facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 27 Μαΐου 2022

Ρωσία: Επιπλέον 1 τρισ. ρούβλια από τις εξαγωγές υδρογονανθράκων φέτος

Η Ρωσία αναμένεται ότι θα εισπράξει επιπλέον 1 τρισεκατομμύριο ρούβλια (13,7 δισεκ. ευρώ) από τις εξαγωγές υδρογονανθράκων το 2022 και ένα μέρος του ποσού αυτού μπορεί να δαπανηθεί για τη χρηματοδότηση της στρατιωτικής επιχείρησής της στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ.

«Υπολογίζουμε ότι τα πρόσθετα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι και το 1 τρισεκ. ρούβλια, σύμφωνα με τις προβλέψεις μας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης», είπε ο Σιλουάνοφ σε συνέντευξη που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

«Στο παρελθόν βάζαμε ένα μέρος των χρημάτων που προέρχονται από το πετρέλαιο και το αέριο στα αποθεματικά μας αλλά φέτος θα δαπανηθούν όλα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Σιλουάνοφ, τα χρήματα αυτά τα δοθούν για την πληρωμή των συντάξεων, τη στήριξη οικογενειών με παιδιά και «τη διεξαγωγή της ειδικής επιχείρησης» στην Ουκρανία. «Έχουμε τους πόρους», διαβεβαίωσε.

Η Ρωσία εισπράττει ποσά ρεκόρ από τις εξαγωγές υδρογονανθράκων, κυρίως επειδή οι τιμές έχουν εκτοξευτεί. Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθούν να περιορίσουν την εξάρτησή τους από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες αλλά δεν έχουν συμφωνήσει μέχρι στιγμής να διακόψουν σταδιακά την αγορά ρωσικού πετρελαίου, κυρίως λόγω της άρνησης της Ουγγαρία.

ΑΜΠΕ/naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσία: Επιπλέον 1 τρισ. ρούβλια από τις εξαγωγές υδρογονανθράκων φέτος "

Καιρός αύριο: Παραμένει η ζέστη – Αναλυτική πρόγνωση

Παραμένει ζεστός ο καιρός αύριο Σάββατο (28.05.2022) με την θερμοκρασία σε αρκετές περιοχές να φτάνει τους 36 βαθμούς Κελσίου.

Γενικά αίθριος αναμένεται ο καιρός με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες αρχικά στα δυτικά και τα βόρεια και από το μεσημέρι στα υπόλοιπα ηπειρωτικά. Τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις απογευματινές ώρες στη Μακεδονία και τη Θράκη, κυρίως στα ορεινά και πιθανώς στα ορεινά της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και στα δυτικά θα πνέουν νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 32 με 33 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 34 με 36 και στη νησιωτική χώρα τους 30 με 34 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Ασθενείς και από το μεσημέρι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις απογευματινές και τις βραδινές ώρες οπότε και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα γύρω ορεινά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες κυρίως τις απογευματινές ώρες οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Πιθανότητα τοπικών βροχών ή όμβρων τις απογευματινές ώρες στα ορεινά της Ηπείρου.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και από το μεσημέρι νοτιοανατολικοί 4 με 5 μπόφορ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 34 βαθμούς Κελσίου και στα νησιά του Ιονίου από 19 μέχρι 30 βαθμούς.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε στα ορεινά της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ και από το μεσημέρι νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα νοτιοανατολικοί 3 με 4 και στην δυτική Κρήτη 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 32 και τοπικά στην Κρήτη έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Ασθενείς και στα Δωδεκάνησα βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ και από το μεσημέρι νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Παραμένει η ζέστη – Αναλυτική πρόγνωση"

«Το δίλημμα δεν είναι βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα» λέει ο Τσίπρας – «Να μην πετάει την μπάλα στην εξέδρα» απαντά ο Οικονόμου

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτησή του στο twitter ανέφερε πως το μεγάλο δίλημμα στην Ελλάδα δεν είναι «βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα», με αφορμή τα γεγονότα στο ΑΠΘ, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να απαντά πως «ρίχνει την μπάλα στην εξέδρα».

«Το μεγάλο δίλημμα που έχει αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία δεν είναι «βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα», αλλά αν θα πληρώσει το ρεύμα ή το φροντιστήριο του παιδιού. Επειδή δεν μπορεί να βρει απάντηση ο κ. Μητσοτάκης, ψάχνει τεχνηέντως τρόπο να δημιουργήσει κοινωνική ένταση», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην απάντησή του ο Γιάννης Οικονόμου αναφέρει: «Αντί να πετάει την μπάλα στην εξέδρα ο κ. Τσίπρας οφείλει να απαντήσει: είναι με τη βιβλιοθήκη ή με τη βαριοπούλα; Ό,τι άλλο είναι υπεκφυγή και πολιτική κάλυψη της ανομίας».

newsbeast 

Διαβάστε Περισσότερα » "«Το δίλημμα δεν είναι βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα» λέει ο Τσίπρας – «Να μην πετάει την μπάλα στην εξέδρα» απαντά ο Οικονόμου"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για δύο μήνες στην εθνικό οδό Αθηνών-Λαμίας στο ύψος του Ωρωπού

Λόγω εκτέλεσης έργων θα πραγματοποιείται προσωρινή και τμηματική διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην αριστερή και μεσαία λωρίδα της Αθηνών - Λαμίας, στο ύψος του Ωρωπού και συγκεκριμένα στο τμήμα της μεταξύ των χ/θ 51,000 και 47,600, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν από τις 30/5 και έως τις 29/7, από τις 19.00΄ έως τις 07.00΄ της επομένης, με εξαίρεση τις Κυριακές και το χρονικό διάστημα από τις 07.00΄ το πρωί της Παρασκευής 10-06-2022 έως τις 19.00΄ της Τρίτης 14-06-2022.

Κατά την εκτέλεση των εργασιών, η κίνηση των οχημάτων θα διεξάγεται από την εναπομένουσα λωρίδα κυκλοφορίας.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για δύο μήνες στην εθνικό οδό Αθηνών-Λαμίας στο ύψος του Ωρωπού"

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης ανέλαβαν την ευθύνη για το ρεσάλτο στα δυο ελληνικά πλοία

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι Φρουροί της Επανάστασης με την οποία ανέλαβαν την ευθύνη για την κατάληψη των δυο ελληνικών πλοίων.

Συγκεκριμένα το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης IRGC ανακοίνωσε ότι: «Σήμερα (Παρασκευή) το Πολεμικό Ναυτικό του IRGC κατέλαβε δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα λόγω παραβιάσεων στα γαλάζια νερά του Περσικού Κόλπου».

Όπως μεταδίδει ο τηλεοπτικός σταθμός Al-Mayadin η ιρανική ακτοφυλακή κατάσχεσε τα δυο τάνκερ ανοιχτά των ακτών Bandar Lengeh και Assaluyeh. Σύμφωνα με ΜΜΕ του Ιράν, οι «πειρατές» άφησαν τα πλοία να φορτώσουν και στη συνέχεια έκαναν κατάληψη σε αυτά και προχώρησαν σε κατάσχεση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες πρόκειται για τα πλοία Delta Poseidon της εταιρείας Delta Tankers του Διαμαντή Διαμαντίδη και το Prudent Warrior της εταιρείας Polembros Shipping Limited συμφερόντων του Σπύρου Πολέμη.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ η κατάληψη των δυο ελληνικών πλοίων θεωρείται αντίποινα για το περιστατικό στην Κάρυστο με την κατάσχεση μεγάλου φορτίου ιρανικού πετρελαίου το οποίο μεταφερόταν με ρωσικό πλοίο και το οποίο σταμάτησαν λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα από την ΕΕ

aftodioikisi 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης ανέλαβαν την ευθύνη για το ρεσάλτο στα δυο ελληνικά πλοία "

Έπεσε πόρτα παιδικής χαράς στα Εξάρχεια και τραυμάτισε παιδί

Ένα παιδί, ηλικίας 5 ετών, τραυματίστηκε στο χέρι σε ατύχημα που συνέβη λίγο πριν τις 15.00 το μεσημέρι, σε παιδική χαρά στην Νεάπολη Εξαρχείων, στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πόρτα της εισόδου της παιδικής χαράς έπεσε πάνω στο ανήλικο τραυματίζοντας το.

Το παιδί μεταφέρθηκε από την μητέρα του σε ιδιωτικό νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε πως είχε κάταγμα στο χέρι.

ΦΩΤΟ ΙΝΤΙΜΕ

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Έπεσε πόρτα παιδικής χαράς στα Εξάρχεια και τραυμάτισε παιδί"

Ρεσάλτο Ιρανών σε δύο ελληνικά τάνκερ στον Περσικό Κόλπο - Διάβημα του ΥΠΕΞ, μιλά για «πειρατεία»

Αγωνία επικρατεί στις ελληνικές αρχές για την «επιδρομή» ενόπλων του Ιράν σε δύο ελληνικά πλοία στον Περσικό Κόλπο.

Αυτή την στιγμή δεν έχει καταστεί εφικτό να υπάρξει επικοινωνία του υπουργείου Εξωτερικών ή του Εμπορικής Ναυτιλίας με τα πλοία, ωστόσο οι ελληνικές αρχές είναι σε επιφυλακή προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους. Το υπουργείο Ναυτιλίας ωστόσο έχει ενημερώσει τα παραπλέοντα πλοία που βρίσκονται στην περιοχή του Περσικού Κόλπου να βρίσκονται σε επαυξημένη επιφυλακή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες πρόκειται για τα πλοία Delta Poseidon της εταιρείας Delta Tankers του Διαμαντή Διαμαντίδη και το Prudent Warrior της εταιρείας Polembros Shipping Limited συμφερόντων του Σπύρου Πολέμη.

delta-1

delta-2

Οι πρώτες ενδείξεις αναφέρουν ότι θα μπορούσε να είναι «αντίποινα» για το ρωσικό πλοίο το οποίο μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο και το οποίο κατασχέθηκε στην Κάρυστο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο Delta βρίσκονταν 25 άτομα πλήρωμα, εκ των οποίων οι δυο είναι Έλληνες, και στο Warrior βρίσκονταν 23 άτομα πλήρωμα εκ των οποίων 8 είναι Έλληνες και ένας Κύπριος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η απόβαση στο Delta Poseidon έγινε με ελικόπτερο από το οποίο κατέβηκαν επτά ένοπλοι, ενώ αντίστοιχη ήταν και η απόβαση με επτά ενόπλους στο πλοίο Prudent Warrior. 
Oι ένοπλοι έχουν συγκεντρώσει όλο το πλήρωμα του Delta Poseidon στη γέφυρα του πλοίου. Αυτό είναι το μόνο στοιχείο που μέχρι στιγμής έχει διαρρεύσει για την τύχη του πληρώματος του συγκεκριμένου πλοίου, ενώ  για το άλλο δεν υπάρχει κάποια πληροφορία. 

Την ίδια ώρα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του γνωστοποιεί πως προχώρησε σε έντονο διάβημα προς τον Ιρανό πρέσβη στην Αθήνα κάνοντας λόγο για πράξη «πειρατείας». Όπως σημειώνετι η ανακοίνωση, «με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε προ ολίγου έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό Πρέσβη στην Αθήνα, αναφορικά με την βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο».

Στην συνέχεια το ελληνικό ΥΠΕΞ σημειώνει πως «ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν».

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε προ ολίγου έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό Πρέσβη στην Αθήνα, αναφορικά με την βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο.

Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας. Ο Γενικός Γραμματέας καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας.

Κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους. Τόνισε επίσης ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν.

Συγκεκριμένα, νωρίτερα σήμερα ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο. Στη συνέχεια ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες.

Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, και που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας. Υπό το φως των ανωτέρω, το Υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν.

Τα πλοία ελληνικής σημαίας καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία».

Τέλος, σημειώνεται τέλος πως τα ελληνόκτητα πλοία αποτελούν το 27% του παγκόσμιου στόλου, κάτι που σημαίνει πως η χώρα μας είναι παγκόσμια πρώτη όσον αφορά στα δεξαμενόπλοια.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρεσάλτο Ιρανών σε δύο ελληνικά τάνκερ στον Περσικό Κόλπο - Διάβημα του ΥΠΕΞ, μιλά για «πειρατεία»"

3.727 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό, 14+1 ακόμη θάνατοι, 133 διασωληνωμένοι

Σε πτωτική πορεία βρίσκονται τα κρούσματα και οι θάνατοι από κορωνοιό. 

3.727 νέες μολύνσεις και 14 +1 θάνατοι ασθενών με CoViD, καταγράφηκαν σήμερα Παρασκευή από τους υπεύθυνους του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). 

Τα στοιχεία έχουν ενσωματωθεί στο γράφημα του iatronet.gr με την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας και παρατίθενται συνοπτικά στον ακόλουθο πίνακα.

  ΣΗΜΕΡΑ ΧΘΕΣ
Νέα κρούσματα  3.727   4.048
Κρούσματα σε παιδιά 794 855
Σύνολο κρουσμάτων 3.439.773  3.436.046   
Επαναλοιμώξεις 24ωρου 419   405 
Νέοι θάνατοι  14+1*  13 
Σύνολο θανάτων 29.771     29.756    
Διασωληνωμένοι 133  141 
Ανεμβολίαστοι διασωληνωμένοι 61  66  
Έξοδοι από τις ΜΕΘ 2 3
Εισαγωγές σε νοσοκομεία  95   94
Σύνολο τεστ PCR 11.297.061  11.288.032
Σύνολο rapid tests  71.025.594  70.950.776 
Τεστ ημέρας 83.847  93.323    
Θετικότητα τεστ 4,4%   4,33%  

* Ενσωματώθηκαν θάνατοι με καθυστέρηση στο Εθνικό Μητρώο CoViD.

  • 2.296 στην Αττική (2.455 χθες).
  • 309 στη Θεσσαλονίκη (329 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 306 από την Ανατολική Αττική (304 χθες).
  • 397 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (446 χθες).
  • 87 από τη Δυτική Αττική (65 χθες).
  • 338 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (357 χθες).
  • 554 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (647 χθες).
  • 320 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (298 χθες).
  • 268 από τον Πειραιά (322 χθες).
  • 26 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (16 χθες).
Κατανομή

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 64 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 1 στο Άγιο όρος
  • 48 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 1 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 34 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 13 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 24 στην ΠΕ Άρτας.
  • 85 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 42 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 16 στην ΠΕ Δράμας.
  • 28 στην ΠΕ Έβρου.
  • 49 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 4 στην ΠΕ Ευρυτανίας. 
  • 7 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 23 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 21 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 69 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 2 στην ΠΕ Θάσου.
  • 17 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 30 στην ΠΕ Θήρας.
  • 1 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 4 στην ΠΕ Ικαρίας.
  • 42 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 31 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 4 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 12 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 6 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 1 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 36 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 9 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 9 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 15 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 41 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 8 στην ΠΕ Κω.
  • 14 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 82 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 19 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 30 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 1 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 4 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 34 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 33 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 10 στην ΠΕ Μήλου.
  • 18 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 17 στην ΠΕ Νάξου.
  • 8 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 5 στην ΠΕ Πάρου.
  • 16 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 21 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 12 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 25 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 17 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 119 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 13 στην ΠΕ Σάμου.
  • 24 στην ΠΕ Σερρών.
  • 4 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 4 στην ΠΕ Σύρου.
  • 2 στην ΠΕ Τήνου.
  • 13 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 36 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 4 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 3 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 13 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 60 στην ΠΕ Χανίων.
  • 6 στην ΠΕ Χίου.

138 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (130 χθες).

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "3.727 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό, 14+1 ακόμη θάνατοι, 133 διασωληνωμένοι"

ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει θέση καθημερινά - Δεν είναι με τη βιβλιοθήκη, αλλά με τις βαριοπούλες

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει την ίδια "καραμέλα" για προβοκάτορες και συνεχίζει να καλύπτει την ανομία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΝΔ.

Κι επισημαίνει: «Εμείς θα επιμένουμε να ρωτάμε ευθέως: Ο χώρος του ΑΠΘ που βρισκόταν υπό κατάληψη επί 34 χρόνια και φυλάνε οι αστυνομικοί για να μην γκρεμιστεί ξανά με βαριοπούλες, πρέπει να γίνει βιβλιοθήκη όπως θέλει η ακαδημαϊκή κοινότητα ή όχι; Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει θέση καθημερινά. Δεν είναι με τη βιβλιοθήκη, αλλά με τις βαριοπούλες».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει θέση καθημερινά - Δεν είναι με τη βιβλιοθήκη, αλλά με τις βαριοπούλες"

ΕΕ: Κοινές αγορές εμβολίου και αντιιικής θεραπείας για την ευλογιά των πιθήκων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε κοινές αγορές εμβολίου και αντιιικής θεραπείας για την καταπολέμηση του ξεσπάσματος της ευλογιάς των πιθήκων, ενός ιού ενδημικού στην Αφρική και συνήθως σπάνιου σε άλλα μέρη, δήλωσε σήμερα ο συντονιστής της Σουηδίας για τα εμβόλια.

«Έπειτα από αρκετές συναντήσεις αποφασίσθηκε ότι θα αγοράσουμε τόσο εμβόλιο όσο και μια αντιιική θεραπεία», δήλωσε ο συντονιστής Ρίτσαρντ Μπέργκστρομ, σύμφωνα με τη σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter.

Η εφημερίδα αναφέρει πως η ΕΕ θα αγοράσει το Imvanex της Bavarian Nordic και το Tecovirimat της Siga Technologies στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Μπέργκστρομ δήλωσε πως η ΕΕ δεν έχει ακόμη υπογράψει συμβόλαιο με καμία από τις δύο εταιρείες.

«Όμως θα προχωρήσουμε γρήγορα. Θα πρέπει να έχουμε έτοιμο το συμβόλαιο σε μία εβδομάδα περίπου και μερικές περιορισμένης έκτασης παραδόσεις μπορεί να γίνουν τον Ιούνιο», δήλωσε ο ίδιος, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Το Imvanex είναι ένα εμβόλιο κατά της ευλογιάς, ασθένεια με την οποία έχει στενή σχέση η ευλογιά των πιθήκων. Έχει αμερικανική έγκριση για την πρόληψη τόσο της ευλογιάς όσο και της ευλογιάς των πιθήκων.

Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ/naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΕ: Κοινές αγορές εμβολίου και αντιιικής θεραπείας για την ευλογιά των πιθήκων"

Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθηνών: Eλλείψεις σε περισσότερα από 400 φάρμακα

Eλλείψεις σε περισσότερα από 400 φάρμακα εμφανίζονται στην αγορά, σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής (ΦΣΑ).

Σε ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής που υπογράφουν ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Λουράντος και ο Γραμματέας Ηλίας Γιαννόγλου, αναφέρεται ότι «παρά τις επανειλημμένες αναφορές μας στους υπεύθυνους, η κατάσταση με τις ελλείψεις των φαρμάκων δεν έχει προηγούμενο».

Ειδικότερα, παρατηρούνται ελλείψεις σε παυσίπονα, αντιπυρετικά, αντιπηκτικά, εισπνεόμενα για το αναπνευστικό, αντιδιαβητικά, αντιβιοτικά κ.λπ.

Επίσης, «οι ελλείψεις των φαρμάκων που εισάγει το ΙΦΕΤ, θυγατρική του ΕΟΦ και επομένως υπό κρατικό έλεγχο, είναι πρωτοφανείς», αναφέρει ο ΦΣΑ.

«Παρ’ όλη τη δραματική κατάσταση, κανένας αρμόδιος δεν συγκινείται. Οι φαρμακοποιοί δίνουν καθημερινά μάχη για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν – όποτε είναι δυνατό – τα απαραίτητα φάρμακα για την υγεία των ασθενών», επισημαίνει ακόμη και καλεί την πολιτεία να λάβει μέτρα.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθηνών: Eλλείψεις σε περισσότερα από 400 φάρμακα"

Πόλεμος στην Ουκρανία - Λαβρόφ: Η Δύση κήρυξε «ολοκληρωτικό πόλεμο» στη Ρωσία

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ότι έχουν κηρύξει «ολοκληρωτικό πόλεμο» στη Ρωσία, το λαό και τον πολιτισμό της.

«Οι δυτικοί σύμμαχοι «ακυρώνουν τη Ρωσία και ό,τι σχετίζεται» με αυτήν, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης Ρώσων συγγραφέων, συνθετών και άλλων προσωπικοτήτων από τον χώρο του Πολιτισμού», είπε σε σημερινή συνεδρίαση του υπουργείου Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Η Δύση κήρυξε τον πόλεμο εναντίον μας, εναντίον του ρωσικού λαού. Η λογική της ακύρωσης της Ρωσίας κι όλων όσων συνδέονται με τη χώρα μας αγγίζει ήδη το όριο τoυ παραλογισμού».

Υποστήριξε επίσης ότι «μπορεί κανείς να εκτιμήσει με ασφάλεια ότι την κατάσταση αυτή θα τη βιώνουμε για πολύ καιρό».

Ο Ρώσος υπουργός αναφερόμενος στις ΗΠΑ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και «οι δορυφόροι τους διπλασιάζουν, τριπλασιάζουν, τετραπλασιάζουν τις προσπάθειές τους να βάλουν φραγμό στη χώρα μας», χρησιμοποιώντας «το πιο ευρύ φάσμα εργαλείων – από μονομερείς οικονομικές κυρώσεις μέχρι παντελώς ψευδή προπαγάνδα στο χώρο των διεθνών ΜΜΕ».

Και πρόσθεσε: «Σε πολλές δυτικές χώρες η καθημερινότητα της ρωσοφοβίας έχει λάβει μια άνευ προηγουμένου διάσταση και προς μεγάλη μας θλίψη ενθαρρύνεται από κυβερνητικούς κύκλους σε έναν αριθμό κρατών».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία - Λαβρόφ: Η Δύση κήρυξε «ολοκληρωτικό πόλεμο» στη Ρωσία"

Μητέρα καταγγέλλει νηπιαγωγούς στην Λάρισα ότι κακοποίησαν το 3χρονο κοριτσάκι της

Τις νηπιαγωγούς Δημοτικού παιδικού σταθμού της Λάρισας καταγγέλλει μια μητέρα για “κακοποίηση” του 3χρονου παιδιού της. Όπως υποστηρίζει η μητέρα, το παιδί επέστρεψε στο σπίτι με σημάδια και γρατζουνιές στα χέρια και αν και στην αρχή νόμιζε πως ίσως είχε εμπλακεί σε κάποιο καυγά με άλλο παιδί, γρήγορα κατάλαβε, σύμφωνα με τα λεγόμενα του παιδιού ότι υπεύθυνες ήταν οι δασκάλες του.
Η μητέρα θορυβημένη επικοινώνησε με τη Διεύθυνση του Σταθμού από όπου δεν έλαβε, όπως αναφέρει, σαφή απάντηση. Η γυναίκα κατέθεσε μήνυση κατά των δύο νηπιαγωγών αλλά και κατά παντός υπευθύνου και η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα για την άσκηση ή όχι ποινικής δίωξης

Οι δυο νηπιαγωγοί πάντως αρνούνται κάθε κατηγορία και τονίζουν πως την επίμαχη ημέρα, ο πατέρας του παιδιού προσήλθε στο σταθμό με τη λήξη του ωραρίου και παρέλαβε το παιδί χωρίς να τους αναφέρει το παραμικρό και ακολούθησε τηλεφώνημα λίγες ώρες αργότερα,  με τους γονείς να ζητούν εξηγήσεις για δήθεν σημάδια που έφερε το παιδί. Και οι δυο  έχουν  υποβάλει  μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση.
Την ίδια ώρα ο Δήμος Λαρισαίων διενεργεί ΕΔΕ για την υπόθεση και ήδη έχουν ληφθεί έγγραφες αναφορές από όλους τους εργαζομένους του Σταθμού.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητέρα καταγγέλλει νηπιαγωγούς στην Λάρισα ότι κακοποίησαν το 3χρονο κοριτσάκι της"

Έκρηξη σε κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας – Ένας τραυματίας

Έκρηξη σε κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας σημειώθηκε στις 12:30 το μεσημέρι της Παρασκευής (27.05.2022).

Το κατάστημα όπου σημειώθηκε η έκρηξη βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ιουλιανού και Αλκιβιάδου, στο σταθμό Λαρίσης και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η έκρηξη οφείλεται σε διαρροή υγραερίου. 

Από τη μεγάλη έκρηξη στο μίνι μάρκετ – κρεοπωλείο τραυματίστηκε ένας υπάλληλος, ο οποίος φέρει εγκαύματα. Εργαζόμενος στο μίνι μάρκετ όπου έγινε η έκρηξη ανέφερε ότι «η έκρηξη συνέβη στο υπόγειο όπου υπάρχουν φιάλες υγραερίου, βγήκαμε έξω αναστατωμένοι και είδαμε έναν άνθρωπο μέσα στα αίματα. Εγώ χτύπησα στα πόδια και κάηκαν λίγο τα μαλλιά μου».

Στο σημείο έφτασαν αμέσως δυνάμεις της Πυροσβεστικής αλλά και ασθενοφόρο για να παραλάβει τον πιο σοβαρά τραυματία. Άλλοι δυο άνθρωποι τραυματίστηκαν πιο ελαφρά και χρειάστηκε να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. 

Οι εικόνες μετά την έκρηξη είναι χαρακτηριστικές της ισχύος της. Από το ωστικό κύμα καταστράφηκαν και καταστήματα σε αρκετή απόσταση. 

Επί τόπου βρίσκονται 3 πυροσβέστες με 1 όχημα και ο επικεφαλής τους καθώς και η ΕΛΑΣ. Επίσης, έχουν ειδοποιηθεί ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ και ΔΕΠΑ. 

Η Αστυνομία προχώρησε σε εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στις διασταυρώσεις Αλκιβιάδου και Ιουλιανού και Αλκιβιάδου και Λιοσίων.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Έκρηξη σε κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας – Ένας τραυματίας"

‘Αγγ. Συρίγος για επεισόδια στο ΑΠΘ: Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία δεν βρίσκεται εκεί για καταστολή – Τι αλλάζει στα Πανεπιστήμια

Με αφορμή τα επεισόδια στο ΑΠΘ,  ο υφυπουργός Παιδείας και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων ‘Αγγελος Συρίγος τόνισε ότι «η Πανεπιστημιακή Αστυνομία δεν βρίσκεται στο Αριστοτέλειο για καταστολή, αλλά για να  προστατεύει από τα μπάχαλα και να φτιαχθεί δημόσια βιβλιοθήκη», ενώ επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ για την στάση του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εξακολουθεί να υποστηρίζει μια αυτοδιαχειριζόμενη τρώγλη».

Eπεισόδια ΑΠΘ: Πολλοί φαντασιώνονται τεθωρακισμένο όπως του ’73 έτοιμο να ρίξει στην Πύλη

«Χθες δυστυχώς υπήρξε επίθεση ομάδας φοιτητών κατά αστυνομικών που φυλάνε τον χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου  για να φτιαχθεί βιβιλιοθήκη. Περίμενα ξεκάθαρη στάση από την Αξιωματική Αντπολίτευση που για κάποιο λόγο απονευρώνεται στην επίφαση επαναστατικότητας που έχει η αντιεξουσιαστική Αριστερά και σέρνεται πίσω από τέτοιες ακραίες κινήσεις. Το ερώτημα είναι αν θέλουμε να φτιαχθεί βιβλιοθήκη.

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση εξακολουθεί να υποστηρίζει μια αυτοδιαχειριζόμενη τρώγλη αλλά ταυτοχρόνως επιμένει σε τσιτάτα για προβοκάτορες που κάνουν επεισόδια για να νομιμοποιήσουν την παρουσία της ΕΛ. ΑΣ.», είπε ο κ. Συρίγος.

Εσωτερικό Erasmus και φοιτητικές εκλογές

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο που εκπροσωπούνται οι φοιτητές αυτό είναι θέμα του κράτους, επισημαίνει ο ‘Αγγελος Συρίγος σχετικά με τις φοιτητικές εκλογές.

«Εντύπωση προκαλεί ότι έβγαλε ανακοίνωση ο Κ. Γαβρόγλου ο οποίος νομοθέτησε για το εννιαίο ψηοφέλτιο και ξαφνικά βλέπουμε ότι αυτό καταργεί τις φοιτητές παρατάξεις», είπε στη συνέχεια και παρέθεσε αναλυτικά τον τρόπο ψηφοφορίας «που έχει στόχο να υπάρχουν τρόποι ελέγχοι της απόλυτης εξουσίας του Πρύτανη».

  • Προβλέπεται 11μελές σχήμα με απευθείας εκλεγμένα 6 μέλη από όλα τα μέλη του Πανεπιστημίου που ψηφίζουν για εκλογή εξωτερικών μελών και στη συνέχεια τα 6 αυτά μέλη εκλέγουν τον Πρύτανη.
  • Θα υπάρχει εκπροσώπηση από κάθε σχολή για να μην μπορεί μια να βγάλει 2-3 μέλη
  •  Τα χρήματα του Πανεπσιτημίου θα τα διαχειρίζεται διοικητικός διευθυντής που θα επιλέγεται από το Συμούλιο Διοικήσεως. «Επομένως σπάει η εξουσία και ο Πρύτανης θα είναι μέλος του Συμβουλίου αλλά και υπόλογος σε αυτό».
  • Ο νόμος δίνει δυνατότητα προσαρμογής και επιλογής των καθηγητών για να προσφέρουν καλύτερη γνώση. Π. Χ τα  βιομηχανικά διδακτορικά χρηματοδοτούνται εν μέρει από το Δημόσιο και δίνεται  η δυνατότητα σε επιχειρήσεις να συνεργαστούν με Πανεπιστήμιο και να αναπτύξουν κάποιο ιδιαίτερο τομέα.

Το εσωτερικό Erasmus, πρόγραμμα εξαιρετικά επιτυχημένο στην Ευρώπη μεταφέρεται με του ίδιους περίπου όρους, δηλαδή όχι συμμετοχή πάνω από το 10% κάθε τμήματος.
Δίνεται ετσι η δυνατότητα στους φοιτητές να μπορούν για ένα εξάμηνο να παρακολουθήσουν άλλο τμήμα.

ΑΕΙ: Υπάρχουν περιπτώσεις προσλήψεων με βάση την παρεοκρατία

Για τους φοιτητές που είναι συγγενείς,  ο κ. Συρίγος αποδίδει τα αίτια σε τρεις τομείς, «την παρεοκρατία, την οικογενειοκρατία και σε ακραίες περιπτώσεις κομματοκρατία που δυστυχώς υπάρχει».

Τέλος ο υφυπουργός Παιδείας και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, ανέφερε ότι «δημιουργούνται γέφυρες για να επιστρέψουν ‘Ελληνες επιστήμονες , οι οποίοι μπορούν να αξιοποιήσουν πλέον τη δυνατότητα  εξ αποστάσεως εκαπίδευσης, αλλά και να έρθουν σε ελληνικά ΑΕΙ ως ερευνητές».

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "‘Αγγ. Συρίγος για επεισόδια στο ΑΠΘ: Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία δεν βρίσκεται εκεί για καταστολή – Τι αλλάζει στα Πανεπιστήμια"

ΑΣΟΕΕ: Άγνωστοι βγήκαν από το πανεπιστήμιο και έσπασαν τράπεζα

Με ορμητήριο την ΑΣΟΕΕ ομάδα αγνώστων πραγματοποίησε καταδρομική επίθεση σε τράπεζα προκαλώντας συναγερμό στις Αρχές.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες βγήκαν από την ΑΣΟΕΕ και αφού έσπασαν τη τζαμαρία και το ΑΤΜ τράπεζας που βρίσκεται δίπλα στο πανεπιστημιακό ίδρυμα επέστρεψαν πάλι σε αυτό.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για προσαγωγές ή συλλήψεις.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΑΣΟΕΕ: Άγνωστοι βγήκαν από το πανεπιστήμιο και έσπασαν τράπεζα"

Θεσσαλονίκη: Για πρώτη φορά στο Πανεπιστήμιο η Αύρα στο ΑΠΘ- Οι φοιτητές ζητούν την απομάκρυνση των ΜΑΤ

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν από το πρωί έξω από το κτίριο της Φυσικομαθηματικής στο ΑΠΘ, ενώ ο χώρος έξω από το στέκι του Βιολογικού έχει σφραγιστεί.

Την πόρτα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πέρασε για πρώτη φορά η Αύρα, το ειδικό υδροφόρο όχημα της Αστυνομίας “Αίαντας”, το οποίο έχει σταθμεύσει δίπλα από την υπό κατασκευή βιβλιοθήκη.

Εντός του χώρου συνεχίζονται οι εργασίες κατασκευής της βιβλιοθήκης και σύμφωνα με εκτιμήσεις, η πρώτη φάση του έργου, θα ολοκληρωθεί αύριο Σάββατο, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Λίγο νωρίτερα μέλη φοιτητικών συλλόγων πραγματοποίησαν παρέμβαση ζητώντας την άμεση απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων από τους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι φοιτητές έκαναν λόγο για βίαιη καταστολή και δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.
Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Χημείου και πραγματοποίησαν πορεία εντός του campus του Πανεπιστημίου, φτάνοντας μπροστά από την κοσμητεία της ΣΘΕ.

 

Εν τω μεταξύ, στην είσοδο του χώρου των εργασιών παραμένουν δυνάμεις της αστυνομίας αλλά και το όχημα εκτόξευσης νερού «Αύρα».  Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής που έδωσε το «παρών» στη διαμαρτυρία δήλωσε πως «η κυβέρνηση και οι πρυτανικές Αρχές έχουν βαρύτατες ευθύνες για αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή και εδώ και καιρό στο ΑΠΘ».

Στον μεταξύ σήμερα το πρωί (27/5) οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα οι τρεις νεαροί, ένας 21χρονος και δύο 22χρονοι, που συνελήφθησαν κατά τα χθεσινά επεισόδια στο ΑΠΘ.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Για πρώτη φορά στο Πανεπιστήμιο η Αύρα στο ΑΠΘ- Οι φοιτητές ζητούν την απομάκρυνση των ΜΑΤ"

Μητσοτάκης για Τουρκία στο υπουργικό: Δεν θα ανοίξουμε διάλογο με το παράνομο - Θα δημοσιοποιούμε διεθνώς όσα συμβαίνουν

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, μετά την κλιμάκωση των προκλήσεων και το «Μητσοτάκης γιοκ» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απηύθυνε ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η σημερινή, πρώτη μετά τον Φεβρουάριο του 2020 συνεδρίαση σε πλήρη σύνθεση και διά ζώσης, γίνεται στον απόηχο των ταξιδιών του στις ΗΠΑ και στο Νταβός, «αποστολές που εξέπεμψαν κοινό μήνυμα της ισχυρής Ελλάδος, σε επίπεδο διπλωματικό, αμυντικό αλλά και ενεργειακό. Αυτό ακριβώς το μήνυμα χειροκρότησαν ο πρόεδρος Μπάιντεν, η αντιπρόεδρος, το Αμερικανικό Κογκρέσο για να το συμμεριστούν λίγο μετά στην Ελβετία η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η διευθύντρια του ΔΝΤ αλλά και διεθνείς επιχειρηματικοί κολοσσοί που βλέπουν πια την Ελλάδα ως έναν δυναμικό επενδυτικό προορισμό».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ωστόσο ότι «η δυνατή Ελλάδα ενοχλεί» με αποτέλεσμα να δεχόμαστε από τους γείτονές μας λεονταρισμούς «αλλά όσο αυτοί απειλούν τόσο εκτίθενται και πιστεύω ότι όσο μας προκαλούν τόσο περιθωριοποιούνται. Το έχουμε πει πολλές φορές ότι η γεωγραφία μας θέλει δίπλα δίπλα όμως εκείνοι επιλέγουν να σταθούν απέναντί μας», τόνισε. Απέναντι στο διεθνές δίκαιο την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, πρόσθεσε.

«Εμείς συνεπώς δεν έχουμε λόγο να ανοίξουμε διάλογο με το παράλογο με το ανιστόρητο και τελικά με το αδιέξοδο. Αντίθετα μένουμε πάντα ανοιχτοί σε κάθε προσέγγιση που εδράζεται στη διεθνή νομιμότητα και στις σχέσεις καλής γειτονίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας και δεν θα δημοσιοποιούμε διεθνώς σε όλα τα φόρα όσα απαράδεκτα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στην περιοχή μας», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Με τη βιβλιοθήκη ή με τη βαριοπούλα;»

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στα εσωτερικά θέματα, τα οποία κυριαρχούν στην ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο πραγματοποιείται διά ζώσης.  

Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της Παιδείας, κάνοντας λόγο για γενναία μεταρρύθμιση που γίνεται στο συγκεκριμένο χώρο, ενώ αναφέρθηκε και στα επεισόδια στο ΑΠΘ. «Στο γκρέμισμα βιβλιοθηκών απαντάμε με το χτίσιμο της νέας Παιδείας» είπε.

Παράλληλα, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να λάβει σαφή θέση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει να διαλέξει: «Με τη γνώση και την ελευθερία ή με τις κουκούλες και τη βία; Βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα;».

«Η ίδια η ζωή, λοιπόν, αποκαλύπτει την υποκρισία του λαϊκισμού, όπως και χθες, που μερικοί νεαροί επιτέθηκαν στους αστυνομικούς οι οποίοι προστάτευαν τα έργα κατασκευής της νέας βιβλιοθήκης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Θα πω μόνο ότι αν κάποιοι θέλουν να ξαναμπούν με βαριοπούλες και να τα κάνουν γυαλιά καρφιά, η πολιτεία δεν θα το επιτρέψει. Και ότι αν αναζητούν αίμα και «ήρωες» επεισοδίων δεν θα τους βρουν σε συλλογικότητες με το αποκαλυπτικό όνομα «Ανομία». Και ότι, επιτέλους, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διαλέξει: με τη γνώση και την ελευθερία ή με τις κουκούλες και τη βία; Βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα;

Αυτά είναι τα απλά ερωτήματα στα οποία πρέπει να απαντήσουν. Δική μας απάντηση στο γκρέμισμα των βιβλιοθηκών είναι το χτίσιμο της νέας παιδείας, της τριτοβάθμιας παιδείας, όπως δηλώνει και το νέο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια το οποίο έχει εγκριθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και παρουσιάστηκε αναλυτικά χθες από την Υπουργό Παιδείας» δήλωσε.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε, επίσης, για τις αυξήσεις ρεύματος:

- Η κυβέρνηση είναι εδώ και θα είναι εδώ για κάθε πολίτη που δοκιμάζεται
- Στο Νταβός, η Κριστίν Λαγκάρντ πρότεινε την επιλογή μας να φορολογήσουμε με 90% τα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγής ενέργειας να την υλοποιήσουν και άλλα κράτη

Η ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου

Τα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι:

– Ενημέρωση από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα για: α) Τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, β) τη 14η έκθεση αξιολόγησης στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας και την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία τον Αύγουστο 2022

– Εισήγηση από τον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, παρουσία του Προέδρου της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης Γεώργιου Σταυρόπουλου, για την ετήσια έκθεση της Επιτροπής

– Παρουσίαση από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον αναπληρωτή Υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον Υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο σχετικά με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες: α) Εταιρική διακυβέρνηση των Ανωνύμων Εταιρειών του Δημοσίου, β) Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων, γ) Ενσωμάτωση Κοινοτικής Οδηγίας για τη φορολόγηση αμυντικών δαπανών, δ) Ζητήματα ενιαίου μισθολογίου

– Παρουσίαση από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη των νομοθετικών πρωτοβουλιών για την εξυγίανση και αξιοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας

– Παρουσίαση από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη των νομοθετικών πρωτοβουλιών: (α) Οργάνωση και λειτουργία Εθνικής Μονάδας πληροφοριών και αδειοδότησης ταξιδιού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ETIAS), (β) Θέσπιση νέας κατηγορίας εθνικής θεώρησης εισόδου εξάμηνης διάρκειας σε πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου

– Παρουσίαση από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο του νομοσχεδίου για τη μέριμνα του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και την οργάνωση της Εθνοφυλακής

– Παρουσίαση από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και την αναπληρώτρια Υπουργό Μίνα Γκάγκα του νομοσχεδίου για τη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας και την ιατρική εκπαίδευση

– Παρουσίαση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα ερανιστικού νομοσχεδίου Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

– Παρουσίαση από τον Υπουργό Επικρατείας Κυριάκο Πιερρακάκη του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τις αναδυόμενες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών.

Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπουργικό Συμβούλιο

«Χαίρομαι πολύ που μπορούμε και ξαναβρισκόμαστε δια ζώσης, νομίζω ότι έχουμε ξεχάσει πότε ήταν το τελευταίο Υπουργικό το οποίο είχαμε κάνει. Αγαπητοί συνάδελφοι, συνεδριάζουμε σήμερα στον απόηχο των ταξιδιών που έκανα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Νταβός. Είναι αποστολές που πιστεύω ότι εξέπεμψαν κοινό μήνυμα της ισχυρής Ελλάδος σε κάθε επίπεδο: διπλωματικό, αμυντικό, οικονομικό, αλλά πλέον και ενεργειακό.

Αυτό ακριβώς το μήνυμα χειροκρότησαν ο Πρόεδρος Biden, η Αντιπρόεδρος, το Αμερικανικό Κογκρέσο, για να το συμμεριστούν λίγο μετά στην Ελβετία η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και διεθνείς επιχειρηματικοί κολοσσοί που βλέπουν πια την Ελλάδα ως έναν δυναμικό επενδυτικό προορισμό.

Η δυνατή Ελλάδα, βέβαια, ενοχλεί κάποιους. Δεχόμαστε έτσι από τους γείτονές μας νέους λεονταρισμούς, αλλά όσο αυτοί απειλούν, τόσο εκτίθενται και πιστεύω ότι όσο μας προκαλούν, τόσο περιθωριοποιούνται.

Έχουμε πει πολλές φορές ότι η γεωγραφία μάς θέλει δίπλα-δίπλα, όμως -δυστυχώς- εκείνοι επιλέγουν να σταθούν απέναντί μας, απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο, απέναντι στην Ευρώπη, απέναντι στο ΝΑΤΟ.

Εμείς, συνεπώς, δεν έχουμε λόγο να ανοίξουμε διάλογο με το παράνομο, με το ανιστόρητο και τελικά με το αδιέξοδο. Αντίθετα, μένουμε πάντα ανοιχτοί σε κάθε προσέγγιση που εδράζεται στη διεθνή νομιμότητα, αλλά και στις σχέσεις καλής γειτονίας.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας και προφανώς δεν σημαίνει κιόλας ότι δεν θα δημοσιοποιούμε διεθνώς, σε όλα τα fora, όσα απαράδεκτα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στην περιοχή μας.

Και βάζω εδώ μία τελεία για να περάσω στα θέματα της εσωτερικής επικαιρότητας, τα οποία παραμένουν σταθερή προτεραιότητά μας. Αυτά πρωταγωνιστούν στη σημερινή ατζέντα, η οποία περιλαμβάνει εννέα διαφορετικές παρεμβάσεις σε πολλούς τομείς της δημόσιας ζωής.

Και όπως ξέρετε- και έχουμε συζητήσει και σε προηγούμενα Υπουργικά Συμβούλια- εφαρμόζουμε ήδη στον τομέα της ενέργειας ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης κατά της ακρίβειας στην Ευρώπη.

Σε λίγες μέρες, μάλιστα -εκτιμούμε μέχρι τα μέσα Ιουνίου- θα έχει ανοίξει η σχετική πλατφόρμα ώστε να καλυφθεί αναδρομικά το 60% των πρόσθετων ανατιμήσεων στο ρεύμα, όπως έχουμε δεσμευτεί. Και αυτές οι εκπτώσεις αυξάνονται και απλώνονται πλέον σε πάρα πολλούς, στους περισσότερους συμπολίτες μας, ανεξαρτήτως της κατανάλωσης που κάνουν. Ενώ από 1ης Ιουλίου θα ισχύει πλέον και ο νέος μηχανισμός που στην πράξη, όπως έχουμε πει, εξουδετερώνει τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Και όλα αυτά σημαίνουν ότι οι επόμενοι λογαριασμοί πια θα είναι πολύ πιο ισορροπημένοι, παρά την κρίση η οποία, δυστυχώς, συνεχίζεται.

Σημαίνουν, όμως, ότι και η κυβέρνηση είναι εδώ και θα είναι εδώ για κάθε πολίτη που δοκιμάζεται.

Δεν μπορώ, ωστόσο, να αποφύγω ένα σχόλιο. Θυμάστε όλοι σας τα μεγάλα λόγια τα οποία ακούστηκαν για τα υπερέσοδα, τα υπερκέρδη των εταιρειών ρεύματος και την αμηχανία που προκαλέσαμε σε κάποιους όταν ανακοινώσαμε ότι αυτά θα φορολογηθούν με 90%. Στο Νταβός, λοιπόν, η Christine Lagarde πρότεινε τη συγκεκριμένη επιλογή να τη μιμηθούν και άλλα κράτη. Και χθες η Ελληνική Βουλή την ψήφισε, αλλά μόνο με τις ψήφους των βουλευτών μας. Γιατί; Γιατί όσοι φωνασκούσαν τότε κατά των συμφερόντων αποκάλυψαν τώρα τα δικά τους συμφέροντα και κρύφτηκαν, δυστυχώς, πίσω από το παρόν.

Η ίδια η ζωή, λοιπόν, αποκαλύπτει την υποκρισία του λαϊκισμού, όπως και χθες, που μερικοί νεαροί επιτέθηκαν στους αστυνομικούς οι οποίοι προστάτευαν τα έργα κατασκευής της νέας βιβλιοθήκης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Θα πω μόνο ότι αν κάποιοι θέλουν να ξαναμπούν με βαριοπούλες και να τα κάνουν γυαλιά καρφιά, η πολιτεία δεν θα το επιτρέψει. Και ότι αν αναζητούν αίμα και «ήρωες» επεισοδίων δεν θα τους βρουν σε συλλογικότητες με το αποκαλυπτικό όνομα «Ανομία». Και ότι, επιτέλους, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διαλέξει: με τη γνώση και την ελευθερία ή με τις κουκούλες και τη βία; Βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα;

Αυτά είναι τα απλά ερωτήματα στα οποία πρέπει να απαντήσουν. Δική μας απάντηση στο γκρέμισμα των βιβλιοθηκών είναι το χτίσιμο της νέας παιδείας, της τριτοβάθμιας παιδείας, όπως δηλώνει και το νέο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια το οποίο έχει εγκριθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και παρουσιάστηκε αναλυτικά χθες από την Υπουργό Παιδείας.

Είναι ένα πολύ τολμηρό και πολύ μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο, το οποίο σας ζητώ να το στηρίξουμε όλοι με πολύ μεγάλη ένταση. Αυτό θα είναι η μεγάλη ιδεολογική μάχη την οποία θα δώσουμε τους επόμενους μήνες.

Είναι ένα πανεπιστήμιο το οποίο ανοίγει νέους ορίζοντες για φοιτητές και καθηγητές. Καθιερώνει εσωτερικά προγράμματα Erasmus, παράλληλες σπουδές σε σχολές, διπλά πτυχία, startups φοιτητών, σύνδεση με την εργασία πριν ακόμα από την αποφοίτηση. Κι όλα αυτά συνδυασμένα με ένα νέο, σύγχρονο μοντέλο διοίκησης αλλά και ανάδειξης καθηγητών, το οποίο συνδυάζει τη διαφάνεια με την αξιοκρατία, στα πρότυπα που ισχύουν σε όλες τις προηγμένες χώρες.

Επιστρέφοντας τώρα στην ημερήσια διάταξη, επιτρέψτε μου να επισημάνω ιδιαίτερα τρεις πρωτοβουλίες. Η πρώτη αφορά τη σημαντική παρέμβαση του Ελληνικού Δημοσίου ως μεγαλύτερου πιστωτή προκειμένου τα Ναυπηγεία Ελευσίνας να αποφύγουν την πτώχευση, να εξυγιανθούν, να προσελκύσουν καινούρια κεφάλαια και να λειτουργήσουν ξανά. Είναι μία επιλογή που υπηρετεί την απασχόληση και την ανάπτυξη, ταυτόχρονα όμως καλύπτει και ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού μας.

Σίγουρα δίνει παραπάνω ζωή στο ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, ο οποίος ήδη έχει να επιδείξει σημαντικές επιτυχίες με την επαναλειτουργία των ναυπηγείων της Σύρου και την ιδιωτικοποίηση του Σκαραμαγκά, όπου αντιμετωπίστηκαν και κάποιες τελευταίες εκκρεμότητες στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Το δεύτερο νομοσχέδιο το οποίο θέλω να αναδείξω, σε αυτή τη σύντομη εισαγωγική μου παρέμβαση, έχει αμιγώς κοινωνικό περιεχόμενο. Ακολουθεί τη σημαντική τομή την οποία κάναμε στην Πρωτοβάθμια Υγεία με τον θεσμό πια του δωρεάν προσωπικού γιατρού και για όλους, μία τομή η οποία έγινε αποδεκτή πολύ θετικά από την κοινωνία, κ. Υπουργέ και κα. Αναπληρώτρια Υπουργέ, και είναι πολύ σημαντικό να την υλοποιήσουμε με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα.

Τώρα ερχόμαστε να κάνουμε παρεμβάσεις στη λειτουργία των νοσοκομείων, αφενός παρέχοντας κίνητρα ώστε να ενταχθούν περισσότεροι γιατροί στο ΕΣΥ, να επιστρέψουν από το εξωτερικό όσοι έφυγαν -και είναι, δυστυχώς, πολλοί αυτοί- και αφετέρου προσφέροντας πληρέστερη εκπαίδευση στους ειδικευόμενους γιατρούς μας, ώστε να είναι πιο ουσιαστικές και οι δικές τους υπηρεσίες κατά το αγροτικό τους στην περιφέρεια και στα νησιά μας.

Τέλος, μία σημαντική ακόμα τομή επιχειρείται με τις ρυθμίσεις μας για το πλαίσιο του αναδυόμενου τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά και της κυβερνοασφάλειας.

Αντιλαμβάνομαι ότι μπορεί σε κάποιους, αυτό το νομοσχέδιο να ακούγεται πολύ τεχνικό και πιθανώς όχι τόσο άμεσης προτεραιότητας. Πιστέψτε με, ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Η τεχνολογία δεν αποτελεί απλά μοχλό της οικονομίας, αποτελεί και μέρος της άμυνάς μας.

Στο Νταβός, για παράδειγμα, συζητήσαμε με τον Πρόεδρο της Google Ευρώπης πώς η Ελλάδα θα καταστεί όχι απλά ενεργειακός αλλά και ψηφιακός κόμβος, αναπτύσσοντας δηλαδή μαζί με τα ενεργειακά και υποθαλάσσια δίκτυα οπτικών ινών, τα οποία θα συνδέουν την Ευρώπη με την Ασία και την Αφρική, μεταφέροντας όχι μόνο ενέργεια αλλά και δεδομένα. Άμα δείτε πού καταλήγουν όλα αυτά τα καλώδια στη Μεσόγειο, θα διαπιστώσετε ότι η μεγάλη τους πλειοψηφία καταλήγει στη Μασσαλία. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος γιατί να μην καταστεί και η Ελλάδα κόμβος υποδοχής δεδομένων, τα οποία θα έρχονται από την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Από την άλλη πλευρά, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να επισημάνω ότι οι πόλεμοι πλέον δεν διεξάγονται μόνο με τα όπλα, αλλά και με τα πληκτρολόγια. Τα σαμποτάζ δε γίνονται μόνο με εκρήξεις αλλά και με ψηφιακά black-out. Και φυσικά η δημοκρατική ζωή δεν υπονομεύεται μόνο με αυταρχικές απαγορεύσεις, αλλά και με τον οργανωμένο «πληθωρισμό» ανυπόστατων ηλεκτρονικών φημών από ύποπτα κέντρα.

Είναι ζητήματα τα οποία πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με πολύ μεγάλη σοβαρότητα. Αφορούν την ίδια πια την ποιότητα της δημοκρατίας μας. Έχουμε, λοιπόν, πολλά να κάνουμε, οπότε μπορούμε να ξεκινήσουμε τη συνεδρίασή μας».

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Μητσοτάκης για Τουρκία στο υπουργικό: Δεν θα ανοίξουμε διάλογο με το παράνομο - Θα δημοσιοποιούμε διεθνώς όσα συμβαίνουν"

Κεραμέως: Το έργο στο ΑΠΘ θα προχωρήσει – Τι θα γίνει με την πανεπιστημιακή αστυνομία

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης αλλά και της διοίκησης του ΑΠΘ να προχωρήσει το έργο της κατασκευής βιβλιοθήκης, εξέφρασε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Η κ. Κεραμέως μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ λίγες ώρες μετά τα σοβαρά επεισόδια στη Θεσσαλονίκη αλλά και την παρουσίαση του νόμου – πλαισίου για το Νέο Πανεπιστήμιο, τόνισε: «Αποφασίσαμε να βάλουμε τέλος σε μια κατάληψη και αντί για την κατάληψη, να χτιστεί μια βιβλιοθήκη».

Σχετικά με την πανεπιστημιακή αστυνομία, η υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι πήρε το «πράσινο φως» από το Συμβούλιο της Επικρατείας, είναι συνταγματική και εφόσον εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα εντός των επόμενων εβδομάδων, θα αρχίσει η λειτουργιά των ομάδων προστασίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στην βάση του σχεδιασμού της ελληνικής αστυνομίας.

Για το νέο νόμο – πλαίσιο, ανέφερε ότι στόχος των αλλαγών είναι να δοθούν νέοι ορίζοντες στα ελληνικά πανεπιστήμια, και νέες δυνατότητες σε φοιτητές και καθηγητές.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κεραμέως: Το έργο στο ΑΠΘ θα προχωρήσει – Τι θα γίνει με την πανεπιστημιακή αστυνομία"

Θεοδωρικάκος για ΑΠΘ: Δεν θα επιτρέψουμε στον ΣΥΡΙΖΑ και στους μπαχαλάκηδες να διαλύσουν τα πανεπιστήμια

«Τα πανεπιστήμια είναι χώροι έρευνας και ελεύθερης γνώσης. Είναι απαίτηση φοιτητών, καθηγητών, πρυτανικών αρχών και του ελληνικού λαού να είναι χώροι με ασφάλεια. Χώροι που δεν επιτρέπεται η βία, η εγκληματικότητα και η παραβίαση των νόμων. Αυτή την αυτονόητη αλήθεια για την πρόοδο και την αναβάθμιση των πανεπιστημίων ακολουθεί η κυβέρνηση» ανέφερε στη Βουλή ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος αναφορικά με τα νέα επεισόδια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα άσκησε κριτική στην στάση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας πως «καλύπτει» τα επεισόδια και καλλιεργεί «τεχνητή όξυνση» στην κοινωνία με «μπαχαλάκηδες που θέλουν να διαλύσουν τα πανεπιστήμια. Ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε δε, πως οι αρμόδιες αρχές έχουν πληροφορίες για νέες επιθέσεις στην υπο κατασκευή βιβλιοθήκη του ΑΠΘ τονίζοντας πως «είμαστε αποφασισμένοι γιατί αισθανόμαστε ότι έχουμε το δίκιο και τον ελληνικό λαό με το μέρος μας να το αποτρέψουμε».

«Η αστυνομία βρίσκεται στο ΑΠΘ για να διασφαλίσει τη κατασκευή της βιβλιοθήκης που έχει αποφασίσει η πρυτανική αρχή. Θα περίμενα από την αξιωματική αντιπολίτευση να πει ότι όσα είδαμε δεν είναι πρόοδος, να πει ότι δεν είναι πρόοδος να καταστρέφονται βιβλιοθήκες στα πανεπιστήμια. Δεν είναι πρόοδος να καίγονται βιβλία. Αυτά ανήκουν σε άλλες εποχές. Και εσείς τα καλύπτετε με τη στάση και την συμπεριφορά σας» ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ για να προσθέσει «οι Έλληνες οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι έναντι κινδύνων και προκλήσεων που εκδηλώνονται στη γειτονιά μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει - συρόμενος από ότι πιο αναχρονιστικό υπάρχει στο εσωτερικό του - την τεχνική όξυνση και τους μπαχαλάκηδες που θέλουν αν διαλύσουν τα πανεπιστήμια. Δεν θα το επιτρέψουμε». Σε άλλο σημείο είπε «Έχουν εξαγγελθεί δράσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε νέες προσπάθειες καταστροφής της βιβλιοθήκης. Είμαστε αποφασισμένοι γιατί αισθανόμαστε ότι έχουμε το δίκαιο και τον ελληνικό λαό με το μέρος μας να το αποτρέψουμε».

Παράλληλα, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου παρέπεμψε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης που κάνουν λόγο για σοβαρό τραυματισμό φοιτητή στην ανακοίνωση του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου ενώ πρόσθεσε ότι θα ανέμενε ανάλογη ευαισθησία και για τον τραυματισμό αστυνομικού.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεοδωρικάκος για ΑΠΘ: Δεν θα επιτρέψουμε στον ΣΥΡΙΖΑ και στους μπαχαλάκηδες να διαλύσουν τα πανεπιστήμια"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news