facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019

Πυροσβεστική:Συνολικά 33 δασικές πυρκαγιές την Κυριακή

Από Ω/19:00/21-09-2019 έως Ω/19:00/22-09-2019, εκδηλώθηκαν 33 δασικές πυρκαγιές. Συνολικά επιχείρησαν: 210 πυροσβέστες, 80 οχήματα και 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Συνδρομή παρείχαν υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών και των ΟΤΑ, 1 υδροφόρα του Λιμενικού Σώματος - Ελληνική Ακτοφυλακή καθώς και εθελοντές πυροσβέστες.
Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο.
Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.
Απευθύνεται έκκληση στους συμπολίτες μας:
• Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς
• Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Ευρωπαϊκό Αριθμό κλήσης 112
Για πληροφορίες αναφορικά με την πρόληψη δασικών πυρκαγιών, μπορείτε να ανατρέχετε στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας, σε κάθε περίπτωση, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυροσβεστική:Συνολικά 33 δασικές πυρκαγιές την Κυριακή"

Στον «φούρνο» ο πλανήτης: Ρεκόρ θερμοκρασίας την πενταετία 2015-2019

Τη θερμότερη περίοδο όλων των εποχών αποτέλεσε η πενταετία 2015 – 2019, όπως γνωστοποίησε την Κυριακή ο Οργανισμός Ηνωμένο Εθνών, στο πλαίσιο της Συνόδου για το Κλίμα στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η μέση θερμοκρασία της συγκεκριμένης περιόδου είναι υψηλότερη κατά 1,1 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τη μέση θερμοκρασία της περιόδου 1850 – 1900.

Τα δεδομένα αυτά, μάλιστα, έρχονται να επιβεβαιώσουν την τάση των τεσσάρων προηγούμενων ετών, τα οποία ήταν ήδη τα θερμότερα όλων των εποχών (σ.σ. στοιχεία τηρούνται από το 1850).

Άλλωστε, ο Ιούλιος του 2019 – με τα παρατεταμένα κύματα καύσωνα στην Ευρώπη – κατέρριψε το απόλυτο ρεκόρ θερμοκρασίας,

Την ίδια ώρα, οι εκπομπές των αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του «θερμοκηπίου», αυξήθηκαν και το 2019 και αναμένεται να διατηρηθούν στα ήδη υψηλά επίπεδα με τα προηγούμενα χρόνια.

«Το χάσμα δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερο μεταξύ όσων η διεθνής κοινότητα θέλει να επιτύχει και της πραγματικότητας» καταλήγει η έκθεση του ΟΗΕ για το κλίμα.

Υπενθυμίζεται ότι τα παραπάνω γνωστοποιήθηκαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η οποία λαμβάνει χώρα στη Νέα Υόρκη, παρουσία των επικεφαλής δεκάδων χωρών.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Στον «φούρνο» ο πλανήτης: Ρεκόρ θερμοκρασίας την πενταετία 2015-2019"

Προσφυγικό: Η Τουρκία επιβάλλει αλλαγές υπέρ της στη συμφωνία με την ΕΕ γράφει η Handelsblatt:

Αλλαγές επιβάλλει η Τουρκία στην συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, περίπου 1,7 εκατομμύρια ευρώ από την δεύτερη δόση των τριών δισεκατομμυρίων που εκταμιεύει η Ε.Ε. για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που βρίσκονται στην Τουρκία, θα περάσουν πλέον απευθείας στον έλεγχο της τουρκικής κυβέρνησης και όχι σε αυτόν ξένων οργανώσεων βοήθειας, όπως συνέβαινε ως τώρα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η 'Αγκυρα ασκούσε πάντα κριτική ότι τα χρήματα δίδονταν με καθυστέρηση και κυρίως σε μη-τουρκικές οργανώσεις, οι οποίες αποκτούσαν έτσι τον έλεγχο δισεκατομμυρίων. Αυτό, όπως αναφέρει η εφημερίδα, θα αλλάξει σε ό,τι αφορά τα χρήματα της δεύτερης δόσης, έπειτα από έντονες τουρκικές πιέσεις, με αποτέλεσμα η Τουρκία να ευνοείται σε βάρος οργανώσεων της Ε.Ε. και του ΟΗΕ, όπως η Κοινωνία για την διεθνή Συνεργασία, η Γαλλική Υπηρεσία για την Ανάπτυξη, η Unicef και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα.

Η τουρκική πλευρά διαμαρτυρόταν ως τώρα και για το γεγονός ότι, όπως υποστήριζε, η κυβέρνηση εισέπραττε πολύ μικρό μερίδιο από τα χρήματα. Συγκεκριμένα, από την πρώτη δόση των τριών δισεκατομμυρίων, «μόνο» 660 εκατομμύρια κατέληξαν στα τουρκικά υπουργεία, για την πρόσληψη επιπλέον ιατρών, δασκάλων και κοινωνικών λειτουργών. Στην Τουρκία, όλοι οι πρόσφυγες με νόμιμη άδεια παραμονής έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε ιατρούς και φοιτούν στα τουρκικά σχολεία.

Από την δεύτερη δόση της οικονομικής βοήθειας, σύμφωνα με έρευνα της Handelsblatt, 875 εκατομμύρια - περίπου 200 εκατομμύρια επιπλέον από ό,τι στην πρώτη δόση - θα διατεθούν απευθείας στην τουρκική κυβέρνηση. «Το κράτος θα λάβει περισσότερα χρήματα, αν και, όπως επιθυμεί η τουρκική κυβέρνηση - με την στήριξη και της αντιπολίτευσης - εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι αναμένεται να επιστρέψουν σύντομα στη χώρα τους.

Αντιθέτως, οι οργανώσεις του ΟΗΕ εκτιμάται ότι θα μείνουν χωρίς πόρους, καθώς οι νέες προκηρύξεις της Ε.Ε. για την ανάληψη έργων θέτουν ως ανώτατο όριο των διοικητικών δαπανών το 4%. Οργανώσεις όμως όπως η Unicef και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα θέτουν το ανάλογο κόστος στο 6-7%, όπως αναφέρεται στο καταστατικό τους, το οποίο έχει εγκριθεί και από τα κράτη-μέλη τους, συνεπώς δεν μπορούν καν να κερδίσουν την ανάθεση πολλών από τα προγράμματα που οργανώνονται στην Τουρκία. Εκτός προγραμμάτων, αναφέρει η Handelsblatt, μένει και η γερμανική Εταιρία για την Διεθνή Συνεργασία (GIZ). Σύμφωνα με εκπρόσωπο της οργάνωσης, η αίτηση της GIZ απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους, καθώς η πρότασή της προέβλεπε διοικητικές δαπάνες ύψους 7%.

Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση του Ερυθρού Σταυρού και της τουρκικής τοπικής του οργάνωσης, της Ερυθράς Ημισελήνου. Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός θα λάβει για προγράμματά του που αφορούν τους πρόσφυγες στην Τουρκία περίπου 860 εκατομμύρια από την δεύτερη δόση, τα οποία πιθανότατα θα μεταβιβάσει στην Ερυθρά Ημισέληνο. Από την πρώτη δόση, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός είχε λάβει 17 εκατομμύρια ευρώ.

Με αυτόν τον τρόπο θα διατεθεί το ποσό του 1,7 εκ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο 1,3 θα διατεθεί σε φορείς όπως η Παγκόσμια Τράπεζα.

Σύμφωνα πάντως με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον οποίο επικαλείται το δημοσίευμα, η απευθείας διάθεση στην τουρκική κυβέρνηση θα αποτρέψει την δημιουργία «παράλληλων κοινωνιών». «Ακολουθούμε τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. Ελέγχουμε ότι η χρήση των χρημάτων έχει άμεση επίδραση στην κατάσταση των ανθρώπων επιτόπου», διαβεβαίωσε ο ίδιος εκπρόσωπος. Μεταξύ των «παραδοσιακών» οργανώσεων βοήθειας ωστόσο, επισημαίνει η εφημερίδα, διαπιστώνεται έντονη δυσαρέσκεια, ενώ η κρατούσα άποψη είναι ότι «η 'Αγκυρα έχει τυλίξει την Ε.Ε. στο μικρό της δαχτυλάκι».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Προσφυγικό: Η Τουρκία επιβάλλει αλλαγές υπέρ της στη συμφωνία με την ΕΕ γράφει η Handelsblatt:"

Αλλάζει ο καιρός- Ποιες περιοχές θα πλήξει η κακοκαιρία

Λίγες νεφώσεις, πυκνότερες στα δυτικά και στα βόρεια, με πιθανότητα τοπικών βροχών στη Μακεδονία, αναμένονται τη Δευτέρα. Από αργά το βράδυ, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Βόρειο Ιόνιο, φαινόμενα που κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Τρίτη θα επεκταθούν στο υπόλοιπο Ιόνιο και στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 3 έως 25 βαθμούς, στη Βόρεια Ελλάδα από 6 έως 27, στην Ήπειρο από 9 έως 27 βαθμούς, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 15 έως 30, στην Κεντρική Ελλάδα από 7 έως 29, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 10 έως 29 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 16 έως 27 και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 15 έως 25, ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα φτάσουν στους 27 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3 με 4 μποφόρ. Στο υπόλοιπο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί 5 με 6 μποφόρ και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 μποφόρ και από το απόγευμα κατά τόπους νότιοι μέτριοι 5 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται λίγες νεφώσεις από τις απογευματινές ώρες. Νωρίς το πρωί η ορατότητα ενδέχεται να είναι τοπικά περιορισμένη, κυρίως στα Μεσόγεια. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην πόλη της Αθήνας από 17 έως 28 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις, κυρίως από το απόγευμα, ενώ περιορισμένη θα είναι τοπικά η ορατότητα νωρίς το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και βαθμιαία νοτιοανατολικοί με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 15 έως 25 βαθμούς, αλλά περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα είναι 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερες.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλάζει ο καιρός- Ποιες περιοχές θα πλήξει η κακοκαιρία"

Πατούλης από Διεύθυνση Μεταφορών: Εντός τριμήνου 100.000 διπλώματα

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισκέφθηκε σήμερα το πρωί τους εργαζόμενους της Περιφέρειας, οι οποίοι πραγματοποιούν υπερωρίες και εργάζονται ακόμα και Σαββατοκύριακα προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης 100 χιλιάδων αδειών οδήγησης που εκκρεμούν εδώ και 1,5 περίπου χρόνο.

Ο Γ. Πατούλης κατά την επίσκεψή του στη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών στη Λ. Μεσογείων και στη Διεύθυνση Μεταφορών του Δ. Τομέα, ευχαρίστησε τους εργαζόμενους για τη θετική ανταπόκρισή τους στο κάλεσμά του να εργαστούν πέραν του κανονικού ωραρίου προκειμένου να μπει οριστικά ένα τέλος στην ταλαιπωρία 100 πολιτών και επισήμανε ότι η ταχύτερη και καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών είναι ζήτημα προτεραιότητας του.

Ο Περιφερειάρχης ενημερώθηκε από το Γενικό Διευθυντή Ηλία Δόλγυρα για τις διαδικασίες που έχουν ενεργοποιηθεί με κεντρικό στόχο την έκδοση των αδειών εντός τριών μηνών. Μεταξύ άλλων 19.660 άδειες αφορούν απώλειες και ανανεώσεις, 30.600 είναι για νέους οδηγούς – αναβάθμιση κατηγορίας και 49.000 είναι για πολίτες άνω των 74 ετών.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης με αφορμή την επίσκεψή του στις Διευθύνσεις Μεταφορών επισήμανε:

«Έπειτα από 18 μήνες απραξίας, βάζουμε τέλος στην ταλαιπωρία χιλιάδων συμπολιτών μας. Μαζί με τους εργαζόμενούς μας, οι οποίοι απασχολούνται υπερωριακά και τις Κυριακές, δεσμευόμαστε πως 100.000 διπλώματα οδήγησης που είχαν μείνει μπλοκαρισμένα θα έχουν εκδοθεί εντός των επόμενων τριών μηνών. Είναι απαράδεκτο νέοι άνθρωποι, αλλά και επαγγελματίες που θα ήθελαν να αξιοποιήσουν το δίπλωμά τους για να βρουν δουλειά να βρίσκονται όμηροι τέτοιου είδους καταστάσεων. Η σημερινή μου παρουσία στις υπηρεσίες της Περιφέρειας υποδηλώνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την πολιτική μας βούληση να μπει ένα τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών. Ευχαριστώ θερμά τους εργαζόμενους που με αυταπάρνηση εργάζονται για το στόχο αυτό».

Να σημειωθεί ότι ο Περιφερειάρχης επισκέφθηκε και το Δυτικό Τομέα στο Περιστέρι, όπου μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Λεωτσάκο ενημερώθηκαν από τη Διεύθυνση Μεταφορών για τους ρυθμούς υλοποίησης του σχεδίου. Σήμερα Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου εργάστηκαν οι υπάλληλοι σε τρεις διευθύνσεις της Περιφέρειας, ενώ από την επόμενη Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου θα εργαστούν οι υπάλληλοι όλων των διευθύνσεων προκειμένου να ξεμπλοκάρουν τα τμήματα και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Πατούλης από Διεύθυνση Μεταφορών: Εντός τριμήνου 100.000 διπλώματα"

Ακριβά φάρμακα: Θετική η απόφαση των φαρμακοποιών για την δωρεάν διάθεση από τα ιδιωτικά φαρμακεία

Με 89 ψήφους υπέρ και 25 κατά της πρότασης Κικίλια για τη διάθεση Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα φαρμακεία της γειτονιάς «έκλεισε» η γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), η οποία συγκλήθηκε το πρωί της Κυριακής ειδικά για το συγκεκριμένο θέμα.

Παρότι η πρόταση για διάθεση των εν λόγω φαρμάκων από τα φαρμακεία τους χωρίς «επιστημονική αμοιβή» αρχικά δίχασε τους φαρμακοποιούς, τελικά έδωσαν το «πράσινο φως», θέτοντας όμως μία σειρά από προϋποθέσεις, οι οποίες θα συζητηθούν με το υπουργείο Υγείας.

Αρχικά, απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσουν στην εφαρμογή του μέτρου αποτελεί η ολοκλήρωση του μηχανογραφικού συστήματος που θα υποστηρίξει αυτή την διαδικασία, ενώ για τα συγκεκριμένα φάρμακα, τα οποία αφορούν σε δυο κατηγορίες ασθενειών απαιτούν να καθορισθεί άμεσα επιστημονική αμοιβή.

«Για λόγους κοινωνικής προσφοράς και στήριξης των ασθενών που ταλαιπωρούνται για την φαρμακευτική τους αγωγή, δίνουμε την δυνατότητα ενός μεταβατικού χρονικού διαστήματος, το αργότερο μέχρι 31.8.2020 για την διάθεση τους χωρίς επιστημονική αμοιβή», αναφέρει ο ΠΦΣ.

Τέλος, οι φαρμακοποιοί ζητούν από την έναρξη της διαδικασίας να διακοπεί οποιαδήποτε διάθεση φαρμάκων με courier, εκτός συγκεκριμένων περιπτώσεων που θα καθορισθούν.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα ο ΠΦΣ, η απόφαση αφορά σε από του στόματος θεραπείες για ογκολογικούς ασθενείς και για πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι θεραπείες αυτές είναι στο σύνολό τους 59, εντούτοις, τον ακριβή αριθμό θα καθορίσει σχετική υπουργική απόφαση.

Όπως ανέφερε ο ΠΦΣ, στη διάρκεια του μεταβατικού σταδίου, κατά το οποίο τα σκευάσματα θα χορηγούνται χωρίς επιστημονική αμοιβή, το Δ.Σ. του Συλλόγου αποφάσισε την εκπόνηση μελέτης για την οποία συμφώνησε και το υπουργείο Υγείας.

Με τη μελέτη αυτή θα αποδεικνύονται αφενός μεν τα οικονομικά οφέλη του ΕΟΠΥΥ και των ασθενών, αφετέρου δε τα κόστη των φαρμακείων από τη διαχείριση και εκτέλεση της υπηρεσίας.

Τα στοιχεία αυτά θα αποτελέσουν τη βάση για τον υπολογισμό της επιστημονικής αμοιβής του φαρμακοποιού, σε δεύτερο χρόνο.

Η διαδικασία που θα ακολουθείται

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, η διαδικασία διάθεσης των ΦΥΚ από τα φαρμακεία θα είναι η εξής:

– O ασθενής προσέρχεται στο Φαρμακείο της επιλογής του με τη συνταγή για το συγκριμένο σκεύασμα.

– Ο Φαρμακοποιός μέσω μηχανογραφικού συστήματος που θα παρέχει δωρεάν ο ΕΟΠΥΥ, ενημερώνει το κεντρικό Φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ ότι για τη συγκεκριμένη συνταγή αποδέχεται την εκτέλεσή της μετά από έγκριση.

– Ο ΕΟΠΥΥ ελέγχει αν δικαιούται ο ασθενής το φάρμακο και ενημερώνει ηλεκτρονικά το Φαρμακείο για την έγκριση.

– Όταν ενημερωθεί ο φαρμακοποιός για την έγκριση, δίνεται εντολή στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ ή στη φαρμακευτική εταιρεία που διαθέτει το συγκεκριμένο σκεύασμα, να αποσταλεί στο φαρμακείο με Δελτίο Αποστολής, το δε τιμολόγιο θα στέλνεται στον ΕΟΠΥΥ από τον οποίο θα πληρώνεται η εταιρεία (Το κόστος μεταφοράς δεν θα βαρύνει το φαρμακείο).

Ο Φαρμακοποιός θα ενημερώνεται από τον ΕΟΠΥΥ για την ημερομηνία παράδοσης του σκευάσματος στο φαρμακείο και ο ΕΟΠΥΥ θα ενημερώνει επίσης τον ασθενή για την ημερομηνία, την οποία θα ορίζει ο φαρμακοποιός για την παραλαβή του φαρμάκου από τον ασθενή.

– Ο Φαρμακοποιός παραδίδει το φάρμακο εκτελώντας τη συνταγή μέσω του μηχανογραφικού συστήματος που διαθέτουν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και όχι της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).

– Με την εκτέλεση της συνταγής ενημερώνεται ο ΕΟΠΥΥ ότι ο ασθενής παρέλαβε το φάρμακό του.

Σε περίπτωση που δεν προσέλθει ο ασθενής, το φάρμακο επιστρέφεται στον ΕΟΠΥΥ ή στην εταιρεία χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ακριβά φάρμακα: Θετική η απόφαση των φαρμακοποιών για την δωρεάν διάθεση από τα ιδιωτικά φαρμακεία"

Αναστασιάδης: Κανένας διάλογος για το Κυπριακό όσο η Τουρκία απειλεί και εκβιάζει

Με σαφή θέση ως προς την προοπτική επανέναρξης του διαλόγου για λύση του Κυπριακού προσέρχεται στη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης το βράδυ του Σαββάτου σε εκδήλωση της παροικίας στο Λονδίνο που διοργάνωσε η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία.

«Όσο αποφασισμένος είμαι να μπω σε έναν ειλικρινή και δημιουργικό διάλογο, άλλο τόσο είμαι αποφασισμένος να μην μπω ποτέ σε διάλογο ενόσω ή εφόσον η Τουρκία συνεχίσει τις έκνομες ενέργειες, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο ή απειλώντας για εποικισμό της Αμμοχώστου», τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά την καθιερωμένη πλέον ενημέρωση των Κυπρίων της Βρετανίας, σε στάση του καθ’ οδόν προς τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

«Χαίρομαι να πω», πρόσθεσε, «ότι αυτή είναι ομόφωνη η θέση όλων των πολιτικών δυνάμεων. Δεν μπορεί να διαπραγματεύεσαι κάτω από την απειλή κανονιοφόρων, κάτω από απειλή δημιουργίας νέων τετελεσμένων».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στάθηκε στις απορριπτέες αξιώσεις της τουρκικής πλευράς «πρώτον να συνδυαστεί η πολιτική ισότητα και να προστεθεί η αποτελεσματική συμμετοχή, υπονοώντας εκ περιτροπής προεδρία αλλά και θετική ψήφο για κάθε απόφαση είτε της κυβέρνησης είτε των θεσμών του νέου καθεστώτος και δεύτερο ότι θα πρέπει να κατατεθούν νέες ιδέες ανεξαρτήτως της τελικής έκβασης ως προς τη λύση του Κυπριακού».

Αποτέλεσμα αυτού, είπε ο κ. Αναστασιάδης, ήταν η κα Λουτ, που είχε έρθει «ενθαρρυμένη» στην Κύπρο από την αποδοτική συνάντηση που είχε ο ίδιος με τον Μουσταφά Ακιντζί για συμφωνία επί των όρων αναφοράς, «να αποτύχει, υπό μία έννοια, στο να καθοριστούν οι όροι αναφοράς».

Μιλώντας για τη συνάντηση Τσαβούσογλου-Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σχολίασε ότι ελπίζει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών να μην αξιώνει να επαναληφθούν οι όροι που έθεσε η Τουρκία για την αποδοχή των όρων αναφοράς.

Διερωτήθηκε πώς μπορεί να αποκατασταθεί η αναγκαία εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων «όταν υπάρχουν τέτοιες προκλήσεις, τέτοιες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, τέτοια περιφρόνηση του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών ή του ευρωπαϊκού κεκτημένου;»

Συμπλήρωσε ότι «δεν είναι η Τουρκία που καθορίζει αν οι ευρωπαϊκές χώρες θα είναι αλληλέγγυες προς ένα κράτος μέλος όπως είναι η Κύπρος και δεν είναι η Τουρκία που καθορίζει ποιο είναι το διεθνές δίκαιο που διέπει τα της θαλάσσης, τα της ΑΟΖ κάθε κράτους».

Αναφέρθηκε στις επαφές που θα έχει ο ίδιος στη Νέα Υόρκη με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και με άλλες χώρες. Μέσω αυτών θα μεταφέρει μηνύματα αλλά και θα δηλωθεί η αποφασιστικότητά του για μια νέα αρχή που θα επιτρέψει να δημιουργηθούν συνθήκες ειρηνικής συμβίωσης και ένα κράτος λειτουργικό για να έχει ελπίδα να είναι βιώσιμο. «Συνθήκες οι οποίες μπορεί να αποτελούν νάρκη στα θεμέλια του τι προσπαθούμε να χτίσουμε ή να δίνουν το δικαίωμα σε μια τρίτη χώρα να καθορίζει το πώς θα κυβερνάται το κράτος της Κύπρου, είναι και απαράδεκτες και αδιανόητες», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

«Αναγνωρίζουμε και αποδεχόμαστε την πολιτική ισότητα - εκείνο που απορρίπτουμε είναι την πολιτική ανισότητα. Διότι αυτό που αξιώνει η Τουρκία μέσω των Τουρκοκυπρίων για θετική ψήφο εφ’ όλης της ύλης δεν είναι στην ουσία παρά δικαίωμα βέτο», συνέχισε.

Όπως είπε, έχει προκαλέσει κατ’ επανάληψη τους συνομιλητές του να του υποδείξουν ένα μόνο παράδειγμα όπου ισχύει κάτι ανάλογο, «δηλαδή η μία κοινότητα να έχει τέτοια δικαιώματα που να καθορίζει την τύχη της άλλης».

Συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης: «Επιδίωξή μας είναι και παραμένει ο διάλογος που θα αποδώσει λειτουργικότητα, βιωσιμότητα, αλληλοσεβασμό, ειρηνική συνύπαρξη και συνδημιουργία».

Συμπλήρωσε ότι από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης θα καταγγείλει τις έκνομες πράξεις της Τουρκίας, είτε παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο είτε εκφράζονται ως απειλές δια στόματος του προέδρου ή υπουργών.

Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι πάντα η Κύπρος έχει στο πλευρό της την εκάστοτε κυβέρνηση της Ελλάδας. Πρόσθεσε ότι με ιδιαίτερη ικανοποίηση είναι σε θέση να πει πως μετά πέρα από τον άψογο συντονισμό με την κυβέρνηση Τσίπρα, εξίσου στενές είναι οι σχέσεις, αλλά και ο συντονισμός και η συνεργασία με τη σημερινή κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ολοκληρώνοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ευγνωμοσύνη και ικανοποίηση για το έργο της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας και της παροικίας ευρύτερα, που εργάζεται για την Κύπρο με συντονισμό και μεθοδικότητα.

Σε σύντομο χαιρετισμό του ο νέος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μ. Βρετανίας κ. Νικήτας είπε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Εκκλησία υποστηρίζουν και μιλούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αλήθεια, τη δικαιοσύνη και την ελευθερία.

«Δε χρειάζεται να έχει γεννηθεί κανείς στην Κύπρο για να πιστεύει στο σωστό, στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε ο Σεβασμιώτατος, δεσμευόμενος να στηρίξει τα δίκαια της Κύπρου.

Στην εισαγωγική ομιλία του ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χρίστος Καραολής σημείωσε ότι η Τουρκία έχει αρχίσει να χάνει την αξιοπιστία και εμπιστοσύνη της από τις δυτικές χώρες, με κορύφωση τα πρόσφατα μέτρα που έλαβαν ομόφωνα οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δυστυχώς», σημείωσε, «εξαιτίας του Brexit και πιθανών εκλογών, η Βρετανία έχει άλλες προτεραιότητες και οι θέσεις της σε θέματα που αφορούν την Τουρκία, την Κύπρο και το Κυπριακό δεν είναι αυτές που προτιμούμε. Για αυτό, η Ομοσπονδία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, έτοιμη πάντα, με τη συνεργασία του νέου Ύπατου Αρμοστή μας, να δράσει και να προστατεύσει τα συμφέροντα της μικρής μας πατρίδας».

Τόνισε στο πλαίσιο της διαφωτιστικής εκστρατείας της Ομοσπονδίας ‘Hands Off Cyprus’ 378 Βρετανοί βουλευτές, το 58% του συνόλου των 650, έχουν λάβει επιστολές για την Κύπρο από ψηφοφόρους τους.

«Η κινητοποίηση της κοινότητας έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να διευκρινιστεί από τη βρετανική κυβέρνηση, μετά από τις αρχικές δηλώσεις του σερ Άλαν Ντάνκαν, ότι αντιτίθεται στις τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ», είπε ο κ. Καραολής, επισημαίνοντας και την καταδίκη μέσω δηλώσεων προς την Ομοσπονδία των τουρκικών ενεργειών από τα κόμματα της βρετανικής αντιπολίτευσης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναστασιάδης: Κανένας διάλογος για το Κυπριακό όσο η Τουρκία απειλεί και εκβιάζει"

«Αδειάζει» την Οικογένεια Μπακογιάννη ο Ταχιάος για τον σταθμό «Ευαγγελισμός»

Την άρνηση της οικογένειας Μπακογιάννη στην πρόταση μετονομασίας του σταθμού «Ευαγγελισμός» σε «Παύλος Μπακογιάννης» έσπευσε να σχολιάσει ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Νίκος Ταχιάος.
Υπενθυμίζεται ότι η νέα διοίκηση του μετρό αποφάσισε τη μετονομασία δύο σταθμών, αυτού του «Ευαγγελισμού» και του «Αγίου Δημητρίου», σε «Παύλος Μπακογάννης» και «Αλέκος Παναγούλης», αντίστοιχα.
Ωστόσο, η οικογένεια του εκλιπόντα πολιτικού αρνήθηκε την πρόταση, τονίζοντας τα εξής:
«Η απόφαση έχει προκαλέσει συζητήσεις. Για ευνόητους λόγους δεν θέλουμε  το όνομα του Παύλου Μπακογιάννη να μπει σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση» σημειώνει, προσθέτοντας ότι «κάτι τέτοιο θα προσέβαλε την μνήμη ενός ανθρώπου που αγωνίστηκε για την συμφιλίωση και την ενότητα».
Η ανάρτηση του κ. Ταχιάου:
«Έχω αποφύγει να σχολιάσω το θέμα της μετονομασίας των σταθμών του μετρό της Αθήνας, πριν να έχω εικόνα της κατάληξής του. Τώρα, μετά την ανακοίνωση της οικογένειας Μπακογιάννη, οφείλω να το κάνω:
  • Δεν μου ήρθε ξαφνικά θεία επιφοίτηση και με το «καλημέρα» ένας Θεσσαλονικιός πρόεδρος της Αττικό Μετρό αποφάσισε να βαφτίσει ξανά τους σταθμούς της Αθήνας. Το θέμα έφτασε σ’ εμένα απολύτως ώριμο και σε πλήρη γνώση όσων η ανάμειξη είναι προφανής και άγγιζαν οι συνέπειες της απόφασης. Άλλωστε, για κανέναν στη σημερινή διοίκηση της Αττικό Μετρό, ο Παύλος Μπακογιάννης δεν θα μπορούσε να είναι ένα όνομα σε μία ταμπέλα, όπως το ίδιο ισχύει αυτονόητα και για την οικογένειά του με την οποία υπήρξε διαρκής συνεννόηση στις λίγες αυτές ημέρες που έπρεπε να προλάβουμε την 30η επέτειο της δολοφονίας, αφού πέραν της πατρότητας της ιδέας, αυτή είχε αναλάβει και την δαπάνη της τιμητικής εκδήλωσης.
  • Ξέρω καλά τις περιπλοκές μιας μετονομασίας, αφού έχω 20 χρόνια προϊστορίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μπορούσα να γνωρίζω και τις πολιτικές και τις τεχνικές παραμέτρους του εγχειρήματος. Δεν συμφώνησα να εισηγηθώ κάτι που δεν μπορούσα να υποστηρίξω σε πολλαπλά επίπεδα. Όσοι με γνωρίζουν, αντιλαμβάνονται ότι δεν θα το έκανα ποτέ.
  • Στο πολιτικό επίπεδο πιστεύω ότι ο Μπακογιάννης έχει καταγραφεί ως συνώνυμος της εθνικής συμφιλίωσης, όπως και ο Παναγούλης ως σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα. Σε μία εποχή που όλα αυτά μοιάζουν σε πολλούς «ψιλά γράμματα» και στους δρόμους έφτασαν να αλωνίζουν ελεύθερα οι νοσταλγοί των ναζί, ενώ και ο δολοφόνος Κουφοντίνας έκανε αυτοψία στα ματωμένα ίχνη που ο ίδιος έσπειρε στους αθηναϊκούς δρόμους, η εμφατική ανάδειξη θετικών συμβόλων της πολύ σύγχρονης ιστορίας είναι επιτακτική.
  • Γιατί στο μετρό, λοιπόν; Πιστεύω ότι σε μία σύγχρονη πόλη και μάλιστα με τις ευκολίες που παρέχουν σήμερα τα smartphones, οι ονομασίες των σταθμών μπορούν κάλλιστα να ιντριγκάρουν τον πολίτη και ιδανικά κάθε χρήστη που έχει κάτι να αποκομίσει από αυτές, χωρίς δογματική προσκόλληση στην αναφορά στον χώρο. Προφανώς, κανείς δεν μπορεί να αγγίξει το «Σύνταγμα» ή το «Πανεπιστήμιο», όσο κι εάν για τον δεύτερο θα έβρισκα πιο ευρηματικό το «Αθηναϊκή Τριλογία». Όμως «Ευαγγελισμός»; Εάν η χωρική ονομασία είναι η σημαντικότερη, γιατί όχι «Εθνική Πινακοθήκη» που αφορά και τους επισκέπτες της πόλης; Ας μην υπερβάλλουμε! «Botzaris» λέγεται η παρισινή στάση που αποτίει φόρο τιμής στον Μάρκο Μπότσαρη κι εκεί πέφτει το μάτι κάθε Έλληνα που χτενίζει τον χάρτη του μετρό. Γιατί όχι, «Παύλος Μπακογιάννης» ως ένα νέο τοπωνύμιο; Άλλωστε, κανείς δεν ξεκινά για ένα νοσοκομείο, χωρίς να ξέρει την στάση που θα κατεβεί.
Σε κάθε περίπτωση, λυπούμαι που έγινα και ο ίδιος, άθελά μου, μέρος μιας συζήτησης που έβαλε στο «κάδρο» έναν σπουδαίο απόντα που θα πρέπει να συζητιέται μόνο ως σύμβολο της Ελλάδας που χρειαζόμαστε. Και λυπούμαι που αυτό συμβαίνει λίγες ημέρες πριν την 30η επέτειο της δολοφονίας του.
Υ.Γ.: Με αυτήν μου την ανάρτηση εξαντλώ το θέμα. Δεν πρόκειται να απαντήσω σε τίποτε και κανέναν για το γεγονός, ούτε να μπω σε θεωρητική συζήτηση για τις ονοματοδοσίες».
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "«Αδειάζει» την Οικογένεια Μπακογιάννη ο Ταχιάος για τον σταθμό «Ευαγγελισμός»"

Nέο λουκέτο στο μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής εμφιαλωμένου νερού στις Κυκλάδες

«Λουκέτο» μπαίνει στη μονάδα παραγωγής των εμφιαλωμένων νερών «ΣΑΡΙΖΑ», τη μοναδική του είδους της στο σύμπλεγμα των Κυκλάδων.

Έπειτα από εισήγηση της Γενικής Δ/νσης Δημ. Υγιεινής & Κοινωνικής Μέριμνας, με απόφαση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου και της Γενικής Δ/νσης Ανάπτυξης, θα διακοπεί προσωρινά η λειτουργία της εν λόγω μονάδας που βρίσκεται στον οικισμό Αποίκια της Άνδρου.

Στη σχετική απόφαση τονίζεται ότι οι εγκαταστάσεις της ΣΑΡΙΖΑ Α.Ε. καθιστούν ανεπαρκές το επίπεδο υγιεινής χώρων και εξοπλισμού με αποτέλεσμα να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η Δημόσια Υγεία.

Η απόφαση ανακαλεί την άδεια λειτουργίας της μονάδας και ισχύει μέχρι και εφόσον αρθούν όλοι οι λόγοι έκδοσης της, το οποίο θα πιστοποιηθεί με νέα απόφαση της Γενικής Δ/νσης Ανάπτυξης και μετά από σχετική γνωμάτευση της Γενικής Δ/νσης Δημόσιας Υγιεινής & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Υπενθυμίζεται πως το νερό ΣΑΡΙΖΑ είχε αποσυρθεί από την αγορά και το 1997 με απόφαση του υπουργείου Υγείας μετά τον εντοπισμό αρχικά εντεροκόκκου και στη συνέχεια ψευδομονάδας στο νερό. Η εταιρία επέστρεψε το 2011, εξασφάλισε άδεια λειτουργίας και μάλιστα, τα τελευταία χρόνια είχε εισέλθει δυναμικά στην παραγωγή εμφιαλωμένου νερού και ανθρακούχων προϊόντων.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ομαλά και οδηγείται ξανά στην αφαίρεση της άδειας λειτουργίας και στο «λουκέτο», το οποίο κανείς δε γνωρίζει για πόσο χρονικό διάστημα θα παραμείνει.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Nέο λουκέτο στο μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής εμφιαλωμένου νερού στις Κυκλάδες"

Αναστασιάδης: Δεν πάει σε διαπραγματεύσεις όσο συνεχίζονται οι τουρκικές απειλές

Με σαφή θέση ως προς την προοπτική επανέναρξης του διαλόγου για λύση του Κυπριακού προσέρχεται στη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, είπε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης χθες το βράδυ σε εκδήλωση στο Λονδίνο που διοργάνωσε η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως «όσο αποφασισμένος είμαι να μπω σε έναν ειλικρινή και δημιουργικό διάλογο, άλλο τόσο είμαι αποφασισμένος να μην μπω ποτέ σε διάλογο ενόσω ή εφόσον η Τουρκία συνεχίσει τις έκνομες ενέργειες, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο ή απειλώντας για εποικισμό της Αμμοχώστου».
«Χαίρομαι να πω», πρόσθεσε, «ότι αυτή είναι ομόφωνη η θέση όλων των πολιτικών δυνάμεων. Δεν μπορεί να διαπραγματεύεσαι κάτω από την απειλή κανονιοφόρων, κάτω από απειλή δημιουργίας νέων τετελεσμένων».
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στάθηκε στις απορριπτέες αξιώσεις της τουρκικής πλευράς «πρώτον να συνδυαστεί η πολιτική ισότητα και να προστεθεί η αποτελεσματική συμμετοχή, υπονοώντας εκ περιτροπής προεδρία αλλά και θετική ψήφο για κάθε απόφαση είτε της κυβέρνησης είτε των θεσμών του νέου καθεστώτος και δεύτερο ότι θα πρέπει να κατατεθούν νέες ιδέες ανεξαρτήτως της τελικής έκβασης ως προς τη λύση του Κυπριακού».
Αποτέλεσμα αυτού, είπε ο κ. Αναστασιάδης, ήταν η κα Λουτ, που είχε έρθει «ενθαρρυμένη» στην Κύπρο από την αποδοτική συνάντηση που είχε ο ίδιος με τον Μουσταφά Ακιντζί για συμφωνία επί των όρων αναφοράς, «να αποτύχει, υπό μία έννοια, στο να καθοριστούν οι όροι αναφοράς».

Μιλώντας για τη συνάντηση Τσαβούσογλου-Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σχολίασε ότι ελπίζει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών να μην αξιώνει να επαναληφθούν οι όροι που έθεσε η Τουρκία για την αποδοχή των όρων αναφοράς.

Διερωτήθηκε πώς μπορεί να αποκατασταθεί η αναγκαία εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων «όταν υπάρχουν τέτοιες προκλήσεις, τέτοιες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, τέτοια περιφρόνηση του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών ή του ευρωπαϊκού κεκτημένου;»

Συμπλήρωσε ότι «δεν είναι η Τουρκία που καθορίζει αν οι ευρωπαϊκές χώρες θα είναι αλληλέγγυες προς ένα κράτος μέλος όπως είναι η Κύπρος και δεν είναι η Τουρκία που καθορίζει ποιο είναι το διεθνές δίκαιο που διέπει τα της θαλάσσης, τα της ΑΟΖ κάθε κράτους».

Αναφέρθηκε στις επαφές που θα έχει ο ίδιος στη Νέα Υόρκη με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και με άλλες χώρες. Μέσω αυτών θα μεταφέρει μηνύματα αλλά και θα δηλωθεί η αποφασιστικότητά του για μια νέα αρχή που θα επιτρέψει να δημιουργηθούν συνθήκες ειρηνικής συμβίωσης και ένα κράτος λειτουργικό για να έχει ελπίδα να είναι βιώσιμο. «Συνθήκες οι οποίες μπορεί να αποτελούν νάρκη στα θεμέλια του τι προσπαθούμε να χτίσουμε ή να δίνουν το δικαίωμα σε μια τρίτη χώρα να καθορίζει το πώς θα κυβερνάται το κράτος της Κύπρου, είναι και απαράδεκτες και αδιανόητες», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

«Αναγνωρίζουμε και αποδεχόμαστε την πολιτική ισότητα - εκείνο που απορρίπτουμε είναι την πολιτική ανισότητα. Διότι αυτό που αξιώνει η Τουρκία μέσω των Τουρκοκυπρίων για θετική ψήφο εφ’ όλης της ύλης δεν είναι στην ουσία παρά δικαίωμα βέτο», συνέχισε.

Όπως είπε, έχει προκαλέσει κατ’ επανάληψη τους συνομιλητές του να του υποδείξουν ένα μόνο παράδειγμα όπου ισχύει κάτι ανάλογο, «δηλαδή η μία κοινότητα να έχει τέτοια δικαιώματα που να καθορίζει την τύχη της άλλης».
Συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης: «Επιδίωξή μας είναι και παραμένει ο διάλογος που θα αποδώσει λειτουργικότητα, βιωσιμότητα, αλληλοσεβασμό, ειρηνική συνύπαρξη και συνδημιουργία».

Συμπλήρωσε ότι από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης θα καταγγείλει τις έκνομες πράξεις της Τουρκίας, είτε παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο είτε εκφράζονται ως απειλές δια στόματος του προέδρου ή υπουργών.

Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι πάντα η Κύπρος έχει στο πλευρό της την εκάστοτε κυβέρνηση της Ελλάδας. Πρόσθεσε ότι με ιδιαίτερη ικανοποίηση είναι σε θέση να πει πως μετά πέρα από τον άψογο συντονισμό με την κυβέρνηση Τσίπρα, εξίσου στενές είναι οι σχέσεις, αλλά και ο συντονισμός και η συνεργασία με τη σημερινή κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Ολοκληρώνοντας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε ευγνωμοσύνη και ικανοποίηση για το έργο της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας και της παροικίας ευρύτερα, που εργάζεται για την Κύπρο με συντονισμό και μεθοδικότητα.

Σε σύντομο χαιρετισμό του ο νέος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μ. Βρετανίας κ. Νικήτας είπε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Εκκλησία υποστηρίζουν και μιλούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αλήθεια, τη δικαιοσύνη και την ελευθερία.
«Δε χρειάζεται να έχει γεννηθεί κανείς στην Κύπρο για να πιστεύει στο σωστό, στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε ο Σεβασμιώτατος, δεσμευόμενος να στηρίξει τα δίκαια της Κύπρου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναστασιάδης: Δεν πάει σε διαπραγματεύσεις όσο συνεχίζονται οι τουρκικές απειλές"

Το Ποτάμι: Προσφέρει την επιχορήγηση των 500.000 ευρώ στο ΕΚΠΑ

Στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών επιστρέφει το Ποτάμι την επιχορήγηση που έλαβε πριν τις βουλευτικές εκλογές.

Tην απόφαση αυτή ανακοίνωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην συνάντηση φίλων του Ποταμιού που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Χυτήριο της Ιερά Οδού.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής του Ποταμιού, εδώ και μέρες ήταν σε συνεννόηση με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ Θάνο Δημόπουλο για να μεταφερθούν την ερχόμενη εβδομάδα 500.000 από τα ταμεία του Ποταμιού στα ταμεία του Πανεπιστημίου. Η χορηγία προβλέπει ότι όλο το ποσό θα διατεθεί σε υποτροφίες νέων επιστημόνων που έχουν εκπονήσει ή ολοκληρώνουν διδακτορική διατριβή έτσι ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να ενταχθούν σε ερευνητικές ομάδες του ΕΚΠΑ.

Η επιλογή του ΕΚΠΑ, όπως επισημαίνεται, έγινε όχι μόνο γιατί είναι το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας αλλά και γιατί δέχεται τις περισσότερες αιτήσεις για την συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα. Αιτήσεις που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με αποτέλεσμα κάποιοι από τους διδάκτορες να καταφεύγουν στο εξωτερικό.

Η απόφαση για την χορηγία έχει την σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Οικονομικής Διαχείρισης του Ποταμιού αλλά και των στελεχών του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος.

Πριν την οριστικοποίηση της απόφασης το Ποτάμι ζήτησε την γνώμη του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η χορηγία είναι απολύτως μέσα στα πλαίσια του νόμου και των ορίων δράσης ενός επικεφαλής πολιτικού σχηματισμού. Πόσο μάλλον που τα λεφτά κατευθύνονται σε ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, εν ευρεία εννοία δηλαδή «επιστρέφουν» στο Δημόσιο.

Όπως αποκαλύφθηκε στην συνάντηση στο Χυτήριο, δεν είναι η πρώτη φορά που το Ποτάμι προχωράει σε χορηγίες. Μικρότερα ποσά έχουν δοθεί σε δράσεις που αφορούν την βελτίωση της ζωής παιδιών με αναπηρία αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. «Δεν τα ανακοινώναμε όμως γιατί θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι κάνουμε χορηγίες για να κερδίσουμε δημοσιότητα και τελικά ψήφους», είπε χθες το βράδυ ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Στην συζήτηση που ακολούθησε τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου αλλά και πολλοί φίλοι που πήραν τον λόγο, στήριξαν την κεντρική απόφαση, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Είμαστε όλοι εθελοντές στην πολιτική»

  • «Είμαστε όλοι υπερήφανοι για την προσφορά και την ηθική του Ποταμιού»
  • «Με τα 500.000 θα έχουμε και εμείς μια μικρή έστω συμβολή στην προσπάθεια να περιοριστεί η φυγή εγκεφάλων στο εξωτερικό».
  • «Το Ποτάμι ακόμη και τώρα που δεν είναι στην Βουλή δείχνει τον άλλο δρόμο της Πολιτικής»
  • «Το κλασικό μοντέλο της πολιτικής που θέλει τους αρχηγούς και την ηγετική ομάδα να ζουν από τα έτοιμα, δεν ταιριάζει με τι αξίες και την αισθητική του Κινήματός μας».

«Κανείς ποτέ στο Ποτάμι δεν αμείφθηκε για την συμμετοχή του», τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης, «έχουμε τις δουλειές μας και όσοι δεν τις έχουμε θα τις βρούμε αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα γίνουμε αργόσχολοι και γραφειοκράτες που θα αμειβόμαστε από το κομματικό ταμείο για να κατεβάζουμε ιδέες».

Το ποσό της χορηγίας αντιστοιχεί ουσιαστικά στα 450.000 που έλαβε ως κρατική χρηματοδότηση το Ποτάμι στις 21 Ιουνίου (15 μέρες πριν τις εθνικές εκλογές). Το συνολικό ποσό που διατέθηκε τότε στα κόμματα ήταν επτάμισι εκατομμύρια ευρώ.

Ερωτώμενος ο Σταύρος Θεοδωράκης από φίλους αν αυτό σημαίνει και την αναστολή λειτουργίας του Ποταμιού, είπε ότι τόσο ο ίδιος όσο και τα στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου αλλά και των άλλων κεντρικών οργάνων ακούν και συζητούν όλες τις απόψεις και εντός του φθινοπώρου θα πάρουν τις τελικές αποφάσεις.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Το Ποτάμι: Προσφέρει την επιχορήγηση των 500.000 ευρώ στο ΕΚΠΑ"

Απεργία στις τράπεζες

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019 προκήρυξε η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, η ΟΤΟΕ ζητάει από την κυβέρνηση:

«- Να πάρει πίσω τις παρεμβάσεις της για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) και τη Διαιτησία, παρεμβάσεις που εκθεμελιώνουν όλο το σύστημα των ΣΣΕ και των εργασιακών δικαιωμάτων στη χώρα, ενώ πυροδοτούν έναν νέο κύκλο εσωτερικής υποτίμησης και υποβάθμισης της εργασίας.

– Να σεβαστεί τις αρχές της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επέκτασης των ΣΣΕ, τα συνταγματικά δικαιώματα και τη συλλογική αυτονομία.

– Να αποκαταστήσει πλήρως την ομαλότητα στις εργασιακές σχέσεις και να επαναφέρει το εξάμηνο επέκτασης της διάρκειας των ΣΣΕ, μετά τη λήξη τους και της πλήρους μετενέργειας των όρων τους».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργία στις τράπεζες"

Πάτρα: Έκλεψαν χρηματοκιβώτιο ενός τόνου!

Ήταν στις εγκαταστάσεις επιχείρησης με φρούτα, στην περιοχή της Αιγιάλειας...

Οι δράστες κατάφεραν να «σηκώσουν» τα ξημερώματα το χρηματοκιβώτιο του ενός τόνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται ότι ήταν τουλάχιστον πέντε, μπήκαν στο χώρο του παρασκευαστηρίου και άρπαξαν το χρηματοκιβώτιο. Μάλιστα, οι δράστες, έκλεψαν και ένα όχημα από το την επιχείρηση.

Η αστυνομία τους αναζητά για να τους συλλάβει ενώ άγνωστο παραμένει το χρηματικό ποσό που περιείχε το χρηματοκιβώτιο.

patrastimes
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Έκλεψαν χρηματοκιβώτιο ενός τόνου!"

Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις -Τα 6 βήματα της διαδικασίας

Μέχρι τη Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου του 2019 μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν εκ νέου αίτηση υπαγωγής στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) ηλεκτρικής ενέργειας που παρέχουν όλοι οι προμηθευτές.
Μάλιστα οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
-Μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://www.idika.gr/kot/ και μέχρι την παραπάνω ημερομηνία θα ενημερωθούν για την εκ νέου ένταξή τους ή όχι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.
-Μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, οι υποψήφιοι δικαιούχοι για το ΚΟΤ Β θα ενημερωθούν μέσω της εφαρμογής για το αποτέλεσμα της αίτησης τους.
Η διαδικασία
Για να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι εάν δικαιούνται το Κοινωνικό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) ή αν μπορούν να ενταχθούν στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών θα πρέπει να ακολουθήσουν έξι βήματα:
Βήμα 1. Με την είσοδό τους στο σύστημα θα τους ζητηθεί να επιβεβαιώσουν τον ΑΜΚΑ τους και να συναινέσουν στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά τους , του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων τους).
Βήμα 2. Μετά την συναίνεση τους, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία τους . Επιλέγουν για ποιο ΚΟΤ θέλουν να κάνουν αίτηση.
Βήμα 3. Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης απαιτείται το e-mail και ένας αριθμός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.
Βήμα 4. Για αιτήσεις ΚΟΤ-Α απαιτείται να έχουν εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ. Δεν ισχύει πλέον η απαίτηση επικαιροποιημένης αίτησης ΚΕΑ το τελευταίο δίμηνο. Αρκεί να υπάρχει ενεργή εγκεκριμένη αίτηση. Για ΚΟΤ-Α δεν απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων γιατί έχει δοθεί στο ΚΕΑ.
Για αιτήσεις ΚΟΤ-Β ή ένταξης στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών, σε περίπτωση που το νοικοκυριό τους έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δουν αν πληρούν τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους Taxisnet για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την Α.Α.Δ.Ε. Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση αναφέρεται ευκρινώς.
Βήμα 5. Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού τους, και έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαιτούμενα πεδία, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληρούν τα κριτήρια ή όχι.
Βήμα 6. Για να καταστούν δικαιούχοι θα πρέπει να πατήσουν το κουμπί [Υποβολή Αίτησης]. Εάν πληρούν τα κριτήρια του ΚΟΤ, εμφανίζεται και το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τιμολόγηση με το ΚΟΤ που αιτήθηκαν. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι απόρριψης αναλυτικά.
Κοινωνικό Τιμολόγιο: Οι αιτήσεις
Η εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ για το Κοινωνικό Τιμολόγιο (Α και Β) δε δέχεται αιτήσεις από την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019 έως την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 13.00, λόγω της διαδικασίας εκκαθάρισης των αιτήσεων από 01/08/2019, με τα οικονομικά στοιχεία του 2018.
Μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης και από την ερχόμενη Παρασκευή και ώρα 13.00, οι υποψήφιοι δικαιούχοι για ΚΟΤ-Β θα ενημερωθούν μέσω της εφαρμογής για το αποτέλεσμα, το οποίο θα είναι ένα από τα παρακάτω:
– έγκριση της αίτησης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.
– απόρριψη της αίτησης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.
– μη εκκαθάριση της αίτησης (λόγω ελλιπών στοιχείων).
Στις περιπτώσεις μη εκκαθαρισμένων αιτήσεων ΚΟΤ-Β λόγω ελλιπών στοιχείων, οι υποψήφιοι δικαιούχοι θα ενημερώνονται από την εφαρμογή με σχετικό μήνυμα, προκειμένου να υποβάλλουν νέα αίτηση, ώστε να συμπληρώσουν όλα τα απαιτούμενα στοιχεία της αίτησης .
Επίσης, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκκαθάρισης και από την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 13.00 η εφαρμογή θα δέχεται νέες αιτήσεις ΚΟΤ-Β για τις οποίες η εκκαθάριση θα γίνεται απευθείας με τα οικονομικά στοιχεία του 2018.Σημειώνονται επιπλέον τα εξής:
α) H διαδικασία εκκαθάρισης θα εφαρμοστεί και για την ένταξη στο Μητρώο Ευάλωτων Πολιτών με αντίστοιχα αποτελέσματα με του ΚΟΤ-Β.
β) Η εφαρμογή για υποβολή αιτήσεων ΚΟΤ-Α και Μητρώου Ευάλωτων Πολιτών επίσης θα είναι ανοιχτή από την Παρασκευή 20/9/2019 και ώρα 13:00.
γ) Θα αποσταλεί μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε όσους υποψήφιους δικαιούχους έχει αλλάξει το αποτέλεσμα της προσωρινής εκκαθάρισης της αίτησής τους μετά την εκκαθάριση με τα οικονομικά στοιχεία του 2018.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις -Τα 6 βήματα της διαδικασίας"

Κρήτη: Ανησυχία για τις εξελίξεις στην Thomas Cook – To 80% των ξενοδοχείων έχει συνεργασία

Αγωνία επικρατεί στην Κρήτη με φόντο τις εξελίξεις στην Thomas Cook. Εκτός από τους επισκέπτες που βρίσκονται αυτή την στιγμή στην Κρήτη και τίθεται θέμα επιστροφής στις χώρες διαμονής τους, προβληματισμός υπάρχει και για τους επισκέπτες που είναι προγραμματισμένο να έρθουν το επόμενο διάστημα, αλλά και συνολικά για τα συμβόλαια και τις συνεργασίες της εταιρείας, που φτάνουν στο Ηράκλειο στο 80% των ξενοδοχείων, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης.

«Είτε σε μικρό, είτε σε μεγαλύτερο ποσοστό, το 80% των ξενοδοχείων έχει συνεργασία. Ευχόμαστε και ελπίζουμε να υπάρξει θετική κατάληξη, γιατί οι απώλειες για τον τουρισμό θα είναι τεράστιες. Νομίζω ότι με μεγάλη ευκολία θα μπορούσα να πω, ότι θα αποτελούσε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο στον τουρισμό, κάτι τέτοιο».

Ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η ανησυχία είναι μεγάλη, γιατί η Thomas Cook είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία και ένα μεγάλο ποσοστό του τουρισμού στην Κρήτη έχει συνεργασία μαζί της. Είμαστε αισιόδοξοι και βλέπουμε μισογεμάτο το ποτήρι, ελπίζοντας οτι δεν θα επέλθει τα απευκταίο».

Ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης πάντως, σε ότι αφορά τη μετακίνηση επισκεπτών που βρίσκονται στην Κρήτη, εφόσον οι εξελίξεις δεν είναι θετικές, σημείωσε:

«Υπάρχουν πολλοί τουρίστες αυτή τη στιγμή στην Κρήτη που έχουν έρθει με πακέτα μέσω της εταιρείας. Προφανώς και υπάρχει ανησυχία, πλην όμως υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες. Ασφαλιστικές εταιρείες που θα αναλάβουν την επιστροφή των επισκεπτών μας. Το ίδιο νομίζω και για όσους έχουν κλείσει να έρθουν το επόμενο διάστημα».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κρήτη: Ανησυχία για τις εξελίξεις στην Thomas Cook – To 80% των ξενοδοχείων έχει συνεργασία"

«Όχι» της οικογένειας Μπακογιάννη για μετονομασία του σταθμού «Ευαγγελισμός»

Παρέμβαση στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει όσον αφορά τη μετονομασία του σταθμού «Ευαγγελισμός», σε «Παύλος Μπακογιάννης», πραγματοποιεί η οικογένειά του, δηλώνοντας πως δεν θα επιθυμούσε κάτι τέτοιο.

Σε δήλωση της, την οποία δημοσίευσε και ο Κώστας Μπακογιάννης στον λογαριασμό του στο Facebook, αφού ευχαριστεί θερμά την «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ» για την τιμητική αυτή πρόταση, τονίζει πως δεν μπορεί να την αποδεχθεί.

«Η απόφαση έχει προκαλέσει συζητήσεις. Για ευνόητους λόγους δεν θέλουμε το όνομα του Παύλου Μπακογιάννη να μπει σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση. Άλλωστε κάτι τέτοιο θα προσέβαλε την μνήμη ενός ανθρώπου που αγωνίστηκε για την συμφιλίωση και την ενότητα», σημειώνεται σχετικά.


«Η σύζυγος, τα αδέλφια του, τα παιδιά και τα εγγόνια του τον θέλαμε στο σπίτι κι όχι σε μια ταμπέλα. Το ότι η μνήμη του είναι ζωντανή και οι ιδέες του εξακολουθούν να εμπνέουν 30 χρόνια μετά, μας αρκεί. Και πάλι ευχαριστούμε πάρα πολύ», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η οικογένεια του Παύλου Μπακογιάννη.


newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "«Όχι» της οικογένειας Μπακογιάννη για μετονομασία του σταθμού «Ευαγγελισμός»"

Έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού σε ιδιωτική κλινική στα Κάτω Πατήσια

Η έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού, σε ιδιωτική κλινική στα Κάτω Πατήσια, τρόμαξε τους κατοίκους της περιοχής, το βράδυ του Σαββάτου.

Οι δράστες πέταξαν τον εκρηκτικό μηχανισμό στον προαύλιο χώρο νεφρολογικής κλινικής 20 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. Η έκρηξη ήταν μικρής ισχύος και δεν προκλήθηκαν σημαντικές υλικές ζημιές, αλλά ο κρότος αναστάτωσε τους κατοίκους της περιοχής.

Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικοί και πυροτεχνουργοί, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός αποτελούνταν από μασούρι δυναμίτιδας με βραδύκαυστο φιτίλι, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ. Οι αρχές εξετάζουν το υλικό από τις κάμερες της ιδιωτικής κλινικής, προκειμένου να εντοπίσουν τους δράστες, ενώ γίνεται έρευνα για να εξακριβωθούν τα κίνητρα της επίθεσης στην ιδιωτική κλινική.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού σε ιδιωτική κλινική στα Κάτω Πατήσια"

Κατάθεση Αγγελή: Ήξεραν ότι το βίντεο για τον Πικραμμένο ήταν fake αλλά τον παρέπεμψαν

Τη λειτουργία παραθεσμικού μηχανισμού που έστησε ο περίφημος «Ρασπούτιν» προκειμένου να διατάσσει -με fast track διαδικασίες και χωρίς στοιχεία- ποινικές διώξεις κατά πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και να αρχειοθετεί άλλες δικαστικές υποθέσεις περιγράφει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρώην επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ιωάννης Αγγελής, όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Πρώτο ΘΕΜΑ».

Στην 19σέλιδη κατάθεση που αποτελεί μέρος της διαβιβασθείσας δικογραφίας στη Βουλή και φέρνει στο φως της δημοσιότητας το «ΘΕΜΑ» ο κ. Αγγελής περιγράφει με λεπτομέρειες τα σοβαρά νομικά κενά της έρευνας από την κυρία Ελένη Τουλουπάκη, ενώ υποστηρίζει πως υπήρξαν εκβιασμοί κατά ελεγκτών και προειλημμένες αποφάσεις για «όπως-όπως» διώξεις κατά συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων.

«Συγγνώμη, έκανα λάθος»

Ο κ. Αγγελής στην κατάθεσή του αναφέρεται και σε ένα περιστατικό που ίσως αποτυπώνει ξεκάθαρα τον πρόχειρο και αστήρικτο τρόπο -αν όχι τη σκευωρία που καταλογίζει η Ν.Δ.- με τον οποίο στήθηκε το κατηγορητήριο κατά των 10 πολιτικών προσώπων για την υπόθεση Novartis. Σύμφωνα πάντα με όσα ενόρκως δήλωσε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, η δίωξη κατά του πρώην πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου έγινε από... γκάφα (;) της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη. Ειδικότερα, ο κ. Αγγελής αναφέρει: «Εντύπωση επίσης μου προκάλεσε το παρακάτω γεγονός σχετικά με την ικανότητά της (σ.σ.: της Ελένης Τουλουπάκη). Οταν τη ρώτησα να μου εκθέσει τι συγκεκριμένες ενδείξεις υπάρχουν κατά του υπηρεσιακού πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του ΣτΕ κ. Πικραμμένου μου είπε κατά λέξη:
- “Eχουμε ένα βίντεο όπου ο Φρουζής αναφέρει ότι έκανε ένα δωράκι 100.000 ευρώ στον κ. Πικραμμένο”.
Τη ρώτησα αν έχει στείλει το βίντεο αυτό στις εγκληματολογικές υπηρεσίες για απομαγνητοφώνηση, μου είπε ότι δεν το έχει στείλει, της έδωσα παραγγελία να το στείλει αύριο το πρωί, αλλά πριν το στείλει να μου το φέρει να το δω. Την επόμενη μέρα την πήρα τηλέφωνο και της ζήτησα να μου φέρει το βίντεο στο γραφείο μου. Μου είπε κατά λέξη:
- “Συγγνώμη, έκανα λάθος, δεν υπάρχει τέτοιο βίντεο για τον Πικραμμένο”.

Διαβάστε περισσότερα στο «Πρώτο ΘΕΜΑ» που κυκλοφορεί

Διαβάστε Περισσότερα » "Κατάθεση Αγγελή: Ήξεραν ότι το βίντεο για τον Πικραμμένο ήταν fake αλλά τον παρέπεμψαν"

Thomas Cook: Σε εξέλιξη οι συναντήσεις για τη σωτηρία της – Άρχισαν τα «παρατράγουδα» με πελάτες στο εξωτερικό

Μάχη έως την τελευταία στιγμή να αποφύγει την κατάρρευση, που θα άφηνε χιλιάδες εργαζομένους, αλλά και ταξιδιώτες στον αέρα, δίνει η Thomas Cook. Σύμφωνα με το BBC βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί συνάντηση με το μεγαλύτερο μέτοχό της και τους πιστωτές, μετά το αίτημα των τελευταίων να βρεθούν έξτρα κεφάλαια ύψους 200 εκατ. λιρών.

Τα «παρατράγουδα» έχουν ήδη αρχίσει πάντως με πελάτες της εταιρείας στο εξωτερικό. Ξενοδοχείο στην Τυνησία, έναντι στο οποίο εχει οφειλές η Thomas Cook, φέρεται να μην αφήνει τους πελάτες να φύγουν έως ότου πληρωθεί. Πρόκειται για το Les Orangers, το οποίο σύμφωνα με μαρτυρίες στο BBC ζήτησε από τους επισκέπτες να καλύψουν εκείνοι το κόστος της διαμονής, που τους οφείλει η ταξιδιωτική εταιρεία.

Ένας εκ των πελατών, που διαμένουν στο ξενοδοχείο, έκανε λόγο για «κατάσταση ομηρείας», με τους άνδρες ασφαλείας του ξενοδοχείου να κλείνουν τις πόρτες απαιτώντας από τους επισκέπτες να προχωρήσουν πρώτα στην πληρωμή.

Εκκλήσεις να παρέμβει προσφέροντας σανίδα σωτηρίας έχει δεχθεί η κυβέρνηση, καθώς 600.000 τουρίστες, μεταξύ των οποίων και 150.000 Βρετανοί κινδυνεύουν να βρεθούν στον αέρα. Μία κατάρρευση θα άφηνε επίσης στον δρόμο τους 150.000 υπαλλήλους της εταιρείας.

Τα όσα θα αποφασιστούν εντός της ημέρας είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον μίας εκ των αρχαιότερων εταιρειών του κλάδου

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Thomas Cook: Σε εξέλιξη οι συναντήσεις για τη σωτηρία της – Άρχισαν τα «παρατράγουδα» με πελάτες στο εξωτερικό"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news