facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Μεταδίδουν το ίδιο τον ιό εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι;

Όπως τονίζει ο ιατρός – ερευνητής Κρεγκ Σπένσερ σε άρθρο του στο The Atlantic, αυτό που ακούει συχνά να λένε αρκετοί εμβολιασμένοι, δικαιολογώντας την αυξημένη επαγρύπνησή τους, είναι πως «τα εμβολιασμένα άτομα είναι εξίσου πιθανό να μεταδώσουν τον κορoνοϊό». Ο ίδιος κάνει λόγο για παρεξήγηση, σημειώνοντας ότι με αυτή τη θέση προκαλείται περιττός φόβος μεταξύ των εμβολιασμένων, ενώ παράλληλα υπονομεύεται η σημασία και η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού.

Υπογραμμίζει, δε, ότι οι εμβολιασμένοι δεν είναι τόσο πιθανό να μεταδώσουν τον κορωνοϊό όσο οι μη εμβολιασμένοι, προσθέτοντας πως ακόμη και στις ΗΠΑ, όπου έχει εμβολιαστεί πλήρως άνω του 50% του πληθυσμού, οι μη εμβολιασμένοι είναι υπεύθυνοι για τη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων μετάδοσης του ιού.

«Αν κάποιος δεν έχει μολυνθεί, δεν μπορεί να μεταδώσει τον κορονοϊό»
Για να εξαπλωθεί η COVID-19, πρέπει κάποιος να έχει τον ιό όπως υποστηρίζει. Και τα εμβολιασμένα άτομα είναι πολύ λιγότερο πιθανό να έχουν τον ιό.

Παρά την ανησυχία για εξασθένηση της ανοσίας, τα εμβόλια παρέχουν την καλύτερη προστασία απέναντι στη μόλυνση. Και αν κάποιος δεν έχει μολυνθεί, δεν μπορεί να μεταδώσει τον κοροναϊό.

Είναι πραγματικά τόσο απλό, υπογραμμίζει ο Δρ Σπένσερ. Προσθέτει επίσης ότι ένα εμβολιασμένο άτομο, ακόμη και όταν νοσήσει, είναι πιθανότατα μεταδοτικό για μικρότερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με τους μη εμβολιασμένους και ενδέχεται να φέρει λιγότερο μολυσματικό ιικό φορτίο συνολικά.

Το παράδειγμα των δύο γάμων

Χρησιμοποιώντας ένα παράδειγμα από τον πραγματικό κόσμο, φανταστείτε δύο γάμους με 100 καλεσμένους, έναν όπου όλοι είναι ανεμβολίαστοι και έναν όπου όλοι οι καλεσμένοι είναι εμβολιασμένοι.

Στον γάμο των ανεμβολίαστων, η πιθανότητα τουλάχιστον ένας από τους καλεσμένους να έχει COVID-19 είναι μεγάλη. Ομοίως, όλοι όσοι είναι παρόντες είναι πιο ευαίσθητοι και ο ιός πιθανότατα θα μολύνει πολλά άτομα, δεδομένης της αυξημένης μεταδοτικότητας της παραλλαγής Δέλτα.

Ωστόσο, στον γάμο με αποκλειστικά εμβολιασμένους καλεσμένους, η πιθανότητα κάποιος που είναι παρών να έχει COVID-19 είναι ελάχιστος. Ακόμα κι αν κάποιος που είναι παρών είναι μολυσμένος, η πιθανότητα οι άλλοι καλεσμένοι να προσβληθούν από τον ιό είναι αντίστοιχα χαμηλή, δεδομένης της προστασίας που παρέχουν τα εμβόλια τους, τονίζει ο Δρ Σπένσερ.

Όπως εξηγεί, αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο η ανάγκη εμβολιασμού είναι τόσο σημαντική και γιατί οι εκδηλώσεις που αποκλείουν τους μη εμβολιασμένους είναι πολύ πιο ασφαλείς από αυτές που είναι ανοιχτές για όλους. Όλοι γνωρίζουν ότι το εμβόλιο προστατεύει αυτόν που το κάνει. Ωστόσο, όταν εμβολιάζονται περισσότεροι άνθρωποι, αυτό βοηθά να διατηρούνται ασφαλείς και όλοι οι άλλοι – συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και εκείνων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για εμβολιασμό.aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεταδίδουν το ίδιο τον ιό εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι;"

Διασωληνωμένος στον Ευαγγελισμό με κορονοϊό ο Βασίλης Λεβέντης – Δεν έχει εμβολιαστεί

Διασωληνωμένος στην μονάδα εντατικής θεραπείας του Ευαγγελισμού με κορονοϊό βρίσκεται ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Βασίλης Λεβέντης δεν έχει εμβολιαστεί ενώ η κατάστασή του χαρακτηρίζεται κρίσιμη.

Ο Βασίλης Λεβέντης είχε νοσήσει από την αρχή της εβδομάδας αλλά τα συμπτώματα ήταν ήπια και βρισκόταν σε καραντίνα σπίτι του.

Όμως σήμερα Σάββατο η κατάσταση του επιδεινώθηκε ραγδαία και αναγκάστηκε να μεταφερθεί επειγόντως στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει υποκείμενο νόσημα.

Η επίσημη ανακοίνωση του κόμματος

Διαβάστε Περισσότερα » "Διασωληνωμένος στον Ευαγγελισμό με κορονοϊό ο Βασίλης Λεβέντης – Δεν έχει εμβολιαστεί"

Ιστοσελίδες εξαπάτησης αντιεμβολιαστών με δήθεν «νομικές συμβουλές» εντόπισε η αστυνομία

Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρά η έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τον εντοπισμό ιστοσελίδων που παρέχουν υπηρεσίες, έναντι αμοιβής στους αντιεμβολιαστές, η οποία ξεκίνησε μετά και την παρέμβαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Ήδη, μέσα στις πρώτες πέντε ώρες ερευνών, βρέθηκαν 9 ιστοσελίδες και προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η Δίωξη έχει εστιάσει σε δύο εξ αυτών, καθώς παρέχουν δήθεν υπηρεσίες και νομικά όπλα έναντι αμοιβής.

Πίσω από τις ιστοσελίδες βρίσκονται επιτήδειοι, που έχουν στήσει «φάμπρικα» εισβάλλοντας σε ομάδες αρνητών, που διατηρούν διαδικτυακές σελίδες και πουλούν δήθεν «νομικά όπλα» εναντίον του κράτους, υγειονομικών και δημοσίων υπαλλήλων.

Μάλιστα, οι επιτήδειοι καλούν τους αντιεμβολιαστές να προχωρήσουν σε μηνύσεις και να ζητήσουν χρηματικές αποζημιώσεις και ποινές φυλάκισης.

Οι αστυνομικοί της Δίωξης αναζητούν ενοχοποιητικά στοιχεία για τους διαχειριστές αυτών των σελίδων και σημειώνουν ότι υπάρχουν «τιμοκατάλογοι» ψευδών νομικών συμβουλών. Μάλιστα, ζητούν να συγκεντρωθεί το ποσό των 3.000-4.000 ευρώ για να «νοικιάσουν» τους δικαστικούς επιμελητές.

Η διέγερση σε ανυπακοή που προτείνουν οι σελίδες αυτές μπορεί να είναι πλημμέλημα, όμως, επειδή εντάσσονται στη διασπορά ψευδών ειδήσεων για τον κορωνοϊό. Ωστόσο, ο εισαγγελέας που θα αναλάβει την υπόθεση δεν αποκλείεται ν ασκήσει διώξεις σε βαθμό κακουργήματος.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ιστοσελίδες εξαπάτησης αντιεμβολιαστών με δήθεν «νομικές συμβουλές» εντόπισε η αστυνομία"

Απογραφή 2021: Ο κορονοϊός αλλάζει το σύστημα «πόρτα – πόρτα»

Μαζί με όλες τις αλλαγές που έφερε στην καθημερινότητα των πολιτών, ο κορονοϊός φέρνει αλλαγές και στην απογραφή που θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2021…

Για αυτές τις αλλαγές, μίλησε ο Απόστολος Κασάπης, διευθυντής του Αυτοτελούς Γραφείου Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8

Μόλις τελειώσει η απογραφή των κτιρίων, 60.000 απογραφείς θα αφήσουν από έναν κλειστό φάκελο σε κάθε κατοικία, για να ξεκινήσει η διαδικασία της ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής. Θα τον αφήσουν κάτω από την πόρτα ή θα το δώσουν στο χέρι του δικαιούχου. Ο φάκελος θα περιέχει έναν μοναδικό κωδικό που θα αντιστοιχεί στο κάθε σπίτι.

Με τον κωδικό αυτό, σε συνδυασμό με τους κωδικούς Taxis, οι πολίτες θα μπορούν να μπουν στην ειδική εφαρμογή της ΕΛΣΤΑΤ, μέσω gov.gr, και να απογράψουν την κατοικία και τα μέλη του νοικοκυριού.

Αν οι πολίτες έχουν δυσκολίες και απορίες, θα μπορούν να επικοινωνουν τηλεφωνικά με την υπηρεσία για διευκρινίσεις.

Μέχρι τις 26 Νοεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η αυτοαπογραφή. Όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τα ψηφιακά μέσα και δεν έχουν κάποιον να τους βοηθήσει, θα τους επισκεφθούν τον Δεκέμβριο απογραφείς, «πόρτα-πόρτα», με όλα τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό, για να γίνει η απογραφή με τον παραδοσιακό τρόπο.

«Τα στοιχεία είναι εντελώς εμπιστευτικά. Δεν παραχωρούνται σε κανέναν. Χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή συγκεκριμένων στοιχείων. Είναι οδηγός για την αποτελεσματική άσκηση οικονομικής, κοινωνικής και δημογραφικής πολιτικής», είπε ο κ. Κασάπης.

«Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πού μένουμε, πώς μένουμε, ποια είναι τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού και των νοικοκυριών και ποια είναι η σύνθεση των νοικοκυριών», συμπλήρωσε.

Επίσης, για πρώτη φορά θα υπάρχει ένα ερωτηματολόγιο που έχει να κάνει με το brain drain, ώστε να καταγραφεί πόσοι έφυγαν στο εξωτερικό σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή του 2011. «Η ΕΛΣΤΑΤ δεν πρόκειται να υποβάλλει ερωτήσεις για ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως είναι η υγεία, η πολιτική δραστηριότητα ή ο σεξουαλικός προσανατολισμός», ξεκαθάρισε ο κ. Κασάπης.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Απογραφή 2021: Ο κορονοϊός αλλάζει το σύστημα «πόρτα – πόρτα»"

Κορωνοϊός: Στα 1.853 τα κρούσματα - 333 διασωληνωμένοι, 16 θάνατοι

O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα σήμερα ότι τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού είναι 1.853, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 644.869, εκ των οποίων 50.9% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 115 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.519 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Από τα σημερινά κρούσματα, τα 405 είναι στην Αττική, τα 247 στη Θεσσαλονίκη, ενώ 99 έχει η Λάρισα. Αναλυτικά, η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων έχει ως εξής:

51 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής
45 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών
29 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής
53 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών
109 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών
46 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών
64 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς
8 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων
247 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
18 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
19 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
9 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Αρτας
37 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
18 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
38 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
34 κρούσματα στην Π.Ε. Εβρου
10 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου
21 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
62 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας
46 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου
4 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου
4 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ικαρίας
12 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
51 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Καλύμνου
14 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρπάθου
28 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
24 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας
22 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
44 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης
20 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Κω
5 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
99 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας
6 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
2 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας
31 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
38 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
4 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου
3 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου
43 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
54 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
41 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
18 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
13 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
23 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου
39 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
5 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων
2 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Τήνου
25 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
18 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
7 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας
33 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
12 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
2 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
101 κρούσματα υπό διερεύνηση

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 16, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.655 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 333 (64.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 81.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 298 (89.49%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 35 (10.51%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.128 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 158 (ημερήσια μεταβολή -26.85%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 185 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό, έχουν συνολικά ελεγχθεί 6.570.927 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 12.597.891 δείγματα. O μέσος όρος του επταημέρου είναι 197.748 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 1.853 τα κρούσματα - 333 διασωληνωμένοι, 16 θάνατοι"

Μεταμόρφωση: Απίστευτο περιστατικό με εμβολιασμό -Έφυγε με τη σύριγγα στο χέρι

Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε στο εμβολιαστικό κέντρο, στη Μεταμόρφωση, το πρωί του Σαββάτου (25.09.2021), με πρωταγωνίστρια μία 61χρονη που πήγε να κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Σύμφωνα με το newsit.gr, η γυναίκα -η οποία ισχυρίστηκε πως είναι γιατρός- πήγε κανονικά στο προγραμματισμένο ραντεβού της, και αφού την είδε η εφημερεύουσα γιατρός, πήγε να εμβολιαστεί. Την ώρα που η νοσηλεύτρια της έκανε το εμβόλιο, η 61χρονη της ζήτησε να μην βγάλει τη βελόνα και να της χορηγήσει στη συνέχεια ένα ομοιοπαθητικό φάρμακο, που είχε μαζί της. Η νοσηλεύτρια της εξήγησε ότι αυτό δεν γινόταν, καθώς υπάρχουν αυστηροί κανονισμοί. Τότε, η γυναίκα έσπρωξε τη νοσηλεύτρια και έφυγε τρέχοντας με τη σύριγγα στο μπράτσο και βγήκε έξω από το κτίριο, όπου την περίμενε στο αυτοκίνητο ο σύζυγός της.

Την ακολουθήσαν η νοσηλεύτρια που της χορήγησε το εμβόλιο και η εφημερεύουσα γιατρός, με την ίδια να «βουτάει» από το παράθυρο του συνοδηγού και να της αρπάζει τη σύριγγα, όχι όμως και τη βελόνα που έμεινε στο χέρι της. Εκείνη τη στιγμή, ο σύζυγος της πάτησε γκάζι με αποτέλεσμα η νοσηλεύτρια να χτυπήσει στο πρόσωπο.

Το προσωπικό ειδοποίησε αμέσως την Πολιτική Προστασία και την Αστυνομία, που έσπευσε στο εμβολιαστικό κέντρο και πήρε καταθέσεις.

Λίγο αργότερα, και αφού είχε φύγει η Αστυνομία, το ζευγάρι επέστρεψε στο εμβολιαστικό κέντρο. Η γυναίκα είπε χαρακτηριστικά «ήρθα, για να δείτε ότι είμαι καλά», ενώ ο σύζυγος της παρέδωσε στο προσωπικό τη βελόνα, με την οποία «το ‘σκασε» νωρίτερα η γυναίκα του.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Μεταμόρφωση: Απίστευτο περιστατικό με εμβολιασμό -Έφυγε με τη σύριγγα στο χέρι"

Καιρός αύριο: Καύσωνας φθινοπωρινός – Πού θα χτυπήσει «κόκκινο» το θερμόμετρο

Καλοκαιρινός καιρός αύριο, Κυριακή (26.09.2021) σε όλη τη χώρα. Ο υδράργυρος θα σημειώσει νέα άνοδο, ενώ οι άνεμοι θα είναι μέτριοι.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Καλοκαιρία θα επικρατήσει σε όλη την Ελλάδα. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στο Αιγαίο 5 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της κυρίως στα δυτικά.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Ασθενείς και πρόσκαιρα το μεσημέρι-απόγευμα νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά και τα νότια έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα βόρεια τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα νότια έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Καύσωνας φθινοπωρινός – Πού θα χτυπήσει «κόκκινο» το θερμόμετρο"

Νέα προκλητική NAVTEX από την Τουρκία – Ξεκινά έρευνες μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου

Δυναμιτίζει περαιτέρω το κλίμα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία η οποία εξέδωσε νέα Navtex δεσμεύοντας για έρευνες, περιοχή η οποία βρίσκεται μεταξύ της Ρόδου και της Καστελλορίζου.

Συγκεκριμένα ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε NAVTEX για την διεξαγωγή ωκεανογραφικών και κλιματολογικών ερευνών του ερευνητικού πλοίου «Bilim-2» μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου και ανατολικά της Κρήτης, εντός ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της περιοχής ευθύνης, όπου έχει δικαιοδοσία ο υδρογραφικός σταθμός του Ηρακλείου για την έκδοση NAVTEX.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η τουρκική NAVTEX, οι έρευνες θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 26 Σεπτεμβρίου έως και 8 Οκτωβρίου 2021, ενώ οι συντεταγμένες της δεν οριοθετούν θαλάσσια περιοχή ως συνήθως, αλλά αντιθέτως αποτυπώνουν την πορεία του ερευνητικού πλοίου.

Η τουρκική Navtex:

LINE 1: LINE 2: LINE 3: 36 20.00 N – 028 30.00 E 36 20.00 N – 028 45.00 E 36 20.00 N – 029 00.00 E
35 00.00 N – 028 30.00 E 35 00.00 N – 028 45.00 E 35 00.00 N – 029 00.00 E

LINE 4: LINE 5: LINE 6:36 05.00 N – 029 15.00 E 36 05.00 N – 029 50.00 E 36 05.00 N – 030 11.00 E
35 50.00 N – 029 30.00 E 35 00.00 N – 029 50.00 E 35 00.00 N – 030 11.00 E
35 00.00 N – 029 30.00 E

LINE 7: LINE 8: LINE 9: 36 05.00 N – 030 31.00 E 36 32.00 N – 030 49.00 E 36 32.00 N – 031 11.00 E
35 00.00 N – 030 31.00 E 35 35.00 N – 030 49.00 E 35 35.00 N – 031 11.00 E

LINE 10: LINE 11: LINE 12: 36 20.00 N – 031 33.00 E 36 20.00 N – 031 52.00 E 36 00.00 N – 032 11.00 E
35 35.00 N – 031 33.00 E 35 35.00 N – 031 52.00 E 35 35.00 N – 032 11.00 E

LINE 13: LINE 14: LINE 15: 36 00.00 N – 032 30.00 E 36 00.00 N – 032 55.00 E 36 04.50 N – 033 13.80 E
35 35.00 N – 032 30.00 E 35 40.00 N – 032 55.00 E 35 47.61 N – 033 15.35 E

LINE 16: LINE 17: LINE 18: 36 06.73 N – 033 28.93 E 36 08.42 N – 033 44.30 E 36 10.20 N – 034 00.00 E
35 41.72 N – 033 28.93 E 35 43.68 N – 033 44.30 E 35 45.00 N – 034 00.00 E

WIDE BERTH REQUESTED.

Σημειώνεται πως το μεσημέρι του Σαββάτου το Bilim-2 βρισκόταν  στην περιοχή του Ελλησπόντου.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » " Νέα προκλητική NAVTEX από την Τουρκία – Ξεκινά έρευνες μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου"

Βρετανία: Δελτίο στα καύσιμα έως 30 λίρες και ατέλειωτες ουρές στα πρατήρια

Τεράστιες ουρές σχηματίζονται τις τελευταίες ώρες έξω από βενζινάδικα της Βρετανίας ενώ τουλάχιστον 400 απ' αυτά, προχώρησαν στην επιβολή δελτίου καυσίμων έως 30 λιρών, την ώρα που η κυβέρνηση του Λονδίνου επιμένει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην αγορά.

Ωστόσο, υπήρξε πανικός από την πλευρά των καταναλωτών. Όπως μεταδίδει το βρετανικό δίκτυο «Sky News», ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έδωσε το «πράσινο φως» στους υπουργούς να χαλαρώσουν τους κανόνες μετανάστευσης χορηγώντας βίζα σε 5.000 ξένους οδηγούς φορτηγών που μεταφέρουν καύσιμα. Σχεδόν 400 πρατήρια καυσίμων επέβαλαν πλαφόν στην αγορά καυσίμων έως 30 λίρες λόγω της πρωτοφανούς ζήτησης των πελατών, όπως μεταδίδει το βρετανικό δίκτυο.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, επισπεύδει την χορήγηση βίζας σε ξένους οδηγούς φορτηγών προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση στη χώρα του που βρίσκεται αντιμέτωπη με το πρόβλημα προμήθειας καυσίμων. Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ αποφάσισε να χορηγήσει βίζα σε 5 χιλιάδες ξένους οδηγούς φορτηγών, καθώς πολλά πρατήρια καυσίμων έκλεισαν λόγω έλλειψης καυσίμων. Επιπλέον, η κυβέρνηση του Λονδίνου κινητοποιεί και τον στρατό για να συνδράμει τους οδηγούς φορτηγών να διοχετεύσουν καύσιμα στην αγορά.

Η Βρετανία κινδυνεύει να μείνει τον χειμώνα με άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ χωρίς βενζίνη και θέρμανση. Πολλά πρατήρια καυσίμων έβαλαν προσωρινά «λουκέτο» λόγω προβλημάτων παράδοσης από την έλλειψη οδηγών φορτηγών.

Πανδημία και Brexit οδήγησαν στις ελλείψεις

Τα προβλήματα προμήθειας καυσίμων οφείλονται κυρίως στην πανδημία της νόσου Covid-19, η οποία είχε ως αποτέλεσμα πολλοί οδηγοί φορτηγών, οι περισσότεροι ξένοι, να επιστρέψουν στις χώρες τους, ενώ τα κέντρα εκπαίδευσης για τους νέους οδηγούς παρέμειναν κλειστά για μήνες.

Η άφιξη νέων οδηγών από την Ε.Ε περιπλέκεται επίσης από το Brexit, με τις διαδικασίες μετανάστευσης να είναι πλέον χρονοβόρες, όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα «Guardian».

Πρατήρια που διαχειρίζονται η βρετανική «BP» και η αμερικανική «ExxonMobil» έβαλαν προσωρινά «λουκέτο» στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω των ελλείψεων αμόλυβδης βενζίνης και ντίζελ με τους Βρετανούς να κάνουν ουρές στα πρατήρια που είχαν ακόμη καύσιμα.

«Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει ο τομέας (εφοδιασμού) και λάβαμε μέτρα για την αύξηση της διαθεσιμότητας των οδηγών βαρέων οχημάτων, διευκολύνοντας τις διαδικασίες για τους νέους οδηγούς και αυξάνοντας τον αριθμό των εξετάσεων για άδειες οδήγησης», επισήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Βρετανία: Δελτίο στα καύσιμα έως 30 λίρες και ατέλειωτες ουρές στα πρατήρια"

Τετ α τετ Αναστασιάδη - Ελπιδοφόρου στη Νέα Υόρκη - Το θέμα έληξε», δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης (Βίντεο)

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο στη Νέα Υόρκη.

Οι δυο άνδρες ήρθαν τετ-α-τετ στο Σπίτι του Μονίμου Αντιπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση που ξέσπασε μετά την παρουσία του Αρχιεπισκόπου στα εγκαίνια του Τουρκικού Σπιτιού.

«Αυτό που προέχει είναι η ενότητα του Ελληνισμού. Συνεπώς μετά τις επεξηγήσεις, αν θέλετε την απολογία του Σεβασμιότατου, το θέμα έληξε», δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης στα ΜΜΕ μετά το πέρας της συνάντησης, η οποία είχε διάρκεια περίπου 20 λεπτά. 

ekirikas

Διαβάστε Περισσότερα » " Τετ α τετ Αναστασιάδη - Ελπιδοφόρου στη Νέα Υόρκη - Το θέμα έληξε», δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης (Βίντεο)"

Εντολή Θεοδωρικάκου στη ΔΗΕ για διερεύνηση πράξεων ενάντια σε δημόσια υγεία, ασφάλεια, κράτος

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, έδωσε εντολή σήμερα το πρωί στον διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Βασίλη Παπακώστα, να διερευνήσει αμέσως την προέλευση και την ταυτότητα των διαχειριστών ιστοσελίδων και λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που προτρέπουν τους πολίτες σε πράξεις που στρέφονται ενάντια στη δημόσια υγεία και ειδικότερα κατά του εμβολιασμού, στην ασφάλεια και στο κράτος.

Σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τα σχετικά στοιχεία θα διαβιβαστούν στη Δικαιοσύνη για τη διερεύνηση τέλεσης τυχόν ποινικών αδικημάτων και άσκησης των προβλεπομένων κατά νόμο ενεργειών.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Εντολή Θεοδωρικάκου στη ΔΗΕ για διερεύνηση πράξεων ενάντια σε δημόσια υγεία, ασφάλεια, κράτος"

Κορονοϊός: Οι εμβολιασμένες έγκυες περνάνε στα μωρά τους υψηλά αντισώματα κατά του ιού

Οι έγκυες γυναίκες που κάνουν εμβόλια mRNA κατά της Covid-19, περνάνε υψηλά επίπεδα προστατευτικών αντισωμάτων στα μωρά τους, δείχνει μια νέα μικρή αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο Αμερικανικό Περιοδικό Μαιευτικής και Γυναικολογίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ανέλυσαν δείγματα αίματος από τον ομφάλιο λώρο 36 νεογνών, των οποίων οι μητέρες είχαν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου Pfizer/BioNTech ή Moderna.

Διαπιστώθηκε ότι και τα 36 μωρά είχαν σημαντικά επίπεδα αντισωμάτων IgG κατά της πρωτεΐνης ακίδας του κορονοϊού SARS-CoV-2. Όλα τα αντισώματα σχετίζονταν με τον εμβολιασμό των μητέρων τους, ο οποίος είχε γίνει 6 έως 25 εβδομάδες πριν τον τοκετό.

Όπως δήλωσε η ερευνήτρια δρ Άσλεϊ Ρόμαν, «τα αντισώματα που η μητέρα αναπτύσσει λόγω του εμβολίου, διασχίζουν τον πλακούντα και είναι πιθανό ότι παρέχουν οφέλη στο μωρό μετά τη γέννηση του».

Δεν είναι ακόμη σαφές αν και σε ποιό βαθμό το χρονικό σημείο εμβολιασμού κατά την εγκυμοσύνη σχετίζεται με τα κατοπινά επίπεδα αντισωμάτων στο νεογνό, κατά πόσο δηλαδή ωφελεί περισσότερο αν η μητέρα έχει εμβολιαστεί στο δεύτερο ήμισυ της κύησης της ή νωρίτερα. Ούτε είναι γνωστό για πόσο καιρό αυτά τα αντισώματα διατηρούνται στο μωρό.

Πάντως, σύμφωνα με τη Ά.Ρόμαν, «η παρουσία αυτών των αντισωμάτων στο αίμα του λώρου, που είναι το αίμα του εμβρύου, δείχνει ότι το μωρό έχει τη δυνατότητα να αντλήσει οφέλη από τον μητρικό εμβολιασμό», ιδίως επειδή τα μωρά μετά τη γέννηση τους μπορεί να έλθουν σε επαφή με ανεμβολίαστα μέλη της οικογένειας ή ανεμβολίαστους υγειονομικούς.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορονοϊός: Οι εμβολιασμένες έγκυες περνάνε στα μωρά τους υψηλά αντισώματα κατά του ιού"

Ευχαριστίες στην Ελλάδα από την Αίγυπτο για την αποστολή 250.000 δόσεων εμβολίου AstraZeneca

Τις θερμές ευχαριστίες της Αιγύπτου προς την Ελλάδα, για την αποστολή 250.000 δόσεων εμβολίου COVID-19 AstraZeneca, εξέφρασε η υπουργός Υγείας, Χάλα Ζάγιεντ, σε συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρέσβη στο Κάιρο, Νίκο Γαριλίδη.

Η υπουργός Υγείας της Αιγύπτου επαίνεσε την ελληνική πρωτοβουλία και εξέφρασε την ικανοποίησή της για την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης. Τα εμβόλια έφτασαν στην Αίγυπτο τις τελευταίες δύο ημέρες, ανέφερε ανακοίνωση του αιγυπτιακού υπουργείου Υγείας.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρέσβης εξέφρασε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνεχίσει να υποστηρίζει τον τομέα υγείας της Αιγύπτου.

Όσον αφορά την επιδημιολογική κατάσταση στην Αίγυπτο, τα κρούσματα φτάσανε χθες στις 299.710 επιβεβαιωμένες μολύνσεις, ενώ έχουν καταγραφεί συνολικά 17.074 θάνατοι από την αρχή της πανδημίας. Ειδικοί εκτιμούν ότι το 4ο κύμα κορονοϊού στην Αίγυπτο θα κορυφωθεί τις προσεχείς εβδομάδες.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ευχαριστίες στην Ελλάδα από την Αίγυπτο για την αποστολή 250.000 δόσεων εμβολίου AstraZeneca"

myHealth app: Ιατρικές βεβαιώσεις με ένα κλικ – Πάνω από 300 πολίτες εξυπηρετήθηκαν την πρώτη μέρα

Το myHealth app είναι μία νέα ψηφιακή υπηρεσία για την ηλεκτρονική έκδοση ιατρικών βεβαιώσεων. Πάνω από 300 πολίτες συνδέθηκαν την πρώτη μέρα.

Η πλατφόρμα myHealth app ξεκίνησε να λειτουργεί την περασμένη Πέμπτη (23.09.2021), και μέσω αυτής οι πολίτες μπορούν να εκδίδουν ψηφιακά ιατρικές βεβαιώσεις. «Πρόκειται για μια δυνατότητα η οποία μαζί με μια σειρά από άλλες δράσεις θα οδηγήσουν την Υγεία σε ένα επόμενο στάδιο προς όφελος του πολίτη», τόνισε ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι «οι βεβαιώσεις εμφανίζονται στην εφαρμογή myhealth που αποτελεί πρόπλασμα για τον ψηφιακό ιατρικό φάκελο, ένα οικοδόμημα που θα δούμε να υλοποιείται μέσα στους επόμενους μήνες».

Αναφερόμενη στην καινούργια υπηρεσία και η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Νίκη Τσούμα σημείωσε ότι «οι ψηφιακές ιατρικές βεβαιώσεις συνιστούν άλλη μια υπηρεσία που ολοκλήρωσε η ΗΔΙΚΑ στο πλαίσιο της ψηφιακής μεταρρύθμισης του τομέα της υγείας».

myHealth app: Έρχονται και άλλες υπηρεσίες 

Σχεδιάζονται μάλιστα και τα επόμενα βήματα, όπως η επέκταση της υπηρεσίας με το ατομικό δελτίο υγείας μαθητή. Να υπενθυμίσουμε ότι η διαδικασία γίνεται αποκλειστικά από τον ιατρό κάθε πολίτη. Αρχικά, ο ιατρός καταχωρεί τον ΑΜΚΑ του πολίτη στην υπηρεσία «Ιατρικές Βεβαιώσεις» του συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, επιλέγει τον τύπο της βεβαίωσης (κολυμβητήριο, γυμναστήριο, συγκεκριμένο άθλημα ή για κάθε νόμιμη χρήση) και τέλος διαλέγει ένα από τα προτυποποιημένα κείμενα. Η ιατρική βεβαίωση εκδίδεται αυτόματα και είναι διαθέσιμη στον πολίτη ως εξής:

Από το myHealth app, στην ενότητα «Ιατρικές Βεβαιώσεις», εφόσον ο πολίτης έχει ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, ο αριθμός barcode της ιατρικής βεβαίωσης αποστέλλεται με SMS και η πλήρης ιατρική βεβαίωση με e-mail σε μορφή pdf (αναλόγως τι έχει επιλέξει ο πολίτης ως κανάλι ενημέρωσης για την άυλη συνταγογράφηση).

Εάν ο πολίτης δεν είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση, η ιατρική βεβαίωση εκτυπώνεται από τον ιατρό.

myHealth app: Μέσα στην πλατφόρμα

Ο έλεγχος γνησιότητας των ιατρικών βεβαιώσεων από τους φορείς στους οποίους απευθύνεται γίνεται μέσω του myhealth.gov.gr/verify. Εκεί, ο παραλήπτης στον οποίο ο πολίτης απευθύνει προς χρήση την ιατρική βεβαίωση έχει τη δυνατότητα να την αναζητήσει με τον κωδικό barcode και να ελέγξει τα στοιχεία της, όπως το ονοματεπώνυμο, την ειδικότητα του ιατρού, τον τύπο και το κείμενο που αυτός έχει συντάξει. Επίσης, ανάλογα με την κατάσταση της ιατρικής βεβαίωσης εμφανίζεται ένα από τα παρακάτω μηνύματα:

· «Έγκυρη Ιατρική Βεβαίωση»

· «Ληγμένη Ιατρική Βεβαίωση» (Οι ιατρικές βεβαιώσεις για Κολυμβητήρια, Γυμναστήρια ή Συγκεκριμένα αθλήματα έχουν ισχύ ενός έτους)

· «Μη Έγκυρη Ιατρική Βεβαίωση»

Ο έλεγχος μιας ιατρικής βεβαίωσης

Ο έλεγχος εγκυρότητας ιατρικής βεβαίωσης πραγματοποιείται

● Μέσω του myhealth.gov.gr/verify με κωδικούς TaxisNet εισάγοντας το barcode της βεβαίωσης

● Προβολή της κατάστασης της βεβαίωσης και ονοματεπωνύμου, ιδιότητα ιατρού, τύπο και κείμενο βεβαίωσης: ■ Έγκυρη ■ Ληγμένη (βεβαιώσεις για Κολυμβητήριο, Γυμναστήριο, ή Συγκεκριμένο Άθλημα έχουν ισχύ ενός έτους) ■ Μη Έγκυρη.

 ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "myHealth app: Ιατρικές βεβαιώσεις με ένα κλικ – Πάνω από 300 πολίτες εξυπηρετήθηκαν την πρώτη μέρα"

Ανήλικοι Ρομά επιτέθηκαν και ξυλοκόπησαν ηλικιωμένο για... 100 ευρώ!

Καρτέρι έξω από τα γραφεία της Υπηρεσίας Πρόνοιας του δήμου είχαν στήσει τρεις ανήλικοι Ρομά στον Πύργο, το πρωί της Παρασκευής, περιμένοντας να εμφανιστεί το κατάλληλο θύμα. Και το βρήκαν στο πρόσωπο ενός ηλικιωμένου που περνούσε τυχαία και δέχθηκε αιφνιδιαστική επίθεση.

Οι «άγουροι» κακοποιοί δεν δίστασαν να ξυλοκοπήσουν τον άτυχο παππού και, όταν τον εξουδετέρωσαν, κατάφεραν να αρπάξουν από την τσέπη του 100 ευρώ και να το βάλουν στα πόδια. Παρά τις προσπάθειες ενός νεαρού και υπαλλήλων της Πρόνοιας και του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι" να τους καταδιώξουν, οι ανήλικοι ληστές κατάφεραν να εξαφανιστούν. Ο ηλικιωμένος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Ζευγάρι λήστεψε γυναίκα στην Αμαλιάδα

Λίγο πριν παρέλθουν τα χρονικά όρια του αυτοφώρου, συνελήφθη από αστυνομικούς της Ασφαλείας Ήλιδας ένα ζευγάρι Ελλήνων που είχαν ληστέψει με την χρήση βίας μια 45χρονη γυναίκα στην Αμαλιάδα την περασμένη Τετάρτη. Ο 44χρονος άνδρας και η 42χρονη συνεργός του είχαν χτυπήσει την άτυχη γυναίκα και είχαν αρπάξει 170 ευρώ από την τσάντα της. Όμως, το απόγευμα της Πέμπτης τους εντόπισαν αστυνομικοί της Ασφάλειας Ήλίδας, τους συνέλαβαν και τους οδήγησαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αμαλιάδας ο οποίος άσκησε δίωξη σε βάρος τους για ληστεία κατά συναυτουργία.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ανήλικοι Ρομά επιτέθηκαν και ξυλοκόπησαν ηλικιωμένο για... 100 ευρώ!"

Πρόστιμο-μαμούθ σε επιβάτη χωρίς εισιτήριο

Το «αστρονομικό» ποσό των 1.491,84 ευρώ πληρώνει με ρύθμιση στην Εφορία επιβάτης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς ο οποίος χρησιμοποίησε το λεωφορείο για να μεταβεί στην εργασία του χωρίς εισιτήριο δύο φορές αλλά οι ελεγκτές του βεβαίωσαν τα ανάλογα πρόστιμα που δεν εξόφλησε ποτέ με αποτέλεσμα τα χρέη να εμφανιστούν στο Taxisnet.

Τα περιστατικά καταγράφηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και το εισιτήριο για χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς κόστιζε 1,40 ευρώ αλλά όπως αποδείχθηκε ο επιβάτης του λεωφορείου δεν είχε προμηθευτεί εισιτήριο με αποτέλεσμα οι ελεγκτές να του βεβαιώσουν πρόστιμο δύο φορές.

Ωστόσο ο επιβάτης δεν πήγε να εξοφλήσει το πρόστιμο που ανέρχονταν σε 84 ευρώ και έπειτα από μερικά χρόνια αντιλήφθηκε πως χρωστά στην Εφορία 1.491,84 ευρώ! Ναι σωστά διαβάσατε τα πρόστιμα που του είχαν επιβληθεί από τους ελεγκτές των λεωφορείων τα οποία και δεν πλήρωσε ποτέ απεστάλησαν στο Taxisnet και του βεβαιώθηκαν ως οφειλή!

Ο επιβάτης του λεωφορείου χωρίς εισιτήριο μετά από επίσκεψη στην τοπική εφορία διαπίστωσε ότι το χρέος που εμφανίζονταν στο Taxisnet αφορούσε τα ανεξόφλητα πρόστιμα που του είχαν κόψει πριν από χρόνια οι ελεγκτές των λεωφορείων και είχε αφήσει απλήρωτα!

Κατόπιν προέβη σε ρύθμιση της οφειλής η οποία υπάχθηκε σε ρύθμιση 74 δόσεων ύψους 20,16 ευρώ η κάθε μία οι οποίες ακόμη εξοφλούνται…

Πάντως ο άτυχος επιβάτης του λεωφορείου χωρίς εισιτήριο επισήμανε στο Newsauto.gr πως ποτέ δεν του ήρθε ειδοποίηση στο σπίτι για τη οφειλή που του είχαν χρεώσει οι ελεγκτές κι πως αν είχε συμβεί κάτι τέτοιο το πρόστιμο δεν θα ανέρχονταν σε τόσο υψηλό ποσό αλλά θα περιορίζονταν σε κάτω από 100 ευρώ που ορίζει η νομοθεσία.

Το ορίζει η νομοθεσία για επιβίβαση χωρίς εισιτήριο

Εντός των συρμών / οχημάτων και στους χώρους των σταθμών / στάσεων μετά τα Επικυρωτικά Μηχανήματα διεξάγεται διαρκής έλεγχος κομίστρου. Σε όσους δεν έχουν ή δεν επιδεικνύουν τον προβλεπόμενο νόμιμο τίτλο μεταφοράς ορθά επικυρωμένο, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 60πλάσιο της αξίας ενιαίου εισιτηρίου ισχύος 90 λεπτών, Ν.2669/98 (Κ.Υ.Α. Α-44111/3784/25.07.2006/ΦΕΚ 1179Β/30.08.2006).

Όσοι δικαιούνται μειωμένο εισιτήριο οφείλουν κατά την διεξαγωγή του ελέγχου, να επιδεικνύουν το αντίστοιχο δικαιολογητικό μερικής απαλλαγής.

Η επιβολή του προστίμου γίνεται με πράξη του εξουσιοδοτημένου για τον έλεγχο υπαλλήλου που την συντάσσει επιτόπου και προσκαλεί τον καταληφθέντα, ως παραβάτη επιβάτη, για άμεση πληρωμή του προστίμου ή για πληρωμή αυτού εντός εξήντα (60) ημερών. Τα πρόστιμα καταβάλλονται μειωμένα κατά 50% εφόσον εξοφλούνται αμέσως κατά την επιβολή τους ή εντός ΔΕΚΑ (10) ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία επιβολής τους στο Γραφείο Πληρωμής Προστίμων (κεντρικά γραφεία ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε., Αθηνάς 67, 105 52 Αθήνα, ισόγειο) (Αρ. 5 Παρ 2 ΚΥΑ 5005/ΔΕΚΟ/2348 – ΦΕΚ Β3203). Επιλέξτε τον σύνδεσμο για να δείτε τους τρόπους πληρωμής.

Εάν το πρόστιμο δεν καταβληθεί εντός εξήντα (60) ημερών, τότε αυτό πενταπλασιάζεται και διαβιβάζεται στην αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.), στην οποία υπάγεται ο καταλαμβανόμενος ως παραβάτης επιβάτης.

Απόφαση αριθμ. οικ. Α27733/2213, Άρθρο 4, ΦΕΚ 1181, Τεύχος Δεύτερο/19.6.2015

Πρόστιμο επιβάλλεται όταν, από έλεγχο που διενεργείται από τους εντεταλμένους Ελεγκτές Κομίστρου μέσων σταθερής τροχιάς (Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος, Μετρό και Τραμ), προκύπτει ότι άτομο ευρισκόμενο εντός των οχημάτων / συρμών αλλά και των εσωτερικών χώρων των σταθμών μετά τα επικυρωτικά μηχανήματα δεν έχει καταβάλει το νόμιμο, κατά περίπτωση, κόμιστρο. Μη καταβολή νόμιμου κομίστρου τεκμαίρεται, ενδεικτικά και όχι εξαντλητικά, στις περιπτώσεις όπου ο μετακινούμενος:

δε φέρει οποιοδήποτε έγκυρο τίτλο μεταφοράς ή άλλο τεκμήριο σύμβασης μεταφοράς

φέρει μη επικυρωμένο εισιτήριο

φέρει εισιτήριο του οποίου η ισχύς έχει λήξει

φέρει εισιτήριο στο οποίο εμφανίζονται περισσότερες των επιβαλλομένων επικυρώσεων ή επικυρώσεις που συμπίπτουν μεταξύ τους και είναι δυσανάγνωστες

φέρει παραποιημένο, αλλοιωμένο ή παραχαραγμένο εισιτήριο / κάρτα απεριορίστων διαδρομών

χρησιμοποιεί επικυρωμένο εισιτήριο το οποίο απέκτησε, είτε δωρεάν, είτε επί πληρωμής, από άλλον επιβάτη

φέρει κάρτα απεριορίστων διαδρομών της οποίας η ισχύς έχει λήξει

φέρει φθαρμένη κάρτα απεριορίστων διαδρομών σε βαθμό που δεν προκύπτει το είδος και ο δικαιούχος αυτής

φέρει κάρτα απεριορίστων διαδρομών τα στοιχεία της οποίας δεν είναι συμπληρωμένα

φέρει κάρτα απεριορίστων διαδρομών της οποίας η φωτογραφία δεν ταυτοποιείται με τον φέροντα ή δεν είναι συμπληρωμένα τα στοιχεία αυτής

δεν επιδεικνύει τα απαιτούμενα κατά περίπτωση παραστατικά που πιστοποιούν τυχόν δικαίωμά του σε μειωμένο κόμιστρο ή σε ελεύθερη μετακίνηση (π.χ. ακαδημαϊκή ταυτότητα, δελτίο μαθητικού ή ειδικού εισιτηρίου, δελτίο πολυτέκνων, αστυνομική ταυτότητα για πιστοποίηση της ηλικίας κ.λπ.).

newsauto

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόστιμο-μαμούθ σε επιβάτη χωρίς εισιτήριο"

Ξεκίνησαν πάλι τα κορωνοπάρτι στο ΑΠΘ – Μουσική, αλκοόλ και ατελείωτος χορός (VIDEO)

Ξεκίνησαν και πάλι τα κορωνοπάρτι στη Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ , έπειτα από ένα διάλλειμα… λόγω καλοκαιριού.

Εκατοντάδες άτομα βρέθηκαν στο σημείο το βράδυ της Παρασκευής, διασκεδάζοντας χωρίς να τηρείται κανένα μέτρο προστασίας κατά του κορωνοϊού, αφού κανένας δεν φορούσε μάσκα και φυσικά η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων, δεν θα μπορούσε παρά να είναι ένα… κακόγουστο αστείο.

Την ίδια ώρα, οι καταστηματάρχες και εργαζόμενοι του χώρου της εστίασης, ακολουθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ζητώντας πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, για τους πελάτες που προτιμούν να καθίσουν στον εσωτερικό χώρο ενός μαγαζιού.

Όπως μπορείτε να δείτε στα βίντεο του ThessToday.gr, νεαροί, κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλον, χορεύουν στους ρυθμούς του DJ, θυμίζοντας και πάλι εποχές προ-κορωνοϊού, ενώ πριν από μόλις λίγες ημέρες, οι ειδικοί συζητούσαν για αυστηρότερα μέτρα προστασίας στη Θεσσαλονίκη, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα.

Μάλιστα, κάποιοι επέλεξαν να σκαρφαλώσουν ακόμη και πάνω στα δέντρα για να χορέψουν, αλλά και να έχουν καλύτερη οπτική του πάρτι.

Το πάρτι διήρκησε μέχρι τις πρωινές ώρες του Σαββάτου, ενώ όταν σταμάτησε η μουσική, μερίδα ατόμων φώναξε υβριστικά συνθήματα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

thesstoday

Διαβάστε Περισσότερα » " Ξεκίνησαν πάλι τα κορωνοπάρτι στο ΑΠΘ – Μουσική, αλκοόλ και ατελείωτος χορός (VIDEO)"

«Plan BEE»: Αποζημιώσεις για τα ανασφάλιστα μελίσσια που κάηκαν στις πυρκαγιές - Τι σχεδιάζει το υπουργείο

Τα επόμενα βήματα για τη στήριξη του μελισσοκομικού κλάδου, ο οποίος επλήγη έντονα από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου σχεδιάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σε αυτά περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Μελισσοκομίας στην Ελλάδα, η οποία έχει ήδη δρομολογηθεί και θα αναλάβει τη δημιουργία του «Plan Bee» της ελληνικής μελισσοκομίας, όπως το ονομάζουν οι αρμόδιοι.

Θα αποτελείται από φορείς του μελισσοκομικού κλάδου ενώ θα συμμετέχουν και ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, το αρμόδιο τμήμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καθώς και παραγωγοί και ειδικοί του κλάδου.

Η έδρα της, όπως αποκάλυψε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμος Κεδίκογλου «θα είναι στη Χαλκίδα. Αυτό θα γίνει τόσο για συμβολικούς λόγους εξαιτίας των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών όσο και για ουσιαστικούς λόγους, καθώς οι περισσότεροι μελισσοκόμοι από την Ελλάδα κάποια στιγμή περνούν από την Εύβοια».

Σύμφωνα με τον ίδιο η πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής για τη Μελισσοκομία εκτιμάται να γίνει τον Οκτώβριο , ενώ όπως υπογραμμίζει από αυτή δε θα «υπάρξει κανένας αποκλεισμός».

Αποζημιώσεις και σε ανασφάλιστα μελίσσια

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία αποζημιώσεων των μελισσοκόμων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές από τον ΕΛΓΑ, με τις κυψέλες που χάθηκαν να φτάνουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, στις 5.000. Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να χορηγηθεί η αποζημίωση των 84 ευρώ για κάθε κυψέλη, που περιλαμβάνει και τα μελισσοσμήνη της, και η οποία θα αντιστοιχεί στο 100% της προβλεπόμενης κάλυψης.

Παράλληλα, θα αποζημιωθούν και οι παραγωγοί οι οποίοι αναγκάστηκαν λόγω της φωτιάς να μεταφέρουν τα μελισσοσμήνη τους, κατά τη διάρκεια της ημέρας, κάτι που υπό κανονικές συνθήκες γίνεται νύχτα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ναι μεν να σωθούν οι κυψέλες, αλλά όχι τα μελισσοσμήνη τα οποία παρέμειναν έξω από αυτές.

Ωστόσο, χρηματική αποζημίωση θα λάβουν και όσοι δεν είχαν ασφαλίσει τα μελίσσια τους. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κεδίκογλου «θα αποζημιωθούν με ένα σημαντικό ποσό, όχι βέβαια στο βαθμό που αποζημιώνονται οι ασφαλισμένοι».

Όμως για να γίνει αυτό όπως αποκάλυψε «θα πρέπει να εγγραφούν στο μελισσοκομικό μητρώο, να ασφαλίσουν τα μελίσσια τους στον ΕΛΓΑ κ.α. Να εξαφανίσουμε αυτή την "γκρίζα ζώνη" στη μελισσοκομία γιατί δεν είναι δίκαιο για τους νομοταγείς και συνεπείς μελισσοκόμους. Δίνουμε την ευκαιρία μιας νέας αρχής σε όλους».

Μελισσοτροφές

Ένα ζήτημα που επίσης απασχολεί έντονα τους υπεύθυνους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η επιβίωση των μελισσοσμηνών, η οποία εξαιτίας της καταστροφή που υπέστησαν τα δάση, ειδικά στη βόρεια Εύβοια, έχει καταστεί εξαιρετικά δύσκολη.

Στα μέτρα που έχει ανακοινώσει ήδη η κυβέρνηση περιλαμβάνεται η παροχή μελισσοτροφής για την ερχόμενη χειμερινή περίοδο. Όπως έγινε γνωστό σε συνεργασία με την Περιφέρεια, αλλά και με ιδιώτες θα διαμορφωθεί ένα σχήμα στήριξης των μελισσοκόμων των πυρόπληκτων περιοχών για τη συντήρηση του μελισσιού, μιας και οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί δεν επιτρέπουν τη χωρίς περαιτέρω στήριξη συντήρησης της παραγωγής.

Μελισσοκομικά πάρκα και φύτευση μελισσοκομικών φυτών

Επίσης, σε συνεργασία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάζεται η πιλοτική εφαρμογή της δημιουργίας μελισσοκομικών πάρκων. Στόχος αυτών θα είναι η κάλυψη των αναγκών των μελισσιών που θα εγκατασταθούν στα όρια του πάρκου, μέσω της αειφόρου διαχείρισης και της προστασίας της αυτοφυούς μελισσοκομικής χλωρίδας.

Όπως ανέφερε ο κ. Κεδίκογλου, κατά τις συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους από το μελισσοκομικό κλάδο, αυτού του είδους τα πάρκα ήταν χρόνιο αίτημά τους.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί η χωροθέτηση των εν λόγω πάρκων ωστόσο ο αρμόδιος υφυπουργός επισήμανε πως το πρώτο θα δημιουργηθεί στην Εύβοια «κοντά στις καμένες εκτάσεις βόρεια του νησιού και ελπίζουμε να επαναληφθεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας».

Παράλληλα με αυτή τη δράση προβλέπεται και η φύτευση μελισσοκομικών φυτών για την αποκατάσταση του δάσους στις πυρόπληκτες περιοχές.

Στο πλαίσιο συνεργασίας των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πρόγραμμα της αποκατάστασης και αναδάσωσης των καμένων περιοχών, θα συμπεριλαμβάνονται μελισσοκομικοί θάμνοι και δένδρα που υπήρχαν στις καμένες περιοχές και δεν μπορούν να αναβλαστήσουν μόνα τους και τα οποία ενδείκνυται να φυτευτούν στα πρανή των αγροτικών-δασικών δρόμων.

Προσεκτική μελισσοκομική αξιοποίηση των δασών στην Εύβοια

Πλήρως προσβάσιμοι θα γίνουν οι δασικοί δρόμοι για τους μελισσοκόμους, υλοποιώντας έτσι ένα πάγιο αίτημά τους. Συγκεκριμένα, το ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και υπό την εποπτεία και παρακολούθηση των δασαρχείων της Εύβοιας, θα δώσει τη δυνατότητα στους επαγγελματίες του κλάδου, μετά από υπόδειξη από τα δασαρχεία και με σχετική γνωστοποίηση, να αξιοποιήσουν για την εγκατάσταση των μελισσιών τους συγκεκριμένα σημεία που θα τους υποδειχθούν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " «Plan BEE»: Αποζημιώσεις για τα ανασφάλιστα μελίσσια που κάηκαν στις πυρκαγιές - Τι σχεδιάζει το υπουργείο"

Δωρεάν διανομή καυσόξυλων στο Δήμο Αχαρνών – Πλησιάζουν τους 2.000 οι ωφελούμενοι

Από Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου ξεκινά εκ νέου, μετά από μια ολιγοήμερη διακοπή, η κοινωνική δράση του Δήμου Αχαρνών για τη δωρεάν διανομή ξύλων από τις καμένες περιοχές των Θρακομακεδόνων και της Βαρυμπόμπης, η οποία έτυχε μεγάλης αποδοχής.

Όπως δήλωσε στον ιστότοπο του ertnews.gr ο Νικόλαος Ξαγοράρης, αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου, μέχρι στιγμής οι δημότες που έχουν ωφεληθεί πλησιάζουν τους δύο χιλιάδες.

Σε μια εποχή που το ενεργειακό κόστος έχει εκτοξευθεί και η ακρίβεια προβληματίζει, δεκάδες δημότες του δήμου Αχαρνών επισκέπτονται καθημερινά τη Διεύθυνση Πρασίνου προκειμένου να προμηθευθούν την ημερήσια άδεια που θα τους επιτρέψει να πάρουν 500 κιλά καυσόξυλα ανά οικογένεια.

Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα δεν απαιτούνται συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι είναι να προσκομίσουν κάποιο σχετικό έγγραφο, όπως λογαριασμό ΔΕΚΟ, που να πιστοποιεί ότι είναι δημότες Αχαρνών. Επειτα με δικό τους μέσο και εργαλεία (αλυσοπρίονο ή πριόνι) θα μεταβούν στο σημείο που θα τους υποδείξουν οι αρμόδιοι για να συλλέξουν την κομμένη, σε μεγάλα τμήματα, ξυλεία.

Για περισσότερες πληροφορίες: Δήμος Αχαρνών, Διεύθυνση Πρασίνου, Φιλαδελφείας 87 & Μπόσδα, Τ/213-2072356, 213-2072548.

Διαβάστε Περισσότερα » "Δωρεάν διανομή καυσόξυλων στο Δήμο Αχαρνών – Πλησιάζουν τους 2.000 οι ωφελούμενοι"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news