facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021

Πυρκαγιά ξανά στις Αφίδνες -Τέθηκε υπό έλεγχο άμεσα

Κατασβέστηκε μικρής έκτασης φωτιά που εκδηλώθηκε την Παρασκευή λίγο πριν από τα διόδια των Αφιδνών, πίσω από γαλακτοβιομηχανία.

Η φωτιά ξέσπασε κοντά στην Εθνική Οδό λίγα μέτρα πριν από τα διόδια.

Για την πυρκαγιά ειδοποίησαν και ακροατές του ΣΚΑΪ 100,3.

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυρκαγιά ξανά στις Αφίδνες -Τέθηκε υπό έλεγχο άμεσα"

Πυρκαγιές: Μεγαλώνει η λίστα με τις καταστροφές - Επικίνδυνα για χρήση 583 κτίρια

Μέχρι σήμερα, έχουν διεξαχθεί 1.511 αυτοψίες από τους μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών:

Συγκεκριμένα, στην Αττική διενεργήθηκαν συνολικά 688 αυτοψίες, εκ των οποίων 373 στο δήμο Αχαρνών, 44 στο δήμο Κηφισιάς, 235 στο δήμο Ωρωπού και 36 στο δήμο Διονύσου.

Αντίστοιχα διενεργήθηκαν 320 αυτοψίες στην Πελοπόννησο, 148 στην Π.Ε. Ηλείας, 53 στην Π.Ε. Μεσσηνίας και 132 στην Π.Ε. Λακωνίας. Στην Π.Ε. Αρκαδίας έχουν γίνει 11 αυτοψίες στο δήμο Μεγαλόπολης.

Στην Εύβοια διενεργήθηκαν 491 αυτοψίες, 349 στο δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγ. Άννας και 142 στο δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού.

Στο δήμο Λοκρών στην Π.Ε. Φθιώτιδας έχουν διενεργηθεί 12 αυτοψίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των αυτοψιών:

· 1.019 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 375 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 338 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 306 επικίνδυνες για χρήση και οι οποίες θα επανελεγχθούν.

· 75 σε επαγγελματικούς χώρους, εκ των οποίων 16 είναι κατάλληλοι για χρήση, 35 προσωρινά ακατάλληλοι και 24 επικίνδυνοι για χρήση οι οποίοι θα επανελεγχθούν.

· Ελέγχθηκαν 425 αποθήκες/στάβλοι κ.λπ., εκ των οποίων οι 28 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση, 160 είναι προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση και 237 επικίνδυνοι για χρήση οι οποίοι θα επανελεγχθούν.

· Τέλος ελέγχθηκαν 16 δημόσια κτίρια ή/και ιεροί ναοί εκ των οποίων 3 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση, 8 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση και 5 επικίνδυνοι για χρήση και θα επανελεγχθούν.

Αύριο κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών θα βρίσκονται στην Αττική, στην πλατεία της Βαρυμπόμπης για τη διενέργεια αυτοψιών, όπου δεν κατέστη αυτή μέχρι σήμερα δυνατή.

Στην Πελοπόννησο ολοκληρώνονται αύριο οι αυτοψίες στην Π.Ε. Ηλείας, Μεσσηνίας και Λακωνίας. Τη Δευτέρα 16/08/2021 θα ξεκινήσουν και οι αυτοψίες στο δήμο Γορτυνίας της Π.Ε. Αρκαδίας, ενώ ολοκληρώθηκε ο πρωτοβάθμιος έλεγχος στο δήμο Μεγαλόπολης.

Στη Βόρεια Εύβοια συνεχίζονται και ολοκληρώνονται οι πρωτοβάθμιοι έλεγχοι, στους δήμους Μαντουδίου - Λίμνης - Αγ. Άννας και Ιστιαίας - Αιδηψού. Όπου είναι δυνατό θα αρχίσουν και οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι από τριμελείς επιτροπές.

Σημειώνεται ότι από την Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021 λειτουργεί τηλεφωνικό κέντρο με αριθμό 210-6509300 στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με 8 τηλεφωνικές γραμμές από τις 8:00 έως τις 20:00 τις καθημερινές και 10:00 έως 18:00 το Σαββατοκύριακο πλην της αργίας του Δεκαπενταύγουστου για την εξυπηρέτηση των πολιτών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πυρκαγιές: Μεγαλώνει η λίστα με τις καταστροφές - Επικίνδυνα για χρήση 583 κτίρια"

Αφγανιστάν: Δανία και Νορβηγία κλείνουν τις πρεσβείες τους, με το ελάχιστο προσωπικό η πρεσβεία της Γερμανίας

Η Δανία και η Νορβηγία ανακοίνωσαν σήμερα πως κλείνουν προσωρινά τις πρεσβείες τους στην Καμπούλ, λόγω της κατάστασης ασφαλείας που ολοένα και επιδεινώνεται στο Αφγανιστάν και απομακρύνουν το προσωπικό τους.

«Αποφασίσαμε να κλείσουμε προσωρινά την πρεσβεία μας στην Καμπούλ», είπε σε δημοσιογράφους ο Δανός υπουργός Εξωτερικών Γιέπε Κόφοντ, προσθέτοντας πως η επιχείρηση εκκένωσης θα διεξαχθεί υπό στενό συντονισμό με τη Νορβηγία, με την οποία μοιράζονται ένα κτιριακό συγκρότημα.

Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Ίνε Σορέιντε δήλωσε ότι η χώρα της θα κλείσει επίσης την πρεσβεία της και θα απομακρύνει τους Νορβηγούς διπλωμάτες, τους ντόπιους εργαζομένους της και τους στενούς συγγενείς τους.

Την ίδια ώρα η Γερμανία θα μειώσει το διπλωματικό της προσωπικό στην Καμπούλ στο «απολύτως ελάχιστο» υπό το φως της επίθεσης των Ταλιμπάν που ήδη βρίσκονται στις πύλες της αφγανικής πρωτεύουσας, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

«Θα μειώσουμε τις επόμενες ημέρες το προσωπικό μας στη γερμανική πρεσβεία στην Καμπούλ στο απολύτως απαραίτητο», τόνισε ο Χάικο Μάας σε σύντομη δήλωση μετά και τις παρόμοιες ανακοινώσεις της Ουάσινγκτον, του Λονδίνου και άλλων δυτικών κυβερνήσεων.

«Η πρεσβεία θα συνεχίσει να εργάζεται», διευκρίνισε ωστόσο.

«Η ομάδα συντονισμού διαχείρισης κρίσεων της κυβέρνησης αποφάσισε επίσης να επισπεύσει τη ναύλωση πτήσεων τσάρτερ που είχαν προγραμματιστεί αρχικά για τα τέλη Αυγούστου», δήλωσε ο Μάας στους δημοσιογράφους από την πόλη Ντεντσλίνγκεν της νότιας Γερμανίας.

Ο υπουργός είπε ότι ο στόχος είναι να ταξιδέψουν με αυτές τις πτήσεις το προσωπικό της πρεσβείας που επαναπατρίζεται και Αφγανοί που πολέμησαν μαζί με τον γερμανικό στρατό ή διερμηνείς που φοβούνται πλέον για την ασφάλειά τους. Οι Αφγανοί που δεν έχουν βίζα θα πάρουν τα χαρτιά τους στη Γερμανία ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία.

Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης την αποστολή ομάδας υποστήριξης στην αφγανική πρωτεύουσα για να βοηθήσει στην αποχώρηση του προσωπικού αυτού.

«Καλώ εκ νέου όλους τους (άλλους) Γερμανούς πολίτες που βρίσκονται ακόμη στο Αφγανιστάν να φύγουν τώρα από τη χώρα», δήλωσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αφγανιστάν: Δανία και Νορβηγία κλείνουν τις πρεσβείες τους, με το ελάχιστο προσωπικό η πρεσβεία της Γερμανίας"

Δημοσιεύθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για πυρόπληκτους και αναδασώσεις - Δείτε τα μέτρα που περιλαμβάνονται

Αναδασώσεις, μεταφορά των δασικών υπηρεσιών στο υπουργείο Περιβάλλοντος και οικονομικά μέτρα για τους πυρόπληκτους, περιλαμβάνει η Π.Ν.Π. που δημοσιεύθηκε πριν από λίγο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα. Όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση, προβλέπεται η υποχρεωτική κήρυξη όλων των εκτάσεων που κάηκαν σε αναδασωτέες, όπως και η υπαγωγή της Δασικής Υπηρεσίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Στο επίκεντρο βρίσκονται τα μέτρα ανακούφισης, που έχει ήδη ανακοινώσει το οικονομικό επιτελείο και τα συναρμόδια υπουργεία. Πιο συγκεκριμένα, περιγράφονται οι προΰποθέσεις για την είσπραξη του ποσού για την οικοσκευή, αλλά και για  την προκαταβολή έναντι της στεγαστικής συνδρομής , όπως και τα ποσά που θα εισπράξει κάθε δικαιούχος, αναλόγως της ζημιάς που υπέστη στις πυρκαγιές. 

Ακόμα, έχουν συμπεριληφθεί στην Π.Ν.Π μέτρα ενίσχυσης των φοιτητών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Προβλέπεται η δυνατότητα μετεγγραφής, τόσο για εκείνους που θα εισαχθούν φέτος στις Σχολές, όσο και για εκείνους που δεν έχουν ολοκληρώσει τα υποχρεωτικά εξάμηνα φοίτησης. 

Πιο συγκεκριμένα, η  Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 13.08.2021 περιλαμβάνει:
- Υποχρεωτική κήρυξη αναδάσωσης και σύντμηση προθεσμίας για την κήρυξη έκτασης ως αναδασωτέας - Τροποποίηση παρ. 3 άρθρων 41 και 70 ν. 998/1979
-Κάθετη οργάνωση και υπαγωγή των Δασικών Υπηρεσιών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
-Διατάξεις για την επίσπευση των ειδικών δασοτεχνικών έργων - Προσθήκη παρ. 1Α και τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 16 ν. 998/1979
-Απλοποίηση της διαδικασίας έγκρισης απόληψης των καμένων ιστάμενων δένδρων, εντός ιδιωτικών εκτάσεων εκτός σχεδίου από τους ιδιοκτήτες - Τροποποίηση παρ. 1 και προσθήκη παρ. 3 στο άρθρο 176 ν.δ. 86/1969
-Ανάδοχοι Αναδάσωσης - Προσθήκη παρ. 3 στο άρθρο 42 ν. 998/1979
-Ακατάσχετο πληρωμών ρητινεργατών
-Προσθήκη δασικών υπηρεσιών και Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής στις αρμόδιες αρχές για την εφαρμογή της από 5.8.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κινδύνου πυρκαγιών»

Στις διατάξεις για την άμεση και αποτελεσματική στήριξη των πληγέντων προβλέπει: 
-Δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την κρατική αρωγή
-Εφάπαξ έκτακτη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης για κτιριακές εγκαταστάσεις και κατοικίες φυσικών ή νομικών προσώπων, έναντι στεγαστικής συνδρομής
-Εφάπαξ έκτακτη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης φυσικών προσώπων για αποζημίωση οικοσκευής
-Εφάπαξ έκτακτη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης επιχειρήσεων και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορέων, έναντι επιχορήγησης για την αντιμετώπιση ζημιών
-Χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης σε άτομα που υπέστησαν τραυματισμό
-Συμψηφισμός και επιστροφή ποσών έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε φυσικά και νομικά πρόσωπα
-Αφορολόγητο και ακατάσχετο των ενισχύσεων προς τους πληγέντες
-Απαλλαγές από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) - Τροποποίηση του ν. 4223/2013
-Έκτακτα και επείγοντα μέτρα για την προστασία των θέσεων εργασίας
-Επιδότηση ανεργίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις που καταστράφηκαν
-Αντικατάσταση καταστραφέντων ειδών περίθαλψης και θεραπευτικών μέσων
-Δικαίωμα διορισμού στο Δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα
-Μεταβατικές διατάξεις για το Ταμείο Κρατικής Αρωγής και τον Λογαριασμό Κρατικής Αρωγής - Τροποποίηση άρθρων 14 και 24 ν. 4797/2021

Σε ότι αφορά τα μέτρα στήριξης της εκαπιδευτικής κοινότητας περιλαμβάνει:
-Μέτρα ενίσχυσης φοιτητών  
-Επέκταση του Προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα»
-Παράταση προθεσμίας για την ορκωμοσία ανάληψη υπηρεσίας νεοδιοριζόμενων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του σχολικού έτους 2020-2021
-Ειδική ψηφιακή πλατφόρμα για την υλοποίηση των μέτρων ενίσχυσης των πληγέντων μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας

Στις συναφείς διατάξεις προβλέπεται: 

-Αποζημίωση για απασχόληση πέραν των συνήθων καθηκόντων των υπαλλήλων της Γενικής Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την προώθηση της αποκατάστασης πληγεισών περιοχών
-Αποζημίωση πλωτών μέσων
-Παροχή πιστωτικού σημειώματος (voucher) σε μέλη ξένων αποστολών πυροσβεστικών δυνάμεων
-Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Δωρεών


Δείτε ΕΔΩ το ΦΕΚ

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δημοσιεύθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για πυρόπληκτους και αναδασώσεις - Δείτε τα μέτρα που περιλαμβάνονται"

Γαλάτσι: Με βαρύ ποινικό παρελθόν ο ιδιοκτήτης του πίτμπουλ που σκότωσε ο αστυνομικός – Τι συνέβη στην ταράτσα

Βαρύ ποινικό παρελθόν έχει ο ιδιοκτήτης τους σκύλου, που σκοτώθηκε από πυροβολισμό αστυνομικού στο Γαλάτσι. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο 42χρονος ιδιοκτήτης των δύο πίτμπουλ είναι γνωστός στις Aρχές, ενώ στο παρελθόν έχει συλληφθεί για βιασμό και είναι υποχρεωμένος να δίνει ακόμα και σήμερα το παρών σε Αστυνομικό Τμήμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 42χρονος έχει απασχολήσει τις Αρχές και για χουλιγκανισμό, επίθεση με μολότοφ, συμπλοκές αλλά και αντίσταση κατά της αρχής. Ο ίδιος θεωρείται «ο φόβος και ο τρόμος της γειτονιάς» ενώ στο παρελθόν έχουν υποβληθεί μηνύσεις σε βάρος του και από άλλους κατοίκους της περιοχής.

Τι συνέβη στην ταράτσα

Όλα ξεκίνησαν το πρωί της Πέμπτης έπειτα από καταγγελία στο Κέντρο της Άμεσης Δράσης, για διατήρηση και παραμονή δύο σκύλων σε ταράτσα πολυκατοικίας στο Γαλάτσι. Όταν οι αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο ανέβηκαν μαζί με την καταγγέλλουσα και τον ιδιοκτήτη στην ταράτσα για να διαπιστώσουν τι συμβαίνει και εκεί βρήκα τα δύο ζώα.

Σε εκείνο το σημείο η καταγγέλλουσα έβγαλε το κινητό της τηλέφωνο και άρχισε να καταγράφει σε βίντεο τα όσα διαδραματίζονταν, γεγονός που εξόργισε τον ιδιοκτήτη, ο οποίος της επιτέθηκε λεκτικά με βαρύτατους χαρακτηρισμούς. «Εσύ φταις για όλα. Θα σου δείξω εγώ. Θα δεις τι θα πάθεις», της είπε ο 42χρονος ιδιοκτήτης σύμφωνα με αστυνομικές πηγές και στη συνέχεια κινήθηκε απειλητικά προς το μέρος της.

Τότε οι αστυνομικοί μπήκαν μπροστά για να τον σταματήσουν. Στην κατάθεση που έδωσε η ίδια η καταγγέλλουσα αναφέρει: «Αδιαμφισβήτητα για να με βλάψει κινήθηκε προς το μέρος μου και μπήκαν μπροστά δύο από τους τρεις αστυνομικούς».

Τότε σύμφωνα με την αστυνομία, το ένα από τα δύο πίτμπουλ που βρίσκονταν στην ταράτσα επιτέθηκε και δάγκωσε στον μηρό του δεξιού ποδιού τον τρίτο αστυνομικό. Τότε εκείνος έβγαλε το όπλο του και πυροβόλησε θανάσιμα το ζώο.

Τι αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας για το περιστατικό

Η Ελληνική Αστυνομία, τόνισε σε επίσημη ανακοίνωσή της για το περιστατικό ότι «στον εμπλεκόμενο αστυνομικό παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, λόγω δαγκώματος σκύλου στην πίσω πλευρά του δεξιού του μηρού, αρχικά από μηχανοκίνητη μονάδα του ΕΚΑΒ και ακολούθως μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο για την παροχή περαιτέρω ιατρικής φροντίδας».

«Εκεί πραγματοποιήθηκε καθαρισμός, περιποίηση και επίδεση του τραύματος, ενώ επίσης, του χορηγήθηκε αντιτετανικός ορός και αντιβιοτική αγωγή.  Τέλος, ο αστυνομικός, σύμφωνα με την γνωμάτευση του γιατρού, θα απέχει από τα καθήκοντά του προκειμένου να αναρρώσει», σημειώνει η ΕΛ.ΑΣ.

Τι καταγγέλλει η σύντροφος του ιδιοκτήτη

Σε ανάρτησή της στο Facebook η σύντροφος του ιδιοκτήτη του σκύλου ανέφερε ότι πρόκειται για «εν ψυχρώ δολοφονία», και καταγγέλλει ότι ο αστυνομικός «τράβηξε χωρίς λόγο το όπλο του και πυροβόλησε ένα σκυλί που του κουνούσε φιλικά την ουρά». Παράλληλα ανέφερε πως νωρίτερα βρέθηκε στο αστυνομικό Τμήμα Κυψέλης και κατέθεσε μήνυση.

«Ο Ody (Odysseus) δεν θα είναι ποτέ ξανά μαζί μας….πυροβολήθηκε σήμερα το πρωί γύρω στις 11πμ από αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ…θα βγουν όλα στο φως της δημοσιότητας και ο υπεύθυνος γι’ αυτή την εν ψυχρώ δολοφονία θα πληρώσει. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο Α.Τ Κυψέλης για να υποβάλλουμε μήνυση!!

Σας παίρνουμε τηλέφωνο για να έρθετε να βοηθήσετε όταν κινδυνεύουμε σε ενδοοικογενειακή βία, όταν μας κλέβουν όταν μας απειλούν και δεν έρχεστε κι ήρθατε τώρα τρέχοντας για γείτονες που δεν πληρώνουν τα κοινόχρηστα και το αποτέλεσμα φόνος!! Χωρίς λόγο τράβηξες όπλο και πυροβόλησες ένα σκυλί που σου κουνούσε φιλικά την ουρά!! Αν αυτή είναι η ελληνική αστυνομία… ντροπή σας!! Τόσο απλά!»

 ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » " Γαλάτσι: Με βαρύ ποινικό παρελθόν ο ιδιοκτήτης του πίτμπουλ που σκότωσε ο αστυνομικός – Τι συνέβη στην ταράτσα "

Κορωνοϊός: Στα 3.493 τα νέα κρούσματα - 235 οι διασωληνωμένοι, 24 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.493, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 531.967 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 122 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.378 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας: Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 24, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.182 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 235 (63.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 85.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.868 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 255 (ημερήσια μεταβολή +27.5%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 220 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Η γεωγραφική κατανομή των 3.493 κρουσμάτων covid-19 έχει ως εξής:

142 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

112 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

47 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

132 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

240 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

89 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

136 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

29 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

316 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

37 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

32 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Αρτας

146 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

21 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

14 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

44 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

89 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

20 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

45 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

28 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

228 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου

33 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Ικαρίας

22 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

50 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

22 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Καρπάθου

5 κρούσμα στην Π.Ε. Καστοριάς

73 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

49 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

62 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

26 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

62 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

22 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

24 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

20 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

34 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

66 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Μήλου

27 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

37 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

13 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

22 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου

24 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

43 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

29 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

44 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

10 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

117 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου

22 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

5 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων

10 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Τήνου

24 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

43 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

30 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

33 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

147 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

20 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

150 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 3.493 τα νέα κρούσματα - 235 οι διασωληνωμένοι, 24 θάνατοι"

Καιρός αύριο: Παραμονή Δεκαπενταύγουστου με 35άρια και μποφόρ

Καλός θα είναι ο καιρός αύριο, Σάββατο (14.08.2021) στις περισσότερες περιοχές της χώρας, παραμονή Δεκαπενταύγουστου. Υποχωρεί κι άλλο ο υδράργυρος.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικούς όμβρους από τις πρωινές ώρες και βελτίωση νωρίς το απόγευμα.
Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με τοπικούς όμβρους κυρίως στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας τις απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο, αλλά κατά τόπους και στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση και η μέγιστη τιμή της στα ηπειρωτικά δεν θα ξεπεράσει τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές μέχρι το μεσημέρι.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και το απόγευμα νότιοι νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στην κεντρική Μακεδονία νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικούς όμβρους και βελτίωση από το μεσημέρι. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στη νότια Πελοπόννησο και στα ορεινά της δυτικής Στερεάς.
Ανεμοι: Ανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και από το απόγευμα βορειοδυτικοί, στα βόρεια έως 4 και στα νότια μέχρι 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά του Ιονίου έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες και κατά τόπους στην ανατολική Στερεά λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές ή όμβρους μέχρι το μεσημέρι.
Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε στα ορεινά της Πελοποννήσου θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά και νότια 6 με 7 μποφόρ .
Θερμοκρασία: Από 19 έως 34 και κατά τόπους 35 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις στη βόρεια Κρήτη.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 29 και στη νότια Κρήτη τοπικά έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Παραμονή Δεκαπενταύγουστου με 35άρια και μποφόρ"

Μετάλλαξη Delta: Αυξημένες οι πιθανότητες να μεταδοθεί και από τους εμβολιασμένους

Τα εμβόλια παραμένουν ιδιαίτερα αποτελεσματικά έναντι όλων των παραλλαγών του κορονοϊού, όσον αφορά την αποτροπή της εισαγωγής στο νοσοκομείο, της βαριάς νόσου και του θανάτου.

Οι ανεμβολίαστοι αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των ασθενών στις ΜΕΘ των νοσοκομείων. Αυξάνονται, όμως, πια οι ενδείξεις πως η πολύ πιο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού έχει αυξημένες πιθανότητες, σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές, να μολύνει έναν άνθρωπο (συνήθως χωρίς ιδιαίτερα συμπτώματα) και να μεταδοθεί ακόμη και από πλήρως εμβολιασμένους. Παραμένει, όμως, ακόμη ασαφές σε ποιό βαθμό αυτό συμβαίνει.

Η επικρατούσα μέχρι πρόσφατα εικόνα ήταν ότι τα εμβόλια όχι μόνο προστατεύουν όσους εμβολιάζονται κατά της Covid-19 αλλά και ότι μειώνουν τη μετάδοση του ιού. Όμως, οι περισσότερες σχετικές μελέτες είχαν γίνει πριν η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλωθεί παγκοσμίως. Τώρα, σύμφωνα με το «Nature» και τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», έρχονται ενδείξεις από διάφορες χώρες που φαίνεται να επιβεβαιώνουν τους φόβους ορισμένων επιστημόνων: Η Δέλτα είναι πιθανότερο να μολύνει τους εμβολιασμένους και στη συνέχεια να εξαπλωθεί μέσω και αυτών.

Στοιχεία από τεστ Covid-19 στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Σιγκαπούρη δείχνουν ότι οι εμβολιασμένοι που μολύνονται από τη Δέλτα μπορούν να έχουν τόσο ιικό φορτίο στη μύτη τους όσο και οι ανεμβολίαστοι. Αυτό σημαίνει πιθανότατα ότι, παρά την προστασία των εμβολίων, οι εμβολιασμένοι μπορεί να περάσουν τον ιό σε άλλους.

Οι περιπτώσεις μόλυνσης των εμβολιασμένων λέγονται «breakthrough», επειδή ο κορονοϊός έχει διασπάσει την ανοσιακή προστασία του εμβολίου. Σύμφωνα με τον ιολόγο Ντέηβιντ Ο' Κόνορ του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν-Μάντισον, «οι άνθρωποι που έχουν ιό Δέλτα και συμβαίνει να έχουν μόλυνση breakthrough, μπορούν να διαθέτουν πραγματικά υψηλά επίπεδα του ιού, συνεπώς μπορεί άθελά τους να τον εξαπλώσουν σε άλλους».

Στο μέτρο που αυτό, όντως, συμβαίνει, καθίσταται αναγκαία η χρήση μάσκας ακόμη και από εμβολιασμένους, ιδίως σε κλειστούς χώρους, καθώς, σύμφωνα με τον Ο' Κόνορ, «οι εμβολιασμένοι πρέπει να συνεχίσουν να παίρνουν προφυλάξεις» για να μειωθεί η μετάδοση του ιού.

Μία νέα μελέτη, με επικεφαλής τον ίδιο, η οποία προδημοσιεύθηκε στο medRxiv, συνέκρινε το ιικό φορτίο σε τεστ που έκαναν φέτος τον Ιούλιο 719 άνθρωποι (εμβολιασμένοι και μη). Έγινε, επίσης, γενετική ανάλυση στα 122 από τα δείγματα και το 90% βρέθηκαν με την παραλλαγή Δέλτα. Από τους 311 εμβολιασμένους που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, οι περισσότεροι είχαν δείκτη Ct κάτω του 25 (πρόκειται για έμμεσο δείκτη του ιικού φορτίου: Όσο χαμηλότερο είναι το Ct του τεστ, τόσο πιο έντονη είναι η παρουσία του γενετικού υλικού του κορονοϊού στο δείγμα από τη μύτη ή τον φάρυγγα). Αυτό το επίπεδο παραπέμπει σε επαρκή παρουσία του ιού για να είναι μεταδοτικός.

Προς επιβεβαίωση, οι ερευνητές έκαναν εργαστηριακή καλλιέργεια σε 55 τυχαία δείγματα -τόσο εμβολιασμένων όσο και ανεμβολίαστων- που είχαν δείκτη κάτω του 25 και βρήκαν μολυσματικό ιό σχεδόν σε όλα τα δείγματα. Οι περισσότεροι ανεμβολίαστοι είχαν, επίσης, δείκτη κάτω του 25.

«Το συμπέρασμα είναι ότι αυτό μπορεί πράγματι να συμβεί: Οι εμβολιασμένοι μπορεί να εξαπλώσουν τον ιό. Δεν ξέρουμε, όμως, ακόμη ποιος είναι ο σχετικός ρόλος τους στη μετάδοση του ιού στην κοινότητα», δήλωσε ο ιολόγος Τόμας Φρίντριχ του Πανεπιστημίου Ουισκόνσιν-Μάντισον.

Παρόμοια είναι τα ευρήματα από άλλη αμερικανική μελέτη τον Αύγουστο, από τη Μασαχουσέτη, που βρήκε ότι τόσο οι εμβολιασμένοι όσο και οι ανεμβολίαστοι, που είχαν διαγνωσθεί θετικοί στον κορονοϊό, είχαν γενικά χαμηλούς δείκτες Ct, άρα μάλλον υψηλό ιικό φορτίο. Από τα 133 δείγματα που αναλύθηκαν γενετικά, πάλι το 90% αφορούσαν τη Δέλτα. Ήταν αυτή η μελέτη, κυρίως, που ώθησε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ να συστήσει ξανά τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.

Επίσης, ερευνητές του Νοσοκομείου Μεθοδιστών στο Χιούστον του Τέξας ανέλυσαν σχεδόν όλα τα περιστατικά Covid-19 στο νοσοκομείο τους και βρήκαν ότι από φέτος τον Μάρτιο και μετά περίπου, το 17% των κρουσμάτων λόγω Δέλτα είναι εμβολιασμένοι, ένα σχεδόν τριπλάσιο ποσοστό περιπτώσεων breakthrough σε σχέση με όλες μαζί τις άλλες παραλλαγές του κορονοϊού. Επίσης η έρευνα, με επικεφαλής τον μοριακό παθολόγο Τζέιμς Μάσερ, βρήκε ότι τα επίπεδα Ct (άρα και ιικού φορτίου) ήταν παρόμοια σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Όμως, σύμφωνα με ερευνητές από τη Σιγκαπούρη, οι εμβολιασμένοι που μολύνονται από τη Δέλτα μπορεί να παραμένουν μεταδοτικοί για μικρότερο χρονικό διάστημα. Η μελέτη από το Εθνικό Κέντρο Λοιμωδών Νόσων της χώρας συνέκρινε τα ιικά φορτία σε ημερήσια βάση μεταξύ ανεμβολίαστων και εμβολιασμένων που είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό. Ενώ τα ιικά φορτία της Δέλτα ήταν παρόμοια στις δύο ομάδες κατά την πρώτη εβδομάδα της λοίμωξης, μειώνονταν γρήγορα μετά την έβδομη μέρα στους εμβολιασμένους.

«Με δεδομένα τα υψηλά επίπεδα του ιού κατά την πρώτη εβδομάδα της ασθένειας λόγω της Δέλτα, μέτρα όπως οι μάσκες και η υγιεινή των χεριών, που μπορούν να μειώσουν τη μετάδοση, είναι σημαντικά, άσχετα αν έχει κανείς εμβολιαστεί ή όχι», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μπάρναμπι Γιανγκ.

Εξάλλου, η συνεχιζόμενη μεγάλη μελέτη στη Βρετανία REACT-1, με επικεφαλής επιστήμονες του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου, η οποία κάθε λίγες εβδομάδες κάνει τεστ σε περισσότερα από 100.000 άτομα, μετά από ανάλυση τυχαίων δειγμάτων για το ιικό φορτίο τους, βρήκε ότι κατά το τρίμηνο Μαΐου-Ιουλίου, που η Δέλτα συνεχώς αύξανε την παρουσία της, όσοι είχαν εμβολιαστεί και είχαν διαγνωστεί θετικοί για κορονοϊό είχαν κατά μέσο όρο χαμηλότερο ιικό φορτίο σε σχέση με τους ανεμβολίαστους.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Μετάλλαξη Delta: Αυξημένες οι πιθανότητες να μεταδοθεί και από τους εμβολιασμένους"

Η απάντηση της ΕΛΑΣ για τον αστυνομικό που πυροβόλησε σκύλο

Απάντηση σε δημοσιεύματα και αναρτήσεις στο διαδίκτυο, που αμφισβητούσαν το γεγονός ότι ο αστυνομικός που πυροβόλησε και σκότωσε σκύλο ράτσας πίτμπουλ στο Γαλάτσι δέχτηκε πρώτα επίθεση από τον σκύλο, ο οποίος τον δάγκωσε, εξέδωσε σήμερα η Αστυνομία, δίνοντας πληροφορίες για τον τραυματισμό του αστυνομικού.

Ειδικότερα σε ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ αναφέρεται: «Σχετικά με αναφορές που αναπαράγονται σε δημοσιεύματα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, περί των συνθηκών που έλαβε χώρα περιστατικό πρωινές ώρες της 12-08-2021 στο Γαλάτσι, ανακοινώνεται ότι στον εμπλεκόμενο αστυνομικό παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, λόγω δαγκώματος σκύλου στην πίσω πλευρά του δεξιού του μηρού, αρχικά από μηχανοκίνητη μονάδα του ΕΚΑΒ και ακολούθως μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο για την παροχή περαιτέρω ιατρικής φροντίδας.

Εκεί πραγματοποιήθηκε καθαρισμός, περιποίηση και επίδεση του τραύματος, ενώ, επίσης, του χορηγήθηκε αντιτετανικός ορός και αντιβιοτική αγωγή.

Τέλος, ο αστυνομικός, σύμφωνα με τη γνωμάτευση του γιατρού, θα απέχει από τα καθήκοντά του προκειμένου να αναρρώσει».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Η απάντηση της ΕΛΑΣ για τον αστυνομικό που πυροβόλησε σκύλο"

Καρδίτσα: Φωτιά στο Μαυρομμάτι – Σε δύσβατο σημείο

Πυρκαγιά σε δύσβατη περιοχή στο δάσος του Μαυρομματίου στην Καρδίτσα ξέσπασε λίγο πριν τις 11.30 το πρωί σήμερα Παρασκευή 13 Αυγούστου.

Στο σημείο σύμφωνα με το KarditsaLive.Net έσπευσαν ήδη δυνάμεις από την Πυροσβεστική Μουζακίου καθώς και ο διοικητής των Πυροσβεστικών Δυνάμεων του ν. Καρδίτσας κ. Γ. Νταουτάς.

Σημειώνουμε ότι είναι σε ιδιαίτερα δύσβατο σημείο καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από κατοίκους δεν υπάρχει εύκολη προσέγγιση από δρόμο.

Διαβάστε Περισσότερα » "Καρδίτσα: Φωτιά στο Μαυρομμάτι – Σε δύσβατο σημείο"

Εύβοια: Φωτιά στον Μίστρο του Δήμου Διρφύων

Φωτιά έχει ξεσπάσει στην περιοχή Μίστρος του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων Ευβοίας. Στο σημείο επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Η πυρκαγιά καίει δασική έκταση και οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι ισχυροί.

Σύμφωνα με το evima.gr επιτόπου έχουν σπεύσει εθελοντές και υδροφόρες του δήμου Διρφύων Μεσσαπίων παρουσία του δήμαρχου και του αντιδήμαρχου.

Η πυρκαγιά, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, φέρεται να προκλήθηκε από κεραυνό.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Εύβοια: Φωτιά στον Μίστρο του Δήμου Διρφύων"

Φωτιά σε Ηλεία, Γορτυνία, Μάνη: Σε ετοιμότητα ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις

Τόσο στη Γορτυνία όσο και στη γειτονική Ηλεία – στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας – ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στα σημεία που εκδηλώθηκαν οι μεγάλες φωτιές, ώστε να καταφέρουν γρήγορα και αποτελεσματικά να αντιμετωπίσουν τις όποιες εστίες αλλά και νέες αναζωπυρώσεις ενδεχομένως εκδηλωθούν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι επίγειες δυνάμεις σε Γορτυνία και Ηλεία έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, με 35 πυροσβέστες και 14 οχήματα από την Τσεχία, 240 πυροσβέστες και 60 οχήματα από τη Γαλλία, 244 πυροσβέστες και 56 οχήματα από τη Γερμανία και 40 πυροσβέστες και 13 οχήματα από την Αυστρία.

Την ίδια ώρα σημειώνεται πως έχει κινητοποιηθεί ένα ελικόπτερο, ενώ στην περιοχή βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος».

Εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης συνδράμουν στο έργο της πυρόσβεσης.

Ανατολική Μάνη

Στην Ανατολική Μάνη, επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 15 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, ενώ το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν δυνάμεις του στρατού, εθελοντές πυροσβέστες, και υδροφόρες της αυτοδιοίκησης.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά σε Ηλεία, Γορτυνία, Μάνη: Σε ετοιμότητα ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις"

Ύδρα: Άραβας έφτιαξε ασανσέρ για να ανεβοκατεβαίνει σπίτι του παραβιάζοντας τον αρχαιολογικό νόμο

Στο σύνολό της η Ύδρα έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος και μνημείο πολιτισμού και προστατεύεται από τους φορείς ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Αυτό φαίνεται πως δεν το γνώριζε ένας Άραβας ιδιοκτήτης, ο οποίος εδώ και χρόνια έχει αγοράσει ένα ακίνητο στο νησί και συγκεκριμένα στο λιμάνι πάνω από το σημείο όπου δεσπόζει το μπρούτζινο άγαλμα του Ανδρέα Μιαούλη.

Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, λόγω του ότι αντιμετωπίζει κάποια κινητικά προβλήματα, θεώρησε καλό να φτιάξει έναν εξωτερικό ανελκυστήρα, ο οποίος ακουμπούσε πάνω στα βράχια, για να ανεβοκατεβαίνει στο σπίτι του.

ydra1 

Όταν έγινε αντιληπτό το έργο του, κάτοικοι αλλά και μέλη του Συλλόγου Οικολόγων Ύδρας αντέδρασαν και ο ανελκυστήρας ξηλώθηκε. Ωστόσο κάποιοι είχαν προλάβει να απαθανατίσουν, το έργο το οποίο κόστισε στον Άραβα δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

ydra2 

Ο κ. Μανόλης Τσακίρης, πρόεδρος του Συλλόγου Οικολόγων Ύδρας, μιλώντας στο protothema.gr ανέφερε: «Ύστερα από παρέμβαση του Συλλόγου Οικολόγων Ύδρας και άλλων ευυπόληπτων πολιτών έγινε μήνυση από το ΑΤ Ύδρας σε βαθμό αυτοφώρου και σταμάτησε αυτή η ακραία παρανομία σε βάρος του αρχαιολογικού νόμου, αλλά δυστυχώς πολλοί τουρίστες σε εισερχόμενα τουριστικά πλοία φωτογράφισαν αυτή την θλιβερή και παράνομη ασχήμια. Είναι καιρός η πολιτεία να δώσει αντισταθμιστικά οφέλη στην τοπική κοινωνία έναντι των λειτουργικών και ορθών απαγορεύσεων στα πλαίσια πάντα του μνημείου Ύδρας. Δεν μπορεί όμως ένα νησί να δέχεται μόνον απαγορεύσεις. Αυτό είναι άδικο και μια αιτία για μια ελάχιστη μειοψηφία να παραβαίνει τον νόμο του ιστορικού νησιού με 6.000 χρόνια ιστορίας».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ύδρα: Άραβας έφτιαξε ασανσέρ για να ανεβοκατεβαίνει σπίτι του παραβιάζοντας τον αρχαιολογικό νόμο"

Ανασχηματισμός σε δεύτερο χρόνο – Γιατί έγιναν οι «εσωτερικές μετακινήσεις» στο Μαξίμου – Τα πρόσωπα κλειδιά

Ήταν λίγο μετά τις 09:20 το πρωί της Παρασκευής (και 13 Αυγούστου) όταν το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού ανακοίνωνε μικρές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Ένας μίνι ανασχηματισμός με καραμπόλες πριν από τον… κανονικό ανασχηματισμό που αναμένεται.

Δεν είναι ανασχηματισμός αυτό που ανακοινώθηκε σήμερα είπαν στο newsit.gr κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας ότι «δεν μπήκε νέο πρόσωπο στην κυβέρνηση». Αυτό που έγινε το χαρακτήρισαν «εσωτερική αναδιάταξη δυνάμεων». Και μετά διεμήνυσαν ότι ανασχηματισμός θα γίνει αλλά θα γίνει στην ώρα που επιλέξει ο πρωθυπουργός.

Και αυτή η ώρα θα είναι όταν θα έχει καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός από τις καταστροφικές φωτιές στην Εύβοια, την Αττική, την Πελοπόννησο. Τώρα ο στόχος είναι άλλος: να δοθεί το μήνυμα ότι θα τρέξουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι διαδικασίες για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων, ιδίως στην Εύβοια, τον τόπο της μεγάλης καταστροφής.

Και αυτό το έργο θα σηκώσουν στους ώμους τους οι Χρήστος Τριαντόπουλος και Άκης Σκέρτσος, που μαζί με τον νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου είναι οι «αναβαθμισμένοι» του μίνι ανασχηματισμού.  


Ο Χρήστος Τριαντόπουλος

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, τόσο στο διάγγελμά του όσο και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη (12.08.2021), είχε αφήσει να εννοηθεί πως έρχονται αλλαγές. Αλλά ξεκαθάρισε ότι οι ευθύνες για τις καταστροφικές φωτιές θα αποδοθούν, όμως όχι την ώρα της μάχης και εν βρασμώ.

Έτσι, εφόσον καταλογιστούν ευθύνες και σε πολιτικά πρόσωπα, το χαρτοφυλάκιο των οποίων είχε σχέση με το θέμα τω πυρκαγιών, όπως π.χ. ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Νίκος Χαρδαλιάς, αυτό θα γίνει σε επόμενη φάση. Ίσως πριν από τη ΔΕΘ, ενδεχομένως. 

Οι σημερινές αλλαγές στόχο έχουν να τρέξει άμεσα ο διαχειριστικός μηχανισμός για τη στήριξη των κατοίκων και την ανασυγκρότηση των πληγέντων περιοχών. Και αυτό είναι το project που αναλαμβάνει ο Χρήστος Τριαντόπουλος, ο άνθρωπος που είχε «τρέξει» και το πρόγραμμα αποκατάστασης για τον «Ιανό».

Η πρώτη «ανάγνωση» των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα ήταν πως πρόκειται για αλλαγές χαμηλού επιπέδου, με στόχο να αλλάξει το πρόσωπο της κυβέρνησης προς τα έξω. Γι’ αυτό και μήνες μετά την παραίτηση του Χρήστου Ταραντίλη, αποφασίστηκε να καλυφθεί ξανά η θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, με τον Γιάννη Οικονόμου να αναλαμβάνει χρέη, αναβαθμιζόμενος κι εκείνος.

Ακόμη ένα σημαντικό «στοιχείο» των αλλαγών που ανακοινώθηκαν είναι και η αναβάθμιση του Άκη Σκέρτσου σε υπουργό Επικρατείας, κάτι που του δίνει περισσότερη ευχέρεια στο να λαμβάνει και να υλοποιεί κυβερνητικές αποφάσεις.

Μίνι ανασχηματισμός = καραμπόλες και αναβαθμίσεις

Οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν, είτε τις πει κανείς ανασχηματισμό είτε εσωτερική αναδιάταξη, είναι αλλαγές σε δυο φάσεις.

Όπως ανακοινώθηκε, λοιπόν:

– Ο έως σήμερα υφυπουργός στον πρωθυπουργό Χρήστος-Γεώργιος (Άκης) Σκέρτσος αναλαμβάνει υπουργός Επικρατείας, με τις ίδιες αρμοδιότητες.

Σκέρτσος

– Ο έως σήμερα γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Χρήστος Τριαντόπουλος αναλαμβάνει υφυπουργός στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές.

– Ο έως σήμερα υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ιωάννης Οικονόμου αναλαμβάνει υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Στη θέση της Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου παραμένει η κυρία Αριστοτελία Πελώνη.

– Ο έως σήμερα υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γεώργιος Στύλιος αναλαμβάνει υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη θέση του κυρίου Ιωάννη Οικονόμου.

– Ο έως σήμερα υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Θεόδωρος Λιβάνιος αναλαμβάνει υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη θέση του κυρίου Γεώργιου Στύλιου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανασχηματισμός σε δεύτερο χρόνο – Γιατί έγιναν οι «εσωτερικές μετακινήσεις» στο Μαξίμου – Τα πρόσωπα κλειδιά"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news