facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023

Συνελήφθησαν τέσσερις ανήλικοι που πέταγαν αντικείμενα από ταράτσα κτιρίου στο Μοσχάτο

Συνελήφθησαν το βράδυ της περασμένης Πέμπτης 31Αυγούστου στο Μοσχάτο, τρεις ημεδαποί, 15 και 16 ετών και 14χρονος αλλοδαπός κατηγορούμενοι για φθορά ξένης ιδιοκτησίας και σωματική βλάβη κατά συναυτουργία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, οι ανήλικοι ανέβηκαν σε ταράτσα ιδιωτικού εγκαταλελειμμένου κτηρίου και πέταγαν αντικείμενα, όπως πλακάκια, πέτρες, παλιά κλιματιστικά, παλιές τηλεοράσεις κ.ά., προκαλώντας φθορές σε όχημα, ενώ τραυμάτισαν διερχόμενο άντρα στο πόδι.

Οι αστυνομικοί, με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής, εισήλθαν στο κτίριο, εντόπισαν τους κατηγορουμένους και τους οδήγησαν στο Τμήμα Ασφαλείας Μοσχάτου - Ταύρου, το οποίο επελήφθη προανακριτικά.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, συνελήφθησαν επιπλέον και 3 εκ των κηδεμόνων των ανηλίκων για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.

Η δικογραφία σε βάρος των κατηγορουμένων σχηματίστηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Μοσχάτου - Ταύρου.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Συνελήφθησαν τέσσερις ανήλικοι που πέταγαν αντικείμενα από ταράτσα κτιρίου στο Μοσχάτο"

Εντοπισμός και διάσωση 81 ατόμων στη Ρόδο

Στη διάσωση 81 προσφύγων και μεταναστών προέβη τις πρωϊνές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Ρόδου.

Τα 61 άτομα (50 άνδρες, 2 γυναίκες και 9 παιδιά) εντοπίστηκαν να επιβαίνουν σε δύο ημιβυθισμένες πνευστές λέμβους στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Σύμης, ενώ  20 άτομα (13 άνδρες, 3 γυναίκες και 4 ανήλικοι) εντοπίστηκαν στην παραλιακή περιοχή Μεγάλου Γιαλού στην Λίνδο.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Εντοπισμός και διάσωση 81 ατόμων στη Ρόδο"

Δυο αστυνομικοί τραυματίες στα επεισόδια έξω από την φοιτητική εστία στα Ιλίσια

Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν στα επεισόδια που σημειώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής (04/09) έξω από την την φοιτητική εστία στα Ιλίσια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, γύρω στις 8 το βράδυ μια ομάδα περίπου 20-30 ατόμων, που συμμετείχαν σε συγκέντρωση που έγινε νωρίτερα στην Πολυτεχνειούπολη, έκλεισαν τον δρόμο με κάδους σκουπιδιών και τους έβαλαν φωτιά.

Όταν έφτασαν στο σημείο αστυνομικές δυνάμεις οι άγνωστοι τους πέταξαν βόμβες μολότοφ, πέτρες, σίδερα και άλλα αντικείμενα, ενώ οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση χημικών.

Πλέον η κατάσταση έχει ηρεμήσει ενώ αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην οδό Ούλοφ Πάλμε, που είχε διακοπεί από την διασταύρωση της με την οδό Ευφρονίου λόγω των επεισοδίων.

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Δυο αστυνομικοί τραυματίες στα επεισόδια έξω από την φοιτητική εστία στα Ιλίσια"

Νοσοκομείο Μεταξά: Κανονικά οι χημειοθεραπείες - Αναβλήθηκε μία για διαδικαστικούς λόγους

Ανακοίνωση μετά με τις καταγγελίες για την αναβολή θεραπειών σε καρκινοπαθείς αλλά και για την ελλιπή σίτιση στο Γενικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Μεταξά, εξέδωσε η διοίκηση 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου.

Αναλυτικά αναφέρει:

- Σήμερα, Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκαν κανονικά 80 προγραμματισμένες χημειοθεραπείες. Σημειώθηκε αναβολή μιας θεραπείας για διαδικαστικούς λόγους.

- Οι θεραπείες συνεχίζονται κανονικά τις επόμενες μέρες, ενώ θα πραγματοποιηθεί και η αναβληθείσα θεραπεία στον ασθενή.

- Δεν τίθεται ζήτημα με τη σίτιση στο Γενικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο. Η διατροφή ακολουθεί τις διεθνείς προδιαγραφές με πλήρη επάρκεια αγαθών.

- Διερευνώνται τα αίτια που προκάλεσαν την αναβολή της θεραπείας και κατ’ επέκταση την ταλαιπωρία του ασθενή

Υπενθυμίζεται ότι ο Σύλλογος Εργαζομένων του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Μεταξά με ανακοίνωσή του είχε καταγγείλει «συνθήκες υποχρηματοδότησης» του νοσοκομείου καθώς όπως είχε υποστηρίξει «αυτή τη στιγμή, υπάρχουν διαθέσιμα μόνο 5.000 ευρώ για φάρμακα την ώρα που οι μηνιαίες ανάγκες φτάνουν τα 3.500.000 ευρώ τον μήνα».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Νοσοκομείο Μεταξά: Κανονικά οι χημειοθεραπείες - Αναβλήθηκε μία για διαδικαστικούς λόγους"

Σπαρτιάτες: Επιστρέφουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα οι διαγραμμένοι – Το μήνυμα Στίγκα

Συνεχίζονται οι ανακατατάξεις στους Σπαρτιάτες καθώς με μια απίστευτη ανατροπή  λίγες ώρες πριν την κατάθεση του Βασίλη Στίγκα στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, επήλθε συμφωνία με τους βουλευτές που είχαν διαγραφεί.

Μάλιστα ο πρόεδρος των Σπαρτιατών, Βασίλης Στίγκας εξέδωσε δήλωση για την επιστροφή των τριών διαγραφέντων βουλευτών στην Κ.Ο. του κόμματος και στην οποία αναφέρει τα εξής:

ΠΡΟΣ: Βουλευτές

κ. Δημητροκάλλη Ιωάννη (Ανατολικής Αττικής)
κ. Κατσιβαρδά Χαράλαμπο (Β1′ Βόρειου Τομέα Αθηνών)
κ. Κόντη Ιωάννη (Α΄ Θεσσαλονίκης)

Αξιότιμοι κύριοι Βουλευτές,
κατόπιν της σημερινής συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μαζί μου, και έπειτα από τις αμοιβαίες εξηγήσεις που δόθηκαν εκατέρωθεν, ως εκ τούτου, σας καλώ να επανενταχθείτε ως μέλη της Κ.Ο. σύμφωνα με τους όρους που υπήρχαν πριν τη διαγραφή σας.

Στη σημερινή συνάντηση, εκτιμήθηκε η θέση των βουλευτών, και η παραδοχή ότι η μη παρουσία τους στην Ολομέλεια της Βουλής την 31/08/2023, αποτέλεσε ατόπημα για το οποίο ζητήθηκε συγγνώμη.

Ως εκ τούτου, οι χαρακτηρισμοί, «Greek Mafia» και «ομάδα εκβιαστών», δεν έχουν καμία σχέση με κανέναν από τους διαγραφέντες ή κάποιον άλλον από την Κοινοβουλευτική Ομάδα μας.

Βασίλειος Στίγκας

Πρόεδρος Κ.Ο. «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ»

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σπαρτιάτες: Επιστρέφουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα οι διαγραμμένοι – Το μήνυμα Στίγκα"

Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου: Επεισόδια και πετροπόλεμος - Έκλεισε η Ούλωφ Πάλμε

 Ένταση έχει ξεσπάσει έξω από την Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου μεταξύ ομάδας αγνώστων και της Αστυνομίας το βράδυ της Δευτέρας 4/9. Τα άτομα που βγήκαν από την Πανεπιστημιούπολη έβαλαν φωτιές σε κάδους και έστησαν οδοφράγματα.

Η οδός Ούλωφ Πάλμε είναι κλειστή και στα δύο ρεύματα της κυκλοφορίας της από τη συμβολή της με την οδό Ευφρονίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σημείο νωρίτερα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις επιχειρήσεις εκκένωσης των καταλήψεων.
Advertisement

Στο σημείο βρίσκονται δυνάμεις των ΜΑΤ, ενώ προς το παρόν οι Αρχές δεν έχουν προχωρήσει σε προσαγωγές ή συλλήψεις. 

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου: Επεισόδια και πετροπόλεμος - Έκλεισε η Ούλωφ Πάλμε "

Σύλληψη για εμπρησμό από αμέλεια στη Σταμάτα Αττικής

Συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού ημεδαπός άνδρας, ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από αμέλεια, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών σε δασική έκταση στη Σταμάτα του δήμου Διονύσου Αττικής, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πυροσβεστικής.

Για το ανωτέρω περιστατικό ενημερώθηκε σχετικώς η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σύλληψη για εμπρησμό από αμέλεια στη Σταμάτα Αττικής"

Μαίνονται 82 φωτιές σε όλη τη χώρα

Συνολικά 82 πυρκαγιές αντιμετωπίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε όλη την επικράτεια, ενώ το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 51 νέες δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, όπως αναφέρει ενημέρωση της Πυροσβεστικής.

Συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών παρέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με δυνάμεις από Γαλλία, Ισπανία, Κύπρο, Ρουμανία, Τσεχία, Βουλγαρία και Σλοβακία και μέσω διακρατικών συμφωνιών η Αλβανία και η Σερβία.

Επίσης, συνδρομή παρέχουν μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχουν διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής 'Αμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Επικράτειας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις, αναφέρθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Τέλος, το Πυροσβεστικό Σώμα καλεί όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Μαίνονται 82 φωτιές σε όλη τη χώρα"

Καιρός αύριο: Βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα – Πού θα είναι ισχυρότερα τα φαινόμενα

Ραγδαία επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός αύριο Τρίτη, 5 Σεπτεμβρίου με βροχές και καταιγίδες. Τοπικά τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση. Άνεμοι μέχρι 8 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής), τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο, μέχρι το απόγευμα στην Ήπειρο, τα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, κατά περιόδους στην Αττική και τη δυτική Κρήτη και από το μεσημέρι έως το βράδυ στις δυτικές Κυκλάδες και τα νησιά του βόρειου Αιγαίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 και στο βόρειο Αιγαίο 7 και τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση και θα φθάσει στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά τους 25 με 27 βαθμούς και στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα κατά τόπους τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα είναι κατά περιόδους ισχυρές.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 23 βαθμούς Κελσίου.
 
Καιρός αύριο στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Θράκη νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Από τις απογευματινές ώρες τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και πρόσκαιρα το βράδυ θα σταματήσουν. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής) και από τις μεσημβρινές ώρες μέχρι το βράδυ στα νησιά του βορείου Αιγαίου.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα θαλάσσια παραθαλάσσια 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες έως το απόγευμα θα είναι κατά περιόδους ισχυρές.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα βόρεια 6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στη δυτική Κρήτη, κατά περιόδους, και στα δυτικά τμήματα των Κυκλάδων από τις μεσημβρινές ώρες μέχρι το βράδυ, θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στα βόρεια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα – Πού θα είναι ισχυρότερα τα φαινόμενα"

Νέες ταυτότητες: Και επίσημα το «κόμμα των ψεκασμένων» η Νίκη: «Μην τις βγάλετε τώρα»

Ενημερωτική εκδήλωση για τις νέες ταυτότητες διοργάνωσε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας η ΝΙΚΗ, του Δημήτρη Νατσιού.

Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του κόμματος «η ΝΙΚΗ συμμερίζεται τις εύλογες ανησυχίες του Ελληνικού λαού και για το λόγο αυτό στοχεύει στη σοβαρή ενημέρωση των πολιτών, από επιστημονική, νομική και τεχνολογική άποψη».

Στην παρέμβασή του ο Δημήτρης Νατσιός δήλωσε ότι «απορρίπτουμε τον υποχρεωτικό χαρακτήρα των νέων ηλεκτρονικών ταυτοτήτων και ζητούμε να είναι προαιρετική η λήψη τους».

Η εκδήλωσε ξεκίνησε με την ομιλία του βουλευτή Αν. Αττικής και δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω κ. Αναστασίου Οικονομόπουλου ο οποίος μεταξύ άλλων επεσήμανε τα ακόλουθα πέντε σημεία:

  • 1. Δεν υποχρεούνται τα κράτη μέλη να εκδίδουν Δελτία Ταυτότητας, όπως ορίζει ο κανονισμός της Ε.Ε., αλλά θα εξακολουθεί να είναι στη διακριτική ευχέρεια κάθε κράτους αν θα έχει Δελτία ταυτότητας υποχρεωτικά, προαιρετικά η καθόλου.
  • 2.Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει τσιπ στις νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες, όπως παραδέχθηκε ο Υφυπουργός κ.Κατσαφάδος και όπως προβλέπει η σχετική ΚΥΑ, σε αντίθεση με την ψευδή δήλωση του πρωθυπουργού
  • 3.Καταρρίπτεται ο ισχυρισμός του πρωθυπουργού για την ασφάλεια τεχνολογίας RFID, αφού υπάρχουν ευρέως διαδεδομένες προστατευτικές θήκες «RFID safe» που έχουν ως αποστολή την αποφυγή υποκλοπής προσωπικών δεδομένων από απόσταση!
  • 4.Το κράτος σήμερα έχει ανεξάρτητες βάσεις δεδομένων ώστε να τηρείται μια βασική αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων. Όταν όμως αυτές οι ανεξάρτητες βάσεις δεδομένων διασυνδέονται, έχουμε πρακτικά λειτουργία «συγκοινωνούντων δοχείων», στην οποία στηρίζεται η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση η οποία εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους παραβίασης. Ο κ. Οικονομόπουλος επεσήμανε παράλληλα στους παρευρισκομένους πως στην ΚΥΑ που εκδόθηκε το Φεβρουάριο του 2023 (Αριθ. 8200/0-109568), προστέθηκε η φράση: «… θα δύναται να αποθηκευτούν τα στοιχεία που απαιτούνται για τις Υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, εάν αποφασισθεί να συμπεριληφθούν στο εν λόγω μέσο». Έτσι, ενεργοποιώντας την συγκεκριμένη ΚΥΑ, η ψηφιακή ταυτότητα μετατρέπεται δυνητικά σε Κάρτα Πολίτη, δηλαδή από μέσο απλής ταυτοποίησης σε δικαίωμα (ή στέρηση) πρόσβασης σε υπηρεσίες και αγαθά. Με απλά λόγια, οι διασυνδεδεμένες βάσεις δεδομένων παραβιάζουν την αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων και καταργούν το απόρρητο της ιδιωτικής και δημόσιας ζωής των πολιτών.
  • 5.Στηρίζουμε την εξέλιξη της τεχνολογίας που όμως ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ εργαλείο ελέγχου και περιορισμού των ατομικών μας ελευθεριών.
Δίνουμε αγώνα χωρίς φανατισμό και ακρότητες

«Δίνουμε τον αγώνα ενωμένοι κατά της υποχρεωτικότητας, χωρίς φανατισμό και ακρότητες. Η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για διχασμό της κοινωνίας, σε πολίτες με προνομιακή πρόσβαση και πολίτες με αποκλεισμό» υπογράμμισε χαρακτηριστικά .

Ακολούθως τον λόγο πήρε ο Δρ Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Επικεφαλής Θεματικής Ομάδας ψηφιακής διακυβέρνησης ΝΙΚΗΣ κ. Δημήτριος Χιωτακάκος, ο οποίος μίλησε με θέμα : «Η τεχνολογία των νέων ταυτοτήτων και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση»
«Οι πρόσφατες ανακοινώσεις του κ. πρωθυπουργού αλλά και του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, δίνουν μια νέα διάσταση στο θέμα των νέων ηλεκτρονικών ταυτοτήτων.

Αποδομούμε το κυβερνητικό αφήγημα της κυβέρνησης με ρεαλιστικά και επιστημονικά επιχειρήματα, παρακολουθώντας τις παγκόσμιες εξελίξεις εντός και εκτός Ε.Ε.:
  • Διακυβεύεται η εθνική μας κυριαρχία, εάν τα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων πολιτών μπορούν να αποθηκεύονται και να επεξεργάζονται και εκτός Ελληνικής επικράτειας.
  • Καταπατώνται εξ ορισμού οι ατομικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα με το ανελέητο ηλεκτρονικό φακέλωμα, που μπορεί να δημιουργήσει προφίλ πολιτών με διαφοροποιημένη πρόσβαση σε υπηρεσίες και αγαθά.
  • Οι κυβερνοεπιθέσεις μπορούν να έχουν σοβαρότατο αντίκτυπο σε όλες τις πτυχές της ζωής μας. Οι χάκερς υπάρχουν και κτυπούν, κανένα σύστημα δεν είναι 100% ασφαλές.
«Η ΝΙΚΗ ζητά πλήρη και σαφή ενημέρωση»

Ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ κ. Δημήτρης Νατσιός, ο οποίος εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων διαβεβαίωσε το ακροατήριο πως η ΝΙΚΗ θα ψηφίζει «υπέρ» σε οτιδήποτε ωφελεί το έθνος μας και «κατά» σε οτιδήποτε το βλάπτει.
«Δεν ανεχθήκαμε η ΝΙΚΗ να συγκαταλεχθεί με ακροδεξιές λογικές, ούτε όμως και σταθήκαμε δεκανίκι της Νέας Δημοκρατίας, όπως πολλοί θα έλπιζαν. Στις τάξεις μας δεν δεχόμαστε κανέναν πολιτικό άλλου κόμματος, ούτε θα συνεργασθούμε με τα κόμματα που κατέστρεψαν την πατρίδα μας» είπε ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε πως: «Για λόγους δημοκρατίας, η ΝΙΚΗ ζητά πλήρη και σαφή ενημέρωση στους πολιτικούς φορείς και στον ελληνικό λαό από τις αρμόδιες υπηρεσίες, προτού να αρχίσει η έκδοση των νέων ταυτοτήτων, όχι μόνο για τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους, αλλά κυρίως για τη φύση, τον χαρακτήρα και τους κινδύνους που εγκυμονούν για την ελευθερία του».

Ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ συνέστησε στους πολίτες μέχρι να υπάρξει έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση, να μην βιαστούν να παραλάβουν τις νέες ταυτότητες, ώστε να γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται.

«Για τη ΝΙΚΗ, η ταυτότητα πρέπει να επιτελεί αυτό που σχεδιάστηκε να κάνει. Να είναι μέσον ταυτοποίησης, και όχι μέσον άσκησης δικαιωμάτων. Είμαστε ριζικά αντίθετοι με την δόλια και κρυφή πρόθεση της κυβέρνησης, η οποία σήμερα ρίχνει στάχτη στα μάτια του κοινού, να μετατρέψει την ταυτότητα σε μέσον Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Δηλαδή να μη λειτουργεί η ταυτότητα μόνο ως μέσο ταυτοποίησης, αλλά συγχρόνως και ως μέσο ασκήσεως δικαιωμάτων. Πολύ περισσότερο, αν η ταυτότητα μπορεί να καταστεί και «ηλεκτρονικό πορτοφόλι» αποθήκευσης του σχεδιαζόμενου ψηφιακού ευρώ» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Η ταυτότητα μπορεί να είναι ασφαλής χωρίς να είναι ηλεκτρονική. Είναι χρήσιμη και αναγκαία η σχεδίαση ταυτοτήτων που θα αποκλείουν τη δυνατότητα πλαστογραφήσεως, όμως αυτό μπορεί να επιτευχθεί με συμβατικές ταυτότητες ανάλογες των διπλωμάτων οδήγησης, ή με σύγχρονα χαρακτηριστικά ασφαλείας δανεισμένα από την τεχνολογία εκτύπωσης χαρτονομισμάτων» ενώ επεσήμανε πως: «Σε κάθε περίπτωση, ζητούμε ο πολίτης να έχει πρόσβαση και γνώση για όλα τα συλλεγόμενα και αποθηκευόμενα προσωπικά του δεδομένα. Θεωρούμε» είπε « αυτονόητο οι βάσεις δεδομένων με τα αποθηκευμένα στοιχεία των Ελλήνων πολιτών να βρίσκονται αποκλειστικά επί ελληνικού εδάφους και πουθενά αλλού. Σήμερα η Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπει ότι τα δεδομένα της νέας ταυτότητας θα τηρούνται στην Διεύθυνση Κρατικής Ασφαλείας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Αυτό που επιμελώς κρύβει η κυβέρνηση είναι τη δεύτερη, μεγάλη «δεξαμενή» που θα προκύψει από τα δεδομένα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Αυτή η δεξαμενή θα προκύψει από την λειτουργική χρήση της ταυτότητας ως Κάρτας του Πολίτη. Αυτή η δεξαμενή δεδομένων, λοιπόν, είναι άγνωστο ακόμη που θα τηρείται και ποιός θα έχει πρόσβαση σε αυτό.

Πέραν του πού θα βρίσκονται αποθηκευμένα τα δεδομένα, θεωρούμε αυτονόητο να γνωστοποιηθεί το ποιος θα έχει πρόσβαση ή/και δικαίωμα επεξεργασίας στα στοιχεία που θα συλλέγονται».

Ο κ. Νατσιός δήλωσε ακόμα: «Απορρίπτουμε τον υποχρεωτικό χαρακτήρα των νέων ηλεκτρονικών ταυτοτήτων και ζητούμε να είναι προαιρετική η λήψη τους. Να είναι δυνατή η πιστοποίηση του πολίτη και η είσοδός του στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση με εναλλακτικούς τρόπους, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες του κόσμου και της Ευρώπης. Σε διαφορετική περίπτωση, ευθαρσώς δηλώνουμε ότι για λόγους ελευθερίας και δημοκρατικής συνειδήσεως, ΔΕΝ θα παραλάβουμε τις νέες ταυτότητες και τις μελλοντικές αναβαθμίσεις τους, αυτό το στυγνό «φακέλωμα του πολίτη», και κάλεσε τον Ελληνικό λαό να προβληματιστεί γι’ αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα, να ενημερωθεί πλήρως και σε βάθος από αντικειμενικές πηγές για τους κινδύνους που θα προκύψουν από τις ηλεκτρονικές ταυτότητες για τις ελευθερίες και τα δικαιώματά του.
«Η μαζικότητα της αντίστασης θα κάμψει την επιβαλλόμενη υποχρεωτικότητα. Θα αναγκαστούν να μας εξασφαλίσουν εναλλακτικό τρόπο πιστοποίησης».

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέες ταυτότητες: Και επίσημα το «κόμμα των ψεκασμένων» η Νίκη: «Μην τις βγάλετε τώρα» "

Λέσβος: Δεύτερη επιχείρηση διάσωσης σε λίγες ώρες - Εντοπίστηκε βάρκα με 38 μετανάστες

Και δεύτερη φουσκατή βάρκα με δεκάδες μετανάστες, που έπλεε ακυβέρνητη στα ανοιχτά της Λέσβου και πιο συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή του ακρωτηρίου Παληός, στα βορειοανατολικά του νησιού, εντόπισε το πρωί της Δευτέρας πλοίο ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού, στη διάρκεια περιπολίας.

Άμεσα το πλήρωμα του σκάφους προέβη στην ασφαλή περισυλλογή των 38 αλλοδαπών που βρίσκονταν στη βάρκα και τους μετέφερε με ασφάλεια στον λιμένα Μυτιλήνης. Στη συνέχεια, οι αλλοδαποί παραδόθηκαν σε στελέχη της Ασφάλειας και μεταφέρθηκαν σε χώρο Καραντίνας στο ΚΥΤ Μαυροβουνίου.

Προανάκριση για το συμβάν διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης.

Σημειώνεται πως νωρίτερα τα ξημερώματα της Δευτέρας, σκάφος του Λιμενικού είχε εντοπίσει άλλη φουσκωτή βάρκα με 46 μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Συκαμιάς. 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Λέσβος: Δεύτερη επιχείρηση διάσωσης σε λίγες ώρες - Εντοπίστηκε βάρκα με 38 μετανάστες"

Ξεκίνησε η 2η φάση εργασιών για ενίσχυση της Γέφυρας Σερβίων

Στην Κοζάνη βρέθηκε σήμερα ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ Κωσταντίνος Κατάκαλος προκειμένου να επιβλέψει την έναρξη της Β’ φάσης των εργασιών αποκατάστασης της Yψηλής Γέφυρας Σερβίων. Όπως ανέφερε «η μελέτη ενίσχυσης της προέντασης έχει εγκριθεί και ξεκινούν οι εργασίες των τεχνικών συνεργείων».

Ήδη τεχνικά συνεργεία βρίσκονται στην γέφυρα και οργανώνουν την έναρξη των εργασιών που σύμφωνα με τον καθηγητή θα διαρκέσουν περί τις τρεις εβδομάδες. Όπως εξήγησε αμέσως μετά την ολοκλήρωσή τους «θα ακολουθήσουν οι αναγκαίες φορτίσεις προκειμένου να διαπιστωθεί εάν όλα έχουν γίνει καλά και στην συνέχεια θα ανάψει το πράσινο φως για την συνολική αποκατάσταση της κυκλοφορίας για τα βαρέα οχήματα έως 40 τόνων».

Ο κ. Κατάκαλος υπογράμμισε ότι στόχος είναι «η γέφυρα να επανέλθει στην κατάσταση που ήταν προ της απαγόρευσης και στην συνέχεια του περιορισμού της κυκλοφορίας από ΙΧ και φορτηγά οχήματα».

Σύμφωνα με τον καθηγητή μετά την ολοκλήρωση των εργασιών τοπικής ενίσχυσης του προβόλου που αντιμετωπίζει πρόβλημα θα ακολουθήσει ο συνολικός έλεγχος της Γέφυρας Σερβίων προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν κι αλλά σημεία που χρήζουν τεχνικής αποκατάστασης.

Η Γέφυρα των Σερβίων είναι η δεύτερη μεγαλύτερη γέφυρα της χώρας μετά από αυτή του Ρίου και κατασκευάστηκε το 1975 όταν η ΔΕΗ κατασκεύασε το φράγμα Πολυφύτου, δημιουργώντας μια από τις μεγαλύτερες τεχνητές λίμνες της Ελλάδας.

Στις 17 Μαρτίου 2023 για λόγους ασφαλείας, απαγορεύθηκε η διέλευση παντός οχήματος από την γέφυρα, προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες αποκατάστασης στους προβόλους της και ενίσχυσης της με νέους χαλύβδινους τένοντες. Τους τελευταίους δύο μήνες με την ρύθμιση φαναριών επιτρέπεται η κυκλοφορία των ΙΧ ενώ απαγορεύεται η διέλευση φορτηγών άνω των 3,5 τόνων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκίνησε η 2η φάση εργασιών για ενίσχυση της Γέφυρας Σερβίων"

Λίνα Μενδώνη για Ακρόπολη: «Κόφτης» στους 20.000 επισκέπτες τη μέρα για την προστασία του ιερού βράχου

Στην προστασία του μνημείου της Ακρόπολης και στην αναβάθμιση της εμπειρίας του επισκέπτη, αναφέρθηκε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Αφορμή η έναρξη του προγράμματος 12 ωριαίων ζωνών επισκεψιμότητας, από τη Δευτέρα, 4 Σεπτεμβρίου.

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha επισήμανε ότι στους στόχους του προγράμματος επισκεψιμότητας στην Ακρόπολη είναι η αποφυγή της συσσώρευσης κόσμου και ο ποιοτικότερος χρόνος κατά την περιήγηση του κοινού στο μνημείο.

Τονίζοντας ότι βασικό μέλημα του Υπουργείου Πολιτισμού είναι η προστασία του μνημείου της Ακρόπολης, η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε στη μελέτη του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ), από την οποία προκύπτει ότι ο ημερήσιος αριθμός επισκεπτών δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 20.000, κατανεμημένους σε συγκεκριμένο αριθμό ανά ζώνη της μίας ώρας.

Παράλληλα, η υπουργός σημείωσε ότι η μελέτη έχει λάβει υπόψη της τον χρόνο παραμονής και εξόδου των επισκεπτών, προκειμένου να αποφευχθεί ο υπερβολικός αριθμός παράλληλων επισκέψεων, ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες, κατά τις οποίες έχει παρατηρηθεί μεγάλη συσσώρευση.

Ως αποτέλεσμα αυτής της κατανομής, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να επωφεληθεί ποιοτικότερου χρόνου, κατά την περιήγησή του, εμπλουτίζοντας τις πληροφορίες του για τον χώρο και την ιστορία του.
 
Λίνα Μενδώνη: Ο «κόφτης» των 20.000 επισκεπτών ημερησίως  

«Στο Υπουργείο Πολιτισμού, επειδή ο κύριος σκοπός του είναι ακριβώς η προστασία του ίδιου του μνημείου, αποφασίσαμε να περιορίσουμε τον αριθμό (σ.σ. των επισκεπτών ανά ημέρα) στους 20.000. Από εκεί και πέρα, το ωράριο από 08:00 έως 20:00, που ισχύει σήμερα έχει χωριστεί σε 12 ωριαίες ζώνες επισκεψιμότητας.

Η κάθε ζώνη έχει συγκεκριμένο αριθμό επισκεπτών.

Για παράδειγμα, η ζώνη 08:00-09:00 π.μ. έχει 3.000 άτομα. Δεν μπορούν να μπουν 3.000+1 επισκέπτες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι επισκέπτες να έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα για σωστή περιήγηση και απόλαυση του μείζονος αυτού μνημείου», είπε η υπουργός, που αναφέρθηκε και στη χρήση του προγράμματος ζωνών επισκεψιμότητας από επαγγελματίες του τουρισμού, οι οποίοι διαχειρίζονται συνήθως μεγάλο αριθμό επισκεπτών (γκρουπς).

Η κ. Μενδώνη τόνισε ότι από τον Ιούλιο μέχρι και τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, έχουν γίνει συστηματικές συναντήσεις των επαγγελματιών του τουρισμού με στελέχη του ΟΔΑΠ και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, προκειμένου να ενημερωθούν και να προσαρμοστούν στη νέα διαδικασία.

«Το πρόγραμμα είναι on line. Επομένως, μπορείς, ανά πάσα στιγμή, να μπεις και να δεις τη διαθεσιμότητα που υπάρχει. Ο στόχος είναι να αποφεύγουμε τη συσσώρευση η οποία συνέβαινε μέχρι χθες, με το 50% των επισκεπτών να θέλουν να ανέβουν στην Ακρόπολη το διάστημα 08:00-11:00 πμ. Αυτό ήταν προβληματικό για το μνημείο, αλλά και για τους ίδιους, διότι, εκ των πραγμάτων, στον χώρο των Προπυλαίων δημιουργείται ένας “λαιμός μπουκαλιού”.

Επομένως, με το να υπάρχουν οι ζώνες και να είναι αυστηρά καθορισμένος αριθμός ο οποίος έχει μελετηθεί και δίνει μια συνεχή ροή, όχι μόνο στον αρχαιολογικό χώρο, αλλά και στα Προπύλαια, αυτομάτως καθιστά την εμπειρία του επισκέπτη πολύ πιο θετική», σημείωσε η υπουργός, που ερωτήθηκε και για το σοβαρό ζήτημα της κλοπής αρχαίων αντικειμένων από το Βρετανικό Μουσείο.

Λίνα Μενδώνη για Βρετανικό Μουσείο

Αναφορικά με το σκάνδαλο των κλοπών αρχαιοτήτων από το Βρετανικό Μουσείο, η Λίνα Μενδώνη τόνισε ότι είναι ένα πολύ ιδιαίτερο θέμα, δεδομένου ότι πρόκειται για πράξη που προέρχεται από ανθρώπους οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για τη φύλαξη των συλλογών. Παράλληλα, σημείωσε, για ακόμη μία φορά, ότι το αίτημα για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα, που αποτελεί εθνικό στόχο για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά, ταυτίζεται χρονολογικά με την έναρξη του νέου ελληνικού κράτους. Παραμένει διαρκές εδώ και 200 χρόνια.

«Στρατηγική η οποία ανακοινώνεται, παύει να είναι στρατηγική» είπε και πρόσθεσε:

«Δεν μπορεί κανείς να παρουσιάζει αυτά τα οποία σκέφτεται να κάνει. Επαναλαμβάνω όμως κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή ακολουθεί απολύτως τις κόκκινες γραμμές οι οποίες έχουν τεθεί για αυτό το μείζον εθνικό θέμα, μη μπορώντας, σε καμία περίπτωση, να αναγνωρίσει οποιοδήποτε δικαίωμα ιδιοκτησίας, νομής και κατοχής στο Βρετανικό Μουσείο, καθώς τα γλυπτά του Παρθενώνα βρίσκονται εκεί ως προϊόν κλοπής», επισήμανε, ανάμεσα σε άλλα, η υπουργός Πολιτισμού.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Λίνα Μενδώνη για Ακρόπολη: «Κόφτης» στους 20.000 επισκέπτες τη μέρα για την προστασία του ιερού βράχου"

Το κοινό ανακοινωθέν της τριμερούς Μητσοτάκη, Χριστοδουλίδη, Νετανιάχου

Στην εμβάθυνση των ήδη εξαιρετικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ αναφέρεται το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση των τριών ηγετών στη Λευκωσία.

Στο ανακοινωθέν μάλιστα γίνεται λόγος και για «τρομοκρατικά σχέδια» εις βάρος του Ισραήλ που σταμάτησαν εξαιτίας των προσπαθειών Ελλάδας και Κύπρου.

Ολόκληρο το ανακοινωθέν

Εμείς, ο Νίκος Χριστουδουλίδης, πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας και ο Μπένιαμιν Νετανιάχου, πρωθυπουργός του κράτους του Ισραήλ, συναντηθήκαμε σήμερα στη Λευκωσία σήμερα, 4 Σεπτέμβρη του 2023, για την 9η Τριμερή Σύνοδο μεταξύ των χωρών μας και συνομολογήσαμε ξανά τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να ενδυναμώνουμε τη συνεργασία της τριμερούς πλατφόρμας μας.

Η δέσμευσή μας αυτή αντανακλά τις αξίες που μοιραζόμαστε αλλά και τα περισσότερα από ποτέ κοινά συμφέροντα, τον στόχο να συνεισφέρουμε στην ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την πρόοδο της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης περιοχής.

Όπως υπογραμμίστηκε και σε προηγούμενες περιπτώσεις, οι τρεις χώρες μας παραμένουν δεσμευμένες να υποδεχτούν άλλα μέρη με αντίστοιχες θέσεις στην προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε και να προωθήσουμε συνέργειες, προς όφελος των χωρών και των λαών μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Μελετήσαμε την πρόοδο που έχει γίνει στους πυλώνες συνεργασίες, οι οποίοι αναπτύσσονται εδώ και 8 έτη από την πρώτη τριμερή σύνοδο και επαναβεβαιώσαμε πως στόχος μας είναι οι συνεργασίες σε τομείς – κλειδιά όπως η Ενέργεια, η Άμυνα, η Άμεση Δράση, το Περιβάλλον, ο Τουρισμός, η Υγείας, η Τεχνολογία και Καινοτομία και η Διασπορά.

Συμφωνήσαμε ότι ο ενεργειακός τομέας, και ιδιαίτερα, το φυσικό αέριο, ο ηλεκτρισμός και οι ανανεώσιμες πηγές, αποτελούν στέρεες βάσεις για τη συνεργασία στην περιοχή, βασισμένη στο Διεθνές Δίκαιο στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και το δίκαιο της Θάλασσας και ο σεβασμός σε όλα τα κράτη που αποφασίζουν να ασκήσουν τα δικαιώματά τους σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Υπό το φως της διαρκώς αυξανόμενης ανάγκης για ενεργειακή διαφοροποίηση και διασύνδεση, εξαιτίας των γεωπολιτικών εξελίξεων, επιβεβαιώσαμε το κοινό συμφέρον για προώθηση των προοπτικών για έναν αξιόπιστο ενεργειακό διάδρομο από τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη.

Στο πλαίσιο αυτό τονίσαμε τη σημασία της περαιτέρω προώθησης ενεργειακών συνεργιών με παρόμοια προσανατολισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου και περιφερειακών έργων

Υπό το πρίσμα των αυξανόμενων αναγκών για ενεργειακή διαφοροποίηση και διασύνδεση εξαιτίας των γεωπολιτικών εξελίξεων, επιβεβαιώσαμε το κοινό συμφέρον για προώθηση ενός αξιόπιστου ενεργειακού διαδρόμου από τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο τονίσαμε τη σημασία της περαιτέρω προώθησης ενεργειακών συνεργιών με χώρες με τις οποίες έχουμε κοινό προσανατολισμό, συμπεριλαμβανομένου του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου και περιφερειακών έργων όπως οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις σαν το EuroAsia Interconnector αλλά και πιθανών αγωγών φυσικού αερίου/υδρογόνου.

Αντιμετωπίζοντας την παγκόσμια πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας μέσω περιφερειακών συνεταιριστικών έργων, της Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D), καινοτόμων ενεργειακών τεχνολογιών και προώθηση της περαιτέρω περιφερειακής ενεργειακής συνδεσιμότητας. Με φόντο τις πρόσφατες πυρκαγιές σε Ελλάδα και Κύπρο, λαμβάνοντας υπόψη και την πρόσφατη βοήθεια που παρείχε το Ισραήλ, επιβεβαιώνουμε την αμοιβαία δέσμευσή μας να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον προκειμένου να ανταποκριθούμε σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και να ενισχύσουμε περαιτέρω τον συντονισμό και τις κοινές μας ικανότητες για αυτόν τον σκοπό.

Επανεπιβεβαιώσαμε την αξία της συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία μπορεί να προσφέρει απτά παραδοτέα, μεταξύ άλλων, στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας, της δράσης για το κλίμα, της ετοιμότητας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε για τη διεξαγωγή νέας συνάντησης με τις Ηνωμένες Πολιτείες αργότερα, φέτος.

Δεδομένης της θετικής δυναμικής που απελευθερώθηκε από την ιστορική Συμφωνία Abraham Accords και τις νέες ευκαιρίες που αυτή έχει δημιουργήσει, εξερευνήσαμε τρόπους σύνδεσης της δουλειάς που έγινε στη δική μας τριμερή συμφωνία με άλλες περιφερειακές μορφές, συμπεριλαμβανομένου του Φόρουμ του Negev. Η ενίσχυση και διεύρυνση του κύκλου ειρήνης μεταξύ Ισραήλ και του αραβικού κόσμου, κάτι το οποίο φάνταζε αδιανόητο πριν μερικά χρόνια, κρατά τη υπόσχεση για μια πιο ασφαλή και ευημερούσα περιοχή και δεσμευόμαστε να ενθαρρύνουμε και να υποστηρίξουμε αυτή τη διαδικασία.

Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης και ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό και καλωσόρισαν την πρωτοβουλία του να συμπεριλάβει έναν πιο ενισχυμένο ρόλο της ΕΕ στις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, οι τρεις πλευρές εξέφρασαν την ακλόνητη υποστήριξή τους για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού, με βάση το διεθνές δίκαιο και τα συναφή ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εξέφρασαν επίσης σοβαρή ανησυχία για τις πρόσφατες ενέργειες στην ουδέτερη ζώνη κοντά στη Λεμεσό, λαμβάνοντας υπόψη τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας της 21ης Αυγούστου σχετικά με αυτό το θέμα. Σε αυτό το πνεύμα, τόνισαν την ανάγκη να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω μονομερής ή κλιμακούμενη ενέργεια που θα πυροδοτούσε την ένταση και θα τορπίλιζε την προοπτική διευθέτησης του θέματος.

Συμφωνήσαμε ότι μία διευθέτηση που θα επανενώσει το νησί, με σεβασμό στις δημοκρατικές αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των Κυπρίων, όχι μόνο θα ωφελήσει τον λαό της Κύπρου στο σύνολό του, αλλά θα συμβάλλει σημαντικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής.
Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε μορφή τρομοκρατίας και κάθε πράξη που υποκινεί τη βία και το μίσος.

Καλούμε τους περιφερειακούς εταίρους μας και το υπόλοιπο της διεθνούς κοινότητας να αυξήσουν τις προσπάθειές τους για πάταξη της τρομοκρατίας αλλά και να καταστήσουν υπόλογους τους φορείς που την προωθούν και την χρηματοδοτούν.

Πρόσφατα τρομοκρατικά σχέδια κατά Ισραηλινών και και Εβραϊκών στόχων ενθαρρύνθηκαν από ξένους δράστες οι οποίοι στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση της περιοχής. Αυτές οι προσπάθειες αποφεύχθηκαν εξαιτίας των ελληνικών και κυπριακών αρχών αποδεικνύοντας την κοινή απειλή της τρομοκρατίας και τη σημασία της στενής μας συνεργασίας για την αποτροπή της.

Επαναλάβαμε τη σταθερή μας δέσμευση για την ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Ισραήλ. Υπογραμμίζουμε την ανάγκη να προωθήσουμε τη συνεργασία στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Ισραήλ και την εκ νέου σύγκληση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ κατά το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Σημειώσαμε επίσης τη σημασία των συναντήσεων της Άκαμπα και του Σαρμ Ελ Σέιχ των οποίων βασική συμβολή ήταν η αποκλιμάκωση και η σταθερότητα, καθώς και τις δυνατότητες για ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης μεταξύ των μερών που απαιτείται για την προώθηση μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης.

Συμφωνήσαμε ότι η επόμενη τριμερής Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί στο Ισραήλ, εντός του 2024.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Το κοινό ανακοινωθέν της τριμερούς Μητσοτάκη, Χριστοδουλίδη, Νετανιάχου"

Κακοκαιρία Daniel: Ήχησε το 112 σε Πιερία, Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια, Φθιώτιδα και Ιωάννινα

Η κακοκαιρία Daniel ετοιμάζεται να σφυροκοπήσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας και τα πρώτα 112 για επικίνδυνα φαινόμενα ήχησαν σε Πιερία, Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια και Φθιώτιδα .

Η σύσταση τους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών που ήχησε το 112 είναι να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους κατά τη διάρκεια των έντονων φαινομένων και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών καθώς η κακοκαιρία Daniel απειλεί με μεγάλες βροχοπτώσεις και υπάρχει κίνδυνος πλημμύρας.

Κικίλιας για κακοκαιρία Daniel: Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από όλους

Την ιδιαίτερη προσοχή όλων λόγω της κακοκαιρίας Daniel ζήτησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, έπειτα από την έκτακτη σύσκεψη με επιχειρησιακούς και υπηρεσιακούς φορείς με θέμα τα επικείμενα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι «σύμφωνα με τους μετεωρολόγους πρόκειται για ένα ακραίο φυσικό φαινόμενο» και προσέθεσε ότι «απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από όλους. Φορείς και πολίτες». Ακόμη επισήμανε ότι «ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δώσουν Δήμοι και Περιφέρειες στο πεδίο του καθαρισμού των οικοπέδων, των ρεμάτων, των φρεατίων».

Αναλυτικά ο κ. Κικίλιας δήλωσε: «Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η κακοκαιρία Daniel θα ξεκινήσει σήμερα το βράδυ και θα διαρκέσει τουλάχιστον 24 ώρες. Θα πλήξει με μεγάλα ύψη βροχής, την Θεσσαλία, την Πιερία, τις Σποράδες, την Βόρεια Εύβοια και τη Φθιώτιδα.

Θα έχουμε βροχές και καταιγίδες που θα έχουν πολύ μεγάλη ένταση και διάρκεια και ως εκ τούτου μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους μας πρόκειται για ένα ακραίο φυσικό φαινόμενο. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από όλους. Φορείς και πολίτες.

Ως Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχουμε ενημερώσει όλους τους δήμους και όλες τις περιφέρειες ώστε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δώσουν Δήμοι και Περιφέρειες στο πεδίο του καθαρισμού των οικοπέδων, των ρεμάτων, των φρεατίων.

Τέλος, αναφορικά με τον Έβρο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κανένα ενεργό μέτωπο, είμαστε σε επιφυλακή και εγρήγορση και η μάχη προφανώς συνεχίζεται».

Η κακοκαιρία Daniel φέρνει 500 χιλιοστά βροχής

Έντονα είναι τα φαινόμενα που συνοδεύουν την κακοκαιρία Daniel και μάλιστα σε κάποιες περιοχές της χώρας τα ύψη της βροχής δεν θα έχουν προηγούμενο, καθώς θα ξεπεράσουν τα 500 χιλιοστά.

Η κακοκαιρία Daniel έχει αρχίσει να δείχνει τα… δόντια της με ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας και στον κρατικό μηχανισμό έχει σημάνει συναγερμός. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τεράστιους όγκους νερού σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Οι περιοχές που θα δεχθούν τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής είναι η Θεσσαλία (Μαγνησία, Τρίκαλα, Καρδίτσα, ανατολικά τμήματα Ν. Λάρισας), οι Σποράδες, η Πιερία, η ανατολική Στερεά (Φθιώτιδα, Βοιωτία), η ανατολική Πελοπόννησος (δυτική Κορινθία, Αργολίδα, ανατολική Αρκαδία) και η νοτιοδυτική Πελοπόννησος (Μεσσηνία).

Ενδεικτικά, από την επεξεργασία των προγνωστικών στοιχείων υπολογίζεται ότι στην περιοχή της Φθώτιδας και της Μαγνησίας (Πήλιο) αναμένονται πάνω από 500 mm βροχής. Υπενθυμίζεται ότι 1 mm βροχής αντιστοιχεί σε ένα λίτρο νερού σε μια επιφάνεια ενός τετραγωνικού μέτρου (ή ενός τόνου σε ένα στρέμμα).

Συγκεκριμένα ισχυρά φαινόμενα αναμένεται να προκαλέσει η ψυχρή λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με την έντονη μεταφορά υδρατμών από το Αιγαίο προς την ηπειρωτική χώρα από σήμερα και για τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/Meteo.gr.

Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία αναφέρουν ότι οι βροχές και οι καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα, θα έχουν ένταση, αλλά και διάρκεια, ενώ θα πέσουν πολύ μεγάλα ύψη βροχής που ενδέχεται να προκαλέσουν πλημμύρες.

Παράλληλα αναμένονται ενίσχυση των ανέμων σε ισχυρούς και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις (6-7 μποφόρ), σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και συνέχιση των καταιγίδων και την Πέμπτη, με βαθμιαία βελτίωση από τις βραδινές ώρες.

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης παραμένει στην Κατηγορία 5 (Ακραία).

Επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου

Η ΕΜΥ επικαιροποίησε το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ)  αναφέροντας ότι επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από τη Δευτέρα 4-9-2023 έως την Τετάρτη 6-9-2023 με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, ενισχυμένους ανέμους στο Αιγαίο και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Σημειώνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα δεχτούν η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η κεντρική και ανατολική Στερεά, η βόρεια Εύβοια και η Πελοπόννησος.

Πιο αναλυτικά:

Σήμερα Δευτέρα 4-9-2023, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α. στη Μακεδονία και πρόσκαιρα στη Θράκη. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής)

β. στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και στα νησιά του Ιονίου (κυρίως στην περιοχή της Λευκάδας, Κεφαλλονιάς και Ζακύνθου), τη Στερεά, την Εύβοια και την Πελοπόννησο (κυρίως στη δυτική και τη βόρεια).

Την Τρίτη 5-9-2023 τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα. Πιο αναλυτικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α. κατά περιόδους έως το απόγευμα στην Ήπειρο, τα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο

β. στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής), τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια και την ανατολική και νότια Πελοπόννησο

γ. κατά περιόδους στο νομό Αττικής και τη δυτική Κρήτη

δ. από το μεσημέρι έως το βράδυ στα δυτικά τμήματα των Κυκλάδων και στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Την Τετάρτη 6-9-2023 ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια (κυρίως στη βόρεια), την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και κατά περιόδους στη δυτική και νότια Κρήτη.

Επισημαίνεται ότι το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν εκτός από τις περιοχές της Θεσσαλίας, των Σποράδων και της βόρειας Εύβοιας όπου θα συνεχίσουν έως τις πρωινές ώρες της Πέμπτης.

Ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο από σήμερα το βράδυ έως το βράδυ της Τρίτης 5-9-2023, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.

Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Οδηγίες προς τους πολίτες

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους 
Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.
Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.
Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.
Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.
Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).
Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.
Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κακοκαιρία Daniel: Ήχησε το 112 σε Πιερία, Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια, Φθιώτιδα και Ιωάννινα"

Τόσκας για το Μάτι: «Δεν έδινα επιχειρησιακές εντολές, δεν ενημερώθηκα για την εκτροπή εναέριου μέσου στη Motor Oil»

Τη δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας το 2015, την ένδεια σε μέσα πυρόσβεσης αλλά και τους δυνατούς ανέμους που άρχισαν να πνέουν ξαφνικά το απόγευμα εκείνης της ημέρας καθηλώνοντας στο έδαφος όλα τα εναέρια μέσα, επικαλέστηκε σήμερα ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας προκειμένου να δικαιολογήσει τα όσα συνέβησαν στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018, όπου 104 άνθρωποι χάθηκαν στις φλόγες.

Ο κ. Τόσκας, κατέθεσε στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά, η οποία συνεχίζεται μετά τις θερινές διακοπές, και επί της ουσίας υποστήριξε πως εκείνος δεν είχε καμία ανάμειξη στις επιχειρησιακές αποφάσεις που λαμβάνονταν και πως ακόμη και την απόφαση για εκτροπή του ελικοπτέρου προς τα διυλιστήρια της Motor Oil εκείνη την αποφράδα ημέρα, την έμαθε κατόπιν εορτής. Αίσθηση όμως προκάλεσαν τα λόγια του πρώην υπουργού, με την έναρξη της κατάθεσή του. «Εκφράζω τη λύπη μου και τη θλίψη μου για τα γεγονότα αυτά και ζητώ συγνώμη για την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού, ο οποίος δεν μπόρεσε να αναχαιτίσει αυτή την τραγωδία», είπε ο πρώην υπουργός παραπέμποντας μάλιστα το δικαστήριο να ενημερωθεί και τα όσα έγιναν στη Χαβάη, διότι κάτι αντίστοιχο, όπως άφησε να εννοηθεί συνέβη και στο Μάτι.

Συγκεκριμένα, αρχίζοντας την κατάθεσή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΛΕΛ, ανέφερε: «Το πρωί στις 23 Ιουλίου του 2018 είχα πάει για προγραμματισμένη επέμβαση και ο γιατρός μου συνέστησε να μείνω σπίτι. Στις 12 το μεσημέρι με ειδοποίησαν για φωτιά στη Κινέττα και πήγα στο κέντρο για να παρακολουθώ την εξέλιξη. Θα ήθελα να εκφράσω τη θλίψη και τη λύπη μου για τα γεγονότα αυτά και τη συγνώμη του κρατικού μηχανισμού που δεν μπόρεσε να αναχαιτίσει αυτή την τραγωδία» είπε ο κ. Τόσκας και συνέχισε: «Αυτό είχε σχέση με τις καιρικές συνθήκες εκείνης της ημέρας, με τη δόμηση της περιοχής σε σχέση με το δάσος που υπήρχε και τις άλλες συνθήκες έλλειψης μέσων εκείνης της περιόδου. Παραλάβαμε το 2015 μια δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση. Μια από τις πρώτες ενέργειες ήταν να ενεργοποιήσω τα ελικόπτερα Σινούκ, που δεν είχαν κάδους. Υποχρεωθήκαμε σε χορηγούς πήραμε κάδους, δεν είχαν ούτε σωλήνες οι πυροσβέστες για να σβήνουν την φωτιά. Είχαμε χρέος μεγάλο, ύψους 8 εκατ. ευρώ και δεν μπορούσαμε να μισθώσουμε μέσα. Με προσωπική μου δέσμευση ζητήσαμε και ανέλαβα να βρω αυτά τα 8 εκατ. ώστε να μισθώσουμε μέσα».

Στη συνέχεια ο κ. Τόσκας αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στο ΕΣΚΕ την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι και επισήμανε πως ο ίδιος δεν έδωσε ποτέ επιχειρησιακές εντολές για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Είπε μεταξύ άλλων: «Πήγα στο ΕΣΚΕ στο γραφείο ου αρχηγού και εκεί ενημερωνόμουν για την κατάσταση των πυρκαγιών (σ.σ. Μάτι και Γεράνια Όρη). Οι καιρικές συνθήκες έως τις 3 περίπου το μεσημέρι ήταν σχετικά νορμάλ. Από εκείνη την ώρα και πέρα υπήρξε μια έξαρση των ανεμών που έκλεισε τα αεροδρόμια. Τα Καναντέρ και τα ελικόπτερα Σινούκ δεν μπορούσαν να πετάξουν. Πέταξαν προς το τέλος γύρω στις 17: 45 αλλά ήταν αργά…. Είχαμε σκληρούς δυτικούς ανέμους σε όλα τα αεροδρόμια Δεν έδωσα επιχειρησιακές εντολές, εκτός από εντολές του τύπου βάλτε προτεραιότητες, λογικές δηλαδή προτροπές που πρέπει να δίνει η πολιτική ηγεσία».

Πρόεδρος: Τους λέγατε εσείς που να πάνε;

Μάρτυρας: Όχι. Εάν όμως η πυροσβεστική αντιμετωπίσει όλες τις φωτιές με τα ίδια μέσα είναι η καλύτερη συνταγή αποτυχίας.

Πρόεδρος: Την προτεραιότητα ποιος την καθορίζει; Κάνατε υποδείξεις σε επιχειρησιακό επίπεδο;

Μάρτυρας: Δεν έκανα και δεν ήξερα να κάνω γιατί δεν ήξερα ποιά μέσα ήταν διαθέσιμο. Ο κ. Φωστιέρης μου έλεγε. Δεν νομίζω να έρθει πυροσβέστης που να σας πει πως τους άλλαξα τα σχέδια. Οι άνθρωποι αυτοί ξέρουν καλύτερα από το καθένα την δουλειά τους.

Πρόεδρος: Εσείς ερωτηθήκατε για κάτι;

Μάρτυρας: Εγώ επειδή είχαμε προϊστορία με τις φωτιές στην Ηλεία τους είπα πως αν παίρνει ο κάθε βουλευτής και ο κάθε δημοσιογράφος και λέει «στείλτε ένα μέσο εκεί», να τον παραπέμπουν σε μένα, διότι αυτό είναι καταστροφικό. Τους είχαμε πει πως «δεν θα λαμβάνετε υποδείξεις από κανένα». Τους έλεγα να τον στέλνετε σε μένα. Τους έλεγα να έχουν προτεραιότητες.

Πρόεδρος: Για την μετακίνηση την εκτροπή κάποιου μέσου σας το ανέφεραν;

Μάρτυρας: Όχι, δίνανε την εντολή και λέγανε κάναμε αυτές τις ενέργειες…. Ο αρχηγός με τον κ. Καπακη μπαινόβγαιναν και με ενημέρωσαν.

Πρόεδρος: Τις εντολές για τα εναέρια ποιος τις έδινε;

Μάρτυρας: Ο υπαρχηγός επιχειρήσεων ενημερώνει το αρχηγό και αυτός είχε τον τελευταίο λόγο.

Πρόεδρος: Εσείς για μια εκτροπή ελικοπτέρου που έγινε στις 18:00 από το Μάτι προς τη Motor Oil;

Μάρτυρας: Όχι δεν το ήξερα. Παρ’ όλα αυτά αν με ρωτήσετε αν ήταν σωστό ή όχι θα σας πω πως είναι επιχειρησιακό ζήτημα και δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη. Η διαχείριση γίνονταν στο γραφεί του κ. Φωστιέρη και κατά καιρούς έρχονταν και με ενημέρωναν, δεν με ενημέρωσαν για αυτό. ….Το έμαθα την επόμενη ημέρα για την Motor Oil…

Πρόεδρος: Τι μάθατε;

Μάρτυρας: Ότι στάλθηκε αυτό το ελικόπτερο εκεί. Η απόφαση που πήραν είχε επιχειρησιακά κριτήρια. Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος αν ήταν η σωστή επιχειρησιακή απόφαση ή όχι. Νομίζω ότι βρέθηκαν μπροστά σε μια κατάσταση και πήραν την απόφαση.

Συνεχίζοντας να απαντά σε άλλες ερωτήσεις της προέδρου ο μάρτυρας χαρακτήρισε τους κ.κ. Τερζούδη, Φωστιέρη και Ματθαιόπουλο «έμπειρους ανθρώπους» με την έδρα πάντως να επιμένει...

Πρόεδρος: Σας ρωτάω για το εάν η συγκεκριμένη ενέργεια έγινε για να ευνοηθεί ένας άνθρωπος σε βάρος απλών πολιτών. Υπάρχει ένα παράπονο. Γιατί δεν σας το ανέφεραν; Είστε εκεί για να σας ενημερώνουν.

Μάρτυρας: Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω, υπήρχε μια βιασύνη. Ο υπουργός δεν ενημερώνεται για όλα τα θέματα ενημερώνεται για τα σημαντικά.

Πρόεδρος: Αυτό δεν είναι σημαντικό;

Μάρτυρας: Είναι σημαντικό αλλά αν βάλουμε την πυρκαγιά σε ένα διυλιστήριο με μια φωτιά που δεν έχει εξελιχθεί ακόμη…

Πρόεδρος: Εσείς μετά δεν τους ρωτήσατε; Το λέω για να μη δημιουργείται καμία υπόνοια…

Μάρτυρας: Τους έψαχνα αλλά από εκεί και μετά καλούνταν και στα δικαστήρια … Από κει πέρα δε μπορώ να ξέρω …

Εισαγγελέας: Δε θα έπρεπε να ζητήσετε τις παραιτήσεις όλων; Για κάτι τόσο βαρύ και τόσο αμφιλεγόμενο που δείχνει μια ανυπακοή τουλάχιστον;

Μάρτυρας: Το θέμα των παραιτήσεων είναι ένα άλλο κεφάλαιο. Εγώ είχα παραιτηθεί πρώτος και είχαμε μια κατάσταση που έπρεπε να λύσουμε πολλά προβλήματα. Το κυριότερο ήταν το δυσάρεστο έργο της αναγνώρισης θυμάτων που το κάναμε πολύ γρήγορα…

Ακροατήριο: Δέκα μέρες κάνατε…

Εισαγγελέας: Σε συνέντευξη Τύπου είχατε πει «δεν βλέπω μεγάλα επιχειρησιακά λάθη». Τότε σχολιάσατε, τώρα γιατί όχι;

Μάρτυρας (Διαβάζει δημοσιεύματα με τη δήλωση του):….. Είπα δεν βρίσκω μεγάλα λάθη, εσείς προσπαθείτε πέντε χρόνια να βρείτε τα λάθη εγώ έπρεπε να τα βρω μια ημέρα μετά;

Εισαγγελέας: Λέτε ότι δεν δώσατε επιχειρησιακές εντολές. Υπάρχουν 7 καταγεγραμμένες συνομιλίες που λένε ότι θα πρέπει να ζητηθεί εντολή υπουργού….

Μάρτυρας: Για άλλες πυρκαγιές όπως στον Κάλαμο. Κανείς δεν κατέθεσε ότι εγώ έδινα εντολές να πάει το αεροπλάνο εδώ και εκεί.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας Βασίλης Καπερνάρος.

Καπερνάρος: Όση ώρα ήσασταν στο ΕΣΚΕ ποιος έδινε τις εντολές;

Μάρτυρας: Δεν ήμουν μπροστά στη κατανομή των επιχειρησιακών εντολών. Ήμουν σε διαφορετικό γραφείο, έρχονταν και με ενημέρωναν. Η εικόνα που είχα ήταν ότι ο αρχηγός, ο υπαρχηγός και ο συντονιστής ο κ. Φωστιερης ήταν μαζί και έβλεπαν την κατάσταση.

Καπερνάρος: Συγκεκριμένα πείτε μας αν ακούσατε από κάποιον κάποια συγκεκριμένη εντολή…

Μάρτυρας: Δίνονταν συνεχώς εντολές, ήταν ένας διαρκής αγώνας για να προλάβουν το χρόνο.

Καπερνάρος: Στις 17:40 ξέσπασε το Μάτι. Μέχρι τις 6 που άρχισαν να καίγονται οι άνθρωποι πείτε μου τι εντολή δόθηκε;

Μάρτυρας: Η εντολή ήταν από τον αρχηγό. Να μεταφερθούν τα εναέρια μέσα από τα Γεράνια Όρη… Αυτό έγινε γύρω στις 5, ήταν άμεση εκτροπή…

Καπερνάρος: Για το γεγονός ότι δεν μετέβησαν παρά την εντολή του αρχηγού και παρά τη δική σας παρουσία;

Μάρτυρας: Η εντολή δόθηκε να πάνε τα εναέρια μέσα κατευθείαν. Ένα ελικόπτερο έφυγε από τα Γερανια. Από εκεί και πέρα επιδεινώθηκαν οι καιρικές συνθήκες, έκλεισαν τα αεροδρόμια λόγω των ανέμων και έτσι παρά την εντολή δεν μπόρεσαν να απογειωθούν.

Καπερνάρος: Τι ενέργειες κάνατε για να ενεργοποιηθούν τα Σινούκ από το υπ. Εθνικής Άμυνας;

Μάρτυρας: Για αυτά ενεργεί το ΕΣΚΕ ο συντονιστής του σε συνεννόηση με διάφορους φορείς…

Καπερνάρος: Το υπ. Εθνικής λέει ότι δεν ζητήθηκε συνδρομή;

Μάρτυρας: …..Δε θέλω να πω αυτή τα στιγμή πόσα διαθέσιμα υπήρχαν …Δεν θέλω να επεκταθώ είναι επιχειρησιακά θέματα και δεν είμαι κατηγορούμενος, δεν ήταν αρμοδιότητα δική μου.

Καπερνάρος: Σας έπεφτε πολύ να πάρετε ένα τηλέφωνο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και να γλυτώσετε από την γραφειοκρατία και να πείτε «θέλουμε Σινούκ γιατί καίγεται ο κόσμος»;

Μάρτυρας: Τα αεροδρόμια ήταν κλειστά και όταν κουβαλάνε και κάδο από κάτω είναι πολύ δύσκολα. Τα λάθη δεν θα τα προσδιορίσω εγώ, θα τα βρει το δικαστήριο. Μπορεί να έγιναν κάποιες καθυστερήσεις, μπορεί να άργησαν να κλείσουν κάποιους δρόμους αλλά δεν μπορώ να προτρέξω….. Εγώ ένα θα σας πω και όσοι παλέψαμε σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες υπήρχε μια κατάσταση αντίστοιχη με αυτή στη Χαβάη, όπου δεν μπόρεσαν να σώσουν 1.000 ανθρώπους.

Η εξέταση του κ. Τόσκα από συνηγόρους θα συνεχιστεί και στην αυριανή δικάσιμο.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τόσκας για το Μάτι: «Δεν έδινα επιχειρησιακές εντολές, δεν ενημερώθηκα για την εκτροπή εναέριου μέσου στη Motor Oil»"

Αυτοκίνητο παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά χειμάρρου στη Λαμία – Βίντεο από τη διάσωση του οδηγού

Συναγερμός σήμανε στις Αρχές λίγο πριν τις 3:00΄το μεσημέρι όταν αυτοκίνητο με 43χρονο οδηγό παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του Ξηριά στη Ροδίτσα Λαμίας.

Η ξαφνική νεροποντή που προηγήθηκε φούσκωσε τον χείμαρρο ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες ήταν προσπελάσιμος, με αποτέλεσμα ο οδηγός να μην καταλάβει τον κίνδυνο και να παρασυρθεί για αρκετά μέτρα από τα νερά.

Ο ίδιος σκαρφάλωσε στην οροφή και οι πυροσβέστες κατάφεραν να τον απεγκλωβίσουν.

 Δείτε βίντεο με τη διάσωση που έγινε υπό καταρρακτώδη βροχή:

Δείτε φωτογραφίες:

lamiareport

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτοκίνητο παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά χειμάρρου στη Λαμία – Βίντεο από τη διάσωση του οδηγού"

Σε τρεις φάσεις θα χτυπήσει τη χώρα η κακοκαιρία «Daniel» – Νέα σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία

Με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν για ακραίες βροχοπτώσεις το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας θα πραγματοποιήσει νέα σύσκεψη σήμερα το μεσημέρι για τα επικείμενα έντονα καιρικά φαινόμενα και την κακοκαιρία που έχει πάρει το όνομα «Daniel. Πιερία, Ανατολική Ήπειρος, Θεσσαλία, Κεντρική και Βόρεια Εύβοια, Σποράδες, Κεντρική Στερεά (και τμήματα της Ανατολικής Στερεάς, πιθανόν και της Αττικής), Βορειοανατολική Πελοπόννησος και Νοτιοδυτική Πελοπόννησος είναι οι περιοχές που θα κινδυνεύσουν περισσότερο.

Με σημερινή ανάρτησή του ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς έγραψε ότι «λαμβάνοντας υπόψιν τις αναλύσεις των πραγματικών στοιχείων της ατμόσφαιρας και τη έντονη δυναμική του συστήματος που αναπτύσσεται πάνω από την χώρα μας, τα μέλη του Southeast Group της Eumetnet, συμφωνήσαμε το σύστημα να λάβει την ονομασία «Daniel»

Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Αναλύοντας τους μετεωρολογικούς χάρτες και τις επικαιροποιημένες προγνώσεις που παραμένουν ως έχουν ο κ. Κολυδάς αποκάλυψε ότι η κακοκαιρία θα χτυπήσει τη χώρα σε τρείς φάσεις: Ειδικότερα σήμερα Δευτέρα η μετεωρολογική διαταραχή θα σαρώσει τη χώρα από βορρά προς νότο. Την Τρίτη επιδρά το (Χ) με επιφανειακό ρεύμα στα ανατολικά & ψυχρές μάζες (-14°C) στα 500 hPa και την Τετάρτη το χαμηλό απομακρύνεται στροβιλιζόμενο.

Σε υψηλή ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

Στη σύσκεψη, στην οποία θα λάβει μέρος και ο υπουργός, Βασίλης Κικίλιας, θα γίνει αμέσως μετά την επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Το παρόν θα δώσουν στη συνάντηση μεταξύ άλλων εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ, της Πυροσβεστικής, της ΕΜΥ καθώς και εκπρόσωποι των περιφερειών όλης της χώρας και της ΚΕΔΕ.

Από χθες ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας τέθηκε σε ύψιστη εγρήγορση με τον υπουργό να καλεί όλους τους αρμοδίους να είναι σε πλήρη ετοιμότητα, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα τα όποια προβλήματα ενδέχεται να προκύψουν εξαιτίας των επερχόμενων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα στο πλαίσιο της χθεσινής σύσκεψης αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί το 112, εφόσον κριθεί απαραίτητο για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων. Επιπλέον, ο κ. Κικίλιας ζήτησε να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή, δεδομένου ότι τα επικίνδυνα φαινόμενα θα επηρεάσουν τις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας
 

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε τρεις φάσεις θα χτυπήσει τη χώρα η κακοκαιρία «Daniel» – Νέα σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία"

Βασίλης Στίγκας: Στηρίζω τον Ηλία Κασιδιάρη για τον δήμο της Αθήνας – Με στήριξε και τον στήριξα, αυτό έκανα, τίποτα περισσότερο

Την επιστολή του πρόεδρου του κόμματος «Σπαρτιάτες» Β. Στίγκα, με την οποία θέτει εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας τους Ι. Κόντη, Ι. Δημητροκάλη και Χ. Κατσιβαρδά, καθώς και τις επιστολές των, εκλεγέντων με το ίδιο κόμμα, Γ. Μανούσου και Κ. Φλώρου, με τις οποίες γνωστοποιούν στη Βουλή ότι ανεξαρτητοποιούνται, ανέγνωσε, κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης της ολομέλειας της Βουλής, ο β’ αντιπρόεδρος της Βουλής, Γ. Γεωργαντάς, δείχνοντας ξεκάθαρα την κρίση στην οποία έχει βυθιστεί το κόμμα.

«Αυτός ο άνθρωπος με στήριξε. Κατά γενική ομολογία αν δεν με στήριζε ο Ηλίας Κασιδιάρης εγώ δεν θα είχα μπει στη Βουλή, οι Σπαρτιάτες δεν θα είχαν μπει στη Βουλή. Θεωρώ χρέος μου, υποχρέωση, να τον στηρίξω σε αυτό το εγχείρημα που κάνει να κατέβει στον δήμο της Αθήνας και αυτό έκανα», είπε μιλώντας στο Mega.

«Ό,τι ήταν να πω προς τον Ηλία Κασιδιάρη το έκανα εγώ και μάλιστα δημόσια. Δεν είναι θέμα αν τον στηρίζω πολιτικά. Έκλεισα τον κύκλο με τον Ηλία Κασιδιάρη, με στήριξε και τον στήριξα, αυτό έκανα, τίποτα περισσότερο».

Επισήμανε ότι δεν γνωρίζει άμεσα, αλλά νομίζει πως ο αδερφός του Ηλία Κασιδιάρη μπήκε μετακλητός σε κάποιον από τους διαγραμμένους βουλευτές των Σπαρτιατών. «Δεν ενημερώνει κάποιος τον πρόεδρο ποιους θα πάρει συνεργάτες. Τον έχω δει δύο φορές στους διαδρόμους της Βουλής. Δεν ξέρω με ποιους έχει σχέση» ανέφερε.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Βασίλης Στίγκας: Στηρίζω τον Ηλία Κασιδιάρη για τον δήμο της Αθήνας – Με στήριξε και τον στήριξα, αυτό έκανα, τίποτα περισσότερο"

Μεγάλες ποσότητες νερού αναμένεται να δεχθεί η Π.Ε. Καρδίτσας – Σε επιφυλακή οι αρμόδιοι φορείς

Επιδείνωση του καιρού από σήμερα, και σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα, τουλάχιστον ως την Τετάρτη, θα σημειωθεί στην Π.Ε. Καρδίτσας. Η περιοχή δε αναμένεται να δεχθεί μεγάλες ποσότητες νερού. Η πολιτική προστασία της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, δήμοι, και όλοι οι αρμόδιοι φορείς βρίσκονται σε ετοιμότητα και αυξημένη επιφυλακή για την ενδεχόμενη αντιμετώπιση προβλημάτων.

Ήδη οι δήμοι Μουζακίου, Σοφάδων, Παλαμά με ανακοινώσεις ενημερώνουν τους πολίτες για τα έντονα καιρικά φαινόμενα, με οδηγίες, ενώ τα γραφεία Πολιτικής Προστασίας και το προσωπικό όλων των δήμων βρίσκονται σε επιφυλακή.

Ο ΤΟΕΒ Ταυρωπού, επίσης, με ανακοίνωσή του, γνωστοποιεί ότι ο μηχανοκίνητος εξοπλισμός του Οργανισμού τίθεται σε επιφυλακή και είναι στη διάθεση του επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας. Όλες οι άδειες των εργαζομένων έχουν ανακληθεί ώστε να μπορέσουν να συνδράμουν με κάθε πρόσφορο τρόπο στην αντιμετώπιση του ακραίου φαινομένου.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγάλες ποσότητες νερού αναμένεται να δεχθεί η Π.Ε. Καρδίτσας – Σε επιφυλακή οι αρμόδιοι φορείς"

Καταγγελία: Αναβάλλονται χημειοθεραπείες στο "Μεταξά", λόγω έλλειψης χρημάτων

Σοβαρή καταγγελία για το αντικαρκινικό νοσοκομείο "Μεταξά" κάνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα (ΠΟΕΔΗΝ).

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Γιαννάκο, στο "Μεταξά" αναβάλλονται χημειοθεραπείες, λόγω έλλειψης χρημάτων. Όπως αναφέρει, έχουν απομείνει 5.000 ευρώ στο νοσοκομείο για φάρμακα και οποιος ασθενής με καρκίνο πάει σήμερα για χημειοθεραπεία - που μπορεί να στοιχίζει περισσότερο - η θεραπεία αναβάλλεται.

"Η Δημόσια Υγεία δεν βελτιώνεται με 5% δημόσιες δαπάνες Υγείας, όταν ο μέσος όρος των χωρών της Ευρώπης είναι 7,5%", τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, για να σημειώσει:

"Όπου υποχωρεί ο δημόσιος τομέας, τα κενά καλύπτει ο ιδιωτικός τομέας, με τον πολίτη να βάζει πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη. Η αναγέννηση του ΕΣΥ δεν εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα του υπουργού Υγείας, που είναι αποδεδειγμένη, αλλά συνολικά από τη κυβέρνηση. Από τα χρήματα".

Ο κ. Γιαννάκος υπογραμμίζει πως τα νοσοκομεία εμφανίζουν σήμερα ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 1,2 δισ. ευρώ, που αποτελεί "θηλιά" στον λαιμό των προϋπολογισμών τους.

Στο ερώτημα εάν γίνεται καλή διαχείριση των λιγοστών χρημάτων που λαμβάνουν τα νοσοκομεία, απαντά αρνητικά και αναφέρει το εξής παράδειγμα:

"Σταδιακά, από τα νοσοκομεία απολύονται 6.000 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση και εγκαθίστανται εργολάβοι. Οι πρόσθετες ανάγκες τους νοσοκομείων στις εν λόγω υπηρεσίες καλύπτονται με εργολάβους, καθώς τα νοσοκομεία δεν έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν συμβασιούχους".

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ υπογραμμίζει πως κάθε εργαζόμενος των εργολάβων στοιχίζει περισσότερο από έναν γιατρό: "Οι εργαζόμενοι που απασχολούν οι εργολάβοι δουλεύουν σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, λαμβάνουν τα μισά χρήματα από όσα δικαιούνται. Τα νοσοκομεία, όμως, πληρώνουν στους εργολάβους τα διπλά από ότι θα πλήρωναν εάν παρέμειναν ή προσλάμβαναν συμβασιούχους".

Το θέμα έχει τεθεί από την Ομοσπονδία στον υπουργό Υγείας και στον υφυπουργό Οικονομικών, οι οποίοι φέρονται να έχουν ζητήσει στοιχεία από τις διοικήσεις των νοσοκομείων.

Αναφέρει ως παράδειγμα το Κρατικό Νίκαιας, όπου ανέθεσαν σε εργολάβο την φύλαξη για δύο μήνες, με 10 φύλακες, έναντι 71.622,40 ευρώ με ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, οι 10 φύλακες κοστίζουν 35.800 ευρώ τον μήνα ή 3.500 ευρώ ο καθένας. Εαν προσλάμβαναν συμβασιούχους ή επικουρικούς, θα στοίχιζαν ακριβώς τα μισά χρήματα (14.500 ευρώ) και οι εργαζόμενοι θα λάμβαναν μεγαλύτερο μισθό από ότι τώρα μέσω του εργολάβου.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Καταγγελία: Αναβάλλονται χημειοθεραπείες στο "Μεταξά", λόγω έλλειψης χρημάτων"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news