facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024

Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στο Ρέθυμνο

Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στο Ρέθυμνο, που για τρεις ημέρες έκαψε χιλιάδες στρέμματα χορτολιβαδικής γης, καλλιέργειες, ελαιώνες, αμπελώνες, δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, καθώς και μεγάλο αριθμό από κολώνες ΟΤΕ και ΔΕΗ.

Στα μέτωπα της φωτιάς παραμένει το σύνολο των πυροσβεστικών δυνάμεων της Κρήτης, καθώς και οι 85 δασοκομάντος που ταξίδεψαν με στόχο την ενίσχυση του έργου των συναδέλφων τους.

Σήμερα καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας 23 εναέρια πυροσβεστικά μέσα βρέθηκαν στην Κρήτη και σύμφωνα με το συντονισμό πραγματοποιούσαν πτήσεις για ρίψη νερού κατά ομάδες των 6 και εκ περιτροπής.

Η συμμετοχή των εναέριων μέσων στη φωτιά στο Αμάρι σύμφωνα με τον υποστράτηγο του Π.Σ Γιώργου Μαρκουλάκη, ήταν και σήμερα αποτελεσματική με τα canader, τα airtractor και τα ελικόπτερα να καταφέρνουν πλήρη κατάσβεση σε πολύ επικίνδυνα μέτωπα. Αυτό, όπως είπε, διευκόλυνε κατά πολύ το έργο των πυροσβεστών, που έπρεπε να βρεθούν μέσα στις εστίες για να επιμεληθούν και να κατασβήσουν τα καπνογόνα πεδία ή τα σημεία αναζωπυρώσεων.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Γιώργος Τσαπάκος, αναφέρθηκε στη συμμετοχή στην κατάσβεση όλων των εθελοντικών ομάδων, τους πολίτες που με υδροφόρες περιφέρειας και ιδιωτικές κατάφερναν να ανακόπτουν την πορεία της φωτιάς σε δρόμους ώστε να μην περάσουν οι φλόγες στην απέναντι πλευρά. «Σημαντική και η παρουσία Ερυθρού Σταυρού και του Χαμόγελου του Παιδιού, που φρόντιζαν τους πυροσβέστες μας σε νερό και άλλα είδη, ενώ το Χαμόγελο του Παιδιού, διέθεσε ασθενοφόρο που υπήρχε στο μέτωπο της φωτιάς».

Τριακόσιοι και πλέον πυροσβέστες θα παραμείνουν και απόψε στις πυρόπληκτες περιοχές, σύμφωνα με την εντολή του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, ο οποίος χθες Πέμπτη το βράδυ βρέθηκε στο μέτωπο της Φωτιάς στον Πλάτανο Αμαρίου. Σύμφωνα με ενημέρωση του Συντονιστικού 60 υδροφόρα οχήματα της Π.Υ μαζί με δεκάδες υδροφόρες τόσο του δήμου όσο και της περιφέρειας και ιδιωτών, συνεχίζουν τις προσπάθειες για να σβήσουν πλήρως, κυρίως τις ελιές οι οποίες σιγοκαίγανε.

Για δύσκολες ώρες και μέρες μίλησε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος εξήρε το έργο των πυροσβεστών που τα έδωσαν όπως είπε όλα για να μην καούν άνθρωποι και περιουσίες σπίτια και αποθήκες. «Υπάρχουν όμως μεγάλες ζημιές που θα τις δούμε από την επόμενη ημέρα. Πρόκειται για μία μεγάλη ζημιά για την περιοχή και θα δούμε πως μπορούμε να δώσουμε μία ανάσα στον κόσμο. Αλλά όλα αυτά θα τα συζητήσουμε από βδομάδα, με πρώτο την κήρυξη του δήμου Αμαρίου σε πυρόπληκτη περιοχή».

Ο δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός, βλέποντας σήμερα ότι η κατάσταση οδεύει προς το τέλος, μίλησε για τον χρόνο που πρέπει να κερδηθεί και τους γρήγορους και άμεσους τρόπους για να επουλωθούν πληγές. «Από μία φωτιά με τεράστια επικινδυνότητα και πολλές καταστροφές λόγω των οποίων η καθημερινότητα στο Αμάρι θα γίνει πολύ πιο δύσκολη. Εμείς ως δημοτική αρχή θα πρέπει να το διαχειριστούμε και θα ζητήσουμε την άμεση ενίσχυση της πολιτείας».

Αυτή την ώρα, μικρές εστίες σβήνονται άμεσα, από τους πυροσβέστες, που κυρίως προέρχονται από αναζωπυρώσεις. Ο άνεμος έχει εξασθενίσει αρκετά.

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στο Ρέθυμνο"

Κοκαΐνη αξίας άνω των 2,9 εκατ. ευρώ εντόπισαν ελεγκτές της ΑΑΔΕ σε φορτίο με μπανάνες στη Θεσσαλονίκη

Κοκαΐνη αξίας άνω των 2,9 εκατομμυρίων ευρώ εντόπισαν τελωνειακοί ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, μέσα σε φορτίο με νωπές μπανάνες.

Το εμπορευματοκιβώτιο είχε αφιχθεί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης από το Εκουαδόρ, με παραλήπτη γαλλική επιχείρηση, που αποστέλλει μπανάνες στη Ρουμανία. Από τον έλεγχο μέσω του αυτοκινούμενου X Ray εντοπίστηκαν ογδόντα (80) δέματα κοκαΐνης, κρυμμένα επιμελώς σε ιδιαίτερο χώρο του ψυκτικού μηχανισμού, με συνολικό μεικτό βάρος 92,7 κιλά.

Οι ελεγκτές προχώρησαν άμεσα στην κατάσχεση τόσο των ναρκωτικών ουσιών όσο και του εμπορευματοκιβωτίου, παρέδωσαν το εμπόρευμα στην Ελληνική Αστυνομία για φύλαξη και ενημέρωσαν την αρμόδια Εισαγγελία. Η έρευνα για τον εντοπισμό των παραληπτών των ναρκωτικών ουσιών συνεχίζεται.

 

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κοκαΐνη αξίας άνω των 2,9 εκατ. ευρώ εντόπισαν ελεγκτές της ΑΑΔΕ σε φορτίο με μπανάνες στη Θεσσαλονίκη"

Απειλεί ευθέως το Ιράν: «Ετοιμαζόμαστε να εκδικηθούμε το Ισραήλ – Πιο σκληρή η επίθεση από τον Απρίλιο»

Σε μια επιστολή προς τον νέο ηγέτη της Χαμάς, Σινουάρ, ο αρχηγός της των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, Ισμαήλ Καάνι, υποσχέθηκε να εκδικηθεί την πρόσφατη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη.

«Ετοιμαζόμαστε να εκδικηθούμε το αίμα του… Αυτό είναι το καθήκον μας”, έγραψε ο Κάανι, χωρίς να αποκαλύψει πώς θα αντιδράσει η Τεχεράνη.

Τόνισε ότι ο θάνατος του Χανίγια θα οδηγήσει σε μια ακόμη σκληρότερη τιμωρία για το Ισραήλ, αναφέροντας το προηγούμενο ιρανικό χτύπημα στις 13 Απριλίου.

Ο Qaani τόνισε επίσης τον ρόλο των περιφερειακών πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη: «Η ηρωική τζιχάντ των αδελφών σας στην Ισλαμική Αντίσταση θα ενισχύσει τον αντίκτυπο της τιμωρίας περισσότερο από ποτέ και θα οδηγήσει σε η ταχεία εξάλειψη αυτού του κακόβουλου φαινομένου».

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Απειλεί ευθέως το Ιράν: «Ετοιμαζόμαστε να εκδικηθούμε το Ισραήλ – Πιο σκληρή η επίθεση από τον Απρίλιο»"

«Δεν μας έδιναν ούτε 120 ευρώ για λάμπες στο γυμναστήριο»: Το συγκλονιστικό «κατηγορώ» Πομάσκι για τη βοήθεια της Πολιτείας στους Ολυμπιονίκες

Ένα συγκλονιστικό βίντεο με δηλώσεις του προπονητή του Μίλτου Τεντόγλου, Γιώργου Πομάσκι, έρχεται να θυμίσει τις δυσκολίες που περνούν οι Ολυμπιονίκες στην πορεία τους προς την κορυφή.

Μιλά για αυτούς που κάθε φορά που σημειώνουν επιτυχίες, η πολιτική και Πολιτειακή ηγεσία επιχειρούν να επωφεληθούν επικοινωνιακά δίνοντας συγχαρητήρια. Φέτος, ήταν η εξαίρεση, καθώς ο Πομάσκι δήλωσε - μετά τη νίκη του Μ. Τεντόγλου - ότι ο αθλητής είχε όλη την απαραίτηση στήριξη. «Ήταν δίπλα μας», είπε. Αλλά ήταν και η εξαίρεση.

Κι αν η ανάρτηση της Ελίζας Βόζεμπεργκ που προκάλεσε σάλο αποτέλεσε παράδειγμα κορυφαίου πολιτικού σφετερισμού, αναγκάζοντάς την να ζητήσει συγνώμη, δεν είναι λίγοι όσοι εκμεταλλεύονται τις επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών.

Κάθε φορά στις νίκες και στα μετάλλια... Πριν από αυτές οι πολιτικοί είναι εξαφανισμένοι, αφήνοντας σε πολλές περιπτώσεις τους αθλητές χωρίς τα απαραίτητα εφόδια και τις υποδομές.

Στις δηλώσεις του, ο προπονητής του «χρυσού» Τεντόγλου, Γιώργος Πομάσκι, πριν από τρία χρόνια, σε ανοικτή εκδήλωση για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, αναδείκνυε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αθλητές.

Ήταν η περίοδος που ο Μίλτος Τεντόγλου προετοιμαζόταν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο στο Δημοτικό Στάδιο της Καλαμάτας. «Δεν έχει έρθει ένας να μου δώσει μια καραμέλα για τον Μίλτο» είχε αναφέρει.

«Και σας το λέω πολύ ειλικρινά. Είμαστε 5 άτομα και μένουμε σε 5 σημεία σε σπίτια στην Καλαμάτα. Να’ ναι καλά τα 3 μαγειρεία σας στην Αγορά, όπου πηγαίνουμε και παίρνουμε φαγητό. Περιμένω τα λεφτά να μου στείλουν για να τα πληρώσουμε μεθαύριο. Η προετοιμασία τελειώνει».

Αναφερόμενος στον Μίλτο Τεντόγλου, ο Γ. Πομάσκι είχε σημειώσει ότι ενώ έχει κερδίσει 5-6 πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα, δικαιούται πριμ μόνο για ένα, εκείνο του 2018, στους άνδρες. «Αλλά ακόμη δεν το έχει πάρε. Άμα το είχε πάρει το ‘19, θα γινόταν λίγο καλύτερος, θα μπορούσε να επενδύσει στη δουλειά του». «Για κάποιους αυτό το παιδί συνεχίζει να είναι τίποτα».

«Εγώ έχω κάνει φέτος με τον Μίλτο 26 PCR από 60 ευρώ για να ταξιδέψουμε για να προετοιμαστούμε για το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα» ανέφερε, υπογραμμίζοντας πώς ενώ ήταν τραυματίας δεν είχε ούτε ειδικούς επιδέσμους να του δώσει και έψαχνε να βρει. «Αυτή είναι η ολυμπιακή προετοιμασία» τόνισε.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο:

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " «Δεν μας έδιναν ούτε 120 ευρώ για λάμπες στο γυμναστήριο»: Το συγκλονιστικό «κατηγορώ» Πομάσκι για τη βοήθεια της Πολιτείας στους Ολυμπιονίκες "

Αχαΐα: Διάρρηξη σπιτιού με λεία «μαμούθ» – Κλάπηκαν 40 ράβδοι χρυσού και πίνακες αξίας

Διάρρηξη με τεράστια λεία από οικία, σημειώθηκε στην Αχαΐα μετά από καταγγελία που έκανε ο 63χρονος ιδιοκτήτης στις Αστυνομικές Αρχές του Αιγίου.

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε στους αστυνομικούς την Πέμπτη 8 Αυγούστου, ο 63χρονος διαπίστωσε από την οικία του στα Σελιανίτικα Αχαΐας, ότι κατά τη διάρρηξη αφαιρέθηκαν 40 ράβδοι χρυσού, ατομικές συλλογές με πίνακες και το χρηματικό ποσό των 7.000 ευρώ.

Η αξία των αφαιρεθέντων αντικειμένων, ανέρχεται στο ποσό των 250.000 ευρώ περίπου, με την έρευνα των του Τμήματος Ασφαλείας Αιγίου, να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24 αρχικά ο καταγγέλλων ιδιοκτήτης της οικίας είχε αναφέρει ότι του αφαίρεσαν 8 ράβδους χρυσού, ωστόσο στη συνέχεια ότι οι ράβδοι ήταν τελικά περισσότερες.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αχαΐα: Διάρρηξη σπιτιού με λεία «μαμούθ» – Κλάπηκαν 40 ράβδοι χρυσού και πίνακες αξίας"

Άδωνις Γεωργιάδης: Μέσα στον Αύγουστο θα έχουν αντικατασταθεί οι ψύκτες νερού στο «Έλενα»

Εντός του Αυγούστου θα αντικατασταθούν όλοι οι ψύκτες του μαιευτηρίου «Έλενα», όπως επισημαίνει σε ανάρτηση του στο tweeter ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος αναφέρει πως το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν τέθηκαν εκτός λειτουργίας, καθώς εντοπίστηκαν σε αυτούς παθογόνοι οργανισμοί και συγκέντρωση βαρέων μετάλλων πέραν του επιτρεπόμενου ορίου.

Συγκεκριμένα στην ανάρτηση του ο Α. Γεωργίαδης αναφέρει:

«Σήμερα το πρωί, κατόπιν εντολής μου, επισκέφθηκε το Νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου» για επιθεώρηση η Γενική Γραμματεύς του Υπουργείου Υγείας κ. Βιλδιρίδου. Τα πραγματικά περιστατικά είναι τα εξής:

* Αναφορικά με το πρόβλημα των ψυκτών πόσιμου νερού του Νοσοκομείου, διαπιστώθηκε ότι σε μέρος αυτών παρουσιάστηκαν παθογόνοι οργανισμοί, καθώς και συγκέντρωση βαρέων μετάλλων πέραν του επιτρεπόμενου ορίου. Κατόπιν απόφασης της Διοίκησης του Νοσοκομείου, τέθηκαν όλοι οι ψύκτες εκτός λειτουργίας με σκοπό την διασφάλιση της υγείας ασθενών, επισκεπτών, & νοσηλευτικού προσωπικού. Σε συνέχεια το Νοσοκομείο προέβη σε έρευνα αγοράς και βρίσκεται σε διαδικασία αντικατάστασης όλων των ψυκτών του Νοσοκομείου με καινούργιους που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Αυγούστου του τρέχοντος έτους. Εντωμεταξύ, από σήμερα, διατίθεται εμφιαλωμένο νερό δωρεάν σε όλους τους εργαζομένους και τους επισκέπτες σε χώρους του Νοσοκομείου που το επιθυμούν, έως και την αντικατάσταση των ψυκτών.

* Σε ό,τι αφορά στα προβλήματα που εντοπίστηκαν σε μικρό μέρος του Νοσοκομείου σε σχέση με τον κλιματισμό (σε εικοσιπέντε (25) μονάδες fun coil, που λειτουργούσαν αλλά με μειωμένη απόδοση), μέχρι το τέλος Αυγούστου του τρέχοντος έτους θα έχουν τοποθετηθεί εικοσιπέντε (25) νέες μονάδες fun coil, ενώ εντός του Σεπτεμβρίου θα τοποθετηθούν άλλες σαράντα (40) που εκκρεμούν από ανοιχτό διαγωνισμό.

Επίσης τοποθετήθηκε ήδη μία φορητή μονάδα ψύξης στον χώρο υποδοχής του Νοσοκομείου, μέχρι την οριστική τοποθέτηση μιας ψυκτικής μονάδας δαπέδου (τύπου ντουλάπας).

- Κανένα λιποθυμικό επεισόδιο δεν έχει περιγραφεί και καταγραφεί από τη νοσηλευτική υπηρεσία, πλην ενός το οποίο αφορούσε σε ιστορικό Υπότασης (υπάρχουν σχετικά αποδεικτικά έγγραφα της νοσηλευτικής υπηρεσίας)».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Άδωνις Γεωργιάδης: Μέσα στον Αύγουστο θα έχουν αντικατασταθεί οι ψύκτες νερού στο «Έλενα»"

Καιρός σήμερα: Μελτέμια έως 7 μποφόρ στο Αιγαίο και θερμοκρασίες έως 38 βαθμούς

Η ζέστη φαίνεται να επιμένει και σήμερα Σάββατο (10.08.2024) αφού η θερμοκρασία είναι αντιπροσωπευτική για μέσα Αυγούστου η οποία θα φτάσει τους 38 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι είναι επίσης έντονοι κυρίως στο Αιγαίο και φτάνουν από 6 έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή ούτε σήμερα. αφού θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 35 με 37 και πιθανώς τοπικά τους 38 βαθμούς, στις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη τους 32 και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 34 με 35 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 35 και τοπικά 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, οπότε θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα ορεινά της Στερεάς και της Πελοποννήσου.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και από το μεσημέρι δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 35 με 37 και πιθανώς τοπικά έως 38 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι, κυρίως στα ορεινά.
Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 με 37 και πιθανώς τοπικά έως 38 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και από το μεσημέρι τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 31 με 32 και στη νότια Κρήτη έως 34 με 35 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και από το μεσημέρι τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 34 με 35 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα ορεινά.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 37 και πιθανώς τοπικά έως 38 βαθμούς. Στις Σποράδες έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα παραθαλάσσια νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός σήμερα: Μελτέμια έως 7 μποφόρ στο Αιγαίο και θερμοκρασίες έως 38 βαθμούς"

Τέσσερα χτυπήματα σε ελληνόκτητο πλοίο της Delta Tankers

Τέσσερις επιθέσεις ανοιχτά του λιμανιού Μόκα της Υεμένης δέχτηκε τις τελευταίες 24 ώρες το τάνκερ Delta Blue της ελληνικής Delta Tankers, συμφερόντων του εφοπλιστή Διαμαντή Διαμαντίδη, όπως ανέφερε η βρετανική υπηρεσία Maritime Trade Operations (UKMTO). 

Ο διαχειριστής του σκάφους είπε ότι το πλοίο και το πλήρωμά του ήταν ασφαλείς, σύμφωνα με το Reuters.

Την Πέμπτη, ο καπετάνιος του δεξαμενόπλοιου Delta Blue ανέφερε ότι δύο μικρά σκάφη είχαν πλησιάσει και εκτόξευσαν βλήματα με RPG που εξερράγησαν κοντά στο πλοίο με σημαία Λιβερίας, περίπου 45 ναυτικά μίλια νότια της Μόκα.

Κάθε ένα από τα δύο μικρά σκάφη είχε τέσσερα άτομα, όπως ανέφερε η βρετανική υπηρεσία. Ώρες αργότερα, ένας ακόμη πύραυλος εξερράγη κοντά στο τάνκερ.

Την Παρασκευή, η UKMTO ανακοίνωσε ότι το σκάφος ανέφερε ακόμη μια επίθεση από drone θαλάσσης και από μια ρουκέτα που έπληξε το πλοίο. 

Σε ερώτηση για τα περιστατικά, η Delta Tankers με έδρα την Αθήνα είπε στο Reuters ότι το πλήρωμα και το σκάφος ήταν ασφαλή.

«Το σκάφος συνεχίζει το ταξίδι του», ανέφερε η εταιρία που διαχειρίζεται το Delta Blue. 

Οι επιθέσεις προκάλεσαν αντίποινα των ΗΠΑ και της Βρετανίας, με τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις να πλήττουν στόχους σε στην Υεμένη, καταστρέφοντας δύο drones, έναν σταθμό ελέγχου των Χούθι και τρεις πυραύλους κρουζ, όπως ανακοίνωσε το κέντρο επιχειρήσεων των Η.Π.Α (CENTCOM).

Νωρίτερα, το κίνημα των Χούθι δήλωσε ότι είχε επιτεθεί σε ένα ακόμη ελληνόκτητο πλοίο μεταφοράς κοντέινερ στην Ερυθρά Θάλασσα και σε δυο αμερικανικά αντιτορπιλικά στον Κόλπο του Άντεν. Οι επιθέσεις δεν επιβεβαιώθηκαν από την CENTCOM ή τον διαχειριστή του σκάφους, ο οποίος είπε το πλοίο και το πλήρωμα ήταν ασφαλές.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέσσερα χτυπήματα σε ελληνόκτητο πλοίο της Delta Tankers"

Ο ιός Oropouche έφτασε στην Ευρώπη: Καμπανάκι του ECDC – Ποιες είναι οι κυριότερες ενδημικές χώρες

Το καμπανάκι του κινδύνου κρούει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC) καθώς σημειώθηκαν τα πρώτα κρούσματα των ταξιδιωτών που επιστρέφουν στην Ευρώπη με λοίμωξη από τον ιό Oropouche.

Προειδοποίηση για τα ταξίδια σε ενδημικές χώρες εξέδωσε στην καρδιά του καλοκαιριού το ECDC αφού τον περασμένο Ιούνιο και τον Ιούλιο καταγράφηκαν τα πρώτα 19 κρούσματα της λοίμωξης του ιού στην Ευρώπη. Μάλιστα, πρόκειται για την πρώτη φορά  που ανιχνεύεται ο ιός επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Επιπλέον, όλοι οι ασθενείς ήταν ταξιδιώτες. Οι 18 από αυτούς επέστρεψαν από την Κούβα και ένας από τη Βραζιλία. Τα κρούσματα καταγράφηκαν σε τρεις χώρες:

  • 12 στην Ισπανία
  • 5 στην Ιταλία
  • 2 στη Γερμανία

Όπως εξηγεί το ECDC, η λοίμωξη από τον ιό Oropouche παρουσιάζει έξαρση εφέτος σε πέντε χώρες της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Συγκεκριμένα οι χώρες είναι:

  • Η Βραζιλία
  • Η Βολιβία
  • Η Περού
  • Η Κολομβία
  • Η Κούβα

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε αυτές τις πέντε χώρες υπερβαίνει τις 8.000. Τα περισσότερα (πάνω από 7.200) έχουν ανιχνευθεί στη Βραζιλία.

Αξιοσημείωτο είναι ότι έως και τις 2 Αυγούστου είχαν αναφερθεί 10 κρούσματα στην ΕΕ, σύμφωνα με προγενέστερο απολογισμό του ECDC.

Πώς μεταδίδεται ο ιός Oropouche

Ο ιός μεταδίδεται στον άνθρωπο κυρίως μέσω του τσιμπήματος από ένα δίπτερο σαν σκνίπα, που ανήκει στο γένος Culicoides. Τον μεταδίδουν επίσης ορισμένα είδη κουνουπιών. Κανένα από αυτά τα έντομα δεν ενδημεί στην ΕΕ, αναφέρει το ECDC.

Ο κύριος ξενιστής (φορέας) του είναι η σκνίπα Culicoides paraensis midge, που είναι εκτεταμένη στην αμερικανική ήπειρο.

Η λοίμωξη που προκαλεί ο ιός εκδηλώνεται ως οξεία νόσος με πυρετό, πονοκέφαλο, ναυτία, έμετο, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις. Γι’ αυτό ονομάζεται και πυρετός Oropouche. Μερικοί ασθενείς μπορεί να έχουν πιο σοβαρά συμπτώματα.

Η πρόγνωση είναι καλή και οι θάνατοι ασθενών είναι πολύ σπάνιοι. Ωστόσο εφέτος έχουν πεθάνει δύο άνθρωποι, ενώ υπάρχει υπόνοια και για μετάδοση του ιού από εγκύους στα μωρά τους. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας, μιλώντας για 6 πιθανά κρούσματα μετάδοσης κατά την εγκυμοσύνη!

Δεν υπάρχει εμβόλιο που να προλαμβάνει τη λοίμωξη, ούτε ειδική φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπισή της.

Μέτρα κατά των τσιμπημάτων

Το ECDC τονίζει πως οι ταξιδιώτες που προγραμματίζουν ταξίδια σε χώρες όπου ενδημεί ο ιός Oropouche πρέπει να λαμβάνουν εντατικά μέτρα προστασίας από τα τσιμπήματα κουνουπιών και σκνιπών. Τα μέτρα που συνιστά είναι:

  • Χρήση εντομοαπωθητικού
  • Χρήση μακρυμάνικης μπλούζας και παντελονιού
  • Χρήση δικτυωτής κουνουπιέρας, επεξεργασμένης με εντομοκτόνο κατά την ανάπαυση

Τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα τόσο κατά την παραμονή σε δωμάτια που δεν έχουν επαρκή προστασία (δηλαδή σήτες από λεπτό πλέγμα σε πόρτες και παράθυρα) ή δεν κλιματίζονται, όσο και κατά τη διάρκεια υπαίθριων δραστηριοτήτων.

Μετά την επιστροφή τους, εξ άλλου, πρέπει να ενημερώνουν τους γιατρούς για το ιστορικό του ταξιδιού τους, εάν παρουσιάσουν συμπτώματα ύποπτα για λοίμωξη από ιό Oropouche.

iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ιός Oropouche έφτασε στην Ευρώπη: Καμπανάκι του ECDC – Ποιες είναι οι κυριότερες ενδημικές χώρες"

Επιμένει στο μπόνους για την κατασκευή κτιρίων το υπουργείο Περιβάλλοντος – Παρήγγειλε μελέτη ενόψει της Ολομέλειας του ΣτΕ

Ο χορός καλά κρατεί στην αγορά ακινήτων και στο θέμα που έχει ανακύψει και αφορά το μπόνους στην κατασκευή κτιρίων. Από τη μία πλευρά, το υπουργείο αναζητά τη χρυσή τομή για το ζήτημα που έχει προκύψει, εμμένοντας στη γενική του φιλοσοφία ότι πρέπει να υπάρξει μπόνους, και από την άλλη, οι δήμοι που θεωρούν ότι πρέπει να εφαρμοστεί η νομοθεσία, υποστηρίζοντας ότι έως τη στιγμή που θα αποφανθεί η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, δεν πρέπει να εκδίδονται νέες άδειες.

Η αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και των δήμων δεν δείχνει σημάδια εκτόνωσης. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, με απόφασή του καθορίζει το βασικό περιεχόμενο που πρέπει να έχει η μελέτη αξιολόγησης της εφαρμογής των κινήτρων που παρέχει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ – Νόμος 4067/2012) αναφορικά με την ανέγερση κτιρίων με αυξημένο ύψος και επιπλέον τετραγωνικά (μπόνους δόμησης).

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος επιδιώκουν να είναι έτοιμη η σχετική μελέτη πριν από τη συζήτηση του θέματος στην Ολομέλεια του ΣτΕ, η οποία θα αποφανθεί για τη συνταγματικότητα των προσαυξήσεων ύψους και τετραγωνικών, και είναι προγραμματισμένη για τις 11 Οκτωβρίου 2024. Η εν λόγω μελέτη θα χρηματοδοτηθεί από το Πράσινο Ταμείο μέσω του προγράμματος δράσεων περιβαλλοντικού ισοζυγίου και είχε προβλεφθεί στον πρόσφατο νόμο 5106/2024, ο οποίος περιλάμβανε και τις τελευταίες ρυθμίσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) που περιόριζαν ορισμένα από τα «μπόνους» του ΝΟΚ.

Να υπενθυμίσουμε ότι το Ε’ Τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου είχε κρίνει τα κίνητρα αυτά ως αντισυνταγματικά, αλλά εξαιτίας της σοβαρότητας του θέματος, κρίθηκε απαραίτητο να αποφανθεί η Ολομέλεια και γι’ αυτό παραπέμφθηκε σε αυτήν. Η θέση του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι ξεκάθαρη και θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχουν κίνητρα στον τρόπο που θα χτίζονται τα νέα κτίρια, τα οποία χαρακτηρίζει «περιβαλλοντικά κίνητρα».

Εκτιμάται ότι η μελέτη θα συμβάλει αποφασιστικά στην υποστήριξη των θέσεων του ΥΠΕΝ σχετικά με τη διατήρηση αυτών των κινήτρων, δεδομένου ότι οι ανώτατοι δικαστές είχαν επισημάνει την έλλειψη τεκμηρίωσης και την ανάγκη αξιολόγησης της εφαρμογής τους. Σύμφωνα με την απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος, η νέα μελέτη «αναμένεται να προσφέρει στοιχεία τεκμηρίωσης της αναγκαιότητας πρόβλεψης-εφαρμογής κινήτρων», ιδιαίτερα εκείνων που οδηγούν σε αύξηση του ύψους των κτιρίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή, πολλοί δήμοι της Αττικής, όπως ο Άλιμος και η Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη, έχουν προχωρήσει σε αναστολή της έκδοσης οικοδομικών αδειών που κάνουν χρήση των κινήτρων του ΝΟΚ στα όριά τους. Ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, ήταν ο πρώτος που κινήθηκε νομικά, καταθέτοντας προσφυγές κατά οικοδομικών αδειών που εκμεταλλεύονταν τα «μπόνους» του ΝΟΚ, οδηγώντας σε εντυπωσιακά ύψη.

Τον δρόμο του δημάρχου Αλίμου ακολούθησε ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο οποίος, με διπλή εντολή προς την τοπική υπηρεσία δόμησης, ζήτησε να μην εκδίδονται αντίστοιχες οικοδομικές άδειες μέχρι να κριθεί το ζήτημα από την Ολομέλεια του ΣτΕ. Την ίδια τακτική υιοθέτησαν και άλλοι δήμαρχοι (Αθηναίων, Κηφισιάς, Παπάγου κ.ά.). Επιπλέον, το ΣτΕ, εν αναμονή της τελικής απόφασης της Ολομέλειας, δικαιώνει τους δήμους που έχουν προσφύγει, επιτρέποντάς τους να προχωρήσουν σε αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών βάσει των κινήτρων του ΝΟΚ.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι η μελέτη που ζητά το ΥΠΕΝ πρέπει να περιλαμβάνει μια αναλυτική παρουσίαση των κύριων κινήτρων για αστική αναζωογόνηση, πολεοδομική αναβάθμιση και μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος κτιρίων, βασισμένη σε διεθνείς πρακτικές. Πρέπει επίσης να αναλύει το ιστορικό νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα, εστιάζοντας στα άρθρα του ΝΟΚ που παρέχουν κίνητρα για επιπλέον δόμηση, και να καταγράφει τη σχετική νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Επιπλέον, η μελέτη θα πρέπει να εξετάζει τις επιπτώσεις των κινήτρων σε μεγάλες πόλεις και να καταλήγει σε συμπεράσματα και προτάσεις για βελτιώσεις του πλαισίου.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιμένει στο μπόνους για την κατασκευή κτιρίων το υπουργείο Περιβάλλοντος – Παρήγγειλε μελέτη ενόψει της Ολομέλειας του ΣτΕ"

Τουρκία: Δημιουργεί αεροπορική βάση για F-16 και drones απέναντι από Ρόδο και Κω

Νέα αεροπορική βάση της Πολεμικής Αεροπορίας, όπου θα σταθμεύουν μαχητικά αεροσκάφη F-16, δημιουργεί η Τουρκία, απέναντι από την Ρόδο και την Κω.

Η νέα αεροπορική βάση των F-16 που διαθέτει η Τουρκία θα δημιουργηθεί – όπως αναφέρει η τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας – στην περιοχή Νταλαμάν, στην επαρχία Μούγλα.

Στον τουρκικό Τύπο αναφέρονται λεπτομέρειες όπως ότι Διοικητής της νέας αεροπορικής βάσης διορίστηκε ο Ταξίαρχος Γιουσού Καρούκ, ο οποίος επί του παρόντος υπηρετεί σε υψηλόβαθμη διοικητική θέση της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας.

Η νέα τουρκική αεροπορική βάση θα είναι η έδρα της 16ης Κύριας Βάση Διοίκησης Αεροσκαφών, από την οποία θα αναπτύσσονται όχι μόνον μαχητικά αεροσκάφη F-16, αλλά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones).

Τα τουρκικά δημοσιεύματα ισχυρίζονται ότι η απόφαση για την καινούργια αεροπορική βάση είναι «απάντηση» της Άγκυρας στην «ολοένα αυξανόμενη προκλητικότητα των ελληνικών και των αμερικανικών δυνάμεων σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο».

Τέλος, τονίζεται ότι η παρουσία των τουρκικών F-16 απέναντι από τα ελληνικά νησιά «θα λειτουργήσει αποτρεπτικά» και θα προσφέρει νέες δυνατότητες στην εκτέλεση αεροναυτικών και όχι μόνο επιχειρήσεων και αποστολών στην ευρύτερη περιοχή, αφού θα έχουν ως κύρια περιοχή ευθύνης τα Δωδεκάνησα.

TRT Haber/onalert

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Δημιουργεί αεροπορική βάση για F-16 και drones απέναντι από Ρόδο και Κω"

Διασώθηκαν 74 μετανάστες ανοιχτά της Ζακύνθου – Συνελήφθησαν οι πέντε διακινητές τους

Ένα ιστιοφόρο σκάφος με δεκάδες μετανάστες εντοπίστηκε το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης 26 ν.μ. δυτικά της Ζακύνθου.

Οι 74 αλλοδαποί περισυνελέγησαν από δεξαμενόπλοιο σημαίας Δανίας και μεταφέρθηκαν συνοδεία ναυαγοσωστικού σκάφους στο λιμάνι του Κατάκολου.

Από το Λιμενική Αρχή Κατάκολου που διενεργεί τη προανάκριση σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων προέκυψε ότι οι αλλοδαποί είχαν ξεκινήσει από την περιοχή της Μαρμαρίδας Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία.

Σύμφωνα με την έρευνα, καθένας από αυτούς πλήρωσε για τη μεταφορά του το ποσό των 8.500 ευρώ. Οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη των πέντε διακινητών τους.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Διασώθηκαν 74 μετανάστες ανοιχτά της Ζακύνθου – Συνελήφθησαν οι πέντε διακινητές τους"

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τα voucher βιβλίων

Ξεκίνησε σήμερα Παρασκευή 9/8, η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων για το πρόγραμμα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) χορήγησης επιταγών αγοράς βιβλίων έτους 2024. Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων δικαιούχων και παρόχων θα υποβάλλονται έως τις 16/08/2024 και ώρα 23:59.

Σκοπός του προγράμματος είναι η πνευματική ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού και η στήριξη των επιχειρήσεων στον χώρο του βιβλίου. Συνολικά θα εκδοθούν 150.000 επιταγές αξίας 25 ευρώ η καθεμία, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, με προϋπολογισμό 3.750.000 ευρώ. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από την 01.09.2024 έως τις 31.12.2024.

Με την επιταγή, που έχει τη μορφή ενός μοναδικού ηλεκτρονικού κωδικού αριθμού, οι δικαιούχοι και ωφελούμενοι μπορούν να αγοράσουν με έκπτωση 10% όποιο βιβλίο επιλέξουν από τα βιβλιοπωλεία και τους εκδοτικούς οίκους του Μητρώου Παρόχων.

Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων δικαιούχων θα υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω gov.gr, στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/epitages-agoras-biblion

Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι: Αρχική / Εργασία και Ασφάλιση / Αποζημιώσεις και Παροχές / Επιταγές αγοράς βιβλίων

Δικαιούχοι είναι:

  • εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή
  • εργαζόμενοι ασφαλισμένοι λόγω εξαρτημένης σχέσης εργασίας ιδιωτικού δικαίου στον e-EΦΚΑ στην επαγγελματική τους κατηγορία με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της ΔΥΠΑ, οποτεδήποτε στο χρονικό διάστημα από 01.01.2023 έως την προηγουμένη της λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή
  • άνεργοι εγγεγραμμένοι στο Ψηφιακό Μητρώο της ΔΥΠΑ με συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας τουλάχιστον 3 μηνών κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.

Το εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τις 30.000 ευρώ, εκτός αν πρόκειται για μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι, αν είναι άγαμοι πρέπει να έχουν εισόδημα έως 16.000 ευρώ, αν είναι έγγαμοι έως 24.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ ανά τέκνο ή αν είναι μονογονείς έως 29.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ ανά τέκνο μετά το πρώτο.

Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι οι σύζυγοι των δικαιούχων, όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη τους, καθώς και τα παιδιά των δικαιούχων ηλικίας άνω των 5 ετών, με την προϋπόθεση ότι είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη των ιδίων ή του άλλου γονέα κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων.

Η επιλογή των δικαιούχων βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων κριτηρίων (ΑμεΑ, μονογονέα, αριθμός παιδιών, εισόδημα, πρώτη φορά συμμετοχή στο πρόγραμμα) με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) της ΔΥΠΑ.

Πάροχοι του προγράμματος είναι τα βιβλιοπωλεία και οι εκδοτικοί οίκοι οποιασδήποτε νομικής μορφής, που έχουν νόμιμη άδεια λειτουργίας.

Από φέτος στο Μητρώο Παρόχων θα εντάσσονται αυτόματα οι πάροχοι του προηγούμενου έτους, αρκεί να επικαιροποιήσουν τη συμμετοχή τους.

Οι αιτήσεις των παρόχων θα υποβάλλονται, αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω gov.gr στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/parokhoi-epitagon-agoras-biblion

Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι: Αρχική / Εργασία και Ασφάλιση / Αποζημιώσεις και Παροχές / Πάροχοι επιταγών αγοράς βιβλίων

Σημειώνεται ότι οι πάροχοι που επιθυμούν να κάνουν αίτηση για πολλά υποκαταστήματα θα πρέπει να έχουν κωδικούς ΔΥΠΑ

Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τα voucher βιβλίων"

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο Σάββατο 10 Αυγούστου 2024

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Σάββατο 10 Αυγούστου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας, ΠΕ Χίου)
  • Περιφέρεια Κρήτης

χαρτης

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

Διαβάστε Περισσότερα » "Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο Σάββατο 10 Αυγούστου 2024"

Κέρκυρα: Με πρόστιμο 2.000 ευρώ απειλούνται όσοι εγκαταλείπουν μπάζα δίπλα στους κάδους

Επιμένουν οι επαγγελματίες που ασχολούνται με τον οικοδομικό κλάδο να εναποθέτουν τα απορρίμματα των εργασιών τους δίπλα από τους κάδους οικιακών απορριμμάτων. Για το λόγο αυτό το Τμήμα Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας τονίζει ότι το πρόστιμο είναι 2.000 ευρώ.

Η ανακοίνωση

ΟΛΟΙ όσοι ασχολούνται με οικοδομικές εργασίες, πρέπει να παραδίδουν τα απόβλητα αδρανή υλικά (μπάζα, κουφώματα, υαλοστάσια, υλικά αποξηλώσεων, ογκώδη) στις μονάδες που τα επεξεργάζονται και να σταματήσουν τις ανατροπές φορτίων δίπλα στους κάδους.

Ο νόμος προβλέπει ότι τα Απόβλητα από Εκσκαφές, Κατασκευές και Κατεδαφίσεις (ΑΕΚΚ) πρέπει να τα διαχειριζόμαστε με στόχο την επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση και να τα παραδίδουμε στις μονάδες που λειτουργούν για αυτό το σκοπό στο Δήμο μας.

Το γνωρίζουν οι μηχανικοί, οι εργολάβοι, οι επαγγελματίες που ασχολούνται με τον οικοδομικό κλάδο, οι μεταφορείς υλικών.

Οι ιδιοκτήτες των οικοδομών οφείλουν να ελέγχουν όσους απασχολούν. Μπάζα και άλλα άχρηστα και αδρανή υλικά  μεταφέρονται με ευθύνη του ιδιοκτήτη ή του υπευθύνου εργασιών στους ειδικούς χώρους υποδοχής μπαζών.

Επισημαίνουμε ότι, η εσκεμμένη εγκατάλειψη αντικειμένων ή μπαζών από επαγγελματικά αυτοκίνητα εργολάβων ή μεταφορέων σε δρόμους ή άλλους κοινόχρηστους χώρους επισύρει πρόστιμο ύψους 2.000 €. Το οποίο θα επιβληθεί, ώστε ο Δήμος να καλύψει τη δαπάνη καθαρισμών που προκαλείται.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κέρκυρα: Με πρόστιμο 2.000 ευρώ απειλούνται όσοι εγκαταλείπουν μπάζα δίπλα στους κάδους"

Επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια: Έξι συλλήψεις οπαδών της ΑΕΚ για επίθεση σε αστυνομικούς – Κατασχέθηκαν 10 μηχανές, σουγιάς και μαχαίρι (εικόνες)

Έξι οπαδοί της ΑΕΚ, μεταξύ των οποίων και ένας ανήλικος, συνελήφθησαν, καθώς κατηγορούνται για επίθεση κατά αστυνομικών το απόγευμα της Πέμπτης (8/8) στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, δεκάδες οπαδοί κινήθηκαν κατά στελεχών της ΟΠΚΕ και της ασφάλειας, οι οποίοι επιτηρούσαν μηχανοκίνητη πορεία των οπαδών,που είχαν πρόθεση να επιτεθούν στον σύνδεσμο του Παναθηναϊκού στο Περιστέρι.

Οι οπαδοί της ΑΕΚ είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Μιχάλης Κατσουρής και συμμετείχαν στον μνημόσυνο της δολοφονίας του άτυχου φίλου της ΑΕΚ.

Στη συνέχεια ξεκίνησαν για τον σύνδεσμο του Παναθηναϊκού στο Περιστέρι, αλλά η παρουσία των αστυνομικών απέτρεψε την πρόθεσή τους για επίθεση, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.

Όταν επέστρεψαν στην Νέα Φιλαδέλφεια, επιτέθηκαν με πέτρες και άλλα αντικείμενα κατά των αστυνομικών και ακολούθησε κυνηγητό στους γύρω δρόμους.

Κατά την διάρκεια της έντασης συνελήφθησαν τα έξι άτομα, ενώ οι οπαδοί της ΑΕΚ εγκατέλειψαν στο οδόστρωμα 35 μοτοσυκλέτες, από τις οποίες είχαν αφαιρέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας.

H ανακοίνωση της Αστυνομίας για επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια

«Συνελήφθησαν, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, βραδινές ώρες χθες (8-8-2024) στη Νέα Φιλαδέλφεια από αστυνομικούς της Ο.Π.Κ.Ε., της Ομάδας ΔΡΑΣΗ και της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., -6- άτομα, -5- ημεδαποί και αλλοδαπός, ηλικίας 28, 23, 22, 20 και 17 ετών και σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους για -κατά περίπτωση- βία κατά υπαλλήλων, διατάραξη κοινής ειρήνης, απόπειρα επικίνδυνων σωματικών βλαβών, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων και περί ερασιτεχνικού και επαγγελματικού αθλητισμού.

Ειδικότερα, απογευματινές ώρες χθες (8-8-2024) ομάδα περίπου -100- ατόμων κινούμενοι με δίκυκλα προσέγγισαν δύο άτομα στην περιοχή του Περιστερίου.

Ακολούθως, εκδήλωσαν επίθεση με οπαδικό υπόβαθρο σε βάρος ενός εκ των δύο, τραυματίζοντας τον με χτυπήματα.

Προστρέξαντες αστυνομικοί εντόπισαν τα ανωτέρω δίκυκλα να κινούνται προς την περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας όπου στάθμευσαν πλησίον γηπέδου.

bngbmhm

Στη θέα των αστυνομικών που επιχείρησαν να τους ελέγξουν, οι ανωτέρω κατηγορούμενοι συμμετέχοντας σε ομάδα 30 περίπου ατόμων εκδήλωσαν επιθέσεις σε βάρος των αστυνομικών εκτοξεύοντας εναντίον τους καρέκλες, πέτρες, σιδερολοστούς και ξύλα προκαλώντας φθορά σε 2 περιπολικά οχήματα, ενώ τραυματίστηκε και αστυνομικός.

Ακολούθως οι κατηγορούμενοι επιχείρησαν να διαφύγουν προς το Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας όμως ανωτέρω αστυνομικοί τους ακολούθησαν και τους ακινητοποίησαν.

Ένας εκ των κατηγορουμένων αντιστάθηκε σθεναρά κατά τη σύλληψη του ενώ κατασχέθηκαν 10 δίκυκλα που εντοπίστηκαν σταθμευμένα στο σημείο έναρξης της επίθεσης, ως μέσα τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια: Έξι συλλήψεις οπαδών της ΑΕΚ για επίθεση σε αστυνομικούς – Κατασχέθηκαν 10 μηχανές, σουγιάς και μαχαίρι (εικόνες)"

Σπάρτη: Πατέρας βίαζε επί πέντε χρόνια την ανήλικη κόρη του

Ένας 40χρονος συνελήφθη την Παρασκευή (9.8.2024) στην Σπάρτη, με την κατηγορία του συστηματικού βιασμού της 9χρονης σήμερα κόρης του.

Το πρωί της Παρασκευής οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Σπάρτης συνέλαβαν τον πατέρα, ύστερα από καταγγελία της συζύγου και μητέρας του παιδιού. Ο πατέρας κατηγορείται για βιασμό καθώς προέβη σε γενετήσιες πράξεις σε βάρος της κόρης του από την ηλικία των 4 ετών.

Το μικρό κοριτσάκι, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, εκμυστηρεύτηκε στη μητέρα του, όλα αυτά που βίωνε από τον πατέρα της και αυτή προχώρησε σε καταγγελία στην Αστυνομία.

Οι αστυνομικοί παρακολουθούσαν τον ύποπτο άνδρα, και σε αστυνομική επιχείρηση τα ξημερώματα κατάφεραν και συνέλαβαν τον 40χρονο λίγο έξω από τη Σπάρτη. 

Σε έρευνα στο κινητό του οι αστυνομικοί εντόπισαν πλήθος φωτογραφιών με πορνογραφικό υλικό με το ίδιο του το παιδί. Το κινητό του τηλέφωνο κατασχέθηκε όπως και 2 κονσόλες videogames.

Όλα τα κατασχεθέντα θα σταλούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Αστυνομίας για περαιτέρω διερεύνηση.

Κατά το ίδιο ρεπορτάζ, η οικογένεια ζούσε τα προηγούμενα χρόνια σε περιοχή της Δυτικής Αττικής και είχε μετακομίσει τα τελευταία δύο χρόνια σε χωριό κοντά στη Σπάρτη.

Ο 40χρονος φέρεται να βίαζε την ανήλικη κόρη του από την ηλικία των 4 ετών μέχρι και σήμερα. Ο ίδιος εργάζεται τα τελευταία χρόνια ως ιδιωτικός υπάλληλος στη Λακωνία.

Ο 40χρονος αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον εισαγγελέα στα δικαστήρια της Σπάρτης. 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σπάρτη: Πατέρας βίαζε επί πέντε χρόνια την ανήλικη κόρη του"

Πιερία: Εξιχνιάστηκε απάτη εναντίον ηλικιωμένου – Με πρόσχημα τον τραυματισμό της κόρης του του απέσπασαν 20.000 ευρώ

Εξιχνιάστηκε, μετά από μεθοδική έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης, απάτη σε βάρος ηλικιωμένου, που έγινε τον περασμένο Ιούνιο σε περιοχή της Πιερίας και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δύο αλλοδαπών ανδρών, τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί.

Ειδικότερα, στις 14 Ιουνίου 2024 συνεργός τους τηλεφώνησε στον ηλικιωμένο και ισχυρίστηκε ότι η κόρη του έχει δήθεν τραυματιστεί και ζήτησε χρήματα να υποβληθεί άμεσα σε χειρουργική επέμβαση. Με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να του αποσπάσουν το χρηματικό ποσό των 20.000 ευρώ, που όπως προέκυψε από την έρευνα, παρέλαβαν οι κατηγορούμενοι άνδρες. Η έρευνα των αστυνομικών συνεχίζεται τόσο για την ταυτοποίηση των στοιχείων των συνεργών τους, όσο και για να εξακριβωθεί η τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πιερία: Εξιχνιάστηκε απάτη εναντίον ηλικιωμένου – Με πρόσχημα τον τραυματισμό της κόρης του του απέσπασαν 20.000 ευρώ"

Κατεβάζουν ρολά οι ΔΟΥ – Πώς θα εξυπηρετούνται οι φορολογούμενοι (πίνακας)

Στο παρελθόν περνά πλέον η ερώτηση «σε ποια ΔΟΥ ανήκεις»! Όλες οι ΔΟΥ Αθήνας και Θεσσαλονίκης καταργήθηκαν και από 22 Ιουλίου όλοι ανεξαιρέτως οι φορολογούμενοι της πρωτεύουσας και συμπρωτεύουσας ανήκουν στις δύο νέες “Υπερεφορίες” που άνοιξαν και λειτουργούν ήδη σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

ΔΟΥ εξακολουθούν να υπάρχουν πλέον μόνο στην επαρχία. Οι ΔΟΥ Αττικής και Θεσσαλονίκης που καταργήθηκαν μετατράπηκαν πια σε Υπηρεσίες Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων. Ουσιαστικά τα κτίρια όπου στεγάζονταν έγιναν μικρά «ΚΕΠ Φορολογουμένων».

Πρακτικά όμως, για τα φορολογικά θέματα των συγκεκριμένων φορολογουμένων, αρμόδιες πλέον είναι οι νέες “Υπερεφορίες” όπου θα εξυπηρούνται εξ αποστάσεως.

Έτσι πλέον:

  • για θέματα φορολογίας εισοδήματος, Μητρώου, ΦΠΑ κλπ, 2 στους 3 φορολογούμενοι στην Ελλάδα (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) υπάγονται στα δύο μεγάλα Κέντρα Φορολογικών Διαδικασιών και Εξυπηρέτησης (ΚΕΦΟΔΕ) Αττικής και Θεσσαλονίκης.
  •  για θέματα ακινήτων και περιουσίας, ανήκουν στα ΚΕΦΟΚ (Κέντρα Φορολογίας Κεφαλαίου) Αττικής ή Θεσσαλονίκης.

Έτσι οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι ή επιχειρήσεις, όταν δηλώνουν “σε ποια ΔΟΥ ανήκουν”, η απάντηση είναι πλέον «στο ΚΕΦΟΔΕ». Και αυτό θα πρέπει να δηλώνεται και στα στοιχεία, στα συμβόλαια ή άλλες συναλλαγές τους.

Εξυπηρέτηση με tablet ή ραντεβού

Μπαίνει έτσι τέλος στις επισκέψεις που εδώ και δεκαετίες έκαναν στις εφορίες χιλιάδες φορολογούμενοι τα προηγούμενα χρόνια. Το διαδίκτυο και η επιλογή «Τα Αιτήματά μου» από τον υπολογιστή ή το myAADEapp αντικαθιστά τα γκισέ της εφορίας, αλλά και τις ίδιες της ΔΟΥ.

Όσοι μπορούν να κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, θα γλιτώνουν ώρες αναμονής και μετακινήσεων, αντί να ταξιδεύουν από το χωριό στην πόλη, για να μεταβούν στην αρμόδια ΔΟΥ.

Και όσοι δεν μπορούν να έχουν ηλεκτρονική πρόσβαση όμως, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για τα περισσότερα θέματα, δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν με επισκέψεις, όπως ήξεραν και γινόταν παλιά!

Οι νέες “Υπερεφορίες”

Με τη νέα δομή, εκτός από της ΔΟΥ της Περιφέρειας, οι φορολογούμενοι υπάγονται ανάλογα με το θέμα που τους απασχολεί:

• ή στα ΚΕΦΟΔΕ (πρώην τμήματα εισοδήματος, ΦΠΑ κλπ)
• ή στα ΚΕΦΟΚ (πρώην τμήματα ακινήτων και περιουσίας)
• ή στα Κέντρα Βεβαίωσης και Είσπραξης – ΚΕΒΕΙΣ (πρώην Ταμείο, Δικαστικό Τμήμα)
• ή στις ΥΦΕ -Υπηρεσίες Φορολογικές Εξυπηρέτησης για θέματα εξυπηρέτησης και υποστήριξης φορολογουμένων.

Καθημερινά, πλέον, όλοι θα πρέπει να μπορούν να εξυπηρετούνται:

(α) μέσω του myAADE διαδικτυακά ή στο smartphone μέσω διαδικτύου ή
(β) τηλεφωνικά στη γραμμή εξυπηρέτησης της ΑΑΔΕ 2131621000.

1. στα νεοσύστατα Κέντρα Φορολογικών Διαδικασιών και Εξυπηρέτησης (ΚΕΦΟΔΕ Αττικής και ΚΕΦΟΔΕ Θεσσαλονίκης) έχουν μεταφερθεί οι αρμοδιότητες, από τις κατά τόπου ΔΟΥ Αττικής ή Θεσσαλονίκης, για τα εξής θέματα:

• φορολογίας εισοδήματος,
• ΦΠΑ,
• ειδικών φορολογιών,
• μητρώου,
• εφαρμογής των διατάξεων περί βιβλίων και έκδοσης στοιχείων.

Για θέματα αυτά, οι φορολογούμενοι εξυπηρετούνται ψηφιακά, από το ΚΕΦΟΔΕ Αττικής ή Θεσσαλονίκης, στις εφαρμογές «Τα Αιτήματά μου» και «Τα Ραντεβού μου», μέσα από την ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) ή μέσω της εφαρμογής για κινητές συσκευές myAADEapp.

Οι παλαιές ΔΟΥ Αττικής ή Θεσσαλονίκης που καταργούνται, είτε έκλεισαν, είτε μετεξελίχθηκαν και λέγονται πλέον ΥΦΕ (Υπηρεσίες Φορολογικής Εξυπηρέτησης).

Παράλληλα και η ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού μεταφέρεται στο ΚΕΦΟΔΕ Αττικής.

Συγκεκριμένα:

• στα δύο νεοσύστατα Κέντρα Φορολογίας Κεφαλαίου (ΚΕΦΟΚ Αττικής και ΚΕΦΟΚ Θεσσαλονίκης) μεταφέρονται οι αρμοδιότητες των αντίστοιχων ΔΟΥ για θέματα:

• φορολογίας μεταβίβασης περιουσίας και
• φορολογίας κατοχής ακινήτων.

Και στις περιπτώσεις αυτές οι φορολογούμενοι εξυπηρετούνται πλέον ψηφιακά από το ΚΕΦΟΚ Αττικής ή Θεσσαλονίκης μέσω της εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου», μέσα από την ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) ή μέσω της εφαρμογής για κινητές συσκευές myAADEapp.

Από την ΑΑΔΕ επισημαίνεται ότι για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τα ανωτέρω, οι φορολογούμενοι μπορούν να τηλεφωνούν στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΚΕΦ) της ΑΑΔΕ, στο +30 213 162 1000, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 8:00 έως 15:00.

• στα Κέντρα Βεβαίωσης Είσπραξης- ΚΕΒΕΙΣ μεταφέρονται οι υπηρεσίες είσπραξης (Έσοδα, Δικαστικό Τμήμα) των ΔΟΥ που καταργούνται. Σε αυτά απευθύνονται όσοι χρωστούν ή ζητούν επιστροφές και συμψηφισμούς φόρων.

Και οι ΔΟΥ εγένοντο… ΥΦΕ

Παράλληλα ξεκίνησε καθολικά σε Αττική και Θεσσαλονίκη και η λειτουργία των νέων Υπηρεσιών Φορολογικής Εξυπηρέτησης Αττικής, σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:

Στις Υπηρεσίες Φορολογικής Εξυπηρέτησης παρέχονται υπηρεσίες:

  • παραλαβής κλειδαρίθμου και ΑΦΜ (για περιπτώσεις που φορολογούμενοι επιλέγουν ταυτοποίηση με αυτοπρόσωπη παρουσία),
  •  εξυπηρέτησης/καθοδήγησης φορολογούμενων στη χρήση των ψηφιακών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ,
  •  ακινησία οχημάτων (προσωρινά) για επιβατικά, δίκυκλα, ΙΧ κλπ, όπως: παραλαβή δήλωσης ακινησίας σε περίπτωση οχημάτων αποβιωσάντων, άρση ακινησίας, διαβίβαση άδειας και πινακίδων για διαγραφή οχημάτων, καταχώρηση αναγκαστικών ακινησιών. Αφορούν περιπτώσεις όπου δεν είναι δυνατή η χρήση ψηφιακών μέσων (myCAR), εφόσον ασκείται στα πλαίσια της χωρικής αρμοδιότητας της αντίστοιχης πρώην ΔΟΥ.
  •  υποβολής αιτήματος, εκ μέρους του φορολογούμενου, στην πλατφόρμα «Τα αιτήματά μου», κατόπιν ταυτοποίησης και έγγραφης συναίνεσής του.

Τα υφιστάμενα Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΓΕΦ) των πρώην ΔΟΥ (νυν “Υπηρεσιών Φορολογικής Εξυπηρέτησης”) μετεξελίσσονται σε Γραφεία Φορολογικής Εξυπηρέτησης. Ενώ προβλέπεται η δυνατότητα σύστασης τεσσάρων επιπλέον Γραφείων-ΓΕΦ, προς στέγαση σε χώρους των Δήμων Ζωγράφου, Κρωπίας, Φιλοθέης Ψυχικού και Αιγάλεω, αντίστοιχα.

Η εξυπηρέτηση των φορολογούμενων στις Υπηρεσίες Φορολογικής Εξυπηρέτησης θα γίνεται με:

• ραντεβού, που θα κλείνουν ψηφιακά στην εφαρμογή «Τα Ραντεβού μου», μέσα από την ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) ή μέσω της εφαρμογής για κινητές συσκευές myAADEapp,

• φυσική παρουσία.

…στο 213.162.1000 οι υπόλοιποι

Όσοι δεν μπορούν να κάνουν χρήση του διαδικτύου ή της εφαρμογής myAADEapp, μπορούν να εξυπηρετούνται  τηλεφωνικά, από το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΚΕΦ), στο +30 213 162 1000, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 8:00 έως 15:00.

newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » " Κατεβάζουν ρολά οι ΔΟΥ – Πώς θα εξυπηρετούνται οι φορολογούμενοι (πίνακας) "

Χειροπέδες σε υπαρχιπυροσβέστη, πρώην αστυνομικό και ιδιώτη για διακίνηση ναρκωτικών

Υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών διερευνήθηκε από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος. Διαπιστώθηκε η εμπλοκή υπαρχιπυροσβέστη, πρώην αστυνομικού και ιδιώτη, οι οποίοι και συνελήφθησαν, ενώ επιπλέον κατηγορούνται εν ενεργεία αστυνομικός και άλλος ένας ιδιώτης.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για – κατά περίπτωση – εγκληματική οργάνωση και παράβαση των νόμων για τα ναρκωτικά και τα όπλα.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της έρευνας που πραγματοποιήθηκε, προέκυψε ότι ο υπαρχιπυροσβέστης και ο πρώην αστυνομικός είχαν ενωθεί, τουλάχιστον προ μηνός, με σκοπό τη διακίνηση ναρκωτικών.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ο υπαρχιπυροσβέστης παρέδιδε σε υποψήφιους πελάτες, κατά τη διάρκεια ιδιωτικών τους συναντήσεων, κοκαΐνη και ακατέργαστη κάνναβη, που προμηθευόταν από τον πρώην αστυνομικό, λαμβάνοντας χρηματικά ποσά, που κυμαίνονταν από 50 έως 500 ευρώ.

Μάλιστα, για να μην γίνεται αντιληπτή η δράση του, φρόντιζε να χρησιμοποιεί κωδικοποιημένες συμβολικές λέξεις για τις ναρκωτικές ουσίες όπως «παντελόνι» ή «πράγμα».

Από την προανακριτική έρευνα προέκυψε ότι εμπλέκονται τουλάχιστον σε 3- περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών, σε μία από τις οποίες αγοραστής-πελάτης ήταν ο εν ενεργεία αστυνομικός.

Σε αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, ο υπαρχιπυροσβέστης και ο πρώην αστυνομικός εντοπίστηκαν έξω από παραλιακό κατάστημα σε περιοχή της Χαλκιδικής, όπου και ακινητοποιήθηκαν, μετά από μεταξύ τους συνάντηση.

Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο αυτοκίνητο του πρώην αστυνομικού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 41,55 γραμμάρια κοκαΐνης και 350 ευρώ.

Από την κατοχή του υπαρχιπυροσβέστη κατασχέθηκαν 1,87 γραμμάρια κοκαΐνης, την οποία είχε προμηθευτεί προηγουμένως από τον πρώην αστυνομικό.

Κατόπιν, εντοπίστηκαν και οι άλλοι τρεις εμπλεκόμενοι στην υπόθεση.

Από τις  έρευνες σε οικίες, βρέθηκαν επιπλέον και κατασχέθηκαν 16,2 γραμμάρια κοκαΐνης, 33,1 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, 4 τρίφτες κάνναβης, ζυγαριά ακριβείας, χειροβομβίδα κρότου λάμψης, 3 σπρέι πιπεριού, 4 κινητά τηλέφωνα, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο ως μέσο μεταφοράς και απόκρυψης ναρκωτικών και 200 ευρώ.

Με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

 naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Χειροπέδες σε υπαρχιπυροσβέστη, πρώην αστυνομικό και ιδιώτη για διακίνηση ναρκωτικών"

Μετανάστες διασώθηκαν νότια της Γαύδου - 52 ενήλικες και παιδιά μεταφέρονται στην Παλαιόχωρα Χανίων

Επιχείρηση διάσωσης πραγματοποιήθηκε το πρωί όταν, σύμφωνα με ενημέρωση του ΑΠΕ ΜΠΕ, εντοπίστηκε πλοιάριο με 52 μετανάστες ανοικτά της Γαύδου στις 5:30 οπότε και ενημερώθηκαν οι αρχές.

Φορτηγό πλοίο, με σημαία Παναμά, βρισκόταν στο σημείο και συγκεκριμένα 63 ναυτικά μίλια νότια της Γαύδου με τους ναυτικούς του να προσεγγίζουν το πλοιάριο και να μεταβιβάζουν τους μετανάστες, ανάμεσα στους οποίους και παιδιά, στο φορτηγό πλοίο.

Αυτή την ώρα γίνεται η μεταφορά τους στο λιμάνι της Παλαιόχωρας δυτικά των Χανίων, όπου και θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες σχετικά με την παροχή των αναγκαίων για τη διατροφή και ασφάλεια τους, καθώς και η ολιγοήμερη φιλοξενία τους μέχρι τη μεταφορά τους στην Αθήνα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μετανάστες διασώθηκαν νότια της Γαύδου - 52 ενήλικες και παιδιά μεταφέρονται στην Παλαιόχωρα Χανίων"

Ρόδος: Κινητοποίηση ΕΥΠ και ΕΛ.ΑΣ για τέσσερις Τούρκους

Οι τοπικές αστυνομικές αρχές της Ρόδου προχώρησαν χθες στη σύλληψη τεσσάρων Τούρκων υπηκόων που πραγματοποιούσαν εργασίες συντήρησης σε κεραία κινητής τηλεφωνίας χωρίς να διαθέτουν σχετική άδεια.

Οι συλληφθέντες απασχολούνται σε εταιρεία ιδιοκτησίας επίσης Τούρκων υπηκόων, η οποία αναλαμβάνει τέτοια έργα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ελέγχθηκαν χθες και προέκυψε ότι δεν διέθεταν άδεια κάτι που κρίθηκε ύποπτο, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν εντοπιστεί και σε άλλο νησί του νοτιοανατολικού Αιγαίου να πραγματοποιούν παρόμοιες εργασίες.

Οι ίδιες πληροφορίες επισημαίνουν ότι το τελευταίο διάστημα βρίσκονταν υπό επιτήρηση από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και χθες μετά το νέο περιστατικό αποφασίστηκε να συλληφθούν.

Ο πάροχος, πάντως, επιβεβαίωσε ότι οι τέσσερις εκτελούσαν έργο συντήρησης για λογαριασμό του. Σύμφωνα με πληροφορίες, το συνεργείο είχε έρθει από την Τουρκία καθώς εκτιμάται ότι κάτι τέτοιο θα συνέφερε περισσότερο λόγω χαμηλότερων ημερομισθίων.

Σημειώνεται πάντως ότι για εργασίες σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας στην παραμεθόριο οι εργολάβοι υποχρεούνται να έχουν ειδική άδεια.

Στην προκειμένη περίπτωση οι προϋποθέσεις δεν πληρούνταν και για αυτό αποφασίστηκε η σύλληψη και κράτηση των τεσσάρων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τα δεδομένα που έχουν συλλέξει οι αρμόδιες αρχές, δεν πρόκειται για υπόθεση κατασκοπείας αλλά για υπόθεση που αφορά τη μη τήρηση των διαδικασιών ασφάλειας που προβλέπονται.

Παρόμοια περιστατικά έχουν σημειωθεί και σε αλλά νησιά.

kathimerini

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρόδος: Κινητοποίηση ΕΥΠ και ΕΛ.ΑΣ για τέσσερις Τούρκους"

Η πλειοψηφία των ιδιοκτητών της πολυκατοικίας θα αποφασίζει αν θα δίνονται τα διαμερίσματα για Airbnb

Σημαντικές αλλαγές έρχονται από το 2025 στον τομέα της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, καθώς η κυβέρνηση αναζητά λύσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί δραστικά η στεγαστική κρίση που πλήττει χιλιάδες οικογένειες. Βασικός στόχος των μέτρων είναι να ανακουφιστεί η στεγαστική πίεση που υφίστανται τα νοικοκυριά, ειδικά στα αστικά κέντρα και τις τουριστικές περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές που θα τεθούν σε ισχύ από το 2025 θα περιλαμβάνουν μια σειρά μέτρων τα οποία θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή το φθινόπωρο. Τα βασικά σημεία των ρυθμίσεων θα είναι τα εξής:
  • Απόφαση συνέλευσης ιδιοκτητών: Οι ιδιοκτήτες των πολυκατοικιών θα αποφασίζουν κατά πλειοψηφία, μέσω γενικής συνέλευσης, εάν θα επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση διαμερισμάτων στο κτίριο.
  • Κίνητρα για μακροχρόνια μίσθωση: Ιδιοκτήτες που θα εγκαταλείψουν τις πλατφόρμες τύπου Airbnb και θα επανέλθουν στη μακροχρόνια μίσθωση θα απαλλάσσονται από τη φορολογία των ενοικίων που θα εισπράττουν, για μια περίοδο 3 ή 5 ετών.
  • Αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις για όσους έχουν πολλά ακίνητα και τα νοικιάζουν βραχυχρόνια: Όσοι διαθέτουν τρία ή περισσότερα ακίνητα για βραχυχρόνια μίσθωση θα φορολογούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, με όλες τις σχετικές υποχρεώσεις όπως τεκμήρια, τέλος επιτηδεύματος και προκαταβολή φόρου.
  • Περιορισμοί σε πλατφόρμες: Θα θεσπιστεί ανώτατο όριο στον αριθμό ακινήτων που κάθε πόλη μπορεί να διαθέτει σε πλατφόρμες τύπου Airbnb.
  • Περιορισμός ημερών μίσθωσης: Θα εισαχθεί πλαφόν στον αριθμό ημερών που ένα ακίνητο μπορεί να μισθωθεί βραχυχρόνια ανά έτος, ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε πόλης.
  • Υποχρεωτική μακροχρόνια μίσθωση για τη λήψη Golden Visa: Οι αιτούντες Golden Visa θα είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν τα ακίνητά τους αποκλειστικά για μακροχρόνια μίσθωση.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι προτεινόμενες παρεμβάσεις θα αναχαιτίσουν την άνοδο των ενοικίων και θα απελευθερώσουν έναν σημαντικό αριθμό κατοικιών που αυτή τη στιγμή παραμένουν δεσμευμένες σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Το πρόβλημα είναι έντονο στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα, όπου η εξεύρεση κατοικίας έχει γίνει δύσκολη υπόθεση, αλλά και σε επαρχιακές πόλεις και νησιά, όπου οι φοιτητές και οι δημόσιοι υπάλληλοι που μετατίθενται συχνά δυσκολεύονται να βρουν διαθέσιμα διαμερίσματα.

Ακίνητα

Η σύνταξη των νέων ρυθμίσεων βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Κωστή Χατζηδάκη, του υπουργού Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου, και της υπουργού Τουρισμού, Όλγας Κεφαλογιάννη. Σύμφωνα με πηγές, η πρόταση θα παραδοθεί στον πρωθυπουργό μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναμένεται να αναφερθεί στις επικείμενες αλλαγές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Ο Κωστής Χατζηδάκης είχε δώσει ήδη μια πρόγευση αυτών των μέτρων τον Μάιο, ενώ πρόσφατα η Όλγα Κεφαλογιάννη επιβεβαίωσε τις επικείμενες παρεμβάσεις της κυβέρνησης, επισημαίνοντας τη συμβολή της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην αύξηση των ενοικίων, ιδίως σε τουριστικές και αστικές περιοχές.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Η πλειοψηφία των ιδιοκτητών της πολυκατοικίας θα αποφασίζει αν θα δίνονται τα διαμερίσματα για Airbnb"

Θανατηφόρο τροχαίο στον αυτοκινητόδρομο στην Τσακώνα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε πριν λίγη ώρα στον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα στο ύψος της Τσακώνας.

Το δυστύχημα έγινε στο 203,4 χλμ. στο ρεύμα ανόδου στο πρώτο τούνελ (cut and cover) της Τσακώνας, όταν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες ένα αυτοκίνητο καρφώθηκε πίσω από φορτηγό.

Στο αυτοκίνητο επέβαινε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι, με την συνοδηγό να χάνει ακαριαία τη ζωή της, και τον οδηγό να διακομίζεται από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ Καλαμάτας στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης.

eleftheriaonline

Διαβάστε Περισσότερα » " Θανατηφόρο τροχαίο στον αυτοκινητόδρομο στην Τσακώνα "

Ποιοι θα πάρουν το νέο επίδομα προσωπικής διαφοράς τον Δεκέμβριο - Αναλυτικός πίνακες με τα ποσά

Το ποσό που θα δοθεί τον προσεχή Δεκέμβριο θα είναι, όπως όλα δείχνουν, μεγαλύτερο από αυτό που πληρώθηκε σε όσους δεν είδαν την αύξηση το 2024 να περνάει στην τσέπη λόγω προσωπικής διαφοράς.

Οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, τον Σεπτέμβριο, από τον πρωθυπουργό και οι πληρωμές θα γίνουν τον Δεκέμβριο του 2024.

Αν ληφθούν υπόψη τα περσινά τότε θα πάρουν το επίδομα οι συνταξιούχοι που μετά την αύξηση που θα δοθεί στις συντάξεις την 1/1/2025 (και θα είναι γύρω στο 2,5%-3%) θα έχουν υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς πάνω από 10 ευρώ.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος για το 2025 εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 650.000 συνταξιούχοι, από 730.550 που πήραν το επίδομα το 2024, καθώς μετά τις αυξήσεις της επόμενης χρονιάς αναμένεται ότι 80.000 συνταξιούχοι θα μηδενίσουν την προσωπική διαφορά ή θα μείνουν με υπόλοιπο κάτω από 10 ευρώ, οπότε δεν θα δικαιούνται το επίδομα.

Το επίδομα θα χρηματοδοτηθεί με 250 εκατ. ευρώ από την έκτακτη εισφορά 33% που αποφάσισε να επιβάλει η κυβέρνηση στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων.

Για την καταβολή του επιδόματος προσωπικής διαφοράς το 2025, εξετάζονται τρία σενάρια:

1.Να πληρωθεί με τις ίδιες κλίμακες που πληρώθηκε το 2024, δηλαδή με 200 ευρώ για συντάξεις ως 700 ευρώ, 150 ευρώ για συντάξεις ως 1.100 ευρώ και 100 ευρώ για συντάξεις ως 1.600 ευρώ, αλλά με διεύρυνση των δικαιούχων ώστε να πάρουν επίδομα και συνταξιούχοι που λαμβάνουν κύρια σύνταξη ή έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων πάνω από 1.600 ευρώ. Οι εν λόγω συνταξιούχοι αποκλείστηκαν από το επίδομα του 2023 και του 2024, παρότι δεν πήραν αύξηση στην τσέπη λόγω προσωπικής διαφοράς. Το επίδομα που δόθηκε φέτος κόστισε 106 εκατ. ευρώ, ενώ το επίδομα του 2025 χρηματοδοτείται με 250 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι άνετα μπορεί να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους του 2025 και οι συνταξιούχοι άνω των 1.600 ευρώ, που αποκλείστηκαν τα δύο προηγούμενα χρόνια.

2.Να αυξηθεί το επίδομα, αλλά να παραμείνουν οι ίδιες κλίμακες δικαιούχων με ποσά συντάξεων έως 1.600 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ πιθανό το επίδομα να διπλασιαστεί στα 400 ευρώ για συντάξεις ως 700 ευρώ, στα 300 ευρώ για συντάξεις ως 1.100 ευρώ και στα 200 ευρώ για συντάξεις έως 1.600 ευρώ. Σε αυτό το σενάριο ενδέχεται να συμπεριληφθούν και οι συντάξεις από τα 1.600 ευρώ έως 2.000 ευρώ, με επίδομα 150 ευρώ.

3.Να διαμορφωθεί νέα κλίμακα συντάξεων και επιδόματος, ώστε να ενισχυθούν περισσότερο οι συνταξιούχοι έως τα 1.000 ευρώ σύνταξης και να πάρουν μικρότερο επίδομα όσοι έχουν άνω των 1.000 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση το επίδομα της πρώτης κλίμακας μπορεί να φτάσει στα 450 ευρώ και οι δύο επόμενες να είναι με ποσά 250 ευρώ και 150 ευρώ.

Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν και επίδομα προσωπικής διαφοράς τον Δεκέμβριο

Ετη ασφάλισης Σύνταξη 2023 (εθνική +ανταποδοτική) προσωπική διαφορά 2023 Σύνταξη 2024 με αύξηση 3% Υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς Σύνολο 2024 Επίδομα προσωπικής διαφοράς (*)
Συνταξιούχοι Δημοσίου
27-30  809 €  159 €  833 €  135 €  968 €  150 €
30-33  924 €  189 €  952 €  161 €  1.113 €  100 €
33-35  1.051 €  150 €  1.083 €  118 €  1.201 €  100 €
35-37  1.131 €  106 €  1.165 €  72 €  1.237 €  100 €
Συνταξιούχοι λοιπών ταμείων (ΕΤΑΑ, Τραπεζών, ΔΕΚΟ, ΝΑΤ, κ.ά)
27-30  938 €  128 €  966 €  100 €  1.066 €  150 €
27-30  946 €  110 €  974 €  82 €  1.056 €  150 €
30-33  943 €  141 €  971 €  113 €  1.084 €  150 €
30-33  1.069 €  105 €  1.101 €  73 €  1.174 €  100 €
33-35  1.030 €  130 €  1.061 €  99 €  1.160 €  100 €









* Εφόσον ισχύσουν τα ίδια κριτήρια με το περσινό επίδομα. Ποσά συντάξεων προ φόρου.

eleftherostypos

Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιοι θα πάρουν το νέο επίδομα προσωπικής διαφοράς τον Δεκέμβριο - Αναλυτικός πίνακες με τα ποσά"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news