facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 12 Ιουνίου 2022

Διάθεση αντιικών χαπιών από τα φαρμακεία των Νοσοκομείων του ΕΣΥ, αύριο του Αγίου Πνεύματος

Το Υπουργείο Υγείας, με την υποστήριξη των νοσοκομειακών φαρμακοποιών στοχεύει στην πρόσβαση των ασθενών με Covid-19 στις θεραπείες αντιικών χαπιών τις ημέρες των αργιών - εφόσον αυτό κρίνεται αναγκαίο από τον γιατρό τους.

Η προμήθεια των αντιικών θα γίνεται από τα φαρμακεία των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. για την ημέρα Δευτέρα 13/06/2022.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η έγκριση της αντιικής αγωγής Covid-19 από την αρμόδια Επιτροπή και στη συνέχεια η συνταγογράφηση της αγωγής από τον θεράποντα ιατρό.

Η αντιική αγωγή Covid-19 μπορεί να παραλαμβάνεται από συγγενή ή φίλο/φίλη του ασθενούς, κατά τις ώρες παραλαβής που έχουν οριστεί, με μόνη την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας του/της παραλαμβάνοντος/ουσας, το ΑΜΚΑ του ασθενούς και τον αριθμό της συνταγής. Για την είσοδο στα φαρμακεία των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. δεν είναι απαραίτητο Rapid test, είναι απαραίτητη φυσικά η χρήση προστατευτικής μάσκας.

Δείτε εδώ τον σχετικό πίνακα με τα σημεία παραλαβής των αντιικών θεραπειών ανά την Επικράτεια καθώς και τηλέφωνα επικοινωνίας των φαρμακείων.

naftemporiki

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Διάθεση αντιικών χαπιών από τα φαρμακεία των Νοσοκομείων του ΕΣΥ, αύριο του Αγίου Πνεύματος"

Πάτρα: Συμπλοκή ανηλίκων με ξυλοδαρμό 16χρονου – Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με χτυπήματα στο κεφάλι

Σοβαρό επεισόδιο με συμπλοκή ανηλίκων έγινε νωρίς το βράδυ της Κυριακής στην περιοχή Μπεγουλακίου , στην Πάτρα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του tempo24 ομάδα ανηλίκων, για άγνωστους λόγους συνεπλάκη με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας 16χρονος, στο κεφάλι.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν πως στο σημείο έτρεξαν και γονείς όταν αντιλήφθηκαν τι είχε συμβεί.

Αμέσως ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ και διασώστης μοτοσυκλετιστής που έφθασε στο σημείο προσφέροντας τις πρώτες βοήθειες, καθώς το παιδί φαινόταν να μην μπορεί να συνέλθει από τα χτυπήματα που έχει δεχθεί. Τελικά Μονάδα του ΕΚΑβ προσέγγισε τον χώρο και μετέφερε αμέσως το παιδί στο νοσοκομείο Ρίου, ενώ έφθασε και αστυνομική δύναμη για να ερευνήσει τους λόγους της σύρραξης.

Για το περιστατικό έχουν προσαχθεί στο αστυνομικό τμήμα ένας 15χρονος και οι γονείς του.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Συμπλοκή ανηλίκων με ξυλοδαρμό 16χρονου – Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με χτυπήματα στο κεφάλι"

Μεγάλη Βρετανία: Η Ρωσία επιτίθεται στο Ντονμπάς με πυραύλους 5,5 τόνων

Την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις μάχονται στα εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίζεται ότι οι δυνάμεις του Πούτιν έχοντας ξεμείνει από σύγχρονα όπλα αποφάσισαν να βασιστούν σε πυραύλους της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν «σοβαροί» κίνδυνοι για χιλιάδες αμάχους.

Μάλιστα στο βρετανικό υπουργείο Άμυνας έφτασαν νέες πληροφορίες σχετικά με τις «έντονες οδομαχίες» στην ανατολική Ουκρανία καθώς οι Ουκρανοί δίνουν μάχες προκειμένου να απωθήσουν τον ρωσικό στρατό. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας οι απαρχαιωμένοι πύραυλοι Kh-22 είναι επικίδυνοι και εξαιρετικά «ανακριβείς».

«Ως εκ τούτου μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές και παράπλευρες απώλειες», ανέφερε χαρακτηριστικά το βρετανικό υπουργείο Άμυνας. Ακόμη στην ενημέρωσή του πρόσθεσε πως «η Ρωσία είναι πιθανό να χρησιμοποιεί αυτούς τους πυραύλους επειδή εξαντλείται το σύγχρονο πυραυλικό της οπλοστάσιο.

Από την πλευρά του το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε πως αυτοί οι πύραυλοι έχουν σχεδιαστεί για να  καταστρέψουν αεροπλανοφόρα χρησιμοποιώντας πυρηνική κεφαλή. Σημειώνεται πως η Ουκρανία πριν από το 2006 προχώρησε στον παροπλισμό 426 πυραύλων από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

 Καταλήγοντας το υπουργείο ανέφερε πως «πιθανότατα η Ρωσία καταφεύγει σε αυτά τα αναποτελεσματικά οπλικά συστήματα επειδή δεν διαθέτει σύγχρονους πυραύλους». Πάντως από την ουκρανική πλευρά δεν έχει επιβεβαιωθεί η χρήση των συγκεκριμένων πυραύλων από τη Ρωσία.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγάλη Βρετανία: Η Ρωσία επιτίθεται στο Ντονμπάς με πυραύλους 5,5 τόνων"

Ασχημα νέα για Ερντογάν: Χάνει από οποιονδήποτε αντίπαλο στον δεύτερο γύρο των εκλογών

Άσχημα είναι τα μαντάτα για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς σε νέα δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Τζουμχουριέτ φαίνεται ότι θα δεν θα καταφέρει να επανεκλεγεί στην προεδρία της Τουρκίας καθώς χάνει από οποιονδήποτε αντίπαλο στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, ο Τούρκος πρόεδρος ο οποίος στα εσωτερικό έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά κορυφαίων προβλημάτων, με μεγαλύτερο αυτό της οικονομίας, καταρρέει δημοκοπικά απέναντι στους αντιπάλους του.

Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν συγκεντρώνει ποσοστό 36,4% των ψήφων απέναντι στον Μανσούρ Γιαβάς, εκλεγμένο με τo CHP δήμαρχο της Άγκυρας, ο οποίος συγκεντρώνει το 50,3%.

Λίγο μεγαλύτερο ποσοστό συγκεντρώνει ο Ερντογάν, 39,4%, που δεν του δίνει όμως την πρωτιά, σε σύγκριση με τον Εκρέμ Ιμάμογλου, δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, επίσης εκλεγμένο με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), ο οποίος συγκεντρώνει το 46,7% των ψήφων.

Το 40,9% συγκεντρώνει ο Ερντογάν απέναντι στην αρχηγό του «Καλού Κόμματος», Μεράλ Ακσενέρ, η οποία ωστόσο, έστω και με μικρή διαφορά, του κλέβει την πρωτιά με 43,2%.

Τέλος, 40,5% συγκεντρώνει ο Ερντογάν αντιμαχόμενος τον ηγέτη των κεμαλιστών, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με τον Κιλιτσντάρογλου ωστόσο να μαζεύει το 42,7% των ψήφων.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ασχημα νέα για Ερντογάν: Χάνει από οποιονδήποτε αντίπαλο στον δεύτερο γύρο των εκλογών"

Στόλτενμπεργκ: Δεν «βλέπει» άρση του βέτο της Τουρκίας στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ πριν τα τέλη Ιουνίου και δίνει... δίκιο στην Άγκυρα!

Το μπλοκάρισμα από την Τουρκία στις αιτήσεις ένταξης στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας ενδέχεται να μην επιλυθεί εγκαίρως για τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας που έχει προγραμματιστεί στο τέλος του μήνα, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι το ΝΑΤΟ «εργάζεται σκληρά» για να επιλύσει τα "θεμιτά" ζητήματα που θέτει η Τουρκία.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κατά το παρελθόν είχε επιμείνει στο γεγονός ότι και οι δύο χώρες θα γίνουν δεκτές «με ανοιχτές αγκάλες», αλλά η Τουρκία μπλόκαρε τις υποψηφιότητές τους.

Η Άγκυρα τις κατηγορεί ότι προσφέρουν καταφύγιο στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), οργάνωση που η Τουρκία και οι δυτικοί σύμμαχοί της χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική».

«Θα ήθελα αυτό το θέμα να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό», είπε σήμερα ο Στόλτενμπεργκ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Φινλανδία με τον Φινλανδό πρόεδρο Σάουλι Νιινίστο.

Ωστόσο, «η σύνοδος κορυφής της Μαδρίτης ουδέποτε ήταν καταληκτική ημερομηνία», δήλωσε.

Στις αρχές Ιουνίου, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ουάσινγκτον, ο Στόλτενμπεργκ είχε δηλώσει ότι «πρόθεσή» του ήταν να ρυθμίσει το θέμα πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 28 Ιουνίου.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι η Άγκυρα εξέφρασε «θεμιτές ανησυχίες».

«Πρέπει να καταλάβουμε και να θυμόμαστε ότι κανένας άλλος σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν έχει υποστεί περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία. Και επίσης ότι η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος με στρατηγική γεωγραφική θέση», υπογράμμισε.

Οποιαδήποτε συμφωνία ένταξης στο ΝΑΤΟ πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα από τα τριάντα μέλη του.

Οι δύο σκανδιναβικές χώρες έχουν εκφράσει επανειλημμένα την έκπληξή τους για τις αντιρρήσεις της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα είχε εκφράσει την υποστήριξή της στις αιτήσεις ένταξής τους μέχρι να τις υποβάλουν.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Στόλτενμπεργκ: Δεν «βλέπει» άρση του βέτο της Τουρκίας στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ πριν τα τέλη Ιουνίου και δίνει... δίκιο στην Άγκυρα!"

Μεξικό: Εντοπίστηκε για πρώτη φορά από το διάστημα διαρροή μεθανίου στη θάλασσα

Για πρώτη φορά επιστήμονες χρησιμοποίησαν δορυφορικά δεδομένα προκειμένου να ανιχνεύσουν μια μεγάλη υπεράκτια διαρροή μεθανίου, ενός αερίου που συμβάλλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Αυτά τα ευρήματα αποτελούν ένα εργαλείο για τον εντοπισμό αόρατων έως σήμερα ποσοτήτων μεθανίου από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Στο περιοδικό Environmental Science and Technology Letters δημοσιεύτηκε η νέα μελέτη που εντόπισε ποσότητα μεθανίου από μια πλατφόρμα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Κόλπο του Μεξικού που εξέλυε περίπου 40.000 τόνους μεθανίου σε μια περίοδο 17 ημερών τον Δεκέμβριο.

H συγκεκριμένη πλατφόρμα, όπως γράφει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων βρίσκεται κοντά στο Campeche στο νότιο Μεξικό, βρίσκεται σε ένα από τα μεγαλύτερα πεδία παραγωγής πετρελαίου της χώρας.

«Τα αποτελέσματά μας καταδεικνύουν πώς οι δορυφόροι μπορούν να ανιχνεύσουν νέφη μεθανίου από υπεράκτια υποδομή. Ανοίγει την πόρτα στη συστηματική παρακολούθηση των βιομηχανικών εκπομπών από μεμονωμένες υπεράκτιες πλατφόρμες» ανέφερε ο ερευνητής Luis Guanter, καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Βαλένθια.

Οι μέθοδοι που βασίζονται σε δορυφόρους για τον εντοπισμό διαρροών μεθανίου στην ξηρά έχουν αναπτυχθεί γρήγορα τα τελευταία χρόνια. Όμως, υπάρχει έλλειψη ανάλογων τεχνικών για διαρροές από υπεράκτιες επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% της παγκόσμιας παραγωγής.

Έως τώρα, η ικανότητα του νερού των ωκεανών να απορροφά την υπέρυθρη ακτινοβολία βραχέων κυμάτων έχει περιορίσει την ποσότητα του ανακλώμενου φωτός που φτάνει στους διαστημικούς αισθητήρες.

Ο Luis Guanter και οι συνεργάτες του ξεπέρασαν αυτό το πρόβλημα με μια νέα μέθοδο για τη μέτρηση της ηλιακής ακτινοβολίας που αναπηδά από την επιφάνεια του νερού.

Το μεθάνιο ευθύνεται για περίπου το 30% της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας μέχρι σήμερα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μεξικό: Εντοπίστηκε για πρώτη φορά από το διάστημα διαρροή μεθανίου στη θάλασσα"

Νέο παραλήρημα Ερντογάν κατά της Ελλάδας: Θα πάθετε ό,τι και οι πρόγονοί σας πριν από 100 χρόνια

Σε νέο κρεσέντο προκλήσεων επιδόθηκε για άλλη μία φορά ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκτοξεύοντας νέες προσωπικές επιθέσεις κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Τούρκος πρόεδρος βρέθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην πόλη Βαν και κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι δεν τήρησε όσα συμφώνησαν στη συνάντηση που είχαν στην Κωνσταντινούπολη.

Συγκεκριμένα, είπε πως μίλησαν σαν άνδρες και συμφώνησαν ότι δεν θα έκαναν δηλώσεις ο ένας εναντίον του άλλου και στη συνέχεια εκτοξεύοντας νέες απειλές προς την Ελλάδα ανέφερε πως  «θα πάθετε ό,τι και οι πρόγονοί σας πριν από 100 χρόνια».

«Εγώ σε φιλοξένησα σε κέρασα φαγητό, συμφωνήσαμε να μιλάμε χωρίς τρίτους, αλλά μετά από 15 μέρες πήγες στις ΗΠΑ και μίλησες και εναντίον μας και για το F-16… Αυτά δεν τα χάφτουμε Μητσοτάκη. Η μαγκιά αυτού του λαού δεν χάφτει τέτοια… Όταν πριν 100 χρόνια οι πρόγονοι σου πήγαν να κάνουν τέτοια, ξέρεις τι έπαθαν, μην πάθετε το ίδιο…», ήταν τα λόγια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Πήγαμε με τον κυβερνητικό μου εταίρο τον Μπαχτσελί στην άσκηση EFES 2022. Δώσαμε μήνυμα κάπου, ξέρετε πού, και φαίνεται πώς το κατάλαβαν», τόνισε ακόμη ο Τούρκος πρόεδρος. Παράλληλα αναφερόμενος για άλλη μία φορά στις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα τόνισε πως «ανοίγετε βάσεις και λέτε ότι είναι εναντίον της Ρωσίας… Όλο ψέματα λέτε».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέο παραλήρημα Ερντογάν κατά της Ελλάδας: Θα πάθετε ό,τι και οι πρόγονοί σας πριν από 100 χρόνια"

Ταξιδιωτική ανάκαμψη με πολύωρες καθυστερήσεις, ακυρώσεις και τεράστιες ουρές

Η αεροπορική βιομηχανία, η οποία επλήγη σοβαρά από την πανδημία καθώς οι χώρες έκλεισαν τα σύνορά τους για να σταματήσουν την εξάπλωση του κορονοϊού, ποντάρει σε μια ισχυρή ανάκαμψη αυτό το καλοκαίρι. Κατά τη διάρκεια των απανωτών λόκνταουν και των ταξιδιωτικών περιορισμών που επιβλήθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια, οι αεροπορικές εταιρείες έχασαν δισεκατομμύρια σε έσοδα και αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε δραστικές περικοπές θέσεων εργασίας. Συγκεκριμένα, σχεδόν 200.000 εργαζόμενοι στις ευρωπαϊκές αερομεταφορές απολύθηκαν, σύμφωνα με την Independent.

Η έλλειψη προσωπικού σε συνδυασμό με τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων που ζητούν αύξηση των μισθών τους λόγω του πληθωρισμού, έχουν προκαλέσει χάος σε πολλά ευρωπαϊκά αεροδρόμια, με τους ταξιδιώτες να βρίσκονται αντιμέτωποι με πολύωρες καθυστερήσεις ή και ακυρώσεις πτήσεων και τεράστιες ουρές.

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) δήλωσε στο Reuters ότι μεγάλη συμφόρηση είχε σημειώθει και πριν από την πανδημία και τώρα περιορίζεται σε ορισμένα αεροδρόμια. Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται από τις καθυστερήσεις για την απόκτηση των καρτών ασφαλείας που απαιτούνται για το νεοπροσληφθέν προσωπικό.

Το βράδυ της Τετάρτης (8/6), η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa και η θυγατρική του Eurowings δήλωσαν ότι καταργούν πάνω από 1.000 πτήσεις τον Ιούλιο λόγω έλλειψης προσωπικού. Το πρωί της Πέμπτης (9/6), το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ στο Παρίσι, ακύρωσε το ένα τέταρτο των πτήσεων εξαιτίας της απεργίας των εργαζομένων που ζητούν αύξηση των μισθών.

Τα περισσότερα προβλήματα προς το παρόν καταγράφονται στα βρετανικά αεροδρόμια. Στα τέλη Μαΐου, η EasyJet ανακοίνωσε ότι ακυρώνει τουλάχιστον 200 πτήσεις κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών στην Αγγλία επηρεάζοντας περίπου 30.000 επιβάτες ενώ η British Airways ακύρωσε άλλες 140. Η Airlines UK, ο κλαδικός φορέας των αεροπορικών εταιρειών στη Βρετανία, δήλωσε στο BBC ότι οι αεροπορικές εταιρείες έχουν περικόψει περίπου 30.000 θέσεις εργασίας από την έναρξη της πανδημίας. Χιλιάδες θέσεις εργασίας περικόπηκαν επίσης από τα βρετανικά αεροδρόμια και τις δραστηριότητες υποστήριξης των αερομεταφορών, οι οποίες απασχολούσαν άλλους 66.000 ανθρώπους.

Επτά συνδικάτα από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, το Βέλγιο και την Ισπανία εξέδωσαν τον Μάιο ανακοίνωση με την οποία προειδοποιούσαν ότι το πλήρωμα καμπίνας της Ryanair στις χώρες αυτές θα μπορούσε να ξεκινήσει απεργία αυτό το καλοκαίρι, εάν η αεροπορική εταιρεία δεν έδινε «ουσιαστική απάντηση» στα αιτήματά τους για καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Το χάος επεκτείνεται και σε ορισμένες από τις πιο απομακρυσμένες αεροπορικές αγορές της Ευρώπης. Ο σκανδιναβικός αερομεταφορέας SAS AB, ο οποίος προσπαθεί επί του παρόντος να περάσει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αντιμετωπίζει πιθανή απεργία των πιλότων της. Σχεδόν 1.000 πιλότοι στη Δανία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία σχεδιάζουν κινητοποιήσεις αργότερα αυτό το μήνα, αφού απέτυχαν να καταλήξουν σε νέα συλλογική σύμβαση εργασίας με την αεροπορική εταιρεία.

Φυσικά, οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει γι’ αυτό εδώ και καιρό. Τον Απρίλιο, σε συνέντευξή του στο CNN, ο συνήγορος του καταναλωτή Κρίστοφερ Έλιοτ, είχε προβλέψει ότι το χάος που παρατηρήθηκε στα αεροδρόμια στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ένα «σημάδι των πραγμάτων που έρχονται». Μάλιστα, συμβουλεύει τους αναγνώστες του να μην ταξιδέψουν στην Ευρώπη τον Αύγουστο.

«Όλα πάνε περίπου όπως τα περίμενα… και νομίζω ότι θα χειροτερέψουν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Νομίζω ότι αυτό είναι απλώς η αρχή ενός τρελού καλοκαιριού. Εξακολουθούμε να έχουμε υψηλές τιμές βενζίνης, ρεκόρ ζήτησης που επιβαρύνει ολόκληρο το σύστημα και ελλείψεις πιλότων. Οι αεροπορικές εταιρείες δεν έχουν ακόμη στελεχώσει πλήρως το προσωπικό τους», πρόσθεσε.

Για τον Ρόρι Μπόλαντ, συντάκτη του ιστότοπου «Which», το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος οφείλεται στις συνεχείς περικοπές του κόστους που κάνουν οι αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια.

«Οι αεροπορικές εταιρείες ισχυρίζονται ότι δεν τους δόθηκε αρκετή προειδοποίηση σχετικά με την επανεκκίνηση των διεθνών ταξιδιών, και πιθανώς έχουν κάποιο δίκιο», δήλωσε στο CNN. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες αεροπορικές εταιρείες και αεροδρόμια που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα και άλλα στα οποία επικρατεί χάος, τόνισε.

Ο Μπόλαντ, επίσης, υποψιάζεται ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν.

«Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς, αλλά αυτό που ξέρουμε είναι ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο αποκορύφωμα της ταξιδιωτικής περιόδου και δεν υπάρχουν βραχυπρόθεσμες λύσεις για την έλλειψη προσωπικού. Για αυτό και είναι πολύ δύσκολο να δούμε τι λύσεις μπορούν να βρουν οι αεροπορικές εταιρείες εκτός από το να ακυρώσουν περισσότερες πτήσεις», δήλωσε.

Οι διευθυντές των ευρωπαϊκών αεροδρομίων αγωνίζονται να προσλάβουν προσωπικό, αναφέρει το Reuters. Τα αεροδρόμια του Δουβλίνου και του Χίθροου προχωρούν σε προσλήψεις ελεγκτών, ενώ το αεροδρόμιο Schiphol στο Άμστερνταμ αυξάνει τους μισθούς του προσωπικού. Η Ισπανία ανακοίνωσε την πρόσληψη 500 επιπλέον αστυνομικών για να στελεχώσουν τους ελέγχους διαβατηρίων σε πολυσύχναστα αεροδρόμια και τουριστικούς προορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Μαδρίτης.

Για τον ευρύτερο κλάδο, το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι αν ένας τομέας που απέλυσε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στο αποκορύφωμα της πανδημίας, μπορεί να τους επαναφέρει για να αντιμετωπίσει την απότομη άνοδο της καταναλωτικής ζήτησης. Πάντως, δεδομένων των απαιτήσεων των προσφερόμενων θέσεων εργασίας, η προσέλκυση εργαζομένων δεν θα είναι ιδιαίτερα εύκολη.

CNN, BBC, Independent, Reuters, Bloomberg/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ταξιδιωτική ανάκαμψη με πολύωρες καθυστερήσεις, ακυρώσεις και τεράστιες ουρές"

Καιρός αύριο: Δεν σταματούν οι βροχές – Ανεβαίνει η θερμοκρασία

Δεν σταματούν οι βροχές αύριο Δευτέρα (13.06.2022) σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Ο καιρός τις πρωινές ώρες στην Εύβοια, την ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο και πιθανώς στις Σποράδες τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στην Εύβοια. Στη δυτική Ελλάδα αρχικά σχεδόν αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και την Κρήτη όπου θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και στα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 30 και κατά τόπους τους 31 βαθμούς ενώ στη νησιωτική χώρα τους 28 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες με τοπικές βροχές και πιθανώς στα ανατολικά και βόρεια
μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση από το μεσημέρι.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών όμβρων ή μεμονωμένων καταιγίδων κυρίως στα γύρω ορεινά.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές σχεδόν αίθριος καιρός με νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 30 και κατά τόπους 31 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αρχικά σχεδόν αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες στα ηπειρωτικά.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και Ιόνιο τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 και τοπικά έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στην ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο και πιθανώς στις Σποράδες νεφώσεις παροδικά αυξημένες μέχρι το μεσημέρι με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες και βαθμιαία βελτίωση. Στη Θεσσαλία λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 30 και τοπικά έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Στις Κυκλάδες λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες κυρίως τις πρωινές ώρες. Στη Κρήτη λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες μέχρι το απόγευμα με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση από το μεσημέρι.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Δεν σταματούν οι βροχές – Ανεβαίνει η θερμοκρασία"

Φονικό στον Μυλοπόταμο: Μοιρολόγια έξω από το νοσοκομείο – Πως έγινε το έγκλημα

Αναστάτωση επικρατεί στο νοσοκομείο Ρεθύμνου εκεί που μεταφέρθηκε ο 22χρονος που έπεσε νεκρός στο φονικό που σημειώθηκε νωρίτερα στον Αργουλιό Μυλοποτάμου.

Συγγενείς του θύματος βρίσκονται έξω από το νοσοκομείο, με τα σπαρακτικά μοιρολόγια να ακούγονται στην γύρω περιοχή.

Συγγενείς του 22χρονου δεν μπορούν να πιστέψουν πως ο νεαρός δεν βρίσκεται πια στη ζωή.

Ανθρωποκυνηγητό για την σύλληψη του 44χρονου

Δράστης του φονικού ένας 44χρονος συγχωριανός του θύματος. Ο άνδρας φέρεται να πυροβόλησε τον 22χρονο.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στην περιοχή και έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του.

Σκότωσε τον συγχωριανό του με 4 σφαίρες στην πλάτη

Δράστης και θύμα, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν διαπληκτιστεί νωρίτερα σε δρόμο του χωριού, το οποίο σήμερα ήταν γεμάτο από κόσμο, μιας και γιόρταζε ο ιερός ναός. 

Ο 44χρονος φέρεται στη συνέχεια, να πήγε έξω από το σπίτι της αδερφή του θύματος και να πυροβόλησε τον 22χρονο τουλάχιστον τέσσερις φορές στην πλάτη τραυματίζοντας τον θανάσιμα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ανάμεσα στους δύο άνδρες είχε σημειωθεί πρόσφατα ένα ακόμη επεισόδιο, στο οποίο είχαν εμπλακεί και άλλα άτομα.

Οι δύο άνδρες φέρονται να είχαν κτηματικές διαφορές με τις αρχές ωστόσο να εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα.

creta24

Διαβάστε Περισσότερα » "Φονικό στον Μυλοπόταμο: Μοιρολόγια έξω από το νοσοκομείο – Πως έγινε το έγκλημα"

Προσωπικός γιατρός: Μειωμένη συμμετοχή σε φάρμακα για όσους εγγραφούν

Ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα η έκδοση των υπουργικών αποφάσεων που θα φέρει αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και θα θεσπίσει τους όρους και τις λεπτομέρειες κάτω από τις οποίες θα λειτουργεί ο θεσμός του προσωπικού γιατρού. 

Συγκεκριμένα, βασικός πυλώνας του προγράμματος «Γιατρός για όλους» είναι η δωρεάν απόκτηση προσωπικού γιατρού ο οποίος θα λειτουργεί ως σύμβουλος για όλα τα θέματα υγείας, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως όπως έγινε γνωστό όσοι δεν τον επιλέξουν θα έχουν αυξημένη συμμετοχή σε φάρμακα.

Αρχικά θα ξεκινήσουν οι εγγραφές των γιατρών στο νέο σύστημα και θα ακολουθήσουν οι εγγραφές των πολιτών στον προσωπικό γιατρό, που θα γίνουν σε βάθος εξαμήνου, με τη διαμόρφωση ενός πλαισίου κινήτρων για τους πολίτες ώστε να επιλέγουν την εγγραφή.

Όσοι θα κινούνται μέσω του συστήματος του προσωπικού γιατρού θα έχουν μειωμένη συμμετοχή σε φάρμακα και υπηρεσίες, ενώ όσοι δεν εγγραφούν στο σύστημα και λαμβάνουν συνταγές και παραπεμπτικά εκτός του προσωπικού τους γιατρού θα έχουν αυξημένη συμμετοχή.

Φιλοδοξία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου υγείας είναι μέχρι τα τέλη του χρόνου να πάμε στον μεγαλύτερο αριθμό πολιτών εγγεγραμμένων, «που τα οφέλη θα είναι πάρα πολύ μεγάλα για τη δημόσια υγεία. Είναι πολύ σημαντικό από νωρίς ο πολίτης να έχει μία επαφή με ένα γιατρό, που θα του λέει τι προληπτικές εξετάσεις να κάνει, θα ενημερώνει τον φάκελό του, θα τον κατευθύνει σωστά μέσα στο σύστημα, ώστε το νοσοκομείο να είναι η έσχατη λύση», τονίζεται από το υπουργείο Υγείας.

1.Τι αλλάζει με τον προσωπικό γιατρό;

Ο προσωπικός γιατρός θα είναι πλέον εκείνος στον οποίο θα απευθύνονται οι πολίτες και δωρεάν θα συνταγογραφούν φάρμακα, θα παίρνουν οδηγίες, και σε επίπεδο πρόληψης, παραπεμπτικό για εξετάσεις ή για νοσηλεία όταν υπάρχει ανάγκη. Όλες οι υπηρεσίες θα είναι δωρεάν για τους πολίτες.

2.Ποια θα είναι η διαδικασία επιλογής του προσωπικού γιατρού;

Μόλις δημιουργηθεί το δίκτυο των γιατρών οι πολίτες θα επιλέγουν ελεύθερα, ανάμεσα στους γιατρούς που θα συμμετέχουν ως προσωπικοί ιατροί. Η επιλογή θα γίνεται χωρίς γεωγραφικό περιορισμό.

Η εγγραφή θα γίνεται μέσω εύχρηστης πλατφόρμας και οι πολίτες θα μπορούν να εγγράφονται και μόνοι τους. Οι εγγραφές για τους ανηλίκους θα ξεκινήσει σε μεταγενέστερο στάδιο. Μέχρι τότε οι ανάγκες των βρεφών, παιδιών και εφήβων θα καλύπτονται δωρεάν από τους διαθέσιμους παιδιάτρους των δημόσιων δομών ΠΦΥ και των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ και με δαπάνη των γονέων από τους ιδιώτες παιδιάτρους.

3.Στις περιοχές που ενδεχομένως δεν υπάρχουν γιατροί, πού θα εγγράφονται οι πολίτες;

Αν σε κάποια περιοχή δεν υπάρχουν διαθέσιμοι γιατροί, θα μπορούν να επιλέγουν γιατρό από άλλη περιοχή και να τον συμβουλεύονται με τα μέσα της σύγχρονης τεχνολογίας.

4.Ποιοι μπορεί να είναι προσωπικοί γιατροί;

Ο προσωπικός γιατρός μπορεί να είναι α) γιατρός Κέντρου Υγείας, Τοπικής Μονάδας Υγείας (Το.Μ.Υ.) ή άλλης δημόσιας δομής ΠΦΥ, β) οικογενειακός γιατρός που παρέχει ήδη τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο λειτουργίας των Τοπικών Ομάδων Υγείας όπως προβλέπει ο νόμος 4461/2017, γ) γιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς και ιδιώτης γιατρός.

Θα είναι γενικοί γιατροί ή παθολόγοι αλλά δεν αποκλείονται γιατροί άλλων ειδικοτήτων που παρακολουθούν χρονίως πάσχοντες. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί οι προσωπικοί γιατροί να είναι και ιδιώτες ειδικοί γιατροί, π.χ. ένας καρδιοπαθής μπορεί να επιλέξει ως προσωπικό γιατρό τον καρδιολόγο του, ένας ασθενής με χρόνιο αναπνευστικό νόσημα τον πνευμονολόγο του κ.ο.κ. Σε κάθε περίπτωση, όταν πρόκειται για ειδικούς γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ η πρόσβαση θα είναι δωρεάν.

Θα δοθεί κίνητρο οικονομικό στους γιατρούς ώστε να συμμετάσχουν στο δίκτυο των προσωπικών γιατρών και να αναλάβουν πληθυσμό αναφοράς. Όσοι γιατροί δεχθούν τον μέγιστο αριθμό εγγεγραμμένων πολιτών (2.000) θα λάβουν αμοιβή κατ’ άτομο. Όσο περισσότερους ασθενείς γράφει ο γιατρός τόσο περισσότερα χρήματα θα παίρνει. Οι γιατροί των Κέντρων Υγείας ή των ΤΟΜΥ θα λαμβάνουν επιπλέον αμοιβή.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Προσωπικός γιατρός: Μειωμένη συμμετοχή σε φάρμακα για όσους εγγραφούν"

Κέρκυρα: Πλάκωσε στο ξύλο νοσηλεύτρια, γιατί του ζήτησε να φορέσει μάσκα για τον κορωνοϊό

Επίθεση από σύνοδο ασθενή δέχτηκε το βράδυ του Σαββάτου νοσηλεύτρια στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νοσηλεύτρια που ήταν στη βάρδια στον οικίσκο υποδοχής υπέδειξε σε άντρα, οποίος ήταν συνοδός ασθενή, να φορέσει μάσκα για να μπει μέσα. Εκείνος τότε αντέδρασε έντονα αρνούμενος να βάλει μάσκα, φωνάζοντας και βρίζοντας, επιμένοντας να μπει εντός του χώρου.

Εκείνη την στιγμή η γυναίκα πλησίασε κοντά του και τότε δέχτηκε επίθεση και την χτύπησε στα πλευρά με το πόδι του.

Να τονίσουμε ότι λόγω μεταγωγής περιστατικού, στο Νοσοκομείο βρισκόταν Αστυνομικοί όπου τον συνέλαβαν. 

corfutvnews

Διαβάστε Περισσότερα » " Κέρκυρα: Πλάκωσε στο ξύλο νοσηλεύτρια, γιατί του ζήτησε να φορέσει μάσκα για τον κορωνοϊό"

Ουκρανία: Κανένας λόγος για απονομή χάριτος στους 2 Βρετανούς που καταδικάστηκαν σε θάνατο, λένε οι αυτονομιστές του Ντονέτσκ

Ο ηγέτης της αποσχισθείσας περιοχής του Ντονέτσκ, Ντενίς Πουσίλιν, δήλωσε ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος για την απονομή χάριτος στους δύο Βρετανούς που καταδικάστηκαν σε θάνατο την προηγούμενη εβδομάδα, μετά την αιχμαλωσία τους, ενώ πολεμούσαν για την Ουκρανία.

Δικαστήριο στην αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ έκρινε ένοχους την Πέμπτη τον Έϊντεν Άσλιν και τον Σον Πίνερ, αλλά και τον Μαροκινό Μπραχίμ Σααντούν για «μισθοφορικές δραστηριότητες», με επιδίωξη την ανατροπή της δημοκρατίας.

Η Βρετανία δηλώνει ότι ο Άσλιν και ο Πίνερ ήταν κανονικοί στρατιώτες και πρέπει να εξαιρεθούν επί τη βάσει της εφαρμογής των Συμβάσεων της Γενεύης από την άσκηση ποινικής δίωξης, για τη συμμετοχή τους σε εχθροπραξίες.

Από την πλευρά τους, οι αποσχιστές που ελέγχουν το Ντονέτσκ δηλώνουν ότι οι καταδικασθέντες έχουν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα και έχουν ένα μήνα για να προσβάλουν νομικά την απόφαση.

«Δεν βλέπω κάποια νομική βάση ή κάποια προαπαιτούμενα, για μένα, ώστε να λάβω μία απόφαση απόδοσης χάριτος», δήλωσε ο Ντενίς Πουσίλιν, , όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Κανένας λόγος για απονομή χάριτος στους 2 Βρετανούς που καταδικάστηκαν σε θάνατο, λένε οι αυτονομιστές του Ντονέτσκ"

3.682 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό, 8 ακόμη θάνατοι, 110 διασωληνωμένοι

Οι ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσαν την Κυριακή 8 ακόμη θανάτους και 3.682 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό.

Τα στοιχεία έχουν ενσωματωθεί στο γράφημα του iatronet.gr με την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας και παρατίθενται συνοπτικά στον ακόλουθο πίνακα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, αύριο, δεν θα ανακοινωθούν στοιχεία για την πορεία της πανδημίας, λόγω της αργίας του Αγίου Πνεύματος.

  ΣΗΜΕΡΑ ΧΘΕΣ
Νέα κρούσματα  3.682   4.539 
Κρούσματα σε παιδιά 730 793
Σύνολο κρουσμάτων 3.500.489  3.496.807   
Επαναλοιμώξεις 24ωρου 437     568
Νέοι θάνατοι  8 15
Σύνολο θανάτων 30.020     30.012      
Διασωληνωμένοι 110  109
Ανεμβολίαστοι διασωληνωμένοι 52   52
Έξοδοι από τις ΜΕΘ 2 3
Εισαγωγές σε νοσοκομεία  110   97
Σύνολο τεστ PCR 11.440.607   11.435.923
Σύνολο rapid tests  72.136.155  72.100.869  
Τεστ ημέρας 39.970  77.491
Θετικότητα τεστ 9,21%        5,85%     
  • 2.391 στην Αττική (2.942 χθες).
  • 193 στη Θεσσαλονίκη (231 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 272 από την Ανατολική Αττική (330 χθες).
  • 445 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (513 χθες).
  • 59 από τη Δυτική Αττική (81 χθες).
  • 272 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (391 χθες).
  • 674 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (791 χθες).
  • 313 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (413 χθες).
  • 324 από τον Πειραιά (391 χθες).
  • 32 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (32 χθες).
Κατανομή

Τα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 62 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής: 

  • 36 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 3 στην ΠΕ Άνδρου
  • 21 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 21 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 7 στην ΠΕ Άρτας.
  • 77 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 25 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 16 στην ΠΕ Δράμας.
  • 15 στην ΠΕ Έβρου.
  • 58 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 1 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 35 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 15 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 11 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 162 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 2 στην ΠΕ Θάσου.
  • 6 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 45 στην ΠΕ Θήρας.
  • 1 στην ΠΕ Ιθάκης. 
  • 1 στην ΠΕ Ικαρίας.
  • 26 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 27 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 1 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 16 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 3 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 6 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 4 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 48 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 20 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 4 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 1 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 40 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 1 στην ΠΕ Κω.
  • 8 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 47 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 28 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 13 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 9 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 5 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 36 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 27 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 8 στην ΠΕ Μήλου.
  • 24 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 8 στην ΠΕ Νάξου.
  • 10 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 12 στην ΠΕ Πάρου.
  • 6 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 15 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 11 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 34 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 17 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 85 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 7 στην ΠΕ Σάμου.
  • 13 στην ΠΕ Σερρών.
  • 10 στην ΠΕ Σύρου.
  • 7 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 22 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 2 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 4 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 13 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 106 στην ΠΕ Χανίων.
  • 2 στην ΠΕ Χίου.

171 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (181 χθες).

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » " 3.682 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό, 8 ακόμη θάνατοι, 110 διασωληνωμένοι"

Ο Λοβέρδος μοιράζει «μπράβο» στον Μητσοτάκη και «καρφιά» στο κόμμα του

Ο Ανδρέας Λοβέρδος έδωσε «συγχαρητήρια» στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που όρισε τον Ευάγγελο Βενιζέλο για την επταμελή «ομάδα υψηλού επιπέδου» του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Την ίδια στιγμή όμως μοιράζει «μπράβο» στον πρωθυπουργό ρίχνει «καρφιά» εναντίον του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ την προεδρεία του οποίου διεκδίκησε. Συγκεκριμένα ο Ανδρέας Λοβέρδος αφήνει αιχμές για την «έλλειψη» του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Που πάνε τα βέλη; Προς τον Νίκο Ανδρουλάκη. Υπενθυμίζουμε ότι η Φώφη Γεννηματά, με την απόφασή της να μην τοποθετήσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, τον οδήγησε να μείνει εκτός Βουλής. Αυτό όμως είναι παρελθόν. Το πρόβλημα του Λοβέρδου είναι ότι ούτε ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει στον σχεδιασμό του, τον Βενιζέλο για το επικρατείας του ΠΑΣΟΚ…

Ο Ανδρέας Λοβέρδος με τη φράση «λείπει πολύ από το Κοινοβούλιο» ο Ευάγγελος Βενιζέλος φαίνεται ότι προσπαθεί να ασκήσει πιέσεις στον πρόεδρο του κόμματός του να τον επαναφέρει στη Βουλή. Πάντως στην παρούσα φάση όπως ενημερωνόμαστε από «πράσινες» πηγές αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο…

aftodioikisi 

Διαβάστε Περισσότερα » " Ο Λοβέρδος μοιράζει «μπράβο» στον Μητσοτάκη και «καρφιά» στο κόμμα του "

Κομοτηνή: Ένας νεκρός και 17 τραυματίες σε τροχαίο δυστύχημα με μετανάστες

Τροχαίο δυστύχημα με μετανάστες σημειώθηκε στη Ροδόπη, με απολογισμό έναν νεκρό και 17 τραυματίες.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ,, το περιστατικό συνέβη όταν ΙΧ φορτηγό, που οδηγούσε 57χρονος μεταφέροντας παράνομα 17 μετανάστες, προσέκρουσε σε περίφραξη οικίας, με συνέπεια να ανατραπεί. Από τα συντρίμμια του οχήματος ανασύρθηκε νεκρός ένας μετανάστης, ενώ οι υπόλοιποι 16 διακινούμενοι, όπως επίσης ο οδηγός, μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι με σταθμούς του ΕΚΑΒ σε διάφορα νοσοκομεία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το φορτηγό εντοπίστηκε αρχικά να κινείται στην εθνική οδό Κομοτηνής - Ξάνθης και καθώς κρίθηκε ύποπτο, αστυνομικοί έκαναν σήμα στον οδηγό να σταματήσει. Εκείνος όμως άλλαξε πορεία, ανέπτυξε ταχύτητα και χάθηκε από το σημείο. Εντοπίστηκε ύστερα από έρευνες, όταν το όχημα ανατράπηκε στον οικισμό Ίασμος. Κατά πληροφορίες, ο διακινητής είναι γεωργιανής καταγωγής και νοσηλεύεται φρουρούμενος.

Στο μεταξύ, σε τρεις ακόμη αστυνομικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο 24ωρο σε περιοχές της Ροδόπης και του Έβρου, συνελήφθησαν συνολικά έξι διακινητές για παράνομη προώθηση μεταναστών στην ελληνική επικράτεια. Πιο χαρακτηριστική η περίπτωση διακινητή που μετέφερε τέσσερις μη νόμιμους μετανάστες, από την Τουρκία στην Ελλάδα, διασχίζοντας τον ποταμό Έβρο με φουσκωτή βάρκα.

news

 

Διαβάστε Περισσότερα » " Κομοτηνή: Ένας νεκρός και 17 τραυματίες σε τροχαίο δυστύχημα με μετανάστες"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βρίσκουν διέξοδο στα σιτηρά μέσω Πολωνίας και Ρουμανίας

Η Ουκρανία έχει οργανώσει δύο διαδρομές μέσω Πολωνίας και Ρουμανίας για την εξαγωγή σιτηρών και την αποτροπή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, παρά το γεγονός ότι διάφορα προβλήματα έχουν επιβραδύνει την εφοδιαστική αλυσίδα, όπως δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας.

Ο Ντμίτρο Σενίκ δήλωσε ότι η παγκόσμια διατροφική ασφάλεια βρίσκεται σε κίνδυνο, επειδή η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία παρεμπόδισε τις εξαγωγές σιτηρών του Κιέβου από τη Μαύρη Θάλασσα, προκαλώντας ευρύτατες ελλείψεις, αλλά και αύξηση των τιμών.

Η Ουκρανία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγέας σιτηρών στον κόσμο και έχει ανακοινώσει ότι υπάρχουν περίπου 30 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών που έχουν αποθηκευτεί σε περιοχές που βρίσκονται υπό ουκρανικό έλεγχο. Οι ποσότητες αυτές, γίνεται προσπάθεια να εξαχθούν οδικώς, μέσω ποταμών, αλλά και σιδηροδρομικώς.

Η Ουκρανία βρίσκεται σε συνομιλίες με τις βαλτικές χώρες για την οργάνωση ενός τρίτου διαδρόμου εξαγωγής τροφίμων, όπως δήλωσε ο Σενίκ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Βρίσκουν διέξοδο στα σιτηρά μέσω Πολωνίας και Ρουμανίας"

Σουηδία: Μόλις το 1% των σκουπιδιών καταλήγει σε χωματερές

Στη συντριπτική πλειονότητα των χωρών, οι χωματερές αυξάνονται με μη βιώσιμο ρυθμό. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Στερεών Αποβλήτων (ISWA), το 40% των παγκόσμιων απορριμμάτων καταλήγει σε ανοιχτές, ανεξέλεγκτες χωματερές. Οι 38 από τις 50 μεγαλύτερες χωματερές απειλούν να μολύνουν τη θάλασσα και τις παράκτιες περιοχές, ενώ 64 εκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται άμεσα από αυτές, συχνά με σοβαρά προβλήματα υγείας. Ίσως, το χειρότερο από όλα είναι το γεγονός ότι τα αποσυντιθέμενα σκουπίδια των χωματερών εκτοξεύουν μεθάνιο που αλλάζει το κλίμα στην ατμόσφαιρα. «Με τον τρέχοντα ρυθμό, τουλάχιστον το 10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου θα προέρχεται από τις χωματερές του κόσμου μέχρι το 2025», αναφέρει η ISWA.

(AP Photo/Darko Vojinovic)

Καθώς ο κόσμος αναζητά τρόπους για να συρρικνώσει τα ανοιχτά βουνά από σκουπίδια, η Σουηδία είναι μια χώρα που στέλνει λιγότερο από το 1% των απορριμμάτων της σε χωματερές, προσφέροντας μια εναλλακτική διαδρομή.

Μεγάλο μέρος της επιτυχίας της Σουηδίας στη μείωση των απορριμμάτων υγειονομικής ταφής μπορεί να αποδοθεί στα υψηλά ποσοστά ανακύκλωσής της: μεταξύ των ανακυκλωμένων στερεών απορριμμάτων και της κομποστοποιημένης οργανικής ύλης, η Σουηδία ανακυκλώνει σχεδόν τα μισά από αυτά που πετάει. Αυτό, όμως, που την ξεχωρίζει είναι το πώς διαχειρίζεται το υπόλοιπο 50% των απορριμμάτων. Σχεδόν όλα τα μη ανακυκλωμένα απόβλητα της Σουηδίας καίγονται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας. Αυτή είναι μια μέθοδος που, ενώ εκπέμπει CO2, είναι πολύ καλύτερη για το κλίμα από το να σύγκεντρώνονται σκουπίδια σε χωματερές, σύμφωνα με τη σουηδική κυβέρνηση και τους υποστηρικτές της τεχνολογίας «απόβλητα σε ενέργεια».

Σήμερα, η Σουηδία διαθέτει 34 μονάδες παραγωγής ενέργειας από απόβλητα που προμηθεύουν 1.445.000 νοικοκυριά με θερμότητα και 780.000 νοικοκυριά με ηλεκτρική ενέργεια — εντυπωσιακά στοιχεία για μια χώρα με πληθυσμό μόλις 10 εκατομμυρίων.

«Η ανάκτηση ενέργειας είναι η καλύτερη διαθέσιμη τεχνολογία για την επεξεργασία και τη χρήση της ενέργειας σε διάφορα υπολειμματικά απόβλητα που δεν μπορούν εύκολα να ανακυκλωθούν», λέει ο Klas Svensson, τεχνικός σύμβουλος μετατροπής αποβλήτων σε ενέργεια στην Avfall Sverige, την ένωση διαχείρισης απορριμμάτων της Σουηδίας. «Για πολλές άλλες χώρες στην Ευρώπη, αντιπροσωπεύει μια ευκαιρία τόσο για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου, όσο και για τη σταδιακή κατάργηση της υγειονομικής ταφής».

Η Σουηδία ήταν ένας από τους πρώτους που υιοθέτησαν τη μέθοδο «απόβλητα σε ενέργεια». Το πρώτο της εργοστάσιο άρχισε να λειτουργεί εν μέσω μιας μεταπολεμικής έκρηξης στην κατασκευή κατοικιών στα τέλη της δεκαετίας του 1940. Τα νέα σπίτια συνδέθηκαν με δίκτυα τηλεθέρμανσης, τα οποία παράγουν θερμότητα σε κεντρική τοποθεσία και την αντλούν σε μεμονωμένα σπίτια, αντί να έχει κάθε σπίτι τον δικό του λέβητα. Με τα χρόνια, περισσότερη ενέργεια που τροφοδοτούσε αυτά τα δίκτυα τηλεθέρμανσης προερχόταν από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής από απόβλητα σε ενέργεια, με σημαντικές επεκτάσεις που ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1970.

Σήμερα, η Σουηδία διαθέτει 34 μονάδες παραγωγής ενέργειας από απόβλητα που προμηθεύουν 1.445.000 νοικοκυριά με θερμότητα και 780.000 νοικοκυριά με ηλεκτρική ενέργεια — εντυπωσιακά στοιχεία για μια χώρα με πληθυσμό μόλις 10 εκατομμυρίων.

Ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Sysav στο Malmö της Σουηδίας. Πηγή: Wikipedia

Ένας από τους μεγαλύτερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής ονομάζεται Sysav. Είναι ένα από τα πιο αποδοτικά εργοστάσια της χώρας, καθώς καίει περίπου 600.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως, αρκετά για να καλύψει το 60% των απαιτήσεων σε θερμότητα του Μάλμε, μιας πόλης 300.000 κατοίκων.

Οι χωματερές είναι μια από τις μεγαλύτερες πηγές μεθανίου, ενός αερίου που είναι πολύ πιο τοξικό για το κλίμα από το διοξείδιο του άνθρακα. Σε μια περίοδο 20 ετών, το μεθάνιο είναι τουλάχιστον 84 φορές πιο ισχυρό από το CO2 στην παγίδευση θερμότητας στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με την Οικονομική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Ευρώπη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι υποστηρικτές των αποβλήτων σε ενέργεια υποστηρίζουν ότι, παρά τις εκπομπές CO2, τέτοιες εγκαταστάσεις είναι πολύ λιγότερο επιβλαβείς από τους χώρους υγειονομικής ταφής μεθανίου και γιατί η υπόλοιπη ΕΕ, η οποία στέλνει το 24% των αποβλήτων της σε χώρους υγειονομικής ταφής, πρέπει να υιοθετήσει την Σουηδικό μοντέλο.

(AP Photo/Patrick Whittle)

H Σουηδία έχει αναπτύξει ολοένα και πιο αυστηρά πρότυπα για τη μείωση των εκπομπών των σταθμών παραγωγής ενέργειας και εργάζεται για τη δέσμευση και αποθήκευση CO2 σε μονάδες παραγωγής ενέργειας από απόβλητα. Επιπλέον, η Σουηδία ακολουθεί την προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση —με αυτή τη σειρά— με προηγμένο διαχωρισμό απορριμμάτων, ειδικό φόρο για προϊόντα μιας χρήσης και υπηρεσίες επισκευής στα κέντρα απορριμμάτων. Η χώρα έχει ανεβάσει το μερίδιό της στα ανακυκλωμένα αστικά απόβλητα στο 37%. Και μέχρι το 2025, τα τρόφιμα και τα υπολειμματικά απόβλητα αναμένεται να είναι μόλις το ένα τέταρτο από ό,τι ήταν το 2015. (Κατά ειρωνικό τρόπο, χάρη σε προσπάθειες όπως αυτές, η Σουηδία έχει λιγότερα απόβλητα να κάψει αυτές τις μέρες, και για αυτόν τον λόγο, η παραγωγή της μεθόδου «απόβλητα σε ενέργεια» έχει μειωθεί κατά 8%).

Στην πραγματικότητα, η Σουηδία έχει ήδη μειώσει τόσο τα σκουπίδια ώστε δεν επαρκούν για να γεμίσει τις δικές της μονάδες παραγωγής ενέργειας από απόβλητα, και έτσι άλλες ευρωπαϊκές χώρες πληρώνουν τώρα τη Σουηδία για να πάρει τα σκουπίδια τους και να τα κάψει -1,9 εκατομμύρια τόνους ετησίως! Σκουπίδια που χρησιμοποιεί η Σουηδία για να διατηρεί τα σπίτια της ζεστά και φωτεινά, συγκεντρώνοντας παράλληλα 100 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο από την υπηρεσία που προσφέρει σε άλλες χώρες.

Reasons to be cheerful/ ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σουηδία: Μόλις το 1% των σκουπιδιών καταλήγει σε χωματερές"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία λέει πως κατέστρεψε μεγάλη αποθήκη με Αμερικανικά και Ευρωπαϊκά όπλα

Οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν πως εκτόξευσαν πυραύλους Kalibr τύπου κρουζ, για την καταστροφή μιας μεγάλης αποθήκης με αμερικανικά και ευρωπαϊκά όπλα, στην περιοχή Τερνόπιλ της Ουκρανίας, ενώ αναφορές κάνουν λόγο και για βομβαρδισμούς στο Τσόρτκιβ.

Η ρωσικές δυνάμεις επίσης κατέρριψαν επίσης, τρία ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη Su-25 κοντά στο Ντονέτσκ και στο Χάρκοβο στην Ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με το Interfax που επικαλέστηκε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Την ίδια ώρα ο κυβερνήτης της περιοχής Τερνόπιλ ανέφερε πως η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση με πυραύλους στη πόλη Τσόρτκιβ της δυτικής Ουκρανίας είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφεί μερικώς μια στρατιωτική εγκατάσταση και να τραυματιστούν 22 άνθρωποι, όπως ανέφερε σε διαδικτυακή ενημέρωση ο κυβερνήτης της περιοχής Τερνόπιλ.

Ο Βολοντίμιρ Τρους δήλωσε ότι τέσσερις πύραυλοι έπληξαν την πόλη, σε απόσταση 75 χιλιομέτρων νότια του Τερνόπιλ, χθες βράδυ.

«Όλοι οι πύραυλοι προήλθαν από τη Μαύρη Θάλασσα. Μια στρατιωτική εγκατάσταση καθώς και μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις καταστράφηκαν μερικώς. Δεν υπάρχουν νεκροί αλλά έχουμε τραυματίες – 22 άνθρωποι νοσηλεύονται», δήλωσε ο Τρους, προσθέτοντας ότι μεταξύ των τραυματιών είναι και ένα 12χρονο παιδί. Σύμφωνα με τον ίδιο, καταστράφηκαν τέσσερα κτίρια διαμερισμάτων.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία λέει πως κατέστρεψε μεγάλη αποθήκη με Αμερικανικά και Ευρωπαϊκά όπλα"

Κακοκαιρία «GENESIS»: Μεγάλες καταστροφές στην Ορεστιάδα – Πλημμύρισαν σπίτια, δρόμοι «κόπηκαν» στα δύο

Μεγάλες καταστροφές προκάλεσε η κακοκαιρία “GENESIS” σε χωριά της  Ορεστιάδας και ιδιαίτερα στο Νεοχώρι και την Λεπτή, όπου πολλά σπίτια πλημμύρισαν από την καταρρακτώδη βροχή και περιουσίες καταστράφηκαν.

Ο όγκος της βροχής ήταν τεράστιος, με αποτέλεσμα να “κοπούν” στη μέση οι δρόμοι σε σημεία του επαρχιακού δικτύου και συγκεκριμένα από τον Βάλτο προς Νεοχώρι, αλλά και μέσα στη Λεπτή προς Παταγή, Αμπελάκια και αντίστροφα.

Νύχτα αγωνίας έζησαν οι κάτοικοι, αφού δεν γνώριζαν αν θα βρεθούν κατά την διάρκεια της με νέες τεράστιες ποσότητες νερού.

Σύμφωνα με το evros-news.gr, στην Λεπτή σπίτια πλημμύρισαν και κρύφτηκαν στις λάσπες. Διακόπηκε η κυκλοφορία στον δρόμο προς Ορεστιάδα αλλά και Παταγή, Αμπελάκια και το χωριό “κόπηκε” στα δύο.

Τα ίδια και στο γειτονικό Νεοχώρι, όπου οι φωτογραφίες με drone, τόσο το απόγευμα όσο και το βράδυ, είναι ενδεικτικές των πλημμυρισμένων σπιτιών και άλλων χώρων του χωριού.

Αλλά και τα βίντεο κατοίκων επίσης δείχνουν τα πολύ σοβαρά προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την κακοκαιρία που έπληξε έντονα την συγκεκριμένη περιοχή του δήμου Ορεστιάδας.

Η Πυροσβεστική και συνεργεία του δήμου Ορεστιάδας μαζί με τους κατοίκους, προσπαθούσαν να γλιτώσουν ότι μπορούν και να δώσουν λύσεις. Ευτυχώς που δεν χάθηκε ανθρώπινη ζωή με την κατάσταση που επικράτησε.

Με το πρώτο φως της ημέρας οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους, με πολλά σπίτια στα δυο αυτά χωριά αλλά και στον Κυπρίνο να έχουν πλημμυρίσει, νοικοκυριά και περιουσίες να έχουν πνιγεί στις λάσπες και η απόγνωση είναι φυσικό να τους κυριεύει.

in

Διαβάστε Περισσότερα » "Κακοκαιρία «GENESIS»: Μεγάλες καταστροφές στην Ορεστιάδα – Πλημμύρισαν σπίτια, δρόμοι «κόπηκαν» στα δύο"

Θάσος: Σύλληψη πλοιάρχου για υπερφόρτωση πλοίου με 152 παραπάνω επιβάτες

Συνελήφθη ο πλοίαρχος του πλοίου “Πρωτοπόρος VI” που εκτελούσε το δρομολόγια Κεραμωτή – Θάσος.

Ο λόγος ήταν πως στο πλοίο είχαν επιβιβαστεί παραπάνω άτομα από το επιτρεπόμενο όριο, κάτι που προφανώς απαγορεύεται δια ροπάλου.

Συγκεκριμένα το Λιμενικό Σώμα, έπειτα από καταμέτρηση επιβατών, κατά τον απόπλου του πλοίου από το λιμάνι της Κεραμωτής, διαπιστώθηκε ότι μετέφερε 463 επιβάτες, αντί του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού των 311, βάσει του ισχύοντος πρωτοκόλλου ασφάλειας. Την προανάκριση διενήργησε η Λιμενική Αρχή Θάσου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Θάσος: Σύλληψη πλοιάρχου για υπερφόρτωση πλοίου με 152 παραπάνω επιβάτες"

Παραλήρημα στον τουρκικό Τύπο: «Έχουμε ακόμα κυριαρχία σε 9 νησιά, όπως Λέσβος, Χίος και Σάμος»

Σε νέα προκλητικά δημοσιεύματα προχώρησε ο φιλοκυβερνητικός Τύπος στην Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι η χώρα μπορεί να διεκδικήσει 22 ελληνικά νησιά βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης.

Η Yeni Safak γράφει ότι η Τουρκία έχει την κυριαρχία σε 9 ελληνικά νησιά, «τερματίζοντας» την προπαγάνδα.

Μάλιστα, αναφέρει ότι 22 από τα 23 νησιά είναι στρατιωτικοποιημένα και καθιστούν «απειλή για την Τουρκία», ενώ μονάχα η Χάλκη είναι αποστρατιωτικοποιημένη.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως η Τουρκία έχει την κυριαρχία 9 νησιών (όπως η Λήμνος, η Λέσβος, η Σάμος, η Χίος, η Ικαρία, η Ρόδος) και πως στην Ελλάδα… έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα χρήσης.

Από την πλευρά της, η Milliyet γράφει πως «κάποια από τα νησιά που μπορεί να διεκδικήσει η Τουρκία λόγω της στρατιωτικοποίησης είναι η Ρόδος, η Χίος και η Λέσβος».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραλήρημα στον τουρκικό Τύπο: «Έχουμε ακόμα κυριαρχία σε 9 νησιά, όπως Λέσβος, Χίος και Σάμος»"

Σήφης Βαλυράκης: Οι τελευταίες, μαρτυρικές στιγμές του πρώην υπουργού – Τον σκοτώσατε «εν γνώσει σας» αναφέρει ο ανακριτής

«Καταπέλτης» είναι το πόρισμα του ανακριτή για τους δύο ψαράδες που κατηγορούνται για τη δολοφονία του Σήφη Βαλυράκη. Οι δύο ψαράδες κρίθηκαν προφυλακιστέοι, με τον ανακριτή να υποστηρίζει πως οι κατηγορούμενοι σκότωσαν με δόλο και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση τον πρώην υπουργό και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Οι δύο ψαράδες αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να καταθέσουν προσφυγή κατά της προσωρινής κράτησής τους, καθώς δεν αποδέχονται την κατηγορία για τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη. Μετά την απολογία τους, το σκεπτικό του ανακριτή κάνει λόγο για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Στην 16σέλιδη απόφαση του ανακριτή, που οδήγησε και στην κράτηση των δύο ψαράδων, δεν διαφαίνεται κάποια αμφιβολία για την ενοχή τους και περιγράφεται με λεπτομέρειες ο τρόπος με τον οποίο η βάρκα τους χτύπησε με την προπέλα και τα υδροπτερύγιά του τον Σήφη Βαλυράκη. «Εν γνώσει σας», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά. 

Ο ανακριτής θεωρεί ότι οι δύο κατηγορούμενοι, χτύπησαν το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, αφού πρώτα διαπληκτίστηκαν μαζί του, όπως αναφέρει η εφημερίδα Real News. «Ενεργώντας με πρόθεση από κοινού, έχοντας κοινό δόλο και μετά από συνεννόηση, με συγκλίνουσες ενέργειες και ενώ βρισκόσασταν σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, τον σκοτώσατε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση. 

Πώς έπεσε στη θάλασσα

Στην δεύτερη σελίδα της απόφασης περιγράφονται αναλυτικά οι τελευταίες στιγμές του 79χρονου πρώην πολιτικού. «Προσεγγίσατε τον Ιωσήφ Βαλυράκη, ο οποίος κινούταν με το σκάφος του “ΜΙΝΑ” και, αφού παρεμποδίσατε την πορεία ενεργώντας επικίνδυνους ελιγμούς με το αλιευτικό σας γύρωθεν του φουσκωτού του σκάφους, διαπληκτιστήκατε μαζί του και στη συνέχεια με την χρήση ενός ξύλινου κονταριού τον πλήξατε στο πάνω μέρος του κορμιού του τουλάχιστον 2-3 φορές, με αποτέλεσμα αυτός να πέσει χωρίς τη θέληση του στη θάλασσα» αναφέρει ο ανακριτής.

Το μοιραίο χτύπημα στην προπέλα και οι μάρτυρες

«Τότε κι ενώ το αλιευτικό σας σκάφος βρισκόταν καθ’ όλη τη διάρκεια του διαπληκτισμού σε κίνηση, το απομακρύνατε από το σημείο εκείνο με κατεύθυνση προς το Πεζονήσι και από την κίνηση αυτή του αλιευτικού, εν γνώσει σας, ο Σήφης Βαλυράκης, ο οποίος βρισκόταν στη θάλασσα, ήρθε σε επαφή με την προπέλα και τα υδροπτερύγια του αλιευτικού σκάφους που βρισκόταν στην πρύμνη του, καθώς και με αμβλείες επιφάνειες αυτού, με αποτέλεσμα να προκληθούν, εκτός από θλαστικά τραύματα στην κεφαλή, στον αριστερό αγκώνα και στον αριστερό δείκτη αφενός, αφετέρου εκχυμώσεις στην κεφαλή, στην αυχενική χώρα, στον δεξιό βραχίονα και στο δεξιό αντιβράχιο», αναφέρει επίσης το σκεπτικό για την προφυλάκιση των δύο ψαράδων. 

Στο σκεπτικό του δικαστικού λειτουργού παρατίθενται οι καταθέσεις των δύο αυτοπτών μαρτύρων. Ο ένας μάλιστα κατέθεσε και στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και στον ανακριτή δύο φορές, αναγνώρισε ανεπιφύλακτα τους δύο αλιείς και είδε να τον χτυπούν με κοντάρι και ο Σήφης Βαλυράκης να πέφτει στην θάλασσα.

«Θα αθωωθούν» δηλώνει ο δικηγόρος των ψαράδων

Τέλος, σημειώνεται ότι οι δύο κατηγορούμενοι αρνούνται τα όσα τους αποδίδονται και την ερχόμενη αναμένεται να καταθέσουν προσφυγή κατά της προσωρινής κράτησής τους. «Θέλω να πιστεύω ότι αποτελεί μία καθαρά δικαστική πλάνη και όχι κάτι άλλο. Ανακριτική και εισαγγελική αρχή έσφαλαν και με τα στοιχεία, τα οποία στην πορεία θα καταθέσουμε, θα ανατρέψουμε τα μέχρι τώρα δεδομένα και η αρχική εκτίμηση περί προσωρινής κρατήσεως των δύο εντολέων μου θα ανατραπεί συθέμελα και οι άνθρωποι αυτοί όχι μόνο πρέπει να αποφυλακιστούν, αλλά θα αθωωθούν και στο δικαστήριο», αναφέρει ο συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορουμένων Γιάννης Γλύκας

Realnews/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σήφης Βαλυράκης: Οι τελευταίες, μαρτυρικές στιγμές του πρώην υπουργού – Τον σκοτώσατε «εν γνώσει σας» αναφέρει ο ανακριτής"

Εξαρθρώθηκαν δυο σπείρες με 33 διαρρήξεις σε Εύβοια, Βοιωτία και Αττική

Η δράση δύο εγκληματικών οργανώσεων που είχαν κάνει σωρεία διαρρήξεων σε σπίτια στην Εύβοια, τη Βοιωτία και την Αττική, εξιχνιάστηκε έπειτα από πολύμηνη έρευνα της Ασφαλείας Χαλκίδας, που είχε ως αποτέλεσμα να ταυτοποιηθούν συνολικά δέκα μέλη τους που ενέχονται σε 33 κλοπές και τέσσερις απόπειρες με λεία αξίας πάνω από 92.000 ευρώ.

Οι δυο σπείρες είχαν πανομοιότυπο τρόπο δράσης και επικοινωνούσαν μεταξύ τους ανταλλάσοντας πληροφορίες, ενώ πολλά από τα μέλη τους είχαν συλληφθεί στο παρελθόν για ληστείες και κλοπές.

Από την πρώτη ταυτοποιήθηκαν επτά Έλληνες, μεταξύ των οποίων και ο «αρχηγός» της, τρεις από τους οποίους είναι ήδη έγκλειστοι σε καταστήματα κράτησης. Η δράση της χρονολογείται από τον Αύγουστο ως τον Οκτώβριο του 2020, οπότε διέπραξαν 25 διαρρήξεις και μια απόπειρα, 14 από τις οποίες στην Εύβοια και συγκεκριμένα πέντε στην περιοχή Δροσιά, τέσσερις στην Κάνηθο, δυο στη Μόρφα Αυλίδας, μια κλοπή και μια απόπειρα στο Βαθύ Αυλίδας και μια στην Ξυρόβρυση Χαλκίδας. Άλλες δέκα διαρρήξεις είχαν κάνει σε περιοχές της Αττικής και συγκεκριμένα τρεις στον Ωρωπό, από δυο σε Χαλκούτσι και Καπανδρίτι και από μια στην Αγριλέζα, το Συκάμινο και τον Άγιο Στέφανο, ενώ διέρρηξαν και δυο σπίτια στο Δήλεσι και το Σχηματάρι στην Βοιωτία. Η λεία που αποκόμισαν σε χρήματα, κοσμήματα, τιμαλφή, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές και άλλα αντικείμενα υπερβαίνει σε αξία τα 74.000 ευρώ.

Από την δεύτερη εγκληματική οργάνωση ταυτοποιήθηκαν τρεις Έλληνες, μεταξύ των οποίων και ο «αρχηγός» της, ενώ ερευνώνται τα στοιχεία ταυτότητας τουλάχιστον άλλων δυο συνεργών τους. Η δράση τους κράτησε από τον Σεπτέμβριο ως το Νοέμβριο του 2020 και στο διάστημα αυτό διέπραξαν οκτώ διαρρήξεις και τρεις απόπειρες σε διάφορες περιοχές της Χαλκίδας και συγκεκριμένα τρεις στην Ξυρόβρυση, δυο κλοπές και δυο απόπειρες στον Άγιο Νικόλαο- Μπούρτζι, δυο κλοπές στην Κάνηθο και από μια στη Δροσιά και τη Γλύφα, με λεία χρηματικά ποσά, χρυσαφικά, ηλεκτρονικές συσκευές και άλλα αντικείμενα αξίας άνω των οποίων 18.400 ευρώ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εξαρθρώθηκαν δυο σπείρες με 33 διαρρήξεις σε Εύβοια, Βοιωτία και Αττική"

Power Pass: Εκτός επιδότησης για το ρεύμα χιλιάδες λογαριασμοί λόγω ημερομηνίας έκδοσης

Με ανυπομονησία περιμένει η πλειοψηφία των πολιτών το power pass για την επιδότηση στο ρεύμα που αφορά επιστροφή ποσού από τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Ωστόσο η αναμονή για το power pass όπως φαίνεται είναι μάταιη για ορισμένους, λόγω ημερομηνίας έκδοσης λογαριασμού.

Συγκεκριμένα, ναι μεν μπορεί να έχουν λάβει λογαριασμό που να αφορά το διάστημα από 1η Δεκεμβρίου μέχρι 31 Μαΐου, εάν όμως αυτός ο λογαριασμός έχει ημερομηνία έκδοσης από 1 Ιουνίου και μετά, δεν υπάρχει καμία επιστροφή!

Με λίγα λόγια πρέπει και η ημερομηνία έκδοσης να είναι μέχρι 31 Μαίου.

Αυτό προβλέπεται στην υπουργική απόφαση, η οποία προβλέπει ότι σύμφωνα με το άρθρο 3, για τον υπολογισμό του ποσού της ενίσχυσης ανά δικαιούχο.

Δείτε τα όσα μετέδωσε το MEGA για την λεπτομέρεια αυτή που ναι μεν είναι γνωστή εδώ και καιρό, ωστόσο ίσως κάποιοι δεν την πρόσεξαν.

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Power Pass: Εκτός επιδότησης για το ρεύμα χιλιάδες λογαριασμοί λόγω ημερομηνίας έκδοσης"

Μ. Ζάγκα, πρ. βενζινοπωλών: Στα 2,5 ευρώ η αμόλυβδη στην Αττική – “Καμπανάκι” για νοθεία όταν είναι κάτω από 2,30

Πάνω από 2,5 ευρώ το λίτρο κυμαίνεται η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης σήμερα στην Αττική, ενημέρωσε η Μαρία Ζάγκα Πρόεδρος των Βενζινοπωλών Αττικής, μπορεί όμως να τη βρει κάποιος και 2,54, ενώ εάν ψάξει και 2,40. Προειδοποίησε όμως τους καταναλωτές να μην παρασύρονται και αγοράζουν βενζίνη σε τιμή κάτω από αυτή του διυλιστηρίου, γιατί τότε θα είναι νοθευμένη, επικίνδυνη και θα προκαλέσει βλάβη σταδιακά στη μηχανή του αυτοκινήτου τους, με αποτέλεσμα να πληρώσουν τη φτηνή βενζίνη, πολύ ακριβά.  Ζήτησε να παρθεί μέτρο οριζόντιο με  “επιδότηση στην αντλία για την βενζίνη”, όπως γίνεται με το πετρέλαιο, για αντιμετώπιση του ράλι ανόδου στις τιμές στα καύσιμα.

“Οι παραλαβές έρχονται αυξημένες σημείωσε”, ενώ προειδοποίησε πως “εάν προμηθευτεί κάποιος βενζίνη κάτω από τιμή διυλιστηρίου είναι επικίνδυνο. Αυτό που υπογράμμισε είναι πως όσο ακριβαίνει η βενζίνη, τόσο δυναμώνει το παρεμπόριο, διότι πουλάνε κάτω από τιμή διυλιστηρίου, προφανώς για να καλύψουν με αυτό τον τρόπο οι πρατηριούχοι τα λειτουργικά τους έξοδα”.

“Εάν βρείτε τη βενζίνη κάτω από 2,30 το λίτρο πρέπει να είστε πολύ επιφυλακτικοί” σημείωσε και “σε καμία περίπτωση να μην παρασύρεσθε από τη χαμηλή τιμή” γιατί όπως εξήγησε:”Όταν παίρνει κάποιος νοθευμένη βενζίνη το αυτοκίνητο δεν χαλάει αμέσως αλλά οι βλάβες θα φανούν αργότερα και το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Επιπρόσθετα εάν το ρεζερβουάρ είναι εντελώς άδειο και βάλει κάποιος νοθευμένη βενζίνη μπορεί να τον αφήσει το αυτοκίνητο στα 30 μέτρα”.

Συμβούλεψε τους καταναλωτές “να είναι προσεκτικοί, να μην ψάχνουν φθηνή βενζίνη και πετρέλαιο γιατί μπορεί να τους κοστίσει πανάκριβα. Η επισκευή μιας μηχανής κοστίζει  από 1.000 ευρώ έως και 3.500 ευρώ”. “Δεν μπορεί να είναι κάτω από την τιμή διυλιστηρίου. Είμαι κάθετη σε αυτό” επισήμανε

Για συγκράτηση του ράλι ανόδου στα καύσιμα η πρόεδρος των βενζινοπωλών Αττικής ζητά  από την κυβέρνηση μέτρο για την βενζίνη ανάλογο με αυτό που πήρε για το πετρέλαιο, με “επιδότηση κατευθείαν στην αντλία”.

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μ. Ζάγκα, πρ. βενζινοπωλών: Στα 2,5 ευρώ η αμόλυβδη στην Αττική – “Καμπανάκι” για νοθεία όταν είναι κάτω από 2,30"

Αγωνία για την επισιτιστική κρίση - Οι Ρώσοι καίνε χωράφια με σιτηρά στην Ουκρανία

Μαίνεται η μάχη για τα σιτηρά, με την επισιτιστική κρίση να απειλεί μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού. Σε αυτό το τεταμένο σκηνικό, το Κίεβο κατηγόρησε τη Ρωσία ότι βομβαρδίζει τους σιτοβολόνες της Ουκρανίας. Την ίδια στιγμή, το Κίεβο κρούει δραματικό καμπανάκι για τον εγκλωβισμό εκατομμύρια τόνων σιτηρών στην Ουκρανία, λόγω «μπλόκου» λιμανιών από τη Ρωσία. 

Πλάνα δείχνουν Ουκρανούς στρατιώτες να ψεκάζουν με νερό τις καλλιέργειες σιταριού σε μια προσπάθεια να σώσουν τη σοδειά των σιτηρών.


Η Ουκρανία, που ονομάζεται και σιτοβολώνας της Ευρώπης, διαθέτει μερικά από τα πιο εύφορα εδάφη της ηπείρου - και προμηθεύει με τρόφιμα μεγάλο μέρος της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

sitira1

Οι εμπρηστικές βόμβες, οι οποίες έχουν απαγορευτεί από συνθήκη του ΟΗΕ που έχει υπογραφεί από τη Ρωσία, την Ουκρανία και άλλες 123 χώρες, έχουν χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα από τις δυνάμεις του Πούτιν από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Σύμβαση για ορισμένα συμβατικά όπλα απαγορεύει τη χρήση συγκεκριμένων τύπων όπλων που θεωρείται ότι προκαλούν περιττά ή αδικαιολόγητα δεινά στους μαχητές ή πλήττουν αδιακρίτως τους αμάχους.

Το εύφλεκτο περιεχόμενο των βομβών αυτών καίγεται στους 2.200C και ανάβει πυρκαγιές που είναι δύσκολο να σβηστούν.

Παράγουν την πιο καυτή ανθρωπογενή ουσία και μπορούν να κάψουν την ανθρώπινη σάρκα μέχρι το κόκκαλο.

Μπλίνκεν για Ουκρανία: 20 εκατ. τόνοι σιτηρών κλειδωμένα σε σιλό στην Οδησσό

Η αποκάλυψη αυτή ήρθε την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, εκτίμησε ότι υπάρχουν 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών που βρίσκονται κλειδωμένα σιλό έξω από το λιμάνι της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα.

Και υπάρχουν περισσότερες ποσότητες σιτηρών σε πλοία που εμποδίζονται να φύγουν από το βασικό στρατηγικό λιμάνι.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε την Παρασκευή: «Ο πρόεδρος Πούτιν εμποδίζει την αποστολή τροφίμων και χρησιμοποιεί επιθετικά τη μηχανή προπαγάνδας του για να αποσείσει ή να διαστρεβλώσει την ευθύνη, επειδή ελπίζει ότι έτσι θα κάνει τον κόσμο να του υποκύψει και να τερματίσει τις κυρώσεις.

Με άλλα λόγια, με απλά λόγια, πρόκειται για εκβιασμό.

'Το Κρεμλίνο πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι εξάγει την πείνα και τον πόνο πολύ πέρα από τις ουκρανικές συνοικίες, με τις χώρες της Αφρικής που βιώνουν ένα υπερβολικά μεγάλο μερίδιο του πόνου».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αγωνία για την επισιτιστική κρίση - Οι Ρώσοι καίνε χωράφια με σιτηρά στην Ουκρανία"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news