facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022

Μεγάλη Βρετανία: Κάρολος Γ’ είναι το επίσημο όνομα του νέου βασιλιά

Ο νέος μονάρχης της Βρετανίας, γνωστός μέχρι σήμερα ως πρίγκιπας Κάρολος, θα ονομάζεται πλέον «βασιλιάς Κάρολος Γ΄», όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την μέχρι πρότινος επίσημη κατοικία του, το Clarence House.

Ο 73χρονος Κάρολος έγινε αυτομάτως βασιλιάς όταν η μητέρα του, βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ απεβίωσε το απόγευμα στο κάστρο Μπαλμόραλ της Σκωτίας. Παράλληλα, η σύζυγος του Καρόλου - μέχρι τώρα γνωστής ως δούκισσα Καμίλα της Κορνουάλης - θα μοιράζεται την κοινωνική θέση του ως «βασιλική σύζυγος».

«Ο θάνατος της πολυαγαπημένης μου μητέρας, της βασίλισσας, είναι μια στιγμή υπέρτατης θλίψης για εμένα», τόνισε ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ της Βρετανίας στις πρώτες του δηλώσεις μετά τον θάνατο της Ελισάβετ Β’.

«Η απώλειά της θα γίνει βαθιά αισθητή σε όλη τη χώρα, την κοινοπολιτεία και για αμέτρητους ανθρώπους» είπε ο μεγαλύτερος γιος της Ελισάβετ Β’, ο οποίος τη διαδέχεται στον θρόνο της Βρετανίας, επισημάνθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Συμπλήρωσε ότι ανακούφιση τόσο για τον ίδιο όσο και για την οικογένειά του προσφέρουν ο σεβασμός και η στοργή που απολάμβανε η μητέρα του καθ’ όλη τη διάρκεια της βασιλείας της.

Θα απευθύνει διάγγελμα προς το έθνος αύριο Παρασκευή

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ της Βρετανίας θα απευθύνει αύριο Παρασκευή διάγγελμα προς το έθνος, στην πρώτη δημόσια ομιλία του μετά τον θάνατο της μητέρας του, την οποία διαδέχεται στον θρόνο. Ο 73χρονος Κάρολος ανακηρύχθηκε αυτομάτως βασιλιάς όταν η Ελισάβετ Β' απεβίωσε το απόγευμα στο κάστρο Μπαλμόραλ της Σκωτίας.

Το προφίλ του νέου βασιλιά

Με τον θάνατο της μητέρας του, ο πρίγκιπας Κάρολος αναλαμβάνει επιτέλους βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου και 14 άλλων χωρών, τερματίζοντας μια αναμονή άνω των 70 ετών, τη μεγαλύτερη από οποιονδήποτε άλλον διάδοχο στη βρετανική ιστορία.

Ο ρόλος αυτός μπορεί να είναι δύσκολος για τον ίδιο. Η μητέρα του ήταν εξαιρετικά δημοφιλής και σεβαστή, όμως αφήνει πίσω της μια βασιλική οικογένεια με τη φήμη της αμαυρωμένη και τις σχέσεις τεταμένες – μεταξύ άλλων και με ισχυρισμούς για ρατσισμό εκ μέρους αξιωματούχων του Μπάκιγχαμ.

Ο Κάρολος θα βρεθεί αντιμέτωπος με αυτές τις προκλήσεις σε ηλικία 73 ετών, ο γηραιότερος μονάρχης που αναλαμβάνει τον θρόνο εδώ και χίλια χρόνια. Στο πλευρό του, η δεύτερη σύζυγός του, η Καμίλα, που ακόμη διχάζει την κοινή γνώμη.

Για τους επικριτές του, ο νέος βασιλιάς είναι αδύναμος και ανεπαρκής για τον ρόλο. Τον χλευάζουν επειδή μιλάει στα φυτά και είναι παθιασμένος με την αρχιτεκτονική και το περιβάλλον ενώ ακόμη μιλούν για τον αποτυχημένο πρώτο γάμο του με την αείμνηστη πριγκίπισσα Νταϊάνα.

Οι υποστηρικτές του, από την άλλη, λένε ότι διαστρεβλώνεται η καλή δουλειά που έχει κάνει, ότι απλώς τον έχουν παρεξηγήσει και ότι σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή ήταν μπροστά από την εποχή του. Υποστηρίζουν ότι είναι ένας στοχαστικός άνθρωπος, που ανησυχεί για τους Βρετανούς όλων των τάξεων και κοινωνικών στρωμάτων. Η φιλανθρωπική οργάνωση Prince’s Trust βοήθησε πάνω από ένα εκατομμύριο άνεργους νέους αφότου ιδρύθηκε, πριν από σχεδόν 50 χρόνια.

«Το πρόβλημα είναι ότι βρίσκεται σε μια κατάσταση όπου είναι αδύνατον να νικήσεις. Αν δεν κάνεις απολύτως τίποτα, θα διαμαρτυρηθούν για αυτό. Όταν προσπαθείς και δεν τα καταφέρνεις να βοηθήσεις, επίσης παραπονιούνται», είχε πει ο ίδιος σε ένα τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ.

Σε όλη του τη ζωή, ο Κάρολος είχε παγιδευτεί μεταξύ του εκσυγχρονισμού της μοναρχίας, στην προσπάθειά της να βρει τη θέση της σε μια ταχεία εναλλασσόμενη και πιο ισότιμη κοινωνία, διατηρώντας παράλληλα τις παραδόσεις που δίνουν στον θεσμό τη γοητεία του.

Αυτή η τεταμένη κατάσταση διακρίνεται στη ζωή των ίδιων του των παιδιών. Ο μεγαλύτερος, ο 40χρονος Ουίλιαμ, τώρα πλέον διάδοχος ο ίδιος, ασκεί παραδοσιακά καθήκοντα, με φιλανθρωπικό έργο και τιμή στον στρατό. Ο μικρότερος, ο Χάρι, 37 ετών, ζει στο Λος Άντζελες με την πρώην ηθοποιό, Αμερικανίδα σύζυγό του και η καριέρα του επικεντρώνεται γύρω από το Χόλιγουντ αντί για τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Τα δύο αδέλφια, που κάποτε ήταν πολύ κοντά, τώρα πλέον μετά βίας μιλούν μεταξύ τους.

Από τη γέννησή του, ο Κάρολος ανατρεφόταν για να γίνει μια μέρα βασιλιάς. Ο Τσαρλς Φίλιπ Άρθουρ Τζορτζ γεννήθηκε στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στις 14 Νοεμβρίου 1948, τη 12η χρονιά της βασιλείας του παππού του, βασιλιά Γεωργίου ΣΤ΄. Ήταν μόλις 3 ετών όταν έγινε διάδοχος του θρόνου, όταν η μητέρα του έγινε βασίλισσα, το 1952. Η ανατροφή του ήταν πάντα διαφορετική σε σύγκριση με τους προηγούμενους μονάρχες.

Σε αντίθεση με τους προκατόχους του, που εκπαιδεύτηκαν από ιδιωτικούς δασκάλους, ο Κάρολος πήγε στο σχολείο Χιλ Χάουζ και κατόπιν πήγε εσωτερικός στο Σχολείο Τσιμ στο Μπερκσάιρ, όπου είχε φοιτήσει και ο πατέρας του, ο πρίγκιπας Φίλιππος. Στη συνέχεια τον έστειλαν στο Γκόρντονστουν, ένα «σκληρό» οικοτροφείο στη Σκωτία, όπου επίσης είχε φοιτήσει ο πατέρας του. Περιέγραφε εκείνη την περίοδο σαν κόλαση: ήταν μόνος και τον εκφόβιζαν. «Μια ποινή φυλάκισης. Το Κόλντιτζ (σ.σ. στρατόπεδο κράτησης αιχμαλώτων στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο) με κιλτ».

Σπάζοντας την παράδοση, πήγε στο Τρίνιτι Κόλετζ του Κέμπριτζ για να σπουδάσει αρχαιολογία και ανθρωπολογία, όμως άλλαξε τομέα και προτίμησε την ιστορία. Την εποχή εκείνη του απονεμήθηκε επισήμως ο τίτλος του πρίγκιπα της Ουαλίας, τον οποίο φέρει κατά παράδοση ο διάδοχος του θρόνου. Τον επόμενο χρόνο, έγινε ο πρώτος Βρετανός διάδοχος που έλαβε πτυχίο πανεπιστημίου.

Όπως πολλά άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας πριν από αυτόν, εντάχθηκε στις ένοπλες δυνάμεις, αρχικά στη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία και κατόπιν στο Ναυτικό. Η ενεργός υπηρεσία του τερματίστηκε το 1976.

Ως νεαρός πρίγκιπας, αγαπούσε το σκι, το σερφ και τις καταδύσεις. Ήταν δεινός παίκτης του πόλο και καλός ιππέας. Το 1979 ο θείος του, λόρδος Μαουντμπάντεν, τον οποίο περιέγραφε ως «τον παππού που δεν είχα ποτέ», σκοτώθηκε από τον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό, ένας θάνατος που του στοίχισε πολύ. «Μου φαινόταν ότι τα θεμέλια όσων αγαπούσαμε στη ζωή είχαν γκρεμιστεί ανεπανόρθωτα», θα έλεγε αργότερα.

Όταν εγκατέλειψε το Ναυτικό, το 1976, αναζήτησε τον ρόλο του στον δημόσιο βίο και διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε κάποια ξεκάθαρη δουλειά για τον πρίγκιπα διάδοχο – έπρεπε να την εφεύρει μόνος του. «Αυτό το καθιστούσε τόσο ενδιαφέρον, προκλητικό και περίπλοκο», είπε σε ένα ντοκιμαντέρ για τα 70ά γενέθλιά του.

Νταϊάνα

Για πολλούς στη Βρετανία και όχι μόνο, ο Κάρολος θα είναι για πάντα συνδεδεμένος με τον αποτυχημένο γάμο του με τη Λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ και τη σχέση του με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, τον έρωτα της ζωής του.

Όταν παντρεύτηκε την Νταϊάνα το 1981, ενώπιον ενός τηλεοπτικού κοινού 750 εκατομμυρίων ανθρώπων, η νύφη φαινόταν ότι ήταν η τέλεια επιλογή.

Όλα αρχικά πήγαιναν καλά. Τα παιδιά τους, ο Ουίλιαμ και ο Χάρι, γεννήθηκαν το 1982 και το 1984 αντίστοιχα. Αλλά στα παρασκήνια, ο γάμος είχε προβλήματα και η Νταϊάνα κατηγορούσε την Καμίλα για τη διάλυσή του, το 1992. «Υπήρχαν τρεις σ’ αυτόν τον γάμο», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Ο Κάρολος υποστήριζε ότι παρέμεινε πιστός «μέχρι να διαλυθεί (ο γάμος) ανεπανόρθωτα». Το διαζύγιο εκδόθηκε το 1996.

Όταν η Νταϊάνα σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα στο Παρίσι, τον επόμενο χρόνο, τα δημοσιεύματα στον Τύπο εναντίον του ίδιου και της Καμίλας ήταν βιτριολικά. Η δημοτικότητά του καταβαραθρώθηκε.

Τις επόμενες δεκαετίας, η θέση του βελτιώθηκε, αν και παρέμεινε λιγότερο δημοφιλής από τη μητέρα του. Το 2005 παντρεύτηκε τελικά την Καμίλα, η οποία κέρδισε την αποδοχή των Βρετανών. Για πολλούς πάντως, η σκιά της Νταϊάνα παραμένει και η ζωή της εξακολουθεί να μαγεύει το κοινό.

Μακριά από τα βασιλικά καθήκοντα, ο Κάρολος ήταν ευτυχής στον κήπο του στο Χάιγκροουβ, στη δυτική Αγγλία ή, όπως και η μητέρα του, όταν κάνει πεζοπορία ή ψαρεύει στα βασιλικά κτήματα στη Σκωτία. Του αρέσει επίσης να ζωγραφίζει.

Έχει γράψει ένα παιδικό βιβλίο, με τίτλο «Ο γέρος του Λοχνάγκαρ». Έχει επίσης πάθος με τις τέχνες, ιδίως με τα έργα του Σαίξπηρ, την όπερα και τη μουσική του Λέοναρτ Κοέν.

Στις ιδιωτικές στιγμές του, είναι αστείος με μια «κατεργάρικη αίσθηση του χιούμορ» αλλά είναι και απαιτητικός, σύμφωνα με τους συνεργάτες του. Πιστεύει ότι πρέπει να εμφανίζεται «βασιλικός» όταν το απαιτεί η κατάσταση, αλλά δεν του αρέσουν οι πολυτέλειες. Κάποιοι από τους στενούς συνεργάτες του λένε ότι είναι ευγενικός και εργάζεται σκληρά. Φίλοι και εχθροί συμφωνούν σε ένα πράγμα: ότι είναι αφοσιωμένος στο καθήκον και τις περισσότερες ημέρες δουλεύει μέχρι τα μεσάνυχτα.

Παρότι η αναμονή μέχρι την άνοδο στον θρόνο ήταν μεγάλη, δεν το σκεφτόταν συχνά, σύμφωνα με την Καμίλα. Όταν ρωτήθηκε αν το συζητούσε, η σύζυγός του απάντησε: «Όχι πολύ, όχι. Είναι απλώς κάτι που θα συμβεί».

Το ίδιο συναίσθημα είχε μοιραστεί πριν από χρόνια και ο Κάρολος: «Δυστυχώς, αυτό είναι το αποτέλεσμα του θανάτου της μητέρας του, του γονιού σου, και αυτό δεν είναι τόσο ευχάριστο, για αυτό είναι καλύτερα να μην το σκεφτόμαστε και πολύ», είπε το 2010.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Μεγάλη Βρετανία: Κάρολος Γ’ είναι το επίσημο όνομα του νέου βασιλιά"

Δένδιας: Ζούμε τεράστια όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας – Ευθεία απειλή για την ύπαρξη της πατρίδας μας

Στην τουρκική προκλητικότητα αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο 2ο Metropolitan Summit του Economist στέλνοντας ένα αυστηρό μήνυμα. 

«Ζούμε τις τελευταίες μέρες μία τεράστια όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας απέναντι στην Ελλάδα και μία απίστευτη και απερίγραπτη ποιοτική αναβάθμιση που συνιστά ευθεία απειλή για την εδαφική ακεραιότητα για να μην πω για την ίδια την ύπαρξη της πατρίδας μας», επισήμανε ο Νίκος Δένδιας, ενώπιον του πρώην προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ και άλλων πρώην Ευρωπαίων αξιωματούχων, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο 2ο Metropolitan Summit του Economist, που πραγματοποιείται στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με το PowerGame.

«Δεν είχαμε ακούσει ποτέ μέχρι τώρα οιονδήποτε να αμφισβητεί την ελληνικότητα των νησιών του Αιγαίου», είπε ο κ. Δένδιας και ήταν ξεκάθαρος ως προς την απάντηση της ελληνικής πλευράς, λέγοντας: «Η πατρίδα μας, ο λαός, η κοινωνία μας δεν πτοείται από τις απειλές αυτές. Η πατρίδα μας, ο λαός, η κοινωνία μας απορρίπτουν τις απειλές αυτές και καλούμε τους συμμάχους, τους φίλους μας και τα μέλη της ευρωπαϊκής μας οικογένειας να κατανοήσουν το μέγεθος της πρόκλησης το οποίο αντιμετωπίζει η πατρίδα μας».

Απευθυνόμενος στον κ. Ολάντ ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «οι δεσμοί μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας είναι δεσμοί αιώνων” και “δεν ξεχνάμε τη βοήθεια που μας προσφέρατε». Ταυτόχρονα υπογράμμισε πως «η Ελλάδα βασίζεται στη γαλλική βοήθεια, η Ελλάδα βασίζεται στη στρατηγική σχέση και στη συμμαχία που έχει με τη Γαλλική Δημοκρατία. Και θέλω να πω ξεκάθαρα και προς κάθε αποδέκτη ότι η απάντησή μας στις προκλήσεις που δεχόμαστε είναι μία απάντηση μιας σύγχρονης ισχυρής Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας, μια απάντηση που απορρίπτει τους αναθεωρητισμούς από οπουδήποτε και αν προέρχονται, μία απάντηση η οποία περιφρονεί νεοοθωμανικές αντιλήψεις και πρακτικές και προσβλέπει σε ένα ευρωπαϊκό κοινό μέλλον με ομόνοια και αλληλεγγύη».

Η αλληλεγγύη και η ενότητα χρειάζονται και για την αντιμετώπιση της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης, τόνισε ο κ. Δένδιας και σημείωσε: «Η αλληλεγγύη και η ενότητα που διδάξατε κύριε πρόεδρε είναι στοιχεία που δυστυχώς χρειαζόμαστε σήμερα στην Ευρώπη, ακόμη περισσότερο προκειμένου για να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις, να αντιμετωπίσουμε τις δυνάμεις του αναθεωρητισμού που αναδύονται πάλι τον 21ο αιώνα. Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτέλεσε μία τεράστια δοκιμασία για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και συνεχίζει να είναι μία τεράστια δοκιμασία. Όμως από αυτή τη δοκιμασία όπως και από τις άλλες κρίσεις, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα βγαίνει ενισχυμένο».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δένδιας: Ζούμε τεράστια όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας – Ευθεία απειλή για την ύπαρξη της πατρίδας μας"

Πέθανε η βασίλισσα Ελισάβετ

Η βασίλισσα Ελισάβετ, η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου και η μακροβιότερη βασίλισσα στην παγκόσμια ιστορία, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών.

Από τον Απρίλιο του 2021 που πέθανε ο αγαπημένος της σύζυγος Φίλιππος, η υγεία της βασίλισσας άρχισε να επιδεινώνεται. Τον Οκτώβριο του 2021 η Ελισάβετ νοσηλεύτηκε ένα ολόκληρο βράδυ ενώ αργότερα, άρχισε να εμφανίζεται και με μπαστούνι.

Μετά τον Φεβρουάριο του 2022 οπότε νόσησε με κορονοϊό, η επιβάρυνση της υγείας της Ελισάβετ φαινόταν σε κάθε εμφάνισή της. Για την ακρίβεια, σε όσες εμφανίσεις δεν ακυρώνονταν…

Το μεσημέρι της 8ης Σεπτεμβρίου 2022 ανακοινώθηκε επίσημα από το Παλάτι του Μπάκινγχαμ ότι αποφασίστηκε να τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση. Το BBC διέκοψε το πρόγραμμά του για να μεταδώσει την είδηση.

Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας άρχισαν να πηγαίνουν προς το Μπαλμόραλ, προς την βασίλισσα, με την αγωνία να κορυφώνεται. Έξω από το παλάτι του Μπάκιγχαμ άρχισαν να συνωστίζονται τηλεοπτικά συνεργεία και πολίτες.

Όπως έγινε γνωστό στις 20.30 ώρα Ελλάδας, η βασίλισσα Ελισάβετ, έφυγε από τη ζωή…

Δείτε τη στιγμή που το BBC ανακοινώνει το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ:

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Πέθανε η βασίλισσα Ελισάβετ"

Πρόκληση από την Sabah: Επίδοξος Ζελένσκι ο Μητσοτάκης - O Αλλάχ να βοηθήσει τον ελληνικό λαό

Σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Daily Sabah, χαρακτηρίζοντας τον Έλληνα πρωθυπουργό «επίδοξο Ζελένσκι» και κατηγορώντας τον για «υποκρισία».

«Κοιτάξτε την ιστορία. Αν πάτε πολύ μακριά, θα σας κοστίσει ακριβά. Έχουμε μια φράση για την Ελλάδα: Μην ξεχνάτε τη Σμύρνη. Δεν μας νοιάζει που εισβάλατε στα νησιά ή αλλού. Όταν έρθει η ώρα, θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο. Μια νύχτα μπορεί να έρθουμε ξαφνικά». Τα λόγια αυτά του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσαν σάλο στην Ελλάδα, γράφει σε άρθρο της η Daily Sabah το οποίο τιτλοφορεί «Μητσοτάκης: Ο επίδοξος Ζελένσκι».

Το άρθρο συνεχίζει παραθέτοντας τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια που απάντησε στα παραληρήματα του Ερντογάν και των Τούρκων αξιωματούχων τις τελευταίες ημέρες κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση Μητσοτάκη για «υποκρισία», «επειδή αγνοεί ότι η συστηματική αντίθεσή της στην Τουρκία είναι που ώθησε τον Ερντογάν να κάνει αυτή τη δήλωση».

sabah-mitsotakis

«Μετά την ένταση σε περιοχές κυριαρχίας στην Ανατολική Μεσόγειο, οι τουρκοελληνικές σχέσεις άρχισαν να αμβλύνονται από τις αρχές του 2021 ως αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών της Γερμανίας και του ΝΑΤΟ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε μάλιστα στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο του 2022 για να συναντηθεί με τον Ερντογάν. Ωστόσο, ο Μητσοτάκης τερμάτισε τη διαδικασία που αναμενόταν να συνεχιστεί με την επίσκεψή του στις ΗΠΑ τον Μάιο. Έδωσε μια παθιασμένη ομιλία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ σχετικά με το πώς τα 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 που θέλει να αγοράσει η Τουρκία δεν πρέπει να πουληθούν στη χώρα», αναφέρει το δημοσίευμα.

Στη συνέχεια κάνει λόγο για την «υποκρισία της Ελλάδας» και τονίζει ότι: «Η προσπάθεια του Μητσοτάκη να εμποδίσει την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφια για την ΕΕ, να ασκήσει το πιο φυσικό δικαίωμά της, ήταν ενάντια τόσο στο νόμο όσο και στις διπλωματικές πρακτικές. Το να ασκεί πίεση για εμπάργκο στον γείτονά της, αφού δηλώνει ότι είναι ανοιχτός σε διάλογο, είναι καθαρή υποκρισία. Το να λέει ο Ερντογάν ότι ο Μητσοτάκης "δεν υπάρχει πια" γι' αυτόν δεν ήταν υπερβολική αντίδραση».

«Ναι, οι εντάσεις γύρω από το επεισόδιο Μητσοτάκη κλιμακώνουν τον λαϊκισμό για να ενισχύσουν το χέρι του εθνικιστικού κοινού και των ΜΜΕ πριν από τις επικείμενες εκλογές. Προκαλεί επίτηδες την Άγκυρα ρίχνοντας στρατιώτες σε νησιά που κατοικούνται από κατσίκες και σχεδιάζοντας γιγάντιες σημαίες. Θέλει να κάνει λάθος η Άγκυρα. Στόχος του είναι να επιστήσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στην περιοχή παρουσιάζοντας την Τουρκία ως "επιθετική", καθώς δεν έχει την ικανότητα να πολεμήσει μόνος του την Τουρκία. Προσπαθεί να χειραγωγήσει το Κογκρέσο των ΗΠΑ να μην πουλήσει 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία. Παράλληλα, σχεδιάζει να αποκτήσει την αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο έναντι της Τουρκίας, η οποία αφαιρέθηκε από το πρόγραμμα F-35, χάρη στα Rafale που αγόρασε από τη Γαλλία και τα πολεμικά αεροσκάφη F-35 που ήθελε να αγοράσει από τις ΗΠΑ. Ωστόσο, η Δύση, από την οποία ζήτησε βοήθεια ο Μητσοτάκης, υποφέρει πλέον από ελλείψεις φυσικού αερίου. Οι ΗΠΑ, που αποδείχτηκαν λίγες ως προς την Ουκρανία, δεν θα ανοίξουν μέτωπο στο Αιγαίο ενάντια στο μέλος του ΝΑΤΟ, την Τουρκία, που έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό. Σε μια εποχή που ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα μιας δύσκολης περιόδου, είθε ο Αλλάχ να βοηθήσει τον αδελφό ελληνικό λαό που έχει κολλήσει με έναν πρωθυπουργό που προσπαθεί να γίνει ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι», γράφει ο αρθρογράφος Μελίχ Αλτινόχ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πρόκληση από την Sabah: Επίδοξος Ζελένσκι ο Μητσοτάκης - O Αλλάχ να βοηθήσει τον ελληνικό λαό"

Έβρος: Δεν βρέθηκαν μέχρι στιγμής παράτυποι μετανάστες σε ελληνική νησίδα - Φόβοι για τουρκική προβοκάτσια

Συναγερμός σήμανε νωρίτερα στις ελληνικές Αρχές, λόγω μιας πληροφορίας ότι περίπου 400 παράτυποι μετανάστες εντοπίστηκαν σε νησίδα στο Κισσάριο Έβρου, μεταξύ Διδυμοτείχου και Σουφλίου, σε ελληνικό έδαφος.

Αμέσως ξεκίνησε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, ενώ στην περιοχή .

Ωστόσο, μετά τις έρευνες, δεν έχει εντοπιστεί κανείς στη νησίδα, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για ακόμη μία προβοκάτσια από την πλευρά των Τούρκων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ενημέρωση για ύπαρξη μεταναστών δόθηκε από τις βουλγαρικές αρχές...

Όπως τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε δήλωσή του, "υπήρξε τουρκική νόταμ στο καπιτάν Αντρέεβο πριν από ελάχιστες ώρες με την οποία οι γείτονές μας εμφάνιζαν ότι σε νησίδα με συντεταγμένες που ανήκουν στην ελληνική επικράτεια υπάρχουν παράτυποι μετανάστες, ζητώντας να προχωρήσουμε σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Η Αστυνομία προέβη σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης και διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει κανένας μετανάστης εκεί".

Ωστόσο, οι έρευνες συνεχίζονται στην ευρύτερη περιοχή, ώστε να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο να υπάρχουν σε άλλο σημείο συγκεντρωμένοι μετανάστες.

Κύκλοι του Υπουργείου Προστασίας Πολίτη αναφέρουν χαρακτηριστικά:

"Σήμερα στον Έβρο, πιθανώς να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τους γνωστούς τακτικισμούς της Τουρκίας, οι οποίοι, ως συνήθως, εδράζονται πάνω στην απελπισία δυστυχισμένων ανθρώπων.

Από την πρώτη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη άμεση και εκτεταμένη επιχείρηση της Αστυνομίας, διενεργούμενη στο πλαίσιο του σχεδίου "Ακρίτας":

Στις ασύμμετρες απειλές απαντάμε με την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Στην προκλητικότητα απαντάμε με την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου.

Στην εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου απαντάμε με τον σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή".

thetoc

Διαβάστε Περισσότερα » "Έβρος: Δεν βρέθηκαν μέχρι στιγμής παράτυποι μετανάστες σε ελληνική νησίδα - Φόβοι για τουρκική προβοκάτσια"

Καιρός αύριο: Ζεστή Παρασκευή – Σε ποιες περιοχές θα ανέβει η θερμοκρασία (09/09)

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός αύριο, με τοπικές νεφώσεις στα βόρεια. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα κυρίως στα δυτικά και βόρεια τις πρωινές και βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και βαθμιαία στο Ιόνιο τοπικά 5 μποφόρ, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα νοτιοανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα φθάσει τους 29 με 31 βαθμούς και στα ηπειρωτικά κατά τόπους τους 32 με 34 βαθμούς Κελσίου.
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού: 

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ. Από το απόγευμα βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες νότιοι νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές. Μικρή πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά της Μακεδονίας τις απογευματινές ώρες. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ και στα ανατολικά από ανατολικές διευθύνσεις έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με παροδικές νεφώσεις στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο, όπου τις απογευματινές ώρες πιθανώς να σημειωθούν τοπικοί όμβροι. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και βαθμιαία στο Ιόνιο τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και από το απόγευμα δυτικοί νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ. Απο το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στη νότια Κρήτη η μέγιστη τιμή της 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και πρόσκαιρα τοπικά έως 6 μποφόρ, με εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα νότια βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ. Από το απόγευμα βαθμιαία θα στραφούν σε νότιους νοτιοανατολικούς 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ζεστή Παρασκευή – Σε ποιες περιοχές θα ανέβει η θερμοκρασία (09/09)"

Διχάζει την Ευρώπη το πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο

Κορυφώνεται η μάχη Ευρώπης – Ρωσίας σε επίπεδο απειλών για την ενεργειακή κρίση. 

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, εμμένει στις απειλές του. Σε υψηλούς τόνους έρχεται η απάντηση της Προέδρου της Κομισιόν, η οποία υπενθυμίζει στη Μόσχα ότι η Ευρώπη δεν θα είναι η μόνη χαμένη από αυτήν την κρίση, καθώς και οι επιπτώσεις στη ρωσική οικονομία θα είναι πολύ πιο βαριές από αυτές που παραδέχεται το Κρεμλίνο.

Όμως τα πέντε μέτρα που προτείνει η Επιτροπή φαίνεται να κρέμονται από μία κλωστή. Σε ρεπορτάζ του το Politico υποστηρίζει ότι υπάρχουν ρωγμές, κάποιες μάλιστα βαθιές, μεταξύ των χωρών μελών για τις αποφάσεις. Δύο μέτρα, η παροχή πίστωσης στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και η φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών τυχαίνουν ευρείας στήριξης, όμως το πλαφόν στις τιμές διχάζει. Η Γερμανία «δυσπιστεί», ενώ η Ουγγαρία και η Σλοβακία λένε όχι.

Από την άλλη, Πολωνία και Ιταλία, ζητούν από την Κομισιόν να κάνει ένα βήμα παραπέρα και να περιορίσει την τιμή του φυσικού αερίου που εισάγεται στην ΕΕ.

Η Σύνοδος των «27» την Παρασκευή – Τα βλέμματα στις Βρυξέλλες

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Τετάρτης (7/9) των μόνιμων αντοπροσώπων την Τετάρτη μετά την παρουσίαση των προτάσεων από την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, υπήρξαν εκ νέου διαφωνίες σχετικά με το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου.

Το βασικό πρόβλημα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την Παρασκευή οι «27» είναι το πλαφόν στην εισαγωγή του ρωσικού φυσικού αερίου. Από την αρχή υπήρχαν χώρες που φαίνονταν κάπως σκεπτικές. Αυτή τη στιγμή με τις αντιδράσεις που υπάρχουν το συγκεκριμένο μέτρο δεν φαίνεται να περνάει. Ακόμα και οι Ιταλοί είναι αρνητικοί. Η Ιταλία που ήταν υπέρ του πλαφόν σε ό,τι είχε να κάνει με το ρωσικό αέριο, τώρα θέλει ένα πλαφόν που θα έχει να κάνει με το αέριο από όπου και να προέρχεται.

Υπάρχει σκεπτικισμός και για την πρόταση που αφορά στην υποχρεωτική μείωση της χρήσης της ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες αιχμής.

Την ίδια στιγμή ο Γερμανός υπουργός οικονομίας αισιοδοξεί. «Εδώ και μία εβδομάδα είμαστε ανεξάρτητοι από το ρώσικο αέριο και οι δεξαμενές συνεχίζουν να γεμίζουν» δήλωσε ο Χάμπεκ. Το κόστος βέβαια είναι υψηλό, αλλά μετά τη διακοπή της ρωσικής προμήθειας η τιμή δεν εκτινάχτηκε. Επιπρόσθετα για πρώτη φορά γίνεται εφικτή, η τροφοδοσία της Γερμανίας με φυσικό αέριο από τη Γαλλία.

Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να αποσύνδεση την τιμή του φυσικού αερίου από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Σχεδιάζει την επιβολή πλαφόν για την στήριξη της βασικής κατανάλωσης, το κόστος του οποίου θα καλυφθεί από τα συγκυριακά υπερκέρδη που έχουν άλλες μονάδες παραγωγής εξαιτίας της εκτίναξης της τιμής του φυσικού αερίου.

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Διχάζει την Ευρώπη το πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο"

Δένδιας: Αγοραίες οι απειλές Ερντογάν – Δεν φοβόμαστε, δεν θα μπλέξουμε σε ανατολίτικο καυγά

Η Ελλάδα δεν φοβάται, δεν υποτιμά τα λεγόμενα και ούτε και θα πέσει στο… επίπεδο της τουρκικής πλευράς. Αυτό ήταν το νόημα απ’ όσα είπε σήμερα (08.09.2022) ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής και αναφερόμενος στις τελευταίες απειλές της Τουρκίας και χαρακτηρίζοντας “αγοραίες” τις απειλές Ερντογάν πως “θα έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά”. 

Οι αναφορές από τον ίδιο τον πρόεδρο της Τουρκίας και άλλων αξιωματούχων για «κατοχή» των ελληνικών νησιών είναι «πέραν του απαράδεκτου» τόνισε ο Νίκος Δένδιας. «Η τουρκική επιθετικότητα είναι απαράδεκτη, απορρίπτεται αλλά δεν μας φοβίζει», επεσήμανε.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών διεμήνυσε στην Άγκυρα ότι η Ελλάδα, με κανένα τρόπο δεν θα πέσει στη παγίδα των ρητορικών οξύνσεων και δεν θα απαντήσει με ανάλογες αγοραίες απειλές και εκφράσεις και στο τέλος να μετατρέψει ένα θέμα αρχής διεθνούς δικαίου και διεθνούς νομιμότητας, σε ανατολίτικο καυγά.

«Δεν πρόκειται να υποτιμήσω τα λεγόμενα, τις τελευταίες μέρες, από Τούρκους επισήμους. Είναι και πέραν του απαραδέκτου η αναφορά σε κατοχή ελληνικών νησιών. Είναι και πέραν του απαραδέκτου. Χρησιμοποίησα επί τούτου ενώπιον της Γαλλίδας υπουργού Εξωτερικών προχθές την έκφραση “νταηλίκια”, ακριβώς για να υπογραμμίσω το πόσο απαράδεκτα είναι αυτά τα πράγματα, τα οποία είναι και πρωτόγνωρα, πρωτάκουστα και δεν αντέχουν σε καμία κριτική και δεν αξίζουν και κάποια απάντηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας, με αφορμή την συζήτηση της κύρωσης του πρωτοκόλλου για την προσχώρηση Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Είναι προφανές ότι υπάρχει απόλυτη ομόνοια του ελληνικού πολιτικού συστήματος, των κομμάτων του ελληνικού λαού και της ελληνικής κοινωνίας. Απειλές αγοραίες για το πότε θα έρθει ο καθένας, δεν αγγίζουν τον ελληνικό λαό. Όπως επίσης δεν πρόκειται με κανένα τρόπο να πέσουμε, νομίζω στη προφανή παγίδα των ρητορικών οξύνσεων, να απαντήσουμε με ανάλογες αγοραίες απειλές και εκφράσεις και στο τέλος να μετατρέψουμε ένα θέμα αρχής διεθνούς δικαίου, διεθνούς νομιμότητας, σε ανατολίτικο καυγά. Η Ελλάδα δεν είναι τέτοια χώρα. Έχουμε καταφέρει, με τεράστιες θυσίες να είμαστε τμήμα μιας ευρωπαϊκής πραγματικότητας, μιας δημοκρατικής πραγματικότητας, ενός χώρου προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκεί ανήκουμε, έτσι διατυπώνουμε τις θέσεις μας και δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να μας τραβήξει στο δικό του επίπεδο για τους δικούς του λόγους και για τη δική του πολιτική τακτική. Από όπου και αν προέρχεται αυτός. Είτε γείτονας είτε άλλος», επεσήμανε ο κ. Δένδιας. 

«Θα ήθελα να παρακαλέσω να υπογραμμιστεί, γιατί πρέπει να υπογραμμιστεί, ότι και οι Ηνωμένες Πολιτείες πήραν μια καθαρή θέση πάνω σε αυτό το θέμα και ο εκπρόσωπος της ΕΕ, για λογαριασμών όλων μας πήρε μια καθαρή θέση, όπως και η τσεχική προεδρία. Και στις τρεις αυτές περιπτώσεις υπήρξε οργίλη αντίδραση από πλευράς της Τουρκίας, ως το καλύτερο πιστοποιητικό της επαρκούς απάντησης».

Και ο κ. Δένδιας συνέχισε: «Βεβαίως μπορούμε και μόνοι μας να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας, είναι το καθήκον μας αυτό, αλίμονο. Καμία σοβαρή χώρα στον κόσμο δεν αναθέτει την υπεράσπισή της σε άλλες δυνάμεις. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε φίλους, δεν έχουμε συμμάχους, δεν έχουμε στήριξη. Θυμίζω ότι και η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών και η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών ήταν στην Αθήνα και στην Άγκυρα και είπα και εδώ και εκεί αυτά που έπρεπε να πω».

«Η τουρκική επιθετικότητα είναι απαράδεκτη, απορρίπτεται αλλά δεν μας φοβίζει», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δένδιας: Αγοραίες οι απειλές Ερντογάν – Δεν φοβόμαστε, δεν θα μπλέξουμε σε ανατολίτικο καυγά"

Ξεκινά το απόγευμα η διαδικασία εγγραφής στον προσωπικό γιατρό από τα φαρμακεία [γράφημα]

Ξεκινάει σήμερα το απόγευμα η εγγραφή των πολιτών στον προσωπικό γιατρό και από τα φαρμακεία. Ειδικότερα, από σήμερα το απόγευμα οι πολίτες θα μπορούν να πηγαίνουν στα φαρμακεία και να εγγράφονται στον Προσωπικό Ιατρό.

Έτσι ο πολίτης πλέον θα εγγράφεται με ελεύθερη επιλογή σε Προσωπικό Ιατρό με 3 διαφορετικούς τρόπους:

  • Μέσω της πλατφόρμας εγγραφής σε προσωπικό ιατρό (https://ehealth.gov.gr/p-rv/p), όπου η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ του πολίτη.
  • Αυτοπροσώπως σε δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) ή σε προσωπικό ιατρό, φέροντας μαζί του, τον ΑΜΚΑ του και προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο.
  • Στο φαρμακείο της γειτονιάς του, φέροντας μαζί του, τον ΑΜΚΑ του και προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας, ο θεσμός του προσωπικού γιατρού είναι μία δωρεάν παροχή σε όλους τους πολίτες οι οποίοι για πρώτη φορά θα έχουν Σύμβουλο Υγείας για θέματα αγωγής υγείας, πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας και καθοδήγησης τους σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκινά το απόγευμα η διαδικασία εγγραφής στον προσωπικό γιατρό από τα φαρμακεία [γράφημα]"

Βουλή: Σφοδρή αντιπαράθεση στην Εξεταστική για τη λίστα μαρτύρων - Αποχώρησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Με νέα σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ για τον καθορισμό της λίστας μαρτύρων συνεχίστηκαν οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής που καλείται να ερευνήσει την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πλειοψηφία πρότεινε να ξεκινήσουν οι καταθέσεις με τους πρώην διοικητές της ΕΥΠ Θεόδωρο Δραβίλλα (2012-15), Ιωάννη Ρουμπάτη (2015-19), Παναγιώτη Κοντολέοντα (2019-22), τον νυν διοικητή Θεμιστοκλή Δεμίρη, τους επικεφαλής της ΑΔΑΕ και της Αρχής Διαφάνειας, τους νόμιμους εκπρόσωπους των εταιρειών Krikel και intellexa και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές από την πλευρά του προεδρείου της επιτροπής αναφέρθηκε ότι ο κατάλογος των μαρτύρων δεν είναι οριστικός και πως θα διευρύνεται ανάλογα με την πορεία των ερευνών και τα ευρήματα που θα προκύπτουν.

Η αναφορά του προεδρείου ωστόσο δεν ικανοποίησε τους εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚΚΙΝΑΛ οι οποίοι αποχώρησαν από την συνεδρίαση διαμαρτυρόμενοι γιατί η αρχική λίστα δεν περιλαμβάνει πολιτικά πρόσωπα. Πηγές απο την Κουμουνδούρου και την Χαριλάου Τρικούπη διευκρίνισαν ότι η αποχώρηση αφορά μόνο την σημερινή συνεδρίαση.

Να σημειωθεί ότι το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ πρότεινε την κλήση για κατάθεση των:

-Κυριακος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός, στον οποίο υπάγεται η ΕΥΠ,

- Παναγιώτης Πικραμμένος, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, αναπληρών τον Πρωθυπουργό απόντα ή κωλυόμενο και αρμόδιος για τις Ανεξάρτητες Αρχές,

- Γεώργιος Γεραπετρίτης, υπουργός Επικρατείας,

- Κυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης,

- Κωνσταντίνος Τσιάρας, υπουργός Δικαιοσύνης,

- Γρηγόριος Δημητριάδης, Δικηγόρος Αθηνών και πρώην Γενικός Γραμματέας Πρωθυπουργού,

- Παναγιώτης Κοντολέων, πρώην Διοικητής της ΕΥΠ,

- Θεμιστοκλής Δεμίρης, Διοικητής της ΕΥΠ,

- Βασίλειος Γκρίζης, Υποδιοικητής της ΕΥΠ, αρμόδιος για επιχειρησιακά θέματα,

- Διονύσιος Μελιτσιώτης, Υποδιοικητής της ΕΥΠ αρμόδιος για οργανωτικά θέματα,

- Αναστάσιος Μητσιάλης, Υποδιοικητής της ΕΥΠ αρμόδιος για τις διεθνείς σχέσεις της Υπηρεσίας,

- Ιωάννης Ρουμπάτης, τέως διοικητής ΕΥΠ,

- Βασιλική Βλάχου, Εισαγγελέας ΕΥΠ,

- Οι Προϊστάμενοι των Διευθύνσεων Συλλογής και Ανάλυσης πληροφοριών Α΄ & Β΄, Οικονομικής Διαχείρισης και Υποδομών, τον Προϊστάμενο του Κέντρου Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας της ΕΥΠ,

- Ευαγγελία Γεωργακοπούλου, υπάλληλος ΕΥΠ,

- Οι υπάλληλοι της ΕΥΠ που υπέγραψαν το αίτημα παρακολούθησης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη και διεξήγαγαν και εξήγαγαν τα δεδομένα της παρακολούθησης,

- Αθανάσιος Κουκάκης, δημοσιογράφος

- Αναστάσιος Τέλλογλου, δημοσιογράφος

- Ελισάβετ Τριανταφύλλου, δημοσιογράφος,

- Νικόλας Λεοντόπουλος, δημοσιογράφος,

- Θοδωρής Χονδρόγιαννος, δημοσιογράφος

- Ιωάννης Σουλιώτης, δημοσιογράφος

- Βασίλειος Λαμπρόπουλος δημοσιογράφος

- Σταύρος Μαλιχούδης, δημοσιογράφος

- Κωνσταντίνος Κουκουμάκας, δημοσιογράφος,

- Μάνος Φραγκιουδάκης, δημοσιογράφος,

- Sara Aleksandra Hamou (Σάρα Αλεξάνδρα Χάμου) του FAYSSAL και της ZOFIA,

- Φέλιξ Μπίτζιος του Γεωργίου και της Μαργαρίτας,

- Τάλ Ντίλιαν,

- Ηλίας Σπυρλιάδης του Σωτηρίου,

- Μερομ Χαρπάζ, διευθυντής εταιρείας INTELEXA A.E.,

- Ηλίας Κυριακίδης, λογιστής εταιρείας INTELEXA A.E.,

- Μπίτσιου, εργαζόμενη εταιρείας INTELEXA A.E.,

- Παναγιώτης Κούτσιος, εργαζόμενος εταιρείας INTELEXA A.E.,

- Αθανάσιος Κοκολάκης, πρώην Διευθυντής της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔΙΔΑΠ) της Ελληνικής Αστυνομίας,

- Νικόλαος Τσέτσικας, Διευθυντής της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της Ελληνικής Αστυνομίας, Υποστράτηγος ΕΛΑΣ,

- Αναστάσιος Μανιάτης, Ταξίαρχος, πρώην Διευθυντής, Διεύθυνση Οικονομικών Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας,

- Χαράλαμπος Αλεξόπουλος, Ταξίαρχος, πρώην Διευθυντής, Διεύθυνση Οικονομικών Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας,

- Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος, Ταξίαρχος ΕΛΑΣ ε.α., πρώην Διευθυντής, Διεύθυνση Οικονομικών Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας,

- Ευάγγελος Καραπαπάς, Ταξίαρχος ΕΛΑΣ, Διευθυντής, Διεύθυνση Οικονομικών Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας,

- Βασίλειος Παπακώστας, Διευθυντής Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος,

- Κωνσταντίνος Τσουβάλας, τ. Γενικός Γραμματέας υπουργείου Προστασίας του Πολίτη,

- Χρήστος Ράμμος, Αντιπρόεδρος ΣτΕ ε.τ. – Πρόεδρος ΑΔΑΕ,

- Μιχαήλ Σακκάς, Αντιπρόεδρος ΑΔΑΕ,

- Δημήτριος Βέργαδος, τακτικό μέλος Ολομέλειας ΑΔΑΕ,

- Στέφανος Γκρίτζαλης, τακτικό μέλος Ολομέλειας ΑΔΑΕ,

- Γεώργιος Μπακάλης, τακτικό μέλος Ολομέλειας ΑΔΑΕ,

- Νικόλαος Παπαδάκης, τακτικό μέλος Ολομέλειας ΑΔΑΕ,

- Αικατερίνη Παπανικολάου, τακτικό μέλος Ολομέλειας ΑΔΑΕ,

- Τυχόν αναπληρωματικά μέλη Ολομέλειας ΑΔΑΕ που συμμετείχαν στον έλεγχο.

- Σταμάτης Τριμπάλης του Δημητρίου, Διαχειριστής της KRIKELΜ.ΙΚΕ,

- Ιωάννης Λαβράνος του Σπυρίδωνος-Λεωνίδα, επιχειρηματίας,

- Ευάγγελος Τσόγης, λογιστής,

- Αθανάσιος Ντόκος, Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Πρωθυπουργού,

- Αλέξανδρος Διακόπουλος – ΠΝ, Αντιναύαρχος Ε.Α. - πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Πρωθυπουργού,

- Άγγελος Μπίνης, πρώην Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

- Shane Huntley, διευθυντής Ομάδα Ανάλυσης Απειλών (Threat Analysis Group), Google Security (να προσκομίσει την έκθεση της Google για την κατοχή λογισμικών)

- Νικόλαος Παπάζογλου του Παναγιώτη, συνεργάτης Νίκου Ανδρουλάκη,

- Νικόλαος Ανδρουλάκης, Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ τους

1. Δημητριάδης Γρηγόρης

2. Κοντολέων Παναγιώτης

3. Δεμίρης Θεμιστοκλής

4. Βλάχου Βασιλική

5. Ράμμος Χρήστος

6. Κουκάκης Θανάσης

7. Τέλλογλου Αναστάσιος

8. Τριανταφύλλου Ελίζα

9. Τερζής Δημήτρης

10. Μπίνης Άγγελος

11. Μπίτζιος Φέλιξ

12. Μελιτσιώτης Διονύσης

13. Ταλ Ντίλιαν

14. Μπιλ Μπάρζακ – Πανεπιστήμιο Τορόντο

15. Λαβράνος Γιάννης

16. Μαλιχούδης Σταύρος

Ενώ ακλουθώντας την πρόταση του ΠΑΣΟΚ συμπλήρωσε την πρότασή του ζητώντας κατάθεση και από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη.

Επίσης, το ΚΚΕ πρότεινε μεταξύ άλλων πρόσωπα που συνδέονται με την περίοδο των παρακολουθήσεων του τηλεφωνικού κέντρου της Κεντρικής Επιτροπής του (2016). Συγκεκριμένα τους Σταύρο Κοντονή (υπ. Δικαιοσύνης ΣΥΡΙΖΑ), Μιχάλη Καλογήρου (υπ Δικαιοσύνης ΣΥΡΙΖΑ), Κώστα Τσιάρα (νυν υπ Δικαιοσύνης) και Γιώργο Κατρούγκαλο, στελέχη της ΑΔΑΕ, εμπλεκόμενους εισαγγελείς και εκπροσώπους χωρών και παρόχων του εξωτερικού.

Μετά την λήξη της συνεδρίασης ακλούθησε ανταλλαγή ανακοινώσεων.

ΝΔ: Οι μάσκες έπεσαν

Από την πλευρά της ΝΔ σημειώνουν πως «ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι μοναδική τους επιδίωξη ήταν να εργαλειοποιήσουν ένα σοβαρό ζήτημα που έχει σχέση με τη λειτουργία των θεσμών προκειμένου να στήσουν ένα φτηνό επικοινωνιακό show σε βάρος της έρευνας. Είναι λυπηρό, που κόμματα της αντιπολίτευσης σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα επιλέγουν τη δημιουργία εντυπώσεων, επιμένοντας σε κραυγές αντί για επιχειρήματα. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα τους ακολουθήσει. Ας μείνουν «αγκαλιά» ο ένας με τον άλλο ακολουθώντας αντιθεσμικές συμπεριφορές αποχώρησης αντί για επι της ουσίας συζήτηση μέσω των κοινοβουλευτικών διαδικασιών»

ΠΑΣΟΚ: Προσπαθούν να κάνουν συμμέτοχο στο σκάνδαλο

Από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ σημειώνουν ότι η απόρριψη της λίστας μαρτύρων που κατέθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποτελεί «θεσμική εκτροπή». Η Χαριλάου Τρικούπη καταγγέλλει την διαδικασία που ακολουθεί η εξεταστική και κατηγορεί την πλειοψηφία για «ευτελισμό των Θεσμών και της Δημοκρατίας».

«Υπάρχει ένα σκάνδαλο: η παρακολούθηση του Ανδρουλάκη. Εδώ παράγεται ένα δεύτερο σκάνδαλο: το σκάνδαλο της συγκάλυψης. Και σε αυτό προσπαθούν να κάνουν και εμάς συμμέτοχο» ανέφεραν βουλευτές του κόμματος που μετέχουν στην εξεταστική.

ΣΥΡΙΖΑ: Σκάνδαλο συγκάλυψης

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες είπε πως «Σήμερα ξεπεράστηκαν τα εσκεμμένα. Περιμέναμε ότι η πλειοψηφία θα επιχειρούσε να ελέγξει τον κατάλογο αλλά όχι σε αυτό το σημείο. Τους έκοψε όλους. Δεν καλεί ούτε καν τον Κουκάκη που είναι από τους αποδεδειγμένα παρακολουθούμενος.

Δίπλα στο σκάνδαλο έχουμε ένα δεύτερο σκάνδαλο: το σκάνδαλο της συγκάλυψης και της προσπάθειας να υπονομευθεί το έργο της Επιτροπής». Στο ίδιο μήκος και ο κ. Νίκος Βούτσης ο οποίος σχολίασε «Βρισκόμαστε μπροστά στην επιχείρηση άπλετο σκότος. Αξιοποιούν την συζήτηση στη Θεσμών για να μειώσουν τους μάρτυρες στην Εξεταστική. Η πλειοψηφία ενσωματώνει την άποψη ότι σωστά επικαλέστηκαν το απόρρητο και σωστά δεν εμφανίζονται στη Βουλή».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Βουλή: Σφοδρή αντιπαράθεση στην Εξεταστική για τη λίστα μαρτύρων - Αποχώρησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ"

Προς κατάργηση οι οριζόντιες επιδοτήσεις για το ρεύμα

Προς κατάργηση οδεύουν οι οριζόντιες επιδοτήσεις των καταναλωτών στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας. Το σύστημα αυτό, που εφάρμοσε από τον περασμένο Σεπτέμβριο η κυβέρνηση, αποδείχθηκε προβληματικό για δύο κυρίους λόγους: πρώτον, γιατί δεν προέβλεπε κριτήρια για τις επιδοτήσεις, συνεπώς, επωφελούνταν και καταναλωτές με υψηλό εισοδηματικό επίπεδο, εξοχικά, ακόμη και κλειστά σπίτια. Δεύτερον, γιατί εξαιτίας της οριζόντιας εφαρμογής στερεύουν κρίσιμοι πόροι για τη στήριξη των πραγματικά ευάλωτων.

Έτσι, ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του, το σύστημα αυτό επιδιώκεται να αλλάξει, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν το λέει ευθέως. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση μέτρων εξοικονόμησης, μίλησε για σχήματα «δίκαια και εστιασμένα», τα οποία θα περιέχουν οικονομικά κίνητρα συνδυασμένα με την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση της κατανάλωσης στα νοικοκυριά και πιθανόν και στις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο αρχικός σχεδιασμός περιλαμβάνει κλιμακωτή επιδότηση. Δηλαδή, όσο θα αυξάνεται η κατανάλωση ρεύματος θα μειώνονται οι επιδοτήσεις. Αυτή τη στιγμή, λένε οι ίδιες πληροφορίες, ζητούμενο είναι η φόρμουλα. Αν και δεν υπάρχει ακόμη οριστικοποίηση του νέου τρόπου με τον οποίο θα δίνονται οι επιδοτήσεις, αυτός θα συναρτηθεί με τα μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας που αναμένονται να ανακοινώσει η Κομισιόν. Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες λένε ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου, οπότε αναμένεται να γίνουν οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για τις ενισχύσεις του Οκτωβρίου, θα είναι προσαρμοσμένες στο νέο σχήμα που θα επιλεγεί.

Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς που μίλησαν στο Euro2day.gr, σχολιάζοντας τις πληροφορίες αυτές, εκτιμούν ότι θα οδηγήσουν σε μία ακόμη αποτυχημένη προσέγγιση. Γιατί εκφράζεται ο φόβος να αδικηθούν νοικοκυριά με χαμηλό εισοδηματικό επίπεδο, που έχουν ενεργοβόρες συσκευές, χωρίς δυνατότητα αλλαγής, με αποτέλεσμα η μη ελεγχόμενη αυξημένη κατανάλωσής τους να έχει μειωμένη επιδότηση.

Επιπλέον, υπάρχουν νοικοκυριά που χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό για τη θέρμανσή τους, χωρίς άλλη εναλλακτική. Άρα, τους χειμερινούς μήνες, αν εφαρμοστεί τελικά το σχήμα που μελετάται, θα βρεθούν με αυξημένες κιλοβατώρες στα τιμολόγιά τους και μικρότερη ενίσχυση.

Όλα αυτά, λέει η αγορά, ενέχουν τον κίνδυνο να «σκάσει» νέο κύμα απλήρωτων λογαριασμών, αφού οι καταναλωτές με αυξημένη κατανάλωση, την οποία εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούν να μειώσουν, θα βρεθούν αντιμέτωποι με ιλιγγιώδεις οφειλές και χωρίς την «ασπίδα» των επιδοτήσεων. Σε μια αγορά, μάλιστα, που στενάζει ήδη από ληξιπρόθεσμα, τα οποία έχουν ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, χωρίς τάση απομείωσης, αλλά παγίωσης και με τις τιμές της λιανικής του ρεύματος να γνωρίζουν νέα ύψη από μήνα σε μήνα.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Προς κατάργηση οι οριζόντιες επιδοτήσεις για το ρεύμα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news