facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Μέρκελ: «Έχουμε την καλή θέληση, αλλά η καλή θέληση μόνο δεν αρκεί»

«Θα συνεχίσω να εργάζομαι, ώστε να μπορεί η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη», δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ενώ, σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι η διαπραγμάτευση γίνεται με τους θεσμούς, με σημείο εκκίνησης το τρέχον πρόγραμμα.

«Δεν έχω αυτή την στιγμή κάποια συμμετοχή, αλλά το θέμα ήταν και είναι οι τρεις θεσμοί, τους οποίους αποκαλούσαμε παλαιότερα τρόικα, να έχουν μία κοινή αντίληψη. Αυτοί διαπραγματεύονται με την Ελλάδα και προτείνουν έπειτα στο Eurogroup, όταν έχουν ένα αποτέλεσμα. Αυτό σημαίνει ότι η μπάλα βρίσκεται εκεί και θα δούμε τι θα μας προτείνουν ως πιθανότητα. Αλλά σημείο εκκίνησης είναι το υπάρχον πρόγραμμα και για αυτό πρέπει να βρεθεί μία λύση», δήλωσε η κυρία Μέρκελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL και η οποία θα προβληθεί αργότερα απόψε.

Η κυρία Μέρκελ ερωτάται γιατί θα ήταν κακή η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, για να απαντήσει ότι η ίδια προσπαθεί, ώστε να μην συμβεί αυτό.

«Έχουμε όμως αρχές στην Ευρωζώνη και αυτή η αρχή σημαίνει ότι λαμβάνει αλληλεγγύη αυτός, ο οποίος κάνει και ο ίδιος προσπάθεια. Και ακριβώς για αυτό διαπραγματευόμαστε αυτή την στιγμή με την Ελλάδα. Από την δική μας πλευρά έχουμε την καλή θέληση, αλλά η καλή θέληση μόνο δεν αρκεί. Στο τέλος πρέπει να βγαίνει και ο λογαριασμός», κατέληξε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέρκελ: «Έχουμε την καλή θέληση, αλλά η καλή θέληση μόνο δεν αρκεί»"

Μαξίμου: Τι μας ζητούν οι δανειστές

Αναλυτική επέξηγηση των θέσεων που παρουσίασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Τετάρτης, έδωσε στη δημοσιότητα το Μέγαρο Μαξίμου, σχεδόν μία μέρα μετά.

Αφού επαναλαμβάνεται η φράση πως πρόκειται για «ακραίες θέσεις που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την ελληνική κυβέρνηση», οι κύκλοι του Μαξίμου επισημαίνουν πως οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν εκ μέρους των θεσμών στον πρωθυπουργό «δεν ανταποκρίνονται στις αλλαγές που είχαν αποδεχθεί στο Brussels Group» αλλά και πως δεν εμπεριέχουν τις συμφωνημένες στους τέσσερις αυτούς μήνες μεταρρυθμίσεις. 

«Αυτή τους η στάση δημιουργεί εύλογα ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο συμβάλει στην εύρεση αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας. Αν γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις τους θα συνεχιστεί το τραγικό λάθος της κυβέρνησης Σαμαρά/Βενιζέλου που οδήγησε τη χώρα σε στρατηγικό αδιέξοδο λιτότητας» επισημαίνεται, ενώ ακολουθεί αναλυτικά και με πίνακες η σύγκριση της ελληνικής πρότασης, της πρότασης των δανειστών αλλά και του mail Χαρδούβελη, όπου είναι εφικτό.

Αναλυτικά το non paper της κυβέρνησης: 

«Η πρόταση που παρουσιάστηκε από τους θεσμούς στις Βρυξέλλες χθες, Τετάρτη, περιέχει ακραίες θέσεις που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την ελληνική κυβέρνηση. Δεν ανταποκρίνονται, μάλιστα, στις αλλαγές που είχαν αποδεχθεί στο Brussels Group! Δεν έχουν κάνει ούτε βήμα πίσω, ανεξάρτητα αν στους τέσσερις αυτούς μήνες οι δύο πλευρές είχαν συγκλίνει σε μεταρρυθμίσεις, τις οποίες, ενώ η ελληνική κυβέρνηση ενσωμάτωσε στην πρότασή της, η πρόταση των δανειστών δεν τις εμπεριέχει. Αυτή τους η στάση δημιουργεί εύλογα ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο συμβάλει στην εύρεση αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας. Αν γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις τους θα συνεχιστεί το τραγικό λάθος της κυβέρνησης Σαμαρά/Βενιζέλου που οδήγησε τη χώρα σε στρατηγικό αδιέξοδο λιτότητας.

Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης δεν αντικατοπτρίζει τις αρχικές της θέσεις –όπως αυτές εκφράστηκαν στις προγραμματικές της δηλώσεις- αλλά είναι προϊόν υποχωρήσεων και συμβιβασμών στη βάση των επεξεργασιών του Brussels Group και των τεχνικών κλιμακίων. Η κυβέρνηση, μάλιστα, συναρτά την υπογραφή της συμφωνίας μόνο με λύση για το χρέος, καθώς και με την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της ελληνικής οικονομίας. 

Ειδικότερα, όπως είχε τονίσει και ο πρωθυπουργός στο συνέδριο του Economist, η όποια συμφωνία συναρτάται με τέσσερα βασικά σημεία: 
α. Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να μπορέσει η χώρα να διασπάσει το μηχανισμό αναπαραγωγής της λιτότητας και να ανακτήσει τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο.
β. Να μην υπάρξουν δεσμεύσεις, υποχρεώσεις για νέες περικοπές. Καμιά νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα δηλαδή που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα και θα ξαναφέρουν την οικονομία στο σπιράλ της ύφεσης. 
γ. Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στο φαύλο κύκλο της τελευταίας πενταετίας όπου η χώρα αναγκάζεται διαρκώς να παίρνει νέα δάνεια για να ξεπληρώνει τα προηγούμενα και τέλος 
δ. Ισχυρό Πρόγραμμα επενδύσεων, συντονισμένη χρηματοδότηση επενδύσεων, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες.

Η σύγκριση μεταξύ όχι μόνο των δύο προτάσεων, αλλά και με το μεσοπρόθεσμο 2015-2018, που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση Σαμαρά/Βενιζέλου, καθώς και με το γνωστό mail Χαρδούβελη, αποκαλύπτει ποιοι θέλουν τη χώρα εγκλωβισμένη και τι συμφέροντα εξυπηρετούν.

Οι θεσμοί ζητούν την ψήφιση όλων των μέτρων τον Ιούνιο και άμεση εφαρμογή τους από την 1η Ιουλίου 2015. Ζητούν ακόμα μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016!

1. Πρωτογενή πλεονάσματα
Τα πρωτογενή πλεονάσματα έχουν τεράστιο ρόλο στην πορεία για την ανάπτυξη. Μία ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερου πρωτογενούς πλεονάσματος μεταφράζεται σε 1,8 δισ. ευρώ που διατίθεται στην πραγματική οικονομία και όχι στη μαύρη τρύπα του χρέους.



Συνολικά στην 4ετία το όφελος για την ελληνική οικονομία είναι περίπου 14 δισ. ευρώ [ακόμα και δεν υπολογίσουμε την ανάπτυξη του ΑΕΠ που μεγαλώνει ακόμα περισσότερο το ποσό]. Ανά έτος αναλογεί περίπου σε 3.6 δισ. ευρώ, 5.4 δισ. 3.6 δις, 1.1 δις αντίστοιχα.

2. ΦΠΑ
Δανειστές: Επιπλέον έσοδα 1% του ΑΕΠ [1,8 δισ. ευρώ τον χρόνο]. Άμεση εφαρμογή της κατάργησης όλων των εξαιρέσεων από 01/07/2015.




Κυβέρνηση: Η εφαρμογή του νέου ΦΠΑ σε ξενοδοχεία, καταλύματα και νησιά [όπου καταργούνται οι εξαιρέσεις] θα εφαρμοστούν από την 1η Οκτωβρίου του 2015. Ουσιαστικά μειώνονται οι τιμές των φαρμάκων [έστω και κατά μισή ποσοστιαία μονάδα], ενώ σημαντικά μειώνονται και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

3. Συντάξεις - ΕΚΑΣ
Δανειστές: 
Σύνταξη στα 67! Όσοι συνταξιοδοτούνται μετά την 30η Ιουνίου 2015 θα εισπράττουν ανταποδοτική σύνταξη και αφού συμπληρώνουν την ηλικία των 67 ετών.
Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ ως το τέλος του 2016. Να σημειωθεί ότι η κατάργηση του ΕΚΑΣ περιλαμβάνονταν στα προαπαιτούμενα που είχε υπογράψει ο Γ. Στουρνάρας.
Περικοπές στις συντάξεις κατά 1% του ΑΕΠ τον χρόνο [1,8 δισ. ευρώ!]

Κυβέρνηση:
Καμιά περικοπή σε συντάξεις.
Δεν θα θιγούν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Αναστολή εφαρμογής ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.
Αντικίνητρα για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

4. Φάρμακα
Δανειστές: 
Αύξηση της συμμετοχής των συνταξιούχων στη δαπάνη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Επίσης αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα στο 11%, από το 6% που ζητάει η κυβέρνηση και το 6.5% που είναι σήμερα.

5. Ασφαλιστικό σύστημα
Οι δανειστές ζητούν: 
Ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων [γεγονός που αποδέχεται και η κυβέρνηση].
Κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Σύνδεση ασφαλιστικών εισφορών με τη σύνταξη.
Εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, που θα οδηγήσει στην εξάλειψή τους.

6. Εισφορά αλληλεγγύης
Η κυβέρνηση τροποποιεί τις κλίμακες της εισφοράς αλληλεγγύης. Στόχος της να πληρώσουν επιτέλους τα υψηλότερα εισοδήματα και όχι, ως συνήθως, οι χαμηλόμισθοι και οι συνταξιούχοι:
* 12.000 – 20.000 ευρώ 0,7%
* 20.001 – 30.000 ευρώ 1,4%
* 30.001 – 50.000 ευρώ 2,0% [από 1,4%]
* 50.001 – 100.000 ευρώ 4,0% [από 2,1%]
* 100.001 – 500.000 ευρώ 6,0% [από 2,8%]
* Πάνω από 500.000 ευρώ` 8,0% [νέα κλίμακα]

7. Φορολογική δικαιοσύνη
Δανειστές: 
Ζητούνται έσοδα 2,65 δισ. ευρώ από τα ακίνητα [όσα, δηλαδή, αποδίδει ο ΕΝΦΙΑ] για το 2015 και άλλα τόσα για το 2016, παρά την όποια μείωση των αντικειμενικών τιμών ζώνης.
Μεγάλη αύξηση της φορολογίας των αγροτών
Οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών να γίνου ευκολότερες.

Κυβέρνηση: Η κατεύθυνση της φορολογίας δείχνει τη θέληση της κυβέρνησης να συγκρουστεί με τον πυρήνα όλων όσων ευνοήθηκαν κατά την περίοδο των μνημονίων –και όχι μόνο- προκειμένου να ανακουφίσει τα χαμηλότερα στρώματα, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
Έκτακτη εισφορά στα κέρδη των μεγαλύτερων επιχειρήσεων
Φόρος τηλεοπτικών διαφημίσεων
Φόρος πολυτελείας 13% από 10% [αεροσκάφη, ανεμόπτερα, σκάφη αναψυχής, πισίνες, αυτοκίνητα των 2.500 κυβικών και άνω].
Τηλεοπτικές άδειες.
Είσπραξη προστίμων ΚΤΕΟ, ανασφάλιστων οχημάτων.
Περιστολή φοροδιαφυγής και αύξηση εσόδων από ΦΠΑ μέσω ελέγχων και νομοθετικής δυνατότητας επίλυσης υποθέσεων για να υπάρχει η δυνατότητα είσπραξης των προστίμων.
Πάταξη λαθρεμπορίου καυσίμων.
Έλεγχοι στις τραπεζικές συναλλαγές/μαύρο χρήμα.
Συνεργασία με αρχές χωρών όπου υπάρχουν αποκρυφθέντα κεφάλαια [ήδη υπάρχει τεχνική συνεργασία με Ελβετία].

8. Δημόσιο
Οι δανειστές ζητούν γενναίες μειώσεις μισθών στο δημόσιο. Ιδιαίτερα στους χαμηλόμισθους!


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαξίμου: Τι μας ζητούν οι δανειστές"

Reuters: Οι δανειστές εξετάζουν νέα παράταση του τρέχοντος προγράμματος

Οι δανειστές της Ελλάδας εξετάζουν νέα παράταση του τρέχοντος προγράμματος, μεταδίδει το βράδυ της Πέμπτης το πρακτορείο Reuters, μετά τις δραματικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις και το αίτημα της Αθήνας για ενοποίηση των δόσεων του Ιουνίου προς το ΔΝΤ.

Το Reuters, επικαλούμενο πηγές από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αναφέρει πως η Κομισιόν θεωρεί «κακό σημάδι» την μη καταβολή της δόσης της Παρασκευής στο ΔΝΤ και πως αυτό θα φέρει περισσότερα εμπόδια στην πορεία των διαπραγματεύσεων.

Σε περίπτωση που προκριθεί μια τέτοια λύση, θα πρόκειται για την τρίτη παράταση του τρέχοντος προγράμματος, σημειώνει το Reuters.

Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις, το δημοσίευμα αναφέρει πως η συμφωνία για τις αλλαγές στο ΦΠΑ είναι πολύ κοντά, αλλά παραμένουν «κλειδί» οι αλλαγές στο ασφαλιστικό.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Reuters: Οι δανειστές εξετάζουν νέα παράταση του τρέχοντος προγράμματος"

Ευρωπαϊκός προβληματισμός μετά το πακετάρισμα των ελληνικών δόσεων στο ΔΝΤ

Προβληματισμός φαίνεται πως είναι η πρώτη αντίδραση των ευρωπαίων εταίρων μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να συγχωνεύσει τις τέσσερις δόσεις που οφείλονται στο ΔΝΤ για τον Ιούνιο, και να μεταθέσει την πληρωμή για τις 30 του μηνός.

Το μάζεμα των πληρωμών δεν είναι ένα καλό σημάδι, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ευρωπαίος αξιωματούχος, τονίζοντας πως η διαπραγμάτευση θα είναι «δύσκολη από εδώ και στο εξής».

Η ίδια πηγή επιβεβαίωσε πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν αναμένεται στις Βρυξέλλες αύριο Παρασκευή για νέο γύρο πολιτικών επαφών με τους εταίρους.

Έως τώρα δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση από την πλευρά της Κομισιόν, αλλά ούτε και από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία την επόμενη εβδομάδα θα εξετάσει εκ νέου το «κούρεμα» που ζητά για την παροχή έκτακτης ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες.

Σημειώνεται πως η απόφαση της Αθήνας να «πακετάρει» τις δόσεις του Ιουνίου – συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ – ελήφθη περίπου 20 ώρες αφότου ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την πρώτη δόση (300 εκατ. ευρώ), που κανονικά ήταν προγραμματισμένο να καταβληθεί την Παρασκευή.

Η κίνηση της Ελλάδας δεν αποκλείεται να εξέπληξε και το ίδιο το ΔΝΤ, με δεδομένο ότι ούτε δυο ώρες νωρίτερα η διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ – επικαλούμενη ακριβώς τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες – εμφανιζόταν βέβαια πως η πληρωμή της Παρασκευής θα γίνει.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ευρωπαϊκός προβληματισμός μετά το πακετάρισμα των ελληνικών δόσεων στο ΔΝΤ "

Βαρουφάκης: Στις 30 Ιουνίου η προθεσμία για συμφωνία

Εχουμε προθεσμία μέχρι τις 30 Ιουνίου για να υπάρξει συμφωνία, τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στο βρετανικό SkyNews.

Τοτε ολοκληρώνεται το τρέχον πρόγραμμα με τους δανειστές, υπογράμμισε ο υπουργός οικονομικών.

Δεν έχω αμφιβολία ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια συμφωνία με την Ευρώπη εν μια νυκτί και θα μπορούσε να είναι μια καλή συμφωνία, σημείωσε.

Οσο για την τρέχουσα κρίση ρευστότητας, ο υπουργός σημείωσε ότι "είναι το τίμημα που πληρώνουμε για το δικαίωμα να διαπραγματευτούμε" και ότι "έχει σχεδιαστεί πολιτικά από τους πιστωτές στην προσπάθειά τους να πιέσουν την Αθήνα να συμφωνήσει στην διαιώνιση της κρίσης χρέους".

Ερωτηθείς για τις πληρωμές στο ΔΝΤ, ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα καλύπτει τις υποχρεώσεις της αλλά κάποια στιγμή, αν δεν υπάρξει συμφωνία, θα υπάρξει προτεραιότητα στην πληρωμή μισθών και συντάξεων. "Πληρώνουμε ό,τι μπορούμε", σημείωσε χαρακτηριστικά.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Στις 30 Ιουνίου η προθεσμία για συμφωνία"

Συγχώνευση των δόσεων προς το ΔΝΤ, στις 30 Ιουνίου η πληρωμή 1,5 δισ. ευρώ

Σε συγχώνευση των τεσσάρων δόσεων που θα πρέπει να καταβληθούν τον Ιούνιο στο ΔΝΤ σε μια πληρωμή, που θα γίνει στις 30 του μήνα, προχώρησε η ελληνική κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε επίσημα το ΔΝΤ, επιβεβαιώνοντας προγενέστερες πληροφορίες.

Η εν λόγω ημερομηνία γίνεται πλέον η de facto οριστική διορία για την επίτευξη συμφωνίας καθώς οι τέσσερις δόσεις ανέρχονται σε περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που πολύ δύσκολα θα υπάρχει στα δημόσια ταμεία έως τότε, με δεδομένο ότι θα έχουν προηγηθεί και οι πληρωμές μισθών του Δημοσίου στα μέσα του μήνα.

Η πρώτη – ύψους 300 εκατ. ευρώ – θα έπρεπε να καταβληθεί αύριο Παρασκευή, ενώ η τελευταία ήταν προγραμματισμένη ακριβώς για τις 19 του μηνός.

Το αίτημα της ελληνικής πλευράς υποβλήθηκε λίγη ώρα αφότου η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε βέβαιη πως η πληρωμή της Παρασκευής θα γινόταν.

Η όλη διαδικασία προβλέπεται από τον κανονισμό του Ταμείου, όμως πρόκειται για μια οδό που έχει χρησιμοποιηθεί ελάχιστες φορές, με τελευταίο παράδειγμα τη Ζάμπια, τη δεκαετία του 1970.

Η πρόταση των δανειστών που παρουσιάστηκε στον Αλέξη Τσίπρας στις Βρυξέλλες επιδεικνύει ευελιξία και λαμβάνει υπόψη της την πολιτική και κοινωνική κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, δήλωσε νωρίτερα η Κριστίν Λαγκάρντ.

«Προτάσεις ακραίες δεν γίνονται αποδεκτές από την ελληνική κυβέρνηση», τόνισε νωρίτερα ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με στελέχη του οικονομικού επιτελείου.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Συγχώνευση των δόσεων προς το ΔΝΤ, στις 30 Ιουνίου η πληρωμή 1,5 δισ. ευρώ"

Τι προτείνει η Αθήνα για τους φόρους - Παίρνει πίσω τη ρύθμιση των 100 δόσεων

«Αποκωδικοποιώντας» την ελληνική πρόταση των 47 σελίδων προς τους δανειστές, αξιοσημείωτο είναι ότι τα πρόσθετα έσοδα από τους φόρους προβλέπεται να ανέλθουν σε 2,34 δισ. ευρώ.

Αυτό θα είναι, πάντα κατά την ελληνική πρόταση, το αποτελεσμα παρεμβάσεων κυρίως στους συντελεστές του ΦΠΑ, σε επιβολή εισφοράς στις μεγάλες επιχειρήσεις και στην αύξηση του φόρου πολυτελείας και της εισφοράς αλληλεγγύης.

Ειδικότερα, τα μέτρα που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς είναι:

- Αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ με συντελεστή 6%, στον οποίο θα υπάγονται μόνο φάρμακα, βιβλία και θέατρα,

- 11%, στον οποίο θα υπάγονται εφημερίδες, περιοδικά, βασικά τρόφιμα , φρέσκα τρόφιμα, ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, ξενοδοχεία και εστιατόρια και

- 23% για όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των επεξεργασμένων τροφίμων, ειδών ζαχαροπλαστικής, επεξεργασμένου ψωμιού, ζυμαρικών, σοκολάτας κλπ.

- Καθιέρωση συστήματος βαθμών επιβράβευσης («point system») για τους φορολογούμενους που καταγράφουν τις αποδείξεις που λαμβάνουν.

- Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ με εκτιμώμενη απόδοση 220 εκατ. ευρώ φέτος και 250 εκατ. το 2016.

- Επιβολή έκτακτης εισφοράς στις μεγάλες επιχειρήσεις, στα πρότυπα της εισφοράς που είχε επιβληθεί στα τέλη του 2009, με εκτιμώμενη απόδοση 1,064 δισ. ευρώ φέτος.

- Επιβολή φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις με εκτιμώμενη απόδοση 200 εκατ. ευρώ για τη διετία 2015-2016.

- Επιβολή φόρου πολυτελούς διαβίωσης στα σκάφη αναψυχής άνω των δέκα μέτρων και αύξηση από το 10% στο 13% του φόρoυ για τα οχήματα άνω των 2.500 κυβικών, με εκτιμώμενη απόδοση 60 εκατ. ευρώ για τη διετία 2015-2016.

- Δημοπρασία νέων τηλεοπτικών άδειων με εκτιμώμενη απόδοση 340 εκατ. ευρώ για φέτος.

- Αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τη φοροδιαφυγή.

- Εισπρακτική ρύθμιση συμβιβασμού για τις φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν δικαστικά.

- Μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καύσιμων.

Αξιοποίηση του καταθεσιολογίου για τα έτη 2000-2014, προκειμένου να εντοπιστούν αδήλωτα εισοδήματα.

- Συνεργασία με ξένες αρχές για την αποκάλυψη στοιχείων Ελλήνων καταθετών του εξωτερικού.

- Κατάργηση, στα τέλη Ιουνίου, της ρύθμισης των 100 δόσεων και καθιέρωση ρύθμισης με αυστηρότερα κριτήρια.

- Αύξηση εσόδων από ελέγχους σε ανασφάλιστα οχήματα και οχήματα που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ, με εκτιμώμενα έσοδα 210 εκατ. ευρώ στη διετία 2015-2016.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι προτείνει η Αθήνα για τους φόρους - Παίρνει πίσω τη ρύθμιση των 100 δόσεων"

Βαρουφάκης: Η Μέρκελ να απευθύνει «Λόγο Ελπίδας» στους Έλληνες

Την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ προτείνει ως την καταλληλότερη για να εμπνεύσει την ελπίδα στους Έλληνες, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης με νέο άρθρο του στο Project Syndicate.
Ο κύριος Βαρουφάκης, στο μακροσκελές άρθρο του, που όπως αναφέρει γράφτηκε την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας και η ελληνική αντιπορσωπεία παρουσίαζε στις Βρυξέλλες την ελληνική πρόταση προς τους δανειστές, συγκρίνει την κατάσταση στην σημερινή Ελλάδα με την Γερμανία του 1945, όταν μόλις είχε συνθηκολογήσει για την λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Τότε, σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών, ο αμερικανός υπουργός Τζέιμς Μπάιρνς εκφώνησε στην Στουτγκάρδη τον «Λόγο της Ελπίδας» προς τους Γερμανούς, που είχαν ανάγκη να ακούσουν πως η διεθνής κοινότητα θα στηρίξει την προσπάθειά τους για ανάκαμψη. 

«Φυσικά, η Γερμανία οφείλει την μεταπολεμική ανάκαμψη και τον πλούτο στους ανθρώπους της και τη σκληρή δουλειά τους, αλλά και την αφοσίωση σε μια ενωμένη, δημοκρατική Ευρώπη. Αλλά οι Γερμανοί δεν θα μπορούσαν να έχουν πραγματοποιήσει την εκπληκτική μεταπολεμική αναγέννηση τους χωρίς την υποστήριξη που καθορίστηκε από την "Ομιλία της Ελπίδας"» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κύριος Βαρουφάκης.

«Σήμερα, είναι η χώρα μου που είναι εγκλωβισμένη σε παρόμοιες συνθήκες και έχει ανάγκη από ελπίδα. Οι ηθικολογικές αντιρρήσεις για βοήθεια προς την Ελλάδα αφθονούν, στερώντας από τους ανθρώπους της, τον απαραίτητο "πυροβολισμό" για την επίτευξη της δικής τους αναγέννησης. Ζητείται μεγαλύτερη λιτότητα από μια οικονομία που βρίσκεται ήδη γονατισμένη, λόγω της πιό επαχθούς δόσης λιτότητας που οποιαδήποτε χώρα έχει ποτέ αντέξει σε καιρό ειρήνης. Καμία προσφορά ελάφρυνσης του χρέους. Κανένα σχέδιο για την ενίσχυση των επενδύσεων. Και βεβαίως καμία ακόμα "Ομιλία της Ελπίδας" για αυτό τον πεσμένο λαό», τονίζει ο υπουργός.

Ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη μια τέτοια ομιλία, προσθέτει ο κύριος Βαρουφάκης και εξηγεί: «Τι θα πρέπει να περιλαμβάνει ένας τέτοιος λόγος; Μια «Ομιλία της Ελπίδας» για την Ελλάδα δεν θα πρέπει να είναι τεχνική. Θα πρέπει απλά να σηματοδοτεί μια αλλαγή στη θάλασσα, ένα διάλειμμα από τα τελευταία πέντε χρόνια με την προσθήκη νέων δανείων στο ήδη μη βιώσιμο χρέος». 

Όσον αφορά στο ποιος είναι ο καταλληλότερος για την εκφωνήσει; Ο κύριος Βαρουφάκης είναι σαφής: «Ομιλητής θα πρέπει να είναι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε ακροατήριο στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη ή σε οποιαδήποτε ελληνική πόλη της επιλογής της. Αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την ευκαιρία για μια νέα προσέγγιση στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

«Η ελπίδα ήταν η δύναμη του καλού για την μεταπολεμική Ευρώπη, και μπορεί να είναι η δύναμη για την θετική μεταμόρφωση τώρα. Μια ομιλία από την Γερμανίδα Καγκελάριο, θα ήταν ένα σπουδαίο βήμα για να προχωρήσει», καταλήγει ο Γιάνης Βαρουφάκης. 


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Η Μέρκελ να απευθύνει «Λόγο Ελπίδας» στους Έλληνες"

Τα μέτρα-φωτιά που ζητούν οι δανειστές από την Ελλάδα

Αυξήσεις στης φορολογία των επιχειρήσεων και στην έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, κατάργηση των επιδοτήσεων στο πετρέλαιο θέρμανσης και του ειδικού καθεστώτος στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτών, αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΦΠΑ με κατάργηση των μειωμένων συντελεστών για τα νησιά, αλλά και μείωση δαπανών για τις συντάξεις, προβλέπει μεταξύ άλλων η πρόταση που υπέβαλαν οι θεσμοί προς την ελληνική κυβέρνηση.

Σε ότι αφορά τη φορολογία οι προτάσεις των δανειστών είναι οι ακόλουθες:

- Αναθεώρηση του ισχύοντος καθεστώτος ΦΠΑ προκειμένου να τεθεί σε ισχύ από 1 Ιουλίου 2015. Η μεταρρύθμιση πρέπει να στοχεύει σε έσοδα 1% του ΑΕΠ και να προβλέπει έναν συντελεστή 23% και έναν 11% στον οποίο θα υπαχθούν τα τρόφιμα, τα φάρμακα και τα ξενοδοχεία. Επίσης πρέπει να υπάρξει εξορθολογισμός των εξαιρέσεων και εξάλειψη των εκπτώσεων του ΦΠΑ που προβλέπονται σήμερα για τα νησιά

- Περιορισμό των περιθωρίων φοροδιαφυγής με πιο αυστηρό προσδιορισμό των αγροτών, τη λήψη μέτρων για την αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων για το 2015 και αύξηση στο 100% της προκαταβολής των φόρων επιχειρήσεων και επαγγελματιών για το 2016

- Περιορισμό των εξαιρέσεων που προβλέπονται στη φορολογική μεταχείριση των αγροτών, καθώς και αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης

- Κατάργηση των επιδοτήσεων για το πετρέλαιο θέρμανσης καθώς του ευνοικού καθεστώτος που ισχύει για το πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποιούν οι αγρότες

- Σε περίπτωση αναθεώρησης των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, προσαρμογή των συντελεστών φορολογίας της ακίνητης περιουσίας προκειμένου να διασφαλιστούν τα προβλεπόμενα έσοδα 2,65 δισ. ευρώ για το 2015 και το 2016

- Εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν και αφορούν το νέο Ποινικό Δίκαιο για τη φοροδιαφυγή και την απάτη.

- Απλοποίηση έως το Σεπτέμβριο του 2015 του σημερινού συστήματος εφαρμογής του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος (μέσω του συστήματος tax credit)

- Επανασχεδιασμό και ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογία εισοδήματος με προοδευτικό τρόπο και θέσπιση ποινών για την διασφάλιση της αποτελεσματικής είσπραξης των εσόδων από τη φορολογία εισοδήματος.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το Reuters, επικαλούμενο πηγές, οι δανειστές ζητούν επίσης μείωση των δαπανών για συντάξεις κατά 1% του ΑΕΠ, κατάργηση του ΕΚΑΣ για να εξοικονομηθούν 800 εκατ. ευρώ μέχρι το 2016 και αύξηση των εισφορών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, οι δανειστές ζητούν την ρητή δέσμευση της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΙΕ, του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, του Ελληνικού, των ΕΛΠΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του ΟΤΕ.

Αν η πρόταση γίνει δεκτή, θα προβλέπει αποδέσμευση 10,9 δισ. ευρώ από τον EFSF για να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο σύμφωνα με τις πηγές.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα μέτρα-φωτιά που ζητούν οι δανειστές από την Ελλάδα"

Στήνονται αντιπροτάσεις από Αθήνα-δανειστές

Εναλλακτικά σενάρια εξετάζει ο επικεφαλής της Κομισιόν προκειμένου στην νέα συνάντηση που προγραμματίζεται με τον Αλέξη Τσίπρα να έρθει πιο κοντά η συμφωνία.

Πληροφορίες του πρακτορείου MNI αναφέρουν ότι ο Γιούνκερ θα έχει συναντήσεις με στελέχη της Κομισιόν προκειμένου να ετοιμάσει συμβιβαστικές προτάσεις με βάση τα όσα συζητήθηκαν με τον Αλέξη Τσίπρα τον οποίο αναμένεται να συναντήσει εκ νέου, πιθανά και αύριο Παρασκευή.

Την επικείμενη συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εντός των επομένων ημερών, επιβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος χαρακτήρισε τη χθεσινοβραδινή συνάντηση "θετική και εποικοδομητική".

Ο ίδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την ακριβή ημερομηνία της επόμενης συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον κ. Γιούνκερ, αλλά μπορεί να επιβεβαιώσει ότι θα πραγματοποιηθεί.

Ο επικεφαλής της Κομισιόν εμφανίζεται αποφασισμένος να κλείσει το θέμα ως τα μέσα Ιουνίου. Σε κάθε περίπτωση το θέμα θα εξεταστεί και στην συνάντηση των G7 την Κυριακή και τη Δευτέρα.

Σε σημερινές του δηλώσεις ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι «είχαμε κάποια πρόοδο εχθές το βράδυ αλλά όχι αρκετή».

Ο επικεφαλής της Επιτροπής υπογράμμισε ότι συνεχίζει τις επαφές για το ελληνικό ζήτημα, προσθέτοντας ότι μίλησε σήμερα με τη γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ ενώ θα μιλούσε σύντομα και με τον γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Σημείωσε ότι στη συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό δεν ήταν παρόντες εκπρόσωποι των άλλων διεθνών πιστωτών της Ελλάδας (από ΕΚΤ και ΔΝΤ).

Ντάισελμπλουμ: Αρκετά μεγάλες οι διαφορές με Αθήνα

Οι συζητήσεις με την Αθήνα την Τετάρτη περιόρισαν τις αποκλίσεις, ωστόσο οι διαφορές παραμένουν ακόμη "αρκετά μεγάλες", υπογράμμισε σήμερα ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ σημειώνει ότι οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό είναι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Τόνισε ότι εάν η Ελλάδα εξαιρέσει πολλές μεταρρυθμίσεις που της ζητούνται θα είναι αδύνατο να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός.

Σημείωσε δε ότι περιμένει από την ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει εναλλακτικές στις προτάσεις "εντός λίγων ημερών".

Τσίπρας για προτάσεις «που δεν έχουν καμία βάση συζήτησης»

Την ίδια στιγμή η Αθήνα εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι η λύση που κατέθεσε είναι η μόνη ρεαλιστική. Όπως έγγραψε από νωρίς το Euro2day.gr κορυφαία κυβερνητική πηγή ανέφερε μετά τη συνάντηση ότι «το κλίμα ήταν καλό, αλλά τέθηκαν ζητήματα που είναι αδύνατον να συζητήσουμε». Και ως εκ τούτου, «η κυβέρνηση επιμένει ότι η πρόταση που έχει καταθέσει είναι η μόνη ρεαλιστική»...

Αργά τη νύχτα ο κ. Τσίπρας προέβη σε (εκτός αρχικού σχεδιασμού) δήλωση, αποκαλύπτοντας κάποιες από τις πιο σκληρές προτάσεις και δίνοντας το μέγεθος της απόκλισης:

"Οι προτάσεις που επαναφέρουν στο τραπέζι ιδέες όπως να κοπεί το ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους ή να αυξηθεί ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό κατά δέκα μονάδες είναι προτάσεις που δεν μπορούν να έχουν καμία βάση συζήτησης", ανέφερε.
Και συμπλήρωσε: "Υπήρξε, ωστόσο, από την πλευρά της Επιτροπής, εποικοδομητική διάθεση να φτάσουμε σε έναν κοινό τόπο. Οι προτάσεις που ούτως ή άλλως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει αποτελούν τον μέχρι τώρα κοινό τόπο και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν.

Νομίζω ότι το θετικό της σημερινής ημέρας είναι η απόδειξη, από την πλευρά της Κομισιόν τουλάχιστον, των συνομιλητών μας δηλαδή, ότι υπάρχει διάθεση προκειμένου πολύ σύντομα να καταλήξουμε σε μία ρεαλιστική συμφωνία. Η ρεαλιστική βάση της συζήτησης παραμένει η ελληνική πρόταση. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, τις επόμενες ημέρες και μπορώ να πω ότι όσο κανείς συζητάει με ειλικρίνεια, τόσο πιο πολύ μπορεί να προσεγγίσει μια κοινώς αποδεκτή λύση".

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε καθησυχαστικός για το εάν θα πληρωθεί η δόση του ΔΝΤ, σημειώνοντας "μην ανησυχείτε, συνεχίζουμε".

Μαχαίρι στο ασφαλιστικό και άγριος ΦΠΑ

Οι προτάσεις των θεσμών που παρουσιάσθηκαν από τον πρόεδρο της Κομισιόν στον πρωθυπουργό δεν είχαν μεν τον χαρακτήρα τελεσιγράφου, ωστόσο κινήθηκαν στη σκληρή γραμμή των δανειστών. Το μόνο απτό -και θετικό- σημείο είναι αυτό που αφορά τα μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, στα οποία συμφώνησαν Τσίπρας-Μέρκελ-Ολάντ κατά την 30λεπτη τηλεδιάσκεψη που είχαν πριν από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ζ.Κλ. Γιούνκερ.

Κατά τις πληροφορίες, η πρόταση προσεγγίζει την ελληνική θέση: στο 1% για το 2015, στο 2% για το 2016, στο 3% για το 2017 και στο 3,5% για το 2018 (σ.σ. η ελληνική πλευρά αρχικά επιθυμούσε 0,8% για φέτος και 1,5% για το 2016, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι πολύ χαμηλότερα από το 3% που όριζε για φέτος το προηγούμενο πρόγραμμα και 4,5% για τα επόμενα δύο χρόνια).

Αυτό, εκ πρώτης όψεως, σημαίνει λιγότερα μέτρα, ωστόσο επισημαίνεται ότι για το τρέχον έτος το 1% πρέπει να συγκεντρωθεί... σε έξι μήνες δεδομένου ότι βρισκόμαστε ήδη στον Ιούνιο.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, πάντως, κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στο ΑΠΕ, σημείωσαν πως οι επαφές του πρωθυπουργού αλλά και οι τεχνικές εργασίες θα συνεχιστούν από σήμερα, αν και πιθανότατα όχι σε επίπεδο Brussels Group, με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία πριν από τις 14 Ιουνίου, όπως αναφέρθηκε κατά τη χτεσινή συζήτηση.

Τέλος, ως προς τη χρονική διάρκεια που θα καλύπτει η ενδεχόμενη συμφωνία, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές άφησαν να εννοηθεί ότι οι δανειστές προκρίνουν τη λύση νέας παράτασης κάποιων επιπλέον μηνών για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Μπαράζ συσκέψεων στο Μαξίμου

Ο Αλέξης Τσίπρας μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον ΥΠΟΙΚ Γιάνη Βαρουφάκη.

Παράλληλα, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, αύριο στις 18:00 θα ενημερώσει το Κοινοβούλιο για την πορεία της διαπραγμάτευσης, σε προ ημερησίας διάταξης συζήτηση.

Η Αθήνα δεν είναι ικανοποιημένη από τις προτάσεις των πιστωτών, θέση που εξέφρασε και ο πρωθυπουργός στη μεταμεσονύκτια δήλωσή του στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας θα εξετάσει με υπουργούς και τεχνοκράτες τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, αλλά και θα σχεδιαστεί η διαπραγματευτική στάση της κυβέρνησης ενόψει νέων συναντήσεων, ίσως και πάλι στις Βρυξέλλες.

Όπως αναφέρεουν πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, είναι πιθανό να συνεδριάσει και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου τα μέλη της να ενημερωθούν από την κυβέρνηση για τις τελευταίες εξελίξεις. Ωστόσο, η πραγματοποίηση η μη της ενημερωτικής συνεδρίασης είναι σε εκκρεμότητα και θα γίνει σε συνεννόηση με την Μαξίμου, καθώς κυβερνητικό στέλεχος θα κάνει την ενημέρωση.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Στήνονται αντιπροτάσεις από Αθήνα-δανειστές"

Κλειστή η εθνική οδός Κορίνθου - Πατρών τα ξημερώματα της Κυριακής

Ολικώς αποκλεισμός της νέας εθνικής οδού Κορίνθου - Πατρών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από τον ανισόπεδο κόμβο Ξυλοκάστρου ως τον ανισόπεδο κόμβο Δερβενίου, θα πραγματοποιηθεί από τις 11.00 το βράδυ του Σαββάτου 6 Ιουνίου έως το πρωί της Κυριακής 7 Ιουνίου και ώρα 6.00.

Ο αποκλεισμός της εθνικής οδού θα πραγματοποιηθεί, προκειμένου να εκτελεστούν χωματουργικές εργασίες ευρείας κλίμακας στο 137,5 χιλιόμετρο της νέας εθνικής οδού.

Η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από το 120.9 χλμ έως το 142 χλμ της εθνικής οδού, θα εκτρέπεται και θα διεξάγεται μέσω της παλαιάς εθνικής οδού.

Σε όλο το μήκος της παλαιάς εθνικής οδού και στα σημεία που θα εκτρέπεται η κυκλοφορία, θα υπάρχει κατάλληλη σήμανση και παρουσία τροχονόμων, καθώς και περιπολικών και μοτοσικλετιστών της τροχαίας, για την ομαλή και ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την εξέλιξη των εργασιών, υπάρχει το ενδεχόμενο να παραταθεί η χρονική διάρκεια των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστή η εθνική οδός Κορίνθου - Πατρών τα ξημερώματα της Κυριακής"

Σοκ και δέος από Γιούνκερ για συντάξεις, ΦΠΑ, ΔΕΗ - Παλεύει ο Τσίπρας

«Η πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά παραμένει η μόνη ρεαλιστική και εποικοδομητική πρόταση στο τραπέζι» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία, καθώς οι προτάσεις που άκουσε ο πρωθυπουργός διά στόματος Γιούνκερ «πάγωσαν» την ελληνική πλευρά. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τη στάση των θεσμών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μ'ονο από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπάρχει εποικοδομητική διάθεση για την επίτευξη συμφωνίας.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «εποικοδομητική και φιλική» τη συζήτηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ανέφερε ότι στη συζήτηση των δύο ανδρών προστέθηκε αργότερα το επιτελείο του κ. Γιούνκερ και στη συνέχεια και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Συνεχίζοντας, και δίνοντας, σε δραματικούς τόνους, το στίγμα της συνάντησης με τον επικεφαλής της Κομισιόν, ο πρωθυπουργός δήλωσε τα εξής: «Από τις προτάσεις που ακούσαμε από τους τρεις θεσμούς θέλω να κρατήσω ως βάση συζήτησης τα χαμηλότερα πλεονάσματα, σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα. Βεβαίως υπάρχουν και πολλά άλλα κοινά σημεία. Υπάρχουν όμως και σημεία, τα οποία κανείς δεν θα μπορούσε να προσεγγίσει, γιατί όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μιλάμε για μία χώρα που τα τελευταία πέντε χρόνια έχει υποστεί μια μεγάλη οικονομική καταστροφή. Χάθηκε το 25% του ΑΕΠ σε πέντε χρόνια σκληρής λιτότητας».

Και συμπλήρωσε, συγκεκριμενοποιώντας τα σημεία, στα οποία η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να συναινέσει με την πλευρά των δανειστών-εταίρων: «Οι προτάσεις που επαναφέρουν στο τραπέζι ιδέες, όπως να κοπεί το ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους ή να αυξηθεί ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό κατά δέκα μονάδες, είναι προτάσεις που δεν μπορούν να έχουν καμία βάση συζήτησης. Υπήρξε, ωστόσο, από την πλευρά της Επιτροπής, εποικοδομητική διάθεση να φτάσουμε σε έναν κοινό τόπο. Οι προτάσεις που ούτως ή άλλως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει αποτελούν τον μέχρι τώρα κοινό τόπο και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και νομίζω ότι το θετικό της σημερινής ημέρας είναι η απόδειξη, από την πλευρά της Κομισιόν τουλάχιστον, των συνομιλητών μας δηλαδή, ότι υπάρχει διάθεση, προκειμένου πολύ σύντομα να καταλήξουμε σε μία ρεαλιστική συμφωνία».

«Η ρεαλιστική βάση της συζήτησης παραμένει η ελληνική πρόταση. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, τις επόμενες ημέρες και μπορώ να πω ότι όσο κανείς συζητάει με ειλικρίνεια, τόσο πιο πολύ μπορεί να προσεγγίσει μια κοινώς αποδεκτή λύση» σημείωσε ακόμη ο κ. Τσίπρας.

Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχει τελεσιγραφικού χαρακτήρα πρόταση («take it or leave it»), μόνο διάλογος για μια λύση επωφελή για όλους.

Ντάισελμπλουμ: Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε λίγες ημέρες

Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σε λίγες ημέρες, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αποχωρώντας πρώτος από το δείπνο με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Αμέσως μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση Τσίπρα - Γιούνκερ, ακολούθησε δείπνο, στο οποίο συμμετείχε και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ -και μάλιστα, ως παρατηρητής.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ αποχώρησε από την αίθουσα του δείπνου, λίγα λεπτά μετά τις 01:30 (ώρα Ελλάδας), χωρίς οι συζητήσεις να έχουν ολοκληρωθεί (σ.σ. αυτό έγινε περίπου έπειτα από 15 λεπτά).

Αποχωρώντας από το δείπνο, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι ήταν μια καλή συνάντηση και ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σε λίγες μέρες.



Το προσχέδιο συμφωνίας των θεσμών δεν αποτελεί βάση συζήτησης ως έχει

Πρόταση που δεν αποτελεί βάση συζήτησης με τη μορφή που έχει σήμερα χαρακτήρισαν κυβερνητικές πηγές το πεντασέλιδο προσχέδιο συμφωνίας των θεσμών που παρουσιάστηκε στην ελληνική πλευρά. Εξέφρασαν, ωστόσο, την άποψη ότι αφήνει περιθώρια συμβιβασμών έτσι ώστε να είναι δυνατή μια συμφωνία το αμέσως επόμενο διάστημα.

Όπως ανέφεραν πρόκειται για μια πρόταση συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) η οποία επαναφέρει μέτρα που είχαν τεθεί εκτός συζήτησης στις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Brussels Group.

Συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές αναφερόμενες στο περιεχόμενο της πρότασης έκαναν λόγο για μέτρα όπως αλλαγές στο ΦΠΑ που θα αποφέρουν έσοδα ύψους 1,8 δισ. ευρώ το 2015, με σημαντικές αυξήσεις στην ενέργεια, στην εστίαση και στα φάρμακα, για περικοπές δαπανών στον ασφαλιστικό τομέα κατά 1% του ΑΕΠ για το 2015 και το 2016 και για κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2015.

Ως θετικό σημείο της πρότασης αναγνώρισαν το καθορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια ως εξής: 1% για το 2015, 2% για το 2016, 3% για το 2017 και 3,5% για το 2018.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε αυτό το στάδιο η συζήτηση για το χρέος ήταν επιδερμική, καθώς δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, ενώ και για τα εργασιακά η πρόταση των θεσμών δεν ήταν ιδιαίτερα σαφής.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημείωσαν πως οι επαφές του Πρωθυπουργού αλλά και οι τεχνικές εργασίες θα συνεχιστούν από σήμερα, αν και πιθανότατα όχι σε επίπεδο Brussels Group, με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία πριν από τις 14 Ιουνίου, όπως αναφέρθηκε κατά τη χτεσινή συζήτηση.

Τέλος, ως προς τη χρονική διάρκεια που θα καλύπτει η ενδεχόμενη συμφωνία, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές άφησαν να εννοηθεί ότι οι δανειστές προκρίνουν τη λύση μιας νέας παράτασης κάποιων επιπλέον μηνών για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σοκ και δέος από Γιούνκερ για συντάξεις, ΦΠΑ, ΔΕΗ - Παλεύει ο Τσίπρας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news