Εναλλακτικά σενάρια εξετάζει ο επικεφαλής της Κομισιόν προκειμένου στην νέα συνάντηση που προγραμματίζεται με τον Αλέξη Τσίπρα να έρθει πιο κοντά η συμφωνία.
Πληροφορίες του πρακτορείου MNI αναφέρουν ότι ο Γιούνκερ θα έχει συναντήσεις με στελέχη της Κομισιόν προκειμένου να ετοιμάσει συμβιβαστικές προτάσεις με βάση τα όσα συζητήθηκαν με τον Αλέξη Τσίπρα τον οποίο αναμένεται να συναντήσει εκ νέου, πιθανά και αύριο Παρασκευή.
Την επικείμενη συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εντός των επομένων ημερών, επιβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος χαρακτήρισε τη χθεσινοβραδινή συνάντηση "θετική και εποικοδομητική".
Ο ίδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την ακριβή ημερομηνία της επόμενης συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον κ. Γιούνκερ, αλλά μπορεί να επιβεβαιώσει ότι θα πραγματοποιηθεί.
Ο επικεφαλής της Κομισιόν εμφανίζεται αποφασισμένος να κλείσει το θέμα ως τα μέσα Ιουνίου. Σε κάθε περίπτωση το θέμα θα εξεταστεί και στην συνάντηση των G7 την Κυριακή και τη Δευτέρα.
Σε σημερινές του δηλώσεις ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι «είχαμε κάποια πρόοδο εχθές το βράδυ αλλά όχι αρκετή».
Ο επικεφαλής της Επιτροπής υπογράμμισε ότι συνεχίζει τις επαφές για το ελληνικό ζήτημα, προσθέτοντας ότι μίλησε σήμερα με τη γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ ενώ θα μιλούσε σύντομα και με τον γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.
Σημείωσε ότι στη συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό δεν ήταν παρόντες εκπρόσωποι των άλλων διεθνών πιστωτών της Ελλάδας (από ΕΚΤ και ΔΝΤ).
Ντάισελμπλουμ: Αρκετά μεγάλες οι διαφορές με Αθήνα
Οι συζητήσεις με την Αθήνα την Τετάρτη περιόρισαν τις αποκλίσεις, ωστόσο οι διαφορές παραμένουν ακόμη "αρκετά μεγάλες", υπογράμμισε σήμερα ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ σημειώνει ότι οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό είναι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.
Τόνισε ότι εάν η Ελλάδα εξαιρέσει πολλές μεταρρυθμίσεις που της ζητούνται θα είναι αδύνατο να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός.
Σημείωσε δε ότι περιμένει από την ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει εναλλακτικές στις προτάσεις "εντός λίγων ημερών".
Τσίπρας για προτάσεις «που δεν έχουν καμία βάση συζήτησης»
Την ίδια στιγμή η Αθήνα εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι η λύση που κατέθεσε είναι η μόνη ρεαλιστική. Όπως έγγραψε από νωρίς το Euro2day.gr κορυφαία κυβερνητική πηγή ανέφερε μετά τη συνάντηση ότι «το κλίμα ήταν καλό, αλλά τέθηκαν ζητήματα που είναι αδύνατον να συζητήσουμε». Και ως εκ τούτου, «η κυβέρνηση επιμένει ότι η πρόταση που έχει καταθέσει είναι η μόνη ρεαλιστική»...
Αργά τη νύχτα ο κ. Τσίπρας προέβη σε (εκτός αρχικού σχεδιασμού) δήλωση, αποκαλύπτοντας κάποιες από τις πιο σκληρές προτάσεις και δίνοντας το μέγεθος της απόκλισης:
"Οι προτάσεις που επαναφέρουν στο τραπέζι ιδέες όπως να κοπεί το ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους ή να αυξηθεί ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό κατά δέκα μονάδες είναι προτάσεις που δεν μπορούν να έχουν καμία βάση συζήτησης", ανέφερε.
Και συμπλήρωσε: "Υπήρξε, ωστόσο, από την πλευρά της Επιτροπής, εποικοδομητική διάθεση να φτάσουμε σε έναν κοινό τόπο. Οι προτάσεις που ούτως ή άλλως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει αποτελούν τον μέχρι τώρα κοινό τόπο και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν.
Νομίζω ότι το θετικό της σημερινής ημέρας είναι η απόδειξη, από την πλευρά της Κομισιόν τουλάχιστον, των συνομιλητών μας δηλαδή, ότι υπάρχει διάθεση προκειμένου πολύ σύντομα να καταλήξουμε σε μία ρεαλιστική συμφωνία. Η ρεαλιστική βάση της συζήτησης παραμένει η ελληνική πρόταση. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, τις επόμενες ημέρες και μπορώ να πω ότι όσο κανείς συζητάει με ειλικρίνεια, τόσο πιο πολύ μπορεί να προσεγγίσει μια κοινώς αποδεκτή λύση".
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε καθησυχαστικός για το εάν θα πληρωθεί η δόση του ΔΝΤ, σημειώνοντας "μην ανησυχείτε, συνεχίζουμε".
Μαχαίρι στο ασφαλιστικό και άγριος ΦΠΑ
Οι προτάσεις των θεσμών που παρουσιάσθηκαν από τον πρόεδρο της Κομισιόν στον πρωθυπουργό δεν είχαν μεν τον χαρακτήρα τελεσιγράφου, ωστόσο κινήθηκαν στη σκληρή γραμμή των δανειστών. Το μόνο απτό -και θετικό- σημείο είναι αυτό που αφορά τα μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, στα οποία συμφώνησαν Τσίπρας-Μέρκελ-Ολάντ κατά την 30λεπτη τηλεδιάσκεψη που είχαν πριν από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ζ.Κλ. Γιούνκερ.
Κατά τις πληροφορίες, η πρόταση προσεγγίζει την ελληνική θέση: στο 1% για το 2015, στο 2% για το 2016, στο 3% για το 2017 και στο 3,5% για το 2018 (σ.σ. η ελληνική πλευρά αρχικά επιθυμούσε 0,8% για φέτος και 1,5% για το 2016, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι πολύ χαμηλότερα από το 3% που όριζε για φέτος το προηγούμενο πρόγραμμα και 4,5% για τα επόμενα δύο χρόνια).
Αυτό, εκ πρώτης όψεως, σημαίνει λιγότερα μέτρα, ωστόσο επισημαίνεται ότι για το τρέχον έτος το 1% πρέπει να συγκεντρωθεί... σε έξι μήνες δεδομένου ότι βρισκόμαστε ήδη στον Ιούνιο.
Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, πάντως, κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στο ΑΠΕ, σημείωσαν πως οι επαφές του πρωθυπουργού αλλά και οι τεχνικές εργασίες θα συνεχιστούν από σήμερα, αν και πιθανότατα όχι σε επίπεδο Brussels Group, με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία πριν από τις 14 Ιουνίου, όπως αναφέρθηκε κατά τη χτεσινή συζήτηση.
Τέλος, ως προς τη χρονική διάρκεια που θα καλύπτει η ενδεχόμενη συμφωνία, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές άφησαν να εννοηθεί ότι οι δανειστές προκρίνουν τη λύση νέας παράτασης κάποιων επιπλέον μηνών για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.
Μπαράζ συσκέψεων στο Μαξίμου
Ο Αλέξης Τσίπρας μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον ΥΠΟΙΚ Γιάνη Βαρουφάκη.
Παράλληλα, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, αύριο στις 18:00 θα ενημερώσει το Κοινοβούλιο για την πορεία της διαπραγμάτευσης, σε προ ημερησίας διάταξης συζήτηση.
Η Αθήνα δεν είναι ικανοποιημένη από τις προτάσεις των πιστωτών, θέση που εξέφρασε και ο πρωθυπουργός στη μεταμεσονύκτια δήλωσή του στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας θα εξετάσει με υπουργούς και τεχνοκράτες τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, αλλά και θα σχεδιαστεί η διαπραγματευτική στάση της κυβέρνησης ενόψει νέων συναντήσεων, ίσως και πάλι στις Βρυξέλλες.
Όπως αναφέρεουν πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, είναι πιθανό να συνεδριάσει και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου τα μέλη της να ενημερωθούν από την κυβέρνηση για τις τελευταίες εξελίξεις. Ωστόσο, η πραγματοποίηση η μη της ενημερωτικής συνεδρίασης είναι σε εκκρεμότητα και θα γίνει σε συνεννόηση με την Μαξίμου, καθώς κυβερνητικό στέλεχος θα κάνει την ενημέρωση.
euro2day