facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 27 Απριλίου 2022

Μόσιαλος για οξεία ηπατίτιδα: Τα υπάρχοντα εμβόλια δεν καλύπτουν τα παιδιά

Σε δηλώσεις του ο Ηλίας Μόσιαλος για την οξεία ηπατίτιδα, επανέλαβε ότι  «δεν έχουμε κάτι σίγουρο, έχουμε όμως πιο ασφαλείς υποθέσεις» και εξήγησε πως «είναι πολύ πιθανότερο να προκαλείται από τον αδενοϊό, αλλά πιθανότερο να προκαλείται από συνδυασμό, όπως τον κορονοϊό, φάρμακα ή έκθεση σε συγκεκριμένες συνθήκες ή ακόμα και να προέρχεται από κάποια νέα μεταλλαγή του κορονοϊού».

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο η οξεία ηπατίτιδα να προκαλείται από το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, το απέκλεισε, καθώς όπως είπε, «η συντριπτική πλειονότητα των παιδιών που πάσχουν, δεν έχουν εμβολιαστεί για covid19».

Όπως τόνισε ο Ηλίας Μόσιαλος, «το βέβαιο είναι ότι δεν προέρχεται από τους γνωστούς ιούς της ηπατίτιδας και δεν καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια για την ηπατίτιδα».

Επανέλαβε ότι συμπτώματα όπως οι γαστρεντερικές διαταραχές και η αλλαγή στα ούρα και τα κόπρανα, είναι «συναγερμός» για τους γονείς.

Τέλος, διευκρίνισε σχετικά με τη δυνατότητα μεταμόσχευσης ήπατος, την οποία δεν έχει η Ελλάδα ότι, «η χώρα μας έχει διασύνδεση με την Ιταλία, αν χρειαστεί μόσχευμα, δεν θα υπάρχει πρόβλημα».

«Πάντα υπάρχει περίπτωση να οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων η χαλάρωση», είπε εισαγωγικά, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αύξησης των κρουσμάτων μετά τη χαλάρωση του Πάσχα και εξήγησε πως, η μετάλλαξη Ο2 και οι παραλλαγές της είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

«Θα μάθουμε να ζούμε με αυτήν, έχουμε τα αντιικά, πρέπει να πάρουμε και τα μονοκλωνικά και κυρίως να εμβολιαστούν οι άνω των 60, αυτό είναι το πρόβλημα της χώρας μας», συμπλήρωσε.

Ο Ηλίας Μόσιαλος, πάντως, εξήγησε πως οι νέες μεταλλάξεις της Ο, αλλά και οι δύο νέες Β4 και Β5 που ήδη εμφανίστηκαν στη Μεγάλη Βρετανία και άλλες χώρες, δεν είναι πιο επιβαρυντικές, αλλά περισσότερο μεταδοτικές.

Όσο αφορά στην οξεία ηπατίτιδα, επανέλαβε ότι ενώ «δεν έχουμε κάτι σίγουρο, έχουμε όμως πιο ασφαλείς υποθέσεις» και εξήγησε πως «είναι πολύ πιθανότερο να προκαλείται από τον αδενοϊό, αλλά πιθανότερο να προκαλείται από συνδυασμό, όπως τον κορονοϊό, φάρμακα ή έκθεση σε συγκεκριμένες συνθήκες ή ακόμα και να προέρχεται από κάποια νέα μεταλλαγή του κορονοϊού».

aftodioikisi 

Διαβάστε Περισσότερα » " Μόσιαλος για οξεία ηπατίτιδα: Τα υπάρχοντα εμβόλια δεν καλύπτουν τα παιδιά "

Ο ΕΟΦ ανακαλεί σαμπουάν και καλλυντικά προϊόντα

Στην ανάκληση καλλυντικών προϊόντων προχώρησε ο ΕΟΦ, καθώς, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, διαπιστώθηκε μικροβιακή επιμόλυνση.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), κοινοποιείται η «ανάκληση όλων των παρτίδων των καλλυντικών προϊόντων OASIS BED BATH – PACK OF 10, CONTI CONTINENCE CARE – PACK OF 25, CONTI FLASHMEE – PACK OF 50 & OASIS RINSE FREE SHAMPOO CAP, καθώς διαπιστώθηκε μικροβιακή επιμόλυνση σε ορισμένες παρτίδες των ανωτέρω προϊόντων.

Η παρούσα απόφαση εκδίδεται με σκοπό να ενισχύσει την εθελοντική ανάκληση της εταιρείας ΒΙΟΚΟΝ ΙΑΤΡΙΚΑ ΕΠΕ, η οποία οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους πελάτες της, προκειμένου να το αποσύρουν από την αγορά.

Τα παραστατικά της ανάκλησης πρέπει να τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών και να τίθενται υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν», καταλήγει η απόφαση του ΕΟΦ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΕΟΦ

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ΕΟΦ ανακαλεί σαμπουάν και καλλυντικά προϊόντα"

Ιστορική απόφαση στην Ιταλία: Tα παιδιά θα αποκτούν αυτόματα το επώνυμο και των δύο γονέων

«Τα παιδιά πρέπει να αποκτούν αυτόματα το επώνυμο και των δυο γονέων», αποφάσισε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας.

Με σημερινή του απόφαση, το Ιταλικό Συνταγματικό Δικαστήριο όρισε ότι τα παιδιά που γεννιούνται θα πρέπει να αποκτούν, αυτόματα, το επώνυμο και των δυο γονέων. Θα μπορούν να φέρουν μόνον το ένα από τα δυο επώνυμα, αν οι γονείς έχουν εκφράσει την συγκεκριμένη βούληση.

Σύμφωνα με τους Ιταλούς ανώτατους δικαστές, ο μέχρι τώρα κανόνας της αυτόματης απόκτησης μόνον του πατρικού επωνύμου, «ζημιώνει την ταυτότητα του παιδιού και αποτελεί διάκριση».

Η απόφαση, φυσικά, αφορά όλα τα παιδιά, τόσο παντρεμένων, όσο και ανύπαντρων γονέων και της υιοθεσίες. Για να ισχύσει ο νέος αυτός κανόνας, θα πρέπει να τροποποιηθεί, όμως, από το ιταλικό κοινοβούλιο, η ισχύουσα νομοθεσία.

Τα μέσα ενημέρωσης της Ιταλίας κάνουν λόγο για απόφαση ιστορικής σημασίας, η οποία αλλάζει σε βάθος την κοινωνική πραγματικότητα της χώρας.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Ιστορική απόφαση στην Ιταλία: Tα παιδιά θα αποκτούν αυτόματα το επώνυμο και των δύο γονέων "

Προειδοποιούν ΠΟΥ και UNICEF: Έξαρση της ιλαράς – Τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 79%

Συναγερμός έχει σημάνει για τα κρούσματα ιλαράς καθώς αυξήθηκαν κατά σχεδόν 80% σε όλον τον κόσμο κατά τους δύο πρώτους μήνες του έτους, όπως ανακοίνωσαν σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF.

Ο ΠΟΥ επαναλάμβανε συνεχώς τους τελευταίους μήνες ότι υπήρχε κίνδυνος «απόλυτης καταστροφής» αν συνεχιζόταν η επικίνδυνη καθυστέρηση του εμβολιασμού των παιδιών λόγω της Covid-19 και αν αίρονταν πολύ γρήγορα οι υγειονομικοί περιορισμοί.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2021, τα κρούσματα ιλαράς αυξήθηκαν κατά 79% τους δύο πρώτους μήνες του 2022. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο καταγράφηκαν συνολικά 17.338 μολύνσεις, από 9.665 την ίδια περίοδο πέρσι.

Πολύ επικίνδυνη η ιλαρά για μωρά και βρέφη

Η ιλαρά είναι μια πολύ μολυσματική ασθένεια που μπορεί να αποβεί πολύ επικίνδυνη για τα μικρά παιδιά και τα βρέφη. Μεταδίδεται γρηγορότερα από τον Έμπολα, τη γρίπη ή την Covid-19.

Η εκτελεστική διευθύντρια της Unicef Κάθριν Ράσελ είπε ότι το κενό στους εμβολιασμούς σε συνδυασμό με την επιστροφή στις κανονικές κοινωνικές επαφές μετά την πανδημία ήταν «η τέλεια καταιγίδα». «Η ιλαρά είναι κάτι παραπάνω από μια επικίνδυνη και δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια. Είναι μια πρώτη ένδειξη ότι υπάρχουν κενά στην παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη, κενά τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα ευάλωτα παιδιά».

Οι 5 χώρες με τα περισσότερα κρούσματα τον τελευταίο χρόνο

Οι πέντε χώρες με τα περισσότερα κρούσματα τους τελευταίους 12 μήνες ήταν η Σομαλία, η Λιβερία, η Υεμένη, το Αφγανιστάν και η Ακτή Ελεφαντοστού.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19 οι εκστρατείες εμβολιασμού βγήκαν εκτός προγράμματος και η κατάσταση δεν έχει ακόμη ομαλοποιηθεί πλήρως. Στις αρχές Απριλίου 58 εκστρατείες σε 43 χώρες ήταν ακόμη σε αναβολή, γεγονός που επηρεάζει 212 εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως μικρά παιδιά. Οι 19 από αυτές τις εκστρατείες αφορούσαν την ιλαρά, σύμφωνα με τη Unicef και τον ΠΟΥ.

Προβλήματα παρουσιάστηκαν επίσης στις εμβολιαστικές εκστρατείες για άλλες ασθένειες, όπως για τον τύφο και την πολιομυελίτιδα. Τον περασμένο μήνα το Μαλάουι ανακοίνωσε ότι εντόπισε το πρώτο κρούσμα πολιομυελίτιδας εδώ και δεκαετίες. Το Πακιστάν, η μία από τις δύο χώρες όπου η πολιομυελίτιδα παραμένει ενδημική, ανακοίνωσε επίσης αυτόν τον μήνα το πρώτο κρούσμα εδώ και πάνω από έναν χρόνο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Προειδοποιούν ΠΟΥ και UNICEF: Έξαρση της ιλαράς – Τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 79%"

41 υπερπτήσεις από Σάμο, Ίμια, Κάλυμνο μέχρι Ρόδο και Καστελόριζο: Τουρκικά μαχητικά έκαναν «σουρωτήρι» τον ελληνικό εναέριο χώρο

Δεν έχει προηγούμενο η ένταση που προκαλεί η Αγκυρα καθώς μέχρι και το βράδυ της Τετάρτης προχώρησε σε 41 υπερπτήσεις ελληνικών νησιών.

Τα τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν συνολικά 126 παραβιάσεις (!) του εθνικού εναέριου χώρου ανεβάζοντας κατακόρυφα το θερμόμετρο της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ανάμεσα στις παραβιάσεις ήταν και οι 41 υπερπτήσεις που σημειώθηκαν από τα τουρκικά αεροσκάφη πάνω από μεγάλα ελληνικά νησιά όπως η Ρόδος, Κως, Σάμος, Κάλυμνος, Καστελόριζο κ.ο.κ. 

Ένα ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F- 16 πραγματοποίησε στις 19.37 υπέρπτηση στη νήσο Ρω στα 25.000 πόδια, στις 19.38 πέταξε πάνω από τη Μεγίστη στα 25.000 ποδια και στις 19.40 ξανά πάνω από τη Ρω στα 24.000 πόδια. 

Το ίδιο ζέυγος  πραγματοποίησε υπέρπτηση στις 19:58 στην Καλόλιμνο και τα Ίμια, στις 20:05 ξανά πάνω από την Καλόλιμνο, στις 20:08 πάνω από τους Λειψούς και στις 20.09 πάνω από τους Αρκιούς στα 23.000 πόδια .

Στη συνέχεια  έκανε υπέρπτηση στις 20.18 στο Αγαθονήσι στα 20.000 πόδια, στις 20.19 στους Αρκιούς, στις 20:20 στα 24.000 πόδια στους Λειψούς.

Ακολούθησαν υπερπτήσεις σε Tέλενδο και Κάλυμνο στις 20:28 και στις 20.29 ξανά πάνω από τα Ίμια στα 23.000 πόδια.

Στις 20:37 πέταξαν πάνω από τη Σύμη και στις 20:39 έως και τις 20:43 πάνω από τη Ρόδο στα 28.000 πόδια. 

Στη συνέχεια πέμπτος σχηματισμός τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπέρπτηση στις 20:52 πάνω από τη Σάμο, στις 20:57 από τη Λέρο, στις 20:59 πάνω από την Κω, στις 21:00 άνωθεν της Στρογγύλης, στις 21:01 πάνω από τη Νίσυρο, στις 21:04 πάνω από τη Χάλκη στα 25.000 πόδια.

Eπιπρόσθετα το ίδιο ζευγος πραγματοποίησε υπέρπτηση στις 21:07 πάνω από το Πρασονήσι και από τις 21:14 έως τις 21:15 πάνω από την Κάρπαθο στα 25.000 πόδια.

Λίγο νωρίτερα ένα άλλο ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από τους Λειψούς στις 17:17 στα 27.000 πόδια και πάνω από τους Αρκιούς στις 17:18 στα 14.000 πόδια.

Οι υπερπτήσεις αυτές σημειώθηκαν μετά το αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε η Αθήνα για την κλιμάκωση των προκλήσεων πάνω από το Αιγαίο.  Νωρίτερα , η τουρκική πολεμική αεροπορία προέβη σε κύμα μαζικών υπερπτήσεων πάνω από  κατοικημένα ελληνικά νησιά!

Το πρωί της Τετάρτης, τούρκικα F-16 πέταξαν ακόμη και πάνω από την Σάμο, τους Αρκιούς (τρεις φορές), τους Λειψούς (πέντε υπερπτήσεις), το Αγαθονήσι, τους Φούρνους, τις Οινούσσες και το Φαρμακονήσι.

Το διάβημα διμαρτυρίας 

Μέσα σε αυτό το κλίμα έντασης που δημιουργεί η τουρκική πλευρά,  ο γενικός γραμματέας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης κάλεσε εκτάκτως στο γραφείο του στο ΥΠΕΞ τον πρεσβευτή της Τουρκίας στον οποίο πραγματοποίησε διάβημα διαμαρτυρίας για τις πτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά, μεταξύ των οποίων η Σάμος(!). 

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών υπογράμμισε ότι οι ενέργειες αυτές αποτελούν παραβίαση ελληνικής κυριαρχίας, συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση και είναι αντίθετες με θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Η επιλογή της Άγκυρας να προβαίνει σε καθημερινές μαζικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά δημιουργεί προβληματισμό στην ηγεσία των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας. Για τον λόγο αυτό από το υπουργείο Άμυνας αποφασίσθηκε να ακυρωθεί η  πρόσκληση προς την Τουρκία για συμμετοχή στην άσκηση  «NATO Tiger Meet».

Να σημειωθεί ότι σήμερα Τετάρτη στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο Αιγαίο πέταξαν 16 τουρκικά μαχητικά F16, 2 μη επανδρωμένα UAV, και δύο κατσκοπευτικά CN-235.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, τα τουρκικά αεροσκάφη προέβησαν σε 17 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Aθηνών. Τα ανωτέρω Α/Φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " 41 υπερπτήσεις από Σάμο, Ίμια, Κάλυμνο μέχρι Ρόδο και Καστελόριζο: Τουρκικά μαχητικά έκαναν «σουρωτήρι» τον ελληνικό εναέριο χώρο"

Πρ. Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ: Άρχισαν οι διακοπές ρεύματος – Από 1 έως 21/4 λάβαμε 26.500 εντολές

Έχουν ξεκινήσει πάλι, μετά από παύση ορισμένων ημερών λόγω Πάσχα, οι διακοπές ρεύματος εξαιτίας χρεών στους παρόχους, τόνισε ο πρόεδρος Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ, Κώστας Μανιάτης, μιλώντας στην ΕΡΤ και τι Σταυρούλα Χριστοφιλέα. Όπως είπε «από την 1η Απριλίου έως τις 21 Απριλίου έχουμε πάρει 26.500 περίπου εντολές κι έχουμε εκτελέσει 6 με 6.500 χιλιάδες και συνεχίζουμε να εκτελούμε τις υπόλοιπες».

Ερωτηθείς για τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες γίνεται η διακοπή ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι: «αυτό γίνεται αν έχεις απλήρωτο τον πρώτο λογαριασμό και τον δεύτερο» ενώ πρόσθεσε ότι «θα ήταν σωστό οι πάροχοι να στέλνουν κι ένα sms ότι το επόμενο διάστημα ή την επόμενη εβδομάδα ή τις επόμενες μέρες θα γίνει διακοπή ρεύματος αν δεν τακτοποιηθεί το θέμα ή δεν κάνετε έναν διακανονισμό. Εμείς δεν γνωρίζουμε τι χρήματα χρωστάει και ποια είναι η κατάσταση κάθε καταναλωτή, είμαστε υποχρεωμένοι όμως μετά από τις εντολές που έρχονται από τους παρόχους να κάνουμε τη διαδικασία της αποκοπής του ηλεκτρικού ρεύματος».

Ανέφερε ακόμα, μεταξύ άλλων, ότι «δεν γνωρίζουμε αν κάποιο νοικοκυριό είναι ευάλωτο, το μόνο που γνωρίζουμε είναι οι εντολές που παίρνουμε από τους παρόχους και μπορεί αρκετοί που έχουν φύγει για Πάσχα να επιστρέψουν σπίτι τους και να δουν ότι δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα λόγω διακοπής από χρέος ηλεκτρικού ρεύματος».

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρ. Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ: Άρχισαν οι διακοπές ρεύματος – Από 1 έως 21/4 λάβαμε 26.500 εντολές"

Καιρός αύριο: Υψηλές θερμοκρασίες και την Πέμπτη (28/04/22)

Αρχικά αίθριος θα είναι ο καιρός σε όλη τη χώρα, όμως από τις μεσημβρινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι και στη Μακεδονία τις απογευματινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες. Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές στα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια τις βραδινές ώρες. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα στα δυτικά και βόρεια τις πρωινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε σχετικά υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα φτάσει τους 25 με 27 και τοπικά στα ηπειρωτικά τους 28 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο: Η πρόγνωση για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις από το απόγευμα που βαθμιαία θα πυκνώσουν.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά 4 με 5 και από το μεσημέρι τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος. Από τις μεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι και στα γύρω ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ και τις βραδινές ώρες βόρειοι 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος. Από τις μεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και στη Μακεδονία θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι και τις απογευματινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και στη Θράκη ανατολικοί έως 4 μποφόρ. Τις βραδινές ώρες βόρειοι 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα ορεινά της Ηπείρου τις απογευματινές ώρες, οπότε πιθανώς να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι. Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές στη δυτική Πελοπόννησο τις βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στο Ιόνιο βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και μετά το μεσημέρι τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Στα ορεινά της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες και πιθανώς να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι. Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τις βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά και τα νότια βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και από το μεσημέρι τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις από το απόγευμα.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στις Κυκλάδες τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις από το απόγευμα.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από το μεσημέρι τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις από το απόγευμα.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και τοπικά στα κεντρικά και νότια 4 με 5 και από το μεσημέρι 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Υψηλές θερμοκρασίες και την Πέμπτη (28/04/22)"

Ουκρανία: Δραματική η κατάσταση στο Azovstal – Η έκκληση του διοικητή των πεζοναυτών

Ολοένα και πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στο Azovstal στη Μαριούπολη. Ο διοικητής των πεοναυτών Serhiy Volyna λέει ότι περίπου 600 στρατιώτες είναι τραυματίες και μάλιστα σε σοβαρή κατάσταση, δεν υπάρχουν φάρμακα και ζουν κάτω από ανθυγιεινές συνθήκες.

Ακόμα, κάνει έκκληση για τους εκατοντάδες πολίτες, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά αλλά και άτομα με αναπηρία που βρίσκονται σε υπόγεια για να προστατευτούν ενώ τους τελειώνουν τα τρόφιμα και το νερό.

Συνεχίζεται το ρωσικό σφυροκόπημα στο Αζοφστάλ στη Μαριούπολη

Οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν το τεράστιο εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, όπου έχουν αναζητήσει καταφύγιο οι τελευταίοι υπερασπιστές της πόλης αυτής της νότιας Ουκρανίας καθώς και μερικοί άμαχοι, όπως δήλωσε ο τοπικός αξιωματούχος.

Ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης Πέτρο Αντριουτσένκο επεσήμανε ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στο εργοστάσιο δεν έχουν σταματήσει, παρά το γεγονός ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει λόγος οι ρωσικές δυνάμεις να εισβάλουν σε αυτό αφού κήρυξαν τη νίκη τους στη Μαριούπολη.

Προειδοποίηση Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε σήμερα Τετάρτη ότι οποιεσδήποτε χώρες επιχειρήσουν να παρέμβουν στην Ουκρανία θα βρεθούν αντιμέτωπες με μια γρήγορη απάντηση από τη Ρωσία και δήλωσε ότι όλες οι αποφάσεις για το πώς θα αντιδράσει η Μόσχα σε μια τέτοια κατάσταση έχουν ήδη ληφθεί.

Ο Πούτιν μιλώντας σε βουλευτές στην Αγία Πετρούπολη, είπε ότι η Δύση θέλει να κόψει τη Ρωσία σε διάφορα κομμάτια και την κατηγόρησε ότι ωθεί την Ουκρανία σε σύγκρουση με τη Ρωσία.

Αναφερόμενος στις κυρώσεις που επέβαλλε η Δύση, είπε ότι το ρούβλι, το τραπεζικό σύστημα, ο τομέας των μεταφορών και η οικονομία της Ρωσίας στο σύνολό τους έχουν αντέξει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Μόσχας και υποσχέθηκε απάντηση στις προσπάθειες απομόνωσης της Ρωσίας.

Το υπουργείο Οικονομίας της Ρωσίας αναμένει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) θα συρρικνωθεί κατά 8,8% το 2022 σύμφωνα με το βασικό σενάριο ή κατά 12,4% σύμφωνα με ένα πιο συντηρητικό σενάριο, με βάση ένα έγγραφο που είδε το Reuters, το οποίο δείχνει ότι οι πιέσεις που ασκούν οι κυρώσεις έχουν επιπτώσεις.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Δραματική η κατάσταση στο Azovstal – Η έκκληση του διοικητή των πεζοναυτών"

Αστυνομία: Νέα ηλεκτρονική απάτη – Χρησιμοποιούν το όνομα του Κωνσταντίνου Τσουβάλα για να αποσπάσουν χρήματα

Τα στοιχεία του Γενικού Γραμματέα Δημοσίας Τάξης, Κωνσταντίνου Τσουβάλα, χρησιμοποιούν επιτήδειοι τον τελευταίο καιρό, θέλοντας να εξαπατήσουν πολίτες για να τους καταβάλλουν χρήματα, επικαλούμενοι ότι γίνεται έρευνα εις βάρος τους από τις αστυνομικές ή τις δικαστικές Αρχές.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρει ότι, για να φαίνονται εντελώς αληθοφανή τα μηνύματα που στέλνουν οι επιτήδειοι για να εξαπατήσουν τους πολίτες, έχουν δημιουργήσει και διευθύνσεις e-mail, χρησιμοποιώντας τόσο το όνομα του Κωνσταντίνου Τσουβάλα όσο και στοιχεία των αστυνομικών αρχών.

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει εντοπιστεί συστηματική προσπάθεια εξαπάτησης πολιτών με τη χρήση των στοιχείων του Γενικού Γραμματέα Δημοσίας Τάξης, Κωνσταντίνου Τσουβάλα.

Συγκεκριμένα, οι δράστες χρησιμοποιώντας τα στοιχεία αυτά, προσπαθούν να εξαπατήσουν πολίτες – χρήστες του διαδικτύου, με το πρόσχημα ότι βρίσκονται υπό έρευνα από αστυνομικές ή δικαστικές Αρχές προσπαθώντας να τους πείσουν να καταβάλουν χρήματα, για να κλείσουν την υποτιθέμενη έρευνα», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ..

«Μάλιστα, με σκοπό την πλήρη αληθοφάνεια του μηνύματος που αποστέλλουν, προβαίνουν ακόμη και στη δημιουργία διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τα ανωτέρω στοιχεία.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώνεται ότι, τα παρακάτω κείμενα – μηνύματα που διακινούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mails), ως δήθεν επιστολή του Γενικού Γραμματέα, η οποία φέρει το ονοματεπώνυμό του αλλά με διαφορετική ιδιότητα ή βαθμό ένστολων υπηρεσιών (π.χ. Αστυνομία, ταγματάρχης), είναι καταφανώς ψευδεπίγραφα και απατηλά και αποστέλλονται από δράστες που επιχειρούν προφανώς να εξαπατήσουν – παραπλανήσουν τους πολίτες αποκομίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο παράνομο οικονομικό όφελος.

Παρακαλούνται οι πολίτες να διαγράφουν τα συγκεκριμένα μηνύματα και «να μην ανοίγουν» τα συνημμένα αρχεία για αποφυγή προσβολής από κακόβουλο λογισμικό», καταλήγει η ανακοίνωση.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αστυνομία: Νέα ηλεκτρονική απάτη – Χρησιμοποιούν το όνομα του Κωνσταντίνου Τσουβάλα για να αποσπάσουν χρήματα"

Πολωνία-Πρωθυπουργός Μοραβιέτσκι: Δεν θα πληρώνουμε το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, διεμήνυσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να πληρώσει το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια και κάλεσε τους εταίρους του να πράξουν το ίδιο.

Η Πολωνία, είπε ο Μοραβιέτσκι, θα κάνει τα πάντα ώστε να επιβληθούν στη Ρωσία πρόστιμα για τη διακοπή της μεταξύ τους σύμβασης, αφού σταμάτησε τις παραδόσεις φυσικού αερίου κατά παράβαση των συμβατικών υποχρεώσεών της.

Η διακοπή των παραδόσεων «δεν είναι νόμιμη» και δεν είναι σύμφωνη με τη σύμβαση, πρόσθεσε.

Τέλος το ρωσικό φυσικό αέριο από σήμερα σε Πολωνία και Βουλγαρία

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom αναστέλλει από σήμερα Τετάρτη 27/04 τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και στην Πολωνία, όπως ανακοίνωσαν το βράδυ της Τρίτης τα αρμόδια υπουργεία των δύο χωρών, υπογραμμίζοντας πως έχουν προετοιμαστεί για αυτό.

«Στις 26 Απριλίου 2022, η Gazprom ενημέρωσε την PGNiG για την πρόθεσή της να αναστείλει πλήρως τις παραδόσεις στο πλαίσιο της σύμβασης (για τον αγωγό) Yamal (…) στις 27 Απριλίου», ανέφερε η πολωνική κρατική εταιρεία σε δελτίο Τύπου. Ο ενεργειακός εφοδιασμός της Πολωνίας είναι ασφαλής, διαβεβαίωσε η υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος Άννα Μόσκβα, υπογραμμίζοντας πως «δεν θα υπάρξει έλλειψη φυσικού αερίου στα πολωνικά σπίτια». «Από την πρώτη ημέρα του πολέμου, έχουμε δηλώσει ότι είμαστε έτοιμοι για πλήρη ανεξαρτησία από τις ρωσικές πρώτες ύλες», συμπλήρωσε.

Οι ροές από άλλες πηγές θα αντικαταστήσουν τις προμήθειες της Gazprom, τόνισε από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός για την Ενεργειακή Ασφάλεια της Πολωνίας Πιοτρ Ναΐμσκι, συμπληρώνοντας πως ούτως ή άλλως η σύμβαση για τον αγωγό Yamal επρόκειτο να λήξει τον Δεκέμβριο.

Λίγες ώρες αργότερα το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι η Gazprom ενημέρωσε τη βουλγαρική κρατική εταιρεία διανομής φυσικού αερίου Bulgargaz για την αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου από σήμερα Τετάρτη.

Το βουλγαρικό υπουργείο αναφέρει έχει λάβει μέτρα για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων σε ό,τι αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου και τη διαχείριση της κατάστασης. Υπογραμμίζει ότι στην παρούσα φάση δεν απαιτούνται περιορισμοί στην κατανάλωση φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, η οποία καλύπτει πάνω από το 90% των αναγκών της με τις εισαγωγές από την Gazprom.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει απαιτήσει από χώρες τις οποίες χαρακτηρίζει «μη φιλικές» να συμφωνήσουν στην εφαρμογή ενός σχεδίου βάσει του οποίου θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank για τις πληρωμές του ρωσικού φυσικού αερίου, με την τελευταία να αναλαμβάνει τη μετατροπή του συναλλάγματος σε ρούβλια.

Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου είχε απειλήσει να κλείσει την «κάνουλα» του φυσικού αερίου σε περίπτωση που οι αξιώσεις του δεν ικανοποιούνταν πλήρως.

«Η νέα διαδικασία πληρωμής σε δύο στάδια, που προτείνει η Ρωσία, δεν είναι σύμφωνη με την υφιστάμενη σύμβαση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για τη Βουλγαρία, συμπεριλαμβανομένης της πραγματοποίησης πληρωμών χωρίς να λαμβάνει καμία προμήθεια φυσικού αερίου από τη ρωσική πλευρά», ανέφερε το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πολωνία-Πρωθυπουργός Μοραβιέτσκι: Δεν θα πληρώνουμε το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια"

Άρειος Πάγος: Προς αναίρεση η αθωωτική απόφαση για στελέχη της ΔΕΗ στην Κοζάνη- Κατηγορήθηκαν για υποβάθμιση περιβάλλοντος

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου θα κρίνει εάν θα αναιρεθεί η αθωωτική απόφαση του Τριμελούς Εετείου Πλημμελημάτων Δυτικής Μακεδονίας για στελέχη της ΔΕΗ τα οποία κατηγορούνταν για το αδίκημα της υποβάθμισης του περιβάλλοντος στην περιοχή της Κοζάνης.

Κι αυτό καθώς ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αρμόδιος για το περιβάλλον, Χαράλαμπος Μωυσίδης άσκησε αναίρεση στην αθωωτική απόφαση.

Η αναίρεση ασκήθηκε για έλλειψη ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας της αθωωτικής εφετειακής απόφασης.

Το Τριμελές Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας έκρινε  ομόφωνα αθώους δυο πρώην διευθυντές του Ορυχείου Νοτίου Πεδίου της ΔΕΗ και απάλλαξε τρίτον  λόγω παραγραφής. Τα τρία διευθυντικά στελέχη της ΔΕΗ, απαλλάχθηκαν  για την παρουσία εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό των τριών επίμαχων κοινοτήτων του Δήμου Κοζάνης.

Πρωτόδικα, τα στελέχη της ΔΕΗ είχαν καταδικαστεί για πλημμελή επιτήρηση και μέριμνα κατά την ασφαλή μεταφορά της τέφρας, που είχε ως αποτέλεσμα την υψηλή συγκέντρωση εξασθενούς χρωμίου στα νερά της περιοχής.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Άρειος Πάγος: Προς αναίρεση η αθωωτική απόφαση για στελέχη της ΔΕΗ στην Κοζάνη- Κατηγορήθηκαν για υποβάθμιση περιβάλλοντος"

Ενεργειακή κρίση: Δεν αναμένεται διαταραχή στην προμήθεια της χώρας - Το τρίτο 10ημερο του Μαΐου οι πληρωμές στην Gazprom

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε πριν λίγο στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και τις ευρύτερες επιπτώσεις που προκαλούν οι αποφάσεις της Ρωσίας να κλείσει τις στρόφιγγες για το φυσικό αέριο προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία.

Τι αποφασίστηκε

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σε σύσκεψη για την ενεργειακή επάρκεια, μετά τις χθεσινές αποφάσεις της Gazprom. Όπως τονίστηκε στη διάρκεια της σύσκεψης, υπάρχει ενεργειακή επάρκεια και δεν αναμένεται να προκύψει διαταραχή στην προμήθεια της χώρας. Οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο 10ημερο του Μαΐου. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής. 

Δεν διευκρινίζεται ωστόσο πώς θα γίνουν οι πληρωμές προς τη ρωσική Gazprom. Αν δηλαδή οι ποσότητες που παρέχονται από τους Ρώσους θα πληρωθούν σε ρούβλια, όπως αξιώνει η Μόσχα, ή σε ευρώ, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.

Να σημειωθεί ότι από το υπουργείο Ενέργειας έχει ήδη ανακοινωθεί αναλυτικό σχέδιο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών σε οποιαδήποτε εξέλιξη.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέσβης Ιωάννης Βράιλας, ο πρόεδρος της ΡΑΕ Θάνος Δαγούμας, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας.


Οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης

Σημειώνεται πάντως πως η Ελλάδα βρίσκεται σαφώς σε πολύ καλύτερη θέση από τη Βουλγαρία, διότι διαθέτει πιο μακροπρόθεσμα συμβόλαια και δεν έχει πληρωμή το αμέσως επόμενο διάστημα. Κανείς όμως δεν μπορεί να γνωρίζει με ασφάλεια.

Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση προχωρά σε:

- Αύξηση της δυναμικότητας της Ρεβυθούσας μέσω της μίσθωσης μιας έξτρα πλωτής δεξαμενής, ώστε η δυναμικότητα να ανέβει από τα 225.000 στα 375.000 κυβικά μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να ξεφορτώνουν 2 και όχι 1 πλοίο με LNG.
- Αύξηση εξόρυξης λιγνίτη κατά 50% για την επόμενη διετία
- Μέγιστη συνεισφορά ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα
- 5 μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού που λειτουργούν με φυσικό αέριο μπορούν άμεσα να λειτουργήσουν με diesel (2 της ΔΕΗ, 3 ιδιωτών παρόχων)
- Αύξηση αποθήκευσης αερίου, όπου είναι δυνατό π.χ. Ιταλία
- Μεσοπρόθεσμα, δυνατότητα αύξησης της παροχής αερίου από τον αζέρικο ΤΑΡ. Δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αύριο, καθώς απαιτούνται παρεμβάσεις και επενδύσεις στην εξόρυξη και στην υποδομή.

Στο μεταξύ, το πρωί της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Kiril Petkov.

Στη διάρκεια της επικοινωνίας ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συνδράμει τη Βουλγαρία για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που προκάλεσαν για τη χώρα οι ρωσικές αποφάσεις στον ενεργειακό τομέα.  Δηλαδή, η Ελλάδα θα βοηθήσει με:

- Φορτία LNG μέσω της Ρεβυθούσας, με κόστος που επιβαρύνει τους Βούλγαρους.
- Επιτάχυνση των διαδικασιών για τον αγωγό IGB, που συνδέει Ελλάδα με Βουλγαρία και δίνει στους Βούλγαρους πρόσβαση στον αγωγό ΤΑΡ.

Η χθεσινή αποφάση της Ρώσιας έχει προκαλέσει ντόμινο αναταράξεων, πυροδοτώντας για άλλη μια φορά την ξέφρενη κούρσα των τιμών του φυσικού αερίου που ξεπέρασαν τα 100 ευρώ για να κλείσουν τελικά στο Ολλανδικό TTF στα 99 ευρώ η μεγαβατώρα. Τα «παιχνίδια» Πούτιν και οι απαιτήσεις για πληρωμές σε ρούβλια δοκιμάζουν και τις αντοχές της ελληνικής πλευράς.

Η κρίσιμη ημερομηνία είναι η 20η Μαΐου καθώς τότε οι Έλληνες προμηθευτές ρωσικού αερίου δηλαδή η ΔΕΠΑ, η Μυτιληναίος και η Προμηθέας Gus θα κληθούν να πληρώσουν τις προμήθειες φυσικού αερίου, ελπίζοντας ότι η ΕΕ θα έχει στο μεταξύ καταλήξει στους χειρισμούς που θα κάνει σε σχέση με το Προεδρικό Διάταγμα Πούτιν που προβλέπει πληρωμή σε ρούβλια και άνοιγμα δύο τραπεζικών λογαριασμών πληρωμής έναν σε ξένο νόμισμα και έναν σε ρούβλια, στην Gazprombank. Η ρωσική τράπεζα θα μετατρέψει τις πληρωμές σε ξένο νόμισμα σε ρούβλια πριν μεταφέρει την πληρωμή στην Gazprom PJSC.

Η ΕΕ εμφανίζεται διχασμένη σχετικά με την στάση που θα κρατήσει και την περασμένη εβδομάδα πρότεινε στις εταιρείες να συνεχίσουν να πληρώνουν σε ευρώ και να αναζητήσουν πιθανές εξαιρέσεις από το διάταγμα της Μόσχας. Ο φόβος όμως παραμένει και είναι ένας: αν η αποδοχή του Ρωσικού συστήματος πληρωμών εναντιώνονται στις κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Μόσχας.

Η Βουλγαρία προσφεύγει στη Ρεβυθούσα

Οι συνέπειες για τη Βουλγαρία ουσιαστικά επηρεάζουν και την Ελλάδα, η οποία στο πλαίσιο του solidarity (αλληλεγγύη) καλείται να καλύψει τα κενά της γειτονικής χώρας σε αέριο, με τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας να δίνουν τη χείρα βοηθείας.

Tο νησάκι πλησίον των Μεγάρων που αποτελεί την πύλη εισόδου του LNG για τη χώρα μας είχε αξιοποιήσει και προ ενός μηνός ξανά η Βουλγαρία στο πλαίσιο των κινήσεων για την ενίσχυση της τροφοδοσίας της χώρας με φυσικό αέριο.

Επίσης σε όλα τα σχέδια που κατά καιρούς έχουν επεξεργαστεί οι ελληνικές αρχές για να διασφαλίσουν την ενεργειακή επάρκεια στην ελληνική αγορά υπολόγιζαν τις απαιτήσεις της γείτονας χώρας σε αέριο και τη συνδρομή της Ελλάδας για να μπορέσουν να καλυφθούν και οι δικές τις ανάγκες που υπολογίζονται συνολικά σε 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση η επιλογή της Ρωσίας να ξεκινήσει το «εμπάργκο» στο φυσικό αέριο ενεργοποιεί και τα δικά μας αντανακλαστικά και θέτει σε άμεση επιφυλακή και τη χώρα μας που καλείται να επισπεύσει τα μέτρα της ενεργειακής θωράκισης τώρα που οι απειλές Πούτιν γίνονται πράξεις.

Τα θετικά νέα είναι ότι αυτή η προετοιμασία έχει ήδη ξεκινήσει και αρχίζει αργά αλλά σταθερά να αποδίδει καρπούς σε μια περίοδο όχι μεγάλων ενεργειακών απαιτήσεων.

Η κυβερνητική απόφαση να διπλασιαστεί η παραγωγή λιγνίτη σε συνδυασμό με την επιλογή για παράταση της ζωής των λιγνιτικών μονάδων που ανακοίνωσε στις αρχές του μήνα ο Πρωθυπουργός από την Κοζάνη, δείχνουν την ετοιμότητα της χώρας προς το «κακό» σενάριο που γίνεται πλέον συστατικό της ενεργειακής πραγματικότητας ολόκληρης της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αυλές των λιγνιτικών μονάδων έχουν ξεκινήσει να γεμίζουν, εντατικοποιείται το σχέδιο για την αναβάθμιση της Ρεβυθούσας ώστε να μπορέσει άμεσα να ενισχύσει τη δυναμικότητά της σε 380.000 κυβικά μέτρα από 225.000 κ.μ. που είναι σήμερα. Ήδη ο Διαχειριστής βρίσκεται σε διαδικασία προμήθειας της νέας πλωτής μονάδας αποθήκευσης και αεριοποίησης, η οποία υπολογίζεται να φτάσει στο νησί στην καρδιά του καλοκαιριού.

Αυτό θα επιτρέψει στις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ να υποδεχτούν περισσότερo LNG. Για το δίμηνο Μαΐου -Ιουνίου είναι προγραμματισμένα 11 φορτία ωστόσο οι συνθήκες όπως διαμορφώνονται εκτιμάται ότι θα αυξήσουν τις απαιτήσεις.

Στα σχέδια έκτακτης ανάγκης που έχουν επεξεργαστεί οι ελληνικές αρχές προβλέπεται και η μετατροπή των πέντε μονάδων φυσικού αερίου σε ντίζελ κάτι που επίσης θα χρειαστεί να προγραμματίσει η ελληνική πλευρά για να αντιμετωπίσει τους ρωσικούς περιορισμούς στο φυσικό αέριο.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ενεργειακή κρίση: Δεν αναμένεται διαταραχή στην προμήθεια της χώρας - Το τρίτο 10ημερο του Μαΐου οι πληρωμές στην Gazprom"

Σταϊκούρας: Με επιτόκιο 2,4% το 7ετές ομόλογο – Ενισχύονται τα ταμειακά διαθέσιμα για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Το ποσό του 1,5 δις ευρώ άντλησε σήμερα το ελληνικό δημόσιο από την επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 2,4%.

Με ανακοίνωσή του ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε πώς με τα κεφάλαια που αντλήθηκαν από τις διεθνείς αγορές ενισχύονται τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν επιπλέον μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα:

«Η Ελλάδα προχώρησε σήμερα, με επιτυχία, στην επανέκδοση 7ετούς ομολόγου, συνεχίζοντας σταθερά και μεθοδικά την υλοποίηση του δανειακού της προγράμματος για το 2022. Η χώρα μας άντλησε 1,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο της τάξεως του 2,4%.

Το κόστος δανεισμού αν και υψηλό – λόγω της δυσμενούς διεθνούς συγκυρίας – παραμένει  χαμηλότερο σε σχέση με τα επίπεδα του 2019.
Συγκυρία στην οποία καταγράφεται αύξηση της αβεβαιότητας και επιδείνωση των συνθηκών στην παγκόσμια αγορά ομολόγων, η οποία διέρχεται μια από τις δυσκολότερες περιόδους της ιστορίας της, με σημαντική άνοδο των αποδόσεων στους κρατικούς τίτλους.

Αβεβαιότητα που προκαλείται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, τη συνεχιζόμενη υγειονομική και ενεργειακή κρίση, τη σημαντική αύξηση του πληθωρισμού, αλλά και την στροφή των κεντρικών τραπεζών προς μια πιο συσταλτική νομισματική πολιτική.

Ωστόσο, παρά τις αντιξοότητες, η Ελλάδα αξιοποιώντας τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας το τελευταίο διάστημα – όπως οι καλές επιδόσεις στο δημοσιονομικό πεδίο, με βελτιωμένο έλλειμμα και δημόσιο χρέος το 2021, αλλά και η διπλή αναβάθμιση της χώρας–  έλαβε ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης από τις διεθνείς αγορές, συγκεντρώνοντας υψηλή ζήτηση και ποιότητα κεφαλαίων.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η χώρα μας, ακόμα και μέσα σε αυτό το ρευστό διεθνές περιβάλλον, καταφέρνει να κινείται αταλάντευτα στην κανονικότητα κλασικού εκδότη – χώρας της Ευρωζώνης, διασφαλίζοντας τη σταθερή παρουσία της στις διεθνείς αγορές, όπως πράττουν και οι άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), συνεχίζει με διορατικότητα, μεθοδικότητα και συνέπεια την – αποδεδειγμένα – επιτυχημένη εκδοτική στρατηγική, ενισχύοντας σημαντικά την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη της χώρας.
Εκδοτική στρατηγική που συνδυαστικά με την περαιτέρω υλοποίηση του δανειακού προγράμματος και σε συνέχεια της παρούσας έκδοσης, της διπλής ομολογιακής έκδοσης του Σεπτεμβρίου του 2021 και της ανταλλαγής ομολόγων του περασμένου Δεκεμβρίου,  στοχεύει στη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών κρατικών χρεογράφων και στην περαιτέρω  βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς τους.

Έχοντας, πλέον, καλύψει ένα σημαντικό μέρος του εκδοτικού προγράμματος του 2022, διατηρούμε σε ασφαλή επίπεδα τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, εξασφαλίζοντας παράλληλα τους απαιτούμενους πόρους προκειμένου να είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται από την αύξηση των τιμών της ενέργειας».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σταϊκούρας: Με επιτόκιο 2,4% το 7ετές ομόλογο – Ενισχύονται τα ταμειακά διαθέσιμα για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων"

Κορωνοϊός: Εσπασε και το φράγμα των 29.000 θανάτων, 11.487 κρούσματα, 43+3 θάνατοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 11.487. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.302.382, εκ των οποίων 48,9% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 311, ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 121.743 (3,6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Τo 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0,77 (95% ΔΕ: 0,62 - 0,92)

Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 259.052 τεστ, τα 20.424 μοριακά και τα 238.628 rapid. Στο σύνολο η θετικότητα διαμορφώνεται στο 4,43% έναντι 7,4% χθες αλλά με μόλις 63 χιλιάδες τεστ.

Aπό τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 4.375 στην Αττική (1.715 χθες).
  • 1.246 στη Θεσσαλονίκη (543 χθες)

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 511 από την Ανατολική Αττική (218 χθες).
  • 723 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (269 χθες).
  • 192 από τη Δυτική Αττική (57 χθες).
  • 570 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (244 χθες).
  • 1.250 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (491 χθες).
  • 526 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (218 χθες).
  • 497 από τον Πειραιά (168 χθες).
  • 106 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (50 χθες).

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 64 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής: 

  • 207 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 16 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 119 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 71 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 125 στην ΠΕ Άρτας.
  • 262 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 103 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 38 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 99 στην ΠΕ Δράμας.
  • 115 στην ΠΕ Έβρου.
  • 267 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 17 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 35 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 157 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 153 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 224 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 10 την ΠΕ Θάσου.
  • 34 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 43  στην ΠΕ Θήρας.
  • 5 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 17 στην ΠΕ Ικαρίας
  • 187 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 136 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 40 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 101 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 53 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 4 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου
  • 121 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 18 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 51 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 90 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 182 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 32 στην ΠΕ Κω.
  • 106 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 325 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 91 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 78 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 15 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 12 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 219 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 197 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 24 στην ΠΕ Μήλου.
  • 8 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 39 στην ΠΕ Νάξου.
  • 54 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 14 στην ΠΕ Πάρου.
  • 95 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 150 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 81 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 41 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 33 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 161 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 6 στην ΠΕ Σάμου.
  • 195 στην ΠΕ Σερρών.
  • 16 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 46 στην ΠΕ Σύρου.
  • 16 στην ΠΕ Τήνου.
  • 162 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 216 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 50 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 19 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 72 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 130 στην ΠΕ Χανίων.
  • 61 στην ΠΕ Χίου.
  • 313 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (86 προχθές).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 43, ενώ εκ των υστέρων καταγράφηκαν τρεις ακόμα απώλειες. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.022 θάνατοι. Το 95,5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 267 (χθες 267). Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 έτη. To 92,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 144 (53,93%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 123 (46,07%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.599 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 188 (ημερήσια μεταβολή +12,57%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 176 ασθενείς.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Εσπασε και το φράγμα των 29.000 θανάτων, 11.487 κρούσματα, 43+3 θάνατοι"

Καβάλα: Διαμαρτυρία για την ακρίβεια στην ενέργεια

Παράσταση διαμαρτυρίας για την ακρίβεια στην ενέργεια διοργανώνουν αύριο (Πέμπτη 28 Απριλίου) στην Καβάλα πέντε Σωματεία εργαζομένων και συνταξιούχων της περιοχής.

«Όλες και όλοι κάθε μέρα που περνάει βασανιζόμαστε και τρομάζουμε όλο και πιο πολύ με τους λογαριασμούς ρεύματος, το κόστος της θέρμανσης, τις τιμές των προϊόντων» αναφέρουν, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση-κάλεσμα.

Διεκδικούνε γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια, μείωση των δημοτικών τελών για τα λαϊκά νοικοκυριά και διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και στο επίδομα θέρμανσης.

Η διαμαρτυρία έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί έξω από το κατάστημα της ΔΕΗ.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Καβάλα: Διαμαρτυρία για την ακρίβεια στην ενέργεια"

Φυσικό αέριο: Η Gazprom απειλεί Γερμανία, Ουγγαρία, Σερβία μετά την Πολωνία και τη Βουλγαρία

Η Πολωνία και η Βουλγαρία, στις οποίες η Gazprom έκοψε την παροχή φυσικού αερίου γιατί δεν πλήρωσαν σε ρούβλια φαίνεται ότι ήταν μόνο η αρχή. Γιατί η Ρωσία απειλεί κι άλλες χώρες, ενώ η Ευρώπη «απαντά» πως έχει προετοιμαστεί.

Μετά τις αποφάσεις της Gazprom, η τιμή του συμβολαίου φυσικού αερίου TTF στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά περισσότερο από 19% σήμερα (27.04.2022) το πρωί, στα 117 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

«Η Gazprom έχει αναστείλει πλήρως την παροχή φυσικού αερίου στην Bulgargaz (Βουλγαρία) και τη PGNiG (Πολωνία) λόγω της μη καταβολής των πληρωμών σε ρούβλια», ανακοίνωσε, το πρωί της Τετάρτης (27.04.2022) η ρωσική εταιρεία. Η Πολωνία και η Βουλγαρία είναι οι δύο πρώτες χώρες στις οποίες διακόπτεται η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Μπορεί η Gazprom να ισχυρίζεται ότι παρόλο που “έκλεισε” τη στρόφιγγα της παροχής φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία (προκαλώντας την οργή της Σόφιας) εξακολουθεί να παρέχει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας βάσει της ζήτησης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα… συνεχίσει και να το κάνει! 

Ο ρωσικός κολοσσός προειδοποίησε ότι θα διακοπεί και το φυσικό αέριο στη Γερμανία, την Ουγγαρία και τη Σερβία το οποίο διέρχεται μέσω της Πολωνίας και της Βουλγαρίας, σε περίπτωση μη εγκεκριμένης παρακράτησής του από τη Βαρσοβία και τη Σόφια. 

«Η Βουλγαρία και η Πολωνία είναι χώρες διέλευσης. Σε περίπτωση μη εγκεκριμένης παρακράτησης του ρωσικού φυσικού αερίου που διέρχεται προς τρίτες χώρες, οι διερχόμενες ποσότητες θα μειωθούν κατ’ αναλογία», τόνισε η Gazprom.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει απαιτήσει από χώρες τις οποίες χαρακτηρίζει «μη φιλικές» να συμφωνήσουν στην εφαρμογή ενός σχεδίου βάσει του οποίου θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank για τις πληρωμές του ρωσικού φυσικού αερίου, με την τελευταία να αναλαμβάνει τη μετατροπή του συναλλάγματος σε ρούβλια.

«Οι πληρωμές για την παράδοση αερίου μετά την 1η Απριλίου θα πρέπει να γίνονται σε ρούβλια χρησιμοποιώντας νέα στοιχεία πληρωμών για τα οποία οι συμβαλλόμενοι έχουν ενημερωθεί εγκαίρως», επισήμανε σήμερα η Gazprom.

Στο… πνεύμα της Gazprom, ο πρόεδρος της ρωσικής βουλής ζήτησε από το καθεστώς Πούτιν να κάνει το ίδιο και με άλλες «μη φιλικές» χώρες. «Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και με άλλες χώρες που είναι μη φιλικές προς εμάς», έγραψε στο λογαριασμό του στο Telegram ο Βιατσεσλάβ Βολόντιν, πρόεδρος της Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου! 

Αν γίνει αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προετοιμασμένη, διεμήνυσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν! Η Ευρωπαϊκή Ένωση «είχε προετοιμασθεί» για την διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου και ετοιμάζει «μία συντονισμένη απάντηση», διεμήνυσε μετά τις εξελίξεις η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κάνοντας λόγο για εκβιασμό.

Βοήθεια από την Πολωνία στη Γερμανία 

Με τη Gazprom να απειλεί, η υπουργός Κλίματος της Πολωνίας διεμήνυσε ότι η χώρα της προτίθεται να βοηθήσει τη Γερμανία να εισάγει μη ρωσικό πετρέλαιο. «Είμαστε έτοιμοι να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στη Γερμανία (…) και να τους υποστηρίξουμε να ολοκληρώσουν την αποχώρηση από το ρωσικό πετρέλαιο, από τους ρωσικούς πόρους», δήλωσε η υπουργός Άνα Μόσκβα στον κρατικό πολωνικό ραδιοσταθμό Polskie Radio.

Αθέτηση συμβολαίου

Η πολωνική εταιρεία φυσικού αερίου PGNiG ανακοίνωσε από την πλευρά της «την πλήρη αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Gazprom στο πλαίσιο του συμβολαίου του (αγωγού) Γιαμάλ». «Η κατάσταση δεν επηρεάζει την τρέχουσα παροχή στους πελάτες της PGNiG οι οποίοι λαμβάνουν αέριο βάσει της ζήτησης», επεσήμανε η εταιρεία.

«Η αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου αποτελεί αθέτηση συμβολαίου και η PGNiG επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να ζητήσει αποζημίωση και θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο και συμβατικό μέσο για να το πράξει», τόνισε.

Η Βαρσοβία έχει ανακοινώσει επανειλημμένα ότι δεν θα πληρώσει σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο και δεν σκόπευε να παρατείνει το συμβόλαιό της με τη Gazprom μετά τη λήξη του στο τέλος του έτους. Επίσης, ο Πολωνός υπουργός που είναι αρμόδιος για θέματα ενεργειακής ασφάλειας Πιοτρ Ναΐμσκι ανακοίνωσε ότι η Πολωνία θέλει να ολοκληρώσει τον πλωτό της τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) το 2025, νωρίτερα απ’ ό,τι προγραμματιζόταν. 

Εξάλλου ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νικόλοβ δήλωσε ότι ή χώρα του έχει πληρώσει για τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου για τον Απρίλιο και η αναστολή τους θα αποτελούσε αθέτηση του υφιστάμενου συμβολαίου με τη ρωσική εταιρεία Gazprom.

«Καθώς τηρούνται όλες οι εμπορικές και νομικές υποχρεώσεις, είναι ξεκάθαρο ότι αυτή τη στιγμή το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται περισσότερο ως πολιτικό και οικονομικό όπλο στον τρέχοντα πόλεμο», εκτίμησε ο Βούλγαρος υπουργός.

Παρίας η Ρωσία

Η απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Πολωνία θα επιτείνει τη θέση της ως οικονομικού και πολιτικού παρία, αντέδρασε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ.

«Αυτό (η διακοπή παροχής αερίου) θα έχει έναν (…) πολύ επιζήμιο αντίκτυπο στη Ρωσία επίσης διότι καθίσταται περαιτέρω, ολοένα και περισσότερο, όχι μονον ένας πολιτικός παρίας, αλλά και ένας οικονομικός παρίας», δήλωσε ο Ράαμπ στο βρετανικό δίκτυο Sky News.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Φυσικό αέριο: Η Gazprom απειλεί Γερμανία, Ουγγαρία, Σερβία μετά την Πολωνία και τη Βουλγαρία"

Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της γρίπης των πτηνών στον άνθρωπο

Ένα τετράχρονο αγόρι στην Περιφέρεια Χενάν της Κίνας είναι το πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα γρίπης των πτηνών Η3Ν8 στον άνθρωπο. Το αγόρι ανέπτυξε πυρετό και άλλα συμπτώματα στις 5 Απριλίου.

Οι κοντινές επαφές του παιδιού δεν μολύνθηκαν από τον ιό, σύμφωνα με την Επιτροπή Εθνικής Υγείας της Κίνας. Το παιδί πριν παρουσιάσει συμπτώαμτα είχε έρθει σε επαφή με κοτόπουλα και κοράκια που η οικογένειά του έχει στο σπίτι της.

Η H3N8 είχε εντοπιστεί μέχρι σήμερα σε άλογα, σκυλιά, πουλιά και φώκιες όχι όμως και σε ανθρώπους. Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι το ρίσκο ο ιός να μεταδοθεί σε μεγάλο βαθμό σε ανθρώπους είναι μικρή. Αρκετά στελέχη της γρίπης των πτηνών κυκλοφορούν στην Κίνα και συχνά – πυκνά περνούν σε ανθρώπους. Την περασμένη χρονιά η Κίνα είχε καταγράψει το πρώτο κρούσμα και του H10N3 σε άνθρωπο.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της γρίπης των πτηνών στον άνθρωπο "

Φυσικό αέριο: Οργή στη Βουλγαρία για τη Gazprom – «Έχουμε πληρώσει για τις παραδόσεις»

Αν και, για την ώρα, η προμήθεια του φυσικού αερίου από τη Gazprom στη Βουλγαρία συνεχίζεται, η στρόφιγγα θα… κλείσει και η Σόφια δεν κρύβει την οργή της!

Η Βουλγαρία έχει πληρώσει για τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου για τον Απρίλιο και η αναστολή τους θα αποτελούσε αθέτηση του υφιστάμενου συμβολαίου με τη ρωσική εταιρεία Gazprom, διεμήνυσε ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νικόλοβ λίγες ώρες αφού ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός έκανε γνωστές τις προθέσεις του.

Η Βουλγαρία, πρόσθεσε ο Νικόλοβ, ακολουθεί τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία καλεί τις χώρες να μην πληρώνουν σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο, όπως έχει ζητήσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Καθώς τηρούνται όλες οι εμπορικές και νομικές υποχρεώσεις, είναι ξεκάθαρο ότι αυτή τη στιγμή το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται περισσότερο ως πολιτικό και οικονομικό όπλο στον τρέχοντα πόλεμο», εκτίμησε ο Βούλγαρος υπουργός.

Κανονικά η προμήθεια για την ώρα

Οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία συνεχίζονται προς το παρόν, όπως δήλωσε νωρίτερα στο Reuters ο Βλαντίμιρ Μαλίνοφ, ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας διαχείρισης του βουλγαρικού δικτύου φυσικού αερίου Bulgartransgaz.

Το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας έχει ανακοινώσει ότι η Gazprom ενημέρωσε την βουλγαρική κρατική εταιρεία αερίου Bulgargaz ότι θα σταματήσει τις προμήθειες αερίου από σήμερα Τετάρτη (27.04.2022).

Κανονικά το φυσικό αέριο και στην Ουγγαρία

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας δήλωσε ότι η χώρα του λαμβάνει κανονικά ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Σερβίας και της Βουλγαρίας παρά τη διένεξη μεταξύ της τελευταίας και της ρωσικής εταιρείας προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου Gazprom.

«Θέλω να τους διαβεβαιώσω όλους ότι η μη παράδοση φορτίων αερίου στη Βουλγαρία δεν σημαίνει διακοπή στη διέλευση φορτίων μέσω της Βουλγαρίας”, σημειώνει ο Πέτερ Σιγιάρτο στην σελίδα του στο Facebook.

Ο Σιγιάρτο σημείωσε ότι η επόμενη πληρωμή της Ουγγαρίας για το φυσικό αέριο προβλέπεται στις 22 Μαΐου και ότι η χώρα του θα μεταφέρει κεφάλαια σε ευρώ στην Gazprombank για να μετατραπούν σε ρούβλια.

Η Ουγγαρία λαμβάνει 3,5 δισεκ. κυβικά μέτρα (bcm) αερίου ετησίως μέσω της Βουλγαρίας και της Σερβίας βάσει της μακροπρόθεσμης συμφωνίας που σύναψε με τη Ρωσία και περαιτέρω ένα δισεκ. κυβικό μέτρο μέσω αγωγού από την Αυστρία.

Η συμφωνία της με την Gazprom είναι για 15 χρόνια, με δυνατότητα τροποποίησης των αγορασθέντων ποσοτήτων έπειτα από 10 χρόνια.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φυσικό αέριο: Οργή στη Βουλγαρία για τη Gazprom – «Έχουμε πληρώσει για τις παραδόσεις»"

Tesla: Απώλειες 126 δισ. δολαρίων μέσα σε μια ημέρα

Καπνός έγιναν 126 δισ. δολάρια της κεφαλαιοποίησης της Tesla την Τρίτη, καθώς η μετοχή της σημείωσε βουτιά 12% εν μέσω ανησυχίας των επενδυτών ότι ο CEO της Elon Musk, μπορεί να χρειαστεί να πουλήσει μετοχές προκειμένου να ολοκληρώσει την εξαγορά του Twitter έναντι 44 δισ. δολαρίων.

Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων έχει πλέον συρρικνωθεί κατά περισσότερο από 275 δισ. δολάρια από τις 4 Απριλίου, την ημέρα που ο Musk αποκάλυψε ότι έχει αυξήσει το μερίδιό του στην Twitter.

Συνολικά η πτώση της ανέρχεται σχεδόν στο 23%. Η αξία της συμμετοχής του Musk στην Tesla έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 40 δισ. δολάρια, σχεδόν το διπλάσιο σε σχέση με το μερίδιο που δεσμεύτηκε να καταβάλει προσωπικά, στη συμφωνία εξαγοράς του Twitter.

Η τιμή της μετοχής της Tesla επηρεάζεται αρνητικά και από το ευρύτερο selloff στις διεθνείς αγορές, που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στη βραδύτερη της αναμενόμενης οικονομική επέκταση αλλά και στον επίμονο πληθωρισμό. Επιπλέον, οι επενδυτές εγκαταλείπουν τις εταιρείες υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, καθώς η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ ετοιμάζεται να ξεκινήσει έναν σημαντικό κύκλο αύξησης επιτοκίων.

Το selloff της Tesla συμπίπτει με την προσπάθεια του Elon Musk να ολοκληρώσει τη συμφωνία εξαγοράς του Twitter

Ο Musk δεν βοηθάει ιδιαίτερα την Tesla, αποφεύγοντας να αποσαφηνίσει πώς σκοπεύει να καλύψει τις μετοχές αξίας 21 δισ. δολαρίων που ο ίδιος προσωπικά εγγυήθηκε για το Twitter.

Αυτό που ξέρουμε είναι ότι ο δισεκατομμυριούχος χρησιμοποιεί τις μετοχές της Tesla ως ενέχυρο στη συναλλαγή. Αυτό προκαλεί στους επενδυτές την ανησυχία μήπως ο CEO της εταιρείας πουλήσει μέρος του μεριδίου του για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά της Twitter.

«Ο Musk παίρνει μεγάλο ρίσκο χρησιμοποιώντας τις μετοχές της Tesla ως εγγύηση», δήλωσε ο Russ Mold της AJ Bell. «Αν οι μετοχές της κατασκευάστριας ηλεκτρικών αυτοκινήτων βυθιστούν απροσδόκητα, αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγάλη ταλαιπωρία».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Tesla: Απώλειες 126 δισ. δολαρίων μέσα σε μια ημέρα"

Επιδότηση στα καύσιμα: Αλλαγές για ΑΜΕΑ και μηχανές έως 50 κυβικά

Απαντήσεις και διευκρινίσεις σε ερωτήματα πολιτών για θέματα που αφορούν την επιδότηση βενζίνης, έδωσε ο Γενικός Γραμματέας του Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για τα Πληροφοριακά Συστήματα της Δημόσιας Διοίκησης, ανακοίνωσε πως εντός της ημέρας θα υπάρξουν ανακοινώσεις για δύο κατηγορίες πολιτών που μέχρι στιγμής δεν δικαιούνται της επιδότησης: τους ιδιοκτήτες μηχανών έως 50 κυβικά εκατοστά και τους ΑΜΕΑ. Οι δεύτεροι είναι εκτός επιδότησης, καθώς δεν πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος είπε πως το ενδιαφέρον των πολιτών για την επιδότηση είναι μεγάλο, καθώς μέσα στις πρώτες 24 ώρες από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας, έγιναν περίπου 240.000, από τις οποίες μάλιστα ήδη οι 210.000 έχουν εγκριθεί και έχει δρομολογηθεί η αποστολή τους στις τράπεζες προκειμένου να πιστωθούν τα ποσά στους δικαιούχους.

Όπως σημείωσε ο κ. Αναγνωστόπουλος, η καταβολή της επιδότησης γίνεται μέσα σε δύο εργάσιμες από την έγκριση της αίτησης.

Όσοι δεν διαθέτουν smartphone ή mail, μπορούν με μια επίσκεψη σε ΚΕΠ να εξυπηρετηθούν και να υποβληθεί μέσω του ΚΕΠ η αίτηση, ενώ σημείωσε πως μια διεύθυνση mail μπορεί να καταχωριστεί μόνο για μία αίτηση και όχι πχ. να υπάρχει το ίδιο mail στην αίτηση ενός γιού και του πατέρα του.

«Τα χρήματα αποτελούν οικονομική ενίσχυση του πολίτη για την αύξηση των τιμών των καυσίμων. Πρόκειται περί οικονομικής ενίσχυσης που δεν είναι αποκλειστικά για αγορά καυσίμων, μπορεί να τα χρησιμοποιήσει οπουδήποτε», είπε ο κ. Αναγνωστόπουλος για τα χρήματα που θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, εξηγώντας πως η λογική του μέτρου εδράζεται στο ότι ο κάτοχος ενός αυτοκινήτου ή μηχανής, σε κάθε περίπτωση, θα καταναλώσει το ποσό της επιδότησης σε καύσιμα εντός του διαστήματος που αφορά η επιδότηση.

Σημείωσε παράλληλα, πως τα χρήματα της ψηφιακής κάρτας, που είναι και 5 ευρώ περισσότερα, ως κίνητρο για τις ψηφιακές συναλλαγές, μπορούν να διατεθούν αποκλειστικά για την αγορά καυσίμων.

Κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να πάρει ενίσχυση μόνο για ένα όχημα, όχι πχ. και για το αυτοκίνητο και για το μηχανάκι που έχει στο όνομα του ή για το δεύτερο αυτοκίνητο που έχει στην ιδιοκτησία του, ξεκαθάρισε ο κ Αναγνωστόπουλος.

Ακόμη είπε πως υπάρχει δυνατότητα χωριστών δηλώσεων από τους δύο συζύγους, όπως ισχύει και για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, ωστόσο τόνισε πως για την εξέταση των αιτήσεων θα ληφθεί υπόψη, όπως προβλέπεται στην ΚΥΑ, το οικογενειακό εισόδημα και όχι τα ατομικά τους.

Υπενθύμισε ακόμη πως για να πάρει κάποιος την επιδότηση, για το όχημα δεν πρέπει να οφείλονται τέλη κυκλοφορίας, πρέπει να είναι ασφαλισμένο και να μην έχει τεθεί σε ακινησία.

Τέλος, σημείωσε πως θα εξεταστεί η ευχέρεια για διορθώσεις, εάν πχ. κάποιος πολίτης στην αίτηση του ανέγραψε λανθασμένα τον αριθμό IBAN.

Συχνές ερωτήσεις

Ποιοι είναι δικαιούχοι;

Κάθε φυσικό πρόσωπο συμπεριλαμβανομένων και ελευθέρων επαγγελματιών, που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ, με σκοπό την συμβολή στην κάλυψη του κόστους κατανάλωσης καυσίμων κίνησης των μηνών Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου 2022.

Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα και μοτοσυκλέτα- μοτοποδήλατο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το όχημα ή μοτοσυκλέτα-μοτοποδήλατο να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο, να μην οφείλονται γι' αυτό τέλη κυκλοφορίας, και να υπάρχει τουλάχιστον ένα ποσοστό συνιδιοκτησίας ή να είναι σε leasing (πχ. από τον εργοδότη σας).

Πώς εκδίδω το Fuel Pass;

Οι δικαιούχοι του προγράμματος υποβάλλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά με τη χρήση των κωδικών taxisnet. Ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου. Εφόσον επιλεγεί ως μέθοδος χορήγησης η «Κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό», απαιτείται και η συμπλήρωση του IBAN του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού που ο δικαιούχος είναι συνδικαιούχος.

Οι αιτήσεις των φυσικών προσώπων στην ειδική εφαρμογή γίνονται τμηματικά ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ τους.

Επίσης, οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους από τα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.)

Πώς γίνεται η καταβολή του ποσού;

H καταβολή του ποσού γίνεται μέσω δύο (2) μεθόδων:

Μέσω έκδοσης άυλης ψηφιακής κάρτας (Viva Wallet ή Alpha Bank) που χρησιμοποιείται με κατάλληλο smartphone.
Μέσω κατάθεσης σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό που κατέχει ο δικαιούχος ή σε λογαριασμό που ο δικαιούχος είναι συνδικαιούχος.

To ΙΒΑΝ του λογαριασμού θα πρέπει να ανήκει σε μία από τις παρακάτω τράπεζες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα:

  • Alpha Bank
  • Τράπεζα Πειραιώς
  • Εθνική Τράπεζα
  • Eurobank
  • Viva
  • Παγκρήτια Τράπεζα
Ποιο είναι το ποσό της ενίσχυσης;

Το ποσό ενίσχυσης καθορίζεται βάσει του άρθρου 81 του ν. 4916/2022. Ειδικότερα, για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο 2022, η πίστωση ανέρχεται στα ακόλουθα ποσά:
  • Πενήντα (50) ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών-μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη Νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη Νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,

  • Σαράντα (40) ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα,

  • Τριάντα πέντε (35) ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών - μοτοποδηλάτων, με κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,

  • Τριάντα (30) ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Για τους δικαιούχους που επιλέγουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας το ποσό της παραπάνω οικονομικής ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά πέντε (5) ευρώ.

Πότε γίνεται η κατάθεση της ενίσχυσης;

Η πίστωση της ενίσχυσης, είτε στην άυλη ψηφιακή κάρτα, είτε στον επιλεγμένο τραπεζικό λογαριασμό, γίνεται εντός δύο (2) εργάσιμων ημερών από την ημ/νία έγκρισης της αίτησης του δικαιούχου.

Πού και πως το χρησιμοποιώ;

H άυλη ψηφιακή κάρτα χρησιμοποιείται (μέσω του smartphone στο οποίο θα εγκατασταθεί) σε όλα τα πρατήρια καυσίμων της χώρας, μέσω των POS, όπως οποιαδήποτε κάρτα.

Το ποσό κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό χρησιμοποιείται μέσω συνδεδεμένων χρεωστικών καρτών με τον λογαριασμό ή μέσω ανάληψης σε μετρητά.

Το Fuel Pass δεν υποστηρίζει ανάληψη του ποσού ή συναλλαγές σε εμπόρους του εξωτερικού. Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το διαθέσιμο υπόλοιπο σας μέχρι την 31/07/2022.

Είμαι επιχειρηματίας-πρατηριούχος; Πως λειτουργεί ως προς την επιχείρησή μου το Fuel Pass και πότε θα λάβω τα χρήματα;

Η χρήση της άυλης κάρτας Fuel Pass είναι πανομοιότυπη με οποιαδήποτε άλλη κάρτα χρησιμοποιείται μέσω POS.

Η ενίσχυση αφορά μόνο ΙΧ οχήματα;

Ναι, η δράση αφορά μόνο οχήματα ιδιωτικής χρήσης.

Σε περίπτωση που ένα ζευγάρι πληροί τα κριτήρια με την κοινή φορολογική του δήλωση, δικαιούνται και οι δύο την ενίσχυση σε περίπτωση κατοχής δύο ξεχωριστών οχημάτων από τον καθένα εξ’ αυτών;

Ναι, το κάθε μέλος θα πρέπει να κάνει χωριστή αίτηση και να αναφέρει το δικό του όχημα στην αίτησή του. Το μέλος που κάνει το αίτημα θα πρέπει να έχει την ιδιοκτησία ή την συνιδιοκτησία του οχήματος.

Που μπορώ να απευθυνθώ για ερωτήματα ή διευκρινήσεις για την λειτουργία της πλατφόρμας;

Για τυχόν ερωτήματα ή διευκρινήσεις μπορείτε να απευθυνθείτε στο 215 560 5150.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Επιδότηση στα καύσιμα: Αλλαγές για ΑΜΕΑ και μηχανές έως 50 κυβικά"

Πεύκη: Έκρηξη από γκαζάκια στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας

Επίθεση με εμπρηστικό μηχανισμό σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης (27/4) στα γραφεία της ΝΔ στην Πεύκη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η επίθεση στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην Πεύκη, επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας, σημειώθηκε στις 03.45 τα ξημερώματα.

Από την έκρηξη του μηχανισμού, ο οποίος αποτελείτο από γκαζάκια, έσπασε η τζαμαρία των γραφείων.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πεύκη: Έκρηξη από γκαζάκια στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας"

Ακρίβεια: Το σχέδιο για τους φουσκωμένους λογαριασμούς στο ρεύμα – Πλαφόν στις τιμές χονδρικής και αυξήσεις επιδομάτων

Μετά τις ολιγοήμερες Πασχαλινές διακοπές, η κυβέρνηση «ζεσταίνει τις μηχανές» για να είναι έτοιμη να βάλει μπρος το εθνικό σχέδιο στήριξης των πολιτών απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια, την οποία γιγαντώνει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Μετά την επιταγή ακρίβειας των 200 ευρώ που δόθηκε τη Μεγάλη Εβδομάδα σε ευάλωτους πολίτες και την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ μηνιαίως από 1η Μαΐου, η κυβέρνηση προωθεί άμεσα παρέμβαση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Εφόσον οι διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στους κόλπους της Ε.Ε., εν όψει της Συνόδου Κορυφής στις 30 και 31 Μαΐου, δείξουν ότι η Ευρώπη δεν θα απαντήσει «πυροσβεστικά» στο ευρωπαϊκό πρόβλημα της ακρίβειας στην ενέργεια, η κυβέρνηση σχεδιάζει Plan Β…

Το εναλλακτικό σχέδιο θα είναι έτοιμο στο συρτάρι για άμεση εφαρμογή, και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αναμένεται να προβλέπει πλαφόν στις τιμές χονδρικής του ρεύματος.

Εναλλακτικά η κυβέρνηση μελετά τη συνέχιση της επιδότησης στους λογαριασμούς.

Οι προσδοκίες για απάντηση της Ευρώπης…

Στο κυβερνητικό επιτελείο ο πήχης των προσδοκιών σε σχέση με την απάντηση της Ευρώπης είναι χαμηλά…

Το βασικότερο «αγκάθι» το βάζει η Γερμανία, η οποία αντιτίθεται στην υιοθέτηση ενός ευρωπαϊκού πακέτου στήριξης έναντι των ανατιμήσεων στην ενέργεια, όπως αντίστοιχα έγινε στην πανδημία με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ωστόσο το ποσοστό ρεκόρ που συγκέντρωσε η ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση στη Γαλλία, εκτιμάται ότι σε κάποιο βαθμό τουλάχιστον θα… «αφυπνίσει» την Ευρώπη. Το πότε, το πώς και βάθος της αντίδρασης της όμως απέναντι στην άνοδο του λαϊκισμού και του ευρωσκεπτικισμού στα κράτη – μέλη είναι ένα μεγάλο ζητούμενο προς απάντηση.

Ποια νέα μέτρα είναι στο τραπέζι…

Σε συνέχεια της αύξησης του κατώτατου μισθού, στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου είναι και η αύξηση ορισμένων προνοιακών επιδομάτων, όπως το επίδομα αναπηρίας αλλά και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Παράλληλα δρομολογείται και η επέκταση της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης και τον Μάϊο (περίπου 15 λεπτά το λίτρο).

Η πρόταση για μείωση του Φ.Π.Α. σε βασικά είδη διατροφής, δεν έχει αποκλειστεί αλλά προς το παρόν τουλάχιστον παραμένει στον «πάγο», για τρεις λόγους:

Α) Γιατί, παρά τους ελέγχους, δεν είναι βέβαιο ότι η μείωση του φόρου θα φτάσει στην τσέπη των πολιτών και δεν θα απορροφηθεί από τα άλλα ενδιάμεσα κόστη – τα οποία επίσης είναι αυξημένα εδώ και καιρό – και ότι δεν θα υπάρξουν φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Β) Η μεγάλη εξάρτηση των δημοσίων εσόδων από τον Φ.Π.Α.. Σε ένα τόσο ρευστό περιβάλλον, υπάρχει η ανάγκη για εφεδρείες και τα χρήματα που αναλογούν στα φορολογικά έσοδα είναι ένα σίγουρο «μαξιλάρι».

Γ) Επιπλέον, όπως εκτιμούν κυβερνητικοί παράγοντες, η μείωση φορολογικών συντελεστών οριζόντια, για όλους, θα «αδικήσει» αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη και χρειάζονται μεγαλύτερη στήριξη από την πολιτεία.

Ο καταλύτης για κάθε κρατική παρέμβαση θα είναι ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος. Ο πρόσθετος προϋπολογισμός ύψους 2,6 δισ. που κατατέθηκε αλλά και η εικόνα που υπάρχει σε σχέση με τα έσοδα στο πρώτο τρίμηνο του 2022, προς το παρόν είναι σημαντικά «όπλα» στα χέρια της κυβέρνησης στη «μάχη» για τη στήριξη των πολιτών.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ακρίβεια: Το σχέδιο για τους φουσκωμένους λογαριασμούς στο ρεύμα – Πλαφόν στις τιμές χονδρικής και αυξήσεις επιδομάτων"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news