facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

Αιχμές Μητσοτάκη από το Μόναχο για ΣΥΡΙΖΑ: Η προηγούμενη κυβέρνηση προσπάθησε να ελέγξει τα ΜΜΕ και να επηρεάσει την δικαιοσύνη

Ο πρωθυπουργός συμμετείχε σε συζήτηση με θέμα «Stemming the Illiberal Tide: The Global Challenge of Eroding Democracy», στο πλαίσιο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου. Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών Nancy Pelosi και η Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Christine Lambrecht, ενώ παρέμβαση έκανε από το κοινό ο Πρόεδρος της Microsoft, Brad Smith.

Σημαντικό μέρος της τοποθέτησής του Κυριάκου Μητσοτάκη αφορούσε στην απειλή που αποτελεί ο λαϊκισμός για τη Δημοκρατία, με ευθείες βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ: « (…) Το 2015 εξελέγη η πρώτη λαϊκιστική κυβέρνηση στην Ευρώπη. Βρισκόμασταν πιο μπροστά από την τάση που εκδηλωνόταν τότε. Ήταν μία σκληροπυρηνικά αριστερή κυβέρνηση η οποία συγκροτήθηκε σε συνεργασία με ένα κόμμα που βρισκόταν στα δεξιά της παράταξης που εκπροσωπώ. Έχει ενδιαφέρον πως, όταν μιλάμε για τον λαϊκισμό, η ιδεολογία δεν αποτελεί και τόσο σημαντικό παράγοντα. Εκλέχτηκαν τότε επειδή υποσχέθηκαν ξεκάθαρα ένα σύνολο λύσεων που όλοι γνώριζαν ότι ήταν αδύνατον να εφαρμοστούν.

Αλλά οι πολίτες ήταν διατεθειμένοι να τους δώσουν μία ευκαιρία διότι επικρατούσε μεγάλη δυσπιστία απέναντι στο παραδοσιακό πολιτικό σύστημα. Αυτό που ακολούθησε ήταν τέσσερα χρόνια -και πιστεύω ότι είμαι πολύ επιεικής σε αυτό που λέω- μετριότατης διακυβέρνησης.

Και μετά, το 2019, οι Έλληνες αποφάσισαν να εκλέξουν, με απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, στην κυβέρνηση το κόμμα του οποίου έχω την τιμή να ηγούμαι. Πιστεύω ότι ο λόγος που φτάσαμε σε αυτό το σημείο ήταν ακριβώς επειδή, τελικά, η δημοκρατία μας και τα θεσμικά μας όργανα ήταν ανθεκτικά. Είμαστε μια δημοκρατία που λειτουργεί καλά».

Και τόνισε: «Πιστεύω ότι υπήρξαν τότε προσπάθειες της προηγούμενης κυβέρνησης να ελέγξει ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, να επηρεάσει τη Δικαιοσύνη». Ωστόσο «οι θεσμοί μας άντεξαν, το συνταγματικό μας δικαστήριο άντεξε: Όταν η προηγούμενη κυβέρνηση επιχείρησε να περάσει αντισυνταγματική νομοθεσία όσον αφορά τον έλεγχο των ΜΜΕ, την απέρριψαν».

«Είχαμε λοιπόν μία θεσμική λειτουργία που ήταν αρκετά ισχυρή ώστε να εμποδίσει μια λαϊκιστική κυβέρνηση από το να αλώσει τους θεσμούς και να κερδίσει ξανά».

Σήμερα «είμαστε πιο ισχυροί οικονομικά, αλλά είμαστε επίσης πιο ισχυροί από πλευράς θεσμών και δημοκρατίας», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυουργός συμμετείχε σε συζήτηση με θέμα «Stemming the Illiberal Tide: The Global Challenge of Eroding Democracy», στο πλαίσιο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου  

Όλες οι τοποθετήσεις:

Συντονιστής: Αυτό που παρουσιάζει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για να κατανοήσει κανείς τη δύναμη της δημοκρατίας, είναι να δει την πορεία των κυβερνήσεων μετά το κύμα λαϊκισμού. Υπό αυτό το πρίσμα, έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η περίπτωση της Ελλάδας. Όπως θυμάστε, πριν από δέκα χρόνια ο κόσμος μιλούσε για την Ελλάδα ως μια χώρα στην οποία δεν μπορούσε να ανακάμψει η δημοκρατία της μετά την οικονομική κρίση, μια χώρα στην οποία οι πολίτες είχαν χάσει την εμπιστοσύνη τους στη δημοκρατία. Μιλώντας, λοιπόν, για την ανθεκτικότητα της δημοκρατίας, πιστεύω ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι το κατάλληλο πρόσωπο να μας μιλήσει για μια ιστορία που προφανώς όλοι θέλουν να ακούσουν.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ για αυτή την εισαγωγή. Πράγματι, εάν πάμε 11 χρόνια πίσω στο χρόνο, στο 2010, η Ελλάδα βρισκόταν αντιμέτωπη με μία τεράστια οικονομική κρίση η οποία οδήγησε σε πολλά προγράμματα διάσωσης, στη μείωση του επιπέδου ζωής σημαντικού μέρους της ελληνικής κοινωνίας, στην επιβολή λιτότητας από το εξωτερικό και σε σημαντική δυσαρέσκεια των πολιτών προς τις εγχώριες ελίτ, την εγχώρια πολιτική τάξη, αλλά και προς αυτούς που -δικαίως ή αδίκως- θεωρούνταν υπεύθυνοι για τα μέτρα λιτότητας που υπέστησαν.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι το 2015 εξελέγη η πρώτη λαϊκιστική κυβέρνηση στην Ευρώπη. Βρισκόμασταν πιο μπροστά από την τάση που εκδηλωνόταν τότε. Ήταν μία σκληροπυρηνικά αριστερή κυβέρνηση η οποία συγκροτήθηκε σε συνεργασία με ένα κόμμα που βρισκόταν στα δεξιά της παράταξης που εκπροσωπώ. Έχει ενδιαφέρον πως, όταν μιλάμε για τον λαϊκισμό, η ιδεολογία δεν αποτελεί και τόσο σημαντικό παράγοντα. Εκλέχτηκαν τότε επειδή υποσχέθηκαν ξεκάθαρα ένα σύνολο λύσεων που όλοι γνώριζαν ότι ήταν αδύνατον να εφαρμοστούν. Αλλά οι πολίτες ήταν διατεθειμένοι να τους δώσουν μία ευκαιρία διότι επικρατούσε μεγάλη δυσπιστία απέναντι στο παραδοσιακό πολιτικό σύστημα. Αυτό που ακολούθησε ήταν τέσσερα χρόνια -και πιστεύω ότι είμαι πολύ επιεικής σε αυτό που λέω- μετριότατης διακυβέρνησης

Και μετά, το 2019, οι Έλληνες αποφάσισαν να εκλέξουν, με απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, στην κυβέρνηση το κόμμα του οποίου έχω την τιμή να ηγούμαι. Πιστεύω ότι ο λόγος που φτάσαμε σε αυτό το σημείο ήταν ακριβώς επειδή, τελικά, η δημοκρατία μας και τα θεσμικά μας όργανα ήταν ανθεκτικά. Είμαστε μια δημοκρατία που λειτουργεί καλά.

Πιστεύω ότι υπήρξαν τότε προσπάθειες της προηγούμενης κυβέρνησης να ελέγξει ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, να επηρεάσει τη Δικαιοσύνη, αλλά οι θεσμοί μας άντεξαν. Το συνταγματικό μας δικαστήριο άντεξε. Όταν η προηγούμενη κυβέρνηση επιχείρησε να περάσει αντισυνταγματική νομοθεσία όσον αφορά τον έλεγχο των ΜΜΕ, την απέρριψαν. Είχαμε λοιπόν μία θεσμική λειτουργία που ήταν αρκετά ισχυρή ώστε να εμποδίσει μια λαϊκιστική κυβέρνηση από το να αλώσει τους θεσμούς και να κερδίσει ξανά.

Η άποψή μου είναι ότι αυτές οι κυβερνήσεις γίνονται πολύ επικίνδυνες και μπορούν να γίνουν επικίνδυνες και για τη δημοκρατία αν επικρατήσουν για δεύτερη φορά σε εκλογές. Καταφέραμε να το αποτρέψουμε αυτό.

Εν τέλει όμως, αυτό που προέχει είναι να μπορούμε να φέρουμε αποτελέσματα. Πιστεύω ότι από την μέρα της εκλογής μας, ακούμε συνεχώς τις ανησυχίες των πολιτών. Το χειρότερο που μπορεί να κάνει ένας πολιτικός που πολεμά τους λαϊκιστές, είναι να πιστεύει ότι οι λόγοι για τους οποίους εκλέγονται οι λαϊκιστές είναι όλοι λάθος.

Δεν ισχύει αυτό. Υπήρχε αδικία, υπήρχε ανισότητα, υπήρχε διαφθορά στην Ελλάδα. Και πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτά τα παράπονα είναι εύλογα και πρέπει επίσης να κάνουμε την αυτοκριτική μας, ότι ο πολιτικός κόσμος δεν κατανοεί πάντα σωστά αυτά τα προβλήματα και υπάρχει ανάγκη να αλλάζουμε πορεία.

Και εν τέλει, το θέμα είναι να μπορούμε να παράγουμε αποτελέσματα. Η κυβέρνηση διατηρεί υψηλή δημοφιλία, γιατί ουσιαστικά κάναμε αυτό που υποσχεθήκαμε. Το οποίο μπορεί να φαίνεται περίεργο, γιατί η εμπειρία που υπήρχε στην Ελλάδα ήταν ότι κάποιος εκλέγεται και στη συνέχεια κάνει ακριβώς το αντίθετο απ’ αυτό που είχε υποσχεθεί. Συνεπώς, όταν κάνεις αυτό που υποσχέθηκες ότι θα κάνεις, οι πολίτες -πιστεύω- εκπλήσσονται ευχάριστα.

Άρα, το ζήτημα τελικά είναι η ανθεκτικότητα των θεσμών, είναι η ωριμότητα της δημοκρατίας. Λίγοι όμως θα στοιχημάτιζαν, ακόμα και πριν από πέντε χρόνια, ότι η Ελλάδα θα είχε γυρίσει σελίδα. Έχει γυρίσει σελίδα πλέον. Γύρισε σελίδα για τα καλά.

Και πιστεύω ότι τώρα είμαστε μια πιο ανθεκτική δημοκρατία, ακριβώς επειδή περάσαμε αυτή την πολύ ταραχώδη, την πολύ δύσκολη, την πολύ επίπονη περίοδο. Δεν καταφέραμε απλώς να επιβιώσουμε, αλλά πιστεύω ότι είμαστε πιο δυνατοί πλέον. Είμαστε πιο ισχυροί οικονομικά, αλλά είμαστε επίσης πιο ισχυροί από πλευράς θεσμών και δημοκρατίας.

Ο πρωθυουργός συμμετείχε σε συζήτηση με θέμα «Stemming the Illiberal Tide: The Global Challenge of Eroding Democracy», στο πλαίσιο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου

Μετά από ερώτημα προς τον Πρόεδρο της Microsoft Brad Smith, από τον οποίο ζητήθηκε να σχολιάσει τις σχέσεις ανάμεσα στην δημοκρατία, την τεχνολογία και την ανθεκτικότητα της δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός ανέφερε:

Νομίζω ότι ο Brad έκανε εξαιρετικά χρήσιμες παρατηρήσεις σχετικά με την πολύ γρήγορη διάδοση της παραπληροφόρησης και πόσο δύσκολο είναι να εντοπιστούν οι πηγές της. Θέλω απλώς να προσθέσω μια άλλη διάσταση στη σύνδεση τεχνολογίας και δημοκρατίας. Γιατί φοβάμαι πως όταν μιλάμε για αυτό το θέμα, σχεδόν αυτόματα, ο νους μας πηγαίνει στην παραπληροφόρηση στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Υπάρχει, όμως, και μια άλλη διάσταση, μια πιο θετική ιστορία. Και με αφορμή τα όσα είπε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων σχετικά με την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ενίσχυση της διαφάνειας, η τεχνολογία μπορεί να είναι ανεκτίμητη όσον αφορά την απλοποίηση στις συναλλαγές μεταξύ κράτους, πολιτών και επιχειρήσεων.

Στην Ελλάδα, η πιο επιτυχημένη μεταρρύθμιση -η οποία έχει την θετική αποδοχή του 80% των πολιτών, ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης- είναι η ψηφιοποίηση του κράτους και η ικανότητα απρόσκοπτης συναλλαγής, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, η οποία συχνά μπορεί να αποτελέσει πηγή διαφθοράς. Και αυτό έχει τονώσει την εμπιστοσύνη στο κράτος, γιατί σεβόμαστε τον χρόνο των πολιτών, δεν τους υποχρεώνουμε να ταλαιπωρούνται με περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Πρόκειται για έναν τελείως διαφορετικό τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης. Ας μην ξεχνάμε λοιπόν ότι, σε αυτή τη συζήτηση για την τεχνολογία και τη δημοκρατία, υπάρχει και μια άλλη πλευρά, μια πολύ θετική ιστορία. Μπορώ να σας πω ότι αυτές οι λύσεις μπορούν να εφαρμοστούν πολύ γρήγορα, σχετικά φθηνά, και τα οφέλη όσον αφορά τον χρόνο που εξοικονομούν οι πολίτες, αλλά και σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια, είναι τεράστια.

Νάσος Ηλιόπουλος  

Αντίδραση Ηλιόπουλου

«Για πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας» εγκαλεί τον πρωθυπουργό ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος, με αφορμή τις παραπάνω δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη.

Αναλυτικά, η δήλωση: «Θέλει πολύ θράσος την ημέρα που σε καταγγέλλει ευρωβουλευτής του κόμματός σου ότι η κυβέρνησή σου καταπατά το κράτος δικαίου, να εμφανίζεσαι σε διεθνές φόρουμ να συκοφαντείς με αισχρά ψεύδη τους πολιτικούς σου αντιπάλους και να επιχειρείς πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας για να αμυνθείς.

Αυτός ήταν και αυτός είναι ο κ. Μητσοτάκης.

Όσο θα αποκαλύπτεται -ακόμη και από στελέχη του- το σάπιο καθεστώς που στήνει τόσο πιο επικίνδυνος γίνεται. Για την χώρα, τα συμφέροντά της και την Δημοκρατία».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Αιχμές Μητσοτάκη από το Μόναχο για ΣΥΡΙΖΑ: Η προηγούμενη κυβέρνηση προσπάθησε να ελέγξει τα ΜΜΕ και να επηρεάσει την δικαιοσύνη"

Φωτιά σε πλοίο στην Κέρκυρα: Διασωληνώθηκε ο ένας εκ των διασωθέντων του φλεγόμενου Euroferry Olympia

Στο νοσοκομείο Κέρκυρας νοσηλεύεται διασωληνωμένος  ο ένας από τους δύο διασωθέντες επιβάτες που μεταφέρθηκαν με το ελικόπτερο από το φλεγόμενο πλοίο Euroferry Olympia. Σύμφωνα με πληροφορίες ο άνδρας βουλγαρικής καταγωγής παρουσίασε ξαφνικά έντονο πρόβλημα δύσπνοιας και ως εκ τούτου αποφασίστηκε η διασωλήνωσή του. Ένας δεύτερος άνδρας που είναι αφγανικής καταγωγής, 25 ετών, νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση από τους δυο απεγκλωβισθέντες αλλοδαπούς επιβαίνοντες, ο ένας δεν περιλαμβάνεται στην επίσημη λίστα επιβατών. Προφανώς πρόκειται για τον 25χρονο Αφγανό. Μάλιστα σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση διευκρινίζεται πως οι αγνοούμενοι είναι 12 και όχι 11 όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. 

Νωρίτερα, οι δύο εναέριοι διασώστες της ΕΜΑΚ που μετέβησαν στο πλοίο με ελικόπτερο Super Puma αλλά και οι δύο διασωθέντες, οι οποίοι είχαν αρχικά εγκλωβιστεί στο γκαράζ του Euroferry Olympia, απομακρύνθηκαν από το σημείο. Ακόμη απομακρύνονται και οι άλλοι τέσσερις πυροσβέστες που είχαν ανέβει στο πλοίο.

Λόγω της προχωρημένης ώρας αλλά και του θερμικού φορτίου που έχει αναπτυχθεί το έργο για περαιτέρω έρευνες πάνω στο πλοίο καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο.

Υπενθυμίζεται πως  μετά από μεγάλη επιχείρηση, η ΕΜΑΚ κατάφερε να φτάσει στο γκαράζ του πλοίου και να απεγκλωβίσει τον Βούλγαρο και τον Αφγανό, που είχαν παγιδευτεί στις φλόγες στο γκαράζ του πλοίου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Φωτιά σε πλοίο στην Κέρκυρα: Διασωληνώθηκε ο ένας εκ των διασωθέντων του φλεγόμενου Euroferry Olympia"

Καταιγίδα Γιούνις: Τουλάχιστον 8 νεκροί στην Ευρώπη από τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Στο Λονδίνο, μια γυναίκα, ηλικίας περίπου 30 ετών, έχασε τη ζωή της, όταν ένα δέντρο έπεσε πάνω στο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε κι ένας 50χρονος σκοτώθηκε κοντά στο Λίβερπουλ (βόρεια), όταν συντρίμμια έπεσαν πάνω στο παρμπρίζ του οχήματός του, ανέφερε η βρετανική αστυνομία. Άλλος ένας άνδρας έχασε τη ζωή του, όταν το αυτοκίνητό του συγκρούστηκε με ένα πεσμένο δέντρο στο Χαμσάιρ, στη νότια Αγγλία.

Στο Βέλγιο, ένας 79χρονος Καναδός που διέμενε σε ένα σκάφος στη μαρίνα του Ύπρ (δυτικά) έχασε τη ζωή του, όταν έπεσε στο νερό προσπαθώντας να πιάσει αντικείμενα που είχε παρασύρει ο αέρας, είπε η τοπική αστυνομία στο Γαλλικό Πρακτορείο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Καταιγίδα Γιούνις: Τουλάχιστον 8 νεκροί στην Ευρώπη από τα ακραία καιρικά φαινόμενα"

Τρόμος σε πρακτορείο ΟΠΑΠ στη Γλυφάδα: Ληστής σημάδευε με το όπλο υπάλληλο

Τον απόλυτο τρόμο έζησε μία υπάλληλος σε κατάστημα τυχερών παιχνιδιών στα νότια προάστια, όταν ένας ληστής την απείλησε με όπλο.

Ο 22χρονος μπήκε μέσα στο κατάστημα φορώντας γάντια και μάσκα που κάλυπτε το πρόσωπό του. Ακινητοποίησε την υπάλληλο και εκείνη του έδωσε τα χρήματα υπό την απειλή όπλου.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο ληστής έχει συλληφθεί και προφυλακιστεί. Οι αρχές υποστηρίζουν πως ο 22χρονος έχει διαπράξει και άλλες δύο ληστείες, ενώ βρήκαν τα ρούχα που φορούσε κατά τη διάρκεια των ληστειών που πραγματοποίησε σε πρατήριο υγρών καυσίμων.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τρόμος σε πρακτορείο ΟΠΑΠ στη Γλυφάδα: Ληστής σημάδευε με το όπλο υπάλληλο"

Καιρός αύριο: Άνοδος της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα

Καλοκαιράκι θα θυμίζει ο καιρός αύριο Σάββατο 19 Φεβρουαρίου καθώς προβλέπεται αίθριος σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ από τις απογευματινές ώρες και από τα δυτικά και βόρεια θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις βαθμιαία πιο πυκνές.

Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη κυρίως στα δυτικά όπου και θα σχηματιστούν ομίχλες, κυρίως στα ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα νοτιοανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6  και πρόσκαιρα τοπικά έως 7 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα από νότιες  διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί 3 με 5 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα φτάσει τους 16 με 18 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός. Αραιές νεφώσεις από το βράδυ.
Ανεμοι: Αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ στρεφόμενοι γρήγορα σε νοτίων διευθύνσεων με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός. Από τις απογευματινές ώρες αραιές νεφώσεις βαθμιαία πιο πυκνές.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός. Από τις απογευματινές ώρες αραιές νεφώσεις βαθμιαία πιο πυκνές.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες. Από τις απογευματινές ώρες και από τα βόρεια αραιές νεφώσεις βαθμιαία πιο πυκνές.
Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες κυρίως στα ηπειρωτικά.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4, στο Ιόνιο τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός. Από τις απογευματινές ώρες και από τα βόρεια αραιές νεφώσεις βαθμιαία πιο πυκνές.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4, στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός. Αραιές νεφώσεις από το βράδυ.
Ανεμοι: Στα δυτικά τμήματα από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και από το απόγευμα νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση. Στα ανατολικά τμήματα από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και πρόσκαιρα τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός. Αραιές νεφώσεις από το βράδυ.
Ανεμοι: Στα βόρεια από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ στρεφόμενοι βαθμιαία σε νοτίων διευθύνσεων με την ίδια ένταση. Στα νότια από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά έως 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός. Αραιές νεφώσεις από το βράδυ.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Άνοδος της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα"

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ απείλησαν με διώξεις τη διοικήτρια του «Ερυθρού Σταυρού»

Επεισοδιακή φέρεται ότι ήταν η σημερινή επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ στον «Ερυθρό Σταυρό», που αποτελούνταν από τον επικεφαλής Ανδρέα Ξανθό, τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον πρώην διοικητή του νοσοκομείου Ευθύμιο Γεωργόπουλο.

Πηγές του νοσοκομείου αναφέρουν ότι αντί για τα προβλήματα του νοσοκομείου, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκαν φραστικά στη διοικήτρια Ελπινίκη Ταβιανάτου, την οποία απείλησαν με δικαστικές διώξεις, για την απόφασή της να μετακινήσει έναν υπάλληλο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κατά την συνάντηση ακούστηκαν φράσεις όπως «δεν έχουμε τελειώσει, θα λογαριαστούμε», με τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητούν την ανάκληση της απόφασης.

Την επεισοδιακή επίσκεψη σχολίασε μέσω twitter και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, που καταδίκασε «τέτοιες συμπεριφορές και λογικές».

«Αυτονόητη δράση της αντιπολίτευσης είναι οι επίσκεψεις σε νοσοκομεία.Η σημερινή συμπεριφορά ωστόσο κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη διοικήτρια του Ερ. Σταύρου υπήρξε αλαζονική και απειλητική.Τέτοιες συμπεριφορές και λογικές «θα λογαριαστούμε» είναι κατακριτέες και μη ανεκτές», έγραψε στο twitter.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ απείλησαν με διώξεις τη διοικήτρια του «Ερυθρού Σταυρού»"

ΕΦΚΑ: Στις 8 Μαρτίου θα ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική αίτηση για άδεια ασθενείας λόγω covid

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η αναγκαία παραμετροποίηση/προσαρμογή της ηλεκτρονικής αίτησης επιδόματος ασθενείας, προκειμένου το προσεχές χρονικό διάστημα να μπορεί να χορηγείται ηλεκτρονικά η ειδική άδεια λόγω covid- 19, των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, για χρονικό διάστημα πέντε εργασίμων ημερών με απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με τα εκάστοτε υγειονομικά πρωτόκολλα, στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 62 του ν.4886/2022 ( Α' 12) και της αρ. 6924/27.1.2022 ( Β΄291) Υπουργικής απόφασης.

Υπενθυμίζουμε ότι δικαιούχοι είναι:

1. Οι εργαζόμενοι ιδιωτικού τομέα με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, σε περίπτωση νόσησης από κορωνοϊό με απόδειξη θετικού διαγνωστικού τεστ, εφόσον δεν παρείχαν τηλεργασία.

2. Η ειδική άδεια μπορεί να παραταθεί ως κοινή άδεια ασθενείας μόνο κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης.

3. Ο δικαιούχος μπορεί να υποβάλλει αίτημα στον e-ΕΦΚΑ, για λήψη παροχών σε χρήμα εντός οκτώ ( 8 ) μηνών από το συμβάν.

Ως εκ τούτου δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας για όσους δικαιούχους δεν μπορούν να υποβάλλουν μέχρι και σήμερα το σχετικό αίτημα στον e-ΕΦΚΑ. Θα μπορέσουν να το υποβάλλουν από τις 8 Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία θα έχει ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη παραμετροποίηση της ηλεκτρονικής αίτησης επιδόματος ασθενείας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΕΦΚΑ: Στις 8 Μαρτίου θα ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική αίτηση για άδεια ασθενείας λόγω covid"

Τάκης Θεοδωρικάκος: Σκληρή απάντηση στα μυθεύματα του Σουλεϊμάν Σοϊλού

Με σκληρή γλώσσα απάντησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, στα όσα απίστευτα είπε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Πιο συγκεκριμένα, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος απαντώντας στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Suleyman Soylu ότι η Ελλάδα έχει κινητοποιήσει τον καταυλισμό του Λαυρίου υπέρ τρομοκρατικών οργανώσεων έκανε την εξής δήλωση:

«Όσα αναφέρονται στη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών που συσχετίζουν την Ελλάδα με τρομοκράτες αποτελούν μυθεύματα και προφανώς δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια και την πραγματικότητα. Ο Τούρκος υπουργός θα πρέπει να ανασκευάσει αυτές τις δηλώσεις».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τάκης Θεοδωρικάκος: Σκληρή απάντηση στα μυθεύματα του Σουλεϊμάν Σοϊλού"

Φωτιά στο Euroferry Olympia: Απεγκλωβίστηκαν δύο επιβάτες από το γκαράζ του πλοίου

Άνδρες της ΕΜΑΚ κατάφεραν ύστερα από μεγάλη επιχείρηση να απεγκλωβίσουν σώους τους δύο επιβάτες από το γκαράζ του πλοίου Euroferry Olympia στο οποίο ξέσπασε φωτιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για έναν Βούλγαρο και ένα Τούρκο, που είχαν παγιδευτεί στις φλόγες.

Οι άνδρες της ΕΜΑΚ είχαν φύγει νωρίτερα από την Κέρκυρα με αποστολή τον εντοπισμό των δύο ανδρών και τον απεγκλωβισμό τους.

cnn

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στο Euroferry Olympia: Απεγκλωβίστηκαν δύο επιβάτες από το γκαράζ του πλοίου"

Η καταιγίδα Γιούνις «σαρώνει» τη Βρετανία με 200 χιλιόμετρα την ώρα

Ριπές ανέμου σχεδόν 200 χιλιομέτρων την ώρα στις ακτές, οι δρόμοι στο Λονδίνο έρημοι, εκτεταμένες διακοπές ρεύματος… Η καταιγίδα Γιούνις σαρώνει σήμερα τη νότια Αγγλία και προκάλεσε τον θάνατο ενός ανθρώπου στην Ιρλανδία, προτού κατευθυνθεί προς τη βόρεια Γαλλία και το Βέλγιο.

Εκατοντάδες πτήσεις, δρομολόγια τρένων και πορθμείων ακυρώθηκαν σε ολόκληρη τη βορειοδυτική Ευρώπη εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που συνοδεύουν τη Γιούνις, η οποία πλήττει την Ευρώπη λιγότερο από 48 ώρες μετά την καταιγίδα Ντάντλεϊ, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 5 ανθρώπους.

Ένας άνδρας ηλικίας 60 ετών σκοτώθηκε σήμερα από την πτώση ενός δέντρου, στη νοτιοανατολική Ιρλανδία, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ριπές ανέμου ταχύτητας 196 χιλιομέτρων την ώρα καταγράφηκαν στη νήσο Γουάιτ, κάτι το πρωτόγνωρο στην Αγγλία, ενώ σε άλλες περιοχές οι ριπές ανέμου ξεπέρασαν τα 110 χιλιόμετρα την ώρα, μεταξύ άλλων στο αεροδρόμιο του Λονδίνου Χίθροου.

Εκατομμύρια Βρετανοί κλήθηκαν να μείνουν στα σπίτια τους από τη βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Met Office), η οποία εξέδωσε κόκκινο συναγερμό, το υψηλότερο επίπεδο, για τη νοτιοδυτική Αγγλία, το νότιο τμήμα της Ουαλίας, αλλά επίσης και τη νοτιοανατολική Αγγλία, μεταξύ άλλων το Λονδίνο.

Οι δρόμοι της βρετανικής πρωτεύουσας, όπου κηρύχθηκε για πρώτη φορά αυτό το επίπεδο συναγερμού μετά την εγκαθίδρυση του εν λόγω συστήματος το 2011, ήταν ασυνήθιστα ήρεμοι. Ένα τμήμα της στέγης που καλύπτει το O2 Arena, το περίφημο στάδιο συναυλιών και αθλητικών εκδηλώσεων στο Λονδίνο, υπέστη ζημιές από τις ριπές ανέμου.

Περισσότερα από 70.000 νοικοκυριά παρέμεναν βυθισμένα στο σκοτάδι το μεσημέρι στη νοτιοδυτική Αγγλία, σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρεία. Πολλά σχολεία έκλεισαν.

Κίνδυνος πλημμυρών

Η κυκλοφορία των φέριμποτ που διασχίζουν τη Μάγχη διακόπηκε και περισσότερες από 400 πτήσεις ακυρώθηκαν στα βρετανικά αεροδρόμια, σύμφωνα με την εταιρεία Cirium.

Ένα αεροσκάφος που εκτελούσε το δρομολόγιο Μπορντό-Λονδίνο χρειάστηκε να γυρίσει πίσω, αφότου επιχείρησε δύο φορές να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Γκάτγουικ, ενώ ένα Α380 της εταιρείας Qatar Airways κατάφερε να προσγειωθεί στο Χίθροου με την τρίτη προσπάθεια.

Φόβοι υπάρχουν για πλημμύρες, την ώρα που ισχυρές βροχοπτώσεις αναμένονται αύριο Σάββατο.

Η Ευρώπη σε συναγερμό

Στην Ιρλανδία, περισσότερα από 80.000 νοικοκυριά δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα το μεσημέρι, σύμφωνα με την τοπική εταιρεία ηλεκτροδότησης ESB.

Μετά τη Βρετανία, η καταιγίδα Γιούνις αναμένεται να κατευθυνθεί προς τη Δανία, όπου τα τρένα θα κινούνται σε χαμηλές ταχύτητες και η γέφυρα Storebaelt, μία από τις μακρύτερες στον κόσμο, θα χρειαστεί να κλείσει κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως προειδοποίησε η διαχειρίστρια εταιρεία.

Στη Γαλλία, προκάλεσε ήδη σήμερα το πρωί κύματα ύψους 4 μέτρων στη Βρετάνη, σύμφωνα με τη Météo France, η οποία έθεσε πέντε διαμερίσματα σε πορτοκαλί συναγερμό. Οι ριπές ανέμου έφθασαν τα 110 χιλιόμετρα την ώρα στο Κα Γκρι Νε, στο βορειοδυτικό τμήμα, και θα μπορούσαν σήμερα να ξεπεράσουν τα 140 χλμ/ώρα κατά τόπους στις ακτές.

Η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων SNCF ανακοίνωσε προβλήματα στα δρομολόγια στο τοπικό δίκτυό της. Προβλήματα στις σιδηροδρομικές μεταφορές καταγράφονται επίσης στο Βέλγιο, όπου πολλά σχολεία έκλεισαν νωρίτερα και στο βόρειο τμήμα της Γερμανίας και της Ολλανδίας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Η καταιγίδα Γιούνις «σαρώνει» τη Βρετανία με 200 χιλιόμετρα την ώρα"

Κορωνοϊός: 80+8 θάνατοι από Covid-19 και 18.605 κρούσματα

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 18.605, εκ των οποίων 42 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.274.025 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 49.7% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 339 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.213 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 382.391 τεστ, εκ των οποίων 25.782 μοριακά και τα 256.609 rapid. Η θετικότητα στα τεστ περιορίστηκε στο 4,87% έναντι 6,39% χθες με 305 χιλιάδες κρούσματα.

Aπό τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 5.929 στην Αττική (6.062 χθες).
  • 2.016 στην Θεσσαλονίκη (2.112 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 772 από την Ανατολική Αττική (744 χθες).
  • 955 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (986 χθες).
  • 252 από τη Δυτική Αττική (233 χθες).
  • 810 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (879 χθες).
  • 1.597 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (1.601 χθες).
  • 646 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (682 χθες).
  • 813 από τον Πειραιά (829 χθες).
  • 84 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (108 χθες).

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 66 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 6 στο Άγιο Όρος
  • 265 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 15 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 149 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 188 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 88 στην ΠΕ Άρτας.
  • 777 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 186 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 28 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 127 στην ΠΕ Δράμας.
  • 224 στην ΠΕ Έβρου.
  • 368 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 8 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 77 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 232 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 182 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 906 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 35 στην ΠΕ Θάσου.
  • 58 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 38 στην ΠΕ Θήρας
  • 3 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 9 στην ΠΕ Ικαρίας. 
  • 357 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 199 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 68 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 102 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 32 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 109 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 18 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 180 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 60 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 173 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 190 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 294 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 88 στην ΠΕ Κω.
  • 76 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 402 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 163 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 218 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 47 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 30 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 245 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 348 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 3 στην ΠΕ Μήλου.
  • 43 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 49 στην ΠΕ Νάξου.
  • 172 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 45 στην ΠΕ Πάρου.
  • 219 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 164 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 110 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 154 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 187 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 263 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 124 στην ΠΕ Σάμου.
  • 175 στην ΠΕ Σερρών.
  • 6 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 23 στην ΠΕ Σύρου.
  • 7 στην ΠΕ Τήνου.
  • 229 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 192 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 51 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 32 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 153 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 333 στην ΠΕ Χανίων.
  • 137 στην ΠΕ Χίου.
  • 387 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (379 χθες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 80, ενώ εκ των υστέρων καταγράφηκαν οκτώ απώλειες. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 25.183 θάνατοι. Το 95.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 470 (χθες 484). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 86.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 349 (74.26%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 121 (25.74%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.193 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 372 (ημερήσια μεταβολή -0.8%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 374 ασθενείς.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 80+8 θάνατοι από Covid-19 και 18.605 κρούσματα"

Ουκρανία: Εκκενώνεται το Ντόνετσκ – Φεύγουν οι άμαχοι «βλέποντας» εισβολή

Ο ηγέτης της φιλορωσικής αυτονομιστικής «δημοκρατίας» του Ντόνετσκ, που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με την Ουκρανία, ανακοίνωσε την απομάκρυνση των αμάχων προς την Ρωσία, κατηγορώντας το Κίεβο ότι προετοιμάζει εισβολή έπειτα από αναζωπύρωση των συγκρούσεων.

«Σήμερα οργανώνεται κεντρικά η μαζική αναχώρηση του πληθυσμού προς την Ρωσική Ομοσπονδία. Σε πρώτο στάδιο θα πρέπει να αναχωρήσουν οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι», δήλωσε ο Ντένις Πουτσίλιν σε βίντεο που μεταδόθηκε από τον λογαριασμό του στο Telegram.

«Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα δώσει πολύ σύντομα την διαταγή για επίθεση και για την εφαρμογή ενός σχεδίου εισβολής των λαϊκών δημοκρατιών του Ντονιέτσκ και του Λουχάνσκ», είπε.

Αμερικανοί και Βρετανοί κατηγόρησαν την Μόσχα ότι αναζητεί πρόσχημα για να επιτεθεί και ότι η σύγκρουση ανάμεσα στην Ουκρανία και τις δυνάμεις των φιλορώσων αυτονομιστών μπορούν να προμηθεύσουν στο Κρεμλίνο το πρόσχημα που αναζητεί.

Εδώ και 48 ώρες έχουν αυξηθεί οι συγκρούσεις κατά μήκος της γραμμής του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία. Ουκρανοί και αυτονομιστές αλληλοκατηγορούνται για πυρά βαρέων όπλων πυροβολικού εκάστου κατά του αντιπάλου.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο στο Twiiter, τις ουρές που σχηματίζονται σε βενζινάδικο, κατά την εγκατάλειψη του Ντόνετσκ:

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Εκκενώνεται το Ντόνετσκ – Φεύγουν οι άμαχοι «βλέποντας» εισβολή"

Κρήτη: Στη φυλακή ο 58χρονος που κατηγορείται ότι ασελγούσε στην 11χρονη ανιψιά του

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε, με την σύμφωνη γνώμη Ανακριτή και Εισαγγελέα, ο 58χρονος που κατηγορείται ότι ασελγούσε σε βάρος της 11χρονης ανιψιάς του.

Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται και παραδέχεται ότι της έριχνε καμιά ξυλιά στον ποπό όταν έκανε αταξίες. Σε βάρος του έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, ο κατηγορούμενος βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση με αποτέλεσμα να ξεσπά συνεχώς σε λυγμούς παρότι στο Δικαστικό Μέγαρο Νεαπόλεως βρέθηκαν άνθρωποι του στενού του περιβάλλοντος προκειμένου να του συμπαρασταθούν.

Η 11χρονη έδωσε κατάθεση το πρωί στον Ανακριτή Λασιθίου και έπειτα οδηγήθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου όπου υποβλήθηκε στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις από ειδικούς ιατρούς και ψυχολόγους.

Έπειτα μεταφέρθηκε ξανά στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου όπου προσωρινά βρίσκεται φιλοξενούμενη. Παράλληλα πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες των κοινωνικών υπηρεσιών ώστε η ανήλικη να μεταφερθεί σε ειδική δομή φιλοξενίας κακοποιημένων παιδιών, ενδεχομένως και εκτός Κρήτης.

Υπενθυμίζεται ότι το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν το ανήλικο παιδί εκμυστηρεύτηκε στη δασκάλα του σχολείου τον εφιάλτη που ζούσε στα χέρια του θείου της και ανάδοχο γονέα της και αμέσως η διεύθυνση του σχολείου κίνησε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Το χρονικό

Η άτυχη κοπέλα ήταν μωρό ακόμα όταν έχασε τον πατέρα της. Η μητέρα της, χαμένη στον κόσμο των ναρκωτικών, ήταν στην πραγματικότητα απούσα. Η υπερήλικη γιαγιά (από την πλευρά του πατέρα) ήταν ανήμπορη να αναθρέψει ένα μικρό παιδάκι. Έτσι, η τύχη του 11χρονου σήμερα κοριτσιού, αφέθηκε στα χέρια του θείου της, αδερφού του μακαρίτη του πατέρα της.

Παντρεμένος και πολύτεκνος πατέρας ανέλαβε την αναδοχή της ανιψιάς του, την οποία πήρε κοντά του και τη μεγάλωνε μαζί με τα δικά του παιδιά. Όταν χώρισε έμεινε μόνος μαζί της και τότε όπως όλα δείχνουν η κατάσταση ξέφυγε.

cretapost

Διαβάστε Περισσότερα » " Κρήτη: Στη φυλακή ο 58χρονος που κατηγορείται ότι ασελγούσε στην 11χρονη ανιψιά του"

Τουρκία – Σουλεϊμάν Σοϊλού: Η Ελλάδα υποθάλπτει την τρομοκρατία

Για ανοχή στην τρομοκρατία κατηγορεί η Τουρκία την Ελλάδα, σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Εσωτερικών της γειτονικής χώρας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, σε δημοσιογράφους.

«Υπάρχουν επίσης γειτονικές χώρες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν την εν λογω πολυπλοκότητα, όπως η Ελλάδα. Για παράδειγμα, το στρατόπεδο του Λαυρίου, του οποίου το σήμα είναι τα Ηνωμένα Έθνη, έχει κινητοποιηθεί ξανά υπέρ της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK εδώ και περίπου 7-8 μήνες. Το PKK έδωσε οδηγίες για την ικανότητα ανάληψης δράσης στις πόλεις, όταν θα εξασθενούσε στην ύπαιθρο. Εδώ και 1,5 χρόνο προσπαθεί να το διευθύνει ο Μουράτ Καραγιλάν», είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης.

Μάλιστα μίλησε για μέλη του PKK που φεύγουν από την Ελλάδα, πάνε στο Ιράκ και επιστρέφουν στην Ελλάδα, προσθέτοντας πως η Τουρκία έχει ενημερώσει τις ελληνικές αρχές και έτσι έχουν αποτραπεί, όπως είπε χαρακτηριστικά, πολλά τρομοκρατικά χτυπήματα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία – Σουλεϊμάν Σοϊλού: Η Ελλάδα υποθάλπτει την τρομοκρατία"

Τι ισχύει για τους ανεμβολίαστους στην εστίαση από το Σάββατο

Τέλος στα μέτρα από το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου σε διασκέδαση, εστίαση και γήπεδα, με τους ειδικούς να ανάβουν το «πράσινο» φως για επιστροφή στην κανονικότητα. Τουλάχιστον για τους εμβολιασμένους και όσους διαθέτουν πιστοποιητικό, αφού για τους ανεμβολίαστους δεν αλλάζει, προς το παρόν τίποτα. Ο Θάνος Πλεύρης ωστόσο ανακοίνωσε ότι όλα τα μέτρα θα αρθούν μέσα στον Μάρτιο, αφήνοντας ένα ερωτηματικό για το ποιους θα αφορά η άρση.

Συγκεκριμένα για τους ανεμβολίαστους ισχύουν τα εξής μέτρα:

— Απαγορεύεται η είσοδός του στους κλειστούς χώρους σε μπαρ, εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης. Μπορούν να καθίσουν στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης -σε όσα μαγαζιά διαθέτουν ανοιχτό χώρο- με αρνητικό rapid test.

— Επίσης, δεν έχουν πρόσβαση σε γήπεδα, θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία, συνέδρια και γυμναστήρια.

Για το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια, την εργασία τους και υπηρεσίες αισθητικής πρέπει να έχουν μαζί τους αρνητικό αποτέλεσμα τεστ.

Ποια μέτρα ισχύουν για όλους

Υποχρεωτική παραμένει η διπλή μάσκα ή η μάσκα υψηλής προστασίας σε σούπερ μάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και η χρήση μάσκας σε κλειστούς και εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο, το συγκεκριμένο μέτρο για τους ανοιχτούς χώρους φαίνεται ότι σε λίγο καιρό θα καταργηθεί και αυτό.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Τι ισχύει για τους ανεμβολίαστους στην εστίαση από το Σάββατο "

Πρόστιμα 220.000 ευρώ σε γνωστές αλυσίδες καταστημάτων τεχνολογίας

Πρόστιμα συνολικού ύψους 220.00 ευρώ επιβλήθηκαν σε 3 μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων που είναι γνωστές κυρίως για προϊόντα τεχνολογίας.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τα πρόστιμα στις αλυσίδες καταστημάτων επιβλήθηκαν για παραβάσεις διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία του καταναλωτή.
 
Οι ως παραβάσεις αφορούσαν:

• Στην παροχή παραπλανητικών πληροφοριών σχετικά με τη διαθεσιμότητα και τον χρόνο παράδοσης των προϊόντων που οι εταιρείες πρόβαλαν στο site τους.

• Στη μη έγκαιρη ενημέρωση των καταναλωτών για την έλλειψη της διαθεσιμότητας του προϊόντος, παρόλο που είχε εισπραχθεί το τίμημα.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε:

• Πολύ μεγάλη δυσχέρεια επικοινωνίας με τις εταιρείες μέσω τηλεφώνου ή e-mail, προκειμένου οι καταναλωτές να μπορέσουν να ενημερωθούν για την πορεία εκτέλεσης της ηλεκτρονικής παραγγελίας τους και να ασκήσουν τα δικαιώματά τους.

• Μη έγκαιρη επιστροφή του τιμήματος στους καταναλωτές που ακύρωσαν την ηλεκτρονική παραγγελία τους λόγω μη παράδοσης του προϊόντος.

• Μη ακριβής ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με το δικαίωμα υπαναχώρησής τους από τις αγορές από απόσταση. Οι εταιρείες ιδίως δεν αναγνώριζαν το δικαίωμα αυτό στην περίπτωση που το προϊόν έχει τεθεί σε λειτουργία έστω και μια φορά ή έχει φθορές στη συσκευασία του, παρά την υποχρέωσή τους να δεχθούν την υπαναχώρηση με επιστροφή, ενδεχομένως, μειωμένου τιμήματος.

• Μη συμμόρφωση των εταιρειών με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη νόμιμη εγγύηση σε περιπτώσεις παράδοσης ελαττωματικών προϊόντων και άρνησή τους ακόμη και να παραλάβουν στα καταστήματά τους τα προς έλεγχο ελαττωματικά προϊόντα.

Υπενθυμίζεται ότι οι καταναλωτές μπορούν να καταγγέλλουν φαινόμενα παραβάσεων της καταναλωτικής νομοθεσίας στη γραμμή καταναλωτή 1520 που λειτουργεί στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόστιμα 220.000 ευρώ σε γνωστές αλυσίδες καταστημάτων τεχνολογίας"

Με τον Σ.Λαβρόφ συναντήθηκε στη Μόσχα ο Ν.Δένδιας - Τι δήλωσαν για Ουκρανία, Τουρκία και φυσικό αέριο

Στη Μόσχα βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.  

Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών τους, ακολούθησε κοινή συνέντευξη Τύπου, στη διάρκεια της οποίας ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην κρίση στην Ουκρανία. «Μία σύγκρουση στην Ουκρανία δεν θα έχει κανέναν νικητή, θα είμαστε όλοι χαμένοι» τόνισε ο Νίκος Δένδιας και επισήμανε ότι «η Ελλάδα ακούει με προσοχή τις ανησυχίες της Ρωσίας».  «Συζητήσαμε για την Ουκρανία και στάθηκα σε τρία πράγματα.  1. Την ανάγκη άμεσης αποκλιμάκωσης 2. Στηρίζουμε πλήρως ως Ελλάδας τις συμφωνίες του Μινσκ και 3. αναφέρθηκα στην ελληνική ομογένεια, ιδιαίτερα στην Ουκρανία και τη Μαριούπολη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεσμεύεται να πράξει όσα χρειάζονται για την προστασία της ομογένειας» πρόσθεσε.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην τουρκική απειλή, κάνοντας ειδική αναφορά στην στρατιά του Αιγαίου που διατηρεί η Τουρκία απέναντι από τα ελληνικά νησιά αλλά και στην απειλή πολέμου από την Άγκυρα, το casus belli που κραδαίνει το τουρκικό καθεστώς σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια όπως προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο και την UNCLOS. 

Έχοντας εξ ευωνύμων του τον πανίσχυρο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι η συμφωνία για την παραχώρηση των Δωδεκανήσων αφορούσε την Ρωσία, όχι την Τουρκία και οι διατάξεις περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου είχε σκοπό να καθησυχάσει τις ανησυχίες της Ρωσίας.  «Η Τουρκία διατηρεί τη στρατία του Αιγαίου απέναντι από τα ελληνικά νησία. Έχει εκδώσει απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας, αν ασκήσουμε τα δικαιώματα που προβλέπονται από το δίκαιο της Θάλασσας και συγκεκριμένα την UNCLOS. Οι τουρκικές αιτίασεις είναι απολύτως προσχηματικές. Η συμφωνία για αποστρατικοποιήση των Δωδεκανήσων δεν αφορούσε την Τουρκία, αλλά την ανησυχία της Σοβιετικής Ένωσης». 

«Θα ήθελα να επιβεβαιώσω τη στάση μας υπέρ της διευθέτησης οποιονδήποτε διαφορών, όπως αυτή μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, βάσει του διεθνούς δικαίου και της αμοιβαίας συμφωνίας των μερών διαφοράς. Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε στην διευθέτηση των διαφορών. Ο Νίκος πρέπει να κάνει τα παράπονά του στους Δυτικούς σας συμμάχους οι οποίοι σήμερα έχουν ρίξει το βάρος στην Ουκρανία» είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Για τις εξελίξεις στα ουκρανικά σύνορα, ο κ. Λαβρόφ είπε: «Μας ανησυχούν πάρα πολύ οι τελευταίες ειδήσεις σχετικά με την ραγδαία αύξηση βομβαρδισμών και χρήση εξοπλισμού που απαγορεύεται από την συμφωνία του Μινσκ. Το Κίεβο σαμποτάρει τη δυνατότητα για πρόσθετα μέτρα κατάπαυσης του πυρός».

Η πέμπτη δια ζώσης συνάντηση των δυο υπουργών Εξωτερικών

Πρόκειται για την πέμπτη δια ζώσης συνάντηση των δυο υπουργών Εξωτερικών από το 2019, με πιο πρόσφατη εκείνη στο ρωσικό θέρετρο του Σότσι στη Μ. Θάλασσα στις 24 Μαΐου 2021. 

«Συναντήθηκα με τον ομόλογό μου της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. Πραγματοποιήσαμε μια παραγωγική συζήτηση για την προώθηση των διμερών σχέσεων στο πλαίσιο των ιστορικών δεσμών Ελλάδας - Ρωσίας, την ασφάλεια στην Ευρώπη και την κατάσταση σε Ανατολική Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε ο κ. Δένδιας σε ανάρτησή του στο Twitter.

Δένδιας: Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της διατήρησης της ειρήνης

«Αγαπητέ Sergey,

Θα ήθελα, καταρχήν, να σε ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκλησή σου να επισκεφθώ και να συναντηθούμε σήμερα στη Μόσχα. Έχω την εντύπωση, αν μετράω καλά, ότι είναι η πέμπτη συνάντησή μας τα τελευταία δύο-δυόμισι χρόνια. Θεωρώ όμως τη σημερινή μας συνάντηση ως μία συνάντηση μεγάλης σημασίας. Σε ευχαριστώ για την ευκαιρία να συζητήσουμε σε βάθος την κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη. Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της διατήρησης της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας. Αλλά και ενός εποικοδομητικού διαλόγου, στη βάση πάντοτε του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Και, βεβαίως, στη βάση των θεμελιωδών αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Θα ήθελα, επίσης, να μου δώσεις την ευκαιρία να σε ενημερώσω για τις εξελίξεις στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό, και να ζητήσω τις απόψεις σου για τις εξελίξεις στη Συρία και τη Λιβύη. Τέλος, προσβλέπω σε μία εκτεταμένη συζήτηση για τους τρόπους περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών μας σχέσεων, ιδιαίτερα μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο Putin τον περασμένο Δεκέμβριο. Νομίζω ότι υπάρχει μία σημαντική διμερής ατζέντα, την οποία μπορούμε να προωθήσουμε στη σημερινή μας συνάντηση. Και πάλι ευχαριστώ πολύ» είπε ο υπουργός Εξωτερικών κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον Σεργκέι Λαβρόφ.

Τι είπαν στη συνάντησή τους

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε «μεγάλης σημασίας» την πέμπτη αυτή δια ζώσης συνάντηση των δύο υπουργών και ευχαρίστησε στον εισαγωγικό χαιρετισμό του «για την ευκαιρία να συζητήσουμε σε βάθος την κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη», τονίζοντας ότι «η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της διατήρησης της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας, αλλά και ενός εποικοδομητικού διαλόγου στη βάση πάντοτε του διεθνούς δικαίου, αλλά και του δικαίου της θάλασσας και βεβαίως στη βάση των θεμελιωδών αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε, επίσης, ότι στο πλαίσιο της συνάντησης προτίθεται να ενημερώσει τον Ρώσο ομόλογό του για «τις εξελίξεις στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Κυπριακό» και να ζητήσει τις απόψεις του συνομιλητή του για τα τεκταινόμενα στη Συρία και τη Λιβύη, ενώ εκτεταμένη θα είναι και η συζήτηση των δύο υπουργών «για τους τρόπους περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών μας σχέσεων, ιδιαίτερα μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Πούτιν τον περασμένο Δεκέμβριο». «Νομίζω ότι υπάρχει μια σημαντική διμερής ατζέντα, την οποία μπορούμε να προωθήσουμε στη σημερινή μας συνάντηση», κατέληξε στην πρώτη του εισηγητική τοποθέτηση, παρουσία των δημοσιογράφων, ο κ. Δένδιας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Μόσχα αποδίδει «ιδιαίτερη αξία στον διάλογό μας για τις περιφερειακές και διεθνείς υποθέσεις», απαριθμώντας τα επίκαιρα «ζητήματα, όπως τη ρωσική πρωτοβουλία για τις εγγυήσεις ασφαλείας, την Ουκρανία, την Ανατ. Μεσόγειο, τα Βαλκάνια, την Υπερκαυκασία, τη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική». Σημείωσε, δε ότι «προς όλες αυτές τις κατευθύνσεις οι Έλληνες φίλοι μας έχουν δική τους θέση, ενδιαφερόμαστε ώστε και στη δική μας εργασία να λαμβάνονται υπόψη και τα δικά σας συμφέροντα. Χαιρόμαστε και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε οποιοδήποτε θέμα έχει για εσάς ενδιαφέρον», υπογράμμισε ο Σεργκέι Λαβρόφ θυμίζοντας τη συνάντηση στο Σότσι τον περασμένο Δεκέμβριο του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τις διαβουλεύσεις με τον επικεφαλής της ρωσικής κυβέρνησης Μιχαήλ Μισούστιν, γεγονός, που «υπογραμμίζει τον εντατικό χαρακτήρα των πολιτικών επαφών μας, την εμπιστευτικότητα των σχέσεών μας».

Ο κ. Λαβρόφ χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση «μια καλή ευκαιρία να εξετάσουμε πώς υλοποιούνται τα συμφωνηθέντα στο επίπεδο των ηγετών μας», αναφερόμενος στην ανάπτυξη «των εμπορικών-οικονομικών σχέσεων, τη συνεργασία στον τομέα των επενδύσεων, της ενέργειας, των μεταφορών και επικοινωνιών και φυσικά του τουρισμού και της κατοχύρωσης της επιδημιολογικής ασφάλειας των πολιτών».

Ο Ρώσος υπουργός χαρακτήρισε «σημαντικό έγγραφο και βάση της κοινής εργασίας» το Κοινό Σχέδιο Δράσης για τα έτη 2022-24 και τόνισε ότι η Ρωσία δίνει μεγάλη σημασία στις ανθρωπιστικές και πολιτιστικές επαφές, ξεχωρίζοντας «την επιτυχή διοργάνωση του Έτους Ιστορίας Ελλάδας και Ρωσίας», που συνέπεσε με τα 200 χρόνια της έναρξης της ελληνικής Επανάστασης και συνεχίζεται έως τα μέσα του 2022 έπειτα από απόφαση των δύο κυβερνήσεων.

Διαβάστε Περισσότερα » "Με τον Σ.Λαβρόφ συναντήθηκε στη Μόσχα ο Ν.Δένδιας - Τι δήλωσαν για Ουκρανία, Τουρκία και φυσικό αέριο"

Αφγανιστάν: Απεγκλωβίστηκε το αγόρι από το πηγάδι, αλλά δεν τα κατάφερε

Το αγόρι που είχε εγκλωβιστεί από την Τρίτη σε στεγνό πηγάδι στο νοτιοανατολικό Αφγανιστάν πέθανε, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι των Ταλιμπάν.

Το παιδί, που ονομαζόταν Χαϊντάρ, «μας άφησε για πάντα», έγραψε στο Twitter ο Ανάς Χακάνι σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών. «Είναι μία ακόμη ημέρα πένθους και πόνου για τη χώρα μας», πρόσθεσε. Ο Χαϊντάρ «δεν είναι πια μαζί μας», επιβεβαίωσε στο Twitter ο Αμπντουλάχ Αζάμ γραμματέας του αντιπροέδρου της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, του Αμπντούλ Γάνι Μπαράνταρ.

Οι διασώστες έφτασαν σήμερα το πρωί στο παιδί, το οποίο είχε πέσει σε αυτό το πηγάδι που βρίσκεται στο χωριό Σοκάκ στην επαρχία Ζάμπουλ. Όταν έφτασαν κοντά του, το παιδί ήταν ακόμη ζωντανό, αλλά η κατάσταση της υγείας του «δεν ήταν καλή» και χρειάστηκε «να του δοθούν οι πρώτες βοήθειες επιτόπου», όπως εξήγησε ο Αχμαντουλάχ Ουασίκ αναπληρωτής εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν.

Το δυστύχημα θυμίζει την περίπτωση του 5χρονου Ραγιάν στο Μαρόκο, ο οποίος είχε πέσει σε ένα πηγάδι και βρέθηκε νεκρός, έπειτα από μια επιχείρηση που διήρκησε πέντε ημέρες για τη διάσωσή του.

Ο παππούς του Χαϊντάρ, ο 50χρονος Χάτζι Αμπντούλ Χάντι, εξήγησε ότι το παιδί έπεσε στην τρύπα του πηγαδιού καθώς προσπαθούσε να «βοηθήσει» τους μεγάλους να ανοίξουν ένα νέο πηγάδι στο χωριό του που μαστίζεται από την ξηρασία. Σύμφωνα με επίσημες πηγές, το παιδί γλίστρησε στην τρύπα αυτή, βάθους 25 μέτρων, προτού το τραβήξουν με τη βοήθεια ενός σκοινιού σε βάθος 10 μέτρων, όπου και εγκλωβίστηκε.

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Αφγανιστάν: Απεγκλωβίστηκε το αγόρι από το πηγάδι, αλλά δεν τα κατάφερε"

ΠΟΕΔΗΝ: Μεγάλη συγκέντρωση έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους – Επεισόδια με χημικά

Επεισόδια σημειώθηκαν το πρωί της Παρασκευής λίγο μετά τις 9:30 κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης της ΠΟΕ ΟΤΑ που πραγματοποιείται στην οδό Πανεπιστημίου έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Τη συγκέντρωση, κατά την οποία έγινε χρήση χημικών από τα ΜΑΤ για να απωθηθούν οι συμμετέχοντες που ήθελαν να κλείσουν την οδό Πανεπιστημίου, προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η ΠΟΕ ΟΤΑ ανακοίνωσε για σήμερα στάση εργασίας από τις 7:00 έως τις 11:00 και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην οδό Πανεπιστημίου 37.

 

  

  

 

Το ραντεβού δόθηκε έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στις 9:00 με τους εργαζόμενους στην Αυτοδιοίκηση διαμαρτύρονται για το καθεστώς που επικρατεί στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Στη συγκέντρωση συμμετέχει και η ΠΟΕΔΗΝ που έχει προκηρύξει στάση εργασίας από τις 7 έως τις 11 το πρωί.

Κλειστή είναι η οδός Πανεπιστημίου από το ύψος της οδός Αμερικής.

Γιατί αντιδρούν οι εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στις περικοπές που φέρνει το «πόρισμα» της κυβέρνησης για την αναδιάρθρωσή του.

Καταθέτει πρόταση «διπλασιασμού του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας και επέκταση σε όλες τις ειδικότητες των υγειονομικών με κατηγοριοποίηση», κάνοντας λόγο για «μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, να περικόψει το συγκεκριμένο επίδομα». 

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » " ΠΟΕΔΗΝ: Μεγάλη συγκέντρωση έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους – Επεισόδια με χημικά "

Αγία Σοφία: Η μετατροπή της σε τζαμί είναι ενάντια στο Κοράνι λέει τούρκος θεολόγος

Αίσθηση προκάλεσε η διαφορετική, για την Τουρκία, άποψη που διατύπωσε ο διακεκριμένος Τούρκος Θεολόγος, Μουσταφά Ισλάμογλου, μιλώντας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ, Μανώλης Κωστίδης, ο Ισλάμογλου μίλησε στην τουρκική DW και είπε πως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι «μια ενέργεια που δεν συμβαδίζει με το Κοράνι. Είναι μια ενέργεια που δεν αποδέχεται το Κοράνι».

Ο Ισλάμογλου κατηγόρησε και τον διευθυντή Θρησκευτικών Υποθέσεων Αλί Ερμπάς που ανέβηκε στον άμβωνα με το σπαθί. «Μα η Άλωση δεν είναι αυτή. Η πραγματικότητα όμως… η άλωση είναι να κερδίσεις την καρδιά του ανθρώπου, εκεί να γίνει η άλωση», σημείωσε με νόημα.

Συγκεκριμένα για την Αγία Σοφία είπε πως «όλα τα μνημεία είναι υπό την προστασία του Θεού του Κορανίου. Άρα αυτή η ενέργεια δεν συμβαδίζει με το Κοράνι, αντιθέτως συγκρούεται».

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο Ισλάμογλου είναι από τις λίγες διαφορετικές φωνές που ακούγονται στην Τουρκία για την Αγία Σοφία, ενώ η συγκεκριμένη δήλωση αναμένεται να προκαλέσει συζητήσεις στη χώρα καθώς η απόφαση για τη μετατροπή έχει την «υπογραφή» του τούρκου προέδρου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγία Σοφία: Η μετατροπή της σε τζαμί είναι ενάντια στο Κοράνι λέει τούρκος θεολόγος"

Δ. Αγίας Παρασκευής -Καταγγελία: Σκάνδαλο με σύμβαση 620.000 ευρώ για την απομάκρυνση κλαδιών

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης «Νίκη των Πολιτών, με το υπέρογκο ποσό των 620.000€ (500.000€ συν 24% ΦΠΑ) πληρώνει ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Β. Ζορμπάς εργολάβο της επιλογής του, χωρίς διαγωνισμό, για την απομάκρυνση των κλαδιών επικαλούμενος την χιονόπτωση.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της, η Δημοτική Κίνηση σημειώνει:

Σε κανένα άλλο Δήμο του Βόρειου τομέα δεν υπάρχει τέτοια χρηματική σπατάλη. Όλοι, οι παρόμοιοι με εμάς Δήμοι, εκταμίευσαν εξαιρετικά λιγότερα χρήματα.

Ενημερώνουμε ότι η ανάθεση του έργου έγινε χωρίς προγραμματισμό, χωρίς διαφάνεια και χωρίς χρονικό ορίζοντα αποκομιδής των κλαδιών.

Το μόνο που καθορίζεται είναι η αμοιβή με βάση τις ώρες εργασίας, κάτι εντελώς υποκειμενικό που εξαρτάται απολύτως από τις διαθέσεις του εργολάβου.

Μάλιστα, η επίκληση του κατεπείγοντος θα όφειλε να έχει χρονική διάρκεια.

Είναι απαράδεκτο να γίνεται τέτοια κατάχρηση δικαιώματος απευθείας ανάθεσης και με πρόσχημα τον παγετό να δίνεται ένα τόσο μεγάλο ποσό με πληρωμή με την ώρα και πολλή μεγάλη ασάφεια όρων.

Θα περιμένουμε να σταλεί η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, απόφαση την οποία καταψηφίσαμε, στην Αποκεντρωμένη Περιφέρεια και το Ελεγκτικό συνέδριο για έλεγχο νομιμότητας.

Σε κάθε περίπτωση στην αποτυχία διαχείρισης των περσινών χιονοπτώσεων ήρθε το φετινό φιάσκο που μας διέσυρε στο Πανελλήνιο.

Σε όλες αυτές τις αποτυχίες προστίθεται σήμερα και το σκάνδαλο αυτής της τεράστιας ανάθεσης, ενάντια στα συμφέροντα των πολιτών της Αγίας Παρασκευής, οι οποίοι πληρώνουν κυριολεκτικά και μεταφορικά την ανεπάρκεια της αρχής Ζορμπά.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Δ. Αγίας Παρασκευής -Καταγγελία: Σκάνδαλο με σύμβαση 620.000 ευρώ για την απομάκρυνση κλαδιών "

Αναμένεται κάθοδος των αγροτών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αγρότες που έχουν από χθες παρατάξει τα τρακτέρ τους στην ΕΟ Θεσσαλονίκης – Μουδανίων στον κόμβο της Θέρμης, έχουν έρθει σε συννενόηση με την αστυνομία για να τους επιτραπεί η είσοδός τους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Οι αγρότες επιθυμούν να πραγματοποιήσουν πορεία προς το ΥΜΑΘ και να παραδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Στον κόμβο της Θέρμης έφτασαν χθες Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου δεκάδες τρακτέρ από περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Μετά τις διαβουλεύσεις με την αστυνομία και προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενος αποκλεισμός της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης Νέων Μουδανιών, επιτράπηκε τελικά στους αγρότες να φτάσουν στον κόμβο της Θέρμης.

Για περίπου 20 λεπτά από τις 22:00 μέχρι τις 22:20 διακόπηκε η κυκλοφορία στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Μουδανίων στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη καθώς οι αγρότες βγήκαν στον δρόμο στην αερογέφυρα της Θέρμης διαμαρτυρόμενοι επειδή η αστυνομία εμπόδισε τα τρακτέρ από τη Γαλάτιστα να φτάσουν στο σημείο.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναμένεται κάθοδος των αγροτών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης"

Δολοφονία Άλκη: Αναγνωρίστηκε ο 20χρονος Αλβανός από τους φίλους του 19χρονου

Περισσότερο φως στην υπόθεση δολοφονίας του Άλκη Καμπανού επιχειρούν να ρίξουν οι διωκτικές αρχές μέσα από την αναγνώριση των δραστών από τους φίλους του 19χρονου που επέζησαν της επίθεσης, με τα οπαδικά κίνητρα.

Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και γίνεται ως εξής: Ένας -ένας οι μάρτυρες βλέπουν τον κάθε κατηγορούμενο ανάμεσα σε άλλα πρόσωπα που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά. Καλούνται να τον αναγνωρίσουν πίσω από ένα τζάμι με μονόπλευρη θέαση και να πουν ποιος ήταν ο ρόλος του στην θανατηφόρα επίθεση που δέχτηκαν. Η διαδικασία γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στο 2ο όροφο του Αστυνομικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, παρουσία της 7η τακτικής ανακρίτριας που χειρίζεται την υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής έχει αναγνωριστεί ο νεαρός ο οποίος ρώτησε τους φιλάθλους του Άρη “τι ομάδα είστε”. Πρόκειται για τον 20χρονο Αλβανό, συνοδηγό του πρώτου αυτοκινήτου, ο οποίος φέρεται ότι χρησιμοποίησε μαχαίρι και αυτοτραυματίστηκε με αυτό στο χέρι.

Η διαδικασία της αναγνώρισης αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ώρες. Σκοπός είναι να αποσαφηνιστεί ο βαθμός συμμετοχής του καθενός, από τους 12 κατηγορούμενους, στο έγκλημα, σε συνδυασμό με τα άλλα ευρήματα, όπως είναι τα αποτυπώματα και το DNA, από το δρεπάνι και από το μαχαίρι που βρέθηκαν, όπως επίσης και το βιντεοληπτικό υλικό από τη σκηνή του εγκλήματος.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δολοφονία Άλκη: Αναγνωρίστηκε ο 20χρονος Αλβανός από τους φίλους του 19χρονου"

Χουλουσί Ακάρ: Η Ελλάδα έχει «σεβντά» με τα εξοπλιστικά – Έλληνες πολιτικοί έχουν επεκτατικές βλέψεις

Συνεχίζει τις προκλήσεις ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, μόλις δύο μέρες μετά τη συνάντηση με τον ομόλογό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο στις Βρυξέλλες.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ, στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης, ο Χουλουσί Ακάρ είπε ότι η συνάντηση με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο έγινε σε θετικό κλίμα. Ωστόσο, αμέσως μετά έσπευσε να παρουσιάσει την Ελλάδα ως υπεύθυνη για την αύξηση της έντασης μεταξύ Αθήνας – Άγκυρας.

Ο Ακάρ σημείωσε ότι με προβοκατόρικες ενέργειες η Ελλάδα αυξάνει την ένταση, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και εφαρμόζει επιλεκτικά τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων.

Υποστήριξε, δε, πως οι Έλληνες πολιτικοί έχουν επεκτατικές βλέψεις στις ομιλίες τους, χωρίς να τους κατονομάσει.

Μίλησε για «σεβντά» της Ελλάδας για τα εξοπλιστικά, ενώ έσπευσε να τα χαρακτηρίσει «άδικο κόπο». Μάλιστα, υποδείξεις στην Αθήνα να μην σπαταλά τόσα χρήματα για εξοπλισμούς, χωρίς να κάνει αναφορά στην κατάσταση της τουρκικής οικονομίας…

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας δεν έκρυψε την ενόχλησή του για το ότι η ελληνική πλευρά αναδεικνύει τις τουρκικές προκλήσεις τόσο σε επίπεδο ΝΑΤΟ, όσο και σε επίπεδο ΕΕ, ενώ επιτέθηκε στις Βρυξέλλες λέγοντας ότι είναι λάθος να αποδέχονται οι ευρωπαίοι την πρακτική της Ελλάδας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Χουλουσί Ακάρ: Η Ελλάδα έχει «σεβντά» με τα εξοπλιστικά – Έλληνες πολιτικοί έχουν επεκτατικές βλέψεις"

Η Νέα Δημοκρατία διέγραψε τον Γιώργο Κύρτσο

Τη διαγραφή του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου ανακοίνωσε την Παρασκευή η Νέα Δημοκρατία.

"Ο κ.Κύρτσος ο οποίος εξελέγη με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ, με εντολή από τους ψηφοφόρους να προωθεί τις ελληνικές θέσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, με τις αναρτήσεις του κάνει εντελώς το αντίθετο. Δυσφημεί διεθνώς τη χώρα" τονίζεται στην ανακοίνωση της Πειραιώς.

"Μέχρι σήμερα έγινε ανεκτή η όποια κριτική του στην κυβέρνηση, ακόμη κι αν ξεπερνούσε τα όρια. Ανοχή όμως στην δυσφήμιση της χώρας δεν μπορεί να υπάρξει" διαμηνύει το κυβερνών κόμμα.

H ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας

"Mε απόφαση του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Παύλου Μαρινάκη, ο Ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος διαγράφεται από τη Νέα Δημοκρατία. Ο κ.Κύρτσος ο οποίος εξελέγη με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ, με εντολή από τους ψηφοφόρους να προωθεί τις ελληνικές θέσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, με τις αναρτήσεις του κάνει εντελώς το αντίθετο. Δυσφημεί διεθνώς τη χώρα αμφισβητώντας την ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης και συγκρίνοντας την Ελλάδα με κράτη που παραβιάζουν τους κανόνες του κράτους δικαίου. Με τη στάση του προσβάλλει όλους εκείνους που τον εμπιστεύθηκαν να τους εκπροσωπεί. Μέχρι σήμερα έγινε ανεκτή η όποια κριτική του στην κυβέρνηση, ακόμη κι αν ξεπερνούσε τα όρια. Ανοχή όμως στην δυσφήμιση της χώρας δεν μπορεί να υπάρξει.

Πιο συγκεκριμένα εφαρμόστηκε το άρθρο 5 §1.2 σύμφωνα με το οποίο η απώλεια της ιδιότητας του μέλους επέρχεται «Με την αυτόβουλη απομάκρυνσή του από το κόμμα, η οποία εκδηλώνεται με λόγο ή πράξη και προκύπτει κατάδηλα, ενδεικτικά με την εγγραφή του σε άλλο πολιτικό κόμμα, ή με δημόσιες εκδηλώσεις του που αντιστρατεύονται έντονα τις ιδεολογικές και πολιτικές αρχές του κόμματος ή προωθούν το ρατσισμό, το μίσος και τη βία ή αμφισβητούν το κράτος δικαίου και το δημοκρατικό κοινοβουλευτικό πολίτευμα της χώρας.

Η διαπίστωση της συνδρομής των παραπάνω γίνεται με απόφαση του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής".
 
skai

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Νέα Δημοκρατία διέγραψε τον Γιώργο Κύρτσο "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news