facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Χωρίς αναφορά στις συντάξεις αποχώρησαν οι Θεσμοί – ΥΠΟΙΚ: Ζητήσαμε να μην περικοπούν

Χωρίς ουδεμία αναφορά στο ζήτημα των συντάξεων αποχώρησαν οι Θεσμοί από την Ελλάδα, όπως προκύπτει και από την ανακοίνωση του ESM για την πρώτη μεταμνημονιακή – αξιολόγηση. Από την πλευρά τους, αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσαν εκ νέου πως κατατέθηκε αίτημα για τη μη περικοπή των συντάξεων.
«Έπειτα από την ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM η Ελλάδα επανήλθε στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο. (…) Η Κομισιόν ενεργοποίησε την ενισχυμένη εποπτεία αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Η αποστολή είχε επαφές για την κατάσταση και τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία στη μεταμνημονιακή περίοδο καθώς επίσης και για τα επόμενα βήματα της εφαρμογής των δεσμεύσεων της Ελλάδας και της ολοκλήρωσης βασικών μεταρρυθμίσεων του προγράμματος. Υπήρξαν συζητήσεις για τη δημοσιονομική κατάσταση και την προοπτική της οικονομίας, στοιχεία που θα χρησιμοποιηθούν για την προετοιμασία του προσχεδίου προϋπολογισμού που θα καταθέσει η Ελλάδα στην Κομισιόν έως και τις 15 Οκτωβρίου. Συζήτηση έγινε και για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», τονίσει ο Μηχανισμός.
Επίσης ο ESM σημειώνει πως οι εκπρόσωποι των Θεσμών συνάντησαν εκπροσώπους κομμάτων, κοινωνικών εταίρων και τραπεζών για τους ενημερώσουν για τις δεσμεύσεις της Ελλάδας καθώς επίσης και για να ανταλλάξουν απόψεις σε βασικά ζητήματα πολιτικής.
«Ο διάλογος για τις οικονομικές προκλήσεις και τις προτεραιότητες θα συνεχιστεί. Η έκθεση θα δημοσιευθεί τον Νοέμβριο μαζί με την φθινοπωρινή έκθεση της Κομισιον για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο», καταλήγει η ανακοίνωση.
Τη λήψη οριστικών αποφάσεων για το ζήτημα στο Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου επιβεβαίωσε και αξιωματούχος του ΔΝΤ στον ΑΝΤ1. «Οι αποφάσεις των θεσμών για την τύχη των συντάξεων θα ληφθούν στο Εurogroup της 5ης Νοεμβρίου και αφού πρώτα συνταχθούν οι σχετικές εκθέσεις των θεσμών που υπολογίζεται να είναι έτοιμες στα τέλη Οκτωβρίου», ανέφερε. 
Ο ίδιος αξιωματούχος απέκλεισε επίσης την περίπτωση το ΔΝΤ να τηρήσει μια «ευέλικτη» στάση ακόμα και στο βαθμό που δεν διαταράσσεται ο στόχος για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5%. Για το ΔΝΤ η περικοπή των συντάξεων το 2019 και του αφορολόγητου το 2020 αποτελούν μια ουσιαστική μεταρρύθμιση.
Από την πλευρά τους, πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημείωσαν πως οικονομικό επιτελείο έθεσε το ζήτημα ακύρωσης της περικοπής των συντάξεων, παρουσιάζοντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία:

  • Η περικοπή των συντάξεων δεν αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο, αλλά δημοσιονομικό.
  • Υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος να μην εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων και παράλληλα να υλοποιηθεί ένα μεγάλο κομμάτι των αντιμέτρων.
  • Η μη περικοπή των συντάξεων (προσωπικής διαφοράς) δεν επηρεάζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού  συστήματος για τις επόμενες δεκαετίες.
Και για το θέμα αυτό η ελληνική πλευρά κατέθεσε στοιχεία και πίνακες σύμφωνα με τα οποία εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα.
Κατά τις ίδιες πηγές, στις συζητήσεις με τους θεσμούς, μεταξύ άλλων, επιβεβαιώθηκε σύγκλιση -με ελάχιστες αποκλίσεις- ως προς το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων τα οποία εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη Δ.Ε.Θ. Παράλληλα, συζητήθηκε η πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων, συμφωνήθηκε η διαδικασία μέσω της οποίας θα επιτευχθεί σύγκλιση ως προς τον δημοσιονομικό χώρο του 2019, ενώ η ελληνική πλευρά ενημέρωσε και για τη διαδικασία εφαρμογής της αύξησης του κατώτατου μισθού.
Με βάση την προβλεπόμενη διαδικασία, θα ακολουθήσει η έκδοση της τριμηνιαίας έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας, τον Νοέμβριο.
newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς αναφορά στις συντάξεις αποχώρησαν οι Θεσμοί – ΥΠΟΙΚ: Ζητήσαμε να μην περικοπούν"

Δημοσκόπηση: Τι λένε οι πολίτες για Τσίπρα, ΔΕΘ και συντάξεις

Τις πρώτες αντιδράσεις των πολιτών στον απόηχο της παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, καταγράφει έρευνα της Κάπα Research που παρουσιάστηκε στον Alpha.

Σ’ αυτήν, οι πολίτες ρωτήθηκαν σχετικά με την περικοπή των συντάξεων από 1/1/2019 και την προσπάθεια που γίνεται από την ελληνική κυβέρνηση για ακύρωση του συγκεκριμένου μέτρου: Το 37% των ερωτηθέντων εκτιμά πως οι θεσμοί στο τέλος θα αποδεχθούν τη μη περικοπή των συντάξεων. Στον αντίποδα, το 52% εκτιμά πως η συγκεκριμένη προσπάθεια δεν θα ευδοκιμήσει.

Το 76% πάντως εκτιμά πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της κυβέρνησης κινείται στην σωστή κατεύθυνση και μόλις το 17% έχει αντίθετη άποψη.

Θετική αποτίμηση της παρουσίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ κάνει το 35% των ερωτηθέντων, ενώ αρνητική το 46%.

Με το δίλημμα που έθεσε ο πρωθυπουργός για τις επόμενες εκλογές «θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω στις σπατάλες και τη διαπλοκή» φαίνεται να συμφωνεί το 38% των ερωτηθέντων και να διαφωνεί το 55%.

Τέλος τα μέτρα ελάφρυνσης που ανέφερε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, θεωρεί ότι θα έχουν θετική επίδραση το 53% και αρνητική το 21%.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση: Τι λένε οι πολίτες για Τσίπρα, ΔΕΘ και συντάξεις"

Ενταση στο Νέο Βουτζά με τον Σπίρτζη -«Εγώ έχασα την γυναίκα μου και θέλω απαντήσεις» [βίντεο]

Ενταση επικράτησε κατά την ενημέρωση του Χρήστου Σπίρτζη σε κατοίκους του Νέου Βουτζά, ενώ ακόμη δεν κόπασαν οι αντιδράσεις από κατοίκους στο Μάτι από το«ειρωνικό υφάκι» του υπ. Υποδομών.
Στην συνάντηση μετείχαν ακόμη η Θεανώ Φωτίου, ο αντιπεριφερειάρχης Ανατ Αττικής Πέτρος Φιλίππου, ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, και ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο οποίος αποχώρησε λίγο πριν τις 20:00.
Οι τόνοι ανέβηκαν καθώς την ώρα που ενημέρωνε ο Χρ. Σπίρτζης, οι κάτοικοι έθεταν ερωτήσεις για τα ζητήματα που τους απασχολούν. «Θέλω να πω την άποψή μου» έλεγε ένας πολίτης. «Μετά, να πάμε για καφέ αν θέλετε» απάντησε ο Χρ. Σπίρτζης και πρόσθεσε: «Δεν καταλαβαίνω γιατί επικρατεί ένταση, τι ακριβώς συμβαίνει;» διερωτήθηκε ο υπουργός Υποδομών. Τότε πολλοί πολίτες άρχισαν να γελούν ειρωνικά.
 «Δεν καταλαβαίνω γιατί επικρατεί ένταση, τι ακριβώς συμβαίνει;» διερωτήθηκε ο υπουργός Υποδομών «Δεν καταλαβαίνω γιατί επικρατεί ένταση, τι ακριβώς συμβαίνει;» διερωτήθηκε ο υπουργός Υποδομών
Στη συνέχεια, η ένταση ανέβηκε ακόμη περισσότερο, όταν ο κ. Σπίρτζης άρχισε να μιλά για πολιτικές σκοπιμότητας από συγκεκριμένα πρόσωπα που πολιτεύονται στο Μάτι. Εκεί υψώθηκαν διαμαρτυρίες από αρκετούς κατοίκους και η συντονίστρια ζητούσε να σταματήσει η κουβέντα. Στο σημείο εκείνο, ένας άνδρας, που κρατούσε στα χέρια του έναν κίτρινο φάκελο και την φωτογραφία της συζύγου του, πήρε το μικρόφωνο και είπε δραματικά: «Εγώ έχασα τη γυναίκα μου και ζητώ απαντήσεις».
«Εγώ έχασα τη γυναίκα μου και ζητώ απαντήσεις» είπε κάτοικος στον Χρ. Σπίρτζη«Εγώ έχασα τη γυναίκα μου και ζητώ απαντήσεις» είπε κάτοικος στον Χρ. Σπίρτζη
Δείτε το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ:




Ανέβηκε η ένταση στην ενημέρωση Σπίρτζη τωνπυρόπληκτων στο Ν. ΒουτζάΑνέβηκε η ένταση στην ενημέρωση Σπίρτζη τωνπυρόπληκτων στο Ν. ΒουτζάΣπίρτζης-Φωτίου ενημερώνουν τους πυρόπληκτους στο Ν. Βουτζά Σπίρτζης-Φωτίου ενημερώνουν τους πυρόπληκτους στο Ν. Βουτζά Κάτοικοι παρακολουθούν την ενημέρωση Σπίρτζη -Φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ//ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣΚάτοικοι παρακολουθούν την ενημέρωση Σπίρτζη -Φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ//ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ενταση στο Νέο Βουτζά με τον Σπίρτζη -«Εγώ έχασα την γυναίκα μου και θέλω απαντήσεις» [βίντεο] "

Την κράτηση των μεταναστών σε πλοία προτείνουν οι υπουργοί Εσωτερικών Αυστρίας και Ιταλίας

Οι υπουργοί Εσωτερικών της Αυστρίας και της Ιταλίας πρότειναν σήμερα να κρατούνται πάνω στα πλοία οι μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα, μέχρι να ολοκληρωθεί ένας πρώτος έλεγχος για την πιθανότητές τους να τους παρασχεθεί άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακροδεξιά κόμματα, όπως η Λέγκα στην Ιταλία και το Κόμμα των Ελευθέρων στην Αυστρία, πιέζουν εδώ και αρκετό διάστημα να εφαρμοστεί ένα σύστημα με βάση το οποίο οι μετανάστες που σώζονται ενώ προσπαθούν να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο να στέλνονται πίσω στην Αφρική αντί να οδηγούνται στην Ευρώπη, όπου μπορούν να μείνουν μέχρι να εξεταστούν οι αιτήσεις τους για χορήγηση ασύλου.

"Για εκείνους που καταφέρνουν να φτάσουν στα χωρικά ύδατα ενός ευρωπαϊκού κράτους και κατόπιν τους παραλαμβάνει ένα πλοίο, θα έπρεπε να χρησιμοποιούμε αυτά τα πλοία για να γίνονται οι κατάλληλοι έλεγχοι για το αν δικαιούνται προστασία", είπε ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Χέρμπερτ Κικλ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βιέννη με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Σαλβίνι.

Η πρόταση του Κικλ είναι μια εναλλακτική λύση στην πρόταση για τη δημιουργία "περιφερειακών εξέδρων αποβίβασης" στα λιμάνια της Μεσογείου απ΄όπου οι νεοαφιχθέντες θα διαμοιράζονται κατόπιν στην ΕΕ. Η πρόταση αυτή μοιάζει απίθανο να υλοποιηθεί.

"Σε φροντίζουν καλά πάνω σε ένα πλοίο", υποστήριξε ο Αυστριακός υπουργός, προσθέτοντας ότι αφού διενεργηθεί ο έλεγχος, μέσα σε λίγες ημέρες, σε όσους δεν έχουν καμία πιθανότητα να τους χορηγηθεί άσυλο θα πρέπει να τους αρνούνται την είσοδο στην Ευρώπη. Ο Σαλβίνι είπε ότι στηρίζει αυτήν την ιδέα. Την περασμένη εβδομάδα, οι εισαγγελικές αρχές της Σικελίας ανακοίνωσαν επισήμως ότι διενεργούν έρευνα σε βάρος του υπουργού με την κατηγορία της "παράνομης κατακράτησης" επειδή αρνήθηκε να επιτρέψει σε περίπου 100 διασωθέντες μετανάστες να αποβιβαστούν από ένα πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής. "Είμαι απολύτως υπέρ (της πρότασης). Μάλιστα, έλεγα πόσο ειρωνικό είναι που επειδή κράτησα μια ομάδα μεταναστών πάνω σε ένα πλοίο σε ιταλικό λιμάνι για δέκα ημέρες, ένας Ιταλός δικαστής με έθεσε υπό έρευνα για απαγωγή", πρόσθεσε.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Την κράτηση των μεταναστών σε πλοία προτείνουν οι υπουργοί Εσωτερικών Αυστρίας και Ιταλίας"

Αυτή θα είναι η νέα ονομασία του καναλιού Epsilon -Πότε θα τη δούμε

Δυναμικά ξεκινάει τη νέα σεζόν το Epsilon που έρχεται με ολικό λίφτινγκ.

Το κανάλι ετοιμάζεται να κερδίσει το στοίχημα της τηλεθέασης με εντελώς νέο πρόγραμμα δείγμα ότι οδηγείται σε νέα εποχή. Μέσα σε όλα το κανάλι θα αλλάξει και όνομα, που μέχρι σήμερα κρατείτο ως επτασφράγιστο μυστικό από τους ιθύνοντες.

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει το Epsilon θα μετονομαστεί σε Open, όνομα που υποδηλώνει τους ανοιχτούς διαύλους με την κοινωνία αλλά και τους ανοιχτούς ορίζοντες προς το μέλλον. Το νέο όνομα του καναλιού θα κάνει την εμφάνισή του στις οθόνες μας τη Δευτέρα σηματοδοτώντας και την αλλαγή σελίδας.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτή θα είναι η νέα ονομασία του καναλιού Epsilon -Πότε θα τη δούμε"

H διαδικασία απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ στις πληγείσες περιοχές

Έπειτα από την ενημερωτική εκδήλωση του κυβερνητικού κλιμακίου στο Μάτι, την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου, κατόπιν συνεργασίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του Υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, υλοποιείται το αίτημα των συμπολιτών μας, προκειμένου να προβλεφθεί διαδικασία μη αυτοπρόσωπης παρουσίας για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των δικαιούχων, για τα ακίνητα που φέρουν δελτίο επανελέγχου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Συγκεκριμένα:
  • Για τους δικαιούχους που έχουν καταθέσει αίτηση και δήλωση συναίνεσης για το έκτακτο βοήθημα των 5000€, συντάσσεται κατάλογος με επεξεργασία των στοιχείων των δελτίων επανελέγχου και  των αιτήσεων, από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της ΑΑΔΕ
  • Η επεξεργασία στοιχείων και η σύνταξη καταλόγου δικαιούχων θα συνταχθεί τμηματικά και το αργότερο μέχρι 20/9/2018, ανά δελτίο επανελέγχου (αριθμός), ΑΦΜ ιδιοκτήτη, ΑΤΑΚ (αριθμούς ακινήτου στο Ε9) και τηλέφωνο επικοινωνίας. Στο αρχείο αυτό θα συμπεριλαμβάνονται και εγγραφές για τυχόν συνιδιοκτήτες που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
  • Η ΑΑΔΕ, μέχρι τις 21/9/2018, θα ενημερώσει τους ιδιοκτήτες με μήνυμα στο λογαριασμό τους στο TAXISnet.
  • Φορολογούμενοι που θεωρούν ότι δικαιούνται την απαλλαγή και δε θα λάβουν το σχετικό μήνυμα, θα μπορούν να επικοινωνήσουν με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (Κ.Ε.Φ.) της ΑΑΔΕ στον αριθμό 2106247000 μέχρι και την Τρίτη 25/9/2018, που ειδικά για το σκοπό αυτό θα λειτουργήσει και το Σαββατοκύριακο (22-23/9) μεταξύ 8:30-15:00.
  • Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους τον ΑΦΜ τους, τον αριθμό του δελτίου επανελέγχου και τον ΑΤΑΚ του ακινήτου. Με βάση τα τρία αυτά στοιχεία θα εξετασθεί σε συνεργασία με το ΥΜΕ αν όντως οι φορολογούμενοι που θα καλέσουν δικαιούνται την απαλλαγή.
  • Κατόπιν επιβεβαίωσης των τηλεφωνικών αιτημάτων από το ΥΜΕ και μετά την επεξεργασία του συνολικού αρχείου, η ΔΗΛΕΔ θα επανεκκαθαρίσει, κατόπιν απαλλαγής, μαζικά τον ΕΝΦΙΑ των εν λόγω φορολογουμένων και θα αναρτήσει τα νέα εκκαθαριστικά στις 26/9.
  • Φορολογούμενοι που δεν θα έχουν λάβει το σχετικό μήνυμα στο λογαριασμό τους στο TAXISnet και δεν θα έχουν καλέσει στο ΚΕΦ της ΑΑΔΕ μέχρι και την Τρίτη 25/9 ή που θα έχουν καλέσει μέχρι την ημερομηνία αυτή αλλά δεν θα μπορεί να επιβεβαιωθεί ότι είναι δικαιούχοι της απαλλαγής ΕΝΦΙΑ, θα χρειαστεί να επισκεφτούν προς το σκοπό αυτό τη ΔΟΥ τους.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "H διαδικασία απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ στις πληγείσες περιοχές"

Βαρβιτσιώτης για Μόρια: Δεν υπάρχει όριο στον κυνισμό του κ. Τσίπρα

«Δεν υπάρχει όριο στον κυνισμό και την υποκρισία του κ. Τσίπρα και της Kυβερνησής του», τονίζει ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Ο κ. Τσίπρας, σε χθεσινή συνέντευξή του, απάντησε σε ερώτηση που του έγινε για τη δραματική κατάσταση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου παραλληλίζοντας τη Μόρια με "πολυτελές ξενοδοχείο" που, όμως, έχει μικρή χωρητικότητα», σχολιάζει ο κ. Βαρβιτσιώτης και συνεχίζει: «Αυτό, δε, το είπε ενώ εικόνες ντροπής μέσα από τον προσφυγικό καταυλισμό κάνουν τον γύρο του κόσμου στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, διαψεύδοντας τον πρωθυπουργό και εκθέτοντας διεθνώς τη χώρα μας».

Καταγγέλλει ότι έχουν εκταμιευθεί μόνον 153 εκ. από τα 561 εκ. ευρώ μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης, με το 70% αυτών των κονδυλίων να έχει δαπανηθεί άσκοπα.

«Η βρετανική εφημερίδα "The Guardian" αφήνει ξανά σαφέστατες αιχμές για τον αδιαφανή τρόπο, με τον οποίον η ελληνική Κυβέρνηση διαχειρίζεται τα 1,6 δισ. ευρώ που έχει στη διάθεσή της για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος. Συγκεκριμένα, καταγγέλλει ότι έχουν εκταμιευθεί μόνον 153 εκ. από τα 561 εκ. ευρώ μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης, με το 70% αυτών των κονδυλίων να έχει δαπανηθεί άσκοπα. Χρήματα που αν είχαν αξιοποιηθεί σωστά, τότε η Μόρια θα πληρούσε τις απαιτούμενες προδιαγραφές και δεν θα ήταν χώρος αποθήκευσης ανθρώπινων ψυχών. Για ακόμη μία φορά, όμως, επιβεβαιώνεται ένα και μόνο πράγμα: Ότι, παρά τη δήθεν ευαισθησία τους, καταδίκασαν χιλιάδες ανθρώπους να ζουν υπό συνθήκες εξαθλίωσης, διαχειρίστηκαν ως λάφυρο τα ευρωπαϊκά κονδύλια και διέσυραν τη χώρα διεθνώς».

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρβιτσιώτης για Μόρια: Δεν υπάρχει όριο στον κυνισμό του κ. Τσίπρα"

ΟΗΕ: Επταπλασιάστηκαν οι ροές μεταναστών προς στην ΕΕ -Κυρίως από Τουρκία προς Ελλάδα

Περίπου 18.000 παράτυποι μετανάστες έχουν φθάσει στην Ευρώπη διά ξηράς από τον Ιανουάριο, επταπλάσιος αριθμός σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, δήλωσε ο ΟΗΕ, διευκρινίζοντας πως η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη διαδρομή είναι εκείνη από την Τουρκία προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), τουλάχιστον το ένα πέμπτο των παράτυπων μεταναστών που έρχονται στην Ευρώπη φθάνουν διά ξηράς.

«Οι 17.966 αφίξεις διά ξηράς στην Ευρώπη από τον Ιανουάριο έως τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2018 είναι επτά φορές πάνω σε σχέση με τις 2.464 που είχαν καταγραφεί την ίδια περίοδο πέρυσι», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο ΔΟΜ.

Η αύξηση των αφίξεων διά ξηράς συμπίπτει με μια μείωση των αφίξεων διά θαλάσσης, καθώς η διαδρομή από τη Λιβύη καθίσταται όλο και πιο δύσκολη λόγω της αύξησης των περιπολιών της λιβυκής ακτοφυλακής.

Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, περίπου 74.500 μετανάστες έφθασαν στην Ευρώπη διαπλέοντας τη Μεσόγειο από την αρχή του έτους, έναντι σχεδόν 129.000 πέρυσι την ίδια περίοδο.

Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ, η διαδρομή διά ξηράς που ακολουθούν πιο συχνά οι παράτυποι μετανάστες είναι εκείνη από την Τουρκία προς την Ελλάδα, όπου οι αρχές κατέγραψαν συνολικά 12.166 αφίξεις διά ξηράς από την αρχή του έτους. Συγκριτικά, η Ελλάδα είχε καταγράψει στη διάρκεια ολόκληρου του 2017 περίπου 5.550 αφίξεις διά ξηράς.

Όσον αφορά τους υπόλοιπους 6.000 παράτυπους μετανάστες που έχουν φθάσει στην Ευρώπη διά ξηράς από τον Ιανουάριο, «η πλειονότητα» έχει φθάσει «στη Θέουτα και τη Μελίγια», δύο ισπανικούς θύλακες στο βόρειο Μαρόκο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του ΔΟΜ, ο Τζόελ Μίλμαν.

Οι θύλακες αυτοί, τα μοναδικά χερσαία σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αφρική, περιβάλλονται από ψηλούς φράχτες που αποτελούν τακτικά τον στόχο «επιθέσεων» από μετανάστες που επιχειρούν να εισέλθουν στην Ευρώπη.

Τουλάχιστον το 50% όσων φθάνουν στην Ελλάδα είναι Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί, σύμφωνα με τον ΔΟΜ.

ΑΠΕ ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΗΕ: Επταπλασιάστηκαν οι ροές μεταναστών προς στην ΕΕ -Κυρίως από Τουρκία προς Ελλάδα "

ΤΑΙΠΕΔ: Δεκτή προσφορά 1,38 δισ. ευρώ για επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του «Ελ. Βενιζέλος»

Στο 1,115 δισ. ευρώ ανέρχεται το καθαρό έσοδο για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, μετά από τη νέα προσφορά που υπέβαλε η εταιρεία «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών» (ΔΑΑ) στο ΤΑΙΠΕΔ, για την επέκταση κατά 20 έτη της σύμβασης παραχώρησης του «Ελευθέριος Βενιζέλος», προσφορά που έγινε δεκτή από το Ταμείο.

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, η προσφορά της ΔΑΑ προβλέπει συνολικό τίμημα ύψους 1.38 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ και το καθαρό έσοδο για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ανέρχεται σε 1,115 δισ. ευρώ. Προκειμένου το ΤΑΙΠΕΔ να καταλήξει στην αποδοχή της επικαιροποιημένης προσφοράς, έλαβε υπ' όψη μία ανεξάρτητη αποτίμηση και μία γνωμοδότηση για το εύλογο και δίκαιο του τιμήματος, καθώς και τη θετική γνώμη του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων.

Ο φάκελος της επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης θα υποβληθεί το προσεχές διάστημα στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προβλεπόμενο προσυμβατικό έλεγχο. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές και τη Βουλή.

Σημειώνεται ότι για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ, η Eurobank Ergasias ΑΕ και η Lamda Infrastructure Finance ΑΕ, ενήργησαν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι, η Ποταμίτης Βεκρής και η Clifford Chance LLP ως νομικοί σύμβουλοι, η Steer Davies Gleave ως τεχνικός σύμβουλος, η KPMG Advisors A.E. ως ανεξάρτητος αποτιμητής και η Nomura International plc ως πάροχος γνωμοδότησης για το εύλογο και δίκαιο του τιμήματος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "ΤΑΙΠΕΔ: Δεκτή προσφορά 1,38 δισ. ευρώ για επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του «Ελ. Βενιζέλος»"

Ο Σαλβίνι παρομοίασε τους μετανάστες από την Αφρική με «σκλάβους»

Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ιταλού αντιπροέδρου της κυβέρνησης και επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκα Ματέο Σαλβίνι, που παρομοίασε τους αφρικανούς μετανάστες με... σκλάβους. 

Οι επίμαχες αναφορές έγιναν κατά τη διάρκεια μιας ευρωπαϊκής συνάντησης, προκαλώντας μια οργισμένη απάντηση από τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου.

Ο Σαλβίνι μίλησε κατά την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση που διεξάγεται στο πλαίσιο διάσκεψης για τη μετανάστευση και την ασφάλεια με οικοδεσπότη την Αυστρία, η οποία προεδρεύει της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο. 

«Άκουσα κάποιον να λέει πως χρειαζόμαστε τη μετανάστευση επειδή ο πληθυσμός γερνάει. Βλέπω τα πράγματα εντελώς διαφορετικά», είπε ο Σαλβίνι κατά τη συνεδρίαση. Τα σχόλιά του βιντεοσκοπήθηκαν και αναρτήθηκαν στο προφίλ του στο Facebook.

Μίλησε για «νέους σκλάβους» 

«Πληρώνομαι από τους πολίτες για να βοηθήσω τους νέους μας να αρχίσουν να κάνουν και πάλι παιδιά, όπως έκαναν πριν από λίγα χρόνια, και όχι για να ξεριζώσω τον ανθό της αφρικανικής νεολαίας για να αντικαταστήσει Ευρωπαίους που δεν κάνουν πια παιδιά... Ίσως στο Λουξεμβούργο να υπάρχει αυτή η ανάγκη, στην Ιταλία υπάρχει η ανάγκη να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να κάνουν παιδιά, όχι να έχουμε νέους σκλάβους για να αντικαταστήσουν τα παιδιά που δεν κάνουμε».

Αντέδρασε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου 

Καθώς τα σχόλια μεταφράζονταν από τους διερμηνείς, ο υπουργός Εξωτερικών και Μετανάστευσης του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, ο οποίος καθόταν σε απόσταση λίγων θέσεων από τον Σαλβίνι και ήταν φανερό πως θύμωνε καθώς ο Σαλβίνι μιλούσε, τελικά διέκοψε τον Ιταλό λέγοντας αγανακτισμένος στα γαλλικά «Allez, allez, allez» (μετάφραση: «πήγαινε, πήγαινε, πήγαινε») για να επισημάνει ότι ο συνάδελφός του το πήγε πολύ μακριά.

«Στο Λουξεμβούργο είχαμε δεκάδες Ιταλούς μετανάστες. Ήρθαν ως πρόσφυγες και εργάσθηκαν στο Λουξεμβούργο ώστε να μπορείτε εσείς στην Ιταλία να έχετε χρήματα για να πληρώσετε για τα παιδιά σας», είπε στα γαλλικά και τελείωσε αναφωνώντας «Merde alors!» (μετάφραση: «Λοιπόν σκατά!»)

Ο Άσελμπορν αναφερόταν προφανώς στις δεκαετίες μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες δέχθηκαν μετανάστες εργάτες για να καλύψουν τη ζήτηση για εργατικό δυναμικό στη διάρκεια μιας παρατεταμένης οικονομικής άνθησης.

Η συνάντηση, στην οποία πήραν μέρος μερικοί ευρωπαίοι και αφρικανοί υπουργοί Εσωτερικών καθώς και αξιωματούχοι της ΕΕ, αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα το απόγευμα. Ο Σαλβίνι πρόκειται επίσης να δώσει κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ακροδεξιό αυστριακό αντικαγκελάριο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε στις 4:15 μ.μ. (τοπική ώρα, 17:45 ώρα Ελλάδας).


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Σαλβίνι παρομοίασε τους μετανάστες από την Αφρική με «σκλάβους»"

Το ΑΠΕ έστειλε τηλεγράφημα που... διαψεύδει τον εαυτό του: «Δεν είναι αλήθεια η είδηση για τις συντάξεις»

Σε αυτοδιάψευση αναγκάστηκε να προχωρήσει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μετά τον σάλο που προκάλεσε το πρωινό του τηλεγράφημα, οτι όχι μόνο υπάρχει συμφωνία κυβέρνησης και τροϊκας να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων αλλά και οτι έχουν ήδη ενημερωθεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το ΑΠΕ αναγκάστηκε να διαψεύσει την είδηση, με άλλο τηλεγράφημα. Είχε προηγηθεί η διάψευση απο την Κομισιόν, με την επισήμανση οτι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, τηλεγράφημα του Reuters που υποστήριζε οτι ευρωπαϊκές πηγές δεν επιβεβαιώνουν την συμφωνία, και στο τέλος ήρθε και η διάψευση από κορυφαίο παράγοντα του Υπουργείου Οικονομικών.

Αυτήν την δήλωση μετέδωσε το ΑΠΕ σημειώνοντας:

«Σχετικά με το τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του μέτρου της μείωσης των συντάξεων αλλά για ακύρωσή του, ο κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε πως «ξέρετε ότι αυτό που έγραψε το ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν μπορεί να είναι αλήθεια, γιατί δεν υπάρχει διαπραγμάτευση μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών στην Αθήνα, παρά μόνον συζητήσεις. Δεν θα μπορούσαν οι θεσμοί ούτε να συμφωνήσουν ούτε να διαφωνήσουν αναφορικά με τις συντάξεις, διότι δεν υπάρχει διαπραγμάτευση»....»

Η είδηση που μετέδωσε το ΑΠΕ προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας αλλά και το ΚΙΝΑΛ που το κάλεσαν να αποσύρει το τηλεγράφημα. Μάλιστα η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήριζε το ΑΠΕ όχημα κυβερνητικής προπαγάνδας.

Το τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου προσέθεσε:

Συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών για το κόστος των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ υπήρξε σήμερα, ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος. Κατά τον ίδιο, ο χρόνος εφαρμογής τους εξαρτάται από τον δημοσιονομικό χώρο, η συζήτηση για τον οποίο, τόσο για το 2018 όσο και το 2019 δεν έχει ολοκληρωθεί.

Ερωτηθείς για το «ποια μέτρα θα γίνουν πότε», ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας απάντησε πως υπάρχει περιθώριο αλλαγών, χωρίς βεβαίως να το επιβάλουν οι θεσμοί. «Έχουμε το rank preference, ακούμε βεβαίως τις θέσεις τους, μπορεί να έχουμε κάνει κάποιο λάθος, μπορεί κάποιο μέτρο να είναι πιο αναπτυξιακό και να πρέπει να έρθει πιο μπροστά», πρόσθεσε, τονίζοντας πως «οι συζητήσεις συνεχίζονται».

Σημειώνεται ότι στις σημερινές επαφές αντηλλάγησαν επίσης απόψεις μεταξύ των δύο πλευρών για την πορεία των μεταρρυθμίσεων και συζητήθηκε η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Αναφορικά με το εάν υπάρχει το χρονικό περιθώριο να περιληφθεί στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού (κατατίθεται την 1η Οκτωβρίου στη Βουλή) η ακύρωση του μέτρου για τη μείωση των συντάξεων, ο συγκεκριμένος παράγοντας είπε χαρακτηριστικά πως «δεν το ξέρω. Εμένα με ενδιαφέρει εάν θα γίνουν ή δεν θα γίνουν». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «όλα τα πράγματα που είναι καλά είναι καλύτερα να γίνουν πριν και όχι μετά».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Το ΑΠΕ έστειλε τηλεγράφημα που... διαψεύδει τον εαυτό του: «Δεν είναι αλήθεια η είδηση για τις συντάξεις» "

Κομισιόν: Κάθε χώρα πρέπει να αποφασίσει μέχρι τέλος Απριλίου 2019 για τη θερινή ώρα

Κάθε κράτος μέλος της ΕΕ θα πρέπει να επιλέξει μέχρι το τέλος Απριλίου 2019 αν θα διατηρήσει τη θερινή ή τη χειμερινή ώρα, εφόσον επικυρωθεί το σχέδιο να μπει τέλος στις εποχικές αλλαγές ώρας το 2019, διευκρίνισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ παρουσίασε προχθές Τετάρτη στους ευρωβουλευτές την πρότασή του να τερματισθεί η υποχρέωση να προχωρούν οι δείκτες των ρολογιών μία ώρα τον Μάρτιο και στη συνέχεια να πηγαίνουν πίσω μία ώρα τον Οκτώβριο.

Τα επόμενα βήματα

Η πρόταση αυτή πρέπει τώρα να υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από το Συμβούλιο της ΕΕ για να τεθεί σε εφαρμογή.

Στη συνέχεια, «έγκειται στα κράτη μέλη να καθορίσουν ποιά ώρα επιθυμούν να διατηρήσουν: τη θερινή ώρα ή τη χειμερινή ώρα», διευκρίνισε σήμερα η επίτροπος Μεταφορών Βιολέτα Μπουλκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες για την παρουσίαση του σχεδίου.

Είναι συνεπώς θεωρητικά δυνατό γειτονικές χώρες να κάνουν διαφορετικές επιλογές, παραδέχθηκε, εκφράζοντας πάντως τη «βεβαιότητα» πως τα κράτη μέλη «θα κάνουν μια προσπάθεια» να συντονιστούν.

Οι Ευρωπαίοι θέλουν την κατάργηση της αλλαγής ώρας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί από τις χώρες της ΕΕ να διαβιβάσουν την επιλογή τους το αργότερο μέχρι το τέλος Απριλίου 2019. Αν το χρονοδιάγραμμα που προτείνεται από τις Βρυξέλλες γίνει σεβαστό, η αλλαγή ώρας την 31η Μαρτίου 2019 θα είναι το τελευταίο υποχρεωτικό πέρασμα στη θερινή ώρα.

Οι χώρες που επιθυμούν να επιστρέψουν μόνιμα στη χειμερινή ώρα θα έχουν στη συνέχεια τη δυνατότητα να την αλλάξουν μια τελευταία φορά στις 27 Οκτωβρίου 2019, καθώς στη συνέχεια οι εποχικές αλλαγές ώρας δεν θα είναι πλέον δυνατές.

Η Επιτροπή βασίζεται κυρίως στο αποτέλεσμα μιας διαβούλευσης που έγινε φέτος το καλοκαίρι στο Ίντερνετ και στην οποία απάντησαν 4,6 εκατομμύρια άνθρωποι, το 84% των οποίων τάχθηκε υπέρ της κατάργησης της αλλαγής ώρας.

Η υποχρέωση αυτή είχε θεσπιστεί κυρίως για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας, όμως η εξοικονόμηση που γίνεται είναι περιθωριακή, σύμφωνα με την Κομισιόν, ενώ οι αλλαγές της ώρας επικρίνονται όλο και περισσότερο για αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Αυτή τη στιγμή οι χώρες της ΕΕ κατανέμονται σε τρεις διαφορετικές ωριαίες ατράκτους: την ώρα της δυτικής Ευρώπης (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο), την ώρα της κεντρικής Ευρώπης (17 χώρες) και την ώρα της ανατολικής Ευρώπης (Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία, Εσθονία, Φινλανδία, Λετονία, Λιθουανία και Ρουμανία).

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Κάθε χώρα πρέπει να αποφασίσει μέχρι τέλος Απριλίου 2019 για τη θερινή ώρα"

Επίθεση Πολάκη στον καθηγητή Συνολάκη για το πόρισμά σχετικά με το Μάτι

Επίθεση στον καθηγητή  φυσικών καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης,Κωνσταντίνο Συνολάκη, εξαπέλυσε ο Παύλος Πολάκης με αφορμή την ομιλία του προχθές ενώπιον του Κυριάκου Μητσοτάκη στην οποία παρουσίασε πορίσματα για την τραγωδία στο Μάτι.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, με τον γνωστό του τρόπο,μέσω Facebook, επιτίθεται στον εγνωσμένου κύρους καθηγητή, αναφέροντας τους δεσμούς του με την οικογένεια Μητσοτάκη.

Δείτε την ανάρτηση του Παύλου Πολάκη 

Συνολάκης ..... Μάλιστα..... Μετά Χριστόν προφήτης ... Με το κύρος του βαφτιστηριού Μητσοτάκη, του μέλους του ΔΣ του Ιδρύματος Μητσοτάκη και τοποθετημένος, από τον Μητσοτάκη ,στο ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών....Συνολάκης ....εκκενώνει το Μάτι από 35 έως 55 λεπτά αναλόγως το σταθμό που δίνει συνέντευξη!!!!! ΝΤΡΟΠΗ !!!


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση Πολάκη στον καθηγητή Συνολάκη για το πόρισμά σχετικά με το Μάτι"

«Δεν κληρονομώ» και το 2018: Χιλιάδες αποποιήσεις κληρονομιάς λόγω φόρων

Η βαριά φορολογία οδηγεί αρκετούς συμπολίτες μας στο να αποποιηθούν τις κληρονομιές ακινήτων που δέχονται. Έτσι, δημιουργείται ένα άτυπο κίνημα «Δεν κληρονομώ».

Οι φορολογούμενοι προτιμούν να αφήσουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν παρά να φορτωθούν με περισσότερους φόρους και περισσότερα χρέη.

Σύμφωνα με «Τα ΝΕΑ», από τις αρχές του έτους σε όλη τη χώρα οι αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς έχουν ξεπεράσει τις 50.000.

Ενδεικτικά στο Ειρηνοδικείο Αθηνών το τελευταίο 8μηνο κατατέθηκαν 10.083 αιτήσεις ενώ ολόκληρο το 2017 είχαν κατατεθεί 14.075.

Στη Θεσσαλονίκη φέτος έχουν φτάσει τις 5.600 (7.950 όλο το 2017), στην Πάτρα τις 1.452 (2.060 όλο το 2017), στο Χαλάνδρι τις 1.583 (2.223 όλο το 2017), στο Μαρούσι τις 1.242 (1.827 το 2017) και στο Ίλιον τις 903 (940 όλο το 2017).

Η χειρότερη χρονιά ήταν το 2017 όταν συνολικά κατατέθηκαν 130.000 αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς ακινήτων, αριθμός αυξημένος κατά 214% σε σχέση με το 2014 όταν είχαν κατατεθεί 41.368 αιτήσεις.

Ειδικοί, εκτιμούν ότι και φέτος ο αριθμός των αιτήσεων αναμένεται να κινηθεί στα επίπεδα του 2017 χωρίς να αποκλείεται και να το ξεπεράσουν.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "«Δεν κληρονομώ» και το 2018: Χιλιάδες αποποιήσεις κληρονομιάς λόγω φόρων"

Πηγή ΥΠΟΙΚ διαψεύδει το ΑΠΕ: Τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί για τις συντάξεις

Μετά τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, και η κυβέρνηση διαψεύδει το ΑΠΕ που ανέφερε ότι έχει συμφωνηθεί η μη περικοπή των συντάξεων.

Κορυφαίος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, διέψευσε το ΑΠΕ, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να είναι αλήθεια (σ.σ.: το δημοσίευμα), γιατί αυτό το πράγμα (σ.σ.: η αναβολή ή όχι του μέτρου της περικοπής των συντάξεων) δεν αποφασίζεται εδώ στην Αθήνα, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων».

Ως προς την πορεία της διαπραγμάτευσης αυτή την εβδομάδα, ο ανώτατος αξιωματούχος, που έχει άμεση γνώση του θέματος, είπε στους δημοσιογράφους πως αυτό που έγινε και σήμερα και ολοκληρώθηκε είναι ότι υπήρξε κάποια πρόοδος -σχεδόν συμφωνία- στο δημοσιονομικό κόστος των εξαγγελιών που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ. Υπάρχουν μόνο κάποιες μικροαποκλίσεις.

Ο ίδιο αξιωματούχος ανέφερε ότι δεν είναι «κλειδωμένα» τα μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2019, τονίζοντας ότι η ελληνική πλευρά έχει βέβαια κάποια προτίμηση στα μέτρα που θα ήθελε να εφαρμοστούν, αλλά όλα θα είναι σε συνάρτηση με τον δημοσιονομικό χώρο που θα συμφωνηθεί.

Ερωτώμενος για το εάν προλαβαίνουν να συμφωνήσουν για τις συντάξεις και η όποια απόφαση να αναγραφεί στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού (κατατίθεται την 1η Οκτωβρίου), ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι αυτό δεν είναι κάτι που απασχολεί τους ξένους, αλλά φαίνεται ότι η ελληνική πλευρά θα ήθελε να έχει απαλειφθεί το συγκεκριμένο μέτρο έως την 1η Οκτωβρίου. «Ο,τι είναι καλό, είναι καλό να γίνεται όσο το δυνατόν πιο νωρίς», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, στη διαπραγμάτευση, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις μεταρρυθμίσεις σε εξέλιξη και για τη διαδικασία αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Πηγή ΥΠΟΙΚ διαψεύδει το ΑΠΕ: Τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί για τις συντάξεις "

Η Κομισιόν διαψεύδει ότι υπάρχει συμφωνία για τις συντάξεις

Και η Κομισιόν διαψεύδει ότι υπάρχει απόφαση αναφορικά με το θέμα των συντάξεων, αυτό δηλαδή που είχε μεταδώσει νωρίτερα με τηλεγράφημά του το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαντώντας σε ερώτηση για το εάν έχει ήδη εκτιμηθεί ότι οι περικοπές στις συντάξεις δεν είναι απαραίτητες απάντησε ότι η θέση έχει καταγραφεί από τον επικεφαλής της Κομισιόν και είναι «Pacta sunt servanda» (σ.σ. οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται). Οπως είπε αυτή είναι η μόνη θέση.


Διαβάστε Περισσότερα » "Η Κομισιόν διαψεύδει ότι υπάρχει συμφωνία για τις συντάξεις"

Βίτσας: Φτιάξαμε δομές αλλά όλα εξαρτώνται από τις ροές

«Οι μεταναστευτικές ροές τους καλοκαιρινούς μήνες, σε σχέση με αυτούς του 2017, ήταν περίπου διπλάσιες. Αυτό μας δημιούργησε ένα μεγάλο πρόβλημα σε σχέση με τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά. Στη Μόρια, έφυγαν περίπου 3.500 άνθρωποι κι ήρθαν από την απέναντι ακτή 5.500. Αυτό δημιούργησε μία οριακή κατάσταση στη Μόρια» δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real Fm» σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Βεβαίως, εμείς όλο αυτό το χρονικό διάστημα δουλέψαμε ώστε να δημιουργήσουμε καινούριες θέσεις στην ενδοχώρα, όπως και να δημιουργήσουμε δυνατότητες επιστροφών, αλλά και πάλι εξαρτόμαστε από τις ροές. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι τις τρεις τελευταίες μέρες από τη Μόρια πήραμε 550 ανθρώπους, οι οποίοι είχαν δικαίωμα να περάσουν στην ηπειρωτική Ελλάδα κι ήρθαν 200. Αυτό είναι ένα στοιχείο που δείχνει ότι αν δεν σταματήσουν οι ροές από την Τουρκία θα υπάρχει πάντοτε ζήτημα και θα χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα πράγματα» πρόσθεσε.

Όσον αφορά την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, ο κ. Βίτσας ανέφερε ότι «δεν μπορεί κανείς να πει ότι η Τουρκία δεν εφαρμόζει την κοινή δήλωση. Η Τουρκία μας λέει ότι σταματάει την ίδια στιγμή 1.500 άτομα ημερησίως, δεν μπορώ να το ελέγξω. Η Τουρκία έχει στον χώρο της 3 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες». «Η προσπάθειά μας επικεντρώνεται στο να υπάρχει ένας μόνιμος δίαυλος συνεννόησης με την Τουρκία από τη μία πλευρά ώστε να φρουρούν καλύτερα τα σύνορά τους και από την άλλη πλευρά να προχωράνε πιο γρήγορα οι διαδικασίες ασύλου. Αυξήσαμε τις διαδικασίες αποφάσεων ασύλου κατά 30%, και τις επιδόσεις, που ήταν το καρκίνωμα -θα έλεγε κανείς σε αυτήν τη διαδικασία- κατά 50%. Επιμένω στους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι χρειάζεται ένα πρόγραμμα ανακατανομής κι όχι να αντιμετωπίζει ο καθένας το ζήτημα μόνος του. Να αντιμετωπίζουν, δηλαδή, το ζήτημα οι χώρες πρώτης υποδοχής που, κατά κύριο λόγο, είναι η Ισπανία, η Ελλάδα κι η Ιταλία, αλλά πρέπει κανείς να προσθέσει και την Κύπρο, στην οποία έχει αυξηθεί κι εκεί η μεταναστευτική ροή» σημείωσε.

Ερωτηθείς για τις ροές στον Έβρο, υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής απάντησε ότι «έχουν μειωθεί πάρα πολύ. Έχουμε φτάσει σε μία κατάσταση να είναι σχεδόν μηδενικές».

Όσον αφορά τη θέση και τις ενέργειες της Ελλάδας στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, ο κ. Βίτσας τόνισε: «Υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε εμείς και βασικά είναι δύο. Πρώτον, να επιταχύνουμε τις διαδικασίες του ασύλου ακόμα περισσότερο. Υπάρχει ένα σχέδιο που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την επόμενη εβδομάδα, και δεύτερον να "συνεννοηθούμε" ακόμη περισσότερο με την πλευρά της Τουρκίας. Αυτό, όμως, κι από την πλευρά της Ευρώπης κι από την πλευρά της Frontex σημαίνει μία μεγαλύτερη συμμετοχή σε δυνάμεις στις περιπολίες στο Αιγαίο». «Το κλειδί βρίσκεται στις εξελίξεις αυτήν τη στιγμή στην Τουρκία, γιατί η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία επιδεινώνει το πρόβλημα κι από την άλλη πλευρά βρίσκεται στη Συρία, δηλαδή μία πιθανή ανάφλεξη στο Ιντλίμπ, αντί να προσδοκούμε να υπάρχουν επιστροφές προς τη Συρία κι ανοικοδόμηση της χώρας μπορεί να δημιουργήσει νέα προβλήματα και στην Τουρκία και στην Ευρώπη» συμπλήρωσε.

Σχετικά με τη στήριξη και τη στάση της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα ο υπουργός επισήμανε: «Θα έλεγα ότι γίνονται προσπάθειες. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν κράτη-μέλη που αρνούνται πεισματικά -ακόμα κι όταν τιμωρούνται από το Κοινοβούλιο- να συμμετέχουν σε έναν δίκαιο καταμερισμό του βάρους -κατά κύριο λόγο του προσφυγικού βάρους- σε όλη την Ευρώπη και βάζουν εμπόδια και στις διαδικασίες ώστε να υπάρχει ένας νέος κανονισμός του Δουβλίνου. Βάζουν εμπόδια για να το αξιοποιήσουν πολιτικά για να κερδίσουν από τον πιο έντονο ξενοφοβικό λαϊκισμό. Άρα, η στήριξη θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη, πιο επικεντρωμένη».

«Η Ευρώπη έχει έναν δρόμο, με τον οποίο θέλει να προχωρήσει κι αυτός ο δρόμος στηρίζεται στις κεντρικές ευρωπαϊκές αξίες της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της προσπάθειας σύγκλισης σε όλα τα επίπεδα» κατέληξε ο κ. Βίτσας.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Βίτσας: Φτιάξαμε δομές αλλά όλα εξαρτώνται από τις ροές"

Νέες καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ: Ακόμη δύο νεκροί επειδή δεν υπήρχε ασθενοφόρο

Τα τραγικά περιστατικά λόγω έλλειψης Ασθενοφόρων φέτος το καλοκαίρι δεν έχουν τέλος.

Κέντρο Υγείας Βελεστίνο Μαγνησίας

Το Κέντρο Υγείας Βελεστίνο Μαγνησίας έχει δύο μόνο οδηγούς και καλύπτουν λιγότερες από τις μισές βάρδιες το μήνα.

Τη Δευτέρα τα μεσάνυχτα, και ενώ ένας στρατιωτικός έτρωγε στο πανηγύρι της πόλης με τη παρέα του 500 μέτρα από το Κέντρο Υγείας, αισθάνθηκε αδιαθεσία και κατέρρευσε στο πεζοδρόμιο.

Προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες από παραβρισκόμενους και κλήθηκε ασθενοφόρο από το Κέντρο Υγείας Βελεστίνο. Δεν υπήρχε ασθενοφόρο. Μέχρι να έρθει από το Βόλο κατέληξε. Εάν υπήρχε ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας 500 μέτρα μακριά από το συμβάν μπορεί να είχε σωθεί.

Κέντρο Υγείας Χαλκιοπούλου Αιτωλοακαρνανίας

Στο κέντρο Υγείας Χαλκιοπούλου Αιτωλοακαρνανίας υπάρχουν τρείς οδηγοί και πολλές βάρδιες είναι ακάλυπτες. 

Την Τετάρτη συνέβη θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα στην επαρχιακή οδό Αγρινίου – Εμπεσού κοντά στο Κέντρο Υγείας. 

Στο Κέντρο Υγείας δεν υπήρχε ασθενοφόρο, το περιστατικό το παρέλαβε ασθενοφόρο από το Αγρίνιο με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η παροχή πρώτων βοηθειών στους τραυματίες και η διακομιδή τους στο Νοσοκομείο.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ: Ακόμη δύο νεκροί επειδή δεν υπήρχε ασθενοφόρο"

Η ΕΛ.ΑΣ. έκανε έλεγχο στο Πεδίον του Αρεως και εντόπισε μόλις 3 άτομα με ναρκωτικά

Σε 21 συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία, τον Αύγουστο 2018, στο πλαίσιο του ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου αστυνόμευσης του Πεδίου του Άρεως.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή του Πεδίου Άρεως και γύρω από αυτό πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση ειδικές αστυνομικές δράσεις για την πρόληψη και καταστολή της παραβατικότητας και την ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών.

Σύμφωνα με την αστυνομία, τον Αύγουστο, ελέγχθηκαν 1.689 άτομα, προσήχθησαν 1.513 άτομα, εκ των οποίων συνελήφθησαν τα 21. Τα 3 για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών ουσιών, 15 για παράβαση του νόμου περί για αλλοδαπών, 1 για παράβαση του νόμου περί λαθρεμπορίου, 1 για διωκτικά έγγραφα και 1 για διάφορα άλλα αδικήματα

Παράλληλα, κατασχέθηκαν μικροποσότητες ηρωίνης, κάνναβης και ναρκωτικά δισκία, καθώς και 250 ευρώ.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως οι αριθμοί είναι πολλοί μικροί συγκριτικά με τα όσα καταγγέλλουν καθημερινά οι πολίτες, αλλά και με τα όσα έχουν καταγραφεί σε ρεπορτάζ.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΕΛ.ΑΣ. έκανε έλεγχο στο Πεδίον του Αρεως και εντόπισε μόλις 3 άτομα με ναρκωτικά "

Υπ.Παιδείας: Κανένα λάθος στο Μηχανογραφικό Δελτίο των Πανελλαδικών

Με αφορμή το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων διευκρινίζει τα εξής:
  • Πρόκειται για ψευδές και ανυπόστατο δημοσίευμα.
  • Ποτέ και για καμία Σχολή ή Τμήμα δεν έχει υπάρξει στα Μηχανογραφικά Δελτία των Πανελλαδικών Εξετάσεων «αστερίσκος» ή άλλου είδους επισήμανση σχετική με τη διάρκεια σπουδών και το επίπεδο των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Άλλωστε το ίδιο δημοσίευμα αναιρεί τα όσα υποστηρίζει στον τίτλο του και στο ρεπορτάζ, από το ίδιο το ρεπορτάζ! Αναφέρει ως παράδειγμα τη Σχολή Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που είναι 4ετούς φοίτησης, ενώ η ίδια σχολή των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Πάτρας είναι 5ετούς φοίτησης.
  • Όλες οι σχολές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής είναι 4ετούς φοίτησης, απονέμουν πτυχία ισότιμα των υπολοίπων Ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Πανεπιστημίων και ΤΕΙ), δηλαδή διπλώματα επιπέδου 6 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων και οι απόφοιτοι λαμβάνουν αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα, όπως ρητά αναφέρεται στον νόμο 4521/2018.
  • Πλήθος ρεπορτάζ στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο δημοσιεύτηκαν πριν και μετά την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Στην ιστοσελίδα του υπουργείου άλλωστε υπάρχουν όλα τα σχετικά και μόνο έλλειψη πληροφόρησης δεν μπορεί να ισχυριστεί ο κάθε ενδιαφερόμενος.
  • Είναι απολύτως γνωστό ότι ο νόμος 4485/2017 προβλέπει ότι μόνο τα πενταετή προγράμματα σπουδών αποδίδουν πτυχίο που ακαδημαϊκά είναι επιπέδου μάστερ (επίπεδο 7).
  • Ως γνωστόν δεν δικαιολογείται σε καμία λειτουργία του κράτους άγνοια νόμου.
  • Επιπλέον, είναι απαράδεκτη η υποτίμηση των πτυχίων που θα απονέμει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ως «κατώτερων» και μάλιστα χαρακτηρίζοντάς τα ως «πτυχία ΤΕΙ» όταν εδώ και χρόνια τα πτυχία των ΤΕΙ λόγω της ανωτατοποίησης και της 4ετους φοίτησης είναι πλέον ισότιμα των Πανεπιστημίων.
  • Είναι εμφανές ότι το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας δεν υπηρετεί την ενημέρωση. Αναρωτιόμαστε αν είναι ποτέ δυνατόν η άγνοια ενός γονέα να αποτελεί… είδηση.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπ.Παιδείας: Κανένα λάθος στο Μηχανογραφικό Δελτίο των Πανελλαδικών"

Reuters: Δεν υπάρχει συμφωνία δανειστών-Αθήνας για τις συντάξεις

Σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος από τις πληροφορίες που μετέδωσε νωρίς το πρωί το κρατικό ΑΠΕ ότι οι δανειστές μιλούν για ακύρωση του μέτρου μείωσης των συντάξεωναπό την 1η Ιανουαρίου 2019 κινείται το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο δύο πηγές με γνώση των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων.

Η μια πηγή είπε ότι η εικασία πως οι δανειστές συμφώνησαν με την ελληνική θέση για τις συντάξεις είαι «πρώιμη». «Πρέπει να γίνει ακόμα πολλή δουλειά» είπε στο Reuters η ίδια πηγή των δανειστών.

Η δεύτερη πηγή είπε ότι δεν έχει υπάρξει καμία κατάληξη στη διαπραγμάτευση για το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Στο τηλεγράφημα υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα έχει δεσμευθεί για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% έως το 2022 και με αυτό το σκεπτικό νομοθέτησε τη μείωση συντάξεων και αφορολογήτου το 2019 και το 2020, αντίστοιχα, με την κυβέρνηση να δηλώνει τις τελευταίες ημέρες ότι θεωρεί αχρειάστα αυτά τα μέτρα καθώς ξεπερνά τους δημοσιονομικούς στόχους.

reuters
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Reuters: Δεν υπάρχει συμφωνία δανειστών-Αθήνας για τις συντάξεις"

Κίνημα Αλλαγής: Απάντηση στον Πρωθυπουργό οι νέες εικόνες ντροπής από τη Μόρια

«Για ό,τι συμβαίνει στη Λέσβο και τα υπόλοιπα νησιά του Αν. Αιγαίου αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο κ. Τσίπρας» σχολιάζει ο Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Μεταναστευτικής Πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής, σε ανακοίνωσή του με αφορμή βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Al Jazeera από τον καταυλισμό προσφύγων της Μόριας.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να αδιαφορεί στο αίτημα για άμεση αποσυμφόρηση των νησιών του Αν. Αιγαίου. Δεν το ζητά μόνο το Κίνημα Αλλαγής. Το ζητούν πλέον όλοι. Κάτοικοι, αυτοδιοίκηση, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις» αναφέρει το κόμμα.

Το Κίνημα Αλλαγής βάλλει προσωπικά κατά του Πρωθυπουργού, με αιχμή τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Euronews, στην οποία - όπως υποστηρίζει - ο κ. Τσίπρας «συνέχισε τις κυνικές του διαπιστώσεις: Παρομοίασε τη Μόρια με πολυτελές ξενοδοχείο που φιλοξενεί παραπάνω ανθρώπους από τη δυναμικότητά του. Iσχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση "σέβεται πλήρως τη διεθνή νομιμότητα, το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα των ανθρώπων". Με κομπασμό επανέλαβε το διχαστικό επιχείρημα ότι η κυβέρνηση του "δεν πνίγει ανθρώπους στο Αιγαίο". Μετά από 1.400 πνιγμένους κατά τη διάρκεια της δικής του διακυβέρνησης».

«Η απάντηση στον Πρωθυπουργό ήρθε από τις νέες εικόνες ντροπής που παρουσίασε το κανάλι Al Jazeera» επισημαίνει το κόμμα, προσθέτοντας ότι «το να ζουν άνθρωποι σε τέτοιες εξευτελιστικές συνθήκες, το να κινδυνεύει η υγεία (και η ψυχική) παιδιών και ενηλίκων, το να οδηγούνται άνθρωποι στην αυτοκτονία και να βιάζονται γυναίκες και παιδιά δεν είναι σεβασμός ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Το Κίνημα Αλλαγής καλεί τον κ. Τσίπρα «έστω και τώρα να αναλάβει τις ευθύνες του» και «να βάλει ένα τέρμα στην κόλαση που ζουν τα νησιά, όχι για να σωθεί η 'διεθνής εικόνα της χώρας', αλλά για να σώσουμε την εθνική μας αξιοπρέπεια».

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Κίνημα Αλλαγής: Απάντηση στον Πρωθυπουργό οι νέες εικόνες ντροπής από τη Μόρια"

«Μαύρη» πρόβλεψη του ΠΟΥ για τον καρκίνο: 9,6 εκατ. θάνατοι και 18,1 εκατ. νέα περιστατικά μέσα στο 2018

Ο καρκίνος εκτιμάται ότι θα σκοτώσει 9,6 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως φέτος, ενώ 18,1 εκατομμύρια νέα περιστατικά θα διαγνωσθούν, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ερευνών για τον Καρκίνο (IACR) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Τα στοιχεία, που αφορούν 185 χώρες και 36 είδη καρκίνου και τα οποία δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό "CA: A Cancer Journal for Clinicians", δείχνουν μια επιδείνωση σε σχέση με το 2012 (όταν είχαν δημοσιευθεί τα προηγούμενα αντίστοιχα στοιχεία της μελέτης GLOBOCAN), οπότε υπήρχαν 8,2 εκατομμύρια θάνατοι και 14,1 εκατ. νέα περιστατικά.

Η επιδείνωση αυτή αποδίδεται στην αύξηση και γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού, καθώς και σε μια σειρά από κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες. Σαφής είναι η τάση να μειώνονται αναλογικά διεθνώς οι καρκίνοι που σχετίζονται με τη φτώχεια και τις λοιμώξεις, ενώ αυξάνονται όσοι έχουν να κάνουν με τον τρόπο ζωής (λάιφ-στάιλ).

Στη διάρκεια της ζωής τους, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περίπου ένας στους πέντε άνδρες και μία στις έξι γυναίκες θα εμφανίσουν κάποιο καρκίνο, ενώ ένας στους οκτώ άνδρες και μία στις 11 γυναίκες θα πεθάνουν από τη νόσο. Ο συνολικός αριθμός καρκινοπαθών που επιβιώνουν μια πενταετία μετά την αρχική διάγνωση, υπολογίζεται σε 43,8 εκατομμύρια.

Οι καρκίνοι των πνευμόνων, του μαστού και του παχέος εντέρου (ορθοκολικός) είναι οι τρεις συχνότερες μορφές καρκίνου και για τα δύο φύλα από άποψη αριθμού περιστατικών.

Από άποψη θνησιμότητας οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται στον καρκίνο των πνευμόνων (1,8 εκατ. θάνατοι ή 18,4% του συνόλου), με δεύτερο τον καρκίνο του εντέρου (881.000 θάνατοι ή 9,2%), ενώ ακολουθούν ο καρκίνος του στομάχου (783.000 θάνατοι ή 8,2%), του ήπατος (782.000 θάνατοι ή 8,2%) και του μαστού (627.000 θάνατοι ή 6,6%).

Στους άνδρες η Νο 1 αιτία θανάτου είναι ο καρκίνος των πνευμόνων (22% του συνόλου) και ακολουθούν του ήπατος (10,2%) και του στομάχου (9,5%). Σε αριθμό νέων περιστατικών στους άνδρες προηγείται ο καρκίνος των πνευμόνων (14,5% του συνόλου) και έπονται του προστάτη (13,5%) και του παχέος εντέρου (10,9%).

Στις γυναίκες τόσο ο συχνότερος όσο ο και πιο θανατηφόρος είναι ο καρκίνος του μαστού (24,2%) και 15% αντίστοιχα), ενώ ακολουθούν των πνευμόνων και του εντέρου. Όμως σε 28 ανεπτυγμένες χώρες (Ευρώπη, ΗΠΑ, Αυστραλία, Κίνα κ.α.) ο καρκίνος των πνευμόνων σκοτώνει τις περισσότερες γυναίκες, κυρίως τις καπνίστριες.

Με 9% του παγκόσμιου πληθυσμού, η Ευρώπη έχει το 23,4% των περιστατικών καρκίνου και το 20,3% των θανάτων παγκοσμίως.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Μαύρη» πρόβλεψη του ΠΟΥ για τον καρκίνο: 9,6 εκατ. θάνατοι και 18,1 εκατ. νέα περιστατικά μέσα στο 2018"

Γεγονός η κοινή εταιρεία Σπίρτζη - Φλαμπουράρη που θα αναμορφώσει το κέντρο της Αθήνας

Σάρκα και οστά παίρνει ο νέος φορέας για τις αναπλάσεις και την αναμόρφωση του κέντρου της Αθήνας, με συντονιστές και εποπτεύοντες υπουργούς τον Υπουργό Επικρατείας κ. Αλέκο Φλαμπουράρη και τον υπουργό Υποδομών κ. Χρίστο Σπίρτζη.
Χθες, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ το καταστατικό της εταιρείας, ενώ τις προηγούμενες μέρες αναρτήθηκε στην Διαύγεια, το Διοικητικό Συμβούλιο της «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε.».
Το ΔΣ είναι επταμελές και σύμφωνα με απόφαση των συναρμόδιων υπουργών, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος διορίζεται ο κ. Νίκος Μπελαβίλας, Αναπληρωτής Καθηγητής και Διευθυντής Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ.
Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα μέλη, στο ΔΣ τοποθετούνται η κυρία Σταυρούλα Αγρίου σύμβουλος του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργου Σταθάκη, ως εκπρόσωπο του ΥΠΕΝ, η κυρία Αμαλία Ανδρουλιδάκη, Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων, ως εκπρόσωπος του υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, ο κ. Γεώργιος Πλατσάκης Αρχιτέκτονας Μηχανικός, εκπρόσωπος του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η κ. Ερμίνα Κυπριανίδου Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού τομέα Αθηνών Περιφέρειας Αττικής, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής και ο κ. Γεώργιος Δενδραμής Διοικητής του Νοσοκομείου Άγιος Σάββας, συμμετοχή που παραπέμπει στην ανάληψη δράσεων για τις προσφυγικές πολυκατοικίες της Λ. Αλεξάνδρας.
Η θητεία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου είναι τριετής και μπορεί να ανανεωθεί μόνο μία φορά για αντίστοιχο διάστημα. Σύμφωνα με το καταστατικό της εταιρείας, η λειτουργία της «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε.» θα υποβοηθηθεί από Γνωμοδοτικό Τεχνικό Συμβούλιο, το οποίο θα συγκροτηθεί από 8 μέλη, που ορίζονται επίσης για τριετή θητεία με κοινή απόφαση των εποπτευόντων Υπουργών και των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών και Οικονομικών, κατόπιν εισήγησης των φορέων που εκπροσωπούνται στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας.
Το Γενικό Τεχνικό Συμβούλιο γνωμοδοτεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε.» για θέματα του σκοπού και των αρμοδιοτήτων της.
Η διάρκεια της εταιρείας ορίζεται σε 15 έτη και αρχίζει από την καταχώριση του καταστατικού της στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου (ΓΕΜΗ). Η διάρκεια μπορεί να παρατεθεί με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας.
Σκοπός της «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε.» είναι ο συντονισμός του σχεδιασμού, ο προγραμματισμός και η υλοποίηση αναπλάσεων εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων, ιδίως στο κέντρο της πόλης των Αθηνών, με έμφαση στις περιοχές του Εμπορικού Τριγώνου και των Προσφυγικών της Λ. Αλεξάνδρας, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής, η κοινωνική συνοχή και η οικονομική ανάπτυξη των περιοχών.
plasss.jpg
Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία μπορεί κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, να αξιοποιεί εγκαταλελειμμένα, κενά ή ανενεργά κτήρια καθώς και ακάλυπτους χώρους μεταξύ πολυκατοικιών, με τη σύμφωνη γνώμη και σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες ή διαχειριστές τους.
Επιπλέον η εταιρεία μπορεί να αποκαθιστά διατηρητέα κτήρια και νεώτερα μνημεία, να αναλαμβάνει δράσεις ενίσχυσης της νεοφυούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας, ανάδειξης του τουριστικού χαρακτήρα των περιοχών, δράσεις βελτίωσης της προσβασιμότητας του αστικού περιβάλλοντος σε άτομα με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα, δράσεις πολιτιστικής αναβάθμισης, δράσεις αθλητισμού και δράσεις υπέρ των νέων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
anplash.jpg
Το καταστατικό της εταιρείας ορίζει ότι η «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε.» μπορεί να προχωρήσει στην καταγραφή του κτηριακού και πολιτιστικού αποθέματος καθώς και κάθε είδους κοινόχρηστων ή μη υποδομών και χώρων.
Παράλληλα στην εκτέλεση έργων ή ανάθεση σε τρίτους έργων ανάπλασης, στην διενέργεια αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, στην εκπόνηση μελετών κ.α.
Το μετοχικό κεφάλαιο της «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε.» ανέρχεται 50.000 ευρώ και καλύπτεται εξ’ ολοκλήρου από το Ελληνικό Δημόσιο.
newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Γεγονός η κοινή εταιρεία Σπίρτζη - Φλαμπουράρη που θα αναμορφώσει το κέντρο της Αθήνας"

Κατρούγκαλος: Δεν θα ισχύσουν όλα τα αντίμετρα αν δεν περικοπούν οι συντάξεις

«Δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί με οποιονδήποτε βαθμό βασιμότητας ότι έχουμε αυτή τη στιγμή δημοσιονομικό λόγο να έχουμε νέες περικοπές, νέα λιτότητα» δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος,αναφορικά με το μέτρο μείωσης των συντάξεων από 1η Ιανουαρίου 2019.

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες του ΑΠΕ που θέλουν τους Ευρωπαίους εταίρους να θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, μετά τις επαφές με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ο κ. Κατρούγκαλος μιλώντας στο «Πρακτορείο FM», παρατήρησε: «Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική η αντίδραση των Ευρωπαίων εταίρων μας, σε κάτι που είναι πασιφανές. Δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο οι μειώσεις στις συντάξεις, γιατί το 2016, όταν ψηφιζόταν ο ασφαλιστικός νόμος, ο λεγόμενος νόμος Κατρούγκαλου, δεν προβλεπόταν περικοπή της προσωπικής διαφοράς και οι αναλογιστικές μελέτες που το συνόδευαν αποδείκνυαν πλήρως ότι το ασφαλιστικό σύστημα έχει ισορροπήσει και δεν χρειάζονται νέες περικοπές. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήλθε τον επόμενο χρόνο παρόλα αυτά και με έναν εκβιασμό, που βασιζόταν κυρίως σε δημοσιονομικό επιχείρημα, ότι δηλαδή θα είναι ελλειμματικός ο ΕΦΚΑ [...] Τώρα που προφανώς έχει αποδειχθεί ότι και αυτός ο ισχυρισμός του ΔΝΤ δεν ήταν βάσιμος, όχι απλώς δεν υπάρχει διαρθρωτικός λόγος, αλλά και δεν υπάρχει κανένας λόγος για να περικοπούν οι συντάξεις».

«Καταφέρνουμε όχι απλώς να πιάνουμε τους στόχους, αλλά να τους υπερκαλύπτουμε. Ξέρουμε ότι και το 2017 και το 2018 και η προβολή για το 2019 αποδεικνύει ότι όχι απλώς θα πιάσουμε τους στόχους που έχουμε, αλλά θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερη υπεραπόδοση. Η λιτότητα θα είναι αντιαναπτυξική σε μια φάση που οικονομία δείχνει σαφώς ότι έχει περάσει σε μια νέα εποχή, μια νέα φάση, την οποία θέλουμε να εξασφαλίσουμε», επισήμανε.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί εάν συμφωνηθεί τελικά να μη γίνουν οι περικοπές εξήγησε: «Η σειρά είναι η κατάθεση του προϋπολογισμού, που θα αποδεικνύεται πλήρως από τα στοιχεία το αχρείαστο οποιασδήποτε παρέμβασης, οποιασδήποτε νέας περικοπής και μετά ένας απλός νόμος χρειάζεται, δεν είναι κάτι παραπάνω».

Διευκρίνισε, δε, ότι «έχουν βρεθεί ήδη τα ισοδύναμα», καθώς «όταν έγινε αυτός ο εκβιασμός κι επειδή δεν μπορούσαμε να τον αποτρέψουμε, γιατί το ΔΝΤ θα τίναζε στον αέρα την αξιολόγηση, πετύχαμε παρόλα αυτά το τελικό αποτέλεσμα να είναι δημοσιονομικά ουδέτερο, να μην υπάρχει πρόσθετη λιτότητα, ψηφίζοντας ταυτόχρονα με την περικοπή των συντάξεων τα λεγόμενα αντίμετρα, δηλαδή κοινωνικά μέτρα, που δεν απευθύνονταν μόνο στους συνταξιούχους, ήταν και σε άλλες ομάδες του πληθυσμού, τα οποία θα ισορροπούσαν ως πρόσθετα χρήματα στον κοινωνικό προϋπολογισμό, τις απώλειες που θα υπήρχαν από τις συντάξεις». «Τώρα», πρόσθεσε, «προφανώς το σύνολο των αντιμέτρων δεν πρόκειται να ισχύσει, θα ψηφίσουμε παρόλα αυτά και θα διατηρήσουμε αρκετά από τα αντίμετρα, ακριβώς επειδή έχουμε κι αυτόν τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο από την υπεραπόδοση της οικονομίας».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο θέμα των δικαστικών διώξεων για επισφαλή δάνεια των κομμάτων σημείωσε: «Η δικαστική διερεύνηση είναι αναγκαία γιατί υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λαό ότι δεν θα αφήσουμε καμία σκιά αμφιβολίας γύρω από υπαρκτά σκάνδαλα. Το ότι είναι υπαρκτό αυτό το σκάνδαλο δεν το λέμε εμείς, μπορούν να το βρει κανείς στο διαδίκτυο, σε μία τοποθέτηση βιντεοσκοπημένη της κ. Μπακογιάννη, η οποία εκείνη την περίοδο ήταν εκτός ΝΔ, να τοποθετείται στη Βουλή, να μιλάει για το σκάνδαλο της αδειοδότησης κομμάτων, να ονομάζει ρητά Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ και να χαρακτηρίζει μάλιστα την περίπτωση αυτή της δανειοδότησης ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαπλοκής [...] Αντίστοιχα δηλώσεις είχε κάνει και ο κ.Αυγενάκης, ο οποίος είχε ακολουθήσει την κ.Μπακογιάννη στην πορεία της αυτή την προσωρινή εκτός ΝΔ. Επομένως όποιος αμφισβητεί ότι υπάρχει σκάνδαλο δεν χρειάζεται να ακούσει τι λέμε, ας ακούσει τι έλεγε τότε η κ. Μπακογιάννη».

Ερωτηθείς σχετικά με το ύφος της προεκλογικής εκστρατείας και των ομιλιών του Ζόραν Ζάεφ για το επικείμενο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ ο αν. υπουργός Εξωτερικών σημείωσε: «Μπορεί η προεκλογική περίοδος να δικαιολογεί ορισμένες φραστικές υπερβολές, ακριβώς όμως το νόημα της συνθήκης των Πρεσπών είναι ότι πρέπει όχι απλώς να αυτοσυγκρατούμαστε, αλλά να σεβόμαστε το πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας αυτής. Παρακολουθούμε και προφανώς όχι αμέτοχοι τις συζητήσεις αυτές».

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατρούγκαλος: Δεν θα ισχύσουν όλα τα αντίμετρα αν δεν περικοπούν οι συντάξεις"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news