facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 14 Μαΐου 2022

Θρίλερ με την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: Ποιες χώρες τάσσονται υπέρ - Τι λένε για την Τουρκία

Οι πρώτες προθέσεις των κρατών-μελών σχετικά με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ κατατέθηκαν στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας στο Βερολίνο.

Θετικά βλέπουν την επικείμενη αίτηση της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ ο Καναδάς, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Νορβηγία σύμφωνα με δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών τους. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε επίσης ότι "η Ελλάδα έτοιμη να καλοδεχθεί" τις δύο χώρες στο ΝΑΤΟ.

Καναδάς: Ο Πούτιν "να κοιτάξει τον εαυτό του στον καθρέφτη" - "Θα συνεργαστούμε με την Τουρκία"

Η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Μέλανι Τζόλι τόνισε ότι οι δύο χώρες δεν πρέπει απλώς να ενταχθούν στη Συμμαχία, αλλά αυτό να γίνει και πολύ σύντομα. Αναφερόμενη στον ρώσο πρόεδρο, δήλωσε ότι "αν ο (Βλαντίμιρ) Πούτιν ψάχνει κάποιον να κατηγορήσει, θα πρέπει να κοιτάξει τον εαυτό του στον καθρέφτη, καθώς θερίζει κανείς ό,τι έσπειρε". Ο ρόλος του Καναδά, σημείωσε, είναι αυτός της "γέφυρας" μεταξύ χωρών. "Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι μπορούμε να φέρουμε όλους στο τραπέζι και προφανώς είμαστε ισχυροί σύμμαχοι της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Θα βεβαιωθούμε δε, ότι θα συνεργαστούμε με την Τουρκία", πρόσθεσε η κυρία Τζόλι.

Ολλανδία: "Απαιτείται ενότητα"

Η Ολλανδία θα είναι σίγουρα ανοιχτή σε ενδεχόμενο αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Βόπκε Χέκστρα, και τόνισε ότι "είναι μια στιγμή κατά την οποία απαιτείται ενότητα".

"Πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι και συγκεντρωμένοι", δήλωσε ο κ. Χέκστρα και τόνισε ότι το θέμα είναι μόνο να το αποφασίσουν οι δύο χώρες. "Τις θεωρώ πολύ στενούς εταίρους και συμμάχους, έχουμε πολύ κοντινές αντιλήψεις και από πολλές απόψεις είναι ήδη έτοιμες να ενταχθούν (…) Αυτή είναι η στιγμή που απαιτείται ενότητα και νομίζω ότι θα την πετύχουμε", πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στον πόλεμο της Ουκρανίας, ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για έναν "εντελώς αδικαιολόγητο πόλεμο, ο οποίος συνεχίζεται με τεράστιες θυσίες και τρομερά εγκλήματα" και εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα τελειώσει σύντομα.

"Είναι επιτακτικής σημασίας να συνεχίσουμε να βοηθούμε την Ουκρανία, με όπλα, κυρώσεις, ανθρωπιστική βοήθεια και να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει λογοδοσία". Αν η Ουκρανία αποφασίσει να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία, συνέχισε, η Δύση θα την στηρίξει. "Αυτός που είναι πιο ισχυρός στο πεδίο της μάχης και δεν πιέζεται χρονικά, έχει καλύτερη θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, για αυτό και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι Ουκρανοί θα έχουν στήριξη".

Λουξεμβούργο: "Η Τουρκία είναι μία από τις 30 χώρες του ΝΑΤΟ (...) αλλά εδώ είναι θέμα ασφάλειας"

Πεπεισμένος ότι τελικά και τα 30 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ θα στηρίξουν την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και "καμία χώρα δεν θα αναλάβει την ευθύνη να τις εμποδίσει", εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, στην άτυπη συνάντηση των υπουργών του ΝΑΤΟ, στο Βερολίνο.

"Εφόσον οι δύο χώρες το θέλουν, τότε καμία από τις 30 χώρες δεν επιτρέπεται να αντιταχθεί (…)Αυτό είναι ένα παιχνίδι που θα φώτιζε με πολύ αρνητικό τρόπο το ΝΑΤΟ και εύχομαι να μη συμβεί", δήλωσε ο κ. 'Ασελμπορν και εμφανίστηκε βέβαιος ότι καμία από τις 30 χώρες, εκτός από την Τουρκία, δεν θέλει να εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

"Η Τουρκία είναι μία από τις 30 χώρες του ΝΑΤΟ. Σημαντικός εταίρος, εδώ και πολλά χρόνια, αλλά εδώ το θέμα είναι η ασφάλεια στην Ευρώπη και κυρίως σε δύο χώρες, η μία εκ των οποίων έχει πολλά χιλιόμετρα κοινών συνόρων με την Ρωσία. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορεί κανείς πλέον να πιστέψει τον Πούτιν, ο οποίος έλεγε κάποτε και ότι δεν επρόκειτο να επιτεθεί εναντίον των Ουκρανών. Αν η Σουηδία και η Φινλανδία το θέλουν, τότε θα έχουν και τις 30 χώρες στο πλευρό τους", δήλωσε ο λουξεμβούργιος υπουργός Εξωτερικών.

Αναφερόμενος την εξέλιξη του ΝΑΤΟ, ο κ. 'Ασελμπορν είπε χαρακτηριστικά ότι "από εγκεφαλικά νεκρό το 2019, έφτασε σε μια αναγέννηση το 2022, χάρη στον Πούτιν". Το ΝΑΤΟ θα μεγαλώσει, είμαι πεπεισμένος, δήλωσε και πρόσθεσε ότι η Συμμαχία θα παραμείνει αμυντική, όπως φάνηκε και από την ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Τσεχία: "Η ένταξη απαιτεί "μακρύ οδικό χάρτη"

Ο Τσέχος υπουργός Γιαν Λιπάβσκι δήλωσε ότι η χώρα του στηρίζει πλήρως την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, τις θεωρεί φίλες χώρες και αυτό θα είναι το μήνυμα της κυβέρνησης της Πράγας. Ο κ. Λιπάβσκι σημείωσε ωστόσο ότι η ένταξη απαιτεί "μακρύ οδικό χάρτη" και τόνισε ότι βασική προτεραιότητα αποτελεί η υπεράσπιση της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ.

Νορβηγία: "Δεν είναι ακόμη γνωστό τι ακριβώς εννοεί η Τουρκία"

Η Νορβηγίδα υπουργός Εξωτερικών Ανίκε Χούιτφελντ δήλωσε ότι δεν είναι ακόμη γνωστό τι ακριβώς εννοεί η Τουρκία με τις επιφυλάξεις που έχει εκφράσει, αλλά η χώρα της στηρίζει 100% την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. "Πιστεύουμε ότι η ένταξή της θα ενισχύσει τη συνεργασία στον βορρά", δήλωσε και έκανε λόγο για ιστορική στιγμή. "Πάντα χτίζουμε με γνώμονα την αποτροπή και την ασφάλεια, αλλά τώρα θα πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν και τα νέα δεδομένα με την Ρωσία", πρόσθεσε.

Σλοβακία: "Οι πολίτες μας φοβούνται"

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Ιβάν Κορτσόκ τόνισε ότι ο πόλεμος "γίνεται πολύ κοντά στα σλοβακικά σύνορα, οι πολίτες μας φοβούνται και πρέπει να κάνουμε το παν για να υπερασπιστούμε όσα εκπροσωπεί το ΝΑΤΟ", ενώ ζήτησε να συνεχιστεί η στήριξη της Ουκρανίας - και με στρατιωτικά μέσα - "μέχρι η Ουκρανία να νικήσει". "Διαφορετικά, η Ουκρανία θα ηττηθεί και αυτό θα ήταν καταστροφή για την Σλοβακία, την Ευρώπη και την διατλαντική κοινότητα", δήλωσε και σημείωσε ότι η Ρωσία πολιτικά έχει χάσει τον πόλεμο, καθώς έχει πετύχει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που επιδίωκε.

Σχετικά με τη στάση της Τουρκίας, ο Σλοβάκος υπουργός ανέφερε ότι "προφανώς χρειάζεται ομοφωνία" για την απόφαση ένταξης μιας χώρας, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι "και τα 30 κράτη-μέλη θα συμφωνήσουν και αυτό θα ενισχύσει την ασφάλεια όχι μόνο των δύο αυτών χωρών αλλά ολόκληρης της Συμμαχίας". Η χώρα του, πρόσθεσε, είναι απολύτως έτοιμη να στηρίξει το σχετικό αίτημα.

thetoc

Διαβάστε Περισσότερα » "Θρίλερ με την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: Ποιες χώρες τάσσονται υπέρ - Τι λένε για την Τουρκία"

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Φινλανδία και Σουηδία στηρίζουν τους τρομοκράτες του PKK - Ο λαός μας δεν θέλει να μπουν στο ΝΑΤΟ

Νέα τροπή φαίνεται ότι παίρνει το ζήτημα της ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς, παρά το «ανοιχτό παράθυρο» που φάνηκε να αφήνει η Τουρκία, με δηλώσεις του Ιμπραήμ Καλίν, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου φρόντισε και πάλι να ανεβάσει τους τόνους.

«Είναι εξωφρενικό και απαράδεκτο οι φίλοι και οι σύμμαχοί μας να στηρίζουν την τρομοκρατική οργάνωση του ΡΚΚ» δήλωσε συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, αναφερόμενος στις επιφυλάξεις της Άγκυρας σχετικά με ενδεχόμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας, οι οποίες, όπως είπε, «στηρίζουν ανοιχτά και έχουν σχέσεις με το ΡΚΚ, το οποίο είναι τρομοκρατική οργάνωση».

«Η Τουρκία στήριζε από την αρχή την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ. Ακόμη και όταν κάποιοι ήταν εναντίον της ένταξης κάποιων χωρών στην περιοχή μας και στα δυτικά Βαλκάνια, εμείς στηρίξαμε την ένταξή τους. Αλλά το ΝΑΤΟ δεν είναι ένωση ή διεθνής οργανισμός, είναι συμμαχία. Το θέμα λοιπόν δεν είναι μόνο η ασφάλεια, αλλά και η αλληλεγγύη, όταν την χρειάζονται οι σύμμαχοι» συνέχισε ο Τσαβούσογλου, προσερχόμενος στο δείπνο εργασίας της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο.

«Αυτές οι δύο χώρες στηρίζουν ανοιχτά και έχουν σχέσεις με το ΡΚΚ, το οποίο είναι τρομοκρατική οργάνωση, καθημερινά επιτίθεται στα στρατεύματά μας -ακόμη και χθες χάσαμε έναν στρατιώτη στο έδαφός μας. Είναι απαράδεκτο και εξωφρενικό ότι οι φίλοι και σύμμαχοί μας στηρίζουν αυτή την τρομοκρατική οργάνωση» συμπλήρωσε.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ακόμη ότι «λόγω του αγώνα της Τουρκίας εναντίον αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης, έχουν επιβληθεί περιορισμοί εξαγωγών στα προϊόντα αμυντικής βιομηχανίας που εισάγουμε από συμμάχους μας και κάποιες χώρες που σχεδιάζουν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ», για να υπογραμμίσει ότι «γι' αυτό η μεγάλη πλειοψηφία του τουρκικού λαού είναι κατά της ένταξης αυτών των χωρών και μας ζητά να εμποδίσουμε αυτή την ένταξη».

Σημείωσε πάντως ότι όλα αυτά τα θέματα θα πρέπει να συζητηθούν με τους συμμάχους και τις δύο ενδιαφερόμενες χώρες.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Φινλανδία και Σουηδία στηρίζουν τους τρομοκράτες του PKK - Ο λαός μας δεν θέλει να μπουν στο ΝΑΤΟ"

Καιρός αύριο: Υψηλή θερμοκρασία και την Κυριακή – Που θα βρέξει

Υψηλές θερμοκρασίες θα έχει και αύριο ο καιρός, ωστόσο σε ορισμένες περιοχές θα έχουμε συννεφιά και βροχές.

Συγκεκριμένα, στη Θράκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες, με τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες ενώ το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί.

Στη Μακεδονία λίγες νεφώσεις, τοπικά αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με τοπικούς όμβρους και κυρίως στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.

Στα νησιά του Ιονίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίουκαι και τα Δωδεκάνησα, σχεδόν αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες.

Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι και στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.

Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και βαθμιαία στο Αιγαίο κατά τόπους 5 και στα νοτιοανατολικά έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά από 12 έως 27 με 29 και κατά τόπους 30 βαθμούς Κελσίου και στις νησιωτικές περιοχές από 15 έως 24 με 25 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και κυρίως στα δυτικά και βόρεια, θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες από νότιες διευθύνσεις έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και στα γύρω ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και στα ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Υψηλή θερμοκρασία και την Κυριακή – Που θα βρέξει"

Νίκος Δένδιας: Είμαστε έτοιμοι να καλοδεχτούμε τη Σουηδία και τη Φινλανδία στη ΝΑΤΟϊκή οικογένεια

«Η Ελλάδα είναι «έτοιμη να καλοδεχθεί τη Σουηδία και τη Φινλανδία στη ΝΑΤΟϊκή οικογένεια» και πιστεύει ότι «έχουν πολλά να προσφέρουν», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προσερχόμενος στο δείπνο εργασίας της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Προσβλέπω σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον δείπνο. Το κύριο μενού θα είναι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία για όλες τις χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ, η υποδοχή της Σουηδίας και της Φινλανδίας», δήλωσε ο κ. Δένδιας και επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει διαχρονικά «εξαιρετικές σχέσεις» με τις δύο χώρες, οι οποίες είναι επίσης μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Κατά συνέπεια, η ελληνική πλευρά έχει σαφέστατη τοποθέτηση. Είμαστε έτοιμοι να καλοδεχτούμε τη Σουηδία και τη Φινλανδία στη ΝΑΤΟϊκή οικογένεια. Πιστεύουμε ότι έχουν πάρα πολλά να προσφέρουν», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Νίκος Δένδιας: Είμαστε έτοιμοι να καλοδεχτούμε τη Σουηδία και τη Φινλανδία στη ΝΑΤΟϊκή οικογένεια"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Κηφισό και Αθηνών – Λαμίας

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα προχωρήσει αύριο (15/5) η ΕΛΑΣ στη Λεωφόρο Κηφισού λόγω εκτέλεσης έργων.

Συγκεκριμένα από τις 7 πμ έως τις 10 πμ, θα πραγματοποιηθεί προσωρινή και τμηματική διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στις δύο αριστερές λωρίδες της Λ. Κηφισού, περιοχής δήμου Νίκαιας/Αγ.Ι.Ρέντη, στο ύψος της οδού Κωνσταντινουπόλεως, μέγιστου μήκους 200μ., στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθηνών – Λαμίας

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, λόγω εκτέλεσης έργων, κατά το χρονικό διάστημα από 16.5.2022 έως και 26.10.2022, από Δευτέρα έως και Παρασκευή, κατά τις ώρες 07.00΄ έως 19.00΄ και το Σάββατο, κατά τις ώρες 07.00΄ έως 15.00΄, με εξαίρεση τα χρονικά διαστήματα από 10.06.2022 έως 14.06.2022 και από 12.08.2022 έως 16.08.2022, θα πραγματοποιούνται οι ακόλουθες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας:

– Προσωρινός αποκλεισμός της δεξιάς λωρίδας κυκλοφορίας του αυτοκινητόδρομου Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι (Α.Θ.Ε), από το 33,550 χιλιόμετρο έως το 34,100, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία.

– Προσωρινός αποκλεισμός της δεξιάς λωρίδας κυκλοφορίας του αυτοκινητόδρομου Α.Θ.Ε, από το 48,700 χιλιόμετρο έως το 50,000, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία.

– Προσωρινός αποκλεισμός της δεξιάς λωρίδας κυκλοφορίας του αυτοκινητόδρομου Α.Θ.Ε., από τη χ/θ 51,200 έως τη χ/θ 51,900, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία.

– Προσωρινός αποκλεισμός της δεξιάς λωρίδας κυκλοφορίας του αυτοκινητόδρομου Α.Θ.Ε., από τη χ/θ 34,800 έως τη χ/θ 33,500, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.

Κατά την εκτέλεση των έργων, η κίνηση των οχημάτων θα διεξάγεται από τις εναπομένουσες λωρίδες κυκλοφορίας.

Επιπρόσθετα, κατά το χρονικό διάστημα από 18.6.2022 έως 04.9.2022, οι παραπάνω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, θα πραγματοποιούνται ως εξής:

– Στην κατεύθυνση προς Αθήνα, από Δευτέρα έως και Παρασκευή, κατά τις ώρες 07.00 έως 19.00΄.

– Στην κατεύθυνση προς Λαμία, από Δευτέρα έως και Πέμπτη, κατά τις ώρες 07.00 έως 15.00΄.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Κηφισό και Αθηνών – Λαμίας"

Γεωργία Μπίκα: Εισαγγελέας την καλεί να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα γιατί είναι «ψευδής η καταγγελία για βιασμό»

Εξελίξεις σηματοδοτεί η εισαγγελική πρόταση για την υπόθεση βιασμού που κατήγγειλε η Γεωργία Μπίκα τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς, σε δωμάτιο ξενοδοχείου στη Θεσσαλονίκη, όπου προτείνεται η απαλλαγή του 27χρονου κατηγορούμενου.

Η εισαγγελική πρόταση καταλήγει ότι η 24χρονη «απασχόλησε ψευδώς και με δόλο τις αρχές». Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, η εισαγγελέας προτείνει να πληρώσει η Γεωργία Μπίκα και τα δικαστικά έξοδα της προσφυγής σε βάρος του καταγγελλόμενου 27χρονου, καθώς κρίνει ότι θα πρέπει να γίνει δεκτή η απαλλαγή του για την ποινική δίωξη που είχε ασκηθεί για  «γενετήσιες πράξεις χωρίς τη συναίνεση του θύματος».

Από την κύρια ανάκριση, που ολοκληρώθηκε προ διμήνου, δεν κατέστη άλλος κατηγορούμενος πλην του 27χρονου, για τον οποίο προτείνεται απαλλαγή του, αφού δεν στοιχειοθετήθηκε η αρχική καταγγελία της 24χρονης περί ομαδικού βιασμού. Μάρτυρες κατέθεσαν ότι είδαν την κοπέλα να επιστρέφει στο πάρτι, μετά την πρώτη αποχώρηση της, από το ξενοδοχείο και στη συνέχεια να ακολουθεί τον κατηγορούμενο οικειοθελώς.

Η Γεωργία Μπίκα κατέθεσε ότι επέστρεψε στο ξενοδοχείο επειδή ένιωθε ζαλισμένη και δεν έβρισκε το αυτοκίνητο. Πλήρωσε δωμάτιο για διανυκτέρευση, αλλά μόλις βγήκε από το ασανσέρ την περίμεναν τρεις άνδρες οι οποίοι συμμετείχαν στο πρωτοχρονιάτικο πάρτι. Όπως είχε καταγγείλει, την οδήγησαν σε άλλο δωμάτιο που έπεσε θύμα βιασμού.

Από τις τοξικολογικές εξετάσεις δεν προέκυψε χορήγηση ναρκωτικών ουσιών που επηρέασαν το νευρικό σύστημα της 24χρονης, κάμπτοντας τις αντιστάσεις της, ενώ και η κατανάλωση αλκοόλ ήταν σε χαμηλά επίπεδα. Κατά την εισαγγελική πρόταση που αριθμεί 60 σελίδες, οι ισχυρισμοί της καταγγέλλουσας κρίθηκαν ως ψευδείς.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Γεωργία Μπίκα: Εισαγγελέας την καλεί να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα γιατί είναι «ψευδής η καταγγελία για βιασμό»"

Πόλεμος στην Ουκρανία – Λαβρόφ: Όλοι θα πληρώσουν τον πόλεμο της Δύσης στην Ρωσία

Νέες ανησυχητικές δηλώσεις έκανε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος δήλωσε σήμερα ότι η Δύση κήρυξε έναν «ολοκληρωτικό υβριδικό πόλεμο» εναντίον της Ρωσίας και τον οποίο θα πληρώσουν όλοι.

Σε ομιλία που εκφώνησε κατά την 80η ημέρα από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Λαβρόφ αναφέρθηκε στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση κατά της Μόσχας.

«Η συλλογική Δύση έχει κηρύξει ολοκληρωτικό υβριδικό πόλεμο εναντίον μας και είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πόσο θα διαρκέσει όλο αυτό, όμως είναι σαφές ότι οι συνέπειες θα γίνουν αισθητές απ’ όλους, χωρίς εξαίρεση», δήλωσε στην ομιλία του.

«Κάναμε τα πάντα για να αποφύγουμε μια απ’ ευθείας σύγκρουση – όμως τώρα που η πρόκληση έγινε, εμείς φυσικά την αποδεχθήκαμε. Ξέρουμε από κυρώσεις: υπήρχαν πάντα με τη μια ή την άλλη μορφή».

«Οι προσπάθειες της Δύσης να απομονώσει τη Ρωσία είναι καταδικασμένες να αποτύχουν», υποστήριξε ο Λαβρόφ, ενώ υπογράμμισε τη σημασία των σχέσεων της Ρωσίας με την Κίνα, την Ινδία, την Αλγερία και τις χώρες του Κόλπου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία – Λαβρόφ: Όλοι θα πληρώσουν τον πόλεμο της Δύσης στην Ρωσία"

Φινλανδός ΥΠΕΞ: Δεν ζητάμε άδεια από τη Μόσχα για το ΝΑΤΟ – Θα βρούμε λύση με την Τουρκία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο δήλωσε ότι η χώρα του προτίθεται να υποβάλει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα, εφόσον το Κοινοβούλιο αποφασίσει σχετικά τη Δευτέρα. Σημείωσε ακόμη ότι ο φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο μίλησε τηλεφωνικά με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για να τον ενημερώσει για την πρόθεση του Ελσίνκι, ενώ ο ίδιος μίλησε με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προκειμένου «να χαμηλώσει η ένταση», η οποία προκλήθηκε από τις επιφυλάξεις που εξέφρασε η τουρκική πλευρά για το ενδεχόμενο ένταξης στη Συμμαχία της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

«Μίλησα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και θα συναντηθούμε και σήμερα. Είμαι αισιόδοξος ότι θα βρούμε λύση», δήλωσε ο κ. Χααβίστο προσερχόμενος στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι είναι πολλά τα θέματα που ενδεχομένως απασχολούν ένα κράτος – μέλος ενόψει της ένταξης της Φινλανδίας και για αυτό η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μήνες. «Και ασφαλώς όλα τα κράτη – μέλη έχουν τη δυνατότητα να εμποδίσουν ή να καθυστερήσουν την ένταξη», πρόσθεσε. Σε αυτό το διάστημα, τόνισε, είναι σημαντικές οι εγγυήσεις άλλων κρατών – μελών για την ασφάλεια της χώρας, καθώς, όπως είπε, δεν θα καλύπτεται ακόμη από το ‘Αρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ.

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη αντίδραση της Ρωσίας, ο κ. Χααβίστο υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες μοιράζονται ειρηνικά κοινά σύνορα και «θέλουμε να τα διατηρήσουμε έτσι», ενώ διευκρίνισε ότι «δεν ζητάμε άδεια» από τη Μόσχα, αλλά επικοινωνούμε. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι στο τέλος, τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία θα γίνουν μέλη της Συμμαχίας.

Σημειώνεται ότι η επίσημη απόφαση σχετικά με την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο Κυριακή 15/5, κατά τη δεύτερη ημέρα της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο. Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται και η ένταξη της Σουηδίας.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Φινλανδός ΥΠΕΞ: Δεν ζητάμε άδεια από τη Μόσχα για το ΝΑΤΟ – Θα βρούμε λύση με την Τουρκία"

Γλυφάδα: Ληστεία σε βάρος 18χρονων στην διαδόχου Παύλου – Ανήλικοι οι 3 δράστες

Ληστεία σε βάρος δύο 18χρονων που στην οδό διαδόχου Παύλου στην Γλυφάδα έγινε το βράδυ της Παρασκευής.

Συγκεκριμένα χθες το βράδυ στις 23.30 στη Γλυφάδα στην οδό διαδόχου Παύλου 4 άτομα προσέγγισαν δυο 18χρονους φίλους άρχισαν να τους απειλούν, τους απώθησαν και εν συνέχεια αφαίρεσαν από τον έναν, τσαντάκι ώμου, τα αθλητικά του παπούτσια καθώς και 40 ευρώ, ενώ από το δεύτερο θύμα τους το πόσο των 15 ευρώ που είχε πάνω του.

Άμεσα αστυνομικοί της ομάδας Δίας νοτιοανατολικης Αττικής ξεκίνησαν τις έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών και λίγη ώρα αργότερα στις 00.05 εντόπισαν στον παράδρομο της λεωφόρου Ποσειδώνος στο ρεύμα προς Πειραιά στο ύψος της οδού Ευρυάλης τους τέσσερις φερόμενους δράστες, τους οποίους πήγαν στο τμήμα Ασφάλειας Γλυφάδας εκεί όπου αναγνωρίστηκαν από τα θύματα τους .

Από την πλευρά τους οι συλληφθέντες αρνούνται τις κατηγορίες σε βάρος τους .

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Γλυφάδα: Ληστεία σε βάρος 18χρονων στην διαδόχου Παύλου – Ανήλικοι οι 3 δράστες"

Κορωνοϊός: 4.324 κρούσματα και 15 θάνατοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου(άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 4.324.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.389.306 (ημερήσια μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων 48.8% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 407 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 128.726(3.7% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων.

Το ποσοστό της θετικότητας διαμορφώθηκε στο 4,9% από 4,64%.

Από τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν 2.052 στην Αττική (2.067 χθες) και 371 στη Θεσσαλονίκη (412 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 252 από την Ανατολική Αττική (248 χθες).
  • 339 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (333 χθες).
  • 67 από τη Δυτική Αττική (82 χθες).
  • 251 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (279 χθες).
  • 553 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (604 χθες).
  • 278 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (251 χθες).
  • 268 από τον Πειραιά (232 χθες).
  • 44 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (38 χθες).

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 63 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 75 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 5 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 53 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 34 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 28 στην ΠΕ Άρτας.
  • 116 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 46 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 8 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 27 στην ΠΕ Δράμας.
  • 31 στην ΠΕ Έβρου.
  • 98 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 8 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 59 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 53 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 91 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 24 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 44 στην ΠΕ Θήρας.
  • 1 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 4 στην ΠΕ Ικαρίας
  • 75 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 46 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 12 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 34 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 18 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 12 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 6 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 59 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 18 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 10 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 31 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 71 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 10 στην ΠΕ Κω.
  • 30 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 120 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 46 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 19 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 21 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 13 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 57 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 61 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 6 στην ΠΕ Μήλου.
  • 20 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 18 στην ΠΕ Νάξου.
  • 21 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 9 στην ΠΕ Πάρου.
  • 37 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 45 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 28 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 19 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 15 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 64 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 9 στην ΠΕ Σάμου.
  • 72 στην ΠΕ Σερρών.
  • 5 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 21 στην ΠΕ Σύρου.
  • 13 στην ΠΕ Τήνου.
  • 40 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 55 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 7 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 6 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 35 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 71 στην ΠΕ Χανίων.
  • 29 στην ΠΕ Χίου.

82 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (99 χθες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 15, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.536 θάνατοι. Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 173 (67.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 έτη. To 92.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 91 (52.6%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 82 (47.4%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.652 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 127 (ημερήσια μεταβολή +7.63%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 117 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 4.324 κρούσματα και 15 θάνατοι"

Τουρκία: Δεν κλείνουμε την πόρτα του ΝΑΤΟ σε Φινλανδία και Σουηδία

Αφού πρώτα ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε να βάλει εμπόδια στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, στέλνοντας μήνυμα ότι θέλει… παζάρια, τώρα ο στενός του συνεργάτης Ιμπραΐμ Καλίν το λέει… ξεκάθαρα: η Τουρκία δεν θα κλείσει την πόρτα της Συμμαχίας στις δυο σκανδιναβικές χώρες αλλά θέλει διαπραγματεύσεις! 

Εκτός από παζάρια, η Τουρκία θέτει και όρους στη Σουηδία και τη Φινλανδία για να συναινέσει στην ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.  

Η Τουρκία δεν έχει κλείσει την πόρτα για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, όμως θέλει διαπραγματεύσεις μαζί τους, καθώς και την πάταξη δραστηριοτήτων τις οποίες χαρακτηρίζει τρομοκρατικές, ιδιαίτερα στη Στοκχόλμη, δήλωσε, το Σάββατο (14.05.2022) ο Ιμπραΐμ Καλίν, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, σύμβουλός του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του.

«Δεν κλείνουμε την πόρτα. Όμως θέτουμε βασικά αυτό το θέμα ως ζήτημα εθνικής ασφαλείας για την Τουρκία», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο Ιμπραΐμ Καλίν.

Ο Ερντογάν εξέπληξε μέλη του ΝΑΤΟ και τις δύο σκανδιναβικές χώρες, που επιδιώκουν να ενταχθούν στη συμμαχία, λέγοντας χθες πως δεν είναι δυνατό για την Τουρκία να υποστηρίξει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ επειδή η Φινλανδία και η Σουηδία αποτελούν καταφύγιο «πολλών τρομοκρατικών οργανώσεων».

Οποιαδήποτε χώρα ζητήσει να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία χρειάζεται την ομόφωνη υποστήριξη όλων των μελών της τελευταίας. Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες μέλη προσπαθούν να αποσαφηνίσουν τη θέση της Άγκυρας.

Ο Καλίν υποστήριξε πως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK, έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ) συγκεντρώνει κεφάλαια και στρατολογεί στην Ευρώπη και πως η παρουσία του είναι «ισχυρή και ανοικτή και αναγνωρισμένη», ιδιαίτερα στη Σουηδία.

«Αυτό που πρέπει να γίνει είναι σαφές: πρέπει να σταματήσουν να επιτρέπουν να υφίστανται σ’ αυτές τις χώρες πρατήρια, δραστηριότητες, οργανώσεις, άτομα και άλλου είδους παρουσία του PKK», δήλωσε ο Καλίν.

«Η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ είναι πάντα μια διαδικασία. Θα δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα. Όμως αυτό είναι το πρώτο σημείο στο οποίο θέλουμε να εφιστήσουμε την προσοχή όλων των συμμάχων καθώς και των σουηδικών αρχών», πρόσθεσε. «Φυσικά θέλουμε να κάνουμε μια συζήτηση, μια διαπραγμάτευση με Σουηδούς ομολόγους».

Η Τουρκία ζητεί από το ΝΑΤΟ «να εγκύψει στις ανησυχίες όλων των μελών, όχι μόνο μερικών», δήλωσε ο Καλίν.

Ερωτηθείς μήπως θεωρηθεί πως η Τουρκία επιδίδεται υπερβολικά σε παζάρια σε καιρό πολέμου και ενώ η κοινή γνώμη στη Φινλανδία και τη Σουηδία υποστηρίζει την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν δήλωσε: «100% του πληθυσμού μας είναι πολύ ανήσυχο για την παρουσία του PKK και του FETO (γκιουλενιστές) στην Ευρώπη».

«Αν αυτοί (η Φινλανδία και η Σουηδία) έχουν ένα κοινό που ανησυχεί για τη δική τους εθνική ασφάλεια, έχουμε κι εμείς ένα κοινό που ανησυχεί εξίσου για τη δική του ασφάλεια», δήλωσε. «Πρέπει να το δούμε αμοιβαία».

Ο Καλίν τόνισε πως οι σφοδρές επικρίσεις της Ρωσίας για τα σχέδια της Φινλανδίας και της Σουηδίας δεν επηρέασαν την Τουρκία όσον αφορά τη θέση που υιοθέτησε.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Δεν κλείνουμε την πόρτα του ΝΑΤΟ σε Φινλανδία και Σουηδία"

Μίλησε ο πρόεδρος της Φινλανδίας με τον Πούτιν - «Θέλουμε να μεγιστοποιήσουμε την ασφάλειά μας μέσω του ΝΑΤΟ»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Φινλανδίας Σαούλι Νιινίστο είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν το Σάββατο, 14 Μαΐου 2022.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της φινλανδικής προεδρίας, είπε στον πρόεδρο Πούτιν ότι έχει αλλάξει ριζικά το περιβάλλον ασφαλείας της Φινλανδίας μετά τις ρωσικές απαιτήσεις στα τέλη του 2021 με στόχο την αποτροπή της ένταξης χωρών της Σκανδιναβίας στο ΝΑΤΟ και τη μαζική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Ο Πρόεδρος Νιινίστο ανακοίνωσε στον Πούτιν επίσης ότι η Φινλανδία αποφασίζει να επιδιώξει την ένταξη στο ΝΑΤΟ τις επόμενες ημέρες.

Σημείωσε παράλληλα ότι είχε πει στον πρόεδρο Πούτιν ήδη από την πρώτη τους συνάντηση το 2012 ότι κάθε ανεξάρτητο έθνος έχει στόχο να μεγιστοποιήσει την ασφάλειά του. «Αυτό συμβαίνει και τώρα», λέει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Φινλανδία και προστίθεται: «Με την ένταξή της χώρας στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία ενισχύει τη δική της ασφάλεια και αναλαμβάνει την ευθύνη της. Δεν απομακρύνεται από κανέναν άλλον. Επίσης, στο μέλλον, η Φινλανδία θέλει να φροντίσει τα ζητήματα που θα προκύψουν από το γεγονός ότι είναι γείτονας της Ρωσίας με τον πιο σωστό τρόπο».

Ο Πρόεδρος Νιινίστο λέει ότι «Η συνομιλία ήταν άμεση και ευθεία και διεξήχθη χωρίς αντιπαραθέσεις. Η αποφυγή των εντάσεων θεωρήθηκε σημαντική».

Ο Πρόεδρος Niinistö επανέλαβε τη βαθιά του ανησυχία για τον ανθρώπινο πόνο που προκαλεί ο πόλεμος που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία και τόνισε την επιτακτική ανάγκη για ειρήνη. Μετέφερε επίσης τα μηνύματα σχετικά με τη διασφάλιση της εκκένωσης των αμάχων που παρέδωσε νωρίτερα την ίδια εβδομάδα ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία της Φινλανδίας.
Πώς σχολίασε το Κρεμλίνο τη συνομιλία Πούτιν - Νιινίστο

Το τέλος της στρατιωτικής ουδετερότητας της Φινλανδίας θα ήταν ένα «λάθος», δήλωσε σήμερα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον φινλανδό ομόλογό του Σάουλι Νιινίστο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κρεμλίνο.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε πως το τέλος της παραδοσιακής πολιτικής της στρατιωτικής ουδετερότητας θα ήταν ένα λάθος, εφόσον δεν υπάρχει καμιά απειλή για την ασφάλεια της Φινλανδίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Ελσίνκι για ένταξη στο ΝΑΤΟ, κάτι που βλέπει πολύ αρνητικά η Μόσχα, αναμένεται αύριο, Κυριακή.

«Μια τέτοια αλλαγή του πολτικού προσανατολισμού της χώρας μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις ρωσοφινλανδικές σχέσεις, οι οποίες για χρόνια αναπτύσσονταν μέσα σε πνεύμα καλής γειτονίας και συνεργασίας μεταξύ εταίρων, όντας αμοιβαία επωφελείς», διαβεβαιώνει στην ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν επίσης στην κατάσταση στην Ουκρανία, όπου από τις 24 Φεβρουαρίου η Ρωσία διεξάγει μια επίθεση. Ο Πούτιν ενημέρωσε τον φινλανδό ομόλογό του για «την κατάσταση των ρωσοουκρανικών συνομιλιών, οι οποίες έχουν πρακτικά διακοπεί από το Κίεβο, το οποίο δεν εκδηλώνει κανένα ενδιαφέρον για εποικοδομητικό και σοβαρό διάλογο», σύμφωνα με την ίδια πηγή

Η Ρωσία έκοψε την παροχή του ρεύματος στην Φινλανδία


Οι εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από τη Ρωσία στην Φινλανδία σταμάτησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς σήμερα Σάββατο έπειτα από ανακοίνωση προς αυτήν την κατεύθυνση ρωσικού παρόχου, δήλωσε στο AFP αξιωματούχος του φορέα διαχείρισης του φινλανδικού δικτύου ηλεκτροδότησης.

Η επιχείρηση που είναι υπεύθυνη για τις πωλήσεις ρωσικού ηλεκτρικού ρεύματος στην Φινλανδία, η RAO Nordic, είχε ανακοινώσει χθες την πρόθεσή της να σταματήσει τις παραδόσεις της τα μεσάνυχτα, επικαλούμενη ληξιπρόθεσμες οφειλές, την ώρα που η Φινλανδία ετοιμάζεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για ένταξη στο NATO.

Οι εξαγωγές της Ρωσίας προς τη Φινλανδία «βρίσκονται στο μηδέν αυτή τη στιγμή και αυτό συμβαίνει από τα μεσάνυχτα όπως ανακοινώθηκε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τίμο Καουκόνεν, ένας αξιωματούχος του Fingrid, του φορέα διαχείρισης του φινλανδικού δικτύου ηλεκτροδότησης.

Το δίκτυο βρίσκεται σε ισορροπία χάρη σε εισαγωγές από τη Σουηδία, σύμφωνα με τον Fingrid, που είχε ανακοινώσει χθες, Παρασκευή, ότι μπορεί να στερηθεί «χωρίς πρόβλημα» τη ρωσική ηλεκτρική ενέργεια.

Η Φινλανδία εισήγε μέχρι τώρα περίπου 10% του ηλεκτρικού που καταναλώνει από τη γειτονική Ρωσία.

Η RAO Nordic, μια θυγατρική με έδρα το Ελσίνκι της ρωσικής επιχείρησης InterRAO, είχε δικαιολογήσει χθες τη διακοπή της παροχής λέγοντας ότι από τις 6 Μαΐου δεν έχει πληρωθεί για το ηλεκτρικό που προμηθεύει στη Φινλανδία.

Η επιχείρηση δεν ανέφερε αν αυτά τα προβλήματα με την πληρωμή συνδέονται με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που έχουν στόχο τη ρωσική οικονομία μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε με φόντο την άνοδο των εντάσεων ανάμεσα στη Μόσχα και το Ελσίνκι, το οποίο ανακοίνωσε τη βούλησή του να ενταχθεί «χωρίς καθυστέρηση» στο ΝΑΤΟ μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Η ανακοίνωση της φινλανδικής υποψηφιότητας αναμένεται αύριο, Κυριακή, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του προέδρου Σάουλι Νιινίστο και της πρωθυπουργού Σάνα Μάριν.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μίλησε ο πρόεδρος της Φινλανδίας με τον Πούτιν - «Θέλουμε να μεγιστοποιήσουμε την ασφάλειά μας μέσω του ΝΑΤΟ»"

Ν. Παπαθανάσης: Η αναστολή στη ρήτρα αναπροσαρμογής θα φέρει μειώσεις 60-80%

Από την 1η Ιουλίου αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, επισημαίνοντας ότι με την κατάργηση της ρήτρας θα υπάρξουν μειώσεις στα τιμολόγια ρεύματος της τάξεως από 60-80%, αλλά και στα αγροτικά τιμολόγια που θα φτάνουν το 90%.

Όπως σημείωσε μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ1, το μέτρο της ρήτρας αναπροσαρμογής ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ και δεν αφορά μόνον την Ελλάδα, αλλά είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Στην Ευρώπη πληρώνουν πολύ περισσότερα για ρεύμα απ' ότι στη χώρα μας, είπε και προσέθεσε ότι «με τα μέτρα στήριξης ύψους 4 δισ. που πάρθηκαν στην αρχή της πανδημίας για την ακρίβεια και στη συνέχεια μέτρα 3,2 δισ., δίνουμε ακριβώς εκεί που πρέπει να δώσουμε ως κυβέρνηση για να στηρίξουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά, τη μεσαία τάξη, κρατώντας όμως μια σωστή δημοσιονομική εικόνα».

Αναφορικά με τις ανατιμήσεις στα προϊόντα, ο υπουργός τόνισε ότι «η ακρίβεια είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και κανείς δεν μπορεί να καλύψει ένα τόσο μεγάλο κύμα, πόσο μάλλον όταν είναι αυξημένο το κόστος μεταφοράς αλλά και όλα τα υπόλοιπα που επιτείνουν το πρόβλημα. Γι' αυτό λοιπόν με τα μέτρα στήριξης καλύπτουμε ένα ποσοστό της ακρίβειας με την αύξηση του κατώτατου μισθού και τη στήριξη των νοικοκυριών, όπως τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, και τη μείωση τιμολογίων. Αυτή τη στιγμή, όλο το πρόγραμμα στήριξης μαζί με το πρόγραμμα από την εποχή Covid φτάνει περίπου τα 43 δισ. συν 7 δισ. (4 δισ. όταν ξεκίνησε η πανδημία και άλλα 3 δισ. τώρα) πλησιάζουμε τα 50 δισ. για τη στήριξη της κοινωνίας».

Για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε ότι γίνονται συνεχείς έλεγχοι στην αγορά ακόμα και στις νησιωτικές περιοχές και μέχρι τώρα έχουν επιβληθεί 3 εκατ. πρόστιμα, ενώ σημείωσε ότι κλιμάκια βρίσκονται στα νησιά και διενεργούν συνεχείς ελέγχους και έχουν ήδη επιβάλει πρόστιμα σε πρατήρια βενζίνης.

Ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε και στα δάνεια επιχειρήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου άνοιξε η πλατφόρμα για κατάθεση αίτησης, διευκρινίζοντας πως αφορά όλους τους επιχειρηματίες και όσους θέλουν να δημιουργήσουν μια νέα επιχείρηση.

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ν. Παπαθανάσης: Η αναστολή στη ρήτρα αναπροσαρμογής θα φέρει μειώσεις 60-80% "

G7: Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τα σύνορα που θέλει να «αλλάξει» η Ρωσία

Η G7 «δεν θα αναγνωρίσει ποτέ» τα σύνορα που η Ρωσία θέλει να επιβάλει δια της ισχύος με τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία, υπογράμμισαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών.
«Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τα σύνορα που η Ρωσία προσπάθησε να αλλάξει με τη στρατιωτική επέμβασή της», αναφέρουν οι επικεφαλής της διπλωματίας σε μια δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στο τέλος της τριήμερης συνόδου τους στο Βάνγκελς, στη βόρεια Γερμανία, στην οποία καλούν και πάλι τη Λευκορωσία «να πάψει να διευκολύνει την επέμβαση της Ρωσίας και να σεβαστεί τις διεθνείς δεσμεύσεις της».

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 αναφέρουν ακόμη στη δήλωσή τους πως θα ενισχύσουν την οικονομική και πολιτική απομόνωση της Ρωσίας, θα συνεχίσουν να προμηθεύουν με όπλα την Ουκρανία και θα εργαστούν για να περιορίσουν τις παγκόσμιες ελλείψεις τροφίμων που οφείλονται στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ καλούν επίσης την Κίνα «να μην υπονομεύσει» αυτά τα μέτρα.

«Επαναλαμβάνουμε την αποφασιστικότητά μας να αυξήσουμε περαιτέρω την οικονομική και την πολιτική πίεση επί της Ρωσίας, να συνεχίσουμε να ενεργούμε ενωμένοι», τονίζουν οι υπουργοί Εξωτερικών μετά τη σύνοδό τους στη βόρεια Γερμανία και δηλώνουν πως θέλουν να «επιταχύνουν τις προσπάθειες» για να «μπει ένα τέλος στην εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια».

Οι υπουργοί Εξωτερικών «καλούν επίσης την Κίνα να μην υποστηρίζει τη Ρωσία στην επίθεσή της» εναντίον της Ουκρανίας.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "G7: Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τα σύνορα που θέλει να «αλλάξει» η Ρωσία"

Βόλος: Χειροπέδες σε τρεις 15χρονους που... ξάπλωναν στη μέση του δρόμου, για να σπάσουν πλάκα

Συνελήφθησαν τρεις ανήλικοι ηλικίας 15 ετών στον Βόλο, χθες το βράδυ,  για επικίνδυνες παρεμβάσεις στην οδική συγκοινωνία.

Ειδικότερα, οι ανήλικοι εντοπίστηκαν από τους αστυνομικούς της Ομάδας Ελέγχου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.) στη συμβολή του Περιφερειακού δρόμου με την οδό Ιωλκού, όπου ο ένας είχε ξαπλώσει σε ύπτια θέση στη μέση του οδοστρώματος και οι άλλοι δύο είχαν  βγει στον δρόμο με τα κινητά τηλέφωνα στο χέρι για να καταγράψουν το «αστείο» παιχνίδι, διαταράσσοντας την ασφάλεια της συγκοινωνίας και θέτοντας σε κίνδυνο τους χρήστες του οδικού δικτύου και τους εαυτούς τους.

Επιπλέον, συνελήφθησαν και οι πατέρες τους, ηλικίας 40, 50 και 53 ετών, για το αδίκημα της παραμέλησης της εποπτείας ανηλίκου.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τρεις νεαροί αποτελούν μέλη μιας από τις παρέες που έχουν γίνει “εφιάλτης” για οδηγούς, το τελευταίο διάστημα στον Βόλο, καθώς πετάγονται μπροστά στα αυτοκίνητα δοκιμάζοντας την… τύχη τους, όπως είχαν αποκαλύψει τα gegonota.news.

Εκτός από τον Περιφερειακό, ανάλογα περιστατικά έχουν καταγραφεί στην οδό Πολυμέρη, στην παραλιακή της Αγριάς και στο κέντρο του Βόλου.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Βόλος: Χειροπέδες σε τρεις 15χρονους που... ξάπλωναν στη μέση του δρόμου, για να σπάσουν πλάκα"

Μύκονος: Άγριο επεισόδιο για τις παράνομες σωληνώσεις που μολύνουν τη θάλασσα

Άγριο επεισόδιο μεταξύ Μυκονιατών συνέβη πριν από λίγες ώρες στη περιοχή Κόρφος στο νησί.

Σύμφωνα με πληροφορίες αφορμή της διένεξης ήταν καταγγελίες στο Λιμεναρχείο και στην Αστυνομία για μεγαλοξενοδόχο του νησιού ο οποίος πετούσε τα όμβρια στη θάλασσα. Συγκεκριμένα, υπάλληλοι της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης και αποχέτευσης Μυκόνου, επιχείρησαν σήμερα το πρωί να ξηλώσουν τις παράνομες σωληνώσεις με αποτέλεσμα να δεχθούν επίθεση από τον ίδιο τον ξενοδόχο.

Μάλιστα ο γιος του ξενοδόχου φέρεται να χτύπησε με σφαλιάρα τον πρόεδρο του Σωματείου Σκαφών, όταν εκείνος προσπάθησε να τραβήξει βίντεο τον ξυλοδαρμό του προέδρου των τεχνικών υπηρεσιών της ΔΕΥΑΜ τη στιγμή που προσπαθούσαν να αποξιλώσουν τις παράνομες σωληνώσεις. Ο πρόεδρος του Σωματείου Σκαφών κατέφυγε στις αστυνομικές και λιμενικές Αρχές και κατέθεσε μήνυση κατά των δραστών της επίθεσης. Άγριο ξύλο στη Μύκονο για τις παράνομες σωληνώσεις που μολύνουν τη θάλασσα.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » " Μύκονος: Άγριο επεισόδιο για τις παράνομες σωληνώσεις που μολύνουν τη θάλασσα"

Η Ρωσία «έκοψε» το ηλεκτρικό ρεύμα στην Φινλανδία

Οι εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από τη Ρωσία στην Φινλανδία σταμάτησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς σήμερα Σάββατο έπειτα από ανακοίνωση του ρωσικού παρόχου.

Την είδηση έκανε γνωστή στο AFP αξιωματούχος του φορέα διαχείρισης του φινλανδικού δικτύου ηλεκτροδότησης.

Η επιχείρηση που είναι υπεύθυνη για τις πωλήσεις ρωσικού ηλεκτρικού ρεύματος στην Φινλανδία, η RAO Nordic, είχε ανακοινώσει χθες, Παρασκευή, την πρόθεσή της να σταματήσει τις παραδόσεις της σήμερα επικαλούμενη ληξιπρόθεσμες οφειλές, την ώρα που η Φινλανδία ετοιμάζεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για ένταξη στο NATO.

Οι εξαγωγές της Ρωσίας προς τη Φινλανδία «βρίσκονται στο μηδέν αυτή τη στιγμή και αυτό συμβαίνει από τα μεσάνυχτα όπως ανακοινώθηκε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τίμο Καουκόνεν, ένας αξιωματούχος του Fingrid, του φορέα διαχείρισης του φινλανδικού δικτύου ηλεκτροδότησης.

Το δίκτυο βρίσκεται σε ισορροπία χάρη σε εισαγωγές από τη Σουηδία, σύμφωνα με τον Fingrid, που είχε ανακοινώσει χθες, Παρασκευή, ότι μπορεί να στερηθεί «χωρίς πρόβλημα» τη ρωσική ηλεκτρική ενέργεια.

Η Φινλανδία εισήγε μέχρι τώρα περίπου 10% του ηλεκτρικού που καταναλώνει από τη γειτονική Ρωσία.

Η RAO Nordic, μια θυγατρική με έδρα το Ελσίνκι της ρωσικής επιχείρησης InterRAO, είχε δικαιολογήσει χθες τη διακοπή της παροχής λέγοντας ότι από τις 6 Μαΐου δεν έχει πληρωθεί για το ηλεκτρικό που προμηθεύει στη Φινλανδία.

Η επιχείρηση δεν ανέφερε αν αυτά τα προβλήματα με την πληρωμή συνδέονται με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που έχουν στόχο τη ρωσική οικονομία μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε με φόντο την άνοδο των εντάσεων ανάμεσα στη Μόσχα και το Ελσίνκι, το οποίο ανακοίνωσε τη βούλησή του να ενταχθεί «χωρίς καθυστέρηση» στο ΝΑΤΟ μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Η ανακοίνωση της φινλανδικής υποψηφιότητας αναμένεται αύριο, Κυριακή, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του προέδρου Σάουλι Νιινίστο και της πρωθυπουργού Σάνα Μάριν.

ΑΠΕ ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ρωσία «έκοψε» το ηλεκτρικό ρεύμα στην Φινλανδία"

220 Ουκρανοί πρόσφυγες εισήλθαν το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο (13/05/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 220 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 43 ανήλικοι.

Αναλυτικά:

Από τον Προμαχώνα: 76

Από Ευζώνους: 5

Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 55

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 60 στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 21 και στα λοιπά αεροδρόμια 3.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 27.283 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 7.185 ανήλικοι.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "220 Ουκρανοί πρόσφυγες εισήλθαν το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα "

“Πονοκέφαλος” για τον Έβρο οι αεροψεκασμοί της Τουρκίας

Οι παράνομοι αεροψεκασμοί στη γειτονική Τουρκία είναι το θέμα γραπτής ερώτησης που κατέθεσε εκ νέου στους Υπουργούς Εξωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης ο βουλευτής της ΝΔ Α. Δημοσχάκης.

Το ζήτημα των αεροψεκασμών καλλιεργήσιμων εκτάσεων στη γειτονική Τουρκία είχε αναδείξει ο βουλευτής με Γραπτή Ερώτηση καθώς και με επιστολή του προς τους Ευρωβουλευτές της Ν.Δ και στον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μ. Σχοινά, ενεργοποιώντας και το σώμα της Ευρωβουλής.

Το φαινόμενο όπως αναφέρει, κλιμακώνεται τους επόμενους μήνες, κυρίως στην περιοχή Πέταλο Πέπλου Φερών και Γεμιστής.

Τα ψεκαστικά αεροσκάφη πετούν πάνω από τις ελληνικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις, κάνοντας ελιγμούς προκειμένου να ψεκάσουν τους αγρούς στην Τουρκική επικράτεια , ωστόσο η κοντινή απόσταση και οι άνεμοι συμβάλλουν στο να καταλήγουν τα απαγορευμένα και ορμονικά φυτοφάρμακα σε μεγάλο ποσοστό στην ελληνική πλευρά.

Ο βουλευτής τονίζει ότι η συγκεκριμένη πρακτική αποτελεί μεγάλη απειλή για την δημόσια υγεία, ενώ συνδέεται με μειωμένη καρποφορία και με δυσμενείς συνέπειες στο τελικό συγκομιζόμενο προϊόν και κατ’ επέκταση σε τυχόν συνδεδεμένες ενισχύσεις που σχετίζονται με τον όγκο παραγωγής.

Εν’ όψει της όξυνσης του φαινομένου ο κ. Δημοσχάκης επαναφέρει το ζήτημα προκειμένου να ληφθούν εγκαίρως προληπτικά μέτρα ώστε να αποφευχθεί η πάγια αυτή τακτική της γειτονικής χώρας, που θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία, την αγροτική παραγωγή και την ποιότητα των εβρίτικων αγροτικών προϊόντων.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "“Πονοκέφαλος” για τον Έβρο οι αεροψεκασμοί της Τουρκίας"

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να προσαρτήσει τη νότια και ανατολική Ουκρανία» λένε Αμερικανοί αναλυτές

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν σκοπεύει μάλλον να προσαρτήσει τη νότια και την ανατολική Ουκρανία στην Ρωσική Ομοσπονδία εντός των προσεχών μηνών. Αυτό αναφέρει νεότερη εκτίμηση του αμερικανικού Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου (ISW).

“Η Ουκρανία και οι δυτικοί εταίροι της έχουν μάλλον ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας για να στηρίξουν μια αντεπίθεση στα κατεχόμενα εδάφη πριν από” την προσάρτησή τους, σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο αναφερόμενο παράλληλα στις προθέσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Μάλιστα, όπως αναφέρουν η κατάσταση φαίνεται να έχει ήδη αντιστραφεί στην περιφέρεια του Χαρκόβου, παρά το γεγονός ότι αποτελεί έναν από τους στόχους που έχουν ως προτεραιότητά τους οι Ρώσοι.

“Η βασική δραστηριότητα του εχθρού στην περιοχή του Χαρκόβου ήταν η απόσυρση των μονάδων του από την πόλη του Χαρκόβου”, δήλωσε εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου του ουκρανικού στρατού.

“Η σταδιακή απελευθέρωση της περιφέρειας του Χαρκόβου αποδεικνύει ότι δεν αφήνουμε κανέναν στον εχθρό”, αποκάλυψε το βράδυ της Παρασκευής ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο καθημερινό μήνυμά του, ανακοινώνοντας ότι η ανακατάληψη εδαφών που είχαν πέσει στα χέρια των Ρώσων συνεχίζεται.

Ο ίδιος έκανε γνωστό πως: “Ως σήμερα, 1.015 τοποθεσίες έχουν απελευθερωθεί, ήτοι 6 περισσότερες εντός των τελευταίων 24 ωρών”.

Υδροδότηση, ηλεκτροδότηση, επικοινωνίες, μέσα μεταφοράς και δημόσιες υπηρεσίες έχουν αποκατασταθεί εκεί, διευκρίνισε ο Ουκρανός πρόεδρος, σημειώνοντας ότι σκέφτεται τις πόλεις και τα εδάφη που τελούν ακόμη υπό ρωσική κατοχή.

Ιδιαίτερα τους περίπου χίλιους Ουκρανούς πολεμιστές που βρίσκονται οχυρωμένοι στις αχανείς στοές της χαλυβουργίας Αζοφστάλ της Μαριούπολης, για τους οποίους “διεξάγονται πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις για την προσεχή φάση απομάκρυνσης, όσον αφορά αυτούς που έχουν τραυματιστεί σοβαρά και το ιατρικό προσωπικό”.

Οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι που είχαν βρει καταφύγιο στις στοές του εργοστασίου αυτού απομακρύνθηκαν όλοι στα τέλη Απριλίου χάρη σε επιχείρηση που είχε συντονιστεί από τον ΟΗΕ και τον Ερυθρό Σταυρό έπειτα από δύσκολες διαβουλεύσεις.

Την ίδια διαπίστωση με τον Ζελένσκι έκανε και η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ, αναφερόμενη σε “διαπραγματεύσεις με τον εχθρό (που) είναι πολύ δύσκολες”. “Διαπραγματευόμαστε τώρα (την έξοδο) 38 μαχητών που έχουν τραυματιστεί σοβαρά. Προχωράμε βήμα βήμα. (…) Αυτήν την στιγμή δεν γίνονται συζητήσεις για την απελευθέρωση 500 ως 600 ανθρώπων”, πρόσθεσε.

Το γενικό επιτελείο του ουκρανικού στρατού διευκρίνισε σήμερα στην καθημερινή πρωινή ανακοίνωσή του ότι ο ρωσικός στρατός συνέχισε “τον αποκλεισμό των μονάδων μας κοντά στο εργοστάσιο Αζοφστάλ. Προχώρησε σε πλήγματα του πυροβολικού και της αεροπορίας μεγάλου εύρους”.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να προσαρτήσει τη νότια και ανατολική Ουκρανία» λένε Αμερικανοί αναλυτές"

Η ΕΚΑΜ κατέβασε 56χρονο από καμπαναριό στο Αιγάλεω – Aπειλούσε να πέσει στο κενό

Αίσιο τέλος, μετά από επέμβαση της ΕΚΑΜ, είχε η υπόθεση του άνδρα που απειλούσε από χτες το απόγευμα, να αυτοκτονήσει πέφτοντας από το καμπαναριό της εκκλησίας της Αγίας Αικατερίνης στην οδό Ορυζομύλων 30 στο Αιγάλεω.

Ο άνδρας είχε κλείσει την καταπακτή του καμπαναριού και αρνιόταν να κατέβει, παρά τις πολύωρες εκκλήσεις διαπραγματευτή της ΕΛ.ΑΣ που είχε μεταβεί στοι σημείο.

Τελικά, στις 05.00 το πρωί, σήμερα, ομάδα της ΕΚΑΜ πραγματοποίησε επιχείρηση στο καμπαναριό και κατέβασε σώο τον άνδρα, ο οποίος οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα.

Πρόκειται για έναν 56χρονο ελληνικής υπηκοότητας, ο οποίος, σύμφωνα με την αστυνομία έχει ψυχολογικά προβλήματα και θα οδηγηθεί σε ψυχιατρική κλινική για εξέταση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΕΚΑΜ κατέβασε 56χρονο από καμπαναριό στο Αιγάλεω – Aπειλούσε να πέσει στο κενό"

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 54χρονου που πυροβόλησε 42χρονο με κυνηγετικό όπλο

Συνελήφθη στην περιοχή της Σίνδου 54χρονος, ο οποίος πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο και τραυμάτισε σοβαρά 42χρονο.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, χθες ο 54χρονος μετέβη σε πρόχειρη εγκατάσταση αιγοπροβάτων στο Καλοχώρι, ιδιοκτησίας του 42χρονου φίλου του και πυροβόλησε εναντίον του με κυνηγετικό όπλο, τραυματίζοντάς τον σοβαρά. Ακολούθως, ο 54χρονος τον μετέφερε σε Κέντρο Υγείας και αποχώρησε. Ο τραυματίας διακομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, όπου νοσηλεύεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σκοπός του δράστη ήταν να πυροβολήσει τον σκύλο του 42χρονου, ο οποίος τον είχε δαγκώσει.

Το κυνηγετικό όπλο που βρισκόταν σε άλλη πρόχειρη εγκατάσταση αιγοπροβάτων ιδιοκτησίας του συλληφθέντα, παραδόθηκε από τον ίδιο και κατασχέθηκε.

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 54χρονου που πυροβόλησε 42χρονο με κυνηγετικό όπλο"

Ρωσία: Θα απαντήσουμε αν το NATO μεταφέρει πυρηνικές δυνάμεις πιο κοντά στα σύνορα

Συνεχίζει να εκτοξεύει απειλές η Ρωσία στην περίπτωση που το NATO μεταφέρει πυρηνικές δυνάμεις πιο κοντά στα σύνορα. 

Η Μόσχα θα λάβει επαρκή προληπτικά μέτρα αν το NATO αναπτύξει πυρηνικές δυνάμεις και υποδομή πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα σημερινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρούσκο.

“Θα χρειαστεί να απαντήσουμε (…) λαμβάνοντας επαρκή προληπτικά μέτρα, τα οποία θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της αποτροπής”, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο τις δηλώσεις του Γκρούσκο.

Η Μόσχα δεν έχει εχθρικές προθέσεις προς την Φινλανδία και την Σουηδία και δεν βλέπει αυτές οι δύο χώρες να έχουν “πραγματικούς” λόγους για να ενταχθούν στο NATO, πρόσθεσε ο Γκρούσκο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας επανέλαβε επίσης προηγούμενη δήλωση του Κρεμλίνου ότι η απάντηση της Μόσχας σε πιθανή επέκταση του NATO θα εξαρτηθεί από το πόσο κοντά η συμμαχία θα μεταφέρει στρατιωτικά μέσα προς τη Ρωσία και από το ποια υποδομή θα αναπτύξει.

Το σχέδιο της Φινλανδίας να υποβάλει αίτημα ένταξης στο NATO, το οποίο ανακοινώθηκε την Πέμπτη, ενώ αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί η επίσημη απόφαση του Ελσίνκι σχετικά με το θέμα αυτό, και η αναμενόμενη πιθανότητα η Σουηδία να ακολουθήσει, θα επιφέρουν την επέκταση της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε στόχο να αποτρέψει.

ΑΠΕ ΜΠΕ/ newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσία: Θα απαντήσουμε αν το NATO μεταφέρει πυρηνικές δυνάμεις πιο κοντά στα σύνορα"

Περιστέρι: Επίθεση με γκαζάκια σε κατάστημα

Επίθεση με γκαζάκια σημειώθηκε στις 23.00 χτες το βράδυ σε καφέ της οδού Πελοπίδα 167 στο Περιστέρι.

'Αγνωστοι τοποθέτησαν τον εμπρηστικό μηχανισμό έξω από το κατάστημα, όπου εξερράγη με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά που προξένησε φθορές στον τοίχο και σε ένα ΙΧ αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο στο σημείο.

Η φωτιά σβήστηκε από την Πυροσβεστική, ενώ διενεργείται προανάκριση για το συμβάν από την Ασφάλεια Δυτικής Αττικής.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Περιστέρι: Επίθεση με γκαζάκια σε κατάστημα"

Παλαιό Φάληρο: «Άκουγα φωνές» – Μαρτυρία για την ηλικιωμένη που βρέθηκε μαχαιρωμένη σε φλεγόμενο διαμέρισμα

Μαχαιρωμένη βρέθηκε η γυναίκα, που ανασύρθηκε νεκρή μέσα από φλεγόμενο διαμέρισμα στο Παλαιό Φάληρο. Όπως έγινε γνωστό, η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη του γιου της, ενώ γειτόνισσα της άτυχης γυναίκας αναφέρει πως λίγο πριν το φονικό και τη φωτιά ακούγονταν φωνές και τσακωμοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, δράστης της δολοφονίας της 78χρονης στο Παλαιό Φάληρο είναι ο 48χρονος γιος της, ο οποίος αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα. Η αστυνομία εικάζει πως ο 48χρονος μαχαίρωσε την 78χρονη μητέρα του και στη συνέχεια έβαλε φωτιά στο σπίτι.

Όλα αποκαλύφθηκαν περίπου στις 4 τα ξημερώματα η πυροσβεστική ενημερώθηκε για φωτιά σε διαμέρισμα του Παλαιού Φαλήρου. Άμεσα στο σημείο κατέφτασαν δυνάμεις της πυροσβεστικής και ανέσυραν νεκρή την ηλικιωμένη γυναίκα και ελαφρά τραυματισμένο τον γιο της.

Ωστόσο, στη συνέχεια διαπιστώθηκε πως η γυναίκα έφερε τραύματα από μαχαίρι και έτσι η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη του γιου της.

«Άκουγα “φωτιά, φωτιά, βοήθεια”»

Γειτόνισσα της άτυχης γυναίκας μίλησε στο newsit.gr και περιέγραψε τις δραματικές στιγμές πριν από το θάνατο της 78χρονης. Όπως είπε, μέσα στη νύχτα άκουγε φωνές και στη συνέχεια άκουσε κάποιον να φωνάζει βοήθεια.

Η ίδια ανέφερε χαρακτηριστικά: «Άκουγα μέσα στο βράδυ φωνές, σαν να τσακώνεται κάποιος και μετά άκουσα να φωνάζουν φωτιά, φωτιά, βοήθεια και τότε βγήκα έξω και είδα την πυροσβεστική».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Παλαιό Φάληρο: «Άκουγα φωνές» – Μαρτυρία για την ηλικιωμένη που βρέθηκε μαχαιρωμένη σε φλεγόμενο διαμέρισμα"

Μετέφερε οπλοστάσιο και φάρους της ΕΛ.ΑΣ. με το αυτοκίνητό του

Το ενδεχόμενο να παρίστανε τον αστυνομικό για να κάνει ληστείες ή κλοπές, εξετάζουν οι αρχές Ασφαλείας της Λάρισας για έναν Έλληνα που συνελήφθη οπλισμένος σαν... αστακός, αλλά και με φάρους περιπολικών στη Νίκαια του Δήμου Κιλελέρ, αργά το βράδυ της Πέμπτης από άνδρες της Ο.Π.Κ.Ε. που έκαναν έλεγχο στο Ι.Χ. αυτοκίνητο που επέβαινε!

Οι αστυνομικοί έμειναν έκπληκτοι όταν στην κατοχή του οδηγού και μέσα στο όχημα βρήκαν ένα επαναληπτικό πυροβόλο όπλο με διπλό γεμιστήρα 17 φυσιγγίων και οκτώ φυσίγγια σε μια θήκη στο κοντάκι, ένα περίστροφο με έξι φυσίγγια σε θήκη, τέσσερις ταχυγεμιστήρες των έξι φυσιγγίων, άλλα 50 φυσίγγια, 58 κάλυκες, 19 βολίδες, ένα μολυβένιο σφαιρίδιο, ένα πτυσσόμενο μεταλλικό κλομπ, δυο σουγιάδες, ένα αναδιπλούμενο μαχαίρι, δυο φορητούς πομποδέκτες και δυο μπλε φάρους όμοιους με αυτούς των υπηρεσιακών οχημάτων της ΕΛ.ΑΣ.!

Ο δράστης είχε πάνω του και 8,5 ναρκωτικά χάπια, χωρίς την σχετική ιατρική συνταγή. Όλα τα ευρήματα κατασχέθηκαν και τα όπλα εστάλησαν για βαλλιστική εξέταση, ενώ ο δράστης, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις των νόμων περί όπλων, περί ναρκωτικών και περί ραδιοσταθμών οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας.

Όπλα και εκατοντάδες φυσίγγια στο σπίτι ηλικιωμένου

Κατηγορούμενος για παράνομη οπλοκατοχή οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου ένας 78χρονος, ο οποίος συνελήφθη την Παρασκευή από αστυνομικούς που έκαναν έρευνα στο σπίτι του στο χωριό Φανερωμένη του Δήμου Φαιστού και ανακάλυψαν ένα πιστόλι με το γεμιστήρα του, δυο κυνηγετικά όπλα χωρίς άδεια, αλλά και 1.064 φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων! Το πιστόλι εστάλη για βαλλιστική εξέταση, ενώ η προανάκριση συνεχίζεται για να εξακριβωθεί αν ο ηλικιωμένος εμπλέκεται και σε άλλες παρανομίες.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μετέφερε οπλοστάσιο και φάρους της ΕΛ.ΑΣ. με το αυτοκίνητό του"

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα απατεώνων στην Κόρινθο

Στις 265 ανέρχονται οι υποθέσεις εξαπάτησης πολιτών που εξιχνίασαν οι αστυνομικοί του τμήματος Ασφάλειας Κορίνθου, μετά την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που δρούσε σε πολλές περιοχές της χώρας, από τον Μάρτιο του 2020 έως και το Μάιο του 2021.

Για τις υποθέσεις αυτές κατηγορούνται οκτώ άτομα, ηλικίας από 18 έως 58 ετών, καθώς και ανήλικος, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση και απάτες, ενώ τρεις από τους παραπάνω κατηγορούμενους βρίσκονται ήδη έγκλειστοι σε φυλακές για παρόμοια αδικήματα.

Ως προς τον τρόπο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της, σύμφωνα με την αστυνομία, εντόπιζαν αρχικά στο διαδίκτυο αναρτημένες αγγελίες πώλησης προϊόντων, και στην συνέχεια επικοινωνούσαν με τους πωλητές - θύματά τους.

Αμέσως μετά, προσποιούμενοι τους υποψήφιους αγοραστές, έπειθαν τους πωλητές να πραγματοποιήσουν την ανάλογη χρηματική συναλλαγή, μέσω συγκεκριμένης ηλεκτρονικής εφαρμογής. Παράλληλα, εκμεταλλευόμενοι την άγνοια των παθόντων ως προς τον τρόπο λειτουργίας της συγκεκριμένης εφαρμογής, κατάφερναν να τους αποσπούν κατά μέσο όρο από 200 έως 600 ευρώ, ανά περίπτωση.

Σε λιγότερες περιπτώσεις, με το ίδιο πάντα πρόσχημα, κατάφερναν να αποσπούν από τους πολίτες - θύματά τους κωδικούς web-banking, όπου στη συνέχεια αποκτούσαν πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς τραπεζικούς λογαριασμούς τους και μετέφεραν χρηματικά ποσά προς τους λογαριασμούς που διαχειρίζονταν οι κατηγορούμενοι. Επίσης, σε άλλες περιπτώσεις, οι κατηγορούμενοι δημιουργούσαν ψεύτικα προφίλ σε ιστοσελίδες αγοραπωλησίας οχημάτων.

Ειδικότερα, εμφανίζονταν ως πωλητές, με αποτέλεσμα ενδιαφερόμενοι αγοραστές να επικοινωνούν μαζί τους. Στην συνέχεια τους έπειθαν να καταθέσουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς, χρηματικά ποσά, ως δήθεν προκαταβολές ή έξοδα τιμολογίων κ.λπ.

Από τη μέχρι τώρα έρευνα της αστυνομίας προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι είχαν διαπράξει συνολικά 265 περιπτώσεις απατών, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τις 240.000 ευρώ.

Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κορίνθου, ενώ το τμήμα Ασφαλείας Κορίνθου συνεχίζει τις έρευνες για την υπόθεση.

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Εξαρθρώθηκε κύκλωμα απατεώνων στην Κόρινθο"

Χίος: Άγριο φονικό στο Λιθί με θύμα 40χρονο

Άγριο φονικό στο Λιθί με θύμα τον 40χρονο Χρ. Αλ., πατέρα δύο παιδιών, σημειώθηκε στις 03:30 τα ξημερώματα του Σαββάτου σε μαγαζί του Λιθίου.

Θύμα και θύτης, γνωρίζονταν προσωπικά, αφού και οι δύο διατηρούσαν καταστήματα στο χωριό.

Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, στις 03:30 τα ξημερώματα του Σαββάτου, ο 25χρονος δράστης, μαχαίρωσε τον 40χρονο στο στήθος με μαχαίρι με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του με την αστυνομία να ερευνά τα ακριβή αίτια, με κάποιες πληροφορίες να αναφέρουν ότι πιθανά να αποδίδεται σε παραξήγηση από την πλευρά του δράστη θεωρώντας ότι ενόχλησε την κοπέλα του.

Ο δράστης συνελήφθη και κρατείται στην Ασφάλεια Χίου ενώ το πτώμα του άτυχου 40χρονου μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο για νεκροψία – νεκροτομή.

politischios

Διαβάστε Περισσότερα » "Χίος: Άγριο φονικό στο Λιθί με θύμα 40χρονο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news