facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023

Νότης Μαυρουδής: Σκοτώθηκε ο δημοφιλής συνθέτης, κιθαρίστας και ραδιοφωνικός παραγωγός

Η ελληνική μουσική είναι από σήμερα φτωχότερη, καθώς έφυγε από τη ζωή νωρίς το βράδυ της Τρίτης ο δημοφιλής συνθέτης, κιθαρίστας και ραδιοφωνικός παραγωγός Νότης Μαυρουδής, ενώ βρισκόταν με τη σύζυγό του στο σπίτι τους στην Κουκουράβα του Πηλίου.

Ο άτυχος καλλιτέχνης θέλησε να κάνει κάποια εργασία, λίγο μετά τις 8.30 το βράδυ, και έβαλε ένα ξύλο στα κάγκελα της αυλής του σπιτιού του και πάτησε πάνω, αλλά πιθανόν έχασε την ισορροπία του ή ζαλίστηκε και έπεσε στο κενό και τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι. Η σύζυγός του ειδοποίησε το ΕΚΑΒ, αλλά όταν έφτασε το ασθενοφόρο ήταν, ήδη, αργά...

Το γνωστοποίησε ο γιος του, Χάρης, με μια συγκινητική ανάρτηση στο Facebook, που αναφέρει ρα εξής: «Αν κάτι χαρακτήριζε τον πατέρα μας ως άνθρωπο, ήταν η καλοσύνη του, το ήθος και η σεμνότητά του. Με τον ίδιο σεμνό τρόπο σας ανακοινώνουμε τον ξαφνικό θάνατό του. Η πολιτική κηδεία του θα γίνει στο Χαλάνδρι τις επόμενες ημέρες. Η γυναίκα του Βάσω, τα παιδιά του Ροδή και Χάρης και τα εγγόνια του Ιάσονας, Αριάδνη, Έλλη και Οδυσσέας».

Ποιος ήταν ο Νότης Μαυρουδής

Τα δυο πρώτα χρόνια της ζωής του τα έζησε στη φυλακή δίπλα στη μητέρα του, που ήταν πολιτική κρατούμενη. Το 1958 ξεκίνησε μαθήματα κιθάρας στο Εθνικό Ωδείο με καθηγητή τον Δημήτρη Φάμπα και πήρε το δίπλωμα το 1969 με Άριστα. Το 1970 εγκαταστάθηκε στην Ιταλία, όπου του ανατέθηκε η έδρα κλασικής κιθάρας στη Scuola Ciciva di Milano, στην οποία δίδαξε ώς το 1975. Το 1970 επίσης παρακολούθησε τα μαθήματα της Ακαδημίας Santiago de Compostella στην Ισπανία με τον Jose Tomas.

Το 1975 εγκαταστάθηκε οριστικά στην Αθήνα και από αυτή τη χρονιά δίδαξε κλασική κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο. Τα έτη 1975, 1977 και 1979 έδωσε ρεσιτάλ στο Φεστιβάλ Κλασικής Κιθάρας του Esztergom της Ουγγαρίας. Το 1978 πήρε μέρος στο διεθνές Φεστιβάλ Πολιτικού Τραγουδιού στο Ανατολικό Βερολίνο και στο 11ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας στην Αβάνα της Κούβας. Ως συνθέτης και σολίστ έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ σε πολλές χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Φινλανδία, Ελβετία, Γερμανία, Ουγγαρία, Αυστρία, Κούβα).

Ως καθηγητής στο Εθνικό Ωδείο Αθήνας, είχε μαθητές αρκετούς δημοφιλείς καλλιτέχνες όπως οι Μανώλης Ανδρουλιδάκης, Σωκράτης Μάλαμας, Παναγιώτης Μάργαρης, Γιώργος Μελάς, Λάμπρος Ντούσικος, Δημήτρης Σωτηρόπουλος, κ.ά.. Από το 1994 ανέλαβε καθήκοντα προέδρου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Υπουργείου Πολιτισμού και από το 1995 ανέλαβε καλλιτεχνικός διευθυντής στο διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας (από το 1999 τη θέση κατέχει ο Αλέξανδρος Μυράτ).

Δισκογραφία

Ο Νότης Μαυρουδής μπήκε στη δισκογραφία το 1964 με τα τραγούδια «Άκρη δεν έχει ο ουρανός» και «Τα γιορτινά σου φόρεσε», σε στίχους του Γιάννη Κακουλίδη με ερμηνευτή τον Γιώργο Ζωγράφο. Το 1966 έγραψε μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Μερικοί δίσκοι-σταθμοί στη δισκογραφία του:

Το 1968 μελοποίησε το έργο του του Οδυσσέα Ελύτη Άσμα ηρωϊκό και πένθιμο για τον χαμένο Ανθυπολοχαγό της Αλβανίας, που είναι ένα λαϊκό ορατόριο για φωνή-χορωδία και ορχήστρα.

Το 1976 κυκλοφορεί ο δίσκος Ζωγραφιές απ’ τον Θεόφιλο σε στίχους του Άκου Δασκαλόπουλου, εμπνευσμένους από τις ζωγραφιές του Θεόφιλου.

Το 1977, μελοποιεί ποιήματα του Μάνου Χατζιδάκι στον δίσκο Παιδί της Γης.

Το 1985 κυκλοφορεί ο δίσκος Έρως ανίκατε μάχαν σε ποίηση του Ηλία Πετρόπουλου.

Από το 1990 έχει γράψει τραγούδια για Παιδική Χορωδία, και συνεργάζεται με την Παιδική Χορωδία Δημήτρη Τυπάλδου.

Το 1998 κυκλοφόρησαν οι δίσκοι με μουσική για τις θεατρικές παραστάσεις «Όλιβερ Τουίστ» (με μουσική και τραγούδια του για την παράσταση του «Θιάσου 81»), και «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» (με μουσική και 3 τραγούδια, για την παράσταση της ομώνυμης τραγωδίας από τον Θίασο «Θυμέλη»).

Μεταξύ 1999-2008 ηχογράφησε μαζί με τον μαθητή του Παναγιώτη Μάργαρη τη βραβευμένη σειρά Cafe de l’ art, στην οποία διασκεύαζαν γνωστά τραγούδια από το ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο, για δύο κιθάρες.

Στο ίδιο πνεύμα, το 2018 ξεκίνησε τη σειρά Café Latino με τον Γιώργο Τοσσικιάν.

Το 2019 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις IANOS το έργο “Άγρυπνο φεγγάρι”, Μελοποιημένοι Έλληνες ποιητές από τον 19ο και τον 20ό αιώνα.

Το 1999 κυκλοφορεί ο δίσκος Λούνα Πάρκ, με την Παιδική Χορωδία του Δημήτρη Τυπάλδου και συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα. Το 2002 γράφει τραγούδια για γυναικείες φωνές, στον δίσκο Στην ηχώ του έρωτα, στον οποίον συμμετέχουν μεγάλα ονόματα όπως η Χάρις Αλεξίου, η Γλυκερία, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Έλλη Πασπαλά.

Το 2006 γράφουν με τον Ηλία Κατσούλη τραγούδια που «αφηγούνται» τις ιστορίες μεγάλων ελλήνων καλλιτεχνών (Γρ. Μπιθικώτσης, Στ. Χασκήλ, Ρόζα Εσκενάζυ, Μαρίνα Νίνου, Φλέρυ Νταντωνάκη, Σωτηρία Μπέλλου κ.ά.) και κυκλοφορούν στον δίσκο Carte Postale.

Ο Νότης Μαυρουδής έχει συνεργαστεί με σπουδαίους ποιητές όπως ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Γιάννης Κακουλίδης, ο Ηλίας Πετρόπουλος, ο Άκος Δασκαλόπουλος, Μάνο Χατζιδάκι, και τραγουδιστές όπως Θανάσης Γκαϊφύλλιας, Γιώργο Ζωγράφο, Αρλέτα, Πόπη Αστεριάδη, Ελένη Βιτάλη, Γιώργο Μουφλουζέλη, Γιάννη Σαμσιάρη, Νένα Βενετσάνου, Πέτρο Πανδή, Κώστα Θωμαΐδη, Σταμάτη Κραουνάκη, Τάνια Τσανακλίδου, Μανώλη Μητσιά, Χάρις Αλεξίου, Γιώργο Νταλάρα, Γλυκερία, Παντελή Θαλασσινό, Έλλη Πασπαλά, Αναστασία Μουτσάτσου κ.ά..

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Νότης Μαυρουδής: Σκοτώθηκε ο δημοφιλής συνθέτης, κιθαρίστας και ραδιοφωνικός παραγωγός"

Ιωάννινα: Συμπλοκή ανηλίκων με τραυματισμό 14χρονου από μαχαίρι

Ένας 14χρονος τραυματίστηκε με μαχαίρι στον ώμο, από έναν 16χρονο, λίγο πριν τις 10 το βράδυ στο κέντρο των Ιωαννίνων.

Η συμπλοκή μεταξύ των ανηλίκων έγινε σε σημείο όπου καθημερινά συχνάζουν μαθητές και αμέσως ενημερώθηκε η Αστυνομία. Ο 14χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ενώ συνελήφθη ο 16χρονος.

Αυτή την ώρα καταθέτουν στην Ασφάλεια Ιωαννίνων νεαροί αυτόπτες μάρτυρες της συμπλοκής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιωάννινα: Συμπλοκή ανηλίκων με τραυματισμό 14χρονου από μαχαίρι"

Τσεχία: Θανατώνουν 220.000 πουλερικά λόγω έξαρσης της γρίπης των πτηνών

Οι Αρχές στην Τσεχία ετοιμάζονται να θανατώσουν έως 220.000 όρνιθες σε φάρμα πουλερικών στο δυτικό μέρος της χώρας, μετά τη γρίπη των πτηνών που ανακαλύφθηκε εκεί την περασμένη εβδομάδα, στη μεγαλύτερη έξαρση της νόσου που έχει καταγραφεί έως σήμερα.

Η γρίπη των πτηνών αναφέρθηκε την περασμένη Παρασκευή στη φάρμα που βρίσκεται 150 χλμ. δυτικά της Πράγας, η οποία μπορεί να στεγάζει έως 750.000 κοτόπουλα, μετά την αύξηση των θανάτων σε μια από τις τρεις αίθουσες της.

Η Κρατική Κτηνιατρική Διοίκηση της Δημοκρατίας της Τσεχίας (SVS) ανακοίνωσε σήμερα ότι αφού οι έλεγχοι αποκάλυψαν τη νόσο μόνο σε μια από τις αίθουσες, η πλειονότητα του κοπαδιού θα μπορούσε να γλιτώσει.

«Όλος ο πληθυσμός της αίθουσας θα πρέπει να σφαγιαστεί», δήλωσε ο Πετρ Μάγερ, εκπρόσωπος της SVS.

Οι μολύνσεις σημειώνονται την ώρα που οι χώρες προσπαθούν να περιορίσουν την εξάπλωση. Από τον Νοέμβριο, οι τσεχικές αρχές έχουν απαιτήσει από τις φάρμες πουλερικών να κρατούν τα κοπάδια στους εσωτερικούς χώρους.

Σήμερα, άλλη μια περίπτωση γρίπης των πτηνών αναφέρθηκε σε φάρμα που βρίσκεται 68 χλμ. νότια της Πράγας, όπου 12.000 κοτόπουλα και 1.000 γαλοπούλες θα σφαγιαστούν, μετέδωσε το τσεχικό πρακτορείο ειδήσεων CTK.

Η γρίπη των πτηνών ασκεί ήδη πίεση στις υψηλές τιμές των τροφίμων και πυροδοτεί εμπορικούς περιορισμούς από τις χώρες που εισάγουν πουλερικά.

Αριθμός ρεκόρ κοτόπουλων, γαλοπούλων και άλλων πτηνών έχει πεθάνει στις εξάρσεις της γρίπης στις ΗΠΑ και την Ευρώπη και ο ιός εξαπλώνεται τώρα στη νότια Αμερική, την Αφρική και την Ασία. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο κατά την επαφή με τα πουλερικά, αλλά οι ειδικοί δηλώνουν ότι ο κίνδυνος για την υγεία των ανθρώπων είναι χαμηλός.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Τσεχία: Θανατώνουν 220.000 πουλερικά λόγω έξαρσης της γρίπης των πτηνών "

Υποκλοπές: Έρευνα της ΑΔΑΕ στους παρόχους – Αίτημα Ράμμου σε Τσίπρα

Την σύσταση Ομάδας Ελέγχου για τις υποκλοπές η οποία θα μεταβεί στις εγκαταστάσεις των παρόχων τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ, COSMOTE, Vodafone και Wind Hellas, καθώς και σε όποιον άλλον πάροχο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδος, παραστεί ανάγκη κατά την εξέλιξη του ελέγχου, με σκοπό να ελέγξει αν έχουν εκδοθεί κατά το παρελθόν διατάξεις άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, αποφάσισε η ΑΔΑΕ, όπως προκύπτει από έγγραφο που αναρτήθηκε στη Διαύγεια.

Της ομάδας ελέγχου ηγείται ο ίδιος ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ

Μάλιστα της ομάδας θα ηγείται ο ίδιος ο Πρόεδρος της Αρχής Χρήστος Ράμμος, ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει η ΑΔΑΕ στην εν λόγω διαδικασία. Η ομάδα θα συμπληρωθεί από τους:

Στέφανο Γκρίτζαλη τακτικό μέλος της Ολομέλειας της Αρχής, με αναπληρωματικό μέλος την Βασιλική Διαμαντοπούλου αναπληρωματικό μέλος της Ολομέλειας,  Νικόλαο Παπαδάκη τακτικό μέλος της Ολομέλειας της Αρχής, με αναπληρωματικό μέλος τον Νικόλαο Ανδρουλακάκη, αναπληρωματικό μέλος της Ολομέλειας και Αικατερίνα Παπανικολάου, τακτικό μέλος της Ολομέλειας της Αρχής, με αναπληρωματικό μέλος τον Γεώργιο Μισαηλίδη.

Για τεχνική υποστήριξη της Ομάδας ορίζεται ο Λάμπρος Ράπτης, Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό/ΑΔΑΕ και για τη νομική της υποστήριξη η Βασιλική Τζαλαβρά, Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό.

Εμπλουτισμός του ερωτήματος

Παράλληλα ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ θα αποστείλει αίτημα προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, στο οποίο θα ζητάει τον εμπλουτισμό του ερωτήματος που κατέθεσε στην ΑΔΑΕ στις 7 Δεκεμβρίου του 2022, με συγκεκριμένους αριθμούς τηλεφώνου, που σχετίζονται με τα πρoαναφερόμενα δημόσια πρόσωπα και την πιθανότητα άρσης του απορρήτου της επικοινωνίας τους μέσω των αριθμών αυτών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει με επιστολή του στην Αρχή να να ενημερωθεί «λεπτομερώς για το περιεχόμενο ειδικά των εισαγγελικών διατάξεων άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών που έχουν κοινοποιηθεί στην Αρχή από τις αρμόδιες υπηρεσίες το χρονικό διάστημα μεταξύ Ιουλίου 2019 μέχρι σήμερα και ενδεχομένως αφορούν σε πολιτικά πρόσωπα, δηλ. εν ενεργεία βουλευτές, ευρωβουλευτές και μέλη της κυβέρνησης, καθώς και δημοσιογράφους, δικαστικούς λειτουργούς και τους Αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας». 

Επιτακτική ανάγκη

Για την παραπάνω απόφαση η ΑΔΑΕ επικαλείται την ύπαρξη στον Τύπο σειράς δημοσιευμάτων περί άρσεως του απορρήτου μέσω μη προσδιοριζόμενου τρόπου (μέσω της διαδικασίας νομίμων επισυνδέσεων ή μέσω πειρατικού λογισμικού) κατονομαζομένων με όνομα και επώνυμο προσώπων, ορισμένα εκ των οποίων κατέχουν κορυφαία δημόσια αξιώματα.

Κάνει λόγο για «επιτακτική ανάγκη εκπλήρωσης του καθήκοντος, με το οποίο είναι επιφορτισμένη η ΑΔΑΕ, που συνίσταται στην εγγύηση ότι τηρείται η συνταγματική ευταξία στο θεμελιώδες και απολύτως απαραβίαστο δικαίωμα στο απόρρητο των επικοινωνιών καθώς και στην πλήρη και αποτελεσματική εκ μέρους της Αρχής εποπτεία και διασφάλιση ότι τηρείται πιστά η εν γένει νομοθεσία».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Υποκλοπές: Έρευνα της ΑΔΑΕ στους παρόχους – Αίτημα Ράμμου σε Τσίπρα "

Η Γερμανία απέρριψε και επίσημα το αίτημα της Πολωνίας για πολεμικές αποζημιώσεις

Η κυβέρνηση στη Γερμανία απέρριψε επισήμως το αίτημα της Βαρσοβίας να διαπραγματευτεί αποζημιώσεις για τις μεγάλες καταστροφές που υπέστη η Πολωνία κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ανακοίνωσε το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, το ζήτημα των επανορθώσεων και των αποζημιώσεων για τις καταστροφές λόγω του πολέμου έχει κλείσει και η γερμανική κυβέρνηση δεν σκοπεύει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο αφού παρέλαβε την επίσημη απάντηση του Βερολίνου.

Η Πολωνία υπολογίζει τις απώλειες που υπέστη κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο από τη Γερμανία στα 6,2 τρισεκατομμύρια ζλότι (περίπου 1,325 τρισεκ. ευρώ) και ζητά να αποζημιωθεί, όμως το Βερολίνο έχει πει κατ’ επανάληψη ότι όλες οι οικονομικές αξιώσεις έχουν διευθετηθεί.

«Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Πολωνίας θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για τον διακανονισμό των χρεών που προέκυψαν από τη γερμανική επίθεση και κατοχή την περίοδο 1939-45», πρόσθεσε το υπουργείο.

Περίπου 6 εκατομμύρια Πολωνοί, εκ των οποίων τα 3 εκατομμύρια ήταν Εβραίοι, σκοτώθηκαν την περίοδο του πολέμου και η Βαρσοβία ισοπεδώθηκε μετά την εξέγερση του 1944, στην οποία σκοτώθηκαν περίπου 200.000 άμαχοι. Το 1953 η τότε κομμουνιστική ηγεσία της Πολωνίας παραιτήθηκε από κάθε αξίωση για πολεμικές αποζημιώσεις, υπό την πίεση της Σοβιετικής Ένωσης που ήθελε να απαλλάξει την Ανατολική Γερμανία (σ.σ. δορυφόρος τότε της ΕΣΣΔ), από χρηματικές υποχρεώσεις.

Το κυβερνών, εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) της Πολωνίας ισχυρίζεται ότι εκείνη η συμφωνία είναι άκυρη επειδή η Βαρσοβία δεν ήταν σε θέση να διαπραγματευτεί μια δίκαιη αποζημίωση. Έχει αναζωπυρώσει τις εκκλήσεις του για καταβολή αποζημιώσεων εκ μέρους της Γερμανίας αφότου ανέλαβε την εξουσία, το 2015.

Η στάση του κόμματος απέναντι στη Γερμανία, που χρησιμοποιείται συχνά από το PiS για να κινητοποιεί τους υποστηρικτές του, οδήγησε σε τεταμένες σχέσεις με το Βερολίνο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Γερμανία απέρριψε και επίσημα το αίτημα της Πολωνίας για πολεμικές αποζημιώσεις"

Βράβευση Σταϊκούρα από τους FT ως υπ. Οικονομικών 2023 για την Ευρώπη – «Το βραβείο ανήκει σε όλους»

Για διάκριση της Ελλάδας, που αντικατοπτρίζει την αναγνώριση και την επιδοκιμασία της διεθνούς κοινότητας για την πρόοδο και τις επιδόσεις της χώρας μας στο- κρίσιμο και πολλαπλώς δοκιμαζόμενο τα τελευταία χρόνια- πεδίο της οικονομίας, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη βράβευσή του ως υπουργός Οικονομικών της Χρονιάς 2023 για την Ευρώπη, από το περιοδικό «The Banker» του ομίλου των «Financial Times».

Πρόσθεσε δε στη σχετική δήλωσή του, ότι το βραβείο αυτό αποτελεί επιβράβευση των θυσιών του ελληνικού λαού, της προσαρμοστικότητας και της ανθεκτικότητας των επιχειρήσεων της χώρας, αλλά και της σκληρής προσπάθειας της κυβέρνησης. Ως εκ τούτου, είναι ένα βραβείο που ανήκει σε όλους: κράτος, πολίτες και επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός δήλωσε τα εξής:

«Η σημερινή βράβευσή μου ως υπουργός Οικονομικών της Χρονιάς 2023 για την Ευρώπη, από το περιοδικό “The Banker” του ομίλου των “Financial Times”, αποτελεί ξεχωριστή τιμή.

Είναι μια διάκριση της Ελλάδας, που αντικατοπτρίζει την αναγνώριση και την επιδοκιμασία της διεθνούς κοινότητας για την πρόοδο και τις επιδόσεις της χώρας μας στο- κρίσιμο και πολλαπλώς δοκιμαζόμενο τα τελευταία χρόνια- πεδίο της οικονομίας.

Το βραβείο αυτό αποτελεί επιβράβευση των θυσιών του ελληνικού λαού, της προσαρμοστικότητας και της ανθεκτικότητας των επιχειρήσεων της χώρας, αλλά και της σκληρής προσπάθειας της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Προσπάθεια όχι μόνο το 2022, αλλά αδιάκοπα από τον Ιούλιο 2019, για ισχυροποίηση της οικονομίας μας με οικονομικά βιώσιμο και κοινωνικά συμπεριληπτικό τρόπο, βελτίωση της ζωής των πολιτών και αναβάθμιση της θέσης της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή, μέσα από αποτελεσματικές, διορατικές και μεταρρυθμιστικές πολιτικές.

Μια σοβαρή, συστηματική προσπάθεια που διαπνέεται από βαθιά ευθύνη απέναντι στο σήμερα και το αύριο της χώρας και αξιοσημείωτη συνέπεια λόγων και πράξεων, παρά την πρωτόγνωρη αβεβαιότητα των καιρών και τις αντίξοες διεθνείς συνθήκες.

Ως εκ τούτου, είναι ένα βραβείο που ανήκει σε όλους: κράτος, πολίτες και επιχειρήσεις.

Μέσα σε μια ιστορική περίοδο επάλληλων κρίσεων, η Ελλάδα ξεχωρίζει. Ξεχωρίζει γιατί κατάφερε όχι μόνο να γυρίσει οριστικά σελίδα, κλείνοντας τον πολυετή, επώδυνο κύκλο της οικονομικής κρίσης, αλλά και να καταστήσει την οικονομία της πρότυπο αντοχής και δυναμικής.

Μια οικονομία που αναπτύσσεται με υψηλότερους ρυθμούς έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου, και προβλέπεται να διατηρήσει την αναπτυξιακή της πορεία και το δύσκολο- διεθνώς- έτος 2023. Μια οικονομία που μετασχηματίζεται, παράγει και εξάγει καλύτερα και περισσότερο, προσελκύει επενδύσεις ρεκόρ και δημιουργεί θέσεις εργασίας, ευκαιρίες και νέες προοπτικές. Μια οικονομία με χαμηλότερους φόρους, που εξ αυτού υπεραποδίδει και μπορεί να στηρίξει γενναία και αποτελεσματικά τους πολίτες στις κρίσεις.

Μια οικονομία που, παρά την πρωτοφανή στήριξη της κοινωνίας κατά την πανδημική και ενεργειακή κρίση, κινείται στον δρόμο της δημοσιονομικής ευστάθειας, καταγράφοντας την μεγαλύτερη μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ στην Ευρώπη και στοχεύοντας σε επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα από φέτος.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η Ελλάδα και η ελληνική οικονομία κερδίζει το επενδυτικό ενδιαφέρον, την οικονομική εμπιστοσύνη και την θεσμική αναγνώριση της διεθνούς κοινότητας. Για όλους αυτούς τους λόγους, προβάλλει, πλέον, ως υπόδειγμα προόδου.

Ως κυβέρνηση, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά, κεφαλαιοποιώντας ήδη τα επιτεύγματα αυτά, να εξαλείψουμε παλιές και να ξεπεράσουμε νέες προκλήσεις ώστε να διασφαλίσουμε ένα ακόμα καλύτερο αύριο για όλους τους πολίτες, και κυρίως για τη νέα γενιά! Έτσι η Ελλάδα θα συνεχίσει να ξεχωρίζει για τους σωστούς λόγους.

Κλείνοντας, θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για την τιμή και την εμπιστοσύνη που μου έδειξε αναθέτοντάς μου από το 2019 την ευθύνη του υπουργού Οικονομικών, τους συναδέλφους μου υπουργούς, καθώς βέβαια και τους συνεργάτες μου, στην πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, για τη δημιουργική και αποτελεσματική συνεργασία, επ’ ωφελεία της χώρας».

Σημειώνεται ότι, οι Ευρωπαίοι υπουργοί που αναδείχθηκαν υπουργοί Οικονομικών της Χρονιάς την τελευταία 5ετία ήταν:

-Το 2022 Finance Minister of the Year in global and European context η Λιθουανή ΥΠΟΙΚ Gintarė Skaistė.

-Το 2021 Global Finance Minister of the Year ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Bruno Le Maire.

-Το 2020 Finance Minister of the Year in Europe ο Ιρλανδός τέως ΥΠΟΙΚ και πρόεδρος του Eurogroup Paschal Donohoe.

-Το 2019 Finance Minister of the Year in Europe ο τότε Πορτογάλος ΥΠΟΙΚ και τότε πρόεδρος του Eurogroup Mário Centeno.

-Το 2018 Finance Minister of the Year in Europe ο τότε Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ και νυν διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Σλοβακίας Peter Kažimír.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Βράβευση Σταϊκούρα από τους FT ως υπ. Οικονομικών 2023 για την Ευρώπη – «Το βραβείο ανήκει σε όλους»"

ΗΠΑ: Σφοδρή χιονοθύελλα, πάνω από 30 εκατ. χιόνι τα επόμενα 24ωρα – Έρχεται χαλάζι και ανεμοστρόβιλοι

Πάνω από 30 εκατοστά χιονιού αναμένεται να πέσουν στις Βόρειες Πεδιάδες και τις Μεσοδυτικές ΗΠΑ εντός των επόμενων 24 ωρών, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, ενώ το ίδιο βαρομετρικό σύστημα απειλεί με ανεμοστρόβιλους και σφοδρές καταιγίδες πολλές περιοχές του Νότου.

Αφού έριξε περίπου 30 εκατοστά χιονιού στη Νεμπράσκα και τη Νότια Ντακότα, η ισχυρή χιονοθύελλα μετακινείται προς τα ανατολικά και ενδέχεται να πέσουν άλλα 30-45 εκατοστά στις νότιες περιοχές της Νότιας Ντακότας και στη Μινεσότα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS).

Το ίδιο χαμηλό βαρομετρικό προκαλεί βροχοπτώσεις και πιθανότητα σχηματισμού ανεμοστρόβιλων κατά μήκος των ακτών του Κόλπου του Μεξικού. Στο Βόρειο Μισισίπι ενδέχεται να ρίξει χαλάζι, όπως είπε η μετεωρολόγος Άλισον Σαντορέλι.

Περίπου 70 πτήσεις ακυρώθηκαν σήμερα το πρωί, Τρίτη (3/1) στο διεθνές αεροδρόμιο Μινεάπολις-Σεντ Πολ, ανέφερε ο εξειδικευμένος ιστότοπος FlightAware.

Στο μεταξύ, στην Καλιφόρνια, τα βόρεια παράλια επλήγησαν από σφοδρή βροχόπτωση το Σαββατοκύριακο και υπάρχει πιθανότητα πλημμύρας με τη νέα καταιγίδα που αναμένεται αύριο Τετάρτη και την Πέμπτη. Σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους, οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για πτώσεις δέντρων και διακοπές στην ηλεκτροδότηση, είπε η Σαντορέλι.

Περισσότερα από 21.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις ήταν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα σήμερα το πρωί, σύμφωνα με στοιχεία του ιστοτόπου powerouteage.us.

Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ / ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ: Σφοδρή χιονοθύελλα, πάνω από 30 εκατ. χιόνι τα επόμενα 24ωρα – Έρχεται χαλάζι και ανεμοστρόβιλοι"

Καιρός αύριο: Ζέστη με ομίχλες και τοπικές βροχές – Αναλυτική πρόγνωση

Ζεστός και υγρός θα είναι ο καιρός αύριο, Τετάρτη (04.01.2023) σε όλη τη χώρα. Θα συνεχιστούν οι ομίχλες με τη θερμοκρασία να παραμένει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Γενικά αίθριος καιρός, με λίγες τοπικές νεφώσεις που τις βραδινές ώρες στα βορειοανατολικά θα αυξηθούν. Τις πρωινές και βραδινές ώρες η ορατότητα στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη και είναι πιθανό να σχηματιστούν κατά τόπους ομίχλες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο νότιο Αιγαίο πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φθάσει στα βόρεια τους 14 με 16 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 17 με 18 και στα νότια κατά τόπους τους 19 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και από το απόγευμα βόρειοι βορειοανατολικοί στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις. Τις πρωινές και βραδινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και τις πρωινές ώρες πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου.
 
Καιρός στην Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις που τις βραδινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα αυξηθούν. Τις πρωινές και βραδινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη και είναι πιθανό να σχηματιστούν κατά τόπους ομίχλες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και τις πρωινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις. Τις πρωινές και βραδινές ώρες η ορατότητα στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη και είναι πιθανό να σχηματιστούν κατά τόπους ομίχλες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στο Ιόνιο βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις. Τις πρωινές και βραδινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη και είναι πιθανό να σχηματιστούν κατά τόπους ομίχλες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά και τα νότια από βόρειες διευθύνσεις πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις που τις βραδινές ώρες θα αυξηθούν.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και βαθμιαία βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 πρόσκαιρα στα νότια έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις που τις βραδινές ώρες θα αυξηθούν.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και από το απόγευμα βόρειοι βορειοανατολικοί στα νότια πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ζέστη με ομίχλες και τοπικές βροχές – Αναλυτική πρόγνωση"

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Ολα τα φάρμακα να χορηγούνται αποκλειστικά με ιατρική συνταγή

«Κανένα φάρμακο και εμβόλιο δεν πρέπει να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή», δηλώνει με κατηγορηματικό τρόπο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), τονίζοντας ότι κάθε φαρμακευτικό σκεύασμα έχει ενδείξεις και αντενδείξεις ,τις οποίες μπορεί να αξιολογήσει μόνο ο θεράπων ιατρός. Εκτιμά, μάλιστα, ότι αυτό συμβάλλει στην έλλειψη φαρμάκων από την αγορά.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης καλεί την πολιτεία να θεσπίσει την υποχρεωτική συνταγογράφηση για όλα τα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά και τονίζει ότι «η αντιεπιστημονική πρακτική χορήγησης φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή που εφαρμόζεται στη χώρα μας, αντίθετα από τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου οδηγεί σε επικίνδυνη πολυφαρμακία και κατασπατάληση πόρων για το σύστημα και τον ίδιο τον ασθενή. Παράλληλα, συμβάλλει στην έλλειψη φαρμάκων που παρατηρείται σταθερά στην ελληνική αγορά και δυσχεραίνει την πρόσβαση του ασθενή στα φάρμακα που έχει ανάγκη. Οι κανόνες της ορθής ιατρικής πρακτικής και ο εξορθολογισμός του συστήματος επιτάσσουν κανένα φάρμακο και εμβόλιο να μην χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή, όπως εξάλλου γίνεται στις υπόλοιπες χώρες».

Ο ΙΣΑ επισημαίνει ότι η χορήγηση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή είναι ένα πάγιο αίτημα, για το οποίο ο Σύλλογος έχει κάνει τα τελευταία χρόνια πολλές παρεμβάσεις στις πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας, οι οποίες οδήγησαν στην θέσπιση της υποχρεωτικής συνταγογράφησης στη χορήγηση των αντιβιοτικών.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Ολα τα φάρμακα να χορηγούνται αποκλειστικά με ιατρική συνταγή"

Κορονοϊός: Τεστ στους ταξιδιώτες από την Κίνα αποφάσισε η ΕΕ

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ για τον κορονοϊό και αποφασίσθηκε η διενέργεια τεστ για τους ταξιδιώτες από την Κίνα λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων στην χώρα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών είναι υπέρ των τεστ πριν από την αναχώρηση, ενώ η Κομισιόν ετοίμασε σχέδιο γνωμοδότησης της για να καθοδηγήσει τη σημερινή συζήτηση, το οποίο τώρα θα αναθεωρηθεί και θα εγκριθεί με βάση τη συμβολή των κρατών μελών στη συνεδρίαση. Περαιτέρω συζήτηση θα γίνει αύριο στην IPCR (μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων), λαμβάνοντας υπόψη τη συμβολή της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας.

Το σχέδιο γνωμοδότησης της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας προτείνει μέτρα σχετικά με: μέτρα προσωπικής υγιεινής και υγείας για τους ταξιδιώτες (συμπεριλαμβανομένης της συνιστώμενης χρήσης μάσκας σε πτήσεις από την Κίνα), παρακολούθηση λυμάτων για αεροσκάφη, γονιδιωματική επιτήρηση στα αεροδρόμια και αυξημένη παρακολούθηση,αυξημένη επαγρύπνηση της ΕΕ όσον αφορά στα τεστ και τους εμβολιασμούς,συζήτηση σχετικά με την ανάγκη για τεστ επιβατών από την Κίνα πριν από την αναχώρηση.

Επισημαίνεται ότι τα μέτρα αυτά θα πρέπει να στοχεύουν στις καταλληλότερες πτήσεις και αεροδρόμια και να εκτελούνται με συντονισμένο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητά τους. Τέλος, η Κομισιόν θα δημοσιεύσει τη γνώμοδότησή της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας μόλις εγκριθεί.

Ήδη αρκετές χώρες είχαν επιβάλλει τεστ κορονοϊού στους ταξιδιώτες που έρχονται από την Κίνα. Ανάμεσα σε αυτές οι ΗΠΑ και η Βρετανία καθώς και αρκετές από την Ευρωπαική Ένωση όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία.

Περιορισμούς έχουν επιβάλλει επίσης η Αυστραλία, ο Καναδάς, το Ισραήλ, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ινδία και το Μαρόκο.

Την ίδια στιγμή η Κίνα χαρακτηρίζει παράλογους τους περιορισμούς που τις επιβάλλονται και κάνει λόγο για αντίμετρα.

Μάλιστα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στην Κίνα δήλωσε την Τρίτη πως «είμαστε έντονα αντίθετοι σε τέτοιες πρακτικές» και θα προχωρήσουμε σε αντίμετρα με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας».

Κυριακίδου: Η ενότητα της ΕΕ το ισχυρότερο εργαλείο κατά του κορονοϊού

«Η ενότητα της ΕΕ παραμένει το ισχυρότερο εργαλείο μας κατά της COVID» τονίζει με ανάρτησή της στο twitter η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου επισημαίνοντας ότι «σήμερα η Επιτροπή Ασφάλειας Υγείας της ΕΕ συνέκλινε σε δράση που περιλαμβάνει:

*Τεστ πριν από την αναχώρηση για ταξιδιώτες από την Κίνα

*Ενίσχυση της παρακολούθησης των λυμάτων

*Αυξημένη εσωτερική επιτήρηση».

«Η συζήτηση συνεχίζεται αύριο στην IPCR (μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων)» συμπλήρωσε η Στέλλα Κυριακίδου.

Με συντριπτική πλειοψηφία το ναι για τα τεστ

Όλα τα κράτη μέλη συμφώνησαν σε μια συντονισμένη προσέγγιση για τη μεταβαλλόμενη κατάσταση της COVID-19 στην Κίνα και τις επιπτώσεις των αυξημένων ταξιδιών από την Κίνα στην Ευρώπη στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Επιτροπής.

Η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών είναι υπέρ των τεστ πριν από την αναχώρηση, ενώ η Κομισιόν ετοίμασε σχέδιο γνωμοδότησης της για να καθοδηγήσει τη σημερινή συζήτηση, το οποίο τώρα θα αναθεωρηθεί και θα εγκριθεί με βάση τη συμβολή των κρατών μελών στη συνεδρίαση. Περαιτέρω συζήτηση θα γίνει αύριο στην IPCR (μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων), λαμβάνοντας υπόψη τη συμβολή της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας.

Το σχέδιο γνωμοδότησης της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας προτείνει μέτρα σχετικά με: μέτρα προσωπικής υγιεινής και υγείας για τους ταξιδιώτες (συμπεριλαμβανομένης της συνιστώμενης χρήσης μάσκας σε πτήσεις από την Κίνα), παρακολούθηση λυμάτων για αεροσκάφη, γονιδιωματική επιτήρηση στα αεροδρόμια και αυξημένη παρακολούθηση, αυξημένη επαγρύπνηση της ΕΕ όσον αφορά στα τεστ και τους εμβολιασμούς,συζήτηση σχετικά με την ανάγκη για τεστ επιβατών από την Κίνα πριν από την αναχώρηση.

Επισημαίνεται ότι τα μέτρα αυτά θα πρέπει να στοχεύουν στις καταλληλότερες πτήσεις και αεροδρόμια και να εκτελούνται με συντονισμένο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητά τους. Τέλος, η Κομισιόν θα δημοσιεύσει τη γνώμοδότησή της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας μόλις εγκριθεί.

Ταγιάνι: «Καθόλου προσβλητικά τα τεστ κορονοϊού για όποιον φτάνει από την Κίνα»

Στο μεταξύ ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι αναφέρθηκε σήμερα στις αντιδράσεις της κυβέρνησης του Πεκίνου, στην πραγματοποίηση τεστ ανίχνευσης κορονοϊού σε επιβάτες που φθάνουν από την Κίνα σε πολλά ευρωπαϊκά αεροδρόμια.

«Νομίζω ότι πρόκειται για κανονικότατα μέτρα. Υποβάλλονται στο τεστ πολλοί Κινέζοι αλλά και πολλοί Ιταλοί που φθάνουν από την Κίνα. Το να κάνει κάποιος τεστ για να μπορέσει να προστατευθεί η υγεία, δεν είναι καθόλου προσβλητικό. Δεν υπάρχει κάποια πρόθεση να περιοριστούν οι ατομικές ελευθερίες και ούτε να προσβληθεί κανείς», τόνισε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας σε δηλώσεις του στην τηλεόραση της Rai.

«Εμείς, στην Ιταλία, ήμασταν οι πρώτοι που κάναμε τα τεστ και μετά ακολούθησαν διάφορες άλλες χώρες», πρόσθεσε ο Ταγιάνι.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Τεστ στους ταξιδιώτες από την Κίνα αποφάσισε η ΕΕ"

Δεν προσμετρώνται οι απουσίες των μαθητών λόγω γρίπης

Να καταχωρίζονται, χωρίς να προσμετρώνται, οι απουσίες έως πέντε εργάσιμων ημερών που οφείλονται σε εποχικό επιδημικό ρεύμα της γρίπης από τον Νοέμβριο 2022 έως και τον Μάρτιο 2023 προβλέπει εγκύκλιος που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και εστάλη στις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλης της χώρας.

Σύμφωνα με την ισχύουσα Υπουργική Απόφαση, στην οποία παραπέμπει η εγκύκλιος, ο Σύλλογος Διδασκόντων, κατόπιν σχετικής ανακοίνωσης, αποφασίζει να καταχωρίζει αλλά να μην προσμετρά τις εν λόγω απουσίες, με την προσκόμιση από τους ενδιαφερόμενους μαθητές πρόσφατης βεβαίωσης δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας.

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, σημειώνει η σχετική ανακοίνωση, ανταποκρινόμενο στην παγκόσμια έξαρση της γρίπης, απέστειλε τη φετινή οδηγία στα σχολεία μας στη βάση εισήγησης του Υπουργείου Υγείας νωρίτερα από άλλες χρονιές, συμπεριλαμβάνοντας ένα ευρύ χρονικό διάστημα για τη μη προσμέτρηση απουσιών.

Συστήνεται σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας να τηρούν σταθερά τα μέτρα υγιεινής, όπως πλύσιμο χεριών και παραμονή στο σπίτι σε ενδεχόμενη ασθένεια, να ακολουθούν τις υποδείξεις των ειδικών και να εμπιστεύονται τον εμβολιασμό, σύμφωνα με τις κατά περίπτωση οδηγίες.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν προσμετρώνται οι απουσίες των μαθητών λόγω γρίπης"

Ουκρανία: Στρατόπεδα βασανιστηρίων αποκαλύφθηκαν στο Χάρκοβο – Τους έκαναν ηλεκτροσόκ και τους έσπαγαν δάχτυλα

Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν χθες ότι βρήκαν 25 στρατόπεδα βασανιστηρίων στην περιοχή γύρω από την πόλη Χάρκοβο στην ανατολική Ουκρανία μετά την απελευθέρωση της περιοχής από τη ρωσική κατοχή.

Στα στρατόπεδα, Ρώσοι στρατιώτες κρατούσαν και βασάνιζαν πολίτες, δήλωσε ο αρχηγός της περιφερειακής αστυνομίας Βολοντίμιρ Τιμόσκο σε ανάρτησή του χθες στο Facebook. Ορισμένοι από τους κρατούμενους είχαν βασανιστεί με ηλεκτροσόκ και άλλοι είχαν σπασμένα τα δάχτυλά τους, είπε.

Η περιοχή γύρω από το Χάρκοβο βρισκόταν υπό την κατοχή των ρωσικών στρατευμάτων επί μήνες. Οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν από εκεί στις αρχές Σεπτεμβρίου μετά από μια ουκρανική αντεπίθεση.

Έκτοτε, 920 πτώματα αμάχων, μεταξύ των οποίων 25 παιδιά, ανακαλύφθηκαν στην απελευθερωμένη περιοχή, πρόσθεσε ο Τιμόσκο. Τα θύματα σκοτώθηκαν από Ρώσους στρατιώτες, τόνισε.

Σύμφωνα με έρευνες των ουκρανικών αρχών, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και σε άλλα εδάφη που κατέλαβαν στην Ουκρανία.

Στη Μπούτσα, στα περίχωρα του Κιέβου, μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την περιοχή στα τέλη Μαρτίου, ανακαλύφθηκαν πτώματα αμάχων που είχαν εκτελεστεί εν ψυχρώ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Στρατόπεδα βασανιστηρίων αποκαλύφθηκαν στο Χάρκοβο – Τους έκαναν ηλεκτροσόκ και τους έσπαγαν δάχτυλα"

Αύξηση των μισθών και των συντάξεων του δημόσιου κατά 25% ανακοίνωσε ο Ερντογάν

Οι μισθοί και οι συντάξεις των εργαζομένων του δημόσιου τομέα θα αυξηθούν κατά 25%, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, αφού ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε (επισήμως τουλάχιστον) περίπου στο 64%.

Σε ομιλία του στη διάρκεια τελετής στην Άγκυρα, ο Ερντογάν δήλωσε πως η κυβέρνηση θεωρεί ότι ο πληθωρισμός, ο οποίος έφθασε τον Οκτώβριο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 24 ετών, θα μειωθεί ακόμη περισσότερο το 2023.

Επιπλέον, αναφέρει η Hurriyet ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε σειρά διευκολύνσεων για εργαζομένων του ευρύτερου δημοσίου τομέα, όπως μεταξύ άλλων τους καλλιτέχνες.

Αυτοί θα ενταχθούν σε μισθολογικά κλιμάκια ανάλογα με την ηλικία και τον βαθμό και θα είναι σε θέση να μεταφέρουν τις άδειες στην επόμενη χρονιά ή να παίρνουν άδεια άνευ αποδοχών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αύξηση των μισθών και των συντάξεων του δημόσιου κατά 25% ανακοίνωσε ο Ερντογάν"

Νέα προθεσμία για άδειες κυκλοφορίας και πινακίδες σε μεταχειρισμένα ρυμουλκούμενα

Παράταση έως τις 18 Δεκεμβρίου του 2023 για την απόκτηση αδειών κυκλοφορίας στα μεταχειρισμένα ρυμουλκούμενα οχήματα κατηγορίας Ο1, συμπεριλαμβανομένων και των ιδιοκατασκευών, που δεν έχουν εφοδιαστεί με άδεια ρυμούλκησης έως τις 31/12/2022, χορηγείται με Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Στα ανωτέρω οχήματα εκδίδεται άδεια κυκλοφορίας και χορηγούνται πινακίδες με αριθμό κυκλοφορίας διαφορετικό από αυτό του έλκοντος οχήματος και τίθενται σε κυκλοφορία ως ανεξάρτητα οχήματα, σύμφωνα με τις διατάξεις προβλέπονται στη σχετική ΥΑ.

Υπενθυμίζεται ότι προϋπόθεση για τη δυνατότητα κτήσης στοιχείων κυκλοφορίας για τα μεταχειρισμένα ρυμουλκούμενα είναι, μεταξύ άλλων, η προσκόμιση Υπεύθυνης Δήλωσης από Μηχανολόγο Μηχανικό ή Τεχνολόγο Μηχανολόγο Μηχανικό, όπου θα δηλώνονται τα τεχνικά στοιχεία του ρυμουλκούμενου και θα βεβαιώνει ότι έχει ελέγξει το όχημα, το έκρινε τεχνικά άρτιο και κατάλληλο για κυκλοφορία, καθώς και ότι πληροί τους απαραίτητους όρους της ασφαλούς κυκλοφορίας, όπως αυτοί καθορίζονται από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Σχετικά, ο Υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος δήλωσε: «Δίνουμε την ευκαιρία σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ρυμουλκούμενων οχημάτων να ρυθμίσουν την εκκρεμότητα με τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων που βρίσκονται στην κατοχή τους, με όρους που διασφαλίζουν την οδική ασφάλεια».

Ταυτόχρονα, με Εγκύκλιο που υπέγραψε ο κ. Παπαδόπουλος και σε συνέχεια πολλών ερωτημάτων που έχουν τεθεί σχετικά με την ακινησία ρυμουλκούμενων τροχόσπιτων και τροχοσκηνών για τα οποία έχουν χορηγηθεί στοιχεία κυκλοφορίας, διευκρινίζεται ότι η σχετική διαδικασία θέσης σε ακινησία των ανωτέρω οχημάτων θα διενεργείται στις Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειών της χώρας.

Στη συνέχεια, ο ιδιοκτήτης θα προσκομίζει τη βεβαίωση για τη θέση σε ακινησία του τροχόσπιτου, που θα εκδίδει η Διεύθυνση Μεταφορών, στην αρμόδια ΔΟΥ, προκειμένου να απαλλαγεί από την υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας για το διάστημα της ακινησίας. 

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα προθεσμία για άδειες κυκλοφορίας και πινακίδες σε μεταχειρισμένα ρυμουλκούμενα"

Ενοχλημένα τα τουρκικά ΜΜΕ από τις πινακίδες «Δεν Ξεχνώ» για την κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου

Εμφανώς ενοχλημένα εμφανίζονται τα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης από το γεγονός ότι στη χώρα μας βρίσκονται αναρτημένες σε διάφορα σημεία πινακίδες που υπενθυμίζουν την κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου από τις δυνάμεις του «Αττίλα» και το σύνθημα «Δεν ξεχνώ».

Στη γειτονική χώρα κάνουν λόγο για… «βρώμικη προπαγάνδα εκ μέρους της Ελλάδας» και μας κατηγορούν για… «αλαζονεία» επειδή δεν αναγνωρίζουμε το ψευδοκράτους της επονομαζόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

«Η Ελλάδα, που προωθεί τη λύση ενός ενιαίου κράτους το Κυπριακό αγνοώντας την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, συνεχίζει την αλαζονική της στάση. Οι Έλληνες, που δεν αποδέχτηκαν την ειρηνευτική επιχείρηση του 1974 στην Κύπρο με την οποία οι Τουρκοκύπριοι σώθηκαν από τη σφαγή, συνεχίζουν να παρουσιάζουν το έδαφος της «ΤΔΒΚ» ως κομμάτι πνιγμένο στο αίμα» αναφέρει χαρακτηριστικά το ειδησεογραφικό δίκτυο Haber7.com.

«Σε πινακίδες που αναρτήθηκαν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, ο χάρτης της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου είναι βαμμένος με αίμα. Με την έκφραση: «Δεν Ξεχνώ την Κύπρο» θέλουν να εμφυσήσουν το μίσος στην ελληνική κοινωνία» αναφέρει το A Haber, ενώ η εφημερίδα Yeni Akit παρουσιάζει τη φωτογραφία του πρώην Τούρκου βουλευτή Σεβκί Γιλμάζ, μπροστά από την πινακίδα με το «Δεν Ξεχνώ» έξω από την Καβάλα, αναφέροντας παράλληλα τα όσα υποστήριξε στα κοινωνικά δίκτυα, δηλαδή ότι οι πινακίδες αυτές «σπέρνουν τους σπόρους του μίσους στην ελληνική κοινωνία».

Τέλος η εφημερίδα Aydinlik αναφέρει ότι «οι πινακίδες αποτυπώνουν την προκλητική στάση της Ελλάδας που η ίδια έθεσε σε κίνδυνο την ειρήνη στην Κύπρο. Σε πόλεις της Ελλάδας γίνεται βρώμικη προπαγάνδα, με την απεικόνιση της περιοχής της «ΤΔΒΚ» ματωμένη στον χάρτη του νησιού» κάνοντας λόγο για «σπόρους μίσους που φυτεύονται στην ελληνική κοινωνία» με τις συγκεκριμένες πινακίδες που βρίσκονται μεταξύ άλλους στις εισόδους της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης, της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ενοχλημένα τα τουρκικά ΜΜΕ από τις πινακίδες «Δεν Ξεχνώ» για την κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου"

Με μαζική συμμετοχή το συλλαλητήριο στην Αγιά Λάρισας

Με μαζική συμμετοχή πραγματοποιείται το αγροτικό συλλαλητήριο στην Αγιά Λάρισας. Οι παραγωγοί, παρά τις ανακοινώσεις για ενίσχυσή τους για τα μήλα με 300 ευρώ ανά στρέμμα, συγκεντρώθηκαν με τα τρακτέρ στην κεντρική πλατεία της Αγιάς, διεκδικώντας οριστική λύση στα προβλήματά τους, όπως ανέφεραν.

Παρότι η αποζημίωση De minimis αποτελεί οικονομική ανάσα για τους μηλοπαραγωγούς της περιοχής, οι αγρότες θεωρούν ότι καλύπτει μέρος του φετινού χαμένου εισοδήματος, που το υπολογίζουν στα 500 ευρώ/στρέμμα.

Η έκρηξη των τιμών στα καύσιμα, οι ανοιχτές και τελικά χαμηλές τιμές στην οποία πωλούν τα προϊόντα τους στους εμπόρους, οι δυσκολίες στις εξαγωγές κα προκαλούν αβεβαιότητα για το μέλλον των καλλιεργειών.
“Το θέμα είναι τί θα κάνουμε γενικότερα, πώς θα συνεχίσουμε, τί θα γίνει του χρόνου. Υπάρχουν κι άλλα προϊόντα που έχουν πληγεί. Ο αγώνας θα συνεχιστεί”, ανέφερε στην ΕΡΤ ο παραγωγός Πέτρος Σίμος.

Τις επόμενες κινήσεις τους θα συζητήσουν οι αγρότες την ερχόμενη Κυριακή, στη Νίκαια, στη συνέλευση που έχει συγκαλέσει η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Με μαζική συμμετοχή το συλλαλητήριο στην Αγιά Λάρισας"

Κίνα – κορονοϊός: Ένα απέραντο σανατόριο – Έχει μολυνθεί το 70% του πληθυσμού της Σανγκάης

Για πρώτη φορά στα χρονικά Κινέζοι αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι ο αριθμός των νεκρών από τον κορονοϊό είναι τεράστιος. Μάλιστα, σύμφωνα με γιατρό στην Σανγκάη το 70% των 25 εκατομμυρίων κατοίκων έχει μολυνθεί.

Υγειονομικοί αξιωματούχοι στην Κίνα μιλώντας στην δημόσια τηλεόραση ανακοίνωσαν ότι αυτή την στιγμή στην χώρα υπάρχει αύξηση στους ασθενείς που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση και σε όσους έχουν χάσει την ζωή τους από κορονοϊό.

Όμως, παράλληλα προσπαθώντας να διασκεδάσουν κάπως τις εντυπώσεις ισχυρίστηκαν ότι δεν συμβαίνει στην Κίνα κάτι διαφορετικό από αυτό που συμβαίνει σε άλλες χώρες.

Μάλιστα, άσκησαν κριτική και στην απόφαση συγκεκριμένων χωρών να επιβάλλουν περιορισμούς και μέτρα σε όσους φτάνουν στο έδαφός τους από την Κίνα και απείλησαν με αντίποινα.

Μόνο το πρώτο 20ημερο του Δεκεμβρίου υπολογίζεται ότι μολύνθηκαν 248 εκατομμύρια άνθρωποι δηλαδή το 18% του πληθυσμού.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κίνα – κορονοϊός: Ένα απέραντο σανατόριο – Έχει μολυνθεί το 70% του πληθυσμού της Σανγκάης"

Ζάκυνθος: Ανησυχία από το μικρόβιο λεγεωνέλλα που εντοπίστηκε στο δίκτυο ύδρευσης του νοσοκομείου

Ανησυχία προκλήθηκε στους κατοίκους της Ζακύνθου από τον εντοπισμό του μικροβίου της λεγεωνέλλας στο δίκτυο ύδρευσης του νοσοκομείου του νησιού. Η διοίκηση του νοσοκομείου κινήθηκε άμεσα και προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Σε ανακοίνωσή της τονίζει μάλιστα ότι “μέχρι σήμερα, δεν έχει διαγνωστεί καμία περίπτωση ασθενή ή εργαζόμενου με λεγεωνέλλα”. Ωστόσο, αυτό που προκαλεί μεγάλη ανησυχία είναι το γεγονός ότι το νοσοκομείο, όπως και όλες τις υποδομές και κατοικίες στο νησί, προμηθεύει με νερό ο Δήμος Ζακύνθου.

Σύμφωνα με επιστήμονες, το συγκεκριμένο μικρόβιο, δημιουργείται από τα μικροστοιχεία του ίδιου του νερού, ιδιαίτερα όταν βρίσκεται σε δεξαμενές, ντεπόζιτα και σωληνώσεις. Με δεδομένο ότι το νερό που διανέμεται στη Ζάκυνθο βρίθει μικροστοιχείων και άλατος, σε συνδυασμό με το ότι λόγω ανύπαρκτου δικτύου, όλα τα νοικοκυριά χρησιμοποιούν δεξαμενές και ντεπόζιτα, γεγονός που έχει προκαλέσει κατά καιρούς τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων, η ανησυχία των πολιτών “φουντώνει”.

Στην ανακοίνωση του νοσοκομείου, επισημαίνεται ότι υδρεύεται από τον Δήμο και πως πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού που διανέμεται. “Με αφορμή τα όσα αναφέρθηκαν, σχετικά με το θέμα ύπαρξης του βακτηρίου της λεγεωνέλλας στο δίκτυο ύδρευσης του Νοσοκομείου, ενημερώνουμε την τοπική κοινωνία της Ζακύνθου, ότι μετά την γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων της δειγματοληψίας ΑΜΕΣΑ η Διοίκηση του Νοσοκομείου σε συνεργασία με τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ, κ. Καρβέλη, τον Καθηγητή Υγιεινής του Τμ. Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Βανταράκη, την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου, τον υγιεινολόγο κ. Λευτάκη, Προϊστάμενο Δ/νσης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, τον χημικό μηχανικό εξειδικευμένο στην επεξεργασία ύδατος νοσηλευτικών μονάδων της ιδιωτικής εταιρείας OSMO, τους τεχνικούς του Νοσοκομείου και της ιδιωτικής εταιρείας συντήρησης του Νοσοκομείου, προέβη στις απαραίτητες ενέργειες σύμφωνα με τα υπάρχοντα επιστημονικά πρωτόκολλα που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις. Μέχρι σήμερα, δεν έχει διαγνωστεί καμία περίπτωση ασθενή ή εργαζόμενου με λεγεωνέλλα. Οι σημερινές συνθήκες υπερχλωρίωσης του νερού, με βάση τα αποτελέσματα των καθημερινών μετρήσεων που γίνονται, δεν δημιουργούν συνθήκες επιβλαβείς για την υγεία των ασθενών και των εργαζομένων και αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά το βακτήριο της λεγεωνέλλας. Τέλος, η Διοίκηση του Νοσοκομείου έχει προγραμματίσει την οριστική επίλυση του προβλήματος με την εφαρμογή σύγχρονης μεθόδου μόνιμης χλωρίωσης του ύδατος, πέραν της ήδη υπάρχουσας, λαμβάνοντας υπόψη τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού με το οποίο υδρεύεται το Νοσοκομείο από το Δήμο”.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ζάκυνθος: Ανησυχία από το μικρόβιο λεγεωνέλλα που εντοπίστηκε στο δίκτυο ύδρευσης του νοσοκομείου"

Κιβωτός: Οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες από τη δεύτερη κατάθεση του 19χρονου που «καίνε» τον πατέρα Αντώνιο

«Οσο πέρναγε ο καιρός, εκτός από το να με χαϊδεύει στα οπίσθια, είχε αρχίσει...., μου κατέβαζε το παντελόνι και το εσώρουχο από την πίσω μεριά, ενώ ήμουν σκυμμένος, μου έδινε φιλιά...» (Σ.Σ στην κατάθεση αναφέρονται λεπτομέρειες που δεν θα δημοσιεύσουμε). Έτσι, περιέγραψε ο 19χρονος πρώην τρόφιμος της Κιβωτού του Κόσμου, που - μέχρι τώρα - έχει αναδειχθεί στον σημαντικότερο μάρτυρα κατηγορίας σε βάρος του Πατρός Αντωνίου, καθώς με όσα είπε στις δύο καταθέσεις του, ο ιερέας καλείται από την Εισαγγελία Ανηλίκων, στις 9 Ιανουαρίου, ως ύποπτος για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκου κατ΄εξακολούθηση.

Στη δεύτερη κατάθεση του, την οποία αποκαλύπτει σήμερα το iEidiseis, την οποία ο 19χρονος έδωσε την 1η Δεκεμβρίου στην Εισαγγελέα Ανηλίκων Δάφνη Κυριακή - Τσιχλή, δίνει σαφέστερη εικόνα, για τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, που δεχόταν από τον Πατέρα Αντώνιο.

Στην δεύτερη κατάθεση του ο 19χρονος, επιβεβαιώνει όσα είχε πει στους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ανηλίκων, ωστόσο εξειδικεύει κάποια περιστατικά.

Στην αρχή της κατάθεσης του διευκρινίζει ότι, ενώ η μητέρα του τους είχε πάρει στο σπίτι και αυτόν και τον αδελφό του, όθταν πήγαιναν στην Γ Γυμνασίου, πείστηκε από τον Πατέρα Αντώνιο να πάει να μείνει σε παράρτημα της Κιβωτού στην επαρχία, «επειδή έπρεπε να φτιάξω το μέλλον μου», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, αναφέρει ότι, αυτό έγινε «χωρίς να συναινέσει η μητέρα μου»!

Οι τιμωρίες ξεκίνησαν, όπως αναφέρει ενώ βρισκόταν στην Πωγωνιανή.

Αναφέρει:

«Oταν ήμασταν στην Πωγωνιανή, επειδή με κάποια άλλα παιδιά τα οποία είχανε φύγει από την Κιβωτό, είχαμε φτιάξει μια ομάδα στο messenger και το έμαθαν γιατί κάποιος, κατά λάθος έβαλε στην ομάδα τη Διευθύντρια της Πωγωνιανής κ. Α. και επειδή αρχή της Κιβωτού ήταν να μην επικοινωνούμε με παιδιά που είχαν φύγει, απαγορευόταν αυτό κάθετα, μου πήραν το κινητό μου, το έλεγξαν ο Π. με τον Πάτερ και όταν είδαν ότι, όντως μίλαγα με αυτά τα παιδιά, με τιμώρησαν για δύο εβδομάδες, να πλένω πιάτα και ταψιά και να είμαι απομονωμένος από τα άλλα παιδιά. Εγώ προσπαθούσα καθημερινά να πάρω τη συγχώρεση του Πάτερ, ο οποίος με απαξίωνε πολύ έντονα».

Υποστηρίζει στη συνέχεια ότι, τελικά ο Πατέρας Αντώνιος τον έστειλε στη Δομή του Βόλου, παρότι εκείνος ήθελε να πάει στη Χίο.

Μάλιστα στην αρχή τον είχαν απομονωμένο από τα άλλα παιδιά, λόγω του περιστατικού της Πωγωνιανής.

Στη συνέχεια ωστόσο, με τη συμπεριφορά κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του πατρός Αντωνίου.

Αναφέρει:

«Στο Βόλο έμεινα μέχρι τα μέσα Ιουλίου του 2020. Αυτό το χρόνο που έμεινα στο Βόλο η συμπεριφορά μου και η απόδοση μου στη δουλειά ήταν υποδειγματικές, με αποτέλεσμα στα 3 ή 4 ταξίδια, που έκανε ο πάτερ στο Βόλο να το δει, να το ακούσει από τη Διευθύντρια κι έτσι να με προσεγγίσει, για να έχουμε μιά πιό στενή σχέση εμπιστοσύνης και αγάπης».

Σε άλλο σημείο αναφέρει:

«Ειχα φτάσει σε σημείο να λατρεύω τον Πατέρα, να τον αγαπώ σαν πατέρα μου, να μην σηκώνω κουβέντα γι΄αυτόν και την Κιβωτό, κάτι που ο Πάτερ το είδε δει και του άρεσε».

Αυτός ήταν και ο λόγος, όπως εξηγεί, που ο Πατέρας Αντώνιος τον πήρε μαζί του στο παράρτημα Ιωαννίνων, όπου ξεκίνησε να τον υπηρετεί, πηγαίνοντας του το πρωινό, βάζοντας και βγάζοντας του τις κάλτσες, δένοντας του τα κορδόνια, πηγαίνοντας του νερό τα βράδια.

Ενώ σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Eνιωθα ότι, έτσι βοηθάω τον πατέρα μου»!

Εκεί, όπως αναφέρει εκμυστηρεύτηκε στον Πατέρα Αντώνιο ότι, μητέρα του χρωστούσε 6.500 ευρω στη ΔΕΗ και ότι, το σπίτι, που έμενε ήταν κακό και ότι, ο αδελφός του έπαιρνε την κάτω βόλτα και είχε εξαρτηθεί από τα ηλεκτρονικά, κλεινόταν στο δωμάτιο του όλη την ημέρα και δεν είχε επαφή με τον έξω κόσμο.

Αναφέρει:

«Tότε ο Πάτερ μου πρότεινε να βάλει τη μαμά μου σε ένα σπίτι της Κιβωτού και να συνεχίσει να της δίνει το επίδομα του ενοικιου των 250 ευρω, που της έδινε, παρότι δεν θα έδινε ενοίκιο πια, καθώς κι ένα επίδομα 100 ευρώ, για να κάνει διακανονισμό με τη ΔΕΗ και να βαλει τον αδελφό μου να εργάζεται στην Κιβωτό, για 8 ώρες, γιλα να απεξαρτηθεί, δίνοντας του και αυτού ένα μικρό χρηματικό ποσό για αμοιβή. Όλα αυτά όντως τα έκανε».

Και συνεχίζει:

«Σε αυτές τις δύο εβδομάδες ο Πάτερ είχε ότι είχα ηγετικές ικανότητες και ότι, μπορούσα να επηρεάζω θετικά τα άλλα παιδιά έτσι ώστε να δουλεύουν περισσότερο. Το γεγονός αυτό σε συνδιασμό με την όλη πορεία μου στο Βόλο, τον έκαναν να μου προτείνει να πάω στο παράρτημα της Κιβωτού στην Καλαμάτα, που μόλις είχε ανοίξει, επειδή ήθελε να έχει εκεί άτομα της εμπιστοσύνης του».

Τότε παρατήρησε, όπως ισχυρίζεται ότι, ο Πατέρας Αντώνιος στους κοντινούς του συνεργάτες και στα παιδιά, με τα οποία υπήρχε μιά παραπάνω οικειότητα, όπως με εμένα, φερόταν συχνά εξευτελιστικά, τους έβριζε και τους χαστούκιζε χωρίς λόγο. Παραδείγματος χάριν στον Π.Μ., που ήταν πρώην φιλοξενούμενος και πλέον εργαζόμενος στην Κιβωτό τον έφτυνε, έφτυνε στο φαγητό του, φτερνιζόταν πάνω του, τον κοπανούσε με το χέρι χωρίς λόγο και γενικά του φερόταν εξευτελιστικά».

Στην Καλαμάτα, όπως αναφέρει στη συνέχεια της καταθεσης του, άρχισαν "τα περίεργα" από τον Πατέρα Αντώνιο, όπως αποκαλεί τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, που περιέγραψε στην πρώτη κατάθεση του και επανέλαβε στη δεύτερη, που έδωσε στον Εισαγγελέα.

Αναφέρει:

«... όποτε σηκωνόμουνα ο Πάτερ με έπιανε στα οπίσθια, κάτι που έκανε στην αρχή 2 εως 3 φορές την εβδομάδα, μέχρι που έφτασε να το κάνει 15 φορές την ημέρα».

Και συνεχίζει:

«Eπίσης όταν πηγαίναμε στη θάλασσα και κάναμε μπάνιο, κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών μέσα στη θάλασσα, πνιξίματα και πατητές, ξεκίνησε να βάζει το χέρι του μέσα στο μαγιό μου και να μου πιάνει τα οπίσθια μου. Στην αρχή μιά φορά κατά τη διάρκεια του μπάνιου και προς το τέλος 10 φορές κατά τη διάρκεια του μπάνιου, πιάνοντας με όλο και περισσότερο και βάζοντας μέσα..., όσο προλάβαινε, γιατί ήμασταν μέσα στη θάλασσα».

Στη συνέχεια της κατάθεσης του επαναλαμβάνει τις περιγραφές, που έκανε στην πρώτη κατάθεση του, για τη συμπεριφορά του Πατρός Αντωνίου, που έβαζε τα δάχτυλα του στα ρουθούνια του, που τον υποχρέωνε να του κάνει μασαζ με κρέμες στα πόδια, ενώ συνεχίζοντας τις περιγραφές μέχρι την περίοδο, που ο ιερέας εγχειρίστηκε στη μέση και τον είχε μέρα νύχτα υπηρέτη του, αναφέρει:

«Μιά από αυτές τις ημέρες, ενώ μου χάιδευε την πλάτη έβαλε το χέρι του μέσα στο εσώρουχο μου και άρχισε, να μου τρίβει τα οπίσθια. Εγώ κοκκάλωσα, δεν ήξερα τι να κάνω, όλα είχαν γίνει γύρω μου μαύρα και είχα γίνει μούσκεμα στον ιδρώτα και αυτός το εκμεταλλεύτηκε και το συνέχισε. Το ίδιο πράγμα γινόταν 4 με 5 ημέρες συνέχεια, μέχρι που εγώ μιά μέρα που πήρα την αποφαση να μην με ξανακουμπήσει του έδειξα με τη συμπεριφορά μου ότι, θέλω να σταματήσει αυτό και τότε αυτός με έδιωξε από το δωμάτιο. Την επομένη ημέρα η συμπεριφορά του ήταν εντελώς διαφορετική με υποτιμούσε με έβριζε, με αγριοκοιτούσε και με έστελνε πολλές φορές για πολλές ώρες στην αποθήκη. Την επόμενη ημέρα, που κατάφερε να με ακουμπήσει στα οπίσθια μου μέσα από το παντελόνι, τρίβοντας τα με τα χέρια του, ήταν καλός μαζί μου. Εκτοτε, όποτε τον απέτρεπα μου συμπεριφερόταν άσχημα, ενώ όταν τον άφηνα να με ακουμπήσει, όλα ήταν καλά. Ωστόσο διαρκώς μου υπενθύμιζε ότι, η μαμά μου έχει σπίτι και παίρνει επίδομα και ο αδελφός μου έχει δουλειά, επειδή εγώ ήμουν φιλότιμος και ήμουν δίπλα στην Κιβωτό. Τότε κατάλαβα ότι, αυτό ήταν απειλή».

Συνεχίζοντας την κατάθεση του ο 19χρονος κάνει λόγο, για ακριβά δώρα, που άρχισε να του κάνει ο Πατέρας Αντώνιος.

Αναφέρει:

«Tαυτόχρονα τότε άρχισε να μου κάνει πολύ ακριβά δώρα και να μου δίνει μεγάλα χρηματικά ποσά 500, 200, 300 ευρω ανα δύο εβδομάδες και καθημερινά από ένα 50ρικο»

Ο 19χρονος επαναλαμβάνει στη συνέχεια, τις περιγραφές για τη σεξουαλική παρενόχληση, που δεχόταν από τον ιερέα, που πλέον φέρεται να έχει περάσει σε στάδιο βαρύτερης συμπεριφοράς!

Αναφέρει:

«Οσο πέρναγε ο καιρός, εκτός από το να με χαιδεύει στα οπίσθια, είχε αρχίσει να μου..., μου κατέβαζε το παντελόνι και το εσώρουχο από την πίσω μεριά, ενώ ήμουνα σκυμμένος, μου έδινε φιλιά... . (Σ.Σ στην κατάθεση αναφέρονται λεπτομέρειες που δεν θα δημοσιεύσουμε). Στην αρχή όλα αυτά γίνονταν στο δωμάτιο του, μετά όμως, όταν ήμασταν μόνοι, είτε στο διάδρομο, είτε στο ασανσερ, είτε στο γραφείο του, οποιαδήποτε στιγμή έβρισκε ευκαιρία δεν κρατιόταν και έβαζε το χέρι του στα οπίσθια μου, μέσα στο εσώρουχο. Επίσης με έλεγχε στα πάντα και απαιτούσε να είμαι όπως ήθελε, δηλαδή αξύριστος και ακούρευτος, ήλεγχε ακόμη και το πόσο έτρωγα».

Και συνεχίζει:

«Tην ίδια περίοδο τρεις φορές είχε επιχειρήσει εκτός από τα οπίσθια μου, να μου πιάσει και τα γεννητικά μου όργανα, αλλά επειδή εγώ πεταγόμουν, αμέσως το σταματούσε. Επιπλέον την ίδια περίοδο έβαζε τα δάχτυλα του μέσα στα ρουθούνια μου, ακόμα και για 5 λεπτά και τα ανεβοκατέβαζε. Εγώ αυτό το σιχαινόμουνα. Μάλιστα προσπαθώντας να καταλάβω τι απόλαυση αντλούσε από αυτό, είχα βάλει κι εγω τα δάχτυλα μου στα ρουθούνια μου μια φορά, αλλά δεν ένιωσα καμιά απόλαυση».

Σε άλλο σημείο της κατάθεσης του αναφέρει ότι, άρχισε να αλλάζει πλέον ο ίδιος συμπεριφορά απέναντι στον Πατέρα Αντώνιο, όταν συνάντησε στη Δομή της Χίου δύο πολύ καλούς του φίλους τον Α, και τον Χ. που είναι αδέλφια, στα οποία και εκμυστηρεύτηκε όσα περνούσε με τον πατέρα Αντώνιο. «Αυτοί, όπως είπε, μου έδωσαν τη δύναμη να μην τρέχω πίσω από τον Πάτερ, κάθε φορά που θύμωνε μαζί μου, για να ζητήσω τη συγχώρεση»...

Μάλιστα υποστηρίζει ότι, μίλησε και σε άλλο παιδί, τον Α.Χ, που ήταν μάγειρας στη Δομή.

Αναφέρει:

«Mιά μέρα, ένα πρωί, ο Α. φέροντας το πρωινό στον Πάτερ, άνοιξε απότομα την πόρτα και με είδε μαζί με τον Πάτερ να είμαι εγώ σκυμμένος στο πάτωμα και ο Πάτερ να βάζει τα δάχτυλα του στον π@@@@@ μου».

Ο 19χρονος αναφέρει κι άλλα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, τα οποία έχει περιγράψει και στην πρώτη κατάθεση του στην Υποδιεύθυνση Ανηλίκων, όπως:

«Eνα πρωί που του πήγα το πρωινό, επειδή νύσταζα πολύ ξάπλωσα στον καναπέ και με πήρε ο ύπνος, όταν συνειδητοποίησα ότι, ο Πάτερ είχε βγάλει το μαξιλάρι πάνω στο οποίο κοιμόμουνα και είχε βάλει το κεφάλι μου, πολύ κοντά στα γεννητικά του όργανα. Το επόμενο πρωινό, που ήταν Πρωτοχρονιά και πάλι είχα ψάξει να του βρω πρωινό για να του πάω, πάλι με πήρε ο ύπνος στον καναπέ και ξύπνησα επειδή κατάλαβα ότι, είχε πάρει το κεφάλι μου και το έτριβε στα γεννητικά του όργανα και είχε ερεθιστεί».

Και επίσης:

«Tην ίδια ημέρα το απόγευμα στο δωμάτιο του, ενώ βλέπαμε ακίνητα στο laptop του, αυτός καθισμένος σε μία καρέκλα γραφείου κι εγω σε ένα πουφ, με έπιασε από τα πλευρά με σήκωσε, έκατσε αυτός στο πουφ και προσπαθούσε να μα κάνει να κάτσω στα γεννητικά του όργανα, τραβώντας με με δύναμη. Το μόνο που κατάφερε ήταν να κάτσω στα μπούτια του, γιατί αντιστεκόμουν».

Και συνεχίζει:

«Μετά από αυτό κατάλαβα ότι, έπρεπε να φύγω με την πρώτη ευκαιρία, γιατί αν έμενα στην Κιβωτό θα προχωρούσε κι άλλο. έτσι γύρισα στην Καλαμάτα και άρχισα σχολείο».

Αναφέρει επίσης ότι, τότε άρχισε να κάνει πράγματα, για να περνάει καλά, όπως το να ακούει μουσική ραπ και τραπ, να καπνίζει, να παίζει στοίχημα, να κάνει κοπάνες και να οδηγεί χωρίς δίπλωμα.

Ενώ σημειώνει:

«Aυτά τα έκανα γιατί έψαχνα τρόπο, για να με διώξουν γιατί φοβόμουνα να φύγω μόνος μου».

Τέλος αναφέρει ότι, έφυγε από την Κιβωτό μετά από μία κλοπή, που έγινε στην οποία αποδείχτηκε ότι, δεν συμμετείχε,

Και καταλήγει:

«Tότε έφυγα από την Κιβωτό και δεν ξαναγύρισα, δεν πήρα ούτε τα πράγματα μου, ούτε και τα χαρτιά μου, τα οποία δεν μου έδιναν, γιατί απαιτούσαν να γυρίζω πίσω στην Κιβωτό και να απολογηθώ. Στην πραγματικότητα ήθελαν αφορμή, για να γυρίσω και να με ξανακλείσουν στην Κιβωτό, γιατί ήξερα πολλά πράγματα γι΄αυτούς»!... 

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Κιβωτός: Οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες από τη δεύτερη κατάθεση του 19χρονου που «καίνε» τον πατέρα Αντώνιο "

Πρωτόγνωρη προσέλευση στα Επείγοντα και στις νοσηλείες στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας λόγω γρίππης

Αυξημένη κατά 30%, σε σχέση με τα δεδομένα προ πανδημίας, καταγράφεται τις τελευταίες 10 μέρες η προσέλευση στα Επείγοντα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Μπαμπαλής, δ/ντης του ΤΕΠ στο Γ.Ν.Λ, στο νοσοκομείο φτάνουν με λοιμώξεις ακόμη και νεαρά και υγιή άτομα που περνούν πιο βαριά κοινές ιώσεις και κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι που έχουν κι άλλα προβλήματα υγείας και οι οποίοι νοσούν βαριά και χρειάζεται να νοσηλευτούν.

“Οι παθολογικές κλινικές πιέζονται πολύ, οι ασθενείς αναμένουν πολλή ώρα, οι γιατροί δεν προλαβαίνουν να διαθέσουν τον δέοντα χρόνο στην εξέτασή τους. Είμαστε πολύ πιεσμένοι, χρειαζόμαστε βοήθεια με δεδομένο οτι τις επόμενες 3 με 4 εβδομάδες προβλέπεται ακόμη μεγαλύτερη προσέλευση. Μέχρι τα μισά της εφημερίας έχουν γεμίσει οι κλίνες και ψάχνουμε κρεβάτια” τόνισε ο κ.Μπαμπαλής.

Ο διευθυντής του Τ.Ε.Π του Γ.Ν.Λ εκτίμησε ότι η πρωτοφανής προσέλευση ασθενών οφείλεται στο γεγονός ότι λογω καραντινας δεν έχουμε αντισώματα για κοινές λοιμώξεις, στο ότι λόγω του φόβου για τον κορονοϊό πολλοί παραμέλησαν την υγεία τους και δεν προσέρχονταν στα νοσοκομεία και στο ότι ο κόσμος πιέζεται οικονομικά και δεν στρέφεται πλέον, όπως πριν, στην ιδιωτική υγεία.

Εν μέρει, η κατάσταση θα αποσυμφορηθεί τις επόμενες ημέρες με το άνοιγμα των ιδιωτικών ιατρείων, που ήταν κλειστά στις γιορτές,με μέρος των ασθενών, που νοσούν ήπια, να αναζητούν πρωτοβάθμια φροντίδα σε αυτά.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρωτόγνωρη προσέλευση στα Επείγοντα και στις νοσηλείες στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας λόγω γρίππης"

Πάτρα: Τι είπε στους αστυνομικούς ο 35χρονος που του έβαλαν φωτιά – Πώς περιέγραψε το περιστατικό – Παρέμβαση Κ. Πελετίδη και της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ

Το κατώφλι της Ασφάλειας Πατρών πέρασε σήμερα το πρωί ο 35χρονος Ρομά, που όπως αποκάλυψε σήμερα Τρίτη 3/01/2023, η εφημερίδα «Πελοπόννησος», την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ομάδα ατόμων κατά την επίσκεψη του σε επιχείρηση, τον ανάγκασαν να πει τα Κάλαντα γονατιστός και του έβαλαν φωτιά!

Ο ίδιος σύμφωνα με πληροφορίες, δήλωσε στους αστυνομικούς πως τα πράγματα δεν έγιναν έτσι όπως περιγράφονται, ενώ σημείωσε πως είχε καταναλώσει αλκοόλ. Μάλιστα, είπε πως μόνος του γονάτισε. Όμως, αν και ερωτήθηκε, δεν απάντησε στο ερώτημα ποιος του έβαλε φωτιά, θέλοντας ίσως να καλύψει τους δράστες.

Παράλληλα, ο 35χρονος δήλωσε πως πηγαίνει συχνά στην συγκεκριμένη επιχείρηση, ώστε να αναζητήσει παλιά υλικά.  Η Αστυνομία στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης δίωξης θα αναζητήσει υλικό για την υπόθεση και θα το παραδώσει στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Σημειώνεται πως η κινητοποίηση της τοπικής ηγεσίας της ΕΛΑΣ και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ήταν άμεση μετά το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Π», με τον κ. Θεοδωρικάκο να δίνει εντολή για διερεύνηση σε βάθος του σοκαριστικού περιστατικού κακοποίησης.

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΤΡΑΣ Κ. ΠΕΛΕΤΙΔΗ

Στο συμβάν παρενέβη και ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο οποίος σε σχόλιό του αναφέρει: «Τα ρατσιστικό περιστατικό σε βάρος 35χρονου ρομά, που έλαβε χώρα στην πόλη μας, δείχνει ότι ένα σύστημα που βρίσκεται σε σήψη και παρακμή, γεννά τους δράστες τέτοιου είδους εγκλημάτων.

Η πολιτική που υπαγορεύει πως πρέπει να υπάρχουν ομάδες πληθυσμού στο περιθώριο, ώστε αφενός να στοχοποιούνται και αφετέρου να αξιοποιούνται ποικιλοτρόπως, τους καθιστά ευάλωτους σε κάθε είδους εκμετάλλευση.

Χρειάζεται ριζική ανατροπή του συστήματος και των σάπιων αξιών του. Το 2023 να κάνουμε την αρχή!».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΡΟΜΑ 

Στο θέμα με ανακοίνωσή της παρενέβη και η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ελλήνων Ρομά η οποία σημειώνει: ««Εδώ και κάποιες ώρες, μια φρικτή είδηση κάνει τον γύρο του διαδικτύου: Στην Πάτρα, 35χρονος Ρομ, που σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα φαίνεται να αντιμετωπίζει νοητικά προβλήματα, δοκίμασε απλώς να πει τα κάλαντα σε επιχείρηση της περιοχής. Άτομα που βρίσκονταν στον χώρο άρχισαν να τον χλευάζουν, τον ανάγκασαν να γονατίσει, του πέταξαν εύφλεκτο υλικό και έπειτα έβαλαν φωτιά, ενώ παράλληλα τραβούσαν βίντεο τον βασανισμό του άτυχου Ρομ

Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν την οργή και τον αποτροπιασμό που νιώθουμε, όπως κανείς δεν μπορεί πλέον αδάπανα να αρνηθεί βαθιές ρίζες του αντιτσιγγανισμού που τροφοδοτούν πράξεις όπως αυτή του βασανισμού του άτυχου Ρομ.

Στεκόμαστε δίπλα στον 35χρονο Ρομ ως άτομα και ως Συνομοσπονδία με όλες μας τις δυνάμεις. Για όσα αδιανόητα υπέστη αναμένουμε από τη δικαιοσύνη να πράξει τα δέοντα, λαμβάνοντας αυτή τη φορά υπόψη το αδιαμφισβήτητο ρατσιστικό κίνητρο των αποτρόπαιων αυτών πράξεων.

Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, έχει πολλές φορές καταγγείλει απαράδεκτα περιστατικά ρατσιστικής βίας κατά ατόμων της κοινότητας και θα συνεχίζει να το κάνει, στηρίζοντας όσες και όσους υπήρξαν θύματα ανάλογης βίας και πέραν αυτής.

Ο αγώνας κατά του αντιτσιγγανισμού και των διακρίσεων είναι ένας μεγάλος και δύσκολος αγώνας που θα πρέπει να δώσουμε συλλογικά».

pelop

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Τι είπε στους αστυνομικούς ο 35χρονος που του έβαλαν φωτιά – Πώς περιέγραψε το περιστατικό – Παρέμβαση Κ. Πελετίδη και της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ"

Άγριος καυγάς Άδωνι Γεωργιάδη και Χρήστου Σπίρτζη για το δημοσίευμα Spiegel

Άγρια κόντρα ξέσπασε στον αέρα της πρωινής εκπομπής του Open ανάμεσα στον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη και του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Σπίρτζη. Αφορμή στάθηκε το δημοσίευμα του Spiegel – για το θάνατο της 5χρονης Μαρίας στον Έβρο – που ανακάλεσε πριν από λίγες μέρες.

Ο Χρήστος Σπίρτζης μίλησε για το δημοσίευμα του Spiegel λέγοντας πως πρόκειται «για προπαγανδιστική τακτική από τη μεριά της ΝΔ τελευταία ημέρα του χρόνου, που κάτι δείχνει». Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε με σκληρούς χαρακτηρισμούς στον ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας ακόμα και για «προδοσία».

«Η στάση του ΣΎΡΙΖΑ σε αυτό το θέμα αγγίζει τα όρια της προδοσίας. Τονίζω, προδοσίας, γιατί αυτό το κοριτσάκι δεν υπήρχε. Ο κ. Σπίρτζης μπορεί να δει τα ρεπορτάζ της κ. Βασιλικής Σιούτη η οποία πήγε και βρήκε τους γονείς, οι γονείς είπαν στην αρχή υπάρχει το παιδάκι, μετά τους είπαν δεν μας ενδιαφέρει το παιδάκι. Όταν τους είπαν που το θάψατε το παιδάκι δεν ήξεραν, όταν τους είπαμε δείξτε μια φωτογραφία, δεν είχαν φωτογραφία, όταν τους είπαμε δείξτε ένα ρούχο από το παιδάκι, δεν είχαν ρούχο. Το δε Spiegel στο άρθρο του λέει η υποτιθέμενη νεκρή Μαρία, άρα και το Spiegel αποδέχεται ότι Μαρία δεν υπήρχε» είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Πρόσθεσε πως «το ότι δεν υπήρχε η Μαρία είναι δεδομένο, χάνουμε χρόνο. Είναι δεδομένο ότι ο Τσίπρας πρέπει να ζητήσει ο ίδιος συγνώμη γιατί ο ίδιος υιοθέτησε τα περί νεκρής Μαρίας».
 
«Τι κάνει η ΕΥΠ; Προδοσία είναι να καλείς την Τουρκία σε ελληνική νησίδα»

Επιτέθηκε στον Χρήστο Σπίρτζη κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υποστήριξε την Τουρκία στο οργανωμένο σχέδιο της στον Έβρο. «Είναι δεδομένο ότι εδώ έχουμε κάποια δράση ξένων υπηρεσιών. Αυτή την ιστορία κατά της Ελλάδος ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να την υποστηρίζει. Υποστηρίζεται μια επιχείρηση κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας» είπε με τον κ. Σπίρτζη να απαντά: «ακόμη και έτσι να είναι, που είναι η ΕΥΠ; Να παρακολουθεί εμάς; Τι κάνει;».

Ο κ. Σπίρτζης τόνισε ότι «προδοσία είναι να καλείς τις τουρκικές υπηρεσίες σε ελληνικό έδαφος. Ακόμη και αν όλα αυτά που λέει ο κ. Γεωργιάδης ισχύουν, το ζήτημα είναι τι κάνουν οι δικές μας υπηρεσίες και η δική μας κυβέρνηση. Είπαν ότι η νησίδα δεν είναι ελληνική, όταν εμείς τους αποκαλύψαμε ότι είναι δηλωμένη στο ελληνικό κτηματολόγιο βγήκαν να αμφισβητήσουν τα στοιχεία. Μετά έλεγαν ότι είναι μισή ελληνική και απέκρυψαν ότι κάλεσαν τις τουρκικές Αρχές».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε: «Είχαν στήσει την ιστορία με την πράκτορα να τσιμπήσει η ελληνική κυβέρνηση και εσείς ως 5η φάλαγγα πήγατε με την Τουρκία μέσα στην Ελλάδα» και πρόσθεσε «ευτυχώς που ο πρωθυπουργός δεν τσίμπησε».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Άγριος καυγάς Άδωνι Γεωργιάδη και Χρήστου Σπίρτζη για το δημοσίευμα Spiegel"

Συνελήφθησαν 2 ανήλικοι για παράβαση του νόμου περί όπλων στα Άνω Λιόσια – Πυροβολούσαν άσκοπα

Συνελήφθησαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (3-1-2023) από αστυνομικούς της Ο.Π.Κ.Ε. της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής στα Άνω Λιόσια 2 ανήλικοι ημεδαποί, κατηγορούμενοι για παράβαση του νόμου περί όπλων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη: «Αστυνομικοί που κλήθηκαν στο σημείο εντόπισαν τους κατηγορούμενους και τους συνέλαβαν, καθώς νωρίτερα είχαν ενεργήσει άσκοπους πυροβολισμούς. Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πιστόλι, γεμιστήρας με 6 φυσίγγια και κάλυκας και θα αποσταλούν στην Δ.Ε.Ε. για εργαστηριακή εξέταση».

Ο συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους από το Τμήμα Ασφαλείας Φυλής θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθησαν 2 ανήλικοι για παράβαση του νόμου περί όπλων στα Άνω Λιόσια – Πυροβολούσαν άσκοπα"

Κορωνοϊός: Η ΕΕ προσφέρει δωρεάν εμβόλια και η Κίνα απειλεί με αντίμετρα

Τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση προφέρει στην Κίνα δωρεάν εμβόλια κατά της COVID-19 για να τη βοηθήσει να θέσει υπό έλεγχο το τρέχον ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, το Πεκίνο απειλεί με αντίμετρα τις χώρες που έχουν επιβάλει περιοριστικά μέτρα για τους ταξιδιώτες από τη χώρα.

Η πρωτοβουλία για τα δωρεάν εμβόλια στην Κίνα εγγράφεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της επιτρόπου Υγείας Στέλλας Κυριακίδου για να υπάρξει ενιαία ευρωπαϊκή αντίδραση στο μαζικό κύμα μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 μετά την απόφαση που πήραν οι κινεζικές αρχές να τερματίσουν απότομα την πολιτική «zero COVID», σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας Financial Times, που επικαλείται αξιωματούχους της Κομισιόν οι οποίοι τής μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν.

«Η επίτροπος Κυριακίδου ήρθε σε επαφή με κινέζους αξιωματούχους για να προσφέρει αλληλεγγύη, υποστήριξη, εμπειρογνωμοσύνη και δωρεές εμβολίων ειδικά προσαρμοσμένων για την αντιμετώπιση παραλλαγών» του ιού, εξήγησε ευρωπαίος αξιωματούχος στη Financial Times.

Την ίδια στιγμή, το Πεκίνο χαρακτηρίζει παράλογα τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβάλει κάποιες χώρες στους προερχόμενους από την Κίνα ταξιδιώτες, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν έχουν επιστημονικό υπόβαθρο.

Όπως είπε σήμερα στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ, «είμαστε έντονα αντίθετοι σε τέτοιες πρακτικές» και θα προχωρήσουμε σε αντίμετρα με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας.

Πολλές χώρες έχουν ήδη επιβάλει κάποιο είδος περιορισμού ή πρόκειται να επιβάλουν σε ταξιδιώτες προερχόμενους από την Κίνα-- οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ινδία και το Μαρόκο.

Το Κατάρ πρόκειται από σήμερα να απαιτεί από τους ταξιδιώτες που φθάνουν στο έδαφός του από την Κίνα να προσκομίζουν αρνητικό τεστ για COVID-19 , το οποίο θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί μέσα σε 48 ώρες από την αναχώρησή τους. Το τεστ θα είναι υποχρεωτικό για όλους τους ταξιδιώτες ανεξαρτήτως του εμβολιαστικού καθεστώτος τους.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Η ΕΕ προσφέρει δωρεάν εμβόλια και η Κίνα απειλεί με αντίμετρα"

Tροχαίο στην Αθηνών-Λαμίας στο ύψος του Αυλώνα λόγω ομίχλης

Καραμπόλα με τουλάχιστον 6 οχήματα και νταλίκες σημειώθηκε στην Αθηνών-Λαμίας, στο ύψος του Αυλώνα, λόγω ομίχλης.

Το τροχαίο σημειώθηκε στο 53ο χιλιόμετρο στο ύψος του Αυλώνα στο ρεύμα προς Λαμία και αυτή τη στιγμή υπάρχει τεράστιο μποτιλιάρισμα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

Η περιοχή στην οποία σημειώθηκε το ατύχημα, όπως φαίνεται από το βίντεο και τις φωτογραφίες, είχε καλυφθεί με ομίχλη, με αποτέλεσμα κάποιοι από τους οδηγούς λόγω μειωμένης ορατότητας στον δρόμο να εμπλακούν στην καραμπόλα.

Λίγα λεπτά μετά την απίστευτη καραμπόλα, σημειώθηκε νέα σύγκρουση οχημάτων στο αντίθετο ρεύμα, δηλαδή προς Αθήνα, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία.

Αποκαθίσταται σταδιακά η κυκλοφορία

Μετά την αριστερή λωρίδα δόθηκε στην κυκλοφορία άλλη μία, η μεσαία , στην Εθνική Οδό με κατεύθυνση την Αθήνα, στο ύψος του Αυλώνα. Εξαιτίας καραμπόλας 13 αυτοκινήτων στο 53ο χλμ. της Αθηνών-Λαμίας, είχε διακοπεί η κυκλοφορία από το πρωί.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω του τροχαίου ατυχήματος, η Τροχαία είχε προχωρήσει σε διακοπή της κυκλοφορίας προκειμένου να απομακρυνθούν τα τρακαρισμένα αυτοκίνητα και να καθαριστεί το οδόστρωμα. Στο τροχαίο, που σημειώθηκε λίγο πριν τις 9 το πρωί λόγω της πυκνής ομίχλης που υπήρχε, ενεπλάκησαν συνολικά 13 αυτοκίνητα, εκ των οποίων τα τέσσερα φορτηγά.

Διαβάστε Περισσότερα » "Tροχαίο στην Αθηνών-Λαμίας στο ύψος του Αυλώνα λόγω ομίχλης "

Πάτρα: Ανάγκασαν Ρομά να πει τα κάλαντα γονατιστός… και του ‘βαλαν φωτιά! – Καρέ – καρέ ο βασανισμός άνδρα ΦΩΤΟ

Διευρεύνηση σε βάθος με εντολή Θεοδωρικάκου 

Τα άμεσα αντανακλαστικά της ηγεσίας της τοπικής ΕΛΑΣ, αλλά και του ίδιου του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, προκάλεσε το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσιεύμα της εφημερίδας «Πελοπόννησος», για το απίστευτο περιστατικό ρατσισμού και απανθρωπιάς σε βάρος 35χρονου ρομά, στην Πάτρα, που αφού τον έβαλαν να πει γονατιστός τα Κάλαντα του έβαλαν φωτιά στο παντελόνι!

Στην Ασφάλεια ο 35χρονος

 Στην Ασφάλεια Πατρών, βρίσκεται ο 35χρονος ρομά που όπως αποκάλυψε σήμερα Τρίτη 3/01/2023, η εφημερίδα «Πελοπόννησος», την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ομάδα ατόμων κατά την επίσκεψη του σε επιχείρηση, τον ανάγκασε να πει τα Κάλαντα γονατιστός και του έβαλαν φωτιά!

Οι σκηνές σοκάρουν, παραμονή Πρωτοχρονιάς, σε συνοικία της Πάτρας. Ενήλικος ρομά, 35 περίπου ετών, υποχρεώθηκε να πει τα κάλαντα -για να κερδίσει μερικά χρήματα- με κάποιους ξέροντας καλά ότι πρόκειται για άτομο «μειωμένης αντίληψης» βρήκαν την ευκαιρία να περιγελάσουν!

Αυτό που συνέβη, το πρωί του Σαββάτου, ξεπέρασε κάθε όριο. Ο άνδρας πήγε σε πασίγνωστη επιχείρηση αυτοκινήτων και ζήτησε… να τα πει. Κάποιοι -εν αγνοία του ιδιοκτήτη- αρχίζουν το παιχνίδι, γελώντας μαζί του. Μετά από λίγο, κάνοντας έτσι απλά την πλάκα τους, του προτείνουν να… κάτσει στα γόνατα και να πει τα κάλαντα!

φωτιά

Το μαρτύριο ξεκίνησε όταν τον έβαλαν να γονατίσει

Ο Ρομά υπακούει. Γονατίζει και αρχίζει το…«Αρχιμηνιά και Αρχιχρονιά…»! Το κακόγουστο και ρατσιστικό αστείο, όμως δεν σταματά εκεί.Ενας από την παρέα, του πετά σταγόνες εύφλεκτου υλικού στα ρούχα του και του βάζει φωτιά!

φωτιά

Ενω προσπαθούσε να σβήσει τη φωτιά, οι δράστες τον βιντεοσκοπούσαν

Κάποιος άλλος, βιντεοσκοπεί τον άνθρωπο ζωσμένο στις φλόγες. Ο Ρομά, αρχίζει να ουρλιάζει. Προσπαθεί να τις σβήσει και ευτυχώς τα καταφέρνει γρήγορα, γλυτώνοντας από εγκαύματα, την τελευταία στιγμή! Αρχίζει τις φωνές, διαμαρτύρεται, απειλεί με μηνύσεις.Η παρέα προσπαθεί, πια, να τον ηρεμήσει και να τον καθησυχάσει.

Το γεγονός κάνει γρήγορα… τον γύρο της πόλης, με πρωταγωνιστή τον αδύναμο άνδρα. Φτάνει, όχι μόνο στην εκεί περιοχή, αλλά και σ’ άλλα σημεία της πόλης.
Ορισμένοι, ενεργούντες υπεύθυνα, αποφασίζουν να δράσουν και να ενημερώσουν τις αρμόδιες αρχές.

Φωτογραφικά ντοκουμέντα του επικίνδυνου «καψονιού» φθάνουν στα γραφεία της εφημερίδας «Πελοπόννησος» και αμέσως σοκάρουν! Απεικονίζουν, καρέ-καρέ, τον ρατσιστικό βασανισμό ενός πάμπτωχου συμπολίτη, μα πάνω απ’ όλα ενός ανθρώπου, από «εξυπνάκηδες» αδίστακτους Πατρινούς!

Η απάνθρωπη σκηνή βασανισμού… ανέβηκε στα social media ως «στόρι» στο προφίλ ενός από τους δράστες κι όπως αποδείχθηκε πολλοί επισκέπτες του διαδικτύου «γέλασαν» με το… κατόρθωμα!

Ανεξαρτήτως του εάν ο Ρομά δεν υπέστη σοβαρά τραύματα, δεν παύει να έπεσε θύμα δημόσιου εξευτελισμού, αφού τον εξανάγκασαν για… «μερικά ψιλά».Παραμένει άγνωστο, αν θα προβεί σε μήνυση κατά των υπαιτίων ή αυτοί φρόντισαν να «κουκουλώσουν» το συμβάν με μερικά… ακόμα ψίχουλα!

φωτιά

φωτιά

pelop

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Ανάγκασαν Ρομά να πει τα κάλαντα γονατιστός… και του ‘βαλαν φωτιά! – Καρέ – καρέ ο βασανισμός άνδρα ΦΩΤΟ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news