facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021

Ιωάννινα: Διατηρούσε παράνομο εργαστήριο επισκευής όπλων – Βρέθηκε ολόκληρο οπλοστάσιο

Παράνομο εργαστήριο επισκευής πυροβόλων όπλων και γόμωσης-αναγόμωσης φυσιγγίων εντόπισαν σήμερα αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων σε περιοχή των Ιωαννίνων.

Για την υπόθεση συνελήφθη ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων, ραδιοσυχνοτήτων και απείθεια. Ειδικότερα, ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, διενεργήθηκε έρευνα στο σπίτι του κατηγορούμενου, αφού προηγουμένως αυτός επιχείρησε να διαφύγει του ελέγχου, ακινητοποιήθηκε όμως άμεσα από τους αστυνομικούς και συνελήφθη.

Στο πλαίσιο της έρευνας διαπιστώθηκε, ότι σε κλειστό χώρο στάθμευσης του σπιτιού του διατηρούσε παράνομο εργαστήριο επισκευής όπλων και γόμωσης-αναγόμωσης φυσιγγίων, έχοντας εγκαταστήσει για το σκοπό αυτό κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, που κατασχέθηκε, αποτελούμενο από φούρνο επισκευής καννών κυνηγετικών όπλων, τρία κομπρεσέρ αέρος, δύο τρυπάνια πάγκου, μηχανή κοσκινίσματος σκαγιών κυνηγετικών φυσιγγίων, μηχάνημα γόμωσης-αναγόμωσης φυσιγγίων, πλυντήριο ελατηρίων πυροβόλων όπλων, δύο μπουκάλες οξυγόνου, τροχό και ηλεκτρική βούρτσα καθαρισμού μεταλλικών αντικειμένων.

Ακόμη, στο εσωτερικό του σπιτιού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία πιστόλια, τρία δίκαννα κυνηγετικά όπλα, τρεις ημιαυτόματες καραμπίνες, εννιά κάννες κυνηγετικών όπλων, σκοπευτική διόπτρα, σπρέι πιπεριού, έξι φορητοί ασύρματοι πομποδέκτες , 362 φυσίγγια διαφόρων τύπων και διάφορα εξαρτήματα όπλων.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ιωάννινα: Διατηρούσε παράνομο εργαστήριο επισκευής όπλων – Βρέθηκε ολόκληρο οπλοστάσιο"

Βουλή: Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα ολοκληρώθηκε, μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, με τίτλο «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, της προστασίας της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, ψήφισαν μόνο οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας ενώ καταψήφισαν όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας"

Δόμνα Μιχαηλίδου: Αποκάλυψε σεξουαλική κακοποίηση παιδιών σε ορφανοτροφείο της Αττικής

Ανατριχιαστικές αποκαλύψεις για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών σε ορφανοτροφείο της Αττικής έκανε η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου.

Mιλώντας στο ΑΝΤ1, αποκάλυψε ότι έλαβε επώνυμη επιστολή για σεξουαλική κακοποίηση σε ορφανοτροφείο της Αττικής. Όπως είπε στην επιστολή γινόταν λόγος για σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ των παιδιών -παρουσία μάλιστα των εργαζομένων στο ίδρυμα.

«Πήγα στην εισαγγελία, κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά στον αντιεισαγγελέα και πάγωσα τη χρηματοδότηση και ξεκίνησε η έρευνα για τη δομή αυτή με την Εθνική Αρχή διαφάνειας», τόνισε η κυρία Μιχαηλίδου.

Σύμφωνα πάντα με την υφυπουργό Εργασίας, στη συγκεκριμένη δομή έχουν ήδη μεταβεί παιδίατροι και παιδοψυχιάτροι και εξετάζουν όλα τα παιδιά.

Μάλιστα, όπως είπε η κυρία Μιχαηλίδου από τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο, θα πραγματοποιηθούν έρευνες σε όλα τα ιδρύματα.

Τέλος, η υφυπουργός επισήμανε ότι «τέσσερα παιδιά απομακρύνθηκαν από τη δομή για να εξεταστούν στο Παίδων, ώστε να είναι σε ουδέτερο περιβάλλον και να δούμε τι γίνεται».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δόμνα Μιχαηλίδου: Αποκάλυψε σεξουαλική κακοποίηση παιδιών σε ορφανοτροφείο της Αττικής"

Μετάλλαξη Όμικρον: Νέα μέτρα σε Βέλγιο και Ισπανία

Μετάλλαξη Όμικρον: Η Ισπανία αποφάσισε σήμερα Τετάρτη να καταστήσει εκ νέου υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού αυξάνεται, πλησιάζοντας μάλιστα τις 50.000 μέσα σε 24 ώρες, αριθμό που αποτελεί ρεκόρ, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Η χρήση μάσκας ξαναγίνεται υποχρεωτική σε εξωτερικούς χώρους», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση το μέγαρο Μονκλόα, έδρα της ισπανικής κυβέρνησης.

Στο κείμενο δεν διευκρινίζεται πότε θα υλοποιηθεί το μέτρο, όμως έκτακτο υπουργικό συμβούλιο συγκαλείται αύριο Πέμπτη, για να εγκρίνει αυτό το διάταγμα, προκειμένου η χρήση μάσκας σε υπαίθριους χώρους να ισχύσει τα Χριστούγεννα.

Η ανακοίνωση έγινε ενώ βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη η διαδικτυακή έκτακτη σύνοδος ανάμεσα στον πρωθυπουργό Πάμπλο Σάντσεθ και τους προέδρους των περιφερειών της χώρας, όπου συζητούνται μέτρα για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του ιού.

Από τις πρώτες χώρες στον κόσμο στον εμβολιασμό, η Ισπανία κατέγραψε χθες 49.823 νέες μολύνσεις COVID-19 μέσα σε 24 ώρες και η πιο μεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον αποτελεί πλέον το 50% των νέων μολύνσεων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Η επίπτωση 14 ημερών ήταν την Τρίτη 695 μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους, ένας αριθμός σχεδόν τέσσερις φορές μεγαλύτερος εκείνου της 1ης Δεκεμβρίου.

Από την έναρξη της πανδημίας, ο συνολικός αριθμός των μολύνσεων έχει ξεπεράσει πλέον τα 5,5 εκατομμύρια και εκείνος των θανάτων πλησιάζει τις 89.000 σε μια χώρα με σχεδόν 47 εκατομμύρια κατοίκους.

Προς το παρόν, πάντως, αυτό το νέο κύμα (το έκτο στην Ισπανία) παραμένει λιγότερο σοβαρό από τα προηγούμενα: το 15% των μονάδων εντατικής θεραπείας ήταν κατειλημμένες από ασθενείς Covid χθες, έναντι 30% στα μέσα Ιανουαρίου 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Σημειώνεται πως στην Ισπανία η Υγεία παραμένει στην αρμοδιότητα των περιφερειών, όμως η χρήση μάσκας μπορεί να επιβληθεί απευθείας από την εκτελεστική εξουσία με διάταγμα. Ένα άλλο μέτρο που περιλαμβάνεται στο διάταγμα που θα εκδοθεί, είναι η διάρκεια της ισχύος του εμβολιασμού θα ορίζεται από την 1η Φεβρουαρίου στους εννέα μήνες μετά τη χορήγηση της τελευταίας δόσης.

Η Ισπανία περιλαμβάνεται μεταξύ των χωρών με το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού: το 89,7% των πολιτών ηλικίας άνω των 12 ετών είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Η χώρα ήταν επίσης μεταξύ των πρώτων στην Ευρώπη που ξεκίνησε τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5-1 ετών στις 15 Δεκεμβρίου.

Κλείνουν κινηματογράφοι, θέατρα και αίθουσες συναυλιών στο Βέλγιο

Οι κινηματογράφοι, τα θέατρα και οι αίθουσες συναυλιών είναι μεταξύ των χώρων πολιτισμού το κλείσιμο των οποίων αποφάσισε πριν από λίγο η αρμόδια Επιτροπή για την πανδημία στο Βέλγιο, στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν ως σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού.

Στο συγκεκριμένο μέτρο δεν συμπεριλαμβάνονται τα μουσεία, οι βιβλιοθήκες και οι αθλητικοί χώροι.

Η εφαρμογή των παραπάνω θα ξεκινήσει από αυτή την Κυριακή 26 Δεκεμβρίου.

Επίσης, οι αγορές στα καταστήματα θα πραγματοποιούνται ανά δύο άτομα (τα παιδιά δεν συμπεριλαμβάνονται), ενώ αποφασίστηκε η απαγόρευση της παρουσίας φιλάθλων στα στάδια από τη Δευτέρα.

Καμία αλλαγή δε θα υπάρξει στο ωράριο της εστίασης, η οποία θα εξακολουθήσει να κλείνει στις 23.00, κατά το υφιστάμενο πλαίσιο.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Μετάλλαξη Όμικρον: Νέα μέτρα σε Βέλγιο και Ισπανία "

Ζεφύρι: Βρέθηκε σε σπίτι όπλο που εκλάπη από αστυνομικό – Τρεις συλλήψεις (video)

Αστυνομική επιχείρηση στην περιοχή του Ζεφυρίου οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών με τη συνδρομή της Ο.Π.Κ.Ε., στο πλαίσιο διερεύνησης, από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, εγκληματικών υποθέσεων εμπλοκής συμμοριών που κατέχουν όπλα και διακινούν ναρκωτικά στη Δυτική Αττική.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διενεργήθηκε έρευνα σε οικία στην οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δυο εύχρηστα πιστόλια των 9 mm με γεμιστήρες και οκτώ φυσίγγια των 9 mm.

Επισημαίνεται ότι το ένα πιστόλι είχε κλαπεί προ 4μηνου από οικία αστυνομικού στην περιοχή της Καλλιθέας Αττικής.

Επιπρόσθετα συνελήφθησαν δύο άνδρες ηλικίας 18 και 19 ετών καθώς και μια 37χρονη. Η προανάκριση συνεχίζεται.

 ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ζεφύρι: Βρέθηκε σε σπίτι όπλο που εκλάπη από αστυνομικό – Τρεις συλλήψεις (video)"

Γερμανία: Με πιστοποιητικό εμβολιασμού και αρνητικό PCR η είσοδος στη χώρα

Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα την αυστηροποίηση των κανονισμών εισόδου στη χώρα για ταξιδιώτες από περιοχές στις οποίες διαπιστώνεται έξαρση παραλλαγών του βασικού στελέχους του κορωνοϊού.

Στο εξής, όποιος φθάνει στη Γερμανία από τέτοια περιοχή, θα χρειάζεται, εκτός από το πιστοποιητικό εμβολιασμού και αρνητικό μοριακό διαγνωστικό τεστ PCR, αποφάσισε νωρίτερα σήμερα το υπουργικό συμβούλιο, ενόψει του επερχόμενου κύματος της παραλλαγής «Όμικρον».

Ο κανονισμός ισχύει για κάθε ταξιδιώτη άνω των 6 ετών και έρχεται ως ανταπόκριση στο αίτημα των ομόσπονδων κρατιδίων για δραστική αντιμετώπιση του νέου κύματος.

Αυτή τη στιγμή αφορά χώρες της νότιας Αφρικής και τη Μεγάλη Βρετανία και περιλαμβάνει ακόμη και τα ταξίδια με ενδιάμεση στάση σε γερμανικό αεροδρόμιο.

Το τεστ δεν πρέπει να έχει διενεργηθεί περισσότερες από 48 ώρες από την αναχώρηση και, επιπλέον, δεδομένου ότι υπάρχει τώρα η δυνατότητα εμβολιασμού κατά της Covid-19 και παιδιών από 5 ετών, η υποχρέωση προσκόμισης πιστοποιητικού εμβολιασμού αφορά πλέον και τα παιδιά από 6 ετών.

Στόχος είναι ο έγκαιρος εντοπισμός όσο το δυνατόν περισσότερων κρουσμάτων, αναφέρεται στη σχετική απόφαση του υπουργικού συμβουλίου.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Γερμανία: Με πιστοποιητικό εμβολιασμού και αρνητικό PCR η είσοδος στη χώρα"

FDA: Εγκρίθηκε η χορήγηση του χαπιού της Pfizer για χρήση στο σπίτι

Η φαρμακοβιομηχανία Pfizer Inc ανακοίνωσε σήμερα ότι η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε το αντιιικό χάπι της για την Covid-19, καθιστώντας το την πρώτη θεραπεία για τον νέο κορονοϊό που μπορεί να λαμβάνεται στο σπίτι και αναμένεται ότι θα γίνει ένα σημαντικό εργαλείο στη μάχη για την αντιμετώπιση της ραγδαία εξαπλούμενης παραλλαγής Όμικρον.

Τα δεδομένα από την κλινική δοκιμή της Pfizer έδειξαν ότι το αντιιικό σχήμα δύο φαρμάκων που προτείνεται ήταν κατά 90% αποτελεσματικό όσον αφορά την πρόληψη νοσηλείας και θανάτου σε ασθενείς που αντιμετώπιζαν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή νόσο. Τα πρόσφατα εργαστηριακά δεδομένα υποδηλώνουν ότι το φάρμακο διατηρεί την αποτελεσματικότητά του και απέναντι στην Όμικρον.

Η FDA ενέκρινε το σκεύασμα, που λαμβάνεται από το στόμα, για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών υψηλού κινδύνου και παιδιατρικών ασθενών ηλικίας τουλάχιστον 12 ετών, εκτός νοσοκομείου. Η εταιρεία διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει αμέσως τις παραδόσεις στις ΗΠΑ και να αυξήσει την πρόβλεψη παραγωγής στα 120 εκατομμύρια θεραπευτικά σχήματα, από 80 εκατομμύρια, εντός του 2022.

Η σύμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης προβλέπει ότι το κάθε θεραπευτικό σχήμα θα κοστίζει 530 δολάρια. Οι ΗΠΑ έχουν παραγγείλει 10 εκατομμύρια θεραπευτικά σχήματα μέχρι στιγμής.

Τα χάπια της Pfizer, που θα λαμβάνονται συνδυαστικά με το παλαιότερο αντιιικό φάρμακο ριτοναβίρη, θα πωλούνται με την εμπορική ονομασία Paxlovid. Τα χάπια θα πρέπει να λαμβάνονται κάθε 12 ώρες, για πέντε ημέρες, λίγο αφού εμφανιστούν τα συμπτώματα της Covid-19.

Η Pfizer ανέφερε ότι σκοπεύει να υποβάλει μια νέα αίτηση στην FDA εντός του 2022 ζητώντας την πλήρη έγκριση των ρυθμιστικών αρχών για το φάρμακό της.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "FDA: Εγκρίθηκε η χορήγηση του χαπιού της Pfizer για χρήση στο σπίτι"

ΕΜΥ: Τι καιρό θα κάνει τα Χριστούγεννα – Χωρίς βροχές και άνοδος της θερμοκρασίας

Καλός θα είναι ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας τις ημέρες των Χριστουγέννων με τη θερμοκρασία να σημειώνει μικρή άνοδο ενώ δεν θα υπάρξουν βροχοπτώσεις, παρά μόνο τοπικά, χωρίς να είναι έντονα τα φαινόμενα.

Το ίδιο σκηνικό θα επικρατεί στον καιρό και τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων με τη θερμοκρασία να ξεκινά να σημειώνει άνοδο από αύριο Πέμπτη (23.12.2021). 
 
Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού για την περίοδο των Χριστουγέννων από την ΕΜΥ:

ΠΕΜΠΤΗ 23-12-2021
Σχεδόν αίθριος καιρός προβλέπεται στις περισσότερες περιοχές της χώρας και μόνο στα ανατολικά και νότια θα υπάρχουν παροδικά αυξημένες νεφώσεις. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν στην Κρήτη και πιθανώς στη νότια Πελοπόννησο. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες στα δυτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι στα δυτικά και τα βόρεια θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και από το απόγευμα μεταβλητοί ασθενείς. Στις υπόλοιπες περιοχές από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός, με ενδεικτική τιμή ελάχιστης θερμοκρασίας τους -5 (μείον 5) βαθμούς Κελσίου. Οι μέγιστες τιμές της δεν θα ξεπεράσουν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τους 9 με 11 βαθμούς, στα νότια ηπειρωτικά και το Ιόνιο τους 12 με 14 βαθμούς, ενώ στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα φθάσει τοπικά τους 15 βαθμούς Κελσίου.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24-12-2021 ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
Γενικά αίθριος καιρός προβλέπεται στις περισσότερες περιοχές της χώρας και μόνο στα δυτικά και την ανατολική και νότια νησιωτική χώρα θα υπάρχουν παροδικά αυξημένες νεφώσεις. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και στα βορειοανατολικά νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο. Τοπικά παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά.

ΣΑΒΒΑΤΟ 25-12-2021 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
Στο Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές που το βράδυ στα βορειοδυτικά θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα σχεδόν αίθριος καιρός με λίγες παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και από το βράδυ στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω μικρή άνοδο.

ΚΥΡΙΑΚΗ 26-12-2021
Στο Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά και την ανατολική και νότια νησιωτική χώρα προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, ενώ στα δυτικά θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και από το βράδυ στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο.

ΔΕΥΤΕΡΑ 27-12-2021
Στο Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά και την ανατολική και νότια νησιωτική χώρα, προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και τοπικά στα πελάγη 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΜΥ: Τι καιρό θα κάνει τα Χριστούγεννα – Χωρίς βροχές και άνοδος της θερμοκρασίας"

Σουηδία: Με υποχρεωτικό αρνητικό τεστ και για τους εμβολιασμένους η είσοδος στη χώρα

Η Σουηδία ανακοίνωσε σήμερα με τη σειρά της περιοριστικά μέτρα για την είσοδο ταξιδιωτών από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο έδαφός της.

Από τις 28 Δεκεμβρίου όλοι οι επισκέπτες θα πρέπει να διαθέτουν αρνητικό τεστ για την Covid-19, ακόμη και αν έχουν εμβολιαστεί.

Επτά άλλες χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα (οι υπόλοιπες είναι η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Λετονία, η Ιταλία και η Αυστρία) απαιτούν ήδη αρνητικό τεστ για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από χώρες της ΕΕ. Η Φινλανδία γνωστοποίησε την Τρίτη ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμά τους ενώ η κυβέρνηση της Δανίας σκοπεύει να κάνει το ίδιο, αφού πάρει προηγουμένως την έγκριση του κοινοβουλίου, όπως έγινε γνωστό σήμερα.

«Όλοι οι επισκέπτες θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ για την Covid-19 κατά την άφιξή τους στη Σουηδία, απ’ όποια χώρα και αν προέρχονται» ανέφερε η σουηδική κυβέρνηση. «Το μέτρο αυτό ισχύει ακόμη και για όσους έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει από την Covid-19», διευκρίνισε η Στοκχόλμη.

Ο υπουργός Υγείας της Δανίας Μάγκνους Χόινικε είπε ότι όσοι δεν συμμορφωθούν με το νέο μέτρο μπορεί να υποχρεωθούν να πληρώσουν πρόστιμο. Οι Δανοί πολίτες θα έχουν χρονικό περιθώριο 24 ωρών να κάνουν το τεστ μετά την άφιξή τους στη χώρα.

Στη Σουηδία, το μέτρο δεν αφορά τα παιδιά κάτω των 12 ετών και τους Σουηδούς πολίτες ή τους μόνιμους κατοίκους. Η απόφαση αυτή ελήφθη «λόγω της αυξημένης παρουσίας της Covid-19 στον κόσμο και της εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον» υπογράμμισε η κυβέρνηση.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σουηδία: Με υποχρεωτικό αρνητικό τεστ και για τους εμβολιασμένους η είσοδος στη χώρα"

Κορωνοϊός: 5.641 κρούσματα, 69+2 θάνατοι και Rt στο 0,96%

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 5.641, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.049.936, εκ των οποίων 50,4% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 214 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.964 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

To Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0,96 (95% ΔΕ: 0,87 - 1,05)

Το τελευταίο 24ωρο έγιναν συνολικά 346.845 τεστ, τα 24.818 μοριακά και τα 322.027 rapid. Στο σύνολο η θετικότητα ανέβηκε στο 1,63% έναντι 1,16% χθες με 555 χιλιάδες ελέγχους.

Από τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 2.307 στην Αττική (2.264 χθες).
  • 776 στη Θεσσαλονίκη (1.003 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 245 από την Ανατολική Αττική (274 χθες).
  • 370 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (336 χθες).
  • 90 από τη Δυτική Αττική (97 χθες).
  • 326 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (319 χθες).
  • 744 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (689 χθες).
  • 231 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (263 χθες).
  • 280 από τον Πειραιά (257 χθες).
  • 21 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (29 χθες).

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 58 Περιφερειακές Ενότητες:

  • 62 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 34 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 31 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 16 στην ΠΕ Άρτας.
  • 119 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 45 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 6 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 33 στην ΠΕ Δράμας.
  • 46 στην ΠΕ Έβρου.
  • 102 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 12 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 2 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 43 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 44 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 115 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 2 στην ΠΕ Θάσου.
  • 12 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 4 στην ΠΕ Θήρας.
  • 1 στην ΠΕ Ικαρίας.
  • 51 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 56 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 2 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 29 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 20 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 71 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 45 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 116 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 52 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 3 στην ΠΕ Κω.
  • 62 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 107 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 6 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 95 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 6 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 1 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 93 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 75 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 2 στην ΠΕ Μήλου.
  • 3 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 1 στην ΠΕ Νάξου.
  • 37 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 43 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 55 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 22 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 56 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 44 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 40 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 4 στην ΠΕ Σάμου.
  • 90 στην ΠΕ Σερρών.
  • 9 στην ΠΕ Σύρου.
  • 1 στην ΠΕ Τήνου.
  • 18 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 69 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 31 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 2 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 27 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 149 στην ΠΕ Χανίων.
  • 7 στην ΠΕ Χίου.
  • 207 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (189 χθες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 69, ενώ εκ των υστέρων καταγράφηκαν δυο ακόμα απώλειες. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 20.126 θάνατοι. Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 665 (χθες 661). Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 έτη. To 78,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 553 (83,16%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 112 (16,84%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.691 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 370 (ημερήσια μεταβολή +25,42%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 333 ασθενείς.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 5.641 κρούσματα, 69+2 θάνατοι και Rt στο 0,96%"

Β. Μακεδονία: Παραιτήθηκε από πρωθυπουργός ο Ζόραν Ζάεφ

Την παραίτησή του από το αξίωμα του πρωθυπουργού και την παραίτηση της κυβέρνησής του υπέβαλε σήμερα το απόγευμα, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής και τους βουλευτές της Βόρειας Μακεδονίας, ο Ζόραν Ζάεφ.

Ο Ζόραν Ζάεφ, στην επιστολή του αυτή αναφέρει ότι παραιτείται από το αξίωμα του πρωθυπουργού της χώρας, λόγω της ήττας του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) στις δημοτικές εκλογές στη χώρα, που διεξήχθησαν στα τέλη Οκτωβρίου. Τότε, ο Ζόραν Ζάεφ είχε αναγγείλει ότι θα παραιτηθεί από αρχηγός του κόμματος και από πρωθυπουργός της χώρας.

«Κατά τη θητεία μου ως πρωθυπουργός λάβαμε ιστορικές αποφάσεις, με τις οποίες, η Βόρεια Μακεδονία, αντί ως “πρώην δημοκρατία”, χωρίς μόνιμη και κυρίαρχη θέση της στην κοινωνία των εθνών, έλαβε ό,τι της ανήκει, σύμφωνα με την αξιοπρέπεια και την ιστορική της αξία. Οι αποφάσεις αυτές επέτρεψαν στους Μακεδόνες και τη μακεδονική γλώσσα να επιβεβαιωθούν από όλο τον κόσμο και τη φορά αυτή και από την γείτονα και φίλη μας, Ελλάδα. Πιστεύω ότι με αυτό εξασφαλίσαμε διαρκή ειρήνη, ασφάλεια και στρωμένο δρόμο για την οικονομική ευημερία του λαού μας» αναφέρει ακόμη ο Ζόραν Ζάεφ, στην επιστολή παραίτησής του προς τον Πρόεδρο της Βουλής και τους βουλευτές της Βόρειας Μακεδονίας.

Αύριο, το Κοινοβούλιο αναμένεται να επιβεβαιώσει, χωρίς συζήτηση, τις παραιτήσεις και εν συνεχεία, ο Πρόεδρος της Βουλής θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος εντός δέκα ημερών πρέπει να ορίσει εντολοδόχο πρωθυπουργό. Ο τελευταίος, από τη στιγμή που θα λάβει την εντολή, πρέπει σε διάστημα 20 ημερών να παρουσιάσει στη Βουλή το πρόγραμμα της κυβέρνησής του και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Το νέο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να σχηματιστεί περί τα μέσα Ιανουαρίου 2022.

Ο Ζάεφ παραιτήθηκε από την ηγεσία του SDSM στα τέλη του περασμένου μήνα και μερικές ημέρες αργότερα διεξήχθησαν εσωκομματικές εκλογές,από τις οποίες νέος αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος αναδείχτηκε ο νυν υφυπουργός Οικονομικών, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, ο οποίος θεωρείται στενός συνεργάτης του Ζάεφ.

Ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, όπως έχει γνωστοποιηθεί από το SDSM θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Στο σημερινό κυβερνητικό σχήμα, πέρα από το SDSM και ορισμένα μικρότερα κόμματα με τα οποία αυτό συνεργάζεται συμμετέχει και το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία, το DUI του Αλί Αχμέτι, ενώ στη νέα κυβέρνηση θα συμμετέχει και το επίσης αλβανικό κόμμα «Εναλλακτική», το οποίο θα αναλάβει τρία υπουργεία (Υγείας, Δημόσιας Διοίκησης και Διασποράς).

Ο Ζόραν Ζάεφ είναι πρωθυπουργός της χώρας από τον Ιούνιο του 2017.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Β. Μακεδονία: Παραιτήθηκε από πρωθυπουργός ο Ζόραν Ζάεφ"

Νέα μέτρα ανακοινώνονται αύριο: Μάσκες παντού, αναστολή εκδηλώσεων και νέο «πακέτο» από τις αρχές του 2022

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, είχε προαναγγείλει πως έρχονται νέα μέτρα με στόχο την ανάσχεση της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού, με την επιτροπή των Ειδικών να συνεδριάζει και τα πράγματα να κινούνται… ολοταχώς προς αυτή την εξέλιξη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newsit.gr αρχικά οι ειδικοί εισηγούνται νέα μέτρα για να ισχύσουν άμεσα, δηλαδή αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωσή τους.
Πρόκειται για τα εξής τρία:
  • Μάσκες παντού και συγκεκριμένα υψηλής προστασίας (KN-95) για την είσοδο σε σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Αναστολή των μαζικών εορταστικών εκδηλώσεων, πιθανότατα ξανά χωρίς κόσμο και τα γήπεδα.
  • Θα ισχύουν επίσης τα ήδη υπάρχοντα μέτρα για την είσοδο των ταξιδιωτών στην χώρα (σ.σ. δηλαδή με μοριακό ή rapid test), ενώ επιπλέον όσοι ταξιδιώτες έρχονται στην Ελλάδα, από όλες τις πύλες της χώρας, θα πρέπει τη 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή τους να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε rapid test.

Επιπλέον, εισηγούνται να παρθούν νέα μέτρα και σε δεύτερο χρόνο, δηλαδή από τις αρχές Ιανουαρίου. Θα πρόκειται για πακέτο μέτρων με παρεμβάσεις παντού χωρίς να επηρεαστεί η οικονομία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, την Πέμπτη, 23.12.2021, θα γίνει τηλεδιάσκεψη των αρμοδίων υπουργών υπό των πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε να εγκριθούν τα νέα μέτρα, τα οποία με την σειρά του θα ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Όλα αυτά την ώρα που ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης επανέλαβε στον «αέρα» του Live News, με τον Νίκο Ευαγγελάτο, στο Mega, την εισήγησή του για lockdown… χθες, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αν δεν ήταν γιορτές θα έπρεπε να πάρουμε μέτρα αύριο».

Τι είπε ο Θάνος Πλεύρης στην Βουλή για τα νέα μέτρα

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, επιβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής, την επιβολή περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, μετά τις γιορτές.

«Είναι μία ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης -συνεδριάζει αυτή τη στιγμή η ειδική επιτροπή- ότι μετά τις γιορτές θα υπάρχει οπωσδήποτε ένα πλαίσιο περιοριστικών μέτρων.

Η Επιτροπή θα εισηγηθεί τα περιοριστικά μέτρα και η κυβέρνηση θα πάρει τις τελικές της αποφάσεις για να μπορέσουμε να ελέγξουμε την πανδημία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του στην Ολομέλεια, με «ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες διατάξεις».

«Παρακολουθούμε κάθε μέρα τα δεδομένα, η βούληση της κυβέρνησης, όπως αποτυπώθηκε και χθες από τον πρωθυπουργό, είναι τα μέτρα να ισχύουν μετά τις γιορτές. Θα εξετάσουμε τι μέτρα θα πάρουμε μετά την εισήγηση της επιτροπής τις επόμενες μέρες», ανέφερε ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε:

«Υπάρχει μία στενή παρακολούθηση της κατάστασης και αναλόγως των στοιχείων που θα έχουμε θα προσδιορίσουμε και τις αποφάσεις μας, με βούληση όμως να γίνει κανονικά το διάστημα αυτό των εορταστικών εκδηλώσεων με το ισχύον πλαίσιο».

Ταυτόχρονα, ο κ. Πλεύρης διεμήνυσε ότι «το επόμενο δεκαήμερο θα γίνουν τόσοι έλεγχοι, όσοι έγιναν όλο το χρόνο που πέρασε, οπότε δεν θα πρέπει να διανοηθεί κανένας σε όποιο χώρο εργάζεται, ότι δεν θα κάνει τον έλεγχο προκειμένου μέσα να βρίσκονται μόνο άτομα εμβολιασμένα».

Ακόμα, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι έφθασαν στο 70% οι προγραμματισμένοι εμβολιασμοί και στο 66% είναι οι πλήρως εμβολιασμένοι.

Όπως είπε, στον ενήλικο πληθυσμό έχει καλυφθεί το 80% αυτών που έχουν κάνει την πρώτη δόση και στο 75% όσων έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας κάλεσε όλους τους πολίτες να κάνουν «self test» το διάστημα των εορτών ώστε να υπάρχει η ιχνηλάτηση σε πραγματικό χρόνο.

Δείτε τι είπε ο κ. Πλεύρης στη Βουλή:

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα μέτρα ανακοινώνονται αύριο: Μάσκες παντού, αναστολή εκδηλώσεων και νέο «πακέτο» από τις αρχές του 2022"

Μεταβίβασε €644 εκατ. στην Ελλάδα ο ESM

O Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ολοκλήρωσε τη μεταβίβαση στην Ελλάδα του ποσού των 644 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει σε ανάρτηση στο Twitter πρόκειται για την έκτη δόση των κερδών που είχαν κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα, στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

«Πράσινο» φως για την εκταμίευση της δόσης είχε δώσει το Eurogroup στις 6 Δεκεμβρίου, μετά τη 12η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

euro2day 

Διαβάστε Περισσότερα » "Μεταβίβασε €644 εκατ. στην Ελλάδα ο ESM "

Ηλεκτρική ενέργεια απ’τα Δασικά Υπολείμματα της Πάρνηθας - Δωρεάν ρεύμα για τους Δημότες της Χασιάς

Η δημιουργία Ηλεκτροπαραγωγικού Σταθμού Βιομάζας ηλεκτρικής ισχύος 1 MWe, που θα λειτουργήσει από τα δασικά υπολείμματα της Πάρνηθας, βρίσκεται στον άμεσο σχεδιασμό του Δήμου Φυλής, με στόχο την μείωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος, την αξιοποίηση των τοπικών Πηγών Ενέργειας και την ενεργειακή του αυτοτέλεια, προς όφελος των Δημοτών του.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς, την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου, παρέλαβε τη σχετική Εμπεριστατωμένη Μελέτη του έργου από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ).

Πρόκειται για ένα σημαντικό περιβαλλοντικό έργο που θα δώσει τη δυνατότητα δωρεάν παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και ζεστού νερού μέσω τηλεθέρμανσης στη Δημοτική Κοινότητα Φυλής και στη συνοικία “Πανόραμα” Άνω Λιοσίων.

Το πολύτιμο έργο, προϋπολογισμού 5.600.000 ευρώ εντάσσεται στη σύμβαση που υπέγραψε πρόσφατα ο δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς και πιο συγκεκριμένα την Δεκεμβρίου 2021, με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) Κώστα Σκρέκα.

Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση προβλέπει μεταξύ άλλων τη σύνταξη μελετών και την εκτέλεση σημαντικών περιβαλλοντικών έργων, συνολικού προϋπολογισμού 8,57 εκατ. Ευρώ.

Σε ότι αφορά στην ενεργειακή αξιοποίηση βιομάζας (δασικών υπολειμμάτων) αξίζει να σημειωθεί ότι εντάσσεται στην Πράσινη Συμφωνία (Green Deal) που σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύει στη μείωση των αερίων ρύπων κατά 55% έως το 2030.

Η χώρα μας, έχει ενσωματώσει στον Εθνικό της Σχεδιασμό την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, την οποία έχει προσυπογράψει, μέσω του Συμφώνου των Δημάρχων, ο Δήμος Φυλής.

Τη Μελέτη Σκοπιμότητας για τη δημιουργία του Ηλεκτροπαραγωγικού Σταθμού Βιομάζας παρέλαβε ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς από τον Πρόεδρο του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) κ. Σπύρο Οικονόμου, ενώ στη συνάντηση συμμετείχαν η Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Κοινότητας Φυλής Ελένη Λιάκου, ο Γενικός Διευθυντής ΚΑΠΕ Λάμπρος Πυργιώτης και ο Υπεύθυνος Δέσμης Έργων του Τμήματος Βιομάζας Χρήστος Ζαφείρης.

Ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς, ευχαρίστησε με θερμά λόγια τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) Κώστα Σκρέκα καθώς και τα Στελέχη του ΚΑΠΕ, επισημαίνοντας πως η πρόσφατη Προγραμματική Σύμβαση που υπέγραψε ο Δήμος Φυλής αναβαθμίζει και αναδεικνύει την πολύτιμη, για όλο το Λεκανοπέδιο χλωρίδα και πανίδα του δάσους και πρόσθεσε ότι με την απομάκρυνση και ενεργειακή αξιοποίηση της βιομάζας η Πάρνηθα θα προστατευτεί από τις δασικές πυρκαγιές. “Οι επιλογές του Δήμου Φυλής για την ενεργειακή του αυτοτέλεια αποδεικνύονται σωτήριες, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη, λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους, συγκυρία” κατέληξε ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς.

parnesnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηλεκτρική ενέργεια απ’τα Δασικά Υπολείμματα της Πάρνηθας - Δωρεάν ρεύμα για τους Δημότες της Χασιάς"

Απολαυστικό βίντεο από το «Μόνος στο Σπίτι» για τα εμβόλια και τις μεταλλάξεις του κορονοϊού

Το πανεπιστήμιο του Τζονς Χόπκινς στις ΗΠΑ επιστρατεύει μια σκηνή από τη διάσημη ταινία, συνυφασμένη με τα Χριστούγεννα, «Μόνος στο Σπίτι» και θέλει να στείλει μήνυμα για τη σημασία του εμβολιασμού στην αντιμετώπιση των μεταλλάξεων του κορονοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, ο μικρός ήρωας Κέβιν χρησιμοποιεί τις παγίδες του στη συγκεκριμένη σκηνή της ταινίας, με την επιγραφή «εμβόλιο» για να αντιμετωπίσει τους κλέφτες, οι οποίοι έχουν την επιγραφή των μεταλλάξεων του κορονοϊού «Δέλτα» και «Όμικρον».

Το βίντεο δημοσιεύτηκε στην επίσημη σελίδα του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στο Facebook με το μήνυμα «Αυτό είναι το σώμα μου, πρέπει να το υπερασπιστώ!  Υπενθύμιση: Το να είστε εμβολιασμένοι και να ενισχύεστε είναι η καλύτερη γραμμή άμυνάς σας έναντι σοβαρής νόσου από COVID-19».

Δείτε παρακάτω το απολαυστικό βίντεο:
 

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Απολαυστικό βίντεο από το «Μόνος στο Σπίτι» για τα εμβόλια και τις μεταλλάξεις του κορονοϊού"

Ακίνητα: Με απλή βεβαίωση μηχανικού οι μεταβιβάσεις ως 31 Ιανουαρίου

Δικαίωση του σκληρού αγώνα της ΠΟΜΙΔΑ και των άλλων οργανώσεων που κινητοποιήθηκαν, συνιστά η κατάθεση τροπολογίας του ΥΠΕΝ σύμφωνα με την οποία θα επιτρέπεται η κατάρτιση συμβολαιογραφικών πράξεων μεταβίβασης ακινήτων με απλή βεβαίωση μηχανικού μέχρι την 31η Ιανουρίου 2022, και όχι υποχρεωτικά με ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου.

Οπως αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ, επέμεινε μέχρις εσχάτων στο αίτημά της τουλάχιστον το ΥΠΕΝ να εναρμονίσει την πολιτική του με την πρωθυπουργική εξαγγελία για αφορολόγητες γονικές παροχές και με την μηνιαία παράταση που έδωσε το Υπουργείο Οικονομικών για συμβολαιογραφικές πράξεις με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες ακινήτων.

«Ελπίζουμε ότι το παράδειγμα του κ. Σκρέκα και του κ. Ταγαρά θα ακολουθήσει και το Υπουργείο Εσωτερικών όσον αφορά την μηνιαία παράταση λειτουργείας της πλατφόρμας για τα αδήλωτα τετραγωνικά, αλλά και για την αυτοδίκαιη παράταση ισχύος των πιστοποιητικών ΤΑΠ, διότι διαφορετικά, πέρα από την άδικη ταλαιπωρία των πολιτών, οι Δήμοι της χώρας θα υποχρεωθούν να επανεκδώσουν εντός του Ιανουαρίου δεκάδες χιλιάδες πιστοποιητικά ΤΑΠ χωρίς να εισπράξουν ούτε ένα ευρώ», επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ακίνητα: Με απλή βεβαίωση μηχανικού οι μεταβιβάσεις ως 31 Ιανουαρίου "

Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου: Πώς θα διαμορφωθούν τα τέλη στα διόδια από 1η Ιανουαρίου 2022

Από την 1η Ιανουαρίου 2022, στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου ή επίσημα Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης», αναπροσαρμόζονται τα τέλη διέλευσης σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις της Σύμβασης Παραχώρησης.

Σε ό,τι αφορά τις αναπροσαρμογές των διοδίων, η εταιρεία παραχώρησης, αποσκοπώντας πάντα να παρέχει μειωμένο κόστος διέλευσης στους συχνούς και τοπικούς χρήστες, συντομότερη διέλευση μέσω της χρήσης των ηλεκτρονικών λωρίδων και υπό πρίσμα κοινωνικής αντίληψης, προέκρινε τις εξής επιλογές:

  • Το κόστος διέλευσης για ΑμΕΑ όπως και το κόστος της «Κάρτας Υγείας» να παραμείνουν σταθερά.
  • Το κόστος της κάρτας 10 διελεύσεων για μοτοσικλέτες να παραμείνει επίσης σταθερό.
  • Για το ηλεκτρονικό συνδρομητικό πρόγραμμα «διέλευση μ’ επιστροφή» για επιβατικά Ε.Ι.Χ. (κατηγορία 2).

να αυξηθεί ο χρόνος για την πραγματοποίηση της 2ης διέλευσης από 3 σε 4 ώρες.

  • Να συνεχίσουν να προσφέρονται σημαντικές εκπτώσεις στους συχνούς και τοπικούς χρήστες (Επιβατηγά ΙΧ και Φορτηγά) που είναι συνδρομητές στο ηλεκτρονικό πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ e-pass με το μέσο κόστος διέλευσης για τους συχνούς χρήστες να είναι χαμηλότερο από το κόστος της εναλλακτικής διέλευσης από το στενό.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου: Πώς θα διαμορφωθούν τα τέλη στα διόδια από 1η Ιανουαρίου 2022"

Δημοσκόπηση Alco για την πανδημία: Μειώθηκαν οι αρνητές αλλά έχουν σκληρό πυρήνα

Οι απόψεις της ελληνικής κοινωνίας για την πανδημία, το σύστημα υγείας και τον εμβολιασμό, αποτυπώνονται στη δεύτερη αποκαλυπτική πανελλαδική δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό του ΙΣΑ.

Η πρώτη δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο.

Ειδικότερα, περίπου 8 στους 10 (από 6 στους 10 τον Ιούλιο), ανησυχούν για την πορεία της πανδημίας, εμπιστεύονται τα εμβόλια και έχουν εμβολιαστεί ή κλείσει ραντεβού. Αντιθέτως, 2 στους 10 δεν φοβούνται την COVID 19, δεν εμπιστεύονται τα εμβόλια και δεν έχουν εμβολιαστεί. Όπως προκύπτει, η ομάδα των «αρνητών» μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με τον Ιούλιο, ο πυρήνας της όμως, δείχνει πολύ σκληρός, αφού μόνο το 12% φαίνεται να σκέφτεται να εμβολιαστεί, ενώ η πλειονότητά της (73%) δηλώνει ότι δεν υπάρχει κάτι ή κάποιος που θα μπορούσε να τον πείσει να αλλάξει στάση.

Ο λόγος που επικαλείται το 41% όσων δεν έχουν εμβολιαστεί είναι η αναποτελεσματικότητα του εμβολίου, ενώ το 22% φοβάται τις παρενέργειες. Ένα ποσοστό 24% θεωρεί προτιμότερη την ανοσία από τη νόσηση. Μάλιστα, το 59% των μη εμβολιασμένων ανησυχούν για την πανδημία, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους εμβολιασμένους είναι 87%.

Το 72% των εμβολιασμένων φοβούνται ότι μπορούν να νοσήσουν, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους μη εμβολιασμένους είναι 50%. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι το 43% αναφέρει ότι τα μέτρα είναι λιγότερο αυστηρά απ’ ότι θα έπρεπε, ενώ το 31% θεωρεί ότι είναι αυτά που πρέπει. Η αίσθηση του 60% είναι ότι το ΕΣΥ ανταποκρίνεται πλήρως ή αρκετά στις ανάγκες της πανδημίας. Επίσης, σημαντικό στοιχείο είναι η καθολική αναγνώριση (95%) των ιατρών και νοσηλευτών ως των θετικών πρωταγωνιστών της πανδημίας.

«Η έρευνα αναδεικνύει μεταξύ των άλλων και το σημαντικό ρόλο του γιατρού και του νοσηλευτή στην αναχαίτιση της πανδημίας. Η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης θα αποτελέσει το ανάχωμα στην νέα απειλή που αντιμετωπίζει η χώρα μας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας. Πρόσθεσε ότι η χώρα μας, όπως και η υπόλοιπη ανθρωπότητα, μπαίνει σε μία νέα κρίσιμη φάση της πανδημίας και κάλεσε τους πολίτες να θωρακιστούν με την ενισχυτική δόση, απέναντι στη μετάλλαξη «Όμικρον» «που είναι θέμα χρόνου να επικρατήσει». Τόνισε την μεγάλη σημασία της ατομικής ευθύνης, εν όψει της εορταστικής περιόδου «κατά την οποία είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα προφύλαξης».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Alco Κ. Παναγόπουλος, επεσήμανε ότι «η έρευνα του ΙΣΑ αποτυπώνει πολύ μεγαλύτερη ανησυχία για την πανδημία, σε σχέση με τον Ιούλιο και σαφέστατη πρόοδο σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό, αφού 8 στους 10 (έναντι 6 στους 10 τον Ιούλιο), τοποθετούνται θετικά. Αποτυπώνει επίσης ένα ποσοστό μη εμβολιασμένων που προτίθενται ή μπορεί να πειστούν ή πιεστούν να εμβολιαστούν, αλλά και έναν σκληρό πυρήνα που πολύ δύσκολα μπορεί (αν μπορεί) να αλλάξει στάση». 

Τα στοιχεία της έρευνας παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο του ΙΣΑ Γ. Πατούλη, τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Alco Κ. Παναγόπουλο και τον Α’ αντιπρόεδρο Φ. Πατσουράκο, στο πλαίσιο διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου. Παρέμβαση έκανε το μέλος του ΔΣ Τ. Χατζής.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Alco για την πανδημία: Μειώθηκαν οι αρνητές αλλά έχουν σκληρό πυρήνα"

Κορωνοϊός - ΕΜΑ: Ενέκρινε φάρμακο για τη θεραπεία ασθενών με πνευμονία οφειλόμενη στην Covid

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε το anakinra για τη θεραπεία της νόσου COVID-19 σε ενήλικες ασθενείς με πνευμονία που έχουν ανάγκη από συμπληρωματική χορήγηση οξυγόνου (οξυγόνου χαμηλής ή υψηλής ροής) και οι οποίοι διατρέχουν κίνδυνο εξέλιξης της νόσου σε σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια όπως αυτός καθορίζεται από συγκέντρωση της διαλυτής μορφής του υποδοχέα ενεργοποιητή πλασμινογόνου τύπου ουροκινάσης (suPAR) στο πλάσμα ≥ 6ng/ml.

Η λοίμωξη COVID-19 είναι δυνατόν να οδηγήσει στον θάνατο λόγω της υπερβολικής ανοσολογικής απόκρισης του προσβεβληθέντος ατόμου, η οποία συχνά περιγράφεται ως «καταιγίδα κυτοκινών».

Το anakinra είναι μια αντιφλεγμονώδης θεραπεία που στοχεύει τις κυτοκίνες IL-1α/β, οι οποίες διαδραματίζουν ρόλο στην επαγόμενη από COVID-19 υπερφλεγμονή. Η αναστολή των IL-1α/β πριν από την εκδήλωση της φάσης υπερφλεγμονής είναι δυνατόν να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην εξέλιξη της νόσου COVID-19.

Η έγκριση βασίστηκε σε αποτελέσματα από τη μελέτη Φάσης ΙΙΙ SAVE-MORE στο πλαίσιο της οποίας διαπιστώθηκε ότι η έγκαιρη ταυτοποίηση υποψηφίων ασθενών με τη βοήθεια του βιοδείκτη suPAR και εν συνεχεία η θεραπεία με anakinra, οδήγησε σε σχετική μείωση κατά 64% των ασθενών που παρουσίασαν εξέλιξη της κατάστασής τους σε σοβαρή νόσηση και θάνατο, σε σχετική μείωση της θνησιμότητας κατά 55%, η οποία έφτασε το 80% σε σχετική μείωση της θνησιμότητας σε ασθενείς με καταιγίδα κυτοκινών.

Η μελέτη SAVE-MORE διεξήχθη σε Ελλάδα, Ιταλία και Ολλανδία με τη συντριπτική πλειοψηφία των κέντρων, 29 στον αριθμό, να προέρχονται από την Ελλάδα. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature Medicine στις 3 Σεπτεμβρίου 2021.

Η μελέτη SAVE-MORE στηρίχθηκε σε συμπεράσματα από προηγούμενες δοκιμές και κατέδειξε την αποτελεσματικότητα της θεραπείας με anakinra σε ασθενείς οι οποίοι δεν είχαν παρουσιάσει εξέλιξη της νόσου σε σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια, αλλά εντούτοις εμφάνιζαν κακή πρόγνωση, η οποία προσδιορίζεται από έναν βιοδείκτη φλεγμονής στο πλάσμα.

Τι έδειξε η μελέτη SAVE-MORE

Η μελέτη SAVE-MORE (NCT04680949) είναι μια βασική, διπλά τυφλή, επιβεβαιωτική, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη μελέτη Φάσης ΙΙΙ. Σκοπός της ήταν η αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας της πρώιμης, κατευθυνόμενης με χρήση του βιοδείκτη suPAR, έναρξης χορήγησης anakinra σε ασθενείς με λοίμωξη της κατώτερης αναπνευστικής οδού από τον ιό SARS-CoV-2 όσον αφορά τη βελτίωση της κλινικής κατάστασης στην COVID-19 σε διάστημα 28 ημερών, σύμφωνα με μετρήσεις βάσει της διατακτικής Κλίμακας Κλινικής Εξέλιξης (CPS) 11 σημείων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Το anakinra χορηγήθηκε σε δόση 100mg/ημέρα υποδορίως για έως 10 ημέρες. Από τους 1.060 ασθενείς κατά τη διαλογή, οι 606 ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν σε 40 κέντρα στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Στο πλαίσιο της μελέτης SAVE-MORE διαπιστώθηκε ότι η θεραπεία με το anakinra σε συνδυασμό με την καθιερωμένη φροντίδα κατέδειξε αξιοσημείωτη αποτελεσματικότητα, μειώνοντας τον κίνδυνο εξέλιξης της νόσου και θανάτου κατά 64% σε σύγκριση με την καθιερωμένη φροντίδα μόνο. Συνολικά, υπήρξε σημαντική βελτίωση της κλινικής κατάστασης κατά την Ημέρα 28 σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο (OR: 0,36 [95% CI 0,26 έως 0,50] P<0,001) και η βελτίωση αυτή διαπιστώθηκε ήδη κατά την Ημέρα 14.

Το θεραπευτικό όφελος του anakinra υποστηρίχθηκε από αύξηση στον αριθμό των ασθενών που ανέρρωσαν πλήρως (50,4% έναντι 26,5%) και σημαντική μείωση του κινδύνου θανάτου κατά 55% κατά την ημέρα 28 σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο (HR: 0,45, 95% CI 0,21–0,98, P = 0,045). Δεν παρατηρήθηκαν νέα ζητήματα ασφάλειας και δεν προέκυψαν ανησυχίες σχετικές με την ασφάλεια από τη χρήση του anakinra για τη θεραπεία της COVID-19.

Οι θεραπευτικές ενδείξεις του anakinra

Το anakinra είναι ένας ανταγωνιστής του υποδοχέα της ιντερλευκίνης-1 α και β, ο οποίος στην Ευρώπη ενδείκνυται για τη θεραπεία των σημείων και συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας (ΡΑ) σε συνδυασμό με μεθοτρεξάτη σε ενήλικες με ανεπαρκή ανταπόκριση μόνο στη μεθοτρεξάτη. Επιπλέον, το anakinra ενδείκνυται για ενήλικες, εφήβους, παιδιά και βρέφη ηλικίας 8 μηνών και άνω με σωματικό βάρος 10 kg ή μεγαλύτερο για τη θεραπεία σχετιζόμενων με την κρυοπυρίνη περιοδικών συνδρόμων (CAPS), συμπεριλαμβανομένης της πολυσυστημικής φλεγμονώδους νόσου νεογνικής έναρξης (NOMID)/του χρόνιου βρεφικού νευρολογικού, δερματικού και αρθρικού συνδρόμου (CINCA), του συνδρόμου Muckle-Wells (MWS) και του οικογενούς αυτοφλεγμονώδους συνδρόμου εκ ψύχους (FCAS).

Το anakinra ενδείκνυται για τη θεραπεία του οικογενούς μεσογειακού πυρετού (FMF). Το anakinra θα πρέπει να χορηγείται σε συνδυασμό με κολχικίνη, κατά περίπτωση.

Ενδείκνυται επίσης σε ενηλίκους, εφήβους, παιδιά και βρέφη ηλικίας 8 μηνών και άνω με σωματικό βάρος 10 kg ή μεγαλύτερο για τη θεραπεία της νόσου Still, συμπεριλαμβανομένης της συστημικής νεανικής ιδιοπαθούς αρθρίτιδας (SJIA) και της νόσου Still των ενηλίκων (AOSD), με ενεργά συστημικά γνωρίσματα μέτριας έως υψηλής ενεργότητας της νόσου ή σε ασθενείς με συνεχή ενεργότητα της νόσου μετά τη θεραπεία με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (NSAID) ή γλυκοκορτικοειδή. Το anakinra είναι δυνατό να χορηγηθεί ως μονοθεραπεία ή σε συνδυασμό με άλλα αντιφλεγμονώδη φάρμακα και τροποποιητικά της νόσου αντιρρευματικά φάρμακα (DMARD).

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός - ΕΜΑ: Ενέκρινε φάρμακο για τη θεραπεία ασθενών με πνευμονία οφειλόμενη στην Covid"

Πτήση MH17: Ισόβια στους κατηγορούμενους για την κατάρριψη αεροσκάφους της Malaysia Airlines ζητούν οι εισαγγελείς

Ολλανδοί εισαγγελείς ζήτησαν σήμερα ποινές ισόβιας κάθειρξης για τρεις Ρώσους και έναν Ουκρανό που κατηγορούνται για την κατάρριψη επιβατικού αεροσκάφους πάνω από την Ουκρανία το 2014, με αποτέλεσμα 298 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, οι κατηγορούμενοι, που είναι φυγόδικοι, βοήθησαν στην προμήθεια πυραυλικού συστήματος που φιλορώσοι αυτονομιστές χρησιμοποίησαν για την εκτόξευση πυραύλου εναντίον της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines.

«Ζητούμε την καταδίκη των υπόπτων (Ιγκόρ) Γκίρκιν, (Σεργκέι) Ντουμπίνσκι, (Όλεγκ) Πουλάτοφ και (Λεονίντ) Χαρτσένκο, του καθένα μεμονωμένα για την κοινή κατάρριψη αεροσκάφους, που προκάλεσε τον θάνατο και τη δολοφονία των 298 επιβαινόντων, σε ισόβια κάθειρξη», ανέφερε ο εισαγγελέας Μάνον Ρίντερμπεκς.

Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους όλοι όσοι βρίσκονταν στο αεροσκάφος, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν Ολλανδοί. Η ολλανδική κυβέρνηση θεωρεί υπεύθυνη τη Ρωσία. Οι αρχές στη Μόσχα αρνούνται την όποια ανάμειξη.

Ύστερα από χρόνια συλλογής στοιχείων, μια διεθνής ομάδα ερευνητών κατέληξε τον Μάιο του 2018 ότι ο εκτοξευτήρας που χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη του αεροσκάφους, που πετούσε από το Άμστερνταμ στην Κουάλα Λουμπούρ, ανήκε στη 53η ρωσική αντιαεροπορική ταξιαρχία.

Οι εισαγγελείς είπαν σήμερα ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνδρες συνδέονται με υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία και διαδραματίζουν διαφορετικούς αλλά σημαντικούς ρόλους σε γεγονότα που οδήγησαν στην κατάρριψη του αεροσκάφους.

Οι Ρώσοι Πουλάτοφ, Ντουμπίνσκι και Γκίρκιν και ο Ουκρανός Χαρτσένκο έχουν όλοι αρνηθεί την εμπλοκή του είτε μέσω βιντεομηνυμάτων είτε σε συνεντεύξεις σε μέσα ενημέρωσης που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο.

Βασιζόμενοι σε δορυφορικές εικόνες, αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τηλεφωνικές κλήσεις που έχουν υποκλαπεί, οι εισαγγελείς λένε ότι οι τέσσερις άνδρες συνεργάστηκαν για να πάρουν ένα πυραυλικό σύστημα Buk από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία για την ενίσχυση των αυτονομιστών.

Σε ηχογραφήσεις που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, άνδρες που ταυτοποιήθηκαν από την εισαγγελία ως οι ύποπτοι ακούγονται να συζητούν τη μεταφορά του «Buk μας» σε ένα χωράφι από όπου έγινε η επίθεση κατά της πτήσης MH17.

Στη συνέχεια γιόρτασαν την επιτυχία των «αγοριών μας» όταν κατέρριψαν αυτό που νόμιζαν κατά λάθος ότι ήταν ουκρανικό στρατιωτικό αεροπλάνο. Ο στόχος αποδείχθηκε ότι ήταν η πτήση MH17.

Εισαγγελείς υποστήριξαν ότι νομικά δεν έχει καμία διαφορά το γεγονός ότι ήθελαν να καταρρίψουν στρατιωτικό αεροσκάφος.

«Ακόμα κι αν οι ύποπτοι δεν επεδίωκαν τις συνέπειες των ενεργειών τους, αυτές οι συνέπειες έχουν και πάλι σημασία για την καταδίκη τους», ανέφερε ο Ρίντερμπεκς.

Η δίκη ξεκίνησε πριν από 20 μήνες. Μόνο ο Πουλάτοφ εκπροσωπήθηκε από δικηγόρους ενώ οι άλλοι δεν έχουν συνεργαστεί με το δικαστήριο και δικάζονται ερήμην.

Οι τελικές αγορεύσεις από τους δικηγόρους του Πουλάτοφ αναμένονται τον Μάρτιο και η ετυμηγορία έως τα τέλη του 2022.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πτήση MH17: Ισόβια στους κατηγορούμενους για την κατάρριψη αεροσκάφους της Malaysia Airlines ζητούν οι εισαγγελείς"

Δράμα: Επ’ αυτοφώρω σύλληψη επιχειρηματία σε ΑΤΜ, με τα χρήματα του δώρου εργαζομένου στο χέρι

Όταν τα στόματα ανοίγουν, όταν εγκαταλείπεται ο φόβος και αναζητείται βοήθεια, τότε η αυθαιρεσία τιμωρείται, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.

Αυτό το μήνυμα έδωσαν σήμερα εργαζόμενοι στη Δράμα, όταν τους ζητήθηκε παρανόμως από τον εργοδότη τους να επιστρέψουν το δώρο Χριστουγέννων.

Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι σε συνεργασία με τη ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Δράμας ενημέρωσαν την ασφάλεια ότι η ιδιοκτήτρια της επιχείρησης εστίασης στην οποία εργάζονταν, αφού τους κατέβαλε το δώρο μέσω τραπέζης ώστε να φαίνεται νόμιμη, ζήτησε να γίνει ανάληψη και να επιστραφούν στα χέρια της τα χρήματα.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της αστυνομίας τα χρήματα προσημειώθηκαν και όταν παραδόθηκαν στην ιδιοκτήτρια τότε εκείνη και ο υπεύθυνος του καταστήματος συνελήφθησαν επ΄ αυτοφώρω, έξω από το τραπεζικό υποκατάστημα και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα στο πλαίσιο του αυτοφώρου.

Η συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι η μοναδική και οι καταγγελίες για παράνομες και καταχρηστικές συμπεριφορές των εργοδοτών, για τις οποίες ενημερώνονται τα συνδικάτα, φτάνουν πάντα στα χέρια της δικαιοσύνης.

Η ΓΣΕΕ, στην προσπάθειά της να βοηθήσει τους εργαζόμενους έχει θέσει στη διάθεσή τους το Κέντρο Ενημέρωσης Εργαζομένων της Συνομοσπονδίας (ΚΕΠΕΑ), στο οποίο μπορούν να κάνουν τις καταγγελίες τους, ώστε να αποτραπούν οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες και σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές να επιβληθούν οι σχετικές κυρώσεις.

Οι περιπτώσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αποδεικνύουν ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι μόνοι τους και τα συνδικάτα επιβάλλεται και μπορούν να αποτρέψουν τέτοια φαινόμενα.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δράμα: Επ’ αυτοφώρω σύλληψη επιχειρηματία σε ΑΤΜ, με τα χρήματα του δώρου εργαζομένου στο χέρι"

Σταματάκης στο Newsbomb.gr: «Να βρεθούν οι υπεύθυνοι για τα περιπολικά-φαντάσματα στη δυτική Αττική»

Στις εισαγγελικές Αρχές πρέπει να φτάσει το θέμα που έχει ανακύψει με τις εικονικές περιπολίες στη δυτική Αττική, δηλώνει στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Γιώργος Σταματάκης.

Πρόκειται για τις καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες αστυνομικοί που εκτελούν κατά τις νυχτερινές ώρες (από τις 22.00 έως τις 06.00) καθήκοντα αξιωματικού υπηρεσίας ή σκοπού Αστυνομικού Τμήματος εμφανίζονται ταυτόχρονα να συμμετέχουν σε περιπολίες στη δυτική Αττική. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την καταγγελία, οι αστυνομικοί που εκτελούν υπηρεσία στο Τμήμα (είτε ως αξιωματικοί υπηρεσίας είτε ως σκοποί) δηλώνονται στα σχετικά έγγραφα ως μετέχοντες στις περιπολίες της βάρδιάς τους, με αποτέλεσμα στα σχετικά έγγραφα που παραδίδονται στο αρχηγείο να φαίνονται περισσότερες περιπολίες στη δυτική Αττική από αυτές που πραγματικά υπάρχουν.

Ο κ. Σταματάκης εξηγεί στο Newsbomb.gr ότι «παρότι έχουν περάσει παραπάνω από δύο 24ωρα από την ενημέρωση της ηγεσίας για τα περιπολικά - φαντάσματα που δήθεν περιπολούν στη δυτική Αττική, δεν έχει υπάρξει έως τώρα καμία αντίδραση.

«Μήπως δεν θεωρείται σημαντικό ότι η Αστυνομία στη δυτική Αττική αντί να αστυνομεύει δίνει ψεύτικα στοιχεία για τις περιπολίες που αφορούν στην καθημερινότητα του πολίτη; Δεν πρέπει να μάθουμε ποιοι σκέφτηκαν και ποιοι εφάρμοσαν τις εικονικές περιπολίες και τα περιπολικά - φαντάσματα; Γιατί εάν απλά ξεχαστεί το γεγονός, κάτι βέβαια που δεν θα επιτρέψουμε, οι μόνοι χαμένοι θα είναι οι πολίτες, ενώ οι υπεύθυνοι θα μείνουν ατιμώρητοι».

Στη συνέχεια, ο κ. Σταματάκης αναφέρει ότι το θέμα πρέπει να απασχολήσει τη Δικαιοσύνη: «Επειδή το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό, πρέπει να απασχολήσει άμεσα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, προκειμένου να πέσει άπλετο φως στην συγκεκριμένη υπόθεση και φυσικά να αποτρέψει μιμητές στο μέλλον. Να διερευνηθούν όλα και για όλους, έτσι ώστε καμία σκιά να μην βαραίνει τον αστυνομικό που μέρα νύχτα εργάζεται με φιλότιμο και αφοσίωση στο καθήκον».

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής γνωστοποίησε το θέμα σε όλους τους βουλευτές όλων των κομμάτων που εκλέγονται στη δυτική Αττικής, καθώς και σε όλους τους Δημάρχους της περιοχής.

Από την πλευρά τους πηγές από τη λεωφόρο Κατεχάκη αναφέρουν ότι για τις καταγγελίες έχει διαταχθεί εσωτερική έρευνα που θα δείξει εάν πραγματικά συνέβησαν τέτοια «μαγειρέματα» και ποιοι είναι οι υπεύθυνοι για τις «αλχημείες».

newsbomb

Διαβάστε Περισσότερα » " Σταματάκης στο Newsbomb.gr: «Να βρεθούν οι υπεύθυνοι για τα περιπολικά-φαντάσματα στη δυτική Αττική»"

Κοντέινερ με 10 εκατ. λαθραία τσιγάρα εντοπίστηκαν στον Πειραιά

Νέα μεγάλη επιτυχία στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου κατάφεραν οι ελεγκτικές υπηρεσίες του τρίτου τελωνείου Πειραιά και της ΑΑΔΕ.

Μετά από συντονισμένες ενέργειες εντοπίστηκαν 7 κοντέινερ τα οποία περιείχαν λαθραία τσιγάρα. Τα τέσσερα από αυτά δεσμεύτηκαν και κατασχέθηκαν στην Ελλάδα ενώ τα άλλα τρία στο εξωτερικό. Για κάθε ένα από τα κοντέινερ αυτά το δημόσιο θα έχανε τουλάχιστον δύο εκατομμύρια ευρώ από ειδικούς φόρους και ΦΠΑ στα καπνικά.

Διεθνές κύκλωμα

Όπως δήλωσε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γεώργιος Πιτσιλής, πρόκειται για διεθνές κύκλωμα διακίνησης λαθραίων καπνικών προϊόντων που είχε απλώσει τα πλοκάμια του σε ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες.

Το κάθε κοντέινερ είχε δηλωθεί ότι μεταφέρει μαχαιροπίρουνα και κουτάλια μιας χρήσεως, αλλά στην πραγματικότητα περιείχε 10 εκατομμύρια τσιγάρα κρυμμένα μεταξύ των δηλωμένων προϊόντων.

Για τον εντοπισμό τους αξιοποιήθηκαν η συσκευή ακτίνων-Χ, Χ-ray αλλά και τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά της ΑΑΔΕ και του ΣΔΟΕ.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » " Κοντέινερ με 10 εκατ. λαθραία τσιγάρα εντοπίστηκαν στον Πειραιά"

Νέο τεστ PCR ανιχνεύει την παραλλαγή Όμικρον

Το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε την εγκυρότητα της ειδικής μεθόδου που ανέπτυξε για την ανίχνευση της παραλλαγής Όμικρον. Όλα τα εργαστήρια που διενεργούν τεστ PCR θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη νέα μέθοδο για να ανιχνεύσουν και να ταυτοποιήσουν την Όμικρον, χωρίς να απαιτείται η δαπανηρή και χρονοβόρα διαδικασία της αλληλούχησης DNΑ.

Η επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, η οποία είναι αρμόδια για το Κοινό Κέντρο Ερευνών, δήλωσε σχετικά: «Η νέα αυτή μέθοδος παρέχει τη δυνατότητα ταχύτερης και φθηνότερης ανίχνευσης της Όμικρον, επιτρέποντας την καλύτερη ανίχνευση της νέας παραλλαγής που εξαπλώνεται στην ΕΕ και σε όλο τον κόσμο. Η επιστήμη έχει αποδειχθεί καταλυτικής σημασίας στον αγώνα μας κατά του κορωνοϊού. Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς όλους τους επιστήμονες για τις άοκνες προσπάθειές τους στη διάρκεια της πανδημίας και πέραν αυτής».

Η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, κ. Στέλλα Κυριακίδου, προσέθεσε: «Για να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τον κορωνοϊό, χρειαζόμαστε τα πλέον αποτελεσματικά και επικαιροποιημένα εργαλεία που μας παρέχει η επιστήμη. Η ταχεία διασπορά μεταδοτικότερων παραλλαγών όπως της Όμικρον καθιστά πιο αναγκαία από ποτέ τη χρήση διαγνωστικών μεθόδων ακριβείας. Η νέα μέθοδος διεξαγωγής τεστ που παρουσίασε σήμερα το Κοινό Κέντρο Ερευνών θα συμβάλει στην ταχύτερη ανίχνευση της παραλλαγής Όμικρον και θα μειώσει την πίεση που δέχονται οι ικανότητες αλληλούχησης των κρατών μελών. Έτσι θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα τη διασπορά της Όμικρον, να απομονώσουμε αποτελεσματικότερα τα κρούσματα και να μειώσουμε τη μεγάλη πίεση που ήδη δέχονται τα συστήματα υγείας μας».

Σε ειδικά τεστ ανίχνευσης της Όμικρον που διενεργήθηκαν από το Κοινό Κέντρο Ερευνών, η νέα μέθοδος PCR αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποδοτική. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι η μέθοδος παρέχει τη δυνατότητα σε κάθε εργαστήριο που χρησιμοποιεί συνήθη τεχνολογία PCR να εντοπίζει γρήγορα την παραλλαγή Όμικρον, χωρίς να απαιτείται η χρονοβόρα διαδικασία της αλληλούχησης. Το τροποποιημένο αντιδραστήριο που αναπτύχθηκε από το Κοινό Κέντρο Ερευνών μπορεί να παραγγελθεί από τους τακτικούς παρόχους τεστ PCR για άμεση χρήση. Κάθε εργαστήριο που σήμερα διενεργεί τεστ PCR θα μπορεί να προσαρμοστεί γρήγορα. Αυτή η νέα μέθοδος θα παρουσιαστεί σήμερα στα κράτη-μέλη στην Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο τεστ PCR ανιχνεύει την παραλλαγή Όμικρον"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news