facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

Βέμπερ για Ερντογάν: Δεν επιτρέπουμε να μας εκβιάζουν όσοι βρίσκονται έξω από τα σύνορά μας

Στις προκλήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαντά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, αναφερόμενος στην ανάγκη τήρησης της αλληλεγγύης στο μεταναστευτικό, αλλά και του σεβασμού των ευρωπαϊκών συνόρων.

Πιο αναλυτικά, ο πρόεδρος του ΕΛΚ σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, στην έδρα της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών της Ρώμης, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε:

«Από την μία υπάρχει, ασφαλώς, η αλληλεγγύη, αλλά από την άλλη πρέπει να είμαστε σαφείς με όσους δεν σέβονται τους νόμους και τους κανόνες μας και να καταπολεμήσουμε την παράτυπη μετανάστευση.

Είναι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. Σε όλες τις περιπτώσεις, τους περασμένους μήνες, η Ευρώπη έδειξε αποφασιστικότητα στην υπεράσπιση των συνόρων της. Στη Λευκορωσία, ο Λουκασένκο προσπάθησε να μας εκβιάσει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε αποφασιστικότητα με τον Ερντογάν, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, μπλοκάροντας τους παράτυπους μετανάστες και την προσπάθεια εκβιασμού. Ο Ισπανός σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ το έκανε με την περίπτωση της Μελίγια και το Μαρόκο. Δεν επιτρέπουμε να μας εκβιάζουν όσοι βρίσκονται έξω από τα σύνορά μας».

aftodioikisi 

Διαβάστε Περισσότερα » " Βέμπερ για Ερντογάν: Δεν επιτρέπουμε να μας εκβιάζουν όσοι βρίσκονται έξω από τα σύνορά μας "

Πέθανε σε ηλικία 91 ετών ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ – Ήταν ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το Interfax.

Το βιογραφικό του

Ο Μιχαήλ Σεργκέγιεβιτς Γκορμπατσόφ ήταν ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης από το 1985 μέχρι το 1991. Οι προσπάθειές του για μεταρρύθμιση βοήθησαν να έρθει το τέλος του ψυχρού πολέμου, αλλά και τελείωσαν την πολιτική υπεροχή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης. Το 1990 πήρε το Βραβείο Νόμπελ ειρήνης.

Ο Γκορμπατσόφ εφάρμοσε οικονομικές μεταρρυθμίσεις που ήλπιζε ότι θα βελτίωναν το βιοτικό επίπεδο και την παραγωγικότητα των εργαζομένων ως τμήμα του προγράμματος Περεστρόικα (αναδιάρθρωση).

Έχοντας μικτή ρωσική και ουκρανική καταγωγή, ο Γκορμπατσόφ γεννήθηκε στο Πριβόλνογιε του Κράι Σταυρούπολης σε μια φτωχή οικογένεια αγροτών. Μεγαλώνοντας στην εποχή του Ιωσήφ Στάλιν, στα νιάτα του δούλευε σε θεριζοαλωνιστικές μηχανές σε συλλογικό αγρόκτημα πριν από την ένταξή του στο Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο στη συνέχεια κυβέρνησε τη Σοβιετική Ένωση ως μονοκομματικό κράτος σύμφωνα με τη Μαρξιστική-Λενινιστική θεωρία. Ενώ σπούδαζε στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας, παντρεύτηκε τη συμφοιτήτριά του Ράισα Τιταρένκο το 1953, πριν πάρει το πτυχίο του το 1955. Μετακόμισε στη Σταυρούπολη, όπου εργάστηκε για την τοπική Κομσομόλ και έγινε ένθερμος υποστηρικτής της αποσταλινοποίησης, που προωθούσε ο Νικίτα Χρουστσόφ. Διορίστηκε Γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής της Σταυρούπολης το 1970, όπου επέβλεψε την κατασκευή του Μεγάλου Καναλιού της Σταυρούπολης.

Το 1974 μετακόμισε στη Μόσχα για να γίνει ο Πρώτος Γραμματέας του Ανωτάτου Σοβιέτ και το 1979 έγινε υποψήφιο μέλος του πολιτικού γραφείου του κόμματος. Μέσα σε τρία χρόνια από το θάνατο του Σοβιετικού ηγέτη Λεονίντ Μπρέζνιεφ και μετά τα σύντομα καθεστώτα των Γιούρι Αντρόποφ και Κονσταντίν Τσερνιένκο, το πολιτικό γραφείο εξέλεξε τον Γκορμπατσόφ ως Γενικό Γραμματέα, ντε φάκτο επικεφαλής της κυβέρνησης, το 1985.

Αν και υποσχόταν τη διατήρηση του Σοβιετικού κράτους και της σοσιαλιστικής ιδεολογίας, ο Γκορμπατσόφ πίστευε στην ανάγκη για σημαντική μεταρρύθμιση, ιδιαίτερα μετά το ατύχημα του Τσερνομπίλ τον Απρίλιο του 1986. Αποσύρθηκε από τον Σοβιετοαφγανικό Πόλεμο και ξεκίνησε στις συνόδους κορυφής με τον Αμερικανό πρόεδρο Ρόναλντ Ρέιγκαν για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Στην εγχώρια αγορά, η πολιτική της Γκλάσνοστ ("διαφάνεια") επέτρεψε βελτιωμένη ελευθερία του λόγου και τύπου, ενώ η "περεστρόικα" ("αναδιάρθρωση") προσπάθησε να αποκεντρώσει τη διαδικασία λήψης οικονομικών αποφάσεων για τη βελτίωση της αποδοτικότητας. Τα μέτρα εκδημοκρατισμού και ο σχηματισμός του εκλεγμένου Κογκρέσου των Αντιπροσώπων του Λαού υπονόμευσε το μονοκομματικό κράτος, όπως αναφέρει η wikipedia.

Ο Γκορμπατσόφ αρνήθηκε να παρέμβει στρατιωτικά, όταν διάφορες Ανατολικές χώρες εγκατέλειψαν τη Μαρξιστική-Λενινιστική διακυβέρνηση το 1989-90. Εσωτερικά, το αυξανόμενο εθνικιστικό συναίσθημα απείλησε να φέρει τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Ορισμένοι μαρξιστικοί-λενινιστικοί σκληροπυρηνικοί διεξήγαγαν το πραξικόπημα του 1991 κατά του Γκορμπατσόφ. Τέσσερις μήνες αργότερα, η Σοβιετική Ένωση διαλύθηκε και ο Γκορμπατσώφ παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο. Το 1992 ίδρυσε το ίδρυμα Γκορμπατσόφ. Κράτησε επικριτική στάση απέναντι στους μετέπειτα Ρώσους Προέδρους Μπόρις Γέλτσιν και Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ είναι κεντρικό πρόσωπο του ρωσικού σοσιαλδημοκρατικού κινήματος.

Η εισαγωγή του Γκλάσνοστ (διαφάνεια, σε ελεύθερη μετάφραση) έδωσε νέες ελευθερίες στους πολίτες της Σοβιετικής Ένωσης, όπως μεγαλύτερη ελευθερία λόγου και έκφρασης και καλύτερο έλεγχο των πράξεων της διοίκησης. Ωστόσο, με τα μέτρα αυτά έγινε φανερό, πως η Σοβιετική Ένωση δεν μπορούσε να στηριχτεί σε ένα τόσο κοινωνικά και πολιτικά ανοικτό και ανεκτικό καθεστώς.

Θεωρείται ευρέως ως ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα. Ο Γκορμπατσόφ παραμένει θέμα διαμάχης μέχρι σήμερα. Είναι παραλήπτης πολλών βραβείων, μεταξύ άλλων και του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης το 1990.

Επαινέθηκε ευρέως για τον καθοριστικό του ρόλο στον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου, την επέκταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σοβιετική Ένωση και την πτώση του Ανατολικού Μπλοκ στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη. Αντίθετα, στη Ρωσία χλευάζεται συχνά, καθώς δεν εμπόδισε τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, γεγονός που έφερε υποχώρηση της παγκόσμιας επιρροής της Ρωσίας και την οικονομική κρίση στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Πέθανε σε ηλικία 91 ετών ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ – Ήταν ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης"

Η Gazprom σταματά από την Πέμπτη τις παραδόσεις φυσικού αερίου στον γαλλικό όμιλο Engie

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει πλήρως από την Πέμπτη τις παραδόσεις φυσικού αερίου στον γαλλικό όμιλο Engie, λόγω της αθέτησης πληρωμής για τις παραδόσεις που έγιναν τον Ιούλιο.

«Η Gazprom Export ενημέρωσε την Engie για την πλήρη αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου από την 1η Σεπτεμβρίου 2022 μέχρι την αποπληρωμή του συνόλου των οφειλών για τις παραδόσεις», ανέφερε ο ρωσικός όμιλος σε δελτίο Τύπου που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Τρίτης στον λογαριασμό του στο Telegram.

Σύμφωνα με διάταγμα που υπέγραψε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στα τέλη Μαρτίου, «απαγορεύεται η παράδοση φυσικού αερίου σε ξένο αγοραστή που δεν έχει καταβάλει πληρωμή εντός της καθορισμένης περιόδου που προβλέπεται στη σύμβαση». Επικαλούμενη το διάταγμα, η Gazprom υπογραμμίζει ότι δεν έλαβε σήμερα το σύνολο της οφειλής για τις παραδόσεις του Ιουλίου.

Η διοίκηση της γαλλικής Engie δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) για σχολιασμό. Η γαλλική εταιρεία έχει διαβεβαιώσει ότι έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή μέτρα προκειμένου να μπορεί να εξυπηρετεί τους πελάτες της ακόμη και σε περίπτωση πλήρους διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Gazprom. Οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Engie είχαν ήδη μειωθεί σημαντικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Gazprom σταματά από την Πέμπτη τις παραδόσεις φυσικού αερίου στον γαλλικό όμιλο Engie"

Ερντογάν: Για εχθρική συμπεριφορά κατηγορεί την Ελλάδα – Eπίθεση και στις ΗΠΑ για τα F-35

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν  επέστρεψε και σήμερα με επιθετική ρητορική κατηγορώντας για ακόμα μία φορά την Ελλάδα σε ομιλία του στο προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα. Είπε ότι η παρενόχληση τουρκικών αεροσκαφών από το ελληνικό σύστημα αεράμυνας, όπως καταγγέλλεται από την Άγκυρα, είναι εχθρική πράξη. Πρόσθεσε ότι «κλειδώνοντας» τα τουρκικά αεροσκάφη με το σύστημα S-300 η Ελλάδα προέβη σε πρόκληση όχι εναντίον της Τουρκίας, αλλά εναντίον του ΝΑΤΟ και των συμμάχων του. Είπε μάλιστα ότι περιμένει και την αντίδραση των ΗΠΑ σχετικά με αυτό το περιστατικό. Αναφέρθηκε και στον αποκλεισμό της Τουρκίας από τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35 που έχουν προσφερθεί στην Ελλάδα λέγοντας ότι δεν τον ενδιαφέρει κι ότι η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να παράγει μόνη της οποιοδήποτε αμυντικό προϊόν της αρνούνται οι άλλοι. Ακόμα υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν είναι ισάξια της Τουρκίας ούτε σε πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο αλλά ούτε και ισότιμος συνομιλητής της Άγκυρας.

 
Σαφής απάντηση της Αθήνας στην επιθετικότητα της Άγκυρας

Στο μικροσκόπιο της Αθήνας βρίσκονται καθημερινά η επιθετικότητα της Άγκυρας και οι επιχειρήσεις εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, με τον πρωθυπουργό να στέλνει σαφές μήνυμα στην Τουρκία.

«Το μεταναστευτικό, το οποίο αντί των μαζικών κυμάτων που αντιμετωπίσαμε πριν από δύο και κάτι χρόνια, εμφανίζεται τώρα με το προσωπείο των δήθεν «ανθρωπιστικών εισβολών» από ομάδες οι οποίες όμως μετακινούνται συντονισμένα. Όμως, καμία νέα τακτική των διακινητών και κανένας ελιγμός της Τουρκίας δεν αλλάζει τη στάση μας. Σώζουμε αθώους, φυλάμε τα σύνορά μας και ας κοιτάξει η άλλη πλευρά τα δικά της ξέφραγα σύνορα», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έδωσε στην Βουλή στοιχεία που αποδεικνύουν τις προσπάθειες ενεργοποίησης από την Τουρκία, των παράνομων μεταναστευτικών οδών, χαρακτηρίζοντας μονόδρομο την απόφαση επέκτασης του φράχτη στον Έβρο, λέγοντας πως από την αρχή του χρόνου επιχείρησαν να περάσουν στην Ελλάδα 154.102 παράτυποι μετανάστες ενώ μόνο τον Αύγουστο από τον Έβρο προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα 36.000. Ο κ. Θεοδωρικάκος σχολίασε πως: «Πρέπει να προσπαθήσουμε έτσι ώστε να μην περνάει στην Ελλάδα κανένας παράτυπος μετανάστης από τον Έβρο. Πρέπει να προστατευτούν τα σύνορά μας καθώς δεν δεχόμαστε τη βάναυση εργαλειοποίηση από την πλευρά της Τουρκίας».

Αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για την υπόθεση των 38 Μεταναστών σε νησίδα στον Έβρο

O βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Βίτσας, επισήμανε ότι: «Τι κάνουμε τώρα κύριοι της κυβέρνησης; Ήταν εκεί 38 άνθρωποι, τους αφήνουμε εκεί να πεθάνουν; Έχει και ρατσιστικά στοιχεία η πολιτική σας», ενώ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης απάντησε: «Δεν θα ξαναγίνουμε πύλη εισόδου των λαθρομεταναστών. Θα δοθεί στους 38 μετανάστες ότι προβλέπει ο νόμος».

Η Αθήνα, πάντως, επιλέγει να κρατά χαμηλούς τόνους απέναντι στις προκλητικές δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας. Στη σκιά των εμπρηστικών χαρακτηρισμών του Ταγίπ Ερντογάν, χθες, ο Νίκος Δένδιας είχε κοινωνικό τετ α τετ με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο περιθώριο φόρουμ στη Σλοβενία.

Στην Πράγα, όπου συμμετέχει στην άτυπη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών εξωτερικών, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον πρόεδρο της Τσεχίας για την τουρκική προκλητικότητα. Όπως δήλωσε ο Νίκος Δένδιας: «Επίσης να τον ενημερώσω και για τα ειδικά προβλήματα της δικής μας περιοχής, της Ανατολικής Μεσογείου, και την τουρκική προκλητικότητα, τις τουρκικές αναθεωρητικές απόψεις που συνιστούν ένα αναθεωρητικό αφήγημα σε ένα βαθμό παρόμοιο με το αναθεωρητικό αφήγημα που εκπορεύεται από τη ρωσική πλευρά»

Οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και ο πόλεμος στην Ουκρανία βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: Για εχθρική συμπεριφορά κατηγορεί την Ελλάδα – Eπίθεση και στις ΗΠΑ για τα F-35"

Ζίτσα: Σε ευθανασία οδηγείται το γαϊδουράκι που κακοποίησε ο ιδιοκτήτης του

Απρόσμενη και δυσάρεστη εξέλιξη.. Το γαϊδουράκι στο Γραμμένο που ταλαιπωρήθηκε από τον ιδιοκτήτη του και προκάλεσε πανελλαδικές συζητήσεις αλλά και μεγάλη κινητοποίηση τελικά οδηγείται σε ευθανασία!

Η εξέλιξη αυτή ήρθε αργά το βράδυ της Τρίτης και αφού το ζώο εξετάστηκε από ειδικό ιππίατρο που έφτασε στην κτηνοτροφική μονάδα από την Κοζάνη.

Ο ειδικευμένος επιστήμονας ήρθε μετά από παρέμβαση της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας.

Εξέτασε εξονυχιστικά το ζώο και διαπίστωσε ότι τα τραύματα είναι πολύ σοβαρά. Πέρα από αυτά έχει υποθερμία και μεγάλη δυσκολία στην αναπνοή.

Αν στην περιοχή λειτουργούσε κλινική θα γινόταν μία προσπάθεια για  την σωτηρία του. Όμως η μετακίνηση σε άλλη περιοχή είναι αδύνατη λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκεται το ζώο.

Έτσι προκειμένου να μην ταλαιπωρείται αποφασίστηκε να γίνει άμεσα ευθανασία, εξέλιξη που όλοι απεύχονταν.

«Το ζώο βασανίζεται από τα τραύματα που έχει» είναι η διαπίστωση των κτηνιάτρων που το εξέτασαν σε αντίθεση με την αρχική εικόνα που είχε δοθεί και από την αυτοψία της κτηνιατρικής υπηρεσίας.

epiruspost

Διαβάστε Περισσότερα » "Ζίτσα: Σε ευθανασία οδηγείται το γαϊδουράκι που κακοποίησε ο ιδιοκτήτης του"

Όλα όσα συζητήθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο: Αναλυτικά οι εισηγήσεις για ασφαλιστικό, αναδιοργάνωση ΟΣΕ

Μια σειρά σημαντικών θεμάτων συζητήθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο, υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μετά την εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού τον λόγο πήραν:

1. Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης και ο  Υφυπουργός, Πάνος Τσακλόγλου οι οποίοι παρουσίασαν το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις εξορθολογισμού του ασφαλιστικού συστήματος».

Με το νομοσχέδιο επιχειρείται η ρύθμιση επιμέρους κοινωνικοασφαλιστικών ζητημάτων με σκοπό τον εξορθολογισμό και την ενιαία μεταχείριση όμοιων περιπτώσεων που ενισχύουν την ασφάλεια δικαίου και την εμπιστοσύνη των πολιτών στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Οι προτεινόμενες διατάξεις αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση τα κάτωθι προβλήματα: Ειδικότερα:

α) Δεκαετής παραγραφή απαιτήσεων e-ΕΦΚΑ: Με απόφαση του ΣτΕ κρίθηκε αντισυνταγματική η ισχύουσα εικοσαετής παραγραφή των απαιτήσεων του e-ΕΦΚΑ, για την οποία έγινε δεκτό ότι αντίκειται στην αρχή της αναλογικότητας, ότι πλήττει την ασφάλεια δικαίου και την προστατευόμενη εμπιστοσύνη του διοικουμένου.

β) Αύξηση δόσεων πάγιας ρύθμισης ασφαλιστικών εισφορών: Θεραπεύεται η διαφορά που υφίσταται σήμερα στον αριθμό των δόσεων πάγιων ρυθμίσεων μεταξύ της φορολογικής και ασφαλιστικής διοίκησης και ενοποιείται κατά συμμετρικό τρόπο το πλαίσιο δόσεων, προς διευκόλυνση των ασφαλισμένων.

γ) Επιβολή πλαφόν επικουρικών συντάξεων: Προ του 2015, ο τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων γινόταν βάσει καταστατικών διατάξεων των πρώην ταμείων, χωρίς να υπεισέρχεται η έννοια της ανταποδοτικότητας. Οι αλλαγές της περιόδου 2015-2016 και λόγω του ορισμού για συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες, ως ασφαλιστικών εισφορών χρηματικών καταβολών, που σε άλλες περιπτώσεις θεωρούνται κοινωνικοί πόροι, οδήγησαν σε απαιτήσεις για υπέρμετρα υψηλές επικουρικές συντάξεις (σε ορισμένες περιπτώσεις έως και 15.000 ευρώ μηνιαίως). Η επιβολή πλαφόν καθίσταται επιβεβλημένη για να αποκατασταθεί η ισορροπία μεταξύ παλιών και νέων συντάξεων.

δ) Ρύθμιση αχρεωστήτως καταβληθέντων ΟΠΕΚΑ: Ο φορέας, κατόπιν ελέγχων, διέκοψε την καταβολή επιδομάτων αναπηρίας και ζήτησε την επιστροφή ποσών από άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες (π.χ. πολίτες με νοητική στέρηση) και ήταν καλόπιστοι λήπτες.

ε) Ποινική αντιμετώπιση οφειλετών ασφαλιστικών εισφορών μετά τη ρύθμιση της οφειλής: Με την ένταξη στη ρύθμιση εξυπηρέτησης των οφειλών και όσο αυτή εξυπηρετείται, παραγράφεται το αξιόποινο, παύει η ποινική δίωξη, και η υπόθεση τίθεται στο αρχείο με αποτέλεσμα την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων, αλλά και τη μείωση της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων.

στ) Κατάργηση παρακράτησης 1% υπέρ ΤΠΔΥ, η οποία εξακολουθεί να εισπράττεται ως ειδική εισφορά (μη ανταποδοτική) από τους μισθοδοτούμενους από το Δημόσιο υπέρ του ΤΠΔΥ, ενώ έχει εκλείψει ο λόγος θέσπισής της, καθώς το Ταμείο είναι πλέον βιώσιμο.

η) Επέκταση «μάχιμης πενταετίας»: Οι κανόνες που ρυθμίζουν τη δυνατότητα αναγνώρισης 5 ετών πραγματικής υπηρεσίας στο διπλάσιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας είναι κατακερματισμένοι και δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές συνθήκες απασχόλησης των ενστόλων και το ασφαλιστικό τους καθεστώς. Με τη διάταξη επιχειρείται η κάλυψη του συνόλου των ατόμων που υπηρετούν είτε στις ένοπλες δυνάμεις, είτε στα σώματα ασφαλείας.

θ) Διατάξεις ενιαιοποίησης συντάξεων αναπηρίας: Αντιμετωπίζεται ως προς δύο βασικά ζητήματα (έναρξη καταβολής σύνταξης και ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό αναπηρίας για λήψη σύνταξης) το πρόβλημα του κατακερματισμού του πλαισίου που διέπει τις συντάξεις αναπηρίας μεταξύ των πρώην φορέων που είναι πλέον ενταγμένοι στον e-ΕΦΚΑ.

Με τις προτεινόμενες διατάξεις επιχειρείται ο περιορισμός του αποσπασματικού και κατακερματισμένου χαρακτήρα παρεμβάσεων, που καλούνται να ρυθμίσουν ίδιας φύσης ζητήματα. Επίσης, προωθούνται προστατευτικές διατάξεις για ειδικές ή ευάλωτες ομάδες. 
Ειδικότερα, εξορθολογίζεται ο χρόνος αναζήτησης οφειλόμενων ποσών από απαιτήσεις του e-ΕΦΚΑ, κατά τρόπο ώστε όχι μόνο να προστατεύεται ο διοικούμενος, αλλά και να ενισχύεται η αντιστοιχία απαιτήσεων και εισφοροδοτικής ικανότητας των οφειλετών. Ταυτόχρονα, ενθαρρύνεται η αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη δράση των διοικητικών Αρχών αναφορικά με τους διενεργούμενους ελέγχους.

Προς τον σκοπό απεμπλοκής από την αδράνεια της Διοίκησης, αλλά και προώθησης της αρχής της ισότητας προωθείται και η διάταξη για το πλαφόν των επικουρικών συντάξεων.

Προς τον σκοπό της εναρμόνισης των κανόνων της φορολογικής και της ασφαλιστικής διοίκησης, αυξάνεται η διάρκεια της πάγιας ρύθμισης ασφαλιστικών οφειλών από 12 σε 24 μήνες.

Επίσης, ικανοποιείται το διαχρονικό αίτημα των ενστόλων για συμπεριληπτικές διατάξεις με ενιαίο χαρακτήρα αναφορικά με τη δυνατότητα ασφαλιστικής αναγνώρισης πενταετούς χρόνου υπηρεσίας στο διπλάσιο.

Η διάταξη που αφορά στους συμψηφισμούς, την παραγραφή και τη ρύθμιση αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών από τον ΟΠΕΚΑ στοχεύει στην προστασία ιδιαίτερα ευάλωτων ομάδων, οι οποίοι μάλιστα τυγχάνουν καλόπιστοι λήπτες επιδομάτων και λοιπών παροχών και χρήζουν πρόσθετης προστασίας και για τον λόγο αυτό. Με την προτεινόμενη διάταξη παύει η αναζήτηση εκκρεμών οφειλών και εισάγεται πρόβλεψη εφεξής για τριετή παραγραφή και δυνατότητα συμψηφισμών με επόμενα επιδόματα ή εξόφλησης με δόσεις.

H αλλαγή στην ποινική αντιμετώπιση οφειλετών ασφαλιστικών εισφορών μετά τη ρύθμιση της οφειλής συντελεί στην επιβράβευση συνεπών με ρυθμίσεις οφειλετών έναντι των μη συνεπών, με απαλλαγή τους από διαδικασία επαναλαμβανόμενης επιβεβαίωσης τήρησης ρύθμισης στο δικαστήριο και στην ελάφρυνση των πινακίων και του αντίστοιχου φόρτου των δικαστηρίων.
Τέλος, προωθούνται ενιαίοι κανόνες σε βασικά ζητήματα των συντάξεων αναπηρίας, μετά την ενοποίηση των πρώην φορέων εντός του e-ΕΦΚΑ, ενώ ενισχύεται και το διαθέσιμο εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων με την κατάργηση του 1% υπέρ ΤΠΔΥ (εισφοράς μη ανταποδοτικού χαρακτήρα που είχε επιβληθεί κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του συστήματος).

2. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης,  Κώστας  Τσιάρας, παρουσίασε νομοθετικές πρωτοβουλίες για: α) Εκσυγχρονισμό νομοθετικού πλαισίου για την υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων, β) Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/884 ως προς την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με υπηκόους τρίτων χωρών και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου.

α) Αντικείμενο του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για την υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων είναι ο εξορθολογισμός και εκσυγχρονισμός του ισχύοντος νομικού πλαισίου. Αποτελεί μια από τις συστάσεις της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος δικαίου στη χώρα μας και έχει τεθεί ως ορόσημο για την εκταμίευση ποσών από το Ταμείο Ανάκαμψης

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο επιλύει τα εξής προβλήματα:
-Αποκαθιστά, «τακτοποιεί» νομοθετικά το υφιστάμενο άτακτο, αποσπασματικό και δυσνόητο νομοθετικό πλαίσιο για την υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων. Οι σημερινές 49 περιπτώσεις υπόχρεων εντάσσονται σε 13 εύληπτες κατηγορίες υπόχρεων, διευκολύνοντας τη σχετική αναζήτηση και οριοθετώντας σαφέστερα την οικεία υποχρέωση.
-Απαλλάσσει τους υπόχρεους από την περιττή ταλαιπωρία συλλογής των απαιτούμενων στοιχείων της δήλωσης (π.χ. βεβαιώσεις από κάθε τράπεζα για το υπόλοιπο των λογαριασμών, πιστωτικών καρτών), δεδομένου ότι πλέον όλα τα αναγκαία στοιχεία της δήλωσης θα αποτυπώνονται αυτόματα σε αυτή, μέσω των οικείων ηλεκτρονικών συστημάτων, με αποτέλεσμα ο υπόχρεος να αρκεί απλώς να συναινέσει για την υποβολή της.

-Συμβάλλει στην αύξηση του αριθμού των κατ’ έτος ελεγχομένων δηλώσεων, μέσω της εισαγωγής κριτηρίων που θέτει η Επιτροπή Ελέγχου και ελάχιστου ποσοστού (πλαφόν) ελεγχομένων υποθέσεων. 

-Αποφεύγεται η πολυδιάσπαση του ελεγκτικού έργου.
-Αντιμετωπίζει με ορθολογικό τρόπο τις ποινικές παραβάσεις της οικείας νομοθεσίας, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη σημασία τους, σε αντίθεση με το υφιστάμενο καθεστώς, όπου για ήσσονος σημασίας παραβάσεις προβλέπονται δυσβάστακτες ποινές.
Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο θα αντιμετωπιστούν όλα τα παραπάνω προβλήματα, με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειας της διαδικασίας υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων, με παράλληλη διευκόλυνση των υπόχρεων. 

Συγκεκριμένα, θα πρόκειται για ένα σύγχρονο και εύληπτο νομοθέτημα, θα εκσυγχρονιστεί και προσαρμοστεί στα δεδομένα της εποχής ο τρόπος υποβολής των δηλώσεων, με προφανές όφελος τόσο για τους ελεγκτές, όσο και για τους ελεγχόμενους, θα εξαλειφθούν τα σημερινά φαινόμενα διαφορετικής αντιμετώπισης υπόχρεων επί παρόμοιων υποθέσεων, μέσω της οριοθέτησης και της συστηματικότερης εποπτείας του ελεγκτικού πλαισίου και θα αυξηθεί ο αριθμός των ελεγκτικών αποτελεσμάτων, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην ενίσχυση της διαφάνειας. Κατά συνέπεια, θα πρόκειται πλέον για μια διαδικασία, αφ’ ενός μεν χωρίς κόπο και απώλεια χρόνου για τους υπόχρεους, αφ’ ετέρου δε με σαφή κατεύθυνση, εποπτεία και ενισχυμένη αποτελεσματικότητα για το ελεγκτικό όργανο.

β) Με το σχέδιο νόμου «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/884 ως προς την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με υπηκόους τρίτων χωρών και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου»: α) Λαμβάνονται - σύμφωνα με την Οδηγία - τα αναγκαία μέτρα, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι καταδίκες συνοδεύονται από πληροφορίες σχετικά με την ιθαγένεια, ή τις ιθαγένειες, του καταδικασθέντος προσώπου, στο μέτρο που τα κράτη μέλη έχουν στη διάθεσή τους τις πληροφορίες αυτές, β) εισάγονται διαδικασίες απάντησης σε αιτήσεις πληροφοριών, γ) εξασφαλίζεται ότι κάθε απόσπασμα ποινικού μητρώου που ζητείται από υπήκοο τρίτης χώρας συμπληρώνεται κατά περίπτωση με πληροφορίες από άλλα κράτη μέλη και δ) προβλέπονται οι απαραίτητες τεχνικές αλλαγές για την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών.

Πρωταρχικός στόχος του νομοσχεδίου είναι η διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών που προέρχονται από ποινικά μητρώα μεταξύ των αρμόδιων Αρχών των κρατών μελών με αποτελεσματικό, ταχύ και ακριβή τρόπο. Επίσης, επιδιώκεται η ταυτοποίηση των καταδικασθέντων υπηκόων τρίτων χωρών και των ανιθαγενών, ώστε να επιτρέπεται η ταυτοποίηση από τα κράτη μέλη που διαθέτουν πληροφορίες σχετικά με προηγούμενες καταδίκες τους. Ακόμη, εξυπηρετείται η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων στην Ε.Ε. και η λήψη κατάλληλων μέτρων για την πρόληψη και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και ιδίως του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας.

3. Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής και ο Υφυπουργός, Γιώργος Καραγιάννης παρουσίασαν το νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση των εταιρειών ΟΣΕ Α.Ε. και ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε..

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο η αναδιοργάνωση θα λάβει χώρα ιδίως μέσω του λειτουργικού, εταιρικού και οργανωτικού διαχωρισμού των εταιρειών ΟΣΕ Α.Ε. και ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε., με τη μεταβίβαση των μετοχών της ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. από την ΟΣΕ Α.Ε. στο Ελληνικό Δημόσιο, εξασφαλίζοντας την πλήρη οργανωτική και λειτουργική αυτοτέλεια εκάστης. Με το νομοσχέδιο επιλύεται το ζήτημα των χρόνιων καθυστερήσεων στην παράδοση των σιδηροδρομικών έργων, το οποίο αποτελεί απόρροια της έλλειψης σαφούς καθορισμού των αρμοδιοτήτων εκάστης των εταιρειών και της συνακόλουθης απουσίας καθορισμού της ευθύνης καθεμιάς από αυτές. Η επίλυση του ως άνω προβλήματος θα επιτευχθεί μέσω της θέσπισης και υιοθέτησης ειδικού πλαισίου αρμοδιοτήτων της ΟΣΕ Α.Ε. και της ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. και μέσω του καθορισμού των συνθηκών, της οργανωτικής αυτοτέλειας, του πλαισίου χρηματοδότησης και των στρατηγικών προτεραιοτήτων για τον τομέα των σιδηροδρόμων.

Με τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις θα επιτευχθούν η βελτίωση της ελκυστικότητας, της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας των εταιρειών του σιδηροδρομικού τομέα, η αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων των σιδηροδρόμων αναφορικά με την ενεργειακή απόδοση και τη μείωση των εκπομπών ρύπων στο πλαίσιο λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ο ψηφιακός μετασχηματισμός των σιδηροδρόμων μέσω της αξιοποίησης των ψηφιακών τεχνολογιών και η εξάλειψη των χρόνιων καθυστερήσεων στην ανάπτυξη και στον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου.

4.  Η  Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα  Μενδώνη, παρουσίασε το  νομοσχέδιο για την «Κύρωση της συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης και του Ινστιτούτου Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού του Ντελαγουέρ, σχετικά με την επιστροφή στην Ελλάδα συλλογής αρχαιοτήτων του κυκλαδικού πολιτισμού».

Με την προς κύρωση συμφωνία, τα μέρη συμφωνούν και αποδέχονται ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου, που είναι ο αποκλειστικός κύριος των ελληνικών αρχαιοτήτων, σύμφωνα με τον ελληνικό αρχαιολογικό νόμο (i) αναγνωρίζει το μη κερδοσκοπικό νομικό πρόσωπο «Ινστιτούτο Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού» με έδρα το Ντελαγουέρ και με καταστατικό σκοπό την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, ως κάτοχο μιας συλλογής 161 σπάνιων αρχαιοτήτων του Κυκλαδικού Πολιτισμού, η οποία παραχωρήθηκε στο Ινστιτούτο από ιδιώτη συλλέκτη της Νέας Υόρκης, δυνάμει της από 21 Ιουλίου 2022 Σύμβασης Εισφοράς («Contribution Agreement») μεταξύ τους και (ii) εγκρίνει την έκθεση της συλλογής στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης («MΕΤ») και την επιστροφή του πρώτου μέρους αυτής στην Ελλάδα το αργότερο έως την 15η Οκτωβρίου 2022 και την πραγματοποίηση της πρώτης παγκόσμιας έκθεσής του προς το κοινό, για διάστημα ενός  έτους (1 Νοεμβρίου 2022 - 31 Οκτωβρίου 2023 ) στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Η προς κύρωση συμφωνία βαίνει υπέρ των συμφερόντων της χώρας: 
Α. Βραχυπρόθεσμα διότι:
-επαναπατρίζεται χωρίς αντιδικία και χωρίς καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση του Ελληνικού Δημοσίου, μεγάλος αριθμός «άγνωστων» αρχαιοτήτων (161), πολλές από τις οποίες αποτελούν εξαιρετικά σπάνια ή ακόμα και παγκοσμίως μοναδικά δείγματα της τέχνης και της τεχνικής του Κυκλαδικού Πολιτισμού της 3ης προχριστιανικής χιλιετίας και παρέχουν νέα δεδομένα στην επιστημονική γνώση αυτής της περιόδου.

-Η πρώτη παγκόσμια προβολή μέρους της συλλογής προς το κοινό, θα διενεργηθεί στην Ελλάδα άμεσα (έκθεση στο Κυκλαδικό Μουσείο από 1 Νοεμβρίου 2022 έως 31 Οκτωβρίου 2023). 
-Η έκθεση της συλλογής στο ΜΕΤ, ένα από τα σημαντικότερα και με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα μουσεία του κόσμου, θα διενεργηθεί με δεδηλωμένη την ιδιοκτησία του Ελληνικού Κράτους. Επισημαίνεται ότι η αναφορά «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ» («Hellenic Republic - Ministry of Culture and Sports») υιοθετείται για πρώτη φορά από το ΜΕΤ, δυνάμει της σχετικής υποχρέωσης που αναλαμβάνει αυτό με την προς κύρωση συμφωνία.

-Η αίθουσα στο ΜΕΤ με την ως άνω ένδειξη της ιδιοκτησίας του Ελληνικού Κράτους έχει δεσμευθεί, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση του Ελληνικού Δημοσίου, για διαρκή και πολυετή επί 50 έτη προβολή του Κυκλαδικού Πολιτισμού.

-Ιδρύεται άμεσα δυναμική και πολυετής συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου και του ΜΕΤ, μέσω των δράσεων του Μνημονίου που θα υπογραφεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Β. Μακροπρόθεσμα διότι:
-Ιδρύεται διαδικασία και τρόπος που ενθαρρύνει και προτρέπει και άλλους συλλέκτες ελληνικών αρχαιοτήτων να προβούν σε αντίστοιχες κινήσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν σε επαναπατρισμούς αρχαιοτήτων, χωρίς τα μειονεκτήματα της δικαστικής εμπλοκής.
-Ενισχύεται η ηθική του επαναπατρισμού και δημιουργείται το κατάλληλο υπόβαθρο για την επίτευξη των ευκταίων συγκλίσεων υπέρ θεμελιωδών εθνικών επιδιώξεων στα ζητήματα διεκδίκησης και επαναπατρισμού. Και τούτο, καθώς η προς κύρωση σύμβαση εκπέμπει μήνυμα ισχυρού συμβολισμού προς τα κράτη, τους θεσμούς και τις ίδιες τις κοινωνίες, τις ειδικές ομάδες αρμόδιων επιστημόνων, αλλά και το γενικό κοινό, όπως όλοι αυτοί οι αποδέκτες ευαισθητοποιούνται και διαμορφώνουν θέσεις και αντιλήψεις.

-Η Ελλάδα εμφανίζεται ως σύγχρονη χώρα με εξωστρεφή μουσειακή πολιτική, που υποστηρίζει τη διεθνή προβολή του πολιτισμού της σε ολοένα και μεγαλύτερα ακροατήρια.

5. O Υπουργός Επικρατείας, Άκης  Σκέρτσος , παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας κατά των ανηλίκων.

​Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης (ΕΣΔ) αποτελεί μια ολιστική παρέμβαση στο υφιστάμενο πλαίσιο δομών και λειτουργιών για την αντιμετώπιση του φαινομένου της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης των παιδιών. Είναι ένα εγχείρημα συνεκτικής αναδιάρθρωσης των υφιστάμενων δυνατοτήτων του συστήματος για την πρόληψη του φαινομένου, την προαγωγή της αποκάλυψής του όταν συμβαίνει, τη γρήγορη και αποτελεσματική δίωξη των δραστών και την παροχή προστασίας και στήριξης στα θύματα. Οι νέες λειτουργίες και δομές που δημιουργούνται στο πλαίσιο υλοποίησης του ΕΣΔ εγγυώνται το συνεχές του νέου πλαισίου πρόληψης και αντιμετώπισης της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών.

Τη βούληση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην ανάπτυξη, υιοθέτηση και υλοποίηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός (Νοέμβριος 2021) σε ειδική αφιερωματική ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Στο πλαίσιο αυτό, δόθηκε το περίγραμμα των βασικών πρωτοβουλιών και στη δημοσιότητα το κείμενο των βασικών κατευθυντήριων αρχών του Εθνικού Σχεδίου Δράσης με τις κύριες πολιτικές που σχεδιάζονται από την Κυβέρνηση και τα συναρμόδια Υπουργεία.

​Τον Σεπτέμβριο 2022 αναρτάται για δημόσια διαβούλευση ολοκληρωμένη πρόταση ενός πλήρους και συνεκτικού ΕΣΔ που συντάχθηκε από προπαρασκευαστική ομάδα εργασίας υπό τον Υπουργό Επικρατείας αρμόδιο για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου. Στη δημόσια διαβούλευση καλούνται οι ενδιαφερόμενοι φορείς, οργανώσεις, επαγγελματίες και πολίτες να καταθέσουν προτάσεις και παρατηρήσεις τους. Παράλληλα, σε χρόνο που θα οριστεί από τη Βουλή των Ελλήνων, το προτεινόμενο ΕΣΔ κατατίθεται για συζήτηση από την εθνική αντιπροσωπεία σε επιτροπή ή σύνθεση που θα επιτρέπει τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή βουλευτών. Παρατηρήσεις και βελτιώσεις που θα προκύψουν από όλες τις δράσεις διαβούλευσης, οι οποίες θα είναι εφικτό να συμπεριληφθούν, θα εμπλουτίσουν το ΕΣΔ πριν την οριστικοποίησή του. Η συνολική διάρκεια υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την προστασία των παιδιών από την σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση θα είναι 5 χρόνια (2022-2027).

Οι στρατηγικοί στόχοι του ΕΣΔ σε βάθος πενταετίας είναι: ​

1. Η αναπροσαρμογή των θεσμικών λειτουργιών στην κατεύθυνση των φιλικών προς το παιδί διαδικασιών με την δημιουργία ενός σύγχρονου, συλλογικού, συνεκτικού και φιλικού προς το παιδί πλέγματος προστασίας και υποστήριξης στα θύματα και στις οικογένειές τους, αξιοποιώντας όλους τους φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.
2. Η μετρήσιμη ποσοτική μείωση των κρουσμάτων που συμβαίνουν με τη δημιουργία ενός ολιστικού πλαισίου που θα δίνει έμφαση στην πρόληψη, στην αποτροπή της δευτερογενούς θυματοποίησης και στην προστασία των μελών ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
3. Η αύξηση αναφοράς κρουσμάτων στις αρμόδιες Αρχές και υπηρεσίες για να διερευνηθούν, να διωχθούν οι δράστες και να προστατευτούν τα παιδιά. Ο στόχος συνδέεται ευθέως με τη διεύρυνση της κατανόησης και παρακολούθησης του φαινομένου και των νέων τάσεων στην εξέλιξή του, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα του Διαδικτύου.
Σε αυτή την εθνική προσπάθεια τα παιδιά δεν αντιμετωπίζονται απλώς ως παθητικοί δέκτες των ενεργειών του Κράτους, των υπηρεσιών και των ενηλίκων, αλλά ως ενεργά υποκείμενα της προσπάθειας για ενίσχυση της προστασίας τους. Η εθνική καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στην οποία εντάσσονται και τα ίδια τα παιδιά έχει πολύ σημαντική θέση στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης γιατί τα ενημερωμένα παιδιά είναι πιο ασφαλή, τα παιδιά που εντάσσονται ως ενεργά υποκείμενα στην προσπάθεια προστασίας τους είναι ο καλύτερος σύμμαχος για την επίτευξή της.

Πολιτικές του ΕΣΔ και βασικές επιδιώξεις

Για την επίτευξη των στρατηγικών στόχων του, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης εισάγει 11 νέες πολιτικές και οργανώνει στην κατεύθυνση της προστασίας των παιδιών δεκάδες μέτρα. Περιλαμβάνει πέντε οριζόντιες διυπουργικές και έξι επιμέρους πολιτικές που αφορούν το σύνολο των φορέων και υπηρεσιών που έρχονται σε καθημερινή επαφή με παιδιά ή χειρίζονται αρμοδίως περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης. Προβλέπει, μεταξύ άλλων, μέτρα θεσμικής εναρμόνισης της χώρας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, δράσεις ανάπτυξης υπηρεσιών, θεσμοθέτηση διατομεακών μεθόδων εργασίας των εμπλεκόμενων φορέων με σαφή καθορισμό του ρόλου του καθενός και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Επιγραμματικά, οι πολιτικές είναι:
1. Ενιαίο Εθνικό Πρωτόκολλο Διαχείρισης Κρουσμάτων.
2. Εθνικό Αρχείο Καταγραφής και Επιτήρησης Κρουσμάτων.
3. Πλαίσιο ελέγχου εργαζομένων και εθελοντών-Ειδικό Ποινικό Μητρώο για αδικήματα σεξουαλικής βίας κατά ανηλίκων.
4. Εκπαίδευση Επαγγελματιών.
5. Πολιτικές Προστασίας του Παιδιού και ορισμός Υπευθύνων Παιδικής Προστασίας.
6. Εθνική εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.
7. Ενημέρωση και ενδυνάμωση των παιδιών για την πρόληψη της δια ζώσης και της διαδικτυακής σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσής τους.
8. Ενίσχυση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών συνδρομής των παιδιών και δίωξης των δραστών.
9. Θεσμικές παρεμβάσεις επικαιροποίησης - αναβάθμισης του υφιστάμενου πλαισίου.
10. Ενίσχυση της έρευνας για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών.
11. Συστράτευση ιδιωτικού και δημόσιου, κυβερνητικού και μη κυβερνητικού τομέα.

Διαρθρωμένες ως σύνολο, οι πολιτικές δημιουργούν ένα συνεκτικό πλαίσιο προστασίας των παιδιών που αποσκοπεί σε:
-Κατά το δυνατόν αποτροπή των εγκλημάτων αυτών κατά των παιδιών.
-Αύξηση των καταγγελιών.
-Πλαισιωμένη στήριξη των θυμάτων που καταγγέλλουν.
-Αποτελεσματική δίωξη των δραστών.
-Παροχή της κατάλληλης φροντίδας και θεραπείας στα θύματα και αποτροπή της επαναθυματοποίησής τους.
-Κατά περίπτωση παροχή συνδρομής στους δράστες, ιδιαίτερα τους ανήλικους, για την αποτροπή της υποτροπής τους στο μέλλον.

6. Το Υπουργικό Συμβούλιο  ενέκρινε την εισήγηση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα  Τσιάρα, για την πλήρωση των πέντε θέσεων Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου, οι οποίες κενώθηκαν στις 30 Ιουνίου 2022, τους εξής Αρεοπαγίτες:
1) Ελένη Φραγκάκη
2) Ζαμπέτα Στράτα
3) Μαρία Μουλιανιτάκη
4) Μαριάνθη Παγουτέλη
5) Μυρσίνη Παπαχίου.

7. Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την εισήγηση του Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, για την τροποποίηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου περί σύστασης, συγκρότησης και λειτουργίας της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, προκειμένου να καταστεί δυνατή η λειτουργία υποεπιτροπών που θα εστιάζουν στην αντιμετώπιση των κατά περίπτωση τοπικών αναγκών, με πρώτη την περίπτωση της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, σε εφαρμογή σχετικής δέσμευσης του Πρωθυπουργού.

8. Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την εισήγηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία Κυβερνητικής Επιτροπής για την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των συναρμοδίων Υπουργείων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, προς τον σκοπό συντονισμού της εφαρμογής των απαιτούμενων δράσεων για την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Όλα όσα συζητήθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο: Αναλυτικά οι εισηγήσεις για ασφαλιστικό, αναδιοργάνωση ΟΣΕ"

Θήβα: Πυροβολισμοί σε οικισμό Ρομά – Τραυματίστηκαν δύο παιδιά

Πυροβολισμοί με δύο τραυματίες, ένα αγοράκι 5 και ένα κοριτσάκι 7 ετών, σημειώθηκαν γύρω στις 6 το απόγευμα σε συνοικισμό Ρομά στη Θήβα, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ.

Το αγοράκι μεταφέρθηκε με εκδορές στην κοιλιά στο νοσοκομείο της Θήβας από το οποίο ήδη πήρε εξιτήριο, ενώ το κοριτσάκι τραυματίστηκε πιο σοβαρά στον θώρακα και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων.

Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που αναζητούν τους δράστες.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Θήβα: Πυροβολισμοί σε οικισμό Ρομά – Τραυματίστηκαν δύο παιδιά"

Έβρος: Τι συνέβη με την 5χρονη - Ο Μηταράκης αποκάλυψε ανακολουθίες, προανήγγειλε προσφυγή στη δικαιοσύνη

Για σοβαρές ανακολουθίες στην περίπτωση των 38 μεταναστών στον Έβρο αλλά και με την περίπτωση της «5χρονης Μαρίας» η οποία σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους έχασε τη ζωή τους σε μία από τις νησίδες, μίλησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης.

Όπως είπε κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής της Βουλής όπου και ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Μεταναστευτικό, η Ελλάδα, φυσικά και παρέχει δικαίωμα υποβολής αιτήματος ασύλου στους 38, το οποίο εξετάζεται. Συνέχισε ωστόσο λέγοντας πως από την εξέταση της υπόθεσης μέχρι στιγμής και από τα στοιχεία που συλλέγονται προκύπτουν ανακολουθίες, τος οποίες και θα καταθέσει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ώστε να συσχετιστούν με τις σχετικές δικογραφίες.

Την ίδια ώρα ο κ. Μηταράκης επεσήμανε πως αν και όλοι οι μετανάστες βρίσκονταν, όπως οι ίδιοι υποστήριζαν στην ίδια νησίδα, ελάχιστοι στις καταθέσεις τους αναφέρουν την ύπαρξη νεκρής 5χρονης. «Αυτά τα στοιχεία θα κατατεθούν στην Εισαγγελία, προς κρίση της δικαιοσύνης. Η δικαιοσύνη και οι αρμόδιες αρχές θα κρίνουν τι πραγματικά έγινε», είπε.

Πώς βρήκαν τη βάρκα οι μετανάστες

Στην συνέχεια ο ίδιος παρέθεσε ένα χρονικό με την υπόθεση των μεταναστών μιλώντας για ανακολουθίες των ίδιων των μεταναστών οι οποίοι όπως σημείωσε έδιναν βίντεο σε ξένα ΜΜΕ με τη θέση τους. «Καταρχήν στο βίντεο οι ίδιοι λένε ότι γυρίστηκε στην νησίδα, στις 15/8 και ώρα 13:00. Όμως όπως κατέθεσαν οι ίδιοι, λένε ότι πέρασαν στις 14/8 το πρωί στην Ελληνική όχθη. Άρα διέδιδαν ότι είναι εγκλωβισμένοι ενώ είχαν φύγει. Πως έφυγαν; Με μια βάρκα που κάποιος περαστικός τους άφησε», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια είπε: «Αλλά λένε ότι βρήκαν βάρκα από 13/8 αλλά «φοβήθηκαν να περάσουν» ενώ κατά δήλωση τους υπήρχε άμεσος κίνδυνος για την υγείας τους. Βέβαια τίθεται το ερώτημα αν μπορεί να θεωρηθεί κάποιος εγκλωβισμένος σε μια νησίδα όταν η απόσταση από Ελληνική ακτή ήταν 15 μέτρα, χαμηλού βάθους. Πήγα ο ίδιος να δω την απόσταση αυτή προ εβδομάδος. Στο βίντεο μίλησαν για σοβαρά ζητήματα υγείας».

 

Τι συνέβη με το 5χρονο κοριτσάκι

Ο κ. Μηταράκης συνεχίζοντας ανέφερε: «Η μια αδελφή (AIWA 9 ετών), λένε στο βίντεο ότι ήταν βαρεία άρρωστη για ημέρες (“gravely ill for days”), γεγονός το οποίο δεν ίσχυε, καθώς βρέθηκε σε καλή κατάσταση υγείας. Ομοίως, για την έγκυο γυναίκα, λένε στο βίντεο ότι αιμορραγούσε (“started bleeding”) αλλά σύμφωνα με το νοσοκομείο δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με την εγκυμοσύνη. Τέλος, αναφέρθηκε ότι υπάρχει ένα νεκρό παιδί θαμμένο στη νησίδα».

Όπως είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ η 5χρονη έφυγε από τη ζωή στις 10 Αυγούστου. Ωστόσο όπως είπε, είναι θαμμένο στη νησίδα, χωρίς σημάδι, σε άγνωστη τοποθεσία, δεν γνωρίζουν οι γονείς. «Το σημειώνω καθώς για υπήρχαν στους 38 άτομα που ήξεραν να στέλνουν ακριβή στίγμα μέσω app στο κινητό τηλέφωνο», είπε.

Συνεχίζοντας ο . Μηταράκης σημείωσε: «Δεν υπάρχει καμιά φωτογραφία ή βίντεο του παιδιού ως άρρωστο, του σημείου ταφής, της ταφής κ.α. Δεν θα καταθέσω στα πρακτικά έγγραφη αλληλογραφία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δ.Α., λόγω της ρήτρας εμπιστευτικότητας. Αλλά δεν χρειάζεται. Ο αγαπητός συνάδελφος κ. Κατρούγκαλος δημοσίευσε την λίστα στο twitter στις 19 Αυγούστου (9:39 π.μ. · 19 Αυγ 2022·Twitter for iPhone). Στην λίστα του ΕΔΑΔ αναφέρεται μια οικογένεια, δεν θα επαναλάβω το επώνυμο παρότι το έχουν κάνει πολλοί, με 4 παιδιά. Στις θέσεις 10 & 37 είναι το ζευγάρι. Δυο παιδιά από πρώτο γάμο, στις θέσεις 22 & 23. Δύο μικρά παιδιά αναφέρονται εγκλωβισμένα, από τον νυν γάμο του ζευγαριού, στις θέσεις 35 & 36. Τα δυο αυτά παιδιά αναφέρονται με το επώνυμο του πατέρα, εθνικότητα ΣΥΡΙΑ και έτη γεννήσεων 2017 και 2018 αντίστοιχα. Δυο παιδιά διασώθηκαν και βρίσκονται σε Ελληνικό έδαφος. Με δυο διαφορές.

»Το ένα αντί γεννηθέν το 2018, που αναφέρεται στο έγγραφο του δικαστηρίου, δηλώθηκε ως γεννηθέν το 2019. Το άλλο, με ένα γράμμα διαφορά στο μικρό του όνομα. Maya αντί Μαρία. Σημειώνω ότι το Maya χρησιμοποιείται και ως υποκοριστικό του Μαρία. Μαρία επίσης, να θυμίσω λένε την μητέρα», σημείωσε.

Αναφορικά με την υπόθεση της 5χρονης αλλά και του ονόματός «Μαρία» που της έχει αποδοθεί, ο κ. Μηταράκης σημείωσε: «Θα ρωτήσετε πόσο συνηθισμένο είναι η μάνα και η κόρη να έχουν το ίδιο πρώτο όνομα. Σε σύνολο 6.575 αιτημάτων ασύλου από υπηκόους Συρίας που κατατέθηκαν από 01/01/2021 έως σήμερα βρέθηκαν μηδέν περιπτώσεις με ίδιο πρώτο όνομα στην ίδια οικογένεια. Για αυτό το γεγονός, αρχικά κατατέθηκε, μετά την άφιξη του στην Ελλάδα, ότι η αποθανούσα ήταν δίδυμη της τρίχρονης Hanin, τώρα καταθέτουν ότι ήταν δίδυμη της Maya. Αλλά 5ο παιδί δεν υπήρχε στην λίστα του δικαστηρίου».

Καταλήγοντας είπε ο κ. Μηταράκης: « Πέρα από τις καταθέσεις των γονιών, από τις υπόλοιπες καταθέσεις που ελήφθησαν, ελάχιστες, αναφέρονται σε θάνατο μικρής στην μικρή νησίδα. Ενώ καθόντουσαν όλοι μαζί στη νησίδα, όπως φάνηκε και στο βίντεο. Αυτά τα στοιχεία θα κατατεθούν στην Εισαγγελία, προς κρίση της δικαιοσύνης. Η δικαιοσύνη και οι αρμόδιες αρχές θα κρίνουν τι πραγματικά έγινε. Δυστυχώς, η καθόλα σεβαστή απόφαση της οικογένειας, να μην δώσει άδεια προς τις Τουρκικές αρχές για εκταφή και μεταφορά στην Ελλάδα, για αξιοπρεπή κηδεία, προφανώς και δυσχεραίνει την έρευνα».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Έβρος: Τι συνέβη με την 5χρονη - Ο Μηταράκης αποκάλυψε ανακολουθίες, προανήγγειλε προσφυγή στη δικαιοσύνη"

Ρεύμα: Τετάρτη νέο ρεκόρ στα €697,41 η τιμή στην Ελλάδα

Νέο ιστορικό υψηλό, πολύ κοντά στο προηγούμενο της Δευτέρας, καταγράφει η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για την αυριανή ημέρα, στην προ ημερήσια αγορά του χρηματιστηρίου ενέργειας.

Συγκεκριμένα η τιμή διαμορφώνεται στα 697,41 ευρώ ανά μεγαβατώρα έναντι 697,25 ευρώ που ήταν το προηγούμενο υψηλό.

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας καλύπτεται αύριο κατά 41,8% από μονάδες φυσικού αερίου και ακολουθούν οι λιγνίτες με 19,5%, οι ανανεώσιμες πηγές με 19,3%, εισαγωγές 7,5% και υδροηλεκτρικά 5,6%.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρεύμα: Τετάρτη νέο ρεκόρ στα €697,41 η τιμή στην Ελλάδα"

Αλεποχώρι: «Πυροβόλησα για να τους φοβίσω» – Όλα όσα λέει στο απολογητικό του υπόμνημα ο 70χρονος

«Πυροβόλησα δύο φορές προς τις φυλλωσιές προκειμένου να τους εκφοβίσω» λέει στο απολογητικό υπόμνημα που κατέθεσε ο 70χρονος, ο οποίος τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής άρπαξε ένα κυνηγετικό όπλο και πυροβόλησε εναντίον δύο παιδιών που είχαν μπει στην αυλή του σπιτιού του στο Αλεποχώρι, με αποτέλεσμα να τα τραυματίσει.

Ο 70χρονος μετά από την πολύωρη απολογία τους καθώς απάντησε και σε μπαράζ ερωτήσεων ανακριτή και εισαγγελέα, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και στο απολογητικό υπόμνημα φέρεται να αναφέρει ότι «την 26η/08/2022 και περί την ώρα 02:00 και ενώ ευρισκόμουν εντός της προαναφερόμενης κατοικίας μου στο Αλεποχώρι Αττικής , άκουσα θόρυβο και φωνές».

Την παραμονή πετούσαν πέτρες στο σπίτι

Μάλιστα προσθέτει ότι «το ίδιο περιστατικό έλαβε χώρα και την παραμονή του επίδικου συμβάντος, όπου εκτός του θορύβου και των φωνών άγνωστοι εις εμέ, πέταξαν πέτρες στην οικία μου. Ανοίγοντας τα φώτα αλλά και με φωνές προσπάθησα να αντιδράσω κάνοντας αισθητή την παρουσία μου στην οικία ώστε να προλάβω να εκδιώξω τα άτομα που πέταξαν τις πέτρες.

Πέραν αυτών όμως, στο άμεσο παρελθόν είχαν προσπαθήσει άλλες δύο φορές ομοίως άγνωστα εις εμέ άτομα να εισέλθουν τόσο εντός της οικίας μου, όσο και σε παρακείμενη οικία. Την πρώτη φορά, ήτοι το καλοκαίρι του έτους 2021 άγνωστοι είχαν εισέλθει εντός του περιβάλλοντος χώρου προκαλώντας φθορές στο σπίτι».  

Σύμφωνα με πληροφορίες, συνεχίζει αναφέροντας στο υπόμνημα «ακούγοντας λοιπόν θόρυβο και φωνές την 26η/08/2022, οι οποίες αντιλήφθηκα ότι προέρχονται από την περιβάλλοντα χώρα της οικίας μου, αφού πρώτα φώναξα προκειμένου να απωθήσω τους υποψήφιους δράστες, όντας τρομαγμένος αφού σε διάστημα 48 ωρών ευρισκόμουν πάλι υπό το ίδιο καθεστώς παραβίασης και διατάραξης του χώρου μου και με τις φωνές να μη σταματάνε αλλά να είναι πιο έντονες όπως και τα βήματα που άκουγα, πήρα στα χέρια μου την κυνηγετική καραμπίνα που νόμιμα κατέχω».

Όπως περιγράφει στο υπόμνημα «τότε, άνοιξα την πόρτα της οικίας μου και αντίκρισα δύο άτομα να ευρίσκονται στο προαύλιο χώρο.  Η οικία που διαμένω ευρίσκεται εντός μεγάλου «τριγωνικού» σχηματικά οικοπέδου, έμπροσθεν της οποίας υπάρχει δεύτερο κτίσμα πέτρινης κατασκευής, το οποίο μόνος μου προσπαθούσα να αποπερατώσω. Αμφότερα τα κτίσματα περιβάλλονται από μάνδρα επίσης πέτρινη.  Πέριξ και εσωτερικά της μάντρας ευρίσκονται δέντρα και φυλλωσιές. 

Στη συνέχεια, ο 70χρονος αναφέρει «όταν λοιπόν αντίκρισα τα δύο αυτά άτομα, τα οποία μόνο ως σκιές αντιλαμβανόμουν αφού ο φωτισμός είναι ανύπαρκτος και υπάρχει παρά μόνο έξωθεν του οικοπέδου, ήτοι έμπροσθεν της πρώτης κατοικίας και αποτελείται από τις δημόσιες κολώνες φωτισμού, οι οποίες φωτίζουν τον δρόμο, πυροβόλησα δύο φορές προς τις φυλλωσιές προκειμένου να τους εκφοβίσω αφού δεν έβλεπα εάν έφεραν όπλο ή το οιοδήποτε άλλο αντικείμενο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εις βάρος μου. Οι φυλλωσιές που όπως ανέφερα απείχαν δέκα (10) μέτρα από τις σκιές που αντιλαμβανόμουν στο χώρο, ενώ η δική μου απόσταση από τις σκιές ήταν περίπου στα τριάντα (30) μέτρα!

Όταν και πλέον πυροβόλησα, πετάχτηκαν από το φυτό κι άλλα άτομα, περίπου έξι (6) με οκτώ (8), τα οποία εκ των υστέρων αντιλήφθηκα ότι είχαν κρυφτεί εκεί. Τόσο όμως η έλλειψη φωτισμού, το πυκνό σκοτάδι αφού επρόκειτο περί την ώρα 02:00 όσο και η μειωμένη όραση μου ένεκα της ηλικίας μου, δεν συνετέλεσαν ώστε να γίνουν άμεσα αντιληπτοί από εμένα και να μη πυροβολήσω εκεί.

Αφού πετάχτηκαν, άκουσα φωνές, έντονο βηματισμό ωσάν τρέξιμο και κατάλαβα ότι εξήλθαν του χώρου σκαρφαλώνοντας την πέτρινη μάντρα». 

Νόμιζα ότι μπήκαν για να κλέψουν

Στο απολογητικό του υπόμνημα συμπληρώνει «χρησιμοποιώντας τη νομίμως αποκτηθείσα καραμπίνα μου, αρχικά σκόπευα να προφυλάξω τον εαυτό μου από τους επίδοξους δράστες αφού νόμιζα ότι είχαν εισέλθει εντός του χώρου μου προκειμένου να με κλέψουν, να με ληστέψουν και εν γένει αγνοούσα τον λόγο ύπαρξης τους στο σημείο την ώρα αυτή!»  

Μάλιστα επαναλαμβάνει «σθεναρά ότι δεν είχα πρόθεση να φονεύσω τους παθόντες αλλά μόνο να τους εκφοβίσω, γι’ αυτό και δεν υπήρξε από μέρους μου ειδική σκόπευση. Άλλωστε, δεν είχα καθόλου καλή ορατότητα».  

Όπως αναφέρει ο ίδιος στο υπόμνημα «αμέσως μόλις με ενημέρωσαν ότι τα άτομα που είχαν εισέλθει τραυματίστηκαν, προσέτρεξα να βοηθήσω συνομιλώντας μάλιστα με τον παππού του ενός εκ των παθόντων».  

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 70χρονος στο απολογητικό του υπόμνημα συμπληρώνει ότι «άγνωστος αριθμός αγνώστων εις εμέ ατόμων εισήλθαν στον προαύλιο χώρο της οικίας μου, περί την ώρα 02:00. Αδυνατούσα να διακρίνω εάν έφεραν το οιοδήποτε αντικείμενο ικανό να με βλάψει, αγνοώντας τις πραγματικές του προθέσεις. Όντας άτομο ηλικίας 70 ετών, διαμένοντας σε ερημική περιοχή μόνος, αντιμετωπίζοντας χρόνια προβλήματα υγείας, σε συνδυασμό με τις αλλεπάλληλες απόπειρες διάρρηξης του χώρου μου, ένιωσα φόβο για τη σωματική μου ακεραιότητα.

Υπό το καθεστώς του φόβου και της απειλής που ένιωσα, ο μόνος τρόπος τη δεδομένη χρονική στιγμή σε συνδυασμό με όσα ως άνω ανέφερα, προκειμένου να αμυνθώ και να προστατέψω τον εαυτό μου και την ιδιοκτησία ήταν με τη χρήση της καραμπίνας και μόνο για να εκφοβίσω προκειμένου να τους εκδιώξω. Μάλιστα, μέρος της υπό κρίση δικογραφίας αποτελεί και η μήνυση που κατέθεσα εν συνεχεία σε βάρος των δραστών». 

Όπως αναφέρει υπήρχαν και παλιότερα, παρόμοια περιστατικά με άτομα να προσπαθούν «να εισέλθουν τόσο εντός της οικίας μου, όσο και σε παρακείμενη οικία. Την πρώτη φορά, ήτοι το καλοκαίρι του έτους 2021 άγνωστοι είχαν εισέλθει εντός του περιβάλλοντος χώρου προκαλώντας φθορές στο σπίτι. Τότε αποφάσισα να εγκαταστήσω εντός της οικίας μου σειρήνα ως αναγγελία και προειδοποίηση, η οποία λειτουργεί ως τερματικό ακουστικό ηχείο.

Έτσι, το Πάσχα του έτους 2022, όταν υποψήφιοι δράστες αποπειράθηκαν να εισέλθουν εντός αυτής, τράπηκαν σε φυγή όταν και ήχησε η σειρήνα. Ειδοποίησα τόσο το Αστυνομικό Τμήμα Μεγαρέων όσο και την Άμεση Δράση , αλλά ουδέποτε προσήλθε κανείς, ζητώντας από εμένα να επιδείξω ψυχραιμία. Για τα εν λόγω περιστατικά μάλιστα, είχε ενημερωθεί η τοπική κοινότητα του Δήμου Μάνδρας. Είχα γνωστοποιήσει όλα τα ανωτέρω, αφού μάλιστα δεν ήταν λίγες φορές που είχα διαπιστώσει προσωπικά μου αντικείμενα όπως μεταξύ άλλων εργαλεία που χρησιμοποιούσα για την κατασκευή του δεύτερου κτίσματος που υπάρχει εντός του οικοπέδου μου, να λείπουν». 

Μάλιστα στο απολογητικό του υπόμνημα, ο ίδιος ο 70χρονος αναφέρει ότι «σε περίπτωση που το παρόν αίτημά μου γίνει δεκτό και μου επιτρέψετε να αφεθώ ελεύθερος μέσω της ηλεκτρονικής επιτήρησης , δε θα πλησιάσω την οικία μου στην περιοχή του Αλεποχωρίου», κάτι το οποίο ήταν τελικά ανάμεσα στους περιοριστικούς όρους που του επιβλήθηκαν, εκτός από τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της υποχρεωτικής εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα του τόπου που θα διαμένει καθώς και της καταβολής χρηματικής εγγύησης 10.000 ευρώ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλεποχώρι: «Πυροβόλησα για να τους φοβίσω» – Όλα όσα λέει στο απολογητικό του υπόμνημα ο 70χρονος"

Χανιά | Σκύλος επιτέθηκε σε γυναίκα στον Κλαδισό – “Τρέμω να βγω από το σπίτι” – Σοκάρει η καταγγελία της | Photos

Ήταν αργά το απόγευμα της Δευτέρας όταν μία κάτοικος Χανίων, μαζί με τη φίλη της περπατούσαν στη περιοχή του Κλαδισού, με τα σκυλάκια τους. Ξαφνικά, πετάχτηκε στον δρόμο ένας άλλος σκύλος, μεγαλόσωμος (πιθανότατα pitbull, σύμφωνα με την καταγγέλλουσα).

Εκεί ξεκίνησαν στιγμές τρόμου για την 57χρονη. Η ίδια εξιστορεί στο zarpanews.gr το πως ξέφυγε από τα δόντια του αγριεμένου σκυλιού.

«Προσπάθησα να τον πιάσω από το λουράκι και να τον δέσω σε ένα δέντρο, με το σκεπτικό να μη τριγυρνά ελεύθερος μέχρι να βρεθεί το αφεντικό του. Εκείνος πήγε να επιτεθεί στο μικρό μου σκύλο. Για να τον προφυλάξω τον έδωσα στη φίλη μου και εκείνη έτρεξε απέναντι στο πεζοδρόμιο. Τότε ο σκύλος ανέβηκε πάνω μου και με δάγκωσε αρχικά στο χέρι. Εγώ φώναζα για βοήθεια αλλά κανείς δεν σταματούσε. Κατάφερα να σκαρφαλώσω σε μία ελιά κι από εκεί σε ένα μπεντενάκι. Έκανα οτιδήποτε για να σωθώ εκείνη τη στιγμή. Είχα τρομάξει, έτρεχαν αίματα παντού. Μετά ο σκύλος με έπιασε από το πόδι και με πέταξε κάτω. Δεν είχα την δύναμή του για να αντισταθώ» είπε συγκλονισμένη.

«Αυτό επικρατούσε για 15 λεπτά. Προσπαθούσα ταυτόχρονα να πάρω τηλέφωνο τον άνδρα μου να έρθει, ωστόσο πέρασε ένα ζευγάρι και για να σωθώ, έτρεξα μέσα στο αμάξι τους! Με πήγαν αμέσως στο νοσοκομείο» συνέχισε.

«Το χέρι μου είναι γεμάτο πληγές, δεν μπορώ πλέον να εξυπηρετηθώ πλήρως και τρέμω να βγω από το σπίτι μου! Φοβάμαι να βγω έξω μήπως είναι εκεί και με ξανά πάρει κυνήγι. Σκέφτηκα μέχρι και περιοχή να αλλάξω» δήλωσε τρομαγμένη η 57χρονη.

«Δεν τα έχω βάλει με τον σκύλο, αλλά με τον ιδιοκτήτη. Ξέρω ότι τα σκυλιά δεν φταίνε. Είναι ο τρόπος που τα μεγαλώνεις! Ο ιδιοκτήτης δεν ξέρω αν έχει βρεθεί, αλλά το σίγουρο είναι ότι πρέπει όλοι να προσέχουν! Στη γειτονιά κυκλοφορούν παιδάκια με τα ποδήλατά τους μητέρες με μωρά, τουρίστες. Μπορεί να δαγκώσει τον οποιονδήποτε» συμπλήρωσε.

Είναι πράγματι τρομακτικό, να βγαίνεις από το σπίτι σου αμέριμνος για περπάτημα, να θες να βοηθήσεις ένα ζωντανό και έπειτα αυτό να σου επιτίθεται. Το συμβάν έχει καταγγελθεί στην Αστυνομία, μένει να βρεθεί ο ιδιοκτήτης – αν υπάρχει – και να προχωρήσουν οι διαδικασίες..

zarpanews

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Χανιά | Σκύλος επιτέθηκε σε γυναίκα στον Κλαδισό – “Τρέμω να βγω από το σπίτι” – Σοκάρει η καταγγελία της | Photos"

ΕΟΔΥ: 6 θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε μία εβδομάδα

Ανησυχία προκαλεί η εξέλιξη της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα. Μέσα σε μία εβδομάδα, καταγράφηκαν 6 θάνατοι, περισσότεροι από όσους έχουν καταγραφεί σε ολόκληρη την περίοδο επιτήρησης.

Από τις αρχές Ιουλίου, είχαν καταγραφεί μόλις 5 θάνατοι, οι οποίοι ανέρχονται πλέον στους 11, όπως επισημαίνεται στο σημερινό επιδημιολογικό δελτίο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 85 έτη, με το σύνολο των θυμάτων να είναι άνω των 77 ετών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΟΔΥ, από την αρχή της περιόδου 2022, έχουν διαγνωστεί συνολικά 123 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα. Τα 74 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση) και 49 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα), χωρίς εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, διαγνώσθηκαν 36 νέα κρούσματα. 

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων "κοινών" κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται από μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών), ενώ οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ λίγα άτομα (<1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα). 

Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΔΥ: 6 θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε μία εβδομάδα"

Καιρός αύριο: Συννεφιά και καταιγίδες – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν (31/08)

Συγκεκριμένα, ο καιρός στα ανατολικά ηπειρωτικά, την Εύβοια, τις Σποράδες, τα νησιά του βορειουανατολικού Αιγαίου και το μεσημέρι – απόγευμα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και τα ορεινά της Κρήτης προβλέπονται νεφώσεις τοπικά αυξημένες με όμβρους και σποραδικές καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός με λίγες παροδικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 33 με 35 βαθμούς και στα νησιά τους 31 με 33 βαθμούς Κελσίου.
 
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού: 

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος, βαθμιαία όμως θα αναπτυχθούν νεφώσεις και τις μεσημβρινές και τις απογευματινές ώρες θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από τις προμεσημβρινές ώρες θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση το βράδυ.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Παροδικές νεφώσεις με τοπικούς όμβρους και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες το μεσημέρι και το απόγευμα, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 και στο Ιόνιο το απόγευμα τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και τις απογευματινές ώρες με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά της Κρήτης.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος και μόνο στα βόρεια θα υπάρχουν παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών ή μεμονωμένων καταιγίδων.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα νότια τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Συννεφιά και καταιγίδες – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν (31/08)"

Νέες καταγγελίες για την «Εκκλησία των Εθνών»: Ζήτησαν 4.000 ευρώ για να της... λύσουν τα μάγια - Το ταξίδι από το Περού

Οι εξορκισμοί συνεχίζονται παρά το γεγονός ότι ο παράνομος χώρος λατρείας η «Εκκλησία των Εθνών» έχει σφραγιστεί.

Στο μεταξύ νέα συγκλονιστική μαρτυρία έρχεται στο φως, με μια γυναίκα να καταγγέλλει πως μια άλλη, που την προσηλύτισε στην αίρεση, την έπεισε πως της έχουν κάνει μάγια.

 «Μου είχαν κάνει πλύση εγκεφάλου. Μία μαύρη γυναίκα, την είδα εκεί σε ένα βίντεο. Εκείνη με βρήκε στο κάμπινγκ στη Χαλκιδική. ‘Ξέρετε τι;’ λέει, ”σας παρακολουθώ από χθες, κάποιος σας έχει κάνει μάγια’. Ακριβώς αυτό είπε. Στο εταξύ εγώ πιστεύω στα μάγια», ανέφερε η καταγγέλλουσα.

Όπως καταγγέλλει η ίδια, της ζήτησαν 4.000 ευρώ για να της λύσουν τα μάγια.

 

«Και μου λέει ‘εγώ διάβασα τον χάρτη σου, σου έχουν κάνει μαύρα μάγια’ λέει, ‘όμως αυτά δεν μπορούμε να τα λύσουμε τζάμπα, κοστίζουν πολλά, και μου λέει 4 χιλιάρικα’. Λέω εγώ: ‘Πού να βρω αυτά τα λεφτά;’. Και γυρνάει και λέει: ‘Εντάξει, μπορούμε να κάνουμε διακανονισμό’, λέω: ‘δε δουλεύω’. ‘Κυρία μου’ λέει ‘μήπως έχεις χρυσαφικά να δώσεις;’. Εγώ πίστευα και άρχισα να κλαίω που δεν έχω λεφτά. Με ρώτησαν αν έχω σπίτι στην πρώτη συνάντηση, λέει ‘αν φέρεις τίτλους του σπιτιού σου, να κρατήσουμε εμείς ώστε να ξεχρεώσεις και να πάρεις τα χαρτιά πίσω’».

Ως από μηχανής θεός, τα παιδιά της καταγγέλλουσας μόλις αντιλήφθηκαν την κατάσταση την απέτρεψαν από το να πάει την τελευταία στιγμή.

Άλλοι, ωστόσο, παραμένουν φανατικά πιστοί στην αίρεση και τη δράση της. Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία ενός άνδρα στο Mega που υποστηρίζει πως η εκκλησία των Εθνών τού χάρισε 200.000 ευρώ για να καλυφθούν τα έξοδα της εγχείρησης στην οποία έπρεπε να υποβληθεί.

«Με βοηθήσανε πάρα πολύ αυτοί οι άνθρωποι οικονομικά. Στον λογαριασμό μου κατευθείαν πληρώθηκαν τα έξοδα του νοσοκομείου και έκανα την εγχείρηση. Ήταν γύρω στις 200.000.

Τα 200.000 ευρώ λίγες ημέρες μετά σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον ίδιο οπαδό της αίρεσης μειώθηκαν ως δια μαγείας κι έγιναν τελικά 2.500 ευρώ», είπε οπαδός της εκκλησίας των εθνών στις 26/8/22.

Στις 30/8/22 ανέφερε: «Δεν με ένοιαξε εμένα αν είναι εκκλησία και τι δεν είναι. Εμένα με ένοιαξαν οι άνθρωποι που έστειλαν ένα μικρό χρηματικό ποσό και με βοήθησαν να μαζέψω άλλα τόσα για να φύγω για να κάνω το χειρουργείο μου. Δυόμιση χιλιάδες μου στείλανε; Τρεις χιλιάδες;».

Οι αφίξεις από το... Περού

Έξω από την σφραγισμένη πόρτα της αίρεσης εντοπίστηκε οικογένεια που ταξίδεψε από το μακρινό Περού με την ελπίδα πως ο Έλληνας ψευτοϊερέας που βλέπουν σε δεκάδες βίντεο στο Youtube θα θεραπεύσει τον άρρωστο πατέρα τους.

«Είμαστε από το Περού και ήρθαμε για τον πατέρα Χάρη».

Υποβασταζόμενο μεταφέρει τον ανήμπορο και άρρωστο πατέρα της που έκανε υπερατλαντικό ταξίδι για να συναντήσει τον περιβόητο Χάρη, τον εξορκιστή της πλατείας Αριστοτέλους.
Απογοητευμένοι επέστρεψαν στο ξενοδοχείο εκεί όπου αναμένουν από τον επικεφαλής της αίρεσης, Χάρη Τσακωνίδη, να έρθει σε επαφή μαζί τους.

«Το έκλεισαν μέσω booking. Εμείς δεχόμαστε κόσμο από όλον τον κόσμο, άσχετα με το πιστεύει ο καθένας πολιτικά ή θρησκευτικά», ανέφερε η υπεύθυνη του ξενοδοχείου.

Ο επικεφαλής της αίρεσης αναμένεται να δικαστεί στις 14 Νοεμβρίου για την κατηγορία της λειτουργίας θρησκευτικού χώρου χωρίς άδεια.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέες καταγγελίες για την «Εκκλησία των Εθνών»: Ζήτησαν 4.000 ευρώ για να της... λύσουν τα μάγια - Το ταξίδι από το Περού"

Κωτσιόπουλος: Τέλος από το φθινόπωρο οι κλινικές CoViD στα νοσοκομεία

Αλλαγές στον τρόπο νοσηλείας ασθενών με CoViD σε δημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές, αναμένονται από τον Σεπτέμβριο.

Οι αλλαγές περιλαμβάνονται στο σχέδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του υπουργείου Υγείας για τη διαχείριση μιας ενδεχόμενης έξαρσης κρουσμάτων από  το φθινόπωρο και προωθούνται σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Σχετικές δηλώσεις έκανε την Τρίτη ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος (φωτογραφία).

Μιλώντας στον Αθήνα 9,84, προανήγγειλε δύο βασικές αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης των περιστατικών CoViD, τις οποίες μελετά το υπουργείο σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη και οι οποίες, όπως είπε, πρόκειται να ανακοινωθούν εντός του Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, όπως γνωστοποίησε, οι ιδιωτικές κλινικές θα μπορούν πλέον να κρατούν τους ασθενείς με κορωνοϊό προκειμένου να μη μπλοκάρουν τα δημόσια νοσοκομεία.

Αναμένεται, επίσης, να μπει τέλος στο μοντέλο των κλινικών CoViD, καθώς θα δίνεται η  δυνατότητα στους ασθενείς με Covid να νοσηλεύονται στην κλινική στην οποία που προσήλθαν για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν.

Προχωρώντας σε μια αποτίμηση του επιδημιολογικού κινδύνου από τον Covid-19 με ορίζοντα τον επερχόμενο χειμώνα, επισήμανε ότι, παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού σημειώθηκε κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων, εντούτοις, η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας ήταν διαχειρίσιμη.

Οι νοσηλείες - είπε - ήταν σχετικά ήπιες και δεν οδήγησαν σε διασωληνώσεις, όπως άλλωστε αποτυπώθηκε και από τον μικρότερο αριθμό ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

"Αυτό που παρατηρήσαμε στο τελευταίο πανδημικό κύμα, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι ότι είχαμε μεν πάρα πολλά κρούσματα, όμως, η μεγάλη διαφορά σε σχέση με όλα τα προηγούμενα κύματα είναι ότι δεν πιέστηκαν οι ΜΕΘ. Επομένως, είχαμε την ευκαιρία να δώσουμε χρόνο στο προσωπικό να ξεκουραστεί και έγιναν απολυμάνσεις στις Μονάδες. Πλέον, οδεύουμε προς τον χειμώνα περισσότερο προετοιμασμένοι και έχοντας ένα πολύ σημαντικό ''εργαλείο' στα χέρια μας, τις 1.000 ΜΕΘ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, που αποτελούν και τη μεγάλη παρακαταθήκη της πανδημίας", τόνισε.

Σχετικά με την τέταρτη δόση του εμβολίου, απηύθυνε ισχυρή σύσταση σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, να την κάνουν προκειμένου να ενισχύσουν την ανοσιακή τους προστασία "χωρίς να περιμένουν απαραιτήτως το νέο τροποποιημένο εμβόλιο που αναμένεται το φθινόπωρο".

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Κωτσιόπουλος: Τέλος από το φθινόπωρο οι κλινικές CoViD στα νοσοκομεία"

Πυροσβεστική: 29 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα το τελευταίο 24ωρο

Συνολικά, 29 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, σημειώνει η Πυροσβεστική.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυροσβεστική: 29 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα το τελευταίο 24ωρο"

Εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο: 50.579 κρούσματα - 31 θάνατοι την ημέρα

Μείωση στον αριθμό κρουσμάτων και θανάτων από CoViD καταγράφηκε σήμερα στο καθιερωμένο εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ που περιλαμβάνει στοιχεία από τις 22 έως τις 28 Αυγούστου συγκριτικά με αυτό της προηγούμενης εβδομάδας. 

Τα στοιχεία έχουν ενσωματωθεί στο γράφημα του iatronet.gr με την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας και παρατίθενται συνοπτικά στον ακόλουθο πίνακα.

   22 έως 28 Αυγούστου  15 έως 21 Αυγούστου
Κρούσματα εβδομάδας 50.579   55.769   
Σύνολο κρουσμάτων 4.762.827     4.712.025
Νέοι θάνατοι  202+15*   258+49*
Σύνολο θανάτων 32.552    32.335     
Διασωληνωμένοι  117  132
Εισαγωγές ανά ημέρα   168   218 
Σύνολο τεστ PCR 12.325.958   12.263.547    
Σύνολο rapid tests  79.381.691  78.884.767   
Τεστ εβδομάδας 559.335   491.401
Τεστ ημέρας 79.905  70.200 
Θετικότητα τεστ 9,04%   11,35%     
Επαναλοιμώξεις (σύνολο) 23%  22%

* Πραγματοποιήθηκε ενσωμάτωση θανάτων που καταγράφηκαν με καθυστέρηση στο Εθνικό Μητρώο COVID.

Από τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν σήμερα:

11.224 καταγράφηκαν στην Αττική.
5.585 αφορούν τη Θεσσαλονίκη.

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 1.664 από την Ανατολική Αττική.
  • 1.863 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας.
  • 511 από τη Δυτική Αττική.
  • 1.463 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας.
  • 2.816 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας.
  • 1.336 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας.
  • 1.310 από τον Πειραιά.
  • 261 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού.

 iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο: 50.579 κρούσματα - 31 θάνατοι την ημέρα"

Τρόμος για οδηγό λεωφορείου στα Άνω Λιόσια – Τον ακινητοποίησαν και έκλεψαν τον καταλύτη!

Αντιμέτωπος με θρασύτατους ληστές, πιθανότατα Ρομά βρέθηκε ο οδηγός λεωφορείου στα Άνω Λιόσια, τον οποίο οι δράστες ακινητοποίησαν με την απειλή λοστού και έκλεψαν τον καταλύτη του οχήματος!

Οι δράστες προσέγγισαν τον λεωφορείο που οδηγούσε ο Κ.Τ ηλικίας 48 ετών ενώ βρισκόταν στη Λεωφόρο Ασπροπύργου στο ύψος των Άνω Λιοσίων.

Οι δράστες με γρήγορες κινήσεις και απειλώντας πάντα το θύμα του με έναν λοστό στα χέρια, έκλεψαν τον καταλύτη του λεωφορείου απομακρύνθηκαν από το σημείο.

Ο οδηγός ενημέρωσε άμεσα τα στελέχη του τμήματος ασφαλείας Φυλής που αναζητούν τους θρασύτατους ληστές.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Τρόμος για οδηγό λεωφορείου στα Άνω Λιόσια – Τον ακινητοποίησαν και έκλεψαν τον καταλύτη!"

Τέλος τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Τέλος και επίσημα τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, διαβεβαίωσε ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού δεν θα χρειαστούν ούτε το φθινόπωρο, ούτε τον χειμώνα για εστίαση, λιανεμπόριο ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα.

«Νομίζω ότι από εδώ και πέρα ο κορονοϊός μετατρέπεται σε ένα είδος γρίπης αυτό φαίνεται διεθνώς» δήλωσε η κ. Γκάγκα στον ΣΚΑΪ, ενημερώνοντας παράλληλα ότι θα ανακοινωθούν και τα πρωτόκολλα για τα σχολεία, όπου από ό,τι φαίνεται επίσης δεν θα υπάρχουν μέτρα. Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι οι μαθητές θα επιστρέψουν φέτος στα θρανία «λίγο πιο χαλαρά» και μάλλον χωρίς μάσκες. «Θεωρούμε όλοι, λίγο πολύ, ότι από εδώ και πέρα τα πράγματα θα είναι ήπια».

Πάντως η ίδια κράτησε και μια μικρή επιφύλαξη αναφέροντας ότι «ο κορωνοϊός μας έβγαλε πολλές φορές ψεύτες»,

Υπενθυμίζεται πως από την 1η Μαΐου 2022 τελείωσε η υποχρεωτική επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης, σε εστίαση, λιανεμπόριο και άλλους κλειστούς χώρους. Τα πιστοποιητικά έχουν ημερομηνία λήξης και συγκεκριμένα:

  • Το πιστοποιητικό νόσησης λήγει στους 6 μήνες
  • Το πιστοποιητικό εμβολιασμού λήγει στους 9 μήνες για όσους ενήλικους έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει το παραπάνω χρονικό διάστημα από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης

Εφόσον λοιπόν δεν θα υπάρχει υποχρεωτικότητα επίδειξης των πιστοποιητικών, πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι δεν ισχύει και τίποτα από τα παραπάνω.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Τέλος τα πιστοποιητικά εμβολιασμού "

Έρευνα από τον Άρειο Πάγο για δημοσίευση απόρρητων εγγράφων της ΕΥΠ

Την παρέμβαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου προκάλεσε η δημοσίευση εγγράφων με την ένδειξη «απόρρητα» ή «άκρως απόρρητα» στην εφημερίδα «Μπάμ», την περασμένη Κυριακή.

Τα έγγραφα που δημοσιεύθηκαν αναφέρονται σε παρακολουθήσεις με βάση πληροφοριακό δελτίο της ΕΥΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική εντολή για τη διενέργεια της έρευνας δόθηκε στο πλαίσιο του αυτοφώρου και μάλιστα αναζητήθηκε ο εκδότης της εφημερίδας, Πέτρος Κουσουλός, για να συλληφθεί αλλά δεν βρέθηκε. Να σημειωθεί ότι η έρευνα αφορά στο γεγονός ότι τα επίμαχα έγγραφα φέρουν την ένδειξη «απόρρητα» ή «άκρως απόρρητα».

Το υπό διερεύνηση αδίκημα είναι αυτό του άρθρου 252 ΠΚ περί παράνομης χρήσης υπηρεσιακού απορρήτου.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Κυριακή, η εφημερίδα «ΜΠΑΜ» κυκλοφόρησε με εξώφυλλο με τίτλο «Ο Τσίπρας ‘άκουγε’ τα στελέχη του – Τα απόρρητα έγγραφα της ΕΥΠ για τις παρακολουθήσεις σε Σαγιά και Πιτσιόρλα».

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της εν λόγω εφημερίδας, επί τουλάχιστον δύο μήνες (από τον Ιανουάριο του 2016 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2016) τα κινητά τηλέφωνα των κυβερνητικών παραγόντων του ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούνταν από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Παράλληλα η εφημερίδα σημείωνε πως «από τη δημοσιογραφική έρευνα προκύπτει ότι οι συγκεκριμένες συνακροάσεις ήταν παράνομες καθώς δεν υπήρχε εισαγγελική έγκριση».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Έρευνα από τον Άρειο Πάγο για δημοσίευση απόρρητων εγγράφων της ΕΥΠ"

Σταϊκούρας: Δεν υπάρχουν σκέψεις για νέα παράταση στις φορολογικές δηλώσεις

Δεν υπάρχουν σκέψεις για νέα παράταση σχετικά με την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά», ανέφερε ότι η διαδικασία σχεδόν έχει ολοκληρωθεί, καθώς έχει υποβληθεί η συντριπτική πλειονότητα των δηλώσεων, που ανέρχονται σε 6,2 εκατ.

Όπως τόνισε, έχουν ήδη δοθεί δύο παρατάσεις.

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να επεκτείνει τη γραμμή άμυνας που έχει χτίσει σε ό,τι αφορά την ακρίβεια, ενώ τόνισε ότι θα υπάρξει δυνατότητα για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού το 2023 και αύξηση κάποιων συντάξεων.

Ως προς το αν θα υπάρξει ξεχωριστό επίδομα για το φυσικό αέριο, ανέφερε ότι θα αξιολογηθεί ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο νέας ενίσχυσης στην αγορά καυσίμων, είπε ότι εξαρτάται από το ποια θα είναι η τιμή του ρεύματος και του φυσικού αερίου. «Αν χρειαστούν υψηλότερες επιδοτήσεις εκεί, τότε περιορίζονται οι δυνατότητες για άλλες ενέργειες» διευκρίνισε.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σταϊκούρας: Δεν υπάρχουν σκέψεις για νέα παράταση στις φορολογικές δηλώσεις"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news