facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023

Συλλήψεις ιδιοκτητών σκύλου που επιτέθηκε και τραυμάτισε ανήλικη στο Ρέθυμνο

Στη σύλληψη των ιδιοκτητών σκύλου που επιτέθηκε σε ανήλικη στην περιοχή του Σταυρωμένου στο Ρέθυμνο, προχώρησαν οι αστυνομικοί.

Η 16χρονη δέχθηκε την επίθεση το πρωί της Πέμπτης,  όταν ο σκύλος που εκείνη την ώρα είχαν βγάλει βόλτα οι ιδιοκτήτες του, τους ξέφυγε, με αποτέλεσμα να δαγκώσει την ανήλικη.

Σύμφωνα με την καταγγελία, το ζευγάρι απομακρύνθηκε χωρίς να δει αν το κορίτσι ήταν καλά.

Οι γονείς της κοπέλας την μετέφεραν στο Νοσοκομείο όπου και της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, για να πάρει στη συνέχεια εξιτήριο.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Συλλήψεις ιδιοκτητών σκύλου που επιτέθηκε και τραυμάτισε ανήλικη στο Ρέθυμνο"

Ανήλικοι συνεπλάκησαν σε γυμνάσιο στην Κυψέλη επειδή εξωσχολικοί θώπευσαν μια 12χρονη – Έγιναν δύο συλλήψεις

Συμπλοκή μεταξύ ανήλικων σημειώθηκαν χθες το μεσημέρι εντός του 15ου γυμνάσιου Αθηνών στην Κυψέλη.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, τρεις ανήλικοι αλλοδαποί από την Αίγυπτο, ηλικίας 15, 16 και 17 ετών, εισήλθαν στο χώρο του σχολείου και θώπευσαν μια 12χρονη μαθήτρια. Στην συνέχεια 5 μαθητές του σχολείου έτρεξαν να βοηθήσουν την συμμαθήτρια τους και ακολούθησε συμπλοκή με τους τρεις Αιγύπτιους. Κατά την συμπλοκή τραυματίστηκε ελαφρά ένας 13χρονος μαθητής από χτύπημα που δέχθηκε με ξύλο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, στο σημείο έσπευσαν, μετά από ειδοποίηση του διευθυντή του σχολείου, αστυνομικοί της Ομάδας Δίας, που προσήγαγαν τους τρεις αλλοδαπούς στο Α.Τ Κυψέλης. Εκεί συνελήφθησαν ο 17χρονος και ο 15χρονος για σωματικές βλάβες, ενώ ο 15χρονος κατηγορείται και για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας. Αντίθετα αφέθηκε ελεύθερος ο 16χρονος. 

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ανήλικοι συνεπλάκησαν σε γυμνάσιο στην Κυψέλη επειδή εξωσχολικοί θώπευσαν μια 12χρονη – Έγιναν δύο συλλήψεις"

Μπελέρη: Κατά του ελληνικού βέτο για την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε το Βερολίνο

Πρόκειται για ζήτημα σεβασμού του κράτους δικαίου που αποτελεί την κορωνίδα της ενταξιακής διαδικασίας της Αλβανίας, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης Δυτικών Βαλκανίων, σχετικά με το θέμα ανάληψης καθηκόντων από το Φρέντι Μπελέρη ως Δημάρχου Χιμάρρας και το δικαίωμά του σε μία δίκαιη δίκη

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση ότι η χώρα μας υπήρξε και παραμένει από τους πρωτεργάτες της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.

Την ίδια ώρα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς στέλνει σαφή μηνύματα στήριξης στα Τίρανα, ζητώντας να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας, ακόμη και με τη διαδικασία της ειδικής πλειοψηφίας.

Σταθερή είναι η δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η προσχώρηση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στους κόλπους της, αλλά αναμένονται από αυτές τις χώρες περισσότερες μεταρρυθμίσεις, ειδικά στον τομέα του κράτους δικαίου και στον τομέα της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. 

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπελέρη: Κατά του ελληνικού βέτο για την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε το Βερολίνο"

Η Νέα Αριστερά συγκροτείται σε κόμμα – Η «ταυτότητα» και το κάλεσμα στους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες

Ανοιχτό κάλεσμα δράσης προς τους προοδευτικούς και αριστερούς πολίτες στην κατεύθυνση της συγκρότησης ενός νέου πολιτικού κόμματος απευθύνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστεράς.

Στο κείμενό τους που έδωσαν προς δημοσίευση στα Μέσα Ενημέρωσης αναφέρει: «Η ίδρυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της “Νέας Αριστεράς” αποτελεί το πρώτο βήμα ενός νέου πολιτικού κύκλου. Τα πρώτα μηνύματα είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά και η μεγάλη μας ευθύνη είναι πώς θα ανταποκριθούμε στις προσδοκίες και στις απαιτήσεις των αριστερών και προοδευτικών πολιτών για μια ουσιαστική νέα αρχή: νέα αρχή τόσο στο περιεχόμενο της πολιτικής, όσο και στον τρόπο οργάνωσης της πολιτικής. Σήμερα έχουμε ένα καθήκον. Να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Στις κινήσεις δηλαδή που θα ανοίξουν το δρόμο για τη συγκρότηση ενός πολιτικού κόμματος ο συνδυασμός του οποίου θα είναι έτοιμος για τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο του 2024. Στόχος μας είναι να έχουμε συμβάλλει αποφασιστικά στη συγκρότηση ενός νέου ανοιχτού, ενωτικού, αριστερού, προοδευτικού και οικολογικού ψηφοδελτίου που θα κάνει τη διαφορά. Αυτό παλεύουμε και θα το κάνουμε. Μαζί.

Εξωστρέφεια

Μας ενδιαφέρει η κοινωνία. Η κοινωνία που απογοητεύθηκε και ιδιώτευσε, η κοινωνία που κουράστηκε και αγανάκτησε πριν από εμάς – αλλά ενίοτε και με μας – η κοινωνία που ενδιαφέρεται ωστόσο για τα κοινά επίδικα του μέλλοντος και κοιτάει με ενδιαφέρον το εγχείρημά μας, ακόμη κι αν δεν την έχουμε πείσει. Αυτοί είναι οι άνθρωποι στους οποίους απευθυνόμαστε, όσο και αν φαίνεται πιο εύκολο να μιλάμε μόνο σε αυτές κι αυτούς που είχαμε συνηθίσει. Δεν είναι ο στόχος η συνένωση θραυσμάτων της διάσπασης ούτε η αναπαραγωγή ερωτημάτων ή διαχωριστικών γραμμών που αφήσαμε πίσω μας. Από την εξωστρέφεια και την πρόσβαση στο νέο κόσμο, όχι αποκλειστικά ηλικιακά, θα κριθεί η επιτυχία του εγχειρήματος στην κορυφή και στη βάση. Ακούμε την κοινωνία, ακούμε πραγματικά τι θέλει να πει ακόμη κι αν δεν το λέει όπως εμείς το θέλουμε ή όπως θα το λέγαμε εμείς.

Η ελληνική κοινωνία έχει απαιτήσεις. Η φωνή της ακόμη κι αν είναι η απλή απόγνωση κάτι σημαίνει. Αυτό πρέπει να το ακούσουμε και να τοποθετηθούμε με απόλυτη ειλικρίνεια και σοβαρότητα: πιστεύοντας αυτό που λέμε και λέγοντας αυτό που πιστεύουμε. Με στόχο να πείσουμε. Χωρίς υπερφίαλες βεβαιότητες. Εκεί κρίνεται εντέλει ο ρόλος των αξιών μας: της συλλογικότητας, της ισότητας, της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης. Να απαντήσουμε στο μεγάλο ζητούμενο: το πολιτικό δια ταύτα. Μόνο αυτό μπορεί να εγγυηθεί ότι θα ακουστούμε. Χωρίς εξωστρέφεια, χωρίς επαφή με εκείνες και εκείνους που βρίσκονται πέραν των γραμμών μας, το εγχείρημά μας δεν μπορεί να αναπνεύσει και να μεγαλώσει.

Και η εξωστρέφεια μεταφράζεται σε δράση. Στην οργάνωση περιοδειών, συσκέψεων, συζητήσεων και ανοιχτών συνελεύσεων τόσο σε τοπικό όσο και σε θεματικό επίπεδο αυτό το πρώτο κρίσιμο διάστημα. Όχι με περιεχόμενο το τι συνέβη γενικά και αόριστα, αλλά με πρώτο μέλημα την οργάνωση του διαλόγου με τις ζωντανές κοινωνικές δυναμικές που βρίσκονται γύρω μας.

Ανανέωση

Βρισκόμαστε σε μία μεταβατική συγκυρία. Αυτό είναι σαφές τόσο στα γενικά πολιτικά χαρακτηριστικά της περιόδου, όπως αποτυπώνονται στη συνολική κρίση της αριστεράς και του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, όσο και στα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του νέου εγχειρήματος. Η ταυτότητα μας δεν είναι παγιωμένη αλλά συγκροτείται εν κινήσει. Το προς τα πού θα κινηθεί, ποιους θα πάρει και ποιους θα αφήσει, δεν είναι προϊόν τύχης ή ατυχίας αλλά συγκεκριμένων στόχων. Ο δικός μας στόχος είναι σαφής: θέλουμε πρώτα από όλα την ουσιαστική σχέση με πολίτες και κοινωνικές δυνάμεις της Νέας Αριστεράς, ουσιαστική σχέση με τις πιο ανήσυχες και δημιουργικές τάσεις της ελληνικής κοινωνίας. Αυτές που εμπνέονται από τις βασικές αφετηρίες που έχουμε θέσει από την ιδρυτική στιγμή της συγκρότησής μας: κλιματική δικαιοσύνη, κοινωνική δικαιοσύνη, επανεκκίνηση της Δημοκρατίας. Δεν θέλουμε τη συγκόλληση των όποιων θραυσμάτων του παρελθόντος και δεν απευθυνόμαστε μόνο στους ανθρώπους που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά τις πρόσφατες εκλογές. Θέλουμε η Νέα Αριστερά να συμβάλλει στην οργάνωση του διαλόγου με κινήσεις της πολιτικής οικολογίας, της κοινωνίας των πολιτών, των κινημάτων ενάντια στις διακρίσεις, εργατικές πρωτοβουλίες και κινήσεις πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα, το σύγχρονο τοπίο των ριζοσπαστικών ρευμάτων της νεολαίας.

Η ανανέωση είναι η λογική συνέπεια της εξωστρέφειας. Και σε αυτήν την προσπάθεια θέλουμε να δημιουργήσουμε τον αναγκαίο χώρο για να πρωταγωνιστήσουν στο εγχείρημά μας αυτοί και αυτές που μέχρι χτες θεωρούσαν ότι η κεντρική πολιτική δεν τους αφορά, το επιστημονικό δυναμικό που ένιωθε ότι οι προτάσεις του έμεναν στα συρτάρια, τα κινήματα που δεν έβρισκαν διαύλους για να μετασχηματίσουν τα αιτήματά τους σε ένα σύγχρονο και ανοιχτό πολιτικό πρόγραμμα για το μέλλον της χώρας. Σε κάθε περιφέρεια, σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό υπάρχουν εγχειρήματα και δυναμικές που μας ενδιαφέρουν. Όχι απλά ως ακροατές της δικής μας πολιτικής πρότασης, αλλά ως ενεργοί συμμέτοχοι στη διαμόρφωσή της.

Και η ανανέωση απαιτεί σχέσεις και δεσμούς εμπιστοσύνης. Να προχωρήσουμε σε κάθε γεωγραφικό επίπεδο στην καταγραφή και στην επικοινωνία, στην ανοιχτή πρόσκληση, δίχως ιδεολογικές παρωπίδες, στους ανθρώπους που θα θέλαμε να έχουμε μαζί μας στο νέο μας εγχείρημα.

Αυτενέργεια

Για να μπορέσουν να υλοποιηθούν τα παραπάνω χρειάζεται πολιτική από τα κάτω. Σε αυτή τη φάση, χρειάζεται δημοκρατική συμμετοχή και αυτο-οργάνωση. Πρωτοβουλίες και καμπάνιες οργανωμένες σε τοπικό επίπεδο: να επιστρατεύσουμε τη δημιουργικότητά μας στο να σκεφτούμε το πώς γενικά ζητήματα διαπλέκονται με συγκεκριμένα επίδικα σε κάθε κοινωνικό χώρο. Χρειάζεται με διαφορετικούς φορείς διοργάνωσης να γίνει αισθητός ο πολιτικός λόγος που παλεύουμε να συγκροτήσουμε: ως μορφή και ως περιεχόμενο. Να αυτενεργήσουμε ώστε να δείξουμε ότι το νέο δεν είναι μόνο κατ’ όνομα νέο αλλά είναι πραγματικά διαφορετικό, άρα, ως τέτοιο, πράγματι νέο για τον τρόπο οργάνωσης της πολιτικής.

Με παρεμβάσεις, δράσεις συζητήσεις που δεν θα έχουν το άγχος της κομματικής καταγραφής αλλά της ουσιαστικής επαφής με την κοινωνία. Μέσα από την αναγέννηση τοπικών φορέων, συνδικάτων, επιμελητηρίων, τοπικών κινημάτων και θεσμικών εκπροσωπήσεων. Σημασία έχει να ανακτήσουμε μία ζωντανή σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία, με συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο και δημιουργώντας χώρο για κάθε πολίτη που θέλει να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια. Με σοβαρότητα και με ριζοσπαστισμό.

Το πείσμα, την μαχητικότητα και την δημιουργικότητα που μας συνέχουν σήμερα θέλουμε να εδραιώσουμε, γειώνοντάς τα στις δύσκολες πραγματικότητες των καιρών μας για την κοινωνική πλειοψηφία. Αυτό είναι το ζητούμενο».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Νέα Αριστερά συγκροτείται σε κόμμα – Η «ταυτότητα» και το κάλεσμα στους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες"

Χίος: Φωτογράφηση των αγροτεμαχίων σε 3 ημέρες ζητά ο ΟΠΕΚΕΠΕ- Αντίδραση από την ΕΜΧ

Μέσα σε 3 ημέρες και με την προθεσμία να λήγει την Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ζήτησε με SMS το βράδυ της Τρίτης από τους μαστιχοπαραγωγούς να ανεβάσουν φωτογραφικά αρχεία των δηλωμένων αγροτεμαχίων τους. Διαφορετικά δεν θα ελάμβαναν τη σχετική επιδότηση του Δεκεμβρίου από τον οργανισμό.
Αμεση ήταν η αντίδραση της Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου που με επιστολή στον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, με παράλληλη κοινοποίηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και στους βουλευτές του Νομού Χίου, ζητά να δοθεί 6μηνη παράταση και απεμπλοκή από την πληρωμή των επιδοτήσεων.
«Το πρόβλημα μπαίνει από τη στιγμή που δόθηκε προθεσμία μέχρι την Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου, ότι πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, έτσι ώστε να είμαστε δικαιούχοι των επιδοτήσεων που χορηγεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ στους μαστιχοπαραγωγούς», τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΜΧ Γιώργος Τούμπος.

Χίος: Φωτογράφηση των αγροτεμαχίων σε 3 ημέρες ζητά ο ΟΠΕΚΕΠΕ- Αντίδραση από την ΕΜΧ

«Αφορά περίπου 30.000 αγροτεμάχια που οι αγρότες μας πρέπει να φωτογραφήσουν», σημείωσε.
Και μάλιστα στο πεδίο αφού πρέπει να πάνε στο χωράφι, να διαθέτουν «έξυπνο» κινητό, να έχουν σήμα internet ώστε να ανοίξουν το GPS και μετά να βγάλουν πανοραμική φωτογραφία του χωραφιού για να γίνει δεκτή από την εφαρμογή Agrisnap. Παρατήρησαν μάλιστα ότι αν σε μια οικογένεια διαθέτει αγροτεμάχια ο πατέρας, η μητέρα και το παιδί, θα πρέπει ο καθένας από διαφορετικό κινητό να μπουν στην εφαρμογή κάτι που δυσχεραίνει την όλη διαδικασία.
Σε ότι αφορά την διευκόλυνση των ηλικιωμένων αγροτών, η διοίκηση της Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου θα έχει την προσεχή Τετάρτη συνάντηση με τα Δ.Σ. των πρωτοβάθμιων Συνεταιρισμών των μαστιχοπαραγωγών έτσι ώστε να δουν και αυτό το θέμα.

Σχόλιο της ΤΕ Χίου του ΚΚΕ

“Να σταματήσει τώρα ο εμπαιγμός των Μαστιχοπαραγωγών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ”, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Χίου του ΚΚΕ.
Ξαφνικά μέσα σε 2 μέρες (!!!) πρέπει οι Μαστιχοπαραγωγοί της Χίου να δηλώσουν εκατοντάδες στρέμματα που αμφισβητεί μέσα στο σύστημα του ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Διαδικασία που θεωρείται αδύνατη και τεράστια κοροϊδία. Σαν να μην έφτανε αυτό απαιτεί από τους μαστιχοπαραγωγούς να πραγματοποιήσουν μόνοι τους όλη τη διαδικασία μέσα από εφαρμογή, να πάνε στο χωράφι, να συγχρονιστούν με δορυφορικό σήμα, να βγάλουν σωστή φωτογραφία και να την ανεβάσουν στην πλατφόρμα και χωρίς φυσικά να αναλαμβάνει η υπηρεσία την ευθύνη για τυχόν λάθη, που ενδέχεται να συμβούν. Όλη αυτή η διαδικασία έρχεται σε μια περίοδο που πρέπει να καταβληθεί η στρεμματική ενίσχυση από τον ΟΠΕΚΕ, με κίνδυνο όσοι μαστιχοπαραγωγοί δεν προλάβουν να την πραγματοποιήσουν σωστά, να τη χάσουν.
Απαιτούμε τώρα:

  • Να δοθεί άμεσα η στρεμματική ενίσχυση σε όλους του Μαστιχοπαραγωγούς.
  • Με ευθύνη του ΟΠΕΚΕΠΕ να πραγματοποιηθεί η διαδικασία και σε εύλογο χρονικό διάστημα”, αναφέρει η ανακοίνωση της ΤΕ Χίου του ΚΚΕ.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Χίος: Φωτογράφηση των αγροτεμαχίων σε 3 ημέρες ζητά ο ΟΠΕΚΕΠΕ- Αντίδραση από την ΕΜΧ"

Επίθεση στου Ρέντη: Βρέθηκε DNA σε εκτοξευτήρα ναυτικής φωτοβολίδας – Πληροφορίες ότι ανήκει στον ανήλικο αδελφό του 18χρονου

Ταυτοποιήθηκε DNA προσαχθέντα σε εκτοξευτήρα ναυτικής φωτοβολίδας από τα επεισόδια στου Ρέντη, που είχαν ως αποτέλεσμα τον βαρύτατο τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού.

Όπως αναφέρουν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, φέρεται να ανήκει στον 16χρονο αδερφό του κατηγορούμενου, ο οποίος είχε δώσει χθες γενετικό υλικό μετά από διάταξη του Εισαγγελέα, γιατί ήταν ανήλικος.

Υπάρχει και άλλο γενετικό υλικό και αποτυπώματα από τους 424 προσαχθέντες που ταυτοποιούνται πάνω σε πειστήρια.

Προφυλακίστηκε ο 18χρονος για την επίθεση στου Ρέντη

Νωρίτερα, προσωρινά κρατούμενος, με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, τέθηκε μετά την απολογία του, ο 18χρονος που κατηγορείται για την επίθεση με ναυτική φωτοβολίδα σε βάρος του 31χρονου αστυνομικού στη διάρκεια επεισοδίων έξω από το γήπεδο Μελίνα Μερκούρη στου Ρέντη.

Ο 18χρονος κατηγορείται για ηθική αυτουργία, απόπειρα ανθρωποκτονίας, κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών, για έκρηξη από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, διατάραξη οικιακής ειρήνης και για κατοχή βεγγαλικών, ενώ όλες οι πράξεις είναι με την επιβαρυντική περίσταση που προβλέπεται στον αθλητικό νόμο.

Να σημειωθεί ότι ο 18χρονος κατέθεσε αίτημα να μπει σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων, ωστόσο, ανακρίτρια και εισαγγελέας το απέρριψαν για τυπικούς λόγους, καθώς έκριναν ότι σε αυτό το στάδιο που έχει καταστεί κατηγορούμενος, δεν μπορεί να υποβάλει το συγκεκριμένο αίτημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την απολογία του στην ανακρίτρια Πειραιά, φέρεται να υποστήριξε ότι είχε πάει στο γήπεδο με φίλους και τον αδελφό του όταν κάποια στιγμή είδε πολύ κόσμο να βγαίνει προς τα έξω και από περιέργεια βγήκε και ο ίδιος όπου τον πλησίασε ένα άτομο με κουκούλα fullface και μακριά γένια και του έδωσε μια φωτοβολίδα λέγοντάς του να την πετάξει.

Τόνισε ότι το συγκεκριμένο άτομο του έδειξε πώς λειτουργεί, αλλά όταν την άνοιξε τού έπιασε το χέρι και η φωτοβολίδα έφυγε προς τα κάτω στο έδαφος, έκανε γκελ μπροστά του και πήγε προς την κατεύθυνση του αστυνομικού. Μάλιστα είπε ότι εκείνη την ώρα είδε και άλλη μια φωτοβολίδα να κατευθύνεται προς τις αστυνομικές δυνάμεις. Φέρεται να υποστήριξε, επίσης, ότι δεν είχε χρησιμοποιήσει άλλη φορά τέτοιου είδους βεγγαλικό και πρόθεσή του δεν ήταν να την πετάξει εναντίον του αστυνομικού.

Ο 31χρονος αστυνομικός νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο της Νίκαιας και έχει υποβληθεί σε ακρωτηριασμό του αριστερού κάτω άκρου.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση στου Ρέντη: Βρέθηκε DNA σε εκτοξευτήρα ναυτικής φωτοβολίδας – Πληροφορίες ότι ανήκει στον ανήλικο αδελφό του 18χρονου"

Κινητοποίηση για τη μη κατάρρευση του Νοσοκομείου του Αγ. Νικολάου Κρήτης

Πολίτες, συλλογικοί φορείς, σωματεία, ο Επιχειρηματικός κόσμος, η δημοτική αρχή, η περιφέρεια Κρήτης αλλά και η εκκλησία δήλωσαν την αντίθεσή τους στην κατάρρευση που οδηγείται ο χειρουργικός τομέας του νοσοκομείου άγιου Νικολαου.

Να παγώσει η Προκήρυξη που θα οδηγήσει στην αποψίλωση του Αναισθησιολογικού τομέα με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία ζητά η ένωση Νοσοκομειακών γιατρών νομού Λασιθίου.

Μετά το πέρας των ομιλιών ο κόσμος αυθόρμητα κινήθηκε προς το νοσοκομείο Αγίου Νικολαου όπου παρέδωσε ψήφισμα στη διοίκηση του ιδρύματος. 

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Κινητοποίηση για τη μη κατάρρευση του Νοσοκομείου του Αγ. Νικολάου Κρήτης"

Πιερία: Για κακούργημα κατηγορείται ο οδηγός του ΚΤΕΛ που προκάλεσε δυστύχημα- ανιχνεύτηκε κοκαΐνη στον οργανισμό του

Για το αδίκημα της επικίνδυνης οδήγησης με αποτέλεσμα το θάνατο, κατηγορείται ο οδηγός του ΚΤΕΛ που παρέσυρε δύο αυτοκίνητα στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης Αθήνας, με συνέπεια τρία άτομα να χάσουν τη ζωή τους κι άλλα τρία να τραυματιστούν. Σύμφωνα με τους συγγενείς των θυμάτων στον οδηγό ανιχνεύτηκε κοκαΐνη, ενώ το λεωφορείο κινούνταν με υπερβολική ταχύτητα.

Δύο αυτοκίνητα είχαν σταθμεύσει στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης, λόγω βλάβης και παρασύρθηκαν από λεωφορείο του ΚΤΕΛ στο οποίο επέβαιναν 74 επιβάτες, τον περασμένο Απρίλιο.

«Από την προανάκριση προέκυψε ότι ο οδηγός του ΚΤΕΛ οδηγούσε υπό την επίδραση κοκαΐνης. Έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κακουργηματικής μορφής. Από τη δικογραφία προκύπτει ότι δεν είδε καθόλου τα σταματημένα αυτοκίνητα», όπως ανέφερε ο δικηγόρος υποστήριξης των θυμάτων, Θεόδωρος Τσανακτσίδης.

Ο οδηγός αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος. Σύμφωνα με τους συγγενείς των θυμάτων, το λεωφορείο έπεσε με μεγάλη ταχύτητα πάνω στα αυτοκίνητα. Στη δικογραφία, μάλιστα, περιλαμβάνονται κλήσεις της Τροχαίας για 26 παραβάσεις ταχύτητας κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Ο οδηγός αρνείται τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι τα αυτοκίνητα βρέθηκαν ξαφνικά μπροστά του, επειδή το ένα εξ αυτών δεν ήταν ολόκληρο στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πιερία: Για κακούργημα κατηγορείται ο οδηγός του ΚΤΕΛ που προκάλεσε δυστύχημα- ανιχνεύτηκε κοκαΐνη στον οργανισμό του"

Τα σκυλιά που κατασπάραξαν την 50χρονη είχαν επιτεθεί και σε ανήλικη – «Δεν ήθελε να τα έχει δεμένα»

Νέα μαρτυρία σοκ έρχεται στο φως της δημοσιότητας για τον 37χρονο ιδιοκτήτη των τριών σκυλιών, που κατασπάραξαν την 50χρονη γυναίκα στη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης.

Μητέρα μιας 15χρονης από την Ορεστιάδα καταγγέλλει, πως λίγο έλειψε να είχε βρεθεί το παιδί της στη θέση της άτυχης γυναίκας, που κατέληξε από την άγρια επίθεση των σκύλων. «Γυρνούσε το παιδί μου στο σπίτι από το φροντιστήριο και της επιτέθηκε το σκυλί, που ήτανε κρυμμένο ανάμεσα στα αμάξια σε ένα πεζούλι εκεί πέρα ξαπλωμένο και με το που περνάει, χωρίς να κάνει θόρυβο, της όρμησε και αν δεν ήταν οι γείτονές μου εκείνη την ώρα, το παιδί μου θα ήταν στη θέση αυτής της γυναίκας», είπε η μητέρα της 15χρονης μιλώντας στην εκπομπή Live News.

Ένα απόγευμα του Οκτωβρίου η 15χρονη κόρη της είχε σχολάσει από το φροντιστήριο. Ανέβηκε πάνω στο ηλεκτρικό πατίνι της για να πάει σπίτι. Στη διαδρομή, ο ένας από τους τρεις σκύλους του 37χρονου ξαφνικά άρχισε να την κυνηγάει. «Εγώ όταν άκουσα τη φωνή της κόρης μου να φωνάζει "μαμά", να ουρλιάζει… Η μαμά μου πέταξε το σίδερο και έκαψε τη σιδερώστρα και εγώ έφυγα μαζί με την πόρτα έξω», είπε.

Γείτονες πρόλαβαν να αντιδράσουν και να απομακρύνουν τον σκύλο από το μικρό κορίτσι. Η γυναίκα ισχυρίζεται, πως του είχαν κάνει πολλές φορές παρατηρήσεις, γιατί άφηνε τα σκυλιά να κυκλοφορούν ελεύθερα. «Του λέγαμε ότι "το σκυλί βγαίνει, μάζεψέ το, είναι επικίνδυνο, θα κάνει ζημιά", "όχι, τίποτα δεν κάνει το σκυλί". "Δένε το στην αυλή. Βγαίνει το σκυλί χριστιανέ μου, λείπεις όλη την ημέρα. Βγαίνει το σκυλί και μας κυνηγάει". Δεν τα είχε δεμένα, γιατί δεν το ήθελε ο ίδιος, "με ψυχολογικά θα τα έχω τα σκυλιά" λέει, άμα τα δέσει», είπε η μητέρα της ανήλικης.

Ο 37χρονος μετά από αυτό το περιστατικό έφυγε από το πατρικό του στην Ορεστιάδα και πήγε στη Θεσσαλονίκη μαζί με τους τρεις σκύλους, εκεί που επιτέθηκαν και σκότωσαν την 50χρονη γυναίκα. «Λέει η μαμά μου "τι ετοιμάζεστε να κάνετε;", "Θα το στείλουμε στη Θεσσαλονίκη, έχουμε τέσσερα στρέμματα αυλή". Λυπάμαι τραγικά για αυτή τη γυναίκα για την κατάληξη που είχε, γιατί εγώ το είπα, όπου και να το πάνε αυτό το σκυλί, θα κάνει ζημιά. Τα σκυλιά του ήταν πάνω από όλα, ο άνθρωπος δεν τον ενδιέφερε» λέει η μητέρα της 15χρονης.

Στον εισαγγελέα ο 37χρονος υποστήριξε, ότι τα σκυλιά του ήταν φιλικά και εκπαιδευμένα. Λέει, ότι δεν κυκλοφορούσαν ελεύθερα. Μάλιστα, ο δικηγόρος του είπε, πως αιτία της φονικής επίθεσης ήταν το… αλυσοπρίονο, που ακουγόταν από το σπίτι της άτυχης γυναίκας, με τη μητέρα του 15χρονου κοριτσιού από την Ορεστιάδα να λέει, πως επιτέθηκαν στο παιδί της, που ήταν πάνω σε… αθόρυβο πατίνι. «Τα σκυλιά δεν τα τάραξε το αλυσοπρίονο, γιατί το παιδί μου γυρνούσε με ηλεκτρικό πατίνι και της όρμησαν», είπε η μητέρα της 15χρονης.

Στην εκπομπή Live News μίλησε και ο άνθρωπος που έσωσε το 15χρονο κορίτσι από την επίθεση των τριών σκύλων. «Εκείνο που αντιμετώπισα εκείνη την στιγμή, ήταν επίθεση των σκύλων στην μικρή. Με ένα πατίνι το κοριτσάκι περνούσε από το δρόμο και βρέθηκε εκείνη την στιγμή το σκυλί έξω στο δρόμο. Έτυχε εγώ να είμαι στην αυλή μου και το κοριτσάκι έβγαλε έντρομη μία τρομερή στριγγλιά. Εγώ ό,τι πρόχειρο βρήκα στο πεζοδρόμιο, πήγα από πίσω, σε μία απόσταση μικρή έριξα μία πέτρα».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Τα σκυλιά που κατασπάραξαν την 50χρονη είχαν επιτεθεί και σε ανήλικη – «Δεν ήθελε να τα έχει δεμένα»"

Καιρός αύριο: Λασποβροχές και καταιγίδες ακόμα και στην Αττική – Πού θα πέσουν χιόνια

Αγριεύει ο καιρός αύριο Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου με καταιγίδες τοπικά ισχυρές και χιόνια σε ορεινά και ημιορεινά. Οι άνεμοι θα είναι έως 8 μποφόρ, φέρνοντας πάλι σκόνη από τη Σαχάρα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Αρχικά στα δυτικά, τα κεντρικά, τα βόρεια και βαθμιαία στα νησιά του βόρειου και κεντρικού Αιγαίου νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και τα βόρεια ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές με τοπικές βροχές κυρίως στα Δωδεκάνησα.

Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες κυρίως στα δυτικά και βόρεια θα είναι κατά τόπους περιορισμένη. Παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης κυρίως στα νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και τα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ και από το απόγευμα στο βόρειο Αιγαίο 7 τοπικά 8 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση στα βόρεια και θα κυμανθεί από -01 έως 12 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 07 έως 19 και στη νησιωτική χώρα από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ στρεφόμενοι το βράδυ σε βόρειους με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα γύρω ορεινά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 11 βαθμούς Κελσίου.
 
Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και από το βράδυ στα ημιορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ και βαθμιαία στις θαλάσσιες – παραθαλάσσιες περιοχές τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.
Ανεμοι: Στα βόρεια βόρειοι 5 με 6 μποφόρ. Στα νότια από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 στρεφόμενοι σταδιακά σε βόρειους με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και από το μεσημέρι καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές αρχικά στη Θεσσαλία και τις Σποράδες και βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά.
Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Ανεμοι: Στα βόρεια βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ και στα νότια νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ στρεφόμενοι το βράδυ σε βόρειους με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και στις Κυκλάδες θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες από το βράδυ.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με βροχές και βαθμιαία καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά τη νύχτα. Στα Δωδεκάνησα αραιές νεφώσεις κατά τόπους πυκνότερες με πιθανότητα τοπικών βροχών.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και στα βόρεια τοπικά 8 μποφόρ στρεφόμενοι σταδιακά στα βόρεια σε βορειοανατολικούς ενισχυόμενους.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και από το απόγευμα καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.
Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματισθούν ομίχλες.
Ανεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Λασποβροχές και καταιγίδες ακόμα και στην Αττική – Πού θα πέσουν χιόνια"

Νωρίτερα η πληρωμή για τις συντάξεις Ιανουαρίου 2024 και τα επιδόματα (ημερομηνίες)

Πιο νωρίς έρχεται η πληρωμή για τις συντάξεις Ιανουαρίου 2024 και τα επιδόματα από τον e-ΕΦΚΑ στους δικαιούχους. Επίσης, πληρώνονται νωρίτερα το επίδομα προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Αναλυτικά για τις νέες ημερομηνίες των πληρωμών:

Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Ιανουαρίου 2024

Την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023 πρόκειται να πληρωθούν οι κύριες συντάξεις από τα τέως ταμεία Μη Μισθωτών ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, οι κύριες συντάξεις που απονεμήθηκαν από τη σύσταση του ΕΦΚΑ και μετά, με τον ν.4387/2016, μέσω του ΟΠΣ-ΕΦΚΑ [συνταξιούχοι Μισθωτοί & Μη Μισθωτοί από 12.5.2016 (Ν.4387/12.5.2016 και έπειτα] και όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (Μη Μισθωτών και Μισθωτών).

Την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023 πρόκειται να καταβληθούν οι κύριες συντάξεις των τέως Ταμείων Μισθωτών [ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τραπεζών, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ] καθώς και οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου.

Σημειώνεται ότι οι εν λόγω συντάξεις θα είναι αυξημένες κατά 3%, με αποτέλεσμα η εθνική σύνταξη για το 2024 να διαμορφώνεται στα 426,17 ευρώ από 413,76 ευρώ (+12,41 ευρώ).

Πληρωμή επιδόματος προσωπικής διαφοράς σε συνταξιούχους

Την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023 θα πιστωθεί το «επίδομα προσωπικής διαφοράς» με ποσά που κυμαίνονται από 100 – 200 ευρώ σε 739.926 συνταξιούχους, ενώ το συνολικό ποσό που θα διατεθεί ανέρχεται στα 104 εκατομμύρια ευρώ.

Η κατανομή του επιδόματος στους δικαιούχους απεικονίζεται στον παρακάτω πίνακα:

πινακασ επιδοματα, πληρωμη επιδομα χριστουγεννα 2023

Υπενθυμίζεται ότι οι ασφαλισμένοι με συντάξιμες αποδοχές άνω των 1.600 ευρώ δεν θα λάβουν επίδομα.

Πότε πληρώνεται η επιταγή ακρίβειας ή επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης

Τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023 θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή του επιδόματος των 150 ευρώ, η οποία θα καταβληθεί σε 1,55 εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχους στους οποίους καταβλήθηκε κύρια σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου και η προσυνταξιοδοτική παροχή μηνός Οκτωβρίου 2023 και οι οποίοι κατά τον μήνα αυτό είχαν ποσό προσωπικής διαφοράς συντάξεων, ίσο ή μικρότερο των δέκα (10) ευρώ. Επίσης, έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ύψους διακοσίων (200) ευρώ θα λάβουν δικαιούχοι επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ.

Επισημαίνεται ότι η έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση χορηγείται στους παραπάνω δικαιούχους εφόσον τους καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου ή προσυνταξιοδοτική παροχή μηνός Οκτωβρίου 2023, αθροιστικώς, συνολικού καθαρού προ φόρου ποσού έως και επτακόσια (700) ευρώ.

Πότε μπαίνει το Δώρο Χριστουγέννων 2023

Η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα πρέπει να γίνει έως τις 21 Δεκεμβρίου 2023. Υπενθυμίζεται ότι τα δώρα των εορτών δεν επιτρέπεται από τον νόμο να καταβληθούν σε είδος, παρά μόνο σε χρήμα.

Βάση για τον υπολογισμό του δώρου αποτελούν οι αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς κατά την 10η Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από τις παραπάνω ημερομηνίες τo δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.

Πιο αναλυτικά, στον υπολογισμό του ποσού των Δώρων λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που αναφέραμε δηλαδή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο που είναι ίσο με ένα (1) μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Όσοι όμως από τους παραπάνω μισθωτούς, που η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκησε ολόκληρο το χρονικό διάστημα (από 1/5 έως και 31/12), δικαιούνται να λάβουν τμήμα του δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης.

Σε αυτή τη περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια - ανάλογα με το πώς αμείβονται - για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.

Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Μαΐου έως την 31η Δεκεμβρίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (πχ με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας). Ειδικά ως προς την απουσία των εργαζομένων λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του δώρου Χριστουγέννων συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Νωρίτερα η πληρωμή για τις συντάξεις Ιανουαρίου 2024 και τα επιδόματα (ημερομηνίες) "

Γιάννης Βρούτσης: Νέο σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο για κάμερες και ταυτοπροσωπία

Νέο εκσυγχρονισμένο νομοθετικό πλαίσιο για την πλήρη εφαρμογή της ηλεκτρονικής εποπτείας των γηπέδων και αλλαγές στο κρίσιμο θέμα της ταυτοπροσωπίας εξήγγειλε ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συζήτηση που διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Προϋπολογισμό.

Ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι οι κείμενες διατάξεις σχετικά με το ηλεκτρονικό σύστημα εποπτείας των αθλητικών εγκαταστάσεων και της ταυτοπροσωπίας ήταν ατελείς, γεγονός που δημιουργούσε κενό καθιστώντας το πλαίσιο μη λειτουργικό.

«Η νομοθεσία, για την οποία πολύς λόγος γίνεται πως υπήρχε, ουσιαστικά ήταν ατελής, με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί όλο το σύστημα όπως θα έπρεπε.

Πολύ σύντομα λοιπόν, έρχεται ένα νέο, σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο που θα ρυθμίζει και το ζήτημα της ταυτοπροσωπίας. Ειδικά σε αυτό το κρίσιμο θέμα, αναγνωρίζω τις καλές προθέσεις, όταν θεσπίστηκε η κάρτα φιλάθλου, όμως δεν κατάφερε να χτίσει μία αποτελεσματική νομοθεσία.

Με το νέο σύγχρονο και βελτιωμένο νομοθετικό πλαίσιο θα λύσουμε με τη βοήθεια της τεχνολογίας το σημαντικό ζήτημα της ταυτοπροσωπίας. Θα ξέρουμε ποιος μπαίνει στο γήπεδο με ανάλυση, όνομα, επίθετο και τη θέση που κάθεται.

Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι κάνει πολύ στοχευμένες κινήσεις στο θέμα της οπαδικής βίας. Αναγνωρίζουμε ότι δεν γίνονται όλα με το πάτημα ενός κουμπιού, όμως κάναμε το πιο σκληρό ποινικό πλαίσιο για την παραβατικότητα στον αθλητισμό. Το ιδιώνυμο ισχύει και αν το συγκρίνεις με τη νομοθεσία της υπόλοιπης Ευρώπης έχουμε το πιο αυστηρό πλαίσιο.
Επίσης οι έλεγχοι που έγιναν σε λέσχες οργανωμένων οπαδών δεν είχαν προηγούμενο. Μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έκανε δεκάδες ελέγχους που δεν είχαν γίνει ποτέ.

Η πολιτική είναι μια ατέρμονη διαδικασία προς τα μπροστά, γεννιούνται προκλήσεις και είμαστε εδώ κάθε φορά για να τις αντιμετωπίζουμε.

Κανείς δεν είπε ότι τα πράγματα λύνονται με το πάτημα ενός κουμπιού. Όμως με αυτές τις κινήσεις δείχνουμε ότι είμαστε και αποφασισμένοι και υπεύθυνοι και ρεαλιστικοί για να υλοποιήσουμε και να αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο κομμάτι».

Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στα οικονομικά του Αθλητισμού, δίνοντας στοιχεία τόσο για τα κονδύλια, όσο και για τον τρόπο χρηματοδότησης Ομοσπονδιών και σωματείων:

«Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά του αθλητισμού, θα ήθελα να θυμίσω ότι το 2020 δόθηκε μία γενναία αύξηση, πρωτοφανή στον ελληνικό αθλητισμό της χώρας. Αποφάσισε η κυβέρνηση, με τον προκάτοχό μου Λευτέρη Αυγενάκη, κι έδωσε 66 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο από τη φορολογία των κερδών των παικτών του στοιχήματος. Τα χρήματα αυτά κατευθύνθηκαν στον επαγγελματικό και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, με πλήρη ισονομία.

Σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ακόμη πιο γενναία αύξηση για τον αθλητισμό της χώρας μας και θέλω να ευχαριστήσω το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης γι’ αυτό. Τα χρήματα αυτά 11 εκατ. ευρώ θα δοθούν στην καρδιά του αθλητισμού, στα αθλητικά κέντρα για την αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό και τη συντήρησή τους.
Να σημειώσω ότι στο ΣΕΦ και στο ΟΑΚΑ, η αύξηση της χρηματοδότησης ανέρχεται στο 60% και 66%, αντίστοιχα. Ειδικά για το ΟΑΚΑ, δόθηκαν επιπλέον ακόμα 11 εκατ. ευρώ ως έκτακτη επιχορήγηση για την κατασκευή ενός πολυδύναμου αθλητικού κέντρου το οποίο θα στεγάσει πολλές ομοσπονδίες αλλά και για τον εκσυγχρονισμό του κλειστού προπονητηρίου και των ανοιχτών Κ1 και Κ2, για να παραδώσουμε στους αθλητές τους στίβου της χώρας μας χώρους ευρωπαϊκών προδιαγραφών για την προετοιμασία τους.

Έχει ήδη δοθεί ένας οδικός χάρτης στις διοικήσεις των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων με απόλυτη προτεραιότητα στην ασφάλεια.
Με απόφασή μου έθεσα ως προϋπόθεση ότι για να λειτουργεί μία εγκατάσταση, είτε εθνική είτε δημοτική, να διαθέτει πιστοποιητικό πυρασφάλειας και στατική επάρκεια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν δεκάδες εγκαταστάσεις που δεν πληρούσαν τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις και ανοίγουν πλέον όταν έχουν εξασφαλίσει τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Με την αύξηση του προϋπολογισμού και τις κατευθυντήριες γραμμές που έχουμε δώσει, σε δύο χρόνια θα έχουμε και πάλι εθνικά αθλητικά κέντρα, στολίδια».

Ο κ. Βρούτσης αποκάλυψε ότι θεσπίζονται συντελεστές νησιωτικότητας, και συνέπειας για όσα σωματεία και Ομοσπονδίες εκπληρώνουν εγκαίρως τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, στα κριτήρια της κατανομής των χρηματοδοτήσεων.

Αναφερόμενος στον Προϋπολογισμό ο Υπουργός είπε: «Είναι αναπτυξιακός, κοινωνικά δίκαιος και αξιόπιστος. Είναι πλέον πολύ εύκολο και με την τεχνολογία που διαθέτουμε και με την εύκολη πρόσβαση σε προηγούμενους προϋπολογισμούς, να συγκρίνουμε. Η ελληνική οικονομία, παρά τις δυσκολίες και τις διεθνείς προκλήσεις, πηγαίνει στον σωστό δρόμο. Κανείς δεν είπε ότι γίνονται θαύματα, όμως με το νοικοκύρεμα, την προσπάθεια, τη συλλογική και σταθερά συνεπή μας θέση να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις αποφάσεις μας, καταφέρνουμε να κατευθύνουμε το «καράβι» της ελληνικής οικονομίας, μακριά από φουρτούνες και τα καταφέρνουμε περίφημα».

Αναλυτικά η χρηματοδότηση των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων ΕΔΩ

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Γιάννης Βρούτσης: Νέο σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο για κάμερες και ταυτοπροσωπία"

Ο κλέψας του κλέψαντος - Πώς η νταντά «ξάφριζε» τον αρχηγό της συμμορίας με την απάτη σε βάρος του Δημοσίου

Την στιγμή που ο επιχειρηματίας και σύζυγος γνωστής σταρ Ελλάς κατηγορείται με τους συνεργούς του για απάτες μαμούθ κατά του ελληνικού δημοσίου, μια υπόθεση από το 2020 αποκαλύπτει πως το ζευγάρι με την χλιδάτη ζωή και να πανάκριβα γούστα, είχε πέσει και το ίδιο θύμα από την νταντά του παιδιού τους.

Η γυναίκα είχε καταφέρει να υπεξαιρέσει χωρίς να την αντιληφθεί μέχρι εκείνη την ώρα κανένας, μέσα από συγκεκριμένο σημείο της ντουλάπας που βρισκόταν στην κρεβατοκάμαρα του ζευγαριού, πολλές χιλιάδες ευρώ.

Σύμφωνα με τις περιγραφές τους, όπως είχε αποκαλύψει ο ALPHA τον Δεκέμβριο του 2020, όλα ξεκίνησαν λίγο διάστημα μετά την γέννηση του παιδιού τους το καλοκαίρι του 2020 κι όταν το ζευγάρι αναζήτησε νταντά προκειμένου να βοηθάει την σταρ Ελλάς στο μεγάλωμα και στην προστασία του νεογέννητου κάθε φορά που εκείνοι θα έλειπαν για δουλειές ή διακοπές.

oikeiakh-voithos-arthrou
Η στιγμή που η νταντά ξαφρίζει πολύτιμα αντικείμενα από την ντουλάπα του ζεύγους


Η γυναίκα που ενδιαφέρθηκε για την κάλυψη της θέσεως προσλήφθηκε αμέσως, καθώς στο βιογραφικό της φαινόταν πως είχε εργαστεί και για άλλα επώνυμα πρόσωπα. Έτσι το ζευγάρι αποφάσισε να την προσλάβει και να την έχει μέσα στο σπίτι του πρωί – βραδύ, μιας και της είχε παραχωρήσει συγκεκριμένο δωμάτιο στην βίλα των νοτίων προαστίων όπου διέμεναν.

Σταδιακά όμως, όπως αποκαλύφθηκε, άρχισαν να χάνονται με μαγικό τρόπο διάφορα πολύτιμα αντικείμενα και χρήματα, για τα οποία τόσο ο επιχειρηματίας όσο και η σταρ Ελλάς δεν μπορούσαν να καταλάβουν ποιος ευθύνονταν για την κλοπή τους, καθώς στο σπίτι εκτός από την νταντά εργάζονταν καθημερινά κι άλλα άτομα.


apates_fpa_zeyugari_a
Ο αρχηγός της συμμορίας που άρπαξε εκατομμύρια από το Δημόσιο μέσω ΦΠΑ


apates_fpa_zeyugari_g
Η εστεμμένη σύζυγος


Έτσι πήραν την απόφαση και χωρίς να γνωρίζει κανένας το παραμικρό να τοποθετήσουν κρυφά κάμερες σε συγκεκριμένα σημεία του σπιτιού και κυρίως του δωματίου τους. Μόλις ετοιμάστηκαν από την πλευρά τους τα πάντα σκαρφίστηκαν ένα σχέδιο πως τάχα θα φύγουν οι δυο τους για ταξίδι στο εξωτερικό με αποτέλεσμα να αφήσουν το πεδίο ελεύθερο, ώστε οι κάμερες να καταγράψουν τις κινήσεις του «ποντικού» που είχε βάλει στο μάτι την περιουσία τους.

Ο «ποντικός» δεν άργησε να πέσει στην «φάκα» τους αφού οι κάμερες κατέγραψαν όλες τις κινήσεις της νταντάς από την στιγμή που μπήκε στο δωμάτιο τους μέχρι την ώρα που αφαιρούσε χρήματα μέσα από κουτί που υπήρχε στο τελευταίο ράφι της ντουλάπας τους.

fpa_apates_zeygari_arthro

Το ζευγάρι χωρίς δεύτερη σκέψη ειδοποίησε αμέσως την Αστυνομία η οποία συνέλαβε την νταντά. Κατά την απολογία της η γυναίκα ομολόγησε την πράξη της, ενώ αποκάλυψε και τα σημεία στο δωμάτιο της που έκρυβε τα χρήματα και τα οποία επεστράφησαν στο ζευγάρι.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ο κλέψας του κλέψαντος - Πώς η νταντά «ξάφριζε» τον αρχηγό της συμμορίας με την απάτη σε βάρος του Δημοσίου"

Γνώριμος των αρχών ο 37χρονος με τα σκυλιά στη Θεσσαλονίκη: Πήγε να βιάσει 20χρονη – «Έχει κάνει κι άλλες επιθέσεις»

Ο 37χρονος ιδιοκτήτης των σκύλων που κατασπάραξαν την 50χρονη στη Θεσσαλονίκη είναι γνώριμος των αρχών, καθώς έχει κατηγορηθεί για απόπειρα βιασμού σε βάρος μιας 20χρονης φοιτήτριας.

Η κοπέλα μίλησε στην εκπομπή Live News και ανέφερε πως ο κατηγορούμενος την προσέγγισε δύο φορές. Η πρώτη ήταν το 2015, όταν αυνανίστηκε μπροστά της σε είσοδο πολυκατοικίας. Τότε, κατηγορήθηκε για πρόκληση σκανδάλου με ακόλαστες πράξεις.

Μάλιστα, μετά από ένα χρόνο, αποπειράθηκε να βιάσει την συγκεκριμένη φοιτήτρια και με την κοπέλα να ξεφεύγει τελευταία στιγμή και η υπόθεση να πηγαίνει στα δικαστήρια.

«Η απόπειρα βιασμού σε βάρος μου έγινε το 2016. Ήμουν φοιτήτρια στην Κομοτηνή. Πάλεψα μαζί του και στάθηκα τυχερή, γιατί βρέθηκε ένα παιδί εκείνη την ώρα στο σημείο, εκείνος τρομοκρατήθηκε και έφυγε», είπε χαρακτηριστικά.

«Μάλιστα, ένας αστυνομικός τότε μου είχε πει ότι είχαν γίνει άλλες 6-7 επιθέσεις από εκείνον, αλλά τα κορίτσια δεν τον είχαν καταγγείλει. Έμενα στην Αλεξανδρούπολη τότε. Συνήθιζε να βγαίνει στην Κομοτηνή, γιατί εκεί είχε πολλές φοιτήτριες. Τότε είχε υποστηρίξει ότι τον είχα καλέσει σπίτι μου. Βρέθηκε, όμως, βίντεο που έδειχνε ότι με ακολουθούσε επί ώρα», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Τα σκυλιά είχαν επιτεθεί σε 15χρονη

Στην εκπομπή του Mega μίλησε και μια μητέρα από την Ορεστιάδα, αναφέροντας ότι ο 37χρονος έμενε κάποτε στη περιοχή, αλλά έφυγε, επειδή ένα από τα τρία σκυλιά του επιτέθηκαν στην 15χρονη κόρη της.

«Γυρνούσε το παιδί μου στο σπίτι από το φροντιστήριο και της επιτέθηκε το σκυλί που ήτανε κρυμμένο ανάμεσα στα αμάξια σε ένα πεζούλι εκεί πέρα ξαπλωμένο και με το που περνάει, χωρίς να κάνει θόρυβο, της όρμησε και αν δεν ήταν οι γείτονές μου εκείνη την ώρα το παιδί μου θα ήταν στη θέση αυτής της γυναίκας», είπε η μητέρα της 15χρονης.

«Του λέγαμε ότι το σκυλί βγαίνει, μάζεψέ το, είναι επικίνδυνο, θα κάνει ζημιά, “όχι, τίποτα δεν κάνει το σκυλί”. Δένε το στην αυλή. Βγαίνει το σκυλί χριστιανέ μου, λείπεις όλη την ημέρα. Βγαίνει το σκυλί και μας κυνηγάει. Δεν τα είχε δεμένα, γιατί δεν το ήθελε ο ίδιος, “με ψυχολογικά θα τα έχω τα σκυλιά” λέει άμα τα δέσει», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Έτσι, σύμφωνα με όσα ανέφερε, ο 37χρονος μετά από αυτό το περιστατικό έφυγε από το πατρικό του στην Ορεστιάδα και πήγε στη Θεσσαλονίκη.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Γνώριμος των αρχών ο 37χρονος με τα σκυλιά στη Θεσσαλονίκη: Πήγε να βιάσει 20χρονη – «Έχει κάνει κι άλλες επιθέσεις»"

Βόλος: Νέα καταγγελία στο σχολείο που ζωγράφισαν τρίλιζα σε 7χρονο - «Τoν κορόιδευαν επειδή έχει τραυλισμό»

Λίγα 24ωρα μετά την καταγγελία πως μαθητές δημοτικού έγδυσαν 7χρονο για να παίξουν τρίλιζα στο σώμα του, μια άλλη μητέρα καταγγέλλει πως αναγκάστηκε να πάρει τα παιδιά της από το συγκεκριμένο σχολείο στον Βόλο γιατί έπεφταν συστηματικά θύματα bullying.

«Επειδή έχει μικρό τραυλισμό ο δικός μου, τον κορόιδευαν και αναγκάστηκε να γίνει επιθετικός ο γιος μου και άλλαξε σχολείο και είναι διαφορετικός. Καμία σχέση. Αφού ορμούσαν και τον κορόιδευαν και του έκαναν χίλια δυο αναγκαστικά έκανε άμυνα. Τώρα το παιδάκι έχει ηρεμήσει που έχει αλλάξει σχολείο» ανέφερε η μητέρα του μαθητή μιλώντας στο Mega.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το συγκεκριμένο περιστατικό συνέβη πριν ένα χρόνο στο ίδιο δημοτικό σχολείο που φοιτά και ο 7χρονος. Η μητέρα καταγγέλλει πως αν και η διευθύντρια τότε ήταν διαφορετική από την τωρινή, η αντιμετώπιση στα περιστατικά bullying ήταν ίδια, ανύπαρκτη, όπως υποστηρίζει.

«Τον είχαν σπρώξει, δεν του μιλούσαν. Τον έδιωχναν από την παρέα του. Επειδή ο δικός μου δεν μπορεί να τρέξει, να παλέψει, όπως κάνουν τα άλλα παιδιά και να παίζουν όλα. Άλλα παιδιά ήθελαν να παίξουν μπάλα και το παιδί το είχαν βάλει στη γωνία. Δεν του μιλούσαν καθόλου».

Το αγοράκι 10 ετών ξυπνούσε με κλάματα κάθε μέρα που έπρεπε να πάει στο σχολείο: «Περίμενε πώς θα περάσουν οι μέρες, να έρθει η Παρασκευή και να μην πάει σχολείο. Το πρωί ξυπνούσε με κλάματα, δεν ήθελε να πάει σχολείο», είπε η μητέρα του μαθητή.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, όπως λέει, ήταν όταν ο μικρότερος γιος της δέχτηκε μπουνιά από συμμαθητή του την ώρα της Γυμναστικής.

«Επειδή είχε βγει μπροστά πρώτος στο τρέξιμο, τον είχε χτυπήσει στην κοιλιά. Εντωμεταξύ ο γυμναστής έλειπε, είχε πάει πάνω για καφέ για να πιει την ώρα που είχε μάθημα Γυμναστικής και πήγε πάνω να πιει καφέ. Την άλλη μέρα το πρωί είχε πρηστεί η κοιλιά του και του λέω "από τι είναι αυτό;" και μου λέει "μαμά με είχε χτυπήσει ο τάδε". Πήρα τηλέφωνο στη διευθύντρια μου λέει θα μιλήσω στο παιδί και μετά δεν το παραδέχτηκε κανένα» πρόσθεσε η ίδια.

Μάλιστα, οι γονείς αποφάσισαν να πηγαίνουν σε κάθε διάλειμμα και να επιβλέπουν.

«Όλοι οι γονείς. Έτσι κάναμε. Τα είδα μπροστά μου. Το παιδάκι το κορόιδευαν "είσαι κορίτσι, είσαι κορίτσι" και του λέω "έλα εδώ! γιατί μιλάς έτσι στο παιδί μου; Τι σου έκανε;". Και απαντά "επειδή παίζει με κορίτσια" και "τι πρέπει να γίνει" λέω "εσύ δεν παίζεις με κορίτσια και αγόρια;". Και τα βρήκε δύσκολα και έφυγε και μου λέει η δασκάλα "άστο θα κανονίσω εγώ"».

Όπως καταγγέλλει, τίποτα δεν έγινε, με αποτέλεσμα την επόμενη χρόνια να αλλάξει σχολείο στα παιδιά της.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Βόλος: Νέα καταγγελία στο σχολείο που ζωγράφισαν τρίλιζα σε 7χρονο - «Τoν κορόιδευαν επειδή έχει τραυλισμό»"

Φλωρίδης σε ΣΥΡΙΖΑ: Προστατεύατε εγκληματίες – Τσακαλώτος: Είσαι ακροδεξιός – Πυρά και από Πολάκη

Έντονη αντιπαράθεση είχε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης με την Αντιπολίτευση με αφορμή τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα κατά την συζήτηση του Προϋπολογισμού στην Ολομέλεια και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως επί των ημερών του προστάτευσε εγκληματίες και ολιγάρχες και πως δεν είχε καμία φροντίδα για τα θύματα.

Ο Γιώργος Φλωρίδης παρουσιάζοντας τα τέσσερα πεδία του ολοκληρωμένου σχεδίου για τον Ποινικό Κώδικα είπε ότι προωθείται «ένα ολοκληρωμένο σχέδιο «για την πολυπόθητη επιτάχυνση της Δικαιοσύνης στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Αυτό το σχέδιο που ήδη επιτελείται και εξελίσσεται έχει τέσσερα παράλληλα πεδία.

Το πρώτο, αφορά την επεξεργασία του νέου Δικαστικού Χάρτη που αποσκοπεί στην καλύτερη και ορθολογικότερη αξιοποίηση του δικαστικού δυναμικού της χώρας που είναι υψηλού επιπέδου δυναμικό» και σημείωσε πως «οι δικαστικές ενώσεις και οι δικηγορικοί σύλλογοι έχουν στα χέρια τους κάποιες εκθέσεις που αποτελούν εισηγήσεις προς της Κυβέρνηση και σύντομα θα υπάρξει η σχετική πρόταση της Κυβέρνησης για να γίνει ο δημόσιος διάλογος».

Το δεύτερο πεδίο αφορά τις νομοθετικές παρεμβάσεις σε όλους τους Κώδικες και ήδη, είπε ο υπουργός «ανακοινώσαμε το πεδίο αλλαγών του ΠΚ και του ΚΠΔ, καθώς και τις διατάξεις για την ενδοοικογενειακή βία» και πρόσθεσε πως «η Κυβέρνηση αποφάσισε πως αυτό το σχέδιο θα πρέπει να μείνει σε διαβούλευση έναν ολόκληρο μήνα. Κάτι που γίνεται σπάνια αλλά θεωρούμε πως αυτό θα ωφελήσει σε μια καλύτερη συζήτηση με όλους τους φορείς, αλλά και την ελληνική κοινωνία για την βασική κατεύθυνση και φιλοσοφία αυτών των παρεμβάσεων».

Το τρίο πεδίο αφορά την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης που όπως είπε ο κ. Φλωρίδης «όταν αυτές ολοκληρωθούν υα εισάγουν την Δικαιοσύνη στον 21ο αιώνα και θα διευκολύνουν πάρα πολύ την λειτουργία της. Το τέταρτο πεδίο, είναι η αναβάθμιση της κτηριακής υποδομής που εξελίσσεται με έναν τρόπο που θα δώσει στην Ελληνική Δικαιοσύνη κτήρια αντάξια της δικής της λειτουργίας»
Αντιπαράθεση για τους Ποινικούς Κώδικες

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, αναφερόμενος στην βασική φιλοσοφία των αλλαγών του ΠΚ είπε ότι «επί πάρα πολλές δεκαετίες κάτω από την επίδραση συγκεκριμένων απόψεων όλες οι σχετικές πρωτοβουλίες για το ποινικό μας σύστημα έτειναν στην προστασία των δικαιωμάτων αυτών που εγκληματούν. Σε μια αντίληψη ότι θα πρέπει να έχουμε Κράτος Δικαίου ξεχάστηκε εντελώς ότι εκτός από τα δικαιώματα αυτών που εγκληματούν υπάρχουν και τα δικαιώματα των θυμάτων, τα δικαιώματα της ελληνικής κοινωνίας που αγνοήθηκαν από πάρα πολλά χρόνια»

Ο κ. Φλωρίδης, απαντώντας στις αντιδράσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «καταλαβαίνω πως αυτό σας ενοχλεί γιατί η φροντίδα όλη στα χρόνια που κυβερνήσατε ήταν πως θα προστατεύσετε τους εγκληματίες. Δεν είχατε καμία φροντίδα για τα θύματα».

Στους βουλευτές που ακούστηκαν να φωνάζουν από τα έδρανα «ντροπή» στον υπουργό για αυτή την αναφορά του, είπε «δεν θα αντιπαρέλθω την πρόκληση» λέγοντάς τους πως «η τροποποίηση που κάνατε στους Ποινικούς Κώδικες το 2019, παρατείνοντας την λειτουργία της Βουλής κατά μια εβδομάδα, οδήγησε 5.000 δικογραφίες κακουργηματικού χαρακτήρα – σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας- στο Αρχείο!

Η φροντίδα σας ήταν έστω και την τελευταία ημέρα πως 5.000 κακουργηματικές υποθέσεις να πάνε στο Αρχείο. Και η φροντίδα σας ήταν πως μεγαλοεγκληματίες που καταδικάστηκαν σε πρώτο βαθμό σε 15 χρόνια κάθειρξη, με την τροποποίηση που κάνατε, να αθωωθούν επειδή τα κακουργηματικά αδικήματα τα μετατρέψατε σε πλημμελήματα και έτσι οδηγήσατε στην αθώωσή τους λόγω παραγραφής» Είναι, πρόσθεσε ο κ. Φλωρίδης «οι Κώδικες αυτοί, που ψηφίσατε μια ημέρα πριν κλείσει η Βουλή.

Που την ημέρα εκείνη ψηφίσατε 1.100 άρθρα!» και αναρωτήθηκε «αυτό το κάνατε στο όνομα του λαού; Στο όνομα της προστασίας του λαού; Στο όνομα των εργαζομένων το κάνατε αυτό; Στο όνομα των ταλαιπωρημένων; Όχι! Το κάνατε στο όνομα των μεγαλοεγκληματιών της χώρας, που εις υγείαν των κορόιδων που αποχαιρέτησαν τα δικαστήρια την ώρα που αντιμετώπιζαν ποινές ισοβίων.

Και το κάνατε αυτό, την ώρα που ήταν έτοιμες να ανακοινωθούν δικαστικές αποφάσεις που θα τους καταδίκαζε σε ισόβια» και ζήτησε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αναρωτηθούν πως «έγιναν έτσι και ψήφισαν εκείνες τις αλλαγές που αθώωσε τους 5.000 κακούργους» και υπενθύμισε τις δηλώσεις του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή «που τον ξηλώσατε επειδή δεν θέλησε να υπογράψει αυτές τις αλλαγές καταγγέλλοντας την διαπλοκή με την ολιγαρχία σε σχέση με τους ΠΚ».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, παρατήρησε ότι «εάν και οι αλλαγές των Ποινικών Κωδίκων είναι εδώ και 15 ημέρες σε δημόσια διαβούλευση «ο ΣΥΡΙΖΑ που για το παραμικρό βγάζει ανακοινώσεις, γι αυτό το θέμα δεν μιλάει», αλλά όπως είπε «δεν μιλάτε γιατί έρχεται μια κοινωνία από κάτω που λέει ότι επιτέλους υπάρχει μια πρωτοβουλία που θα προστατεύσει την κοινωνία από την καθημερινή εγκληματικότητα».

Παρέμβαση Τσακαλώτου

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς Ευκλείδης Τσακαλώτος κατηγόρησε τον υπουργό ότι «αποδεικνύει πως είναι δυνατόν να πάει κάποιος από ένα προοδευτικό κόμμα, του ΠΑΣΟΚ, στην ακροδεξιά της ΝΔ, χωρίς να περάσεις από το ενδιάμεσο στάδιο της φιλελεύθερης δεξιάς».

Είχα, είπε, «πάρα πολύ καιρό να ακούσω ένα τέτοιο ακροδεξιό λόγο, από τότε που έφυγε η Χρυσή Αυγή» και πρόσθεσε «συγχαρητήρια κύριε Φλωρίδη γι αυτό το ταξίδι που κάνατε. Πίστευα ότι οι χυδαίες αναρτήσεις που κάνατε στο Facebook κατά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αρκετές για να σας δώσει το πιστοποιητικό για να σας κάνει ο κ. Μητσοτάκης Υπουργός αλλά φαίνεται ότι σας άδικό. Πιστεύετε στην ακροδεξιά και τον τρόπο που όλη η δεξιά αντιμετωπίζει τους ΠΚ».

Ανταπαντώντας ο υπουργός Δικαιοσύνης επέμεινε: «Ονομάζετε ακροδεξιά μια κυβέρνηση που έρχεται να εφαρμόσει μέτρα προστασίας των πολιτών και οικογενειών. Η ένωση εισαγγελέων Ελλάδος πριν ψηφίσετε τους κώδικες το 2019 εξέδωσε ανακοινώσεις. Έλεγε τότε ότι με τους ΠΚ που προωθούσατε τότε 5 χιλ υποθέσεις κακουργηματικού χαρακτήρα θα οδηγηθούν στο αρχείο και αρκετοί θα αποφυλακιστούν. Σας είπαν να μην το κάνετε γιατί υπάρχουν δίκες σε εξέλιξη και θα ακυρωθούν. Μετατρέψατε κακουργήματα σε πλημμελήματα».

«Τι δήλωσε ο κ. Κοντονής; Είπε επί λέξει “αποτελεί ακραίο στοιχείο διαπλοκής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της ολιγαρχίας ο τρόπος που μεθοδεύτηκε και ψηφίστηκε ο ΠΚ. Μίλησα και πλήρωσα για τις αλήθειες που είπα. Άλλαξε δόλιος η διάταξη για τον χαρακτηρισμό της δωροδοκίας”. Αυτά είπε ο κ. Κοντονής. Ποιος είναι ακροδεξιός; Αυτός που φέρνει διατάξεις για την προστασία των πολιτών ή εκείνος που φέρνει για την προστασία της ολιγαρχίας; Γι αυτό και δεν αντέξατε το κόμμα σας κ. Τσακαλώτο και πάτε να κάνετε κάτι άλλο τώρα», πρόσθεσε. Προέτρεψε μάλιστα κ. Τσακαλώτο «να μην μιλάτε εσείς για διαδρομές…».

Ακόμη είπε πω «η διαφορά μεταξύ των δικών μου και δικών σας απόψεων είναι ότι όταν εσείς δεν μπορείτε να προσδώσετε περιεχόμενο στην πολιτική σας ή να υπερασπιστείτε αυτά που αποτελούν το περιεχόμενο της κυβερνητικής σας πολιτικής, τότε καταφεύγετε σε τέτοιους χαρακτηρισμούς.Είναι η βολική αντίληψη της Αριστεράς όλα αυτά τα χρόνια, γι’ αυτό και κατάντησε εκεί που κατάντησε».

Πολάκης σε Φλωρίδη: Γελωτοποιέ του Μητσοτάκη

Κατά τη διάρκεια της έντονης αντιπαράθεσης που είχαν Φλωρίδης και Τσακαλώτος, ακούστηκε  εκτός μικροφώνου ο Παύλος Πολάκης να σχολιάζει, απευθυνόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης: «Γελωτοποιέ του Μητσοτάκη. Να πει για κατάντια της Αριστεράς»; Αμέσως παρενέβη ο προεδρεύων Β. Βιλιάρδος: «Αυτό που κάνετε τώρα είναι κατάντια! Αυτό είναι κατάντια».

«Γιατί άλλαξε ο κ. Κοντονής θέση; Δεν μας απασχολεί! Είναι ενδεικτικό του γεγονότος και των αντιδράσεων το γεγονός ότι ο υπουργός ξεκίνησε ομιλία, έφτασε στην κρίση του 2010. Έναν Φλωρίδη που ήταν υπουργός και βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, είναι συνωνυμία ή ο ίδιος; Μπορεί να είναι συνωνυμία γιατί ήταν στο ΠΑΣΟΚ, εσείς είστε ακροδεξιός», είπε ο κ. Σαρακιώτης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Φλωρίδης σε ΣΥΡΙΖΑ: Προστατεύατε εγκληματίες – Τσακαλώτος: Είσαι ακροδεξιός – Πυρά και από Πολάκη"

POS: Υποχρεωτική η χρήση τους σε επιπλέον 35 δραστηριότητες της οικονομίας

Την επέκταση της υποχρέωσης αποδοχής πληρωμής με κάρτα (χρεωστικής ή πιστωτικής) μέσω POS σε επιπλέον 35 (ΚΑΔ) κλάδους της ελληνικής οικονομίας προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας και ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης.

Η ΚΥΑ εκδόθηκε στο πλαίσιο της υλοποίησης των μέτρων για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την εξάλειψη πρακτικών παραοικονομίας, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης προβλέπει εκ βάθρων αναθεώρηση προηγούμενων ρυθμίσεων για την αποδοχή μέσων πληρωμής με κάρτα, καθώς και άλλες σύγχρονες μεθόδους πληρωμών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την νέα ΚΥΑ επεκτείνεται η υποχρέωση αποδοχής πληρωμής με κάρτα (χρεωστικές ή πιστωτικές) σε επιπλέον 35 (ΚΑΔ) κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Οι νέοι ΚΑΔ εμφανίζονται στον παρακάτω πίνακα:

kad_pos

Επίσης, οι επαγγελματίες σε όλους τους κλάδους λιανικής και παροχής υπηρεσιών σε καταναλωτές, από 1.1.2024 και εφεξής θα υποχρεούνται να αποδέχονται τόσο πληρωμές με κάρτες (χρεωστικές και πιστωτικές), όσο και υπηρεσίες άμεσης πληρωμής με μεταφορά χρηματικών ποσών μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών, όπως η υπηρεσία I.R.I.S. online payments.

«Προτεραιότητα ο περιορισμός της φοροδιαφυγής»

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Προτεραιότητά μας είναι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής, η διευκόλυνση και η προστασία του καταναλωτή. Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, επεκτείνεται η χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής προκειμένου να διευκολύνονται οι καταναλωτές στις συναλλαγές τους με τους εμπόρους και παράλληλα να ενισχυθεί η ασφάλεια των συναλλαγών. Η επέκταση της χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής είναι κρίσιμη για την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών, των συνεπών φορολογουμένων αλλά και των επιχειρήσεων, στο μέτρο που οι ηλεκτρονικές πληρωμές εξασφαλίζουν την ασφάλεια των συναλλαγών και τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να επαναλάβω τη δέσμευση του Υπουργείου Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση των παράνομων ενεργειών στην αγορά και την προάσπιση των συμφερόντων του καταναλωτή με κάθε μέσο που προσφέρει το νομοθετικό οπλοστάσιο της Πολιτείας».

Σχολιάζοντας την υπογραφή της ΚΥΑ ανάμεσα στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, και το Υπουργείο Ανάπτυξης, ο κ. Θεοχάρης επισήμανε ότι «η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με απόλυτη συνέπεια προς το στρατηγικό σχεδιασμό αλλά και τις προεκλογικές δεσμεύσεις της, προχωρά με αποφασιστικές πρωτοβουλίες στην εκστρατεία για την εξάλειψη της παραοικονομίας στη χώρα μας. Σήμερα, με την ΚΥΑ που υπογράψαμε με το Υπουργείο Ανάπτυξης, πραγματοποιούμε ένα κρίσιμης σημασίας βήμα για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Θεσμοθετώντας την υποχρέωση των επιχειρήσεων να αποδέχονται πληρωμές με κάρτες, IRIS κ.λπ. αφ' ενός εκσυγχρονίζουμε το πεδίο των καθημερινών εμπορικών και καταναλωτικών δραστηριοτήτων. Αφ' ετέρου όμως -και εδώ βρίσκεται η ουσία- αναβαθμίζουμε άρδην τη διαφάνεια και την ασφάλεια των συναλλαγών, καθιστώντας ασφυκτικά πλέον τα περιθώρια για τη φοροδιαφυγή, η οποία ευδοκιμεί με τη χρήση χρήματος σε φυσική μορφή».

Κυρώσεις σε περίπτωση μη εφαρμογής

Η ΚΥΑ είναι άμεσης εφαρμογής για την επέκταση της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών στο σύνολο της αγοράς. Επίσης, σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, η απόφαση ορίζει ότι για το χρονικό διάστημα από 01.02.2024 έως και 01.03.2024 αναστέλλεται κατ' εξαίρεσιν η επιβολή προστίμου στους νέους υπόχρεους, εφόσον αποδεδειγμένα έχουν προμηθευτεί τερματικά αποδοχής καρτών έως και 31.01.2024 και τελούν εν αναμονή για την εγκατάστασή του στην επιχείρησή τους.

Σημειώνεται, τέλος ότι από τους δικαιούχους πληρωμής με ηλεκτρονικά μέσα βάσει της ΚΥΑ εξαιρούνται α) τα άτομα με αναπηρία όρασης με πιστοποιημένο ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω, και β) τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης προϊόντων έως και την 31.12.2024.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " POS: Υποχρεωτική η χρήση τους σε επιπλέον 35 δραστηριότητες της οικονομίας"

Επιδημιολογικό δελτίο: 1.176 εισαγωγές, 48 θάνατοι και 59 διασωληνωμένοι λόγω CoViD

Μια περίπου εβδομάδα πριν από τις Χριστουγεννιάτικες εορτές και το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο δείχνει αύξηση στις εισαγωγές και σχετική σταθερότητα σε ότι αφορά τα υπόλοιπα στοιχεία που αφορούν την CoViD.

O αριθμός των θανάτων λόγω CoViD το χρονικό διάστημα 4 - 10 Δεκεμβρίου έφτασε τους 48 (με διάμεση ηλικία τα 82,5 έτη), οι διασωληνωμένοι τους 59 και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας τις 1.176 . Καταγράφηκε δηλαδή αύξηση 38% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.

O συνολικός αριθμός θανάτων στη χώρα μας από CoViD ανέρχεται πλέον με τα νέα στοιχεία σε 38.108. Ακολουθεί ο σχετικός πίνακας:

               Δείκτες CoViD

 4 - 10 Δεκεμβρίου

 

27 Νοεμβρίου - 3 Δεκεμβρίου

Νέοι θάνατοι 48 44
Διασωληνωμένοι 59 54
Νέες εισαγωγές 1.176 991
 
Παραλλαγές

Η συχνότερη παραλλαγή είναι η  EG.5 ή Eris (40%), ακολουθούμενη από την XBB.1.5 ή Κράκεν (29%).

Γρίπη

Την εβδομάδα 4 -10 Δεκεμβρίου καταγράφηκαν 4 νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ δεν καταγράφηκε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιδημιολογικό δελτίο: 1.176 εισαγωγές, 48 θάνατοι και 59 διασωληνωμένοι λόγω CoViD"

Άλιμος: Χειροπέδες σε δικηγόρο για υπεξαίρεση μαμούθ - Πώς «έφαγε» από υπέργηρο 780.000 ευρώ

Χειροπέδες σε έναν 66χρονο δικηγόρο για υπεξαίρεση μαμούθ από έναν ηλικιωμένο πέρασαν το μεσημέρι της Πέμπτης στελέχη του Τμήματος Αναζητήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 66χρονος συνελήφθη στον Άλιμο και αναζητούνταν καθώς σε βάρος του εκκρεμεί δικαστική απόφαση του Β’ Πενταμελούς Εφερείου Κακουργημάτων Αθηνών με ποινή κάθειρξης έξι ετών.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, ο συλληφθείς, από το 2008 έως και το 2012, έχοντας την ιδιότητα του δικαστικού συμπαραστάτη σε έναν υπέργηρο και την πλήρη διαχείριση της περιουσίας του, υπεξαιρούσε συστηματικά μεγάλα χρηματικά ποσά από τους τραπεζικούς του λογαριασμούς αποκομίζοντας τουλάχιστον 780.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι ο 66χρονος, κατά το παρελθόν, έχει απασχολήσει κατ’ επανάληψη τις Αρχές για υποθέσεις εκβίασης, υπεξαίρεσης και δωροδοκίας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Άλιμος: Χειροπέδες σε δικηγόρο για υπεξαίρεση μαμούθ - Πώς «έφαγε» από υπέργηρο 780.000 ευρώ"

Βρούτσης: Καταργείται η υφιστάμενη νομοθεσία και έρχεται συνολική νομοθετική παρέμβαση για την οπαδική βία

Συνολική νομοθετική παρέμβαση για την αποτροπή της οπαδικής βίας προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, αρμόδιος για τον Αθλητισμό, Γιάννης Βρούτσης κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

«Καταβάλλουμε μια προσπάθεια από τον Σεπτέμβριο και μετά. Διαπίστωσα ότι πραγματικά υπήρχε κενό και στις κάμερες. Η νομοθεσία, που ακούω πολλούς συναδέλφους να λένε ότι υπήρχε και για τις κάμερες και για την ταυτοπροσωπία, θέλω να σας πω ότι δεν υπήρχε. Η νομοθεσία για τις κάμερες καταργείται πλήρως, ήταν ανεπαρκής, πλημμελής, δεν μπορούσε να λειτουργήσει και γι’ αυτό δεν υπήρχαν κάμερες στον βαθμό που θα έπρεπε για να υπάρχει ηλεκτρονική εποπτεία» είπε ο Γιάννης Βρούτσης και ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία: «Έρχεται ένα σύγχρονο πλαίσιο, με νομοθετική διάταξη, το επόμενο διάστημα. Λυπάμαι που το λέω, ο νομοθέτης τότε ήθελε να κάνει κάτι με τις κάμερες. Δεν τα κατάφερε, γι΄αυτό και δεν λειτούργησε το σύστημα».

Όσον αφορά στο «κρίσιμο ζήτημα της ταυτοπροσωπίας» ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε: «Αναγνωρίζω στον κ. Κοντονή την καλή του πρόθεση. Θέσπισε, τότε, την κάρτα του φιλάθλου. Δεν πέτυχε. Ήταν ατελέσφορη. Δεν μπορούσε να λειτουργήσει, δεν μπορούσε να υλοποιηθεί. Η πρόθεσή του ήταν αγνή, στη σωστή κατεύθυνση και καλή. Ήταν όμως ατελέσφορο. Καταργείται όλη η νομοθεσία. Σκεφτείτε ότι στον νόμο Κοντονή είχαμε 17 αναβολές και παραπομπές στο μέλλον για την υλοποίηση του νόμου. Δεν θα μπορούσε να γίνει ποτέ. Καταργείται όλη η νομοθεσία. Φέρνουμε νέα νομοθεσία. Για την ταυτοπροσωπία, πλέον μας βοηθάει η τεχνολογία. Θα το δείτε, στο νομοσχέδιο που έρχεται θα λύσουμε αυτό το πρόβλημα, μετά από δεκαετίες. Θα ξέρουμε ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει στο γήπεδο, με ανάλυση, όνομα, επίθετο και θέση που κάθεται».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Γαβρήλος σχολίασε ότι και σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός προσεγγίζει το θέμα της οπαδικής βίας επικοινωνιακά. «Αναφέρθηκε στο πρόβλημα, σαν να μην ήταν κυβέρνηση για 4,5 χρόνια η Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα, μετακύλησε τις ευθύνες στον προηγούμενο υφυπουργό Αθλητισμού της κυβέρνησης της ΝΔ» είπε ο Γιώργος Γαβρήλος και πρόσθεσε:

«Τι καταφέρατε κύριε υπουργέ με το χθεσινό επικοινωνιακό σόου που κάνατε; Ποια ήταν εκείνα τα στοιχεία που πήγατε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου και δεν τα είχατε πάει δύο μέρες νωρίτερα; Πριν έχουμε το τελευταίο θανατηφόρο συμβάν, τους τελευταίους δύο μήνες; Ποιος ήταν ο λόγος που οι εισαγγελικές αρχές, οι διωκτικές αρχές δεν είχαν αυτά τα στοιχεία στα χέρια τους, ώστε να τα μεταβιβάσουν ως όφειλαν αρμοδίως; Τι αποκρύπτατε τους προηγούμενους μήνες; Το ίδιο έκανε ο κ. Χρυσοχοΐδης, που μετά τη δολοφονία δημοσιογράφου, πήρε ένα φάκελο και πήγε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου; Τι έχει γίνει, από τότε μέχρι σήμερα;» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση πρέπει να δώσει απαντήσεις τι έχει κάνει με τους συνδέσμους. Ο κ. Γαβρήλος χαρακτήρισε δώρο στις ΠΑΕ την παρουσία αστυνομίας μέσα στα γήπεδα για να περιφρουρεί τις κερκίδες και τον αγωνιστικό χώρο. «Μας εξαγγέλθηκαν μέτρα που ήδη υπάρχουν. Και για τις κάμερες και για την ταυτοποίηση. Δεν μας είπατε όμως αν βάζετε το μαχαίρι εκεί που πρέπει, τη σχέση της οπαδικής βίας με τις μεγάλες ΠΑΕ» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Έχουμε κουραστεί στη θητεία αυτής της κυβέρνησης να μετράμε το σκορ ανάμεσα στις περιπτώσεις που ο πρωθυπουργός εκφράζει τη συγνώμη του από τη μια ή την οργή του από την άλλη, για όλα τα συμβάντα στα οποία αποδεικνύεται η αποτυχία της κυβέρνησης» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης και πρόσθεσε ότι ειδικά για τις περιπτώσεις και τα φαινόμενα βίας στον αθλητισμό «η αναποτελεσματικότητα είναι επιλογή της κυβέρνησης, επιλογή ισορροπίας μεταξύ των ιδιοκτητών των ομάδων, όπως έγινε με την απόφαση για το κλείσιμο των γηπέδων».

Μετά από κάθε νεκρό στη θητεία αυτής της κυβέρνησης, μετά από κάθε δολοφονική επίθεση, υπάρχει το ίδιο μοτίβο, με την εξαγγελία μέτρων για την καταπολέμηση της βίας, είπε ο Μιχάλης Κατρίνης και πρόσθεσε πως πρόκειται για εξαγγελίες που δεν υλοποιούνται και ενώ συνεχίζονται τα περιστατικά βίας, η κυβέρνηση τα παρακολουθεί σαν θεατής σε αγώνα. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στα περιστατικά βίας εκτός γηπέδων και κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει τι έκανε εν τέλει με το μέτρο κατάργησης των συνδέσμων οι οποίοι αποτελούν μεγάλο κομμάτι του πυρήνα της βίας.

«Άρα, εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα. Δεν τολμάτε να ψελίσσετε καν ότι υπάρχουν ευθύνες και στις ΠΑΕ για τους συνδέσμους, και δεν σκοπεύετε να τις αναζητήσετε, γιατί δεν θέλετε να δυσαρεστήσετε κάποιους και δυστυχώς έχουμε φτάσει στο σημείο να ανησυχούμε ακόμα και για τη βία κατά της αστυνομίας» είπε ο κ. Κατρίνης. Καθώς ο υπουργός αναφέρθηκε στην επικείμενη αύξηση των χρηματοδοτήσεων στα αθλητικά κέντρα και μίλησε και για συντελεστή νησιωτικότητας, ο κ. Κατρίνης ζήτησε από τον κ. Βρούτση να εξηγήσει αν αυτός ο συντελεστής αφορά και τις διοικήσεις των μεγάλων αθλητικών κέντρων που εποπτεύει, όπως το ΟΑΚΑ.

«Δεν ξέρω αν το καταλάβατε αλλά αδειάσατε πλήρως τον κ. Αυγενάκη και τους προκατόχους σας. Υποσχεθήκατε ακόμη ένα νομοσχέδιο το οποίο θα επιλύσει τα προβλήματα βίας στον αθλητισμό» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας και πρόσθεσε ότι 20 χρόνια γίνεται η ίδια συζήτηση. «Όλα όσα εξαγγείλατε τα έχει ο νόμος Αυγενάκη. Αλήθεια πιστεύετε ότι το πρόβλημα είναι η έλλειψη νόμου; Η εφαρμογή του νόμου είναι το πρόβλημα και η βούληση της πολιτείας. Είστε αποφασισμένος να σπάσετε αυγά; Να χτυπήσετε το χέρι στο τραπέζι στους ολιγάρχες επιχειρηματίες που έχουν και τις ομάδες; Να βάλετε το μαχαίρι στο κόκκαλο ή θα βρεθούμε πάλι σε μια παρωδία νομοθεσίας που πάλι δεν θα εφαρμοστεί;» είπε ο κ. Χήτας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς Νάσος Ηλιόπουλος ανέφερε ότι μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει πως «αν δεν λύσουμε τώρα το πρόβλημα με τη βία, δεν θα γίνει ποτέ». Έκτοτε είδαμε επέλαση νεοναζί χούλιγκαν από την Κροατία σε όλη τη χώρα, φτάσανε μέχρι τη Νέα Φιλαδέλφεια ανενόχλητοι, είπε ο Ν. Ηλιόπουλος και πρόσθεσε ότι η αστυνομία τους εντόπισε, τους συνόδευσε μέχρι το γήπεδο της ΑΕΚ όπου έσφαξαν έναν άνθρωπο και η κυβέρνηση μετά από αυτή τη σφαγή «τα έριξε στην τροχαία» και «ακόμα δεν ξέρουμε ποιος έχει σκοτώσει τον οπαδό της ΑΕΚ». Και φτάνουμε σήμερα, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, με τον εργαζόμενο της ΕΛΑΣ να χαροπαλεύει, «αλλά είδαμε επεισόδια στο βόλεϊ και πάει η κυβέρνηση και κλείνει το ποδόσφαιρο». Η κυβέρνηση δεν τολμάει να ψελλίσει, είπε ο κ. Ηλιόπουλος, ότι ενώ η Ελλάδα έχει το πιο αυστηρό ποινικό πλαίσιο, «η κυβέρνηση δεν ακουμπάει τις ΠΑΕ».

«Η σκέψη και οι ευχές όλων μας είναι δίπλα στον αστυνομικό που δίνει μάχη για τη ζωή του» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θάνος Πλεύρης και πρόσθεσε πως η βία έχει ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση και γι’ αυτό διαρκώς η κυβέρνηση έπαιρνε μέτρα και αυστηροποιούσε το πλαίσιο. «Μέσα σε αυτά τα μέτρα, προφανώς υπήρχαν και κενά. Με τις εξαγγελίες που γίνονται τώρα, δεν έχω ακούσει κριτική των εξαγγελιών. Ακούμε κριτική από στελέχη της αντιπολίτευσης. Από τη μια μας λένε ότι δεν έπρεπε να κλείσουν τα γήπεδα γιατί τιμωρούνται και αυτοί που δεν ευθύνονται και από την άλλη μας λένε γιατί κλείνουν μόνο τα γήπεδα του ποδοσφαίρου» είπε ο Θάνος Πλεύρης και αναφέρθηκε και στην επιχείρηση προσαγωγών στον αγώνα βόλεϊ, η οποία δέχθηκε κριτική από την αντιπολίτευση αλλά σήμερα, χάρη σε αυτές τις προσαγωγές, βρέθηκε ο δράστης και έχει ομολογήσει.

«Χαίρομαι που τα κόμματα της Αριστεράς καταλαβαίνουν σιγά σιγά την αξία των καμερών και των τεχνικών μέσων. Διότι αν πρέπει να πατάξεις το έγκλημα και μέσα στα γήπεδα, υπάρχουν και άλλοι χώροι που πρέπει να παταχθεί το έγκλημα και εκεί είναι μια βασική υποχώρηση από τις θέσεις που είχατε» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ. Πρόσθεσε πως η κατάθεση φακέλων στην Εισαγγελία είναι η βέλτιστη συνεργασία που μπορεί να υπάρχει μεταξύ της εκτελεστικής και τις δικαστικής εξουσίας. «Πρέπει να γίνει αντιληπτό και από τις ΠΑΕ και από όλους τους παράγοντες του ποδοσφαίρου ότι η προστασία του προϊόντος που θέλουν να έχουν είναι να εξοβελιστούν αυτά τα στοιχεία. Συνεπώς η κυβέρνηση έχει αντίπαλο την οπαδική βία και όσους τη συντηρούν. Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε προτάσεις» είπε ο κ. Πλεύρης.

Σχολιάζοντας τις παρεμβάσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού είπε ότι ακούστηκε κριτική για την… κριτική αλλά καθόλου προτάσεις. «Η κυβέρνηση, για τον αθλητισμό, το προηγούμενο διάστημα έδωσε πόρους που δεν είχαν δοθεί στο παρελθόν. Οι πόροι του 2020, τα 66 εκατομμύρια, δεν έχουν προηγούμενο. Τα λεφτά αυτά πήγαν στον αθλητισμό. Σήμερα ένα άλλο ποσό επιπλέον θα πάει στην καρδιά του αθλητισμού, στα εθνικά αθλητικά κέντρα και στις υποδομές του αθλητισμού» είπε ο κ. Βρούτσης και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση έχει αυστηροποιήσει το πλαίσιο για τον αθλητισμό και το έχει κάνει το πιο βαρύ ποινικό πλαίσιο για την παραβατικότητα στον αθλητισμό, σε όλη την Ευρώπη.

«Το ιδιώνυμο ισχύει. Αν το συγκρίνεις με τη νομοθεσία της υπόλοιπης Ευρώπης, έχουμε το πιο αυστηρό πλαίσιο. Οι έλεγχοι που έγιναν σε λέσχες, δεν έχουν προηγούμενο. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έκανε δεκάδες ελέγχους, που δεν είχαν γίνει ποτέ» είπε ο Γιάννης Βρούτσης και χαρακτήρισε εντυπωσιακή τη «στροφή του ΣΥΡΙΖΑ», για τις κάμερες. Υπήρχε νομοθεσία αλλά πλημμελής, επανέλαβε, γιατί «δεν είχε τη σύγχρονη τεχνολογία, δεν είχε τον αστυνομικό που έπρεπε να παρακολουθεί στοιχεία συγκεκριμένα για το ευ καλώς, τις ελλείψεις ηλεκτρονικής εποπτείας». Αυτά, είπε, πρέπει να αλλάξουν και να βελτιωθούν. «Το ζήτημα της ταυτοπροσωπίας, η νομοθεσία του 2015 ήθελε να την κάνει την ταυτοπροσωπία, να απαλλαγεί η αστυνομία από το βάρος να βλέπει εισιτήριο και άτομο. Το κάναμε αυτό δέκα χρόνια; Δεν έγινε. Η νομοθεσία ήταν ατελής. Δεν μπορούσε να γίνει κάρτα φιλάθλου, γι αυτό έπαιρνε αναβολές. Ο ΣΥΡΙΖΑ, πέντε χρόνια κυβέρνηση, γιατί δεν το κάνατε αυτό; Σήμερα, με τη βοήθεια της τεχνολογίας και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, θα λυθεί μια για πάντα και δεν θα υπάρχει το βάρος της αστυνομίας να είναι στο γκισέ να παρακολουθεί ταυτότητα και εισιτήριο» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού. «Μπράβο στον ΣΥΡΙΖΑ που υπερασπίζεται τις κάμερες. Εμείς θα φέρουμε σύγχρονο πλαίσιο που θα αντιμετωπίζει και αυτές τις δύο μεγάλες προκλήσεις που ήταν σε εκκρεμότητα» πρόσθεσε ο Γιάννης Βρούτσης για την επικείμενη νομοθετική παρέμβαση.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Βρούτσης: Καταργείται η υφιστάμενη νομοθεσία και έρχεται συνολική νομοθετική παρέμβαση για την οπαδική βία"

Πανελλαδικές εξετάσεις 2024: Λήγει αύριο Παρασκευή η προθεσμία για την υποβολή δήλωσης συμμετοχής

Λήγει αύριο, Παρασκευή (15.12.2023), η προθεσμία για την υποβολή από τους ενδιαφερόμενους της αίτησης-δήλωσης για την συμμετοχή στις Πανελλαδικές εξετάσεις Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) για το 2024, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Το υπουργείο επισημαίνει ότι η προθεσμία είναι αποκλειστική και ως εκ τούτου, μετά την παρέλευσή της δεν γίνεται δεκτή καμία αίτηση, δήλωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας:

«Όλοι οι υποψήφιοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2024 των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πρέπει να υποβάλουν στο Λύκειό τους Αίτηση-Δήλωση υποψηφιότητας συμμετοχής στις εξετάσεις αυτές.

Από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής της εν λόγω αίτησης για φέτος λήγει αύριο Παρασκευή 15-12-2023. Επισημαίνεται ότι η ανωτέρω προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της δεν γίνεται δεκτή καμία Αίτηση-Δήλωση. Τις σχετικές εγκυκλίους και τα αντίστοιχα υποδείγματα, οι υποψήφιοι μπορούν να τα αναζητούν στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr στο σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ» αναφέρει στην ανακοίνωση του το ΥΠΑΙΘΑ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πανελλαδικές εξετάσεις 2024: Λήγει αύριο Παρασκευή η προθεσμία για την υποβολή δήλωσης συμμετοχής"

Βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εξουδετερώθηκε στο Ελληνικό – Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία

Λίγο μετά τις 11:30 δόθηκε πάλι στην κυκλοφορία ολόκληρη Γραμμή 7 του Τραμ «Ασκληπιείο Βούλας- Αγία Τριάδα», καθώς με ελεγχόμενη έκρηξη ολοκληρώθηκε η επιχείρηση εξουδετέρωσης βόμβας του Β Παγκοσμίου Πολέμου, στο παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Πρόκειται για την τρίτη βόμβα που εντοπίζεται στο εργοτάξιο. Εκτός από τους πυροτεχνουργούς των Ενόπλων Δυνάμεων κλήθηκε και η Πυροσβεστική ενώ στο σημείο υπήρχαν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Ελληνικό – Εξουδετέρωση βόμβας: Έληξε η επιχείρηση – Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία (pics)

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις είχαν από τη διασταύρωση του Αλίμου στη λεωφόρο Ποσειδώνος και σε άλλους δρόμους των νοτίων προαστίων.

Ελληνικό – Εξουδετέρωση βόμβας: Έληξε η επιχείρηση – Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία (pics)

Ελληνικό – Εξουδετέρωση βόμβας: Έληξε η επιχείρηση – Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία (pics)

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εξουδετερώθηκε στο Ελληνικό – Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία"

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για «φάρμακα» για την αρθρίτιδα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο: «Δεν είναι εγκεκριμένα»

Προειδοποίηση προς τους ασθενείς να μην χρησιμοποιήσουν ορισμένα σκευάσματα που διακινούνται στο διαδίκτυο ως «φάρμακα» για την αρθρίτιδα, απευθύνει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο ΕΟΦ αναφέρει ότι τα προϊόντα Hondrostrong και Hondrostrong forte δεν είναι εγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα. Επομένως, δεν έχει αξιολογηθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά τους. Ωστόσο, αυτό δεν εμποδίζει να διαφημίζονται στο διαδίκτυο ως φάρμακα για την ανακούφιση και αντιμετώπιση των πόνων των αρθρώσεων, για την αποκατάσταση του κατεστραμμένου χόνδρου, για την πρόληψη της φλεγμονής στις αρθρώσεις, στην σπονδυλική στήλη κ.λπ.

Ο ΕΟΦ αναφέρει πως τα συγκεκριμένα σκευάσματα διαφημίζονται και διακινούνται παράνομα στη χώρα μας μέσω ιστοσελίδων, όπως ενδεικτικά:

https://voyager.srv.br.

www.euromed.gr

www.hondrostrong.org

Επιπλέον, η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την κυκλοφορία τους ή τη διακίνησή τους στην ελληνική αγορά είναι άγνωστη.

Για όλους αυτούς τους λόγους, ο οργανισμός ζητά από τους καταναλωτές να βρίσκονται σε επαγρύπνηση. Εάν περιέλθουν στην κατοχή τους τα σκευάσματα  Hondrostrong ή  Hondrostrong forte, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τις υπηρεσίες του.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για «φάρμακα» για την αρθρίτιδα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο: «Δεν είναι εγκεκριμένα»"

Πρόστιμα ύψους 105 χιλιάδων ευρώ σε επιχειρήσεις πώλησης συσκευών τηλεπικοινωνίας και τηλεδιασκέψεων

Πρόστιμα ύψους 105.772,66 ευρώ σε επιχειρήσεις πώλησης συσκευών τηλεπικοινωνίας και τηλεδιασκέψεων επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Συγκεκριμένα ανακοίνωση της επιτροπής αναφέρει τα εξής:

Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού (ΕΑ), με την υπ’ αριθ. 834/2023 ομόφωνη Απόφασή της, κατά την απλοποιημένη διαδικασία Διευθέτησης Διαφορών (ΔΔΔ) του άρθρου 29α του ν. 3959/2011 και σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 790/2022 απόφασή της, αποδέχθηκε τις σχετικές Προτάσεις Διευθέτησης Διαφοράς, της κινέζικης εταιρείας, με την επωνυμία στην αγγλική γλώσσα «YEALINK NETWORK TECHNOLOGY Co. Ltd», κατασκευάστριας του σχετικού υλικού και της εταιρείας «Allwan Επικοινωνίες Δεδομένων Ε.Π.Ε.» διανομέας στην ελληνική επικράτεια, κατόπιν σχετικής εισήγησης και επέβαλε μειωμένα πρόστιμα για την τέλεση της διαπιστωθείσας, βάσει του σκεπτικού της απόφασης, παράβασης του άρθρου 1 του ν. 3959/2011 και 101 ΣΛΕΕ, συνολικού ποσού, 105.772,66 ευρώ.

Οι ως άνω εμπλεκόμενες στη διαδικασία εταιρείες, για τις οποίες συλλέχθηκαν αποδεικτικά στοιχεία ικανά να στοιχειοθετήσουν παράβαση του άρθ. 1 του ν. 3959/2011 και 101 ΣΛΕΕ στο πλαίσιο κάθετης σύμπραξης, εκδήλωσαν εγγράφως το ενδιαφέρον τους για διερεύνηση της δυνατότητας υπαγωγής του στη ΔΔΔ και κατέθεσαν σχετικό αίτημα, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην παρ. 16 της Ανακοίνωσης για τη διαδικασία διευθέτησης διαφορών.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της σπόφασης, από τα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία προκύπτει ότι οι εν λόγω εταιρείες υπέπεσαν σε εξ αντικειμένου παράβαση των άρθρων 1 του Ν.3959/2011 και 101 ΣΛΕΕ, μέσω κάθετης σύμπραξης. Η εταιρεία Yealink προέβη σε πρακτική καθορισμού ελάχιστων διαφημιζόμενων τιμών, στο διαδίκτυο, στο πλαίσιο δικτύου επιλεκτικής διανομής στην αγορά τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού (επικοινωνίας, μέσω πρωτοκόλλου VoIP και SIP, τηλεφωνικές συσκευές, αξεσουάρ, ανταλλακτικά, κλπ.) δια της εμπορικής της πολιτικής, μέσω εποπτείας και δράσεων συμμόρφωσης των λιανοπωλητών, στην ελληνική επικράτεια. H εταιρεία διανομέας Allwan του ως άνω υλικού, συμμετείχε υποστηρικτικά, προς το σκοπό της υλοποίησης της συγκεκριμένης πολιτικής καθορισμού ελάχιστων διαφημιζόμενων τιμών στο διαδίκτυο που επιβαλλόταν από την Yealink. Ο καθορισμός τιμών μεταπώλησης ή/ και ελάχιστων διαφημιζόμενων τιμών, ως εξ αντικειμένου περιορισμός του ανταγωνισμού, θεωρείται από τη φύση του ως ικανός να επιφέρει αντίκτυπο στη σχετική αγορά, καθώς αμβλύνει τον ανταγωνισμό μεταξύ μεταπωλητών, καταργώντας τον ενδοσηματικό ανταγωνισμό τιμών, ενώ λειτουργεί ως αντικίνητρο για την μείωση των τιμών πώλησης για το συγκεκριμένο προϊόν. Η παράβαση διήρκεσε :

(α) αναφορικά με την Yealink, από τις 05.03.2015 έως τις 11.06.2021 και

(β) αναφορικά με την Allwan, από την 01.09.2017 έως τις 11.06.2021. Τέλος από τα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία προκύπτει ότι η Yealink προέβη σε πρακτική απαγόρευσης ενεργητικών και παθητικών πωλήσεων εντός δικτύου επιλεκτικής διανομής, η οποία δεν εφαρμόστηκε στην πράξη, στο πλαίσιο κάθετης σύμπραξης, κατά παράβαση των άρθρων 1 παρ. 1 του ν. 3959/2011 και 101 παρ. 1 ΣΛΕΕ, η οποία διήρκησε από τις 05.03.2015 έως τις 31.12.2021.

Τονίζεται ότι στην υπό κρίση υπόθεση, η κατά τα ανωτέρω διαπιστωθείσα συμφωνία καθορισμού ελάχιστων διαφημιζόμενων τιμών στο διαδίκτυο, καθώς και η σχετική συμφωνία απαγόρευσης ενεργητικών και παθητικών πωλήσεων, εφαρμόζονται και επενεργούν εντός της ελληνικής επικράτειας – και, κατ’ επέκταση, εντός της ΕΕ παρά του γεγονότος ότι η κύρια εμπλεκόμενη εταιρεία Yealink εδρεύει εκτός ΕΕ και συγκεκριμένα στην Κίνα και ως εκ τούτου εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ν. 3959/2011 και της διάταξης του άρθρου 101 ΣΛΕΕ.

Η Ολομέλεια της ΕΑ, δυνάμει της παρ. 35 της υπ’ αρ. 790/2022 απόφασης της, αποφάσισε την αποδοχή, σύμφωνα με το σκεπτικό της έκθεσης του εισηγητή, των προτάσεων Διευθέτησης Διαφοράς που υπέβαλλαν οι κάτωθι εταιρείες και την έκδοση απόφασης σύμφωνα με την οποία:

Διαπιστώνει ότι οι εταιρείες «YEALINK NETWORK TECHNOLOGY Co. Ltd» και «Allwan Επικοινωνίες Δεδομένων Ε.Π.Ε.» παραβίασαν, το άρθρο 1 του Ν. 3959/2011 και το άρθρο 101 ΣΛΕΕ, λόγω της συμμετοχής τους σε απαγορευμένη κάθετη σύμπραξη δυνάμει των πρακτικών που, συνοπτικώς στο πλαίσιο της Διαδικασίας Διευθέτησης, περιγράφηκαν στην εισήγηση.

Υποχρεώνει τις προαναφερόμενες επιχειρήσεις να παύσουν, εφόσον δεν το έχουν ήδη πράξει, και να παραλείπουν στο μέλλον τις διαπιστωθείσες παραβάσεις του άρθρου 1 του ν. 3959/2011 και του άρθρου 101 ΣΛΕΕ.

Επιβάλλει, στην «YEALINK NETWORK TECHNOLOGY Co. Ltd» πρόστιμο 83.002,59 ευρώ και στην «Allwan Επικοινωνίες Δεδομένων Ε.Π.Ε.» πρόστιμο 22.770,07 ευρώ ήτοι συνολικά πρόστιμα ποσού 105.772,66 ευρώ για την τέλεση της διαπιστωθείσας παράβασης.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι η απόφαση εκδίδεται κατά την ως άνω απλοποιημένη διαδικασία, του άρθρου 29α του ν. 3959/2011, κατόπιν της σχετικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκ μέρους των εταιρειών για την υπαγωγή τους στη διαδικασία διευθέτησης του άρθρου και των συνακόλουθων οριστικών δηλώσεων περί αποδοχής της παράβασης που διαπιστώθηκε.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη περίπτωση εξωεδαφικής εφαρμογής του ελληνικού και ενωσιακού δικαίου του ανταγωνισμού από την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά και η πρώτη φορά που η ΕΑ επιβάλει πρόστιμο τόσο στον προμηθευτή όσο και στον λιανοπωλητή στο πλαίσιο κάθετης σύμπραξης.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόστιμα ύψους 105 χιλιάδων ευρώ σε επιχειρήσεις πώλησης συσκευών τηλεπικοινωνίας και τηλεδιασκέψεων"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news