facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023

Νέα Μάκρη: Σε εσωτερική αιμορραγία αποδίδεται ο θάνατος της 19χρονης εγκύου

Βαθειά θλίψη αλλά και έντονο προβληματισμό προκαλεί ο θάνατος 19χρονης εγκύου στη Νέα Μάκρη, με την οικογένεια να καταγγέλλει ότι οφείλεται σε καθυστέρηση του ασθενοφόρου. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο θάνατός της προήλθε από ενδομήτρια αιμορραγία.

Η Εισαγγελία διέταξε άμεσσα ποινική έρευνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πέθανε η γυναίκα και το μωρό που κυοφορούσε. Το περιστατικό συνέβη λίγο μετά την άλλη τραγωδία στην Κω, όπου γυναίκα άφησε την τελευταία της πνοή μέσα σε καρότσα αγροτικού. Η υπόθεση προκαλεί σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση.

Η καθυστέρηση στην άφιξη των ασθενοφόρων στα περιστατικά της Κω και της Νέας Μάκρης είναι διαφορετικής αιτιολογίας. Στην περίπτωση της Κω, το μοναδικό ασθενοφόρο του νησιού πραγματοποιούσε άλλη διακομιδή ασθενούς, κατά την κρίσιμη ώρα. Στην περίπτωση της Νέας Μάκρης, το περιστατικό αξιολογήθηκε ως μη επείγον. Και στα δύο περιστατικά αναδεικνύεται το πρόβλημα της έλλειψης διασωστών.

 

Οχήματα υπάρχουν – Όχι όμως διασώστες

Οχήματα υπάρχουν, αλλά απαιτείται η πρόσληψη 200 διασωστών για την κάλυψη των αναγκών σε όλα τα νησιά και 150 – 200 στην περιοχή της Αττικής.

Στην Αττική, οι κλήσεις προς το ΕΚΑΒ ανέρχονται σε περίπου 4.000, ανά 24ωρο, ενώ οι πραγματικά επείγουσες κλήσεις ανέρχονται σε 500- 600.

Στις κατεπείγουσες κλήσεις, σε ποσοστό 90%, η άφιξη του ασθενοφόρου γίνεται σε 15-20 λεπτά.

Σε κλήσεις με χαρακτήρα επείγοντος, χωρίς να είναι κρίσιμη η κατάσταση, η άφιξη του ασθενοφόρου διαρκεί έως 40-45 λεπτά.

Οι κλήσεις στο ΕΚΑΒ καταγράφονται – H απομαγνητοφώνηση θα ρίξει φως στη διερεύνηση της υπόθεσης

Η αξιολόγηση των κλήσεων γίνεται στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ από διασώστες ή και γιατρούς. Ο συντονιστής στο Κέντρο αποφασίζει και αν θα σταλεί ασθενοφόρο ή κινητή Μονάδα, ανάλογα με την περιγραφή των συμπτωμάτων του ασθενούς.

Ολες οι κλήσεις καταγράφονται, οι συνομιλίες ηχογραφούνται και σε περίπτωση κατά την οποία υπάρξει πρόβλημα στην αξιολόγηση ενός περιστατικού, η απομαγνητοφώνηση ρίχνει φως στη διερεύνηση της υπόθεσης.

Τι συμβαίνει στις νησιωτικές περιοχές

Με ένα ασθενοφόρο καλύπτονται οι ανάγκες στα περισσότερα νησιά, χειμώνα – καλοκαίρι.

Ιδιαίτερα, κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, κάθε μήνα μετακινούνται στα νησιά, από άλλες περιοχές της χώρας, 100 διασώστες – για έναν μήνα ο καθένα ς- με ό,τι αυτό σημαίνει για το δημόσιο (έξοδα μετακίνησης, εξασφάλιση στέγης και την όλη διαδικασία που απαιτείται, για την κάθε μετακίνηση διασώστη).

Στην Κω σήμερα, οι διασώστες είναι 10 – ανάμεσά τους ένας από μετακίνηση – για τη στελέχωση ενός ασθενοφόρου σε 24ωρη βάση.

Το πρόβλημα είναι διαχρονικό. Τα σχετικά αιτήματα προς το υπουργείο Υγείας για την κάλυψη των αναγκών των νησιών με διασώστες, με έγγραφα στα οποία αναφέρεται ο συγκεκριμένος αριθμός διασωστών, που απαιτείται για κάθε νησί, υφίστανται από το 2016.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα Μάκρη: Σε εσωτερική αιμορραγία αποδίδεται ο θάνατος της 19χρονης εγκύου"

«Συναγερμός» στις ΗΠΑ: Ο καπνός από τις πυρκαγιές του Καναδά «πνίγει» ακόμα και τη Νέα Υόρκη – Απόκοσμες εικόνες

Πρωτόγνωρες είναι οι εικόνες από τις ΗΠΑ που κάνουν τον γύρο του κόσμου, καθώς σε δώδεκα Πολιτείες έχει σημάνει συναγερμός για την ποιότητα του αέρα. 

Ο καπνός από τις εκατοντάδες δασικές πυρκαγιές που πλήττουν τον Κανδά μεταφέρεται με τον άνεμο νότια.  

Ο ουρανός πολλών πόλεων έχει πάρει ένα γκριζωπό, θολό χρώμα ενώ τοπικοί αξιωματούχοι προτρέπουν τους κατοίκους να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους. 

Στελέχη των υπηρεσιών Υγείας από το Βερμόντ μέχρι τη Νότια Καρολίνα, στην Ανατολική Ακτή, αλλά επίσης και στο Οχάιο και το Κάνσας, στις Μεσοδυτικές ΗΠΑ, κάλεσαν εκατομμύρια κατοίκους να περιορίσουν τον χρόνο που περνούν στο ύπαιθρο. Τα μικροσωματίδια που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα μπορεί να προκαλέσουν δυσκολία στην αναπνοή και ενέχουν κινδύνους για την υγεία, προειδοποίησαν.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS) εξέδωσε έκτακτο δελτίο συναγερμού για την ποιότητα του αέρα από τη Νέα Αγγλία μέχρι τη Νότια Καρολίνα.

«Η χρήση μάσκας ίσως να βοηθά να περιοριστεί το πρόβλημα, για όσους πάσχουν από ασθένειες του αναπνευστικού. Αναμένεται περισσότερος καπνός την Πέμπτη και την Παρασκευή», ανέφερε στο Twitter το γραφείο της NWS στην Ουάσινγκτον.

Τα σχολεία στην Ανατολική Ακτή ακύρωσαν υπαίθριες δραστηριότητες, όπως αθλητικούς αγώνες και εκδρομές, για να προστατευθούν οι μαθητές. Στην Μπιθεσντά, στο Μέριλαντ, ένα λύκειο μετέφερε την τελετή αποφοίτησης σε εσωτερικό χώρο ενώ στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης ένα δημοτικό ανέβαλε τον σχολικό χορό του. Ένα σχολείο στο Μονκλέρ του Νιου Τζέρσι ακύρωσε την εκδρομή της πέμπτης τάξης σε ένα ψυχαγωγικό πάρκο.

Στην πόλη της Νέας Υόρκης τα δημόσια σχολεία λειτουργούσαν κανονικά, όμως ακύρωσαν ή μετέφεραν σε εσωτερικούς χώρους τις υπαίθριες δράσεις τους.

Ο ουρανός πάνω από τη Νέα Υόρκη και σε πολλές άλλες πόλεις έχει πάρει γκρίζο χρώμα και ο αέρας μυρίζει έντονα καμένο ξύλο. Σε πολλά μέρη ο ανατέλλων ήλιος εμφανίστηκε σαν ένας μικρός, πορτοκαλί δίσκος. Οι ουρανοξύστες της πόλης, που συνήθως διακρίνονται από απόσταση πολλών χιλιομέτρων, σχεδόν εξαφανίστηκαν στο θάμπος.

Σήμερα το πρωί η ποιότητα του αέρα στη Νέα Υόρκη ήταν η δεύτερη χειρότερη στον κόσμο, σύμφωνα με την ελβετική εταιρεία IQAir που μετρά την κατάσταση του αέρα στις μεγάλες πόλεις. Στην πρώτη θέση ήταν το Νέο Δελχί της Ινδίας.

Ο καπνός από τις δασικές πυρκαγιές συνδέεται με αύξηση των καρδιακών ανακοπών και των εγκεφαλικών επεισοδίων, ενώ τα επείγοντα των νοσοκομείων γεμίζουν από ασθενείς με κρίσεις άσθματος και άλλα αναπνευστικά νοσήματα, ερεθισμό στα μάτια ή το δέρμα.

«Πρόκειται για ένα άνευ προηγουμένου συμβάν στην πόλη μας και οι Νεοϋορκέζοι πρέπει να παίρνουν προφυλάξεις», είπε ο δήμαρχος Έρικ Άνταμς.

Οι καναδικές αρχές νωρίτερα σήμερα σήμαναν συναγερμό για την κατάσταση του αέρα στο Τορόντο, λόγω των πυρκαγιών που μαίνονται εδώ και πολλές ημέρες σχεδόν σε όλη τη χώρα. Τουλάχιστον 33 εκατομμύρια στρέμματα έχουν ήδη καεί και περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν προσωρινά τις εστίες τους.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "«Συναγερμός» στις ΗΠΑ: Ο καπνός από τις πυρκαγιές του Καναδά «πνίγει» ακόμα και τη Νέα Υόρκη – Απόκοσμες εικόνες"

Θήβα: «Δεν αυτοκτόνησε» λέει ο πατέρας του 38χρονου που βρέθηκε νεκρός με τραύμα στο κεφάλι μέσα στο ΙΧ του

Μυστήριο καλύπτει τον θάνατο ενός άνδρα, 38 ετών, ο οποίος βρέθηκε νεκρός μέσα στο αυτοκίνητό του που ήταν σταματημένο λίγο πριν τη διασταύρωση Αμπελοχωρίου έξω από τη Θήβα.

Ήταν ιδιοκτήτης εταιρίας σεκιούριτι και γιος απόστρατου αστυνομικού. Το θύμα βρέθηκε νεκρό μέσα στο αμάξι του, με τραύμα από όπλο, στη δεξιά κροταφική χώρα. Ήταν πεσμένος στη θέση του συνοδηγού και τα πόδια του ήταν στη θέση του οδηγού. Στο πατάκι του συνοδηγού εντοπίστηκε ένα περίστροφο. Η αρχική εκτίμηση της ΕΛΑΣ είναι ότι έβαλε τέλος στη ζωή του.

Ο 38χρονος φέρεται να είχε δεχθεί απειλητικό μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο από άγνωστο αποστολέα, σύμφωνα με τον πατέρα του. Μάλιστα, όπως αναφέρει, είναι κάτι που γνωρίζουν οι Αρχές και ήδη το ερευνούν.

thiva
Ο 38χρονος που βρέθηκε νεκρός

Λίγες ώρες πριν το μοιραίο, ο 38χρονος είχε μιλήσει με τον πατέρα του και όλα ήταν φυσιολογικά. Μάλιστα του είπε ότι πάει να ξεκουραστεί στο σπίτι. Η φωνή του δεν πρόδιδε την τραγική συνέχεια. «Δεν είναι αυτοκτονία», λέει ο πατέρας του 38χρονου στο Star.

«Ήταν πολύ καλό παιδί, έξυπνος, μορφωμένος, άνθρωπος της Εκκλησίας, με περιουσία. Δεν είχε λόγους για αυτοκτονία» προσθέτει. Ο 38χρονος σύμφωνα με την οικογένεια του, ήταν ένας δυναμικός χαρακτήρας. Είχε υπηρετήσει στις ειδικές δυνάμεις και στο παρελθόν εργαζόταν ως ασφάλεια σε υψηλά πρόσωπα, σύμφωνα με το Star.

Τον τελευταίο χρόνο είχε ανοίξει εταιρία σεκιούριτι στη Θήβα. Η επιχείρηση του θα γίνει «φύλλο και φτερό» από την Ασφάλεια Θήβας, ενώ το κινητό του τηλέφωνο θα μεταφερθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Θήβα: «Δεν αυτοκτόνησε» λέει ο πατέρας του 38χρονου που βρέθηκε νεκρός με τραύμα στο κεφάλι μέσα στο ΙΧ του"

Κλιματική αλλαγή: Πορεία για ένα μήνα επιπλέον καύσωνα στην Ελλάδα - Οι περιοχές που κινδυνεύουν από πλημμύρες

Ζοφερές είναι οι προβλέψεις των ειδικών για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας με τους ίδιους να κρούουν ήδη το καμπανάκι για τη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, τη διαπίστωση πως τριπλασιάστηκαν τα ακραία και σφοδρά καιρικά φαινόμενα στη Θεσσαλονίκη, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και οι συνέπειες τους εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αλλά και εξαιτίας των ανθρωπογενών παρεμβάσεων και της ανυπαρξίας των αντιπλημμυρικών μέτρων, έκανε ο μετεωρολόγος Μιχάλης Σιούτας, στην εκδήλωση του ΤΕΕ/ΤΚΜ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με θέμα: «Κλιματική Αλλαγή - Επιπτώσεις στην Παράκτια Ζώνη - Αντιπλημμυρική θωράκιση Θεσσαλονίκης». Τόνισε, δε, πως «αν διατηρηθούν οι σημερινές συνθήκες, με βάση το πιθανότερο σενάριο προβλέπεται να εμφανισθούν από πέντε έως οκτώ πλημμυρικά επεισόδια ανά έτος στην περιοχή της Θεσσαλονίκης την προσεχή δεκαετία, 2023-33».

Παλιότερα, όπως είπε, ακραία φαινόμενα συνέβαιναν μια με δύο φορές το χρόνο, ίσως και καμία, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουμε έξι με επτά τέτοια επεισόδια με μεγάλης έκτασης επιδράσεις στη Θεσσαλονίκη. Το φυσικό και αστικό περιβάλλον έχει γίνει πολύ ευάλωτο στις φυσικές καταστροφές και στα έντονα καιρικά φαινόμενα με αποτέλεσμα να έχουμε συχνά πλημμυρικά φαινόμενα, κατολισθήσεις, αλλοιώσεις του περιβάλλοντος στις παράκτιες περιοχές, όπου εντοπίζουμε σημαντική διάβρωση.

Μόλις πρόσφατα ξεκίνησε να απασχολεί η διάβρωση των ακτών

Την εκδήλωση συντόνισε ο επικεφαλής της Διαρκούς Ομάδας Εργασίας Φυσικών, Τεχνολογικών και άλλων Καταστροφών του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πολιτικός Μηχανικός Βασίλης Λεκίδης. Χαιρετίζοντας, την εκδήλωση ο Πρόεδρος του TEE/TKM, Γιώργος Τσακούμης, υπογράμμισε πως η διάβρωση των ακτών είναι ένα θέμα που μάλλον πρόσφατα ξεκίνησε να απασχολεί με τόση ένταση την επιστημονική κοινότητα, καθώς στο μέλλον αναμένεται να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την οικονομική δραστηριότητα. Υπογράμμισε, δε, τον ρόλο του επιμελητηρίου στην υποβολή προτάσεων και στην προτροπή ταχείας λήψης μέτρων που θα αποσοβήσουν τους κινδύνους από τις εκτιμώμενες επιπτώσεις.

Ο αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πάρις Μπίλλιας, κατά τον χαιρετισμό - εκ μέρους και του Περιφερειάρχη , Απόστολου Τζιτζικώστα - αλλά και κατά την εισήγησή του, υπογράμμισε πως η ΠΚΜ έχει ήδη συστήσει παρατηρητήριο της εξέλιξης του φαινομένου της διάβρωσης των ακτών. «Πρόκειται για κάτι που πάντα συνέβαινε. Η ακτογραμμή σήμερα δεν έχει καμία σχέση με αυτή που υπήρχε πριν εκατοντάδες χρόνια. Σήμερα όμως, και στο άμεσο μέλλον, οι επιπτώσεις καταγράφονται και θα είναι πολύ μεγαλύτερες, λόγω της μορφής και της έντασης της ανθρώπινης δραστηριότητας» υπογράμμισε και σημείωσε ότι «υπάρχει ασάφεια για το ποιος είναι ο φορέας που έχει ευθύνη για την διαχείριση και αντιμετώπιση του φαινομένου», ενώ «είναι πολύς ο απαιτούμενος χρόνος ωρίμανσης σχετικών έργων, αφού μια μελέτη ακτομηχανικής μπορεί να χρειαστεί έως τρία χρόνια, γεγονός που σίγουρα χρήζει νομοθετικής ρύθμισης».

Σε ό,τι αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα, ο κ. Μπίλλιας τόνισε πως, «καλά είναι τα master plan που καταρτίζουμε, αλλά θα πρέπει να συνοδεύονται από τους αντίστοιχους πόρους και οικονομικούς, αλλά και από πλευράς επιστημονικού δυναμικού» και πρόσθεσε πως σε εξέλιξη βρίσκονται από το Υπουργείο Υποδομών και την ΠΚΜ 16 έργα και μελέτες που αφορούν την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλονίκης, ενώ έχουν υποβληθεί προτάσεις για 15 νέες μελέτες.

Την ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων σημείωσε και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Θεσσαλονίκης Εφραίμ Κυριζίδης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση και εκ μέρους του Δημάρχου, Κωνσταντίνου Ζέρβα. Ο ίδιος σημείωσε πως ο Δήμος έχει καταθέσει αρκετές προτάσεις, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη διαχείριση των ρεμάτων, ένα θέμα που έχει δημιουργήσει πολλά αδιέξοδα, αφού μέχρι το 1990 τα ρέματα θεωρούνταν κατάλληλα για τη χωροθέτηση κατασκευών για κοινωφελείς σκοπούς.

Κίνδυνος καταβύθισης σημαντικών τμημάτων της ακτογραμμής

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα σύμφωνα με τα συμπεράσματα της εκδήλωσης, αντιμετωπίζει κίνδυνο «καταβύθισης» σημαντικών τμημάτων της ακτογραμμής σε διάφορες περιοχές (Αττική, Θεσσαλονίκη, Πελοπόννησος, Κρήτη, Δωδεκάνησα, κ.α.) μέσα στις επόμενες δεκαετίες - με το αντίστοιχο κόστος για την οικονομία και για τις τοπικές κοινωνίες - αν δεν ληφθούν και αποδώσουν μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Αναφερόμενος στις καταγεγραμμένες αλλά και στις εκτιμήσεις για μελλοντικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ο Μετεωρολόγος κ. Μιχάλης Σιούτας περιέγραψε μια Θεσσαλονίκη με μεγάλες εκτάσεις πέριξ του σημερινού Δέλτα του Αξιού, βυθισμένες από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας σε βάθος 50-100 ετών, αλλά και την πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης, βυθισμένη μέχρι και το ύψος της οδού Τσιμισκή.

Η πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ, ο κ. Σιούτας τόνισε πως ανέδειξε τα εξής: «Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή τα τελευταία 50 χρόνια, στοίχισαν τη ζωή σε δύο εκατομ. ανθρώπους κι έχουν προξενήσει ζημιές 4,3 τρισ. δολ. την περίοδο 1976-21. Στην περίοδο 1976-21 σημειώθηκαν 11.778 μεγάλες καταστροφές εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Στη διετία 2020-21 οι θάνατοι που προκλήθηκαν από ακραία καιρικά φαινόμενα ήταν 22.607 σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά θα ήταν γύρω στις 50.000 αν δεν υπήρχαν οι έγκαιρες προειδοποιήσεις, που σώζουν ζωές».

Ο ίδιος τόνισε πως, περισσότερο από το 90% των θανάτων από τα φαινόμενα αυτά συνέβησαν στις φτωχότερες, αναπτυσσόμενες χώρες. Οι πλούσιες χώρες έχουν πληγεί περισσότερο σε οικονομικές, νομισματικές ζημιές. Οι θάνατοι μειώνονται, αλλά οι οικονομικές επιπτώσεις από καταστροφές που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Οι οικονομικές απώλειες είχαν 7πλασιαστεί από το 1970 έως το 2019, αυξανόμενες από 49 εκατομ. δολ. την ημέρα στη δεκαετία 1970-80 σε 383 εκατομ. δολ. την ημέρα στην τελευταία δεκαετία 2010-20.

Ο κ. Σιούτας συμπλήρωσε ότι, «Οι υποδομές όπως οι αγωγοί απορροής των όμβριων υδάτων ήταν σχεδιασμένες για μικρότερες ποσότητες νερού αλλά και πληθυσμού με αποτέλεσμα πλέον να είναι ανεπαρκείς. Πρέπει άμεσα να γίνουν τα απαραίτητα έργα αλλά και να χρησιμοποιηθούν νέα τεχνολογικά μέσα και έγκαιρες προειδοποιήσεις που σώζουν ζωές ώστε να αποτρέπονται οι κίνδυνοι να χάσουμε ανθρώπινες ζωές», υπογράμμισε.

Οι περιοχές που κινδυνεύουν από έντονες πλημμύρες στο μέλλον

Ο Καθηγητής του Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΑΠΘ Γιώργος Βέργος, παρουσίασε τη μεθοδολογία και στοιχεία του Παρατηρητηρίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που μέσω της επεξεργασίας γεωχωρικών και άλλων δεδομένων επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις για τον κίνδυνο μελλοντικής καταβύθισης περιοχών της ακτογραμμής. Όπως είπε πιο συγκεκριμένα, «η περιοχή του Αξιού, καθώς και οι παράκτιες περιοχές της Περαίας, της Επανομής και του αεροδρομίου "Μακεδονία" κινδυνεύουν από έντονες πλημμύρες στο μέλλον». Ο ίδιος μεταξύ των προτεινόμενων μέτρων παρέμβασης, ανέφερε την ανάγκη νέας πολεοδομικής νομοθεσίας με επανεξέταση των χρήσεων γης στις παράκτιες περιοχές, μέτρα για την αποκατάσταση παράκτιων οικοτόπων και νέους κώδικες και κανονισμούς για την κατασκευή υποδομών, που να αντέχουν στην παράκτια διάβρωση και στα κύματα των καταιγίδων.

Πόσο θα αυξηθούν οι ημέρες καύσωνα στην Ελλάδα

Ο μελετητής Ακτομηχανικών - Λιμενικών Υδραυλικών Έργων, Αντώνιος Βαλσαμίδης, παρουσίασε διάφορα μοντέλα προσομοιώσεων μέτρων προστασίας παράκτιων περιοχών, ενώ αναφερόμενος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σημείωσε πως «η γενική μορφοδυναμική τάση εξελίξεως των ακτών σε συνδυασμό με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας θα μπορούσε να αφανίσει τις μισές αμμώδεις παραλίες παγκοσμίως μέχρι το τέλος του αιώνα», ενώ αντίθετα «η αισθητή μείωση των αερίων του θερμοκηπίου θα μπορούσε να απομειώσει κατά 40% την τάση υποχωρήσεως των ακτογραμμών».

Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού, Έργων και Ανάπτυξης της ΕΥΑΘ Αλέξανδρος Μεντές, παρουσίασε τις προσπάθειες της ΕΥΑΘ στο εκτεταμένο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης που ελέγχει, για τη συντήρηση και τον καθαρισμό του, ως μέτρο πρόληψης πλημμυρικών φαινομένων. Μιλώντας για τα προβλήματα που προκλήθηκαν τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη σε επεισόδια βροχής >15mm, ανέφερε 929 προβλήματα (77,4 ανά έτος περίπου) την περίοδο 2010-2022, που κυρίως αφορούν σε πλημμύρες ισογείων και υπογείων λόγω φραγμένων σχαρών ή φραγμένων αγωγών Αντίστοιχα για επεισόδια βροχής >25mm την ίδια περίοδο, καταγράφονται πέριξ του κέντρου τουλάχιστον 75 σημεία στα οποία καταγράφηκε πλημμύρα περισσότερες από δύο φορές.

Ο επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ Ζήσης Μάλλιος, μιλώντας για της κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, παρουσίασε κλιματικά σενάρια για την επόμενη 50ετία, βάσει των οποίων στην Ελλάδα, η θερμοκρασία θα αυξηθεί από 2οC (RCP 2.6) έως 3.4οC (RCP 8.5), οι ημέρες με καύσωνα στην Ελλάδα θα αυξηθούν κατά 15-20 ημέρες ετησίως, οι βροχοπτώσεις θα μειωθούν από 10% έως 25%, οι ημέρες υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς θα αυξηθούν από 15% έως και 70%, τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι πολύ πιο συχνά και οι προβλέψεις ανόδου της στάθμης της θάλασσας θα κυμαίνονται από 0,2 έως και 2 μέτρα μέχρι το 2100.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Κλιματική αλλαγή: Πορεία για ένα μήνα επιπλέον καύσωνα στην Ελλάδα - Οι περιοχές που κινδυνεύουν από πλημμύρες "

Ηλεία: Κατήγγειλε παράγοντα ομάδας για ασέλγεια στην ανήλικη κόρη του

Στα χέρια των αξιωματικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου βρίσκεται πλέον η καταγγελία που έγινε πριν από λίγες ημέρες σε αστυνομικό τμήμα μεγάλου δήμου της Ηλείας και αφορά σε γενετήσιες πράξεις με ανήλικο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της τοπικής εφ. «Πατρίς», και τα όσα έχουν γίνει -μέχρι τώρα γνωστά, ο πατέρας της ανήλικης κοπέλας, η οποία δεν έχει συμπληρώσει τα 15 έτη, πέρασε την πόρτα του τμήματος και κατήγγειλε παράγοντα ομάδας στην οποία αγωνίζεται η κόρη του, σε ομαδικό άθλημα, για άσεμνες πράξεις σε βάρος της.

Το προανακριτικό υλικό παραδόθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας ο οποίος ακολούθως, διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης μεταβιβάζοντας τη δικογραφία που σχηματίστηκε στους αστυνομικούς της Ασφάλειας Πύργου, οι οποίοι καλούνται πλέον να συγκεντρώσουν όσα περισσότερα στοιχεία μπορούν, προκειμένου να στοιχειοθετηθούν τα διερευνώμενα κακουργήματα σε βάθος και με τη δέουσα λεπτότητα που αρμόζει σε αυτές τις περιπτώσεις.

Πάντα με τις ίδιες πηγές, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να κληθούν για καταθέσεις από τις διωκτικές αρχές όλες οι συναθλήτριες της ανήλικης καταγγέλλουσας. 

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Ηλεία: Κατήγγειλε παράγοντα ομάδας για ασέλγεια στην ανήλικη κόρη του "

«Δέσμευση» Μπορέλ στο Νίκο Παπανδρέου για την υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη

Το θέμα σύλληψης και προφυλάκισης του εκλεγμένου Δημάρχου της Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, έθεσε ο επικεφαλής της Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο ΕΚ Νίκος Παπανδρέου στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος «δεσμεύτηκε ότι θα διερευνήσει το θέμα και σύντομα θα επανέλθει για να τον ενημερώσει για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του, ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τον κ. Μπορέλ κατά την χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου για τις συνθήκες σύλληψης και κράτησης του κ. Μπελέρη και ζήτησε από τον Ύπατο Εκπρόσωπο να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την γρήγορη αποφυλάκιση του Δημάρχου της Χειμάρρας.

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι η παρατεταμένη προσωποκράτηση του κ.Μπελέρη δεν συνάδει με το Κράτος Δικαίου. Επίσης τόνισε ότι τέτοιες ενέργειες υπονομεύουν τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Αλβανίας – Ελλάδας αλλά και Άλβανίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν βοηθούν καθόλου τις διαδικασίες της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην ΕΕ.

Αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη «προστασίας των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής μειονότητας της Αλβανίας».

Στην απάντησή του, ο Ύπατος Εκπρόσωπος «δεσμεύτηκε ότι μετά την ενημέρωσή του από τον κ. Παπανδρέου θα διερευνήσει το θέμα και σύντομα θα επανέλθει για να ενημερώσει τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Διαβάστε Περισσότερα » "«Δέσμευση» Μπορέλ στο Νίκο Παπανδρέου για την υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη"

Θρίλερ για 17χρονη στη Φρεαττύδα – Τέσσερα άτομα χτύπησαν το φίλο της και αποπειράθηκαν να τη βιάσουν

Εφιαλτικές στιγμές έζησε μία 17χρονη στην παραλία της Φρεαττύδας στον Πειραιά, όπου είχε πάει με τον 22χρονο φίλο της για να κάνουν το μπάνιο τους.

Ειδικότερα, μία ομάδα τεσσάρων αλλοδαπών ηλικίας από 17 έως 19 ετών έβαλαν στο στόχαστρό τους την νεαρή κοπέλα και εξαπέλυσαν συντονισμένη επίθεση με πέτρες για να εκφοβίσουν τον άνδρα, ενώ την ίδια ώρα ακινητοποίησαν και χτύπησαν την κοπέλα προσπαθώντας να την κακοποιήσουν σεξουαλικά. Στο σημείο πλησίασε και ένας 15χρονος, που βρισκόταν στην παραλία, προκειμένου να βοηθήσει, ωστόσο οι δράστες του επιτέθηκαν, ενώ επιχείρησαν να κλέψουν το κινητό του, όπως και αυτό του 17χρονου κοριτσιού.

Αυτόπτες μάρτυρες αντιλήφθηκαν όσα συνέβησαν στην παραλία και κάλεσαν την Αστυνομία, μοτοσικλετιστές της οποίας έφτασαν άμεσα στο σημείο, αναζήτησαν και εντόπισαν τους δράστες, οι οποίοι συνελήφθησαν. Οι δράστες κατηγορούνται για απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης, παράνομη κατακράτηση, απόπειρα προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας, απειλή, απόπειρα ληστείας, σωματική βλάβη, απόπειρα κλοπής, απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης και απειλή.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Θρίλερ για 17χρονη στη Φρεαττύδα – Τέσσερα άτομα χτύπησαν το φίλο της και αποπειράθηκαν να τη βιάσουν"

Καιρός αύριο: Μεσημεριανές βροχές την Πέμπτη (08/06) – Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Αραιές νεφώσεις παροδικά πυκνότερες, αναμένονται τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και την Κρήτη όπου θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Πιθανότητα τοπικών όμβρων στα Δωδεκάνησα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μέχρι το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στο Αιγαίο τοπικά 5 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει τους 26 με 29 και τοπικά στα ηπειρωτικά τους 30 με 31 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο: Η πρόγνωση της ΕΜΥ για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά πυκνότερες με πιθανότητα τοπικών βροχών μέχρι το μεσημέρι. Από το απόγευμα αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά μέχρι το μεσημέρι 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνότερες μέχρι το απόγευμα.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις, πρόσκαιρα πυκνότερες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στα ορεινά της Μακεδονίας, όπου θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4, στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 και πρόσκαιρα το πρωί έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά πυκνότερες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και πρόσκαιρα στο Ιόνιο το απόγευμα βορειοδυτικοί 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 28 και στα ηπειρωτικά έως 30 με 31 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά πυκνότερες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με τοπικούς όμβρους κυρίως στα ορεινά της Πελοποννήσου και της ανατολικής Στερεάς. Βελτίωση από το βράδυ.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4, στα ανατολικά 5 και μέχρι το μεσημέρι τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 30 και κατά τόπους 31 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Στις Κυκλάδες λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα τοπικών βροχών το πρωί και βαθμιαία αίθριος. Στην Κρήτη παροδικές νεφώσεις με τοπικούς όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες στα ορεινά.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στις Κυκλάδες μέχρι το μεσημέρι τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά πυκνότερες με πιθανότητα τοπικών όμβρων τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα βόρεια μέχρι το μεσημέρι τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές μέχρι το μεσημέρι. Από το απόγευμα αίθριος.
Άνεμοι: Βορείων διευθύνσεων 3 με 4, στα νότια 5 και μέχρι το μεσημέρι τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Μεσημεριανές βροχές την Πέμπτη (08/06) – Η πρόγνωση της ΕΜΥ"

Αραβησσός Πέλλας: Πρωτοφανές χαλάζι κατέστρεψε τις καλλιέργειες

Στο χωριό Αραβησσός του νομού Πέλλας μισή ώρα ήταν αρκετή για να καταστρέψει η καταρρακτώδης βροχή τις καλλιέργειες της περιοχής. Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, αγροτεμάχια σε λίμνες ενώ οι πλημμύρες έφεραν προβλήματα και στις Πηγές Αραβησσού.

Το πρωτοφανές χαλάζι κατέστρεψε χιλιάδες δέντρα με βερύκοκα, ροδάκινα, κεράσια και δαμάσκηνα. Οι παραγωγοί ζητούν άμεσα προκαταβολές ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν. Στην περιοχή θα μεταβεί κλιμάκιο του ΕΛΓΑ για αν αποτιμήσει τις ζημιές.

 

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αραβησσός Πέλλας: Πρωτοφανές χαλάζι κατέστρεψε τις καλλιέργειες"

Σοβαρό τροχαίο για τη μετεωρολόγο Χριστίνα Σούζη στη Λεωφόρο Κηφισίας

Σοβαρό τροχαίο είχε το απόγευμα της Τετάρτης (07.06.2023) η γνωστή μετεωρολόγος, Χριστίνα Σούζη.

Το αυτοκίνητο της Χριστίνας Σούζη ντεραπάρισε στην κάθοδο της Λεωφόρου Κηφισίας, στο ύψος του Παραδείσου Αμαρουσίου, και την απεγκλώβισε ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού, Βασίλης Κωνσταντίνου, ο οποίος επίσης βρισκόταν στο αυτοκίνητο του σε εκείνο το σημείο.    

Άμεσα έσπευσαν έξι πυροσβέστες και δύο οχήματα, ενώ στη συνέχεια παρέλαβε το ΕΚΑΒ τη γνωστή μετεωρολόγο, η οποία διακομίστηκε στον Ευαγγελισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Χριστίνα Σούζη έχει τραυματίστεί ελαφρά, και αμέσως τηλεφώνησε η ίδια στους δικούς της ανθρώπους για να τους ειδοποιήσει.   

“Είδα ένα αυτοκίνητο να πετάγεται στον αέρα”, δήλωσε χαρακτηριστικά στο newsit.gr, οδηγός που ήταν αυτόπτης μάρτυρας. 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σοβαρό τροχαίο για τη μετεωρολόγο Χριστίνα Σούζη στη Λεωφόρο Κηφισίας"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο ότι ανατίναξε τον μεγαλύτερο αγωγό αμμωνίας παγκοσμίως (video)

Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα (7/6) την Ουκρανία ότι σε μια «τρομοκρατική ενέργεια» ανατίναξε έναν αγωγό που συνδέει τη ρωσική πόλη Τολιάτι με το ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού, ζωτικής σημασίας για τις εξαγωγές αμμωνίας και λιπασμάτων, ο οποίος έχει απενεργοποιηθεί από τον Φεβρουάριο του 2022 αλλά η Μόσχα ελπίζει την επαναλειτουργία του.

«Ομάδα Ουκρανών δολιοφθορέων ανατίναξε τον αγωγό αμμωνίας Τολιάτι- Οδησσός, μήκους σχεδόν 2.400 χλμ», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του.

Η έκρηξη αυτή σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας κοντά στο Μασιούτοβκα, ένα μικρό χωριό που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις στην περιφέρεια του Χαρκόβου, στη βορειοανατολική Ουκρανία. Την περιοχή αυτή σχεδόν στο σύνολό της ανακατέλαβε ο ουκρανικός στρατός το φθινόπωρο 2022, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Αρκετοί πολίτες τραυματίστηκαν. Τους προσφέρθηκε κάθε απαραίτητη ιατρική βοήθεια», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Ο αγωγός, που συνδέει τη ρωσική πόλη Τολιάτι, στις όχθες του ποταμού Βόλγα με την Οδησσό, το σημαντικότερο λιμάνι της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, επέτρεπε στη Ρωσία να εξάγει ετησίως περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια τόνους αμμωνίας — βασικού συστατικού των ορυκτών λιπασμάτων — κυρίως με προορισμό την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο αγωγός τέθηκε σε λειτουργία για τις εξαγωγές των προϊόντων της χημικής βιομηχανίας του Τολιάτι, του μεγαλύτερου παραγωγού αμμωνίας στη Ρωσία και ενός από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως.

Η διαμετακόμιση μέσω αυτού του αγωγού, ο οποίος κατασκευάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ανεστάλη με την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Η επαναλειτουργία του, την οποία ζητούσε η Μόσχα, αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων, με τη συμμετοχή του ΟΗΕ, σε σχέση με τη συμφωνία για τα δημητριακά που κατέστησε δυνατές τις εξαγωγές εκατομμυρίων τόνων ουκρανικών δημητριακών.

«Αυτός ο αγωγός αμμωνίας ήταν ζωτικής σημασίας για την εγγύηση της επισιτιστικής ασφάλειας στον κόσμο» δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η ίδια κατηγόρησε την Ουκρανία ότι «κατάφερε σκληρό πλήγμα στις προσπάθειες του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της φτώχειας». «Ο μόνος που δεν είχε συμφέρον από την επαναλειτουργία του αγωγού αμμωνίας, είναι το καθεστώς του Κιέβου», δήλωσε η Ζαχάροβα.

Η συμφωνία για τα δημητριακά υπογράφηκε στις 22 Ιουλίου 2022 από τον ΟΗΕ, την Ουκρανία, τη Ρωσία και την Τουρκία.

Αυτή η καθοριστικής σημασίας συμφωνία για τον παγκόσμιο εφοδιασμό τροφίμων, που επέτρεψε τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, παρατάθηκε τον Μάιο για δύο μήνες, έως τις 17 Ιουλίου, καθώς η Μόσχα απαιτεί εγγυήσεις για μια άλλη συμφωνία που αφορά τις εξαγωγές της, κυρίως των λιπασμάτων.

AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο ότι ανατίναξε τον μεγαλύτερο αγωγό αμμωνίας παγκοσμίως (video)"

Στον e-ΕΦΚΑ ο οδηγός λειτουργίας για ταχεία έκδοση συντάξεων

Στα χέρια της διοίκησης του e-ΕΦΚΑ βρίσκεται ο αναλυτικός οδηγός για την ταχεία έκδοση των συντάξεων. 

Πρόκειται για έναν αναλυτικό οδηγό λειτουργίας για ταχεία εκκαθάριση συνταξιοδοτικών αιτημάτων, που συμπυκνώνει την τεχνογνωσία των σύγχρονων μεθόδων μάνατζμεντ και των νέων ψηφιακών εργαλείων, που αναπτύχθηκαν από την ομάδα έργου για τις εκκρεμείς συντάξεις, παραδόθηκε σήμερα στη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ από τον project manager, Μιχάλη Κεφαλογιάννη, σε ειδική εκδήλωση στον «Πύργο Ελέγχου», παρουσία της υπηρεσιακής υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πατρίνας Παπαρρηγοπούλου.

Όπως τονίστηκε, κατά την εκδήλωση, στόχος είναι, με τον αποτελεσματικό συντονισμό των δράσεων που έχει δρομολογήσει η ομάδα έργου και την αξιοποίηση του νέου μοντέλου ταχείας έκδοσης συντάξεων από όλο το έμψυχο δυναμικό του e-ΕΦΚΑ, να δημιουργηθεί μία σταθερή «γέφυρα», μέχρι τη μετάβαση του φορέα στη νέα εποχή, με την παράδοση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος και την πλήρη ψηφιοποίηση των αρχείων του e-ΕΦΚΑ.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ανακοίνωσή του, το εγχειρίδιο λειτουργίας περιγράφει τον «οδικό χάρτη» εργασιών και διαδικασιών που σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν από την ομάδα έργου, σε συνδυασμό με τη χρήση των σύγχρονων εργαλείων που αναπτύχθηκαν και τον τρόπο που αυτά συνδυάζονται για την επίτευξη του στόχου της εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων.

Σκοπός του εγχειριδίου είναι να αποτελέσει «πυξίδα» για την Ομάδα Συντονισμού Εκκαθάρισης Συνταξιοδοτικών Αιτημάτων του e-ΕΦΚΑ, που θα αναλάβει να συνεχίσει το έργο του project manager και, εν συνεχεία, να χρησιμοποιηθεί σε ευρεία κλίμακα εντός του φορέα.
 
Οι προτεραιότητες

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, βασικό ζητούμενο είναι να διατηρηθούν και να συνεχιστούν οι καλύτερες πρακτικές και η χρήση των σύγχρονων εργαλείων που οδήγησαν στη θεαματική αποκλιμάκωση των εκκρεμών συντάξεων και στην ταχεία έκδοση των νέων συνταξιοδοτικών αποφάσεων, με την οικοδόμηση ενός υβριδικού μοντέλου, που θα «οδηγήσει» με ασφάλεια τον e-ΕΦΚΑ τα επόμενα χρόνια.

‘Αμεσες προτεραιότητες, στην παρούσα φάση, είναι η αξιοποίηση των νέων εργαλείων – και κυρίως των αυτοματοποιημένων διαδικασιών – για την επίλυση των εκκρεμοτήτων που έχουν απομείνει σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας να αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι.

Παράλληλα, αυξημένη έμφαση δίνεται στο θέμα της απονομής των διεθνών συντάξεων, που είναι υψηλής πολυπλοκότητας, αρχής γενομένης από τη συγκέντρωση όλων των αρμόδιων διευθύνσεων σε ενιαίο χώρο, με στόχο την αισθητή μείωση των διεθνών συνταξιοδοτικών εκκρεμοτήτων το επόμενο διάστημα.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ, Παναγιώτης Δουφεξής, οι υποδιοικητές, Αλέξανδρος Βαρβέρης και Γιώργος Γκράτζιος, η Γενική Διευθύντρια Συντάξεων Ιδιωτικού Τομέα, Ελένη Νιαρχάκου, στελέχη της εταιρίας PwC, που υποστήριξε ουσιαστικά την ομάδα έργου, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της, καθώς και της εταιρίας του αναδόχου.

«Το βάρος στην εξάλειψη των εκκρεμοτήτων στα “μέτωπα” των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ»

Η υπηρεσιακή υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, δήλωσε: «Με μεγάλη χαρά, επισκέφθηκα τον Πύργο Ελέγχου, όπου χτυπά η “καρδιά” του e-ΕΦΚΑ. Εδώ δόθηκαν όλες οι μεγάλες μάχες το τελευταίο χρονικό διάστημα και κερδήθηκαν. Αυτό αναγνωρίζεται και από τους ασφαλισμένους που πήραν τις συντάξεις τους, καθώς υπήρχε ένας πολύ μεγάλος αριθμός συνταξιοδοτικών αποφάσεων που εκκρεμούσαν. Χάρη στη στρατηγική που ακολουθήθηκε από την πολιτική ηγεσία και τις προσπάθειες του προσωπικού του e-ΕΦΚΑ και με τη συνεργασία της PwC, επιτεύχθηκε ο πρώτος μεγάλος στόχος που ήταν η εξάλειψη του “στοκ” των εκκρεμών κύριων συντάξεων. Τώρα, δίνουμε το βάρος στην εξάλειψη των εκκρεμοτήτων στα “μέτωπα” των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ. Η ομάδα έργου ολοκλήρωσε με επιτυχία το έργο της και ήρθε η ώρα όλα τα εργαλεία που αναπτύχθηκαν και είναι ήδη κτήμα του e-ΕΦΚΑ να αξιοποιηθούν πλήρως από όλο το έμψυχο δυναμικό του φορέα, ώστε να έχουμε στο μέλλον μηδέν εκκρεμότητες. Στόχος μας είναι ό,τι έχουμε πετύχει έως τώρα να το διατηρήσουμε και να το βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο».

Από την πλευρά του, ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ, Παναγιώτης Δουφεξής, υπογράμμισε: «Καλωσορίζουμε την υπηρεσιακή υπουργό στον Πύργο Ελέγχου του e-ΕΦΚΑ, το “στρατηγείο” από όπου οργανώθηκε η μεγάλη προσπάθεια για τις συντάξεις, που πήγε καλύτερα από ό,τι περιμέναμε. Εδώ έγιναν όλες οι απαραίτητες αναλύσεις, σχεδιασμοί λογισμικών, αυτοματοποιήσεις, για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα, της δραστικής αποκλιμάκωσης των συνταξιοδοτικών εκκρεμοτήτων. Ο Πύργος Ελέγχου συνιστά ένα σημαντικό εργαλείο μάνατζμεντ, που αξιοποιήθηκε στο έπακρο από τον Οργανισμό. Προφανώς, η προσπάθεια δεν έχει ολοκληρωθεί. Συνεχίζεται με δύο στόχους: πρώτον να εξαλείψουμε ότι υπόλοιπα έχουν απομείνει και δεύτερον να μην δημιουργηθεί εκ νέου συσσώρευση εκκρεμών συντάξεων».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Στον e-ΕΦΚΑ ο οδηγός λειτουργίας για ταχεία έκδοση συντάξεων"

Λέκκας για φράγμα Νόβα Καχόβκα: Ολοκληρωτική καταστροφή της πανίδας και της χλωρίδας σε μήκος 400 χιλιομέτρων

Ολοκληρωτική καταστροφή της πανίδας και της χλωρίδας μίας πολύ μεγάλης έκτασης εκατέρωθεν του ποταμού Δνείπερου, σε ένα μήκος της τάξεως των 400 χιλιομέτρων από την Ζαπορίζια έως σχεδόν την Οδησσό, είναι από τις τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα φέρει η καταστροφή του φράγματος Νόβα Καχόβκα στην Ουκρανία, όπως επισημαίνει ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ. Ο κ. Λέκκας τονίζει ότι η ανατίναξη του φράγματος Νόβα Καχόβκα στην Χερσώνα θα επηρεάσει καταλυτικά την ευρύτερη περιοχή στη βόρεια ακτή της Μαύρης Θάλασσας και αποτελεί μία καταστροφική για το περιβάλλον ενέργεια.

Ειδικότερα, το φράγμα Νόβα Καχόβκα, μήκους σχεδόν 4 χιλιομέτρων διακρίνεται σε δύο τμήματα: το πρώτο που αποτελεί ένα φράγμα βαρύτητας με αδιαπέρατο πυρήνα και αδρόκοκκα υλικά εκατέρωθεν που παρέχουν υποστήριξη στον αργιλικό πυρήνα, και ένα δεύτερο με οπλισμένο σκυρόδεμα, στο κορυφαίο τμήμα του οποίου είναι κατασκευασμένοι οι υπερχειλιστές. Η ανατίναξη έγινε σε αυτό ακριβώς το τμήμα, λόγω της μεγάλης του τρωτότητας.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων οι τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις μπορούν να συνοψιστούν στα ακόλουθα:

  • Ολοκληρωτική καταστροφή της πανίδας και χλωρίδας μίας πολύ μεγάλης έκτασης εκατέρωθεν του ποταμού Δνείπερου σε ένα μήκος της τάξεως των τετρακοσίων χιλιομέτρων από την Ζαπορίζια έως σχεδόν την Οδησσό και σε πλάτος της τάξεως των 50, περίπου, χιλιομέτρων.
  • Μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων φερτών ιζημάτων, ενδεχομένως ρυπασμένων με υψηλά ποσοστά βαρέων μετάλλων, τα οποία θα διαχυθούν και σε περιοχές, οι οποίες παρουσίαζαν ήδη μεγάλη επιβάρυνση.
  • Βίαιη αλλαγή στο καθεστώς των υπόγειων υδάτων και των υπόγειων υδροφόρων οριζόντων και ειδικότερα των ποιοτικών και των ποσοτικών χαρακτηριστικών τους.
  • Μόνιμη κάλυψη αγροτικών και αστικών περιοχών από στρώμα λάσπης πάχους έως και 2 μέτρων, με δυσμενείς επιπτώσεις στην πρωτογενή παραγωγή, ιδιαίτερα τροφίμων, για μεγάλο χρονικό διάστημα, και μάλιστα σε μία ευαίσθητη περιοχή λόγω του πολέμου.
  • Μόνιμες αλλαγές στο μικροκλίμα των περιοχών κατά μήκος του Δνείπερου ποταμού, με επίδραση σε ευρύτερες περιοχές και ενίσχυση των καταστροφικών φαινομένων που συνθέτουν την κλιματική κρίση. «Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις όμως είναι μόνο μία από τις κατηγορίες επιπτώσεων που αποφέρει αυτή η καταστροφή, καθώς οι κοινωνικές συνέπειες είναι επίσης μεγάλες, δεδομένου ότι περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι αναγκάζονται να μετακινηθούν άμεσα σε πιο ασφαλείς περιοχές», καταλήγει ο κ. Λέκκας.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Λέκκας για φράγμα Νόβα Καχόβκα: Ολοκληρωτική καταστροφή της πανίδας και της χλωρίδας σε μήκος 400 χιλιομέτρων"

Φρεαττύδα: Τέσσερις Αιγύπτιοι προσπάθησαν να βιάσουν 17χρονη στην παραλία

Στιγμές τρόμου έζησε μία 17χρονη το μεσημέρι της Τετάρτης (07.06.2023), στην παραλία της Φρεαττύδας στον Πειραιά, όταν της επιτέθηκαν τέσσερις Αιγύπτιοι και προσπάθησαν να τη βιάσουν.

Οι τέσσερις Αιγύπτιοι ηλικίας από 17 έως 19 ετών, διαμένουν σε δομές φιλοξενίας στις περιοχές της Ομόνοιας και του Πειραιά και είναι γνωστοί για την παραβατική τους δράση στο κέντρο της Αθήνας και στα νότια προάστια.

Σχεδόν την ίδια χρονική στιγμή, οι τέσσερις Αιγύπτιοι επιτέθηκαν και σε έναν 15χρονο για να του κλέψουν το κινητό του τηλέφωνο. Τον χτύπησαν με γροθιές και κλωτσιές και απείλησαν να του χαρακώσουν το πρόσωπο με ένα κομμένο κουτάκι αναψυκτικού και ένα σπασμένο μπουκάλι μπύρας.

Η 17χρονη σώθηκε χάρη σε έναν 22χρονο εργαζόμενο σε beach bar, ο οποίος έσπευσε στο σημείο και λίγα λεπτά αργότερα έφτασε και η αστυνομία.

Οι δράστες συνελήφθησαν, ύστερα από ανθρωποκυνηγητό που εξαπέλυσαν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Δυο εξ’ αυτών εντοπίστηκαν κοντά στη παραλία της Φρεαττύδας και ομολόγησαν ότι ο τρίτος της συμμορίας είχε πάει να κρυφτεί σε δομή φιλοξενίας προσφύγων στον Πειραιά. Κοντά σε αυτό το σημείο συνέλαβαν και τον τέταρτο δράστη.

Και οι τέσσερις Αιγύπτιοι αναγνωρίστηκαν από τα θύματά τους και κατηγορούνται μεταξύ άλλων για απόπειρα βιασμού, απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης και απόπειρα κλοπής.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φρεαττύδα: Τέσσερις Αιγύπτιοι προσπάθησαν να βιάσουν 17χρονη στην παραλία"

Κοινωνικός Τουρισμός 2023: Ανοίγει ξανά την Παρασκευή η πλατφόρμα για αιτήσεις – Ποιοι θα λάβουν voucher διακοπών

Ανοίγει την Παρασκευή (09/06) και ώρα 17:00 η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού Εργαζομένων-Ανέργων 2023-2024. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για δύο μέρες, έως την Κυριακή 11 Ιουνίου στις 23:59, για όσους δικαιούχους και παρόχους δεν πρόλαβαν να υποβάλουν την αίτησή τους πριν τη λήξη της προθεσμίας την περασμένη Δευτέρα 5 Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι αιτήσεις υποβάλλονται στις διευθύνσεις:

Δικαιούχοι

Πάροχοι

Η επιλογή δικαιούχων βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων κριτηρίων (ΑμεΑ, μονογονέας, αριθμός παιδιών, εισόδημα) μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) της ΔΥΠΑ. Για πρώτη φορά, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει ένα μήνα νωρίτερα (1 Ιουλίου αντί για 1 Αυγούστου) και αφορά σε 300.000 επιταγές με προϋπολογισμό 35 εκ. ευρώ.

Οι δικαιούχοι-ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε κατάλυμα που επιλέγουν από το Μητρώο Παρόχων της ΔΥΠΑ, κατόπιν συνεννόησής τους με τον πάροχο, με μικρή ιδιωτική συμμετοχή.

Ειδικά για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στον νομό Έβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν, ενώ στα καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Β. Εύβοιας και της Σάμου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις δωρεάν.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Κοινωνικός Τουρισμός 2023: Ανοίγει ξανά την Παρασκευή η πλατφόρμα για αιτήσεις – Ποιοι θα λάβουν voucher διακοπών"

Aνεβάζει «στροφές» ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών – Ρυθμίστηκαν δάνεια 1,83 δισ. ευρώ

Τον υψηλότερο αριθμό ρυθμίσεων οφειλών και οριστικών υποβολών αιτήσεων, στα δύο χρόνια λειτουργίας του, κατέγραψε τον μήνα Μάιο του 2023 ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, αποδεικνύοντας τη δυναμική του συγκεκριμένου εργαλείου. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους

Τον περασμένο μήνα πραγματοποιήθηκαν 805 ρυθμίσεις οφειλών και 1.996 οριστικές υποβολές αιτήσεων ρύθμισης. 

Συνολικά, μέχρι το τέλος Μαΐου του 2023 έχουν πραγματοποιηθεί 5.435 ρυθμίσεις οφειλών οι οποίες αντιστοιχούν σε 1,83 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών. 

Ο αριθμός των νέων αιτήσεων που εισήχθησαν στην πλατφόρμα ενισχύθηκε τον Μάιο, μετά τις πρόσφατες βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό, και ανήλθε σε 4.243, αυξημένος κατά 900 σε σχέση με τον μέσο όρο των έξι προηγούμενων μηνών. Αυξημένες κατά 50%, σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, ήταν και οι οριστικές υποβολές αιτήσεων. 

Σημαντική είναι, επίσης, η διατήρηση του ποσοστού εγκρισιμότητας των ρυθμίσεων από τους χρηματοδοτικούς φορείς σε υψηλό επίπεδο, το οποίο κυμάνθηκε στο 72% τους τελευταίους έξι μήνες. 

Το Υπουργείο Οικονομικών και η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους παρακολουθούν στενά την πορεία υλοποίησης του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, συνεργάζονται εντατικά με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και συνεχίζουν να στηρίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις για τη βέλτιστη δυνατή αντιμετώπιση του κρίσιμου ζητήματος του ιδιωτικού χρέους», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου. 

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Aνεβάζει «στροφές» ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών – Ρυθμίστηκαν δάνεια 1,83 δισ. ευρώ"

Μια αδέσποτη σφαίρα «καρφώθηκε» στο τζάμι σπιτιού στο Βιολί Χαράκι

Πως μπορεί να νιώσει ένα παιδί όταν καταλάβει ότι μια σφαίρα έχει «καρφωθεί» στο τζάμι του δωματίου του;

Όπως ένιωσε η νεαρή μαθήτρια στο Βιολί Χαράκι που γύρω στα μεσάνυχτα της Δευτέρας άκουσε έναν κρότο, την ώρα που ετοιμαζόταν για ύπνο, αλλά νόμιζε ότι κάποιος πέταξε πέτρα. Δεν είπε τίποτα στους γονείς της εκείνη την ώρα, το έκανε όμως το άλλο πρωί που είδε πως το τζάμι της είχε μια τρύπα από σφαίρα και έντρομη το είπε στη μητέρα της.

Μία αδέσποτη σφαίρα από … κάπου βρέθηκε στο παράθυρο της και από θαύμα δεν είχαμε θύματα. Από θαύμα, γιατί τα τζάμια ήταν διπλά και τρύπησε μόνο το ένα, γιατί δεν ήταν κάποιος στο μπαλκόνι εκείνη την ώρα, γιατί θα μπορούσε να διαβάζει το παιδί ακριβώς μπροστά στο τζάμι…

Το γεγονός καταγγέλθηκε στην αστυνομία. Το θέμα είναι όμως για πόσο ακόμα θα κάνουμε αυτήν την συζήτηση; Είναι απλή λογική το ότι οι πυροβολισμοί είναι παράνομοι και παράλογοι και καμία σχέση δεν έχουν με τα έθιμα μας. Και ένας τραυματισμός ή ένας θάνατος από μια αδέσποτη σφαίρα δεν είναι απλά παράλογοι. Είναι έγκλημα.

goodnet

Διαβάστε Περισσότερα » "Μια αδέσποτη σφαίρα «καρφώθηκε» στο τζάμι σπιτιού στο Βιολί Χαράκι"

Έβρος: Σταδιακά προωθούνται στην Τουρκία 300 μετανάστες που εντοπίστηκαν σε νησίδα

Σταδιακά προωθούνται στην Τουρκία 300 μετανάστες που εντοπίστηκαν σε νησίδα στον Έβρο. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ Δημήτρη Σταματάκη, νωρίτερα στην εκπομπή «Συνδέσεις», υπήρχε πληροφορία για μεγάλο αριθμό μεταναστών που ήταν σε μια νησίδα στον Έβρο, επί τουρκικού εδάφους.

Όπως είπε ο δημοσιογράφος λόγω του τέλους των βροχών στην περιοχή υπάρχουν αυξητικές ροές μεταναστών. Το καινούριο είναι ότι πάνε και διαλέγουν κάποιες νησίδες μέσα στο ποταμό Έβρο και από εκεί προσπαθούν να περάσουν οι περισσότεροι οργανωμένα στην ενδοχώρα, σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι «αυτό το οποίο μπορώ να πω με σιγουριά[…] είναι ότι ακριβώς από την απέναντι πλευρά, στην τουρκική πλευρά, υπάρχει μεγάλη κινητικότητα από τους μετανάστες. Όπως είπα και στο ξεκίνημα της συνέντευξης βοηθούν οι καιρικές συνθήκες. Τι θέλουν οι μετανάστες; Ασφαλή διέλευση από το ποτάμι που αυτή τη στιγμή δεν έχει ορμητικά νερά και το δεύτερο από τη στιγμή που θα μπουν στο ελληνικό έδαφος θα αρχίσουν να περπατούν, να περπατούν και να φτάσουν στα μεγάλα αστικά κέντρα μέσω του ορεινού όγκου της Θράκης. Μέσα από τα βουνά να περπατούν μέρα και νύχτα για να μπορέσουν να ξεφύγουν από τους αστυνομικούς, να κρυφτούν δηλαδή μέσα στο βουνό και να φτάσουν στα μεγάλα αστικά κέντρα και βοηθάνε αυτές οι καιρικές συνθήκες που υπάρχουν».

Yπενθυμίζεται ότι χθες (6/6) υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία, μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Βασίλη Κασκαρέλη και του νέου υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν. Ο κ. Κασκαρέλης συνεχάρη τον κ. Φιντάν για την ανάληψη των καθηκόντων του. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας συζητήθηκε το θέμα της παράτυπης μετανάστευσης, όπως έγινε γνωστό σε ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

ertnews 

Διαβάστε Περισσότερα » "Έβρος: Σταδιακά προωθούνται στην Τουρκία 300 μετανάστες που εντοπίστηκαν σε νησίδα"

Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση – Παραιτείται από την έφεση, δεν δίνει πανελλήνιες

Την απόφαση του να παραιτηθεί από κάθε ένδικο μέσο ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος ανακοίνωσε μέσω του συνηγόρου του ενώ είναι σε εξέλιξη η δίκη του σε δεύτερο βαθμό για τη δολοφονία της συζύγου του Καρολάιν.

Σύμφωνα με το συνήγορο Αλέξανδρο Παπαιωαννίδη, ο εντολέας του «αποφάσισε για εξαιρετικά σοβαρούς λόγους που δεν είναι ανακοινώσιμοι να παραιτηθεί από κάθε ένδικο μέσο και συγκεκριμένα της εφέσεως που άσκησε κατά της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών».

Ο συνήγορος του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου σημειώνει ότι θα προχωρήσει «σήμερα σε όλες εκείνες τις διαδικασίες προς την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών και ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών προκειμένου να μην συνεχιστεί η δίκη του σε δεύτερο βαθμό».

Μπάμπης Αναγνωστόπουλος

Τέλος στην ανακοίνωση «διευκρινίζεται για το θέμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων ότι λόγω των ανωτέρω εξελίξεων και καθότι βρίσκεται σε πολύ δυσχερή ψυχολογική κατάσταση δεν δύναται να ολοκληρώσει τη συμμετοχή του σε αυτές και ως εκ τούτου δεν θα επιχειρήσει την εισαγωγή του σε σχολές της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος συμμετείχε στις πανελλαδικές εξετάσεις στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας όπου εξετάστηκε στο θέμα της βίας κατά των γυναικών και το φεμινισμό.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση – Παραιτείται από την έφεση, δεν δίνει πανελλήνιες"

ΑΔΕΔΥ: Στήριξη της κινητοποίησης στον ΕΦΚΑ στις 9 Ιουνίου

Με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., κάνει γνωστό ότι στηρίζει την κινητοποίηση που κήρυξε η Ομοσπονδία της ΠΟΣΕ/ΕΦΚΑ για την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023.

Όπως αναφέρει: «καλεί τα συνδικαλιστικά στελέχη να δώσουν το “παρών” στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023, ώρα 8:30πμ, στο χώρο του Συμβουλίου της Επικρατείας (Πανεπιστημίου 47-49 Αθήνα)». Επίσης η ΑΔΕΔΥ διαμαρτύρεται «στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης».

Όπως αναφέρει η ΠΟΣΕ/ΕΦΚΑ θα πραγματοποιηθεί παναττική στάση εργασίας από την έναρξη του ωραρίου λειτουργίας έως και τις 11πμ. .

Επίσης η Ομοσπονδία επισημαίνει πως: «Την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023, εκδικάζεται από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η προσφυγή της Ομοσπονδίας μας και της ΑΔΕΔΥ, κατά της προκήρυξης του νόμου 4892/2022, που εισάγει τα golden boys του κ. Χατζηδάκη στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), διαλύοντας την φυσική διοικητική ιεραρχία του φορέα, ενώ εξαιρεί τους υπαλλήλους του από το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων κι από τις ρυθμίσεις του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα !!!
Απέναντι σ’ αυτή την πολιτική που προωθεί τους ιδιώτες μάνατζερ σε θέσεις ευθύνης στον ΕΦΚΑ, φαλκιδεύοντας την υπόσταση και τη λειτουργία του μοναδικού δημόσιου ασφαλιστικού οργανισμού της χώρας μας, οι εργαζόμενοί του αντιδρούμε και αντιστεκόμαστε με όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτουμε, τόσο σε νομικό όσο και σε κινηματικό επίπεδο».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΔΕΔΥ: Στήριξη της κινητοποίησης στον ΕΦΚΑ στις 9 Ιουνίου"

Γιάννης Βαρδινογιάννης: Απρόσμενα κέρδη και όχι υπερκέρδη ο σωστός όρος για την έκτακτη φορολόγηση των εταιρειών

Απρόσμενα κέρδη και όχι υπερκέρδη είναι ο σωστός όρος, επεσήμανε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Motor Oil Γιάννης Βαρδινογιάννης απαντώντας σήμερα σε ερωτήσεις μετόχων στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της εταιρείας για το θέμα της έκτακτης φορολόγησης των ενεργειακών εταιρειών που επέβαλε η κυβέρνηση.

Ο κ. Βαρδινογιάννης σημείωσε πως η υψηλή κερδοφορία δεν συνεπάγεται αισχροκέρδεια καθώς και ότι η πλειονότητα (85 %) των πωλήσεων του ομίλου πραγματοποιείται από εξαγωγές και σε χώρες εκτός ΕΕ ενώ τα κερδη μεταφέρονται στη Ελλάδα.

Τόνισε ακόμη ότι δικαίως επιβλήθηκε η έκτακτη φορολογία καθώς η ίδια η εταιρεία είχε προτείνει στην κυβέρνηση την επιστροφή μέρους της κερδοφορίας.

Νωρίτερα ο Αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Motor Oil, Πέτρος Τζαννετάκης, κατά την τοποθέτησή του στη Γενική Συνέλευση τόνισε ότι «με ορίζοντα το 2030 προχωράμε στο μεγαλύτερο επενδυτικό πλάνο ενεργειακής μετάβασης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που αποτυπώνει τις στρατηγικές μας προτεραιότητες. Είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στην επίτευξη μιας ασφαλούς ενεργειακής τροφοδοσίας, την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης, καθώς και βιώσιμες αποδόσεις για τους μετόχους».

Σχετικά με την πράσινη μετάβαση και τις στρατηγικές συνεργασίες που συνάπτει ο Όμιλος, ο κ. Τζαννετάκης τόνισε πως καθώς οι προτεραιότητες του κλάδου, αλλά και του κόσμου στον οποίο ζούμε αλλάζουν, η εταιρεία αναδιαμορφώνει το επιχειρηματικό της πλάνο αφουγκραζόμενη τις ανάγκες και θέτοντας τα απαραίτητα θεμέλια για νέες μορφές ενέργειας μέσα από νέες εταιρείες και στρατηγικές επενδύσεις. Πρόκειται, όπως σημείωσε, για ένα πλάνο που στοχεύει στη δημιουργία ενός μεγάλου εύρους προϊόντων αλλά και υπηρεσιών που επιταχύνουν την πράσινη μετάβαση και καθιστούν τον Όμιλο μία ολοκληρωμένη εταιρεία ενέργειας. «Η βιώσιμη ανάπτυξη του Ομίλου μας, αποτελεί προτεραιότητα του επιχειρησιακού μας πλάνου και μοντέλου εδώ και πολλά χρόνια. Μάλιστα, η επόμενη ημέρα του Ομίλου έχει μπει σε φάση στρατηγικού προγραμματισμού πολύ καιρό πριν υλοποιηθεί το πρώτο έργο ή ακόμα και η πρώτη επένδυση. Σήμερα βλέπουμε τους καρπούς της δουλειάς και της προετοιμασίας χρόνων», τόνισε.

Τέλος ο κ. Τζαννετάκης επισήμανε πως η διαδρομή 50 ετών του Ομίλου Μotor Oil αποτελείται από σπουδαίους σταθμούς, συνεχή εξέλιξη στους κλάδους της Ενέργειας, προσαρμογή στις ανάγκες των καταναλωτών. Με την έννοια της σύμπνοιας βαθιά χαραγμένη στο DNA του Ομίλου, παρά τον παγκόσμιο πλέον χαρακτήρα και τις εξαγωγές σε πάνω από 70 χώρες, η Motor Oil συνεχίζει να λειτουργεί με τις αξίες της οικογενειακής επιχείρησης. Η έντονη εμπιστοσύνη στους ανθρώπους της, η συνέπεια, ο σεβασμός, το μέτρο, η συνέχεια, συνέπεια, σταθερότητα, η ποιότητα και η αξιοπιστία χαρακτηρίζουν κάθε επιχειρηματικό πλάνο και στρατηγική κίνηση, όπως υπογράμμισε.

Η γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε τη διανομή μερίσματος ύψους 1,6 ευρώ ανά μετοχή (ήδη έχει διανεμηθεί προμέρισμα 0,4 ευρώ).

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Γιάννης Βαρδινογιάννης: Απρόσμενα κέρδη και όχι υπερκέρδη ο σωστός όρος για την έκτακτη φορολόγηση των εταιρειών"

Ερχονται νέου τύπου τιμολόγια στο ηλεκτρικό ρεύμα

«Κλειδώνει» οριστικά η επιστροφή από τον Οκτώβριο, αν όχι και νωρίτερα, στον παλαιό τρόπο διαμόρφωσης της λιανικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, ύστερα από τις ανακοινώσεις της Κομισιόν, η οποία τάχθηκε υπέρ της άρσης των έκτακτων μέτρων που υπαγόρευσε η ενεργειακή κρίση.

Οι προμηθευτές στην εγχώρια αγορά ξεκίνησαν ήδη να επεξεργάζονται νέες φόρμουλες για τον υπολογισμό της λιανικής τιμής του ρεύματος, παραμερίζοντας τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής, με το επιχείρημα ότι «έχει δαιμονοποιηθεί» και ότι «δεν μπορεί, πλέον, να λειτουργήσει εμπορικά».

Ωστόσο, οι καινούριες φόρμουλες που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι θα συνδέουν απευθείας τη λιανική τιμή με τη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος, σε αντίθεση με τη Ρήτρα, η οποία περιλάμβανε ένα εύρος χονδρεμπορικών τιμών (χαμηλό-υψηλό), η διατήρηση του οποίου ήταν προϋπόθεση της σταθερής τιμής που έπαιρνε ο καταναλωτής.

Κι όλα αυτά ενώ διατηρείται εν πολλοίς η αβεβαιότητα στην αγορά, παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε να στείλει σήμα ομαλοποίησης των συνθηκών υπό την παρούσα συγκυρία, αν και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να παρέμβει άμεσα, αν αλλάξει η κατάσταση. Παράγοντες της αγοράς που μίλησαν στο Euro2day.gr εξέφρασαν την άποψη ότι μπορεί αυτή τη στιγμή η τιμή του φυσικού αερίου να κινείται σε χαμηλά επίπεδα, ωστόσο, από τα τέλη Αυγούστου αναμένεται να αυξηθεί εκ νέου.

Στην Κίνα ανακάμπτει η ζήτηση και ήδη φορτία LNG αλλάζουν ρότα και αντί της Ευρώπης, όπου οι αποθήκες της είναι γεμάτες αυτή τη στιγμή σε ποσοστό περί το 70%, κατευθύνονται σε αγορές της Άπω Ανατολής, όπου οι προσφερόμενες τιμές είναι κατά πολύ υψηλότερες. Η ενεργειακή κρίση, λέει η αγορά, δεν έχει παρέλθει και θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει τον επόμενο χειμώνα, με τις προβλέψεις όλο και περισσότερων αναλυτών να προεξοφλούν άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου, αν και όχι στα επίπεδα που είδαμε το 2022.

Τα νέα δεδομένα

Ο Κώστας Σκρέκας, λίγο πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, αποφάσισε να παρατείνει με αποφάσεις του την ισχύ του πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά και του προσωρινού μηχανισμού τιμολόγησης στη λιανική ως τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ είχε ανακοινώσει σωρευτικά και επιδοτήσεις στα τιμολόγια μέχρι και τον Ιούνιο.

Η Κομισιόν στις προχθεσινές ανακοινώσεις της βάζει όριο διατήρησης του πλαφόν ως τα τέλη Ιουνίου, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανόν ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας να κληθεί, από τη στιγμή που θα γίνουν δεσμευτικές οι αποφάσεις της Επιτροπής, να άρει το πλαφόν νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο.

Οι επιδοτήσεις, έτσι κι αλλιώς, έχουν δοθεί ως και τον Ιούνιο. Προφανώς, νέες για τη συνέχεια δεν προβλέπονται, μετά τις ανακοινώσεις Κομισιόν. Θα υπάρξει, συνεπώς, απόφαση ΥΠΕΝ και για την επιστροφή στον παλιό τρόπο τιμολόγησης στη λιανική αγορά νωρίτερα από τον Οκτώβριο; Το ερώτημα εύλογα δεν έχει απάντηση προς το παρόν, αν και όλα τα ενδεχόμενα θεωρούνται ανοιχτά.

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά προμήθειας, καθώς ήταν πεπεισμένη ότι νέα παράταση για τον προσωρινό μηχανισμό τιμολόγησης, που ισχύει από πέρσι τον Αύγουστο, δεν θα δοθεί, άρχισε ήδη να ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, οδηγούμαστε σε κυμαινόμενα τιμολόγια άλλου είδους, τα οποία δεν θα περιλαμβάνουν τη φράση που δημιουργεί αποστροφή: Ρήτρα Αναπροσαρμογής. Η τιμή της λιανικής του ρεύματος ανά μήνα θα διαμορφώνεται, βάσει ενός πολλαπλασιαστή, ανάλογα με τον μέσο όρο της χονδρεμπορικής τιμής του μήνα, συν τα κόστη και το περιθώριο κέρδους του προμηθευτή. Κάθε, δηλαδή, διακύμανση της χονδρεμπορικής τιμής θα περνάει απευθείας στα τιμολόγια του ηλεκτρικού.

Ουσιαστικά θα συνεχίσει να γίνεται ό,τι και με τον προσωρινό μηχανισμό. Η διαφορά έγκειται ότι στον τελευταίο ο υπολογισμός της λιανικής τιμής στηριζόταν στην πρόβλεψη (ένα μήνα πριν), ενώ στο εξής θα γίνεται απολογιστικά.

Δεν αποκλείεται, λένε πηγές της αγοράς, ανάμεσα στα κυμαινόμενα τιμολόγια που θα προσφέρουν οι προμηθευτές να συμπεριλαμβάνεται πιθανόν και κάποιο που να περιλαμβάνει Ρήτρα Αναπροσαρμογής. Θα είναι, πάντως, επιλογή του πελάτη, λένε οι πληροφορίες.

Το καλύτερο μεταβλητό τιμολόγιο, θεωρεί ένα μέρος της αγοράς, είναι η Ρήτρα Αναπροσαρμογής, γιατί, όπως υποστηρίζεται, ο προμηθευτής μοιράζεται το ρίσκο με τον πελάτη. «Αν αυξηθεί η χονδρεμπορική τιμή πάνω από το ανώτατο όριο του εύρους συμφωνείται μεταξύ των δύο πλευρών να επιβαρυνθεί ο πελάτης, αν, όμως, πέσει κάτω από το κατώτατο όριο, τότε επιστρέφεται το όφελος σε αυτόν».

Με αυτή την έννοια, λένε οι ίδιες πηγές, τα νέα μεταβλητά τιμολόγια που θα ισχύουν πλέον στην αγορά σε λίγο καιρό θα είναι χειρότερα από τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής, γιατί θα προστατεύουν αποκλειστικά τον προμηθευτή.

Τα αμείλικτα νούμερα

Στις πρώτες 7 ημέρες του Ιουνίου ο μέσος όρος της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος στην Αγορά Επόμενης Ημέρας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας διαμορφώνεται σε 82,04 ευρώ τη μεγαβατώρα. Στο αντίστοιχο διάστημα του Ιουνίου 2021, όταν άρχιζε την ανηφόρα η κρίση, ήταν στα 67,52 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Τον Μάιο, η μέση χονδρεμπορική τιμή στη χώρα μας ήταν στα 105,59 ευρώ τη μεγαβατώρα. Η Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία και την Πολωνία, είχαν σχεδόν την ίδια τιμή, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη που κινήθηκε από τα 88 ευρώ τη μεγαβατώρα και κάτω. Τον Μάιο του 2021, η μέση χονδρεμπορική τιμή στην Ελλάδα ήταν στα 63,16 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Στα προ κρίσης επίπεδα, συμφωνούν όλοι, δεν θα επιστρέψουμε. Επιπλέον, ακόμη κι αν συνεχισθεί η καθοδική πορεία της χονδρεμπορικής τιμής, λέει η αγορά, θα χρειαστεί χρόνος για να απεικονισθεί στην τιμή της λιανικής, για μια σειρά από λόγους που σχετίζονται (και) με τις ιδιαιτερότητες της εγχώριας αγοράς.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερχονται νέου τύπου τιμολόγια στο ηλεκτρικό ρεύμα"

Νέα Ιωνία: Τους κόλλησαν το πιστόλι στον κρόταφο μέσα στο σπίτι τους και τους λήστεψαν

Έναν πρωτόγνωρο εφιάλτη έζησε σήμερα (7.6.2023) μια τριμελής οικογένεια, όταν ένας 78χρονος έμπορος, η σύζυγος και η κόρη του έπεσαν θύματα ένοπλης ληστείας μέσα στο σπίτι τους στη Νέα Ιωνία.

Οι στιγμές τρόμου που περιέγραψαν στους αστυνομικούς ξεκινάνε από την στιγμή που, σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, τους ξύπνησαν και τους τρεις τους βάζοντας ένα όπλο στο κεφάλι τους στις 2 σχεδόν τα ξημερώματα, μέσα στο σπίτι τους στη Νέα Ιωνία. Η γυναίκα, σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, ήταν πολύ ψύχραιμη, σε αντίθεση με τον άντρα της, ο οποίος με το που αντίκρυσε τον δράστη της ληστείας άρχισε να φωνάζει και να αντιστέκεται. Τότε, ο κακοποιός τον χτύπησε για να σωπάσει.

Και η 20χρονη κόρη του ζευγαριού ήταν ήρεμη, ενώ, όπως φέρεται να είπαν τα θύματα στους αστυνομικούς, και οι τρεις δράστες ήταν ευγενικοί.

Τα μέλη της οικογένειας μένουν σε διαφορετικά δωμάτια, με τους τρεις ληστές να χωρίζονται και να ξυπνάνε τα θύματά τους.

Η ληστεία έγινε στις 2:30 τα ξημερώματα και κράτησε δυόμισι ολόκληρες ώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, οι ληστές του σπιτιού φέρεται να είπαν στην οικογένεια «δεν είμαστε κακοποιοί, είμαστε κλέφτες, έχουμε οικογένειες». 

Όταν τους ζήτησαν χρήματα, τα θύματα έδωσαν 6.000 ευρώ που, σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, είχαν κρατήσει για ένα αυτοκίνητο λόγω του ότι ο 78χρονος είναι ιδιοκτήτης εμπορίας ανταλλακτικών αυτοκινήτων. Όμως αυτά φάνηκαν λίγα στους ληστές και τους ανάγκασαν να πάμε κάτω όλοι μαζί, στο χρηματοκιβώτιο της εταιρείας, που διαθέτει ο ιδιοκτήτης και εκεί πήρανε άλλες τέσσερις χιλιάδες. Μάλιστα φέρεται να είπε ο ένας ληστής στο θύμα ότι «6.000 είναι πολύ λίγα, εμείς ξέρουμε ότι έχετε στο σπίτι πάνω από 100.000 ευρώ».

Τότε ανάγκασαν τον 78χρονο άντρα και την οικογένειά του να κατέβουν στο μαγαζί που βρίσκεται στον 1ο όροφο της πολυκατοικίας και να ανοίξει ο άντρας το χρηματοκιβώτιο προκειμένου να τους δώσει χρήματα που είχε μέσα.

Στο τέλος, τα θύματα της ληστείας πρότειναν στους ληστές, ενώ είχαν πάρει το χρηματικό ποσό, να φύγουν από την πόρτα, όμως, όπως τους είπαν, προτιμούσαν να φύγουν από κει που ήρθαν, όπως κι έγινε. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο από τους ληστές μιλούσαν άπταιστα ελληνικά, ενώ μόνο ένας, που πιθανολογείται να είναι ο αρχηγός, μιλούσε σπαστά.

Οι άγνωστοι έφυγαν στη συνέχεια προς άγνωστη κατεύθυνση και η αστυνομία έχει ξεκινήσει ήδη τις έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα Ιωνία: Τους κόλλησαν το πιστόλι στον κρόταφο μέσα στο σπίτι τους και τους λήστεψαν"

Πέθανε 19χρονη έγκυος στη Νέα Μάκρη: Καθυστέρηση του ασθενοφόρου καταγγέλλει η οικογένειά της – ΕΔΕ από το ΕΚΑΒ

Μια 19χρονη έγκυος έχασε τη ζωή της, στον 8ο μήνα της κύησης, χθες, το μεσημέρι, στη Νέα Μάκρη, με τους συγγενείς να αποδίδουν την τραγική αυτή κατάληξη σε καθυστέρηση του ασθενοφόρου.

Οι συγγενείς καταγγέλλουν ότι η πρώτη κλήση προς το ΕΚΑΒ έγινε χθες στις 8.30 το πρωί. Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΕΚΑΒ, η πρώτη κλήση έγινε στη 11.00 π.μ. Η περιγραφή των συμπτωμάτων δεν παρέπεμπε σε επείγον περιστατικό, καθώς καταγράφηκε ως “καταβολή δυνάμεων” από το τηλεφωνικό κέντρο, γι’αυτό και δεν ανέβηκε στη λίστα άμεσης εξυπηρέτησης.

Μία ώρα και 35 λεπτά αργότερα, στις 12.35 μ.μ., έγινε η δεύτερη κλήση προς το ΕΚΑΒ. “Κάντε γρήγορα, η κοπέλα γεννάει“. Αμέσως έφυγε κινητική Μονάδα του ΕΚΑΒ, με γιατρό, από την Αρτέμιδα και έφτασε στο σημείο περίπου 20 λεπτά αργότερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η 19χρονη ήταν χωρίς τις αισθήσεις της. Ξεκίνησε η εφαρμογή καρδιοπνευμονικής ανάνηψης (ΚΑΡΠΑ), χωρίς το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, επί 25 λεπτά. οπότε η 19χρονη διασωληνώθηκε και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Ύγείας Νέας Μάκρης. Η νεαρή έγκυος ήταν χωρίς καρδιακό παλμό, αλλά οι γιατροί επί άλλα 45 λεπτά έδωσαν μάχη να την κρατήσουν στη ζωή, με καρδιοπνευμονική ανάνηψη. Όμως, για τη 19χρονη και το 8 μηνών έμβρυο η μάχη είχε χαθεί. Η ιατροδικαστική εξέταση αναμένεται να ρίξει φως στα αίτια της τραγικής αυτής εξέλιξης.

Για τη διαχείριση του περιστατικού από την πλευρά του ΕΚΑΒ διενεργείται Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), η οποία έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα και το πόρισμά της αναμένεται σε περίπου δύο εβδομάδες. Παράλληλα, έχει διαταχθεί ΕΔΕ, για να διερευνηθεί, αν τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του περιστατικού από το Κέντρο Ύγείας Νέας Μάκρης.

Στην περιοχή της Αττικής, οι ανάγκες για έγκαιρη διακομιδή των περιστατικών από το ΕΚΑΒ “επιβάλλουν” την πρόσληψη τουλάχιστον 150 διασωστών.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πέθανε 19χρονη έγκυος στη Νέα Μάκρη: Καθυστέρηση του ασθενοφόρου καταγγέλλει η οικογένειά της – ΕΔΕ από το ΕΚΑΒ"

Άγρια καταδίωξη στη Θεσσαλονίκη – Τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί, ο ένας σοβαρά (ΦΩΤΟ)

Στο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης νοσηλεύονται δύο αστυνομικοί μετά από  άγρια καταδίωξη αργά το βράδυ της Τρίτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα στην περιοχή του Ευόσμου εντοπίστηκε από δύο δικυκλιστές της ομάδας Ζ της ΕΛΑΣ ένα όχημα με τρία άτομα.

Οι δικυκλιστές έκαναν σήμα στον οδηγό του οχήματος να σταματήσει, όμως αυτός ανέπτυξε ταχύτητα για να τους ξεφύγει. Ξεκίνησε  καταδίωξη στους δρόμους του Ευόσμου και των Αμπελοκήπων με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως ο ένας δικυκλιστής  κατά την διάρκεια της επιχείρησης πως συγκρούστηκε με διερχόμενο όχημα. Αποτέλεσμα να τραυματιστεί στα πλευρά και στον πνεύμονα.

Ο συνάδελφος του παρόλα αυτά συνέχισε την καταδίωξη. Τελικά κατάφερε και ακινητοποίησε το ΙΧ  με τα άτομα στην  οδό Αρκαδίου στους Αμπελόκηπους περνώντας χειροπέδες στους επιβαίνοντες.

Σημειώνεται πως και οι δυο αστυνομικοί μεταφέρθηκαν στο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ενώ ο ένας νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

thesstoday

Διαβάστε Περισσότερα » " Άγρια καταδίωξη στη Θεσσαλονίκη – Τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί, ο ένας σοβαρά (ΦΩΤΟ)"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news