facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

Ενοχλημένη η Άγκυρα με την Ευρώπη μετά τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής – Νέα «πυρά» κατά της Ελλάδας

Καθώς η Αθήνα κεφαλαιοποιεί τα νέα απτά αποτελέσματα της στρατηγικής διεθνοποίησης, με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να καταδικάζει τον τουρκικό επεκτατισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε ξανά στην Άγκυρα το δρόμο της αποκλιμάκωσης και του παραγωγικού διαλόγου, καλώντας την παραλλήλως να εγκαταλείψει τις αβάσιμες αιτιάσεις με βάση τις οποίες αμφισβητεί την κυριαρχία ελληνικών νησιών του Αιγαίου.

«Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή όπως έχω πει πολλές φορές είναι να σταματήσει επιτέλους αυτή η ακραία επιθετική ρητορική αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας, μιας ρητορικής που είναι παντελώς μα παντελώς νομικά ανυπόστατη, εξάλλου η Ελλάδα έχει απαντήσει σε όλα τα διεθνή φόρα πολύ εμπεριστατωμένα ακυρώνοντας όλη την «τουρκική επιχειρηματολογία» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απαντώντας στο ενδεχόμενο να θέσει η Άγκυρα ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Αθήνα είναι σε απόλυτη ετοιμότητα ν’ αποδομήσει εκ νέου τις τουρκικές θέσεις, επαναλαμβάνοντας ότι δεν είναι αυτός που έχει αποκόψει τους διαύλους επικοινωνίας με τον Ταγίπ Ερντογάν.

«Προφανώς εάν τεθεί οποιοδήποτε ζήτημα αφορά τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας θα δοθούν με τον πιο αυστηρό τρόπο οι κατάλληλες απαντήσεις. Δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι της ρητορικής έντασης, η οποία συχνά στοχεύει στο εσωτερικό ακροατήριο. Εμείς θα φερόμαστε με ψυχραιμία, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα» συνεχίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Λίγες ώρες πριν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφραζε επισήμως τη βαθιά ανησυχία του για την επαναλαμβανόμενη τουρκική προκλητικότητα στη ρητορική και στο πεδίο.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του ευρωπαϊκού συμβουλίου: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο». 

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τα οποία η Αθήνα έχει υπογράψει ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής ταξιδεύει ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος θα συναντηθεί με τον ομόλογό του σεΐχη Αλ Ναγιάν. «Η συνάντηση γίνεται στο πλαίσιο της υπογραφής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα ήθελα να τον ενημερώσω για το τι αντιμετωπίζουμε στην Ανατολική Μεσόγειο, την τουρκική προκλητικότητα και την αμφισβήτηση τη κυριαρχίας των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο» αναφέρει ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Στο ανιστόρητο αναθεωρητικό αφήγημα επανέρχεται ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος αφού χαρακτήρισε την Ελλάδα «κακομαθημένη» αναφέρθηκε ανοικτά σε μια μεγαλύτερη Τουρκία. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών Τουρκίας είπε «Μην ξεχνάμε πως υπάρχει μεγαλύτερη Τουρκία από τη χώρα μας. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν μπορούμε να εγκλωβιστούμε στα σύνορα μας».

«Οι διατυπώσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι πολύ ηπιότερες, παρά την αυξημένη τουρκική επιθετικότητα» σημειώνει ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Από τα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής απουσιάζει για μία ακόμα φορά η οποιαδήποτε αναφορά σε κυρώσεις», σχολιάζει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«H αντιμετώπιση της Τουρκίας ως “στρατηγικού συμμάχου” είναι αυτή που τροφοδοτεί τη στάση και τις διεκδικήσεις του τουρκικού κράτους» λέει το ΚΚΕ.

«Η Τουρκία προαναγγέλλει εισβολή υπό την ανοχή συμμάχων, εταίρων και τη σιωπή της ΝΔ» αναφέρει η Ελληνική Λύση.

Τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα προτεινόμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε ο Ζοζέπ Μπορέλ, με επιστολή του στον Νίκο Αναστασιάδη.

Την ίδια στιγμή 29 παραβιάσεις, όλες από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πραγματοποίησε η τουρκική αεροπορία.

Με το βλέμμα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ – Ρητή καταδίκη του τουρκικού αναθεωρητισμού από την Ε.Ε.

Έχοντας στις “αποσκευές” του τη ρητή καταδίκη των 26 ευρωπαίων ηγετών κατά της Τουρκίας, όπως προκύπτει από το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός αναμένεται να ταξιδέψει σε πέντε ημέρες στη Μαδρίτη για να συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ξεκαθαρίζει δε ότι η Αθήνα επιθυμεί να διατηρηθούν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Άγκυρα, εάν ωστόσο ο Ερντογάν εκτός ατζέντας θέσει θέμα Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, τότε αυτό θα απαντηθεί με αυστηρό και τεκμηριωμένο τρόπο.

Η Αθήνα είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από το κείμενο συμπερασμάτων και την αναφορά ονομαστικά στην Τουρκία. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, καλυπτόμαστε απόλυτα από τα Συμπεράσματα, όπως αυτά υιοθετήθηκαν ομόφωνα και χωρίς μεγάλη συζήτηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την τουρκική προκλητικότητα.

Τέλος, στα πολύ θετικά της Συνόδου Κορυφής η επικύρωση και σε ανώτατο επίπεδο της άρσης του καθεστώτος εποπτείας για την χώρα μας.

Στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρεται ότι η ΕΕ καλωσορίζει την λήξη του για την Ελλάδα και τονίζεται ότι αυτό είναι ένα σημαντικό ορόσημο για την βιώσιμη ανάπτυξη, την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την συνεχιζόμενη δημοσιονομική ευθύνη.

Τα εύσημα στην χώρα μας έδωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κάνοντας λόγο για μία πολύ θετική εξέλιξη.

Νέα πυρά κατά της Ελλάδας – Ενοχλημένη η Άγκυρα με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Η γραπτή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι στις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 23-24 Ιουνίου 2022, επιδεικνύεται μια προκατειλημμένη, χωρίς οράματα και αποστασιοποιημένη στάση απέναντι στη χώρα μας. Αυτό αποτελεί απόδειξη ότι η ΕΕ δεν κατάφερε για άλλη μια φορά να βγει από τον φαύλο κύκλο σε σχέση με την Τουρκία.

Είναι απαράδεκτο να προσπαθεί η ΕΕ να νομιμοποιήσει μαξιμαλιστικές και παράνομες θέσεις σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Κατά τον ίδιο τρόπο, είναι απόλυτη ντροπή για την ΕΕ να σιωπά απέναντι στους ισχυρισμούς της Ελλάδας για 10 μίλια εναέριου χώρου, για τον εξοπλισμό των νησιών και για τις πρακτικές απώθησης που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο. Αυτές οι αποφάσεις δεν συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων, αλλά βλάπτουν και την περιφερειακή σταθερότητα. Αν και η Τουρκία διατηρεί πάντα τη στάση της υπέρ του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, η απάντηση σε αυτή την προσέγγιση της χώρας μας αποτελεί παράδειγμα πλήρους ανειλικρίνειας με στρατηγική σκόπιμης έντασης και κλιμάκωσης. Η ΕΕ θα πρέπει τώρα να συνειδητοποιήσει ότι δεν πρέπει να δεσμευτεί και να θυσιάσει τα οφέλη που θα αποκομίσει από τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας και τη συνεργασία με τη χώρα μας στις στενόμυαλες, παράνομες και μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής διοίκησης. Το απαιτούν ουσιαστικά και τα γενικά συμφέροντα της ΕΕ».

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ενοχλημένη η Άγκυρα με την Ευρώπη μετά τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής – Νέα «πυρά» κατά της Ελλάδας"

Ρωσία κατά της ένταξης Ουκρανίας και Μολδαβίας στην ΕΕ – «Θέλουν να μας περιορίσουν»

Το υπουργείο Εξωτερικών στη Ρωσία κατήγγειλε σήμερα την απόφαση των 27 να χορηγήσουν στην Ουκρανία και τη Μολδαβία καθεστώς υποψήφιων χωρών για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μεσούσης της ρωσικής επίθεσης στη γειτονική της Ουκρανία.

“Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει ότι μια γεωπολιτική μονοπώληση του χώρου ΚΑΚ συνεχίζεται ενεργά προκειμένου να περιοριστεί η Ρωσία”, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος Μαρία Ζαχάροβα.

“Με την απόφαση να χορηγήσει στην Ουκρανία και τη Μολδαβία καθεστώς υποψήφιων χωρών, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαιώνει ότι συνεχίζει να εκμεταλλεύεται ενεργά τον χώρο της Κοινότητας Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ / που αποτελείται από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης) σε γεωπολιτικό επίπεδο, για να τον χρησιμοποιεί ώστε να ‘περιορίσει’ τη Ρωσία”, πρόσθεσε.

“Δεν σκέφτονται τις αρνητικές συνέπειες από ένα τέτοιο βήμα..”, τόνισε σε ανακοίνωση.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσία κατά της ένταξης Ουκρανίας και Μολδαβίας στην ΕΕ – «Θέλουν να μας περιορίσουν»"

Τέλος η ρήτρα αναπροσαρμογής από την 1η Αυγούστου - Κατατέθηκε τροπολογία στη Βουλή

Την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας από 1η Αυγούστου 2022 εως τον Ιούλιο του 2023 προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή.

«Για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από την 1η Αυγούστου 2022 εως την 1η Ιουλίου 2023 δεν εφαρμόζεται σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας χρέωση ρήτρας αναπροσαρμογής ή αντίστοιχης ρήτρας, η οποία συνδέεται με τη διακύμανση μεγεθών της χονδρεμπορικής αγοράς, είτε πρόκειται για τιμολόγια με διακριτή αναγραφή της ανωτέρω ρήτρας είτε για τιμολόγια χωρίς διακριτή αναγραφή αυτής» αναφέρει χαρακτηριστικά η ρύθμιση ενώ σημειώνεται πως η περίοδος ισχύος της αναστολής μπορεί να επεκταθεί με υπουργική απόφαση.

Παράλληλα, η τροπολογία προβλέπει πως οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας θα ανακοινώνουν σε μηνιαία βάση, τις πάγιες χρεώσεις και τις χρεώσεις προμήθειας στα τιμολόγιά τους ενώ παρέχεται η δυνατότητα σε όλους τους πελάτες να επιλέξουν άλλο τύπο τιμολογίου προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε περίπτωση που δεν έχουν σύμβαση προμήθειας σε ισχύ.

Επίσης, για όλη τη διάρκεια ισχύος των προτεινόμενων διατάξεων:

-        Επιτρέπεται η αλλαγή προμηθευτή ή τιμολογίου προμήθειας συνέπεια της μεταβολής των χρεώσεων προμήθειας, αζημίως για τους πελάτες και χωρίς δικαίωμα αποζημίωσης του προμηθευτή

-        Αποτυπώνονται σε ειδικό πεδίο στους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, που εκδίδονται μετά την έναρξη ισχύος των προτεινόμενων διατάξεων, οι χρεώσεις ρήτρας αναπροσαρμογής ή αντίστοιχης χρέωσης που αφορούν στη συγκεκριμένη περίοδο κατανάλωσης.

-        Αναγράφονται διακριτά στους λογαριασμούς κατανάλωσης όλες οι χρεώσεις προμήθειας για τα προαναφερόμενα τιμολόγια καθώς και το ποσό της επιδότησης από πόρους του ειδικού λογαριασμού «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης»

Δείτε εδώ όλη την τροπολογία

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τέλος η ρήτρα αναπροσαρμογής από την 1η Αυγούστου - Κατατέθηκε τροπολογία στη Βουλή"

Οι ΗΠΑ απέρριψαν το αίτημα της Τουρκία να κατοχυρώσει εμπορικά τον όρο «Turkaegean» – Έχει δώσει έγκριση η ΕΕ από το 2021

Οι ΗΠΑ απέρριψαν την κατοχύρωση από μέρους της Τουρκίας τον  όρο «Turkaegean» για εμπορικές χρήσεις, δίνοντας ένα νέο «χαστούκι» στην Άγκυρα για την προκλητική της συμπεριφορά.

Ο Οργανισμός Τουρισμού της Τουρκίας είχε ζητήσει από το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ να κατοχυρώσουν τον όρο «Turkaegean» και τη χρήση του για διαφημιστικούς και τουριστικούς σκοπούς, και συγκεκριμένα για διαφημίσεις στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση, το Διαδίκτυο και αλλού, για την ενοικίαση τουριστικών ακινήτων, αυτοκινήτων, αλλά και την παροχή νομικών και άλλων υπηρεσιών.

Ωστόσο όπως αναφέρει ο λογαριασμός «Greek Analyst» στο Twitter, οι ΗΠΑ απέρριψαν στο σύνολό του το τουρκικό αίτημα.

Στον αντίποδα, ωστόσο, φαίνεται ότι αυτό που αρνήθηκαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία, το… επέτρεψε η Ευρωπαϊκή Ένωση -ή, καλύτερα, το έχει επιτρέψει ήδη από τα τέλη του 2021. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το naftemporiki.gr, η Επιτροπή Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) έχει κάνει αποδεκτή -χωρίς καμία ένσταση- την τουρκική απαίτηση, να «οικειοποιηθεί» έμμεσα τη θάλασσα του Αιγαίου, πατεντάροντας το «Turkaegean» για τουριστικούς σκοπούς.

Αντίθετα, η Τουρκία κατάφερε να κατοχυρώσει τον όρο στην ΕΕ. Η αρμόδια ευρωπαϊκή υπηρεσία για την κατοχύρωση εμπορικών σημάτων φέρεται να έκανε δεκτό τον όρος, ήδη από τις 15 Δεκεμβρίου του 2021  και με ημερομηνία λήξης την 16 Ιουλίου του 2031.

Το θέμα εγείρε κινδύνους, καθώς ουσιαστικά η απόφαση αυτή ανοίγει ένα «παράθυρο» στην Άγκυρα, ώστε να συνεχίσει τις προκλήσεις της στο Αιγαίο.

 mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι ΗΠΑ απέρριψαν το αίτημα της Τουρκία να κατοχυρώσει εμπορικά τον όρο «Turkaegean» – Έχει δώσει έγκριση η ΕΕ από το 2021"

Θύμωσαν στα Σκόπια γιατί ο Μακρόν τους αποκάλεσε «Βορειομακεδόνες»

Η φράση «Βορειομακεδόνες» που χρησιμοποίησε αργά το βράδυ της Πέμπτης ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Σαρλ Μισέλ ήταν αρκετή για να δημιουργήσει διπλωματική σύγκρουση ανάμεσα σε Γαλλία και Βόρεια Μακεδονία.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στο γαλλικό σχέδιο έτσι ώστε να αρθεί το βέτο που έχει θέσει η Βουλγαρία στην πρόταση ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε.

«Είμαστε κοντά σε μία συμφωνία που αποδίδει δικαιοσύνη στα βουλγαρικά αιτήματα και είναι συμβατό με αυτά που η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να κάνει. Χρειάζεται διορατικότητα και εμπιστοσύνη. Τις επόμενες ώρες θα διεξαχθεί ψηφοφορία στο βουλγαρικό κοινοβούλιο. Θα έχουμε το βλέμμα μας στον Βούλγαρο πρόεδρο και στα κόμματα της πλειοψηφίας, που αποτελούν τον κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά και στα κόμμα της αντιπολίτευσης, που έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μακρόν.

«Με τους Βορειομακεδόνες θα κοιτάξουμε τις επόμενες ώρες να βρούμε τρόπους ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία και να περάσει σε επίπεδο πρεσβευτών την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να ξεμπλοκάρει η διαδικασία», τόνισε στη συνέχεια. 

Τα λεγόμενα του Μακρόν προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στη Βόρεια Μακεδονία με τον υπουργό Εξωτερικών Μπουγιάρ Οσμάνι να σημειώνει πως επρόκειτο για ακούσιο λάθος. 

«Επικοινωνήσαμε με την πρεσβεία της Γαλλίας για το πόσο θα πρέπει να είναι σεβαστοί οι τύποι, αλλά από χθες έχει υπάρξει και επικοινωνία με τη γαλλική αποστολή. Ο πρωθυπουργός μας επικοινώνησε με τον Μακρόν στις Βρυξέλλες. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για ακούσιο λάθος. Ο Μακρόν δεν έχει διλήμματα για το όνομα και την ταυτότητα και για τα ζητήματα που έχουν καθοριστεί εδώ και στα Ηνωμένα Έθνη», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Θύμωσαν στα Σκόπια γιατί ο Μακρόν τους αποκάλεσε «Βορειομακεδόνες»"

Άμβλωση: Διεθνής κατακραυγή μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ

Πολλές είναι οι αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ μετά από 50 χρόνια να ακυρώσει το δικαίωμα στην άμβλωση.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε «μεγάλη οπισθοδρόμηση» την απόφαση του αμερικανικού Ανωτάτου Δικαστηρίου που ακύρωσε σήμερα μια απόφαση-ορόσημο που εδώ και περίπου μισό αιώνα διασφάλιζε το δικαίωμα των Αμερικανίδων στην άμβλωση.

«Είναι μια πολύ σημαντική απόφαση. Οφείλω να σας πω, νομίζω ότι είναι μια μεγάλη οπισθοδρόμηση», είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Κιγκάλι, όπου ο Βρετανός πρωθυπουργός συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής της Κοινοπολιτείας.

«Πάντα πίστευα στο δικαίωμα μιας γυναίκας στην επιλογή και εμμένω σε αυτή την άποψη και γι’ αυτό το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τους νόμους που το επιτρέπει», τόνισε ο Τζόνσον.

Μακρόν: «Η άμβλωση θεμελιώδες δικαίωμα των γυναικών» 

Αντιδρώντας στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι η άμβλωση είναι θεμελιώδες δικαίωμα για τις γυναίκες.

“Η άμβλωση είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα για όλες τις γυναίκες. Πρέπει να το προστατεύσουμε. Θα ήθελα να εκφράσω την αλληλεγγύη μου σε όλες εκείνες τις γυναίκες των οποίων οι ελευθερίες τέθηκαν σήμερα σε κίνδυνο από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ”, έγραψε ο Μακρόν σε ανάρτηση στο twitter.

Τριντό: «Φρικιαστική απόφαση»

Ο Τζάστιν Τριντό χαρακτήρισε «φρικιαστική» την απόφαση που ανέτρεψε το δικαίωμα στην άμβλωση, με τον Καναδό πρωθυπουργό να εκφράζει την συμπόνοια του στις γυναίκες που «χάνουν το νόμιμο δικαίωμά τους στην άμβλωση».

«Οι ειδήσεις που έρχονται από τις ΗΠΑ είναι φρικιαστικές. Η καρδιά μου είναι μαζί με τα εκατομμύρια των Αμερικανίδων που τώρα πρόκειται να χάσουν το νόμιμο δικαίωμά τους για άμβλωση», έγραψε ο Τριντό στο Twitter.

«Καμία κυβέρνηση, κανένας πολιτικός ή άνδρας δεν πρέπει να λέει σε μια γυναίκα τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει με το σώμα της», είπε.

Γκουτέρες: Η απαγόρευση της άμβλωσης δεν την σταματά, απλώς την καθιστά πιο θανατηφόρα

Ο περιορισμός της πρόσβασης στην άμβλωση δεν εμποδίζει τους ανθρώπους να αναζητούν αυτή τη διαδικασία, «απλώς την καθιστά πιο θανατηφόρα», υποστήριξε σήμερα ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Η σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα δικαιώματα είναι το θεμέλιο μιας ζωής επιλογής, ενδυνάμωσης και ισότητας για τις γυναίκες και τα κορίτσια» είπε στους δημοσιογράφους ο Στεφάν Ντουζαρίτς. «Ο περιορισμός της πρόσβασης στην άμβλωση δεν εμποδίζει τους ανθρώπους να ζητούν την άμβλωση, απλώς την κάνει πιο θανατηφόρα», προειδοποίησε.

Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA) ανέφερε ότι σχεδόν οι μισές αμβλώσεις, το 45%, που γίνονται σήμερα στον κόσμο είναι «μη ασφαλείς», γεγονός που καθιστά τη διαδικασία αυτή την κυριότερη αιτία θανάτου των εγκύων.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ συνιστά «μεγάλη οπισθοδρόμηση» και «τεράστιο πλήγμα» στα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων, ανέφερε εξάλλου σε ανακοίνωσή της η Μισέλ Μπατσελέτ, η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με το UNFPA, σχεδόν οι μισές εγκυμοσύνες σε όλον τον κόσμο δεν είναι προγραμματισμένες και πάνω από το 60% από αυτές μπορεί να καταλήξουν σε άμβλωση. Υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ και άλλες 178 χώρες στήριξαν το 1994 ένα πρόγραμμα που «αναγνώριζε πόσο θανατηφόρα επικίνδυνες είναι οι αμβλώσεις και προέτρεπε όλες τις χώρες να παρέχουν φροντίδα στις γυναίκες μετά τον τερματισμό της κύησης για να σωθούν ζωές», ανεξάρτητα με το αν είναι νόμιμη η άμβλωση ή όχι.

Να σημειωθεί ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε διακόψει τη χρηματοδότηση του UNFPA επειδή «στηρίζει ή συμμετέχει στη διαχείριση ενός προγράμματος εξαναγκαστικών αμβλώσεων ή ακούσιων στειρώσεων», κάτι που διαψεύδεται από τα Ηνωμένα Έθνη. Ο διάδοχος του Τραμπ, ο Τζο Μπάιντεν, αποκατέστησε τη χρηματοδότηση του Ταμείου.

Κολονά: «Οπισθοδρόμηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα»

Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά έκανε λόγο για μια μεγάλη οπισθοδρόμηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

“Σάστισμα: η ανατροπή από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ σχετικά με το δικαίωμα στην άμβλωση σηματοδοτεί μια σημαντική οπισθοδρόμηση για τα θεμελιώδη δικαιώματα. Η Γαλλία θα συνεχίσει να είναι έτοιμη να τα υπερασπιστεί”, έγραψε η Κολονά με ανάρτηση στο Twitter.

ΟΗΕ: «Τρομερό πλήγμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών» 

Η ακύρωση του δικαιώματος στην άμβλωση που αποφάσισε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ «είναι ένα τρομερό πλήγμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων», δήλωσε η Μισέλ Μπατσελέτ, Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Η πρόσβαση σε ασφαλή, νόμιμη και αποτελεσματική άμβλωση είναι γερά ριζωμένη στο διεθνές ανθρώπινο δίκαιο και είναι κεντρικής σημασίας για την αυτονομία και την ικανότητα των γυναικών να κάνουν τις δικές τους επιλογές», ανέφερε η Μπατσελέτ σε ανακοίνωσή της.

ΑΠΕ ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Άμβλωση: Διεθνής κατακραυγή μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ"

Βατικανό: Έπαινοι για την απαγόρευση των αμβλώσεων στις ΗΠΑ

Η Ποντιφική Ακαδημία για τη Ζωή επαίνεσε σήμερα την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τις αμβλώσεις λέγοντας ότι αυτή «θέτει προκλήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο» για ζητήματα ζωής.

Ο οργανισμός αυτός του Βατικανού υπογράμμισε επίσης σε ανακοίνωσή του ότι η υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής δεν μπορεί να περιορίζεται σε ατομικά δικαιώματα, επειδή η ζωή είναι ένα ένα θέμα «ευρείας κοινωνικής σημασίας».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Βατικανό: Έπαινοι για την απαγόρευση των αμβλώσεων στις ΗΠΑ"

Μπάιντεν για την απόφαση απαγόρευσης των αμβλώσεων: Οι γυναίκες θα αναγκάζονται να μεγαλώνουν το παιδί του βιαστή τους

Τη σαφή δυσαρέσκειά του εκδήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος για την ανακοίνωση του Ανώτατου Δικαστηρίου που δίνει τη δυνατότητα στις πολιτείες να απαγορεύουν τις αμβλώσεις, ανατρέπτοντας μια απόφαση 50 χρόνων. Ο Τζο Μπάιντεν, που έχει γνωστοποιήσει την αντίθεσή του στην πολιτική της απαγόρευσης, χαρακτήρισε λυπηρή την ημέρα αυτήν τόσο για τη Δικαιοσύνη όσο και για την Αμερική, δεσμεύτηκε να προστατεύσει τα δικαιώματα και την υγεία των γυναικών, ενώ την ίδια στιγμή υπογράμμισε ότι ο «αγώνας δεν έχει τελειώσει».

Στο διάγγελμά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ στράφηκε εναντίον της προηγούμενης κυβέρνησης των Ρεπουμπλικανών, ενώ έθεσε ζήτημα ασφάλειας γυναικών για τις οποίες είπε ότι θα υποχρεούνται να μεγαλώνουν ακόμη και το παιδί του βιαστή τους

«Φανταστείτε μια γυναίκα να πρέπει να βιώνει τις τραγικές συνέπειες ενός επεισοδίου που εκτυλίχθηκε σε βάρος της. Με συγκλονίζει αυτό» τόνισε ο Μπάιντεν, κάνοντας λόγο για κάτι πραγματικά σκληρό. 

«Η υγεία των γυναικών και του έθνους μας βρίσκεται σε κίνδυνο» δήλωσε, ακόμη, ο Μπάιντεν ο οποίος μίλησε παράλληλα για μια απόφαση που γυρνά την Αμερική 150 χρόνια πίσω.

Στο μήνυμά του ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε, πάντως, ότι η μάχη δεν έχει τελειώσει, ενώ κάλεσε το Κογκρέσο να δράσει και τους Αμερικανούς να ψηφίσουν. 

Τόνισε, την ίδια στιγμή, ότι η απόφαση του 1973  Roe V Wade θα πρέπει να καταστεί ομοσπονδιακός νόμος, ενώ μίλησε για την ανάγκη να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα στην ιδιωτική ζωή, την ελευθερία και την ισότητα. 

Παράλληλα, ο Μπάιντεν διεμήνυσε ότι θα πράξει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει τα δικαιώματα των γυναικών.

«Οι πολιτικοί δεν μπορούν να παρεμβαίνουν στις αποφάσεις που πρέπει να λαμβάνονται ύστερα από συνομιλίες γυναικών με τους γιατρούς τους», συμπλήρωσε. 

Ο Μπάιντεν απηύθυνε έκκληση να συνεχιστεί ειρηνικά ο αγώνας και να προασπιστεί το δικαίωμα στην άμβλωση και όλες τις άλλες «προσωπικές ελευθερίες» καθώς πλησιάζουν οι ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές που προαναγγέλλονται δύσκολες για το στρατόπεδο των Δημοκρατικών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκαθάρισε, πάντως, ότι ο λαός θα έχει τον τελικό λόγο ενώ μίλησε για εξωφρενική απόφαση και οπισθοδρόμηση. 

Οι πολιτείες Καλιφόρνια, Όρεγκον και Ουάσινγκτον δεσμεύονται να υπερασπιστούν την πρόσβαση στην άμβλωση

Το υπουργείο Δικαιοσύνης θα χρησιμοποιήσει κάθε εργαλείο που έχει στη διάθεσή του για την προστασία της αναπαραγωγικής ελευθερίας και οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες μπορεί να συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας στο βαθμό που επιτρέπεται από την ομοσπονδιακή νομοθεσία, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για το δικαίωμα στην άμβλωση.

«Αυτή η απόφαση προκαλεί ένα καταστροφικό πλήγμα στην αναπαραγωγική ελευθερία στις ΗΠΑ. Θα έχει άμεσο και μη αναστρέψιμο αντίκτυπο στις ζωές των ανθρώπων σε ολόκληρη τη χώρα», ανέφερε ο Γκάρλαντ σε ανακοίνωσή του. «Και αυτό θα είναι πολύ δυσανάλογο ως προς την επίδρασή του – με τα μεγαλύτερα βάρη να τα νιώθουν οι έγχρωμοι και εκείνοι με περιορισμένα οικονομικά μέσα».

Παράλληλα, τρεις προοδευτικές πολιτείες στη δυτική ακτή ανακοίνωσαν ότι δεσμεύονται από κοινού να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην άμβλωση, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

«Οι κυβερνήτες της Καλιφόρνια, του Όρεγκον και της Ουάσινγκτον δεσμεύτηκαν σήμερα να υπερασπιστούν την πρόσβαση στην αναπαραγωγική υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένων της άμβλωσης και της αντισύλληψης, και δεσμεύτηκαν να προστατεύσουν τους ασθενείς και τους γιατρούς από προσπάθειες άλλων πολιτειών να εξάγουν την απαγόρευση της άμβλωσης στις πολιτείες μας», τόνισαν σε ανακοίνωσή τους.

Οι πρώτες αντιδράσεις - σχόλια

Πελόζι: «Οι Αμερικανίδες έχουν λιγότερες ελευθερίες από τις μητέρες τους»

Η εκπρόσωπος των Δημοκρατικών Νάνσι Πελόζι χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου ως το αποτέλεσμα των «ακραίων και σκοτεινών στόχων των Ρεπουμπλικανών να καταργήσουν το δικαίωμα των γυναικών να λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις για την αναπαραγωγή».

Η ίδια κατηγόρησε τον τέως πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και την πλειοψηφία των συντηρητικών δικαστών στο Ανώτατο Δικαστήριο, που «έδωσαν στις Αμερικανίδες λιγότερη ελευθερία από ό,τι είχαν οι μητέρες τους».

Κατέληξε, δε, ότι οι Δημοκρατικοί θα συνεχίσουν να μάχονται υπέρ του δικαιώματος στην άμβλώση.

Τραμπ: Επιστροφή των δικαιωμάτων τα οποία θα έπρεπε να είχαν δοθεί εδώ και πολύ καιρό

Ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Ντόναλντ Τραμπ, επαίνεσε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να ανατρέψει το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση.

Ο Τραμπ είπε στο Fox News: «Πρόκειται για τήρηση του Συντάγματος και επιστροφή των δικαιωμάτων τα οποία θα έπρεπε να είχαν δοθεί εδώ και πολύ καιρό».

Όταν ρωτήθηκε για το πώς θα μειωθεί η αντίδραση μεταξύ των υποστηρικτών του που είναι υπέρ της άμβλωσης, ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Νομίζω ότι, τελικά, αυτό είναι κάτι που θα λειτουργήσει για όλους».

Πρόσθεσε ότι, η απόφαση θα αφήσει το θέμα στις πολιτείες (των ΗΠΑ), «όπου πάντα ανήκε».

Δήμαρχος Νέας Υόρκης: «Ελάτε εδώ για άμβλωση»

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης ανέφερε ότι η Πολιτεία του «καλωσορίζει» τις γυναίκες που θέλουν να κάνουν άμβλωση, δεδομένου ότι εκεί δεν θα ισχύσει αυτή η απόφαση. «Η σημερινή απόφαση βάζει ζωές σε κίνδυνο», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Πού εφαρμόστηκε πρώτα η απόφαση και τι σημαίνει 

Ο Γενικός Εισαγγελέας του Μιζούρι ανακοίνωσε ότι η συντηρητική αμερικανική πολιτεία έγινε η «πρώτη» που απαγόρευσε την οικειοθελή διακοπή της εγκυμοσύνης μετά την ιστορική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

«Αυτή είναι μια μνημειώδης ημέρα για την ιερότητα της ζωής», είπε ο Έρικ Σμιτ σε ένα tweet συνοδευόμενο από μια εικόνα που τον δείχνει να επικυρώνει το νομοσχέδιο που «πραγματικά» τερματίζει τις αμβλώσεις στο Μιζούρι, μια Πολιτεία που είχε μόνο μία κλινική που επέτρεπε μια τέτοια επέμβαση.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε την παλαιότερη ετυμηγορία του, την απόφαση Roe v Wade από το 1973, η οποία επέτρεπε τις αμβλώσεις.

Οι Πολιτείες θα μπορούν πλέον να απαγορεύουν τη διαδικασία.  «Το Σύνταγμα δεν εκχωρεί το δικαίωμα σε άμβλωση», αναφέρει η απόφαση που προσθέτει ότι «η εξουσία για τη ρύθμιση των αμβλώσεων πρέπει να επιτρέψει στον λαό και τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του».

Αυτή η μετάθεση της ευθύνης στις Πολιτείες μπορεί να αναδειχθεί στα μείζονα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα των επόμενων ετών. Σε κάποιες από αυτές, όπως η Πενσυλβάνια, το Μίσιγκαν και το Γουισκόνσιν, όπου οι απόψεις είναι σχεδόν διχασμένες, η λύση θα δοθεί με τις τοπικές εκλογές. Σε άλλες θα ανοίξει ένας νέος κύκλος νομικών μαχών, σημειώνει το BBC, όπως για παράδειγμα αν οι γυναίκες θα μπορούν να ταξιδεύουν σε Πολιτείες όπου η διαδικασία επιτρέπεται ή αν θα μπορούν να παραγγέλνουν ταχυδρομικά φαρμακευτική αγωγή για τις αμβλώσεις. 

Ηδη 13 (και πιθανόν και άλλες σύντομα) Πολιτείες έχουν περάσει νόμους που απαγορεύουν την άμβλωση από τη στιγμή της δημοσίευσης της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 36 εκατ. γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας χάνουν το δικαιώμα.

Αφορμή για την ιστορική ανατροπή ήταν η υπόθεση Dobbs v Jackson Women's Health Organization, η οποία αφορά την απαγόρευση που έθεσε η Πολιτεία του Μισισίπι η οποία απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά τις 15 εβδομάδες. Το Δικαστήριο δικαίωσε την Πολιτεία, βάζοντας τέλος στο συνταγματικό δικαίωμα.

Είναι εξαιρετικά σπάνια αυτή η νομική ανατροπή από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Εξι από τους εννέα δικαστές ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης. Τρεις από τους δικαστές της πλειοψηφίας είχαν διοριστεί από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Πολιτικός σεισμός

Η απόφαση, όπως σημειώνουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, αφαιρεί το δικαίωμα των γυναικών να αποφασίζουν για την διακοπή της κύησης. Προσθέτουν ότι θα μεταμορφώσει την πολιτική ζωή στη χώρα και θα φέρει ένα ντόμινο ολικών απαγορεύσεων σε περίπου τις μισές από τις 50 πολιτείες.

Στις αρχές Μαΐου είχε διαρρεύσει το προσχέδιο απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου το οποίο έδειχνε ότι το Δικαστήριο, στο οποίο πλειοψηφούν οι συντηρητικούς δικαστές, θα ακύρωνε την απόφαση του 1973. Η πρωτοφανής στην ιστορία του θεσμού διαρροή προκάλεσε κινητοποιήσεις, αλλά ήταν αργά.

Το ζήτημα, σε κάθε περίπτωση, δίχαζε την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ. Οι Ρεπουμπλικανοί το είχαν θέσει στο κέντρο της πολιτικής τους, πιέζοντας με κάθε τρόπο για την άρση της απόφασης του 1973. Η πλειονότητα της κοινής γνώμης φαίνεται πάντως ότι τάσσεται υπέρ της νομοποίησης. Πρόσφατη δημοσκόπηση, αναφέρουν οι New York Times δείχνει ότι το 62,3% ήταν υπέρ της διατήρησης της Roe v Wade και 37,8% ζητούσαν την ανατροπή.

Στην πορεία η μία μετά την άλλη πολιτείες, κυρίως από τον συντηρητικό Νότο, προσπάθησαν να βάλουν όλο και πιο αυστηρούς περιορισμούς, σταματώντας ένα βήμα πριν από την πλήρη απαγόρευση που ήταν αντισυνταγματική όσο ίσχυε η Roe v Wade.

Τι όριζε η απόφαση του 1973

Η απόφαση του 1973, τότε με 7 υπέρ και 2 ψήφους κατά, κατοχύρωσε το δικαίωμα των γυναικών σε μια νόμιμη -και ιατρικά ασφαλή- διαδικασία. Επέτρεπε, για την ακρίβεια, τις αμβλώσεις στο πρώτο τρίμηνο της κύησης, αλλά επέτρεπε και περιορισμούς στο δεύτερο και απαγορεύσεις στο τρίτο τρίμηνο.

Στην πράξη καταργούσε τους νόμους αρκετών πολιτειών οι οποίες απαγόρευαν τις αμβλώσεις. Το Δικαστήριο είχε αποφασίσει τότε δεν μπορεί να απαγορεύσει τις αμβλώσεις πριν από τις 28 εβδομάδες κύησης, οι οποίες ήταν τότε το όριο βιωσιμότητας, δηλαδή το όριο μετά το οποίο μπορεί να επιβιώσει ένα νεογνό αν γεννηθεί πρόωρα (σήμερα, με τις προόδους της ιατρικής το όριο μπορεί να είναι και 23 εβδομάδες).

Αλλά στην πορεία  το Δικαστήριο, με νεότερες αποφάσεις του διεύρυνε τη  δυνατότητα  των Πολιτειών να θεσπίσουν περιορισμούς. Το ερώτημα ήταν, πάντως, πόσο μακριά θα μπορούσαν να πάνε οι περιορισμοί και πολλές Πολιτείες το εκμεταλλεύτηκαν όσο περισσότερο μπορούσαν.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μπάιντεν για την απόφαση απαγόρευσης των αμβλώσεων: Οι γυναίκες θα αναγκάζονται να μεγαλώνουν το παιδί του βιαστή τους"

Καιρός αύριο: Τοπικές βροχές και καταιγίδες – Πού θα φτάσει η θερμοκρασία

Άστατος θα είναι ο καιρός αύριο Σάββατο (25.06.2022) με τοπικές βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές.

Στη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βόρειου Αιγαίου προβλέπονται νεφώσεις από το μεσημέρι με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το απόγευμα πιθανόν να είναι έντονα.

Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε και υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.

Η ορατότητα στα βόρεια και τα δυτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες

Οι άνεμοι στα κεντρικά και βόρεια πελάγη θα είναι μεταβλητοί 3 με 5 και στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια τους 33 με 34 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς και στο Αιγαίο τους 31 με 32 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από το μεσημέρι νότιοι 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από το μεσημέρι θα αυξηθούν και πιθανόν να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 33 βαθμούς Κελσίου

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος. Από το μεσημέρι νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες που από το απόγευμα πιθανόν να είναι τοπικά έντονες. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά με πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων στα ορεινά. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από το μεσημέρι στα νότια 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Στα ηπειρωτικά από 20 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά του Ιονίου από 25 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που το μεσημέρι – απόγευμα θα είναι αυξημένες και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα νότια από το μεσημέρι νότιοι νοτιανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Στις Κυκλάδες μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στην Κρήτη αρχικά βόρειοι 4 με 6 μποφόρ και από το μεσημέρι δυτικοί βορειοδυτικοί ίδιας έντασης.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 31 και στη νότια Κρήτη έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα Δωδεκάνησα γενικά αίθριος. Στα νησιά του ανατολικού Αγαίου από το μεσημέρι νεφώσεις και στα βόρεια τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα Δωδεκάνησα βορείων διευθύνσεων 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Το μεσημέρι απόγευμα πρόσκαιρες νεφώσεις με πιθανότητα για τοπικές βροχές στα βόρεια.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Τοπικές βροχές και καταιγίδες – Πού θα φτάσει η θερμοκρασία"

11.972 νέα κρούσματα, 13 θάνατοι και 86 διασωληνωμένοι από CoViD

Aύξηση των κρουσμάτων και της θετικότητας κατέγραψε το σημερινό επιδημιολογικό δελτίο. 

Στην ανακοίνωση 11.972 νέων μολύνσεων από κορωνοϊό και 13 ακόμη θανάτων ασθενών με CoViD, προέβησαν την Παρασκευή οι υπεύθυνοι του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Τα στοιχεία αυτά έχουν ενσωματωθεί στο γράφημα του iatronet.gr με την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας και παρατίθενται συνοπτικά στον ακόλουθο πίνακα.

  ΣΗΜΕΡΑ ΧΘΕΣ
Νέα κρούσματα 11.972   10.474     
Κρούσματα σε παιδιά 2.217 2.054
Σύνολο κρουσμάτων 3.595.498  3.583.526     
Επαναλοιμώξεις 24ωρου 2.000  1.797   
Νέοι θάνατοι 13  17  
Σύνολο θανάτων 30.154      30.141       
Διασωληνωμένοι 86  88  
Ανεμβολίαστοι διασωληνωμένοι 42   45
Έξοδοι από τις ΜΕΘ 3 2
Εισαγωγές σε νοσοκομεία  219   192   
Σύνολο τεστ PCR 11.570.504  11.558.337    
Σύνολο rapid tests  73.136.701  73.038.602  
Τεστ ημέρας 110.266   113.577      
Θετικότητα τεστ 10,85%      9,22%     
  • 7.344 στην Αττική (6.401 χθες).
  • 874 στη Θεσσαλονίκη (794 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 872 από την Ανατολική Αττική (796 χθες).
  • 1.374 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (1.181 χθες).
  • 243 από τη Δυτική Αττική (163 χθες).
  • 901 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (807 χθες).
  • 2.032 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (1.706 χθες).
  • 984 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (884 χθες).
  • 853 από τον Πειραιά (784 χθες).
  • 85 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (80 χθες).
Κατανομή

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε 64 επιπλέον Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 190 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 6 στην ΠΕ Άνδρου
  • 137 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 72 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 37 στην ΠΕ Άρτας.
  • 369 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 54 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 4 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 43 στην ΠΕ Δράμας.
  • 76 στην ΠΕ Έβρου.
  • 198 στην ΠΕ Εύβοιας..
  • 76 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 100 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 79 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 619 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 13 στην ΠΕ Θάσου.
  • 34 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 64 στην ΠΕ Θήρας.
  • 2 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 7 στην ΠΕ Ικαρίας.
  • 102 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 84 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 6 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 60 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 16 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 5 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 6 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 231 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 52 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 32 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 57 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 142 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 84 στην ΠΕ Κω.
  • 33 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 235 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 123 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 56 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 25 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 4 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 117 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 161 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 30 στην ΠΕ Μήλου.
  • 44 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 37 στην ΠΕ Νάξου.
  • 38 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 41 στην ΠΕ Πάρου.
  • 37 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 70 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 66 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 124 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 37 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 245 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 15 στην ΠΕ Σάμου.
  • 60 στην ΠΕ Σερρών.
  • 10 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 42 στην ΠΕ Σύρου.
  • 17 στην ΠΕ Τήνου.
  • 62 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 57 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 12 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 17 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 49 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 311 στην ΠΕ Χανίων.
  • 32 στην ΠΕ Χίου.

486 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (371 χθες).

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "11.972 νέα κρούσματα, 13 θάνατοι και 86 διασωληνωμένοι από CoViD "

ΗΠΑ: Οι αντιδράσεις μετά την απόφαση για ανατροπή του δικαιώματος στην άμβλωση

Μοιρασμένες είναι οι αντιδράσεις μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις ΗΠΑ η οποία ανατρέπει τον νόμο για το δικαίωμα στην άμβλωση. 

Η αμερικανική συντηρητική δεξιά υποδέχθηκε με θέρμη την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που «πετάχτηκε στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας» το δικαίωμα στην άμβλωση, ενώ η αριστερά και πολλές οργανώσεις από την άλλη δεσμεύτηκαν ότι θα συνεχίσουν να «μάχονται» για να υπερασπίζονται αυτό το δικαίωμα των γυναικών.

«Επιστρέφοντας το ερώτημα της άμβλωσης στις Πολιτείες και στους ανθρώπους, το Ανώτατο Δικαστήριο διόρθωσε ένα ιστορικό λάθος», χαιρέτισε με μήνυμά του στο Twitter ο πρώην αντιπρόεδρος Μάικ Πενς στην κυβέρνηση Τραμπ.

Τώρα που η απόφαση η οποία θωράκιζε αυτό το δικαίωμα για σχεδόν 50 χρόνια σε ομοσπονδιακό επίπεδο «πετάχτηκε στον κάδο των σκουπιδιών της ιστορίας, ανοίγει μια νέα αρένα», πρόσθεσε ο Ρεπουμπλικάνος Πενς, ένθερμος Χριστιανός Ευαγγελιστής, που δίνει «μια δεύτερη ευκαιρία για μια ζωή» και προτρέπει κάθε πολιτεία της χώρας να απαγορεύσει τις αμβλώσεις.

«Εξωφρενική και σπαρακτική απόφαση»

«Αυτή η βάρβαρη απόφαση είναι εξωφρενική και σπαρακτική. Αλλά μην έχετε αυταπάτες: τα δικαιώματα των γυναικών και όλων των Αμερικανών θα είναι στα ψηφοδέλτια αυτόν τον Νοέμβριο», δήλωσε η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, αναφερόμενη στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ αργότερα φέτος.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μιτς Μακόνελ έκανε λόγο «για μια ιστορική νίκη για το Σύνταγμα και για τους πιο ευάλωτους στην κοινωνία μας». «(Αυτή η απόφαση) είναι γενναία και ορθή», είπε.

«Σήμερα, το Ανώτατο Δικαστήριο όχι μόνο ανέτρεψε σχεδόν 50 χρόνια δικαστικού προηγούμενου, αλλά υποβίβασε την άκρως προσωπική απόφαση που μπορεί να πάρει κάποιος στα καπρίτσια πολιτικών και ιδεολόγων – εξαπολύοντας επίθεση στις θεμελιώδεις ελευθερίες εκατομμυρίων Αμερικανίδων», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε πολύ απογοητευμένος από την απόφαση. «Είμαι πολύ απογοητευμένος, γιατί τα δικαιώματα των γυναικών πρέπει να προστατεύονται. Και θα περίμενα από την Αμερική να προστατεύσει αυτά τα δικαιώματα», δήλωσε στο Reuters ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους στο περιθώριο συνόδου κορυφής της Κοινοπολιτείας στη Ρουάντα.

Η αμερικανική οργάνωση Pro-Life αναφέρθηκε σε «μια αξέχαστη ημέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Από ιστορική πλευρά, το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, με πλειοψηφία συντηρητικών δικαστών μετά τους διορισμούς που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ, ενταφίασε μια απόφασή που, για σχεδόν μισό αιώνα, εγγυάται το δικαίωμα των Αμερικανίδων στην άμβλωση, μια απόφαση που δεν έγινε ποτέ δεκτή από τη θρησκευτική δεξιά.

«Σήμερα κλαίμε, αύριο πολεμάμε» 

Αυτή η απόφαση δεν καθιστά παράνομο τον τερματισμό της κύησης, αλλά επαναφέρει τις ΗΠΑ στην κατάσταση που ίσχυε πριν από την εμβληματική απόφαση Roe v. Wade του 1973, όταν κάθε πολιτεία ήταν ελεύθερη να επιτρέψει την άμβλωση ή όχι.

«Σήμερα κλαίμε. Αύριο πολεμάμε», πρόσθεσε η Δημοκρατική γερουσιαστής Τζιν Σαχίν.

Η κύρια αμερικανική οργάνωση οικογενειακού προγραμματισμού υποσχέθηκε να συνεχίσει να «παλεύει» για να αποκαταστήσει αυτό το δικαίωμα και να το διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερο σε τοπικό επίπεδο. «Πιθανόν νιώθετε πολλά συναισθήματα – πόνο, θυμό, σύγχυση. Δεν πειράζει, είμαστε μαζί σας και δεν θα σταματήσουμε ποτέ να παλεύουμε για εσάς», έγραψε στο Twitter η Planned Parenthood.

Το ίδιο μήνυμα από την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία, η οποία ζητά «δράση» για την «προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση στις Ηνωμένες Πολιτείες». «Δεν είσαι ελεύθερος αν δεν μπορείς να αποφασίσεις για το μέλλον σου. Η άμβλωση είναι ανθρώπινο δικαίωμα», επέμεινε.

ΑΠΕ ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ: Οι αντιδράσεις μετά την απόφαση για ανατροπή του δικαιώματος στην άμβλωση"

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Περισσότεροι οι δικαιούχοι με αλλαγή στην πλατφόρμα allazosyskevi

Με έκτακτη ανακοίνωση η οποία αναρτήθηκε στην πλατφόρμα allazosyskevi τονίζεται ότι: «Επισημαίνεται ότι ψυγεία που έχουν κατασκευαστεί προ του 1993 δύναται να ανακυκλωθούν στο πλαίσιο του παρόντος Προγράμματος, ακόμα και αν δε φέρουν ενεργειακή ετικέτα.

Η συγκεκριμένη κατηγορία ψυγείων συμμορφώνεται με την ενεργειακή οδηγία 92/75/22.09.92 που αναφέρεται στον Οδηγό του Προγράμματος και συγκεκριμένα, με το σημείο 5 του άρθρου 1 της οδηγίας αυτής».

Με την αλλαγή αυτή αυξάνονται οι δικαιούχοι για συμμετοχή στο πρόγραμμα, ενώ ήδη με καταιγιστικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι αιτήσεις για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών.

Ήδη η πλατφόρμα www.allazosyskevi.gov.gr δέχεται αιτήσεις από τα ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4,5,6,7 και 8 για συμμετοχή στο Πρόγραμμα ανακύκλωσης και αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών, «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή».

Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων έχουν όλα τα φυσικά πρόσωπα ανεξαρτήτως εισοδήματος ενώ η διαδικασία είναι απλή καθώς απαιτούνται μόνο οι κωδικοί του Taxisnet και ο αριθμός παροχής ρεύματος.

  • Οι αιτήσεις υποβάλλονται έως τις 5 Ιουλίου ενώ, οι επιδοτήσεις κυμαίνονται από 135 έως 710 ευρώ
Ποιες συσκευές αφορά

Επιλέξιμες προς αντικατάσταση είναι οι ακόλουθες κατηγορίες οικιακών ηλεκτρικών συσκευών:

  • Κλιματιστικά
  • Ψυγεία
  • Καταψύκτες

Για κάθε νέα συσκευή που επιχορηγείται, μία παλαιά συσκευή της ίδιας κατηγορίας θα πρέπει να ανακυκλωθεί μέσω εγκεκριμένου συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Για να είναι δυνατή η επιχορήγηση της αγοράς μίας νέας ηλεκτρικής συσκευής, θα πρέπει αντίστοιχα να πραγματοποιείται απόσυρση προς ανακύκλωση μίας παλιάς που ανήκει στην ίδια κατηγορία με την επιχορηγούμενη.
Ειδικότερα, για τους σκοπούς του Προγράμματος επιτρέπεται η επιχορήγηση:

  • κλιματιστικού (κατηγορία 1) προς αντικατάσταση παλαιού κλιματιστικού,
  • ψυγείου (κατηγορία 2) προς αντικατάσταση παλαιού ψυγείου
  • καταψύκτη (κατηγορία 3) προς αντικατάσταση παλαιού καταψύκτη

Για τους σκοπούς της απόσυρσης, ως ένα (1) κλιματιστικό ορίζεται μια Εσωτερική και μια Εξωτερική Μονάδα (σετ).

Οι προς ανακύκλωση συσκευές πρέπει να είναι άρτιες, όπως μπορεί να επιβεβαιωθεί μετά από γενικό οπτικό έλεγχο πριν την απόσυρσή τους. Επίσης, θα πρέπει να βρίσκονταν πριν την αντικατάστασή τους τοποθετημένες στην κατοικία η οποία δηλώνεται στην αίτηση χρηματοδότησης.

Επιπλέον, ειδικά για την περίπτωση των κλιματιστικών, γίνονται δεκτές προς ανακύκλωση παλαιές συσκευές που φέρουν τα κάτωθι ψυκτικά υγρά:

(α) R22

(β) R407C

(γ) R410A

Η απεγκατάσταση θα πρέπει να πραγματοποιείται από πιστοποιημένο τεχνικό εγκατάστασης συσκευών κλιματισμού, ειδικά για την περίπτωση των ψυγείων και καταψυκτών, γίνονται δεκτές προς ανακύκλωση παλαιέςσυσκευές που φέρουν σήμανση σύμφωνα με τις κάτωθι ενεργειακές οδηγίες:

(α) 92/75/22.09.92, με εφαρμογή από το 1993

(β) 94/2/21.01.94, με εφαρμογή από το 1995.

(γ) 1060/2010/28.09.10, με εφαρμογή από 30/11/2011.

Το βάρος του ελέγχου και βεβαίωσης των παραπάνω απαιτήσεων φέρει:

  • στη μεν περίπτωση των κλιματιστικών, ο πιστοποιημένος τεχνικός που πραγματοποιεί την απεγκατάσταση,
  • στη δε περίπτωση ψυγείων και καταψυκτών, ο έμπορος που προμηθεύει τη νέα και αποσύρει την παλιά συσκευή.
Βήμα – βήμα η αίτηση

Το πληροφοριακό σύστημα που το υποστηρίζει, σχεδιάστηκε προκειμένου όλα τα απαιτούμενα στοιχεία να αντλούνται αυτόματα. Το μόνο που θα χρειάζεται ο ενδιαφερόμενος είναι:

  • οι κωδικοί του TAXISNet,
  • ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας
  • και το κινητό του τηλέφωνο.

Εφόσον η αίτηση εγκριθεί, ο καταναλωτής θα λαμβάνει ηλεκτρονικά, στο κινητό τηλέφωνο, έναν κωδικό που αντιστοιχεί στην επιδότηση που δικαιούται και θα αγοράζει τη συσκευή στη μειωμένη τιμή από το κατάστημα που επιθυμεί (εφόσον συμμετέχει στο πρόγραμμα).
Θα είναι υποχρεωμένος, επίσης, να παραδώσει την παλιά συσκευή για ανακύκλωση.

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Περισσότεροι οι δικαιούχοι με αλλαγή στην πλατφόρμα allazosyskevi"

Ρωσία: Ο βοηθός του Πούτιν με τους πυρηνικούς κωδικούς βρέθηκε πυροβολημένος

Πυροβολημένος στο σπίτι του στο Κρασνογκόρσκ, βρέθηκε ένας απόστρατος Ρώσος συνταγματάρχης, ο βοηθός του προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, που έχει επιφορτιστεί να μεταφέρει τους πυρηνικούς κωδικούς.

Τον 53χρονο άνδρα βρήκε το απόγευμα της Τετάρτης 22 Ιουνίου, ο αδελφός του αιμόφυρτο μέσα σε μία λίμνη αίματος στο σπίτι του και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στην εντατική.

Ο συνταξιούχος συνταγματάρχης της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) – παλαιότερα γνωστός ως KGB κατά τη σοβιετική εποχή – ήταν υπεύθυνος για τον χαρτοφύλακα που έφερε τους πυρηνικούς κωδικούς της χώρας και συνόδευε πάντα τον Βλ. Πούτιν.

Ο «μυστικός χαρτοφύλακας» θεωρείται ότι περιέχει τη συσκευή εκτόξευσης για τους στρατηγικούς πυρηνικούς πυραύλους του Κρεμλίνου, περιέχει έναν εξατομικευμένο κωδικό κλειδιού και παραμένει υπό επίβλεψη 24/7.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρωσία: Ο βοηθός του Πούτιν με τους πυρηνικούς κωδικούς βρέθηκε πυροβολημένος"

Αφγανιστάν: Τέλος οι έρευνες για επιζώντες από το σεισμό – Πάνω από 1.000 οι νεκροί

Οι αρχές στο Αφγανιστάν τερμάτισαν τις έρευνες για επιζώντες από τον ισχύρο σεισμό 6,1 βαθμών που σημειώθηκε τις πρώτες ώρες της Τετάρτης, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

10.000 σπίτια καταστράφηκαν

Περίπου 10.000 σπίτια καταστράφηκαν εν μέρει ή τελείως από τον σεισμό -όπως μεταδίδει το ΑΠΕ- που σημειώθηκε σε απομακρυσμένη περιοχή της χώρας κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, πρόσθεσε ο Μοχάμαντ Νασίμ Χακάνι, ο οποίος είναι εκπρόσωπος του υπουργείου διαχείρισης Καταστροφών στο Reuters.

Ο προχτεσινός σεισμός στο Αφγανιστάν, 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ προκάλεσε παγκόσμιο σοκ για το μέγεθος της καταστροφής που επέφερε. Στα νοσοκομεία των πόλεων Γκαρντέζ και Γάζνι, όπου μεταφέρονταν οι τραυματίες επειδή μόνο εκεί υπάρχουν χειρουργεία, εκτυλίχθηκαν σκηνές χάους. Οι επιζώντες από το σεισμό, βυθισμένοι στην απόγνωση, το φόβο και την οδύνη προέβαιναν σε συγκλονιστικές μαρτυρίες.

Πλήττεται συχνά από σεισμούς

Σημειώνεται ότι το Αφγανιστάν πλήττεται συχνά από σεισμούς, κυρίως στον ορεινό όγκο του Χιντού Κους που βρίσκεται πάνω στο σημείο που ενώνονται δύο τεκτονικές πλάκες, η ευρασιατική και η ινδική.

in

Διαβάστε Περισσότερα » "Αφγανιστάν: Τέλος οι έρευνες για επιζώντες από το σεισμό – Πάνω από 1.000 οι νεκροί"

Σύνοδος Κορυφής: Και το Βέλγιο υπέρ του πλαφόν στην τιμή χονδρικής του φυσικού αερίου

Στο πλευρό της Ελλάδας και της Ιταλίας όσον αφορά στην θέση να μπει πλαφόν στην τιμή χονδρικής του φυσικού αερίου, τάχθηκε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, φτάνοντας για την δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής. 

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο υποστήριξε σήμερα ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρειάζεται να αρχίσουν να αγοράζουν από κοινού ενέργεια και να επιβάλουν πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου για να αποτρέψουν σημαντική κρίση τον ερχόμενο χειμώνα.

«Πρέπει να σχηματίσουμε ένα ενεργειακό μπλοκ. Αν όλοι λειτουργούμε ο καθένας για λογαριασμό του, θα βουλιάξουμε ο καθένας για λογαριασμό του», προειδοποίησε ο Βέλγος πρωθυπουργός πριν από την έναρξη των εργασιών της δεύτερης ημέρας της συνόδου κορυφής.

«Πρέπει να αρχίσουμε να αγοράζουμε από κοινού ενέργεια, χρειάζεται να επιβάλουμε πλαφόν στις τιμές και χρειάζεται να κάνουμε από κοινού σχέδια για να περάσουμε τον χειμώνα», είπε.

Δεν βλέπουν έκτακτη σύνοδο τον Ιούλιο

Δεν υπάρχουν σχέδια αυτήν την στιγμή για την διεξαγωγή έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ τον Ιούλιο για την αναζήτηση τρόπων αντιμετώπισης της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου, δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Δεν υπάρχουν σχέδια», απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες για την πραγματοποίηση έκτακτης συνόδου κορυφής των ερχόμενο μήνα.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι πρότεινε χθες σε εσωτερικές συζητήσεις την διεξαγωγή έκτακτης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής τον Ιούλιο για να συζητηθεί πρόταση για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου.

Τι συζητούν 

H μακροοικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη και την ΕΕ, οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, κυρίως μετά τη μείωση των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ και το ζήτημα της ενέργειας, είναι τα θέματα που συζητούν σήμερα οι ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Η συζήτηση γίνεται παρουσία της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και θα τεθεί το θέμα της επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην ΕΕ (2,7% ανάπτυξη για το 2022 σύμφωνα με την Επιτροπή, του πληθωρισμού (6,1% το 2022, σύμφωνα με την Επιτροπή) και της αύξησης των τιμών στην ενέργεια.

Στο θέμα της ενέργειας, όπως ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή, ορισμένες χώρες «πιέζουν για ισχυρότερα μέτρα παρέμβασης».

Αρκετοί ηγέτες αναμένεται να τονίσουν την ανάγκη ευρωπαϊκής λύσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Ιταλός ομόλογός του Μάριο Ντράγκι συμφώνησαν στη Ρώμη να θέσουν εκ νέου το ζήτημα της ανάγκης να τεθεί πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή έλαβε εντολή στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής να μελετήσει την καταλληλότητα του καθορισμού ανώτατου ορίου στις τιμές της ενέργειας. Ωστόσο, η πλειονότητα των κρατών μελών παραμένει επιφυλακτική όσον αφορά τον καθορισμό ανώτατων ορίων τιμών ενέργειας.

Για όλα τα παραπάνω ζητήματα οι ευρωπαίοι ηγέτες θα ανταλλάξουν απόψεις, χωρίς να αναμένονται συγκεκριμένες αποφάσεις.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σύνοδος Κορυφής: Και το Βέλγιο υπέρ του πλαφόν στην τιμή χονδρικής του φυσικού αερίου"

Τρίπολη: Εγκληματική οργάνωση έκλεβε κωδικούς και άρπαξε πάνω από 2 εκατ. ευρώ

Με ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις που διεξήγαν σε περιοχές της Κορινθίας και της Βοιωτίας οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Τρίπολης μετά από πολύμηνη έρευνα, μπήκε τέλος στην πλούσια δράση μιας εγκληματικής οργάνωσης που, από τον Οκτώβριο του 2021, εξαπάτησε ηλεκτρονικά συνολικά 85 πολίτες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας αποκομίζοντας περισσότερα από 2.050.000 ευρώ!

Ηγετικό ρόλο είχε ένας 28χρονος ο οποίος έδινε εντολές στα υπόλοιπα μέλη, που αναλάμβαναν να στρατολογούν δικαιούχους τραπεζικών λογαριασμών (money mules) και να τους πείθουν να παραδώσουν την διαχείρισή τους στην σπείρα.

Οι απατεώνες

εντόπιζαν μέσω διαδικτύου καταλύματα και δωμάτια που δήθεν θα νοίκιαζαν, έκλειναν τηλεφωνικά ραντεβού με γιατρούς τάχα για να εξεταστούν ή επικοινωνούσαν τηλεφωνικά ή διαδικτυακά με πωλητές εκδηλώνοντας ενδιαφέρον για την αγορά των προϊόντων τους.

Στη συνέχεια, με το πρόσχημα ότι θα κατέβαλαν άμεσα ηλεκτρονικά τα χρήματα, αποσπούσαν τους αριθμούς των τραπεζικών λογαριασμών των θυμάτων, τους προσωπικούς κωδικούς και τους κωδικούς επιβεβαίωσης συναλλαγής, αποκτώντας πλήρη πρόσβαση. Έτσι, μετέφεραν όσα χρήματα έβρισκαν στους λογαριασμούς αυτών που είχαν στρατολογήσει. Σε όλες τις περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις που ήταν δηλωμένες στα στοιχεία αλλοδαπών «αχυράνθρωπων».

Ως τώρα, συνελήφθησαν πέντε Έλληνες ηλικίας 22 ως 32 χρόνων, ενώ αναζητούνται άλλοι δύο. Κατά τις έρευνες που έγιναν στα σπίτια τους, κατασχέθηκαν τρία οχήματα, ένας υπολογιστής, πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών sim, πλήθος τραπεζικές κάρτες και μετρητά ύψους 5.165 ευρώ. Παράλληλα, η Ασφάλεια Τρίπολης συνεχίζει την προανάκριση για την εξιχνίαση και άλλων παρόμοιων υποθέσεων.

Οι πέντε δράστες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κορίνθου, που άσκησε σε βάρος τους διώξεις για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη, απάτη με υπολογιστή, παράνομη πρόσβαση σε σύστημα πληροφοριών και σε δεδομένα, πλαστογραφία πιστοποιητικών και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Τρίπολη: Εγκληματική οργάνωση έκλεβε κωδικούς και άρπαξε πάνω από 2 εκατ. ευρώ"

«Πονοκέφαλος» και για τη Γερμανία το φυσικό αέριο: Μέχρι 2,5 μήνες ενεργειακής επάρκειας με τις υπάρχουσες υποδομές

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα με το φυσικό αέριο, καθώς βασικός προμηθευτής σε πολλές χώρες ήταν η Ρωσία. Οι υπάρχουσες υποδομές στην Γερμανία μπορούν να εξασφαλίσουν την ενεργειακή της επάρκεια για 2,5 μήνες, ενώ τα νέα δεδομένα που έχουν πλέον διαμορφωθεί στην αγορά έφεραν και την ανακοίνωση σχεδίου έκτακτης ανάγκης. 

«Η Γερμανία θα μπορέσει να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της για περίοδο δυόμισι μηνών ενός φυσιολογικού χειμώνα, αν οι εγκαταστάσεις της για την αποθήκευση φυσικού αερίου έχουν πληρότητα 100%». Αυτό δήλωσε – μεταξύ άλλων – ο Κλάους Μίλερ, επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης του δικτύου. 

Πρόσθεσε δε ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία χρειάζεται πρόσθετους προμηθευτές και πρέπει να εξοικονομήσει φυσικό αέριο. Ο ίδιος παρατήρησε ότι η κατάσταση εφοδιασμού με φυσικό αέριο είναι τεταμένη, αλλά παραμένει σταθερή.

«Αν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης στη Γερμανία έχουν πληρότητα 100% … θα μπορούσαμε να αντεπεξέλθουμε χωρίς καθόλου ρωσικό φυσικό αέριο … για μόλις 2,5 μήνες και μετά οι δεξαμενές αποθήκευσης θα έχουν αδειάσει», δήλωσε ο Κλάους Μίλερ, μιλώντας την Πέμπτη (23.06.2022) στην εκπομπή Maybrit Illner της δημόσιας τηλεόρασης της Γερμανίας ZDF.

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης ανακοίνωσε το Βερολίνο

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη (23.06.2022) ο υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος της Γερμανίας ανακοίνωσε την ενεργοποίηση του επιπέδου συναγερμού του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, όπως εξήγησε, δεν οφείλεται σε εσωτερικό ζήτημα της αγοράς ενέργειας της Γερμανίας, αλλά αποκλειστικά στη Ρωσία. 

Τα τρία στάδια

Το γερμανικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο περιλαμβάνει τρία στάδια: Στο α’, της έγκαιρης προειδοποίησης, το οποίο η Γερμανία ενεργοποίησε ήδη στις 30 Μαρτίου, δεν λαμβάνονται μέτρα εκτός από την εντατική παρακολούθηση της εξέλιξης της προμήθειας και της αγοράς. Στο β’ στάδιο, του συναγερμού, το οποίο ενεργοποιείται τώρα, λόγω των μειωμένων παραδόσεων και της εκτίναξης των τιμών, προβλέπεται μεταξύ άλλων η δυνατότητα των εταιριών κοινής ωφέλειας να μετακυλήσουν στον πελάτη το αυξημένο κόστος ώστε να μειωθεί η ζήτηση και να αποτραπεί μελλοντικά η έλλειψη.

Η ενεργοποίηση αυτού του σταδίου αποτελεί προϋπόθεση για τη λήψη μέτρων, όπως η λειτουργία περισσότερων εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση άνθρακα, προκειμένου να εξοικονομηθεί φυσικό αέριο.

Η σχετική νομοθεσία αναμένεται να ψηφιστεί από την Bundestag στις 8 Ιουλίου. Στη γ’ φάση, της έκτακτης ανάγκης, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύου μπορεί να επιβάλει περιορισμούς στην κατανάλωση φυσικού αερίου, ακόμη και δελτίο. Προτεραιότητα δίδεται σε υποδομές κρίσιμης σημασίας, ακολουθούν τα νοικοκυριά και τελευταία η βιομηχανία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "«Πονοκέφαλος» και για τη Γερμανία το φυσικό αέριο: Μέχρι 2,5 μήνες ενεργειακής επάρκειας με τις υπάρχουσες υποδομές"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news