facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 9 Μαΐου 2021

Self-test δυο φορές την εβδομάδα για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα - Το ένα εξ αυτών θα παρέχεται από τον εργοδότη με δική του δαπάνη

Από αύριο Δευτέρα 10 Μαΐου 2021  και μέχρι να μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που απασχολούνται στους 8 κλάδους που εμπίπτουν στην σχετική ΚΥΑ Β’ 1588/18.4.2021 (λιανεμπόριο, εστίαση, χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, σχολές οδηγών), θα διενεργούν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test), υποχρεωτικά, δύο φορές την εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η προμήθεια των self test θα γίνεται ως εξής: το ένα εξ αυτών θα παρέχεται από τον εργοδότη και θα καλύπτεται με δική του δαπάνη, ενώ το δεύτερο θα χορηγείται, δωρεάν, από το φαρμακείο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης. Tα self-test που θα παρέχονται από τον εργοδότη θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία από αύριο Δευτέρα 10 Μαΐου, ενώ οι εργαζόμενοι θα μπορούν να προμηθεύονται τα self-test από την Πέμπτη, 13 Μαΐου.

Τα αποτελέσματα και των δυο τεστ θα πρέπει να δηλώνονται στην Πλατφόρμα Δήλωσης COVID-19 tests στο Π.Σ. "ΕΡΓΑΝΗ", με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου "Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 TEST".

Την εβδομάδα από 10 έως 16 Μαΐου 2021 τα αρμόδια για την εφαρμογή της προαναφερθείσας ΚΥΑ ελεγκτικά όργανα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), σε επιτόπιους ελέγχους που θα διενεργούν στο πλαίσιο του ελεγκτικού τους έργου θα παρέχουν σχετική πληροφόρηση για την εφαρμογή της Απόφασης σε  εργοδότες και εργαζόμενους.

capital

Διαβάστε Περισσότερα » "Self-test δυο φορές την εβδομάδα για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα - Το ένα εξ αυτών θα παρέχεται από τον εργοδότη με δική του δαπάνη"

Έρευνα Ευρωβαρόμετρου (μέρος β'): 71% «Όχι» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη! - 90% «Όχι» στην οικονομική πολιτική της!

Η αποκάλυψη των αποτελεσμάτων της δημοσκόπησης του Ευρωβαρόμετρου για την γενικότερη πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα από το το pronews.gr, φυσικά απεκρύβη από όλα τα κυβερνητικά κανάλια και τις εφημερίδες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει και μάλιστα το δεύτερο μέρος της ανάλυσης των ευρημάτων από το pronews.gr σήμερα είναι εξίσου ενδιαφέρον.

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα που διεξήχθη κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, δηλαδή πριν τα όσα ακολούθησαν και επέτειναν την κυβερνητική φθορά είναι συγκλονιστικά σε ότι αφορά τα αποτελέσματα της αποδοχής των κυβερνητικών πεπραγμένων εν μέσω πανδημίας.

Η δημοσκόπηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυριολεκτικά ξεφτιλίζει τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, ειδικά στα λεγόμενα «ποιοτικά στοιχεία».

Έγινε σε (πραγματικά και όχι «μούφα») τυχαίο δείγμα 1.058 ερωτηθέντων και αυτό που αναδεικνύεται είναι ότι Ελληνες πολίτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση και όχι μόνο: Η Δικαιοσύνη έχει πληγεί σημαντικά σε ότι αφορά την εικόνα της ανάμεσα στους πολίτες (εκείνα τα «Ναι» του Αρείου Πάγου στα Μνημόνια και η απουσία εισαγγελικών ερευνών σε όλα τα κυβερνητικά σκάνδαλα και πολλά άλλα, είναι σαφές ότι έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων στο θεσμό), όπως επίσης αποδοκιμάζουν στην πλειοψηφία τους τα κυβερνητικά ΜΜΕ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι που δημοσίευσε την έκθεση το pronews.gr, στις 5 Μαΐου δεν υπήρχε, τουλάχιστον μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, ούτε ως είδηση στην ιστοσελίδα του ελληνικού γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής! Τυχαίο;

Στην ερώτηση «Πόσο ικανοποιημένοι αισθάνονται οι Έλληνες από τα μέτρα της κυβέρνησης για την πανδημία», «Πολύ ικανοποιημένο» δήλωσε το 10%, «Αρκετά» το 29%, «Λίγο» το 33% και «καθόλου ικανοποιημένο» το 28%. Δηλαδή το 39% μόλις, αντί για το 85% που μας έλεγαν τα κυβερνητικά ΜΜΕ εμφανίζεται ικανοποιημένο από την διαχείριση της πανδημίας!

Οι απαντήσεις (γραπτές όχι τηλεφωνικές) των Ελλήνων στο ερώτημα «Ποια είναι γενικά η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα σας;» είχαν ως εξής: «Πολύ καλή είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα» απάντησε μόλις το 2%, «αρκετά καλή» το 20%, «αρκετά κακή» το 49% και «πολύ κακή» το 29%. Δηλαδή μόλις το 22% είναι ευχαριστημένο με την κυβέρνηση!

Σε ότι αφορά την οικονομία: «Ποια είναι η κατάσταση στην οικονομία της χώρας σας;», «Πολύ καλή» απάντησε το 1%, «αρκετά καλή» το 9%, «αρκετά κακή» το 46% και «πολύ κακή» το 44%. Δηλαδή το 10%, μόλις, εγκρίνει τα κυβερνητικά οικονομικά πεπραγμένα!

Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά; Αντίθετα με την «μαγική εικόνα» που προσπαθούν να επιβάλουν τα κυβερνητικά κανάλια, εφημερίδες και ιστοσελίδες, δεν υπάρχει ζώσα ελληνική οικονομία!

Και από εκεί και πέρα πάμε στα «σκληρά» ερωτήματα: Το 71% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ το 88% δεν εμπιστεύεται τα κόμματα! Στην Ελλάδα επιμένουν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων να μας λένε ότι «το 47% στηρίζει την κυβερνητική πολιτική»!

Σε ότι αφορά τον Τύπο, το 74% απάντησε ότι δεν εμπιστεύεται την τηλεόραση, το 54% δεν εμπιστεύεται τις εφημερίδες, το 49% δεν εμπιστεύεται το ραδιόφωνο, ενώ το μόνο Μέσο που εμπιστεύεται τουλάχιστον ένας στους δύο Έλληνες είναι το διαδίκτυο.

Ενας στους δύο ερωτηθέντες απάντησε ότι εμπιστεύεται τη Δικαιοσύνη και αυτό είναι το χαμηλότερο ποσοστό που έχει βάλει ο θεσμός ως αποδοχή, ενώ τα ποσοστά ανεβαίνουν στο 56% όσον αφορά την εμπιστοσύνη των πολιτών στην Αστυνομία και στο 80% ως προς την εμπιστοσύνη τους στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Να σημειώσουμε και τα βασικά στοιχεία από το πρώτο μέρος των αποκαλύψεων του pronews.gr: 

-Το 81% των Ελλήνων πιστεύει ότι η κατάσταση στην οικονομία τόσο της χώρας όσο και του νοικοκυριού του δεν θα βελτιωθεί. 

- Το 77% των πολιτών κρίνουν ότι η κυβέρνηση είναι ανίκανη να βελτιώσει την κατάσταση σε οποιαδήποτε τομέα! 

pronews

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Έρευνα Ευρωβαρόμετρου (μέρος β'): 71% «Όχι» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη! - 90% «Όχι» στην οικονομική πολιτική της!"

Καρδίτσα: Η μεγαλύτερη ελληνική σημαία στον κόσμο υψώθηκε στη λίμνη Πλαστήρα – Δείτε βίντεο

Η μεγαλύτερη ελληνική σημαία στον κόσμο, μεγέθους 1.500 τ.μ., υψώθηκε πάνω από τη λίμνη Πλαστήρα, με φόντο τα κεντρικά θεσσαλικά ‘Αγραφα. Η ανύψωση του αερόστατου με τη σημαία πραγματοποιήθηκε στις 7 μ.μ. από το γήπεδο της Πεζούλας με σκοπό, όπως ανακοινώθηκε, να αναδειχθεί η μεγαλοσύνη της καρδιάς και της ψυχής του Έλληνα και της αγάπης του για την Πατρίδα.

Η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 έγινε το πρωί της Κυριακής στον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα, με συμβολικό αφιέρωμα στη σημαία.

Η έναρξη των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την ύψωση της επαναστατικής σημαίας στα ‘Αγραφα, στις 10 Μαΐου 1821, από τον οπλαρχηγό Κώστα Βελή και τελεί υπό την Αιγίδα της «Επιτροπής 2021».

Η πρώτη εκδήλωση αφορούσε την προ-επαναστατική σημαία των Αγράφων, την οποία είχε ο πρώτος γνωστός κλέφτης των Αγράφων, το Μικρό Χορμόπουλου, περί τα 1.650 και για τον εντοπισμό της εργάστηκε επίπονα η Επιτροπή Ιστορίας Δήμου Λίμνης Πλαστήρα. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με δοξολογία στον Ι.Ν. Κοίμησης Θεοτόκου Μορφοβουνίου, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες των εθνικών αγώνων.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα και άλλους επισήμους και ομιλία του δημάρχου Λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτη Νάνου, με θέμα τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.Εν συνεχεία έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων και ακολούθησε πομπή με επικεφαλής την προ- επαναστατική σημαία των Αγράφων μέχρι την ιστορική τοποθεσία «Στεφάνι» Μορφοβουνίου, όπου ο Καραϊσκάκης είχε μόνιμο καραούλι, για να παρακολουθεί τις κινήσεις των Οθωμανών στο Φανάρι.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Καρδίτσα: Η μεγαλύτερη ελληνική σημαία στον κόσμο υψώθηκε στη λίμνη Πλαστήρα – Δείτε βίντεο"

Γεωργιάδης: Επί ΣΥΡΙΖΑ συμφωνήθηκε το οριστικό κλείσιμο του εργοστασίου PITSOS

Το οριστικό κλείσιμο του εργοστασίου PITSOS συμφωνήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζει σε δήλωση του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης απαντώντας στη σημερινή δήλωση του τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Χαρίτση και του αν. τομεάρχη, Χ. Μαμουλάκη σχετικά με την PITSOS.

«Εκεί που μας χρώσταγαν, μας πήραν και το βόδι. Η περίπτωση της αποχώρησης της εταιρίας BSH, ιδιοκτήτριας εταιρείας της PITSOS από την Ελλάδα, είναι ολόκληρη ένα λάθος του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει ο υπουργός και προσθέτει:

«Ένα λάθος που ξεκίνησε από τον τότε δήμαρχο του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή της Ελευσίνος που σταμάτησε την γιγαντιαία επένδυση της BSH, επικαλούμενος δήθεν περιβαλλοντικούς λόγους κι αναγκάζοντας την εταιρεία να μεταφέρει το εργοστάσιό της στην Πολωνία. Και στη συνέχεια, όταν επί υπουργού Ανάπτυξης, κυρίου Γιώργου Σταθάκη, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε να κάνει συμφωνία με την εταιρία για την αποχώρησή της από την Ελλάδα.

Επί ΣΥΡΙΖΑ συμφωνήθηκε το οριστικό κλείσιμο του εργοστασίου PITSOS τον Μάρτιο του 2021. Και η εταιρεία από το 2017 μείωνε διαρκώς το προσωπικό της και μετέφερε δραστηριότητες στην Τουρκία υλοποιώντας τη συμφωνία που συνομολόγησε με την Κυβέρνηση του κυρίου Τσίπρα.

Όταν αναλάβαμε εμείς την διακυβέρνηση της χώρας, αναλάβαμε αμέσως πρωτοβουλία για να δούμε αν μπορούμε να αντιστρέψουμε αυτή την απόφαση.

Η γερμανική πλευρά διαρκώς επικαλείτο τη συμφωνία που είχε με την προηγούμενη Κυβέρνηση και την αδυναμία της πλέον, μετά από τόσες αποχωρήσεις εργαζομένων και την αποεπένδυση, να αντιστρέψει αυτήν την απόφασή της.

Στην πορεία αναζητήσαμε και βρήκαμε επενδυτή που ενδιαφερόταν να συνεχίσει τη γραμμή παραγωγής στην Ελλάδα και διαδραματίσαμε μεσολαβητικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις οι οποίες ευτυχώς είχαν αίσιο τέλος με την γερμανική πλευρά να αποδέχεται την πρόταση του Έλληνα επενδυτή, κυρίου Μπακατσέλου της εταιρείας ΠΥΡΑΜΙΣ, να αγοράσει τα μηχανήματα του εργοστασίου και να στήσει νέα γραμμή παραγωγής στην Ελλάδα επαναπροσλαμβάνοντας εργαζομένους του εργοστασίου PITSOS.

Και ενώ θα περίμενε κανείς ο ΣΥΡΙΖΑ να αναγνωρίσει τις προφανείς τεράστιες ευθύνες του για την αποχώρηση αυτής της εταιρείας, τολμούν να κάνουν αυτήν την προκλητική σημερινή δήλωση αντί να αναγνωρίσουν με γενναιοφροσύνη την επιτυχία της Κυβερνήσεως του Κυριάκου Μητσοτάκη που διόρθωσε ένα ακόμα δικό τους λάθος.

Τους αφήνουμε στην κρίση του ελληνικού λαού και των εργαζομένων της PITSOS που ξέρουν πολύ καλά ποια είναι η πραγματικότητα».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Γεωργιάδης: Επί ΣΥΡΙΖΑ συμφωνήθηκε το οριστικό κλείσιμο του εργοστασίου PITSOS"

Πέλλα: Θρίλερ με τον θάνατο 68χρονης – Πέθανε λίγες ώρες μετά το εμβόλιο της Pfizer

Μια 68χρονη γυναίκα στην Πέλλα πέθανε λίγες ώρες μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer με την οικογένειά της να έχει καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου.

Όπως αναφέρει το Mega η 68χρονη έκανε την πρώτη δόση του εμβολίου στις 14 Απριλίου και στις 4 Μαΐου τη δεύτερη, αλλά μετά από λίγες ώρες  άρχισε να νιώθει ζαλάδες και είχε εμετούς, εμφανίζοντας παράλληλα παράλυση στα χέρια και στα πόδια.

Αμεσα μεταφέρθηκε από τα παιδιά της στο νοσοκομείο και οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε βγήκαν καθαρές.

Οι συγγενείς της υποστηρίζουν πως οι γιατροί την καθησύχασαν ότι τα συμπτώματα που είχε ήταν παρενέργειες της δεύτερης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού και της έδωσαν εξιτήριο.

Στη συνέχεια και συγκεκριμένα μετά από λίγες ώρες ανέβασε πάλι πυρετό και πριν φτάσει στο νοσοκομείο είχε χάσει τις αισθήσεις της. Οι γιατροί την διασωλήνωσαν στη ΜΕΘ, αλλά μετά από μισή ώρα πέθανε.

Όπως αναφέρει η οικογένειά της η 68χρονη δεν είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα και ήταν σε άριστη φυσική κατάσταση.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πέλλα: Θρίλερ με τον θάνατο 68χρονης – Πέθανε λίγες ώρες μετά το εμβόλιο της Pfizer"

Κορωνοϊός: Στα 1.428 τα νέα κρούσματα - 51 θάνατοι - 728 διασωληνωμένοι

Τα στοιχεία της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα κατά το τελευταίο 24ωρο ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, περιλαμβάνοντας τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, τους ασθενείς που κατέληξαν και τον αριθμό των διασωληνωμένων.

Συνεχίστηκε η μείωση στον αριθμό των διασωληνωμένων, στους 728, ενώ άλλοι 51 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις επιπλοκές της Covid-19, ανεβάζοντας το σύνολο πάνω από τους 11.000, στους 11.029.

Ο μικρός αριθμός νέων μολύνσεων (1.428) είναι αποτέλεσμα των λίγων τεστ που διενεργήθηκαν. Πιο συγκεκριμένα, έγιναν συνολικά 22.869, εκ των οποίων τα 7.356 ήταν μοριακά και τα υπόλοιπα 15.513 ήταν rapid.

Στην Αττική καταγράφηκαν άλλες 712 μολύνσεις, ενώ στη Θεσσαλονίκη 150. Υψηλό παρέμεινε το νούμερο τόσο στην Αιτωλοακαρνανία, (82), όσο και στη Λάρισα (46) και την Αχαΐα (45).

Πιο αναλυτικά: 

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.428, εκ των οποίων 1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 362.004 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών,  51 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.309 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 51, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.029 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 728 (62.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 83.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.183 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 370 (ημερήσια
μεταβολή -0.27%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 375 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Η γεωγραφική κατανομή των 1.428 κρουσμάτων Covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

64 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

76 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

47 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

105 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

244 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

89 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

85 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

2 κρούσματα στην Π.Ε.Νήσων

150 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

82 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Ανδρου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

11 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Αρτας

45 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

17 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

5 κρούσματα στην Π.Ε Γρεβενών

9 κρούσματα στην Π.Ε Δράμας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

1 κρούσμα στην Π.Ε Ημαθίας

23 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Ικαρίας

24 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

5 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας

11 κρούσματα στην Π.Ε Καλύμνου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

2 κρούσματα στην Π.Ε Καστοριάς

10 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

5 κρούσματα στην Π.Ε Κιλκίς

19 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

10 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

46 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

3 κρούσματα στην Π.Ε.Λασιθίου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας

30 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου

9 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

8 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

3 κρούσματα στην Π.Ε Ροδόπης

8 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

1 κρούσμα στην Π.Ε Σάμου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σύρου

21 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

32 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

1 κρούσμα στην Π.Ε.Φωκίδας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

9 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

Tέλος, 23 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 1.428 τα νέα κρούσματα - 51 θάνατοι - 728 διασωληνωμένοι"

Χανιά: Στον Άρειο Πάγο προσφεύγουν οι συγγενείς ηλικιωμένων – Σωρεία οι παραβάσεις στο γηροκομείο

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι καταγγελίες για το γηροκομείο στα Χανιά όπου δεκάδες ηλικιωμένοι έχουν χάσει τη ζωή τους με αιτία την καρδιακή ανακοπή. Μάλιστα οι οικογένειες των ηλικιωμένων προσφεύγουν στον Αρειο Πάγο. 

Νέες μαρτυρίες κάνουν λόγο για οικονομική εκμετάλλευση και εξαπάτηση των τροφίμων, αλλά και των συγγενών τους.

Συγκλονίζει με τα όσα λέει γιος ηλικιωμένου που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή μετά από τέσσερις μήνες φιλοξενίας στον οίκο ευγηρίας από ανακοπή καρδιάς. Ο ίδιος ζει στο εξωτερικό και αναμένεται να καταθέσει στις αρμόδιες προξενικές αρχές. «Το να κακοποιείς την τρίτη ηλικία είναι σαν να κακοποιείς παιδιά. Ζητούσαν χρήματα για φάρμακα. 100, 75 και 150 ευρώ… Αλλά τότε δεν ήξερα ότι θα θεωρούσαν το βιβλιάριο του πατέρα μου και τα πλήρωνα. Το θεωρούσα φυσιολογικό. Έπρεπε να είχε κλείσει το γηροκομείο… Τέρμα», ήταν τα λόγια του μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Η μονάδα από το 2009 ως και τα τέλη του 2011 φέρεται να λειτουργούσε χωρίς άδεια. Και έκτοτε με μια άδεια φιλοξενίας μόλις 16 ατόμων όταν ο τελευταίος έλεγχος εντόπισε στους χώρους του γηροκομείου 55 ηλικιωμένους

Σύμφωνα με αυτοψία στους χώρους του γηροκομείου και οι ελεγκτές βρήκαν σοβαρές πολεοδομικές και υγειονομικές  παραβάσεις αν και από το 2010 η τότε νομαρχία είχε διατάξει να σφραγιστεί η δομή, αυτή συνέχιζε κανονικά την λειτουργία της.

Η δικηγόρος που εκπροσωπεί κάποιες από τις οικογένειες που έχουν προβεί σε καταγγελίες για τη δομή έχει υποβάλει αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την μέχρι τώρα στάση της Περιφέρειας Κρήτης για το θέμα και της Αντιπεριφέρειας Χανίων που είναι οι αρμόδιες εποπτεύουσες αρχές για την λειτουργία του γηροκομείου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Χανιά: Στον Άρειο Πάγο προσφεύγουν οι συγγενείς ηλικιωμένων – Σωρεία οι παραβάσεις στο γηροκομείο"

Self test και σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία

Self tests πρέπει να κάνουν και τα μικρά παιδιά που πάνε στο νηπιαγωγείο και στον παιδικό σταθμό, σύμφωνα με όσα δήλωσε η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως στον ΑΝΤ1. Η Υπουργός μίλησε στην τηλεόραση με αφορμή το αυριανό άνοιγμα των σχολείων.

Η κ. Κεραμέως τόνισε σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 πως «αύριο είναι το επόμενο βήμα για την επαναφορά στην πραγματικότητα. Αύριο ξεκινάμε εκ νέου με δύο πρόσθετα «εργαλεία»: το κομμάτι των εμβολιασμών και τα self test, που από αύριο το πρωί αξιοποιείται και σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια».

«Τελείως μεμονωμένες περιπτώσεις», είναι οι εκπαιδευτικοί που αρνούνται να κάνουν τα self test από όταν άνοιξαν τα Λύκεια, «όπως συνέβη στην αρχή και με τις μάσκες, που όμως πλέον όλοι δέχονται ότι αποτελούν βασικό όπλο για την μη διασπορά του κορονοϊού. Τα self test είναι ένα πολύτιμο εργαλείο, καθώς στα Λύκεια βρέθηκαν τις πρώτες ημέρες 600 φορείς του ιού που ήταν κυρίως ασυμπτωματικοί και θα μπορούσαν να μεταδώσουν τον κορονοϊό».

Για τα Λύκεια στα οποία ελήφθησαν μέτρα λόγω κρουσμάτων, η Νίκη Κεραμέως ανέφερε ότι «όταν λειτούργησαν τα Λύκεια, ήταν περίπου 1,% των τμημάτων που λειτουργούσαν, εκείνα στα οποία χρειάστηκε να ληφθούν μέτρα, λόγω της ύπαρξης κρούσματος», τονίζοντας πως δεν υπήρξε σημαντική συμβολή από το άνοιγμα των λυκείων στην διασπορά του κορονοϊού.

«Το self test θα γίνεται και στα παιδιά που πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς, καθώς το δείγμα παίρνεται από την μύτη και επομένως με την βοήθεια του γονέα είναι εύκολο να γίνει σε όλα τα παιδιά», διευκρίνισε.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Self test και σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία"

Καιρός αύριο: Η πρόγνωση για τη Δευτέρα

Διαβάστε πώς θα είναι ο καιρός αύριο, Δευτέρα 10 Μαΐου 2021, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 και

τοπικά 8 μποφόρ, με εξασθένηση από το βράδυ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Καιρός αύριο: Η πρόγνωση για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά της Ηπείρου τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Από το μεσημέρι θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά και τα νότια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Βορείων διευθύνσεων 5 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Η πρόγνωση για τη Δευτέρα"

Συναγερμός στο Μεσολόγγι: Θετικά τα μισά τεστ που έγιναν το τελευταίο 24ωρο - Κλειστά όλα τα σχολεία

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στο Μεσολόγγι, με τη διασπορά του κορωνοϊού να είναι ανεξέλεγκτη και τα κρούσματα να έχουν πενταπλασιαστεί σε μικρό χρονικό διάστημα.

«Υπήρξε συνωστισμός το Πάσχα και σε μπαρ και σε μαγαζιά και σε εκκλησίες» αναφέρει κάτοικος. Στο νοσοκομείο του Μεσολογγίου έγιναν χθες έξι εισαγωγές περιστατικών κορωνοϊού. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη.

«Τα μισά σχεδόν pcr που έχουν σταλεί σε Αθήνα και Πάτρα μέχρι στιγμής, σήμερα, έχουν βρεθεί θετικά. Έχουμε φτάσει σε σημείο να κάνουμε 10πλάσια τεστ σε ότι κάναμε πριν 15, 20 μέρες. Ο αριθμός των θετικών έχει αυξηθεί σε ένα βαθμό που αν δεν προσέξουμε τώρα, θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες περισσότερο» αναφέρει ο Γιώργος Στεφανάτος, οδηγός ΕΟΔΥ, στον ΣΚΑΙ.

Λόγω του αυξημένου αριθμού ενεργών κρουσμάτων, με απόφαση της δημοτικής αρχής,  όλα τα σχολεία στο Μεσολόγγι, θα παραμείνουν κλειστά έως την Τετάρτη. «Για τρεις μέρες να μην ανοίξουν τα σχολεία για να γίνει επανεξέταση και έχουμε καλύτερη εικόνα» δήλωσε ο Κώστας Λυρός, Δήμαρχος Μεσολογγίου. «Αρκετοί εκπαιδευτικοί και μαθητές από το δήμο Μεσολογγίου είναι θετικοί και επίσης αρκετοί βρίσκονται σε καραντίνα γιατί ήρθαν σε επαφή με κρούσμα.

Υπάρχουν σχολικές μονάδες που οι καθαρίστριες νοσούν και υπάρχει και πρόβλημα καθαριότητας» αναφέρει ο Αναστάσιος Σκαρμούτσος, Εκπρόσωπος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσολογγίου.

«Στην εκπαιδευτική κοινότητα θρηνούμε δύο θύματα στην περιοχή μας και μάλιστα είναι μια τραγική κατάσταση γιατί ήταν πολύτεκνοι, ήταν ένα ζευγάρι και αφήνουν πίσω τους  παιδιά. Καταλαβαίνετε ότι εμάς μας άφησε έντονα τα σημάδια της η πανδημία» επισημαίνει o Πρόεδρος Ά ΕΛΜΕ Μεσολογγίου Κωνσταντίνος Κατσαρός Τρείς είναι οι καθοριστικοί παράγοντες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αύξηση των κρουσμάτων σε Αιτωλικό και Μεσολόγγι Αιτωλοακαρνανίας.

Ο πρώτος ήταν κάποια υπαίθρια κορωνοπάρτι που έλαβαν χώρα το προηγούμενο διάστημα με την συμμετοχή δεκάδων νεαρών, ένας δεύτερος είναι οι αρνητές του κορωνοϊού, οι οποίοι δεν τηρούσαν κανένα μέτρο προφύλαξης και φυσικά δεν προχώρησαν σε εμβολιασμό. 

Ένας τρίτος παράγοντας ήταν ότι κάποιοι ιερείς σε ναούς τη περιοχής ζητούσαν από τους πιστούς να μην φορούν μάσκες ενώ μπαίνουν στις εκκλησίες.  «Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί ιερείς σήμερα είναι θετικοί, πολλοί άνθρωποι του περιβάλλοντος είναι θετικοί και από τα στοιχεία τα δεδομένα όλοι γύρω από αυτό το χώρο είναι πάρα πολλοί θετικοί στην πανδημία» σχολιάζει ο Αναπληρωτής Διοικητής Γ.Ν. Αιτωλοακαρνανίας, Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

«Ήταν φουλ οι εκκλησίες, γεμάτες. Ερχόταν ο κόσμος μέχρι εδώ με τη μάσκα και ύστερα την πετάγανε» περιγράφει κάτοικος.

Οι εικόνες συνωστισμού σε εκκλησίες συνεχίζονται να καταγράφονται σε όλη τη χώρα και μετά το Πάσχα. 

Στο Χορτιάτη Θεσσαλονίκης δεκάδες άτομα χωρίς να τηρούν τα προβλεπόμενα μέτρα, στριμώχτηκαν στο προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου, για να παρευρεθούν στην κηδεία ιερέα που έχασε τη ζωή του από κορωνοϊό.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Συναγερμός στο Μεσολόγγι: Θετικά τα μισά τεστ που έγιναν το τελευταίο 24ωρο - Κλειστά όλα τα σχολεία"

Κορονοϊο... αστυνομία στο βαθύ κόκκινο!

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της διατήρησης της Λέσβου στις «βαθύ κόκκινες» περιοχές από υγειονομικής πλευράς λόγω των κρουσμάτων κορονοιού και την ανακοίνωσης άλλων 18 κρουσμάτων της νόσου στο νησί και ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφέ μπαρ) άνοιγε τοις πύλες του στο κέντρο της Καλλονής. Βγάζοντας τη γλώσσα σε νόμους και ΚΥΑ και Χαρδαλιά, και Υπουργείο υγείας και λοιμωξιολόγους και προπάντων στο εδρεύον κάπου 300 μέτρα παραπέρα Αστυνομικό Τμήμα αλλά και την ηγεσία του στη Μυτιλήνη. Του οποίου τα στελέχη δεν είδαν και δεν άκουσαν τίποτα απολύτως.


Παρόντες στο πολυδιαφημισμένο από μέρες με αφίσες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «opening» και πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί και άλλοι παράγοντες μεταξύ των οποίων και υγειονομικός! Έχοντες κατά τα άλλα κατά καιρούς ορκιστεί ως και «πίστη στο Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους». Κάποιοι από αυτούς τόσο σίγουροι για το καθεστώς ανομίας που πλέον έχει επιβληθεί στο νησί έσπευσαν θρασύτατα να φωτογραφηθούν και να δημοσιοποιήσουν οι ίδιοι τις φωτογραφίες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Την ίδια ώρα στο υπόλοιπο νησί αλλά προπάντων στη χειμαζόμενη επιχειρηματικά Μυτιλήνη τα μέτρα πρόληψης εφαρμόζονται, τα μαγαζιά κλείνουν από τις 11, οι μουσικές δεν παίζουν ούτε χαμηλά.

Προφανώς στο χώρο του συγκεκριμένου καφέ μπαρ που άνοιξε χθες το βράδυ τις πύλες του στην Καλλονή ο κορονοϊός δεν πλησιάζει. Όπως και η Αστυνομία!

stonisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊο... αστυνομία στο βαθύ κόκκινο!"

Ο Δήμος Μαραθώνα και 50 φορείς προσέφυγαν στο ΣτΕ για τον ΧΥΤΑ στο Γραμματικό

Σε θέση μάχης βρίσκονται και πάλι οι κάτοικοι της Βορειοανατολικής Αττικής για την κατασκευή Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων - ΕΔΑ (ΧΥΤΑ) στην περιοχή του Γραμματικού, που θα επεξεργάζεται 80.000 τόνους απορριμμάτων τον χρόνο. Η υλοποίησης της ΕΔΑ έχει ξεκινήσει θεωρητικά από το 2003 και τώρα επανεκκινήθηκε η διαδικασία κατασκευής της, με αποτέλεσμα να αναζωπυρωθούν οι τοπικές αντιδράσεις.

Στα 18 αυτά χρόνια, δηλαδή από την πρώτη υπουργική απόφαση για την κατασκευή της ΕΔΑ μέχρι σήμερα, που ξεκίνησε η διαδικασία επιλογής αναδόχου του έργου, είναι αμέτρητες οι συμπλοκές αστυνομικών δυνάμεων με κατοίκους του Γραμματικού και των πέριξ περιοχών που αντιδρούν στην κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων και Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων. Οι δρόμοι γύρω από το επίμαχο έργο είχαν αποκλειστεί από απορριμματοφόρα οχήματα των δήμων, έτσι ώστε να μην είναι προσβάσιμη η περιοχή, ενώ το κυνηγητών πολιτών και αστυνομικών είχε επεκταθεί και στα χωράφια. Παράλληλα, δεν είναι λίγες και οι αποφάσεις που έχει εκδώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για το θέμα της καταλληλότητας του χώρου που έχει επιλεγεί και τη συμβατότητά του με την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία.

1388686
Τα τελευταία 18 χρόνια, από την πρώτη υπουργική απόφαση για την κατασκευή της ΕΔΑ μέχρι σήμερα, που ξεκίνησε η διαδικασία επιλογής αναδόχου του έργου, είναι αμέτρητες οι συμπλοκές αστυνομικών δυνάμεων με κατοίκους των πέριξ περιοχών που αντιδρούν στην κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων

Στο πλαίσιο του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης στερεών αποβλήτων, το 2003 εγκρίθηκαν αρχικά οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή της επίμαχης μονάδας στη θέση Μαύρο Βουνό Γραμματικού (σε έκταση 520 στρεμμάτων), οι οποίοι ανανεώθηκαν το 2009. Στη συνέχεια οι περιβαλλοντικοί όροι τροποποιηθήκαν και ανανεώθηκαν εκ νέου το 2015 και στην εκπνοή του 2019 επικαιροποιήθηκαν. Τον περασμένο Φεβρουάριο από τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) προκηρύχθηκε η διαδικασία επιλογής αναδόχου του επίμαχου έργου, εκτιμώμενης αξίας 112.139.753 ευρώ, πλέον ΦΠΑ. Πάντως, διευκρινίζεται ότι ο ΧΥΤΑ ήδη έχει κατασκευαστεί στην επίμαχη περιοχή.

Μέσα λοιπόν σε αυτό το αρνητικό κλίμα, που και πάλι έχει δημιουργηθεί στη Βορειοανατολική Αττική, ο Δήμος Μαραθώνα και 50 τοπικοί φορείς (περιβαλλοντικοί, πολιτιστικοί, εξωραϊστικοί, λαογραφικοί, αθλητικοί σύλλογοι, σύλλογοι γυναικών και γονέων, ναυτικοί όμιλοι κ.λπ.) από Μαραθώνα, Νέα Μάκρη, Ραφήνα, Πικέρμι, Νέο Βουτζά, Γραμματικό, Ωρωπό, Μάτι, Βαρνάβα, Κάλαμο και Αγίους Αποστόλους προσέφυγαν στο ΣτΕ.

Οι 50 συν ένας φορείς ζητούν από τους συμβούλους Επικρατείας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία η διακήρυξη επιλογής αναδόχου του έργου, στην οποία έχει ενσωματωθεί η Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ), που όμως εκδόθηκε κατά παράβαση των νομοθετικών κανόνων περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων, σύμφωνα με τους προσφεύγοντες.

Αναλυτικότερα, υποστηρίζουν ότι η διακήρυξη επιλογής αναδόχου εκδόθηκε κατά παράβαση: 1) του νόμου 4014/2011 και της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, καθώς η ΑΕΠΟ δεν συμπεριέλαβε ειδική μελέτη οικολογικής αξιολόγησης, παρά τη χωροθέτηση του έργου σε περιοχή η οποία από το 2017 έχει ενταχθεί στον εθνικό κατάλογο προστατευομένων περιοχών Natura 2000 και 2) στηρίχτηκε σε ανεπίκαιρη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων παρά τη συνταγματική πρόβλεψη για την προστασία του περιβάλλοντος. Ακόμη, ήταν μη νόμιμη η ανανέωση της ΑΕΠΟ που έγινε το 2015 και εκδόθηκε κατά «πλάνη περί τα πράγματα», καθώς υπάρχουν δύο ρέματα στην περιοχή που θα υλοποιηθεί το έργο.

2086944
Ολα αυτά τα τελευταία χρόνια που έχει αποφασιστεί η κατασκευή μονάδας αποβλήτων στον Γραμματικό, διίστανται οι γνώμες των αρμοδίων κρατικών φορέων ως προς την ύπαρξη ή μη των δύο ρεμάτων τα οποία διέρχονται από την επίμαχη έκταση και εκβάλλουν στις παραλίες του Ευβοϊκού κόλπου

Πέραν όλων αυτών, υποστηρίζουν ότι η προγραμματισμένη κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων και Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων συνιστά επέμβαση μεγάλης κλίμακας, η οποία «ξεπερνά τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής, δηλαδή θα προκαλέσει σημαντική και ανεπανόρθωτη οικολογική υποβάθμιση της περιοχής». Να σημειωθεί ότι όλα αυτά τα τελευταία χρόνια που έχει αποφασιστεί η κατασκευή μονάδας αποβλήτων στον Γραμματικό, διίστανται οι γνώμες των αρμοδίων κρατικών φορέων (Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, Ειδική Γραμματεία Υδάτων, Διεύθυνση Ελέγχου Κατασκευής Εργων Περιφέρειας Αττικής, ΙΓΜΕ, κ.λπ.) ως προς την ύπαρξη ή μη των δύο ρεμάτων τα οποία διέρχονται από την επίμαχη έκταση και εκβάλλουν στις παραλίες του Σεσίου (Ευβοϊκός κόλπος).

Ετσι, ως προς το πλαίσιο των διαφωνιών αναφορικά με την ύπαρξη ρεμάτων, οι φορείς επισημαίνουν ότι, σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 24 του Συντάγματος, η εκτέλεση τεχνικών έργων κοντά σε ρέματα, επιτρέπεται μόνο υπό την προϋπόθεση ότι «διασφαλίζεται η ανεμπόδιστη επιτέλεση της φυσικής λειτουργίας τους και δεν επιτρέπεται η αλλοίωση της φυσικής κατάστασης των ρεμάτων, η επίχωση ή κάλυψη της κοίτης τους».

Ωστόσο, σύμφωνα με τις αιτήσεις, παραβιάζονται η Συνθήκη Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΣΛΕΕ) στο σκέλος εκείνο που προβλέπει την υψηλού επιπέδου προστασία του περιβάλλοντος και οι ευρωπαϊκές οδηγίες: 1) 92/43/ΕΟΚ που προστατεύει τη διατήρηση των φυσικών οικότοπων και ειδικά αυτών που είναι ενταγμένων στο πανευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο Natura 2000 και 2) 2000/60/ΕΟΚ για την προστασία των ρεμάτων. Παράλληλα, σημειώνουν ότι δεν έχει γίνει οι οριοθετήσει των ρεμάτων, όπως επιβάλλει η νομοθεσία και η νομολογία του ΣτΕ.

Επιπλέον, η διακήρυξη είναι αντίθετη στις διατάξεις του νόμου περί περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων (ν. 2014/2011), καθώς έως σήμερα δεν έχει εκπονηθεί η προβλεπόμενη ειδική μελέτη οικολογικής αξιοποίησης, προκειμένου να υπάρχει εκτίμηση των επιπτώσεων του όλου έργου που πρόκειται να κατασκευαστεί στην ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της θαλάσσιας περιοχής του Νότιου Ευβοϊκού, του Εθνικού Πάρκου Σχοινιά -Μαραθώνα και του υγρότοπου του Σχοινιά.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ο Δήμος Μαραθώνα και 50 φορείς προσέφυγαν στο ΣτΕ για τον ΧΥΤΑ στο Γραμματικό "

Πάτρα: Υπαίθριο κορονοπάρτι πάλι στην οδό Παντανάσσης - Η μουσική ακουγόταν σ όλη την πόλη! Άυπνοι οι κάτοικοι του κέντρου -ΒΙΝΤΕΟ

Κορονοπάρτι πάλι ... στο κέντρο της Πάτρας!

Και μάλιστα επικράτησε το αδιαχώρητο!

Όλα έγιναν το βράδυ του Σαββάτου στην πλατεία της Παντάνασσας σε ένα από τα νέα "στέκια" υπαίθριας συγκέντρωσης. 

Η μουσική έπαιζε, μάστλια, απο μεγάφωνα αυτοκινήτου!

Όλοι οι κάτοικοι της περιοχής στο πόδι για μια ακόμη φορά, μέχρι τις πρωτες πρωινές ώρες ενώ ο ήχος έφτανε μέχρι τη Γούναρη!

Ανάλογες εικόνες στην περιοχή είχαν καταγραφεί και ένα 24ωρο νωρίτερα. Τα σκαλιά της εκκλησίας αλλά και η πλατεία γέμισαν ασφυκτικά με περισσότερα από 1.500 άτομα μετά το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης στις 23.00 το βράδυ της Παρασκευής.

tempo24 

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Υπαίθριο κορονοπάρτι πάλι στην οδό Παντανάσσης - Η μουσική ακουγόταν σ όλη την πόλη! Άυπνοι οι κάτοικοι του κέντρου -ΒΙΝΤΕΟ"

Κορωνοϊός: Τέλος το εμβόλιο της AstraZeneca - Η Κομισιόν δεν ανανεώνει την παραγγελία μετά τον Ιούνιο

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν δήλωσε σήμερα στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό France Inter ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ανανέωσε την παραγγελία της για τα εμβόλια της AstraZeneca κατά της COVID-19 για μετά τον Ιούνιο.

«Δεν ανανεώσαμε την παραγγελία για μετά τον Ιούνιο. Θα δούμε τι θα γίνει στη συνέχεια» είπε χαρακτηριστικά ο Μπρετόν.

Σημειώνεται πως ο Μπρετόν ηγείται από τον Φεβρουάριο ενός ειδικού εκτελεστικού τμήματος της Κομισιόν, που είναι υπεύθυνο για την ενίσχυση της παραγωγής εμβολίων στην ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον προηγούμενο μήνα ενεργοποίησε νομικές ενέργειες κατά της AstraZeneca για τη μη τήρηση του συμβολαίου της, αναφορικά με την παράδοση των εμβολίων της κατά της COVID-19, αλλά και για την απουσία ενός «αξιόπιστου» σχεδίου από την εταιρία, για τη διασφάλιση της εμπρόθεσμης παράδοσης των εμβολίων.

Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει εκπρόσωπος του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ στα τέλη Απριλίου, «η εταιρεία δεν ήταν σε θέση να καταλήξει σε μια αξιόπιστη στρατηγική για να εξασφαλίσει την έγκαιρη χορήγηση εμβολίων». Αρμόδια να κρίνουν, σύμφωνα με το συμβόλαιο ανάμεσα στην Κομισιόν και την φαρμακευτική, είναι δικαστήρια του Βελγίου.

Οι δύο ακροάσεις που θα πραγματοποιηθούν για την υπόθεση είναι δημόσιες, ενώ η προσφυγή εξετάζεται βάσει μιας έκτακτης διαδικασίας, κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να ολοκληρωθεί μέσα σε μερικές εβδομάδες,  όπως είχε ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την Επίτροπο Υγείας και Ασφαλείας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, η απόφαση για την εκκίνηση νομικής διαδικασίας κατά της φαρμακευτικής ελήφθη σε συνεννόηση με τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

Σχοινάς: Μόνο εμβόλια mRNA από τον Σεπτέμβριο

Αλλαγές στον σχεδιασμό του εμβολιαστικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχε προαναγγείλει πριν μερικές ημέρες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, «φωτογραφίζοντας» τις εξελίξεις με την AstraZeneca.

Ο κ. Σχοινάς είχε τονίσει ότι η δεύτερη φάση του εμβολιαστικού προγράμματος, από το φθινόπωρο, θα αφορά μόνο εμβόλια της τεχνολογίας mRNA που καλύπτουν και τις μεταλλάξεις, τα οποία θα παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα, σημείωσε, de facto, οδεύουμε σε διαπραγμάτευση μόνο με την κοινοπραξία Pfizer/BioNTech

Ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι αυτά τα εμβόλια θα είναι έτοιμα πριν το τέλος του έτους, μιλώντας για 900 εκατ. δόσεις το 2022 και 900 εκατ. δόσεις το 2023 (η συγκεκριμένη συμφωνία επικυρώθηκε χθες από την Κομισιόν).

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Τέλος το εμβόλιο της AstraZeneca - Η Κομισιόν δεν ανανεώνει την παραγγελία μετά τον Ιούνιο"

Ευκαρπία: Aγνωστοι βανδάλισαν τα νεκροταφεία (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Στόχος αγνώστων βανδάλων έγιναν τα ξημερώματα του Σαββάτου τα νεκροταφεία στην Ευκαρπία.

Το περιστατικό έγινε αντιληπτό του Σαββάτου από συγγενείς που επισκέφθηκαν τα νεκροταφεία στην Ευκαρπία.

Οι βάνδαλοι φαίνεται πως έβαλαν στο στόχαστρο τα μεταλλικά αντικείμενα, όπως σταυρούς και καντήλια.

Στο σημείο κλήθηκε και η Αστυνομία που προχώρησε στην εξέταση των στοιχείων.

Παράλληλα, ο δήμος Παύλου Μελά προτίθεται να λάβει μέτρα για καλύτερη ασφάλεια στο χώρο΄. 

νεκροταφεία Ευκαρπίας Ευκαρπία

νεκροταφεία Ευκαρπίας

νεκροταφεία Ευκαρπίας

νεκροταφεία Ευκαρπίας

νεκροταφεία Ευκαρπίας

 thes

Διαβάστε Περισσότερα » " Ευκαρπία: Aγνωστοι βανδάλισαν τα νεκροταφεία (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)"

Τραγικές καταστάσεις με τα νυχτερινά πάρτι σε πλατεία στα Χανιά (φωτό)

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται τα πάρτι στην πλατεία της Σπλάντζιας στα Χανιά και η κατάσταση έχει ξεφύγει, όπως αναφέρουν οι κάτοικοι της περιοχής. 

Χθες το βράδυ, μετά τον χαμό της περασμένης Τετάρτης, η πλατεία λίγο μετά τις 11 γέμισε από κόσμο, ενώ η μουσική, όπως μας αναφέρουν οι κάτοικοι στις καταγγελίες τους, ήταν τόσο δυνατά που δεν μπορούσαν να κοιμηθούν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. 

«Μπορεί να ήταν και 1000 άτομα», μας αναφέρει μια κυρία σε μήνυμα της,  «κυκλοφορούν παντού στα στενά, κάνουν χρήση ναρκωτικών, πίνουν, κάνουν σεξ όπου βρουν, κάνουν την ανάγκη τους στις αυλές και τις πόρτες μας, δε κοιμάται άνθρωπος».

Οι επιχειρηματίες της περιοχής έχουν επίσης αγανακτήσει, αφού όπως αναφέρουν ξενυχτάνε μέσα στα μαγαζιά τους, προκειμένου να τα προστατέψουν, αλλά παρόλα αυτά έγιναν ζημιές, όπως θα δείτε στις φωτογραφίες. Μάλιστα τα παράπονα είναι έντονα και για το Δήμο Χανίων, αφού η περιοχή το πρωί θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο και αναγκάζονται να καθαρίζουν οι ίδιοι την περιοχή τα ξημερώματα που ανοίγουν τα μαγαζιά τους και πολύ μετά περνάει το συνεργείο που κάνει σάρωση στους δρόμους, το οποίο βέβαια δεν επαρκεί. 

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι κάτοικοι κάλεσαν πολλές φορές στην Αστυνομία, ωστόσο όμως ποτέ δεν εμφανίστηκε κάποιο περιπολικό στην περιοχή. 

«Θα πάρουμε το νόμο στα χέρια μας», μας λέει ένας άλλος κάτοικος της περιοχής, «τους φωνάζαμε να φύγουν από τις αυλές μας και μας βρίζουν, θα βρεθεί ένας θερμοκέφαλος και θα γίνει μεγάλη φασαρία» συνεχίζει. 

Πέρα από το θέμα του συνωστισμού, όπου τίθεται σημαντικό θέμα για την δημόσια υγεία με την πανδημία του κορονοϊού, πλέον τίθεται και σοβαρό θέμα τάξης και παραβίασης των ωρών κοινής ησυχίας. 

flashnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τραγικές καταστάσεις με τα νυχτερινά πάρτι σε πλατεία στα Χανιά (φωτό)"

Νοσοκομείο Χαλκίδας: Χαροπαλεύει 50χρονος τραυματιοφορέας με κορονοϊό στη ΜΕΘ - Είχε κάνει την πρώτη δόση εμβολίου της Pfizer

Η κατάσταση του είναι ιδιαίτερα σοβαρή και κρίσιμη. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ και τις μαρτυρίες της οικογένειας του, πριν 12 μέρες περίπου είχε κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer και μετά από λίγες μέρες άρχισε να έχει πυρετό μέχρι που επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας του και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Χαλκίδας όπου νοσηλεύεται μέχρι σήμερα με σοβαρή πνευμονία.

Ο Βασίλης Μαθιουδάκης...
 

«Είχαν βγει θετικοί στον κορονοϊό και άλλοι συνάδελφοι του τραυματιοφορείς που δεν είχαν εμβολιαστεί καθόλου αλλά δεν χρειάστηκε να νοσηλευτούν, αντίθετα ο αδερφός μου που ήταν ο μοναδικός από αυτούς που είχε κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου Pfizer κατέληξε στη ΜΕΘ και είναι σε κρίσιμη κατάσταση.  

Πήγα να τον δω στη ΜΕΘ και είδα άτομα μέσα χωρίς μάσκα. Είδα μέσα μέχρι και παιδίατρο να εξετάζει ασθενείς. 

Έχουμε κάνει αίτημα ως οικογένεια να πάει σε άλλο νοσοκομείο και συγκεκριμένα στο ΚΑΤ.

 Προσεύχομαι κάθε μέρα στον Θεό να τον κάνει καλά...», τόνισε στο EviaZoom.gr η αδερφή του, Κατερίνα Μαθιουδάκη.

Ο Βασίλης Μαθιουδάκης στη ΜΕΘ και σε πρόσφατη φωτογραφία πριν μολυνθεί από τον ιό... 

eviazoom

Διαβάστε Περισσότερα » " Νοσοκομείο Χαλκίδας: Χαροπαλεύει 50χρονος τραυματιοφορέας με κορονοϊό στη ΜΕΘ - Είχε κάνει την πρώτη δόση εμβολίου της Pfizer"

Η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

H παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για σοβαρή νόσηση και θάνατο από COVID-19.

Επιπρόσθετα, κάποιοι επιστήμονες έχουν διατυπώσει από νωρίς την ανησυχία για το αν η παχυσαρκία επηρεάζει και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Δύο ιταλικές μελέτες, που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, καταδεικνύουν ότι η ανησυχία αυτή μπορεί να αποδειχθεί αληθινή.

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής), Ευάγγελος Τέρπος (Καθηγητής Αιματολογίας) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα των μελετών αυτών.

Και οι δύο μελέτες αφορούν σε mRNA εμβόλιο (BioNTech/Pfizer) που έγινε σε υγειονομικούς υπαλλήλους, χωρίς άλλα ιδιαίτερα προβλήματα υγείας, στην Ιταλία. Η χρονολογική απόσταση των δύο δόσεων ήταν 21 ημέρες. Η πρώτη μελέτη συμπεριέλαβε 248 άτομα, των οποίων η ανοσολογική απάντηση αξιολογήθηκε μία εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Κατέδειξε ότι υψηλότερος δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ, BMI) σχετίζεται με ασθενέστερο τίτλο αντισωμάτων ως ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο (BMI <25 vs >25 kg/m2, p<0.0001). Η δεύτερη μελέτη συμπεριέλαβε 86 άτομα, των οποίων η ανοσολογική απάντηση αξιολογήθηκε μία με 4 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Δεν ανέδειξε διαφορές στην ανοσολογική απόκριση ανάλογα με το BMI, κατέδειξε όμως ότι τα άτομα με κεντρική παχυσαρκία (περίμετρο μέσης >88 εκ. για γυναίκες και >102 εκ. για άντρες) παρουσίασαν ασθενέστερο τίτλο αντισωμάτων ως ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο.

Επιπρόσθετα, φάνηκε από τη μελέτη αυτή ότι το κάπνισμα και η υπέρταση συσχετίστηκαν με χαμηλότερους τίτλους αντισωμάτων, εύρημα που αναφέρεται για πρώτη φορά στη βιβλιογραφία.

Οι παρατηρήσεις αυτές, αν και αρχικές, έχουν ιδιαίτερη σημασία. Εφόσον αποδειχθούν και από άλλες μεγαλύτερες μελέτες θα επηρεάσουν τις αποφάσεις των πολιτικών υγείας για τον αποτελεσματικό σχεδιασμό των πιθανών επαναλαμβανόμενων εμβολιασμών.

Ως τότε, μπορούμε να συμβουλεύουμε τους πολίτες για μαζική προσέλευση στην εμβολιαστική διαδικασία, αλλά και για παρεμβάσεις που μειώνουν το σωματικό βάρος.

 aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων"

Φθιώτιδα: «Θερίζει» ζωές ο κορωνοϊός τις τελευταίες ημέρες

Με ένταση που θυμίζει τις εφιαλτικές ημέρες έναρξης του 3ου κύματος στις αρχές Μαρτίου, χτυπά ο κορωνοϊός και πάλι τη Φθιώτιδα.

Μόλις το Σάββατο σημειώναμε ότι φτάσαμε 10 θανάτους μέσα στο Μάιο και πριν ξημερώσει Κυριακή (9/5) στη μακάβρια λίστα προστέθηκαν άλλοι δύο συμπολίτες μας που νοσηλευόντουσαν στην Κλινική Covid στο Πέτρινο κτίριο.

Πρόκειται για έναν 94χρονο Λαμιώτη που είχε πολλά προβλήματα υγείας που κατέληξε το βράδυ και αργότερα τα ξημερώματα κατέληξε και ένας 76χρονος από χωριό του Δομοκού. Ο τελευταίος είχε βρεθεί θετικός κατά την εισαγωγή του στο Νοσοκομείο Λαμίας και μέσα σε λίγες ώρες η κατάστασή του επιδεινώθηκε εξαιτίας των υποκείμενων νοσημάτων.

Με απλά μαθηματικά φτάσαμε τους 12 θανάτους μέσα στο Μάιο και ενώ αρκετοί ακόμη συμπολίτες μας, δυστυχώς, νοσηλεύονται σε άσχημη κατάσταση εξαιτίας του κορωνοϊού.

Πέρα από τα εννέα (9) περιστατικά στη ΜΕΘ Covid όπου βρίσκονται οι ασθενείς με τα πιο σοβαρά συμπτώματα, ήδη στο Πέτρινο κτίριο νοσηλεύονται 47 άτομα, 35 στον κύριο όροφο και 12 στο ισόγειο που σιγά - σιγά γεμίζει!

Η κατάσταση που μας περιέγραφε στο LamiaReport συνοδός στα Επείγοντα το Σάββατο (8/5) αλλά και σύμφωνα με το ρεπορτάζ από την Παρασκευή το απόγευμα, ήταν εφιαλτική. Με ασθενοφόρα, αλλά και με ιδιωτικά αυτοκίνητα κατέφταναν ασθενείς που είχαν συμπτώματα της νόσου και λόγω του πρωτοκόλλου για την ασφαλή διαχείρισή τους, είχαν ακροβολιστεί σε κάθε πιθανό σημείο. Αποτέλεσμα και ο διψήφιος αριθμός εισαγωγών και το σταδιακό γέμισμα της Κλινικής παρά τα εξιτήρια.

Δε χωράει αμφιβολία ότι είναι μακρύς ο δρόμος για την «ελευθερία» και όσο κάποιοι υπό τη δικαιολογία της κούρασης, δεν τηρούν κανέναν μέτρο, απλά παρατείνουν το μαρτύριο! Και το κακό είναι ότι παρατείνουν το μαρτύριο και των υπολοίπων συνανθρώπων τους που τα τηρούν ή είναι επιφορτισμένοι με την περίθαλψη τους σε πιθανή μόλυνση.

Η λύση είναι πολύ συγκεκριμένη, τη στιγμή που ανοίγουν τα πάντα και τα μέτρα προφύλαξης χαλαρώνουν συνεχώς και είναι ο εμβολιασμός.

lamiareport

Διαβάστε Περισσότερα » " Φθιώτιδα: «Θερίζει» ζωές ο κορωνοϊός τις τελευταίες ημέρες "

«Καμπανάκι» ΠΟΥ: Ανθεκτική στα εμβόλια η ινδική μετάλλαξη

Τι αναφέρει η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ

«Η ινδική μετάλλαξη του νέου κορονοϊού είναι πιο μεταδοτική και φαίνεται να είναι ανθεκτική στα εμβόλια, επιδεινώνοντας την έκρηξη της πανδημίας στην Ινδία», προειδοποίησε η δρ. Σούμια Σουαμινάθαν, επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Για πρώτη φορά χθες, Σάββατο, η Ινδία κατέγραψε πάνω από 4.000 νεκρούς εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού σε 24 ώρες και περισσότερες από 400.000 νέες μολύνσεις, αλλά ειδικοί χαρακτηρίζουν αυτούς τους επίσημους απολογισμούς υποτιμημένους.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, η Σουαμινάθαν, μια Ινδή παιδίατρος και ερευνήτρια, δήλωσε ότι η παραλλαγή B.1.617, που οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον Οκτώβριο, είναι αναμφίβολα ένας παράγοντας που επιταχύνει την πανδημία που βρίσκεται εκτός ελέγχου στην δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο.

Αυτή η παραλλαγή θα μπορούσε να ταξινομηθεί από τον ΠΟΥ στη λίστα παραλλαγών που θεωρούνται πιο επικίνδυνες από την αρχική εκδοχή του ιού, λόγω της μεγαλύτερης μεταδοτικότητάς της, της ικανότητάς της να υπερνικήσει τις άμυνες που παρέχει ο εμβολιασμός και λόγω των ποσοστών θνησιμότητας των προσβεβλημένων ασθενών, εκτίμησε η επιστήμονας.

Η παραλλαγή B.1.617 «έχει μεταλλάξεις που αυξάνουν τη μετάδοση και που μπορεί επίσης να την καταστήσουν ανθεκτική σε αντισώματα που έχουν αναπτυχθεί μέσω εμβολιασμού ή φυσικής μόλυνσης», εξήγησε. Ωστόσο, η παραλλαγή από μόνη της δεν μπορεί να κατηγορηθεί για τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων στην Ινδία, η οποία φαίνεται να εφησυχάστηκε πολύ γρήγορα, επιτρέποντας «μαζικές συγκεντρώσεις», σημείωσε.

Σε μια πολυπληθέστατη χώρα όπως η Ινδία, οι μολύνσεις μπορούν να εξαπλώνονται αθόρυβα για μήνες. «Αυτά τα αρχικά σημάδια δεν εντοπίστηκαν έως ότου οι μεταδόσεις έφτασαν σε ένα σημείο όπου η εκτόξευση κρουσμάτων ήταν απότομη». Προς το παρόν, είναι πολύ δύσκολο να καταπολεμήσουμε τον ιό «επειδή η πανδημία πλήττει χιλιάδες ανθρώπους και πολλαπλασιάζεται με ρυθμό που είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει», δήλωσε η δρ Σουαμινάθαν, προειδοποιώντας ότι ο εμβολιασμός από μόνος του δεν θα είναι αρκετός για να ανακτηθεί ο έλεγχος της κατάστασης.

Η Ινδία, ο μεγαλύτερος παραγωγός εμβολίων στον κόσμο, έχει μέχρι στιγμής χορηγήσει δύο δόσεις μόλις στο 2% του πληθυσμού της, που αριθμεί 1,3 δισεκατομμύρια. «Θα χρειαστούν μήνες, αν όχι χρόνια, για να φθάσουμε σε ποσοστό 70 έως 80%» του ανοσοποιημένου πληθυσμού, σύμφωνα με την ερευνήτρια.

Στο εγγύς μέλλον, θα είναι απαραίτητο να βασιστούμε σε κοινωνικά και υγειονομικά μέτρα που έχουν ήδη δοκιμαστεί και αποδειχθεί ότι περιορίζουν την εξάπλωση του ιού, συμπλήρωσε. Και η κλίμακα της επιδημίας στην Ινδία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ακόμη πιο επικίνδυνων νέων παραλλαγών.

«Όσο περισσότερο ο ιός αναπαράγεται, εξαπλώνεται και μεταδίδεται, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος μεταλλάξεων και προσαρμογής», υπογράμμισε η επιστήμονας. «Παραλλαγές που συσσωρεύουν μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων μπορεί τελικά να γίνουν ανθεκτικές στα εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας επί του παρόντος».

«Θα είναι είναι πρόβλημα για ολόκληρο τον κόσμο», κατέληξε.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "«Καμπανάκι» ΠΟΥ: Ανθεκτική στα εμβόλια η ινδική μετάλλαξη"

Φέρμπερ: Να τερματιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία!

Ο Μάρκους Φέρμπερ, ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος» και πρόεδρος στο Ίδρυμα Hanns Seidel, παραχώρησε συνέντευξη στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, όπου και αναφέρθηκε σε μια σειρά ζητημάτων επικαιρότητας, όπως μεταξύ άλλων τα ελληνοτουρκικά.

Ο ίδιος ήταν κατηγορηματικός σε δηλώσεις του λέγοντας ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία πρέπει να τερματιστούν, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε μια διαφορετικού είδους σχέση μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο κ. Φέρμπερ, ο οποίος θα συμμετάσχει στο Delphi Forum που ξεκινά τη Δευτέρα, υπογραμμίζει πως η Ελλάδα αντιμετώπισε την πανδημία «αρκετά αποτελεσματικά» και πως το μεγάλο στοίχημα είναι να αξιοποιήσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης στο έπακρο. Αναφέρει δε πως το σχέδιο ανάκαμψης που έχει καταθέσει η Ελλάδα περιλαμβάνει «έναν φιλόδοξο συνδυασμό μεταρρυθμίσεων και παραγωγικών επενδύσεων που θα μπορούσαν πραγματικά να κάνουν τη διαφορά μακροπρόθεσμα».

Επισημαίνει πως, λόγω της πανδημίας, τα επίπεδα χρέους σε πολλά κράτη-μέλη έχουν φτάσει σε επίπεδο μη βιώσιμο μακροπρόθεσμα και τονίζει πως μια υπεύθυνη πορεία σε πιο βιώσιμα επίπεδα χρέους «μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω ενός συνδυασμού οικονομικής ανάπτυξης και του σωστού βαθμού δημοσιονομικής πειθαρχίας».

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας

Ερωτηθείς για την στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Άγκυρα, υπό το πρίσγμα της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας το τελευταίο έτος, ο ίδιος απάντησε χαρακτηριστικά πως:

«Με την πάροδο των ετών, η Τουρκία έχει πάρει μια ολοένα και πιο επιθετική στάση σε πολλά θέματα, κάτι που είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό. Έχει μετακινηθεί από το ρόλο του αξιόπιστου εταίρου σε αυτόν του ανταγωνιστή της ΕΕ σε πολλούς τομείς. Σύμφωνα με την εμπειρία μου, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με την Τουρκία ότι το είδος της επιθετικότητας που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Ένα λογικό πρώτο βήμα θα ήταν να τερματιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, οι οποίες είναι αδρανείς εδώ και πολύ καιρό. Ίσως μια τέτοια κίνηση μπορέσει να επαναφέρει τη σχέση και να αναπροσαρμόσει τις προσδοκίες και των δύο πλευρών, ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε μια πιο ρεαλιστική σχέση. Αναμφισβήτητα, ως το μεγαλύτερο κράτος μέλος, η Γερμανία πρέπει να λάβει θέση επί του θέματος.

Τέλος, αναφορικά με το προσφυγικό/μεταναστευτικό τονίζει πως η Ελλάδα «έκανε πολύ καλή δουλειά» για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων «παρά τις δύσκολες συνθήκες», ενώ υπενθυμίζει πως «οι μεταναστευτικές ροές δεν θα εξαφανιστούν, αν δεν λύσουμε το υποκείμενο πρόβλημα, το οποίο είναι η πολιτική αστάθεια στην άμεση γεωγραφική μας γειτονιά».

ΑΠΕ – ΜΠΕ/onalert
Διαβάστε Περισσότερα » "Φέρμπερ: Να τερματιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία!"

Διγλωσσία Ερντογάν: Η ΕΕ δεν έχει στρατηγική και όραμα... αλλά εμείς θέλουμε να ενταχθούμε σε αυτή

Μήνυμα για τη «Μέρα της Ευρώπης» (9 Μαΐου) έστειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο οποίο κατηγορεί μεν την Ευρωπαϊκή Ένωση για «δυο μέτρα και δυο σταθμά» κατά της Τουρκίας, ωστόσο προσθέτει πως η χώρα του συνεχίζει τις προσπάθειες ένταξης.

«Το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να γίνει ισχυρός παγκόσμιος παράγοντας είναι η έλλειψη στρατηγικής υπομονής και οράματος», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η ΕΕ χρειάζεται μια νέα θεσμική δομή, ένα νέο όραμα και μια νέα συνολική συζήτηση, κυρίως για την αναθεώρηση των μηχανισμών λήψης αποφάσεων. Είναι προφανές ότι η Ένωση δεν θα είναι σε θέση να διατηρήσει την ισχυρή της ύπαρξη χωρίς την ανάλογη υποστήριξη» συνέχισε.

Και κατέληξε: «Παρά τα δυο μέτρα και δυο σταθμά και τα εμπόδια στα οποία εκτίθεται η Τουρκία, η χώρα μας συνεχίζει την αποφασιστική στάση και τις προσπάθειές της απέναντι στον στρατηγικό της στόχο, την ένταξη στην ΕΕ».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Διγλωσσία Ερντογάν: Η ΕΕ δεν έχει στρατηγική και όραμα... αλλά εμείς θέλουμε να ενταχθούμε σε αυτή"

Κεραμέως: Self test και στα νηπιαγωγεία – Το σχολικό έτος θα ξεκινήσει νωρίτερα

Για την λειτουργία των νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων από το πρωί της Δευτέρας μίλησε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Η κ. Κεραμέως τόνισε σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 πως «αύριο είναι το επόμενο βήμα για την επαναφορά στην πραγματικότητα. Αύριο ξεκινάμε εκ νέου με δύο πρόσθετα «εργαλεία»: το κομμάτι των εμβολιασμών και τα self test, που από αύριο το πρωί αξιοποιείται και σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια».

Αναφορικά με τη λήξη του σχολικού έτους η κ. Κεραμέως ανέφερε πως Γυμνάσια και Λύκεια θα κλείσουν στις 11 Ιουνίου, ενώ νηπιαγωγεία και δημοτικά στις 25 Ιουνίου.

Για την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς η Νίκη Κεραμέως ανέφερε ότι «υπάρχει ένα ενδεχόμενο να ξεκινήσουμε λίγο πιο νωρίς από ότι συνήθως, που είναι γύρω στις 10 Σεπτεμβρίου, αλλά μιλάμε για Σεπτέμβριο και σε καμία περίπτωση για τον Αύγουστο».

«Ο σχεδιασμός για τον Σεπτέμβριο είναι τα σχολεία και τα πανεπιστήμια να λειτουργούν κανονικά, με δια ζώσης εκπαίδευση. Ετοιμάζεται οδικός χάρτης συνολικά για το πλαίσιο των μαθημάτων και των επαναλήψεων που πρέπει να γίνουν, ώστε να είναι ομαλή η μετάβαση από την μία τάξη στην άλλη».

Για τα self test

«Τελείως μεμονωμένες περιπτώσεις», είναι οι εκπαιδευτικοί που αρνούνται να κάνουν τα self test από όταν άνοιξαν τα Λύκεια, «όπως συνέβη στην αρχή και με τις μάσκες, που όμως πλέον όλοι δέχονται ότι αποτελούν βασικό όπλο για την μη διασπορά του κορονοϊού. Τα self test είναι ένα πολύτιμο εργαλείο, καθώς στα Λύκεια βρέθηκαν τις πρώτες ημέρες 600 φορείς του ιού που ήταν κυρίως ασυμπτωματικοί και θα μπορούσαν να μεταδώσουν τον κορονοϊό».

Για τα Λύκεια στα οποία ελήφθησαν μέτρα λόγω κρουσμάτων, η Νίκη Κεραμέως ανέφερε ότι «όταν λειτούργησαν τα Λύκεια, ήταν περίπου 1,% των τμημάτων που λειτουργούσαν, εκείνα στα οποία χρειάστηκε να ληφθούν μέτρα, λόγω της ύπαρξης κρούσματος», τονίζοντας πως δεν υπήρξε σημαντική συμβολή από το άνοιγμα των λυκείων στην διασπορά του κορονοϊού.

«Το self test θα γίνεται και στα παιδιά που πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς, καθώς το δείγμα παίρνεται από την μύτη και επομένως με την βοήθεια του γονέα είναι εύκολο να γίνει σε όλα τα παιδιά», διευκρίνισε.

Για τις πρακτικές ασκήσεις

«Θα ξεκινήσουν από αύριο και οι πρακτικές ασκήσεις φοιτητών που είναι στο τελευταίο έτος ή επί πτυχίω. Το επόμενο βήμα είναι στις 15 Μαΐου και επομένως είμαστε σε μια φάση επαναφοράς στην πραγματικότητα και σιγά-σιγά μπαίνουμε και στα δημόσια ΙΕΚ για τις πρακτικές», είπε η Υπ. Παιδείας απαντώντας σε ερωτήσεις φοιτητών που ήταν καλεσμένοι στην εκπομπή.

Για τις Πανελλαδικές και τον ελάχιστο βαθμό εισαγωγής

«Οι Πανελλαδικές ξεκινούν στις 14 Ιουνίου για τα ΓΕΛ και 15 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ, άρα εντός του χρονοδιαγράμματος και βαίνουν όλα βάσει προγραμματισμού», ενώ θα υπάρξουν και σχετικά πρωτόκολλα σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος κορονοϊού πριν ή εν μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Για την βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, η κ. Κεραμέως είπε ότι «θα έχουμε παρεμβάσεις στις ελάχιστες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις για να μην μπαίνουν φοιτητές με 1 και 2 και 3 σε πανεπιστημιακές σχολές. Γιατί το κάνουμε αυτό; Για να μην κοροϊδεύουμε τους φοιτητές ούτε εκείνους που μπαίνουν σε πανεπιστημιακές σχολές με τέτοιο βαθμό γιατί η συντριπτική πλειονότητα δεν θα τελειώσει τις σχολές, αλλά και να μην κοροϊδεύουμε τους υπόλοιπους φοιτητές στις σχολές αυτές ούτε να κοροϊδεύουμε τους πολίτες που πληρώνουν για να υπάρχει μια παροχή ουσιαστικής εκπαίδευσης. Μας νοιάζει να δίνουμε προοπτικές, διεξόδους, πρακτικές λύσεις, να ανοίγουμε το μέλλον για τα παιδιά».

Σε ότι αφορά την επαναφορά της δια ζώσης εκπαίδευσης, η κ. Κεραμέως είπε ότι έχουν σταλεί οδηγίες σε όλα τα σχολεία προς τους εκπαιδευτικούς και για την ψυχοσυναισθηματική προσέγγιση των παιδιών και για την αναδιάρθρωση της ύλης, λόγω της μακράς περιόδου τηλεκπαίδευσης.

Δημιουργία πειραματικών και πρότυπων σχολείων

Η κ. Κεραέως αποκάλυψε οτι «θα ανακοινώσουμε αυτήν την εβδομάδα περίπου 50 νέα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία σε όλη την χώρα, κυρίως για να καλύψουμε περιοχές που δεν είχαν τέτοια σχολεία, καθώς βοηθούν σημαντικά να αναβαθμίζεται συνολικά η δημόσια εκπαίδευση».

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία

«Ψηφίστηκε από πέρσι τον Ιούνιο να μπει στα σχολεία το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και του σεβασμού στην διαφορετικότητα, μπήκε πιλοτικά από πέρσι και από τον Σεπτέμβριο μπαίνει ως μάθημα σε όλα τα σχολεία της χώρας, στο πλαίσιο των εργαστηρίων».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κεραμέως: Self test και στα νηπιαγωγεία – Το σχολικό έτος θα ξεκινήσει νωρίτερα"

Λήξη συναγερμού: Στον Ινδικό Ωκεανό έπεσε ο κινεζικός πύραυλος

Τα απομεινάρια του μεγαλύτερου πυραύλου της Κίνας έπεσαν τελικά τα ξημερώματα στον Ινδικό Ωκεανό.

Όπως έγινε γνωστό, το μεγαλύτερο μέρος του πυραύλου καταστράφηκε κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα της Γης, όπως μετέδωσαν κινεζικά κρατικά Μέσα Ενημέρωσης.

Τμήματα του πυραύλου «Μεγάλη Πορεία 5Β» εισήλθαν και πάλι στην ατμόσφαιρα στις 10:24 π.μ. ώρα Πεκίνου (05:24 ώρα Ελλάδας) και έπεσαν σε μια τοποθεσία με τις συντεταγμένες γεωγραφικό μήκος 72,47 μοίρες ανατολικά και γεωγραφικό πλάτος 2,65 μοίρες βόρεια, ανακοίνωσε το Κινεζικό Γραφείο Επανδρωμένης Διαστημικής Μηχανικής, σύμφωνα με τα κρατικά κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Οι συντεταγμένες δείχνουν ότι το σημείο πρόσκρουσης βρίσκεται στον ωκεανό κάπου νοτιοδυτικά της Ινδίας και της Σρι Λάνκα. Τα περισσότερα από τα απομεινάρια του πυραύλου κάηκαν κατά την είσοδό τους στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Παρά την έντονη ανησυχία για το που θα έπεφτε ο πύραυλος των 18 τόνων, που είχε βάλει σε τροχιά το πρώτο τμήμα του νέου διαστημικού σταθμού της Κίνας σε τροχιά γύρω από τη Γη στις 29 Απριλίου, αξιωματούχοι στο Πεκίνο είχαν πει ότι ήταν μικρός ο κίνδυνος. Αλλά και η υπηρεσία παρακολούθησης διαστημικών αντικειμένων Space-Track, που χρησιμοποιεί δεδομένα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, επιβεβαίωσε την επανείσοδο του πυρύλου. «Όλοι όσοι παρακολουθούν την επανείσοδο του #LongMarch5B μπορούν να χαλαρώσουν. Ο πύραυλος έπεσε», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter.

Αλλά η ανεξέλεγκτη επανείσοδος στην ατμόσφαιρα ενός τόσο μεγάλου αντικειμένου είχε πυροδοτήσει ανησυχία για πιθανές καταστροφές και θύματα, μολονότι οι πιθανότητες ήταν μικρές από στατιστικής άποψης. Αμερικανικές και Ευρωπαϊκές διαστημικές Αρχές ήταν μεταξύ εκείνων που παρακολουθούσαν την πορεία του πυραύλου και προσπαθούσαν να προσδιορίσουν το πού και πότε θα έπεφτε.

Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία είχε προβλέψει μια «ζώνη κινδύνου» που περιλάμβανε τμήματα της νότιας Ευρώπης στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία, τμήματα της Ασίας νότια της Ιαπωνίας, σχεδόν ολόκληρη την αμερικανική ήπειρο νότια της Νέας Υόρκης και όλη την Αφρική και την Αυστραλία».

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, είχε τονίσει ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δεν σχεδίαζαν να τον καταρρίψουν, αλλά άφησε αιχμές κατά της Κίνας για αμέλεια. Πέρυσι, απομεινάρια ενός άλλου πυραύλου «Μεγάλη Πορεία» είχαν πέσει σε χωριά στην Ακτή του Ελεφαντοστού στην Αφρική προκαλώντας ζημιές, αλλά ευτυχώς όχι θύματα, όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο.

«Μια πτώση στον ωκεανό ήταν πάντα η πιθανότερη στατιστικά», σχολίασε στο Twitter ο αστρονόμος του Χάρβαρντ, Τζόναθαν Μακ Ντάουελ. «Φαίνεται ότι η Κίνα κέρδισε το στοίχημα (εκτός και μάθουμε νέα για συντρίμμια στις Μαλδίβες). Αλλά και πάλι ήταν ριψοκίνδυνο».

Ο Μακ Ντάουελ είχε επισημάνει νωρίτερα την ανάγκη η Κίνα να προχωρήσει σε επανασχεδιασμό του πυραύλου Μεγάλη Πορεία 5Β προκειμένου να αποφευχθούν τέτοια σενάρια μελλοντικά.

Ωστόσο, η κινεζική κυβέρνηση αντεπιτέθηκε στις επικρίσεις για το διαστημικό της πρόγραμμα κάνοντας λόγο για δυτικές «υπερβολές». Η φιλοκυβερνητική Global Times επικαλέστηκε τον Κινέζο ειδικό σε θέματα αεροδιαστημικής, Σονγκ Ζονγκπίνγκ, που έκανε λόγο για «παλιό κόλπο που χρησιμοποιούν εχθρικές δυνάμεις κάθε φορά που παρακολουθούν με νευρικότητα τεχνολογικά επιτεύγματα στην Κίνα».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Λήξη συναγερμού: Στον Ινδικό Ωκεανό έπεσε ο κινεζικός πύραυλος"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news