facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

Φωτιά: Ποιες περιοχές της Ελλάδας βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο αύριο Τρίτη

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) προβλέπεται αύριο, Τρίτη (28/09) για αρκετές περιοχές και νησιά της Ελλάδας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για:

  • Αττική,
  • Ηράκλειο,
  • Λασίθι,
  • Κυκλάδες,
  • Δωδεκάνησα,
  • Σάμο,
  • Ικαρία,
  • Χίο,
  • Ψαρά,
  • Λέσβο
  • Σαμοθράκη
  • περιοχές της Εύβοιας,
  • περιοχές του Έβρου.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Image

Διαβάστε Περισσότερα » " Φωτιά: Ποιες περιοχές της Ελλάδας βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο αύριο Τρίτη"

«Καμπανάκι» για την ταυτόχρονη κυκλοφορία γρίπης και κορωνοϊού

Το φθινόπωρο είναι προ των πυλών και οι ειδικοί κρούουν από τώρα τον κώδωνα του κινδύνου για τις εποχικές αναπνευστικές λοιμώξεις που θα απειλήσουν την υγεία μας τους επόμενους μήνες, παράλληλα με την κυκλοφορία του κορωνοϊού.

Ο ιός της γρίπης για παράδειγμα, «εχθρός» ξεχασμένος την περασμένη χρονιά, φέτος είναι πιθανό να αποδειχθεί πιο επικίνδυνος για τρεις πολύ συγκεκριμένους λόγους, σύμφωνα με την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου. Η ίδια, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου της Δευτέρας από το Υπουργείο Υγείας, ευχήθηκε να μην είναι πρώιμη ή σοβαρότερη η εμφάνιση της γρίπης.

«Καμπανάκι» για του δύο ιούς

Στην αναγκαιότητα του εμβολιασμού των ευάλωτων ομάδων, τόσο για τον κορωνοϊό όσο και για τους άλλους αναπνευστικούς ιούς που αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους το επόμενο χρονικό διάστημα, αναφέρθηκε εκτενώς η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής.

Ανακοινώνοντας αρχικά πως η συνταγογράφηση για το εμβόλιο της γρίπης θα αρχίσει την 1η Οκτωβρίου και οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν εντός των ερχόμενων εβδομάδων, η κυρία Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε πως δεν απαιτείται χρονική απόσταση μεταξύ του εμβολίου COVID-19 (για όσους θα κάνουν την τρίτη δόση), του εμβολίου της γρίπης ή και άλλων εμβολίων, όπως του πνευμονιόκοκκου. «Δεν υπάρχει βιολογικός μηχανισμός αλληλεπίδρασης που να απαγορεύει την παράλληλη χορήγηση αυτών των εμβολίων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως ο εμβολιασμός είναι επιβεβλημένος για τις ευάλωτες ομάδες, όπως αυτές περιγράφονται στην ετήσια εγκύκλιο για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης που αναρτήθηκε σήμερα, εξηγώντας ότι η περιορισμένη κυκλοφορία του ιού την προηγούμενη χρονιά δεν σημαίνει ότι θα εξακολουθήσει και φέτος.Η κυρία Θεοδωρίδου παρέθεσε αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να υπάρχει το αίσθημα του εφησυχασμού σχετικά με τον ιό της γρίπης, λέγοντας πως:

-Επειδή δεν κυκλοφόρησε ο ιός την περασμένη χρονιά η φυσική ανοσία είναι χαμηλότερη.

- Τα μέτρα της ατομικής προστασίας είναι πιο χαλαρά λόγω του εμβολιασμού για την COVID-19.

- Ο ιός της γρίπης και η κυκλοφορία του είναι απρόβλεπτη.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ανοίξει ήδη η πλατφόρμα των ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό για τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, ενώ την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει και για τους πολίτες άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς.

Διασπορά και χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη απειλούν 11 περιοχές

Αδιαπραγμάτευτη είναι η κρισιμότητα της περιόδου που διανύουμε για την εξέλιξη της πανδημίας τον χειμώνα. Οι περισσότεροι από 12.080.000 εμβολιασμοί που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα δεν επαρκούν για να υψωθεί το απαραίτητο τείχος ανοσίας, καθώς το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης του γενικού πληθυσμού δεν ξεπερνά αυτή τη στιγμή το 57,5% (67,2% στον ενήλικο πληθυσμό).

Την ίδια στιγμή, η σταθεροποίηση που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στη διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα απειλείται με σταδιακή έξαρση. Ήδη στη βόρεια Ελλάδα παρατηρούνται τα πρώτα σημεία σημαντικής επιβάρυνσης τόσο σε νέα κρούσματα όσο και στα νοσηλευτικά ιδρύματα, εικόνα που, αν δεν ελεγχθεί άμεσα και αποτελεσματικά, μπορεί να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την επικράτεια.

Άλλωστε, τα 2.130 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε για σήμερα Δευτέρα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) επί 78.691 ελέγχων δείχνουν ότι η επιδημιολογική κατάσταση κινείται σε τεντωμένο σκοινί. Οι περισσότερες λοιμώξεις του τελευταίου 24ώρου σημειώθηκαν και πάλι στην Αττική (426), με τη Θεσσαλονίκη, ωστόσο, να ακολουθεί κατά πόδας με 325.

Σημαντικοί αριθμοί νέων διαγνώσεων καταγράφηκαν σήμερα σε αρκετές ακόμα Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ), μεταξύ των οποίων η Λάρισα (91), η Ημαθία (75), η Αχαΐα και οι Σέρρες(68), η Πιερία (66), η Καβάλα (62) και η Ξάνθη (60). Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, πως ορισμένες από τις ανωτέρω περιοχές συμπεριλαμβάνονται στην ενδεκάδα εκείνων με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους οι περιοχές αυτές είναι η Αρκαδία, η Ξάνθη, η Πέλλα, οι Σέρρες, η Ηλεία, η Φωκίδα, η Δράμα, η Δυτ. Αττική, η Πιερία, το Κιλκίς και η Ευρυτανία.

Τέλος, ήπια αποσυμπίεση παρατηρείται για ακόμα μία ημέρα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), με τα νοσοκομεία να υποδέχονται σήμερα 168 νέους ασθενείς με COVID-19, ενώ οι διασωληνωμένοι υποχώρησαν σε 323, οι 292 εκ των οποίων ανεμβολίαστοι. Υψηλός ήταν, όμως, και πάλι ο αριθμός των συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, με τους θανάτους να φτάνουν τους 47, με 14 από αυτούς μάλιστα να αφορούν ανθρώπους ηλικίας 40-64 ετών.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " «Καμπανάκι» για την ταυτόχρονη κυκλοφορία γρίπης και κορωνοϊού"

Συναγερμός στο Καστελόριζο για Τούρκους που έφτασαν κολυμπώντας στο νησί

Συναγερμός σήμανε στο Καστελόριζο καθώς τα ξημερώματα της Δευτέρας 27 Σεπτεμβρίου εντοπίστηκαν δύο Τούρκοι που κολυμπούσαν στη θαλάσσια περιοχή, προκαλώντας την κινητοποίηση των αρχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Open, τα δύο άτομα που εντοπίστηκαν να κολυμπούν στο Καστελόριζο πριν από το πρώτο φως της ημέρας, ισχυρίστηκαν ότι ξεκίνησαν από τα τουρκικά παράλια και έφτασαν κολυμπώντας στο Καστελόριζο.

Όταν οι αρχές τους πλησίασαν, αντιστάθηκαν με αποτέλεσμα οι αρχές να συλλάβουν τον έναν εκ των δύο, ο οποίος κρατείται στο Λιμεναρχείο στο Καστελόριζο.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο δεύτερος, εκείνη την ώρα μπήκε στο πλοίο της γραμμής που απέπλεε με προορισμό τη Ρόδο, με τις αρχές να τον συλλαμβάνουν αφού έστησαν καρτέρι στο λιμάνι της Ρόδου.

Τι ισχυρίστηκαν οι δύο Τούρκοι

Οι δύο Τούρκοι ισχυρίστηκαν ότι είναι Γκιουλενιστές και πως κατέφυγαν στην Ελλάδα για να αποφύγουν τις συνέπειες από το καθεστώς Ερντογάν. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του καναλιού, οι δύο τους έφεραν πλαστά έγγραφα.

Δείτε το βίντεο:

newsbeast 

Διαβάστε Περισσότερα » "Συναγερμός στο Καστελόριζο για Τούρκους που έφτασαν κολυμπώντας στο νησί"

e-ΕΦΚΑ: Αναστέλλονται για 6 μήνες οι εισφορές για τους πυρόπληκτους της Εύβοιας

Αναστολή της καταβολής εισφορών και άλλες ευεργετικές ρυθμίσεις προωθεί ο ΕΦΚΑ στο πλαίσιο της στήριξης, ανακούφισης και διευκόλυνσης των επιχειρήσεων, εργοδοτών ή ασφαλισμένων που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα στις περιοχές της Π.Ε. Ευβοίας που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Συγκεκριμένα, αναστέλλεται η καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών και ρυθμίζονται οι καθυστερούμενες κάθε είδους ασφαλιστικές εισφορές επιχειρήσεων, εργοδοτών και μη Μισθωτών Ασφαλισμένων, που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα στους Δήμους Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας της Π.Ε. Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, οι οποίες επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τον Αύγουστο του 2021, ανεξαρτήτως αν υπέστη ζημιά η επαγγελματική τους εγκατάσταση.

Ειδικότερα:

Α) Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους ή αγρότες προβλέπεται:

-Αναστολή για 6 μήνες της καταβολής των τρεχουσών εισφορών και δόσεων εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών με ημερομηνία εμπρόθεσμης πληρωμής από την 1η του μήνα κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή (δηλ 1/8/2021) και έως και 31/1/2022, χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό πρόσθετων τελών ή άλλων προσαυξήσεων.
-Κεφαλαιοποίηση των ληξιπρόθεσμων εισφορών και των δόσεων εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών μη μισθωτών, μέχρι το τέλος του προηγούμενου μήνα εκείνου που συνέβη η φυσική καταστροφή με τα πρόσθετα τέλη, τόκους και λοιπές προσαυξήσεις της ίδιας ημερομηνίας, ήτοι με ληκτική ημερομηνία πληρωμής έως 31/07/2021.

Β) Για τις επιχειρήσεις-εργοδότες προβλέπεται:

-Αναστολή της καταβολής τρεχουσών εισφορών για 6 μήνες-αρχής γενομένης από την 1η του μήνα κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή-χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό πρόσθετων τελών ή άλλων προσαυξήσεων, ήτοι 1/8/2021 – 31/1/2022.
-Κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων μέχρι το τέλος του προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μήνα ασφαλιστικές εισφορές (μετά των προσθέτων τελών, τόκων προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων), ήτοι έως 31/7/2021.

Διαδικασία αποπληρωμής:

Οι ανωτέρω εισφορές, εξοφλούνται, κατ΄ επιλογή του οφειλέτη, σε δώδεκα (12) έως και είκοσι τέσσερις (24) ισόποσες δόσεις, της πρώτης καταβαλλομένης έως την λήξη του πρώτου μήνα, του επόμενου της λήξης της εξάμηνης αναστολής, ήτοι έως 28/02/2022, ενώ το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ορίζεται σε πενήντα (50) ευρώ. Όσον αφορά στις εκπρόθεσμες δόσεις, αυτές επιβαρύνονται με τις νόμιμες προσαυξήσεις.

Χορήγηση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας:

Επισημαίνεται ότι τα πρόσωπα που υπάγονται στις ανωτέρω ρυθμίσεις, θεωρούνται ασφαλιστικά ενήμερα ως τηρούντα ενεργή ρύθμιση οφειλών και τους χορηγείται ΑΑΕ διάρκειας δύο (2) μηνών τόσο κατά το διάστημα της αναστολής, όσο και κατά το διάστημα της καταβολής των δόσεων, υπό την προϋπόθεση της τήρησης των προαναφερόμενων όρων.

Τέλος, στις περιπτώσεις που ασφαλισμένοι των ως άνω πυρόπληκτων περιοχών έχουν ήδη λάβει ειδοποιητήρια για την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών δύνανται να μην προβούν στην πληρωμή τους -χωρίς να υπάρξουν επιπτώσεις- κάνοντας χρήση των ανωτέρω ευεργετικών διατάξεων.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " e-ΕΦΚΑ: Αναστέλλονται για 6 μήνες οι εισφορές για τους πυρόπληκτους της Εύβοιας"

Ε. Λέκκας για σεισμό Κρήτης: Περισσότερα από 1000 κτίσματα ακατάλληλα για χρήση

Για μεγάλη καταστροφή στο Αρκαλοχώρι από την πρωϊνή ισχυρή σεισμική δόνηση έκανε λόγο μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας.
“Οι ζημιές είναι πάρα πολλές, είναι πάνω από 500 κατασκευές που έχουν υποστεί μεγάλες βλάβες” είπε χαρακτηριστικά και εκτίμησε ότι είναι γύρω στις 1000 κατασκευές, που έχουν υποστεί μικρότερες βλάβες. Όπως τόνισε ο κ. Λέκκας “Απαγορεύεται στους κατοίκους να προσεγγίζουν σπίτια που έχουν υποστεί έστω και μικρές ζημιές“. Ήδη έχουμε βιώσει τέσσερις μεγάλους μετασεισμούς έως 4,8 Ρίχτερ με καταρρεύσεις επεσήμανε και εκτίμησε ότι η μετασεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί. “Μπορεί να έχουμε και μετασεισμό της τάξεως των 5,2 ή και 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ” εκτίμησε.

Όπως ανέφερε “με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, τον Χρήστο Στυλιανίδη διατρέξαμε από πολύ νωρίς όλη την περιοχή. Η αντίδραση ήταν άμεση. Κάναμε αυτοψίες και στα μικρότερα χωριά της περιοχής” και επεσήμανε πως “έρχονται άμεσα σκηνές για να διανυκτερεύσουν οι κάτοικοι τόσο στο Αρκαλοχώρι όσο και στα κοντινά χωριά.”

“Απαγορεύεται στους κατοίκους να προσεγγίζουν σπίτια που έχουν υποστεί έστω και μικρές ζημιές” είπε ο κ. Λέκκας γιατί όπως επεσήμανε “υπάρχει πάντα η πιθανότητα ενός μετασεισμού και κατάρρευσης”

Το βράδυ συνεδριάζει η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, ενημέρωσε ο κ. Λέκκας και όπως είπε θα εκδώσουν και το αντίστοιχο πόρισμα. “Το επόμενο 48ωρο είναι κομβικό για τη διαχείριση της όλης κατάστασης στην περιοχή” είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.
Όσον αφορά στους μετασεισμούς εκτίμησε πως “θα έχουμε ισχυρούς μετασεισμούς έως και 5,3 Ρίχτερ” ωστόσο όπως επεσήμανε “τα ρήγματα της περιοχής δεν έχουν δυνατότητα να δώσουν πολύ μεγάλο σεισμό.”

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ε. Λέκκας για σεισμό Κρήτης: Περισσότερα από 1000 κτίσματα ακατάλληλα για χρήση"

Προκλητικός Τατάρ λίγο πριν την έναρξη της άτυπης τριμερούς στον ΟΗΕ για το Κυπριακό

Σε δηλώσεις του προσερχόμενος στο Γραφείο του ΓΓ των ΟΗΕ για την άτυπη τριμερή με τον Αντόνιο Γκουτέρες και τον Ερσίν Τατάρ, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νικος Αναστασιάδης, ερωτηθείς από Τούρκο δημοσιογράφο αν είναι ανοικτός σε μια λύση δύο κρατών, είπε «όχι. Ελπίζουμε σε μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όλων των ψηφισμάτων».

Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συνοδεύει στο κτήριο των ΗΕ ο Διαπραγματευτή Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Προκλητικός ο Τατάρ

Εδώ και 60 χρόνια έχουμε το κράτος μας, στην Κύπρο η πραγματικότητα είναι ότι εδώ και 60 χρόνια υπάρχουν δύο κράτη» δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ προσερχόμενος στο γεύμα του ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Κληθείς να σχολιάσει την απόρριψη από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη της λύσης δύο κρατών που ο ίδιος προτείνει, ο κ. Τατάρ είπε ότι «η Δημοκρατία που λένε Κυπριακή έχει μετατραπεί σε εκείνη την πλευρά ένα ελληνοκυπριακό κράτος. Για αυτό στον βορρά της Κύπρου υπάρχει το κράτος της τδβκ, (ψευδοκράτος) που είναι το κράτος των Τουρκοκυπρίων», όπως είπε.

«Υπάρχει για 60 χρόνια. Μετά από αυτό το διάστημα, σίγουρα κάποιος δεν εγκαταλείπει το κράτος του».

Στο πλαίσιο που κινήθηκε στην συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ θα κινηθεί ο Ερσίν Τατάρ και στην άτυπη τριμερή συνάντηση, σύμφωνα με τον ειδικό του εκπρόσωπο, Εργκιούν Ολγκούν, ο οποίος μίλησε για «γεύμα εργασίας».

Ο κ. Ολγκούν μιλώντας στην τηλεόραση του παράνομου σταθμού «Μπαϊράκ» πριν από την έναρξη της άτυπης τριμερούς, είπε ότι στο γεύμα η κάθε πλευρά θα πει τις απόψεις της και αυτή η συνάντηση «δεν είναι αποχαιρετιστήρια». Εάν γίνει αντιληπτό, πρόσθεσε, ότι η ισότητα των πλευρών στην Κύπρο είναι απαραίτητη και ένα αποτέλεσμα δεν μπορεί να εξευρεθεί χωρίς την επίτευξη μιας ισορροπίας, χωρίς την εξίσωση του καθεστώτος των πλευρών, η μία πλευρά να είναι κράτος και η άλλη να μην έχει στάτους, εάν οι πλευρές φτάσουν σε μια συμφωνία στο ότι αυτό είναι απαραίτητο, τότε «βεβαίως και μπορεί να υπάρξει ένα αποτέλεσμα ώστε να αρχίσουν διαπραγματεύσεις».

«Επιθυμία μας είναι να επιτευχθεί αυτή η ισορροπία και να γίνει αντιληπτό γιατί αυτό είναι απαραίτητο. Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει μια βιώσιμη συμφωνία στην Κύπρο υπό συνθήκες όπου ένα από τα δύο μέρη είναι ανώτερο, καμία πλευρά δεν θέλει να υπαχθεί στην άλλη πλευρά στην Κύπρο και αυτό είναι ένα δικαίωμα», πρόσθεσε.

«Δεν αναμένω αναγνώριση του ψευδοκράτους τώρα. Δεν είναι ρεαλιστικό»

Δεν αναμένει αυτή τη στιγμή αναγνώριση του ψευδοκράτους, από τα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε σε συνέντευξη του στην τουρκική έκδοση της ρωσικής ιστοσελίδας Sputnik, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ. Όπως είπε δεν το θεωρεί ρεαλιστικό και «η κατάσταση δεν έχει φτάσει μέχρι εκεί».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι αυτό που θέλει είναι κυριαρχική ισότητα. «Αυτό θέλω να γίνει αποδεκτό. Εάν αυτό γίνει αποδεκτό είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για επίσημες συνομιλίες. Δεν περιμένω αναγνώριση αύριο, δεν είναι ρεαλιστικό. Μακάρι να μας αναγνώριζαν, γιατί είμαστε ένα πλήρες κράτος», υποστήριξε.

Σημείωσε ότι η μόνη που αναγνωρίζει το ψευδοκράτος είναι η Τουρκία και μία από τις τρεις εγγυήτριες χώρες που απαγορεύουν την διχοτόμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Προκλητικός Τατάρ λίγο πριν την έναρξη της άτυπης τριμερούς στον ΟΗΕ για το Κυπριακό"

Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για τις ιστοσελίδες με αντιεμβολιαστικό περιεχόμενο

Στη Δικαιοσύνη διαβιβάστηκαν από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος οι πρώτοι φάκελοι με ιστοσελίδες και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που προτρέπουν τους πολίτες σε πράξεις που στρέφονται κατά του εμβολιασμού και αμφισβητούν την πανδημία.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου έδωσε εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης σε εισαγγελικό λειτουργό, στο πλαίσιο της ευρύτερης δικογραφίας που έχει σχηματιστεί  για τέτοιου είδους θέματα, έτσι ώστε να διερευνηθεί εάν έχουν τελεστεί μία σειρά από  αξιόποινες πράξεις όπως απάτη και απόπειρα απάτης,  διέγερση σε ανυπακοή και πρόκληση σε τέλεση αδικημάτων.

Την έρευνα θα διενεργήσει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος υπό την εποπτεία του εισαγγελέα, ο οποίος θα αξιολογεί τα στοιχεία που θα προκύπτουν. Σε περίπτωση μάλιστα που διαπιστώνονται κατά την πορεία της προκαταρκτικής εξέτασης, ενδείξεις τέλεσης των εν λόγω αδικημάτων, ενδέχεται να εφαρμοστεί ακόμη κι η αυτόφωρη διαδικασία.

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για τις ιστοσελίδες με αντιεμβολιαστικό περιεχόμενο"

Κορονοϊός: Ποιοι δεν χρειάζεται να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου

Διευκρινήσεις σχετικά με την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, η χορήγηση της οποίας έχει ήδη ξεκινήσει στους ανοσοκατασταλμένους, έδωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Η ίδια σημείωσε, ότι την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα και τις αμέσως επόμενες ημέρες θα επεκταθεί ο εμβολιασμός στις δομές των εμβολιασμένων, στα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και στους υγειονομικούς. Όπως επισήμανε η κ. Θεοδωρίδου, το σχετικό της γνωμοδότησης στηρίζεται στην βαθμιαία μείωση των προστατευτικών αντισωμάτων του κορονοϊού μετά τους έξι μήνες.

«Η σύσταση χορήγησης της τρίτης δόσης των εμβολίων είναι μετά παρέλευσης έξι μηνών από την μία ή τις δύο δόσεις, αναλόγως του εμβολίου. Εξαιρούνται τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα στα οποία ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει και ένα μήνα μετά από τη χορήγηση της τελευταίας δόσης», υπογράμμισε. Ακόμη, τόνισε ότι όσοι είχαν νοσήσει και στη συνέχεια είχαν εμβολιαστεί, θεωρούνται επαρκώς ανοσοποιημένα και δεν χρειάζονται την τρίτη δόση.

Όπως εξήγησε, το εμβόλιο που θα χορηγείται στην παρούσα φάση είναι το mRNA και συγκεκριμένα αυτό της Pfizer, το ίδιο με αυτό που χρησιμοποιήθηκε στην πρώτη φάση, ενώ συνέχισε λέγοντας: «Δεν έχει αναθεωρηθεί η σύνθεση λόγω μεταλλάξεων αφού ξέρουμε ότι έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό και για τις μεταλλάξεις, και κυρίως για τη Δέλτα που είναι η επικρατούσα».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορονοϊός: Ποιοι δεν χρειάζεται να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου"

Ληστεία σε τράπεζα στη Μητροπόλεως: Βίντεο ντοκουμέντο με την στιγμή που εντοπίζεται ο δραπέτης

Είναι η στιγμή που ο δραπέτης και ύποπτος για την ληστεία στην τράπεζα, επί της οδού Μητροπόλεως, πριν λίγες μέρες, εντοπίζεται από αστυνομικούς.

Ο 33χρονος δραπέτης που εξέτιε πολυετή ποινή φυλάκισης (και συγκεκριμένα 46 ετών και 5 μηνών) για σειρά «βαριών» αδικημάτων, εντοπίστηκε από την Αντιτρομοκρατική στην Κατεχάκη, την ώρα που επέβαινε σε ταξί.

Στο βίντεο που παρουσιάζει το newsit.gr φαίνονται οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής που επιβαίνουν σε μηχανές να τις εγκαταλείπουν άρον – άρον και να τρέχουν στο αντίθετο ρεύμα.

Δευτερόλεπτα αργότερα, ο ένας εκ των δύο ληστών της τράπεζας στην Μητροπόλεως συλλαμβάνεται.

Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο

 

Πώς έφτασαν στα ίχνη του

Για δύο εβδομάδες, οι Αρχές ήταν η «σκιά» του ληστή της τράπεζας. Ο δραπέτης μεταφέρονταν από φτηνό ξενοδοχείο σε φτηνό ξενοδοχείο για να μην εντοπίζεται, ενώ σχεδόν πάντα ήταν οπλισμένος.

Οι Αρχές αποφάσισαν σήμερα να τον συλλάβουν και ακολούθησαν το ταξί που πήρε. Μόλις κατέβηκε από αυτό τον περικύκλωσαν και τον συνέλαβαν στην Κατεχάκη, ενώ πάνω του βρέθηκαν ένα καλάσνικοφ και δύο πιστόλια.

Ληστεία

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, ο 33χρονος συλληφθείς είναι δραπέτης και ειδικότερα εξέτιε πολυετή ποινή φυλάκισης (46 ετών και 5 μηνών) για διακεκριμένη ληστεία κατά συναυτουργία με πυροβόλο όπλο, διακεκριμένη αντίσταση από πρόσωπο που οπλοφορεί, απόπειρα ανθρωποκτονίας με πρόθεση, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, διακεκριμένη οπλοκατοχή από κοινού, παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών.

Στις 2 Αυγούστου 2021, ο 33χρονος παραβίασε τους όρους χορήγησης τακτικής πενθήμερης άδειας απουσίας από κατάστημα κράτησης και από τότε τον αναζητούσε η ΕΛΑΣ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ληστεία σε τράπεζα στη Μητροπόλεως: Βίντεο ντοκουμέντο με την στιγμή που εντοπίζεται ο δραπέτης"

Βόρεια Εύβοια: Ανάκληση άδειας έκτασης Αιολικού Πάρκου ζητάει από την ΡΑΕ ο Κώστας Σκρέκας

Την ανάκληση αδειών εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού και στο όρος Τελέθριο, που πρόσφατα χορήγησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), ζήτησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας από τον πρόεδρο της Αρχής Αθανάσιο Δαγούμα.

Η απόφαση της ΡΑΕ για αδειοδότηση λειτουργίας Αιολικού Πάρκου στο μοναδικό βουνό που διασώθηκε στην περιοχή της βόρειας Εύβοιας, από την πύρινη λαίλαπα του περασμένου Αυγούστου, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της δημοτικής Αρχής Ιστιαίας-Αιδηψού με τον δήμαρχο Γιάννη Κοντζιά να προειδοποιεί για «δυναμικές κινητοποιήσεις».

Πρόκειται για Αιολικό Πάρκο, που θ’ αποτελείται από 13 ανεμογεννήτριες, διαμέτρου πτερωτής 71 μ., συνολικής ισχύος 29,9 MW. Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΡΑΕ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπενθυμίζει παράλληλα, πως ενώ υπήρχε ρητή δέσμευση της κυβέρνησης ότι «δεν θα γίνει καμία παρέμβαση στις πυρόπληκτες περιοχές» μέχρι την υποβολή του σχεδίου της Επιτροπής Ανασυγκρότησης υπό τον κ. Στ. Μπένο, «με έκπληξη» ενημερώθηκε ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας χορήγησε άδεια για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο όρος Τελέθριο του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού.

Ολόκληρη η επιστολή Σκρέκα:

«Αξιότιμε κύριε Δαγούμα,

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη Βόρεια Εύβοια τον περασμένο μήνα, η Κυβέρνηση προχώρησε άμεσα στη σύσταση Επιτροπής Ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών με επικεφαλής τον Σταύρο Μπένο.

Η Επιτροπή Ανασυγκρότησης αναμένεται το επόμενο διάστημα να υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση για τον χωροταξικό, ρυμοτομικό και πολεοδομικό σχεδιασμό των οικισμών στην Εύβοια που υπέστησαν πλήγμα, στο πλαίσιο των έργων αποκατάστασης και προστασίας τους.
Παρά τη ρητή δέσμευση της Κυβέρνησης ότι δεν θα γίνει καμία παρέμβαση στις πυρόπληκτες περιοχές μέχρι την υποβολή του σχεδίου της Επιτροπής, με έκπληξη ενημερώθηκα ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας χορήγησε άδεια για την εγκατάσταση 13 ανεμογεννητριών στο όρος Τελέθριο του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού, για χρονικό διάστημα 25 ετών.

Για τον αποτελεσματικότερο σχεδιασμό και την απρόσκοπτη υλοποίηση του σχεδίου της Επιτροπής, σας καλώ όπως προχωρήσετε σε αναστολή έκδοσης αδειών για έργα ΑΠΕ στην περιοχή της Βόρειας Εύβοιας και στην ανάκληση αδειών που εκδόθηκαν προσφάτως.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καταθέσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την αναστολή ισχύος των αδειών που εκδόθηκαν το τελευταίο διάστημα και την αναστολή έκδοσης νέων αδειών, μέχρι την ολοκλήρωση του σχεδίου Ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών της Βόρειας Εύβοιας»

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Βόρεια Εύβοια: Ανάκληση άδειας έκτασης Αιολικού Πάρκου ζητάει από την ΡΑΕ ο Κώστας Σκρέκας"

Ισχυρός σεισμός στην Κρήτη: Άμεση διαθεσιμότητα 90 δωματίων σε ξενοδοχεία για τους πληγέντες

Η άμεση διαθεσιμότητα 90 δωματίων, σε πρώτη φάση, σε ξενοδοχεία της περιοχής, για τις ανάγκες των πληγέντων από τον σημερινό σεισμό εξασφαλίστηκε για τους πληγέντες του σεισμού στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, έπειτα από συνεννόηση με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρο Βασιλικό, επικοινώνησε με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη και τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη και τους ενημέρωσε για την άμεση διαθεσιμότητα των ξενοδοχειακών κλινών.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ισχυρός σεισμός στην Κρήτη: Άμεση διαθεσιμότητα 90 δωματίων σε ξενοδοχεία για τους πληγέντες"

Ο κορονοϊός σκότωσε 70χρονο αρνητή – «Τώρα λέμε να κάνουμε το εμβόλιο»

Ο 70χρονος ήταν πτηνοτρόφος και γνωστός σε ολόκληρη την Κατερίνη για τις αρνητικές απόψεις που είχε για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Μέχρι που στο τέλος, ο ιός τον σκότωσε. Μιλώντας στο LIVE NEWS, η πεθερά του λέει: «Δεν φοβόταν το εμβόλιο απλώς δεν ήθελε. Κι εγώ δεν έκανα και η γυναίκα του δεν έκανε».

Όπως αποκαλύπτει, ποτέ δεν πίστευε η οικογένεια τους, πως ο ιός θα τους χτυπήσει την πόρτα.

«Δεν πιστεύεις ότι θα έρθει σε σένα ποτέ. Και μετά λες εντάξει θα το κάνω, θα το κάνω και μετά περνάει ο καιρός και την πατάς».

Ο γαμπρός της πάλεψε στην εντατική για περισσότερο από 1 μήνα, σε νοσοκομείο της Λάρισας, ωστόσο δεν τα κατάφερε. «Τους έπιασε αμέσως. Αμέσως πήγαν στο νοσοκομείο τα παιδιά. Αυτός δεν άντεξε ο καημένος. Δεν άντεξε».

Μετανιωμένες πλέον για τις απόψεις τους, η ίδια και η κόρη της θέλουν τώρα να εμβολιαστούν άμεσα.

«Λέμε να το κάνουμε τώρα το εμβόλιο. Τι να κάνουμε; Φοβηθήκαμε. Να συμβεί τέτοιο πράγμα; Φοβάσαι, μπαίνει ο φόβος μέσα σου».

Ο 70χρονος πτηνοτρόφος φαίνεται πως κόλλησε από μια υπάλληλο στον χώρο εργασίας του, με την ενδοοικογενειακή διασπορά να είναι αναπόφευκτη. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ, οι 9 στους 10 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στην εντατική είναι ανεμβολίαστοι με σχεδόν τους μισούς να μην καταφέρνουν να βγουν από εκεί.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο κορονοϊός σκότωσε 70χρονο αρνητή – «Τώρα λέμε να κάνουμε το εμβόλιο»"

«Ο φόβος τον έκανε να καθυστερεί το εμβόλιο», λέει η σύζυγος του Βασίλη Λεβέντη

Την ώρα που ο Βασίλης Λεβέντης δίνει τη δική του μάχη έναντι του κορωνοϊού καθώς βρίσκεται διασωληνωμένος στον Ευαγγελισμό, η σύζυγός του μίλησε για τους λόγο που ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων δεν εμβολιάστηκε ακόμη.

«Δεν το είχε κάνει το εμβόλιο. Το παρέτεινε το εμβόλιο γιατί είχε ανεβασμένη κρεατινίνη, ανεπάρκεια νεφρών που έλεγαν οι νεφρολόγοι ότι πρέπει να κάνει αιμοκάθαρση, έσπαγαν αγγειάκια στα χέρια του και φοβόταν τις θρομβώσεις. Και ο φόβος τον έκανε να καθυστερεί να κάνει το εμβόλιο. Για θέματα υγείας. Εμείς στην οικογένεια είμαστε όλοι εμβολιασμένοι. Και η εγγονή μου που είναι 13 ετών. Πάσχει και από σακχαρώδη διαβήτη και έχει πολλές ευαισθησίες» ανέφερε χαρακτηριστικά η γυναίκα του κ. Λεβέντη.

Όπως λέει η ίδια όλη η οικογένειά του τον παρότρυνε να εμβολιαστεί. «Μου έλεγε: "Ας περιμένω λίγο ακόμα…" Είμαι πολύ διακριτικός άνθρωπος, δεν είμαι καταπιεστική και σέβομαι την προσωπικότητα του άλλου, δεν επιβάλλομαι. Είναι σκληρές στιγμές, να μην τις ζει κανένας. Δυστυχώς δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Προσπαθώ. Προσεύχομαι…», τόνισε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πως η περιπέτεια του Βασίλη Λεβέντη με τον κορωνοϊό ξεκίνησε στις 17 Σεπτεμβρίου. Τότε πήγε στον Ευαγγελισμό και έκανε τεστ για κορωνοϊό, το οποίο βγήκε θετικό. Οι γιατροί του νοσοκομείου του είπαν να πάει στο νοσοκομείο, όμως εκείνος προτίμησε να κάνει τη νοσηλεία στο σπίτι με την καθοδήγηση των γιατρών.

«Ο πυρετός ανέβαινε 37, 38… Ήταν με αντιπυρετικό. Πήραμε όλη την αγωγή που έπρεπε να πάρει για τον κορονοϊό, είχε πάρει και οξυγόνο για βοήθεια αν χρειαστεί… Με το οξύμετρο στο χέρι. Όλη τη διαδικασία όπως θα έπρεπε για νοσηλεία στο σπίτι. Το Σάββατο το πρωί έκανε 39 πυρετό. Όταν εγώ είδα το 39 είπα: "Βασίλη φεύγεις για το νοσοκομείο!" Και έτσι πήγε το Σάββατο στο νοσοκομείο. Ήταν η 9η μέρα», είπε ακόμη η σύζυγός του.

«Εκείνος είχε επιλέξει τη νοσηλεία στο σπίτι. Όλοι του λέγαμε πήγαινε στο νοσοκομείο. Εκείνος είχε επιλέξει τη νοσηλεία στο σπίτι. Από τον Ευαγγελισμό του είχαν πει έλα να κάνει νοσηλεία. Ήταν αρνητικός. Σας λέω τις αλήθειες όπως είναι, δεν προσθέτω ούτε αφαιρώ», τόνισε.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " «Ο φόβος τον έκανε να καθυστερεί το εμβόλιο», λέει η σύζυγος του Βασίλη Λεβέντη"

Τα εμβόλια DNA επόμενο εργαλείο στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Η Ινδία τον περασμένο μήνα άρχισε να καυχιέται ότι δημιούργησε -και η αρμόδια ρυθμιστική αρχή ενέκρινε- το πρώτο εμβόλιο DNA, με το όνομα ZyCoV-D.

Το εμβόλιο αναπτύχθηκε από μια εταιρεία που λέγεται Zydus Cadila και αναμένεται να είναι διαθέσιμο για χρήση ακόμα και τον επόμενο μήνα, δίνοντας ελπίδες στη χώρα που έχει μετρήσει ήδη πάνω από 447.000 θανάτους από την πανδημία.

Τι είναι όμως ένα εμβόλιο DNA και κατά πόσο μπορεί να γίνει το επόμενο εργαλείο στη μάχη κατά του κορωνοϊού; Ένα εμβόλιο DNA είναι μια μορφή εμβολίου-προγραμματισμού (software vaccine), εξηγεί ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ Jonathan Gershoni. Με ένα τέτοιο σκεύασμα, οι επιστήμονες εμβολιάζουν έναν άνθρωπο με το σχέδιο του ιού -απλά το DNA ή το RNA που αντιστοιχεί στα γονίδια του κώδικα της πρωτεΐνης ακίδας. Η ένεσή τους γίνεται με αποδεκτό και αποτελεσματικό τρόπο στο σώμα. Στη συνέχεια τα κύτταρα συνθέτουν την πρωτεΐνη του ιού, κάτι που οδηγεί στην παραγωγή αντισωμάτων κατά της ακίδας.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με ένα εμβόλιο υλικού (hardware vaccine) που στην πραγματικότητα περιέχει κομμάτια της πρωτεΐνης του ιού. «Μπορεί να έχεις εμβόλιο υλικού που περιέχει έναν σκοτωμένο ιό, για παράδειγμα, ή έναν εξασθενημένο ιό», εξηγεί ο Gershoni. «Το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει την παρουσία της πρωτεΐνης του ιού… και αυτό διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα που αντιδρά και δημιουργεί εξαιρετικά εξειδικευμένα αντισώματα που αδρανοποιούν τον ιό».

Όλα τα παραδοσιακά εμβόλια που κάνουν σήμερα τα παιδιά είναι εμβόλια υλικού. Ωστόσο, από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, οι επιστήμονες άρχισαν να εξετάζουν την ιδέα ότι μπορεί να υπάρχει χρήση για ενέσεις DNA ή RNA, πρώτον, στην προσπάθεια για να αναπτυχθούν γονιδιακές θεραπείες και, πιο πρόσφατα, στην ανάπτυξη αυτού που ο Gershoni αποκαλεί «εμβόλιο προγραμματισμού».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Τα εμβόλια DNA επόμενο εργαλείο στη μάχη κατά του κορωνοϊού"

Κορωνοϊός: Στα 2.130 τα νέα κρούσματα - 323 οι διασωληνωμένοι, 47 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.130, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 648.091 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 50.9% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 99 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.203 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 47, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.727 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 323 (62.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 81.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 292 (90.4%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 31 (9.6%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.134 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 168 (ημερήσια μεταβολή -12.04%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 191 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Στην Αττική εντοπίστηκαν 426 κρούσματα  εκ των οποίων 115 στην Αθήνα - 325 στη Θεσσαλονίκη. Στην Κρήτη καταγράφονται 94 κρούσματα, ενώ στη Λάρισα 91.  Συνολικά 34 περιφέρειες – πλην Αττικής – καταγράφουν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

Η γεωγραφική κατανομή των 2.130 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

58 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

48 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

27 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

78 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

115 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

52 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

39 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

9 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

325 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

36 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

35 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Αρτας

68 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

18 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

47 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

34 κρούσματα στην Π.Ε. Εβρου

12 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

9 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

75 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

48 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου

10 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

17 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

62 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Καλύμνου

29 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρπάθου

11 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου

36 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

32 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

32 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

13 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

8 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

91 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου

31 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

29 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Μήλου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

60 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

43 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

66 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

24 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

17 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου

68 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων

3 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Τήνου

26 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

21 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

33 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

24 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου

95 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 2.130 τα νέα κρούσματα - 323 οι διασωληνωμένοι, 47 θάνατοι"

Καιρός αύριο: Βροχές, καταιγίδες και ψύχρα – Πού θα ρίξει χαλάζι

Βροχερός θα είναι ο καιρός αύριο, Τρίτη (28.09.2021) σε αρκετές περιοχές της χώρας. Ο υδράργυρος θα σημειώσει μικρή υποχώρηση.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια προβλέπονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια, όπου θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες, που το βράδυ κατά τόπους θα ενταθούν.

Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός.
Οι άνεμοι θα πνέουν, στα δυτικά μεταβλητοί 2 με 4 και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις, που το βράδυ θα πυκνώσουν.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά έως 5 μποφόρ, με μικρή ενίσχυση τη νύχτα.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες που το βράδυ θα ενταθούν.
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, αρχικά αυξημένες στα δυτικά και βαθμιαία και στα υπόλοιπα τμήματα, με τοπικές βροχές και από το μεσημέρι στη Μακεδονία σποραδικές καταιγίδες, που το βράδυ κατά τόπους θα ενταθούν.
Ανεμοι: Στη δυτική Μακεδονία μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Στα υπόλοιπα από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 και από το βράδυ στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές, με τοπικές βροχές και στα ορεινά της Ηπείρου τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες.
Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και στο Ιόνιο τοπικά βορειοδυτικοί 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 30 και στα νησιά από 21 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία κατά τόπους θα πυκνώσουν και από το μεσημέρι θα σημειωθούν σποραδικές βροχές κυρίως στα βόρεια. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν από το απόγευμα στη Θεσσαλία κυρίως στα ορεινά.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά έως 5 μποφόρ, με μικρή ενίσχυση τη νύχτα.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 27 και στην Κρήτη έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις από το απόγευμα.
Ανεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 4 με 5 και από το απόγευμα τοπικά 6 μποφόρ. Στα υπόλοιπα βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ
Θερμοκρασία: Από 19 έως 27 και στα νότια έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις, που το βράδυ θα πυκνώσουν και πιθανώς τη νύχτα να σημειωθούν τοπικές βροχές στα βόρεια.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα νότια έως 5 μποφόρ, με μικρή ενίσχυση τη νύχτα.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές, καταιγίδες και ψύχρα – Πού θα ρίξει χαλάζι"

ΥΠΕΝ: Απλοποιείται η διαδικασία για κλαδεύσεις-απομακρύνσεις δέντρων σε ιδιωτικές εκτάσεις εκτός οικισμού

Διευκολύνεται η διαδικασία για κλαδεύσεις, καθαρισμούς, περιποίηση, υλοτομία και απομάκρυνση δέντρων σε κήπους, αυλές, ελαιώνες, αμπέλια, αγροτικές ή δενδροκομικές καλλιεργούμενες εκτάσεις και είναι ασθενικά, καχεκτικά, υπέργηρα ή έχουν πάρει επικίνδυνη κλίση με κίνδυνο να πέσουν, καθώς και όσα βρίσκονται δίπλα σε κατοικίες και άλλα κτίρια, με εγκύκλιο του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά. Η ρύθμιση αυτή αφορά σε ιδιωτικές εκτάσεις μη δασικού χαρακτήρα εκτός ορίων οικισμού.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, τα πολλά και συχνά ακραία φαινόμενα που προκαλούν φυσικές καταστροφές, αλλά και η βούληση για καταπολέμηση της γραφειοκρατίας δημιουργούν την ανάγκη για ένα νέο πλαίσιο οδηγιών για δενδροκομικούς χειρισμούς.

Σκοπός της εγκυκλίου είναι η αποτροπή καταστροφών, σε περιπτώσεις έντονων καιρικών φαινομένων, όπως ανεμοθλασίες, χιονοθλασίες, ανεμορριψίες, χιονορριψίες, καθώς και η αποφυγή δημιουργίας εστιών ή διάδοσης πυρκαγιάς.

Τα δέντρα αυτά μπορεί να είναι τεχνικώς φυτευθέντα ή αυτοφυή και εφόσον διατίθενται προς εμπορία, μεταφέρονται κατόπιν σχετικής έγκρισης της δασικής αρχής.

Ο πολίτης προβαίνει στην υλοποίηση των εργασιών, αφού πρώτα αιτηθεί και ενημερώσει τη δασική Αρχή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ταχυδρομικώς ή ιδιοχείρως, η οποία αν δεν ανταποκριθεί εντός 20 ημερών, θεωρείται ότι συναινεί  σιωπηρώς.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, δήλωσε σχετικά: «Γνωρίζουμε όλοι ότι η κοπή, το κλάδεμα, ακόμα και ο καθαρισμός δέντρων που βρίσκονταν στην αυλή μας ή σε κάποια άλλη έκταση ήταν μια διαδικασία ταλαιπωρίας, ενώ συχνά δημιουργούνταν κίνδυνοι για μεγάλες ζημιές από ακραία φυσικά φαινόμενα καθώς και για τη διάδοση πυρκαγιών. Απλοποιούμε τις διαδικασίες προς όφελος τόσο των πολιτών, όσο και τελικά του φυσικού περιβάλλοντος, βάζοντας στην άκρη τη γραφειοκρατία».

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΕΝ: Απλοποιείται η διαδικασία για κλαδεύσεις-απομακρύνσεις δέντρων σε ιδιωτικές εκτάσεις εκτός οικισμού"

«Νταντάδες της γειτονιάς»: Στη Βουλή η σχετική ρύθμιση – Πως θα λειτουργεί

Στη Βουλή κατατίθεται η νομοθετική ρύθμιση για το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς». Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το πρόγραμμα, που θα συγχρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, αφορά στη φύλαξη βρεφών ηλικίας από δύο μηνών έως 2,5 ετών και προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζόμενων γονέων, των μονογονέων, των αναδόχων και ιδιαίτερα των μητέρων, για τη φύλαξη των παιδιών τους.

Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς», το οποίο θα συγχρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2022 σε δήμους της χώρας, ενώ, στη συνέχεια, θα εφαρμοστεί σταδιακά σε όλη την επικράτεια.

«Στηρίζουμε ουσιαστικά τη γυναικεία εργασία, καθώς θεωρούμε ότι η ισότητα των φύλων περνά μέσα από την εργασία. Εξάλλου η εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα για το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αυτό αποτυπώνεται στα έργα που περιλαμβάνονται στο νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, που θα παρουσιαστεί πολύ σύντομα», δηλώνει η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα. «Με το πρόγραμμα “Νταντάδες της Γειτονιάς”, βοηθάμε ιδιαίτερα τους γονείς που αντιμετωπίζουν αυξημένες ανάγκες ασφαλούς φύλαξης των παιδιών τους, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της καθημερινότητάς τους, προωθώντας την ισότητα γυναικών και ανδρών στην απασχόληση», προσθέτει η κ. Συρεγγέλα.

Με τις «Νταντάδες της Γειτονιάς» στόχος μας είναι οι γυναίκες να παραμείνουν ενεργές στην αγορά εργασίας, μετά την απόκτηση των παιδιών τους, ενώ παράλληλα να μειωθεί η αδήλωτη εργασία, μέσω της ενθάρρυνσης άνεργων, κυρίως, γυναικών, να εργαστούν, κατόπιν πιστοποίησης, ως επιμελήτριες και επιμελητές.

Πως θα λειτουργεί

Το Μητρώο Επιμελητών είναι η ηλεκτρονική βάση δεδομένων, όπου θα εγγράφονται τα φυσικά πρόσωπα που πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Θα εγγραφούν αρχικά οι επιμελητές και οι επιμελήτριες που θα πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια γνώσεων και δεξιοτήτων και, στη συνέχεια, οι γονείς που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες φύλαξης θα κληθούν να υποβάλουν αίτηση, καταθέτοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Σε επόμενο στάδιο, οι γονείς θα επιλέξουν επιμελητή ή επιμελήτρια για το παιδί ή τα παιδιά τους, με τον/την οποίο/α θα συνάψουν συμφωνία συνεργασίας και θα αρχίσουν να λαμβάνουν μηνιαία οικονομική ενίσχυση.

Στο Μητρώο Επιμελητών εγγράφονται τα φυσικά πρόσωπα που πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

α. έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους,

β. είναι Έλληνες πολίτες ή διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα, με δικαίωμα εργασίας,

γ. είναι απόφοιτοι/ες επαγγελματικής εκπαίδευσης ειδικότητας Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων ή Μεταδευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) ή κάτοχοι ισότιμου τίτλου σπουδών των ειδικοτήτων Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων, Προσχολικής Αγωγής Ημερήσιας Φροντίδας Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες, Προσχολικής Αγωγής Δραστηριοτήτων Δημιουργίας και Έκφρασης ή κάτοχοι πτυχίου ΤΕΙ Βρεφονηπιοκομίας, Προσχολικής Αγωγής, Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία ή είναι απόφοιτοι/ες κατ’ ελάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης και έχουν ολοκληρώσει το πιστοποιημένο πρόγραμμα εκπαίδευσης για επιμελητές/τριες,

δ. έχουν γνώσεις παροχής Πρώτων Βοηθειών σε παιδιά,

ε. έχουν καλή κατάσταση ψυχικής και σωματικής υγείας και δεν πάσχουν από χρόνια μεταδοτικά νοσήματα,

στ. δεν τελούν υπό καθεστώς δικαστικής συμπαράστασης,

ζ. δεν έχουν εκπέσει της γονικής μέριμνας ή δεν έχουν απωλέσει το δικαίωμα άσκησης αυτής, εφόσον είναι γονείς,

η. δεν διώκονται και δεν έχουν καταδικαστεί για αδικήματα που επισύρουν, σύμφωνα με το άρθρο 1537 Α.Κ., έκπτωση από τη γονική μέριμνα ή για τα αδικήματα της πορνογραφίας ανηλίκων, μαστροπείας, σωματεμπορίας, ασέλγειας με ανήλικο έναντι αμοιβής, αποπλάνησης παιδιών, καθώς και για τα αδικήματα που συνδέονται με ναρκωτικά ή εμπορία οργάνων,

θ. έχουν ικανότητα κατανόησης και ομιλίας της ελληνικής γλώσσας.

Πώς θα γίνεται η επιλογή του επιμελητή;

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η επιλογή του/της επιμελητή/τριας γίνεται από το γονέα ή το πρόσωπο που έχει την επιμέλεια του παιδιού και στη μεταξύ τους συμφωνία περιλαμβάνεται κατ’ ελάχιστον ο τόπος και ο χρόνος παροχής των υπηρεσιών, το ύψος της αμοιβής, καθώς και τα βασικά δικαιώματα και υποχρεώσεις των δύο πλευρών.

Κάθε επιμελητής ή επιμελήτρια επιτρέπεται να παρέχει τις υπηρεσίες του στον ίδιο τόπο και χρόνο: α) μέχρι του αριθμού των τριών παιδιών, για παιδιά ηλικίας από δύο μηνών έως δύο ετών και έξι μηνών, εκ των οποίων μόνο ένα παιδί μπορεί να είναι ηλικίας κάτω του ενός έτους, β) μέχρι του αριθμού των δύο παιδιών, για παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους.

Ποιοι δικαιούνται την οικονομική ενίσχυση

Τα ωφελούμενα πρόσωπα που δικαιούνται να λάβουν την οικονομική ενίσχυση είναι τα εξής:

α. Μητέρα φυσική, θετή ή ανάδοχη, με βρέφος ή νήπιο που εργάζεται είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων και των αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών.

β. Πατέρας φυσικός, θετός ή ανάδοχος, που ασκεί την αποκλειστική γονική μέριμνα βρέφους ή νηπίου και εργάζεται είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων και των αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών.

γ. Γυναίκα στην οποία έχει ανατεθεί με δικαστική απόφαση ή εισαγγελική διάταξη η αποκλειστική επιμέλεια βρέφους ή νηπίου, που εργάζεται στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων και των αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών.

δ. Μητέρες φυσικές, θετές ή ανάδοχες, με βρέφος ή νήπιο που είναι εγγεγραμμένες στα μητρώα του ΟΑΕΔ ως άνεργες.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "«Νταντάδες της γειτονιάς»: Στη Βουλή η σχετική ρύθμιση – Πως θα λειτουργεί"

Ισχυρός σεισμός στην Κρήτη: Νέος μετασεισμός 4,8 Ρίχτερ – Έντονη η ανησυχία στους κατοίκους

Ένας νέος δυνατός μετασεισμός σημειώθηκε πριν από λίγο στην Κρήτη μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με την ανησυχία των κατοίκων στην περιοχή να μεγαλώνει.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός είχε επίκεντρο 12 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά του Ηρακλείου, με εστιακό βάθος στα 12,6 χιλιόμετρα.

Από τον σεισμό των 6 Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί στην περιοχή ένας άνθρωπος έχει χάσει τη ζωή του, ενώ 11 άτομα έχουν τραυματιστεί.

Τoυλάχιστον 1000 σπίτια στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου, και κυρίως στο Αρκαλοχώρι, δεν μπορούν άμεσα να κατοικηθούν μετά τον πρωινό σεισμό σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ενώ οι τοπικές αρχές ετοιμάζουν τη δημιουργία καταυλισμού στον ανοιχτό χώρο του εκθεσιακού κέντρου Αρκαλοχωρίου.

Το κλιμάκιο των μηχανικών θα ξεκινήσει άμεσα ελέγχους στα κτήρια και στις υποδομές, για να γίνει η αποτίμηση των ζημιών. Παράλληλα, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μαζί με τον δήμο Μίνωα - Πεδιάδας θα δημιουργήσει συντονιστικό κέντρο για τη διευκόλυνση των διαδικασιών των αυτοψιών και την καλύτερη ενημέρωση και εξυπηρέτηση των πολιτών που επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ισχυρός σεισμός στην Κρήτη: Νέος μετασεισμός 4,8 Ρίχτερ – Έντονη η ανησυχία στους κατοίκους"

Γερμανικές εκλογές – Όλαφ Σολτς: Κυβέρνηση με Πράσινους και Φιλελεύθερους πριν τα Χριστούγεννα

Μόλις μία μέρα πέρασε μετά τις κρίσιμες εκλογές της Γερμανίας και ήδη ξεκινούν οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία. Οι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες του Όλαφ Σολτς άρχισαν ήδη συζητήσεις για τον σχηματισμό τριμερούς κυβερνητικής συμμαχίας, ώστε να ηγηθούν της επόμενης γερμανικής κυβέρνησης, για πρώτη φορά από το 2005.

Ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD, Ολαφ Σολτς, δήλωσε ότι θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (Φιλελεύθερους) του FDP, λέγοντας ότι οι ψηφοφόροι ψήφισαν για να στείλουν τους συντηρητικούς της Άνγκελα Μέρκελ στην αντιπολίτευση έπειτα από 16 χρόνια στην ηγεσία της χώρας.

«Αυτό που βλέπετε είναι ένα πολύ χαρούμενο SPD», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της απερχόμενης κυβέρνησης Μέρκελ στην έδρα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος αρπάζοντας μία ανθοδέσμη με λευκά και κόκκινα λουλούδια.

«Οι ψηφοφόροι μίλησαν πολύ καθαρά. Είπαν ποιος πρέπει να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση» σημείωσε και τόνισε πως: «Ενίσχυσαν τρία κόμματα – του Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και το FDP – κατά συνέπεια, οι πολίτες αυτής της χώρας έδωσαν καθαρή εντολή – αυτοί οι τρεις πρέπει να σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση».

Το SPD εξασφάλισε το 25,7% των ψήφων, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές της Μέρκελ υποχώρησαν στο 24,1% (-8,9 ποσοστιαίες μονάδες). Οι Πράσινοι βρέθηκαν στο 14,8% και το FDP στο 11,5%.

Σε αυτό το σημείο, ο Όλαφ Σολτς τόνισε πως ελπίζει ότι μία συμφωνία κυβερνητικής συμμαχίας μπορεί να επιτευχθεί πριν από τα Χριστούγεννα.

Όμως, ο υποψήφιος καγκελάριος των Χριστιανοδημοκρατών Αρμιν Λάσετ δήλωσε ότι μπορεί να προσπαθήσει επίσης να σχηματίσει κυβέρνηση, παρά την ήττα των συντηρητικών, που κατέγραψαν την χειρότερη εκλογική τους επίδοση στην Ιστορία.

Ικανοποίηση των επενδυτών

Οι γερμανικές μετοχές ανέβηκαν σήμερα, αντανακλώντας την ικανοποίηση των επενδυτών για τις προοπτικές του FDP να συμμετάσχει στην επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι επιδόσεις του Die Linke της ριζοσπαστικής αριστεράς δεν επιτρέπουν στο κόμμα να ελπίζει σε συμμετοχή σε κυβερνητικό σχήμα.

«Από την πλευρά της αγοράς, το ότι ένας αριστερός συνασπισμός είναι μαθηματικά αδύνατος, είναι καλά νέα», δήλωσε ο Γενς-Ολιβερ Νίκλας, οικονομολόγος του LBBW προσθέτοντας ότι για τα άλλα κόμματα υπάρχουν αρκετά κοινά σημεία για να υπάρξει ένας λειτουργικός συμβιβασμός.

«Τελικά τα πρόσωπα και οι υπουργικές θέσεις πιθανώς θα είναι σημαντικότερα από τις πολιτικές», λέει. Τα κόμματα θα ξεκινήσουν ήδη από σήμερα άτυπες διαβουλεύσεις για πιθανές συμμαχίες από σήμερα.

Οι Πράσινοι και το FDP ανακοίνωσαν από το βράδυ της Κυριακής ότι θα ξεκινήσουν τις συνομιλίες μεταξύ τους για να βρουν πεδία συμβιβασμού πριν αρχίσουν διαπραγματεύσεις με το SPD ή τους συντηρητικούς.

Οικολόγοι και Σοσιαλδημοκράτες έχουν περισσότερη πολιτική συγγένεια για την επίτευξη συμμαχίας, ενώ οι Ελεύθεροι Δημοκράτες δηλώνουν ότι θα προτιμούσαν μία συμμαχία με τους συντηρητικούς, παρά με την κεντροαριστερά.

Αν ο Όλαφ Σολτς κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, θα είναι ο τέταρτος σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος της μεταπολεμικής περιόδου και ο πρώτος μετά την παράδοση της ηγεσίας στην Άνγκελα Μέρκελ από τον Γκέρχαρντ Σρέντερ το 2005, όταν πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Τζορτζ Μπους, πρόεδρος της Γαλλίας ο Ζακ Σιράκ και πρωθυπουργός της Βρετανίας ο Τόνι Μπλερ.

Ωστόσο, οι εταίροι του Βερολίνου θα πρέπει ενδεχομένως να περιμένουν μήνες για να διαπιστώσουν ποιες θα είναι οι θέσεις της νέας γερμανικής κυβέρνησης ως προς τα εξωτερικά θέματα.

Στο πλαίσιο του σεναρίου σχηματισμού κυβέρνησης SPD/Πρασίνων/FDP, το υπουργείο των Εξωτερικών ενδεχομένως να δοθεί στους Πράσινους, όπως έγινε με τον Γιόσκα Φίσερ στην προηγούμενη συμμαχίας τους με το SPD, ενώ το FDP δεν έχει μάτια παρά για το υπουργείο Οικονομικών.

Εκτός κυβέρνησης οι ακροδεξιοί

Στον τομέα της οικονομικής πολιτικής, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επιδιώκει με θέρμη την θέσπιση κοινής ευρωπαϊκής δημοσιονομικής πολιτικής. Ο στόχος αυτός έχει την υποστήριξη των Πρασίνων, αλλά απορρίπτεται από τα CDU/CSU και FDP. Οι Πράσινοι επιδιώκουν επίσης μαζική επεκτατική πολιτική για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Μία σταθερά της εξίσωσης είναι ότι η μελλοντική κυβέρνηση δεν θα περιλαμβάνει τους ακροδεξιούς της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), η οποία συρρικνώθηκε στο 10,3%, από 12,6% πριν από τέσσερα χρόνια όταν εισήλθε στο γερμανικό κοινοβούλιο. Άλλωστε όλες οι πολιτικές παρατάξεις αποκλείουν την συμμετοχή των γερμανών ακροδεξιών σε κυβέρνηση συνασπισμού.

Οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης πιθανόν να χρειασθούν πολλές εβδομάδες ή και μήνες για να τελεσφορήσουν: το 2017, η συμφωνία για τον σχηματισμό του «μεγάλου συνασπισμού» δεν επιτεύχθηκε παρά τον Φεβρουάριο.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανικές εκλογές – Όλαφ Σολτς: Κυβέρνηση με Πράσινους και Φιλελεύθερους πριν τα Χριστούγεννα"

Αμυντική συμφωνία ανακοινώνουν Μακρόν-Μητσοτάκης-Η Ελλάδα αγοράζει 3 γαλλικές φρεγάτες

Μεγάλη αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας αναμένεται να ανακοινώσουν αύριο από το Παρίσι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, αναμένεται να υπογραφεί προσύμφωνο μεταξύ των δύο χωρών για την πώληση από τη Γαλλία τριών υπερσύγχρονων φρεγατών τύπου Belharra στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν το πρωί της Τρίτης έξω από το Ελιζέ από τους ηγέτες των δύο χωρών.

Ο κ. Οικονόμου συνέστησε υπομονή μέχρι τη συνάντηση των δύο ηγετών.

Οι φρεγάτες αυτές θεωρούνται το πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό όπλο για το Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και αναβαθμίζουν την αποτρεπτική ισχύ της χώρας

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Αμυντική συμφωνία ανακοινώνουν Μακρόν-Μητσοτάκης-Η Ελλάδα αγοράζει 3 γαλλικές φρεγάτες"

Σεισμός στην Κρήτη: Εικόνες από το χωριό που άντεξαν μόνο δύο σπίτια – Φεύγουν από το Αρκαλοχώρι

Ο σεισμός στην Κρήτη αφήνει πίσω ένα νεκρό, τραυματίες και βαθιές πληγές που θα χρειαστεί καιρός για να επουλωθούν. Οι νέες εικόνες είναι αποκαρδιωτικές…

Την ώρα που ο απολογισμός της καταστροφής συνεχίζεται στην Κρήτη, τα βλέμματα πέφτουν στον άτυχο οικοδόμο που έχασε τη ζωή του, όταν καταπλακώθηκε από μπάζα εκκλησίας. Ο 62χρονος δούλευε για την ανακατασκευή της μικρής εκκλησίας του Προφήτη Ηλία στο Αρκαλοχώρι μαζί με τον γιο του.

Όταν εκδηλώθηκε ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ ο πατέρας δεν κατάφερε να βγει. Λίγα λεπτά αργότερα ανασύρθηκε νεκρός από τα ερείπια. Ο γιος του είναι μεταξύ των τραυματιών και φέρεται να έχει υποστεί κατάγματα. Την ίδια ώρα, εγκλωβισμένοι παραμένουν δύο άνθρωποι στο Αρκαλοχώρι, με την ευρύτερη περιοχή να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι καταστροφές που προκάλεσε ο σεισμός των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης, είναι μεγάλες όπως λέει η Χρυσούλα Κεγκέρογλου, πρόεδρος της δημοτικής ενότητας. Σπίτια έχουν καταρρεύσει, ενώ από τα χαλάσματα έχουν κλείσει δρόμοι. Κάτοικοι παίρνοντας μαζί τους ό,τι μπορούν, εγκαταλείπουν την περιοχή για πιο ασφαλή σημεία.

Ένα ολόκληρο χωριό του Δήμου Μινώα Πεδιάδας καταστράφηκε ολοσχερώς. Πρόκειται για το χωριό κάτω Πουλιές λίγα χιλιόμετρα έξω από το Αρκαλοχώρι, όπου σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις κανένα σπίτι πλέον δεν είναι κατοικήσιμο. Οι κάτοικοι που είδαν τις περιουσίες τους από τη μία στιγμή στην άλλη να καταστρέφονται δεν μπορούν να επιστρέψουν στις οικίες τους και παραμένουν στο δασάκι του χωριού.

Σύμφωνα με τους κατοίκους του μικρού χωριού μόνο 2 σπίτια δεν έχουν υποστεί ζημιές και είναι ακόμα κατοικήσιμα, ενώ οι υπόλοιποι δεν ξέρουν τι θα απογίνουν για τις επόμενες ημέρες. Τα μέλη του πολιτιστικού Συλλόγου αναζητούν τρόπους για να προσφέρουν ένα ποτήρι νερό και ένα γεύμα στους κατοίκους, στην πειονότητα τους ηλικιωμένοι. Στην αναζήτηση τους αυτή, σούπερ Μάρκετ του Αρκαλοχωρίου τους δώρισε νερά και μακαρόνια για να περάσουν σήμερα μέχρι να έρθει βοήθεια από το Δήμο Μινώα Πεδιάδος. Δείτε τις εικόνες του cretapost.gr…

Ένας νεκρός και 11 τραυματίες

Νεκρός ανασύρθηκε από τα σωστικά συνεργεία της ΕΜΑΚ ένας 62χρονος που είχε καταπλακωθεί από τη στέγη που κατέρρευσε μετά τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία έξω από το χωριό Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης.  Άλλος ένας εργάτης που ήταν μαζί του στο εκκλησάκι απομακρύνθηκε σώος.

Στο μεταξύ, 11 τραυματίες έχουν διακομισθεί στο Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου. Από αυτούς οι τρεις διακομίζονται ήδη στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείο, με τον ένα να είναι πολυτραυματίας και οι άλλοι δύο να έχουν υποστεί κατάγματα. Στους υπόλοιπους οκτώ που παραμένουν στο κέντρο υγείας,  γίνονται εξετάσεις ώστε να αξιολογηθεί η κατάστασή τους και να κριθεί αν θα πρέπει να διακομισθούν σε νοσοκομείο. 

Στο νησί μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης και κλιμάκιο της ΕΜΑΚ. Αύριο θα μεταβούν στην Κρήτη ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος και ο υφυπουργός υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης.

Οι κάτοικοι ούρλιαζαν και έκλαιγαν

Στην ΕΡΤ μίλησε κάτοικος του Αρκαλοχωρίου, η οποία περιέγραψε τις εικόνες που επικράτησαν στην περιοχή, την στιγμή της ισχυρότατης δόνησης. Όπως ανέφερε, «οι κάτοικοι έκλαιγαν και ουρλιάζανε». «Ο κόσμος βγήκε στους δρόμους, έκλαιγε και ούρλιαζε». Σύμφωνα με την ίδια μαρτυρία, έπεσαν τζάμια, μάρμαρα και σοβάδες.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σεισμός στην Κρήτη: Εικόνες από το χωριό που άντεξαν μόνο δύο σπίτια – Φεύγουν από το Αρκαλοχώρι"

Aντιγριπικά εμβόλια: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα συνταγογράφησης

Εφθασε η ώρα των αντιγριπικών εμβολίων και σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, θα εισαχθούν 2,7 εκατ. από τη ΒΙΑΝΕΞ, 1.080.000 από την Glaxo και 585.000 από τη Viatris, φθάνοντας έτσι συνολικά τα 4.365.000 εμβόλια. Από πλευράς λιανικών τιμών, όπως και πέρυσι έτσι και φέτος, θα κινηθούν στο εύρος από 11 έως και 14 ευρώ και το κόστος καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το κράτος.

Η διάθεση των εμβολίων στην αγορά έχει ξεκινήσει από 20 Σεπτεμβρίου και ήδη λέγεται ότι έχουν εισαχθεί περί το 1,6 εκατ. εμβόλια. Τα υπόλοιπα, σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις που έχουν δοθεί προς το Υπουργείο Υγείας, θα έρθουν σταδιακά μέχρι και τα τέλη του Δεκεμβρίου του 2021, καθώς μεταξύ άλλων οι εταιρείες δεν έχουν και τους απαιτούμενους χώρους για την αποθήκευση τόσο μεγάλης ποσότητας εμβολίων.  

Τι συνέβη το 2020

Οσον αφορά την περσινή περίοδο, οι επιστροφές από τα φαρμακεία τον Ιούνιο, που είχαν λήξει τα εμβόλια, ανήλθαν στις 50.000 περίπου. Παράλληλα φημολογείται ότι έμειναν αδιάθετα 135.000 εμβόλια, τα οποία ζητήθηκαν από τις εταιρείες τον Δεκέμβριο του 2020 και τελικά τα έφεραν δύο από τους τρεις παίκτες (ο ένας εισήγαγε 35.000 και ο άλλος 100.000). Τα συγκεκριμένα, αν και έγιναν κάποιες κινήσεις από την Πολιτεία να διατεθούν σε άλλα κράτη (π.χ. Αφρική), τελικά δεν είχαν αποτέλεσμα.

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα της συνταγογράφησης 

Πηγές μας ανέφεραν ότι το πλάνο είναι να ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση την 1η Οκτωβρίου και όπως φαίνεται, όποιος το συνταγογραφεί, θα μπορεί και να το κάνει. Αρα προφανώς δεν θα ισχύσει ο μεταγενέστερος -έστω και μερικές μέρες μετά- εμβολιασμός που είχε ζητηθεί κατά πληροφορίες από κάποιους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα. Αλλά και πάλι, τίποτα δεν είναι σίγουρο. 

 Σύμφωνα με την ενημέρωση από την ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ:

Τι είναι η γρίπη;

Η γρίπη είναι μια οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης. Υπάρχουν τρεις τύποι ιών γρίπης, οι A, B και C. Οι ιοί τύπου Α ή Β αποτελούν τα κύρια αίτια γρίπης στον άνθρωπο, ενώ οι περιπτώσεις γρίπης από ιούς τύπου C είναι πολύ σπάνιες. Οι ιοί της γρίπης προσβάλλουν το ανώτερο ή/και το κατώτερο τμήμα του αναπνευστικού συστήματος (μύτη, φάρυγγας, λάρυγγας, βρόγχοι). Στην καθημερινή γλώσσα, ο όρος "γρίπη" χρησιμοποιείται συχνά ως συνώνυμο του "κρύωμα" ή "ίωση" αλλά, με την αυστηρή ιατρική έννοια του όρου, "γρίπη" είναι η νόσος που οφείλεται στους παραπάνω συγκεκριμένους ιούς.

Πώς μεταδίδεται η γρίπη;

Η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων. Οι ιοί της γρίπης επίσης μεταδίδονται μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του.

Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός (συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους) αυξάνουν τη μετάδοση της γρίπης. Για την αποφυγή της μετάδοσης, τα άτομα θα πρέπει να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με χαρτομάντιλο όταν βήχουν ή φτερνίζονται και να πλένουν τακτικά τα χέρια τους.  

Για πόσες ημέρες ένα άτομο που έχει γρίπη μπορεί να τη μεταδώσει σε άλλους;

Οι ενήλικες μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο μία ημέρα πριν αρρωστήσουν έως 5-7 ημέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα. Τα παιδιά και οι ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή μπορεί να μεταδίδουν για περισσότερο από μία εβδομάδα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης;

Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό). Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια.

Ποια άτομα ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου;

Ο ιός της γρίπης μπορεί να προσβάλλει όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ωστόσο τον υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση και εμφάνιση επιπλοκών διατρέχουν συγκεκριμένα:

  • Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  • Παιδιά > 6 μηνών και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
  1. Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
  2. Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές
  3. Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας)Μεταμόσχευση οργάνω
  4. Μεταμόσχευση οργάνων
  5. Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες
  6. Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημ
  7. Χρόνια νεφροπάθεια Νευρομυϊκά ή Νευρολογικά νοσήματα
  • Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης
  • Λεχωΐδες
  • Θηλάζουσες
  • Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ)>40<§^
  • Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλα), για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη
  • Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά
  • Κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων, νεοσύλλεκτων στις ένοπλες δυνάμεις κ.ά.). Στρατεύσιμοι στα κέντρα κατάταξης και ειδικά όσοι κατατάσσονται κατά τους χειμερινούς μήνες (Οκτώβριο-Μάρτιο).
  • Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι)
  • Επαγγελματίες, όπως κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά.

Αν ανήκετε σε κάποια από τις παραπάνω ομάδες υψηλού κινδύνου, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αμέσως μόλις εμφανίσετε συμπτώματα γρίπης.

iatronet
Διαβάστε Περισσότερα » "Aντιγριπικά εμβόλια: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα συνταγογράφησης"

Σεισμός τώρα στην Κρήτη – 5,8 Ρίχτερ η πρώτη εκτίμηση

Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στις 09:17 το πρωί της Δευτέρας στην Κρήτη.

Η πρώτη εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κάνει λόγο για 5,8 Ρίχτερ, με επίκεντρο 22 χλμ Βορειοδυτικά της Άρβης, 78 χιλιόμετρα νοτίως του Ηρακλείου. 

Από την πλευρά του, το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο εκτιμά τη δόνηση στα 6,2 Ρίχτερ. 

Το εστιακό βάθος της δόνησης υπολογίζεται στα 10 χλμ.

Σύμφωνα με μαρτυρίες και τοπικά μέσα, ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια και έγινε έντονα αισθητός όχι μόνο στο Ηράκλειο, αλλά σε ολόκληρο το νησί.

Έντονη είναι η μετασεισμική ακολουθία καθώς έχουν σημειωθεί δύο δονήσεις, 3,8 και 4,5 Ρίχτερ. 

Κλήσεις για απεγκλωβισμούς 

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Μίνωα Πεδιάδος, Ιωάννη Δρακάκη, ο οποίος μίλησε στο kathimerini.gr, υπάρχει ενημέρωση για ζημιές στο Αρκαλοχώρι και τα γύρω χωριά, ενώ εκτεταμένες ζημιές έχουν καταγραφεί στην εκκλησία της Αγίας Φωτεινής στα Ρουσσοχώρια.   

seismos-tora-stin-kriti-5-8-richter-i-proti-ektimisi0

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος της περιοχής, Μανώλης Φραγκάκης, οι καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου είναι σημαντικές και αφορούν κτίσματα, ναούς αλλά και στύλους της ΔΕΗ που έχουν υποχωρήσει.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η Πυροσβεστική έχει δεχτεί κλήσεις για απεγκλωβισμό τριών ατόμων

seismos-tora-stin-kriti-5-8-richter-i-proti-ektimisi2
Φωτογραφίες: cretalive.gr

seismos-tora-stin-kriti-5-8-richter-i-proti-ektimisi4

seismos-tora-stin-kriti-5-8-richter-i-proti-ektimisi6

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Σεισμός τώρα στην Κρήτη – 5,8 Ρίχτερ η πρώτη εκτίμηση"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news