facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023

Δώδεκα τραυματίες από πυροβολισμούς σε νυχτερινό κέντρο στη Λουιζιάνα

Σύμφωνα με τις αρχές της Λουιζιάνα, 12 άτομα τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στο Μπατόν Ρουζ νωρίς το πρωί της Κυριακής.

Ένα από τα θύματα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ τα υπόλοιπα χαρακτηρίζονται σταθερά, σύμφωνα με την αστυνομία. Δεν έχουν γίνει συλλήψεις.

Οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν μέσα στο Dior Bar & Lounge, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Η δήμαρχος του Μπατόν Ρουζ – η οποία συναντήθηκε με δημάρχους άλλων μεγάλων πόλεων των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα για να συζητήσουν το θέμα της εγκληματικότητας – χαρακτήρισε τους πυροβολισμούς “μια παράλογη πράξη βίας που δεν θα μείνει ανεξέλεγκτη”.

Associated Press/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δώδεκα τραυματίες από πυροβολισμούς σε νυχτερινό κέντρο στη Λουιζιάνα"

Ψευτογιατρός: Πριν 13 χρόνια η πρώτη καταγγελία από θύμα του που τελικά πέθανε – Σφίγγει ο κλοιός

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τον ψευτογιατρό από τα Καλύβια που εκμεταλλευόταν τον ανθρώπινο πόνο πουλώντας, έναντι αμοιβής, ψεύτικες ελπίδες σε ασθενείς που έπασχαν από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Ένα από τα θύματά του που πλέον δεν βρίσκεται στη ζωή, είχε καταγγείλει την εγκληματική του δράση του ψευτογιατρού από το 2010 στον Συνήγορο του Πολίτη σύμφωνα με το Open.

Του είχε διακόψει τη θεραπεία και η κατάστασή του είχε χειροτερέψει, αλλά δεν προχώρησε το θέμα. «Δεν τον ενδιέφερε να κάνει κάτι άλλο μετά την παράλυση που έβλεπε ολοκληρωτικά. Από την καταγγελία δεν έγινε τίποτα», ανέφερε συγγενής θύματος σχετικά με τη συγκεκριμένη καταγγελία.

Ο 66χρονος ψευτογιατρός, πάντως,  είχε φτάσει στο σημείο να υπόσχεται θεραπεία και σε ασθενείς με καρκίνο.

Θέμα χρόνου πρέπει να θεωρείται η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης τόσο για τον 66χρονο όσο και για τον 72χρονο Γερμανό συνεργό του.

Ένα από τα θύματα του ψευτογιατρού μίλησε στον Open και είπε ότι ο 66χρονος έδειχνε στο θύμα βίντεο με ένα παιδάκι για να του αποδείξει ότι μπορεί να θεραπεύσει την ασθένεια. Του επισήμανε μάλιστα ότι ο Γερμανός συνεργάτης του εξειδικεύεται στον συγκεκριμένο τομέα.

Οπως είπε έκανε ταξίδι στη Γερμανία όπου χρειάστηκε να ξοδέψει συνολικά 5.000 ευρώ και στη συνέχεια μετέβη σε μία κανονική κλινική στην Στουτγκάρδη όπου έκανε όπως λέει πραγματικές εξετάσεις οι οποίες δεν γίνονται στην Ελλάδα και τις πλήρωσε από την τσέπη του. Εκεί γνώρισε και τον Γερμανό συνεργάτη του και του παρουσίασαν όλη τη θεραπεία προκειμένου να ξεπεράσει το σοβαρό πρόβλημα υγείας του.

Σύμφωνα με όσα είπε και ο ίδιος, ο οποίος είναι και αθλητής τα όσα του παρουσίασαν ήταν άκρως πειστικά. «Ήμουν σε μία περίοδο της ζωής μου που ήθελα να αποδεχθώ το πρόβλημα και παρά την όλη κατάσταση που βρισκόμουν ξαναγεννήθηκε ένα όνειρο ότι μπορεί να τα καταφέρω, να ξαναπερπατήσω, να ξανατρέξω και να μην είμαι αθλητής παραολυμπιακών αθλημάτων».

Στα όσα είπε ανέφερε ότι ο ψευτογιατρός τον παρακολουθούσε για λίγους μήνες μέχρι που αντιλήφθηκε ότι κάτι δεν πάει καλά. «Τον άνθρωπο αυτό τον γνώρισα μέσω ενός φίλου μου, αθλητή που του εξήγησε για τη δουλειά του».

Να σημειωθεί ότι οι αρμόδιες Αρχές εκτιμούν πως μετά τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών και των στοιχείων του φυσικοθεραπευτή, ενδεχομένως να υπάρξουν και νέες καταγγελίες σε βάρος του.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ψευτογιατρός: Πριν 13 χρόνια η πρώτη καταγγελία από θύμα του που τελικά πέθανε – Σφίγγει ο κλοιός"

Μαρουσάκης: Έρχεται μετεωρολογική «βόμβα»

Ο καιρός τις τελευταίες ημέρες μπορεί να έχει χαλάσει με βροχές και καταιγίδες, ωστόσο τα δύσκολα δεν έχουν έρθει ακόμη.

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποιεί για ισχυρή κακοκαιρία από τα μέσα της εβδομάδας που έρχεται. Οπως αναφέρει δεν αποκλείεται να γίνει άλλη μια προσπάθεια σχηματισμού μετεωρολογικής βόμβας, ενώ θα υπάρξει μια ισχυρή κυκλονογέννεση.

Η κακοκαιρία θα έχει ισχυρές βροχές – καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους αλλά και χιόνια αυτή τη φορά και σε χαμηλά υψόμετρα της κεντρικής και βόρειας χώρας. Η κακοκαιρία αυτή ουσιαστικά θα φέρει πυκνές χιονοπτώσεις από τη Λαμία και πιο πάνω ενώ νοτιότερα θα προκαλέσει ισχυρές βροχές – καταιγίδες, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

Με την πολική “μπάλα” (θερμοκρασίες στη μέση ατμόσφαιρα κοντά στους -35°) να συνεχίζει να στροβιλίζεται στην ευρύτερη περιοχή της Ιταλίας και να μας στέλνει διαδοχικά κύματα κακοκαιριών, θα κυλήσουν και οι πρώτες ημέρες της νέας εβδομάδας.

Πρακτικά αυτό για τη χώρα μας σημαίνει ότι ο άστατος καιρός θα συνεχίσει να κυριαρχεί με βροχές και κυρίως σε θαλάσσιες – παραθαλάσσιες περιοχές καταιγίδες φαινόμενα τα οποία θα εναλλάσσονται με διαστήματα βελτιωμένου καιρού τα οποία θα είναι μεγαλύτερα προς τα νότια – νοτιοανατολικά θαλάσσια τμήματα. Δεν θα απουσιάζουν βέβαια και τα χιόνια από ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας πιθανόν και λίγο χαμηλότερα στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά τμήματα.

Τα πιο ΔΥΣΚΟΛΑ όμως φαίνεται να μας έρχονται από τα μέσα της εβδομάδας και στη συνέχεια.

ΝΕΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΒΟΜΒΑΣ

Αυτή η “μπάλα” πολικού αέρα που στροβιλίζεται εδώ και ημέρες στην περιοχή της Ιταλίας, είναι ικανή να σχηματίσει πολύ βαθύ βαρομετρικό χαμηλό του οποίου η βαρομετρική πίεση είναι δυνατό να πέσει πολλές χιλιοβαρίδες σε μικρό χρονικό διάστημα οδηγώντας σε αυτό που ονομάζουμε στην Μετεωρολογία “Μετεωρολογική βόμβα”.

Η πρώτη προσπάθεια σχηματισμού “Μετεωρολογικής βόμβας” έγινε την Παρασκευή που μας πέρασε όταν βαρομετρικό χαμηλό από τα δυτικά – βορειοδυτικά τμήματα της Μεσογείου ξεκίνησε το ταξίδι του προς τα ανατολικά με αρχική βαρομετρική πίεση στις 1003 χιλιοβαρίδες και φτάνοντας στην Τυρρηνική θάλασσα βάθυνε με την βαρομετρική πίεση να φτάνει στο κέντρο του τις 990 χιλιοβαρίδες μια πτώση της τάξης των 13 χιλιοβαρίδων σε περίπου 15 ώρες όπου και στη συνέχεια συναντώντας χερσαίες εκτάσεις άρχισε να εξασθενεί.

Αξίζει να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι για τα δικά μας γεωγραφικά πλάτη σχηματισμός Μετεωρολογικής βόμβας λαμβάνει χώρα όταν η βαρομετρική πίεση στο κέντρο ενός χαμηλού πέσει 17 χιλιοβαρίδες και άνω σε διάστημα ενός 24ωρου.

Την ερχόμενη Τέταρτη – Πέμπτη αυτή η πολική “μπάλα” αναμένεται να σχηματίσει ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό αυτή τη φορά στα νότια θαλάσσια τμήματα της Ιταλίας και καθώς αυτό θα στροβιλιστεί πάνω από θερμά νερά θα βαθύνει αρκετά προσπαθώντας για άλλη μια φορά να σχηματίσει Μετεωρολογική βόμβα. Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για μια ισχυρή κυκλονογέννεση.

ΙΣΧΥΡΗ – ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία από Τετάρτη – Πέμπτη και στη συνέχεια το ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό από την περιοχή της Σικελίας θα πρέπει να κινηθεί πιο ανατολικά προκαλώντας σοβαρή κακοκαιρία στην περιοχή μας με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές – καταιγίδες, τους θυελλώδεις ανέμους αλλά και τα χιόνια αυτή τη φορά και σε χαμηλά υψόμετρα της κεντρικής και βόρειας χώρας. Η κακοκαιρία αυτή ουσιαστικά θα φέρει πυκνές χιονοπτώσεις από τη Λαμία και πιο πάνω ενώ νοτιότερα θα προκαλέσει ισχυρές βροχές – καταιγίδες.

Είναι μια κακοκαιρία που χρειάζεται προσοχή και αρκετή μελέτη μιας και είναι αρκετά δύσκολο τα μετεωρολογικά μοντέλα να προσομοιώσουν αυτές τις κυκλονογεννέσεις που μεταβάλλονται γρήγορα στο χρόνο και στο χώρο».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Μαρουσάκης: Έρχεται μετεωρολογική «βόμβα» "

Τουρκία: Στις 14 Μαΐου οι εκλογές, επιβεβαίωσε ο Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πως οι εκλογές θα διεξαχθούν στην Τουρκία στις 14 Μαΐου.

Συγκεκριμένα σε συνάντηση με του νέους της Προύσας, είπε ότι «όλα θα τελειώσουν» στις 14 Μαΐου, υπονοώντας και επιβεβαιώνοντας ότι  αυτή θα είναι η ημερομηνία των εκλογών.

«Είμαι ευγνώμων στον Θεό που θα περπατήσουμε δίπλα-δίπλα μαζί σας, μαζί με τη νεολαία μας που ψηφίζει για πρώτη φορά, στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου».

«Θα κάνω χρήση της δικαιοδοσίας μου για να γίνουν οι εκλογές νωρίτερα στις 14 Μαΐου», δήλωσε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους κατά τη συνάντηση αυτή, διευκρινίζοντας ότι «δεν πρόκειται για πρόωρες εκλογές (… ) αλλά για μια προσαρμογή προκειμένου να ληφθεί υπόψη η (ημερομηνία) των εξετάσεων».

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα δοθεί μάχη στήθος με στήθος στις κοινοβουλευτικές και τις προεδρικές εκλογές, που θα σηματοδοτήσουν τη μεγαλύτερη δοκιμασία του Ερντογάν κατά τη διάρκεια των δύο δεκαετιών που έχει τα ηνία της χώρας, η οποία είναι περιφερειακή στρατιωτική δύναμη, μέλος του ΝΑΤΟ και μεγάλη αναδυόμενη οικονομία της αγοράς.

Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία ήταν προγραμματισμένες να διεξαχθούν στις 18 Ιουνίου, αλλά ο πρόεδρος Ερντογάν είχε δηλώσει πρωτύτερα ότι η ψηφοφορία θα μπορούσε να διεξαχθεί νωρίτερα. Αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος AKP είχε δηλώσει προηγουμένως ότι οι εκλογές τον Ιούνιο θα μπορούσαν να συμπέσουν με την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών όταν οι άνθρωποι ταξιδεύουν.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Στις 14 Μαΐου οι εκλογές, επιβεβαίωσε ο Ερντογάν"

Καιρός αύριο: Παραμένει το βροχερό σκηνικό – Αναλυτική πρόγνωση

Διαβάστε τι καιρό θα κάνει αύριο Δευτέρα (23.01.2023) σε όλη την Ελλάδα σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια παροδικά αυξημένες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στα δυτικά και στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία έως τις βραδινές ώρες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Ιόνιο τις πρωινές ώρες πρόσκαιρα 6 με 7 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση. Στο βόρειο Αιγαίο βαθμιαία θα στραφούν σε ανατολικών διευθύνσεων έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Στα βoρειοδυτiκά θα φτάσει τους 7 με 10 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 14 με 17 και στη νότια νησιωτική χώρα τους 18 με 19 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα πρόσκαιρων τοπικών βροχών.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 ενισχυόμενοι τις βραδινές ώρες έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στη Μακεδονία σποραδικές καταιγίδες. Στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά κυρίως της δυτικής Μακεδονίας.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 ενισχυόμενοι τις απογευματινές ώρες στα θαλάσσια – παραθαλάσσια έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά κυρίως στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη βορειοδυτική Πελοπόννησο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά που κατά τόπους στα βορειοδυτικά θα είναι πυκνές.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στα θαλάσσια – παραθαλάσσια νότιοι νοτιοανατολικοί πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα βόρεια μεμονωμένες καταιγίδες. Λίγες τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στη Κρήτη.
Άνεμοι: Νοτίων διευθύνσεων 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μέχρι το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες. Στα υπόλοιπα λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με πιθανότητα πρόσκαιρων τοπικών βροχών.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 έως 5, στα βόρεια ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα πρόσκαιρων τοπικών βροχών.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Παραμένει το βροχερό σκηνικό – Αναλυτική πρόγνωση"

Λήξη συναγερμού στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για την βόμβα με το αεροπλάνο από την Πολωνία

Λήξη συναγερμού αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με το αεροπλάνο της Ryanair που ερχόταν από το Κατοβίτσε της νότιας Πολωνίας με 190 επιβάτες.

Στο σημείο έσπευσαν ειδικές δυνάμεις με πυροτεχνουργούς αλλά ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά των ΤΕΕΜ. Αμέσως ενεργοποιήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα σε έδαφος και αέρα ενώ το αεροσκάφος μετέβη σε ειδικό χώροςστο αεροδρόμιο.

Υπήρξε έλεγχος στους επιβάτες, στις αποσκευές, και στο αεροσκάφος το οποίο εκκενώθηκε, όπως ορίζει το πρωτόκολλο.

Το χρονικό

Ειδοποίηση για βόμβα έστειλε νωρίτερα το απόγευμα της Κυριακής αεροπλάνο, Boeing 738 της Ryanair, από το Κατοβίτσε της Πολωνίας.

Η εταιρεία έλαβε απειλητικό e-mail και ενημέρωσε αμέσως το ΝΑΤΟ.

Υπήρξε επικοινωνία με τους πιλότους όταν το αεροπλάνο βρισκόταν εντός του FIR των Σκοπίων ώσυτε να γίνει έλεγχος καθώς υπήρξε πληροφορία για πιθανή ύπαρξη βόμβας.

Η πληροφορία για βόμβα υπήρχε από τη στιγμή που απογειώθηκε και αμέσως σήμανε συναγερμός στο στρατηγείο της Συμμαχίας. Δόθηκε εντολή μάλιστα σε ουγγρικά μαχητικά αεροσκάφη και σε ελληνικά F-16 να το συνοδεύσουν.

Το αεροπλάνο τελικά προσγειώθηκε στις 17:45 στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» υπό τη συνοδεία ελληνικών F-16, τα οποία επέστρεψαν στη βάση τους, στη Νέα Αγχίαλο.

Κωδικός Renegade

Από την στιγμή που ενημερώθηκαν οι ελληνικές Αρχές ενεργοποιήθηκε ο κωδικός Renegade που προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Το πρωτόκολλο Renegade είναι η διαδικασία που ακολουθείται σε ολόκληρο τον κόσμο μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2000 και τα γεγονότα στους Δίδυμους Πύργους.

Προβλέπει την πτήση του αεροσκάφους με συνοδεία πολεμικών αεροσκαφών αποκλειστικά πάνω από θάλασσα ή πάνω από μη κατοικημένη περιοχή.

Αυτό καθώς υπάρχει περίπτωση οι πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας να λάβουν εντολή κατάρριψης.

Τελευταία φορά που ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο renegade στη χώρα μας ήταν με την τραγωδία Helios που ακυβέρνητο αεροσκάφος, συνοδεία F-16 κατέπεσε τελικά στο Γραμματικό οδηγώντας στο θάνατο τους επιβάτες και το πλήρωμά του.

Η πορεία του αεροπλάνου:

WhatsApp_Image_2023-01-22_at_5.45.25_PM.jpeg

258-1.jpg

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Λήξη συναγερμού στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για την βόμβα με το αεροπλάνο από την Πολωνία "

Απόφαση - σταθμός για τους συζυγοκτόνους - Δεν έχουν δικαίωμα να κληρονομήσουν τα θύματά τους

 Ένα αποτύπωμα βίας και νοσηρότητας άφησε στη Μακρινίτσα η διπλή δολοφονία που διαπράχθηκε την 5η Απριλίου του 2021, με τον 32χρονο, τότε, δράστη να αφαιρεί τη ζωή της εν διαστάσει συζύγου του και του αδερφού της. Η υπόθεση «πάγωσε» το πανελλήνιο, τη στιγμή που ήρθε να προστεθεί στο σπιράλ της βίας κατά των γυναικών. Προτού συμπληρωθούν δύο χρόνια από την αποτρόπαια ενέργεια, που έφερε στην επιφάνεια τις πιο σκοτεινές πλευρές μιας βαθιά εμμονικής συμπεριφοράς, δικαστική απόφαση - που δημοσιεύει το Θέμα - έρχεται ως δικαίωση για τα θύματα συζυγοκτονίας.

Με τις δολοφονίες κατά των γυναικών να αποτελούν, τα τελευταία χρόνια, γροθιά στο στομάχι, καθώς οι περιπτώσεις αδικημάτων που σχετίζονται με την εκτόνωση σκοτεινών ενστίκτων έχουν πληθύνει, μια δικαστική απόφαση κρίνει ότι οι συζυγοκτόνοι είναι ανάξιοι να κληρονομήσουν τα θύματά τους. Εκδόθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου μετά την αγωγή αναξιότητας που είχαν καταθέσει οι γονείς των θυμάτων, της Κωνσταντίνας και του Γιώργου Τσάπα κατά του δράστη που σκότωσε τα παιδιά τους με μαχαίρι.

Ο δολοφόνος, που έχει καταδικαστεί σε δις ισόβια και 6,5 χρόνια φυλάκιση από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καρδίτσας, κρίνεται ανάξιος να λάβει μερίδιο κληρονομιάς της γυναίκας του γιατί προέβη στο αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση. Η απόφαση, που ανοίγει τον δρόμο και για άλλες παρόμοιες υποθέσεις, όπως για το στυγερό έγκλημα στα Γλυκά Νερά, βασίζεται στη διάταξη του άρθρου 1860 αριθ. 1 ΑΚ που ορίζει ότι ανάξιος να κληρονομήσει είναι εκείνος που από πρόθεση θανάτωσε τον κληρονομούμενο, τα τέκνα, τους γονείς ή τη σύζυγό του.

Στην απόφαση, που αποτελεί δικαίωση και για την οικογένεια του θύματος, επισημαίνεται ότι την περιουσία της Κωνσταντίνας κληρονομεί ο γιος, του οποίου την αποκλειστική μέριμνα έχουν οι γονείς της άτυχης γυναίκας.

Όπως σημειώνεται για τον καταδικασθέντα σε ισόβια, «δολοφόνησε με πρόθεση» την Κωνσταντίνα και τον αδερφό της, Γιώργο Τσάπα, ενώ βρισκόταν σε «ήρεμη ψυχική κατάσταση, έχοντας πλήρη ικανότητα καταλογισμού». Την ίδια στιγμή, το παράβολο ερημοδικίας σε βάρος του δράστη ορίζεται στα 180 ευρώ, ενώ επιβαρύνεται και με τα δικαστικά έξοδα των εναγόντων, ποσό της τάξης των 500 ευρώ.

Η δικηγόρος των συγγενών των θυμάτων, Ανθούλα Ανάσογλου, σε δήλωσή της, αναφέρει ότι η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση αποτελεί νομολογία και για παρόμοιες περιπτώσεις που συγκλόνισαν και επισημαίνει τα εξής: «Δεν είναι αναγκαία συνθήκη ο άνθρωπος που άφησε πίσω του ο εκλιπών να θεωρείται αυτόματα και κληρονόμος. Ο δράστης ο οποίος σκότωσε με το ίδιο όπλο μέσα σε 5 λεπτά την όμορφη Κωσταντίνα και τον αδερφό της Γιώργο, αφήνοντας μία οικογένεια χωρίς παιδιά με ένα μικρό εγγονάκι, μπορούσε σύμφωνα με το νόμο και επειδή δεν είχε πάρει διαζύγιο από την Κωσταντίνα, να κληρονομήσει τώρα και στο μέλλον μερίδιο από κινητά η ακίνητα της περιουσίας της. Έτσι οι γονείς των αδικοχαμένων παιδιών κινήθηκαν δικαστικά ώστε να κηρύξουν ανάξιο της κληρονομιάς τον δράστη που δε δίστασε με πέντε μαχαιριές να αφαιρέσει τη ζωή δύο νέων ανθρώπων. Πρέπει να τονιστεί ότι η αναξιότητα δε δεν θεσπίζεται αυτόματα και αυτεπάγγελτα και χρειάζεται αγωγή για να εκπέσει οποιοσδήποτε από το κληρονομικό δικαίωμα».

Η τραγωδία της 5ης Απριλίου

Από τη συλλογική μνήμη δεν μπορεί να φύγει η στιγμή κατά την οποία ο τραγικός πατέρας των δύο αδερφών ξέσπασε σε λυγμούς, νιώθοντας δικαιωμένος, όταν ήχησε η απαγγελία της ποινής, τον Ιούνιο του 2022, για τον δράστη της διπλής δολοφονίας: δις ισόβια και 6,5 χρόνια φυλάκιση.

Η απόφαση ήταν ομόφωνη και ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για τις δύο ανθρωποκτονίες, οι οποίες έγιναν με πλήρη καταλογισμό, όπως αποφάνθηκε το Δικαστήριο, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς του περί ακαταλόγιστου λόγω ψυχικής διαταραχής.

«Δεν θυμάμαι τι έκανα. Εγώ πήγα για να δω το παιδί μου και με εμπόδισαν», είχε ισχυριστεί ο δράστης λίγο μετά τη σύλληψή του.

Είχε γνωρίσει την άτυχη Κωνσταντίνα το 2015 οπότε και ερωτεύτηκαν ο ένας τον άλλον. Τον Αύγουστο του 2019, παντρεύτηκαν χωρίς, όμως, να περιμένει κανείς τι επεφύλασσε το μέλλον.

Τα πρώτα προβλήματα ζηλοτυπίας δεν άργησαν να εμφανιστούν. Τα σύννεφα άρχισαν να πυκνώνουν όταν οι καβγάδες του ζευγαριού έγιναν εντονότεροι και συχνότεροι, με την Κωνσταντίνα να οδηγείται στην απόφαση του χωρισμού και να μετακομίζει στους γονείς της.

Στο διάστημα που το ζευγάρι ακολουθούσε διαφορετική πορεία, το θύμα της συζυγοκτονίας είχε την υποστήριξη του αδερφού Γιώργου, ο οποίος μπήκε ανάμεσα στον δολοφόνο και την Κωνσταντίνα προκειμένου να την σώσει.

Το δράμα ξεκίνησε όταν ο δράστης πήγε στο σπίτι των πεθερικών του με σκοπό να προξενήσει κακό και έφυγε ανενόχλητος κρατώντας, μάλιστα, μαζί του το φονικό μαχαίρι.

Τελικά κατάφερε τον νοσηρό σκοπό του. Δολοφόνησε την 28χρονη και τον 30χρονο αδερφό της με λάμα 25 εκατοστών ενώ αποπειράθηκε να σκοτώσει και τη μητέρα των δύο άτυχων παιδιών, μπροστά στα μάτια της οποίας τελέστηκε το διπλό έγκλημα.

Η άτυχη Κωνσταντίνα δέχτηκε μαχαιριές στην κοιλιά και στα πλευρά, με αποτέλεσμα να υποκύψει στα τραύματά της καθ’ οδόν προς το νοσοκομείο και ο Γιώργος στην κοιλιά και την καρδιά, κάτι που του επέφερε ακαριαία τον θάνατο.

Ένα αγοράκι δυόμιση ετών, το παιδί της Κωνσταντίνας και του δράστη έμεινε ορφανό. Οι γονείς της μητέρας του μικρού, Αθανασία Μαργαριτέλη και Απόστολος Τσάπας, είχαν ζητήσει, με επιστολή στη δημοτική αρχή Βόλου, να αλλάξει το επίθετο του αγοριού, σε ένδειξη σεβασμού τόσο προς το παιδί όσο και προς την αποθανούσα.

Υπενθυμίζεται, δε, ότι στην οικία, τη στιγμή της δολοφονίας, βρισκόταν και ο μικρός, ο οποίος σώθηκε χάρη στον παππού του που πρόλαβε να τον φυγαδεύσει στον πάνω όροφο του σπιτιού.

Τα σπαρακτικά λόγια του πατέρα στη δίκη

«Περιμένω δικαίωση για το θάνατο της κόρης μου και του γιου μου. Ήθελε να μας σκοτώσει όλους. Άφησε τη γυναίκα μου να ζήσει για να του μεγαλώσει το παιδί. Το εγγονάκι μου είναι δικό μου παιδί, πλέον. Τον ρωτάω: "ποιον έχεις μπαμπά;" "Εσένα, παππού, μου απαντάει". Κάποιες φορές ζητάει τη μητέρα του αλλά γνωρίζει ότι βρίσκεται ψηλά στον ουρανό μαζί με το θείο του. Πηγαίνει στα μνήματα, χαϊδεύει τις φωτογραφίες, τις φιλάει ... "παππού, θέλω να παίξω τώρα κυνηγητό με τη μανούλα και παίζει κυνηγητό"», τα σπαρακτικά λόγια του πατέρα των άτυχων παιδιών που δολοφονήθηκαν με μαχαίρι.

Η μητέρα στην κατάθεσή της είχε πει: «Τον ρώτησα, θέλεις κάτι να συζητήσουμε; Μου απάντησε «όχι», έβγαλε το μαχαίρι κι άρχισε να με χτυπάει. Ακούει η κόρη μου τη φασαρία και βγαίνει μπροστά. Τότε αρχίζει να τη χτυπάει με το μαχαίρι. Βλέπω την κόρη μου να πέφτει κάτω. Γυρίζει σε εμένα, λέγοντάς μου «εσένα καρ...λα θα σε αφήσω για να πονάς». Στο μεταξύ, ήρθε ο γιος μου, που του είχαμε τηλεφωνήσει για να δει αν είμαστε καλά. Ο κατηγορούμενος, μόλις τον είδε βγήκε έξω και μετά είδα το παιδί μου να κρατάει την κοιλιά του και να πέφτει κάτω».

Στη δικαστική αίθουσα οι μάρτυρες είχαν περιγράψει καρέ καρέ το χρονικό της φρίκης, όταν ο δράστης εισέβαλε στο σπίτι σκορπίζοντας το θάνατο.

Καταθέτοντας ο αστυνομικός που κλήθηκε στο σπίτι της οικογένειας και αντίκρισε τα δύο αδέρφια μαχαιρωμένα, είχε δηλώσει: «Το τραύμα ήταν τόσο βαθύ που είδα την καρδιά του Γιώργου. Προσπάθησα να τον σώσω πιέζοντας το τραύμα με ότι πανιά βρήκα αλλά η λίμνη αίματος δεν σταματούσε μέχρι που έγινε άσπρος σαν χαρτί και τελικά ξεψύχησε».

Ο κατηγορούμενος είχε προσπαθήσει να πείσει τους δικαστές πως δεν θυμόταν τι είχε γίνει την ημέρα εκείνη.«Δεν ήμουν ο εαυτός μου, ήμουν κάποιος άλλος. Δεν θυμάμαι τι έκανα».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Απόφαση - σταθμός για τους συζυγοκτόνους - Δεν έχουν δικαίωμα να κληρονομήσουν τα θύματά τους"

Συναγερμός για βόμβα σε πτήση από Πολωνία – Προσγειώθηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το αεροπλάνο

Συναγερμός για βόμβα σε αεροπλάνο που πετούσε στον ελληνικό εναέριο χώρο, ερχόμενο από την Πολωνία, έχει σημάνει στις Αρχές.  

Το αεροπλάνο, μέσα από το οποίο εκπέμφθηκε το σήμα για βόμβα στο εσωτερικό του αεροσκάφους, συνοδεύτηκε από ελληνικά μαχητικά F-16.  

Τα ελληνικά μαχητικά συνόδευσαν το επιβατηγό αεροπλάνο στο διεθνές αεροδρόμιο της χώρας μας, «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου προσγειώθηκε με επιτυχία στις 5:45 το απόγευμα. 

Εκεί, οι ελληνικές Αρχές επιχειρούν αυτήν τη στιγμή να εξακριβώσουν τι ακριβώς συμβαίνει, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη έλεγχος των 192 επιβαινόντων του αεροπλάνου.  

Ειδικότερα, στο αεροπλάνο επέβαιναν 184 ενήλικες και 2 μωρά. Το πλήρωμά του ήταν εξαμελές. Αυτήν τη στιγμή, όλοι τους κατεβαίνουν από το αεροπλάνο συνοδεία της Ελληνικής Αστυνομίας, με την ΕΛ.ΑΣ. να αναφέρει ότι ακολουθείται το πρωτόκολλο ελέγχου. 

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι επιβαίνοντες κατεβαίνουν ένας-ένας έχοντας μαζί τους μόνον τις χειραποσκευές τους, ενώ ελέγχονται από ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά του Σώματος. Επιπλέον, οι βαλίτσες τους δεν θα βγουν ακόμη από το αεροπλάνο, προκειμένου οι Αρχές να πραγματοποιήσουν έλεγχο και σε αυτές, κατά το σχετικό πρωτόκολλο. 

Το αεροπλάνο προσγειώθηκε επιτυχώς στον δυτικό διάδρομο του «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ αυτήν τη στιγμή είναι ανοιχτός μόνον ο ανατολικό διάδρομός του αερολιμένα. 

Η πτήση ερχόταν από την πόλη Κατοβίτσε της Πολωνίας, έχοντας προορισμό την Αθήνα. Πρόκειται για αεροπλάνο τύπου Boeing 738 της εταιρείας Ryanair.

Μόλις ελήφθη το σήμα για βόμβα, το ελληνικό Πεντάγωνο κινητοποιήθηκε άμεσα, ενώ δόθηκε εντολή να «σηκωθούν» δυο F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. 

Τα μαχητικά, της 330 Μοίρας, που βρίσκονταν σε ετοιμότητα, απογειώθηκαν από την 111 Πτέρυγα Μάχης στην Αγχίαλο και προσέγγισαν το πολωνικό αεροσκάφος πάνω από το έδαφος της Βόρειας Μακεδονίας. Στη συνέχεια, το συνόδευσαν μέχρι τον τελικό προορισμό του, πετώντας μόνον πάνω από θάλασσα, όπως προβλέπεται από το σχετικό πρωτόκολλο. 

Δείτε την πορεία του αεροπλάνου προτού προσγειωθεί στον διεθνή αερολιμένα, στην οποία φαίνεται η στροφή που πήρε για το λεκανοπέδιο της Αττικής:  

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Συναγερμός για βόμβα σε πτήση από Πολωνία – Προσγειώθηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το αεροπλάνο"

Δένδιας για Τουρκία: Δεν τους φοβόμαστε - Τους ακούμε, αλλά δεν ακολουθούμε την πολιτική της Άγκυρας

Δεν έχει υπάρξει στην ιστορία των ελληνοτουρκικών σχέσεων περίοδος όπως αυτή που διανύουμε «με 3,5 χρόνια διαρκούς κρίσης και μάλιστα κλιμακούμενης κρίσης» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση της διαρκούς επιτροπής εκλογικής περιφέρειας Φωκίδας της Νέας Δημοκρατίας, για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στην Άμφισσα.

Όπως υπενθύμισε, οι σχέσεις με την Τουρκία διαχρονικά είναι δύσκολες με επανειλημμένες κρίσεις, που όμως «ήταν χρονικά περιορισμένες».

«Η μεγάλη διαφορά αυτών των τρεισήμισι χρόνων, είναι η διάρκεια της κρίσης», σημείωσε και «κάθε μέρα να είναι χειρότερη από την προηγούμενη, αυτά που λέγονται σήμερα να είναι χειρότερα από αυτά που λέχθηκαν εχθές. Δεν το έχουμε ξαναζήσει αυτό το πράγμα».
«Αυτό επέβαλλε μια διαρκή δραστηριοποίηση για να μπορέσει να δημιουργηθεί ένα μέτωπο ανάσχεσης μιας αντίληψης αναθεωρητισμού, δηλαδή αλλαγής των συνθηκών των συνόρων, των όρων που προσπαθούσε η Τουρκία μέσω εκφοβισμού μας να επιβάλει και θέλω να σας πω ότι είμαι περήφανος, γιατί νομίζω ότι τα καταφέραμε καλά», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Θα έχουμε την τεράστια τιμή όταν παραδώσουμε, να παραδώσουμε την ελληνική επικράτεια μεγαλύτερη απ' ό,τι την παραλάβαμε και αυτό είναι τεράστια περηφάνεια».

Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση εφάρμοσε μια πολιτική ανοιχτών οριζόντων. «Δεν σταθήκαμε στο Αιγαίο και στα Βαλκάνια όπως συνήθως γίνεται. Διευρύναμε το αποτύπωμά μας».

«Κάναμε μία πολιτική, εγώ την λέω πολιτική των 6 κύκλων που αλληλοτέμνονται: Ευρώπη, από εκεί και πέρα η ευρύτερη περιοχή μας - Ισραήλ, Αίγυπτος, Αραβικός κόσμος, Βόρεια Αφρική, Βαλκάνια. Πέρα από αυτά, η υπόλοιπη Αφρική. Η Ελλάδα δεν είχε ασχοληθεί με την Αφρική σχεδόν ποτέ στην ιστορία της».

Αύριο άλλωστε, ο ίδιος μεταβαίνει στη Νότια Αφρική, όπου «έχει να πάει Έλληνας υπουργός 25 χρόνια. Και όμως, στη Νότια Αφρική έχουμε, πέραν ότι είναι η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στην αφρικανική ήπειρο, έχουμε μια τεράστια και ισχυρή ομογένεια, που φαίνεται να μην τη θυμόμαστε πολύ καλά».

Στη συνέχεια θα πάει στη Μοζαμβίκη, που είναι η επομένη πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως και η Καμπόν (όπου βρισκόταν την προηγούμενη εβδομάδα), ήταν η προηγούμενη πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ η Γκάνα (όπου ήταν την προηγούμενη μέρα) ήταν η προηγούμενη.

«Καταλαβαίνετε, όταν έχει κρίση με την Τουρκία, πόσο σημαντικό είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Δεν μπορούμε να αγνοούμε τα πράγματα. Δεν μπορούμε να κλειστούμε σε έναν μικρόκοσμο» είπε ο κ. Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών, υπογράμμισε πως η σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ «είναι καλύτερη παρά ποτέ»: «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μαχόταν για να κρατήσει το 7 προς 10. Δέκα όπλα η Τουρκία 7 εμείς. Αν ξέρει κανείς αριθμητική, μπορεί εύκολα να μετρήσει τώρα ποια είναι η αναλογία: είναι 10-0», τόνισε.

«Ας υποθέσουμε λοιπόν, ότι έτσι για να κάνουμε την κουβέντα, ότι η Τουρκία καταφέρνει και πείθει τις Ηνωμένες Πολιτείες στον εκσυγχρονισμό των F-16», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Όταν η Τουρκία θα παίρνει το πρώτο εκσυγχρονισμένο F-16, η Ελλάδα θα έχει 83 F-16 στο επίπεδο Viper, το επίπεδο 70, 24 Rafale που είναι 4,5 γενιάς μαχητικά και θα παραλαμβάνει το πρώτο F-35».

«Δεν τους φοβόμαστε, καθαρές κουβέντες», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Το γεγονός ότι δεν απαντάμε με τον ίδιο τρόπο στις ύβρεις, στις συκοφαντίες, στις απειλές, έχει να κάνει με την κουλτούρα μας και το γεγονός ότι εμείς πιστεύουμε σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατική προοδευτική χώρα. Αυτό είμαστε εμείς. Δεν θα στήσουμε εμείς κοκορομαχίες και καυγάδες».

Αναφέρθηκε και στο τραγούδι «θα έρθω μια νύχτα» που έχει χρησιμοποιήσει ο Τούρκος πρόεδρος για να απειλήσει την Ελλάδα, το οποίο όπως υπενθύμισε ήταν τραγούδι της εισβολής που έλεγαν οι Τούρκοι το '63, μιας εισβολής που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο χρόνια μετά.

«Τα ακούμε, τα σημειώνουμε, τα καταλαβαίνουμε. Είμαστε έτοιμοι. Αλλά αυτό να ξέρετε δεν σημαίνει ότι εμείς θα ακολουθήσουμε την ίδια γλώσσα και το ίδιο παράδειγμα. Είμαστε διαφορετικό πράγμα», τόνισε.

Αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο κ. Δένδιας υπερασπίστηκε για μια ακόμη φορά την καθαρή θέση της Ελλάδας. Όπως επεσήμανε, ο ίδιος προσπάθησε πολύ, για τρία χρόνια, να ξαναφτιάξει τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία. «Αλλά όλα έχουν όριο, όλα έχουν όριο», επεσήμανε. «Εμείς έχουμε μια σαφή επιλογή στην εξωτερική μας πολιτική. Και η επιλογή μας, το ευαγγέλιό μας, είναι το διεθνές δίκαιο, η ανεξαρτησία, η εδαφική ακεραιότητα, η ισότητα, η ισοτιμία των κρατών. Δηλαδή ο καταστατικός χάρτης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

«Εδώ δεν υπήρχε επιλογή», τόνισε χαρακτηριστικά. «Αν εμείς δεχόμαστε μέσα από την εισβολή μιας μεγαλύτερης χώρες σε μια μικρότερη χώρα, ανεξάρτητα αν είχε κάποια δίκια, αν έλεγε κάτι σωστό, ανεξάρτητα από όλα αυτά, τη στιγμή που μια μεγάλη χώρα, η οποιαδήποτε χώρα, εισβάλλει σε μια άλλη χώρα, ό,τι δίκιο και να έχει, ό,τι δικαίωμα και να έχει, έχει εξαφανιστεί [...] Τα πράγματα γίνονται άσπρο - μαύρο, καλό - κακό», υπογράμμισε. «Το παράδειγμα της Ρωσίας, αν το προβάλετε στη γειτονιά μας, είναι ακριβώς ο τουρκικός αναθεωρητισμός. Με τη δύναμη επιδιώκω να αλλάξω τα σύνορα. Όχι. Εκατό φορές όχι. Δεν γίνεται έτσι. Δεν είχαμε λοιπόν την παραμικρή επιλογή σε αυτό».

Ανέφερε ακόμη, ότι ο ίδιος είναι περήφανος, γιατί «τα 3,5 χρόνια καταφέραμε στο ευρύ πλαίσιο να υπάρχει εθνική ομοψυχία» στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και οι βασικές επιλογές να μην αμφισβητηθούν: οι συμφωνίες με την Ιταλία, με την Αίγυπτο, συμφωνίες ιστορικές, η αμυντική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η 2η τροποποίησή της, η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία.

Σημείωσε δε, πως η Ελλάδα έχει μακρά σχέση με τη Γαλλία και η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι η πρώτη που αγοράζει όπλα από τη Γαλλία. Όμως, «είναι η πρώτη φορά που ελληνική κυβέρνηση πείθει την Γαλλική Δημοκρατία να υπογράψει διμερή αμυντική συμφωνία. Η Γαλλία, με μια άλλη χώρα μόνο στον κόσμο έχει διμερή αμυντική συμφωνία: με τη Γερμανία για ιστορικούς λόγους, την υπέγραψε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είμαστε οι μόνοι».

Ακόμη, υπενθύμισε την αμυντική συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στον Αραβικό Κόλπο. Σημείωσε δε, πως όταν το '20 είχαμε την κρίση με το Όρουτς Ρέις, τα εμιρατινά F-16 ήρθαν και στάθμευσαν στα Χανιά οπλισμένα.

Αναφερόμενος στο έργο της κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών, επεσήμανε πως ο ίδιος έχει «υπογράψει τις περισσότερες συμφωνίες που υπέγραψε ποτέ η Ελληνική Δημοκρατία ή το ελληνικό κράτος από τη σύστασή του».

«Όλα αυτά, για να δημιουργήσουμε αυτό το πλαίσιο που θα επιτρέψει στη χώρα να είναι ασφαλής, σταθερή, να μπορέσει να επιτρέψει στους πολίτες σας, σε εσάς, να δημιουργήσουν και τελικά να ζήσουν ευτυχισμένοι με ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους». Επεσήμανε δε, πως πλέον έρχεται η ώρα, ο ελληνικός λαός να μετρήσει και να επιλέξει και τόνισε: «Οι καιροί είναι καιροί τρικυμίας. Μετά ιδίως τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο κόσμος μας δεν είναι όπως τον ξέραμε, δεν είναι ίδιος».

«Εμείς έντιμα καταθέτουμε τη δική μας πρόταση. Τους λέμε ότι στη φουρτούνα ένα καράβι δεν μπορεί να έχει πολλούς καπετάνιους. Και δεν μπορεί στην ώρα της φουρτούνας να συζητάς και να λες να πάει το καράβι και ποιος θα κρατάει το τιμόνι», σημείωσε και κατέληξε: «Στη δική μας αντίληψη υπάρχει καλός καπετάνιος, το έχει αποδείξει. Υπάρχει καλό πλήρωμα και καλή πορεία για το καράβι».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δένδιας για Τουρκία: Δεν τους φοβόμαστε - Τους ακούμε, αλλά δεν ακολουθούμε την πολιτική της Άγκυρας"

Θεοδωρικάκος για Τσίπρα: Οφείλει να ζητήσει συγνώμη από τους Έλληνες αστυνομικούς και στρατιώτες

Θέση για την υπόθεση της «νεκρής Μαρίας» στον Έβρο πήρε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει συγγνώμη για τη στάση που κράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Χθες στην Αλεξανδρούπολη ενημέρωσα αναλυτικά τους πρέσβεις των ευρωπαϊκών κρατών για την πραγματική κατάσταση στον Έβρο, για τα προπαγανδιστικά fake news του Αυγούστου καθώς και για τον ‘θάνατο’ ενός μικρού κοριτσιού που αποδείχθηκε ότι δεν υπήρξε ποτέ.

Tώρα που όλοι γνωρίζουν την αλήθεια για τη στημένη επιχείρηση υπονόμευσης της πατρίδας μας, ο κ. Τσίπρας οφείλει να ζητήσει συγνώμη. Γνωρίζω ότι δεν θα απολογηθεί ποτέ στην κυβέρνηση. Αλλά είναι θέμα τιμής να ζητήσει συγνώμη από τους Έλληνες αστυνομικούς, τους Έλληνες στρατιώτες και από τους ακρίτες μας στη Θράκη», έγραψε στο Facebook.

news 

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεοδωρικάκος για Τσίπρα: Οφείλει να ζητήσει συγνώμη από τους Έλληνες αστυνομικούς και στρατιώτες"

Τζανακόπουλος: «Ο φράχτης παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα» - ΝΔ: «Επικίνδυνος» ο ΣΥΡΙΖΑ στο μεταναστευτικό

Ως αντίθετο με τη διεθνή νομιμότητα περιέγραψε το φράχτη στον Έβρο ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κάνοντας λόγο για «υποκρισία» από πλευράς της κυβέρνησης ως προς την επέκταση του φράχτη για τον έλεγχο των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε πως «ο φράχτης είναι μέσα από τα ελληνικά σύνορα. Είστε παράνομοι τόσο σε ό,τι αφορά στη διεθνή νομιμότητα, όσο και ό,τι αφορά στη συνταγματική τάξη. Είναι δεδομένο αυτό. Δεν μπορείτε να αρνηθείτε» και απευθυνόμενος προς τον κυβερνητικό βουλευτή  Μπάμπη Παπαδημητρίου, πρόσθεσε ακόμη πως «το πρόβλημα το προσφυγικό δεν λύνεται με φράχτες».

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του πρώην Υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και στον απόηχο της χθεσινής επίσκεψης Πρέσβεων από 27 χώρες -μέλη της ΕΕ στη συνοριακή γραμμή του Έβρου, προκειμένου να ενημερωθούν επί τόπου εις βάθος για το θέμα, έντονη υπήρξε η αντίδραση της κυβέρνησης στις δηλώσεις του κ. Τζανακόπουλου, καθώς ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου χαρακτήρισε «ανεύθυνο και επικίνδυνο» τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως προς τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Η δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν ζητά συγνώμη για τα εθνικά επιβλαβή ψέματα περί της «νεκρής Μαρίας» που διακινούσε επί μήνες, αλλά δια του κ. Τζανακόπουλου σήμερα λέει ότι η προστασία των συνόρων μας στον Έβρο, μέσω του φράχτη, παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα! Ένα έργο για την προστασία των συνόρων εξακολουθεί να βρίσκει αντίθετο το κόμμα του κ. Τσίπρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ που όλοι θυμούνται τι συνέβη στα νησιά και στον Έβρο στη διάρκεια της διακυβέρνησής του, παραμένει ασυγχώρητα ανεύθυνος και επικίνδυνος τόσο στη διαχείριση του μεταναστευτικού όσο και σε θέματα εθνικής κυριαρχίας».

Η απάντηση της Τσαπανίδου

Απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο με αφορμή αποκαλυπτικό δημοσίευμα αναφορικά με τα fake news στην ιστορία της «μικρής Μαρίας» στον Έβρο, η Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου τόνισε πως «η κυβέρνηση δια του κυβερνητικού εκπροσώπου σπεύδει να υιοθετήσει ως αληθινή μόνο την τελευταία μαρτυρία και να εκμεταλλευτεί μια τραγική υπόθεση για σκοπιμότητες», επισημαίνοντας ακόμη για το Μέγαρο Μαξίμου πως «παραβλέπει ότι ακόμη και η αυτή η μαρτυρία περιγράφει γλαφυρά την εκμετάλλευση προσφύγων από διακινητές, τούρκους συνοριοφύλακες αλλά και από κουκουλοφόρους που τους σπάνε στο ξύλο σε ελληνικό έδαφος για να μην εισέλθουν στη χώρα». «Πόσο περήφανος μπορεί να δηλώνει για αυτό ο κος Οικονόμου που με σημερινές του δηλώσεις ζητάει και τα ρέστα;» διερωτήθηκε η κ. Τσαπανίδου.

Τζανακοπουλος: «Για ποιο λόγο να ζητήσουμε συγγνώμη;»

Κληθείς, την ίδια ώρα να σχολιάσει όσα αποκαλύπτονται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» για τη σκηνοθεσία της υπόθεσης της «μικρής Μαρίας» στον Έβρο, ο κ. Τζανακοπουλος υποστήριξε πως «για ποιο λόγο να ζητήσουμε συγγνώμη; Υπήρξε μια είδηση, η οποια έκανε το γύρο του κόσμου από διεθνή μέσα ενημέρωσης,τα οποια είναι έγκυρα κατά κύριο λόγο και από εκεί και πέρα δεν το έγραψε μόνο το Spiegel, γράφτηκε στη συνέχεια και από άλλα μέσα ενημέρωσης διεθνούς εμβέλειας που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει εν πάσει περιπτώσει την εγκυρότητά τους». «Δεν υπήρχε από ό,τι καταλαβάινω κάποια σκοπιμότητα ούτε από το Spiegel ούτε και από τα άλλα μέσα που αναπαρήγαγαν την είδηση και από εκεί και πέρα εμείς ζητήσαμε εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με το ζήτημα», κατέληξε ο κ.Τζανακόπουλος.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τζανακόπουλος: «Ο φράχτης παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα» - ΝΔ: «Επικίνδυνος» ο ΣΥΡΙΖΑ στο μεταναστευτικό"

Βόλος: Θλίψη για τον θάνατο 10χρονου από οξεία μυοκαρδίτιδα

Κόλλησε γρίπη και κατέληξε χθες το μεσημέρι στο Νοσοκομείο από οξεία μυοκαρδίτιδα - Συγκλονισμένη η εκπαιδευτική οικογένεια του 1ου Ειδικού Δημοτικού Αγριάς για την απώλεια του μαθητή - «ψυχή» του σχολείου 

Στη γειτονιά των αγγέλων βρίσκεται από χθες ο 10χρονος Κωνσταντίνος, το παιδί που ήταν η «ψυχή» του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αγριάς, όπου φοιτούσε από τη νηπιακή του ηλικία. Ο μαθητής που παρά τη σπαστική τετραπληγία που τον καθήλωσε σε αναπηρικό αμαξίδιο, δεν σταμάτησε ποτέ να εκπλήσσει, δίνοντας μαθήματα ζωής όχι μόνο στους συμμαθητές του αλλά και στους ίδιους τους δασκάλους του, που τον είδαν να ζωγραφίζει, ακόμη και να παίζει μουσική με το πόδι, που με την παρουσία του γέμιζε τον χώρο.

Ο Κωνσταντίνος έφυγε χθες από τη ζωή ενώ νοσηλευόταν στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου, όπου τον πήγαν οι γονείς του τα μεσάνυκτα της Παρασκευής, καθώς παρουσίασε υψηλό πυρετό. Κόλλησε γρίπη τύπου Α και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού προσωπικού, δεν τα κατάφερε. Θρήνος επικράτησε για τον πρόωρο θάνατο του δεκάχρονου, του «βενιαμίν» της οικογένειας από τον Κισσό, που ενθουσιαζόταν με κάθε καινούρια δραστηριότητα με την οποία καταπιανόταν.

Ο Κωνσταντίνος είχε πάει κανονικά στο σχολείο την περασμένη Πέμπτη για τα μαθήματά του. Εφθασε στο 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αγριάς, με βανάκι που μεταφέρει καθημερινά τους μαθητές από την περιοχή του Πηλίου. Προσήλθε χαρούμενος και όπως πάντα αναστάτωσε ευχάριστα με τις φωνές του, το σχολείο.

Κατά την πρωινή θερμομέτρηση που κάνει νοσηλευτής σε όλα τα παιδιά του σχολείου, ο Κωνσταντίνος δεν έδειξε συμπτώματα. Ηταν περίπου στις 10:30 το πρωί, όταν σε δεύτερη θερμομέτρηση, παρουσίασε δέκατα. Αμέσως ειδοποιήθηκε η οικογένειά του και με το βανάκι, ο μαθητής επέστρεψε στο σπίτι, προκειμένου οι γονείς του να φροντίσουν μέσω γιατρού για την υγεία του.

Το παιδί παρακολουθήθηκε από ιδιώτη γιατρό. Ωστόσο την Παρασκευή ανέβασε υψηλό πυρετό και η οικογένειά του δεν καθυστέρησε. Τα μεσάνυκτα της Παρασκευής τον πήγαν στο Νοσοκομείο Βόλου και έγινε αμέσως εισαγωγή του στην Παιδιατρική Κλινική.

Του έγινε τεστ και διαπιστώθηκε ότι προσβλήθηκε από γρίπη τύπου Α (πιθανόν η Η1Ν1) και του χορηγήθηκε κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Στο προσκέφαλό του ο δεκάχρονος είχε τους γονείς του, αλλά και τη διευθύντρια της Παιδιατρικής, Αναστασία Αναστασίου - Κατσιαρδάνη, η οποία εφημέρευε.

Ο πυρετός άρχισε να υποχωρεί και η κ. Αναστασίου χθες το πρωί θα έφευγε από το νοσοκομείο μετά τη λήξη της εφημερίας της. Ξαφνικά όμως, η υγεία του Κωνσταντίνου επιδεινώθηκε. Πάνω από το παιδί έπεσαν όλοι οι διαθέσιμοι γιατροί του Νοσοκομείου. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες δεν μπόρεσαν να του προσφέρουν βοήθεια. «Η γρίπη προκάλεσε οξεία μυοκαρδίτιδα», ενημέρωσε η κ. Αναστασίου για τον θάνατο του παιδιού, που προκάλεσε σπαραγμό στο Νοσοκομείο Βόλου.

Θρήνος στο σχολείο

Θρήνος και στο 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αγριάς, εκπαιδευτικοί του οποίου ήταν σε ανοιχτή γραμμή με την οικογένεια του Κωνσταντίνου για να ενημερώνονται για την εξέλιξη της υγείας του. Το άγγελμα του θανάτου συγκλόνισε τους δασκάλους τους, οι οποίοι τον θεωρούσαν δικό τους παιδί. Αλλωστε ο Κωνσταντίνος φοιτούσε στο σχολείο, από νηπιάκι, από την ηλικία των 4 ετών.

«Είχαμε τον Κωνσταντίνο κοντά μας από την ηλικία των τεσσάρων ετών. Φέτος ήταν μία καταπληκτική χρονιά, γιατί δεν είχε νοσήσει καθόλου. Εχουμε αρρωστήσει όλοι με την απώλεια. Εφυγε τόσο πρόωρα και γρήγορα από κοντά μας», ανέφερε συγκλονισμένος ο διευθυντής του σχολείου, Αποστόλης Μιχαλόπουλος για τον μαθητή που φέτος φοιτούσε στην δ’ τάξη του δημοτικού.

«Με την παρουσία του γέμιζε τον χώρο»

Ο Κωνσταντίνος, όπως συγκινημένος αναφέρει ο κ. Μιχαλόπουλος ήταν η «ψυχή», η «μασκότ» του σχολείου. «Είχε έναν καταπληκτικό εγκέφαλο. Παρά τη σπαστική τετραπληγία κατάφερε να φθάσει στο σημείο να ζωγραφίζει και να παίζει μουσική με το πόδι. Με τον φθαρμένο του λόγο μας έδινε θάρρος. Ηταν ένα παιδί που κουνώντας και μόνο τα βλέφαρά του, έλεγε τόσα πολλά. Πρόσφερε με την παρουσία του στο σχολείο. Ηταν η μασκότ μας. Όταν έλειπε όλοι το καταλαβαίναμε. Ηταν ένα πλάσμα που με την παρουσία του γέμιζε τον χώρο. Και φυσικά είχε στο πλευρό του δύο καταπληκτικούς γονείς, συνοδοιπόρους στο σχολείο μας που έχουν βοηθήσει με τον τρόπο τους κι άλλους γονείς», ανέφερε ο κ. Μιχαλόπουλος.

Αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο

Ηδη από χθες, η οικογένεια του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αγριάς, ετοιμάζει αφιέρωμα για τον Κωνσταντίνο της, που θα ζωγραφίζει με το πόδι του στη γειτονιά των αγγέλων. Παράλληλα, το ίδιο το σχολείο, θα φροντίσει και για τη στήριξη της οικογένειάς του, που θρηνεί τον ξαφνικό χαμό του μικρότερου παιδιού της.

taxydromos

Διαβάστε Περισσότερα » " Βόλος: Θλίψη για τον θάνατο 10χρονου από οξεία μυοκαρδίτιδα"

ΕΜΥ – Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Βροχές και καταιγίδες μέχρι και την Τρίτη

Σε ακόμη μία επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης του καιρού προχώρησε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, σύμφωνα με την οποία αναμένονται βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές μέχρι και την Τρίτη.

Πιο αναλυτικά:

Σήμερα Κυριακή (22-01-2023),

1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α. Από το απόγευμα στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο.

β. Στη Θράκη μέχρι το βράδυ.

γ. Στην ανατολική Μακεδονία τις βραδινές ώρες κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια.

2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά.

Τη Δευτέρα (23-01-2023),

1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α. Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη βορειοδυτική Πελοπόννησο έως το βράδυ.

β. Στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία.

2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά όπου στα βορειοδυτικά θα είναι κατά τόπους πυκνές.

Την Τρίτη (24-01-23)

1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην κεντρική Μακεδονία και από τις προμεσημβρινές ώρες στη Θεσσαλία -κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια- και στις Σποράδες.

2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " ΕΜΥ – Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Βροχές και καταιγίδες μέχρι και την Τρίτη"

Σουηδία: «Βαθιά ασεβής πράξη» το κάψιμο του Κορανίου δήλωσε ο Ουλφ Κρίστερσον

Το κάψιμο του αντίτυπου του Κορανίου σε διαδήλωση στη Στοκχόλη επέκρινε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον, λέγοντας πως ήταν μια «βαθιά ασεβής πράξη» και παράλληλα εξέφρασε τη «συμπάθειά» του προς τους μουσουλμάνους

«Η ελευθερία της έκφρασης αποτελεί θεμελιώδες κομμάτι της δημοκρατίας. Αλλά αυτό που είναι νόμιμο δεν είναι απαραίτητα και σωστό», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας στο Twitter χθες Σάββατο (21.1.2023) το βράδυ για το κάψιμο του Κορανίου από τον ακροδεξιό ηγέτη Παλουντάν.

«Το να καίει κανείς βιβλία που είναι ιερά για πολλούς είναι μια βαθιά ασεβής πράξη. Θέλω να εκφράσω τη συμπάθειά μου προς όλους τους μουσουλμάνους που προσεβλήθησαν από τα όσα συνέβησαν στη Στοκχόλμη», πρόσθεσε ο  Ουλφ Κρίστερσον.

Κατά τη διάρκεια διαδήλωσης μπροστά από την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη, ο ακροδεξιός Σουηδός Ράσμους Παλουντάν έκαψε αντίτυπο του Κορανιού, μια πράξη που είχε στόχο να καταγγείλει τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με την Άγκυρα για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Το Σύνταγμα της Σουηδίας και ο σεβασμός προς τις ελευθερίες του συνέρχεσθαι και της έκφρασης οδήγησαν την αστυνομία να εγκρίνει την κινητοποίηση του επικεφαλής του κόμματος Stram Kurs (Σκληρή γραμμή).

Αντιδράσεις από την Τουρκία και τον ισλαμικό κόσμο

Το γεγονός εξόργισε την Τουρκία, η οποία, αφού κάλεσε τον Σουηδό πρεσβευτή, ακύρωσε την επίσκεψη του Σουηδού υπουργού Άμυνας Πολ Γιόνσον, την ώρα που πολλές άλλες μουσουλμανικές χώρες εξέφρασαν επίσης την αγανάκτησή τους.

Το Μαρόκο εξέφρασε σήμερα την έκπληξή του που οι σουηδικές αρχές επέτρεψαν αυτή την «απαράδεκτη» και «επονείδιστη» πράξη, «η οποία έγινε μπροστά στις δυνάμεις της τάξης».

Η Ινδονησία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καταδίκασαν την ενέργεια, όπως και το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου και ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας.

«Η ελευθερία της έκφρασης πρέπει να ασκείται με υπεύθυνο τρόπο», σχολίασε η Τζακάρτα.

Στην Τουρκία πολλές δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ μπροστά από το προξενείο της Σουηδίας στην Κωνσταντινούπολη για να διαμαρτυρηθούν. Έκαψαν μια σουηδική σημαία και κάλεσαν την Άγκυρα να διακόψει κάθε διπλωματική σχέση με τη Στοκχόλμη. Άλλοι διαδήλωσαν κοντά στη σουηδική πρεσβεία στην Άγκυρα.

Το Σάββατο ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ καταδίκασε μια «επονείδιστη ισλαμοφοβική πρόκληση» και υπογράμμισε ότι το γεγονός ότι η διαδήλωση έλαβε την άδεια των αρχών δεν σημαίνει ότι τη στηρίζει η κυβέρνηση.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σουηδία: «Βαθιά ασεβής πράξη» το κάψιμο του Κορανίου δήλωσε ο Ουλφ Κρίστερσον"

Δημητρακόπουλος: «Γίνονται επιλεκτικά βασανιστήρια σε βάρος της Καϊλή»

Ο συνήγορος της Εύας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος τονίζει για μία ακόμα φορά ότι «είναι ανεπίτρεπτο να γίνονται βασανιστήρια στις βελγικές φυλακές», επιμένοντας στον προ ημερών ισχυρισμό του για κακομεταχείριση και βασανιστήρια της πελάτισσάς του, προκειμένου να ομολογήσει.

Μάλιστα σημειώνει ότι οι βελγικές Αρχές βασανίζουν επιλεκτικά την ευρωβουλευτή, ενώ προειδοποιεί ότι θα προχωρήσει σε σχετική καταγγελία.

«Ήταν οδυνηρή έκπληξη για μένα όταν είσαι στις Βρυξέλλες να χάνω την επικοινωνία με την εντολέα μου από την Τετάρτη 11 του μηνός και την επομένη ημέρα να με παίρνει τηλέφωνο το βράδυ και ξαφνικά σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση να μου περιγράφει πράγματα που για μένα είναι πρωτάκουστα, σχεδόν κλαίουσα, και αιφνιδιάστηκα.

Πράγματα τα οποία τα βλέπουμε σε ταινίες, όπως το εξπρές του μεσονυχτίου. Συμπεριφορές που συναντάμε σε χώρες που δεν διακρίνονται για τα δημοκρατικά χαρακτηριστικά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητρακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Δεκατιανοί» .

«Επί 16 ώρες ήταν σε ένα κελί της αστυνομίας, με ένα φως που δεν έκλεισε για 16 ώρες και ήταν άυπνη. Υπάρχουν κανόνες του ΟΗΕ που η αϋπνίαθεωρείται βασανιστήριο. Της πήραν το παλτό, την αφήνουν με μία ζακετούλα και τουρτούριζε από το κρύο. Το κρύο είναι μέθοδος βασανιστηρίων που ξεκινάει από το μεσαίωνα και φθάνει μέχρι σήμερα σε ορισμένες χώρες», πρόσθεσε ο συνήγορος της Εύας Καϊλή τονίζοντας:

«Αυτές οι συμπεριφορές, τα βασανιστήρια, είναι ανεπίτρεπτα. Θα τα καταγγείλω και δεν θα διστάσω να καταγγείλω και τον ανακριτή. Γίνονται επιλεκτικά σε βάρος της κας Καϊλή. Από την πρώτη στιγμή, πέρα από τα χρήματα τα οποία βρέθηκαν, δεν έχουν στοιχεία να δέσουν τη δωροδοκία και υπάρχει ένα σύστημα στις Βρυξέλλες που θέλουν ομολογίες. Αυτά θυμίζουν στιγμές μεσαίωνα, η Ιερά Εξέταση που με βασανιστήρια σε έκαναν να ομολογήσεις. Θέλουν να την λιώσουν, θέλουν να την κάνουν να ομολογήσει.

Επανειλλημένα μου έχει πει κομμάτια να με κάνουν, να παραδεχθώ δωροδοκία από τους Καταριανούς που δεν τους έχω κάνει τίποτα και ούτε είχα σχέση, δεν θα το κάνω. Ας με τελειώσουν, ας με βασανίσουν , δεν θα παραδεχθώ κάτι άλλο. Το στίγμα ότι είμαι μία γυναίκα που με έχουν δωροδοκήσει δεν θέλω να το κληροδοτήσω στην κόρη μου. Δεν θα ομολογήσει κάτι που δεν έχει κάνει».
«Ο κ. Παντσέρι φέρεται μέχρι στιγμής να είναι ο ιθύνων νους»

Αναφερόμενος στον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι που καταθέτει αυτή την εβδομάδα, ο κ. Δημητρακόπουλος υποστήριξε: «Ο κ. Παντσέρι φέρεται μέχρι στιγμής να είναι ο ιθύνων νους. Ο κ. Παντσέρι πότε δέχθηκε να συνεργαστεί με τις εισαγγελικές αρχές;  Αυτό έχει αξία. Όταν η κόρη του και η γυναίκα του που έχουν συλληφθεί στην Ιταλία, με αίτημα εκδόσεως από το Βέλγιο, αποφασίστηκε να εκδοθούν στο Βέλγιο.

Ο Παντσέρι βλέπει ότι η οικογένειά του, σιδεροδέσμια, πηγαίνει στο Βέλγιο και κάνει έναν συμβιβασμό. Τα στοιχεία σε βάρος του είναι συντριπτικά. Ο Παντσέρι μιλούσε σε ποιους έδινε λεφτά. Αναφέρονταν σε όλα τα ονόματα πλην της Εύας Καϊλή. Ο Παντσέρι είναι ο πλέον αναξιόπιστος άνθρωπος.

Ο Παντσέρι για να σώσει την κόρη του και τη γυναίκα του, θα υπογράψει ό,τι του δώσουν. Θα καταγγείλει όχι μόνο την Εύα Καϊλή και όλο τον κόσμο.  Αν τον πιέσουν για να δημιουργήσουν πολιτικά θέματα και να κάνουν ζημιά στην Ελλάδα, την Ιταλία και το Βέλγιο, θα υπογράψει».

Ερωτηθείς αν η Εύα Καϊλή θα κρατήσει την έδρα της στο Ευρωκοινοβούλιο, ο κ. Δημητρακόπουλος απάντησε ότι «αν με ρωτήσει θα της πω να την κρατήσει και θα δώσουμε τον αγώνα στο Δικαστήριο γιατί με τα στοιχεία που έχουν μέχρι τώρα δεν στοιχειοθετείται το βασικό αδίκημα, της δωροδοκίας και όλα τα υπόλοιπα είναι έωλα». 

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημητρακόπουλος: «Γίνονται επιλεκτικά βασανιστήρια σε βάρος της Καϊλή»"

Πέθανε ο Νίκος Ξανθόπουλος – Έφυγε το «παιδί του λαού» στα 89 χρόνια του

Ο Νίκος Ξανθόπουλος, το αγαπημένο «λαϊκό παιδί» της χρυσής εποχής του ελληνικού σινεμά πέθανε σε ηλικία 89 χρόνων μετά από νοσηλεία περίπου ενός μήνα σε ιδιωτική κλινική, όπως έγινε γνωστό την Κυριακή (22/01), συνέπεια των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα, έπειτα από έναν μήνα νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ο Νίκος Ξανθόπουλος έδειξε σημάδια βελτίωσης και μεταφέρθηκε σε απλή κλίνη συνεχίζοντας τη θεραπεία του. Ωστόσο, φάνηκε πως η καρδιά του δεν άντεξε και έτσι άφησε την τελευταία του πνοή σε ιδιωτική κλινική στο Περιστέρι. Καθ' όλη τη διάρκεια των γιορτών, μάλιστα, βρισκόταν στην κλινική έχοντας διαρκώς στο πλευρό του τα μέλη της οικογένειάς του.

Ο θάνατός του προκάλεσε πανελλήνια συγκίνηση αφού για γενιές Ελλήνων ο ηθοποιός αντιπροσώπευε το πρότυπο του «λαϊκού παιδιού» που, παρά τα χτυπήματα της μοίρας δεν έχανε ποτέ το φιλότιμο, την ακεραιότητα και την ανθρωπιά του.

Ο Νίκος Ξανθόπουλος στη ζωή και στην οθόνη

Γεννημένος στις 14 Μαρτίου του 1934 στη Νέα Ιωνίας από γονείς με καταγωγή από τον Πόντο, ο Νίκος Ξανθόπουλος πέρασε στερημένα παιδικά χρόνια. Ο πατέρας του, για να συντηρήσει την οικογένειά του, έκανε δουλειές του ποδαριού όπως πολύς κόσμος εκείνη την εποχή.

Η ανάμειξή του στην Αντίσταση τα χρόνια της Κατοχής είχε ως συνέπεια να απουσιάζει συχνά από το σπίτι του, αφού υπήρχε πάντα ο κίνδυνος να συλληφθεί, και η οικογένειά του ήταν στο στόχαστρο των Αρχών. Μια ανάμνηση που τον ακολούθησε σε όλη του τη ζωή ήταν η σύλληψη της μητέρα του και του ίδιου όταν ήταν σε ηλικία 8 χρονών.

Η μεγάλη αγάπη του στα βιβλία και κυρίως στη λογοτεχνία ήταν η αιτία που μικρός ήθελε να γίνει φιλόλογος. Ο ίδιος περιέγραφε πως ένας γείτονάς τους τυπογράφος τον προμήθευε βιβλία, είδος πολυτελείας τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια για τα παιδιά της εργατικής τάξης.

Το δεύτερο μεγάλο πάθος του ήταν ο αθλητισμός. Έκανε στίβο και έπαιζε στην ΑΕΚ της οποία παρέμεινε αιώνιος φίλος και οπαδός.

Τελικά η ζωή τα έφερε αλλιώς και ο Νίκος Ξανθόπουλος αποφοίτησε το ‘63 από τη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου και ξεκίνησε την καριέρα του ως ηθοποιός από το θέατρο.

Το ντεμπούτο του στο σινεμά σε δραματικό ρόλο, από αυτούς χαρακτήρισαν την καριέρα του, ήταν στην ταινία «Αγάπησα και πόνεσα» το ’63 και ο κόσμος ανταποκρίθηκε από την πρώτη στιγμή στον ήρωα που υποδύθηκε, ένα «λαϊκό παιδί» που παλεύει καθημερινά για την επιβίωση κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες.

Η συνέχεια γράφτηκε στα στούντιο της εποχής -οι ταινίες που γύρισε είναι γύρω στην 50-με πολλά δάκρυα. Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι σήμερα, όταν κάποιος θέλει να περιγράψει μια πραγματικά δραματική ιστορία ζωής, αναφέρεται στο όνομά του.

Οι ταινίες που γύρισε είχαν στην πλειοψηφία τους συγκλονιστική επιτυχία με τον κόσμο να κάνει ουρές για να τον απολαύσει και τα ταυτιστεί μαζί του.

Παράλληλα με το σινεμά, ο Νίκος Ξανθόπουλος ακολούθησε καριέρα λαϊκού τραγουδιστή. Μάλιστα, στα πρώτα βήματά του στη δισκογραφία είχε συμπαραστάτες τον Απόστολο Καλδάρα και την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου. Συνολικά κυκλοφόρησε 9 μεγάλους δίσκους και 55 μικρούς, ενώ έκανε ζωντανές εμφανίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ο ίδιος για την ενασχόληση με το τραγούδι είπε σε συνέντευξή του πριν από πολλά χρόνια ότι ήταν η κύρια πηγή εισοδήματός του γιατί οι ταινίες, παρά τη μεγάλη επιτυχία τους, ήταν εξαιρετικά κακοπληρωμένες.

Το 1973 ο ηθοποιός έκανε το τηλεοπτικό ντεμπούτο του με τη σειρά «Αγρίμια». Ακολούθησαν και άλλες σειρές, ενώ παράλληλα είχε σταθερή παρουσία στο θέατρο.

Ο φίλος και οικογενειάρχης Νίκος Ξανθόπουλος

Ο Νίκος Ξανθόπουλος παντρεύτηκε δύο φορές και απέκτησε τέσσερα παιδιά. Ο πρώτος του γάμος ήταν με την επίσης ηθοποιό, Ελένη Καρπέτα ενώ ο δεύτερος με την Εριφύλη Ξανθοπούλου.

Επίσης διατηρούσε αδελφική φιλία με τον συνάδελφο και κουμπάρο του Ανέστη Βλάχο που έφυγε από τη ζωή τον Αύγουστο του 2021.

Ο θάνατος του Ανέστη Βλάχου με τον οποίο τον συνέδεαν κοινές μνήμες από τα πρώτα χρόνια της καριέρας του ήταν καταλυτικός για την ψυχολογία του.

Τον αποχαιρέτησε με ένα προφητικό μήνυμα και μια υπόσχεση στο Facebook:

«Εγώ δεν είχα αδερφό, εσύ ήσουν ο αδερφός μου.. Καλό σου ταξίδι ΑΝΕΣΤΗ. Σε λίγο έρχομαι κι εγώ…» έγραψε ο ηθοποιός.

Η συνταρακτική ανάρτηση του Νίκου Ξανθόπουλου για τον θάνατο του Ανέστη Βλάχου που έφυγε στις 24 Αυγούστου του 2021:

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Πέθανε ο Νίκος Ξανθόπουλος – Έφυγε το «παιδί του λαού» στα 89 χρόνια του "

Γρεβενά: Ανοιχτό το χιονοδρομικό της Βασιλίτσας

Ανοιχτό θα είναι σήμερα Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023 το Ε.Χ.Κ. Βασιλίτσας για χιονοδρομία. Θα τεθούν σε λειτουργία οι αναβατήρες: Φίλιππος, Baby Lift1, Ελιμεία, Μ. Αλέξανδρος και οι πίστες τους.

Οι αναβατήρες και οι πίστες τους, θα ανοίγουν σταδιακά λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν ως τώρα στο Χ/Κ. Ωράριο Λειτουργίας 9:00 έως 15:30.

Για την σημερινή ημέρα θα ισχύσουν οι τιμές των εισιτηρίων καθημερινής ως προσφορά για τους επισκέπτες.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Γρεβενά: Ανοιχτό το χιονοδρομικό της Βασιλίτσας "

Οικονόμου σε Τσίπρα: Να ζητήσει συγγνώμη για το νεκρό παιδί στον Έβρο έστω και 4 μήνες μετά

Να ζητήσει συγγνώμη «έστω και 4 μήνες μετά», καλεί τον Αλέξη Τσίπρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, για την ιστορία με τον νεκρό παιδί μεταναστών στον Έβρο, η οποία τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν fake news.

«Άραγε [ο Αλέξης Τσίπρας] αισθάνεται μετανιωμένος, που έλεγε ψέματα στον ελληνικό λαό; Αισθάνεται ντροπή, που διέσυρε διεθνώς την Πατρίδα του», αναρωτιέται στη δήλωσή του ο Γιάννης Οικονόμου, σχολιάζοντας το σημερινό (22.1.2023) δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής» για τον Έβρο.

Η δήλωση του Γιάννη Οικονόμου για τον Αλέξη Τσίπρα:

«Ο κ. Τσίπρας, από το βήμα της ΔΕΘ στις 18 Σεπτεμβρίου 2022, δήλωνε με ύφος κήνσορα: “σε αυτή τη νησίδα διεξήχθη ένα δράμα 38 ατόμων, το οποίο οδήγησε και στο θάνατο ενός κοριτσιού 7 ετών. Θέλετε, λοιπόν, να ζητήσουμε συγγνώμη, για ποιο λόγο;”.

Άραγε, σήμερα, μετά τις αποκαλύψεις της «Καθημερινής της Κυριακής», αισθάνεται μετανιωμένος, που έλεγε ψέματα στον ελληνικό λαό; Αισθάνεται ντροπή, που διέσυρε διεθνώς την Πατρίδα του -δίνοντας μάλιστα όπλα στους εχθρούς της- για να ικανοποιήσει το προσωπικό του μένος εναντίον του Πρωθυπουργού; Αισθάνεται συντριβή, που έσπευσε να υιοθετήσει και να αναπαράγει τα ψέματα όσων σκηνοθέτησαν το περιστατικό με δόλιες προθέσεις;

Ο κ. Τσίπρας, έστω και τέσσερεις μήνες μετά, επιβάλλεται, συναισθανόμενος το μέγεθος της αδικίας που διέπραξε, να ζητήσει τη συγγνώμη που οφείλει εδώ και καιρό».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Οικονόμου σε Τσίπρα: Να ζητήσει συγγνώμη για το νεκρό παιδί στον Έβρο έστω και 4 μήνες μετά"

Εξάρχεια: Επίθεση με μολότοφ σε αστυνομικούς

Στόχος επίθεσης με βόμβες μολότοφ έγιναν τα ξημερώματα της Κυριακής αστυνομικοί στα Εξάρχεια.

Σύμφωνα με την αστυνομία, γύρω στις 02:00, δύο ομάδες αγνώστων, η μία από την οδό Διδότου και η άλλη από την οδό Ναυαρίνου, επιτέθηκαν με μολότοφ στη διμοιρία των ΜΑΤ, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη και στη συνέχεια διέφυγαν τρέχοντας.

Από την επίθεση δεν σημειώθηκε τραυματισμός, ούτε και ζημιές.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Εξάρχεια: Επίθεση με μολότοφ σε αστυνομικούς"

Θεσσαλονίκη: Τον πέρασαν για αστυνομικό και του έκαψαν τη μηχανή μέσα στο ΑΠΘ

Ένας 21χρονος από τη Θεσσαλονίκη είδε τη μηχανή του να γίνεται στάχτη, όταν συνάντησε μια ομάδα αγνώστων, οι οποίοι κινήθηκαν απειλητικά εναντίον του και του έκαψαν το δίκυκλο τα ξημερώματα της Κυριακής (22.1.2023) στο ΑΠΘ.

Ειδικότερα, γύρω στη 01:00 τα ξημερώματα, ο 21χρονος πέρναγε με τη μηχανή του από την Ανώνυμη Οδό μέσα στο ΑΠΘ, όταν για κακή του τύχη συνάντησε την ομάδα αγνώστων, οι οποίοι τελικά του έκαψαν τη μηχανή.

Περίπου 15 άτομα του επιτέθηκαν, σύμφωνα με τις Αρχές, με τον 21χρονο να καταγγέλλει στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης πως «οι δράστες φέρεται να τον πέρασαν για αστυνομικό και κινήθηκαν εναντίον του».

Ο 21χρονος εγκατέλειψε τη μηχανή του και διέφυγε από το σημείο για να σωθεί ενώ η υπόθεση ερευνάται από την ΕΛ.ΑΣ.

ΑΠΕ – ΜΠΕnewsit/

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Τον πέρασαν για αστυνομικό και του έκαψαν τη μηχανή μέσα στο ΑΠΘ"

Ζεσταίνουν τις μηχανές τους οι αγρότες – Βγαίνουν σήμερα στις πλατείες με τα τρακτέρ

Ζεσταίνουν από σήμερα τις μηχανές τους οι αγρότες στην Θεσσαλία αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα σύμφωνα με την απόφαση της πανελλαδικής σύσκεψης της 8ης Ιανουαρίου στην Νίκαια Λάρισας, όπου αποφασίστηκε η κάθοδος σήμερα Κυριακή 22 Ιανουαρίου των τρακτέρ στις πλατείες όλης της Ελλάδας.

Όπως μετέδωσε, η Δημοσιογράφος της ΕΡΤ Ελπίδα Κουτσογιάννη από τον Τύρναβο, στις 11 το πρωί πραγματοποιήθηκε προσυγκέντρωση των τρακτέρ στον οικισμό Δαμασίου σε μια συμβολική κίνηση καθώς δεν έχει προχωρήσει η οικιστική αποκατάσταση του οικισμού μετα τον σεισμό, ενώ απο τις 11.30 συγκέντρωση αγροτών πραγματοποιείται στην πλατεία Τυρνάβου με μεγάλη συμμετοχή. Τα τρακτέρ βγάζουν όμως και οι αγρότες της επαρχίας Αγιάς, οι οποίοι είχαν διαμαρτυρηθεί στο πρόσφατο παρελθόν για τα αδιάθετα μήλα και την τιμή τους.

Σύμφωνα με τους αγρότες οι κινητοποίησεις θα κλιμακωθούν, ενω στις 25 Ιανουαρίου διοργανώνεται πανθεσσαλική συγκέντρωση αγροτών προκειμένου να αποφασιστεί η συνέχισει των κινητοποιήσεων.

Εκείνο που καίει, σύμφωνα με τους αγρότες του Τυρνάβου, είναι το υψηλό κόστος παραγωγής, ενω απο την διάθεση των προϊόντων δεν καλύπτεται ούτε το κόστος παραγωγής.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ζεσταίνουν τις μηχανές τους οι αγρότες – Βγαίνουν σήμερα στις πλατείες με τα τρακτέρ"

Γυναικοκτονία στη Νίκαια: Από στραγγαλισμό ο θάνατος της 54χρονης – Μια κόρη 12 ετών είχε το ζευγάρι

 Συχνούς τσακωμούς είχαν η 54χρονη γυναίκα και ο σύζυγος της, σύμφωνα με τα όσα περιγράφουν γείτονες του ζευγαριού στη Νίκαια. Ένας από αυτούς, πήρε τα ξημερώματα μοιραίες διαστάσεις, με τον 50χρονο άνδρα να δολοφονεί τη γυναίκα του.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο συζυγοκτόνος, φέρεται να αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και είχε νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική. Παράλληλα, όπως περιγράφουν άτομα που τον γνώριζαν, είχε θέματα λόγω κατάχρησης αλκοόλ και στο παρελθόν έκανε χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Το ζευγάρι έχει μια κόρη 12 ετών, η οποία απουσίαζε από το σπίτι την ώρα της τραγωδίας, καθώς μένει με συγγενικά πρόσωπα.

«Ελάτε σπίτι, σκότωσα τη γυναίκα μου», είπε στους αστυνομικούς ο 50χρονος άνδρας, που κάλεσε την Άμεση Δράση στις 05:30 τα ξημερώματα. Οι Αρχές διαπίστωσαν από το τηλεφώνημα ότι ο άνδρας βρισκόταν σε κατάσταση μέθης.

Οι αστυνομικοί που έσπευσαν στην ισόγεια κατοικία της οδού Βοσπόρου, βρήκαν την 54χρονη νεκρή με σημάδια στο λαιμό της. Στον χώρο της δολοφονίας κλήθηκε ιατροδικαστής, ο οποίος διαπίστωσε από την αυτοψία, ότι ο θάνατος της γυναίκας προήλθε από στραγγαλισμό. Προανάκριση για το άγριο έγκλημα διενεργεί η Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής. 

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Γυναικοκτονία στη Νίκαια: Από στραγγαλισμό ο θάνατος της 54χρονης – Μια κόρη 12 ετών είχε το ζευγάρι "

Έβρος: Έτσι έστησαν την φωτογραφία με το νεκρό παιδί – «Της έβαλαν μέικ απ»

Έβαλε μέικ-απ στο μικρό παιδί και στη συνέχεια το φωτογράφισε. Αυτό αποκάλυψε αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού στον Έβρο, όπου υποτίθεται πως ένα μικρό παιδί μεταναστών πέθανε αβοήθητο στα σύνορα ύστερα από τσίμπημα σκορπιού. Η είδηση είχε κάνει το γύρο του κόσμου, ωστόσο στη συνέχεια αποδείχθηκε πως ήταν fake news.

Η εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» με σημερινό της δημοσίευμα αποκαλύπτει μια μαρτυρία για το πώς σκηνοθετήθηκε ο δήθεν θάνατος της «μικρής Μαρίας» και τι πραγματικά συνέβη με τους μετανάστες στη νησίδα του Έβρου τον περασμένο Αύγουστο.

Αυτόπτης περιγράφει πώς διακινητής που είχαν πληρώσει καθοδηγούσε εξ΄αποστάσεως τις κινήσεις των μεταναστών, μέσω μιας γυναίκας, της Μπαϊντά, που βρισκόταν στη νησίδα και διοχέτευε πληροφορίες και εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως ισχυρίζεται ο αυτόπτης μάρτυρας, εκείνη μετέφερε και την εντολή να σκηνοθετηθεί, ακόμη και με τη χρήση μέικ-απ, ο θάνατος του πεντάχρονου κοριτσιού, ώστε οι 38 Σύροι πρόσφυγες να φτάσουν ανεμπόδιστα σε ελληνικό έδαφος. 

Ο Σύρος πρόσφυγας που μίλησε στην Καθημερινή περιέγραψε την οδύσσειά του μέχρι να φτάσει στην Κωνσταντινούπολη και στα σύνορα του Έβρου. Όπως είπε, ύστερα από μία περιπλάνηση περίπου δύο ετών, κατάφερε να φτάσει, καταβάλλοντας χιλιάδες ευρώ σε διακινητές, στον Έβρο. Εκεί, συνάντησαν μέλη της τουρκικής στρατοχωροφυλακής, τα οποία, αφού τους φωτογράφισαν έναν έναν τους υπέδειξαν τη διαδρομή που θα έπρεπε να ακολουθήσουν μέχρι τα σύνορα με την Ελλάδα.

Παρέμειναν σε μια νησίδα για 7 ημέρες και στη συνέχεια με μια φουσκωτή βάρκα προσπάθησαν να περάσουν κατά ομάδες το ποτάμι μέχρι την ελληνική όχθη. Ωστόσο, η πρώτη ομάδα συνάντησε «μαυροντυμένους κουκουλοφόρους» που τους υποχρέωσαν να επιστρέψουν πίσω. Εν τέλει επέστρεψαν στην Κωνσταντινούπολη.

Πέντε μέρες μετά οι Σύροι προσπάθησαν και πάλι να περάσουν σε ελληνικό έδαφος. Έφτασαν πάλι στη νησίδα του Έβρου και παρέμειναν εκεί για δέκα ημέρες: «Συνολικά μείναμε δέκα μέρες. Είχαμε μαζί μας προμήθειες, φαγητά και νερό, τα οποία όμως μετά την 8η ημέρα εξαντλήθηκαν. Κλέβαμε καρπούζια και καλαμπόκια για να τρώμε. Τα κινητά μας είχαν αποφορτιστεί και μόνο η Μπαϊντά συνέχιζε να έχει ενεργοποιημένο τηλέφωνο, καθώς ήταν η μόνη που είχε μαζί της power bank».

«Ύστερα από οκτώ ημέρες που βρισκόμασταν στη νησίδα ήρθε η Μπαϊντά και μας είπε ότι για να μην επαναληφθεί η αποτυχία της προηγούμενης φοράς, ο διακινητής σκέφτηκε να φτιάξουμε μια ιστορία. Μας είπε να βάψουμε το παιδί ώστε να φαίνεται νεκρό και να πούμε ότι πέθανε από τσίμπημα σκορπιού. Εκείνος αποφάσισε ποια οικογένεια θα σήκωνε το βάρος του ρόλου. Υπέδειξε τη συγκεκριμένη γιατί είχαν πληρώσει λιγότερα. Κατά κάποιον τρόπο εκβιάστηκαν» είπε ο Σύρος πρόσφυγας. 

Συνέχισε λέγοντας: «Η Μπάιντα έφερε το κορίτσι στο δέντρο. Το ξάπλωσε στο έδαφος, του έβαψε το χέρι και το πόδι και του έβαλε λίγο φαγητό στα χείλη ώστε να μοιάζει πεθαμένο. Μετά το φωτογράφισε με το κινητό και έστειλε τις φωτογραφίες. Δεν ξέρω που». 

«Μετά της έκοψαν τα μαλλιά ώστε να μη μοιάζει με το παιδί της φωτογραφίες, και της έκαναν μαθήματα ώστε να ανταποκρίνεται στο καινούριο όνομά της “Μάγια” αντί για “Μαρία”» κατέληξε ο άνδρας.

Δύο μέρες μετά έφτασαν στην Ελλάδα, όπου τους εντόπισε η ελληνική αστυνομία και τους μετέφερε στο ΚΥΤ Φυλακίου.

Τον Σεπτέμβρη η Μπαϊντά μαζί με άλλους έφυγαν με ταξί από τη δομή και κατάφεραν να φτάσουν μέχρι τη Γερμανία. 

Μηταράκης: Εμπλέκεται Έλληνας

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης μιλώντας στην τηλεόραση του Open για την υπόθεση είπε: «Το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιοι ήταν οι άνθρωποι που ενορχήστρωσαν αυτό το περιστατικό. Ο διακινητής που αναφέρεται στα δημοσιεύματα είναι πιθανό να είναι Έλληνας. Δεν έχουμε την πληροφορία πως ήταν Τούρκος. Στην συγκεκριμένη υπόθεση κατασκευής του θανάτου παιδιού είναι πιθανό να εμπλέκονται Έλληνες. Έχω καταθέσει αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, υπάρχει ανοιχτή δικογραφία, διερευνώνται πολλά πράγματα αυτή τη στιγμή.

Το άλλο που προκύπτει είναι ότι ένας εκ των 38 μεταναστών ο οποίος εμφανίζεται ως εκπρόσωπος Τύπου της ομάδας δεν υπάρχει στα έγγραφα του ευρωπαϊκού δικαστηρίου δικαιωμάτων του ανθρώπου. Δηλαδή φαίνεται ότι πρόσωπο που έπαιξε τον ρόλο εκπροσώπου Τύπου της ομάδας δεν εμφανίζεται στην κατάθεση των δύο ΜΚΟ. Άρα φαίνεται πως πήγε στον Έβρο την τελευταία στιγμή για να παίξει τον ρόλο του ενορχηστρωτή της προπαγάνδας κατά της Ελλάδας και νομίζω πως έχει έρθει η ώρα η δικαιοσύνη να τους καλέσει αυτούς τους ανθρώπους ανωμοτί να καταθέσουν γιατί δεν μιλάμε απλώς για μια προσπάθεια εξαπάτησης των ελληνικών Αρχών αλλά μιλάμε και για μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένταση στον Έβρο».

Πέτσας: Πρέπει όλοι να ζητήσουν συγγνώμη

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, μίλησε στον ΣΚΑΙ λέγοντας: «Είναι απαράδεκτο, είτε πολιτικές δυνάμεις είτε πρόσωπα μεμονωμένα να υιοθετούν αμέσως τέτοια κατασκευασμένα ζητήματα για να πλήξουν την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό και να εκμεταλλευτούν κάποια μικροπολιτικά οφέλη στο εσωτερικό. Είναι απαράδεκτο, πρέπει να απομονώνεται και πρέπει όλοι να ζητήσουν συγγνώμη, με πρώτον τον κ.Τσίπρα. Είχε ήδη βγάλει το συμπέρασμά του, είχε καταδικάσει την Ελλάδα και προσπαθούσε να αποκτήσει οποιοδήποτε μικροπολιτικό όφελος από αυτό το θέμα που είναι εθνικό».

Καθημερινή της Κυριακής/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Έβρος: Έτσι έστησαν την φωτογραφία με το νεκρό παιδί – «Της έβαλαν μέικ απ»"

Σε αδιέξοδο η Σουηδία: Δύσκολο να λάβει το τουρκικό «ναι» για ένταξη στο ΝΑΤΟ πριν τις εκλογές

Μεταξύ των σχεδόν αδύνατων απαιτήσεων της Τουρκίας και των διαδηλώσεων κατά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η κυβέρνηση της Σουηδίας βρίσκεται σε αδιέξοδο στις προσπάθειές της να λάβει το πράσινο φως από την Άγκυρα για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Η προοπτική να υπάρξει κάποια εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση πριν τις τουρκικές εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν στα μέσα Μαΐου, μοιάζει πολύ μικρή.

«Χωρίς αμφιβολία μπορούμε τώρα να ξεχάσουμε την τουρκική έγκριση πριν τις εκλογές», υπογράμμισε ο Πολ Λεβίν διευθυντής του Ινστιτούτου Τουρκικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης.

«Από τη μία πλευρά ο Ερντογάν τους μήνες πριν τις εκλογές θέλει να τραβήξει την προσοχή από μια οικονομία σε κακή κατάσταση», εξήγησε.

«Από την άλλη, ομάδες στη Σουηδία που αντιτάσσονται στο ΝΑΤΟ και υποστηρικτές του PKK, ανήσυχοι για τις διαβεβαιώσεις που έδωσε η κυβέρνηση, συνειδητοποίησαν ότι μπορούν να εκνευρίσουν τον Τούρκο πρόεδρο προσβάλλοντάς τον και με αυτό τον τρόπο εκτρέποντας τη διαδικασία ένταξης», σημείωσε ο Λεβίν.

Χθες Σάββατο διαδήλωση, που είχε λάβει την άδεια των αρχών και η οποία πραγματοποιήθηκε μπροστά από την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη από τον ακροδεξιό Σουηδό Ράσμους Παλουντάν, προκάλεσε την οργή της Άγκυρας.

Το Σύνταγμα της Σουηδίας και οι ελευθερίες του συνέρχεσθαι και της έκφρασης οδήγησαν την αστυνομία να εγκρίνει την κινητοποίηση του επικεφαλής του κόμματος Stram Kurs (Σκληρή γραμμή).

Το γεγονός εξόργισε την Τουρκία, η οποία, αφού κάλεσε τον Σουηδό πρεσβευτή, ακύρωσε την επίσκεψη του Σουηδού υπουργού Άμυνας Πολ Γιόνσον.

Αυτό είναι το δεύτερο διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών από την αρχή του έτους: Την περασμένη εβδομάδα σε άλλη κινητοποίηση στη Στοκχόλμη οι συμμετέχοντες κρέμασαν ένα ομοίωμα του Τούρκου προέδρου, με αποτέλεσμα την έντονη αντίδραση της Άγκυρας.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον είχε χαρακτηρίσει εκείνη τη διαδήλωση «σαμποτάζ» της σουηδικής υποψηφιότητας στο ΝΑΤΟ και «προσομοίωση εκτέλεσης» ενός «δημοκρατικά εκλεγμένου πολιτικού».

«Ισλαμιστής δικτάτορας»

Ωστόσο οι σκληρές εκφράσεις του Κρίστερσον προκάλεσαν αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας για κάτι που,σύμφωνα με πολλούς Σουηδούς, συνέβη στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής διαμαρτυρίας.

Ο Τζίμι Άκεσον, επικεφαλής του σουηδικού ακροδεξιού κόμματος των Σουηδών Δημοκρατών (SD), που δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση αλλά είναι το μεγαλύτερο κόμμα του δεξιού κυβερνητικού συνασπισμού, ζήτησε από τον Κρίστερσον να μην δώσει πάρα πολλά στον Ερντογάν, τον οποίο χαρακτήρισε «ισλαμιστή δικτάτορα».

Παράλληλα η Τουρκία φαίνεται να ανεβάζει συνεχώς τον πήχη, απαιτώντας την έκδοση ολοένα και περισσότερων Κούρδων «τρομοκρατών» που ζουν τη Σουηδία. Έως και 130 δήλωσε πρόσφατα ο Ερντογάν. Και αυτό την ώρα που η σουηδική δικαιοσύνη, και όχι η κυβέρνηση, έχει τον τελευταίο λόγο για τις απελάσεις.

Η Τουρκία «θέλει πράγματα τα οποία δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να της δώσουμε», παραδέχθηκε ο Κρίστερσον στις αρχές Ιανουαρίου αναφερόμενος στις απελάσεις.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος την άνοιξη προέβλεπε την ένταξη στη συμμαχία της Σουηδίας μέσα σε λίγες εβδομάδες, εκτιμά ότι αυτό θα συμβεί το 2023 αλλά δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί το πότε ακριβώς, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο AFP αυτό τον μήνα.

«Δεν μπορώ να εγγυηθώ την ακριβή ημερομηνία διότι σίγουρα εξαρτάται από μια απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου και του ουγγρικού κοινοβουλίου», επεσήμανε ο Στόλτενμπεργκ.

Από την πλευρά της η Φινλανδία δεν σκοπεύει προς το παρόν να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ χωρίς τον «μεγάλο αδελφό της», τη Σουηδία.

«Ελπίζουμε να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ μαζί», επανέλαβε η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν από το Νταβός την προηγούμενη εβδομάδα όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο η Τουρκία να εγκρίνει την ένταξη της χώρας της και όχι της Σουηδίας.

AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε αδιέξοδο η Σουηδία: Δύσκολο να λάβει το τουρκικό «ναι» για ένταξη στο ΝΑΤΟ πριν τις εκλογές"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news