facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Φλώρινα: Σύλληψη 33χρονου για παράνομη μεταφορά φιαλών ψυκτικού υγρού

Διακόσιες μια (201) φιάλες ψυκτικού υγρού βάρους άνω των 2,5 τόνων προσπάθησε να μεταφέρει παράνομα στη χώρα μας 33χρονος αλλοδαπός ο οποίος συνελήφθη σε περιοχή της Φλώρινας, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κρυσταλλοπηγής, για παράβαση της νομοθεσίας περί εθνικού τελωνειακού κώδικα.

Στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων, εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο με οδηγό τον 33χρονο και σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -201- φιάλες που περιείχαν ψυκτικό υγρό (φρέον), βάρους άνω των -2,5- τόνων, τις οποίες είχε παραλάβει από μη φυλασσόμενη διάβαση της Ελληνοαλβανικής μεθορίου, στερούμενος παραστατικών εισαγωγής, εκτελωνισμού και δασμολόγησης αυτών.

Συνολικά κατασχέθηκαν 201- φιάλες ψυκτικού υγρού (φρέον), βάρους άνω των -2,5- τόνων, 1 – Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο, ως μέσο τέλεσης λαθρεμπορίας, κατά παράβαση των διατάξεων του εθνικού τελωνειακού κώδικα και το χρηματικό ποσό των -715- ευρώ.

Φλώρινα: Σύλληψη 33χρονου για παράνομη μεταφορά φιαλών ψυκτικού υγρού

 ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Φλώρινα: Σύλληψη 33χρονου για παράνομη μεταφορά φιαλών ψυκτικού υγρού"

Θεσσαλονίκη: Λαθραία τσιγάρα- Κατασχέθηκαν 6.000 πακέτα

Σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις συνελήφθησαν τρία άτομα

Στην πρώτη περίπτωση, απογευματινές ώρες της 30-04-2024, αστυνομικοί εντόπισαν σταθμευμένα δύο οχήματα, ένα φορτηγό κι ένα επιβατικό, με οδηγούς δύο 46χρονους ημεδαπούς και σε έλεγχο που ακολούθησε, διαπιστώθηκε η κατοχή λαθραίων καπνικών προϊόντων.

Στο εσωτερικό των οχημάτων υπήρχαν συνολικά 4.500 πακέτα τσιγάρα και 300 συσκευασίες καπνού, τα οποία δε διέθεταν την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης του Ελληνικού Δημοσίου και κατασχέθηκαν.

Επιπρόσθετα, κατασχέθηκαν πέντε κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούσαν οι δράστες για τις συνεννοήσεις τους και το χρηματικό ποσό των 2.510 ευρώ, ως σχετιζόμενο με παράνομες δραστηριότητες.

Στη δεύτερη περίπτωση, απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας, αστυνομικοί μετά την αξιολόγηση και αξιοποίηση πληροφοριών, πραγματοποίησαν έρευνα σε οικία 80χρονης στην περιοχή Χαριλάου, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 1.386 πακέτα τσιγάρα και 114 συσκευασίες καπνού, τα οποία, στο σύνολό τους, δε διέθεταν την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης του Ελληνικού Δημοσίου.

rthess

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Λαθραία τσιγάρα- Κατασχέθηκαν 6.000 πακέτα"

Ν. Μιχαλολιάκος: Θα ασκηθεί έφεση κατά της αποφυλάκισης

Έφεση αναμένεται να ασκηθεί από τον εισαγγελέα εφετών Λαμίας κατά του βουλεύματος βάσει του οποίου αποφυλακίστηκε ο Νίκος Μιχαλολιάκος με περιοριστικούς όρους. 

Δεν έχει επιδείξει μεταμέλεια και ηθική βελτίωση για τα αδικήματα

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας εφετών Λαμίας στην έφεσή του θα προτάξει ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί τις ουσιαστικές προϋποθέσεις για να αποφυλακιστεί, διότι δεν έχει επιδείξει μεταμέλεια και ηθική βελτίωση για τα αδικήματα για τα οποία καταδικάστηκε, καθώς σε εκτεταμένη αρθρογραφία μέσω διαδικτύου εμφανίζεται αμετανόητος και δηλώνει ότι βρίσκεται έγκλειστος στο πλαίσιο πολιτικής δίωξης και σκευωρίας.

Αξιολογείται θετικά η διαγωγή του

Ωστόσο, το δικαστικό συμβούλιο έκρινε ότι τυχόν αμφιβολίες που μπορεί να συντρέχουν στο πρόσωπο του αιτούντος για τις ουσιαστικές προϋποθέσεις, θα πρέπει να λειτουργούν υπέρ του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικαστές αξιολογούν θετικά τη διαγωγή και απορρίπτουν την αρθρογραφία ως ένδειξη τέλεσης νέων παράνομων πράξεων.

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο οποίος έχει εκτίσει τα 3/5 της ποινής του, αποφυλακίζεται με τις διατάξεις των νόμων, που ίσχυαν το 2018  όταν και διαπράχθηκαν τα αδικήματα της Χρυσής Αυγής και οι οποίες δεν άλλαξαν το 2019.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ν. Μιχαλολιάκος: Θα ασκηθεί έφεση κατά της αποφυλάκισης"

Καιρός αύριο: Βροχές στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια

Ο καιρός χαλάει και στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια, όπου θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Πρόσκαιρη βελτίωση προβλέπεται από το απόγευμα και από τα δυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις, στα βόρεια 3 με 5 μποφόρ, στα κεντρικά έως 6 και στα νότια έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα φτάσει στα δυτικά και τα βόρεια τους 21 με 23 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 23 με 25 και τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά και την Κρήτη τους 26 με 27 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές ώρες.
Άνεμοι: Δυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς σποραδικές καταιγίδες μέχρι και τις απογευματινές ώρες. Τις βραδινές ώρες πρόσκαιρα ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές και στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη σποραδικές καταιγίδες. Από το απόγευμα και από τα δυτικά πρόσκαιρα ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 23 βαθμούς Κελσίου, στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια, όπου το πρωί θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες. Τις απογευματινές και βραδινές ώρες πρόσκαιρα ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Δυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες.
Άνεμοι: Δυτικοί 4 με 6 και βαθμιαία έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 24 και στην Κρήτη έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια μέχρι το απόγευμα.
Άνεμοι: Στα βόρεια νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 και βαθμιαία δυτικοί έως 5 μποφόρ. Στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 και βαθμιαία έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα πρόσκαιρων τοπικών βροχών. Από το απόγευμα γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί 4 με 5 και βαθμιαία έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια"

Κίνηση: Όπου φύγει-φύγει οι Αθηναίοι για το Πάσχα - Πόσοι έφυγαν από τις Εθνικές Οδούς, αναλυτικά στοιχεία

Μεγάλη ήταν η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα τη Μεγάλη Πέμπτη, με την κίνηση να είναι ιδιαίτερα αυξημένη στις εθνικές οδούς, αλλά και στα λιμάνια, κατά τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες. 

Αργότερα το απόγευμα ομαλοποιήθηκε η κίνηση, ενώ σημαντικό αναμένεται το κύμα αναχώρησης των εκδρομέων και αύριο, Μεγάλη Παρασκευή. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τροχαίας, από 6 το πρωί μέχρι 6 το απόγευμα έφυγαν από τα διόδια Ελευσίνας 49.300 αυτοκίνητα.

Από τα διόδια Αφιδνών αναχώρησαν 35.009 οχήματα.

Όσον αφορά στην έξοδο των εκδρομέων από τη Θεσσαλονίκη (διόδια Μαλγάρων):

- Μόνο σήμερα 18.000 οχήματα έχουν περάσει από το ρεύμα εξόδου, έως τις 6 το απόγευμα.
- 11.000 οχήματα έχουν περάσει από το ρεύμα εισόδου, έως τις 6 το απόγευμα.

Κατά 30% αυξημένη σε σχέση με πέρυσι η κίνηση στα λιμάνια Κατά 30% αυξημένη σε σχέση με πέρυσι, υπολογίζεται η επιβατική κίνηση στα λιμάνια από την περασμένη Παρασκευή ως τη Μεγάλη Τρίτη. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, από την Παρασκευή 26-04-2024 μέχρι και τη Μεγάλη Τρίτη 30-04-2024 έχουν διακινηθεί από το λιμάνι του Πειραιά (μόνο από Τζελέπη) 69.663 συμπολίτες μας. Το σύνολο των δρομολογίων είναι οριακά αυξημένο σε σχέση με την περυσινή περίοδο. Εκτιμάται ότι σήμερα θα αναχωρήσουν 25.574 επιβάτες σε 22 δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά. 

Από το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά η κίνηση είναι αυξημένη, καθώς σύμφωνα με το σύστημα κρατήσεων των εταιρειών για σήμερα Μ. Πέμπτη 02/05 από το λιμάνι του Πειραιά έχουν προγραμματιστεί 25.574 αναχωρήσεις επιβατών, ενώ από το λιμάνι της Ραφήνας αναχωρούν 10.870 επιβάτες.

Χθες Μ.Τετάρτη από το λιμάνι του Πειραιά έφυγαν από τον Πειραιά (Τζελέπη) 11 πλοία με 12.405 επιβάτες.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κίνηση: Όπου φύγει-φύγει οι Αθηναίοι για το Πάσχα - Πόσοι έφυγαν από τις Εθνικές Οδούς, αναλυτικά στοιχεία"

«Βεντέτα» για μία γυναίκα πίσω από το «γάζωμα» στην Κρήτη – Ξάδερφος πυροβόλησε ξάδερφο, αναζητείται ο συνεργός

Δύο είναι τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην αιματηρή υπόθεση με το «γάζωμα» αυτοκινήτου και τον τραυματισμό ενός 23χρονου στο Καστέλι Κρήτης στο Ηράκλειο.

Οι αστυνομικοί αρχίζουν να ξεδιπλώνουν το κουβάρι της περίεργης υπόθεσης στο Ηράκλειο και κατάφεραν να φθάσουν στην ταυτότητα ενός 43χρονου Έλληνα – που το μεσημέρι της Τρίτης φέρεται να άνοιξε πυρ εναντίον του αυτοκινήτου που επέβαινε ένας νεαρός, ο οποίος είναι ξάδερφός του – και προσπαθούν να ταυτοποιήσουν και τον συνεργό του.

Το μυστήριο περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, καθώς μέσα στο «γαζωμένο» αυτοκίνητο εκτός από τον 23χρονο επέβαινε και ο 13χρονος ανηψιός του ο οποίος όμως όπως προέκυψε και από την κατάθεση της μητέρας του δεν τραυματίστηκε, κάτι το οποίο απέκρυψε ο οδηγός.

Ο 23χρονος, ο οποίος μετά τον τραυματισμό του, μετέβη στο Κέντρο Υγείας με διαμπερές τραύμα στον ώμο, όταν οι αστυνομικοί που κλήθηκαν από τους γιατρούς στο νοσοκομείο για να τον εξετάσουν, όχι μόνο κρατούσε το στόμα του κλειστό και απέκρυψε τον ανήλικο συνεπιβάτη αλλά, επιχείρησε να παραπλανήσει τις αρχές δίνοντας διαφορετικό όχημα από αυτό το οποίο οδηγούσε.

Ο 43χρονος ξάδερφος του τραυματία, δεν συνελήφθη λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου, οι αστυνομικοί προσπαθούν να ξεσκεπάσουν και την ταυτότητα του συνεργού, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, πίσω από την επίθεση φέρεται να υπάρχουν προσωπικά κίνητρα με φόντο μια γυναίκα, καθώς όπως λένε πηγές υπήρχε μεταξύ δράστη και θύματος κόντρα από το παρελθόν, ενώ ο 23χρονος είχε εμπλακεί σε πυροβολισμούς στο αυτοκίνητο ενός συγγενούς του πάλι με κίνητρα προσωπικά. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως τότε είχε προφυλακιστεί. 

Σημειώνεται πως ο 23χρονος είναι καλά στην υγεία του και έχει ήδη πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο. 

Το «γάζωμα»

Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα της Αστυνομίας το αιματηρό συμβάν σημειώθηκε στις 13.50 στο δημοτικό διαμέρισμα Τσιφούτ Καστέλι Ηράκλειο.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «Στο πλαίσιο διενεργούμενης προανάκρισης, προέκυψε ότι δράστης είναι ένας ημεδαπός ημεδαπός, γεννηθείς το 1981 από κοινού με άγνωστο μη ταυτοποιηθέντα δράστη – συνεργό του, την 13:50΄ ώρα της 30/4/2024, στα όρια δημοτικού διαμερίσματος Τσιφούτ Καστέλι, έβαλαν με πυροβόλα όπλα σε βάρος του 23χρονου ημεδαπού, ενώ οδηγούσε ΙΧΦ αυτοκίνητο, έχοντας ως συνοδηγό του τον ανήλικο 13χρονο ο οποίος σύμφωνα με κατάθεση της μητέρας του ημεδαπής γεννηθείσας το 1987, δεν τραυματίστηκε.

Ένεκα των πυροβολισμών ο 23χρονος παθόντας, τραυματίστηκε στον αριστερό ώμο και εν συνεχεία με το προαναφερόμενο όχημα μετέβη στο Κέντρο Υγείας Χάρακα, όπου του παρασχεθήκαν οι πρώτες βοήθειες. Ακολούθως διεκομίσθη με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο εφημερεύον Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου όπου και νοσηλεύεται μέχρι στιγμής, για προληπτικούς λόγους, χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η ζωή του.

Επιπροσθέτως κατά την προανακριτική του εξέταση ο 23χρονος,εν γνώσει του κατέθεσε ψευδή στοιχεία σχετικά με την εξεταζόμενη υπόθεση, αποκρύπτοντας το πραγματικό όχημα στο οποίο επέβαινε, καθώς και το γεγονός ότι εντός αυτού βρισκόταν και ο ανήλικος παθόντας ο οποίος τυγχάνει ανηψιός του».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "«Βεντέτα» για μία γυναίκα πίσω από το «γάζωμα» στην Κρήτη – Ξάδερφος πυροβόλησε ξάδερφο, αναζητείται ο συνεργός"

Δίκη για το Μάτι - Πρόεδρος Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων: Με ποινικούς κώδικες του 2019 η επιβολή των ποινών

Για τους ποινικούς κώδικες που εφαρμόστηκαν στη δίκη για την τραγωδία στο Μάτι, μίλησε η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Μαργαρίτα Στενιώτη.

«Προσεγγίζουμε αυτή την υπόθεση τη δικαστική, με σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων και με σεβασμό στον αγιάτρευτο πόνο των συγγενών, γιατί είναι πραγματικά αγιάτρευτος ο πόνος των γονιών που έχουν χάσει το παιδί τους, που έχουν χάσει τους συγγενείς τους» είπε η κ. Στενιώτη, στη διάρκεια συνέντευξής της στον Real FM.

«Όταν μιλάμε για λαϊκά δικαστήρια, δεν εννοούμε τους συγγενείς που είναι λογικό να διαμαρτύρονται όταν έχουν χάσει τα παιδιά τους. Μιλάμε για τα πολιτικά πρόσωπα, μιλάμε για κάποιους δημοσιολογούντες, ακόμη και για συλλειτουργούς της δικαιοσύνης, που επιδεικνύουν μεγάλη απαξίωση στην ανθρώπινη ζωή. Μιλάμε για κάποια πρόσωπα που εργαλειοποιούν τη δικαιοσύνη, που υποκινούν αντιδράσεις για πολιτικές σκοπιμότητες, που κοκορομαχούν στα κανάλια ποιος ψήφισε τους καλύτερους κώδικες, τους δικαιότερους κώδικες, τους αυστηρότερους κώδικες, που προβαίνουν σε δηλώσεις παραβιάζοντας την αρχή της διάκρισης των εξουσιών» συνέχισε η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών.

Σε ερώτηση για τους Ποινικούς Κώδικες με τους οποίους καταδικάστηκαν οι κατηγορούμενοι για την τραγωδία στο Μάτι, η κ. Στενιώτη διευκρίνισε πως «εδώ έχουμε την εγκληματική πράξη της ανθρωποκτονίας και σωματικών βλαβών και τα λοιπά. Το δικαστήριο επέβαλε τη βαρύτερη τιμή με βάση τον κώδικα του 2019».

Σε ερώτηση για το ύψος των ποινών που επιβλήθηκαν και γιατί αυτές είναι εξαγοράσιμες, η κ. Στενιώτη απάντησε πως «οι ποινές είναι μεγάλες, είναι 111 έτη φυλάκισης, αλλά εκτιστέα είναι αυτά που θα εκτίσει ο καταδικασμένος... είναι τα πέντε που θα εκτίσει. Δεν γνωρίζουμε στοιχεία της δικογραφίας, πρέπει να πω ότι το δίκαιο απονέμεται από τους δικαστές στο κράτους δικαίου, οι δικαστικές αποφάσεις εκδίδονται σύμφωνα με το Σύνταγμα με τους νόμους της ελληνικής Πολιτείας. Εμείς δεν γνωρίζουμε τα στοιχεία της δικογραφίας και γιατί αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό. Αν τα στοιχεία οδηγούσαν το δικαστήριο να αναγνωρίσει το ελαφρυντικό του σύνομου βίου, τότε είχε υποχρέωση να το αναγνωρίσει».

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δίκη για το Μάτι - Πρόεδρος Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων: Με ποινικούς κώδικες του 2019 η επιβολή των ποινών"

Συναγερμός για πυρκαγιές την Μεγάλη Παρασκευή – Υψηλός κίνδυνος για την Αττική και άλλες τρεις Περιφέρειες (χάρτης)

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για αύριο Μεγάλη Παρασκευή σε τέσσερις Περιφέρειες, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.

  • Αττική,Αργολίδα, Βοιωτία και Κορινθία
  • Αττική,Αργολίδα, Βοιωτία και Κορινθία

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Συναγερμός για πυρκαγιές την Μεγάλη Παρασκευή – Υψηλός κίνδυνος για την Αττική και άλλες τρεις Περιφέρειες (χάρτης)"

Τρίκαλα Κορινθίας: “Άσπρισαν” όλα από την ισχυρή χαλαζόπτωση – Για καταστροφή στις καλλιέργειες κάνουν λόγο οι αγρότες (video)

Ισχυρή χαλαζόπτωση σημειώθηκε το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης (02/05) στα σε περιοχές των Τρικάλων Κορινθίας.

Το ξαφνικό χαλάζι “άσπρισε” τους δρόμους με τους αγρότες να κάνουν λόγο για καταστροφή σε διάφορες καλλιέργειες.

 

korinthostv

Διαβάστε Περισσότερα » "Τρίκαλα Κορινθίας: “Άσπρισαν” όλα από την ισχυρή χαλαζόπτωση – Για καταστροφή στις καλλιέργειες κάνουν λόγο οι αγρότες (video)"

ΕΟΔΥ: 1 θάνατος ασθενούς με CoViD - 83 εισαγωγές

Η πορεία της CoViD παραμένει φθίνουσα όπως φαίνεται και στην τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ. Και αυτό παρά το γεγονός ότι στις εισαγωγές και τους διασωληνωμένους παρατηρείται μικρή αύξηση.

Στην έκθεση περιλαμβάνεται 1 θάνατος ασθενούς με CoViD. Οι εισαγωγές στα τμήματα CoViD έφτασαν τις 83 και οι διασωληνωμένοι τους 9.

Η θετικότητα σημείωσε μείωση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Συχνότερη υπο-παραλλαγή του κορωνοϊού ήταν η JN.1 (>85% από την εβδομάδα 6 και μετά). 

Σε ότι αφορά τα αστικά λύματα, παρουσιάζεται πτώση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 2 από τις 8 περιοχές που ελέγχθηκαν, αύξηση σε 3, και σταθεροποίηση σε 3.

Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στην Θεσσαλονίκη (+23%) και η μείωση στα Ιωάννινα (-22%)

               Δείκτες CoViD

22 - 28 Απριλίου 2024

15-21 Απριλίου 2024

Νέοι θάνατοι  1 6
Διασωληνωμένοι  9 7
Νέες εισαγωγές 83 81

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο συνολικός αριθμός θανάτων από CoViD στην χώρα μας ανέρχεται από την αρχή της πανδημίας σε 38.981.

Από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα, έχουν νοσηλευθεί 143 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και έχουν καταγραφεί 68 θάνατoι.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΔΥ: 1 θάνατος ασθενούς με CoViD - 83 εισαγωγές"

Κιλκίς: Σύλληψη για απόπειρα ανθρωποκτονίας και ενδοοικογενειακή βία – Επιτέθηκε στους αστυνομικούς με τσεκούρι

Συνελήφθη χθες (1 Μαΐου 2024) τις πρώτες πρωινές ώρες σε περιοχή του Κιλκίς, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος του Τμήματος Ασφάλειας Κιλκίς, ένας 51χρονος ημεδαπός άνδρας, για απόπειρα ανθρωποκτονίας και για παράβαση της νομοθεσίας περί ενδοοικογενειακής βίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με καταγγελία της μητέρας του, ο προαναφερόμενος άνδρας προκάλεσε φθορές στην οικία τους και άμεσα αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο. Ο 51χρονος ζει με τους γονείς του, 70 και 71 ετών, με τους οποίους και λογομάχησε για ασήμαντη αφορμή.

Στη θέα των αστυνομικών, τους επιτέθηκε με τσεκούρι, οι οποίοι ενεργώντας άμεσα κατάφεραν να αποφύγουν την επίθεση. Στη συνέχεια με το τσεκούρι προκάλεσε φθορές σε υπηρεσιακό όχημα και τράπηκε σε φυγή.

Λίγο αργότερα εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς και κατά την ακινητοποίηση του, τους επιτέθηκε εκ νέου με ένα δεύτερο τσεκούρι.

Τα παραπάνω 2 τσεκούρια κατασχέθηκαν.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα που σχηματίστηκε σε βάρος του από το Τμήμα Ασφάλειας Κιλκίς, οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κιλκίς και τον παρέπεμψε στον Ανακριτή.

eidisis

Διαβάστε Περισσότερα » "Κιλκίς: Σύλληψη για απόπειρα ανθρωποκτονίας και ενδοοικογενειακή βία – Επιτέθηκε στους αστυνομικούς με τσεκούρι"

Κατάλαβαν ότι είχε πυροβοληθεί λίγο πριν τον θάψουν

Μια απίστευτη όσο και τραγική ιστορία εκτυλίχθηκε Μεγάλη Εβδομάδα σε περιοχή του Ορχομενού Βοιωτίας.

Συγκεκριμένα αργά το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης (30/4), βρέθηκε νεκρός στο χώρο όπου διέμενε ένας 55χρονος, ο οποίος αντιμετώπιζε χρόνια προβλήματα υγείας. Οι συγγενείς του ειδοποίησαν γραφείο τελετών προκειμένου να τον παραλάβει και την επομένη να πραγματοποιηθεί η κηδεία του.

Όπως καταγράφει το ρεπορτάζ του LamiaReport, το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης, οι υπάλληλοι του γραφείου διαπίστωσαν ότι ο 55χρονος είχε αίματα στο ρούχο του και μια τρύπα στη θωρακική χώρα και ειδοποίησαν την αστυνομία.

Όπως διαπιστώθηκε ο άνθρωπος είχε πυροβοληθεί στο θώρακα, με αποτέλεσμα την υπόθεση να αναλάβει το Τμήμα Ασφάλειας Λιβαδειάς, ενώ στο σπίτι όπου διέμενε κλήθηκε και Ιατροδικαστής. Στο χώρο όπου βρέθηκε νεκρός ο 55χρονος, οι αστυνομικοί εντόπισαν ένα μονόκαννο με πυροδοτημένο φυσίγγιο, το οποίο φέρεται να είναι και το όπλο που του έκοψε το νήμα της ζωής.

Ως πιθανότερο σενάριο πλέον εξετάζεται αυτό της αυτοχειρίας, ωστόσο περισσότερο φως θα ρίξει στη υπόθεση η νεκροψία - νεκροτομή που παραγγέλθηκε από το ΤΑ Λιβαδειάς.

lamiareport

Διαβάστε Περισσότερα » " Κατάλαβαν ότι είχε πυροβοληθεί λίγο πριν τον θάψουν "

Καταγγελία σοκ: Νονός βίαζε το βαφτιστήρι επί 3 χρόνια στο Ηράκλειο - Πως συνελήφθη ο 50χρονος, τι κατήγγειλε το θύμα

Ο νεαρός πίστευε για χρόνια, ακόμη και ως έφηβος ότι εκείνος το είχε προκαλέσει και χρειάστηκε ψυχολογική στήριξη για να φανεί σήμερα δυνατός.

Ύστερα από περίπου 7 χρόνια που είχε σταματήσει να τον βιάζει βρήκε το κουράγιο και τη δύναμη να καταγγείλει έναν 50χρονο άνδρα ότι τον βίαζε από τα 9 μέχρι τα 12 του. Ένας 18χρονος νέος άνδρας από το Ηράκλειο κατήγγειλε στην Αστυνομία ότι ο ίδιος του ο νονός τον βίαζε από 9 ετών.

Η αστυνομία εδώ και καιρό ερευνούσε την καταγγελία και προσπαθούσε να στοιχειοθετήσει την υπόθεση μέχρι που χθες το βράδυ προχώρησε του 50χρονου ύστερα από συντονισμένη προσπάθεια.

Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 50χρονος ασχολείται με τη μουσική και δίδασκε στο παιδί μουσική και με αυτό το πρόσχημα έβρισκε την ευκαιρία να βρεθεί πολλές στιγμές μόνος μαζί του.

Ο 18χρονος κατήγγειλε στις Αρχές ότι ο 50χρονος σήμερα νονός του ότι για τρία χρόνια στην τρυφερή ηλικία των 9 ετών είχε μετατραπεί στον απόλυτο βασανιστή του. Ο νεαρός χρειάστηκε υποστήριξη για να βρει τη δύναμη να καταγγείλει όλα όσα είχε ζήσει.

Για πολλά χρόνια κατηγορούσε τον ίδιο του τον εαυτό ότι δηλαδή μπορεί να έφταιγε ο ίδιος που συνέβαιναν όλα αυτά σε βάρος του.

Ο νεαρός πίστευε για χρόνια, ακόμη και ως έφηβος ότι εκείνος το είχε προκαλέσει και χρειάστηκε ψυχολογική στήριξη για να φανεί σήμερα δυνατός.

Οι γονείς του 18χρονου βρίσκονται σε σοκ καθώς ο 50χρονος ήταν άνδρας της απολύτου εμπιστοσύνης τους.

neakriti

Διαβάστε Περισσότερα » "Καταγγελία σοκ: Νονός βίαζε το βαφτιστήρι επί 3 χρόνια στο Ηράκλειο - Πως συνελήφθη ο 50χρονος, τι κατήγγειλε το θύμα"

Γνωστός επιχειρηματίας παραλίγο να καταπιεί γυαλί που βρήκε μέσα σε γλυκό από ζαχαροπλαστείο των νοτίων προαστίων – Φωτογραφίες ντοκουμέντα

Γνωστός επιχειρηματίας από την Αθήνα καταγγέλλει πως βρήκε κομμάτι από γυαλί σε γλυκό που έτρωγε και αγόρασε από ζαχαροπλαστείο των νοτίων προαστίων. Ο ίδιος περιγράφει στο newsit.gr την περιπέτεια του.

Την περασμένη Κυριακή (27.04.24)ο γνωστός επιχειρηματίας αγόρασε γλυκά από γνωστό ζαχαροπλαστείο που βρίσκεται στα νότια προάστια και πήγε στο σπίτι. Την ώρα που έτρωγε το γλυκό του ένιωσε πως τραυματίστηκε στη γλώσσα και στο κάτω χείλος από κάποιο αιχμηρό αντικείμενο. Ήταν γυαλί.

Ο ίδιος ο επιχειρηματίας περιγράφει στο newsit.gr όσα έγιναν: «Την Κυριακή των Βαίων αποφασίσαμε με τη σύντροφο μου να πάμε να πάρουμε γλυκά από γνωστό ζαχαροπλαστείο των νοτίων προαστίων. Πήραμε ένα μους σοκολάτα και άλλα δύο γλυκά και πήγαμε στο σπίτι. Στο σπίτι πήρα το κουτάλι και άρχισα να τρώω τη μους σοκολάτα. Ξαφνικά άρχισα να αισθάνομαι τσιμπήματα από κάτι αιχμηρό σαν καρφίτσα.

Δεν πήγε το μυαλό μου στο κακό. Έβαλα το χέρι μου στο στόμα και βρήκα το γυαλί. Δεν ήθελα να πιστέψω όμως ακόμα ότι ήταν πραγματικό γυαλί».

Και συνεχίζει: «Ένιωθα τσιμπήματα και στο χείλος και στη γλώσσα. Κοιτάχτηκα στον καθρέφτη και είδα αίματα στο χείλος μου. Τα καθάρισα και πήγαμε με τη σύντροφό μου στο κατάστημα. Ενημερώσαμε το 100 για να καταγραφεί το συμβάν αλλά δεν θέλαμε να κάνουμε μήνυση τότε.

Ο υπεύθυνος του καταστήματος έλειπε και ζήτησε τηλεφωνικά από τη σύντροφό μου να συναντηθούμε την επόμενη μέρα. Έτσι πήγαμε να τον συναντήσουμε. Εκεί μας είπε ότι ήθελε να μας αποζημιώσει με κουπόνια αξίας 1.000 ευρώ, ώστε να έχουμε δωρεάν γλυκά από το κατάστημα. Η συμπεριφορά αυτή όμως ήταν ιδιαίτερα προσβλητική, καθώς μιλούσε και με ύφος. Τώρα όμως κι εγώ, αποφάσισα να απευθυνθώ και στον Συνήγορο του Καταναλωτή και να καταθέσω και μήνυση».

Όπως επισημαίνει ο ίδιος στο newsit.gr, «έχω τρομάξει πάρα πολύ και θα μπορούσε να έχει και χειρότερη κατάληξη όλο αυτό. Θα μπορούσα να έχω καταπιεί το γυαλί και να χάσω και τη ζωή μου από αυτό που έγινε», καταλήγει.

Η δικηγόρος του επιχειρηματία Ανθούλα Ανάσογλου δηλώνει:

«Μία μικρή πολυτέλεια απόλαυσης είναι για όλους η κατανάλωση γλυκών, κυρίως στο κυριακάτικο οικογενειακό μας τραπέζι.

Αυτή η πολυτέλεια της απόλαυσης, παραλίγο να είχε μοιραίες συνέπειες για τον εντολέα μου που ευτυχώς πρόλαβε τα χειρότερα.

Ένα κομμάτι γυαλί μέσα στο γλυκό που έτρωγε, λίγο έλειψε να είναι μία παγίδα θανάτου αν δεν το είχε αντιληφθεί εγκαίρως.

Την ίδια στιγμή, ενώ οι οδηγίες από τον Συνήγορο του Καταναλωτή είναι ξεκάθαρες και σαφείς, η εταιρεία προσπάθησε να διασκεδάσει το γεγονός, προσφέροντας αντί συγγνώμη μια δωροεπιταγή για την κατανάλωση γλυκών ενός έτους.

Είναι πραγματικά λυπηρό σε μία περίοδο που η ζήτηση των γλυκών έχει τεράστια αύξηση, να παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα βαριάς αμελείας που μπορεί να επιφέρουν μοιραίο τραυματισμό και η μητέρα εταιρεία που φημίζεται για τα γλυκά της να προσπαθεί να διασκεδάσει το γεγονός και να το υποβαθμίσει.

Το λόγο πλέον έχει η δικαιοσύνη».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Γνωστός επιχειρηματίας παραλίγο να καταπιεί γυαλί που βρήκε μέσα σε γλυκό από ζαχαροπλαστείο των νοτίων προαστίων – Φωτογραφίες ντοκουμέντα"

Διασώθηκαν 38 μετανάστες νότια της Γαύδου

Διάσωση 38 μεταναστών και προσφύγων πραγματοποιήθηκε τις πρωινές ώρες σήμερα νότια της Γαύδου. Οι μετανάστες, όλοι άνδρες, διασώθηκαν από το πλήρωμα φορτηγού πλοίου σημαίας Λιβερίας σε απόσταση 17,5 ναυτικών μιλίων νότια της Γαύδου και, στη συνέχεια, ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού τους μετέφερε με ασφάλεια στο λιμάνι της Χώρας Σφακίων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Διασώθηκαν 38 μετανάστες νότια της Γαύδου"

Αποφυλακίζεται με βούλευμα ο Νίκος Μιχαλολιάκος – Οι περιοριστικοί όροι που του επιβλήθηκαν

Αποφυλακίζεται με περιοριστικούς όρους ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο άνθρωπος που καταδικάστηκε για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας αποφάσισε με βούλευμά του την αποφυλάκιση με όρους του Νίκου Μιχαλολιάκου, του άλλοτε ηγέτη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται καθώς ο Νίκος Μιχαλολιάκος έχει συμπληρώσει τα 3/5 της ποινής των 13 ετών που του επιβλήθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών επιβάλει στο Νίκο Μιχαλολιάκο τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από την Π.Ε. Αττικής, της εμφάνισης στο ΑΤ τόπου διαμονής μια φορά τον μήνα και μη συναναστροφής με συγκατηγορουμένους για τη συγκεκριμένη ποινική υπόθεση για την οποία κρατήθηκε.

Ο εισαγγελέας πάντως εισηγήθηκε στο δικαστικό συμβούλιο την παραμονή στη φυλακή του Νίκου Μιχαλολιάκου, αξιολογώντας τη μη ύπαρξη μεταμέλειας και ηθικής βελτίωσης του αιτούντος, παραθέτοντας εκτεταμένη αρθρογραφία μέσα από την οποία εμφανίζεται αμετανόητος και δηλώνει ότι βρίσκεται έγκλειστος στο πλαίσιο πολιτικής δίωξης και σκευωρίας.

Η πρόταση του, ωστόσο, δεν έγινε αποδεκτή από το δικαστικό συμβούλιο το οποίο αναφέρει πως τυχόν αμφιβολίες που μπορεί να συντρέχουν στο πρόσωπο του αιτούντος για τις ουσιαστικές προϋποθέσεις, θα πρέπει να λειτουργούν υπέρ του.

Βάση νομοθεσίας υπάρχει η δυνατότητα άσκησης έφεσης.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αποφυλακίζεται με βούλευμα ο Νίκος Μιχαλολιάκος – Οι περιοριστικοί όροι που του επιβλήθηκαν"

Εντοπίστηκε το ναυάγιο του «Σπερχειού» – Η μεγάλη ναυτική τραγωδία είχε συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία τη Μεγάλη Τετάρτη του 1945

Ένα από τα πλέον τραγικά ναυάγια των ελληνικών θαλασσών εντόπισε η ομάδα υποβρυχίων ερευνών του Κώστα Θωκταρίδη σε βάθος 153 μέτρων βορειοανατολικά της Ύδρας.

Το ναρκαλιευτικό ΣΠΕΡΧΕΙΟΣ που βυθίστηκε Μεγάλη Τετάρτη, τον Μάιο του 1945, και έγινε υγρός τάφος 98 ανθρώπων.

«Το ναυάγιο βρίσκεται στο βυθό με κλήση 2 μοιρών αριστερά και σε βάθος 153 μέτρων βορειοανατολικά της ΥΔΡΑΣ σε διεθνή χωρικά ύδατα. Στην πλώρη διακρίνεται η βάση πυροβόλου 20mm που έφερε το πλοίο προ της μετατροπής του από ναρκαλιευτικό σε βοηθητικό στόλου. Η αριστερή αγκυροκαδένα απουσιάζει ενώ αντίθετα η δεξιά βρίσκεται στη θέση της. Εντοπίστηκε μικρό κάθετο ρήγμα στην αριστερή πλευρά.

Διακρίνονται εγκάρσιοι και διαμήκεις νομείς, που φέρουν τρύπες καρφώματος της λαμαρίνας. Στην κάτω πλευρά της πρύμνης ένα δίχτυ ανεμότρατας έχει καλύψει το πηδάλιο και την προπέλα. Στην αριστερή πλευρά των υπερκατασκευών διακρίνεται η μοναδική ανοιχτή πόρτα του ναυαγίου στο μεσοστέγο (περί το μέσον του πλοίου). Τα συντρίμμια στο κατάστρωμα και οι στρεβλώσεις βοηθητικών υποστυλώσεων στις υπερκατασκευές δείχνουν μετακίνηση προς τα αριστερά» αναφέρει σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κώστας Θωκταρίδης.

Το Μοιραίο Ταξίδι

Στις 2 Μαΐου 1945, και ώρα 17:00 το ΣΠΕΡΧΕΙΟΣ απέπλευσε από τον Πειραιά με προορισμό τα νησιά του Αιγαίου Σύρο, Σάμο, Χίο & Λέσβο έχοντας μόλις βγει από δεξαμενισμό.

Ήταν Μεγάλη Τετάρτη και το ναρκαλιευτικό – λόγω έλλειψης επιβατηγών πλοίων – χρησιμοποιήθηκε για την εξυπηρέτηση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών μεταφέροντας στρατιωτικό προσωπικό καθώς και ιδιώτες που μετέβησαν στις ιδιαίτερες πατρίδες για να γιορτάσουν το Πάσχα με τις οικογένειές τους. Ήταν η πρώτη μεταπολεμική ελεύθερη επικοινωνία του κέντρου με τα νησιά. H κατάσταση επιβίβασης του Λιμεναρχείου Πειραιά περιελάμβανε 75 επιβάτες με όριο τους 40, αλλά με βεβαιότητα είχαν επιτρέψει την επιβίβαση πολλών περισσοτέρων, σχεδόν στο διπλάσιο, ενώ παράλληλα στο πρυμναίο κατάστρωμα είχε στοιβαχτεί μεγάλος αριθμός αποσκευών, ακόμη και οικοσκευών παρουσιάζοντας μόνιμη αριστερή κλίση στο σκάφος. Ο καιρός ήταν πολύ καλός και η θάλασσα γαλήνια. Μετά από τρίωρο ταξίδι, μόλις είχε βραδιάσει, άρχισε να βρέχει και οι επιβάτες που δεν ήταν σε στεγασμένους χώρους άρχισαν να μετακινούνται αριστερά, παρά τις συστάσεις του πληρώματος.

Ο κυβερνήτης δεν βρισκόταν στη γέφυρα και όταν αντιλήφθηκε ότι ο πηδαλιούχος είχε πάρει επικίνδυνη ρότα φέρνοντας το πλοίο κοντά σε ένα θαλάσσιο ναρκοπέδιο, προσπαθώντας να αποφύγει τον θανάσιμο κίνδυνο έστριψε το πηδάλιο προς τα δεξιά. Το ΣΠΕΡΧΕΙΟΣ απώλεσε τις συνθήκες ευστάθειάς του, πήρε αριστερή κλίση και ανατράπηκε. Μέσα σε λίγα λεπτά η θάλασσα σκέπασε το αναποδογυρισμένο πλοίο, το οποίο βυθίστηκε με την πλώρη παρασύροντας μαζί του όσους βρίσκονταν στο εσωτερικό του που δεν πρόλαβαν καν να αντιδράσουν…

Εξίσου τραγική ήταν και η μοίρα πολλών επιβατών, οι οποίοι βρέθηκαν στη θάλασσα. Ο ασυρματιστής του πλοίου δεν πρόλαβε να εκπέμψει σήμα κινδύνου, πλοία στην ευρύτερη περιοχή δεν υπήρχαν και όσοι κατάφεραν να μείνουν στην επιφάνεια κολυμπούσαν επί ώρες χωρίς σωσίβια παλεύοντας να κρατηθούν ζωντανοί. Η εφημερίδα ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ της εποχής αναφέρει χαρακτηριστικά: «20 ναυαγοί κρατιόντουσαν από ένα βαρέλι για ώρες ώσπου το κρύο και η εξάντληση παρέλυσαν τα χέρια τους … μόνο 7 από αυτούς κατάφεραν τελικά να σωθούν».

Η διάσωση

Στις 3 τα ξημερώματα ένας από τους ναυαγούς, ο λιμενάρχης Σύρου πλωτάρχης Παν. Νταλιάνης άκουσε τον θόρυβο μηχανής σκάφους που περνούσε από την περιοχή και άρχισε να καλεί σε βοήθεια. Ήταν το πετρελαιοκίνητο ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ που κατευθυνόταν προς τον Πειραιά και ακούγοντας τις φωνές έσπευσε στην περιοχή και περισυνέλεξε 37 ναυαγούς, τους οποίους μετέφερε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά.

Η τελευταία που επέζησε του ναυαγίου

Όταν το ελληνικό Ναυαρχείο ενημερώθηκε για το ναυάγιο έδωσε εντολή σε ένα αντιτορπιλικό και δύο τορπιλάκατους να μεταβούν στη θαλάσσια περιοχή προκειμένου να διενεργήσουν έρευνες για πιθανή εύρεση και άλλων ναυαγών. Στις 3 Μαΐου και ώρα 16:00 εντοπίστηκε ζωντανή σε βραχώδη ακτή του ακρωτηρίου Ζούρβας μία γυναίκα. Ήταν η Μαρία Ρούση, η οποία κολυμπούσε επί εννέα ώρες μέχρι να καταφέρει να βγει στη στεριά. «Η πρώτη μου προσπάθεια όταν βρέθηκα στη θάλασσα ήταν να απαλλαγώ από τα φορέματά μου» περιέγραψε αργότερα η ίδια. «Ύστερα σημάδεψα το σημείο κατευθύνσεώς μου, τον κάβο Ζούρβα. Στην αρχή άκουγα φωνές απελπισμένες ολόγυρά μου. Μα έσβηναν σιγά σιγά. Ίσκιος πλεούμενου γύρω μου. Με γιγάντωνε η ελπίδα να φθάσω στον κάβο και κράτησα ώρες εννέα πάνω στη θάλασσα. Εχρειάστηκαν άλλες έξι ώρες ροβινσωνικής αναμονής στον έρημο κάβο για να περισυλλεγώ».

Οι έρευνες των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού συνεχίστηκαν αλλά δεν βρέθηκαν άλλοι επιζήσαντες και το έργο τους δυστυχώς, περιορίστηκε στην περισυλλογή σορών.

Ξεκληρίστηκαν ολόκληρες οικογένειες και πολλές από αυτές ήταν από τη Σύρο, όπως η Μαρή Λαδοπούλου που έχασε τη ζωή της μαζί με τον γιο της Ελπιδοφόρο, τη σύζυγό του Ντέσσυ και τα δυο τους κοριτσάκια Ελένη και Μαρία, 3 και 1,5 ετών.

Μαζί τους χάθηκε και η 7,5χρονη Μαρία Νεοφύτου, εγγονή της Μαρής Λαδοπούλου και κόρη του πλοιάρχου Λουκά Νεόφυτου, ο Δημ. Λαδόπουλος και η σύζυγό του Φανή. Ανάμεσα στα θύματα ήταν και η σύζυγος και οι δύο γιοι 5 και 7 ετών του διασωθέντος Λιμενάρχη Σύρου Παν. Νταλιάνη, ο πλοίαρχος του ναυτικού Ιωάν. Βλαχόπουλος και η σύζυγός του, ο Κων. Ραζής και η σύζυγός του Ντόρα, η σύζυγος του διασωθέντος πλοιάρχου ναυπηγού Φιλίππου, η 11χρονη Ελένη Λιάμπεη κόρη του διευθυντή της ΕΤΜΑ, ο συνταγματάρχης Ε. Κώττης και η κόρη του, ο φιλέλληνας Σουηδός Μαρτέν Νόρδεστρεμ μέλος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού που είχε αναλάβει την οργάνωση διανομής βοηθημάτων και ιδιαιτέρως την παιδική περίθαλψη.

Ο ακριβής αριθμός και τα στοιχεία των θυμάτων ήταν πολύ δύσκολο να προσδιοριστούν τις πρώτες μέρες γιατί δεν είχαν καταγραφεί επισήμως οι υπεράριθμοι επιβαίνοντες παρά μόνο οι 75 για τους οποίους είχαν εκδοθεί οι σχετικές άδειες.

Η έρευνα της ομάδας σε πρωτογενείς πηγές

Η έρευνα της ομάδας σε πρωτογενείς πηγές της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού, του υπουργείου Τύπου και των βρετανικών αρχείων κατέληξε στα εξής στοιχεία. Οι επιβαίνοντες του ΣΠΕΡΧΕΙΟΥ μαζί με το πλήρωμα ήταν 136, από τους οποίους επέζησαν 38 ενώ έχασαν τη ζωή τους 98.

Για τα αίτια της ναυτικής αυτής τραγωδίας ακολούθησαν ανακρίσεις και παραπέμφθηκαν σε δίκη ο κυβερνήτης του πλοίου, ο διοικητής Ναυτικής Βάσεως Πειραιώς, ο διευθυντής γραφείου κινήσεως του Λιμεναρχείου Πειραιώς, ο αξιωματικός ελέγχου κινήσεως Λιμεναρχείου Πειραιώς και ένας κελευστής του Λ.Σ.

Ο πλοίαρχος Νεόφυτος τότε διοικητής ναυτικών σχολών που απώλεσε στο ναυάγιο την κόρη του και τις δύο ανιψιές του, δήλωσε στο ναυτοδικείο: «Κατά την γνώμη μου το ναυάγιο του ΣΠΕΡΧΕΙΟΥ δεν οφείλεται σε υπερφόρτωση και ούτε η στρέψη του τιμονιού μπορεί να ανατρέψει το πλοίο για τεχνικούς λόγους. Πιστεύω ότι έγινε πλημμελής επιθεώρηση κατά τον πρόσφατο δεξαμενισμό».

Ναυτοδικείο

Το Ναυτοδικείο Πειραιά καταδίκασε τον κυβερνήτη του πλοίου σε εξάμηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή ενώ οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν.

79 Χρόνια Μετά Εντοπίζεται ο ΣΠΕΡΧΕΙΟΣ

Η ερευνητική ομάδα αρχικά εντόπισε το βυθισμένο ναρκαλιευτικό από την επιφάνεια της θάλασσας με σόναρ και στη συνέχεια έγινε βιντεοσκόπηση με ROV μη επανδρωμένο υποβρύχιο τηλεκατευθυνόμενο όχημα. Οι διαστάσεις του ναυαγίου καθώς και η θέση του σε σχέση με τις καταθέσεις της εποχής, ταυτίζονται με την ιστορία του.

Ταυτότητα του ΣΠΕΡΧΕΙΟΥ

Το 1912 ναυπηγήθηκε στα ναυπηγεία Smith’s Dock στο Middlesbrough της Αγγλίας ως φαλαινοθηρικό με το όνομα NOBLE NORA διαστάσεων 32 μέτρα μήκος και 6,4 μέτρα πλάτος.

Τον Ιούνιο του 1917 επιτάχθηκε από το βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό και εξοπλίστηκε ως περιπολικό. Τον Απρίλιο του 1941 έλαβε το διακριτικό FY.189. Τον Σεπτέμβριο του 1943 παραχωρήθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό από τους Βρετανούς.

 

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Εντοπίστηκε το ναυάγιο του «Σπερχειού» – Η μεγάλη ναυτική τραγωδία είχε συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία τη Μεγάλη Τετάρτη του 1945"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news