facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023

Reuters: Νεκροί τέσσερις Έλληνες της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη

Σε τραγωδία μετατράπηκε το τροχαίο στο οποίο ενεπλάκησαν νωρίτερα σήμερα Κυριακή μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη. Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται υπουργό Υγείας της κυβέρνησης στην ανατολική Λιβύη, τέσσερα μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν σκοτωθεί.

Παρά τις αρχικές πληροφορίες από το ΓΕΕΘΑ πως μετά το τροχαίο υπήρξαν ορισμένοι ελαφρά τραυματίες, τελικώς διεθνή μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν δηλώσεις του Othman Abduljaleel, υπουργού Υγείας της Λιβύης ο οποίος έκανε λόγο για τέσσερις νεκρούς Έλληνες.

Το τροχαίο έγινε λίγο μετά τις 12 μεσημέρι (ώρα Βεγγάζης) έξω από την πόλη Ντέρνα. Την είδηση έχει μεταδώσει και το Al Arabiya.

Η σύγκρουση ήταν μετωπική, ενώ οι τραυματίες είναι πολλοί. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι επτά από τους τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Άλλοι τρεις άνθρωποι από τη Λιβύη μέλη οικογένειας έχουν χάσει τη ζωή τους στο ίδιο τροχαίο.

"Δεκαπέντε μέλη της ελληνικής ομάδας διάσωσης τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι επτά σε κρίσιμη κατάσταση", δήλωσε ο Othman Abduljaleel σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου. Δύο Λίβυοι επίσης είναι σε κρίσιμη κατάσταση, είπε.

Διαβάστε Περισσότερα » "Reuters: Νεκροί τέσσερις Έλληνες της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη"

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτος ο Στέφανος Κασσελάκης με 45,47% – Στον β’ γύρο θα κριθεί η προεδρία

Στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τις περισσότερες ψήφους συγκέντρωσε ο Στέφανος Κασσελάκης, με ποσοστό 45,47% , δεύτερη η Έφη Αχτσιόγλου με 36,21%, τρίτος ο Νίκος Παππάς με 8,64%, τέταρτος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με 8,4% και πέμπτος ο Στέφανος Τζουμάκας με 1,28%. Σύμφωνα με τον κ. Δρόσο, πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής του κόμματος, τα αποτελέσματα αυτά προέρχονται απο το 90,13% των εκλογικών τμημάτων. Ο κ. Δρόσος διευκρίνισε ότι ψήφισαν 146.635 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, οι επαναληπτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν την επόμενη Κυριακή, προκειμένου να αναδειχθεί ο νέος πρόεδρος του κόμματος.

 Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ (Live): Πρώτος ο Στέφανος Κασσελάκης με 45,47% – Στον β’ γύρο θα κριθεί η προεδρία

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτος ο Στέφανος Κασσελάκης με 45,47% – Στον β’ γύρο θα κριθεί η προεδρία"

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: Η απάντηση στον Κυρ. Μητσοτάκη για την ένταξη στην Πολιτική Προστασία

«Η επιστήμη και η ερευνητική διαδικασία απαιτούν ελεύθερο ακαδημαϊκό περιβάλλον για να πραγματωθεί», απαντά ο διευθυντής και πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθηγητής Μανώλης Πλειώνης, στην απόφαση του πρωθυπουργού να το εντάξει μαζί με την ΕΜΥ στην Πολιτική Προστασία.

Ο καθηγητής Μανώλης Πλειώνης επισημαίνει πως συμφωνεί ότι «στην προσπάθεια να προφυλάξουμε τις ζωές και περιουσίες των συνανθρώπων μας, το περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα και την οικονομία πρέπει να συστρατευθούμε όλοι», τονίζει ωστόσο πως «ο κάθε φορέας όμως από το δικό του μετερίζι, με σεβασμό στις θεμελιώδεις διαφορές και στις ιδιαιτερότητες του, που είναι απαραίτητες για την υλοποίηση της αποστολής του, αλλιώς είναι πιθανό να οδηγηθούμε πάλι σε αναποτελεσματικότητα, ανεξάρτητα από τις προθέσεις».

Αναφέρει μάλιστα πως θα επιδιώξει να συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη το συντομότερο.

Ολόκληρη η ανάρτηση στο Facebook:

Άκουσα με προσοχή τη συνέντευξη του κ. Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ και συμφωνώ ότι στην προσπάθεια να προφυλάξουμε τις ζωές και περιουσίες των συνανθρώπων μας, το περιβάλλον, την βιοποικιλότητα και την οικονομία πρέπει να συστρατευθούμε όλοι, Πολιτεία, Επιστήμη, Τοπική & Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, Κοινωνία Πολιτών, όπως έχω επισημάνει επανειλημμένα και με αρθρογραφία μου στον ημερήσιο και περιοδικό Tύπο. Ο κάθε φορέας όμως από το δικό του μετερίζι, με σεβασμό στις θεμελιώδεις διαφορές και στις ιδιαιτερότητες του, που είναι απαραίτητες για την υλοποίηση της αποστολής του, αλλιώς είναι πιθανό να οδηγηθούμε πάλι σε αναποτελεσματικότητα, ανεξάρτητα από τις προθέσεις.

Η βασική και θεμελιώδης αποστολή του ΕΑΑ, ως Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο (μάλιστα το 1ο της νεώτερης Ελλάδας), είναι η εκπόνηση βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας σε μια εξαιρετικά μεγάλη γκάμα επιστημονικών τομέων, δηλαδή η παραγωγή νέας γνώσης αλλά και η μεταλαμπάδευση της στη κοινωνία. Θα ήταν κοινοτοπία να αναφέρω την κατάκτηση του Δυτικού Πολιτισμού ότι η επιστήμη και η ερευνητική διαδικασία απαιτεί ελεύθερο ακαδημαϊκό περιβάλλον για να πραγματωθεί.

Σημειώνω επίσης, ότι μέρος μόνο του πλούτου της γνώσης που παράγεται στο ΕΑΑ μετουσιώνεται σε καινοτόμα εργαλεία και υπηρεσίες, ορισμένα εκ των οποίων αφορούν στην Πολιτική Προστασία. Όσον αφορά αυτό το σκέλος της δραστηριότητας του ΕΑΑ, ήταν και είναι στόχος μας η στενή συνεργασία, με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας παλαιότερα και προσφάτως με το Υπουργείο ΚΚ & ΠΠ. Αυτό μπορεί να γίνει με προγραμματική συμφωνία ή/και με Μνημόνιο Συνεργασίας, όπως συστηματικά κάνουν και άλλα Ερευνητικά Κέντρα με αντίστοιχα υπουργεία της θεματικής τους συνάφειας (πχ. το ΕΛΚΕΘΕ με το Υπ. Ναυτιλίας).

Θα επιδιώξω να συναντηθώ με τον κ. Πρωθυπουργό το ταχύτερο δυνατόν, καθότι βρίσκομαι σε υπερατλαντικό επαγγελματικό ταξίδι, για να τον ενημερώσω για τις επανειλημμένες προσπάθειές μου να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας ήδη από τις αρχές του 2022, και να του εκθέσω τις απόψεις μου για το πως θα μπορούσε η ενεργοποίηση του άρθρου 41 του Ν.4662/2020 (νόμος για την Πολιτική Προστασία) και του άρθρου 25 του Ν.4936/2022 (Κλιματικός νόμος) να αποτελέσει την απαραίτητη θεσμική βάση για ουσιαστική και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των επιστημονικών φορέων, και του ΕΑΑ φυσικά, με το Υπουργείο ΚΚ&ΠΠ, χωρίς να χρειάζεται η υπαγωγή του ΕΑΑ στο υπουργείο αυτό».

 
Συνέντευξη Τύπου Μητσοτάκη στην 87η ΔΕΘ: Μεταφορά της ΕΜΥ και του Αστεροσκοπείου στην Πολιτική Προστασία

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει καλόπιστος συμπολίτης μας που να αμφιβάλλει ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και χτυπά και την πατρίδα μας. Γι’ αυτό θέλω να τονίσω ότι αναδείξαμε το ρόλο της Πολιτικής Προστασίας, είπε και συνέχισε: «Αλλά για αυτό επιμένω να ξαναδούμε τη διαχείριση των υδάτων», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. 

«Έχω την απαίτηση να κάνω αυτοκριτική. Ποτέ δεν είπα ότι δεν έγιναν λάθη το φετινό καλοκαίρι, αλλά προτιμώ να μιλήσω για το τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα. Πρώτες πρωτοβουλίες είναι η μεταφορά της ΕΜΥ και του Αστεροσκοπείου στην Πολιτική Προστασία».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: Η απάντηση στον Κυρ. Μητσοτάκη για την ένταξη στην Πολιτική Προστασία"

Γιάννενα: Πλημμύρες μετά από ξαφνικό μπουρίνι – Δρόμοι ποτάμια μετά από μισή ώρα βροχής

Ένα ξαφνικό   και  σφοδρό  μπουρίνι λίγο πριν τις 18.00  με διάρκεια μισής περίπου ώρας ,ήταν  αρκετό  για να    προκληθούν  προβλήματα σε διάφορα σημεία της πόλης  των Ιωαννίνων .

Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια με το μεγαλύτερο πρόβλημα να αναφέρεται επί της λεωφόρου Γράμμου στο ύψος της Ριζάρειου Πολιτείας όπου η κυκλοφορία των οχημάτων διακόπηκε λόγω του μεγάλου όγκου συσσωρευμένων υδάτων . Ανάλογη εικόνα και στο ύψος της "συναντησης".

Η   Τροχαία   προχώρησε σε διακοπή κυκλοφορίας  και στην παραλίμνια περιοχή  επί της Διονυσίου Φιλοσόφου λόγω του μεγάλου όγκου  υδάτων  που καθιστούν αδύνατη τη διέλευση των οχημάτων .

Στα σημεία που υπάρχει πρόβλημα βρίσκονται και επιχειρούν άνδρες της πυροσβεστικής ενώ συνδράμει και η Τροχαία .














epirus-tv-news
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιάννενα: Πλημμύρες μετά από ξαφνικό μπουρίνι – Δρόμοι ποτάμια μετά από μισή ώρα βροχής"

Βίντεο – Λίμνη Κάρλα: Αποκαλυπτικές δορυφορικές εικόνες – Ξεπέρασε την έκταση που είχε το 1962

Αποκαλυπτικές οι δορυφορικές απεικονίσεις από την εξέλιξη των πλημμυρισμένων εκτάσεων στην περιοχή της Μαγνησίας και πιο συγκεκριμένα στη Λίμνη Κάρλα, όπως καταγράφηκαν από τον αμερικανικό δορυφόρο Landsat-8.

Στο παρακάτω βίντεο (animation) παρουσιάζεται η εξέλιξη των πλημμυρισμένων εκτάσεων στην περιοχή της λίμνης Κάρλας, από την κακοκαιρία «Daniel» που έπληξε με ιδιαίτερη σφοδρότητα την Θεσσαλία.

Οι πλημμύρες ξεκίνησαν από τις 06.09.2023 στην περιοχή καθώς αυξανόταν η στάθμη του Πηνειού (και των παραποτάμων του), φτάνοντας τα περίπου 110.000 στρέμματα πλημμυρισμένων εκτάσεων στις 08.09.2023, ενώ το μέγιστο των πλημμυρισμένων εκτάσεων παρατηρήθηκε στις 16.09.2023 (περίπου 190.000 στρέμματα), όπου πλέον αναγεννήθηκε η λίμνη Κάρλα φτάνοντας και ξεπερνώντας και την έκταση της πριν την αποξήρανσή της το 1962.

Σημειώνοντας, πως η έκταση της λίμνης πριν τις πλημμύρες, στις 31.08.2023 και σύμφωνα με δορυφορικά δεδομένα, υπολογίστηκε περίπου στα 35.700 στρέμματα.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Βίντεο – Λίμνη Κάρλα: Αποκαλυπτικές δορυφορικές εικόνες – Ξεπέρασε την έκταση που είχε το 1962"

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση στη Σαντορίνη – Έκλεβαν τουρίστες στα τουριστικά μέρη του νησιού

Αστυνομικοί στη Σαντορίνη εξάρθρωσαν εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας τουλάχιστον τον τελευταίο μήνα δραστηριοποιούνταν συστηματικά στις κλοπές πορτοφολιών από πολίτες σε πολυσύχναστα τουριστικά μέρη του νησιού.

Σε αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (13-09-2023), συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί, μέλη συμμορίας μαζί με τον αρχηγό και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση και διάπραξη κλοπών.

Όπως διαπιστώθηκε, οι δράστες είχαν συγκροτήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση τουλάχιστον από αρχές Αυγούστου 2023, έχοντας οριζόντια δομή και διακριτούς μεταξύ τους ρόλους, με αποκλειστικό σκοπό τον παράνομο βιοπορισμό τους.

Ειδικότερα, το αρχηγικό μέλος είχε αναθέσει στα δύο άλλα μέλη τον εντοπισμό ανυποψίαστων επισκεπτών κυρίως στην Οία και στα Φηρά, όπου τους προσέγγιζαν παριστάνοντας επίσης τους τουρίστες και με «ταχυδακτυλουργικό» τρόπο αφαιρούσαν από αυτούς προσωπικά τους αντικείμενα.

Μάλιστα, για να καταστήσουν δυσχερή τον εντοπισμό τους από τις Αρχές, μέλος της οργάνωσης είχε αναλάβει να νοικιάζει οχήματα, τα οποία άλλαζε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ προτιμούσαν κυρίως τουρίστες που αποβιβάζονταν από κρουαζιερόπλοια καθώς ο σύντομος χρόνος παραμονής τους στο νησί, δεν επέτρεπε την άμεση ενημέρωση της αστυνομίας.

Κατά την αστυνομική επιχείρηση εντοπίστηκαν το αρχηγικό και ένα μέλος της οργάνωσης τη στιγμή που προσπαθούσαν να αφαιρέσουν αντικείμενα και ακολούθως ο συνεργός τους – τρίτο μέλος. Στην κατοχή τους βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 1.975 ευρώ.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί τρεις περιπτώσεις κλοπών, ενώ διερευνάται η συμμετοχή τους και σε άλλες περιπτώσεις. Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Νάξου

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση στη Σαντορίνη – Έκλεβαν τουρίστες στα τουριστικά μέρη του νησιού"

Καιρός αύριο: Λίγες νεφώσεις με μποφόρ στο Αιγαίο

Ο καιρός αύριο Δευτέρα (18.09.2023) σε όλη την Ελλάδα σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ).

Στη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Κρήτη και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα υπόλοιπα ηπειρωτικά ορεινά, ο καιρός θα δώσει  παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές ή όμβρους, ενώ μέχρι το απόγευμα αναμένεται βαθμιαία βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα φτάσει τους 29 με 31 βαθμούς και στα νοτιοανατολικά κατά τόπους τους 32 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις μέχρι το μεσημέρι.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες μέχρι αργά το απόγευμα, οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες είναι πιθανόν να εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι στα γύρω ορεινά.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5, που γρήγορα θα στραφούν σε νότιους έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Μακεδονία νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές ή πρόσκαιροι όμβροι κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά. Στη Θράκη λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες το μεσημέρι-απόγευμα, οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν πρόκαιροι όμβροι στα ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4, στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι στα ορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες μέχρι το απόγευμα, οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές στην Εύβοια και την ανατολική Στερεά. Πρόσκαιροι όμβροι είναι πιθανό να σημειωθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στην Κρήτη, όπου είναι πιθανό να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές μέχρι το μεσημέρι.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 28 και στην νότια Κρήτη έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου 5 με 7, και στα Δωδεκάνησα 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες μέχρι αργά το απόγευμα, οπότε θα σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες είναι πιθανό να εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι στα ηπειρωτικά ορεινά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Λίγες νεφώσεις με μποφόρ στο Αιγαίο"

Παράταση δωρεάν διέλευσης από τα διόδια στον Ε65 και στο τμήμα του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου από Νίκαια έως τον Μαλιακό Κόλπο

Παρατείνεται έως τις 6 π.μ της Τετάρτης 20 Σεπτεμβρίου η δωρεάν διέλευση όλων των οχημάτων από τα διόδια στον αυτοκινητόδρομο Ε65 και στο τμήμα του Αυτοκινητοδρόμου Αιγαίου από Νίκαια έως Μαλιακό Κόλπο, συμπεριλαμβανομένων και των πλευρικών διοδίων στην εν λόγω περιοχή, με εντολή του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα και του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Υποδομές, Νίκου Ταχιάου.

Επίσης, με σκοπό τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας εξαιτίας των επιπτώσεων της κακοκαιρίας «Daniel», παρατείνεται για το ίδιο διάστημα, η δωρεάν διέλευση από τα διόδια για τα οχήματα άνω των 3,5 τόνων στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης», στα διόδια της Εγνατίας Οδού μεταξύ Θεσσαλονίκης και διασταύρωσης με Ιόνια Οδό και κατά μήκος της Ιόνιας Οδού, ανεξαρτήτως κατευθύνσεως.

Οι παραχωρησιούχοι οφείλουν να τηρήσουν αρχείο με αναλυτική καταγραφή των διελεύσεων. Το κόστος θα αναλάβει το Δημόσιο, δυνάμει των Συμβάσεων Παραχώρησης, ενώ θα ακολουθήσει νέα ενημέρωση εάν απαιτηθεί τυχόν παράταση του έκτακτου αυτού μέτρου.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση δωρεάν διέλευσης από τα διόδια στον Ε65 και στο τμήμα του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου από Νίκαια έως τον Μαλιακό Κόλπο"

Θεσσαλία: Στα 278 τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 308 νέες λοιμώξεις αναπνευστικού – Επτά άτομα νοσηλεύονται

Στα 278 ανέρχονται τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και στα 308 τα κρούσματα λοιμώξεων αναπνευστικών στη Θεσσαλία, ενώ 7 άτομα νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της περιφέρειας, όπως τόνισε η Ειρήνη Αγαπηδάκη στην ενημέρωση για τους πλημμυροπαθείς. 

Την ίδια ώρα, παρατείνεται έως τις 06:00 της Τετάρτης 20 Σεπτεμβρίου 2023 η δωρεάν διέλευση όλων των οχημάτων από τα διόδια στον αυτοκινητόδρομο Ε65 και στο τμήμα του Αυτοκινητοδρόμου Αιγαίου από τη Νίκαια μέχρι τον Μαλιακό Κόλπο, συμπεριλαμβανομένων και των πλευρικών διοδίων στην εν λόγω περιοχή, με εντολή του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα και του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Υποδομές, Νίκου Ταχιάου.

Οι παραχωρησιούχοι οφείλουν να τηρήσουν αρχείο με αναλυτική καταγραφή των διελεύσεων. Το κόστος θα αναλάβει το Δημόσιο, δυνάμει των Συμβάσεων Παραχώρησης, ενώ θα ακολουθήσει νέα ενημέρωση εάν απαιτηθεί τυχόν παράταση αυτού του έκτακτου μέτρου.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλία: Στα 278 τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 308 νέες λοιμώξεις αναπνευστικού – Επτά άτομα νοσηλεύονται"

Βόλος: Νεκρός 38χρονος σε καρνάγιο στο Τρίκερι

Ακόμη ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σήμερα στη Μαγνησία σε νέο εργατικό δυστύχημα.

Ειδικότερα, νεκρός ανασύρθηκε ένας 38χρονος που εργαζόταν σε καρνάγιο στο Τρίκερι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άτυχος άνδρας εκτελούσε εργασίες καθαρισμού στο καρνάγιο της περιοχής μετά τις καταστροφικές πλημμύρες και ξαφνικά το μηχάνημα που χειριζόταν εγκλώβισε το χέρι του και τον παρέσυρε με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

Στο σημείο του δυστυχήματος έσπευσαν δυνάμεις της πυροσβεστικής και της αστυνομίας, αλλά και το προσωπικό του ΕΚΑΒ, το οποίο διαπίστωσε τον θάνατο του 38χρονου.

Εν τω μεταξύ, λίγο πριν τις 9:30 σημειώθηκε άλλο ένα εργατικό δυστύχημα στη «Χαλυβουργία Ελλάδος», όταν έχασε τη ζωή του ένας άνδρας την ώρα που έκανε συντήρηση στην πρέσα του ελασματουργείου, η οποία για άγνωστους λόγους τέθηκε σε λειτουργία και τραυμάτισε θανάσιμα τον εργαζόμενο.

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Βόλος: Νεκρός 38χρονος σε καρνάγιο στο Τρίκερι"

Λιβύη: Η Ερυθρά Ημισέληνος διαψεύδει τον ΟΗΕ για τους 11.300 νεκρούς - «Ενισχύουν τη σύγχυση»

Η λιβυκή Ερυθρά Ημισέληνος διέψευσε σήμερα τον απολογισμό των 11.300 νεκρών από τις πλημμύρες στην Ντέρνα, τον οποίο της απέδωσε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ. Την ίδια στιγμή, δεν προσδιορίζει τον ακριβή αριθμό των θυμάτων από τη θεομηνία που έπληξε τη χώρα. 

«Με έκπληξη είδαμε το όνομά μας να εμφανίζεται σ' αυτούς τους αριθμούς. Ενισχύουν τη σύγχυση, την απόγνωση των οικογενειών των αγνοουμένων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο από τη Βεγγάζη ο εκπρόσωπος της λιβυκής Ερυθράς Ημισελήνου Ταουφίκ Σόκρι.

Μια εβδομάδα και πλέον μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη Ντέρνα, πόλη 100.000 κατοίκων στην ανατολική Λιβύη, εξαιτίας της καταιγίδας Δανιήλ, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε νωρίτερα πως ο απολογισμός των θυμάτων έφθασε τους 11.300 νεκρούς, επικαλούμενος πληροφορίες από τη λιβυκή Ερυθρά Ημισέληνο.

Άλλοι περίπου 10.100 άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούνται στη Ντέρνα, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών.

Οι πλημμύρες στοίχισαν εξάλλου τη ζωή σε τουλάχιστον 170 ανθρώπους σε άλλες τοποθεσίες στην ανατολική Λιβύη, κατά τους αριθμούς του OCHA.

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Λιβύη: Η Ερυθρά Ημισέληνος διαψεύδει τον ΟΗΕ για τους 11.300 νεκρούς - «Ενισχύουν τη σύγχυση»"

Πάρος: Τεχνίτης με κορωνοϊό δεν έφευγε από το σπίτι εργοδότη κάνοντάς το «γυαλιά -καρφιά»! - Ζημιές χιλιάδων ευρώ - Συνελήφθη ο δράστης Κύριο

Ένα απίστευτο συμβάν που έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης συνέβη στην Πάρο.

60χρονος Γαλλοαιγύπτιος που διαμένει εδώ και χρόνια στο νησί, κάλεσε Αιγύπτιο τεχνίτη προκειμένου ο τελευταίος να προβεί σε ορισμένες εργασίες, αναγκαίες για τη συντήρηση του σπιτιού.

Όταν ο τεχνίτης με το έτσι το θέλω εγκαταστάθηκε στην οικία του 60χρονου Γαλοαιγύπτιου και ταυτόχρονα νόσησε από κορωνοϊό, ο Γαλοαιγύπτιος του ζήτησε να αποχωρήσει από το σπίτι αλλά ο Αιγύπτιος αρνήθηκε. Μετά από κλήση στην Αστυνομία και σύσταση από τις αστυνομικές αρχές στον Αιγύπτιο τεχνίτη να εγκαταλείψει την οικία του Γαλλοαιγύπτιου, τα πράγματα πήραν μια εξαιρετικά απρόβλεπτη τροπή.

Ο τεχνίτης έκανε πως φεύγει, μα επέστρεψε σύντομα και σαν μαινόμενος «ταύρος» έκανε «γυαλιά – καρφιά» το σπίτι σπάζοντας ότι έβρισκε μπροστά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος των ζημιών που προκάλεσε ο δράστης ανέρχεται σε 50.000 ευρώ.

Ο πρωταγωνιστής του συμβάντος Αιγύπτιος, μετά την αναπάντεχη πράξη του συνελήφθη από αστυνομικούς στο λιμάνι της Πάρου την ώρα που ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί σε πλοίο της γραμμής για να εγκαταλείψει το νησί. Για την υπόθεση έχει σχηματιστεί δικογραφία. 

parianostypos

Διαβάστε Περισσότερα » " Πάρος: Τεχνίτης με κορωνοϊό δεν έφευγε από το σπίτι εργοδότη κάνοντάς το «γυαλιά -καρφιά»! - Ζημιές χιλιάδων ευρώ - Συνελήφθη ο δράστης Κύριο "

Λιβύη: Τραυματίστηκαν σε τροχαίο μέλη της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας

Επιστρέφει εκτάκτως το ελληνικό C-130 στη Λιβύη καθώς, μέλη της αποστολής που μετέφεραν την ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια στην αφρικανική χώρα ενεπλάκησαν σε σοβαρό τροχαίο ατύχημα.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για τέσσερις τραυματίες, μέλη της ελληνικής αποστολής.

Το αυτοκίνητο που τους μετέφερε από το αεροδρόμιο της Βεγγάζης στον χώρο όπου συγκεντρώνεται η διεθνής βοήθεια, συγκρούστηκε με φορτηγό. Οι τέσσερις τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε πρόχειρο νοσοκομείο της Βεγγάζης για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής».

Βίντεο από το τροχαίο στο οποίο τραυματίστηκαν μέλη της ελληνικής αποστολής

Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η είδηση στην Αθήνα, δόθηκε εντολή για άμεση απογείωση του C-130, το οποίο στο μεταξύ είχε επιστρέψει στην Ελευσίνα. Το αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας μεταφέρει εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό για να φροντίσει τους Έλληνες τραυματίες ενώ τις επόμενες ώρες θα αποφασιστεί αν συντρέχει λόγος να τους φέρει πίσω στην Αθήνα.

Ανακοίνωση ΥΠΕΞ 

Η ελληνική αποστολή που μετέβη προς παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, είχε σήμερα αυτοκινητιστικό ατύχημα κατά τη διάρκεια της οδικής μετάβασής της στην πόλη Ντέρνα», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Σε συντονισμό με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βεγγάζη είναι σε ετοιμότητα για να παράσχει βοήθεια στην αποστολή και να συνδράμει στον επαναπατρισμό της», προσθέτει.

Ανθρωπιστική βοήθεια από την Αθήνα

Στις 9:30 το πρωί της Κυριακής, μεταγωγικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης με δύο τόνους τρόφιμα και γιατρούς των Ενόπλων Δυνάμεων για την ανακούφιση της Λιβύης που επλήγη από τον «Daniel».

Υπενθυμίζεται ότι ειδικά στην περίπτωση της ανατολικής Λιβύης, η Αθήνα τα προηγούμενα χρόνια είχε επιχειρήσει να εμβαθύνει τους δεσμούς, καθώς η Βεγγάζη αντιτίθεται στο καθεστώς της Τρίπολης. Βοήθησε, βέβαια, στην απόφαση και το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή η Τουρκία έστειλε στη Λιβύη σημαντική υλική βοήθεια με μεταφορικά αεροπλάνα.
Διαβάστε Περισσότερα » "Λιβύη: Τραυματίστηκαν σε τροχαίο μέλη της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας"

Μητσοτάκης: Τσάμπα κόπο κάνουν όσοι πάνε και βγάζουν νέες αστυνομικές ταυτότητες αυτή την περίοδο

Τσάμπα κόπο κάνουν όσοι προσέρχονται στα αστυνομικά τμήματα αυτό το διάστημα και ζητούν να εκδώσουν εκ νέου αστυνομική ταυτότητα προκειμένου να μην παραλάβουν αργότερα τις νέες μικρότερες σε μέγεθος που θα εκδώσει το κράτος και θα διαθέτουν τσιπάκι, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, τόνισε χαρακτηριστικά:

«Είμαι πάντα ανοικτός και πολύ υπομονετικός στο να εξηγώ τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε. Επομένως, είναι λίγο δύσκολο να συνομιλώ με το παράλογο. Είναι προφανές ότι οι ταυτότητες που έχουμε από το 1962 δεν μπορεί να επιβιώσουν στο σύγχρονο ευρωπαϊκό πλαίσιο ούτε να είναι ένα αξιόπιστο ταξιδιωτικό έγγραφο σαν αυτό που μας ζητάει η Ευρώπη να έχουμε. Κατά συνέπεια, νομίζω πως οι ίδιοι οι πολίτες θα πρέπει να αισθάνονται πιο ασφαλείς και προστατευμένοι όταν έχουν μία σύγχρονη ταυτότητα η οποία δεν θα μπορεί να πλαστογραφείται εύκολα».\

Και συνέχισε: «Η έκδοση μίας ταυτότητας είναι μία διοικητική πράξη, δεν χρειάζεται κάποια διαβούλευση εκτενή με την κοινωνία. Θα προχωρήσει, δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω σε αυτή μας την επιλογή. Δεν αισθάνομαι ότι υπάρχει κάποια μαζικότητα σε αυτό το κίνημα κατά της έκδοσης των νέων ταυτοτήτων, είμαστε σε μία δημοκρατία, ο καθένας μπορεί να εκφράζει την άποψή του. Σε όσους όμως σπεύδουν να εκδώσουν αυτή τη στιγμή νέες ταυτότητες πιστεύοντας ότι αυτές θα ισχύουν για μία δεκαετία, επιβαρύνοντας με αυτό τον τρόπο και τα αστυνομικά τμήματα, τους λέω κατηγορηματικά ότι οι παλιές ταυτότητες θα σταματήσουν να ισχύουν το καλοκαίρι του 2026, άρα μάλλον τζάμπα κόπο κάνουν αν πιστεύουν ότι μπορούν να της κρατήσουν και στη συνέχεια και να είναι έγκυρες.

Αν θέλουν, είμαι απολύτως έτοιμος να συζητήσω την ιδέα να την κρατήσει κανείς διάλογος συναισθηματικός. Να κόψει ενδεχόμενο στη γωνία της ταυτότητας και να την έχει γιατί το θυμίζει μία άλλη εποχή. Σε αυτό δεν θα είχα καμία αντίρρηση. Αλλά οι καινούργιες ταυτότητες θα τεθούν σε κυκλοφορία και θα είναι ουσιαστικά μονόδρομος να της έχει κάποιος από το καλοκαίρι του 2026».

news

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: Τσάμπα κόπο κάνουν όσοι πάνε και βγάζουν νέες αστυνομικές ταυτότητες αυτή την περίοδο"

Διάσωση 79 προσφύγων και μεταναστών στην Κάρπαθο – Μεταφέρθηκαν στο ΚΥΤ Λέρου

Επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης αλλοδαπών προσφύγων – μεταναστών που επέβαιναν σε ιστιοφόρο σκάφος, πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Καρπάθου.

Ειδικότερα, ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής από τον ευρωπαϊκό αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης 112 για την ύπαρξη ιστιοφόρου σκάφους με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων σε δυσχερή θέση.

Ενεργοποιήθηκε το τοπικό σχέδιο έρευνας και διάσωσης και για την περιοχή απέπλευσε ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., καθώς και Περιπολικό πλοίο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., τα οποία εντόπισαν το ανωτέρω ιστιοφόρο και άμεσα ξεκίνησε η περισυλλογή και διάσωση εβδομήντα εννέα συνολικά αλλοδαπών.

Στη συνέχεια, οι εν λόγω αλλοδαποί μεταφέρθηκαν από το Περιπολικό πλοίο με ασφάλεια στο λιμένα Λακκίου ν. Λέρου, όπου παραδόθηκαν σε στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής προκειμένου μεταφερθούν στο Κ.Υ.Τ. ν. Λέρου, ενώ το ιστιοφόρο σκάφος, κενό επιβατών οδηγήθηκε από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Καρπάθου, συνοδεία του ναυαγοσωστικού και του ιδιωτικού σκάφους «ΝΗΣΟΣ ΣΑΡΙΑ» Τ.Δ. 24 στον λιμένα Καρπάθου.

Προανάκριση διενεργείται από την Λιμενική Αρχή Καρπάθου.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Διάσωση 79 προσφύγων και μεταναστών στην Κάρπαθο – Μεταφέρθηκαν στο ΚΥΤ Λέρου"

Κακοκαιρία: Συνελήφθη άνδρας που έκανε πλιάτσικο σε πλημμυρισμένη επιχείρηση της Λάρισας

Την ώρα που όλη η Θεσσαλία προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις μεγάλες καταστροφές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Daniel, κάποιοι βρίσκουν ευκαιρία να θησαυρίσουν στην πλάτη των συνανθρώπων τους.

Στη Λάρισα ένας άνδρας συνελήφθη το απόγευμα του Σαββάτου (16.9.2023) την ώρα που έκλεβε πράγματα αξίας από επιχείρηση που πλημμύρισε μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας στη Θεσσαλία.

Σύμφωνα τα όσα έγιναν γνωστά από την αστυνομία: «Οι αστυνομικοί εντόπισαν το δράστη σε υπαίθριο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων πληγείσας επιχείρησης και κατά τον έλεγχο που ακολούθησε σε επιβατικό αυτοκίνητό του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διάφορα προϊόντα, τα οποία, όπως εξακριβώθηκε, τα είχε αφαιρέσει από την εν λόγω επιχείρηση. Τα αφαιρεθέντα αντικείμενα αποδόθηκαν σε υπεύθυνο της επιχείρησης».

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, η Ελληνική Αστυνομία, έχοντας ως πρωταρχικό μέλημα την ασφάλεια των πολιτών, συνεχίζει να στέκεται αρωγός στις ανάγκες τους.

Τέλος, επισημαίνεται ότι καθ’ όλο το 24ωρο από τους αστυνομικούς της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας διενεργούνται με αμείωτη ένταση περιπολίες για την προστασία των ιδιοκτησιών στις πληγείσες περιοχές.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κακοκαιρία: Συνελήφθη άνδρας που έκανε πλιάτσικο σε πλημμυρισμένη επιχείρηση της Λάρισας"

Επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ στη λεωφόρο ΝΑΤΟ – Επτά προσαγωγές

Επεισόδια σημειώθηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα στη λεωφόρο ΝΑΤΟ στον Ασπρόπυργο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, μια ομάδα περίπου 30 ατόμων ακινητοποίησαν ένα αστικό λεωφορείο, στο οποίο δεν επέβαιναν επιβάτες. Οι άγνωστοι ανάγκασαν τον οδηγό να βγει έξω από το λεωφορείο και προκάλεσαν στο όχημα εκτεταμένες φθορές.

Στην συνέχεια οι άγνωστοι επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ και άλλα αντικείμενα στις αστυνομικές δυνάμεις, που έφτασαν στο σημείο, οι οποίες απάντησαν με χρήση χημικών.

Όπως έγινε γνωστό από την ΕΛΑΣ, προσήχθησαν 8 άτομα, που στην συνέχεια αφέθησαν ελεύθερα.

Λόγω των επεισοδίων διεκόπη η κυκλοφορία στη λεωφόρο ΝΑΤΟ από τις 00:45 έως τις 02.30.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ στη λεωφόρο ΝΑΤΟ – Επτά προσαγωγές"

ΓΕΕΘΑ: Έστειλε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λιβύη, που ισοπεδώθηκε από την κακοκαιρία Daniel – Αναχώρησε το C-130

Το ΓΕΕΘΑ στέκεται στο πλευρό της Λιβύης που ισοπεδώθηκε από το σφοδρότατο χτύπημα της κακοκαιρίας Daniel και έστειλε ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα.

Αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας αναχώρησε, σήμερα Κυριακή (17.9.2023), από την αεροπορική βάση Ελευσίνας με προορισμό το αεροδρόμιο El Beida la Abraq της πόλης Bayda, για τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΓΕΕΘΑ στη Λιβύη.

Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, η αποστολή στη Λιβύη εντάσσεται στο πλαίσιο της συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων, και σε αυτήν συμμετέχει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ καθώς και υγειονομικό προσωπικό της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, κατάλληλα εκπαιδευμένο ώστε να παρέχει πρώτες βοήθειες και υγειονομική κάλυψη Πεδίου Μάχης και Ειδικών Επιχειρήσεων.

Η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων, προστίθεται στην ανακοίνωση, συνίσταται και στη διάθεση δύο τόνων εφοδίων και ειδών πρώτης ανάγκης, και ενός τόνου φαρμακευτικού υλικού προς τους πληγέντες από το χτύπημα της κακοκαιρίας Daniel στη Λιβύη.

Τη διαδικασία αναχώρησης της αποστολής επέβλεψε ο διοικητής της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ, αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης.

 

Οι Ένοπλες Δυνάμεις εξακολουθούν να συνδράμουν καθοριστικά στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πληγέντων από την κακοκαιρία «Daniel» στη χώρα μας, αλλά συγχρόνως συμπαρίστανται και συντρέχουν τον δοκιμαζόμενο λαό της Λιβύης που επλήγη με πρωτοφανή σφοδρότητα από την ίδια φυσική καταστροφή, καταλήγει η ανακοίνωση.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΓΕΕΘΑ: Έστειλε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λιβύη, που ισοπεδώθηκε από την κακοκαιρία Daniel – Αναχώρησε το C-130"

Εργατικό δυστύχημα σε βιομηχανία στον Βόλο – 28χρονος συνεθλίβη από πρέσα

Θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα έγινε λίγο πριν τις 9.30 το πρωί της Κυριακής στη Χαλυβουργία Ελλάδος στη Β’ ΒΙΠΕ Βόλου, με θύμα έναν εργαζόμενο τη στιγμή που συντηρούσε μηχάνημα του εργοστασίου.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόκειται για έναν άνδρα 28 ετών που ανασύρθηκε νεκρός από μηχάνημα πρέσας της μεγάλης χαλυβουργικής μονάδας που εργαζόταν, την ώρα που ως συντηρητής του μηχανήματος ασχολούνταν με τη συντήρησή του.

Ο άτυχος άνδρας τραυματίστηκε θανάσιμα όταν η πρέσα, για άγνωστους λόγους, τέθηκε ξαφνικά σε λειτουργία και ενώ βρισκόταν κάτω από το μηχάνημα, με αποτέλεσμα να συνθλιβεί.

Ενημερώθηκε αμέσως το ΕΚΑΒ και η σορός του 28χρονου μεταφέρθηκε στο «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο Βόλου.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Εργατικό δυστύχημα σε βιομηχανία στον Βόλο – 28χρονος συνεθλίβη από πρέσα"

Η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: «Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό»

Με μια ερώτηση για τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία ξεκίνησε η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης. «Κανείς δεν ήταν σε θέση να προβλέψει αυτό που συνέβη ακριβώς επειδή δεν το είχαμε δει ποτέ στο παρελθόν. Μηνύματα από το 112 είχαν σταλεί σε όλη τη Θεσσαλία, στην πλημμύρα η σύσταση, η εντολή της Πολιτικής Προστασίας είναι να ανέβεις σε υψηλό όροφο και αυτό συνέβη στην περίπτωση της Θεσσαλίας και γι αυτό δεν θρηνήσαμε μεγάλο αριθμό νεκρών» τόνισε ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε ψέμα τον ισχυρισμό ότι ο στρατός καθυστέρησε να παρέμβει. 

Ισχυρή προσωπική δέσμευση για την συνολική αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη η Θεσσαλία από τις πρόσφατες πλημμύρες εξέφρασε ο πρωθυπουργός.


Απαντώντας στην πρώτη ερώτηση που υποβλήθηκε στην συνέντευξη τύπου της ΔΕΘ από δημοσιογράφο Θεσσαλικού ΜΜΕ είπε πως «η παραγωγική ανασυγκρότηση περνά μέσα από την ορθολογική διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας. Το ζήτημα αυτό είναι πολύ παλιό. Είμαι αποφασισμένος το ζήτημα αυτό να το λύσω δραστικά. Προχωρούμε στην δημιουργία Οργανισμού, που θα λειτουργεί φανταστείτε όπως η Αττικό Μετρό , και θα έχει βοήθεια από το εξωτερικό. Εχω ζητήσει βοήθεια από χώρα που έχει εμπειρία στην διαχείριση των υδάτων. Δεν αφορά μόνο τα φράγματα που θα φτιάξουμε αλλά και τις καλλιέργειες, Θα την κάνουμε την συζήτηση σε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία. Το ζήτημα θα αναδειχθεί σε εθνικό επίπεδο. Θα βάλουμε κάτω όλα τα δεδομένα και μελέτες και θα έχουμε μια διαφορετική προσέγγιση».

Πέραν αυτού ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως οι αρχικές προβλέψεις των μετεωρολόγων έδειχναν πως ο Ντανιελ θα έχει ένταση ανάλογη με τον Ιανό ωστόσο όπως είπε «αυτό που έγινε δεν ήταν Ιανός».

«Το καιρικό φαινόμενο που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν πρωτοφανές και έξω από τα μοντέλα που κρίνουν με γνώμονα προηγούμενα περιστατικά. Ήταν ένα καιρικό φαινόμενο πολύ πιο έντονο από τον ΙΑΝΟ» είπε σε άλλο σημείο και πρόσθεσε «Προειδοποιητικά 112 είχαν σταλεί επανειλημμένα αλλά το πρωτόκολλο στην φωτιά είναι διαφορετικό από την πλημμύρα. Ενώ στην φωτιά η εντολή είναι να φύγουν οι κάτοικοι στην πλημμύρα η σύσταση είναι να κατευθυνθούν σε ψηλότερα σημεία. Λειτούργησε το σχέδιο γι αυτό και δεν θρηνήσαμε πολλά θύματα»

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «Διακινείται ένα ψέμα ότι άργησε ο στρατός να επέμβει. Βρέθηκα στο κέντρο συντονισμού και σε απόλυτη συνεννόηση με τις ΕΔ είπαμε ότι τα ελικόπτερα θα πετάξουν αμέσως όταν οι συνθήκες θα είναι ασφαλείς. Δεν νομίζω ότι κανείς θα ήθελε να πετάξουν σε συνθήκες κεραυνικές με κίνδυνο την ζωή των πιλότων μας . Δεν χάθηκε καμία ανθρώπινη ζωή επειδή δεν προφτάσαμε να του παρέχουμε βοήθεια. Υπήρξε πολύ μεγάλη ταλαιπωρία και πίεση όμως δώσαμε πολλές ζωές επειδή δράσαμε συντονισμένα»

«Σώσαμε πάρα πολλές ανθρώπινες ζωές επειδή μετά το καιρικό φαινόμενο δράσαμε συντονισμένα και με αυτοθυσία» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το δεύτερο ερώτημα προς τον πρωθυπουργό ήταν και πάλι για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία. «Η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ. Χτυπά την πατρίδα μας και όλη την Μεσόγειο
τώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την προοπτική καταστροφικών πλημμυρών. 

Δεν θέλω να πω πού παραλάβαμε την Πολιτική Προστασία και πού βρισκόμαστε σήμερα. Αυτό το πρόβλημα αφορά όλη την κοινωνία και απαιτεί συστράτευση σε όλες τις εκφάνσεις του» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Εχουν γίνει αρκετά αντιπλημμυρικά έργα μετά τον Ιανό, το πόσο αποτελεσματικά ήταν θα μας το υποδείξουν οι ειδικοί, γίνεται και μια δικαστική έρευνα και νομίζω ότι καλώς γίνεται».

«Μεγάλες πόλεις της Θεσσαλίας όπως τα Τρίκαλα, η Καρδίτσα, τα Φάρσαλα δεν πλημμύρισαν. Δεν ξέρω αν οφείλεται στα έργα ή στη ροή των νερών όπως ήρθαν. Δεσμεύομαι ότι θα το λύσουμε το πρόβλημα της διαχείρισης των νερών».

«Ουδέποτε η χώρα μας είχε στη διάθεσή της τόσο μεγάλους πόρους», είπε για το πρόγραμμα «Αιγίς» επισημαίνοντας ότι «η δικιά μου απαίτηση είναι το πρόγραμμα αυτό είναι να τρέξει όσο το δυνατό πιο γρήγορα». «Θα είμαστε η πρώτη χώρα που θα παραλάβει τα καινούρια Canadair το 2026, τα καινούρια Canadair δεν υπάρχουν ακόμη» είπε ο πρωθυπουργός.

«Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό»

Σε ερώτηση του Γρηγόρη Τζιοβάρα από το protothema.gr για το αν ήταν μόνο η κλιματική κρίση που προκάλεσε τα προβλήματα και αν υπήρξαν λάθη στον κρατικό μηχανισμό και κυβερνητικά στελέχη που θα ληφθούν υπόψη σε έναν ενδεχόμενο ανασχηματισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Κάνω πάντα σκληρή αυτοκριτική, ποτέ δεν είπα ότι δεν έγιναν λάθη στη διαχείριση του φετινού καλοκαιριού, δεν είναι τώρα η ώρα να μιλήσουμε γι' αυτά» και ξεκαθάρισε ότι δεν έχει «καμία πρόθεση» να κάνει ανασχηματισμό.

«Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό» τόνισε ο πρωθυπουργός και αποκάλυψε τις αλλαγές στη Πολιτική Προστασία:

Μεταφορά στην Πολιτική Προστασία της ΕΜΥ και του Εθνικού Αστεροσκοπείου, ώστε να συγκεντρωθούν σε ένα σημείο όλα τα μετεωρολογικά δεδομένα.
Αυτοματοποιημένα πρωτόκολλα εμπλοκής των ενόπλων δυνάμεων, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Εκπαίδευση των στελεχών πολιτικής προστασίας σε επίπεδο περιφερειών και δήμων, για να δουλεύουν συντονισμένα με τις κεντρικές Αρχές.
Περισσότερα συστήματα έγκαιρου εντοπισμού πυρκαγιών, ώστε να αντιμετωπίζονται έγκαιρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως χάρη στην κινητοποίηση της κυβέρνησης εξασφαλίστηκαν επιπλέον πόροι για την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν. «Δεν θα ησυχάσω αν δεν καταφέρω να πείσω του εταίρους ότι πρέπει να ενισχύσουμε το ταμείο αλληλεγγύης» είπε χαρακτηριστικά. Στην ίδια κατηγορία ενέταξε και την ενίσχυση του αποθεματικου για τη Γεωργία.

Η αποκατάσταση της Θεσσαλίας θα γίνει με ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, συνέχισε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι η Ελληνική οικονομία είναι ισχυρή και μπορεί να απορροφήσει τους κραδασμούς.

«Έχω απαίτηση από τον εαυτό μου πρώτα να κάνω αυτοκριτική. Πρέπει να μαθαίνουμε από τις αστοχίες μας. ποτέ δεν είπα ότι δεν έγιναν λάθη» ολοκλήρωσε την απάντησή του ο κ. Μητσοτάκης δηλώνοντας ότι «σίγουρα δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της φετινής αντιπυρικής περιόδου».

«Δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το εναλλακτικό σενάριο στο επιτελικό κράτος»

Το επιτελικό κράτος είναι ένας τρόπος προσέγγισης και συντονισμού της κυβέρνησης, δεν υποκαθιστά τον υπουργό, τόνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Όπως εξήγησε, το επιτελικό κράτος λειτούργησε, όμως είχαμε να κάνουμε με έναν φαινόμενο στην Θεσσαλία «πέραν του ακραίου». «Δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το εναλλακτικό σενάριο στο επιτελικό κράτος, να μην υπάρχει συντονισμός;»

Αναφορικά με τις δυσλειτουργίες που εμφάνισε η κρατική μηχανή κατά τα πρόσφατα ακραία φαινόμενα ο πρωθυπουργός είπε ότι απαιτείται καλύτερος «κάθετος» συντονισμός και πρακτική εκπαίδευση των στελεχών της Πολιτικής Προστασίας.

«Χρειάζεται πολύ καλύτερος κάθετος συντονισμός όλων των στελεχών της Πολιτικής Προστασίας σε επίπεδο προστασίας και σε επίπεδο παρέμβασης που δεν θα είναι σε σχέδια επι χάρτου αλλά θα στηρίζονται σε κανονικές ασκήσεις . Να περάσουμε από την γραφειοκρατία ενός σχεδίου στην πράξη για το τι θα κάνουμε αν συμβεί αυτό που τελικά συνέβη. Πρέπει να γίνει προσομοίωση» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «Μας είπαν γιατί δεν είχαμε περισσότερες βάρκες. Εμαθα και εγώ ότι οι εξωλέμβιες δεν λειτουργούν σε τέτοιες καταστάσεις λόγω των φερτών υλικών που κατεβάζουν τα ποτάμια. Όλα αυτά πρέπει να τα δουλέψουμε και να προετοιμαστούμε γι αυτά στο πεδίο και σε συνεννόηση με τις τοπικές αρχές. Υπάρχει μεγάλη τοπική σοφία στις περιοχές αυτές και εμπειρία. Οι συμπολίτες μας που σώθηκαν δε σώθηκαν μόνο από το 112 αλλά και λόγω της δικής τους εμπειρίας . Να εξασφαλίσουμε λοιπόν ότι οι επικοινωνίες μας δουλεύουν όπως πρέπει κα να έχουμε εικόνα σε πραγματικό χρόνο». 

Υπό τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας η επέμβαση του Στρατού

Παράλληλα ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η ενεργητικότερη συμμετοχή των Ενοπλων Δυνάμεων σε έκτακτες καταστάσεις φυσικών φαινομένων δεν θα γίνεται αυτόνομα αλλά υπο τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας: «Ολο αυτό θέλει καλύτερη οργάνωση υπο την Πολιτική Προστασία και οι δυνάμεις του Στρατού που θα κληθούν να υποστηρίξουν την προσπάθεια θα βρίσκονται υπο τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας. Σε αυτό το σημείο θέλω να εξάρω την σημαντική δουλειά του μηχανικού του Στρατού που έστησαν γέφυρες σε λίγες ώρες και έκαναν αποκομιδή νεκρών ζώων».

«Η Χάγη είναι πολύ μακριά ακόμα»

Ερώτηση του Γιώργου Ευγενίδη (για το STAR): Με εξέπληξε το ότι στη χθεσινή σας ομιλία δεν υπήρχε αναφορά στα εθνικά θέματα. Πώς προχωρούν οι διαδικασίες προσέγγισης με την Τουρκία; Έχετε χαράξει ρότα για τη Χάγη; Πώς γίνεται διάλογος με απειλή πολέμου;

«Η Χάγη είναι πολύ μακριά ακόμα. Τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με εθνική κυριαρχία και ακεραιότητα της χώρας δεν θα μπουν ποτέ στο τραπέζι από εμένα. Είναι εκτός συζήτησης» τόνισε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε ότι ζητήματα πολλών δεκαετιών θα λυθούν από τη μία στιγμή στην άλλη.

«Θεωρώ εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι έχουν αποκατασταθεί οι δίαυλοι επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα. Η Ελλάδα δεν άλλαξε ποτέ τη στρατηγική της. Αυτή ήταν η βούλησή μου από το 2019. Να μπορούμε να συνομιλούμε για επίλυση με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.Και όταν διαφωνούμε να μην φτάνουμε σε εντάσεις».

«Η Τουρκία έχει συμφέρον να προσεγγίσει τη Δύση, η προσέγγιση με την Ευρώπη περνά μέσα από τις καλές σχέσεις με την Ελλάδα» διεμήνυσε. «Τα υπόλοιπα μετά τη συνάντησή μου με τον κ. Ερντογάν στη Νέα Υόρκη» ολοκλήρωσε την απάντησή του ο κ. Μητσοτάκης. 

«Δεν έγινε στην τύχη το rotation των υπουργών»

Σε ερώτηση για τις επιδόσεις των υπουργών και την εναλλαγή τους σε διαφορετικά χαρτοφυλάκια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Είμαι περίεργος τις ερώτηση θα μου κάνατε αν δεν έκανα καμία αλλαγή στο υπουργικό συμβούλιο και έμεναν όλοι οι υπουργοί στη θέση τους. Δεν είναι rotation (σσ αναφέρεται στην εναλλαγή των υπουργών) που έγινε στην τύχη. Δεν σημαίνει ότι έκανα πάντα τις σωστές επιλογές. Δεν υπάρχουν αμετακίνητοι υπουργοί, αμετακίνητες πολιτικές μπορεί να υπάρχουν».

Και συνέχισε ο πρωθυπουργός: «Οι υπουργοί δεν είναι πιόνια για να κάνουν αυτό που τους λέμε κεντρικά. Συζητάμε μαζί τους, έτσι καταλήγουμε στην υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών. Αποφεύγω τους συχνούς ανασχηματισμούς για να δίνω έναν χρόνο στους υπουργούς να αποδεικνύουν τις ικανοτητες τους. Αν κρίνω ότι μια συμπεριφορά είναι τέτοια που να δικαιολογεί την απομάκρυνση ενός υπουργού δεν θα διστάσω να το κάνω. Δώστε μας λίγο χρόνο».

Κατά την άποψη του Κυριάκου Μητσοτάκη «την κριτική μας την προσάπτουν γιατί είχαμε να αντιμετωπίσουμε δυο μεγάλες κρίσεις. Αν δεν υπήρχαν οι φωτιές και οι πλημμύρες η πρώτη είδηση της ΔΕΘ θα ήρταν ότι πήραμε επενδυτική βαθμίδα. Είχα δεσμευτεί ότι θα πάρουμε επενδυτική βαθμίδα και την πήραμε. Ο τουρισμός πάει από ρεκόρ σε ρεκόρ, η Ελλάδα έχει την 3η μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρώπη, φέρνουμε σημαντικά νομοσχέδια που φέρνουν λύσεις στην αγορά εργασίας. Καλή η κριτική αλλά ξέρετε μια κυβέρνηση κρίνεται στο σύνολό της. Το έλεγα και την προηγούμενη 4ετία. Είναι λογικό να μας ασκείτε επιμέρους κριτική αλλά η κυβέρνηση κρίνεται συνολικά. Και η προηγούμενη κρίθηκε και αύξησε το εκλογικό της ποσοστό στο 41%. Έχω υποχρέωση να ακούω την κριτική και να απαντώ αλλά έχω υποχρέωση να παρουσιάζω και την μεγάλη εικόνα γιατί αυτη η εικόνα θα κριθεί από τους πολίτες».

Για αισχροκέρδεια: «Θα τσακίσουμε όποιον πατήσει στην καταστροφή και αυξήσει τις τιμές»

Την πρόθεσή του να συγκρουστεί με εταιρείες, προμηθευτές και εμπόρους που αυξάνουν αδικαιολόγητα τις τιμές των προϊόντων εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια.

«Θα πολεμήσουμε με μέγιστη δυνατή αυστηρότητα την αισχροκέρδεια είτε αφορά προμηθευτές είτε εμπόρους. Θα επιμείνω στο ζήτημα και θα σας πω ότι έχουμε δυνατότητα να ερευνούμε αν οι αυξήσεις είναι δικαιολογημένες. Η αγροτική παραγωγή Θεσσαλίας επλήγη αλλά τα οπωροκηπευτικά που παράγονται εκεί είναι λίγα. Αν κάποιος πατήσει στην καταστροφή εκεί και αυξήσει τις τιμές θα τον βρούμε και θα τον τσακίσουμε.

Η προσπάθεια απαιτεί συγκρούσεις και είμαι έτοιμος να τις κάνω.

Δεν μπορείς να αυξάνεις κατά ένα ευρώ το προϊόν σου και μετά να λες ότι κάνω έκπτωση για να το ξανα πας στην αριχκή τιμή που είχες. Αυτό είναι κοροϊδία».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα νοικοκυριά είναι η ακρίβεια στο ραφι των σουπερ μαρκετ παρά το γεγονός ότι η χώρα εμφανίζει τους χαμηλότερους δείκτες πληθωρισμού. «Η ακρίβεια αντιμετωπίζεται με 3 τρόπους. Ο πρώτος - επιδερμικός – γίνεται με επιδόματα που εξακολουθούμε να δίνουμε αλλά δεν είναι δομική λύση. Δομική λύση είναι οι δύο πυλώνες για μόνιμη αύξηση του εισοδήματος. Με μόνιμη μείωση φόρων που έγινε το προηγούμενο διάστημα και μόνιμη αύξηση μισθών που τώρα τις κάνουμε.

Αύξηση μισθών δημοσίων υπαλλήλων, αύξηση συντάξεων και ξεπάγωμα τριετιών για εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα

Ενας εργαζόμενος που του έλειπε μια ημέρα για να συμπληρώσει τριετία όταν πάγωσαν το 2012 τη μια ημέρα θα την πάρει 1.1.2024 και θα δεί αύξηση στον μισθό του

Όλα αυτά είναι σημαντικές παρεμβάσεις για μόνιμη στήριξη εισοδήματος. Κάποια στιγμή η ακρίβεια θα αποκλιμακωθεί αλλά η αυξήσεις θα μείνουν. Αν δεν συγκλίνουμε με την υπόλοιπη ευρώπη πάντα θα υπάρχει η αίσθηση ότι έχουμε μισθούς Ελλάδας και τιμές Ευρώπης».

Για φοροδιαφυγή: Ερώτημα πώς κάποιοι ζουν με εισόδημα 200 ή 300 ευρώ

Στο επόμενο ερώτημα ο πρωθυπουργός εκλήθη να απαντήσει πότε θα δούμε αποτελέσματα στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής.

«Ήδη έχουμε δει αποτελέσματα. Έχουμε κάνει βήματα και τώρα πρέπει να κάνουμε άλματα. Έχουμε την τεχνογνωσία και την πολιτική βούληση. Υπάρχουν ερωτήματα για το πώς κάποιοι ζουν με εισόδημα 200 ή 300 ευρώ. Η τεχνολογία μας βοηθά πολύ στον εντοπισμό της φορολογικής παραβατικότητας» απάντησε ο πρωθυπουργός και έφερε ως παράδειγμα το ότι από του χρόνου θα μπορούμε να δούμε ακόμη και τον χώρο που κάποιος μισθώνει σε μία παραλία.

«Νομιμότητα παντού! Είναι ένα αίτημα των καιρών» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Όταν κάποιοι αισθάνονται κορόιδα είναι εύκολο να καταφύγουν στην ίδια συμπεριφορά. Το είδαμε και στη δόμηση. Χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης που οδηγούν σε αλλαγές συμπεριφορών» κατέληξε.

«Πιστεύω τελικά θα καταλήξουμε σε ένα σχήμα όπου η ασφάλιση της περιουσίας θα είναι υποχρεωτική» 

«Σε μια χώρα που αντιμετωπίζει φωτιές, πλημμύρες και σεισμούς η συζήτηση αυτή είναι απαραίτητη» σημείωσε ο πρωθυπουργός αναλύοντας τον σχεδιασμό του για την επέκταση της υποχρεωτικής ασφάλισης περιουσιών έναντι φυσικών φαινομένων.

Ο ίδιος εξήγησε ότι τα τελευταία χρόνια ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ πήρε επιπρόσθετα κονδύλια 500 εκατ ευρώ εξηγώντας πως οι δυνατότητες της πολιτείας δεν είναι απεριόριστες.

«Έχουμε υποχρεωτική ασφάλιση αυτοκινήτων. Πιστεύω ότι τελικά θα καταλήξουμε σε ένα σχήμα όπου η ασφάλιση της περιουσίας θα είναι υποχρεωτική. Θα δούμε και τον τρόπο που θα βοηθήσει το κράτος. Οσο περισσότερα σπίτια ασφαλίζονται τόσο πέφτει το ασφάλιστρο. Δεν μπορώ να καταλάβω πως επιχειρήσεις μένουν ανασφάλιστες και πως οι επιχειρηματίες αφήνουν ακάλυπτες την εταιρεία του. Εχει έρθει η ώρα να ανοίξουμε την συζήτηση. Σχεδιάζουμε μεγάλη αναμόρφωση στον ΕΛΓΑ για να προσαρμόσουμε την αγροτική ασφάλιση στις απαιτήσεις των καιρών. Το πλαίσιο του ΕΛΓΑ είναι του 1950 άλλες εποχές. Πρέπει να δούμε τον τρόπο που οι αγρότες θα καταβάλουν τα ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ»

«Δεν είναι στις προθέσεις μου να αλλάξω τον εκλογικό νόμο»

Ερώτηση Αλεξάνδρα Καϋμένου (Παραπολιτικά): Σκοπεύετε να αλλάξετε το σύστημα εκλογής ευρωβουλευτών ή του εκλογικού νόμου; Ανεβάζοντας το όριο εισαγωγής στη Βουλής στο 5%;

«Δεν είναι στις προθέσεις μου να κάνω καμία αλλαγή στον εκλογικό νόμο για τις εθνικές εκλογές» απάντησε ο πρωθυπουργός. «Η χώρα ταλαιπωρήθηκε από το πείραμα της απλής αναλογικής. Δεν θεωρώ ότι η απάντηση στα ακραία κόμματα είναι η αύξηση του πρίσου εισόδου στη Βουλή. Οι πολίτες θα κρίνουν την ορθότητα των επιλογών», τόνισε

«Για τις ευρωεκλογές αυτό που μπορώ να σας πως είναι ότι θα γίνουν με σταυρό. Χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες» είπε ο πρωθυπουργός.

«Δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω»

«Δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω». Με τον στίχο από το τραγούδι του Βασίλη Καρρά απάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο ερώτημα αν ισχύουν οι φήμες ότι σκέπτεται το ενδεχόμενο να μετακινηθεί σε κάποια θέση στην ΕΕ στις Βρυξέλλες ακόμη και πριν τη λήψη της τετραετίας.

«Έχω ψηφιστεί με ένα σημαντικό ποσοστό και θα τιμήσω την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Προτιμώ απείρως να εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρώπη απ' το να εκπροσωπώ την Ευρώπη στην Ελλάδα» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έκλεισε τα όποια σενάρια ότι δήθεν σκέπτεται άλλη θέση εκτός από την πρωθυπουργική με τη φράση: «Να απαντήσω λοιπόν σε όποιους νομίζουν ότι θα με ξεφορτωθουν στέλντοντάς με σε μια ευρωποαϊκή θέση. Δεν σκοπεύω να πάω πουθενά». 

«Να δώσουν περισσότερα και θα βρουν εργαζόμενους»

Την αισιοδοξία του για την συνέχιση της ανοδικής πορείας της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας πως παρά τα σύννεφα που παρατηρούνται στην Ε.Ε. η ανάπτυξη της Ελλάδας εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 2%.

Ο ίδιος επανέλαβε τον προεκλογικό στόχο για μέσο μισθό στα 1500 ευρώ και κατώτατο στα 950 ευρώ εξηγώντας πως «Η αγορά καθορίζει τον μέσο μισθό. Είναι ενθαρρυντικό ότι οι μισθοί αυξάνονται γιατί μειώνεται η ανεργία και υπάρχει ζήτηση για καταρτισμένο προσωπικό. Φαίνεται από την κερδοφορία των επιχειρήσεων ότι μπορούν να το κάνουν και να υποστηρίξουν λελογισμένες αυξήσεις. Ολοι παρατηρούμε τα σύννεφα στην ευρωπαϊκή οικονομία αλλά εμείς δείχνουμε ανθεκτικότητα με ανάπτυξη που φαίνεται ότι θα είναι στο 2%. Είμαι αισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομίας και λέω στους επιχειρηματίες που δεν βρίσκουν εργαζόμενους να δώσουν περισσότερα και θα βρουν. Γνωρίζουμε ποιο είναι το κόστος μισθοδοσίας που μπορούν να υποστηρίξουν» 

«Τον απολογισμό στις περιφερειακές εκλογές θα τον κάνουμε το βράδυ των εκλογών» 

Σοφία Φασουλάκη (OPEN): Σας προβληματίζει το ενδεχόμενο η ΝΔ να μην πάει καλά σε συγκεκριμένες περιφέρειες εξαιτίας των καταστροφών; Υπάρχει σκέψη μετεγκατάστασης οικισμών στα ορεινά;

«Από την πρώτη στιγμή δώσαμε πολιτική διάσταση στις περιφερειακές εκλογές γιατί απαιτείται συντονισμός με την κεντρική πολιτική. Τον απολογισμό θα τον κάνουμε το βράδυ των εκλογών. Έχουμε δώσει στήριξη σε 13 υποψήφιους περιφερειάρχες και σε τρεις υποψήφιους δημάρχους» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.

«Σε ό,τι αφορά στη μετεγκατάσταση δεν θεωρώ ότι μια τέτοια λύση μπορεί να γίνει ερήμην των τοπικών κοινωνιών» δήλωσε ο πρωθυπουργός για το δεύτερο σκέλος της ερώτησης. 

Για Στυλιανίδη και 112

«Προσωπικοί λόγοι» κράτησαν τον κ Χρήστο Στυλιανίδη έξω από το αρχικό κυβερνητικό σχήμα μετά τις εκλογές του περασμένου καλοκαιριού σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.

«Η επιλογή πολιτικού προϊσταμένου της Πολιτικής Προστασίας ανήκει στον πρωθυπουργό ο οποίος και κρίνεται από τις επιλογές του. Επειδή έχει γίνει συζήτηση σας λέω ότι ο κ. Στυλιανίδης για προσωπικούς λόγους δεν ήθελε να συμμετέχει στο αρχικό κυβερνητικό σχήμα και πρέπει να το σεβαστούμε. Τώρα μετά από συζήτηση που είχαμε μαζί του δέχθηκε να μπει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πέραν αυτού απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την τραγωδία στο Μάτι και όσα ο ίδιος είχε πει τότε για την λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας είπε «το 2018 έχει καταγραφεί στο συλλογικό υποσυνείδητο ώς έτος ταυτισμένο με την τραγωδία του Ματιού.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε θέματα πολιτικής προστασίας έχει γίνει πρόοδος. Μας ασκείται κριτική ότι δίνουμε έμφαση στο 112. Δείτε τι γίνεται σε άλλες χώρες ορισμένες πιο οργανωμένες από εμάς. Στο Μάουι ή στην Καλιφόρνια έχασαν την ζωή τους σε τραγικές συνθήκες γιατί η πολιτεία δεν κατάφερε να τους εκκενώσει. Δεν ήταν αυτονόητο να μπορούμε εμείς να το πετύχουμε αυτό. Δεν αναφέρομαι στην Λιβύη καθώς δε είναι συγκρίσιμη με την Ελλάδα. Στην Γερμανία δεν έχουν 112 και πιλοτικά το εφαρμόζουν τώρα μετά από πνιγμό 170 ατόμων από μικτότερη πλημμύρα από την δική μας.

Το 112 δεν είναι μια απλή διαδικασία αλλά συνεννόηση Πολιτικής Προστασίας, τοπικών κοινωνιών, Λιμενικού Στρατού κ.α.»

Δημήτρης Κρικέλας (Action 24): Τι μέτρα θα πάρετε για την κάθοδο Κασιδιάρη στις δημοτικές εκλογές, μετά και τις εξελίξεις στους «Σπαρτιάτες»;

Για την υποψηφιότητα Κασιδιάρη

«Τα σχήματα αυτά απαξιώνονται στη συνείδηση των πολιτών, είμαι διατεθειμένος να μιλήσουμε στη Βουλή για τη χρηματοδότηση κομμάτων που συνδέονται με καταδικασμένους» σημείωσε ο πρωθυπουργός και έκανε λόγο για παραπλάνηση του ανώτατου δικαστηρίου.

«Δεν κρίνουμε ότι απαιτείται νέα ρύθμιση, όποιος είναι πρωτόδικα καταδικασμένος θα εκπέσει του αξιώματος αν εκλεγεί» τόνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας στο θέμα της υποψηφιότητας Κασιδιάρη.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την λήψη στοχευμένων μέτρων και δράσεων για την περαιτέρω μείωση των ανισοτήτων με στήριξη του εισοδήματος και αντιμετώπιση της ανεργίας.

Αντιμετώπιση ανισοτήτων και ανεργίας

«Η αντιμετώπιση των ανισοτήτων αποτελεί κεντρική πολιτική της κυβέρνησης αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε.

Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα έχει διευρυνθεί και ενισχυθεί και θέλουμε να το ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο. Πρέπει να γίνει πιο στοχευμένη και αποτελεσματική η επιδοματική πολιτική.

Αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε κυρίως το ζήτημα της ανεργίας. Η ανεργία αποκλιμακώθηκε αλλά ακόμα δεν είναι στο σημείο που θέλουμε

Εχει αποκλιμακωθεί όμως και γι αυτό φέραμε πιο γρήγορα το ξεπάγωμα της τριετίας.

Δεν θεωρώ ότι μπορουμε να επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος ούτε να δεχθώ την λογική καπιταλισμού χωρίς όρια που συγκεντρώνει τον πλούτο σε χέρια ελάχιστων»

«Η έκδοση των νέων ταυτοτήτων θα προχωρήσει»

Βαγγέλης Πλάκας (TV100): Προβληματίζεστε από τις αντιδράσεις για τις νέες ταυτότητες; Θα συνεχίσετε την προσπάθεια να εξηγήσετε την πολιτική σας σε όσους αντιδρούν;

«Είναι λίγο δύσκολο να συνομιλώ με το παράλογο. Μια ταυτότητα από το 1962 δεν μπορεί να επιβιώσει στον 21ο αιώνα. Οι πολίτες πρέπει να έχουν μια σύγχρονη ταυτότητα. Έχουν δοθεί όλες οι απαραίτητες απαντήσεις. Η έκδοση των νέων ταυτοτήτων θα προχωρήσει» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός και απευθύνθηκε σε όσους σπεύδουν να εκδώσουν νέες ταυτότητες: «Τους λέω κατηγορηματικά ότι οι νέες ταυτότητες θα σταματήσουν να ισχύουν το καλοκαίρι του 2026, μπορούμε να συζητήσουμε να τις κρατήσουν για συναισθηματικούς λόγους».

Εντός του 2024 η αύξηση στον φόρο διαμονής 

Εντός του 2024 θα επέλθει η αύξηση στον φόρο διαμονής σε τουριστικά καταλύματα προκειμένου να αυξηθούν τα κονδύλια του αποθεματικού για την αντιμετώπιση των συνεπειών από φυσικές καταστροφές.

«Αυξάνουμε εκτάκτως το αποθεματικό για τις καταστροφές από φυσικά φαινόμενα και κατ επέκταση πρέπει να βρούμε τους πόρους. Είναι λογική η επιλογή της αύξησης του φόρου διαμονής κυρίως σε ξενοδοχεία πολυτελούς διαμονής που θα πληρωνουν οι ξένοι επισκέπτες. Θεωρώ ότι μια επιβάρυνση που μπορεί να φτάσει εως 5 ευρώ δεν είναι μεγάλο κόστος. Αντίθετα θα μας επιτρέψει το αποθεματικό να κρατήσουμε την Ελλάδα όσο ασφαλής και όμορφη είναι σήμερα».

Δεν καταργείται η πανεπιστημιακή αστυνομία 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτήθηκε και για την τύχη της πανεπιστημιακής αστυνομίας και απαντώντας είπε πως «Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν καταργείται. Ενισχύεται με την λογική της πιο οργανικής ένταξης στην ζωή των πανεπιστημίων αλλά απαιτείται πιο δυναμική συνεργασία των πρυτάνεων. Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν είναι υποκατάστατο της κανονικής αστυνομίας και όποτε απαιτείται παρεμβαίνει για αντιμετώπιση καταλήψεων. Επιμένουμε στην πολιτική επιστροφής της κανονικότητας στα πανεπιστήμια αλλά απαιτείται πιο ενεργή συνεργασία από τους πρυτάνεις. Συνολικά η κατάσταση στα πανεπιστήμια είναι καλύτερη από πριν 4 χρόνια».

Δεν θα σταματήσω να θέτω σε ΕΕ και τον κ. Ράμα το ζήτημα Μπελέρη

Άγγελος Αγγελίδης (Ελεύθερος Τύπος): Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις της Αθήνας στη φυλάκιση Μπελέρη;

«Το θέμα σκιάζει τις διμερείς σχέσεις με την Αλβανία και ανατρέπει την πρόοδο που είχαμε πετύχει. Με προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι και σήμερα ακόμη η Αλβανία αρνείται να του δώσει τη δυνατότητα να ορκιστεί δήμαρχος. Αποτελεί σαφέστατη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις στην προσπάθεια της Αλβανίας να προσεγγίσει την ευρωπαϊκή οικογένεια» απάντησε ο πρωθυπουργός. «Εύχομαι και ελπίζω να βρεθεί σύντομα λύση, δεν θα σταματήσω να θέτω το ζήτημα και στην ΕΕ και στον κ. Ράμα» προσέθεσε.

Θα συναντήσω «τον ή την νέα αρχηγό» του ΣΥΡΙΖΑ 

Την πρόθεσή του να συναντηθεί με την νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά τις εσωκομματικές εκλογές εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης διορθώνοντας μάλιστα την ερώτηση του δημοσιογράφου που ρώτησε αν θα συναντήσει «τον νέο αρχηγό». «Τον ή την νέα αρχηγό» σχολίασε ο πρωθυπουργός.

«Όταν θα έρθει η ώρα θα ανοίξουμε τα χαρτιά μας για τις αλλαγές στο Σύνταγμα»

Σε άλλο σημείο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι το ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης δεν θα αποτελέσει άλλοθι για την αναβολή των αλλαγών στο κράτος. «Όταν θα έρθει η ώρα θα ανοίξουμε τα χαρτιά μας για τον τρόπο που πρέπει να γίνουν οι αλλαγές στο Σύνταγμα. Δεν είναι όμως προϋπόθεση για τις μεγάλες αλλαγές που ετοιμάζουμε στο Κράτος. Τίποτα άπο όσα εξαγγείλαμε για τις αλλαγές στην Δικαιοσύνη, στην επιλογή στελεχών δημόσιας διοίκησης όπως στα νοσοκομεία, για την λογοδοσία, τίποτα από αυτά δεν χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση. Οι αλλαγές στο κράτος προχωρούν και θα προχωρήσουν. Δεν θέλω να τοποθετηθώ σε ένα ζήτημα που θα ανοίξει το 2025. Μόνο για το άρθρο 16 θα σας πω χωρίς ταυτόχρονα να εκλαμβάνεται ως άλλοθι για να μην προχωρήσουμε σε μεγάλες αλλαγές ενίσχυσης του Δημόσιου Πανεπιστημίου» είπε.

Η ακρίβεια «καίει» τους πολίτες, δεν κρυβόμαστε πίσω από την επενδυτική βαθμίδα

Τάσος Τασούλας (voria.gr): Τι σημαίνει η επενδυτική βαθμίδα για τον πολίτη; Πότε θα δούμε το Μετρό της Θεσσαλονίκης;

«Θα ήθελα να το εγκαινιάσουμε το πρώτο εξάμηνο, αλλά θα χρειαστεί να πάμε στο δεύτερο, γιατί απαιτείται περισσότερος χρόνος δοκιμαστικής λειτουργίας» εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης για το Μετρό Θεσσαλονίκης.

«Η επενδυτική βαθμίδα ανοίγει νέες πηγές χρηματοδότησης» απάντησε ο πρωθυπουργός «μειώνει το κόστος δανεισμού, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό σε μια περίοδο υψηλών επιτοκίων».

«Από την άλλη, αναγνωρίζω απόλυτα ότι το ζήτημα που καίει τους πολίτες είναι η ακρίβεια, δεν κρυβόμαστε πίσω από την επενδυτική βαθμίδα» συνέχισε. «Θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις από την παγκόσμια έκρηξη τιμών».

Θα δοθεί μεγάλη προσοχή στα πιο μικρά αντιπλημμυρικά έργα στη Θεσσαλία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως θα υπάρξει νέα αναθεώρηση του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να κατευθυνθούν περισσότεροι πόροι στις πληγείσες περιοχές ιδίως στην Θεσσαλία.

«Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και πρέπει να ολοκληρωθούν τα έργα εως το 2026 και αν θεωρούμε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί πρέπει να βρούμε άλλους πόρους. Αν κάτι απενταχθεί δε σημαίνει ότι δεν θα γίνει» είπε σχολιάζοντας παλαιότερη αναθεώρηση του προγράμματος πριν τις καταστροφές στην Θεσσαλία από το οποίο είχαν απενταχθεί αντιπλημμυρικά έργα. «Θα υπάρξει νέα αναθεώρηση της αναθεώρησης για να στρέψει περισσότερα κονδύλια προς τις πληγείσες περιοχές» πρόσθεσε και συμπλήρωσε «Η ιστορία των αντιπλημμυρικών έργων είναι ιστορία ταλαιπωρημένη. Θέλει αρκετό χρόνο ωρίμανσης για τα έργα και αρκετό χρόνο εκδίκασης προσφυγών κ.ά. Επιμένω ότι στην συζήτηση για τα έργα της Θεσσαλίας θα δώσουμε εξίσου μεγάλη προσοχή στα μικρά έργα που ωριμάζουν πιο γρήγορα και πραγματοποιούνται τάχιστα ενώ εχουν αντίστοιχη αποτελεσματικότητα με τα μεγάλα φράγματα»

Για τις παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα

Πένυ Αβραμίδη (Απογευματινή): Σε ποια κατεύθυνση θα κινηθούν οι παρεμβάσεις στον ποινικό κώδικα; Θα συνεχίσουμε να έχουμε οδηγούς να τρέχουν με 140 χιλιόμετρα, να σκοτώνουν και να είναι ελεύθεροι; Είναι λογική η αυστηροποίηση των ποινών κάθε φορά που μία υπόθεση απασχολεί την κοινή γνώμη;

«Δεν πρέπει να αντιδρούμε σπασμωδικά, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό Δικαιοσύνης και στις προτάσεις που θα φέρει» απάντησε ο πρωθυπουργός. «Είναι δύσκολο να εξηγηθεί το περιστατικό που αναφέρατε» σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης, δείχνοντας την κατεύθυνση των αλλαγών.

«Η Πολιτεία βρίσκεται δίπλα στους παραγωγούς»

«Η προσαρμογή του πρωτογενούς τομέα στην κλιματική κρίση είναι πρόκληση για νέες αλλά οι παραγωγοί μας χρειάζονται κατεύθυνση» είπε ο πρωθυπουργός προαναγγέλλοντας «οργανωμένη μελέτη του τρόπου που η κλιματική κρίση επηρεάζει τον πρωτογενή τομέα από την αλιεία έως τις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία». Παράλληλα, σημείωσε ότι η πολιτεία βρίσκεται δίπλα στους παραγωγούς ενώ σημείωσε ότι η άλλη όψη της επιβάρυνσης του καλαθιού του νοικοκυριού είναι η καλύτερες τιμές για τους παραγωγούς.

«Μπορούμε καλύτερα» για τη λειτουργία της ΕΛ.ΑΣ.

Αλέξανδρος Διαμάντης (manifesto.gr): Μήπως πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ.; Πώς οι πολίτες θα βγάλουν τον χειμώνα με την ακρίβεια στη θέρμανση;

«Το επίδομα θέρμανσης θα δοθεί και πάλι και θα υπάρξει στήριξη στους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε ό,τι αφορά στο πρώτο σκέλος του ερωτήματος απάντησε με τις λέξεις «μπορούμε καλύτερα» και προσέθεσε: «Κάντε λίγη υπομονή. Αναγνωρίζω απόλυτα ότι ο κόσμος θέλει να αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια. Έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε. Έχει κάνει πολλά σημαντικά πράγματα η Αστυνομία, φαίνεται και στους δείκτες εγκληματικότητας». «Η διαχείριση των Κροατών χούλιγκαν δεν ήταν η καλύτερη στιγμή της Ελληνικής Αστυνομίας και για αυτό κάποιοι αρμοδιοι έχουν ήδη λογοδοτήσει» σημείωσε.

Σχέδιο για την συνολική αναπτυξιακή προοπτική του Έβρου

Σχέδιο για την επέκταση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου σε Διδυμότειχο, Σουφλί και Ορεστιάδα προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση για την στήριξη του Έβρου και την αποκατάσταση του δάσους της Δαδιάς.

«Θα υπάρχει το Εβρος pass για την στήριξη του τουρισμού με στόχευση στην Δαδιά. Ένα πιο προνομιακό Δαδιά pass καθώς ένα μεγάλο κομμάτι του δάσους είναι ατόφιο» είπε για να προσθέσει σε άλλο σημείο «Με τον κ. Τριαντόπουλο θα παρουσιάσουμε σχέδιο για την συνολική αναπτυξιακή προοπτική του Εβρου. Η Αλεξανδρούπολη καθίσταται ενεργειακό και γεωπολιτικό κέντρο των Βαλκανίων. Το FSRU θα αγκυροβολήσει έξω από την πόλη τέλη 2023 αρχές 2024»

Παράλληλα υπογράμμισε προς τους Εβρίτες πως «δεν θέλω να αισθάνονται ότι μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα λόγω της καταστροφής στην Θεσσαλία»

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: «Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό»"

Γεωργιάδης για ξεπάγωμα τριετιών: Δεν τίθεται θέμα αναδρομικής ισχύος

«Ο λόγος που προχωράμε ταχύτερα το ξεπάγωμα των τριετιών είναι γιατί θέλουμε να ξεκολλήσουμε από τον πάτο του βαρελιού εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους που δουλεύουν με τον βασικό μισθό πάνω από 10 χρόνια», πρόσθεσε ο υπ. Εργασίας.

«Η χθεσινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού αποτελεί εισήγηση και προσωπική δική μου και της γενικής γραμματέως κας Στρατινάκη. Είμαστε σε στέρεο μέγεθος, η ανεργία πέφτει με μεγάλη ταχύτητα. Η ζήτηση στην αγορά εργασίας είναι πάρα πολύ μεγάλη και με τα μέτρα που λαμβάνουμε πιστεύουμε ότι θα είμαστε κάτω από το 10% πάρα πολύ σύντομα», ανέφερε στον ΣΚΑΪ  ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης.  

«Θέλαμε να δώσουμε το δικαίωμα σε όλους όσοι έπιασαν δουλειά από τις 15 Φεβρουαρίου και μετά να χτίσουν το δικαίωμά τους στο επίδομα του 10% », επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης, εκτιμώντας ότι ο νόμος θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή στα τέλη Οκτωβρίου.

«Θα πατήσουμε το κουμπί και η 15η Φεβρουαρίου του 2012 θα είναι η 1η Ιανουαρίου 2024», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι «αναδρομική εφαρμογή δεν μπορεί να τεθεί διότι ο νόμος προχώρησε τότε σε αναστολή εφαρμογής μέχρι τη στιγμή που η ανεργία θα πέσει κάτω από 10% σε 4 συνεχόμενα τρίμηνα. Εμείς, προχωράμε στην άρση της αναστολής και λίγο γρηγορότερα».

Τόνισε επίσης, ότι «όσοι είχαν συμπληρώσει προυπηρεσία 1- 2 ετών πριν την 15η Φεβρουαρίου προσμετράται στο επίδομα τριετίας. Αν στις 14 Φεβρουαρίου 2012 είχες μία ημέρα για το 10%, στις 2-1- 2024 δικαιούσαι το 10%».

«Η τριετία ακολουθεί την πορεία του κατώτατου μισθού. Εκεί που προβλέπεται στη σύμβαση των εργαζομένων και έχουν δοθεί στο ενδιάμεσο αυξήσεις, εκεί μπορεί να γίνει με συμφωνία εργαζόμενου - εργοδότη αντιλογισμός. Ξεπαγώνουμε τις τριετίες γιατί θέλουμε να βοηθήσουμε εκείνους τους εργαζόμενους που εδώ και περίπου 10 χρόνια δεν έχουν δει ούτε ένα ευρώ αύξηση. Εκείνους τους εργαζόμενους που δουλεύουν 10 χρόνια με τον ίδιο μισθό», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

«Ο λόγος που προχωράμε ταχύτερα το ξεπάγωμα των τριετιών είναι γιατί θέλουμε να ξεκολλήσουμε από τον πάτο του βαρελιού εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους που δουλεύουν με τον βασικό μισθό πάνω από 10 χρόνια.  Στη διάταξη θα προβλέπεται ρητώς η μη αναδρομικότητα γιατί ο σκοπός μιας κυβέρνησης είναι να βρει την ισορροπία μεταξύ ενός δικαίου αιτήματος και των αντοχών της οικονομίας. Αν πηγαίναμε να επιβάλουμε αύξηση 30% στους μισθούς των ιδιωτικών υπαλλήλων, οι μισοί θα έχαναν τη δουλειά τους γιατί οι επιχειρήσεις θα κατέρρεαν».

Για την κατάργηση της παρακράτησης στους εργαζόμενους συνταξιούχους, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «και ο πρωθυπουργός ήταν υπέρ αυτής της ρύθμισης αλλά και ο βασικός του σύμβουλος για την οικονομία Αλέξης Πατέλης ήταν πολύ ένθερμος υποστηρικτής αυτής της πρωτοβουλίας του υπουργείου Εργασίας. Το έβαλα πρώτο στην ατζέντα μου ερχόμενος στο υπ. Εργασίας. Ο σκοπός αυτής της διάταξης είναι να ενθαρρύνει τους συνταξιούχους, οι οποίοι θέλουν να δουλέψουν, να μπορούν να το κάνουν νόμιμα». 

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Γεωργιάδης για ξεπάγωμα τριετιών: Δεν τίθεται θέμα αναδρομικής ισχύος"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news