facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

Ηράκλειο: Η θυσία του παππού για να μην πνιγούν τα εγγονάκια του - Πώς εκτυλίχθηκε η τραγωδία

Δραματικές στιγμές έζησαν όσοι βρέθηκαν το απόγευμα στις Γούβες και συγκρεκριμένα στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου, βιώνοντας λεπτό προς λεπτό την τραγική - όπως εξελίχθηκε - προσπάθεια διάσωσης δύο μικρών παιδιών από τη θάλασσα.

Όλα ξεκίνησαν όταν δύο αγοράκια, ηλικίας 7 και 10 ετών (με καταγωγή από την Αγγλία που παραθέριζαν στην Κρήτη με την οικογένειά τους) μπήκαν στη θάλασσα, η οποία σήμερα ήταν άκρως ακατάλληλη για κολύμπι. Τα παιδιά κινδύνεψαν να παρασυρθούν από τα κύματα και ο παππούς τους που αντιλήφθηκε την κατάσταση, έπεσε στη θάλασσα για να τα σώσει.

Ο κυματισμός, μαζί με τα ισχυρά θαλάσσια ρεύματα που υπήρχαν στο βραχώδες αυτό σημείο έκαναν το έργο του πολύ δύσκολο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το 10χρονο αγόρι κατάφερε να βγει από τη θάλασσα σχεδόν μόνο του, ενώ ο παππούς, μετά την υπερπροσπάθεια που έκανε για να βγάλει και τον 7χρονο εγγονό του, και αφού το παιδί ήταν σε ασφαλή χέρια δύο εργαζομένων  παρακείμενου beach bar, έπεσε - σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες - στη θάλασσα με το πρόσωπο...

Στο σημείο μπροστά από την περιοχή όπου συνέβη το περιστατικό, έφτασε σκάφος του Λιμενικού Σώματος, το οποίο προσπάθησε να προσεγγίσει το σημείο, κάτι που αποδείχθηκε ιδιαίτερα δύσκολο λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας ναυαγοσώστης έπεσε στη θάλασσα και εντόπισε τον άτυχο άνδρα, τον οποίο με μεγάλη δυσκολία επιχείρησε να τον μεταφέρει προς το σκάφος, με τους λιμενικούς να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια ώστε να παραλάβουν το (άψυχο όπως αποδείχθηκε) σώμα του παππού, χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο την ζωή του ναυαγοσώστη καθώς ο υψηλός κυματισμός έκανε ιδιαίτερα δύσκολο τον χειρισμο του σκάφους.

Τελικά, κατάφεραν να ανασύρουν τη σορό, η οποία και θα εξεταστεί από ιατροδικαστή, ο οποίος και θα αποφανθεί για τα ακριβή αίτια του θανατου του. Τα δύο παιδιά, που μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, είναι καλά στην υγεία τους.

ekriti

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηράκλειο: Η θυσία του παππού για να μην πνιγούν τα εγγονάκια του - Πώς εκτυλίχθηκε η τραγωδία"

Lidl: Δεν θα βάζουμε στα καταστήματα όσους «ξέχασαν» τη μάσκα

Σε ανακοίνωση που ανέβηκε στο επίσημο site της Lidl Ελλάς, αναφέρεται το εξής:

Tην είσοδο σε όσους πελάτες δεν φορούν μάσκα απαγορεύει ρητά πλέον η Lidl Ελλάς στα καταστήματά της. Από το μέτρο εξαιρούνται παιδιά κάτω των τριών ετών και άτομα με ιατρικά προβλήματα, όπως αναπνευστικό.

Το μέτρο, που έχει ως επίκεντρο την προστασία τόσο των πελατών όσο και των εργαζομένων της Lidl Ελλάς από πιθανή εξάπλωση της νόσου, τέθηκε σε εφαρμογή από τη Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020 και θα ισχύει σε όλο το δίκτυο των 225 καταστημάτων της Lidl Ελλάς.

Από την πρώτη μέρα της πανδημίας Covid-19 η εταιρία έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πρόνοια της πρόληψης της μετάδοσης και διασποράς του ιού, ενώ συνεχίζει την αδιάλειπτη ενημέρωση για την υγιεινή και την ασφάλεια όλων των περευρισκομένων στα καταστήματα σε πλήρη συμμόρφωση με τις νομοθετικές και πολιτειακές επιταγές.

Εγγύηση της έμπρακτης εφαρμογής των μέτρων καθώς και της μέγιστης ασφάλειας στο σύνολο των διαδικασιών που έχουμε εφαρμόσει στα καταστήματά μας, τα γραφεία και τα εφοδιαστικά μας κέντρα, για την πρόνοια της πρόληψης της μετάδοσης και διασποράς του Covid-19, αποτελεί το γεγονός ότι η Lidl Ελλάς είναι η πρώτη εταιρία λιανεμπορίου τροφίμων στην Ελλάδα που έλαβε την πιστοποίηση Covid Shield, στο ανώτατο επίπεδο «Εxcellent» από τον φορέα TÜV AUSTRIA Hellas.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Lidl: Δεν θα βάζουμε στα καταστήματα όσους «ξέχασαν» τη μάσκα "

ΗΠΑ: Αεροπλάνο κατέπεσε κατά την απογείωση - Σώθηκαν και οι 21 επιβαίνοντες

Ένα αεροσκάφος, στο οποίο επέβαιναν 21 άνθρωποι, κατέπεσε σήμερα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας απογείωσης, κοντά στο Χιούστον, στο Τέξας και όλοι οι επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος κατάφεραν να βγουν από το αεροπλάνο προτού πάρει φωτιά, έγινε γνωστό από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

«Όλοι οι επιβαίνοντες, οι 18 επιβάτες και τα τρία μέλη του πληρώματος, επέζησαν», δήλωσε ο αρχιφύλακας Στίβεν Γούνταρντ, της υπηρεσίας Δημόσιας Ασφαλείας του Τέξας, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου.

Το ατύχημα σημειώθηκε λίγο μετά τις 10 το πρωί τοπική ώρα.

Το αεροσκάφος, ένα δικινητήριο McDonnell Douglas, που είχε προορισμό τη Βοστόνη, τυλίχθηκε στις φλόγες και καταστράφηκε ολοσχερώς από τη φωτιά, όπως φαίνεται στις εικόνες που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες διάσωσης.

Από την πτώση του αεροσκάφους, τραυματίστηκε ελαφρά ένας άνθρωπος, είπε ο Τρέι Ντούχον, ένας τοπικός αξιωματούχος.

Οι επιβάτες κατάφεραν μόνοι τους να βγουν από το αεροπλάνο, διευκρίνισε ο Τιμ Γκίμπσον, ο διευθυντής των τοπικών υπηρεσιών διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων.

«Ήταν σοκαρισμένοι, πολύ σοκαρισμένοι», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας πως το ατύχημα είχε «την καλύτερη δυνατή έκβαση».

ΑΜΠΕ, AFP/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ: Αεροπλάνο κατέπεσε κατά την απογείωση - Σώθηκαν και οι 21 επιβαίνοντες"

Τουρκία: Οργή για την Κοινή Διακήρυξη Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου

Έντονη ήταν η αντίδραση της Τουρκίας για την Κοινή Διακήρυξη Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου, στο πλαίσιο της 9ης Τριμερούς Συνόδου των τριών χωρών, που διεξήχθη σήμερα (19.10.2021) στην Αθήνα, καθώς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, στην «επιτίθεται» σε Αθήνα, Λευκωσία και Κάιρο, κατηγορώντας τις τρεις χώρες για την κλιμάκωση της προκλητικότητας στην ανατολική Μεσόγειο.

Ειδικότερα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρει στην ανακοίνωσή του πως: «Η δήλωση, που δημοσιεύθηκε μετά την τριμερή σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2021 με τη συμμετοχή των ηγετών της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης, είναι μια νέα εκδήλωση των εχθρικών πολιτικών του ελληνικού δίδυμου απέναντι στην Τουρκία και την ΤΔΒΚ. Η συμπερίληψη της Αιγύπτου σε αυτή τη δήλωση είναι ένδειξη ότι η αιγυπτιακή διοίκηση δεν έχει καταλάβει ακόμη την πραγματική διεύθυνση όπου μπορεί να συνεργαστεί στην Ανατολική Μεσόγειο». 
 
«Απειλές» εναντίον Αθήνας – Λευκωσίας – Καΐρου

Στη συνέχεια, η Άγκυρα τονίζει ότι: «Έχουμε δείξει σε φίλους και εχθρούς ότι καμία πρωτοβουλία στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ δεν μπορεί να είναι επιτυχής. Η Τουρκία υποστηρίζει ενεργειακά έργα που θα αυξήσουν τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής. Ωστόσο, αυτά τα έργα δεν πρέπει να αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων και πρέπει να είναι χωρίς αποκλεισμούς».

Και συνεχίζει λέγοντας: «Σε αντίθεση με τις δηλώσεις [που αναφέρθηκαν στην Κοινή Διακήρυξη], η κύρια πηγή έντασης στην περιοχή είναι οι μαξιμαλιστικές και παράνομες αξιώσεις [Ελλάδας και Κύπρου] που παραβλέπουν [το ψευδοκράτος]. Η απαραίτητη απάντηση δόθηκε στις προσπάθειες αυτών των δύο να παραβιάσουν την υφαλοκρηπίδα μας, προκειμένου να προκαλέσουν ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε αποφασιστικά τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Ακόμα, αναφέρεται και στη Λιβύη, όπου υπογραμμίζει: «Επιπλέον, είναι ασέβεια προς τα συμφέροντα και την κυριαρχία της Λιβύης ότι αυτές οι χώρες, που υποστήριξαν ορισμένες παράνομες οργανώσεις και οδήγησαν σε αποσταθεροποίηση της χώρας, να στοχεύουν τώρα το Μνημόνιο Κατανόησης που έχουμε υπογράψει με τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Οργή για την Κοινή Διακήρυξη Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου"

Κομισιόν σε Άγκυρα: «Εγκαταλείψτε τις γεωτρήσεις σε θαλάσσιες ζώνες άλλων χωρών» - Δεν είναι δουλειά σας, απαντά η Τουρκία!

Την ετήσια έκθεση για τις προς ένταξη χώρες και την πρόοδο την οποία έχουν σημειώσει παρουσίασε η Κομισιόν. Όσον αφορά στην Τουρκία σημειώνεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι η ΕΕ έχει στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ανάπτυξη σχέσης συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία». Χαιρετίζει την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογραμμίζει: Η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία με σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο.

Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση ανανέωσης μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και των κρατών-μελών της. Αναμένει, επίσης, από την Τουρκία να υποστηρίξει ενεργά τις διαπραγματεύσεις για μια δίκαιη, ολοκληρωμένη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ, ενώ υπογραμμίζεται ότι δεν πρέπει να υπάρχουν μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί και να υπονομεύσουν την επιστροφή στις συνομιλίες.

Σύμφωνα με την έκθεση, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών της Τουρκίας. Οι σοβαρές ανησυχίες της ΕΕ για τη συνεχιζόμενη επιδείνωση του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της ανεξαρτησίας του δικαστικού σώματος δεν αντιμετωπίστηκαν αξιόπιστα από την Τουρκία. Η Τουρκία πρέπει να αντιστρέψει αυτήν την αρνητική τάση ως θέμα προτεραιότητας με την αντιμετώπιση της αποδυνάμωσης των αποτελεσματικών ελέγχων και ισορροπιών στο πολιτικό σύστημα.

Σχετικά με το μεταναστευτικό, αναφέρεται ότι η Τουρκία σημείωσε κάποια πρόοδο. «Μετά τα περιστατικά του Μαρτίου 2020 όταν η Τουρκία ενθάρρυνε ενεργά μετανάστες και πρόσφυγες να ακολουθήσουν το χερσαίο δρομολόγιο προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, η κατάσταση τελικά αποκλιμακώθηκε. Έγινε κάποια πρόοδος ως προς την ενίσχυση της ικανότητας επιτήρησης και προστασίας των ανατολικών χερσαίων συνόρων».

Σημειώνεται επίσης ότι «η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου 2016 συνέχισε να αποδίδει αποτελέσματα και η Τουρκία συνέχισε να διαδραματίζει βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση της μετανάστευσης κατά μήκος της Ανατολικής Μεσογείου» και «στη φιλοξενία του μεγαλύτερου προσφυγικού πληθυσμού στον κόσμο». Αναφέρεται ακόμη ότι η Επιτροπή τον Ιούνιο του 2021 πρότεινε να διατεθούν 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε πρόσθετη βοήθεια για τους Σύρους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής στην Τουρκία. Τέλος, η Επιτροπή υπενθυμίζει τη σημασία της συνεχούς εφαρμογής τής δήλωσης, συμπεριλαμβανομένων των επιστροφών και της αποτροπής των παράτυπων διαδρομών μετανάστευσης».

Αναφορικά με τα Βαρώσια, η Τουρκία πρέπει να πάρει πίσω άμεσα τις μονομερείς ενέργειες που ανακοινώθηκαν στις 20 Ιουλίου 2021 και όλα τα βήματα που έγιναν για τα Βαρώσια από τον Οκτώβριο του 2020 που αντιβαίνουν στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η έκθεση σημειώνει ότι από τον Δεκέμβριο του 2020, «παρατηρήθηκε μια πιο θετική δυναμική στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας μετά την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της διακοπής των παράνομων δραστηριοτήτων έρευνας και γεώτρησης υδρογονανθράκων από την Τουρκία στις θαλάσσιες ζώνες τής Κύπρου και της Ελλάδας και την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας τον Ιανουάριο 2021. Αυτές οι συνομιλίες θα πρέπει να παραμείνουν ένα πολύτιμο κανάλι επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών για την εξεύρεση κοινού τόπου για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας».

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2021 χαιρέτισε αυτές τις εξελίξεις. Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσε ότι η ΕΕ θα παραμείνει προσηλωμένη στην προάσπιση των συμφερόντων της και των κρατών-μελών της, καθώς και στη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε την Άγκυρα στις 15 Απριλίου και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε την Αθήνα στις 30-31 Μαΐου όπου διαπιστώθηκε η αμοιβαία επιθυμία για προώθηση μιας θετικής ατζέντας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος Πρόεδρος συναντήθηκαν στις 14 Ιουνίου» σημειώνεται.

Αναφέρεται επίσης πως «όπως τονίστηκε από το Συμβούλιο, και απορρέει από τις υποχρεώσεις υπό το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο, αναμένεται από την Τουρκία να δεσμευτεί κατηγορηματικά για σχέσεις καλής γειτονίας, διεθνείς συμφωνίες και ειρηνική επίλυση διαφορών με προσφυγή, εάν είναι απαραίτητο, στο Διεθνές Δικαστήριο».

Στην έκθεση καλείται η Τουρκία «να αποφύγει απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και να σεβαστεί την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της ΕΕ στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους καθώς και όλα τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου μεταξύ άλλων του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευση φυσικών πόρων, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, ιδίως τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS)». «Κατά συνέπεια, η Τουρκία αναμένεται να απέχει από οποιεσδήποτε δραστηριότητες γεώτρησης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες ζώνες άλλων κρατών» επισημαίνεται.

Τέλος, στην αναφορά στο τουρκολιβυκό μνημόνιο σημειώνεται ότι «το διμερές μνημόνιο συνεννόησης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης, που υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2019, εξακολουθεί να υφίσταται παρά το γεγονός ότι αγνόησε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στην εν λόγω περιοχή, παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη».

Η απάντηση της Τουρκίας

Στην αντεπίθεση πέρασε το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Σε μακροσκελή ανακοίνωση, αναφέρει τα εξής: 

Σε μια εποχή που προσπαθούσαμε να δημιουργήσουμε μια θετική πολιτική ατζέντα και να αναβιώσουμε τον διάλογο υψηλού επιπέδου με την ΕΕ, δυστυχώς, δημοσιεύτηκε μια έκθεση, στην οποία αγνοήθηκαν οι ευθύνες απέναντι στην υποψήφια χώρα Τουρκία και εμφανίστηκε μια προσέγγιση διπλού τύπου για τις σχέσεις με τη χώρα μας.

Δεν δεχόμαστε αβάσιμους ισχυρισμούς και άδικες επικρίσεις, ειδικά στα πολιτικά κριτήρια και στο κεφάλαιο Δικαιοσύνη και Θεμελιώδη Δικαιώματα. 23. Δικαιοσύνη και θεμελιώδη δικαιώματα και 24. Κεφάλαια Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας. Η ΕΕ, η οποία δεν αρνείται τα πολιτικά εμπόδια, έχει πολλά θέματα που είναι αμφιλεγόμενα ακόμη και για τα κράτη-μέλη, χωρίς να αξιολογούνται οι συνθήκες που αφορούν τη χώρα μας, τη διοίκησή μας και το πολιτικό σύστημα. Απορρίπτουμε τους άδικους και δυσανάλογους προσδιορισμούς τους σχετικά με τον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας. Αυτή η προσέγγιση, η οποία αγνοεί τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Τουρκία και τις απειλές τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως το PKK/PYD/YPG, το FETO και το DAESH, δεν εξυπηρετεί κανέναν άλλο σκοπό, εκτός από το να κάνει τις ριζοσπαστικές ομάδες στην Ευρώπη ευτυχισμένες ενάντια στην ΕΕ και την Τουρκία.

Παρά τις εκκλήσεις μας για ενημέρωση της Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου σε όλες τις διαστάσεις της, είναι απαράδεκτο να θέλει η ΕΕ, η οποία περιλαμβάνει μόνο τη διάσταση της μετανάστευσης της Συμφωνίας στην Έκθεση και δεν αναφέρει τις δικές της υποχρεώσεις, ενώ επαινεί αυτό που έχει κάνει η Τουρκία, να διατηρεί μια καθημερινή σχέση δώρων και συναλλαγών μαζί μας μόνο σε τομείς που εξυπηρετούν τα δικά της συμφέροντα.

Είναι ένα νέο παράδειγμα των ανακολουθιών της ΕΕ να δηλώσει ότι η συμμόρφωσή μας με τις πολιτικές της ΕΕ έχει μειωθεί και έχουν προκύψει συγκρούσεις συμφερόντων σε αυτούς τους κρίσιμους τομείς, ενώ εμποδίζει τους υφιστάμενους υψηλού επιπέδου μηχανισμούς διαλόγου και συνεργασίας με την υποψήφια χώρα Τουρκία.

Απορρίπτουμε επίσης τις ασυνεπείς και προκατειλημμένες ελληνικές/ελληνικές θέσεις στην έκθεση, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, για θέματα που σχετίζονται με θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου και της Κύπρου που δεν εμπίπτουν κυρίως στην αρμοδιότητα της ΕΕ. Αν και έχουμε κάνει το μέρος μας για να μειώσουμε τις εντάσεις και να ξεκινήσουμε διάλογο και συνεργασία, λυπούμαστε που η ΕΕ δεν παραδίδει επίμονα τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. Αυτή η μεροληπτική και άδικη στάση της ΕΕ δεν συμβάλλει στη λύση του προβλήματος και προκαλεί τη συνέχιση των εντάσεων. Αποδυναμώνει επίσης τον ισχυρισμό της Ένωσης ότι είναι οποιαδήποτε περιφερειακή και παγκόσμια δύναμη.

Δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας, είναι ευχάριστο να σημειωθεί ότι η ανάκαμψη στην οικονομία έχει φτάσει σε επίπεδα πριν από την κρίση και η ανάκαμψη στην οικονομία συνεχίζεται χάρη στα μέτρα που ελήφθησαν στο πλαίσιο της καταπολέμησης της επιδημίας του κορωνοϊού. Ωστόσο, είναι δύσκολο να κατανοήσουμε την κριτική ορισμένων από τις πολιτικές που ακολουθεί η χώρα μας όσον αφορά μια λειτουργική οικονομία της αγοράς, σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, όταν πολλές χώρες έλαβαν μέτρα νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής για την εξάλειψη των αρνητικών οικονομικών επιπτώσεων της Covid-19 και η κρατική παρέμβαση στην οικονομία αυξήθηκε. Παρά τις επιταγές του χρόνου και των συνθηκών, η ΕΕ, η οποία καθυστέρησε τη διαδικασία ενημέρωσης της Τελωνειακής Ένωσης με την πολιτική της, δεν έχει το δικαίωμα να υπενθυμίσει στην Τουρκία τις υποχρεώσεις της.

Στην έκθεση, αναφέρεται ότι το γενικό επίπεδο εναρμόνισης της χώρας μας είναι καλό σε 20 κεφάλαια και επιβεβαιώνεται ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος σε διάφορα επίπεδα σε 20 κεφάλαια τον τελευταίο χρόνο. Αυτή η εικόνα καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να συνεχίσει την εναρμόνιση με το κεκτημένο της ΕΕ, παρά τα πολιτικά εμπόδια που αντιμετωπίζει. Αναγνωρίζοντας τη βελτίωση της απορροφητικής ικανότητας της χρήσης του Προενταξιακού Χρηματοπιστωτικού Μέσου (ΜΠΒ), η οποία έχει αναμφισβήτητη σημασία από αυτή την άποψη, η Έκθεση θα έπρεπε επίσης να ήταν ένα κίνητρο για την αύξηση των κεφαλαίων ΜΠΒ για την Τουρκία.

Η Τουρκία διατηρεί τη στρατηγική της προτίμηση για ένταξη στην ΕΕ με τον πιο δυνατό τρόπο. Το πιο συγκεκριμένο παράδειγμα αυτού είναι τα αποφασιστικά βήματα που έχουμε κάνει στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Ατζέντας, συμπεριλαμβανομένης της στρατηγικής για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, το σχέδιο δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το εθνικό σχέδιο δράσης για την προσχώρηση στην ΕΕ και την επικύρωση της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.

Θα ήταν προς το συμφέρον όλων εάν η ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη τα κοινά μας κοινά συμφέροντα, βλέπει την Τουρκία ως υποψήφια χώρα διαπραγμάτευσης και όχι ως εταίρο με τον οποίο μπορεί κανείς να πραγματοποιεί καθημερινές ανταλλαγές και πληροί τις απαιτήσεις της σύμφωνα με την αρχή του συμφώνου και πιστότητα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κομισιόν σε Άγκυρα: «Εγκαταλείψτε τις γεωτρήσεις σε θαλάσσιες ζώνες άλλων χωρών» - Δεν είναι δουλειά σας, απαντά η Τουρκία!"

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση εμπορίας όπλων στα Χανιά

Στο πλαίσιο εκτεταμένης αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε, σήμερα Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021, από αστυνομικούς του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος σε συνεργασία με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων, του ΤΑΕ Χανίων και της ΟΠΚΕ και σε διάφορες περιοχές των Χανίων, εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση εμπορίας όπλων.

Συνελήφθησαν 7 άτομα, μέλη του κυκλώματος, και στα τρία πλήρως εξοπλισμένα παράνομα εργαστήρια όπλων, βρέθηκαν μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν:
31 πολεμικά όπλα,
34 πιστόλια και περίστροφα,
13.000 φυσίγγια,
14 κάννες κυνηγετικών όπλων
45 κορμοί κυνηγετικών όπλων
4 σιγαστήρες και
70 γεμιστήρες

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση εμπορίας όπλων στα Χανιά"

Νέα εγκύκλιος: Πώς θα καταβάλλονται οι συντάξεις σε όσους χρωστούν – Αναλυτικά παραδείγματα

Οδηγίες για την καταβολή σύνταξης στους οφειλέτες δίνει εγκύκλιος του e-ΕΦΚΑ. Ειδικότερα με τις νέες οδηγίες ουσιαστικά καταργείται η διάταξη που όριζε ότι ο οφειλέτης πρέπει να εξοφλήσει το υπερβάλλον ποσό της οφειλής εντός διμήνου.

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες εφόσον το υπερβάλλον ποσό των 20.000 ευρώ ή 6.000 ευρώ στον πρώην ΟΓΑ δεν εξοφληθεί εντός διμήνου από τη γνωστοποίηση της οφειλής, η σύνταξη καταβάλλεται από την πρώτη του επόμενου μήνα της εξόφλησης αυτού.

Συνεπώς, εάν ο αιτών δεν εξοφλήσει εντός δύο μηνών από τη γνωστοποίηση της οφειλής το υπερβάλλον ποσό, τότε ως έναρξη καταβολής της σύνταξης ορίζεται η πρώτη μέρα του επόμενου της εξόφλησης του υπερβάλλοντος ποσού μήνα, όπως αυτό είχε προσδιοριστεί κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

Εγκύκλιος – Νέες οδηγίες

 • Σε περίπτωση κοινοποίησης οφειλής, που το υπερβάλλον ποσό δεν εξοφληθεί εντός της τασσόμενης προθεσμίας και εφόσον το συνταξιοδοτικό αίτημα δεν έχει προλάβει να απορριφθεί, ο υποψήφιος συνταξιούχος θα πρέπει να καταβάλλει μόνο το υπερβάλλον αυτό ποσό, όπως είχε προσδιοριστεί κατά την αίτηση συνταξιοδότησης και όχι το σύνολο της οφειλής, με έναρξη συνταξιοδότησης από την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα της εξόφλησής του.

• Σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματος λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής του υπερβάλλοντος ποσού, απαιτείται η υποβολή νέας αίτησης συνταξιοδότησης και η οφειλή θα προσδιορίζεται μεν με τιμές της νέας αίτησης και θα κοινοποιείται έγγραφο οφειλής με δίμηνη προθεσμία, αλλά με υποχρέωση για καταβολή μόνο του υπερβάλλοντος ποσού.

Για το λόγο αυτό, θα πρέπει από τα έγγραφα οφειλής που κοινοποιούνται στους υποψήφιους συνταξιούχους να διαγραφούν οι διατάξεις του ΠΔ 258/83 ως προς το ληξιπρόθεσμο του συνόλου της οφειλής, σε περίπτωση που δεν καταβληθεί το υπερβάλλον ποσό μέσα στη δίμηνη προθεσμία.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1ο

Έστω ότι ασφαλισμένος υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης τον 5/2020.
Κοινοποιείται έγγραφο οφειλής, για καταβολή ποσού 10.000 ευρώ επί συνολικής οφειλής ύψους 30.000 ευρώ, με λήξη της δίμηνης προθεσμίας τον 5/2021, στην οποία ο υποψήφιος συνταξιούχος δεν ανταποκρίνεται.
Τον 6/2021 και ενώ το αρχικό αίτημα δεν έχει απορριφθεί, εκδηλώνει την επιθυμία να εξοφλήσει την κοινοποιηθείσα οφειλή. Θα πρέπει να καταβάλλει το ποσό τον 10.000 ευρώ το οποίο εάν εξοφληθεί τον ίδιο μήνα (6/2021), η έναρξη συνταξιοδότησης θα είναι η πρώτη μέρα του επόμενου μήνα της εξόφλησης, ήτοι 01/07/2021.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2ο

Έστω ότι ασφαλισμένος υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης τον 5/2020.
Κοινοποιείται έγγραφο οφειλής, για καταβολή ποσού 5.000 ευρώ επί συνολικής οφειλής ύψους 25.000 ευρώ, με λήξη της δίμηνης προθεσμίας τον 12/2020, στην οποία ο υποψήφιος συνταξιούχος δεν ανταποκρίνεται και έχει εκδοθεί απορριπτική απόφαση.
Υποβάλλει νέο αίτημα τον 7/2021 και η οφειλή κατά την ημερομηνία αυτή προσδιορίζεται σε 28.000 ευρώ. Θα πρέπει να κοινοποιηθεί έγγραφο οφειλής, με νέα δίμηνη προθεσμία για την καταβολή μόνο του υπερβάλλοντος ποσού, δηλαδή των 8.000 ευρώ.

Διαχρονικό δίκαιο-Εκκρεμείς αιτήσεις

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που δόθηκαν εκκρεμείς νοούνται οι αιτήσεις επί των οποίων δεν έχει εκδοθεί θετική ή απορριπτική απόφαση ή δεν έχουν με βάση τα καταστατικά των πρώην φορέων τεθεί στο αρχείο (πράξη η όποια εξομοιωνόταν με απόρριψη του αιτήματος και επανυπολογισμό της οφειλής).

Συνεπώς, για τον τ. ΟΑΕΕ, ισχύει το αρ. 294410/10.11.2020 έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο για αιτήματα που έχουν υποβληθεί από 10.11.2020 και εντεύθεν θα πρέπει να εκδίδεται απορριπτική απόφαση σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής της οφειλής, ενώ παλαιότερα αιτήματα της ημερομηνίας αυτής θεωρούνται ως απορριφθέντα μετά την πάροδο της δίμηνης προθεσμίας.

Εξόφληση ποσού πέραν του ανωτάτου ορίου οφειλών-έναρξη καταβολής σύνταξης.

Δεδομένου ότι με τις νέες διατάξεις, σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής του ποσού οφειλής που υπερβαίνει το ποσό που δύναται να παρακρατηθεί και πριν την απόρριψη του συνταξιοδοτικού αιτήματος, επέρχεται διαφοροποίηση της ημερομηνίας άσκησης του δικαιώματος με την ημερομηνία έναρξης καταβολής της σύνταξης, για υποψήφιους συνταξιούχους που συνεχίζουν την δραστηριότητα τους (απασχολούμενοι συνταξιούχοι), τυχόν οφειλές που προκύπτουν μετά την υποβολή του αιτήματος δεν προσμετρώνται στο όριο οφειλών και ο διανυθείς χρόνος ασφάλισης μετά το αίτημα συνταξιοδότησης, θα προσμετρηθεί στη σύνταξη, βάσει των διατάξεων του άρθρου 20 του ν.4387/2016 όπως ισχύει, μετά την διακοπή του ασκούμενου επαγγέλματος και την υποβολή σχετικής αίτησης.

Παράδειγμα 3ο

Έστω ότι ασφαλισμένος υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης τον 5/2020 και συνεχίζει την δραστηριότητα του.
Κοινοποιείται έγγραφο οφειλής- για το χρονικό διάστημα ασφάλισης έως τον 5/2020- με υποχρέωση καταβολής ποσού 10.000 ευρώ επί συνολικής οφειλής ύψους 30.000 ευρώ και λήξη της δίμηνης προθεσμίας τον 5/2021, την οποία καταβάλει τον 6/2021, ενώ το αίτημα δεν έχει ακόμη απορριφθεί. Η έναρξη καταβολής της σύνταξης θα είναι η 01/07/2021 και ο χρόνος καθώς και τυχόν οφειλές από τον 6/2020 έως την διακοπή του επαγγέλματος θα αναζητηθούν όταν γίνει διακοπή και ζητηθεί η αξιοποίηση του χρόνου αυτού.
Σε αντίθεση, για τον τ. ΟΓΑ επειδή δεν γίνεται αντίστοιχη αξιοποίηση, ως διακοπή της ασφάλισης θα πρέπει να λογίζεται η τελευταία μέρα του προηγούμενου μήνα της άσκησης του δικαιώματος και όχι της καταβολής της σύναξης.

Παράδειγμα 4ο

Ασφαλισμένος του τ. ΟΓΑ υποβάλλει αίτημα για σύνταξη τον 4/2020. Κοινοποιείται οφειλή την οποία πληρώνει μετά την πάροδο του διμήνου τον 7/2021, πριν την απόρριψη του αιτήματος. Η έναρξη καταβολής της σύνταξης θα είναι από 01/08/2021, αλλά ο χρόνος ασφάλισης θα είναι έως τον 4/2020.
Ευνόητο είναι ότι, εφόσον στις προαναφερθείσες περιπτώσεις, το συνταξιοδοτικό αίτημα έχει απορριφθεί, μετά την πάροδο της δίμηνης προθεσμίας, απαιτείται η υποβολή νέου αιτήματος με χρόνο ασφάλισης άρα και υποχρέωσης για καταβολή εισφορών έως και το μήνα υποβολής του νέου αιτήματος.

Παράδειγμα 5ο

Έστω ότι ο ασφαλισμένος του 3ου παραδείγματος, που συνεχίζει απασχολούμενος, υποβάλλει νέο αίτημα συνταξιοδότησης τον 6/2021, δεδομένου ότι το αρχικό αίτημα του έχει απορριφθεί. Θα πρέπει η οφειλή του να υπολογιστεί με τις τιμές της νέας αίτησης (6/2021), αφού συμπεριληφθεί και το χρονικό διάστημα από την αρχική έως την δεύτερη αίτηση συνταξιοδότησης, δηλαδή από 6/2020 έως και 6/2021 και να κοινοποιηθεί νέο έγγραφο για καταβολή του υπερβάλλοντος ποσού με νέα δίμηνη προθεσμία. Ευνόητο είναι πως η έναρξης συνταξιοδότησης θα είναι από 01/07/2021, εφόσον καταβληθεί εμπρόθεσμα το ποσό οφειλής που υπερβαίνει το όριο παρακράτησης και ο χρόνος καθώς και τυχόν οφειλές από τον 7/2021 έως την διακοπή του επαγγέλματος, θα αναζητηθούν όταν γίνει διακοπή και ζητηθεί η αξιοποίηση του χρόνου αυτού.

Παράδειγμα 6ο

Έστω ότι ο ασφαλισμένος του 4ου παραδείγματος, υποβάλλει νέο αίτημα συνταξιοδότησης τον 6/2021, δεδομένου ότι το αρχικό αίτημα του έχει απορριφθεί.
Θα πρέπει η οφειλή του να υπολογιστεί με τις τιμές της νέας αίτησης (6/2021), αφού συμπεριληφθεί και το χρονικό διάστημα από την αρχική έως την δεύτερη αίτηση συνταξιοδότησης, δηλαδή από 5/2020 έως και 6/2021 και να κοινοποιηθεί νέο έγγραφο για καταβολή του υπερβάλλοντος ποσού με νέα δίμηνη προθεσμία. Ευνόητο είναι πως η έναρξης συνταξιοδότησης θα είναι από 01/07/2021, εφόσον καταβληθεί εμπρόθεσμα το ποσό οφειλής που υπερβαίνει το όριο παρακράτησης και ο χρόνος ασφάλισης του θα είναι έως τον 6/2021.

Προηγούμενη ρύθμιση οφειλών

 Τέλος, σε περίπτωση που ο αιτών, ως ασφαλισμένος, είχε ρυθμίσει την οφειλή του σε δόσεις και τις κατέβαλε κανονικά μέχρι την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης, το ύψος των οφειλών του καθορίζεται βάσει του εναπομείναντος ποσού της ρυθμισμένης οφειλής και δεν επανυπολογίζεται με τις τιμές της αίτησης συνταξιοδότησης.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα εγκύκλιος: Πώς θα καταβάλλονται οι συντάξεις σε όσους χρωστούν – Αναλυτικά παραδείγματα"

Καιρός αύριο: Η πρόγνωση για την Τετάρτη (20/10)

Διαβάστε πώς θα είναι ο καιρός αύριο, Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ.

Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες αναμένονται στα ηπειρωτικά της ανατολικής -κυρίως- χώρας και στην Κρήτη. Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, με κατά τόπους ομίχλες τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Καιρός: Η πρόγνωση για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με παροδικές νεφώσεις κυρίως στα βόρεια. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και πρόσκαιρα στα ανατολικά τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και ενδέχεται να σχηματιστούν ομίχλες τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες μέχρι το μεσημέρι στη Μακεδονία. Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη, με κατά τόπους ομίχλες τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες μέχρι το μεσημέρι κυρίως στα νότια. Από το απόγευμα γενικά αίθριος.
Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη, με κατά τόπους ομίχλες τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και στο Ιόνιο το απόγευμα βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες μέχρι το απόγευμα, με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών στα βόρεια.
Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά και νότια 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, τοπικά αυξημένες μέχρι το απόγευμα στη βόρεια Κρήτη.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, με εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 21 και στη νότια Κρήτη έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ, με εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα βόρεια μέχρι το μεσημέρι, όπου είναι πιθανό να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές. Από το απόγευμα γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 και πρόσκαιρα στα νότια 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Η πρόγνωση για την Τετάρτη (20/10)"

Κορωνοϊός: Στα 3.739 τα νέα κρούσματα - 356 οι διασωληνωμένοι, 29 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού  που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.739, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 700.959

(ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 50.8% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 124 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.144 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 29, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.447 θάνατοι. Το 95.3% είχε
υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. 

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 356 (64.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 81.7% έχει
υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 312 (87.64%) είναι ανεμβολίαστοι
ή μερικώς εμβολιασμένοι και 44 (12.36%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.253 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 192 (ημερήσια μεταβολή -9.43%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του
επταημέρου είναι 208 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων
είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Από τη γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων προκύπτει ότι 701 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική εκ των οποίων τα  173 στην Αθήνα. 

Τεράστια είναι  η διασπορά σε Θεσσαλονίκη (574), Λάρισα (270) και Ημαθία (172).  Με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων είναι: Αχαΐα, Μαγνησία, Ξάνθη, Πέλλα, Πιερία, Τρίκαλα.

Αναλυτικά η  γεωγραφική κατανομή των 3.739 κρουσμάτων covid-19:

79 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

114 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

26 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

109 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

173 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

68 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

126 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

6 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

574 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

49 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Άνδρου

18 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

44 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Αρτας

106 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

28 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

91 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

85 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

54 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

15 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

172 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

32 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θάσου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας

37 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

40 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Καλύμνου

23 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

24 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

25 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

65 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

44 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

27 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

8 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

270 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

9 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου

141 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

90 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου

109 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

5 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου

119 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

128 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

22 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

71 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

31 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

86 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων

2 κρούσμα στην Π.Ε. Σύρου

101 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

59 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

42 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

15 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

5 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

66 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 3.739 τα νέα κρούσματα - 356 οι διασωληνωμένοι, 29 θάνατοι"

Αναίρεση της απόφασης απαλλαγής για τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Στην άσκηση αναίρεσης της απόφασης για τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με την οποία έπαυσε η ποινική δίωξη όλων των κατηγορουμένων για απιστία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, προχώρησε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ζαχαρίας Κοκκινάκης έκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ήταν εμπρόθεσμη και συνεπώς νομότυπη, η κατάθεση από την πολιτική αγωγή (μεσούσης της δίκης στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών) της δήλωσης που απαιτεί ο (τότε) νέος Ποινικός Κώδικας για τους φερομένους ως παθόντες, ώστε να συνεχιστεί η ποινική διαδικασία για το αδίκημα της απιστίας σε βάρος τραπεζικού ιδρύματος (μετά τις αλλαγές, διώκεται μόνο κατ’ έγκληση και όχι αυτεπάγγελτα).

Έτσι, ο αντεισαγγελέας στέλνει την υπόθεση στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, το οποίο θα αποφανθεί εάν θα αναιρέσει την απόφαση για το σκέλος που αφορά την απιστία ως βασικό αδίκημα και κατ' επέκταση και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Η παρεμπίπτουσα απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων είχε ληφθεί κατά πλειοψηφία τον Ιούλιο του 2020.

Παρά την αντίθετη άποψη της προεδρεύουσας του δικαστηρίου, οι δύο σύνεδροι έκριναν ότι ο ειδικός εκκαθαριστής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (η εταιρεία PQH) κατέθεσε εκπρόθεσμα στο ακροατήριο τη δήλωση για να συνεχιστεί η δίκη για τα κακουργήματα της απιστίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Ετσι, η ποινική δίωξη των κατηγορουμένων κηρύχθηκε απαράδεκτη και άπαντες απαλλάχθηκαν από τα 2 κακουργήματα.

Τότε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας είχε ζητήσει να του αποσταλεί η δικαστική απόφαση ώστε να μελετηθεί και να κριθεί εάν το σκεπτικό απαλλαγής είναι πλήρως και νομικά ορθώς αιτιολογημένο.

Πάντως, μετά την παύση της ποινικής δίωξης για την απιστία και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, η δίκη για τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου συνεχίστηκε για την τελευταία κατηγορία που απέμεινε, αυτήν της απάτης.

Το Σεπτέμβρη του 2020 το δικαστήριο αθώωσε και τους 5 εναπομείναντες κατηγορουμένους και από αυτή την κατηγορία. Σύμφωνα με την απαλλακτική πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, δεν προέκυψε απάτη σε βάρος του Δημοσίου για τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναίρεση της απόφασης απαλλαγής για τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου"

Απίστευτη υπόθεση στα Πατήσια: Η σαρία εφαρμόστηκε σε 17χρονη - Την κακοποίησε ο πατριός της γιατί δεν ήθελε να παντρευτεί

Ασύλληπτης βιαιότητας υπόθεση εκτυλίχθηκε στα Πατήσια, με 17χρονη αλλοδαπή να κακοποιείται  από τον πατριό της και στη συγκεκριμένη αποτρόπαια πράξη να εμπλέκεται και η μητέρα της. Όλα αυτά επειδή το κορίτσι δεν ήθελε να παντρευτεί 40χρονο.

Ο 53χρονος πατριός της, την έκλεισε σε ένα δωμάτιο, τη χτύπησε και την κακοποίησε σεξουαλικά.

Μάλιστα, επιχείρησε να την πνίξει και στην εν λόγω ενέργεια συμμετείχε και η ίδια η 47χρονη μητέρα

Όπως έχει γίνει γνωστό, οι νομικές διαδικασίες έχουν προχωρήσει, ενώ έχει σχηματισθεί δικογραφία σε βάρος του πατριού από την Εισαγγελία Αθηνών. 

Ο πατριός και η μητέρα συνελήφθησαν. 


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Απίστευτη υπόθεση στα Πατήσια: Η σαρία εφαρμόστηκε σε 17χρονη - Την κακοποίησε ο πατριός της γιατί δεν ήθελε να παντρευτεί"

Η ΚΥΑ για τα υποχρεωτικά rapid tests στον ιδιωτικό τομέα

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Κοινή Υπουργική Απόφαση για την υποχρέωση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα με φυσική παρουσία στον χώρο εργασίας να υποβάλλονται υποχρεωτικά -και με δική τους επιβάρυνση- σε διαγνωστικό έλεγχο (rapid ή μοριακό τεστ), όσο δεν εμβολιάζονται.

Τα βασικά σημεία της ΚΥΑ έχουν ως εξής:

Ποιοι είναι υπόχρεοι για διενέργεια rapid tests και ποιοι εξαιρούνται

1. Υποχρέωση για διενέργεια rapid tests για να προσέλθουν στην εργασία τους έχουν:

α) Όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή με πρακτική άσκηση

β) Οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα του ΟΑΕΔ που απασχολούνται σε Δήμους, Περιφέρειες κ.λπ.

γ) Οι καταρτιζόμενοι/μαθητευόμενοι/σπουδαστές των δημόσιων ή ιδιωτικών εκπαιδευτικών δομών και οι φοιτητές των ΑΕΙ που διεξάγουν πρακτική άσκηση ή μαθητεία στο πλαίσιο εκπαιδευτικής διαδικασίας σε φορείς του ιδιωτικού τομέα.

2. ΔΕΝ υποχρεούνται να υποβληθούν σε rapid test oι εργαζόμενοι που έχουν εμβολιαστεί (και είναι κάτοχοι του σχετικού Πιστοποιητικού Εμβολιασμού), ή έχουν νοσήσει από κορωνοϊό το τελευταίο εξάμηνο (και έχουν Πιστοποιητικό Νόσησης).

3. Εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής της ΚΥΑ:

α) Οι δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται με φυσική παρουσία, για τους οποίους ισχύει άλλη Υπουργική Απόφαση. Το ίδιο ισχύει και για τους ναυτικούς-μέλη πληρωμάτων πλοίων.

β) Οι εργαζόμενοι που εμπίπτουν στο πεδίο των υποχρεωτικών εμβολιασμών (υγειονομικοί, εργαζόμενοι προνοιακών δομών) και δεν έχουν απαλλαγεί από τον εμβολιασμό για τους συγκεκριμένους λόγους υγείας που προβλέπονται από το νόμο.

Πώς και πότε θα διενεργούνται τα rapid tests

1. Το τεστ διενεργείται έναντι αντιτίμου, με επιβάρυνση του ίδιου του εργαζομένου, μπορεί να είναι είτε rapid είτε μοριακό και να γίνεται σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, σε ιδιωτικές κλινικές, σε ιδιώτες γιατρούς ή φαρμακεία. Διενεργείται 1 φορά την εβδομάδα και ισχύει για μια εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του.

2. Για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, υπάρχει υποχρέωση για 2 τεστ την εβδομάδα, με χρονική απόσταση κατ’ ελάχιστον 2 ημερών ή 48 ωρών μεταξύ των δύο τεστ. Η υποχρέωση για δύο τεστ την εβδομάδα (αντί για ένα) αφορά στους εργαζομένους σε:

  • Εστίαση
  • Τουριστικές επιχειρήσεις
  • Μεταφορές προσώπων
  • Τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές παραγωγές
  • Εργαζόμενοι σε ιδιωτικές δομές εκπαίδευσης (σχολεία, φροντιστήρια, ΚΕΚ, ΙΕΚ, κέντρα ξένων γλωσσών, καλλιτεχνική εκπαίδευση κ.α.) -Υγειονομικό προσωπικό που έχει απαλλαγεί από την υποχρέωση εμβολιασμού για τους λόγους υγείας που προβλέπονται από το νόμο

3. Οι εργαζόμενοι των ως άνω κλάδων που εργάζονται μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα με χρονική απόσταση κατά μέγιστο μίας ημέρας μεταξύ αυτών (π.χ. Δευτέρα-Τετάρτη), υποχρεούνται στη διενέργεια rapid test μία φορά την εβδομάδα έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση στον τόπο εργασίας. Αυτοί που εργάζονται 2 φορές την εβδομάδα με χρονική απόσταση τουλάχιστον δύο ημέρες ή τρεις φορές την εβδομάδα και πάνω υποχρεούνται σε διενέργεια rapid test 2 φορές την εβδομάδα.

4. Εξαιρούνται από την υποχρέωση διενέργειας rapid test με δική τους επιβάρυνση οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα για τους οποίους συντρέχουν ιατρικοί λόγοι για να μην εμβολιαστούν. Οι εν λόγω εργαζόμενοι κατ’ εξαίρεση μπορούν να υποβληθούν σε rapid test δωρεάν, σε δημόσιες δομές.

Πώς ελέγχεται η συμμόρφωση με την υποχρέωση διενέργειας rapid test

1. Τα διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές κ.λπ. στέλνουν εντός 24ωρου στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών Covid-19 που τηρείται στην ΗΔΙΚΑ τα στοιχεία των προσώπων που ελέγχθηκαν και το αποτέλεσμα του ελέγχου (θετικό ή αρνητικό).

2. Αν το αποτέλεσμα του ελέγχου είναι αρνητικό, μετά την καταχώριση αυτή ο εργαζόμενος μπορεί να εκδίδει από το gov.gr Βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος.

3. Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, ο εργαζόμενος ενημερώνει άμεσα τον εργοδότη και ισχύουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ (καραντίνα κλπ)

4. Το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ διαλειτουργεί με την ΗΔΙΚΑ και διαμορφώνεται το ιστορικό διαγνωστικών ελέγχων των εργαζομένων. Σε αυτό το αρχείο έχει πρόσβαση ο εργοδότης, που υποχρεούνται να δηλώσει ποιοι εργαζόμενοι εξαιρούνται από την υποχρέωση, υποβάλλοντας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ «Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων-Εργοδοτών περί τήρησης της υποχρέωσης υποβολής των ανεμβολίαστων και μη νοσησάντων εργαζομένων σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό Covid-19». Στη συνέχεια εκδίδεται από Π.Σ ΕΡΓΑΝΗ ο τελικός κατάλογος των παραβατών.

5. Η προαναφερθείσα Υπεύθυνη Δήλωση υποβάλλεται για πρώτη φορά εντός 10 εργάσιμων ημερών από τη δημοσίευση της ΚΥΑ (και αφορά στην πρώτη εβδομάδα αναφοράς) και στη συνέχεια κάθε εβδομάδα από Τρίτη έως Παρασκευή για την εβδομάδα που προηγήθηκε.

Πρόστιμα

1. Στους εργαζόμενους που δεν υποβάλλονται σε rapid test επιβάλλεται για κάθε παράβαση της εβδομαδιαίας υποχρέωσής τους για τη διενέργεια του ελέγχου διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ σε περιπτώσεις πλήρους απασχόλησης και 150 ευρώ για μερική απασχόληση. Για την εκπαίδευση υπάρχει διαφορετικό πλαίσιο κυρώσεων που περιγράφεται στην Δ1α/Γ.Π.Οικ.55254/9.9.2021 ΚΥΑ

2. Η παράβαση διαπιστώνεται και το πρόστιμο επιβάλλεται με πράξη του προϊσταμένου του κατά τόπο αρμόδιου Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων του ΣΕΠΕ, κατόπιν άντλησης του τελικού αρχείου παραβατών από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

3. Εάν ο εργοδότης δεν υποβάλει την Υπεύθυνη Δήλωση με την κατάσταση των εργαζομένων, του επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ.

4. Σε περίπτωση υποβολής ψευδούς δήλωσης, επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο 10.000 ευρώ.

5. O εργοδότης δεν επιτρέπεται ρητά να απασχολήσει εργαζόμενο με θετικό rapid test. Σε περίπτωση που διενεργηθεί έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές και βρεθεί να το έχει πράξει, του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ.

6. Εάν ο εργοδότης δεν ενημερώσει με κάθε πρόσφορο μέσο τους εργαζομένους του για την υποχρέωση διενέργειας rapid test, του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ άπαξ.

ΚΥΑ ΓΙΑ RAPID TEST ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΩΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ 

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΚΥΑ για τα υποχρεωτικά rapid tests στον ιδιωτικό τομέα "

Κορωνοϊός: Τον άφησαν άταφο και ζήτησαν νεκροψία

Οι συγγενείς του δεν δέχτηκαν το πιστοποιητικό θανάτου από κορωνοϊό που τους έδωσαν από το νοσοκομείο και ζήτησαν νεκροτομή η οποία επιβεβαίωσε οτι τελικά πέθανε πράγματι από covid.

Τον άφησαν άταφο και ζήτησαν νεκροψία για να πειστούν ότι…πέθανε από κορωνοϊό

Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes, πρόκειται για έναν 66χρονο από τη Δράμα, ανεμβολίαστο ο οποίος νόσησε από κορωνοϊό και χρειάστηκε να νοσηλευτεί για περίπου μία εβδομάδα στο νοσοκομείο των Σερρών. Η κατάστασή του ήταν τέτοια που οι γιατροί έκριναν απαραίτητη τη διασωλήνωση και νοσηλεία του στην κλινική ΜΕΘ-covid, όπου και τελικά κατέληξε.

Το πιστοποιητικό θανάτου από κορωνοϊό δόθηκε στους συγγενείς, αλλά εκείνοι δεν το δέχθηκαν! Δεν πείστηκαν και δεν πίστεψαν ότι ο θάνατός του 66χρονου προήλθε από κορωνοϊό, ενώ είχαν στα χέρια τους και το θετικό PCR.

Έτσι, τον άφησαν στα ψυγεία του νοσοκομείου για περίπου δύο – τρεις ημέρες, μέχρι να κινήσουν και να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες νεκροψίας – νεκροτομής, στις οποίες και προχώρησαν, ώστε να πειστούν για τα αίτια που τον οδήγησαν στο θάνατο.

Σημειώνεται ότι οι περιπτώσεις κατά τις οποίες οι συγγενείς δεν αποδέχονται τον κορωνοϊό ως αιτία θανάτου είναι αρκετές στο νοσοκομείο των Σερρών, αυτή όμως είναι η πρώτη που ζητήθηκε επίμονα και τελικά πραγματοποιήθηκε νεκροτομή.

Για τη διαδικασία μάλιστα, η σορός μεταφέρθηκε στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη. Εκεί, τελέστηκε η νεκροτομή από κρατικό ιατροδικαστή και υπό την παρουσία μάλιστα εμπειρογνώμονα που όρισε η οικογένεια του 66χρονου. Επιβεβαιώθηκε τελικά ότι υπήρξε τεράστια και εκτεταμένη βλάβη πνευμόνων, η οποία προήλθε από τον κορωνοϊό.

Μόνο τότε, οι συγγενείς του πείστηκαν και τελικά τον παρέλαβαν και προχώρησαν στην ταφή του.

“Αυτή δυστυχώς δεν είναι η μοναδική περίπτωση κατά την οποία συγγενείς αμφισβητούν ότι αιτία θανάτου είναι ο κορωνοϊός. Είναι αρκετές οι περιπτώσεις στο νοσοκομείο μας. Αυτή ωστόσο ήταν η πρώτη, κατά την οποία ζητήθηκε νεκροψία-νεκροτομή“, μεταφέρει την εμπειρία του στο GRTimes, ο διευθυντής της κλινικής covid του Νοσοκομείου Σερρών, Θεόφιλος Καλλινικίδης.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Τον άφησαν άταφο και ζήτησαν νεκροψία "

Απαντήσεις από τον Αλέξη Τσίπρα ζητάει η ΝΔ για τις κατηγορίες που βαραίνουν τον πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής

Να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα γύρω από τις κατηγορίες, που βαραίνουν τον πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής, Βασίλη Ματθαιόπουλο, σχετικά με την παράβαση καθήκοντος και απόπειρα παράνομης βίας στον απόηχο της φονικής τραγωδίας στο Μάτι καλεί τον Αλέξη Τσίπρα με ανακοίνωση του το γραφείο τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Πριν από έναν χρόνο, ήρθε στο φως ηχητικό ντοκουμέντο του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλου να απειλεί τον πραγματογνώμονα που διερευνούσε την τραγωδία στο Μάτι. Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε τελικά σε βάρος του για παράβαση καθήκοντος και απόπειρα παράνομης βίας επαναφέρει τα ερωτήματα στα οποία αρνείται να απαντήσει ο κ. Τσίπρας και οι πολιτικοί του υφιστάμενοι:

• Ποιους προσπαθούσε να καλύψει ο Ματθαιόπουλος;

• Γνώριζε η τότε Κυβέρνηση τις απειλές που εκτόξευε ο εκλεκτός της για την ηγεσία της Πυροσβεστικής ώστε να θαφτούν στοιχεία σχετικά με τις ευθύνες στο Μάτι;

• Γιατί ο Ματθαιόπουλος ήθελε να προστατεύσει πολιτικά πρόσωπα που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ;

• Από πού αντλούσε ο Ματθαιόπουλος την αυτοπεποίθηση να απειλεί εξ ονόματος της τότε Υπουργού Προστασίας του Πολίτη;

• Τι έχει να σχολιάσει για όσα ανατριχιαστικά αναφέρει ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής για το “πώς παιζόταν το παιχνίδι” στην Πυροσβεστική;

• Πώς γίνεται ο κάθε Ματθαιόπουλος να λέει ξεδιάντροπα προς τον πραγματογνώμονα ότι “θα μπλέξει” μόλις αλλάξει η ηγεσία της Εισαγγελίας;

Η έρευνα της Δικαιοσύνης θα φέρει στο φως όλη την προσπάθεια συγκάλυψης και θα θυμίσει όλες τις άθλιες μεθοδεύσεις εκείνων των ημερών.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Απαντήσεις από τον Αλέξη Τσίπρα ζητάει η ΝΔ για τις κατηγορίες που βαραίνουν τον πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής"

Χριστοδουλίδης: Οι παραβιάσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ επηρεάζουν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ

Οι παραβιάσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανάμεσα σε άλλα, επηρεάζουν ζωτικά και τα συμφέροντα και τους στόχους της ΕΕ και των κρατών-μελών της, αφού στόχο έχουν και την ακύρωση των όποιων προοπτικών της Ανατολικής Μεσογείου να αναπτυχθεί ως εναλλακτική ενεργειακή επιλογή για την ΕΕ, δήλωσε ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης μετά από συνάντηση με Υπουργό Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας Πίτερ Σιτζαρτό στη Βουδαπέστη.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι ως εταίροι στην ΕΕ, οι δύο χώρες μοιράζονται κοινές ανησυχίες και αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις. «Η ένταξή μας το 2004, αποτέλεσε σημείο καμπής για την περαιτέρω πορεία των διμερών μας σχέσεων. Ως μέλη της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας αντιλαμβανόμαστε ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιες φορές διαφορετικές προσεγγίσεις σε κάποια ζητήματα, ωστόσο, κυρίαρχη είναι η ισχυρή επιθυμία να εργαστούμε από κοινού για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών και την εξεύρεση λύσεων μέσα σε πνεύμα αλληλεγγύης και αλληλοσεβασμού στα καλώς νοούμενα συμφέροντα και επιδιώξεις εκάστου κράτους-μέλους της ευρωπαϊκής οικογένειας, αλλά και της ΕΕ στο σύνολο της».

Ειδικότερα, είπε, στο μεταναστευτικό, παρά κάποιες διαφορετικές προσεγγίσεις ως αποτέλεσμα και διαφορετικών δεδομένων στις χώρες μας, συμφωνούμε ως προς το ότι η εργαλειοποίηση της μετανάστευσης είναι καταδικαστέα και επιβάλλεται η λήψη μέτρων έναντι των τρίτων χωρών που καταφεύγουν σε τέτοιες μεθόδους.



Σε ό,τι αφορά στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την άποψη ότι είναι κοινή η προσέγγισή ως προς τη σημασία της για την εμβάθυνση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και το μέλλον της ΕΕ.

Συζήτησαν επίσης περιφερειακά ζητήματα, όπως οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, «όπου έχουμε κοινή προσέγγιση ως προς το ότι μια ορατή προοπτική ένταξης των χωρών των Δ. Βαλκανίων στην ΕΕ αποτελεί το μόνο δρόμο για διασφάλιση της ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας σε μια περιοχή που γειτνιάζει άμεσα με την ΕΕ», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι οι συζητήσεις, όπως αναμενόταν, κάλυψαν και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της νέας τουρκικής παραβατικότητας, τόσο επί του εδάφους, όσο και επί της θαλάσσης, καθώς και των σχετικών, κοινών αποφάσεων και συμπερασμάτων της ΕΕ, σε συνέχεια του χθεσινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου ομόφωνα συμφώνησε στην ετοιμασία κειμένου επιλογών για λήψη απόφασης ως αντίδραση στην αναθεωρητική συμπεριφορά της Τουρκίας. Δυστυχώς, είπε, η Τουρκία ενισχύει τις παράνομες, επιθετικές και προκλητικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, στοχεύοντας στη δημιουργία νέων τετελεσμένων σε πλήρη αντίθεση με τις σχετικές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ.

Οι δε παραβιάσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανάμεσα σε άλλα σημείωσε, επηρεάζουν ζωτικά και τα συμφέροντα και τους στόχους της ΕΕ και των κρατών-μελών της, αφού στόχο έχουν και την ακύρωση των όποιων προοπτικών της Ανατολικής Μεσογείου να αναπτυχθεί ως εναλλακτική ενεργειακή επιλογή για την ΕΕ.

Ξεκαθάρισε ότι η όποια απόφαση για υιοθέτηση θετικής ατζέντας στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την Άγκυρα που θα πρέπει, ανάμεσα σε άλλα, να τερματίσει τις οποίες παράνομες ενέργειες, τόσο επί εδάφους όσο και επί θαλάσσης, αλλά και να συμβάλει ουσιαστικά προς την επίλυση ενός κατεξοχήν ευρωπαϊκού προβλήματος όπως το Κυπριακό, στην βάση των σχετικών ψηφισμάτων των ΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ.

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Χριστοδουλίδης: Οι παραβιάσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ επηρεάζουν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ"

Η Κοινή Διακήρυξη Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου: Μηνύματα σε Τουρκία για Αιγαίο, Κυπριακό, Λιβύη

Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Αναστασιάδης και Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι υπέγραψαν σήμερα (19.10.2021) στην Αθήνα την κοινή Διακήρυξη, με την οποία στέλνουν σαφέστατα μηνύματα στην Τουρκία.

Οι ηγέτες των τριών κρατών απορρίπτουν τις παράνομες γεωτρήσεις και τις σεισμικές έρευνες από την Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ και σε θαλάσσιες περιοχές που έχουν οριοθετηθεί από το Διεθνές Δίκαιο.

Στο κείμενο που υπέγραψαν Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Αναστασιάδης και Φατάχ αλ Σίσι, οι τρεις ηγέτες τονίζουν την αποφασιστικότητά τους για να συνεχιστεί η συνεργασία τους για την ενίσχυση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή.

Ειδική αναφορά γίνεται, φυσικά, στην ηλεκτρική διασύνδεση. «Ενισχύει την οικονομική συνεργασία μας και την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού όχι μόνο των εμπλεκομένων χωρών, αλλά και της Ευρώπης», καθώς η ηλεκτρική διασύνδεση «θα δημιουργήσει δίαυλο μεταφοράς σημαντικών ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας από και προς την Ανατολική Μεσόγειο. Το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης, αποτελεί σημαντικό συστατικό της στρατηγικής για επιτάχυνσης της ανάπτυξης του Ενεργειακού Διαδρόμου της Ανατολικής Μεσογείου, παρέχοντας μια εναλλακτική πηγή ενεργειακού εφοδιασμού από την περιοχή προς την Ευρωπαϊκή Ήπειρο και αντίστροφα», τονίζεται στο κείμενο.

Μήνυμα στην Τουρκία

Οι ηγέτες Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου διαμηνύουν στην Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις και τις μονομερείς ενέργειες, που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και τις παρενοχλήσεις ερευνητικών πλοίων που έχουν αδειοδοτηθεί από την Ελλάδα ή την Κύπρο. Σε ένα επιθετικό περιβάλλον ή υπό την απειλή χρήσης βίας δεν μπορεί να διενεργηθεί παραγωγικός διάλογος με αποτελέσματα, σημειώνουν και υπογραμμίζουν επίσης τη σημασία «του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών στις θαλάσσιες ζώνες τους, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, όπως αυτό αντικατοπτρίζεται στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».

«Απορρίψαμε τις παράνομες γεωτρήσεις και σεισμικές έρευνες από τουρκικά σκάφη στην κυπριακή ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα, σε θαλάσσιες περιοχές που έχουν ήδη οριοθετηθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Επίσης, επαναλάβαμε την καταδίκη μας για τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο Πέλαγος και όλες τις άλλες  παράνομες δραστηριότητες σε περιοχές που βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας της Ελλάδας, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Ως εκ τούτου, ζητήσαμε από την Τουρκία να απέχει, με συνέπεια και ειλικρίνεια, από προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της παρενόχλησης ερευνητικών σκαφών έγκυρα αδειοδοτημένων από την Ελλάδα ή την Κύπρο, συμβάλλοντας έτσι σε δημιουργία συνθηκών ευνοϊκών για διάλογο. Υπογραμμίσαμε ότι παραγωγικός διάλογος προσανατολισμένος σε αποτελέσματα δεν μπορεί να διεξαχθεί σε ένα επιθετικό περιβάλλον ή υπό την απειλή χρήσης βίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο.

Η Λιβύη

Στο θέμα της Λιβύης, οι τρεις ηγέτες επαναλαμβάνουν τη σημασία διατήρησης του συμφωνηθέντος στον Οδικό Χάρτη χρονοδιαγράμματος για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου 2021, χωρίς ξένη παρέμβαση και την ανάγκη απόσυρσης όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων.

«Ο σεβασμός της εκεχειρίας και του εμπάργκο όπλων, καθώς και η απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων είναι απαραίτητα για την ειρήνη και σταθερότητα στη χώρα», αναφέρεται στο κείμενο.

Σημειώνουν πως το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και το Μνημόνιο Κατανόησης Στρατιωτικής Συνεργασίας και Συνεργασίας Ασφάλειας που υπεγράφησαν τον Νοέμβριο 2019 μεταξύ Τουρκίας και του Φαγέζ αλ Σάραζ, «παραβιάζουν αντιστοίχως το διεθνές δίκαιο και το εμπάργκο όπλων των ΗΕ στη Λιβύη, και πως αμφότερα υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα· επιπλέον, το Μνημόνιο Κατανόησης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα».

Όλο το κείμενο της Κοινής Διακήρυξης

Εμείς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Νίκος Αναστασιάδης, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Abdel Fattah El-Sisi, Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, συναντηθήκαμε στην Αθήνα, Ελλάδα, την 19η Οκτωβρίου 2021, στο πλαίσιο της 9ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής για τη Συνεργασία και τον Συντονισμό μεταξύ των τριών χωρών μας.

Πραγματοποιήσαμε επισκόπηση του έργου στα διάφορα πεδία συνεργασίας μας και σημειώσαμε πως έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος.

Ενθαρρυμένοι από τα έως τώρα θετικά αποτελέσματα και βαθιά πεπεισμένοι για τη στρατηγική σημασία της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας, εκφράσαμε τη ισχυρή αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στενά σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ενισχύοντας την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας. Σε αυτό το πλαίσιο επαναλάβαμε την υποστήριξή μας στην Μόνιμη Γραμματεία για τον τριμερή μηχανισμό Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας με έδρα την Λευκωσία, με τρόπο που διατηρεί την μοναδικότητα των σχέσεων μεταξύ των τριών χωρών.

Χαιρετίσαμε την υπογραφή της συμφωνίας για τη δημιουργία τριμερούς διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των δικτύων Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας. Το σχέδιο αυτό ενισχύει την οικονομική συνεργασία μας και την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού, όχι μόνο των εμπλεκόμενων χωρών, αλλά και της Ευρώπης, καθώς θα δημιουργήσει δίαυλο μεταφοράς σημαντικών ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας από και προς την Ανατολική Μεσόγειο. Το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης, το οποίο συνδέει τα ηλεκτρικά δίκτυα των χωρών μας, αποτελεί σημαντικό συστατικό της στρατηγικής για επιτάχυνσης της ανάπτυξης του Ενεργειακού Διαδρόμου της Ανατολικής Μεσογείου, παρέχοντας μια εναλλακτική πηγή ενεργειακού εφοδιασμού από την περιοχή προς την Ευρωπαϊκή Ήπειρο και αντίστροφα.

Εκφράσαμε την επιθυμία μας να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη συνεργασία μας, μέσω μιας σειράς συμφωνιών για την εξερεύνηση και μεταφορά φυσικού αερίου· παραμένουμε πεπεισμένοι πως η ανακάλυψη αποθεμάτων υδρογονανθράκων μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία. Συναφώς, χαιρετίσαμε για ακόμη μια φορά την υιοθέτηση του καταστατικού του Forum Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου (EMGF). Η σύσταση του EMGF βασίζεται στη θεμελιώδη αρχή του σεβασμού των δικαιωμάτων των μελών επί των φυσικών πόρων τους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο· το EMGF θα υποστηρίξει τις προσπάθειες των μελών για να ξεδιπλώσουν το πλήρες δυναμικό πόρων φυσικού αερίου στην περιοχή και να δημιουργήσουν έσοδα από τα αποθέματά τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και ιδίως την UNCLOS. Επαναλάβαμε ότι το EMGF ως περιφερειακός οργανισμός με έδρα το Κάιρο είναι ανοικτό σε όλες τις χώρες που πρεσβεύουν τις ίδιες αξίες και στόχους του EMGF και την προθυμία συνεργασίας για την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής και την ευημερία των λαών της.

Υπογραμμίσαμε τη σημασία του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών στις θαλάσσιες ζώνες τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως αντικατοπτρίζεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Στο πλαίσιο αυτό, απορρίψαμε τις παράνομες γεωτρήσεις και σεισμικές έρευνες από τουρκικά σκάφη στην κυπριακή ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα, σε θαλάσσιες περιοχές που έχουν ήδη οριοθετηθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Επίσης, επαναλάβαμε την καταδίκη μας για τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο Πέλαγος και όλες τις άλλες  παράνομες δραστηριότητες σε περιοχές που βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας της Ελλάδας, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Ως εκ τούτου, ζητήσαμε από την Τουρκία να απέχει, με συνέπεια και ειλικρίνεια, από προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της παρενόχλησης ερευνητικών σκαφών έγκυρα αδειοδοτημένων από την Ελλάδα ή την Κύπρο, συμβάλλοντας έτσι σε δημιουργία συνθηκών ευνοϊκών για διάλογο. Υπογραμμίσαμε ότι παραγωγικός διάλογος προσανατολισμένος σε αποτελέσματα δεν μπορεί να διεξαχθεί σε ένα επιθετικό περιβάλλον ή υπό την απειλή χρήσης βίας.

Συζητήσαμε το Κυπριακό ζήτημα και επαναβεβαιώσαμε την ισχυρή υποστήριξή μας σε μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που απαιτούν διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με ενιαία κυριαρχία, ενιαία διεθνή προσωπικότητα και ενιαία ιθαγένεια, καθώς και σύμφωνα με το κεκτημένο, τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ. Αναφορικά με τα Βαρώσια, μνημονεύσαμε την Προεδρική Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας της 23ης Ιουλίου 2021, η οποία επαναβεβαίωσε το καθεστώς των Βαρωσίων, όπως ορίζεται σε προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992), καταδίκασε την ανακοίνωση στην Κύπρο, την 20η Ιουλίου 2021, από Τούρκους και Τουρκο-Κύπριους ηγέτες σχετικά με περαιτέρω άνοιγμα μέρους της περιφραγμένης με συρματοπλέγματα περιοχής των Βαρωσίων, ζήτησε την άμεση αντιστροφή της πορείας αυτών των ενεργειών και την αντιστροφή όλων των βημάτων που πραγματοποιήθηκαν στα Βαρώσια από τον Οκτώβριο του 2020 και υπογράμμισε τη σημασία του πλήρους σεβασμού και εφαρμογής των Αποφάσεων του, συμπεριλαμβανομένης της μεταβίβασης των Βαρωσίων υπό τη διοίκηση των Η.Ε. Υπογραμμίσαμε την ανάγκη επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που είχαν σταματήσει και εκφράσαμε την υποστήριξή μας για τον διορισμό Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με την εντολή να ενεργοποιηθεί με όλους εμπλεκόμενους, προκειμένου να επανεκκινηθεί η διαπραγματευτική διαδικασία. Επίσης τονίσαμε ότι μια συμφωνημένη, συνολική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού δεν θα είναι προς όφελος μόνο της Κύπρου, των Ελληνο-Κυπρίων και των Τουρκο-Κυπρίων, αλλά θα συμβάλει επίσης καθοριστικά στην ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.       

Αναφορικά με το Μεγάλο Αιθιοπικό Φράγμα της Αναγέννησης (GERD), αναγνωρίσαμε τον μοναδικό χαρακτήρα της Αιγύπτου ως μιας από τις ξηρότερες χώρες του κόσμου, η οποία εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τον ποταμό Νείλο. Συναφώς, αναγνωρίσαμε την υπαρξιακή απειλή που θα μπορούσε να αποτελέσει το GERD για την Αίγυπτο, εάν πληρωθεί και λειτουργήσει μονομερώς και ενθαρρύνουμε την Αιθιοπία να διαπραγματευθεί με καλή πίστη για να ολοκληρωθεί εγκαίρως μια νομικά δεσμευτική συμφωνία για τους κανόνες και τις κατευθυντήριες γραμμές πλήρωσης και λειτουργίας του GERD, σύμφωνα με την Προεδρική Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών της 15ης Σεπτεμβρίου 2021 και τη Συμφωνία του 2015 περί Διακήρυξης Αρχών. Επαναλάβαμε πως οι προηγούμενες συμφωνίες και οι εφαρμοστέες αρχές του διεθνούς δικαίου θα πρέπει να τηρούνται, ιδιαίτερα οι αρχές της πρότερης γνωστοποίησης και διαβούλευσης, προκειμένου να εξακριβωθεί ότι τα έργα που σχεδιάζονται στις διεθνείς υδάτινους οδούς να υλοποιούνται με λογικό και ισότιμο τρόπο, που δεν προκαλεί ουσιαστική βλάβη. Οι αρχές αυτές θα πρέπει να παραμείνουν η βάση για την επίτευξη μιας δίκαιης και ισόρροπης συμφωνίας που σέβεται τα συμφέροντα των τριών χωρών.

Ανταλλάξαμε απόψεις για τις πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή μας και πέραν αυτής, σε θέματα που μας επηρεάζουν άμεσα:

Όσον αφορά στις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, επαναλάβαμε πως η μόνη βιώσιμη λύση στη Συριακή κρίση είναι πολιτική. Στο πλαίσιο αυτό, επαναβεβαιώσαμε  την έκκλησή μας για πανεθνική εκεχειρία που θα εφαρμοσθεί στη Συρία, σύμφωνα με την Απόφαση 2254 (2015) του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ. Εκφράσαμε την πλήρη στήριξή μας στις προσπάθειες του Ειδικού Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ για τη Συρία κ. Pedersen, και ελπίζουμε πως η Συνταγματική Επιτροπή θα παραγάγει σύντομα απτά αποτελέσματα.

Επαναλάβαμε επίσης, τη στήριξή μας για μια συνολική, δίκαιη και διαρκή λύση ως προϊόν διαπραγμάτευσης στη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης, στη βάση των σχετικών Αποφάσεων των ΗΕ, συμφωνημένων παραμέτρων και του διεθνούς δικαίου. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τη σύσταση ενός ανεξάρτητου και βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους, με ασφαλή και ανεγνωρισμένα σύνορα, στη χάραξη προ του 1967, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα, ενώ, ταυτόχρονα, αναγνωρίζουμε το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ εν ειρήνη και ασφαλεία. Πιστεύουμε ότι και οι δύο πλευρές και η Διεθνής Κοινότητα θα πρέπει να εργασθούν για την αναβίωση της Ειρηνευτικής Διαδικασίας και είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε όλες τις προσπάθειες για την επανεκκίνηση ουσιαστικών ειρηνευτικών συνομιλιών προσανατολισμένων στην επίτευξη αποτελεσμάτων.       

Ως προς τη Λιβύη, ενώ αναγνωρίσαμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην πολιτική διαδικασία έως τώρα, επαναλάβαμε τη σημασία διατήρησης του συμφωνηθέντος στον Οδικό Χάρτη χρονοδιαγράμματος για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών την 24η Δεκεμβρίου 2021, χωρίς ξένη παρέμβαση. Ο σεβασμός της εκεχειρίας και του εμπάργκο όπλων, καθώς και η απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων είναι απαραίτητα για την ειρήνη και σταθερότητα στη χώρα. Επαινέσαμε τον κομβικό ρόλο της Μικτής Στρατιωτικής Επιτροπής 5+5, μέσω της οποίας έχουν γίνει πολλά απτά θετικά βήματα, ιδιαίτερα το άνοιγμα της Παράκτιας Οδού και η ανταλλαγή κρατουμένων στις δύο πλευρές. Συνολικά, αναγνωρίσαμε ότι πολλές προκλήσεις παραμένουν και πρέπει να αντιμετωπισθούν, εάν στόχος είναι η διαδικασία να οδηγήσει στην ενοποίηση της χώρας και των θεσμών της.

Επιπροσθέτως, υπενθυμίσαμε ότι το Μνημόνιο Κατανόησης για την Οριοθέτηση Περιοχών Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο και το Μνημόνιο Κατανόησης Στρατιωτικής Συνεργασίας και Συνεργασίας Ασφάλειας που υπεγράφησαν τον Νοέμβριο 2019 μεταξύ Τουρκίας και κ. Fayez El Saraj, παραβιάζουν αντιστοίχως το διεθνές δίκαιο και το εμπάργκο όπλων των ΗΕ στη Λιβύη, και πως αμφότερα υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα· επιπλέον, το Μνημόνιο Κατανόησης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα.

Ως προς το Αφγανιστάν, εκφράσαμε τη βαθιά ανησυχία μας για την κατάσταση στη χώρα και για τους κινδύνους που προκαλεί τόσο για το ίδιο, όσο και για την ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος θα παραμείνουν σε συντονισμό και θα διερευνήσουν τρόπους να αντιμετωπίσουν μαζί, όπως και με άλλους εταίρους, τις πιεστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα, ιδιαίτερα για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στο Αφγανιστάν, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τη μεταναστευτική/προσφυγική κρίση και την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη. Στο πλαίσιο αυτό, Ελλάδα και Κύπρος τόνισαν πως η εκκένωση Αφγανών σε κίνδυνο λόγω πολιτικών διώξεων παραμένει προτεραιότητα για την ΕΕ και τα κράτη-μέλη αυτής.

Κοινές προκλήσεις και εξελίξεις στη Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή απαιτούν μία στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ της Αιγύπτου και της ΕΕ. Είμαστε δεσμευμένοι στην επέκταση της συνεργασίας ΕΕ-Αιγύπτου σε καίριους πολιτικούς τομείς βασισμένοι στην Κοινή Ανακοίνωση και στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου για μια ανανεωμένη εταιρική σχέση με τη Νότια Γειτονία – ένα νέο θεματολόγιο για τη Μεσόγειο. Οι προτεραιότητες της νέας Εταιρικής Σχέσης πρέπει να συμβάλλουν στην εκπλήρωση των προσδοκιών των ανθρώπων και στις δύο πλευρές της Μεσογείου. Θα πρέπει να περιλαμβάνει συμπεριληπτική και βιώσιμη ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη, αξιοπρεπείς ευκαιρίες απασχόλησης, οικονομική ανάπτυξη και ουσιωδώς βελτιωμένες συνθήκες διαβίωσης, εδραιώνοντας, με τον τρόπο αυτό, τη σταθερότητα και την ευημερία της Αιγύπτου, της ΕΕ και της κοινής γειτονίας μας. Στο πνεύμα αυτό, η σύγκληση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Αιγύπτου έως το τέλος του τρέχοντος έτους θα ήταν ένα ισχυρό και απτό μήνυμα αυξημένης εμπλοκής και συνεταιρισμού της ΕΕ με την Αίγυπτο.

Στα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανταλλάξαμε απόψεις για διάφορες εξελίξεις που σχετίζονται με την προώθηση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των βασικών ελευθεριών. Χαιρετίσαμε την έναρξη της πρώτης Εθνικής Στρατηγικής για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αίγυπτο, η οποία θεωρείται ένα σημαντικό βήμα σε αυτή τη συνάφεια. Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος επανέλαβαν την πεποίθησή τους ότι αυτά τα θέματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με έναν αντικειμενικό, αμερόληπτο και μη-επιλεκτικό τρόπο, σύμφωνα με το σχετικό διεθνές δίκαιο και πρότυπα.

Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος βρίσκονται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και, ως εκ τούτου, επηρεάζονται σοβαρά από ροές παράτυπης μετανάστευσης. Επομένως, υπογραμμίσαμε την ανάγκη συντονισμένης δράσης στον τομέα αυτό, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις σχετικές ανθρωπιστικές προβλέψεις, σημειώνοντας ιδιαίτερα ότι τα δίκτυα διακίνησης και λαθρεμπορίας έχουν αποδείξει την ανθεκτικότητά τους στην εξεύρεση εναλλακτικών οδεύσεων. Τονίσαμε, επίσης, πως η εργαλειοποίηση της μετανάστευσης για γεωπολιτικούς σκοπούς είναι απάνθρωπη και παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα. Ενώ είμαστε αποφασισμένοι να καταπολεμήσουμε την παράτυπη μετανάστευση, αναγνωρίσαμε την αξία καθιέρωσης νόμιμων οδών μετανάστευσης.

Συμφωνήσαμε πως η κλιματική αλλαγή πρέπει να αποτελέσει βασικό στοιχείο του θεματολογίου συνεργασίας μας και επιβεβαιώσαμε ότι παραμένουμε ισχυρά δεσμευμένοι στην υλοποίηση του Θεματολογίου 2030 των ΗΕ για Βιώσιμη Ανάπτυξη. Αναγνωρίσαμε πως η Μεσόγειος έχει ένα από τα πλουσιότερα θαλάσσια και παράκτια οικοσυστήματα, αλλά επίσης και από τα πλέον ευάλωτα. Η ραγδαία επιδείνωσή του απαιτεί ταχείες, κοινές και απτές απαντήσεις, καθώς επίσης και περαιτέρω περιφερειακή συνεργασία που να περιλαμβάνει όλους τους συναφείς δρώντες στην προστασία του κοινού περιβάλλοντος. Καλωσορίσαμε την επιτυχημένη φιλοξενία από πλευράς Αιγύπτου της 2ης Υπουργικής Συνόδου Μεσογειακής Ένωσης (UFM) για το περιβάλλον στις 4 Οκτωβρίου 2021 και προσβλέπουμε στην 27η Σύνοδο των Η.Ε για την κλιματική αλλαγή (COP27) που θα πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο το επόμενο έτος. Στο ίδιο πλαίσιο, εκφράσαμε την υποστήριξή μας στην Πρωτοβουλία της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για τον συντονισμό των δράσεων για την κλιματική αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Περαιτέρω εκφράσαμε την υποστήριξή μας σχετικά με την πρωτοβουλία της Ελλάδας για την προστασία των Πολιτιστικών Μνημείων από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Αναφορικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας, συμφωνήσαμε ως προς την ανάγκη συνεχούς συντονισμένης δράσης καταπολέμησης της COVID-19, με σκοπό τη θωράκιση των λαών μας. Αναγνωρίσαμε ότι τέτοιες προκλήσεις δεν γνωρίζουν εθνικά σύνορα, επομένως, η διεθνής συνεργασία παραμένει ουσιώδης, μέσω της ενδυνάμωσης και μεταρρύθμισης του ΠΟΥ, και της ενίσχυσης των Διεθνών Κανονισμών Υγείας (IHR).

Αναγνωρίζοντας τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των λαών μας και την αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ των κοινοτήτων Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου ανά την υφήλιο, χαιρετίσαμε την υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης (MOU) για τη συνεργασία σχετικά με θέματα Διασποράς στοχεύοντας στην προώθηση των κοινών αξιών μας και τα συλλογικά συμφέροντά μας στο εξωτερικό.  

Προσβλέποντας στην περαιτέρω ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας μας και προσδοκώντας απτά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος και κατανόησης, συμφωνήσαμε πως η επόμενη τριμερής Σύνοδος Κορυφής θα λάβει χώρα στην Αίγυπτο, το δεύτερο μισό του 2022.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Κοινή Διακήρυξη Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου: Μηνύματα σε Τουρκία για Αιγαίο, Κυπριακό, Λιβύη"

Αυστηρά μηνύματα Μητσοτάκη: Οι τουρκικές βλέψεις σε βάρος των γειτόνων της είναι απειλή για την ευρύτερη περιοχή

Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες -και την ΕΕ- αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τις εργασίες της 9ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής.

Στις κοινές δηλώσεις του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Abdel Fattah El-Sisi, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «οι θέσεις μας ταυτίζονται στην καταδίκη της προκλητικής πρακτικής και της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε με έμφαση: «Δυστυχώς η ηγεσία της Άγκυρας δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τα μηνύματα των καιρών. Οι βλέψεις της Τουρκίας συνιστούν απειλή για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Δεν προοιωνίζουν εποικοδομητική στάση για την επίλυση του κυπριακού. Μοναδικός δρόμος προόδου είναι οι δεσμευτικές αποφάσεις του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ».

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας πως «η Ελλάδα δηλώνει τις προθέσεις της με τις πράξεις της. Υπογράφει συμφωνίες συνεργασίας πάντα υπό το φως του διεθνούς δικαίου. Και οι τρεις μας χώρες έχουν αποδείξει την προσήλωση στη διεθνή νομιμότητα. Δείξαμε το δρόμο για την οικοδόμηση σχέσεων συνεργασίας και καλής γειτονίας μακριά από λογικές επιβολής μονομερούς αυθαιρεσίας, απειλών πολέμου, πρακτικών που σίγουρα δεν ανήκουν στον 21ο αιώνα».

Λιβύη και προσφυγικό

Αναφερόμενος στη συνέχεια στην κατάσταση στη Λιβύη, ο πρωθυπουργός είπε ότι «οι εξελίξεις στην Λιβύη επιδρούν στην ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής. Η διεξαγωγή εκλογών το Δεκέμβριο είναι βήματα προς την ομαλότητα όπως και η αποχώρηση όλων των στρατευμάτων και των μισθοφόρων. Η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Κύπρος στηρίζουμε έμπρακτα τη μετάβαση της Λιβύης στην ειρήνη και τη Δημοκρατία. Η διπλωματική μας συνδρομή θα αποτυπωθεί στην αυριανή συνάντηση της Τρίπολης, όσο και το Νοέμβριο στη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παρίσι».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο προσφυγικό λέγοντας πως οι τρεις χώρες συντονίζονται πάνω σε αυτό το θέμα: «Η Ελλάδα εξακολουθεί να σώζει ζωές από τα δίχτυα των διακινητών. Αξίζει να σημειωθεί η αθόρυβη συμβολή της Αιγύπτου. Αν με τους αδερφούς Κυπρίους ανήκουμε στο ίδιο έθνος, με τους φίλους Αιγυπτίους ανήκουμε στην ίδια κοινότητα. Από την αρχαία αποικία της Ναυκρατίδας μέχρι τις σύγχρονες της Αλεξάνδρειας και του Καΐρου, οι Έλληνες ήταν πάντα παρόντες και στην Ελλάδα σήμερα ζουν και προκόβουν πολλοί Αιγύπτιοι».

Η σημασία της ενεργειακής συνεργασίας

Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε φάρο σταθερότητας την συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου, που εκτείνεται από την ενέργεια και τον τουρισμό και από την υψηλή τεχνολογία μέχρι το εμπόριο και την ναυτιλία.

Όπως ανέφερε, «στην κοινή μας πορεία προσθέσαμε δύο ακόμα μνημόνια που αφορούν τη διασύνδεση για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και τη συνεργασία σε θέματα αποδήμων. Η ενέργεια καθίσταται γέφυρα μεταξύ της Αιγύπτου προς την Ευρώπη».

Στο δίκτυο αυτό συμμετέχουν ενεργά και η Ελλάδα και η Κύπρος, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να εξηγήσει πως «σε μία εποχή όπου αναζητούμε διαφοροποίηση των ενεργειακών μας πηγών, η Αίγυπτος μπορεί να γίνει πάροχος ρεύματος που θα παράγεται κυρίως από τον ήλιο».

«Και οι τρεις χώρες αναβαθμίζονται» σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός λέγοντας: «Συντονιζόμαστε και σε άλλα μέτωπα όπως στη δράση μας κατά της πανδημίας. Η Ελλάδα δώρισε στη φίλη Αίγυπτο 250.000 δόσεις εμβολίων. Συντονιζόμαστε και στην απειλή της κλιματικής κρίσης».

Αλ Σίσι: Γενικότερη ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου με Ευρώπη

Παίρνοντας τον λόγο μετά τον Έλληνα πρωθυπουργό ο Αιγύπτιος πρόεδρος σημείωσε  ότι η τριμερής συνεργασία είναι ένα πολύ σημαντικό φόρουμ για την ανάπτυξη της συνεργασίας σε οικονομία, άμυνα αλλά και για την ανταλλαγή απόψεων για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην περιφέρεια μας.

«Πρόθεση μας είναι να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της ενέργειας και επισημαίνω τη σημασία της υπογραφής σήμερα του μνημονίου συνεργασίας της τριμερούς ηλεκτρικής διασύνδεσης» συνέχισε ο Αιγύπτιος πρόεδρος. «Θεωρούμε αυτό το ως προοίμιο της γενικότερης ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Ευρώπη. Μεγάλο σχέδιό μας είναι η ίδρυση του φόρουμ φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων όλων των χωρών με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».

Αναφερόμενος στη συνέχεια στο Κυπριακό, ο κ. Σίσι τόνισε πως «στηρίζουμε την δίκαιη επίλυση του κυπριακού επί τη βάση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Στηρίζουμε επίσης την διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών στη Λιβύη και την απομάκρυνση όλων των ξένων στρατευμάτων.

Συζητήσαμε επίσης και το παλαιστινιακό θέμα υπό το φως της κλιμάκωσης της διένεξης Ισραήλ – Παλαιστίνης τον περασμένο Μάιο. Συζητήσαμε επίσης το θέμα της Συρίας υποστηρίζοντας τις καταβαλλόμενες προσπάθειες του εκπροσώπου του ΟΗΕ, εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε την διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας.

Είμαστε υπέρ της διατήρησης της σταθερότητας στο Λίβανο. Συζητήσαμε και το θέμα της τρομοκρατίας, αλλά και την παράνομη μετανάστευση».

Αναστασιάδης: Ταραξίας της περιοχής η Τουρκία

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία έστειλε και ο Νίκος Αναστασιάδης, καλώντας την να αντιληφθεί ότι θα ωφεληθεί και η ίδια από μια επίλυση του Κυπριακού στη βάση αρχών.

«Ο διάλογος είναι η μόνη λύση, και επιτέλους η Τουρκία πρέπει να αντιλαμβάνεται πως πολύ περισσότερο θα ωφεληθεί εάν συμβάλλει στην υποβοήθηση λύσης του Κυπριακού στη βάση αρχών, και όχι στη βάση μιας επεκτατικής και αναθεωρητικής πολιτικής που την χαρακτηρίζουν τελευταία και την κατηγοριοποιούν στις χώρες-ταραξίας, στις χώρες με επεκτατικές διαθέσεις» είπε.

Ξεκαθάρισε ακόμη ότι είναι «απαράδεκτη η νέα θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς για δυο ανεξάρτητα κράτη».

«Η βούλησή μας είναι να εμπλακούμε σε διάλογο, όχι να εκτραπούμε του διεθνούς δικαίου, αλλά να εφαρμόσουμε τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, να εφαρμόσουμε όλα εκείνα που θα δημιουργήσουν τις προοπτικές ενός ευρωπαϊκού κράτους όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, προστατεύοντας όχι μόνο τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ε/Κ αλλά και των Τ/Κ».

Και συνέχισε: «Δεν μπορεί οι χώρες της ανατολικής Μεσογείου να συνεργάζονται στενά μεταξύ τους, να αποτελούν πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης και η μόνη που διαταράσσει το Διεθνές Δίκαιο να είναι η Τουρκία» είπε ο κ. Αναστασιάδης και πρόσθεσε: «Οι τριμερείς συναντήσεις δεν αποκλείουν κανέναν, στοχεύουν στην σταθερότητα, και η Τουρκία είναι ευπρόσδεκτη αρκεί να σέβεται το διεθνές δίκαιο και την κυριαρχία των γειτόνων της».

Κατηγόρησε την Τουρκία για αδιαλλαξία και «για τις παραβιάσεις που γίνονται στην ΑΟΖ της Κύπρου κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, την παραβίαση του καθεστώτος της Αμμοχώστου, στην πρόσφατη εκμίσθωση -όχι γης που ανήκε σε Τ/Κ αλλά σε Ε/Κ- υπό κατοχή περιουσίας που δόθηκε με μακροπρόθεσμη μίσθωση στην Τουρκία για ευκόλως κατανοητούς στόχους που επιδιώκει η Τουρκία. Στη δημιουργία βάσης για μη επανδρωμένα αεροπλάνα και στη δημιουργία στρατιωτικού λιμένος στην περιοχή.

Το χειρότερο όμως είναι ότι πέρα από την επιδεινωμένη προκλητικότητα της αναθεωρητικής πολιτικής, που δεν αντιμετωπίζεται μόνο στην περίπτωση της  Κύπρου αλλά εκτείνεται στο Αιγαίο, στη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ και αλλού, υπάρχει μια πολιτική -η Γαλάζια Πατρίδα- με την οποία θέλει ο κ. Ερντογάν να ελέγχει την περιοχή και πέραν αυτής» τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

Διαβάστε την Κοινή Διακήρυξη που υιοθετήθηκε κατά την 9η Σύνοδο Κορυφής Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυστηρά μηνύματα Μητσοτάκη: Οι τουρκικές βλέψεις σε βάρος των γειτόνων της είναι απειλή για την ευρύτερη περιοχή"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news