facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Απεργούν οι εργαζόμενοι στους Δήμους στις 24/5 για μονιμοποίηση των συμβασιούχων

Ημέρα πανελλαδικής 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης θα είναι η Τρίτη 24 Μαΐου για τους εργαζόμενους στους Δήμους, με αιχμή της κινητοποίησης, τα ζητήματα της υποστελέχωσης των Δήμων και το θέμα της μονιμοποίησης των εργαζομένων με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις για πολλά έτη (εργαζόμενοι COVID-19, εργαζόμενοι Ε.Σ.Π.Α., εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι», Κ.Δ.Α.Π., Κ.Δ.Α.Π.-ΜΕΑ, Κοινωνικές Δομές των Δήμων που έμειναν εκτός εργασίας, Σχολικές Καθαρίστριες κ.α.) και την άμεση άρση της απαγόρευσης προσλήψεων, ώστε οι Δήμοι να καλύψουν τα κενά σε ανθρώπινο δυναμικό.

Yπενθυμίζεται ότι η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. αποφάσισε ομόφωνα: «24ωρη Πανελλαδική Απεργιακή Κινητοποίηση για το σύνολο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση την Τρίτη 24 Μαΐου 2022 ζητώντας την μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων που εργάζονται με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις στους Ο.Τ.Α. Α ́ Βαθμού (εργαζόμενοι COVID-19, εργαζόμενοι Ε.Σ.Π.Α., εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι», Κ.Δ.Α.Π., Κ.Δ.Α.Π.-ΜΕΑ, Κοινωνικές Δομές των Δήμων που έμειναν εκτός εργασίας, Σχολικές Καθαρίστριες κ.α.).

Πραγματοποίηση Απεργιακής Συγκέντρωσης την ίδια ημέρα και ώρα 10.00 το πρωί έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας (Καρόλου 24-Πλατεία Καραϊσκάκη-Αθήνα).

Πραγματοποίηση πορείας προς το Υπουργείο Εσωτερικών για συνάντηση με τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα και στην συνέχεια πορεία προς τα γραφεία της Κ.Ε.Δ.Ε. για συνάντηση με τον Πρόεδρο της κ. Δημήτρη Παπαστεργίου».

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. με ανακοίνωσή της «καλεί τα συνδικαλιστικά στελέχη του Λεκανοπεδίου να δώσουν το “παρών” στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 24 Μαΐου 2022, ώρα 10:00π.μ., στα γραφεία της ΠΟΕ ΟΤΑ (Καρόλου 24, Πλατεία Καραϊσκάκη), καθώς και στην πορεία που θα ακολουθήσει προς το Υπουργείο Εσωτερικών και προς τα γραφεία της ΚΕΔΕ».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργούν οι εργαζόμενοι στους Δήμους στις 24/5 για μονιμοποίηση των συμβασιούχων"

Πόλεμος: «Έπεσε» το Αζοφστάλ -Η Ρωσία ανακοίνωσε πως έχει τον πλήρη έλεγχο

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα πως το εργοστάσιο της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη εκκενώθηκε πλήρως.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, συνολικά 2.439 Ουκρανοί μαχητές παραδόθηκαν. Σύμφωνα με τη Ρωσία, παραδόθηκαν 531 άτομα, τα τελευταία που βρίσκονταν στο εργοστάσιο. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο ανέφερε: «Η περιοχή του μεταλλουργικού εργοστασίου Azovstal έχει απελευθερωθεί πλήρως».

Στη Μαριούπολη σημειώθηκαν κάποιες από τις πιο σφοδρές και πιο αιματηρές μάχες του πολέμου στην Ουκρανία.

Για εβδομάδες, άμαχοι και στρατιώτες της Ουκρανίας ήταν παγιδευμένοι στο εργοστάσιο Αζοφστάλ, που αποτέλεσε το τελευταίο προπύργιο της ουκρανικής αντίστασης.

Οι Ρώσοι σφυροκοπούσαν αδιάκοπα τη χαλυβουργία, και οι προσπάθειες για εκκένωση ώστε να απομακρυνθούν οι άμαχοι δεν είχαν αποτέλεσμα.

Για την αποτυχία των επιχειρήσεων απομάκρυνσης των ανθρώπων από το εργοστάσιο η Ουκρανία κατηγορούσε τους Ρώσους στρατιώτες, λέγοντας πως δεν σταματούσαν τις επιθέσεις -ακόμα και όταν η Μόσχα είχε δεσμευτεί για δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος: «Έπεσε» το Αζοφστάλ -Η Ρωσία ανακοίνωσε πως έχει τον πλήρη έλεγχο"

Νέα πρόκληση του τουρκικού ΥΠΕΞ για τις υπερπτήσεις: Η Ελλάδα παραβίασε τον εναέριο χώρο μας και απαντήσαμε

Προκλητική ανακοίνωση εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφορικά με τις υπερπτήσεις που σημειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη με τα τουρκικά μαχητικά να φτάνουν 2,5 μίλια μακριά από την περιοχή.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η Ελλάδα παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας και χαρακτήρισε τις παραβιάσεις ως «απάντηση» στην ελληνική πλευρά.

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Αεροσκάφη F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας στα δυτικά της Ίμβρου (Gokceada) στις 16 Μαΐου 2022 και στα δυτικά της περιοχής Enez στις 17 Μαΐου 2022. Η Πολεμική μας Αεροπορία έδωσε την απαραίτητη απάντηση σε αυτές τις προκλητικές παραβιάσεις στις 18 Μαΐου 2022, σύμφωνα με τους κανόνες περί αμοιβαιότητας και της εμπλοκής.

Η Ελλάδα προσπαθεί για άλλη μια φορά να δημιουργήσει μία αντίληψη εναντίον της χώρας μας στη διεθνή κοινή γνώμη, χρησιμοποιώντας την ένταση που ξεκίνησε η ίδια με δικές της προκλητικές ενέργειες.

Στο πλαίσιο αυτό, απορρίπτουμε παντελώς τους αβάσιμους ισχυρισμούς και κατηγορίες που διατυπώθηκαν κατά της χώρας μας από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών με την ανακοίνωσή του με ημερομηνία 20 Μαΐου και καταδικάζουμε σφόδρα τις ελληνικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας.

Για να μην ξανασυμβούν τέτοια επεισόδια, η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες στο Αιγαίο και να ασχοληθεί σοβαρά με τη διαδικασία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και εντός του πλαισίου του ΝΑΤΟ, όπου εδώ και ένα χρόνο αποφεύγει να συμμετάσχει».

Δυναμιτίζει το κλίμα η Τουρκία – Έντονο διάβημα της Αθήνας

Η Αθήνα χαρακτήρισε νωρίτερα πρωτοφανή πρόκληση την παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά στην Βόρειο Ελλάδα, φθάνοντας μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Ο Νίκος Δένδιας, έδωσε εντολή για άμεσο και εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο Πρέσβη στην Αθήνα, με το υπουργείο εξωτερικών να κάνει λόγο για ενέργεια που υπονομεύει την συνοχή του ΝΑΤΟ, αποτελώντας και σαφή απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει: «Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας από δύο τουρκικά μαχητικά, τα οποία εισήλθαν παράνομα στον εθνικό εναέριο χώρο μας και προσέγγισαν την Αλεξανδρούπολη σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων. Η ενέργεια αυτή αποτελεί σαφέστατη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας. Εντάσσεται στην προσπάθεια της Τουρκίας να προβάλει τον νεο-οθωμανικό αναθεωρητισμό της, καταπατώντας όλους τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου».

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές η παραβίαση έγινε πριν από δύο ημέρες, όταν τουρκικά αεροσκάφη που εισήλθαν στο Αιγαίο από την περιοχή της Ίμβρου, πέταξαν πάνω από τη νησίδα Ζουράφα και επέστρεψαν στην Τουρκία αναχαιτιζόμενα πετώντας στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Την ίδια ώρα, μήνυμα στην Τουρκία να επανεξετάσει την στάση της απέναντι στην Ελλάδα, να επανέλθει στην οδό της συνεννόησης, να τηρήσει το κλίμα της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στέλνει η Αθήνα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αναφέρει: «Η συμπεριφορά της Τουρκίας με αποκορύφωμα τις υπερπτήσεις, γεγονός που ανέδειξε ο πρωθυπουργός και στη συνάντηση με τον Μπάιντεν, δεν βοηθούν και είναι εκτός κλίματος συνάντησης που είχε ο Πρωθυπουργός με Ερντογάν. Να επανεξετάσει η Τουρκία τη στάση της για να φτάσουμε στις συνομιλίες του Σεπτεμβρίου που περιγράψατε».

Η Τουρκία θα πρέπει έμπρακτα να αναγνωρίσει μελανές σελίδες της Ιστορίας της, το μήνυμα του υπουργείου εξωτερικών, μετά την ημέρα μνήμης για την γενοκτονία των Ποντίων.

«Εμείς τιμάμε την μνήμη των πάνω από 350.000 χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου που πριν από 103 χρόνια σφαγιάσθηκαν… Να αναγνωρίσουν τις μελανές σελίδες της Ιστορίας να ζητήσουν συγγνώμη από τις οικογένειες» τονίζει ο Νίκος Δένδιας.

Ωστόσο η Τουρκία επιμένει να δυναμιτίζει το κλίμα. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου από το βήμα του ΟΗΕ κατήγγειλε την Ελλάδα για βίαιες απαναπροωθήσεις μεταναστών-προσφύγων στο Αιγαίο. Όπως αναφέρει: «Η Ελλάδα επαναπροωθεί μετανάστες στο Αιγαίο και τους κακομεταχειρίζεται στα σύνορα. Αυτό κοστίζει ανθρώπινες ζωές. Είναι εξίσου απογοητευτικό να συμμετέχει και η FRONTEX σε αυτές τις ενέργειες. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία».

Ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης ξεκαθαρίζει: «Όπως φαίνεται από την μείωση, τα τελευταία δύο χρόνια, του αριθμού των θανάτων στο Αιγαίο, η Ελλάδα προστατεύει ενεργά την ανθρώπινη ζωή. Η προστασία των συνόρων προϋποθέτει διμερείς και περιφερειακές συνεργασίες και συμφωνίες, όπως η κοινή δήλωση του 2016 μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας την οποία η γείτονα απέτυχε να εφαρμόσει».

Την Πέμπτη (19/5), στις εγκαταστάσεις της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών παραδόθηκαν άλλα τέσσερα (4) νεότευκτα ταχύπλοα σκάφη ειδικών επιχειρήσεων, ως δωρεά της αμερικανικής κυβέρνησης.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα πρόκληση του τουρκικού ΥΠΕΞ για τις υπερπτήσεις: Η Ελλάδα παραβίασε τον εναέριο χώρο μας και απαντήσαμε"

Θεσσαλονίκη: Τραυματίστηκε 9χρονος σε παιδική χαρά – Μήνυση από την μητέρα του

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου κατέθεσε η μητέρα 9χρονου αγοριού στο Αστυνομικό Τμήμα Χαλκηδόνος, στη Θεσσαλονίκη, μετά το ατύχημα που, όπως ανέφερε, είχε το παιδί της σε παιδική χαρά της περιοχής.

Σύμφωνα με τη μητέρα, στις 10 Μαΐου, γύρω στις 9 το βράδυ, την ώρα που το αγοράκι έπαιζε σε παιδική χαρά απέναντι από το δημαρχείο Χαλκηδόνος, έπεσε σε δέντρο γιατί δεν υπήρχε επαρκής φωτισμός.

Ο 9χρονος μεταφέρθηκε για την παροχή πρώτων βοηθειών στο Κέντρο Υγείας Κουφαλίων και στη συνέχεια στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Τραυματίστηκε 9χρονος σε παιδική χαρά – Μήνυση από την μητέρα του"

Καισαριανή: Ανήλικοι ξυλοκόπησαν 17χρονο γιατί τους… ακούμπησε

Συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, στην περιοχή της Καισαριανής, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Καισαριανής, τέσσερις Έλληνες ηλικίας 15, 16, 17 και 18 χρονών, κατηγορούμενοι για απλή σωματική βλάβη από κοινού.

Οι δράστες κατηγορούνται ότι βραδινές ώρες της Τρίτης, προσέγγισαν στην περιοχή της Καισαριανής, έναν 17χρονο με την αφορμή ότι δήθεν τους ακούμπησε όπως περπατούσαν και με χρήση σωματικής βίας τον τραυμάτισαν στο πρόσωπο.

Επιπρόσθετα, σε βάρος των κηδεμόνων των τριών ανηλίκων κατηγορουμένων σχηματίσθηκε δικογραφία για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Ανηλίκων Αθηνών.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Καισαριανή: Ανήλικοι ξυλοκόπησαν 17χρονο γιατί τους… ακούμπησε "

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η αντίδραση της Τουρκίας στην προοπτική ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν επηρεάζει τις διμερείς σχέσεις

Η προσέγγιση της Τουρκίας στη διαδικασία ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί διμερές ζήτημα μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας, όπως τόνισε σήμερα εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι πεπεισμένη πως θα υπάρξει τελικά συναίνεση στο θέμα.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν επισήμως την Τετάρτη αίτημα ένταξής τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, σχεδόν τρεις μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η Τουρκία εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της στην ένταξη των δυο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, αξιώνοντας από αυτές να άρουν το εμπάργκο όπλων σε βάρος της και ειδικότερα από τη Σουηδία να σταματήσει να προσφέρει καταφύγιο σε μέλη του PKK που η Άγκυρα θεωρεί «τρομοκρατική οργάνωση».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η αντίδραση της Τουρκίας στην προοπτική ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν επηρεάζει τις διμερείς σχέσεις"

Την παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής για το πρόβλημα στα υποθηκοφυλακεία της Ικαρίας ζητά η Λα. Σ.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας με έγγραφό της προς την δημοτική αρχή αναφέρει: Το 2020 το δημοτικό συμβούλιο συζήτησε «το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες κάτοικοι του νησιού από την μη καταχώρηση στα υποθηκοφυλακεία του νησιού τίτλων ιδιοκτησίας, που οι συμπολίτες μας είχαν ολοκληρώσει την διαδικασία, αλλά με ευθύνη του υποθηκοφύλακα και των υπηρεσιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης δεν καταχωρήθηκε.

Το δημοτικό Συμβούλιο κατόπιν αιτήματος από σωματεία και φορείς που κινητοποιήθηκαν, με την 44/2020 ομόφωνη απόφασή του ζητούσε την νομοθετική ρύθμιση αυτού του προβλήματος.
Ενημερωθήκαμε για την προτεινόμενη ρύθμιση που υπάρχει σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το κτηματολόγιο στα Δωδεκάνησα με το άρθρο 30 να μας αφορά άμεσα. Υπάρχουν όμως αρκετά ερωτήματα, όπως: …Συμβολαιογραφική πράξη, που έχει γίνει σε ακίνητο, το οποίο μετά την αρχική του κατάθεση δεν έγινε μεταγραφή στο υποθηκοφυλακείο είναι άκυρη! Και μάλιστα καλείται ο αρμόδιος Υποθηκοφύλακας να προχωρήσει σε διαγραφές των εν λόγω πράξεων. Αυτό σημαίνει, ότι θα πρέπει να ξαναγίνουν συμβόλαια. Ποιος θα πληρώσει αυτά τα συμβολαιογραφικά και τυχόν και φορολογικά έξοδα; … Η κυβέρνηση αντί να αποδώσει τις ευθύνες σε όσους έπρεπε να ελέγχουν ως όφειλαν την λειτουργία των υποθηκοφυλακείων Ικαρίας και να φροντίσει να μην επιβαρυνθεί κανένας ιδιοκτήτης ακινήτου από τέλη μεταγραφής, μας καλούν να ξαναπληρώσουμε τέλη μεταγραφής, δικαστικά έξοδα, συμβολαιογραφικά έξοδα και φόρους και ζητά άμεσα την παρέμβαση της δημοτικής αρχής, άμεσα, ζητώντας να γίνουν οι σχετικές νομοπαρασκευαστικές διορθώσεις, έτσι ώστε η νομοθετική ρύθμιση να λύνει όντος το πρόβλημα, που διαιωνίζεται εδώ και κάποια χρόνια, και να μην κληθούν οι συμπολίτες μας να ξαναπληρώσουν τέλη μεταγραφής, δικαστικά έξοδα, συμβολαιογραφικά έξοδα και σίγουρα και φόρους.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Την παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής για το πρόβλημα στα υποθηκοφυλακεία της Ικαρίας ζητά η Λα. Σ."

Δίκη Λιγνάδη: Άφαντος ξανά ο τρίτος καταγγέλλοντας – Τι αποφάσισε το δικαστήριο

Αποβάλλεται από την Πολιτική Αγωγή που είχε δηλώσει στην δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη, ο άνδρας που έχει καταγγείλει βιασμό του από τον καλλιτέχνη, καθώς ούτε και σήμερα εμφανίστηκε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Το δικαστήριο, μετά από την πρόταση του εισαγγελέα, ο οποίος ζήτησε να αποβληθεί ο εν λόγω μάρτυρας, αποφάσισε να μην αποδεχθεί την δηλωθείσα παράσταση του φερόμενου θύματος βιασμού, εφόσον δεν έχει προσέλθει στο δικαστήριο για να επιβεβαιώσει την εντολή που έδωσε στον δικηγόρο, Γιάννη Βλάχο, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Επιπλέον, όπως έκρινε το δικαστήριο στην απόφαση αποβολής, ο άνδρας δεν έχει εντοπιστεί από τις αρχές που τον αναζήτησαν με εντολή του ΜΟΔ, ώστε να προσαχθεί βίαια για να καταθέσει. Μετά την απόφαση των δικαστών, αποβάλλεται από την εκπροσώπηση του εν λόγω μάρτυρα ο συνήγορός του.

Το αίτημα για την αποβολή του δικηγόρου του τρίτου καταγγέλλοντα, είχε υποβάλει στο δικαστήριο η υπεράσπιση του καλλιτέχνη στην προηγούμενη δικάσιμο, όταν και πάλι παρέμενε άφαντος ο μάρτυρας.

Νωρίτερα συνέχισε την κατάθεση του, εξεταζόμενος από την Πολιτική Αγωγή, ο τέταρτος άνδρας που έχει καταγγείλει βιασμό του – ο τρίτος στη σειρά που καταθέτει στο δικαστήριο.

Ο μάρτυρας, που έμεινε για κάποιους μήνες στο σπίτι του κατηγορούμενου, ρωτήθηκε για την φιλοξενία που του παρείχε ο Δημήτρης Λιγνάδης. Ο μάρτυρας είπε πως δεν υπήρχε αντάλλαγμα για την διαμονή του στο σπίτι του καλλιτέχνη, ενώ από την έναρξη της κατάθεσής του, στην προηγούμενη συνεδρίαση, είπε πως ο ίδιος καθάριζε και μαγείρευε σε ένδειξη ευγνωμοσύνης.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δίκη Λιγνάδη: Άφαντος ξανά ο τρίτος καταγγέλλοντας – Τι αποφάσισε το δικαστήριο"

Κρήτη: Προβληματισμό προκαλούν περιστατικά βίας που σημειώθηκαν σε Πανεπιστήμια του νησιού (βίντεο)

«Πολεμικό» φαίνεται να είναι το κλίμα τόσο στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ηράκλειο όσο και στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου στο Ρέθυμνο, μετά την διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών. 

Περιστατικά επιθέσεων που σημειώθηκαν αντίστοιχα στα δυο Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, έχουν προβληματίσει ιδιαίτερα τόσο τους σπουδαστές και τους καθηγητές, όσο και τις αρμόδιες αρχές. 

Συγκεκριμένα, αναταραχή προκλήθηκε χθές στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, όταν ομάδα νεαρών κουκουλοφόρων εισέβαλε στους χώρους του και συγκεκριμένα στο Τμήμα Βιολογίας.

Αποτέλεσμα, ήταν να σημειωθεί ένταση μεταξύ των κουκουλοφόρων και ομάδας φοιτητών, με συνέπεια να τραυματιστούν ελαφριά δυο φοιτητές και οι δυο πρωτοετείς - ο ένας μέλος της ΔΑΠ-  οι οποίοι μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο.

Μιλώντας στην ΚΡΗΤΗ ΤV, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, με φόντο τις φοιτητικές εκλογές, τόνισε ότι υπάρχει μια ένταση στο Ακαδημαϊκό Ίδρυμα, η οποία ο ίδιος ζητά να κοπάσει, διευκρινίζοντας ότι ήδη έχουν ενεργοποιηθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να διερευνηθεί το περιστατικό βίας. 

Σύμφωνα με τον Πρύτανη μετά την σύντομη παραμονή τους στο νοσοκομείο, ο ένας τραυματίας φοιτητής ταξίδεψε για τον τόπο καταγωγής του ενώ ο δεύτερος ήδη βρίσκεται στο σπίτι του στην Κρήτη.

Μάλιστα, ο Πρύτανης ανέφερε πως φρόντισε να έχει επαφή και με τους δύο φοιτητές προκειμένου να τους καθησυχάσει.

Την ίδια ώρα, για εχθρούς των φοιτητών και της Παιδείας, έκαναν λόγο στην ανακοίνωσή τους τα μέλη της ΔΑΠ του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Π.Κ. Ηρακλείου σε χθεσινή ανάρτησή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, με αφορμή το περιστατικό, αναφέρει τα εξής:

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Σήμερα το πρωί στο τμήμα Βιολογίας ομάδα αναρχικών - αντιεξουσιαστών επιτέθηκε βίαια, απροκάλυπτα και αναίτια εν ώρα μαθήματος σε δύο φοιτητές του τμήματος, ο ένας εκ των οποίων αποτελεί μέλος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Η βάρβαρη αυτή πράξη είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό και των δύο φοιτητών και τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο.

Με πρακτικές βίας και τρομοκρατίας προσπαθούν να επιβάλλουν το μπάχαλο και να αποτρέψουν τους φοιτητές από την πρόσβασή τους στην εκπαίδευση εντός ενός περιβάλλοντος ασφάλειας.

Δυστυχώς, ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ επιβεβαιωνόμαστε όταν δηλώνουμε ποιοι είναι οι εχθροί των φοιτητών και της Παιδείας εν γένει, μόλις μία ημέρα μετά τις φοιτητικές εκλογές.

Καλούμε όλους τους φοιτητές να συστρατευθούν στον αγώνα μας για ελεύθερη πρόσβαση στα πανεπιστήμια, για πραγματική διακίνηση ιδεών.

Όποιος χτυπάει φοιτητές, χτυπάει το πανεπιστήμιο, χτυπάει την παιδεία, χτυπάει τη Δημοκρατία.

Ρέθυμνο: Επίθεση στον Γραμματέα του Δικτύου Φοιτητών

Στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου στο Ρέθυμνο, όπως καταγγέλλει σήμερα, με ανακοίνωση που εξέδωσε το Δίκτυο φοιτητών, το πρωί ο Γραμματέας του Δικτύου δέχτηκε επίθεση με αβγό στο κεφάλι. 

Ο φοιτητής, στρέφεται εναντίον της φοιτητικής παράταξης ΔΑΠ, ενώ καταγγέλλει ότι ανήμερα των φοιτητικών εκλογών σημειώθηκε ένα ακόμα περιστατικό βίας μεταξύ μέλους της ΟΝΝΔΕΔ Ρεθύμνου και φοιτητή που πρόσκεινται στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση, με φόντο το αποτέλεσμα της κάλπης, όπου το  Δικτύο Φοιτητών έλαβε στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης ποσοστό 33.5% και καταταγεί δεύτερη δύναμη. 

Από την πλευρά της πάντως, η ΟΝΝΕΔ Ρεθύμνου κάνει λόγο για ανυπόστατες καταγγελίες, της φοιτητικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο Ρέθυμνο. 

Επίσης, στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για άνανδρη επίθεση, μιλώντας παράλληλα για την αδυναμία κάποιων να διαχειριστούν τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών. 

Η ανακοίνωση του Δικτύου

Στην ανακοίνωση του δικτύου φοιτητών σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι:

«Τέτοιες καταδικαστέες συμπεριφορές καλούνται να τις καταδικάσουν χωρίς αστερίσκους όλες οι παρατάξεις». 

Μεταξύ άλλων καταγγέλλεται επίσης ένα ακόμα περιστατικό βίας όπου με βάση την ανακοίνωση, εξωπανεπιστημιακό μέλος της ΟΝΝΕΔ φέρεται να τραμπούκισε μέλος των ΕΑΑΚ και αυτό 

ΟΝΝΕΔ Ρεθύμνου: Ανυπόστατη καταγγελία 

Η ΟΝΝΕΔ στην ανακοίνωση της, μιλά για εικασίες που επικαλείται η εν λόγω φοιτητική παράταξη καταλογίζοντας ψευδώς τη ρίψη αυγού προς τον γραμματέα της σε μέλος της ΟΝΝΕΔ Ρεθύμνου.  

Επίσης τονίζει ότι το Δίκτυο Φοιτητών επικαλείται ψευδείς ισχυρισμούς περί τραμπουκισμών κατά τη διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών από μέλη της ΟΝΝΕΔ Ρεθύμνου. 

Μάλιστα η ΟΝΝΕΔ καλεί τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ  να αποδεχτεί την ήττα της στο σύνολο των φοιτητικών συλλόγων του Ρεθύμνου, αφήνοντας στην άκρη τις οπορτουνιστικές τακτικές προκειμένου να κερδίσει δύο παραπάνω λεπτά δημοσιότητας. 

Τι λέει η ανακοίνωση της ΟΝΝΕΔ 

Με έκπληξη και απορία πληροφορηθήκαμε ότι η φοιτητική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ που δραστηριοποιείται στο χώρο του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο προέβη σε μια ανυπόστατη καταγγελία αναφορικά με επεισόδιο που έλαβε χώρα σήμερα το πρωί στην Πανεπιστημιούπολη του Γάλλου. 

Επικαλούμενη εικασίες, η εν λόγω φοιτητική παράταξη καταλογίζει ψευδώς τη ρίψη αυγού προς τον γραμματέα της σε μέλος της ΟΝΝΕΔ Ρεθύμνου. Στην ίδια κατεύθυνση, επικαλείται ψευδείς ισχυρισμούς περί τραμπουκισμών κατά τη διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών από μέλη της ΟΝΝΕΔ Ρεθύμνου. 

Οι πρακτικές και οι τακτικισμοί της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι πλέον γνωστές. Επικαλούμενοι εικασίες και φαντάσματα και διαρρέοντας στον τύπο ψευδείς ειδήσεις, οι οποίες δυστυχώς αναπαράγονται χωρίς τον παραμικρό έλεγχο, επιδιώκουν πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη και εντυπώσεις πετώντας λάσπη στον ανεμιστήρα. 

Δυστυχώς για αυτούς, τα μέλη της ΟΝΝΕΔ Ρεθύμνου είναι γνωστά στην πόλη μας και ουδεμία σχέση έχουν με τα παραπάνω φαινόμενα. Καλούμε λοιπόν την νεολαία ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχτεί την ήττα της στο σύνολο των φοιτητικών συλλόγων του Ρεθύμνου αφήνοντας στην άκρη τις οπορτουνιστικές τακτικές προκειμένου να κερδίσει δύο παραπάνω λεπτά δημοσιότητας. 

neakriti

Διαβάστε Περισσότερα » "Κρήτη: Προβληματισμό προκαλούν περιστατικά βίας που σημειώθηκαν σε Πανεπιστήμια του νησιού (βίντεο)"

Θάνος Πλεύρης στους διοικητές των ΥΠΕ: Να δείχνετε ανθρωπιά στους ασθενείς – Το προσωπικό βίωμα του υπουργού

«Να δείχνετε ανθρωπιά στους ασθενείς» ζήτησε ο Θάνος Πλεύρης στη σύσκεψη με την Μίνα Γκάγκα, από τους διοικητές των 7 υγειονομικών υπηρεσιών της χώρας (ΥΠΕ). Τι είπε για την προσωπική του περιπέτεια υγείας.

Στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής (20.05.2022) στο Υπουργείο Υγείας, μετά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες για θανάτους ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία από παραμέληση καθηκόντων γιατρών και νοσηλευτών, ο Θάνος Πλεύρης, ζήτησε από τους διοικητές των 7 υγειονομικών περιφερειών (ΥΠΕ) να χυθεί άπλετο φως σε όλες τις υποθέσεις.

Μάλιστα, ο Υπουργός Υγείας τούς παρότρυνε να βρίσκονται στο πλευρό των ασθενών, δείχνοντας ανθρωπιά!

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε η κίνηση να καταθέσει στη σύσκεψη με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα και τους επτά ΥΠΕάρχες όλης της χώρας, το προσωπικό του βίωμα.

Ζητώντας από τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών να βρίσκονται πάντα στο πλευρό των ασθενών με ανθρωπιά, ο κ. Πλεύρης θυμήθηκε την περιπέτεια της υγείας του τον Νοέμβριο του 2016, όταν χρειάστηκε να εισαχθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) μετά από χειρουργείο ρουτίνας, γιατί προσβλήθηκε από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη.

«Ως ασθενής όταν νόσησα λόγω ιατρικού λάθους δημοσίου νοσοκομείου, αυτό που με ενόχλησε περισσότερο ήταν η πλήρης αδιαφορία της διοίκησης του νοσοκομείου. Θέλω οι διοικήσεις των νοσοκομείων να συμπεριφέρονται με ανθρωπιά να απαντούν στις διαμαρτυρίες των ασθενών και να κάνουν τα πάντα για να αποφεύγονται περιστατικά παραμέλησης ασθενών» τόνισε απευθυνόμενος προς τους ΥΠΕαρχες.

Θάνος Πλεύρης: «Να χυθεί άπλετο φως σε όλες τις υποθέσεις»

Τα πολλαπλά περιστατικά και οι καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας με ασθενείς που έχουν χάσει τη ζωή τους σε νοσοκομεία με ανορθόδοξο τρόπο, απασχόλησαν την έκτακτη σύσκεψη σήμερα στο υπουργείο Υγείας.

Ο Θάνος Πλεύρης και η Μίνα Γκάγκα απαίτησαν εξηγήσεις για τα απανωτά περιστατικά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα με καταγγελίες για παραμέληση ασθενών.

Και συγκεκριμένα, για τις περιπτώσεις των δύο παιδιών, ηλικίας 3 και 7 ετών που κατέληξαν αιφνιδίως στα Νοσοκομεία Ιπποκράτειο και Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, αλλά και για το πιο πρόσφατο περιστατικό με τον 43χρονο που κατέληξε στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Παπανικολάου και ανακαλύφθηκε το πτώμα του από το προσωπικό την επόμενη μέρα.

Για την τελευταία υπόθεση, αλλά και για τις προηγούμενες το Υπουργείο Υγείας έχει διατάξει τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, ώστε να δοθούν απαντήσεις στους συγγενείς και να αποδοθούν οι ευθύνες εάν και όπου υπάρχουν.

Iatropedia

Διαβάστε Περισσότερα » "Θάνος Πλεύρης στους διοικητές των ΥΠΕ: Να δείχνετε ανθρωπιά στους ασθενείς – Το προσωπικό βίωμα του υπουργού"

Ιταλία: Προς την οριστική επιστροφή θραύσματος του Παρθενώνα – Ιταλός Υπ. Πολιτισμού: Θεμελιώδες βήμα πολιτιστικής διπλωματίας

Σύμφωνα με τα Ιταλικά ΜΜΕ, το λεγόμενο θραύσμα Fagan, που ανήκει στην ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα και που αντιπροσωπεύει το πόδι της Άρτεμης καθισμένη σε θρόνο, μπορεί να παραμείνει για πάντα στην Ελλάδα.

Η Περιφέρεια της Σικελίας, με ψήφισμα, έδωσε τη συγκατάθεσή της στην οριστική επιστροφή του θραύσματος. Τώρα αναμένεται μόνο το τελικό πράσινο φως από το Ιταλικό Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο, όπως τονίζουν οι τοπικές αρχές “θα μπορούσε να δοθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα”.
Όπως αναφέρουν τα Ιταλικά ΜΜΕ, πρόκειται για μια σημαντική απόφαση, εφόσον η Σικελία πρωτοπορεί επιστρέφοντας στην Ελλάδα των ευρημάτων της ζωφόρου του Παρθενώνα.

Πρόκειται για γεγονός το οποίο ενδεχομένως να αποτελέσει σημείο αναφοράς και προηγούμενο στο μείζον θέμα της επιστροφής αρχαιολογικών ευρημάτων όπως αυτά του Παρθενώνα που διεκδικεί η Ελλάδα από την Μεγάλη Βρετανία.

Νωρίς το απόγευμα ο Ιταλός Υπουργός Πολιτισμού κ. Dario Franceschini προέβη σε σχετικές δηλώσεις μέσω δελτίο τύπου, επιβεβαιώνοντας πως “η εξουσιοδότηση για την οριστική εξαγωγή ανήκει πλέον στο Ιταλικό Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο θα την εκδώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα”.

“Η επιστροφή στην Ελλάδα του κομματιού του Παρθενώνα που απεικονίζει το πόδι της Αρτέμιδος, από την Περιφέρεια της Σικελίας” δηλώνει ο Franceschini “αποτελεί θεμελιώδες βήμα στην πολιτική μας για την πολιτιστική διπλωματία και καθιερώνει μια αναπόφευκτη αρχή στις σχέσεις μεταξύ Κρατών”.
Επίσης, ο Υπουργός υπογραμμίζει πως “τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν κλαπεί από την πολιτιστική κληρονομιά μιας χώρας πρέπει να επιστραφούν”.

“Το πνεύμα που κινούμεθα ήδη από την επιστροφή της Στήλης του Axum στην Αιθιοπία – κατέληξε ο Υπουργός Franceschini – είναι αυτό της αμοιβαίας επανένταξης των αντίστοιχων πολιτιστικών κληρονομιών στις διμερείς σχέσεις και προς την ίδια κατεύθυνση ωθούμε τη δράση μας σε πολυμερές πλαίσιο, όπως επίσης επιβεβαιώθηκε με τη Διακήρυξη της Ρώμης στο G20 Culture του 2021”.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: Προς την οριστική επιστροφή θραύσματος του Παρθενώνα – Ιταλός Υπ. Πολιτισμού: Θεμελιώδες βήμα πολιτιστικής διπλωματίας"

Συνάντηση Μητσοτάκη με δημάρχους στον Βόλο: Δεν βλέπουμε κόμματα στη συνεργασία μας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση

«Εμείς όταν συνεργαζόμαστε με δήμους δεν βλέπουμε κόμματα, βλέπουμε δημοτικές αρχές και συνεργαζόμαστε με αποκλειστικό κριτήριο την αξιοκρατία, την ταχύτητα υλοποίησης έργων τα οποία εσείς έχετε δρομολογήσει και το τι είναι τελικά καλό για τις τοπικές σας κοινωνίες» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την συνάντηση που είχε σήμερα το απόγευμα στο Δημαρχείο Βόλου με τους οκτώ δημάρχους της περιοχής.

   Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν εκτενώς τα τοπικά ζητήματα που απασχολούν τη Μαγνησία, μεταξύ των οποίων το δικαστικό μέγαρο, το νοσοκομείο του Βόλου, η ανάπτυξη του λιμανιού, η παράκαμψη του περιφερειακού δρόμου, το ζήτημα της επικοινωνίας της Αλοννήσου και της Σκοπέλου και η ανάγκη αντιπλημμυρικών στο Πήλιο.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα γίνει σύσκεψη με τους μικρούς νησιωτικούς δήμους τη μεθεπόμενη εβδομάδα, αντίστοιχη αυτής που έγινε με τους ορεινούς δήμους, γιατί και τα μικρά νησιά έχουν ιδιαιτερότητες οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο κυβερνητικό έργο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τόνισε:

«Θέλω οι πολίτες σε όλη τη χώρα να γνωρίζουν ότι αυτή η κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε μόνο με τα μεγάλα, με τις εθνικές πολιτικές, τη μείωση των φόρων, τη μείωση των εισφορών, την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά θέλω σε κάθε πόλη, σε κάθε δήμο, σε κάθε χωριό να γνωρίζουν ότι ασχοληθήκαμε και με τα μικρά προβλήματα».

Αναφερόμενος στα έργα που υλοποιούνται στο νομό Μαγνησίας, ο πρωθυπουργός είπε ότι ξεπερνούν τα 650 εκατ. ευρώ και επισήμανε ότι η δουλειά της κυβέρνησης είναι να «ξεκλειδώσει» την αναπτυξιακή δυναμική των τοπικών κοινωνιών.

«Όταν ζήτησα από τους συνεργάτες μου να υπολογίσουν, συνολικά, την αξία των έργων που γίνονται στη Μαγνησία, διαπιστώσαμε ότι ξεπερνούν τα 650 εκατ. ευρώ», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προσέθεσε:

«Η δική μας η δουλειά είναι να “ξεκλειδώσουμε” την αναπτυξιακή δυναμική και να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τις τοπικές κοινωνίες σε επίπεδο περιφέρειας, σε επίπεδο δήμων, αφενός να αντιμετωπίσουν εκκρεμότητες οι οποίες έρχονται από το παρελθόν, αφετέρου να προδιαγράψουν και ένα πλαίσιο παρεμβάσεων που θα αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις του μέλλοντος».

Αναφερόμενος σε ζητήματα πολιτικής προστασίας ενόψει και του καλοκαιριού, ζήτησε μεγαλύτερη συνεργασία των τοπικών αρχών με την κεντρική διοίκηση. «Χρειάζεται προφανώς η συνεργασία των τοπικών κοινωνιών, των εθελοντικών μας οργανώσεων, έτσι ώστε να μπορέσουμε να περάσουμε αυτό το καλοκαίρι χωρίς να ξαναζήσουμε ποτέ αυτά τα οποία συνέβησαν πέρυσι», είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για το ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας για την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού της έργου».

«Ξέρουμε ότι μας έπεσαν πάρα πολλά και αντιμετωπίσαμε πολύ μεγάλες δυσκολίες, αλλά πιστεύω με πείσμα και μεθοδικότητα τις ξεπερνάμε, θα ξεπεράσουμε και τις τωρινές δυσκολίες της ενεργειακής κρίσης. Γνωρίζετε ότι έχουμε δρομολογήσει ένα πολύ ευρύ πρόγραμμα ενεργειακής στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και πολύ σύντομα και οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα αρχίσουν να βλέπουν τα αποτελέσματα αυτού του προγράμματος στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Θα ξεπεράσουμε και αυτήν την δυσκολία και θα κριθούμε συνολικά για το έργο μας, ένα έργο το οποίο έχει εθνικά χαρακτηριστικά, περιφερειακά χαρακτηριστικά και τοπικά χαρακτηριστικά» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιος Πέτσας, η υφυπουργός Παιδείας και βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας, Ζέττα Μακρή, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, ο δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου Παναγιώτης Κουτσάφτης, ο δήμαρχος Αλμυρού Ευάγγελος Χατζηκυριάκος, ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας, ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχαήλ Μιτζικός, ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης, ο δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας, ο δήμαρχος Σκοπέλου, Σταμάτης Περίσσης και οι βουλευτές Μαγνησίας της ΝΔ, Χρήστος Μπουκώρος, Θανάσης Λιούπης και Κωνσταντίνος Μαραβέγιας.

Συνομιλία με πολίτες

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός περπάτησε σε δρόμους στο κέντρο του Βόλου και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολίτες που συγκεντρώθηκαν στον πεζόδρομο γύρω από τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου.

Ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους πολίτες τόνισε ότι «η σύγχρονη Ελλάδα της αυτοπεποίθησης, είναι και θα είναι έργο όλων μας» ενώ δήλωσε υπερήφανος για το έργο που έχει επιτελέσει η κυβέρνηση αυτά τα τρία χρόνια.

«Έχω πλήρη συναίσθηση, όμως, των δυσκολιών που η χώρα και η κοινωνία αντιμετωπίζει σήμερα. Και ένα πράγμα μπορώ να σας πω: όπως ξεπεράσαμε τις μεγάλες δυσκολίες ξεκινώντας από τον Έβρο, μετά την πανδημία, τις περιπέτειες στο Αιγαίο και ορθώσαμε την Ελλάδα της αυτοπεποίθησης και της εθνικής κυριαρχίας, με την ίδια ένταση, με την ίδια εργατικότητα, θα σκύψουμε και πάνω στα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε σήμερα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στην παγκόσμια πληθωριστική κρίση, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «η ακρίβεια είναι εισαγόμενο πρόβλημα, την αντιμετωπίζει ολόκληρος ο πλανήτης. Δεν υπάρχει κυβέρνηση στον κόσμο που να μην πρέπει να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της αύξησης του κόστους ζωής. Θα τα λύσουμε και αυτά τα προβλήματα όμως. Από τον Ιούλιο θα θέσουμε σε εφαρμογή ένα νέο πλαίσιο τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας το οποίο θα περιορίσει σε ανεκτά επίπεδα τις αυξήσεις» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Θα στηρίξουμε στο μέτρο του δημοσιονομικά εφικτού την κοινωνία, τις παραγωγικές δυνάμεις, τους αγρότες μας, οι οποίοι γνωρίζουν πόσο κοντά τους έχουμε σταθεί, τους κτηνοτρόφους μας και θα κάνουμε όλοι μαζί το βήμα μας αξίζει», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ολοκληρώνοντας την περιοδεία του στη Μαγνησία ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε την 111 Πτέρυγα Μάχης στην Αγχίαλο, όπου υπηρέτησε τη στρατιωτική θητεία του.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη σύσκεψη στο Δημαρχείο Βόλου

Λοιπόν, είχαμε μία εξαιρετικά παραγωγική σύσκεψη με τους δημάρχους της Μαγνησίας, τον κ. περιφερειάρχη, τους υπουργούς, τους βουλευτές.

Θέλω κατ’ αρχάς να εκφράσω την πολύ μεγάλη ικανοποίησή μου για το επίπεδο της θεσμικής συνεργασίας. Εμείς όταν συνεργαζόμαστε με δήμους δε βλέπουμε κόμματα, βλέπουμε δημοτικές αρχές και συνεργαζόμαστε με αποκλειστικό κριτήριο την αξιοκρατία, την ταχύτητα υλοποίησης έργων τα οποία εσείς έχετε δρομολογήσει και το τι είναι τελικά καλό για τις τοπικές σας κοινωνίες.

Και πιστεύω ότι αναγνωρίστηκε από εσάς ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία έχει στη διάθεσή της η Αυτοδιοίκηση, παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τα τελευταία χρόνια, είναι πρωτόγνωρα για τα δεδομένα τουλάχιστον του ελληνικού κράτους και των τελευταίων δεκαετιών.

Όταν ζήτησα από τους συνεργάτες μου να υπολογίσουν, συνολικά, την αξία των έργων που γίνονται στη Μαγνησία διαπιστώσαμε ότι ξεπερνούν τα 650 εκατομμύρια ευρώ. Το λέω αυτό διότι πολλές φορές χάνουμε τη μεγάλη εικόνα βλέποντας επιμέρους τομείς του κυβερνητικού έργου. Είναι όμως μία πολύ σημαντική παρέμβαση η οποία γίνεται σε πολλαπλά επίπεδα, ξεκινώντας από το Πρόγραμμα «Τρίτσης», ένα εμβληματικό πρόγραμμα από το οποίο όλοι σας θα ωφεληθείτε και θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε χρόνιες παθογένειες όπως -παραδείγματος χάρη- τα ζητήματα της αγροτικής οδοποιίας, της ορεινής οδοποιίας, ζητήματα για τα οποία δεν είχαν εκταμιευθεί πόροι εδώ και δεκαετίες. Τώρα αντιμετωπίζουμε εκκρεμότητες οι οποίες μας έρχονται από το παρελθόν.

Είχα την ευκαιρία, εγώ και οι συνεργάτες μου, να κάνουμε μία πλήρη καταγραφή των προβλημάτων τα οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε από εδώ και πέρα. Θέλω να πω ένα ξεχωριστό «ευχαριστώ» στους βουλευτές μας αι πρέπει να σας πω ότι είναι πάντα στην πρώτη γραμμή ανάδειξης ζητημάτων, όπως επιτάσσει ο ρόλος τους και πιστεύω ότι έχουν μια πολύ καλή συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους Υπουργούς. Δεν είναι όλοι εδώ σήμερα, αγαπητέ μου δήμαρχε, αλλά θίξαμε και θέματα τα οποία δεν άπτονται αρμοδιοτήτων υπουργών οι οποίοι είναι παρόντες, όπως ζητήματα που αφορούν στη δικαιοσύνη ή στην υγεία.

Όταν βλέπω συνολικά τις προοπτικές της Μαγνησίας -νομίζω είχες δίκιο, νομίζω εσύ το είπες δήμαρχε- ότι δεν είναι πολλές οι περιοχές της χώρας οι οποίες να μπορούν να συνδυάζουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα: θάλασσα, βουνό, ανταγωνιστικό πρωτογενή τομέα, νησιά, υποδομές, λιμάνια, αεροδρόμια.

Όλες οι προοπτικές, λοιπόν, για να μπορέσει η Μαγνησία να είναι πρωταγωνίστρια στην ανάπτυξη νομίζω ότι βρίσκονται εδώ, σε αυτόν τον τόπο με τον οποίο εξάλλου -όπως ξέρετε έχω πολύ στενούς προσωπικούς δεσμούς.

Η δική μας η δουλειά είναι να «ξεκλειδώσουμε» αυτή την αναπτυξιακή δυναμική και να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τις τοπικές κοινωνίες σε επίπεδο περιφέρειας, σε επίπεδο δήμων, αφενός να αντιμετωπίσουν εκκρεμότητες οι οποίες έρχονται από το παρελθόν, αφετέρου να προδιαγράψουν και ένα πλαίσιο παρεμβάσεων που θα αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Μιλήσαμε για την προστασία του περιβάλλοντος, για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, για την προστασία των δασών μας, για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Θεσσαλία, συνολικά, επλήγη δυσανάλογα από φυσικές καταστροφές. Πιστεύω ότι η αντιμετώπιση του «Ιανού» ήταν πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της ελληνικής πολιτείας και μας επέτρεψε και μέσα από τη δημιουργία μιας ειδικής θέσης Υφυπουργού, να μπορέσουμε πια να τυποποιήσουμε ζητήματα που αφορούν την κρατική αρωγή και τη γρήγορη παρέμβαση ύστερα από φυσικές καταστροφές. Και νομίζω αυτό είναι κάτι, το οποίο ειδικά εδώ στη Θεσσαλία, αναγνωρίζεται από τους πολίτες.

Τρεις ενότητες ζητημάτων: Τα μεγάλα ζητήματα της πόλης του Βόλου για τα οποία μίλησε ο Δήμαρχος. Κάποια από αυτά, όπως το δικαστικό μέγαρο, εκκρεμότητες δεκαετιών, βρίσκονται στη φάση της δρομολόγησης. Το νοσοκομείο του Βόλου, έχω πλήρη εικόνα για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει, έχω όμως εικόνα και για το γεγονός ότι ενισχύθηκε με προσωπικό τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας. Και φυσικά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τρέχει από το ΑΣΕΠ ο διαγωνισμός για τις μόνιμες προσλήψεις στον τομέα της υγείας. Φιλοδοξώ να έχει ολοκληρωθεί εντός του επόμενου έτους, δίνοντας πάντα μια προτεραιότητα σε αυτούς οι οποίοι έδωσαν τη μάχη τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας.

Από εκεί και πέρα, έχω συγκρατήσει δήμαρχε δύο ζητήματα τα οποία νομίζω ότι είναι στο επίπεδο του πρωθυπουργικού γραφείου: η ανάπτυξη του λιμανιού, απολύτως κρίσιμο ζήτημα αλλά θα πρέπει να λύσουμε τα ζητήματα που αφορούν τη χερσαία ζώνη. Θα μιλήσω με του συναρμόδιους υπουργούς. Και το ζήτημα της παράκαμψης του περιφερειακού δρόμου. Θα έχω άμεσα μια επικοινωνία. Η Περιφέρεια έχει ήδη τρέξει μελέτες, θα μιλήσω με το Υπουργείο Υποδομών για να μπορούμε να έχουμε μια εικόνα για ένα πιο σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αυτού του σημαντικού έργου. Είναι και αυτή μια εκκρεμότητα η οποία έρχεται από το παρελθόν.

Ως προς τους δήμους, οι οποίοι στηρίζονται κυρίως στον πρωτογενή τομέα, νομίζω ότι είχαμε την ευκαιρία να τα πούμε κατά τη διάρκεια αυτής της πολύ γόνιμης περιοδείας την οποία έκανα στους δύο δήμους σας.

Τονίζω και πάλι τη σημασία που αποδίδω στην ανταγωνιστικότητα, στην καινοτομία, στην προστασία του περιβάλλοντος και νομίζω ότι πολλές επιχειρήσεις αλλά και πολλοί αγρότες, κτηνοτρόφοι εδώ στην περιοχή σας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και αντιλαμβάνονται ότι το μέλλον του πρωτογενούς μας τομέα πρέπει να είναι συνυφασμένο με την ποιότητα και την εξωστρέφεια.

Και πραγματικά φεύγω πολύ πιο αισιόδοξος για αυτά τα οποία είδα. Και με την κατάλληλη υποστήριξη από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, νομίζω ότι υπάρχουν και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που μπορούν να συνδράμουν με τεχνογνωσία για να κάνουμε αυτό το άλμα παραγωγικότητας που τόσο χρειάζεται ο πρωτογενής τομέας.

Τα νησιά μας είναι μία ειδική κατηγορία. Θα έχουμε την ευκαιρία, αγαπητέ Δήμαρχε, αυτό αφορά τουλάχιστον δύο από τους Δήμους εδώ, να κάνουμε μία σύσκεψη με τους μικρούς νησιωτικούς δήμους τη μεθεπόμενη εβδομάδα, αντίστοιχη αυτής που κάναμε με τους ορεινούς δήμους, γιατί και τα μικρά μας νησιά θα πρέπει να τα δούμε οριζόντια. Έχουν ιδιαιτερότητες οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Κράτησα το ζήτημα της επικοινωνίας της Αλοννήσου και της Σκοπέλου έτσι ώστε να μπορούν οι επισκέπτες να φτάνουν χωρίς να χρειάζεται να έχουν μία πρόσθετη διανυκτέρευση.

Και βέβαια, αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία, το είπαμε πριν, στην ολοκλήρωση αρδευτικών και υδρευτικών έργων τα οποία έγιναν στο παρελθόν και τα οποία δεν λειτουργούν. Είναι ένα έγκλημα αυτό το οποίο συνέβαινε συνολικά στη χώρα μας. Δημοπρατούσαμε έργα χωρίς να έχουμε προβλέψεις για δίκτυα. Έχουμε επενδύσεις στη χώρα -συνολικά μπορεί και δισεκατομμύρια αν τις αθροίσουμε- σε έργα τα οποία δεν λειτουργούν.

 Είναι, λοιπόν, υποχρέωσή μας να αναζητήσουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία -μιλάμε για μικρά ποσά- έτσι ώστε τα έργα αυτά να καταστούν λειτουργικά και να πιάσουν τόπο τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων διότι είναι σημαντικές επενδύσεις αυτές οι οποίες έγιναν στο παρελθόν και πρέπει να πιάσουν τόπο.

Μία ειδική μνεία για το Πήλιο, το οποίο αγαπώ τόσο και το οποίο έχει πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Συγκράτησα αυτό το οποίο είπες, δήμαρχε, την προστασία από τα πλημμυρικά φαινόμενα. Αλλά είναι ένα πολύ ζωντανό βουνό με παραγωγική ζωή αλλά και με τουρισμό 12 μήνες το χρόνο, το οποίο έχει ατελείωτες προοπτικές, πάντα με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αειφόρο ανάπτυξη.

Έχουμε συζητήσει και το ζήτημα του χιονοδρομικού, το οποίο είναι ένα μοναδικό στολίδι που προσφέρει εμπειρίες πολύ ασυνήθιστες για τους χιονοδρόμους λόγω της θέσης του και λόγω του γεγονότος ότι παρότι είναι σχετικά χαμηλό βουνό, είναι προικισμένο με πολύ χιόνι.

Στον τομέα του τουρισμού, μιλήσαμε για τη Σκιάθο που για πρώτη φορά έχουμε αεροπορική σύνδεση από το Παρίσι, έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος νωρίτερα από κάθε άλλη φορά και προσδοκούμε σε μια πολύ καλή τουριστική περίοδο και φέτος.

Και, βέβαια, συζητήσαμε και τα θέματα της πολιτικής προστασίας και θέλω ακόμα μια φορά να επισημάνω την ανάγκη να είμαστε όλοι σε απόλυτη εγρήγορση. Έχει γίνει μια πολύ πιο συστηματική προετοιμασία φέτος σε σχέση με αυτά τα οποία συνέβησαν πέρυσι. Πήραμε κι εμείς τα μαθήματά μας, είδαμε τι πρέπει να διορθώσουμε, αλλά χρειάζεται προφανώς και η συνεργασία των τοπικών κοινωνιών, των εθελοντικών μας οργανώσεων, έτσι ώστε να μπορέσουμε να περάσουμε αυτό το καλοκαίρι χωρίς να ξαναζήσουμε ποτέ αυτά τα οποία συνέβησαν πέρυσι.

Κλείνοντας, θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω γι’ αυτή την πολύ γόνιμη σύσκεψη την οποία είχαμε.

Μου είπε ένας φαρμακοποιός στα Κανάλια, όταν βρεθήκαμε, «πώς αισθάνεσαι που μετά την Ουάσιγκτον βρίσκεσαι στα Κανάλια» και του είπα πάρα πολύ ωραία, γιατί αυτή είναι η δουλειά μου, να γυρίζω την Ελλάδα, να εντοπίζω προβλήματα και να δρομολογούμε λύσεις.

Όπως έχω πει πολλές φορές η κυβέρνηση θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας για την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού της έργου. Ξέρουμε ότι μας έπεσαν πάρα πολλά και αντιμετωπίσαμε πολύ μεγάλες δυσκολίες, αλλά πιστεύω με πείσμα και μεθοδικότητα τις ξεπερνάμε, θα ξεπεράσουμε και τις τωρινές δυσκολίες της ενεργειακής κρίσης.

Γνωρίζετε ότι έχουμε δρομολογήσει ένα πολύ ευρύ πρόγραμμα ενεργειακής στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και πολύ σύντομα και οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα αρχίσουν να βλέπουν τα αποτελέσματα αυτού του προγράμματος στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Θα ξεπεράσουμε και αυτήν την δυσκολία και θα κριθούμε συνολικά για το έργο μας, ένα έργο το οποίο έχει εθνικά χαρακτηριστικά, περιφερειακά χαρακτηριστικά και τοπικά χαρακτηριστικά.

Θέλω όλοι οι πολίτες σε όλη τη χώρα να γνωρίζουν ότι αυτή η κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε μόνο με τα μεγάλα, με τις εθνικές πολιτικές, τη μείωση των φόρων, τη μείωση των εισφορών, την αύξηση του κατώτατου μισθού, είναι πράγματα τα οποία είναι λίγο-πολύ γνωστά, αλλά θέλω σε κάθε πόλη, σε κάθε Δήμο, σε κάθε χωριό να γνωρίζουν ότι ασχοληθήκαμε και με τα μικρά προβλήματα.

Αυτός είναι ο δικός σας ρόλος, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και χαίρομαι που αναγνωρίζετε και εσείς ότι το επίπεδο της θεσμικής μας συνεργασίας είναι καλύτερο από ό,τι ήταν στο παρελθόν. Βοηθήσαμε κι εμείς μέσα από θεσμικές παρεμβάσεις να λύσουμε εκκρεμότητες που είχαν να κάνουν με την κυβερνησιμότητα των Δήμων. Για τον βραχνά της απλής αναλογικής εσείς, τουλάχιστον κάποιοι από εσάς -κάποιοι όχι, που εκλέχθηκαν με μεγαλύτερη δυναμική- αλλά κάποιοι άλλοι γνωρίζετε πόσο περίπλοκα είναι τα πράγματα.

Πιστεύουμε ότι σε κάθε επίπεδο, είτε αυτό είναι ο Δήμος, είτε αυτό είναι η Περιφέρεια, είτε αυτό είναι η κεντρική κυβέρνηση, εάν υπάρχει λαϊκή εντολή κυβέρνησης θα πρέπει να μπορεί να προάγεται η κυβερνησιμότητα, χωρίς να τίθεται σε αμφισβήτηση η αναλογικότητα και το εύρος της πολιτικής εκπροσώπησης.

Οπότε, δήμαρχε σε ευχαριστώ πάρα που μας φιλοξένησες σήμερα στο Δημαρχείο και θα πω στο επανιδείν. Αφορμές ψάχνουμε πάντα για να γυρίσουμε. Πάντως καλή δύναμη και καλή συνέχεια. Θα μας ξαναδείτε σύντομα.

Ευχαριστούμε πολύ

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνάντηση Μητσοτάκη με δημάρχους στον Βόλο: Δεν βλέπουμε κόμματα στη συνεργασία μας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση"

Η Gazprom αναστέλλει την παροχή φυσικού αερίου στη Φινλανδία – Λέει ότι θα διεκδικήσει τα συμφέροντά της στη διαιτησία

Ο εξαγωγικός βραχίονας του ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου Gazprom, Gazprom Export, επιβεβαίωσε σήμερα ότι θα αναστείλει από αύριο Σάββατο, τις πωλήσεις φυσικού αερίου στην κρατική φιλανδική εταιρεία Gasum.

Η Gazprom Export ανακοίνωσε ότι αυτό έγινε επειδή η Gasum δεν έχει καταβάλλει τις πληρωμές για το φυσικό αέριο που τις παρέδωσε τον Απρίλιο, οι οποίες πρέπει να γίνονται σε ρούβλια σύμφωνα με τους νέους ρωσικούς κανόνες.

Η Gazprom ανέφερε επίσης ότι θα υπερασπισθεί τα συμφέροντά της, στη διαδικασία της διαιτησίας στην οποία προσέφυγε η φινλανδική εταιρεία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Gazprom αναστέλλει την παροχή φυσικού αερίου στη Φινλανδία – Λέει ότι θα διεκδικήσει τα συμφέροντά της στη διαιτησία"

Ουκρανία: Νέες κυρώσεις από τον Καναδά σε Ρώσους ολιγάρχες και απαγόρευση εισαγωγών – εξαγωγών

Ο Καναδάς ανακοίνωσε την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων εις βάρος Ρώσων ολιγαρχών και την απαγόρευση εισαγωγών και εξαγωγών ειδών πολυτελείας από τη Ρωσία.

Αυτή είναι η «απάντηση» του Καναδά στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Τα νέα μέτρα θα θέτουν περιορισμούς σε 14 άτομα, συμπεριλαμβανομένων Ρώσων ολιγαρχών, μελών των οικογενειών τους και στενών συνεργατών του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η απαγόρευση των εισαγωγών θα στοχεύει ρωσικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων αλκοολούχων ποτών, θαλασσινών και μη βιομηχανικών διαμαντιών, ενώ η απαγόρευση εξαγωγών θα στοχεύει είδη πολυτελείας όπως παπούτσια, πολυτελή ρούχα και κοσμήματα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Νέες κυρώσεις από τον Καναδά σε Ρώσους ολιγάρχες και απαγόρευση εισαγωγών – εξαγωγών"

Γλυπτά του Παρθενώνα: «Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο ξεκινούν επίσημες συνομιλίες για την επιστροφή τους» λέει η Le Figaro

«Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο ξεκινούν επίσημες συνομιλίες για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα» επισημαίνει σημερινό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro. Συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής:

«Η διαμάχη φαίνεται τελικά ότι αρχίζει να ξεμπλοκάρει. Ιστορική συνάντηση των υπουργών Πολιτισμού Ελλάδας και Βρετανίας με θέμα τα αρχαία γλυπτά του Παρθενώνα που φυλάσσονται στο Βρετανικό Μουσείο αναμένεται να πραγματοποιηθεί “το συντομότερο δυνατόν”, ανακοίνωσε την Τρίτη η Unesco, η οποία συνοδεύει τις συζητήσεις που διεξάγονται μεταξύ των δύο χωρών.

Μέσα στον Απρίλιο φαίνεται να έχει αποφασιστεί η συνάντηση της Ελληνίδας υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του Στεφάν Πάρκινσον, υφυπουργού Τεχνών, ως παρακολούθημα της συζήτησης που είχε ήδη ξεκινήσει στο Λονδίνο τον περασμένο Νοέμβριο μεταξύ του Βρετανού πρωθυπουργού Τζόνσον και του Έλληνα ομολόγου του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αν και παλαιότερα ήταν σθεναρά αντίθετος σε οποιαδήποτε αποκατάσταση των γλυπτών του Παρθενώνα, ο Τζόνσον είχε μετριάσει τη θέση του σε αυτήν την περίπτωση, επιβεβαιώνοντας ότι θα εναπόκειται στο Βρετανικό Μουσείο να αποφασίσει για την πιθανή επιστροφή τους. Ωστόσο, η συμμετοχή του μουσείου στις συνομιλίες που ανακοίνωσε η Unesco δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Ενταγμένα στις συλλογές του Βρετανικού Μουσείου στο Λονδίνο από τις αρχές του 19ου αιώνα τα Ελγίνεια μάρμαρα αποτελούν αντικείμενο επίσημων διεκδικήσεων της Ελλάδας από το 1982.

Αυτά τα αρχαία -που ξετυλίγονται σε περίπου 75 μέτρα- αντιστοιχούν σχεδόν στη μισή ζωφόρο των Παναθηναίων που κοσμούσε την περίμετρο του Παρθενώνα, του ναού της Αθηνάς που βρίσκεται στην καρδιά της Ακρόπολης των Αθηνών. Τα σκαλισμένα ανάγλυφα που αποδίδονται στον Φειδία γύρω στα μέσα του 5ου αιώνα πΧ αποτελούν ένα από τα πιο αναγνωρισμένα αριστουργήματα της κλασικής τέχνης. Το Βρετανικό Μουσείο διατηρεί επίσης πολλά άλλα αρχαία του Παρθενώνα, συμπεριλαμβανομένων πολλών μετόπων από το Ναό της Αθηνάς, μιας καρυάτιδας από το Ερέχθειο και διάφορα άλλα θραύσματα από την Ακρόπολη.

Παραμένοντας επί μακρόν σε νεκρό σημείο, η μοίρα των Ελγινείων μαρμάρων έχει γίνει και πάλι θέμα επικαιρότητας και τριβής μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου τα τελευταία χρόνια. Αυτή η αναβίωση καθοδηγείται από ένα ευνοϊκό διεθνές πλαίσιο, που χαρακτηρίζεται από πολλές αποκαταστάσεις. Έτσι, το περασμένο φθινόπωρο, η Γαλλία επέστρεψε στο Μπενίν 26 κομμάτια του βασιλικού θησαυρού του Abomey, ενώ η Γερμανία έχει επίσης δεσμευτεί να επιστρέψει στη Νιγηρία μέρος της πολιτιστικής περιουσίας που λεηλατήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα.

Στην κατεύθυνση της επιστροφής των αθηναϊκών έργων στην Ελλάδα κινείται και η βρετανική κοινή γνώμη. Τον Νοέμβριο, μια δημοσκόπηση έδειξε ότι το 59% των Βρετανών πίστευε ότι τα Ελγίνεια Μάρμαρα “ανήκαν στην Ελλάδα”. Αυτή η ευνοϊκή ατμόσφαιρα δεν πέρασε απαρατήρητη από την ελληνική κυβέρνηση. “Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη στιγμή από τώρα για να επανενωθεί το χαμένο μέρος των γλυπτών του Παρθενώνα στη γενέτειρά τους, στην Ελλάδα”, επέμεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλία του στην Unesco στις 12 Νοεμβρίου. Σημάδι της αλλαγής των καιρών: ένα πρώτο κομμάτι του Παρθενώνα βρέθηκε τον Ιανουάριο στο Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο εκθέτει τα ευρήματα του αρχαίου χώρου. Δεν ήταν, όμως, ένα βρετανικό μάρμαρο, αλλά ένα κομμάτι δανεικό από την Ιταλία».

ΑΠΕ – ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Γλυπτά του Παρθενώνα: «Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο ξεκινούν επίσημες συνομιλίες για την επιστροφή τους» λέει η Le Figaro"

Καπραβέλος: Άτομο εξαρτημένο από ουσίες ο 43χρονος που πέθανε στο νοσοκομείο «Παπανικολάου»

Για τον θάνατο του 43χρονου στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» μίλησε στο Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος.

Ο κ. Καπραβέλος τόνισε πως κανείς δεν προσέγγισε υπεύθυνα το προσωπικό του νοσοκομείου ρωτώντας τι συνέβη ακριβώς με τον 43χρονο.

«Το νοσοκομείο μου δίνει ιδιαίτερη ευαισθησία σε ανθρώπους εξαρτημένους από ουσίες» δήλωσε, συμπληρώνοντας πως μία τέτοια περίπτωση ήταν και ο 43χρονος.

Στη συνέχεια εξήγησε πως όταν κατέφθασε ο 43χρονος στο νοσοκομείο του δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες, κατόπιν το νοσοκομείο δεν έκρινε πως χρειάζεται νοσηλεία.

«Ήταν στον χώρο υποδοχής και το νοσοκομείο προσπαθούσε να βρει έναν τρόπο για να πάει σε ένα σπίτι με ασφάλεια, γιατί δεν δηλώνονταν μία διεύθυνση κατοικίας» επισήμανε ο κ. Καπραβέλος.

Ολοκληρώνοντας, ο διευθυντής δήλωσε πως η υπόθεση θα διερευνηθεί και τόνισε πως θα αποδοθούν ευθύνες όπου κριθεί αναγκαίο.

Κατεπείγουσα έρευνα ζήτησε ο Θάνος Πλεύρης

Κατεπείγουσα έρευνα για τα αίτια θανάτου του 43χρονου στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» ζήτησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, με τον αδελφό του εκλιπόντος να ζητά μέσω του LIVE NEWS, να μάθει την αλήθεια.

Ακόμα δεν μπορεί να πιστέψει πως ο 43χρονος αδελφός του κατέληξε μόνος και αβοήθητος σε μια καρέκλα έξω από τα επείγοντα του νοσοκομείου, όταν μάλιστα η εξέταση στην οποία υποβλήθηκε δεν έδειξε τίποτα.

Ακολούθησε έντονη διαφωνία με τον 43χρονο να υποστηρίζει ότι δεν νιώθει καλά και τους γιατρούς να επιμένουν να γυρίσει σπίτι.

«Καλούν τον σεκιουριτά και τον απομακρύνουν. Εκείνος αρνήθηκε και είπε εγώ θα κάτσω σε αυτήν εδώ την καρέκλα», δήλωσε ο αδερφός του 43χρονου.

Σύμφωνα με τους συγγενείς, το περιστατικό συνέβη λίγο μετά τις 11 το βράδυ της 1ης Απριλίου. Ο 43χρονος κατέληξε λίγες ώρες αργότερα με τη σωρό του σύμφωνα με τους οικείους του να εντοπίζεται 12 ώρες μετά και συγκεκριμένα στις 11.30 το πρωί της επόμενης ημέρας, όταν δηλαδή άλλαξε η βάρδια.

«Πληροφορούμαι ότι η βάρδια αλλάζει στις 8, άρα η προηγούμενη βάρδια δεν το είδε; Γιατί η καρέκλα ήταν ακριβώς μπροστά από τα επείγοντα και δίπλα στην γραμματεία».

Μυστήριο με το τεστ κορονοϊού

Θολό είναι το τοπίο και με το τεστ κορονοϊού, με τους συγγενείς του να καταγγέλλουν στο LIVE NEWS πως ο 43χρονος δεν υποβλήθηκε σε κανέναν έλεγχο για κορωνοϊό παρά μόνο μεταθανάτια.

«Περνάνε 4,30 ώρες και μας δηλώνουν ότι δεν μπορούμε να τον δούμε γιατί διαγνώστηκε θετικός μεταθανάτια στον κορονοϊό», ανέφερε ο αδερφός του 43χρονου.

Οι συγγενείς ζητούν να γίνει νεκροψία – νεκροτομή, κάτι που οι γιατροί αρνήθηκαν, σύμφωνα με τον αδελφό του 43χρονου.

«Ζητήσαμε νεκροψία μας αρνήθηκαν λόγω κορονοϊού. Ζητήσαμε να ξανακάνουν rapid test στον αδελφό μου και πάλι αρνήθηκαν, γιατί υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει προσωπικό».

Μετά από 8 ημέρες και με εισαγγελική παρέμβαση, διενεργήθηκε νεκροψία- νεκροτομή η οποία σύμφωνα με τον αδελφό του, έδειξε πως τελικά δεν νοσούσε με κορονοϊό.

«Τα νοσοκομεία μας δεν είναι έτσι, κάποιοι είναι έτσι και αμελούν τον όρκο που έχουν δώσει», ανέφερε.

Με τα έως τώρα στοιχεία, η πνευμονική εμβολή είναι το πιθανότερο σενάριο που οδήγησε στην τραγική αυτή κατάληξη με το τι την προκάλεσε να αποτελεί 1,5 μήνα μετά ακόμη μυστήριο.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καπραβέλος: Άτομο εξαρτημένο από ουσίες ο 43χρονος που πέθανε στο νοσοκομείο «Παπανικολάου»"

Ευλογιά των πιθήκων: Στα 20 τα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο - Έκτακτη συνεδρίαση από τον ΠΟΥ

Ενώ η Γηραιά Ήπειρος βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή, συναγερμός έχει σημάνει στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώςέχουν ανιχνευτεί 20 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, Σάτζιντ Τζάβιντ, μέσω Twitter.

Εντοπίστηκαν, δηλαδή, 11 ακόμη κρούσματα σε σχέση με την προηγούμενη ενημέρωση των προ δύο ημερών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η βρετανική κυβέρνηση παρήγγειλε ακόμα 20.000 δόσεις εμβολίων κατά της ευλογιάς, που είναι αποτελεσματικά έναντι και της ευλογιάς των πιθήκων.

Οι ασθενείς, πλην του πρώτου που είχε ταξιδέψει στη Νιγηρία όπου η νόσος είναι ενδημική, πιστεύεται ότι προσβλήθηκαν επί βρετανικού εδάφους.

Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στο Λονδίνο. Ο διευθυντής δημόσιας υγείας της πρωτεύουσας καθηγητής Κέβιν Φέντον κάλεσε τους πολίτες να ζητούν ιατρική βοήθεια αν δουν εξανθήματα γύρω από το στόμα και στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

ΠΟΥ: Έκτακτη συνεδρίαση για την ευλογιά των πιθήκων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρόκειται να πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση για να συζητήσει την ευλογιά των πιθήκων την Παρασκευή, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον οργανισμό του ΟΗΕ.

Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι η επιτροπή που πρόκειται να συνεδριάσει είναι η Στρατηγική και Τεχνική Συμβουλευτική Ομάδα για Μολυσματικούς Κινδύνους με Πιθανότητα Πανδημίας και Επιδημίας (STAG-IH), η οποία συμβουλεύει τον ΠΟΥ για κινδύνους μόλυνσης που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την παγκόσμια υγεία.

Περισσότερα από 100 κρούσματα της ιογενούς λοίμωξης, η οποία εξαπλώνεται μέσω στενής επαφής και είναι συνήθως ήπια, έχουν πρόσφατα αναφερθεί εκτός των χωρών της Αφρικής όπου είναι ενδημική.

Ανησυχία για την εξάπλωσή της στη Γηραιά Ήπειρο - Τι προκαλεί και πώς κολλάει

Πολλές δεκάδες ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων έχουν εντοπιστεί από τις αρχές Μαΐου στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, εγείροντας φόβους για την εξάπλωση της ασθένειας αυτής που είναι ενδημική στη δυτική Αφρική.

Ηδη έχουν καταγραφεί δεκάδες περιστατικά σε Ισπανία και Πορτογαλία, έπειτα από τη Βρετανία, τον Καναδά και χώρες της Νότιας Αμερικής. Κρούσμα ανακοίνωσε και η Ιταλία.

Την Τετάρτη το πρώτο κρούσμα της νόσου εντοπίστηκε και στις Ηνωμένες Πολιτείες και πιο συγκεκριμένα στη Μασαχουσέτη. Ο άντρας που διαγνώστηκε θετικός με τον ιό είχε ταξιδέψει στον Καναδά.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια, λοιμώδης ασθένεια, παρόμοια με την ανθρώπινη ευλογιά που εξαλείφθηκε το 1980. Μολονότι είναι πιο ήπια και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν μέσα σε μερικές εβδομάδες, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί μοιραία. Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυικούς πόνους, πρήξιμο στους λεμφαδένες, ρίγη και κόπωση. Επίσης οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν δερματικά εξανθήματα, τα οποία συχνά ξεκινούν από το πρόσωπο και εξαπλώνονται σε άλλα σημεία του σώματος, περιλαμβανομένων των γεννητικών οργάνων. Δεν υπάρχει θεραπεία για την ευλογιά των πιθήκων, η οποία μεταδίδεται από την επαφή με τον μολυσμένο ασθενή ή με τα σωματικά υγρά του, περιλαμβανομένου του σάλιου. Η ασθένεια συνήθως υποχωρεί από μόνη της.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι εξετάζει προσεκτικά το γεγονός ότι κάποια από τα κρούσματα στη Βρετανία, την πρώτη χώρα στην Ευρώπη όπου εμφανίστηκε η ασθένεια, φαίνεται να μεταδόθηκαν μέσα στην κοινότητα των ομοφυλόφιλων. «Παρατηρούμε μεταδόσεις μεταξύ ανδρών που είχαν σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες», κάτι που αποτελεί «μια νέα πληροφορία την οποία πρέπει να εξετάσουμε σωστά ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τη δυναμική» της μετάδοσης, δήλωσε ο Ιμπραϊμά Σοσέ Φαλ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων στον ΠΟΥ.

Όμως «οποιοσδήποτε, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού μπορεί να μεταδώσει την ευλογιά των πιθήκων», υπογράμμισαν στις ΗΠΑ τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Τα συμπτώματα

Η ευλογία των πιθήκων συνδέεται με την ευλογία, ιογενή λοίμωξη που εξαλείφθηκε την δεκαετία του 1980. Η νόσηση διαρκεί δύο έως τέσσερις εβδομάδες και τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν 5 έως 21 ημέρες μετά τη μόλυνση.

Τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων συνήθως ξεκινούν με ένα συνδυασμό πυρετού, πονοκεφάλους, μυϊκούς πόνους, οσφυαλγία, ρίγη, εξάντληση και πρησμένους λεμφαδένες. Αυτό το τελευταίο σύμπτωμα είναι συνήθως που βοηθά τους γιατρούς να διακρίνουν την ευλογία των πιθήκων από την ανεμοβλογιά ή την ευλογιά, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Μόλις εκδηλωθεί ο πυρετός, το βασικό σύμπτωμα της ευλογίας των πιθήκων, ένα έως τρία 24ωρα αργότερα συνήθως εμφανίζεται και ένα δερματικό εξάνθημα στο πρόσωπο και έπειτα τα εξανθήματα εξαπλώνονται σε άλλα σημεία του σώματος.

Οι δερματικές αλλοιώσεις περνούν από μια άσχημη διαδικασία ωρίμανσης, από ωχρές κηλίδες (επίπεδες βλάβες) σε βλατίδες (ανυψωμένες βλάβες), κυστίδια (πληγές γεμάτες με υγρό), μετά φλύκταινες (πληγές γεμάτες πύον) και στη συνέχεια σχηματίζουν κρούστα πριν τελικά εξαλειφθούν.

Πώς μεταδίδεται

Ο άνθρωπος μπορεί να κολλήσει τον ιό αν τον δαγκώσει ή τον γρατζουνίσει ένα μολυσμένο ζωό, καταναλώνοντας το κρέας μολυσμένων ζώων, δια της επαφής με μολυσμένο άτομο ή αγγίζοντας μολυσμένα κλινοσκεπάσματα ή ρούχα.

Ο ιός εισέρχεται στο σώμα μέσω δερματικών βλαβών, της αναπνευστικής οδού ή των βλεννογόνων (μάτια, μύτη ή στόμα).

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο πιστεύεται ότι συμβαίνει κυρίως μέσω μεγάλων αναπνευστικών σταγονιδίων, τα οποία γενικά δεν μπορούν να ταξιδέψουν περισσότερο από λίγα εκατοστά, επομένως θα χρειαζόταν παρατεταμένη επαφή πρόσωπο με πρόσωπο.

Ορισμένοι Βρετανοί ειδικοί σχολιάζοντας το πρόσφατο ξέσπασμα στο Ηνωμένο Βασίλειο λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η ευλογιά των πιθήκων εξαπλώνεται μέσω της σεξουαλικής επαφής, αλλά ίσως είναι πιθανό.

Το εμβόλιο της ευλογιάς πιστεύεται ότι προλαμβάνει τη μόλυνση. Το 2019 εγκρίθηκε ένα εμβόλιο για τη νόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία. Η σιντοφοβίρη ή η μπινκιδοφοβίρη μπορεί να είναι χρήσιμες.

Ο κίνδυνος θανάτου σε όσους έχουν μολυνθεί είναι έως και 10%.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ευλογιά των πιθήκων: Στα 20 τα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο - Έκτακτη συνεδρίαση από τον ΠΟΥ"

NATO Tiger Meet 2022: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πολυεθνική αεροπορική άσκηση

Σήμερα, Παρασκευή 20 Μαΐου 2022, ολοκληρώθηκε η Πολυεθνική Αεροπορική Άσκηση Μεσαίας Κλίμακας «NATO Tiger Meet 2022», η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα 9 Μαΐου, στην Αεροπορική Βάση Αράξου.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης εκτελέσθηκαν σύνθετες αεροπορικές αποστολές, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα σεναρίων του σύγχρονου Αεροπορικού Πολέμου (Αμυντικών / Επιθετικών Επιχειρήσεων, Αεροπορικής Απομόνωσης, Δυναμικής Στοχοποίησης, Επιχειρήσεων Καταστολής – Καταστροφής της Εχθρικής Αεράμυνας, Στοχοποίησης Χρονικά Ευαίσθητων Στόχων, Επιχειρήσεων Αεροπορικών Δυνάμεων επ’ ωφελεία Χερσαίων – Θαλάσσιων Επιχειρήσεων).

Στην άσκηση συμμετείχαν περισσότερα από εξήντα (60) αεροσκάφη και ελικόπτερα από τη Χώρα μας (F-16, M2000-5, F-4E, C-130H, AB-205A και EMB-145H), το Βέλγιο (F-16 MLU), τη Γαλλία (RAFALE, E-2C), την Ελβετία (F/A-18 Hornet), την Ισπανία (EF-18 Hornet), την Ιταλία (EF-2000 Eurofighter) και την Τσεχία (Mi-24), συμπληρώνοντας περισσότερες από εξακόσιες (600) εξόδους σε ολόκληρο το εύρος του FIR Αθηνών, ημέρα και νύχτα, με σκοπό την παροχή υψηλής ποιότητας επιχειρησιακής εκπαίδευσης υπό το πνεύμα «Εκπαιδεύσου όπως θα πολεμήσεις».

Συμμετείχαν, επίσης, δυνάμεις του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και παρατηρητές, προσωπικό και μέσα από την Αυστρία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ολλανδία, Πορτογαλία και Πολωνία.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "NATO Tiger Meet 2022: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πολυεθνική αεροπορική άσκηση"

Δημοσκόπηση MRB: Κυριαρχία Μητσοτάκη και σαρωτικό προβάδισμα της ΝΔ στην παράσταση νίκης

Θετικό αντίκτυπο είχε στο κοινό το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όπως αποτυπώνει δημοσκόπηση της MRΒ.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας για την ιστοσελίδα newsbomb.gr, το 35,3% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει καλή έως πολύ καλή την επίσκεψη και το αποτύπωμα που άφησε η συνάντησή του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τζο Μπάιντεν και η ομιλία του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Βεβαίως υπάρχει ένα ποσοστό 25,4% που πιστεύει ότι δεν ήταν καλή η επίσκεψη και ένα 30,7% που παραμένουν ουδέτεροι χωρίς να βγάζουν συμπέρασμα.

Αναφορικά με την δυναμική των κομμάτων, σε ό,τι αφορά στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 35% έναντι 26,1% του ΣΥΡΙΖΑ, με τη διαφορά να διαμορφώνεται στο 8,9%. Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με 14,2%. Ακολουθούν ΚΚΕ με 5,8%, Ελληνική Λύση με 5,5% και ΜέΡΑ25 με 3,6%. Σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας το Μάρτιο αξιοσημείωτη είναι η υποχώρηση κατά 2,2% του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ, ενώ η διαφορά μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 9%.

anagogi

Πάντως στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 39,1% έναντι 27% του Αλέξη Τσίπρα (διαφορά 12,1%).

katallilotita

Σαρωτική είναι δε και η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης. Το 47,9% βλέπει νίκη του κυβερνώντος κόμματος, με το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ να περιορίζεται στο 17,1%, διαφορά δηλαδή 30,8%.

Αναφορικά με τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 37,1% των ευνοϊκών απόψεων και το 44,9% των μη ευνοϊκών, ο Αλέξης Τσίπρας το 32,8% των ευνοϊκών απόψεων και το 49% των μη ευνοϊκών, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει 28,1% ευνοϊκές γνώμες και 28,6% μη ευνοϊκές. Σε σύγκριση με το Μάρτιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αύξησε τις θετικές γνώμες κατά 1,8%, ενώ αντίστοιχη είναι η αύξηση και για τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης καταγράφει μείωση της δημοτικότητάς του κατά 2 μονάδες.

dimotikotita

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δημοσκόπηση MRB: Κυριαρχία Μητσοτάκη και σαρωτικό προβάδισμα της ΝΔ στην παράσταση νίκης"

Ηλίας Μόσιαλος: Τι γνωρίζουμε για τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων - 14 ερωτήσεις και απαντήσεις

Πληροφορίες για τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, παρέχει με ανάρτησή του ο Ηλίας Μόσιαλος. Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics (LSE) παραθέτει 14 ερωτήσεις και απαντήσεις, υπό τον τίτλο "Τι γνωρίζουμε για τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων".

Αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

Στις 7 Μαΐου, η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) ανακοίνωσε ότι κάποιος που ταξίδεψε πρόσφατα στη Νιγηρία είχε προσβληθεί από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων.

Αναφορικά με το ιστορικό του ασθενούς: εμφάνισε εξάνθημα στις 29 Απριλίου και επέστρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 4 Μαΐου, όπου και νοσηλεύτηκε. Δύο ημέρες αργότερα, επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά ότι το άτομο είχε λοίμωξη του ιού της ευλογιάς των πιθήκων. Η ανίχνευση των επαφών ξεκίνησε στις 11 Μαΐου και μέχρι σήμερα οι επαφές δεν έχουν αναφέρει συμπτώματα.

Στην Αγγλία, 7 από τα 8 κρούσματα δεν αφορούν πρόσφατο ταξίδι στην Αφρική, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι ασθενείς που εμπλέκονται σε αυτές τις περιπτώσεις κόλλησαν τον ιό στην Αγγλία. Επιπλέον, αυτά τα άτομα δεν είχαν επαφή με τον ασθενή που ταξίδεψε στη Νιγηρία.

Επί του παρόντος, τα καταγεγραμμένα κρούσματα είναι λιγότερα από 100 παγκοσμίως (σε κάποιες χώρες της Ευρώπης, στον Καναδά, την Αμερική). Θεωρώ πως σύντομα θα έχουμε ενδελεχή ενημέρωση από τους υπεύθυνους υγειονομικούς φορείς (UKHSA, ECDC, CDC, WHO). Τι γνωρίζουμε όμως ως τώρα;

1. Πρόκειται περί νέου ιού;

Όχι, Είναι μια ζωονόσος, ενδημική σε πολλές περιοχές της Αφρικής. Αν και ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά σε πιθήκους το 1958 (εξ ου και η ονομασία του) μεταδίδεται ιδιαίτερα ανάμεσα σε τρωκτικά. Στην Πορτογαλία έγινε ήδη μια πρώτη ανάλυση και χαρτογράφηση του γενετικού υλικού του ιού από δείγμα ασθενούς, που επιβεβαιώνει πως πρόκειται για τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων.

2. Πως μεταδίδεται;

Από τα ζώα μέσω κοντινής επαφής με άνθρωπο, κυρίως, από δάγκωμα, γρατσουνιά ή επαφή με κάποιο σωματικό υγρό του ζώου. Είναι σπάνιο αλλά μπορεί να μεταδοθεί και μεταξύ ανθρώπων που έχουν πολύ κοντινή επαφή. Η μετάδοση μπορεί να συμβεί μέσω επαφής με σωματικά υγρά και αναπνευστικά σταγονίδια, για παράδειγμα από τις φουσκάλες με υγρό που εμφανίζονται στο δέρμα του ασθενούς, ή αν κάποιος πλησιάζοντας αρκετά εισπνεύσει μεγάλα αερομεταφερόμενα σταγονίδια. Αυτά τα σταγονίδια γενικά δεν μπορούν να ταξιδέψουν περισσότερο από περίπου 1 μέτρο (σύμφωνα με τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων). Επιπλέον, το να αγγίξει κάποιος ρούχα, κλινοσκεπάσματα ή πετσέτες που χρησιμοποιεί κάποιος με ευλογιά των πιθήκων μπορεί επίσης να είναι ένας κίνδυνος.

3. Τι συμπτώματα προκαλεί;

Προκαλεί πυρετό, πόνους στο σώμα, πρησμένους λεμφαδένες, και τελικά «ευλογιά» - αυτές τις επώδυνες, γεμάτες με υγρό φουσκάλες στο πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια. Η ευλογιά των πιθήκων είναι συνήθως ήπια, με τους περισσότερους ανθρώπους να αναρρώνουν χωρίς θεραπεία σε 14 έως 28 ημέρες. Η λοίμωξη μπορεί να χωριστεί σε δύο περιόδους:

Α. περίοδος εισβολής (που διαρκεί ως 5 ημέρες) και χαρακτηρίζεται από πυρετό, έντονο πονοκέφαλο, πρήξιμο των λεμφαδένων, πόνο στην πλάτη, μυϊκοί πόνοι και έντονη εξασθένηση (έλλειψη ενέργειας). Αυτό το πρήξιμο των λεμφαδένων είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της ευλογιάς των πιθήκων σε σύγκριση με άλλες ασθένειες που μπορεί αρχικά να εμφανίζονται παρόμοιες (όπως ανεμοβλογιά, ιλαρά, ευλογιά).

Β. εξάνθημα στο δέρμα αρχίζει συνήθως εντός 1-3 ημερών από την εμφάνιση πυρετού. Το εξάνθημα τείνει να συγκεντρώνεται περισσότερο στο πρόσωπο και τα άκρα παρά στον κορμό. Επίσης επηρεάζονται οι στοματικοί βλεννογόνοι (στο 70% των περιπτώσεων), τα γεννητικά όργανα (30%), τα μάτια (επιπεφυκότες κατά 20%), καθώς και ο κερατοειδής. Το εξάνθημα εξελίσσεται διαδοχικά από κηλίδες, που σταδιακά εξελίσσονται σε κυστίδια (γεμάτα με διαυγές υγρό), φλύκταινες (γεμάτες με κιτρινωπό υγρό) και κρούστες που στεγνώνουν και πέφτουν.

4. Προκαλούν φαγούρα οι φουσκάλες, όπως στην ανεμοβλογιά;

Όχι, και είναι ένα σημείο που διαφέρουν αυτές οι νόσοι: στη μεν ευλογιά των πιθήκων οι φουσκάλες πονάνε, ενώ στην ανεμοβλογιά ο ασθενής έχει φαγούρα. Μόνο κατά τη διάρκεια της φάσης της επούλωσης που το δέρμα αναγεννάται, στην ευλογιά των πιθήκων, οι ασθενείς αναφέρουν φαγούρα.

5. Πόσο μολυσματικό είναι το στέλεχος που έχει ανιχνευθεί;

Ο ιός που κυκλοφορεί ανήκει σε ήπιο στέλεχος (West African) και το ποσοστό θνητότητας που μπορεί να προκαλέσει είναι 3-6% αν δεν υπάρχει θεραπευτική παρέμβαση η εμβολιασμός. Η ευλογιά των πιθήκων είναι λιγότερο μεταδοτική από την ευλογιά και προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια.

6. Γιατί βλέπουμε όμως επανεμφάνιση;

Τα άτομα ηλικίας κάτω των 40 - 50 ετών (ανάλογα με τη χώρα) μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα στην ευλογιά των πιθήκων λόγω της διακοπής των εκστρατειών εμβολιασμού κατά της ευλογιάς παγκοσμίως, μετά την εκρίζωση της νόσου.

7. Πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός σε σχέση με τον κορωνοϊό;

Δεν είναι τόσο μεταδοτικός όσο ο κορωνοϊός, και έχει διαφορετική καμπύλη μετάδοσης. Δηλαδή είναι πολύ λιγότερο μολυσματικός στην αρχική - ασυμπτωματική - φάση και γίνεται περισσότερο μολυσματικός όταν αρχίζουν τα συμπτώματα. Είναι δηλαδή μεταδοτική πραγματικά από τη στιγμή που εμφανίζονται συμπτώματα και μετά. Και ο ορισμός της «πορείας της ασθένειας» είναι μέχρι να επουλωθούν οι πληγές και να σχηματιστεί ένα νέο στρώμα δέρματος. Αυτό μπορεί να πάρει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως και αρκετές εβδομάδες.

8. Υπάρχει εμβόλιο;

Ναι, υπάρχει εμβόλιο (το εμβόλιο της ευλογιάς) το οποίο είναι περίπου 85% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρής νόσου και μπορούν να το λάβουν και ανοσοκατεσταλμένοι. Ο πρότερος εμβολιασμός κατά της ευλογιάς μπορεί να οδηγήσει σε πιο ήπια ασθένεια.

9. Άρα μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτός ο ιός;

Ναι, με τον άμεσο και επιλεκτικό εμβολιασμό των επαφών κάποιου που κόλλησε.

10. Υπάρχουν θεραπευτικές μέθοδοι;

Η κλινική φροντίδα για τους ασθενείς με ευλογιά των πιθήκων θα πρέπει να βελτιστοποιηθεί πλήρως για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, τη διαχείριση των επιπλοκών και την πρόληψη των μακροχρόνιων συνεπειών. Θα πρέπει να προσφέρονται στους ασθενείς υγρά και τροφή για να διατηρηθεί η κατάλληλη διατροφική κατάσταση. Είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπίζονται όπως ενδείκνυται οι δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις που μπορεί να προκύψουν. Ένα αντιιικό - γνωστό ως tecovirimat - που αναπτύχθηκε για την ευλογιά έλαβε άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) για την ευλογιά των πιθήκων το 2022, με βάση δεδομένα σε μελέτες σε ζώα και ανθρώπους αλλά δεν είναι ακόμη ευρέως διαθέσιμο. Εάν χρησιμοποιηθεί, το tecovirimat θα πρέπει ιδανικά να παρακολουθείται στο πλαίσιο κλινικής έρευνας με προοπτική συλλογή δεδομένων.

11. Πότε πρέπει να εμβολιαστεί κάποιος;

Ο εμβολιασμός είναι αποτελεσματικός ακόμα και μετά την έκθεση στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων. Ωστόσο, όσο πιο γρήγορα ένα εκτεθειμένο άτομο κάνει το εμβόλιο, τόσο καλύτερα. Τα αμερικανικά κέντρα ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων (CDC) συνιστούν να χορηγείται το εμβόλιο εντός 4 ημερών από την έκθεση προκειμένου να αποφευχθεί η εμφάνιση της νόσου. Εάν χορηγηθεί μεταξύ 4-14 ημερών μετά την έκθεση, ο εμβολιασμός μειώνει τα συμπτώματα, αλλά συνήθως δεν μπορεί να αποτρέψει τη νόσο.

12. Πως μπορεί να μειωθεί το ρίσκο της μετάδοσης;

Η επιτήρηση, η γρήγορη ανίχνευση και ο εντοπισμός νέων κρουσμάτων είναι όπως ξέρουμε ζωτικής σημασίας για τον περιορισμό της επιδημίας. H στενή επαφή με μολυσμένα άτομα είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για μόλυνση από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και τα μέλη του νοικοκυριού διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από κάποιον που νοσεί. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που φροντίζουν ασθενείς με ύποπτη ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων ή χειρίζονται δείγματα από αυτούς, θα πρέπει να εφαρμόζουν τυπικές προφυλάξεις ελέγχου της μόλυνσης. Ιδανικά, άτομα που είχαν προηγουμένως εμβολιαστεί κατά της ευλογιάς θα πρέπει να επιλέγονται για τη φροντίδα τέτοιων ασθενών.

13. Γιατί όμως υπάρχει ανησυχία;

Ο συνολικός κίνδυνος παραμένει πολύ χαμηλός. Όμως κάθε ασθένεια που κυκλοφορεί στα ζώα και μπορεί να μεταδοθεί στους ανθρώπους έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει μια νέα πανδημία, εάν μεταλλαχθεί και γίνει πιο εύκολα μεταδοτική. Και να ξαναπούμε πως η ευλογιά των πιθήκων δεν έχει ειδική θεραπεία ούτε ειδικό δανειοδοτημένο εμβόλιο. Ωστόσο, το εμβόλιο της ευλογιάς δίνει ανοσία στην ευλογιά των πιθήκων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία εάν χορηγηθεί αμέσως μετά την έκθεση.

14. Κινδυνεύουμε δηλαδή για νέα πανδημία;

Δεν υπάρχει σημαντικός κίνδυνος νέας πανδημίας από αυτό τον ιό. Όσο περισσότεροι όμως άνθρωποι μολύνονται τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει η ευλογιά των πιθήκων να προσαρμοστεί στον ανθρώπινο οργανισμό. Επιπλέον, όσο περισσότερο χρόνο περνάει ο ιός μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό, τόσο περισσότερο χρόνο έχει για να εξελιχθεί. Θα μπορούσε ενδεχομένως δηλαδή να εξελιχθεί έτσι ώστε να εξαπλώνεται πιο γρήγορα μεταξύ των ανθρώπων.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηλίας Μόσιαλος: Τι γνωρίζουμε για τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων - 14 ερωτήσεις και απαντήσεις"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news