facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Ρόδος: «Έθαψαν» 73χρονο τον περασμένο μήνα αλλά χθες το βράδυ διαπιστώθηκε ότι ζει και φιλοξενείται σε ίδρυμα!»

Μια απίστευτη ιστορία που διαδραματίστηκε στο νησί της Ρόδου αποκαλύπτει απόψε η ΡΟΔΙΑΚΗ.

Σύμφωνα με πληροφορίες και απόλυτα διασταυρωμένα στοιχεία, τον περασμένο μήνα και συγκεκριμένα στις 24 Απριλίου, εντοπίστηκε νεκρός σε αποθήκη - γιαπί στην οδό Μιχαήλ Πετρίδη ένας συμπολίτης μας.

Δεδομένης της διεύθυνσης αλλά και του σημείου που βρέθηκε το άψυχο σώμα του άγνωστου άνδρα, οι αρμόδιες αρχές υπέθεσαν ότι πρόκειται για συγκεκριμένο άτομο που διαμένει εκεί και το οποίο είχε μεταφερθεί και άλλες φορές στο νοσοκομείο με σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε. Δεν βρέθηκε πάνω του κανένα χαρτί που να πιστοποιεί την ταυτότητά του.

Το πτώμα ήταν σε προχωρημένη σήψη και κλήθηκε αμέσως η αστυνομία. Μεταφέρθηκε στο νεκροτομείο της Ρόδου και εκεί φαίνεται ότι συγγενικό του πρόσωπο βεβαίωσε ότι πρόκειται για τον 73χρονο που διέμενε στην αποθήκη αυτή. Ενημερώθηκαν όλοι οι συγγενείς και ακολούθησε κηδεία από γνωστό γραφείο τελετών στη Ρόδο την επόμενη μέρα.

Χθες το βράδυ όμως, τα παιδιά του ενημερώθηκαν ότι ο… υποτιθέμενος νεκρός, ήταν ζωντανός και φιλοξενούνταν στο ίδρυμα των Κολυμπίων!! Η έκπληξη και το σοκ όλων ήταν μεγάλο!

Χρειάστηκαν λίγα λεπτά για να συνέλθουν και στη συνέχεια τους γνωστοποιήθηκε αρμοδίως ότι διέμενε στο ίδρυμα χρονίων παθήσεων στην περιοχή των Κολυμπίων Ρόδου έπειτα μάλιστα από παρέμβαση των αρμοδίων κοινωνικών υπηρεσιών του τόπου μας!

Στα επίσημα έγγραφα της αστυνομίας πάντως, ο 73χρονος έχει καταχωρηθεί ως νεκρός! Κι αυτό που απομένει τώρα είναι να διαπιστωθεί ποια είναι η πραγματική ταυτότητα του πτώματος που βρέθηκε στο σημείο της αποθήκης και το οποίο ετάφη στις 25 του περασμένου μήνα στο νεκροταφείο Ρόδου.

Για την υπόθεση έχει ενημερωθεί και η εισαγγελία της Ρόδου ενώ βέβαιο θεωρείται ότι από αύριο το πρωί η ασφάλεια Ρόδου θα ξεκινήσει έρευνα προκειμένου να αποκαλυφθεί τι πραγματικά έχει συμβεί. Δεν αποκλείεται επίσης να διαταχθεί και η εκταφή του πτώματος, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάτι ύποπτο.

Μαρτυρίες γειτόνων που συγκέντρωσε η ΡΟΔΙΑΚΗ πάντως, φανερώνουν ότι κάποιες φορές στο σπίτι του 73χρονου συμπολίτη μας, σύχναζε και ένας φίλος του.

Εξαφάνιση ατόμου πάντως, δεν είχε δηλωθεί έως και χθες το βράδυ.

rodiaki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρόδος: «Έθαψαν» 73χρονο τον περασμένο μήνα αλλά χθες το βράδυ διαπιστώθηκε ότι ζει και φιλοξενείται σε ίδρυμα!»"

Χριστός Ανέστη στις εκκλησίες έπειτα από 38 ημέρες (βίντεο και φωτό)

Σε κλίμα λαμπρότητας τελέστηκε στις εκκλησίες ανά την Ελλάδα η Εσπερινή Δοξολογία και η Θεία Λειτουργία.  Στο βίντεο που εξασφάλισε το protothema.gr φαίνεται η λειτουργία από τη Μητρόπολη Αθηνών, όπου χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος. 

Στις 12 τα μεσάνυχτα, ακούστηκε το Χριστός Ανέστη, 38 ημέρες μετά το Πάσχα για τους πιστούς, οι οποίοι απουσίαζαν από τη Λειτουργία λόγω των μέτρων που είχαν επιβληθεί για την πανδημία.



Οι πιστοί τηρώντας τα μέτρα προφύλαξης απέναντι στον κορωνοϊού, με τις απαραίτητες αποστάσεις και τη χρήση μάσκας συγκεντρώθηκαν στον Καθερικό Ναό Αθηνών.

Στη Μητρόπολη Αθηνών παρέστη και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως,φορώντας μάσκα.



anastash1
anastash2
Το βράδυ της Τρίτης τελέστηκε στους ναούς η πανηγυρική αναστάσιμη Παννυχίδα, που τελείται κανονικά τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου, την τελευταία δηλαδή ημέρα που ψάλλεται το «Χριστός Ανέστη», παραμονή της Αναλήψεως. 

resurection-1
resurection-2
resurection-3
resurection-4
resurection-5
Οι Εκκλησίες υποδέχθηκαν τους πιστούς τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα και τις οδηγίες της Πολιτείας, όπως αυτές διαμορφώθηκαν στη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση. 

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Χριστός Ανέστη στις εκκλησίες έπειτα από 38 ημέρες (βίντεο και φωτό)"

Παμμακεδονική Ένωση σε Μητσοτάκη: Προσβλητική η τακτική σας στο Μακεδονικό

Την δυσαρέσκειά της για την αντιμετώπιση του Μακεδονικού ζητήματος από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εκφράζει σε επιστολή της η «Παμμακεδονική Ένωση Ελλάδας».

Τα μέλη της Ένωσης με ανοιχτή επιστολή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητούν την «αλλαγή της υποχωρητικής και άτολμης τακτικής σας στο Μακεδονικό Ζήτημα που δεν υπερασπίζεται τον Μακεδονικό Ελληνισμό και προσβάλλει την αξιοπρέπεια των Μακεδόνων και κατ’επέκταση όλων των Ελλήνων» και καταλήγει γράφοντας πως «Κατακριτέος είναι όχι μόνον εκείνος που ψήφισε την «Συμφωνία των Πρεσπών» αλλά και εκείνος ο οποίος την εφαρμόζει πιστά».

Αναλυτικά η επιστολή της Παμμακεδονικής Ένωσης στον πρωθυπουργό:

«Προς: Κυριάκο Μητσοτάκη, Πρωθυπουργό της Ελλάδος

‘Ως Μακεδόνες Έλληνες, όπως όλος ο Ελληνισμός, επικροτήσαμε και πειθαρχήσαμε συνειδητά, στα πρωτόγνωρα περιοριστικά μέτρα που εξαγγείλατε λόγω κορωναϊού, γιατί με την «εμπειρία και γνώση» των χιλιάδων χρόνων συλλογικής κοινωνικής ζωής ως έθνους, καταλάβαμε την αναγκαιότητά τους για το ατομικό και συλλογικό καλό.

Το κάναμε με την ίδια «εμπειρία και γνώση», με την οποία αντιδράσαμε στην ανιστόρητη και προδοτική «Συμφωνία των Πρεσπών», και χαρακτηρίσαμε προδότες αυτούς που την υπέγραψαν, γιατί καταλάβαμε πόσο επιζήμια ήταν για τον Ελληνισμό. (Μόνον ως προδοσία μπορεί να χαρακτηριστεί η νομική αναγνώριση από Έλληνες νεοσύστατου κράτους με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» και αντίστοιχης «Μακεδονικής γλώσσας» και «Μακεδονικής εθνότητας», μέσω της «Συμφωνίας των Πρεσπών»)

Με ανησυχία, όμως, παρακολουθούμε την αθέτηση της προεκλογικής σας δέσμευσης ότι θα αντιδράσετε στην νομιμοποίηση, έστω, «Μακεδονικής γλώσσας» και «Μακεδονικής εθνότητας» μέσω της ενταξιακής πορείας του γειτονικού κράτους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με αγανάκτηση, διαβάζουμε την απόφαση της κυβέρνησής σας και την δική σας προσωπικά, για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας, την οποία εσείς ο ίδιος, επανειλημμένα προεκλογικά, έχετε χαρακτηρίσει επιζήμια για τα Ελληνικά συμφέροντα.

Η ώρα της αλήθειας όμως έφθασε. Πολύ πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την γειτονική χώρα. Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας, συνεπής στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Βουλγάρων, αντιτίθεται σθεναρά στην ύπαρξη «Μακεδονικής γλώσσας». Εσείς και η κυβέρνησή σας όχι μόνον δεν εναντιώνεστε, για να διεκδικήστε τα συμφέροντα των Ελλήνων, αλλά επικροτείτε τις εις βάρος μας εξελίξεις.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του κορωναϊού δεν σας απαλλάσσει από τις ευθύνες σας στο ξεπούλημα της Μακεδονίας. Κατακριτέος είναι όχι μόνον εκείνος που ψήφισε την «Συμφωνία των Πρεσπών» αλλά και εκείνος ο οποίος την εφαρμόζει πιστά.

Επειδή δεν δεχθήκατε να συναντήσετε εκπροσώπους της Ομοσπονδίας μας και των άλλων Παμμακεδονικών Ενώσεων των ομογενών σας απευθύνουμε αυτή την ανοικτή επιστολή με την οποία ζητούμε, την αλλαγή της υποχωρητικής και άτολμης τακτικής σας στο Μακεδονικό Ζήτημα που δεν υπερασπίζεται τον Μακεδονικό Ελληνισμό και προσβάλλει την αξιοπρέπεια των Μακεδόνων και κατ’επέκταση όλων των Ελλήνων.

Θα είμαστε οι πρώτοι που θα επικροτήσουμε αυτή την αλλαγή. Θα είμαστε, όμως, σθεναροί επικριτές της συνέχισης αυτής της τακτικής, μέχρι την τελική δικαίωση του Ελληνισμού γιατί το Μακεδονικό Ζήτημα είναι υπόθεση όλου του Ελληνισμού και όχι μόνον του Μακεδονικού Ελληνισμού».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Παμμακεδονική Ένωση σε Μητσοτάκη: Προσβλητική η τακτική σας στο Μακεδονικό"

ΠΟΥ: Συναγερμός για τους Ολλανδούς που μολύνθηκαν από μινκ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα ότι οι πιθανές περιπτώσεις μόλυνσης Ολλανδών από μινκ μπορεί να είναι τα «πρώτα γνωστά κρούσματα μετάδοσης» του νέου κορονοϊού από ζώο σε άνθρωπο.

Μετά την ανακοίνωση ενός πρώτου «εύλογου» κρούσματος την περασμένη εβδομάδα, οι ολλανδικές αρχές εκτίμησαν χθες, Δευτέρα «πολύ πιθανό» ένας δεύτερος εργαζόμενος σε μονάδα εκτροφής μινκ στην Ολλανδία να προσβλήθηκε από τον ιό που προκαλεί η πανδημία Covid-19 μέσω των μικρών θηλαστικών.

Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι είχε επικοινωνήσει με τους Ολλανδούς ερευνητές που εξετάζουν το θέμα, υπογραμμίζοντας ότι «μέχρι σήμερα, μπορεί να υπάρχουν τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις».

«Αυτές θα ήταν οι πρώτες γνωστές περιπτώσεις μετάδοσης από ζώο σε άνθρωπο», ανακοίνωσε ο ΠΟΥ σε email που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ωστόσο, συνεχίζουμε να συλλέγουμε και να εξετάζουμε άλλα δεδομένα για να καταλάβουμε εάν τα ζώα και τα ζώα συντροφιάς μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια», πρόσθεσε ο διεθνής οργανισμός.

Η πανδημία Covid-19 έχει σκοτώσει σχεδόν 350.000 ανθρώπους παγκοσμίως από τότε που εμφανίστηκε, τον Δεκέμβριο, στην περιοχή Ουχάν της Κίνας.

Οι εργασίες των ερευνητών του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν έδειξαν ότι η αλληλουχία του γονιδιώματος του νέου κορωνοϊού είναι 80% παρόμοια με εκείνη του SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο) που προκάλεσε μια προηγούμενη επιδημία το 2002-2003 και κατά 96% με εκείνη του κορωνοϊού της νυχτερίδας.

Η μεγάλη πλειοψηφία των ερευνητών συμφωνεί ότι ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2 — που προκάλεσε την πανδημία — πιθανόν γεννήθηκε στη νυχτερίδα, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πέρασε από άλλο είδος, που δεν είναι ακόμη γνωστό, πριν μεταδοθεί στον άνθρωπο.

Αυτό το κομμάτι του παζλ είναι που η διεθνής επιστημονική κοινότητα και ο ΠΟΥ ελπίζουν να ανακαλύψουν προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τι συνέβη, να στοχεύσουν καλύτερα τις επικίνδυνες πρακτικές και να αποφύγουν μια νέα πανδημία.

Η συζήτηση για την προέλευση του ιού έχει επίσης διπλωματικές επιπτώσεις, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να κατηγορούν ένα κινεζικό εργαστήριο στην Ουχάν ότι από αυτό προήλθε ο κορωνοϊός, κάτι που αρνείται το Πεκίνο.

Η Κίνα δήλωσε την Κυριακή «έτοιμη» για διεθνή συνεργασία προκειμένου να βρεθεί η πηγή του νέου κορωνοϊού, μια συνεργασία στην οποία δεν πρέπει να υπάρξει καμιά «πολιτική παρέμβαση».

Στη Γενεύη, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκρεμπεγέσους δήλωσε τη Δευτέρα ότι η συζήτηση για την «προέλευση του ιού δεν είναι καινούργια και ότι το Πεκίνο και ο ΠΟΥ «είχαν συμφωνήσει» στην αρχή της επιδημίας για την ανάγκη διερεύνησης της προέλευσής της.

«Αυτό δεν είναι νέο, η συζήτηση είχε ήδη αρχίσει και υπήρχε ήδη συμφωνία», δήλωσε ο Τέντρος.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΥ: Συναγερμός για τους Ολλανδούς που μολύνθηκαν από μινκ"

Η Ρωσία έστειλε μήνυμα στον Χαφτάρ ότι είναι υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη

Υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη και του πολιτικού διαλόγου με στόχο τον σχηματισμό ενιαίων οργάνων εξουσίας τάσσεται η Ρωσία, όπως μετέφερε σήμερα (26/05) ο Σεργκέι Λαβρόφ στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της βορειοαφρικανικής χώρας, Ακίλα Σάλεχ Ίσα, και σύμμαχο του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ που ελέγχει το ανατολικό τμήμα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών και ο Ίσα υπογράμμισαν ότι οι απόπειρες στρατιωτικής επίλυσης της διένεξης στη Λιβύης είναι χωρίς προοπτική, αναφέρεται σε ανακοίνωση από πλευράς Μόσχας, την οποία εξέδωσε μετά την τηλεφωνική συνομιλία των δύο μερών.

«Κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπήρξε σε βάθος ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Λιβύη μέσα σε συνθήκες συνεχιζόμενης ένοπλης αντιπαράθεσης μεταξύ των στρατιωτικών και πολιτικών δυνάμεων που βρίσκονται στο ανατολικό και δυτικό τμήμα της χώρας. Και οι δύο πλευρές επισήμαναν ότι είναι άνευ προοπτικής οι απόπειρες στρατιωτικής επίλυσης της κρίσης και είναι αναγκαίο να ξεκινήσει χωρίς αναβολές ένας εποικοδομητικός διάλογος με την συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων της Λιβύης», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο ίδιο κείμενο υπογραμμίζεται ότι στο πλαίσιο αυτό, ο Λαβρόφ υποστήριξε την πρόταση που διατύπωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης στις 23 Απριλίου, η οποία προϋποθέτει «τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και την ενεργοποίηση του ενδολυβικού διαλόγου με στόχο την επίτευξη συμβιβαστικών λύσεων ως προς τα υπάρχοντας προβλήματα και τον σχηματισμό ενιαίων οργάνων εξουσίας στην χώρα».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι δύο πλευρές συζήτησαν «μερικές διεθνείς πτυχές της διευθέτησης της διένεξης στη Λιβύη», όπως και τις προοπτικές της υλοποίησης των αποφάσεων της διεθνούς Διάσκεψη για την Λιβύη που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο τις οποίες επικρότησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Νωρίτερα, ο Αμερικανικός Στρατός κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποίησε μαχητικά αεροσκάφη στη Λιβύη για να στηρίξει τους Ρώσους μισθοφόρους που αγωνίζονται στον πλευρό των δυνάμεων που ελέγχου το ανατολικό τμήμα της χώρας, εκφράζοντας την ανησυχία του για περαιτέρω κλιμάκωση της διένεξης στην Λιβύη.

Έντονη ανησυχία από τον ΟΗΕ: Καταδικάζει κάθε χρήση νάρκης κατά προσωπικού

Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (Manul) «καταδίκασε έντονα» κάθε χρήση ναρκών κατά προσωπικού εναντίον αμάχων σε ορισμένες συνοικίες της Τρίπολης, την πρωτεύουσας της Λιβύης όπου μαίνονται αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων δυνάμεων τον τελευταίο ένα και πλέον χρόνο.

Η Manul «ανησυχεί ιδιαίτερα μετά τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, κάτοικοι των περιοχών Αϊν Ζάρα και Σαλαχεντίν στην Τρίπολη, σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από εκρηκτικούς μηχανισμούς (IED) τοποθετημένους μέσα ή κοντά στο σπίτι τους», ανακοίνωσε η αποστολή του ΟΗΕ.

Τον Απρίλιο του 2019, ο στρατάρχης Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, εξαπέλυσε επίθεση με στόχο, μάταια μέχρι τώρα, να καταλάβει την Τρίπολη, την έδρα της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το στρατόπεδο του Χάφταρ υπέστη ήττες και οι δυνάμεις του αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από περιοχές που καταλάμβαναν επί μήνες.

Σε ανακοίνωση της χθες, Δευτέρα, η GNA κατηγόρησε τις προσκείμενες δυνάμεις στον Χάφταρ ότι «τοποθέτησαν νάρκες στα σπίτια πριν τα εγκαταλείψουν».

Σύμφωνα με την GNA, δύο άμαχοι σκοτώθηκαν το Σάββατο επιστρέφοντας στο σπίτι τους στη Σαλαχεντίν, συνοικία που βρίσκεται νοτίως της Τρίπολης και είναι η περιοχή της πρωτεύουσας στην οποία έχουν σημειωθεί οι βιαιότερες συγκρούσεις.

«Αυτή η τρομακτική μετάλλαξη της σύγκρουσης» σημειώνεται σε μια στιγμή που οικογένειες εκτοπίζονται εξαιτίας των μαχών εδώ και μήνες προσπαθώντας να βρουν «την ασφάλεια και την άνεση του σπιτιού τους», υπογραμμίζει η Manul, καταγγέλλοντας μια «σκόπιμη στοχοθέτηση».

Από την έναρξη της επίθεσης του στρατάρχη Χάφταρ, η βία έχει προκαλέσει τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων, ανάμεσά τους πολλοί άμαχοι, και τη φυγή σχεδόν 200.000 ανθρώπων.

Η αποστολή του ΟΗΕ προέτρεψε τις οικογένειες να ζητήσουν συμβουλές από τις αρμόδιες αρχές και να αποφύγουν τις περιοχές που δεν είναι ακόμη ασφαλείς.

«Οι ενέργειες αυτές δεν εξυπηρετούν κανέναν στρατιωτικό στόχο», αλλά προκαλούν «ακραίο φόβο» μεταξύ των αμάχων, κατήγγειλε επίσης η αποστολή του ΟΗΕ.

Οι νάρκες κατά προσωπικού τοποθετούνται πολύ συχνά στην είσοδο των σπιτιών.

Οβίδες τύπου Howitzer ανακαλύφθηκαν επίσης μέσα σε ένα σπίτι στην κατοικημένη συνοικία αλ-Χαντάμπα αλ-Χάντρα στην Τρίπολη πριν από μερικές ημέρες, σύμφωνα με δυνάμεις που πρόσκεινται στην GNA, των οποίων οι πυροτεχνουργοί λένε ότι βρήκαν ρωσικές νάρκες κατά προσωπικού τύπου MON-100 (Minnoye Oskolochonym Napraveniem).

Από τον Απρίλιο του 2019, «έχουν βρεθεί περισσότεροι από πέντε τόνοι εκρηκτικών μηχανισμών και ρουκετών που ερρίφθησαν από τους πολιτοφύλακες του Χάφταρ», δήλωσε η GNA.

Η Λιβύη, που βυθίζεται στο χάος μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, γνώρισε τα τελευταία χρόνια μια αυξανόμενη εμπλοκή ξένων δυνάμεων στις αντίπαλες δυνάμεις.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ρωσία έστειλε μήνυμα στον Χαφτάρ ότι είναι υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη"

Κοροναϊός: Πρόβλεψη-σοκ για τον αριθμό των νεκρών στην Βραζιλία

Καθώς ο ημερήσιος απολογισμός θανάτων από τη νόσο COVID-19 στη Βραζιλία εξελίσσεται στον υψηλότερο παγκοσμίως, έρευνα του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον προειδοποιεί πως το σύνολο των νεκρών ενδέχεται να πενταπλασιαστεί, φθάνοντας στους 125.000 έως τις αρχές Αυγούστου.

Οι προβλέψεις του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Ελέγχου της Υγείας του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον (IHME) δόθηκαν στη δημοσιότητα, την ώρα που ο ημερήσιος απολογισμός νεκρών στη Βραζιλία πέρασε εκείνο των ΗΠΑ χθες Δευτέρα, με τους επιστήμονες να απευθύνουν έκκληση για την επιβολή lockdown, κάτι που απορρίπτει ο πρόεδρος της χώρας.

«Η Βραζιλία πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ουχάν, στην Κίνα, όπως και της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Νέας Υόρκης επιβάλλοντας μέτρα ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η ταχέως εξελισσόμενη επιδημία και να μειωθεί η μετάδοση του νέου κοροναϊού», γράφει ο διευθυντής του IHME Κρίστοφερ Μάρεϊ.

Χωρίς τη λήψη τέτοιων μέτρων, το μοντέλο που έχει αναπτύξει το ινστιτούτο δείχνει ότι η ημερήσιος απολογισμός θανάτων στη Βραζιλία μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται έως τα μέσα Ιουλίου, οδηγώντας σε ελλείψεις κρίσιμων νοσοκομειακών πόρων στη Βραζιλία, εξηγεί ο επιστήμονας σε μια ανακοίνωση που συνοδεύει τα ευρήματα.

Χθες, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αριθμός των νεκρών σε διάστημα 24 ωρών, ήταν υψηλότερος από τα θύματα στις ΗΠΑ για πρώτη φορά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Η Βραζιλία κατέγραψε 807 θανάτους και οι ΗΠΑ 620.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Πρόβλεψη-σοκ για τον αριθμό των νεκρών στην Βραζιλία"

Νέα Υόρκη: Καταγράφηκε ο χαμηλότερος ημερήσιος αριθμός θανάτων από τον Μάρτιο

Ο χαμηλότερος αριθμός θανάτων κορωνοϊού, από την 1η Μαρτίου, καταγράφηκε στη Νέα Υόρκη το τελευταίο 24ωρο.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας, Άντριου Κουόμο, άλλοι 73 άνθρωποι κατέληξαν.

«Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο που έχουμε δει από τότε που αυτό ξεκίνησε... Σε αυτήν την παράδοξη νέα πραγματικότητα, αυτά είναι καλά νέα», δήλωσε ο Κουόμο στην καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων. Πρόσθεσε πως και οι αριθμοί νοσηλευομένων και διασωληνωμένων μειώνονται.

Συνολικά, στην πλέον χτυπημένη από την ιό πολιτεία στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί πάνω από 362.700 επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19 και οι θάνατοι αγγίζουν τις 30.000, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς.

Στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί περισσότερα από 1,6 εκατομμύρια κρούσματα και οι θάνατοι φτάνουν τις 100.000 από την έναρξη της πανδημίας.

Στις ΗΠΑ η πρώτη μόλυνση αναφέρθηκε τον Ιανουάριο και ο πρώτος θάνατος στα τέλη Φεβρουαρίου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα Υόρκη: Καταγράφηκε ο χαμηλότερος ημερήσιος αριθμός θανάτων από τον Μάρτιο"

Γιάννα Παπαδάκου: Προσπάθεια σκοτεινών κύκλων να με φιμώσουν η απόφαση για κλήση μου ως ύποπτη στην προανακριτική

Παράνομες μεθόδους και αντισυνταγματικές πρακτικές καταγγέλλει, με δήλωσή της, η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου, αναφορικά με την πρόταση της πλειοψηφίας να την καλέσει ως ύποπτη στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. Η κ. Παπαδάκου υπογραμμίζει ωστόσο ότι θα εμφανιστεί στην επιτροπή της Βουλής με όποια ιδιότητα και αν της ζητηθεί για να ακουστεί η αλήθεια.

Η πλήρης δήλωση της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου έχει ως εξής:

«Η απόφαση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Βουλής να με καλέσει ως ύποπτη με αφορμή τους εις βάρος μου ισχυρισμούς του συκοφάντη και ερευνουμένου ως υπόπτου για απάτη από την Ελληνική Δικαιοσύνη, Σάμπυ Μιωνή, είναι μια ακόμα προσπάθεια των σκοτεινών κύκλων που διακινούσαν το μαύρο πολιτικό χρήμα να με τρομοκρατήσουν, να με φιμώσουν, και να με εξαφανίσουν από το χώρο της ερευνητικής δημοσιογραφίας. Είναι λυπηρό ότι στις επιθέσεις σε βάρος μου συνηγορούν με παράνομες μεθόδους και αντισυνταγματικές πρακτικές και μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου. Η αλήθεια όμως θα ακουστεί και στη Βουλή, γιατί κανένας δεν μπορεί να με εμποδίσει στο να αποκαλύπτω το σκοτεινό και ζοφερό πρόσωπο της εξουσίας, αλλά και τους συνεργούς εκείνων που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα, λεηλατώντας και καταληστεύοντας τα δημόσια ταμεία. Θα εμφανιστώ στην επιτροπή, με όποια ιδιότητα και αν μου ζητηθεί και θα πω την αλήθεια».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιάννα Παπαδάκου: Προσπάθεια σκοτεινών κύκλων να με φιμώσουν η απόφαση για κλήση μου ως ύποπτη στην προανακριτική"

Σχεδόν 400 νέα κρούσματα στην Ιταλία - Μειώθηκε ο αριθμός των νεκρών

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 230.555. Οι νεκροί έφτασαν τους 32.955. Παράλληλα, 144.658 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 230.158 και είχαν χάσει την ζωή τους 32.877 άνθρωποι ενώ 141.981 είχαν θεραπευθεί.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 78 άνθρωποι και καταγράφηκαν 397 νέα κρούσματα. 2.677 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

Στο μεταξύ, 521 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 7.917 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 44.504 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού το τελευταίο εικοσιτετράωρο αυξήθηκε κατά 97 κρούσματα. O αριθμός των νεκρών παρουσιάζει μείωση: έχασαν την ζωή τους 14 λιγότεροι άνθρωποι σε σχέση με την χθεσινή ημέρα. Οι δε ιασθέντες είναι 1.175 περισσότεροι.

Ο αριθμός των νεκρών είναι ο χαμηλότερος από την αρχή των μετρήσεων. Στο μεταξύ, οι ιταλοί πνευμονολόγοι προβλέπουν ότι το 30% των ασθενών που κατάφεραν να θεραπευθούν από τον κορωνοϊό, θα πάσχει, στο εξής, από χρόνια πνευμονικά προβλήματα και για τον λόγο αυτό ζήτησαν την ενίσχυση των δομών του δημόσιου συστήματος υγείας της χώρας.

Ο δε πασίγνωστος τραγουδιστής Αντρέα Μποτσέλι, μετέβη σήμερα σε νοσοκομείο της πόλης Πίζα, για να δωρίσει πλάσμα αίματος, στα πλαίσια πειραματικής φάσης για την θεραπεία του ιού. Ο καλλιτέχνης αποκάλυψε ότι ο ίδιος, η σύζυγός του και τα δυο του παιδιά του προσβλήθηκαν από τον ιό, αλλά μπόρεσαν να γίνουν καλά χωρίς να χρειαστεί να εισαχθούν στο νοσοκομείο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σχεδόν 400 νέα κρούσματα στην Ιταλία - Μειώθηκε ο αριθμός των νεκρών"

Αιματηρή συμπλοκή μεταξύ μεταναστών στην Μυτιλήνη – Τραυματίστηκε νεαρός Αφγανός

Άγρια σύγκρουση σημειώθηκε στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης ανάμεσα σε ομάδες μεταναστών και προσφύγων.

Θύμα ένας νεαρός Αφγανός που τραυματισμένος σοβαρά από μαχαίρι στο πόδι μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης όπου και εισήχθη στο χειρουργείο. Αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποδυθεί σε ένα ανθρωποκυνηγητό των εμπλεκόμενων στη σύγκρουση, οι οποίοι και διέφυγαν στους γύρω δρόμους.

Ας σημειωθεί ότι μόλις το περασμένο Σαββάτο τραυματίστηκε σοβαρά μέσα στον καταυλισμό της Μόριας ένας 21χρονος Αφγανός που ακόμα χαροπαλεύει στο νοσοκομείο. Ενώ, μόλις την προηγούμενη μέρα, την περασμένη Παρασκευή, 23χρονη Αφγανή δολοφονήθηκε από συνομήλικη ομοεθνή της στον καταυλισμό.

Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία από την 1η Ιανουαρίου έχουν καταγραφεί 13 επιθέσεις με μαχαίρι με τέσσερις νεκρούς και 12 σοβαρά τραυματίες.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Αιματηρή συμπλοκή μεταξύ μεταναστών στην Μυτιλήνη – Τραυματίστηκε νεαρός Αφγανός"

Δένδιας και Παναγιωτόπουλος ενημέρωσαν την επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας για την κατάσταση στον Έβρο

Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας ήταν εκείνος που μονοπώλησε το ενδιαφέρον των μελών της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής κατά τη σημερινή έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε, κεκλεισμένων των θυρών, στο Πεντάγωνο, αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο και κυρίως για τις εξελίξεις που υπάρχουν γύρω από το περιστατικό που σημειώθηκε στην περιοχή Μελισσοκομείο στις Φέρες.

Η κοινή ενημέρωση της Επιτροπής της Βουλής από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας κ.κ Νίκο Δένδια και Νίκο Παναγιωτόπουλο αντίστοιχα, ξεκίνησε στη 1 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε μετά από δύο ώρες, με το σύνολο σχεδόν των βουλευτών –στην αίθουσα βρίσκονταν περισσότεροι από 40- να υποβάλουν σχετικές ερωτήσεις τόσο προς την πολιτική ηγεσία των δύο υπουργείων όσο και προς την στρατιωτική ηγεσία των Ε.Δ.

Ο κ. Δένδιας δεχόμενος σωρεία ερωτήσεων αναφορικά με το περιστατικό στην περιοχή Μελισσοκομείο στις Φέρες, χαρακτήρισε ως fake news, τις πληροφορίες που διακινήθηκαν, κυρίως μέσω διαδικτύου, περί κατάληψης ελληνικού εδάφους από Τούρκους στρατιώτες. Αναφέρθηκε δε και σε κάποιες φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και οι οποίες έδειχναν Τούρκους στρατιώτες να βρίσκονται εντός μιας δασώδους έκτασης δίπλα στο ποτάμι, σημειώνοντας ότι οι συγκεκριμένοι στρατιώτες, βρίσκονταν συνεχώς επί τουρκικού εδάφους.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, πρόκειται για τις ίδιες φωτογραφίες που χρησιμοποίησε και η τουρκική πλευρά για να στηρίξει τους ισχυρισμούς της ότι δεν έγινε καμία παραβίαση συνόρων επισημαίνοντας ότι οι Τούρκοι που απεικονίζονται σε αυτές βρίσκονται σαφώς πίσω από τη συνοριακή γραμμή που χωρίζει τις δύο χώρες. «Δεν επιτρέψαμε απώλεια εθνικού εδάφους» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών ενώ σχολιάζοντας τη τελευταία ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, ο κ Δένδιας είπε ότι είναι ανακριβής ο ισχυρισμός της Άγκυρας ότι παραβιάστηκε έδαφος της.

Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του ο κ. Δένδιας εξαπέλυσε επίσης έντονη επίθεση κατά της «Ελληνικής Λύσης» του Κυριάκου Βελόπουλου κατηγορώντας τον εν λόγο πολιτικό σχηματισμό ότι υιοθέτησε άρρηκτα την προπαγάνδα ξένων μέσων, βοηθώντας να δημιουργηθεί μία φημολογία και μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα στο εσωτερικό της χώρας, η οποία ήταν κόντρα στα εθνικά μας συμφέροντα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε κατά τις τοποθετήσεις της τόσο η πολιτική όσο και η στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Ο ΥΕΘΑ κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση των προκλήσεων της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα, υποστηρίζοντας ότι το ζήτημα στον Έβρο είναι «ανάξιο λόγου» και ότι οι εργασίες στην κατασκευή του φράχτη θα συνεχιστούν.

Από την πλευρά του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, κ. Κωνσταντίνος Φλώρος διαβεβαίωσε τα μέλη της επιτροπής ότι πέραν της διαχείρισης του προσφυγικού οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση ακόμη και ενός επεισοδίου στρατιωτικής υφής, χαρακτηρίζοντας ως αναληθή τα δημοσιεύματα περί «κατάληψης εθνικού εδάφους».

Εξηγήσεις για τα όσα ειπώθηκαν από τους υπουργούς ΥΠΕΞ και ΥΠΕΘΑ, ζήτησε από την πλευρά της Αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ.Γιώργος Κατρουγκαλος. Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ ακούγοντας τις τοποθετήσεις των κ.κ Δένδια και Παναγιωτόπουλου αναρωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν να γίνονται δύο διαβήματα για ένα μη γεγονός», ζητώντας εκ νέου να δοθούν στη δημοσιότητα τα διαβήματα του ΥΠΕΞ.

Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η γενικότερη στάση της Άγκυρας στην περιοχή συνδέεται άμεσα με την εργαλειοποίηση των μεταστατευτικών ροών και της προσπάθειάς που καταβάλει προκειμένου να καθυστερήσει την ολοκλήρωση του φράκτη που κατασκευάζει η ελληνική πλευρά στον ποταμό Έβρο προς αντιμετώπιση της μετανάστευσης.

Όπως αναφέρουν, η Τουρκία επιχείρησε να αξιοποιήσει ένα τεχνικό ζήτημα προκειμένου να καλλιεργήσει εντυπώσεις, παρότι και άλλες φορές στο παρελθόν έχουν προκύψει θέματα με την αλλαγή της κοίτης του ποταμού. «Πρόκειται για θέματα που συνήθως διευθετούνταν σε τοπικό επίπεδο και μετά από αμοιβαίες εξηγήσεις», καταλήγουν οι ίδιοι κύκλοι.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δένδιας και Παναγιωτόπουλος ενημέρωσαν την επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας για την κατάσταση στον Έβρο"

Προανακριτική: Φιλιππάκης, Παπαδάκου και Τάρκας προτάθηκαν να κληθούν ως ύποπτοι – Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Νέα ένταση προκλήθηκε στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής που μελετά τις καταγγελίες κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, να αποχωρούν από τη συνεδρίαση.

Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, η πλειοψηφία πρότεινε να κληθούν ως ύποπτοι πέρα από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και ο εκδότης Γιάννης Φιλιππάκης, ο αρθρογράφος Αλέξανδρος Τάρκας και η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση, με βάση την κατάθεση του επιχειρηματία, Σ. Μιωνή. Πρότειναν παράλληλα να τοποθετηθούν εγγράφως οι αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, Ευάγγελος Ζάχαρης και Λάμπρος Σοφουλάκης.

Η διευρυμένη λίστα έφερε τις ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατηγόρησε την πλειοψηφία. Μάλιστα, κατηγόρησαν την ΝΔ πως δεν έγιναν δεκτοί οι μάρτυρες που πρότεινε η αξιωματική αντιπολίτευση. Όπως φέρεται να δήλωσε η βουλευτής Δώρα Αυγέρη, «αφού αρνείστε τα πάντα, δεν μας δίνετε το πόρισμα που το έχετε έτοιμο να μην ταλαιπωρείτε και την επιτροπή;», με τους βουλευτές του κόμματος να αποχωρούν από τη συζήτηση.

Από την πλειοψηφία σημείωναν, πάντως, για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πως «αποχωρώντας αφήνουν εκτεθειμένο τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Τον εγκαταλείπουν».

Κύκλοι της ΝΔ απάντησαν και στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πώς στο έχουν παρελθόν δεχθεί μάρτυρες που είχε προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Άρα η καταγγελία περί δήθεν άρνησης των προτάσεων της μειοψηφίας είναι προσχηματική»,σημειώνουν.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Προανακριτική: Φιλιππάκης, Παπαδάκου και Τάρκας προτάθηκαν να κληθούν ως ύποπτοι – Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ"

ΠΟΥ: Η αμερικανική ήπειρος το νέο επίκεντρο της πανδημίας

Η αμερικανική ήπειρος είναι το νέο επίκεντρο της πανδημίας του κορΩνοϊού ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και τώρα δεν είναι η στιγμή για τις χώρες να χαλαρώσουν τους περιορισμούς, δήλωσαν αξιωματούχοι στη σημερινή ενημέρωση του Τύπου.

Σύμφωνα με το Reuters, η διευθύντρια του ΠΟΥ για την Αμερική και επικεφαλής του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας, Καρίσα Ετιέν, τόνισε μέσω τηλεδιάσκεψης ότι η αύξηση των κρουσμάτων επιταχύνεται σε χώρες όπως η Βραζιλία, όπου ο αριθμός των θανάτων που αναφέρθηκαν την τελευταία εβδομάδα ήταν ο υψηλότερος παγκοσμίως σε μια περίοδο επτά ημερών μετά την έναρξη της πανδημίας

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΥ: Η αμερικανική ήπειρος το νέο επίκεντρο της πανδημίας"

Χιονίζει στον Παρνασσό (βίντεο)

Και ξαφνικά άρχισαν να ασπρίζουν οι πλαγιές στον Παρνασσό! Τρίτη 26 Μαΐου σήμερα και εδώ και λίγη ώρα έχει αρχίσει χιονόπτωση στα Κελλάρια (υψόμερο 1950μ), στο ΧΚ. Παρνασσού. Χιονόπτωση και στην Φτερόλακα (υψόμετρο 1850μ) χωρίς να έχει καλύψει πλήρως τις πλαγές μέχρι αυτή την ώρα (16:45). Η θερμοκρασία είναι τώρα οριακά πάνω από το 0. Σημαντική πτώση θερμοκρασίας είχαμε το τελευταίο 24ωρο στο μεγαλύτερο μέρος τις χώρας ενώ το τρέχον κύμα κακοκαιρίας βρίσκεται σε εξέλιξη με βροχοπτώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της Ηπειρωτικής Ελλάδας και στην Κρήτη.
Update Κελλάρια 17:30  Η χιονόπτωση δυνάμωσε.
Video Player
00:08
01:00

Κελλάρια 16:30
Video Player
00:00
01:00
Παρακολουθείστε ζωντανά από την κάμερα εδώ

snowreport
Διαβάστε Περισσότερα » "Χιονίζει στον Παρνασσό (βίντεο)"

Ελεύθερη διακίνηση για τους πολίτες της ζητά η Σουηδία μετά το άνοιγμα των συνόρων

Η Σουηδία κάνει λόγο για πολιτική απόφαση και όχι υγειονομική αν αποκλειστούν οι πολίτες της από τυχόν άνοιγμα των συνόρων στις σκανδιναβικές χώρες.

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων η υπουργός Εξωτερικών στη Σουηδία Αν Λίντε καθώς πολλές ευρωπαϊκές χώρες επιδιώκουν να χαλαρώσουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς ενόψει του καλοκαιριού, διατυπώνονται ανησυχίες μεταξύ των σκανδιναβικών χωρών όπως, το να επιτραπεί στους Σουηδούς τουρίστες η είσοδος σε αυτές θα αύξανε τον κίνδυνο νέων κρουσμάτων.

Περισσότεροι από 4000 Σουηδοί έχουν πεθάνει από τη νόσο COVID-19, ένας αριθμός σχεδόν τετραπλάσιος του συνόλου στις υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες.

Όμως, όπως εξήγησε η Λίντε, η επιδημία έχει πλήξει κυρίως την πρωτεύουσα με τις παραμεθόριες περιοχές, όπως το Σκώνε, στο νότιο τμήμα, να έχουν πληγεί λιγότερο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελεύθερη διακίνηση για τους πολίτες της ζητά η Σουηδία μετά το άνοιγμα των συνόρων"

Η Τουρκία στέλνει 320 εκατ. ευρώ στα κατεχόμενα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

Τη μεταφορά ποσού περίπου 320 εκατ. ευρώ στα κατεχόμενα, «υπό τη μορφή επιχορηγήσεων και δανείων», ανακοίνωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι με την υπογραφή νέας οικονομικής «συμφωνίας» με το ψευδοκράτος με στόχο την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη κατά την υπογραφή της «συμφωνίας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής συνεργασίας 2020», ο Τούρκος αντιπρόεδρος δήλωσε «είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε μαζί τα απαραίτητα βήματα με σοβαρότητα για την ευημερία του τουρκοκυπριακού λαού και χωρίς χάσιμο χρόνου ώστε να υπάρξει μια βιώσιμη οικονομία», ανέφερε ο Τούρκος αντιπρόεδρος και πρόσθεσε ότι η παραπάνω συμφωνία «σχεδιάστηκε για να επουλώσει τις πληγές που προκάλεσε η επιδημία στην οικονομία».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Φουάτ Οκτάι τόνισε τη σημασία της τήρησης των μέτρων για την καταπολέμηση του COVID-19, επισημαίνοντας ότι πολλές ανεπτυγμένες χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στον αγώνα κατά του ιού με αποτέλεσμα να έχουν επηρεαστεί οι οικονομίες τους, η παραγωγή και οι εμπορικές σχέσεις.

Ο κ. Οκτάι εξήρε τη συμβολή της Τουρκίας στην αντιμετώπισης πανδημία του ιού στα κατεχόμενα, καλύπτοντας τις ανάγκες των Τουρκοκυπρίων παρέχονται μάσκες, απολυμαντικά, προστατευτικό ρουχισμό και πακέτα τροφίμων από το τουρκικού υπουργείο Υγείας και την Οργάνωση της Ερυθράς Ημισελήνου.

Αναφορά του Οκτάι και στο Κυπριακό

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να πείσει την ελληνοκυπριακή πλευρά να δεχτεί μία δίκαιη κατανομή των υδρογονανθράκων και να προσέλθει σε διάλογο με τους Τουρκοκύπριους για την επίλυση του ενεργειακού ζητήματος στην Ανατ. Μεσόγειο. Το Κυπριακό, είπε, μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω της πολιτικής ισότητας των δυο πλευρών.

«Λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς πολιτική ισότητα μεταξύ των μερών στο νησί. Έχοντας πίστη στην εθνική μας υπόθεση, θα συνεχίσουμε τον αγώνα ώστε να αποδοθούν τα νόμιμα δικαιώματα και η ισότητα στους Τουρκοκύπριους αδελφούς μας. Ως μητέρα-πατρίδα και ως εγγυήτρια χώρα θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε ώστε οι Τουρκοκύπριοι να συνεχίσουν να ζουν με ειρήνη, γαλήνη και ευημερία, καθώς και να ατενίζουν το μέλλον με ασφάλεια.

Όσοι σκέφτονται διαφορετικά, είναι καταδικασμένοι να απογοητεύονται πάντα. Εμείς συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας και υποστηρίζουμε με βάση τη διεθνή νομιμότητα την αναζήτηση λύσεων σε όλες τις συγκρούσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε μόνιμη αστάθεια» είπε ο Τούρκος αντιπρόεδρος

Στην τελετή μίλησε επίσης ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Έρσιν Τατάρ. Μετά τις ομιλίες, οι Οκτάι και ο Τατάρ υπέγραψαν τη Συμφωνία Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Τουρκία στέλνει 320 εκατ. ευρώ στα κατεχόμενα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού"

Ισπανία: 27.119 οι θάνατοι – 236.259 τα κρούσματα

Το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι από την αρχή της επιδημίας συνολικά 27.119 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους έχοντας διαγνωστεί με τον νέο κορονοϊό.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού έφτασαν τα 236.259, ανέφερε το υπουργείο.

Χθες, Δευτέρα, η κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα κάτω τον συνολικό αριθμό των θανάτων στη χώρα κατά περίπου 2.000, αφού έλεγξε τα στοιχεία που παρείχαν οι περιφέρειες, γεγονός που προκάλεσε έντονη κριτική από την αντιπολίτευση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ισπανία: 27.119 οι θάνατοι – 236.259 τα κρούσματα"

ΕΟΦ: Απαγορεύει υγρά αντισηπτικά μαντηλάκια που κυκλοφορούν στην αγορά

Την απαγόρευση διακίνησης και διάθεσης του βιοκτόνου προϊόντος 75 PERCENT ALCOHOL WET WIPES, αντισηπτικά μαντηλάκια, ανακοινώνει ο ΕΟΦ.
Η παρούσα Απόφαση εκδίδεται στο πλαίσιο προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Οι εταιρείες HERMES CHEMICALS LTD, ΔΕΚΕΛΕΙΑ ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ Ε.Π.Ε και κάθε άλλη εταιρεία που διακινεί το προϊόν οφείλουν να επικοινωνήσουν άμεσα με τους αποδέκτες του προϊόντος και να το αποσύρουν από την αγορά μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα. Τα σχετικά παραστατικά τίθενται υπόψη του ΕΟΦ.
Προειδοποίηση για το προϊόν DETONIC
Την προσοχή των καταναλωτών εφιστά ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) και για το προϊόν DETONIC, το οποίο διαφημίζεται και διακινείται μέσω διαδικτύου.
Το DETONIC, χωρίς να διαθέτει άδεια φαρμακευτικού προϊόντος, διαφημίζεται με θεραπευτικές ενδείξεις, αναφέρει ο ΕΟΦ και εφιστά την προσοχή των καταναλωτών ώστε σε περίπτωση που έρθει στη κατοχή τους το παραπάνω προϊόν, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον Οργανισμό.

Ο ΕΟΦ επισημαίνει ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας του από μη εγκεκριμένες πηγές, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή, καθώς δεν διασφαλίζεται η ποιότητα και η ασφάλεια των προϊόντων.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΦ: Απαγορεύει υγρά αντισηπτικά μαντηλάκια που κυκλοφορούν στην αγορά"

Επίθεση με βιτριόλι: Εξελίξεις! Νέο βίντεο «κλειδί» για τον οδηγό της μαυροφορεμένης γυναίκας

Κοντά στην ταυτοποίηση της γυναίκας που επιτέθηκε με βιτριόλι στην 34χρονη στην Καλλιθέα φαίνεται πως βρίσκονται οι Αρχές, καθώς “κλειδί” για τα νέα στοιχεία ήταν νέο βίντεο που ήρθε στην κατοχή τους.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσαν η ΕΡΤ και ο Alpha, στο βίντεο φαίνεται η γυναίκα, που είναι ξανθιά και την ώρα της επίθεσης με το βιτριόλι φορούσε μαύρα ρούχα τα οποία δεν ταίριαζαν στην εποχή.

Τι δείχνει το νέο βίντεο ντοκουμέντο πριν την επίθεση με το βιτριόλι

Η γυναίκα φαίνεται στις εικόνες να αποβιβάζεται από όχημα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το αυτοκίνητο και ο οδηγός εντοπίστηκαν, ενώ όπως διευκρινίζεται ο οδηγός δεν είχε καμία γνώση ή συμμετοχή στην άγρια επίθεση.

Τα στοιχεία που έδωσε ο οδηγός στρέφουν τις έρευνες των αρχών σε συγκεκριμένη περιοχή από όπου παρέλαβε τη δράστιδα.

Όπως πρώτο σας ενημέρωσε το newsit.gr, οι αρχές έχουν στα χέρια τους βίντεο, στο οποίο μία μαυροφορεμένη γυναίκα απεικονίζεται να εισέρχεται στο ισόγειο του κτιρίου, όπου έλαβε χώρα η επίθεση.

Η ύποπτη γυναίκα φορούσε μάσκα και σκούφο, ενώ ήταν μετρίου αναστήματος και αδύνατη. Στο βίντεο που εξετάζεται, πάντως, δεν έχει καταγραφεί το πώς ακριβώς έφυγε από το κτίριο…

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση με βιτριόλι: Εξελίξεις! Νέο βίντεο «κλειδί» για τον οδηγό της μαυροφορεμένης γυναίκας"

Επίθεση με βιτριόλι: Η πρώτη κατάθεση της 34χρονης στους αστυνομικούς

«Η μαυροφορεμένη γυναίκα που μου έριξε το βιτριόλι ήταν αδύνατη και ψηλή. Με περίμενε, φορώντας χειρουργική μάσκα, στα σκαλιά δίπλα στο ασανσέρ την ώρα που περίμενα να ανεβώ στο γραφείο. Δεν πάει το μυαλό μου ποιά είναι αυτή που μου έκανε κακό, ούτε θυμάμαι να την έχω ξαναδεί κάπου”. Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων από αστυνομικές πηγές, η 34χρονη γυναίκα, στην πρώτη κατάθεσή της, νωρίς το απόγευμα, σε αστυνομικούς που διερευνούν την υπόθεση.

Η άτυχη γυναίκα, που δέχθηκε την επίθεση με βιτριόλι, το πρωί της περασμένης Τετάρτης, στην Καλλιθέα, είναι πλέον καλύτερα και για αυτό αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών και του Τμήματος Ασφαλείας Καλλιθέας, την επισκέφθηκαν για να τους δώσει κατάθεση. Σημειώνεται, ότι τις προηγούμενες φορές που την επισκέφθηκαν είχαν μαζί της ολιγόλεπτες συνομιλίες.

Τα όσα κατέθεσε η 34χρονη, η οποία περιέγραψε κυρίως την στιγμή της επίθεσης, δεν πρόσθεσαν κάτι νέο στην υπόθεση, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, αλλά εκφράζεται η αισιοδοξία ότι μπορεί αργότερα, όταν θα έχει βελτιωθεί και άλλο η κατάστασή της, να θυμηθεί κάτι παραπάνω που μπορεί να βοηθήσει στην εξιχνίαση της υπόθεσης.

Παράλληλα, η Αστυνομία συνεχίζει να εξετάζει με μεγάλη προσοχή όλο το βιντεοληπτικό υλικό που έχει στη διάθεσή της, από κάμερες ασφαλείας όχι μόνο κοντά στο κτίριο που εργάζεται το θύμα, αλλά και από την ευρύτερη περιοχή.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση με βιτριόλι: Η πρώτη κατάθεση της 34χρονης στους αστυνομικούς"

Κορωνοϊός: Κατά της χορήγησης υδροχλωροκίνης δύο οργανισμοί για τη δημόσια υγεία στη Γαλλία

Δύο οργανισμοί για τη δημόσια υγεία στη Γαλλία δήλωσαν σήμερα ότι τάσσονται εναντίον της χρήσης της υδροχλωροκίνης κατά της Covid-19, έπειτα από μια έρευνα που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν είναι αποτελεσματική και δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

Οι συγγραφείς της αναδεικνύουν επίσης τους κινδύνους που διατρέχουν οι φορείς του νέου κορωνοϊού στους οποίους χορηγείται το φάρμακο αυτό.

Σε μια γνώμη που του ζητήθηκε από το υπουργείο Υγείας, το Ανώτατο Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας (HCSP) συνιστά "να μην χρησιμοποιείται η υδροχλωροκίνη στη θεραπεία της Covid-19" εκτός κλινικών δοκιμών, είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με ένα αντιβιοτικό.

Από την πλευρά της, η Υπηρεσία Φαρμάκου (ANSM) ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε τη διαδικασία αναστολής «για προληπτικούς λόγους» των κλινικών δοκιμών που αποτιμούν την αποτελεσματικότητα της υδροχλωροκίνης στους ασθενείς με Covid-19.

Η παρουσίαση της έρευνας στο The Lancet οδήγησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αναστείλει χθες, Δευτέρα, όλες τις κλινικές έρευνες στις οποίες προχωρεί με την υδροχλωροκίνη σε πολλές χώρες, για προληπτικούς λόγους.

Στη Γαλλία, εκτός κλινικών δοκιμών, η χρήση της υδροχλωροκίνης κατά της Covid-19 δεν επιτρέπεται στο νοσοκομείο παρά μόνο για πολύ σοβαρές περιπτώσεις με συλλογική απόφαση των γιατρών.

Το περασμένο Σάββατο, υπό το φως της έρευνας στο Lancet, ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν είχε προσφύγει στην HCSP για να του προτείνει «μια αναθεώρηση των κατ΄εξαίρεση κανόνων συνταγογράφησης».

Στην πολυαναμενόμενη γνώμη της, η HCSP συνιστά «να μη χρησιμοποιείται η υδροχλωροκίνη μόνη της ή σε συνδυασμό με ένα μακρολίδιο (μια οικογένεια αντιβιοτικών) στη θεραπεία της Covid-19». Συνιστά επίσης να «γίνεται μια εκτίμηση κόστους/οφέλους της χρήσης της υδροχλωροκίνης στις θεραπευτικές δοκιμές» και να «ενισχυθεί η εθνική και διεθνής ρύθμιση των διαφόρων δοκιμών που αποτιμούν την υδροχλωροκίνη στην Covid-19».

Από την πλευρά της, η ANSM ανακοίνωσε ότι «ξεκίνησε (...) διαδικασία αναστολής της περίληψης ασθενών στις κλινικές δοκιμές που πραγματοποιούνται στη Γαλλία» για την υδροχλωροκίνη.

Δεκαέξι δοκιμές έχουν επιτραπεί στη Γαλλία προκειμένου να αποτιμηθεί η αποτελεσματικότητά της στη θεραπεία αυτής της ασθένειας.

«Οι ασθενείς υπό θεραπεία με υδροχλωρικίνη στο πλαίσιο αυτών των κλινικών δοκιμών θα μπορούν να τη συνεχίσουν έως το τέλος του πρωτοκόλλου», προσθέτει η ANSM.

Aυτό το παράγωγο της χλωροκίνης (ενός ανθελονοσιακού φαρμάκου) συνταγογραφείται για αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ο λύκος ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Συμπεριλαμβάνεται στα πολλά θεραπευτικά σκευάσματα που δοκιμάζονται από τις αρχές της επιδημίας που προκάλεσε ο νέος κορωνοϊός, όμως η χρήση της αποτελεί αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Κατά της χορήγησης υδροχλωροκίνης δύο οργανισμοί για τη δημόσια υγεία στη Γαλλία"

Στις 15 Ιουνίου οι απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό προς τη Θεσσαλονίκη

Στις 15 Ιουνίου, και όχι την 1η Ιουλίου, θα αρχίσουν οι απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό κατ εξαίρεση μόνο προς το αεροδρόμιο “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης, για να δοθεί ώθηση στον τουρισμό στη Βόρεια Ελλάδα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έκανε δεκτό σχετικό αίτημα του Απόστολου Τζιτζικώστα, και δήλωσε πως η 85η Διεθνής Έκθεση θα γίνει τροποποιημένη, λόγω του κοροναϊού, και ο ίδιος προτίθεται να την εγκαινιάσει το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου.

Σχετικά με την κατ εξαίρεση επανέναρξη των απευθείας πτήσεων από το εξωτερικό προς τη Θεσσαλονίκη ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι υπάρχει η δυνατότητα και θα χρειαστεί και η βοήθεια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεννόηση με την Πολιτική Προστασία και με τον ΕΟΔΥ, να γίνουν όλα τα τεστ είτε γενικά είτε δειγματοληπτικά τα οποία απαιτούνται.

Η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία, η Βόρεια Ελλάδα βρίσκονται στην κορυφή του αναπτυξιακού σχεδιασμού της κυβέρνησης τόνισε ο πρωθυπουργός και διαβεβαίωσε ότι τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί για τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα στην περιοχή τηρούνται στο ακέραιο και η παράδοση τους θα γίνει σύμφωνα με τις δεσμεύσεις.

Στη διάρκεια της σημερινής του επίσκεψης στη Θεσσαλονίκη ο κ. Μητσοτάκης, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενημερώθηκε για την πορεία εκτέλεσης των έργων και αμέσως μετά τις συσκέψεις που είχε στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης με εκπροσώπους τοπικών φορέων έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους και αναφέρθηκε αναλυτικά σε αυτά:

-ΜΕΤΡΟ: Το Μετρό της Θεσσαλονίκης θα παραδοθεί ολόκληρο τον Απρίλιο του 2023 είπε και κάλεσε τους “απολύτως δικαιολογημένους” Θεσσαλονικείς που έχουν “καχυποψία” σχετικά με το σταθμό Βενιζέλου να δουν τις μακέτες που παρουσίασε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής για να διαπιστώσουν ότι θα συνυπάρχει ο σταθμός με τα επισκέψιμα αρχαία και θα είναι ένας από τους ωραιότερους σταθμούς αν όχι τον ωραιότερο σταθμό Μετρό στον κόσμο, καθώς θα συνδυάζει έναν υπερσύγχρονο σταθμό με ένα εντυπωσιακό επισκέψιμο μουσείο. Σημείωσε ότι έχουν αρχίσει οι εργασίες απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαίων, με βάση την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).

-ΟΑΣΘ: Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη σύμβαση με τα ΚΤΕΛ που πρόσθεσε 125 λεωφορεία και δημιούργησε σχεδόν 400 νέες θέσεις εργασίας, τη νομοθέτηση της δυνατότητας μίσθωσης 180 λεωφορείων για τρία χρόνια και τη σύμβαση παραχώρησης 50 αστικών λεωφορείων από τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Υπενθύμισε ότι η κυβέρνησή του παρέλαβε μια “άκρως προβληματική” κατάσταση στον ΟΑΣΘ, καθώς κυκλοφορούσαν μόνο 212 αστικά στην πόλη.

-ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ: Σε ένα έργο “φάντασμα” μέχρι τώρα, τη σύνδεση της Εγνατίας Οδού με το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού 70.000.000 ευρώ αναδείχθηκε πριν λίγες μέρες προσωρινός ανάδοχος. Δημοπρατήθηκαν ο δρόμος Θέρμη-Γαλάτιστα και το “ορφανό χιλιόμετρο” στα Μουδανιά Χαλκιδικής. Αναβαθμίζεται η ανατολική εσωτερική περιφερειακή οδός Θεσσαλονίκης και το έργο θα περάσει από διυπουργική επιτροπή τον επόμενο μήνα .

-ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ: Δημιουργείται μητροπολιτικό πάρκο στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, στη Δυτική Θεσσαλονίκη, που θα φιλοξενεί δραστηριότητες πολιτισμού και αθλητισμού, με χώρους πρασίνου και υπάρχουν ήδη οι υποψήφιοι ανάδοχοι για το πρώτο κομμάτι του έργου. “Ενδεχομένως, γιατί όχι, σε συνεννόηση με τον ιδιωτικό τομέα να εξασφαλίσουμε ότι το έργο αυτό θα είναι και μακροπρόθεσμα βιώσιμο, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε και τη συντήρηση αυτού του πολύ όμορφου χώρου πρασίνου”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

-ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΔΕΘ: Γίνονται βήματα για την ολοκλήρωση του ειδικού χωρικού σχεδίου και μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα ξεκινήσει η διαδικασία για τον διεθνή αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, ο οποίος είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την ολοκλήρωση αυτού του μεγάλου πρότζεκτ.

-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΖΩΝΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ (ΑΖΚ): Έχουν γίνει γρήγορα βήματα προκειμένου να μεταβιβαστεί το οικόπεδο 760 στρεμμάτων, το οποίο βρίσκεται στο αεροδρόμιο “Μακεδονία”, πρώτα από το Υπερταμείο στο υπουργείο Οικονομικών και αμέσως μετά στην ΑΖΚ. Προχωράει η σύσταση της εταιρίας ανάπτυξης επιχειρηματικού πάρκου.

-ΥΓΕΙΑ: Το Σύστημα Υγείας στην Κ. Μακεδονία έχει ήδη ενισχυθεί με 1.963 στελέχη, 78 γιατρούς, 885 νοσηλευτές, εξοπλίστηκε με 46 νέες κλίνες ΜΕΘ και μέχρι το Φθινόπωρο θα προστεθούν ακόμα 34 νέες κλίνες ΜΕΘ και 15 κλίνες ΜΑΦ.

-ΕΣΤΙΑΣΗ: Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι πολύ γρήγορα η εστίαση θα ξαναβρεί το ρυθμό της, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό και για τη Θεσσαλονίκη.

-ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Η 15η Ιουνίου είναι η ημερομηνία κατά την οποία θα μπορέσουν να ανοίξουν τα χερσαία σύνορα, χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς. Αυτό έχει μεγάλη σημασία γιατί το μεγαλύτερο κομμάτι των τουριστών στη Βόρεια Ελλάδα φτάνουν οδικώς από τις χώρες της Βαλκανικής και όχι μόνο.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα επισκεφθεί ξανά τη Θεσσαλονίκη μέχρι την 85η ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο και τόνισε πως αυτό που μετράει για την κυβέρνηση είναι η παραγωγή έργου μετρήσιμου και ορατού από όλους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε διαδοχικές συσκέψεις με τις διοικήσεις της ΔΕΘ-Helexpo, της Αττικό Μετρό, της Εγνατίας Οδού, του ΟΑΣΘ, της ΑΖΚ και τον δήμαρχο Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη.

Στις συσκέψεις συμμετείχαν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, οι υφυπουργοί Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας, Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Άκης Σκέρτσος και η επικεφαλής του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου.

Πριν από τις συσκέψεις ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Α΄και Β΄ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Στις 15 Ιουνίου οι απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό προς τη Θεσσαλονίκη"

Ξέσπασμα Τσιόδρα: Έλεγα πάντα την αλήθεια - «Αντίο» με ποίημα

Τη βαθιά ανθρώπινη πλευρά του δεν δίστασε να «εκθέσει» δημόσια ο κύριος Σωτήρης Τσιόδρας, στην τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, μετά από 72 ημέρες, που είχε αναλάβει τον κρίσιμο ρόλο του εκπροσώπου για τον κορωνοϊό

Ο κύριος Τσιόδρας απάντησε με το γάντι σε όσους το προηγούμενο διάστημα επιχείρησαν να αμφισβητήσουν τόσο τον ίδιο όσο και την επιτροπή των ειδικών, χάρη στις οδηγίες που έγκαιρα έδωσαν, η Ελλάδα δεν θρηνεί χιλιάδες ανθρώπους, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες. Ο επιστήμονας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, που έχει συγκινήσει πολλές φορές στο διάστημα των ενημερώσεων -όταν για παράδειγμα αναφερόταν στις μανάδες και τους πατεράδες μας που έπρεπε να προστατευθούν- επιστρέφει στους «αγαπημένους του ασθενείς και τους φοιτητές του, στα καθήκοντά του» και «θα συνεχίσει να βοηθά». 

Ο κύριος Τσιόδρας, όμως, έστειλε και ένα υπέροχο μήνυμα σε όλους μας, επιλέγοντας να πει «αντίο» με το ποίημα «Στην απλότητα βρίσκεται η ευτυχία». 




Με προσωπικές αναφορές για τους δύσκολους μήνες που πέρασαν με τον ίδιο να βρίσκεται στη θέση του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό έκλεισε την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. «Ελεγα πάντα την αλήθεια. Η αλήθεια δεν μπορεί να γίνει ψέμα και το ψέμα αλήθεια», είπε, ανακοινώντας ότι στο εξής και μέχρι το τέλος του μήνα η ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας θα γίνεται με γραπτή ανακοίνωση. 

«Όπως μου έμαθαν οι δάσκαλοί μου κι εμένα, παρέμεινα μαθητής σε μία κατάσταση γεμάτη αβεβαιότητες τις οποίες κατά καιρούς σας παρουσίασα. Κάποιοι μίλησαν για αντιφάσεις χωρίς να παρακολουθούν τις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις, χωρίς να γνωρίζουν τα πραγματικά δεδομένα, χωρίς να χρησιμοποιήσουν επιστημονικά επιχειρήματα. Προσπάθησα να μην εμπλακώ σε τέτοιο διάλογο, δεν ήθελα να δώσω αφορμές για αναπαραγωγή του μη επιστημονικού λόγου. Σε δύσκολες στιγμές, ίσως στη δυσκολότερη στιγμή μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, πολύ εύκολα μπόρεσαν και αναμίχθηκαν το ψέμα με την αλήθεια. Για να αναπαραχθεί το ψέμα ως αλήθεια. Το παρανοϊκό να παρουσιαστεί ως λογικό. Τέτοιες συμπεριφορές δεν βοήθησαν, ούτε βοηθούν, ούτε φυσικά θα βοηθήσουν στο μέλλον»

Θα επιστρέψω στους ασθενείς μου και τους φοιτητές μου, στα καθήκοντά μου, είπε και πρόσθεσε σε εμφανή συναισθηματική φόρτιση ότι πολλές φορές  άκουσε πράγματα για αντιφάσεις και άλλα, που προτίμησε να μην απαντήσει.  Θα συνεχίσω να βοηθάω, είπε ο κ. Τσιόδρας, που κατέληξε διαβάζοντας απόσπασμα από ποίημα που έχει αποδοθεί στον Οδυσσέα  Ελύτη -κάτι, ωστόσο, που φαίνεται πως δεν ισχύει. Ο Σωτήρης Τσιόδρας θέλησε να κλείσει με στίχους από το ποίημα, με τίτλο «Στην απλότητα βρίσκεται η ευτυχία».

Mπορώ να γίνω ευτυχισμένος με τα πιο απλά πράγματα
και με τα πιο μικρά..
Και με τα καθημερινότερα των καθημερινών.
Μου φτάνει που οι εβδομάδες έχουν Κυριακές.
Μου φτάνει που τα χρόνια φυλάνε Χριστούγεννα για το τέλος τους.
Που οι χειμώνες έχουν πέτρινα, χιονισμένα σπίτια.
Που ξέρω ν’ ανακαλύπτω τα κρυμμένα πετροράδικα στις κρυψώνες τους.
Μου φτάνει που μ’ αγαπάνε τέσσερις άνθρωποι.
Πολύ…
Μου φτάνει που αγαπάω τέσσερις ανθρώπους.
Πολύ…
Που ξοδεύω τις ανάσες μου μόνο γι’ αυτούς.
Που δεν φοβάμαι να θυμάμαι.
Που δε με νοιάζει να με θυμούνται.
Που μπορώ και κλαίω ακόμα.
Και που τραγουδάω… μερικές φορές…
Που υπάρχουν μουσικές που με συναρπάζουν.
Και ευωδιές που με γοητεύουν…

«Η επιστροφή στην κανονικότητα ξεκίνησε», είπε ο κ. Τσιόδρας. «Με προσοχή. Ο ιός εξακολουθεί να υπάρχει. Διασπείρεται εύκολα. Όταν έχω συμπτώματα, πρέπει να ελέγχομαι, να απομονώνομαι, να παίρνω θεραπεία όταν χρειάζεται. Σαν παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, θαρρείς όλη η Γη έγινε ένα. Ζήσαμε και ζούμε δύσκολα, με εκατομμύρια ανθρώπους να περνούν τον κάβο του ιού και εκατοντάδες χιλιάδες να μην τα καταφέρνουν». 

Σε άλλο σημείο της τελικής του εισήγησης, ο κ. Τσιόδρας είπε: Με μόνο εφόδιο την ειλικρίνεια και την προσπάθεια να αναλύσω με επιστημονικό τρόπο τα δεδομένα και με τη βοήθεια μίας επιτροπής 6 εμπειρογνωμόνων στην οποία συμμετέχω υπό τον γενικό γραμματέα κ. Πρεζεράκο, καθώς και τη στήριξη και τη συμβολή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, τους υπουργούς κ. Κικίλια και κ. Κοντοζαμάνη, καθώς βέβαια και την ανεκτίμητη βοήθεια από την πολιτική προστασία και τον κ. Χαρδαλιά, προσπάθησα επί 4 μήνες να δίνω χρήσιμες πληροφορίες. Να απαντώ στα ερωτήματα που έθεταν οι συμπολίτες μας μέσω των δημοσιογράφων και κάποιες φορές να εμψυχώνω από τη δική μου πλευρά μία κοινωνία που αγωνιούσε. Επανέλαβα πολλές φορές αυτό που είναι η μόνη βεβαιότητα στην επιστήμη η αβεβαιότητα. Η εντιμότητα να πει κανείς «δεν γνωρίζω». Όλο αυτόν τον καιρό δεν αισθάνθηκα κάτι διαφορετικό από όλους σας. Απλά ένας άνθρωπος απευθυνόμενος σε συνανθρώπους του. Ένας άνθρωπος με αδυναμίες. Αναπάντεχα και απροσδόκητα βρέθηκα κοντά σας, και αισθάνθηκα κοντά σας και ας μην επικοινωνούσαμε με φυσικό τρόπο. Η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων είναι πνευματικό εφόδιο και μία παρηγοριά στο μυστικό πόλεμο με το άγνωστο, με τον ίδιο το χειρότερο εχθρό μας που τον αγκαλιάσαμε με ένα παράξενο τρόπο, που τον «τιμούσαμε» αναφέροντας ενοχλητικά νούμερα και στατιστικές. Στην πατρίδα μας, παρά τις απώλειες, επιτρέψτε μου να πω και να επαναλάβω, δεν είχε τον τελευταίο λόγο και γι' αυτό δεν του κάνω τη χάρη να ξανααναφερθώ σε αυτόν. Η ζωή θα συνεχίσει να νικά.  


«Παρέμεινα μαθητής περισσότερο παρά καθηγητής, κάποιοι μίλησαν για αντιφάσεις χωρίς να χρησιμοποιήσουν επιστημονικά επιχειρήματα. Ο σύγχρονος κόσμος κλήθηκε να αντιμετωπίσει τον ιό, η επιστήμη παραμένει πιστή στους κανόνες και θα συνεχίσει να παραμένει κοντά στους πολίτες. Επανέλαβα πολλές φορές αυτό που είναι το μοναδικό δεδομένο στην επιστήμη, η αβεβαιότητα. Αισθάνθηκα κοντά σας κι ας μην επικοινωνούσα με φυσικό τρόπο. Σε αυτόν τον αγώνα δρόμου θα παραμείνω ως επιστήμονας. Θέλω να επιστρέψω κ εγώ σταδιακά στα υπόλοιπα καθήκοντα μου, δεν χρειάζεται αυτή η τακτική ενημέρωση, το πραγματικό R ήταν πολύ κάτω από το 1. Φτάσαμε με πολύ κόπο πολύ μακριά για να επιτρέψουμε οποιοδήποτε πισωγύρισμα», τόνισε μεταξύ άλλων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξέσπασμα Τσιόδρα: Έλεγα πάντα την αλήθεια - «Αντίο» με ποίημα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news