facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

Την άμεση απελευθέρωση Μπελέρη και Κοκαβέση ζητά με ψήφισμά του το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας και το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης

Την άμεση απελευθέρωση του νεοκλεγέντα δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη και του αντιπροέδρου της Ένωσης Χειμαρριωτών, Παντελή Κοκαβέση, ζητά με ψήφισμά του το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας.

Μετά από εισήγηση του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη το δημοτικό συμβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στα δύο μέλη της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία στο οποίο επισημαίνει -μεταξύ άλλων την άμεση ανάγκη απελευθέρωσης των δύο διακεκριμένων μελών της ελληνικής μειονότητας, τονίζοντας ότι «η εθνική ελληνική μειονότητα δικαιούται να απολαμβάνει την ελευθερία της, με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες, την ιστορική ταυτότητα και τις παραδόσεις της».

Επίσης, αναφέρεται ότι «η γειτονική χώρα καλείται να εναρμονιστεί με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, παρέχοντας συνθήκες ασφάλειας και προστασίας της ιδιωτικής και κοινοτικής περιουσίας και με σεβασμό στους αυτοδιοικητικούς θεσμούς και την ανθρώπινη ζωή. Οφείλει δε, να απελευθερώσει άμεσα τους δύο άνδρες, ακολουθώντας τους κανόνες τους διεθνούς δικαίου».

Παρόντες στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ήταν ο γιος του δημάρχου Χειμάρρας, Πέτρος Μπελέρης, ο αδερφός του Λεονάρδος, καθώς και ο προέδρος Χειμαρριωτών Αθήνας, Θοδωρής Γκούμας.

Σημειώνεται ότι το ψήφισμα έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία. Καταψήφισαν οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, ενώ υπερψήφισε η παράταξη του Παύλου Γερουλάνου «Αθήνα είσαι Εσύ».

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, στην παρέμβασή του τόνισε: «Να συμφωνήσουμε ότι μπορούμε να αφήνουμε στην άκρη τις ιδεολογικοπολιτικές μας διαφορές και να βγαίνουμε λίγο από τα δόγματά μας, όταν δύο άνθρωποι και μάλιστα συνάδελφοι αυτοδιοικητικοί, είναι αυτή τη στιγμή που μιλάμε στη φυλακή. Και είναι χρέος μας, όχι μόνο εθνικό, αλλά και ηθικό, να τους στηρίξουμε με κάθε μέσο».

Μετά το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας και το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης εξέδωσε ψήφισμα συμπαράστασης στον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη ο οποίος κρατείται από τις αλβανικές αρχές από τις 12 Μαΐου.

Όπως μεταξύ άλλων επισημαίνεται στο ψήφισμα «η προφυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη και η κράτησή του ακόμη και μετά την ανακήρυξη του συνδυασμού του ως νικητή στις δημοτικές εκλογές αποτελεί κατάφωρη παραβίαση στοιχειωδών κανόνων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου».

Το δημοτικό δυμβούλιο εκφράζει τη συμπαράστασή του στον προφυλακισμένο νεοεκλεγέντα δήμαρχο Χειμάρρας και «καλεί την Αλβανική Κυβέρνηση να προβεί στην άμεση απελευθέρωσή του».

Διαβάστε Περισσότερα » "Την άμεση απελευθέρωση Μπελέρη και Κοκαβέση ζητά με ψήφισμά του το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας και το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης"

Καιρός αύριο: Σποραδικές καταιγίδες το μεσημέρι και το απόγευμα της Τρίτης (30/05)

Στην ανατολική χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, το ανατολικό Αιγαίο και πιθανώς στην Κρήτη.
Στα δυτικά αρχικά σχεδόν αίθριος καιρός, με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και στα ηπειρωτικά σποραδικές καταιγίδες.
Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες κυρίως στα δυτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει τους 24 με 26 βαθμούς και τοπικά στα ηπειρωτικά τους 27 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο: Η πρόγνωση της ΕΜΥ για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως το μεσημέρι – απόγευμα, οπότε θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και βαθμιαία μεταβλητοί έως 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως το μεσημέρι – απόγευμα.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αρχικά σχεδόν αίθριος με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και στα ηπειρωτικά σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, αρχικά στα βόρεια και από το μεσημέρι και στις υπόλοιπες περιοχές με τοπικές βροχές που το βράδυ θα εξασθενήσουν. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 2 με 4 μποφόρ, βαθμιαία μεταβλητοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες και πιθανώς στην Κρήτη μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση το βράδυ.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια δυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και βαθμιαία μεταβλητοί έως 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Σποραδικές καταιγίδες το μεσημέρι και το απόγευμα της Τρίτης (30/05)"

Εργατικό δυστύχημα στο Πέραμα: 24ωρη απεργία αποφάσισε το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής

Εικοσιτετράωρη απεργία των εργαζομένων στις ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις της Αττικής αποφάσισε το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής.

Αύριο Τρίτη (30/5) το πρωί στις 8.00 θα γίνει γενική συνέλευση στη Ζώνη Περάματος και θα ακολουθήσει διαμαρτυρία στο ΥΕΝ.

aftodioikisi 

Διαβάστε Περισσότερα » " Εργατικό δυστύχημα στο Πέραμα: 24ωρη απεργία αποφάσισε το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής "

Έβρος: Στον εισαγγελέα οι πέντε αστυνομικοί που διακινούσαν μετανάστες

Στον εισαγγελέα οδηγούνται αύριο οι πέντε αστυνομικοί που συνελήφθησαν από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος, στον Έβρο, στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, κατηγορούμενοι για διευκόλυνση εισόδου παράτυπων μεταναστών στη χώρα από την Τουρκία, μέσω επαφών που είχαν με κύκλωμα από τη γειτονική χώρα.

Πρόκειται για έναν ανθυπαστυνόμο και τέσσερις αρχιφύλακες, που προέρχονται και εξελίχθηκαν από την Υπηρεσία Συνοριακής Φύλαξης και υπηρετούν στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου.

Σε βάρος των πέντε αστυνομικών σχηματίστηκε δικογραφία από τους «Αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ, για τα αδικήματα της δωροληψίας υπαλλήλου, κατάχρησης εξουσίας, παράβασης καθήκοντος και παράβασης του κώδικα μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης.

Από την έρευνα διακριβώθηκε και η δράση 4 αλλοδαπών ακόμη, που διαμένουν εκτός της ελληνικής επικράτειας και συγκεκριμένα στην Τουρκία.

Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, από τη μέχρι στιγμής έρευνα προέκυψε ότι οι αστυνομικοί τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2022, ερχόμενοι σε επαφή με κυκλώματα που δρουν στην Τουρκία, φέρονται να προέβαιναν σε πράξεις ή παραλείψεις που αποσκοπούσαν στη διευκόλυνση εισόδου πολιτών τρίτων χωρών στη χώρα μας.

Από τη συνδυαστική ανάλυση του υλικού που συγκεντρώθηκε, προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι σε τουλάχιστον 12 περιπτώσεις διευκόλυναν την παράνομη είσοδο αγνώστου αριθμού πολιτών τρίτων χωρών στο ελληνικό έδαφος, κάνοντας τα «στραβά μάτια» όταν λάμβαναν σήμα από τα μέλη του κυκλώματος για τέτοιες μετακινήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της έρευνας παρακολουθούνταν τα τηλέφωνα των αστυνομικών, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ, από τις καταγραφές δεν προέκυψαν οι αμοιβές που λάμβαναν γι' αυτές τις «εξυπηρετήσεις».

Ωστόσο, από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σημαντικά χρηματικά ποσά σε διάφορα νομίσματα καθώς και άλλα πειστήρια, και συγκεκριμένα:

  • 26.550 ευρώ,
  • 59 κινητά τηλέφωνα,
  • 12 power banks,
  • 2.120 δολάρια ΗΠΑ,
  • 850 λίρες Τουρκίας,
  • 23 λίρες Αγγλίας,
  • 77 λέι Ρουμανίας,
  • πλήθος χαρτονομισμάτων από χώρες της Ασίας και
  • τραπεζική κάρτα.

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Έβρος: Στον εισαγγελέα οι πέντε αστυνομικοί που διακινούσαν μετανάστες"

Μητσοτάκης: Η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση – Θα είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων

Το μήνυμα της ανάγκης για μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση όπως εξέλεξε η Τουρκία, έστειλε απόψε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης από το Περιστέρι, κατά την πρώτη προεκλογική του συγκέντρωση ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου, τονίζοντας ότι “θα είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων”.

“Οι πολίτες γύρισαν την πλάτη στο διχασμό και την τοξικότητα. Ηττήθηκε ο διχασμός και κέρδισε η ενότητα, ηττήθηκε ο λαϊκισμός και κέρδισε ο συγκροτημένος πολιτικός λόγος που εμείς καταφέραμε να εκφράσουμε” τόνισε ο κ.Μητσοτάκης ζητώντας “μια ακόμη μεγαλύτερη νίκη από την προηγούμενη”.

Επισήμανε ότι “δεν θα τσακίσουμε τους ελεύθερους επαγγελματίες όπως ο ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο Κατρούγκαλου” και δεσμεύθηκε ότι “και οι φόροι θα μειωθούν και τη νέα τετραετία”.

“Υψηλότεροι μισθοί και χαμηλότεροι φόροι για τη νέα τετραετία, με προτεραιότητα την αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας” είπε ο κ.Μητσοτάκης αναφερόμενος στο σχεδιασμό μετά τις εκλογές.

Κάλεσε τους οπαδούς της ΝΔ να κρατήσουν “ψηλά τις σημαίες της νίκης” προσθέτοντας ότι “καταφέραμε να βάψουμε τη δυτική Αθήνα γαλάζια όπως σας ζήτησα, αλλά και όλη την Ελλάδα. ‘Ένα ξεχωριστό ευχαριστώ σε όλες και όλους”.

Προσέθεσε ότι ίσως πολλοί να αιφνιδιάστηκαν από το εκλογικό αποτέλεσμα που για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση ένα κυβερνών κόμμα αυξάνει τα ποσοστά και τις ψήφους του, και για πρώτη φορά από το 74 έχει υπερδιπλάσια ποσοστά από το δεύτερο.

“Που πήγαν όλοι αυτοί που προέβλεπαν ντέρμπι; Ήμουν σίγουρος για το αποτέλεσμα γιατί γυρνώντας όλη την Ελλάδα έβλεπα ότι η ελληνική κοινωνία αλλάζει και προοδεύει κάτι που δεν έβλεπαν άλλοι. Μας επιβράβευσαν οι πολίτες για τα 4 χρόνια της πολιτικής μας, για τη διαχείριση των κρίσεων. Βάλαμε την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης, φυλάξαμε τα σύνορα μας, τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας. Τι έχουν να πουν αυτοί που έλεγαν ότι θα είμαστε πίσω στους νέους; Εμείς δεν βλέπουμε τη νεολαία σαν καύσιμη ύλη για τον λαϊκισμό όπως τον έβλεπαν άλλοι. Εμείς σκύψαμε στα προβλήματα των πιο αδύναμων συμπολιτών μας και αποδείξαμε ότι μόνο η ΝΔ είναι η μεγάλη λαϊκή προοδευτική παράταξη. Στηρίξαμε τα νοικοκυριά στην κρίση, και δημιουργήσαμε με την πολιτική μας πολλές και καλές θέσεις εργασίας και η δυτική Αθήνα μας επιβράβευσε” είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Σχετικά με το εάν υπήρχε πρόβλεψη στο «Στοίχημα» για νίκη της ΝΔ με 12 μονάδες, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι κανένας δεν έδινε τέτοιες πιθανότητες.

Μητσοτάκης: Η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση – Θα είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων

Αναφερόμενος στην αντιπολίτευση είπε ότι “αυτοί που έχασαν δεν κατάλαβαν πόσο η κοινωνία έχει αλλάξει” τονίζοντας ότι “δεν λέει τίποτα η μεγάλη νίκη, γιατί η κάλπη θα είναι άδεια στις 25 Ιουνίου και ξεκινούν όλα από την αρχή”.

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους ψηφοφόρους της ΝΔ, τους πολιτευτές και τους βουλευτές να δώσουν τη μάχη για να εξασφαλίσει η ΝΔ ξανά τη νίκη.

Καταφέρθηκε κατά της απλής αναλογικής λέγοντας ότι “σήμερα η χώρα θα είχε σταθερή κυβέρνηση αν δεν υπήρχε η απλή αναλογική” και κάλεσε τον κόσμο “να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό στη ΝΔ για να υπάρχει σταθερότητα. Όσα περισσότερα κόμματα μπαίνουν στη Βουλή τόσο δυσκολότερη είναι η αυτοδυναμία. Η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία για να κάνει πράξη τις μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις”.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι πάει στις εκλογές χωρίς αλαζονεία την οποία δεν θα ανεχθεί, όπως και την περιφρόνηση των αντιπάλων. Είμαστε εδώ για να ενώσουμε την πατρίδα μας. Χρειαζόμαστε σταθερή κυβέρνηση με άνετη πλειοψηφία απέναντι σε αυτούς που ενδιαφέρονται μόνο ποιος θα είναι στην αντιπολίτευση. Το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ τους ενώνει ο στόχος να έχουμε μια αδύναμη κυβέρνηση. Δεν ξέρω άλλη εκλογή που να υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος για πρωθυπουργός” είπε ο κ.Μητσοτάκης. Τέλος δεσμεύτηκε ότι “ο φράχτης στον Έβρο θα επεκταθεί, το Λιμενικό θα φυλάει τα σύνορα στη θάλασσα, και θα ενισχύσουμε περαιτέρω τις Ένοπλες Δυνάμεις”.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: Η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση – Θα είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων"

Συλλήψεις πολλών Συνοριοφυλάκων απ΄ το Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., για διακίνηση λαθρομεταναστών

Σε εξέλιξη βρίσκεται τις τελευταίες ώρες επιχείρηση από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων   της Ελληνικής Αστυνομίας, με την σύλληψη Συνοριοφυλάκων για συμμετοχή σε διακίνηση λαθροεταναστών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Evros-news.gr, οι αστυνομικοί του Τμήματος Εσωυερικών Υποθέσεων που ήρθαν από την Θεσσαλονίκη, συνέλαβαν ήδη 5 Συνοριοφύλακες από το Τμήμα Συνοριακής Φλυλαης Διδυμοτείχου που έχει έδρα το Ισσάκιο Διδυμοτείχου, ενώ τις επόμενες ώρες μπορεί να συλληφθούν άλλοι 5 και να φτάσουν συνολικά τους 10.

Προφανώς οι συλλήψεις αυτές δεν προέκυψαν ξαφνικά, αλλά οι  “Αδιάφθοροι”  της ΕΛ.ΑΣ είχε πληροφορίες για την παράνομη δράση των αστυνομικών που υπηρετούν στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης του Διδυμοτείχου, με έδρα το Ισαάκιο. Τους παρακολουθούσαν και αφού συγκέντρωσαν στοιχεία, ήρθαν στο Διδυμότειχο με άκρα μυστικότητα χθες και άρχισαν τις συλλήψεις και τις έρευνες για τις παράνομες ενέργειες συναδέρφων τους.

Μάλιστα, νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι έρευνες επεκτείνονται και στον Στρατό και συγκεκριμένες στις Ειδικές Ομάδες  που διαχειρίζονται επίσης παρόμοια θέατα και συνεργάζονται με τις αντίστοιχες της Συνοριοφυλακής, μήπως προκύψει και… εμπλοκή στρατιωτικών, χωρίς πάντως μέχρι τώρα να επιβεβαιώνεται έστω και ανεπίσημα κάτι τέτοιο.. Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν αποκλείεται να αυξηθεί ο αριθμός των συλληφθέντων, ενώ αυτή την στιγμή δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει εμπλοκή και συνεργασία με πολίτες στο κύκλωμα διακίνησης των λαθρομεταναστών. Ούτε αν έχουν συλληφθεί και αυτοί.

evros-news

Διαβάστε Περισσότερα » "Συλλήψεις πολλών Συνοριοφυλάκων απ΄ το Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., για διακίνηση λαθρομεταναστών"

Στις σουηδικές ακτές η «Χβάλντιριμ», φάλαινα «κατάσκοπος των Ρώσων»

Η «Χβάλντιμιρ», μια φάλαινα μπελούγκα που εντοπίστηκε πριν από τέσσερα χρόνια έχοντας φορεμένη μια περίεργη ζώνη, γεγονός που γέννησε υποψίες ότι το κήτος χρησιμοποιήθηκε από το ρωσικό Ναυτικό, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στις δυτικές ακτές της Σουηδίας, σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση που παρακολουθεί τις κινήσεις της.

Το κήτος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα νερά της νορβηγικής Αρκτικής το 2019. Το όνομα που δόθηκε σε αυτή τη λευκή φάλαινα μήκους πολλών μέτρων προέκυψε από ένα λογοπαίγνιο που συνδέει τη λέξη φάλαινα (χβαλ, στα νορβηγικά) και το συνηθισμένο ρωσικό μικρό όνομα (Βλαντίμιρ).

Τις τελευταίες ημέρες εντοπίστηκε να κολυμπά στο φιόρδ του Όσλο και χθες νοτιότερα στη Βόρεια Θάλασσα, στο Χάνεμποστραντ στη δυτική ακτή της Σουηδίας, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σεμπάστιαν Στραντ της οργάνωσης OneWhale.

Αφού πέρασε τρία χρόνια κατεβαίνοντας αργά από τη βόρεια Νορβηγία, τους τελευταίους μήνες κατευθύνεται προς τον νότο, για κάποιον ανεξήγητο λόγο.

«Δεν ξέρουμε γιατί κινείται τόσο γρήγορα αυτή τη στιγμή», ειδικά από τη στιγμή που «απομακρύνεται από το φυσικό της περιβάλλον», σημείωσε ο Στραντ, θαλάσσιος βιολόγος.

«Θα μπορούσε να είναι οι ορμόνες που την ωθούν να βρει ταίρι. Άλλος λόγος μπορεί να είναι η μοναξιά, οι μπελούγκας που είναι πολύ κοινωνικές, μπορεί να ψάχνει για άλλες».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η «Χβάλντιμιρ» είναι ηλικίας μεταξύ 13 και 14 ετών κι εντοπίστηκε τον Απρίλιο του 2019 στα ανοιχτά της Αρκτικής, περιοχή Φίνμαρκ στον Απώτερο Βορρά της Νορβηγίας.

Βιολόγοι που την πλησίασαν κατάφεραν να αφαιρέσουν την ζώνη που ήταν δεμένη γύρω από το κεφάλι της.

Η ζώνη ήταν εξοπλισμένη με μια βάση για μια μικρή κάμερα, και στους πλαστικούς ιμάντες της ζώνης αναγραφόταν στα αγγλικά: «Εξοπλισμός Αγία Πετρούπολη».

Η νορβηγική Διεύθυνση Αλιείας υπέθεσε τότε ότι η Χβάλντιμιρ είχε δραπετεύσει από μια περίφραξη και είχε εκπαιδευτεί από το ρωσικό Ναυτικό, καθώς φαίνεται πως ήταν συνηθισμένη στην παρέα ανθρώπων και είχε την τάση να πλησιάζει πλοία.

Η Μόσχα δεν σχολίασε ποτέ επίσημα τις εικασίες.

Οι φάλαινες μπελούγκα ζουν συνήθως πολύ πιο βόρεια, κοντά στη Γροιλανδία, ή στα νερά της ρωσικής ή της νορβηγικής Αρκτικής.

Η Θάλασσα Μπάρεντς και ο Βόρειος Ατλαντικός είναι στρατηγικές περιοχές για το Πολεμικό Ναυτικό τόσο της Ρωσίας όσο και χωρών της Δύσης, μια περιοχή με συνηθισμένη ζώνη επαφής για τα υποβρύχια τους.

Σύμφωνα με τον Στραντ, η «Χβάλντιμιρ» φαίνεται υγιής, τρέφεται με ψάρια που προσελκύονται από τα μεγάλα εκτροφεία σολομού στη Νορβηγία.

Όμως η OneWhale ανησυχεί ότι η «Χβάλντιμιρ» μπορεί να μην καταφέρνει να βρίσκει τροφή εκεί που βρίσκεται, με την οργάνωση να αναφέρει ότι έχει ήδη εντοπίσει σημάδια απώλειας βάρους του κήτους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Στις σουηδικές ακτές η «Χβάλντιριμ», φάλαινα «κατάσκοπος των Ρώσων»"

Τραγωδία στα Τέμπη: Ποινική δίωξη σε τρία στελέχη του ΟΣΕ για τη μετάταξη του σταθμάρχη

Ολοκληρώθηκαν σήμερα Δευτέρα (29/5) οι καταθέσεις των στελεχών του ΟΣΕ στους οποίους ασκήθηκε ποινική δίωξη από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος μετά την τραγωδία στα Τέμπη.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον πρώην πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ αλλά και δύο μέλη της Επιτροπή Αξιολόγησης του ΟΣΕ οι οποίοι κατηγορούνται για τη μετάταξη του 59χρονου σταθμάρχη της μοιραίας βάρδιας και ενώ δεν πληρούσε το όριο ηλικίας.

Και τα δύο μέλη φέρεται να κατέθεσαν πως τη στιγμή της αξιολόγησης του υποψήφιου σταθμάρχη δεν προβλεπόταν κάποιο ηλικιακό όριο ενώ ο πρώην πρόεδρος του ΟΣΕ κατέθεσε πως ενήργησε νόμιμα, καθώς όπως είπε, απλώς επικύρωσε την εισήγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Απρίλιο αλλά και από την απάντηση του ΟΣΕ στην Επιτροπή, όπως μεταδίδει το larissanet.gr, το ηλικιακό όριο είχε μπει ως απαιτούμενο για την κάλυψη της θέσης, ενώ ο νέος Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας δεν ίσχυε τη στιγμή που Επιτροπή Αξιολόγησης εξέταζε την αίτηση του 59χρονου.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τραγωδία στα Τέμπη: Ποινική δίωξη σε τρία στελέχη του ΟΣΕ για τη μετάταξη του σταθμάρχη"

Ελευθέριος Βενιζέλος: 23χρονη και 30χρονος έφτασαν από τη Γαλλία και συνελήφθησαν με δύο κιλά κοκαΐνης μέσα στο σώμα τους

Συνελήφθησαν προχθές στο πλαίσιο του αυτόφωρου, στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και από αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών, μία 23χρονη και ένας 30χρονος, αλλοδαποί, για παράβαση της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Ειδικότερα, αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών, στο πλαίσιο στοχευόμενων ελέγχων για την αποτροπή εισαγωγής ναρκωτικών ουσιών στην Ελλάδα, από χώρες της Λατινικής Αμερικής και ύστερα από συνδυαστική αξιολόγηση πληροφοριακών στοιχείων και αποδεικτικών μέσων, εντόπισαν και συνέλαβαν τα δύο άτομα, που αφίχθησαν αεροπορικώς στη χώρα μας, προερχόμενοι από τη Γαλλία.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, εντός του σώματός τους μετέφεραν, η 23χρονη εβδομήντα πέντε και ο 30χρονος εκατόν δώδεκα αυτοσχέδιες ωοειδείς συσκευασίες, που περιείχαν συνολικά 2 κιλά και 47 γραμμάρια κοκαΐνης.

Επίσης, κατασχέθηκαν 2 κινητά τηλέφωνα και το χρηματικό ποσό των 1.385 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελευθέριος Βενιζέλος: 23χρονη και 30χρονος έφτασαν από τη Γαλλία και συνελήφθησαν με δύο κιλά κοκαΐνης μέσα στο σώμα τους"

ΠΟΥ: Τι είναι η "νόσος Χ" και ποιο είναι το σχέδιο για την αντιμετώπιση μίας νέας πανδημίας

Σε προσδιορισμό των παθογόνων υψηλού κινδύνου για πρόκληση νέας πανδημίας, βρίσκονται κορυφαίοι επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Σκοπός είναι να περιγραφεί η αποκαλούμενη "νόσος Χ", η οποία θα έχει μεγάλη διασπορά και θα θέσει εκ νέου σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή και τα συστήματα Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΠΟΥ θα καθοδηγήσει τις επενδύσεις που γίνονται διεθνώς σε έρευνα και ανάπτυξη νέων εμβολίων, τεστ και θεραπειών.

Εκατοντάδες ερευνητές αξιολογούν περισσότερες από 25 οικογένειας ιών και βακτηρίων και διαμορφώνουν έναν κατάλογο παθογόνων παραγόντων προτεραιότητας.

Η πρώτη λίστα δημοσιεύτηκε το 2017, ακολούθησε νέα αξιολόγηση τη 2018 και αναμένεται μία ακόμη έως τα μέσα του 2023.

Περιλαμβάνει τις παθήσεις CoViD, αιμορραγικό πυρετό Κριμαίας, τη νόσο του ιού Έμπολα και του ιού Marburg, τον πυρετό Lassa, το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS) και σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS), ασθένειες Nipah και henipavirus, τον πυρετό Rift Valley, Zika και τη "νόσο Χ".

Για τους παθογόνους παράγοντες που προσδιορίζονται ως προτεραιότητας, το σχέδιο έρευνας και ανάπτυξης του ΠΟΥ περιλαμβάνει οδηγίες, με τις οποίες καλύπτονται τα κενά και γνώσης και μπαίνουν οι ερευνητικές προτεραιότητες. Καθορίζονται, έτσι, οι προδιαγραφές για εμβόλια, θεραπείες και διαγνωστικές εξετάσεις.

Καταβάλλονται, επίσης, προσπάθειες για χαρτογράφηση, σύνταξη και διευκόλυνση κλινικών δοκιμών για την ανάπτυξη αυτών των εργαλείων. Εξετάζονται συμπληρωματικές προσπάθειες, όπως η ενίσχυση της ρυθμιστικής και δεοντολογικής εποπτείας.

"Αυτή η λίστα παθογόνων παραγόντων προτεραιότητας έχει γίνει σημείο αναφοράς για την ερευνητική κοινότητα στο πού να επικεντρωθούν οι ενέργειες για τη διαχείριση της επόμενης απειλής", είχε σχολιάσει στο τέλος του 2022 ο δρ Soumya Swaminathan, επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, για να διευκρινίσει:

"Αναπτύσσεται μαζί με ειδικούς στον τομέα και είναι η συμφωνημένη κατεύθυνση για το πού - ως παγκόσμια ερευνητική κοινότητα-  πρέπει να επενδύσουμε ενέργεια και κεφάλαια για την ανάπτυξη δοκιμών, θεραπειών και εμβολίων".

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΥ: Τι είναι η "νόσος Χ" και ποιο είναι το σχέδιο για την αντιμετώπιση μίας νέας πανδημίας"

Ιωάννινα: Τραγικό τέλος για αστυνομικό που είχε εξαφανιστεί – Τον βρήκε νεκρό βοσκός σε δύσβατη περιοχή

Με τον πλέον τραγικό τρόπο έπεσε η αυλαία στην υπόθεση εξαφάνισης  52χρονου αστυνομικού που υπηρετούσε ως συνοριοφύλακας σε περιοχή του νομού Ιωαννίνων .

Σήμερα το μεσημέρι λίγο πριν τις 13.00   βοσκός που βρίσκονταν στην   περιοχή της Μάζιας ενημέρωσε τις Αρχές πως βρήκε ένα πτώμα .

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ,ιατροδικαστής και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ .

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες το άψυχο σώμα που εντόπισε ο βοσκός ανήκει στον 52χρονο συνοριοφύλακα .

Υπενθυμίζεται πως   ο αστυνομικός είχε φύγει από το σπίτι του το πρωί της  12ης του Μάη .Ο 52χρονος φεύγοντας είχε πάρει μαζί του το υπηρεσιακό του όπλο ενώ σύμφωνα με πληροφορίες είχε ζητήσει αναρρωτική άδεια μέχρι τις 16 /05 .

Την επόμενη μέρα ο πατέρας του δήλωσε την εξαφάνισή του στην Αστυνομία   στα Γιάννενα και έκτοτε βρίσκονταν  σε εξέλιξη η επιχείρηση αναζήτησής του  .Για την υπόθεση εκδόθηκε και missing alert .

Σημειώνεται πως η σορός του 52χρονου βρέθηκε σε θαμνώδη και δύσβατη περιοχή σε  κατάσταση προχωρημένης σήψης ενώ  σε κοντινή απόσταση βρέθηκε ένα αιχμηρό αντικείμενο .

Η σορός του μεταφέρθηκε  με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο ΠΓΝΙ για τη διενέργεια νεκροψίας νεκροτομής που θα φωτίσει την  ακριβή αιτία θανάτου του   .

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν προκύπτει  κάποια  ένδειξη εγκληματικής ενέργειας ,το τραγικό συμβάν ωστόσο διερευνά το ΑΤ Ιωαννίνων .

epirus-tv-news
 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιωάννινα: Τραγικό τέλος για αστυνομικό που είχε εξαφανιστεί – Τον βρήκε νεκρό βοσκός σε δύσβατη περιοχή"

Αττική: «Είναι εκδίκηση γιατί χάλασα την πιάτσα» – Τι λέει στο MEGA ο καρδιοχειρουργός που κατηγορείται για θανάτους παιδιών

Σε εξέλιξη είναι η αστυνομική και η δικαστική έρευνα μετά την αποκάλυψη 15 θανάτων παιδιών σε δύο νοσοκομεία της Αττικής, τα οποία χειρουργήθηκαν από τον ίδιο καρδιοχειρουργό και, όπως καταγγέλλουν οι γονείς τους, χάθηκαν από πλημμελείς ενέργειές του.
 
«Δεν έχω 15 θανάτους»

Ο ίδιος, μιλά για πρώτη φορά, και μέσω του MEGA ξεκαθαρίζει πως οι θάνατοι δεν είναι αυτοί που καταγγέλλονται, σημειώνοντας ωστόσο πως επειδή οι περιπτώσεις που χειρουργεί είναι δύσκολες, υπάρχει μια μικρή θνητότητα.

«Πρώτον, δεν έχω 15 περιστατικά που πέθαναν. Έχω χειρουργήσει 1.000 περιστατικά. Δεν υπάρχει καμιά επίσημη καταγγελία. Τίποτα. Ο εισαγγελέας είναι εδώ, μπορούν να ρωτήσουν. Χειρουργώ δύσκολα, περίπλοκα περιστατικά. Υπάρχει μια θνητότητα.

»Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι μηδέν, κυμαίνεται μεταξύ 1,7% και 2,3%. Έχω μια τράπεζα δεδομένων. Μπορώ να τα βγάλω αναλυτικά και να τους τα δώσω. Δεν έχω 15 θανάτους».

 
«Είναι εκδίκηση γιατί χάλασα την πιάτσα»

Όπως λέει ο ίδιος, μιλώντας στο LIVE NEWS, κανένας γονιός, από αυτούς που τον καταγγέλλουν, δεν τον έχει πλησιάσει, με τον καρδιοχειρουργό να μιλά για «εκδίκηση».

«Τίποτα, τίποτα. Όταν τα παράτησα κι έφυγα και πήρα τη σύνταξή μου από τη Γενεύη, έκλεισα το ελβετικό ίδρυμα και άνοιξα το ελληνικό ίδρυμα. Κι όλοι οι δωρητές, υπάρχει διαφάνεια, μπορούμε να ανοίξουμε όλους τους λογαριασμούς. Κι αν θέλετε μπορώ να τα στείλω στον Εισαγγελέα να κάνει την έρευνα να δούνε.

»Να δούνε αν υπάρχουν πληρωμές στην ιατρική ομάδα, προς τον [όνομα του]. Όλα είναι ξεκάθαρα. Εγώ δεν τρομάζω. Τρομάζω μόνο από τον Θεό. Ήταν ένας συνάδελφος, πρώην διευθυντής, τα παράτησε κι έφυγε. Νομίζω ότι είναι αυτή η έχθρα αυτού του συναδέλφου. Και μετά ξεκίνησαν από το 2019 – 2020 αυτές οι ανώνυμες επιστολές – καταγγελίες χωρίς όνομα και χωρίς υπογραφή. Είναι θέμα εκδίκησης.

»Αυτός ο χειρουργός ήταν ο μοναδικός παιδοκαρδιοχειρουργός. Έρχεται κάποιος με παγκόσμια φήμη. Προσπαθεί να βοηθήσει τα παιδιά. Δε ζητάει τις αμοιβές που ζητάει, πληρώνει και μετά για να χειρουργήσει αφιλοκερδώς. Αυτό είναι. Έχω χαλάσει την πιάτσα. Είναι απλά τα πράγματα».

megatv

Διαβάστε Περισσότερα » " Αττική: «Είναι εκδίκηση γιατί χάλασα την πιάτσα» – Τι λέει στο MEGA ο καρδιοχειρουργός που κατηγορείται για θανάτους παιδιών "

Μετά την ορκωμοσία η διάλυση – Θυροκολλήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής

Θυροκολλήθηκε στο Μέγαρο της Βουλής το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσής της ΙΘ’ Περιόδου Προεδρευόμενης Δημοκρατίας, που προήλθε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023.

Όπως αναφέρεται στο Διάταγμα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, οι διερευνητικές εντολές που δόθηκαν στους αρχηγούς των πρώτου, δεύτερου και τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κομμάτων δεν τελεσφόρησαν, ενώ, κατά τη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων την 24η Μαΐου 2023 επιβεβαιώθηκε η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Με το ίδιο Διάταγμα καλούνται οι εκλογείς για την εκλογή βουλευτών την 25η Ιουνίου 2023, ημέρα Κυριακή, και συγκαλείται η Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές την 3η Ιουλίου 2023, ημέρα Δευτέρα και ώρα 11:00.

Το Προεδρικό Διάταγμα συνυπογράφει ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Μετά την ορκωμοσία η διάλυση – Θυροκολλήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής"

Συνελήφθη 48χρονος ημεδαπός για κατοχή και διακίνηση-εμπορία ναρκωτικών ουσιών στο Ζεφύρι

Συνελήφθη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, πρωινές ώρες σήμερα (29-5-2023) στο Ζεφύρι,  από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, 48χρονος ημεδαπός για παράβαση της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Έπειτα από διερεύνηση πληροφοριών της ανωτέρω υπηρεσίας, σχετικά με τη δράση του κατηγορούμενου στην διακίνηση ηρωίνης στις περιοχές του Ζεφυρίου και των Αχαρνών, εντοπίστηκε ο κατηγορούμενος και πιστοποιήθηκε η εγκληματική του δράση.

Ειδικότερα, κατόπιν αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή της Ο.Π.Κ.Ε., ο κατηγορούμενος κατελήφθη στην οικία του στο Ζεφύρι, να κατέχει επιμελώς κρυμμένη ποσότητα ηρωίνης -5- κιλών.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών.


Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη 48χρονος ημεδαπός για κατοχή και διακίνηση-εμπορία ναρκωτικών ουσιών στο Ζεφύρι"

Τι συνέβη με την Τράπεζα Θεμάτων – Την Τρίτη οι εξετάσεις για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου που δεν έδωσαν

Επίθεση δέχτηκαν σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι υποδομές του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει η πλατφόρμα της τράπεζας θεμάτων και να ταλαιπωρηθούν αρκετοί μαθητές που έδιναν σήμερα εξετάσεις.

Όπως αναφέρει το υπουργείο, το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στις προαγωγικές εξετάσεις, αντιμετωπίστηκε άμεσα, χάρη στις ενέργειες των υπουργείων, σε περισσότερα από 9 στα 10 σχολεία.

Ταυτόχρονα, τονίζεται πως «δεν υπάρχει καμία αβεβαιότητα για τους μαθητές που δεν ολοκλήρωσαν σήμερα τις εξετάσεις τους: Θα εξεταστούν αύριο κανονικά. Θα σταλεί σχετική εγκύκλιος στα σχολεία».

Τέλος σημειώνεται πως: «Η υπόθεση αφορά αποκλειστικά τις εσωτερικές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των Λυκείων. Δεν συνδέεται κατά κανένα τρόπο με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις – που έχουν διακριτό σύστημα μετάδοσης θεμάτων».

Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται: «Το πρόβλημα: Από τις πρώτες πρωινές ώρες, η πλατφόρμα της τράπεζας θεμάτων την οποία διαχειρίζεται το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και φιλοξενείται σε υποδομές του ΕΔΥΤΕ (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας) δέχθηκε μεγάλης κλίμακας και διάρκειας κατανεμημένη επίθεση (DDoS).

Με απλά λόγια, έγιναν μαζικές επισκέψεις από τρίτους προς την πλατφόρμα (μέχρι και 280.000 συνδέσεις ανά δευτερόλεπτο) οι οποίες έχουν ως σκοπό να την κάνουν μη λειτουργική. Αυτές οι κατανεμημένες επιθέσεις DDοS αποσκοπούν κακόβουλα να εμποδίσουν την ομαλή πρόσβαση των χρηστών στο σύστημα. Δεν αποτελούν παραβίαση του συστήματος ούτε είναι σε θέση να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία του και τα δεδομένα του.

Αντιμετώπιση: Με κοινές ενέργειες του ΙΕΠ και του ΕΔΥΤΕ η επίθεση απομονώθηκε στις 9:20 και επανήλθε η εγχώρια συνδεσιμότητα και η πρόσβαση των χρηστών. Οι κακόβουλες επιθέσεις επέμειναν και συνεχίστηκαν και μετά τις 9.20, ωστόσο αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία.

Σημαντική σημείωση: Το σύστημα που μεταδίδει τα θέματα στις εξετάσεις του Λυκείου είναι διαφορετικό από αυτό των Πανελλαδικών εξετάσεων, το οποίο ΔΕΝ μπορεί να επηρεαστεί από τέτοιου τύπου κακόβουλες μαζικές επισκέψεις.

Μαθητές τρίτης Λυκείου: Σε κάποια σχολεία που δεν πήραν έγκαιρα τα θέματα οι εξεταζόμενοι αποχώρησαν από τα εξεταστικά κέντρα, με αποτέλεσμα κάποιοι να μην ολοκληρώσουν τις εξετάσεις τους σήμερα.

Έτσι:

– Για τους μαθητές Α’ και Β’ Λυκείου, που δεν εξετάστηκαν σήμερα, θα εξεταστούν στο συγκεκριμένο μάθημα εντός του προβλεπόμενου διαστήματος, δηλαδή ως τις 15 Ιουνίου.

-Οι μαθητές της Γ’ τάξης των Γενικών Λυκείων, που δεν εξετάστηκαν σήμερα, θα εξεταστούν αύριο Τρίτη και τα αποτελέσματα θα βγουν μεθαύριο Τετάρτη, σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα στη σχετική εγκύκλιο.

-Οι μαθητές της Γ’ τάξης των Επαγγελματικών Λυκείων, που δεν εξετάστηκαν σήμερα (αφορά λίγες εκατοντάδες άτομα), επίσης θα εξεταστούν αύριο Τρίτη και τα αποτελέσματά θα βγουν το βράδυ της ίδιας μέρας».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Τι συνέβη με την Τράπεζα Θεμάτων – Την Τρίτη οι εξετάσεις για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου που δεν έδωσαν"

Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις για 300.000 επιταγές κοινωνικού τουρισμού

Αύριο, Τρίτη 30 Μαΐου 2023 και ώρα 10:00, ξεκινά η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού Εργαζομένων - Ανέργων περιόδου 2023-2024 της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, για πρώτη φορά, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει ένα μήνα νωρίτερα, την 1η Ιουλίου 2023 αντί για 1η Αυγούστου, και θα αφορά σε 300.000 επιταγές με συνολικό προϋπολογισμό 35.000.000 ευρώ.

Η επιταγή, με την οποία γίνεται η διαδικασία συμμετοχής, είναι ένας μοναδικός αριθμός για κάθε δικαιούχο και κάθε ωφελούμενο ξεχωριστά. Οι δικαιούχοι-ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ, κατόπιν απευθείας συνεννόησής τους με τον πάροχο, με μικρή ιδιωτική συμμετοχή. Ειδικά για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στον νομό Έβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή, ενώ στα καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας- Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Β. Εύβοιας και της Σάμου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν.

Οι τιμές επιδότησης παραμένουν αυξημένες κατά 20% για τον μήνα αιχμής Αύγουστο, όπως και πέρυσι. Επιπλέον, για πρώτη φορά προσαυξάνονται κατά 20% και κατά τις περιόδους των Χριστουγέννων (από 15.12.2023 έως 14.01.2024) και του Πάσχα (από 26.04.2024 έως 12.05.2024). Η αύξηση ισχύει για όλο τον χρόνο για τα καταλύματα της Βόρειας Εύβοιας και της Σάμου.

Εκτός από τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα επιδοτούνται και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Η συμμετοχή της γενικής κατηγορίας των δικαιούχων ανέρχεται σε 25% και των πολυτέκνων σε 20%. Για τα άτομα με αναπηρία τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.

Για πρώτη φορά, στο φετινό πρόγραμμα διευρύνονται οι κατηγορίες των δικαιούχων, ενώ ενισχύονται οι ευάλωτες ομάδες καθώς προβλέπεται μοριοδότηση για τα άτομα με αναπηρία και τους μονογονείς.

Δικαιούχοι είναι:

  • εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή
  • ασφαλισμένοι στον eEΦΚΑ στην επαγγελματική τους κατηγορία με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της ΔΥΠΑ οποτεδήποτε στο διάστημα από 01.01.2022 έως την προηγουμένη της λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή
  • άνεργοι με συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας τουλάχιστον τριών μηνών κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.

Το εισόδημα των δικαιούχων όλων των κατηγοριών δεν πρέπει να ξεπερνά τα 30.000 ευρώ, εκτός αν πρόκειται για μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι αν είναι άγαμοι πρέπει να έχουν εισόδημα έως 16.000 ευρώ, έως 24.000 ευρώ αν είναι έγγαμοι, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο ή αν είναι μονογονείς έως 27.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο μετά το πρώτο.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) με τους κωδικούς TAXISnet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/koinonikos-tourismos

Συγκεκριμένα η διαδρομή είναι: Αρχική - Εργασία και ασφάλιση - Αποζημιώσεις και Παροχές - Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού (ΔΥΠΑ).

Η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ των ενδιαφερόμενων δικαιούχων έως τις 05.06.2023 και ώρα 23:59, οπότε θα παραμείνει ανοικτή για όλα τα ψηφία ΑΦΜ, ως εξής:

Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις για 300.000 επιταγές κοινωνικού τουρισμού"

Στο νοσοκομείο ο Φρέντι Μπελέρης με καρδιακά προβλήματα

Στο νοσοκομείο των φυλακών Τιράνων νοσηλεύεται ο δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρης, με καρδιακά προβλήματα, όπως μεταδίδει το Euronews Albania.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Μπελέρης βρίσκεται στο νοσοκομείο εδώ και τέσσερις ημέρες, χωρίς να δίνονται άλλες πληροφορίες.

Να σημειωθεί πως ο δήμαρχος Χειμάρρας, ο οποίος εκλέχθηκε ενώ βρισκόταν ήδη υπό κράτηση, αναμένει την ημερομηνία της έφεσης αποφυλάκισης που έχει καταθέσει.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο νοσοκομείο ο Φρέντι Μπελέρης με καρδιακά προβλήματα"

Ρόδος: Βρετανός τουρίστας σκοτώθηκε από κεραυνό ενώ κολυμπούσε

Από κεραυνό την ώρα που βρισκόταν στη θάλασσα χτυπήθηκε νεαρός τουρίστας, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

Το περιστατικό συνέβη στην περιοχή της Αγίας Αγάθης, στην ανατολική πλευρά του νησιού. Πρόκειται για έναν 26χρονο Βρετανό που βρισκόταν στη Ρόδο για διακοπές.

Ο νεαρός τουρίστας βρισκόταν μέσα στο νερό την ώρα που έβρεχε καταρρακτωδώς και, παρά τις εκκλήσεις των υπόλοιπων λουομένων να βγει έξω, αυτός παρέμενε μέσα στη θάλασσα. Το θλιβερό περιστατικό σημειώθηκε λίγο πριν από τις 2:00 το μεσημέρι. Αμέσως ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ που έσπευσε στο σημείο και με τη βοήθεια άλλων λουομένων ο 26χρονος νεαρός μεταφέρθηκε στη στεριά, όπου οι διασώστες έδωσαν μάχη για να τον κρατήσουν στη ζωή.

Ταυτόχρονα ξεκίνησε διαδικασία μεταφοράς του στο Κέντρο Υγείας Αρχαγγέλου, όπου γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό συνέχισαν τη μάχη των διασωστών του ΕΚΑΒ για να τον επαναφέρουν στη ζωή, αλλά δυστυχώς ήταν πλέον αργά.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο της Ρόδου, αξιωματικοί του οποίου θα διενεργήσουν τη σχετική έρευνα.

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρόδος: Βρετανός τουρίστας σκοτώθηκε από κεραυνό ενώ κολυμπούσε"

Τουρισμός για όλους: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις – Τα κριτήρια για δικαιούχους και εισόδημα

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», αφού σε λίγο καιρό θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις, αρκεί κάποιος να τηρεί τα κριτήρια που έχουν θεσπιστεί για τους δικαιούχους και το εισόδημα που πρέπει να έχουν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εκπομπής «Ανοιχτή Επικοινωνία» του OPEN, περίπου στις 15 Ιουνίου αναμένεται να ανοίξουν οι αιτήσεις για 300.000 voucher διακοπών.

Η εξαργύρωση θα πραγματοποιείται από τον Αύγουστο του 2023 μέχρι και τον Ιούλιο του 2024, ενώ οι επιδοτήσεις θα είναι προσαυξημένες κατά 20%.

Δικαιούχοι

Ακολουθούν αναλυτικά οι κατηγορίες των δικαιούχων και τα κριτήρια που έχουν θεσπιστεί:

  • Εργαζόμενοι που έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου
  • Ασφαλισμένοι E-ΕΦΚΑ με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της ΔΥΠΑ (οποτεδήποτε από 1/1/2022 έως προηγούμενης λήξης αίτησης)
  • Άνεργοι εγγεγραμμένοι ΔΥΠΑ τουλάχιστον για 3 μήνες
Εισόδημα

Αναλυτικά, τα εισοδηματικά κριτήρια που πρέπει να τηρεί ο δικαιούχος:

  • Ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ

Μακροχρόνια άνεργοι

Ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα όσο επίδομα θέρμανσης:

  • Για άγαμο: 16.000 ευρώ
  • Για ζευγάρι: 24.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί
  • Για μονογονεϊκές οικογένειες: 27.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί
Επιδοτήσεις

Οι επιδοτήσεις θα είναι προσαυξημένες κατά 20% για διανυκτερεύσεις τον Αύγουστο 2023.

Επίσης, από 15 Δεκεμβρίου έως και 14 Ιανουαρίου 2024 και από 26 Απριλίου 2024 έως 12 Μαΐου 2024.

Μάλιστα, θα είναι και όλη την περίοδο για Σάμο, Δήμους Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης. Αγίας Άννας.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρισμός για όλους: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις – Τα κριτήρια για δικαιούχους και εισόδημα"

Εργατικό δυστύχημα στο Πέραμα: Νεκρός 47χρονος στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη – Δύο τραυματίες

Εργατικό δυστύχημα με νεκρό 47χρονο, σημειώθηκε στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος κατά την εκτέλεση εργασιών. Τραυματίστηκαν δύο εργαζόμενοι, ο ένας εξ’ αυτών σοβαρά.

Νωρίτερα, ο 47χρονος χειριστής γερανού μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο Τζάνειο νοσοκομείο, όπου κατέληξε από ανακοπή.

Άλλος ένας 47χρονος τραυματίστηκε πιο ελαφρά, ενώ ο τρίτος, 43 ετών, μεταφέρθηκε σε ιδιωτική κλινική.

Πώς έγινε το δυστύχημα

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι τρεις εργαζόμενοι συμμετείχαν σε επισκευαστικές εργασίες και κατά τη διάρκεια ανύψωσης έλικα με τηλεχειριζόμενο γερανό, ο έλικας έπεσε και τους καταπλάκωσε.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Εργατικό δυστύχημα στο Πέραμα: Νεκρός 47χρονος στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη – Δύο τραυματίες"

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε φοιτητής για βία κατά αστυνομικού σε πορεία για τον Γρηγορόπουλο

Σε έξι μήνες φυλάκισης, με τριετή αναστολή, καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ένας 22χρονος φοιτητής κατηγορούμενος για βία κατά υπαλλήλων, κατά τη διάρκεια επεισοδίων στην πορεία για την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου στη Θεσσαλονίκη το 2021.

Στο “σκαμνί” έκατσαν συνολικά πέντε φοιτητές που παραπέμφθηκαν να δικαστούν για διατάραξη κοινής ειρήνη, ενώ κρίθηκαν όλοι αθώοι λόγω αμφιβολιών.

Ο νεαρός που καταδικάστηκε για βία κατά υπαλλήλων κατηγορείται ότι χτύπησε έναν αστυνομικό όταν εκείνος πήγε να τον συλλάβει κοντά στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, κάτι που ο ίδιος αρνήθηκε στην απολογία του και ισχυρίστηκε ότι τρόμαξε και ήθελε να απομακρυνθεί, καθώς δεν είχε κάνει κάποια παράνομη πράξη.

Το δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας, ενώ τον έκρινε αθώο για την κατηγορία της διατάραξης κοινής ειρήνης, όπως και τους υπόλοιπους τέσσερις.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα πέντε άτομα που συνελήφθησαν το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2021, συμμετείχαν σε πλήθος περίπου 150 ατόμων που πετούσαν πέτρες, καδρόνια και διάφορα αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις, μετά από πορεία διαμαρτυρίας σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Όλοι οι κατηγορούμενοι στις απολογίες τους αρνήθηκαν ότι είχαν οποιαδήποτε εμπλοκή στα επεισόδια που ξέσπασαν εκείνη τη νύχτα και υποστήριξαν πως συνελήφθησαν επειδή έτυχε να βρεθούν ανάμεσα στο πλήθος την ώρα που έτρεχε για να ξεφύγει από τηνB, κοντά στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε φοιτητής για βία κατά αστυνομικού σε πορεία για τον Γρηγορόπουλο "

Η Ολυμπία Οδός παράγει «Νερό από τον αέρα» σε ακόμα 10 χώρους στάθμευσης

Η Ολυμπία Οδός επεκτείνει την πρωτοποριακή υπηρεσία «Νερό από τον αέρα» σε 10 ακόμα χώρους στάθμευσης του αυτοκινητόδρομου. Η υπηρεσία αυτή αναβαθμίζει την ταξιδιωτική εμπειρία μέσω της δωρεάν παροχής καθαρού, φρέσκου, πόσιμου και υψηλής ποιότητας δροσερού νερού που παράγεται από την υγρασία του ατμοσφαιρικού αέρα.

Το σύστημα λειτουργεί αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια και αποτελείται από δύο Hydropanels που μέσω ενός συμπιεστή μετατρέπουν τους υδρατμούς του αέρα σε νερό. Το νερό στη συνέχεια εμπλουτίζεται με μεταλλικά στοιχεία τα οποία το καθιστούν κατάλληλο για πόση. Το σύστημα διαθέτει και ψύκτη που εξασφαλίζει δροσερό νερό τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι ταξιδιώτες το μόνο που χρειάζονται να έχουν μαζί είναι τα δικά τους μπουκαλάκια-παγούρια.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2021 και λειτούργησε πιλοτικά στο χώρο υγιεινής και στάθμευσης στην περιοχή της Κακιάς Σκάλας (Χ.Θ. 50,8). Η θετική ανταπόκριση των ταξιδιωτών στο «Νερό από τον Αέρα» οδήγησε στην επέκταση του προγράμματος σε 10 ακόμα χώρους στάθμευσης του αυτοκινητόδρομου:

Στην κατεύθυνση προς Πάτρα:

  • Χ.Θ. 34,7 (Νέα Πέραμος)
  • Χ.Θ. 67,1 (Άγιοι Θεόδωροι)
  • Χ.Θ. 90,2 (Αρχαία Κόρινθος)
  • Χ.Θ. 129,6 (Λυκοποριά)
  • Χ.Θ. 159,2 (Διακοπτό)

Στην κατεύθυνση προς Αθήνα:

  • Χ.Θ. 50,8 (Κακιά Σκάλα)
  • Χ.Θ. 65,5 (Άγιοι Θεόδωροι)
  • Χ.Θ. 117,45 (Ξυλόκαστρο)
  • Χ.Θ. 135 (Λυγιά)
  • Χ.Θ. 158,9 (Διακοπτό)
  • Χ.Θ. 185,3 (Λαμπίρι)

Η πρωτοβουλία της Ολυμπίας Οδού διακρίθηκε στα Βραβεία Περιβάλλοντος του Ομίλου VINCI, στα οποία περισσότερες από 2.500 ομάδες από όλα τα έργα του Ομίλου μοιράστηκαν τις πιο καινοτόμες και αποτελεσματικές περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες τους.

Η γαλάζια σταγόνα

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών τα κτήρια των χώρων στάθμευσης που διαθέτουν εξοπλισμό για «Νερό από τον αέρα» σημαίνονται με μια χαρακτηριστική γαλάζια σταγόνα σαν αυτή που βλέπετε στη συνημμένη φωτογραφία.

Οι ταξιδιώτες μπορούν επίσης να βρουν τα 11 σημεία στο Διαδραστικό Χάρτη στο olympiaodos.gr ή στην εφαρμογή για κινητά Olympia Odos, η οποία είναι διαθέσιμη δωρεάν για ios και android.

foto

Το μοναδικό έργο του είδους του στην Ελλάδα, αλλά και μια παγκόσμια πρωτοτυπία λόγω του συνδυασμού Hydropanel και ψύκτη, έχει επιτύχει τα παρακάτω σημαντικά αποτελέσματα:

Ημερήσια παραγωγή έως 10 λίτρα πόσιμου και δροσερού νερού/ σύστημα.

Υψηλής ποιότητας νερό, βάσει των αυστηρών οδηγιών των διεθνών οργανισμών EPA και FDA, καθώς και των ελέγχων του Γενικού Χημείου Κράτους.

Άμεση παρακολούθηση των ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών του παραγόμενου νερού, μέσω της εφαρμογής SOURCE.

Μείωση χρήσης πλαστικού, καθώς οι ταξιδιώτες δε χρειάζεται πλέον να αγοράζουν εμφιαλωμένα μπουκάλια νερού για να ξεδιψάσουν, αλλά χρησιμοποιούν τα δικά τους δοχεία.

Μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα με πλήρη ενεργειακή αυτονομία για την παραγωγή και την ψύξη του νερού, καθώς δεν απαιτείται η διασύνδεση σε κανένα δίκτυο, νερού ή ενέργειας.

Απολαμβάνουμε το ταξίδι

Η Ολυμπία Οδός αναβαθμίζει την ταξιδιωτική εμπειρία και ταυτόχρονα προστατεύει το περιβάλλον, χρησιμοποιώντας σύγχρονες και καινοτόμες τεχνολογίες.

Ο άνθρωπος και το περιβάλλον είναι στον πυρήνα της στρατηγικής της VINCI HIGHWAYS, μέλος της οποίας είναι η ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ, όπου η παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας παράλληλα με επενδύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος αποτελούν πάγια δέσμευση.

Ο Παναγιώτης Παπανικόλας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού και Διευθυντής Ελλάδας της VINCI Highways, δήλωσε: «Η πρωτοβουλία μας «Νερό από τον Αέρα» ανταποκρίνεται στη δέσμευση της VINCI Highways για ορθή χρήση των φυσικών πόρων και δίνει ένα σημαντικό περιβαλλοντικό μήνυμα, ενώ ταυτόχρονα παρέχουμε ένα ζωτικής σημασίας προϊόν, όπως το νερό, δωρεάν στους ταξιδιώτες. Στόχος μας είναι η υποστήριξη ενός επιχειρησιακού μοντέλου που λαμβάνει υπόψη του τον πελάτη/ ταξιδιώτη, το περιβάλλον και την κοινωνία συνολικά».

WaterFromTheAir Photo 4

ieidiseis 

Διαβάστε Περισσότερα » " Η Ολυμπία Οδός παράγει «Νερό από τον αέρα» σε ακόμα 10 χώρους στάθμευσης "

Ηράκλειο: Επιτέθηκε στην ηλικιωμένη μητέρα του με κλωτσιές – Συνελήφθη 37χρονος

Ένα νέο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας απασχολεί από τα ξημερώματα τις διωκτικές αρχές στο Ηράκλειο. Αυτή τη φορά γιος κατηγορείται ότι στράφηκε εναντίον της ηλικιωμένης μητέρας του, χτυπώντας την με τα χέρια και τα πόδια.

Τον 37χρονο κατήγγειλε η ίδια η 72χρονη μητέρα του. Όπως είπε στους αστυνομικούς, ο γιος της την έπιασε από τα μαλλιά και την κλώτσησε.

Όταν έφτασαν οι αστυνομικοί στο σημείο, ο 37χρονος, ο οποίος έχει απασχολήσει στο παρελθόν τις διωκτικές αρχές για υπόθεση ναρκωτικών, τούς παρέδωσε μικροποσότητα ινδικής κάνναβης που είχε στην κατοχή του.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηράκλειο: Επιτέθηκε στην ηλικιωμένη μητέρα του με κλωτσιές – Συνελήφθη 37χρονος"

Υπόθεση Novartis: Απαλλαγή για Φρουζή, Μανιαδάκη και άλλους 3 για δωροδοκία των 10 πολιτικών προσώπων

«Κλείνει», οριστικά, η υπόθεση Novartis όσο αφορά τις καταγγελίες σχετικά με δωροδοκία των 10 πολιτικών προσώπων τα ονόματα των οποίων ενεπλάκησαν στην υπόθεση από τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, με αμετάκλητο απαλλακτικό βούλευμα που εκδόθηκε από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας.

Το δικαστικό συμβούλιο με το υπ´αριθμόν 764/2023 βούλευμα του απάλλαξε πέντε πρόσωπα από την κατηγορία της δωροδοκίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση για να ενέργειες και παραλείψεις που αντίκειται στα καθήκοντα υπαλλήλων στραφείσα κατά του Δημοσίου με όφελος άνω των 150.000 ευρώ από υπαίτιο που εξακολουθούσε επί μακρό χρόνο την τέλεση του εγκλήματος.

Στη λίστα των προσώπων που απαλλάσσονται περιλαμβάνονται ο άλλοτε αντιπρόεδρος της Novartis Κωνσταντίνος Φρουζής, τρία στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας, αλλά και ο Νίκος Μανιαδάκης, που έχει εμπλακεί αρχικά στην υπόθεση ως προστατευόμενος μάρτυρας και στη συνέχεια κατέστη από τις δικαστικές αρχές κατηγορούμενος για εμπλοκή του στην υπόθεση.  

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στο διατακτικό του βουλεύματος οι δικαστές, τα πέντε πρόσωπα απαλλάσσονται από την κατηγορία δωροδοκίας των δέκα πολιτικών προσώπων.

Συγκεκριμένα οι δικαστές ζητούν «να μη γίνει κατηγορία για την πράξη της δωροδοκίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και της άμεσης συνέργειας στη δωροδοκία σε ότι αφορά στα δέκα πολιτικά πρόσωπα που διερευνήθηκαν για την υπ’ αυτών τέλεση πράξεων παθητικής δωροδοκίας είτε ως ύποπτοι είτε ως κατηγορούμενοι, ήτοι στους: Αντώνιο Σαμάρα, Παναγιώτη Πικραμμένο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Ιωάννη Στουρνάρα, Ευάγγελο Βενιζέλο, Γεώργιο Κουτρουμάνη, Αδωνι – Σπυριδωνα Γεωργιάδη, Δημήτριο Αβραμόπουλο και Ανδρέα Λοβέρδο».

Ταυτόχρονα, το δικαστικό συμβούλιο με το ίδιο βούλευμα του απάλλαξε τους πέντε κατηγορούμενους για το αδίκημα της δωροδοκίας από κοινού και κατ´ εξακολούθηση, για μη πολιτικά πρόσωπα λόγω παραγραφής. Κι αυτό καθώς μετά τις αλλαγές στο Ποινικό Κώδικα τον Ιούλιο του 2019 το αδίκημα της δωροδοκίας υπαλλήλου μετατράπηκε σε πλημμέλημα. 

Ωστόσο, από την πλευρά του, ο οικονομικός εισαγγελέας, Χρήστος Μπαρδάκης, με παραγγελία του προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών, ζητάει την άσκηση ποινικής δίωξης για παθητική δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος σε βάρος 15 γιατρών που από τα στοιχεία της προκαταρκτικής φαίνεται να εισέπραξαν χρήματα για συνταγογραφήσεις σκευασμάτων της Novartis  ενώ συνεχίζεται η έρευνα  και για άλλους γιατρούς.

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπόθεση Novartis: Απαλλαγή για Φρουζή, Μανιαδάκη και άλλους 3 για δωροδοκία των 10 πολιτικών προσώπων"

Πόσο κοστίζει μια βουτιά στις οργανωμένες παραλίες της Αττικής – Πίνακες με τιμές

Παρά τη συννεφιά οι Αθηναίοι ψάχνουν λίγες στιγμές χαλάρωσης στις παραλίες της Αττικής. Η ρεπόρτερ της ΕΡΤ, Άντζυ Κούκη, συγκέντρωσε το πόσο θα κοστίσει μια βουτιά για μια οικογένεια στις οργανωμένες παραλίες της Αθήνας. Ενδεικτικά η είσοδος στην παραλία του Αλίμου είναι στα 6 ευρώ και 2 ευρώ η ξαπλώστρα, ενώ τα Σαββατοκύριακα ανέρχεται στα 8 ευρώ. Για την ξαπλώστρα το μειωμένο εισιτήριο είναι στα 3 ευρώ, ενώ δωρεάν είσοδος είναι για τους δημότες.

Ωστόσο, το κόστος για μια οικογένεια δεν είναι μόνο αυτό καθώς κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην παραλία θα επισκεφθεί το μπαρ για κάποιο σνακ ή χυμό.

Πόσο κοστίζει μια βουτιά στις οργανωμένες παραλίες της Αττικής – Πίνακες με τιμές

Στην οργανωμένη παραλία της Βουλιαγμένης η γενική είσοδος είναι 10 ευρώ το άτομο και το μειωμένο εισιτήριο στα 5 ευρώ ενώ ελεύθερη είναι η είσοδος για παιδιά έως 5 ετών και ΑμΕΑ. Το κόστος για τις ξαπλώστες τις καθημερινές είναι 20 – 30 € ενώ το Σαββατοκύριακο κυμαίνεται 20 – 30 ευρώ, αναλόγως και τη θέση που θέλει κάποιος να διαλέξει. στην παραλία.

Πόσο κοστίζει μια βουτιά στις οργανωμένες παραλίες της Αττικής – Πίνακες με τιμές

Αν θέλεις να είσαι μπροστά στη θάλασσα, λίγο πιο πίσω ή απλώς το Σαββατοκύριακο ανεβαίνει η τιμή του στα 30 με 40 ευρώ, ενώ αν θες να πιεις έναν καφέ θα χρειαστεί να πληρώσεις 4 ευρώ, έναν χυμό ανάμεικτο στα 6,5 ευρώ και ένα κλαμπ σάντουιτς στα 15 ευρώ.

Πόσο κοστίζει μια βουτιά στις οργανωμένες παραλίες της Αττικής – Πίνακες με τιμές

Σε μια άλλη δημοφιλή παραλία στο Καβούρι το κόστος για το σετ ξαπλώστας φτάνει τα 14 ευρώ ενώ η τιμή για μια μπάλα παγωτό κοστίζει 3 ευρώ και η γρανίτα 4 ευρώ.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόσο κοστίζει μια βουτιά στις οργανωμένες παραλίες της Αττικής – Πίνακες με τιμές"

Κάρπαθος: Πολίτης κατήγγειλε στην αστυνομία ότι τηγάνιζαν ζωντανά ψάρια σε ταβέρνα

Στην Κάρπαθο ένας πολίτης πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα του νησιού και κατήγγειλε ότι σε ταβέρνα μάγειρας τηγάνιζε ζωντανά ψάρια.

Σύμφωνα με την οργάνωση για το περιβάλλον «Νέμεσις» οι αστυνομικοί της Καρπάθου έμειναν έκπληκτοι με την καταγγελία και δεν ήξεραν σε ποια κατηγορία παραβάσεων υπάγεται το τηγάνισμα ζωντανών ψαριών.

Η οργάνωση ανέφερε ότι ενημέρωσε το ΑΤ Καρπάθου ότι πρόκειται για βασανιστική θανάτωση ζώου, κάτι που συνιστά κακούργημα.

Η οργάνωση «Νέμεσις», πάντως, προχώρησε ακόμα περισσότερο το θέμα, καθώς ανέβασε στη σελίδα της στο Fecebook και βίντεο από το τηγάνισμα των ζωντανών ψαριών στην ταβέρνα της Καρπάθου.

 

Στο σχόλιό της η οργάνωση ανέφερε μεταξύ άλλων για το περιστατικό.

«Έβαζε ζωντανά τα ψάρια στο τηγάνι, που σπαρταρούσαν με μαρτυρικό τρόπο. Έγινε καταγγελία από πολίτη στο ΑΤ Καρπάθου, το οποίο παραξενεμένο ρωτούσε που υπάγεται αυτή η περίπτωση. Εξηγήσαμε που υπάγεται (έλεος όμως) και ενημερώσαμε ότι πρόκειται για ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ , βασανιστική θανάτωση ζώου», ανέφερε η «Νέμεσις».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κάρπαθος: Πολίτης κατήγγειλε στην αστυνομία ότι τηγάνιζαν ζωντανά ψάρια σε ταβέρνα"

Εκλογές 2023: Διευκρινίσεις ΕΣΡ για τους περιορισμούς εμφανίσεων υποψηφίων βουλευτών στα ΜΜΕ

Διευκρινίσεις δίνει το ΕΣΡ σχετικά με τους περιορισμούς εμφανίσεων υποψηφίων βουλευτών στα ΜΜΕ στην προσεχή προεκλογική περίοδο.

Κατά το άρθρο 72 παρ. 11 του Π.Δ. 26/2012, Κωδικοποίηση σε ενιαίο κείμενο των διατάξεων της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών: «Σε περίπτωση που οι βουλευτικές εκλογές διενεργούνται μέσα σε δεκαοκτώ μήνες από τις προηγούμενες, δεν εφαρμόζονται για τις εκλογές αυτές οι περί εκλογής βουλευτών με σταυρό προτιμήσεως διατάξεις του παρόντος, αλλά οι περί σειράς καταλήψεως εδρών διατάξεις (λίστα) του Π.Δ. 152/1985, που επαναφέρονται σε ισχύ, και εφαρμόζονται κάθε φορά για την περίπτωση αυτή». Από την συνολική δε επισκόπηση του Π.Δ. 152/1985 και του προϊσχύσαντος σχετικού Νόμου 1180/1981 Περί εκλογής αντιπροσώπων εις την Συνέλευσιν των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (Ευρωπαϊκόν Κοινοβούλιον) και άλλων τινών διατάξεων, καθίσταται σαφές: αφενός μεν ότι όντως η μόνη διαφοροποίηση των εκλογών που διεξάγονται «με λίστα», έναντι της γενικής εκλογικής νομοθεσίας, συνίσταται στην έλλειψη δυνατότητας των εκλογέων να εκφράσουν προτίμηση υπέρ συγκεκριμένου υποψήφιου βουλευτού «με σταυρό προτιμήσεως» και, βεβαίως, η μη εφαρμογή των ρυθμίσεων που αυτονοήτως προϋποθέτουν την ύπαρξη τέτοιας δυνατότητας, αφετέρου δε ότι δεν περιέχονται σ’ αυτά (Νόμο και Διάταγμα) καθόλου διατάξεις σχετικές με εμφάνιση υποψηφίων στα ΜΜΕ. (Οι ευρωεκλογές μέχρι το έτος 2014 διεξήγοντο με το σύστημα της «λίστας»).

Β. Εξάλλου, κατά το άρθρο 12 του Ν. 3023/2002 Χρηματοδότηση κομμάτων – βουλευτών: Έσοδα, δαπάνες, έλεγχος, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει: «Κατά την προεκλογική περίοδο απαγορεύεται στους υποψήφιους βουλευτές: α …γ. Η προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων μέσω των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών. Απαγορεύεται επίσης, από ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς η μετάδοση κάθε είδους εκπομπών, οι οποίες παρουσιάζονται, αμέσως ή εμμέσως, από υποψήφιους βουλευτές » (παρ. 1 περ. γ).

«Οι εμφανίσεις υποψήφιων βουλευτών σε πάσης φύσεως εκπομπές ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών σταθμών υπό οποιαδήποτε μορφή, επιτρέπονται ως εξής: (α) Σε κάθε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας επιτρέπεται η εμφάνιση του υποψήφιου βουλευτή μόνο μία φορά (β) Σε κάθε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό τοπικής ή περιφερειακής εμβέλεια, επιτρέπεται η εμφάνιση του υποψήφιου βουλευτή μέχρι δύο φορές» (παρ. 2 περ. α και β).

Με δεδομένο ότι, σχετικά με τις εμφανίσεις υποψηφίων στα ΜΜΕ, καμιά ειδική διάταξη (τυπικού) νόμου δεν θεσπίζει εξαίρεση για τις εκλογές που διενεργούνται «με λίστα», φρονούμε ότι οι προαναφερόμενες ρυθμίσεις ισχύουν απολύτως και για τις εκλογές αυτές. Υπό διαφορετική διατύπωση: αφού ο νόμος δεν κάνει διάκριση μεταξύ εκλογών που διεξάγονται «με σταυρό προτιμήσεως» αφενός, και εκλογών που διεξάγονται «με λίστα» αφετέρου, δεν είναι επιτρεπτό, ούτε στους ερμηνευτές και τους εφαρμοστές του δικαίου να προβούν σε οποιαδήποτε διάκριση σχετικά με το εξεταζόμενο ζήτημα.

Γ. Αντίθετη εκδοχή – κατά την οποία οι προαναφερόμενοι περιορισμοί δεν ισχύουν σε περίπτωση εκλογών που διενεργούνται «με λίστα» – έχουμε τη γνώμη ότι θα προϋπέθετε ότι οι σχετικές ρυθμίσεις έχουν ως μοναδική και αναμφίβολη αιτιολογική βάση (ratio legis) την μεταξύ υποψηφίων του αυτού πολιτικού κόμματος αντίθεση συμφερόντων. Αυτό, όμως, ούτε σε συγκεκριμένη διάταξη ερείδεται, ούτε από γενικότερη νομική αρχή συνάγεται και, ως εκ τούτου, η ερμηνευτική υιοθέτησή του μάλλον θα συνιστούσε αυθαίρετη υπόθεση. Πολλώ δε μάλλον, που ο νομοθέτης, με τις αναφερόμενες κατωτέρω διατυπώσεις σε αιτιολογική έκθεση νόμου, φαίνεται να δέχεται, εμμέσως πλην σαφώς, ότι οι υπό εξέταση περιορισμοί είναι νοητοί και στους δύο τύπους εκλογών. Πράγματι, στην αιτιολογική έκθεση του Νόμου 4255/2014: Εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άλλες διατάξεις, αναφέρονται, μεταξύ άλλων, και τα ακόλουθα: «Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου καταρτίζεται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως ανάγκη προσαρμογής της νομοθεσίας στην πρόταση για την εκλογή των υποψηφίων με σταυρό προτίμησης και κατάργησης «της κλειστής λίστας» που προβλέπει ο ν. 1180/1981 … Με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις επιδιώκεται να αποτυπωθεί πληρέστερα η λαϊκή βούληση ανάδειξης των Ελλήνων μελών στο Ευρωκοινοβούλιο, η ευθυγράμμιση των κανόνων και των περιορισμών των υποψήφιων ευρωβουλευτών με αυτούς που ισχύουν και για τους βουλευτές.

Έχοντας λοιπόν υπόψη ότι οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές θα αναδεικνύονται πλέον με σταυρό προτίμησης, γεγονός το οποίο θα επιφέρει και σημαντικές αλλαγές στην προεκλογική εκστρατεία τους κατά τα πρότυπα των βουλευτικών εκλογών, κρίθηκε σκόπιμο, μεταξύ άλλων, να αποκτήσει η προβολή των υποψηφίων στα μέσα ενημέρωσης πιο ευέλικτα χαρακτηριστικά και να επιτραπεί η αύξηση του αριθμού εμφανίσεών τους σε αυτά, σε επίπεδο κάθε «Καλλικρατικής» περιφέρειας».

Δ. Περαιτέρω, υπό την εκδοχή ότι οι «εμφανίσεις» (κατά την έννοια του άρθρου 12 παρ. 2 γ του Ν. 3023/2002, όπως ισχύει) υποψήφιων βουλευτών είναι απεριόριστες κατά την διεξαγωγή εκλογών «με λίστα», δυσχερώς θα μπορούσε να εξηγηθεί η αιτία για την οποία, παρά ταύτα, δεν θα έπρεπε να ισχύει το ίδιο και για την «προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων» αυτών, ακόμα και για την παρουσίαση τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών από υποψήφιους βουλευτές.

Ε. Τέλος, πρέπει να παρατηρηθεί ότι οι εξεταζόμενοι περιορισμοί στις εμφανίσεις και την εν γένει δημόσια προβολή των υποψηφίων βουλευτών δεν αποτελούν τη μοναδική ειδική ρύθμιση που ισχύει κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά εντάσσονται αρμονικά σε ένα ευρύτερο πλέγμα ρυθμίσεων και περιορισμών, με τους οποίους σαφώς επιδιώκεται να υπηρετηθούν οι θεμελιώδεις αρχές και κανόνες κάθε εκλογικής διαδικασίας.

Συγκεκριμένα: α) «Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου απαγορεύεται στα κόμματα η μετάδοση από ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, διαφημιστικών μηνυμάτων και μηνυμάτων κοινωνικού περιεχομένου του άρθρου 3 του Ν. 2328/1995 (ΦΕΚ 159 Α΄), τα οποία προβάλλουν, με οποιονδήποτε τρόπο, πολιτικά κόμματα ή συνασπισμούς πολιτικών κομμάτων, με εξαίρεση τη μετάδοση τέτοιων διαφημιστικών μηνυμάτων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο προηγούμενο άρθρο» (άρθρο 11 παρ. 1 β του Ν. 3023/2002), β) «Με κοινή απόφαση των Υπουργών, καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια, σχετικά με τις εμφανίσεις στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα των υποψήφιων βουλευτών και των οριζόμενων εκπροσώπων των κομμάτων και τίθενται περιορισμοί για την αποτροπή της έμμεσης προβολής των υποψήφιων βουλευτών» (άρθρο 30 παρ. 2 του Ν. 3023/2002),

γ) «α. Απαγορεύονται, πέραν των επιτρεπόμενων εμφανίσεων, οι δηλώσεις των υποψήφιων βουλευτών σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς. β. Απαγορεύεται στην ΕΡΤ Α.Ε. και στους ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς να μεταδίδουν μηνύματα των υποψήφιων βουλευτών, καθώς και η με οποιονδήποτε τρόπο έμμεση προβολή τους, όπως η αναφορά σε αυτούς κατά τη διάρκεια εκπομπών, εκτός των εκπομπών πολιτικού λόγου» (άρθρο 6 παρ. 2 α και β της ΚΥΑ Ε/352/9.5.2023).

δ) «Η ΕΡΤ Α.Ε., καθώς και οι ιδιωτικοί ενημερωτικοί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί, έχουν υποχρέωση να διαθέσουν δωρεάν ένα δεκάλεπτο την εβδομάδα από 07:00 έως 01:00 σε καθένα από τα πολιτικά κόμματα …, οι συνδυασμοί των οποίων ανακηρύχθηκαν από τον Άρειο Πάγο για τη συμμετοχή τους στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, για την παρουσίαση του προγράμματός τους ή όποια άλλη πολιτική δραστηριότητα επιλεγεί από αυτά. (άρθρο 3 παρ. 5 της ΚΥΑ Ε/352/9.5.2023),

ε) «Απαγορεύεται η καταβολή στους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς οποιουδήποτε οικονομικού ή άλλου είδους ανταλλάγματος για τη συμμετοχή εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων … της παρούσας απόφασης ή των υποψήφιων βουλευτών τους σε δελτία ειδήσεων ή άλλες εκπομπές» (άρθρο 5 παρ. 5 της ΚΥΑ Ε/352/9.5.2023).

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκλογές 2023: Διευκρινίσεις ΕΣΡ για τους περιορισμούς εμφανίσεων υποψηφίων βουλευτών στα ΜΜΕ"

Δυστύχημα στα Τέμπη: Απολογήθηκε ο πρώην πρόεδρος του ΟΣΕ - Τι είπε για τη μετάταξη του σταθμάρχη

Απολογήθηκε στον εφέτη ανακριτή Λάρισας ο πρώην προέδρος του ΟΣΕ που βαρύνεται με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος για τη μετάταξη του 59χρονου σταθμάρχη, ο οποίος ευθύνεται για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρόεδρος του ΟΣΕ υποστήριξε ότι ενήργησε νόμιμα, καθώς, όπως είπε, απλώς επικύρωσε την εισήγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης του ΟΣΕ για τη μετάταξη του σταθμάρχη.

Σήμερα, αναμένεται και η απολογία των δύο μελών της Επιτροπής, που επίσης βαρύνονται με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δυστύχημα στα Τέμπη: Απολογήθηκε ο πρώην πρόεδρος του ΟΣΕ - Τι είπε για τη μετάταξη του σταθμάρχη"

Πρόωρες εκλογές τον Ιούλιος την Ισπανία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Σάντσεθ

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε σήμερα ότι θα διαλύσει τη βουλή και ότι η χώρα θα διενεργήσει πρόωρες εκλογές στις 23 Ιουλίου έπειτα από τα αποτελέσματα στις χθεσινές δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Χθες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ υπέστη εξαιρετικά βαριά ήττα στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, αποτέλεσμα που χαρακτηρίζεται κακός οιωνός ως προς την παραμονή του στην εξουσία, σύμφωνα με το Reuters και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Έλαβα την απόφαση βλέποντας τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών», είπε ο ισπανός πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) του Σάντσεθ και ο μικρότερος εταίρος του στην κυβέρνηση συνασπισμού, το Podemos, έχασαν έδαφος κατά τις χθεσινές εκλογές, ενώ το αντίπαλο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) και το ακροδεξιό Vox ωφελήθηκαν.

«Παρότι οι χθεσινές εκλογές είχαν τοπικό και περιφερειακό χαρακτήρα, το νόημα της ψηφοφορίας περνάει ένα μήνυμα που υπερβαίνει αυτό τον χαρακτήρα. Αυτός είναι και ο λόγος που, ως πρωθυπουργός και γενικός γραμματέας του PSOE, αναλαμβάνω προσωπικά την ευθύνη των αποτελεσμάτων».

Το Λαϊκό Κόμμα (PP) κέρδισε το 31,5% των ψήφων έναντι 28,2% που συγκέντρωσε το PSOE, το οποίο ηγείται της κεντρικής κυβέρνησης, με καταμετρημένο πάνω από το 97% των ψήφων. Πρόκειται για μείωση 1,2 ποσοστιαίων μονάδων για το PSOE σε σχέση με το 2019, αλλά σχεδόν 9 μονάδες αύξηση για το PP, το οποίο επωφελήθηκε από την κατάρρευση του κεντρώου κόμματος των Πολιτών.

Το PP κυριάρχησε επίσης σε αρκετές περιοχές που προηγουμένως κέρδιζε το PSOE, όπως η Βαλένθια, η Αραγονία και η Λα Ριόχα. Οι περιφερειακές κυβερνήσεις της Ισπανίας έχουν τεράστια εξουσία και δημοσιονομική διακριτική ευχέρεια όσον αφορά την εκπαίδευση, την υγεία, τη στέγαση και την αστυνόμευση. Το κόμμα απέσπασε επίσης σημαντικές πόλεις όπως η Βαλένθια και η Σεβίλλη από τους Σοσιαλιστές και πέτυχε απόλυτη πλειοψηφία για τον δήμαρχο της πρωτεύουσας, Μαδρίτης.

Ο άλλος μεγάλος κερδισμένος των χθεσινών εκλογών είναι το ακροδεξιό κόμμα Vox, ήδη τρίτη δύναμη στο κοινοβούλιο, που με πάνω από 1,5 εκατομμύριο ψήφους στις δημοτικές εκλογές (7,19%), διπλασίασε το ποσοστό του μέσα σε τέσσερα χρόνια, κάνοντας θεαματικά είσοδο σε αρκετά τοπικά κοινοβούλια.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόωρες εκλογές τον Ιούλιος την Ισπανία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Σάντσεθ"

Μπαίνουν όρια στα τηλεφωνήματα από εισπρακτικές εταιρείες σε οφειλέτες – Οι αλλαγές

Όρια μπαίνουν πλέον στα τηλεφωνήματα που κάνουν εισπρακτικές εταιρείες σε οφειλέτες.

Εισπρακτικές εταιρείες, όπως καταγγέλεται συχνά από οφειλέτες, ενοχλούν με τηλεφωνήματα και μάλιστα ό,τι ώρα και να ήταν.

Πλέον αυτό αλλάζει και θα μπουν όρια στα τηλεφωνήματα των εισπρακτικών εταιρειών προς τους οφειλέτες.

Σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ της εκπομπής Κοινωνία Ώρα MEGA, θα υπάρχει καλύτερη οριοθέτηση επικοινωνίας δικηγορικών γραφείων (που λειτουργούν ως εισπρακτικές εταιρείες) με τους οφειλέτες.

Τα τηλεφωνήματα των γραφείων που εκπροσωπούν εισπρακτικές εταιρείες με τους οφειλέτες θα πραγματοποιούνται μόνο 1 φορά ανά 2 ημέρες και μάλιστα σε εργάσιμες ώρες (9:00 – 20:00). Επίσης θα απαγορευτούν τα τηλεφωνήματα στο χώρο εργασίας των οφειλετών.

Ποιος είναι ο ρόλος των εισπρακτικών εταιρειών

Οι εισπρακτικές εταιρείες έχουν δυο βασικούς ρόλους.

  • Να ενημερώνουν τους οφειλέτες για τα χρέη.
  • Να διαπραγματεύονται μαζί τους για τους όρους αποπληρωμής (κατ΄εντολή των πιστωτικών ιδρυμάτων).
Τα πρόστιμα

Σε περιπτώσεις που οι εισπρακτικές εταιρείες παραβιάζουν τις από το νόμο υποχρεώσεις τους κινδυνεύουν με πρόστιμα που ξεκινάνε από τα 5.000 ευρώ και μπορεί να φτάσουν ακόμα και έως τα 500.000 ευρώ, ενώ υπάρχει διπλασιασμός σε περίπτωση υποτροπής.

Ο οφειλέτης μπορεί να στραφεί κατά της εισπρακτικής σε περίπτωση απειλής ή εκβίασης ή εξύβρισης.

Οι απαγορεύσεις

Στις εισπρακτικές εταιρείες απαγορεύεται:

  • Η άσκηση σωματικής βίας, ψυχολογικής πίεσης ότι τάχα διακινδυνεύουν τα περιουσιακά στοιχεία ή η ζωή του οφειλέτη ή των οικείων του

Επίσης δεν επιτρέπονται πράξεις, οι οποίες ασκούνται μόνο από δικηγόρους (π.χ έγγραφα πλειστηριασμού)

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπαίνουν όρια στα τηλεφωνήματα από εισπρακτικές εταιρείες σε οφειλέτες – Οι αλλαγές"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news