facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

Με κορονοϊό 11 ασθενείς στην Παθολογική του Νοσοκομείου Αγρινίου

Σήμερα ο ΕΟΔΥ κατένειμε 20 κρούσματα στο Νομό ενώ η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ανέφερε πως Πιερία, Φθιώτιδα και Αιτωλοακαρνανία είναι περιοχές όπου “δεν είδαμε σαφή μείωση των κρουσμάτων”. Διατύπωσε αυτό που λένε και οι αριθμοί δηλαδή…

Η πλέον ανησυχητική ωστόσο είδηση έρχεται από το Νοσοκομείο  Αγρινίου όπου πριν λίγη ώρα σήμανε συναγερμός καθώς έγινε γνωστό πως βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό 11 άτομα που νοσηλεύονταν στην παθολογική κλινική όπου εισήχθησαν βεβαίως με διάφορα προβλήματα υγείας.Ότι νοσούν από κορωνοϊό βεβαιώθηκε σε rapid τεστ.

Οι ασθενείς αυτοί βρισκόταν σε τρεις διαφορετικούς θαλάμους και είναι πλέον σοβαρά τα ερωτηματικά για το πως έγινε η διασπορά της νόσου εντός του νοσηλευτικού ιδρύματος της πόλης.

Τα ερωτήματα χρήζουν απάντησης από τις αρμόδιες αρχές ωστόσο προέχει σήμερα η διαχείριση της κρίσιμης αυτής κατάστασης ενόσω ήδη στο ίδρυμα νοσηλεύονται 24 άτομα στην κλινική covid. Δεκάδες επαφές των ασθενών της παθολογικής και υγειονομικό προσωπικό θα υποβληθούν με τη σειρά τους σε τεστ.

agrinionews

Διαβάστε Περισσότερα » "Με κορονοϊό 11 ασθενείς στην Παθολογική του Νοσοκομείου Αγρινίου"

Γρηγορόπουλος : Drones, ελικόπτερα και 4.000 αστυνομικοί επί ποδός

Μέτρα ανάλογα με αυτά κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου έχει σχεδιάσει η Ελληνική Αστυνομία για την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, 12η επέτειο από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Το πρωί της Κυριακής, τουλάχιστον 4.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται στους δρόμους της Αττικής, δημιουργώντας ένα κλοιό γύρω από την ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων.

Ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ προβλέπει, σύμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΠΕ, την αποτροπή συγκέντρωσης στην συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλα στα Εξάρχεια, όπου έπεσε νεκρός ο Αλ. Γρηγορόπουλος στις 6 Δεκεμβρίου του 2008, από τη σφαίρα του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, αλλά και την επιτήρηση άλλων χώρων που ενδεχομένως να πραγματοποιηθούν ανάλογες συγκεντρώσεις.

Σημειώνεται ότι ήδη υπάρχουν καλέσματα για συγκεντρώσεις στα Εξάρχεια, τόσο για τις 11 το πρωί όσο και για τις 2 το μεσημέρι.

Το ελικόπτερο και το drone της ελληνικής αστυνομίας θα μεταφέρουν συνεχώς εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων, ενώ αυξημένα θα είναι και τα μέτρα προστασίας στα αστυνομικά τμήματα.

Την ίδια ώρα, οι επικεφαλής της αστυνομίας εκφράζουν φόβους για χτύπημα περιφερειακά της Αττικής.

 
Θα απαγορευτούν οι συναθροίσεις;

Οι συγκεντρώσεις και οι πορείες ούτως ή άλλως απαγορεύονται από τα υφιστάμενα μέτρα του lockdown, ωστόσο αναμένεται να εκδοθεί και επίσημη απόφαση απαγόρευσης συναθροίσεων από το Αρχηγείο, όπως είχε γίνει για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Από νωρίς άλλωστε φέτος είχε εξαγγείλει ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ότι δεν θα επιτραπούν συγκεντρώσεις και πορείες λόγω των συνθηκών της πανδημίας του κοροναϊού, όπως ίσχυε και στις 17 Νοεμβρίου.

Η απαγόρευση συναθροίσεων αναμένεται να επικαλείται λόγους δημόσιας υγείας για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κοροναϊού και θα προβλέπει πρόστιμα για τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες.

Κάλεσμα για να τιμηθεί η μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Σημειώνεται ότι πολλοί δικηγόροι δημοσιογράφοι, εκπαιδευτικοί, καλλιτέχνες και άλλα άτομα, υπογράφουν κείμενο καλέσματος για απότιση τιμής στον τόπο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, την Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου, με την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας για τον κοροναϊό, στην οποία εκτός των άλλων αναφέρουν:

«Η 6η Δεκεμβρίου είναι η ημέρα του Αλέξανδρου, η ημέρα των νέων ανθρώπων, που βάλλονται από παντού. Ας τους τιμήσουμε κι ας δείξουμε πως δεν τους ξεχνάμε. Τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας (φορώντας μάσκες και κρατώντας αποστάσεις) θα βρεθούμε στην οδό Μεσολογγίου και Τζαβέλλα, στον τόπο της δολοφονίας του Αλέξανδρου, στο μνημείο που έχει στηθεί. Για να αφήσουμε ένα λουλούδι, ένα γράμμα, μία υπόσχεση. Για να παραμείνουμε άνθρωποι».

Καλέσματα επίσης έχουν απευθύνει και άλλοι χώροι της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, μέσω διαδικτύου, καθώς και πολλοί μέσω ιστότοπου του αντιεξουσιαστικού χώρου, τόσο για την Αθήνα όσο και σε πόλεις της επαρχίας.

 in

Διαβάστε Περισσότερα » " Γρηγορόπουλος : Drones, ελικόπτερα και 4.000 αστυνομικοί επί ποδός"

Τι ισχύει τελικά για όσους θέλουν να πάνε στην Πάρνηθα για περπάτημα – 15.000 άνθρωποι «έτοιμοι»

Νέα δεδομένα σχετικά με την ατομική άθληση των πολιτών εν μέσω της απαγόρευσης κυκλοφορίας, έφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή του ΣΚΑΙ «Σήμερα» και μεταξύ άλλων κλήθηκε να σχολιάσει το θέμα που έχει προκύψει με την βόλτα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πάρνηθα, την περασμένη Κυριακή.

Αρχικά ο κ. Γεωργιάδης άσκηση κριτική στην αντιπολίτευση για τα θέματα που ασχολείται και στη συνέχεια είπε: «Ο κάθε Έλληνας πολίτης, όχι ο Πρωθυπουργός, αν πάει για γυμναστική… Κάνει το μήνυμά του και πει «πάνω για άθληση», την ώρα που κάνει την άθληση είναι υποχρεωμένος να φοράει μάσκα».

Όταν η παρουσιάστρια Μαρία Αναστασοπούλου του επεσήμανε πως «για άθληση πάμε στην γειτονιά μας», ο Υπουργός απάντησε:

«Δεν μου λέτε κυρία Αναστασοπούλου… Όλος αυτός ο κόσμος που είναι στην Πάρνηθα και το Τατόι κάθε Κυριακή και κάθε Σάββατο από γύρω από τα Βασιλικά Κτήματα πηγαίνει; Κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας;», ενώ αμέσως μετά συμπλήρωσε: «Προφανώς επιτρέπεται να κάνεις άθληση και στην Πάρνηθα και στο Τατόι».

Τότε λοιπόν η παρουσιάστρια του είπε πάλι: «Μπορούμε να στέλνουμε 6, να παίρνουμε τα αυτοκίνητά μας και να πηγαίνουμε», με τον κ. Γεωργιάδη να απαντά:

«Και αν δεν το ξέρετε, είναι γεμάτη η Πάρνηθα από κόσμο που πηγαίνει στο δάσος. Και καλά κάνουν και πηγαίνουν. Κανείς δεν είπε να μην κάνουμε άθληση. Μέσα στην απαγόρευση κυκλοφορίας υπάρχει η παράγραφος 6 που λέει οτι πηγαίνω για ατομική άθληση».

«SMS για Πάρνηθα δεν υπάρχει. Υπάρχει για ατομική άθληση. Μπορείτε να πάτε από το Χαλάνδρι στην Πάρνηθα για ατομική άσκηση».

15.000 άνθρωποι «έτοιμοι» για άθληση!

Έντονος προβληματισμός έχει δημιουργηθεί στην κυβέρνηση λόγω της μεγάλης διαδικτυακής ανταπόκρισης σε εκδήλωση στο Facebook με τίτλο «Ποδηλατάδα στην Πάρνηθα».

Συγκεκριμένα, το θέμα κάνει εδώ και πέντε μέρες τον γύρο του διαδικτύου και  των social media, καθώς ήδη πάνω από 15.000 άνθρωποι έχουν δηλώσει συμμετοχή στο event για το Σάββατο, το οποίο προφανώς έχει στόχο να «τρολάρει» τον Κυριάκο Μητοστάκη για το σπάσιμο της καραντίνας και τη μη χρήση μάσκας την προηγούμενη εβδομάδα.

Μετά την προσπάθεια υπουργών να δικαιολογήσουν την πρωθυπουργική «ποδηλατάδα» χωρίς μέτρα προστασίας στην Πάρνηθα (υπενθυμίζεται ότι ο κ. Πέτσας είπε πως η Πάρνηθα είναι στην Αττική και δεν επιτρέπονται μόνο οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, ενώ ο κ. Χαρδαλιάς είχε πει πως επιτρέπεται η άθληση μόνο κοντά στην οικεία, ο κ. Γεωργιάδης -όπως διαβάσατε παραπάνω -είπε πως «προφανώς επιτρέπεται η άθληση στην Πάρνηθα»), εκφράζονται φόβοι για το ενδεχόμενο μεγάλου συνωστισμού το Σαββατοκύριακο στην Πάρνηθα, καθώς και για τον τρόπο αντιμετώπισης ενός τέτοιου ενδεχομένου από τις αρχές, με δεδομένο το πρόσφατο «προηγούμενο» Μητσοτάκη…

Υπενθυμίζεται ότι με τα υπάρχοντα μέτρα της Πολιτείας, προβλέπεται βεβαίως η δυνατότητα άθλησης αποστέλλοντας στο 13033 τον κωδικό 6. Ωστόσο, μιλάμε για ατομική άθληση ή ανά δύο άτομα με τις απαιτούμενες αποστάσεις και κοντά στον τόπο κατοικίας μας.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Τι ισχύει τελικά για όσους θέλουν να πάνε στην Πάρνηθα για περπάτημα – 15.000 άνθρωποι «έτοιμοι»"

Στην Ελλάδα το κοκτέιλ αντισωμάτων για τον κορονοϊό που έλαβε ο Τραμπ

Πέντε νοσοκομεία στην Ελλάδα θα λάβουν μέρος σε πολυκεντρική μελέτη μονοκλωνικού αντισώματος για τη θεραπεία της λοίμωξης Covid-19. Την είδηση έκανε γνωστή ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Δημήτρης Φιλίππου, στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πρόκειται για το κοκτέιλ αντισωμάτων της Regeneron που έλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ και πρόσφατα πήρε έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι εργαστηριακές πρωτεΐνες που μιμούνται την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά επιβλαβή παθογόνα όπως οι ιοί.

Η θεραπεία συνθετικών αντισωμάτων της Regeneron έχει πάρει ήδη «ΟΚ»

Στην έγκριση, με τη διαδικασία του κατ' επείγοντος, της θεραπείας συνθετικών αντισωμάτων από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Regeneron που αφορά τον κορονοϊό, προχώρησε στις 22 Νοεμβρίου η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

«Η έγκριση αυτών των θεραπειών με μονοκλωνικά αντισώματα μπορεί να επιτρέψει σε ασθενείς να αποφύγουν τη νοσηλεία και να μειωθεί η πίεση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης», δήλωσε ο αξιωματούχος της FDA, Στίβεν Χαν.

Υπενθυμίζεται ότι η θεραπεία αυτή είχε χρησιμοποιηθεί στον Ντόναλντ Τραμπ, όταν είχε βρεθεί θετικός στον κορονοϊό πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Στην Ελλάδα το κοκτέιλ αντισωμάτων για τον κορονοϊό που έλαβε ο Τραμπ"

Νέα προειδοποίηση του ΠΟΥ: Τα εμβόλια «δεν σημαίνουν μηδενική Covid»

Η άφιξη διαφόρων αποτελεσματικών εμβολίων κατά της Covid-19 και η αισιοδοξία που τη συνοδεύει δεν πρέπει να μειώσουν την προσοχή, διότι δεν θα εξαλείψουν τον ιό, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Τα εμβόλια δεν σημαίνουν μηδενική Covid» δήλωσε ο Μάικ Ράιαν, αρμόδιος για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, εξηγώντας πως από μόνα τους τα εμβόλια δεν «θα μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά».

«Φθάσαμε (…) σε ένα σημείο κάμψης της πανδημίας. Ζητούμε από τον κόσμο να συνεχίσει να καταβάλει προσπάθειες» μπροστά στην Covid-19, πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η υπεύθυνη για τη διαχείριση της πανδημίας στον ΠΟΥ, η Αμερικανίδα Μαρία βαν Κέρκοβ, κάλεσε τους πολίτες να «αναλογιστούν πραγματικά τι θα κάνουν» κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, προκειμένου να περιορίσουν τη μετάδοση του ιού.

«Οι αποφάσεις που λαμβάνουμε τώρα (…) μπορεί να σηματοδοτήσουν τη ζωή ή τον θάνατο για εμάς, για την οικογένειά μας», επισήμανε.

«Οι πρόοδοι που καταγράφονται στον τομέα των εμβολίων μας ανεβάζουν το ηθικό και μπορούμε τώρα να αρχίσουμε να βλέπουμε το φως στην άκρη του τούνελ», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Ωστόσο, έσπευσε να προειδοποιήσει έναντι της «αυξανόμενης αίσθησης ότι η πανδημία έχει τελειώσει».

Αξιωματούχοι του ΠΟΥ προειδοποίησαν επίσης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, για την ψευδή αίσθηση ασφαλείας που μπορεί να προκαλέσουν τα εμβόλια.

«Την ώρα που τα εμβόλια αναπτύσσονται, οι πολίτες θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα δημόσιας υγείας προκειμένου όλος ο κόσμος να είναι προστατευμένος», υπογράμμισε ο Τέντρος.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας χαιρέτισε, εξάλλου, την ανακοίνωση που έκαναν ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι πρώην πρόεδροι Μπαράκ Ομπάμα, Τζορτζ Ου. Μπους και Μπιλ Κλίντον, που δήλωσαν έτοιμοι να εμβολιαστούν δημοσίως για την Covid-19, προκειμένου να ενθαρρύνουν τους συμπολίτες τους να κάνουν το ίδιο.

«Είναι μια καλή ιδέα. Θα ήμουν χαρούμενος να κάνω το ίδιο. Όμως, την ίδια στιγμή, πρέπει να είμαι σίγουρος ότι είναι η σειρά μου, διότι δεν θέλω να πάρω το εμβόλιο» ενός άλλου, απάντησε σε ερώτηση για το θέμα αυτό.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέα προειδοποίηση του ΠΟΥ: Τα εμβόλια «δεν σημαίνουν μηδενική Covid»"

«Εξοικονομώ-Αυτονομώ»: Ενεργοποιήθηκε η ιστοσελίδα και η πλατφόρμα σε δοκιμαστική λειτουργία

Ξεκίνησε σήμερα η λειτουργία της ιστοσελίδας του προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» στην ηλεκτρονική διεύθυνση  https://exoikonomo2020.gov.gr.

Στις σχετικές ενότητες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν τους όρους και τις προϋποθέσεις του προγράμματος και τις σχετικές ανακοινώσεις. Ταυτόχρονα αποκτούν πρόσβαση σε όλο το πληροφοριακό υλικό του προγράμματος  (Οδηγός Εφαρμογής, Παραρτήματα, κλπ.). Στη ιστοσελίδα συμπεριλαμβάνονται επίσης Εγχειρίδια για την χρήση του πληροφοριακού συστήματος καθώς και συχνές ερωτοαπαντήσεις.

Σήμερα ενεργοποιήθηκε και η σύνδεση στο πληροφοριακό σύστημα σε δοκιμαστική λειτουργία (demo),  Μετά την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας, οι ενδιαφερόμενοι, εφόσον είναι εγγεγραμμένοι χρήστες, μπορούν να συνδεθούν και να καταχωρήσουν δοκιμαστικά την αίτηση τους και μέχρι το στάδιο υποβολής. H διαδικασία εγγραφής χρηστών περιγράφεται αναλυτικά στη σχετική ανακοίνωση στην ενότητα Ανακοινώσεις.

Επισημαίνεται ότι η δοκιμαστική λειτουργία θα αφορά αποκλειστικά στις αιτήσεις μονοκατοικίας και μεμονωμένου διαμερίσματος και θα είναι διαθέσιμη έως και την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να εξοικειωθούν με τη χρήση της πλατφόρμας, χωρίς πίεση χρόνου.

Στην δοκιμαστική λειτουργία, δεν θα είναι δυνατή η υποβολή των αιτήσεων.

Με το πέρας της δοκιμαστικής λειτουργίας και για την έναρξη των υποβολής αιτήσεων, όλες οι δοκιμαστικές αιτήσεις θα διαγραφούν αυτόματα από το πληροφοριακό σύστημα. Οι ενδιαφερόμενοι, με την έναρξη της λειτουργίας υποβολής αιτήσεων σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ανά Περιφέρεια, θα πρέπει να καταχωρήσουν εκ νέου την αίτησή τους για να την υποβάλλουν.

Σημειώνεται τέλος ότι από την Κυριακή 6 Νοεμβρίου θα λειτουργεί καθημερινά helpdesk 10.00-14.00 για την τεχνική υποστήριξη των χρηστών της πλατφόρμας.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "«Εξοικονομώ-Αυτονομώ»: Ενεργοποιήθηκε η ιστοσελίδα και η πλατφόρμα σε δοκιμαστική λειτουργία"

Το Συμβούλιο της Ευρώπης καταδίκασε τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί

Το Συμβούλιο της Ευρώπης καταδίκασε την κίνηση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί.

Η επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας Ντόρα Μπακογιάννη σε ανάρτησή της στο διαδίκτυο αναφέρει, ότι τόσο η ελληνική όσο και η κυπριακή αντιπροσωπεία εδώ και μήνες ευαισθητοποιούν και κινητοποιούν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης για την αξία της Αγιάς Σοφιάς, ως μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς, συμβόλου θρησκευτικής ελευθερίας και ειρηνικής συνύπαρξης πολιτισμών, θρησκειών και λαών.

«Στην σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτισμού της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, η μονομερής απόφαση της Τουρκίας καταδικάστηκε ως απαράδεκτη και ακατανόητη, ως μία κίνηση διχασμού και διακρίσεως που αντιβαίνει σε όλες της αρχές του Συμβουλίου. Η Ευρώπη στέκεται απέναντι στην Τουρκία και τη συστηματική πολιτική παραβίασης δημοκρατικών αρχών και αξιών», προσθέτει η κ. Μπακογιάννη.

Εισήγηση για το θέμα είχε προηγηθεί σε προηγούμενη συνεδρίαση από τη βουλευτή της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή, ενώ το προηγούμενο διάστημα και κατά την ψηφοφορία το θέμα στήριξε ο επίσης βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος τόνισε πως η Αγία Σοφία δεν είναι μόνο το διαχρονικό σύμβολο της Οικουμενικής Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστης, αλλά ένα παγκόσμιο σύμβολο συνάντησης, συνεννόησης και αλληλοσεβασμού μεταξύ διαφορετικών θρησκειών, πολιτισμών, λαών και εθνών.

«Είναι ένα μοναδικό προστατευμένο μνημείο της UNESCO που από το 1934 με το Προεδρικό Διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ ως Μουσείο, αποτέλεσε σημείο αναφοράς και διδαχής για όλο τον Κόσμο. Η Αγία Σοφία ως Μουσείο ήταν η Απάντηση στις θεωρίες περί Σύγκρουσης των Πολιτισμών και Περί Πολέμου μεταξύ του Ισλάμ και της Χριστιανοσύνης», πρόσθεσε τονίζοντας πως η μετατροπή της σε Τζαμί καταστρέφει αυτό το συμβολισμό και ενισχύει τον ακραίο Φονταμενταλισμό, τον Εθνικισμό και κάθε άλλη διχαστική θεωρία από όπου κι αν προέρχεται.

«Υπονομεύει την ανοχή στη διαφορετικότητα, τον αλληλοσεβασμό, τα ανθρώπινα δικαιώματα και γενικότερα τις Αξίες που υπηρετεί το Συμβούλιο της Ευρώπης. Ζητούμε να αποκατασταθεί αυτή η αστοχία που θίγει τη διεθνή εικόνα και της ίδιας της Τουρκίας και προσβάλει τον παγκόσμιο πολιτισμό», επισήμανε ο κ. Στυλιανίδης.

Παράλληλα σημείωσε ότι η Ελλάδα επιμένει σε λογικές που δεν διχάζουν και δεν πυροδοτούν συγκρούσεις και αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του Μεγάλου Τζαμιού στην Αθήνα, στην αδειοδότηση πάνω από 10 τεμένων στην Αττική, στη συντήρηση περισσότερων από 250 στη Θράκη και στη λειτουργία πάνω από 400 Οθωμανικών Μνημείων ως Μουσεία ή Πολιτιστικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα. «Ζητούμε και ελπίζουμε να πράξει το ίδιο και η Τουρκική Κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν, εναρμονιζόμενη με τις Αξίες και τα Προτάγματα του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα οποία όλοι μαζί αγωνιζόμαστε», πρόσθεσε.

 news

Διαβάστε Περισσότερα » " Το Συμβούλιο της Ευρώπης καταδίκασε τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί"

Μόσιαλος: Οι έγκυες δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό

Μια από τις ομάδες του πληθυσμού που δεν θα λάβουν ακόμα το εμβόλιο για τον κορονοϊό, θα είναι οι έγκυες γυναίκες, όπως αναφέρει ο καθηγητής πολιτικής της υγείας της σχολής Οικονομικών του Λονδίνου (LSE) Ηλίας Μόσιαλος σε ανάρτηση του στο Facebook.

Όπως αναφέρει, «δεδομένου ότι δεν έχουν διεξαχθεί συγκεκριμένες κλινικές δοκιμές εμβολίου Covid-19 σε έγκυες γυναίκες, δεν υπάρχει ούτε επιστημονική γνώση, αλλά ούτε και απόδειξη κινδύνου του εμβολίου στην εγκυμοσύνη. Τα διαθέσιμα δεδομένα δεν υποδεικνύουν ανησυχία για την ασφάλεια ή παρενέργειες των εμβολίων. Όμως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να προτείνουν τη χρήση των εμβολίων Covid-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γιατί οι έγκυες γυναίκες δεν συμπεριλήφθηκαν στις κλινικές δοκιμές».

Επισημαίνει ότι οι οδηγίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, συστήνουν:

- Να αναβληθεί ο εμβολιασμός έως και την ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης.

- Εάν μια γυναίκα ανακαλύψει ότι είναι έγκυος αφού κάνει την πρώτη δόση, να ολοκληρώσει την εγκυμοσύνη της πριν κάνει τη δεύτερη δόση.

- Οι νέες μητέρες που θηλάζουν, μπορούν να εμβολιαστούν.

- Οι έγκυες γυναίκες που θεωρείται πως ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, λόγω άλλων παραγόντων υγείας να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό μετά την ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης.

news

Διαβάστε Περισσότερα » "Μόσιαλος: Οι έγκυες δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό"

Ποιοι ΚΑΔ ανοίγουν τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου – Οι κανόνες λειτουργίας

Διευκρινίσεις για τα καταστήματα πώλησης εποχικών ειδών που ανοίγουν από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 και τους κανόνες λειτουργίας τους έδωσε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή, κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης, κατά τη σημερινή παρουσίαση.

Ο κ. Σταμπουλίδης έκανε λόγο για «περιορισμένη και σαφώς προσδιορισμένη, ως προς τη διάρκεια και τα είδη των αγαθών πώλησης διαδικασία λειτουργίας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται αμιγώς εποχικά και έχουν ως κύριες δραστηριότητες τις παρακάτω:

  • Λιανικό εμπόριο φωτιστικών διατάξεων των τύπων που χρησιμοποιούνται στα χριστουγεννιάτικα δέντρα με ΚΑΔ/47.59.56.16
  • Λιανικό εμπόριο απομιμήσεων χριστουγεννιάτικων δέντρων με ΚΑΔ/47.65.67.02
  • Λιανικό εμπόριο εορταστικών ειδών γενικά με ΚΑΔ/47.65.67.06
  • Λιανικό εμπόριο εορταστικών, αποκριάτικων και άλλων ψυχαγωγικών ειδών κλπ με ΚΑΔ/47.65.67.07
  • Τα προϊόντα που εντάσσονται στους παραπάνω 4 ΚΑΔ μπορούν να πωλούνται και από τις Υπεραγορές Τροφίμων (σουπερ μάρκετ).
  • Διάρκεια ισχύος της λειτουργίας των καταστημάτων από 7 Δεκεμβρίου έως 8 Ιανουαρίου του 2021.
  • Επιχειρήσεις που διαθέτουν τους παραπάνω ΚΑΔ ως δευτερεύοντες απαγορεύεται να πωλούν τα εν λόγω προϊόντα.
  • Επίσης δεν επιτρέπεται η μεταβολή στοιχείων ως προς τον πρωτεύοντα ΚΑΔ μέσω της φορολογικής διοίκησης, καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος των μέτρων


ΚΑΝΟΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Ο ίδιος εξήγησε ότι οι κανόνες λειτουργίας είναι προσαρμοσμένοι στις απαιτήσεις αποτροπής διάδοσης του κορωνοϊού και ενταγμένοι στις διαδικασίες του lockdown, έχοντες ως εξής:

  • Για την μετάβαση στο κατάστημα απαιτείται η αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 ή συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωση κίνησης ή και χειρόγραφη βεβαίωση για (Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ).
  • Ωράριο λειτουργίας από 7 π.μ. έως 8:30 μ.μ.

 

Ως προς τον πληθυσμό εντός των καταστημάτων ισχύουν τα κάτωθι:

  • Αναλογία ατόμων ανά τ.μ. 4/100
  • Άνω των 100 τ.μ. 1 άτομο για κάθε 15 τ.μ.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό εργασίας και τους πελάτες/επισκέπτες/καταναλωτικό κοινό.
  • Τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ ατόμων.
  • Συνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων. Αν η χρήση τους θεωρηθεί ωστόσο αναγκαία, η πληρότητα σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο θα πρέπει να είναι της τάξεως του 40%.
  • Σε περίπτωση ύπαρξης κυλιόμενων κλιμάκων, δεν επιτρέπεται η χρήση ανελκυστήρα παρά μόνο σε ΑΜεΑ, σε ηλικιωμένα άτομα ή για χρήση τροφοδοσίας.

 Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Σταμπουλίδης ξεκαθάρισε ότι «η συμπεριφορά όλων μας ως προς την τήρηση των κανόνων κατά την λειτουργία των συγκεκριμένων ανωτέρω επιχειρήσεων θα κρίνει τα επόμενα βήματα μας», τονίζοντας ότι «είναι σημαντικό να τηρήσουμε απαρέγκλιτα τους κανόνες αυτοπεριορισμού και ατομικής υγιεινής για να πορευτούμε με ασφάλεια την επόμενη περίοδο».

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιοι ΚΑΔ ανοίγουν τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου – Οι κανόνες λειτουργίας"

Κορωνοϊός: Στα 1.667 τα νέα κρούσματα - 612 οι διασωληνωμένοι, 98 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 1.667 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 113185, εκ των οποίων το 52.8% άνδρες.

Αναλυτικότερα:

-9 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
-316 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
-367 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
-20 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
-17 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
-5 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
-13 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
-14 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
-13 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
-33 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
-35 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
-3 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
-5 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
-79 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
-15 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
-12 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
-32 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Καλύμνου
-29 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
-6 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
-2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
-56 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
-34 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
-7 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
-3 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
-66 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
-13 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου
-51 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
-7 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
-49 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
-57 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
-93 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
-20 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
-2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
-40 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
-23 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
-11 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
-12 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας
-40 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
-10 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
-5 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

36 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

4966 (4.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 29765 (26.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

612 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 175 (28.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 635 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ

Τέλος, έχουμε 98 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2.804 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1118 (39.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.



«Εχουμε ένα διαρκές πινγκ πονγκ ανάμεσα στους εργασιακούς χώρους και τις οικογένειες» είπε εξηγώντας την καταγραφή μεγάλου αριθμού νέων λοιμώξεων. 

Η κ. Παπαευαγγέλου προειδοποίησε ότι να «σχεδιάζουμε από τώρα διαφορετικά αυτά τα εφετινά Χριστούγεννα», σημειώνοντας ότι «η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ένας μαραθώνιος και έχουμε πολλά χιλιόμετρα ακόμα μπροστά μας».

Αναφερόμενη στον εμβολιασμό, είπε ότι θα χρειαστούμε «αρκετούς μήνες για το τείχος ανοσίας ή την ανοσία αγέλης». Και πρόσθεσε ότι κάποιος θα νιώσει ασφαλής 7 μέρες μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου, άρα «ας μην ετοιμάσει κάποιος πάρτι μετά την 1η δόση του εμβολίου».

Απαντώντας σερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων η κα Παπαευαγγέλου είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στις αρχές της εβδομάδας με τα νέα δεδομένα για την πανδημία. 

Η μείωση στα μεγάλα αστικά κέντρα όσον αφορά ρυθμό αναπαραγωγής RT είναι ξεκάθαρη, καθώς αυτός ο αριθμός παραμένει κάτω από το 1, εξήγησε κατά την αποψινή ενημέρωση ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. Ωστόσο είπε ότι τα ενεργά κρούσματα παραμένουν ακόμη εξαιρετικά υψηλά, παρότι καταγράφεται μείωση των νέων κρουσμάτων 15-20% στην Αθήνα και 20-22% στην Θεσσαλονίκη. Επίσης, όπως είπε, καταγράφεται μικρή υποχώρηση στην διάγνωση νέων κρουσμάτων στους ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών.



Η μείωση στο προφίλ νοσηρότητας συνεχίστηκε, αν και με πιο αργούς ρυθμούς, από την προηγούμενη βδομάδα τόνισε και κάλεσε όλους να προσέξουν και ιδίως όσοι βρίσκονται σε μικρές πόλεις και χωριά. «Το ότι δεν ζούνε σε μεγάλες πόλεις δεν σημαίνει ότι ο ιός δεν μας αφορά» κατέληξε.

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 1.667 τα νέα κρούσματα - 612 οι διασωληνωμένοι, 98 θάνατοι"

Καιρός αύριο: Ανεβαίνει η θερμοκρασία το Σάββατο – Αναλυτική πρόγνωση

Διαβάστε πώς θα είναι ο καιρός αύριο, Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, προβλέπονται τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά βελτιωμένος καιρός. Η ορατότητα κατά τόπους θα είναι περιορισμένη τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Ευνοείται η μεταφορά σκόνης από την Αφρική στα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5, στο Ιόνιο βαθμιαία 6 και τη νύχτα τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Ο καιρός αύριο: Η πρόγνωση για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές τις πρώτες πρωινές ώρες και βαθμιαία βελτίωση.
Άνεμοι: Ασθενείς μεταβλητοί και από το βράδυ ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια -παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα βαθμιαία από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία αυξημένες νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα βαθμιαία από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες στη Θράκη.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές στο Ιόνιο.
Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ, ενισχυόμενοι βαθμιαία σε 4 με 6 και τη νύχτα στο βόρειο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα βόρεια, με πιθανότητα τοπικών βροχών κυρίως στην ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες μέχρι το απόγευμα.
Άνεμοι: Ασθενείς μεταβλητοί και από το βράδυ ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα.
Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. Από το απόγευμα στα βόρεια θα στραφούν σε ανατολικούς βορειοανατολικούς.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΣΑΜΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μέχρι το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα σταματήσουν.
Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ανεβαίνει η θερμοκρασία το Σάββατο – Αναλυτική πρόγνωση"

Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας»: Κανείς εργαζόμενος που νόσησε δεν διώκεται πειθαρχικά

Διαψεύδει το Γενικό Αντικαρκινικό & Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών "Ο Άγιος Σάββας" δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η διοίκηση του νοσοκομείου κινείται πειθαρχικά σε βάρος των εργαζομένων που νόσησαν από κορωνοϊό.

«Ουδείς εκ των εργαζομένων διώκεται για ο,τιδήποτε» επισημαίνει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση που εξέδωσε το νοσοκομείο και επισημαίνει με έμνφαση ότι η ΕΔΕ διενεργείται για να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εκδηλώθηκαν τα κρούσματα, παρά τα αυστηρά υγειονομικά μέτρα που είχαν ληφθεί.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γενικού Αντικαρκινικού & Ογκολογικού Νοσοκομείου Αθηνών "Ο Άγιος Σάββας"

Σχετικά με δημοσιεύματα για διενέργεια ΕΔΕ στο Νοσοκομείο μας, στα οποία αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «τιμωρούνται νοσηλεύτριες που αρρώστησαν με Covid - Πειθαρχικός έλεγχος σε 3 γιατρούς που νόσησαν», επισημαίνονται τα εξής:

• Εν όψει χωροταξικής συρροής κρουσμάτων Covid-19 σε ασθενείς και προσωπικό του Νοσοκομείου, τα οποία εντοπίστηκαν στη Β΄ Παθολογική Ογκολογική Κλινική, από τις 26/10/20 έως την 10/11/20, εκδηλώθηκαν αμέσως οι προβλεπόμενες ενέργειες ιχνηλασίας, απολύμανσης χώρων, θέσης ατόμων σε καραντίνα και ασφαλούς διακομιδής ασθενών, σύμφωνα με τα υφιστάμενα πρωτόκολλα.

• Περαιτέρω, διενεργήθηκε μοριακός έλεγχος στο σύνολο του προσωπικού και τους νοσηλευόμενους, ενώ η Ομάδα Εργασίας και Επέμβασης της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου, γνωμοδότησε για την λήψη περαιτέρω μέτρων προκειμένου να αποτραπεί η διασπορά της νόσου στο σύνολο του νοσοκομείου.

• Η ταχύτατη και απολύτως εναρμονιζόμενη με τα ισχύοντα πρωτόκολλα παρέμβαση της Διοίκησης του Νοσοκομείου, σε συνεργασία με το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, είχε ως αποτέλεσμα η νόσος να περιοριστεί σε μόλις 21 κρούσματα, εκ των οποίων 11 ασθενείς και 10 μέλη του προσωπικού.

• Λόγω της ιδιαιτερότητας του Νοσοκομείου και του εντοπισμού κρουσμάτων σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς, η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου επισήμανε ενδεχόμενες «τρωτότητες» της λειτουργίας και των υπηρετούντων και έθεσε υπόψη τις παρατηρήσεις της στη Διοίκηση του Νοσοκομείου.

• Η Διοίκηση παρήγγειλε στο πλαίσιο αυτό τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εκδηλώθηκαν τα κρούσματα, παρά τα αυστηρά υγειονομικά μέτρα που είχαν ληφθεί.

Ευκαιρίας δοθείσης, επισημαίνεται ότι η ΕΔΕ κατά τον Υπαλληλικό Κώδικα δεν συνιστά άσκηση ή έναρξη, πολύ περισσότερο, πειθαρχικής δίωξης και δηλούται σαφώς ότι ουδείς εκ των εργαζομένων διώκεται για ο,τιδήποτε, όπως ψευδώς αναφέρεται στα δημοσιεύματα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας»: Κανείς εργαζόμενος που νόσησε δεν διώκεται πειθαρχικά"

Αλβέρτος Μπουρλά: Δεν είμαστε σίγουροι αν κάποιος που έχει εμβολιαστεί θα μπορεί να μεταδώσει τον κορονοϊό

Αμφιβολίες εξέφρασε ο Έλληνας διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλβέρτος Μπουρλά, σχετικά με το αν κάποιος που έχει κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού μπορεί να μεταδώσει τη νόσο.

Σε δηλώσεις του σε εκπομπή του αμερικανικού δικτύου NBC, ο Μπουρλά απάντησε σε ερώτηση αν κάποιος που έχει εμβολιαστεί μπορεί να κολλήσει άλλους: «Αυτό είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί. Δεν είμαστε σίγουροι για αυτό τώρα».

Το ερώτημα αν τα εμβόλια εμποδίζουν τη μετάδοση του κορονοϊού και την εξάπλωση της Covid-19 απασχολεί τους επιστήμονες.

Από τις έως τώρα κλινικές δοκιμές των τριών πιο προχωρημένων δυτικών εμβολίων (Pfizer/BioNTech, Moderna και Οξφόρδης/AstraZeneca), όλα αποτρέπουν την εκδήλωση των συμπτωμάτων της νόσου στο μεγαλύτερο ποσοστό των εμβολιασθέντων (άρα προστατεύουν από το να αρρωστήσει κάποιος, όταν ο ιός εισέλθει στο σώμα του), αλλά κανένα εμβόλιο δεν αποτρέπει με βεβαιότητα τη λοίμωξη (δηλαδή δεν διασφαλίζει ότι κάποιος δεν θα κολλήσει τον ιό).

Αυτό αφήνει ανοικτή την πιθανότητα ότι μερικοί από όσους εμβολιάζονται, μπορεί να παραμένουν ευάλωτοι στο να μολυνθούν χωρίς συμπτώματα, άρα και να μεταδίδουν τον ιό σε άλλους, σύμφωνα με το Nature.

«Το χειρότερο σενάριο είναι να έχεις ανθρώπους που κυκλοφορούν άνετα τριγύρω, αλλά μεταδίδουν τον ιό παντού», δήλωσε ο ιολόγος Στέφεν Γκρίφιν του βρετανικού Πανεπιστημίου του Λιντς. Οι φαρμακευτικές εταιρείες σκοπεύουν να μελετήσουν στο μέλλον ακριβώς αυτό το ζήτημα, δηλαδή κατά πόσο τα εμβόλια τους προστατεύουν και από την ίδια τη λοίμωξη. Υπάρχουν πρώτες ενθαρρυντικές ενδείξεις ότι τα εμβόλια μπορούν να μειώσουν και τη συχνότητα των ασυμπτωματικών λοιμώξεων - κάτι που πάντως πρέπει να επιβεβαιωθεί στο μέλλον

 newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλβέρτος Μπουρλά: Δεν είμαστε σίγουροι αν κάποιος που έχει εμβολιαστεί θα μπορεί να μεταδώσει τον κορονοϊό"

Νέα δικογραφία εις βάρος του Παύλου Πολάκη έφθασε στη Βουλή

Στο Κοινοβούλιο έφθασε σύμφωνα με πληροφορίες πριν από λίγη ώρα και νέα δικογραφία που αφορά τον βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Παύλο Πολάκη. Πρόκειται για μήνυση που κατέθεσε ο εκδότης της εφημερίδας «Παραπολιτικά» για συκοφαντική δυσφήμηση εις βάρος του τέως αναπληρωτή υπουργού Υγείας.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής, η Ολομέλεια θα κληθεί τώρα να αποφανθεί για το εάν θα αρθεί ή όχι η ασυλία του κ. Πολάκη για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ενώ αναμένουμε να δούμε και τη στάση που θα κρατήσει ο ίδιος, εάν δηλαδή θα ζητήσει και από μόνος του από τους συναδέλφους του να άρουν την ασυλία του, ώστε να πάει στο δικαστήριο.

Θυμίζουμε πάντως ότι κατά το προηγούμενο αίτημα για άρση της βουλευτικής ασυλίας του κ. Πολάκη, μετά από αντίστοιχη μήνυση του εκδότη, δεν είχε αρθεί η ασυλία του από την Ολομέλεια.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα δικογραφία εις βάρος του Παύλου Πολάκη έφθασε στη Βουλή"

Πέτσας: Δύσκολο να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό τα Χριστούγεννα

Μέσα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα γίνουν οι ανακοινώσεις για το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με την πανδημία όπως τόνισε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Τόνισε πάντως ότι φαίνεται πάρα πολύ δύσκολο να επιτραπούν οι μετακινήσεις μεταξύ νομών κατά τη διάρκεια των εορτών με βάση το υψηλό ιικό φορτίο αλλά και το ότι μια τέτοια απόφαση μπορεί να δημιουργήσει χαλάρωση.

Για τη βραδύτητα στη μείωση του ιικού φορτίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες όπως είναι η κόπωση και η πιο χαλαρή εφαρμογή των μέτρων, οι διαπεριφερειακές ενώ στη Θεσσαλονίκη όπως και ο πρωθυπουργός ανέφερε θα μπορούσαν τα περιοριστικά μέτρα να έχουν εφαρμοστεί και νωρίτερα αλλά δεν υπήρχε σχετική εισήγηση της επιτροπής ειδικών.

Ο κ. Πέτσας είπε ότι δεν πιστεύει ότι έχουν αποτύχει τα μέτρα, αλλά χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να αποδώσουν.

Σχετικά με τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για μη δημοσιοποίηση των πρακτικών της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, ο κ. Πέτσας την κάλεσε αν ψάχνει ευθύνες να απευθυνθεί στο Μαξίμου, καθώς ο πρωθυπουργός παίρνει τις αποφάσεις. Όπως είπε αν δημοσιεύονταν τα πρακτικά δεν θα εξέφραζαν ελεύθερα τις απόψεις τους οι επιστήμονες.

Έως το καλοκαίρι θα έχουν εμβολιαστεί όσοι το επιθυμούν

Σχετικά με τα εμβόλια για τον κορονοϊο, τόνισε ότι η κυβέρνηση αναμένει την έγκριση από τα ευρωπαϊκά όργανα ώστε να είμαστε σίγουροι για την ασφάλειά τους και εκτίμησε ότι στα τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου μπορεί να έχουν φτάσει στη χώρα μας οι πρώτες δόσεις.

Τόνισε ότι δίδεται έμφαση στην προετοιμασία των εμβολιασμών με 1.080 εμβολιαστικά κέντρα και πάνω από 25 εκατομμύρια δόσεις, που μπορούν να καλύψουν το σύνολο του πληθυσμού για ένα εμβόλιο που θα είναι δωρεάν και εθελοντικό.

Με βάση τον προγραμματισμό, θα εμβολιάζονται 2 εκατ. πολίτες κάθε μήνα με πρώτους τους υγειονομικούς και τους ευάλωτους πληθυσμούς. Εκτίμησε ότι έως τον Ιούνιο θα έχουν εμβολιαστεί οι περισσότεροι και διαβεβαίωσε ότι το εμβόλιο δεν θα λείψει από κανέναν.

Η φωτογραφία Μητσοτάκη στην Πάρνηθα

Για την φωτογραφία του κ. Μητσοτάκη στην Πάρνηθα τόνισε ότι φυσικά και κάποιος μπορεί να κάνει ποδήλατο όταν είναι εντός ορίου νομού και πως η μάσκα δεν είναι υποχρεωτική κατά την άσκηση.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Πέτσας: Δύσκολο να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό τα Χριστούγεννα"

Η Τουρκία δεν πείθει πια κανέναν – Κυρώσεις κι εμπάργκο όπλων στο τραπέζι

Την ώρα που ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κουνούσε το δάχτυλο στην Τουρκία και προανήγγειλε κυρώσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, εξηγούσε τι θα ζητήσει η χώρα μας στην Σύνοδο Κορυφής. 

Ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε αναμενόμενη την αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τόνισε πως δείχνει το δρόμο και στην ΕΕ προκειμένου να γίνει μια σοβαρή συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας.

«Θα κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση και θα επισημάνουμε το εμπάργκο όπλων, το οποίο είχε θέσει στους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ ο πρωθυπουργός στο Συμβούλιο του Νοεμβρίου», είπε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πως το ζήτημα των κυρώσεων υπάρχει στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου του Οκτωβρίου.

Χαρακτήρισε δε ως «πολύ θετική» τη δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία και εξήγησε πως έχουν πειστεί πλέον πολλές χώρες ότι η Τουρκία, κάθε φορά που πλησιάζει μια σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κάνει μια προσχηματική αναδίπλωση.

«Δεν πείθει, όμως, πλέον κανέναν», τόνισε και πρόσθεσε πως οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός για την ελληνική πλευρά, αλλά επιδιώκεται να τερματιστεί η παραβατική και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και να λυθεί με διάλογο η μία και μόνη διαφορά για τις θαλάσσιες ζώνες, με βάση πάντοτε το Διεθνές Δίκαιο. Σε ερώτηση, μάλιστα, για το αν και πότε μπορούν να επανεκκινήσουν οι διερευνητικές επαφές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πως τούτο μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή, αρκεί πρώτα να υπάρχει ένα ικανό διάστημα που αποδεικνύει πως η Τουρκία εννοεί όσα λέει περί αποκλιμάκωσης.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Τουρκία δεν πείθει πια κανέναν – Κυρώσεις κι εμπάργκο όπλων στο τραπέζι"

Μειωμένος ΦΠΑ μέχρι 30 Ιουνίου 2021 σε Λέσβο, Κω, Σάμο, Χίο και Λέρο

Μειωμένος κατά 30% θα είναι μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2021 ο ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου που δέχονται αυξημένες μεταναστευτικές ροές. Σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, ο ΦΠΑ για τα αγαθά και τις υπηρεσίες θα είναι μειωμένος κατά 30% ως αντιστάθμισμα για τις κοινωνίες που σηκώνουν το βάρος της διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου: «Με έγγραφο του Γενικού Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Εμμανουήλ Λογοθέτη προς την Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής & Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών κατατέθηκαν τα αναλυτικά στοιχεία διαμενόντων των πέντε νησιών όπου λειτουργούν Κέντρα Υποδοχής & Ταυτοποίησης.

Σύμφωνα με το έγγραφο πληρούνται οι προϋποθέσεις για την παράταση του νησιωτικού ΦΠΑ έως 30 Ιουνίου 2021 στα νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο Λέρο, Κω.

Όπως ορίζει η σχετική ΚΥΑ τα στοιχεία αφορούν την περίοδο 2019-2020 (μέσος όρος διαμενόντων στις δομές) όπου οι επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης συνεχίσουν να ισχύουν».

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Μειωμένος ΦΠΑ μέχρι 30 Ιουνίου 2021 σε Λέσβο, Κω, Σάμο, Χίο και Λέρο"

Επιμένει στις προκλήσεις η Τουρκία: Εξέδωσε νέα Navtex για στρατιωτική άσκηση μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου

Την ώρα που ΕΕ και ΗΠΑ βρίσκονται ένα βήμα πριν από την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, η Άγκυρα επιλέγει για ακόμη φορά τον δρόμο των προκλήσεων, εκδίδοντας μια ακόμη Navtex.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η νέα Νavtex αφορά σε στρατιωτική άσκηση μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου.

 H νέα Navtex:

Πριν από λίγη ώρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις απέναντι στην συμπεριφορά της Άγκυρας

«Τείναμε το χέρι στην Τουρκία τον Οκτώβριο και η αξιολόγησή μας είναι αρνητική με την διαπίστωση της συνέχισης των μονομερών ενεργειών και της εχθρικής ρητορικής.

» Θα έχουμε μία συζήτηση κατά την διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις 10 Δεκεμβρίου και είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα που διαθέτουμε» για να επιβάλουμε κυρώσεις για την κατάσταση, δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η ΕΕ πρέπει να μείνει σταθερή σε αυτά, στα οποία κατέληξε στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.

«Θέλουμε να σεβαστούμε τα κράτη-μέλη, να σεβαστούμε τα συμφέροντά μας, να υπάρχει συνοχή, εστάλησαν μηνύματα τον Οκτώβριο και είναι πολύ σημαντικό να είμαστε σταθεροί σε αυτά που είπαμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου» σημείωσε ο Σαρλ Μισέλ υπογραμμίζοντας ότι «για την Τουρκία πιστεύω ότι το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι πρέπει να τελειώσει».

Ο κ. Μισέλ προσέθεσε ότι αναφορικά με την Ανατολική Μεσόγειο «εξετάσαμε τα οικονομικά ζητήματα, τα ζητήματα στο μεταναστευτικό, τα ζητήματα ενέργειας για παράδειγμα, αλλά η προϋπόθεση για να προχωρήσουμε σε αυτή την περιοχή σημαίνει ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις μονομερείς προκλήσεις, τις εχθρικές δηλώσεις και το να μη σέβεται τις διεθνείς αρχές».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισήμανε ότι αφενός η ΕΕ επιθυμεί περισσότερη σταθερότητα στις σχέσεις της με την Τουρκία, αφετέρου όμως είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, εφόσον η Άγκυρα δεν αλλάξει στάση.

Η δήλωση του Σαρλ Μισέλ βρίσκει τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στην Κύπρο, όπου βρίσκεται προκειμένου Αθήνα και Λευκωσία να συντονίσουν τον βηματισμό τους εν όψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και της Συνόδου Κορυφής.

Ο κ. Δένδιας έχει συναντήσεις με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.

Η αμερικανική στάση

Καταλύτης στις εξελίξεις ενδέχεται να είναι και το ηχηρό μήνυμα που εκπέμπει η αμερικανική πλευρά. Χθες το Στέητ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση με την οποία καλεί την Άγκυρα να σταματήσει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παροτρύνει την Τουρκία σε πολλές περιπτώσεις να επιλύσει το ζήτημα των S-400, να σταματήσει να χρησιμοποιεί Σύρους μαχητές σε ξένες συγκρούσεις και να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε χθες ο εκπρόσωπος.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο που κατατέθηκε για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ προβλέπει την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400.

Το νομοσχέδιο αποφαίνεται ότι η απόκτηση των S-400 συνιστά μια «σημαντική συναλλαγή» (λεκτικό του νόμου CAATSA). Ως εκ τούτου ζητά να εφαρμοστούν οι προβλέψεις του νόμου CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) και να επιβληθούν τουλάχιστον πέντε κυρώσεις μέσα σε 30 μέρες από την υπογραφή του.

«Η απόκτηση από την κυβέρνηση της Τουρκίας του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσική Ομοσπονδία που ξεκινά στις 12 Ιουλίου 2019, αποτελεί ‘σημαντική συναλλαγή’ όπως περιγράφεται στην ενότητα 231 του νόμου CAATSΑ…Το αργότερο εντός 30 ημερών μετά την ημερομηνία θέσπισης του παρόντος νόμου (αμυντικός προϋπολογισμός για το 2021), ο πρόεδρος πρέπει να επιβάλλει πέντε ή περισσότερες από τις κυρώσεις που περιγράφονται στο άρθρο 235 του Νόμου CAATSA σε σχέση με κάθε άτομο που εν γνώσει ασχολήθηκε με την απόκτηση του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιμένει στις προκλήσεις η Τουρκία: Εξέδωσε νέα Navtex για στρατιωτική άσκηση μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου"

Έκοψαν πρόστιμο 900 ευρώ σε ταξί που μετέφερε παντρεμένο ζευγάρι (vid)

Απίθανα πράγματα με ένα παντρεμένο ζευγάρι που δέχθηκε πρόστιμο πηγαίνοντας στο αεροδρόμιο.

Η κατάσταση με τα πρόστιμα και με την κατά γράμμα τήρηση του νόμου, πολλές ξεφεύγει από τα όρια της λογικής.

Μία τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση παρουσιάστηκε το πρωί της Παρασκευής από τον ΑΝΤ1.

Στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» λοιπόν έγινε γνωστό πως ένα παντρεμένο ζευγάρι δέχθηκε πρόστιμο 300 ευρώ επειδή βρίσκονταν στο ίδιο ταξί με προορισμό το αεροδρόμιο. 

Μοιράζονται δηλαδή το ίδιο σπίτι και το ίδιο κρεβάτι, αλλά όχι το ταξί, καθώς ο νόμος προβλέπει πως μόνο ένας πελάτης επιτρέπεται να μπαίνει.

Μάλιστα, πρόστιμο δέχθηκε και ο οδηγός του οχήματος.

«Γίνεται να μην μπορώ με την γυναίκα μου που μοιραζόμαστε το ίδιο σπίτι και το ίδιο κρεβάτι, να μπω σε ένα ταξί; Είναι λογικό; Να θέλουμε να πάμε στο αεροδρόμιο και να πρέπει να χρησιμοποιήσουμε δύο ταξί. Είναι άδικο», είπε χαρακτηριστικά ο σύζυγος.

Διαβάστε Περισσότερα » "Έκοψαν πρόστιμο 900 ευρώ σε ταξί που μετέφερε παντρεμένο ζευγάρι (vid)"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news