facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

Κατατέθηκε η τροπολογία για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή 27 Νοεμβρίου

«Επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2022, σε ολόκληρη την Επικράτεια, από ώρα 11:00 έως ώρα 20:00. Η ημερομηνία της προαιρετικής λειτουργίας μπορεί να μετατεθεί με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων».

Αυτό προβλέπεται σε τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο με τίτλο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/882 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απριλίου 2019 σχετικά με τις απαιτήσεις προσβασιμότητας προϊόντων και υπηρεσιών και άλλες επείγουσες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης».

Η τροπολογία αφορά στην μετάθεση της λειτουργίας των καταστημάτων, τα οποία δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν, βάσει του άρθρου 19 του ν. 4989/2022 την Κυριακή 6 Νοεμβρίου, λόγω των έκτακτων και έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένονταν. Παράλληλα, προβλέπεται εξουσιοδότηση για την μετάθεση της ως άνω ημερομηνίας, σε περίπτωση που ανακύψει σοβαρός λόγος.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Κατατέθηκε η τροπολογία για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή 27 Νοεμβρίου"

Πεντάγωνο: Δεν επιβεβαιώνεται η πτώση πυραύλων εντός της Πολωνίας

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αναφορές ότι ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Γνωρίζουμε τα δημοσιεύματα του Τύπου που αναφέρουν ότι δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν μια τοποθεσία στην Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Μπορώ να σας πω ότι επί του παρόντος δεν έχουμε καμιά πληροφορία που να επιβεβαιώνει αυτές τις αναφορές και εξετάζουμε περαιτέρω το θέμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πάτρικ Ράιντερ.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Πεντάγωνο: Δεν επιβεβαιώνεται η πτώση πυραύλων εντός της Πολωνίας "

Πάτρα: Προβλήματα από την κακοκαιρία - Πλημμύρισαν δρόμοι - Δεκάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική (ΦΩΤΟ)

Με ποτάμια μοιάζουν οι δρόμοι στην Πανεπιστημιούπολη και στην περιοχή πίσω από το Στάδιο Τόφαλος, με το νερό να έχει φτάσει στο ύψος του πεζοδρομίου και τα οχήματα να κινούνται με τεράστια δυσκολία.

Σοβαρό πρόβλημα εντοπίζεται και στην περιοχή της Αγυιάς, στη συμβολή των οδών Αρέθα και Νοταρά, όπου ο δρόμος έχει πλημμυρίσει και η ποσότητα του νερού δεν μπορεί να παροχετευτεί στα φρεάτια.

Λίγο πριν τις 21.00 το βράδυ, δεκάδες ήταν οι κλήσεις κατοίκων και διερχομένων από την περιοχή, προς την Πυροσβεστική, προκειμένου να συνδράμει στην απάντληση του νερού.

Η διέλευση των οχημάτων από το σημείο γίνεται με αρκετά μεγάλη δυσκολία.

315005960_1178080269453923_1465497096117943206_n.jpg

314698145_1208442806406726_8718222386549252524_n.jpg

314788208_789807085417214_394059968411414215_n_1_0.jpg

312520189_1524902927957175_8902553163000238418_n.jpg

tempo24

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Προβλήματα από την κακοκαιρία - Πλημμύρισαν δρόμοι - Δεκάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική (ΦΩΤΟ)"

Η Ελληνίδα τραυματίας από την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη στην ΕΡΤ: Νιώθω τυχερή που σώθηκα

«Νιώθω τυχερή που είμαι αρτιμελής» δηλώνει η Ελληνίδα που τραυματίστηκε στην τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη. Η 39χρονη, που βρισκόταν μόλις έξι μέτρα μακριά από το σημείο της έκρηξης, έφτασε στη Θεσσαλονίκη.

Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου έφτασε η 39χρονη Ελληνίδα, η οποία έπεσε θύμα τρομοκρατικής επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη.

«Σίγουρα είμαι τυχερή και με προστάτευσε ο Θεός», είπε η 39χρονη, η οποία τις τελευταίες δύο μέρες ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις. Όταν ρωτήθηκε εάν θα επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη απάντησε θετικά, τονίζοντας ότι οι δυσκολίες της ζωής πρέπει να ξεπερνιούνται. «Θα χρειαστεί σίγουρα χρόνος αλλά προς το παρόν σκέφτομαι να γίνω καλά, να χαλαρώσω γιατί αυτές οι δύο μέρες ήταν πολύ πιεστικές από την Τουρκία, τους γιατρούς, τις συνεντεύξεις». Τέλος, η 39χρονη υποστήριξε ότι οι τουρκικές αρχές τις έκαναν ερωτήσεις, τους απάντησε, είχαν ωστόσο να σχοληθούν με πολύ δύσκολα περιστατικά, συγκριτικά με τον δικό της, που ήταν αμελητέο.

Νωρίτερα, οι γονείς της γυναίκας έφτασαν στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, με τη μητέρα της 39χρονης να κρατά μία ανθοδέσμη με λουλούδια, συγκινημένη, με μεγάλη αγωνία να σφίξει στην αγκαλιά της την κόρη της.

Η γυναίκα αντιμετώπισε πρόβλημα στην επικοινωνία όσο βρισκόταν στο νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης, όπου οι αρμόδιοι ζητούσαν να μιλήσουν μόνο στη γλώσσα τους και αυτός ήταν ο βασικός λόγος, που θέλησε να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Οι Τούρκοι ζήτησαν και αντίτιμο για τη νοσηλεία της κοπέλας, ωστόσο αυτό δεν ήταν το βασικό πρόβλημα, όπως τόνισαν οι γονείς της, αφού θα έδιναν όποιο ποσό χρειαζόταν.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πατέρας της, η 39χρονη σώθηκε εξαιτίας του ζευγαριού, που βρισκόταν μπροστά της και δέχτηκε το μεγαλύτερο μέρος του ωστικού κύματος.

Νέα στοιχεία για την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη

Νέα στοιχεία έρχοντα στο «φως» της δημοσιότητας για την τραγωδία στην Κωνσταντινούπολη, σχετικά με την 23χρονη η οποία συνελήφθη ως ύποπτη για την τρομοκρατική επίθεση. Στοιχεία, που προκαλούν ερωτηματικά. Η καθ’ ομολογία δράστις φέρεται να είχε επικοινωνήσει λίγες μέρες πριν την επίθεση, με στέλεχος του κόμματος του Μπαχτσελί, που είναι ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν.

Καθώς στην Κωνσταντινούπολη θρηνούν τους νεκρούς της φρικτής βομβιστικής επίθεσης, οι αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον άνθρωπο που έδωσε τη βόμβα στη Σύρια Αχλάμ Αλμασίρ. Παρά την άρνηση PKK και YPG ότι είχαν οποιαδήποτε ανάμειξη, η κυβέρνηση Ερντογάν – Μπαχτσελί προσπαθεί να στρέψει το φταίξιμο προς τους Κούρδους και την κοινωνία κατά του δημοφιλούς φιλο-κουρδικού κόμματος HDP.

Επιμένει η Άγκυρα: Κατηγορεί τους Κούρδους για την επίθεση

«Σήμερα, εμείς εδώ είμαστε πιο δυνατοί από τους ανθρώπους στο Κοινοβούλιο που δεν μπορούν να πουν ότι το PKK είναι τρομοκρατική οργάνωση», δήλωσε ο Νουρετίν Ουτσάρ, πατέρας 15χρονου θύματος.

Ο εθνικιστής εταίρος του Ερντογάν Ντεβλέτ Μπαχτσελί δεν κρύβει το μένος του κατά των Κούρδων, τονίζοντας ότι «Δεν θέλουμε αυτονομιστικά πρόσωπα στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας. Δεν αντέχουμε να βλέπουμε πρόσωπα τρομοκρατών».

Η ύποπτη είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με στέλεχος του κόμματος του Μπαχτσελί

Καθώς οι αρχές ερευνούν τις επαφές της ύποπτης, αίσθηση προκαλεί η πληροφορία πως είχε δυο τηλεφωνικές συνομιλίες με στέλεχος του κόμματος του Μπαχτσελί, σε επαρχία κοντά στα σύνορα με την Συρία. Ο αξιωματούχος το αρνείται και ισχυρίζεται πως οι Κούρδοι τρομοκράτες παίζουν παιχνίδια εναντίον τους.

50 συλλήψεις – Δύο αδέλφια φέρεται να φυγάδευσαν την ύποπτη και τον συνεργό της

Μεταξύ των 50 συλληφθέντων, είναι δύο αδέλφια που φέρεται να σχεδίασαν την επίθεση και να φυγάδευσαν την ύποπτη και τον καταζητούμενο συνεργό της.

«Μετά την έκρηξη στην οδό Ιστικλάλ μετέφερε με αυτό το λευκό αμάξι την γυναίκα τρομοκράτη, το οποίο οδηγούσε ο Αχμέτ Τζάρκας και την μετέφερε στην περιοχή Εσενλέρ», ισχυρίζεται δημοσιογράφος του CNN Turk.

Ο Ερντογάν εστιάζει στην τρομοκρατία, λένε αναλυτές

Η βομβιστική επίθεση «ξύπνησε μνήμες» από την βίαιη προεκλογική περίοδο του 2015, με επιθέσεις της Isis και των Κούρδων μαχητών. Αναλυτές σημειώνουν ότι επτά μήνες πριν τις κρίσιμες εκλογές, ο Ερντογάν θα θελήσει να μετατοπίσει την προσοχή των πολιτών από την οικονομική κρίση και να εστιάσει στην τρομοκρατία.

«Η καρδιά μου είναι στην Αθήνα», είπε ο Ιμάμογλου

Παρά το ανθελληνικό κλίμα που θέλει να καλλιεργήσει ο Τούρκος πρόεδρος, ο Εκρέμ Ιμάμογλου, δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης και ισχυρός αντίπαλος του Τούρκου προέδρου είχε θερμή συνομιλία με Ελληνίδες τουρίστριες, κοντά στο σημείο της επίθεσης στην Ιστικλάλ.

«Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και όλοι μαζί να συσπειρωθούμε κατά της τρομοκρατίας. Η καρδιά μου είναι στην Αθήνα και ξέρω πως η καρδιά του φίλου μου, Μπακογιάννη, είναι μαζί μου αυτές τις ημέρες», σημείωσε συγκεκριμένα.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ελληνίδα τραυματίας από την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη στην ΕΡΤ: Νιώθω τυχερή που σώθηκα"

Μολδαβία: Μπλακ άουτ μετά το σφυροκόπημα της Ουκρανίας από τη Ρωσία

Η Μολδαβία βρέθηκε αντιμέτωπη με μαζικές διακοπές ρεύματος διάρκειας τουλάχιστον μιας ώρας μετά τις τελευταίες πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας με 100 πυραύλους.

Ρωσικοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν σε όλη την Ουκρανία την Τρίτη, πλήττοντας πολίτες και κρίσιμες υποδομές. Αυτό επηρέασε τη γειτονική της Μολδαβία, καθώς μία από τις γραμμές ηλεκτροδότησης της αποσυνδέθηκε αυτόματα ως μέτρο ασφαλείας.

«Αυτό οδήγησε σε μαζικές διακοπές ρεύματος σε ολόκληρη τη χώρα», έγραψε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Μολδαβίας Αντρέι Σπίνου στο κανάλι του στο Telegram.

Ο Σπίνου διευκρίνισε πως η γραμμή δεν υπέστη ζημιά και δήλωσε αργότερα ότι η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος έχει αποκατασταθεί στις περισσότερες περιοχές.

«Η επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας επηρεάζει άμεσα και τη χώρα μας», δήλωσε ο Σπίνου. «Οι κίνδυνοι διακοπής της ηλεκτροδότησης παραμένουν υψηλοί. Οποιοδήποτε ρωσικό χτύπημα κατά των ουκρανικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής μπορεί να οδηγήσει σε επανάληψη της σημερινής κατάστασης», εξήγησε.
Ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας στη Μολδαβία

Η Μολδαβία υποφέρει από ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας από τον Οκτώβριο, όταν οι αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας άρχισαν να στοχεύουν εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής στην Ουκρανία, οι οποίες παρείχαν περίπου το 30% της ηλεκτρικής της ενέργειας.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε αυτόν τον μήνα, αφού η Μολδαβία δεν υπέγραψε σύμβαση με τον σημαντικότερο πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας - ένα εργοστάσιο που βρίσκεται στη φιλορωσική αυτονομιστική περιοχή της - μετά από μείωση των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου.

Η κυβέρνηση της Μολδαβίας εξασφάλισε ενέργεια από τη Ρουμανία, αλλά σε πολύ υψηλότερες τιμές, ενώ έλαβε μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. 

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Μολδαβία: Μπλακ άουτ μετά το σφυροκόπημα της Ουκρανίας από τη Ρωσία "

Ειδικό Δικαστήριο: «Δεν είχα ακούσει για παρεμβάσεις Παπαγγελόπουλου» κατέθεσε ο Παπαγεωργίου

«Δεν είχα δεχθεί εξωθεσμικές παρεμβάσεις από τον κ. Παπαγγελόπουλο. Δεν τον γνωρίζω άλλωστε. Ουδέποτε υπήρξε παρέμβασή του προς το πρόσωπο μου, όχι μόνο προς το πρόσωπό μου, αλλά και για οποιαδήποτε άλλη υπόθεση χειρίστηκαν οι εισαγγελείς Διαφθοράς και Οικονομικού Εγκλήματος κατά τη διάρκεια της δικής μου διετούς θητείας». Αυτό κατέθεσε σήμερα στο Ειδικό Δικαστήριο, στη δίκη του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, ο αρχαιότερος σήμερα αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Παπαγεωργίου.

Ο μάρτυρας, ο οποίος από το 2016 είχε την αρμοδιότητα συντονισμού και εποπτείας της εισαγγελίας Διαφθοράς αλλά και της εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος, είπε ακόμη στην κατάθεσή του τα εξής:  «Δεν είχα αντιληφθεί ούτε είχε πέσει ποτέ στην αντίληψή του κάποια εξωθεσμική παρέμβαση από τον Παπαγγελόπουλο σε κάποιον δικαστικό ή εισαγγελικό λειτουργό».

Μάλιστα, ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε πως η συνεργασία του με την προκάτοχο της κ. Τουλουπάκη στην εισαγγελία Διαφθοράς Ελένη Ράικου, την ίδια την κ. Τουλουπάκη αλλά και τους εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος, ανάμεσά τους και ο κ. Παναγιώτης Αθανασίου, «ήταν με όλους πολύ καλή».

Αναφερόμενος στις υποθέσεις του κατηγορητηρίου ο κ. Παπαγεωργίου, κατέθεσε ότι για την καταγγελία της συνταξιούχου σήμερα συνάδελφό του Γεωργία Τσατάνη, δεν γνωρίζει κάτι διότι το διάστημα που αυτές αφορούν ο ίδιος υπηρετούσε στη Θεσσαλονίκη.

Το ίδιο ισχύει, όπως τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου, και για τα άλλα σκέλη της δικογραφίας, πλην της υπόθεσης Novartis κατά το μέρος που την υπόθεση αυτή χειρίστηκε η κ. Ράικου και η κ. Τουλουπάκη και ο ίδιος συνεργάστηκε μαζί τους. Ακόμη ο κ. Παπαγεωργίου κατέθεσε πως είχε συζητήσει και με τον κ. Αθανασίου για τη δικογραφία που αφορούσε στην υπόθεση του πρώην τραπεζίτη Μιχ. Σάλλα.

Να σημειωθεί εδώ ότι για την υπόθεση αυτή, ο κ. Αθανασίου έχει καταθέσει στο Ειδικό Δικαστήριο, πως ο Δ. Παπαγγελόπουλος του είχε ασκήσει παρεμβάσεις ζητώντας του να καθυστερήσει την άσκηση δίωξης σε βάρος του κ. Σάλλα.

«Η κυρία Ράικου πότε δεν μου ανέφερε κάτι που να έχει σχέση με κάποια παρέμβαση από τον κ. Παπαγγελόπουλου στα καθήκοντά της. Το αίτημά της για παραίτηση με αιφνιδιάσει και εμένα, όπως φαντάζομαι αιφνιδιάστηκαν και άλλοι συνάδελφοι.

Η αιτία της παραίτησης έτσι όπως κοινολογήθηκε δεν φαίνονταν να έχει σχέση με την υπόθεση Novartis, αφορούσε κάτι άλλο. Στο διάστημα όπου συνυπήρξαμε με την κ. Ράικου ήταν καλή η συνεργασία μας. Είχε αρχίσει τη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis, ενημέρωνε και εμένα και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου», είπε στην κατάθεσή του ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου, ενώ σε ό,τι αφορά στην κατηγορούμενη κ. Τουλουπάκη, ο μάρτυρας απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισής της, τόνισε: «Μπορώ να πω ότι ήμουν ευχαριστημένος από το ζήλο και την εργατικότητα της κυρίας Τουλουπακη, ποτέ δεν μου δημιουργήθηκε ότι είχε κάποια σκοπιμότητα».

«Η υπόθεση Σάλλα»

Καταθέτοντας για την συνεργασία του με τον πρώην σήμερα εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος, Π. Αθανασίου, ο μάρτυρας επισήμανε πως ο συνάδελφός του προς το τέλος του 2016 τον είχε ενημερώσει για δυο πορίσματα που είχαν συντάξει δυο εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος και αφορούσαν «στις υποθέσεις Σάλλα». Σύμφωνα με τον μάρτυρα, ο κ. Αθανασίου του είπε πως τα πορίσματα αυτά κατέληγαν με παραγγελία για άσκηση ποινικής δίωξης κατά του κ. Σάλα και άλλων προσώπων.

«Τα πορίσματα ήταν πολυσέλιδα, ο κ. Αθανασίου μου είχε πει ότι δε θα βιάζονταν να ασκήσει την ποινική δίωξη. Την άσκησε κάπου τον Απρίλιο, όμως η άσκηση της δίωξης διέρρευσε στον Τύπο και ο κ. Σάλλας κατέθεσε αναφορά για παραβίαση απόρρητου κατά των τριών εισαγγελικών λειτουργών που χειρίστηκαν την υπόθεση» ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου για να συνεχίσει:

«Η κυρία Δημητρίου (σ.σ. εισαγγελέας, τότε, του Αρείου Πάγου) μου ανέθεσε ποινική και πειθαρχική έρευνα. Στο περιθώριο αυτών των προκαταρκτικών είχα αναρωτηθεί ποιός άραγε θα είχε συμφέρον αυτές οι διώξεις να γίνουν γνωστές. Τότε ο κ. Αθανασίου μου είχε πει πως την πορεία αυτών των υποθέσεων ενδιαφέρονταν να γνωρίζει ο κ. Παπαγγελοπουλος.

Όχι όμως ότι του ζήτησε κάτι ή ότι του άσκησε κάποια παρέμβαση. Δεν δόθηκε συνέχεια. Οι δυο  έρευνες κατέληξαν στο αρχείο, καθώς διαπιστώθηκε πως αυτές οι δικογραφίες είχαν περάσει από 15 πρόσωπα, επομένως ήταν αδύνατο να απαγγελθεί ευθύνη στους τρεις εισαγγελείς που χειρίστηκαν την υπόθεση».

  • Πρόεδρος: Γιατί ο κ. Αθανασίου σας είπε ότι δεν θα βιάζονταν να ασκήσει διώξεις;
  • Μάρτυρας: Μου απάντησε με αυτόν τον τρόπο. Το δικαιολόγησα και εγώ αυτό από το γεγονός ότι επρόκειτο για σοβαρές υποθέσεις και τα πορίσματα ήταν πολυσέλιδα, άρα ήθελε χρόνο.
  • Πρόεδρος: Άρα αυτό που καταλάβατε είναι ότι ο ίδιος ήθελε να το ερευνήσει καλύτερα;
  • Μάρτυρας: Αυτό ακριβώς.
  • Πρόεδρος: Έκανε κάποια τροποποίηση στα πορίσματα που του παραδόθηκαν;
  • Μάρτυρας: Όχι, απ’ όσο θυμάμαι.
  • Πρόεδρος: Τα κράτησε δηλαδή για δικό του λόγο ή για χάρη του τραπεζίτη Σάλλα;
  • Μάρτυρας: Όχι τα κράτησε για λόγους σωστού χειρισμού
  • Ηλίας Ζαγοραίος: «Δεν με πήρε κανένα τηλέφωνο ο κ. Παπαγγελόπουλος»

Ακολούθως στο Ειδικό Δικαστήριο, κατέθεσε ο αντεισαγγελέας Εφετών Ηλίας Ζαγοραίος, ο οποίος, διετέλεσε προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας από τον Σεπτέμβριο του 2014 έως το 2018. Ο κ. Ζαγοραίος ανέφερε πως παραμονές Πάσχα του 2017 και συγκεκριμένα το Σάββατο του Λαζάρου, είχε διαβιβαστεί στην εισαγγελία ογκώδης δικογραφία για την υπόθεση Σάλλα, μέρος της οποίας είχε ζητήσει προηγουμένως ο κ. Αθανασίου προκειμένου να τη συνενώσει με άλλες, λόγω συνάφειας, τις οποίες χειρίζονταν η οικονομική εισαγγελία. «Ήταν ένας ογκώδης φάκελος.

Είπα να μην τη χρεώσω Παρασκευή μεσημέρι (σ.σ να την αναθέσει δηλαδή σε κάποιον εισαγγελέα) αλλά από Μ. Δευτέρα. «Κάλεσα τον κ. Παππά (εισαγγελέας) την Μ. Δευτέρα και του την χρέωσα. Μετά από λίγο με ενημέρωσε ο κ. Παππάς ότι είχε δεχθεί τηλεφώνημα από τον κ. Αθανασίου, ο οποίος του είπε ότι πρέπει να ασκηθεί άμεσα η δίωξη» ανέφερε ο κ. Ζαγοραίος και μεταφέροντας τα λόγια του συναδέλφου του στη δίκη, κατέθεσε:

«Ο κ. Παππάς μου είπε ότι είναι μεγάλη και σοβαρή δικογραφία και ότι πρέπει να μελετήσει. Του είπα να πάρει το χρόνο που χρειαζόταν. Άσκησε τη δίωξη την Τρίτη του Πάσχα, δηλαδή μέσα σε περίπου πέντε εργάσιμες ημέρες».

  • Πρόεδρος: Το τηλεφώνημα δηλαδή του κ. Αθανασίου ήταν να επιταχύνει την άσκηση της δίωξης;
  • Μάρτυρας: Μάλιστα.
  • Πρόεδρος: Τηλεφώνημα σε εσάς η προς τον κ. Παππά από τον Παπαγγελόπουλο υπήρξε;
  • Μάρτυρας: Απολύτως κανένα τηλεφώνημα. Καμία παρέμβαση, όχι μόνο σε αυτή την υπόθεση ούτε και σε άλλες. Μάλιστα, υπήρχε τρίμηνη προθεσμία από το νόμο για τον εισαγγελέα να ασκήσει τη δίωξη και αν το έκανε δεν θα ήταν εκπρόθεσμος. Ο κ. Παππάς ήταν πολύ γρήγορος έτσι και αλλιώς.
  • Πρόεδρος: Πριν ασκήσει τη δίωξη ο κ. Παππάς υπήρξε όμως κάποιο δημοσίευμα…
  • Μάρτυρας: Την η Μ. Παρασκευή έκπληκτος είδα δημοσίευμα στην εφημερίδα «Documento» για δίωξη κατά Σάλλα, θεωρούσαν δεδομένο δηλαδή ότι η δίωξη είχε ασκηθεί.
  • Πρόεδρος: Ποιος μπορεί να τους είχε πληροφορήσει;
  • Μάρτυρας: Από τον εισαγγελία Πρωτοδικών κανείς. Αυτή η δικογραφία έμεινε κλειδωμένη στο γραφείο μου για να εξασφαλίσουμε την μυστικότητα.
  • Πρόεδρος: Αν ήθελε ο κ. Παπαγγελόπουλος μπορούσε να σας βρει;
  • Μάρτυρας: Βεβαίως και μπορούσε να με βρει, είχαμε επικοινωνία. Πήγαινα στο υπουργείο εκ της θέσεως μου.
  • Πρόεδρος: Άρα το ερώτημα «που θα βρω το Ζαγοραίο να την καθυστερήσει» το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου του είπε ο Δ. Παγγελόπουλος….
  • Μάρτυρας: Δεν με ενόχλησε ποτέ, ούτε εμένα ούτε τον κ. Παππά. Μιλούν οι ημερομηνίες. Δεν με πήρε κανένα τηλέφωνο ο κ. Παπαγγελόπουλος, εγώ αυτό το άκουσα πρώτη φορά όταν βγήκε στη δημοσιότητα όταν το είχε καταθέσει ο κ. Αθανασίου στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής. Εξεπλάγην.
  • Σύνεδρος: Ποιες ήταν οι σχέσεις σας με Παπαγγελόπουλο;
  • Μάρτυρας: Καθαρά υπηρεσιακές. Δεν είχαμε καμία άλλη σχέση. Κατά τη διάρκεια δε της θητείας μου στην εισαγγελίας Πρωτοδικών, μου είχε προτείνει ο κ. Παπαγγελόπουλος να βγούμε οικογενειακά και να φάμε. Του είπα ότι όσο καιρό θα ήμουν προϊστάμενος δεν θα έχουμε καμία επαφή για να μην παρεξηγηθούμε.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Ειδικό Δικαστήριο: «Δεν είχα ακούσει για παρεμβάσεις Παπαγγελόπουλου» κατέθεσε ο Παπαγεωργίου"

Ρωσικό χτύπημα σε χωριό της Πολωνίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία

Η Ρωσία έπληξε με δύο πυραύλους ένα χωριό της Πολωνίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Από το χτύπημα είναι νεκροί δύο άνθρωποι και οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πύραυλοι ήταν «αδέσποτοι» από τους απανωτούς βομβαρδισμούς της Ρωσίας σήμερα (15.11.2022) στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις.

Οι πύραυλοι έπεσαν στο χωριό Przewodów της Πολωνίας, πετυχαίνοντας εγκαταστάσεις σιτηρών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία, η εισαγγελία και ο στρατός βρίσκονται ήδη στο σημείο και ερευνούν αν οι πύραυλοι έπεσαν σε έδαφος της ΝΑΤΟϊκής χώρας.

Ορισμένοι αναλυτές υποστήριξαν ότι ο στόχος των πυραύλων μπορεί να ήταν η Λβιβ, μια ουκρανική πόλη περίπου 100 χιλιόμετρα νότια του Przewodów, η οποία ήδη έχει πληγεί σήμερα από ρωσικά χτυπήματα, όπως και το Κίεβο και το Χάρκοβο.

Ο χάρτης με το φερόμενο σημείο της επίθεσης κυκλοφορεί στα social media

Σύμφωνα με το βρετανικό Express, δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί εάν οι πύραυλοι προσγειώθηκαν σε πολωνικό έδαφος, δηλαδή σε ΝΑΤΟϊκό έδαφος, αφού η Πολωνία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και στο έδαφός της υπάρχουν στρατιωτικές βάσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, συγκάλεσε «κατεπειγόντως» την Επιτροπή του Υπουργικού Συμβουλίου για Υποθέσεις Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, όπως επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πιότρ Μύλλερ, με τοπικά ΜΜΕ να υποστηρίζουν ότι πιθανότατα οφείλεται στο ενδεχόμενο ρωσικό χτύπημα.

Το ρωσικό χτύπημα στο χωριό της Πολωνίας, το οποίο βρίσκεται 8 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα της χώρας με την Ουκρανία, επιβεβαίωσε και ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ στο Associated Press.

Τι προβλέπει το ΝΑΤΟ σε περίπτωση που «χτυπηθεί» μέλος του

Αν επιβεβαιωθεί ότι οι πύραυλοι έπεσαν σε πολωνικό έδαφος, δηλαδή ΝΑΤΟϊκό έδαφος, τότε σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να ενεργοποιήσει το Άρθρο 5, δηλαδή τη δέσμευση συλλογικής άμυνας για όλους τους συμμάχους.

Το Άρθρο 5 θεωρείται ο πυρήνας του ΝΑΤΟ, που προβλέπει μεταξύ άλλον ότι αν ένα μέλος της συμμαχίας πέσει θύμα επίθεσης, τότε όλα τα άλλα μέλη θεωρούν ότι πρόκειται για πράξη βίας κατά ολόκληρης της συμμαχίας και θα προχωρήσουν στις απαραίτητες – για κάθε μέλος – ενέργειες ώστε να βοηθήσουν τον σύμμαχο.

Η Πολωνία είναι μέλος του ΝΑΤΟ αλλά δεν είναι σαφές αν το χτύπημα από αδέσποτους πυραύλους θα οδηγούσαν σε τέτοια ενέργεια από όλη τη Συμμαχία.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσικό χτύπημα σε χωριό της Πολωνίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία"

Ουκρανία: Πάνω από 7 εκατ. νοικοκυριά χωρίς ρεύμα – Ρωσικό σφυροκόπημα με 100 πυραύλους

Από το Κίεβο ως το Ζίτομιρ και από το Λβιβ ως το Χάρκοβο, η Ρωσία εξαπέλυσε νέο μπαράζ επιθέσεων, την ώρα που σχεδόν σύσσωμοι οι ηγέτες του G20 από την Ινδονησία καταδίκαζαν τον πόλεμο. 

Στόχοι και πάλι ενεργειακές υποδομές, με αρκετές πόλεις να έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι, προκαλώντας την οργή του υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι περισσότερα από 7 εκατομμύρια νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μετά από νέο μπαράζ ρωσικών επιθέσεων με στόχο το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας.

«Περισσότεροι από επτά εκατομμύρια συνδρομητές είναι τώρα αποκομμένοι από το ηλεκτρικό ρεύμα» αφού 15 ενεργειακές εγκαταστάσεις σε όλη την Ουκρανία υπέστησαν ζημιές από ρωσικά πλήγματα, ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Κίριλο Τιμοσένκο.

«Οι ηλεκτρολόγοι μας κάνουν τώρα τα πάντα για να επανασυνδέσουν την παροχή ρεύματος το συντομότερο δυνατό».

(AP Photo/Efrem Lukatsky)

Ρωσικοί πύραυλοι χτύπησαν δύο πολυκατοικίες στο Κίεβο

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στο Κίεβο, Κώστα Ονισένκο, είναι μία από τις χειρότερες μέρες της Ουκρανίας όπου σημειώθηκε η πιο σφοδρή πυραυλική επίθεση από την αχρή του πολέμου. Η ουκρανική αεροάμυνα κατέρριψε τους 73 από τους 90 πυραύλους που έριξε η Ρωσία ενώ έριξαν και 10 ιρανικά drones. Τουλάχιστον 12 περιοχές της Ουκρανίας επλήγησαν. Στο Κίεβο δυο πολυκατοικίες χτυπήθηκαν στο κέντρο με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένα άτομο να χάσει τη ζωή του ενώ χτυπήθηκαν και 15 εγκαταστάσεις.

Η Ρωσία εκτόξευσε “περίπου” 100 πυραύλους εναντίον της Ουκρανίας σήμερα Τρίτη (15/11), πλήττοντας πολλές βασικές ενεργειακές υποδομές, δήλωσε εκπρόσωπος της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας.

«Περίπου εκατό πύραυλοι εκτοξεύθηκαν (…) από την Κασπία Θάλασσα, τη (ρωσική) περιοχή Ροστόφ” και επίσης “από τη Μαύρη Θάλασσα”, δήλωσε ο Γιούρι Ιγκνάτ στην ουκρανική τηλεόραση, διευκρινίζοντας πως “μέχρι τώρα, δεν έχει καταγραφεί η χρήση επιθετικών drones (μη επανδρωμένων αεροσκαφών)».

Πλήγματα σε ενεργειακές υποδομές – Το χρονικό

(AP Photo/Andrew Kravchenko)

Η πρωτεύουσα και άλλες ουκρανικές πόλεις υπέστησαν την Τρίτη (15/11) νέα ρωσικά πλήγματα, τα πρώτα από τα μέσα Οκτωβρίου, μερικές ημέρες έπειτα από μια ταπεινωτική αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων στο νότιο τμήμα της χώρας.

Οι σειρήνες ήχησαν σε όλη την Ουκρανία λίγο πριν από τις 15:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Μερικά λεπτά αργότερα ακούστηκαν εκρήξεις στο Κίεβο, στο Λβιβ (δυτικά), στο Χάρκοβο (βορειοανατολικά).

Μετά τους βομβαρδισμούς, το ηλεκτρικό ρεύμα κόπηκε σε πολλές περιοχές της χώρας, ανέφεραν οι ουκρανικές αρχές.

«Σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες, δύο κτίρια κατοικιών επλήγησαν στη συνοικία Πετσέρσκ. Η αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε μερικούς πύραυλους πάνω από το Κίεβο», ανέφερε λίγο αργότερα στο Telegram ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο

Αξιωματούχος της ουκρανικής προεδρικής διοίκησης δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει ένα πενταώροφο κτίριο να φλέγεται. Και άλλες πόλεις τέθηκαν στο στόχαστρο αλλού στη χώρα.

Στα βορειοδυτικά, “επίθεση με πύραυλο εναντίον του βιομηχανικού τομέα στο Χάρκοβο”, έγραψε στο Telegram ο Ιγκόρ Τερέχοφ, δήμαρχος της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, ο οποίος είπε πως επλήγησαν σημαντικές υποδομές και πως έχει διακοπεί η λειτουργία ηλεκτρικών μέσων μεταφοράς και του μετρό στην πόλη. Και δυτικά, “εκρήξεις ακούστηκαν στο Λβιβ. Παραμείνετε όλοι στα καταφύγια!” κάλεσε τους πολίτες στο Telegram ο ομόλογός του του Λβιβ, Αντρίι Σαντόβι, ο οποίος διευκρίνισε πως “ένα μέρος της πόλης είναι χωρίς ηλεκτρικό”.

Επλήγησαν επίσης οι πόλεις Ρίβνε (δυτικά), Κρίβιι Ριχ και Πολτάβα (κέντρο), Οδησσός (νότια) και Ζιτόμιρ (βόρεια).

Ο δήμαρχος του Κιέβου δήλωσε πως περίπου η μισή πρωτεύουσα έχει μείνει χωρίς ηλεκτρικό.

(AP Photo/Efrem Lukatsky)

Ένας άνθρωπος ανασύρθηκε νεκρός στη συνοικία Πετσέρσκ της πρωτεύουσας.

Τα προηγούμενα πλήγματα στην ουκρανική πρωτεύουσα είχαν σημειωθεί στις 10 και 17 Οκτωβρίου και είχαν στοχοποιήσει κυρίως, όπως και αλλού στη χώρα, τις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές.

Τότε η Μόσχα είχε πει πως αυτά τα “μαζικά” πλήγματα ήταν αντίποινα για τη μερική καταστροφή της γέφυρας που συνδέει τη Ρωσία με τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014.

Αυτή τη φορά τα πλήγματα στοχοθέτησαν το Κίεβο, τέσσερις ημέρες μετά την ταπεινωτική υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από το βόρειο τμήμα της επαρχίας της Χερσώνας, μεταξύ των οποίων και από την ομώνυμη πρωτεύουσά της, έπειτα από κατοχή σχεδόν εννέα μηνών.

Σε μια άλλη ένδειξη των δυσκολιών που συναντούν επί του εδάφους, οι κατοχικές αρχές στην επαρχία της Χερσώνας, την προσάρτηση της οποίας έχει ανακοινώσει η Μόσχα, αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από μια άλλη πόλη, τη Νόβαγια Καχόφκα, κατηγορώντας τις δυνάμεις του Κιέβου ότι τη βομβαρδίζουν.

Η πόλη αυτή βρίσκεται στην αριστερή (ανατολική) όχθη του Δνείπερου, όπου αναδιπλώθηκαν οι ρωσικές δυνάμεις την περασμένη εβδομάδα αδυνατώντας να κρατήσουν τη δεξιά (δυτική) όχθη.

Οι ρωσικές κατοχικές αρχές δεν ανέφεραν ωστόσο αν ο ρωσικός στρατός παραμένει στην πόλη ή αν υποχωρεί επίσης.

Μετά τη ρωσική υποχώρηση στις 11 Νοεμβρίου από τη δεξιά όχθη του Δνείπερου, “η Νόβα Κάχοβκα βρέθηκε υπό τα άμεσα πυρά του βαρέος πυροβολικού και των ολμοβόλων των ουκρανικών δυνάμεων”, δήλωσε η κατοχική διοίκηση.

«Η ζωή στην πόλη έχει γίνει επικίνδυνη», πρόσθεσε, λέγοντας πως «χιλιάδες» κάτοικοι την έχουν εγκαταλείψει.

Η πόλη βρίσκεται κοντά στο υδροηλεκτρικό φράγμα Καχόβκα, που κατελήφθη από τους Ρώσους στις αρχές της επίθεσής τους στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου και έχει μεγάλη σημασία για την υδροδότηση της χερσονήσου της Κριμαίας, που βρίσκεται πιο νότια.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε στο παρελθόν τις δυνάμεις της Μόσχας ότι “ναρκοθέτησαν” το φράγμα και τις μονάδες το σταθμού προσθέτοντας ότι αν το φράγμα εκραγεί, “τουλάχιστον 80 κοινότητες” θα πλημμύριζαν.

Σύμφωνα με το Κίεβο, μια καταστροφή αυτής της υποδομής θα είχε επίσης μια επίπτωση στην παροχή νερού σε όλο τον νότο της Ουκρανίας και θα μπορούσε να επηρεάσει την ψύξη των αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη, που αντλεί νερό από την τεχνητή λίμνη των 18 εκατ. κυβικών μέτρων του φράγματος.

Μήνυμα Ζελένσκι

Η Ρωσία «δεν θα επιτύχει τον στόχο της» να καταστρέψει τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον απόηχο των σφοδρών πυραυλικών επιθέσεων που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις της Μόσχας.

«Είναι προφανές τι θέλει ο εχθρός. Δεν θα επιτύχει τον στόχο του», είπε ο ουκρανός πρόεδρος σε ένα σύντομο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, «85 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν» σήμερα από τον ρωσικό στρατό «κυρίως κατά ενεργειακών υποδομών» της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας απηύθυνε έκκληση στον άμαχο πληθυσμό «να παραμείνει για λίγο στα καταφύγια» επειδή, όπως είπε, «μπορεί να ακολουθήσουν άλλες 20 επιθέσεις». «Εργαζόμαστε πυρετωδώς, θα αποκαταστήσουμε τα πάντα, θα επιβιώσουμε από όλο αυτό», διαβεβαίωσε τους συμπατριώτες του.

Το Κίεβο προέτρεψε τα μέλη της G20, που συνεδριάζουν στο Μπαλί της Ινδονησίας εν τη απουσία του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, να εντείνουν την πίεση προς τη Μόσχα.

«Πλήττονται κατοικίες και ενεργειακές υποδομές. Εν αναμονή μιας κατ’ αρχήν αντίδρασης της G20», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα. «Παρακαλώ επίσης να αποφύγετε να “καλέσετε τις δύο πλευρές”. Πάρτε το μέρος του λαού, όχι των εγκληματιών πολέμου», τόνισε.

 Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ /ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Πάνω από 7 εκατ. νοικοκυριά χωρίς ρεύμα – Ρωσικό σφυροκόπημα με 100 πυραύλους"

Αστυνομική επιχείρηση στα Εξάρχεια – Βρέθηκαν 100 φιάλες ποτών σε εγκαταλελειμμένο κτίριο (εικόνες)

Αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης (15/11) σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στα Εξάρχεια.

Mεταξύ άλλων στην επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 100 φιάλες αλκοολούχων ποτών.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.:

Από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, στο πλαίσιο κατάλληλης αξιοποίησης πληροφοριακών δεδομένων, πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες σήμερα, Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022, αστυνομική επιχείρηση σε εγκαταλελειμμένο κτίριο κοντά στην πλατεία Εξαρχείων.

Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στον συγκεκριμένο χώρο συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (100) φιάλες αλκοολούχων ποτών σε κιβώτια, πέτρες και λοιπά οικοδομικά υλικά.

 
lawandorder
Διαβάστε Περισσότερα » "Αστυνομική επιχείρηση στα Εξάρχεια – Βρέθηκαν 100 φιάλες ποτών σε εγκαταλελειμμένο κτίριο (εικόνες)"

Καιρός αύριο: Βροχές στα δυτικά την Τετάρτη

Διαβάστε πώς θα είναι ο καιρός αύριο, Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ).

Βροχέρος αναμένεται να είναι ο καιρός στα δυτικά, την Κρήτη, τις Κυκλάδες, την ανατολική νησιωτική χώρα και τη Θράκη, καθώς προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, που τη νύχτα στα βορειοδυτικά θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που βαθμιαία στα βόρεια θα αυξηθούν.
Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και κυρίως στα ηπειρωτικά θα σχηματιστούν ομίχλες.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία στα δυτικά και τα νότια πελάγη τοπικά έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα βόρεια τους 17 με 19 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 19 με 21 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο: Η πρόγνωση της ΕΜΥ για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 και στα δυτικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν τοπικές ομίχλες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως από το μεσημέρι. Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν τοπικές ομίχλες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και στα ανατολικά νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, οι οποίες τη νύχτα στα βορειοδυτικά θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν τοπικές ομίχλες.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία στα βόρεια 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα βόρεια. Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν τοπικές ομίχλες κυρίως στα βόρεια.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων στα νότια. Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια βαθμιαία έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών. Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές στα δυτικά την Τετάρτη"

Εκπρόσωπος πολεμικής αεροπορίας της Ουκρανίας: Περίπου 100 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από τη Ρωσία

Η Ρωσία εκτόξευσε “περίπου” 100 πυραύλους εναντίον της Ουκρανίας σήμερα, πλήττοντας πολλές βασικές ενεργειακές υποδομές, δήλωσε εκπρόσωπος της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας.

“Περίπου εκατό πύραυλοι εκτοξεύθηκαν (…) από την Κασπία Θάλασσα, τη (ρωσική) περιοχή Ροστόφ” και επίσης “από τη Μαύρη Θάλασσα”, δήλωσε ο Γιούρι Ιγκνάτ στην ουκρανική τηλεόραση, διευκρινίζοντας πως “μέχρι τώρα, δεν έχει καταγραφεί η χρήση επιθετικών drones (μη επανδρωμένων αεροσκαφών)”.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP /ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκπρόσωπος πολεμικής αεροπορίας της Ουκρανίας: Περίπου 100 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από τη Ρωσία"

«Χαστούκι» από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την απόφαση του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών για το ψευδοκράτος

Την αντίθεση των ΗΠΑ στην απόφαση του Οργανισμού των Τουρκογενών Κρατών για την παραχώρηση καθεστώτος παρατηρητή στο τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος εκφράζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι η απόφαση αυτή δεν συνάδει με την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας ή τον Χάρτη του ΟΗΕ.

Όπως ανέφερε, «οι Ηνωμένες Πολιτείες απορρίπτουν δηλώσεις που ζητούν την αναγνώριση της λεγόμενης “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”. Λυπούμαστε για την απόφαση του Οργανισμού των Τουρκογενών Κρατών να δεχθεί ως παρατηρητή μια οντότητα χωρίς διεθνή αναγνώριση. Η απόφαση αυτή δεν συνάδει με την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας ή τον Χάρτη του ΟΗΕ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως τη μοναδική νόμιμη κυβέρνηση του νησιού».

Τέλος, ο εκπρόσωπος επανέλαβε τη πάγια αμερικανική θέση για το Κυπριακό, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών υπό την ηγεσία της Κύπρου για επανένωση του νησιού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα προς όφελος όλων των Κύπριων.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " «Χαστούκι» από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την απόφαση του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών για το ψευδοκράτος"

Σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τις παρακολουθήσεις – Δείτε τι προβλέπει

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου για τις παρακολουθήσεις και την λειτουργία της ΕΥΠ.

Το σχέδιο νόμου με τίτλο «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών», αναρτήθηκε σήμερα στο opengov.gr. 

Δείτε εδώ όλο το σχέδιο νόμου 

Υπό όρους και προϋποθέσεις αίρεται το απόρρητο για πολιτικά πρόσωπα κ.α., ενώ, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η απαγόρευση της εμπορίας και χρήσης κακόβουλων λογισμικών στην ελληνική επικράτεια.

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 22 Νοεμβρίου και στη συνέχεια το νομοσχέδιο θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή.

Πιο αναλυτικά:

Η άρση του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας πλέον θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο από την ΕΥΠ και την Αντιτρομοκρατική.

Για την άρση απορρήτου πολιτικών προσώπων μπαίνει τριπλό φίλτρο και έτσι: α) τη διαδικασία επισπεύδει μόνο η ΕΥΠ, β) θα πρέπει να δώσει άδεια ο Πρόεδρος της Βουλής πριν την διπλή εισαγγελική κρίση και γ) το αίτημα για την άρση οφείλει να στηρίζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία που καθιστούν άμεση και εξαιρετικά πιθανή τη διακινδύνευση της εθνικής ασφάλειας.

Επίσης, το πρόσωπο το οποίο υπέστη την άρση απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας θα ενημερώνεται τρία χρόνια μετά την παύση της παρακολούθησης.

Αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η διαχείριση των αρχείων. Το περιεχόμενο της παρακολούθησης, θα διαγράφεται αυτόματα 6 μήνες μετά την παύση της άρσης. Ο φάκελος με το υλικό τεκμηρίωσης θα καταστρέφεται μετά την πάροδο 10 ετών από τη λήξη της άρσης. Προβλέπεται επιπλέον δυνατότητα πλήρους ψηφιοποίησης του αρχείου για εύκολη αναζήτηση και μείζονα ασφάλεια.

Τι προβλέπεται για τα κακόβουλα λογισμικά

Ξαναγίνεται κακούργημα η χρήση παράνομων λογισμικών και συσκευών και το πλημμέλημα της εμπορίας και κατοχής με ποινή 1-5 έτη. 

Αξιοσημείωτο είναι ότι το δημόσιο θα μπορεί να προμηθεύεται κατασκοπευτικά λογισμικά υπό προϋποθέσεις που θα καθορίζονται με προεδρικό διάταγμα των συναρμόδιων υπουργών, που θα έχει τύχει της προβλεπόμενης επεξεργασίας του Συμβουλίου της Επικρατείας. 

Μαζί με το νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις δόθηκαν στην δημοσιότητα και 25 ερωτήσεις και απαντήσεις: 

1. Ποιος είναι ο σκοπός του νομοσχεδίου;

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι ο εκσυγχρονισμός της διαδικασίας άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών με διασφάλιση όλων των απαιτούμενων εγγυήσεων, η αναδιάρθρωση της ΕΥΠ για τη βελτιστοποίηση της δράσης της, η ποινική μεταχείριση της εμπορίας, κατοχής και χρήσης λογισμικών παρακολούθησης, η οργανική και λειτουργική αναβάθμιση του επιπέδου κυβερνοασφάλειας στη χώρα και η βέλτιστη ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της Οδηγίας για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

2. Για ποιους λόγους μπορεί να γίνει νόμιμη άρση απορρήτου επικοινωνιών;

Σύμφωνα με το άρθρο 19 του Συντάγματος, το απόρρητο αίρεται για λόγους εθνικής ασφάλειας ή για διακρίβωση ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων με απόφαση δικαστικής αρχής. 

3. Τι σημαίνει «εθνική ασφάλεια» στη βάση της οποίας μπορεί να γίνει νόμιμη άρση απορρήτου;

Έως σήμερα δεν υφίσταται στον νόμο ορισμός. Με το νομοσχέδιο «λόγοι εθνικής ασφάλειας» χαρακτηρίζονται οι λόγοι που συνάπτονται με την προστασία των βασικών λειτουργιών του κράτους και των θεμελιωδών συμφερόντων του κοινωνικού συνόλου και περιλαμβάνουν την πρόληψη και την καταστολή δραστηριοτήτων ικανών να επιφέρουν πλήγμα στις συνταγματικές, πολιτικές, οικονομικές ή κοινωνικές δομές της χώρας όπως, ιδίως, λόγοι σχετικοί με την εθνική άμυνα και ασφάλεια, την εξωτερική πολιτική, την ενεργειακή ασφάλεια, την κυβερνοασφάλεια και την προστασία από άλλες υβριδικές απειλές, την προστασία του νομίσματος και της εθνικής οικονομίας, την προστασία από ανθρωπιστική κρίση, τη δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος.

4. Ποια αρχή μπορεί να αιτηθεί άρση απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας;

Έως σήμερα την αίτηση θα μπορούσε να υποβάλλει κάθε δημόσια αρχή. Με το νομοσχέδιο τέτοια αίτηση μπορεί να ζητήσει μόνο η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, «ΔΑΕΕΒ»).

5. Ποια είναι η διαδικασία για την άρση απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας;

Αίτηση της ΕΥΠ ή της Αντιτρομοκρατικής, κρίση εσωτερικού εισαγγελέα στην οικεία υπηρεσία και απόφαση αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Το δεύτερο εισαγγελικό φίλτρο προστέθηκε με την ΠΝΠ της 9/8/2022 που ουσιαστικά επανέφερε διάταξη που είχε καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018.

6. Πως γίνεται η άρση απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας σε πολιτικά πρόσωπα;

Έως σήμερα δεν υφίσταται ειδική διαδικασία για πολιτικά πρόσωπα και ακολουθείται η συνήθης διαδικασία.  Αποδείχθηκε ότι θα πρέπει να υπάρχουν ειδικές ασφαλιστικές δικλείδες. Τίθεται με το νομοσχέδιο ένα τριπλό φίλτρο εγγυήσεων: α) τη διαδικασία επισπεύδει μόνο η ΕΥΠ, β) θα πρέπει να δώσει άδεια ο Πρόεδρος της Βουλής πριν την διπλή εισαγγελική κρίση και γ) το αίτημα για την άρση οφείλει να στηρίζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία που καθιστούν άμεση και εξαιρετικά πιθανή τη διακινδύνευση της εθνικής ασφάλειας.

7. Ποιοι λογίζονται για την εφαρμογή του νόμου πολιτικά πρόσωπα;

«Πολιτικά πρόσωπα» λογίζονται ο/η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τα μέλη της κυβέρνησης και οι υφυπουργοί, οι βουλευτές του εθνικού και του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο εθνικό και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και τα ανώτατα μονοπρόσωπα όργανα των ΟΤΑ Α’ και Β΄ βαθμού.

8. Μπορεί το πρόσωπο το οποίο υπέστη την άρση απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας να ενημερώνεται εκ των υστέρων; 

Έως το 2021, ήταν δυνατόν να ενημερώνεται κατά τη διακριτική ευχέρεια του αποφασίζοντος οργάνου, μόνο εφόσον δεν υφίστατο διακύβευση του σκοπού για τον οποίο διατάχθηκε η άρση. Έκτοτε δεν ήταν δυνατή η ενημέρωση όταν επρόκειτο για λόγους εθνικής ασφάλειας (ήταν όμως δυνατή για άρσεις προς διακρίβωση εγκλημάτων). Το ζήτημα αυτό είναι εξαιρετικά σύνθετο διότι πρέπει να συναιρεί δικαιώματα αλλά και την αποτελεσματικότητα της υπηρεσίας όταν πρόκειται για υψηλού επιπέδου κινδύνους. Με το νομοσχέδιο προτείνεται η ενημέρωση του υποκειμένου υπό την προϋπόθεση ότι δεν διακυβεύεται ο σκοπός για τον οποίο διατάχθηκε η άρση και μετά την πάροδο 3 ετών από την παύση της. Η τριετία λογίζεται εύλογος χρόνος και ακολουθεί πρακτικές του εξωτερικού, ώστε να υφίσταται απόσταση από γεγονότα υψίστης εθνικής ασφαλείας (όπως εν προκειμένω τα γεγονότα του Έβρου και η κατασκοπεία της Ρόδου το 2020). Την ενημέρωση αποφασίζει τριμελές όργανο που απαρτίζεται από τον αρμόδιο εισαγγελέα, τον διοικητή της ΕΥΠ ή τον διευθυντή της ΔΑΕΕΒ και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ. 

9. Διατηρεί αρχείο η αρχή που αιτήθηκε την άρση για λόγο εθνικής ασφάλειας; 

Έως σήμερα, προβλέπεται η καταστροφή των αρχείων χωρίς όμως συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια και συγκεκριμένες διαδικασίες. Πλέον η σχετική διαδικασία τυποποιείται. Για μεν το περιεχόμενο της παρακολούθησης, προβλέπεται καταρχήν αυτόματη διαγραφή  μετά την πάροδο 6 μηνών από την παύση της άρσης. Για δε τον φάκελο με το υλικό τεκμηρίωσης για την άρση, προβλέπεται η καταστροφή του καταρχήν μετά την πάροδο 10 ετών από τη λήξη της άρσης. Προβλέπεται επιπλέον δυνατότητα πλήρους ψηφιοποίησης του αρχείου για εύκολη αναζήτηση και μείζονα ασφάλεια.

10. Για τη διακρίβωση ποιων εγκλημάτων μπορεί να γίνει άρση απορρήτου;

Έως σήμερα ο κατάλογος ήταν εξαιρετικά ευρύς και περιλάμβανε κακουργήματα και πλημμελήματα του ποινικού κώδικα και ειδικών ποινικών νόμων. Ο κατάλογος αυτός εξορθολογίζεται ώστε να περιλάβει καταρχήν όλα τα κακουργήματα και από τα πλημμελήματα μόνο όσα φέρουν ιδιαίτερη απαξία (πχ κατά ανηλίκων, εμπρησμοί, εγκληματική συμμορία) αφαιρώντας τους περισσότερους ειδικούς νόμους. Για παράδειγμα, δεν μπορεί να διαταχθεί η άρση για απλή κλοπή ή απάτη.

11. Με ποια διαδικασία διατάσσεται η άρση για τη διακρίβωση εγκλημάτων;

Η σχετική διαδικασία δεν αλλάζει. Η άρση επιβάλλεται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών ή Πλημμελειοδικών μετά από αίτηση του εισαγγελέα ή του ανακριτή. Μόνο σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις, την άρση μπορεί να διατάξει ο εισαγγελέας και ο ανακριτής που στη συνέχεια υποχρεούνται να εισαγάγουν το ζήτημα με σχετική αίτηση στο Συμβούλιο μέσα σε προθεσμία 3 ημερών.

12. Μπορεί το πρόσωπο το οποίο υπέστη την άρση απορρήτου για λόγους διακρίβωσης εγκλημάτων να ενημερώνεται εκ των υστέρων;

Δεν αλλάζει κάτι. Η ΑΔΑΕ αποφασίζει μετά τη λήξη του μέτρου την ενημέρωση του υποκειμένου, με τη σύμφωνη γνώμη του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και υπό την προϋπόθεση, ότι δεν διακυβεύεται ο σκοπός για τον οποίο διατάχθηκε. Το μόνο που προστίθεται είναι ότι η ΑΔΑΕ απαντά επί του αιτήματος εντός 3 μηνών, άλλως η αίτηση θεωρείται ότι έχει απορριφθεί. 

13. Υπάρχει ανώτατο χρονικό όριο άρσης απορρήτου;

Έως σήμερα οι άρσεις διατάσσονται για δίμηνο με δυνατότητα ανανέωσης, δεν υπάρχει απώτατο χρονικό όριο για άρσεις λόγω εθνικής ασφάλειας και υπάρχει όριο 10 μηνών για τη διακρίβωση εγκλημάτων. Πλέον το όριο των 10 μηνών καταλαμβάνει και τις άρσεις λόγω εθνικής ασφάλειας, εκτός εάν η αίτηση στηρίζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία που καθιστούν άμεση και εξαιρετικά πιθανή τη διακινδύνευση της εθνικής ασφάλειας.

14. Γιατί θα πρέπει να υπάρχει ειδικός εισαγγελέας στην ΕΥΠ και στην Αντιτρομοκρατική;

Η ύπαρξη ειδικών εισαγγελέων ενισχύει την εξειδίκευση των προσώπων αλλά και τη στεγανοποίηση των πληροφοριών. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται για την άρση απορρήτου λόγω εθνικής ασφάλειας και δεύτερος εισαγγελέας ώστε να μη λειτουργεί το σύστημα ιδρυματικά. Για τον ίδιο λόγο, οι θητείες των επιτόπιων εισαγγελέων είναι τριετείς μη ανανεούμενες (ενώ ως σήμερα η θητεία του εισαγγελέα της αντιτρομοκρατικής μπορεί να ανανεωθεί). 

15. Τι προβλέπεται για τις απαγορεύσεις στην κατοχή, εμπορία, διάθεση και χρήση απαγορευμένων λογισμικών;

Έως το 2019 η παράνομη υποκλοπή ήταν κακούργημα και τιμωρείτο με κάθειρξη έως 10 έτη, ενώ η κατοχή και εμπορία παράνομων λογισμικών ήταν πλημμέλημα και τιμωρείτο με φυλάκιση έως 2 έτη. Λίγες μέρες πριν τη διάλυση της Βουλής για τις εκλογές του 2019 και ενόσω ο ΣΥΡΙΖΑ γνώριζε την ύπαρξη στην Ελλάδα παράνομων λογισμικών, άλλαξε ακατανόητα ο Ποινικός Κώδικας με αποτέλεσμα η μεν υποκλοπή πλέον να τιμωρείται με φυλάκιση από 10 μέρες έως 5 έτη, η δε κατοχή και εμπορία αποποινικοποιήθηκε. Με τις προτεινόμενες διατάξεις επανέρχεται ως είχε το κακούργημα για τη χρήση παράνομων λογισμικών και συσκευών και το πλημμέλημα της εμπορίας και κατοχής με ποινή 1-5 έτη. 

16. Πώς θα γνωρίζει κάποιος τι συνιστά απαγορευμένο λογισμικό και συσκευή; 

Απαγορευμένα λογισμικά ή συσκευές παρακολούθησης λογίζονται λογισμικά ή συσκευές με δυνατότητα  υποκλοπής, καταγραφής και κάθε είδους άντλησης περιεχομένου ή και δεδομένων επικοινωνίας (κίνησης και θέσης), τα οποία καθορίζονται με απόφαση του Διοικητή της ΕΥΠ που θα δημοσιευτεί μέσα σε 3 ημέρες από την ισχύ του νόμου. Ο κατάλογος απαγορευμένων λογισμικών ή συσκευών παρακολούθησης επικαιροποιείται με απόφαση του Διοικητή της ΕΥΠ το αργότερο κάθε 6 μήνες. Επιπλέον, με ανακοίνωση του Διοικητή της ΕΥΠ, που αναρτάται στον ιστοχώρο της Υπηρεσίας ενημερώνεται το κοινό για τα απαγορευμένα λογισμικά, τον τρόπο δράσης τους και τα μέτρα προστασίας που δύναται να λάβει έναντι αυτών. 

17. Απαγορεύσεις για κατοχή και εμπορία κακόβουλων λογισμικών δεν υπάρχουν ήδη; 

Όχι για παραβίαση απορρήτου ιδιωτικών επικοινωνιών. Το ισχύον άρθρο 292Α δεν καλύπτει απολύτως τη διάταξη που φέρνουμε. Ανήκει στο κεφάλαιο «Εγκλήματα κατά τηλεπικοινωνιών» του Ποινικού Κώδικα και αναφέρεται σε πρόσβαση σε σύνδεση ή σε δίκτυο με τρόπο που θέτει σε συστημικό κίνδυνο τη φυσική ασφάλεια του δικτύου τηλεφωνικών επικοινωνιών (αρμοδιότητας ΕΕΤΤ). Αντιθέτως, η διάταξη του νέου νομοσχεδίου για τα κακόβουλα λογισμικά ανήκει στο κεφάλαιο «Προσβολές ατομικού απορρήτου και επικοινωνίας» και αφορά κάθε λογισμικό ή συσκευή  που παρεμβαίνει σε ιδιωτικές επικοινωνίες (αρμοδιότητας ΑΔΑΕ).  Συνεπώς, οι δύο διατάξεις έχουν διαφορετικό σκοπό. Για τον λόγο αυτό εξάλλου συνυπάρχουν και σήμερα, από μακρού χρόνου, στον ισχύοντα ποινικό κώδικα οι δύο διαφορετικές διατάξεις. Αυτό το οποίο προτείνουμε με το νομοσχέδιο είναι να επανέλθει με αυστηρότερο και αναβαθμισμένο ποινικά περιεχόμενο η διάταξη που κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ και αφορά την καθολική απαγόρευση εμπορίας, διάθεσης και κατοχής λογισμικών παρακολούθησης ατομικών επικοινωνιών.

18. Το δημόσιο θα μπορεί να προμηθεύεται κατασκοπευτικά λογισμικά; 

Το δημόσιο θα μπορεί να προμηθεύεται κατασκοπευτικά λογισμικά υπό προϋποθέσεις που θα καθορίζονται με προεδρικό διάταγμα των συναρμόδιων υπουργών, που θα έχει τύχει της προβλεπόμενης επεξεργασίας του Συμβουλίου της Επικρατείας. 

19. Γιατί λέμε ότι για πρώτη φορά εισάγεται στην Ελλάδα καθολική απαγόρευση της κατοχής και εμπορίας κακόβουλων λογισμικών, εφόσον υπήρχαν και στο παρελθόν κάποιες διατάξεις;

Η διάταξη που κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ πράγματι αφορούσε κατοχή και εμπορία κακόβουλων λογισμικών, όμως ήταν περιορισμένης εμβέλειας και ανεφάρμοστη στην πράξη. Πρώτον, αναφερόταν σε κατοχή και χρήση «χωρίς δικαίωμα», χωρίς να προσδιορίζεται ποιος είχε δικαίωμα. Δεύτερον, απαιτούσε η κατοχή και εμπορία να γίνεται για «σκοπό» διάπραξης του εγκλήματος της υποκλοπής, που όμως στην πράξη ήταν αδύνατον να αποδειχθεί. Τρίτον, η διάταξη δε προσδιόριζε ποια πράγματι ήταν τα απαγορευμένα λογισμικά και συσκευές. Με τη νέα διάταξη όποιος κατέχει ή εμπορεύεται τα αναγραφόμενα στον κατάλογο λογισμικά και συσκευές τιμωρείται με βαριές ποινές χωρίς να απαιτείται η συνδρομή οποιασδήποτε άλλης προϋπόθεσης, άρα καθολικά.

20. Τι αλλάζει στη διοίκηση της ΕΥΠ;

Έως σήμερα ο διοικητής και οι υποδιοικητές  μπορεί να προέρχονται από τον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα. Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, Διοικητής ορίζεται πρόσωπο προερχόμενο από το διπλωματικό σώμα ή απόστρατος ανώτατος αξιωματικός. Υποδιοικητές μπορεί να είναι κάποιοι από τους ανωτέρω, καθώς και υπάλληλοι και λειτουργοί του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Επιπλέον, ο αριθμός των υποδιοικητών περιορίζεται από 3 που είναι σήμερα σε 2. 

21. Τι αλλάζει στην οργάνωση της ΕΥΠ;

Προστίθενται 3 νέα δομές. α) Η Ακαδημία Πληροφοριών και Αντικατασκοπείας με αποστολή την εκπαίδευση, επιμόρφωση και εξειδίκευση του προσωπικού της ΕΥΠ για την αποτελεσματικότερη εκτέλεση των καθηκόντων του. β) Η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου, η οποία είναι αρμόδια μεταξύ άλλων για τον εσωτερικό έλεγχο της ΕΥΠ. γ) Το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας, με αρμοδιότητα για την προβολή του έργου της υπηρεσίας και για την ενημέρωση της κοινωνίας για τις δράσεις της και για τυχόν κινδύνους για την εθνική ασφάλεια. 

22. Τι αλλάζει στη λειτουργία της ΕΥΠ;

Πρώτον, η Αρχή Ασφαλείας Πληροφοριών (INFOSEC) της ΕΥΠ καθίσταται αρμόδια για τη σύνταξη πολιτικών ασφαλείας και οδηγιών διαχείρισης των διαβαθμισμένων πληροφοριών σε όλα τα δίκτυα και τους χώρους της Προεδρίας της Κυβέρνησης και των Υπουργείων σε συνεργασία μαζί τους, καθώς και για τη συνεχή ενημέρωσή τους σε θέματα ασφάλειας. Δεύτερον, καταργείται η δυνατότητα απόρρητων συμβάσεων στο Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕ.Τ.Υ.Α.Κ.) 

23. Πως βελτιώνεται το επίπεδο κυβερνοασφάλειας στη χώρα;

Το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι η πολυδιάσπαση των δομών κυβερνοασφάλειας στη χώρα. Για τον λόγο αυτό συστήνεται Επιτροπή Συντονισμού για θέματα Κυβερνοασφάλειας, που λειτουργεί ως συντονιστικό όργανο μεταξύ: α) της Γενικής Διεύθυνσης Κυβερνοασφάλειας της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που έχει ορισθεί ως Εθνική Αρχή της Κυβερνοασφάλειας, β) της Διεύθυνσης Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ, που έχει ορισθεί ως αρμόδια ομάδα απόκρισης  για συμβάντα που αφορούν στην ασφάλεια υπολογιστών, γ) της Διεύθυνσης Κυβερνοχώρου της ΕΥΠ ως ομάδα αντιμετώπισης ηλεκτρονικών επιθέσεων (Εθνικό CERT) και δ) της Ελληνικής Αστυνομίας.  Οι αρμοδιότητες της Επιτροπής είναι: α) να παρέχει κατευθύνσεις σε περίπτωση εξαιρετικού συμβάντος που ενέχει στρατηγικό κίνδυνο, β) να συντονίζει, παρακολουθεί και αξιολογεί την υλοποίηση της Εθνικής  Στρατηγικής Κυβερνοασφάλειας, γ) να εγκρίνει το Εθνικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης, δ) να εισηγείται στο ΚΥ.Σ.Ε.Α. οποιοδήποτε θέμα άπτεται της Κυβερνοασφάλειας και ε) να αίρει τυχόν διαφωνίες ως προς τις αρμοδιότητες και τους  ρόλους  των φορέων Κυβερνοασφάλειας.

24. Υπάρχει σύστημα μελέτης και έγκαιρης προειδοποίησης κινδύνου για την κυβερνοασφάλεια;

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η Εθνική Αρχή της Κυβερνοασφάλειας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Κυβερνοχώρου της ΕΥΠ, τη  Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ, την Ελληνική Αστυνομία και κάθε άλλο αρμόδιο φορέα, καταρτίζει Εθνικό Σχέδιο Αποτίμησης Επικινδυνότητας Συστημάτων Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών, το οποίο διαβαθμίζεται σύμφωνα με τον Εθνικό Κανονισμό Ασφαλείας. Το Σχέδιο περιλαμβάνει την αναγνώριση, ανάλυση και αποτίμηση των κινδύνων και των επιπτώσεων τους για την ασφάλεια των συστημάτων τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών σε εθνικό επίπεδο. Για την κατάρτιση του Σχεδίου λαμβάνεται υπόψη κάθε κατηγορία πιθανής απειλής, και ιδίως απειλές που σχετίζονται με κακόβουλες ενέργειες, φυσικά φαινόμενα, τεχνικές αστοχίες, δυσλειτουργίες ή ανθρώπινα λάθη, με σκοπό την αξιολόγηση της έκτασης και της κρισιμότητας των επιπτώσεων των απειλών αυτών σε εθνικό επίπεδο. Επιπλέον, η Εθνική Αρχή της Κυβερνοασφάλειας και η Διεύθυνση Κυβερνοχώρου μεριμνούν για την παρακολούθηση γνωστών απειλών και ευπαθειών συστημάτων πληροφορικής και επικοινωνιών και την παροχή ενημέρωσης σχετικά με αυτές.

25. Πως διασφαλίζεται περαιτέρω η προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα; 

Με τον ν. 4624/2019 (μόλις ο τέταρτος νόμος που ψηφίστηκε από τη νέα Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές του 2019), ενσωματώθηκε στην ελληνική έννομη τάξη ο Κανονισμός 2016/679 και η Οδηγία 2016/680. Το πακέτο αυτό ήταν υπερήμερο από μακρού χρόνου  λόγω της αδράνειας του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε αυτή την ενωσιακή υποχρέωση. Κατά τη διάρκεια του χρόνου που πέρασε από τη δημοσίευση του νόμου στις 29.08.2019 διαπιστώθηκαν στην πράξη αλλά και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ορισμένα ζητήματα για τη βελτίωση του υφιστάμενου πλαισίου στην Ελλάδα. Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο και συγκεκριμένα 12 παρεμβάσεις καλύπτονται κενά και αίρονται σχετικές ασάφειες προς την κατεύθυνση της ενίσχυση του βασικού δικαιώματος προστασίας προσωπικών δεδομένων. Επιπλέον, για την παρακολούθηση των σχετικών πολιτικών, συστήνεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Προσωπικών Δεδομένων με αποστολή: α) την παρακολούθηση των επιστημονικών και νομολογιακών εξελίξεων και του εθνικού και ενωσιακού νομικού πλαισίου προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, β) την υποβολή τεκμηριωμένων προτάσεων για την ανάληψη νομοθετικής δράσης στον τομέα αυτό, γ) την άσκηση καθηκόντων νομοπαρασκευαστικού έργου και δ) την αντιπροσώπευση του Υπουργείου Δικαιοσύνης σε διεθνή όργανα. Τέλος προβλέπεται ότι με διάταξη Εισαγγελέα, η Ελληνική Αστυνομία προβαίνει σε ανακοίνωση ή δημοσιοποίηση των στοιχείων της ταυτότητας, της εικόνας και της ποινικής δίωξης κατηγορουμένου ή καταδικασθέντος για κακούργημα, για πλημμέλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, καθώς και για πλημμέλημα το οποίο τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δυο 2 ετών.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τις παρακολουθήσεις – Δείτε τι προβλέπει"

Κόντρα Θεοδωρικάκου με τον Τούρκο υφυπουργό Εσωτερικών: Αδιάντροποι είναι όσοι εργαλειοποιούν δυστυχισμένους ανθρώπους

Την άμεση αντίδραση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου προκάλεσε η επίθεση που δέχθηκε από τον Τούρκο υφυπουργό Εσωτερικών Ισμαήλ Τσατακλί, ο οποίος τον χαρακτήρισε αναιδή και αδιάντροπο με αφορμή τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού στον Σκάι, ότι η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της και δεν δέχεται στο έδαφός της τρομοκράτες.

Η απάντηση του κ.Θεοδωρικάκου είναι σαφής και ξεκάθαρη: Ο υπουργός επιστρέφει τους χαρακτηρισμούς στον κ.Τσατακλί και σημειώνει ότι αδιάντροποι είναι όποιοι εργαλειοποιούν δυστυχισμένους ανθρώπους, τους παράνομους μετανάστες, με βάρβαρο τρόπο και όσοι δηλητηριάζουν τις σχέσεις των δύο λαών μας. Η Ελλάδα από θέση αρχών, είναι ενάντια σε κάθε μορφή τρομοκρατίας και αυτό το γνωρίζει όλη η ανθρωπότητα. Οι ύβρεις και οι συκοφαντίες των εκπροσώπων του υπουργείου Εσωτερικών της Τουρκίας, πέφτουν στο κενό.

Δείτε την ανάρτηση του κ.Θεοδωρικάκου:  

thetoc

Διαβάστε Περισσότερα » "Κόντρα Θεοδωρικάκου με τον Τούρκο υφυπουργό Εσωτερικών: Αδιάντροποι είναι όσοι εργαλειοποιούν δυστυχισμένους ανθρώπους"

Μακρόν σε Ερντογάν: Μαζέψου σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Σύσταση να κάνει κινήσεις έτσι ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, απηύθυνε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τον Ταγίπ Ερντογάν στην συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας, να αποφευχθεί οποιαδήποτε αναθέρμανση των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο και να υπάρξει σε μόνιμη βάση η δυναμική αποκλιμάκωσης του προηγούμενου έτους.

Όπως αναφέρει το Ελιζέ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε το Ουκρανικό, όπου ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τη μεγάλη του ανησυχία αναφορικά με τις επιλογές της Ρωσίας, ενώ οι δύο πρόεδροι επανέλαβαν την ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας.

Ως προς το ζήτημα της εξαγωγής των ουκρανικών σιτηρών οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν πως, προς το συμφέρον της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας, οι εξαγωγές θα πρέπει να συνεχιστούν τόσο μέσω της Μαύρης Θάλασσας, όσο και μέσω των ευρωπαϊκών ποταμών.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι υπολογίζει στη βοήθεια της Τουρκίας σε σχέση με την αντιμετώπιση κάθε απόπειρας αποφυγής των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.

Συζητήθηκε επίσης το θέμα των υποψηφιοτήτων της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με τον Γάλλο πρόεδρο να τονίζει πως ελπίζει ότι το ζήτημα θα λήξει σύντομα, κάτι που, όπως είπε, θα συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Ως προς τα θέματα του Καυκάσου, τα οποία επίσης απετέλεσαν σύμφωνα με το Ελιζέ αντικείμενο διαβούλευσης, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο να εργαστεί προς την κατεύθυνση της επανάληψης των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν ενώ εκ παραλλήλου τάχθηκε και υπέρ της διαδικασίας εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία.

Τέλος, ο Γάλλος πρόεδρος συλλυπήθηκε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και όλο το τουρκικό λαό αναφορικά με το τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη και διαβεβαίωσε την τουρκική πλευρά ότι η Γαλλία της συμπαραστέκεται στον αγώνα της ενάντια στην τρομοκρατία.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μακρόν σε Ερντογάν: Μαζέψου σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο"

Επιδημιολογικό δελτίο: 55.917 κρούσματα, τα 31 με υποπαραλλαγή BQ.1 - 19 θάνατοι την ημέρα

Μικρή μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων, και περίπου ο ίδιος αριθμός των θανάτων από CoViD, καταγράφηκε στο εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ, το οποίο δημοσιοποιήθηκε σήμερα και περιλαμβάνει στοιχεία από τις 7 έως τις 13 Νοεμβρίου. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΟΔΥ, στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 21 κρούσματα με την υποπαραλλαγή "Κένταυρος" (ΒΑ.2.75), έναντι 18 την περασμένη εβδομάδα και 10 κρούσματα της υπο-παραλλαγής ΧΒΒ (8 την προηγούμενη εβδομάδα).

Έχουν, επίσης, καταγραφεί  29 κρούσματα των υποπαραλλαγών BQ.1, και 2 BQ.1.1, οι οποίες έχουν την τάση να αποφεύγουν το τείχος ανοσίας και αναμένεται να επικρατήσουν στην Ευρώπη έως την αρχή του 2023.  

Τα στοιχεία έχουν ενσωματωθεί στο γράφημα του iatronet.gr με την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας και παρατίθενται συνοπτικά στον ακόλουθο πίνακα.

   7 - 13 Νοεμβρίου 31 Οκτωβρίου - 6 Νοεμβρίου
Κρούσματα εβδομάδας 55.917   61.139    
Σύνολο κρουσμάτων 5.306.482    5.250.288   
Νέοι θάνατοι  115 + 21*  134+4*   
Σύνολο θανάτων 34.024   33.888        
Διασωληνωμένοι  81 89   
Εισαγωγές ανά ημέρα   185  209 
Σύνολο τεστ PCR 13.065.227    12.992.752   
Σύνολο rapid tests  85.897.249   85.280.579    
Τεστ εβδομάδας 689.145   718.561    
Τεστ ημέρας 98.449  102.652      
Θετικότητα τεστ 8,11%    8,51%        
Επαναλοιμώξεις (σύνολο) 26%  25%

* Πραγματοποιήθηκε ενσωμάτωση θανάτων που καταγράφηκαν με καθυστέρηση στο Εθνικό Μητρώο COVID.

Από τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν σήμερα:

  • 23.584 καταγράφηκαν στην Αττική.
  • 5.563 αφορούν τη Θεσσαλονίκη.

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 3.027 από την Ανατολική Αττική.
  • 4.092 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας.
  • 820 από τη Δυτική Αττική.
  • 3.119 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας.
  • 6.549 τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας.
  • 3.018 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας.
  • 2.624 από τον Πειραιά.
  • 335 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιδημιολογικό δελτίο: 55.917 κρούσματα, τα 31 με υποπαραλλαγή BQ.1 - 19 θάνατοι την ημέρα"

Ανοίκεια επίθεση από τον Τούρκο υφυπουργό Εσωτερικών στον Θεοδωρικάκο: «Ξεδιάντροπος, ανοίγετε τις αγκαλιές σας στους τρομοκράτες»

Ανοίκεια επίθεση κατά του Έλληνα υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, από τον υφυπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τσατακλί, με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις-απάντηση στον Τ/ΥΠΕΣ Σουλεϊμάν Σοϊλού από τον Έλληνα υπουργό.

Σε ανάρτησή του στο twitter ο Ισμαήλ Τσατακλί χαρακτηρίζει τον Τάκη Θεοδωρικάκο «αναιδή και ξεδιάντροπο». 

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοίκεια επίθεση από τον Τούρκο υφυπουργό Εσωτερικών στον Θεοδωρικάκο: «Ξεδιάντροπος, ανοίγετε τις αγκαλιές σας στους τρομοκράτες»"

Γερμανικά ΜΜΕ: Ο Ερντογάν γνώριζε τα πάντα εξαρχής για τη φονική έκρηξη

Το φονικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη και τις πολιτικές προεκτάσεις του στον προεκλογικό αγώνα του Τούρκου προέδρου Ερντογάν σχολιάζει στις στήλες του ο γερμανικός Τύπος.

«Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται υπό πίεση», ξεκαθαρίζει ήδη από την αρχή δημοσίευμα στο ειδησεογραφικό δίκτυο Redaktionsnetzwerk Deutschland, σχολιάζοντας τις πολιτικές προεκτάσεις της φονικής έκρηξης στην Κωνσταντινούπολη, υπό τον τίτλο «Πώς συνδέεται το κουρδικό ζήτημα και η διατήρηση της εξουσίας του Ερντογάν». Όπως υπενθυμίζει ο συντάκτης, του χρόνου πρόκειται να διεξαχθούν βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στην Τουρκία και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η αντιπολίτευση ίσως καταφέρει να αντικαταστήσει τον Ερντογάν μετά από 20 χρόνια στην εξουσία: «Και αυτή τη φορά, ο Ερντογάν ενδέχεται να μπει στον πειρασμό να κερδίσει πόντους με το Κουρδικό ζήτημα. Η επίθεση στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη Κυριακή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία. Εδώ και μήνες απειλεί με εισβολή στην αυτόνομη κουρδική περιοχή της Ροζάβα στη βόρεια Συρία, όπου το Κομπάνι, η πιο γνωστή πόλη της, συμβολίζει την αντίσταση των Κούρδων κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης "Ισλαμικό Κράτος"».

Taz: Η επίθεση, για την οποία ο Ερντογάν γνωρίζει τα πάντα εξ αρχής

«Είναι εντυπωσιακή η συνέπεια, με την οποία η τουρκική κυβέρνηση διεκδικεί το αλάθητο επί των πληροφοριών και της ερμηνείας τους σχετικά με την επίθεση», γράφει η taz στις στήλες της. Η αριστερή εφημερίδα επισημαίνει πως υπάρχουν ορισμένα πράγματα που δημιουργούν αμφιβολίες στο αφήγημα του Τούρκου προέδρου: «Δεν είναι μόνο οι περιορισμοί που επέβαλε την Κυριακή η τουρκική αρχή επιτήρησης των ΜΜΕ, οι οποίοι προκαλούν υποψίες, αλλά και το σχέδιο που έχει επανειλημμένα ανακοινώσει ο Ερντογάν, να επέμβει στρατιωτικά στη βόρεια Συρία. (...) Σε κάθε περίπτωση, ένα πράγμα είναι βέβαιο: μια κλιμάκωση της σύγκρουσης με τους Κούρδους θα ήταν βολικότερη για τον Τούρκο πρόεδρο λίγους μήνες πριν από τις εκλογές στη χώρα και εν μέσω μιας σοβαρής οικονομικής κρίσης από ό,τι μια επίθεση με δράστες τζιχαντιστές, οι οποίοι αυτή τη στιγμή ανασυντάσσονται στη Συρία».

«Ο Ερντογάν θα νιώθει δικαιωμένος», γράφει η Süddeutsche Zeitung, συμπληρώνοντας πως: «Ο θάνατος αθώων έχει ως στόχο υποτίθεται να στείλει ένα πολιτικό μήνυμα, ανεξάρτητα από το ποιος μπαίνει στο στόχαστρο. Η Τουρκία έχει πληγεί ιδιαίτερα από την επίθεση, ως τουριστικός προορισμός με τις παραλίες της και με την Κωνσταντινούπολη ως μητρόπολη πολιτισμού και ψυχαγωγίας. Αλλά και ως μία χώρα πολιτικά πολωμένη, σε προεκλογική περίοδο. (...) Κάθε είδους πολιτική βία οδηγεί σε ανασφάλεια.»

dw

Διαβάστε Περισσότερα » " Γερμανικά ΜΜΕ: Ο Ερντογάν γνώριζε τα πάντα εξαρχής για τη φονική έκρηξη "

ΝΔ για παραδοχή Ματζουράνη ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τις παρακολουθήσεις: Το έργο το έχουμε ξαναδεί

Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε η ΝΔ σχολιάζοντας τα όσα είπε ο δικηγόρος του Κώστα Βαξεβάνη και υπεύθυνος του Τομέα Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μαντζουράνης αναφορικά με τις λίστες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τις παρακολουθήσεις.

«Το «έργο» ξεκίνησε με δημοσιεύματα σε δόσεις για «λίστες» παρακολουθήσεων, κατηγορώντας μάλιστα τον πρωθυπουργό, χωρίς κανένα στοιχείο και αναφορά σε δύο ανώνυμες «πηγές»», αναφέρει η ΝΔ και συνεχίζει: «Συνεχίστηκε με τον κ. Βαξεβάνη να καλείται από τον Εισαγγελέα και να μην καταθέτει κανένα απολύτως στοιχείο. Τώρα ήρθε και ο συνήγορος του κ. Βαξεβάνη, κ. Μαντζουράνης, να ζητήσει, παραδεχόμενος την έλλειψη οποιουδήποτε στοιχείου, την κλήση προστατευόμενων μαρτύρων».

Και καταλήγει: «Το «έργο» το έχουμε ξαναδεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ που έσπευσε να υιοθετήσει τις «αποκαλύψεις» Χίου-Βαξεβάνη «πόνταρε» σε επανάληψη της Νοβάρτις όταν με κουκουλοφόρους, «κρέμασε στα μανταλάκια» 10 πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ για να αποδειχθεί τελικά ύστερα από εξονυχιστική έρευνα της Δικαιοσύνης, ότι τίποτα, από όσα είπαν δεν ίσχυε. Μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση η ιστορία δεν θα επαναληφθεί ούτε καν ως φάρσα! Γιατί τη λάσπη, την τοξικότητα και τον διχασμό που αναζητά ο ΣΥΡΙΖΑ ως σωσίβιο τα πληρώσαμε ήδη πολύ ακριβά!»

Σε συνέντευξη που έδωσε ο Γιάννης Μαντζουράνης στον δημοσιογράφο Πάρι Καρβουνόπουλο αναφέρει ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για τις παρακολουθήσεις, αλλά μόνο μαρτυρίες.

Μαντζουράνης: Τα γραφεία έκλεισαν. Μεταφέρθηκαν. Ο λογιστής άλλαξε και τα μηχανήματα όδευσαν αρχικά προς κάποια οικία, στα υπόγεια κάποιας κατοικίας στο Ψυχικό και μετά προς άγνωστον κατεύθυνση. Αυτό τι σημαίνει; Ότι υπάρχει αδυναμία κτήσης ή ανάκτησης των αποδείξεων, οι οποίες είτε έχουν εξαφανιστεί, με την έννοια είτε έχουν καταστραφεί, είτε έχουν φυλαχτεί σε κάποιο ντουλάπι καλοκλειδωμένες, ώστε να χρησιμοποιηθούν ή να απειλείται ότι θα χρησιμοποιηθούν προς τους κατάλληλους αποδέκτες.

Δημοσιογράφος: Άρα πώς θα βγει άκρη, κύριε Μαντζουράνη, αφού δεν θα έχουμε τα αποδεικτικά στοιχεία;

Μαντζουράνης: Αυτό θα μπορέσει να γίνει με μαρτυρίες πια.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ για παραδοχή Ματζουράνη ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τις παρακολουθήσεις: Το έργο το έχουμε ξαναδεί"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news