facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 3 Ιουλίου 2021

Κεφαλονιά: Δύσκολη νύχτα - Η πυρκαγιά συνεχίζει ανεξέλεγκτη - Επτά οι εστίες - Ενισχύονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής (εικόνες/video)

Επτά είναι οι εστίες που αυτή την ώρα καίνε το νοτιοανατολικό σημείο του Νησιού. Αυτή την στιγμή η πυρκαγιά καίει ανεξέλεγκτη και έχει δοθεί εντολή εκκένωσης των χωριών Μαρκόπουλο, Κρεμμύδι,  Πάστρας και της περιοχής Κολαίτη, μετά από απόφαση του κ. Θεόφιλου Μιχαλάτου, για την προστασία των κατοίκων.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής έχουν ενισχυθεί, αλλά η νύχτα προβλέπεται μακριά…

Εικόνες: Διονύσης Παπαδάτος 

212722953 999444860817087 5292445586525857255 n

212555896 999444910817082 3947108447644354674 n 

Κορυφογραμμή Κρεμμύδι, όπως φαίνεται από τον Κατελειό - Εικόνα : Αννίνου Μαριολενη 

cf 60e0b7e813d88 img20210703214607 00

Η πυρκαγιά από την Σκάλα - Εικόνα : Γιωργος Γρηγοριαδης

212096757 353078826182493 7049675300944251516 n

inkefalonia

Διαβάστε Περισσότερα » "Κεφαλονιά: Δύσκολη νύχτα - Η πυρκαγιά συνεχίζει ανεξέλεγκτη - Επτά οι εστίες - Ενισχύονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής (εικόνες/video)"

Κύπρος: 583 κρούσματα, κανένας θάνατος

Σε 583 (ποσοστό θετικότητας 1,21%) ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού σήμερα στην Κύπρο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 77.445.

Δεν καταγράφηκαν σήμερα θάνατοι ασθενών με τελική αιτία θανάτου την COVID-19 και ο συνολικός αριθμός θανάτων ανέρχεται σε 378. Νοσηλεύονται 63 ασθενείς, εκ των οποίων οι 21 σε σοβαρή κατάσταση.

Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 48.358 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: 583 κρούσματα, κανένας θάνατος"

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα ξανακλείσει η χώρα για τους ανεμβολίαστους

Ξεκάθαρο μήνυμα έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Ράδιο «Κ», ότι δεν θα ληφθούν ξανά οριζόντια μέτρα. Μίλησε ακόμα για την πορεία την κυβερνητική πορεία των δύο τελευταίων χρόνων, ενώ εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον για «υγειονομικό σαμποτάζ». Απαντά στις επικρίσεις για το Freedom Pass και ξεκαθαρίζει ότι οι εκλογές θα γίνουν σε δύο χρόνια.

Σε συνέντευξή του στο Ράδιο «Κ», ο κ. Μητσοτάκης διαμηνύει ότι η απροθυμία για τον εμβολιασμό είναι παγκόσμια πραγματικότητα και όχι ελληνική ιδιαιτερότητα. «Καλούμαστε να απευθυνθούμε στους πιο καχύποπτους οι οποίοι δεν αποτελούν ένα ομοιογενές σύνολο.

Υπάρχουν οι φιλοσοφικά αρνητές στο εμβόλιο που είναι πάρα πολύ δύσκολο να πειστούν. Υπάρχει και η εξαιρετικά κατακριτέα κατηγορία των “δεν βαριέσαι, ξέρω ότι δουλεύει, να το κάνουν οι άλλοι, να ξεπεραστεί η πανδημία, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να το κάνω εγώ”. Είναι αυτοί που αποκαλούνται free riders ή τζαμπατζήδες», λέει.

Παγκόσμια πραγματικότητα η απροθυμία για τον εμβολιασμό

Παραθέτει ακόμα δεδομένα που δείχνουν ότι το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου μόλις το 1% όσων πέθαναν από κοροναϊό στις ηλικίες των 60-80 ετών ήταν εμβολιασμένοι (22 σε 2.245 θανάτους). Τονίζει όμως ότι «δεν μπορώ να πιάσω κανέναν από το λαιμό. Δεν μπορώ να καταστήσω υποχρεωτικό τον εμβολιασμό» και προσθέτει με έμφαση:

«Η χώρα δεν θα ξανακλείσει για να προστατευθούν λίγοι ανεμβολίαστοι και να πληρώσει το μάρμαρο η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού που είναι εμβολιασμένη».

Καμιά χώρα μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει απόφαση να μπαίνουν στους κλειστούς χώρους μόνο εμβολιασμένοι, επισημαίνει.

«Θεωρούμε ότι συνταγματικά θα ήταν οριακό. Κρίνουμε ότι αυτός είναι ο μέσος δρόμος, στον οποίο πρέπει να κινηθούμε γιατί θα πρέπει και κάποιος ο οποίος είναι ανεμβολίαστος να έχει τη δυνατότητα να διασκεδάσει», σημείωσε. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα ληφθούν άλλα οριζόντια μέτρα. Αντίθετα θα επιλέξει την λύση της πειθούς για να πείσει τους ανεμβολίαστους.

Καταφέρεται κατά του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας ευθέως για «υγειονομικό σαμποτάζ με μόνο σκοπό την αποκόμιση πολιτικού οφέλους -το οποίο τελικά απ’ ότι φαίνεται δεν ήρθε κιόλας-, από κόμματα της αντιπολίτευσης, ξεκινώντας από την αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτό είναι ασυγχώρητο για μένα. Ασυγχώρητο».

Σε δύο χρόνια οι εκλογές

Για το Freedom Pass και τις αιτιάσεις ότι δόθηκε «για να εξαγοράσει η κυβέρνηση τη νεολαία» απαντά: «Πιστεύει κανείς ότι σε δύο χρόνια που θα γίνουν οι εκλογές θα θυμάται η νεολαία ότι δώσαμε 150 ευρώ;».

Σημείωσε ακόμα ότι είναι ένα σημαντικό κίνητρο που αν συνδυαστεί και με τις πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα θα βοηθήσει στο να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού.

Σε ερώτημα για τον δικό του απολογισμό για τα δύο χρόνια της κυβερνητικής θητείας, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «πολλά πράγματα πήγαν, τουλάχιστον αυτό το διάστημα, όπως τα είχαμε σχεδιάσει». Αναφορικά με τις δύσκολες αποφάσεις που χρειάστηκε να πάρει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεχώρισε την περίπτωση του Έβρου αλλά και του πρώτου λοκντάουν.

Έπρεπε να είχαμε κλείσει νωρίτερα την Βόρεια Ελλάδα

Αν μπορούσε, όμως, να σβήσει ένα λάθος είναι ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετώπισε το δεύτερο κύμα της πανδημίας, επιβάλλοντας περιοριστικά μέτρα στην Βόρεια Ελλάδα νωρίτερα από όταν το έκανε. «Βλέπαμε τις τάσεις. Είπαμε να περιμένουμε λίγο ακόμη να δούμε αν αυτή τη τάση είχε μόνιμα χαρακτηριστικά. Εκ των υστέρων, έπρεπε να είχαμε κινηθεί νωρίτερα», εξηγεί.

«Δεν ήμουν ποτέ νεοφιλελεύθερος», σημειώνει και αναλύει γιατί θεωρεί ότι οι παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές έχουν μετατοπιστεί. Αναγνωρίζει τον κίνδυνο εφησυχασμού εξαιτίας του προβαδίσματος που δίνουν στο κόμμα του οι δημοσκοπήσεις και επισημαίνει ότι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο θα ήθελε η κυβέρνησή του να διατηρήσει την «αίσθηση του κατεπείγοντος» και μετά την πανδημία. Ακόμα προανήγγειλε ριζική αναδιάρθρωση του υγειονομικού χάρτη, με αναθεώρηση του ρόλου των περιφερειακών νοσοκομείων.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » " Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα ξανακλείσει η χώρα για τους ανεμβολίαστους"

Χαλάζι και προβλήματα στην Ξάνθη - Μετρούν πληγές οι αγρότες [ΦΩΤΟ]

Μια ακόμη χαλαζόπτωση έπληξε το Σάββατο την Ξάνθη, προκαλώντας ένα ακόμη πλήγμα για τις αγροτικές καλλιέργειες της περιοχής. 

Τον τελευταίο μήνα έχουν καταγραφεί ουκ ολίγα αντίστοιχα καιρικά φαινόμενα, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα την πρόκληση ζημιών στις αγροτικές εκτάσεις του κάμπου της Ξάνθης, με τους αγρότες να μιλούν για ιδιαίτερα μεγάλη οικονομική καταστροφή. 

Λίγο μετά το μεσημέρι του Σαββάτου, οι ουρανοί άνοιξαν ξαφνικά με την ισχυρή χαλαζόπτωση να κάνει αισθητή την παρουσία της, αν και για σύντομο χρονικό διάστημα. 

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, δεντροκαλλιέργειες και ηλίανθος έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες καταστροφές στην περιοχή. 

Την ίδια στιγμή στην ορεινή ζώνη σημειώθηκε έντονη βροχόπτωση. 





 xanthinea

Διαβάστε Περισσότερα » " Χαλάζι και προβλήματα στην Ξάνθη - Μετρούν πληγές οι αγρότες [ΦΩΤΟ] "

Δημοσκόπηση GPO: Προβάδισμα 12,4% για τη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Σταθερά διψήφιο προβάδισμα της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει νέα δημοσκόπηση της εταιρείας GPO για λογαριασμό της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο». Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη – σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας – γενικά βρίσκεται σε καλύτερο σημείο σε σχέση με προηγούμενες κυβερνήσεις στο μέσο της θητείας τους. Ωστόσο, το εργασιακό και η οικονομία φαίνεται πως δημιουργούν «σκιές». 

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της GPO, στην αφετηρία του δεύτερου μισού της θητείας της καταγράφει ένα προβάδισμα της τάξεως του 12,4% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από το συγκριτικό τεστ με την εικόνα που είχε δημιουργηθεί στα μισά της διαδρομής για όλες τις κυβερνήσεις που προηγήθηκαν την προηγούμενη δεκαετία, φαίνεται ότι μπαίνει τέλος και στην επαναλαμβανόμενη εικόνα που είχε διαμορφώσει ο μνημονιακός κύκλος, συμπιέζοντας πολιτικά και εκλογικά όσες κυβερνήσεις τον διαχειρίσθηκαν.

Η διαχείριση της πανδημίας

Η ΝΔ, σύμφωνα με την έρευνα της GPO, ανοίγει έναν νέο κύκλο με τους δικούς της όρους, χωρίς την πίεση που δέχονταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες με τη συμπλήρωση της δικής τους διετίας βρίσκονταν στην πραγματικότητα αντιμέτωπες με μια αλλαγή πολιτικού σκηνικού. Είναι προφανές ότι, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, η πανδημία δεν καταγράφεται από το κοινωνικό σύνολο ως μια στενωπός, αντίστοιχη με τον δεκαετή μνημονιακό εγκλωβισμό, αλλά ως μια επιτυχημένη άσκηση κυβερνητικής διαχείρισης, η οποία πιστώνεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη τόσο κομματικά όσο και προσωπικά (μέσα από τα υψηλά ποσοστά θετικής αποδοχής και την υπέρ του μεγάλη «ψαλίδα» στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία).

Το κρας τεστ της διετίας με τις τρεις κυβερνήσεις του μνημονιακού κύκλου αναδεικνύει το νέο σκηνικό που προφανώς καταγράφεται από όλα τα κομματικά επιτελεία. Τον Σεπτέμβριο του 2011 η αυτοδύναμη κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου όχι μόνον υπολειπόταν της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης (της ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά), αλλά είχε απολέσει σχεδόν το ένα τρίτο της εκλογικής της δύναμης, σε ένα σκηνικό μνημονιακής καταβύθισης και προεξοφλημένης κυβερνητικής αλλαγής. Δύο μήνες αργότερα, άλλωστε, η δική του παραίτηση είχε οδηγήσει σε έναν νέο κύκλο αναγκαστικών κυβερνητικών συνεργασιών που διατηρήθηκε έως τον Ιούλιο του 2019. Τον Απρίλιο του 2014, η κυβέρνηση Σαμαρά αντιλαμβανόταν την ταχεία ανοδική τροχιά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, που κάλυπτε πλέον τον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ στις δημοσκοπικές μετρήσεις του 2017 ήταν επίσης ξεκάθαρο ότι η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε μπει σε αντίστροφη μέτρηση.

 Ο Μητσοτάκης «αγγίζει» το Κέντρο

Το ανοικτό πεδίο μέσα στο οποίο κινείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την αξιολόγηση της δικής του κυβερνητικής διετίας από την κοινή γνώμη, είναι ορατό και σε μια σειρά άλλων δημοσκοπικών ευρημάτων που επιβεβαιώνουν και τη διείσδυσή του στον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς. Η έρευνα της GPO καταγράφει μια θετική αποτίμηση του κυβερνητικού έργου που δεν έχει προηγούμενο από τη δεκαετία του ’90 και την πρώτη φάση της κυβέρνησης Σημίτη (σχεδόν το 54% κρίνει θετικά την πορεία της παρούσας κυβέρνησης), ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι το ποσοστό αυτό είναι ακόμη μεγαλύτερο (φθάνει στο 77%!) στους ψηφοφόρους που στις κάλπες του 2019 είχαν επιλέξει το Κίνημα Αλλαγής.

Το 67,8% υπερψηφίζει τις κυβερνητικές επιλογές στα εθνικά

Οι δύο μεγάλες κρίσεις (πανδημία, ένταση με Τουρκία) που διαχειρίσθηκε μέσα σε αυτό το διάστημα η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι επίσης ξεκάθαρο ότι αποτελούν και τα μεγαλύτερα όπλα της, επισφραγίζοντας τα μεγάλα ποσοστά αποδοχής. Το 67,8% υπερψηφίζει τις κυβερνητικές επιλογές στα εθνικά, όπως και το 54,8% στον τομέα της Υγείας, αλλά το μεγαλύτερο όπλο στα χέρια της κυβέρνησης αποδεικνύεται το σχέδιο ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας (με ποσοστό έγκρισης 73,5%).

«Πληγή» το εργασιακό, στοίχημα η οικονομία

Με την Οικονομία να αποτελεί κεντρικό ζήτημα στον νέο κύκλο που ξεκινά, στην ίδια δημοσκόπηση αναδεικνύονται και οι «γκρίζες ζώνες» της διετίας που ίσως καθορίζουν το νέο ισοζύγιο. Με το Εργασιακό στην κορυφή της σχετικής λίστας (59,4% αρνητική εικόνα έναντι 34,1% θετικής), την ασφάλεια και την εγκληματικότητα, την Παιδεία και την οικονομική κατάσταση να αποτελούν προβληματικά πεδία, η κυβέρνηση γνωρίζει ήδη ποιοι τομείς αποτελούν τα νέα στοιχήματα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση GPO: Προβάδισμα 12,4% για τη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ"

Ο ΙΣΑ καλεί τους ιατρούς-μέλη του να συμβάλουν στον εμβολιασμό

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλεί τους ιδιώτες γιατρούς - μέλη του να συμμετάσχουν στον εμβολιασμό των πολιτών, «συμβάλλοντας στον εθνικό σκοπό της αναχαίτησης της πανδημίας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του.

«Ο ιατρικός κόσμος παρέμεινε στις επάλξεις όλο αυτό το χρονικό διάστημα, προσφέροντας τις υπηρεσίες του ακόμα και εθελοντικά, συστρατευμένος στη μάχη ενάντια στη μεγάλη υγειονομική απειλή.Παρά το γεγονός ότι η αμοιβή που έχει ορισθεί από την πολιτεία είναι χαμηλή και δεν ανταποκρίνεται στην ιατρική πράξη, ωστόσο στην έκτακτη αυτή ανάγκη καλούμε τους γιατρούς να στηρίξουν για άλλη μια φορά, το σύστημα υγείας και τον ασθενή», σημειώνει.

«Πάγια θέση του ΙΣΑ είναι η αύξηση των ιατρικών αμοιβών οι οποίες παραμένουν καθηλωμένες και δεν ανταποκρίνονται στις υπηρεσίες που προσφέρει ο ιατρικός κόσμος», καταλήγει ο ΙΣΑ στην ανακοίνωσή του.

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ΙΣΑ καλεί τους ιατρούς-μέλη του να συμβάλουν στον εμβολιασμό"

Τροποποιούνται οι προϋποθέσεις για τα αεροπορικά ταξίδια – Τι αλλάζει

Εκτός από το νέο καθεστώς μετακινήσεων με πλοία προς τα νησιά από τη Δευτέρα, τροποποιούνται οι προϋποθέσεις και για τα αεροπορικά ταξίδια για τις πτήσεις εσωτερικού από την ηπειρωτική χώρα προς νησιωτικούς περιορισμούς με ισχύ από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, οι τροποποιήσεις θα εφαρμοστούν για τον περιορισμό της διασποράς της COVID-19.

Τι προβλέπεται

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη ΝΟΤΑΜ της ΥΠΑ, όλοι οι επιβάτες πτήσεων εσωτερικού προς νησιωτικούς προορισμούς,  οφείλουν να πληρούν μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

1) Να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και να προσκομίσουν βεβαίωση/πιστοποιητικό εμβολιασμού, που να έχει εκδοθεί μέσω της ιστοσελίδας https://www.gov.gr/ipiresies/ugeia-kai-pronoia/koronoios-covid-19/pistopoietiko-emboliasmou.

Εφόσον πρόκειται για αλλοδαπούς, προερχόμενους από το εξωτερικό, να προσκομίζουν βεβαίωση/πιστοποιητικό εμβολιασμού, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ισπανική, ιταλική ή ρωσική γλώσσα, το οποίο να έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, τον τύπο του διενεργηθέντος εμβολίου και τον αριθμό των δόσεων. Εναλλακτικά οι ταξιδιώτες μπορούν να φέρουν, σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 (EU DIGITAL COVID-19 CERTIFICATE ) στο οποίο περιέχονται πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό ή το αποτέλεσμα του τελευταίου ελέγχου (rapid test 48 ωρών ή PCR 72 ωρών) ή τη νόσηση από τον κορονοϊό COVID-19.

2) Να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα του ταξιδιού ή εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν από την άφιξή τους ως προς τον έλεγχο με rapid test.

Εφόσον πρόκειται για αλλοδαπούς, προερχόμενους από το εξωτερικό, μπορούν να προσκομίζουν βεβαίωση αρνητικού τεστ, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ισπανική, ιταλική ή ρωσική γλώσσα.

3) Να επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν.

Η υποχρέωση των προϋποθέσεων ισχύει για παιδιά από δώδεκα (12) ετών και άνω.

Πώς θα κινούμαστε εντός αεροδρομίων

Στους χώρους προσέλευσης και αναμονής εντός αεροδρομίων, καθώς και κατά τη διάρκεια των αεροπορικών πτήσεων, το προσωπικό και οι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μάσκα προστασίας.

Επίσης οι επιβάτες υποχρεούνται να συμμορφώνονται στις υποδείξεις του μόνιμου και έκτακτου προσωπικού των αεροδρομίων ή των αεροπορικών εταιρειών που επιφορτίζεται με τα καθήκοντα εποπτείας, διαχείρισης πλήθους και υποβοήθησης των επιβατών, προκειμένου να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις και να διασφαλίζεται η ελεγχόμενη επιβίβαση-αποβίβαση και αναμονή προς αποφυγή συνωστισμού.

Οι προϋποθέσεις αυτές ισχύουν έως τη Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021 και ώρα 06:00 το πρωί.

healthstories

Διαβάστε Περισσότερα » "Τροποποιούνται οι προϋποθέσεις για τα αεροπορικά ταξίδια – Τι αλλάζει"

Φωτιά στην Κεφαλονιά: Εκκενώθηκαν Καπανδρίτι και Αγία Ειρήνη – Ενισχύονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Εντείνεται η μάχη που δίνουν με τις φλόγες οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Κεφαλονιά με την φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της του Σαββάτου (3/7). Αποφασίστηκε η εκκένωση των περιοχών Αγία Ειρήνη και Καπανδρίτι, ενώ λόγω των ισχυρών ανέμων είναι δύσκολο να περιοριστεί το μέτωπο. 

Η πυρκαγιά μαίνεται σε δασική έκταση και αυτή την ώρα υπάρχουν πέντε ενεργά μέτωπα, γύρω από τα χωριά, Αγία Ειρήνη, Καπανδρίτι, Καμπιτσάτα. Η κατεύθυνση του ανέμου – αυτή την στιγμή – οδηγεί την πυρκαγιά, νότια προς το χωριό της Σκάλας. Όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής από ξηρά και αέρα καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια για να περιορίσουν τις εστίες. Στην περιοχή πνέουν άνεμοι 5 μποφόρ, γεγονός που καθιστά δύσκολο το έργο της κατάσβεσης. 

Στην επιχείρηση συμμετέχουν 100 πυροσβέστες με 25 οχήματα, ενώ έχουν ενισχυθεί και από δυνάμεις της Αθήνας και της Δυτικής Ελλάδας. Τα εναέρια μέσα (8 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα) επιχειρούσαν μέχρι το τελευταίο φως και θα στηθούν ζώνες άμυνας γύρω από οικισμούς. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο νησί έχει μεταβεί κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) για την διερεύνηση των αιτιών της φωτιάς. 

Νωρίτερα, η Περιφερειάρχης Ιόνιων Νήσων, Ρόδη Κράτσα, δήλωσε ότι η μεγάλη φωτιά ξεκίνησε από ένα βοσκό, που προσπάθησε να κάψει χόρτα. «Μιλάμε για απίστευτα πράγματα» ανέφερε στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1. 

Τι είπε στο newsit.gr η Περιφερειάρχης Ιόνιων Νήσων

Η φωτιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι σε δασική έκταση στον Ελειό και συγκεκριμένα σε περιοχή ανάμεσα σε Ξενόπουλο και Καπανδρίτι. Πολύ γρήγορα πήρε διαστάσεις και αρχικά απείλησε το χωριό Καπανδρίτι που εκκενώθηκε. Όπως λέει στο newsit.gr, η Περιφερειάρχης Ιόνιων Νήσων, Ρόδη Κράτσα, έχουν εκκενωθεί προληπτικά δύο οικισμοί, χωρίς ευτυχώς να απειλούνται οι κατασκηνώσεις της περιοχής.

Ακούστε ΕΔΩ αναλυτικά: 
 

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στην Κεφαλονιά: Εκκενώθηκαν Καπανδρίτι και Αγία Ειρήνη – Ενισχύονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής"

Ταλαιπωρία τέλος! Οnline η αντικατάσταση διπλώματος σε όλη την Ελλάδα!

Τέλος στην ταλαιπωρία αλλά και στο «γρηγορόσημο» σε όλες τις Διευθύνσεις Μεταφορών ανά την Επικράτεια βάζει η ενεργοποίηση της online υπηρεσίας αντικατάστασης άδειας οδήγησης λόγω φθοράς, απώλειας ή κλοπής από τα συναρμόδια Υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ειδικότερα είναι πλέον διαθέσιμες και για τις 13 Περιφέρειες οι υπηρεσίες για τις άδειες οδήγησης μέσω του gov.gr. Τα συναρμόδια Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υποδομών και Μεταφορών προχώρησαν στην περαιτέρω επέκταση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και στις υπόλοιπες οκτώ Περιφέρειες της χώρας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική διαπιστωτική πράξη του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, οι πολίτες στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Δυτικής Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας, θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για αντικατάσταση του εντύπου άδειας οδήγησης, αλλά και για έκδοση αντιγράφου άδειας οδήγησης, λόγω φθοράς, απώλειας ή κλοπής μέσω μιας απλής διαδικασίας.

Με την πανελλήνια κάλυψη, μετασχηματίζεται πλήρως η εμπειρία των πολιτών στις καθημερινές τους συναλλαγές με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και τίθεται οριστικό τέλος σε μια σειρά από γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούσαν από τους πολίτες αναμονή σε μια σειρά από ουρές. Ταυτόχρονα, με την ψηφιοποίηση των διαδικασιών, αποσυμφορούνται από διοικητικά βάρη 59 Διευθύνσεις Μεταφορών με 84 Τμήματα Αδειών Οδήγησης και 411 υπαλλήλους – χειριστές των υπηρεσιών, εξοικονομώντας πολύτιμους πόρους, αλλά και χρόνο.

Οι νέες υπηρεσίες για τις άδειες οδήγησης αναπτύσσονται στη βάση του Μνημονίου Συνεργασίας που έχουν συνάψει τα Υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η δράση υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών (Ε.Π.Α.Δ). Η πιλοτική εφαρμογή ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2020 στις Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ τον Μάρτιο του 2021 οι υπηρεσίες επεκτάθηκαν στην Περιφέρεια Αττικής και τον Απρίλιο του 2021 στις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου και Βορείου Αιγαίου.

Οι πολίτες εισέρχονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών https://drivers-vehicles.services.gov.gr με τους κωδικούς Taxisnet και καταχωρούν ψηφιακά την αίτηση και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, συμπεριλαμβανομένων της φωτογραφίας, της υπογραφής τους και του οικείου παραβόλου.

Στη συνέχεια, οι προαναφερόμενες Υπηρεσίες αποστέλλουν και πάλι ψηφιακά, χωρίς να απαιτείται φυσικός φάκελος, όλα τα στοιχεία στη Διεύθυνση Διαβατηρίων και Εγγράφων Ασφαλείας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας (ΑΕΑ). Οι απαραίτητες διασυνδέσεις μεταξύ μητρώων του Δημοσίου για την αυθεντικοποίηση των χρηστών και την άντληση στοιχείων υλοποιήθηκαν μέσα από το Κέντρο Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης. Με την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών, οι πολίτες μπορούν να παραλάβουν το νέο έντυπο αυτοπροσώπως ή μέσω εξουσιοδοτημένου προσώπου ή ζητώντας να τους αποσταλεί με courier για τις Περιφέρειες, όπου η συγκεκριμένη υπηρεσία υποστηρίζεται.

Υπενθυμίζεται ότι οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τις άδειες οδήγησης είναι αποτέλεσμα της προγραμματικής συμφωνίας που είχε υπογραφεί τον Ιανουάριο του 2020 από τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη και τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιο για θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών κ. Γιώργο Γεωργαντά, σύμφωνα με το σχεδιασμό που έχουν καταρτίσει ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής και ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης. Την υλοποίηση της προγραμματικής συμφωνίας συντονίζει ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών κ. Λεωνίδας Χριστόπουλος.

newsauto

Διαβάστε Περισσότερα » "Ταλαιπωρία τέλος! Οnline η αντικατάσταση διπλώματος σε όλη την Ελλάδα!"

Καιρός αύριο: Ανεβαίνει η θερμοκρασία την Κυριακή – Αναλυτική πρόγνωση

Διαβάστε πώς θα είναι ο καιρός αύριο, Κυριακή 4 Ιουλίου 2021, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν
όμβροι στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νοτιοανατολικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά θα φτάσει κατά τόπους τους 36 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός: Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 και το μεσημέρι πρόσκαιρα τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης είναι πιθανόν να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου. στα νησιά και τα παραθαλάσσια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις.
Άνεμοι: Στα βόρεια από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Στα νότια δυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα Δωδεκάνησα 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ανεβαίνει η θερμοκρασία την Κυριακή – Αναλυτική πρόγνωση"

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και αύριο – Ποιες περιοχές κινδυνεύουν

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για αύριο στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου), σύμφωνα με τοn Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες, υπηρεσιακά εμπλεκόμενες, κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Πολιτική Προστασία συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

 mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και αύριο – Ποιες περιοχές κινδυνεύουν"

Κορωνοϊός: 1.001 νέα κρούσματα - 596 στην Αττική – 81 κρούσματα στην Κρήτη

Τετραψήφιος (1.001) είναι ο σημερινός αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Το τελευταίο 24ωρο, οι εισαγωγές νέων ασθενών ανήλθαν σε 45, παρουσιάζοντας ημερήσια αύξηση 36,3%. Επίσης κατέληξαν 9 ασθενείς, με το σύνολο στους 12.731, ενώ 177 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Πάνω από τις μισές νέες μολύνσεις (596) εντοπίστηκαν στην Αττική, ενώ προβληματισμό προκαλεί η Κρήτη με 81 κρούσματα, εκ των οποίων 45 στο Ρέθυμνο. Οι περιοχές με διψήφιο αριθμό κρουσμάτων είναι οι εξής: Ηλεία 26, Ηράκλειο 26, Θεσσαλονίκη 22, Ιωάννινα 46, Λάρισα 27, Μαγνησία 30, Ρέθυμνο 45, Χανιά 10. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 03 Ιουλίου 2021 (ώρα 15:00).

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.001, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 425.347 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 114 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 962 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 9, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.731 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 177 (67.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 85.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.698 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 45 (ημερήσια μεταβολή +36.36%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 38 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2
έως 106 έτη).

H γεωγραφική κατανομή των 1.001 κρουσμάτων Covid-19 έχει ως εξής:

78 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

64 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

6 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

60 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

159 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

180 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

47 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

2 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

22 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ανδρου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Αρκαδίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Αρτας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών

2 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Εβρου

7 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

26 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

26 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

7 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

46 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

3 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Καστοριάς

9 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κιλκίς

6 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

7 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

27 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

30 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης

2 κρούσματα στην Π.Ε.Πάρου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

45 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

7 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων

2 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

10 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

2 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

Tέλος, 35 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: 1.001 νέα κρούσματα - 596 στην Αττική – 81 κρούσματα στην Κρήτη"

Πύρινη κόλαση στην Κύπρο: Εκκενώνονται χωριά – Στέλνει βοήθεια η Ελλάδα

Μάχη με τις φλόγες δίνουν από το μεσημέρι του Σαββάτου πυροσβέστες στην κοινότητα Αρακαπά της Κύπρου, ενώ απειλούνται και σπίτια. Στην προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς θα συνδράμει και η Ελλάδα με την αποστολή δύο Canadair CL-415. 

Η πυρκαγιά μαίνεται εκτός ελέγχου και εκτός από την εν λόγω κοινότητα έχουν εκκενωθεί ακόμη τα χωριά Επταγώνια, Συκόπετρα, Μελίνη και Οδού. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Τμήμα Δασών επιχειρούν μαζί τόσο με επίγειες όσο και εναέριες δυνάμεις για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, ενώ το εκτός υπηρεσίας προσωπικό της Πυροσβεστικής κλήθηκε για ενισχύσεις. Η Κυπριακή Δημοκρατία ζήτησε τη συνδρομή πτητικών μέσων από το Ισραήλ και την ΕΕ. 

«Η Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Τμήμα Δασών επιχειρούν μαζί τόσο με επίγειες όσο και εναέριες δυνάμεις για την πυρκαγιά στην κοινότητα Αρακαπά. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανέλαβε τον τομέα προστασίας της κοινότητας Αρακαπά και το Τμήμα Δασών τον δασικό τομέα της περιοχής», ανέφερε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter o εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου Ανδρέας Κεττής. 

Και πρόσθεσε: «Η πυρκαγιά είναι πολύ πλησίον της κοινότητας Αρακαπά και η ΠΥ αναλαμβάνει την επιχειρησιακή ευθύνη. Αποστέλλονται πολλές επίγειες δυνάμεις. Επιχειρούν 4 εναέρια μέσα. Η πυρκαγιά απειλεί κατοικίες. Μέλη του Σταθμού Υπαίθρου Λευκάρων εκκενώνουν κατοικίες – ενημερώνεται η Αστυνομία και η Πολιτική ‘Αμυνα για εκκένωση του χωριού».

Δείτε βίντεο:

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Πύρινη κόλαση στην Κύπρο: Εκκενώνονται χωριά – Στέλνει βοήθεια η Ελλάδα"

Απαντήσεις μέσω Λιβύης στις τουρκικές «κορόνες»

Μηνύματα προς την Τουρκία μέσω Λιβύης στέλνει η Αθήνα, ενώ την ίδια στιγμή η Άγκυρα διατηρεί μια εμπρηστική ρητορική για μια σειρά θεμάτων. Σαφέστατα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν θυμίζουν την ταραγμένη περσινή χρονιά, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως τα προβλήματα εξαφανίστηκαν με μαγικό τρόπο.

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει ένα νέο μπαράζ δηλώσεων από αξιωματούχους της γειτονικής χώρας, ενώ θα υπάρξει επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα ανήμερα της εισβολής. Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος ανεβάζει εκ νέου τους τόνους λέγοντας πως «με το έτσι θέλω αρπάζουμε τα δικαιώματά μας» και προσθέτοντας πως οι έρευνες πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο θα συνεχιστούν.

Παράλληλα η προτροπή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προς τον κ. Ερντογάν να αποφύγει την προκλητική ρητορική όταν επισκεφτεί την Κύπρο στις 20 Ιουλίου δεν άρεσε στον Τούρκο πρόεδρο. Μεταξύ άλλων, ο κ. Ερντογάν σημείωσε πως «δεν έχουν μάθει ακόμη με ποιον έχουν να κάνουν». Είναι εμφανές πως παρά το ξεκάθαρο «όχι» Ευρωπαίων και Αμερικανών στις τουρκικές προτάσεις για δύο κράτη στην Κύπρο η Άγκυρα κρατά ψηλά τους τόνους. Τη «σκυτάλη» πήρε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αυτή τη φορά από τα Κατεχόμενα, που απείλησε να στείλει και πάλι σεισμογραφικά σκάφη και γεωτρύπανα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Ταυτόχρονα η Άγκυρα επαναφέρει την προκλητική ρητορική περί δήθεν «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη. Αφορμή αποτέλεσε η απόρριψη του αιτήματος από τον Άρειο Πάγο μειονοτικών συλλόγων της Θράκης που ζήτησαν να χρησιμοποιούν τον όρο «τουρκικός» στην ονομασία τους. Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας καλεί την Αθήνα να «συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», σημειώνοντας πως αυτές προστατεύουν τις ελευθερίες της τοπικής «τουρκικής» -όπως την αποκαλεί- μειονότητας.

Την ίδια στιγμή η ελληνική πλευρά συνεχίζει τον διπλωματικό μαραθώνιο και χθες πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αθήνα ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ. Σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο κ. Σάλεχ κατέστησε σαφές ότι «το Προεδρικό Συμβούλιο, η θητεία του οποίου έληξε, δεν είχε την αρμοδιότητα σύναψης οποιωνδήποτε συμφωνιών ή μνημονίων που δεν επικυρώθηκαν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων». Η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε την επικύρωση τέτοιας συμφωνίας, ανακοινώνοντας ότι είναι άκυρη, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Κοινό μήνυμα

Παράλληλα οι κ.κ. Δένδιας και Σάλεχ έστειλαν κοινό μήνυμα ότι πρέπει να φύγουν όλες οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι από το έδαφος της Λιβύης. «Αυτό το οποίο χρειάζεται -και εσείς το εκπροσωπείτε με τον πιο καθαρό τρόπο- είναι να επιτραπεί στον λιβυκό λαό να εκφράσει την κυρίαρχη θέλησή του στις εκλογές. Και για να γίνει αυτό πρέπει να φύγουν όλες οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι από το έδαφος της Λιβύης», ανέφερε ο κ. Δένδιας. Σε αυτό το πλαίσιο, διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στην αντιφώνησή του, ο κ. Σάλεχ διεμήνυσε πως «εμείς επιμένουμε στην προστασία της κυριαρχίας της Λιβύης, χερσαίας, θαλάσσιας και αεροπορικής, και απορρίπτουμε οποιαδήποτε ενέργεια επιβουλεύεται την ασφάλεια της Μεσογείου. Επιμένουμε σθεναρά στην απομάκρυνση των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων και στηρίζουμε τη διεξαγωγή των εκλογών στην καθορισμένη ημερομηνία». Όπως πρόσθεσε, οι εκλογές είναι η σωστή διέξοδος για να βγει η Λιβύη από την κρίση. Να σημειωθεί πως ο κ. Σάλεχ συναντήθηκε χθες και με τον Πρόεδρο της ελληνικής Βουλής Κώστα Τασούλα.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Απαντήσεις μέσω Λιβύης στις τουρκικές «κορόνες»"

Σούπερ μάρκετ: Πώς θα λειτουργήσουν

Χωρίς αλλαγές σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα θα λειτουργήσουν και την εβδομάδα από τις 5 έως τις 12 Ιουλίου σούπερ μάρκετ μΐνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία), φαρμακεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, pet shop, καθαριστήρια, καταστήματα πώλησης καπνικών/ατμιστικών προϊόντων.

Αναφορικά με το ωράριο, δίνεται η δυνατότητα  λειτουργίας από τις 7:00 έως τις 21:30 για όλα τα παραπάνω καταστήματα, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, όπως Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, Lidl, Μασούτης κλπ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΣΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μΐνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία), φαρμακεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, pet shop, καθαριστήρια, καταστήματα πώλησης καπνικών/ατμιστικών προϊόντων

Η υπηρεσία παροχής προϊόντων σε πακέτο από κατάστημα τροφίμων (take away) επιτρέπεται υπό τους ίδιους όρους υπό τους οποίους επιτρέπεται σύμφωνα με το σημείο 16 του παρόντος πίνακα.

Τα φαρμακεία και τα πρατήρια υγρών καυσίμων λειτουργούν με το ωράριο που ισχύει σύμφωνα με τις ειδικές κατά περίπτωση διατάξεις.
  • Ένα (1) άτομο για κάθε 16 τ.μ. στον κύριο χώρο του καταστήματος (εξαιρούνται βοηθητικοί χώροι, αποθήκες, γραφεία, χώροι στάθμευσης). Δεν προσμετράται ο πληθυσμός που προσέρχεται για την παραλαβή αυτοδιαγνωστικού τεστ, ανεξαρτήτως εάν πραγματοποιεί εμπορική συναλλαγή.
  • Απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων.
  • Απόσταση δύο (2) μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.
  • Υποχρέωση ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος.
  • Ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια, όπου υφίστανται, με ανάπτυξη καθημερινού προγράμματος απολύμανσης, το οποίο επιδεικνύεται στις αρμόδιες αρχές.
  • Προαιρετικό (διευρυμένο) ωράριο λειτουργίας από τις 7:00 έως τις 21:30.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Σούπερ μάρκετ: Πώς θα λειτουργήσουν "

Κεφαλονιά: Συναγερμός για μεγάλη φωτιά – Αεροσκάφη και Πυροσβέστες στη μάχη με τις φλόγες

Η φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη και η Πυροσβεστική δίνει μάχη να προλάβει τα χειρότερα…

Νέος συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική, το μεσημέρι του Σαββάτου, στην Κεφαλονιά μετά από φωτιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στον Ελειό και συγκεκριμένα σε περιοχή ανάμεσα σε Ξενόπουλο και Καπανδρίτι.

Στον τόπο της πυρκαγιάς βρίσκονται και επιχειρούν για την κατάσβεση της, 13 πυροσβέστες με έξι οχήματα και 4 αεροσκάφη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κεφαλονιά: Συναγερμός για μεγάλη φωτιά – Αεροσκάφη και Πυροσβέστες στη μάχη με τις φλόγες"

Γιατροί του Βόλου μηνύουν γιατρούς -Ερευνα από την Εισαγγελία

Εχασε τον άνθρωπό της από τη μία στιγμή στην άλλη, ενώ η υγεία του μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο είχε βελτιωθεί και η κατάστασή του ήταν άρτια.

Οικογένεια γιατρών από τον Βόλο κατέθεσε μήνυση κατά έξι γιατρών, που δραστηριοποιούνται σε δομή υγείας του νομού, για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Η μήνυση αφορά στον θάνατο 65χρονου Βολιώτη, που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Μάρτιο.

Η χήρα του 65χρονου, που είναι γιατρός, και οι δύο γιοί της, εκ των οποίων ο ένας δραστηριοποιείται επίσης στον κλάδο της υγείας, λένε ότι ο εκλιπών παρουσίασε προβλήματα υγείας στη δομή ενώ μέχρι πρότινος η κλινική εικόνα του ήταν καλή, τα οποία οδήγησαν στην επιδείνωση της υγείας του και μοιραία στον θάνατο, που, κατά τη γνώμη τους, θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

Η οικογένεια λέει ότι ο θανών χρειάστηκε να μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου για δεύτερη φορά μετά τη νοσηλεία του στη δομή σε άσχημη πλέον κατάσταση, την οποία αποδίδουν στα ιατρικά λάθη, που, όπως ισχυρίζονται, έγιναν κατά τη διάρκεια νοσηλείας του στη δομή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μήνυση που κατατέθηκε, ο 65χρονος υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο στις 2 Ιανουαρίου, μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου και μετά από πολυήμερη νοσηλεία του έλαβε εξιτήριο από το Αχιλλοπούλειο στις 11 Ιανουαρίου.

 Εξήλθε από το Νοσοκομείο σε καλή κατάσταση και η οικογένειά του πίστευε ότι είχε ξεπεράσει το πρόβλημα και ήταν θέμα χρόνου να αναρρώσει.

Στη συνέχεια νοσηλεύτηκε στη μονάδα υγείας, όμως εκεί παρουσίασε προβλήματα και η υγεία του επιδεινώθηκε.

Η οικογένεια ανέλαβε να σταματήσει τη νοσηλεία του εκεί με δική της ευθύνη στις 7 Μαρτίου και μετέφερε τον 65χρονο εκ νέου στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, όπου δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες των γιατρών να τον κρατήσουν στη ζωή, αυτό δεν κατέστη δυνατό και άφησε την τελευταία του πνοή μετά από λίγες μέρες, στις 11 Μαρτίου.

Η οικογένεια στρέφεται κατά έξι γιατρών της δομής αναφερόμενη στις ιατρικές τους ενέργειες και τον τρόπο αντιμετώπισης του ασθενούς της. Η μήνυση υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Βόλου, η οποία διέταξε προκαταρκτική εξέταση.

Η εισαγγελική έρευνα ανατέθηκε στον πταισματοδίκη Βόλου, προκειμένου να διαπιστώσει αν όντως διαπράχθηκε ή όχι το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης θα ληφθούν καταθέσεις, τόσο από τους παθόντες όσο και από τους γιατρούς της δομής.

taxydromos

Διαβάστε Περισσότερα » "Γιατροί του Βόλου μηνύουν γιατρούς -Ερευνα από την Εισαγγελία"

Πέτσας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για τεστ κορονοϊού και στις μετακινήσεις από νομό σε νομό

Από τις 5 Ιουλίου τίθενται σε ισχύ τα νέα μέτρα για τις μετακινήσεις με πλοία και αεροπλάνα, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορονοϊού. 

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τα μέτρα να ισχύσουν και στις μετακινήσεις από νομό σε νομό: δηλαδή, να είναι απαραίτητο το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό για τους εμβολιασμένους πολίτες και το αρνητικό μοριακό ή rapid test για όσους δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο. 

«Δεν αποκλείω τίποτα γιατί ο μήνας Ιούλιος είναι πολύ κρίσιμος, αν θέλει κάποιος να κάνει τις διακοπές του τον Αύγουστο, έχει μέσα στον Ιούλιο κάθε δυνατότητα να κάνει το εμβόλιο και να τελειώνει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Πέτσας.

Σημείωσε δε ότι ενώ είχαμε φτάσει σε ένα υψηλό ρυθμό εμβολιασμών ημερησίως, όπου γίνονταν 115.000 -120.000 εμβολιασμοί την ημέρα, τώρα είμαστε κάτω από τις 90.000 εδώ κι αρκετές ημέρες, που σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται περίπου 25.000-30.000 εμβολιασμοί επιπλέον. 

Τέλος, ο κ. Πέτσας, προειδοποίησε ότι αν συνεχίσει να πέφτει ο ρυθμός των εμβολιασμών, θα πρέπει πράγματι να εξετάσουμε κάθε εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας για να είναι πιο έντονο το κίνητρο για τον εμβολιασμό.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πέτσας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για τεστ κορονοϊού και στις μετακινήσεις από νομό σε νομό"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news