον ίδιο τρόπο», είπε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από την επίσκεψη στα Κατεχόμενα.

«Το Κυπριακό δεν είναι μόνο δικό μας, αλλά και η κόκκινη γραμμή των 85 εκατομμυρίων ανθρώπων. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό μια για πάντα. Κανείς δεν έχει την πολυτέλεια να δει και να παρουσιάσει τον τουρκοκυπριακό λαό, το ουσιαστικό στοιχείο του νησιού, ως μειονότητα. Το επιβεβαιώσαμε κυριολεκτικά στη σημερινή μας επίσκεψη. Καθίσταται σαφές μέρα με τη μέρα ότι το μοντέλο των δύο κρατών είναι η μόνη λύση στο Κυπριακό. Η Τουρκία και ο τουρκοκυπριακός λαός έχουν κάνει κάθε θυσία στον δρόμο προς τη λύση. Αν και το κόμμα που είπε «ναι» στο Σχέδιο Ανάν ήταν η Βόρεια Κύπρος, δυστυχώς ήταν οι Ελληνοκύπριοι που εκτιμήθηκαν. Δεν είναι πλέον δυνατό να φτάσουμε πουθενά με αυτή την κατανόηση. Πουθενά δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την καταγραφή της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων, που είναι κεκτημένα δικαιώματά τους. Ειλικρινά, δεν θεωρούμε δυνατό να ξεκινήσει μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία χωρίς να καθιερωθεί μια εξίσωση όπου και τα δύο μέρη κάθονται και φεύγουν εξίσου από το τραπέζι».

«Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για τον τερματισμό της άδικης απομόνωσης που υφίσταται διεθνώς η Βόρεια Κύπρος. Κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουμε ότι η Βόρεια Κύπρος θα πάρει τη θέση που της αρμόζει κάτω από την ομπρέλα του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών. Από αυτή την άποψη, η συμμετοχή του κ. Τατάρ στη Σύνοδο Κορυφής των Τουρκικών Κρατών που πραγματοποιήθηκε στη Σούσα ήταν εξαιρετικά σημαντική. Ας ελπίσουμε ότι θα ακολουθήσουν νέα βήματα την επόμενη περίοδο. Θα στέψουμε τα κέρδη που δημιουργήσαμε με την Ειρηνευτική Επιχείρηση του 1974 και ενισχύσαμε με την ανακήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου το 1983, με το τουρκοκυπριακό κράτος να αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο. Ο Θεός να μας βοηθήσει», πρόσθεσε.

«Η συνενοχή στις σφαγές στο Ισραήλ δεν εξυπηρετεί Ελληνοκύπριουςκαι Ελλάδα»

Παράλληλα, ισχυρίστηκε πως «εάν χρειαστεί η Τουρκία θα κατασκευάσει ναυτικές βάσεις και θαλάσσιες υποδομές στη Βόρεια Κύπρο», συνέχισε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Επίσης, εκτόξευσε αιχμές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου για τη στήριξή τους στο Ισραήλ. «Η συνενοχή στις σφαγές στο Ισραήλ δεν θα εξυπηρετήσει ούτε τους Ελληνοκύπριους, ούτε την Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η Τουρκία δεν βλέπει καμία νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης για την Κύπρο χωρίς να καθίσουν και οι δύο πλευρές στο νησί και να βγουν από τις συνομιλίες “ως ίσοι”», υποστήριξε ο Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας την τουρκική θέση περί δύο ισότιμων κρατών στην Κύπρο.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις απειλές του ηγέτη της Χαμάς, Χασάν Νασράλα, πως η Κύπρος θα αποτελεί στόχο αν ο πόλεμος επεκταθεί στον Λίβανο, σχετικές κατηγορίες κατά της Λευκωσίας εξαπέλυσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, ενώ το περασμένο Σαββατοκύριακο τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ.

«Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά των δραστηριοτήτων της “Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νοτίου Κύπρου”, που διαταράσσουν την ισορροπία στο νησί» ήταν η χαρακτηριστική έκφραση που χρησιμοποίησε ο Τούρκος υπουργός.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: Θρασύς και απρεπής ο Δένδιας, ο Μητσοτάκης να τον βάλει στη θέση του"

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

Διαβάστε Περισσότερα » " Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024"

Κέρκυρα: Έκανε μήνυση στην πρώην πεθερά του – Του έστειλε «ροζ» βίντεο και τον εκβίαζε να της δώσει χρήματα που της χρωστούσε

Μήνυση για εκδικητική πορνογραφία (revenge porn) και εκβίαση υπέβαλε ένας 52χρονος από την Κέρκυρα, στην πρώην σύζυγό του και την πρώην πεθερά του.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, ο 52χρονος υπέβαλε μήνυση στην πρώην πεθερά του, 62 ετών και την πρώην σύζυγό του από την Μολδαβία 41 ετών, γιατί δέχθηκε ένα μήνυμα στο viber από την πρώτη, η οποία του ζήτησε χρήματα που της χρωστάει και στη συνέχεια του απέστειλε βίντεο και επτά φωτογραφίες στις οποίες βρίσκεται σε προσωπικές στιγμές με την νυν σύντροφο του.

Κατά δήλωση του 52χρονου, το υλικό προέρχεται από την εφαρμογή messenger και υπεκλάπη από την πρώην σύζυγο του.

Την υπόθεση έχει αναλάβει το Α.Τ. Βόρειας Κέρκυρας. 

enikos

Διαβάστε Περισσότερα » "Κέρκυρα: Έκανε μήνυση στην πρώην πεθερά του – Του έστειλε «ροζ» βίντεο και τον εκβίαζε να της δώσει χρήματα που της χρωστούσε"

Πέθανε ο Μπάμπης Βωβός σε ηλικία 91 ετών

Σε ηλικία 91 ετών έφυγε από τη ζωή ο Μπάμπης Βωβός, όπως έκανε γνωστό με λιτή ανακοίνωσή της στην εφημερίδα «Καθημερινή» η οικογένειά του.

Η οικογένεια του Μπάμπη Βωβού αναφέρει: «Αποχαιρετήσαμε τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα και παππού Χαράλαμπο Βωβό. Η σύζυγος: Μαρία. Τα παιδιά: Άρης και Βίκη, Άντα και Ναταλί. Η εγγονή Μαρία – Παναγιώτα». 

Ο Μπάμπης Βωβός, ο κάποτε πανίσχυρος άνδρας της ομώνυμης κατασκευαστικής, πέθανε στις 13 Ιουλίου, ενώ τα τελευταία χρόνια είχε αποσυρθεί. 

Ο Μπάμπης Βωβός που γεννήθηκε στα Φιλιατρά είδε το όνομά του να δεσπόζει σε πολλά εμβληματικά κτίρια της Αθήνας και όχι μόνο. Τα τελευταία χρόνια είχε αποσυρθεί, ενώ περνούσε το χρόνο του παρέα με την σύζυγό του, Μαίρη, τα τρία παιδιά και τα εγγόνια του. 

Όπως επισημαίνεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας, η Μπάμπης Βωβός – Διεθνής Τεχνική ιδρύθηκε το 1974 από τον ίδιο τον Χαράλαμπο Βωβό με την επωνυμία «Μπάμπης Βωβός Ελληνική Τουριστική Α.Ε.», η οποία τον Αύγουστο του 1999 μετονομάσθηκε σε «Μπάμπης Βωβός – Διεθνής Τεχνική Α.Ε.».

Τα κτίρια που έχει κατασκευάσει και αξιοποιήσει η εταιρία στη διάρκεια των 32 χρόνων δραστηριοποίησής της στο χώρο των αστικών ακινήτων ξεπερνούν τα 30 και σ’ αυτά περιλαμβάνονται μερικά από τα πιο γνωστά, φημισμένα και σύγχρονα κτίρια της Αθήνας, όπως τα ATRINA, AGORA, POLIS, DELFI CORNER, ATRIUM, MONUMENTAL PLAZA κλπ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μπάμπης Βωβός πέθανε στις 13 Ιουλίου. 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πέθανε ο Μπάμπης Βωβός σε ηλικία 91 ετών"

Μητσοτάκης: Δεν νοείται η Κύπρος, κράτος-μέλος της ΕΕ να παραμένει διαιρεμένη 50 χρόνια μετά την τραγωδία του 1974

«Δεν νοείται η Κύπρος, κράτος-μέλος της ΕΕ, πενήντα χρόνια μετά την τραγωδία του ‘74 να παραμένει διαιρεμένη» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας στην εβδομαδιαία του ανασκόπηση που δημοσιεύει στο Facebook ότι αυτές τις ημέρες και ώρες, ο Ελληνισμός θυμάται την κυπριακή πληγή που παραμένει ανοιχτή και επώδυνη επί μισό αιώνα.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα να καθίσουν στο τραπέζι οι δύο κοινότητες και να βρεθεί λύση για το Κυπριακό στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Απαράβατος όρος είναι ότι «ενδεχόμενη συμφωνία θα αναγνωρίζει μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα».

Για τα τιμολόγια ρεύματος

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην κυβερνητική παρέμβαση για την ελάφρυνση των λογαριασμών ρεύματος. «Αποφασίσαμε να επιβάλουμε για τους επόμενους δύο μήνες ένα έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο -το ύψος του θα καθοριστεί τέλος Ιουλίου- και να χρησιμοποιήσουμε τα έσοδα αυτά για να επιδοτηθούν όσοι είναι συμβεβλημένοι σε πράσινα και κίτρινα τιμολόγια, χωρίς εξαίρεση πρώτης και δεύτερης κατοικίας, σε πρώτη φάση για τον μήνα Αύγουστο», έγραψε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να γίνει πιο δίκαιη και ανταγωνιστική η ενιαία αγορά ενέργειας. Παράλληλα, θα φορολογηθούν τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων του 2023 και το ποσό των 300 εκατ. ευρώ που θα προκύψει θα δοθεί για τη στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων. 

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην κυβερνητική παρέμβαση για την ελάφρυνση των λογαριασμών ρεύματος. «Αποφασίσαμε να επιβάλουμε για τους επόμενους δύο μήνες ένα έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο -το ύψος του θα καθοριστεί τέλος Ιουλίου- και να χρησιμοποιήσουμε τα έσοδα αυτά για να επιδοτηθούν όσοι είναι συμβεβλημένοι σε πράσινα και κίτρινα τιμολόγια, χωρίς εξαίρεση πρώτης και δεύτερης κατοικίας, σε πρώτη φάση για τον μήνα Αύγουστο», έγραψε.

Στο ίδιο πλαίσιο διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να γίνει πιο δίκαιη και ανταγωνιστική η ενιαία αγορά ενέργειας. Παράλληλα, θα φορολογηθούν τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων του 2023 και το ποσό των 300 εκατ. ευρώ που θα προκύψει θα δοθεί για τη στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων.

Για τον 5ο τραπεζικό πυλώνα

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη συγκρότηση του 5ου τραπεζικού πυλώνα, μετά τη συγχώνευση της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας.

«Τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν τα δύο πιστωτικά ιδρύματα ήταν πολλά και απειλητικά για τη συνέχιση της ύπαρξής τους. Η λύση που επιτεύχθηκε ήταν η βέλτιστη, καθώς εξουδετερώνει τον κίνδυνο τυχόν κατάρρευσής τους, διασφαλίζει καταθέτες και επιχειρήσεις προστατεύοντας την αξία της συμμετοχής του δημόσιου στη μία εξ αυτών. Ακόμη, η συγκρότηση του νέου ισχυρού τραπεζικού πυλώνα, όπως επισημαίνει ο διοικητής της ΤτΕ, θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό με θετική επίδραση στο κόστος και την ποιότητα των τραπεζικών υπηρεσιών και θα συμβάλει στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η συμφωνία για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank και τη συγχώνευσή της με την Παγκρήτια Τράπεζα θα κατατεθεί στη Βουλή προς κύρωση», αναφέρει.

Για την αγορά εργασίας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη θετική πορεία των μεγεθών της ελληνικής αγοράς εργασίας. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, στην Ελλάδα μετά το 2019 καταγράφηκε η μεγαλύτερη μείωση στην εργασιακή ανασφάλεια. «Οφείλεται στη σημαντική υποχώρηση της ανεργίας (από το 18% το 2019 κοντά στο 10% τον Απρίλιο του 2024), ενώ η συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό κατέγραψε αύξηση πάνω από το 2% μεταξύ του 2019 και τον Απρίλιο φέτος. Τα τελευταία 5 χρόνια δημιουργήθηκαν πάνω από 400.000 νέες θέσεις εργασίας, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 28%, ο μέσος μισθός κατά 20%, ενώ το χαμηλότερο ωρομίσθιο αυξήθηκε κατά 21%, περισσότερο απ' ό,τι στις άλλες χώρες του ΟΟΣΑ», έγραψε.

Σε κάθε περίπτωση, επανέλαβε ότι στην Ελλάδα οι μισθοί είναι ακόμα χαμηλοί. «Θα συνεχίσουμε απαρέγκλιτα τις πολιτικές μας για να υλοποιήσουμε τη δέσμευσή μας για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ και μέσο μισθό στα 1500 ως το τέλος του 2027», σημείωσε.

Παράλληλα, εγκάλεσε την αντιπολίτευση για fake news όσον αφορά στην εξαήμερη εργασία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ, «ούτε 1 στις 1000 επιχειρήσεις, περίπου το 0,076% του συνόλου, είναι όσες υπέβαλαν αίτηση για να κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας και πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου. Σε κάθε άλλη περίπτωση, αν δηλαδή δεν το δήλωσαν στην ΕΡΓΑΝΗ ή δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις και εφάρμοσαν τη ρύθμιση, η παρασχεθείσα εργασία κρίνεται ως παράνομη και ισχύουν οι συνέπειες του νόμου. Οι διασταυρωτικοί έλεγχοι συνεχίζονται για να μην επιτρέψουμε την καταστρατήγηση του μέτρου».

Καθαρίστηκαν 833.722 οικόπεδα

Ιδιαίτερη αναφορά για άλλη μια φορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης στη σκληρή μάχη του κρατικού μηχανισμού και των εθελοντών να αντιμετωπίσουν τις δεκάδες πυρκαγιές.

Σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε ότι τελικά καθαρίστηκαν 833.722 οικόπεδα από τους ιδιοκτήτες τους, προσφέροντας τεράστια βοήθεια στο πεδίο της πρόληψης, προστατεύοντας ζωές και περιουσίες. «Τους αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ, κυρίως γιατί έδειξαν μια νέα κουλτούρα ατομικής ευθύνης που συνδράμει τον κρατικό μηχανισμό στο δύσκολο και επίπονο έργο του. Πολλές μάχες λοιπόν κερδήθηκαν, αλλά είμαστε ακόμη στα μισά του καλοκαιριού και ο «πόλεμος» με τις φωτιές συνεχίζεται», ανέφερε.

Καταλήγοντας ο κ. Μητσοτάκης ευχήθηκε καλή επιτυχία στους Έλληνες αθλητές και αθλήτριες που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Αναλυτικά η εβδομαδιαία ανασκόπηση

Καλημέρα σε όλες και όλους. Αυτές τις ημέρες και ώρες, ο Ελληνισμός παντού στον κόσμο θυμάται την κυπριακή πληγή που παραμένει ανοιχτή και επώδυνη επί μισό αιώνα. Όπως είπα και στον Πρόεδρο Ερντογάν κατά την πρόσφατη συνάντησή μας στην Ουάσινγκτον, δεν νοείται η Κύπρος, κράτος-μέλος της ΕΕ, πενήντα χρόνια μετά την τραγωδία του ‘74 να παραμένει διαιρεμένη. Ευχή και ελπίδα μας είναι οι δύο κοινότητες να αξιοποιήσουν τη νέα ευκαιρία που παρουσιάζεται και να καθίσουν στο τραπέζι για να βρεθεί λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, υπό τον απαράβατο όρο ότι ενδεχόμενη συμφωνία θα αναγνωρίζει μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα. Σε αυτήν την προσπάθεια, οι Κύπριοι αδελφοί μας έχουν την συμπαράσταση και τη στήριξη της Ελλάδας.

Να έρθω τώρα στη ανασκόπηση των «μεγάλων» και των «μικρών» ειδήσεων από το κυβερνητικό έργο της εβδομάδας. Σας προετοιμάζω, αυτή η ανασκόπηση θα είναι μεγάλη!

Ξεκινώ από τη νέα παρέμβαση μας για την ελάφρυνση των λογαριασμών ρεύματος. Το τελευταίο διάστημα, σε όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη, παρατηρείται μια τεράστια έξαρση των τιμών στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης που προκαλεί η παρατεταμένη ζέστη, αλλά και λόγω των στρεβλώσεων της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας. Αυτό θα οδηγούσε σε «φουσκωμένους» λογαριασμούς τον Αύγουστο, ενώ οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο σημειώνουν ουρανοκατέβατα κέρδη. Έτσι, αποφασίσαμε να επιβάλουμε για τους επόμενους δύο μήνες ένα έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο -το ύψος του θα καθοριστεί τέλος Ιουλίου- και να χρησιμοποιήσουμε τα έσοδα αυτά για να επιδοτηθούν όσοι είναι συμβεβλημένοι σε πράσινα και κίτρινα τιμολόγια, χωρίς εξαίρεση πρώτης και δεύτερης κατοικίας, σε πρώτη φάση για τον μήνα Αύγουστο.

Θυμίζω ότι ήδη έχουμε διαθέσει πάνω από 10 δισ. ευρώ τις εποχές της μεγάλης αύξησης των τιμών του ρεύματος και ότι ο ελληνικός μηχανισμός για τη διακράτηση των υπερκερδών έγινε ευρωπαϊκή πολιτική. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να γίνει πιο δίκαιη και ανταγωνιστική η ενιαία αγορά ενέργειας. Ενώ, με ρύθμιση που ήδη ψηφίζεται στη Βουλή, θα φορολογήσουμε τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων του 2023 και το σεβαστό ποσό που προκύπτει, γύρω στα 300 εκ. ευρώ, θα δοθεί για να στηρίξουμε χαμηλοσυνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση στη σύνταξή τους, επειδή ακόμα επιβαρύνονται με προσωπική διαφορά.

Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση ενός πολύ σημαντικού νομοσχεδίου με αντικείμενο την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση. Εδώ και 30 χρόνια δεν είχε γίνει καμία ουσιαστική παρέμβαση σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα δημόσιας υγείας. Πάμε να δούμε τι αλλάζει: Όλες οι υπάρχουσες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας του ΕΣΥ εντάσσονται πλέον στο Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας που διαρθρώνεται σε Περιφερειακά Δίκτυα υπαγόμενα στις Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών υπό ενιαία υπηρεσιακή, ιατρική και νοσηλευτική διεύθυνση. Παράλληλα, δημιουργείται ο Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων όπου θα ενταχθούν όλοι οι εγκεκριμένοι δημόσιοι οργανισμοί και φορείς θεραπείας των εξαρτήσεων, με απόλυτο σεβασμό των θεραπευτικών επιλογών του καθενός. Στόχος της μεταρρύθμισης είναι η αναδιάρθρωση του συστήματος οργάνωσης και διοίκησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας αλλά και ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου, ώστε να επιτυγχάνεται έγκαιρη και σωστή διάγνωση των ψυχικών διαταραχών, η απρόσκοπτη και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε όλες τις αναγκαίες υπηρεσίες κοντά στην κατοικία τους, η αποασυλοποίηση, η πρόληψη παραβατικών συμπεριφορών των ανηλίκων και η αποτελεσματική καταπολέμηση του στίγματος.

Θα πούμε περισσότερα κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή. Εντωμεταξύ αντιμετωπίζουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται απαράδεκτες καταστάσεις -ελεεινές υποδομές για πάσχοντες και προσωπικό- σαν αυτές που αποκαλύφθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο στην Ψυχιατρική Κλινική στο Νοσοκομείο «Κωνσταντοπούλειο-Αγία Όλγα» της Νέας Ιωνίας. Είχε ζητηθεί τότε αμέσως η παραίτηση της διοίκησης και η κλινική έκλεισε για να ανακαινιστεί. Μόλις έξι μήνες μετά, η Ψυχιατρική Κλινική παραδόθηκε πλήρως ανακαινισμένη προς χρήση, χάρη στην αγαστή συνεργασία Υπουργείου, νέας διοίκησης και Δημοτικής Αρχής. Άλλο ένα «επαναστατικό αυτονόητο» από τα πολλά που έχει ανάγκη η Ελλάδα. Επιπλέον από την αρχή του έτους ενισχύσαμε το «Κωνσταντοπούλειο-Αγία Όλγα» με 34 γιατρούς και νοσηλευτές, ενώ θα προστεθούν και άλλοι 15 νοσηλευτές μέσα σε αυτό το καλοκαίρι. Εκκρεμεί, απ’ ό,τι πληροφορήθηκα, η τοποθέτηση παιδιάτρου στη Μαιευτική Κλινική, αλλά καταβάλλονται προσπάθειες να βρεθεί λύση, όπως και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις όπου υπάρχουν κενά.
Θέλουμε και προσπαθούμε να κάνουμε πιο θελκτικό το ΕΣΥ για τους γιατρούς, τόσο με περαιτέρω αύξηση των αποδοχών τους, όσο και με άλλες παρεμβάσεις που όμως θέλουν χρόνο για να αποδώσουν. Γι’ αυτό παίρνουμε και μέτρα αμέσου αποδόσεως, όπως η πρόσκληση σε ιδιώτες γιατρούς σε περιοχές όπου το τοπικό νοσοκομείο έχει ελλείψεις προσωπικού σε συγκεκριμένες ειδικότητες -παρά τις διαδοχικές προκηρύξεις θέσεων- να κάνουν, φυσικά με αμοιβή, δύο με τρεις εφημερίες τον μήνα. Έτσι, οι συνάδελφοί τους στο ΕΣΥ δεν θα επιβαρύνονται σε υπερβολικό βαθμό, γεγονός που τους ωθεί ευκολότερα σε παραίτηση. Τονίζω ότι αυτό το μέτρο είναι απολύτως έκτακτο και όχι σε μόνιμη βάση. Τους καλώ να ανταποκριθούν, θυμίζοντας απλώς ότι βάσει της κείμενης νομοθεσίας και ο ιδιώτης γιατρός αποτελεί μέρος του ΕΣΥ. Και θέλω να συγχαρώ και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο για την πρωτοβουλία του να προσφέρει έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ σε όποιον ιδιώτη γιατρό καλύπτει τις ανάγκες του ΕΣΥ.

Από τις καλές ειδήσεις της εβδομάδας, να αναφέρω τη νέα αναβάθμιση του αξιόχρεου του ελληνικού Δημοσίου από σταθερό σε θετικό από τον οίκο αξιολόγησης Scope Ratings, σε συνέχεια της αντίστοιχης αναβάθμισης από την Standard & Poor’s τον περασμένο Απρίλιο. Στην έκθεσή της Scope επισημαίνεται η ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους, η επίτευξη ισχυρών πλεονασμάτων, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε συνδυασμό με την αποεπένδυση από τις συστημικές τράπεζες και την υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανθεκτικότητα και την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας.

Προς αυτήν την κατεύθυνση θα λειτουργήσει και η συγκρότηση του 5ου τραπεζικού πυλώνα, μετά τη συγχώνευση της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας. Τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν τα δύο πιστωτικά ιδρύματα ήταν πολλά και απειλητικά για τη συνέχιση της ύπαρξής τους. Η λύση που επιτεύχθηκε ήταν η βέλτιστη, καθώς εξουδετερώνει τον κίνδυνο τυχόν κατάρρευσής τους, διασφαλίζει καταθέτες και επιχειρήσεις προστατεύοντας την αξία της συμμετοχής του δημόσιου στη μία εξ αυτών. Ακόμη, η συγκρότηση του νέου ισχυρού τραπεζικού πυλώνα, όπως επισημαίνει ο διοικητής της ΤτΕ, θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό με θετική επίδραση στο κόστος και την ποιότητα των τραπεζικών υπηρεσιών και θα συμβάλει στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η συμφωνία για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank και τη συγχώνευσή της με την Παγκρήτια Τράπεζα θα κατατεθεί στη Βουλή προς κύρωση.

Δεύτερη καλή είδηση, η θετική πορεία των μεγεθών της ελληνικής αγοράς εργασίας που αναγνωρίζεται επισήμως και από τον ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεσή του, στην Ελλάδα μετά το 2019 καταγράφηκε η μεγαλύτερη μείωση στην εργασιακή ανασφάλεια και κατόπιν στην Ισπανία -πάνω από 8 ποσοστιαίες μονάδες- με αποτέλεσμα να μειωθεί η ψαλίδα με τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. Και αυτό οφείλεται στη σημαντική υποχώρηση της ανεργίας (από το 18% το 2019 κοντά στο 10% τον Απρίλιο του 2024), ενώ η συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό κατέγραψε αύξηση πάνω από το 2% μεταξύ του 2019 και τον Απρίλιο φέτος. Τα τελευταία 5 χρόνια δημιουργήθηκαν πάνω από 400.000 νέες θέσεις εργασίας, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 28%, ο μέσος μισθός κατά 20%, ενώ το χαμηλότερο ωρομίσθιο αυξήθηκε κατά 21%, περισσότερο απ' ό,τι στις άλλες χώρες του ΟΟΣΑ. Δεν τα αναφέρω για να πανηγυρίσω, γνωρίζω ότι οι μισθοί στην Ελλάδα είναι ακόμα χαμηλοί και έχουμε δρόμο για να συγκλίνουμε με τον μέσο όρο στην υπόλοιπη ΕΕ. Θα συνεχίσουμε απαρέγκλιτα τις πολιτικές μας για να υλοποιήσουμε τη δέσμευσή μας για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ και μέσο μισθό στα 1500 ως το τέλος του 2027.

Και επειδή ορισμένοι από την αντιπολίτευση επιμένουν να διακινούν fake news για την 6ήμερη εργασία, επικαλούμαι τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ που αφορούν στην εφαρμογή του μέτρου της έκτακτης βάρδιας εργασίας σε επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με κυλιόμενες βάρδιες, κατά το πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου. Ούτε 1 στις 1000 επιχειρήσεις, περίπου το 0,076% του συνόλου, είναι όσες υπέβαλαν αίτηση για να κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας και πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου. Σε κάθε άλλη περίπτωση, αν δηλαδή δεν το δήλωσαν στην ΕΡΓΑΝΗ ή δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις και εφάρμοσαν τη ρύθμιση, η παρασχεθείσα εργασία κρίνεται ως παράνομη και ισχύουν οι συνέπειες του νόμου. Οι διασταυρωτικοί έλεγχοι συνεχίζονται για να μην επιτρέψουμε την καταστρατήγηση του μέτρου.

Θέλω να αναφέρω δύο μεγάλα πρότζεκτ, τα οποία παίρνουν πλέον τον δρόμο της υλοποίησης. Το ένα είναι το Κυβερνητικό Πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης», στις εγκαταστάσεις της ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ στον Δήμο Δάφνης-Υμηττού. Εκεί θα συγκεντρωθούν σε ενιαίο χώρο οι κατακερματισμένες υπηρεσίες 9 υπουργείων, εξοικονομώντας σημαντικούς πόρους για το Δημόσιο, αλλά θα αναζωογονήσει και το κέντρο της Αθήνας με νέες χρήσεις κατοικίας, πολιτισμού, τουρισμού αλλά και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Δάφνης-Υμηττού.

Το δεύτερο μεγάλο έργο στο Λεκανοπέδιο είναι η κατασκευή ενός ενοποιημένου ποδηλατόδρομου και πεζόδρομου που θα υπερβαίνει τα 18 χιλιόμετρα και θα ενώνει την Αθηναϊκή Ριβιέρα, από την «Εσπλανάδα» στο Μοσχάτο μέχρι το Δημαρχείο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης. Όπως και στο πρότζεκτ της ΠΥΡΚΑΛ, έτσι κι εδώ, χρειάστηκε να ξεπεραστούν μεγάλες δυσκολίες. Όμως τα καταφέραμε. Και τα δύο αυτά εμβληματικά έργα που οραματιστήκαμε και σχεδιάσαμε από το μηδέν, αποτελούν έμπρακτη απόδειξη της σημασίας που αποδίδουμε στον δημόσιο χώρο και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις μας. Αλλά και της αξίας του επιτελικού κράτους που σχεδιάζει κεντρικά, προγραμματίζει έγκαιρα, και ωριμάζει τέτοια σύνθετα έργα που διαφορετικά δεν θα υλοποιούνταν ποτέ λόγω των πολλών συναρμοδιοτήτων και των ακόμα περισσότερων εμπλεκομένων φορέων.

Το ανέφερα και στην ανασκόπηση της περασμένης Κυριακής, είμαστε προσηλωμένοι στην εφαρμογή της αρχής «νομιμότητα παντού». Δεν ανεχόμαστε παραβατικές συμπεριφορές σε οποιονδήποτε τομέα της κοινωνίας μας: είτε πρόκειται για εξαπάτηση καταναλωτών από ηλεκτρονικά καταστήματα-μαϊμού (σε 50 μπήκε λουκέτο το τελευταίο δεκάμηνο και σε άλλα επιβλήθηκαν υψηλά χρηματικά πρόστιμα), είτε πρόκειται για καταλήψεις πανεπιστημιακών χώρων (εκκενώθηκε άλλο ένα παράνομο στέκι, αυτή τη φορά στο Πολυτεχνείο), είτε αφορά την πάταξη παράνομων κυκλωμάτων φοροδιαφυγής, σαν αυτό που εξαρθρώθηκε από την ΑΑΔΕ αυτή τη βδομάδα, είτε αφορά περιστατικά ενδοοικογενειακής ή αντι-αθλητικής βίας. Οι επιτυχίες της ΕΛΑΣ είναι αλλεπάλληλες με πιο πρόσφατη την εξάρθρωση ενός ακόμη σκληρού και πολυπλόκαμου κυκλώματος που εκβίαζε καταστηματάρχες. Οι εμπλεκόμενοι αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.

Σκληρή και ακατάπαυστη είναι και η μάχη που δίνει -φέτος από τον Μάρτιο!- ο κρατικός μηχανισμός, μαζί με τους εθελοντές για να αντιμετωπίσουν τις δεκάδες πυρκαγιές που ξεπηδούν καθημερινά σε όλη τη χώρα. Πυρκαγιές δύσκολες, κοντά σε οικισμούς, όπως το μεγάλο μέτωπο που εκδηλώθηκε αυτή την εβδομάδα στο Σοφικό Κορινθίας. Σημαντικό ρόλο παίζει ο καθαρισμός των οικοπέδων. Καθαρίστηκαν τελικά 833.722 οικόπεδα από τους ιδιοκτήτες τους, προσφέροντας τεράστια βοήθεια στο πεδίο της πρόληψης, προστατεύοντας ζωές και περιουσίες. Τους αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ, κυρίως γιατί έδειξαν μια νέα κουλτούρα ατομικής ευθύνης που συνδράμει τον κρατικό μηχανισμό στο δύσκολο και επίπονο έργο του. Πολλές μάχες λοιπόν κερδήθηκαν, αλλά είμαστε ακόμη στα μισά του καλοκαιριού και ο «πόλεμος» με τις φωτιές συνεχίζεται.
Κλείνοντας, να ευχηθώ καλή επιτυχία στους Έλληνες αθλητές και τις αθλήτριες που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού και οι οποίοι ξεκινούν το προσεχές Σάββατο. Μια ημέρα νωρίτερα, στην τελετή έναρξης, θα καμαρώσουμε την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να «ανοίγουν» πρώτοι την παρέλαση των χωρών κρατώντας ψηλά τη Γαλανόλευκη.

Καλή Κυριακή σε όλες και όλους!

 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μητσοτάκης: Δεν νοείται η Κύπρος, κράτος-μέλος της ΕΕ να παραμένει διαιρεμένη 50 χρόνια μετά την τραγωδία του 1974"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news