facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Τουρκία: Θαύμα ζωής μετά από 258 ώρες - 29χρονη ανασύρθηκε ζωντανή

Οι ελπίδες δεν έσβησαν ακόμη, αφού μια 29χρονη κοπέλα ανασύρθηκε ζωντανή από τα συντρίμμια 258 ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό στο Καχραμανμαράς της Τουρκίας.

Όπως ανέφερε το πρακτορείο Anadolu, οι ομάδες που επιχειρούν στην περιοχή Εμπράρ αντιλήφθηκαν ότι ένα άτομο ήταν ζωντανό και κατόρθωσαν να ανασύρουν από τα χαλάσματα την 29χρονη Νεσλιχάν Κιλιντς.

Η νεαρή μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Καχραμανμαράς. «Ο Θεός άκουσε τις προσευχές μου», είπε συγκινημένος και ο πατέρας της.
Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε το Anadolu

«Η ασθενής μας μίλησε και είπε το όνομά της. Ρωτάει για τους συγγενείς της και όταν ακούει ότι είναι καλά ανακουφίζεται. Έχει τις αισθήσεις της, η κατάστασή του είναι σταθερή πλέον.

Κάναμε την απαραίτητη παρέμβαση για να μην την κουράσουμε. Επειδή βρισκόταν σε πολύ κρύο περιβάλλον, ξεκινήσαμε θερμοθεραπεία. Παρείχαμε την απαραίτητη υποστήριξη υγρών και προχωρήσαμε σε αιμοκάθαρση», δήλωσε ο υπεύθυνος του νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται η διασωθείσα. 

ieidiseis
Διαβάστε Περισσότερα » " Τουρκία: Θαύμα ζωής μετά από 258 ώρες - 29χρονη ανασύρθηκε ζωντανή "

Tesla: Ανακαλεί περισσότερα από 363.000 οχήματα, λόγω προβλήματος στο σύστημα αυτόνομης οδήγησης

Η Tesla ανακοίνωσε πως ανακαλεί περισσότερα από 363.000 οχήματα της, επειδή παρουσιάστηκε πρόβλημα στο σύστημα αυτόνομης οδήγησης που ονομάζεται «Full Self-Driving Beta» ή αλλιώς «FSD Beta».

Όπως αναφέρει το cnbc.com, πρόκειται για συνολικά 362.758 οχήματα και όλα εντοπίζονται στις ΗΠΑ, ενώ η ανάκληση αφορά τα μοντέλα S από το 2016 ως το 2023, το Model X, Model 3 από το 2017 ως το 2023 και το Model Y από το 2020 ως το 2023.

Σύμφωνα με την Εθνική Διοίκηση Ασφάλειας Κυκλοφορίας στους Αυτοκινητόδρομους (NHTSA) των ΗΠΑ, το συγκεκριμένο σύστημα αυτόνομης οδήγησης ξεκίνησε να αυξάνει τον κίνδυνο σύγκρουσης και πρόκλησης σοβαρού ατυχήματος.

Έτσι, παρουσιάστηκαν ξαφνικά πολλά προβλήματα, ενώ η Tesla ξεκαθάρισε πως θα διαθέσει δωρεάν ενημέρωση για το λογισμικό της.

 newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Tesla: Ανακαλεί περισσότερα από 363.000 οχήματα, λόγω προβλήματος στο σύστημα αυτόνομης οδήγησης"

Μπάιντεν για τα ιπτάμενα «μπαλόνια»: Κάθε άγνωστο αντικείμενο θα καταρρίπτεται

Ξεκάθαρος για το ότι κάθε άγνωστο αντικείμενο που απειλεί τους Αμερικανούς πολίτες θα καταρρίπτεται, επισήμανε στο διάγγελμα του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, το βράδυ της Πέμπτης.

Πρόσθεσε δε, ότι πίσω από τα ιπτάμενα «μπαλόνια» υπάρχουν ιδιωτικά συμφέροντα και όχι οι κινεζικές αρχές.

Ο Τζο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ ελέγχουν πιο προσεκτικά τον εναέριο χώρο από τότε που το φερόμενο κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο πέταξε πάνω από πολλές πολιτείες προ ημερών.

«Κατόπιν σύστασης από τις αμερικανικές υπηρεσίες της χώρας, έδωσα εντολή να καταρρίψουμε αυτά τα τρία αντικείμενα λόγω κινδύνων για την εναέρια κυκλοφορία και επειδή δεν μπορούσαμε να αποκλείσουμε τον κίνδυνο επιτήρησης ευαίσθητων εγκαταστάσεων», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, συνεχίζοντας αναφέρει ότι ο αμερικανικός και ο καναδικός στρατός εξακολουθούν να μελετούν το «μπαλόνι» που έχει καταρριφθεί ούτως ώστε να αποκτήσουν περισσότερες πληροφορίες για τα τρία αντικείμενα.

Υπογραμμίζει πως οι ΗΠΑ εξακολουθούν να μην γνωρίζουν τι είναι αυτά τα αντικείμενα, αλλά τίποτα δεν εκτιμάται ότι σχετίζονται με τα κατασκοπευτικά «μπαλόνια» της Κίνας.

Η τελευταία εκτίμηση είναι ότι ήταν ιδιωτικής χρήσης «μπαλόνια», τονίζει ο ίδιος, ενώ προειδοποιεί: «Οποιοδήποτε αντικείμενο θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των αμερικανών πολιτών, θα καταρρίπτεται».

Σημειώνει ότι τα έγγραφα, τα οποία σχετίζονται με την έρευνα των ιπτάμενων αντικειμένων, θα παραμείνουν απόρρητα, όμως θα γνωστοποιηθούν στο Αμερικανικό Κογκρέσο.

Να επισημανθεί ότι, τρία άγνωστα αντικείμενα καταρρίφθηκαν από τις ΗΠΑ, ένα στον εναέριο χώρο της Αλάσκας την περασμένη Παρασκευή, ένα άλλο πάνω από τον βόρειο Καναδά το Σάββατο και ένα τρίτο αντικείμενο πάνω από τη λίμνη Χιούρον την Κυριακή.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπάιντεν για τα ιπτάμενα «μπαλόνια»: Κάθε άγνωστο αντικείμενο θα καταρρίπτεται"

Πομάσκι: Σε δημοπρασία τα παπούτσια του Τεντόγλου για τα παιδιά της Τουρκίας

Την πρόθεση τους να κρατήσουν τα παπούτσια που στέρησαν στον Τεντόγλου την πρώτη κορυφαία εφετινή επίδοση στον κόσμο και να διατεθούν σε δημοπρασία, προκειμένου τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν να μοιραστούν στα παιδιά της Τουρκίας, αποκάλυψε ο προπονητής του «χρυσού» Ολυμπιονίκη, Γιώργος Πομάσκι.

Στην επιστροφή των δύο ανδρών στην Αθήνα, μία ημέρα μετά την επίτευξη της νέας κορυφαίας επίδοσης στον κόσμο στο άλμα εις μήκος για το 2023 με τα 8,41μ. που σημείωσε εχθές (15/2) ο Τεντόγλου στο μίτινγκ κλειστού του Λιεβέν, ο Πομάσκι είπε: «Έχω πει στον Μίλτο να κρατήσουμε τα παπούτσια που του ακύρωσαν το άλμα, να τα βγάλουμε σε δημοπρασία, να πάρουμε τα λεφτά για να τα δώσουμε στα παιδιά της Τουρκίας».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πομάσκι: Σε δημοπρασία τα παπούτσια του Τεντόγλου για τα παιδιά της Τουρκίας"

Μητσοτάκης: Σκοπός του ΣΥΡΙΖΑ είναι να αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα – Εκλογές την άνοιξη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έδωσε ημερομηνία για τις εκλογές, οι οποίες θα γίνουν μέσα στην άνοιξη, με τον πρωθυπουργό να αναφέρει στην συνέντευξή του στην ΕΡ πως στόχος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι να αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο πρωθυπουργός μίλησε και για τα ελληνοτουκρικά, την οικονομία, αλλά και τη σημασία της επίσκεψης του Άντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα.

«Πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε την αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη. Και η δεύτερη κάλπη είναι αυτή η οποία θα δώσει τελικά τις κοινοβουλευτικές αναλογίες, οι οποίες προκύπτουν από το εκλογικό σύστημα στο οποίο εμείς πιστεύουμε. Εγώ δεν πίστευα ποτέ στην απλή αναλογική, δεν την ήθελα. Θεωρώ ότι είναι προβληματική για τον τόπο και κατά συνέπεια θεωρώ ότι οι κοινοβουλευτικές ισορροπίες θα προκύψουν από τη δεύτερη κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής. Δεν είμαι διατεθειμένος να συζητήσω οποιοδήποτε άλλο σενάριο». Σχετικά με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, τόνισε ότι «συν πλην κάποιες εβδομάδες δεν θα κάνει μεγάλη διάφορα το πότε τελικά θα γίνουν εκλογές. Η κυβέρνηση αυτή εξαντλεί την τετραετία. Είχα δεσμευτεί ότι θα εξαντλήσω την τετραετία. Εκλογές θα έχουμε κάποια στιγμή την άνοιξη», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για το πρώτο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τους πλειστηριασμούς και από τον ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση, μίλησε ο Πρωθυπουργός. «Είναι τουλάχιστον υποκριτικό σήμερα να μας ασκούν κριτική αυτοί οι οποίοι νομοθέτησαν υπέρ των πλειστηριασμών και οι οποίοι ουσιαστικά έδωσαν τη δυνατότητα στους servicers, τα λεγόμενα funds, να μπορούν να κάνουν πλειστηριασμούς» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στις παρακολουθήσεις, είπε ότι σκοπός του Αλέξη Τσίπρα είναι να δημιουργήσει υπόνοιες για την αξιοπιστία του εκλογικού αποτελέσματος. «Καταλαβαίνω ότι ο κ. Τσίπρας κάνει μία διαχείριση της ήττας του αλλά υπάρχουν όρια στο πόσο μπορεί να δυσφημεί τη χώρα στο εξωτερικό», σημείωσε. «Είναι τουλάχιστον αστείο να συζητάμε σήμερα ότι υπάρχει δομικό πρόβλημα Δημοκρατίας στη χώρα μας. Αυτοί που τα λένε με πρώτο τον κ. Τσίπρα έχουν ένα σκοπό. Και αυτός είναι να δημιουργήσουν υπόνοιες για την αξιοπιστία του εκλογικού αποτελέσματος. Ήδη το εννοούν. Θέλουν να μας πουν περίπου ότι οι πολίτες θα ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ και τελικά θα βγει η Νέα Δημοκρατία». Στην ερώτηση για το αν θα υπάρξουν υπόνοιες αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος, απάντησε ότι «αν δείτε που οδηγεί η λογική κατάληξη των επιχειρημάτων τους δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα καταλήξουν να πουν και αυτό. Και είναι αδιανόητο αυτό γιατί αν έχουμε ένα κεκτημένο στη χώρα μας είναι το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας. Καταλαβαίνω ότι ο κ. Τσίπρας κάνει μία διαχείριση της ήττας του αλλά υπάρχουν όρια στο πόσο μπορεί να δυσφημεί τη χώρα στο εξωτερικό και υπάρχει μία ξεκάθαρη σύγκρουση με την πραγματικότητα που βιώνουν όλοι οι πολίτες».

Στο στόχαστρο του πρωθυπουργού και η αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα επιχειρήσει μία κυβέρνηση ηττημένων. «Ο κ. Τσίπρας δεν διακρίνεται για τη σχέση του με την αλήθεια. Η κ. Κωνσταντοπούλου του είχε καταλογίσει ότι μπροστά του ο Πινόκιο είναι υπόδειγμα φιλαλήθειας. Ο κ. Τσίπρας λέει ότι δεν θα κάνει κυβέρνηση ηττημένων και βγαίνει ο κ. Σκουρλέτης σήμερα και λέει το ακριβώς ανάποδο. Κατά συνέπεια, δεν έχω αμφιβολία ότι αν μπορούσε ο κ. Τσίπρας με κάποιο τρόπο και ως ηττημένος να βρει κάποια πλειοψηφία που να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή θα διερευνούσε αυτό το ενδεχόμενο. Πολύ δύσκολο αριθμητικά; Όχι αδύνατο. Άρα οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό ως ενδεχόμενο υπάρχει. Δεν είναι κάτι που μπορεί κάποιος να το αποκλείσει μαθηματικά».

Σεισμός στην Τουρκία, ελληνοτουρκικά και επίσκεψη Μπλίνκεν
 

«Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν σεισμό ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες Τούρκους και Σύρους πολίτες. Έχει καταστρέψει τις υποδομές, έχει αφήσει εκατομμύρια πολίτες χωρίς σπίτια και ήταν υποχρέωσή μας σε αμιγώς ανθρώπινο επίπεδο να σταθούμε στον δοκιμαζόμενο τουρκικό και συριακό λαό και να είμαστε από τους πρώτους οι οποίοι αποστείλαμε βοήθεια προκειμένου να σώσουμε ανθρώπους μέσα από τα συντρίμμια. Για μας ήταν μια κίνηση ανθρωπισμού αυτη, δεν εξυπηρετούσε σκοπιμότητες εξωτερικής πολιτικής.

Έχω πει πολλές φορές, και όταν βρισκόμουν αντιμέτωπος με μια ρητορική μεγάλης έντασης και επιθετικότητας από την Τουρκία ότι δεν μας χωρίζει τίποτε με τον τουρκικό λαό. Ότι είμαστε γειτονικές χώρες και ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε και να επιλύουμε ειρηνικά τα προβλήματά μας. Και συμφωνώ μαζί σας ότι, υπό προϋποθέσεις, ο σεισμός αυτός, μέσα από την ανείπωτη καταστροφή που προξένησε, θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία επαναπροσδιορισμού των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας υπό προϋπόθεση και επαναπροσδιορισμό των σχέσεων Τουρκίας και Δύσης συνολικά. Αυτό είναι όμως κάτι το οποίο εναπόκειται στην τουρκική ηγεσία, δεν πιστεύω ότι οι χώρες αλλάζουν πολιτική έτσι από τη μια στιγμή στην άλλη, ούτε ότι θα ακυρωθεί από τη μια στιγμή στην άλλη ο τουρκικός αναθεωρητισμός.

Πιστεύω όμως ότι δημιουργήθηκε ένα κλίμα “δημιουργικής ταύτισης” μεταξύ των δύο λαών το οποίο είναι σημαντικό. Και χρέος μας -και χρέος μου προσωπικά- είναι να το αξιοποιήσω. Ήμουν από τους πρώτους που, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έθεσα την ανάγκη να υπάρξει μια πιο ενεργή στήριξη της Τουρκίας κατά τη διάρκεια αποκατάστασης από αυτή τη μεγάλη φυσική καταστροφή. Θα υπάρξει, όπως ξέρετε μια Διάσκεψη Δωρητών. Θέλουμε να έχουμε έναν ενεργό ρόλο. Και θέλουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να βοηθήσουμε τον τουρκικό λαό και την Τουρκία να ορθοποδήσει και να πατήσει στα πόδια της. Είναι και προς όφελος του εθνικού μας συμφέροντος».

Ερωτηθείς σχετικά με το αν θα υπάρξει κάποια συνέχεια μετά την εξ αρχής επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ενδεχομένως με κάποια μεταξύ τους επαφή, σημείωσε: «Είχα προβλέψει πολύ πριν χτυπήσει αυτή η καταστροφή ότι κάποια στιγμή θα ξανασυναντιόμουν με τον πρόεδρο Ερντογάν εφόσον εγώ συνεχίσω να είμαι πρωθυπουργός κι αυτός συνεχίσει να είναι πρόεδρος. Το λέω διότι έχουμε και οι δύο χώρες επερχόμενες εκλογές.

Δεν ήμουν ποτέ εγώ αυτός ο οποίος έκλεισε την πόρτα του διαλόγου στην Τουρκία. Ο κύριος Ερντογάν ήταν αυτός ο οποίος έλεγε “Μητσοτάκης γιοκ”. Εγώ πάντα θεωρούσα απαραίτητη τη δυνατότητά μας να συνομιλούμε απευθείας ως γείτονες στο πνεύμα της καλής γειτονίας. Και σε περίπτωση που δεν μπορούμε να λύσουμε τα βασικά μας ζητήματα, με το βασικότερο ζήτημά μας, να είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ένα πρόβλημα το οποίο δεν έχουμε καταφέρει να το επιλύσουμε εδώ και πολλές δεκαετίες, έστω και σε αυτή την περίπτωση να μπορούμε να συνυπάρχουμε, να συνεργαζόμαστε σε άλλα πεδία πολιτικής και πάντως να μην υπάρχει αυτή η τοξικότητα, η οποία δηλητηριάζει τελικά την αντίληψη των λαών. Αλλά όπως είδατε, αυτό δεν είχε τελικά επίπτωση ούτε στον Ελληνικό ούτε στον τουρκικό λαό.

Ο ελληνικός λαός έσπευσε με αισθήματα γνήσιας αλληλεγγύης να συμπαρασταθεί στον τουρκικό λαό και οι Τούρκοι αναγνώρισαν αυτό το περίσσευμα ψυχής το οποίο εξέπεμψε η Ελλάδα και αυτό είναι μια σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον. Δεν πρέπει να απωλέσουμε αυτή την ψυχική ταύτιση μεταξύ των λαών.

Ως προς την εκτίμησή του για το αν εντέλει θα αναβληθούν οι τουρκικές εκλογές, απάντησε: «Δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω αυτό. Αυτό το οποίο ξέρω είναι ότι το Σύνταγμα, το τουρκικό, προβλέπει αναβολή των εκλογών μόνο σε ακραίες περιπτώσεις, όπως περιπτώσεις πολέμου και δεν γνωρίζω αν αυτή τη στιγμή υπάρχει συνταγματικό πάτημα για τον Τούρκο πρόεδρο να αναβάλει τις εκλογές. Αλλά αυτό αφορά την Τουρκία. Δεν αφορά εμάς ούτε τους σχεδιασμούς τους δικούς μας.

Για την επίσκεψη Μπλίνκεν, ο πρωθυπουργός σημείωσε: Η στρατηγική μας σχέση με τις ΗΠΑ διάγει την καλύτερη εποχή της.

Ερωτηθείς για το τι προσδοκά η Ελλάδα από την επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα, με το πρόγραμμά του να περιλαμβάνει και επίσκεψη σε Τουρκία και Γερμανία, σημείωσε:

«Με τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουμε μια στρατηγική σχέση η οποία πιστεύω ότι διάγει την καλύτερη εποχή της. Είναι μια σχέση αμοιβαία ωφέλιμη και για την Ελλάδα και για τις ΗΠΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έναν σημαντικό ρόλο περιφερειακής δύναμης, η οποία παράγει σταθερότητα σε μια ταραγμένη περιοχή, ειδικά στα ζητήματα ενέργειας.

Είχα σήμερα συνάντηση και πάλι με το Βούλγαρο πρόεδρο. Ο ενεργειακός ρόλος της Ελλάδας ως παρόχου ενεργειακής ασφάλειας στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αναγνωρίζεται από όλους. Θα έχω λοιπόν την ευκαιρία να συνομιλήσω και με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών. Προφανώς θα συζητήσουμε περιφερειακά ζητήματα.

Έρχεται από την Τουρκία, αλλά τονίζω ότι οι σχέσεις Ελλάδος και ΗΠΑ δεν ετεροπροσδιορίζονται μέσα από το πλαίσιο αυτής της τριγωνικής σχέσης, όπως κάποιοι μπορεί να φαντάζονται».

newsbeast 

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: Σκοπός του ΣΥΡΙΖΑ είναι να αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα – Εκλογές την άνοιξη"

Κακουργηματική δίωξη σε γιατρό για το θάνατο της 14χρονης κόρης ιερέα – Πέθανε ύστερα από τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου

Κακουργηματική δίωξη για θανατηφόρα έκθεση, άσκησε εισαγγελέας σε βάρος γιατρού που κατηγορείται για τον θάνατο της 14χρονης Γεωργίας από την Επανομή Θεσσαλονίκης, ύστερα από χειρουργική επέμβαση τοποθέτησης γαστρικού δακτυλίου, τον Ιούνιο του 2021, σε ιδιωτική κλινική.

Όπως έγινε γνωστό, για την ίδια υπόθεση απαγγέλθηκαν εναντίον του ίδιου γιατρού – επιπλέον – κατηγορίες για πλαστογραφία και υπεξαγωγή εγγράφου, σε βαθμό πλημμελήματος.

Ο φάκελος της δικογραφίας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, διαβιβάστηκε σε ανακριτή, ενώπιον του οποίου ο κατηγορούμενος θα κληθεί να απολογηθεί το επόμενο διάστημα. Ο ίδιος γιατρός είχε καταδικαστεί πέρσι τον Μάιο από το Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε φυλάκιση 4 ετών (προς 5 ευρώ/ημερησίως) για τον θάνατο ενός 24χρονου από την Κεραμωτή Καβάλας, κατόπιν ανάλογου χειρουργείου, ενώ για παρόμοια υπόθεση προηγήθηκε μία ακόμη καταδίκη του η οποία ήδη κατέστη αμετάκλητη.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Κακουργηματική δίωξη σε γιατρό για το θάνατο της 14χρονης κόρης ιερέα – Πέθανε ύστερα από τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου"

Τεντόγλου: Προσβολή για όλους η ακύρωσή μου

Ο Μίλτος Τεντόγλου επέτρεψε στην Αθήνα μετά το μίτινγκ στο Λιεβέν (Γαλλία), που έφερε τον Έλληνα Ολυμπιονίκη να κάνει μια μυθική εμφάνιση σημειώνοντας (με αποκορύφωμα το 8,41μ.) τις τέσσερις σερί κορυφαίες επιδόσεις στον κόσμο για το 2023!

Όπως ήταν φυσικό, οι πρώτες ερωτήσεις που δέχθηκε κατά την επιστροφή του αφορούσαν την ακύρωση (από την World Athletics) του άλματος στα 8,40μ. που είχε σημειώσει στο Τορούν της Πολωνίας, λόγω των… παπουτσιών που φορούσε.

«Είμαι σε καλή κατάσταση. Μπορώ να κάνω 8,40 όποτε θέλω, όπως το είπα. Και παραπάνω μπορούσα, απλά σταμάτησα τον αγώνα μου στο 8.41, ήταν Ο.Κ. Ένα εκατοστό πάνω, ήταν ειρωνικό», είπε ο Τεντόγλου.

Και πρόσθεσε: «Ήταν απαράδεκτο αυτό που έγινε, ήταν προσβολή για μένα και για άλλους αθλητές και για αυτό πολλοί ξένοι αθλητές με υποστήριξαν αμέσως. Καλά, οι Έλληνες, εντάξει… Γέλασα πολύ, στο τέλος της ημέρας ήταν πολύ αστεία όλα αυτά που έγραφαν και όλος ο χαμός δεν το περίμενα και τους ευχαριστώ όλους».

Όσο για το αν «ένα παπούτσι κάνει τον καλό αθλητή»; «Προφανώς αυτό ισχύει γι΄ αυτό τους κοροϊδεύουμε. Και δεν είναι μόνο αυτό, είναι και άλλα που κάνουν».

Και ο Τεντόγλου συμπλήρωσε: «Κατάλαβα ότι ήταν αδικία και προσπάθησα να το εξηγήσω και σε αυτούς πρώτα απ’ όλα. Ψάχνονταν, δεν ήξεραν τι τους γίνεται και ποιο καρφί ήταν ο.κ. και ποιο όχι και τελικά είπαν ότι απαγορεύεται αυτό το καρφί στο παπούτσι, αλλά το θεώρησα αδικία, γι’ αυτό κι έκανα αυτή την ανάρτηση».

Ο Γιώργος Πομάσκι, προπονητής του πρωταθλητή, αποκάλυψε ότι πρότεινε να βγουν σε δημοπρασία τα… περιβόητα παπούτσια και τα έσοδα να διατεθούν για τα παιδιά στην Τουρκία, μετά τον φονικό σεισμό που έφερε ατελείωτο πένθος και χάος στη γείτονα χώρα.

«Έχω πει στον Μίλτο να κρατήσουμε τα παπούτσια που του ακύρωσαν το άλμα, να τα βγάλουμε σε δημοπρασία, να πάρουμε τα λεφτά για να τα δώσουμε στα παιδιά της Τουρκίας», υπογράμμισε ο Πομάσκι.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Τεντόγλου: Προσβολή για όλους η ακύρωσή μου"

Qatargate: Υπό κράτηση παραμένει η Εύα Καϊλή

Υπό κράτηση παραμένουν Εύα Καϊλή, Αντόνιο Παντσέρι και Μαρκ Ταραμπέλα. Καϊλή και Ταραμπέλα αναμένεται να ασκήσουν έφεση, όπως ανέφεραν οι συνήγοροι υπεράσπισής τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλέστηκε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες Ειρήνη Ζαρκαδούλα, υπάρχει μια νέα κατηγορία εδώ και δύο μέρες, αυτή της εγκληματικής οργάνωσης.

Πάντως, δεν υπάρχουν νέα στοιχεία για την Εύα Καϊλή, είπαν οι συνήγοροι υπεράσπισης της. Κατά την ακρόαση, πρώτα τοποθετήθηκε για 10 λεπτά ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, πάνω από 40 λεπτά ο Σβεν Μαρίν ενώ ζήτησε και η ίδια η κ. Καϊλή να παρέμβει για ένα λεπτό.

Η Εύα Καϊλή φέρεται να υποστήριξε ότι η εμπλοκή της έχει στοιχίσει τόσο στην καριέρα της όσο και την προσωπική της ζωή.

Εστίασε στο ότι είναι μητέρα. Πλησιάζουν τα γενέθλια της κόρης της και το μόνο που θέλει είναι να τα περάσει μαζί της, και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι το παιδί της. 

Όσον αφορά στα λεγόμενα του Παντσέρι, οι συνήγοροι της Εύας Καϊλή ισχυρίζονται ότι δεν ευσταθούν. Ο Μ. Δημητρακόπουλος είπε ότι ο Παντσέρι ισχυρίστηκε ότι το 2019 η Καιλή βοηθήθηκε από το Κατάρ για να εκλεγεί. Αυτό δεν ισχύει είπε ο κ. Δημητρακόπουλος.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Qatargate: Υπό κράτηση παραμένει η Εύα Καϊλή"

Προσφυγές κατά αποφάσεων της εφορίας με λίγα μόνο κλικ

Τη δυνατότητα να προσφύγουν… εναντίον της εφορίας του με λίγα μόνο κλικ από τον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή έχουν πλέον οι φορολογούμενοι.

Ειδικότερα, η ΑΑΔΕ, έστησε μια νέα πλατφόρμα στην οποία, από 1η Φεβρουαρίου 2023, οι προσφυγές μπορούν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά με τη χρήση προσωπικών κωδικών πρόσβασης του Taxisnet.

Πιο συγκεκριμένα, βάσει του νομικού καθεστώτος, η απόφαση επί της ενδικοφανούς προσφυγής εκδίδεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας 120 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της ενδικοφανούς προσφυγής στην αρμόδια φορολογική Αρχή.

Ωστόσο, εάν δεν εκδοθεί απόφαση και δεν ενημερωθεί σχετικά ο υπόχρεος ή δεν επιδοθεί η απόφαση, τότε θεωρείται ότι η ενδικοφανής προσφυγή έχει απορριφθεί από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών και ο υπόχρεος έχει λάβει γνώση αυτής της απόρριψης κατά την εκπνοή της ανωτέρω προθεσμίας.

3 στους 10 γλίτωσαν το πρόστιμο

Με αυτόν τον τρόπο γλίτωσαν φόρους και πρόστιμα χιλιάδων ευρώ 3 στους 10 φορολογουμεένους οι οποίοι αναζητώντας το δίκιο τους προσέφυγαν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) της ΑΑΔΕ στο διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2022.

Πόσοι προσέφυγαν το 2022

Οι φορολογούμενοι δικαιώθηκαν καθώς η ΔΕΔ, αφού εξέτασε τις υποθέσεις, ακύρωσε πρόστιμα, προσαυξήσεις και έξτρα φόρους που είχε επιβάλει ο φοροελεγκτικός μηχανισμός για φορολογικές παραβάσεις. Στο 11μηνο του 2022 η ΔΕΔ ασχολήθηκε με 6.816 προσφυγές.

Πάντως, η ΔΕΔ, έκανε δεκτές εν μέρει ή εν όλω 1.855 προσφυγές, απέρριψε 4.366, ενώ 577 προσφυγές δεν πρόλαβε να τις ελέγξει εντός της προβλεπόμενης από τον νόμο προθεσμία και σιωπηρώς απορρίφθηκαν. Για 18 υποθέσεις δηλώθηκε παραίτηση και μπήκαν στο αρχείο ενώ σε εκκρεμότητα έμειναν 3.903 προσφυγές.

Από το 2013 που άρχισε να λειτουργεί μέχρι και τον περασμένο Νοέμβριο, η ΔΕΔ έχει δεχθεί πάνω από 80.000 προσφυγές από φορολογουμένους και επιχειρήσεις που αμφισβητούν αποφάσεις που έχουν υποβληθεί από τον φοροεισπρακτικό και φοροελεγκτικό μηχανισμό.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι – σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ- από τις 81.2480 υποθέσεις που παρεπέμφθηκαν στη ΔΕΔ εξετάστηκαν οι 77.345 κατά την περίοδο 2013-2022, εκ των οποίων 30.448 έχουν οδηγηθεί στα διοικητικά δικαστήρια.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Προσφυγές κατά αποφάσεων της εφορίας με λίγα μόνο κλικ "

Δεύτερο κύμα ανθρωπιστικής βοήθειας φεύγει την Παρασκευή για Τουρκία και Συρία

Τέσσερα κοντέινερ με 50 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας ξεκινούν με φορτηγά από Ασπρόπυργο για το λιμάνι της Πάτρας, ενημερώνει ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα είδη πρώτης ανάγκης, όπως κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα, θερμαντικά, είδη προσωπικής υγιεινής και φάρμακα, συγκεντρώθηκαν από τη δράση «Ολοι Μαζί Μπορούμε», την ΚΕΔΕ, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δήμους της Πελοποννήσου, της Κρήτης, Κεφαλονιάς, Κοζάνης, κι άλλους.

Η ανθρωπιστική βοήθεια θα φορτωθεί σε πλοίο, το οποίο θα αποπλεύσει αύριο στις 09:00 το πρωί, από το λιμάνι της Πάτρας.

Και με το δεύτερο αυτό κύμα ανθρωπιστικής βοήθειας, σε συνέχεια του πρώτου που μεταφέρθηκε με πλοίο την Τετάρτη από το λιμάνι του Κερατσινίου στην Αλεξανδρέττα, η Ελλάδα συνεχίζει να στέκεται αλληλέγγυα στους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας, που δοκιμάζονται από τους καταστροφικούς σεισμούς.

Σημειώνεται πως η χώρα μας ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα της Τουρκίας για την παροχή βοήθειας, καθώς από την πρώτη στιγμή μετέβησαν Έλληνες διασώστες στις πληγείσες περιοχές, ενώ η ελληνική συμπαράσταση προς τον δοκιμαζόμενο λαό της Τουρκίας, ανεδείχθη και από την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

Την ευθύνη συντονισμού όλων των ενεργειών οργάνωσης, συλλογής και αποστολής του ανθρωπιστικού υλικού έχει αναλάβει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δεύτερο κύμα ανθρωπιστικής βοήθειας φεύγει την Παρασκευή για Τουρκία και Συρία"

Τουρκία: Κατασκευασμένα προ του 1999 το 98% των κτιρίων που κατεδαφίστηκαν

Απορρίπτει τους ισχυρισμούς, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής της Τουρκίας, ότι τα κτήρια που υπέστησαν μεγάλες καταστροφές ή κατεδαφίστηκαν ήταν νεόδμητα. Όπως σημειώνεται από το Υπουργείο ο αριθμός των κτηρίων με μεσαίες ζημιές, βαριές ζημιές, κατεδαφίσεις έκτακτης ανάγκης και κατεδαφισμένα κτήρια σε 10 επαρχίες που επλήγησαν από τη σεισμική καταστροφή ήταν συνολικά 9.146.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής, το 98% των κτηρίων αυτών είχαν κατασκευαστεί πριν από το 1999.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «στις μέχρι τώρα μελέτες εκτίμησης των ζημιών, 12 από τα 13 κτήρια στα Άδανα είναι παλιά και 1 είναι καινούργιο μεταξύ των κτηρίων μέσης ζημιάς, των κτηρίων με βαριές ζημιές, των κτηρίων κατεδάφισης έκτακτης ανάγκης και των κατεδαφισμένων κτηρίων σε 10 πόλεις που επλήγησαν από τον σεισμό. 

Ο σεισμός σε αριθμούς

Στο Αντιγιαμάν 1.315 από τα 1.348 κτήρια είναι παλιά και 33 είναι νέα. Στο Diyarbakır, 52 από τα 52 κτήρια είναι παλιά. Από τα 2.648 κτήρια στο Γκαζιαντέπ, τα 2.622 είναι παλιά και τα 26 είναι καινούργια. Από τα 1.821 κτήρια στο Χατάι, τα 1.780 είναι παλιά και τα 41 είναι καινούργια. Από τα 1.124 κτήρια στη Μαλάτια, τα 1.119 είναι παλιά και τα 5 είναι καινούργια. Από τα 1.816 κτήρια στο Καχραμανμαράς, τα 1.790 είναι παλιά και τα 26 νέα. Στην Σανλιούρφα, 30 από τα 30 κτήρια είναι παλιά. Στο Κιλίς, 146 από τα 146 κτήρια είναι παλιά κτίρια. Ομοίως, 148 από τα κτήρια στην Οσμάνιγιε είναι παλιά».

Ο συνολικός πληθυσμός σε αυτές τις κατοικίες είναι 81.168. Όταν αναλύεται το Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής, διαπιστώνεται ότι τα περισσότερα από τα κατεδαφισμένα κτίρια που εμφανίζονται με κόκκινο χρώμα είναι παλιά κτίρια» καταλήγει η ανακοίνωση. 

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Τουρκία: Κατασκευασμένα προ του 1999 το 98% των κτιρίων που κατεδαφίστηκαν "

Λέσβος: Χ. Αθανασίου «Τον Μάρτιο η καταβολή ενίσχυσης στους ελαιοπαραγωγούς»

Μέχρι τις 15 Μαρτίου, θα καταβληθούν τα χρήματα στους δικαιούχους ελαιοπαραγωγούς για την ακαρπία των ετών 2020-2021, ενημερώνει ο βουλευτής Λέσβου της Ν.Δ Χαράλαμπος Αθανασίου.

Η υπογραφή εκταμίευσης ποσού 8.190.000 ευρώ έγινε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά καθυστέρησε η πίστωση στους λογαριασμούς των δικαιούχων ελαιοπαραγωγών.

Ο κ. Αθανασίου με ανακοίνωσή του γνωστοποιεί ότι μετά από σύσκεψη που είχε με τους αρμόδιους φορείς αποφασίστηκε ότι «θα απλουστεύσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ τη διαδικασία καταβολής στα φυσικά πρόσωπα – ελαιοπαραγωγούς της ενίσχυσης των είκοσι ενός ευρώ (21 ευρώ) ανά στρέμμα ελαιοδέντρων. Δηλαδή, δεν θα απαιτηθεί η υποβολή υπευθύνων δηλώσεων από τα φυσικά πρόσωπα. Έτσι, μέχρι τις 15 Μαρτίου, θα καταβληθούν τα χρήματα στους δικαιούχους

Να θυμίσουμε ότι όπως έχει ανακοινωθεί την ενίσχυση θα λάβουν όλοι οι ελαιοπαραγωγοί που έχουν υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ, ενώ την έκτακτη αυτή ενίσχυση είχε υποσχεθεί από το Νοέμβριο του 2021 ο προηγούμενος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός που είχε επισκεφθεί τότε τη Λέσβο, και είχε μιλήσει τότε για 30 ευρώ το στρέμμα μέσω de minimis..

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Λέσβος: Χ. Αθανασίου «Τον Μάρτιο η καταβολή ενίσχυσης στους ελαιοπαραγωγούς»"

Περικλής Μαντάς κατά Πολάκη: «Άνθρακες ο θησαυρός, γελάει όλη η Μεσσηνία»

Συνεχίζεται η κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλο Πολάκη και τον βουλευτή της ΝΔ, Περικλή Μαντά.

Ο Παύλος Πολάκης χθες έκανε λόγο για offshore εταιρεία από την πλευρά του βουλευτή της ΝΔ, Περικλή Μαντά ο οποίος του απάντησε πως δεν έχει καμία σχέση ούτε αυτός ούτε κανένα μέλος της οικογένειά του.

Σήμερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε και κατηγορεί τον Περικλή Μαντά για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο, με τον βουλευτή της ΝΔ να του απαντά πως βρίσκεται σε διαδικασία ρύθμισης σύμφωνα με τον εξωδικαστικό μηχανισμό ενώ επισημαίνει πως η αρμόδια ΔΟΥ έχει προβεί σε όλα τα μέτρα είσπραξης των οφειλών όπως κάνει κ για κάθε Έλληνα πολίτη.

Η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη για τον βουλευτή της ΝΔ είναι η εξής:

Η απάντηση του Περικλή Μαντά μέσω facebook είναι η ακόλουθη

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Περικλής Μαντάς κατά Πολάκη: «Άνθρακες ο θησαυρός, γελάει όλη η Μεσσηνία»"

Κιβωτός του Κόσμου: Νέα προθεσμία για τις 23 Φεβρουαρίου έλαβε ο πατήρ Αντώνιος

Aκόμη μία προθεσμία έλαβε ο πατήρ Αντώνιος, που επρόκειτο να δώσει εξηγήσεις ως ύποπτος για βαριά αδικήματα, αύριο Παρασκευή. Ωστόσο νέα ημερομηνία ορίστηκε η 23η Φεβρουαρίου καθώς ενσωματώθηκαν στην υπόθεση νέα στοιχεία από καταθέσεις που προέρχονται από τη δομή της Κιβωτού του Κόσμου στον Βόλο.

Οι συνήγοροι ζήτησαν να τα μελετήσουν και να προετοιμάσουν τις εξηγήσεις.

Όπως είναι γνωστό, ο ιερέας έχει κληθεί ως ύποπτος να δώσει εξηγήσεις για τα αδικήματα της κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια και της ηθικής αυτουργίας σε σωματικές βλάβες, καθώς στη δικογραφία περιλαμβάνονται μαρτυρίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών αλλά και σκληρές σωματικές κακοποιητικές συμπεριφορές με ξύλο, τιμωρίες, στέρηση φαγητού, καταναγκαστική εργασία εντός δομών της ΜΚΟ.

Όσον αφορά στους τρεις λογαριασμούς του, από τις κινήσεις διαπιστώθηκε ότι το 2018 υπήρχαν συνολικές καταθέσεις ύψους 150.000 δολαρίων, ενώ τον επόμενο χρόνο, το 2019, οι συνολικές καταθέσεις ήταν 113.000 δολάρια.

Αυτό που ψάχνουν οι αστυνομικοί είναι πρώτον, γιατί ο πατήρ Αντώνιος και η πρεσβύτερα Σταματία Γεωργαντή επέλεξαν σε αυτούς τους λογαριασμούς να βάλουν συνδικαιούχους τρία άγνωστα πρόσωπα. Δεύτερον ποιοι είναι οι τρεις συνδικαιούχοι και ποια η σχέση τους με την Κιβωτό, αλλά και το ζευγάρι. Τρίτον, τι είναι αυτά τα χρήματα και από που προέρχονται.

Η έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας αναμένεται να ανοίξει αν βρεθούν και άλλα ποσά που δεν δικαιολογούνται από την οικονομική επιφάνεια του ζευγαριού.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κιβωτός του Κόσμου: Νέα προθεσμία για τις 23 Φεβρουαρίου έλαβε ο πατήρ Αντώνιος"

Πλειστηριασμοί: «Ανακριβές ότι θα βγουν στο σφυρί 700.000 σπίτια», είπαν οι Εταιρείες Διαχείρισης Δανείων

Οι Εταιρείες Διαχείρισης Ακινήτων πήραν θέση στο θέμα των πλειστηριασμών και τόνισαν ότι είναι ανακριβές ότι θα βγουν σε πλειστηριασμό 700.000 σπίτια, ενώ επισήμαναν ότι «κανένα πραγματικά ευάλωτο νοικοκυριό δεν κινδυνεύει να βρεθεί εκτός της 1ης κατοικίας του» .

Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για το ζήτημα της νομιμοποίησης των Εταιρειών Διαχείρισης στο να διενεργούν πλειστηριασμούς σπιτιών και ακινήτων, η Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ) ανέφερε σε ανακοίνωση της ότι θα ήθελε να επισημάνει τα παρακάτω που αποτελούν επανειλημμένα διατυπωθείσες δημόσια θέσεις των εταιρειών μελών της:

Οι Εταιρείες Διαχείρισης έχουν ως προτεραιότητά τους την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών και βιώσιμων λύσεων για την αποπληρωμή των εκκρεμών οφειλών. Ειδικά δε για τα ευάλωτα νοικοκυριά, κανένα από αυτά δεν απειλείται με τον κίνδυνο απώλειας της 1ης κατοικίας, καθώς αμέσως με την έκδοση της σχετικής βεβαίωσης ευαλώτου και την ένταξη στο Ενδιάμεσο Πρόγραμμα, ο Νόμος επιβάλλει την αναστολή κάθε ενέργειας αναγκαστικής εκτέλεσης.

Η προσήλωση των μελών της ΕΕΔΑΔΠ στην επιτυχή συναινετική διαδικασία αποδεικνύεται από το γεγονός ότι συνολικά, έως τα τέλη του 2022, έχουν επιτύχει διμερείς ρυθμίσεις για δάνεια που υπερβαίνουν συνολικά τα 35 δισ. ευρώ, επαναφέροντας με τον τρόπο αυτό στον υγιή οικονομικό κύκλο περισσότερους από 700.000 δανειολήπτες, ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Από αυτά, δάνεια άνω των 8 δισ. ευρώ έχουν επανέλθει σε καθεστώς ομαλής αποπληρωμής την τελευταία τριετία και έχουν επιστρέψει στους τραπεζικούς ισολογισμούς ως εξυπηρετούμενα, αποκαθιστώντας την πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα για περισσότερους από 115.000 δανειολήπτες.

Οι συναινετικές ρυθμίσεις στην πλειονότητα των περιπτώσεων περιλαμβάνουν και άφεση χρέους. Για το α’ εξάμηνο του 2023, οι Εταιρείες Διαχείρισης Δανείων έχουν θέσει ως στόχο οι ρυθμίσεις και διευθετήσεις δανείων να ανέλθουν σε 3,2 δισ. ευρώ, αυξημένες πάνω από 30% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022.

Μόνο το 17% των ανακτήσεων ήταν από πλειστηριασμούς

Τα μέλη της ΕΕΔΑΔΠ επαναλαμβάνουν και στην παρούσα συγκυρία ότι, όπως έχουν δηλώσει σε πλείστες άλλες περιστάσεις οι θεσμικοί εκπρόσωποι του κλάδου και τα στελέχη των εταιρειών – μελών, τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν λύση εκλογής στη διαχείριση των αθετημένων οφειλών.

Αρκεί μόνο να σημειωθεί ότι κατά τα έτη 2020-2022, το 83% των ανακτήσεων των εταιρειών – μελών της ΕΕΔΑΔΠ από Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια προήλθε από συναινετικές διευθετήσεις, ενώ μόνο το 17% των ανακτήσεων προήλθε από πλειστηριασμούς.

Αντιθέτως, η αναγκαστική εκτέλεση συνιστά την έσχατη καταφυγή, στην οποία καταλήγουν μόνον όταν έχει εξαντληθεί κάθε άλλη δυνατή λύση, είτε για αντικειμενικούς λόγους, είτε επειδή οι οφειλέτες αρνούνται να συνεργαστούν παρά τις επανειλημμένες και μακρόχρονες προσπάθειες που πάντοτε – και καθ’ υπέρβαση κάθε ρυθμιστικής υποχρέωσης – καταβάλλονται από τα μέλη της ΕΕΔΑΔΠ στην κατεύθυνση αυτή.

Υπενθυμίζεται ότι δεν μπορεί να εκκινήσει καμία διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης, εάν προηγουμένως ο οφειλέτης δεν έχει κληθεί να ρυθμίσει συμβιβαστικά τις οφειλές του. Ο κλάδος είναι από τους πλέον δεσμευτικά ρυθμιζόμενους στην οικονομία και εποπτεύεται διαρκώς από την Τράπεζα της Ελλάδας, από την οποία τα μέλη της ΕΕΔΑΔΠ έχουν αδειοδοτηθεί για την άσκηση αυτής και μόνον της δραστηριότητας.

Η κλήση του οφειλέτη προς ρύθμιση διασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση στο πλαίσιο του Κώδικα Δεοντολογίας τής Τράπεζας της Ελλάδας για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ιδιωτικών οφειλών, αλλά στο πλαίσιο των πολιτικών διαχείρισης που εφαρμόζουν οι Εταιρείες Διαχείρισης. Οι ανωτέρω πολιτικές αποτελούν αντικείμενο ελέγχου από τις αρμόδιες αρχές του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Να απευθυνθούν οι οφειλέτες στις Εταιρείες Διαχείρισης

Ανεξάρτητα από την ανωτέρω διαδικασία, οι Εταιρείες Διαχείρισης παρέχουν πλήθος δυνατοτήτων ρύθμισης σε οποιοδήποτε οφειλέτη επιθυμεί να ρυθμίσει με βιώσιμους όρους την οφειλή του.

Καλούνται, επομένως, οι δανειολήπτες που έχουν εκκρεμείς οφειλές να απευθυνθούν στην Εταιρεία Διαχείρισης που διαχειρίζεται το δάνειό τους, σε όποιο στάδιο και εάν βρίσκεται η υπόθεσή τους, ακόμη και εάν έχουν εκκινήσει οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης, ή ακόμη και εάν επίκειται πλειστηριασμός ακινήτου, με τη διαβεβαίωση ότι οι Εταιρείες Διαχείρισης Δανείων εστιάζουν στη συναινετική επίλυση της υπόθεσης, με τρόπο που θα λαμβάνει υπόψη τα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα για κάθε οφειλέτη ξεχωριστά και με τρόπο που θα συνάδει με τη μακροπρόθεσμη δυνατότητά του να εξυπηρετεί τη συμφωνημένη ρύθμιση και λαμβάνοντας φυσικά υπόψη και τις εγκεκριμένες πιστωτικές πολιτικές από τους επενδυτές (ιδιοκτήτες των χαρτοφυλακίων).

Είναι αυτονόητο ότι σε περίπτωση συμφωνίας για συναινετική επίλυση, οι Εταιρείες Διαχείρισης αναστέλλουν αμέσως τις ενέργειες αναγκαστικής εκτέλεσης, σε οποιοδήποτε στάδιο και εάν βρίσκονται.

Ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις, οι διμερείς ρυθμίσεις προσφέρουν μία πραγματική δεύτερη ευκαιρία για βιώσιμη ανάπτυξη, με αναδιαρθρώσεις που δεν εξαντλούν την κερδοφορία (EBITDA) για αποπληρωμή των δανείων, αλλά επιτρέπουν την αξιοποίησή της ως κεφάλαιο κίνησης.

Επίσης, οι Εταιρείες Διαχείρισης παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες για την ένταξη των επιχειρήσεων που εξυγιαίνονται σε όλα τα διαθέσιμα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα επιδοτήσεων και χρηματοδότησης (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης κ.ά.).

Και πέρα όμως από την βέλτιστη επιλογή της διμερούς συμφωνίας, η Πολιτεία έχει θεσπίσει σειρά μηχανισμών και εναλλακτικών λύσεων για κατηγορίες οφειλετών.

Οι δυνατότητες για τους δανειολήπτες

Όσον αφορά ειδικότερα τους ευάλωτους δανειολήπτες, το Ενδιάμεσο Πρόγραμμα (Ν. 4916/2022) προσφέρει τις ακόλουθες δυνατότητες:

Παροχή κρατικής επιδότησης για την πληρωμή της δόσης του στεγαστικού δανείου των ευάλωτων οφειλετών από 70 έως 210 ευρώ μηνιαίως για 15 μήνες.

Αναστολή όλων των διαδικασιών αναγκαστικού πλειστηριασμού επί της πρώτης κατοικίας του ευάλωτου οφειλέτη, για όσο χρόνο ο οφειλέτης έχει υπαχθεί στο Πρόγραμμα και επωφελείται της επιδότησης.

• Χρήση των διευκολύνσεων που παρέχει ο υπό σύσταση Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης, μέσω του οποίου οι ευάλωτοι οφειλέτες μπορούν να πετύχουν τη διατήρηση της 1ης κατοικίας για δώδεκα (12) έτη μέσω σύμβασης μακροχρόνιας μίσθωσης, αλλά και την επαναγορά του ακινήτου μετά τη λήξη της παραπάνω περιόδου.

Η πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους

Στο πλαίσιο αυτό, τέθηκε σε λειτουργία από την 1η Φεβρουαρίου 2023 η πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, μέσω της οποίας παρέχεται η βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη. Ήδη, περίπου 15.000 οφειλέτες έχουν κάνει χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για να λάβουν τη σχετική βεβαίωση που αποτελεί το πρώτο βήμα για να επωφεληθούν από το Ενδιάμεσο Πρόγραμμα (Ν. 4916/2022).

Με την υπαγωγή στο Ενδιάμεσο Πρόγραμμα, αναστέλλονται αυτόματα βάσει του σχετικού νόμου, όλες οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης, συμπεριλαμβανομένων των πλειστηριασμών, ακόμη και εκείνων που έχουν αναρτηθεί και προγραμματιστεί προς διεξαγωγή.

Εκτός από τις πρόνοιες του Ενδιάμεσου Προγράμματος, οι Εταιρείες Διαχείρισης Δανείων υλοποιούν ειδικές πολιτικές που επεκτείνονται – πέρα από όσους έχουν ενταχθεί σε καθεστώς προστασίας – και σε άλλες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όπως όσοι αντιμετωπίζουν ατομικά ή οικογενειακά προβλήματα υγείας, οι ηλικιωμένοι και οι άνεργοι.

Ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών

Παράλληλα, λειτουργεί ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών, στον οποίο επίσης μπορούν να προσφεύγουν ιδιώτες και επιχειρήσεις για τη συνολική ρύθμιση των οφειλών τους στο Δημόσιο, σε Ασφαλιστικά Ταμεία και σε τρίτα μέρη, όπως τραπεζικά ιδρύματα. Ο ρυθμός υποβολής αιτήσεων και ολοκλήρωσης ρυθμίσεων επιταχύνεται.

Η εγκρισιμότητα για υποβληθείσες αιτήσεις κινείται πλέον στο 70%, με συνεχή αυξητική τάση. Για υποθέσεις οφειλών κάτω των 200.000 ευρώ, που αφορούν πρωτίστως ιδιώτες, η εγκρισιμότητα στο πλαίσιο του Εξωδικαστικού Μηχανισμού ξεπερνά το 75%.

Ο κλάδος των Εταιρειών Διαχείρισης Δανείων που απασχολεί περισσότερους από 5.000 εργαζομένους, στηρίζει ιδιώτες και επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να επανέλθουν στην ομαλή οικονομική δραστηριότητα, συμβάλλοντας στην εξυγίανση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Ερωτήσεις και απαντήσεις

Τι πραγματικά ισχύει για «κόκκινα» δάνεια και πλειστηριασμούς

1. Είναι αλήθεια ότι 700.000 σπίτια θα βγουν σε πλειστηριασμό;

Ο αριθμός είναι απολύτως ανακριβής. Τα πραγματικά στοιχεία έχουν ως εξής:

Α. Υπάρχουν 600.000 χιλιάδες ακίνητα που έχουν δοθεί ως εξασφάλιση σε προβληματικά δάνεια.

Β. Από τα ακίνητα που έχουν δοθεί ως εξασφάλιση για Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, μόνο το 50% αφορά οικιστικά ακίνητα. Το υπόλοιπο 50% αφορά άλλες κατηγορίες ακινήτων (βιομηχανικά ή άλλα επαγγελματικά ακίνητα, αποθήκες, πάρκινγκ κλπ).

Γ. Από τα ανωτέρω οικιστικά ακίνητα, η συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών θα βρει συμβιβαστική λύση (σημειώνεται ότι με βάση ιστορικά στοιχεία 8 στα 10 δάνεια ρυθμίζονται συναινετικά).

Δ. Αν τελικώς πρέπει να γίνει πλειστηριασμός σε οικιστικό ακίνητο, το θεσμικό πλαίσιο διασφαλίζει ότι κανένα πραγματικά ευάλωτο νοικοκυριό δεν κινδυνεύει να βρεθεί εκτός της 1ης κατοικίας του. Οι ευάλωτοι δανειολήπτες μπορούν ήδη από τον Ιανουάριο του 2023 να μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΕΓΔΙΧ, να λαμβάνουν πιστοποιητικό ευάλωτου και να αξιοποιούν τις δυνατότητες που παρέχει το Ενδιάμεσο Πρόγραμμα του Ν. 4916/2022. Εφόσον ο δανειολήπτης προσφύγει στο Ενδιάμεσο Πρόγραμμα, εξασφαλίζει αφενός την άμεση αναστολή του πλειστηριασμού, αφετέρου την καταβολή κρατικής επιδότησης για την πληρωμή της δόσης του δανείου. Παράλληλα με το Ενδιάμεσο Πρόγραμμα, ιδιαίτερα σημαντική είναι η προστασία που παρέχεται μέσω του (υπό σύσταση) Κρατικού Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης (Ν. 4738/2020). Εφόσον αξιοποιήσουν τη λύση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης, οι ευάλωτοι οφειλέτες μπορούν να πετύχουν τη διατήρηση της 1ης κατοικίας για δώδεκα (12) έτη μέσω σύμβασης μακροχρόνιας μίσθωσης, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα επαναγοράς του ακινήτου μετά τη λήξη της παραπάνω περιόδου.

2. Λέγεται ότι ο Άρειος Πάγος απελευθέρωσε τη διεξαγωγή πλειστηριασμών. Ισχύει;

Όχι, σε καμία περίπτωση. Ο Άρειος Πάγος έλυσε ένα καθαρά νομικό-τεχνικό ζήτημα και, συγκεκριμένα, εάν οι Εταιρείες Διαχείρισης του Νόμου 4354/2015 (Servicers) έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν σε δικαστικές ενέργειες για απαιτήσεις που έχουν τιτλοποιηθεί και έχουν μεταβιβαστεί σε Εταιρείες Ειδικού Σκοπού (Funds).  Συνεπώς, το νομικό ζήτημα που έφτασε στον Άρειο Πάγο δεν είχε να κάνει με το αν μπορούν να γίνουν πλειστηριασμοί. Το ερώτημα ήταν ποιο πρόσωπο έχει τη δυνατότητα (ή, στη νομική ορολογία, τη «νομιμοποίηση») να κάνει πλειστηριασμό, όταν το δάνειο έχει μεταβιβαστεί σε Fund στο πλαίσιο τιτλοποίησης με τον Νόμο 3156/2003.

Μέχρι το 2022 τα δικαστήρια δέχονταν πάγια ότι οι Servicers έχουν νομιμοποίηση να προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες τόσο για δάνεια που έχουν πωληθεί με τον νεότερο Νόμο 4354/2015, όσο και για δάνεια που έχουν τιτλοποιηθεί με τον παλαιότερο Νόμο 3156/2003. Το 2022 υπήρξαν αντίθετες δικαστικές αποφάσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα. Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έλυσε αυτή τη διχογνωμία, κρίνοντας ότι οι Servicers έχουν τη νομιμοποίηση να προχωρούν σε πλειστηριασμούς ή άλλες δικαστικές ενέργειες και για τα δάνεια που έχουν μεταβιβαστεί στο πλαίσιο τιτλοποίησης με τον Ν. 3156/2003.

Πρακτικά, με την απόφαση του Αρείου Πάγου δεν αλλάζει κάτι για τους δανειολήπτες σε σχέση με τους προγραμματισμένους ή μελλοντικούς πλειστηριασμούς, εκτός ίσως από το χρόνο πραγματοποίησης ενός αριθμού από αυτούς.

3. Αν ο Άρειος Πάγος είχε αποφασίσει διαφορετικά, θα μπορούσαν να γίνουν πλειστηριασμοί;

Ναι, χωρίς καμία διαφοροποίηση στον αριθμό των υποθέσεων. Ακόμα και αν ο Άρειος Πάγος είχε λάβει διαφορετική απόφαση για το παραπάνω ζήτημα, αυτό δεν σημαίνει ότι οι δανειολήπτες δεν θα χρωστούν το δάνειό τους ή ότι δεν θα μπορούν να γίνουν πλειστηριασμοί. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, πλειστηριασμός μπορεί να γίνει σε κάθε περίπτωση, όταν υπάρχει μια οφειλή που δεν πληρώνεται. Στην περίπτωση που ο Άρειος Πάγος είχε λάβει διαφορετική απόφαση, o πλειστηριασμός θα μπορούσε να γίνει απευθείας από το Fund που έχει αποκτήσει το δάνειο (και όχι από τον Servicer). Σε αυτή την περίπτωση, ο δανειολήπτης θα είχε εν τω μεταξύ επιβαρυνθεί επιπλέον με κάποιες χιλιάδες ευρώ σε τόκους.

4. Για ποιο λόγο η Νομοθεσία αναθέτει τη διαδικασία είσπραξης των απαιτήσεων στους Servicers;

Οι Servicers:

  • εδρεύουν υποχρεωτικά στην Ελλάδα
  • αδειοδοτούνται από την Τράπεζα της Ελλάδος
  • υπάγονται σε αυστηρό πλαίσιο ίδρυσης
  • η δραστηριότητά τους ελέγχεται διαρκώς και με αυστηρότητα επίσης από την Τράπεζα της Ελλάδος
  • υποχρεούνται να εφαρμόζουν συγκεκριμένες πολιτικές και διαδικασίες για τη δίκαιη μεταχείριση των δανειοληπτών
  • υποχρεούνται να εφαρμόζουν το σύνολο της νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών.

Με αυτό το δεδομένο, η εμπλοκή ενός αδειοδοτημένου και εποπτευόμενου Servicer για τη διαχείριση των δανείων που έχουν πωληθεί αποτελεί δικλείδα ασφαλείας για την προστασία των συμφερόντων των δανειοληπτών.

5. Αναφέρεται ότι τα Funds ή οι Servicers γλίτωσαν φόρους 58 δισ. ευρώ επιλέγοντας να μεταβιβάσουν τα δάνεια με τον παλαιότερο Νόμο του 2003 και όχι με τον νεότερο Νόμο του 2015. Ισχύει;

Όχι. Πρώτα από όλα, η αναφορά τέτοιων αριθμών προσκρούει στην κοινή λογική. Το συνολικό ονομαστικό ύψος των τιτλοποιημένων προβληματικών δανείων που έχουν πωληθεί με τον Ν. 3156/2003 είναι περίπου 55 δισ. ευρώ (διευκρινίζεται ότι 87 δισ. ευρώ είναι τα δάνεια που έχουν μεταβιβαστεί συνολικά από τις Τράπεζες και όχι αυτά που έχουν τιτλοποιηθεί με τον παραπάνω Νόμο του 2003).

Δεν μπορεί να ισχυρίζεται κανείς ότι για τη μεταβίβαση δανείων ύψους 55 δισ. ευρώ, θα έπρεπε τελικώς να καταβληθούν φόροι ύψους 58 δισ. ευρώ (δηλ. ποσό που υπερβαίνει ακόμα και την ονομαστική αξία των δανείων, τα οποία -σημειωτέον- είναι μειωμένης πραγματικής αξίας, αφού τα περισσότερα δεν εξυπηρετούνται). Αλλά και από τεχνική άποψη, οι παραπάνω ισχυρισμοί είναι εξίσου ανυπόστατοι.

Η επιλογή μεταξύ των δύο Νόμων δεν οδηγεί σε διαφορετική φορολόγηση, καθώς οι μεταξύ τους διαφορές είναι ελάχιστες. Και τα δύο νομοθετήματα (δηλ. τόσο ο Ν. 3156/2003, όσο και ο Ν. 4354/2015) περιλαμβάνουν συγκεκριμένες φορολογικές ρυθμίσεις που διευκολύνουν τη μεταβίβαση των χαρτοφυλακίων απαιτήσεων.

Στο Ν. 3156/2003 οι φορολογικές ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στο άρθρο 14 του εν λόγω Νόμου. Στο Ν. 4354/2015 οι φορολογικές ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στο άρθρο 3Α, το οποίο δεν υπήρχε στην αρχική μορφή του νομοθετήματος, αλλά προστέθηκε το 2016 (με τον Ν. 4389/2016).

Η απλή ανάγνωση των δυο Νόμων δείχνει ότι οι φορολογικές ρυθμίσεις τους είναι όμοιες σε αρκετά σημεία, ενώ σε άλλα σημεία είναι παρεμφερείς, καταλήγοντας στο ίδιο αποτέλεσμα. Και οι δύο Νόμοι προβλέπουν φορολογικές απαλλαγές ως προς τα τέλη χαρτοσήμου και τα τέλη καταχώρισης στα δημόσια βιβλία, ενώ φορολογούν με τον ίδιο τρόπο το εισόδημα από τη διαχείριση των δανείων.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την έδρα των Funds σε χώρες του εξωτερικού, σημειώνεται ότι αυτό αποτελεί πάγια πρακτική στην Ευρώπη για όλες τις αντίστοιχες συναλλαγές. Μάλιστα, ο νεότερος Νόμος 4354/2015 προβλέπει ρητά ότι τα Funds που αγοράζουν δάνεια μπορούν να εδρεύουν σε οποιαδήποτε τρίτη χώρα, είτε εντός, είτε εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (βλ. άρθρο 1 περ. β΄). Με αυτά τα δεδομένα, είναι ανυπόστατο να λέγεται ότι επιλέχθηκε ο Νόμος 3156/2003 για να μην πληρωθούν φόροι.

6. Ο οφειλέτης χάνει τη δυνατότητα να ρυθμίσει το δάνειό του, αν επιλεγεί για τη μεταβίβαση του δανείου ο παλαιότερος Νόμος 3156/2003, αντί του νεότερου Νόμου 4354/2015;

Σε καμία περίπτωση. Η κλήση του οφειλέτη προς ρύθμιση διασφαλίζεται πάντοτε στο πλαίσιο του Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδας για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ιδιωτικών οφειλών, αλλά στο πλαίσιο των πολιτικών που οφείλουν να εφαρμόζουν οι Εταιρείες Διαχείρισης. Οι ανωτέρω διαδικασίες και πολιτικές αποτελούν αντικείμενο ελέγχου από την ΤτΕ, η οποία εποπτεύει τη δραστηριότητα των Εταιρειών Διαχείρισης στα συγκεκριμένα ζητήματα. Ο νεότερος Νόμος 4354/2015 περιγράφει μια διαδικασία κλήσης του οφειλέτη σε ρύθμιση, την οποία ήδη τηρούν οι Εταιρείες Διαχείρισης και για απαιτήσεις που έχουν τιτλοποιηθεί στο πλαίσιο του Ν. 3156/2003.

Ανεξάρτητα όμως από την παραπάνω διαδικασία, στην πράξη οι Εταιρείες Διαχείρισης παρέχουν πολυάριθμες δυνατότητες ρύθμισης σε οποιοδήποτε οφειλέτη επιθυμεί να ρυθμίσει με βιώσιμους όρους την οφειλή του.

Η προσήλωση των Servicers σε μεθόδους συμβιβαστικής διευθέτησης οφειλών αποδεικνύεται έμπρακτα από το γεγονός ότι έχουν ήδη προχωρήσει σε ρυθμίσεις δανείων ύψους 35 δισ. ευρώ ως τα τέλη του 2022. Επομένως, ανεξάρτητα από το αν εφαρμόζεται ο Ν. 3156/2003 ή ο Ν. 4354/2015, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι στην πράξη δεν ξεκινά καμία διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης, εάν ο δανειολήπτης δεν έχει κληθεί προηγουμένως να ρυθμίσει συμβιβαστικά τις οφειλές του (και μάλιστα επανειλημμένα).

7. Γιατί έγιναν μεταβιβάσεις Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων με το Νόμο του 2003 για τις τιτλοποιήσεις και όχι με το Νόμο του 2015;

Η τιτλοποίηση απαιτήσεων αποτελεί χρηματοοικονομικό θεσμό που θεσπίστηκε στην Ελλάδα το 2003. Στην ουσία πρόκειται για πώληση απαιτήσεων σε μια Εταιρεία Ειδικού Σκοπού, σε συνδυασμό με την έκδοση ομολογιών που διατίθενται σε επενδυτές. Παράλληλα με την τιτλοποίηση, το 2015 θεσπίστηκε νομοθετικό πλαίσιο για την πώληση απαιτήσεων από Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (Ν. 4354/2015). Ωστόσο, στην αρχική του μορφή, ο Ν. 4354/2015 δεν περιείχε πρόβλεψη για τη δυνατότητα διάθεσης ομολογιών σε επενδυτές. Για το λόγο αυτό, ο νεότερος Νόμος του 2015 τροποποιήθηκε δύο (2) φορές, ώστε να προβλεφθεί ότι μπορεί να αξιοποιείται παράλληλα και ο παλαιότερος Νόμος του 2003.

Συγκεκριμένα:

  • Το 2016 ο Ν. 4354/2015 τροποποιήθηκε (με τον Ν. 4389/2016), ώστε να προβλέπεται ρητά ότι για την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου τους οι τράπεζες μπορούν να επιλέξουν είτε το Ν. 3156/2003, είτε το Ν. 4354/2015.
  • Το 2018 ο Ν. 4354/2015 τροποποιήθηκε εκ νέου (με τον Ν. 4549/2018), για να προβλεφθεί ότι οι Εταιρείες Διαχείρισης (Servicers) αποτελούν χρηματοδοτικά ιδρύματα που μπορούν να αναλαμβάνουν τη διαχείριση απαιτήσεων που έχουν τιτλοποιηθεί με το Ν. 3156/2003.

Επομένως, οι τιτλοποιήσεις δανείων του Ν. 3156/2003 δεν διαφέρουν στην ουσία από τις πωλήσεις δανείων του Ν. 4354/2015. Μάλιστα, στην Αιτιολογική Έκθεση του Ν. 4389/2016 (σελ. 23) αναφέρεται ρητά ότι για τη μεταβίβαση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων μπορεί να αξιοποιείται ελεύθερα και χωρίς κανένα περιορισμό είτε ο Ν. 3156/2003, είτε ο Ν. 4354/2015.

8. Κάνουν κούρεμα χρεών οι Servicers και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι ρυθμίσεις που προτείνονται στους συνεργάσιμους οφειλέτες περιλαμβάνουν και άφεση χρέους. Οι προϋποθέσεις συνδέονται με την πραγματική ικανότητα αποπληρωμής τού οφειλέτη και την αξία των περιουσιακών του στοιχείων. Ενδεικτικά, στα στεγαστικά δάνεια, οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν σε πολλές περιπτώσεις άφεση χρέους που κυμαίνεται μεταξύ 35-40%, στα καταναλωτικά 50-65%, στα δάνεια μικρών επιχειρήσεων (SB) 55% και στα μεγάλα εταιρικά δάνεια (Wholesale) περίπου 40%. Αλλά τα ποσοστά αυτά αφορούν μέσους όρους και σε καμία περίπτωση δεν ανάγονται σε κάθε μεμονωμένο δάνειο, αφού οι οικονομικές δυνατότητες και η περιουσιακή κατάσταση των οφειλετών διαφέρουν και εκτιμώνται κατά περίπτωση.

9. Δίνουν πράγματι έμφαση οι Servicers στους πλειστηριασμούς ακινήτων;

Οι πλειστηριασμοί αποτελούν πάντα το έσχατο μέσο σε μια διαδικασία είσπραξης. Δεν αποτελούν ποτέ το εργαλείο πρώτης επιλογής για τους Servicers, διότι είναι μια διαδικασία κοστοβόρα και χρονοβόρα. Συγκεκριμένα, για να ολοκληρωθεί μια διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης, από την έκδοση διαταγής πληρωμής μέχρι τον πλειστηριασμό, απαιτούνται συνήθως 2-3 χρόνια. Επίσης, αν ληφθεί ως παράδειγμα ένα δάνειο ύψους 100.000 ευρώ, τα έξοδα αναγκαστικής είσπραξης ανέρχονται περίπου σε 15.000 ευρώ.

Για να επιτευχθούν εξοικονομήσεις χρόνου και κόστους, η πρώτη επιλογή και η πλέον συμφέρουσα τόσο για τον πιστωτή όσο και για τον οφειλέτη είναι πάντα η συμβιβαστική διευθέτηση της οφειλής. Για να γίνει κατανοητή η προτεραιότητα που δίνεται στις συναινετικές ρυθμίσεις έναντι των πλειστηριασμών, αρκεί μόνο να σημειωθεί ότι κατά τα έτη 2020-2022, το 83% των ανακτήσεων από Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια προήλθε από συναινετικές λύσεις διευθέτησης, ενώ μόνο το 17% των ανακτήσεων προήλθε από πλειστηριασμούς.

10. Οι Εταιρείες Διαχείρισης επιθυμούν λύσεις μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού;

Ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός είναι ένα από τα βασικά εργαλεία που αξιοποιείται από τις Εταιρείες Διαχείρισης για τη διευθέτηση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων. Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα Εξωδικαστικού Μηχανισμού κατέστη πλήρως λειτουργική περίπου τον Ιανουάριο του 2022.

Στο ένα έτος που έχει μεσολαβήσει, έχουν ήδη επιτευχθεί ρυθμίσεις σε δάνεια ύψους ενός (1) δισ. ευρώ. Εντατικοποιώντας τις ρυθμίσεις μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών, η εγκρισιμότητα των αιτήσεων από τις Εταιρείες Διαχείρισης βρίσκεται κατά μέσο όρο στο 70%, με αυξητική τάση. Ειδικότερα, σε υποθέσεις οφειλών κάτω των 200.000 ευρώ, που αφορούν πρωτίστως ιδιώτες, η εγκρισιμότητα στο πλαίσιο του Εξωδικαστικού Μηχανισμού είναι άνω του 75%

Σημειώνεται ότι οι ρυθμίσεις του Εξωδικαστικού Μηχανισμού επιτυγχάνουν καθολική ρύθμιση των χρεών του δανειολήπτη τόσο προς χρηματοδοτικούς φορείς (Τράπεζες, Servicers), όσο και προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Η διαδικασία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού είναι δεσμευτική για όλους τους συμμετέχοντες πιστωτές, εφόσον έχει συμφωνήσει με τη ρύθμιση μια ελάχιστη πλειοψηφία των πιστωτών (συγκεκριμένα το 60%).

11. Γιατί είναι σημαντικό για την κουλτούρα πληρωμών το θέμα των πλειστηριασμών;

Επειδή η εμπιστοσύνη είναι η βάση της τραπεζικής πίστης. Αν δεν υπάρχει ένα λειτουργικό πλαίσιο αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών, κανένας οφειλέτης δεν θα είχε κανένα κίνητρο να ρυθμίσει τις οφειλές του. Και σε μια τέτοια περίπτωση, κανένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα δεν θα μπορούσε να δανείσει τα χρήματα των καταθετών του με την προοπτική να μην επιστραφούν ποτέ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πλειστηριασμοί: «Ανακριβές ότι θα βγουν στο σφυρί 700.000 σπίτια», είπαν οι Εταιρείες Διαχείρισης Δανείων"

Δημοσιεύθηκε η απόφαση Αρείου Πάγου για πλειστηριασμούς από funds

Η πλήρης Ολομέλεια του Αρείου Πάγου δημοσίευσε την απόφαση με την οποία τάσσεται υπέρ των funds. Ειδικότερα, η πλήρης Ολομέλεια του Αρείου Πάγου (πρόεδρος η Μαρία Γεωργίου και εισηγήτρια η αρεοπαγίτης Κανέλλα Τζαβέλα), δημοσίευσε σήμερα την υπ΄ αριθμ. 1/2023 απόφαση της με την οποία κατά πλειοψηφία (56-9) τάχθηκε με τις θέσεις των funds.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Πολιτικού Δικαστηρίου, αποφάνθηκε ότι οι διαχειριστές των funds που εδρεύουν στην Ελλάδα μπορούν να ενεργούν δικαστικές πράξεις (να γίνονται διάδικοι), να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι των funds. Κατά συνέπεια, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου άναψε το φως στα funds να πραγματοποιούν πλειστηριασμούς στο όνομα τους σε ακίνητα τα οποία έχουν αποκτήσει με εξαγορά.

Συγκριμένα, οι αρεοπαγίτες στο «δια ταύτα» της απόφασής τους αναφέρουν τα εξής:

«Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποφαίνεται ότι κατά την παράλληλη και συνδυαστική εφαρμογή των Ν. 4354/2015 και Ν. 3156/2003, οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (Ε.Δ.Α.Δ.Π) έχουν την κατ' εξαίρεση νομιμοποίηση του άρθρου 2 παρ. 4 του Ν. 4354/2015, προς άσκηση κάθε ένδικου βοηθήματος και κάθε άλλης δικαστικής ενέργειας προς είσπραξη των υπό διαχείριση απαιτήσεων, ανεξάρτητα από το ειδικότερο νομικό πλαίσιο, με βάση το οποίο συντελείται η μεταβίβαση των υπό διαχείριση απαιτήσεων, δηλαδή ακόμη και όταν η μεταβίβαση των απαιτήσεων και η ανάθεση της διαχείρισής τους στις εν λόγω εταιρείες συντελείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3156/2003 για την τιτλοποίηση των απαιτήσεων».

Τα εννέα μέλη τα οποία μειοψήφησαν και εξέφρασαν αντίθετοι άποψη, είναι οι αρεοπαγίτες: Κωστούλα Πρίγγουρη, Ελένη Μπερτσιά, Παρασκευή Τσούμαρη, Παναγιώτης Βενιζελέας, Κωνσταντίνα Νάκου, Μαρία Χασιρτζόγλου, Ευτύχιος Νικόπουλος, Χρυσούλα Πλατιά και Βαρβάρα Πάπαρη.

* Δείτε όλη την απόφαση εδώ.

 euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσιεύθηκε η απόφαση Αρείου Πάγου για πλειστηριασμούς από funds"

Αγρίνιο: Του ζήτησε να μην παρκάρει σε θέση ΑμεΑ του νοσοκομείου κι εκείνος τον γρονθοκόπησε

Σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης 16 Φεβρουαρίου στο Νοσοκομείο Αγρινίου, όπου και άνδρας φέρεται να γρονθοκόπησε φύλακα του Ιδρύματος.

Το περιστατικό συνέβη μετά από παρατηρήσεις που φέρεται να έκανε ο φύλακας στον άνδρα και στον πατέρα του, για στάθμευση του οχήματός τους σε χώρο αποκλειστικά για ΑμεΑ. Αυτές υπήρξαν και η αφορμή να προκύψει μεγάλη ένταση μεταξύ τους, η οποία και δεν έμεινε μόνο σε λεκτικό επίπεδο. Με την κατάσταση να «ξεφεύγει» στο σημείο κλήθηκε αστυνομία.

Αμφότεροι μετέβησαν στο Αστυνομικό Τμήμα όπου και αλληλομηνύθηκαν (για απειλή, εξύβριση και πρόκληση σωματικών βλαβών).

Σημειωτέον ότι ο φύλακας δήλωσε πως δεν αισθάνεται καλά και υποβλήθηκε σε εξετάσεις, ενώ αναμένεται να κάνει εισαγωγή στο Νοσοκομείο. 

agriniopress

Διαβάστε Περισσότερα » " Αγρίνιο: Του ζήτησε να μην παρκάρει σε θέση ΑμεΑ του νοσοκομείου κι εκείνος τον γρονθοκόπησε"

Hellenic Train: Τροποποιούνται δρομολόγια του προαστιακού

Λόγω εργασιών που γίνονται από τον διαχειριστή υποδομής (ΟΣΕ) στην γραμμή του Αεροδρομίου, αύριο Παρασκευή 17/2 τα τοπικά δρομολόγια του προαστιακού στο τμήμα Α. Λιόσια – ΣΚΑ – Α. Λιόσια θα γίνουν με λεωφορεία.

Τα δρομολόγια στο τμήμα ΣΚΑ – Κορωπί – ΣΚΑ θα γίνουν κανονικά με συρμούς του προαστιακού σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, από την Hellenic Train. 

Διαβάστε Περισσότερα » "Hellenic Train: Τροποποιούνται δρομολόγια του προαστιακού"

Μαζική η διαμαρτυρία για το νοσοκομείο Μεσολογγίου (φωτο)

Πλήθος πολιτών νωρίτερα σήμερα στο Μεσολόγγι, συγκεντρώθηκε έξω απο το νοσηλευτικο ίδρυμα της πόλης για να διαμαρτυρηθεί για την υποστελέχωση και την υπολειτουργία του.

Σωματείο εργαζομένων και νοσοκομειακοί ιατροί πήραν την πρωτοβουλία για διαμαρτυρία, που πλαισιώθηκε απο δεκάδες φορείς της περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμη και οι υπηρεσίες του δήμου έκλεισαν νωρίτερα, ώστε τα μπορέσουν οι εργαζόμενοι να παραστούν στη συγκέντρωση. Μετά τη συγκέντρωση, είναι προγραμματισμένη πορεία που θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία του Μεσολογγίου.

nosokomeio mesologgiou (5)

 nosokomeio mesologgiou (3)

 nosokomeio mesologgiou

nosokomeio mesologgiou (2)

agriniopress

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαζική η διαμαρτυρία για το νοσοκομείο Μεσολογγίου (φωτο)"

Υπουργείο Εργασίας: Επτά παραδείγματα για το έκτακτο επίδομα προσωπικής διαφοράς

Διευκρινίσεις για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά δίνει, υπό τη μορφή ερωταπαντήσεων, το υπουργείο Εργασίας. 

Παράλληλα, δίνει αναλυτικά παραδείγματα για τα ποσά που έχουν λαμβάνειν οι συνταξιούχοι. 

1) Ποιες κατηγορίες συνταξιούχων αφορά η έκτακτη οικονομική ενίσχυση που ανακοινώθηκε χθες; 

Αφορά το σύνολο των συνταξιούχων που έχουν προσωπική διαφορά και έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 1.600 ευρώ τον μήνα και είτε δεν είδαν καθόλου την αύξηση του 7,75% τον προηγούμενο μήνα είτε έλαβαν ποσοστό λιγότερο από αυτό. Οι συνταξιούχοι αυτοί υπολογίζονται σε 1.112.000, σε σύνολο 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων. Οι υπόλοιποι συνταξιούχοι δεν θα λάβουν την έκτακτη ενίσχυση καθώς έχουν ήδη λάβει την αύξηση του 7,75% και δεν έχουν προσωπική διαφορά. 

2) Ποια είναι τα ποσά ενίσχυσης και με ποια κριτήρια υπολογίστηκαν οι δικαιούχοι; 

Η εφάπαξ έκτακτη ενίσχυση που ανακοινώθηκε χθες είναι κλιμακούμενη και εξαρτάται από τρία κριτήρια:

- Τη μερική ή και καθόλου αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς,

- το ύψος της σύνταξης και

- τυχόν άλλες ενισχύσεις που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα. 

Ξεκινά από τα 200 ευρώ για 158.000 συνταξιούχους που είδαν αύξηση τον προηγούμενο μήνα αλλά σε ποσοστό λιγότερο του 7%. Διαμορφώνεται στα 250 ευρώ για 394.000 συνταξιούχους που είτε είδαν μικρή αύξηση (λιγότερη από 3,5%) και έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 1.100 ευρώ τον μήνα, είτε είδαν μικρή ωφέλεια από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.100 έως 1.600 ευρώ τον μήνα. Και κλιμακώνεται στα 300 ευρώ για 560.000 κυρίως χαμηλοσυνταξιούχους που είτε δεν είδαν καμία αύξηση των εισοδημάτων τους το προηγούμενο διάστημα, είτε είδαν πολύ μικρή ενίσχυση μέσα από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και παράλληλα έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων κάτω των 1.100 ευρώ τον μήνα, είτε είναι χαμηλοσυνταξιούχοι με προσωπική διαφορά οι οποίοι ενισχύονται εκ νέου μετά την ενίσχυση των 250 ευρώ που έλαβαν τα Χριστούγεννα. 

3) Πότε θα καταβληθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση; Χρειάζεται αίτηση; 

Έως τις 31 Μαρτίου με εμβόλιμη πληρωμή. Δεν απαιτείται καμία αίτηση από τους συνταξιούχους. 

4) Θα λάβω την έκτακτη ενίσχυση στο ακέραιο;

Η έκτακτη ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη. Δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου. Επομένως τα ποσά που ανακοινώθηκαν θα καταβληθούν στο ακέραιο. 

5) Ο υπολογισμός του ύψους της σύνταξης είναι με βάση το μικτό ή το καθαρό ποσό που λαμβάνει ο συνταξιούχος; 

Προκειμένου να λάβει την ενίσχυση ο συνταξιούχος, εξετάζεται το καθαρό προ φόρων ποσό σύνταξης. Δηλαδή η σύνταξή του μετά την αφαίρεση των «ασφαλιστικών» κρατήσεων, 6% για υγειονομική περίθαλψη και τυχόν κράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων (η λεγόμενη ΕΑΣ) και πριν την παρακράτηση των φόρων. 

6) Ποιοι ΔΕΝ θα λάβουν την έκτακτη ενίσχυση; 

Από όσους έχουν προσωπική διαφορά, δεν θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση συνταξιούχοι με άθροισμα κύριων συντάξεων άνω των 1.600 ευρώ τον μήνα (περίπου το 2% των συνταξιούχων). Οι συνταξιούχοι αυτοί όμως έχουν ήδη δει σημαντικό ετήσιο όφελος, της τάξεως των 500-600 ευρώ, λόγω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. 

7) Από τις αυξήσεις και τις έκτακτες ενισχύσεις που δόθηκαν τους τελευταίους μήνες ποιοι συνταξιούχοι δεν ωφελήθηκαν καθόλου; 

Ωφελήθηκαν ΟΛΟΙ οι συνταξιούχοι, ασχέτως αποδοχών, από τις 3 μόνιμες αυξήσεις και τις 2 έκτακτες ενισχύσεις των τελευταίων δύο μηνών. Μάλιστα, 6 στους 10 θα δουν μέσα στο 2023 μια επιπλέον σύνταξη. Υπενθυμίζεται πως από τα τέλη Δεκεμβρίου 2022 έχουν ήδη καταβληθεί:

1) Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ σε πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους με αποδοχές έως 800 ευρώ τον μήνα.

2) Μικρότερες ή μεγαλύτερες αυξήσεις μέσω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης σε πάνω από 900.000 συνταξιούχους με εισοδήματα από 12.000 ευρώ και πάνω.

3) Η 4η ετήσια αύξηση του ν. Βρούτση σε πάνω από 230.000 συνταξιούχους

4) Και φυσικά, οι πρώτες -μετά από μια δωδεκαετία- αυξήσεις έως 7,75% για 1,7 εκατ. συνταξιούχους. 

Τώρα, με την έκτακτη ενίσχυση, καλύπτονται αφενός οι 120.000 συνταξιούχοι που δεν είχαν λάβει καμία αύξηση ή ενίσχυση, αφετέρου 992.000 συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά οι οποίοι ενισχύονται εκ νέου καθώς είχε προηγηθεί μια πολύ μικρή ή συγκριτικά μεγαλύτερη ενίσχυση τα Χριστούγεννα.  

Παραδείγματα συνταξιούχων που ενισχύονται 

Παράδειγμα 1ο

Χαμηλοσυνταξιούχος χηρείας με προσωπική διαφορά και με συντάξιμες αποδοχές τον μήνα της τάξεως των 650 ευρώ έλαβε τα Χριστούγεννα του 2022 έκτακτη ενίσχυση 250 ευρώ και επιπλέον 250 ευρώ πέρυσι το Πάσχα. Με την έκτακτη ενίσχυση που ανακοινώθηκε, θα λάβει μέχρι τις 31 Μαρτίου επιπλέον 300 ευρώ. 

Παράδειγμα 2ο

Συνταξιούχος με σύνταξη 850 ευρώ τον μήνα, με προσωπική διαφορά, δεν έλαβε καμία από τις αυξήσεις ή ενισχύσεις του προηγούμενου διαστήματος. Με την έκτακτη ενίσχυση που ανακοινώθηκε, θα λάβει το ανώτατο ποσό των 300 ευρώ. 

Παράδειγμα 3ο 

Συνταξιούχος με προσωπική διαφορά και με άθροισμα κύριων συντάξεων 1.050 ευρώ τον μήνα δεν είδε την αύξηση του 7,75% τον προηγούμενο μήνα. Είδε μόνο μια μικρή ωφέλεια από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, της τάξεως των 36 ευρώ τον χρόνο. Με τη νέα ενίσχυση θα λάβει επιπλέον ποσό 300 ευρώ. 

Παράδειγμα 4ο

Συνταξιούχος με προσωπική διαφορά και με άθροισμα κύριων συντάξεων 1.320 ευρώ τον μήνα δεν είδε την αύξηση 7,75% τον προηγούμενο μήνα. Είδε όμως μια ωφέλεια από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης της τάξεως των 111 ευρώ τον χρόνο. Με τη νέα ενίσχυση θα λάβει επιπλέον ποσό 250 ευρώ. 

Παράδειγμα 5ο 

Χαμηλοσυνταξιούχος με άθροισμα κύριων συντάξεων 750 ευρώ είχε προσωπική διαφορά την οποία και εξάλειψε με την αύξηση του 7,75% του προηγούμενου μήνα. Έλαβε ως πραγματική αύξηση στις αποδοχές του ποσοστό 2,5%. Με τη νέα έκτακτη ενίσχυση θα λάβει επιπλέον ποσό 250 ευρώ. 

Παράδειγμα 6ο 

Συνταξιούχος με άθροισμα κύριων συντάξεων 1.400 ευρώ είχε προσωπική διαφορά την οποία και εξάλειψε με την αύξηση του 7,75% του προηγούμενου μήνα. Έλαβε ως πραγματική αύξηση στις αποδοχές του ποσοστό 3,2%. Με τη νέα έκτακτη ενίσχυση θα λάβει επιπλέον ποσό 200 ευρώ. 

Παράδειγμα 7ο 

Συνταξιούχος με άθροισμα κύριων συντάξεων 900 ευρώ είχε προσωπική διαφορά την οποία και εξάλειψε με την αύξηση του 7,75% του προηγούμενου μήνα. Έλαβε ως πραγματική αύξηση στις αποδοχές του ποσοστό 6,2%. Με τη νέα έκτακτη ενίσχυση θα λάβει επιπλέον ποσό 200 ευρώ.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπουργείο Εργασίας: Επτά παραδείγματα για το έκτακτο επίδομα προσωπικής διαφοράς "

Πανδημία: 'Εσπασε το φράγμα των 36.000 θανάτων η Ελλάδα - Επιδημιολογικό δελτίο ΕΟΔΥ

Ξεπέρασαν τους 36.000 οι θάνατοι ασθενών με CoViD από την αρχή της πανδημίας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα εβδομαδιαία στοιχεία του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 6 έως 12 Φεβρουαρίου, καταγράφηκαν 109 ακόμη απώλειες.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στις 6 Φεβρουαρίου η χώρα μας είχε 35.957 θανάτους. Με την προσθήκη των νέων απωλειών, ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται σε 36.066.

Ο ΕΟΔΥ δεν δίνει πλέον στοιχεία για το σύνολο των θανάτων. Τελευταία φορά που είχε ενημερώσει σχετικά ήταν στο επιδημιολογικό δελτίο που αφορούσε την εβδομάδα 12 έως 18 Δεκεμβρίου (34.779 θάνατοι).

Στο επιδημιολογικό δελτίο που ανακοινώθηκε σήμερα, επισημαίνεται πως η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων ήταν στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα, ο αριθμός των εισαγωγών παρουσίασε περαιτέρω μείωση, ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων έφτασε τους 117, ενώ καταγράφηκαν συνολικά 109 θάνατοι. 

Κατά την εβδομάδα 6 έως 12 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκαν 874 δράσεις δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας, στις οποίες διενεργήθηκαν 26.350 έλεγχοι και βρέθηκαν 2.266 θετικά για SARS-CoV-2 δείγματα (8,6%).

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την ίδια εβδομάδα το z-score για την Ελλάδα ήταν χαμηλότερο του 4, τιμή που αντιστοιχεί σε χαμηλή υπερβάλλουσα θνησιμότητα.

Να σημειωθεί εδώ ότι ανάλογα με τα επίπεδα του z-score, η αύξηση στην υπερβάλλουσα θνησιμότητα θεωρείται μέτρια όταν είναι μεγαλύτερη από 4 και μικρότερη ή ίση με 7 τυπικές αποκλίσεις, υψηλή όταν είναι μεγαλύτερη από 7 και μικρότερη ή ίση με 10 τυπικές αποκλίσεις, πολύ υψηλή όταν είναι μεγαλύτερη από 10 και μικρότερη ή ίση με 15 τυπικές αποκλίσεις, και ασυνήθιστα πολύ υψηλή όταν είναι μεγαλύτερη από 15 τυπικές αποκλίσεις.

Συχνότερη υπο-παραλλαγή της BA.2, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο, παραμένει η BA.2.75 ή Κένταυρος (49%), ακολουθούμενη από την υπο -παραλλαγή CH.1.1 ή Όρθρος (29%) και την υπο-παραλλαγή XBB.1.5 ή Κράκεν (19%).  

"Σκληροί" δείκτες CoViD

  6 - 12 Φεβρουαρίου

30 Ιανουαρίου - 5 Φεβρουαρίου 

Νέοι θάνατοι 109 106
Διασωληνωμένοι 117 127
Νέες εισαγωγές 854 964
 
Στοιχεία για τη γρίπη

Η θετικότητα για γρίπη δεν παρουσίασε μεταβολή ενώ καταγράφηκαν 2 νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία ΜΕΘ, ενώ δεν καταγράφηκε νέος θάνατος.

Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Αύξηση καταγράφηκε στις ηλικιακές ομάδες 15 - 64 και ≥65 ετών, ενώ στις ηλικιακές ομάδες 0 - 4 και 5 - 14 δεν καταγράφηκε σημαντική μεταβολή.

Από τον Οκτώβριο έως και τις 12 Φεβρουαρίου, νοσηλεύτηκαν 61 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 19 θάνατοι

Το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης 266 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης (δείγματα sentinel και νοσοκομειακά δείγματα), εκ των οποίων 261 (98%) ήταν στελέχη τύπου Α και 5 (2%) ήταν στελέχη τύπου Β από τα 260 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, 246 (95%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 14 (5%) στον υπότυπο Α (Η1Ν1) pdm09.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό - RSV, η θετικότητα παρουσίασε μείωση.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Πανδημία: 'Εσπασε το φράγμα των 36.000 θανάτων η Ελλάδα - Επιδημιολογικό δελτίο ΕΟΔΥ"

Εγκύκλιος ΑΑΔΕ: Ευκολότερες οι φορολογικές δηλώσεις κατοίκων εξωτερικού

Οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού, που δεν διαθέτουν ταχυδρομική διεύθυνση στην Ελλάδα και δεν έχουν ορίσει φορολογικό εκπρόσωπο, μπορούν πλέον να υποβάλλουν τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματός τους.

Αυτό διευκρινίζει εγκύκλιος του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι φορολογούμενοι να έχουν επικαιροποιήσει τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), επιλέγοντας «Μητρώο και Επικοινωνία» και στη συνέχεια, «Στοιχεία Επικοινωνίας».

Ταυτόχρονα, με άλλη εγκύκλιο (Ε. 1008/2023) καθίσταται σαφές ότι δεν επιβάλλονται πρόστιμα σε φορολογούμενους που υποβάλλουν εκπρόθεσμη φορολογική δήλωση, ενώ δεν είχαν υποχρέωση υποβολής της, σύμφωνα με τη νομοθεσία. Ενδεικτικά, οι φορολογούμενοι αυτοί είναι είτε κάτοικοι αλλοδαπής που δεν αποκτούν πραγματικό εισόδημα στην Ελλάδα, είτε κάτοικοι ημεδαπής που δεν αποκτούν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα. Πρόστιμα που επιβλήθηκαν, σε ανάλογες περιπτώσεις, από την 1.1.2020 και μετά, ακυρώνονται.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Εγκύκλιος ΑΑΔΕ: Ευκολότερες οι φορολογικές δηλώσεις κατοίκων εξωτερικού"

Βοιωτία: Συνελήφθησαν τρεις ανήλικοι για το βιασμό 13χρονης σε εγκαταλελειμμένο σπίτι!

Συνελήφθησαν χθες τρεις ανήλικοι- δυο 16χρονοι και ένας 15χρονος- ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση βιασμού 13χρονης σε περιοχή της Βοιωτίας.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

Την προανάκριση διενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Λιβαδειάς.

Το χρονικό

Μια 13χρονη μαθήτρια σε δήμο της Βοιωτίας κατήγγειλε τον βιασμό της από τρεις άγνωστους δράστες τους οποίους αναζητά η αστυνομία.

Το ανήλικο κορίτσι ενημέρωσε τους γονείς του για το συμβάν και τα όσα έζησε στα χέρια των φερόμενων δραστών και ακολούθως μαζί, κατήγγειλαν το περιστατικό στο οικείο αστυνομικό τμήμα.

Το κορίτσι δεν γνώριζε κανέναν από τους τρεις νεαρούς που την πλησίασαν.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Βοιωτία: Συνελήφθησαν τρεις ανήλικοι για το βιασμό 13χρονης σε εγκαταλελειμμένο σπίτι!"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news