facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

Πόλεμος: Ανατροπή, οδηγεί τα γερμανικά Leopard και τα Αμερικανικά Abrams στο πεδίο της μάχης

Και Leoprad 2 και Abrams αναμένεται να εντάξει στην πολεμική της μηχανή η Ουκρανία, καθώς οι πιέσεις της για βαριά άρματα μάχης φαίνεται να πιάνουν τόπο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, άνοιξε ο δρόμος για την παράδοση των γερμανικών τεθωρακισμένων Leopard 2 στην Ουκρανία καθώς, όπως μεταδίδει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς ξεπέρασε τους ενδοιασμούς του και άναψε το πράσινο φως,  επιτρέποντας παράλληλα και σε άλλες χώρες που διαθέτουν τα συγκεκριμένα άρματα μάχης, (όπως π.χ. η Πολωνία) να κάνουν το ίδιο,

Η απόφαση αφορά την παράδοση τουλάχιστον μιας ίλης αρμάτων μάχης Leopard 2 A6.

Την ίδια στιγμή σε μία ανατροπή της πάγιας θέσης τους, οι ΗΠΑ αναμένεται να στείλουν στην Ουκρανία άρματα μάχης τύπου M1 Abrams, απόφαση που φαίνεται ότι συνδέεται στενά με την αποστολή των Leopard

Σύμφωνα με το Bloomberg,  ο Λευκός Οίκος αναμένεται να κάνει την ανακοίνωση αύριο Τετάρτη.

Τι ισχυρίζονταν οι ΗΠΑ

Η αμερικανική κυβέρνηση μέχρι τώρα επέμενε ότι δεν υπάρχει νόημα να πάνε τα Abrams στην Ουκρανία επειδή απαιτούν ειδικό τύπο καυσίμου, είναι πολύ βαριά και απαιτούν ακριβή συντήρηση και μακροχρόνια εκπαίδευση.

Καθώς όμως η Γερμανία παρέμενε ιδιαίτερα επιφυλακτική για τα Leopard 2, θέτοντας όρο να στείλουν και οι σύμμαχοι άρματα μάχης, η προσφορά  των Abrams θεωρήθηκε ο ταχύτερος τρόπος για να αμβλυνθούν οι ανησυχίες του Βερολίνου.

“Το άρμα Abrams είναι ένα πολύ περίπλοκο εργαλείο”, δήλωνε την περασμένη εβδομάδα ο υφυπουργός Άμυνας Κόλιν Καλ στους δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο την περασμένη εβδομάδα. “Είναι ακριβό, δύσκολο να εκπαιδευτείς σε αυτό και έχει κινητήρα τζετ. Νομίζω ότι χρειάζεται περίπου τρία γαλόνια στο μίλι καυσίμου αεριωθούμενου αεροσκάφους. Δεν είναι το πιο εύκολο σύστημα για να συντηρηθεί. Μπορεί να είναι ή να μην είναι το σωστό σύστημα”.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος: Ανατροπή, οδηγεί τα γερμανικά Leopard και τα Αμερικανικά Abrams στο πεδίο της μάχης"

Κακοκαιρία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αριδαία και ο Δήμος Σκύδρας στην Πέλλα

Πρωτοφανής ήταν, σύμφωνα με τον δήμο Αλμωπίας, η βροχόπτωση που έπληξε χθες την περιοχή. Η βροχόπτωση μετρήθηκε στα 206 χιλιοστά νερού σε ένα 24ωρο για μια περιοχή όπου η ετήσια βροχόπτωση υπολογίζεται στα 760 χιλιοστά.

«Επικοινωνήσαμε με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα και με τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Χρήστο Τριαντόπουλο (αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές) και κηρύχθηκε η περιοχή της Αριδαίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Χρήστος Μπάτσης.



Επισήμανε ότι στην περιοχή αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία ενώ οι πολίτες που έχουν υποστεί ζημιές μπορούν να καταθέσουν αίτηση οικονομικής ενίσχυσης στον δήμο.



Για αύριο, Τετάρτη, οι σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων του Δήμου Αλμωπίας, θα λειτουργήσουν κανονικά, εκτός των νηπιαγωγείων Χρύσας – Τσάκων και Ξιφιανής, στα οποία παρατηρήθηκε έντονη υγρασία στο εσωτερικό των κτιρίων.

Δείτε φωτογραφίες

pella-kakokairia5

pella-kakokairia6

Στον δήμο Σκύδρας συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών και, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δήμαρχος Κατερίνα Ιγνατιάδου μετά από σχετικό αίτημα, κηρύχθηκε το σύνολο του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ζημιές έχουν καταγραφεί σε χωράφια, δρόμους και σε οικιακό εξοπλισμό και έχει ενεργοποιηθεί ο κανονισμός για να καταθέσουν οι πολίτες αίτηση για οικονομική ενίσχυση.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κακοκαιρία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αριδαία και ο Δήμος Σκύδρας στην Πέλλα"

Δημοσκόπηση Pulse: Στις 7,5 μονάδες η διαφορά της ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ – Δεύτερη ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Στο 7,5% είναι το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Pulse για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ. 

Η δημοσκόπηση της Pulse διενεργήθηκε το διάστημα 19 – 23 Ιανουαρίου 2023, σε πανελλαδικό δείγμα 1.205 ατόμων. Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί το προβάδισμα με 33,5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 26% και ακολουθούν: ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με 11%, ΚΚΕ με 6%, Ελληνική Λύση 4%, ΜέΡΑ25 2,5%, Χρυσή Αυγή 1%, Εθνική Δημιουργία 1%, Εθνικό Κόμμα Έλληνες 2,5%, Άλλο 2,5%, Αναποφάσιστοι 10%. 

Οι ψηφοφόροι απάντησαν στο ερώτημα “σε ποιον θα προτιμούσατε να δώσετε μία δεύτερη ευκαιρία να κυβερνήσει ξανά;”, με τα ποσοστά να έχουν ως εξής:

-Κυριάκος Μητσοτάκης 39%
-Αλέξης Τσίπρας 32%
-Κανέναν από τους δύο 22%
-ΔΓ/ΔΑ 7%

Στο ερώτημα ποιος εκφράζει καλύτερα τον χώρο του κέντρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης οδηγεί την κούρσα με 29%, ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει το 22%, ο Νίκος Ανδρουλάκης το 16%, ενώ ο «κανένας από τους τρεις» 25%. ΔΓ/ΔΑ από το 8% των ερωτηθέντων.

Όσο για την κυβέρνηση που θα προτιμούσαν οι Έλληνες μετά τις επόμενες εκλογές:

-Αυτοδύναμη ΝΔ 31%
-Αυτοδύναμο ΣΥΡΙΖΑ 12%
-Συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ 11%
-Συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ 18%
-Μεγάλου συνασπισμού (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, και άλλα) 9%
-Κάποιον άλλο 9%
-ΔΓ/ΔΑ 10%

Στην ερώτηση ποιος είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 38%, ο Αλέξης Τσίπρας 27%, ενώ το 30% απάντησε “κανέναν από τους δύο”.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Pulse: Στις 7,5 μονάδες η διαφορά της ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ – Δεύτερη ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη"

48ωρη απεργία στην ακτοπλοΐα από 8 έως 10 Φεβρουαρίου

Με απόφασή της η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) προκήρυξε πανελλαδική απεργία στα πλοία όλων των κατηγοριών με έναρξη την 06.01πμ της 8/2/2023 ημέρα Τετάρτη έως και την 06.00πμ της 10/2/2023 ημέρα Παρασκευή.

Η ΠΝΟ διεκδικεί ΣΣΕ, καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας, αύξηση του επιδόματος ανεργίας, τροποποίηση και αναβάθμιση των διατάξεων που αφορούν τις οργανικές συνθέσεις των επιβατηγών πλοίων. Διαβάστε το πλήρες κείμενο της απόφασής της.

Επίσης η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) καλώντας στην απεργία, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «Οι πρόσφατες πετυχημένες απεργιακές κινητοποιήσεις των Ναυτεργατών αποτελούν μια πολύτιμη παρακαταθήκη πάνω στην οποία συνεχίζουμε και σήμερα τον αγώνα για τα δικαιώματα μας».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "48ωρη απεργία στην ακτοπλοΐα από 8 έως 10 Φεβρουαρίου"

Πάτρα: Επικίνδυνα τα εκρηκτικά που βρέθηκαν σε σπίτι αντιεξουσιαστών – «Μπορούσαν να σκάσουν ανά πάσα ώρα»

Άκρως επικίνδυνα αποδεικνύονται τα εκρηκτικά που βρέθηκαν στο σπίτι μέλους της ομάδας των αντιεξουσιαστών που έχουν συλληφθεί στην Πάτρα.

Συγκεκριμένα εκρηκτικό στρατιωτικού τύπου, υψηλής ταχύτητας, που ανήκει στην κατηγορία των πλαστικών εκρηκτικών και διαθέτει μόνο ο ελληνικός στρατός είναι το C4 που εντοπίστηκε στον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό με πυροκροτητή και βραδύκαυστο φιτίλι, που κατασχέθηκε μαζί με τα δυο πιστόλια στο σπίτι επί της οδού Θερμοπυλών, στην Πάτρα, όπου διέμενε ο 28χρονος «Αθηναίος», μέλος της επταμελούς εγκληματικής οργάνωσης ο οποίος ταυτοποιήθηκε μέσω γενετικού υλικού (DNA) για τη διάπραξη 7 ληστειών στην Πάτρα.

Για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε ένοπλες ληστείες σε τράπεζες, υποκαταστήματα ΕΛΤΑ και σούπερ μάρκετ, κλοπές δικύκλων, καλλιέργεια και πώληση υδροπονικής κάνναβης και κατοχή εκρηκτικών, συνελήφθησαν συνολικά 7 αντιεξουσιαστές, κατά την επιχείρηση της Ασφάλειας Πατρών, την Τετάρτη.

Με τα μέχρι τώρα που έχουν έρθει στο φως δεν προκύπτει σχέση των κατηγορουμένων με την τρομοκρατία, ωστόσο «γρίφος» παραμένει πού, πώς και γιατί είχαν στην κατοχή τους την ποσότητα των 274 γραμμαρίων της εκρηκτικής ύλης. Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας «Πελοπόννησος», εικάζεται πως αφαιρέθηκε από αποθήκη στρατιωτικής μονάδας ή κατά τη διάρκεια άσκησης, σε χρόνο που δεν μπορεί να προσδιοριστεί από άτομο -πιθανόν στρατεύσιμο- που ενδεχομένως να σχετίζεται με τον ευρύτερο αντιεξουσιαστικό χώρο. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η ποσότητα που αφαιρέθηκε δεν θα μπορούσε γίνει αντιληπτή σε κάποιον έλεγχο. Ως επικρατέστερο σενάριο για το πού προοριζόταν, προβάλλεται, σύμφωνα με έμπειρους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ το ενδεχόμενο σε μικρότερη ποσότητα να χρησιμοποιείτο για την ανατίναξη ΑΤΜ, δεδομένου ότι η οργάνωση διέπραττε ληστείες.

«Μόνο στο στρατό αυτά τα εκρηκτικά»

«Είναι μια πάρα πολύ σοβαρή ποσότητα. Πρόκειται για ένα αξιόπιστο εκρηκτικό το οποίο διαθέτει μόνο ο στρατός, δεν βρίσκεται εύκολα», δήλωσε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» έμπειρος πυροτεχνουργός της ΕΛΑΣ, προσθέτοντας «είναι πιο δυνατό και από το ΤΝΤ. Αυτό το υλικό μοιάζει με πλαστελίνη, πλάθεται και μπορείς να του δώσεις ό,τι σχήμα θέλεις. Με την κατάλληλη επεξεργασία «τοποθετείται» στο εσωτερικό του είτε κοινός, είτε ηλεκτρικός πυροκροτητής και προκαλείται η πυροδότηση. Οι ζημιές που μπορεί να προκαλέσει είναι αρκετές. Στην περίπτωση τοποθέτησης του σε ανοικτό χώρο, το ωστικό κύμα έχει ακτίνα 20 -30 μέτρων, όταν όμως ο εκρηκτικός μηχανισμός τοποθετηθεί σε υπαίθριο χώρο αλλά σε κλειστό και δη σε μεταλλικό δοχείο, τότε έχουμε και τη διασπορά των θραυσμάτων σε μεγάλη απόσταση. Εάν τοποθετηθεί σ’ ένα δωμάτιο αντιλαμβάνεστε τι μπορεί να προκαλέσει», επισημαίνει.

«Μπορεί να σκάσει ανά πάσα ώρα και στιγμή»

Εκείνο που προκαλεί αίσθηση είναι το γεγονός πως ο εκρηκτικός μηχανισμός «φυλασσόταν» συναρμολογημένος. «Δεν ετοιμάζεις ποτέ ένα μηχανισμό για να υπάρχει, άλλωστε είναι πάρα πολύ επικίνδυνο να έχεις εκρηκτική ύλη και να έχεις μέσα τον πυροκροτητή. Αυτό δεν γίνεται πουθενά, γιατί μπορεί να σκάσει ανά πάσα ώρα και στιγμή. Οταν έχεις έναν εκρηκτικό μηχανισμό μέσα σε κλειστό χώρο, πάντα εγκυμονεί κίνδυνος», υπογραμμίζει ο ειδικός στον χειρισμό και την καταστροφή εκρηκτικών. Κατά συνέπεια, μπορεί εύκολα να αντιληφθεί ο καθένας πως ο 28χρονος είχε στο σπίτι του μια «ενεργή» βόμβα!

«Είναι μια απλή συνδεσμολογία για άτομα που ξέρουν και έχουν ασχοληθεί λίγο. Ενας απλός άνθρωπος δεν το πειράζει», αναφέρει και αποκαλύπτει πως δεν είναι απαραίτητο κάποιος να διαθέτει άριστες γνώσεις, καθώς μέσω των «σκοτεινών δωματίων» του διαδικτύου μπορεί εύκολα να βρει οδηγίες κατασκευής.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Επικίνδυνα τα εκρηκτικά που βρέθηκαν σε σπίτι αντιεξουσιαστών – «Μπορούσαν να σκάσουν ανά πάσα ώρα»"

Νοσηλευτές: Τρίωρη στάση εργασίας την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου - «Οι νοσηλευτές λύγισαν»

Την ικανοποίηση βασικών κυβερνητικών εξαγγελιών που αφορούν στον κλάδο τους ζητούν οι νοσηλευτές του ΕΣΥ.  Με αιτήματα στοιχειώδη για το επαγγελματικό πεδίο μακροπρόθεσμα, όπως δημιουργία κλάδου νοσηλευτών, ειδικό μισθολόγιο, βαθμολόγιο και σύστημα προσλήψεων, αλλά και βραχυπρόθεσμα, όπως η χορήγηση της κανονικής οφειλόμενης άδειας αντί για τη μεταφορά της στα επόμενα έτη, η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Νοσηλευτική Συνομοσπονδία ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ) εξαγγέλλει 3ωρη στάση εργασίας για την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας.

«Εξαθλιωμένοι από το κυκλικό ωράριο, την τραγική υποστελέχωση, την εργασιακή εξουθένωση, χωρίς τη δέουσα κοινωνική αναγνώριση και χωρίς καμία οικονομική ενίσχυση πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία Covid-19. Κι όμως, είμαστε οι νοσηλευτές, η κατηγορία εργαζομένων που σήκωσε τεράστιο βάρος κατά τη διάρκεια της πανδημίας και συνεχίζει να λειτουργεί με φιλότιμο, αυταπάρνηση και επαγγελματισμό, κυρίως επειδή πραγματεύεται τον ανθρώπινο πόνο και αυτό την κάνει να παραμένει πιστή στο καθήκον της» τονίζει ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ, κ. Γιώργος Αβραμίδης.

Η ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ υπενθυμίζει ότι η δημιουργία κλάδου νοσηλευτών είχε εξαγγελθεί τον Φεβρουάριο του 2020 από τον τότε υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια. «Η Πολιτεία οφείλει να υλοποιήσει την αναγνώριση που "χρωστά" χρόνια τώρα στους Νοσηλευτές και να το κάνει έμπρακτα, με άμεσες δεσμεύσεις, τόσο όσον αφορά την ιδιαιτερότητα του επαγγέλματος (ειδικό μισθολόγιο, βαθμολόγιο και σύστημα προσλήψεων), όσο και με ανάλογες οικονομικές αυξήσεις, που να ανταποκρίνονται στο δύσκολο έργο που κατά γενική ομολογία επιτελούν» αναφέρει ο κ. Αβραμίδης.

Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. «Καμία οικονομική ενίσχυση στους νοσηλευτές, σε αντίθεση με την εξαγγελθείσα από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο του 2022 αύξηση 10% στο μισθολόγιο των ιατρών, αλλά και το πρόσφατο έκτακτο επίδομα στο ένστολο προσωπικό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Όμως είναι απαράδεκτο να μην αναγνωρίζεται το ειδικό βάρος που αναλογεί στους Νοσηλευτές μέσα σ’ ένα απόλυτα ιατροκεντρικό σύστημα υγείας και να αντιμετωπίζονται ως δημόσιοι υπάλληλοι, με τη στενή έννοια του όρου» επισημαίνει η ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Νοσηλευτές: Τρίωρη στάση εργασίας την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου - «Οι νοσηλευτές λύγισαν»"

Γ. Οικονόμου: Παραλήρημα Τσίπρα έξω από το Προεδρικό Μέγαρο – Ας τολμήσει να προβεί σε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης

«Με το αποψινό παραλήρημα του κ. Τσίπρα έξω από το Προεδρικό Μέγαρο ολοκληρώθηκε η μεθόδευση που μήνες τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη» δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας στις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ίδιος πρόσθεσε σχετικά:

«Με υλικό που εδώ και καιρό έχουν στην διάθεση τους ρυπαρά δίκτυα προχωρά σε ατεκμηρίωτα, ευφάνταστα και πλήρως αναληθή συμπεράσματα. Όμως τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Ας τολμήσει να προβεί σε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Εκεί θα τα συζητήσουμε όλα. Όλα!

Πως ήταν η Ελλάδα με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα και πως είναι σήμερα. Το κράτος δικαίου που επί των ημερών του αφέθηκε στα χέρια κάτι μαρτύρων σαν το “Μάξιμο Σαράφη” που συνελήφθη σήμερα για απάτη. Τις ένορκες καταθέσεις για σακούλες με χρήματα που πήγαιναν στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ. Τον Α2 και τις κυπριακές offshore. Τις αθλιότητες για την δήθεν νεκρή Μαρία. Αυτά και πολλά ακόμα. Περιμένουμε λοιπόν».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Γ. Οικονόμου: Παραλήρημα Τσίπρα έξω από το Προεδρικό Μέγαρο – Ας τολμήσει να προβεί σε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης"

Άμφισσα: Βρέθηκαν χειροβομβίδα και 77 σφαίρες σε δημοτικό σχολείο – Κλειστό θα παραμείνει αύριο Τετάρτη (25/1)

Μια χειροβομβίδα και 77 σφαίρες, πιθανότατα ξεχασμένα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, βρέθηκαν στο 1ο Δημοτικό Σχολείο της Άμφισσας, κατά τη διάρκεια τοπογραφικών εργασιών για την προσθήκη πτέρυγας στον σχολικό χώρο.

Το συγκεκριμένο σχολείο της Άμφισσας θα παραμείνει κλειστό αύριο Τετάρτη (25.1.2023) με απόφαση του δημάρχου Δελφών, Παναγιώτη Ταγκαλή, σύμφωνα με το tvStar.gr.

Οι υπεύθυνοι του τοπογραφικού έργου ενημέρωσαν χθες τον δήμαρχο ότι βρέθηκε το πολεμικό υλικό και το σχολείο εκκενώθηκε άμεσα από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Οι αρμόδιοι ενημέρωσαν και την Αστυνομική Διεύθυνση Φωκίδας και στο σημείο έσπευσαν αστυνομικοί μαζί με στελέχη του σχετικού τμήματος του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Το ίδιο απόγευμα, πυροτεχνουργοί απομάκρυναν τη χειροβομβίδα και τις σφαίρες.

Ωστόσο, δεδομένης της ιδιαίτερης συνθήκης που δημιουργήθηκε με τον εντοπισμό του πολεμικού υλικού και μέχρι να σταλεί στην Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Δελφών, το σχετικό πόρισμα των ειδικών, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Άμφισσας, θα παραμένει κλειστό.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Άμφισσα: Βρέθηκαν χειροβομβίδα και 77 σφαίρες σε δημοτικό σχολείο – Κλειστό θα παραμείνει αύριο Τετάρτη (25/1)"

Τσίπρας: Ο πρωθυπουργός της εκτροπής και της συγκάλυψης οφείλει να παραιτηθεί

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου με αφορμή την επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, ζήτησε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να παραιτηθεί.

Βγαίνοντας από το Προεδρικό Μέγαρο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε χαρακτηριστικά: «Εκφράζω τον αποτροπιασμό μου για την παραβίαση του Κράτους Δικαίου. Τη δημοκρατική εκτροπή από ένα εγκληματικό δίκτυο που λειτουργούσε εντός του Μεγάρου Μαξίμου και καθοδηγούνταν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Πλέον δεν μιλάμε για εικασίες και δημοσιεύματα, αλλά με αποδείξεις. Τις αποδείξεις που περισυνέλλεξε η ΑΔΑΕ.

Δυστυχώς, οι αποδείξεις επιβεβαιώνουν τους χειρότερους φόβους μας. Η ΕΥΠ, την ευθύνη της οποίας έχει ο Μητσοτάκης με πρόσχημα την εθνική ασφάλεια και με διατάξεις υπογεγραμμένες από την αρμόδια εισαγγελέα παραβίαζε το απόρρητο των επικοινωνιών και υπέκλεπτε τις επικοινωνίες πολιτικών προσώπων βουλευτών υπουργών, στρατιωτικών, δημοσιογράφων ακόμα και της ίδιας της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σε μια χώρα, Κράτος Δικαίου, δεν μπορεί να μείνει δίχως απόδοση ευθυνών, ο πρωθυπουργός της εκτροπής και της συγκάλυψης οφείλει να αναλάβει τις αμετάθετες ευθύνες. Να πράξει οποιοσδήποτε πρωθυπουργός σε κράτος δικαίου. Να παραιτηθεί.

Να κλείσω με ένα αισιόδοξο μήνυμα. Το φως της αλήθειας νίκησε το σκοτάδι της συγκάλυψης. Η Δημοκρατία θα νικήσει».

Ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε αν θα καταθέσει αύριο στη Βουλή πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, ωστόσο δεν απάντησε.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Τσίπρας: Ο πρωθυπουργός της εκτροπής και της συγκάλυψης οφείλει να παραιτηθεί"

Αντιολισθητικές αλυσίδες: Πότε και πώς τις βάζουμε – Πρέπει να υπάρχουν στο πορτμπαγκάζ έως τον Απρίλιο

Στα πρόθυρα της πρώτης βαρυχειμωνιάς του 2023 και το αξεσουάρ που είναι απαραίτητο στις μετακινήσεις με οχήματα είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες. Υπενθυμίζεται πως πλέον είναι υποχρεωτική η αγορά τους.

Η Ελληνική Αστυνομία συμβουλεύει τους οδηγούς, σε περιπτώσεις δυσμενών καιρικών φαινομένων, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους και να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου απαιτείται η χρήση τους.

Ως γνωστό, τα οχήματα δεν μπορούν να κινηθούν σε ολισθηρό οδόστρωμα, καθώς οι τροχοί γλιστρούν πάνω στη λεία επιφάνεια.

Σχετικά με τη χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι:

* Όσο περισσότερη επιφάνεια του πέλματος του τροχού καλύπτεται με αλυσίδα, τόσο καλύτερη είναι η πρόσφυση, καθώς η επιφάνεια του τροχού που πλέον έχει αποκτήσει τα εξογκώματα της αντιολισθητικής αλυσίδας μπορεί να «πιάσει» στο χιόνι ή τον πάγο και να κινήσει το όχημα.

* Οι αντιολισθητικές αλυσίδες χρησιμοποιούνται μόνον όταν το οδόστρωμα είναι ολισθηρό. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν το όχημα κινείται σε καθαρό οδόστρωμα, καθώς προκαλούν φθορές τόσο στα ελαστικά, όσο και στο οδόστρωμα.

* Οι αντιολισθητικές αλυσίδες τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς.

* Κατά τη χρήση τους, οι κινήσεις του οδηγού πρέπει να είναι απαλές διότι μπορεί οι κινητήριοι τροχοί να έχουν μεγαλύτερη πρόσφυση, ενώ το ίδιο δεν συμβαίνει με τους υπόλοιπους τροχούς.

* Η ταχύτητα που ενδείκνυται να κινείται ένα όχημα όταν φέρει αντιολισθητικές αλυσίδες δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 20 με 30 χλμ. ανά ώρα.

* Για την τοποθέτηση και συντήρηση των αντιολισθητικών αλυσίδων οι οδηγοί θα πρέπει να συμβουλεύονται αντίστοιχα τις οδηγίες τοποθέτησης και συντήρησης που διαθέτουν.

* Οι σωστά τοποθετημένες αλυσίδες πρέπει να δείχνουν και να είναι «τεντωμένες».

Σε κάθε περίπτωση οι οδηγοί οφείλουν να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις και τις οδηγίες των τροχονόμων και να διατηρούν τη ψυχραιμία τους. Η ψυχραιμία είναι ο καλύτερος σύμμαχος σε τέτοιες περιπτώσεις.

Αντιολισθητικές αλυσίδες: Υποχρεωτικό αξεσουάρ

Σχετικά με την υποχρεωτική χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων και ανάλογων μέσων στα οχήματα, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών διευκρίνισε ότι οδηγοί θα πρέπει να τις έχουν στο όχημά τους από Οκτώβριο έως και Απρίλιο κάθε χρόνο, είτε κινούνται σε εθνικούς είτε σε περιφερειακούς δρόμους.

Η περίοδος χρήσης αντιολισθητικών αλυσίδων και ανάλογων μέσων στα οχήματα των πολιτών ξεκινά από τον Οκτώβριο και μετά την απόφαση του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Μεταφορές, Μιχάλη Παπαδόπουλου, οι οδηγοί πρέπει να έχουν εφοδιαστεί ανάλογα.

Έτσι, επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών η υποχρέωση εφοδιασμού των οχημάτων τους με αντιολισθητικές αλυσίδες, ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, όπως χιονοκουβέρτες ελαστικών και χιονολάστιχα (που φέρουν την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου με την ένδειξη M+S).

Ωστόσο, σύμφωνα με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, οι οδηγοί θα πρέπει να τις έχουν υποχρεωτικά στα οχήματά τους, μόνο εφόσον εκδοθούν ανάλογες αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές, σε περίπτωση που το επιβάλλουν κιόλας οι καιρικές συνθήκες.

Έτσι, λοιπόν, θα πρέπει να έχουμε αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες όταν οι Αστυνομικές Διευθύνσεις, οι Διευθύνσεις Τροχαίας ή η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εκδώσουν ανακοίνωση σύμφωνα με το άρθρο 52 του Κώδικά Οδικής Κυκλοφορίας.

Συνεπώς, όταν ο καιρός είναι καλός ή δεν το απαιτούν γενικότερα οι συνθήκες και εφόσον δεν έχουν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις από τις παραπάνω αρμόδιες αρχές, οι οδηγοί δεν έχουν την υποχρέωση να φέρουν τα αντιολισθητικά μέσα στα οχήματα τους.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, οφείλουν να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας αυτών των μέσω, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ορθή τους χρήση. Ειδικότερα, υπενθυμίζονται τα εξής:

* Οι αντιολισθητικές αλυσίδες τοποθετούνται και στα δύο ελαστικά του κινητήριου άξονα του οχήματος.

* Εάν το όχημα διαθέτει κίνηση σε παραπάνω από ένα άξονα τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του εργοστασίου κατασκευής του οχήματος.

* Εάν δεν υπάρχουν οδηγίες και ο οδηγός έχει μόνο ένα ζευγάρι αντιολισθητικών τότε αυτά τοποθετούνται στον εμπρόσθιο άξονα.

* Εάν υπάρχει και δεύτερο ζευγάρι τοποθετούνται ταυτόχρονα και στον οπίσθιο άξονα.

* Εάν το όχημα διαθέτει διπλά ελαστικά στον κινητήριο άξονα (δηλαδή 4 ελαστικά στον άξονα) τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή του οχήματος ή εάν δεν υφίστανται τέτοιες τοποθετούνται στα εξωτερικά ελαστικά της κάθε πλευράς.

* Η τοποθέτηση των αντιολισθητικών μέσων πρέπει να γίνεται σε κατάλληλο και ασφαλές σημείο επί του οδοστρώματος και να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τον ΚΟΚ (π.χ. προειδοποιητικό τρίγωνο, απόσταση) για την ασφάλεια του οδηγού και για να μη δημιουργούνται προβλήματα στην κίνηση των λοιπών οχημάτων.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιολισθητικές αλυσίδες: Πότε και πώς τις βάζουμε – Πρέπει να υπάρχουν στο πορτμπαγκάζ έως τον Απρίλιο"

Σουηδία μετά το «μπλόκο» από την Τουρκία: Θέλουμε να συνεχιστούν οι συνομιλίες για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Άμεση ήταν η απάντηση της Στοκχόλμης μετά το αίτημα της Άγκυρας να παγώσουν οι συνομιλίες για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα, ο Σουηδός πρωθυπουργός, Ουλφ Κρίστερσον, ζήτησε να συνεχιστούν οι συνομιλίες.

Νωρίτερα μεταδόθηκε από το το RIA Novosti ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ αναβλήθηκαν επ' αόριστον κατόπιν αιτήματος της Άγκυρας.

«Κατόπιν αιτήματός μας, ο τριμερής μηχανισμός μεταξύ της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας ακυρώθηκε επ' αόριστον», δήλωσε η τουρκική πηγή στο ρωσικό πρακτορείο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η επόμενη συνάντηση στο πλαίσιο του μηχανισμού επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες τον Φεβρουάριο.

Το απόγευμα του Σαββάτου στο πλαίσιο διαδηλώσεων έξω από την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη ο Ράσμους Παλουντάν από το ακροδεξιό κόμμα Stram Kurs έκαψε αντίτυπο από το Κοράνι. Η κίνηση αυτή εξόργισε την τουρκική κυβέρνηση, με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να τη χαρακτηρίζει σαφή παραβίαση των υποχρεώσεων του τριμερούς μνημονίου που υπέγραψε η Σουηδία για την αποτροπή της προπαγάνδας τρομοκρατικών οργανώσεων.

Λίγες ώρες αργότερα, ο Ερντογάν ξεκαθάρισε πως η Σουηδία «δεν πρέπει να περιμένει υποστήριξη από την Τουρκία» για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, εκφράζοντας την οργή του για τη διαδήλωση.

Θυμίζεται πως η Φινλανδία και η Σουηδία αποφάσισαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ στις 18 Μαΐου εν μέσω των γεγονότων στην Ουκρανία. Οι αιτήσεις τους έχουν ήδη εγκριθεί από 28 χώρες της συμμαχίας, αλλά η Ουγγαρία και η Τουρκία δεν τις έχουν επικυρώσει.

Η Άγκυρα απαιτεί από τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι να σταματήσουν να υποστηρίζουν το PKK και να εκδώσουν ακτιβιστές που θεωρούνται στην Τουρκία ότι εμπλέκονται στην τρομοκρατία. Οι τουρκικές αρχές έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι χωρίς την εκπλήρωση αυτών των υποσχέσεων δεν θα υπάρξει πρόοδος στην εισδοχή των βόρειων χωρών στο ΝΑΤΟ.

Ενδεχόμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς τη Σουηδία αρχίζουν να σκέφτονται στο Ελσίνκι

Στο μεταξύ, ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις που έκανε στη δημόσια τηλεόραση της χώρας του, ανέφερε για πρώτη φορά πως η Φινλανδία ίσως θα πρέπει να εξετάσει την επιλογή μιας ένταξης στο ΝΑΤΟ χωρίς τη Σουηδία.

Ωστόσο, σε άλλη του συνέντευξη που παραχώρησε τηλεφωνικώς στο Reuters ο ίδιος είπε ότι η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν επανειλημμένως δηλώσει ότι σχεδιάζουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ταυτόχρονα και αυτό δεν έχει αλλάξει, υπογραμμίζοντας τα πλεονεκτήματα μιας κοινής ένταξης με την γειτονική χώρα.

«Δεν βρίσκω τον λόγο να το συζητήσουμε», απάντησε χαρακτηριστικά ερωτηθείς αν η Φινλανδία ενδέχεται να προχωρήσει σε ένταξη χωρίς τη Σουηδία.

Σε σχόλια που έκανε, όμως, στη δημόσια τηλεόραση Yle, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Πέκα Χααβίστο είπε ότι μια κοινή ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών παραμένει "η πρώτη επιλογή", αλλά «προφανώς θα πρέπει να εκτιμήσουμε την κατάσταση, αν έχει συμβεί κάτι που μακροπρόθεσμα κάνει τη Σουηδία να μην μπορεί πλέον να προχωρήσει» και έκρινε ότι είναι «πολύ νωρίς για να πάρει κάποιος θέση».

Ο επικεφαλής της φινλανδικής διπλωματίας έκρινε ότι απαιτείται ένα διάλειμμα στις συνομιλίες ανάμεσα στις δύο σκανδιναβικές χώρες και την Τουρκία σχετικά με τα ενταξιακά τους σχέδια.

«Χρειάζεται ένα διάλειμμα προτού επιστρέψουμε στις τριμερείς συνομιλίες και δούμε πού βρισκόμαστε και ηρεμήσουν τα πράγματα μετά την παρούσα κατάσταση, επομένως δεν θα πρέπει ακόμη να εξαχθούν συμπεράσματα» είπε ο Χααβίστο σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο Reuters.

«Νομίζω ότι θα υπάρξει ένα διάλειμμα για καμιά-δυό εβδομάδες», εκτίμησε.

Ο Χααβίστο είπε ότι είχε χθες, Δευτέρα, συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Σαφώς αισθάνονται την πίεση από τις επικείμενες εκλογές στα μέσα Μαΐου και εξαιτίας αυτού ο διάλογος έχει εύλογα γίνει έντονος με πολλούς τρόπους στην Τουρκία».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σουηδία μετά το «μπλόκο» από την Τουρκία: Θέλουμε να συνεχιστούν οι συνομιλίες για την ένταξη στο ΝΑΤΟ"

Ιεράπετρα: Δεν κλείνει το νοσοκομείο είπε η Μίνα Γκάγκα – Διαμαρτυρίες από πολίτες και προσωπικό

Δεν θα κλείσει το νοσοκομείο Ιεράπετρας δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, που το επισκέφθηκε το απόγευμα της Τρίτης, παρουσία κατοίκων της περιοχής και του προσωπικού που ζητούσαν να μείνει το νοσοκομείο ανοιχτό.

«Έχουμε ήδη εγκρίνει την αναβάθμιση των ΤΕΠ από το ταμείο ανάκαμψης», είπε η κα. Γκάγκα, ενώ για το ζήτημα της αλλαγής του χαρακτήρα του Νοσοκομείου δήλωσε ότι θα παραμείνει ως Γενικό Νοσοκομείο, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν ελλείψεις σε όλα τα νοσοκομεία λόγω του μέτρου που ίσχυε, μια πρόσληψη ανά πέντε αποχωρήσεις. «Γίνεται προσπάθεια να γίνουν οι προσλήψεις που χρειάζονται», είπε η Αν. Υπουργός.

Η αναπληρώτρια Υπουργός μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε ότι θα προκηρυχθούν θέσεις γιατρών για να καλύψουν τις αποχωρήσεις, ενώ ανέφερε ότι ο χάρτης υγείας είναι υπό διαμόρφωση και θα ανακοινωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Για το νοσοκομείο της Ιεράπετρας τόνισε ότι θα υπάρξει πρόβλεψη στον οργανισμό προκειμένου να γίνονται χημειοθεραπείες, ενώ ανέφερε ότι στη Βουλή αυτή την ώρα βρίσκεται σχέδιο, το οποίο εξετάζει διακομματική επιτροπή, προκειμένου να δοθούν κίνητρα στους γιατρούς που υπηρετούν στην Περιφέρεια με πρόβλεψη για κάλυψη των στεγαστικών τους αναγκών.

Επίσης συναντήθηκε με τον μοναδικό παθολόγο του Νοσοκομείου, που κατέθεσε τις προηγούμενες μέρες την παραίτηση του, μην μπορώντας, όπως δήλωσε, να ανταποκριθεί στο μεγάλο φόρτο εργασίας χωρίς βοήθεια.

Υπό την ασφυκτική πίεση του κόσμου που βρίσκεται έξω από το νοσοκομείο ζητώντας άμεσα να σταματήσει η υποβάθμιση του η κ. Γκάγκα συναντήθηκε με το διοικητή των διασυνδεδεμένων νοσοκομείων του Λασιθίου, Μανώλη Ανδρεαδάκη, στελέχη του ιδρύματος και ιατρικό προσωπικό του ιδρύματος. Την κ. Γκάγκα συνοδεύει ο διοικητής της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, Νεκτάριος Παπαβασιλείου.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιεράπετρα: Δεν κλείνει το νοσοκομείο είπε η Μίνα Γκάγκα – Διαμαρτυρίες από πολίτες και προσωπικό"

Καιρός αύριο: Χιόνια ακόμα και σε πεδινά με 9 μποφόρ και καταιγίδες – Αναλυτική πρόγνωση

Χειμωνιάτικος θα είναι ο καιρός αύριο, Τετάρτη (25.01.2023) με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις και τη μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας. Τοπικά θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες, ενώ στα πελάγη θα πνέουν πολύ θυελλώδεις άνεμοι.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Νέα επιδείνωση του καιρού με κατά τόπους επικίνδυνα φαινόμενα προβλέπεται από αργά το απόγευμα και από τα δυτικά. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται από αργά το απόγευμα στα νησιά του Ιονίου (κυρίως στη Ζάκυνθο, την Κεφαλλονιά, τη Λευκάδα και την Ιθάκη), τη βορειοδυτική Πελοπόννησο, τη δυτική Στερεά και από τη νύχτα στην Ήπειρο.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, οι οποίες από το βράδυ θα είναι κατά τόπους πυκνές στη δυτική Μακεδονία, στα ορεινά και τα ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο τα 800 μέτρα και πάνω) της Ηπείρου, της δυτικής και κεντρικής Στερεάς, της κεντρικής Μακεδονίας (στα δυτικά τμήματα) και της Θεσσαλίας (στα δυτικά και βόρεια τμήματα).

Οι άνεμοι θα φθάνουν τοπικά στο Ιόνιο τα 8 με 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα κεντρικά και βόρεια. Στα βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς, στα κεντρικά θα φτάσει τους 11 με 14 βαθμούς, στα δυτικά τους 14 με 16 βαθμούς και στη νότια νησιωτική χώρα τους 17 με 18 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες. 

Καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με με πιθανότητα τοπικών βροχών.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά. Από το βράδυ τα φαινόμενα θα ενταθούν και οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν και στα ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο τα 800 μέτρα και πάνω).
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 10 βαθμούς Κελσίου.
   
Καιρός στην Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Nεφώσεις οι οποίες στη Μακεδονία θα είναι αυξημένες και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και τα ημιορεινά που από το βράδυ στη δυτική Μακεδονία και στα δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας θα είναι κατά τόπους πυκνές (ενδεικτικό υψόμετρο τα 800 μέτρα και πάνω).
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά από αργά το απόγευμα στα νησιά του Ιονίου ( κυρίως στη Ζάκυνθο, την Κεφαλλονιά, τη Λευκάδα και την Ιθάκη), τη βορειοδυτική Πελοπόννησο, τη δυτική Στερεά και από τη νύχτα στην Ήπειρο.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά που από το βράδυ θα είναι κατά τόπους πυκνές στα ορεινά και τα ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο τα 800 μέτρα και πάνω) της Ηπείρου, και της δυτικής Στερεάς.
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και βαθμιαία στο Ιόνιο 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Βαθμιαία θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Θεσσαλίας (στα δυτικά και βόρεια τμήματα) και της κεντρικής Στερεάς οι οποίες από το βράδυ θα είναι κατά τόπους πυκνές.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στα δυτικά με πιθανότητα τοπικών βροχών.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα στις Κυκλάδες τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα νότια βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Χιόνια ακόμα και σε πεδινά με 9 μποφόρ και καταιγίδες – Αναλυτική πρόγνωση"

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν σπίτια στην Πέλλα - Καταστροφές και σε καλλιέργειες

Ανυπολόγιστες ζημιές υπέστησαν σπίτια στο χωριό Σανδάλι του νομού Πέλλας από την επέλαση της καταιγίδας.

Η κακοκαιρία έπληξε την τάφρο 66, με συνέπεια τμήμα του αναχώματος να υποχωρήσει και να στείλει ανεξέλεγκτα τεράστιο όγκο νερού στα χωριά που βρίσκονται σε απόσταση μόλις 1.5 χιλιομέτρου.

Τα συνεργεία έδωσαν τεράστια μάχη να αποκαταστήσουν τη ζημιά διότι εκείνο το σημείο χαρακτηρίζεται ως κομβικό, καθώς επηρεάζει και τα 15 χωριά της Σκύδρας, μεταξύ αυτών και το Σανδάλι.

Αποτέλεσμα της επέλασης ήταν οι τεράστιες πληγές που δέχθηκαν οι καλλιέργειες, ενώ από την κακοκαιρία δεν γλίτωσαν και δύο σπίτια που υπέστησαν πολύ μεγάλες ζημιές.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κάλεσε σε σύσκεψη και ζήτησε από τους δημάρχους να κηρυχθεί όλος ο νομός σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι κάτοικοι από την πλευρά τους αγωνιούν και εκφράζουν φόβους ότι θα ζήσουν ένα νέο 1979, όταν και τότε η καταιγίδα είχε πλημμυρίσει τα πάντα, από καλλιέργειες, σπίτια και επιχειρήσεις. 

 



thesstoday

Διαβάστε Περισσότερα » " Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν σπίτια στην Πέλλα - Καταστροφές και σε καλλιέργειες"

Συνάντηση Αλέξη Τσίπρα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις παρακολουθήσεις

Συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε το απόγευμα της Τρίτης, 24ης Ιανουαρίου 2023, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να την ενημερώσει για το θέμα των παρακολουθήσεων.

Κατά τον σύντομο διάλογο που είχαν παρουσία των δημοσιογράφων ο κ. Τσίπρας είπε: «Ζήτησα να σας συναντήσω προκειμένου να εκφράσω την αγωνία και τον βαθύτατο προβληματισμό μου για φαινόμενα που διαταράσσουν την εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος. Η ελληνική δημοκρατία παραμένει κράτος. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο, ως εκ τούτου φρονώ ότι έχει έρθει η ώρα το πολιτικό σύστημα να αναλάβει τις ευθύνες του και να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων».

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε: «Ευχαριστώ για την πρωτοβουλία της συνάντησης και της ενημέρωσης, εγώ επιδιώκω επικοινωνία με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Για το θέμα των παρακολουθήσεων έχω τοποθετηθεί στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων μου. Είναι σοβαρό ζήτημα, το οποίο συνδέεται, άπτεται της λειτουργία θεσμών και της ποιότητας της δημοκρατίας. Όταν τοποθετήθηκα εξέφρασα πάντα με νόμιμες διαδικασίες την ανάγκη να υπάρξει διαλεύκανση. Είμαστε κράτος δικαίου και με το θέμα κατά περίπτωση ασχολείται η ΑΔΑΕ και η Βουλή, καθώς και οι δικαστικές αρχές όπου κατά ένα μέρος έχει πάει. Το Σύνταγμα και οι νόμοι προβλέπουν την διαδικασία άρσης του απορρήτου και της ενημέρωσης ενδιαφερομένων. Στη συγκυρία αυτή έχουμε καθήκον οι αρχές να προστατεύουν το αγαθό της εθνικής ασφαλείας, αλλά και τα δικαιώματα των πολιτών. Είναι δύσκολη στάθμιση με κόστος, αλλά αναγκαία. Η δημοκρατία μας έχει βάθος και συνέχεια και η Ελλάδα έχει εδραιωμένη θέση και αναγνώριση στην ευρωπαϊκή οικογένεια και χρέος όλων μας είναι να προστατέψουμε το πολύτιμο κεκτημένο γιατί είναι θέμα σεβασμού και στους πολίτες που σε κρίσιμες περιόδους δοκιμάστηκαν και επέδειξαν ωριμότητα και αντοχή. Από συναντήσεις μου στο εξωτερικό αντλώ την πεποίθηση ότι έχουν προσδοκίες για τα επόμενα χρόνια για την χώρα μας που έχει να επιδείξει πολλά σε ενέργεια περιβάλλον ψηφιακές υπηρεσίες».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνάντηση Αλέξη Τσίπρα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις παρακολουθήσεις"

Ειδικό Δικαστήριο: «Ο Καλογρίτσας θα προσκομίσει το κινητό του για να αποδείξει ότι τα sms με Παππά είναι γνήσια», λέει ο Λοβέρδος

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται στο Ειδικό Δικαστήριο η δίκη για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, το 2016.

Μετά την ένσταση που υπέβαλλε ο συνήγορος του κατηγορούμενου Νίκου Παππά, Ι. Μαντζουράνης, υποστηρίζοντας ότι τα sms που παρουσίασε η πλευρά του Χρ. Καλογρίτσα είναι πλαστά, ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας πέρασε στην αντεπίθεση.

Συγκεκριμένα, ο Ανδ. Λοβέρδος, εκ των συνηγόρων του Χρ. Καλογρίτσα ανέφερε ότι ο επιχειρηματίας θα στείλει το κινητό του για να αποδείξει τη γνησιότητα των μηνυμάτων του με τον Νίκο Παππά. Μάλιστα, ο συνήγορος τόνισε ότι τα επίμαχα μηνύματα ποτέ δεν αμφισβητήθηκαν από βουλευτή οποιουδήποτε κόμματος κατά την προανακριτική διαδικασία της Βουλής.

«Θυμίζω η Βουλή έδωσε το πόρισμα της τον Ιούλιο 2021. Τώρα έχουμε 2023. Ο κ. Παππάς από το 2016 που έγινε ο διαγωνισμός ακούει για αυτά τα sms και δεν αντέδρασε. Δεν είπε ποτέ ότι είναι πλαστά κ.λπ. Άφησαν οι δικηγόροι του τα χρόνια να περνάνε και να τίθενται ενώπιον αρχών τέτοια στοιχεία;» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος για να προσθέσει: «Ουδέποτε τα αμφισβήτησε.

Έπρεπε να ζητήσει από το Ηλεκτρονικό Έγκλημα στοιχεία, να πάει σε πραγματογνώμονες κ.λπ. Δεν έχουν τόσα χρόνια πει ούτε λέξη. Έφυγε από τη Βουλή και πήγε στον ανακριτή. Δεν είναι δυνατό να δεχθώ, ότι τα πέντε sms που θεμελιώνουν τα επιχειρήματα μας, και κάνουν χρήση, τα προσβάλλουν τώρα. Το έκτο sms που φέραμε εδώ, το φέραμε προς ενίσχυση των επιχειρημάτων μας.

Δεν καταθέσαμε τα υπόλοιπα, γιατί ο εντολέας μας είπε να περιοριστούμε στα αναγκαία. Από το ημερολόγιο της γραμματέως του κ. Καλογρίτσα προκύπτει η ακρίβεια του sms. Η σελίδα αυτή αποδεικνύει ότι έγινε το ραντεβού με τον Aρτεμίου.

Ο Καλογρίτσας δίνει το κινητό του στη διάθεσή σας. Υπεύθυνοι είναι η άλλη πλευρά που τόλμησε να ψελλίσει ότι είναι πλαστό.

Το λέω από τώρα αν βγουν όλες οι συνομιλίες δεν θα έχουμε την ευθύνη. Εγώ δεν το πίστευα ,όταν τα διάβασα. Έχω μεγάλη εμπειρία στην πολιτική και δεν μπορώ να πιστέψω ότι τα έχει γράψει αυτά πρώην υπουργός».

Λαμβάνοντας το λόγο ο συνήγορος του Ν. Παππά είπε ότι συμφωνεί να προσκομιστεί το κινητό του Χρ. Καλογρίτσα αλλά πρώτα να ερευνηθεί από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.

Σε δήλωσή τους σε διάλλειμα της δίκης οι συνήγοροι του Χρ. Καλογρίτσα Ανδρέας Λοβέρδος και Άγγελος Καραχάλιος, τόνισαν: «Με καθυστέρηση πολλών ετών και αφού έγινε η ποινική προκαταρκτική εξέταση της Βουλής αλλά και η ανάκριση από την ανακρίτρια του δικαστικού συμβουλίου της υπόθεσης Παππά και αφού πέρασαν δύο ολόκληροι μήνες στο Ειδικό Δικαστήριο, σήμερα, δηλαδή οψίμως, οι συνήγοροι του κ. Παππά αμφισβήτησαν εκ μέρους του την αποδεικτική αξία των έξι sms (πέντε εκ των οποίων έχουν κατατεθεί προ ετών στην επιτροπή της Βουλής) και υποστήριξαν την ενδεχόμενη πλαστότητά τους.

Ο κ.Καλογρίτσας διαθέτει στο Δικαστήριο το κινητό του με όλα τα μηνύματα της εποχής, από τη ροή των οποίων αποδεικνύεται με τρόπο ρητό και περίτρανο το τι μηχανευόταν ο κ. Παππάς και πώς παραβίαζε κατάφορα τα καθήκοντά του. Όλες οι προσπάθειες αυτές προδίδουν αμηχανία και φόβο μπροστά στην αλήθεια».

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Ειδικό Δικαστήριο: «Ο Καλογρίτσας θα προσκομίσει το κινητό του για να αποδείξει ότι τα sms με Παππά είναι γνήσια», λέει ο Λοβέρδος"

Κολωνός: Αδιαφορία καταγγέλλει η θεία της 12χρονης – Της βρήκαν ψυχολόγο 100 χιλιόμετρα μακριά

Να ξεπεράσει τον εφιάλτη προσπαθεί η 12χρονη από τον Κολωνό που έπεσε θύμα βιασμού και μαστροπείας, ωστόσο συναντά την αδιανόητη αδιαφορία της Πολιτείας.

Τα όσα καταγγέλλει η θεία της 12χρονης στην εκπομπή Live News δείχνουν ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη για το κοριτσάκι.

«Είναι μέσα σε ένα σπίτι κλεισμένο, δεν έχει αλλάξει τίποτα, τρομαγμένη είναι, δεν μιλάει όταν της μιλάει κάποιος, ούτε γεια λέει, δεν πλησιάζει σε άντρα κοντά. Έχουμε πρόβλημα με αυτό και σε γυναίκες δηλαδή, όλους τους φοβάται. Είναι όλη ημέρα μαζί της. Με το παιδί είμαι και εγώ ”φυλακή”, είμαστε μαζί ”φυλακή”».

Σύμφωνα με τη θεία η μικρή δεν πηγαίνει ούτε σχολείο. «Τίποτα. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα. Μία φορά την εβδομάδα, 100 χιλιόμετρα από εδώ, από το σπίτι μας, είναι η ψυχολόγος».

Η θεία και η γιαγιά της 12χρονης ανεβαίνουν τον δικό τους Γολγοθά με τα προβλήματα να είναι ανυπέρβλητα.

«Περιμένω, κάνω υπομονή. Είμαι και εγώ εγκλωβισμένη γιατί αν δε με βοηθήσουν με το παιδί να γίνει κάτι, δεν μπορώ να φύγω από το σπίτι. Τους παρακαλώ κάθε ημέρα κάτι να γίνει».

Στο μεταξύ οι καταγγελίες για τις Αρχές παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας, αφού μόλις πριν λίγες ημέρες τυχαία βρέθηκαν και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές στο μίνι μάρκετ του Κολωνού.

«Βρέθηκαν τώρα, μετά από τόσο καιρό, ένα λάπτοπ και ένα τηλέφωνο, εμείς φωνάζουμε από την αρχή πως υπήρχε και άλλο τηλέφωνο, εκεί καταλαβαίνουμε όλοι πια ήταν η έρευνα της αστυνομίας. Εμείς είχαμε πει πως είχε άλλο ένα τηλέφωνο το οποίο μιλούσε και είχε τις επαφές του εφόσον μετά από τόσο καιρό βρίσκονται ξαφνικά δύο άλλα, άλλες συσκευές, καταλαβαίνεται πού είναι αυτά που ψάχναμε», αναφέρει η θεία της 12χρονης, συμπληρώνοντας:

«Δεν ξέρω τι γίνεται με τις έρευνες και τι συμβαίνει με ονόματα και διευθύνσεις για ανθρώπους που κάνανε βόλτες και είναι έξω. Ποια έρευνα; Το σπίτι της οικογένειας το διαλύσανε, είναι ακόμα διαλυμένο, το διαλύσανε και δεν ψάξανε τα στοιχεία του θύτη;».

Το μπαράζ αποκαλύψεων του «Live News» για την αδιανόητη αδιαφορία της πολιτείας που έχει αφήσει μόνη της τη μικρή και τη θεία της απαιτεί εδώ και τώρα λύσεις για το παιδί και την οικογένειά του.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κολωνός: Αδιαφορία καταγγέλλει η θεία της 12χρονης – Της βρήκαν ψυχολόγο 100 χιλιόμετρα μακριά"

Κουτσούμπας: Πολύ σοβαρά τα στοιχεία της ΑΔΑΕ – Ο πρωθυπουργός να αναλάβει την ευθύνη του

«Τα στοιχεία που παραθέτει η επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ είναι πάρα πολύ σοβαρά και καλώς τα έθεσε υπόψιν του προέδρου της Βουλής και των πολιτικών αρχηγών. Αντιστοίχως, πρέπει να γίνει έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την ακρόαση του προέδρου της ΑΔΑΕ κ. Ράμμου, την οποία αρνείται πεισματικά η κυβερνητική πλειοψηφία» δήλωσε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, για την επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου.

«Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν μπορούν να κρύβονται πια πίσω από υπεκφυγές, απαράδεκτες δικαστικές γνωμοδοτήσεις και κοινοβουλευτικά τερτίπια. Οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις και να αναλάβουν τις -ούτως ή άλλως δεδομένες- ευθύνες τους.

Αυτή την απόδοση ευθυνών δεν πρόκειται να την αποφύγει κανείς, ούτε η κυβέρνηση της Ν.Δ. ούτε εκείνα τα κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν βάλει την υπογραφή τους σε αυτό το θεσμικό πλαίσιο του ”βούρκου”, των παρακολουθήσεων, του αυταρχισμού και της συγκάλυψης. Είναι ακριβώς αυτό το πλαίσιο που είτε καθοδηγεί είτε συγκαλύπτει κραυγαλέες υποθέσεις, όπως δείχνουν και τα νέα στοιχεία που αναδείχτηκαν στη Βουλή για την υπόθεση των παρακολουθήσεων στην έδρα της Κ.Ε. του ΚΚΕ, όπως επίσης και τα πρόσφατα στοιχεία που προκύπτουν από την επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ» υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας και κατέληξε στη δήλωσή του: «Καμία ανοχή στο δόγμα “ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων”». 

kathimerini

Διαβάστε Περισσότερα » "Κουτσούμπας: Πολύ σοβαρά τα στοιχεία της ΑΔΑΕ – Ο πρωθυπουργός να αναλάβει την ευθύνη του"

Novartis: Συνελήφθη για εξαπάτηση επιχειρηματιών ο προστατευόμενος μάρτυρας, «Σαράφης»

Σε εξέλιξη είναι, από τις πρώτες πρωινές ώρες, μεγάλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, που εξαπατούσε επιχειρηματίες με το πρόσχημα της ευνοϊκής δανειοδότησης εγχώριων επιχειρήσεων.

Την έρευνα διενεργεί το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλειας Αττικής, πραγματοποιώντας εφόδους σε διάφορα σπίτια στην Αττική, ενώ έχει προχωρήσει και σε συλλήψεις.

Μετά το πέρας της επιχείρησης θα ακολουθήσει ενημέρωση από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο συλληφθείς είναι ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, επονομαζόμενος «Μάξιμος Σαράφης», προστατευμενος μάρτυρας στην υπόθεση Novartis. Ο πρώην υπεύθυνος Επικοινωνίας της Novartis συνελήφθη με την κατηγορία σύστασης και λειτουργίας εγκληματικής οργάνωσης, ταυτόχρονα με τη διάπραξη απατών με τραπεζικά προϊόντα.

Σύμφωνα με πληροφοφορίες, οι συλλήφθέντες είχαν φτιάξει επιχείρηση, που προσέγγιζε επιχειρηματίες και τους εξαπατούσε, υποσχόμενη φθηνά δάνεια και ρυθμίσεις. Η οικονομική ζημιά που υπέστησαν υπολογίζεται σε 600.000 ευρώ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Δεστεμπασίδης, επικαλούμενος τις γνωριμίες του στον επιχειρηματικό κόσμο, έταζε σε επιχειρηματίες ότι θα τους εξασφάλιζε δάνεια με ευνοϊκούς όρους από το... Κατάρ.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, μαζί του συνελήφθησαν ακόμα δύο άτομα.

Ανακοίνωση της ΝΔ

Η ΝΔ σχολίασε σχετικά με τη σύλληψη «Σαράφη»:

Ο «Μάξιμος Σαράφης», ο κουκουλοφόρος μάρτυρας που με τις διαβόητες «καταθέσεις» του στήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ μια άνευ προηγουμένου σκευωρία με στόχο δύο πρώην πρωθυπουργούς, έναν κεντρικό τραπεζίτη και επτά υπουργούς, εκθέτοντας τη χώρα διεθνώς, συνελήφθη για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε τραπεζικές απάτες.

Κι αυτοί στον ΣΥΡΙΖΑ που ανέθεσαν τη συγκεκριμένη δουλειά κι έστησαν τη σκευωρία της Νοβάρτις, στηριζόμενοι σε τέτοιους ανθρώπους, εμφανίζονται σήμερα κήνσορες της ηθικής, «τιμητές της νομιμότητας και της συνταγματικής τάξεως».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Novartis: Συνελήφθη για εξαπάτηση επιχειρηματιών ο προστατευόμενος μάρτυρας, «Σαράφης»"

Κυβέρνηση: Τα όσα εδώ και καιρό πράττει ο κ. Ράμμος συνιστούν βαρύ ατόπημα – Ο κ. Τσίπρας να αναλογιστεί της πολιτειακές του ευθύνες

Με μια μακροσκελή δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σχολιάζει τα όσα έχουν γίνει σήμερα μετά τη νέα επίσκεψη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στον επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο.

Ο Γιάννης Οικονόμου μιλά για βαρύ πολιτικό ατόπημα του κ. Ράμμου καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να μην εμπλέξει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε σχέδιο εξυπηρέτησης κομματικών σκοπιμοτήτων αξιοποιώντας παρανόμως εξαχθέντα στοιχεία και αφήνει να εννοηθεί ότι κάποιοι υπονομεύουν την πολιτική ομαλότητα.

«Η Κυβέρνηση», αναφέρει ο Γιάννης Οικονόμου, «από τον Αύγουστο, πήρε θέση διαυγή και σταθερή στο ζήτημα των επισυνδέσεων: απέδωσε άμεσα πολιτικές ευθύνες και ανέλαβε πρωτοβουλίες θεσμικής θωράκισης των οργάνων της Πολιτείας, της ΕΥΠ προεξαρχούσης. Παράλληλα, στηρίζει απροϋπόθετα και συνδράμει ενεργά, μέσω των δημοσίων αρχών, την ελληνική Δικαιοσύνη στο έργο που έχει αναλάβει για την πλήρη διαλεύκανση κάθε πτυχής της υπόθεσης.
Οι επισυνδέσεις αυτές, κατηγορηματικά, δεν ήταν σε γνώση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης. Καμιά ενημέρωση και κανένα στοιχείο δεν περιήλθε ποτέ σε γνώση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης. Η Δικαιοσύνη επιβάλλεται να φέρει γρήγορα στο φως την πραγματική διάσταση της υπόθεσης αυτής και ποια ρυπαρά δίκτυα διοχέτευαν προνομιακά και συστηματικά υλικό και πληροφορίες σε συγκεκριμένους μηχανισμούς. Ρυπαρά δίκτυα που, προσπαθώντας με τυφλό μένος να πλήξουν την Κυβέρνηση, δρουν τελικά σε βάρος της Πατρίδας».

Και συνεχίζει: «Πάμε τώρα και στα υπόλοιπα. Μια δημοκρατία είναι ισχυρή όταν όλοι σέβονται το Σύνταγμα και τους νόμους. Η Ελλάδα είναι δημοκρατικό κράτος δικαίου και κανείς δεν ίσταται υπεράνω των νόμων, ούτε δικαιούται να τους ερμηνεύει κατά το δοκούν. Όσον αφορά την επιλογή του προέδρου της ΑΔΑΕ να μετατρέψει την ανεξαρτησία της Αρχής, της οποίας προΐστανται, σε περίεργη προνομιακή σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Πρόεδρο του υπήρχαν εδώ και καιρό πολλαπλές ενδείξεις. Παραθέτουμε μια ενδεικτική σειρά γεγονότων.

• Κατά παράβαση σαφούς διάταξης νόμου, προσέφυγε στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας για να ελέγξει τυχόν άρσεις απορρήτου, αν και η ΑΔΑΕ διατηρεί στα αρχεία της πλήρη φάκελο με τις διατάξεις του εισαγγελέα και θα μπορούσε να κάνει μία απλή διασταύρωση. Το κίνητρο, προφανώς, ήταν η δημιουργία εντυπώσεων και την πράξη του την επικρότησε ασμένως ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, αγνοήθηκε προκλητικά η γνώμη του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αν και κατά το Σύνταγμα η διοίκηση συνολικά υπόκειται στη δικαστική λειτουργία.

• Επιπλέον, καθ’ υπέρβαση κάθε αρμοδιότητας και παρά τη σαφή Συνταγματική διάταξη, υποβλήθηκε αίτημα σε κοινοβουλευτική επιτροπή προκειμένου να παρασταθεί αυτοκλήτως ο Επικεφαλής της ΑΔΑΕ. Αμέσως, αγκάλιασε την πρωτοβουλία ο ΣΥΡΙΖΑ.
• Μπροστά στην πρόδηλη νομική αταξία αναγκάστηκε ο Επικεφαλής να προβεί σε αναδίπλωση.

• Κατά παράβαση κάθε έννοιας συλλογικής λειτουργίας, αγνοήθηκε συστηματικά η ολομέλεια της ΑΔΑΕ. Δεν υπήρξε απόφαση του οργάνου, αλλά μονάχα κρίση του Επικεφαλής της.

• Μολονότι υποβάλλονταν αιτήματα στη Βουλή, υπήρχε συχνή επικοινωνία με στελέχη και τον Αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, «καταθέσεις» σε ευρωπαϊκά όργανα και αρθρογραφία, δεν επιδιώχθηκε ποτέ, επί τέσσερα σχεδόν χρόνια, επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό. Δεν είναι φυσιολογικό, εάν κάποιος θεωρεί ότι υπάρχει -εάν θεωρούσε ότι υπάρχει- ζήτημα συνταγματικής παραβίασης, να συμπεριλάβει ανάμεσα στους συνομιλητές του τον Πρωθυπουργό, προκειμένου να τον καταστήσει κοινωνό;

• Στο πλαίσιο του προαναφερόμενου «ακτιβισμού», επελέγη σε αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο να μεταβάλλει την ερμηνεία που η ίδια η ΑΔΑΕ απέδιδε στο νόμο, ο οποίος ισχύει εδώ και είκοσι χρόνια, και αφορούσε την ενημέρωση της Βουλής και των αρχηγών των κομμάτων. Παρότι η ερμηνεία, την οποία ο ίδιος ο κ. Ράμμος έδινε, αφορούσε την ενημέρωση της Βουλής μόνο για στατιστικά στοιχεία, ξαφνικά, προβαίνει σε εντελώς αντίθετη ερμηνεία, προσωποποιώντας την πληροφόρηση. Προφανώς, φιλοδοξεί να καταστεί πολιτικός παράγοντας σε μια ευαίσθητη περίοδο».

Αναφερόμενος σε όσα έγιναν σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρει: «Χθες, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώνει τη σημερινή του συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μόνο αυτό, τίποτα άλλο. Ω του θαύματος, σήμερα το πρωί ανακοινώνεται, γύρω στις 10.00, συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Ράμμο. Μετά τη συνάντηση τους, ο κ. Τσίπρας κρατά ένα φάκελο. Το περιεχόμενο του φακέλου ανακοινώνεται, ταχύτατα και κατά σύμπτωση μάλλον, εκεί που δημοσιεύονται και οι πληροφορίες των ρυπαρών δικτύων. Στο τέλος, αρκετά αργότερα, λαμβάνει μια επιστολή από τον κ. Ράμμο και ο Πρωθυπουργός. Συμπερασματικά, τα όσα εδώ και καιρό πράττει ο Επικεφαλής της ΑΔΑΕ συνιστούν βαρύ ατόπημα. Θεσμικό και πολιτικό. Η σιωπή μας όλο αυτό το διάστημα δεν συνιστούσε αδυναμία, αλλά στάση ευθύνης απέναντι σε αυτό που θα έπρεπε να ήταν η ΑΔΑΕ: μια Αρχή πραγματικά ανεξάρτητη που θα λειτουργούσε στο πλαίσιο που το Σύνταγμα ορίζει. Σήμερα όμως εξέλειπε κάθε αμφιβολία.
Αυτά για τον κ. Ράμμο, με γεγονότα και χρονική αλληλουχία. Ο κ. Τσίπρας, ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και τέως Πρωθυπουργός, οφείλει να αναλογιστεί τις πολιτειακές του ευθύνες. Τέλος, βαρύτερο ατόπημα του κ. Τσίπρα θα είναι, αξιοποιώντας τα παρανόμως εξαχθέντα στοιχεία που του ενεχείρισε ο κ. Ράμμος, να εμπλέξει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε σχέδιο εξυπηρέτησης κομματικών σκοπιμοτήτων.
Η Κυβέρνηση, με απόλυτη προσήλωση στο Σύνταγμα και τους νόμους και αμέριστη εμπιστοσύνη στο έργο της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης, έχοντας μιλήσει καθαρά από την πρώτη στιγμή για την υπόθεση των επισυνδέσεων, εγγυάται τόσο την αποκάλυψη της πλήρους αλήθειας όσο και την πολιτική ομαλότητα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυβέρνηση: Τα όσα εδώ και καιρό πράττει ο κ. Ράμμος συνιστούν βαρύ ατόπημα – Ο κ. Τσίπρας να αναλογιστεί της πολιτειακές του ευθύνες"

Ν. Ανδρουλάκης: Να συγκληθεί αύριο η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τα ευρήματα έρευνας της ΑΔΑΕ

Να ζητήσει τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ακόμη κι αύριο, καλεί τον Κ. Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, προκείμενου να γίνει ενημέρωση σχετικά με τα όσα αναφέρει στην απόρρητη επιστολή του ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος.

«Πριν από λίγο, έγινα αποδέκτης επιστολής από τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ, κ. Χρήστο Ράμμο, με την οποία με ενημερώνει για τα αποτελέσματα της έρευνας της Ανεξάρτητης Αρχής, μιας και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας απαγορεύει ως σήμερα τη νόμιμη ενημέρωση της Βουλής και κατ’ επέκταση ολόκληρου του ελληνικού λαού», αναφέρει ο κ. Ανδρουλάκης στην δήλωσή του και προσθέτει ότι οι ίδιοι βουλευτές, που ενώ τον «προέτρεπαν επί μήνες σε μια παράνομη διαδικασία ενημέρωσης ”στο αφτί”, σήμερα εμποδίζουν τον ελληνικό λαό να μάθει με νόμιμο τρόπο την αλήθεια».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, «ολοκληρώνεται και τεκμηριώνεται έτσι η εικόνα της θεσμικής παρακμής, που κορυφώθηκε με τη συγκάλυψη του σκανδάλου στην Εξεταστική Επιτροπή-παρωδία και τη συνεχιζόμενη επιχείρηση αντισυνταγματικής φίμωσης των Ανεξάρτητων Αρχών». «Όλα αυτά συνιστούν διολίσθηση στον αυταρχισμό και εκθέτουν τη χώρα διεθνώς», όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει στη δήλωσή του.

Ο κ. Ανδρουλάκης καταφέρεται εναντίον του κ. Μητσοτάκη παρατηρώντας πως «όσα με αγώνες κατέκτησε ο ελληνικός λαός, δεν θα γίνουν βορά στην εξουσιομανία του κ. Μητσοτάκη». «Ο πρωθυπουργός απόψε έχει δύο υποχρεώσεις: Η πρώτη, να απαντήσει στα αμείλικτα ερωτήματα που ανακύπτουν για το κράτος δικαίου και την εθνική μας ασφάλεια. Και η δεύτερη, να προκαλέσει άμεσα, αύριο το πρωί, την ενημέρωση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τα ευρήματα της έρευνας της ΑΔΑΕ», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Επίσης σημειώνει ότι πριν πέντε μήνες ξεκίνησε έναν δύσκολο αγώνα, ο οποίος ήταν απολύτως θεσμικός, αναφέροντας ότι προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, τις Ανεξάρτητες Αρχές και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, «Με μοναδικό στόχο να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να αποκατασταθεί το κύρος των θεσμών, που κακοποίησε βάναυσα η παρέα του Μαξίμου», τονίζει χαρακτηριστικά ο Ν. Ανδρουλάκης.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ν. Ανδρουλάκης: Να συγκληθεί αύριο η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τα ευρήματα έρευνας της ΑΔΑΕ"

ΕΟΦ: Πώς δεν θα πέσουν οι ασθενείς θύματα εξαπάτησης «για χρήση βλαστοκυττάρων» - Οι συστάσεις

Με αφορμή τις καταγγελίες για παραπλάνηση και εξαπάτηση ασθενών που απασχολούν την επικαιρότητα και επειδή σε αυτές αναφέρεται η σύσταση για χρήση βλαστοκυττάρων, ο ΕΟΦ εφιστά την προσοχή και υπενθυμίζει τις συστάσεις του ευρωπαϊκού οργανισμού ΕΜΑ προς τους πολίτες που εξετάζουν το ενδεχόμενο χρήσης κυτταρικών θεραπειών, οι οποίες έχουν ως εξής:

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων προειδοποιεί ενάντια στη χρήση κυτταρικών θεραπειών μη αποδεδειγμένης ασφάλειας και αποτελεσματικότητας.

Η Επιτροπή Προηγμένων Θεραπειών (Committee of Advanced Therapies, CAT) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (European Medicines Agency, EMA) προειδοποιεί τους ασθενείς και το γενικό κοινό ενάντια στη χρήση μη εγκεκριμένων κυτταρικών θεραπειών, καθώς μπορεί να μην είναι ασφαλείς ή αποτελεσματικές.

Η προειδοποίηση της CAT έρχεται ως απάντηση στην προώθηση από άτομα, εταιρίες και νοσοκομεία, κυτταρικών προϊόντων αμφίβολης ασφάλειας και αποτελεσματικότητας για τη θεραπεία ασθενειών όπως καρκίνος, καρδιαγγειακά, αυτισμός, εγκεφαλική παράλυση, μυική δυστροφία, απώλεια όρασης. Τα προϊόντα αυτά μπορεί να θέσουν τους ασθενείς σε σοβαρότατους κινδύνους έναντι ελάχιστου ή μηδενικού οφέλους.

Σύμφωνα με αναφορές, ασθενείς που έχουν δεχτεί τη χορήγηση αμφίβολων, μη εγκεκριμένων κυτταρικών θεραπειών έχουν υποστεί σοβαρές και κάποιες φορές θανατηφόρες παρενέργειες, όπως λοιμώξεις, ανεπιθύμητες ανοσολογικές αντιδράσεις, δημιουργία όγκων, απώλεια όρασης και εγκεφαλική αιμορραγία.

Οι κυτταρικές θεραπείες είναι προϊόντα που χρησιμοποιούν κύτταρα προερχόμενα από τον ίδιο τον ασθενή ή από άλλο δότη. Η χρήση αίματος και κυττάρων για μεταμόσχευση είναι μια καλώς καθιερωμένη ιατρική πρακτική. Όμως, όταν τα κύτταρα δεν χρησιμοποιούνται στο ασθενή για την ίδια λειτουργία όπως στο δότη ή όταν τροποποιούνται έξω από το σώμα πριν χορηγηθούν, τότε δεν θεωρούνται μοσχεύματα, οπότε η ασφάλεια και τα οφέλη από τη χρήση τους δεν μπορούν να θεωρηθούν δεδομένα. Για το λόγο αυτό, τέτοιου είδους θεραπείες στην ΕΕ κατατάσσονται στα φάρμακα και ακολουθούν τη νομοθεσία των φαρμάκων.

Η ταχέως εξελισσόμενη τεχνολογία στο πεδίο των κυτταρικών θεραπειών δημιουργεί νέες, συναρπαστικές προοπτικές για την αντιμετώπιση ασθενειών, μεταξύ των οποίων και πολλές που για την ώρα δεν θεραπεύονται.

Η CAT επισημαίνει ότι, προκειμένου να ωφεληθούν οι ασθενείς από τις κυτταρικές θεραπείες, είναι απαραίτητη η πραγματοποίηση ορθά σχεδιασμένων κλινικών δοκιμών για τη μελέτη της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των προϊόντων. Τέτοιες κλινικές δοκιμές είναι απαραίτητες όχι μόνο για την κατανόηση της ασφάλειας και αποτελεσματικότητας των θεραπειών αλλά και για την προστασία της ασφάλειας, της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων των ασθενών. Επιπλέον, οι σωστά σχεδιασμένες κλινικές δοκιμές παρέχουν επαρκή πληροφόρηση στους ασθενείς σχετικά με ενδεχόμενα οφέλη και κινδύνους των θεραπειών και μπορούν να χρησιμεύσουν για την έγκριση των προϊόντων στην ΕΕ, γεγονός που τελικά θα ωφελήσει πολύ περισσότερους ασθενείς.

Κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης των δεδομένων που προκύπτουν από τις κλινικές δοκιμές κυτταρικών θεραπειών, η CAT ελέγχει επίσης εάν η ποιότητα των προϊόντων είναι σύμφωνη με τις ισχύουσες απαιτήσεις. Μετά την έγκριση της Άδειας Κυκλοφορίας στην ΕΕ, ο ΕΜΑ και οι εθνικοί οργανισμοί φαρμάκου (ΕΟΦ στην Ελλάδα) παρακολουθούν συνεχώς τις παρενέργειες των φαρμάκων και ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με την ασφάλειά τους, ώστε να λαμβάνονται έγκαιρα αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με σκοπό την προστασία της υγείας των ασθενών.

Η εφαρμογή κυτταρικών θεραπειών μέσω οδών που παρακάμπτουν και καταστρατηγούν τις διαδικασίες έγκρισης Άδειας Κυκλοφορίας και έγκρισης Άδειας Διεξαγωγής Κλινικής Δοκιμής δυσκολεύει τη συλλογή, κατανόηση και τεκμηρίωση των αποτελεσμάτων των κυτταρικών θεραπειών κι επομένως στερεί από μελλοντικούς ασθενείς την πρόσβαση σε ενδεχομένως αποτελεσματικές θεραπείες.

Η CAT θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει την ανάπτυξη νέων κυτταρικών και άλλων προηγμένων θεραπειών, ώστε να αυξάνεται διαρκώς η έγκαιρη πρόσβαση των ασθενών σε θεραπείες που αποδεδειγμένα μπορούν ν’ αλλάξουν ζωές.

Οι ασθενείς που σκέφτονται να υποβληθούν σε κυτταρική θεραπεία ή οι οικογένειές τους θα πρέπει να ρωτήσουν το γιατρό τους για τα οφέλη και τους κινδύνους της θεραπείας και από ποια αρμόδια αρχή έχει εγκριθεί. Επίσης, μπορούν να επικοινωνήσουν με τον ΕΟΦ ή τον ΕΜΑ.

Συστάσεις προς τους ασθενείς που σκέφτονται να υποβληθούν σε θεραπεία που περιέχει κύτταρα:

- Εάν σας προταθεί μια θεραπεία που χρησιμοποιεί κύτταρα, ρωτήστε το γιατρό σας εάν έχει εγκριθεί από τον ΕΟΦ ή τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου (ΕΜΑ).

- Ζητήστε από το γιατρό σας να σας εξηγήσει τους κινδύνους και τα οφέλη της κυτταρικής θεραπείας και να σας δώσει πληροφορίες γραπτώς.

- Ρωτήστε το γιατρό σας πώς θα πρέπει να αναφέρετε πιθανές παρενέργειες της θεραπείας

- Επικοινωνήστε με τον ΕΟΦ ή τον ΕΜΑ εάν έχετε ερωτήσεις

- Εάν σκέφτεστε να υποβληθείτε σε θεραπεία σε χώρα εκτός ΕΕ, ελέγξτε τη νομοθεσία που ισχύει στη χώρα αυτή.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΕΟΦ: Πώς δεν θα πέσουν οι ασθενείς θύματα εξαπάτησης «για χρήση βλαστοκυττάρων» - Οι συστάσεις"

''Ξεμένει από αντιβιοτικά η Ευρώπη''- προειδοποίηση σε ΕΜΑ

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις ορισμένων ευρέως χρησιμοποιούμενων αντιβιοτικών στην περιοχή, σύμφωνα με επιστολή μιας ομάδας ευρωπαϊκών οργανώσεων ασθενών και καταναλωτών που έχει στα χέρια του το Reuters.

Η επιστολή προς τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) λαμβάνει χώρα καθώς τα αντιβιοτικά, συμπεριλαμβανομένης της αμοξυκιλλίνης και της αμοξυκιλλίνης με κλαβουλανικό οξύ, και ιδιαίτερα τα σκευάσματα για παιδιά, είναι σε έλλειψη από τον περασμένο Οκτώβριο.

Η επιστολή αναφέρει ότι μέτρα όπως η υποκατάσταση της αμοξυκιλλίνης με άλλα αντιβιοτικά έχουν προκαλέσει ελλείψεις και σε άλλα φάρμακα και ότι οι υφιστάμενες κινήσεις για την αντιμετώπιση των ελλείψεων δεν έχουν περιορίσει την κρίση.

Η κοινοπραξία ζήτησε από τον EMA να κηρύξει την τρέχουσα έλλειψη αντιβιοτικών ως "μείζον γεγονός", πράγμα που σημαίνει ότι η ρυθμιστική αρχή θα μπορούσε να συντονίσει δράση για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και να προσαρμόσει ανάλογα τις υποχρεώσεις των φαρμακοβιομηχανιών.

Η επιστολή υπογράφεται από 11 οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Δημόσιας Υγείας (EPHA), του Οργανισμού για τον Ευρωπαίο Καταναλωτή και το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Φροντίδα Νεογέννητων Βρεφών (EFCNI).

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "''Ξεμένει από αντιβιοτικά η Ευρώπη''- προειδοποίηση σε ΕΜΑ"

Τσίπρας βγαίνοντας από την ΑΔΑΕ με ένα φάκελο στα χέρια: «Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα δικασταί εις τας Αθήνας»

«Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα δικασταί εις τας Αθήνας. Και το φως της Δημοκρατίας για ακόμα μία φορά νίκησε το σκοτάδι».

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την έξοδό του από την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών και τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της Χρήστο Ράμμο.

Κατά την έξοδό του ο κ. Τσίπρας κρατούσε ένα λευκό φάκελο.

Σημειωτέον ότι ο κ. Τσίπρας αναμένεται να γίνει δεκτός σήμερα στις έξι το απόγευμα από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στην οποία αναμένεται να θέσει το θέμα των παρακολουθήσεων.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τσίπρας βγαίνοντας από την ΑΔΑΕ με ένα φάκελο στα χέρια: «Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα δικασταί εις τας Αθήνας»"

Ο ΕΟΦ ανακαλεί γνωστό λάδι μαλλιών

Με επίσημη ανακοίνωσή του, ο ΕΟΦ (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων), γνωστοποιεί την απόφασή του για την ανάκληση γνωστού καλλυντικού προϊόντος από την ελληνική αγορά.

Ο ΕΟΦ συγκεκριμένα, ανακοίνωσε την ανάκληση της παρτίδας 1012203 (ημ/νία λήξης 03/2026) του καλλυντικού προϊόντος «mastic spa MASTIC OIL FOR HAIR – ΞΗΡΟ ΛΑΔΙ ΜΑΛΛΙΩΝ», καθώς τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων δεν συμφωνούν με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας ως προς την ουσία Amyl cinnamal (2-βενζυλιδενεπτανάλη), η οποία δεν αναγράφεται στην επισήμανση του προϊόντος, ενώ απαιτείται, εφόσον η συγκέντρωσή της βρέθηκε να υπερβαίνει το 0,001%.

Η παρούσα απόφαση εκδίδεται με σκοπό να ενισχύσει την εθελοντική ανάκληση της εταιρείας Sodis Brands Ltd, η οποία οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους πελάτες της, προκειμένου να το αποσύρουν από την αγορά.

Τα σχετικά παραστατικά τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών και τίθενται υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Ο ΕΟΦ ανακαλεί γνωστό λάδι μαλλιών "

Απόρρητη επιστολή στους πολιτικούς αρχηγούς, τον πρόεδρο της Βουλής και τον υπουργό Δικαιοσύνης έστειλε ο Ράμμος

Επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, τον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και τον υπουργό Δικαιοσύνης απέστειλε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος.

Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, προχώρησε στην παραπάνω επιστολή, σε συνέχεια του σχετικού αιτήματος που είχε καταθέσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τον περασμένο Δεκέμβριο.  Η επιστολή η οποία εστάλη και στον υπουργό Δικαιοσύνης έρχεται στο πλαίσιο του πρόσφατα ψηφισμένου νόμου για τη λειτουργία της ΕΥΠ, όπου στο άρθρο 8 παρ. 6 του ν. 5002/2022 προβλέπεται ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ να «ενημερώνει για θέματα άρσεων απορρήτου επικοινωνιών τον πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή και τον υπουργό Δικαιοσύνης».

Σύμφωνα με πληροφορίες η επιστολή του κ. Ράμμου δεν περιλαμβάνει ονόματα, επισημαίνει ωστόσο ότι από την έρευνά του προέκυψαν στοιχεία για νόμιμες επισυνδέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΔΑΕ πραγματοποίησε το προηγούμενο διάστημα έλεγχο τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους προκειμένου να διαπιστώσει εάν κατά το παρελθόν έχουν εκδοθεί διατάξεις άρσεως απορρήτου των επικοινωνιών.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του Αλέξη Τσίπρα που ζήτησε να μάθει - γενικά στην αρχή - αν παρακολουθούνται πολιτικοί, στρατιωτικοί και δημοσιογράφοι ενώ μετά από συνεννόηση με την ΑΔΑΕ προσάρμοσε το αίτημά του σε λίστα συγκεκριμένων προσώπων.

Αντεπίθεση ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται  διατεθειμένος να εκμεταλλευτεί πολιτικά την επιστολή Ράμμου και να ζητήσει εξηγήσεις από την κυβέρνηση. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας προσανατολίζεται να πραγματοποιήσει παρέμβαση στην Ολομέλεια της Βουλής, αύριο το πρωί. Για τον λόγο αυτό οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλαβαν μήνυμα προκειμένου να βρίσκονται στην Ολομέλεια αύριο στις 10 το πρωί.

Σημειώνεται  ότι είχε προηγηθεί επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στα γραφεία της ΑΔΑΕ και συνάντησή του με τον κ. Ράμμο το πρωί της Τρίτης. 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Απόρρητη επιστολή στους πολιτικούς αρχηγούς, τον πρόεδρο της Βουλής και τον υπουργό Δικαιοσύνης έστειλε ο Ράμμος"

Μαρτυρίες στη δίκη για το Μάτι: Καήκαμε σαν τα ποντίκια, δεν υπήρξε ειδοποίηση από κανέναν

Τις υπεράνθρωπες προσπάθειες αλλά και την απόγνωση να σωθούν από την πύρινη λαίλαπα περιέγραψαν στο δικαστήριο σήμερα οι μάρτυρες στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Ο Αντώνης Γιαννακοδήμος, που έχασε τον πατέρα του στην φωτιά, κατέθεσε οργισμένος πως εκείνο το απόγευμα «ζήσαμε τον απόλυτο φόβο, την εξαθλίωση, την ταπείνωση, εγκαταλελειμμένοι από τους πάντες». Προσέθεσε δε ότι «σε γνωστό τηλεοπτικό σταθμό έλεγαν στις 12.00 το βράδυ “μάλλον έχουμε νεκρό”. Μάλλον! Αυτό με έχει σημαδέψει».

Όπως ανέφερε ο μάρτυρας, δύο φορές στο παρελθόν οι κάτοικοι στο Μάτι είχαν ειδοποιηθεί να φύγουν από τα σπίτια τους στη διάρκεια πυρκαγιών. Εκείνη την φορά όμως, πριν από πέντε χρόνια, «δεν υπήρξε καμία ενημέρωση» είπε .

«Έξι παρά είδα καπνό, μαύρο, νοτιοδυτικά. Βγαίνω έξω ανεβαίνω στην Μαραθώνος και έχω φωτιά στα 50 μέτρα. Σε κατάσταση πανικού επιστρέφω σπίτι, ειδοποιώ τους γονείς μου, πως υπάρχει φωτιά και πρέπει να φύγουμε.. Μπαίνω στο αυτοκίνητο με την οικογένειά μου και από πίσω, είναι ο πατέρας μου με το αυτοκίνητο. Κατεβαίνω προς την θάλασσα, σε κατάσταση πανικού. Από πίσω προσπαθεί ο πατέρας μου να μπει στο αυτοκίνητο. Δυστυχώς πέφτει ένα δέντρο και κλείνει τον δρόμο κάθετα ανάμεσα στο δικό μου αυτοκίνητο και του πατέρα μου. Είδα το πίσω μέρος του αυτοκινήτου του να παίρνει φωτιά, τον είδα να πηγαίνει προς Μαραθώνος. Δεν υπήρχε επιλογή συνέχισα ευθεία και πρέπει να μπήκα δεύτερο-τρίτο αμάξι στο λιμάνι του Ματιού, στις 6:30. Μείναμε στο λιμάνι μέχρι τις δώδεκα τα μεσάνυχτα» εξιστόρησε ο κ. Γιαννακοδήμος.

Η Σουμέλα Χατζηλαζαρίδου κατέθεσε στο δικαστήριο κλαίγοντας πως έμεινε επί έξι ώρες στην θάλασσα: «Δεν ήταν κανείς μαζί μου. Έμεινα εντελώς μόνη. Μου είπαν ότι ήταν 10-12 Μποφόρ. Άρχισα να κολυμπάω, σε μία φουρτουνιασμένη θάλασσα. Όλα ήταν μαύρα, δεν μπορούσα να δω και επικρατούσε απόλυτη σιωπή. Φανταστείτε έναν άνθρωπο, 65 ετών, σε μία αγριεμένη θάλασσα, που δεν φαινόταν τίποτα και μέσα στην απόλυτη σιωπή. Οι ώρες περνούσαν. Στράφηκα στην Παναγία και είπα “αν θέλεις να χαθώ, να χαθώ, τώρα αλλιώς δείξε μου τα σημάδια”. Δεν πέρασαν ούτε πέντε λεπτά και ακούω φωνές ανθρώπων, που φωνάζανε βοήθεια, 11-11:30, δεν ξέρω ακριβώς τι ώρα ήταν. Ήταν έξι άτομα. Κανέναν τους δεν γνώριζα. Η μία κοπέλα ρώταγε τη μαμά της εάν θα πεθάνουμε και εμείς καθώς πριν είχε χάσει τον αδελφό της και μία φίλη τους. Το άλλο το κορίτσι το είχε πιάσει κρίση πανικού και την πήρα και την έσερνα. Δεν την έχω βρει. Κάποια στιγμή είχαν έρθει πάνω μου κάτι σαν ξύλα, έτσι νόμιζα. Ήταν πτώματα. Αρχίσαμε να κρυώνουμε και να έχουμε κράμπες. Εγώ ήμουν η πιο αισιόδοξη, διότι έλεγα είμαστε τόσο κοντά στην Αθήνα! Δεν μπορεί να μην έρθουν να μας σώσουν. Τίποτα όμως, κανείς…Όπως κανείς δεν μας ειδοποίησε να φύγουμε».

Η μάρτυρας περιέγραψε τη στιγμή που επιτέλους τους προσέγγισε ένα καράβι. «Όχι του Λιμενικού που φώναζα εγώ. Ένα ψαροκάικο, γρι-γρι από την Εύβοια ήταν. Κολυμπήσαμε και φτάσαμε. Μας έριξαν σχοινιά. Ξαφνικά εμφανίστηκαν κι άλλοι άνθρωποι. Μία κυρία που πήγε να ανεβεί έπαθε ανακοπή. Τότε φοβήθηκα και τους είπα δεν μπορώ να ανέβω και μου είπαν πως θα έρθει μία βάρκα. Ανεβήκαμε στο ψαροκάικο. Κάτω ήταν μία οικογένεια, την κοπέλα που έπαθε την ανακοπή την είχαν βάλει στην άκρη».

Όπως τόνισε η κ. Χατζηλαζαρίδου, «φτάσαμε στο σημείο διασώστες μας να είναι Αιγύπτιοι ψαράδες. Μας συμπεριφέρθηκαν με εξαιρετική ευγένεια, μας κέρασαν γκοφρέτες, βέβαια κανείς δεν έφαγε, μας έδωσαν τηλέφωνο». Με σταθερή φωνή η γυναίκα τόνισε: «Δεν ήταν οι δρόμοι, οι δίοδοι, τα σκαλοπάτια που δεν είχαμε. Είναι που δεν ήρθε κανείς! Είναι αλήθεια πως είχαμε συχνά φωτιές αλλά είχαμε ομάδες που περιπολούσαν, είχανε και στρατό φέρει μία φορά. Τώρα κανείς δεν ειδοποίησε κανέναν. Μία ντουντούκα και ένα τρίκυκλο να είχαν φέρει, θα το άκουγε όλος ο κόσμος και θα φεύγανε. Εμείς φύγαμε, οι άλλοι κοιμόντουσαν, έλεγαν δεν θα πιάσει ποτέ εδώ».

Η εγκαυματίας Δήμητρα Πολυμεροπούλου, που έμεινε σε νοσοκομείο τρεις μήνες, κατέθεσε ότι σώθηκε λόγω μίας γειτόνισσάς της που την πήρε μαζί με τον γιο και τα εγγόνια της με το αυτοκίνητό της και τους οδήγησε προς την παραλία. «Όπως ετοιμαζόμαστε ξαφνικά βλέπω τον εγγονό μου γύρω στις 6:30 και μου λέει “γιαγιά σπίθες”. Δεν προλάβαμε να κάνουμε τίποτα, έγιναν όλα πολύ γρήγορα. Ήταν μία σκοτεινιά, ένα χάλι, τα έχασα. Η αντιμετώπιση ήταν τραγική».

Ο γιος της μάρτυρος, Γιώργος Πολυμερόπουλος, κρατώντας το κεφάλι του και μην μπορώντας να σταματήσει να κλαίει είπε: «Ενώ βγαίναμε από το σπίτι δεχθήκαμε ένα θερμικό κύμα που είχε πάνω ό,τι καιγόταν. Μας βρήκε στην πίσω πλευρά. Δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε. Συνειδητοποίησα ότι τα πράγματα ήταν δύσκολα και δεν θα μπορούσαμε να περπατήσουμε. Δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμε ευθεία. Ετοιμαζόμουν να αγκαλιάσω τα παιδιά μου και τότε είδα τη γειτόνισσα. Την παρακάλεσα να μας κατεβάσει στην παραλία. Κατηφορίσαμε προς τη θάλασσα… Εκεί συνειδητοποιήσαμε ότι μητέρα μου είχε καεί σε πολλά σημεία και δεν ήταν καλά. Η μητέρα μου έκανε τρία χειρουργεία, όταν μπόρεσε να φύγει από το νοσοκομείο, ήταν ένας άλλος άνθρωπος».

Η κόρη της κ. Πολυμεροπούλου, είπε στο δικαστήριο πως «ο αγώνας των εγκαυματιών είναι τρομερός». Όπως κατέθεσε η Αικατερίνη Πολυμεροπούλου, «τα ουρλιαχτά από τους πόνους τους ήταν ασύλληπτα. Τα ουρλιαχτά του πόνου είναι στα αυτιά μου πέντε χρόνια τώρα. Θα ήθελα να βοηθήσω και εγώ με τη μαρτυρία μου, για να δικαιωθούν όχι μόνο αυτοί που φύγαν αλλά και αυτοί που μείναν να παλεύουν με τα τραύματά τους».

«Είναι άθλιο και χυδαίο να έχουμε επίθεση από το κράτος σε ανθρώπους που έχασαν τους δικούς τους και όλη την περιουσία τους» είπε οργισμένη στην δίκη για το Μάτι η γυναίκα στο κτήμα της οποίας κάηκαν 26 άνθρωποι, αναφερόμενη σε όσα είχαν ακουστεί «περί καταπατητών» την επομένη της τραγωδίας του Ιουλίου 2018.

Η ιδιοκτήτρια του αποκαλούμενου «κτήματος της φρίκης» Αναστασία- Χριστιάννα Φράγκου έδωσε την δική της απάντηση σε όσα είχαν ακουστεί μετά την εκατόμβη νεκρών από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική: «Κατηγορηθήκαμε πανελληνίως σε σύσκεψη υπουργών την επόμενη της φωτιάς για την απώλεια 26 ατόμων που βρέθηκαν απανθρακωμένοι στην έκτασή μας. Μας κατηγόρησαν ως καταπατητές. Το κράτος έχει καταστήσει όλους τους πολίτες ομήρους σε μία ψευδή συνθήκη. Το σπίτι μου δεν αυθαίρετο και δεν υπήρξα ούτε εγώ καταπατήτρια, ούτε η οικογένειά μου. Το οικόπεδό μας δεν έχει σκαλοπάτια προς τη θάλασσα με την κλασική έννοια. Είναι σκαλεμένα (λαξευμένα) σκαλοπάτια από τον παππού μου στους βράχους. Δεν είναι βατά, είναι γκρεμός. Από εκεί σώθηκαν όσοι σώθηκαν, 40 άνθρωποι. Δυστυχώς δεν τα κατάφεραν οι 26 διότι τους πρόλαβε θερμικό κύμα» κατέθεσε η κ. Φράγκου.

Φορτισμένη η μάρτυρας κατέληξε: «Αυτό το αφήγημα ότι δήθεν οι κάτοικοι φτάνε, δεν αληθεύει. Δεν φταίνε τα σπίτια, υπήρχαν δίοδοι. Δεν υπήρξε ειδοποίηση από κανέναν. Καήκαμε σαν τα ποντίκια. Είναι άθλιο και χυδαίο να έχουμε επίθεση από το κράτος σε ανθρώπους που έχασαν τους δικούς τους και όλη την περιουσία τους».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαρτυρίες στη δίκη για το Μάτι: Καήκαμε σαν τα ποντίκια, δεν υπήρξε ειδοποίηση από κανέναν"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news