facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022

Συνεχίζει τις προκλήσεις ο Ερντογάν: Η Ελλάδα δεν είναι ισότιμη μαζί μας ούτε πολιτικά, ούτε στρατιωτικά, ούτε οικονομικά

Για άλλη μια φορά προκλητικός εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας, την οποία χαρακτήρισε ως κατώτερη σε σχέση με την Τουρκία, τόσο σε πολιτικό, όσο και στρατιωτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος πρόεδρος μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου ανέφερε ότι «η Ελλάδα δεν είναι συνομιλητής μας γιατί δεν είναι ισότιμη ούτε πολιτικά, ούτε στρατιωτικά, ούτε οικονομικά».

Μάλιστα, οι συγκεκριμένες δηλώσεις έρχονται μόλις δύο ημέρες μετά το παραλήρημα με την αναφορά στη Σμύρνη. Τότε, ο Ερντογάν είχε δηλώσει το εξής:«Ω Ελληνες, κοιτάξτε την Ιστορία, γυρίστε πίσω στην Ιστορία, αν πάτε πολύ πιο μακριά, το τίμημα θα είναι βαρύ. Έχουμε μόνο μια πρόταση για την Ελλάδα. Έλληνες μην ξεχνάτε τη Σμύρνη».

Η αντίδραση της Κύπρου

«Παρακολουθούμε με απογοήτευση και προβληματισμό την όξυνση της τουρκικής ρητορικής παραφροσύνης, αυτή τη φορά με ανιστόρητες δηλώσεις και δημόσιες απειλές του Τούρκου Προέδρου σε βάρος της Ελλάδας και του Ελληνικού λαού», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου σε ανακοίνωσή του.

Στην ίδια ανακοίνωση, το κυπριακό ΥΠΕΞ καταδικάζει, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «την υβριδική αυτή συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία είναι αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και με τη γενικότερη προσπάθεια οικοδόμησης σχέσεων καλής γειτονίας, στοιχείου απαραίτητου για δημιουργία συνθηκών ασφάλειας και ευημερίας στην περιοχή της Μεσογείου».

«Τέτοιες δηλώσεις, προερχόμενες μάλιστα από τον Πρόεδρο της Τουρκίας, είναι απαράδεκτες και προσβλητικές και συντείνουν στο κλίμα έντασης που επιχειρεί να δημιουργήσει η Τουρκία σε βάρος της ΕΕ αλλά και των κρατών μελών της. Εκφράζουμε πλήρη αλληλεγγύη και συμπαράσταση στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό», καταλήγει το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Συνεχίζει τις προκλήσεις ο Ερντογάν: Η Ελλάδα δεν είναι ισότιμη μαζί μας ούτε πολιτικά, ούτε στρατιωτικά, ούτε οικονομικά"

ΗΠΑ μετά τη «βόμβα» από τον ΟΠΕΚ+ για μείωση πετρελαίου: «Η προσφορά πρέπει να αντιστοιχεί στη ζήτηση»

Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η προσφορά ενέργειας θα πρέπει «να αντιστοιχεί στη ζήτηση», επικρίνοντας με συγκαλυμμένο τρόπο την απόφαση των χωρών του ΟΠΕΚ+ να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου με στόχο να στηριχθεί η τιμή του.

«Ο πρόεδρος (Τζο Μπάιντεν) ήταν σαφής ότι η προσφορά πρέπει να αντιστοιχεί στη ζήτηση ώστε να στηριχθεί η οικονομική ανάπτυξη και να πέσουν οι τιμές για τους καταναλωτές στην Αμερική και σε όλον τον κόσμο» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ.

Η Ουάσινγκτον είχε ζητήσει από τις 13 χώρες του Οργανισμού και τους 10 συμμάχους του, που απαρτίζουν τον ΟΠΕΚ+, να αυξήσουν την παραγωγή για να πέσουν οι τιμές της ενέργειας που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, ο οποίος έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδό του εδώ και πολλές δεκαετίες.

Στην ανακοίνωσή της, η εκπρόσωπος υπενθυμίζει ότι ο Λευκός Οίκος πήρε την «ιστορική» απόφαση να χρησιμοποιήσει τα στρατηγικά αποθέματα αλλά και την απόφαση, «σε συνεργασία με τους συμμάχους», να τεθεί πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου για να διασφαλιστεί η διατήρηση της παγκόσμιας προσφοράς.

Η Καρίν Ζαν-Πιερ υπογραμμίζει, επίσης, ότι οι ΗΠΑ αύξησαν τη δική τους παραγωγή πετρελαίου κατά μισό εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως από τις αρχές του έτους.

«Βόμβα» από τον ΟΠΕΚ+: Μειώνει την παραγωγή πετρελαίου κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως

Αναστάτωση στην παγκόσμια οικονομία  έχει προκαλέσει η απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως.

Η απόφαση, που ανακοινώθηκε πριν λίγο, ελήφθη από τις χώρες του ΟΠΕΚ και τις συμμαχικές πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας.

Όπως ανακοινώθηκε, με αυτόν τον τρόπο οι χώρες που παράγουν πετρέλαιο υπογραμμίζουν τη δυσαρέσκειά τους με τις τιμές του αργού, που έχουν υποχωρήσει λόγω των φόβων για παγκόσμια ύφεση.

Οι αναλυτές ανέμεναν ο ΟΠΕΚ+ να διατηρήσει την παραγωγική του πολιτική στα ίδια επίπεδα.

Με τη μείωση των 100.000 βαρελιών ουσιαστικά μηδενίζεται η αύξηση που είχε αποφασιστεί τον Αύγουστο προκειμένου να αποσυμπιεστούν οι τιμές.

Η επόμενη συνεδρίαση του ομίλου είναι προγραμματισμένη για τις 5 Οκτωβρίου.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΗΠΑ μετά τη «βόμβα» από τον ΟΠΕΚ+ για μείωση πετρελαίου: «Η προσφορά πρέπει να αντιστοιχεί στη ζήτηση»"

Στάσεις εργασίας στο σιδηρόδρομο – Καθυστερήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων

Πιθανές καθυστερήσεις και ακυρώσεις κάποιων σιδηροδρομικών δρομολογίων αναμένονται την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου, καθώς η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ, έχει εξαγγείλει στάσεις εργασίας στο προσωπικό με ειδικότητες κίνησης και ελέγχου αμαξοστοιχιών, εξυπηρέτησης επιβατών και οδηγών λεωφορείων, πανελλαδικά, κατά τις ώρες από 10:00 έως 13:00 και από 21:00 έως 23:59.

Η διοίκηση της Hellenic Τrain έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη, χωρίς ωστόσο έως αυτήν την ώρα, να έχει λάβει επίσημη απόφαση από το δικαστήριο: «Σχετικά με τις πανελλαδικές στάσεις εργασίας που έχουν προκηρύξει τα Σωματεία ΠΕΠ και ΣΕΠ για αύριο Τρίτη 6/9, η Hellenic Τrain δεν έχει λάβει ακόμα την επίσημη απόφαση του δικαστηρίου. Συνεπώς, δε δύναται προς το παρόν να ενημερώσει αναλόγως το επιβατικό κοινό για τις τυχόν καθυστερήσεις, ή ακυρώσεις των αυριανών δρομολογίων», αναφέρει σε μήνυμα που έστειλε η εταιρία.

Τα σωματεία που έχουν προκηρύξει τις κινητοποιήσεις, σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν πως αυτές αποτελούν «το έσχατο μέσο στο οποίο καταφεύγουμε για την προστασία της υγείας, της σωματικής ακεραιότητας και της αξιοπρέπειας όλων των εργαζόμενων στις αμαξοστοιχίες στους σταθμούς και τους οδηγούς λεωφορείων. Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες μας, οι εργαζόμενοι στις αμαξοστοιχίες, αλλά και στους σταθμούς, λόγων των συστηματικών καθυστερήσεων και ακυρώσεων δρομολογίων, συνεχίζουν να υφίστανται κατά τη διάρκεια της εργασίας τους επιθέσεις από επιβάτες, παραβατικούς ή / και απλά εξαγριωμένους, και να αντιμετωπίζουν κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητά τους και την υγεία τους».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Στάσεις εργασίας στο σιδηρόδρομο – Καθυστερήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων"

Όλα ανοιχτά να κλείσει και τον Turk Stream η Ρωσία - Τι σημαίνει για την Ελλάδα

Συναγερμός έχει σημάνει και στην Αθήνα μετά την απειλή της Μόσχας ότι θα προχωρήσει σε πλήρη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ε.Ε. Το απόγευμα της Δευτέρας συνεδρίασε η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Ενέργειας υπό τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και παρουσία κυβερνητικών στελεχών στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να γίνει μία πρώτη αποτίμηση της κατάστασης που διαμορφώνεται σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως τα πιθανά προβλήματα που θα ανακύψουν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Κυβερνητικά στελέχη αφήνουν να εννοηθεί ότι αυτή τη στιγμή η χώρα μας διαθέτει ενεργειακή επάρκεια. Ωστόσο, η ρευστότητα είναι τέτοια που η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη για παν ενδεχόμενο.

Όπως είναι φυσικό, αυτό που φοβίζει την Αθήνα είναι το ορατό πλέον ενδεχόμενο, η Ρωσία να διακόψει εκτός από το Nord Stream 1 που εφοδιάζει με φυσικό αέριο τη Βόρεια Ευρώπη, και τον αγωγό από τον οποίον τροφοδοτείται η Ελλάδα. Να κόψει δηλαδή τις παραδόσεις στην Ελλάδα, όπως έκανε στην Βουλγαρία.

Αν αυτό συμβεί, τότε θα μιλάμε για ένα νέο, εξαιρετικά δύσβατο τοπίο. Ακόμα, όμως, κι αν ο Ρώσος Πρόεδρος δεν κλείσει τον Turk Stream, οι τιμές θα εκτιναχθούν και η ανάγκη πιο γενναίας στήριξης της κοινωνίας θα γίνει ακόμα πιο πιεστική.

Επιπρόσθετα, σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα θα πρέπει να εναρμονιστεί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες για την δραστική μείωση των ενεργειακών αναγκών καταναλωτών και επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας φυσικού αερίου και συζητήθηκε η επικαιροποίηση όλων των πρωτοβουλιών και των δράσεων που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς και τα βασικά σενάρια ενίσχυσης για τους υπόλοιπους μήνες του φθινοπώρου και τον χειμώνα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών Αθανάσιος Πετραλιάς, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα Ενέργειας Νίκος Τσάφος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κώστας Ξιφαράς, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ιωάννης Κοπανάκης και ο Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Παντελής Κάπρος.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Όλα ανοιχτά να κλείσει και τον Turk Stream η Ρωσία - Τι σημαίνει για την Ελλάδα "

Αντιδράσεις φοιτητικών συλλόγων για την Πανεπιστημιακή αστυνομία – Εντάσεις στο ΕΚΠΑ (video)

Συγκέντρωση των φοιτητικών συλλόγων θα πραγματοποιηθεί  στην πύλη Ούλωφ Πάλμε το πρωί της Τρίτης στις 8πμ και ακολούθως κινητοποίηση στο Υπουργείο προστασίας του Πολίτη στις 12:00

Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για την έναρξη λειτουργίας της πανεπιστημιακής αστυνομίας

To βράδυ της Δευτέρας 5/9 εντάσεις σημειώθηκαν μεταξύ φοιτητών και αστυνομίας στο ΕΚΠΑ

Σε κοινή τους ανακοίνωση φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Συναγερμός! Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν θα μπει στις σχολές!

Η κυβέρνηση φέρνει τις πρώτες περιπολίες της πανεπιστημιακής αστυνομίας γύρω από τα πανεπιστήμια, ξεκινώντας από το ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ.

Εδώ και 1 χρόνο οι φοιτητές και φοιτήτριες μέσα από τους συλλόγους μας εμποδίσαμε στην πράξη της είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας στις σχολές μας, τους οδηγήσαμε από αναβολή σε αναβολή, βάζοντας εμπόδια στην ένταση της καταστολής!

Σε μία περίοδο που οι οικογένειες μας στενάζουν από την ακρίβεια, που χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες έρχονται αντιμέτωποι με την έλλειψη εστιών και τα υπέρογκα νοίκια, που η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων έχει “πιάσει πάτο”, η κυβέρνηση επιλέγει να δίνει 50 εκατομμύρια για την πανεπιστημιακή αστυνομία, για κάμερες και τουρνικέ μέσα στις σχολές μας! Επιλέγει μάλιστα να δυναμιτίσει το κλίμα στις σχολές εν μέσω εξεταστικής!

Οι φοιτητές έχουμε πείρα από όλο το προηγούμενο διάστημα! Η εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, έρχεται να διασφαλίσει την όλο και μεγαλύτερη είσοδο των επιχειρήσεων στα ιδρύματα μας, με βάση τις κατευθύνσεις του νέου νόμου-πλαίσιο που ψήφισε μέσα στο κατακαλόκαιρο η κυβέρνηση! Είναι το αναγκαίο συμπλήρωμα των managers και των συμβουλίων ιδρυμάτων, τα οποία θα διαχειρίζονται την περιουσία του πανεπιστημίου, χτυπώντας ουσιαστικά τη φοιτητική μέριμνα.

Αυτό που φοβούνται είναι η μαζική αντίδραση των φοιτητών στην πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας! Την οργανωμένη διεκδίκηση μέσα από τους φοιτητικούς συλλόγους για το Πανεπιστήμιο και τις σπουδές που μας αξίζουν στον 21ο αιώνα!

Οι φοιτητές δε θα δεχτούμε να δίνουμε τα μαθήματα της εξεταστικής μας, επιτηρούμενοι από τους “ρόμποκοπ” της πανεπιστημιακής αστυνομίας!

Δυναμώνουμε τον αγώνα να μείνει στα χαρτιά ο νέος νόμος-πλαίσιο και ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη στο σύνολο του!

Η κυβέρνηση να το βάλει καλά στο μυαλό της: η Πανεπιστημιακή Αστυνομία δεν πρόκειται να μπει μέσα στις σχολές μας!».

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ. Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022 (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Επίσης με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ, αναφέρει: «Η κυβέρνηση, στα μουλωχτά, σαν τον κλέφτη, φέρνει την Πανεπιστημιακή Αστυνομία μέσα στις σχολές, ενώ έχει καταδικαστεί από την πλειοψηφία των φοιτητών.

Απέναντί της βρήκε ήδη τους φοιτητές και τους συλλόγους τους, οι οποίοι αμέσως βρέθηκαν στις πύλες του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ, απαιτώντας να αποσυρθεί η Πανεπιστημιακή Αστυνομία εδώ και τώρα!

Τα 50 εκατομμύρια ευρώ, που δίνει η κυβέρνηση για τη σύσταση αστυνομίας στα Πανεπιστήμια, να τα διαθέσει, για να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών, για μαζικές προσλήψεις καθηγητών, φοιτητικές εστίες, σύγχρονες υποδομές και φοιτητική μέριμνα.

Καλούμε τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, τους νέους και τις νέες, με τον αγώνα τους, να υψώσουν τείχος στα σχέδια καταστολής και αυταρχισμού της κυβέρνησης.

Υ.Γ. Το προσωπικό των ΟΠΠΙ θα μπορούσε κάλλιστα να το διαθέσει η κυβέρνηση για την δασοπροστασία κρατώντας την ίδια πράσινη στολή».

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Eντάσεις σημειώθηκαν με ρίψη χημικών και μικρής έκτασης πετροπόλεμο, στην Πανεπιστημιούπολη όταν εκτός από την Πανεπιστημιακή Αστυνομία παρατάχθηκαν και δυνάμεις των ΜΑΤ, ενώ οι φοιτητές προσπαθούσαν να αποτρέψουν την είσοδο της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας στο εσωτερικό του ιδρύματος.

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Ο Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Φίλης από την Πύλη του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Ιλίσια, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η κυβέρνηση της ακρίβειας και των υποκλοπών έκανε επίδειξη δύναμης έξω από την πύλη του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Ιλίσια.

Πριν λίγο έκανε χρήση δακρυγόνων απέναντι στους φοιτητές.

Πρόκειται για αντιπερισπασμό δύο ημέρες πριν αρχίσει η Εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές. Η εγκατάσταση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας συναντά την ομόθυμη αντίδραση των Πανεπιστημιακών και των φοιτητών.

Πρόκειται για μια ακόμη όψη του κυβερνητικού αυταρχισμού και της επίθεσης στο Κράτος Δικαίου. Θα αποκρουστεί!

Σήμερα υπήρξε μια άμεση απάντηση από πλήθος φοιτητών, που κατά εκατοντάδες, συνεχίζουν να συρρέουν στο χώρο. Ο κ. Μητσοτάκης θα αιφνιδιαστεί.

Ας αναλογιστεί τι έπαθαν όσες κυβερνήσεις και πολιτικοί συγκρούστηκαν με τη Νεολαία.

Ο πολιτικός του χρόνος τελειώνει. Όλοι στις κινητοποιήσεις της νεολαίας και των φοιτητών, απόψε, αύριο και όσο χρειαστεί».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιδράσεις φοιτητικών συλλόγων για την Πανεπιστημιακή αστυνομία – Εντάσεις στο ΕΚΠΑ (video)"

Θεσσαλονίκη: Σε αναστολή ογκολόγος που ζήτησε... 10.000 ευρώ από καρκινοπαθή για φάρμακο που δεν υπάρχει!

Άμεση ήταν η κινητοποίηση του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Θεαγένειο» της Θεσσαλονίκης, αλλά και γενικότερα του Συστήματος Υγείας, αμέσως μετά την καταγγελία συζύγου καρκινοπαθούς για παράνομο χρηματισμό γιατρού, ο οποίος ζήτησε λεφτά προκειμένου να φέρει ένα φάρμακο που δεν υπάρχει!

Συγκεκριμένα, ο γιατρός ζήτησε το ποσό των 10.000 ευρώ προκειμένου να φέρει ένα φάρμακο για την εν λόγω ασθένεια από την Αμερική, το οποίο όμως δεν ήρθε ποτέ, με αποτέλεσμα ο γιατρός να παραδεχτεί αργότερα στη δικηγόρο της οικογένειας ότι πήρε τα χρήματα για προσωπική του χρήση.

«Με το που έγινε η καταγγελία στις 3 Αυγούστου, ο συγκεκριμένος γιατρός μπήκε σε αναστολή καθηκόντων, υπέβαλε παραίτηση και ο φάκελός του έχει μεταβιβαστεί τόσο στο υπουργείο Υγείας και στην αρμόδια ΥΠΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά στο GRTimes, η διοικήτρια του Θεαγενείου Νοσοκομείου, Δρ. Ευαγγελία Κουρτέλη – Ξουρή.

Η τελευταία μάλιστα δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η εν λόγω υπόθεση βρίσκεται πλέον στα χέρια του Εισαγγελέα. «Με λίγα λόγια η κινητοποίηση του μηχανισμού ήταν άμεση και οι όποιες ποινές θα του επιβληθούν πλέον από τη δικαιοσύνη» πρόσθεσε η κα. Ξουρή.

Σε ερώτηση για το αν έχει υποπέσει στην αντίληψή της ανάλογο περιστατικό από τον ίδιο γιατρό, η διοικήτρια του Θεαγενείου ξεκαθάρισε πως ο «συγκεκριμένος αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα και έχει κρατήσει κάποια στοιχεία, τα οποία βέβαια θα ερευνήσει η δικαιοσύνη».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Σε αναστολή ογκολόγος που ζήτησε... 10.000 ευρώ από καρκινοπαθή για φάρμακο που δεν υπάρχει!"

Μακρόν: Γαλλία και Γερμανία έτοιμες να ανταλλάξουν φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα τον χειμώνα

Στην περίπτωση ελλείψεων στον ενεργειακό τομέα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αυτόν τον χειμώνα, η Γερμανία και η Γαλλία θα αλληλοστηριχθούν, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Ο Μακρόν δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα δώσει περισσότερο αέριο στη Γερμανία, η οποία θα μπορούσε να παράσχει ηλεκτρική ενέργεια, εφόσον η κρίση συνεχιστεί τον χειμώνα. «Η Γερμανία χρειάζεται το φυσικό αέριό μας και εμείς χρειαζόμαστε ενέργεια από την υπόλοιπη Ευρώπη, κυρίως από τη Γερμανία», είπε ο Μακρόν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την επικοινωνία αυτήν.

«Θα ολοκληρώσουμε τις διασυνδέσεις φυσικού αερίου για να μπορούμε να παραδώσουμε αέριο στη Γερμανία (…) εάν υπάρξει ανάγκη αλληλεγγύης», πρόσθεσε

Ο Μακρόν τάχθηκε υπέρ της επιβολής πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου που παραδίδεται μέσω αγωγών. «Εάν η Κομισιόν αποφασίσει να βάλει πλαφόν στην τιμή του αερίου που αγοράζεται μέσω των αγωγών από τη Ρωσία, η Γαλλία θα στηρίξει αυτό το μέτρο», είπε. Επίσης, είπε ότι συμφωνεί με την πρόταση της αγοράς αερίου «από κοινού» με τις άλλες χώρες της ΕΕ ώστε να καταβάλλεται μικρότερο τίμημα.

Πρόσθεσε επίσης ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει μεσοπρόθεσμα να μεταρρυθμιστεί, κυρίως ώστε να διασφαλιστεί ότι οι τιμές αγοράς θα είναι πιο ευθυγραμμισμένες με το πραγματικό κόστος παραγωγής.

Αναφερόμενος στην κατασκευή ενός νέου αγωγού που θα συνδέει την Ισπανία με τη Γαλλία, ο Μακρόν είπε ότι η χώρα του θέλει να αναπτύξει όλες τις ενεργειακές διασυνδέσεις που «έχουν νόημα» αλλά δεν θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη για άλλον έναν αγωγό. Σημείωσε μάλιστα ότι τις τελευταίες εβδομάδες ο αγωγός Ισπανίας-Γαλλίας λειτουργεί στο μισό των δυνατοτήτων του και ότι η Γαλλία είναι αυτή που εξάγει αέριο στην Ισπανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και οι σύμμαχοί του (ΟΠΕΚ+), συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, αποφάσισαν να μειωθεί η παραγωγή πετρελαίου κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως, υπογραμμίζοντας τη δυσαρέσκειά τους για τις τιμές του αργού που έχουν υποχωρήσει λόγω των φόβων για ύφεση.

AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μακρόν: Γαλλία και Γερμανία έτοιμες να ανταλλάξουν φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα τον χειμώνα"

Καιρός αύριο: Πέφτει η θερμοκρασία την Τρίτη (06/09)

Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την κεντρική Στερεά, την Εύβοια, την Κρήτη και τις Σποράδες προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή όμβρους και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια ορεινά πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε στα ορεινά της Ηπείρου ενδέχεται να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 6 με 7 και στο Αιγαίο έως 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά και θα φτάσει στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη τους 26 με 27 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο: Η πρόγνωση της ΕΜΥ για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα για τοπικές βροχές ή όμβρους το μεσημέρι – απόγευμα. Βελτίωση αναμένεται από το βράδυ.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή όμβρους στη δυτική – κεντρική Μακεδονία το μεσημέρι – απόγευμα. Βελτίωση αναμένεται από το βράδυ.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα θαλάσσια τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 29 με 30 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στη Θεσσαλία, την κεντρική Στερεά και τις Σποράδες προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή όμβρους και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Στα υπόλοιπα γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά και νότια τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη τιμή της 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Στις Κυκλάδες γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις. Στην Κρήτη λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα για τοπικές βροχές ή όμβρους στα ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 26 με 27 βαθμούς Κελσίου. Στη νότια Κρήτη η μέγιστη τιμή της 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις στα βόρεια.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη τιμή της 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή όμβρους. Βελτίωση τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα νότια έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Πέφτει η θερμοκρασία την Τρίτη (06/09)"

Πρεμιέρα για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία – Ξεκίνησαν σε ΕΚΠΑ και Πολυτεχνείο οι περιπολίες

Ξεκινά σήμερα την δράση της η Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Συγκεκριμένα, την πρώτη τους εμφάνιση κάνουν σήμερα οι Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) στις εγκαταστάσεις του ΕΚΠΑ στην Πανεπιστημιούπολη αλλά και στο Πολυτεχνείο.

Όπως ανέφεραν αστυνομικές πηγές, σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ, θα ξεκινήσουν οι περιπολίες με στόχο την προστασία των υποδομών στο εξωτερικό του κάμπους της πανεπιστημιούπολης καθώς και σε σημεία που υπάρχει παραβατικότητα.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η αστυνομία ενεργεί με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα και όλα θα εξελιχθούν βάσει συγκεκριμένου σχεδίου.

Επισημαίνεται ότι και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε ότι οι ΟΠΠΙ βρίσκονται από την περασμένη Παρασκευή στη διάθεση των τεσσάρων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων (ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ΑΠΘ) και ήδη, οι επικεφαλής των ομάδων έχουν επισκεφθεί τους χώρους των πανεπιστημίων και βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές για το ποιες θα είναι οι υποχρεώσεις τους από τη στιγμή που θα αναλάβουν υπηρεσία, με βάση τα σχέδια ασφαλείας των πανεπιστημίων.

Στο ΑΠΘ, σημειώνεται ότι, έχουν τοποθετηθεί ήδη σε δύο σημεία ειδικές πύλες (τουρνικέ), οι οποίες φρουρούνται από την αστυνομία ενώ βρίσκονται σε μόνιμη βάση δύο διμοιρίες ΜΑΤ μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο όπου θα παραμείνουν μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή της βιβλιοθήκης.

ertnews 

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρεμιέρα για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία – Ξεκίνησαν σε ΕΚΠΑ και Πολυτεχνείο οι περιπολίες"

Γεωργιάδης: «Κανένας παραγωγός δεν θα χάσει την άδειά του»

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε για το νέο θεσμικό πλαίσιο των λαϊκών αγορών. Σύμφωνα με τον υπουργό, αδειοδοτική κάλυψη στο σύνολο των παραγωγών και εμπόρων λαϊκών αγορών θα παρέχει το νέο θεσμικό πλαίσιο.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου υπογράμμισε πως βούληση της κυβέρνησης είναι να μη μείνει ούτε ένας άνθρωπος που βιοπορίζεται από τις λαϊκές αγορές χωρίς άδεια.

«Αν για λόγους διοικητικής κωλυσιεργίας κάποιοι κινδυνεύουν να χάσουν την άδειά τους, θέλω να είναι ήρεμοι, δεν θα αφήσουμε κανέναν. Η παράταση αυτή δεν θα είναι επ’ άπειρον και αφορμή να μην εφαρμοστεί όμως ο νόμος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Σε άλλο σημείο πρόσθεσε: «Έχω συνάντηση με τους εκπροσώπους των παραγωγών και εφόσον ισχύει αυτό που λέτε για τις άδειες, θα παρέμβω με εγκύκλιο και δημόσια και αν χρειαστεί μεγαλύτερη παράταση θα το θεωρούσα εύλογο να φτάσουμε μέχρι τέλος του χρόνου. Μην ανησυχεί ούτε ένας, αν χρειαστεί να νομοθετήσω για έναν παραγωγό που για διοικητικό λάθος έχασε την άδειά του θα το κάνω».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Γεωργιάδης: «Κανένας παραγωγός δεν θα χάσει την άδειά του»"

Γρίπη: 174 νέα κρούσματα – Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα νέα κρούσματα γρίπης που καταγράφηκαν στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, από τις 7 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου, δηλώθηκαν μέσω του ΣΥΔΝ 174 περιστατικά (86 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα με PCR και 88 με αντιγονική δοκιμασία).

Εκατόν εβδομήντα δύο (172) κρούσματα ανήκαν στον τύπο Α και δύο (2) στον τύπο Β. Υποτυποποιήθηκαν 25 δείγματα τύπου Α, εκ των οποίων τα 24 ανήκαν στον υπότυπο A(Η3Ν2) και 1 στον υπότυπο A(Η1Ν1).

Ο αριθμός των δηλωθέντων κρουσμάτων ήταν σχεδόν πέντε φορές υψηλότερος από τον αριθμό των κρουσμάτων που δηλώθηκαν την ίδια περίοδο το 2019 μέσω του ΣΥΔΝ (37 κρούσματα γρίπης), ενώ δεν δηλώθηκε κανένα κρούσμα γρίπης το χρονικό διάστημα 2020-2021.

Από τα δηλωθέντα κρούσματα γρίπης, 160 ήταν Έλληνες (92%) και 14 αλλοδαποί (8%) από εννέα χώρες, όλες από το Βόρειο Ημισφαίριο.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων ήταν 22 έτη (εύρος: 1-75 έτη), ενώ 10 κρούσματα ήταν παιδιά ηλικίας ≤12 ετών. Το 58% των κρουσμάτων ήταν άνδρες.

Από τα 174 δηλωθέντα κρούσματα γρίπης, τα 35 (20%) νοσηλεύτηκαν και 2 από αυτά εισήχθησαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων με βάση τη δηλωθείσα μόνιμη κατοικία (ή την προσωρινή κατοικία για τους μη μόνιμα διαμένοντες στην Ελλάδα) παρουσιάζεται στον πίνακα που ακολουθεί.

Για τους 164 μόνιμα διαμένοντες στην Ελλάδα υπήρχε διαθέσιμη πληροφορία για ταξίδι στο εσωτερικό εντός της περιόδου επώασης για 160 (98%). Από αυτούς οι 117 ανέφεραν ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας εντός του χρόνου επώασης.

Ενενήντα τέσσερα κρούσματα (80,3%) είχαν ταξιδέψει στις Κυκλάδες, 9 (7,7%) στο Ν. Αιγαίο, 8 (6,8%) στο Ιόνιο, 3 (2,6%) στο Β. Αιγαίο και 3 (2,6%) σε προορισμούς της Ηπειρωτικής Ελλάδας.

Ο ΕΟΔΥ παραμένει σε εγρήγορση και παρακολουθεί συστηματικά την εξέλιξη της δραστηριότητας του νοσήματος.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Γρίπη: 174 νέα κρούσματα – Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ"

H EE εγκρίνει ελληνικές κρατικές ενισχύσεις για αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, ελληνικό μέτρο με εκτιμώμενο προϋπολογισμό ύψους 341 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της κατασκευής και της λειτουργίας εγκαταστάσεων αποθήκευσης στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.

Το μέτρο θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ), μετά τη θετική αξιολόγηση του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας από την Επιτροπή και την έγκρισή του από το Συμβούλιο.

Στόχος του μέτρου είναι να καταστεί δυνατή η ομαλή ενσωμάτωση στο ελληνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας ενός αυξανόμενου μεριδίου ανανεώσιμης ενέργειας που προέρχεται από αιολικές και ηλιακές πηγές. Το πρόγραμμα θα συμβάλει επίσης στους στρατηγικούς στόχους της ΕΕ που σχετίζονται με την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ, αναφέρει ανακοίνωση της Κομισιόν.

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος, κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε: «Η αύξηση της διαθέσιμης δυναμικότητας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στο σύστημα είναι καίριας σημασίας ώστε να καταστούν τα δίκτυα πιο ευέλικτα και καλύτερα προετοιμασμένα για ένα μέλλον στο οποίο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του απανθρακοποιημένου μείγματος ηλεκτρικής ενέργειας. Το ελληνικό μέτρο ενίσχυσης που εγκρίναμε σήμερα, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα συμβάλει στην ανάπτυξη ανταγωνιστικών αγορών για υπηρεσίες συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας, βοηθώντας παράλληλα την Ελλάδα να επιτύχει τους στόχους της για μείωση των εκπομπών».

Το ελληνικό καθεστώς

Το καθεστώς που κοινοποίησε η Ελλάδα θα προωθήσει τη δημιουργία διαφόρων εγκαταστάσεων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής δυναμικότητας έως 900 MW, συνδεδεμένων με το δίκτυο υψηλής τάσης. Τα έργα θα επιλεγούν μέσω διαφανούς και αμερόληπτης διαδικασίας υποβολής προσφορών. Η ανάθεση των συμβάσεων στα επιλεγμένα έργα θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του 2023, οι δε εγκαταστάσεις αποθήκευσης θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2025.

Η ενίσχυση θα χορηγηθεί, σωρευτικά, υπό μορφή:

  1. επενδυτικής επιχορήγησης, η οποία θα καταβληθεί κατά τη φάση κατασκευής όλων των υποστηριζόμενων έργων
  2. ετήσιας στήριξης που θα καταβάλλεται κατά τη φάση λειτουργίας των έργων, για περίοδο 10 ετών.

Το συνολικό ποσό της ετήσιας στήριξης ανά δικαιούχο θα καθοριστεί σε διαγωνισμό και θα προσαρμοστεί μέσω μηχανισμού ανάκτησης σε περίπτωση που το έργο έχει πλεονάζοντα έσοδα από τη συμμετοχή του στην αγορά κατά τη φάση λειτουργίας.

Η Επιτροπή αξιολόγησε το μέτρο σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, και συγκεκριμένα το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο γ) της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο επιτρέπει στις χώρες της ΕΕ να στηρίζουν την ανάπτυξη ορισμένων οικονομικών δραστηριοτήτων υπό ορισμένες προϋποθέσεις, και τις κατευθυντήριες γραμμές του 2022 για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς του κλίματος, της προστασίας του περιβάλλοντος και της ενέργειας.

Η Επιτροπή έκρινε ότι η ενίσχυση είναι αναγκαία και έχει χαρακτήρα κινήτρου, δεδομένου ότι τα έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα εκτελεστούν χωρίς τη δημόσια στήριξη. Επιπλέον, το μέτρο είναι αναλογικό, δεδομένου ότι το επίπεδο της ενίσχυσης αντιστοιχεί στις πραγματικές χρηματοδοτικές ανάγκες, θα υπάρχουν δε οι αναγκαίες διασφαλίσεις που περιορίζουν την ενίσχυση στο ελάχιστο (μεταξύ άλλων, ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών για τη χορήγηση της ενίσχυσης και προσαρμογή της ετήσιας στήριξης μέσω μηχανισμού ανάκτησης σε περίπτωση πλεοναζόντων εσόδων από την αγορά). Ως εκ τούτου, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα θετικά αποτελέσματα του μέτρου αντισταθμίζουν κάθε πιθανή στρέβλωση του ανταγωνισμού και των συναλλαγών που προκαλείται από τη στήριξη. Βάσει των ανωτέρω, η Επιτροπή ενέκρινε το μέτρο σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Ιστορικό

Οι λύσεις αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, όπως οι συσσωρευτές, καθιστούν δυνατή την αποθήκευση της πλεονάζουσας ενέργειας που παράγεται σε περιόδους υψηλής ανανεώσιμης παραγωγής και τη χρήση της αργότερα, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι λιγότερο ευνοϊκές. Το μερίδιο της ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας στο μείγμα αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά κατά τα προσεχή έτη, γεγονός που συνάδει με τους στόχους μείωσης των εκπομπών. Ως εκ τούτου, οι συσσωρευτές, μαζί με άλλα είδη εγκαταστάσεων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, πρόκειται να καταστούν ολοένα και πιο απαραίτητη συνιστώσα των απανθρακοποιημένων συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας.

Χάρη στην υψηλή τους ευελιξία και την ικανότητά τους να εισέρχονται στην αγορά και να αρχίζουν να παράγουν στην πλήρη τους δυναμικότητα σχεδόν αμέσως, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ενισχύουν τη ρευστότητα της αγοράς, στηρίζουν την ανταγωνιστικότητα και τη διαφανή διαμόρφωση των τιμών και συμβάλλουν στη μείωση των τιμών των υπηρεσιών του συστήματος, καθώς σταθεροποιούν το δίκτυο. Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης που εγκαθίστανται σε περιοχές με κορεσμένα δίκτυα θα μπορούσαν επίσης να λειτουργούν ανακουφιστικά όσον αφορά τη συμφόρηση του δικτύου, απορροφώντας την τοπικά παραγόμενη ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, η οποία διαφορετικά θα περικοπεί λόγω των μεταφορικών περιορισμών του δικτύου.

Οι κατευθυντήριες γραμμές του 2022 για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς του κλίματος, της προστασίας του περιβάλλοντος και της ενέργειας παρέχουν καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Επιτροπή θα αξιολογήσει τη συμβατότητα της προστασίας του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας του κλίματος, με τα μέτρα ενίσχυσης στον τομέα της ενέργειας που υπόκεινται στην υποχρέωση κοινοποίησης βάσει του άρθρου 107 παράγραφος 3 στοιχείο γ) της Συνθήκης.

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές, που θα ισχύουν από τον Ιανουάριο του 2022, δημιουργούν ένα ευέλικτο, κατάλληλο για τον επιδιωκόμενο σκοπό πλαίσιο που θα συνδράμει τα κράτη μέλη στην παροχή της αναγκαίας στήριξης για την επίτευξη των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας με στοχευμένο και οικονομικά αποδοτικό τρόπο. Οι κανόνες ευθυγραμμίζονται με τους σημαντικούς στόχους και τις επιδιώξεις της ΕΕ που καθορίζονται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία καθώς και με άλλες πρόσφατες κανονιστικές αλλαγές στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος, θα λαμβάνουν δε υπόψη την αυξημένη σημασία της κλιματικής προστασίας.

Περιλαμβάνουν τμήματα σχετικά με τα μέτρα ενεργειακής απόδοσης, ενισχύσεις για την καθαρή κινητικότητα, τις υποδομές, την κυκλική οικονομία, τη μείωση της ρύπανσης, την προστασία και την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας, καθώς και μέτρα για την κατοχύρωση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Στο πλαίσιο του ΜΑΑ παρουσιάζονται εθνικά σχέδια ανάκαμψης, τα οποία περιλαμβάνουν μέτρα που συνεπάγονται κρατική ενίσχυση. Η Επιτροπή αξιολογεί τα μέτρα αυτά κατά προτεραιότητα, έχει παράσχει δε καθοδήγηση και στήριξη στα κράτη μέλη κατά τις προπαρασκευαστικές φάσεις των εθνικών σχεδίων, ώστε να διευκολυνθεί η ταχεία ανάπτυξη του ΜΑΑ.

Η μη εμπιστευτική εκδοχή της απόφασης θα δημοσιευθεί με αριθμό υπόθεσης SA.64736 στο μητρώο κρατικών ενισχύσεων του ιστοτόπου της Επιτροπής για τον ανταγωνισμό, αφ' ης στιγμής διευθετηθούν τυχόν ζητήματα απορρήτου.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "H EE εγκρίνει ελληνικές κρατικές ενισχύσεις για αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας"

Πρόεδρος της Κομισιόν: H EΕ ετοιμάζει μέτρα για ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενόψει των υψηλών τιμών ενέργειας

«Ο Πούτιν χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο μειώνοντας την προσφορά και χειραγωγώντας τις ενεργειακές μας αγορές» τονίζει η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στο τουίτερ σημειώνοντας ότι η Eυρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει προτάσεις για να βοηθήσει τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές της ενέργειας.

Ειδικότερα, η Πρόεδρος της Επιτροπής υπογραμμίζει:
«Ο Πούτιν χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο μειώνοντας την προσφορά και χειραγωγώντας τις ενεργειακές μας αγορές.
Θα αποτύχει.
Η Ευρώπη θα επικρατήσει.H Eυρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει προτάσεις για να βοηθήσει ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές της ενέργειας.
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα έχει ως στόχο:
• Μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας
• Ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό φυσικό αέριο
• Βοήθεια τους ευάλωτους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις με έσοδα από τον ενεργειακό τομέα
• Ενεργοποίηση υποστήριξης σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ρευστότητας που συνδέονται με την αστάθεια».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόεδρος της Κομισιόν: H EΕ ετοιμάζει μέτρα για ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενόψει των υψηλών τιμών ενέργειας"

ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας: Ξεσηκώνεται η Πελοπόννησος για την απόφαση Γεωργαντά

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει σε αυτοδιοικητικούς και παραγωγικούς φορείς η απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Γεωργαντά, να καταχωρηθεί η ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας στο μητρώο ποικιλιών ως συνωνύμου της ποικιλίας ελιάς «ΚΑΛΑΜΩΝ/KALAMON».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με την απόφαση του αυτή, εξισώνει την ονομασία “Καλαμάτα” με την ποικιλία “Ελιάς Καλαμών”, υποκύπτοντας, κόντρα μάλιστα στην τελευταία απόφαση του ΣτΕ, στις πιέσεις συμφερόντων.

“Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι στο Υπουργείο Γεωργίας κουμάντο κάνουν η ΠΕΜΕΤΕ, οι μεγαλοεισαγωγείς και οι Κουνινιώτηδες. Μετά την καταστροφή της σταφιδοκαλλιέργειας θα οδηγηθεί η χώρα και στην καταστροφή της ελαιοκαλλιέργειας.” τονίζει σε ανακοίνωσή της η παράταξη Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου, ζητώντας παράλληλα την άμεση σύγκλιση Περιφερειακού Συμβουλίου.

Για “μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για τα συμφέροντα των αγροτών της περιοχής” κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος.

«Η νέα απόφαση για την ελιά Καλαμάτας, η οποία επαναφέρει την απόφαση Αποστόλου που καταρρίφθηκε από το ΣτΕ, αποτελεί μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για τα συμφέροντα των αγροτών της περιοχής μας. Ο Δήμος Μεσσήνης και εγώ προσωπικά, θα αναλάβουμε και θα συμμετέχουμε ενεργά σε πρωτοβουλίες διεκδίκησης και κινητοποίησης προκειμένου να ανατραπεί η συγκεκριμένη απόφαση και οι αγρότες της περιοχής μας, να πάρουν αυτό που δικαιούνται. Η ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ μας ανήκει και θα τη διατηρήσουμε», επισημαίνει.

Παρέμβαση για το ζήτημα έκανε με ανάρτησή του και ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος:

“Όλοι οι Καλαματιανοί και Μεσσήνιοι, οφείλουμε ενωμένοι, να διεκδικήσουμε το αυτονόητο δικαίωμα της προστασίας του εμβληματικού μας προϊόντος, της Ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ. Η αιφνιδιαστική απόφαση του ΥπΑΑΤ είναι αντίθετη με εκείνη του ΣτΕ, που δικαίωσε τις θέσεις των Μεσσηνίων, αλλα και με όσα είχαν συζητηθεί σε συσκέψεις που είχαν προηγηθεί. Ο εμπαιγμός των Μεσσηνίων παραγωγών, δεν μπορεί, δεν πρέπει και δεν θα μείνει αναπάντητος. Ο Δήμος Καλαμάτας είναι σε επικοινωνία με τους παραγωγούς και τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να συντονίσει τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν, καθώς και τις απαραίτητες κινήσεις για την ανατροπή της απόφασης του ΥπΑΑΤ.”

Οργή των τοπικών φορέων για την απόφαση Γεωργαντά

Βολή κατά βολή στο άκουσμα της νέας αρνητικής εξέλιξης και των “επιδιώξεων” του ΥΠΑΑΤ απέναντι στο προϊόν από τον Πρόεδρο του ΣΥΜΕΠΟΠ και Διευθυντή του Α.Σ. της Ένωσης Μεσσηνίας Γιάννη Πάζιο. Ο κ. Πάζιος μίλησε στο τοπικό ΜΜΕ best-tv.gr για μια μαύρη μέρα, αποφράδα με μια απόφαση που εμπεριέχει μεθοδεύσεις και επιδιώξεις συμφερόντων, εξέφρασε την οργή του για την στάση του Υπουργού που άλλα δεσμευόταν στις συσκέψεις και άλλα έκανε, ενώ προανήγγειλε τις επόμενες κινήσεις αντίδρασης.

Καυστικές οι αναφορές και από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλη Ξυγκώρο που στην πρώτη του αντίδραση εξέφρασε την αγανάκτησή του για την θλιβερή αυτή αιφνιδιαστική απόφαση, μιλώντας πως πρόκειται για ένα πισωγύρισμα θέτοντας και ζήτημα πως με την αλα καρτ αυτή πολιτική το προϊόν γίνεται έρμαιο. Ο κ. Ξυγκώρος σημείωσε παράλληλα την αρνητική εξέλιξη και πως δεν… θα υπάρχει στα επόμενα χρόνια καν καλλιέργεια στην Ελλάδα επισημαίνοντας τους κινδύνους εκμετάλλευσης της ονομασίας και του προϊόντος από τις τρίτες χώρες αναφέροντας δηκτικά πως καταφέρνουμε να “βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας” και προαναγγέλλοντας και τις κινήσεις αντίδρασης που πρόκειται να υπάρξουν.

aftodioikisi 

Διαβάστε Περισσότερα » " ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας: Ξεσηκώνεται η Πελοπόννησος για την απόφαση Γεωργαντά "

Η Λιζ Τρας είναι η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας

Η μέχρι σήμερα υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας είναι η νέα πρωθυπουργός της χώρας και αρχηγός του Συντηρητικού κόμματος. 

Όπως ανακοινώθηκε, η Λιζ Τρας κατάφερε και κέρδισε τον αντίπαλό της Ρίσι Σούνακ στην κούρσα για την διαδοχή μετά την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον. Είναι η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας μετά την Μάργκαρετ Θάτσερ και την Τερέζα Μέι. 

Την ανακοίνωση έκανε ο Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι λέγοντας ότι η Τρας κέρδισε με 81.326 ψήφους έναντι 60.399 που έλαβε ο αντίπαλός της Ρίσι Σούνακ. 

Παίρνοντας τον λόγο η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας ευχαρίστησε όλους όσοι την βοήθησαν να εκλεγεί στο ύπατο αξίωμα της χώρας της και έπλεξε το εγκώμιο του Μπόρις Τζόνσον λέγοντας ότι νίκησε στις προηγούμενες εκλογές κατά κράτος τον αντίπαλό του Τζέιμς Κόρμπιν και ύψωσε το ανάστημά του στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Υποσχέθηκε ένα «τολμηρό σχέδιο» για την μείωση των φόρων και την αύξησης της οικονομικής ανάπτυξης εν μέσω κρίσης του κόστους διαβίωσης. «Θα εφαρμόσω ένα τολμηρό σχέδιο για την μείωση των φόρων και την αύξηση της ανάπτυξης της οικονομίας μας», δήλωσε μετά την ανακοίνωση της νίκης της επί του Ρίσι Σουνάκ, υποσχόμενη επίσης να αντιμετωπίσει την έκρηξη των τιμών της ενέργειας για τα νοικοκυριά και τα «μακροπρόθεσμα» προβλήματα της τροφοδοσίας σε ενέργεια.

Πρωθυπουργός και με την βούλα η Λιζ Τρας θα γίνει όταν αύριο πρώτος ο Μπόρις Τζόνσον θα μεταβεί στην Σκωτία για να υποβάλλει την παραίτησή του στην Βασίλισσα Ελισάβετ. 

Λίγο μετά το κατώφλι του Ανακτόρου του Μπαλμόραλ θα περάσει η νέα πρωθυπουργός της χώρας για να συναντηθεί με την Βασίλισσα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Λιζ Τρας είναι η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας"

Η Ρωσία κόβει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέχρι να αρθούν οι κυρώσεις

Οι προμήθειες φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 δεν θα επαναληφθούν πλήρως έως ότου η Δύση άρει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγόρησε ότι την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά ότι οι κυρώσεις φταίνει για την «αποτυχία της Ρωσίας» να παραδώσει φυσικό αέριο μέσω του βασικού αγωγού, ο οποίος παραδίδει αέριο στη Γερμανία από την Αγία Πετρούπολη μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

«Τα προβλήματα με την άντληση φυσικού αερίου προέκυψαν λόγω των κυρώσεων που επέβαλαν οι δυτικές χώρες εναντίον της χώρας μας και πολλών εταιρειών», είπε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι που θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει αυτό το πρόβλημα άντλησης».

Οι δηλώσεις Πεσκόφ είναι ιδιαίτερα αυστηρές, σε μία προσπάθεια να κάνει την ΕΕ να ανακαλέσει τις κυρώσεις της με αντάλλαγμα η Ρωσία να συνεχίσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου.

Η Gazprom δήλωσε την Παρασκευή ότι θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 λόγω τεχνικής βλάβης, την οποία απέδωσε στις δυσκολίες επισκευής γερμανικής κατασκευής τουρμπίνων στον Καναδά.

Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν πει ότι «δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει την Gazprom στο να μας προμηθεύει με φυσικό αέριο», κατηγορώντας τη Ρωσία ότι «εργαλειοποιεί» τις εξαγωγές σε ενέργεια.

Όμως, ο Πεσκόφ είπε ότι η Ρωσία δεν θα μπορούσε να συνεχίσει πλήρως τις προμήθειες μέσω του Nord Stream 1 έως ότου η Δύση άρει τις κυρώσεις, κατηγορώντας τις δυτικές χώρες ότι προκαλούν «αναταραχή» αρνούμενοι τις εγγυήσεις της Gazprom ότι οι τουρμπίνες που στάλθηκαν για επισκευή θα επιστραφούν.

«Προφανώς η ζωή επιδεινώνεται για τους ανθρώπους, τους επιχειρηματίες και τις εταιρείες στην Ευρώπη», είπε ο Πεσκόφ. «Φυσικά, οι απλοί άνθρωποι σε αυτές τις χώρες θα έχουν όλο και περισσότερες ερωτήσεις για τους ηγέτες τους».

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ ήταν ακόμη πιο σαφής την Κυριακή, αφού ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε ένα πακέτο βοήθειας 65 δισεκατομμυρίων ευρώ για να αμβλύνει το πλήγμα των ραγδαίων λογαριασμών ενέργειας.

Ο Μεντβέντεφ, τώρα αναπληρωτής πρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας, είπε ότι η Γερμανία «ενεργεί ως εχθρός της Ρωσίας» υποστηρίζοντας τις κυρώσεις κατά της Μόσχας και προμηθεύοντας την Ουκρανία με όπλα. «Έχουν κηρύξει υβριδικό πόλεμο κατά της Ρωσίας», έγραψε ο Μεντβέντεφ στο Telegram. «Και αυτός ο γέρος φέρεται έκπληκτος που οι Γερμανοί έχουν κάποια μικρά προβλήματα με το αέριο».

Ενεργειακή «καταιγίδα» στις αγορές

Στο μεταξύ, αναταράξεις στις ευρωπαϊκές αγορές προκαλεί η κίνηση της Ρωσίας με τον NordStream 1.

Οι προμήθειες αερίου μέσω NordStream αναμενόταν να ξεκινήσουν και πάλι το Σάββατο, έστω με μειωμένη ροή, αλλά η Ρωσία δεν τήρησε την προθεσμία αυτή και δεν έδωσε νέο χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα του αγωγού.

Το γεγονός ενίσχυσε τους φόβους για την ενεργειακή επάρκεια στην Γηραιά Ήπειρο εν όψει του επερχόμενου χειμώνα. Την ίδια ώρα οι αναλυτές προσπαθούν να υπολογίσουν το πλήγμα που θα υποστεί η ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς επιχειρήσεις και νοικοκυριά πλήττονται από τις υψηλές τιμές ενέργειας.

Σε αυτό το πλαίσιο οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου κατέγραψαν σήμερα άλμα έως 30%. το ολλανδικό συμβόλαιο αναφοράς, παράδοσης Οκτωβρίου, σημειώνει άνοδο 23,4% στα 265 ευρώ τη μεγαβατώρα, ενώ νωρίτερα είχε αγγίξει τα 279 ευρώ (+30%).

Την ίδια ώρα, το ευρώ υποχώρησε σήμερα κάτω και από το επίπεδο του 0,99 έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να φτάνει και στο 0,9876 δολάριο, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2002.

Ο αντίκτυπος της ενεργειακής κρίσης είναι εμφανής και στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, με τις αποδόσεις των ιταλικών τίτλων να κινούνται ανοδικά προς το 4%.

Την Πέμπτη πρόκειται να συνεδριάσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εβδομάδα και αναμένεται να προχωρήσει σε δεύτερη μεγάλη αύξηση επιτοκίων σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.

Η αύξηση στα ευρωπαϊκά επιτόκια αναμένεται αναμένεται να είναι είτε κατά 50 μονάδες βάσης είτε κατά 75 μονάδες βάσης, ανεβάζοντας το βασικό επιτόκιο στο 1% ή στο 1,25%. Άλλωστε, ο πληθωρισμός τον Αύγουστο εκτινάχθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό (9,1%).

Μεγάλη υποχώρηση σημειώνουν οι ευρωαγορές, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να πέφτει 1,5%. Ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε πτώση 1,1% και ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 2,9%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 1,4% κατά την έναρξη των συναλλαγών.Ο γερμανικός δείκτης DAX έχανε σχεδόν 3% στις 12.666 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 καταγράφει απώλειες της τάξης του 0,88%. Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 υποχωρεί πάνω από 2% στις 6.043 μονάδες και ο δείκτης FTSE του Μιλάνου χάνει 2,38% στις 21.400 μονάδες.

Απώλειες καταγράφει και το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να δίνει «μάχη» για τις 830 μονάδες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 60,3 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.

Οι τιμές πετρελαίου κατέγραψαν νωρίτερα άνοδο άνω των 2 δολαρίων το βαρέλι καθώς οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους σε συνεδρίαση της ομάδας ΟΠΕΚ+ αργότερα σήμερα.

Τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη ενισχύονται αισθητά στο +2,7% και τα 95,53 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, είναι αμετάβλητη στα 1.723 δολάρια ανά ουγγιά.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Η Ρωσία κόβει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέχρι να αρθούν οι κυρώσεις"

Κομισιόν για Ερντογάν: «Πηγή μεγάλης ανησυχίας οι δηλώσεις του κατά της Ελλάδας»

«Πηγή μεγάλης ανησυχίας», χαρακτηρίζει η Κομισιόν τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ελλάδας, καλώντας την Τουρκία να απέχει από επιθετική ρητορική και να σέβεται την κυριαρχία και την ακεραιότητα των κρατών-μελών της ΕΕ.

Κληθείς να σχολιάσει στη σημερινή ενημέρωση της Επιτροπής προς τον Τύπο, τις πρόσφατες απειλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου κατά της Ελλάδας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο απάντησε τα εξής: «Οι δηλώσεις αυτές είναι πηγή μεγάλης ανησυχίας. Αναμένουμε από την Τουρκία να απέχει από κλιμακούμενη ρητορική και να δεσμευτεί σε σχέσεις καλής γειτονίας και όχι το αντίθετο. Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με την Ελλάδα, τα όποια ανοιχτά ζητήματα αναμένουμε να αντιμετωπίζονται με ειρηνικό τρόπο, μέσω του διαλόγου καλή τη πίστει, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας. Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της ΕΕ και η κυριαρχία και η ακεραιότητα ενός κράτους-μέλους της ΕΕ πρέπει να γίνονται σεβαστές».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν για Ερντογάν: «Πηγή μεγάλης ανησυχίας οι δηλώσεις του κατά της Ελλάδας»"

Θεσσαλονίκη: Ελεύθερος ο 22χρονος Βρετανός που προκάλεσε αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους

Ελεύθερος χωρίς να του επιβληθούν περιοριστικοί όροι αφέθηκε τη Δευτέρα (5/9) μετά την απολογία του στον ανακριτή Θεσσαλονίκης 22χρονος Βρετανός, ο οποίος συνελήφθη στον διεθνή αερολιμένα «Μακεδονία» καθώς προκάλεσε αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους, όταν έχοντας καταναλώσει αλκοόλ, παρενοχλούσε συνεπιβάτες και το πλήρωμα.

Το περιστατικό σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή (2/9) σε πτήση από το Λονδίνο προς την Πάφο της Κύπρου, ενώ δίπλα στη θέση του 22χρονου βρέθηκαν δύο φιάλες αλκοόλ.

Σε βάρος του 22χρονου η εισαγγελική Αρχή, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είχε ασκήσει ποινική δίωξη για επικίνδυνες πράξεις παρέμβασης όσον αφορά την ασφάλεια της συγκοινωνίας αεροσκάφους με κοινό κίνδυνο, όπως επίσης για διασάλευση της τάξης σε αεροσκάφος και παράβαση εντολών κυβερνήτη.

Ο 22χρονος Βρετανός έμεινε τελικά τρεις μέρες στα κρατητήρια (μετά την προθεσμία που έλαβε το περασμένο Σάββατο) και σήμερα το πρωί απολογήθηκε στον ανακριτή.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, αποδέχθηκε ότι είχε καταναλώσει αλκοόλ, τονίζοντας ότι ήθελε να αντιμετωπίσει το άγχος του, καθώς, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, επρόκειτο να συναντήσει μετά από πολλά χρόνια τους γονείς του.

Εισαγγελέας και ανακριτής αποφάσισαν να τον αφήσουν ελεύθερο χωρίς όρους μέχρι να γίνει η δίκη του.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Ελεύθερος ο 22χρονος Βρετανός που προκάλεσε αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους"

Επιστολές Δένδια σε ΟΗΕ και ΝΑΤΟ για τις «εξωφρενικές» απειλές από την Τουρκία

O υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αποστέλλει άμεσα σχετικές επιστολές σε όλα τα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, καθώς και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, στον απόηχο των νέων τουρκικών προκλήσεων με πρωτοφανείς, όπως χαρακτηρίζονται δηλώσεις.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, «πέρα από την άμεση ενημέρωση των Ευρωπαίων εταίρων, ο Νίκος Δένδιας, αποστέλλει άμεσα σχετικές επιστολές στις οποίες θα παρατίθενται αυτούσιες οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι το κείμενο των δηλώσεων αυτών είναι «τόσο εξωφρενικό που παρέλκει οποιοσδήποτε σχολιασμός».

Ο Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε επίσης τον Τσέχο ομόλογό του Jan Lipavský για την άμεση αντίδραση της Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία χαρακτήρισε “απαράδεκτες” και “καθόλου επιβοηθητικές” τις πρόσφατες τουρκικές δηλώσεις.

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστολές Δένδια σε ΟΗΕ και ΝΑΤΟ για τις «εξωφρενικές» απειλές από την Τουρκία"

Ιράν: Δύο ακτιβίστριες της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας καταδικάστηκαν σε θάνατο για διαφθορά επί της γης

Δύο γυναίκες ακτιβίστριες της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, καταδικάστηκαν σε θάνατο στο Ιράν με την κατηγορία της «διαφθοράς επί της γης» και της «διακίνησης προσώπων», όπως μετέδωσε σήμερα (05.09.2022) το επίσημο ιρανικό πρακτορείο.

Με ανάρτηση φυτογραφιών των δύο γυναικών στα social media, οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξήγησαν ότι πρόκειται για ακτιβίστριες της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

«Αντίθετα με τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο, οι καταδικασμένες παραπλάνησαν και έβγαλαν νεαρές γυναίκες και κορίτσια από τη χώρα με την υπόσχεση ότι θα μπορέσουν να μορφωθούν και να εργαστούν, οδηγώντας με αυτό τον τρόπο στην αυτοκτονία πολλά από τα θύματά τους», ανέφερε το IRNA.

Σύμφωνα με την οργάνωση Hengaw, που καταγράφει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κουρδιστάν, πρόκειται για τη Ζάχρα Σεντίκι Χαμεντανί, 31 ετών και την Ελχάμ Τσουμπντάρ, 24 ετών, που κρατούνταν εδώ και μήνες στην κεντρική φυλακή της Ούρμια στο Ιράν.

Εναντίον τους η εισαγγελία της Ούρμια είχε απαγγείλει τον Ιανουάριο κατηγορίες για «διαφθορά επί της γης» για «προώθηση της ομοφυλοφιλίας», «προώθηση του χριστιανισμού» και για «επικοινωνία με μέσα ενημέρωσης που είναι αντίθετα στην Ισλαμική Δημοκρατία».

Τον Μάρτιο ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ χαρακτήρισε την ομοφυλοφιλία μέρος της «ανηθικότητας» που είναι ευρέως διαδεδομένη στον δυτικό πολιτισμό.

Το Ιράν εκτελεί συχνά άνδρες με την κατηγορία της ομοφυλοφιλίας. Η τελευταία εκτέλεση για τον λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο, με τους δύο καταδικασθέντες να έχουν περάσει έξι χρόνια αναμένοντας την εκτέλεσή τους.

Οι ομοφυλόφιλες γυναίκες συνήθως καταδικάζονται σε 100 μαστιγώσεις και επισήμως κινδυνεύουν να τους επιβληθεί η θανατική ποινή μόνο σε περίπτωση υποτροπής.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιράν: Δύο ακτιβίστριες της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας καταδικάστηκαν σε θάνατο για διαφθορά επί της γης"

Θεοδωρικάκος για Σοϊλού – Επανέλαβε τα γνωστά θλιβερά και προκλητικά του ψέματα σε βάρος της Ελλάδας

Θλιβερά και προκλητικά ψέματα εις βάρος της Ελλάδας χαρακτήρισε, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, μιλώντας σήμερα κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής στον νέο γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Καραμαλάκη από τον απερχόμενο Κωνσταντίνο Τσουβάλα. Συγκεκριμένα, ο Σοϊλού ισχυρίστηκε ότι συνελήφθη στην Τουρκία Κούρδος ο οποίος είπε ότι είχε εκπαιδευτεί στο Λαύριο.

«Η τουρκική προκλητικότητα έχει ξεπεράσει κάθε όριο ακραίας ρητορικής» δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε:

«Την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει να εργαλειοποιεί τον ανθρώπινο πόνο των παράτυπων μεταναστών, χρησιμοποιώντας τον ως διαρκή μοχλό απειλής προς όλη την Ευρώπη, ο υπουργός Εσωτερικών της επαναλαμβάνει και χθες τα γνωστά θλιβερά και προκλητικά του ψέματα σε βάρος της Ελλάδας. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, Όλοι γνωρίζουν πως η Ελλάδα αποτελεί σήμερα τη διεθνή και αξιόπιστη δύναμη της πιστής και αποφασιστικής εφαρμογής του διεθνούς δικαίου και όλοι γνωρίζουν πως οι Έλληνες είμαστε απολύτως ενωμένοι στον σεβασμό των συνόρων μας, των διεθνών μας υποχρεώσεων αλλά και της ίδιας της ανθρώπινης ζωής».

ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεοδωρικάκος για Σοϊλού – Επανέλαβε τα γνωστά θλιβερά και προκλητικά του ψέματα σε βάρος της Ελλάδας"

Οικονόμου: Υποχρέωση του Τσίπρα να απαντήσει στον Πιτσιόρλα για την παρακολούθησή του

Απαντήσεις από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για την παρακολούθηση του Στέλιου Πιτσιόρλα μετά και τα όσα δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, ζήτησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το μεσημερί της Δευτέρας (5/9).

«Είναι υποχρέωση του κ. Τσίπρα να δώσει απαντήσεις αν όχι σε εμάς, στον στενό του συνεργάτη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Στην ερώτηση για το αν η κυβέρνηση θα ζητήσει να υπάρξει ακόμα και ξεχωριστή εξεταστική επιτροπή για την παρακολούθηση Πιτσιόρλα, ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι «η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτά τα θέματα με θεσμική σοβαρότητα. Εμείς δεν θα ακυρώσουμε το δικαίωμα που δώσαμε στη μειοψηφία να συγκροτεί εξεταστικές επιτροπές. Ωστόσο πρόκειται για μια σοβαρότατη εξέλιξη και τα θέματα αυτά θα απασχολήσουν τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Πιτσιόρλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «πρώτον αποδεικνύεται ότι ο κ. Τσίπρας είπε ψέματα στη Βουλή ότι δεν παρακολουθείτο κανείς. Δεύτερον η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να πει ότι ήταν μια παρακολούθηση που ερχόταν από το παρελθόν φάνηκε ότι και αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και τρίτον υπάρχει και ένα ζήτημα αν ήταν νόμιμη η επισύνδεση αυτή».



Πιτσιόρλας σε Τσίπρα: Αλέξη, γιατί με παρακολουθούσες;

Ο πρώην πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας, μίλησε στην εφημερίδα στα «ΝΕΑ» για την παρακολούθησή του από την ΕΥΠ και ζήτησε εξηγήσεις από τον Αλέξη Τσίπρα.

«Η πρώτη εκδοχή αυτής της υπόθεσης, όπως προκύπτει από τις διαρροές και από αυτά που λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στα κανάλια, ήταν ότι η προηγούμενη κυβέρνηση “κληρονόμησε” από την προκάτοχό της τις παρακολουθήσεις για την ιστορία της Ζακύνθου, τις συνέχισε για να μην κατηγορηθεί για παρεμβάσεις, δεν προέκυψε τίποτα και τις σταμάτησε», είπε στα Νέα ο Στέργιος Πιτσιόρλας.

Η υπόθεση στην οποία αναφέρεται είναι η αγορά τον Μάιο του 2014 μιας έκτασης χιλιάδων στρεμμάτων στη Ζάκυνθο, πάνω από την παραλία του Ναυαγίου, από μια εταιρεία που σχετίζεται με τον εμίρη του Κατάρ. Στην αγορά αυτή αντέδρασαν η Εκκλησία της Ζακύνθου και τοπικοί φορείς, θεωρώντας ότι η έκταση δεν ανήκε στον πωλητή, και ακολούθησε μια πολυετής δικαστική διαμάχη ανάμεσα στις δύο πλευρές.

«Όταν η εκδοχή αυτή διαψεύστηκε από την προηγούμενη διοίκηση», συνεχίζει ο κύριος Πιτσιόρλας, «είπαν ότι παρακολουθούσαν κάποιους που ελέγχονταν για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης κι έπεσαν πάνω σε μένα και τον Σαγιά. Όμως από τη συρραφή των τηλεφωνικών επικοινωνιών για το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου του 2016 που δημοσίευσε το ΜΠΑΜ, προκύπτει ότι παρακολουθούνταν και άτομα που δεν είχαν καμιά σχέση με την υπόθεση». Επιπλέον, εκτός από τις συνομιλίες Πιτσιόρλα και Σαγιά με τρίτους, στο υλικό αυτό περιλαμβάνεται και τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ τους.

Και το συγκλονιστικό, τονίζει ο Στέργιος Πιτσιόρλας, «είναι ότι εκείνη την περίοδο εγώ ήμουν πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ! Διαχειριζόμουν κολοσσιαία θέματα, πολύ κρίσιμα για την πορεία της χώρας, τα λιμάνια, το Ελληνικό, σε ένα τρομερά δύσκολο κλίμα όπου δεχόμουν πανταχόθεν πολλαπλές επιθέσεις. Ξέρανε ότι υπήρχε μια παρακολούθηση και το άφηναν έτσι, χωρίς να μου πουν μια κουβέντα. Και μάλιστα η παρακολούθηση αυτή αφορούσε ένα θέμα εντελώς άσχετο με τις αρμοδιότητές μου, με το οποίο είχα παλιά μια περιφερειακή σχέση».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, ο Στέργιος Πιτσιόρλας έχει φτάσει στο συμπέρασμα ότι παρακολουθούσαν τον ίδιο προσωπικά, ευθέως, όχι από σπόντα. Πιστεύει ότι η υπόθεση αυτή βγήκε τώρα στην επιφάνεια ως αντιπερισπασμός, για να φανεί δηλαδή η ανακολουθία του Αλέξη Τσίπρα που κατηγορεί τον Μητσοτάκη ότι παρακολουθούσε τον Ανδρουλάκη, ενώ και ο ίδιος παρακολουθούσε παλιότερα τον Πιτσιόρλα;

«Με πήραν από το ΜΠΑΜ και μου είπαν ότι οι διάλογοι αυτοί είχαν δημοσιευτεί και πριν από τρία χρόνια, αλλά εγώ δεν το θυμάμαι. Το σίγουρο είναι ότι όλο αυτό διοχετεύτηκε από την ΕΥΠ, και όχι αθώα. Εγώ το 2013, το 2014, είχα πράγματι μια φιλική σχέση με την ομάδα που εκπροσωπούσε εδώ τα συμφέροντα του εμίρη του Κατάρ και τους βοήθησα να κάνουν επενδύσεις. Το συμβόλαιο υπεγράφη το 2014, μετά υπήρξαν κάποιες αμφισβητήσεις, εγώ δεν είχα καμιά ανάμειξη. Οταν ανέλαβα το ΤΑΙΠΕΔ, με έπαιρναν διάφοροι τηλέφωνο και τους έλεγα αυτά που ήξερα», αναφέρει.

«Πρόκειται για μια απεγνωσμένη προσπάθεια κοπτοραπτικής, αποσπάσματα συνομιλιών με τελείως άλλο νόημα. Προφανώς κάποιος ήθελε να δείξει ότι εγώ είχα εμπλοκή κι ήθελα κάτι να κάνω. Ενα τηλεφώνημα σε μια υπηρεσία, ας πούμε, για να προχωρήσει η υπόθεση. Τίποτα τέτοιο δεν προκύπτει όμως από αυτά που δημοσιεύτηκαν. Οι ίδιοι που με παρακολουθούσαν λένε ότι δεν προέκυψε τίποτα. Αν είχε προκύψει άλλωστε, θα προβιβαζόμουν σε υπουργό;», σημειώνει ο Στέργιος Πιτσιόρλας.

Όπως λέει, «μου είναι αδιανόητο ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να με ενημερώσει, με άφησε εκτεθειμένο ενώ χειριζόμουν όλα αυτά τα θέματα. Ναι, ο Τσίπρας με απασχολεί. Γιατί ειδικά μ’ εκείνον είχα μια σχέση που πήγαινε πολύ βαθιά πίσω, καθώς και μια άριστη συνεργασία, δεν μπορώ να πω ότι οποιαδήποτε στιγμή με άφησε σε ένα πολιτικό θέμα ακάλυπτο. ‘Η ότι μου έστησε παγίδα. Χωρίς να αποκλείω λοιπόν τις νομικές ενέργειες, το καθοριστικό για μένα είναι η πολιτική και ηθική διάσταση αυτής της υπόθεσης. Εγώ αποφάσισα να αποσυρθώ πριν από 3,5 χρόνια όχι γιατί σιχάθηκα τα πράγματα, αλλά γιατί θεώρησα ότι έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος, μεγάλωσα και δεν έχει κανένα νόημα να επιμένω σε τέτοιους ρόλους. Και το έκανα διατηρώντας μια θετική εικόνα για την πορεία μου και για τον χώρο τον οποίο υπηρέτησα. Εχω μια σχέση ζωής με τον συγκεκριμένο χώρο».

Ο Στέργιος Πιτσιόρλας, συνεχίζει λέγοντας, «αν παρακολουθούσαν εμένα, προφανώς ήταν παράνομη. Ξαναλέω όμως ότι δεν έχω την παραμικρή ενημέρωση, από κανέναν. Θυμίζω επίσης ότι έχουμε ένα έγγραφο της ΕΥΠ που αφορά το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου του 2016. Κι εγώ ανέλαβα στο ΤΑΙΠΕΔ τον Μάρτιο του 2015!».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Στέργιος Πιτσιόρλας θέτει τα ερωτήματα και αξιώνει μια απάντηση, γιατί «οι απαντήσεις που έχουν δοθεί πάσχουν».

Το ότι δεν μου τηλεφώνησε ακόμα ο Τσίπρας είναι και αυτό μια απάντηση 

Το ότι δεν παίρνει καμία απάντησ, το ότι δεν τον παίρνει ο Τσίπρας να του πει, ήξερα, δεν ήξερα, «είναι κι αυτό μια απάντηση», λέει. Θα ζητήσει τον «φάκελό» του από την ΕΥΠ ή θεωρεί πως θα έχει καταστραφεί; «Θα δω τι θα κάνω. Θα περιμένω την εξέλιξη στην Εξεταστική και αναλόγως. Και πάλι, θεωρώ αδιανόητο ότι άνθρωποι με τους οποίους έχω διαδρομή 40 και 50 χρόνων δεν ζητούν απαντήσεις».

Οταν διάβασε για την παρακολούθησή του, ένιωσε περισσότερο την οργή του Ανδρουλάκη για τη δική του περιπέτεια; «Οποιοσδήποτε πέσει θύμα μιας παρακολούθησης προφανώς έχει ανάλογα συναισθήματα. Είναι άλλο όμως να νιώθεις ότι αυτό προέρχεται από τους πολύ δικούς σου ανθρώπους. Ιστορικά και πολιτικά πολύ δικούς σου. Εγώ αυτή τη διάσταση θέλω να αναδείξω. Θα μου πει κάποιος, καλά δεν περίμενες ότι τέτοια πράγματα συμβαίνουν στην πολιτική; Ναι, αλλά εγώ δεν μιλάω για την πολιτική. Μιλάω για τις σχέσεις μου με τους ανθρώπους».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Οικονόμου: Υποχρέωση του Τσίπρα να απαντήσει στον Πιτσιόρλα για την παρακολούθησή του"

Μάνος και Κώστας Στεφανής πανέτοιμοι για το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2022

Οι Μάνος και Κώστας Στεφανής ολοκλήρωσαν την προετοιμασία τους για το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, πραγματοποιώντας μία ημέρα δοκιμών πριν από τον αγώνα (Pre Event Testing), με το Hyundai i20 N Rally2.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους για το Ράλι Ακρόπολις, το οποίο διεξάγεται στις 8-11 Σεπτεμβρίου, οι Μάνος και Κώστας Στεφανής ολοκλήρωσαν μία ημέρα δοκιμών πριν από τον αγώνα (Pre Event Testing) με το Hyundai i20 N Rally2 που θα μοιραστούν στον 10ο φετινό αγώνα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι.

Έπειτα από την πρώτη γεύση επί ιταλικού εδάφους, σειρά πήραν τα ελληνικά χώματα, όπου το δίδυμο πραγματοποίησε χρήσιμα χιλιόμετρα εξοικείωσης με το νέο του αγωνιστικό αυτοκίνητο, την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου.

Η διαδρομή μήκους περίπου 3 χιλιομέτρων που επιλέχθηκε, στην περιοχή της Μενδενίτσας Φθιώτιδας, διέθετε καθαρά «Ακροπολικό» χαρακτήρα, γεγονός που κατέστησε τη διαδικασία δοκιμών ακόμη πιο εποικοδομητική.

Οι Μάνος και Κώστας Στεφανής εστίασαν στη βελτίωση της οδηγησιμότητας του αυτοκινήτου και στη δοκιμή ρυθμίσεων σε κάθε επίπεδο, από τον κινητήρα έως τις αναρτήσεις και τα διαφορικά.

Μετά από την ολοκλήρωση των δοκιμών, το ελληνικό πλήρωμα είναι πανέτοιμο ώστε να ξεκινήσει δυναμικά την εβδομάδα του Ράλι Ακρόπολις, αρχής γενομένης από το τριήμερο 5-7 Σεπτεμβρίου, όταν και έχουν προγραμματιστεί οι αναγνωρίσεις των ειδικών διαδρομών.

Το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, θα διεξαχθεί στις 8-11 Σεπτεμβρίου, με highlight την υπερειδική διαδρομή του ΟΑΚΑ, το βράδυ της Πέμπτης 8 Σεπτεμβρίου.

Συνολικά, το Ράλι Ακρόπολις περιλαμβάνει 16 ειδικές διαδρομές, μήκους 303,3 αγωνιστικών χιλιομέτρων.

Την προετοιμασία και τεχνική υποστήριξη του αυτοκινήτου έχει αναλάβει η ιταλική GB Motors.

Χορηγοί της συμμετοχής των Μάνου και Κώστα Στεφανή στο Ράλι Ακρόπολις, είναι η Hyundai Hellas και η Coral A.E. – Shell Licensee.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μάνος και Κώστας Στεφανής πανέτοιμοι για το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2022"

Δικηγόρος Μαρίας Καρρά στο iEidiseis: «Αιφνιδιασμός» με την απόρριψη της προσφυγής για την κληρονομιά Τράγκα

Για «αιφνιδιασμό» και πρωτόγνωρη δικαστηριακή πρακτική μίλησε στο iEidiseis ο συνήγορος της χήρας του Γιώργου Τράγκα, Θόδωρος Μαντάς, σχολιάζοντας την απόφαση του συμβουλίου πλημμελειοδικών, που απέρριψε το αίτημά της να αρθεί η διάταξη της Αρχής Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος, με την οποία έχει δεσμευτεί η τεράστια περιουσία του εκδότη - δημοσιογράφου.

Ο κ. Μαντάς τόνισε ότι, «δεν είναι σύνηθες και είναι τουλάχιστον παράδοξο και σε κάθε περίπτωση πρωτοφανές, κυριολεκτικά στην καρδιά του καλοκαιριού και εν μέσω θερινών τμημάτων, την Παρασκευή 29 Ιουλίου, να υποβάλλεται η εισαγγελική πρόταση και την Δευτέρα 1η Αυγούστου, να εισάγεται στο δικαστικό συμβούλιο και να εκδίδεται αυθημερόν το βούλευμα με το οποίο απορρίπτεται συλλήβδην η προσφυγή κατά της διάταξης της αρχής για το ξέπλυμα χρήματος, το οποίο περιορίζεται σε σαφή αναφορά και παραπομπή στην πρόταση την εισαγγελική».

Ο συνήγορος εξήγησε ότι, συνήθως μεσολαβεί δεκαήμερο, μεταξύ της κατάθεσης της πρότασης της έκδοσης του βουλεύματος.

Και συμπλήρωσε ότι η εντολέας του «αποστερήθηκε το δικαίωμά της να αμφισβητήσει και να αντικρούσει την εισαγγελική πρόταση».

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Δικηγόρος Μαρίας Καρρά στο iEidiseis: «Αιφνιδιασμός» με την απόρριψη της προσφυγής για την κληρονομιά Τράγκα "

Αίγιο: Κηδεία στο Κυλικείο και όχι στο Δημοτικό Νεκροταφείο! – Σάλος για τις εικόνες και την άρνηση του ιερέα

Η κηδεία γυναίκας στην Πάτρα έκρυβε δυσάρεστες εκπλήξεις για τους συγγενείς της. Όλοι αναγκάστηκαν να βγουν από το νεκροταφείο, μετά από υπόδειξη του ιερέα…

Η πολιτική κηδεία της γυναίκας από την Πάτρα δεν έγινε στο νεκροταφείο, αλλά στο κυλικείο που βρίσκεται έξω από αυτό. Με συγγενείς και φίλους της, να ρωτούν έκπληκτοι για ποιο λόγο συμβαίνουν όλα αυτά στην Ελλάδα του 2022. Όπως καταγγέλλουν αναγκάστηκαν να βγουν από το κοιμητήριο μετά από σχετική υπόδειξη του ιερέα.

Σκηνές οπισθοδρόμησης στην Πάτρα, που αμαυρώνουν την εικόνα της πόλης εν έτει 2022, εκτυλίχθηκαν την Παρασκευή το μεσημέρι (02-09-2022) στο Δημοτικό Κοιμητήριο Αιγίου, όταν χρειάστηκε να τελεστεί πολιτική κηδεία δημότισσας, όπως ήταν η επιθυμία των οικείων της. Η οικογένεια ενημερώθηκε την τελευταία στιγμή, ότι η πολιτική κηδεία δεν μπορούσε να τελεστεί στο προαύλιο χώρο του νεκροταφείου, δίπλα από τον μικρό ναό των Αγίων Πάντων, αφού ο ιερέας το αρνήθηκε!

Χωρίς να προκληθεί κάποιο «επεισόδιο», έτσι κι έγινε, με τους 200 περίπου φίλους και συγγενείς της οικογένειας να μένουν άναυδοι όταν πια ενημερώθηκαν ότι η πολιτική κηδεία θα γίνει στο Δημοτικό Κυλικείο, ακριβώς έξω από το Κοιμητήριο, στο οποίο είθισται να προσφέρεται καφές μετά από κηδείες!

Το φέρετρο τοποθετήθηκε εντός του Κυλικείου, με τη δυσφορία της οικογένειας εμφανή μεν, αλλά «πνιγμένη» στον πόνο για την απώλεια του μέλους της. Μετά την πρωτοφανή πολιτική κηδεία, τα στόματα δεν έμειναν κλειστά, με «πυρά» κατά του ιερέα, της Ιεράς Μητροπόλεως, αλλά εμμέσως και κατά του Δήμου Αιγιάλειας αφού το Κοιμητήριο και η λειτουργία του είναι αρμοδιότητά του.

«Πρέπει να ντρέπεται ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας, που είπε «όχι» σε ένα αυτονόητο αίτημα. Το «όχι» του αποτελεί και προσβολή στην θανούσα. Γνωρίζω ότι στο κοντινό παρελθόν έχουν γίνει πολιτικές κηδείες στο προαύλιο, μέσα στο Νεκροταφείο. Γιατί αυτή η εξαίρεση;» αναρωτήθηκε στο pelop.gr, ο παριστάμενος πρέσβης επί τιμή Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, αναζητώντας απαντήσεις από Μητρόπολη και Δήμο.

Με δεδομένο ότι το Νεκροταφείο Αιγίου είναι Δημοτικό και άπαντες οι Δημότες πληρώνουν ανάλογα Τέλη, ο κ. Χρυσανθόοπουλος ανέλαβε την πρωτοβουλία να ζητήσει «να μην επαναληφθεί το ατόπημα», παρακαλώντας τον δήμαρχο να εκδόσει άμεσα εγκύκλιο με την οποία θα επιτρέπεται η πραγματοποίηση πολιτικών κηδειών εντός κι έτσι θα εξασφαλίζεται η αξιοπρεπεια των νεκρών.

Σκηνές οπισθοδρόμησης, που αμαυρώνουν την εικόνα της πόλης εν έτει 2022, εκτυλίχθηκαν την Παρασκευή το μεσημέρι στο Δημοτικό Κοιμητήριο Αιγίου, όταν χρειάστηκε να τελεστεί πολιτική κηδεία δημότισσας, όπως ήταν η επιθυμία των οικείων της.
Επρόκειτο για τη σύζυγο του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Σ. Κοίλια, με τον τελευταίο να βρίσκεται, ξαφνικά, μπροστά σε μία απρόσμενη εξέλιξη.

ΑΡΝΗΣΗ ΙΕΡΕΑ
Η οικογένεια Κοίλια, ενημερώθηκε την τελευταία στιγμή, ότι η πολιτική κηδεία δεν μπορεί να γίνει στον προαύλιο χώρο του Νεκροταφείου, δίπλα από τον μικρό ναό των Αγίων Πάντων, αφού ο ιερέας το αρνήθηκε!

Χωρίς να προκληθεί κάποιο «επεισόδιο», έτσι κι έγινε, με τους 200 περίπου φίλους και συγγενείς της οικογένειας να μένουν άναυδοι όταν πια ενημερώθηκαν ότι η πολιτική κηδεία…θα γίνει στο Δημοτικό Κυλικείο, ακριβώς έξω από το Κοιμητήριο, στο οποίο είθισται να προσφέρεται καφές μετά από κηδείες!

Το φέρετρο τοποθετήθηκε εντός του Κυλικείου, με τη δυσφορία της οικογένειας εμφανή μεν, αλλά «πνιγμένη» στον πόνο για την απώλεια του μέλους της, οπότε και απέφυγε κάθε σχόλιο.

Στο κτίριο έξω από το Δημοτικό Κοιμητήριο Αιγίου έγινε η τελετή

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Μετά την πρωτοφανή πολιτική κηδεία, τα στόματα δεν έμειναν όμως κλειστά, με «πυρά» κατά του ιερέα, της Ιεράς Μητροπόλεως, αλλά εμμέσως και κατά του Δήμου Αιγιάλειας αφού το Κοιμητήριο και γη λειτουργία του είναι αρμοδιότητά του.

«Πρέπει να ντρέπεται ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας, που είπε «όχι» σε ένα αυτονόητο αίτημα. Το «όχι» του αποτελεί και προσβολή στην θανούσα. Γνωρίζω ότι στο κοντινό παρελθόν έχουν γίνει πολιτικές κηδείες στο προαύλιο, μέσα στο Νεκροταφείο. Γιατί αυτή η εξαίρεση;» αναρωτήθηκε, δημόσια, ο παριστάμενος πρέσβης επί τιμή Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, αναζητώντας απαντήσεις από Μητρόπολη και Δήμο.

ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ
Με δεδομένο ότι το Νεκροταφείο Αιγίου είναι Δημοτικό και άπαντες οι Δημότες πληρώνουν ανάλογα Τέλη, ο κ. Χρυσανθόοπουλος ανέλαβε την πρωτοβουλία να ζητήσει «να μην επαναληφθεί το ατόπημα», παρακαλώντας τον δήμαρχο να εκδόσει άμεσα εγκύκλιο με την οποία θα επιτρέπεται η πραγματοποίηση πολιτικών κηδειών εντός κι έτσι θα εξασφαλίζεται η αξιοπρεπεια των νεκρών.

Ντοκουμέντο της «Π» από την πολιτική κηδεία του στελέχους του ΚΚΕ Ειρήνης Αρμενάκα – Ακαρέπη, έξω από την εκκλησία του Νεκροταφείου Αιγίου, στις 2 Δεκεμβίου 2019 . Τι άλλαξε από τότε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΟΥ
Η δημοτική αρχή, χθες βράδυ, διευκρίνισε ότι δεν τέθηκε ποτέ αίτημα πολιτικής κηδείας και σε ανάλογη περίπτωση, μετά από συνεργασία με εμπλεκόμενους, ικανοποιήθηκε χωρίς πρόβλημα.

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Ως παράδειγμα, αναφέρεται το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, όπου υπάρχει ιδαίτερος χώρος (απέναντι από την εκκλησία) για πολιτικές κηδείες σε μεγάλη συχνότητα.

«Ντροπή. Η σιωπή σημαίνει συνενοχή»

Στο θέμα που προέκυψε, παρενέβη καυστικά ο δημοτικός αρχηγός και τ. πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος. «Ντροπή. 

Η Εκκλησία που «αγαπάει όλο το ποίμνιο της και δεν κάνει διακρίσεις» υποχρέωσε να κάνουν την κηδεία στο Κυλικείο. 

Ο σεβασμιότατος κ. Ιερώνυμος και ο δήμαρχος κ. Καλογερόπουλος πρέπει να πάρουν θέση. 

Η σιωπή τους σημαίνει συνενοχή» δήλωσε. 

 

 

 

«Παρεξήγηση. Έπρεπε να γίνει…»

Η «Πελοπόννησος της Δευτέρας», επικοινώνησε με τον Μητροπολίτη Ιερώνυμο, ο οποίος ήταν ενήμερος για το περιστατικό, αν και μίλησε για μεμονωμένες διαμαρτυρίες. 

Επί της ουσίας όμως, διαφώνησε με την πράξη του ιερέα, να απαγορεύσει την πολιτική κηδεία εντός του Νεκροταφείου. «’Οταν επικοινώνησα με τον ιερέα και του είπα να γίνει, ήταν ήδη αργά. 

Δεν μας ενοχλεί η πολιτική κηδεία στον προαύλιο χώρο. Είναι η πρώτη φορά που, ως δεσπότης, αντιμετωπίζω ένα τέτοιο θέμα. 

Επρόκειτο για μια παρεξήγηση. Θα δω το θέμα και πιο ουσιαστικά, ώστε να υπάρχει επισήμως χώρος κατάλληλος για την τέλεση πολιτικών κηδειών. Δεν διαφωνούμε…» δήλωσε.

pelop

Διαβάστε Περισσότερα » "Αίγιο: Κηδεία στο Κυλικείο και όχι στο Δημοτικό Νεκροταφείο! – Σάλος για τις εικόνες και την άρνηση του ιερέα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news