facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 20 Απριλίου 2023

«Λουκέτο» στα Μουσεία στις 25 Απριλίου λόγω 24ωρης απεργίας

Εικοσιτετράωρη απεργία την Τρίτη 25 Απριλίου και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο την ίδια ημέρα στις 12:00 το μεσημέρι, προκήρυξε το Δ.Σ. του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Αττικής, Στερεάς και Νήσων, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα πρωτοβάθμια σωματεία του Συντονισμού Σωματείων εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις ενάντια στον νόμο για τα Μουσεία.

Ο Ενιαίος Σύλλογος, με ανακοίνωσή του, καλεί μεταξύ άλλων τα μέλη του «να πάρουν αποφασιστικά μέρος στην απεργία/αποχή από όλα τα καθήκοντα που συνδέονται με την εφαρμογή του ν. 5021/2023, την οποία έχει προκηρύξει από κοινού με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία του ΥΠΠΟΑ και η οποία ισχύει μέχρι τις 28/4». Παράλληλα, «αποφασίζει την, από κοινού με τα άλλα σωματεία του Συντονισμού Σωματείων εργαζομένων στο ΥΠΠΟΑ, προσφυγή του Ενιαίου Συλλόγου στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για την αντισυνταγματικότητα του ν. 5021/2023».

Στην ανακοίνωσή του το σωματείο αναφέρεται και στον διορισμό των «Διοικητικών Συμβουλίων και Γενικών Διευθυντών στα πέντε Κρατικά Μουσεία, τα οποία η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να λειτουργήσουν ως ΝΠΔΔ», σημειώνοντας μεταξύ άλλων, ότι «η μεγάλη αριθμητικά παρουσία στα ΔΣ των Μουσείων παραγόντων του τουριστικού και κατασκευαστικού τομέα τής οικονομίας, υπογραμμίζει την αγοραία κατεύθυνση που θέλει η κυβέρνηση να δώσει στα Μουσεία, απομακρύνοντάς τα από τον μορφωτικό, κοινωνικό και επιστημονικό προορισμό τους».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " «Λουκέτο» στα Μουσεία στις 25 Απριλίου λόγω 24ωρης απεργίας"

Πάνω από 300 φορές έχουν συλληφθεί τα μέλη της «μαφιόζικης» εγκληματικής οργάνωσης με τους αστυνομικούς

Περισσότερες από 300 φορές έχουν συλληφθεί τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ., με τον αρχηγό τους να έχει συλληφθεί τουλάχιστον 15 φορές για παρόμοια αδικήματα με αυτά που κατηγορούνται τα 67 ονόματα που αναγράφονται στη δικογραφία, τα 5 εκ των οποίων ανήκουν σε αστυνομικούς.

Όπως αναφέρθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, η δικογραφία που σχηματίστηκε για την εγκληματική οργάνωση έχει 2.500 σελίδες με αδικήματα απάτης, σωματικής βλάβης, εκβιασμούς, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, απόπειρες ανθρωποκτονιών και εμπόριο όπλων, με 67 ονόματα, ανάμεσά τους 5 αστυνομικοί και 90 θύματα.

Η εξάρθρωση και αποκάλυψη της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης με τη συμμετοχή αστυνομικών έγινε από το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών και όπως αναφέρει το MEGA, σε αυτή συμμετείχαν και άλλοι επίορκοι αστυνομικοί από τμήματα του ανατολικού Αιγαίου, της Μεσσηνίας και της Αττικής.

Αυτοί ενημέρωναν τον «εγκέφαλο» για ενδεχόμενες έρευνες σε εξέλιξη αλλά και δικαστικές διαδικασίες εναντίον μελών του κυκλώματος και μάλιστα, το σημαντικότερο πόστο το είχε αστυνομικός μέσα στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. με πρόσβαση σε ηλεκτρονικά μέσα, ο οποίος ενημέρωνε και για τις σχετικές έρευνες.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη δικογραφία, αστυνομικός που συμμετείχε στο κύκλωμα καταγράφηκε να λέει ότι θα παρακρατήσει νομικό έγγραφο προκειμένου να μην παραδοθεί σε κατηγορούμενο, με στόχο το κώλυμα της υπόθεσης, αναφέρει το MEGA. 

Η… Ρωσίδα

Σύμφωνα με την έρευνα του τμήματος Δίωξης Εκβιαστών, το κύκλωμα είχε πάρει 800.000 ευρώ από επιχειρηματία για υποτιθέμενες εργασίες σε Μητρόπολη, ενώ του έταξαν και δάνειο ύψους 1.200.000 € από το υπουργείο Οικονομικών.

Στην δράση τους, και το εμπόριο όπλων και σφαιρών για καλάσνικοφ και ΑΚ-47. Μάλιστα, για να καλύψουν τα ίχνη τους, αναφερόμενοι στο εμπόριο σφαιρών, μιλούσαν «για ρούχα για τη 47χρονη Ρωσίδα».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάνω από 300 φορές έχουν συλληφθεί τα μέλη της «μαφιόζικης» εγκληματικής οργάνωσης με τους αστυνομικούς"

Δίκη Μάτι: «Δεν υπήρχε σχέδιο για απομάκρυνση του κόσμου, και προτίμησαν να μην την κάνουν καθόλου»

«Δεν χρειαζόταν εισήγηση της Πυροσβεστικής για την απομάκρυνση των κατοίκων του Ματιού» κατέθεσε στο δικαστήριο ο δικαστικός πραγματογνώμονας Ανδριανός Γκουρμπάτσης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του Εισαγγελέα της έδρας.

Εισαγγελέας : Λέτε πως δεν χρειαζόταν η εισήγηση;

Μάρτυρας : Ναι δεν ήταν κατά νόμο αναγκαία.

Εισαγγελέας : Μέχρι τι ώρα έπρεπε να γίνει;

Μάρτυρας : Το αργότερο μέχρι τις 5:30 έπρεπε να είχε γίνει η εισήγηση και να ληφθεί η απόφαση για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων. Οι Δήμοι και η Περιφέρεια δεν είχαν οργανωθεί όπως έλεγε ο νόμος. Δεν έγινε η απομάκρυνση διότι φοβήθηκαν πως εάν διατασσόταν θα υπήρχαν περισσότερα θύματα. Δεν υπήρχε πρόβλεψη για το πώς θα απομακρυνθεί ο κόσμος, πού θα συγκεντρωθεί και προτίμησαν να μην γίνει απομάκρυνση.

Το καθοριστικό χρονικό όριο

Ο πραγματογνώμονας που έχει διοριστεί από τις οικογένειες των θυμάτων, κατέθεσε  ότι έπρεπε η πυροσβεστική να είχε ενεργοποιήσει τα εναέρια μέσα που είχε στη διάθεσή της μέχρι τις 5:30 το απόγευμα, οπότε η φωτιά διασπάστηκε σε δύο μέτωπα.

«Τότε μπορούσαν να δράσουν τα εναέρια μέσα. Εκεί είναι το καθοριστικό. Εκεί έπρεπε να αναχαιτιστεί η φωτιά(…)Ανεξάρτητα εάν έγινε η εισήγηση ή όχι, η πυροσβεστική έπρεπε να ενεργήσει με πολλά οχήματα για τη διάσωση των ανθρώπων. Ήξεραν πως η κατεύθυνση του ανέμου ήταν δυτική. Όφειλε ο μηχανισμός να είναι προετοιμασμένος να σώσει κόσμο», είπε ο μάρτυρας αναφέροντας ότι «από τις συνομιλίες προκύπτει πως ο καθένας πήγαινε όπου ήθελε, κάποια στιγμή χάθηκε ο συντονισμός».

Ο Τόσκας παρενέβαινε επιχειρησιακά

Ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης κατέθεσε ότι «το ελάχιστο που μπορούσαν να κάνουν ήταν να ενημερώσουν τους πολίτες. Το ελικόπτερο του ΠΣ έχει μεγαφωνικό. Το ελικόπτερο της αστυνομίας έχει επίσης μεγαφωνικό σύστημα πιο ενισχυμένο από το δικό μας.»

Συν. Υποστήριξης κατηγορίας: Η παρουσία του κ.Τόσκα στο ΕΣΚΕ επιβάλλεται εκ του νόμου;

Μάρτυρας : Εκ του νόμου δεν προβλέπεται κανένα πολιτικό πρόσωπο να βρίσκεται εκεί. Οι πολιτικοί πηγαίνουν εκεί από ενδιαφέρον ωστόσο για να ενημερώνονται, όμως δεν παρεμβαίνουν επιχειρησιακά. Σε αυτήν την περίπτωση ωστόσο υπάρχουν επικοινωνίες πχ του διοικητή του ΕΣΚΕ Φωστιέρη, ο οποίος ακούγεται να λέει ‘για τα εναέρια μέσα θα μιλήσω με τον Υπουργό’. Θεωρώ ότι ο κ. Τόσκας παρενέβαινε επιχειρησιακά.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, ο μάρτυρας εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι εάν είχε γίνει εναέρια επιτήρηση, η φωτιά θα είχε εντοπιστεί νωρίτερα, προσθέτοντας ότι και τα πέντε αεροσκάφη της πυροσβεστικής ήταν διαθέσιμα για εναέρια επιτήρηση.

«Μερική επιφυλακή ίσον τίποτα»

Ο πραγματογνώμονας επισήμανε ότι παρά την επικινδυνότητα της ημέρας, ο τότε διοικητής του ΕΣΚΕ δεν κάλεσε σε γενική επιφυλακή, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκές προσωπικό.

«Γι αυτό κάποια στιγμή έχασαν την ψυχραιμία τους και έβριζαν τον κόσμο. Μερική επιφυλακή ίσον τίποτα! Έπρεπε να γίνει γενική επιφυλακή,  να έρθει κόσμος να στελεχώσει οχήματα. Εδώ κινητοποιήθηκαν μόνο 33 υδροφόρα. Είχαμε αυτοκίνητα και δεν είχαμε κόσμο να τα επανδρώσει. Ο κ. Φωστιέρης (διοικητής ΕΣΚΕ)μπορούσε από στάδιο 2 να το πάει 3. Στη γενική επιφυλακή σε περίπου μία ώρα φτάνει το προσωπικό. Όταν την διατάσσεις 17:30 μέχρι να φτάσουν στις θέσεις τους, πάει ο κόσμος κάηκε. Ο αρχηγός και υπαρχηγός μπορούν να διατάξουν γενική επιφυλακή. Για την Αττική και ο Περιφερειάρχης μπορούσε να διατάξει» τόνισε ο μάρτυρας, ο οποίος πρόσθεσε ότι όλες οι διαδικασίες για τη διάσωση των πολιτών έγιναν εκ των υστέρων, μετά τις 22:00  όταν πια υπήρχαν ήδη νεκροί.

Η φωτιά στην Motor Oil

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε και στη φωτιά που ξέσπασε στις 16:06 στην Ελευσίνα, στις εγκαταστάσεις της Motor Oil, 24 λεπτά πριν από την έναρξη της πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης.

«Πήγε στο σημείο το «Ελευσίνα 2» (Έρικσον).  Ο σύνδεσμος της πυροσβεστικής αναφέρει 16:46 πως η πυρκαγιά είναι έρπουσα σε θάμνους. Στη συνέχεια, όπως προκύπτει από συνομιλίες, έπεσε τηλέφωνο από τον διευθυντή του επιχειρηματία και ζήτησε τον διοικητή του ΕΣΚΕ να του μιλήσει. Η γραμματέας του είπε πως είναι σε σύσκεψη. Καταλαβαίνω πως ήθελε συνδρομή και εκτροπή» είπε ο μάρτυρας.

Εισαγγελέας : Με αυτά τα επιχειρησιακά δεδομένα που λέτε, ήταν δικαιολογημένη η εκτροπή του εναέριου μέσου προς Motor Oil;

Μάρτυρας : Σε καμία περίπτωση, πρώτο μέλημα του πυροσβέστη είναι να σώζει ανθρώπινες ζωές και όχι δομές.

Εισαγγελέας : Η φωτιά ήταν εκτός διυλιστηρίων;

Μάρτυρας : Ακριβώς.

Η κατάθεση του κ. Γκουρμπάτση θα συνεχιστεί αύριο.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Δίκη Μάτι: «Δεν υπήρχε σχέδιο για απομάκρυνση του κόσμου, και προτίμησαν να μην την κάνουν καθόλου»"

Αλέξης Γεωργούλης: Η ανακοίνωση των Βέλγων δικηγόρων του πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ

Ανακοίνωση εξέδωσε η ομάδα δικηγόρων που έχει προσλάβει ο Αλέξης Γεωργούλης μετά την καταγγελία από την Ελένη Χρονοπούλου για βιασμό και ξυλοδαρμό.

Όπως αναφέρουν οι δικηγόροι, ο Αλέξης Γεωργούλης ξεκαθαρίζει πως είναι αθώος και πως έμαθε έκπληκτος στις αρχές Απριλίου την μήνυση που είχε καταθέσει η κ. Χρονοπούλου.

«Στις αρχές Απριλίου του 2023, ο Αλέξης Γεωργούλης έμαθε έκπληκτος, με αφορμή την αίτηση άρσης της βουλευτικής του ασυλίας, ότι η κυρία Χρονοπούλου είχε καταθέσει μήνυση εναντίον του κατηγορώντας τον για ασελγείς πράξεις που φέρεται να έλαβαν χώρα τον Ιανουάριο του 2020 στις Βρυξέλλες. Οι ισχυρισμοί αυτοί αμφισβητούνται επισήμως. Ο κ. Γεωργούλης αντικρούει τις κατηγορίες της κ. Χρονοπούλου από κάθε άποψη.

Ο Αλέξης Γεωργούλης έχει ζητήσει την άρση της βουλευτικής του ασυλίας ώστε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση αυτή. Έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις βελγικές αρχές για την αποκατάσταση της αλήθειας. Μέσω των δικηγόρων του, ζήτησε να ακουστεί από τις ανακριτικές υπηρεσίες προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τις κατηγορίες αυτές. Αναμένει αυτή την κλήση, παραμένει στη διάθεση των βελγικών αρχών και ελπίζει ότι αυτό μπορεί να γίνει το συντομότερο δυνατό.

Ο κ. Γεωργούλης δεν μπορεί παρά να ανησυχεί για τη χρονική στιγμή αυτής της έρευνας και λυπάται βαθύτατα. Πράγματι, ενώ τα γεγονότα και η καταγγελία χρονολογούνται από το 2020, είναι λυπηρό το γεγονός ότι μόλις 3 χρόνια αργότερα η καταγγελία αυτή δημοσιοποιείται – ακριβώς λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η βελγική νομοθεσία κατοχυρώνει το απόρρητο της έρευνας και δεν επιτρέπει την αποκάλυψη του περιεχομένου μιας προκαταρκτικής έρευνας στο κοινό.

Ο κ. Γεωργούλης και ο συνήγορός του δεν είχαν πρόσβαση στο φάκελο και δεν θα γίνει κανένα περαιτέρω σχόλιο σε αυτό το στάδιο».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλέξης Γεωργούλης: Η ανακοίνωση των Βέλγων δικηγόρων του πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ"

ΕΕΑ: Λίγοι μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων

«Έντονη ανησυχία για το άμεσο μέλλον των μικρομεσαίων προκαλούν τα πρώτα σημάδια από τη διαδικασία υπαγωγής στις ρυθμίσεις για την εξόφληση οφειλών. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό οφειλετών –οι εκτιμήσεις της αγοράς είναι για περίπου 8 στους 10- δεν μπορεί να μπει στη νέα ρύθμιση των 72 ή 36 δόσεων, εξαιτίας των προϋποθέσεων που έχει βάλει το οικονομικό επιτελείο», αναφέρει σε δήλωση ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ).

Αναλυτικά:

«Σύμφωνα με όσα ισχύουν, η νέα ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων αφορά όσους την 1η Νοεμβρίου του 2021 δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις.

Δηλαδή, στο πεδίο της νέας ρύθμισης υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου του 2021. Όμως –όπως είχε τονίσει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών από την πρώτη στιγμή που έγιναν οι σχετικές ανακοινώσεις- το κυβερνητικό επιτελείο δεν υπολόγισε καθόλου το δύσκολο διάστημα της πανδημίας και τα χρέη που «γεννήθηκαν» τότε.

Άρα ένας πολύ μεγάλος αριθμός οφειλετών μένει εκτός της νέας ρύθμισης, ενώ εκτιμώ ότι και οι λίγοι που τελικά θα υπαχθούν, θα πιεστούν πάρα πολύ εξαιτίας του μεγάλου ύψους των επιτοκίων. Το ποσοστό 4,38% για τις 36 δόσεις και 5,87% για τις 72 δόσεις είναι σίγουρα ένας επιπλέον «πονοκέφαλος».

Δυσκολίες αναμένεται να παρουσιαστούν και στην αναβίωση των 120 δόσεων, λόγω της υποχρεωτικής καταβολής δύο δόσεων για να μπορέσει κάποιος οφειλέτης να ξαναμπεί. Η πλειονότητα των μικρομεσαίων βρίσκεται σήμερα σε τέτοια οικονομική κατάσταση που πολλοί δεν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν σε αυτή την προϋπόθεση.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι μιλάμε για ρυθμίσεις χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα –ειδικά για αυτήν των 36 ή 72 δόσεων- αφού η πλειονότητα των ενδιαφερομένων θα μείνει εκτός του συστήματος.

Το αποτέλεσμα θα είναι να δούμε στο άμεσο μέλλον τη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών λόγω οφειλών ενώ θα διακυβευθεί η λειτουργία χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε τόσα βάρη.

Αν δεν δοθεί μία πραγματική ευκαιρία στους οφειλέτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους, οι συνέπειες για το επιχειρείν και την οικονομία θα είναι τραγικές και θα επηρεάσουν άμεσα και το κομμάτι της απασχόλησης. Με δεδομένο ότι εισερχόμαστε και επίσημα σε προεκλογική περίοδο, άρα είναι ελάχιστες οι πιθανότητες βελτίωσης της ρύθμισης αυτή την στιγμή, καλούμε τα κόμματα εξουσίας να δεσμευθούν ότι με το που θα βγει νέα κυβέρνηση –είτε αυτοδύναμη, είτε συνεργασίας- θα δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι οφειλέτες».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΕΑ: Λίγοι μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων"

Καιρός αύριο: Λασποβροχές και καταιγίδες με ζέστη και υγρασία – Αναλυτική πρόγνωση

Χαλάει ο καιρός αύριο Παρασκευή, 21 Απριλίου με τοπικές λασποβροχές και καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα ανέβει έως τους 25 βαθμούς Κελσίου.   

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στη νότια Πελοπόννησο και την Κρήτη νεφώσεις με τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά κυρίως της βόρειας χώρας.

Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες κυρίως στα δυτικά και βόρεια.

Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα νότια.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 και στα δυτικά θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί και στο νότιο Ιόνιο θα φτάνουν τα 5 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φθάσει τους 21 με 22 βαθμούς και στην ηπειρωτική χώρα κατά τόπους τους 23 βαθμούς Κελσίου. 

Καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα γύρω ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου.
 
Καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και στα ορεινά της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στη νότια Πελοπόννησο λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες όμως θα αναπτυχθούν νεφώσεις και στα ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα νότια ανατολικοί, στο νότιο Ιόνιο τοπικά 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στη νότια Πελοπόννησο λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες όμως θα αναπτυχθούν νεφώσεις και στα ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πυκνότερες. Από το μεσημέρι και από τα δυτικά και κυρίως στην Κρήτη θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις στα Δωδεκάνησα που βαθμιαία θα πυκνώσουν.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Λασποβροχές και καταιγίδες με ζέστη και υγρασία – Αναλυτική πρόγνωση"

Εξερράγη το Starship κατά τη διάρκεια δοκιμαστικής πτήσης (video) – Μασκ: «Επόμενη δοκιμή σε λίγους μήνες»

Ο πύραυλος Starship της SpaceX εκτοξεύθηκε σήμερα (20/4) με επιτυχία και στη συνέχεια εξερράγη, σχεδόν 4 λεπτά μετά την απογείωσή του. Το Γαλλικό πρακτορείο μετέδωσε ότι ο ισχυρότερος πύραυλος που έχει κατασκευαστεί ποτέ, εξερράγη την Πέμπτη κατά τη διάρκεια της πρώτης δοκιμαστικής πτήσης του διαστημικού σκάφους που έχει σχεδιαστεί για να στείλει αστροναύτες στη Σελήνη, τον Άρη και πέρα από αυτόν.

Όπως μεταδίδει το Associated Press, oι εικόνες έδειξαν ότι πολλοί κινητήρες δεν δούλευαν στον πύραυλο 33 κινητήρων καθώς ανέβαινε από την εξέδρα εκτόξευσης, φτάνοντας μέχρι και τα 39 χιλιόμετρα.

Ο γιγάντιος πύραυλος εκτοξεύθηκε από την Starbase, το ιδιωτικό διαστημοδρόμιο της SpaceX στην Μπόκα Τσίκα του Τέξας ενώ η κάψουλα Starship είχε προγραμματιστεί να αποχωριστεί από τον προωθητικό πύραυλο πρώτου σταδίου τρία λεπτά μετά την πτήση, αλλά ο διαχωρισμός δεν έγινε, ο πύραυλος άρχισε να πέφτει και στη συνέχεια εξερράγη. Μετά τον διαχωρισμό του, το διαστημόπλοιο υποτίθεται ότι θα συνέχιζε ανατολικά και θα επιχειρούσε να κάνει τον γύρο του κόσμου, πριν συντριβεί στον Ειρηνικό κοντά στη Χαβάη.

«Σαν να μην ήταν αρκετά συναρπαστική η δοκιμαστική πτήση, το Starship παρουσίασε μια γρήγορη απρογραμμάτιστη αποσυναρμολόγηση πριν από τον διαχωρισμό», έγραψε η SpaceX στο Twitter.

Eπίσης, τονίζει ότι «με μια δοκιμή όπως αυτή, η επιτυχία έρχεται από αυτά που μαθαίνουμε, και η σημερινή δοκιμή θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την αξιοπιστία του Starship, καθώς η SpaceX επιδιώκει να κάνει τη ζωή πολυπλανητική».

 
Μασκ: «Επόμενη δοκιμή σε λίγους μήνες»

Ο Έλον Μασκ, σε ένα tweet, έκανε λόγο για «μια συναρπαστική δοκιμαστική εκτόξευση του Starship! Μάθαμε πολλά για την επόμενη δοκιμαστική εκτόξευση σε λίγους μήνες». Τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της πτήσης, ο Μασκ έδινε 50-50 πιθανότητες να φτάσει το διαστημόπλοιο σε τροχιά.

Είναι μια μέρα που θα μπορούσε να μείνει στην ιστορία ως η στιγμή που οι άνθρωποι έκαναν το πρώτο τους μικρό βήμα σε αυτό που θα είναι ένα γιγάντιο άλμα για να γίνουν ένα πολυπλανητικό είδος, ανέφερε νωρίτερα η Daily Mail. «Το Starship του Έλον Μασκ, αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων – ένα όχημα που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα για τα διαστημικά ταξίδια μεγάλων αποστάσεων – πρόκειται να εκτοξευθεί αργότερα προς τα αστέρια, αφού η πρώτη προσπάθεια εκτόξευσής του τη Δευτέρα αναβλήθηκε λόγω τεχνικών προβλημάτων» ανέφερε το δημοσίευμα.

Ο Έλον Μασκ έγραψε στο Twitter ότι το Starship ήταν σε τροχιά εκτόξευσης.

 

 

Η SpaceX ανέβαλε τη Δευτέρα (17/4)  πολυαναμενόμενη εκτόξευση του νέου ισχυρού πυραύλου Starship, καθυστερώντας για ένα 48ωρο την πρώτη μη επανδρωμένη δοκιμαστική πτήση του στο διάστημα.

Ο πύραυλος με το ύψος των 120 μέτρων – που ξεπερνά το Άγαλμα της Ελευθερίας – είχε αρχικά προγραμματιστεί να εκτοξευτεί από τις εγκαταστάσεις της SpaceX στην Μπόκα Τσίκα του Τέξας, στις 8 π.μ. EDT (1200 GMT). Όμως η εταιρεία ανακοίνωσε σε ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση κατά τη διάρκεια των τελευταίων λεπτών της αντίστροφης μέτρησης ότι ακυρώνει την προσπάθεια για τουλάχιστον 48 ώρες, επικαλούμενη ένα πρόβλημα συμπίεσης στον εκτοξευτή πυραύλων του κατώτερου σταδίου.

Να σημειωθεί ότι η NASA έχει κάνει κράτηση Starship για για την επόμενη ομάδα της που θα περπατήσει στο φεγγάρι, και πλούσιοι τουρίστες κλείνουν ήδη εισιτήρια για πτήσεις στη Σελήνη.

Reuters, AFP, SpaceX, Αssociated/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Εξερράγη το Starship κατά τη διάρκεια δοκιμαστικής πτήσης (video) – Μασκ: «Επόμενη δοκιμή σε λίγους μήνες»"

Σοκ στη Μυτιλήνη: Γυναίκα πυρπόλησε το σύζυγό της | Με σοβαρά εγκαύματα στο Νοσοκομείο

Με σοβαρά εγκαύματα στο Νοσοκομείο  νοσηλεύεται 58χρονος  ιδιοκτήτης ταβέρνας στη Μυτιλήνη ο οποίος μετά από οικογενειακό καβγά,  φέρεται να δέχθηκε επίθεση από την 49χρονη σύζυγό του, η οποία  αφού  τον περιέλουσε με εύφλεκτο υγρό,  άναψε φωτιά με αποτέλεσμα να τυλιχθεί στις φλόγες. 

Ο άνδρας μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης με εγκαύματα δεύτερου βαθμού ενώ η σύζυγος του προσήχθη στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου όπου συντάσσεται σε βάρος της δικογραφία.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 58χρονος φέρει εγκαύματα στο 40% του σώματός του Α’ και β’ βαθμού, στο πόδι στο θώρακα, στην πλάτη και στο λαιμό. Στο λαιμό εντοπίζονται τα σοβαρότερα εγκαύματα και χρειάσθηκε μάλιστα να διασωληνωθεί για να μπορεί να αναπνέει και μεταφέρεται σε Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

aeolos

Διαβάστε Περισσότερα » "Σοκ στη Μυτιλήνη: Γυναίκα πυρπόλησε το σύζυγό της | Με σοβαρά εγκαύματα στο Νοσοκομείο"

Άδωνις Γεωργιάδης: Η απάντηση για τον πίνακα – «Ήταν δώρο, δεν τον παρήγγειλα εγώ»

«Μου τον έκαναν όμως δώρο όλοι μαζί οι εργάτες», απαντά μεταξύ άλλων ο Άδωνις Γεωργιάδης για τον πίνακα του ίδιου, που αποκαλύφθηκε μετά την ομιλία του στα ναυπηγεία της Ελευσίνας, και προκάλεσε αντιδράσεις στα social media.

«Ο πίνακας δεν είχε παραγγελθεί από μένα, δεν ξοδεύτηκαν κρατικά χρήματα για αυτόν, δεν γνώριζα την ύπαρξη του», τονίζει στην ανάρτησή του ο Άδωνις Γεωργιάδης, εξηγώντας ότι πρόκειται για «δημιουργία ενός εκ των εργατών, ο οποίος στον ελεύθερο του χρόνο είναι ερασιτέχνης ζωγράφος και φτιάχτηκε με αγάπη προς εμένα».

Η απάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη για τον πίνακα:

«Επειδή είδα ότι πολλοί σκανδαλίστηκαν με τις φωτογραφίες με τον πίνακα από την χθεσινή μας εκδήλωση στα Ναυπηγεία, η ιστορία έχει ως εξής. Ο πίνακας δεν είχε παραγγελθεί από μένα, δεν ξοδεύτηκαν κρατικά χρήματα για αυτόν, δεν γνώριζα την ύπαρξη του.

Μετά το πέρας της εκδηλώσεως οι εργάτες με κάλεσαν έξω από τον χώρο της εκδήλωσης και μου έκαναν αυτό το δώρο, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης σε μένα και στην βοήθεια που τους προσέφερα ως Υπουργός για να ξαναφτιάξουν την ζωή τους.

Ο πίνακας είναι δημιουργία ενός εκ των εργατών, ο οποίος στον ελεύθερο του χρόνο είναι ερασιτέχνης ζωγράφος και φτιάχτηκε από αυτόν, με αγάπη προς εμένα. Μου τον έκαναν όμως δώρο όλοι μαζί οι εργάτες.

Αν σε κάποιους δεν αρέσει η αισθητική του λυπούμαι, εγώ τον παρέλαβα με μεγάλη χαρά διότι μου θυμίζει ότι μεταξύ των ανθρώπων μπορεί να υπάρχουν και αισθήματα ευγνωμοσύνης και φιλίας και πέραν των αξιωμάτων.

Εάν η εργατική καταγωγή του καλλιτέχνη πέφτει «λίγο χαμηλή» για τα «εκλεπτυσμένα» γούστα του @KostasVaxevanis ή του @tetRadio λυπούμαι…

ΥΓ στην πραγματικότητα ζηλεύουν που οι εργάτες αισθάνθηκαν την ανάγκη να κάνουν δώρο σε μένα και όχι σε κάποιον Υπουργό ή πολιτικό της Αριστεράς αλλά τί να κάνουμε τα έχει αυτά η ζωή…».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Άδωνις Γεωργιάδης: Η απάντηση για τον πίνακα – «Ήταν δώρο, δεν τον παρήγγειλα εγώ»"

38 θάνατοι από CoViD, 57 διασωληνωμένοι - Πλήρης επικράτηση της Κράκεν

Άλλοι 38 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την τελευταία εβδομάδα από CoViD (με διάμεση ηλικία τα 85,5 έτη).

Η θετικότητα στα τεστ κορωνοϊού παρουσιάζει αύξηση και οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 57. Την τελευταία εβδομάδα, το ποσοστό θετικότητας για τον ιό SARS-CoV-2 ήταν 4,8%, σε σύνολο 208.117 εργαστηριακών ελέγχων.  

Τα παραπάνω περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στο εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, το οποίο δημοσιοποιήθηκε σήμερα από τους υπεύθυνους του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, την εβδομάδα 10 έως 16 Απριλίου οι εισαγωγές ασθενών με CoViD ανήλθαν σε 708 και οι νέες διασωληνώσεις σε 10.

Από την αρχή της πανδημίας, ο αριθμός των θανάτων έχει ανέλθει σε 36.673 (στοιχεία ΠΟΥ) και με την προσθήκη των νέων απωλειών, ανέρχεται πλέον σε 36.711.

Να σημειωθεί εδώ ότι ο ΕΟΔΥ δεν δίνει πλέον στοιχεία για το σύνολο των θανάτων. Τελευταία φορά που είχε ενημερώσει σχετικά ήταν στο επιδημιολογικό δελτίο που αφορούσε την εβδομάδα 12 έως 18 Δεκεμβρίου 2022 (34.779 θάνατοι). 

                Δείκτες CoViD

10 - 16 Απριλίου 

3 - 9 Απριλίου

Νέοι θάνατοι  38 44
Διασωληνωμένοι 57  69
Νέες εισαγωγές 708  666
 
Παραλλαγές

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, η υπο-παραλλαγή ΧΒΒ.1.5, γνωστή και ως "Κράκεν", αποτελεί σήμερα την πιο συχνά εμφανιζόμενη στην Ελλάδα, με ποσοστό 40% στο σύνολο των δειγμάτων. Ακολουθούν η BQ.1, με ποσοστό 24%, η ΧΒΒ (20%) και η ΒΑ.2.75 ή "Κένταυρος" με ποσοστό 10%. Η παραλλαγή CH.1.1 ή "Όρθρος" κινείται σε μηδενικά επίπεδα. 

Γρίπη

Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε μείωση στα δείγματα από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (sentinel), ενώ δεν καταγράφηκε νεός θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη την τρέχουσα εβδομάδα.Σε ό,τι αφορά, τέλος, τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό-RSV, η θετικότητα παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "38 θάνατοι από CoViD, 57 διασωληνωμένοι - Πλήρης επικράτηση της Κράκεν"

Συνελήφθη η εγκληματική ομάδα που διέπραττε ληστείες στους δρόμους της Γλυφάδας

Το Τμήμα Ασφαλείας Γλυφάδας εξάρθρωσε εγκληματική ομάδα που διέπραττε ληστείες με τη χρήση ή με απειλή σωματικής βίας σε βάρος πεζών στη Γλυφάδα και στις γύρω περιοχές. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν 4 μέλη της εγκληματικής ομάδας και εξιχνιάστηκαν 3 περιπτώσεις ληστειών.

Ειδικότερα, τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, Τετάρτη 19 Απριλίου 2023, αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Νοτιοανατολικής Αττικής της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής, μετά από άμεση κινητοποίηση, εντόπισαν στον Άλιμο και συνέλαβαν τέσσερα άτομα, τα οποία αναζητούνταν για περίπτωση ληστείας που έλαβε χώρα λίγη ώρα νωρίτερα.

Πρόκειται για 21χρονο ημεδαπό και τρεις αλλοδαπούς ηλικίας 16, 17 και 18 ετών, οι οποίοι από κοινού με 16χρονο ημεδαπό, που αναζητείται, αφαίρεσαν από πεζό, με τη χρήση σωματικής βίας, το πορτοφόλι του, το οποίο περιείχε χρηματικό ποσό και προσωπικά έγγραφα.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο όχημα που επέβαιναν τα άτομα καθώς και από την κατοχή τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, κουκούλα τύπου full face και το αφαιρεθέν πορτοφόλι με 50 ευρώ, το οποίο αποδόθηκε στον παθόντα.

Η δράση της συμμορίας
 

Όπως διαπιστώθηκε, οι κατηγορούμενοι είχαν συστήσει συμμορία, που διέπραττε ληστείες σε βάρος πεζών, κατά τη διάπραξη των οποίων, δεν δίσταζαν να χρησιμοποιούν βία, προκειμένου να τους αποσπάσουν χρήματα, τιμαλφή και άλλα αντικείμενα.

Από την επακόλουθη προανάκριση που διενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Γλυφάδας εξιχνιάστηκαν δύο ακόμα περιπτώσεις ληστειών με τη συμμετοχή του 21χρονου ημεδαπού, ο οποίος:

  • βραδινές ώρες της 16ης Απριλίου 2023 στη Γλυφάδα, από κοινού με δύο ακόμα μέλη της εγκληματικής ομάδας, προσέγγισαν δύο 20χρονους ημεδαπούς και αφού τους ακινητοποίησαν, ασκώντας σωματική βία και με την απειλή σουγιά, αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 150 ευρώ και
  • βραδινές ώρες της 13ης Απριλίου 2023 στη Γλυφάδα, από κοινού με δύο ακόμα μέλη της εγκληματικής ομάδας, προσέγγισαν τρεις ανήλικους και με την απειλή σωματικής βίας, αφαίρεσαν χρηματικό ποσό, ζακέτα και ρολόι.

Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος των συλληφθέντων για σύσταση συμμορίας και ληστείες κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία, ενώ οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε Ανακριτή.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη η εγκληματική ομάδα που διέπραττε ληστείες στους δρόμους της Γλυφάδας"

Έγκλημα στην Κάτω Αχαΐα: Επίθεση δεκάδων ατόμων στο σπίτι του δράστη-Προκλήθηκαν ζημιές-Στο σημείο ισχυρή αστυνομική δύναμη

Επίθεση περίπου 150 ατόμων έγινε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στο σπίτι του 63χρονου καθ' ομολογίαν δράστη του άγριου φονικού στην Κάτω Αχαΐα.

Όπως πληροφορείται το tempo24.news τα άτομα κινήθηκαν προς το σπίτι και εκσφενδόνισαν πέτρες και ξύλα με αποτέλεσμα να προκληθούν φθορές. Όπως εκτιμάται πρόκειται για άτομα του συγγενικού και φιλκού περιβάλλοντος του θύματος

Ήδη στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω ένταση, ενώ τα μέτρα της Αστυνομίας είναι δρακόντεια και η οικογένεια του δράστη έχει απομακρυνθεί από το σπίτι.

tempo24

Διαβάστε Περισσότερα » "Έγκλημα στην Κάτω Αχαΐα: Επίθεση δεκάδων ατόμων στο σπίτι του δράστη-Προκλήθηκαν ζημιές-Στο σημείο ισχυρή αστυνομική δύναμη"

Αλέξης Γεωργούλης: Ο ΣΥΡΙΖΑ διέγραψε το στέλεχος που έκανε εμετική ανάρτηση για την Ελένη Χρονοπούλου

Ο ΣΥΡΙΖΑ διέγραψε το στέλεχός του Βασίλη Μίγα, ο οποίος έκανε μια απαράδεκτη ανάρτηση για την γυναίκα που καταγγέλει τον Αλέξη Γεωργούλη.

Ο Βασίλης Μίγας ήταν μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, και με ανάρτησή του αναπαρήγαγε χυδαιολογίες για την Ελένη Χρονοπούλου, η οποία έχει καταγγείλλει τον Αλέξη Γεωργούλη για βιασμό και ξυλοδαρμό.

Σε μια λιτή ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «O ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προχώρησε στη διαγραφή του Βασίλη Μίγα, μέλους του κόμματος στη Λάρισα, μετά τη χυδαία και σεξιστική ανάρτησή του».

Για την ανάρτηση είχε βγάλει ανακοίνωση το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, αναφέροντας: «Αλήθεια τι είδους συναισθήματα του γεννώνται, διαβάζοντας τη δημόσια τοποθέτηση του μέλους της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας του κόμματος του, Βασίλη Μίγα;».

Υπενθυμίζεται πως και δύο γυναίκες υποψήφιες με τον ΣΥΡΙΖΑ είχαν κάνει απαράδεκτες αναρτήσεις για το θέμα.

Ειδικότερα, η οργισμένη ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ αναφέρει: «Η παραίνεση στη χθεσινή μας ανακοίνωση “αρχίστε να σβήνετε”, κακώς εκτιμήθηκε επιπόλαια από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μήπως ο κ. Τσίπρας αισθάνεται σήμερα την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη για την υποψήφια του κόμματος του, στη Β’ Θεσσαλονίκης, Αναστασία Γαϊταρτζή, που χαρακτηρίζει “στημένη” τη σοβαρή ποινική υπόθεση στην οποία εμπλέκεται ο ευρωβουλευτής τους;

Αλήθεια τι είδους συναισθήματα του γεννώνται, διαβάζοντας τη δημόσια τοποθέτηση του μέλους της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας του κόμματος του, Βασίλη Μίγα;

Και με τα θύματα και με τον οχετό;

Τέλος, μια οφειλόμενη απάντηση στον επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος σε σημερινές του δηλώσεις υπονόησε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης γνώριζε την καταγγελία εκ των προτέρων.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής όπως και η οικογένεια του θύματος έμαθαν το τραγικό αυτό γεγονός τη Δευτέρα του Πάσχα. Ο ίδιος ο κ. Παπαδημούλης καλείται να μας απαντήσει:

-Πως ερεύνησε τις φήμες, που ακούγονταν για τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ;
– Εξέφραζε την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και την αξιωματική αντιπολίτευση η ανακοίνωση του κ. Γεωργούλη, στην οποία επικαλείται τάχα πολιτική δίωξη και αφήνει απαράδεκτα υπονοούμενα για τον χρόνο του αιτήματος άρσης της ασυλίας του;». 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλέξης Γεωργούλης: Ο ΣΥΡΙΖΑ διέγραψε το στέλεχος που έκανε εμετική ανάρτηση για την Ελένη Χρονοπούλου"

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Διαχρονικές ευθύνες και αστοχίες δείχνει το πόρισμα της Επιτροπής για την τραγωδία

Στη δημοσιότητα έδωσε το υπουργείο Μεταφορών ολόκληρο το πόρισμα της ειδικής Επιτροπής που είχε συσταθεί για την ανάλυση της τραγωδίας στα Τέμπη.

Το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα Τέμπη, παραδοθηκε την περασμένη Τρίτη (18/4) στον υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για τα θέματα υποδομών και μεταφορών, Γιώργο Γεραπετρίτη. Όπως αναφέρει το πόρισμα, το οποίο χαρακτηρίζεται ως πόρισμα καταγραφής και όχι συγκάλυψης, από την ανάλυση των πραγματικών περιστατικών που προηγήθηκαν του δυστυχήματος και του διαθέσιμου ανθρώπινου δυναμικού και τεχνολογικού εξοπλισμού που υφίσταντο την ημέρα του δυστυχήματος προκύπτει ότι το δυστύχημα ήταν συνέπεια της συνδρομής πολλών παραγόντων, που αφορούν το επίπεδο λειτουργίας, το ανθρώπινο δυναμικό και τον τεχνολογικό εξοπλισμό καθώς και το διοικητικό επίπεδο.

Διαβάστε όλο το πόρισμα πατώντας εδώ

Στο πόρισμα των 228 σελίδων, το οποίο χωρίζεται σε 10 κεφάλαια, υπάρχει επιμερισμός ευθυνών σε οργανισμούς και πρόσωπα, όπως στον OΣE, στην ΕΡΓΟΣΕ, στη Ρυθμιστική Αρχή Συγκοινωνιών, στη Hellenic Train αλλά και στον μοιραίο σταθμάρχη, που προφυλακίστηκε μετά το τραγικό δυστύχημα καθώς και στους μηχανοδηγούς, οι οποίοι φέρονται να μην τήρησαν τους κανονισμούς.

Υπάρχει, επίσης, αναφορά στην ανάγκη να γίνει άμεσα εκσυγχρονισμός του σιδηροδρόμου, καθώς διαπιστώνονται χρόνιες παθογένειες, όπως και για την ανάγκη ριζικών αλλαγών σε θέματα μετατάξεων και εκπαίδευσης του προσωπικού.

Σύμφωνα με την Επιτροπή το Πόρισμα δεν ασχολείται με καταλογισμό ή και με επιμερισμό ευθυνών, (αναλύει, δεν δικάζει) αρμοδιότητα που σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον νόμο ανήκει μόνο στις αρμόδιες δικαστικές αρχές οι οποίες ήδη εργάζονται με γοργό ρυθμό προς την κατεύθυνση αυτή.

Κύριο μέλημα των Μελών της Επιτροπής ήταν, μετά την ανάλυση των συνθηκών του τραγικού δυστυχήματος να αναδειχθούν και να εντοπιστούν τα προβλήματα στην όλη διάρθρωση των εμπλεκομένων στη λειτουργία των σιδηροδρομικών μεταφορών, Φορέων, Οργανισμών και Αρχών και στην άσκηση των αρμοδιοτήτων φυσικών ή νομικών προσώπων και ιδίως να προταθούν λύσεις, που θα συμβάλουν - στο πλαίσιο και των λοιπών διερευνήσεων, μελετών, προτάσεων και πρωτοβουλιών των αρμοδίων προς τούτο Φορέων και Αρχών στη λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων που θα αποτρέψουν ίδια ή παρόμοια δυστυχήματα στο μέλλον.

Ευχή της Επιτροπής είναι το Πόρισμα να αξιοποιηθεί αποκλειστικά για τον παραπάνω σκοπό και σε κάθε περίπτωση να μην αποτελέσει αντικείμενο πολιτικής ή κομματικής εκμετάλλευσης ή αντιπαράθεσης, πρακτική που δεν συνάδει με το ερευνόμενο, τραγικό για όλους τους Έλληνες συμβάν.

Το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων

Το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη της 28ης Φεβρουαρίου αποτελεί μια προσέγγιση όλων των παραγόντων που σχετίζονται με το δυστύχημα, των παραλείψεων και των προβλημάτων, αλλά και της συνολικής κατάστασης στους ελληνικούς σιδηροδρόμους κι εντοπίζει διαχρονικές παθογένειες.
Ο σκοπός σύστασης της τριμελούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και η συναφής αρμοδιότητά της για την έκδοση Πορίσματος ήταν η διερεύνηση και ανάδειξη των συστημικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών αναφορικά με το σιδηροδρομικό δυστύχημα στις 28-02-2023 στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών στο πλαίσιο της δέσμευσης της κυβέρνησης, να μην μείνει «τίποτα στο σκοτάδι». Το πόρισμα έχει κοινοποιηθεί στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, που εξετάζουν την υπόθεση.

Το πόρισμα της Επιτροπής που αποτελείται από πρόσωπα υψηλού κύρους και γνώσης όπως ο Ιωάννης-Κωνσταντίνος Χαλκιάς, Επίτιμος Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ως Πρόεδρο, ο Βασίλειος Προφυλλίδης, Καθηγητής της Συγκοινωνιακής Τεχνικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και ο Χρήστος Πυργίδης, Καθηγητής Σιδηροδρομικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ως μέλη, αποτυπώνει γλαφυρά τις χρόνιες παθογένειες που με τον τρόπο τους συνέβαλλαν στο να φτάσουμε σε αυτό το τραγικό δυστύχημα.

Καταγράφει σωρεία διοικητικών και επιχειρησιακών χρόνιων αστοχιών και διαρθρωτικών προβλημάτων που οδήγησαν στην απαξίωση του σιδηροδρομικού έργου και την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και είχαν επίπτωση και στον κρίσιμο τομέα της ασφάλειας των σιδηροδρομικών μεταφορών.

Τα αίτια του πολύνεκρου δυστυχήματος

Σύμφωνα με το πόρισμα, από την ανάλυση των πραγματικών περιστατικών που προηγήθηκαν του δυστυχήματος και του διαθέσιμου ανθρώπινου δυναμικού και τεχνολογικού εξοπλισμού που υφίσταντο την ημέρα του δυστυχήματος προκύπτει ότι το δυστύχημα της 28-2-2023 ήταν συνέπεια της συνδρομής πολλών παραγόντων, που αφορούν το επίπεδο λειτουργίας, το ανθρώπινο δυναμικό και τον τεχνολογικό εξοπλισμό καθώς και το διοικητικό επίπεδο.
Παράλληλα, όμως, το συγκεκριμένο πόρισμα αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τραβήξει μια οριζόντια γραμμή και να αναβαθμίσει συνολικά την ποιότητα και τη λειτουργία του ελληνικού σιδηρόδρομου με γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη των σιδηροδρόμων μας, υιοθετώντας την πλειονότητα των προτάσεων αναβάθμισης που διατυπώνει η Επιτροπή, αλλά και διότι εν τοις πράγμασι αποδεικνύεται ότι το «όλα στα φως» δεν ήταν κενό γράμμα ως συνήθως.
Αντιθέτως, το εν λόγω πόρισμα αποτελεί χειροπιαστή απόδειξη ότι η Κυβέρνηση επιζητά την πλήρη διερεύνηση των αιτιών του τραγικού δυστυχήματος που κόστισε τη ζωή σε 57 συμπολίτες μας και τον τραυματισμό 85 και που μπορεί συμπληρωματικά με την έρευνα που κάνει η δικαιοσύνη να φωτίσει τις δομικές πτυχές αλλά και τους λάθους χειρισμούς και τις παραλείψεις όσων συνέβαλλαν με τον τρόπο τους σε αυτή την ασύλληπτη ανθρώπινη τραγωδία που η Πολιτεία έχει υποχρέωση να πάρει όλα τα μέτρα για να μην ξανασυμβεί.

Τα βασικά συμπεράσματα που καταλήγει η Επιτροπή είναι τα εξής:

• Τα προβλήματα των Ελληνικών Σιδηροδρόμων είναι χρόνια και σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την σταδιακή προτίμηση των πολιτών σε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης λόγω και της ανάπτυξης των οδικών αξόνων και των άλλων μορφών μετακίνησης όπως η αεροπλοΐα.
• Οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση του συνόλου των συμβάσεων για την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου αποτελεί ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που οφείλεται σε όλους τους εμπλεκόμενους στις διαγωνιστικές διαδικασίες αλλά και την κακή οργάνωση και εκτέλεση τους από τις αναθέτουσες αρχές. Ειδικότερα αναφέρονται οι 11 συνολικές παρατάσεις της επίμαχης σύμβασης 717/14 και αναδεικνύονται οι σοβαρές καθυστερήσεις κυρίως της περιόδου 2015 – 2019 μνημονεύοντας και τους σχετικούς ελέγχους της ΕΔΕΛ και της ΕΑΔ.
• Στο σταθμό Λάρισας υπήρχε κατά το χρόνο του δυστυχήματος σηματοτεχνική κάλυψη για την περιοχή του σταθμού και λειτουργούσε και λειτουργεί τοπικός πίνακας τηλεχειρισμού του σταθμού που διαθέτει όλες τις αναγκαίες ενδείξεις για να μπορεί ο σταθμάρχης να έχει την απαραίτητη εικόνα.
• Όσον αφορά στους σταθμάρχες, με βάση το φύλλο παρουσίας σταθμαρχών Λάρισας – Μεζούρλου, αυτοί ήταν κατανεμημένοι ως εξής στις τρεις (3) βάρδιες :
Βάρδια 06:00-15:00 : 2 σταθμάρχες
Βάρδια 14: 00-23:00 : 2 σταθμάρχες
Βάρδια 22:00-07:00 : 1 σταθμάρχης

Με βάση τα παραπάνω, το χρονικό διάστημα 22:00-23:00 ήταν σε εντεταλμένη υπηρεσία τρεις (3) σταθμάρχες.

• Η ηλεκτρική πλευρική σηματοδότηση στο τμήμα Λάρισα - Θεσσαλονίκη (και κατ’ επέκταση στο τμήμα Λάρισα - Ν. Πόροι) είναι από τον Ιούλιο του 2019 εκτός λειτουργίας εξαιτίας της πυρκαγιάς στο κέντρο τηλεδιοίκησης της Λάρισας στη θέση «Ζάχαρη», αλλά η διαχείριση της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας γίνεται με τηλεφωνικό σύστημα αποκλεισμού με τους σταθμούς της Λάρισας και των Ν. Πόρων να αποτελούν τα δύο άκρα του τμήματος αποκλεισμού με εξασφάλιση ελεύθερης γραμμής, μετά από τις κατάλληλες ενέργειες των σταθμαρχών των σταθμών Λάρισας και Ν. Πόρων, όπως ορίζει ο Γενικός Κανονισμός Κίνησης (ΓΚΚ) που είχαν εμπλουτιστεί με εγκύκλιες οδηγίες και χρηστικές πληροφορίες.
• Ειδικά για τον σταθμό της Λάρισας και την έξοδο από Λάρισα προς Ν. Πόρους και πορεία μέσω της γραμμής ανόδου είναι υποχρεωτικό από τις 23-12-2022 να γίνεται χάραξη διαδρομής αυτόματα (σύμφωνα με την με αρ. πρωτ. 9055036/23.12.2022 έγγραφη εντολή της Διεύθυνσης Κυκλοφορίας (ΔΚ) του ΟΣΕ). Για την έκτακτη περίπτωση που απαιτείται έξοδος από Λάρισα προς Ν. Πόρους και πορεία σε αμφίδρομη κυκλοφορία μέσω της γραμμής καθόδου, η χάραξη γίνεται αποκλειστικά χειροκίνητα μέσω της κατάλληλης διευθέτησης των αλλαγών που γίνεται με τα κομβία χειρισμού των αλλαγών (δεν παρέχεται από το υφιστάμενο σύστημα πίνακα τηλεχειρισμού αλλαγών η συγκεκριμένη αυτόματη χάραξη).
• Για την είσοδο από Ν. Πόρους στο σταθμό Λάρισας μέσω της γραμμής καθόδου και για όλες τις επιθυμητές διαδρομές εντός του σταθμού Λάρισας, είναι υποχρεωτικό να γίνεται χάραξη διαδρομής αυτόματα (σύμφωνα με το έγγραφο με αρ. πρωτ. 9034554/02.08.2022 της ΟΣΕ-ΔΚ). Μάλιστα στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι η διαδικασία θα ελέγχεται πειθαρχικά μέσω εξέτασης του καταγραφικού εξοπλισμού των συστημάτων σηματοδότησης.
• Στις περιπτώσεις όπου οι σταθμάρχες αναγκάζονται να μεταθέτουν τις αλλαγές με τον κλειθροδιακόπτη (κομβίο) κάθε αλλαγής ξεχωριστά, απαιτείται η ιδιαίτερη προσοχή τους κατά τη διεξαγωγή αυτής της διαδικασίας.
• Στο πόρισμα επίσης, επισημαίνεται ακόμη ότι αν ο σταθμάρχης κάνει αυτόματη χάραξη δρομολογίου τότε το σύστημα δεν του επιτρέπει να παρέμβει χειροκίνητα και να αλλάξει κάποια από τις αλλαγές γραμμής που αφορούν το συγκεκριμένο δρομολόγιο. Και στις δύο περιπτώσεις (πορεία μέσω γραμμής ανόδου και μέσω γραμμής καθόδου) υπάρχει οπτική ένδειξη της θέσης της αλλαγής στην απεικόνιση του πίνακα και στον κλειθροδιακόπτη.
• Ανεξάρτητα ή όχι της χάραξης διαδρομής αυτόματα ή χειροκίνητα, ο διαχειριστής του πίνακα μπορεί να εντοπίζει στο φωτεινό πίνακα τηλεχειρισμού αλλαγών του Σ.Σ. Λάρισας την παρουσία ενός συρμού και την πορεία μέχρι κάποια απόσταση από το σταθμό. Ειδικά για την περίπτωση που ο συρμός οδεύει από τη γραμμή ανόδου στη γραμμή καθόδου, μέσω των αλλαγών 118Α και 118Β ο σταθμάρχης μπορεί να δει το συρμό σε μια απόσταση περίπου 3,0 χιλιόμετρα αν και κατά την ημέρα της αυτοψίας που έκανε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων (20-3-2023), η απόσταση καταγράφηκε ως μικρότερη κατά 1200 μέτρα, και συγκεκριμένα περίπου 1700 μέτρα καθώς στο τμήμα ΕΑ2 (μήκους 1200 μέτρων) δεν άναβαν οι λυχνίες. Ωστόσο, ακόμη και πριν η αμαξοστοιχία διέλθει από την αλλαγή 118Α στην παρακαμπτήριο, ανάβουν στον πίνακα πορτοκαλί λυχνίες που δεικνύουν ότι η αλλαγή είναι διευθετημένη στην παρακαμπτήριο και κατά συνέπεια υπάρχει πλήρης εικόνα στον τοπικό χειριστή του πίνακα (σταθμάρχη).
• Η ηλεκτροκίνηση σε όλο το μήκος του άξονα ολοκληρώθηκε με πολύ μεγάλες καθυστερήσεις, ενώ για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα οι συρμοί εκτελούσαν τη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη με συνδυασμό ηλεκτροκίνησης και δηζελοκίνησης (αλλαγή ελκτικής μονάδας στο Δομοκό).
• Η επίτευξη της ταχύτητας-στόχου των 200 km/h καθυστέρησε και αυτή υπερβολικά τόσο στη φάση των μελετών όσο και στη φάση της κατασκευής. Και ενώ τα πολύ δύσκολα έργα κατασκευής των σηράγγων του Καλλίδρομου, των σηράγγων του τμήματος Λειανοκλαδίου – Δομοκού και των μεγάλου μήκους γεφυρών ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, έμεινε μόνο το τμήμα Αθήνα – Οινόη να διατηρεί κατασκευαστικά χαρακτηριστικά που δεν επιτρέπουν ταχύτητες συμβατές με αυτές των υπολοίπων τμημάτων του άξονα, επιβαρύνοντας έτσι σε ανεπίτρεπτο βαθμό τον επιθυμητό χρόνο-στόχο στη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

Οι δυσλειτουργίες την ημέρα του δυστυχήματος

Όσον αφορά τις δυσλειτουργίες που καταγράφηκαν από την Επιτροπή της ημέρα του δυστυχήματος αυτές εντοπίζονται:
• Δεν λειτουργούσε η ηλεκτροκίνηση στο τμήμα Παλαιοφάρσαλος - Λάρισα στη γραμμή ανόδου. Το χρονικό διάστημα της μη λειτουργίας ήταν από 15:52 της 28-2-2023 έως 01:05 της 1-3-2023.
• Υπήρχε διακοπή κυκλοφορίας στη γραμμή ανόδου στο τμήμα Λάρισα-Λιτόχωρο. Το χρονικό διάστημα μη λειτουργίας ήταν από 19:21 έως 21:38 της 28-2-2023.
• Το φωτόσημα εξόδου του σταθμού Λάρισας στη γραμμή 2 είναι μόνιμα κόκκινο λόγω μη λειτουργίας, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, της ηλεκτρικής πλευρικής σηματοδότησης. Η δυσλειτουργία αυτή είναι γνωστή στους σταθμάρχες και ειδοποιούν σχετικά τους μηχανοδηγούς.
• Ο χειρισμός της αλλαγής 101 (διευθέτηση στη διαγώνιο), που βρίσκεται στην είσοδο του σταθμού Λάρισας κατά την κίνηση από Παλαιοφάρσαλο, λόγω τεχνικού προβλήματος δεν μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά από το κομβίο του πίνακα χειρισμού αλλαγών αλλά μόνον επί τόπου από τον κλειδούχο με τη ράβδο χειρισμού.
• Την ημέρα της επί τόπου επίσκεψης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, στο σταθμό της Λάρισας και επισκόπησης του πίνακα τηλεχειρισμού αλλαγών (20-3-2023) διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν δυνατή η παρακολούθηση της πορείας του συρμού στο τμήμα ΕΑ2 μήκους 1200 μέτρων. Το γεγονός αυτό περιορίζει το μήκος και κατ’ επέκταση το χρόνο που θα ήταν αντιληπτός από το σταθμάρχη ένας συρμός που κινούνταν από Λάρισα προς Ν. Πόρους μέσω της γραμμής καθόδου (στην προκειμένη περίπτωση ο συρμός IC 62). Επισημαίνεται, ωστόσο ότι η Επιτροπή δεν γνωρίζει αν η δυσλειτουργία αυτή υπήρχε και κατά την ημέρα του δυστυχήματος (28-2-2023).
• Η κατάληψη ενός κυκλώματος γραμμής από ένα συρμό και γενικότερα η κίνηση του συρμού θα μπορούσε να απεικονίζεται με πιο εύληπτο τρόπο (π.χ. συνεχής ένδειξη). Δύο λυχνίες του πίνακα χειρισμού ήταν την ημέρα της επί τόπου επίσκεψης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στο σταθμό της Λάρισας (20-03-2023) εκτός λειτουργίας, χωρίς ωστόσο εξ αυτού του λόγου να χάνεται η οπτική εποπτεία κίνησης των συρμών επί του πίνακα.
• Υπήρξε αστοχία στο σύστημα προστασίας της Ισόπεδης Σιδηροδρομικής Διάβασης (ΙΣΔ) στη θέση Καραγάτση (μη λειτουργία τροχοεπαφής κατάληψης γραμμής). Με βάση τις φωνητικές καταγραφές ο σταθμάρχης είχε να επιληφθεί
• Αν επομένως μεταξύ Λάρισας - Ν. Πόρων είχε αποκατασταθεί και η φωτεινή σηματοδότηση και η τηλεδιοίκηση, η χάραξη δρομολογίου του IC 62 θα γινόταν από τον κεντρικό χειριστή και θα διαβιβαζόταν για εκτέλεση στο Σταθμάρχη Λάρισας. Ο τελευταίος θα έλεγχε το χαραχθέν από τον κεντρικό χειριστή δρομολόγιο του IC 62 και κατόπιν ή θα το υλοποιούσε ή θα διατύπωνε στον κεντρικό χειριστή πιθανές αντιρρήσεις. Συνεπώς στην τηλεδιοίκηση ο κεντρικός χειριστής (δηλαδή το ανθρωποτεχνικό σύστημα 1ου επιπέδου) θα είχε ένα (επίσης ανθρωποτεχνικό) 2ο επίπεδο ελέγχου (τον Σταθμάρχη). Προκύπτει λοιπόν ότι στην περίπτωση της τηλεδιοίκησης το επίπεδο ασφαλείας προσεγγίζει το μέγιστο, χωρίς ωστόσο να το εξασφαλίζει.
• Αν λειτουργούσε το ETCS και χαραζόταν το δρομολόγιο του  IC    62 από τη γραμμή καθόδου (είτε από τον Σταθμάρχη Λάρισας είτε από τον Κεντρικό Χειριστή Τηλεδιοίκησης), ο επόμενος από τη Λάρισα σταθμός (Ν. Πόροι) δεν θα έδινε ελεύθερη τη γραμμή καθόδου για τον εμπορικό 63503  και το φωτόσημα στην έξοδο από Ν. Πόρους προς Λάρισα θα ήταν κόκκινο.
• Αν λειτουργούσε πλήρως το σύστημα GSM-R, ο μηχανοδηγός του IC 62 θα είχε τη δυνατότητα μόλις αντιλήφθηκε ότι κινείται στη γραμμή καθόδου να επικοινωνήσει με το μηχανοδηγό του αντίθετα κινούμενου εμπορικού συρμού 63503 και να συνειδητοποιήσουν και οι δυο ότι βρίσκονται σε συγκρουσιακή πορεία. Άρα θα υπήρχε η δυνατότητα για ένα δεύτερο ανθρωποτεχνικό επίπεδο επιβεβαίωσης και αποτροπής ως προς τη διαχείριση του πρώτου ανθρωποτεχνικού επιπέδου (σταθμάρχης Λάρισας). Πάντως και το υφιστάμενο σύστημα ραδιοεπικοινωνίας του ΟΣΕ έδινε τη δυνατότητα στους δυο μηχανοδηγούς να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, εκτός και αν κάτι τέτοιο εμποδιζόταν από το ότι το IC 62 βρισκόταν στην κάτω πλευρά του Ολύμπου και το εμπορικό 63503 στην πάνω πλευρά του, με μικρό μεν αλλά μη παντελώς αποκλειόμενο ενδεχόμενο ο παρεμβαλλόμενος ορεινός όγκος του Ολύμπου να εμπόδιζε τη ραδιοεπικοινωνία με τη χρήση του υφιστάμενου συστήματος (VHF).

Η εκπαίδευση σταθμαρχών και κλειδούχων

Το πόρισμα αναφέρεται και σε ορισμένα ζητήματα που αφορούν την εκπαίδευση των σταθμαρχών τόσο ως προς τις ώρες που διδάχτηκε ο εν λόγω σταθμάρχης πριν την πιστοποίηση του αλλά και ως προς τις ώρες θεωρητικής κατάρτισης του, καθώς επίσης και ότι πιθανολογείται ότι ο θεωρητικός και πρακτικός κύκλος εκπαίδευσης που παρείχε ο διαχειριστής ΟΣΕ υπήρξε ελλιπής και ανεπαρκής. Επίσης, αναφέρεται:
Για τη διαδικασία της μετάταξης του εν λόγω σταθμάρχη το πόρισμα τάσσεται υπέρ του καθορισμού ανώτατου ορίου ηλικίας και συνεπώς η αρμόδιο τριμελής επιτροπή αξιολόγησης θα έπρεπε να είχε απορρίψει το αίτημα του εν λόγω σταθμάρχη μέσω κινητικότητας καθώς οι συγκεκριμένες θέσεις απαιτούν ειδικά προσόντα, όπως γνώση χειρισμού Η/Υ που ο εν λόγω σταθμάρχης ελέγχεται αν διέθετε.

Ο ανθρώπινος παράγοντας και ο ρόλος του σταθμάρχη

Με βάση το πόρισμα προκύπτουν σωρεία αστοχιών στους χειρισμούς από την πλευρά του Σταθμάρχη με κυριότερη αστοχία το γεγονός ότι αν και όφειλε με βάση την από 23.12.2022 έγγραφη εντολή της Διεύθυνση Κυκλοφορίας του ΟΣΕ («Οι σταθμάρχες Λάρισας, υποχρεωτικά θα σχηματίζουν τη διαδρομή με τη χρήση κομβίων αφετηρίας-στόχου») να χαράξει τη διαδρομή του IC 62 από τη Λάρισα προς Ν. Πόρους (όπως και για όλους τους συρμούς) υποχρεωτικά αυτόματα. Αυτό όφειλε να το κάνει πριν αναγγείλει την αναχώρηση του IC 62. Αυτόματη χάραξη σημαίνει στην πράξη ότι ο σταθμάρχης πατά με τα δυο του χέρια ταυτόχρονα τα κομβία των σημείων αφετηρίας (αρχής) και στόχου (πέρατος) του δρομολογίου που χαράζει επί του τοπικού πίνακα τηλεχειρισμού του σταθμού και που ορίζουν το κύκλωμα γραμμής που καλύπτει την έξοδο του σταθμού από Λάρισα προς Ν. Πόρους από τη γραμμή ανόδου. Στην αυτόματη χάραξη δρομολογίου όλες οι αλλαγές γραμμής διευθετούνται αυτομάτως από το σύστημα, που παρέχει στο σταθμάρχη οπτική χρωματική εικόνα επί του πίνακα κυκλοφορίας της διαδρομής - δρομολογίου που χάραξε. Η ενέργεια αυτή, με βάση την επιτόπια αυτοψία που έκανε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στις 20-3-2023, ήταν δυνατή.
Άρα αν ο Σταθμάρχης Λάρισας είχε χαράξει το δρομολόγιο με βάση τον αυτόματο χειρισμό θεωρώντας ότι το IC 62 θα κινηθεί στη γραμμή ανόδου, ως όφειλε με βάση τη γραπτή εντολή της 23-12-2022, οι αλλαγές θα είχαν διευθετηθεί αυτόματα και ο φωτεινός πίνακας θα έδειχνε την πορεία κίνησης του IC 62 κατά μήκος της γραμμής ανόδου χωρίς αλλαγή πορείας. Επισημαίνεται ακόμη ότι αν ο σταθμάρχης κάνει αυτόματη χάραξη δρομολογίου, τότε το σύστημα (πίνακας τηλεχειρισμού) δεν του επιτρέπει να παρέμβει χειροκίνητα και να αλλάξει κάποια από τις αλλαγές γραμμής που αφορούν το συγκεκριμένο αυτόματα χαραχθέν δρομολόγιο.

Τεκμαίρεται λοιπόν, με βάση το πόρισμα, ότι ο Σταθμάρχης Λάρισας δεν προέβη σε αυτόματη χάραξη, αλλά σε χειροκίνητη διευθέτηση των αλλαγών για την κίνηση του IC 62 μεταξύ Λάρισας – Ν. Πόρων. Η άποψη αυτή είναι συμβατή με το ότι η τελευταία καταγεγραμμένη αυτόματη χάραξη δρομολογίου έγινε στις 22:12, ενώ το IC 62 εισήλθε στο σταθμό Λάρισας στις 23:02, ενώ δεν προκύπτει και από πουθενά με βάση το πόρισμα ότι ο σταθμάρχης έδωσε εντολή στον κλειδούχο να αναλάβει ο κλειδούχος τη διευθέτηση της αλλαγής 118.

Παράλληλα επισημαίνονται:
• Υπήρξε ελλιπής ραδιοεπικοινωνία μεταξύ σταθμάρχη Λάρισας και μηχανοδηγού IC 62 καθώς δεν προέκυψε οποιαδήποτε επικοινωνία τους πριν ξεκινήσει το IC 62 στη γραμμή καθόδου.
• Μη επίδοση από Σταθμάρχη Λάρισας Δελτίου 1001 στο Μηχανοδηγό του IC 62
• Στις 23:04 ο Σταθμάρχης Λάρισας δίνει αναγγελία αναχώρησης για το IC 62, αλλά στις 23:05 δέχεται αναγγελία από τη Σταθμάρχη Ν. Πόρων ότι έχει αναχωρήσει από Ν. Πόρους και κινείται προς Λάρισα ο εμπορικός συρμός 63503. Στην αναγγελία αυτή δεν υπήρξε καμία αντίδραση ή ενέργεια του Σταθμάρχη Λάρισας, ίσως επειδή είχε την εντύπωση ότι απέστειλε το  IC  62 από τη γραμμή ανόδου.

Οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στο πόρισμα

Το πόρισμα πέρα από τις διαπιστώσεις που καταλήγει αναφέρεται και σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το ζήτημα τόσο της διαλειτουργικότητας των ελληνικών σιδηροδρόμων και των επιπτώσεων του ευρωπαϊκού πλαισίου στη διαμόρφωση της εγχώριας σιδηροδρομικής πραγματικότητας.

Εξετάζει παράλληλα, και τη φύση της σχέσης που θα πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και της Hellenic Train, ενώ αναλύει και την προβληματική σχέση που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στον ΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ και ιδίως την άρνηση του ΟΣΕ να παραλαμβάνει έργα που του παραδίσει ο ΕΡΓΟΣΕ συνήθως τμηματικά και ως λύση προτείνεται η επαναφορά της ΕΡΓΟΣΕ ως θυγατρικής του ΟΣΕ είτε με την υπαγωγή της ως αυτοτελούς γενικής διεύθυνσης.

Όσον αφορά το ρόλο και τη λειτουργία της ΡΑΣ, προτείνεται τα θέματα ασφαλείας λόγω της τεχνικής φύσης τους να αποσπασθούν από τη ΡΑΣ και να ενταχθούν αυτοτελώς στο ΟΣΕ είτε να ενταχθούν σε φορέα ασφάλειας για όλα τα μέσα μεταφοράς.

Για τις διοικήσεις του ΟΣΕ η Επιτροπή αναφέρει ότι μπορούν στην επιλογή διοικήσεων να εφαρμοσθούν οι ακολουθούμενες διεθνώς πρακτικές: διεθνής προκήρυξη της θέσης, αξιολόγηση από διεθνή τεχνικο-οικονομικό σύμβουλο επιλογής ανθρώπινου δυναμικού, αξιόπιστο συμβόλαιο τριετούς τουλάχιστον (κατά προτίμηση πενταετούς) διάρκειας με δυνατότητα επέκτασης στην περίπτωση επιτυχούς θητείας, αλλά και διακοπής σε περίπτωση αιτιολογημένης αναποτελεσματικότητας, ενώ επισημαίνει ότι οι περισσότερες διοικήσεις του ΟΣΕ λειτούργησαν σε καθεστώς περιορισμένης λογοδοσίας, τουλάχιστον έναντι της κοινωνίας, που εκφράζεται μέσω της Βουλής. Η Επιτροπή θεωρεί ως ελάχιστο μέτρο την ετήσια λογοδοσία της διοίκησης του ΟΣΕ ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων, με απολογισμό πεπραγμένων, αποκλίσεων μεταξύ τεθέντων στόχων-πραγματοποιήσεων, στοχοθέτηση για το επόμενο έτος και εξειδίκευση των ανθρώπινων και οικονομικών πόρων που θα απαιτηθούν.
Η Επιτροπή επίσης για το ακανθώδες ζήτημα των εργολαβιών προτείνει να συνεχιστεί η πρόσφατη πρωτοβουλία του υπουργείου υποδομών, μεταφορών και δικτύων ούτως ώστε τα σιδηροδρομικά έργα να γίνονται με ενιαίες και ίδιες προδιαγραφές παντού, χωρίς αδικαιολόγητες κατατμήσεις, ακριβή εκτίμηση προϋπολογισμού, αξιόπιστο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, ανάλυση κινδύνων για παρεκκλίσεις από τον προϋπολογισμό και το χρονοδιάγραμμα και θέσπιση «πόθεν έσχες» για οποιονδήποτε πραγματοποιεί κάποια πιστοποίηση έργου.
Επίσης, το πόρισμα στηρίζει το νέο νόμο 4782/2021 που εφαρμόζεται από την 1η-09-2021 που στο άρθρο 66 θέτει ανώτατα όρια και επιπλέον προϋποθέσεις για τη χορήγηση παρατάσεων ενώ προβλέπει και bonus αν η παράδοση του έργου είναι συντομότερη από την προβλεπόμενη στη σύμβαση. Προτείνει παράλληλα τη δημιουργία εντός νέου συστήματος Διαύγειας για παρακολούθηση όλων των δημοσίων έργων υποδομής και ένα ψηφιακό Κεντρικό Σύστημα Παρακολούθησης των Τεχνικών Έργων προφανώς θα παρεμπόδιζε τη συστηματική χορήγηση παρατάσεων και την διαιώνιση της εκτέλεσης των έργων.
Για το άμεσο μέλλον η Επιτροπή προτείνει σειρά άμεσων δράσεων που στην πλειονότητα τους έχουν ήδη θεσπισθεί και εφαρμόζονται μετά το δυστύχημα των Τεμπών και την επαναλειτουργία των σιδηροδρόμων όπως μείωση της ταχύτητας των συρμών, μείωση του αριθμού των δρομολογίων και ενδυνάμωση του προσωπικού των σταθμών την αυστηρή τήρηση των βαρδιών, καλύτερη φύλαξη και συντήρηση του δικτύου κλπ, ενώ προτείνει και μια σειρά από δράσεις μεσοπρόθεσμα που να αναβαθμίσουν συνολικά τη λειτουργία του σιδηροδρόμου όπως η εγκατάσταση φωτεινής σηματοδότησης, τηλεδιοίκησης και ECTS στο μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου δικτύου, ο εκσυγχρονισμός σιδηροδρομικών σταθμών και μακροπόθεσμα η κατασκευή νέων γραμμών.

Το Δελτίο Τύπου της Επιτροπής:

«Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία συστήθηκε και συγκροτήθηκε με την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με αριθμό 71651/06-03-2023 (Β΄1310), παρέδωσε σήμερα, Τρίτη 18-04-2023 στον Υπουργό Επικρατείας αρμόδιο για θέματα Υποδομών και Μεταφορών κ. Γεώργιο Γεραπετρίτη το Πόρισμά της, στο οποίο διερευνώνται και αναδεικνύονται τα συστημικά προβλήματα και οι δυσλειτουργίες αναφορικά με το σιδηροδρομικό δυστύχημα που έλαβε χώρα στις 28-02-2023 στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών.

Η Επιτροπή διαβεβαιώνει ότι εργάστηκε εντατικά με αυξημένο αίσθημα ευθύνης από τις 06-03-2023 μέχρι σήμερα και άσκησε τα καθήκοντά της ανεξάρτητα και αμερόληπτα, αξιολογώντας με καθαρά επιστημονικά κριτήρια το σύνολο των στοιχείων που συνέλεξε από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Το Πόρισμα δεν ασχολείται με καταλογισμό ή και με επιμερισμό ευθυνών, αρμοδιότητα που σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον νόμο ανήκει μόνο στις αρμόδιες δικαστικές αρχές οι οποίες ήδη εργάζονται με γοργό ρυθμό προς την κατεύθυνση αυτή.

Κύριο μέλημα των Μελών της Επιτροπής ήταν, μετά την ανάλυση των συνθηκών του τραγικού δυστυχήματος να αναδειχθούν και να εντοπιστούν τα προβλήματα στην όλη διάρθρωση των εμπλεκομένων στη λειτουργία των σιδηροδρομικών μεταφορών, Φορέων, Οργανισμών και Αρχών και στην άσκηση των αρμοδιοτήτων φυσικών ή νομικών προσώπων και ιδίως να προταθούν λύσεις, που θα συμβάλουν – στο πλαίσιο και των λοιπών διερευνήσεων, μελετών, προτάσεων και πρωτοβουλιών των αρμοδίων προς τούτο Φορέων και Αρχών στη λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων που θα αποτρέψουν ίδια ή παρόμοια δυστυχήματα στο μέλλον.

Ειδικότερα, στο Πόρισμα προτείνεται μια δέσμη άμεσων, βραχυπρόθεσμων και μεσομακροπρόθεσμων μέτρων για την ασφαλή, εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των σιδηροδρομικών μεταφορών στην Ελλάδα.

Ευχή της Επιτροπής είναι το Πόρισμα να αξιοποιηθεί αποκλειστικά για τον παραπάνω σκοπό και σε κάθε περίπτωση να μην αποτελέσει αντικείμενο πολιτικής ή κομματικής εκμετάλλευσης ή αντιπαράθεσης, πρακτική που δεν συνάδει με το ερευνόμενο, τραγικό για όλους τους Έλληνες συμβάν».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Διαχρονικές ευθύνες και αστοχίες δείχνει το πόρισμα της Επιτροπής για την τραγωδία"

Η Ουγγαρία απαγόρευσε τις εισαγωγές από την Ουκρανία μελιού και συγκεκριμένων προϊόντων κρέατος

Η Ουγγαρία απαγόρευσε τις εισαγωγές από την Ουκρανία συγκεκριμένων προϊόντων κρέατος και μελιού -πέραν των σιτηρών- μέχρι τις 30 Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα (20.04.2023) ο Γκεργκέλι Γκούλιας, προσωπάρχης του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, αυξάνοντας την πίεση προς τις Βρυξέλλες να διευρύνει τα μέτρα που έχει προτείνει η ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τετάρτη (19.04.2023) ότι θα λάβει έκτακτα «προληπτικά μέτρα» για το σιτάρι, τον αραβόσιτο, τους ηλιόσπορους και την ελαιοκράμβη, αφότου ορισμένες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης έλαβαν μονομερώς μέτρα για να απαγορεύσουν τις εισαγωγές τροφίμων από την Ουκρανία προκειμένου να προστατεύσουν τους δικούς τους γεωργικούς τομείς. Ωστόσο, η Ουγγαρία και η Πολωνία δήλωσαν ότι θα πρέπει να συμπεριληφθούν και άλλα προϊόντα.

Η απαγόρευση των εισαγωγών βασικών σιτηρών και αγροτικών προϊόντων “περιλαμβάνει συνολικά 25 προϊόντα, τα σημαντικότερα από τα οποία είναι ελαιοκράμβη, ηλιόσπορος, αλεύρι, λάδι, μέλι και συγκεκριμένα προϊόντα κρέατος”, είπε ο Γκούλιας σε συνέντευξη Τύπου.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης ήρθε αφότου ο υπουργός Γεωργίας της Ουγγαρίας Ίστβαν Νάγκι ζήτησε την επέκταση οποιασδήποτε απαγόρευσης εισαγωγών σε ολόκληρη την ΕΕ ώστε να περιλαμβάνει «αβγά, μέλι και πουλερικά», σε ανάρτησή του στο Facebook αργά χθες Τετάρτη.

Ο Νάγκι δήλωσε επίσης στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MTI την Τετάρτη (19.04.2023) ότι η Ουγγαρία θα συνεχίσει να επιτρέπει τη διαμετακόμιση ουκρανικών σιτηρών, διασφαλίζοντας την αναχώρηση τέτοιων αποστολών «με ελεγχόμενο τρόπο».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ουγγαρία απαγόρευσε τις εισαγωγές από την Ουκρανία μελιού και συγκεκριμένων προϊόντων κρέατος"

Η Κομισιόν ζητά να επιστραφούν οι «παράνομες» αποζημιώσεις για τις φωτιές του 2007

Η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει την παράνομη κρατική βοήθεια που «χαρίστηκε» σε εταιρείες που υποτίθεται ότι επλήγησαν από πυρκαγιές το 2007, αγνοώντας την απόφαση τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και του Δικαστηρίου της ΕΕ.

Αυτό δήλωσε εκτελεστικός εκπρόσωπος της ΕΕ στο EURACTIV.

«Μετά την απόφαση της Επιτροπής στις 7 Οκτωβρίου 2019, η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει την ασυμβίβαστη βοήθεια, συν τους τόκους, που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο των πυρκαγιών του 2007», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το 2007 η Ελλάδα έλαβε μέτρα για να στηρίξει οικονομικά τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους νομούς που επλήγησαν από τις μαζικές δασικές πυρκαγιές του 2007, όμως αυτό έγινε χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η καταγγελία για την ενίσχυση της Soya Hellas SA ξεκίνησε την έρευνα. Το 2016, η Επιτροπή διεύρυνε το πεδίο της έρευνας, εστιάζοντας σε όλες τις εταιρείες αγροδιατροφής που έλαβαν κρατική ενίσχυση λόγω των πυρκαγιών.

Οι έρευνες ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο του 2019, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η κρατική ενίσχυση του 2007 ήταν παράνομη και ασυμβίβαστη με τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ.

Ως εκ τούτου, η Ελλάδα υποχρεώθηκε να ανακτήσει την εν λόγω ενίσχυση από τους δικαιούχους εντός τεσσάρων μηνών από την κοινοποίηση της απόφασης. Όμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη αγνόησε την απόφαση της Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι οι εταιρείες αυτές «απαλλάσσονται πλέον από την υποχρέωση να επιστρέψουν στο ελληνικό Δημόσιο, και μάλιστα με τόκο, τη βοήθεια που έλαβαν πριν από πολλά χρόνια».

Αρκετές πηγές στην Αθήνα είπαν στην EURACTIV ότι το πολιτικό κόστος για την επιστροφή των χρημάτων θα ήταν τεράστιο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ωστόσο, η απόφασή της αυτή, σημειώνει το EURACTIV, έρχεται σε αντίθεση με το φιλοευρωπαϊκό και μεταρρυθμιστικό αφήγημα πριν τις εκλογές του Ιουλίου του 2019.

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ σχολίασε ότι μόλις ληφθεί απόφαση ανάκτησης, «τα κράτη μέλη πρέπει να εφαρμόσουν και να διασφαλίσουν την πλήρη ανάκτηση της παράνομης και ασυμβίβαστης βοήθειας, σύμφωνα με την εθνική τους νομοθεσία και διαδικασίες».

«Η Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για την εφαρμογή της απόφασης ανάκτησης της Επιτροπής. Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε το περιεχόμενο τέτοιων επαφών», πρόσθεσε ο αξιωματούχος της ΕΕ.

Έλλειψη διαφάνειας

Το EURACTIV ενημερώθηκε ότι μετά την έκδοση της απόφασης ανάκτησης της Επιτροπής, η Ελλάδα άσκησε προσφυγή για ακύρωση εναντίον της. Στις 19 Οκτωβρίου 2022, το Γενικό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή ακυρώσεως, μεταξύ άλλων, με την αιτιολογία ότι δεν πληρούνταν οι δύο προϋποθέσεις του άρθρου 107 παράγραφος 2 στοιχείο β) ΣΛΕΕ, δηλαδή η αιτιώδης συνάφεια μεταξύ της ζημίας και των πυρκαγιών στο αφενός και αφετέρου ο υπολογισμός της ζημιάς για αποφυγή υπεραποζημίωσης. Η υπόθεση βρίσκεται τώρα ενώπιον του Δικαστηρίου, μετά από νέα έφεση που άσκησε η Ελλάδα.

«Οι νομικές αγωγές ενώπιον των δικαστηρίων της ΕΕ που ζητούν την ακύρωση της απόφασης ανάκτησης από την Επιτροπή δεν έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα», δήλωσε στο EURACTIV πηγή της ΕΕ που γνωρίζει το θέμα.

Σε επαφή με το EURACTIV, ο δικηγόρος Σπύρος Παππάς με έδρα τις Βρυξέλλες επιβεβαίωσε ότι είχε ασκήσει δύο αγωγές ακύρωσης ενώπιον του Ελληνικού Διοικητικού Ανώτατου Δικαστηρίου: μία κατά της απόφασης του υπουργού Οικονομικών να απαλλάξει τους δικαιούχους από την υποχρέωση επιστροφής της παράνομης κρατικής ενίσχυσης και δεύτερος κατά της αδυναμίας του υπουργού να αποκαλύψει τον κατάλογο των δικαιούχων εταιρειών.

«Λυπάμαι για την έλλειψη διαφάνειας σχετικά με την ανάκτηση της παράνομης κρατικής ενίσχυσης και τη μη συμμόρφωση με την απόφαση της Επιτροπής και την απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου. Αυτό συνιστά κατάφωρη στρέβλωση του ανταγωνισμού που επηρεάζει σοβαρά τις λειτουργίες των ανταγωνιστών», είπε στην EURACTIV.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Η Κομισιόν ζητά να επιστραφούν οι «παράνομες» αποζημιώσεις για τις φωτιές του 2007 "

Άδωνις Γεωργιάδης: Η Αρετή Αθανασίου του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε το όνομα της Ελένης Χρονοπούλου

Στην αποκάλυψη του ονόματος του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ που αποκάλυψε πρώτο στο διαδίκτυο το όνομα της Ελένης Χρονοπούλου ως της γυναίκας που υπέβαλε την καταγγελία κατά του Αλέξη Γεωργούλη που οδήγησε στη διαγραφή του ευρωβουλευτή από τον ΣΥΡΙΖΑ και την ευρωομάδα του προχώρησε το πρωί της Πέμπτης ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης «το όνομα του κομματικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ που διέρρευσε το όνομα της καταγγέλλουσας στο διαδίκτυο και το tweet της έχει ανακαλυφθεί, αν και το διέγραψε, είναι Αρετή Αθανασίου».

«Αυτή έγραψε πρώτη το όνομα και είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ» πρόσθεσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Δείτε το βίντεο με τη δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη

Η ανάρτηση της Αρετής Αθανασίου που έγινε στις 18:02 το απόγευμα της Δευτέρας 17 Απριλίου

athanasio-areti

Για πρόσωπο γνωστό στον ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο νωρίτερα και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, λέγοντας στον ΣΚΑΙ ότι πριν γίνει γνωστό το όνομα του θύματος δημοσιογράφοι του τηλεφωνούσαν και τον ρωτούσαν ποια ήταν η καταγγέλλουσα

«Τους απαντούσα ότι και να το ήξερα δεν θα τους έλεγα. Θα χτυπούσαμε δυο φορές το θύμα; Και ξαφνικά διακινείται ένα όνομα και βγαίνει το ΠΑΣΟΚ και λέει ότι υπάρχει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε την διακίνηση του ονόματος. Το ξέρουμε το όνομα. Και πήρα να ρωτήσω και μου είπαν και το όνομα. Δεν είναι δικό μου θέμα το πω. Να το πει το κόμμα μου. Κάποιος το διακίνησε το όνομα»

Επίσης, ο κ. Λοβέρδος είπε ότι πρόκειται για ενεργό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ..

Η απάντηση της Αρετής Αθανασίου

Εν τω μεταξύ το πρωί της Παρασκευής η Αρετή Αθανασίου αναφέρει ότι δεν είναι αυτή που διέρρευσε το όνομα της καταγγέλλουσας υποστηρίζοντας σε ανάρτησή της ότι αυτό είχε ήδη δημοσιευθεί σε ιστοσελίδες.

Δείτε την ανάρτησή της:

««Αυτή το έκανε!»

«Το ακκαουντ
@AretiAthanasiu
έγραψε πρώτο το όνομα της Ελένης Χρονοπούλου!»

Θα ξεκινήσω από τον επίλογο. Δεν είμαι ελέφαντας. Αλλά δεν μπορώ να το αποδείξω. Η πραγματικότητα όμως μπορεί. Το google μπορεί. Και υπήρξαν ευτυχώς πολλοί άνθρωποι- άγνωστοι σε μένα άνθρωποι- που μπήκαν στον κόπο να το αποδείξουν και τους ευχαριστώ. Για την ιστορία και μόνο και για να καταγραφεί, θα πω ότι ΔΕΝ διέρρευσα εγώ τα στοιχεία, ότι όταν ανέβηκε το δικό μου tweet, η είδηση έτρεχε τουλάχιστον 30' με αστρική ταχύτητα, την είχα δει και διαβάσει σε πολλά ηλεκτρονικά ΜΜΕ, τα sítes αναρτούσαν τα στοιχεία και φωτογραφίες της καταγγέλλουσας, το ένα μετά το άλλο, και μια εφημερίδα (Απογευματινή) ετοίμαζε με αυτά το πρωτοσέλιδό της. Αυτά είναι γεγονότα που τα ξέρουν ακόμη και όσοι τα έχουν αντιστρέψει και τα εργαλειοποιούν εναντίον μου. Αυτό που έχω να πω λοιπόν σε όλους αυτούς που με τόσο πάθος με «έδειξαν» υψώνοντας τα λασπωμένα τους δάκτυλα, είναι ότι δεν υπερασπίζεσαι ένα θύμα βιασμού και κακοποίησης που διέρρευσε η ταυτότητά του και στοχοποιήθηκε, στοχοποιώντας έναν άλλο άνθρωπο και δημιουργώντας ένα άλλο «θύμα» γιατί έτσι βολεύει το αφήγημά σου.

Τα κίνητρα των πολλαπλών αυτών αναρτήσεων που με συκοφαντούν είναι εμφανή. Η τοξικότητα μεγάλη. Τα σχόλια, γελοία, προσβλητικά, χυδαία, σεξιστικά, εμετικά, δείχνουν την «ποιότητα» και το ήθος όσων τα εκτοξεύουν. Και τα έχω συγκεντρώσει όλα, για κάθε νόμιμη χρήση. Η λάσπη είναι λάσπη μα όταν ξεραίνεται πέφτει. Η ιστορία του κάθε ανθρώπου γράφεται από τον ίδιο και τον ακολουθεί. Η δική μου, ενδεχομένως, να έχει κάτι να πει. Και είναι η μόνη που μπορεί να υπερασπιστεί την αλήθεια μου.»

athanasiou-5

Η νέα της ανάρτηση

athanasiou_areti

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Άδωνις Γεωργιάδης: Η Αρετή Αθανασίου του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε το όνομα της Ελένης Χρονοπούλου"

Υπόθεση Γεωργούλη: Ξεκινά έρευνα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων της Ελένης Χρονοπούλου

Έρευνα για «τυχόν παραβίαση προσωπικών δεδομένων» της Ελένης Χρονοπούλου στην υπόθεση του Αλέξη Γεωργούλη ξεκινά η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Και αυτό γιατί, από τις 17 Απριλίου 2023, δημοσιοποιηθήκαν σε ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης το όνομα της, φωτογραφίες της, καθώς και άλλα προσωπικά δεδομένα, μετά την καταγγελία στην οποία είχε η ίδια προβεί, ενώπιον των βελγικών Αρχών, για φερόμενη σε βάρος της τέλεση αξιόποινων πράξεων από τον ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη.

Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση της Αρχής αναφέρει:

«Με αφορμή τη συνεχή δημοσιοποίηση, από τις 17 Απριλίου 2023, σε ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης του ονόματος, φωτογραφιών καθώς και άλλων προσωπικών δεδομένων υπαλλήλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία είχε προβεί ενώπιον των αρμόδιων βελγικών Αρχών σε καταγγελία για φερόμενη σε βάρος της τέλεση αξιόποινων πράξεων από ευρωβουλευτή, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων, στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων της αποφάσισε, κατόπιν και της υποβολής σχετικής καταγγελίας, να κινήσει τη διαδικασία εξέτασης τυχόν παραβίασης της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, καθώς και της έκδοσης προσωρινών διαταγών περιορισμού της επεξεργασίας.

Επιφυλασσόμενη να εξετάσει τη σχετική καταγγελία και συνολικά τα ζητήματα που ανακύπτουν, η Αρχή καλεί πρωτίστως τα μέσα ενημέρωσης που έχουν ήδη δημοσιοποιήσει τα σχετικά προσωπικά δεδομένα να προβούν άμεσα σε επανεξέταση της νομιμότητάς των εν λόγω επεξεργασιών, σύμφωνα προς τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, και να λάβουν οίκοθεν τα αναγκαία μέτρα ελέγχοντας κατά πόσον παρίσταται αναγκαία η δημοσιοποίηση των προσωπικών δεδομένων της καταγγέλλουσας ως φερομένου θύματος αξιόποινης πράξης για την άσκηση του δικαιώματος ελευθερίας της έκφρασης και του δικαιώματος στην πληροφόρηση και ενημέρωση».

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Υπόθεση Γεωργούλη: Ξεκινά έρευνα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων της Ελένης Χρονοπούλου "

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση επιπέδου «μαφίας», εμπλέκονται δεκάδες άτομα – Ογκωδέστατη η δικογραφία

Στα χέρια των εισαγγελικών Αρχών βρίσκεται η ογκωδέστατη δικογραφία της απόρρητης έρευνας της Δίωξης Εκβιαστών για την εξάρθρωση μίας από τις μεγαλύτερες εγκληματικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνταν στη χώρα μας. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι στην οργάνωση εμπλέκονται περίπου 60 άτομα.

Η Δίωξη Εκβιαστών, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από κάποιες μέρες παρέδωσε στην Εισαγγελία Αθηνών, ογκωδέστατη δικογραφία, για την άσκηση ποινικών διώξεων και έκδοση ενταλμάτων σύλληψης, μετά από εισαγγελική παραγγελία για την εξιχνίαση μίας εκ των μεγαλύτερων εγκληματικών οργανώσεων επιπέδου «μαφίας». Και μετά από απόρρητη έρευνα δύο ετών, ήρθαν στο φως οι πολλές διακλαδώσεις της αλλά και τα «πλοκάμια» που είχε αναπτύξει σε διάφορα επίπεδα.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την έρευνα, όπως αναφέρουν οι μέχρι τώρα πληροφορίες, έχει προκύψει ότι στην υπόθεση εμπλέκονται περισσότερα από 60 άτομα και αφορά εκβιάσεις, απάτες, τοκογλυφίες, διακίνηση όπλων και ναρκωτικών, πλαστογραφίες και «ξέπλυμα βρώμικου» χρήματος.

Αρμόδιες πηγές σημειώνουν δε ότι πρόκειται για μια άκρως σοβαρή υπόθεση με αρκετές εγκληματικές πράξεις και τεράστια οικονομική ζημιά που έχει προκληθεί. Στην υπόθεση φέρεται επίσης να εμπλέκεται και ο πατέρας εν ενεργεία αστυνομικού και για τον λόγο αυτό ερευνάται το ενδεχόμενο εμπλοκής του γιου του.  

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση επιπέδου «μαφίας», εμπλέκονται δεκάδες άτομα – Ογκωδέστατη η δικογραφία"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news