facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023

Πόλεμος στο Ισραήλ: Η Χαμάς παρέδωσε 20 ομήρους στον Ερυθρό Σταυρό -13 Ισραηλινούς και 7 ξένους

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, ανακοίνωσαν απόψε ότι παρέδωσαν 13 Ισραηλινούς ομήρους και επτά αλλοδαπούς πολίτες στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Μια πηγή του Κατάρ ανέφερε ότι οι όμηροι είναι ήδη καθ' οδόν προς τα σύνορα.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι οι όμηροι βρίσκονται στα χέρια του Ερυθρού Σταυρού, καθ’ οδόν προς το πέρασμα της Ράφα στην Αίγυπτο. Εκεί θα τους συναντήσουν ισραηλινοί αξιωματούχοι και θα τους μεταφέρουν στο ισραηλινό έδαφος.

Το Κατάρ δήλωσε νωρίτερα ότι στη δεύτερη ανταλλαγή της εκεχειρίας οκτώ παιδιά και πέντε γυναίκες – θα απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα για 39 Παλαιστίνιους κρατούμενους – 33 παιδιά και έξι γυναίκες. Επίσης, επτά ξένοι που κρατούνται στη Γάζα είναι μεταξύ των ατόμων της δεύτερης ομάδας.

Μια πολύωρη καθυστέρηση το βράδυ του Σαββάτου είχε προκαλέσει στενοχώρια στους συγγενείς, καθώς οι διαμεσολαβητές από το Κατάρ και την Αίγυπτο προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της ισλαμιστικής ομάδας ότι το Ισραήλ παρενέβαινε στην επιλογή των κρατουμένων προς απελευθέρωση και δεν επέτρεπε να φτάσει βοήθεια στους αμάχους στη βόρεια Γάζα κατά τη διάρκεια της τετραήμερης εκεχειρίας.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν οποιαδήποτε παραβίαση των όρων της παύσης. Η Χαμάς είχε κατηγορήσει τον ισραηλινό στρατό ότι εμπόδισε τη βοήθεια να φθάσει στη βόρεια Γάζα, το κύριο κέντρο των επιχειρήσεών της, όπου τα στρατεύματα απαγόρευσαν στους πολίτες να επιστρέψουν κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας που άρχισε νωρίς την Παρασκευή.

Η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ OCHA ανέφερε ότι σε “πολλά αναφερόμενα περιστατικά” την Παρασκευή, “οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ και έριξαν δακρυγόνα σε ανθρώπους που κατευθύνονταν προς τα βόρεια- τουλάχιστον ένα άτομο φέρεται να σκοτώθηκε και δεκάδες τραυματίστηκαν“. Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα δήλωσε ότι επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν σε παρόμοια περιστατικά το Σάββατο.

Η καθυστέρηση του Σαββάτου ακολούθησε μια αρχική ανταλλαγή την Παρασκευή, όταν η Χαμάς απελευθέρωσε 13 Ισραηλινούς, όλοι τους γυναίκες και παιδιά. Το Ισραήλ με τη σειρά του απελευθέρωσε 39 Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά από τις φυλακές του βάσει μιας συμφωνίας που επιβάλλει ανταλλαγές σε αναλογία τρία προς ένα. Δέκα Ταϊλανδοί και ένας Φιλιππινέζος απελευθερώθηκαν επίσης απροσδόκητα από τη Χαμάς.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στο Ισραήλ: Η Χαμάς παρέδωσε 20 ομήρους στον Ερυθρό Σταυρό -13 Ισραηλινούς και 7 ξένους "

Πάτρα: Έντονη βροχόπτωση και θυελλώδεις άνεμοι – Αμφιδρόμηση της Ολυμπίας Οδού στον Ελαιώνα

Με κύριο χαρακτηριστικό τους θυελλώδεις ανέμους, που ξεπερνούν τα 9 μποφόρ στον Πατραϊκό και τον Κορινθιακό κόλπο, εκδηλώνεται η κακοκαιρία στην Αχαΐα, χωρίς να έχουν καταγραφεί προβλήματα μέχρι αυτή την ώρα.

Στην Πάτρα κατά διαστήματα η βροχόπτωση είναι έντονη ενώ κλειστό παραμένει το πορθμείο Ρίου Αντιρρίου.

Επίσης, για προληπτικούς λόγους η Ολυμπία Οδός έχει προχωρήσει σε αμφιδρόμηση στο ύψος του Ελαιώνα Αιγιαλειας, δίνοντας λωρίδα κυκλοφορίας και προς Αθήνα στο ρεύμα καθόδου. Η απόφαση ελήφθη προληπτικά, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα στην κυκλοφορία από πιθανές κατολισθήσεις στις εκτάσεις που κάηκαν το περασμένο καλοκαίρι.

Το προληπτικό κυκλοφοριακό μέτρο θα ισχύσει τουλάχιστον μέχρι αύριο, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση με κριτήριο τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Έντονη βροχόπτωση και θυελλώδεις άνεμοι – Αμφιδρόμηση της Ολυμπίας Οδού στον Ελαιώνα"

Ανταρκτική: Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου κινείται μετά από 37 χρόνια

Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο άρχισε να κινείται μετά από 37 χρόνια, σύμφωνα με επιστήμονες όπως μεταδίδουν Reuters και BBC.

Το παγόβουνο A23a, όπως λέγεται, είναι περίπου τρεις φορές το μέγεθος της πόλης της Νέας Υόρκης και είχε αποκολληθεί από τις ακτές της Ανταρκτικής και το 1986, αλλά σχεδόν αμέσως κόλλησε στη θάλασσα Weddell για να γίνει ουσιαστικά ένα νησί πάγου.

reuters

Ωστόσο, εικόνες από δορυφόρο δείχνουν ότι το παγόβουνο, που ζυγίζει σχεδόν ένα τρισεκατομμύριο μετρικούς τόνους, κινείται γρήγορα, με τη βοήθεια ισχυρών ανέμων και ρευμάτων.

pagovouno0

«Είναι σπάνιο να δεις ένα παγόβουνο αυτού του μεγέθους να κινείται, δήλωσε ο Βρετανός επιστήμονας Όλιβερ Μαρς, επισημαίνοντας πως οι ειδικοί παρακολουθούν στενά την πορεία του.

Το παγόβουνο είχε αρχίσει να συρρικνώνεται και αφού ξεκίνησε να κινείται, πλησιάζει στο βόρειο άκρο της χερσονήσου της Ανταρκτικής ενώ είναι πιθανό να εισέλθει στο κυκλικό πολικό ρεύμα της Ανταρκτικής, το οποίο θα το εκτοξεύσει στον Νότιο Ατλαντικό κατά μήκος ενός μονοπατιού που είναι γνωστό ως «μονοπάτι των παγόβουνων».

Μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα

Όσο για τον λόγο που το παγόβουνο κινείται τη δεδομένη στιγμή είναι υπόι έρευνα καθώς είναι άγνωστη η αιτία.

«Με την πάροδο του χρόνου μάλλον έχει λεπτύνει ελαφρώς και έχει αυτή τη μικρή επιπλέον άνωση που του επέτρεψε να σηκωθεί από τον πυθμένα του ωκεανού και να ωθηθεί από τα ωκεάνια ρεύματα» πρόσθεσε ο Μαρς.

Εάν σταθεροποιηθεί στην περιοχή της Νότιας Γεωργίας, θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στα εκατομμύρια φώκιες, πιγκουίνους και άλλα θαλασσοπούλια που αναπαράγονται στο νησί.

Ο μεγάλος όγκος του A23a θα μπορούσε να διαταράξει τις κανονικές διαδρομές σίτισης των ζώων, εμποδίζοντάς τα να ταΐσουν σωστά τα μικρά τους.

Ένα άλλο σενάριο είναι να σπάσει σε μικρότερα κομμάτια και να λιώσει σταδιακά ή να κινηθεί προς τη Νότια Αφρική και να διαταράξει τη ναυσιπλοΐα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ανταρκτική: Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου κινείται μετά από 37 χρόνια"

Γάζα: Ξεπεράστηκαν τα εμπόδια μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς – Απελευθερώνονται απόψε 20 όμηροι

Συνολικά 13 Ισραηλινοί όμηροι πρόκειται να απελευθερωθούν «απόψε» για 39 Παλαιστίνιους κρατούμενους, σε μια καθυστερημένη δεύτερη ανταλλαγή που συμφωνήθηκε ως μέρος της προσωρινής εκεχειρίας στη Γάζα, δήλωσε το Σάββατο μεσολαβητής Κατάρ. Επτά αλλοδαποί που κρατούνται στη Γάζα θα απελευθερωθούν επίσης, πρόσθεσε.

«Μετά από καθυστέρηση, τα εμπόδια για την απελευθέρωση των κρατουμένων ξεπεράστηκαν μέσω των επαφών του Κατάρ και της Αιγύπτου και με τις δύο πλευρές, και 39 Παλαιστίνιοι πολίτες θα απελευθερωθούν απόψε, ενώ 13 Ισραηλινοί όμηροι θα φύγουν από τη Γάζα (8 παιδιά και 5 γυναίκες) και 7 αλλοδαποί εργάτες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάχεντ Αλ Ανσάρι.

Οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που πρόκειται να απελευθερωθούν σε αυτή τη φάση από το Ισραήλ είναι 33 ανήλικοι και έξι γυναίκες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ.

Η Χαμάς επιβεβαίωσε επίσης ότι η απελευθέρωση της δεύτερης ομάδας των ομήρων θα γίνει απόψε και εξέφρασε ευχαριστίες προς την Αίγυπτο και το Κατάρ επειδή διασφάλισαν ότι θα συνεχιστεί η προσωρινή εκεχειρία με το Ισραήλ.

Ισραηλινός αξιωματούχος εκφράζει επίσης μια «επιφυλακτική αισιοδοξία» ότι η δεύτερη ομάδα Ισραηλινών ομήρων θα απελευθερωθεί απόψε μετά από μεγάλη καθυστέρηση. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε νωρίτερα τηλεφωνικές διαβουλεύσεις με όλους τους αρχηγούς ασφαλείας του Ισραήλ σχετικά με το πώς θα προχωρήσει εάν η Χαμάς δεν απελευθερώσει τη νέα ομάδα ομήρων από τη Γάζα μέχρι τα μεσάνυχτα.

Το θρίλερ πάντως για τις οικογένειες που αγωνιούν συνεχίζεται από την ώρα που η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να καθυστερήσει την απελευθέρωση της δεύτερης παρτίδας ομήρων, προκαλώντας την αντίδραση του Ισραήλ που απείλησε να συνεχίσει τις επιχειρήσεις στη Γάζα.

Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς ισχυρίζεται ότι καθυστερεί την απελευθέρωση “μέχρι το Ισραήλ να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας που αφορούν την είσοδο φορτηγών με βοήθεια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και λόγω της μη τήρησης των συμφωνηθέντων προτύπων για την απελευθέρωση κρατουμένων“.

Ωστόσο, το Ισραήλ έχει επιτρέψει την είσοδο 200 φορτηγών στη Λωρίδα, όπως απαιτεί η συμφωνία, και ο στρατιωτικός σύνδεσμος του Ισραήλ COGAT με τους Παλαιστίνιους ανακοίνωσε νωρίτερα ότι 50 από αυτά τα φορτηγά έφτασαν στη βόρεια Γάζα.

Νωρίτερα σήμερα, ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Τάχερ αλ-Νόνο δήλωσε στο Al Jazeera ότι το Ισραήλ δεν τήρησε επίσης τους όρους όσον αφορά την απελευθέρωση των Παλαιστίνιων κρατουμένων, για τους οποίους η Χαμάς είχε πιέσει να απελευθερωθούν με διαφορετική σειρά από αυτή που πραγματοποίησε το Ισραήλ.

Σε απάντηση, ένας ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος είπε στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι BFM ότι το Ισραήλ σεβάστηκε πλήρως την εκεχειρία. Παράλληλα, ισραηλινός αξιωματούχος φέρεται να απείλησε ότι αν η επόμενη παρτίδα ισραηλινών ομήρων δεν απελευθερωθεί από τη Γάζα μέχρι τα μεσάνυχτα θα ξαναρχίσουν στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα. Ο αξιωματούχος αναφέρθηκε σε πολλά εβραϊκά μέσα ενημέρωσης, αλλά δεν υπήρξε επίσημη επιβεβαίωση.

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς υποστήριξε λίγο αργότερα ότι υπάρχουν συνεχείς προσπάθειες για να «λυθούν τα προβλήματα» που οδήγησαν στην καθυστέρηση της απελευθέρωσης των ομήρων. «Υπήρξαν παραβιάσεις χθες και σήμερα αυτές επαναλαμβάνονται», ισχυρίζεται ο Οσάμα Χαμντάν σε συνέντευξή του στο δίκτυο Al-Mayadeen. Ωστόσο, ο Χαμντάν εδρεύει στον Λίβανο και δεν είναι σαφές πόση επιρροή έχει, δεδομένου ότι οι περισσότερες αποφάσεις της Χαμάς από το ξέσπασμα του πολέμου πιστεύεται ότι λαμβάνονται από τους ηγέτες της στη Γάζα.

Χθες η Χαμάς απελευθέρωσε 24 ομήρους, εκ των οποίων οι 13 ήταν Ισραηλινοί. Όλοι τους μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ μέσω της Αιγύπτου, αφού πέρασαν από τη μεθοριακή διάβαση της Ράφα.

Εν τω μεταξύ, αντιπροσωπεία του Κατάρ μετέβη σήμερα στο Ισραήλ για να συζητήσει μια πιθανή παράταση της τετραήμερης εκεχειρίας μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ. Η καταριανή αντιπροσωπεία είχε συζητήσεις επίσης με Ισραηλινούς αξιωματούχους για να διασφαλιστεί ότι η εκεχειρία και οι απελευθερώσεις ομήρων συνεχίζονται ομαλά, είπε ο αξιωματούχος.

Λίγο νωρίτερα σήμερα, η Αίγυπτος ανέφερε ότι έχει λάβει θετικά σημάδια από όλα τα μέρη για μια πιθανή παράταση της κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας για μία ή δύο μέρες.

Ωστόσο, ένας Ισραηλινός ανώτερος αξιωματούχος, που συμμετέχει στις έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς μιλώντας στην ισραηλινή εφημερίδα Times of Israel χαρακτήρισε «γελοίες» και «ψευδείς» τις αναφορές για παράταση της εκεχειρίας.

ΕΡΤ, Reuters, AFP, Times Of Israel/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Γάζα: Ξεπεράστηκαν τα εμπόδια μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς – Απελευθερώνονται απόψε 20 όμηροι"

Πέθανε η Δέσποινα Παπαδοπούλου, η σύζυγος του δικτάτορα Γεώργιου Παπαδόπουλου

Πέθανε σε ηλικία 93 ετών η Δέσποινα Παπαδοπούλου, μετά από σύντομη νοσηλεία σε νοσοκομείο. Ήταν η σύζυγος του δικτάτορα Γεώργιου Παπαδόπουλου.

Η Δέσποινα Παπαδοπούλου νοσηλευόταν στην Α’ Παθολογική του νοσοκομείου «Γεώργιος Γεννηματάς» και έφυγε από τη ζωή στις 09:30 το πρωί σήμερα Σάββατο (25.11.2023). Ο θάνατος της συζύγου του δικτάτορα Γεώργιου Παπαδόπουλου έγινε γνωστός λίγες ώρες αργότερα, αφού καταγράφηκε στις 18:30.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πέθανε η Δέσποινα Παπαδοπούλου, η σύζυγος του δικτάτορα Γεώργιου Παπαδόπουλου"

ΣΥΡΙΖΑ: Διάσπαση και στο χώρο της νεολαίας – Αποχωρεί το 62% του οργάνου και το 70% των οργανώσεων σε όλη την Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 20:00 η συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπέβαλλαν την παραίτηση τους από το όργανο 37 μέλη σε σύνολο 51 μελών.

Με την ακόλουθη ανακοίνωση δηλώνει την αποχώρησή του από την Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και κατ’ επέκταση από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το 62% του οργάνου και το 70% των οργανώσεων σε όλη την Ελλάδα:

Ένας κύκλος κλείνει. Ο αγώνας συνεχίζεται…

Το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών έχει διαμορφώσεί ένα δυστοπικό τοπίο στη χώρα μας. Ο νέος πολιτικός χάρτης περιλαμβάνει μια ισχυροποιημένη Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και ενισχυμένη την ακροδεξιά εντός του κοινοβουλίου. Με αυτή τη συνθήκη το μέλλον προμηνύεται δυσοίωνο,  με ακόμα πιο σκληρές αντικοινωνικές κυβερνητικές πολιτικές, αδιέξοδα για την κοινωνική πλειοψηφία και την ενίσχυση αντιδραστικών αντιλήψεων. Στον αντίποδα, οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις δείχνουν αποδυναμωμένες, ανήμπορες να ασκήσουν προγραμματική αντιπολίτευση απέναντι στη κυριαρχία της δεξιάς, και αδύναμες να ανασυγκροτήσουν τον αντίπαλο πόλο εντός της κοινωνίας.

Στο πλαίσιο αυτό, δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δείχνει να βρίσκεται μπροστά σε μια διαλυτική  κρίση, πολιτική και ιδεολογική. Η μεγάλη ήττα των εθνικών εκλογών και η παραίτηση του Αλ. Τσίπρα διαμόρφωσαν πρωτόγνωρες συνθήκες για το χώρο μας και ανέδειξαν μια σειρά προβλημάτων που ενυπήρχαν στο κόμμα μας. Η αναγκαία περίοδος ανασυγκρότησης εκκίνησε με την εκλογή του νέου Προέδρου. Μια διαδικασία που συλλογικά αποφασίσαμε, παρά τις επιμέρους διαφωνίες, και το αποτέλεσμα της οποίας είναι προφανώς αποδεκτό. Η αλλαγή ηγεσίας και η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη δεν δείχνει ωστόσο να μπορεί να αντιστρέψει την πορεία διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αντιθέτως, η στρατηγική και μια σειρά ενεργειών του νέου προέδρου και της ηγετικής ομάδας δείχνουν να επιταχύνουν αυτή τη συνθήκη. Η νέα σελίδα για το χώρο μας, φαίνεται ότι διαμορφώνει ένα νέο τοπίο, σε μια ξένη για εμάς κατεύθυνση.

Τους πρώτους μήνες είδαμε να κυριαρχεί ένα θολό και ασαφές στίγμα στη δημόσια σφαίρα, να επιστρατεύεται μια έντονη συνθηματολογία, πολλές φορές, κενού περιεχομένου, που αδυνατεί να μπει πιο βαθιά στα κρίσιμα πολιτικά ζητήματα. Γίναμε μάρτυρες αντιφατικών δηλώσεων, τοποθετήσεων ακόμα και αντίθετων στις πάγιες θέσεις και αξίες του χώρου μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ομιλία στο ΣΕΒ και η διολίσθηση σε ξένα για την αριστερά ιδεολογικοπολιτικά πλαίσια. Κυριάρχησε η επικοινωνία έναντι της αξιόπιστης χάραξης στρατηγικής και έκφρασης σαφών πολιτικών θέσεων.  Παρακολουθήσαμε την αποδόμηση, σε ορισμένες περιπτώσεις, των προσπαθειών και του κυβερνητικού έργου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, εν είδει κατασκευής εσωτερικού εχθρού. Αλλά κυρίως, υπάρχει η απροθυμία να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τους λόγους της ήττας μας, γιατί μας γύρισαν την πλάτη τα λαϊκά στρώματα και η νεολαία, κάτι που μας προβληματίζει ιδιαίτερα, και αντ’ αυτού επαναλαμβάνεται το ίδιο αφήγημα, δηλαδή η επιστράτευση του «εσωτερικού εχθρού» και των υπονομευτών, το οποίο χρησιμοποιείται σκόπιμα για καλύψει βαθύτερα αδιέξοδα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει την κύρια ευθύνη να εγγυηθεί πρώτος την ενότητα του κόμματος στην δύσκολη αυτή περίοδο και όφειλε να συμπεριφερθεί με σεβασμό στις συλλογικές διαδικασίες και την τήρηση του καταστατικού, με σεβασμό στην διαφορετική άποψη και κριτική, μακριά από ένα κλίμα τοξικότητας. Δυστυχώς αυτό δεν έδειξε να το κατανοεί ούτε ο ίδιος, αλλά ούτε και η ηγετική ομάδα γύρω του. Η νωπή εκλογή δεν σημαίνει και λευκή επιταγή. Αντιθεσμικές ενέργειες του προέδρου, λογικές έντονου αρχηγισμού στο όνομα της αδιαμεσολάβητης επαφής με τη βάση αδρανοποιώντας τα όργανα όταν αυτά διαφωνούν, και κυρίως η εισαγωγική ομιλία του στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΕ αποτέλεσαν τομή για τη λειτουργία του χώρου μας.  Ειδικά η ομιλία αυτή ήταν βαθιά διχαστική, αυταρχική και απαξιωτική για το σύνολο των μελών και των στελεχών, μακριά από το ήθος της δικής μας αριστεράς, και έδωσε το έναυσμα για την ανάπτυξη ακόμα περισσότερου τοξικού κλίματος στη βάση του κόμματος. «Όποιος δεν συμφωνεί μπορεί να αποχωρήσει» η γνώριμη φράση. Η καθυστέρηση των συνεδριακών διαδικασίων, των διαδικασιών συζήτησης για τον αναγκαίο απολογισμό και την οικοδόμηση μιας νέας στρατηγικής δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για την ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το κόμμα μας, δείχνει να μετατοπίζεται συνεχώς, αλλά κυρίως να εγκλωβίζεται όλο και περισσότερο στην απαξίωση και την ανυποληψία.

Όσοι και όσες υπογράφουμε το κείμενο αυτό, είμαστε μέλη με μεγαλύτερη ή μικρότερη πορεία στο χώρο αυτό, που δώσαμε ψυχή και σώμα στη κοινή μας προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια. Καταφέραμε να στήσουμε από το μηδέν τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ σε δύσκολους καιρούς. Είμαστε περήφανοι και περήφανες για την επιλογή μας αυτή. Για όσα πέτυχε η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς, την έξοδο από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια, την αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων, τη μείωση της ανεργίας, την ενίσχυση της δημόσιας περίθαλψης, τις τομές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τη συμφωνία των Πρεσπών και άλλα πολλά. Είμαστε περήφανοι για τους αγώνες που δώσαμε τα προηγούμενα χρόνια, παρόντες και παρούσες με όλες μας τις δυνάμεις σε κάθε μικρή ή μεγάλη στους κοινωνικούς χώρους και τα κινήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε ένα ελπιδοφόρο αριστερό και νικηφόρο εγχείρημα για όλη την Ευρώπη. Γνωρίζουμε ότι στην πορεία αυτή κάναμε και λάθη. Κάνουμε την δική μας αυτοκριτική και απολογισμό, γνωρίζοντας ότι όπως και στις νίκες έτσι και στις ήττες η ευθύνη είναι πάντα συλλογική. Παρά τις αυτνόητες αδυναμίες και ανεπάρκειες ωστόσο, ούτε μία στιγμή δεν εγκαταλείψαμε την μάχη.

Μετά από όλα αυτά, είναι πράγματι δύσκολο, να ανακοινώνουμε σήμερα την αποχώρηση μας από τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και κατ’ επέκταση από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ένας μεγάλος κύκλος κλείνει. Δεν μπορούμε να υπεραπιστούμε ένα σχέδιο που οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε μια βίαιη μετάλλαξη, δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί σε μια κατάσταση που δεν αφήνει χώρο στην πραγματική πολιτική. Δεν μπορούμε να συναινέσουμε στην αλλοπρόσαλη στρατηγική της νέας ηγετικής ομάδας, που σε ένα μήνα κατάφερε να μικρύνει τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα περισσότερο. Οι επιταγές των καιρών απαιτούν αποφασιστικά βήματα σε μια άλλη κατεύθυνση, και εμείς σήμερα κάνουμε το πρώτο.

Μένουμε ενεργοί στην υπόθεση της Αριστεράς, στην προσπάθεια για την διαμόρφωση ενός αριστερού χώρου που θα προσπαθεί να εκφράσει ξανά πλατιά κοινωνικά στρώματα. Ενεργοί στην προσπάθεια να αφουγκραστούμε  και να απαντήσουμε στα σύγχρονα επίδικα, την  ακρίβεια και την οικονομική κρίση, την στεγαστική κρίση και τις ανισότητες, την κλιματική κρίση, την νέα ψηφιακή εποχή, την προστασία των δημόσιων αγαθών, την διασφάλιση της ειρήνης και της δικαιοσύνης. Παλεύοντας ώστε η δική μας γενιά να καταφέρει να ζήσει καλύτερα στο παρόν και όχι σε κάποιο μακρινό μέλλον. Σε αλληλεπίδραση με τα κοινωνικά στρώματα που θέλουμε να εκπροσωπήσουμε και κυρίως τους νέους και νέες. Παρόντες και παρούσες στα κοινωνικά κινήματα της εποχής μας, συμβάλλοντας στην οικοδόμηση των κοινωνικών αντιστάσεων. Η εμπιστοσύνη στη συλλογική δράση και η ενίσχυση της κοινωνικής χρησιμότητας αποτελεί αναγκαία συνθήκη. Έχοντας ως παρακαταθήκη τους κοινούς μας αγώνες, την πίστη στην κυβερνώσα αριστερά που όμως δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ζωντανές κοινωνικές διεργασίες, χωρίς ταυτόχρονα να κληρονομούμε τις παθογένειες και τα λάθη του παρελθόντος, μένουμε πιστοί στον στρατηγικό μας στόχο, τον μετασχηματισμό της κοινωνίας σε σοσιαλιστική κατεύθυνση με δημοκρατία και ελευθερία. 

 Τίποτα δεν πάει χαμένο. Ο αγώνας συνεχίζεται.

Υπογράφοντες 

  • Αλμπαχέι Άγγελος
  • Βλαχάκης Κωνσταντίνος
  • Γερολυμάτος Αλέξανδρος
  • Γεωργακοπούλου Μαρία
  • Γλέζος Βασίλης
  • Γρηγορίου Στέργιος
  • Ζάχαρης Λουκάς
  • Καββαδίας Τηλέμαχος
  • Κακοκέφαλου Καλλιόπη
  • Καραγκούνη Αρίστη
  • Κρύου Ευθυμία
  • Λαμπαδάς Ευθύμης
  • Λούκας Δημήτρης
  • Λυγερού Βιβή
  • Λυκοπάντης Γιώργος
  • Λυτρίβη Αγγελική
  • Μάντζιαρης Στέργιος
  • Μουσουλίδη Ασπασία
  • Πάντσιος Θανάσης
  • Παπαδόπουλος Χρήστος
  • Παπαδόπουλος Δημήτρης
  • Παυλής Ανδρέας
  • Ρήγας Άγης
  • Σαλαγιάννης Δημοσθένης
  • Σαρρή Κατερίνα
  • Σκουρλέτης- Εικοσιπένταρχος Νικηφόρος
  • Τοπαλίδης Γιάννης 
  • Τόππος Γιώργος
  • Τσεφαλά Βίκυ
  • Χονδρορίζος Σταμάτης
  • Χόχορας Κωνσταντίνος
  • Χρυσάφης Αποστόλης

 ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΥΡΙΖΑ: Διάσπαση και στο χώρο της νεολαίας – Αποχωρεί το 62% του οργάνου και το 70% των οργανώσεων σε όλη την Ελλάδα"

Καϊμακτσαλάν: Τουριστικό λεωφορείο με 45 επιβάτες αποκλείστηκε λόγω έντονης χιονόπτωσης

Η κακοκαιρία ξεκίνησε με τις χιονοπτώσεις να είναι έντονες και στην Πέλλα. Μάλιστα  τα πρώτα προβλήματα προέκυψαν απο τα χιόνια αφου λεωφορείο που μετέφερε 40 επιβάτες αποκλείστηκε στα χιόνια στον δρόμο που συνδέει το χιονοδρομικό με την Αλμωπία. 

Ωστόσο άμεση υπήρξε η αντίδραση της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και του Αντιπεριφεριαρχη Πέλλας Ιορδάνη Τζαμτζή. Με εντολή του Αντιπεριφεριαρχη μεταβαίνει στο σημείο εκχιονιστικο μηχάνημα ώστε να ανοίξει τον δρόμο και να απεγκλωβίσει το λεωφορείο ενώ ο Ιορδάνης Τζαμτζής έστειλε στους επιβάτες 40 κουβέρτες και είδη πρώτης ανάγκης. Σύμφωνα μαλιστα με ασφαλείς πληροφορίες του pellanews.gr όλοι οι επιβάτες είναι καλά στην υγεία τους ενώ σε λίγη ώρα θα βρίσκονται σε ασφαλή σημείο. 

Ο Αντιπεριφεριαρχης Πέλλας έχει σχεδίασε πλάνο ώστε οι δρόμοι της αρμοδιότητας του να παραμένουν ανοιχτοί με 3 εκχιονιστικα στην Άρνισσα και 1 στον Αρχάγγελο Αλμωπίας. 

Οι επιβάτες μεταφέρονται ασφαλείς σε πρώτη φάση στον Νέο Άγιο Αθανάσιο και μετά στο Πόζαρ όπου διαμένουν. Ευχαριστώ τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Πέλλας, τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Περδικάτση, τον κ. Ζώη Γιώτη επικεφαλής των Πυροσβεστικων υπηρεσιών Πέλλας και φυσικά τους χειριστές των εκχιονιστικών της ΠΕ Πέλλας και του Δήμου Έδεσσας για την μεγάλη συμβολή τους στον απεγκλωβισμό. 

pellanews

Διαβάστε Περισσότερα » " Καϊμακτσαλάν: Τουριστικό λεωφορείο με 45 επιβάτες αποκλείστηκε λόγω έντονης χιονόπτωσης "

ΣΥΡΙΖΑ: Αποχωρεί με πυρά κατά Κασσελάκη η Νεολαία του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου

Ο Στέφανος Κασσελάκης και οι υποστηρικτές του επέλεξαν να πατήσουν το κουμπί της καταστροφής, τονίζει μεταξύ άλλων η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου, σε σημερινή (25.11.2023) ανακοίνωσή της.

«Με απόφαση της πλειοψηφίας των μελών μας αποχωρούμε από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.», ενημερώνουν τα μέλη της Νεολαίας, μέσω ενός μακροσκελούς κειμένου στο οποίο αναλύουν τους λόγους της απόφασής τους και παράλληλα βάλλουν εναντίον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη. Νωρίτερα σήμερα, προέκυψε και μία άλλη εξέλιξη στην υπόθεση της διάσπασης του κόμματος. 

Ολόκληρο το κείμενο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου: 

«Μετά τη διπλή εκλογική ήττα του Μαΐου και του Ιουνίου, τόσο η χώρα όσο και ο χώρος μας βρίσκονται σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Αφενός, το μεγάλο ποσοστό της ΝΔ έχει ερμηνευτεί από την κυβέρνηση ως λευκή επιταγή η οποία συνεχίζει ακάθεκτη το αντιλαϊκό της έργο, αφετέρου, οι εξελίξεις στο κόμμα μας κάθε άλλο από αισιόδοξες είναι προς την ανατροπή της υφιστάμενης κατάστασης.

Μετά την ήττα του 2019, ευελπιστούσαμε πως θα μπαίναμε συγκροτημένα σε μια συζήτηση απολογισμού της κυβερνητικής θητείας: των επιτυχιών και τον αποτυχιών μας, τα σωστά και τα λάθη μας, ώστε να μπορέσουμε επί της ουσίας να ανασυγκροτήσουμε το κόμμα μας, το οποίο την περίοδο 2015-19 έχασε τα κινηματικά και τα αγωνιστικά αντανακλαστικά του, αλλά και την επί της ουσίας εμπλοκή και γείωση μέσα στην κοινωνία. Διαψευστήκαμε!

Αντί των παραπάνω οδηγηθήκαμε σε μια «διεύρυνση» από τα πάνω χωρίς κάποιο πολιτικό πλαίσιο αναφοράς και σε ένα γενικόλογο «προοδευτισμό» εις βάρος των παραδοσιακά αριστερών αξιών, των εργασιακών δικαιωμάτων και της υπεράσπισης των ευάλωτων στρωμάτων. Παράλληλα, η αναζήτηση και διεκδίκηση του μεσαίου χώρου χωρίς να προσδιορίζονται τα χαρακτηριστικά αυτού οδήγησαν το κόμμα σε πολιτικές αποφάσεις πολλές φορές αντιφατικές μεταξύ τους.

Η ψήφιση του επιδόματος για τους αστυνομικούς, την εποχή που η κοινή γνώμη σοκαριζόταν από τις δολοφονίες Ρομά συμπολιτών μας από δυνάμεις της αστυνομίας. Η θέση για το φράχτη του Έβρου, η αποσιώπηση της αποστρατικοποίησης των νησιών μας είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα που αναδεικνύουν την ασάφεια σε δύο από τα κυριότερα εθνικά θέματα, αυτά της άμυνας και της μετανάστευσης.

Τα παραπάνω αποτελούν δείγματα γραφής της θολής κατεύθυνσης στην οποία βάδιζε το κόμμα μας για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα η απονέκρωση του κομματικού μηχανισμού με τις οργανώσεις επί της ουσίας διαλυμένες, τα όργανα να μην συνεδριάζουν και να μην παράγουν πολιτική, όλο το βάρος της συζήτησης μετατέθηκε σε άτυπα όργανα όπως ο «πρωινός καφές», τα κοινωνικά δίκτυα, κτλ.

Μετά την διπλή εκλογική ήττα στις περασμένες εκλογές θεωρήσαμε ότι, τουλάχιστον αυτή τη φορά, θα συζητούσαμε σε βάθος τι μας οδήγησε σε αυτή την ήττα. Πάλι κάναμε λάθος.

Υπήρξε μια μοναδική ευκαιρία να ανασυνταχθεί το κόμμα σε ουσιώδεις βάσεις αρχών και πολιτικού σχεδίου, μακριά από το κυρίαρχο αρχηγοκεντρικό μοντέλο -που δεν συνάδει με τις δημοκρατικές αξίες της Προοδευτικής Αριστεράς- καθώς επίσης και της επαναθεμελίωσης των διαδικασιών και των οργάνων. Δυστυχώς γίναμε μάρτυρες μιας προσωποκεντρικής, εσωκομματικής καμπάνιας που τίποτα δεν είχε να προσφέρει στον αγωνιζόμενο λαό, στις ανησυχίες και στα πραγματικά του προβλήματα.

Η εμμονική επικέντρωση σε ένα δήθεν εξουσιοκεντρικό σχέδιο που θα μας οδηγούσε στην κυβερνητικότητα άνοιξε την κερκόπορτα σε φαινόμενα επικοινωνίας και όχι ουσίας. Με την εκλογή του κ. Κασσελάκη μπήκε ο επίλογος στη μετατόπιση του κόμματος από τη Ριζοσπαστική Αριστερά στο μετριοπαθές «σοσιαλφιλεύθερο» κέντρο.

Πλέον, και δια στόματος προέδρου, ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί «έναν ακόμα σύμμαχο για τον ΣΕΒ», ένα κόμμα που δεν διακρίνει ευθύνες για της εθνοκάθαρσης του Ισραήλ στους Παλαιστίνιους.

Αποκορύφωμα της αλλοίωσης του χαρακτήρα του κόμματος αποτέλεσε η εισαγωγική ομιλία του προέδρου στην τελευταία κεντρική επιτροπή. Ένα αντιαριστερό και αντισυντροφικό παραλήρημα το οποίο έβαζε στο στόχαστρο όχι μόνο ιστορικά και ιδρυτικά στελέχη του χώρου, αλλά και την ίδια μας την ιστορία. Όταν ένα κόμμα βρίσκεται σε κρίση, πρώτα και κύρια είναι ευθύνη του προέδρου να διατηρήσει την ενότητα, με βάση το καταστατικό και τις αρχές της σύνθεσης των διαφορετικών απόψεων. Ο κ. Κασσελάκης και οι υποστηρικτές του επέλεξαν να πατήσουν το κουμπί της καταστροφής. Έτσι ενισχύθηκε το κλίμα φανατισμού, τοξικότητας και αντισυντροφικότητας στους κόλπους του κόμματος. Ο κ. Κασσελάκης, την ίδια ώρα που υποστήριζε ότι παλεύει για την ενότητα, επωφελείται από αυτή την αντισυντροφική συμπεριφορά των «οπαδών» του, οι οποίοι σπέρνουν ανακρίβειες και ψευδείς ειδήσεις χωρίς να κάνει τίποτα για να τους διαψεύσει.

Αντίθετα, στην περίπτωση των 37 δισ. αντί να υποστηρίξει την κληρονομιά της κυβέρνησής του κόμματος του, η μόνη κυβέρνηση στην ιστορία της χώρας, όπου με πολιτικό κόστος και υπευθυνότητα απέναντι στις δεσμεύσεις προς τον ματωμένο λαό, άφησε πλεονασματικά ταμεία, την καταδικάζει αοριστολογώντας· υιοθετώντας την αντι-ΣΥΡΙΖΑ προπαγάνδα. Βλέπουμε ότι υιοθετήθηκε, από τον ίδιο τον πρόεδρο, από τη νέα ηγεσία, το αφήγημα Μητσοτάκη, για το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Υιοθετείται το TINA (there is no alternative), όπου δεν μπορούμε να ελπίζουμε/επιθυμούμε καμία αλλαγή στο νεοφιλελεύθερο σύστημα, παρά μόνο μια δικαιότερη διαχείριση του (χωρίς σκάνδαλα). Ο νεοφιλελευθερισμός όμως δεν μπορεί να επιβληθεί χωρίς ένα καθεστώς διαρκούς εξαίρεσης, κρίσεων και σκανδάλων. Οι παρακολουθήσεις λ.χ. δεν είναι εκτροπή από το νεοφιλελεύθερο σύστημα. Είναι το σύστημα. Έτσι οποιαδήποτε απόπειρα διόρθωσης του, χωρίς τη βαθιά αναθεώρησή του, δεν θα είναι εφικτή.

Για τους παραπάνω λόγους, εμείς δε θεωρούμε ότι ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μπορεί να αποτελέσει ένα χώρο μέσα από τον οποίο μπορούμε να παλεύουμε για τα πιστεύω μας. Κρατάμε ως παρακαταθήκη τους αγώνες που δώσαμε, τις νίκες και τις ήττες, τις χαρές και τις λύπες που βιώσαμε αλλά προπαντός την συντροφικότητα που προσπαθήσαμε να διαφυλάξουμε ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη απόφαση που παίρνουμε. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την υπόθεση της Ριζοσπαστικής Αριστεράς από άλλο μετερίζι γιατί ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός»

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΥΡΙΖΑ: Αποχωρεί με πυρά κατά Κασσελάκη η Νεολαία του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου"

Αστυνομικοί «τσάκωσαν» επ’ αυτοφώρω 2 άτομα που προσπαθούσαν να διαρρήξουν σπίτι στο Χαλάνδρι (εικόνα)

Συνελήφθησαν, πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής (24/11), από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Χαλανδρίου και της Άμεσης Δράσης (Ομάδα ΔΙ.ΑΣ.), 36χρονος και 40χρονος τη στιγμή που αποπειράθηκαν να διαρρήξουν κεντρική θύρα οικίας στο Χαλάνδρι.

Ειδικότερα, αστυνομικός του Α.Τ. Χαλανδρίου, εντόπισε δύο άτομα σε κήπο οικίας τη στιγμή που προσπαθούσαν να παραβιάσουν την κεντρική θύρα αυτής.

Στη θέα του αστυνομικού, οι δράστες τράπηκαν σε φυγή, ωστόσο ο αστυνομικός κατάφερε να ακινητοποιήσει και να δεσμεύσει τον 36χρονο, ενημερώνοντας ταυτόχρονα το Κέντρο της Άμεσης Δράσης.

Έπειτα από συντονισμένες ενέργειες του Κέντρου και στοχευμένες αναζητήσεις των αστυνομικών της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., εντοπίστηκε και ο 40χρονος και οδηγήθηκε στο Τμήμα Ασφαλείας Χαλανδρίου, όπου ταυτοποιήθηκε ως ένας εκ των δραστών της ανωτέρω αξιόποινης πράξης.

Μετά από έρευνα στην κατοχή του 36χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • κόφτης,
  • καλέμι,
  • 2 πένσες,
  • τρόμπα και
  • πολυκατσάβιδο.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Αστυνομικοί «τσάκωσαν» επ’ αυτοφώρω 2 άτομα που προσπαθούσαν να διαρρήξουν σπίτι στο Χαλάνδρι (εικόνα)"

Καιρός αύριο: Βροχές με τσουχτερό κρύο και ανέμους 10 μποφόρ

Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και την ανατολική νησιωτική χώρα ο καιρός θα δώσει νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, τοπικά ισχυρές τις πρώτες πρωινές ώρες, με σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων από το μεσημέρι. Στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα δυτικά μεμονωμένες καταιγίδες.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, σε ημιορεινές περιοχές της Μακεδονίας της Θράκης και πρόσκαιρα της Ηπείρου με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-700 μέτρα, καθώς και τοπικά σε περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης με χαμηλότερο υψόμετρο.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 7 με 9 και πιθανώς πρόσκαιρα στα πελάγη έως 10 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από τις απόγευματινές ώρες.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση σε όλη τη χώρα και τις πρώτες πρωινές και βραδινές ώρες θα σημειωθεί παγετός, στα βόρεια τοπικά ισχυρός. Θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -04 έως 09 βαθμούς, στα κεντρικά και τα νότια από 00 έως 14 βαθμούς, ενώ στη νησιωτική χώρα η μέγιστη θα φτάσει τους 20 με 21 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες μέχρι το μεσημέρι, οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 6 με 8 και πρόσκαιρα έως 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα, που τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι τοπικά ισχυρά, σταδιακά θα εξασθενήσουν και από το μεσημέρι θα σταματήσουν. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών τις πρωινές ώρες και γρήγορη βελτίωση. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-700 μέτρα) καθώς και σε περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης με χαμηλότερο υψόμετρο.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 6 με 8 και πιθανώς πρόσκαιρα στην κεντρική Μακεδονία έως 9 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 09 βαθμούς Κελσίου και στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα περιοριστούν στο Ιόνιο και θα εξασθενήσουν. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-700 μέτρα) μέχρι το μεσημέρι.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 7 με 9 και στο Ιόνιο πιθανώς τοπικά έως 10 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 14 βαθμούς Κελσίου και στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες μέχρι το μεσημέρι, οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς τις πρώτες πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά μέχρι το μεσημέρι.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 7 με 9 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση μετά το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα ανατολικά τις πρώτες πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες. Βαβμιαία βελτίωση από το μεσημέρι.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 7 με 9 και στα νότια πιθανώς ως 10 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα, που τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρά, σταδιακά θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 7 με 9 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες, οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Λίγες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά μέχρι το μεσημέρι.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 6 με 8 και στα ανατολικά πιθανώς τοπικά έως 9 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση μετά το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 00 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές με τσουχτερό κρύο και ανέμους 10 μποφόρ"

Πόλεμος στο Ισραήλ: Τελεσίγραφο IDF στη Χαμάς - «Παραδώστε τους ομήρους ως τα μεσάνυχτα αλλιώς συνεχίζουμε τον πόλεμο»

Μετά την αιφνίδια απόφαση της Χαμάς να καθυστερήσει την απελευθέρωση των ομήρων, το Ισραήλ προειδοποιεί να επανεκκινήσει τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα εάν δεν απελευθερωθούν μέχρι τα μεσάνυχτα.

Όπως μεταδίδουν οι Times of Israel, αν και δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση, ένας Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι «εάν η επόμενη ομάδα Ισραηλινών ομήρων δεν απελευθερωθεί από τη Γάζα μέχρι τα μεσάνυχτα, θα ξεκινήσουν ξανά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Η συμφωνία που υπογράφηκε ήταν για την απελευθέρωση τουλάχιστον 50 ομήρων με αντάλλαγμα 150 Παλαιστίνιους αιχμαλώτους στο πλαίσιο μιας τετραήμερης κατάπαυσης πυρός, ενώ παράλληλα θα υπήρχε αύξηση της βοήθειας στη Γάζα.

Γιατί καθυστέρησε η Χαμάς τη β' φάση απελευθέρωσης των ομήρων

Χθες η Χαμάς απελευθέρωσε 24 ομήρους, εκ των οποίων οι 13 ήταν Ισραηλινοί. Όλοι τους μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ μέσω της Αιγύπτου, αφού πέρασαν από τη μεθοριακή διάβαση της Ράφα.

Και σήμερα ήταν προγραμματισμένη για τις 16:00 η δεύτερη φάση της διαδικασίας απελευθέρωσης των ομήρων αλλά υπήρξε καθυστέρηση και μεταφέρθηκε για αργότερα. Έτσι λίγο μετά τις 17:00 οι Times of Israel μετέδωσαν πως η διαδικασία άρχισε, ωστόσο το αναίρεσαν κάνοντας λόγο για «δραστηριότητα αεράμυνας και εκρήξεις πάνω από τη νοτιότερη πόλη του Ισραήλ, Εϊλάτ».

Λίγο αργότερα έγινε γνωστό πως η Χαμάς αποφάσισε, ξαφνικά, να καθυστερήσει την απελευθέρωση καθώς κατηγόρησε το Ισραήλ για παραβίαση των όρων, κάτι που το Ισραήλ αρνείται.

Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ανακοίνωσαν ότι αποφάσισαν να καθυστερήσουν τον δεύτερο γύρο της απελευθέρωσης των ομήρων, μέχρι το Ισραήλ να δεσμευτεί ότι θα επιτρέψει σε φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια να περάσουν στη βόρεια Γάζα.

Λίγο νωρίτερα, μια πηγή προσκείμενη στη Χαμάς είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωση «ξεκίνησε να παραδίδει τη δεύτερη ομάδα» των ομήρων στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, ωστόσο η επίσημη ανακοίνωση των Ταξιαρχιών δεν επιβεβαιώνει αυτήν την εκδοχή.

Πόσοι όμηροι και αιχμάλωτοι απελευθερώνονται κατά τη δεύτερη ημέρα της ανακωχής

Η δεύτερη ομάδα, σύμφωνα με την πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου, αποτελείται από 14 άτομα –άλλες πηγές κάνουν λόγο για 13– και θα παραδοθεί στους εκπροσώπους του Ερυθρού Σταυρού στην περιοχή του Χαν Γιουνές, στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στο Ισραήλ: Τελεσίγραφο IDF στη Χαμάς - «Παραδώστε τους ομήρους ως τα μεσάνυχτα αλλιώς συνεχίζουμε τον πόλεμο»"

Προβλήματα στα λιμάνια από τους θυελλώδεις ανέμους – Ακύρωνονται δρομολόγια πλοίων

Τεράστια είναι τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει οι θυελλώδεις άνεμοι στα λιμάνια και πολλά είναι τα δρομολόγια πλοίων που δεν θα πραγματοποιηθούν.  

Συγκεκριμένα δεν θα εκτελεστούν δρομολόγια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, λόγω θυελλωδών ανέμων, που σύμφωνα με την ΕΜΥ σε πολλές θαλάσσιες περιοχές αναμένεται να φθάσουν κατα τόπους τα 9 με 10 μποφόρ.

Από το λιμάνι του Πειραιά δεν θα εκτελεστούν τα δρομολόγια των επιβατηγών οχηματαγωγών πλοίων “Βενιζέλος” και “Κρήτη 2” για Χανιά και Ηράκλειο αντίστοιχα.

Για τα νησιά του Αργοσαρωνικού τα δρομολόγια εκτελούνται προς το παρόν μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από Ραφήνα και Λαύριο. Επίσης, δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων στις πορθμειακές γραμμές Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Καβάλα-Πρίνος, Ρίο-Αντίρριο και Κυλλήνη-Ζάκυνθος.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν σήμερα και την Κυριακή καλό είναι πριν από την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατα τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές ή τροποποιήσεις των δρομολογίων λόγω επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Προβλήματα στα λιμάνια από τους θυελλώδεις ανέμους – Ακύρωνονται δρομολόγια πλοίων"

Λήστεψαν ντελιβερά με απειλή μαχαιριού στο Αγρίνιο-συνελήφθη 21χρονος Ρομά

Ένα ακόμη περιστατικό που προβληματίζει συνέβη στο Αγρίνιο το απόγευμα της Πέμπτης (23/11).

Δύο άτομα άρπαξαν 100 ευρώ από ντελιβερά στην οδό Χένδερσον την ώρα που αυτός μετέφερε παραγγελία.

Φέρονται μάλιστα να τον απείλησαν με μαχαίρι ενώ άρπαξαν και έγγραφα, ακόμη και την πινακίδα του δικύκλου.

Ο άνδρας ενημέρωσε άμεσα τις αστυνομικές αρχές και για την διερεύνηση του περιστατικού  διενεργήθηκε ενδελεχής έρευνα από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου στα πλαίσια της οποίας εντοπίστηκε ο ένας  δράστης και συνελήφθη.

Πρόκειται για 21χρονο Ρομά σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για ληστεία ενώ οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρινίου. Οι έρευνες για το δεύτερο εμπλεκόμενο άτομο συνεχίζονται.

Σημειωτέον πως κλοπή απο δυο άτομα συνέβη και προχθες σε πρακτορείο ΟΠΑΠ με την Υποδιεύθυνση  Ασφάλειας Αγρινίου να σχηματίζει τη σχετική δικογραφία.

agrinionews

Διαβάστε Περισσότερα » "Λήστεψαν ντελιβερά με απειλή μαχαιριού στο Αγρίνιο-συνελήφθη 21χρονος Ρομά"

Ανθεκτικοί οι κοριοί στην Ελλάδα-Γιατί δεν τους πιάνουν τα εντομοκτόνα

Το πρόβλημα της έξαρσης των κοριών που επεκτείνεται στην Ευρώπη, έκανε πρόσφατα την εμφάνισή του και στην Ελλάδα. Η ραγδαία εξάπλωσή τους οφείλεται κυρίως στις ανθρώπινες δραστηριότητες και τα ταξίδια, τα οποία δίνουν στα μικροσκοπικά αυτά έντομα την ευκαιρία να μετακινούνται μέσα στις αποσκευές των ταξιδιωτών και να εισβάλλουν σε νέες περιοχές. Η εισβολή των κοριών στην Ευρώπη, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας του ΙΤΕ και καθηγητής Γενικής Φαρμακολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι δραματικήστα ξενοδοχεία, στο μετρό, στους χώρους εστίασης και αναψυχής, γίνονται αναφορές για μια «γενικευμένη επιδημία».

Όπως ανέφερε ο κ. Βόντας, η καταπολέμηση των κοριών βασίζεται σε πρακτικές πρόληψης (καθαριότητα κ.λ.π.) και σε μεγάλο βαθμό στα απολυμαντικά και στα χημικά εντομοκτόνα (βιοκτόνα), φυσικής ή συνθετικής προέλευσης. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, η αποτελεσματικότητα των χημικών εντομοκτόνων μειώθηκε δραματικά τα τελευταία χρόνια σε ορισμένες περιοχές όπως οι ΗΠΑ και η Αυστραλία, λόγω της ανάπτυξης ανθεκτικών πληθυσμών κοριών στα συνθετικά εντομοκτόνα. Η αποτελεσματικότητα ορισμένων φυσικής προέλευσης σκευασμάτων (φυτικών εκχυλισμάτων κ.λ.π.) που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των κοριών, επίσης συχνά δεν είναι απολύτως εξακριβωμένη.

Η ομάδα της Μοριακής Εντομολογίας του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΜΒΒ-ΙΤΕ), σε συνεργασία με το Εργαστήριο Γεωργικής Φαρμακολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ), ανέλυσε σε μοριακό επίπεδο έναν πολύ μεγάλο αριθμό κοριών που συλλέχτηκαν, με τη βοήθεια εταιρειών απεντομώσεων και μυοκτονιών, από διάφορα ξενοδοχεία και πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης στο διάστημα μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου 2023. Τα έντομα αυτά αρχικά ταυτοποιήθηκαν μοριακά και βρέθηκαν να ανήκουν όλα στο είδος Cimex lectularius, τον πιο συχνό κοριό που εξαπλώνεται στην Ευρώπη. Εν συνεχεία, αναλύθηκε το γονιδίωμα των εντόμων αυτών, στο οποίο βρέθηκαν μεταλλαγές ανθεκτικότητας στα πυρεθροειδή εντομοκτόνα, τα πλέον διαδεδομένα σκευάσματα οικιακής χρήσης που χρησιμοποιούνται στην καταπολέμηση των κοριών και των εντόμων υγειονομικής σημασίας.

Συγκεκριμένα, εντοπίσθηκε η μεταλλαγή L925I στο κανάλι νατρίου του νευρικού συστήματος, η οποία παρεμποδίζει την πρόσδεση των πυρεθροειδών εντομοκτόνων στο νευρικό σύστημα των κοριών, μειώνοντας την αποτελεσματικότητα των χημικών επεμβάσεων με αυτά τα σκευάσματα. «Η μεταλλαγή αυτή μάλιστα βρέθηκε στο σύνολο των εντόμων που αναλύθηκαν (100% των αλληλόμορφων, σε όλες τις δειγματοληψίες), γεγονός που πιθανότατα συνδέει την ανθεκτικότητα με την παρατηρούμενη έξαρση και την εξάπλωση των κοριών στην Ελλάδα, αλλά και υποδηλώνει μια ισχυρή γενετική πίεση επιλογής» ανέφερε ο διευθυντής του Ινστιτούτου, ο οποίος πρόσθεσε ότι «η επιλεκτική αυτή γενετική πίεση οφείλεται στον πολύ μικρό αριθμό των διαθέσιμων εντομοκτόνων. Όταν δηλαδή ψεκάζουμε συνέχεια με τα ίδια σκευάσματα, όπως τα πυρεθροειδή, η ανθεκτικότητα σε αυτά επιλέγεται και αναπτύσσεται πολύ γρήγορα, ενώ η αποτελεσματικότητα των επεμβάσεων μειώνεται δραματικά». Ο μικρός αριθμός των σκευασμάτων, σύμφωνα με τον κ. Βόντα, είναι αποτέλεσμα της αυστηρής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Πράσινης Συμφωνίας (Green Deal) που επιβάλλει τη δραστική μείωση των εντομοκτόνων, ιδιαίτερα των νευροτοξικών. Επίσης, σχετίζεται με το μικρό μέγεθος της αγοράς που αφορά στα σκευάσματα για την καταπολέμηση των κοριών, η οποία απαιτεί εξειδικευμένα εντομοκτόνα χαμηλής τοξικότητας για τον άνθρωπο, τα οποία είναι ασύμφορα για τη βιομηχανία, σε σχέση για παράδειγμα με την ανάπτυξη γεωργικών φαρμάκων που αφορούν τις καλλιέργειες.

«Στο πλαίσιο αυτό, επιβάλλεται η εφαρμογή επεμβάσεων ακριβείας με βάση επιστημονικά δεδομένα, έτσι ώστε να αξιοποιηθούν τα διαθέσιμα σκευάσματα, να αποφευχθούν οι άσκοπες εμπειρικές εφαρμογές που επιβαρύνουν το περιβάλλον αλλά και επιτείνουν το πρόβλημα της ανθεκτικότητας, και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι κοριοί και τα έντομα υγειονομικής σημασίας. Η ανάλυση του βιολογικού υλικού – στόχου των εντομοκτόνων πριν τις εφαρμογές, με σύγχρονες μοριακές διαγνωστικές μεθόδους, αλλά και η εξακρίβωση της αποτελεσματικότητας κάποιων σκευασμάτων με βιοδοκιμές, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για το σχεδιασμό και την υποστήριξη των επεμβάσεων αυτών», συμπλήρωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βόντας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στις εταιρείες για την ανάπτυξη στην αγορά επιπλέον βιοκτόνων, ώστε να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα από τους κοριούς».

Τέλος, όπως πρόσθεσε, απαιτείται η εντατικοποίηση της έρευνας για την ανάπτυξη νέων βιοεντομοκτόνων, συμβατών με την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ. Στο ΙΜΒΒ-ΙΤΕ και στο ΓΠΑ γίνεται σημαντική ερευνητική προσπάθεια, η οποία χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την ανάπτυξη εναλλακτικών εντομοκτόνων σκευασμάτων μικροβιακής προέλευσης (βιοεντομοκτόνων), υπό το πρίσμα των εξελίξεων στην πράσινη βιοτεχνολογία.

Η επιστημονική ομάδα του ΙΜΒΒ-ΙΤΕ και του Εργ. Φαρμακολογίας του ΓΠΑ που μελετά τα έντομα υγειονομικής σημασίας και αναπτύσσει νέες τεχνολογίες για την αντιμετώπισή τους αποτελείται από τον επικεφαλής της ομάδας καθ. Γιάννη Βόντα, τον Ηλία Κιούλο, τον Κώστα Μαυρίδη, την Αλεξάνδρα Γρηγοριάδου και την Αναστασία Καμπουράκη.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανθεκτικοί οι κοριοί στην Ελλάδα-Γιατί δεν τους πιάνουν τα εντομοκτόνα"

Πρωτοφανές σκηνικό με 15χρονο Ρομά στο Αγρίνιο: χτύπησε 68χρονο στο κεφάλι με…υαλοκαθαριστήρα

Για επικίνδυνη σωματική βλάβη, εξύβριση, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, παράβαση των νομοθεσιών του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και του παραεμπορίου κατηγορείται 15χρονος Ρομά που συνελήφθη στο Αγρίνιο και «πρωταγωνίστησε» σε πρωτοφανές περιστατικό.

Ειδικότερα, χθες το βράδυ, ο 15χρονος συνελήφθη από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ του Τμήματος Άμεσης Δράσης Αγρινίου διότι να βρισκόμενος σε εξωτερικό χώρο ενός σούπερ μάρκετ επιχείρησε να πουλήσει υαλοκαθαριστήρες σε έναν 68χρονο άνδρα ( χωρίς να κατέχει άδεια από την αρμόδια αρχή).

Ο παθών αρνήθηκε να αγοράσει υαλοκαθαριστήρα και στην συνέχεια ο ανήλικος τον εξύβρισε και του προκάλεσε σωματικές βλάβες, χτυπώντας τον στο κεφάλι με υαλοκαθαριστήρα, που είχε αποκολλήσει από το όχημά του.

Από τον έλεγχο των εγγράφων του ανήλικου προέκυψε ότι οδηγούσε όχημα, στερούμενος άδειας ικανότητας οδήγησης, ενώ σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο όχημα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 77 ζεύγη υαλοκαθαριστήρων και (6) πριόνια, τα οποία κατείχε προς πώληση, στερούμενος άδειας από την αρμόδια αρχή. 

agrinionews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρωτοφανές σκηνικό με 15χρονο Ρομά στο Αγρίνιο: χτύπησε 68χρονο στο κεφάλι με…υαλοκαθαριστήρα"

Θεσσαλονίκη: «Μου άδειασαν την τραπεζική θυρίδα και την βρήκα κλειδωμένη»

Το σοκ της ζωής του. Η μέρα που όσα χρόνια και αν περάσουν δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ.

Η τραπεζική του θυρίδα είναι κλειδωμένη κι όταν την ανοίγει τη βλέπει άδεια, με σημαντικά προσωπικά έγγραφα, μαζί με ρολόγια και κοσμήματα συνολικής αξίας 200.000 ευρώ να έχουν κάνει φτερά.

Είναι ο ένας από τους συνολικά 20 ενοικιαστές που περιμένουν να αποζημιωθούν. Ένα απ’ τα θύματα του σκανδάλου με τις υπεξαιρέσεις σε θυρίδες τράπεζας στη Θεσσαλονίκη που εδώ και χρόνια παλεύουν για δικαίωση.

Ένας κάτοικος της πόλης, που αποφασίζει να μιλήσει για πρώτη φορά στο Live News και να βγάλει από μέσα του σκέψεις που μέχρι σήμερα έχει μοιραστεί με λίγους.

«Σε κάποια επίσκεψή μου στις θυρίδες το 2014 βρήκα την θυρίδα μου τελείως άδεια. Δεν υπήρχε τίποτα», δήλωσε.

Η δικαίωση του συνταξιούχου σιδηροδρομικού πριν από λίγες μέρες, που είχε βρει κι τη δική του θυρίδα άδεια, στην ίδια τράπεζα, τον έχει κάνει να ελπίζει. Περιμένει ότι πολύ σύντομα θα βγει απόφαση, για να αποζημιωθεί και εκείνος.

Η περιπέτεια για τον ίδιο ξεκίνησε πριν από 9 χρόνια. Ο δράστης ή οι δράστες που ακόμα δεν έχουν βρεθεί άδειασαν τη θυρίδα και την κλείδωσαν.

Η τράπεζα αρχικά αρνείται την οποιαδήποτε ευθύνη και ο ενοικιαστής της θυρίδας πιστεύει ότι πολύ δύσκολα θα καταφέρει να βρει το δίκιο του.

«Ήταν πολύ δύσκολο. Η ψυχολογία μας είχε πέσει, είχαμε αρχίσει να μην εμπιστευόμαστε».

Τη μέρα που έγινε γνωστή η υπεξαίρεση, οι υπάλληλοι αλλά και ο υπεύθυνος του τραπεζικού υποκαταστήματος έδειχναν έκπληκτοι.

«Έψαχνα λίγη ηρεμία και αισθανόμουν ενοχές»

Το θύμα αισθανόταν τα πρώτα χρόνια, όπως μας λέει, ότι δίνει μια μάχη που είναι καταδικασμένος να χάσει.

«Ντρεπόμουν να το πω αυτό που συνέβγ γιατί φοβόμουν ότι δεν θα με πιστέψουν. Προσπαθούσα όσο λιγότερο να συμμετέχω και να μαθαίνω, γιατί ήθελα ηρεμία», είπε το θύμξα εξαπάτησης.

Το πρώτο φως στο σκοτεινό τούνελ που βρέθηκε άρχισε να φαίνεται όταν εντοπίστηκε μια τσάντα με μετρητά και κοσμήματα αξίας. Ανάμεσα στα κλοπιμαία ήταν και ορισμένα χρυσαφικά που είχε στη θυρίδα του.

Η υπεξαίρεση πιστοποιείται, υπάλληλος της τράπεζας αντιμετωπίζει κατηγορίες αλλά το 2018 βάζει τέλος στη ζωή του. Πέντε χρόνια μετά, τα θύματα περιμένουν αποζημιώσεις.

Υπενθυμίζεται πως στα αστικά δικαστήρια έχουν προσφύγει 20 ενοικιαστές θυρίδων στη συγκεκριμένη τράπεζα της Θεσσαλονίκης που διεκδικούν συνολικά ποσά που ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια ευρώ.

Τα θύματα αισιοδοξούν πως τα δύσκολα έχουν περάσει ότι οι εποχές που αισθάνονταν καθημερινά παγιδευμένοι σε αδιέξοδα ανήκουν οριστικά στο παρελθόν. Η πρώτη απόφαση για καταβολή αποζημίωσης σε θύμα είναι γεγονός και πλέον οι υπόλοιποι ευελπιστούν πως έρχεται και η δική τους σειρά.

Εξαφανίστηκαν 1.600 λίρες

Άλλο θύμα, ηλικίας 86 ετών, είδε 1.600 λίρες που είχε στην θυρίδα της να κάνουν… φτερά.

«Ήταν οικογενειακή περιουσία. Ήταν από εύπορη οικογένεια και είχαν πολλά χρόνια να ανοίξουν την θυρίδα. Όταν διάβασαν στην εφημερίδα το ρεπορτάζ για τις άλλες θυρίδες που είχαν ανοίξει, φοβήθηκαν και η κυρία μαζί με τον αδερφό της την επισκέφτηκαν», δήλωσε στο MEGA ο δικηγόρος της 86χρονης Δημήτρης Παπαδόπουλος

«Στην αρχή η θυρίδα δεν μπορούσε να ανοίξει. Προσπάθησαν και δεύτερη φορά και μετά τους έδωσαν ραντεβού για μετά τα Χριστούγεννα. Άνοιξαν την θυρίδα και είδαν ότι δεν υπήρχε τίποτα», είπε.

megatv 

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: «Μου άδειασαν την τραπεζική θυρίδα και την βρήκα κλειδωμένη»"

Noor 1: Ισόβια χωρίς κανένα ελαφρυντικό στους 7 κατηγορούμενους για τη μεταφορά 2,1 τόνων ηρωίνης

Ομόφωνα ένοχοι χωρίς κανένα ελαφρυντικό καταδικάστηκαν την Παρασκευή από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά οι επτά κατηγορούμενοι για τη μεταφορά των 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1».

Η υπόθεση έφτασε ξανά στο ακροατήριο αφού ο Άρειος Πάγος αναίρεσε την απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου που τους είχε χορηγήσει το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη με αποτέλεσμα να «σπάσουν» τα ισόβια που είχαν επιβληθεί στους πέντε από αυτούς.

Αυτή τη φορά το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της χορήγησης ελαφρυντικού καταδικάζοντας τους σε ισόβια κάθειρξη μαζί με τρεις Τούρκους που συσκεύαζαν την ηρωίνη σε αποθήκη στο Κορωπί.

Διέφυγαν δυο κατηγορούμενοι του Noor 1

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ένας Ιρανός όσο και ένας Τούρκος δικάστηκαν «ωσεί παρόντες», καθώς έχουν διαφύγει στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, ο Τούρκος είναι στο Βέλγιο μετά από πενθήμερη άδεια που έλαβε από τη φυλακή και ο Ιρανός επαναπατρίστηκε, αν και υπήρχε σε βάρος του απαγόρευση εξόδου από την χώρα.

Νωρίτερα, η Εισαγγελέας της Έδρας ζήτησε την απόρριψη του ελαφρυντικού για όλους τους κατηγορούμενους.

Η ιστορία του Noor 1

Ως υπόθεση του Noor 1 έχει γίνει γνωστή η αστυνομική και δικαστική διερεύνηση που αφορά τη μεταφορά και διακίνηση 2,1 τόνων ηρωίνης που μετέφερε το δεξαμενόπλοιο «Noor 1» από το Ντουμπάι στην Αθήνα το καλοκαίρι του 2014. Η υπόθεση έχει απασχολήσει τα ελληνικά και ξένα ΜΜΕ λόγω της τεράστιας ποσότητας της ηρωίνης και των θανάτων διαφόρων μαρτύρων που έχουν καταγραφεί ενώ έχει χαρακτηριστεί ως «η μεγαλύτερη γνωστή μεταφορά ηρωίνης στην ιστορία της Ευρώπης».

Τον Ιούνιο του 2014, ύστερα από συνδυασμένη επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος με την Ελληνική Αστυνομία και την Αμερικανική Δίωξη Ναρκωτικών (DEA), εντοπίστηκε και τέθηκε υπό παρακολούθηση το «Noor 1», το οποίο είχε καταπλεύσει στη προβλήτα της Νέας Βλύχας της Ελευσίνας ήδη από τις 7 Ιουνίου. Μετά από επιχείρηση τον διωκτικών αρχών εντοπίστηκαν 2,1 τόνοι ηρωίνης, υψηλής καθαρότητας, αξίας 200 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία φυλάσσονταν προσωρινά σε σπίτι στη Φιλοθέη και σε δύο αποθήκες στο Κορωπί με σκοπό να μεταφερθούν με φορτηγά αυτοκίνητα στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Βέλγιο. Κατά τη διάρκεια των δύο επιχειρήσεων συνελήφθησαν 35 άτομα.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Noor 1: Ισόβια χωρίς κανένα ελαφρυντικό στους 7 κατηγορούμενους για τη μεταφορά 2,1 τόνων ηρωίνης"

ΣΥΡΙΖΑ: «Αυταρχικός, διχαστικός, ανιστόρητος, με ακροδεξιά τακτική» - Με πυρά για Κασσελάκη αποχωρούν 50 πανεπιστημιακοί της Θεσσαλονίκης

Με ένα συλλογικό κείμενο 50 μέλη της Οργάνωσης Μελών των Πανεπιστημιακών του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύοντας «πυρά» κατά του Στέφανου Κασσελάκη. Όπως εξηγούν στην επιστολή τους, «ο Στέφανος Κασσελάκης, αφότου ανέλαβε Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., συνεπικουρούμενος από προσωποπαγή ηγετική ομάδα, εκδηλώνει μια αρχηγοκεντρική πολιτική συμπεριφορά και αναπτύσσει διχαστικό και αντιφατικό λόγο, ο οποίος καθόλου δεν συνάδει με τις αρχές και τη δημοκρατική λειτουργία της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς».

Παρότι δηλώνουν υπερήφανοι για τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και όσα πέτυχε ασκούν κριτική για τη στάση που κράτησε το κόμμα από το 2018 και μετά. «Η απεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ στη λαϊκή κοινωνική βάση του άρχισε να φθίνει. Το κόμμα επιχείρησε ένα θαμπό κοινωνικό άνοιγμα προς ό,τι αποκλήθηκε «μεσαία τάξη», κάτι το οποίο σε πολιτικό επίπεδο αντιστοιχούσε σε μερική στροφή προς το «Κέντρο» του πολιτικού συστήματος, χωρίς καν να αναληφθούν πρωτοβουλίες για ενσωμάτωσή του στο αξιακό σύστημα της Αριστεράς. Βαθμιαίως, η κοινωνική βάση της Αριστεράς (εργάτες, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, εκπαιδευτική κοινότητα) συρρικνώθηκε, όπως επίσης παραμερίσθηκαν οι κοινωνικές συλλογικότητες (επιστημονικές ενώσεις, αυτοδιοικητικές παρατάξεις κ.ά) ως συνομιλητές του κόμματος. Το κόμμα μετεξελίχθηκε σταδιακά αποκτώντας μια μονιμότερη αρχηγική δομή, παραμερίζοντας την επίδραση των μελών και των οργανώσεών του προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό».

Στην επιστολή τους καταλήγουν, εξηγώντας ότι αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ, «διότι δεν μας εκφράζει πλέον ιδεολογικά και πολιτικά. Θεωρούμε ότι δεν έχουμε θέση και δεν θέλουμε να συμμετάσχουμε σε μια πορεία απομάκρυνσης από τις αξίες και τις αρχές της ριζοσπαστικής ανανεωτικής και οικολογικής Αριστεράς καθώς και της δημοκρατίας».

Ολόκληρη η επιστολή των 50 πανεπιστημιακών

Θεσσαλονίκη 24/11/2023

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συλλογικό Κείμενο Αποχώρησης μελών της ΟΜ Πανεπιστημιακών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσσαλονίκης

Α. Με δύο προηγούμενες επιστολές, που απευθυνόταν προς τον Πρόεδρο και τους δύο Γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., η Οργάνωση Μελών Πανεπιστημιακών ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Θεσσαλονίκης είχε εκθέσει έντονες ανησυχίες ως προς την πορεία του κόμματος, το οποίο εγκαταλείπει με ραγδαίο ρυθμό τη ριζοσπαστική Αριστερά και την εσωκομματική δημοκρατία.
Ο Στέφανος Κασσελάκης, αφότου ανέλαβε Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., συνεπικουρούμενος από προσωποπαγή ηγετική ομάδα, εκδηλώνει μια αρχηγοκεντρική πολιτική συμπεριφορά και αναπτύσσει διχαστικό και αντιφατικό λόγο, ο οποίος καθόλου δεν συνάδει με τις αρχές και τη δημοκρατική λειτουργία της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς.
Άλλοτε καλεί να μην δαιμονοποιείται ο καπιταλισμός, κι άλλοτε εκθειάζει την Αριστερά. Καλεί υπέρ της ενότητας, αλλά προωθεί διαγραφές στελεχών, και μάλιστα με όρους «εσωτερικού εχθρού». Προσβάλλει με ακραία φρασεολογία στελέχη και την ιστορία της αριστεράς, ενώ επιτρέπει συνεργάτες σε του να απαγορεύουν με πρωτόγνωρο αυταρχισμό τις διαφωνίες. Εξαγγέλλει δημοψήφισμα για διαγραφή στελεχών, οι οποίες θεσμικά προϋποθέτουν διαβούλευση και αιτιολογία και αποτελούν έργο της Επιτροπής Δεοντολογίας. Χρησιμοποιεί ιατρικούς όρους (που δυστυχώς παραπέμπει ακροδεξιά τακτική), αλλά και ανιστόρητες αναφορές για πέμπτη φάλαγγα και αποστάτες, προς απαξίωση των διαφωνούντων εντός του κόμματος. Απαξιώνει και παρακάμπτει συλλογικά όργανα, ενεργώντας αυθαίρετα με απροειδοποίητες αλλαγές υπευθύνων σε όργανα ή δημιουργώντας νέα όργανα. Άλλοτε εκθειάζει και άλλοτε κατακρίνει επιπόλαια προηγούμενες εμβληματικές συλλογικές αποφάσεις (αποθεματικό ρευστότητας, δημοσιονομικό «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ). Υποστηρίζει ότι απευθύνεται «αδιαμεσολάβητα» στο κοινό, εξαγγελία ανέφικτη και ασύμβατη με το σύγχρονο χαρακτήρα της εσωτερικής δημοκρατίας αριστερού κόμματος, η οποία είτε είναι αντιπροσωπευτική, είτε δεν είναι δημοκρατία και όπου η αντιπροσώπευση δεν περιορίζεται σε ανάθεση με την ανάδειξη του ηγέτη αλλά είναι μια συνεχής δημιουργική σύνθεση μεταξύ συντρόφων και τάσεων.

Β. Κοινός τόπος σήμερα είναι ότι στο σημείο αυτό δεν φθάσαμε βεβαίως ξαφνικά και χωρίς λάθη. Σε αυτήν την οριακή, όπως την αισθανόμαστε, στιγμή, είναι χρήσιμο να γίνει μια συνοπτική αποτίμηση της πρόσφατης πορείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη μνημονιακή περίοδο, η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 έως το 2018, κλήθηκε να παραγάγει ένα τιτάνιο έργο, κάτω από τον συνεχή πολιτικό πόλεμο που δέχτηκε από την τριάδα των δανειστών της χώρας («Τρόικα»: Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ), αλλά και από την τότε αντιπολίτευση. Το δημοψήφισμα για την αποδοχή ή μη της δανειακής συμφωνίας, που επρόκειτο να μας επιβληθεί, είχε ένα αδύνατο σημείο, ότι ήταν κάπως δυσερμήνευτο το ερώτημα γύρω από το «ΝΑΙ ή ΟΧΙ». Παρ’ όλα αυτά, οι πολίτες αντιλήφθηκαν τον άνισο αγώνα που έδινε η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 στήριξαν την προσπάθεια της κυβέρνησης για μείωση των συνεπειών του 3ου μνημονίου.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε μια παταγωδώς χρεωκοπημένη οικονομία από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αντέστρεψε την καθοδική πορεία της χώρας και παρέδωσε στην επόμενη κυβέρνηση μια αρκούντως ανορθωμένη οικονομία, με δημοσιονομικό «μαξιλάρι» ασφαλείας 37 δισ. Ευρώ και όχι με μια νέα προληπτική πιστωτική γραμμή, που επιθυμούσε η ΝΔ. Η έξοδος από το μνημόνιο ήταν άθλος που δεν θα είχε επιτευχθεί από άλλη κυβέρνηση. Όπως άλλωστε και οι διπλωματικές πρωτοβουλίες για τη διεθνή συνθήκη των Πρεσπών, την οποία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματεύτηκε και συνυπέγραψε με αίσθημα ευθύνης, παρά το πολιτικό κόστος, για την συνολική επίλυση ενός χρόνιου ζητήματος στα βόρεια σύνορά μας, σε συνθήκες γενικευμένης γεωπολιτικής αστάθειας στην περιοχή.
Παράλληλα στηρίχθηκαν οι κοινωνικά ασθενέστεροι, με δωρεάν περίθαλψη στα νοσοκομεία, με τολμηρή ενίσχυση της δημόσιας υγείας και της δημόσιας παιδείας (σχολικά γεύματα), με διασφάλιση των κοινών αγαθών (νερό, ρεύμα). Έγιναν θεσμικές εμβληματικές παρεμβάσεις στην εκπαίδευση και στην έρευνα (όπως ν.4429/2016, ν.4485/17, ν.4521/2018, ν.4547/18, ν.4610/19, Τεχνική εκπαίδευση, κ.ά.). Σημειώθηκε σαφής βελτίωση των συνθηκών κράτησης φυλακισμένων, που ήταν αφόρητες και οδηγούσαν σε διεθνείς καταδίκες της χώρας, ενώ έγιναν και σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις, όπως π.χ. το σύμφωνο συμβίωσης, η αποποινικοποίηση ομοφυλοφιλικών πράξεων, ο εκσυγχρονισμός του ποινικού κώδικα, κ.ά.
Για το κυβερνητικό αυτό έργο είμαστε ικανοποιημένοι/ες, και περήφανοι/ες, διότι αυτό επιτεύχθηκε μέσα στις αντίξοες συνθήκες. Ωστόσο, από το 2018 κι έπειτα, όταν αποκτήθηκε επί τέλους η δυνατότητα για περισσότερο αδέσμευτη νομοθέτηση και διακυβέρνηση, δεν προλάβαμε ή ίσως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν φρόντισε εγκαίρως και σε ικανό βαθμό να χαράξει μια ποιοτικά νέα πολιτική κατεύθυνση για τη χώρα, δόθηκαν ωστόσο πρώτες «ανάσες» στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και γενικά στις εργασιακές σχέσεις.
Η απεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ στη λαϊκή κοινωνική βάση του άρχισε να φθίνει. Το κόμμα επιχείρησε ένα θαμπό κοινωνικό άνοιγμα προς ό,τι αποκλήθηκε «μεσαία τάξη», κάτι το οποίο σε πολιτικό επίπεδο αντιστοιχούσε σε μερική στροφή προς το «Κέντρο» του πολιτικού συστήματος, χωρίς καν να αναληφθούν πρωτοβουλίες για ενσωμάτωσή του στο αξιακό σύστημα της Αριστεράς. Βαθμιαίως, η κοινωνική βάση της Αριστεράς (εργάτες, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, εκπαιδευτική κοινότητα) συρρικνώθηκε, όπως επίσης παραμερίσθηκαν οι κοινωνικές συλλογικότητες (επιστημονικές ενώσεις, αυτοδιοικητικές παρατάξεις κ.ά) ως συνομιλητές του κόμματος. Το κόμμα μετεξελίχθηκε σταδιακά αποκτώντας μια μονιμότερη αρχηγική δομή, παραμερίζοντας την επίδραση των μελών και των οργανώσεών του προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.
Η αυτοκριτική για την εκλογική ήττα στις αυτοδιοικητικές εκλογές, στις ευρωεκλογές και στις βουλευτικές εκλογές του 2019 δεν έγινε συστηματικά και συγκροτημένα στο σύνολο των οργανώσεων του κόμματος. Από το 2019 κι εντεύθεν ο ΣΥΡΙΖΑ προσέλαβε έναν αρχηγοκεντρικό χαρακτήρα, ως μόνιμο γνώρισμα πλέον. Αντί οι επιλογές προσώπων με συντονιστικούς ρόλους (π.χ. αυτοδιοικητικά και άλλα στελέχη), η παραγωγή θέσεων και η λήψη αποφάσεων για κρίσιμα θέματα (πράσινο ή μπετόν, κλπ.) να ξεκινούν από διαβουλεύσεις τοπικών και κλαδικών Οργανώσεων, οι αποφάσεις λαμβάνονταν άνωθεν. Ειδική είναι η περίπτωση της πολιτικής εργασίας, όπου τα καίρια αιτήματα του εργατικού κινήματος εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για τα εργασιακά. Γενικά το κόμμα, αν και θα έπρεπε να λειτουργεί ως αναγκαίος δίαυλος δημοκρατικής αντιπροσώπευσης μεταξύ ηγεσίας και βάσης, υποτιμήθηκε. Επιπλέον, η αδιαφορία του κόμματος για αντιπροσώπευση των μαζικών χώρων και για λογοδοσία συνδυάστηκε καλόπιστα με θεωρίες «περί άμεσης δημοκρατίας», οι οποίες βέβαια μπορεί να είναι λειτουργικές και αναγκαίες για μικρές κοινότητες και κινήματα, όμως είναι πρακτικά ανεφάρμοστες στο συνολικό πληθυσμό.
Σήμερα ζούμε σε μια ιστορική περίοδο, στην οποία οι διεκδικήσεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς για ουσιαστική δημοκρατία, για τη δυνατή ελαχιστοποίηση της κοινωνικής ανισότητας και για κοινωνικό κράτος δικαίου μπορούν να συναντηθούν με αυτές της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Σε αυτήν την πρόκληση ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα όφειλε να ανταποκριθεί αποτελεσματικά, πιο τολμηρά και με ένα σφαιρικό πρόγραμμα διακυβέρνησης. Ατυχώς όμως ακολουθήθηκε πορεία υποβάθμισης τόσο των ριζοσπαστικών στοιχείων της Αριστεράς όσο και των ουσιαστικών αρχών της δημοκρατίας (συμμετοχή, αντιπροσώπευση, λογοδοσία).

Γ. Η Οργάνωση Μελών Πανεπιστημιακών ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Θεσσαλονίκης είναι μια πολυμελής και δραστήρια ΟΜ, εντός των πανεπιστημιακών μας ιδρυμάτων, αλλά και ευρύτερα, η οποία πάντοτε λειτουργούσε με αριστερό και δημοκρατικό ήθος, με φρόνηση και πολιτικό πολιτισμό. Ωστόσο, ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί πλέον ευρύχωρο πολιτικό χώρο σύνθεσης διαφορετικών απόψεων και παραδόσεων της Αριστεράς.
Για τους παραπάνω λόγους, οι υπογράφοντες/ουσες αποχωρούμε από την Οργάνωση Μελών Πανεπιστημιακών ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Θεσσαλονίκης και από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., διότι δεν μας εκφράζει πλέον ιδεολογικά και πολιτικά. Θεωρούμε ότι δεν έχουμε θέση και δεν θέλουμε να συμμετάσχουμε σε μια πορεία απομάκρυνσης από τις αξίες και τις αρχές της ριζοσπαστικής ανανεωτικής και οικολογικής Αριστεράς καθώς και της δημοκρατίας.
Με αίσθημα ευθύνης και αταλάντευτη δέσμευση, μένουμε προσηλωμένοι στην υπεράσπιση του δημοκρατικού και δημόσιου Πανεπιστημίου, στον αγώνα κατά των κοινωνικών ανισοτήτων και αδικιών, στον αγώνα για δημοκρατία, ισότητα, αλληλεγγύη, στην προοπτική του σοσιαλιστικού και οικολογικού μετασχηματισμού.

Υπογράφουσες-Υπογράφοντες Πανεπιστημιακοί (αλφαβητικά)

1. Αγγελόπουλος Γιώργος
2. Αδαμίδης Παναγιώτης
3. Αδάμου Χριστίνα
4. Αυγητίδου Σοφία
5. Γαρύφαλλος Aλέξανδρος
6. Γουλιάνας Κώστας
7. Διβάρης Γιώργος
8. Ζιάκα Αγγελική
9. Καβάλα Μαρία
10. Καζάκος Άρις
11. Καλογιάννης Σταύρος
12. Καλφακάκου Γλυκερία
13. Καμτσίδου Ιφιγένεια
14. Κοιλιάρη Αγγελική
15. Κοτζάμπαση Αθηνά
16. Κρεστενίτης Γιάννης
17. Κυπάρος Αντώνης
18. Κυριαζόπουλος Απόστολος
19. Κωστοπούλου Στέλλα
20. Λαδά Σάσα
21. Μήτρου Γιάννης
22. Μπαλτζής Αλέξανδρος
23. Μπαρτσίδης Μιχάλης
24. Μπετσάκος Βασίλης
25. Μπουντούρογλου Φανή
26. Μυλόπουλος Νικήτας
27. Ναούμ Ιωάννα
28. Νικολαΐδης Μιχάλης
29. Οικονομίδης Παναγιώτης
30. Παναγιωτόπουλος Κυριάκος
31. Παπαδοπούλου Παρασκευή
32. Παπαθεοδώρου Έφη
33. Παρασκευόπουλος Νίκος
34. Πασχάλης Βασίλης
35. Παυλίδου Ελένη
36. Πρίνος Παναγιώτης
37. Σιγάλας Μιχάλης
38. Σταμάτης Δημοσθένης
39. Σταμάτης Κώστας
40. Στάμου Αναστασία
41. Στάμου Γιώργος
42. Στεφανίδης Γιώργος
43. Στυλιανού Άρης
44. Τρανός Τριαντάφυλλος
45. Τσιόκανος Αθανάσιος
46. Τσιριγώτης Γιώργος
47. Φουτάκης Δημήτρης
48. Χαραλαμπάκης Νίκος
49. Χολή Θεοδώρα
50. Ψύλλος Δημήτρης

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΣΥΡΙΖΑ: «Αυταρχικός, διχαστικός, ανιστόρητος, με ακροδεξιά τακτική» - Με πυρά για Κασσελάκη αποχωρούν 50 πανεπιστημιακοί της Θεσσαλονίκης"

ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων – Σε ποιες περιοχές θα «χτυπήσει»

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εκδόθηκε σήμερα Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 24-11-2023/1200 αναβαθμίζεται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, λόγω της σημαντικής και γρήγορης βάθυνσης του βαρομετρικού χαμηλού Bettina που σχηματίστηκε στην Αδριατική και κινείται προς τη χώρα μας, με αποτέλεσμα τη σημαντική ενίσχυση των ανέμων που θα φτάσουν στα 9 και πιθανώς τοπικά στα 10 μποφόρ.

Πιο συγκεκριμένα:

Κακοκαιρία αναμένεται το Σαββατοκύριακο (25-11-23 και 26-11-23), με κύρια χαρακτηριστικά τους πολύ θυελλώδεις ανέμους σε όλη σχεδόν τη χώρα και τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και την ανατολική και νότια νησιωτική Ελλάδα.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της Θράκης, της Μακεδονίας και πρόσκαιρα της Ηπείρου.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση από το Σάββατο το βράδυ και κυρίως την Κυριακή, οπότε θα υποχωρήσει κατά 8 με 10 βαθμούς στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και κατά 4 με 6 βαθμούς Κελσίου στις υπόλοιπες περιοχές.

Πιο αναλυτικά:

Α. Πολύ θυελλώδεις άνεμοι αναμένονται:

α. στα δυτικά από τις πρώτες απογευματινές ώρες του Σαββάτου, αρχικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 7 με 8 και γρήγορα βορειοδυτικοί 8 με 9 και πιθανώς τοπικά στο Ιόνιο έως 10 μποφόρ.

β. στα ανατολικά από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου νοτιοδυτικοί 7 με 9, με ριπές που πιθανώς θα φτάνουν και τα 10 μποφόρ. Σταδιακά από το βράδυ θα στραφούν σε βορειοδυτικούς έως 9 μποφόρ.

γ. εξασθένηση των ανέμων προβλέπεται από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής.

Β. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται σήμερα Σάββατο:

α. στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο, τα Δωδεκάνησα, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

β. πρόσκαιρα θα επηρεαστούν η υπόλοιπη Μακεδονία, η υπόλοιπη Πελοπόννησος, τα δυτικά και νότια κυρίως τμήματα της Κρήτης, η δυτική Θεσσαλία και η κεντρική Στερεά.

γ. τα ισχυρά φαινόμενα τη νύχτα του Σαββάτου θα περιοριστούν στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και την ανατολική νησιωτική Ελλάδα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα εξασθενήσουν.

Γ. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής στα ηπειρωτικά ορεινά, σε ημιορεινές περιοχές της Θράκης, της Μακεδονίας και πρόσκαιρα της Ηπείρου με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-700 μέτρα και πιθανώς τοπικά σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Αν μετακινούνται πεζή :

Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)
Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων – Σε ποιες περιοχές θα «χτυπήσει»"

Δεμένα στα λιμάνια έμειναν αρκετά πλοία λόγω της κακοκαιρίας

Ανεκτέλεστα παρέμειναν ορισμένα δρομολόγια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών λόγω επιδείνωσης των καιρικών φαινομένων σε πολλές θαλάσσιες περιοχές. Σύμφωνα με δελτίο της ΕΜΥ, από το απόγευμα προβλέπεται ενίσχυση των ανέμων που θα στραφούν σε θυελλώδεις έως εννέα μποφόρ.

Το πρωί από το λιμάνι του Πειραιά δεν εκτελέστηκαν τα πρωϊνά δρομολόγια για τις Κυκλάδες, ενώ για τα νησιά του Αργοσαρωνικού αναχωρούν μόνο τα πλοία κλειστού τύπου. Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από το λιμάνι του Λαυρίου. Κλειστή είναι η γραμμή Λευκίμμη- Ηγουμενίτσα και Καβάλα-Πρίνου Θάσου. Επίσης, δεν εκτελέστηκε το πρωϊνό δρομολόγιο στη γραμμή Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη μετά από απόφαση του πλοιάρχου.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές η τροποποιήσεις των δρομολογίων λόγω επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Δεμένα στα λιμάνια έμειναν αρκετά πλοία λόγω της κακοκαιρίας"

ΑΑΔΕ: Κατάσχεση 91,5 κιλών κοκαΐνης σε κοντέινερ με μπανάνες

Μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης, σε κοντέινερ με μπανάνες, εντόπισαν και κατάσχεσαν οι τελωνειακοί ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι ελεγκτές, αξιοποιώντας πληροφορίες από το Λιμενικό Σώμα, στόχευσαν για έλεγχο εμπορευματοκιβώτιο στο λιμάνι του Πειραιά, που υποτίθεται ότι περιείχε μπανάνες με προέλευση από το Εκουαδόρ και τελικό προορισμό τη Θεσσαλονίκη.

Τα στελέχη της ΑΑΔΕ – Τελωνεία χρησιμοποίησαν το ειδικό μηχάνημα Χ-RAY και, με την πολύτιμη συνδρομή του ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου - ανιχνευτή ναρκωτικών ουσιών KYBERR, βρήκαν ότι, ανάμεσα στις μπανάνες, ήταν επιμελώς κρυμμένα 91,5 κιλά κοκαΐνης, αξίας 4,1 εκατομμυρίων ευρώ, σε 80 συσκευασίες.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν εκτός από τους τελωνειακούς υπαλλήλους του Τμήματος Δίωξης Λαθρεμπορίου του Γ' Τελωνείου Πειραιά και στελέχη της Δίωξης Ναρκωτικών του Λιμενικού Σώματος.

Για την υπόθεση ενημερώθηκαν οι Εισαγγελικές Αρχές. H προανάκριση για τον εντοπισμό των εμπλεκόμενων προσώπων διενεργείται από το Λιμενικό Σώμα. 

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΑΔΕ: Κατάσχεση 91,5 κιλών κοκαΐνης σε κοντέινερ με μπανάνες "

Επιδρομή κουκουλοφόρων στην Καισαριανή με απολογισμό ένα καμένο Ι.Χ. και ζημιές σε καταστήματα

Ένταση επικράτησε τα ξημερώματα του Σαββάτου στην Καισαριανή και πιο συγκεκριμένα στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, περίπου πενήντα κουκουλοφόροι βγήκαν από την Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου έβαλαν φωτιά σε κάδους και σε ένα ΙΧ, έσπασαν την τζαμαρία ενός φούρνου, ενώ πέταξαν βόμβα μολότοφ σε ένα σούπερ μάρκετ, η οποία δεν εξερράγη. Μετά την καταδρομική επίθεση οι κουκουλοφόροι επέστρεψαν στο χώρο του Πανεπιστημίου.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων ένα ΙΧ παραδόθηκε στις φλόγες με συνέπεια να καταστραφεί ολοσχερώς. Χρειάστηκε να επέμβει η Πυροσβεστική με δύο οχήματα και έξι πυροσβέστες προκειμένου να σβήσουν τη φωτιά. Oι άγνωστοι ωστόσο, συνέχισαν την καταδρομική τους επίθεση και επί της λεωφόρου Εθνικής Αντιστάσεως, κάνοντας γυαλιά καρφιά ότι βρήκαν μπροστά τους. Ειδικότερα έσπασαν την τζαμαρία σε δύο καταστήματα ενώ πέταξαν βόμβα μολότοφ και σε ένα σούπερ μάρκετ με το ευτύχημα να είναι ότι η μολότοφ δεν εξερράγη.

Οι κουκουλοφόροι έκαψαν τέσσερις κάδους και προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σε σταθμευμένα μηχανάκια και αυτοκίνητα σε όλο τον δρόμο σε μία ακτίνα 200 μέτρων. Η καταδρομική επίθεση διήρκησε για περίπου 10 λεπτά και στη συνέχεια επέστρεψαν στον χώρο του πανεπιστημίου.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιδρομή κουκουλοφόρων στην Καισαριανή με απολογισμό ένα καμένο Ι.Χ. και ζημιές σε καταστήματα"

Κολωνός: Στο εδώλιο για πρώτη φορά στις 8 Ιανουαρίου οι 26 κατηγορούμενοι για τους βιασμούς και τη μαστροπεία της 12χρονης

Δίκη – μαμούθ ξεκινάει τον ερχόμενο Ιανουάριο για την μεγάλη υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης και μαστροπείας της 12χρονης από τον Κολωνό.

Συνολικά 26 άτομα, ανάμεσά τους και η 37χρονη μητέρα του κοριτσιού αλλά και ο 55χρονης Ηλίας Μίχος, πρόκειται να καθίσουν στο εδώλιο του ποινικού δικαστηρίου στις 8 Ιανουαρίου του 2024, προκειμένου να δικαστούν για σωρεία κακουργημάτων, όπως κατά περίπτωση είναι, βιασμός ανηλίκου κατ’ εξακολούθηση, διακεκριμένη κατάχρηση ανηλίκου, διακεκριμένη πορνογραφία ανηλίκου, εμπόριο ανθρώπων, διακεκριμένη μαστροπεία, κ.ά.

Οι «26» παραπέμπονται να δικαστούν με πολυσέλιδο βούλευμα του συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας στο οποίο περιγράφεται αναλυτικά η δράση των κατηγορουμένων της υπόθεσης.

Συγκεκριμένα για τον 55χρονο Ηλία Μίχο ιδιοκτήτη καταστήματος ψιλικών ειδών στον Κολωνό, οι δικαστές αναφέρουν πως με απειλές κατά της ζωής της είχε βιάσει την ανήλικη. «Εξανάγκασε την ανήλικη, η οποία απασχολείτο στο κατάστημά του ως καθαρίστρια σε ανοχή γενετήσιας πράξης περισσότερες από μια φορές, ήτοι, αφού την οδηγούσε στην αποθήκη του καταστήματος με την πρόφαση να καθαρίσει και αφού της προκαλούσε τρόμο και ανησυχία για τη ζωή της και τη σωματική της ακεραιότητα με την επίδειξη σε αυτή όπλου και μαχαιριών που κατείχε καθώς και με την απειλή ότι αν δεν ανεχθεί τις ασελγείς του πράξεις θα σκοτώσει την ίδια ή την οικογένειά της ή θα διαδώσει ότι εκείνη τον επιθυμεί ερωτικά, κατάφερε να κάμψει την αντίστασή της και να την εξαναγκάσει να ανεχθεί κατ επανάληψη γενετήσιες πράξεις που ενήργησε σε βάρος της…», αναφέρει χαρακτηριστικά το βούλευμα με τους δικαστές να δέχονται ακόμη πως ο 55χρονος υποδύονταν την ανήλικη στις εφαρμογές viber, WhatsApp, blindchat ή χρησιμοποιούσε κατευθείαν το τηλέφωνό της και έστελνε βίντεο και γυμνές φωτογραφίες της σε άνδρες που θα συνευρίσκονταν ερωτικά της έναντι αμοιβής.

Αίσθηση όμως προκαλεί ότι με το παραπεμπτικό βούλευμα η 37χρονη μητέρα του κοριτσιού, η οποία βρίσκεται προσωρινά κρατούμενη για μαστροπεία σε βάρος της κόρης της, παραπέμπεται να δικαστεί και για παιδική πορνογραφία. Συγκεκριμένα, όπως έκριναν οι δικαστές η κατηγορούμενη μητέρα θα πρέπει να δικαστεί και για το κακούργημα της διακεκριμένης περίπτωσης πορνογραφίας ανηλίκου, καθώς μέσω του κινητού τηλεφώνου της κόρης της διέθεσε σε συγκεκριμένα πρόσωπα, ηλεκτρονικά αρχεία του παιδιού της με γυμνό περιεχόμενο και μάλιστα κατ’ εξακολούθηση.

«Τον Αύγουστο του 2022 ενεργώντας με πρόθεση διέθεσε με οποιονδήποτε τρόπο υλικό παιδικής πορνογραφίας μέσω πληροφοριακών συστημάτων, η δε παραγωγή του υλικού παιδικής πορνογραφίας συνδέεται με την χρησιμοποίηση ανηλίκου που δεν έχει συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας του», αναφέρουν οι δικαστές για την μητέρα του παιδιού και σε άλλο σημείο υπογραμμίζουν: «…Από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο του 2022 ενεργώντας με πρόθεση και με περισσότερες από μια πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος, για να εξυπηρετήσει την ακολασία άλλων, εξώθησε, υπέθαλψε και διευκόλυνε την πορνεία ανήλικου νεώτερου των 15 ετών (…).

Συγκεκριμένα εξώθησε την ανήλικη κόρη της στην πορνεία, επίσης υπέθαλψε και διευκόλυνε την πορνεία αυτής προτρέποντας και εξαναγκάζοντας αλλά και δημιουργώντας με πράξεις και παραλείψεις της, τις κατάλληλες συνθήκες και περιστάσεις για την συνέχιση της εν λόγω κατάστασης ήτοι με το να την προτρέπει ευθέως αλλά και να της ζητεί συνεχώς και επιτακτικά να ανευρίσκει χρήματα για την καθημερινή διαβίωσή της και της οικογένειας της χωρίς να ελέγχει την προέλευσή τους και να της επιτρέπει να απουσιάζει μεγάλα χρονικά διαστήματα από την οικεία τους παρά το νεαρό της ηλικίας της». Κατά τους δικαστές με αυτό τον τρόπο η 37χρονη «προέτρεψε και διευκόλυνε την ανήλικη κόρη της να συνευρίσκεται ερωτικά με διάφορους άνδρες».

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Κολωνός: Στο εδώλιο για πρώτη φορά στις 8 Ιανουαρίου οι 26 κατηγορούμενοι για τους βιασμούς και τη μαστροπεία της 12χρονης"

Εφορία: Γιατί καλεί για εξηγήσεις 20.000 φορολογούμενους

Χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι ενώ δηλώνουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 10.000 ευρώ έχουν μεγάλες δαπάνες διαβίωσης οι οποίες δεν καλύπτονται από τα εισοδήματά τους «ξετρύπωσε» η μεγάλη διασταύρωση που έτρεξε η ΑΑΔΕ σε 3,8 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις του 2022 με ετήσια εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Από τη διασταύρωση, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες εντοπίστηκαν 440.000 φορολογούμενοι με δαπάνες διαβίωσης που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που εμφάνισαν στην εφορία.

Από αυτούς περίπου 20.000 με μεγάλες αποκλίσεις θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις προσκομίζοντας τα απαραίτητα παραστατικά που να δικαιολογούν τη διαφορά μεταξύ του δηλωθέντος εισοδήματος και των καταναλωτικών δαπανών. Σε όσες περιπτώσεις διαπιστωθεί ότι οι εξηγήσεις των φορολογούμενων δεν είναι πειστικές, θα ξεκινήσει εξονυχιστικός έλεγχος προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα της διασταύρωσης και να επιβληθούν τα προβλεπόμενα από το νόμο πρόστιμα για απόκρυψη εισοδήματος.

Σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής (Realfm) οι ελεγκτικές αρχές αξιοποίησαν στοιχεία από δαπάνες με κάρτες πληρωμών, λογαριασμών ΔΕΚΟ (ρεύμα, νερό, τηλέφωνο κ.α. ), πληροφορίες για διάφορες πληρωμές που συγκρίθηκαν με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Από τη διασταύρωση άναψε «κόκκινο» για 440.000 περιπτώσεις από τις οποίες σε περίπου 20.000 περιπτώσεις εντοπίστηκαν μεγάλες διαφορές. «Θα μπούμε σε μια διαδικασία να τους καλέσουμε για να δούμε εάν αυτά που εμείς βλέπουμε από τη διασταύρωση είναι όπως τα βλέπουμε εμείς ή εάν υπάρχει κάτι που μπορεί να δικαιολογήσει τη δική τους εικόνα. Ο έλεγχος είναι το επόμενο βήμα που θα επαληθεύσει το αποτέλεσμα της διασταύρωσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΑΑΔΕ.

Πάντως για τη μεγάλη πλειοψηφία η απόκλιση μεταξύ δαπανών και εισοδημάτων ήταν κάποια ευρώ και θα εξεταστούν εάν κριθεί επιβεβλημένο σε δεύτερο χρόνο. Σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΑΑΔΕ αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία των εξηγήσεων θα καταρτιστεί η λίστα με τους φορολογούμενους που θα ελεγχθούν εξονυχιστικά από την φορολογική αρχή.

Η ΑΑΔΕ διασταύρωσε τα δηλωθέντα εισοδήματα με τα εξής στοιχεία:

  • Τις πληρωμές με κάρτες (πιστωτικές, χρεωστικές κλπ)
  • Τους τόκους των καταθέσεων και των repos που απέκτησε το φυσικό πρόσωπο κατά το προηγούμενο έτος, και του φόρου που παρακρατήθηκε.
  • Τις αγορές που έγιναν σε καταστήματα λιανικής και σούπερ μάρκετ.
  • Τους τραπεζικούς λογαριασμούς που αθροιστικά εντός του έτους εμφάνισαν κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ.
  • Τα χρηματικές ποσά που καταβλήθηκαν για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων (στεγαστικά, καταναλωτικά κ.λπ.).
  • Τις δαπάνες για ασφαλιστικά συμβόλαια ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας.
  • Τα νοσήλια που καταβλήθηκαν σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.
  • Τις δαπάνες για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία.
  • Το κόστος της σταθερής και της κινητής τηλεφωνίας, του ηλεκτρικού ρεύματος και της ύδρευσης όταν υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ –
  • Τις πληροφορίες από αλλοδαπές αρχές, μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας (DAC1), για μισθούς, συντάξεις, διοικητικές αμοιβές και εισόδημα από ακίνητα, με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.
  • Τις πληροφορίες από αλλοδαπές αρχές, μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας (FATCA), για τόκους και μερίσματα αλλοδαπής με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Εφορία: Γιατί καλεί για εξηγήσεις 20.000 φορολογούμενους"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news