«Οι Γερμανοί επέστρεψαν ως δύναμη, αλλά είναι μια περισσότερο αδύναμη δύναμη, παρά ένας ισχυρός ηγεμόνας στην ευρωπαϊκή ήπειρο»
Απίστευτο το αυριανό (Σάββατο) πρωτοσέλιδο του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel. Οι υπεύθυνοι του περιοδικού ανασύρουν από το αρχείο τους φωτογραφία ναζιστών αξιωματικών στoν Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, και με φωτομοντάζ τοποθετούν την καγκελάριο Μέρκελ ανάμεσά τους!
Στο υπέρτιτλο αναγράφεται: «Πώς οι Ευρωπαίοι βλέπουν τους Γερμανούς» ενώ ο πηχυαίος τίτλος γράφει «H γερμανική υπερδύναμη».
«To τέταρτο Ράιχ» αναφέρεται στο άρθρο, στο οποίο υπάρχει μια χαρακτηριστική ζωγραφιά σε τοίχο με την Μέρκελ με χιτλερικό μουστάκι.
«Η Άνγκελα Μέρκελ με χιτλερικό μουστάκι στο δρόμο για την Αθήνα. Σε ορισμένες χώρες-μέλη ανθούν οι συγκρίσεις με τους Ναζί. Ναζί καρικατούρες, μεταφορές πολέμου και πολεμικές αποζημιώσεις - στην ελληνική κρίση η Γερμανία έρχεται αντιμέτωπη με το παρελθόν της. Αλλά το πρόβλημα είναι η επιστροφή της γερμανικής υπεροχής; Ή το γεγονός ότι η Γερμανία είναι μικρή, για να είναι το έθνος ηγέτης, που χρειάζεται η Γηραιά Ήπειρος;»
«Οι Γερμανοί επέστρεψαν ως δύναμη, αλλά είναι μια περισσότερο αδύναμη δύναμη, παρά ένας ισχυρός ηγεμόνας στην ευρωπαϊκή ήπειρο» τονίζεται ακόμη.
Σημειώνεται ότι το περιοδικό είναι γεμάτο από Ελλάδα, καθώς εκτός από το αφιέρωμα αυτό φιλοξενεί και άρθρο με τίτλο «Βαρουφάκης εναντίον Γιάουχ (σ.σ ο δημοσιογράφος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD που πήρε συνέντευξη από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών) Το ορθωμένο μεσαίο δάκτυλο της δημοκρατίας.»
Νέα βόμβα κατά της ελληνικής κυβέρνησης, λίγες ώρες μετά τη συμφωνία στις Βρυξέλλες, ρίχνει η Αγκελα Μέρκελ. Λίγο μετά την συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επέμεινε ότι η πέμπτη αξιολόγηση είναι νεκρή και δεν τίθεται θέμα μέτρων που προέβλεπε το προηγούμενο Μνημόνιο, στο πλαίσιο του e-mail Βαρουφάκη, η Γερμανίδα Καγκελάριος ήρθε να τον διαψεύσει. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά σε ό,τι αφορά τα όσα συμφωνήθηκαν χθες στις Βρυξέλλες, επανέλαβε ότι δεν πρόκειται παρά για επαναβεβαίωση της συμφωνίας στο πλαίσιο του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου και παρέπεμψε στο κείμενο της 10.12.2014 (5η αξιολόγηση), όπου έχει καταγραφεί, όπως είπε, το τι έχει ήδη εκπληρωθεί και το ποιες υποχρεώσεις παραμένουν σε εκκρεμότητα. «Η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει μια πλήρη λίστα μεταρρυθμίσεων με δική της ευθύνη, αλλά εντός του πλαισίου της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, η οποία παραπέμπει στην τελευταία αξιολόγηση του β' Προγράμματος», δήλωσε η κυρία Μέρκελ και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα κάποιες μεταρρυθμίσεις οι οποίες στις 10.12.14 εμφανίζονταν ακόμη ως εκκρεμείς, να τις αντικαταστήσει, εφόσον έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. «Και αυτό πρέπει να το διαπιστώσουν οι θεσμοί και τότε να το προτείνουν στο Eurogroup. Σημαντικό είναι στο τέλος όλο αυτό να 'βγαίνει' και οικονομικά», συνέχισε, για να τονίσει ότι μέρος της συμφωνίας της 20.2.2015 είναι ότι η Ελλάδα δεσμεύεται - με κάποιο περιορισμό για το 2015 - να διασφαλίσει τα απαραίτητα πρωτογενή πλεονάσματα σύμφωνα με την δήλωση του Eurogroup από τον Νοέμβριο του 2012. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, η 'Αγγελα Μέρκελ επισήμανε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας δεν συμβαίνει κάτι ειδικό, αλλά ακολουθείται ακριβώς η ίδια διαδικασία όπως με την Ιρλανδία, την Ισπανία κλπ. και, αναφερόμενη στους ελέγχους, παρέπεμψε σε αυτό που ισχύει από το ΔΝΤ ακόμη και για τις χώρες που δεν βρίσκονται σε πρόγραμμα, όπως η Γερμανία. «Έρχονται οι συνεργάτες του ΔΝΤ στην Γερμανία, πηγαίνουν στα υπουργεία και συγκεντρώνουν στοιχεία», σημείωσε. Παράλληλα επανέλαβε ότι αποπληρωμή της δανειακής βοήθειας μπορεί να γίνει μόνο με θετική αξιολόγηση του προγράμματος και επισήμανε ότι δεν αναμένει από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να της παραδώσει την Δευτέρα την λίστα με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις, καθώς η συνάντηση που θα έχουν είναι διμερής και έχει διαφορετικό αντικείμενο. «Πρόκειται για διμερή επίσκεψη, όπως αυτές που έχει κάνει (ο κ. Τσίπρας) και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Δεν είναι το μέρος όπου δίδονται οι οποιεσδήποτε λίστες με προτάσεις μεταρρυθμίσεων. Αυτές πρέπει, όπως είπα, να δοθούν στους θεσμούς και όχι στην Γερμανία», τόνισε η κυρία Μέρκελ και διευκρίνισε ότι κατά την συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, η διμερής βοήθεια που έχει προσφέρει η Γερμανία στην Ελλάδα και το κατά πόσο η συνεργασία θα συνεχιστεί και με τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Αναφέρθηκε δε ενδεικτικά στην Ελληνογερμανική Συνέλευση και στην συνεργασία στον τομέα της υγείας.
Η Bild είναι γνωστή για δύο πράγματα: Την σκανδαλοθηρική της διάθεση και την προκλητική στάση της έναντι της Ελλάδας. Φροντίζοντας να δικαιώσει εκ νέου το δεύτερο, έκανε το... θαύμα της και μάλιστα μέσα στην γερμανική Βουλή.
Εστειλε μέσω e-mail επιστολή με ερωτηματολόγιο στους 631 βουλευτές της της Bundestag για το αν θα ψήφιζαν ένα τρίτο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα. «Θα ψηφίζατε ένα τρίτο πακέτο; Εχουμε ήδη δώσε 71 δισ. Ευρώ».
Στο απαράδεκτου ύφους e-mail, η Bild είχε κατατάξει τους βουλευτές σε όσους είχαν ψηφίσει «ναι» και «όχι» στο δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα. Όσοι είχαν ψηφίσει θετικά έπαιρναν το μήνυμα «είχατε ψηφίσει Ναι», για να λάβουν την υπενθύμιση:
«Η Ελλάδα έζησε για πολλά χρόνια πάνω από τις δυνατότητές της. Η ελληνική κυβέρνηση έχει αγνοήσει πολλές φορές τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Οι Γερμανοί φορολογούμενοι έχουν ήδη ρισκάρει 71 δισ. Ευρώ».
Μάλιστα η Bild δεν παραλείπει να κάνει υποδείξεις: «Ως βουλευτής, σύμφωνα με το άρθρο 38 του συντάγματος, δεν είστε δέσμιος ούτε υποδείξεων ούτε εντολών, παρά απαντάτε μόνο στη συνείδησή σας. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, η Bild ρωτά ήδη σήμερα όλους τους βουλευτές αν είστε έτοιμοι να συμφωνήσετε σε ένα τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα».
Η Bild «απειλεί» ότι «θα καταγράψουμε όλες τις απαντήσεις, ακόμα και όσες δε μας δοθούν» και δίνει διορία στους Γερμανούς βουλευτές μέχρι τη Δευτέρα 23 Μαρτίου στις 10.00 το πρωί.
Η «πληρωμένη» απάντηση της βουλευτού των Πρασίνων
Η βουλευτής των Πρασίνων Tabea Rößner αποκάλυψε με tweet την υπόθεση: «Η Bild θέτει σήμερα ένα ερωτηματολόγιο εγώ τώρα ρωτώ θα σκεφτώ και μετά θα ψηφίσω;»
Στην ιστοσελίδα της μάλιστα η βουλευτής ανέδειξε το θέμα: Δημοσίευσε το email της εφημερίδας και χαρακτήρισε την όλη καμπάνια της Bild κατά της Ελλάδας «ανυπόφορη».
Στην «πληρωμένη» απάντησή της η Tabea Rößner έδωσε... διορία στην Bild να της απαντήσει αν θα συνεχίσει την δυσφημιστική της καμπάνια κατά της Ελλάδος.
«Όλες οι εφημερίδες έχουν σύμφωνα με το άρθρο 5 του Συντάγματος το δικαίωμα να ενημερώνουν ελεύθερα το κοινό για τα γεγονότα λαμβάνοντας υπόψη τη δημοσιογραφική δεοντολογία. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις θα ήθελα να ρωτήσω ήδη σήμερα όλους τους δημοσιογράφους της bild, αν σκοπεύετε να συνεχίσετε τη διαρκή καμπάνια, κατά την οποία στιγματίζεται και δυσφημείται αδιακρίτως ένας ολόκληρος λαός. Παρακαλώ στείλτε μου την απάντησή σας μέχρι την Τρίτη, 24 Μαρτίου (ώρα 10.00) στην ακόλουθη διεύθυνση….»
Η τρίωρη συζήτηση της μίνι Συνόδου Κορυφής χθες στις Βρυξέλλες είχε και στιγμές έντασης, όπως την έντονη αντιπαράθεση του Ελληνα Πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times από αξιωματούχους της ΕΕ, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την δημόσια κατηγορία του ότι η ΕΚΤ «στραγγαλίζει» την ελληνική οικονομία με το να μην επιτρέπει την αύξηση του ορίου δανεισμού εντόκων γραμματίων
Ο Μάριο Ντράγκι, έσπευσε να υπερασπιστεί την στάση του. Οπως αναφέρουν οι FT, ανταπάντησε ότι η ΕΚΤ έχει ήδη παράσχει περισσότερα από 100 δισ. ευρώ σε άμεσες πιστώσεις στις ελληνικές τράπεζες.
Ωστόσο, το δίκαιο της Ε.Ε. δεν επιτρέπει στις ελληνικές τράπεζες να αγοράζουν ελληνικά έντοκα γραμμάτια. Εξ αυτού του λόγου εμποδίζει την αύξηση σε δάνεια που θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά επιπλέον T-bills.
Ο κ. Τσίπρας, όπως γράφουν οι FT προσπάθησε να κερδίσει μια ακόμη δέσμευση από τους ηγέτες της Ε.Ε.:
Να επιτρέψουν να αποδεσμευτεί ένα μέρος από την δόση των 2,7 δισ. ευρώ - και συγκεκριμένα το 1,8 δισ. ευρώ που αποτελούν τα κέρδη για τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία αγοράστηκαν από την ΕΚΤ το 2010. Ζήτησε μάλιστα να εκταμευτούν άμεσα, αν εφαρμοστεί ένα μέρος των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.
Ωστόσο, η Ανγκελα Μέρκελ αντιτάχθηκε σφοδρά στην ιδέα. Οπως ξεκαθάρισε αμέσως μετά τη σύνοδο Κορυφής στην συνέντευξη τύπου τα κέρδη θα διανεμηθούν μόνο όταν εγκριθεί ολόκληρο το πακέτο των μεταρρυθμίσεων.
Αποφυλακίστηκαν το απόγευμα της Παρασκευής λόγω συμπληρώσεως του 18μηνου, ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος και ο βουλευτής του κόμματος Γιάννης Λαγός που ήταν προφυλακισμένοι από τα τέλη του Σεπτεμβρίου 2013 για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
Την αποφυλάκισή τους με αυστηρότατους περιοριστικούς όρους διέταξε με βούλευμά του το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας λόγω λήξης των 18μηνου προσωρινής κράτησης.
Ο Νίκος Μιχαλολιάκος, σύμφωνα με το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου, θα είναι υποχρεωμένος να παραμείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό, όρος που του είχε επιβληθεί για κατηγορίες που αφορούν παραβάσεις του νόμου περί όπλων μετά την απολογία τους στις εφέτες- ειδικές ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου.
Παράλληλα στο γραμματέα της Χρυσής Αυγής επιβλήθηκε και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Σχετική πρόταση είχε υποβάλει ο Εισαγγελέας Εφετών Ιωάννης Προβατάρης ο οποίος ωστόσο είχε ζητήσει και την επιβολή χρηματικής εγγύησης 125.000 ευρώ.
Στο Γιάννη Λαγό επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της μη συμμετοχής σε δημόσια συνάθροιση. Σε λίγες μέρες, με τη λήξη του ορίου των 18 μηνών προσωρινής κράτησης αναμένεται να αποφυλακιστεί και ο φερόμενος ως υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς, σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.
Να αντικαταστήσει τον «φαφλατά» Βαρουφάκη και τους «εθνικιστές» Ανεξάρτητους Ελληνες καλεί τον Αλέξη Τσίπρα ο Economist.
Οι επαφές του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε Βρυξέλλες και Βερολίνο θα είναι καθοριστικές για την τελική έκβαση της αντιπαράθεσης με τους εταίρους, εκτιμά το περιοδικό.
O Ελληνας ηγέτης είναι χαρισματικός και μπόρεί να «τα βρει» με την Ανγκελα Μέρκελ, υπό την προϋπόθεση ότι είναι προετοιμασμένος να εγκαταλείψει τους εκβιασμούς και να δείξει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μπορούν να τον εμπιστευτούν. Μία καλή αρχή θα ήταν η αντικατάσταση του «φαφλατά» Γιάνη Βαρουφάκη με κάποιον πιο πραγματιστή, καθώς και η αποπομπή του εθνικιστή συνεργάτη του στην κυβέρνηση, όπως αναφέρει ο αρθρογράφος.
Οπως εκτιμά, αντί για τους δεξιούς Ανεξάρτητους Ελληνες ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να συνεργάζεται με το πιο μετριοπαθές Ποτάμι, βάζοντας μάλιστα «φρένο» στις δηλώσεις υπουργών περί γερμανικών αποζημιώσεων και υποστηρίζοντας τις μεταρρυθμίσεις.
Αυτά θα πρέπει να συνδυαστούν, κατά τον αρθρογράφο, με την εξήγηση στους ψηφοφόρους του των λόγων για τους οποίους οι προεκλογικές υποσχέσεις δεν μπορούν να τηρηθούν.
Υπό τον κ.Τσίπρα η Ελλάδα σπαταλάει ευκαιρίες να έρθει σε μία συμφωνία με την Ευρωζώνη και εάν δεν αλλάξει πορεία μπορεί να ανακαλύψει ότι αυτές οι ευκαιρίες εξαντλήθηκαν, όπως προειδοποιεί.
«Επικίνδυνο παιχνίδι» με τη Ρωσία
Η Ελλάδα είναι ξεκάθαρο ότι πιστεύει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει απειλές όπως η Ρωσία για δικό της όφελος, αναφέρει ο Economist και συγκρίνει την διαπραγματευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ με την μεταπολεμική περίοδο.
«Η Ιστορία μας παρέχει ένα τέτοιο προηγούμενο: η αποτροπή της προσέγγισης με την Σοβιετική Ενωση ήταν αυτή που οδήγησε την Αμερική του Χάρι Τρούμαν να βοηθήσει την Ελλάδα μετά το Β΄ Παγκόσμιο. Σήμερα, για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ η πρόσδεση της Ελλάδας στη ρωσική σφαίρα επιρροής είναι το τελευταίο που θα ήθελαν».
Ο Αλέξης Τσίπρας, εκτιμά ο αρθρογράφος, παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι τροφοδοτώντας την φωτιά της ήδη ανεπτυγμένης αίσθησης του θύματος για τους Ελληνες. Σημειώνει ότι οι απαιτήσεις έναντι των Γερμανών είναι βάσιμες σε ένα βαθμό, αλλά προειδοποιεί ότι οι φλόγες μπορεί να ξεφύγουν από τον έλεγχο. Παρότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες απαιτούν την παραμονή στην Ευρωζώνη, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να τους πείσεις για το αντίθετο, από το να λες ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι τους τους μεταχειρίζονται άδικα και υποτιμητικά.
Απομακρύνεται από τη Γερμανία που χρειάζεται
Κατά τον ίδιο τρόπο, επιτιθέμενοι στην Γερμανία οι Ελληνες κάνουν εχθρό τον μεγαλύτερο από τους δανειστές τους και την ίδια τη χώρα που χρειάζονται περισότερο για να πάρουν παράταση χρόνου από την Ευρωζώνη. Ηδη, σύμφωνα με δημοσκόπηση την εβδομάδα που πέρασε, οι περισσότεροι Γερμανοί θέλουν την Ελλάδα εκτός ευρώ. Ακόμη και αν η Μέρκελ θέλει να σώσει την Αθήνα, δεν μπορεί να πάει κόντρα στις θελήσεις των ψηφοφόρων της.
Οι τακτικές του Τσίπρα, σύμφωνα με τον Ecomonist, έχουν αποξενώσει και χώρες που θα ήταν εκ φύσεως εναντίον του «τευτονικού άξονα» όπως η Γαλλία και η Ιταλία, κάτι που κάθε άλλο παρά εμπνέει εμπιστοσύνη ότι έχει αντίληψη του τι κάνει σήμερα.
Το καλύτερο και για τις δύο πλευρές, παρά ταύτα, θα ήταν η διατήρηση της Ελλάδας στο ευρώ. Και τις περασμένες εβδομάδες, κυρίως αυτό έδειχνε το πιο πιθανό. Αν και ο κ.Τσίπρας εξελέγη υποσχόμενος το τέλος της λιτότητας, έκανε πίσω υπό την πίεση της εκροής κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες με ρυθμό περίπου 2 δισ. ευρώ την εβδομάδα και την απειλή περιορισμού της ροής τους.
Για λίγο η παθιασμένη ρητορική αντικαταστάθηκε από τον πραγματισμό -ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων σε αντάλλαγμα για μία τετράμηνη παράταση του προγράμματος διάσωσης, σημειώνει ο Ecomonist, που προβλέπει ότι ο κίνδυνος να ξεμείνει η Ελλάδα από ρευστό δείχνει ότι κάτι αντίστοιχο πρέπει να επαναληφθεί άμεσα...
«Στις 20 Μαρτίου η κυβέρνηση, επιτέλους, αποδέχτηκε εκείνα που η ίδια είχε συμφωνήσει στις 20 Φεβρουαρίου. Ο ένας, όμως, μήνας κόστισε ακριβά σε πάγωμα της αγοράς, σε μερική εσωτερική στάση πληρωμών και σε εξάντληση των διαθεσίμων από όλα τα ταμεία του κράτους», υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης αναφερόμενος στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και προσθέτει:
«Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να παραποιεί την πραγματικότητα. Λέει ότι δεν υπάρχει πια πέμπτη αξιολόγηση, όταν είναι ολοφάνερο και, από τη χθεσινή συνάντηση, ότι σημείο αναφοράς όλων παραμένει η πέμπτη αξιολόγηση ως απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε εκταμίευση.
Λέει ότι δεν θα εφαρμόσει τα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά παραλείπει να αναφέρει ότι αν τα αλλάξει θα πρέπει να τα αντικαταστήσει με άλλα αποδεκτά από την τρόικα ισοδύναμα μέτρα.
Εμφανίζει ως δική της επιτυχία τα 2 δισ. για έκτακτη βοήθεια αλλά σκοπίμως αποσιωπά να αναφέρει ότι τα κονδύλια αυτά δεν είναι νέα.
Είναι μέρος των 20,8 δισ. ευρώ που είχε εξασφαλίσει η κυβέρνηση Σαμαρά για την προγραμματική περίοδο 2015-2020 προορισμένα να εκταμιευθούν εμπροσθοβαρώς από το 2015.
Ελπίζουμε, επιτέλους, ο κ. Τσίπρας να αφήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια και να εφαρμόσει όσα ο ίδιος συμφώνησε, διότι η οικονομία ασφυκτιά και ο λογαριασμός κάθε μέρα μεγαλώνει».
Έπειτα από δύο σχεδόν μήνες κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έφτασε η ώρα για να ορκιστούν οι υπουργοί των οποίων τα χαρτοφυλάκια που τους ανατέθηκαν δεν προβλέπονταν από την ισχύουσα νομοθεσία για τη διάρθρωση του υπουργικού συμβουλίου, με αποτέλεσμα να χρειάζονται τροποποίηση.
Πρόκειται για την αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, τον αναπληρωτή υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός εργασίας Δημήτρης Στρατούλης, τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών Χρίστο Σπίρτζη,
Οι τρεις πρώτοι θα δώσουν πολιτικό όρκο, ενώ ο Χρίστος Σπίρτζης με θρησκευτικό.
Η ορκωμοσία θα τελεστεί το αύριο Σάββατο στις 13:30.
Προειδοποιήσεις προς τους πολίτες στέλνει η αναπληρώτρια υπουργός, Νάντια Βαλαβάνη.
Χαρακτηριστικά η κα Βαλαβάνη σημείωσε ότι «όσοι μπορούν να μπουν στη ρύθμιση και δεν το κάνουν συνειδητά, να ξέρουν ότι μετά θα περάσει η Εφορία για να τους ελέγξει».
Παράλληλα, η αναπληρώτρια υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι η ρύθμιση θα πετύχει, ενώ, δήλωσε ότι τα μηνύματα που έχει λάβει από πολίτες είναι ενθαρρυντικά.
Σημειωτέον ότι η κα Βαλαβάνη υπογράμμισε ότι τη στιγμή που το νομοσχέδιο είχε αναρτηθεί για δημόσια διαβούλευση, περισσότεροι από 65.000 πολίτες είχαν μπει για να καταγράψουν την άποψή τους για αυτή, νούμερο αρκετά μεγάλο για τέτοιου είδους νομοσχέδια.
«Πεπεισμένοι ότι υπάρχουν δυνατότητες διαπραγμάτευσης και συνεννόησης»
Η κυβέρνηση και οι εταίροι της σέβονται τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και η ανάγνωσή της είναι ενιαία, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.
Όπως είπε, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει η λεγόμενη 5η αξιολόγηση, δεν υποχρεούμαστε σε υφεσιακά μέτρα, ως προς τις μεταρρυθμίσεις κατέστη σαφές ότι οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη για τη συγκρότηση της λίστας μεταρρυθμίσεων και ξεκαθαρίσαμε και θέματα διαδικασίας: για θέματα πολιτικής οι συναντήσεις θα γίνονται στις Βρυξέλλες, ενώ στην Αθήνα θα υπάρχουν αποστολές μονο για συγκέντρωση τεχνικών πληροφοριών.
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για θετικό απολογισμό στα πλαίσιο του δυνατού και σημείωσε ότι και στη Σύνοδο και στην επταμερή συνάντηση «βάλαμε στο τραπέζι, συζητήσαμε και προστατεύσαμε τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου».
Συνέντευξη Τύπου Αλ. Τσίπρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.
«Με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώθηκε η πεποίθηση μας ότι η πολιτική διαπραγματεύση ήταν το κλειδί για να ξαναβάλουμε σε ράγες τη συμφωνία μεδ τους εταίρους» είπε.
«Η αίσθηση μου είναι ότι οι προσπάθειές μας στέφθηκαν με επιτυχία» σημείωσε και πρόσθεσε: «Οχι μόνο φεύγουμε πιο αισιοδοξοι αλλά και πεπεισμένοι ότι υπάρχουν δυνατότητες διαπραγμάτευσης και συνεννόησης μεσα στο δύσκολο πεδίο που ονομάζεται ΕΕ».
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ακόμη ότι στη Σύνοδο Κορυφής επιβεβαιώθηκε στο ανώτατο δυνατό επίπεδο πως στην Ελλάδα υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και ότι από κοινού πρέπει να την αντιμετωπίσουμε.
«Διαπραγματευόμαστε, αλλά ταυτόχρονα κυβερνάμε κιόλας» είπε μεταξύ άλλων και χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη το γεγονός ότι επιβεβαιώθηκε στο ανώτατο επίπεδο πως στη χώρα μας υπάρχει ανθρωπιστική κρίση» όπως είπε «ως αποτέλεσμα ενός προγράμματος που άφησε πληγές».
Ερωτηθείς πότε θα κατατεθεί η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι θα ήταν λάθος θα βάλουμε χρονικά όρια και στη συνάντηση για την Ελλάδα συμφωνήθηκε να μην ειπωθεί κάτι συγκεκριμένο ως προς τον χρόνο. «Είπαμε να ξεκινησουμε συντονισμένα την προσπάθεια ώστε να η λίστα να κατατεθεί το συντομότερο δυνατό».
Στο σημείο αυτό, ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα βραχυχρόνιας ρευστότητας στην ελληνική οικονομια τόσο προς τους πολίτες όσο και προς του θεσμούς. Παράλληλα, έδωσε διαβεβαιώσει και για την ασφάλεια των καταθέσεων. «Είναι εξασφαλισμένες οι καταθέσεις στην Ελλάδα"» είπε και προέτρεψε για «ψυχραιμία» απέναντι στο «κλίμα ανασφάλειας», το οποίο, όπως υποστήριξε, ενδέχεται να καλλιεργηθεί το επόμενο διάστημα.
Δίνοντας το κλίμα που επικράτησε στη χθεσινοβραδινή συνάντηση το χαρακτήρισε καλό και τόνισε ότι «έχει πολύ μεγάλη σημασία να ξέρουμε σε τι συμφωνούμε και σε τι διαφωνούμε».
Μάλιστα μετέφερε και την άποψη επί του θέματος της Γερμανίδας καγκελαρίου η οποία του είπε «είναι προτιμότερο να συζητάμε μεταξύ μας παρά οι άλλοι για μας».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τη διαπραγμάτευση, ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για πολιτική σύγκρουση ανάμεσα σε μια Ευρώπη με συντηρητική νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση και στην ελληνική κυβέρνηση.
Έτσι, όπως είπε, υπάρχουν πολιτικές κόντρες και πολιτικές διαφωνίες.
Στο σημείο αυτό, ο κ. Τσίπρας μίλησε για προσπάθεια αποδόμησης του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, διαψεύδοντας ότι στη χθεσινοβραδινή συνάντηση του ετέθη ζήτημα Βαρουφάκη από τους εταίρους, ενώ δήλωσε ότι η κυβέρνηση τον στηρίζει απόλυτα.
Οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων στον Αλέξη Τσίπρα
Σε ερώτηση για την επταμερή συνάντηση για την Ελλάδα, είπε ότι έγινε μία συζήτηση για τη διαλεύκανση της διαδικασίας, αναγνωρίζοντας ότι η συζήτηση δεν εισήλθε στην ουσία των μεταρρυθμίσεων.
Ερωτηθείς για το αν τελικά το ν/σ για την ανθρωπιστική κρίση αποτελεί μονομερή κίνηση και αν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το τι οι εταίροι θα θεωρούσαν ως τέτοια ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι εκ του αποτελέσματος αποδείχτηκε ότι δεν είναι μονομερής ενέργεια το κοινοβούλιο να νομοθετεί.
«Είμαστε μία κυβέρνηση που μέσα σε 55 μέρες έχει προλάβει να διαπραγματευτεί και να παράξει νομοθετικό έργο και σεβόμενη πάντα τη δημοκρατία και τον διάλογο. Αυτή η πίεση της διαπραγμάτευσης δεν έχει χαλαρώσει ούτε τα δημοκρατικά μας αντανακλαστικά ούτε τη διάθεσή μας να κυβερνήσουμε» είπε ο Πρωθυπουργός.
Μάλιστα, ασκώντας κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις ανέφερε ότι «πρέπει να ξεπεράσουμε την εντύπωση ότι οι κυβερνήσεις που είναι σε πρόγραμμα δεν μπορούν να νομοθετούν αλλά αντικαθίστανται από τα τεχνικά κλιμάκια και τους τεχνοκράτες. Αυτή η νοοτροπία υπήρχε στην Ελλάδα πέντε χρόνια».
Ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε επίσκεψη του υπουργού Επικρατείας της Ελβετίας την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να προχωρήσει η συμφωνία για να εντοπιστούν καταθέσεις Ελλήνων που βρίσκονται στην Ελβετία και δεν έχουν φορολογηθεί. «Μία συμφωνία που είχε ζητήσει τότε η Ελβετία από την προηγούμενη κυβέρνηση» όπως σχολίασε.
Μέσα στον επόμενο χρόνο ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι μπορούν να εισρεύσουν 800 εκατ. από τη φοροδιαφυγή.
«Έχουμε επεξεργαστεί πολύ σοβαρές πρωτοβουλίες με πολύ συγκεκριμένο δημοσιονομικό αποτέλεσμα» τόνισε κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου.
Η χθεσινή επταμερής συνάντηση των Βρυξελλών, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής και μετά από σχετικό αίτημα του Αλέξη Τσίπρα, κυριαρχεί στις αναφορές του γερμανόφωνου τύπου.
«Ο έλληνας πρωθυπουργός πέτυχε τη διοργάνωση μίας μίνι συνόδου με στόχο την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων (σ.σ. της Ελλάδας) – και ήταν πιο απομονωμένος από ποτέ», παρατηρεί το σχόλιο της Deutsche Welle. «Η υπομονή (σ.σ. των εταίρων) εξαντλήθηκε», σχολιάζει ο αρθρογράφος, προσθέτοντας ότι «ο Αλέξης Τσίπρας ζητεί περισσότερα χρήματα από τους διεθνείς πιστωτές αλλά κατά το δυνατόν χωρίς όρους». Όπως επισημαίνει το σχόλιο, «η ελληνική κυβέρνηση συχνά δρούσε εσωπολιτικά σαν να είχε να αντιμετωπίσει στη ‘μάχη' της κατά της πολιτικής λιτότητας αποκλειστικά και μόνο τη Γερμανία. Φυσικά αυτό δεν ίσχυε ποτέ. Στη Φινλανδία, την Ολλανδία, την Αυστρία, αλλά και σε άλλες χώρες το αίσθημα κατανόησης βαθμιαία εξαντλείται. Το αργότερο μετά την έκτακτη συνάντηση στις Βρυξέλλες φάνηκε πόσο απομονωμένη είναι πραγματικά η Αθήνα».
Ο γερμανός αρθρογράφος προσθέτει κλείνοντας: «(…) Κανείς σε επίπεδο κυβερνήσεων δεν υπερασπίζεται σήμερα τον Τσίπρα. Όλοι επιμένουν ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν. (…) Ας ελπίσουμε ότι ο Τσίπρας έχει επιτέλους αντιληφθεί ότι δεν κάνει προόδους με την τακτική που ακολούθησε έως τώρα. Αν ακόμη και τώρα δεν παρουσιάσει έργο, η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να βοηθηθεί».
«H ελληνική οικονομική κατάσταση είναι κακή αλλά δεν είναι ανέλπιδη»
Ο χρόνος πιέζει την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει δράση
«Η Αθήνα υπόσχεται ταχείες μεταρρυθμίσεις», επισημαίνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung στη διαδικτυακή της έκδοση, παρατηρώντας ότι «στη διαμάχη για το χρέος η Ελλάδα και οι ευρωπαίοι εταίροι προσπαθούν κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες να επιτύχουν συμφιλίωση. Η Αθήνα θέλει να παρουσιάσει νέα μεταρρυθμιστικά σχέδια. Ωστόσο, η χώρα έχει έλλειψη χρόνου και χρημάτων».
Σε σχόλιο στην έντυπη έκδοσή της, η εφημερίδα της Φραγκφούρτης εκτιμά ότι «η ελληνική οικονομική κατάσταση είναι κακή αλλά δεν είναι ανέλπιδη. Μπορεί κανείς να βασιστεί στην καγκελάριο». Η αρθρογράφος αναφέρεται στη χθεσινή δήλωση της Άγκελα Μέρκελ στο γερμανικό κοινοβούλιο, όπου τόνισε μεταξύ άλλων ότι «αν αποτύχει το ευρώ, θα αποτύχει η Ευρώπη». Η εφημερίδα εκτιμά ότι εναπόκειται στην ελληνική πλευρά να αποδεχθεί τους όρους, «όχι να τους εκπληρώσει», όπως γράφει χαρακτηριστικά, προκειμένου να εκταμιευθούν και πάλι χρήματα. Η αρθρογράφος εκτιμά, ωστόσο, ότι η Ελλάδα «δεν έχει πραγματικές δυνατότητες οικονομικής ανάκαμψης εντός του ακριβού ευρώ. Το κοινό νόμισμα παραμένει ένα βαρύ φορτίο –για τους Έλληνες και για την Ευρώπη».
Η Welt σχολιάζει ότι «τώρα έρχονται στο φως οι πραγματικές προθέσεις της Ελλάδας. (…) Έως τώρα η Ευρώπη θεωρούσε ότι η Αθήνα εργάζεται για νέες μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, τώρα φαίνεται ότι ο Τσίπρας ακολουθεί από την αρχή ένα άλλο σχέδιο», σημειώνει η εφημερίδα του Βερολίνου. Η εφημερίδα φιλοξενεί μάλιστα δηλώσεις ευρωπαίου διπλωμάτη των Βρυξελλών που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις των προηγούμενων ημερών με την ελληνική πλευρά. Όπως δήλωσε, «εντύπωσή μου είναι ότι το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης ήταν από την αρχή να μην αποδεχθεί ποτέ το παλιό πρόγραμμα. (…) Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ήθελε από την αρχή κάτι εντελώς καινούργιο».
«Βήματα προς το γκρεμό»
Οι εταίροι ζήτησαν εκ νέου επίσπευση των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση
«Ο Τσίπρας θέλει να παρουσιάσει εντός λίγων ημερών ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο», σημειώνει στην ιστοσελίδα της η Süddeutsche Zeitung, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στη χρεοκοπία». Σε ανταπόκριση της έντυπης έκδοσής της από τις Βρυξέλλες, η εφημερίδα του Μονάχου κάνει λόγο για «βήματα προς το γκρεμό», αναφερόμενη στις εξελίξεις στο πεδίο του ελληνικού ζητήματος. Η γερμανίδα ανταποκρίτρια παρατηρεί ότι «στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών κανείς δεν θέλει να είναι υπεύθυνος για το γεγονός ότι η Ελλάδα προσεγγίζει με γοργό ρυθμό τη χρεοκοπία».
Το Spiegel, στη διαδικτυακή του έκδοση, σχολιάζει ότι «(…) η Μέρκελ και ο Τσίπρας συζήτησαν επί ώρες απλά και μόνο για να επιβεβαιώσουν την υφιστάμενη συμφωνία». Σχολιάζοντας αν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία η λίστα συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων που πρόκειται να προσκομίσει η ελληνική κυβέρνηση εντός των προσεχών ημερών, εκτιμά ότι «κατά παράδοξο τρόπο, ναι». Όπως εξηγεί το γερμανικό περιοδικό, μετά τη συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου η καγκελάριος Μέρκελ «έκανε λόγο για αναγνώριση (σ.σ. από τον έλληνα πρωθυπουργό) των ‘αποφάσεων του Γιούρογκρουπ' και για την επιθυμία (σ.σ. των εταίρων) έναντι της Αθήνας ‘να επισπεύσει' τις εργασίες στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων. Αυτό το ζητούν οι δανειστές από την Ελλάδα εδώ και εβδομάδες».
Τρεις άνδρες ηλικίας 50, 28 και 25 ετών ταυτοποιήθηκαν ως οι υβριστές του αυτόχειρα Βαγγέλη Γιακουμάκη.
Συγκεκριμένα, ύστερα από γιγαντιαία επιχείρηση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τους για τα αδικήματα της δημόσιας υποκίνησης βίας και μίσους μέσω διαδικτύου, από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, της δημόσιας πρόκλησης και διέγερσης σε εκτέλεση πλημμελημάτων και κακουργημάτων που τελείται από μίσος μέσω διαδικτύου, ενώ ο 50χρονος κατηγορείται επίσης και για απείθεια.
Από την ίδια κιόλας ώρα, στις 15 Μαρτίου, όταν λίγες ώρες μετά τον εντοπισμό της σορού του άτυχου Βαγγέλη 800 μέτρα μακριά από τη Γαλακτομική Σχολή Ιωαννίνων οι συλληφθέντες έβρισαν με χυδαίο τρόπο σε μπλογκ τον 20χρονο νεκρό, υπήρξε άμεση κινητοποίηση για τον εντοπισμό τους.
Μέσω συγκεκριμένων διαδικασιών διενεργήθηκε ενδελεχής ψηφιακή έρευνα και ανάλυση των ψηφιακών δεδομένων-στοιχείων της υπόθεσης και πραγματοποιήθηκε συνεχής αλληλογραφία με την αρμόδια διαχειρίστρια εταιρεία που εδρεύει στην αλλοδαπή, καθώς και με ημεδαπούς παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου.
Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Μυτιλήνη οι υβριστές
Από τις απαντήσεις των παραπάνω εταιρειών διακριβώθηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη των δραστών και εντοπίστηκαν γεωγραφικά οι περιοχές από τις οποίες προέβαιναν στις επίμαχες διαδικτυακές αναρτήσεις. Συγκεκριμένα, ο 25χρονος δρούσε από την Αθήνα, ο 50χρονος από τη Θεσσαλονίκη και ο 28χρονος από τη Μυτιλήνη.
Ακολούθως, σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε πανελλαδική αστυνομική επιχείρηση, κατά την οποία διενεργήθηκαν ταυτόχρονες αστυνομικές έρευνες, παρουσία δικαστικών λειτουργών στις οικίες των εμπλεκόμενων.
Κατασχέθηκαν υπολογιστής και σκληροί δίσκοι
Από τις επιτόπιες ψηφιακές έρευνες εξειδικευμένων αξιωματικών ταυτοποιήθηκε ψηφιακά η εμπλοκή και η κακόβουλη δράση των τριών δραστών, ενώ κατασχέθηκαν ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και τρεις εσωτερικοί σκληροί δίσκοι.
Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακές εξετάσεις.
Σεσημασμένος ο 50χρονος -Το έσκασε από το παράθυρο
Ο δύο ημεδαποί ηλικίας 25 και 28 ετών δεν συνελήφθησαν, διότι δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις της αυτοφώρου διαδικασίας. Σημειώνεται ότι ο 50χρονος αναζητείται να συλληφθεί στα όρια του αυτοφώρου για το αδίκημα της απείθειας, καθώς όταν οι αστυνομικοί τον εντόπισαν εκείνος δέφυγε από το παράθυρο του σπιτιού του. Σημειώνεται ότι ο 50χρονος είναι σεσημασμένος κατά το παρελθόν για διάφορα ποινικά αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους θα υποβληθεί στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή. Παράλληλα ερευνάται η εμπλοκή τους και σε τυχόν άλλες αξιόποινες πράξεις, καθώς και πιθανή επικοινωνία τους με άτομα στην περιοχή των Ιωαννίνων.
Eκτακτη σύνοδος του Εurogroup στις 27 Μαρτίου θα συγκληθεί για την εξέταση της χρηματοδότησης της Ελλάδας εάν μέχρι τότε η κυβέρνηση ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της.
Όπως ανέφερε το πρωί πηγή της Κομισιόν, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης μπορεί να αποφασίσουν την προσεχή Παρασκευή την αποδέσμευση μέρους των διαθέσιμων του ελληνικού προγράμματος που ανέρχονται συνολικά σε 7,2 δισ. ευρώ.
Προϋπόθεση είναι η κυβέρνηση να υποβάλει, όπως δεσμεύθηκε τα ξημερώματα ο Πρωθυπουργός στην επταμερή διάσκεψη, κατάλογο με λεπτομερείς και κοστολογημένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσες άμεσης εφαρμογής.
Όλοι οι εργαζόμενοι των Μεταλλείων Κασσάνδρας, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, συγκεντρωθήκαμε στην είσοδο του εργοταξίου των Σκουριών, διαμαρτυρόμενοι για τον εμπαιγμό που υφιστάμεθα εδώ και δύο μήνες από την ελληνική Κυβέρνηση.
Στέλνουμε σήμερα ένα βροντερό μήνυμα:
Δεν θα κάνουμε τις Σκουριές πολιτικό γεφύρι της Άρτας
Μετά από αλλεπάλληλες επαφές και συζητήσεις με τους “αρμόδιους” Υπουργούς για το θέμα μας.
Μετά από ανακλήσεις αδειών των εργασιών μας και ανακλήσεις των ανακλήσεων μέσα σε λίγες μέρες.
Μετά από την αθέτηση της υπόσχεσης του Υφυπουργού για επίσκεψη στα Μεταλλεία Χαλκιδικής.
Μετά και από τη χθεσινή δήλωση του ότι χρειάζεται “όπλα” απέναντι στη νόμιμη λειτουργία των Μεταλλείων.
Δηλώνουμε έτοιμοι να κορυφώσουμε των αγώνα μας για να προστατέψουμε με κάθε τρόπο την ανάπτυξη της περιοχής μας, την νόμιμη εργασία μας και το μέλλον του τόπου μας.
Δεν θα σταματήσουμε αν δεν δικαιωθούμε!
Ακολουθεί η σημερινή ανακοίνωση μας:
Μεγάλη Παναγία, 20 Μαρτίου 2015
Ανακοίνωση:
«Δεν θα κάνουμε τις Σκουριές πολιτικό γεφύρι της Άρτας»
Τις τελευταίες 7 μέρες το πρωί έχουμε δουλειά και το βράδυ την χάνουμε. Στην Αθήνα και ενώπιον μας, η δουλειά μας νομιμοποιείται και όταν επιστρέφουμε στην Χαλκιδική, η δουλειά μας αμφισβητείται. Μέσα σε 7 μέρες πήραμε 7 διαφορετικές απαντήσεις, και η κάθε απάντηση ακυρώθηκε από την επόμενη. Και όλα αυτά με τις ίδιες συνθήκες, τους ίδιους Νόμους το ίδιο Κράτος και τους ίδιους Υπουργούς.
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον εμπαιγμό ολόκληρης της κοινωνίας της Χαλκιδικής από την Κυβέρνηση και τους «αρμόδιους» υπουργούς, κατεβαίνουμε σε 24ωρη απεργία, βγαίνουμε στον δρόμο σε συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο Χοντρό Δέντρο στις Σκουριές:
Καλούμε την Κυβέρνηση να σεβαστεί τους θεσμούς και τους Νόμους του ελληνικού κράτους και να μας αντιμετωπίσει σοβαρά ως Έλληνες πολίτες
Καλούμε τους «αρμόδιους» Υπουργούς Παναγιώτη Λαφαζάνη και Γιάννη Τσιρώνη να ενημερωθούν ΣΟΒΑΡΑ, να επιλέξουν τους Νόμους από τις μονομερείς ενέργειες «υπέρβασης εξουσίας», και να ξεκαθαρίσουν υπεύθυνα την θέση τους
Καλούμε τον Γιάννη Τσιρώνη, που αποφάσισε να μας βγάλει από το πρόγραμμά του επισκεπτόμενος την Βόρεια Ελλάδα, να υλοποιήσει την ΔΕΣΜΕΥΣΗ του, προς εμάς και να ενημερωθεί ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ και από εμάς για το έργο μας
Καλούμε το Κράτος να σεβαστεί τους Νόμους και τους πολίτες του του και όλες τις υγιείς δυνάμεις του τόπου να στηρίξουν ανοιχτά τον δίκαιο αγώνα μας
Καλούμε τους τοπικούς βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην κοινωνία της Χαλκιδικής και στα αυτονόητα δικαιώματά της
Δηλώνουμε κατηγορηματικά από το μέτωπο του αγώνα ότι: «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε μια τέτοια μεταχείριση για την κοινωνία της ΒΑ Χαλκιδικής». Γι’ αυτό:
Από εδώ και στο εξής παίρνουμε στα σοβαρά ΜΟΝΟ τις επίσημες Αποφάσεις, τις επίσημες δηλώσεις και τα έγγραφα του ελληνικού κράτους και των ελληνικών δικαστηρίων και σε αυτά θα βασιζόμαστε
Σεβόμαστε τον Νόμο και περιμένουμε από την ελληνική Κυβέρνηση να τον εφαρμόσει και να ξεκαθαρίσει την θέση της απέναντί μας
Μέχρι τότε, θα διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, με κάθε νόμιμο μέσο
Ξεκινάμε έναν νέο πιο δυναμικό ΑΓΩΝΑ με πορείες, διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις στα χωριά μας, στα εργοτάξια μας, στα Υπουργικά Γραφεία και όπου αλλού χρειαστεί. Με την έμπρακτη στήριξη της κοινωνίας της Χαλκιδικής και όλου του εργατικού κόσμου της χώρας.
Το μέλλον μας, και τους αγώνες που δώσαμε όλα αυτά τα χρόνια ΥΠΕΡ του τόπου, του περιβάλλοντος, της κοινωνίας της Χαλκιδικής και της αξιοπρέπειας όλων μας, δεν τα χαρίζουμε σε κανέναν.
Εντείνουμε τον ΑΓΩΝΑ μας και με τον αγώνα μας θα νικήσουμε.
Οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας
Ενα εξαιρετικά κατατοπιστικό ρεπορτάζ για την χρηματοδότηση της Ελλάδας ως το τέλος Αυγούστου παρουσιάζει σήμερα η γαλλική εφημερίδα Le Monde.
Στον ανωτέρω πίνακα η εφημερίδα παρουσιάζει αναλυτικά τι έγινε ως σήμερα και αναπτύσσει με ημερομηνίες τι θα συμβεί στο εξής με την χρηματοδότηση της Ελλάδας, η οποία όπως όλα δείχνουν, ξεμπλοκαρίστηκε στην χθεσινοβραδυνή μίνι Σύνοδο Κορυφής με τους 7 ηγέτες:
1η Απριλίου: Η ΕΚΤ θα αποφασίσει να ρίξει ρευστό επειγόντως στις ελληνικές τράπεζες
15 Απρίλιου: Η ΕΚΤ θα αποφασίσει την νομισματική της πολιτική
6 Μαίου: Η ΕΚΤ θα αποφασίσει να ρίξει ρευστό στις ελληνικές τράπεζες
11 Μαίου: Συνεδρίαση του Eurogroup
15 Ιουνίου: Συνεδρίαση του Eurogroup
30 Ιουνίου: Τελειώνει η 4μηνη παράταση του προγράμματος
Και συνεχίζει το ρεπορτάζ της η γαλλική εφημερίδα:
Η Ελλάδα δεσμεύτηκε στην χθεσινή 7μερή συνεδρίαση των ηγετών να παρουσιάσει μέσα στις επόμενες ημέρες «έναν πλήρη κατάλογο μεταρρυθμίσεων» στους ευρωπαίους εταίρους της ώστε να λάβει τα χρήματα που χρειάζεται επειγόντως για να αποφύγει την οικονομική ασφυξία, αναφέρει το ρεπορτάζ της Le Monde.
Η Αθήνα θα παρουσιάσει «μια συγκεκριμένη λίστα μεταρρυθμίσεων και δεσμεύσεων» ανακοίνωσαν το βράδυ της Πέμπτης οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, οι οποίοι ως εκείνη τη στιγμή έκαναν λόγο για «πολύ μικρή πρόοδο» που αφορούσε στο κρίσιμο ζήτημα της χρηματοδότησης της χώρας, προσθέτει η γαλλική εφημερίδα.
Αυτή η απόφαση ξανάφερε στις ράγιες τη σωτηρία της χώρας και την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, εκτίμησε από την πλευρά του ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είχε απαιτήσει αυτή τη μίνι Σύνοδο για να παρουσιάσει τις θέσεις του, καταλήγει η Le Monde>.
Ενώ ήταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις του Α. Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής η ιστοσελίδα Iskra, της Αριστερής Πλατφόρμας και του Π. Λαφαζάνη, απαιτούσε από την κυβέρνηση να μην υποχωρήσει στους νεοαποικιακούς, όπως τους χαρακτηρίζει, εκβιασμούς των Ευρωπαίων.
Εντυπωσιακοί και στα κεφαλαία είναι οι υπέρτιτλοι στο άρθρο για τη Σύνοδο Κορυφής που ανήρτησε ο Iskra.
Στο άρθρο με τίτλο ''ΕΥΡΩΕΝΩΣΙΑΚΟΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ TΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - Η ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙ, ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ'' καλεί την ελληνική πλευρά να «κρατήσει ανυποχώρητη στάση απέναντι στους "νεοαποικιακού" χαρακτήρα εκβιασμούς» της Καγκελαρίου Α. Μέρκελ, του Γάλλου Προέδρου Φρ. Ολάντ, του επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι, του Προέδρου της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ και του Προέδρου του Εurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ.
Ολο το άρθρο που δημοσιεύτηκε λίγο πριν την οκταμερή συνάντηση χθες έχει ως εξής:
Να κρατήσει ανυποχώρητη στάση απέναντι στους «νεοαποικιακού» χαρακτήρα εκβιασμούς καλείται η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της συνάντησης κορυφής που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Πέμπτης (19/3), μεταξύ του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της Καγκελαρίου Α. Μέρκελ, του Γάλλου Προέδρου Φρ. Ολάντ, του επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι, τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ , τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον Πρόεδρο του eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ.
Η ελληνική πλευρά θα διατυπώσει τις θέσεις της για την εφαρμογή του προοδευτικού της προγράμματος, το οποίο συναντά λυσσώδεις αντιδράσεις από το κατεστημένο της ΕΕ και πρώτα απ’ όλα της Γερμανίας που επιδιώκουν να εξαναγκάσουν την ελληνική κυβέρνηση στη συνέχιση των μνημονιακών μέτρων λιτότητας και εξαθλίωσης του λαού. Η συνάντηση κορυφής για τις ελληνικές θέσεις θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, η οποία θα έχει ως κεντρικό θέμα το ουκρανικό ζήτημα.
Την ίδια ώρα, οι δανειστές της χώρας συνεχίζουν τις πιέσεις και τους ωμούς εκβιασμούς προκειμένου να επιφέρουν οικονομική ασφυξία στη χώρα, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την χθεσινή (Τετάρτη 18/3) απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει ελάχιστα το όριο του μηχανισμού ELA (κατά 400 εκατ. ευρώ), στον οποίο προσφεύγουν οι ελληνικές τράπεζες για να αντλήσουν ρευστότητα.
Κύκλοι της ριζοσπαστικής Αριστεράς τόνιζαν στην Iskra ότι ένα πρώτο δείγμα αντίστασης της ελληνικής πλευράς απέναντι στους «θεσμούς», είναι το γεγονός της κατάθεσης και υπερψήφισης, τελικά, από τη Βουλή του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την ψήφιση του οποίου οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών απέρριπταν ως «μονομερή ενέργεια»!
Όλα δείχνουν ότι την ίδια στάση θα κρατήσει η κυβέρνηση και για το φλέγον ζήτημα των 100 δόσεων, το οποίο θα δώσει ανάσα στους πολίτες που έχουν συσσωρευμένες οφειλές προς τις εφορίες και το οποίο θα έχει και δημοσιονομικό όφελος για τη χώρα.
Αυτές τις κρίσιμες ώρες, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εμμείνει σθεναρά στην εφαρμογή του προοδευτικού της προγράμματος, το οποίο είναι και η μόνη εγγύηση για την σταθερότητα στη χώρα. Σε αντίθετη περίπτωση, μία αναδίπλωση θα εκληφθεί από τους «νεοαποικοκράτες» της Γερμανικής ΕΕ ως απόδειξη υποχωρητικότητας, με άμεσο αποτέλεσμα την κλιμάκωση των πιέσεων σε βάρος της χώρας.
Η μάχη που δίνει η ελληνική κυβέρνηση και η επιτυχημένη έκβασή της με την εφαρμογή του ριζοσπαστικού της προγράμματος το οποίο ενέκρινε ο ελληνικός λαός, μπορεί να αποτελέσει φωτεινό παράδειγμα για όλους τους λαούς της Ευρώπης, προκειμένου να ανοίξουν νέοι δρόμοι για την απόκρουση και ανατροπή των μονεταριστικών επιλογών των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ.
Ενεργοποιήθηκε η ρύθμιση – εξπρές για την καταβολή οποιουδήποτε βασικού ποσού οφειλής (μη ρυθμισμένου) με απαλλαγή προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής που αναλογούν σε αυτό. Οι φορολογούμενοι έχουν περιθώριο 5 εργάσιμων ημερών, μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 27 Μαρτίου να επιλέξουν οποιοδήποτε χρέος και να πληρώσουν μέρος ή το σύνολο της βασικής οφειλής (μόνο το ανεξόφλητο υπόλοιπο του αρχικά βεβαιωμένου ποσού) χωρίς επιβαρύνσεις.
Η διαδικασία
Η καταβολή διενεργείται με τη χρήση της ταυτότητας οφειλής (Τ.Ο.) στις Τράπεζες και στα ΕΛ.ΤΑ. Κατ' εξαίρεση είναι δυνατή η καταβολή και στις Δ.Ο.Υ.
Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις μπορούν να πληροφορούνται την ταυτότητα οφειλής (Τ.Ο.) μέσω της εφαρμογής «προσωποποιημένης πληροφόρησης» ή εναλλακτικά μέσω εκτύπωσης «συγκεντρωτικής εικόνας οφειλών εκτός ρύθμισης», η οποία θα αναρτηθεί στις 20 Μαρτίου στο TAXISnet. Επίσης μπορούν να πληροφορούνται την ταυτότητα οφειλής από τις Δ.Ο.Υ. και τα Γ.Ε.Φ.
Εάν οι πολίτες επιθυμούν να εξοφλήσουν ρυθμισμένες οφειλές πρέπει να υποβάλουν αίτηση «απώλειας ρύθμισης» στη Δ.Ο.Υ. και στη συνέχεια να εξοφλήσουν την υπολειπόμενη βασική οφειλή με απαλλαγή του συνόλου των προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής. Στην περίπτωση αυτή η ρύθμιση χάνεται και δεν χρησιμοποιείται πλέον από τον πολίτη η ταυτότητα ρυθμισμένης οφειλής (Τ.Ρ.Ο.), αλλά η ταυτότητα οφειλής (Τ.Ο.) που αντιστοιχεί στο κάθε χρέος που θα καταβάλει.
Η καταβολή διενεργείται με την ταυτότητα οφειλής (Τ.Ο.), η οποία χαρακτηρίζει κάθε οφειλή και την ακολουθεί μέχρι την εξόφλησή της, συνεπώς για κάθε οφειλή χωριστά πρέπει να χρησιμοποιείται η μοναδική ταυτότητά της. Ο πολίτης είναι σημαντικό να γνωρίζει ότι για όσα χρέη επιθυμεί να πληρώσει, τόσες ταυτότητες οφειλής (Τ.Ο.) οφείλει να προσκομίζει στις Τράπεζες ή ΕΛ.ΤΑ., δηλώνοντας ταυτόχρονα και το ποσό που επιθυμεί να καταβάλει ανά ταυτότητα οφειλής (Τ.Ο.).
Απάντηση στις επικρίσεις για τη στάση της αστυνομίας στη κατάληψη της Νομικής αλλά και στα πρόσφατα επεισόδια στα Εξάρχεια έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA".
"Η αστυνομία δεν είναι αρμόδια να λύνει τα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα, ούτε τα ακαδημαϊκά προβλήματα της χώρας", είπε ο κ. Πανούσης και πρόσθεσε:
"40 χρόνια τι γίνεται με τις καταλήψεις; Θυμάμαι καταλήψεις έξι μηνών, όχι πέντε ημερών. Θυμάμαι να καίνε τα αυτοκίνητα στις διαδηλώσεις του χώρου αυτού. 40 χρόνια καίνε στα Εξάρχεια. Άρα είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα τι σημαίνει στα Εξάρχεια, είναι ένα ακαδημαϊκό πρόβλημα τι συμβαίνει στα πανεπιστήμια".
Ειδικά για τα πανεπιστήμια σημείωσε πως "αν θέλει το πανεπιστήμιο να έχει πανεπιστημιακή αστυνομία ή περιφρούρηση ή οτιδήποτε άλλο ας το κάνει. Σκεφτείτε όμως την εικόνα ενός ευρωπαϊκού πανεπιστημίου που προχθές θα έμπαινε η αστυνομία...θα λύνει η αστυνομία τις ενδοοικογενειακές περιπτώσεις των πανεπιστημίων".
Ερωτηθείς σχετικά με τη μη επέμβαση της αστυνομίας στη Νομική απάντησε πως όλα είναι "θέμα στάθμισης". "Πρέπει να δεις τι θα συμβεί στη σημερινή νοοτροπία και συγκυρία αν μπούνε μέσα αστυνομικοί, έχουν φυσική επαφή, σπάσουν δύο - τρία κεφάλια, σπαστούν και δύο κεφάλια των αστυνομικών. Οι ίδιοι που λένε γιατί δεν μπήκατε θα λένε γιατί μπήκατε έτσι...40 χρόνια δεν σπάνε κεφάλια; Έγινε τίποτε;", επισήμανε.
Για τα Εξάρχεια είπε πως 40 χρόνια η μεταπολίτευση δεν μπορεί να λύσει αυτό το "κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα", τονίζοντας πως "η αστυνομία δεν είναι αρμόδια να λύνει τις παθογένειες της μεταπολίτευσης" και ότι "αυτοί που παράγουν το πρόβλημα πρέπει να το λύσουν...πρέπει να το λύσει η κοινωνία και το πολιτικό σύστημα".
Ραγδαία είναι η εξάπλωση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, καθώς μια στις δυο νέες προσλήψεις αφορά μερική ή εκ περιτροπής εργασία. Το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση με στόχο να αντιμετωπιστούν φαινόμενα όπου σε θέσεις μερικής ή εκ περιτροπής εργασία «κρύβεται» ουσιαστικά πλήρης απασχόληση.
Αποκαλυπτικά για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας είναι τα στοιχεία που έχουν φτάσει στο υπουργείο με βάση το σύστημα Εργάνη. Ενδεικτικά αναφέρεται πως τον Φεβρουάριο μόνο 47,6% των νέων προσλήψεων αφορά πλήρη απασχόληση. Στον αντίποδα, το 35,77% των νέων προσλήψεων αφορά μερική εργασία , ενώ το 17,47% εκ περιτροπής απασχόληση.
Το θέμα αυτό είναι ψηλά στη λίστα του υπουργού Εργασίας, Πάνου Σκουρλέτη, και το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Σύμφωνα με το «Έθνος», για τον σκοπό αυτό έχουν ήδη γίνει οι πρώτες συσκέψεις στο υπουργείο και θα υπάρξουν ανακοινώσεις αμέσως μετά την κατάθεση των νομοσχεδίων για τον κατώτερο μισθό και τις συλλογικές συμβάσεις.
Με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες, προωθείται ρύθμιση που προβλέπει αντικειμενική αιτιολόγηση της χρήσης εναλλακτικών μορφών εργασίας, για να αντιμετωπιστούν περιπτώσεις καταχρηστικής αξιοποίησης της ευελιξίας. Στο ενδιάμεσο, θα υπάρξει εντατικοποίηση των ελέγχων του ΣΕΠΕ, για να διαπιστωθεί αν εμφανίζονται εργαζόμενοι να δουλεύουν τετράωρα, αλλά στην πράξη απασχολούνται οκτώ ή και περισσότερες ώρες την ημέρα.
Συνολικά τους τελευταίους 14 μήνες οι προσλήψεις ήταν 1.756.113, ωστόσο μόνο οι 867.241 αφορούν θέσεις πλήρους απασχόλησης. Την ίδια στιγμή, 633.370 νέες θέσεις αφορούν μερική απασχόληση και 255.502 εκ περιτροπής εργασία.
Την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για το αποτέλεσμα της μίνι διάσκεψης των Βρυξελλών για την Ελλάδα εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης το πρωί της Παρασκευής, λίγες ώρες μετά τη μαραθώνια επταμερή συνάντηση για το ελληνικό ζήτημα.
Με δηλώσεις του σε πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές επισήμανε, ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στο Eurogroup λίστα συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αποδεσμευτεί η χρηματοδότηση προς τη χώρα.
Στη λίστα δεν θα υπάρχουν υφεσιακά μέτρα (όπως αύξηση του ΦΠΑ ή νέες περικοπές) και οι μεταρρυθμίσεις αυτές εν συνεχεία θα λάβουν τη μορφή νομοσχεδίων, όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Δεν θα εφαρμοστούν επιπλέον μέτρα λιτότητας που θα συμπιέσουν ακόμη περισσότερο τα εισοδήματα», είπε, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο στερείται οικονομικής λογικής. «Δεν μπορείς να σφίξεις άλλο το ζωνάρι. Υπάρχουν άλλοι τρόποι για να αυξήσεις τα δημόσια έσοδα», πρόσθεσε.
Όπως είπε ακόμη, η λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα εξειδικεύσει η κυβέρνηση θα αφορούν ένα ευρύ φάσμα, από τη φορολογική διοίκηση, την ενίσχυση της διαφάνειας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, μέχρι την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης.
Ο κ. Σακελλαρίδης χαρακτήρισε επίσης θετικό το ότι στη διάρκεια της επταμερούς «εκφράστηκε η δέσμευση των εταίρων ότι δεν υπάρχει περίπτωση Grexit», αλλά και ότι «ξεκαθαρίστηκε ο ρόλος των τεχνικών κλιμακίων», τα οποία -όπως τόνισε- θα έρχονται στην Αθήνα, αλλά δεν θα παρεμβαίνουν πολιτικά.
Για τη μη συμμετοχή του κ. Βαρουφάκη στη χθεσινή συνάντηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι δεν είθισται υπουργοί Οικονομικών να πηγαίνουν σε Συνόδους Κορυφής.
Τέλος, υπογράμμισε ότι τα ζητήματα ρευστότητας αποδεικνύονται διαχειρίσιμα. «Προβλήματα υπάρχουν, αλλά δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ούτε για την καταβολή μισθών – συντάξεων, ούτε για την καταβολή των υποχρεώσεων της χώρας», κατέληξε.
Αν και δεν έχει οριστεί πότε θα συγκληθεί το Eurogroup, εκτιμάται ότι αυτό θα γίνει έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας.
Παράλληλα, ο Γ.Σακελλαρίδης ανέφερε ότι εντός της ημέρας ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πρόκειται να ανακοινώσει πρόγραμμα της Επιτροπής για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα.
Κατά τις πληροφορίες, οι πόροι του προγράμματος αυτού θα είναι της τάξης των 2 δισ. ευρώ.
Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα ανταποκριθεί «άμεσα και εποικοδομητικά» στον κατάλογο με τις πληροφορίες που ετοιμάζονται να ζητήσουν τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών.
«Οι τεχνικές ομάδες εμπειρογνωμόνων ετοιμάζουν λεπτομερή κατάλογο με τις πληροφορίες που χρειάζονται αναφορικά σχετικά με τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις καθώς και την εξέλιξη των οικονομικών δεδομένων», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, λίγες ώρες μετά την κρίσιμη επταμερή συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Αναμένουμε τον κατάλογο στον οποίο θα ανταποκριθούμε άμεσα και εποικοδομητικά» πρόσθεσε.
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι εταίροι συμφώνησαν την Πέμπτη να καταθέσει η κυβέρνηση λεπτομερή κατάλογο με τις μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιήσει για να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση των δανείων διάσωσης και να αποτραπεί η χρεωκοπία της χώρας, αναφέρει το Reuters.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών έχει ως εξής:
«Το υπουργείο Οικονομικών πληροφορήθηκε ότι οι τεχνικές ομάδες εμπειρογνωμόνων ετοιμάζουν λεπτομερή κατάλογο με τις πληροφορίες που χρειάζονται σχετικά με τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις καθώς και την εξέλιξη των οικονομικών δεδομένων. Πρόκειται για εξέλιξη την οποία το Υπουργείο Οικονομικών κρίνει θετική καθώς θα βοηθήσει τις συζητήσεις που διεξάγονται σε επίπεδο Brussels Group σύμφωνα με το πνεύμα της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Αναμένουμε τον κατάλογο στον οποίο θα ανταποκριθούμε άμεσα και εποικοδομητικά».
Tη συμφωνία του Εurogroup, της 20ής Φεβρουαρίου, επιβεβαίωσαν σήμερα στις Βρυξελλες, οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Κομισιόν και του Εurogroup.
Όπως επισημαίνεται, οι τρεις πρόεδροι συμφωνούν με τη συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015.
«Σήμερα ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της επταμερούς συνάντησης για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, όλες οι πλευρές όχι μόνο επαναβεβαίωσαν τη διάθεση να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των δυσκολιών, αλλα επαναβεβαίωσαν την κοινή ανάγνωση της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Είναι λοιπόν σαφές ότι η Ελλάδα δεν έχει υποχρέωση να υλοποιήσει υφεσιακά μέτρα, τη λεγόμενη πέμπτη αξιολόγηση, ούτε το mail Χαρδούβελη, είπε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει τις δικές της μεταρρυθμίσεις και θα τις υλοποιήσει.
Ταυτόχρονα, επαναβεβαιώθηκε η διάθεση όλων των πλευρών να εργαστούν, ώστε το συντομότερο να υπάρξει η αποκατάσταση της χρηματοδοτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας.
Τέλος, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να προχωρήσει άμεσα στην προώθηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για ένα σημαντικό ποσό με στόχο την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα – το ποσό θα το ανακοινώσει ο ίδιος σήμερα.
«Ξαβάζουμε τη διαδικασία στις ράγες γιατί με ευθυνη κάποιων είχε εκτροχιαστεί», κατέληξε.
Την επιβεβαίωση της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου αποφάσισαν οι οκτώ ηγέτες που συμμετείχαν στην μίνι – Σύνοδο το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες.
Χαρακτηριστικό της κοινής διάθεσης όλων των πλευρών και του πνεύματος σύγκλισης που επικράτησε είναι και το γεγονός ότι ακολούθως εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν.
Στην κοινή δήλωση αναφέρεται η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να προτείνει λίστα μεταρρυθμίσεων το συντομότερο δυνατόν, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνεται η διαδικασία που είχε συμφωνηθεί στις 20 Φεβρουαρίου.
Τέλος στην κοινή δήλωση αναφέρεται πως το Eurogroup είναι έτοιμο να συγκληθεί το συντομότερο δυνατόν.
Ολόκληρη η δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Κομισιόν και του Eurogroup
Είμαστε σε πλήρη διάθεση τήρησης της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου του 2015.
Σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, δεσμευόμαστε όλοι να επιταχύνουμε τη δουλειά και να ολοκληρώσουμε το γρηγορότερο δυνατόν.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, οι ελληνικές αρχές θα έχουν την κυριότητα των μεταρρυθμίσεων και θα παρουσιάσουν μία πλήρη λίστα τις επόμενες μέρες.
Επιβεβαιώνουμε την πρακτική συμφωνία κατά την διαδικασία: Η πολιτική συζήτηση γίνεται στις Βρυξέλλες. Η συλλογή των απαραίτητων στοιχείων γίνεται στην Αθήνα.
Το Eurogroup είναι έτοιμο να συγκληθεί το συντομότερο δυνατόν.
Η Μέρκελ επιμένει στην πλήρη υλοποίηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας
Μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην πλήρη υλοποίηση των δεσμεύσεων που προβλέπονται στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου έστειλε η Άνγκελα Μέρκελ στη συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε μετά την οχταμερή συνάντηση στις Βρυξέλλες για το θέμα της Ελλάδας.
Η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι τις επόμενες ημέρες οι συμμετέχοντες στη συνάντηση περιμένουν έναν πλήρη κατάλογο από την ελληνική κυβέρνηση για το τι έχει κάνει και για το τι προτίθεται να κάνει ξεκαθαρίζοντας ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση της διαδικασίας είναι αυτός ο κατάλογος.
Όπως είπε θα υπάρξει μια διεργασία για αποτίμηση όλων αυτών των πραγμάτων στις Βρυξέλλες αλλά συμπλήρωσε ότι θα υπάρξει και έλεγχος στην Αθήνα. Επανέλαβε , δε, ότι την αποτίμηση θα κάνει το Eurogroup.
Η κατάσταση δεν είναι απλή και εύκολη, διευκρίνισε η Γερμανίδα Καγκελάριος και ξεκαθάρισε ότι είναι σαφές πως εκταμίευση κονδυλίων θα γίνει όταν εκπληρωθούν οι υποσχέσεις της 20ής Φεβρουαρίου. «Μόνο όταν θα υπάρχει αποτίμηση από τους τρεις Θεσμούς, θα υπάρξει εκταμίευση οποιοδήποτε ποσού» συμπλήρωσε.
Μετά τις 20 Φεβρουαρίου δεν έγιναν όλα όσα περιμέναμε, τόνισε η κυρία Μέρκελ, αλλά όπως είπε «ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι έχει τη διάθεση να υλοποιήσει όσα προβλέπονται και εμείς τον εμπιστευτήκαμε. Θέλω να πιστεύω ότι θα εμφανιστεί επιτέλους ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων». «Κατέγραψα ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει καθε βούληση να παρουσιάσει τον κατάλογο το δυνατόν γρηγορότερο, δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες, ήμασταν σε πνεύμα αγαστής συνεργασίας» συμπλήρωσε
Επανέλαβε, επίσης, ότι στην οχταμερή συνάντηση «δεν μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις που είναι αρμοδιότητα του Eurogroup» γι” αυτό και το ανακοινωθέν θα παρουσιαστεί στην Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής.
Επανερχόμενη στο θέμα του καταλόγου η Γερμανίδα Καγκελάριος τόνισε ότι πρέπει να είναι πλήρης και να δίνει τη δυνατότητα να υπάρχει ένα πρόγραμμα που να παρακολουθούμε βήμα με βήμα η υλοποίηση. «Δεν μιλάμε για έναν πρώτο ή δεύτερο κατάλογο αλλά τον βασικό κατάλογο των μέτρων που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση» συμπλήρωσε.
Ερωτηθείσα για το κλίμα που επικράτησε η κυρία Μέρκελ είπε ότι «δεν υπήρχαν ζητήματα λεκτικά ήταν μια ήσυχη συζήτηση και τα μεμονομένα λεκτικά σχήματα που είχαν ακουστεί δεν μας απασχόλησαν».
Ολάντ: Επιθυμούμε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη
Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει μεταρρυθμίσεις είπε μετά τις εργασίες της Συνόδου ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και τόνισε: «Επιθυμούμε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη».
Δεν υπήρξε ζωηρή ή έντονη συζήτηση, αλλά εστιάσαμε στην αναγκαιότητα να παράξει η Ελλάδα τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, αυτή είναι και η επιθυμία του Έλληνα πρωθυπουργού, δήλωσε ακόμα ο πρόεδρος Ολάντ.
Οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει άμεσα να προτείνει η Ελλάδα θα συζητηθούν και θα εξεταστούν, όχι ως προς το περιεχόμενο, αλλά σε δημοσιονομικό επίπεδο, πρόσθεσε ο Ολάντ και εξήγησε πως για κάθε μεταρρύθμιση που θα καταργεί η Ελλάδα, τότε θα πρέπει να μας προτείνει μια καινούρια.
Οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να είναι συμβατές ώστε η Ελλάδα να είναι και να παραμείνει, όπως και το επιθυμεί, στην Ευρωζώνη.
Η ενεργοποίηση της διαδικασίας θα σημάνει σύγκληση του Eurogroup άμεσα, το συντομότερο δυνατόν, είπε ακόμα ο κύριος Ολάντ, διευκρινίζοντας πως όσο πιο σύντομα κατατεθεί εκ μέρους της Ελλάδας η λίστα μεταρρυθμίσεων τόσο πιο γρήγορα θα κινηθούν οι διαδικασίες για την εκταμίευση των δόσεων, είπε.
Η Ελλάδα δεν πρέπει να χάνει χρόνο και να δίνει πληροφορίες, αυτό που θέλει η Ευρωζώνη είναι οι μεταρρυθμίσεις να μπαίνουν στο πλαίσιο της απόφασης της 20ης Φεβρουαρίου, κατέληξε ο Γάλλος πρόεδρος.