facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 19 Απριλίου 2020

Μέχρι τέλος του καλοκαιριού οι αυξήσεις και τα αναδρομικά στις συντάξεις

Με καθυστέρηση από 2 έως 3 μήνες, λόγω της έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού, αναμένεται να πάρουν τις αυξήσεις και τα αναδρομικά στις κύριες συντάξεις τους περίπου 185.000 ασφαλισμένοι και στις επικουρικές τους περίπου 245.000 ασφαλισμένοι.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προχωράει στην έκδοση όλων των απαιτούμενων εφαρμοστικών εγκυκλίων και αποφάσεων και σταδιακά στον επανυπολογισμό του συνόλου των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων και επικουρικών για όσους είχαν το 2016 άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 1.300 ευρώ .

Πηγές με γνώση της διαδικασίας αποδίδουν την καθυστέρηση στο γεγονός ότι λόγω της έκρηξης της πανδημίας του κορονοϊού, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας υπολειτουργούν. Η πλειοψηφία των υπαλλήλων του υπουργείου Εργασίας, αλλά και του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης έχει κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού με αποτέλεσμα για λόγους υγιεινής και ασφάλειας να είναι αποψιλωμένες οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Αυξήσεις σε κύριες συντάξεις

Σύμφωνα με ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση, η μέση μηνιαία αύξηση φτάνει τα 110 ευρώ για όσους ασφαλισμένους έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια ασφάλισης και αποδοχές έως 1.500 ευρώ μεικτά. H αύξηση ξεκινά από 12 ευρώ για 33 έτη ασφάλισης και μεικτό μισθό 700 ευρώ και φτάνει έως και 252 ευρώ τον μήνα για 40 έτη ασφάλισης και μεικτές αποδοχές 3.500 ευρώ. Οι αυξήσεις στις συντάξεις λόγω της αλλαγής των ποσοστών αναπλήρωσης αφορούν παλιούς και νέους συνταξιούχους που έχουν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.

Μεγαλύτερα ποσά το μήνα θα λάβουν οι νέοι συνταξιούχοι, που αποχώρησαν μετά τις 13 Μαΐου με 35 ως 40 έτη ασφάλισης. Οι παλαιοί συνταξιούχοι με πολλά έτη ασφάλισης θα λάβουν αρκετά λιγότερα, καθώς οι αυξήσεις που δικαιούνται τις πάρουν σε 5 ετήσιες δόσεις έως το 2024.

Αναλυτικά οι κατηγορίες συνταξιούχων που θα λάβουν αυξήσεις είναι:

– Νέοι συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά. Πρόκειται για όσους αποχώρησαν από 13 Μαΐου 2016 και μετά, από όλα τα πρώην Ταμεία του ιδιωτικού τομέα και το Δημόσιο και δεν έχουν προσωπική διαφορά. Θα λάβουν όλο το ποσό της αύξησης εφόσον έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης ως αναπροσαρμογή του μεικτού ποσού αναδρομικά από 1η Οκτωβρίου 2019. Ειδικοί υπολογίζουν πως πρόκειται για περίπου 40.000 συνταξιούχους, οι οποίοι θα λάβουν απευθείας από φέτος (χωρίς δόσεις δηλαδή) αύξηση στην σύνταξή τους κατά μέσο όρο 50 ευρώ.

– Παλαιοί συνταξιούχοι με αρνητική προσωπική διαφορά. Πρόκειται για τους συνταξιούχους που έχουν αποχωρήσει με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και έχουν αρνητική προσωπική διαφορά από 1ης/1/2019, λαμβάνουν δηλαδή ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο μια μικρή αύξηση. Αφορά περίπου 100.000 παλαιούς συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν αποχωρήσει πριν από τις 13 Μαΐου του 2016, δηλαδή πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι είναι διπλά κερδισμένοι καθώς το 2019 βγήκαν κερδισμένοι από τον επανυπολογισμό, ενώ και τώρα θα συμβεί το ίδιο καθώς έχουν αποχωρήσει με περισσότερα από 30 και έως 44 έτη ασφάλισης και τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης είναι αυξημένα.

Να σημειωθεί ότι την αύξηση αυτή λαμβάνουν σε 5 ετήσιες δόσεις από το 2019 έως και το 2023. Από αυτούς περίπου 100.000 θα λάβουν τώρα δεύτερη αύξηση, αναδρομικά από 1ης Οκτωβρίου 2019. Αυτή η επιπλέον αύξηση, που εκτιμάται πως μπορεί να κυμαίνεται κατά μέσο όρο κοντά στα 40 ευρώ, θα δοθεί σε 5 ετήσιες δόσεις αρχής γενομένης από φέτος και έως το 2024. Έτσι οι εν λόγω συνταξιούχοι θα λάβουν από φέτος και έως το 2023 διπλές αυξήσεις, ενώ η τελευταία δόση της αύξησης θα τους αποδοθεί το 2024, οπότε και η σύνταξή τους θα παγιωθεί στο νέο ποσό.

– Παλαιοί συνταξιούχοι με μικρή θετική προσωπική διαφορά που αποχώρησαν πριν από τις 13 Μαΐου 2016 και έχουν πολύ μικρή θετική προσωπική διαφορά, κάτω από 50 ευρώ και κατά μέσο όρο στα 30 ευρώ, εφόσον ανήκουν στις κατηγορίες με αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης από 30 χρόνια και πάνω. Λόγω της αύξησης της ανταποδοτικής τους σύνταξης, μπορεί να μηδενίσουν την θετική προσωπική διαφορά και να πάρουν αύξηση της τάξεως ως 30 ευρώ. Η αύξηση θα δοθεί αναδρομικά από την 1η Οκτωβρίου 2019 σε 5 ετήσιες, ισόποσες δόσεις έως και το 2024 (πρώτη δόση εντός του 2020 και αναδρομικά από 1/10/2019).

Αυξήσεις σε επικουρικές συντάξεις

Αναδρομικά 11 μηνών, κατά μέσο όρο 1.100 ευρώ, θα λάβουν περισσότεροι από 250.000 συνταξιούχοι τέλος Αυγούστου με την καταβολή της σύνταξης του Σεπτεμβρίου. Οι αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις κυμαίνονται από 5 έως 196 ευρώ το μήνα και θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Οκτωβρίου. Την μεγαλύτερη αύξηση θα λάβουν οι παλαιοί συνταξιούχοι που είχαν ήδη υποβάλλει αίτηση για επικουρική ή λάμβαναν ήδη επικουρική στις 31 Δεκεμβρίου του 2014 και είχαν υποστεί τις μειώσεις το καλοκαίρι του 2016 για όσες συντάξεις ξεπερνούσαν σε άθροισμα κύρια και επικουρική τα 1.300 ευρώ το μήνα.

Πρόκειται για 245.000 συνταξιούχους που θα δουν αυξήσεις κατά μέσο όρο 99,57 ευρώ το μήνα. Οι αυξήσεις θα δοθούν ολόκληρες από φέτος (χωρίς δόσεις), ενώ τα αναδρομικά η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα δοθούν εφάπαξ. Οι αυξήσεις των επικουρικών συντάξεων κυμαίνονται από 23% μέχρι και 48%.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέχρι τέλος του καλοκαιριού οι αυξήσεις και τα αναδρομικά στις συντάξεις"

Τούρκος αντιναύαρχος για ΠΝ: «Δεν μας απασχολεί ο Στόλος της Ελλάδας - Μόνο τα υποβρύχιά τους συνιστούν απειλή»

Για ακόμη μια φορά ο Τούρκος αντιναύαρχος ε.α. Cem Gürdeniz, ο εμπνευστής του δόγματος «γαλάζιας θάλασσας» αναλώθηκε σε υποτιμητικά σχόλια για το ΠΝ και απειλώντας ταυτόχρονα ότι η πίεση του τουρκικού Ναυτικού στο Αιγαίο θα αυξηθεί.

Μιλώντας στον τουρκικό Τύπο ο Gürdeniz, και σχολιάζοντας τις εξελίξεις στις Ναυτικές δυνάμεις σε σχέση με τον κορωνοϊό, αφού πρώτα είπε ότι το αμερικανικό και γαλλικό Ναυτικό κτυπήθηκαν από την πανδημία στη συνέχεια ανέφερε ότι το τουρκικό Ναυτικό συνέχισε κανονικά την εκπαιδευτική του δραστηριότητα, χωρίς να έχει επηρεαστεί.

Ο Τούρκος αντιναύαρχος όμως προχώρησε σε σχόλια και για το ΠΝ.

Πιο συγκεκριμένα είπε:

«Το Ελληνικό Ναυτικό είναι γνωστό ότι έχει μια σοβαρή αδυναμία τόσο στο Αιγαίο όσο και στην ν.α.Μεσόγειο. Αυτό κυρίως εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και θεμάτων επιμελητείας, δηλαδή υποστήριξης.

Τα πλοία τους είναι ακατάλληλα τόσο από πλευράς ποσότητας όσο και ποιότητας.

Δεν είναι μια δύναμη η οποία βασίζεται στην εθνική της αμυντική βιομηχανία Κατά συνέπεια δεν είναι παράγοντας δύναμης ο οποίος θα μπορούσε να απειλήσει το τουρκικό Ναυτικό, πλην των υποβρυχίων τους και αυτό τα τελευταία 14 χρόνια.

Παρ΄όλα αυτά εμείς συνεχίζουμε κανονικά την εκπαίδευσή μας και την έχουμε εντατικοποιήσει το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα ο ελληνικός Τύπος ανέφερε ότι ούτε ο κορωνοϊός δεν κατάφερε να σταματήσει το τουρκικό Ναυτικό.

Η αποτροπή μας στο Αιγαίο θα εντατικοποιηθεί το προσεχές διάστημα», σημείωσε.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τούρκος αντιναύαρχος για ΠΝ: «Δεν μας απασχολεί ο Στόλος της Ελλάδας - Μόνο τα υποβρύχιά τους συνιστούν απειλή»"

Κορονοϊός: ”Ξέφυγε” από κάποιο εργαστήριο στη Γουχάν; – Όλα τα σενάρια

Όταν ο κορονοϊός είχε κάνει την εμφάνισή του στην Γουχάν το επικρατέστερο σενάριο ήταν ότι προήλθε από την ψαραγορά της κινέζικης πόλης.

Τώρα διάφορα ΜΜΕ διατυπώνουν την άποψη πως ο κορονοϊός μπορεί να προέρχεται από το επιστημονικό εργαστήριο Institute of Virology στην ίδια πόλη που βρίσκεται πολύ κοντά στη συγκεκριμένη ψαραγορά.

Ήδη τον Ιανουάριο είχαν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες συνωμοσίας που συνέδεαν τον ιό με έρευνες για παραγωγή βιολογικών όπλων. Τότε ωστόσο η εφημερίδα Washington Post είχε απορρίψει την άποψη ότι πρόκειται για ιό που κατασκευάστηκε από ανθρώπινοι χέρι. Ειδικοί επιστήμονες, στους οποίους είχε αποταθεί η εφημερίδα, απέκλειαν βάσει των ιδιοτήτων του ιού να πρόκειται για μετάλλαξη με επενέργεια του ανθρώπου. Ανάμεσα τους ήταν και η επιστημονική ομάδα του Κρίστιαν Άντερσεν που δημοσίευσε σχετικό άρθρο στις 17 Μαρτίου στο Nature Medicine.

Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και το ότι οι έρευνες του Ινστιτούτου Ιολογίας στη Γουχάν δεν είναι μυστικές και δεκάδες έρευνές του που έχουν γίνει πάνω στους ιούς από νυχτερίδες, έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά. Εκτός αυτού το ινστιτούτο έχει και διεθνείς συνεργασίες, ανάμεσα σε άλλες και με το Εθνικό Εργαστήριο Γκάλβεστον του πανεπιστημίου του Τέξας. Οι ΗΠΑ στήριζαν μάλιστα οικονομικά τις έρευνες.

Μήπως ”ξέφυγε” κατά λάθος

Ολα αυτά όμως δεν αποκλείουν ο ιός να ξέφυγε κατά λάθος από το ινστιτούτο της Γουχάν. Ήδη στο τέλος Ιανουαρίου το ειδικό περιοδικό Science αμφισβητούσε την υπόθεση ότι ο ιός μεταπήδησε σε άνθρωπο από την ψαραγορά.

Έρευνα μάλιστα στο επίσης επιστημονικό περιοδικό The Lancet διαπίστωνε ότι από τους 41 πρώτους ασθενείς με κορονοϊό, οι 13 δεν είχαν καμία σχέση με τη συγκεκριμένη ψαραγορά. Επίσης θεωρείται πιθανό ότι ο πρώτος άνθρωπος που μολύνθηκε από τον ιό ήταν τον Νοέμβριο του 2019. Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Ντάνιελ Λάσι, από το πανεπιστήμιο Τζoρτζτάουν στην Ουάσιγκτον, θεωρεί ότι τα πρώτα εκείνα κρούσματα δεν είχαν απολύτως καμία σχέση με την ψαραγορά.

Πώς εμφανίστηκε στη Γουχάν

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι πώς τελικά ο ιός εμφανίστηκε στη Γουχάν. Μια πιθανή εξήγηση είναι η επιστημονική δραστηριότητα της καθηγήτριας Ιολογίας Τσένγκλι Σι, η οποία κάνει έρευνες σχετικές με ιούς νυχτερίδας στο Ινστιτούτο της Γουχάν και η οποία δημοσίευσε σχετικό άρθρο στις αρχές Φεβρουαρίου.

Σε πορτραίτο της ερευνήτριας μάλιστα που δημοσίευσε η South China Morning Post στις 6 Φεβρουαρίου αναφέρεται πως η Τσένγκλι Σι αναζητούσε για μελέτη περιττώματα νυχτερίδων σε 28 διαφορετικές επαρχίες της Κίνας μέσα σε σπηλιές και στη συνέχεια δημιούργησε σχετικό αρχείο στη Γουχάν. Στις αρχές του 2019 είχε δημοσιεύσει μαζί με τους συναδέλφους της εκτεταμένη έρευνα για τους κορονοϊούς που μεταδίδονται από τις νυχτερίδες. Χάρη στην εργασία της στάθηκε δυνατό να εντοπιστεί η αλληλουχία του γονιδίου του νέου ιού κι έτσι η αναζήτηση εμβολίου και τεστ αντισωμάτων να γίνουν σε ιστορικούς χρόνους ρεκόρ.

Η καθηγήτρια έγινε αντικείμενο εχθρικών σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά βρήκε υποστήριξη, ανάμεσα σε άλλους και από τον Αμερικανό συνάδελφό της Πίτερ Ντάστσακ, πρόεδρο της ένωσης EcoHealth Alliance. Σε συνέντευξή του στο δημόσιο ραδιόφωνο National Public Radio δήλωσε πως όλα αυτά τα περί διαφυγής του ιού από εργαστήριο δεν είναι «παρά καθαρές ανοησίες» και «ατυχής πολιτικοποίηση των απαρχών της πανδημίας». Ο ίδιος είχε συνεργαστεί με τη Σι και στο εργαστήριο δεν φυλάσσονταν κορονοϊοί.

Το παράξενο είναι ότι πρόσφατα το Πεκίνο περιόρισε την αρθρογραφία για την προέλευση του ιού, χαρακτηρίζει αβάσιμες τις εικασίες των δυτικών ΜΜΕ και τονίζει ότι οι έρευνες για την καταγωγή του κορονοϊού.

Deutsche Welle/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: ”Ξέφυγε” από κάποιο εργαστήριο στη Γουχάν; – Όλα τα σενάρια"

Κορωνοϊός στις ΗΠΑ: Πάνω από 40.000 νεκροί, 10.000 νέοι θάνατοι σε τέσσερις μόνο ημέρες

Βαθιά ανησυχητική είναι κατάσταση στις ΗΠΑ, το επίκεντρο της πανδημίας. Ο αριθμός των θανάτων του κορωνοϊού στη χώρα ξεπέρασε τους 40.000, σύμφωνα με απολογισμό του πρακτορείου Reuters.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων παγκοσμίως και για διπλάσιο αριθμό σε σχέση με την Ιταλία, η οποία έρχεται δεύτερη στην παγκόσμια κατάταξη.

Χρειάστηκαν 38 ημέρες στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την καταγραφή του πρώτου θανάτου στις 29 Φεβρουαρίου για να φθάσουν στο όριο των 10.000 θανάτων στις 6 Απριλίου, αλλά μόνο 5 ημέρες για να φθάσουν στο όριο των 20.000 θανάτων, σύμφωνα με τον απολογισμό του Reuters.

Οι θάνατοι στις ΗΠΑ έφθασαν από 30.000 σε 40.000 σε τέσσερις ημέρες, με την περίληψη μη εξακριβωμένων με τεστ αλλά πιθανών θανάτων της COVID-19 στην πόλη της Νέας Υόρκης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, με περισσότερα από 744.000 εξακριβωμένα κρούσματα. Τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 29.000 χθες, στην μικρότερη αύξησή τους κατά τις τρεις τελευταίες ημέρες.

Περισσότεροι από 22 εκατομμύρια Αμερικανοί κατέθεσαν αίτηση για επίδομα ανεργίας τον τελευταίο μήνα, καθώς η διακοπή λειτουργίας επιχειρήσεων και ισχυρά απαγορευτικά μέτρα στις μετακινήσεις έπληξαν την αμερικανική οικονομία.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός στις ΗΠΑ: Πάνω από 40.000 νεκροί, 10.000 νέοι θάνατοι σε τέσσερις μόνο ημέρες"

IZVESTIA: Η Τουρκία και η Αλβανία ενώθηκαν ενάντια στην Ελλάδα

«Η Αλβανία και η Τουρκία υπέγραψαν σχέδιο στρατιωτικής συνεργασίας.
Αυτό το κείμενο έχει τραβήξει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης για το απόρρητο του.

Τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι ηγέτες των δύο χωρών συμφώνησαν να τοποθετήσουν 30 χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες στη νότια Αλβανία.

Αυτή η είδηση ​​κυκλοφόρησε έντονα την Ελλάδα, καθώς σε αυτήν την περιοχή βρίσκονται
- στην περιοχή της Βόρειας Ηπείρου (γράφει το δημοσίευμα) - ζουν 120 χιλιάδες Έλληνες. Στην Αθήνα, φοβούνται ότι η Άγκυρα και τα Τίρανα το ξεκίνησαν για να «αραιώσουν την εθνική μειονότητα σε αυτήν την περιοχή της Αλβανίας», γράφει σε σημερινό της άρθρο η ρωσική εφημερίδα Izvestia.

Σε απόλυτη μυστικότητα

Στις 27 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, οι υπουργοί Άμυνας της Αλβανίας και της Τουρκίας υπέγραψαν σχέδιο στρατιωτικής συνεργασίας (σημ. το αποκαλυπτικό δημοσίευμα)
Οι λεπτομέρειες του εγγράφου δεν αποκαλύφθηκαν.

Είναι γνωστό μόνο ότι μέρος της συμφωνίας «περιλαμβάνει δράσεις που αναλαμβάνουν να πραγματοποιήσουν τα υπουργεία άμυνας των δύο χωρών το 2020 προκειμένου να ενισχύσουν και να εντείνουν τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας».

Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι μιλούν για σχέδια στέγασης 30 χιλιάδων προσφύγων και παράνομων μεταναστών στην Αλβανία, οι οποίοι είναι τώρα στην Τουρκία.

Οι δημοσιεύσεις όπως αναφέρουν οι πηγές, ισχυρίζονται ότι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν για αυτό νωρίτερα.

Συγχρόνως, προσδιορίζεται η περιοχή στην οποία πρόκειται να εγκατασταθούν οι μετανάστες - στη Βόρεια Ήπειρο, δηλαδή στα σύνορα της Αλβανίας και της Ελλάδας, όπου ζουν 120 χιλιάδες Έλληνες.

Η Ελλάδα απελευθέρωσε αυτήν την περιοχή κατά τον Πρώτο Βαλκανικό Πόλεμο το 1912-1913, αλλά οι μεγάλες δυνάμεις αποφάσισαν να την παραδώσουν στην Αλβανία, η ίδια ιστορία επαναλήφθηκε μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο. Η περιοχή παρέμεινε στην Αλβανία.

Οι ελληνικές εφημερίδες σημειώνουν ότι οι Ορθόδοξοι Έλληνες στην περιοχή «παρενοχλούνται συνεχώς από μουσουλμάνους».

«Βαλκανική ρωγμή: Η Τουρκία και η Αλβανία ενώθηκαν ενάντια στην Ελλάδα», γράφει η ρωσική Ιζβέστια



Οι εντάσεις εντάθηκαν τη δεκαετία του 1990. Υπάρχουν όλο και λιγότερα ελληνικά σχολεία στην περιοχή, «δέχονται επίθεση τα καταστήματα των Ελλήνων, κατάσχεση περιουσίας μερικές φορές με παρανόηση και δεν επιτρέπεται να κάνουν θρησκευτικές τελετές».

Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένες παραβάσεις σε εθνικό επίπεδο. Για παράδειγμα, οι Έλληνες δεν μπορούν να υπηρετήσουν στην αλβανική αστυνομία και στον αλβανικό στρατό, ούτε να κατέχουν υψηλές θέσεις.

Στις αρχές Μαρτίου , το αλβανικό τηλεοπτικό κανάλι Top Channel ανέφερε ότι έξι κέντρα υποδοχής προσφύγων είχαν προγραμματιστεί να δημιουργηθούν στα σύνορα με την Ελλάδα, τα οποία θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν 30 χιλιάδες άτομα, καθώς και κέντρα πρώτων βοηθειών.

Σημειώθηκε ότι η κατασκευή είναι απαραίτητη σε περίπτωση που «η Αλβανία αντιμετωπίζει εισροή Σύρων προσφύγων από την Ελλάδα».

Απαγορεύτηκαν όλες οι πτήσεις στην Αλβανία εκτός από και προς την Τουρκία

Στη συνέχεια, διέρρευσαν άλλες πληροφορίες - ότι «βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για τη διασφάλιση της εγκατάστασης προσφύγων είτε σε αγροτικές κατοικίες είτε σε νέους ειδικούς οικισμούς στην περιοχή».

Ταυτόχρονα, οι δημοσιεύσεις εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι τα Τίρανα δεν έχουν χρήματα για την κατασκευή της αντίστοιχης υποδομής - η Αλβανία δεν μπορεί να ανακάμψει από τον σεισμό που συνέβη στις 26 Νοεμβρίου 2019.

Μια άλλη έμμεση επιβεβαίωση της συνεργασίας μεταξύ των Τιράνων και της Άγκυρας είναι το γεγονός ότι, με φόντο την πανδημία κορωνοϊού, η Αλβανία απαγόρευσε όλες τις διεθνείς πτήσεις προς την πρωτεύουσα, με εξαίρεση τις πτήσεις από και προς την Κωνσταντινούπολη.

Δεν υπάρχει επίσημη συμφωνία

Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία ότι η Τουρκία και η Αλβανία έχουν συνάψει μυστική συμφωνία. Ωστόσο, η Αθήνα ανησυχεί πολύ για αυτήν την προοπτική.

Ορισμένοι Έλληνες στρατιωτικοί άρχισαν ακόμη και να εκφοβίζουν τον πληθυσμό, ισχυριζόμενοι ότι, σε συνεργασία με τους Τούρκους, «οι Αλβανοί θέλουν να διαλύσουν την ελληνική πλειοψηφία στην περιοχή».

Στα τέλη Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να παρέμβουν στην ελεύθερη μετακίνηση των προσφύγων στην Ευρώπη. Αυτό προκάλεσε τους μεγαλύτερους φόβους στην Ελλάδα, η οποία, ήδη, υπέφερε τόσο πολύ από την κρίση της μετανάστευσης.

Στην Αθήνα, πιστεύουν ότι η Άγκυρα «προετοιμάζει ένα άλλο πλήγμα στην Ελλάδα»: τις επόμενες εβδομάδες, οι τουρκικές αρχές θα αρχίσουν να στέλνουν πρόσφυγες στο Αιγαίο Πέλαγος (οι περισσότεροι από αυτούς στη Σμύρνη) σε άλλες παράκτιες περιοχές.

«Αυτό γίνεται ειδικά για να διευκολύνει την είσοδο των μεταναστών στην Ευρώπη. Η Τουρκία σκοπεύει και πάλι να χρησιμοποιήσει την παράνομη μετανάστευση ως όπλο. Η Ελλάδα θα θέσει σε ετοιμότητα τις συνοριακές υπηρεσίες της », είπε Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Το ζήτημα των ναρκωτικών

Οι τρέχουσες αναφορές των αλβανικών και ελληνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης σχετικά με τα σχέδια της Άγκυρας και των Τιράνων να φιλοξενήσουν 30 χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία εγείρουν άλλο ένα ζήτημα.

Στο νότο της χώρας, όπου οι μετανάστες ενδέχεται να εγκατασταθούν, υπάρχουν τουλάχιστον 100 χιλιάδες φυτείες κάνναβης, επομένως η άφιξη μεγάλου αριθμού μεταναστών μπορεί να βρίσκεται στα χέρια της αλβανικής μαφίας - του μεγαλύτερου προμηθευτή μαριχουάνας στην Ευρώπη.

Πέρυσι, η παραγωγή κάνναβης στη χώρα σημείωσε άνοδο 1,2 χιλ. τοις εκατό. Συχνά, το ναρκωτικό εισέρχεται στην ΕΕ μέσω της επικράτειας της Ελλάδας.

Η εγκατάσταση μεταναστών

Εάν τα Τίρανα και η Άγκυρα είναι πιθανό να συνεργαστούν για το ζήτημα της στέγασης των μεταναστών, ο Τούρκος πολιτικός επιστήμονας Σερκάν Ντεμιρτάς προτρέπει καταρχάς να διευκρινιστεί το καθεστώς των μεταναστών.

«Πρώτα πρέπει να καταλάβετε για τι είδους μετανάστες μιλάμε: ζητούν άσυλο ή εγκαθίστανται μόνιμα. Αυτό απαιτεί συνεργασία είτε με το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, είτε με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Δεν μπορείτε απλώς να μεταφέρετε και να εγκαταστήσετε άτομα, πρέπει να συμμορφώνεστε με τις αρχές του διεθνούς δικαίου. Το καθεστώς αυτών των ανθρώπων βοηθά στην κατανόηση του νόμου που υπάγονται, ώστε η Τουρκία να μπορεί να τους εγκαταστήσει στην Αλβανία. Αυτό είναι ένα πολύ δύσκολο ζήτημα », δήλωσε.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "IZVESTIA: Η Τουρκία και η Αλβανία ενώθηκαν ενάντια στην Ελλάδα"

Κορωνοϊός - Τουρκία: Ξεπέρασαν τους 2.000 οι νεκροί - Άλλοι 127 θάνατοι σε μία ημέρα

Δύσκολες ώρες διανύει η Τουρκία εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού. Σε 86.306 ανήλθαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Φαρετίν Κοτσά, καθώς 3.977 νέα κρούσματα καταγράφηκαν κατά το τελευταίο 24ωρο στη χώρα.

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι 127 άνθρωποι πέθαναν, επί συνόλου 2.017 νεκρών της επιδημίας και ότι 35.344 διαγνωστικά τεστ έχουν πραγματοποιηθεί κατά το τελευταίο 24ωρο.

Η Τουρκία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων εκτός της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών, καταλαμβάνοντας την έβδομη θέση στην παγκόσμια κατάταξη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Τουρκία: Ξεπέρασαν τους 2.000 οι νεκροί - Άλλοι 127 θάνατοι σε μία ημέρα"

Σοκ στη Θεσσαλονίκη:Συνελήφθη 45χρονος- Έβαλε φωτιά στον πατέρα του

Ο 45χρονος συνελήφθη για ανθρωποκτονία σε βάρος του 87χρονου πατέρα του, ο οποίος έχασε τη ζωή του μετά από φωτιά στο διαμέρισμά τους στη Θεσσαλονίκη

Στη σύλληψη του 45χρονου γιου του ηλικιωμένου άντρα, ο οποίος βρήκε το πρωί της Κυριακής τραγικό θάνατο μετά από φωτιά στο διαμέρισμά τους στην οδό Βασ. Όλγας, προχώρησαν αστυνομικοί της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Ο 45χρονος συνελήφθη για ανθρωποκτονία σε βάρος του 87χρονου πατέρα του.

Την υπόθεση ανέλαβαν από την πρώτη στιγμή αστυνομικοί της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, καθώς από τα πρώτα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους τη φωτιά στο διαμέρισμα έβαλε ο ένας από τους δύο γιους, ο 45χρονος συλληφθείς.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 45χρονος γιος του ηλικιωμένου ζευγαριού αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα. Στο διαμέρισμα διέμεναν ο 87χρονος, η συζυγός του και τα δυο τους παιδιά.

Όπως μετέδωσε ο Alpha, το βράδυ της Ανάστασης υπήρξε λογομαχία μεταξύ του 86χρονου κατάκοιτου πατέρα και του γιου. Ωστόσο, σήμερα το πρωί, ο 45χρονος, ξύπνησε νωρίς, πήγε στο δωμάτιο του πατέρα του, τον περιέλουσε με υγρό και τον έβαλε φωτιά. Ο 86χρονος καθώς ήταν κατάκοιτος, ήταν αδύνατο να μετακινηθεί, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο.

Γρήγορα η φωτιά επεκτάθηκε και στο υπόλοιπο διαμέρισμα, από το οποίο απεγκλωβίστηκε τραυματισμένη με εγκαύματα η μητέρα καθώς και ο δεύτερος γιος.

voria
Διαβάστε Περισσότερα » "Σοκ στη Θεσσαλονίκη:Συνελήφθη 45χρονος- Έβαλε φωτιά στον πατέρα του"

Βρετανία: «Φωτιά και Οργή για το 5G» - Μαζικοί οι εμπρησμοί κεραιών - Θεωρούνται ότι αναπαράγουν τον κορωνοϊό

Τουλάχιστον 53 κεραίες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο παραδόθηκαν στις φλόγες το τελευταίο διάστημα όπως αναφέρει ο βρετανικός Τύπος.

Αιτία οι φήμες ότι η Η/Μ ακτινοβολία που εκπέμπουν οι κεραίες τεχνολογίας 5G βοηθά είτε στην εξάπλωση του κορωνοϊού είτε αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου με αποτέλεσμα την αυξημένη διάσωση του ιού.

Οι εμπρησμοί συμβαίνουν παντού σε όλη τη χώρα: Στην Αγγλία, την Ουαλία την Σκωτία.

Από την πλευρά τους οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας αποκαλούν τις επιθέσεις αυτές «απερίσκεπτες» και «εγκληματικές» λέγοντας ότι η αποδυνάμωση του δικτύου κινητής τηλεφωνίας βάζει σε κίνδυνο ανθρώπους που μπορεί να βρίσκονται σε ανάγκη και δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις κινητές τηλεφωνικές συσκευές τους.





pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρετανία: «Φωτιά και Οργή για το 5G» - Μαζικοί οι εμπρησμοί κεραιών - Θεωρούνται ότι αναπαράγουν τον κορωνοϊό"

Κορονοϊός: Αγγίζουν τους 20.000 οι νεκροί στη Γαλλία – Άλλοι 395 θάνατοι σε μια μέρα

Το όριο των 20.000 θανάτων πλησιάζει η Γαλλία καθώς 395 νέοι θάνατοι από κορονοϊό καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στη χώρα.

Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων του κορονοϊο τους 19.718, σωτόσο, ο ρυθμός αύξησης των θανάτων μειώνεται, μαζί με τον αριθμό των ασθενών που βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας δημόσιας υγείας της Γαλλίας Ζερόμ Σαλομόν ανακοίνωσε σήμερα κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι ο συνολικός αριθμός των ασθενών που βρίσκονται στην εντατική μειώθηκε για 11η συνεχή ημέρα, του 5.744, στο χαμηλότερο επίπεδο από την 30ή Μαρτίου.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε ότι η κατάσταση στην Γαλλία βελτιώνεται αργά αλλά σταθερά, αλλά προειδοποίησε ότι η υγειονομική κρίση δεν έχει τελειώσει.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η πίεση επί των νοσοκομείων μειώνεται, με την συνεχή μείωση των ασθενών που βρίσκονται στην εντατική, είπε ο Εντουάρ Φιλίπ.

Αντίθετα, η οικονομική κρίση που προέρχεται από την επιδημία του κορονοϊού μόλις ξεκίνησε και θα είναι «βίαιη», προειδοποίησε.

ΑΠΕ ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Αγγίζουν τους 20.000 οι νεκροί στη Γαλλία – Άλλοι 395 θάνατοι σε μια μέρα"

Χίος: Δίωξη για διασπορά ψευδών ειδήσεων μέσω ανάρτησης σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης

Δίωξη με τη διαδικασία του αυτοφώρου για διασπορά ψευδών ειδήσεων σε βάρος γυναίκας κατοίκου Χίου άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Χίου για ψευδή της ανάρτηση στη σελίδα που διαθέτει σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Η γυναίκα είχε γράψει ότι είδε μια βάρκα με 70 πρόσφυγες και μετανάστες στην περιοχή της Αγίας Ερμιόνης Χίου. Η ανάρτηση αυτή έπεσε στην αντίληψη του Λιμεναρχείου Χίου στελέχη του οποίου άρχισαν να ερευνούν την περιοχή προκειμένου να βρουν τους νεοεισερχόμενους πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι δεν βρέθηκαν. Η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Εισαγγελία η οποία και άσκησε δίωξη.

Μετά το σχηματισμό της σχετικής δικογραφίας η γυναίκα παραπέμφθηκε να δικαστεί σε τακτική δικάσιμο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Χίος: Δίωξη για διασπορά ψευδών ειδήσεων μέσω ανάρτησης σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης"

Μετακινήσεις: 52 πρόστιμα-αφαίρεση 35 πινακίδων για αποδράσεις εκτός έδρας την Κυριακή του Πάσχα

Πρόστιμα και ανήμερα του Πάσχα επέβαλε η αστυνομία, στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργεί σε όλη τη χώρα για εκτός έδρας κι άσκοπες μετακινήσεις.

Ειδικότερα, σήμερα από 06:00 έως 15:00 ώρα, βεβαιώθηκαν σε όλη την επικράτεια 52 παραβάσεις για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας:

  • 23 στην Αττική
  • 11 στη Θεσσαλονίκη
  • οκτώ στην Κρήτη
  • επτά στην Πελοπόννησο
  • μία στο Νότιο Αιγαίο
  • μία στη Δυτική Μακεδονία
  • μία στη Θεσσαλία.

Για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ, ενώ σε 35 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.

Από την έναρξη του μέτρου έχουν βεβαιωθεί συνολικά 781 παραβάσεις κι έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα 300 ευρώ, ενώ σε 455 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για δύο μήνες.

Επίσης σήμερα, καταγράφηκαν 51 παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις κι επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ:

  • 16 στην Αττική
  • 12 στην Κρήτη
  • τρεις στη Θεσσαλονίκη
  • οκτώ στην Κεντρική Μακεδονία
  • δύο στη Θεσσαλία
  • έξι στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
  • δύο στο Βόρειο Αιγαίο
  • μία στο Νότιο Αιγαίο
  • μία στην Ήπειρο.

Από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, ημερομηνία έναρξης του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 46.192 παραβάσεις κι έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα 150 ευρώ.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Μετακινήσεις: 52 πρόστιμα-αφαίρεση 35 πινακίδων για αποδράσεις εκτός έδρας την Κυριακή του Πάσχα"

Χίος: Αναβρασμός μετά τα επεισόδια στη ΒΙΑΛ! “Εδώ και τώρα νέος χώρος διαμονής προσφύγων”

Στην ανάγκη της δημιουργίας «εδώ και τώρα» ενός μικρού και απόλυτα ελεγχόμενου χώρου προσωρινής διαμονής προσφύγων και μεταναστών σε αντικατάσταση της δομής στη ΒΙΑΛ που άμεσα πρέπει να κλείσει, αναφέρεται με αφορμή τα χθεσινοβραδινά επεισόδια ο δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης.

Σε δήλωση του ο κ. Κάρμαντζης αναφέρει: «Τα χθεσινά απαράδεκτα, θλιβερά και επικίνδυνα γεγονότα στη ΒΙΑΛ, παρά την αγιότητα των ημερών, κραυγάζουν με τον πιο ηχηρό τόνο προς την Κυβέρνηση ότι η εν λόγω δομή πρέπει να κλείσει αμέσως. Με ευθύνη της Πολιτείας πρέπει να δημιουργηθεί – μακριά από το πολύπαθο Χαλκειός και κάθε άλλη κατοικημένη περιοχή της Χίου – ένας μικρός και απόλυτα ελεγχόμενος χώρος προσωρινής παραμονής προσφύγων – μεταναστών.

Η κατάσταση προ πολλού έχει φτάσει στο απροχώρητο. Απαιτούνται άμεσες και αποφασιστικές λύσεις με σεβασμό στον τόπο και τους ανθρώπους μας. Η φωνή μας πρέπει να εισακουστεί! Εδώ και Τώρα!».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Χίος: Αναβρασμός μετά τα επεισόδια στη ΒΙΑΛ! “Εδώ και τώρα νέος χώρος διαμονής προσφύγων”"

Ποια καραντίνα; Έστησαν κανονικό ποντιακό γλέντι στο Κορδελιό (βίντεο)

Τι κι αν τα μέτρα για τον κορωνοϊό προβλέπουν το... social distancing; Στη Θεσσαλονίκη δεν καταλαβαίνουν από κάτι τέτοια...

Έτσι, σε γειτονιά του Κορδελιού, οι γείτονες «έσπασαν» την καραντίνα, σχημάτισαν κύκλο, πιάστηκαν χέρι-χέρι και το έριξαν στο χορό, «στήνοντας» ένα κανονικό ποντιακό γλέντι την Κυριακή του Πάσχα.

Από τα γύρω μπαλκόνια, οι κάτοικοι κατέγραφαν το γλέντι, με φωτογραφίες και βίντεο, που περιήλθαν στην κατοχή του protothema.gr.  















94037794_262911514880794_5639867056984686592_n
93868885_539375556765186_7674119076251172864_n
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποια καραντίνα; Έστησαν κανονικό ποντιακό γλέντι στο Κορδελιό (βίντεο)"

Καναδάς: 160 νέοι θάνατοι, ξεπέρασαν τους 1.500

Στους 160 ανήλθαν οι νέοι θάνατοι που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στον Καναδά, με τον συνολικό αριθμό των θανάτων από την επιδημία Covid-19 να φθάνει τους 1.506.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη ημέρα που οι νεκροί στην χώρα σε ένα 24ωρο φτάνουν τους 160.

Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε από 32.412 χθες στα 33.922, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές υπηρεσίες.

Το πρώτο κρούσμα στον Καναδά καταγράφηκε στις 25 Ιανουαρίου. Στη χώρα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι 536.062 έλεγχοι σε δείγματα.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Καναδάς: 160 νέοι θάνατοι, ξεπέρασαν τους 1.500"

Κορωνοϊός στην Ιταλία: Βελτιώνεται η εικόνα - 433 νέοι θάνατοι

Ενθαρρυντικά είναι τα σημάδια που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες στην Ιταλία. Στους 47.055 ανέρχεται ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν ιαθεί.

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία φτάνει τις 178.972. Οι νεκροί έφτασαν τους 23.660.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχασαν τη ζωή τους 433 ασθενείς και καταγράφηκαν 3.047 νέα κρούσματα, ενώ 2.128 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

Την προηγούμενη ημέρα, το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 175.925 και είχαν χάσει την ζωή τους 23.227 άνθρωποι ενώ 44.927 είχαν θεραπευθεί.

Σε μονάδες εντατικής θεραπείας βρίσκονται 2.635 ασθενείς και, συνολικά, 25.033 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 80.589 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Στη Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 65.236 και οι νεκροί 12.213. Στην Εμίλα Ρομάνια τα κρούσματα είναι 22.560, με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 3.023. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 15.935, με 1.087 νεκρούς.

Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού μειώνεται σημαντικά (444 λιγότερα κρούσματα) ενώ το τελευταίο 24ωρο έχασαν την ζωή τους 49 λιγότεροι άνθρωποι. Οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας, για δέκατη έκτη ημέρα, συνεχίζουν να μειώνονται, όπως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Οι θεραπευμένοι είναι 72 λιγότεροι από το περασμένο εικοσιτετράωρο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός στην Ιταλία: Βελτιώνεται η εικόνα - 433 νέοι θάνατοι"

Επέστρεψαν στην Τουρκία οι 160 επιβάτες του “Ελευθέριος Βενιζέλος” που ήταν σε καραντίνα (pics)

Στην Τουρκία βρίσκονται οι 160 επιβάτες του πλοίου “Ελευθέριος Βενιζέλος”, που βρίσκονταν σε καραντίνα 14 ημερών, σε ξενοδοχείο της Γλυφάδας.

Πρόκειται για 152 Τούρκους και 8 αλλοδαπούς με άδειες παραμονής, οι οποίοι επέστρεψαν στην Τουρκία με έξι πούλμαν.

Το χρονικό του ταξιδιού του πλοίου

Το πλοίο, ιδιοκτησίας της ΑΝΕΚ, στις 29 Φεβρουαρίου ναυλώθηκε από Ισπανική εταιρία για 45 μέρες, προκειμένου να λειτουργήσει ως πλωτό ξενοδοχείο.

Πρώτος σταθμός του το λιμάνι του Τσεσμέ από όπου παράλαβε 300 άτομα – τα οποία στη συνέχεια θα απασχολούνταν ως εργαζόμενοι στο πλωτό ξενοδοχείο.

Ο προορισμός του πλοίου θα ήταν το λιμάνι Καντίθ στην Ισπανία.

Αρχές Μαρτίου η Τουρκία επέβαλε τα πρώτα μέτρα περιορισμού. Κάποιο εκ των επιβαινόντων, Τουρκικής υπηκοότητας, επέλεξαν να αποβιβαστούν. Οι μη έχοντες την τουρκική υπηκοότητα έμειναν αναγκαστικά στο πλοίο.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Επέστρεψαν στην Τουρκία οι 160 επιβάτες του “Ελευθέριος Βενιζέλος” που ήταν σε καραντίνα (pics)"

Στους 113 οι νεκροί στην Ελλάδα, κατέληξε 68χρονος

Στους 113 έφτασαν τα θύματα του κορονοϊού στην Ελλάδα καθώς ακόμα ένας ασθενής κατέληξε την Κυριακή του Πάσχα.

Πρόκειται για έναν 68χρονο που νοσηλευόταν στο ΝΙΜΙΤΣ και είχε υποκείμενο νόσημα.

Νωρίτερα, είχαν καταγραφεί ακόμα δύο θύματα του κορονοϊού, είναι ένας άνδρας 65 ετών ο οποίος κατέληξε στις 4:40 τα ξημερώματα της Κυριακής του Πάσχα στο ΑΧΕΠΑ και ένας 91χρονος που κατέληξε στο «Σωτηρία». Ο 65χρονος είχε χρόνια υπέρταση και ο 91χρονος έπασχε από κακοήθες νόσημα.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Στους 113 οι νεκροί στην Ελλάδα, κατέληξε 68χρονος"

Κοροναϊός Βρετανία: 596 νέοι θάνατοι, περισσότεροι από 16.000 συνολικά

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα, Κυριακή, 596 επιπλέον θανάτους στα νοσοκομεία ασθενών που είχαν μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό, ανεβάζοντας σε τουλάχιστον 16.000 τον συνολικό αριθμό των θανάτων που οφείλονται στον ιό στη χώρα, μία από τις πιο πληγείσες στην Ευρώπη.

Συνολικά, 16.060 άνθρωποι πέθαναν από την ασθένεια Covid-19 στο νοσοκομείο και 120.067 βρέθηκαν θετικοί στον ιό, δηλ. 5.850 περισσότεροι από ό,τι την προηγουμένη, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Οι αριθμοί που δημοσιεύονται καθημερινά από τις βρετανικές υγειονομικές αρχές περιλαμβάνουν μόνο τους θανάτους στο νοσοκομείο ασθενών που βρέθηκαν θετικοί, μια μέθοδος που έχει επικριθεί επειδή δεν λαμβάνει υπόψη τους θανάτους σε οίκους ευγηρίας ή στο σπίτι και μειώνει ως εκ τούτου τον αληθινό αντίκτυπο της πανδημίας όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός Βρετανία: 596 νέοι θάνατοι, περισσότεροι από 16.000 συνολικά"

Στους 112 οι νεκροί από την πανδημία στην Ελλάδα, νεκροί δύο ακόμα άνδρες με υποκείμενα νοσήματα

Στους 112 έφτασαν οι νεκροί από την Covid-19 στην Ελλάδα, καθώς δύο ακόμη ασθενείς έχασαν τη ζωή τους.

Τα δύο νέα θύματα του κορωνοϊού είναι ένας άνδρας 65 ετών ο οποίος κατέληξε στις 4:40 τα ξημερώματα της Κυριακής του Πάσχα στο ΑΧΕΠΑ και ένας 91χρονος που κατέληξε στο Σωτηρία.

Και οι δύο υπέφεραν από υποκείμενα νοσήματα. Ο 65χρονος είχε χρόνια υπέρταση και ο 91χρονος έπασχε από κακοήθες νόσημα.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Στους 112 οι νεκροί από την πανδημία στην Ελλάδα, νεκροί δύο ακόμα άνδρες με υποκείμενα νοσήματα"

Μήνυμα Σακελλαροπούλου από τις Καστανιές για τον κορονοϊό: “Οι θυσίες των Ελλήνων πιάνουν τόπο”

Το στρατιωτικό φυλάκιο 1 στις Καστανιές του Έβρου, επισκέφθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συνοδευόμενη από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνταντίνο Φλώρο.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε από τον διοικητή της 3ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας, ταξίαρχο Θεόδωρο Χατζηγεωργίου, για τα γεγονότα που έγιναν στα ελληνοτουρκικά σύνορα το προηγούμενο διάστημα, και την πίεση που υπήρξε με τις επιθέσεις προσφύγων.

Η κ. Σακελλαροπούλου μίλησε τηλεφωνικά, όσο ήταν στο φυλάκιο, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο ενημέρωσε και μετέφερε στους αξιωματικούς και το υπόλοιπο προσωπικό του φυλακίου, τις ευχές του πρωθυπουργού για την ημέρα του Πάσχα.

Σε δηλώσεις της από τις Καστανιές, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως “φέτος ζούμε το πιο δύσκολο Πάσχα της πρόσφατης ιστορίας μας” και έστειλε μήνυμα σε όλους τους Έλληνες πως πιάνουν τόπο οι θυσίες τους με την τήρηση των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Αναλυτικά οι δηλώσεις της Κατερίνας Σακελλαροπούλου: “Βρίσκομαι σήμερα, την Κυριακή του Πάσχα, κοντά στους φύλακες των συνόρων μας, για να αποτίσω φόρο τιμής στις ένοπλες δυνάμεις μας, οι οποίες, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, υπερασπίζονται την ασφάλεια της Ελλάδας και συνάμα την ασφάλεια της Ευρώπης. Για να διαβεβαιώσω τους ακρίτες μας ότι, διασφαλίζοντας τα σύνορα, διασφαλίζουν και την ειρήνη. Αλλά και για να μεταφέρω στους υπόλοιπους Έλληνες το μήνυμα που αντλούμε από το υψηλό φρόνημα των ανδρών και γυναικών αυτών: ότι με πίστη, αποφασιστικότητα και συνέπεια μπορούμε να υπερβούμε κάθε πρόκληση και κάθε κίνδυνο.

Σε ένα άλλο μέτωπο, σε κάποια άλλα σύνορα, εκείνα που χωρίζουν τη ζωή από τον θάνατο, όλοι μας δίνουμε έναν αγώνα, στο μέτρο που μας αναλογεί. Δεν μιλώ μόνο για τους μαχητές της πρώτης γραμμής, γιατρούς, νοσηλευτές, προσωπικό του ΕΚΑΒ, συμπολίτες μας που παρέχουν υπηρεσίες, τους οποίους σεβόμαστε και ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας. Μιλώ για όλους τους Έλληνες, όπου κι αν βρίσκονται, που περνούν ένα μοναχικό Πάσχα, μακριά από τα αγαπημένα τους πρόσωπα, τους φίλους, τον τόπο τους. Μιλώ για τις προσωπικές θυσίες τους στο όνομα του συλλογικού καλού. Και είναι μεγάλη η ικανοποίηση και η χαρά μας βλέποντας πως οι θυσίες αυτές πιάνουν τόπο, πως εμείς «οι σεμνοί Έλληνες», όπως μας αποκάλεσε πρόσφατα ένα ξένο δημοσίευμα, γίναμε, για όλο τον κόσμο, το υπόδειγμα στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Φέτος ζούμε το πιο δύσκολο Πάσχα της πρόσφατης ιστορίας μας. Αλλά και το πιο πνευματικό, το πιο εσωτερικό. Γι’ αυτό και δεν μεμψιμοιρούμε. Υπομένουμε και επιμένουμε. Θέλω να απευθύνω ένα χαρμόσυνο «Χριστός Ανέστη» σε όλο τον Ελληνισμό που γιορτάζει κάνοντας «την προσευχή του μάχη» – για να παραφθείρω ελαφρά τον στίχο του Νίκου Καρούζου. Και εύχομαι, σε έναν χρόνο από τώρα, να είμαστε όλοι παρόντες και να γιορτάσουμε τη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης με τον πατροπαράδοτο, ευφρόσυνο τρόπο, σε μια Ελλάδα απαλλαγμένη από τον φόβο, μια πατρίδα που θα βαδίζει απτόητη στον δρόμο της προόδου, της προκοπής, της αισιοδοξίας”.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυμα Σακελλαροπούλου από τις Καστανιές για τον κορονοϊό: “Οι θυσίες των Ελλήνων πιάνουν τόπο”"

Κορωνοϊός: Εκτίμηση για 100 έως 200 χιλιάδες κρούσματα στην Ελλάδα

Δύο μελέτες με εκτεταμένα τεστ αντισωμάτων στις ΗΠΑ και στη Γερμανία επιβεβαιώνουν ότι ο βαθμός εξάπλωσης του κορονοϊού είναι αρκετά μεγαλύτερος από αυτόν που πιάνει το επίσημο «ραντάρ» μέχρι τώρα.

Ο έλεγχος ανίχνευσης αντισωμάτων από την ερευνητική ομάδα του Έλληνα καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ Γιάννη Ιωαννίδη σε δείγμα 3.300 ατόμων, σταθμισμένο για να αντιπροσωπεύει τον γενικό πληθυσμό της επαρχίας Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια, επιβεβαίωσε τις υποψίες ότι η εξάπλωση της νόσου Covid-19 είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι δείχνουν τα επίσημα στατιστικά των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, κάτι που εκτιμάται ότι συμβαίνει σε όλες τις χώρες.

Η μελέτη, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν γρήγορα τεστ αντισωμάτων της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Premier Biotech, δείχνει ότι στη συγκεκριμένη περιοχή τα πραγματικά κρούσματα είναι 50 έως 85 φορές περισσότερα. Εκτιμάται ότι 48.000 έως 82.000 άνθρωποι από τους περίπου δύο εκατομμύρια κατοίκους είχαν μολυνθεί με τον κορονοϊό και όχι 1.000 που ήσαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Σάντα Κλάρα στις αρχές Απριλίου.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, «το κύριο μήνυμα είναι ότι η λοίμωξη φαίνεται να είναι 50 έως 85 φορές συχνότερη στην περιοχή από ό,τι δείχνουν τα καταγεγραμμένα περιστατικά, άρα και η θνητότητα είναι 50-85 φορές μικρότερη από ό,τι νομίζαμε μέχρι σήμερα. Νομίζω ότι είναι τα καλύτερα δυνατά νέα και φαίνεται να συμφωνούν με προ-ανακοινώσεις άλλων μελετών επιπολασμού από Ιταλία, Γερμανία, Ολλανδία, Δανία και μελέτες καθολικής διαλογής σε άστεγους στη Βοστώνη (36% θετικοί, όλοι ασυμπτωματικοί), καθώς και σε γυναίκες που πήγαν πριν τρεις εβδομάδες να γεννήσουν σε δυο νοσοκομεία στη Νέα Υόρκη (15% θετικές, σχεδόν όλες ασυμπτωματικές). ‘Αρα η θνητότητα της λοίμωξης Covid-19 είναι πολύ κοντά στο 0,1% της γρίπης, αν και φυσικά μπορεί να είναι σαφώς μεγαλύτερη, όταν ένα σύστημα υγείας καταρρέει και δεν μπορεί να φροντίσει ασθενείς, όπως πχ στο Κουίνς ή στο Μπέργκαμο».

Ο ίδιος ανέφερε ότι «μακάρι να υπάρξουν δεδομένα και από την Ελλάδα. Αν πρέπει να κάνω μια εικασία, ο πιθανός αριθμός ατόμων που έχουν μολυνθεί στην Ελλάδα, είναι κάπου 100.000-200.000, ίσως και μεγαλύτερος, με κάθε επιφύλαξη βέβαια, καθώς χρειαζόμαστε πραγματικά δεδομένα ειδικά από την Ελλάδα για να ξέρουμε με μεγαλύτερη σιγουριά».

Είχε προηγηθεί τον Απρίλιο μια γερμανική έρευνα τεστ αντισωμάτων σε 500 από τους 12.000 κατοίκους της μικρής πόλης Γκάνγκελτ, στην οποία είχε γίνει μια λαϊκή γιορτή τον Φεβρουάριο, βρίσκοντας ότι ο ένας στους επτά που ελέγχθηκαν (14%), είχε αντισώματα, ενώ ακόμη ένα 2% βρέθηκε θετικό σε μοριακά διαγνωστικά τεστ. Το τοπικό ποσοστό θνητότητας υπολογίστηκε μόλις στο 0,37%, έναντι 3% σε όλη τη Γερμανία με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Το γερμανικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ σκοπεύει να κάνει τεστ αντισωμάτων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 15.000 ατόμων του πληθυσμού της χώρας. Ήδη ξεκίνησε κατ’ οίκον η μεγαλύτερη έως τώρα τυχαία δειγματοληψία σε 3.000 νοικοκυριά στο Μόναχο, ενώ και άλλες χώρες ενδιαφέρονται να μιμηθούν το γερμανικό πρωτόκολλο, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

Αντίστοιχες δειγματοληπτικές έρευνες οροεπιπολασμού του πληθυσμού μέσω αντισωμάτων βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη σε Κίνα, Ν. Κορέα, Αυστραλία, Ιταλία, Ισλανδία, ΗΠΑ κά.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Εκτίμηση για 100 έως 200 χιλιάδες κρούσματα στην Ελλάδα"

Κορωνοϊός: Η παρουσία αντισωμάτων δεν συνεπάγεται ανοσία, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ασαφή τα επιστημονικά δεδομένα που φθάνουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Μπορεί κάποιος να διαθέτει αντισώματα, αλλά να μην είναι προστατευμένος από τον κορωνοϊό Covid-19.

Προειδοποίηση για τα τεστ αντισωμάτων για τον νέο κορωνοϊό απηύθυνε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Όπως δήλωσαν εκπρόσωποί του, ο κορονοϊός Covid-19 μπορεί μεν να προκαλεί ανάπτυξη αντισωμάτων, αλλά η ανίχνευσή τους στο αίμα δεν συνεπάγεται αυτομάτως ανοσία εναντίον του. Επιπλέον, δεν είναι ενδεικτική ούτε των πιθανοτήτων που έχει κανείς να ξαναμολυνθεί από τον ιό.

Ακόμα, όμως, κι αν τα αντισώματα είναι αποτελεσματικά, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα φέρει μεγάλο τμήμα του πληθυσμού ώστε να αρχίσει η λεγόμενη ανοσία της αγέλης.

«Πολλές προκαταρκτικές πληροφορίες που φθάνουν στα χέρια μας υποδηλώνουν ότι είναι χαμηλό το ποσοστό του πληθυσμού με αντισώματα», δήλωσε ο Dr Michael Ryan, ανώτατος εμπειρογνώμονας του Π.Ο.Υ. σε θέματα εκτάκτων αναγκών υγείας. «Η άποψη ότι ο κορωνοϊός έχει μολύνει πολλούς και έχουν αντισώματα εναντίον του, δεν φαίνεται να ευσταθεί».

«Τα τεστ αντισωμάτων μπορούν μόνο να μετρούν τα επίπεδά τους», συνηγόρησε η Dr. Maria Van Kerkhove, επικεφαλής της Μονάδας Αναδυόμενων Νόσων & Ζωονόσων του Π.Ο.Υ. «Όποιος φέρει αντισώματα δεν αποκτά αυτομάτως ανοσία εναντίον του ιού».

Με άλλα λόγια, η παρουσία των αντισωμάτων στο αίμα υποδηλώνει ότι ένας άνθρωπος:


  • Είχε κατά το παρελθόν τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός
  • Ήταν ασυμπτωματικός ή ανάρρωσε

Ο κορωνοϊός Covid-19 έχει ανιχνευθεί έως τώρα σε περισσότερα από 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Έχει επίσης κοστίσει τη ζωή σε 160.717 από αυτούς.

Γίνονται εμφανή σε 1-2 εβδομάδες

Τα αντισώματα φθάνουν σε ανιχνεύσιμα επίπεδα 1-2 εβδομάδες μετά τη μόλυνση από τον νέο ιό, εξήγησε η Dr Kerkhove.

Από την πλευρά του, ο Dr Ryan τόνισε ότι τα υπάρχοντα τεστ αντισωμάτων «έχουν πρόβλημα ευαισθησίας. Και αυτό διότι μπορεί να δώσουν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα». Αρκετές φορές έχει αναφερθεί ότι άνθρωποι που αρχικά ήταν αρνητικοί στα τεστ αντισωμάτων, αργότερα βρέθηκαν θετικοί.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όσοι νοσούν σοβαρά από τον νέο κορωνοϊό, λαμβάνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά από δύο αλλεπάλληλες αρνητικές μετρήσεις. Οι μετρήσεις αυτές πραγματοποιούνται σε δύο διαφορετικές ημέρες.

iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Η παρουσία αντισωμάτων δεν συνεπάγεται ανοσία, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας"

Αυστραλία: Ζητά ανεξάρτητη έρευνα για την πανδημία- αμφισβητεί την Κίνα

Η Αυστραλία αύξησε σήμερα την πίεση που ασκείται στην Κίνα από διάφορες χώρες για τον τρόπο που χειρίστηκε την επιδημία του κορονοϊού, διερωτώμενη για τη διαφάνεια του Πεκίνου και ζητώντας τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για την προέλευση του ιού SARS-CoV-2 αλλά και του τρόπου που εξαπλώθηκε.

Ο κορονοϊός πιστεύεται ότι πρωτοεμφανίστηκε σε μια αγορά της πόλης Ουχάν στην Κίνα όπου πωλούνταν άγρια ζώα. Πλέον έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο και έχει μολύνει περίπου 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους, προκαλώντας τον θάνατο σχεδόν 160.000 εξ αυτών.

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Μαρίζα Πέιν δήλωσε ότι “ανησυχεί πολύ” για το θέμα της διαφάνειας από την πλευρά της Κίνας.

“Τα ζητήματα γύρω από τον κορονοϊό είναι ζητήματα για ανεξάρτητη έρευνα και πιστεύω ότι είναι σημαντικό να το κάνουμε αυτό”, πρόσθεσε. “Στην πραγματικότητα η Αυστραλία επιμένει σε αυτό”, πρόσθεσε.

Η Αυστραλία κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο την επιδημία προτού επιβαρύνει το δημόσιο σύστημα υγείας. Συνολικά στη χώρα έχουν αναφερθεί 6.586 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 71 θάνατοι.

Η έκκληση της Πέιν για διεξαγωγή έρευνας σχετικά με το ξέσπασμα της επιδημίας γίνεται σε μια περίοδο που οι σχέσεις Κίνας – Αυστραλίας είναι τεταμένες, καθώς η Καμπέρα κατηγορεί το Πεκίνο ότι αναμιγνύεται στις εσωτερικές της υποθέσεις και ανησυχεί για την αυξανόμενη κινεζική επιρροή στην περιοχή του Ειρηνικού.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αυξάνει τις επικρίσεις του προς την Κίνα σχετικά με την covid-19.

Τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος όσο και ανώτεροι σύμβουλοί του έχουν κατηγορήσει την Κίνα για απουσία διαφάνειας μετά το ξέσπασμα της επιδημίας. Χθες μάλιστα ο Τραμπ τόνισε ότι το Πεκίνο θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις, “αν ήταν εσκεμμένα υπεύθυνο” για την πανδημία.

Η πανδημία “θα μπορούσε να είχε σταματήσει στην Κίνα, από όπου ξεκίνησε, αλλά αυτό δεν έγινε”, είπε ο Ρεπουμπλικάνος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί καθημερινά στον Λευκό Οίκο για τις προσπάθειες της κυβέρνησής του να αντιμετωπίσει την κρίση. “Και τώρα, όλος ο κόσμος υποφέρει εξαιτίας αυτού”, πρόσθεσε.

Η Κίνα απορρίπτει τις επικρίσεις αυτές.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυστραλία: Ζητά ανεξάρτητη έρευνα για την πανδημία- αμφισβητεί την Κίνα"

Κορονοϊός: 1.891 θάνατοι στις ΗΠΑ μέσα σε 24 ώρες – Ξεπέρασαν τους 38.000 οι νεκροί

Ο κορονοϊός συνεχίζει να θερίζει ζωές στις ΗΠΑ καθώς τις τελευταίες 24 ώρες ακόμη 1.981 άτομα άφησαν την τελευταία τους πνοή.

Έτσι σύνολο των θυμάτων που αφήνει πίσω του ο κορονοϊός στις ΗΠΑ ξεπερνά πλέον τους 38.000 και φτάνει τους 38.665 σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή του το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχει μολύνει ο κορονοϊός έχει φθάσει τους 732.197, σύμφωνα με αυτή τη σχολή ιατρικής που εδρεύει στη Βαλτιμόρη.

Στις ΗΠΑ καταγράφεται ο υψηλότερος αριθμός θανάτων εξαιτίας της πανδημίας στον κόσμο, όπως και ο υψηλότερος αριθμός ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: 1.891 θάνατοι στις ΗΠΑ μέσα σε 24 ώρες – Ξεπέρασαν τους 38.000 οι νεκροί"

Ανάσταση στη Χαλκίδα: Έτσι είπαν το «Χριστός Ανέστη» – Δείτε ΕΙΚΟΝΕΣ και ΒΙΝΤΕΟ

Λόγω κορονοϊού η φετινή Ανάσταση γιορτάστηκε και στη Χαλκίδα με κλειστές εκκλησίες για το κοινό και οι περισσότεροι είπαν το «Χριστός Ανέστη» από τα φωταγωγημένα μπαλκόνια τους.

Η κάμερα του EviaZoom.gr βρέθηκε έξω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Ταξιάρχη Χαλκίδας, μία από τις κεντρικότερες εκκλησίες της πόλης.

Όπως θα δείτε, μερίδα πιστών μαζεύτηκε έξω από την πόρτα της εκκλησίας κρατώντας αναμμένα κεριά οι περισσότεροι. Έστω κι αν δεν κατάφεραν να μπουν στο εσωτερικό του ναού, περίμεναν καρτερικά μέχρι την στιγμή που ο ιερέας μετέφερε το αναστάσιμο μήνυμα.

Παράλληλα δεν έλειψαν οι κροτίδες και τα πυροτεχνήματα, ενώ οι καμπάνες χτύπησαν χαρμόσυνα στο τέλος.

ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ

 


eviazoom
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανάσταση στη Χαλκίδα: Έτσι είπαν το «Χριστός Ανέστη» – Δείτε ΕΙΚΟΝΕΣ και ΒΙΝΤΕΟ "

Στις 3 Μαΐου αίρουν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα, 11 κράτη στην Ευρώπη – Η εκτίμηση της UBS

Με προσεκτικά βήματα πολλές χώρες της Ευρώπης προχωρούν σε άρση των lockdowns.

Αν και έχει ξεκινήσει σταδιακά η άρση των περιοριστικών μέτρων, η ημερομηνία ορόσημο για τις περισσότερες χώρες και την Ελλάδα θεωρείται η Κυριακή 3 Μαΐου με στόχο στις 4 Μαΐου μεγάλο μέρος της Ευρωπαϊκής οικονομίας να ξεκινήσει να λειτουργεί.

Αν και δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις εν τούτοις σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα UBS εάν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα τον Μάιο 2020, τότε η παγκόσμια κατανάλωση θα αυξηθεί με στόχο να φθάσει 20% χαμηλότερα στα προ κρίσης επίπεδα από τον Ιούνιο έως Σεπτέμβριο 2020. Εάν η καραντίνα κρατήσει έως τον Ιούνιο τότε η κατανάλωση θα χρειαστεί για να φθάσει 20% χαμηλότερα στα προ κρίσης επίπεδα έως τον Δεκέμβριο του 2020.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Στις 3 Μαΐου αίρουν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα, 11 κράτη στην Ευρώπη – Η εκτίμηση της UBS"

Μητσοτάκης: Το φως της Ανάστασης θα φωτίσει τον δρόμο για έξοδο από την πανδημία

«Το φως της Ανάστασης θα φωτίζει το δρόμο μας μέχρι η ζωή να επιστρέψει, βήμα-βήμα, στους κανονικούς της ρυθμούς. Μέχρι τότε, ας μη βάλουμε σε κίνδυνο όσα μας έκαναν παράδειγμα σε ολόκληρο τον κόσμο: Σεβόμαστε τους ειδικούς, πειθαρχούμε στους κανόνες. Κάνουμε, με άλλα λόγια, την αγωνία μας αγώνα. Και μετατρέπουμε τους πρόσκαιρους περιορισμούς σε φωτεινούς προορισμούς», τονίζει στο μήνυμά του για το Πάσχα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι γιορτάζουμε ένα αλλιώτικο Πάσχα, κάτω από τον ίδιο ανοιξιάτικο ήλιο, δίχως όμως τις εκκλησίες μας, τους φίλους μας και τα πατροπαράδοτα έθιμά μας.

Φέτος συνεχίζει, η Εβδομάδα των Παθών κράτησε περισσότερο από πενήντα ημέρες αλλά η Ανάσταση φωτίζει, πλέον, το δρόμο για τη χαρμόσυνη έξοδο από την καταιγίδα της πανδημίας.

«Με πειθαρχία και αλληλεγγύη αποκρούσαμε τα πρώτα της κύματα. Θωρακίσαμε τη δημόσια υγεία. Και, μένοντας στον ίδιο δρόμο, σύντομα θα ξεκινήσουμε τη σταδιακή μετάβαση σε μία νέα εποχή. Στην οποία πολλά θα έχουν αλλάξει», αναφέρει και προσθέτει: «Θρηνούμε για τις ζωές που χάσαμε από τον κορονοϊό. Και ευγνωμονούμε εκείνους που συνεχίζουν τη μάχη εναντίον του. Με πρώτους τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και όσους εργάζονται ακόμα και σήμερα, ανήμερα το Πάσχα, για να μένουμε όλοι ασφαλείς».

Ο πρωθυπουργός λέει επίσης ότι ο ιός μάς κράτησε στο σπίτι, μας έκανε, όμως, να ξαναγνωριστούμε με τον εαυτό μας και με τη σημασία των πραγμάτων.

«Αν σκεφτούμε πόσα μικρά μάς χώρισαν, άλλοτε, από τον διπλανό μας, είμαι σίγουρος ότι θα μετανιώναμε για τη στάση μας. Η δοκιμασία αυτή προσέδωσε σε όλους και σε όλα το αληθινό τους μέγεθος. Ανέδειξε το υπέρτατο αγαθό της Υγείας, αποδεικνύοντας ότι όσα ζούμε και γευόμαστε δεν είναι αυτονόητα. Πως τίποτα δεν είναι δεδομένο. Και ότι εκτός από οικονομική, η ευημερία έχει και διάσταση κοινωνική”, υπογραμμίζει ο κ. Μητσοτάκης.

Και προσθέτει: «Οι κρίσεις πάντα κρίνουν. Έτσι, η υγειονομική περιπέτεια επανέφερε στο προσκήνιο την ουσία της πολιτικής: Την ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα της Πολιτείας. Τη συστράτευση της ευθύνης. Και, πάνω απ’ όλα, την εμπιστοσύνη και την αλληλεγγύη μεταξύ μας. Από την πανδημία, λοιπόν, θα βγούμε με ένα καλύτερο κράτος. Γιατί οι ανάγκες του «τώρα» μετατρέπονται σε δράσεις για τις αναγκαιότητες του «μετά». Θα βγούμε, όμως, οπλισμένοι και με ισχυρότερους δεσμούς ανάμεσα σε κοινωνία και Πολιτεία. «Αλλήλων τα βάρη βαστάζετε», όπως καλούσε ο Απόστολος Παύλος. Μπροστά στις οικονομικές συνέπειες της υγειονομικής θύελλας, λοιπόν, έχουμε το κοινό χρέος να μην αφήσουμε κανέναν μόνο. Να μην αφήσουμε κανέναν πίσω. Γιατί όλοι, στο μεταξύ, θα έχουμε γίνει καλύτεροι πολίτες και καλύτεροι άνθρωποι».

Επίσης λέει ότι το φετινό Πάσχα βιώνουμε μία νέα κατάνυξη, μία άσκηση αναστοχασμού για την απελευθέρωση «εκ της δουλείας του αλλοτρίου», όπως λέει ο ψαλμός.

«Και δεν σας κρύβω ότι και εγώ προχώρησα σε δικές μου, προσωπικές σκέψεις και αναθεωρήσεις. Γιατί η ατομική πρόοδος έρχεται μέσα από δοκιμασίες. Όταν αναμετριόμαστε με το απρόοπτο και αντιπαλεύουμε καταστάσεις που δεν έχουμε ξανασυναντήσει», επισημαίνει.

«Γιορτάζουμε το Πάσχα στο σπίτι. Αλλά με το βλέμμα στην Αναγέννηση που έρχεται! Χριστός ανέστη. Χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους. Χαρά και πάνω απ’ όλα υγεία», τονίζει καταλήγοντας στο μήνυμά του ο πρωθυπουργος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του μηνύματος του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη για το Πάσχα:

«Αγαπητοί μου συμπολίτες,

Γιορτάζουμε ένα αλλιώτικο Πάσχα. Κάτω από τον ίδιο ανοιξιάτικο ήλιο, δίχως όμως τις εκκλησίες μας, τους φίλους μας και τα πατροπαράδοτα έθιμά μας.

Φέτος, η Εβδομάδα των Παθών κράτησε περισσότερο από πενήντα ημέρες. Αλλά η Ανάσταση φωτίζει, πλέον, το δρόμο για τη χαρμόσυνη έξοδο από την καταιγίδα της πανδημίας.

Με πειθαρχία και αλληλεγγύη αποκρούσαμε τα πρώτα της κύματα. Θωρακίσαμε τη δημόσια υγεία. Και, μένοντας στον ίδιο δρόμο, σύντομα θα ξεκινήσουμε τη σταδιακή μετάβαση σε μία νέα εποχή. Στην οποία πολλά θα έχουν αλλάξει.

Θρηνούμε για τις ζωές που χάσαμε από τον κορονοϊό. Και ευγνωμονούμε εκείνους που συνεχίζουν τη μάχη εναντίον του. Με πρώτους τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και όσους εργάζονται ακόμα και σήμερα, ανήμερα το Πάσχα, για να μένουμε όλοι ασφαλείς.

Συμπολίτες μου,

Ο ιός μάς κράτησε στο σπίτι. Μας έκανε, όμως, να ξαναγνωριστούμε με τον εαυτό μας και με τη σημασία των πραγμάτων. Αν σκεφτούμε πόσα μικρά μάς χώρισαν, άλλοτε, από τον διπλανό μας, είμαι σίγουρος ότι θα μετανιώναμε για τη στάση μας.

Η δοκιμασία αυτή προσέδωσε σε όλους και σε όλα το αληθινό τους μέγεθος. Ανέδειξε το υπέρτατο αγαθό της Υγείας, αποδεικνύοντας ότι όσα ζούμε και γευόμαστε δεν είναι αυτονόητα. Πως τίποτα δεν είναι δεδομένο. Και ότι εκτός από οικονομική, η ευημερία έχει και διάσταση κοινωνική.

Οι κρίσεις πάντα κρίνουν. Έτσι, η υγειονομική περιπέτεια επανέφερε στο προσκήνιο την ουσία της πολιτικής: Την ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα της Πολιτείας. Τη συστράτευση της ευθύνης. Και, πάνω απ’ όλα, την εμπιστοσύνη και την αλληλεγγύη μεταξύ μας.

Από την πανδημία, λοιπόν, θα βγούμε με ένα καλύτερο κράτος. Γιατί οι ανάγκες του «τώρα» μετατρέπονται σε δράσεις για τις αναγκαιότητες του «μετά».

Θα βγούμε, όμως, οπλισμένοι και με ισχυρότερους δεσμούς ανάμεσα σε κοινωνία και Πολιτεία. «Αλλήλων τα βάρη βαστάζετε», όπως καλούσε ο Απόστολος Παύλος. Μπροστά στις οικονομικές συνέπειες της υγειονομικής θύελλας, λοιπόν, έχουμε το κοινό χρέος να μην αφήσουμε κανέναν μόνο. Να μην αφήσουμε κανέναν πίσω. Γιατί όλοι, στο μεταξύ, θα έχουμε γίνει καλύτεροι πολίτες και καλύτεροι άνθρωποι.

Το φετινό Πάσχα βιώνουμε μία νέα κατάνυξη. Μία άσκηση αναστοχασμού για την απελευθέρωση «εκ της δουλείας του αλλοτρίου», όπως λέει ο ψαλμός. Και δεν σας κρύβω ότι και εγώ προχώρησα σε δικές μου, προσωπικές σκέψεις και αναθεωρήσεις. Γιατί η ατομική πρόοδος έρχεται μέσα από δοκιμασίες. Όταν αναμετριόμαστε με το απρόοπτο και αντιπαλεύουμε καταστάσεις που δεν έχουμε ξανασυναντήσει.

Το φως της Ανάστασης θα φωτίζει το δρόμο μας μέχρι η ζωή να επιστρέψει, βήμα-βήμα, στους κανονικούς της ρυθμούς.

Μέχρι τότε, ας μη βάλουμε σε κίνδυνο όσα μας έκαναν παράδειγμα σε ολόκληρο τον κόσμο: Σεβόμαστε τους ειδικούς, πειθαρχούμε στους κανόνες. Κάνουμε, με άλλα λόγια, την αγωνία μας αγώνα. Και μετατρέπουμε τους πρόσκαιρους περιορισμούς σε φωτεινούς προορισμούς.

Γιορτάζουμε το Πάσχα στο σπίτι. Αλλά με το βλέμμα στην Αναγέννηση που έρχεται!

Χριστός ανέστη. Χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους. Χαρά και πάνω απ’ όλα υγεία».



newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: Το φως της Ανάστασης θα φωτίσει τον δρόμο για έξοδο από την πανδημία"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news