facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

Επιθέσεις αδέσποτων στο Αγρίνιο-δυο πολίτες στο νοσοκομείο

Περιστατικά επίθεσης αδέσποτων στην περιοχή του Αγρινίου, απασχόλησαν σήμερα την Αστυνομία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του agriniopress, το πρωί αδέσποτο σκυλί επιτέθηκε και τραυματισε ελαφρά πολίτη στη Νέα Αβώρανη. Ο άνδρας, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο του Αγρινίου, όπου οι αστυνομικοί τον ενημέρωσαν για τις νόμιμες ενέργειες στις οποίες, εαν επιθυμεί, μπορεί να προβεί.

Στις 12 περίπου το μεσημέρι, στην οδό Παπαστράτου, άνδρας δέχθηκε επίθεση απο σκυλί, επίσης αδέσποτο. Και σε αυτήν την περιπτωση, δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομειο του Αγρινίου.

Η Αστυνομία ενημέρωσε και τον δήμο Αγρινίου για τα δυο περιστατικά.

agriniopress

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιθέσεις αδέσποτων στο Αγρίνιο-δυο πολίτες στο νοσοκομείο"

Οριοθετήθηκε η φωτιά στο Λογγίτσι Φθιώτιδας

Τα εναέρια μέσα που έφτασαν στην περιοχή της Φθιώτιδας και κάποια στιγμή, μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας, ξεπέρασαν τα 10, μπόρεσαν να περιορίσουν τα μέτωπα της φωτιάς και να δώσουν την ευκαιρία στις επίγειες δυνάμεις να ανακόψουν την πορεία της προς το χωριό Λογγίτσι .

Η μάχη με τις αναζωπυρώσεις συνεχίζεται τώρα από τις επίγειες δυνάμεις.

Οι κάτοικοι έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους στο χωριό ενώ στην περιοχή παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, εθελοντές, βυτιοφόρα της Περιφέρειας και των Δήμων όπως επίσης και μηχανήματα έργων και προσπαθούν να ελέγξουν πλήρως την πυρκαγιά.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Οριοθετήθηκε η φωτιά στο Λογγίτσι Φθιώτιδας"

Νέα απόπειρα εμπρησμού στο Πεδίον του Άρεως - Συνελήφθη 27χρονος ανδρας

Νέα απόπειρα εμπρησμού στο Πεδίον του Άρεως. Ένας 27χρονος αυτή τη φορά προσπάθησε να βάλει φωτιά σε ξερά χόρτα.

Η άμεση επέμβαση του προσωπικού ασφαλείας της Περιφέρειας Αττικής και της Αστυνομίας απέτρεψε την εκδήλωση πυρκαγιάς ενώ ο δράστης συνελήφθη και οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη.

Ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης χαρακτήρισε ιδιαίτερα «ανησυχητικό και θλιβερό» το γεγονός της δεύτερης απόπειρας εμπρησμού στην καρδιά της Αθήνας, υπογραμμίζοντας πως «οφείλουμε να είμαστε όλοι σε εγρήγορση και να προβαίνουμε σε καταγγελία κάθε ύποπτης κίνησης. Σε αυτό το πλαίσιο έχω δώσει εντολή σε όλα τα αρμόδια στελέχη της Περιφέρειας να είναι σε διαρκή επιφυλακή, προκειμένου να προλαμβάνονται έγκαιρα ανάλογα φαινόμενα».

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα απόπειρα εμπρησμού στο Πεδίον του Άρεως - Συνελήφθη 27χρονος ανδρας"

39 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη την Ελλάδα

 Από Ω/19:00/26-08-2021 έως Ω/19:00/27-08-2021, εκδηλώθηκαν 39 δασικές πυρκαγιές και συνολικά επιχείρησαν 829 πυροσβέστες με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 327 οχήματα και περιοδικά επιχείρησαν 12 Α/Φ και 2 Ε/Π. Συνδρομή από εθελοντές, μηχανήματα έργου και υδροφόρες Ο.Τ.Α.

Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

 

Διαβάστε Περισσότερα » "39 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη την Ελλάδα"

Φυλακές Κορυδαλλού: Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν χιλιάδες ναρκωτικά χάπια σε αποθήκη

Χιλιάδες ναρκωτικά χάπια «αποκάλυψε» έκτακτη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε έκτακτη έρευνα στις φυλακές Κορυδαλλού.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σήμερα, Παρασκευή 27 Αυγούστου 202, πραγματοποιήθηκε έκτακτη έρευνα από σωφρονιστικούς υπαλλήλους, σε αποθήκη του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού Ι.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 3.045 ναρκωτικά χάπια, μία χρυσή αλυσίδα, 124 ευρώ, αμερικάνικο δολάριο και 5.006 Γρίβνα Ουκρανίας.

Όπως σημειώνεται, ενημερώθηκαν άμεσα ο αρμόδιος Εισαγγελέας και η τοπική αστυνομική Αρχή, που διενεργεί σχετική προανάκριση.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται και ο προβλεπόμενος πειθαρχικός έλεγχος.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Φυλακές Κορυδαλλού: Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν χιλιάδες ναρκωτικά χάπια σε αποθήκη"

Προφυλακίστηκε 55χρονος που φέρεται να ομολόγησε εμπρησμούς στη Ζάκυνθο

Προφυλακιστέος κρίθηκε από την εισαγγελία Ζακύνθου ο 55χρονος Ζακυνθινός
ο οποίος, όπως πρώτη αποκάλυψε η ΕΡΤ, είχε συλληφθεί με αφορμή παλιότερη καταδικαστική απόφαση που εκκρεμούσε εις βάρος του, αλλά ανακρίθηκε και για σειρά πυρκαγιών σε συγκεκριμένη περιοχή του νησιού.
 
Ο 55χρονος σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ομολόγησε ότι έβαλε τις φωτιές που ξέσπασαν το περασμένο Σάββατο στο Αργάσι Ζακύνθου, κατά την οποία κινδύνευσαν σπίτια, και στην περιοχή του Σκοπού, τη νύχτα της ίδιας μέρας.
 
Ο κατ’ ομολογίαν εμπρηστής, στις 30 Ιουλίου είχε απειλήσει και επιτεθεί με μαχαίρι σε πυροσβέστη και συγκεκριμένα τον οδηγό του Διοικητή, έξω από τον πυροσβεστικό σταθμό Ζακύνθου.
Ο 55χρονος Ζακυνθινός οδηγήθηκε στις φυλακές της Κορίνθου, όπου και θα παραμείνει μέχρι την εκδίκαση της κακουργηματικού, πλέον, χαρακτήρα υπόθεσής του.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Προφυλακίστηκε 55χρονος που φέρεται να ομολόγησε εμπρησμούς στη Ζάκυνθο"

Αφγανιστάν: Στους 170 οι νεκροί από την επίθεση

Στους 170 ανέρχονται οι νεκροί από την επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ενώ οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 200, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους Υγείας, τους οποίους επικαλούνται οι New York Times.

Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται δύο Βρετανοί υπήκοοι και το παιδί ενός τρίτου, σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών.

Ο Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε επίσης ότι δύο ακόμη Βρετανοί τραυματίστηκαν.

«Ήταν αθώοι άνθρωποι και είναι τραγικό το γεγονός ότι ενώ προσπαθούσαν να οδηγήσουν τους αγαπημένους τους ανθρώπους στην ασφάλεια, δολοφονήθηκαν από δειλούς τρομοκράτες», τόνισε.

Σημειώνεται επίσης ότι το Πεντάγωνο δήλωσε πως ο δράστης της φονικής επίθεσης ήταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας και όχι δύο.

«Μπορώ να σας επιβεβαιώσω ότι δεν πιστεύουμε πως υπήρξε δεύτερη έκρηξη στο ξενοδοχείο Μπάρον ή κοντά σε αυτό, ότι ήταν ένας ο βομβιστής αυτοκτονίας», ανέφερε σε δημοσιογράφους ο Στρατηγός Γουίλιαμ Τέιλορ.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, του οποίου η υποομάδα με όνομα ISIS-Khorosan, έχει αναδυθεί ως εχθρός τόσο της Δύσης όσο και των Ταλιμπάν.

kathimerini

Διαβάστε Περισσότερα » "Αφγανιστάν: Στους 170 οι νεκροί από την επίθεση"

Στο φως νέα έρευνα: Ποιος ο κίνδυνος θρόμβωσης μετά τον εμβολιασμό και ποιος αν κολλήσει κανείς κορονοϊό

Το  φως της δημοσιότητας βλέπουν τα αποτελέσματα της πιο μεγάλης έρευνας που έχει γίνει μέχρι τώρα για τις παρενέργειες που συνδέονται με τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με τα οποία ο κίνδυνος να εμφανιστούν θρομβώσεις είναι πολύ μικρότερος μετά το εμβόλιο απ' ό,τι αν κολλήσει κάποιος αυτή τη νόσο.

Στο πλαίσιο αυτής της βρετανικής μελέτης, η οποία δημοσιεύεται από την επιθεώρηση British Medical Journal (BMJ), συγκρίθηκαν τα ιατρικά δεδομένα 29 εκατ. ανθρώπων, που έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του εμβολίου των Pfizer-BioNTech ή εκείνου των Οξφόρδης-AstraZeneca μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Απριλίου 2021, με αυτά σχεδόν 2 εκατομμυρίων ανθρώπων που είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Νέα έρευνα: Τα στατιστικά για τις θρομβώσεις

Ο κίνδυνος να παρουσιάσει κάποιος φλεβική θρόμβωση είναι σχεδόν 200 φορές πιο αυξημένος αν κολλήσει την Covid (12.614 επιπλέον κρούσματα στα 10 εκατομμύρια) απ' ό,τι αν εμβολιαστεί με AstraZeneca (66 επιπλέον κρούσματα).

Αναφορικά με τις αρτηριακές θρομβώσεις, δεν διαπιστώθηκε κανένα επιπλέον κρούσμα για οποιοδήποτε από τα εμβόλια, όμως 5.000 επιπλέον κρούσματα στα 10 εκατομμύρια άτομα παρατηρήθηκαν μεταξύ αυτών που προσβλήθηκαν από την Covid-19.

Έτσι οι άνθρωποι που προσβάλλονται από τον ιό κινδυνεύουν 11 φορές περισσότερο να υποστούν εγκεφαλικό αγγειακό επεισόδιο (1.699 επιπλέον κρούσματα σε 10 εκατ. άτομα) απ' ό,τι αυτοί που εμβολιάζονται με Pfizer (143 επιπλέον περιπτώσεις).

Πότε «χτυπούν» οι θρομβώσεις

«Η μεγάλη πλειονότητα των ασθενών θα είναι απολύτως καλά με αυτά τα εμβόλια», δήλωσε στο BBC η επικεφαλής των ερευνητών που συμμετείχαν στη μελέτη Τζούλια Χίπσλεϊ-Κοξ, υποστηρίζοντας πως πρέπει «να τεθούν στο πλαίσιό τους» τα «πολύ σπάνια κρούσματα» αιματικών θρόμβων.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας της Οξφόρδης υπογράμμισε εξάλλου πως αυτός ο αυξημένος κίνδυνος να αναπτυχθούν θρόμβοι επικεντρώνεται σε περιόδους «πιο συγκεκριμένες και σύντομες» με τα εμβόλια («15 ως 21 ημέρες μετά τον εμβολιασμό με Pfizer για τα εγκεφαλικά αγγειακά επεισόδια, «8 έως 14 ημέρες για τη θρομβοκυτταροπενία με το AstraZeneca») απ' ό,τι μετά την εμφάνιση της Covid-19, οπότε ο κίνδυνος παρατείνεται «για 28 ημέρες μετά τη μόλυνση».

Η μελέτη αυτή δημοσιοποιήθηκε ενώ πολυάριθμες χώρες -μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο- αποφάσισαν να περιορίσουν τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε ένα πιο ηλικιωμένο πληθυσμό εξαιτίας αυτών των φόβων που συνδέονται με τη δημιουργία θρόμβων.

Η αγγλική υπηρεσία υγείας (PHE) εκτιμά πως τα εμβόλια έχουν επιτρέψει να αποφευχθούν περισσότεροι από 100.000 θάνατοι στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 132.000 ανθρώπους.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Στο φως νέα έρευνα: Ποιος ο κίνδυνος θρόμβωσης μετά τον εμβολιασμό και ποιος αν κολλήσει κανείς κορονοϊό"

Σάλος με συναυλία & χορούς στη Λειβαδιά -Δήμαρχος: Ήταν ένα κακό γεγονός «ενός λεπτού»

Πολλές συζητήσεις έχουν γίνει για αυτό που συνέβη στη Λιβαδειά. Την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού «σαρώνει» τη χώρα, στο Ανοικτό Θέατρο της Κρύας στη Λιβαδειά επικράτησε χαμός στη συναυλία της Ματούλας Ζαμάνη που διοργάνωσε ο Δήμος Λεβαδέων, στα πλαίσια των Τροφωνίων 2021. Οι εικόνες που αναρτήθηκαν στα social media και κυκλοφορούν στο διαδίκτυο προκάλεσαν σάλο με εκατοντάδες θεατές χωρίς μάσκες και χωρίς αποστάσεις και δεκάδες όρθιους να χορεύουν και να τραγουδούν.

 

Στο σημείο ήταν και ο δήμαρχος Γιάννης Ταγκαλέγκας, ο οποίος όταν η κατάσταση ξέφυγε, ζήτησε από την ερμηνεύτρια να κλείσει τη συναυλία το οποίο, όπως αναφέρει ο ίδιος στο facebook έγινε αμέσως.
Συγκεκριμένα είπε: «Τηρήσαμε στο απόλυτο τα μέτρα, είχαμε το 70% με αριθμημένα κουπόνια, παρουσία και της αστυνομικής Αρχής κατά την έναρξη της εκδήλωσης. Κάποια στιγμή αυθόρμητα το κοινό κατέβηκε να χορέψει στην σκηνή, για ένα λεπτό, ήμουν εκεί και ζήτησα στην καλλιτέχνιδα να σταματήσει την συναυλία, όπως και έγινε. Είπε ένα τελευταίο τραγούδι και σταμάτησε». «Ηταν ένα κακό γεγονός που συνέβη μόνο για 1 λεπτό» υπογράμμισε ο δήμαρχος Λιβαδειάς.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Σάλος με συναυλία & χορούς στη Λειβαδιά -Δήμαρχος: Ήταν ένα κακό γεγονός «ενός λεπτού»"

Έκρηξη στην Καμπούλ: Στους 170 οι νεκροί, τουλάχιστον 200 τραυματίες - Συνεχίζεται το χάος στο αεροδρόμιο

Στους 170 «σκαρφάλωσε» ο αριθμός των νεκρών μετά την έκρηξη που σκόρπισε τον τρόμο έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Ανάμεσα στους νεκρούς 13 Αμερικανοί, μέλη των στρατιωτικών δυνάμεων, και Βρετανοί, ενώ οι τραυματίες φτάνουν στους περίπου 200.

Σύμφωνα με τελευταία εξέλιξη, δύο Βρετανοί, καθώς και το παιδί ενός τρίτου Βρετανού υπηκόου, σκοτώθηκαν στη βομβιστική επίθεση, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.

Άλλοι δύο Βρετανοί πολίτες είναι μεταξύ των τραυματιών.

«Η χθεσινή, κατάπτυστη επίθεση υπογραμμίζει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν όσοι βρίσκονται στο Αφγανιστάν και ενισχύει το επιχείρημα γιατί κάνουμε όλα αυτά για να βγάλουμε τον κόσμο», ανέφερε ο Ράαμπ.

«Θλίβομαι βαθύτατα με την είδηση ότι δύο Βρετανοί πολίτες καθώς και το παιδί ενός τρίτου σκοτώθηκαν την Πέμπτη στην τρομοκρατική επίθεση (…) Ήταν αθώοι άνθρωποι και είναι τραγικό που δολοφονήθηκαν από δειλούς τρομοκράτες, καθώς επιχειρούσαν να φέρουν τους δικούς τους στην ασφάλεια, στο Ηνωμένο Βασίλειο», πρόσθεσε.

Λόγω των ραγδαίων εξελίξεων, χιλιάδες κόσμου έχει συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο για να φύγει από την κόλαση του Αφγανιστάν.

Η επίθεση που προκάλεσε παγκόσμιο συναγερμό οδήγησε σειρά χωρών-μελών του ΝΑΤΟ να παγώσουν τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης πολιτών από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. 

Μετά την επίθεση από βομβιστή αυτοκτονίας, που έδρασε ως μοναχικός λύκος, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη. Συγκεκριμένα, το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν, παρακλάδι του ISIS, βρέθηκε πίσω από το λουτρό αίματος στο Αφγανιστάν. 

Το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν αναρριχήθηκε το 2015, ως αποτέλεσμα της εξάπλωσης της ομάδας ISIS έξω από το Ιράκ και τη Συρία.

Η περιοχή Χορασάν καλύπτει το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, την κεντρική Ασία και μέρος του Ιράν.

Οι μαχητές του ISIS-K πιστεύεται ότι είναι 2.200, με τον φόβο για αύξηση του αριθμού να είναι υπαρκτός δεδομένης της αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων από τη γύρω περιοχή.

Οι συγκεκριμένοι μαχητές είναι εγκατεστημένοι στις επαρχίες Κονάρ και Νανγκαράρ, ενώ βρίσκονται πίσω από ορισμένες από τις σκληρές επιθέσεις στο Αφγανιστάν.

Μετά τη φονική έκρηξη, οι ΗΠΑ έσπευσαν να στείλουν το μήνυμα ότι δεν θα πτοηθούν από το Ισλαμικό Κράτος και πως δεν θα επιτρέψουν άλλες επιθέσεις από το Αφγανιστάν σε βάρος των Αμερικανών. 

Στην αποσαφήνιση ότι δεν σημειώθηκε δεύτερη έκρηξη κοντά σε ξενοδοχείο, έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, και πως ο βομβιστής αυτοκτονίας έδρασε ως μοναχικός λύκος, προχώρησε διπλωμάτης του Πενταγώνου σε συνέντευξη Τύπου, μετά το λουτρό αίματος στο Αφγανιστάν.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου υπογράμμισε, ακόμη, πως 5.000 Αμερικανοί έχουν απομακρυνθεί με ασφάλεια από το Αφγανιστάν, ενώ η καταληκτική ημερομηνία, η 31η Αυγούστου, που έχουν θέσει οι Ταλιμπάν για την απομάκρυνση των Αμερικανών δεν είναι μακριά.

Συνολικά, 111.000 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί αεροπορικώς έξω από το Αφγανιστάν, ως μέρος της επιχείρησης εκκένωσης.

Υπάρχουν ακόμη 5.400 άνθρωποι στο αεροδρόμιο της Καμπούλ περιμένοντας να απομακρυνθούν με πτήσεις.

«Πάνω από 5.000 μέλη αμερικανικών υπηρεσιών βρίσκονται σε κίνδυνο. Αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία της επιχείρησης, το Ισλαμικό Κράτος δεν θα μας φοβίσει όμως», τόνισε ακόμη.

«Θα απομακρύνουμε τον κόσμο μέχρι το τελευταίο λεπτό», διεμήνυσε το Πεντάγωνο, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξουν και άλλες επιθέσεις στο Αφγανιστάν λόγω απειλών που εντοπίζονται στην περιοχή.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Έκρηξη στην Καμπούλ: Στους 170 οι νεκροί, τουλάχιστον 200 τραυματίες - Συνεχίζεται το χάος στο αεροδρόμιο"

Συγκλονιστική καταγγελία στο για αστυνομική αυθαιρεσία σε υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας

Ένα απίστευτο περιστατικό πολλαπλής αστυνομικής αυθαιρεσίας φέρεται να διαδραματίστηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Λάρισα με θύτη αστυνομικό που υπηρετεί στην Αθήνα και θύμα την ηλικιωμένη πεθερά του την οποία ο δράστης είχε πάει να επισκεφθεί μαζί με την κόρη της και τα δύο τους παιδιά -ενός βρέφους και ενός τετράχρονου- για ολιγοήμερες διακοπές.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει στο ethnos.gr η Παναγιώτα Πρωτονοτάριου, δικηγόρος της γυναίκας, η οποία είναι ανοσοκατεσταλμένη και καρκινοπαθής, ενώ είναι, επίσης, Ιταλίδα και δεν κατέχει την ελληνική γλώσσα πλήρως, οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Λάρισας φέρονται να προσπάθησαν να συγκαλύψουν την υπόθεση σοβαρής ενδοοικογενειακής βίας.  

Τι καταγγέλλει η δικηγόρος της παθούσας

Τα όσα καταγγέλλει η δικηγόρος της παθούσας είναι συγκλονιστικά:  

«Η εντολέας μου δέχτηκε επίθεση από το γαμπρό της χθες το βράδυ μέσα στο σπίτι της. Είναι 75 ετών, Ιταλίδα, που δεν χειρίζεται καλά την ελληνική γλώσσα. Φιλοξενεί την οικογένειά της κόρης της και τον γαμπρό της για 10 ημέρες. Έχει επαναληφθεί και στο παρελθόν αυτή η συμπεριφορά εκ μέρους του. Πρόκειται για εν ενεργεία αστυνομικό, ο οποίος υπηρετεί στην Αθήνα.   Η μόνιμη κατοικία της εντολέως μου είναι στη Λάρισα. Είχαν έρθει για διακοπές μαζί με τη σύζυγό του και κόρη της εντολέως μου. Έμειναν στο σπίτι. Οι προπηλακισμοί και τα χτυπήματα ξεκίνησαν από την πρώτη μέρα. Της απαγορευόταν να βγει από το δωμάτιό της. Υπάρχει μία αντιπαλότητα, η οποία έχει ξεκινήσει τα τελευταία πέντε χρόνια γιατί διεκδικεί ο γαμπρός το σπίτι. Θέλει το σπίτι για εκείνον. 

Χθες, η γυναίκα, επειδή δεν μπορούσε να επικοινωνήσει η ίδια με την αστυνομία πήρε τηλέφωνο την δεύτερη τη κόρη της στην Αθήνα και της ζήτησε βοήθεια.  Φώναζε “βοήθεια – βοήθεια, με χτυπάει”. Εκείνη επικοινώνησε με το Αστυνομικό Τμήμα της Λάρισας, τους ανέφερε την υπόθεση και εκείνοι έστειλαν περιπολικό. Στο σπίτι οι αστυνομικοί ήταν πάρα πολύ ήρεμοι με τον δράστη. Ο δράστης αρνήθηκε το οτιδήποτε.  

Η γυναίκα είναι ανοσοκατεσταλμένη, έχει κάνει μαστεκτομή και λεμφανεδεκτομή. Την χτυπούσε στο χέρι αυτό το οποίο είναι πρησμένο επειδή έχει υποστεί και χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες και αυτή τη στιγμή είναι με βαριά φαρμακευτική αγωγή. Το χέρι αυτό είναι πρησμένο. Οι αστυνομικοί αφού συζήτησαν, λοιπόν, με τον δράστη και όχι με την εντολέα μου, για την οποία δεν υπήρχε εκεί  κάποιος για να την υποστηρίξει τόσο εκείνη όσο και τα δίκαιά της, την έβαλαν στο περιπολικό. 

Έβαλαν στο περιπολικό το θύμα και ο δράστης πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα με το αυτοκίνητό του. Αφού έφτασαν εκεί, ζήτησαν από την εντολέα μου να υποβάλει μήνυση, τηλεφώνησα και εγώ στο Αστυνομικό Τμήμα και μίλησα με την αξιωματικό υπηρεσίας στην οποία ζήτησα να δοθεί εντολή για ιατροδικαστική εξέταση και μου απάντησε ότι δεν έχω λόγο να το κάνω. Έτσι μου είπε αρχικά και μετά μου απάντησε ότι θα ρωτήσει το θύμα αν θέλει.  

Η επικοινωνία αυτή έχει και συνέχεια. Όταν μου είπε ότι θα την ρωτήσει εκείνη την ώρα εγώ εξερράγην. Είπα ότι “πρόκειται για αυτεπάγγελτο αδίκημα, έχετε υποχρέωση να συντάξετε εντολή για διενέργεια ιατροδικαστικής εξέτασης, δεν τίθεται ζήτημα τι θέλει και τι δεν θέλει το θύμα. Είναι αυτεπάγγελτα διωκόμενο αδίκημα». Δυστυχώς, δεν εισακούστηκα σε τίποτα. Πήγε συνάδελφος από τη Λάρισα χθες το βράδυ στις εντεκάμισι η ώρα, μίλησε με την αξιωματικό υπηρεσίας και μου είπε στο τηλέφωνο ότι καλά έκαναν και δε συνέταξαν έκθεση για διενέργεια ιατροδικαστικής εξέτασης, γιατί δεν υπάρχουν εμφανείς εκχυμώσεις. Τηλεφώνησα ξανά στο Αστυνομικό Τμήμα, τους είπα ότι θα κινηθώ νομικά εφόσον δεν πράξουν τα δέοντα και σήμερα που έφτασα εκεί μου έδωσαν να διαβάσω την δικογραφία.  

Στην κατάθεση της εντολέως μου έλεγε ότι “δεν επιθυμώ την ποινική δίωξη του δράστη και δεν επιθυμώ να εξεταστώ από ιατροδικαστή ούτε να προσέλθω στο νοσοκομείο, γιατί είμαι πάρα πολύ ταλαιπωρημένη”. Λέω, “τα είπε αυτά;”. Επέμεινα πάρα πολύ στην αξιωματικό υπηρεσίας και τέλος πάντων μού είπε η αξιωματικός υπηρεσίας ότι είχαν συντάξει τελικά την εντολή για διενέργεια ιατροδικαστικής εξέτασης. Κανονικότατα, της την είχαν επιδώσει χθες στις 00:30, αλλά φτάνοντας στην εισαγγελέα σήμερα με ενημέρωσε η εισαγγελέας της υπηρεσίας η οποία είναι και ποινικής διώξης ότι χθες το βράδυ επέμεναν από το Αστυνομικό Τμήμα με το οποίο επικοινώνησε η ίδια, -αφού εκείνοι ως όφειλαν την κάλεσαν πρώτοι- και από το Τμήμα επέμεναν ότι η κυρία δεν θέλει να ασκήσει ποινική δίωξη. 

Σήμερα που μίλησα στο θύμα, που όπως έχω αναφέρει είναι Ιταλίδα όπως και δεν έχει πάρα πολύ καλή αντίληψη της ελληνικής γλώσσας, της λέω:  “Eσείς, δεν θέλατε την ποινική δίωξη;”.  Και με κοιτούσε η γυναίκα με απορία. Δεν καταλάβαινε τι σημαίνει αυτό, δεν καταλάβαινε τι σημαίνει ποινική δίωξη. Της λέω μετά:  “Δεν θέλετε να του κάνετε μήνυση;”. Και μου λέει, “του έκανα”. Γνωρίζει την μήνυση ως λέξη, δεν ξέρει την έκφραση “άσκηση ποινικής δίωξης”, δεν ξέρει τι σημαίνει. Εννοείται, λοιπόν, ότι χρησιμοποιήθηκαν λέξεις οι οποίες είναι άγνωστες προς το θύμα και οι αστυνομικοί εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι δεν κατέχει καλά την ελληνική γλώσσα, προκειμένου να την παραπλανήσουν και να κάνει ψευδείς δηλώσεις στην κατάθεση της, τις οποίες βεβαίως θα ανακαλέσουμε. Σήμερα περνάμε αυτόφωρο και θα ανακαλέσουμε ενώπιον του δικαστηρίου. Πρόκειται για απόπειρα συγκάλυψης κατ’ επανάληψιν. Στη δεύτερη κόρη της που ενημέρωσε την Αστυνομία έφτασαν να της πουν χθες μέχρι και ότι  η Λάρισα δεν έχει ιατροδικαστή και ότι ιατροδικαστής υπάρχει μόνο στην Θεσσαλονίκη και θα πρέπει η γυναίκα να πάει στην Θεσσαλονίκη για να εξεταστεί. Ειπώθηκε ακόμα κι αυτό κάτι που φυσικά δεν είναι αλήθεια. 

Ο δράστης, βεβαίως, και έχει συλληφθεί. Η εισαγγελέας που κατανοεί πολύ καλά την υπόθεση μας έστειλε  στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο προκειμένου να εκδικαστεί υπόθεση. Εγώ θα ζητήσω αναβολή, ώστε να προσκομίσουμε και την ιατροδικαστική έκθεση καθόσον ακόμα και τώρα δεν έχει πραγματοποιηθεί η εξέταση. Η υπόθεση φαντάζομαι θα εκδικαστεί εντός των επόμενων ημερών, μέσα στον Σεπτέμβριο. 

Η γυναίκα, όταν την είδα σήμερα το πρωί, ήταν σε κατάσταση σοκ. Έκλαιγε, ήταν ολομόναχη, δεν είχε κάποιον να την βοηθήσει, και ζήτησα από την εισαγγελέα να φροντίσει για την απομάκρυνση ενός τόσο επικίνδυνου ανθρώπου. Έχει κάνει και ο ίδιος μήνυση, επίσης, στο πλαίσιο της ενδοοικογενειακής βίας. Λέει ότι το θύμα φώναζε πάρα πολύ και χτύπαγε τις πόρτες. Και ακόμα, ότι το θύμα τον απείλησε ότι θα τον διώξει από την Αστυνομία. Αυτά βεβαίως είναι αστειότητες, γιατί καταλαβαίνουμε όλοι ότι ο δράστης σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να νιώθει απειλή από μία γριούλα η οποία είναι άρρωστη και δεν έχει οποιαδήποτε δυνατότητα να του κάνει το οτιδήποτε». 

Το ethnos.gr επικοινώνησε και με πηγές από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίες επισημαίνουν ότι έχουν κατατεθεί μηνύσεις και από τις δύο πλευρές και έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες, ενώ αναφορικά με το θύμα σημειώνουν ότι ανήκει στο πολιτικό προσωπικό της Αστυνομίας, που βρίσκεται σε διαθεσιμότητα λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας και η ηλικία του είναι 61 ετών.

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Συγκλονιστική καταγγελία στο για αστυνομική αυθαιρεσία σε υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας"

Καιρός αύριο: Πού θα πέσουν βροχές και καταιγίδες – «Τραβάει» 38άρι ο υδράργυρος

Άστατος θα είναι ο καιρός αύριο, Σάββατο (28.08.2021) με διαστήματα ηλιοφάνειας αλλά και τοπικές μπόρες. Μέχρι 38 βαθμούς θα φτάσει η θερμοκρασία.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στα κεντρικά και βόρεια τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση του καιρού από τις βραδινές ώρες.

Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες
νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες.

Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και στα δυτικά θα σχηματιστούν ομίχλες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στα νότια 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση 

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί 4 μποφόρ και πρόσκαιρα το απόγευμα νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και από τις μεσημβρινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση του καιρού τις βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις οι οποίες στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και από τις προμεσημβρινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση του καιρού από τις βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 33 και στη Θράκη έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών ή μεμονωμένων καταιγίδων τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία από τα βόρεια θα αυξηθούν και από τις προμεσημβρινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και τη βόρεια Εύβοια. Βελτίωση από αργά το απόγευμα.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και στα νότια 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 36 και στα νότια έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 και από το μεσημέρι τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Ανεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Πού θα πέσουν βροχές και καταιγίδες – «Τραβάει» 38άρι ο υδράργυρος"

Κορωνοϊός: Στα 3.076 τα νέα κρούσματα - 337 οι διασωληνωμένοι, 22 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα  κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.076, εκ των οποίων 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 576.672 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 51.1% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 217 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.794 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 22, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.561 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 337 (60.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 82.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.951 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 248 (ημερήσια μεταβολή -6.42%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 263 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Η γεωγραφική κατανομή των 3.076 κρουσμάτων covid-19 έψς ως εξής:

78 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

 92 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

 28 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

 99 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

175 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

 83 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

 97 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

 22 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

 323 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

60 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Άνδρου

 19 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

 10 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

 140 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

 23 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

 4 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

 32 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

 67 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

 70 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

 97 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

 52 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

 94 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

 14 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

 21 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

 11 κρούσμα στην Π.Ε. Ικαρίας

 28 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

 66 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

 21 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

 7 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

 5 κρούσματα στην Π.Ε. Καρπάθου

 28 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

 51 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

 15 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

 10 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

 70 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

 38 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

 14 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

 18 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

 65 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

 21 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

 30 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

 13 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου

 32 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

 95 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μήλου

 18 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

 19 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

 17 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

 8 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου

 37 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

 60 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

 11 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

27 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

 18 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

 77 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου

 38 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

 6 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων

 5 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου

 26 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

 35 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

 13 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

 30 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

 55 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

32 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

 141 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 3.076 τα νέα κρούσματα - 337 οι διασωληνωμένοι, 22 θάνατοι"

Υπ. Υγείας: Δωρεάν 2 self test από τα φαρμακεία σε μη εμβολιασμένους που επιστρέφουν από διακοπές – Ποιους αφορά

Στην περαιτέρω δωρεάν διάθεση δύο (2) τεστ από τα φαρμακεία της χώρας, από τη Δευτέρα 30 Αυγούστου έως και τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου προχωρά το υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο της επιστροφής των πολιτών από τις διακοπές και της ισχυρής σύστασης για τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self test).

Η περαιτέρω δωρεάν διάθεση των δύο τεστ από τα φαρμακεία της χώρας αφορά τις παρακάτω ομάδες πολιτών:

– Μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

– Μη εμβολιασμένα άτομα, ηλικίας 5-17 ετών (η παραλαβή θα γίνεται από τον γονέα ή κηδεμόνα με τον ΑΜΚΑ του δικαιούχου παιδιού)

– Μη εμβολιασμένα άτομα 18-30 ετών, εφόσον διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ

Υπενθυμίζεται ότι, σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και θα εκδίδεται βεβαίωση.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπ. Υγείας: Δωρεάν 2 self test από τα φαρμακεία σε μη εμβολιασμένους που επιστρέφουν από διακοπές – Ποιους αφορά"

Φωτιά στη Φθιώτιδα: Μάχη με τις φλόγες στο Λογγίτσι – Εκκενώθηκε ο οικισμός

Μάχη με τις φλόγες στο ορεινό Λογγίτσι Στυλίδας, για τις επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις που ενεργούν στην πυρκαγιά που ξέσπασε σε δύο μέτωπα περίπου στις 4:15’ το μεσημέρι της Παρασκευής (27/8) βόρεια του χωριού.

Οι θυελλώδεις άνεμοι, έδωσαν μεγάλη δύναμη στον πύρινο εφιάλτη που κατέκαψε αρκετά στρέμματα με χαμηλή βλάστηση και πουρνάρι.

Συνέπεια της αλλαγής του ανέμου ήταν να δοθεί η εντολή εκκένωσης του χωριού από τον Αντιπεριφερειάρχη Θανάση Καρακάντζα που βρέθηκε μαζί με την ηγεσία της Πυροσβεστικής και την Πολιτική Προστασία του Δήμου Στυλίδας στην πρώτη γραμμή.

Δείτε βίντεο:

Ο κόσμος συγκεντρώθηκε στην πλατεία του χωριού και ανέμεναν τα αποτελέσματα από το κυρίως μέτωπο της πυρκαγιάς για να δουν αν θα πρέπει να απομακρυνθούν ή όχι.

Στις 7:30’ ξεκίνησαν και οι τελευταίες ρίψεις από τα δύο αεροπλάνα και το ελικόπτερο που έφτασαν από Αγχίαλο και Τανάγρα αντίστοιχα και βοήθησαν πολύ τις επίγειες δυνάμεις να προσεγγίσουν τα μέτωπα και να οριοθετήσουν. Μαζί και τα pzl που επιχειρούν στο βορειότερο μέτωπο της πυρκαγιάς.

Συνολικά  επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 15 οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα των δήμων Στυλίδας, Δομοκού και της Περιφέρειας Στερεάς.

Δείτε φωτογραφίες:

lamiareport

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στη Φθιώτιδα: Μάχη με τις φλόγες στο Λογγίτσι – Εκκενώθηκε ο οικισμός"

Ερέτρια: Αυτοκτόνησε τελικά ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος

Μετά και την ιατροδικαστική εξέταση από την Ιατροδικαστή Σπηλιοπούλου, είναι πλέον σίγουρο ότι ο 29χρονος Διοικητής, έδωσε τέλος  στη ζωής του…

Το χρονικό της αυτοκτονίας του διοικητή άρχισε να ξεδιπλώνεται χθες το μεσημέρι. Ο αξιωματικός έφυγε από την υπηρεσία του στις 15:00 χωρίς όμως ποτέ να φθάσει στο σπίτι του. Η σύζυγος του, με την οποία απέκτησε τον Ιούνιο το πρώτο τους παιδί τον έψαχνε εναγωνίως καθώς δεν της είχε πει το παραμικρό και ανησυχούσε που απουσίαζε τόσες ώρες.

Λίγο μετά τις 9.15 ο 29χρονος Παναγιώτης Μπακούτης βρέθηκε νεκρός εντός του ιδιωτικού αυτοκινήτου του, το οποίο ήταν παρκαρισμένο σε πλατεία κοντά στο Αστυνομικό Τμήμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του eviathema.gr ο άτυχος άνδρας έφερε τραύματα από σφαίρες ενώ εντός του αυτοκινήτου βρέθηκε το υπηρεσιακό του όπλο τύπου glock.

Ο νεαρός αξιωματικός, υπαστυνόμος Α’ στον βαθμό, είχε προϋπηρεσία στο Τμήμα Διαρρηκτών της Ασφάλειας Αττικής ενώ τα τελευταία δυο χρόνια διατελούσε χρέη Διοικητή στην Ερέτρια, δεν είχε εκδηλώσει περίεργη ή ανησυχητική συμπεριφορά ενώ συνάδελφοι του κάνουν λόγο για ένα άτομο που δεν δημιουργούσε προβλήματα ενώ μόλις λίγες ημέρες είχε παντρευτεί και περίπου δύο μήνες πριν είχε γεννηθεί η κόρη του.

Μάλιστα μέχρι και λίγο πριν φύγει από το γραφείο, το μεσημέρι της Πέμπτης, τηλεφωνούσε σε συναδέλφους για τον συντονισμό της αστυνομίας για μια μεγάλη εκδήλωση πολιτιστικού συλλόγου που θα γινόταν το ερχόμενο Σάββατο.

Το κλιμάκιο του Ανθρωποκτονιών που μετέβη στο σημείο κατάφερε μέσα σε λίγες ώρες να λύσει το μυστήριο του θανάτου του νεαρού διοικητή και να δώσει τέλος στο θρίλερ.

eviathema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ερέτρια: Αυτοκτόνησε τελικά ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος"

Πέθανε ο Άκης Τσοχατζόπουλος

Την τελευταία του πνοή άφησε ο Ακης Τσοχατζόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, έπαθε ανακοπή καρδιάς. Οι γιατροί προσπάθησαν να τον επαναφέρουν, αλλά δεν τα κατάφεραν.

Ο πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και νοσηλευόταν σε ιδιωτικό θεραπευτήριο στην Καστέλλα.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος υπήρξε για πολλά χρόνια βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ με συνεχείς παρουσίες σε κυβερνήσεις από το 1981 μέχρι και το 2004.

Στις 11 Απριλίου 2012 συνελήφθη με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και στις 7 Οκτωβρίου 2013 καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 20 ετών, με την ποινή του να μειώνεται αργότερα σε 19 χρόνια.

Επικαλούμενος προβλήματα υγείας αποφυλακίστηκε στις 2 Ιουλίου 2018.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Πέθανε ο Άκης Τσοχατζόπουλος"

Νέο Εξοικονομώ: Επιδοτήσεις έως 75% για 50.000 δικαιούχους – Οι προϋποθέσεις, τα μπόνους και τα κριτήρια

Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο οδηγός του προγράμματος «Νέο Εξοικονομώ» https://ypen.gov.gr/prodimosiefsi-odigou-efarmogis-programmatos-neo-exoikonomo συμβάλλοντας στον στόχο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για τη συνολική ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κτιρίων έως το 2030.

Η επιδότηση κυμαίνεται από 40% έως 75% της συνολικής δαπάνης, ενώ αναμένεται να αναβαθμιστούν ενεργειακά 38% περισσότερες κατοικίες συγκριτικά με τον προηγούμενο κύκλο του προγράμματος

Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και οι μηχανικοί, έχουν την ευκαιρία να προετοιμαστούν εγκαίρως για την υποβολή αίτησης για ένταξη στο πρόγραμμα «Νέο Εξοικονομώ» από τον Οκτώβριο που αναμένεται ότι θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για να καταθέσουν τις αιτήσεις τους και να τύχουν των προνομίων της ενεργειακής αναβάθμισης με επιδότηση που φθάνει και έως 75%.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος «Νέο Εξοικονομώ» ανέρχεται σε 632 εκατομμύρια ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και μαζί με τη μόχλευση θα κινητοποιηθούν κεφάλαια πάνω από 1 δισ. ευρώ.

  • Η υποβολή αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά για χρονικό διάστημα ενός μήνα από την ημερομηνία έναρξης του Προγράμματος και θα είναι ταυτόχρονη σε όλη την Επικράτεια.

Το Πρόγραμμα αναμένεται να αξιοποιήσουν περί τους 50.000 ιδιοκτήτες και αφορά σε κτίρια που υφίστανται νόμιμα, χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία και των οποίων οι ιδιοκτήτες πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.

Πέντε κατηγορίες επιδοτήσεων

Ειδικότερα, περιλαμβάνει πέντε κατηγορίες επιδοτήσεων, στις οποίες οι ωφελούμενοι εντάσσονται ανάλογα με το εισόδημά τους. Προβλέπονται  κίνητρα για παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης σε πολυκατοικίες με επιμέρους αιτήσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων που περιλαμβάνουν κοινόχρηστες και μη κοινόχρηστες παρεμβάσεις αναβάθμισης αυτών.

Για αιτήσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων, μονοκατοικιών και διαμερισμάτων ως μέρος αίτησης σε πολυκατοικία, το μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης ορίζεται ως εξής:  

  • Σε περίπτωση που η χρήση κατοικίας γίνεται από τον αιτούντα (ιδιοκατοίκηση), το ποσοστό επιχορήγησης είναι κλιμακωτό ανά εισοδηματική κατηγορία.
  • Σε περίπτωση που η χρήση κατοικίας γίνεται από πρόσωπο διαφορετικό από τον αιτούντα (δωρεάν παραχώρηση/ενοικίαση), το ποσοστό επιχορήγησης είναι σταθερό και ανεξάρτητο εισοδηματικής κατηγορίας.

Για αιτήσεις πολυκατοικίας, όταν συμμετέχει το σύνολο των χιλιοστών της πολυκατοικίας, προβλέπεται πρόσθετη επιχορήγηση (bonus) +10% στο προβλεπόμενο ποσοστό επιχορήγησης του κάθε συμμετέχοντος διαμερίσματος.

Διαφορές από προηγούμενα Προγράμματα:

  1. Καταργείται η χρονική ιεράρχηση υποβολής αιτήσεων και εισάγονται κριτήρια αξιολόγησης.
  2. Δημιουργείται νέα κατηγορία μόνο για τα ευάλωτα νοικοκυριά με ξεχωριστό προϋπολογισμό ύψους 100 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας τις πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.
  3. Για πρώτη φορά εισάγονται κοινωνικά κριτήρια για ΑμεΑ, πολύτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 21% του ποσοστού μοριοδότησης.
  4. Για πρώτη φορά εισάγεται το κριτήριο των βαθμοημερών, με το οποίο λαμβάνονται υπ’ όψιν οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή.
  • Η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων θα αποτελέσει το σημαντικότερο κριτήριο σε ποσοστό 50% και ακολουθεί το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα σε ποσοστό 15%.
  • Επιτυγχάνεται υπέρβαση κατά 108% του ετήσιου στόχου του ΕΣΕΚ για την εξοικονόμηση ενέργειας από παρεμβάσεις σε κτίρια.
  • Εκτιμάται ότι θα υπάρξει ενεργειακή αναβάθμιση 50.000 νοικοκυριών όταν στα προηγούμενα προγράμματα ο αντίστοιχος αριθμός ανήλθε περί τα 40.000 νοικοκυριά.
  • Για την αποδοτικότερη απορρόφηση κονδυλίων, η κατανομή τους θα γίνεται ανά Περιφερειακή Ενότητα (νομός) και όχι ανά Περιφέρεια όπως γινόταν στο παρελθόν.
  • Αλλάζει το καθεστώς των ωφελούμενων, καθώς δικαιούχοι μπορούν να είναι μόνο όσοι έχουν εμπράγματο δικαίωμα στο ακίνητο το οποίο αποτελεί την κύρια κατοικία τους.

  • Περιορίζεται ο αριθμός των αιτήσεων ανά ωφελούμενο σε μία (1) αίτηση.
  • Καταργούνται οι αιτήσεις αποκλειστικά για παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους σε πολυκατοικίες.
  • Στοχεύοντας στην ψηφιοποίηση του κράτους και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας καθίσταται υποχρεωτική και επιδοτείται στο πλαίσιο του Προγράμματος.
  • Δημιουργείται λίστα επιλαχόντων για τη διασφάλιση της απορρόφησης των διαθέσιμων πόρων και την αύξηση των δικαιούχων.
  • Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος αναλαμβάνει τη διαχείριση του προγράμματος (λειτουργία της πλατφόρμας, αξιολόγηση αιτήσεων κ.λπ.).

Προϋποθέσεις για την υποβολή αιτήσεων

Περιορισμός αιτήσεων ανά ωφελούμενο:

  • Για αίτηση Μεμονωμένου Διαμερίσματος ή Μονοκατοικίας, για κάθε φυσικό πρόσωπο (για κάθε ΑΦΜ αιτούντα) είναι δυνατή η υποβολή μόνο μίας (1) αίτησης, σύμφωνα με τους όρους του Προγράμματος.
  • Για αίτηση πολυκατοικίας, για κάθε για κάθε ΑΦΜ διαχείρισης πολυκατοικίας είναι δυνατή η υποβολή μόνο μίας (1) αίτησης, σύμφωνα με τους όρους του Προγράμματος.
  • Για τα συμμετέχοντα διαμερίσματα ως μέρος αίτησης πολυκατοικίας, για κάθε φυσικό πρόσωπο (για κάθε ΑΦΜ αιτούντα) είναι δυνατή η υποβολή περισσότερων αιτήσεων συμμετεχόντων διαμερισμάτων, σύμφωνα με τους όρους του Προγράμματος. Ωστόσο, ισχύει το προβλεπόμενο όριο σώρευσης επί του συνόλου της επιχορήγησης.

Περιορισμός αιτήσεων ανά κατοικία:

Για κάθε επιλέξιμη κατοικία (μονοκατοικία, μεμονωμένο διαμέρισμα, πολυκατοικία, ή διαμέρισμα ως μέρος αίτησης πολυκατοικίας) του τρέχοντος Προγράμματος πρέπει να υποβληθεί μία (1) μόνον αίτηση. Κατοικίες, με την άνω έννοια, με ενεργή αίτηση σε κάποιο από τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ» και “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” της προγραμματικής περιόδου 2014-2020, δεν έχουν δικαίωμα υποβολής στο τρέχον πρόγραμμα.

Εξαίρεση αποτελούν οι περιπτώσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων με ενεργή αίτηση σε κάποιον από τους κύκλους των Προγραμμάτων «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ» και “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” της προγραμματικής περιόδου 2014-2020, για τα οποία επιτρέπεται να μετέχουν ως διαμέρισμα-μέρος αίτησης σε πολυκατοικία αλλά μόνον για τις κοινόχρηστες παρεμβάσεις.

Η καταχώριση στο πληροφοριακό σύστημα περισσότερων της μίας αιτήσεων για την ίδια επιλέξιμη κατοικία από το ίδιο πρόσωπο ή άλλο συγκύριο οδηγεί, άνευ ετέρου, στην απόρριψη του συνόλου των αιτήσεων και στην περίπτωση αίτησης που έχει συμπεριληφθεί σε απόφαση υπαγωγής, η τελευταία θα ανακληθεί.

Ο έλεγχος για την τήρηση των ανωτέρω αφορά το σύνολο των αιτήσεων που θα υποβληθούν στο πρόγραμμα και πραγματοποιείται από τον Φορέα Υλοποίησης του Προγράμματος πριν την έκδοση της οικείας απόφασης υπαγωγής.

Ειδικές προϋποθέσεις για πολυκατοικίες

Στο πλαίσιο του προγράμματος, η αίτηση πολυκατοικίας, που υποβάλλεται από τον εκπρόσωπο της πολυκατοικίας, συνδέεται με τις επιμέρους αιτήσεις των συμμετεχόντων διαμερισμάτων που περιλαμβάνουν κοινόχρηστες και μη κοινόχρηστες παρεμβάσεις αναβάθμισης αυτών.

Για να υποβληθεί αίτηση πολυκατοικίας:

  • Η πολυκατοικία πρέπει να έχει σε ισχύ αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) «διαχείρισης πολυκατοικίας».
  • Μετά από απόφαση γενικής συνέλευσης, υποβάλλεται σχετική αίτηση πολυκατοικίας από τον εκπρόσωπο των ιδιοκτητών, καθώς και επιμέρους αιτήσεις από καθένα από τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που επιθυμούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα.
  • Υποβάλλεται Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης που αφορά συνολικά στο τμήμα του κτηρίου που χρησιμοποιείται ως κατοικία, συνοδευόμενο από έντυπο Πρότασης Παρεμβάσεων.
  • Πραγματοποιούνται κοινόχρηστες παρεμβάσεις.
  • Οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που δεν εντάσσονται ή δεν θέλουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα συμμετέχουν στην υλοποίηση των παρεμβάσεων που έχουν δηλωθεί στην Απόφαση Γενικής Συνέλευσης Πολυκατοικίας με ίδια κεφάλαια.

 

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο Εξοικονομώ: Επιδοτήσεις έως 75% για 50.000 δικαιούχους – Οι προϋποθέσεις, τα μπόνους και τα κριτήρια"

Πολιτική Αεροπορία: Υποχρεωτικό τεστ Covid για ανεμβολίαστους ταξιδιώτες από 16 χώρες

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοίνωσε νέα παράταση, έως την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 το πρωί, της αεροπορικής οδηγίας με τις προϋποθέσεις εισόδου στην ελληνική επικράτεια για πτήσεις εξωτερικού που έχουν ως στόχο τον περιορισμό της διασποράς της νόσου COVID-19.

Επίσης ανακοινώνεται και η νέα προσθήκη στην notam πτήσεων εξωτερικού, η οποία προβλέπει υποχρεωτικό τεστ στην άφιξη για ταξιδιώτες, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, που δεν έχουν εμβολιαστεί από τις ακόλουθες 16 χώρες: Αίγυπτος, Αλβανία, Αργεντινή, Βουλγαρία, Βραζιλία, Γεωργία, Κούβα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ινδία, Κίνα, Λιβύη, Μαρόκο, Βόρεια Μακεδονία, Πακιστάν, Ρωσία και Τουρκία.

Ειδικότερα, η notam με τις προϋποθέσεις εισόδου επιβατών στην Ελλάδα για πτήσεις από το εξωτερικό που θα ισχύει έως 3/9/21 προβλέπει τα ακόλουθα:

Απαγορεύσεις υπηκόων από τρίτες χώρες: Σύμφωνα με την αεροπορική οδηγία ισχύει απαγόρευση εισόδου στη χώρα των υπηκόων τρίτων κρατών πλην των κρατών της Ε. Ε και της Συμφωνίας Σένγκεν συμπεριλαμβανομένων των συζύγων τους ή των προσώπων, με τα οποία αυτοί έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς και των ανηλίκων τέκνων τους. Εξαιρούνται οι επιβάτες που ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους (essential reasons) και οι μόνιμοι κάτοικοι των ακόλουθων 35 χωρών: Αυστραλία, Βόρεια Μακεδονία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ, Καναδάς, Λευκορωσία, Μπαχρέιν, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Κατάρ, Κίνα, Κουβέιτ, Ουκρανία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Σερβία, Σιγκαπούρη, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Ιαπωνία, Λίβανος, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Ιορδανία, Μολδαβία, Μπρουνέι, Άγιος Μαρίνος, Ανδόρρα, Βατικανό, Μονακό, Τουρκία και Κόσοβο.

Τι ισχύει για το PLF: Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger Locator Form), στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr οποιαδήποτε ώρα πριν την αναχώρηση της πτήσης προς Ελλάδα. Η απόδειξη συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής φόρμας PLF, που αποστέλλεται αυτόματα με ηλεκτρονικό μήνυμα στον επιβάτη από το σύστημα, θεωρείται αναγκαίο ταξιδιωτικό έγγραφο.

Είσοδος στην Ελλάδα με πιστοποιητικό εμβολίου ή αρνητικό PCR/RAPID TEST ή βεβαίωση νόσησης ή ψηφιακό πιστοποιητικό:

Για τους ταξιδιώτες προς Ελλάδα προϋπόθεση εισόδου στη χώρα είναι μια από τις παρακάτω:

1) Να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ισπανική ή ρωσική γλώσσα, το οποίο να έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή.
2) Να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών, ή εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα ως προς τον έλεγχο με rapid test.
3) Εναλλακτικά, οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα πρέπει να φέρουν πιστοποιητικό/βεβαίωση νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν.
4) Επίσης οι ταξιδιώτες πτήσεων από το εξωτερικό μπορούν να φέρουν, σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 (EU DIGITAL COVID-19 CERTIFICATE ) καθώς και τρίτων χωρών, στο οποίο περιέχονται πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό ή το αποτέλεσμα του τελευταίου ελέγχου (rapid test 48 ωρών ή PCR 72 ωρών) ή τη νόσηση από τον κορωνοϊό.

Έλεγχοι σε παιδιά από 12 ετών και άνω: Η υποχρέωση των προϋποθέσεων (εμβόλιο ή αρνητικό τεστ ή βεβαίωση νόσησης ή ψηφιακό πιστοποιητικό), για είσοδο στην Ελλάδα ισχύει για παιδιά από δώδεκα (12) ετών και άνω.

Δειγματοληπτικός έλεγχος ταξιδιωτών: Σε όλους τους επιβάτες εξωτερικού επιπρόσθετα θα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος (rapid test) κατά την άφιξη τους, βάση της διαδικασίας που προβλέπει το Passenger Locator Form. Αν το rapid test είναι θετικό άμεσα θα γίνεται επαναληπτικός έλεγχος με PCR test.

Σε περίπτωση που τα τεστ διαπιστώσουν επιβάτη θετικό η καραντίνα θα ισχύει για 10 μέρες, ενώ αν ο επιβάτης εξωτερικού είναι εμβολιασμένος και το rapid test κατά την άφιξή του δείξει ότι είναι θετικός στη νόσο θα παραμένει σε απομόνωση για 7 μέρες. Και στις δύο περιπτώσεις (10 ή 7 μέρες προσωρινού περιορισμού), προκειμένου να γίνει άρση της καραντίνας τα πρόσωπα υπόκεινται σε υποχρεωτικό εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR την τελευταία ημέρα του προσωρινού περιορισμού τους. Όλοι οι επιβάτες εξωτερικού πρέπει να τηρούν πιστά τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών της χώρα μας.

Αεροπορική οδηγία για Ρώσους επιβάτες: Όλοι οι ταξιδιώτες που είναι μόνιμοι κάτοικοι Ρωσίας με προορισμό την Ελλάδα θα πρέπει να φέρουν βεβαίωση αρνητικού τεστ PCR (72 ωρών) ή rapid test (48 ωρών). Το μέτρο αυτό είναι υποχρεωτικό και ισχύει για όλους τους επιβάτες που είναι μόνιμοι κάτοικοι Ρωσίας είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι.

Επιπλέον, όλοι οι ταξιδιώτες/μόνιμοι κάτοικοι από τη Ρωσία θα υποβάλλονται υποχρεωτικά και σε έλεγχο με τεστ για τον Covid-19 κατά την άφιξη τους στην Ελλάδα.

Υποχρεωτικό τεστ στην άφιξη για ταξιδιώτες, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, από τις ακόλουθες 16 χώρες (ισχύει μόνο για επιβάτες που δεν έχουν εμβολιαστεί): Επιβάτες πτήσεων που προέρχονται από Αίγυπτο, Αλβανία, Αργεντινή, Βουλγαρία, Βραζιλία, Γεωργία, Κούβα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ινδία, Κίνα, Λιβύη, Μαρόκο, Βόρεια Μακεδονία, Πακιστάν, Ρωσία και Τουρκία, ανεξάρτητα από την υπηκοότητα τους, θα υποβάλλοντα στο αεροδρόμιο άφιξης υποχρεωτικά σε τεστ. Αν το rapid test είναι θετικό άμεσα θα γίνεται επαναληπτικός έλεγχος με PCR test. Η συγκεκριμένη αεροπορική οδηγία θα ισχύει μόνο για επιβάτες που δεν έχουν εμβολιαστεί καθώς υπάρχει εξαίρεση για τους ταξιδιώτες/επιβάτες που είναι εμβολιασμένοι ή έχουν νοσήσει.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική: Στους χώρους προσέλευσης και αναμονής εντός αεροδρομίων, καθώς και κατά τη διάρκεια των αεροπορικών πτήσεων, το προσωπικό και οι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μάσκα προστασίας. Επίσης οι επιβάτες υποχρεούνται να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις του μόνιμου και έκτακτου προσωπικού των αεροδρομίων ή των αεροπορικών εταιρειών που επιφορτίζεται με τα καθήκοντα εποπτείας, διαχείρισης πλήθους και υποβοήθησης των επιβατών, προκειμένου να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις και να διασφαλίζεται η ελεγχόμενη επιβίβαση-αποβίβαση και αναμονή προς αποφυγή συνωστισμού. Ο έλεγχος των παραπάνω εγγράφων πραγματοποιείται από τους υπαλλήλους των αεροπορικών εταιρειών και δειγματοληπτικά από τις αστυνομικές αρχές. Οι αεροπορικές εταιρίες υποχρεούνται στον έλεγχο του ταξιδιώτη πριν από την επιβίβασή του, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι φέρει τα απαραίτητα έγγραφα και σε περίπτωση παραβίασης φέρουν την υποχρέωση επαναπατρισμού του επιβάτη με ευθύνη και έξοδα τους.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πολιτική Αεροπορία: Υποχρεωτικό τεστ Covid για ανεμβολίαστους ταξιδιώτες από 16 χώρες"

Βάσεις 2021 – Minedu: Πίνακες με τα αποτελέσματα σε όλες τις σχολές

Στατιστικά στοιχεία για τις βάσεις εισαγωγής σε πανεπιστήμια και δημόσια ΙΕΚ έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας. 

Οι πληροφορίες από νωρίς το πρωί της Παρασκευής (27.08.2021) πως οι βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια θα ανακοινώνονταν μέσα στην ημέρα επιβεβαιώθηκαν… πανηγυρικά λίγο πριν τις 09:30 το πρωί. Τότε, στη σελίδα του υπουργείου Παιδείας, minedu.gov.gr, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των πανελληνίων εξετάσεων. 

Οι υποψήφιοι στις πανελλήνιες εξετάσεις μπορούν να μάθουν τις βάσεις των σχολών και το που πέρασαν μέσω του site του υπουργείου https://results.it.minedu.gov.gr  πληκτρολογώντας:

α) τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και

β) τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα – Πατρώνυμο – Μητρώνυμο).

Φέτος για πρώτη φορά οι υποψήφιοι που είχαν αιτηθεί στην ειδική εφαρμογή του υπουργείου Παιδείας μέσω του gov.gr, θα λάβουν τα αποτελέσματα εισαγωγής στο τμήμα επιτυχίας και με γραπτό μήνυμα SMS στο κινητό τους.

Οι βάσεις έχουν ήδη σταλεί ηλεκτρονικά στις διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οι καταστάσεις επιτυχόντων κάθε κατηγορίας για να αναρτηθούν στα Λύκεια.

1. Βάσεις ΓΕΛ – ΕΠΑΛ

2. Βάσεις ΓΕΛ ΕΠΑΛ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ 

3. ΓΕΛ ΕΠΑΛ Προτιμήσεις 

4. Βάσεις ΑΛΛΟΓΕΝΕΙΣ 

5. ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ αλλογενεις προτιμήσεις 

Α. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Α1. Οι διαδικασίες επιλογής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αφορούν αποφοίτους που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις 2021 ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ:

i) ημερήσιου Γενικού Λυκείου, για τα Τμήματα και τις Σχολές των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών,  της ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές των Ακαδημιών της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος.

ii) ημερήσιου ΕΠΑΛ, για Τμήματα και Σχολές των Πανεπιστημίων, την ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, τις Σχολές Αστυφυλάκων, Πυροσβεστών, Δοκίμων Λιμενοφυλάκων και τις Σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.

iii) εσπερινού Γενικού Λυκείου, για τα Πανεπιστήμια, τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, την ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης και τις Σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.

iv) εσπερινού ΕΠΑΛ, για τα Πανεπιστήμια, την ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, και τις Σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.

Α2. Επίσης, οι διαδικασίες επιλογής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αφορούν αποφοίτους, χωρίς νέα εξέταση το 2021, αλλά με παλαιότερη συμμετοχή το 2019 ή το 2020:

i) ημερήσιου Γενικού Λυκείου, για τα Τμήματα και τις Σχολές των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, της ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές των Ακαδημιών της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος.

ii) ημερήσιου ΕΠΑΛ , για τα Πανεπιστήμια, την ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, τις Σχολές Αστυφυλάκων, Πυροσβεστών, Δοκίμων Λιμενοφυλάκων και τις Σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.

Έχουν δοθεί στη δημοσιότητα η βαθμολογία του πρώτου και του τελευταίου εισαγόμενου στο κάθε Τμήμα ή Σχολή για την κάθε κατηγορία. Επίσης, δίνονται συγκριτικά στοιχεία για τα έτη 2020 και 2021, για τις κατηγορίες υποψηφίων,  όπου οι βάσεις εισαγωγής είναι αναλογικά συγκρίσιμες μεταξύ των δύο ετών, καθώς και τα στατιστικά προτιμήσεων τόσο των υποψηφίων όσο και των επιτυχόντων στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2021.

Τέλος, απεστάλησαν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας καταστάσεις επιτυχόντων κάθε κατηγορίας, για να αναρτηθούν στα Λύκεια.

O συνολικός αριθμός των υποψηφίων για επιλογή ανήλθε σε 103.468, εκ των οποίων 84.946 υποψήφιοι με τις διαδικασίες των ΓΕΛ και 18.522 υποψήφιοι με τις διαδικασίες των ΕΠΑΛ.   

Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στην ΑΣΤΕ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος 63.239 υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ.  

Τα αναλυτικά στοιχεία υποψηφίων και επιτυχόντων παρατίθενται στον συνημμένο πίνακα.

Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία της ηλεκτρονικής εγγραφής θα ανακοινωθούν κατά τις προσεχείς ημέρες με νεότερο Δελτίο Τύπου και αναλυτική εγκύκλιο. Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και του Λιμενικού Σώματος, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Κρήτης θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις Σχολές.

Α3. Τέλος, ανακοινώνονται τα αποτελέσματα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών αποφοίτων Λυκείων εκτός Ε.Ε. και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε. Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία εγγραφής αυτών των εισαγόμενων θα ανακοινωθούν κατά τις προσεχείς ημέρες με νεότερο Δελτίο Τύπου και αναλυτική εγκύκλιο, με την προϋπόθεση ότι πέραν των δικαιολογητικών που απαιτούνται θα προσκομίζεται και βεβαίωση των Πανεπιστημίων Αθήνας, Θεσσαλονίκης ή πιστοποιητικό τουλάχιστον επιπέδου Β2 του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας ότι γνωρίζουν την Ελληνική γλώσσα. Όσοι δεν κατέχουν την ανωτέρω βεβαίωση ή το πιστοποιητικό γνώσης της Ελληνικής γλώσσας ολοκληρώνουν την εγγραφή τους μετά από την προσκόμιση αυτών μέχρι και το επόμενο της εισαγωγής ακαδημαϊκό έτος, σε ημερομηνίες που ανακοινώνονται.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι αυτά που έχουν ανακοινωθεί με τις Οδηγίες για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Ελλάδας των κατηγοριών:

α) αλλοδαπών-αλλογενών αποφοίτων λυκείων εκτός Ε.Ε. και β) αποφοίτων Λυκείων ή αντιστοίχων σχολείων κρατών –μελών της Ε.Ε. και θα κατατεθούν από τους ίδιους τους υποψηφίους ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους στη γραμματεία της σχολής επιτυχίας, προκειμένου να γίνει ο έλεγχος τους για την ολοκλήρωση της εγγραφής τους.

Επισημαίνεται ότι για τους εν λόγω υποψηφίους δεν εφαρμόζεται η διαδικασία ηλεκτρονικής εγγραφής 

Β) ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΙΕΚ

Η διαδικασία επιλογής αφορά αποφοίτους του 2021 ή παλαιότερους που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2021 και υπέβαλαν οριστικοποιημένο παράλληλο μηχανογραφικό.

  • Έχουν δοθεί στη δημοσιότητα η βαθμολογία του τελευταίου εισακτέου σε κάθε προσφερόμενη ειδικότητα σε κάθε Δημόσιο ΙΕΚ για την κάθε κατηγορία υποψηφίων (γενική/ειδική). Απεστάλησαν ηλεκτρονικά στον Ο.Α.Ε.Δ. (Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων) και στο Υπουργείο Τουρισμού καταστάσεις επιτυχόντων κάθε κατηγορίας ώστε να υποστηριχθεί στα αντίστοιχα ΙΕΚ η διαδικασία των εγγραφών. Όσον αφορά τα ΙΕΚ εποπτείας των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας έχει προετοιμαστεί η διαδικασία καταχώρισης και παρακολούθησης των εγγραφών των επιτυχόντων μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα ΠΗΓΑΣΟΣ, στο οποίο έχουν πρόσβαση τα ΙΕΚ αυτά.
  • Οι υποψήφιοι μπορούν να συνδεθούν στην ιστοσελίδα του παράλληλου μηχανογραφικού (https://michanografiko-diek.it.minedu.gov.gr ) με τους κωδικούς των πανελλαδικών και να πληροφορηθούν το αποτέλεσμά τους. Ταυτόχρονα, θα υπάρχει στην ίδια ιστοσελίδα σύνδεσμος με μια λίστα με τους επιτυχόντες, η οποία περιέχει μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα στοιχεία της επιτυχίας του και όχι τα ονομαστικά στοιχεία του.

O συνολικός αριθμός των υποψηφίων με οριστικοποιημένο παράλληλο μηχανογραφικό φέτος ανήλθε σε 22790, εκ των οποίων 20810 υποψήφιοι είναι απόφοιτοι Λυκείων σχολικού έτους 2020-2021, ενώ 1.980 είναι απόφοιτοι παλαιότερων ετών. Επίσης, 170 υποψήφιοι επιλέχθηκαν στην ειδική κατηγορία, ενώ 22.620 επιλέχθηκαν στη γενική κατηγορία.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης αποτελεσμάτων, οι επιτυχόντες του παράλληλου μηχανογραφικού είναι συνολικά 8.594. Πιο συγκεκριμένα, οι 8.426 είναι επιτυχόντες στη γενική κατηγορία και 168 στην ειδική κατηγορία.

Τα αναλυτικά στοιχεία υποψηφίων και επιτυχόντων ανά Υπουργείο παρατίθενται στον συνημμένο πίνακα.

Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία της ηλεκτρονικής εγγραφής έχουν ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα του παράλληλου μηχανογραφικού (https://michanografiko-diek.it.minedu.gov.gr) για τους επιτυχόντες στα Δημόσια ΙΕΚ των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας, ενώ οι αντίστοιχες πληροφορίες εγγραφής για τα ΔΙΕΚ εποπτείας του ΟΑΕΔ και του Υπουργείου Τουρισμού θα ανακοινωθούν ξεχωριστά από τα  Υπουργεία αυτά.

Η προθεσμία για την εγγραφή των επιτυχόντων στα ΙΕΚ επιτυχίας τους για τα Δημόσια ΙΕΚ των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας είναι από την Πέμπτη 2/9/2021 μέχρι την Παρασκευή 10/9/2021.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι αυτά που έχουν ανακοινωθεί με τις Οδηγίες προς τους επιτυχόντες του παράλληλου μηχανογραφικού.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Βάσεις 2021 – Minedu: Πίνακες με τα αποτελέσματα σε όλες τις σχολές"

Γεραπετρίτης: Ανοιχτός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εργαζομένων στην εστίαση

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στην εστίαση και την ψυχαγωγία ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. «Είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα» τόνισε μιλώντας στον Σκάι.

«Είναι αντικείμενο μελέτης των ειδικών μας. Ακούω την κριτική ότι το χειμώνα στους κλειστούς χώρους στην εστίαση θα βρίσκονται εμβολιασμένοι πελάτες ή νοσήσαντες ενώ το προσωπικό μπορεί να μην έχει κάνει το εμβόλιο. Για το προσωπικό υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθησία. Η εστίαση για τον πελάτη είναι ψυχαγωγία και για τον εργαζόμενο τρόπος επιβίωσης. Υπάρχουν για τους εργαζόμενους πολύ αυστηρά μέτρα με δύο τεστ την εβδομάδα. Αν δούμε ότι η κατάσταση δεν βαίνει βελτιούμενη, προφανώς θα εξεταστούν μέτρα επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού και στον ιδιωτικό τομέα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλες κατηγορίες πολιτών, απάντησε ότι σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει διαφορετική προσέγγιση, σημειώνοντας πως ειδικά για τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι εύκολη η αναπλήρωση.

«Η λογική δεν μπορεί να είναι το κράτος να επιβάλλει σε όλους τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Είναι και θέμα συνείδησης. Από εκεί και πέρα το ζήτημα του ποσοστού του εμβολιασμού στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας είναι αντικείμενο μελέτης και θα υπάρξουν ανακοινώσεις στο εγγύς μέλλον», πρόσθεσε.

Παράλληλα είπε πως η Επιτροπή Βιοηθικής έχει εκφέρει ήδη γνώμη για το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού η οποία λέει ότι θα πρέπει να εξαντλείται κάθε πιθανότητα προηγούμενης πειθούς.

Επίσης για το ενδεχόμενο επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού και για τους φοιτητές στα πανεπιστήμια, είπε ότι στην παρούσα φάση δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης ενώ υπάρχει πρόβλεψη για τον εμβολιασμό τους στους πανεπιστημιακούς χώρους.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Γεραπετρίτης: Ανοιχτός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εργαζομένων στην εστίαση"

Κορωνοϊός: «Συναγερμός» σε γηροκομείο στη Θεσσαλονίκη - Τουλάχιστον 30 κρούσματα

“Συναγερμός” έχει σημάνει σε κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων στη Θεσσαλονίκη, καθώς, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του GRTimes.gr, εντοπίστηκαν δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού.

Ειδικότερα, τουλάχιστον 30 άνθρωποι εντοπίστηκαν θετικοί στον ιό, ύστερα από τεστ που ξεκίνησαν να διενεργούνται από τις 18 Αυγούστου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από την ιχνηλάτηση που είναι σε εξέλιξη έχουν προκύψει, μέχρι στιγμής, περίπου 50 στενές επαφές.

Οι περισσότεροι που νοσούν είναι άνω των 70 ετών ενώ ανάμεσά τους υπάρχει και ένας εργαζόμενος νοσηλευτής. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους και έχουν ήπια συμπτώματα, ενώ τόσο το προσωπικό όσο και οι άνθρωποι που διαμένουν στην δομή είναι εμβολιασμένοι. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα μέτρα που τηρούνται όλο αυτό το διάστημα κατά της διασποράς του κορωνοϊού είναι ιδιαιτέρα αυστηρά και ως εκ τούτου παραμένει άγνωστο πως έγινε η διασπορά στο γηροκομείο που εδρεύει στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με το κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων, με το οποίο επικοινώνησε το GRTimes.gr, αναμένεται σήμερα νέος έλεγχος από τον ΕΟΔΥ, ο οποίος ήταν να γίνει χθες και αναβλήθηκε, προκειμένου να διαπιστώσουν ποια είναι η κατάσταση. Εκ μέρους της διοίκησης κατέστη σαφές πως τόσο το προσωπικό όσο και οι άνθρωποι που διαμένουν στο γηροκομείο είναι πλήρως εμβολιασμένοι και ως εκ τούτου η κατάσταση δεν είναι ανησυχητική. Ταυτόχρονα διαμηνύεται πως δεν υφίσταται ούτε ο συγκεκριμένος αριθμός κρουσμάτων, ούτε καν κρούσματα. 

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι σε προηγούμενη επικοινωνία του GRTimes.gr με το γηροκομείο στις αρχές της εβδομάδας, οι υπεύθυνοι έκαναν λόγο για αμφίβολα κρούσματα, τα οποία δεν έχει επιβεβαιώσει ο ΕΟΔΥ. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν, ότι οι συγγενείς των ηλικιωμένων ενημερώθηκαν ότι νοσούν και μάλιστα είχε ξεκινήσει ήδη η διαδικασία της ιχνηλάτησης προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά στην κοινότητα.

Υπενθυμίζεται ότι οι δομές ηλικιωμένων αποτέλεσαν από τις πρώτες στις οποίες ξεκίνησε ο εμβολιασμός του πληθυσμού κατά του covid-19. Μέχρι τότε, οι δομές αυτές είχαν αποτελέσει – μεταξύ άλλων – “βόμβες” για τη διασπορά του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα αρκετοί τρόφιμοι να καταλήξουν στο θάνατο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γηροκομείο «Αγία Κυριακή» στο Ασβεστοχώρι της Θεσσαλονίκης, όπου ο ιός εξαπλώθηκε αρκετά γρήγορα σε 42 ανθρώπους και προκάλεσε τον θάνατο 26 εξ αυτών. Ακόμα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφερθεί τότε στο συγκεκριμένο συμβάν στη Βουλή και συγκεκριμένα στις 7 Σεπτεμβρίου. «Τίποτα προσωπικά δεν με πόνεσε και δεν με στενοχώρησε περισσότερο από το περιστατικό στο Ασβεστοχώρι, όπου δυστυχώς από ένα πρόσωπο έχουν χάσει τη ζωή τους σήμερα παραπάνω από 20 ηλικιωμένοι», είπε ο πρωθυπουργός τότε. Ωστόσο, τότε δεν υπήρχε το “όπλο” κατά του κορωνοϊού, ενώ τώρα που και στη συγκεκριμένη δομή της Θεσσαλονίκης, οι τρόφιμοι φέρονται να έχουν εμβολιαστεί, το “τίμημα” αναμένεται να είναι σαφώς μικρότερο…

grtimes

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: «Συναγερμός» σε γηροκομείο στη Θεσσαλονίκη - Τουλάχιστον 30 κρούσματα"

Μετάλλαξη Δέλτα: Πιο προστατευμένοι όσοι νόσησαν από όσους έκαναν Pfizer

Οσοι νόσησαν από Covid-19 κατά τη διάρκεια προηγούμενων κυμάτων της πανδημίας φαίνεται πως έχουν μικρότερο κίνδυνο να κολλήσουν τη μετάλλαξη Δέλτα από αυτούς που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer.

Ερευνα που έγινε στο Ισραήλ και συνέκρινε τη φυσική ανοσία από προηγούμενη μόλυνση με αυτή που προσφέρει το συγκεκριμένο εμβόλιο έδειξε ότι η πιθανότητα επαναμόλυνσης είναι πολύ μικρότερη. Το συμπέρασμα, σημειώνει το Bloomberg, έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες έρευνες, οι οποίες έδειξαν ότι ο εμβολιασμός προσέφερε καλύτερη προστασία, ωστόσο αυτές έγιναν πριν κυριαρχήσει η μετάλλαξη Δέλτα.

Με βάση την έρευνα, όσοι έλαβαν τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer είχαν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν με τη μετάλλαξη Δέλτα και επτά φορές περισσότερες να εμφανίσουν συμπτώματα, έναντι όσων έχουν αναρρώσει από Covid-19.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η έρευνα δείχνει πως η φυσική ανοσία προσφέρει ισχυρότερη και για περισσότερο διάστημα προστασία έναντι μόλυνσης, συμπτωματικής ασθένειας και νοσηλείας εξαιτίας της Δέλτα.

Σύμφωνα με την έρευνα, η προστασία από προηγούμενη μόλυνση μειώνεται με τον χρόνο. Μια δόση εμβολίου σε όσους έχουν μολυνθεί φαίνεται πως ενισχύει την προστασία τους. Το μακροπρόθεσμο όφελος της τρίτης δόσης είναι άγνωστο καθώς τώρα ξεκίνησε η διαδικασία χορήγησης.

Τα στοιχεία αναρτήθηκαν σε άρθρο στο medRxiv αλλά δεν έχουν ακόμα εξεταστεί από άλλους ερευνητές, σημειώνει το πρακτορείο.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Μετάλλαξη Δέλτα: Πιο προστατευμένοι όσοι νόσησαν από όσους έκαναν Pfizer"

Υβριστικά μηνύματα δέχεται ο ιερέας στην Κρήτη που έκανε την εκκλησία εμβολιαστικό κέντρο

Ως εμβολιαστικό κέντρο θα λειτουργεί από τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου ο ιερός ναός της Παναγίας Αρχανών στην Κρήτη, για όσους επιθυμούν να εμβολιαστούν με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson. 

O ιερέας Ανδρέας Καλιοντζάκης, που πήρε την πρωτοβουλία, εξηγεί το λόγο τονίζοντας ότι μόνο όπλο κατά της πανδημίας είναι το εμβόλιο.

«Βλέποντας ότι ο κορωνοϊός είναι μεγάλος εχθρός του ανθρώπου, σκέφτηκα πόσο μπορεί να βοηθήσει η εκκλησία. Το μόνο όπλο που έχει η ανθρωπότητα είναι το εμβόλιο. Προσπάθησαν να βοηθήσω, να πείσω κάποιους ανθρώπους που έχουν κάποιες αμφισβητήσεις ότι το εμβόλιο είναι ένα όπλο που πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε όλοι» σημείωσε στην «Κοινωνία Ώρα ΜEGA».

cnn

Διαβάστε Περισσότερα » "Υβριστικά μηνύματα δέχεται ο ιερέας στην Κρήτη που έκανε την εκκλησία εμβολιαστικό κέντρο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news