facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 23 Απριλίου 2023

Ράχες: Αδέσποτος σκύλος δάγκωσε δικυκλιστή - ΦΩΤΟ

Η επίθεση έγινε στις 4:00΄ το απόγευμα της Κυριακής όταν ο νεαρός δικυκλιστής διέσχιζε τον κεντρικό παραλιακό δρόμο στις Ράχες, κοντά στο λιμάνι, όπου συχνάζουν αρκετά αδέσποτα.

«Δεν γίνεται να περνάμε με μηχανάκια ή με ποδήλατα, χωρίς ταχύτητα, χωρίς εξατμίσεις και να μας δαγκώνουν!. Σίγουρα δεν φταίει το ίδιο το ζώο επειδή κάποιος ασυνείδητος το παράτησε αλλά όμως δεν γίνεται να φοβόμαστε να περνάμε και να αναρωτιόμαστε κάθε φορά αν θα δεχτούμε επίθεση. Θερμή παράκληση να ασχοληθούν οι τοπικοί άρχοντες με το θέμα γιατί μαζεύει κόσμο η περιοχή και είναι ανεπίτρεπτες καταστάσεις σαν αυτές...», ειπε ο νεαρός δικυκλιστής που δέχτηκε την επίθεση στο LamiaReport.

Δείτε φωτογραφία

Μαρτυρίες στο LamiaReport αναφέρουν ότι το ίδιο σκυλί, χρώματος καφέ, πρόσφατα επιτέθηκε και πάλι σε έναν κάτοικο της περιοχής, ενώ και στο παρελθόν έχει κάνει και άλλες επιθέσεις κυρίως σε ποδηλάτες και δικυκλιστές.

lamiareport

Διαβάστε Περισσότερα » " Ράχες: Αδέσποτος σκύλος δάγκωσε δικυκλιστή - ΦΩΤΟ "

Τροχαίο στο Σχιστό: 8 ανθρώπους τραυμάτισε ο ιερέας με το αυτοκίνητό

Το τροχαίο έγινε το πρωί στο Σχιστό όταν ο ιερέας οδηγός, υπό συνθήκες που δεν έχουν διευκρινιστεί, έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του.

Το αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε προπορευόμενο αυτοκίνητο και στη συνέχεια σε δύο παρκαρισμένα αλλά και μία μοτοσυκλέτα. Το αποτέλεσμα ήταν να παρασυρθούν 8 άνθρωποι που κατευθύνονταν στον χώρο του παζαριού!

«Κάποιος παπάς σε μεγάλη ηλικία, έσκασε το λάστιχό του, έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου και παρέσυρε 5 – 6 άτομα», είπαν μάρτυρες στο MEGA.

Οι 8 τραυματίες μεταφέρθηκαν με το ΕΚΑΒ στο Τζάνειο με τους 2 από αυτούς να παραμένουν για νοσηλεία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όταν έφτασαν στο σημείο οι αστυνομικοί, ο ιερέας αρνήθηκε να κάνει αλκοτέστ. 

Ιερέας: Έσκασε το λάστιχο…

Σύμφωνα με τα όσα είπε στο Star ο ιερέας, το τροχαίο έγινε επειδή του έσκασε το λάστιχο.

«Γυρίζοντας από το νεκροταφείο Σχιστού, σκάει το λάστιχο. Χάνω τον έλεγχο του αυτοκινήτου. Προσπαθούσα να το στρίψω αλλά δυστυχώς έπεσα σε αυτοκίνητα και ανθρώπους που ήταν πεζοί. Χτύπησα 3 – 4. Λυπάμαι…» είπε.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τροχαίο στο Σχιστό: 8 ανθρώπους τραυμάτισε ο ιερέας με το αυτοκίνητό"

Σουδάν: Πυρά έπεσαν στο όχημα του Μητροπολίτη Σάββα ενώ προσπαθούσε να φύγει από το Χαρτούμ

Πυρά δέχθηκε το όχημα στο οποίο επέβαινε ο Μητροπολίτης Σάββας που παραμένει εγκλωβισμένος στο Χαρτούμ του Σουδάν. Επιχείρησε με άλλους τέσσερις να βγουν από τη Μητρόπολη και να πάνε με αυτοκίνητο στη γαλλική πρεσβεία, όμως λόγω της έκρυθμης κατάστασης δεν τα κατάφεραν κι επέστρεψαν πίσω.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open, ο Μητροπολίτης Νουβίας και άλλα τέσσερα άτομα (Έλληνες και ξένοι πολίτες) επιχείρησαν να βγουν από τον ιερό ναό με αυτοκίνητο και να πάνε στο κτήριο της γαλλικής πρεσβείας.

«Είμαστε σε πολύ δύσκολη στιγμή, χτυπήθηκε το αυτοκίνητο που μας μετέφερε στην πρεσβεία» περιέγραψε ο μητροπολίτης στο OPEN, μιλώντας για τον εφιάλτη που έζησε.

Συγκλονιστική ήταν και η μαρτυρία Έλληνα που επέβαινε στο όχημα: «Δεν νιώθω καλά, χτυπούσαν το αυτοκίνητο. Βγήκαμε έξω για να πάμε στην πρεσβεία και φοβόμουν μην πυροβολήσουν και το κεφάλι μου. Μας είπε ο πρέσβης να βγούμε και βγήκαμε με το αυτοκίνητο του Μητροπολίτη, που οδηγούσε εκείνος. Χτυπούσαν και μας ζήτησαν να γυρίσουμε πίσω».

Ήθελαν να απεγκλωβιστούν από το Χαρτούμ μέσω της επιχείρησης που έχουν στήσει οι Γάλλοι για να διασώσουν τους Ευρωπαίους πολίτες που έχουν αποκλειστεί εκεί.

Το αυτοκίνητο άρχισε να κινείται προς τη γαλλική πρεσβεία, αλλά έπεσε σε ανταλλαγή πυρών, ενώ εκείνη την ώρα γίνονταν και βομβαρδισμοί στην περιοχή. Ευτυχώς κανείς δεν τραυματίστηκε.

Ο Μητροπολίτης Σάββας που ήταν στο τιμόνι του οδηγού, αναγκάστηκε να γυρίσει γρήγορα το όχημα πίσω στην ελληνική Μητρόπολη και τελικά όλοι έφτασαν με ασφάλεια στον ιερό ναό.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σουδάν: Πυρά έπεσαν στο όχημα του Μητροπολίτη Σάββα ενώ προσπαθούσε να φύγει από το Χαρτούμ"

Όταν η Τσαπανίδου ρωτούσε αν η χώρα είναι ξέφραγο αμπέλι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ!

Ως δημοσιογράφος την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν το μεγάλο μεταναστευτικό κύμα χτύπησε τη χώρα. η Πόπη Τσαπανίδου ρωτούσε αν η χώρα είναι “ξέφραγο αμπέλι”, στηλιτεύοντας εκπροσώπους του τότε κυβερνώντος κόμματος για τις δικαιολογίες αναφορικά με την αδυναμία φύλαξης της θάλασσας και τις αναφορές ότι στη θάλασσα δεν υπάρχουν σύνορα.

Σήμερα επικαλείται ακριβώς τα ίδια για να δικαιολογήσει τον πολιτικό της προιστάμενο Αλέξη Τσίπρα που έθετε το ερώτημα “έχει σύνορα η θάλασσα και δεν το ξέραμε;”. Είναι η φράση και το βίντεο για το οποίο επιτέθηκε στην Ομάδα Αλήθειας, η οποία από την πλευρά της απαντά υπενθυμίζοντας τι έλεγε και τι υποστήριζε και τι λέει σήμερα για να δικαιολογήσει τον αρχηγό της.

Και επισημαίνει πως το παρακάτω βίντεο είναι ένα βίντεο που η Πόπη Τσαπανίδου θα ήθελε να… εξαφανιστεί:

fimotro

Διαβάστε Περισσότερα » "Όταν η Τσαπανίδου ρωτούσε αν η χώρα είναι ξέφραγο αμπέλι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ!"

Πόλεμος στο Σουδάν - ΥΠΕΞ: Απεγκλωβίστηκαν οι πρώτοι 8 Έλληνες

Θετική είναι η έκβαση του ελληνικού σχεδίου απεγκλωβισμού των πολιτών από το Σουδάν καθώς με τη βοήθεια των γαλλικών αρχών επιτεύχθηκε, με αεροσκάφος, η απομάκρυνση των πρώτων οκτώ Ελλήνων.

Στην ανακοίνωση στην οποία προχώρησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνεται ότι σε συνέχεια και των διαρκών επικοινωνιών του ΥΠΕΞ για ασφαλή απεγκλωβισμό, η πρώτη ομάδα Ελλήνων πολιτών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι δύο τραυματίες, αποχώρησε από το Σουδάν, με τη βοήθεια της Γαλλίας, και βρίσκεται εν πτήσει με προορισμό το Τζιμπουτί.

Για το γεγονός αυτό ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η διαδικασία και ο συντονισμός με εταίρους στην ΕΕ και συμμάχους για τον απεγκλωβισμό και των υπολοίπων Ελλήνων και των μελών των οικογενειών τους βρίσκονται σε εξέλιξη, επισημαίνεται ακόμη.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα έγινε γνωστό πως αναχώρησε από το Χαρτούμ το πρώτο αεροσκάφος που μετέφερε περίπου 100 ξένους υπηκόους και κατευθυνόταν στο Τζιμπουτί.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

Στο πλαίσιο της συνεχούς παρακολούθησης της κατάστασης στο Σουδάν και συντονισμού ενεργειών για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων από τη χώρα αυτή, πραγματοποιήθηκαν σήμερα, υπό τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, δύο συσκέψεις της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, με συμμετοχή της υπηρεσιακής ηγεσίας του ΥΠΕΞ, του Πρέσβη της Ελλάδας στο Κάιρο και του ΓΕΕΘΑ. Η πρώτη έλαβε χώρα το πρωί και η δεύτερη μόλις ολοκληρώθηκε.

Σε συνέχεια και των διαρκών επικοινωνιών του Υπουργού Εξωτερικών για τον ασφαλή απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν, η πρώτη ομάδα Ελλήνων πολιτών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι δύο τραυματίες, αποχώρησε από το Σουδάν, με τη βοήθεια της Γαλλίας, και βρίσκεται εν πτήσει με προορισμό το Τζιμπουτί. Για το γεγονός αυτό ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εκεί ευρίσκονται ήδη η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αιθιοπία και ο Επίτιμος Πρόξενος της χώρας μας στο Τζιμπουτί για την υποδοχή των συγκεκριμένων Ελλήνων πολιτών και την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την Γαλλίδα ομόλογό του, Catherine Colonna, καθώς και προς την Γαλλίδα Υφυπουργό Εξωτερικών, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, για την ουσιαστική βοήθεια της Γαλλίας στην ασφαλή απομάκρυνση των ανωτέρω Ελλήνων από το Σουδάν.

Η διαδικασία και ο συντονισμός με εταίρους στην ΕΕ και συμμάχους για τον απεγκλωβισμό και των υπολοίπων Ελλήνων και των μελών των οικογενειών τους βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η αναχώρηση του πρώτου αεροσκάφους

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι περίπου 100 Γάλλοι και πολίτες άλλων χωρών απομακρύνθηκαν από το Σουδάν.

«Ένα πρώτο αεροσκάφος αναχώρησε από το Χαρτούμ και αναμένεται να φτάσει στο Τζιμπουτί γύρω στις 18.00» ενώ ένα δεύτερο «βρίσκεται ήδη στην περιοχή και αναμένεται να απογειωθεί στις 17.30», έγινε γνωστό σε σχετική ανακοίνωση. Το καθένα τους μεταφέρει περίπου 100 άτομα, πρόσθεσαν οι πηγές αυτές, διευκρινίζοντας ότι η εκκένωση μπορεί να συνεχιστεί για μία ή δύο ημέρες ακόμη.

Όταν ρωτήθηκαν για τα πυρά εναντίον μιας αυτοκινητοπομπής, από τα οποία, σύμφωνα με ορισμένα μέσα ενημέρωσης, τραυματίστηκε ένας Γάλλος, οι διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές είπαν ότι «δεν επιθυμούν να σχολιάσουν αυτού του είδους τις φήμες» ενώ «η επιχείρηση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη».

«Δεν θα το κάναμε αν δεν είχαμε εγγυήσεις για την ασφάλεια εκ μέρους των αντιμαχόμενων πλευρών, τις οποίες επανέλαβαν πολλές φορές», πρόσθεσαν.

Εντείνουν τις προσπάθειές τους για τον απεγκλωβισμό των διπλωματών και των πολιτών τους, από το εμπόλεμο Χαρτούμ, οι χώρες της Δύσης, ενώ συνεχίζονται οι μάχες καθώς οι συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός έχουν πέσει στο κενό.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη απομακρύνει τους πρεσβευτές και τις οικογένειές τους, με ελικόπτερα Σινούκ να μεταφέρουν το βράδυ του Σαββάτου περίπου 70 Αμερικανούς σε μια ασφαλή τοποθεσία στην Αιθιοπία.

Σειρά ευρωπαϊκών χωρών ανάμεσα στις οποίες η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία και η Σουηδία έχουν απομακρύνει πολίτες τους από το Σουδάν.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα απογειώθηκε ένα C-130 και ένα C-27, με προορισμό την Αίγυπτο, ώστε να συμμετέχουν στην επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων από το εμπόλεμο Σουδάν.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στο Σουδάν - ΥΠΕΞ: Απεγκλωβίστηκαν οι πρώτοι 8 Έλληνες"

Καιρός αύριο: Η εβδομάδα αρχίζει με άνοδο της θερμοκρασίας – Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Μακεδονία λίγες νεφώσεις οι οποίες γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, ενώ από αργά το απόγευμα και από τα βορειοδυτικά τα φαινόμενα θα ενταθούν. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε κυρίως στα ορεινά της Θράκης και της Θεσσαλίας, ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες.
Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά και τα βόρεια θα είναι τοπικά περιορισμένη και είναι πιθανό να σχηματιστούν ομίχλες.

Σταδιακή επικράτηση νότιων νοτιοδυτικών ανέμων εντάσεως 4 με 5 μποφόρ και μόνο στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί άνεμοι με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει τους 22 με 24 βαθμούς Κελσίου. 

Καιρός αύριο: Η πρόγνωση της ΕΜΥ για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις από το απόγευμα.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και βαθμιαία από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφορ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις οι οποίες από τις μεσημβρινές ώρες θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα γύρω ορεινά πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Από το βράδυ τα φαινόμενα θα ενταθούν.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και από το μεσημέρι νότιοι έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις οι οποίες από τις μεσημβρινές ώρες θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και, κυρίως στη Μακεδονία μεμονωμένες καταιγίδες. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα στη δυτική Μακεδονία και βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές θα ενταθούν.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από το μεσημέρι νότιοι τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο λίγες νεφώσεις οι οποίες από το μεσημέρι θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, ενώ από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα ενταθούν. Στις υπόλοιπες περιοχές αρχικά γενικά αίθριος, από το απόγευμα όμως θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός, από το μεσημέρι στα βόρεια θα αναπτυχθούν νεφώσεις και κυρίως στα ορεινά θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από το μεσημέρι από νότιες διευθύνσεις έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα.
Άνεμοι: Αρχικά από βόρεις διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ, στρεφόμενοι από το απόγευμα σε δυτικούς νοτιοδυτικούς έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις από το απόγευμα στα βόρεια.
Άνεμοι: Στα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4, στρεφόμενοι σταδιακά σε νοτίων διευθύνσεων τοπικά έως 5 μποφόρ. Στα νότια από βόρειες και βαθμιαία από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το απόγευμα αραιές νεφώσεις κατά τόπους στα βόρεια πιο πυκνές.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και βαθμιαία από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Η εβδομάδα αρχίζει με άνοδο της θερμοκρασίας – Η πρόγνωση της ΕΜΥ"

Μύκονος: Εντολές κατεδάφισης & πρόστιμα εκατομμυρίων σε beach bar

Η «επιχείρηση Μύκονος» κατά των πολεοδομικών αυθαιρεσιών στο νησί των Ανέμων συνεχίζεται εντατικά και ήδη τα πρώτα βαριά πρόστιμα επιβλήθηκαν, ενώ δόθηκαν και εντολές κατεδάφισης παράνομων κατασκευών σε γνωστά beach bar.

Σε 33 εκατ. ευρώ ανέρχεται αθροιστικά το πρόστιμο που επεβλήθη σε beach bar στον Πάνορμο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα 22,5 εκατ. ευρώ αφορούν το πρόστιμο για την ανέγερση των αυθαίρετων κατασκευών και επιπλέον 11 εκατ. ευρώ αφορούν σε πρόστιμο διατήρησης της αυθαίρετης κατασκευής, ήτοι για κάθε χρόνο που περνά και η παράνομη κατασκευή παραμένει, η ιδιοκτησία θα καλείται να πληρώνει 11 εκατ. ευρώ.

Υψηλό πρόστιμο άνω των 14 εκατ. ευρώ κατά πληροφορίες, επεβλήθη και σε έτερο beach bar στην ίδια παραλία.

Εντολές κατεδάφισης

Πρωτόκολλο κατεδάφισης για αυθαίρετες κατασκευές θυροκολλήθηκε και σε beach bar στην παραλία Ψαρού, σε συνέχεια ελέγχων και αυτοψιών που πραγματοποίησαν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος στο διάστημα από 4 έως 11 Απριλίου.

Οι ιδιοκτήτες έχουν δικαίωμα προσφυγής εντός δέκα ημερών κατά της απόφασης κατεδάφισης. Μετά την οριστικοποίηση, ο νόμος δίνει δυνατότητα αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης, εάν ο ιδιοκτήτης δεν προχωρήσει σε κατεδάφιση των παράνομων/ αυθαίρετων κατασκευών.

Οι αυθαίρετες κατασκευές που κατά τους επιθεωρητές πρέπει να κατεδαφιστούν, φέρεται να ξεπερνούν τα 500 τετραγωνικά, ενώ πολλές είναι οι καταγγελίες για παράνομες βίλες και άλλα κτίσματα που έχουν ανεγερθεί κοντά ή ακόμα και πάνω σε αρχαία μνημεία του νησιού.

megatv

Διαβάστε Περισσότερα » " Μύκονος: Εντολές κατεδάφισης & πρόστιμα εκατομμυρίων σε beach bar "

Σουδάν: Αναχώρησε από το Χαρτούμ το πρώτο αεροσκάφος που μεταφέρει 100 Γάλλους και πολίτες άλλων χωρών

Περίπου 100 Γάλλοι και πολίτες άλλων χωρών έχουν ήδη απομακρυνθεί από το Σουδάν και θα ακολουθήσουν άλλοι τόσοι, έγινε γνωστό σήμερα από τα υπουργεία Εξωτερικών και Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας.

«Ένα πρώτο αεροσκάφος αναχώρησε από το Χαρτούμ και αναμένεται να φτάσει στο Τζιμπουτί γύρω στις 18.00» ενώ ένα δεύτερο «βρίσκεται ήδη στην περιοχή και αναμένεται να απογειωθεί στις 17.30». Το καθένα τους μεταφέρει περίπου 100 άτομα, πρόσθεσαν οι πηγές αυτές, διευκρινίζοντας ότι η εκκένωση μπορεί να συνεχιστεί για μία ή δύο ημέρες ακόμη.

Όταν ρωτήθηκαν για τα πυρά εναντίον μιας αυτοκινητοπομπής, από τα οποία, σύμφωνα με ορισμένα μέσα ενημέρωσης, τραυματίστηκε ένας Γάλλος, οι διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές είπαν ότι «δεν επιθυμούν να σχολιάσουν αυτού του είδους τις φήμες» ενώ «η επιχείρηση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη».

«Δεν θα το κάναμε αν δεν είχαμε εγγυήσεις για την ασφάλεια εκ μέρους των αντιμαχόμενων πλευρών, τις οποίες επανέλαβαν πολλές φορές», πρόσθεσαν.

Μεταξύ των χωρών που ζήτησαν τη βοήθεια της Γαλλίας για να απομακρύνουν τους πολίτες τους, η πηγή του ΥΠΕΞ ανέφερε τη Γερμανία, την Ελβετία, τη Βρετανία, το Βέλγιο, τον Νίγηρα, το Μαρόκο, την Αίγυπτο και την Αιθιοπία. Δεν διευκρίνισε όμως αν πολίτες αυτών των χωρών επιβαίνουν στα δύο αεροσκάφη.

Από το Άμστερνταμ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Βόπκε Χούκστρα είπε ότι μια «χούφτα» Ολλανδοί κατάφεραν να φύγουν από το Χαρτούμ με γαλλικό αεροσκάφος, σχολιάζοντας ότι πρόκειται για μια «πολύ περίπλοκη επιχείρηση» που γίνεται με τη βοήθεια της Γαλλίας, της Γερμανίας και άλλων χωρών. Ο Χούκστρα εξέφρασε την ελπίδα ότι μια μεγαλύτερη ομάδα θα καταφέρει να αναχωρήσει αργότερα απόψε με τα δύο στρατιωτικά αεροσκάφη που ανέπτυξε η Ολλανδία στην Ιορδανία την περασμένη εβδομάδα για να βοηθήσουν στην εκκένωση.

Συνολικά, 150 Ολλανδοί πολίτες έχουν ζητήσει από την κυβέρνησή τους να τους βοηθήσει να φύγουν, σύμφωνα με μια επιστολή που υποβλήθηκε σήμερα στο ολλανδικό κοινοβούλιο.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σουδάν: Αναχώρησε από το Χαρτούμ το πρώτο αεροσκάφος που μεταφέρει 100 Γάλλους και πολίτες άλλων χωρών"

Συνελήφθη 43χρονος στο Ηράκλειο Κρήτης για βιασμό ανήλικης – Πώς την προσέγγισε

Ο δράστης αναζητούνταν από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, κατηγορούμενος για γενετήσιες πράξεις με ανήλικη ή ενώπιον αυτής, βιασμό, προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας, πορνογραφία ανηλίκων και προσέλκυση παιδιών για γενετήσιους λόγους. Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ., ο 43χρονος αφού απέκτησε επαφή με την ανήλικη μέσω εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης, στο πλαίσιο βίντεο-συνομιλιών προέβαινε σε γενετήσιες πράξεις σε βάρος της.

Ακόμη, όπως προέκυψε από την έρευνα, σε επακόλουθες συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν, ο κατηγορούμενος προέβη στις παραπάνω αξιόποινες πράξεις παρά τη θέληση της ανήλικης. Η ανήλικη βρήκε το θάρρος και κατήγγειλε τα όσα βίωνε από τον 43χρονο στο Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της περιοχής της, ενώ στη συνέχεια την υπόθεση χειρίστηκε προανακριτικά η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Στην κατοχή του 43χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ψηφιακά πειστήρια, τα οποία θα αποσταλούν στα αρμόδια εργαστήρια για εξέταση. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή. 

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Συνελήφθη 43χρονος στο Ηράκλειο Κρήτης για βιασμό ανήλικης – Πώς την προσέγγισε"

Τρομακτικό τροχαίο στη λεωφόρο Σχιστού – Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς στο παζάρι

Τρομακτικό τροχαίο σημειώθηκε σήμερα Κυριακή 23 Απριλίου στη λεωφόρο Σχιστού, στο σημείο που γίνεται το γνωστό παζάρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Star, αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε ιερέας, έπεσε σε σταθμευμένη μοτοσικλέτα και στη συνέχεια έπεσε πάνω σε πεζούς. Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, το Ι.Χ. παρέσυρε τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους τραυματίζοντας τους.

Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο, αλλά και δυνάμεις της Αστυνομίας.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Τρομακτικό τροχαίο στη λεωφόρο Σχιστού – Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς στο παζάρι"

Τροχαίο δυστύχημα στον Πλαταμώνα: Αφέθηκε ελεύθερος ο οδηγός του ΚΤΕΛ – Αυτόπτης μάρτυρας μιλάει στο newsit.gr

Ελεύθερος αφέθηκε ο οδηγός του ΚΤΕΛ που ενεπλάκη στο τροχαίο δυστύχημα στον Πλαταμώνα, όταν το λεωφορείο συγκρούστηκε με δύο αυτοκίνητα που ήταν σταματημένα στη ΛΕΑ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας 19χρονος και να τραυματιστούν άλλοι 6 άνθρωποι.

Το τροχαίο σημειώθηκε στην Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης, στο ύψος της σήραγγας του Πλαταμώνα, στη 01:30 μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου (22.4.2023). Στο ίδιο αυτοκίνητο που επέβαινε ο άτυχος 19χρονος τραυματίστηκαν σοβαρά τρεις άνδρες, 19, 22 και 34 ετών. Από το δεύτερο όχημα τραυματίστηκαν ελαφρά άλλα 3 άτομα.

Τα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης ανέφεραν ότι το λεωφορείο κινείτο με κανονική ταχύτητα, όπως φαίνεται και στην τηλεματική, ενώ ισχυρίστηκαν στην ανακοίνωσή τους ότι «δεν μπορούσε να αποφευχθεί το δυστύχημα, λόγω της θέσης των αυτοκινήτων».

Την ίδια ώρα, το thestival.gr δημοσίευσε νέες φωτογραφίες ντοκουμέντα από το πώς έγινε το αυτοκίνητο του άτυχου 19χρονου. Μετά τη σύγκρουση μετατράπηκε σε άμορφη μάζα, με τις εικόνες να είναι σοκαριστικές.

Αυτόπτης μάρτυρας στο newsit.gr: «Με προσπέρασε το ΚΤΕΛ»

Στο newsit.gr μίλησε ο Θανάσης Σιμώτας, αυτόπτης μάρτυρας του τροχαίου με το ΚΤΕΛ, ο οποίος είναι και αυτός οδηγός τουριστικού λεωφορείου. Ο ίδιος σημειώνει χαρακτηριστικά ότι είδε το ΚΤΕΛ να τον προσπερνάει και έμεινε λίγο πίσω του, αφού παραλίγο να εμπλακεί και ο ίδιος στο δυστύχημα.

«Είμαι και εγώ οδηγός τουριστικού λεωφορείου και είδα να με προσπερνάει το υπεραστικό λεωφορείο και να πηγαίνει μπροστά. Έμεινα πίσω του σε απόσταση περίπου 800 μέτρων και όταν έφτασα ακριβώς στο σημείο παραλίγο να εμπλακώ κι εγώ», περιγράφει στο newsit.gr ο αυτόπτης μάρτυρας.

«Προσπάθησα να αποφύγω τα αυτοκίνητα που χτύπησαν και ήταν στη μέση του δρόμου. Ήμουν τυχερός που γλίτωσα κι εγώ και σώθηκα μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτων. Αμέσως μετά σταμάτησα δεξιά και ειδοποίησα την αστυνομία. Ήμουν ο πρώτος που κάλεσε.

Έτρεξα στο υπεραστικό λεωφορείο. Ο συνάδελφος οδηγός είχε ανοίξει την πίσω πόρτα και κατέβαζε τους επιβάτες. Επικρατούσε πανικός. Ρώτησα τον οδηγό να μάθω πως έγινε όλο αυτό. Μου απάντησε πως τα δύο ΙΧ αυτοκίνητα ήταν σταματημένα όμως με σβηστά φώτα και ο οδηγός, όπως μου ανέφερε, δεν πρόλαβε να τα δει εγκαίρως και δεν μπόρεσε να αντιδράσει. Πάντως ο δρόμος έχει καλό φωτισμό. Τώρα για ποιο λόγο είχαν σταματήσει θα φανεί από τις έρευνες», καταλήγει ο κ. Σιμώτας.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τροχαίο δυστύχημα στον Πλαταμώνα: Αφέθηκε ελεύθερος ο οδηγός του ΚΤΕΛ – Αυτόπτης μάρτυρας μιλάει στο newsit.gr"

Στην Αίγυπτο αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας – Σε ετοιμότητα για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων από το Σουδάν

Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας θα μετεγκατασταθούν στην Αίγυπτο προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα για επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων από το Σουδάν, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Έχω δώσει εντολή για δύο αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας να μετακινηθούν στη νότια Αίγυπτο, ώστε να είναι έτοιμα, σε συνδυασμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση, να μπορέσουμε να απομακρύνουμε συμπολίτες μας οι οποίοι βρίσκονται σε μία ζώνη πολέμου», ανέφερε από το Ρέθυμνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Νωρίτερα ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας σε δηλώσεις του από το ΥΠΕΞ γνωστοποίησε πως «με απόφαση του πρωθυπουργού αποφασίστηκε η μετεγκατάσταση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας μαζί με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στην Αίγυπτο ώστε να είναι σε ετοιμότητα για επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων πολιτών».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αποστολή μεταβαίνουν και διπλωμάτης, ο διευθυντής Αφρικανικών Υποθέσεων κ. Σούλιος και προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων – εκτός των στελεχών των Ειδικών Δυνάμεων- με ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στο Σουδάν, πρόσθεσε ο κ. Δένδιας και διαβεβαίωσε πως το υπουργείο Εξωτερικών παραμένει σε συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. για ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού. Όπως σημείωσε παράλληλα, θα θέσει το θέμα αύριο το πρωί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., στο Λουξεμβούργο, ως ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας.

Διευκρίνισε ακόμη πως στον κατάλογο των Ελλήνων πολιτών προς απεγκλωβισμό περιλαμβάνονται και οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύσκεψη της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ

Σύμφωνα με πληροφορίες, νωρίς σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών υπό τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκο Δένδια και με τη συμμετοχή του αντιστράτηγου επικεφαλής των Ειδικών Δυνάμεων. Το απόγευμα, στις 18:30, θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών υπό τον κ. Δένδια.

Μπαράζ τηλεφωνικών επικοινωνιών Ν. Δένδια

Όπως έγινε γνωστό, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε δύο φορές το Σάββατο με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε., για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, στο πλαίσιο ενεργειών για παροχή βοήθειας στους Έλληνες στο Σουδάν και συντονισμού των προσπαθειών πιθανής επιχείρησης εκκένωσης τους όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Σε συνέχεια της επικοινωνίας με τον Ζοζέπ Μπορέλ, ο Νίκος Δένδιας επικοινώνησε, επίσης, το Σάββατο και με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνη και με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Κωνσταντίνο Φλώρο.

Απομακρύνθηκε το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στο Χαρτούμ

Την ώρα που οι μάχες εισέρχονται στη δεύτερη εβδομάδα τους ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε το Σάββατο το βράδυ ότι το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στο Χαρτούμ απομακρύνθηκε από τη σουδανική πρωτεύουσα, έπειτα από επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων του στρατού των ΗΠΑ.

Η Γαλλία ξεκίνησε επίσης επιχείρηση για την απομάκρυνση των πολιτών της και του διπλωματικού προσωπικού της από το Σουδάν, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Ευρωπαίοι πολίτες και άλλοι από «συμμαχικές χώρες» επίσης θα απομακρυνθούν, πρόσθεσε το γαλλικό υπουργείο χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ο στρατός του Σουδάν και οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF- ΔΤΥ) «προσέφεραν εγγυήσεις ασφαλείας» για την επιχείρηση. Περίπου 250 Γάλλοι πολίτες ζουν στο Σουδάν, επεσήμανε η ίδια πηγή.

Επίσης χθες η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι απομάκρυνε από το Σουδάν περισσότερους από 150 ανθρώπους προς το λιμάνι της Τζέντα.

Η Ολλανδία ανακοίνωσε ακόμη ότι συμμετέχει σε μια διεθνή προσπάθεια να απομακρυνθούν ξένοι πολίτες από το Σουδάν, ενώ και το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας γνωστοποίησε το Σάββατο ότι σκοπεύει να απομακρύνει τους πολίτες της.

Μαίνονται οι συγκρούσεις – Στιγμές τρόμου ζουν οι κάτοικοι

Οι σφοδρές μάχες έχουν παγιδεύσει μεγάλο αριθμό ανθρώπων στο Χαρτούμ, με το αεροδρόμιο να είναι εκτός λειτουργίας και κάποιοι δρόμοι απροσπέλαστοι.

Ο ΟΗΕ και ξένες χώρες έχουν καλέσει τις αντιμαχόμενες πλευρές –τον τακτικό στρατό του Σουδάν υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταλ αλ Μπουρχάν και τους παραστρατιωτικούς των ΔΤΥ του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκαλό, γνωστού ως Χεμεντί – να τηρήσουν την εκεχειρία στην οποία έχουν συμφωνήσει και να δημιουργήσουν ασφαλή περάσματα για τους αμάχους αλλά και για τη διέλευση βοήθειας.

Με το αεροδρόμιο κλειστό και τον εναέριο χώρο μη ασφαλή χιλιάδες αλλοδαποί – ανάμεσά τους εργαζόμενοι σε πρεσβείες, σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και φοιτητές—στο Χαρτούμ και αλλού στο Σουδάν δεν μπορούν να φύγουν.

O στρατός και οι ΔΤΥ δεν έχουν τηρήσει τις εκεχειρίες που ανακοινώνονταν σχεδόν καθημερινά μετά τις 15 Απριλίου, όταν ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες. Και χθες Σάββατο σημειώθηκαν συγκρούσεις, παρά την τριήμερη εκεχειρία που είχε ανακοινωθεί με αφορμή τη γιορτή Έιντ αλ Φιτρ, που σηματοδοτεί το τέλος του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανιού. Η μία πλευρά κατηγόρησε την άλλη για την παραβίαση της κατάπαυση του πυρός.

Οι κάτοικοι στο Χαρτούμ και τις γειτονικές του πόλεις Ομντουρμάν και Μπάχρι δήλωσαν ότι εξαπολύθηκαν αεροπορικές επιδρομές κοντά στην κρατική τηλεόραση και ξέσπασαν μάχες σε πολλές περιοχές, περιλαμβανομένης αυτής κοντά στο αρχηγείο του στρατού. Μία κάτοικος της Μπάχρι δήλωσε ότι η πόλη δεν έχει τρεχούμενο νερό και ηλεκτρικό ρεύμα εδώ και μία εβδομάδα, ενώ οι αεροπορικές επιδρομές είναι συχνές.

Στο μεταξύ η NetBlocks ανακοίνωσε σήμερα ότι η σύνδεση στο διαδίκτυο έχει διακοπεί σχεδόν εντελώς στο Σουδάν. «Τα δεδομένα του δικτύου σε πραγματικό χρόνο δείχνουν σχεδόν πλήρη κατάρρευση της σύνδεσης στο διαδίκτυο στο Χαρτούμ», ανέφερε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ /naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Στην Αίγυπτο αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας – Σε ετοιμότητα για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων από το Σουδάν"

Επεισόδιο μεταξύ ανηλίκων έξω από τον σταθμό του ΗΣΑΠ στον Περισσό – Δύο τραυματισμοί από μαχαίρι

Δύο ανήλικοι τραυματίστηκαν από μαχαίρι σε επεισόδιο μεταξύ 15 περίπου ατόμων έξω από τον σταθμό του ΗΣΑΠ στον Περισσό το βράδυ του Σαββάτου (22.4.2023). Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., όλοι όσοι ενεπλάκησαν στο επεισόδιο ήταν ανήλικοι.

Το επεισόδιο συνέβη περίπου στις 20:40 του Σαββάτου έξω από τον σταθμό του ΗΣΑΠ στον Περισσό μεταξύ 15 περίπου ανηλίκων. Από τη συμπλοκή, δύο 16χρονοι τραυματίστηκαν στο δεξί πόδι από μαχαίρι και οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Επεισόδιο μεταξύ ανηλίκων έξω από τον σταθμό του ΗΣΑΠ στον Περισσό – Δύο τραυματισμοί από μαχαίρι"

Σουδάν: Η Γαλλία ξεκίνησε επιχείρηση απομάκρυνσης των πολιτών της από την χώρα

Η Γαλλία ξεκίνησε επιχείρηση για την απομάκρυνση των πολιτών της και του διπλωματικού προσωπικού της από το Σουδάν, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, την ώρα που οι μάχες εισέρχονται στη δεύτερη εβδομάδα τους.

Ευρωπαίοι πολίτες και άλλοι από «συμμαχικές χώρες» επίσης θα απομακρυνθούν, πρόσθεσε το γαλλικό υπουργείο χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ο στρατός του Σουδάν και οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF- ΔΤΥ) «προσέφεραν εγγυήσεις ασφαλείας» για την επιχείρηση. Περίπου 250 Γάλλοι πολίτες ζουν στο Σουδάν, επεσήμανε η ίδια πηγή.

Το Σάββατο το βράδυ ο Αμερικανός πρόεδρο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στο Χαρτούμ απομακρύνθηκε από τη σουδανική πρωτεύουσα, έπειτα από επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων του στρατού των ΗΠΑ.

Επίσης χθες η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι απομάκρυνε από το Σουδάν περισσότερους από 150 ανθρώπους προς το λιμάνι της Τζέντα.

Η εκκένωση αυτή έγινε από το πολεμικό ναυτικό της χώρας με τη στήριξη άλλων σωμάτων του στρατού, σημείωσε το σαουδαραβικό υπουργείο Εξωτερικών, ανακοινώνοντας «την ασφαλή άφιξη» 91 Σαουδαράβων πολιτών και περίπου 66 πολιτών 12 άλλων χωρών.

Η Ιορδανία θα χρησιμοποιήσει την ίδια οδό, ενώ και άλλοι πολίτες ξένων χωρών έχουν αρχίσει να απομακρύνονται από λιμάνι του Σουδάν στην Ερυθρά θάλασσα.

Το δίκτυο TBS της Ιαπωνίας μετέδωσε ότι εργαζόμενοι στον ΟΗΕ, ανάμεσά τους και Ιάπωνες πολίτες, και οι οικογένειές τους θα απομακρυνθούν από την εμπόλεμη χώρα ήδη από σήμερα.

Οι σφοδρές μάχες έχουν παγιδεύσει μεγάλο αριθμό ανθρώπων στο Χαρτούμ, με το αεροδρόμιο να είναι εκτός λειτουργίας και κάποιοι δρόμοι απροσπέλαστοι.

Ο ΟΗΕ και ξένες χώρες έχουν καλέσει τις αντιμαχόμενες πλευρές –τον τακτικό στρατό του Σουδάν υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταλ αλ Μπουρχάν και τους παραστρατιωτικούς των ΔΤΥ του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκαλό, γνωστού ως Χεμεντί — να τηρήσουν την εκεχειρία στην οποία έχουν συμφωνήσει και να δημιουργήσουν ασφαλή περάσματα για τους αμάχους αλλά και για τη διέλευση βοήθειας.

Με το αεροδρόμιο κλειστό και τον εναέριο χώρο μη ασφαλή χιλιάδες αλλοδαποί – ανάμεσά τους εργαζόμενοι σε πρεσβείες, σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και φοιτητές—στο Χαρτούμ και αλλού στο Σουδάν δεν μπορούν να φύγουν.

Φόβος για το μέλλον

Οι δυτικές χώρες αναμένεται να στείλουν αεροπλάνα από το Τζιμπουτί για την απομάκρυνση των πολιτών τους, αν και ο σουδανικός στρατός έχει επισημάνει ότι τα αεροδρόμια στο Χαρτούμ και τη Νιάλα, τη μεγαλύτερη πόλη στο Νταρφούρ, αντιμετωπίζουν προβλήματα και δεν είναι ξεκάθαρο πότε αυτό θα είναι εφικτό.

Ο στρατός και οι ΔΤΥ δεν έχουν τηρήσει τις εκεχειρίες που ανακοινώνονταν σχεδόν καθημερινά μετά τις 15 Απριλίου, όταν ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες.

Και χθες Σάββατο σημειώθηκαν συγκρούσεις, παρά την τριήμερη εκεχειρία που είχε ανακοινωθεί με αφορμή τη γιορτή Έιντ αλ Φιτρ, που σηματοδοτεί το τέλος του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανιού. Η μία πλευρά κατηγόρησε την άλλη για την παραβίαση της κατάπαυση του πυρός.

«Δεν έχω πρόβλημα με την εκεχειρία», δήλωσε ο Χεμεντί στο τηλεοπτικό δίκτυο al Arabiya TV αργά χθες. Ο στρατός «δεν τη σεβάστηκε. Αν τη σεβαστεί, θα τη σεβαστούμε κι εμείς», πρόσθεσε.

Οι κάτοικοι στο Χαρτούμ και τις γειτονικές του πόλεις Ομντουρμάν και Μπάχρι δήλωσαν ότι εξαπολύθηκαν αεροπορικές επιδρομές κοντά στην κρατική τηλεόραση και ξέσπασαν μάχες σε πολλές περιοχές, περιλαμβανομένης αυτής κοντά στο αρχηγείο του στρατού.

Μία κάτοικος της Μπάχρι δήλωσε ότι η πόλη δεν έχει τρεχούμενο νερό και ηλεκτρικό ρεύμα εδώ και μία εβδομάδα, ενώ οι αεροπορικές επιδρομές είναι συχνές: «Περιμένουμε τη μεγάλη μάχη. Είμαστε τρομοκρατημένοι από τα όσα έπονται», ανέφερε, ενώ αργότερα πρόσθεσε: «Ξεκίνησε».

Εικόνες από την τηλεόραση έδειξαν πυκνό, μαύρο καπνό να υψώνεται πάνω από το αεροδρόμιο του Χαρτούμ.

Στο μεταξύ η NetBlocks ανακοίνωσε σήμερα ότι η σύνδεση στο διαδίκτυο έχει διακοπεί σχεδόν εντελώς στο Σουδάν. «Τα δεδομένα του δικτύου σε πραγματικό χρόνο δείχνουν σχεδόν πλήρη κατάρρευση της σύνδεσης στο διαδίκτυο στο Χαρτούμ», ανέφερε.

Ανθρωπιστικός κίνδυνος

Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) ζήτησαν να ανοίξουν ασφαλείς διάδρομοι προκειμένου να περάσουν εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και βοήθεια.

«Χρειαζόμαστε λιμάνια εισόδου από όπου θα μπορέσει να περάσει προσωπικό που ειδικεύεται στους τραυματισμούς και ιατρικός εξοπλισμός», δήλωσε ο Αμπντάλα Χουσέιν επικεφαλής των επιχειρήσεων στο Σουδάν της οργάνωσης.

Η ένωση Σουδανών γιατρών δήλωσε ότι περισσότερο από τα δύο τρίτα των νοσοκομείων στις περιοχές όπου μαίνονται συγκρούσεις είναι εκτός λειτουργίας, ενώ 32 εκκενώθηκαν δια της βίας από στρατιώτες ή βρέθηκαν εν μέσω διασταυρούμενων πυρών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επεσήμανε την Παρασκευή ότι 413 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 3.551 έχουν τραυματιστεί από την έναρξη των συγκρούσεων. Μεταξύ των νεκρών είναι τουλάχιστον πέντε εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Εκτός από το Χαρτούμ οι σφοδρότερες συγκρούσεις εντοπίζονται στο Νταρφούρ, τη φτωχότερη επαρχία του Σουδάν όπου οι διαεθνοτικές συγκρούσεις που ξέσπασαν το 2003 προκάλεσαν τον θάνατο 300.000 ανθρώπων και τον εκτοπισμό 2,7 εκατομμυρίων.

Ο ΟΗΕ κατήγγειλε χθες ότι λεηλατήθηκαν τα γραφεία του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) στη Νιάλα, με αποτέλεσμα να κλαπούν τουλάχιστον 1 0 φορτηγά της υπηρεσίας καθώς και άλλα έξι που περιείχαν τρόφιμα.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μία από τις δύο πλευρές θα επικρατήσει σύντομα ή ότι είναι ανοικτή σε συνομιλίες. Ο στρατός ελέγχει την πολεμική αεροπορία, ενώ οι ΔΤΥ έχουν δυνάμεις διάσπαρτες σε αστικές περιοχές.

Ο Μπουρχάν είπε χθες ότι «πρέπει να κάτσουμε όλοι μαζί ως Σουδανοί και να βρούμε τον σωστό τρόπο για να επιστρέψουμε στην ελπίδα και τη ζωή», οι πιο συμφιλιωτικές δηλώσεις που έχει κάνει μέχρι στιγμής.

Στο Σουδάν, την τρίτη μεγαλύτερη παραγωγό χρυσού στην Αφρική και παρ’ όλα αυτά μία από τις πιο φτωχές παγκοσμίως, οι υπηρεσίες υγείας έχουν καταρρεύσει εδώ και δεκαετίες, ενώ το ένα τρίτο των 45 εκατ. κατοίκων της χώρας υποφέρει από πείνα.

Η αναστολή των δραστηριοτήτων των περισσότερων ανθρωπιστικών οργανώσεων θα επιδεινώσει την κατάσταση. Η σύγκρουση εξάλλου απειλεί να εξαπλωθεί πέρα από τα σύνορα του Σουδάν, σύμφωνα με ειδικούς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σουδάν: Η Γαλλία ξεκίνησε επιχείρηση απομάκρυνσης των πολιτών της από την χώρα"

Τροχαίο δυστύχημα στον Πλαταμώνα: ΚΤΕΛ συγκρούστηκε με δύο ΙΧ - Νεκρός 19χρονος, έξι τραυματίες [εικόνες]

Τροχαίο δυστύχημα με νεκρό και τραυματίες, σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στην Εθνική οδό Αθηνών- Θεσσαλονίκης στο ύψος του Πλαταμώνα όταν ένα λεωφορείο του ΚΤΕΛ συγκρούστηκε με δύο ΙΧ.

Η σύγκρουση είχε ως αποτέλεσμα ένας άνθρωπος 19 ετών να χάσει τη ζωή του, ενώ ακόμη έξι τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, όλοι οι τραυματίες είναι 19 έως 25 ετών, ενώ οι δύο νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Πρόκειται για έναν 23χρονο και ένα 28χρονος εκ των οποίων ο ένας χειρουργείται ενώ και ο δεύτερος θα χειρουργηθεί μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων στις οποίες υποβάλλεται. Η κατάστασή και των δύο είναι κρίσιμη.

Ο οδηγός του ΚΤΕΛ έχει συλληφθεί.

Πώς συνέβη το δυστύχημα

Τοι δυστύχημα συνέβη στις 01.30 τα ξημερώματα της Κυριακής στην ΠΑ.ΘΕ. στην έξοδο της σήραγγας, στο ύψος του Πλαταμώνα, στο ρεύμα προς Αθήνα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το λεωφορείο του ΚΤΕΛ που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη- Αθήνα, έπεσε πάνω σε δύο ΙΧ επιβατικά, τα οποία ήταν σταματημένα στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης επί της ΠΑΘΕ.

Τροχαίο δυστύχημα στον Πλαταμώνα: ΚΤΕΛ συγκρούστηκε με δύο ΙΧ - Νεκρός 19χρονος, έξι τραυματίες [εικόνες]


Στο λεωφορείο του ΚΤΕΛ επέβαιναν συνολικά 77 άτομα, τα οποία συνέχισαν το δρομολόγιο προς Αθήνα με άλλο υπεραστικό λεωφορείο.

τροχαιο κτελ

τροχαιο κτελ

ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης: Η θέση των ΙΧ ήταν τέτοια που ήταν αδύνατη η αποφυγή του δυστυχήματος

Ανακοίνωση εξέδωσαν τα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης για το θανατηφόρο τροχαίο που σημειώθηκε στις 1:30 τα ξημερώματα της Κυριακής στην Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, το λεωφορείο κινούνταν με κανονική ταχύτητα "όπως εμφαίνεται από την τηλεματική".

"Παρά την προσπάθεια του εξαιρετικά έμπειρου οδηγού, η θέση των Ι. Χ. ήταν τέτοια, που δεν κατέστη δυνατή η αποφυγή του δυστυχήματος", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η εταιρεία εκφράζει την οδύνη της για την απώλεια του 19χρονου και στέλνει ευχές για ταχεία ανάρρωση των τραυματιών. Οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

"Διώροφο λεωφορείο της εταιρείας μας, με 75 επιβάτες, που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη προς Αθήνα, εκτελώντας το δρομολόγιο των 23.59, κινούμενο με κανονική ταχύτητα όπως εμφαίνεται από την τηλεματική, προσέκρουσε σε δύο σταθμευμένα επί της Εθνικής οδού Ι. Χ., μετά την έξοδο από τούνελ στην περιοχή της Λεπτοκαρυάς. Παρά την προσπάθεια του εξαιρετικά έμπειρου οδηγού, η θέση των Ι. Χ. ήταν τέτοια, που δεν κατέστη δυνατή η αποφυγή του δυστυχήματος.

 Από την αστυνομία πληροφορηθήκαμε, ότι υπάρχει ένας νεκρός εκ των παρισταμενων επιβατών Ι. Χ. Οι επιβάτες του λεωφορείου είναι ΌΛΟΙ καλά, όπως και ο οδηγός και όλοι αφιχθησαν στον Κηφισό στις 9 πμ της Κυριακής, με λεωφορεία που έστειλε άμεσα η εταιρεία μας. Τα αίτια του δυστυχήματος ερευνώνται από τις αρχές.

Η εταιρεία μας εκφράζει τη βαθύτατη οδύνη της, για την απώλεια ενός συνανθρώπου μας και τις ευχές της για ταχεία ανάρρωση των τραυματιών".

Βίντεο λίγα δευτερόλεπτα μετά το δυστύχημα:

thetoc

Διαβάστε Περισσότερα » "Τροχαίο δυστύχημα στον Πλαταμώνα: ΚΤΕΛ συγκρούστηκε με δύο ΙΧ - Νεκρός 19χρονος, έξι τραυματίες [εικόνες]"

Οι ημερομηνίες πληρωμής συντάξεων Μαΐου

Από τις 25 μέχρι και τις 27 Απριλίου θα καταβληθούν οι συντάξεις Μαΐου.

Συγκεκριμένα:

-Οι συνταξιούχοι των ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΔΕΗ θα πληρωθούν την Τρίτη 25 Απριλίου και η κατάθεση θα γίνει το απόγευμα Δευτέρας.

-Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, των τραπεζών, του ΟΤΕ και του Δημοσίου, εφόσον το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1,3,5,7,9, θα πληρωθούν την Τετάρτη 26 Απριλίου. Η κατάθεση θα γίνει το απόγευμα της Τρίτης.

-Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, των τραπεζών, του ΟΤΕ και του Δημοσίου, που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0,2,4,6,8, θα πληρωθούν την Πέμπτη 27 Απριλίου, με την καταβολή να γίνεται το απόγευμα της Τετάρτης.

 

Διαβάστε Περισσότερα » " Οι ημερομηνίες πληρωμής συντάξεων Μαΐου"

«Εγκέφαλος» της σπείρας εκβιαστών κυκλοφορούσε ελεύθερος με τη... βούλα της δικαιοσύνης

Είναι ένα από τα πιο βαριά ονόματα της εγκληματικής οργάνωσης σε βάρος της οποίας διατάχτηκε προκαταρκτική έρευνα από την Εισαγγελία Αθηνών για περιπτώσεις εκβιασμών. Στην υπό έρευνα υπόθεση φέρεται να ήταν επικεφαλής των «φουσκωτών» που αναλάμβαναν να «πείθουν» όσους διαμαρτύρονταν όταν η σπείρα δεν τηρούσε όσα είχε υποσχεθεί.   

Ο «θηριώδης» 38χρονος έχει «βαρύ» ποινικό παρελθόν και ιστορία σε υποθέσεις «προστασίας» καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και ένδυσης σε περιοχές του Πειραιά και της Αθήνας. Η πιο πρόσφατη ήταν το 2020 όταν είχε συλληφθεί και καταδικαστεί σε 28 χρόνια κάθειρξης. Αυτό που όμως έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις μεταξύ αστυνομικών αλλά και δικαστικών λειτουργών είναι ο τρόπος που η Δικαιοσύνη τον αντιμετώπισε μετά την πρωτόδικη καταδίκη του για την υπόθεση του 2020. Ο 38χρονος, μετά την προφυλάκιση του, αφέθηκε ελεύθερος καθώς είχε ξεπεραστεί το 18μηνο όριο κράτησης που είναι το ανώτερο. Την ίδια περίοδο, η δίκη ήταν σε εξέλιξη… Μετά την απόφαση του δικαστηρίου για την κάθειρξη του ξεκινούν πολλές περίεργες συμπτώσεις, που οι «παροικούντες των δικαστηρίων Πειραιά» τις αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό. 

Ο 38χρονος με την εντυπωσιακή σωματοδομή κατέθεσε, όπως είχε άλλωστε το δικαίωμα, αίτηση αναστολής της ποινής του μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο. Μάλιστα, προσκόμισε και ιατρικές γνωματεύσεις στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά που έδειχναν ότι αντιμετώπιζε σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα. Το ποινικό του παρελθόν, οι πράξεις για τις οποίες είχε καταδικαστεί, αλλά και ο γενικότερος ρόλος του στην υπόθεση οδήγησαν στην αρνητική εισήγηση του εισαγγελέα. Ωστόσο, με ψήφους 3-2 ο 38χρονος αφέθηκε ελεύθερος! 

Ύστερα από αυτή την απόφαση, ένας δεύτερος κατηγορούμενος με πολύ μικρότερο ρόλο στην υπόθεση και ποινή 8 ετών κάθειρξης, κατέθεσε αίτηση αναστολής της ποινής του. Μάλιστα, το αίτημα του εξετάστηκε από την ίδια Πρόεδρο Εφετών και τρία μέλη της σύνθεσης ήταν οι ίδιοι Εφέτες. Ωστόσο, η απόφαση ήταν… διαφορετική και δεν του δόθηκε αναστολή της ποινής του μέχρι το Εφετείο! 

Με απλά λόγια, ο καταδικασμένος με ρόλο «εγκεφάλου» και ποινή κάθειρξης 28 ετών κυκλοφορούσε ελεύθερος ενώ ένα άλλο μέλος, πολύ πιο χαμηλά στην ιεραρχία της εγκληματικής οργάνωσης, έπρεπε να παραμείνει στη φυλακή!  

Η συγκεκριμένη απόφαση της Προέδρου και των υπολοίπων μελών του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά δεν πέρασε απαρατήρητη από τη ηγεσία της δικαιοσύνης και πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει μπει στο «μικροσκόπιο». Την ίδια στιγμή μάλιστα που η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών είναι σε «ανοιχτή γραμμή» με την Ασφάλεια Αττικής για τις επόμενες ενέργειες. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν ο 38χρονος κληθεί από την εισαγγελία θα παρουσιαστεί; Αν εκδοθεί σε βάρος του ένταλμα σύλληψης οι αστυνομικοί θα καταφέρουν να τον εντοπίσουν ή του «άνοιξε» την πόρτα η απόφαση των τριών μελών του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά;

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » " «Εγκέφαλος» της σπείρας εκβιαστών κυκλοφορούσε ελεύθερος με τη... βούλα της δικαιοσύνης"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news